Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-05-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ Η 23ΧΡΟΝΗ ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΟΣ
  • [02] ΣΕ ΑΛΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ ΚΑΛΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [03] ΣΤΟΥΣ 20 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [05] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • [06] ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
  • [07] OMIΛΙΑ ΔΡΥ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΑΓΩΤΟΥ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ
  • [09] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
  • [10] ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ Η 4η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
  • [11] ΤΟ Τ.Ε.Ε. ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ
  • [12] ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΕ
  • [13] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Η FOLLI FOLLIE
  • [14] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
  • [15] ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ Ο Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ
  • [16] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ
  • [17] ΜΕΤΡΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ
  • [19] Ο Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ
  • [20] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ
  • [21] ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ: Ο ΑΡΗΣ ΖΗΤΑ ΙΣΟΝΟΜΙΑ
  • [22] ΣΦΡΑΓΙΣΕ ΕΠΙΤΑΓΗ ΤΟΥ ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗ Ο ΚΟΜΜΑΤΟΣ
  • [23] ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
  • [24] ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΑ ''ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΕΙΑ''
  • [25] ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Η ΚΟΥΒΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ
  • [26] ΠΑΟΥΕΛ: ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ
  • [27] ΠΕΝΤΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ
  • [28] ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΦΡΑΝΚΣ ΑΠΟ ΒΕΛΓΙΟ
  • [29] Η ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [30] ΕΡΓΑ ΤΟΥ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [31] ΑΡΔΙΤΤΗΣ: "ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΙΟΠΕΝΓΚΙΑ ΣΤΟ ΚΘΒΕ"
  • [32] ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
  • [33] ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΚΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ "ΟΙ

  • [01] ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ Η 23ΧΡΟΝΗ ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΟΣ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2003 (20:12 UTC+2)

    Η κατάσταση της 23χρονης αεροσυνοδού που νοσηλεύεται στη Μονάδα Μόνωσης με αρνητική πίεση του Σισμανογλείου Νοσοκομείου, παραμένει καλή. Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η 23χρονη βρίσκεται υπό παρακολούθηση και εν αναμονή των ειδικών εξετάσεων.

    Η χώρα μας έχει ενημερώσει σχετικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων έχει αναλάβει τη διερεύνηση και ενημέρωση των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με την ασθενή.

    Ειδικότερα, έχει ληφθεί αναλυτικό ιστορικό των συναναστροφών της, έχει εντοπιστεί διευρυμένος κύκλος ατόμων που ήλθαν σε επαφή μαζί της και η επικοινωνία με την πλειονότητα των ατόμων αυτών έχει ολοκληρωθεί. Ολα τα στοιχεία των προσώπων αυτών είναι γνωστά τόσο στο υπουργείο όσο και στο ΚΕΕΛ.

    Οι επαφές αυτές περιλαμβάνουν φίλους και συναδέλφους της, εργαζόμενους στο ξενοδοχείο που διέμεινε και εργαζόμενους στα εστιατόρια που επισκέφθηκε, τον ιατρό που την εξέτασε καθώς και φιλοξενούμενους στον ίδιο όροφο του ξενοδοχείου. Επίσης, δόθηκαν οδηγίες για προσωρινό κλείσιμο και απολύμανση του δωματίου, στο οποίο διέμεινε η ασθενής.

    Παράλληλα, δόθηκαν σχετικές οδηγίες στο πλήρωμα και τους επιβάτες της πτήσης Ντουμπάι-Αθήνα που ταξίδευσαν στις 10 Μαϊου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ενημέρωσής τους παρά το γεγονός ότι Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητη.

    [02] ΣΕ ΑΛΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ ΚΑΛΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Aθήνα, 14 Μαϊου 2003 (20:12 UTC+2)

    Εκκληση στις επιχειρήσεις να συμβάλλουν δημιουργικά στην οικοδόμηση της οικονομικά ισχυρής και κοινωνικά ευαίσθητης Ελλάδας απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε μήνυμά του προς την ανοικτή συνεδρίαση της ετήσιας Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως όλοι μαζί, κυβέρνηση, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις θα πρέπει να ετοιμαστούμε για ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός προκειμένου να υλοποιήσουμε τους στόχους μας για σύγκλιση, αύξηση της απασχόλησης, κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία.

    Περιγράφοντας την πολιτική της κυβέρνησης για την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα αναφέρθηκε στην διαμόρφωση ενός σταθερού μακροοικονομικού περιβάλλοντος, την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε τη σημασία της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αναβάθμιση του κύρους της χώρας μας, αναφέρθηκε στην υπογραφή, στην Αθήνα, της πράξης προσχώρησης δέκα νέων χωρών στην Ε.Ε. ωστόσο εξέφρασε τη λύπη του που, όπως είπε, η αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής πλευράς και η διστακτικότητα της ’γκυρας δεν επέτρεψαν την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Παρόλα αυτά δήλωσε πως ελπίζει μέχρι το Μάιο του 2004 να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα ώστε και οι Τουρκοκύπριοι να δρέψουν τα οφέλη από τη συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα του πρωθυπουργού:

    «Κυρίες και κύριοι,

    Με μεγάλη ευχαρίστηση απευθύνω και φέτος μήνυμα στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Ιδιαίτερα φέτος, που είναι και μια σημαντική χρονιά για τη χώρα μας, για τη μακροχρόνια προοπτική της και για την οικονομία της.

    Πριν από ένα περίπου μήνα υπογράφηκε στην Αθήνα η Πράξη για την προσχώρηση των δέκα νέων χωρών στην Ε.Ε. Αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά γιατί μεταξύ των δέκα αυτών χωρών είναι και η Κύπρος. Αισθανόμαστε, όμως, και λύπη που η αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και η διστακτικότητα της ’γκυρας δεν επέτρεψαν την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Ελπίζουμε μέχρι το Μάιο του 2004 και με βάση το σχέδιο Αννάν να προχωρήσουμε στην οριστική επίλυση του προβλήματος ώστε και οι Τουρκοκύπριοι να δρέψουν τα οφέλη από τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ε.Ε.

    Η Διεύρυνση της Ε.Ε. έχει ιδιαίτερη πολιτική και οικονομική σημασία για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά και για την Ελλάδα. Αποκτούμε μια «νέα γειτονιά». Αυτό σημαίνει όχι μόνο μεγαλύτερη αγορά για τα προϊόντα μας, αλλά και οικονομική επανασύνδεση με τις γειτονικές μας χώρες και φυσική γεωγραφική σύνδεση με την Ε.Ε. Ανοίγονται νέοι επενδυτικοί ορίζοντες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και νέες προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, καθώς και νέα δεδομένα στην εγχώρια αγορά εργασίας.

    Η Διεύρυνση μας πιέζει ακόμα περισσότερο να ακολουθήσουμε τις πολιτικές εκείνες που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, αλλά και την προσφορά ποιοτικών θέσεων εργασίας στον Ελλαδικό χώρο. Μέχρι σήμερα συγκρίναμε τον εαυτό μας με χώρες της Δυτικής Ευρώπης, που βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης, έχουν μικρότερη παραοικονομία και μεγαλύτερη προϊστορία ευμάρειας και δημιουργίας. Στο εξής, στον αγώνα της σύγκλισης μπαίνουν νέες χώρες, που ξεκινούν από χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο σε σχέση με το δικό μας και που μας ανταγωνίζονται σε διαφορετικούς τομείς απ@ ότι οι περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

    Γι αυτό και στη διάρκεια της σημερινής Προεδρίας μας στην Ε.Ε. αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση των πολιτικών της «Διαδικασίας της Λισσαβόνας», για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής οικονομίας, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης, ευρύτερα της οικονομίας της γνώσης. Στόχοι ζωτικοί για την πορεία της Ένωσης και των πολιτών της μέχρι το 2010. Στόχοι ιδιαίτερα ζωτικοί και για μας τους Έλληνες.

    Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης καθορίζονται από το τι επιβάλλει το συμφέρον της χώρας. Κυρίαρχη υποχρέωση της Ελλάδας αυτή την περίοδο είναι η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης αναβαθμίζει το κύρος της χώρας και αυξάνει τις δυνατότητές της. Η Προεδρία και η κατοχύρωση των εθνικών μας συμφερόντων παράγουν αποτελέσματα που καθορίζουν την οικονομική προοπτική της χώρας, την ευμάρεια των πολιτών και όχι οι διαμάχες επιχειρηματιών, όπως εμφανίζονται στα ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα.

    Η Κυβέρνηση, τρία χρόνια μετά τη Λισσαβόνα και ένα περίπου χρόνο πριν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων - τη μεγαλύτερη τεχνική και οργανωτική πρόκληση που ανέλαβε ποτέ η Ελλάδα - παραμένει προσηλωμένη στους στόχους για την επίτευξη της πραγματικής και της κοινωνικής σύγκλισης.

    Εμείς πιστεύουμε και το αποδεικνύουμε καθημερινά ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε τους στόχους αυτούς μέσα σε ένα κλίμα κοινωνικής συναίνεσης, μακριά από μονόπλευρες ενέργειες που δυναμιτίζουν την κοινωνική ειρήνη, με διάλογο, με επιχειρήματα, με σχέδιο, με πρόγραμμα. Συνταγές πλήρους απορρύθμισης σε οικονομικές και κοινωνικές λειτουργίες δεν μπορούν να εισαχθούν δογματικά γιατί η πείρα έδειξε ότι τελικά οδηγούν στην οικονομική τελμάτωση και την κοινωνική οπισθοδρόμηση.

    Η πολιτική μας για την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα επικεντρώνεται σε 4 κύριους άξονες.

    ΑΞΟΝΑΣ 1: Το μακροοικονομικό περιβάλλον

    Τα τελευταία χρόνια έχουμε εργαστεί συστηματικά να διαμορφώσουμε ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον. Η μακροοικονομική πολιτική που ακολουθήσαμε μας οδήγησε στον στόχο, την ΟΝΕ, διασφαλίζοντας την ελληνική οικονομία από πολλές διαταραχές που είχαν ως αφετηρία τον χρηματοοικονομικό χώρο. Εξακολουθούμε να επιμένουμε στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, όπως περιγράφεται στους στόχους του Προγράμματος για την Ανάπτυξη και Σταθερότητα. Αυτή η πολιτική εξακολουθεί να αποτελεί και σήμερα αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη.

    ΑΞΟΝΑΣ 2: Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

    Μετά την ένταξη στην ΟΝΕ αλλά και ενόψει της Διεύρυνσης της ΕΕ, η ανανέωση και ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας μας προϋποθέτει παρεμβάσεις στο χώρο της μικροοικονομίας. Στόχος μας είναι η αποτελεσματικότερη λειτουργία της οικονομίας. Το κράτος δεν πρόκειται να επιχειρήσει να υποκαταστήσει στο μέλλον τους ιδιώτες, αναλαμβάνοντας επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

    Υλοποιούμε απρόσκοπτα το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων. Δίνουμε προτεραιότητα στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την ανάπτυξη υποδομών, δικτύων πληροφόρησης των επιχειρήσεων και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

    Οι παρεμβάσεις μας στην αγορά εργασίας έχουν ως στόχο την προσαρμογή στα νέα δεδομένα της κοινωνίας της πληροφορίας και στις νέες παραγωγικές σχέσεις. Μόνον έτσι θα επιτευχθεί και ο στόχος για την δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας.

    Η στρατηγική μας για το ασφαλιστικό συνίσταται στην εμπέδωση του αισθήματος εμπιστοσύνης στο σύστημα και στο μέλλον των συντάξεων. Η κατεύθυνση της γενικής πολιτικής συντάξεων είναι η εξής: Να περιορισθούν σταδιακά «αδικαιολόγητες» διαφοροποιήσεις και να ανατραπούν οι απόψεις ότι οι συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις είναι προϊόντα πελατειακών συνδιαλλαγών και, συνεπώς, εν τέλει αυθαίρετες.

    Με τη φορολογική μεταρρύθμιση, διαμορφώνουμε ένα ριζικά διαφορετικό φορολογικό σύστημα τα οφέλη του οποίου υπέρ της επιχείρησης θα αρχίσουν να «ξεδιπλώνονται» σταδιακά.

    Στο νέο περιβάλλον, το κράτος έχει πρόσθετη υποχρέωση να θωρακίζει τον ελεγκτικό χαρακτήρα των φορέων, που διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία, τη διαφάνεια και την ανταγωνιστικότητα των αγορών.

    ΑΞΟΝΑΣ 3: Το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και προσέλκυσης των ξένων επενδύσεων

    Χωρίς επενδύσεις, υπονομεύεται το μέλλον της οικονομίας μας και η ευημερία της κοινωνίας μας. Οι υψηλές επενδύσεις είναι αυτές που μας έχουν δώσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Πιστεύουμε ότι θα συνεχιστούν και στο μέλλον με τον ίδιο ρυθμό γιατί η οικονομία μας πατάει σε γερές βάσεις. Πολλοί ισχυρίζονται ότι θα υπάρξει επενδυτική άπνοια μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων και προβλέπουν μείωση του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας. Αυτή είναι μια εντελώς λανθασμένη εκτίμηση.

    Οι σημερινές επενδύσεις για τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων προέρχονται από εγχώριους πόρους. Αυτοί οι πόροι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά το 2004. Απλώς θα διοχετευτούν σε μη-Ολυμπιακά έργα, κυρίως στην Περιφέρεια. Επιπλέον, μετά το 2004 αναμένεται και πολύ πιο αυξημένη τουριστική κίνηση, καθώς και μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα της Ελλάδος και των ελληνικών προϊόντων παγκοσμίως. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ανάκαμψη στην Ευρώπη, θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα. Η ανεργία θα συνεχίσει την καθοδική της πορεία. Η μετά-το-2004 εποχή είναι μια εποχή καλύτερη από τη σημερινή.

    Βεβαίως, θέλουμε, ακόμη περισσότερες επενδύσεις από αυτές που προάγει η εγχώρια αποταμίευση, αφού υψηλότερες επενδύσεις συνεπάγονται ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας και ευημερίας των πολιτών, ακόμα πιο γρήγορη σύγκλιση.

    Γι αυτό το σκοπό χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση ώστε να διασφαλίσουμε μια αυξημένη ροή ξένων επενδύσεων υψηλού τεχνολογικού περιεχομένου στη χώρα μας. Αυτές οι επενδύσεις δεν θα έρθουν αναζητώντας φτηνά εργατικά χέρια, όπως τις περασμένες δεκαετίες. Θα έρθουν αναζητώντας ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υποδομές και μεταφορές, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό.

    Στις πολιτικές αυτές επιμένουμε. Πάντοτε, όμως, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Γι αυτό και επιδιώκουμε, για παράδειγμα, την κατάργηση όλων των περιττών ενδιάμεσων γραφειοκρατικών μηχανισμών, τη μείωση του χρόνου για τη σύσταση μιας εταιρείας ή την έγκριση των επενδύσεων. Επιμένουμε στην αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων επιδότησης των επενδύσεων. Συγχρόνως, χρηματοδοτούμε και συνδράμουμε όχι μόνο τις μεγάλες αλλά και κυρίως τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στη νέα οικονομία της γνώσης. Οι Μικρομεσαίες είναι κυρίως οι επιχειρήσεις που αυξάνουν την απασχόληση και διαχέουν την ευημερία σε όλους τους Έλληνες.

    ΑΞΟΝΑΣ 4: Ο Εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης

    Μια δυναμική οικονομία προϋποθέτει μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν σημαντικές τομές στο χώρο της δημόσιας διοίκησης. Θυμίζω, τη δημιουργία του ΑΣΕΠ που έδωσε ένα τέλος στο πελατειακό κράτος, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης των Πολιτών, αλλά και τον τηλεφωνικό αριθμό 1502, που μόλις πρόσφατα βραβεύτηκε από τον ΟΗΕ για το 2002.

    Οι εξελίξεις όμως στη διεθνή οικονομία είναι γρήγορες και η δημόσια διοίκηση πρέπει να επιδιώκει την έγκαιρη προσαρμογή της στα νέα δεδομένα. Γι αυτό δρομολογούμε θεσμικές αλλαγές που αφορούν:

    Την εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων,

    Τα πριμ εργασίας με βάση τους δείκτες αποδοτικότητας που θα ισχύσουν στις δημόσιες υπηρεσίες,

    Τις μετατάξεις-εξπρές για την ευελιξία και την κινητικότητα στο δημόσιο τομέα,

    Τη νέα αντίληψη στη λειτουργία των υπηρεσιών με την πρόσληψη μιας «νέας γενιάς» δημοσίων υπαλλήλων με γνώσεις, ικανότητες και εξειδίκευση.

    Όμως, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας δεν είναι θέμα μόνο του κράτους. Για τις επιχειρήσεις, η προσαρμογή και η επιτυχής πορεία στο νέο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον προϋποθέτει ανάληψη νέων πρωτοβουλιών.

    Η ελληνική επιχείρηση για να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστική χρειάζεται επίγνωση και διαχείριση των κινδύνων, δημιουργικό πνεύμα, συστηματικότερη εσωτερική οργάνωση, συνεχή ανανέωση με επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και τη γνώση, άγρυπνη παρακολούθηση των εγχωρίων και διεθνών εξελίξεων, εξωστρέφεια, παροχή κινήτρων στους εργαζομένους με την ανάλογη υλική και ηθική αμοιβή, τη συμμετοχή στα κέρδη, την αξιοκρατία, τη συνεχή εκπαίδευση.

    Το νέο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον απαιτεί δραστική αλλαγή της ελληνικής επιχειρησιακής νοοτροπίας και κουλτούρας, καθώς και τόνωση της επιχειρηματικότητας. Οι επιτυχείς επιχειρήσεις του μέλλοντος θα είναι αυτές που βασίζουν την ανάπτυξή τους στην ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών τους, και έχουν μακροχρόνια στρατηγική και σχεδιασμό.

    Στη Ελλάδα, οι επενδυτικές ευκαιρίες πολλαπλασιάζονται, καθώς αναβαθμίζονται οι υποδομές της χώρας, απελευθερώνονται οι αγορές και εφαρμόζονται διαφανείς και διαχρονικοί κανόνες οικονομικής και κοινωνικής συμπεριφοράς που, όχι μόνον προστατεύουν τον πολίτη και τον εργαζόμενο, αλλά και ενισχύουν την επιχειρηματικότητα.

    Ο στόχος μας είναι ένας: Η πρόοδος και η ευημερία του ελληνικού λαού. Γι@ αυτά δουλεύω, έχω πετύχει αρκετά και θα τα διαφυλάξω. Το οφείλουμε στον ελληνικό λαό. Εμείς έχουμε ανοιχτό μέτωπο κατά της διαφθοράς και το έχουμε αποδείξει. Γι@ αυτό έχουμε θέσει τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τις παράνομες συμπεριφορές στο επίκεντρο της πολιτικής μας και θα συνεχίσουμε χωρίς δισταγμό. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να βελτιώσουμε τους κανόνες, ιδίως σε σχέση με το πόθεν έσχες. Θέλουμε να υπάρχει παντού και πάντα διαφάνεια.

    Ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν η Ελλάδα δεν αντιμετώπιζε με τόση αισιοδοξία και δυναμισμό το μέλλον. Στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα ισχυρή, που ενθαρρύνει την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, που εργάζεται για τη διαμόρφωση καλύτερων προοπτικών για τις επερχόμενες γενεές, που φροντίζει όλους τους πολίτες της, μια Ελλάδα κοινωνικά ευαίσθητη, μια Ελλάδα με δημιουργική συνεισφορά στις ευρωπαϊκές διεργασίες.

    Όλοι μαζί, Κυβέρνηση, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις ας ετοιμαστούμε για ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Ο επιχειρηματικός τομέας συνέβαλε ουσιαστικά στην επίτευξη του στόχου για τη συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ. Σήμερα, προκειμένου να υλοποιήσουμε τους νέους φιλόδοξους στόχους μας για πραγματική σύγκλιση, αύξηση της απασχόλησης, κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία για όλους, καλούμε ξανά τις επιχειρήσεις να συμβάλλουν δημιουργικά στην οικοδόμηση της οικονομικά ισχυρής και κοινωνικά ευαίσθητης Ελλάδας.

    Σας ευχαριστώ».

    [03] ΣΤΟΥΣ 20 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Μόσχα, 14 Μαϊου 2003 (16:49 UTC+2)

    Για περισσότερους από 20 νεκρούς, κάνουν λόγο νεότερες πληροφορίες, από την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στην Τσετσενία σήμερα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    Η επίθεση έγινε από γυναίκα καμικάζι στο χωριό Ιλικσάν Ιουρτ στη νοτιοανατολική περιοχή του Βεντεβο, στη διάρκεια θρησκευτικών εορταστικών εκδηλώσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών.

    Στόχος ήταν ο Ακχμαντ Καντιροφ, επικεφαλής της τοπικής διοίκησης της Τσετσενίας, ο οποίος συμμετείχε στις εκδηλώσεις. Ωστόσο, ο ίδιος δεν τραυματίστηκε.

    [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ραμάλλα, 13 Μαϊου 2003 (21:31 UTC+2)

    «Το μήνυμα είναι σαφές, δεν πρέπει να υπάρξει άλλη αιματοχυσία, πρέπει να δώσουμε στους Παλαιστίνιους την ελπίδα να ζουν σε μία ειρηνική και σταθερή περιοχή και στους Ισραηλινούς να μη ζουν με το φόβο των επιθέσεων αυτοκτονίας». Την επισήμανση αυτή έκανε ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών, μετά τη σημερινές του συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, τον πρόεδρο της ισραηλινής βουλής (Κνεσέτ), Ρεουβέν Ρίβλιν, τον υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Σαάθ, τον πρωθυπουργό των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, και τον Γιάσερ Αραφάτ.

    Στις δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον κ. Παπανδρέου, ο Γιάσερ Αραφάτ ευχαρίστησε θερμά την Ευρώπη για την βοήθεια που προσέφερε στον Παλαιστινιακό λαό και ζήτησε την εφαρμογή του «οδικού χάρτη».

    Ο παλαιστίνιος ηγέτης αναφέρθηκε επίσης με έμφαση στο έργο που προωθεί η Επιτροπή Μεταρρυθμίσεων, ενώ απαντώντας σε ερώτηση τόνισε πως η ζωή του «δεν είναι σημαντική, σημαντική είναι η ζωή των Παλαιστινίων που υποφέρουν καθημερινά».

    Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής υπογράμμισε, παράλληλα, πως επιδίωξη της δικής του πλευράς είναι «να επιστρέψουμε στην ειρήνη που είχα υπογράψει με τον Ράμπιν και δολοφονήθηκε από τους εξτρεμιστές».

    [05] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2003 (16:51 UTC+2)

    «Η αυξανόμενη προκλητικότητα που επιδεικνύει η τουρκική πολεμική αεροπορία στο Αιγαίο, προκαλεί προβληματισμό», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, σχολιάζοντας το χθεσινό επεισόδιο των τουρκικών παραβιάσεων στη διάρκεια της αεροναυτικής άσκησης «Τρίαινα».

    Επισήμανε, παράλληλα, στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της γείτονος τους ενδεχόμενους μακροχρόνιους κινδύνους που θα περιέκλειε μια συνέχιση αυτής της προκλητικής στάσης.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός, τόσο ο αριθμός των παραβιάσεων και παραβάσεων όσο και ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούνται οι εμπλοκές, κυρίως από οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη, δημιουργεί ένα ερώτημα, κατά πόσο αυτή η αυξημένη προκλητικότητα είναι συμβατή στην εικόνα μιας χώρας, η οποία θέλει να ανήκει στον κύκλο των πολιτισμένων χωρών.

    «Θέλει, όπως δηλώνει (η Τουρκία), να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα στο πλαίσιο των αρχών της καλής γειτονίας και θέλει μελλοντικά να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει μία αντίφαση εκεί και πιστεύω ότι όσο πιο γρήγορα η τουρκική πολιτική ηγεσία συνειδητοποιήσει αυτή την αντίφαση και τους κινδύνους που περικλείει αυτή η αντίφαση, τόσο το καλύτερο και για την Τουρκία και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και για ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» υπογράμμισε ο κ. Παπαντωνίου.

    Διαβεβαίωσε δε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερή στις θέσεις της απόλυτα ψύχραιμη στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

    [06] ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2003 (20:57 UTC+2)

    "Ο θεσμός της οικογένειας αποτελεί αναμφίβολα θεμέλιο και προϋπόθεση για την κοινωνική ευεξία και ευρυθμία. Συμβάλει ευεργετικά στην ανάπτυξη και καλλιέργεια της προσωπικότητας και της κοινωνικότητας των παιδιών και στην ενίσχυση των γονέων μέσα στις δυσκολίες και τις δοκιμασίες που επιφυλάσσει η ζωή".

    Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας, η οποία, όπως τονίζει, αποτελεί ετήσιο σταθμό προβληματισμού και ανανέωσης των προσπαθειών για τη στήριξη και τη χαλύβδωση ενός θεσμού με σταθερό προσανατολισμό στα ανθρωπιστικά ιδεώδη και την ψυχική ισορροπία των ανθρώπων.

    "Ολοι εμείς οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε την ελληνική οικογένεια με ιδιαίτερη φροντίδα, με ιδιαίτερη προσοχή, με συνέπεια και συνέχεια", σημειώνει.

    Αναφέρει ακόμη ότι η Θεσσαλονίκη της αναγέννησης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ευαισθησίας συνεχίζει με επιτυχία το έργο της στο πλαίσιο ενός σοβαρού προγράμματος στήριξης της οικογένειας, με τους παιδικούς σταθμούς, τα προγράμματα στήριξης των γονέων, τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, όπως είναι το εν εξελίξει σχετικό εβδομαδιαίο αφιέρωμα και τη συνεργασία με άλλους φορείς.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την οικογένεια και ιδιαίτερα την πολύτεκνη και με την ευκαιρία της σημερινής επετείου συγχαίρουμε θερμά όσους δημιουργούν πολυμελείς οικογένειες, διαφυλάττουν τη συνοχή της, συμπαρίστανται στις οικογένειες που έχουν ανάγκη, μεταφράζουν την προσωπική τους δράση στο πλαίσιο της οικογένειας σε κοινωνικό έργο ανάγκης για την πατρίδα μας στον 21ο αιώνα", επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

    [07] OMIΛΙΑ ΔΡΥ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΑΓΩΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2003 (20:51 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προαγωγή του ευρωπαϊκού μοντέλου διατροφής, στο οποίο το παγωτό καταλαμβάνει σημαντική θέση, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, μιλώντας σήμερα στο Διεθνές Συμπόσιο Παγωτού στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Δρυς επισήμανε ότι η περιβαλλοντική πολιτική παίζει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση ασφαλών τροφίμων για τους καταναλωτές και πρόσθεσε πως η Λευκή Βίβλος για την ασφάλεια των τροφίμων προτείνει μια νέα προσέγγιση που έχει αφετηρία την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη διαμόρφωση ενιαίας νομοθεσίας για τα θέματα αυτά.

    Προβλέπει επίσης την καθιέρωση κατάλληλων ελέγχων σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, τη δυνατότητα εντοπισμού της προέλευσης των προϊόντων (ιχνηλασιμότητα) και των συστατικών τους σε όλη την τροφική αλυσίδα και τη συστηματική ενημέρωση των καταναλωτών.

    Όπως είπε ο κ. Δρυς, η Ελληνική προεδρία που χειρίζεται αυτή την περίοδο τα συγκεκριμένα θέματα, είναι αισιόδοξη ως προς την έκβαση των συζητήσεων στα κοινοτικά όργανα και πεπεισμένη ότι η εξασφάλιση ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων είναι δικαίωμα των καταναλωτών και υποχρέωση των παραγωγών και των αρμόδιων αρχών.

    "Σήμερα απαιτείται η συνεργασία και η συμβολή όλων των εμπλεκομένων στον τομέα του παγωτού, παραγωγών, επιστημόνων, Ινστιτούτων, Οργανισμών και αρμοδίων αρχών, ώστε να εξασφαλίζεται η άριστη ποιότητα, η υγιεινή, ο πλούτος των γεύσεων και των χρωμάτων του παγωτού για να κατακτήσει τη θέση του στη διατροφή μας, ως ένα θρεπτικό, απολαυστικό, δροσερό επιδόρπιο" είπε ο υπουργός και εκτίμησε ότι το δεύτερο Διεθνές Συμπόσιο Παγωτού, με το εύρος θεμάτων που θα ασχοληθεί όπως η τεχνολογία, η διατροφική αξία του παγωτού, η συμβολή του στην υγεία, η δυνατότητα παραγωγής φυσικού βιολογικού παγωτού και η αγορά παγωτού γενικότερα θα συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ

    Βαλέτα, 14 Μαϊου 2003 (20:34 UTC+2)

    Μονοήμερη επίσκεψη στη Μάλτα πραγματοποίησε σήμερα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κώστας Σημίτης.

    Ο κ. Σημίτης συναντήθηκε στο Κάστρο των Ιπποτών, στη Βαλέτα, με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Εντουαρντ Φένες Αντάμι, με τον οποίο συζήτησε για την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης και τις διμερείς σχέσεις.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ, Σημίτης εξέφρασε την ελπίδα ότι η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης θα δώσει μια νέα ώθηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εσταίν θα παρουσιαστεί το σχέδιο του Συντάγματος της ΕΕ.

    Πρόσθεσε, δε, ότι στην Ευρώπη των «25», δεν μπορούν να εφαρμόζονται οι κανόνες που ίσχυαν κατά την ίδρυση της Ενωσης.

    «Επιθυμούμε μια αποτελεσματική Ενωση. Αλλά επιθυμούμε και μία Ενωση, η οποία θα αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις σε κάθε κράτος-μέλος. Κάθε μέλος θα πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις και θα πρέπει ακόμη να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν συμβιβασμό μεταξύ αποτελεσματικότητας, ταχύτητας στη λήψη των αποφάσεων, κοινών πολιτικών και της αναγκαιότητας κάθε κράτος-μέλος να έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του και να συναποφασίζει μαζί με τους άλλους», τόνισε.

    Παράλληλα, εκτίμησε ότι η Διακυβερνητική Διάσκεψη θα ξεκινήσει τις εργασίες της τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο και θα αποφασίσει επί του νέου Συντάγματος το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου του 2004.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι η μετανάστευση, που επίσης θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, απασχολεί ιδιαίτερα θέσεις όπως η Ελλάδα και η Μάλτα, που βρίσκονται στα σύνορα της ΕΕ.

    «Θα πρέπει να εξετάσουμε μαζί πώς θα χρηματοδοτήσουμε την κοινή προσπάθεια, πώς θα επιμερίσουμε τα βάρη, εάν θα έχουμε μια κοινή πολιτική, για παράδειγμα μια κοινή αστυνομία συνόρων. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, με σκοπό να ελέγξουμε τη διόγκωση αυτού του προβλήματος και να έχουμε ασφάλεια στην Ενωση», σημείωσε.

    Τέλος, τόνισε ότι στη Σύνοδο θα πρέπει να εξεταστούν τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει η ΕΕ στην εξωτερική πολιτική της και στις σχέσεις της με τους γείτονές της.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αντάμι συνεχάρη τον κ. Σημίτη για την «εξαιρετικά επιτυχής» Ελληνική Προεδρία.

    «Στη μέχρι τώρα διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας υπήρξαν ευτυχείς στιγμές, όπως η ολοκλήρωση της διαδικασίας διεύρυνσης, αλλά και διεθνείς αναταραχές με την κρίση στο Ιράκ. Αυτή τη στιγμή τα κράτη-μέλη και οι υπό ένταξη χώρες προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση των εργασιών της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης, προσβλέπουμε στο νέο Σύνταγμα», υπογράμμισε.

    «Πιστεύω πως η Ελληνική Προεδρία διαχειρίζεται με πολύ θετικό και αποτελεσματικό τρόπο αυτά τα θέματα. Εύχομαι πλήρη επιτυχία στην Προεδρία στις λίγες εβδομάδες που απομένουν και είμαι βέβαιος ότι αυτό πραγματικά θα γίνει», συμπλήρωσε.

    Τέλος, τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Μάλτας είναι εξαιρετικές.

    [09] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2003 (20:14 UTC+2)

    Ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα «Ευρωπαϊκό FORUM τοπικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης- Κοινή δράση σε τοπικό επίπεδο: περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, καλύτερη διακυβέρνηση» διοργανώνουν στις 16 και 17 Μαΐου, στη Ρόδο, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Εθνικό Παρατηρητήριο Απασχόλησης, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Την έναρξη του συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου θα φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο "Ρόδος Παλάς", θα κηρύξει ο υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Ρέππας.

    [10] ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ Η 4η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2003 (20:53 UTC+2)

    Την 4η Επιχειρηματική Ημερίδα Ευξεινου Πόντου, διοργανώνει στη 1 και στις 2 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη, η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξεινου Πόντου. Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

    Η εναρκτήρια τελετή της ημερίδας θα γίνει, την 1η Ιουνίου, στο ''Βασιλικό Θέατρο''.

    Στις κυρίως εργασίες της ημερίδας, που θα διεξαχθούν στις 2 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς" θα απευθύνουν χαιρετισμό ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος και ο πρόεδρος της Τράπεζας Μουσταφά Γκιουρτίν.

    [11] ΤΟ Τ.Ε.Ε. ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2003 (19:27 UTC+2)

    Αντίθετο στο Σχέδιο Νόμου περί "Μητρώων Μελετητών, Ανάθεσης και Εκπόνησης Μελετών και Παροχής Συναφών Υπηρεσιών", το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.).

    Το Τ.Ε.Ε. μάλιστα καταγγέλλει ότι το Σχέδιο καταργεί τη διαφάνεια και προωθεί τη διαπλοκή στα δημόσια και ιδιωτικά έργα.

    Σε Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, η ηγεσία του Τ.Ε.Ε. παρουσίασε τις ενστάσεις, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου, που κατατέθηκε από την υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Παπανδρέου, έχει ομόφωνα απορριφθεί από την Αντιπροσωπεία του Τ.Ε.Ε., από τη συνδιάσκεψη των 17 Περιφερειακών Τμημάτων του Τ.Ε.Ε., από τις αντίστοιχες Περιφερειακές Αντιπροσωπείες και από όλους τους κλαδικούς και εργασιακούς συλλόγους των μηχανικών.

    Ο Γιάννης Αλαβάνος, Α΄ Αντιπρόεδρος του Τ.Ε.Ε., κατήγγειλε ότι το Σχέδιο Νόμου οδηγεί σε διάλυση τη δημόσια διοίκηση και το μελετητικό δυναμικό της χώρας, καθώς προωθεί τη μεταφορά μελετών στα χέρια ιδιωτικών σχημάτων.

    Κατήγγειλε ακόμη, ότι το Σχέδιο Νόμου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με διατάξεις των ισχυουσών και υπό διαμόρφωση Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως είναι μεταξύ άλλων η πρόβλεψη για περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η τήρηση των κωδικών αμοιβών, η πλήρης δημοσιότητα, η υποχρεωτική περιγραφή και γνωστοποίηση των αναγκών και απαιτήσεων κάθε έργου, για το οποίο προκηρύσσεται μελέτη.

    Είπε ακόμη, ότι το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΧΩΔΕ αντιμετωπίζει τη μελέτη και την παροχή υπηρεσιών ως προμήθεια και έργο, αποστερώντας την από αυτό, που αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της δηλ., ότι είναι προϊόν πνευματικής εργασίας. Πρόσθεσε δε, ότι δεν είναι τυχαίο ότι παραλείπεται κάθε αναφορά στις διατάξεις προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και στην ανάδειξη της οντότητας και εργασίας του μελετητή.

    Στη Συνέντευξη Τύπου καταγγέλθηκε ακόμη, η έλλειψη από το Σχέδιο Νόμου, περί "Μητρώων Μελετητών, Ανάθεσης και Εκπόνησης Μελετών και Παροχής Συναφών Υπηρεσιών", της διάστασης της ασφάλειας και οικονομίας των κατασκευών και της διάστασης της τεχνικής ευθύνης των μηχανικών.

    "Από πλημμελείς ή κακές υπηρεσίες διακυβεύονται ζωές ή δημόσιο χρήμα ή και τα δύο. Με δεδομένο το δρακόντειο νόμο, που ισχύει μόνο στην Ελλάδα, για τις αστικές και ποινικές ευθύνες των μελετητών μηχανικών, θα πρέπει να αναζητούνται στο μέλλον ηθικές ευθύνες από τους συντάκτες αυτού του νόμου", είναι η θέση του Τ.Ε.Ε., που δημοσιοποιήθηκε στη Συνέντευξη Τύπου.

    Τέλος, η Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε., μεταξύ σειράς μέτρων, αποφάσισε να προτείνει στους Ελληνες μηχανικούς η 28η Μαϊου να είναι ημέρα καθολικής και πανελλαδικής αποχής των μηχανικών από την εργασία και τις σπουδές τους, "να είναι ημέρα υπεράσπισης του δικαιώματός τους στην εργασία, με συνθήκες ισότιμης πρόσβασης και υγιούς ανταγωνισμού, ημέρα αναγνώρισης όσων υπηρετούν την πνευματική εργασία".

    Κ. Κούτρα

    [12] ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2003 (18:14 UTC+2)

    Πέντε σημεία της αρχικής υπουργικής απόφασης, τροποποίησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Ρέππας, ούτως ώστε να ενταχθούν στο «Πρόγραμμα Επιχορήγησης Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών» περισσότεροι άνεργοι.

    Ο κ. Ρέππας κατέληξε στην εν λόγω απόφαση, ύστερα από εισήγηση του ΟΑΕΔ, όπου διαπιστώνεται ότι στο πρόγραμμα δεν μπορούν να ενταχθούν οι άνεργοι των οποίων η κάρτα ανεργίας έχει εκδοθεί μετά την 18η Νοεμβρίου του 2002.

    Τα νέα τροποποιημένα σημεία προβλέπουν, ότι οι άνεργοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, από την δημοσίευση της απόφασης και μέχρι την κάλυψη των θέσεων που έχουν κατανεμηθεί ανα υπηρεσία. Η ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων παρατείνεται μέχρι την 31η Οκτωβρίου του 2003, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις.

    Παράλληλα, τα νέα τροποποιημένα σημεία προβλέπουν ότι εξαιρούνται από το πρόγραμμα όσοι δημιουργούν επιχείρηση που έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με την επιχείρηση που λειτουργεί στον ίδιο χώρο από άλλο επαγγελματία, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα, εκτός των περιπτώσεων στις οποίες ο προηγούμενος ιδιοκτήτης συνταξιοδοτήθηκε ή απεβίωσε.

    Στις προϋποθέσεις και διαδικασία υπαγωγής, προβλέπεται να έχουν την ιδιότητα του ανέργου και να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ. Η υποχρέωση αυτή διατηρείται μέχρι και την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους.

    Παράλληλα, οι άνεργοι που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει με βάης τις τροποποιήσεις που έγιναν να έχουν υποβάλει τυποποιημένη «αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα», στην οποία θα περιγράφουν το σχέδιό τους για δημιουργία νέας επιχείρησης και στο οποίο θα αναγράφεται ο τόπος λειτουργίας της επιχείρησης και η αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ της περιοχής.

    Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 θεωρημένη, στην οποία θα δηλώνουν ότι γνωρίζουν και αποδέχονται τη διαδικασία και τους όρους ένταξης και συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

    Τέλος, ο άνεργος θα πρέπει να κάνει έναρξη επιτηδεύματος μετά τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης και υποχρεωτικά μετά την 1η Ιανουαρίου του 2003.

    [13] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Η FOLLI FOLLIE

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2003 (18:00 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι τα μεγέθη της Folli Follie θα ενισχυθούν σε ποσοστό άνω του 20% στο τρέχον έτος, διατύπωσε η διοίκηση της εταιρίας, στο πλαίσιο της παρουσίασης της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία έχει παρουσία σε 19 χώρες με 213 σημεία πώλησης.

    Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εταιρίας, επισημάνθηκε η έντονη εξωστρέφεια της εταιρίας, καθώς το 91% των συνολικών πωλήσεών της προέρχεται από το εξωτερικό.

    Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία πωλήσεων, στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας, όπου παρατηρείται γενικότερη καταναλωτική εξομάλυνση, η διοίκηση ανέφερε πως στην αγορά της Ιαπωνίας καταγράφηκε σημαντική άνοδος της τάξης του 42%.

    [14] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2003 (17:59 UTC+2)

    Η σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις και τα μέτρα ασφαλείας για την ελαχιστοποίηση του σεισμικού κινδύνου παρουσιάστηκαν σήμερα σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Ομιλος International Life στη Θεσσαλονίκη με θέμα "Σεισμός - Ασφάλιση: Κίνδυνος και Προστασία".

    Το θέμα ανέπτυξαν ο καθηγητής σεισμολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Ακης Τσελέντης, η καθηγήτρια σεισμολογίας στον τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Αναστασία Κυρατζή και ο σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του αντισεισμικού Ινστιτούτου Πατρών, Σωτήρης Καποτάς.

    Ο κ.Τσελέντης, παρουσίασε τις επιπτώσεις των σεισμικών δραστηριοτήτων στα κτίρια της χώρας μας και επεσήμανε την ανάγκη λήψης μέτρων σεισμικής προφύλαξης στο δημόσιο, στον εργασιακό χώρο και στο σπίτι. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη χρήση πρόσφατων ανακαλύψεων όπως ο αντισεισμικός κλωβός, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και το εντασιόμετρο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον βορειοελλαδικό χώρο και στις επιπτώσεις κάποιου σεισμού στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι η χρήση βαλβίδων περιορίζει σημαντικά τους κινδύνους.

    Η κ.Κυρατζή ανέφερε ότι η θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι σεισμικών πλακών (αφρικανικής, αραβικής, τουρκικής, ευρασιατικής), που κινούνται συμπιεστικά, προκαλεί την υψηλή σεισμική δραστηριότητα σε όλο το έδαφός της, κυρίως στα νησιά του Ιονίου, του νότιου Αιγαίου (Κρήτη), αλλά και στη βόρεια Ελλάδα από το ρήγμα της Ανατολίας. Παράλληλα, παρέθεσε στοιχεία για τις απώλειες - σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικά - από τους σεισμούς στην Νικομήδεια, την Αθήνα και την Ταϊβάν, επισημαίνοντας ότι αν και στην Ελλάδα δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στη σεισμική συμπεριφορά κτιρίων και οικοδομών, είναι απαραίτητη η εφαρμογή αντισεισμικών κανονισμών κυρίως στις "τρωτές" περιοχές της χώρας. Τέλος, αναφέρθηκε σε δύο ερευνητικά προγράμματα που υλοποιεί το ΑΠΘ σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ σχετικά με τη δυνατότητα αυτόματου εντοπισμού των πληγεισών περιοχών από σεισμό.

    Από την πλευρά του ο κ.Καποτάς παρουσίασε προϊόντα και συστήματα αντισεισμικής προστασίας, όπως το σύστημα "Ατλας" (προειδοποίηση, προστασία, προφύλαξη) που θα κυκλοφορήσει στην αγορά μέχρι το καλοκαίρι, το σύστημα σεισμικής προειδοποίησης με αισθητήρες που τοποθετείται γύρω από την πόλη και σε δημόσια κτίρια ή ιδιωτικούς χώρους, καθώς και το αντισεισμικό σύστημα με ηλεκτρομηχανική βαλβίδα για το φυσικό αέριο.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της International Hellas, Α. Μπάρρυ, δήλωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μικρό ποσοστό ασφαλισμένων κατοικιών (3%) και τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης ασφαλιστικής στρατηγικής, καθώς επίσης ενημέρωσης και εκπαίδευσης του καταναλωτικού κοινού για τη συνειδητοποίηση της αντισεισμικής προστασίας. Χαρακτηριστικά, ανέφερε το σεισμό της Αθήνας το 1999, οπότε οι ζημιές ανέρχονταν σε 1,5 τρισ. δραχμές, ενώ οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις μόλις σε 40 δισ. δραχμές.

    Ε.Ρ.

    [15] ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ Ο Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ

    Στρασβούργο, 14 Μαϊου 2003 (20:35 UTC+2)

    Εφτασε πριν από λίγο στο Στρασβούργο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου, προκειμένου να παρευρεθεί στην Σύνοδο της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Στρασβούργο, ο κ. Ιακώβου θα συναντηθεί αύριο το απόγευμα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατ Κοξ, μαζί με τον οποίο θα εγκαινιάσει το Λύκειο "Μαρία Κιουρί" του Στρασβούργου και, στις 5 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΣτΕ, Βάλτερ Σβίμερ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 14 Μαϊου 2003 (20:30 UTC+2)

    Τα μέτρα καλής γειτονίας που εξήγγειλε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, δεν αποτελούν λύση και δεν μπορούν να λογιστούν ούτε καν βήμα προς τη λύση του Κυπριακού, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως οι πολιτικές σκοπιμότητες των μέτρων αυτών έχουν γίνει κατανοητές από την κυπριακή κυβέρνηση, τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε ομιλία του στην Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), που διαβάστηκε από τον υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων της Κύπρου Κίκη Καζαμία, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε την ετοιμότητα της κυβέρνησής για άμεσες και ουσιαστικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ επί του σχεδίου Κόφι Ανάν, το οποίο ''κατά γενική ομολογία, εκ των πραγμάτων πρέπει να βελτιωθεί και να τροποποιηθεί κάτω από τις νέες συνθήκες για επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού''.

    ''Αυτή η θέση που είναι και η θέση της πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου έχει, ήδη, επίσημα διαβιβαστεί στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την οποία επαναλαμβάνουμε και σήμερα'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΜΕΤΡΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

    Λευκωσία, 14 Μαϊου 2003 (20:23 UTC+2)

    Τη δημιουργία ειδικών χώρων σε κάθε Γενικό Νοσοκομείο της Κύπρου για αντιμετώπιση τυχόν ύποπτων περιστατικών τα οποία ενδέχεται να αναπτυχθούν σε άτυπη πνευμονία, αποφάσισε σήμερα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι γιατροί των Πρώτων Βοηθειών και οι Διευθυντές των Νοσοκομείων.

    Ο Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών Κώστας Μαλλής, ο οποίος ανακοίνωσε τις αποφάσεις της σύσκεψης, πρόσθεσε ότι στους κατοίκους των χωρών, στις οποίες υπάρχει η άτυπη πνευμονία, θα γίνεται με την άφιξή τους στην Κύπρο, έλεγχος στο αεροδρόμιο με θερμομέτρηση. Εάν κάποιος, εξήγησε, παρουσιάσει πυρετό 38 βαθμών Κελσίου, τότε θα γίνεται περαιτέρω διερεύνηση.

    Ο κ. Μαλλής πρόσθεσε επίσης ότι η δημιουργία των ξέχωρων χώρων στα νοσοκομεία γίνεται ύστερα από οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Οι χώροι αυτοί εξήγησε, θα είναι κοντά στις Πρώτες Βοήθειες, αλλά δεν θα έχουν καμία επαφή και συγκοινωνία με τις Πρώτες Βοήθειες. Θα έχουν μεταξύ άλλων, ξεχωριστές εισόδους, ξεχωριστές αποχετεύσεις και ειδικές λάμπες για να καθαρίζεται το περιβάλλον.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ

    Λευκωσία, 14 Μαϊου 2003 (20:20 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει το έντονο ενδιαφέρον της για την επανέναρξη των συνομιλιών και την προώθηση λύσης του Κυπριακού που να είναι αποδεκτή από τις δύο πλευρές, έδωσε σήμερα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον κατά τη διάρκεια συνάντησης του με αντιπροσωπεία των Οργανώσεων της Καρπασίας.

    Αυτό ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, Νίκος Φαλάς ο οποίος είπε ότι οι Καρπασίτες εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το ενδιαφέρον της Αμερικανικής Πρεσβείας, καθώς και της κυβέρνησης των ΗΠΑ για λύση του κυπριακού.

    Σύμφωνα με τον κ. Φαλά, ο Αμερικανός Πρεσβευτής τους κατέστησε σαφές ότι παρά το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε λύση στο Κυπριακό, οι ΗΠΑ δεν θα πάψουν να εργάζονται ως προς το σκοπό αυτό.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] Ο Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

    Λευκωσία, 14 Μαϊου 2003 (20:07 UTC+2)

    ''Δεν έχουν παρουσιαστεί αυτού του είδους τα φαινόμενα μέχρι σήμερα'', δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κύπρος Χρυσοστομίδης κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα ότι το κατοχικό καθεστώς προτίθεται να στείλει στις ελεύθερες περιοχές Τουρκοκύπριους, οι οποίοι θα διεκδικήσουν τις περιουσίες τους.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού αυμβουλίου και περιγράφοντας τη γενική γραμμή που υπάρχει ο κ. Χρυσοστομίδης τόνισε: ''νοουμένου ότι ένας Τουρκοκύπριος εγκαθίσταται μονίμως στις ελεύθερες περιοχές τότε δικαιούται να διεκδικήσει την περιουσία του από τον κηδεμόνα τουρκοκυπριακών περιουσίων. Αν δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε δυσκολίες ή διαφωνίες επειδή είναι διοικητική πράξη μπορεί να προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια εναντίον της όποιας απόφασης κηδεμόνα τουρκοκυπριακών περιουσίων''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2003 (20:50 UTC+2)

    Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν, σήμερα το απόγευμα, στην πρόεδρο της ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, οι μαθητές που μετέχουν στις εκδηλώσεις στο Πάρκο Ολυμπιακής Παιδείας, στο Πεδίον του ’ρεως.

    Την υποδέχθηκε η υφυπουργός Παιδείας Ελένη Κούρκουλα και μαθητές του 125ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, ενώ ομάδα μαθητών της παρέδωσε, συμβολικά, αιτήσεις για συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Ολυμπιακού Εθελοντισμού.

    Η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη επισκέφθηκε και τα 80 περίπτερα στα οποία οι μαθητές από περίπου 500 σχολεία όλης της χώρας εκθέτουν έργα και οργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις μουσικής, χορού και θεάτρου, όλα δικής τους έμπνευσης, αλλά και όλα συνδεδεμένα με τις αξίες του Ολυμπισμού.

    Η πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 συνομίλησε με μαθητές, δασκάλους και καθηγητές, τους οποίους ευχαρίστησε για τον ενθουσιασμό με τον οποίο έχουν περιβάλει το Πρόγραμμα της Ολυμπιακής Παιδείας και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Είμαι εντυπωσιασμένη από τη δημιουργικότητα, τον ενθουσιασμό, τις γνώσεις των παιδιών από όλα τα σχολεία της Ελλάδας, αναφορικά με τον Ολυμπισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Είμαι τόσο υπερήφανη αυτή τη στιγμή γιατί όταν ξεκινήσαμε το Πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, στόχος μας ήταν να προκαλέσουμε τα παιδιά να μάθουν, να καταλάβουν, να ενθουσιαστούν, να συνεπάρουν εμάς τους μεγάλους και να οργανώσουμε αυτό το μοναδικό γεγονός στον τόπο μας το 2004. Αισθάνομαι την ανάγκη να πω μπράβο σε όλα τα παιδιά που μετέχουν σ' αυτές τις εκδηλώσεις στο Πάρκο Ολυμπιακής Παιδείας, αλλά και σε όλα τα παιδιά που μας παρακολουθούν από όλη την Ελλάδα και τα οποία έχουν δουλέψει γι' αυτή την υπόθεση. Μπράβο στους δασκάλους και στους καθηγητές, μπράβο στην Ελένη Κούρκουλα και σε όλη την ομάδα των ανθρώπων που εργάστηκε και θα εξακολουθήσει να εργάζεται για το Πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας. Έτσι θα συνεχίσουμε, όλοι μαζί και θα δώσουμε ένα μοναδικό παράδειγμα σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα γέννησε, γνωρίζει και αγαπάει τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

    Από την άλλη η υφυπουργός Παιδείας κα Ελένη Κούρκουλα, δήλωσε: «Εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω την Αγγελοπούλου που βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας. Θέλω να την ευχαριστήσω για τη σημερινή επίσκεψή της, επίσκεψη που, όπως διαπιστώσαμε, γέμισε με χαρά όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Και θέλω να τη διαβεβαιώσω ότι θα υπάρξουν Εθελοντές από όλα τα σχολεία της χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά επειδή πιστεύω ότι και την ίδια την ενδιαφέρει αυτό θέλω να τη διαβεβαιώσω ότι θα υπάρξουν και Εθελοντές της ζωής, για την περίοδο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

    [21] ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ: Ο ΑΡΗΣ ΖΗΤΑ ΙΣΟΝΟΜΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2003 (20:46 UTC+2)

    Στη μνήμη του ηγέτη του Αρη, Νίκου Καμπάνη ήταν αφιερωμένη η συνέντευξη τύπου της ΠΑΕ. Λίγες μόνο μέρες πριν τον τελικό της 17ης Μαϊου με τον ΠΑΟΚ. Ο στενός του συνεργάτης Γιώργος Σερπετζής, θυμήθηκε έργα και ημέρες του αείμνηστου προέδρου από τη γέννηση του στην Ανδρο μέχρι τα ένδοξα χρόνια στη Θεσσαλονίκη, σε ένα κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης.

    «Ηταν ο μεγαλύτερος Αρειανός όλων των εποχών. Αγάπησε τον Αρη όσο τίποτε άλλο και τον οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου, αναγκαζόμενος πολλές φορές να τα βάλει ακόμη και με το παρασκήνιο», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σερπετζής και συνέχισε με μίαν ευχή: «Μ' έναν Νίκο πήραμε το κύπελλο το 1970 κόντρα στον ΠΑΟΚ, μ' έναν άλλον Νίκο θα κατακτήσουμε το κύπελλο το Σάββατο πάλι κόντρα στον ΠΑΟΚ».

    Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ακόμη ο πρόεδρος της ΠΑΕ Αρης, Νίκος Τσαρούχας, οι πρώην πρόεδροι Μενέλαος Χατζηγεωργίου και Κυριάκος Μαραβέλιας και οι κ.κ. Βασίλης Πεϊτσης, Μίμης Σουλιάδης και Λάκης Μπανιώρας.

    Από την άλλη ο πρόεδρος της ΠΑΕ Αρης Νίκος Τσαρούχας στάθηκε στο θέμα των εισιτηρίων. «Επισημάναμε το πρόβλημα που προέκυψε με τα εισιτήρια του αγώνα. Βάσει της προκήρυξης, η ΕΠΟ δικαιούται 1941 εισιτήρια. Επομένως η απόφαση να ζητήσει επιπλέον εισιτήρια από τις δύο ομάδες είναι αυθαίρετη και παράτυπη. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω», είπε, ενώ όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι με όλα όσα έχουν γίνει υπάρχει καθεστώς ισονομίας για τις δύο ομάδες, απάντησε: «Δεν φοβόμαστε να παίξουμε στην Τούμπα. Εκφράσαμε τη δυσαρέσκειά μας για τον ορισμό της Τούμπας ως έδρας του τελικού. Αν όμως παρατηρήσουμε κάτι ανάλογο δεν θα διστάσουμε να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη».

    [22] ΣΦΡΑΓΙΣΕ ΕΠΙΤΑΓΗ ΤΟΥ ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗ Ο ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2003 (20:41 UTC+2)

    Επιταγή ύψους 38.000 ευρώ του Γιώργου Μπατατούδη σφράγισε σήμερα ο Νέστορας Κόμματος. Το ποσό της επιταγής προέρχονταν από οφειλές της περασμένης χρονιάς και ο παίκτης προέβη σε μια τέτοια κίνηση για να διασφαλίσει τα χρήματά του.

    «Σφράγισα την συγκεκριμένη επιταγή για να εξασφαλίσω τα χρήματά μου. Επρεπε να κάνω μια τέτοια κίνηση», τόνισε ο άσος του ΠΑΟΚ, Νέστορας Κόμματος και συνέχισε: «Υπάρχει η δέσμευση των κ. Πανελούδη και Κατσαρή ότι σε περίπτωση που μείνει ανοικτό το θέμα θα προσπαθήσουν να τον τακτοποιήσουν οι ίδιοι. Πιστεύω ότι το θέμα μου θα λυθεί το συντομότερο».

    Ο παίκτης του Δικεφάλου ωστόσο αναφέρθηκε και στο ντέρμπι της Κυριακής κόντρα στον Ηρακλή. «Για μας η νίκη είναι μονόδρομος. Δεν έχουμε άλλες επιλογές, μετά τις μέτριες εμφανίσεις που πραγματοποιήσαμε. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να μιλάμε έξω από το γήπεδο, αλλά μέσα σε αυτό», συμπλήρωσε ο Κόμματος.

    [23] ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2003 (20:06 UTC+2)

    Όπως στο τουρνουά μπιτς βόλεϊ Open των ανδρών, της Ρόδου έτσι και σ' αυτό των γυναικών, κορυφαία ονόματα θα δώσουν το παρών.

    Δύο από αυτές είναι οι Τατιάνα Μινέλο και Ανα Πάολα Κονέλι. Οι Βραζιλιάνες έκαναν ντεμπούτο ως δίδυμο στο περυσινό τουρνουά της Ρόδου, κατακτώντας την 9η θέση, από τότε όμως με σκληρή όπως λένε προπόνηση κατάφεραν να βελτιωθούν σημαντικά.

    Μάλιστα στους Αγώνες Καλής Θέλησης κατέλαβαν τη 1η θέση, ενώ σε δύο τουρνουά Open της περιόδου 2002 πήραν την 2η θέση. Η Τατιάνα Μινέλο (1.68μ.) γεννήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και είναι 31 ετών (11.3.1970). Πρεμιέρα έκανε με την Ίσαμπελ το 1997, από τότε άλλαξε άλλες τρεις συμπαίκτριες (Νέσα, Μάγκντα, Σάντρα Πίρες).

    Όσο για την Ανα Πάολα Κονέλι έχει ύψος 1.83μ. και είναι 31 ετών (13.2.1972). Πιο σταθερή με τις συμπαίκτριές της, ξεκίνησε άλλωστε το 1999 αγωνίστηκε με τη Τζάκι Σίλβα το 1999 και το 2000 με τη Μόνικα.

    [24] ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΑ ''ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΕΙΑ''

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2003 (19:44 UTC+2)

    Οι διοργανωτές του διεθνούς μίτινγκ «Παπαφλέσσεια» το οποίο θα διεξαχθεί στις 31 Μαϊου στην Καλαμάτα ανακοίνωσαν νέες συμμετοχές αθλητών και αθλητριών που θεωρείται σίγουρο ότι θα ''μαγνητίσουν'' με την παρουσία τους τους φίλους του κλασσικού αθλητισμού.

    Στο μίτινγκ της μεσσηνιακής πρωτεύουσας θα συμμετάσχουν στο ύψος οι Ντραγκούτιν Τόπιτς (Σερβία και Μαυροβούνιο, ατομικό ρεκόρ 2.38μ), Σεργκέι Κλιούγκιν (Ρωσία, ατομικό ρεκόρ 2.36μ), Αντρέι Σοκολόφσκι (Ουκρανία, ατομικό ρεκόρ 2.36μ), Στέφαν Βασιλάκε (Ρουμανία, ατομικό ρεκόρ 2.30μ) και Πάβελ Φομένκο (Ρωσία, ατομικό ρεκόρ 2.31μ).

    Στο ύψος γυναικών θα έχουμε τις Ρωσίδες Ελενα Ελέσινα (2.03μ), Αννα Τσιτσέροβα (2.04μ), Ιουλία Λιάκοβα (2.00μ), Βικτόρια Σεριόγκινα (2.00μ), την Μαρίνα Κόρζοβα από το Καζακστάν (1.94μ) και την Ουκρανή Ολένα Ολόσα (1.91μ).

    Στο μήκος θα πάρουν μέρος η Βουλγάρα Αντονία Γιορτάνοβα (6.70μ), η Ουκρανή Γιούλια Ακιλένκο (6.69μ) και η Λετονή Βαλ. Γκοτόφσκα (6.91μ), ενώ στα 1.500μ γυναικών οι Ρωσίδες Τζούλια Κοσένκοβα (4.03.15), Ολγα Κομιάγκινα (4.05.15) και η Ουκρανή Τετ. Κριβόμποκ ) 4.06.31).

    Στα 200μ ανδρών θα έχουμε τον Τζαμαϊκανό Ρικάρντο Ουίλιαμς (20.33) και τον Πολωνό Μάρτσιν Γεντρουσίνσκι (20.31), στα 400μ τον Τζαμαϊκανό Ντάβιαν Κλαρκ (44.84) και τον Βρετανό Γιαν Μπέντζαμιν (45.73), ενώ στο μήκος τα μεγάλα ονόματα στο μίτινγκ θα είναι ο Ουκρανός Βλοντιμιρ Ζιούσκοφ )8.23μ), ο Ρώσος Ντμίτρι Μιτροφάνοφ (8.13μ) και ο Βούλγαρος Νικ. Ατανάσοφ (8.20μ). Τέλος στο τριπλούν θα πάρει μέρος η Ναντάζνα, Μποζένοβα (Ρωσία, 14.81μ).

    Τα αγωνίσματα του μίτινγκ:

    Ανδρες : 100μ, 200μ, 400μ, 800μ, 1.500μ, ύψος, μήκος.

    Γυναίκες: 100μ, 200μ, 400μ, 1.500μ, 100μ εμπόδια, ύψος, μήκος, τριπλούν.

    Επίσης στο μίτινγκ του Χέγκελο θα συμμετάσχουν ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου και η Στέλλα Τσικούνα. Οι Ελληνες πρωταθλητές έγιναν δεκτοί από τους Ολλανδούς διοργανωτές του μίτινγκ το οποίο θα διεξαχθεί στις 30 Μαϊου.

    [25] ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Η ΚΟΥΒΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

    Αβάνα, 14 Μαϊου 2003 (20:52 UTC+2)

    Η Κούβα καταδίκασε την απέλαση 14 διπλωματών της -7 από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και 7 από την Ουάσιγκτον- από την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, κάνοντας λόγο «επιθετικό βήμα» που αποσκοπεί στο να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Granma» του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, υπογραμμίζεται ότι η «η κουβανική κυβέρνηση θα απαντήσει άμεσα στη νέα αυτή πρόκληση των ΗΠΑ».

    «Το υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει τη νέα αυτή επιθετική κλιμάκωση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ εναντίον της χώρας μας και των διπλωματικών μας αντιπροσωπειών στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη. Η αυθαίρετη αυτή απόφαση αποτελεί άλλη μια απόδειξη του ότι, όπως έχει καταγγείλει η κυβέρνησή μας επανειλημμένως, πρόκειται να εφαρμόσουν εναντίον της Κούβας ένα σχέδιο που αποσκοπεί στη δημιουργία μιας κρίσης και στην επίσπευση μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν χθες εντολή για την απέλαση επτά διπλωματών της κουβανικής αποστολής στον ΟΗΕ ''εξαιτίας ανάρμοστων και απαράδεκτων δραστηριοτήτων που δεν συνάδουν με τα επίσημα καθήκοντά τους ως διπλωμάτες'', ενώ αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι οι κουβανοί απελάθησαν για «δράσεις εκτός της επίσημης αποστολής τους, που κρίνονται επιβλαβείς για τις Ηνωμένες Πολιτείες», συνήθης διπλωματική γλώσσα για περιπτώσεις κατασκοπείας.

    [26] ΠΑΟΥΕΛ: ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ

    Μόσχα, 14 Μαϊου 2003 (20:43 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, αναφέρθηκε σε "εκκρεμή προβλήματα" ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Πάουελ συνοδευόμενος από τον Ρώσο ομολογό του Ιγκορ Ιβανόφ, τόνισε στους δημοσιογράφους, ότι τα δυο μέρη "δεν έχουν επιλύσει" το ζήτημα της επιστροφής στο Ιράκ των επιθεωρητών του ΟΗΕ, την οποία επιθυμεί η Μόσχα και αρνείται μέχρι τώρα η Ουάσινγκτον.

    Από την πλευρά του ο Ιβανόφ υπεραμύνθηκε της Ρωσίας, η οποία επικρίνεται ότι θέλει να φρενάρει τα πράγματα "δημιουργώντας τεχνητούς φραγμούς", και πρόσθεσε ότι η Μόσχα θέλει "να συνεχίσει να εργάζεται σε εποικοδομητικό πνεύμα".

    [27] ΠΕΝΤΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ

    Ραμάλα, 14 Μαϊου 2003 (20:35 UTC+2)

    Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν 20 κατά την διάρκεια ανταλλαγής πυρών σε προσφυγικό στρατόπεδο στην Γάζα.

    Ο Σάεμπ Ερεκάτ, μέλος του παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ότι πρόκειται για εκτέλεση εν ψυχρώ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Στη Νάμπλους, παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι ένα μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων Αλ Ακσα σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών.

    Εξάλλου, παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν σήμερα στη Τζενίν ότι ένας Παλαιστίνιος, 12 ετών, έπεσε νεκρός από πυρά Ισραηλινών.

    [28] ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΦΡΑΝΚΣ ΑΠΟ ΒΕΛΓΙΟ

    Βρυξέλες, 14 Μαϊου 2003 (20:32 UTC+2)

    Το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποίησε την βελγική κυβέρνηση για «καταστροφικές επιπτώσεις» που θα μπορούσε να προκαλέσει στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών - Βελγίου η μήνυση που κατατέθηκε την Τετάρτη σε δικαστήριο της πρωτεύουσας του Βελγίου εναντίον του Στρατηγού Τόμι Φρανκς, διοικητή της αμερικανικής εκστρατείας στο Ιράκ.

    Η μήνυση κατατέθηκε από Βέλγο δικηγόρο, που ενεργεί υπό την ιδιότητα του συνηγόρου 19 Ιρακινών οι οποίοι καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο δικηγόρος Ζαν Φερμόν έχει δηλώσει ότι οι πελάτες του είτε επλήγησαν από βόμβες των Ηνωμένων Πολιτειών είχε βρίσκονταν μέσα σε ασθενοφόρα είτε σε οχήματα που δέχθηκαν πυρά από αμερικανικές δυνάμεις.

    Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγερς προειδοποίησε ότι η δικαστική αυτή υπόθεση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την λειτουργία του ΝΑΤΟ που έχει ως γνωστό την έδρα του στην βελγική πρωτεύουσα.

    Κριτική στην κατάθεση της μήνυσης άσκησε και ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Λουί Μισέλ.

    Η μήνυση κατατίθεται βάσει του νόμου «περί διεθνούς δικαιοδοσίας» που επιτρέπει σε βελγικά δικαστήρια να εκδικάζουν υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου, ανεξαρτήτως του τόπου τελέσεων των πράξεων αυτών.

    Η υπόθεση κατά του στρατηγού Φρανκς αποτελεί σύμφωνα με ανταποκριτές κρίσιμη δοκιμασία για την εφαρμογή του σχετικού νόμου, που αναθεωρήθηκε πρόσφατα.

    Παρόμοιες μηνύσεις είχαν κατατεθεί στο παρελθόν κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν και κατά του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου.

    [29] Η ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Ριάντ, 14 Μαϊου 2003 (20:28 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σαούντ Αλ Φάισαλ ανακοίνωσε σήμερα ότι υπήρξαν κενά στην ασφάλεια της χώρας, πριν από τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ριάντ, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 34 ανθρώπους.

    «Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν ένδειξη ανεπάρκειας. Πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να επιδιώξουμε την βελτίωση της δράσης μας στο τομέα της ασφάλειας», επεσήμανε ο Σαούντ σε συνέντευξη Τύπου και προσέθεσε ότι «κάθε φορά που η Αμερικανική πρεσβεία ή οποιαδήποτε άλλη πρεσβεία ζητεί την ενδυνάμωση των μέτρων ασφαλείας, η Κυβέρνηση ανταποκρίνεται στο αίτημα αυτό».

    Περαιτέρω, ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας ανακοίνωσε ότι δράστες των τριών βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας στο Ριάντ ήταν δεκαπέντε Σαουδάραβες. Το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι βρέθηκαν απανθρακωμένα τα πτώματα 9 καμικάζι, αλλά ο Σαούντ απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το τι συνέβη στους 6 επιζήσαντες από τους δράστες.

    Ο ίδιος αποκάλεσε του δράστες στυγνούς εγκληματίες που παρερμηνεύουν, όπως είπε, τόσο τις ανθρώπινες αξίες όσο και τις αρχές του Κορανίου και διαβεβαίωσε ότι «θα μετανιώσουν για ό,τι έκαναν» καθώς πρωταρχικός στόχος της χώρας είναι «να μπει ένα τέλος στην απεχθή αυτή πληγή».

    Αμερικανοί διπλωμάτες έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ και άλλοι διπλωμάτες από τη Δύση σχεδιάζουν να φύγουν, έπειτα από τις συντονισμένες επιθέσεις στο Ριάντ, που φαίνεται να συνδέονται με τρομοκρατικό δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν.

    [30] ΕΡΓΑ ΤΟΥ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2003 (16:37 UTC+2)

    Ένα χρόνο μετά τη συναυλία στο Κατράκειο, όπου οι συντελεστές δεσμεύτηκαν να επαναλάβουν το αφιέρωμα για τα παιδιά της Παλαιστίνης, δύο μοναδικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη, το ’ξιον Εστί και το Πνευματικό Εμβατήριο θα παρουσιαστούν σε δύο συναυλίες, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για τα προγράμματά τους στην Παλαιστίνη. Οι συναυλίες είναι αφιερωμένες στο Γρηγόρη Λαμπράκη, σύμβολο ειρήνης στη νεότερη ελληνική ιστορία.

    Η πρώτη συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Μαϊου, στην Ηετιώνειο Πύλη στο Λιμάνι του Πειραιά στον ’γιο Διονύσιο και η δεύτερη τη Δευτέρα 2 Ιουνίου στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη.

    Στις συναυλίες συμμετέχουν η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής, η Χορωδία της ΕΡΤ και η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού, με ερμηνευτές τους Γιάννη Κότσιρα, Μαρία Σουλτάτου, Γιώργο Ματθαιαδάκη και Γιάννη Φέρτη.

    Τη συναυλία στον Πειραιά διοργανώνουν οι Δήμοι Πειραιά, Δραπετσώνας και η Πειραιώς Πολιτεία. Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

    Τη συναυλία στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

    [31] ΑΡΔΙΤΤΗΣ: "ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΙΟΠΕΝΓΚΙΑ ΣΤΟ ΚΘΒΕ"

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2003 (16:32 UTC+2)

    Την ματαίωση της παράστασης του Χοροθεάτρου του ΚΘΒΕ «Ο ταξιδιώτης του χειμώνα» η οποία επρόκειτο να κάνει πρεμιέρα στις 22 Μαΐου ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Βίκτωρ Αρδίττης αναφέροντας ότι η απόφαση αυτή ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Θεάτρου για οικονομικούς λόγους.

    Οι πρόβες της παράστασης γίνονταν εδώ και τέσσερις μήνες και το έργο ήταν έτοιμο να παρουσιαστεί αλλά το ΔΣ του ΚΘΒΕ κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε τη ματαίωσή της για την εξοικονόμηση 20.000 ευρώ (η παράσταση θα στοίχισει 80.000 ευρώ εκ των οποίων τα 20.000 θα διέθετε το ΚΘΒΕ και τα υπόλοιπα 60.000 θα ήταν η επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού στο χοροθέατρο Οκτάνα). O σκηνοθέτης της παράστασης Κωνσταντίνος Ρήγος χαρακτήρισε την ματαίωσή της ως ένα μεγάλο οικονομικό κράχ και έκανε λόγο για μια μεθοδευμένη κατάσταση που άρχισε εναντίον του το ΔΣ του ΚΘΒΕ από τον περασμένο Ιανουάριο

    Με αφορμή τη ματαίωση της παράστασης ο κ Αρδίττης αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν το ΚΘΒΕ τονίζοντας ότι η επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού παραμένει καθηλωμένη στα 2,5 δισ. δραχμές από την περίοδο 2000-2001 που ο ίδιος ανέλαβε τη θητεία του.

    «Περιμέναμε πρόσθετες επιχορηγήσεις αλλά δεν ήρθαν. Με την κρατική επιχορήγηση δεν βγαίνουμε. Η όλη κουβέντα είναι ευρύτερα γνωστή και αφορά τη δυνατότητα του υπουργείου Πολιτισμού να προσθέσει. Δεν προστέθηκαν λεφτά και αυτή είναι η κατάσταση» είπε ο κ Αρδίττης. Παράλληλα τόνισε ότι για να βγάλει πέρα με την επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού το ΚΘΒΕ θα πρέπει να εγκαταλείψει ορισμένες σκηνές του ή να νοικιάσει κάποιες από αυτές και να περιορίσει το προσωπικό που μόλις επαρκεί για τις ανάγκες του και το οποίο πληρώνεται πενιχρά. «Θα αναγκαστούμε να κλείσουμε τα κιοπέγκια» πρόσθεσε ο κ Αρδίττης τονίζοντας ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει απόλυτη συνείδηση των προβλημάτων. Εκκρεμεί , είπε , να λύσουμε τις πρόσκαιρες δυσκολίες σε μία στιγμή δύσκολη για τα οικονομικά.

    Παράλληλα τόνισε ότι το ΚΘΒΕ ταλανίζεται από το πρωτόγνωρο φαινόμενο της διαρχίας ανάμεσα στην καλλιτεχνική διεύθυνση και το Διοικητικό Συμβούλιο και ότι κανείς καλλιτεχνικός διευθυντής δεν αισθάνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο τον στηρίζει. «Υπάρχει μία καλλιεργούμενη καχυποψία και δυσπιστία του ΔΣ απέναντι στον καλλιτεχνικό διευθυντή» είπε ο Αρδίττης. Τόνισε ακόμη ότι όλοι οι καλλιτεχνικοί διευθυντές είχαν προβλήματα με το ΔΣ , ότι ο ίδιος έχει αναλάβει το στοίχημα της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του ΚΘΒΕ και ότι αν δεν το κερδίσει δεν έχει κανένα λόγο να μείνει σε αυτή τη θέση.

    Η επιχορήγηση του ΚΘΒΕ από το υπουργείο Πολιτισμού ήταν για το 1998 περίπου 2 δισ., το 1999 ανήλθε στα 2,585 δισ., το 2000 μειώθηκε στα 2,270 δισ. και από το 2001 παραμένει στα 2,5 δισ. Η μείωση της επιχορήγησης, όπως ανέφερε ο κ Αρδίττης, συμπίπτει με την περίοδο που ο ίδιος ανέλαβε θητεία στο ΚΘΒΕ και άρχισαν να λειτουργούν ταυτόχρονα και οι τέσσερις σκηνές του ΚΘΒΕ.

    Το ΚΘΒΕ, πρόσθεσε, παρόλο το μέγεθος και το εύρος της λειτουργίας του επιχορηγείται σταθερά με τουλάχιστον 350.000.000 δραχμές λιγότερο από το Εθνικό Θέατρο. Το 79% της ετήσιας επιχορήγησης απορροφάται από τη μισθοδοσία και το 28% σε ανελαστικά λειτουργικά έξοδα. Τα τρία τελευταία χρόνια οι οικονομικοί πόροι του ΚΘΒΕ υπολείπονται των ουσιαστικών αναγκών του κατά 1 δισ. δραχμές ενώ το παθητικό του αυτή τη στιγμή είναι 477 εκατομμύρια δραχμές (1.400.000 ευρώ). Οι συνολικές απαιτήσεις του ΚΘΒΕ προς τρίτους συμπεριλαμβανομένου του δήμου Θεσσαλονίκης και άλλων δήμου είναι της τάξης των 247 εκατομμυρίων δραχμών (722.000 ευρώ).

    [32] ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2003 (14:33 UTC+2)

    Μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Τα Εαρινά» θα παρουσιάσει την Κυριακή 18 Μαϊου στις 9 το βράδυ η ομάδα φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ. «Μουσικό πολύτροπο στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας 2003. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δημοτικά τραγούδια τα οποία αναφέρονται στο γύρισμα του χρόνου από το Χειμώνα στην ’νοιξη. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [33] ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΚΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ "ΟΙ ΕΠΙΤΙΜΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ."

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2003 (21:17 UTC+2)

    Την ιστορία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την εβδομηνταπεντάχρονη λειτουργία του σκιαγραφεί το Λεύκωμα " Οι επίτιμοι διδάκτορες του ΑΠΘ", που παρουσιάστηκε απόψε στην αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου. Πρόκειται για μια έκδοση που παρουσιάζει όλες τις σημαντικές προσωπικότητες της παιδείας, της επιστήμης, του πολιτισμού και της κοινωνίας που τιμήθηκαν από το Πανεπιστήμιο με την αναγόρευσή τους σε επίτιμους διδάκτορες. Περιέχει πολύτιμα έγγραφα και σπάνιες φωτογραφίες που δίνουν ταυτόχρονα σημαντικές πληροφορίες για τον ιστορικό και κοινωνικό περίγυρο των 75 χρόνων λειτουργίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

    Αφετηρία της έκδοσης αυτής ήταν η πρωτοβουλία του αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος ιατρικής Βασίλειου Κόκκα για την πραγματοποίηση έκθεσης φωτογραφίας που αφορούσε τους επίτιμους διδάκτορες του Α.Π.Θ, στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας 2002.

    Έτσι συγκεντρώθηκε το αρχικό υλικό που στη συνέχεια εμπλουτίστηκε με πληροφορίες και υλικό που ο ίδιος ο κ. Κόκκας συγκέντρωσε από γραμματείες των τμημάτων του πανεπιστημίου, υπόγεια σχολών, βιβλιοθήκες, το διαδίκτυο αλλά και τα αρχεία των ίδιων των ομότιμων καθηγητών του Α.Π.Θ. Ο συγγραφέας του Λευκώματος στο προλογικό του σημείωμα τονίζει ότι οι αναγορεύσεις αυτές αποτελούν κομμάτι της ιστορίας του Πανεπιστημίου ενώ η έκδοσή του πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων λειτουργίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Το Λεύκωμα «Οι επίτιμοι διδάκτορες του Α.Π.Θ», προλογίζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος το χαρακτηρίζει «ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που με το έργο τους σημάδεψαν την εποχή τους». Παράλληλα εκφράζει το σεβασμό του στις προσωπικότητες που με τα επιτεύγματά τους έχουν συμβάλει στην πρόοδο της επιστήμης και του πολιτισμού.

    Η πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας, Αναστασία Κωσταρίδου Ευκλείδη, στον πρόλογο του λευκώματος, χαρακτηρίζει εξαιρετικά σημαντικό το όλο εγχείρημα και σημειώνει πως ο αναγνώστης είναι βέβαιο πως θα αισθανθεί συγκίνηση και θαυμασμό για προσωπικότητες όπως ο Ελύτης, ο Ρίτσος ή ο Σεφέρης. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι τα κριτήρια επιλογής των επίτιμων διδακτόρων δεν ήταν πάντα απλώς και μόνο επιστημονικά αλλά ακόμη πολιτικά, κοινωνικά ή και εθνικά, συνεπώς το Λεύκωμα αυτό αποτελεί μοναδικό ντοκουμέντο. Η κ. Ευκλείδη συγχαίρει τον κ. Κόκκα εκ μέρους της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και εκτιμά ότι η έκδοση αυτή θα συνεισφέρει στην αυτογνωσία των Ελλήνων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 14 May 2003 - 18:13:55 UTC