Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-05-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ:Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΧΡΩΣΤΑ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ
  • [02] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
  • [03] ΣΤΟΥΣ 240 ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ SARS ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [04] ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΩΝ "ΑΙΩΝΙΩΝ" ΒΓΑΖΕΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ
  • [05] ΕΚΛΑΠΗ Η "ΣΑΛΙΕΡΑ" ΤΟΥ ΤΣΕΛΙΝΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΙΕΝΝΗΣ
  • [06] ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [07] 4 ΠΑΙΔΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΕΛΑΦΡΑ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΜΕ Ι.Χ.
  • [08] ΣΤΟ ΜΠΑΡΙ Ο Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ
  • [09] ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΜΕ Ι.Χ. ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ
  • [10] Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: ΠΡΟΘΕΣΗ ΜΟΥ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΒΟΥΛΗ
  • [11] ΣΚΛΗΡΟΣ Ο Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ PALCO
  • [12] ΣΤΙΣ 19/5 Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
  • [13] ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [14] ΑΓΟΡΑ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ Χ.Α
  • [15] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [16] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [17] ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
  • [18] ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ
  • [19] ΒΟΛΕΪ: ΕΛΛΑΔΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ 3-0 ΣΕΤ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ EURO
  • [20] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ 2 - 1
  • [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΡΗΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ 2 - 0
  • [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΙΓΑΛΕΩ - ΠΑΟΚ 2 - 3
  • [24] ΕΓΚΥΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
  • [25] ΕΛΛΕΙΠΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ
  • [26] ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο Κ. ΠΑΟΥΕΛ
  • [27] Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΝΤΣΟΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [28] ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 3ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ
  • [29] ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ 2 ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
  • [30] Ο "ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΥΛΟΣ" ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

  • [01] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ:Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΧΡΩΣΤΑ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2003 (15:00 UTC+2)

    Υπέρ της προώθησης, στην παρούσα χρονική στιγμή, ορισμένων θεσμικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα της χώρας, τάσσεται ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, τονίζοντας ότι οι προτάσεις, που επεξεργάζεται ο ίδιος, θα δοθούν στον πρωθυπουργό, ο οποίος "έχει το μαχαίρι και το πεπόνι" και θα πάρει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, μετά τη λήξη της ελληνικής προεδρίας.

    Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο κ. Σκανδαλίδης εκφράζει τη διαφωνία με εκείνους που υποστηρίζουν ότι το πακέτο των αλλαγών που απαιτούνται είναι υπόθεση της επόμενης τετραετίας, υπογραμμίζοντας ότι «κάποιες από αυτές μπορούν να ξεκινήσουν από τώρα, κάποιες άλλες αργότερα».

    Αναφερόμενος δε στις προτάσεις που διατύπωσε ο κ. Κοσμίδης σημειώνει ότι είναι ενδιαφέρουσες, γιατί σε μεγάλο βαθμό συμφωνούν με τις απόψεις που ο ίδιος διατυπώνει εδώ και αρκετά χρόνια.

    Μεταξύ των αλλαγών που μπορούν να ξεκινήσουν άμμεσα και -όπως θεωρεί ο υπουργός Εσωτερικών- είναι άμεσης προτεραιότητας, συμπεριλαμβάνονται τα μέτρα διαφάνειας, όπως το «πόθεν έσχες» και ο έλεγχος της Αυτοδιοίκησης, τα μέτρα για την ποιότητα της Δημοκρατίας, όπως η νέα σχέση βουλευτή και πολίτη και ο τρόπος που αντανακλάται στον εκλογικό νόμο και στις εκλογικές περιφέρειες, μέτρα διοικητικής μεταρρύθμισης που καθιστούν το κράτος σύγχρονο και αποτελεσματικό.

    Ο υπουργός Εσωτερικών σημειώνει, ακόμη, ότι έχει έτοιμες τις προτάσεις για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα αλλά και για τον νέο εκλογικό νόμο, αλλά, όπως είπε, δεν επιθυμεί να τις θα βγάλει σε δημόσιο διάλογο.

    Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ

    ΑΚΟΜΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ

    Αντίθετος στην προοπτική αποχώρησης του κ. Σημίτη από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και την έναρξη διαδικασιών διαδοχής στο κυβερνών κόμμα, δηλώνει ο κ. Σκανδαλίδης, «Ο κ. Σημίτης χρωστάει ακόμα στον τόπο και τον λαό. Χρωστάει την εσωτερική ανασύνταξη της Δημοκρατίας και ένα κράτος πραγματικά για τους πολίτες. Όχι μόνο δεν έχει ο άνθρωπος καμία πρόθεση φυγής, αλλά αναγνωρίζει και το χρέος να κερδίσουμε και την τρίτη τετραετία», τονίζει.

    Ο κ. Σκανδαλίδης εκτιμά ότι οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού «μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία για να ανακάμψει και να νικήσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές».

    Ερωτηθείς για το κλίμα σκανδαλολογίας που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες, ο υπουργός θεωρεί ότι είναι «βαρύ», εκτιμώντας ότι «βρισκόμαστε για μια ακόμα φορά αντιμέτωποι με μια επιχείρηση απαξίωσης της πολιτικής στο σύνολό της».

    [02] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

    Λήμνος, 11 Μαϊου 2003 (16:39 UTC+2)

    Για ύπαρξη κυβερνητικής κρίσης έκανε λόγο από τη Λήμνο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μιλώντας σε ημερίδα με θέμα « Ανάπτυξη στο Αιγαίο: Απασχόληση, κοινωνική πολιτική και υγεία», εξαπέλυσε νέα δριμεία επίθεση κατά της Κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

    «Η χώρα αντιμετωπίζει, ήδη, σοβαρό πρόβλημα ακυβερνησίας. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έθεσε την Κυβέρνησή του υπό προθεσμία και εμφανίστηκε αβέβαιος για το χρόνο των εκλογών. Αναγγέλλοντας ο ίδιος σημαντικές αλλαγές, αναγνωρίζει την ύπαρξη κυβερνητικής κρίσης. Αρνείται, όμως, να δει τη σήψη και τη χρεοκοπία, που αντιστοιχούν στον τρόπο και τον χρόνο που διαχειρίζεται την εξουσία. Καμώνεται πως δεν κατάλαβε ότι τα προβλήματα της διαπλοκής και της διαφθοράς προσέλαβαν ενδημική μορφή και γιγαντώθηκαν με την ανοχή και τη συγκάλυψη των Κυβερνήσεών του. Έφθασε τώρα στο σημείο να ισχυρίζεται ότι υπάρχει εκχυδαϊσμός του πολιτικού συστήματος και ότι, τάχα, αυτό αφορά όλα τα κόμματα. Επιχειρεί να μοιράσει αλλού τις δικές του ευθύνες. Και βέβαια καλά κάνει που θίγει, πρωτίστως, το κόμμα του. Δεν μπορεί, όμως, να παριστάνει τον ανεύθυνο παρατηρητή, ούτε τον, καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, δικαστή του πολιτικού συστήματος», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    «Είναι προφανές ότι πίσω από τα ξαναβαμμένα συνθήματα του εκσυγχρονισμού κρύβονται σενάρια κομματικού καιροσκοπισμού», ανέφερε ο ίδιος και κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι «έφτιαξε ένα κράτος συνώνυμο της διαφθοράς» και ότι διαμόρφωσε «ένα καθεστώς ασυδοσίας, που καταδυναστεύει τον πολίτη»,

    Αναφερόμενος στις αλλαγές που αναμένεται να προωθηθούν από το κυβερνών κόμμα για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για εμπαιγμό, υπεκφυγή, προσπάθεια αποπροσανατολισμού και εμμονή στο χθες και στις καθεστωτικές πρακτικές, ενώ τόνισε ότι «αλλαγές στις Περιφέρειες και τους Νομούς στο ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου δεν γίνονται».

    «Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συνοψίζεται και περιγράφεται παραστατικά από τη λέξη ''αποσύνθεση''. Το κράτος - όπως το κατάντησαν μετά από 20 χρόνια παραμονής στην εξουσία- είναι φραγμός στην επιχειρηματικότητα, εμπόδιο στην ανάπτυξη, βραχνάς και πρόκληση για κάθε πολίτη. Έγινε συνώνυμο της αδιαφάνειας και της ασυδοσίας, της κατασπατάλησης και της καταλήστευσης. Τα Υπουργεία μετατράπηκαν σε αυτόνομα δουκάτα και σε προσωπικά βιλαέτια, με στρατιές από ακριβοπληρωμένους μυστικοσυμβούλους, ταγμένους στη συντήρηση του κατεστημένου και τη μάχη της διαδοχής», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    «Από το 2000 έχω ζητήσει από τον Πρωθυπουργό συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων για ένα κοινό μέτωπο κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς. Δυστυχώς, απάντησε αρνητικά, εκτοξεύοντας ύβρεις εναντίον μου», προσέθεσε.

    «Αν θέλουν να κτυπήσουν τη διαπλοκή και τη διαφθορά που έγιναν σαράκι στο δημόσιο τομέα και το σύστημα εξουσίας, ας δεχθούν τη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών που ζήτησε από τη Βουλή, η Δικαιοσύνη. Ας δεχθούν τις προτάσεις μας για τη θεσμική θωράκιση της Πολιτείας. Ας συνεργαστούν για να υπερψηφιστεί η πρόταση νόμου που μόλις καταθέσαμε. Τα άλλα αποτελούν ''προφάσεις εν αμαρτίαις''», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ

    "Σε κάθε περίπτωση, τόσο η Κυβέρνηση, όσο και οι διαπλεκόμενοι συνεταίροι της (οι μονοπωλιακοί προμηθευτές του Δημοσίου και οι αποκλειστικοί εργολάβοι του παρεοκράτους) πρέπει να ξέρουν ότι τέτοιες απόπειρες δεν πρόκειται να περάσουν. Εάν νομίζουν ότι μπορούν να επιτύχουν διάχυση των ευθυνών τους και να επιδιώξουν συμψηφισμό πλανώνται πλάνην οικτράν. Εγκλήματα σε βάρος του τόπου, της κοινωνίας, της ουσίας και της ποιότητας της Δημοκρατίας δεν διαγράφονται και δεν παραγράφονται", τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    «Εμείς νερό στο κρασί μας δεν βάζουμε. Τροχονόμοι στην παράνομη κίνηση οργανωμένων συμφερόντων εμείς δεν θα γίνουμε ποτέ. Η σύγκρουσή μας με τη διαπλοκή και τη διαφθορά ήταν, είναι και θα είναι μετωπική», κατέληξε.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε προς τον τουρκικό λαό «ειλικρινές μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας» και εξεδήλωσε τη στήριξη της παράταξής τους στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας (στο πλαίσιο των όρων της Ε.Ε.) , καλώντας παράλληλα την πολιτική ηγεσία της γείτονος να απαλλαγεί από τα εθνικιστικά κατάλοιπα του παρελθόντος και να επιδείξει σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα

    Κατέστησε, ακόμη, σαφές προς την Άγκυρα ότι ο τερματισμός της κατοχής κυπριακού εδάφους, αλλά και η εγκατάλειψη των αυθαίρετων διεκδικήσεών της στο Αιγαίο αποτελούν ουσιώδεις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου και, κατ΄ επέκταση, ουσιώδες πρόκριμα για την πορεία της προς την Ε.Ε.

    Περαιτέρω, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η ΝΔ χαιρετίζει τη διεύρυνση και υποστηρίζει την πολιτική εμβάθυνση της Ε.Ε., και εξέφρασε την προσήλωσή του κόμματός του στην ανάγκη να θεσμοθετηθεί Κοινή Πολιτική Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Άμυνας.

    [03] ΣΤΟΥΣ 240 ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ SARS ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Πεκίνο, 11 Μαϊου 2003 (12:22 UTC+2)

    Τους 240 έφθασαν οι νεκροί από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο(SARS) στην Κίνα και τα κρούσματα σε όλη την επικράτεια ανέρχονται στον αριθμό των 4.948. Αυτά είναι τα νέα δεδομένα, ύστερα από τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στο Πεκίνο, κατά την οποία δηλώθηκαν άλλοι πέντε νέοι θάνατοι και εκδηλώθηκαν 69 νέα κρούσματα.

    Τέσσερις απο τους πέντε θανάτους και 42 απο τα 69 κρούσματα σημειώθηκαν στο Πεκίνο, την πόλη με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων άτυπης πνευμονίας, όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση. 

    Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου, οι υγειονομικές αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν σήμερα πως ακόμη τρία άτομα άφησαν την τελευταία τους πνοή από την άτυπη πνευμονία ενώ υπάρχουν και τέσσερα νέα κρούσματα. 

    Ως αποτέλεσμα, στο Χονγκ Κονγκ έχουν μέχρι στιγμής χάσει την ζωή τους από το ιό SARS 215 άνθρωποι και τα κρούσματα φθάνουν τα 1.678

    [04] ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΩΝ "ΑΙΩΝΙΩΝ" ΒΓΑΖΕΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2003 (12:15 UTC+2)

    Και τώρα οι δυο τους! Οι «αιώνιοι» αντίπαλοι, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, δίνουν απόψε στις 8 το βράδυ τον πιο κρίσιμο αγώνα της φετινής αγωνιστικής περιόδου, ο οποίος και θα κρίνει τον πρωταθλητή Ελλάδος στο ποδόσφαιρο.

    Πράσινο ή κόκκινο θα βαφτεί το φετινό πρωτάθλημα; Θα επιστρέψει ο Παναθηναϊκός έπειτα από έξι χρόνια απουσίας, στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου ή θα κατακτήσει ο Ολυμπιακός τον 7ο σερί τίτλο, γράφοντας έτσι ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα τη γνωρίζουμε στις 10 το βράδυ, όταν ο διαιτητής Γιώργος Μποροβίλος, θα σφυρίξει τη λήξη του μεγάλου ντέρμπι, στη Ριζούπολη.

    Τα σενάρια για την έκβαση του φετινού πρωταθλήματος είναι τα εξής: Αν οι «πράσινοι» κερδίσουν κατακτούν τον τίτλο, ενώ αν αποσπάσουν ισοπαλία, θα περιμένουν την τελευταία αγωνιστική στο ματς με τον Ακράτητο στη Λεωφόρο για να πανηγυρίσουν το πρωτάθλημα.

    Σε περίπτωση που οι «ερυθρόλευκοι» πάρουν τους τρεις βαθμούς με δυο γκολ διαφορά τότε τίθενται επικεφαλής στην κατάταξη και θέλουν νίκη την επόμενη εβδομάδα στην Ξάνθη για να στεφθούν εκ νέου πρωταθλητές.

    Εάν οι "ερυθρόλευκοι" κερδίσουν σήμερα με διαφορά ενός γκολ τότε με δεδομένο ότι αμφότερες οι ομάδες θα κερδίσουν το τελευταίο τους παιχνίδι- ο πρωταθλητής θα αναδειχθεί σε αγώνα μπαράζ.

    Σε ό,τι αφορά τα αγωνιστικά, ο τεχνικός των πρωτοπόρων, Σέρχιο Μαρκαριάν, ο οποίος δεν έχει γνωρίσει ακόμα την ήττα στο πάγκο του Παναθηναϊκού (φέτος μετρά 20 νίκες, τέσσερις ισοπαλίες), θα «κατεβάσει» μια ενδεκάδα με προσανατολισμό να φτάσει στη νίκη.

    Ο Ουρουγουανός προπονητής θα έχει όλους τους ποδοσφαιριστές στη διάθεσή του, με εξαίρεση τον Πορτογάλο Κάρλος Σαΐνιο.

    Στο «στρατόπεδο» των Πειραιωτών διάχυτη είναι η αισιοδοξία για την κατάκτηση του 7ου συνεχόμενου τίτλου, ώστε να κλείσουν με «χάπι εντ» μια σεζόν, όπου άλλαξαν τέσσερις προπονητές (Λεμονή, Κόλλια, Κάτανετς, Προτάσοφ), είχαν να αντιμετωπίσουν πολλούς τραυματισμούς, ενώ η ευρωπαϊκή περιπέτειά τους δεν ήταν η επιθυμητή.

    Ο πρόεδρος της πειραϊκής ΠΑΕ Σωκράτης Κόκκαλης σε μια προσπάθεια να υψώσει την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών του, τους έταξε πριμ περίπου 300.000 ευρώ στον καθένα για την κατάκτηση του τίτλου.

    Ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων» δεν αναμένεται να κάνει κάποια έκπληξη όσον αφορά την ενδεκάδα και θα παρατάξει με εξαίρεση τη χρησιμοποίηση του Άντζα (αντί του Ανατολάκη) την ίδια ενδεκάδα που παρέταξε στο αγώνα της περασμένης Κυριακής με τον ΠΑΣ (3:0)

    ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ

    ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας που θα λάβει η Αστυνομία για το ντέρμπι, στο γήπεδο της Ριζούπολης. Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα οριστικοποιήθηκαν την Παρασκευή στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του διευθυντή της αστυνομίας Αθηνών ταξίαρχου Ιωάννη Τσιρώνη, με εκπροσώπους των δυο ομάδων της ΕΠΑΕ και άλλους αθλητικούς παράγοντες.

    Σε επιφυλακή βρίσκονται περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί, ενώ τριπλή ζώνη ελέγχου έχει σχηματιστεί περιμετρικά του γηπέδου.

    Στο εσωτερικό του γηπέδου, οι 2.000 φίλαθλοι του Παναθηναϊκού θα καταλάβουν τις θύρες 6 και 7, ενώ οι πέντε και οι οκτώ θα είναι κενές και θα βρίσκονται παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού (9.000 συνολικά) θα καθίσουν σε όλο το υπόλοιπο γήπεδο.

    [05] ΕΚΛΑΠΗ Η "ΣΑΛΙΕΡΑ" ΤΟΥ ΤΣΕΛΙΝΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΙΕΝΝΗΣ

    Βιέννη, 11 Μαϊου 2003 (20:24 UTC+2)

    Η κλοπή ενός εξαιρετικά πολύτιμού γλυπτού έγινε αντιληπτή σήμερα το πρωί στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης στη Βιέννη. 

    Πρόκειται ένα 26 εκατοστών ύψους ολόχρυσο μασίφ αγαλματίδιο του 16ου αιώνα, το οποίο ονομάζεται «Σαλιέρα» και είναι έργο του Μπενβενούτο Τσελίνι

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι δράστες, κατά τη διάρκεια της νύχτας έσπασαν ένα παράθυρο του Μουσείου στον πρώτο όροφο μπήκαν στο κτίριο και έκλεψαν τη "Σαλιέρα" από την γυάλινη προθήκη της χωρίς να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός ασφαλείας , ούτε καν οι αισθητήρες κίνησης.

    Ο υπεύθυνος του Μουσείου δήλωσε ότι η "Σαλιέρα" θεωρείται "η Μόνα Λίζα των γλυπτών".

    "Πρόκειται για μια κλοπή έργου τέχνης απίστευτων διαστάσεων. Η αξία της Σαλιέρα είναι ανυπολόγιστη αλλά ας πούμε ότι η τιμή της στην αγορά των εργών τέχνης ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ", δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου

    Εκτιμάται ότι η «Σαλιέρα» ήταν ο μοναδικός στόχος της κλοπής, καθώς, άλλα κομμάτια δεν αφαιρέθηκαν από το Μουσείο.

    Για τον εντοπισμό του γλυπτού θα υπάρξει κοινή συνεργασία της Αυστριακής με τη τη Βρετανική, Γερμανική και Ιταλική αστυνομία, ενώ ενημερώθηκε και η Ιντερπόλ.

    [06] ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαϊου 2003 (20:47 UTC+2)

    Επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε σήμερα το απόγευμα στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

    Στη συνέχεια μίλησαν ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, οι πρέσβεις των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ, του Ισραήλ Ραν Αβιράμ, της Γερμανίας Αλμπερ Σπίγκελ, της Ισπανίας Εντουάρντο Χούνκο, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ενώ ακολούθησαν καταθέσεις στεφανιών.

    Παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, ο πρέσβης της Γαλλίας Ζαν Μορίς Ριπέρ, οι βουλευτές Χάρης Καστανίδης, Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος του ΣΑΕ Ανδρέας Άθενς, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Ντέιβιντ Σαλτιέλ κ.α.

    [07] 4 ΠΑΙΔΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΕΛΑΦΡΑ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΜΕ Ι.Χ.

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαϊου 2003 (20:44 UTC+2)

    Τέσσερα παιδιά, ηλικίας από 8 έως 11 ετών, τραυματίστηκαν ελαφρά σε σύγκρουση λεωφορείου του ΟΑΣΘ με Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης, στο ύψος της διασταύρωσης με την οδό Παρασκευοπούλου.

    Το Ι.Χ. που οδηγούσε ο 44χρονος, Χρήστος Σαραφούδης, συγκρούστηκε με το λεωφορείο με αποτέλεσμα να ανασυρθούν από το αυτοκίνητο ελαφρά τραυματισμένα τα δύο παιδιά του, Σοφία και Αθανάσιος, 8 και 10 ετών, αντίστοιχα και οι συγγενείς τους, Βασίλης και Χαρίλαος Μολακίδης, 10 και 11 χρόνων.

    Τα τέσσερα παιδιά μεταφέρθηκαν ελαφρά τραυματισμένα στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Οι επιβάτες του λεωφορείου πανικοβλήθηκαν, ωστόσο δεν τραυματίστηκε κανείς.

    [08] ΣΤΟ ΜΠΑΡΙ Ο Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2003 (20:37 UTC+2)

    Για το Μπάρι της Ιταλία αναχωρεί αύριο ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, όπου θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών Κυβερνήσεων και των Υπουργών Εξωτερικών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου.

    Αντικείμενο της συνόδου, η οποία διεξάγεται για 5η συνεχή χρονιά, είναι η περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των χωρών που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία.

    [09] ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΜΕ Ι.Χ. ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαϊου 2003 (19:23 UTC+2)

    Αστικό λεωφορείο συγκρούστηκε με Ι.Χ. αυτοκίνητο το απόγευμα στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης.

    Στο Ι.Χ. επέβαιναν πέντε άτομα, δύο γονείς με τα τρία παιδάκια τους, ενώ στο λεωφορείο υπήρχαν δέκα επιβάτες. Οι ελαφρά τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Η τροχαία Θεσσαλονίκης ερευνά τα αίτια που προκάλεσαν το τροχαίο ατύχημα.

    [10] Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: ΠΡΟΘΕΣΗ ΜΟΥ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2003 (18:37 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Μεσσηνίας εξέφρασε την επιθυμία να είναι παρών στην επόμενη Βουλή, αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει αν θα συνεργαστεί ή θα ενταχθεί σε συνδυασμούς της Νέας Δημοκρατίας.

    «Πρόθεση μου είναι να είμαι στην επόμενη Βουλή. Αντιλαμβάνομαι βέβαια και την ύπαρξη πολλών άλλων παραγόντων που διαμορφώνουν τη δική μου σχέση με το σημερινό ρευστό πολιτικό σκηνικό. Όμως δεν παραιτούμαι από το δικό μου όνειρο. Σας ξεκαθαρίζω ότι στέκομαι όρθιος, μαζί με τις αρχές μου, τα πιστεύω μου και τους φίλους μου, μπροστά στο αύριο και στις όποιες εξελίξεις του. Στέκομαι με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία», υποστήριξε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές σημειώνει: «Σε ότι αφορά τις αποφάσεις της Πολιτικής Ανοιξης για τις επόμενες εκλογές, αυτές θα ληφθούν από κοινού με τους συνεργάτες μου και τα στελέχη μας από όλη την Ελλάδα. Αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι ο κόσμος της ευρύτερης παράταξης διψάει για συσπείρωση και νίκη».

    Ο κ.Σαμαράς για τη σκανδαλολογία των τελευταίων ημερών ανέφερε: «Η κυβέρνηση Σημίτη διανύει μια δύσκολη περίοδο αποκαλύψεων, αντιδράσεων και εσωκομματικού πυρετού, που σίγουρα έχουν τραυματίσει ακόμη περισσότερο τη ραγισμένη εικόνα της. Η κυριαρχία όμως Σημίτη δεν θα κριθεί μόνο από τα απρόοπτα. Θα κριθεί και από τα καθημερινά θέματα του έλληνα πολίτη».

    Οσο για τη σχέση του με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, ο κ.Σαμαράς είπε: «Είμαστε φίλοι από τα χρόνια των σπουδών μας. Όμως, και να μην ήμασταν φίλοι, πάλι θα του έλεγα τις απόψεις μου για τα εθνικά θέματα. Υποχρέωση μου είναι».

    [11] ΣΚΛΗΡΟΣ Ο Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ PALCO

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2003 (15:55 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική πολιτεία δεν θα επιτρέψει τη χαμηλή αμοιβή των εργαζομένων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας σε εκπομπή της NET, τονίζοντας μάλιστα ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που τους παρέχονται, προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

    Ιδιαίτερα σκληρός ήταν ο κ. Χριστοδουλάκης, σχολιάζοντας την απόφαση της διοίκησης της PALCO να παύση τη λειτουργία της μονάδας στα Πετράλωνα Αττική και που είχε ως αποτέλεσμα 500 άτομα να μείνουν χωρίς δουλειά.

    Ειδικότερα, ο κ. Χριστοδουλάκης είπε τα εξής: «εάν θέλουμε να συγκρίνουμε τη μοίρα του Έλληνα εργαζόμενου με αυτήν του κινέζου, ο οποίος έχει ένα πολύ χειρότερο κοινωνικό κράτος και έχει πολύ χαμηλές αμοιβές και δουλεύει με χαρακτηριστική πειθαρχία, αυτά τα πράγματα εδώ δεν θα γίνουν από εμάς. Το λέω κατηγορηματικά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και προς κάθε ενδιαφερόμενο».

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, η PALCO θα έπρεπε να έχει αξιοποιήσει τις δυνατότητες που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να καταστεί πιο ανταγωνιστική.

    Κρίσιμη θεωρείται η τρέχουσα εβδομάδα για την τύχη των 500 εργαζομένων της PALCO που απολύθηκαν, αφού αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Ρέππα προκειμένου να διερευνηθεί το τι μέλλει γενέσθαι με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

    Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, Οδυσσέα Κυριακόπουλου ότι η ανεργία μετά το 2004 ενδέχεται να σκαρφαλώσει στο 18%, ο κ. Χριστοδουλάκης τις χαρακτήρισε ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι του χρόνου τέτοια εποχή, η ανεργία στην Ελλάδα θα υποχωρήσει στο 8%, ενώ αναμένεται περαιτέρω μείωσή της μετά το 2004.

    [12] ΣΤΙΣ 19/5 Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2003 (13:12 UTC+2)

    Τη Δευτέρα 19 Μαϊου ξεκινά η δεύτερη έκδοση των λαϊκών ομολόγων, με αύξηση του πλαφόν στα 15.000 ευρώ ανά αποταμιευτή. Στην πρώτη έκδοση του Φεβρουαρίου το ανώτατο όριο τοποθέτησης ανά αποταμίευση ήταν 10.000 ευρώ.

    Οι τίτλοι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, θα είναι ετήσιας διάρκειας με αφορολόγητη απόδοση 3,60%, η οποία προβλέπεται να υπερκαλύπτει τον προβλεπόμενο πληθωρισμό. Προϋπόθεση του αφορολόγητου είναι η διακράτηση των τίτλων μέχρι τη λήξη τους. Σημειώνεται ότι η παρακολούθηση της διακράτησης θα γίνεται μέσω του Συστήματος Άϋλων Τίτλων (ΣΑΤ).

    Δικαίωμα για την απόκτηση των Ειδικών Τίτλων Αποταμίευσης (ΕΤΑ) έχουν τα φυσικά πρόσωπα, ενώ σημειώνεται ότι οι τίτλοι θα διατίθενται με δημόσια έγγραφή μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, των καταστημάτων της Τραπέζης της Ελλάδος και των χρηματιστηριακών εταιριών. Ημερομηνία έκδοσης (διακανονισμού) είναι η Τετάρτη 28 Μαϊου 2003.

    Οι τίτλοι θα εκδοθούν με ονομαστική αξία 100 ευρώ, οι εγγραφές θα γίνονται σε πολλαπλάσια των 1.000 ευρώ, ενώ έως ανώτατο όριο διάθεσης για κάθε φυσικό πρόσωπο ορίζεται το ποσό των 15.000 ευρώ.

    Το συνολικό ποσό της έκδοσης, καθώς και το ποσό που θα διατεθεί σε κάθε αποταμιευτή, θα ορισθεί μετά το τέλος των εγγραφών. Σε περίπτωση πολλαπλών εγγραφών με τον ίδιο αριθμό ΑΦΜ, των οποίων το άθροισμα υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 15.000 ευρώ, ο αποταμιευτής αποκλείεται εντελώς από τη δημόσια εγγραφή.

    Σε περίπτωση που ο αποταμιευτής επιθυμεί να εξοφλήσει τους Ειδικούς Τίτλους Αποταμίευσης πριν την λήξη τους, αυτοί θα ρευστοποιούνται άμεσα και εύκολα από τους φορείς μέσω των οποίων αγοράστηκαν, αφού παρακρατηθεί ο φόρος που αναλογεί (10%).

    [13] ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2003 (10:45 UTC+2)

    Αύριο ενδέχεται να υπογραφεί στη Μόσχα το πρωτόκολλο συνεργασίας με τη Ρωσία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Την προοπτική αυτή συζήτησε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, με τον Pώσο ομόλογό του, στο περιθώριο της διήμερης υπουργικής διάσκεψης των χωρών - μελών του Διεθνούς Oργανισμού Eνέργειας (ΔΟΕ), στο Παρίσι.

    O κ. Tσοχατζόπουλος θα επισκεφθεί τη Mόσχα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Kορυφής EE - Pωσίας για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ τους, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Mαΐου στην Aγία Πετρούπολη, όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ημερησία".

    Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση του ΔOE, ο Aκης Tσοχατζόπουλος, με την ιδιότητά του ως προεδρεύων του Συμβουλίου Yπουργών Eνέργειας της EE, κάλεσε τις χώρες - μέλη σε ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες, μη μέλη του OΠEK και της ΔOE.

    O κ. Tσοχατζόπουλος υποστήριξε την ανάγκη κρατικών παρεμβάσεων που θα στηρίξουν τόσο την ενεργειακή ασφάλεια εφοδιασμού των καταναλωτριών χωρών όσο και την προστασία του περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι ο ρόλος του ΔOE πρέπει να κατευθυνθεί στη διευκόλυνση της συνεργασίας κράτους - βιομηχανίας και σε δράσεις που μειώνουν το κόστος.

    Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής πρότεινε την προώθηση του διαλόγου και την ανάληψη επενδύσεων σε χώρες μη μέλη του ΔOE και ιδιαίτερα τη Pωσία, την Kίνα και τις Iνδίες. H ελληνική προεδρία έχει στόχο την προώθηση του διαλόγου και της ενεργειακής συνεργασίας EE - Pωσίας.

    «Eίναι ανάγκη την περίοδο αυτή να καταλήξουμε σε αποφάσεις που οδηγούν έμπρακτα σε αυξημένη συνεργασία με τις χώρες με τις οποίες έχουμε κοινούς στόχους στην ηλεκτρική ενέργεια, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», είχε επισημάνει ο κ. Tσοχατζόπουλος.

    Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο υπουργός Aνάπτυξης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Iάπωνα ομόλογό του την προοπτική συνεργασίας ελληνικών και ιαπωνικών εταιρειών, καθώς και του ελληνικού κράτους για την υλοποίηση μεγάλων ενεργειακών κατασκευαστικών δικτύων στη χώρα μας. O Iάπωνας υπουργός προσκάλεσε τον κ. Tσοχατζόπουλο για επίσημη επίσκεψη στην Iαπωνία.

    Eπίσης με τον Iταλό υπουργό Παραγωγικών Δραστηριοτήτων ο κ. Tσοχατζόπουλος συζήτησε θέματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και τον συντονισμό της δράσης της ευρωπαϊκής προεδρίας, καθώς η Iταλία την αναλαμβάνει για το δεύτερο εξάμηνο του 2003. Eπίσης προσκάλεσε τον Iταλό ομόλογό του στην Aθήνα

    [14] ΑΓΟΡΑ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ Χ.Α

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2003 (10:27 UTC+2)

    Σε αγορά δύο ταχυτήτων εξελίσσεται ουσιαστικά από τις 2 Ιουνίου η Σοφοκλέους, καθώς το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α) αποφάσισε ποιοι τίτλοι θα τελούν υπό συνεχή διαπραγμάτευση και ποιοι υπό διακεκομμένη, με βάση το spread Ιανουαρίου-Απριλίου.

    Ειδικότερα, όσες μετοχές εμφανίζουν μέσο sread κάτω από 2,09% θα διαπραγματεύονται στην πρώτη κατηγορία μετοχών, δηλαδή με συνεχή διαπραγμάτευση για πέντε ώρες, δηλαδή όσο διαρκεί η συνεδρίαση. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται 234 μετοχές.

    Οι τίτλοι με spread μεγαλύτερο του 2,09% θα διαπραγματεύονται για τρεις ώρες συνέχεια, από τις 11.00 έως τις 11.30 και από τις 13.30 έως τις 16.00. Στη δεύτερη αυτή κατηγορία (με μέσο spread άνω του 2,09%) περιλαμβάνονται 107 μετοχές (88 κοινές και 19 προνομιούχες), δηλαδή το 1/3 των τίτλων του Χρηματιστηρίου.

    Το 96,17% των συναλλαγών για την περίοδο 1/1-30/4/2003 αποτελείται από μετοχές οι οποίες θα διαπραγματεύονται στην 5ωρη συνεχή διαπραγμάτευση, ενώ η κεφαλαιοποίηση αυτών των μετοχών ανέρχεται στο 94,64% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ για την ίδια περίοδο.

    Το 2,95% των συναλλαγών και 4,80% της κεφαλαιοποίησης αντιστοίχως, αποτελείται από μετοχές οι οποίες θα ενταχθούν στην 3ωρη συνεχή διαπραγμάτευση από την συνεδρίαση της 2ας Ιουνίου 2003.

    Μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου όλες οι μετοχές θα διαπραγματεύονται στην 5ωρη συνεχή διαπραγμάτευση. Ως περίοδος για την πρώτη αξιολόγηση των μετοχών ελήφθη το διάστημα από την 2-1-2003 έως 30-4-2003, ενώ για την δεύτερη αξιολόγηση το αντίστοιχο διάστημα θα είναι από 2-5-2003 έως 30-9-2003.

    Οι μετοχές για τις οποίες θα εγκρίνει το ΔΣ του ΧΑ έναρξη ειδικής διαπραγμάτευσης στο μεταβατικό στάδιο του Μαΐου 2003, θα ενταχθούν, από τη συνεδρίαση της 2ας Ιουνίου 2003, στη συνεχή διαπραγμάτευση πέντε ωρών ανεξάρτητα από το spread συνεδρίασης.

    Η κατηγορία «Λοιπές Μετοχές» περιλαμβάνει τις μετοχές που: Α) είτε διαπραγματεύονται με την μέθοδο της αυτόματης και στιγμιαίας κατάρτιση συναλλαγών (call auction) Β) είτε έχουν τεθεί σε αναστολή αλλά κατά την εξεταζόμενη περίοδο διαπραγματεύονταν είτε με την μέθοδο της αυτόματης και συνεχούς κατάρτιση συναλλαγών είτε με την μέθοδο της αυτόματης και στιγμιαίας κατάρτιση συναλλαγών(call auction) Γ) είτε έχουν διαγραφεί κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

    ΔΕΙΚΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

    Το διοικητικό συμβούλιο του ΧΑ αποφάσισε επίσης την τροποποίηση των Βασικών Κανόνων Διαχείρισης και Υπολογισμού Δεικτών, σύμφωνα με την από 23/12/2002 απόφασή του για τη δημιουργία δείκτη υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας. Ο εν λόγω δείκτης θα αποτελείται, κατ' ελάχιστο από τις 20 πρώτες μετοχές με τη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή ταχύτητα ή από περισσότερες, εφ' όσον παρουσιάζουν κυκλοφοριακή ταχύτητα άνω του 300%.

    Για τις μετοχές που η κεφαλαιοποίησή τους υπερβαίνει το ποσοστό 8% της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών του δείκτη αυτού θα υπολογίζεται συντελεστής στάθμισης, ώστε η συμμετοχή τους να περιορίζεται στο ποσοστό αυτό. Ημερομηνία βάσης του δείκτη, ορίζεται η 30η Μαίου 2003 και τιμή εκκίνησης οι 1.000 μονάδες.

    "Όσον αφορά στο νέο δείκτη ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων το Δ.Σ. κρίνει κατ' αρχή θετική τη δημιουργία ενός τέτοιου δείκτη, όμως προκειμένου να ληφθεί οριστική απόφαση θα πρέπει να εξετασθούν, περαιτέρω, τεχνικής φύσεως θέματα", διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του Χ.Α

    [15] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2003 (10:13 UTC+2)

    Με τους χαιρετισμούς του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Ρέππα και του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης, Ρεϊμόν Πιερ Μποντίν και αρμόδιου εκπροσώπου της Κομισιόν, θα ανοίξουν αύριο οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου, με θέμα «Καλύτερη εργασία και ζωή: προς μια συνεκτική και ανταγωνιστική διευρυμένη Ευρώπη».

    Σημειώνεται ότι το διεθνές συνέδριο διοργανώνουν αύριο και την Τρίτη στην Αλεξανδρούπολη, το υπουργείο Εργασίας και το Ευρωπαϊκό Ιδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Εργασίας και Διαβίωσης.

    Στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε, αναμένονται περίπου 180 συμμετέχοντες από κράτη-μέλη υποψήφιων χωρών, καθώς επίσης και στελέχη κυβερνητικών και κοινωνικών αρχών.

    Επισημαίνεται ότι το συνέδριο θα παράσχει ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων, με σκοπό να ενισχυθεί η εφαρμογή της ποιότητας στις πολιτικές για την εργασία και την απασχόληση, τη ζωή και τις εργασιακές σχέσεις.

    [16] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 11 Μαϊου 2003 (12:03 UTC+2)

    Το Κυπριακό και οι εξελίξεις μετά την παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και το άνοιγμα του νέου σημείου ελέγχου στον Αγιο Δομέτιο από το οποίο χθες πέρασαν για πρώτη φορά στις ελεύθερες περιοχές Τ/Κ με τα αυτοκίνητά τους είναι από τα κύρια θέματα με τα οποία ασχολούνται οι σημερινές εφημερίδες.

    Αλλα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος είναι η συνεδρία της Ιεράς Συνόδου την ερχόμενη Τρίτη η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών, το Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ που θα διεξαχθεί στις 25 Μαϊου και η κατάσταση της υγείας του τέως Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Καταγράφουν έλλειψη πολιτικής βούλησης'' γράφει ότι ''έλλειψη αποφασιστικότητας και πολιτικής βούλησης στο να ζητηθεί ουσιαστική επανεμπλοκή του ΓΓ του ΟΗΕ στο κυπριακό, διαπιστώνουν ξένοι πρέσβεις που είναι διαπιστευμένοι στη Λευκωσία, οι οποίοι επισημαίνουν παράλληλα το γεγονός ότι οι δηλώσεις που γίνονται από την κυπριακή κυβέρνηση στο εσωτερικό, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι, καθώς η διεθνής διπλωματία δεν εργάζεται κατ' αυτό τον τρόπο''. Αλλού γράφει ότι άνοιξε χθες το πρωί το σημείο διέλευσης Αγίου Δομετίου στη Λευκωσία και τα πρώτα αυτοκίνητα Τουρκοκυπρίων πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Γιορτασμοί μαθητών στα κατεχόμενα'' γράφει ότι ''ανεγκέφαλοι μαθητές παρασυρόμενοι από το κλίμα των ημερών αλλά και το παράδειγμα των μεγαλυτέρων τους, επιχειρούν να οργανώσουν εκδρομές με διανυκτερεύσεις στα κατεχόμενα. Αλλοι μαθητές ζήτησαν από καθηγητές τους όπως επίσημα τα σχολεία διευθετήσουν εκδρομές σε κατεχόμενες περιοχές. Η απάντηση των διευθύνσεων των σχολείων ήταν κατηγορηματική και άμεση άρνηση, με αποτέλεσμα το θέμα να μη προχωρήσει σε σοβαρή συζήτηση''. Αλλού γράφει ότι μορφή φιέστας θα έχει το Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ στις 25 Μαϊου και στην έναρξη του συνεδρίου θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι Ε/Κ, Τ/Κ και ελλαδικών κομμάτων.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Νέα έκπληξη από Ντενκτάς'' γράφει ότι ''διπλωματικές πηγές που έχουν συστηματικές επαφές με τα κατεχόμενα, αναφέρουν πως ο Ντενκτάς μετά την αποχώρηση Ερντογάν από την Κύπρο και σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι ο ίδιος έχει στα χέρια τα ηνία των εξελίξεων, αναμένεται να προβεί σε νέες πρωτοβουλίες, με στόχο να βελτιώσει περαιτέρω την εικόνα του διεθνώς. Οι διπλωμάτες αναφέρουν πως η επόμενη κίνηση Ντενκτάς θα είναι η κατάργηση της επίδειξης διαβατηρίων στα σημεία ελέγχου''. Αλλού γράφει ότι την ερχόμενη Τρίτη συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος για να πάρει οριστική απόφαση στο θέμα των Αρχιεπισκοπικών εκλογών.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Αποκαλυπτική έρευνα'' γράφει ότι ''έρευνα που έκανε η ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. από τις 8 9 Μαϊου, αποκαλύπτει ότι οι Ε/Κ θεωρούν τα μέτρα της μερικής ελεύθερης διακίνησης και των διανυκτερεύσεων στα κατεχόμενα, παγίδα του Ντενκτάς. Την ίδια στιγμή εκτιμούν ότι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων μπορεί να φέρει θετικές εξελίξεις στην επίλυση του Κυπριακού, αφού καταρρίπτεται ο μύθος που προβάλλει ο Ντενκτάς ότι Ε/Κ και Τ/Κ δεν μπορούν να ζήσουν μαζί''. Αλλού γράφει ότι πολλοί Τ/Κ αποτάθηκαν στα αρμόδια τμήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για να αποκτήσουν το δικαίωμα για επιχειρηματική δραστηριότητα στις ελεύθερες περιοχές.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Τάσσος: Δεν θα δέσουμε τα χέρια'' γράφει ότι ''σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα φροντίσει να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους και μη για το Κυπριακό και τις θέσεις της πλευράς μας στο σχέδιο Ανάν, θα ζητήσουμε από τα ΗΕ να βολιδοσκοπήσουν την τ/κ πλευρά εάν είναι διατεθειμένη να αλλάξει θέση για να αρχίσουν συνομιλίες. Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το Κυπριακό δεν λύνεται όσο είναι εκεί ο Ντενκτάς''. Αλλού γράφει ότι τ/κ οργανώσεις δείχνουν ενδιαφέρον για τη Μέση, την Ανώτερη και την Ανώτατη Εκπαίδευση και γενικά την Παιδεία στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Διπλωματική επίθεση'' γράφει ότι ''η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει διπλωματική επίθεση σε όλα τα επίπεδα στο διεθνή χώρο, διακηρύσσοντας την ετοιμότητά της για άμεσες, ουσιαστικές διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αλλαγή της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό και η συναίνεση της Αγκυρας στη διεξαγωγή συνομιλιών με στόχο τη λύση του προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ''. Αλλού γράφει ότι άνευ προηγουμένου αναμένεται να είναι οι ζημιές για φέτος στις Κυπριακές Αερογραμμές, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι ζημιές υπολογίζεται να ανέλθουν στα 6,5 εκατομμύρια λίρες.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Sunday Mail'' γράφει ότι «δύο ηλικιωμένοι Τουρκοκύπριοι από την Πάφο στερούνται του δικαιώματος να απολαμβάνουν το σπίτι τους παρά το γεγονός ότι από το 2001 διαμένουν μόνιμα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κίνηση Ντενκτάς να επιτρέψει τη μερική ελεύθερη διακίνηση προσώπων από και προς τα κατεχόμενα, έφερε στο φως της δημοσιότητας το χάος που επικρατεί στην διαχείριση των Τουρκοκυπριακών περιουσιών». Αλλού γράφει ότι ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης αναμένεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για διάνοιξη αρτηρίας ενώ πηγές του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όπου νοσηλεύεται, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο μετάβασής του στο εξωτερικό.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Ποντγκόριτσα, 11 Μαϊου 2003 (11:29 UTC+2)

    Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί, για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα έξι μηνών,  

    οι κάτοικοι του Μαυροβουνίου, προκειμένου να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της δημοκρατίας, αφού οι δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ακυρώθηκαν λόγω του χαμηλού ποσοστού συμμετοχής. Σημειώνεται ότι οι κάλπες θα κλείσουν στις 9 το βράδυ.

    Υπενθυμίζεται ότι ο εκλογικός νόμος, που έθετε ως προϋπόθεση για την εγκυρότητα της διαδικασίας να φτάνει η συμμετοχή των ψηφοφόρων τουλάχιστον στο 50% των εγγεγραμμένων, τροποποιήθηκε.

    Ως αποτέλεσμα, όποιος από τους υποψηφίους συγκεντρώσει το 50% συν μία ψήφο θα εκλεγεί στην προεδρία, ενώ ένα και αυτό δεν επιτευχθεί από τον πρώτο γύρο, θα υπάρξει και δεύτερος μετά από 14 ημέρες, σύμφωνα και με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Επισημαίνεται ότι την προεδρία του Μαυροβουνίου διεκδικούν τρεις υποψήφιοι, από τους έντεκα που ήταν στις εκλογές του Δεκεμβρίου και του Φεβρουαρίου.

    Φαβορί φέρεται να είναι ο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, 49 ετών, υποψήφιος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος.

    Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεν κατάφερε να παρουσιάσει ένα δικό του υποψήφιο και κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν τον Μίοντραγκ Ζίβκοβιτς, 46 ετών, τον ηγέτη της Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Ο τρίτος υποψήφιος, ο οποίος και δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, είναι ο ανεξάρτητος Ντράγκαν Χαϊντούκοβις, 54 ετών.

    [18] ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

    Άγκυρα, 11 Μαϊου 2003 (10:34 UTC+2)

    Στην Τουρκία αναμένεται να βρίσκεται αύριο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

    Ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε προσκαλέσει στην Αγκυρα τον ιταλό ομόλογό του, στις 13 Νοεμβρίου, όταν ως ηγέτης μόνο τότε του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είχε επισκεφθεί τη Ρώμη.

    Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος επρόκειτο να επισκεφθεί νωρίτερα την Τουρκία, αλλά ανέβαλε την επίσκεψη αρκετές φορές λόγω του πολέμου στο Ιράκ, έχει ταχθεί με δηλώσεις του υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αγκυρας.

    [19] ΒΟΛΕΪ: ΕΛΛΑΔΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ 3-0 ΣΕΤ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ EURO

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2003 (20:56 UTC+2)

    Ανετα η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών επικράτησε σήμερα επί της Ρουμανίας και εξασφάλισε την πρώτη θέση στον 2ο προκριματικό όμιλο στο Τάμπερε της Φιλανδίας. Οι έλληνες διεθνείς κέρδισαν με 3-0 σετ (25-13, 25-17 και 25-18), σε διάστημα μιας ώρας.

    Ετσι, μετά από έξι χρόνια απουσίας η Ελλάδα επιστρέφει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, δίνοντας το παρών στα τελικά της διοργάνωσης που θα γίνουν στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Γερμανία. Η ελληνική αποστολή επιστρέφει αύριο το μεσημέρι από τη Φιλανδία.

    [20] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαϊου 2003 (20:34 UTC+2)

    Η Χαλκηδόνα εξασφάλισε την άνοδο της στην Α' εθνική, για πρώτη φορά στην ιστορία της, κερδίζοντας σήμερα με σκορ 4-0 την Καβάλα, στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' κατηγορίας. Μαζί της φαίνεται πως επιστρέφει στα σαλόνια και ο Απόλλων Καλαμαριάς, ο οποίος επικράτησε εκτός έδρας επί του Πατραϊκού με 2-0. Ανοδο μέσω του μπαράζ περιμένει ο Πανηλειακός, που νίκησε την Κασσάνδρα με 2-0.

    Μεγάλη μάχη γίνεται και στην ουρά της βαθμολογίας μετά τη νίκη του Ολυμπιακού Βόλου επί του Ατρόμητου με 1-0 και την ισοπαλία ανάμεσα σε Παναιγιάλειο και Αθηναϊκό με 0-0. Αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα της 29ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας και η βαθμολογία:

    Κασσάνδρα - Πανηλειακός 0-2

    Παναιγιάλειος Αθηναϊκός 0-0

    Πατραϊκός Απόλλων Καλαμαριάς 0-2

    Καλαμάτα Πανσερραϊκός 0-0

    Ατρόμητος Ολυμπιακός Βόλου 0-1

    Χαλκηδόνα - Καβάλα 4-0

    Κέρκυρα Εθνικός Αστέρας 0-1

    Φωστήρας Απόλλων Αθηνών 3-1

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (29η αγωνιστική)

    1.Χαλκηδόνα 62

    2.Απόλλων Καλαμαριάς 59

    3.Πανηλειακός 57

    4.Εθνικός Αστέρας 44

    5.Φωστήρας 44

    6.Κέρκυρα 41

    7.Ατρόμητος 37

    8.Καλαμάτα 37

    9.Απόλλων Αθηνών 36

    10.Πατραϊκός 36

    11.Πανσερραϊκός 36

    12.Κασσάνδρα 33

    13.Ολυμπιακός Βόλου 31

    14.Καβάλα 13

    15.Αθηναϊκός 54

    16.Παναιγιάλειος 56

    *Αθηναϊκός και Παναιγιάλειος έχουν τιμωρηθεί με αφαίρεση τριών βαθμών από κάθε αγώνα πρωταθλήματος

    Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (30η)

    Παναιγιάλειος Κασσάνδρα

    Πανηλειακός Πατραϊκός

    Αθηναϊκός Φωστήρας

    Απ.Καλαμαριάς Καλαμάτα

    Απόλλων Αθηνών Ατρόμητος

    Πανσερραϊκός Χαλκηδόνα

    Ολυμπιακός Βόλου Κέρκυρα

    Καβάλα Εθνικός Αστέρας

    [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ 2 - 1

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαϊου 2003 (20:14 UTC+2)

    Ο Μάρτιν Μίετσελ έδωσε το ...φιλί της ζωής στον Ηρακλή και διατήρησε ζωντανό το όνειρο της ομάδας του για έξοδο στην Ευρώπη. Οι κυανόλευκοι χάρη σε γκολ του πολωνού επιθετικού στο 89' λεπτό επικράτησαν σήμερα στο γήπεδο του Μακεδονικού επί της Καλλιθέας με σκορ 2-1, για την 29η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Οι παίκτες του Εγκεν Γκέραρντ βρέθηκαν σε δύσκολη θέση στο 35' λεπτό όταν ο Κυριάκος πέρασε αρχικά τον Ξενίδη, ο Νατσούρας δεν μπόρεσε να τον κλείσει και με διαγώνιο σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Αμπάρη, γράφοντας έτσι το 0-1 για την Καλλιθέα. Ο Φοφόνκα Εντερσον ισοφάρισε στο 40' σε 1-1, όμως το γκολ του ακυρώθηκε ως οφσάιντ, και έτσι ο Ηρακλής οδηγήθηκε στα αποδυτήρια με μειονέκτημα.

    Στην επανάληψη όμως οι κυανόλευκοι μπήκαν δυνατά στο γήπεδο, αποφασισμένοι να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση και να φτάσουν στη νίκη. Ο Γηραιός δημιούργησε πολλές, καλές ευκαιρίες και κατάφερε να ισοφαρίσει σε 1-1 στο 58' με τον Φοφόνκα.

    Η νίκη ήρθε για τους γηπεδούχους λίγο πριν τη λήξη της αναμέτρησης. Στο 89' ο Μάρτιν Μίετσελ πέτυχε ένα εξαιρετικό γκολ με ψαλιδάκι και χάρισε τη νίκη στην ομάδα του. Ο Ηρακλής πλέον επιθυμεί να κατακτήσει ο ΠΑΟΚ το Κύπελλο Ελλάδας και στη συνέχεια να διεκδικήσει την έξοδο στην Ευρώπη στο γήπεδο Χαριλάου, στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, κόντρα στον Αρη.

    [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΡΗΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ 2 - 0

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαϊου 2003 (20:04 UTC+2)

    Ζωντανός στο κυνήγι μιας θέσης που οδηγεί στην Ευρώπη παρέμεινε ο Αρης. Οι κίτρινοι επικράτησαν σήμερα στο γήπεδο Χαριλάου με σκορ 2-0 επί του Ιωνικού, για την 29η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας, και με ανεβασμένη ψυχολογία ξεκινούν πλέον προετοιμασία για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας που θα διεξαχθεί στις 17 Μαίου στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ.

    Η ομάδα του Γιώργου Φοιρού παρά τις απουσίες αρκετών βασικών ποδοσφαιριστών, λόγω τιμωριών και τραυματισμών, είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, ρυθμό και παρατάχθηκε χωρίς άγχος. Αντίθετα, ο Ιωνικός ήταν κλεισμένος στα καρέ του και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να αποτρέψει τους κίτρινους να φτάσουν κοντά στο γκολ. Ετσι, το πρώτο 45λεπτο τελείωσε 0-0 και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν ισόπαλες στα αποδυτήρια.

    Στην επανάληψη, ο Αρης διατήρησε την υπεροχή όμως τα λεπτά κυλούσαν και παρά τις προσπάθειες των παικτών το γκολ έλειπε. Η λύτρωση για τους γηπεδούχους ήρθε στο 81' λεπτό με το νεαρό επιθετικό Λεωνίδα Καμπάνταη να βρίσκει με καρφωτή κεφαλιά το δρόμο προς τα δίχτυα και να γράφει το 1-0.

    Τα τέρματα για τους κίτρινους ζευγαρώθηκαν στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης. Ο Αρης κέρδισε στο 92' πέναλτι σε ανατροπή του Καμπάνταη από τον Κινγκ. Την εσχάτη των ποινών εκτέλεσε εύστοχα ο αρχηγός, Νίκος Παπαδόπουλος, που διαμόρφωσε το τελικό 2-0 και χάρισε στην ομάδα του τρεις πολύτιμους βαθμούς.

    [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΙΓΑΛΕΩ - ΠΑΟΚ 2 - 3

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2003 (19:56 UTC+2)

    Ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε και μαθηματικά την έξοδο του στο UEFA για την επόμενη περίοδο, μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι με αντίπαλο το Αιγάλεω, για την 29η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Ο Δικέφαλος επικράτησε εκτός έδρας επί του αντιπάλου του με σκορ 3-2 και πλέον ξεκινά προετοιμασία για τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, στις 17 Μαΐου, κόντρα στον Άρη.

    Ο Αγγελος Αναστασιάδης προτίμησε να κρατήσει εκτός ενδεκάδας τους Γιώργο Γεωργιάδη και Γιαννάκη Οκκά, προκειμένου να τους ξεκουράσει ενόψει του τελικού του Κυπέλλου. Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να ανοίξει το σκορ στο 25' λεπτό με κεφαλιά του Παντελή Καφέ μετά από σέντρα του Αρμάντο Φουτσίνι. Οι παίκτες του Δικεφάλου είχαν την υπεροχή στο α' ημίχρονο, ωστόσο και οι γηπεδούχοι γινόταν αρκετά απειλητικοί.

    Το Αιγάλεω μάλιστα κατάφερε να ισοφαρίσει με την επανέναρξη του παιχνιδιού. Το 1-1 ήρθε στο 48' με ένα ξερό σουτ του Φωτάκη, ο οποίος άφησε άγαλμα τον Ατματσίδη, που πέρασε ως αλλαγή κάτω από τα δοκάρια στη θέση του Τοχούρογλου που τραυματίστηκε. Παρά τη ψυχρολουσία, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να απαντήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στο 54' ο Γιασεμάκης Γιασεμή μετά από συνδυασμό με τον Σλάτζαν Σπάσιτς, πλάσαρε τον αντίπαλο τερματοφύλακα και έγραψε το 2-1.

    Οι γηπεδούχοι όμως δεν έμειναν και πάλι με σταυρωμένα τα χέρια. Στο 56' ο Λευτέρης Βελέντζας κατάφερε να ισοφαρίσει σε 2-2, δίνοντας εκ νέου μεγάλο ενδιαφέρον στην αναμέτρηση. Η νίκη για τους φιλοξενούμενους ήρθε στο 80' με πλασέ του Παντελή Καφέ, ο οποίος σφράγισε την έξοδο της ομάδας του στην Ευρώπη.

    [24] ΕΓΚΥΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

    Κάουνας, 11 Μαϊου 2003 (19:28 UTC+2)

    Έγκυρο καθίσταται το δημοψήφισμα που διεξήχθη στη Λιθουανία, για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής Ζενόνας Βαϊγκαούσκας έκανε γνωστό ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων προσεγγίζει το 60%.

    Η μικρή συμμετοχή κατά την πρώτη ημέρα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, είχε οδηγήσει τον πρωθυπουργό της Λιθουανίας Αλγκίρντας Μπραζάουσκας και τον πρόεδρο Ρολάντας Πάκσας να καλέσουν τους ψηφοφόρους στις κάλπες

    [25] ΕΛΛΕΙΠΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

    Πεκίνο, 11 Μαϊου 2003 (17:47 UTC+2)

    Οι κινεζικές αρχές δεν συλλέγουν ζωτικής σημασίας στοιχεία για την εξάπλωση του ιού της άτυπης πνευμονίας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

    Όπως μεταδίδει το BBC, Για πολλά κρούσματα της ασθένειας του Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου που εκδηλώθηκαν στο Πεκίνο δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πότε, που και πως προσβλήθηκαν οι ασθενείς από τον ιό.

    Αυτό σημαίνει ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και οι τοπικές αρχές «παλεύουν στο σκοτάδι» για να ανακαλύψουν πως διαδίδεται ο ιός στην πόλη των δεκατριών εκατομμυρίων κατοίκων, είπαν αξιωματούχοι του διεθνούς Οργανισμού.

    Το Σάββατο υπέκυψαν στην ασθένεια πέντε ακόμη άνθρωποι στην Κίνα, τέσσερις στην Ταϊβάν και δύο στο Χονγκ Κονγκ.

    Συνολικά η άτυπη πνευμονία έχει κοστίσει τη ζωή σε 526 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Στην Ταϊβάν η ασθένεια έχει προσβάλει ανθρώπους που δεν φαίνεται να είχαν επαφή με άτομα που είχαν προσβληθεί, ενώ αρχικά αξιωματούχοι της Ταϊβάν μπόρεσαν να εντοπίσουν γρήγορα και να απομονώσουν τους φορείς του ιού, πολλοί από τους οποίους είχαν επιστρέψει πρόσφατα από την Κίνα ή το Χονγκ Κονγκ.

    Ο ιός όμως έχει αρχίσει να εξαπλώνεται καθιστώντας πολύ δύσκολο για τις αρχές της Ταϊβάν την εντόπιση και απομόνωση των φορέων.

    Στο Πεκίνο, αξιωματούχοι υποστήριξαν πως πιστεύουν ότι η κρίση στην κινεζική πρωτεύουσα έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται καθώς έχει αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός νέων κρουσμάτων.

    Πάντως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συστήνει να αποφεύγονται τα ταξίδια στην Ταϊπέι, στο Πεκίνο, στο Χονγκ Κονγκ και αρκετές περιοχές της Κίνας όπου εξακολουθεί να εξαπλώνεται ο ιός της άτυπης πνευμονίας.

    [26] ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο Κ. ΠΑΟΥΕΛ

    Ιερουσαλήμ, 11 Μαϊου 2003 (15:15 UTC+2)

    Εγρήγορση προς την κατεύθυνση του αφοπλισμού των μαχητικών ομάδων που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις κατά των Ισραηλινών, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, από τους Παλαιστίνιους.

    «Χωρίς μια τέτοια δράση και οι καλύτερες προσπάθειές μας θα αποτύχουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάουελ μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν.

    Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, τόνισε: «κλωσορίζουμε τα θετικά μέτρα, τα πολιτικά βήματα που έχουν ήδη γίνει από τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους προς τη μεταρρύθμιση και την ειρήνη, αλλά πρέπει επίσης να δούμε γρήγορη και αποφασιστική δράση από τους Παλαιστίνιους για τον αφοπλισμό και τη διάλυση της τρομοκρατικής υποδομής».

    Ο αρχηγός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «πολύ χρήσιμα και πολλά υποσχόμενα τα ανθρωπιστικά μέτρα», που ο Αριέλ Σαρόν του παρουσίασε στη συνάντησή τους, χωρίς όμως να τα αποκαλύψει.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπ ουργός ανήγγειλε «συνάντηση προσεχώς» με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς

    [27] Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΝΤΣΟΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ρέικιαβικ, 11 Μαϊου 2003 (14:13 UTC+2)

    Με διαφορά πέντε εδρών, έναντι 13 στην προηγούμενη βουλή, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Οντσον. Αυτό προκύπτει από τα τελικά αποτελέσματα που μετέδωσε σήμερα η ισλανδική τηλεόραση Icelandic TV.

    [28] ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 3ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαϊου 2003 (15:11 UTC+2)

    Η φωνή και το χειροκρότημα των παιδιών ένωσαν ολόκληρη την Ελλάδα και την ομογένεια της Βαυαρίας κατά τη διεξαγωγή του 3ου Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «Πάμε Σινεμά;» που διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 10 Μαϊου. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ερμούπολη της Σύρου και Μόναχο ήταν οι πόλεις όπου προβλήθηκαν οι ταινίες που δημιούργησαν οι λιλιπούτειοι κινηματογραφιστές και όπου το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκαν οι απονομές των βραβείων.

    Στις τελετές απονομής το παρών έδωσαν εκατοντάδες μαθητές και μαζί με αυτούς γονείς, καθηγητές και φίλοι που την παρακολούθησαν από τη μικρή οθόνη -μεταδόθηκε απευθείας από την ΕΤ1. Υπουργοί, πολιτιστικοί φορείς και οργανισμοί "μοιράστηκαν" στις 5 αίθουσες όπου οικοδεσπότες ήταν οι Δήμητρα Παπαδοπούλου (Αθήνα), Θοδωρής Αθερίδης (Θεσσαλονίκη), Ρίκα Βαγιάνη (Ιωάννινα), Ιεροκλής Μιχαηλίδης (Σύρος), Γιάννης Ζουγανέλης (Μόναχο).

    Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Αττικής απένειμε ο υπουργός Παιδείας κ. Ευθυμίου, Καλύτερης Ταινίας Σύρου ο υπουργός Αιγαίου κ. Σηφουνάκης, Καλύτερης Ταινίας Ιωαννίνων ο ηθοποιός κ. Λαζόπουλος, Καλύτερης Ταινίας Μονάχου ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μαγκριώτης, Καλύτερης Ταινίας Θεσσαλονίκης ο υπουργός Πολιτισμού κ. Βενιζέλος, ενώ το Πανελλήνιο Βραβείο απένειμε ο κ. Λαζόπουλος, παρών στην περιοχή που το κέρδισε, την Ηπειρο.

    Παρόντες, μεταξύ άλλων, πέρα από όλα τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής (κύριοι Χατζηνικολάου, Μικρούτσικος, Βούγιας, Καρύδη, Φασούλας, Λαζόπουλος, Ανδρεαδάκης) στην... πενταπλή τελετή, ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κ. Διαγόρας Χρονόπουλος, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων

    Σκηνοθετών κ. Χάρης Παπαδόπουλος και πολλοί άλλοι πολιτιστικοί και πολιτικοί φορείς.

    Τα βραβεία αναλυτικά:

    1ο Πανελλήνιο Βραβείο "Πάμε Σινεμά;"

    'Βαθειά Μεσάνυχτα και κάτι'

    Ενιαίο Λύκειο Καλεντίνης

    Σύμβουλος Σκηνοθέτης: Φώτης Πολυχρονόπουλος

    Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Αττικής

    'Αχτιστο Φως'

    2ο Ενιαίο Λύκειο Βριλησσίων

    Σύμβουλος Σκηνοθέτης: Ευθύμης Χατζής

    Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ηπείρου

    'Ενας γάμος, 16 απιστίες και ένα παιδί'

    2ο Ενιαίο Λύκειο Ηγουμενίτσας

    Σύμβουλος Σκηνοθέτης: Φώτης Πολυχρονόπουλος

    Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κυκλάδων

    'Μια συνηθισμένη μέρα'

    2ο Ενιαίο Λύκειο Σύρου

    Σύμβουλος Σκηνοθέτης: Χρήστος Κανάκης

    Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Θεσσαλονίκης

    'Δείξε μου τα παπούτσια σου να σου πω ποιος είσαι'

    Σχολείο Πανεπιστημ. Θεσ/κης

    Σύμβουλος Σκηνοθέτης: Αριαν Κότση

    Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Βαυαρίας

    'Bavarian Love Story'

    Ενιαίο Λύκειο Νυρεμβέργης

    Σύμβουλος Σκηνοθέτης: Λευτέρης Χαρίτος

    Τιμητικές Διακρίσεις

    Τιμητικές Διακρίσεις Αττικής

    'Σταγόνα Βροχής, σταγόνα ήλιου'

    13ο Ενιαίο Λύκειο Περιστερίου

    Σύμβουλος Σκην/της: Ευθύμης Χατζής

    'Βόλτα στη θάλασσα'

    1ο Ενιαίο Λύκειο Υμηττού

    Σύμβουλος Σκην/της: Δώρα Μασκλαβάνου

    'Ημιτελής Συμφωνία'

    2Ο Ενιαίο Λύκειο Βύρωνα

    Σύμβουλος Σκην/της: Νάνσυ Μπινιαδάκη

    Τιμητικές Διακρίσεις Ηπείρου

    'Wish you were here'

    8o Ενιαίο Λύκειο Iωαννίνων

    Σύμβουλος Σκην/της: Φ.Πολυχρονόπουλος

    'Σιούλας ο Ταμπάκος'

    4o Ενιαίο Λύκειο Iωαννίνων

    Σύμβουλος Σκην/της: Φ.Πολυχρονόπουλος

    'Κόντρες'

    ΤΕΕ Φιλιππιάδας

    Σύμβουλος Σκην/της: Φ.Πολυχρονόπουλος

    Τιμητικές Διακρίσεις Κυκλάδων

    'Κι εμένα τι με νοιάζει;'

    1ο Ενιαίο Λύκειο Σύρου

    Σύμβουλος Σκην/της: Νίκος Σταμπουλόπουλος

    'Οι τρεις ευχές'

    Ενιαίο Λύκειο Νάουσας Πάρου

    Σύμβουλος Σκην/της: Νίκος Σταμπουλόπουλος

    'Η μήπως;'

    1ο Ενιαίο Λύκειο Θήρας

    Σύμβουλος Σκην/της: Χρήστος Κανάκης

    Τιμητικές Διακρίσεις Θεσσαλονίκης

    'The human Sex Machine'

    Ενιαίο Λύκειο Σταυρούπολης

    Σύμβουλος Σκην/της: Ακης Κερσανίδης

    'Δύσκολοι καιροί (για μικρούς) βασιλιάδες'

    1ο Ενιαίο Λύκειο Βασιλικών

    Σύμβουλος Σκην/της: Απόστολος Τσιτσούλης

    'Δίπλα στη θάλασσα'

    Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη

    Σύμβουλος Σκην/της: Αλέξανδρος Κάντερμπάνκς

    Τιμητικές Διακρίσεις Βαυαρίας

    'Το παγκάκι της φιλίας'

    2ο Ενιαίο Λύκειο Μονάχου

    Σύμβουλος Σκην/της: Αγγέλα Μυλωνάκη

    [29] ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ 2 ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2003 (10:23 UTC+2)

    Δυο ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας, η μία της Ελληνοαυστραλέζας Αναστασίας Τραχανά και η άλλη της Θεσσαλονικιάς Popi, εγκαινιάζονται αύριο στις 8.30 το βράδυ στον χώρο εικαστικής έκφρασης «Αριάδνη».

    Η Αναστασία Τραχανά παρουσιάζει ασπρόμαυρες φωτογραφίες με τίτλο Please don't touch. Πρόκειται για ρεαλιστικές φωτογραφίες που αναφέρονται σε ανθρώπους και ιδιαίτερα στον τρόπο έκφρασης τους και στα συναισθήματά τους αλλά και για μια σειρά από προσωπικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν αυθόρμητα και με χιούμορ για να υπογραμμισθεί στην εικόνα, το μυστήριο, η ηρεμία αλλά ο αισθησιασμός της γυναικείας έκφρασης.

    Η Popi παρουσιάζει έγχρωμες φωτογραφίες με τίτλο «Γυαλιά ηλίου» και θέμα τις περίπλοκες συνθέσεις που δημιουργούνται από τα είδωλα της αντανάκλασης και τα πιο αληθινά στοιχεία της πραγματικότητας

    [30] Ο "ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΥΛΟΣ" ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2003 (09:07 UTC+2)

    Ξεκινάει αύριο η προπώληση των εισιτηρίων για τις παραστάσεις του "Μαγικού Αυλού" του Μότσαρτ για παιδιά και της όπερας του Καμίγ Σαιν-Σανς "Σαμψών και Δαλιδά" που θα παρουσιάσει η Λυρική Σκηνή στο Ηρώδειο.

    Η όπερα για παιδιά "Μαγικός Αυλός" του Μότσαρτ, σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη, η περσινή δηλαδή μεγάλη επιτυχία της ΕΛΣ, παρουσιάζεται σε τρεις παραστάσεις στις 29, 30 και 31 Μαϊου, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους που δεν κατάφεραν να την παρακολουθήσουν το χειμώνα, καθώς τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί από νωρίς, να τη δουν τώρα κάτω από την Ακρόπολη. Το έργο παρουσιάζεται με ζωντανή ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Κατσίμπα και πρωταγωνιστές τους Νίκο Στεφάνου, Δήμο Φλεμοτόμο, Ελπινίκη Ζερβού, Κάτια Πάσχου, Ελένη Ζιώγα κ.ά.

    Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνεται μεταξύ των 15 και 13 ευρώ, ενώ για τα ομαδικά είναι 13 και 10 ευρώ.

    Στο μεταξύ, στις 13, 15 και 17 Ιουνίου η Λυρική παρουσιάζει στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την όπερα του Καμίγ Σαιν-Σανς "Σαμψών και Δαλιδά" σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου. Πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, οι Χάικι Σιούκολα, Μαρκέλλα Χατζιάνο, Βαγγέλης Χατζησίμος, Βικτόρα Μαϊφάτοβα, Αντρέ Κονιέ, Γιώργος Παππάς κ.ά.

    Οι τιμές εισιτηρίων για το κάτω διάζωμα είναι 80, 70, 60, 50 και ομαδικό 40 ευρώ και για το άνω διάζωμα 35 και ομαδικό-φοιτητικό 25 ευρώ. Η προπώληση γίνεται και για τις δύο παραγωγές από τα ταμεία της ΕΛΣ (Ακαδημίας 59, τηλ. 210 3643725), ενώ για την όπερα "Σαμψών και Δαλιδά" εισιτήρια πωλούνται και από τα ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, τηλ. 210 3221459).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 11 May 2003 - 18:13:49 UTC