Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-05-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 2004
  • [02] ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ
  • [03] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η "ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ" ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ
  • [04] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΑΤΙΝΟΥΣ
  • [05] ΣΕ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ 36ΧΡΟΝΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
  • [06] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ
  • [07] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ
  • [08] Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ
  • [09] ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 15 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ 2003 ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η TELEPASSPORT
  • [10] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-6/5/2003
  • [11] Η Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ
  • [12] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΒΟ - FN HERSTAL
  • [13] ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ
  • [14] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΑΝΑΒΑΛΛΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ - ΒΛΟΣΟΒΙΤΣ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΔΗΚ
  • [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΑΣΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [18] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ
  • [19] ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ
  • [20] ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΒΡΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ
  • [21] ΜΕΤΡΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΤΖΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
  • [22] ΕΞΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΖΟΥΝΤΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [23] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
  • [24] "ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΗ" ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΜΠΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΣΑΡΟΝ
  • [25] ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝ-ΙΝΔΙΑΣ
  • [26] ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ
  • [27] ΚΡΟΥΣΜΑ ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΦΙΛΑΝΔΙΑ
  • [28] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΚΛΕΙΣΕ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗ ΡΑΦΑ
  • [29] ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΑΝΘΟΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
  • [30] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ
  • [31] ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΕΔΑΚ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
  • [32] ΠΕΝΤΑΜΗΝΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΧΑΝΘ
  • [33] H "ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΣΟΝΑΤΑ" ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 2004

    Αθήνα, 6 Μαϊου 2003 (15:59 UTC+2)

    Οι εκλογές θα γίνουν την Άνοιξη του 2004, όπως έχει ήδη δηλώσει ο πρωθυπουργός επανέλαβε και σήμερα ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, γενικός γραμματέας του υπουργείου Τύπου Δ. Γέρου απαντώντας σε σχετική ερώτηση ενώ για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού σημείωσε πως αποτελεί προνόμιο του Πρωθυπουργού να επιλέγει αυτός εάν και πότε θα κάνει ανασχηματισμό.

    Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα της εφημερίδας "Αυριανή" ο κ. Γέρου ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει απαντήσει σε αυτό το κλίμα σκανδαλολογίας, με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει προτεραιότητες, έχει έργο και ασχολείται μόνον με αυτό.

    Κληθείς τέλος να σχολιάσει δημοσιεύματα για τη δραστηριότητα της ΔΕΚΑ το 1999 ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Τύπου ανέφερε ότι όσοι προσπαθούν να επαναφέρουν το θέμα του Χρηματιστηρίου και να δημιουργήσουν θέμα δημιουργούν θολούρα που βλάπτει την ελληνική κοινωνία. "Η κυβέρνηση όμως έχει απαντήσει και στη Βουλή και στη δημόσια πολιτική αντιπαράθεση. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο" κατέληξε ο κ. Γέρου.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [02] ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ

    Πεκίνο, 6 Μαϊου 2003 (12:48 UTC+2)

    Αξιωματούχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στο Πεκίνο, ο Άλαν Σνουρ, δήλωσε πως ο τρόπος με τον οποίον εξαπλώθηκε ο ιός της άτυπης πνευμονίας εξακολουθεί να προβληματίζει άκρως τους ειδικούς, μεταδίδει το BBC.

    "Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει", τόνισε, "πώς ο ιός πέρασε από τη νότια Κίνα στην πρωτεύουσα χωρίς να επηρεάσει σχεδόν καμία άλλη περιοχή ανάμεσα στο Πεκίνο και την επαρχία, όπου εκδηλώθηκε το πρώτο κρούσμα." Ή "η υπόλοιπη Κίνα ήταν εξαιρετικά τυχερή", συνέχισε ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στο Πεκίνο", ή "δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα πλήρη στοιχεία για τα κρούσματα του ιού." Πάνω από 100 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό της άτυπης πνευμονίας στο Πεκίνο, όπου τα κρούσματα της νόσου έχουν ξεπεράσει τα 2.000. Οι αρχές έχουν εμποδίσει τώρα την πρόσβαση σε όλες τις δεξαμενές νερού στο Πεκίνο, για να μη μολύνει ο ιός της άτυπης πνευμονίας το σύστημα υδροδότησης. Τα νέα αυτά μέτρα ελήφθησαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ερευνών που διεξήγαγε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, τα οποία δείχνουν ότι o συγκεκριμένος ιός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και μπορεί να επιβιώσει στο περιβάλλον περισσότερο διάστημα απ' ό,τι αρχικά επιστεύετο.

    Το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ είναι το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στις ΗΠΑ που αποφάσισε να αποκλείσει από τα θερινά μαθήματα φοιτητές που προέρχονται από ασιατικές χώρες στις οποίες έχει εκδηλωθεί η επιδημία της άτυπης πνευμονίας . Η απαγόρευση θα επηρεάσει πολλούς εκατοντάδες φοιτήτες από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και τη Σινγκαπούρη. Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ρόμπερτ Μπέρνταλ είπε ότι η σχετική απόφαση ήταν αναγκαία επειδή το Μπέρκλεϊ δεν διαθέτει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την απομόνωση των φοιτητών που προέρχονται από τις χώρες που έχουν πληγεί από την ασθένεια για μία περίοδο δέκα ημερών. Ο κ. Μπέρνταλ είπε ότι το πανεπιστήμιο συνιστά στο διδακτικό προσωπικό και στους φοιτητές να μη ταξιδεύουν στις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα άτυπης πνευμονίας.

    [03] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η "ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ" ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗΣ

    Βρυξέλλες, 6 Μαϊου 2003 (00:24 UTC+2)

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. εμπλουτίζει την Ένωση και τη στρατηγικής σημασίας παρουσία της στη Μεσόγειο, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του κατά την τελετή υποδοχής των νέων ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από τις χώρες της διεύρυνσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι "στην Κύπρο εξακολουθεί να υφίσταται μία παράνομη και παράλογη στρατιωτική κατοχή", σημειώνοντας ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ αποτελεί ένα ιστορικό παράδειγμα της ισχύος των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    "Οι Τουρκοκύπριοι φίλοι μας έζησαν για τριάντα χρόνια κάτω από ένα οπισθοδρομικό καθεστώς στο βόρειο τμήμα του νησιού. Εδειξαν με κάθε τρόπο πως ήθελαν να αρπαχτούν και αυτοί από το κυπριακό βαγόνι της αμαξοστοιχίας της διεύρυνσης", τόνισε και πρόσθεσε ότι η ηγεσία τους που δεν κατάφερε να εκφράσει τους πόθους τους αυτούς αναγκάστηκε τώρα, κάτω από τη δύναμη του ευρωπαϊκού ιδεώδους της ειρηνικής συναδέλφωσης, να χαμηλώσει λίγο τα τείχη που χωρίζουν τις δύο κοινότητες.

    "Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σημαίνει και ένταξη των Τουρκοκυπρίων. Αυτό βέβαια δεν θα είναι ούτε εύκολο, ούτε άμεσο. Θα χρειαστούν λεπτοί πολιτικοί χειρισμοί για να απλωθεί το κράτος δικαίου, οι ευρωπαϊκές αξίες και το κοινοτικό κεκτημένο σε ολόκληρο το νησί", επισήμανε.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει επιτέλους να κάνει τα βήματα της σύνεσης, να κάνει το άλμα προς την Ευρώπη σημειώνοντας ότι η επιλογή σήμερα βαραίνει την ηγεσία του βόρειου τμήματος του νησιού, αλλά και την Τουρκία.

    "Το τείχος που χωρίζει τη Λευκωσία από τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό, θα πρέπει σίγουρα να πέσει. Στο πλαίσιο των αποφάσεων και με τη συνδρομή του ΟΗΕ, η Ε.Ε. πρέπει τώρα να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η Ε.Ε. μπορεί και πρέπει να επιβάλει το ιστορικά δικαιωμένο μοντέλο της για πολιτικές και όχι πολεμικές λύσεις. Γιατί μόνο έτσι, μπορεί να αντικατασταθεί η "πράσινη γραμμή" της Λευκωσίας από το πράσινο φως της επανένωσης και να δοθεί ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό πρόβλημα", είπε.

    Αναφερόμενος στην Τουρκία τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, τόνισε όμως ότι ο βαθμός του ευρωπαϊκού της βηματισμού εξαρτάται κυρίως από την ίδια.

    Παρατήρησε ότι παρά τις όποιες διακηρύξεις, ο βηματισμός αυτός δεν είναι τόσο γρήγορος τονίζοντας ότι η Τουρκία εξακολουθεί να εκτρέφει αντιευρωπαϊκές πρακτικές, όπως απέδειξε ξανά η πρόσφατη στάση της στο Κυπριακό.

    "Ευχόμαστε να βρει την ηρεμία και την αυτοπεποίθηση που απαιτείται για να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της, αλλά και να αποκλείσει επιτέλους, οριστικά και δίχως επιστροφή τη βία και την απειλή βίας από τη συμπεριφορά της απέναντι σε αυτούς που είναι τώρα πια, Ευρωπαίοι γείτονές της", είπε.

    Αναφέρθηκε επίσης στις συζητήσεις που διεξάγονται στη Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης και τάχθηκε υπέρ ενός ισχυρού προέδρου της Επιτροπής και μίας Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εγγυάται την ενίσχυση της κοινοτικής μεθόδου, ενώ τόνισε ότι η θέσπιση ενός μονιμότερου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν είναι πανάκεια.

    "Δεν πρέπει να φτάσουμε σε μία σύγκρουση των μεγάλων κρατών με τα μικρότερα. Θα πρέπει αντίθετα να αναζητήσουμε μία νέα ισορροπία και σύνθεση, η οποία θα διασφαλίζει τα ζωτικά συμφέροντα κάθε Κράτους Μέλους", είπε και επανέλαβε ότι είναι ανάγκη η Συνταγματική Συνθήκη να συμπεριλαμβάνει ρήτρα αλληλεγγύης και κοινής ασφάλειας. Επισήμανε ακόμη ότι η ιδέα μίας "αμυντικής ευρωζώνης" όχι μόνο δεν υπονομεύει, αλλά αντίθετα, ενισχύει την ευρωπαϊκή ενότητα, αλλά και τις σχέσεις συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    "Μόνον έτσι η Ευρώπη θα έχει ουσιαστικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις και θα εκπληρώσει την αποστολή της. Η Ευρώπη ούτε θέλει, ούτε πρέπει να γίνει αντι-Αμερική, ή αντι-υπερδύναμη. Θέλει να γίνει ισχυρός εταίρος και σύμμαχος, ισότιμος συνομιλητής και αξιόπιστος συνεργάτης στη διαμόρφωση αμοιβαία αποδεκτών αποφάσεων. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή φιλοδοξία", υπογράμμισε.

    [04] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΑΤΙΝΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ

    Aθήνα, 6 Μαϊου 2003 (20:50 UTC+2)

    Την πολιτική βούληση των υπουργών Περιβάλλοντος της διευρυμένης Ευρώπης και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την κατάθεση ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης των υδάτινων πόρων μέχρι το 2005 μετέφερε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου μιλώντας σε συνέδριο με θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη για διαρκή ειρήνη. Κοινοί υδατικοί πόροι, κοινό μέλλον, κοινή γνώση» που διοργάνωσαν στον Αστέρα της Βουλιαγμένης το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Η κ.Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις και να υπάρξουν συγκεκριμένες δράσεις ώστε να υλοποιηθεί η περιφερειακή συνεργασία στο πεδίο του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης.

    «Η ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα η ελληνική προεδρία, προχωρά μεθοδικά στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης σε παγκόσμιο περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, προσπαθώντας οι ενέργειές μας να είναι συντονισμένες και επικεντρωμένες» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως οι υπουργοί Περιβάλλοντος, επιβεβαίωσαν πρόσφατα ότι θεωρούν την Ευρωπαϊκή Ενωση ως τον κυριότερο διεθνώς, παίκτη, στα θέματα νερού και βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη λήψης συντονισμένης δράσης σε εθνικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με υπόβαθρο την Ευρωπαϊκή οδηγία πλαίσιο για το νερό.

    Παράλληλα η υπουργός σημείωσε πως έχει υπογραμμιστεί η ανάγκη νέων επενδύσεων στις χώρες της περιοχής, βελτίωσης της ποιότητας και χρήσης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων και ελάττωσης της ρύπανσης για την εξασφάλιση επαρκούς, ασφαλούς και καθαρού νερού για ένα συνολικό αριθμό οικισμών σε όλη την Νοτιανατολική Ευρώπη.

    Η κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι η σημερινή διάσκεψη έχει πολλά να προσφέρει, δεδομένου ότι μετέχουν σε αυτή όλοι οι εταίροι που απαιτείται να συμμετέχουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κοινοτικά όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη, οι Διεθνείς Οργανισμοί και Προγράμματα, αρχίζοντας από την Παγκόσμια Τράπεζα, την Global Environmental Facility, την UNEP, την UNESCO και άλλοι, αλλά και μεγάλες πολυεταιρικές πλατφόρμες όπως η Global Water Partnership και σημαντικά δίκτυα μη κυβερνητικών Οργανώσεων.

    [05] ΣΕ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ 36ΧΡΟΝΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

    Αθήνα, 6 Μαϊου 2003 (20:49 UTC+2)

    Σε πνευμονική εμβολή και όχι σε άτυπη πνευμονία οφείλεται ο θάνατος του 36χρονου Φιλιππινέζου ναυτικού Ρενάτ Τίμπαρο, που υπηρετούσε ως λιπαντής στο φορτηγό πλοίο «EUGENIA C» που βρίσκεται για επισκευές στα ναυπηγεία της Σαλαμίνας.

    Ο ναυτικός κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από το λιμάνι Acadir του Μαρόκου προς Πειραιά, παρουσίασε υψηλό πυρετό από τις 29 Απριλίου έως την 1η Μαίου, ενώ στη συνέχεια η κατάσταση της υγείας του είχε βελτιωθεί και βρισκόταν εκτός υπηρεσίας έως χτες το πρωί, οπότε και απεβίωσε.

    Το Λιμεναρχείο Σαλαμίνας ενημέρωσε τη Νομαρχία Πειραιά και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, η οποία απάντησε ότι δεν τίθεται υπόνοια ότι ο θάνατος του είχε σχέση με το σύνδρομο της άτυπης πνευμονίας (SARS).

    Με μέριμνα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και συγκεκριμένα του Λιμενικού Τμήματος Σαλαμίνας, η σορός του αλλοδαπού ναυτικού μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας και από εκεί στο νεκροτομείο "Αναστάσεως" Πειραιά όπου υποβλήθηκε σε νεκροψία νεκροτομή, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο θάνατος του 36χρονου οφείλεται σε πνευμονική εμβολή

    Για λόγους ασφαλείας απαγορεύτηκε χτες σε οποιονδήποτε να πλησιάσει το «EUGENIA C», ενώ απομακρύνθηκαν και τα παρακείμενα πλοία.

    Τα μέτρα άρθηκαν σήμερα, ενώ αύριο ή μεθαύριο θα ξεκινήσει η επισκευή του πλοίου.

    Γ.Χ.

    [06] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

    Αθήνα, 6 Μαϊου 2003 (20:44 UTC+2)

    Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με αφορμή τα εγκαίνια του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Η υπεύθυνη του Τομέα Ολυμπιακών Αγώνων, Βουλευτής Β΄ Αθηνών Φάνη Πάλλη Πετραλιά, απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Υφυπουργού Τύπου & ΜΜΕ Τηλέμαχου Χυτήρη, για το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, υπογράμμισε.

    «Για την ταμπακιέρα, ο κ. Χυτήρης δεν μας είπε ούτε μια λέξη! Δηλαδή πόσο στοίχισε μέχρι σήμερα το Διεθνές Κέντρο Τηλεόρασης:

    - 103 εκ. Ευρω με ΦΠΑ, όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός;

    - ή 113,27 εκατ. Ευρω, δίχως ΦΠΑ, όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ο.Α. του υπουργείου Πολιτισμού;

    - ή 123,81 εκατ. Ευρω, όπως επίσημα αναγράφει, στην έκθεση προόδου, ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Αλευράς;

    Όπως, επίσης, δεν μας είπε πόσα χρήματα απαιτούνται ακόμα για να γίνει το Κέντρο λειτουργικό».

    «Όσο για την αναφορά του κ. Χυτήρη στο αντίστοιχο Κέντρο του Σίδνεϋ, ορθώς οικτίρει τους Αυστραλούς, οι οποίοι αντί να κόψουν δένδρα και να τσιμεντάρουν ανοικτούς χώρους, όπως εμείς, προτίμησαν να διαμορφώσουν παλιές αποθήκες, γεγονός που στοίχισε όπως ο ίδιος ομολογεί ελάχιστα. Προφανώς οι Αυστραλοί στερούνται εθνικών εργολάβων!», σημείωσε

    «Όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες επιθυμούμε και στηρίζουμε την επιτυχία του εθνικού εγχειρήματος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Το πρόβλημα όμως είναι ότι, έτσι όπως τους οργανώνει η Κυβέρνηση, θα τους κάνουμε με δανεικά που θα πληρώνουν και τα δισέγγονά μας, καταστρέφοντας μάλιστα και το λίγο πράσινο που είχε απομείνει στο Λεκανοπέδιο!», κατέληξε.

    [07] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

    Bόλος, 6 Μαϊου 2003 (20:06 UTC+2)

    Συνέδριο με θέμα «παιδεία, καλλιέργεια, μόρφωση: λάθη εμπόδια και προοπτικές» διοργανώνει ο Σύνδεσμος Νέων της Μητρόπολης Δημητριάδος την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Μαϊου στο Βόλο.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών του θα προσεγγιστούν θέματα σχετικά με την παιδεία στη σύγχρονη εποχή αλλά και τη στάση της εκκλησίας απέναντι στη γνώση και την καλλιτεχνική παραγωγή.

    [08] Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ

    Αθήνα, 6 Μαϊου 2003 (19:47 UTC+2)

    Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρόκειται να διεξαχθεί συνέδριο με θέμα τη «Συμβολή της Τέχνης στις Ψυχιατρικές Θεραπείες». Θα λάβει χώρα στα Χανιά από τις 15 έως τις 18 Μαϊου. Πρόκειται για το Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο με διεθνή συμμετοχή, το οποίο διοργανώνει το Ινστιτούτο Έρευνας και Εφαρμογής Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας «ΕΠΕΚΕΙΝΑ».

    Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέσα από ένα συνέδριο, επιχειρείται μια ευρύτερη

    ψυχοκοινωνιολογική προσέγγιση στα θέματα της ψυχικής υγείας, για μια ψυχιατρική περίθαλψη στην κατεύθυνση της κοινωνικής και εναλλακτικής ψυχιατρικής με στόχο τη διεύρυνση του ψυχοθεραπευτικού προβληματισμού. Η προσέγγιση είναι σημαντική, ιδιαίτερα στις μέρες μας που υλοποιείται η φάση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, όπως εκφράζεται με το κλείσιμο των ψυχιατρείων και τη μεταφορά της ψυχιατρικής περίθαλψης στην κοινότητα.

    Όπως τόνισε σε Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα ο συντονιστής της οργανωτικής

    επιτροπής του Συνεδρίου, Αντώνης Λιοδάκης, ψυχίατρος, διαμορφώνεται «ένα νέο τοπίο στην ψυχιατρική περίθαλψη με ενεργό συμμέτοχο την κοινωνία», καθώς «η τέχνη συναντά τους θεραπευτές και αναδιατυπώνει νέες προσεγγίσεις».

    Ο κ. Λιοδάκης σημείωσε ακόμη ότι το Συνέδριο στα Χανιά, του οποίου οι δυο βασικοί άξονες είναι η ψυχοκοινωνιολογική και η ψυχολογοτεχνική προσέγγιση, θα αποτελέσει αφετηρία για «ένα νέο ξεκίνημα στον χώρο της ψυχιατρικής περίθαλψης».

    Υπογράμμισε δε την ανάγκη να ανατραπεί «η λογική του ασύλου». Τα άσυλα, είπε χαρακτηριστικά είναι χώροι εγκλωβισμού, αποκλεισμού, απομόνωσης.

    Ο ψυχίατρος Στέλιος Κρασανάκης, συμπλήρωσε ότι το Συνέδριο ξεκίνησε από

    ανθρώπους που έχουν βιώσει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών μέσω τέχνης.

    Η τέχνη, είπε, είναι και ένα εργαλείο πρόληψης για όλες τις ψυχικές ασθένειες, «είναι το καλύτερο αντίδοτο για τις νέες ασθένειες της ψυχής».

    Το επιστημονικό πρόγραμμα πλαισιώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή ψυχικά πασχόντων: Εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και χαρακτικής, συναυλία, ποιητική βραδιά, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές και καλλιτεχνικά δρώμενα.

    Ξεχωρίζει η συμμετοχή του Ψυχιατρείου Θεσσαλονίκης, με την πρωτοβουλία του

    οποίου διοργανώνεται στα Χανιά το τριήμερο ζωγραφικό δρώμενο «Art Village Ψ» .

    Μουσικό συγκρότημά του θα δώσει συναυλία στις 15 Μαϊου, ενώ την επομένη η θεατρική ομάδα και το θεατρικό εργαστήρι του θα παρουσιάσουν αντίστοιχα θεατρικό μονόπρακτο και δραματοποίηση ποιημάτων.

    Τέλος, καθ΄ όλη τη διάρκεια των εργασιών θα λειτουργήσει στο χώρο του Συνεδρίου Έκθεση Βιβλίου, με βιβλία που αφορούν θέατρο, εικαστικά, ζωγραφική, λογοτεχνία, ψυχοθεραπεία κ.α.

    Κ. Κούτρα

    [09] ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 15 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ 2003 ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η TELEPASSPORT

    Αθήνα, 6 Μαϊου 2003 (20:03 UTC+2)

    Επενδύσεις ύψους άνω των 15 εκατ. ευρώ έχει προγραμματίσει να υλοποιήσει στην τρέχουσα χρήση η διοίκηση της Τelepassport και αφορούν στην αναβάθμιση της υπάρχουσας τηλεπικοινωνιακής υποδομής και στην ανάπτυξη ιδιόκτητου τηλεπικοινωνιακού δικτύου (backbone).

    Παράλληλα, το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας για το 2003 αφορά στην αναβάθμιση της υποδομής για παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε συνδρομητές, απευθείας με γραμμή σύνδεσης, αριθμό τηλεφώνου και τηλεφωνική συσκευή (αυτό θα υλοποιηθεί αρχικά στις περιοχές όπου θα είναι εφικτό μέσω της αποδεσμοποίησης τοπικών βρόγχων του ΟΤΕ).

    Αύξηση κατέγραψε η πελατειακή βάση της εταιρίας στο τέλος Απριλίου, με τους χρήστες της να ανέρχονται στους 416.209 και τις συνδέσεις να διαμορφώνονται σε 631.814. Η ποσοστιαία αύξηση από την αρχή του 2003 φθάνει στο 27,3%.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρίας, η Telepassport κατέχει το 11% του συνόλου της αγοράς σταθερής τηλεφωνίας και το 6,36% της συνολικής τηλεπικοινωνιακής κίνησης στη χώρα, για τις υπηρεσίες που παρέχει, δηλαδή υπεραστικές, διεθνείς κλήσεις και κλήσεις από σταθερό προς κινητό. Για τις ίδιες πάντα υπηρεσίες η διοίκηση της Telepassport αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι έχει περισσότερο από το 40% της συνολικής κίνησης των εναλλακτικών φορέων.

    [10] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-6/5/2003

    Αθήνα, 6 Μαϊου 2003 (19:36 UTC+2)

    ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

    VIVERE Α.Ε.

    Αναστολή Διαπραγμάτευσης

    Από σήμερα 6 Μαϊου 2003, αναστέλλεται η διαπραγμάτευση των 10.400.000 (ΚΑ) μετοχών της εταιρίας «VIVERE ENTERTAINMENT ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.» προκειμένου να ολοκληρωθεί η ΑΜΚ με απορρόφηση της εταιρίας «ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΕΕ». Για τους σκοπούς της εν λόγω αύξησης εκδίδονται 27.676.410 νέες (ΚΑ) μετοχές με βάση τις σχέσεις ανταλλαγής: κάθε μέτοχος της απορροφώσας εταιρίας θα λάβει 0,88706442307 νέες (ΚΑ) μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 Ευρώ και κάθε μέτοχος της απορροφώμενης θα λάβει 14,7987314644 νέες (ΚΑ) μετοχές της απορροφώσας ονομαστικής αξίας 0,51 Ευρώ. Η επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρίας ορίζεται την Δευτέρα 12.5.2003. Από την ίδια ημερομηνία το σύνολο των μετοχών της εταιρίας που θα είναι διαπραγματεύσιμο στο Χ.Α. θα ανέρχεται σε 36.901.880 (ΚΑ) μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,30 Ευρώ.

    LOGICDIS Α.Ε.

    Αλλαγή Κατηγορίας Διαπραγμάτευσης

    Από σήμερα 6 Μαϊου 2003, σύμφωνα με την από 5/5/2003 απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α., η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρίας «LOGIC DATA INFORMATION SYSTEMS A.E.» μεταφέρεται στην «Αγορά Α».

    ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Α.Β.Ε.Σ.

    Προσωρινή Αναστολή Διαπραγμάτευσης

    Από σήμερα 6 Μαϊου 2003, ύστερα από απόφαση του Προέδρου του Δ.Σ. του Χ.Α., αναστέλλεται προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Α.Β.Ε.Σ.» προκειμένου να ενημερωθεί το επενδυτικό κοινό για την συμφωνία που υπεγράφη με την εταιρία «PHILLIP MORRIS HOLLAND B.V.».

    Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Ε Ι Σ

    Α) ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Ανακοίνωση

    Το Χ.Α. γνωστοποιεί ότι, την 5/5/2003 δημοσιοποιήθηκε η νέα ενημερωμένη κατάσταση που αναφέρεται στις μεταβολές σημαντικών συμμετοχών μετόχων (άνω ή ίσο του 5%) εταιριών, εισηγμένων στο Χ.Α. για ονομαστικές και ανώνυμες μετά ψήφου μετοχές, όπως έχει διαμορφωθεί με στοιχεία της 02/05/2003, η οποία ήταν και η ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης προς το Χ.Α. Επιπλέον παρατίθεται παραπλεύρως και η αντίστοιχη κατάσταση που είχε δημοσιοποιηθεί με στοιχεία της 24/04/2003 ποσοστών μετόχων, κατόχων μετοχών με δικαίωμα ψήφου, για την πληρέστερη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού. Η νέα ενημερωμένη κατάσταση βρίσκεται στο επίσημο site του Χ.Α. στη διεύθυνση www.ase.gr.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Ανακοίνωση

    Πληροφορούμε το επενδυτικό κοινό ότι το Πληροφοριακό Σημείωμα της εταιρίας LOGICDIS Α.Ε., για την άρση της υπαγωγής των μετοχών της εταιρίας στο καθεστώς επιτήρησης (απόφαση Δ.Σ. του Χ.Α. στις 6/3/2003) και σύμφωνα με την κανονιστική απόφαση 64/29.3.2001 του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών, βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Χ.Α. www.ase.gr και συγκεκριμένα στην Ενότητα Εταιρίες / Εισηγμένες Εταιρίες / Ενημερωτικά Δελτία.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Δελτίο Τύπου

    Οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης εταιρίας «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ» με σημερινή επιστολή τους προς το Χρηματιστήριο ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία με την Ολλανδική εταιρία PHILIP MORRIS HOLLAND B.V., θυγατρική της PHILIP MORRIS INTERNATIONAL, για τη μεταβίβαση σε αυτή των μετοχών τους. Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Χρηματιστηρίου λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και για τη διασφάλιση της έγκαιρης και ισότιμης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού όσον αφορά τις επιχειρηματικές εξελίξεις στην εισηγμένη εταιρία, αποφάσισε, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ΠΔ 350/85, την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εισηγμένης εταιρίας για σήμερα 6 Μαϊου 2003.

    ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Α.Β.Ε.Σ.

    Ανακοίνωση

    Η εταιρία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ με επιστολή της προς το Χ.Α. ανακοινώνει τα ακόλουθα: «ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ PHILIP MORRIS INTERNATIONAL. Οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΙΓΑΡΕΤTΩΝ» οι οποίοι συνολικά εκπροσωπούν το 75% περίπου του μετοχικού της κεφαλαίου, κατέληξαν σε συμφωνία με την Ολλανδική εταιρία PHILIP MORRIS HOLLAND B.V., θυγατρική της PHILIP MORRIS INTERNATIONAL που εδρεύει στην Λωζάννη Ελβετίας, για την μεταβίβαση σε αυτή των μετοχών τους. Η ανάγκη διασφάλισης του απώτερου μέλλοντος της εταιρίας, αποτέλεσε τον κυριότερο λόγο της συμφωνίας αυτής, βεβαιώνουν οι πιο πάνω μέτοχοι. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η εξέλιξη αυτή είναι θετική για την εταιρία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ. Είχαμε μια απόλυτα επιτυχή συνεργασία με την PHILIP MORRIS INTERNATIONAL για πολλά χρόνια. Με εξασφαλισμένη πλέον την συνεργασία αυτή η εταιρία μπορεί να αντιμετωπίσει το μέλλον με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία», σχολίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κος Χρήστος Κομνηνός. Η ολοκλήρωση της πιο πάνω εξαγοράς και μεταβίβαση των μετοχών τελεί, μεταξύ άλλων, και υπό τις εξής αιρέσεις: (α) την λήψη των απαραίτητων αδειών από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού, (β) την ικανοποιητική έκβαση του επιχειρηματικού, οικονομικού και νομικού ελέγχου της εταιρίας και των θυγατρικών της, και (γ) την έγκριση του Δ.Σ. της απώτερης μητρικής εταιρίας της αγοράστριας, ALTRIA GROUP INC. Ως ανώτατη τιμή πώλησης των μετοχών ορίσθηκε το ποσό των ευρώ 18,15 ανά μετοχή αν και η εν λόγω τιμή μπορεί να μειωθεί μέχρι και 1% περίπου, ανάλογα με τα αποτελέσματα του επιχειρηματικού, οικονομικού και νομικού ελέγχου. Η τιμή αυτή δεν περιλαμβάνει το μέρισμα της χρήσεως 2002, το οποίο θα διανεμηθεί στους σημερινούς μετόχους της εταιρίας πριν τη μεταβίβαση των μετοχών στη PHILIP MORRIS HOLLAND B.V. Εφ όσον ολοκληρωθεί η εξαγορά αυτή και μεταβιβασθούν οι πιο πάνω μετοχές, η αγοράστρια εταιρία PHILIP MORRIS HOLLAND B.V. αναμένεται εντός 30 ημερών να προβεί σε δημόσια προσφορά για την εξαγορά των υπόλοιπων μετοχών της εταιρίας με τίμημα ανά μετοχή όχι μικρότερο από αυτό που θα καταβληθεί στους ανωτέρω βασικούς μετόχους.

    ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Ανακοίνωση

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρίας της 28/03/2003 μεταξύ άλλων θεμάτων έλαβε απόφαση για την μετατροπή του συνόλου των μετοχών της εταιρίας από κοινές ανώνυμες σε κοινές ονομαστικές μετοχές. Το Υπουργείο Ανάπτυξης με την υπ' αριθμ. Κ2-4021/14-04-2003 απόφασή του ενέκρινε την ως άνω απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Επίσης το Δ.Σ. του Χ.Α., στην συνεδρίασή του της 18/04/2003 ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 9.730.500 κοινών ονομαστικών μετοχών που προέκυψαν από την παραπάνω μετατροπή. Το Δ.Σ. της εταιρίας κατά την συνεδρίασή του την 22/04/2003 αποφάσισε, όπως η 07/05/2003 ορισθεί ως η τελευταία ημερομηνία διαπραγμάτευσης των ανωνύμων μετοχών της εταιρίας μας. Από την 8/5/2003 μέχρι και την 14/5/2003, αναστέλλεται προσωρινά η διαπραγμάτευση των κοινών ανωνύμων μετοχών της εταιρείας προκειμένου να μετατραπούν σε ισάριθμες κοινές ονομαστικές μετοχές. Από την 15/05/2003 θα είναι διαπραγματεύσιμο στο Χ.Α. το σύνολο των 9.730.500 μετοχών της εταιρίας μας ως κοινές ονομαστικές. Βεβαιώνεται ότι οι νέες μετοχές θα είναι πιστωμένες στις μερίδες όλων των δικαιούχων κατά την ημέρα έναρξης της διαπραγμάτευσής τους.

    ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.

    Ανακοίνωση

    Η εταιρία ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε με την από 27.3.2003 Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της, αποφάσισε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους ευρώ 868.208,40 με κεφαλαιοποίηση αποθεματικού του άρθρου 3 του Νόμου 2594/2001. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με την αύξηση της ονομαστικής αξίας των μετοχών της εταιρείας από ευρώ 0,40 σε ευρώ 0,48 και την αντίστοιχη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της από ευρώ 4.341.042 σε ευρώ 5.209.250,40. Το Υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε την ανωτέρω ενέργεια με την υπ'αριθμ. Κ2-3696/21-4-2003 απόφαση του και το Δ.Σ του Χ.Α. ενημερώθηκε με την από 5/5/2003 συνεδρίαση του. Κατόπιν αυτών, το Δ.Σ. της εταιρείας συνεδρίασε και βάση του Πρακτικού 999/06.05.2003 ανακοινώνει ότι η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης στο Χ.Α. των μετοχών με την νέα ονομαστική αξία είναι η Πέμπτη 8 Μαΐου 2003.

    ASPIS BANK Α.Τ.Ε.

    Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης

    Στο πλαίσιο της υπ' αριθμ. 5/204/14.11.2000 απόφασης του Δ.Σ. της Ε.Κ., η ASPIS BANK ΑΤΕ ανακοινώνει ότι η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της, που πραγματοποιήθηκε στις 22/4/2003, όρισε σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3016/2002 «για την Εταιρική Διακυβέρνηση» όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 26 του Ν. 3091/2002, ως ανεξάρτητα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας τους κ.κ. Λουκά Κυριακόπουλο και Πέτρο Συναδινό. Επίσης, το Δ.Σ. της Τράπεζας, με απόφασή του που ελήφθη κατά την από 23/4/2003 συνεδρίασή του, όρισε ως εκτελεστικό μέλος του τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Κωνσταντίνο Καρατζά, και ως μη εκτελεστικά όλα τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., ήτοι τους κ.κ. Παύλο Ψωμιάδη, Στυλιανό Αργυρό, Λουκά Κυριακόπουλο, Παναγιώτη Νίκα, Πέτρο Συναδινό και Νικόλαο Κάμπα. Τέλος, στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της 22ας Απριλίου 2003 αποφασίσθηκε η απαλλαγή της ελεγκτικής εταιρίας με την επωνυμία  BKR Πρότυπος Ελεγκτική ΑΕ από τη θέση του ορκωτού ελεγκτή της Τράπεζας και η εκλογή νέου ορκωτού ελεγκτή και ανάθεση του ελέγχου στην ελεγκτική εταιρία Price Waterhouse Coopers Ελλάδος, με τακτικό ελεγκτή τον κ. Κωνσταντίνο Μιχαλάτο του Ιωάννη και αναπληρωματικό τον κ. Ριρή Κυριάκο του Γεωργίου.

    ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.

    Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης

    Η εταιρία ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε γνωστοποιεί ότι την 5 Μαΐου 2003 πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση που είχε ανακοινώσει, κατά την οποία οι παρευρεθέντες μέτοχοι αντιπροσώπευσαν το 69,57% επί του συνόλου των μετοχών της εταιρείας, από τους οποίους δικαίωμα ψήφου είχε το 68,03% επί του συνόλου των μετοχών της εταιρείας. Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισε: 1. Να πραγματοποιηθεί αγορά μετοχών της εταιρείας ΑΛΚΥΩΝ Α.Τ.Ε από τον κο Συνατσάκη Γεώργιο του Μιχαήλ ύψους 18% επί του συνόλου των μετοχών της εταιρείας. Η ανωτέρω αγορά θα πραγματοποιηθεί μετά την αποτίμηση της εταιρείας από το Υπουργείο Ανάπτυξης όπως ορίζει το Άρθρο 9 του Ν. 2190/20.  2. Διάφορα θέματα και ανακοινώσεις.

    FLEXOPACK ΑΕΒΕΠ

    Γνωστοποίηση

    Γνωστοποιείται από την εταιρία ότι, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της Οικονομικής Διευθύνσεως της εταιρίας, με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση αυτής και την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από την ανάπτυξη της εταιρίας και του Ομίλου, την θέση του Προϊσταμένου Λογιστηρίου αναλαμβάνει από την 2α Μαϊου 2003 ο κ. Ιωάννης Συρινίδης.

    LOGICDIS Α.Ε.

    Ανακοίνωση

    Η εταιρία LogicDIS A.E. με επιστολή της προς το Χ.Α. ανακοινώνει τα ακόλουθα: «Σε συνέχεια της από 05-05-2003 απόφασης του Δ.Σ. του Χ.Α., σχετικά με την άρση της επιτήρησης των μετοχών της «LogicDIS A.E.» σας ενημερώνουμε ότι το σχετικό πληροφοριακό σημείωμα της Eταιρείας που αφορά την επαναφορά των μετοχών σε κανονικό καθεστώς διαπραγμάτευσης, θα διατίθεται από την Τρίτη 06-05-2003 και ώρα 09:00 π.μ. στα παρακάτω σημεία: α) στα γραφεία της EFG Telesis Finance, Όθωνος 6, Αθήνα, β) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, Σοφοκλέους 10, Αθήνα, γ) στο ΣΜΕΧΑ, δ) στα γραφεία των χρηματιστηριακών εταιρειών, ε) στα γραφεία ενημέρωσης συνδρομητικού & επενδυτικού κοινού, Ακαδημίας & Ασκληπιού 1, 1ος όροφος, στ) στα γραφεία της Εταιρείας μας, οδός Θεσσαλονίκης 125, Τ.Κ 14342 Νέα Φιλαδέλφεια καθώς και στο site της Εταιρίας στην διεύθυνση www.logicdis.gr. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Οικονομικό Διευθυντή κ. Βασίλειο Χάνα, τηλ. επικοινωνίας 210 25 95 000 και με την Υπεύθυνη της Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης Μετόχων κα Αναστασία Παπαδοπούλου, τηλ. 210 25 95 060).

    ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΕΛΟΝΤΑ ΑΕΓΕ

    Δελτίο Τύπου

    Η εταιρία ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΕΛΟΝΤΑ Α.Ε.Γ.Ε. με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Υπογράφηκε στις 23/4/2003 σύμβαση χορήγησης κοινοπρακτικού δανείου ύψους ευρώ 17.500.000 προς την εταιρεία ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΕΛΟΝΤΑ Α.Ε.Γ.Ε. με Διοργανωτές την EFG Telesis Finance Α.Ε.Π.Ε.Υ και την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. Τη διαχείριση του Δανείου έχει αναλάβει η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. ενώ στο Δάνειο συμμετέχουν οι τράπεζες EFG EUROBANK ERGASIAS Α.Ε., ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε., ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΤΔ. και ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε. Το Δάνειο είναι εξαετούς διάρκειας και η χορήγηση του έχει ως σκοπό την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων τραπεζικών υποχρεώσεων και τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας το οποίο θα συμβάλλει στην περαιτέρω αναπτυξιακή πορεία του Ομίλου. Με το προϊόν του δανείου η ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΕΛΟΝΤΑ ΑΕΓΕ, συνεπής πρωτοπόρος στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, προγραμματίζει τόσο τον ορθολογισμό της παραγωγής της με τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων όσο και την εκμετάλλευση των τεχνολογικών εξελίξεων με τη δημιουργία κλειστών κυκλωμάτων εκτροφής στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Η εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλεται η ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΕΛΟΝΤΑ ΑΕΓΕ από το χρηματοπιστωτικό σύστημα την προβάλλει ως βασικό πόλο συγκέντρωσης με προοπτικές ευρωπαϊκής εξέλιξης, σε μία περίοδο δύσκολη τόσο για τον κλάδο όσο και την παγκόσμια οικονομία.»

    ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Γνωστοποιήσεις Συναλλαγών

    Α/ Η εταιρία PRAXIS Χ.Α.Ε.Π.Ε.Υ. με την από 02/05/2003 επιστολή της προς το Χ.Α., γνωστοποιεί ότι σύμφωνα με την κάτωθι προαναγγελία συναλλαγών: «'Ο κ. Χαλιωρής Κωνσταντίνος με την από 01/04/2003 επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί, σύμφωνα με το άρθρο 8 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ., την κάτωθι προαναγγελία συναλλαγών: Στοιχεία υπόχρεου: Χαλιωρής Κωνσταντίνος. Σχέση του προσώπου με την εταιρία: Αντιπρόεδρος, μέτοχος (ποσοστό 32,12%). Επωνυμία εταιρίας: ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε. Κατηγορία μετοχών: Κοινές. Είδος συναλλαγής: Αγορά. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 300.000 τεμάχια. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 02/04/2003 έως 30/04/2003. Μέλος του Χ.Α. μέσω του οποίου θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: PRAXIS ΑΧΕΠΕΥ.' Εχει αποκτήσει στο προαναφερόμενο διάστημα μέσω της PRAXIS Χ.Α.Ε.Π.Ε.Υ. τον αριθμό των 140.950 μετοχών της εταιρίας ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε.»

    Β/ Ο κ. Χαλιωρής Κωνσταντίνος με την από 02/05/2003 επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Με την επιστολή μου από 28/03/2003, όπως προβλεπόταν με την απόφαση 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ., σας ενημέρωνα ότι στο διάστημα από 02/04/2003 έως 30/04/2003 επρόκειτο να αγοράσω 300.000 μετοχές της εταιρίας ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΒΕΕ της οποίας είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και ταυτόχρονα μέτοχος. Με την παρούσα σας ενημερώνω ότι λόγω χρηματιστηριακής συγκυρίας προέβηκα σε αγορά 140.950 μετοχών της εταιρίας ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΒΕΕ.»

    Η ΕΘΝΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.

    Ανακοίνωση

    Η Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Γενικών Ασφαλειών «Η ΕΘΝΙΚΗ» ανακοινώνει την πλήρη κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας, η οποία είχε αποφασισθεί από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 19/12/2002, κατά το ποσό των 43.035.600,00 ευρώ (21.517.800 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 2,00 ευρώ η κάθε μία). Ειδικότερα, καλύφθηκε ποσοστό 93,34%, ήτοι 20.084.453 μετοχές, εκ του συνολικού ποσού της αύξησης με άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης και ποσοστό 6,66%, ήτοι 1.433.347 μετοχές, που αντιστοιχεί σε μη ασκηθέντα δικαιώματα, διετέθη δε σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη κατά την υπ΄ αριθμ. 2021/29.04.2003 συνεδρίαση του Δ.Σ. της Εταιρίας. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν ανήλθαν σε 60.249.840,00 ευρώ και η διαφορά από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, ύψους 17.214.240,00 ευρώ θα αχθεί σε πίστωση του λογαριασμού «Διαφορά από Έκδοση Μετοχών Υπέρ το Άρτιο». Οι νέες μετοχές είναι σε άϋλη μορφή και θα πιστωθούν στη μερίδα και το λογαριασμό αξιών που τηρεί ο κάθε δικαιούχος στο Σ.Α.Τ. σύμφωνα με τα στοιχεία που δήλωσε κατά την συμμετοχή του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών θα ανακοινωθεί δια του τύπου.

    VIVERE Α.Ε.

    Σχολιασμός Δημοσιεύματος

    Η εταιρία VIVERE Α.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σύμφωνα με την Απόφαση EK 5/204 Αρθρο 5 παρ. 1α, η εταιρεία «VIVERE ENTERTAINMENT ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε» σχετικώς με το δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΥΡΙΑΝΗ της 5ης Μαΐου 2003 ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου του Ιωάννου, ο οποίος αναφέρεται στο άνω δημοσίευμα, δεν συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Στο Δ.Σ. της εταιρείας μας συμμετέχει ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου του Κωνσταντίνου. Οι ανωτέρω, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν έχουν καμία κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο κ. Αλέξιος Πελέκης, δικηγόρος της εταιρείας Μεγάλα Καταστήματα Α.Ε.Ε., συμμετέχει στο Δ.Σ. της εταιρείας VIVERE από 30-6-2002. Για τα υπόλοιπα θέματα που αναφέρονται στο άνω δημοσίευμα η εταιρεία παραπέμπει σε ήδη δημοσιευθείσες ανακοινώσεις της.»

    QUALITY & RELIABILITY Α.Ε.

    Aνακοίνωση

    Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρία QUALITY & RELIABILITY Α.Ε. ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό ότι σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α., από τη συνεδρίαση της 08/05/2003 κι εφεξής θα αρχίσει η ειδική διαπραγμάτευση επί των κοινών εισηγμένων μετοχών της εταιρίας, προς ενίσχυση της ρευστότητάς τους, με ειδικό διαπραγματευτή το Μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, PROTON ΑΧΕΠΕΥ. Η εταιρία έχει συνάψει σύμβαση ειδικής διαπραγμάτευσης με την PROTON ΑΧΕΠΕΥ με τους εξής βασικούς όρους: 1. H PROTON ΑΧΕΠΕΥ θα διαβιβάζει στο Σύστημα Συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αξιών εντολές ειδικής διαπραγμάτευσης (δηλαδή ταυτόχρονες εντολές αγοράς και πώλησης) για ίδιο λογαριασμό επί των μετοχών της εταιρίας QUALITY & RELIABILITY Α.Ε. ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία. Για την υπηρεσία αυτή η εταιρία QUALITY & RELIABILITY Α.Ε. ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ θα καταβάλλει αμοιβή στην PROTON ΑΧΕΠΕΥ. 2. Η σύμβαση ειδικής διαπραγμάτευσης έχει διάρκεια τριών (3) ετών. 3. Τέλος, προς διευκόλυνση του έργου της ειδικής διαπραγμάτευσης ενόψει των ενδεχομένων κινδύνων που αναλαμβάνει ο ειδικός διαπραγματευτής, η PROTON ΑΧΕΠΕΥ έχει συνάψει συμβάσεις με τους κυρίους μετόχους της εταιρίας QUALITY & RELIABILITY Α.Ε. ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ήτοι τους κ.κ. Πασχαλάκη Παναγιώτη, Πασχαλάκη Νικόλαο και Καραγιάννη Θεόδωρο καθώς και με την εταιρία ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.Β.Ε. ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, δυνάμει των οποίων προβλέπεται η υποχρέωση των τριών πρώτων εκ των ανωτέρω μετόχων να συνάπτουν συμβάσεις επαναγοράς μετοχών (repurchase agreements) στην Αγορά Παραγώγων του Χ.Α. Περαιτέρω η σύμβαση Ειδικού Διαπραγματευτή προβλέπει τη συμμετοχή των τεσσάρων ανωτέρω κυρίων μετόχων στα κέρδη / ζημίες που θα πραγματοποιεί κατ' έτος η PROTON ΑΧΕΠΕΥ από τις συναλλαγές ειδικής διαπραγμάτευσης επί των κοινών μετοχών της εταιρίας QUALITY & RELIABILITY Α.Ε. Η συμμετοχή αυτή στα εν λόγω κέρδη / ζημίες έχει μόνο επικουρικό και μειοψηφικό χαρακτήρα.

    QUALITY & RELIABILITY Α.Ε.

    Ανακοίνωση

    Η εταιρία PROTON ΑΧΕΠΕΥ ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό ότι, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α., από τη συνεδρίαση της 08/05/2003 κι εφεξής θα αρχίσει, υπό την ιδιότητα της ως Ειδικός Διαπραγματευτής στην Κύρια και Παράλληλη Αγορά του Χ.Α., την Ειδική Διαπραγμάτευση επί των κοινών εισηγμένων μετοχών της εταιρίας «QUALITY & RELIABILITY Α.Ε. ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ», προς ενίσχυση της ρευστότητας των μετοχών αυτών. Η εταιρία PROTON ΑΧΕΠΕΥ έχει υπογράψει σύμβαση Ειδικής Διαπραγμάτευσης με την εταιρία «QUALITY & RELIABILITY Α.Ε. ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ», με τους εξής βασικούς όρους: H PROTON ΑΧΕΠΕΥ θα διαβιβάζει στο Σύστημα Συναλλαγών του Χ.Α. εντολές ειδικής διαπραγμάτευσης (δηλαδή ταυτόχρονες εντολές αγοράς και πώλησης) για ίδιο λογαριασμό επί των μετοχών της εταιρίας «QUALITY & RELIABILITY Α.Ε. ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ». Για την υπηρεσία αυτή η PROTON ΑΧΕΠΕΥ θα λαμβάνει από την εταιρία αμοιβή. Η σύμβαση Ειδικής Διαπραγμάτευσης με την ανωτέρω εταιρία έχει διάρκεια τρία έτη. Τέλος, προς διευκόλυνση του έργου της ειδικής διαπραγμάτευσης ενόψει των ενδεχομένων κινδύνων που αναλαμβάνει ο ειδικός διαπραγματευτής, η PROTON ΑΧΕΠΕΥ έχει συνάψει συμβάσεις με τους κυρίους μετόχους της εταιρίας QUALITY & RELIABILITY Α.Ε. ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ήτοι τους κ.κ. Πασχαλάκη Παναγιώτη, Πασχαλάκη Νικόλαο και Καραγιάννη Θεόδωρο καθώς και με την εταιρία ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.Β.Ε., δυνάμει των οποίων προβλέπεται η υποχρέωση των τριών πρώτων εκ των ανωτέρω μετόχων να συνάπτουν συμβάσεις επαναγοράς μετοχών (repurchase agreements) στην Αγορά Παραγώγων του ΧΑ. Περαιτέρω η σύμβαση Ειδικού Διαπραγματευτή προβλέπει τη συμμετοχή των τεσσάρων ανωτέρω κυρίων μετόχων στα κέρδη / ζημίες που θα πραγματοποιεί κατ' έτος η PROTON ΑΧΕΠΕΥ από τις συναλλαγές ειδικής διαπραγμάτευσης επί των κοινών μετοχών της εταιρίας QUALITY & RELIABILITY Α.Ε. Η συμμετοχή αυτή στα εν λόγω κέρδη / ζημίες έχει μόνο επικουρικό και μειοψηφικό χαρακτήρα.

    QUALITY & RELIABILITY Α.Ε.

    Ανακοινώσεις

    Α/ Ο κύριος μέτοχος κ. Παναγιώτης Πασχαλάκης ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό ότι σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α. από τη συνεδρίαση της 08/05/2003 κι εφεξής, θα αρχίσει η ειδική διαπραγμάτευση επί των κοινών εισηγμένων μετοχών της εταιρίας QUALITY & RELIABILITY Α.Ε., προς ενίσχυση της ρευστότητας των μετοχών αυτών, με ειδικό διαπραγματευτή το μέλος του Χ.Α. PROTON ΑΧΕΠΕΥ. Η σύμβαση της ειδικής διαπραγμάτευσης έχει διάρκεια τριών (3) ετών. Προς διευκόλυνση του έργου της ειδικής διαπραγμάτευσης, από την οποία αναμένεται η ενίσχυση της ρευστότητας των μετοχών της εταιρίας QUALITY & RELIABILITY Α.Ε. ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ και ενόψει των ενδεχόμενων κινδύνων που αναλαμβάνει ο ειδικός διαπραγματευτής, ο κ. Π. Πασχαλάκης, ως κύριος μέτοχος της ανωτέρω εταιρίας έχει συνάψει σύμβαση με την PROTON ΑΧΕΠΕΥ, δυνάμει της οποίας προβλέπεται η υποχρέωση του κ. Π. Πασχαλάκη να συνάπτει συμβάσεις επαναγοράς μετοχών (repurchase agreements) στην Αγορά Παραγώγων του Χ.Α. Περαιτέρω, η σύμβαση Ειδικού Διαπραγματευτή προβλέπει τη συμμετοχή του κυρίου μετόχου στα κέρδη / ζημίες που θα πραγματοποιεί κατ' έτος η PROTON ΑΧΕΠΕΥ από τις παραπάνω συναλλαγές ειδικής διαπραγμάτευσης. Η συμμετοχή αυτή του κ. Π. Πασχαλάκη στα εν λόγω κέρδη ανέρχεται σε 11,25%, ενώ στις ζημίες ανέρχεται σε 11,25% με ανώτατο ποσό τα 12.500 ευρώ, για κάθε έτος διάρκειας της σύμβασης Ειδικής Διαπραγμάτευσης.

    Β/ Ο κύριος μέτοχος κ. Νικόλαος Πασχαλάκης ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό ότι σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α. από τη συνεδρίαση της 08/05/2003 κι εφεξής, θα αρχίσει η ειδική διαπραγμάτευση επί των κοινών εισηγμένων μετοχών της εταιρίας QUALITY & RELIABILITY Α.Ε., προς ενίσχυση της ρευστότητας των μετοχών αυτών, με ειδικό διαπραγματευτή το μέλος του Χ.Α. PROTON ΑΧΕΠΕΥ. Η σύμβαση της ειδικής διαπραγμάτευσης έχει διάρκεια τριών (3) ετών. Προς διευκόλυνση του έργου της ειδικής διαπραγμάτευσης, από την οποία αναμένεται η ενίσχυση της ρευστότητας των μετοχών της εταιρίας QUALITY & RELIABILITY Α.Ε. και ενόψει των ενδεχόμενων κινδύνων που αναλαμβάνει ο ειδικός διαπραγματευτής, ο κ. Ν. Πασχαλάκης, ως κύριος μέτοχος της ανωτέρω εταιρίας έχει συνάψει σύμβαση με την PROTON ΑΧΕΠΕΥ, δυνάμει της οποίας προβλέπεται η υποχρέωση του κ. Ν. Πασχαλάκη να συνάπτει συμβάσεις επαναγοράς μετοχών (repurchase agreements) στην Αγορά Παραγώγων του Χ.Α. Περαιτέρω, η σύμβαση Ειδικού Διαπραγματευτή προβλέπει τη συμμετοχή του κυρίου μετόχου στα κέρδη / ζημίες που θα πραγματοποιεί κατ' έτος η PROTON ΑΧΕΠΕΥ από τις παραπάνω συναλλαγές ειδικής διαπραγμάτευσης. Η συμμετοχή αυτή του κ. Ν. Πασχαλάκη στα εν λόγω κέρδη ανέρχεται σε 11,25%, ενώ στις ζημίες ανέρχεται σε 11,25% με ανώτατο ποσό τα 12.500 ευρώ, για κάθε έτος διάρκειας της σύμβασης Ειδικής Διαπραγμάτευσης.

    Γ/ Ο κύριος μέτοχος κ. Θεόδωρος Καραγιάννης ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό ότι σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α. από τη συνεδρίαση της 08/05/2003 κι εφεξής, θα αρχίσει η ειδική διαπραγμάτευση επί των κοινών εισηγμένων μετοχών της εταιρίας QUALITY & RELIABILITY Α.Ε., προς ενίσχυση της ρευστότητας των μετοχών αυτών, με ειδικό διαπραγματευτή το μέλος του Χ.Α. PROTON ΑΧΕΠΕΥ. Η σύμβαση της ειδικής διαπραγμάτευσης έχει διάρκεια τριών (3) ετών. Προς διευκόλυνση του έργου της ειδικής διαπραγμάτευσης, από την οποία αναμένεται η ενίσχυση της ρευστότητας των μετοχών της εταιρίας QUALITY & RELIABILITY Α.Ε. και ενόψει των ενδεχόμενων κινδύνων που αναλαμβάνει ο ειδικός διαπραγματευτής, ο κ. Θ. Καραγιάννης, ως κύριος μέτοχος της ανωτέρω εταιρίας έχει συνάψει σύμβαση με την PROTON ΑΧΕΠΕΥ, δυνάμει της οποίας προβλέπεται η υποχρέωση του κ. Θ. Καραγιάννη να συνάπτει συμβάσεις επαναγοράς μετοχών (repurchase agreements) στην Αγορά Παραγώγων του Χ.Α. Περαιτέρω, η σύμβαση Ειδικού Διαπραγματευτή προβλέπει τη συμμετοχή του κυρίου μετόχου στα κέρδη / ζημίες που θα πραγματοποιεί κατ' έτος η PROTON ΑΧΕΠΕΥ από τις παραπάνω συναλλαγές ειδικής διαπραγμάτευσης. Η συμμετοχή αυτή του κ. Θ. Καραγιάννη στα εν λόγω κέρδη ανέρχεται σε 11,25%, ενώ στις ζημίες ανέρχεται σε 11,25% με ανώτατο ποσό τα 12.500 ευρώ, για κάθε έτος διάρκειας της σύμβασης Ειδικής Διαπραγμάτευσης.

    Δ/ Η εταιρία ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.Β.Ε. ως κύριος μέτοχος, ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό ότι σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α. από τη συνεδρίαση της 08/05/2003 κι εφεξής, θα αρχίσει η ειδική διαπραγμάτευση επί των κοινών εισηγμένων μετοχών της εταιρίας QUALITY & RELIABILITY Α.Ε., προς ενίσχυση της ρευστότητας των μετοχών αυτών, με ειδικό διαπραγματευτή το μέλος του Χ.Α. PROTON ΑΧΕΠΕΥ. Η σύμβαση της ειδικής διαπραγμάτευσης έχει διάρκεια τριών (3) ετών. Προς διευκόλυνση του έργου της ειδικής διαπραγμάτευσης, από την οποία αναμένεται η ενίσχυση της ρευστότητας των μετοχών της εταιρίας QUALITY & RELIABILITY Α.Ε. και ενόψει των ενδεχόμενων κινδύνων που αναλαμβάνει ο ειδικός διαπραγματευτής, η εταιρία ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.Β.Ε., ως κύριος μέτοχος της ανωτέρω εταιρίας έχει συνάψει σύμβαση με την PROTON ΑΧΕΠΕΥ, δυνάμει της οποίας προβλέπεται η συμμετοχή της εταιρίας ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.Β.Ε. στα κέρδη / ζημίες που θα πραγματοποιεί κατ' έτος η PROTON ΑΧΕΠΕΥ από τις παραπάνω συναλλαγές ειδικής διαπραγμάτευσης. Η συμμετοχή αυτή της εταιρίας ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.Β.Ε. στα εν λόγω κέρδη ανέρχεται σε 11,25%, ενώ στις ζημίες ανέρχεται σε 11,25% με ανώτατο ποσό τα 12.500 ευρώ, για κάθε έτος διάρκειας της σύμβασης Ειδικής Διαπραγμάτευσης.

    COSMOTE Α.Ε.

    Γνωστοποίηση

    Σύμφωνα με το άρθρο 5.5γ του Π.Δ. 350/1985, η εταιρία COSMOTE - ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. ενημερώνει ότι η μέτοχός της «Telenor Β Invest AS (Telenor), με την από 02.05.2003 επιστολή της ενημέρωσε την εταιρία ότι την 30/4/2003, πούλησε 29.705.255 μετοχές της COSMOTE. Μετά την πώληση, το ποσοστό της Telenor στο μετοχικό κεφάλαιο της COSMOTE μειώθηκε από 18,00% σε 9,00%, ήτοι σε 29.705.255 μετοχές της COSMOTE. Μετά την ως άνω μείωση του ποσοστού της Telenor στο μετοχικό κεφάλαιο της COSMOTE, η Συμφωνία Μετόχων μεταξύ του ΟΤΕ και της Telenor η οποία έδινε ειδικά δικαιώματα στην Telenor, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος να διορίζει μέλη στο Δ.Σ. της COSMOTE, έπαψε να ισχύει σύμφωνα με τους όρους της.

    DOMUS Α.Ε.Ε.Χ.

    Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Γ.Σ. της 5/5/2003 η εταιρία DOMUS ΑΕΕΧ γνωστοποιεί τις αποφάσεις που λήφθηκαν επί των θεμάτων ημερησίας διάταξης που έχουν ως ακολούθως: 1. Εγκρίθηκαν οι Οικονομικές Καταστάσεις της 2ης Εταιρικής Χρήσης (1.1.2002-31.12.2002) μετά της επ' αυτών εκθέσεως του Δ.Σ. και του Πιστοποιητικού Ελέγχου του Ορκωτού Ελεγκτού. 2. Εγκρίθηκε η απαλλαγή από κάθε ευθύνη του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή για την 2η Εταιρική Χρήση. 3. Εγκρίθηκαν οι τροποποιήσεις του καταστατικού και η σύνταξη του σε ενιαίο κείμενο. Αποφασίσθηκε η μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας από 2,94 ευρώ σε 0,98 ευρώ και η έκδοση 7.600.000 νέων ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας 0,98 ευρώ και η δωρεάν διανομή των νέων μετοχών στους υπάρχοντες μετόχους, με αναλογία 2 νέων μετοχών έναντι μίας παλαιάς. Μετά την παραπάνω απόφαση το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρίας θα ανέρχεται σε 11.172.000,00 ευρώ, διαιρούμενο σε 11.400.000 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,98 ευρώ η κάθε μία. Η διάθεση των καθαρών κερδών της εταιρίας θα γίνεται όπως ορίζει ο Ν. 2190/20 περί ανωνύμων εταιριών. 4. Εκλέχθηκαν ως τακτικός Ορκωτός Ελεγκτής για τη χρήση 2003 ο κος Παναγιώτης Δαμηλάκος και αναπληρωματικός ο κος Ανδρέας Τσαμάκης και καθορίστηκαν οι αμοιβές τους να είναι σύμφωνες με αυτές που καθορίζονται από το Δ.Σ. του Σ.Ο.Ε.Λ. Α.Ε. 5. Δεν θα δοθούν αμοιβές στα μέλη του Δ.Σ. για τις υπηρεσίες τους για τη χρήση 2003. 6. Επικυρώθηκαν η εκλογή των νέων μελών του Δ.Σ. Ι. Καραφωτιά, Γ. Ανδρούτσου, Λ. Μαυρίδη και Α. Ραπακούλια σε αντικατάσταση παραιτηθέντων μελών Δ.Σ. Έτσι το Δ.Σ. αποτελείται από τους κάτωθι: Παναγιώτης Διαμάντης, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος. Γεώργιος Διαμάντης, Αντιπρόεδρος Α΄. Αναστάσιος Ραπακούλιας, Αντιπρόεδρος Β΄. Ιωάννης Καραφωτιάς, Μέλος, Γεώργιος Ανδρούτσος, Μέλος. Μιχαήλ Τσαμπάς, Μέλος και Λάζαρος Μαυρίδης, Μέλος. Από αυτά οι Μιχαήλ Τσαμπάς, Αναστάσιος Ραπακούλιας και Λάζαρος Μαυρίδης, είναι τα μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της εταιρίας. 7. Έγινε ο καθορισμός των ιδιοτήτων των μελών του Δ.Σ. με βάση το Ν.3016/02 (Εταιρική Διακυβέρνηση) και ορίστηκαν τα ανεξάρτητα μέλη του ως εξής: Μιχαήλ Τσαμπάς, Αναστάσιος Ραπακούλιας, και Λάζαρος Μαυρίδης. 8. Έγινε η ανακοίνωση του καταλόγου των Μετόχων από τους οποίους προήλθαν οι αποκτηθείσες μετοχές (ίδιες μετοχές) και εγκρίθηκαν αυτές όπως πραγματοποιήθηκαν από την εταιρία. Οι ανωτέρω τροποποιήσεις του Καταστατικού χρήζουν έγκρισης από την Ε.Κ. Μετά από αυτή η εταιρία με βάση την απόφαση 94 του Χ.Α. θα πρέπει να θέσει στη διάθεση του επενδυτικού κοινού Σχετικό Πληροφοριακό Δελτίο.

    ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.

    Γνωστοποίηση

    Το Δ.Σ. της εταιρίας Τεχνικές Εκδόσεις Α.Ε., στα πλαίσια των διατάξεων της απόφασης 5/204/14-11-2000 άρθρο 4 παρ. 1ε της Ε.Κ. γνωστοποιεί ότι από την 14 Απριλίου 2003 ο κος Βασίλειος Σεβδαλής προσλήφθηκε ως εσωτερικός ελεγκτής στη θέση του κου Λεωνίδα Κουρή.

    SATO Α.Ε.

    Γνωστοποίηση

    Γνωστοποιείται από την εταιρία ότι από την 02.05.2003 έπαυσε  να ασκεί καθήκοντα Προϊσταμένου Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου ο κ. Αναστάσιος Χατζηδήμας, προσωρινώς δε ασκεί καθήκοντα Προϊσταμένου Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου ο κ. Κωνσταντίνος Βαλσαμής, μέχρι να αναλάβει  καθήκοντα νέος προϊστάμενος του τμήματος.

    ΙΝΤΡΑΚΟΜ Α.Ε.

    Δελτίο Τύπου

    Η εταιρία ΙΝΤΡΑΚΟΜ Α.Ε. με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Tην 6/5/2003 η ΙΝΤRΑCΟΜ υπέγραψε εξαγωγική σύμβαση τριετούς διάρκειας για την κατασκευή, βιομηχανοποίηση, έλεγχο και ανάπτυξη υποσυστημάτων του ραντάρ HARD 3D της Ericsson. Το HARD (Helicopter and Aircraft Radio Detection) είναι ένα τρισδιάστατο (3D) ραντάρ έρευνας και παρακολούθησης, νέας γενιάς, κατάλληλο για συστήματα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς. Με το έργο αυτό η INTRACOM αναλαμβάνει την κατασκευή του ραντάρ HARD, αποκτώντας παράλληλα τη δυνατότητα συμμετοχής και σε άλλες πωλήσεις του προϊόντος. Σε πρώτη φάση, το ύψος της σύμβασης ανέρχεται σε 2,6 εκ. Ευρώ.»

    COCA COLA Ε.Ε.Ε. Α.Ε.

    Δελτίο Τύπου

    Η Coca-Cola Eλληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε. (Coca-Cola Τρία Έψιλον) θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο 2003, την Πέμπτη 15 Μαΐου 2003, στις 8.30πμ ώρα Ελλάδος. Το Δελτίο τύπου και η παρουσίαση της εταιρείας θα είναι διαθέσιμα από εκείνη την ώρα στην ιστοσελίδα της: www.coca-colahbc.com. Η διοίκηση της εταιρείας θα διενεργήσει τηλε-συνδιάσκεψη (conference call) με χρηματιστηριακούς αναλυτές στις 4.00 μμ ώρα Ελλάδος. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν την τηλε-συνδιάσκεψη μέσω του διαδικτύου στην ιστοσελίδα της εταιρείας (www.coca-colahbc.com). Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν παρακαλούνται να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της εταιρείας 10 λεπτά πριν την έναρξη της τηλε-συνδιάσκεψης για να εγγραφούν. Η Coca-Cola Τρία Έψιλον είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές της The Coca-Cola Company παγκοσμίως και δραστηριοποιείται σε 26 χώρες με συνολικό πληθυσμό μεγαλύτερο από 500 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι μετοχές της Coca-Cola Τρία Έψιλον είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.: ΕΕΕΚ) με παράλληλη εισαγωγή στα χρηματιστήρια του Λονδίνου (LSE: CCB) και της Αυστραλίας (ASX: CHB). Τίτλοι Αμερικάνικων Αποθετηρίων της Coca-Cola Τρία Έψιλον είναι επίσης εισηγμένοι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

    Γνωστοποίηση

    Η εταιρία ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. ενημερώνει ότι: α) έκανε παρουσίαση της εταιρείας για ενημέρωση των επενδυτών, την 5 Μαΐου 2003 και ώρα 17.00μμ στο «ξενοδοχείο Εγνατία» στην ΚΑΒΑΛΑ, στα πλαίσια των Παρουσιάσεων του ROAD SHOW σε όλη την Ελλάδα. β) η εταιρεία ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. θα κάνει παρουσίαση της εταιρείας για ενημέρωση των επενδυτών, την Τετάρτη 7 Μαΐου 2003 και ώρα 17.00μμ στο «ξενοδοχείο Κούρος» στην ΔΡΑΜΑ, στα πλαίσια των Παρουσιάσεων του ROAD SHOW σε όλη την Ελλάδα.

    *Β) ΕΚΧΩΡΗΣΗ / ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ & ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Π.Δ. 51/92

    ALPHA BANK Α.Ε.

    Αγορά Μετοχών

    Ο κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της εταιρίας ALPHA BANK Α.Ε., με την από 5/5/2003 επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5 της παρ. 5 του ΠΔ 51/92, ότι κατά τη συνεδρίαση της 2/5/2003 προέβη στην αγορά 60.000 μετοχών της εταιρίας ALPHA BANK Α.Ε., συνολικής αξίας 762.000 ευρώ μέσω της Alpha Finance.

    ΛΑΝ ΝΕΤ ΑΕΒΕΤ ΑΕ

    Μεταβολή Ποσοστού Συμμετοχής

    Η εταιρία ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ Α.Ε. με την από 05/05/2003 επιστολή της προς το Χ.Α., γνωστοποιεί την ακόλουθη μεταβολή ποσοστού συμμετοχής της επί των μετοχών της εταιρίας ΛΑΝ - ΝΕΤ ΑΕΒΕΤ ΑΕ. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: ΛΑΝ - ΝΕΤ ΑΕΒΕΤ ΑΕ. Υπόχρεος: ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές με δικαίωμα ψήφου κοινές ονομαστικές. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας 0,0019%. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 9,95%, μετά τη μεταβολή 10,14%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 1.167.580, μετά τη μεταβολή 1.189.580. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 9,95%, μετά την μεταβολή 10,14%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 11.734.000. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 02/05/2003. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 05/05/2003. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 05/05/2003.

    Η ΕΘΝΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.

    Μεταβολή Ποσοστού Συμμετοχής

    Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. με την από 05/05/2003 επιστολή της προς το Χ.Α., γνωστοποιεί την ακόλουθη μεταβολή ποσοστού συμμετοχής της επί των μετοχών της εταιρίας Η ΕΘΝΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: Η ΕΘΝΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α Υπόχρεος: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. Είδος κινητής αξίας: Κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Κάλυψη αδιάθετου υπολοίπου από Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 73,54%, μετά τη μεταβολή 76,00%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 42.199.797, μετά τη μεταβολή 43.609.788. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 73,54%, μετά την μεταβολή 76,00%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 57.380.800. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 02/05/2003. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 02/05/2003. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 05/05/2003.

    ΛΑΝΤΕΚ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.

    Μεταβολή Ποσοστού Συμμετοχής

    Η εταιρία ΒΙΟΛΑΝ Α.Β.Ε.Ν.Τ.Τ.Ε. με την από 05/05/2003 επιστολή της προς το Χ.Α., γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η εταιρία ΒΙΟΛΑΝ ΑΒΕΝΤΤΕ είναι ο βασικός Μέτοχος της - εισηγμένης στο Χ.Α. - Εταιρίας ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε., μέσω της οποίας ελέγχονται και οι λοιπές Εταιρίες του Ομίλου (ΛΑΝΝΕΤ ΑΕΒΕΤ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕ, NSM INVESTMENTS, ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ, ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ). Έτσι σύμφωνα με το ΠΔ 51/92 το ποσοστό συμμετοχής των εταιριών του Ομίλου στην εισηγμένη εταιρία ΛΑΝΤΕΚ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕ διαμορφώνεται την 02 Μαϊου 2003 σε 10,58% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας και των δικαιωμάτων ψήφου αυτής ήτοι 721.930 μετοχές επί συνόλου 6.825.030 έναντι 9,89% την 30η Απριλίου 2003 ήτοι αριθμός μετοχών 674.880. Έτσι, η ανάλυση και η κατανομή των ανωτέρω μετοχών / δικαιωμάτων ψήφου κατανέμονται στις εξής εταιρίες ως εξής. 2/5/2003: ΒΙΟΛΑΝ ΑΒΕΝΤΤΕ: Αριθμός Μετοχών: 236.730, Ποσοστό: 3,47%. NSM INVESTMENTS: Αριθμός Μετοχών: 15.410, Ποσοστό: 0,23%. ΛΑΝ-ΝΕΤ ΑΕΒΕΤ: Αριθμός Μετοχών: 126.870, Ποσοστό: 1,86%. ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ: Αριθμός Μετοχών: 83.610, Ποσοστό: 1,23%. ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ ΑΕ: Αριθμός Μετοχών: 28.980, Ποσοστό: 0,42%. ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ ΑΕ: Αριθμός Μετοχών: 173.830, Ποσοστό: 2,55%. ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ: Αριθμός Μετοχών: 56.500, Ποσοστό: 0,83%. ΣΥΝΟΛΟ: Αριθμός μετοχών 721.930, Ποσοστό: 10,58%. 30/4/2003: ΒΙΟΛΑΝ ΑΒΕΝΤΤΕ: Αριθμός Μετοχών: 230.270, Ποσοστό: 3,37%. NSM INVESTMENTS: Αριθμός Μετοχών: 11.000, Ποσοστό: 0,16%. ΛΑΝ-ΝΕΤ ΑΕΒΕΤ: Αριθμός Μετοχών: 109.190, Ποσοστό: 1,60%. ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ: Αριθμός Μετοχών: 71.610, Ποσοστό: 1,05%. ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ ΑΕ: Αριθμός Μετοχών: 37.480, Ποσοστό: 0,55%. ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ ΑΕ: Αριθμός Μετοχών: 173.830, Ποσοστό: 2,55%. ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ: Αριθμός Μετοχών: 41.500, Ποσοστό: 0,61%. ΣΥΝΟΛΟ: Αριθμός μετοχών 674.880, Ποσοστό: 9,89%.»

    ΛΑΝ ΝΕΤ ΑΕΒΕΤ ΑΕ

    Μεταβολή Ποσοστού Συμμετοχής

    Η εταιρία ΒΙΟΛΑΝ Α.Β.Ε.Ν.Τ.Τ.Ε. με την από 05/05/2003 επιστολή της προς το Χ.Α., γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η εταιρία ΒΙΟΛΑΝ ΑΒΕΝΤΤΕ είναι ο βασικός Μέτοχος της - εισηγμένης στο Χ.Α. - Εταιρίας ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε., μέσω της οποίας ελέγχονται και οι λοιπές Εταιρίες του Ομίλου (ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕ, NSM INVESTMENTS, ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ, ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ). Έτσι σύμφωνα με το ΠΔ 51/92 το ποσοστό συμμετοχής των εταιριών του Ομίλου στην εισηγμένη εταιρία ΛΑΝ ΝΕΤ ΑΕΒΕΤ διαμορφώνεται την 02 Μαϊου 2003 σε 69,19% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας και των δικαιωμάτων ψήφου αυτής ήτοι 8.118.787 μετοχές επί συνόλου 11.734.000 έναντι 69,00% την 30η Απριλίου 2003 ήτοι αριθμός μετοχών 8.096.787. Έτσι, η ανάλυση και η κατανομή των ανωτέρω μετοχών / δικαιωμάτων ψήφου κατανέμονται στις εξής εταιρίες ως εξής. 2/5/2003: NSM INVESTMENTS: Αριθμός Μετοχών: 89.590, Ποσοστό: 0,76%. ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ: Αριθμός Μετοχών: 5.000, Ποσοστό: 0,04%. ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ ΑΕ: Αριθμός Μετοχών: 113.840, Ποσοστό: 0,97%. ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ ΑΕ: Αριθμός Μετοχών: 1.189.580, Ποσοστό: 10,14%. ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ: Αριθμός Μετοχών: 6.720.777, Ποσοστό: 57,28%. ΣΥΝΟΛΟ: Αριθμός μετοχών 8.118.787, Ποσοστό: 69,19%. 30/4/2003: NSM INVESTMENTS: Αριθμός Μετοχών: 89.590, Ποσοστό: 0,76%. ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ: Αριθμός Μετοχών: 5.000, Ποσοστό: 0,04%. ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ ΑΕ: Αριθμός Μετοχών: 113.840, Ποσοστό: 0,97%. ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ ΑΕ: Αριθμός Μετοχών: 1.167.580, Ποσοστό: 9,96%. ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ: Αριθμός Μετοχών: 6.720.777, Ποσοστό: 57,28%. ΣΥΝΟΛΟ: Αριθμός μετοχών 8.096.787, Ποσοστό: 69,00%.»

    INFO QUEST Α.Ε.Β.Ε.

    Μεταβολή Ποσοστών Συμμετοχής

    Α/ Ο κ. Φέσσας Θεόδωρος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Info-Quest Α.Ε.Β.Ε, με την από 05/05/2003 επιστολή του προς το Χ.Α.. γνωστοποιεί ότι στις 2/5/2003 αγόρασε από την εταιρία CLOVALE OVERSEAS LTD (η οποία είναι συμφερόντων της οικογενείας του) μέσω του Χ.Α. 1.010.000 μετοχές της εταιρίας Info-Quest Α.Ε.Β.Ε. αξίας 1.010.000 ευρώ. Το μέλος του Χ.Α. μέσω του οποίου έγινε η συναλλαγή είναι η ΣΙΓΜΑ Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ. Ο συνολικός αριθμός μετοχών μετά δικαιωμάτων ψήφου που κατείχε προ της παραπάνω μεταβίβασης ο κος Θεόδωρος Φέσσας ήταν 9.770.520 που αντιστοιχεί σε ποσοστό 18,56% επί του συνόλου των μετοχών της εταιρίας Info-Quest Α.Ε.Β.Ε. Μετά την παραπάνω μεταβίβαση, ο συνολικός αριθμός μετοχών μετά δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει ο κος Θεόδωρος Φέσσας είναι 10.780.520 που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20,48% επί του συνόλου των μετοχών της εταιρίας Info-Quest Α.Ε.Β.Ε. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: Info-Quest Α.Ε.Β.Ε. Υπόχρεος: Φέσσας Θεόδωρος. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 18,56%, μετά τη μεταβολή 20,48%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 9.770.520, μετά τη μεταβολή 10.780.520. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 18,56%, μετά την μεταβολή 20,48%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 52.629.720. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 02/05/2003. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 02/05/2003. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 02/05/2003.

    Β/ Η εταιρία CLOVALE OVERSEAS LTD (η οποία είναι συμφερόντων της οικογένειας του κου Θεοδώρου Φέσσα, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας Info-Quest Α.Ε.Β.Ε.), με την από 05/05/2003 επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί ότι στις 02/05/2003 μεταβίβασε προς τον Θεόδωρο Φέσσα μέσω του Χ.Α. 1.010.000 μετοχές της εταιρίας Info-Quest Α.Ε.Β.Ε. αξίας 1.010.000 ευρώ. Το μέλος του Χ.Α. μέσω του οποίου έγινε η συναλλαγή είναι η ΣΙΓΜΑ Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ. Ο συνολικός αριθμός μετοχών μετά δικαιωμάτων ψήφου που κατείχε προ της παραπάνω μεταβίβασης η εταιρία CLOVALE OVERSEAS LTD ήταν 3.914.512 που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7,44% επί του συνόλου των μετοχών της εταιρίας Info-Quest Α.Ε.Β.Ε. Μετά την παραπάνω μεταβίβαση, ο συνολικός αριθμός μετοχών μετά δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει η εταιρία CLOVALE OVERSEAS LTD είναι 2.904.512 που αντιστοιχεί σε ποσοστό 5,52% επί του συνόλου των μετοχών της εταιρίας Info-Quest Α.Ε.Β.Ε. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: Info-Quest Α.Ε.Β.Ε. Υπόχρεος: CLOVALE OVERSEAS LTD. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 7,44%, μετά τη μεταβολή 5,52%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 3.914.512, μετά τη μεταβολή 2.904.512. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 7,44%, μετά την μεταβολή 5,52%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 52.629.720. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 02/05/2003. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 02/05/2003. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 02/05/2003.

    COSMOTE Α.Ε.

    Μεταβολή Ποσοστού Συμμετοχής

    Η Εταιρία TELENOR B-INVEST AS με την από 02/05/2003 επιστολή της προς το Χ.Α., γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σε συνέχεια της προαναγγελίας δυνάμει της υπ΄ αριθ. 5/204/14.11.2000 Απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της κατωτέρω αναφερόμενης συναλλαγής, η Εταιρία TELENOR B-INVEST AS προέβη την 30/04/2003 σε πώληση 29.705.255 μετοχών της εισηγμένης εταιρίας COSMOTE ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. Επωνυμία εταιρίας: COSMOTE ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚ/ΝΙΕΣ Α.Ε. Υπόχρεος: TELENOR B-INVEST S.A. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας 9%. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 18%, μετά τη μεταβολή 9%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 59.410.510 , μετά τη μεταβολή 29.705.255. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 18%, μετά την μεταβολή 9%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 330.139.120. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 30/04/2003. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 30/04/2003. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 02/05/2003.

    [11] Η Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

    Αθήνα, 6 Μαϊου 2003 (19:27 UTC+2)

    Με κύρια ομιλήτρια την επίτροπο, αρμόδια για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις, Άννα Διαμαντοπούλου, θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαϊου στη Φλώρινα, εκδήλωση με θέμα το Μέλλον της Ευρώπης.

    Την εκδήλωση, η οποία θα διαρκέσει από τις 12 έως και τις 3 μετά το μεσημέρι, διοργανώνει η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή περίπου 300 μαθητών και των συνοδών καθηγητών τους από Λύκεια της Δυτικής Μακεδονίας.

    Σημειώνεται ότι μετά το τέλος της ομιλίας της κ. Διαμαντοπούλου, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να απευθύνουν προς την επίτροπο τις ερωτήσεις τους σχετικά με το Μέλλον της Ευρώπης.

    [12] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΒΟ - FN HERSTAL

    Αθήνα, 6 Μαϊου 2003 (19:15 UTC+2)

    Στην υπογραφή σύμβασης ύψους 10 εκατ. ευρώ προχώρησαν η Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ) και η βελγική FN Herstal για την παραγωγή, κατόπιν αδείας και μεταφοράς τεχνογνωσίας από την FN, σημαντικού αριθμού πολυβόλων διαμετρήματος 5,56 ΜΙΝΙΜΙ για τις ανάγκες των Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

    Το πρόγραμμα πολυβόλων ΜΙΝΙΜΙ θεωρείται σημαντικό για την αξιοποίηση και απασχόληση του παραγωγικού δυναμικού του εργοστασίου της ΕΒΟ Αιγίου την προσεχή οκταετία, δεδομένης και της αναμενόμενης νέας παραγγελίας ύψους 35 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρίες ΕΒΟ και FΝ συνεργάζονται και στον τομέα εξοπλισμού των νέων ελικοπτέρων με ειδικούς φορείς πυροβόλων και με πυροβόλα, ενώ η FN συμμετέχει και στο πρόγραμμα αξιολόγησης - επιλογής τυφεκίων διαμετρήματος 5,56 χιλιοστών, για το οποίο προβλέπεται εξ ολοκλήρου παραγωγή στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων στο Αίγιο.

    [13] ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ

    Αθήνα, 6 Μαϊου 2003 (19:01 UTC+2)

    Τους ειδικούς στόχους της Ελληνικής Προεδρίας για τις νησιωτικές περιοχές παρουσίασε ο υφυπουργός Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, στην 4η γενική συνέλευση του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στο εθνικό επίπεδο, όπως ανέφερε ο κ. Πάχτας, έχει αναγνωριστεί ότι οι λεγόμενες πολιτικές της Οικονομικής και Κοινωνικής Συνοχής, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι καλύπτουν το πλήρες εύρος και την ποικιλότητα των προβλημάτων και των μειονεκτημάτων του νησιωτικού χώρου, αλλά οφείλουν να συμπληρώνονται και από εξειδικευμένα μέτρα, όπως για παράδειγμα, αυτά που ισχύουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου.

    Τα μέτρα αυτά, ο κ. Πάχτας τα διαχώρισε σε δύο κατηγορίες: σε αυτά που αποδίδουν άμεσα πρόσθετους πόρους στα νησιά και σε αυτά που αποδίδουν έμμεσα πρόσθετους από τα προγράμματα πόρους.

    Οπως είπε ο υφυπουργός, "έχουμε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει στη διατήρηση και ενίσχυση των ειδικών μέτρων υπέρ των ελληνικών νησιών, που ίσχυαν μέχρι τώρα ή ισχύουν σήμερα, στον τομέα της γεωργίας και της φορολογίας κατ' ελάχιστον. Τα εξειδικευμένα αυτά μέτρα συμπληρώνουν τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις και θα συνεχιστούν".

    "Εχουμε πετύχει" - συνέχισε ο κ. Πάχτας - "τη συγκεκριμένη αναγνώριση του χαρακτηριστικού της "νησιωτικότητας", ως βασικού γεωγραφικού μειονεκτήματος".

    Οπως επισήμανε ο υφυπουργός, κατά τη διάρκεια των τρεχουσών διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Ε.Ε., καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, μαζί με άλλα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, για την εγγραφή ειδικής διατύπωσης στη νέα Συνθήκη για την Ε.Ε., που θα παρέχει τη νομική βάση στα θεσμικά όργανα, να προωθούν ειδικές πολιτικές και μέτρα υπέρ των νησιών, κατ' εξαίρεση από την Κοινοτική νομοθεσία και πέρα από το πλαίσιο στήριξης των Διαρθρωτικών Ταμείων.

    Εξάλλου, προετοιμάζεται ένα μνημόνιο για τα ελληνικά νησιά, ενώ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, η Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. προτίθεται να συμπεριλάβει στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συγκεκριμένη παράγραφο, που θα αναφέρεται στο πρόβλημα των νησιών και θα αποτελεί, ουσιαστικά, πολιτική δέσμευση του Συμβουλίου για την αναζήτηση και προώθηση κατάλληλων θεσμικών ρυθμίσεων για τα νησιά.

    Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Μαρία Σκέμπερη τόνισε ότι ο υφυπουργός έδωσε το στίγμα της συνολικής προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση για τα νησιά.

    [14] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΑΝΑΒΑΛΛΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Ρώμη, 6 Μαϊου 2003 (20:44 UTC+2)

    Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι η επίλυση του προβλήματος, ούτε ένα σημαντικό βήμα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα ''Κοριέρε ντέλα Σέρα'', ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ο λαός ωστόσο απέδειξε ότι η συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι εφικτή, αλλά χρειάζονται πολλά άλλα.

    Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ''οι Τούρκοι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το Κυπριακό, αναβάλλοντας τη λύση για να μην χάσουν ένα χαρτί πίεσης στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση."

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ - ΒΛΟΣΟΒΙΤΣ

    Λευκωσία, 6 Μαϊου 2003 (20:39 UTC+2)

    Συνάντηση περίπου μισής ώρας είχε σήμερα το απόγευμα στα κατεχόμενα ο Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με πηγή των Ηνωμένων Εθνών, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι διευθετήσεις που θα πρέπει να γίνουν αναφορικά με το άνοιγμα του οδοφράγματος στον Αγιο Δομέτιο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΔΗΚ

    Λευκωσία, 6 Μαϊου 2003 (20:36 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι η λύση του κυπριακού θα προέλθει μέσα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος (ΑΔΗΚ) Ντίνος Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι "θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις εξελίξεις με βάση πλέον τα νέα δεδομένα μετά από την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για τις πρόσφατες εξελίξεις, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ''εκείνο το οποίο αναμένεται είναι η ταύτιση των δύο πλευρών με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο'' προσθέτοντας ότι ''λύση σίγουρα θα εξευρεθεί με βάση αυτά τα δεδομένα''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΑΣΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 6 Μαϊου 2003 (20:35 UTC+2)

    Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί, αύριο, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από πρόσκληση του τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας της τουρκικής Κυβέρνησης, κατά την επίσκεψη του ρουμάνου Πρωθυπουργού θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις και οι εξελίξεις στην περιοχή.

    [18] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

    Λευκωσία, 6 Μαϊου 2003 (20:24 UTC+2)

    Μέχρι τις 4 το απόγευμα 1.560 συνολικά Τουρκοκύπριοι εισήλθαν από τις κατεχόμενες, στις ελεύθερες περιοχές. Συγκεκριμένα, 1.300 από αυτούς εισήλθαν μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 160 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου και 100 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών.

    Οπως αναφέρει αστυνομική ανακοίνωση, όσον αφορά τους Ελληνοκύπριους, 4.297 συνολικά πρόσωπα μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές, 1.971 μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 1.140 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου και 1.186 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαϊου 2003 (20:54 UTC+2)

    Δεκατρείς Υπουργοί Αθλητισμού και αντιπροσωπείες από δέκα ακόμη κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και των υπό ένταξη κρατών, θα συμμετάσχουν στη συνάντηση Υπουργών Αθλητισμού, που θα διεξαχθεί στις 8 και 9 Μαΐου 2003 στο Ζάππειο, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.

    Το πρωί της Πέμπτης 8 Μαΐου 2003, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας των Υπουργών Αθλητισμού και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα ξεκινήσει συνδιάσκεψη με θέμα: "Αθλητισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη. Η οικονομική και κοινωνική διάσταση των Ολυμπιακών Αγώνων και των μεγάλων αθλητικών συναντήσεων".

    Κατά την έναρξη των εργασιών, στις 12 το μεσημέρι, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για τα Ολυμπιακά Έργα Νάσος Αλευράς, η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας και ΜΜΕ Βίβιαν Ρέντινγκ και η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

    Την Παρασκευή 9 Μαΐου, στη 1.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου, όπου θα ανακοινωθούν τα συμπεράσματα της συνάντησης από τους κ.κ. Βενιζέλο και Λιάνη.

    Το αναλυτικό πρόγραμμα της συνάντησης:

    Πέμπτη, 8 Μαΐου 2003

    09.30 Συνάντηση εργασίας Υπουργών Αθλητισμού

    Θέματα:

    - Η θέση του αθλητισμού στη Συνθήκη για το Ευρωπαϊκό σύνταγμα

    - Εξελίξεις στο θέμα του ντόπινγκ

    11.45 Διάλειμμα

    12.00 Έναρξη συνδιάσκεψης

    Χαιρετισμοί

    13.00 Γεύμα εργασίας

    14.00 Α' Συνεδρίαση

    Αθλητισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη

    Μεγάλα αθλητικά γεγονότα και έργα υποστήριξης (μέσα μεταφοράς,

    κτιριακές εγκαταστάσεις, οδικό δίκτυο)

    Εισηγητής: Κωνσταντίνος Καρτάλης, Γενικός Γραμματέας

    Ολυμπιακών Έργων του ΥΠ.ΠΟ.

    16.00 Διάλειμμα

    16.15 Μεγάλα αθλητικά γεγονότα και αθλητικές υποδομές

    18.00 Λήξη Εργασιών

    21.15 Συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου με την Καμεράτα Ορχήστρα των

    Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ,

    Βυζαντινό Μουσείο

    Παρασκευή 9 Μαΐου 2003

    09.30 Β' Συνεδρίαση

    Η οικονομική και κοινωνική διάσταση των Ολυμπιακών Αγώνων και των μεγάλων αθλητικών γεγονότων

    Η οικονομική διάσταση των μεγάλων αθλητικών γεγονότων

    (ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, τουρισμός, απασχόληση, τηλεοπτική κάλυψη και τηλεοπτική διαφήμιση)

    Εισηγητής: Ιωάννης Σπανουδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Ο.Ε. Αθήνα 2004

    11.00 Διάλειμμα

    11.15 Η κοινωνική διάσταση των μεγάλων αθλητικών γεγονότων

    Ολυμπιακοί Αγώνες και Θεσμοί

    Εισηγητής: Γιώργος Λιάνης, Υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού

    12.30 Συμπεράσματα Λήξη εργασιών

    13.00 Συνέντευξη Τύπου.

    [20] ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΒΡΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαϊου 2003 (20:37 UTC+2)

    Με σημερινή επιστολή του προς την ΕΠΟ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος ευχαριστεί για την πρόσκληση που του απηύθυνε η Ομοσπονδία να τιμήσει με την παρουσία του τον τελικό αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδας και δηλώνει την αδυναμία του να ανταποκριθεί.

    Σημειώνεται ότι πριν από 10 περίπου ημέρες η ΕΠΟ είχε στείλει επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσκαλώντας τον στον τελικό που έχει προγραμματιστεί να γίνει στο γήπεδο της Τούμπας στις 17 Μαϊου.

    [21] ΜΕΤΡΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΤΖΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαϊου 2003 (20:32 UTC+2)

    Η Αναστασία Παστουρματζή του Βέλους Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε μέτρια εμφάνιση στο διεθνή Γύρο Gracia-Orlova 2003, κατηγορίας 2.9, που έγινε στην Τσεχία. Κατετάγη 81η θέση στην τελική κατάταξη, ενώ τέσσερις θέσεις πιο κάτω (85η) κατετάγη η Ελισάβετ Χατζή του Ιβίσκου Ρόδου. Η Παστουρματζή ήταν 85η στο πρώτο ετάπ, 89η στο δεύτερο, 84η στο τρίτο, 86η στο τέταρτο και 77η στο πέμπτο. Την πρώτη θέση στο διεθνή Γύρο πήρε η Νικόλ Μπράντλι της εθνικής ομάδας της Ελβετίας με 11:11:49.

    [22] ΕΞΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΖΟΥΝΤΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαϊου 2003 (20:11 UTC+2)

    Με έξι αθλητές θα πάρει μέρος η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τζούντο ανδρών - γυναικών που θα διεξαχθεί στο Ντίσελντορφ από 16-19 Μαϊου. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Βλαδίμηρος Παπαδόπουλος έχει στη διάθεσή του τους: Λαυρέντη Αλεξανίδη (-60κ.), Ηλία Ηλιάδη (-81κ.), Διονύση Ηλιάδη (-100κ.), Χάρη Παπαϊωάννου (+100 κιλά), Ιουλιέτα Μπουκουβάλα (-57κ.) και Βαρβάρα Ακριτίδου (-78κ.).

    [23] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαϊου 2003 (19:28 UTC+2)

    Η ΕΟΠΕ ανακοίνωσε το πρόγραμμα των Πανελληνίων Διοργανώσεων Μπιτς Βόλεϊ για την αγωνιστική περίοδο 2003. Πρόκειται για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπιτς Βόλεϊ Ανδρών Γυναικών και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΕΒΓΑ Τζούνιορ, το πρόγραμμα των οποίων έχει ως εξής:

    Α. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2003

    Θα γίνει στις ημερομηνίες 6-8 Ιουνίου, 13-15 Ιουνίου, 20-22 Ιουνίου,

    26-28 Ιουνίου ΕΒΓΑ MASTERS Open Θεσσαλονίκης - Tοποθεσία: Θεσσαλονίκη,Λευκός Πύργος - Συνδιοργανωτής: Δήμος Θεσσαλονίκης, 3-5 Ιουλίου ΕΒΓΑ MASTERS Open Ναυπλίου - Τοποθεσία: Ναύπλιο, Παραλία - Συνδιοργανωτής: Νομαρχία Αργολίδας, 11-13 Ιουλίου, 17-19 Ιουλίου ΕΒΓΑ MASTERS Open Χαλκίδας - Τοποθεσία: Χαλκίδα, Μπούκα Beach Club - Συνδιοργανωτές: Νομαρχία Ευβοίας 3Σ ΑΕ, 25-26 Ιουλίου ΕΒΓΑ MASTERS FINAL Ηρακλείου - Τοποθεσία: Ηράκλειο, Προβλήτα Λιμένα - Συνδιοργανωτής: Δήμος Ηρακλείου, 2-3 Αυγούστου ΕΒΓΑ KINF OF THE BEACH Π. Φώκαιας - Tοποθεσία: Παλαιά Φώκαια Αττικής, Παραλία - Συνδιοργανωτής: Κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας, 8-10 Αυγούστου,

    15-17 Αυγούστου.

    Β. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΒΓΑ JUNIORS 2003

    20-22 Ιουνίου Τουρνουά Στερεάς Ελλάδας - Tοποθεσία: Άρτεμις Αττικής(Λούτσα) Παραλία - Συνδιοργανωτής: Δήμος Αρτέμιδας, ΙΟΑΘΑ, Σύλλογος Επαγγ. & Βιοτεχνών, 27-29 Ιουνίου

    Τουρνουά Θεσσαλίας - Tοποθεσία: Βόλος, Παραλία Αλυκών - Συνδιοργανωτής: Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Βόλου, 4-6 Ιουλίου Τουρνουά Μακεδονίας - Τοποθεσία: Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, Παραλία - Συνδιοργανωτής: Δήμος Αγίου Γεωργίου Θεσσαλονίκης, 8-13 Ιουλίου Τουρνουά Κρήτης - Τοποθεσία: Ρέθυμνο, Baja Beach Club - Συνδιοργανωτής: Baja Beach Club, 18-20 Ιουλίου Τουρνουά Ηπείρου - Τοποθεσία: Ιωάννινα, Πλατεία Περάματος - Συνδιοργανωτής: Δήμος Περάματος Ιωαννίνων, 25-27 Ιουλίου Τουρνουά Πελοποννήσου - Τοποθεσία: Κρέστενα Ηλείας,Παραλία Κάτω Σαμικού - Συνδιοργανωτής: Δήμος Σκιλλούντος, 8-10 Αυγούστου Τελικός Μάγγανα Ξάνθης (Θράκη) - Τοποθεσία: Μάγγανα Ξάνθης Παραλία- Συνδιοργανωτής: ΔΕΤΑ Τοπείρου.

    [24] "ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΗ" ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΜΠΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΣΑΡΟΝ

    Τελ Αβιβ, 6 Μαϊου 2003 (19:28 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι θα ήταν καλοδεχούμενη μία συνάντηση με τον νέο Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς. «Θα ήμουν ευτυχής να συναντηθώ μαζί του», τόνισε στον κρατικό ισραηλινό ραδιοσταθμό σε συνέντευξή του με την ευκαιρία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Τη Δευτέρα, ισραηλινές πολιτικές πηγές ανέφεραν ότι ο Σαρόν και ο υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ σχεδιάζουν να συναντηθούν με τον Αμπάς την άλλη εβδομάδα, μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος αναμένεται στο Ισραήλ το Σάββατο.

    Εν τω μεταξύ, οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων αλ Ακσά ανέλαβαν την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση που έγινε χθες στην Δυτική Οχθη με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας εβραίος έποικος και να τραυματιστούν σοβαρά δύο άλλοι.

    [25] ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝ-ΙΝΔΙΑΣ

    Ισλαμαμπάντ, 6 Μαϊου 2003 (19:25 UTC+2)

    Η κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η αεροπορική, οδική και σιδηροδρομική σύνδεση της χώρας με τη γείτονα Ινδία, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ζαφαρουλάχ Τζαμαλί, τόνισε σε δημοσιογράφους στην Ισλαμαμπάντ ότι πρόκειται για μια ένδειξη καλής θέλησης για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο κρατών της ινδικής χερσονήσου.

    Την περασμένη εβδομάδα οι δύο ηγεσίες είχαν δηλώσεις ότι θα επιθυμούσαν επανέναρξη του διαλόγου για τη διευθέτηση των διαφωνιών τους.

    Οι πρωτοβουλίες αυτές πραγματοποιούνται λίγο πριν από την έναρξη της περιοδείας του υφυπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ στην περιοχή.

    Η αμερικανική ηγεσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα καταβάλει προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης στην ινδική χερσόνησο, καθώς τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

    [26] ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ

    Ουάσιγκτον, 6 Μαϊου 2003 (18:41 UTC+2)

    Ο διευθυντής διαχείρισης και προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου Μιτς Ντάνιελς, θα αποχωρήσει από τη θέση του μέσα σε τριάντα ημέρες, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Αρι Φλάισερ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    «Ο Μιτς Ντάνιελς ενημέρωσε τον πρόεδρο σήμερα ότι θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο σε τριάντα ημέρες», ανέφερε ο Φλάισερ, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση για τους λόγους της αποχώρησης του Ντάνιελς.

    [27] ΚΡΟΥΣΜΑ ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΦΙΛΑΝΔΙΑ

    Ελσίνκι, 6 Μαϊου 2003 (17:54 UTC+2)

    Οι υγειονομικές αρχές της Φινλανδίας ανακοίνωσαν ότι ένας νεαρός που επέστρεψε πρόσφατα από το Τορόντο θεωρείται το πρώτο κρούσμα της άτυπης πνευμονίας στη χώρα. Ο ασθενής βρίσκεται στην απομόνωση από τις 30 Απριλίου και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή.

    Εν τω μεταξύ, περισσότερα από είκοσι πιθανά κρούσματα άτυπης πνευμονίας στη Ρωσία, αναγκάζουν τις ρωσικές αρχές να μελετούν το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα με την Κίνα.

    [28] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΚΛΕΙΣΕ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗ ΡΑΦΑ

    Τελ Αβιβ, 6 Μαϊου 2003 (17:52 UTC+2)

    Το Ισραήλ έκλεισε σήμερα για λόγους ασφαλείας, το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα, μεταξύ παλαιστινιακών εδαφών και Αιγύπτου, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, άτομα και φορτηγά που μεταφέρουν αιγυπτιακά προϊόντα, τρόφιμα και άλλα είδη προς τους Παλαιστίνιους δεν θα μπορούν να εισέρχονται στα παλαιστινιακά εδάφη.

    Σημειώνεται ότι η Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα, ένα αιγυπτιακό και ένα παλαιστινιακό και οι ισραηλινές αρχές έχουν τον έλεγχο του μεθοριακού περάσματος.

    [29] ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΑΝΘΟΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαϊου 2003 (20:51 UTC+2)

    Πλήθος κόσμου επισκέπτεται καθημερινά την Ανθοέκθεση που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πάρκο «Πεδίον του Άρεως» (απέναντι από το Γ' Σώμα Στρατού). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το ερχόμενο Σάββατο.

    Στο χώρο του πάρκου του Πεδίου του Άρεως, 70 παραγωγοί παρουσιάζουν πανέμορφα και πρωτότυπα φυτά και δίνουν την δυνατότητα στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν και να τα αγοράσουν.

    Οι επισκέπτες έχουν τη ευκαιρία να θαυμάσουν πανέμορφα παρτέρια, που δημιουργήθηκαν από 50.000 άνθη και φυτά. Ανάμεσά τους δεσπόζουν με την ομορφιά και την πρωτοτυπία τους οι συνθέσεις με γεωμετρικά σχήματα, η γαλανόλευκη με άνθη πετούνιας, οι πρωτότυπες ζαρντινιέρες, όπως πέτρινες φυτεμένες μπότες, παγκάκια με κάκτους, στύλοι με αναρριχώμενα, οι ελικόμορφες ανθισμένες κατασκευές, οι πανέμορφοι βραχόκηποι και άλλα ποικιλόχρωμα παρτέρια.

    [30] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

    Βρυξέλλες, 6 Μαϊου 2003 (16:52 UTC+2)

    Ομόφωνα έγινε αποδεκτή από το Συμβούλιο υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), που συνεδρίασε, σήμερα, στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά, και των 25 κρατών-μελών της Ενωσης, η πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας για τη διατύπωση μιας σαφούς και έντονης δήλωσης του Συμβουλίου ως προς την ανάγκη προστασίας και αποκατάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ.

    Το Συμβούλιο, του οποίου προήδρευσαν οι υπουργοί Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, και Τύπου και ΜΜΕ, Χρήστος Πρωτόπαπας, εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του για τις τραγικές και απαράδεκτες καταστροφές που υπέστησαν πολιτιστικά αγαθά, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και βιβλιοθήκες, αναντικατάστατης ιστορικής αξίας στο Ιράκ, τους βανδαλισμούς που έγιναν και τη λεηλασία που υπέστησαν μουσεία και βιβλιοθήκες ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για το Ιράκ, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

    Επιβεβαίωσε δε πως βασική αρχή που διέπει την ΕΕ ως κοινότητα πολιτιστικών αξιών και ευαισθησιών είναι ο σεβασμός και η προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ διαπίστωσε παράλληλα την ανάγκη να προστατευθούν αποτελεσματικά τα πολιτιστικά αγαθά του Ιράκ και να επιστραφούν τα αντικείμενα που αφαιρέθηκαν παράνομα από Μουσεία ή αρχαιολογικούς χώρους.

    Το Συμβούλιο όρισε επίσης την Πάτρα, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2006, ενώ με αφετηρία τον εορτασμό του 2003 ως Ευρωπαϊκού Έτους για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, το Συμβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα σχετικά με την πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες στις  πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες.

    Το Συμβούλιο υιοθέτησε ακολούθως ψήφισμα σχετικά με τις οριζόντιες πτυχές του πολιτισμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των συνεργιών του πολιτισμού με τους υπόλοιπους τομείς και δράσεις της Κοινότητας.

    Πραγματοποιήθηκε διεξοδική και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την παράταση του προγράμματος «Πολιτισμός 2000» έως το 2006, η οποία θα καλύπτει και τα νέα κράτη μέλη, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό κατά 69, 5 εκατομμύρια ευρώ.

    Το Συμβούλιο υιοθέτησε, επίσης, ψήφισμα που εξασφαλίζει τη συνεργασία των 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των δημόσιων αρχείων.

    Σε ό,τι αφορά στον οπτικοακουστικό τομέα, το Συμβούλιο ασχολήθηκε με την οδηγία «Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα» και ειδικότερα με  θέματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής σχετικά με πιθανή  αναθεώρηση της οδηγίας. Η δημόσια διαβούλευση που έχει εξαγγείλει η Επιτροπή θα διαρκέσει όλο το 2003.

    Το Συμβούλιο πραγματοποίησε διεξοδική και σε βάθος ανταλλαγή απόψεων σχετικά με θέματα που αφορούν την τηλεοπτική διαφήμιση, την πρόσβαση του κοινού σε γεγονότα μείζονος σημασίας για την κοινωνία καθώς και σε σύντομα αποσπάσματα εκδηλώσεων για τις οποίες υπάρχουν αποκλειστικά δικαιώματα.  Η Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει στις αρχές του 2004, ανακοίνωση η οποία θα συνοδεύεται ενδεχομένως με προτάσεις αναθεώρησης της οδηγίας.

    Τέλος, το Συμβούλιο πραγματοποίησε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη παράταση των προγραμμάτων MEDIA (MEDIA PLUS, MEDIA TRAINING) για το έτος 2006. Η πρόταση προβλέπει την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 7, 4 εκατομμύρια ευρώ (MEDIA training) και κατά 85, 6 ευρώ ( MEDIA PLUS).

    [31] ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΕΔΑΚ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαϊου 2003 (16:18 UTC+2)

    Με τίτλο "Αγιον Ορος και Θάλασσα" κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (Κε.Δ.Α.Κ). Πρόκειται για ένα λεύκωμα που παρουσιάζει την αδιάσπαστη σχέση του Αγίου Ορους με τη θάλασσα που το περιβάλλει και αναπτύσσεται στη μορφή ενός γοητευτικού περίπλου με αφετηρία την Ουρανούπολη και τέρμα την Ιερισσό.

    Παράλληλα, κυκλοφορεί και ο νέος χάρτης της αθωνικής χερσονήσου, σε κλίμακα 1:60.000, τον οποίο το επιστημονικό επιτελείο του Εθνικού Κέντρου Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς σχεδίασε, κατά παραγγελία του Κε.Δ.Α.Κ., με τις προδιαγραφές της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας.

    Η επίσημη παρουσίαση των δύο εκδόσεων θα γίνει την Πέμπτη, στο αμφιθέατρο της Αποθήκης Δ του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Τις εκδόσεις θα χαιρετίσουν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, ο γενικός γραμματέας του ΥΜΑΘ και πρόεδρος του ΚεΔΑΚ Γιώργος Λυσσαρίδης, ένας εκρόσωπος της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Ορους και ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς Ευάγγελος Λιβιεράτος και θα παρουσιάσουν ο καθηγητής του ΑΠΘ Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, ο ιερομόναχος Νικόδημος Λαυριώτης και ο αρχαιολόγος δρ. Ιωακείμ Παπάγγελος.

    Μέσα από ένα κείμενο - ποταμό που ακολουθεί την αγιορείτικη ακτογραμή και συνδέει τριάντα επιμέρους κείμενα που παρεμβάλλονται και αντιστοιχούν σε ισάριθμες στάσεις, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει την ανεπανάληπτη εμπειρία του αγιορείτικου θαλασσινού περιβάλλοντος, που είναι μπολιασμένο από τη χιλιόχρονη ανθρώπινη παρουσία με μια ισορροπία θαυμαστή. Τρία επιπλέον άρθρα αναπτύσσουν ειδικότερα θαλασσινά θέματα: η θαυματουργική άφιξη δια θαλάσσης διασήμων εικόνων της Παναγίας στο Αγιον Ορος, ένα χρονικό των αθωνικών νεωρίων και πλοίων κατά τη βυζαντινή περίοδο και τα ίχνη της πρώτης εμφάνισης του όρου "αρσανάς" στο Αγιον Ορος.

    [32] ΠΕΝΤΑΜΗΝΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΧΑΝΘ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαϊου 2003 (16:15 UTC+2)

    Πεντάμηνες καλοκαιρινές εκδηλώσεις έχει προγραμματίσει το συμβούλιο του Α' δημοτικού διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, στον υπαίθριο χώρο του αναψυκτηρίου Λουκάς στο πάρκο της ΧΑΝΘ.

    Μία σειρά πρωτότυπων πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν εκθέσεις ζωγραφικής, σκίτσων, ενδύματος, χειροποίητων κοσμημάτων, κόμικς, φωτογραφίας, κολάζ, μάσκας και προσωπείων, καθώς επίσης βραδιές φλαμένγκο, θεατρικές παραστάσεις, χοροθέατρα, εργαστήρια ζωγραφικής, ποιητική βραδιά, παρουσιάσεις παραμυθιών, ξεκίνησαν ήδη στις 28 Απριλίου και θα ολοκληρωθούν στις 14 Σεπτεμβρίου, με ώρες λειτουργίας καθημερινά από τις 18.00 έως τις 23.00.

    Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα Art in the Park που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά, με στόχο την αναβάθμιση και αξιοποίηση του χώρου του πάρκου της ΧΑΝΘ, αλλά και την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης που βρίσκουν βήμα για την έκφρασή τους.

    "Ο χώρος εδώ την εποχή του '60 και του '70 ήταν σημείο συνάντησης και ψυχαγωγίας, όπου συνδυάζονταν η λαϊκή διασκέδαση. Τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται μία προσπάθεια αναβάθισης του πάρκου προς άλλη κατεύθυνση" είπε ο πρόεδρος του συμβουλίου του Α' δημοτικού διαμερίσματος, Απόστολος Βεϊζαδές, και πρόσθεσε ότι η πόλη έχει ανάγκη από θεσμούς, ακόμη και αν υπάρχουν ελαττώματα, αφού κάποια στιγμή θα γιγαντωθούν και θα αναδείξουν τη μορφή της πόλης.

    [33] H "ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΣΟΝΑΤΑ" ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαϊου 2003 (14:46 UTC+2)

    Την πολυσυζητημένο έργο «Φθινοπωρινή Σονάτα» ανεβάζει από αύριο και για 13 μόνο παραστάσεις το θέατρο Μεταξουργείο στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Πρόκειται για τη μεταφορά του κινηματογραφικού έργου του μεγάλου Σουηδού σκηνοθέτη Ίγκμαρ Μπέργκμαν. Το θέμα του έργου είναι η σχέση ανάμεσα σε μία μάνα, διάσημη πιανίστα και στις κόρες της που η ίδια άθελά της έχει συντρίψει τη ζωή τους με την ισχυρή προσωπικότητά της.

    Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφρασης Ζαννή Ψάλτη και σκηνοθεσία θεατρική προσαρμογή Δημήτρη Οικονόμου. Το ρόλο της μητέρας ερμηνεύει η Άννα Βαγενά και της κόρης η Γιασεμί Κηλαηδόνη, ενώ μαζί τους παίζουν οι Νίκος Νικολάου και Κατερίνα Θεοχάρη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 6 May 2003 - 18:14:46 UTC