Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-05-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 40 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ
  • [02] ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ
  • [03] ΣΥΝΕΠΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [04] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [05] ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ - ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΣΟΚ
  • [06] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΘΩΡΑΚΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [07] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΧΚΘ
  • [08] ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [09] ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΖΗΤΑ Ο ΟΜΙΛΟΣ ALTEC
  • [10] ΠΕΝΤΑΩΡΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΤΜ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [11] ΛΟΥΚΕΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑ «ΥΒΟΝΝΗ ΣΤΟΡΣ»
  • [12] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟY ΣΥΜΒΟΥΛΟY ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΣΤΟΝ
  • [13] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [14] ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • [15] ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΝΕΑ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΟΤΕ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [16] ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΙΡΑΚΙΝΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ !!
  • [17] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΠΑΟ ΜΕ 73-65
  • [18] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [19] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [20] Η ΑΡΣΕΝΑΛ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΓΓΛΙΑΣ
  • [21] ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ
  • [22] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Ο SARS ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
  • [23] ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [24] 41 ΝΕΚΡΟΙ- 100 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ
  • [25] ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [26] ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΚΔΟΤΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2002

  • [01] 40 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ

    Καζαμπλάνκα, 17 Μαϊου 2003 (13:11 UTC+2)

    Πέντε επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στην πρωτεύουσα του Μαρόκο την Καζαμπλάνκα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 40 άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι, ενώ μεταξύ των νεκρών συμπεριλαμβάνονται και δέκα καμικάζι που ήταν «ζωσμένοι» με χειροβομβίδες και εκρηκτικές ύλες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκο Μουσταφά Σάχελ.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν γύρω στη 1 η ώρα Ελλάδας και εκτός από τους καμικάζι αυτοκτονίας οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν και αυτοκίνητα γεμάτα με εκρηκτικά. Μεταξύ των στόχων περιλαμάνονται το κτίριο του προξενείου του Βελγίου, ένα παλιό εβραϊκό κοιμητήριο, μια λέσχη της εβραϊκής κοινότητας , το πολυτελές ξενοδοχείο Σαφίρ και η λέσχη «Κάσα Εσπάνια». Τα περισσότερα από τα θύματα βρίσκονταν στη λέσχη - εστιατόριο που βρίσκεται δίπλα στο ισπανικό πολιτιστικό κέντρο της Καζαμπλάνκα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ομάδα νεαρών καμικάζι μπήκε στη λέσχη και αφού δολοφόνησαν το φύλακα πυροδότησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τραυματίες φτάνουν τους 70, ενώ τα περισσότερα θύματα είναι μαροκινοί, αλλά υπάρχουν και αρκετοί ξένοι υπήκοοι.

    Μέχρι στιγμής καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ενώ ο υπουργός εξωτερικών του Μαρόκο με δηλώσεις του που έκανε τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα εκτίμησε ότι οι επιθέσεις θα μπορούσαν να είναι έργο της Αλ Κάιντα. και είπε ότι το βασίλειο του Μαρόκου δεν θα πτοηθεί, ούτε θα αποσταθεροποιηθεί απ΄αυτούς που επιχείρησαν να το πλήξουν.

    [02] ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2003 (17:02 UTC+2)

    Στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών του Λεκανοπεδίου αναφέρθηκε το Σάββατο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στους Άγιους Ανάργυρους.

    «Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, επενδύουμε στη σχέση μας με τους πολίτες, με όλους τους πολίτες του Λεκανοπεδίου. Προετοιμάζουμε ένα ξεκάθαρο, συγκροτημένο σχέδιο για την ευρύτερη περιοχή και αυτό γιατί πιστεύουμε - και το πιστεύουμε βαθιά - ότι πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί το στοίχημα του μέλλοντος το στοίχημα της Νέας Εποχής», είπε ο κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι «όσοι επιχειρούν να αντιγράψουν λύσεις από το παρελθόν, δεν μπορούν να δώσουν λύσεις, ούτε για το παρόν, ούτε, κατά μείζονα, λόγο για το αύριο»

    «Στην αυγή του νέου αιώνα, είναι ανάγκη να σκεφτόμαστε επιτέλους όλοι σε χρόνο μέλλοντα.

    Να ξανακάνουμε το Λεκανοπέδιο - την ευρύτερη Αθήνα - μια λειτουργική πόλη, μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Μητρόπολη», προσέθεσε ο ίδιος.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στον προαστιακό σιδηρόδρομο χαρακτηρίζοντάς τον ως ένα ζήτημα, στο οποίο ''διασταυρώνονται'' πολλές αμαρτίες, πολλές πληγές.

    «Η έλλειψη τροχαίου υλικού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ημιτελούς προαστιακού δικτύου, που ελπίζουμε να λειτουργήσει το 2004. Συνδέεται αυτό με την αποτυχημένη ιδιωτικοποίηση των ''Ελληνικών Ναυπηγείων''», υποστήριξε ο κ. Καραμανλής καταλογίζοντας ανικανότητα στην Κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι έπειτα από «ένα ατελείωτο παρασκήνιο, που κράτησε 4 χρόνια - από το 1998 έως το 2001 - αποφάσισε τον Αύγουστο του 2001 να εγκαταλείψει την προοπτική υλοποίησης του Προαστιακού με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης».

    «Υπό την πίεση των χρονικών πλαισίων των Ολυμπιακών Αγώνων, το μετέτρεψε σε ακόμη ένα κοστοβόρο δημόσιο έργο, της τάξης των 350 δισ. δρχ. Και, βέβαια, όπως είναι γνωστό, η πίττα συνήθως έτσι συμβαίνει μοιράστηκε με τη γνωστή μέθοδο των τμηματικών εργολαβιών, στο κυρίαρχο κατασκευαστικό λόμπι», επεσήμανε, ενώ έκανε λόγο για αδιαφορία όσον αφορά στο αστικό και το οικιστικό περιβάλλον, έλλειψη σεβασμού και ανισορροπία μεταξύ των υπαρχουσών δομών και των νέων υποδομών

    Περαιτέρω, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το πρόσχημα της εθνικής υπόθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, για να καλύψει συσσωρευμένα λάθη πολλών ετών, όπως αβλεψίες, παραλείψεις και καθυστερήσεις. «Ποιοί θα γελάνε πίσω από την πλάτη μας; Όλοι αυτοί που αν δεν πάρουν μια οριστική απάντηση, που να δείχνει την πόρτα της εξόδου θα συνεχίσουν να μπλοκάρουν την πορεία της ανάπτυξης, την πορεία της προόδου για τη χώρα, για την πόλη και τους κατοίκους της», ανέφερε.

    Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε, εξάλλου, ότι το μεγαλύτερο σύγχρονο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι η ανεργία, σημειώνοντας ότι «οι επαγγελματίες, ο εμπορικός κόσμος του Λεκανοπεδίου, δεν αισθάνονται ασφαλείς, αγωνιούν για το μέλλον τους και γνωρίζουν καλά ότι οι δραστηριότητές τους δεν θα επιζήσουν εύκολα στον έντονο μελλοντικό ανταγωνισμό».

    Τέλος, αναφέρθηκε στο κυκλοφοριακό, το μεγαλύτερο, όπως είπε, πρόβλημα στην καθημερινή ζωή των πολιτών του Λεκανοπεδίου, τονίζοντας ότι το κόστος από τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στους δρόμους λόγω του κυκλοφοριακού ανέρχεται σε 500 δισ. δρχ. το χρόνο, και προσέθεσε ότι σε περίπου τρία χρόνια το ποσό αυτό θα είναι ίσο με την αξία ολόκληρης της Ολυμπιακής προετοιμασίας.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καραμανλής πραγματοποίησε άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων επισημαίνοντας ότι «δεν έχουν χρώμα τα προβλήματα».

    [03] ΣΥΝΕΠΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2003 (15:59 UTC+2)

    Την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωνε χθες ότι η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία έχει απόλυτη συνέπεια και συνοχή, τα τουρκικά αεροσκάφη συνέχιζαν τις προκλητικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρο.

    Συνολικά κατά τη χθεσινή σημειώθηκαν περισσότερες από 50 παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών, τα οποία εισέρχονταν οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος. Μάλιστα, η κατάσταση κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη στην περιοχή του νοτίου Αιγαίου, ανάμεσα στη Ρόδο και στην Κρήτη όταν τουρκικά αεροσκάφη επιχείρησαν να αναχαιτίσουν τα ελληνικά που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν, με αποτέλεσμα να σημειωθούν δέκα εικονικές αερομαχίες.

    Πάντως, στις χθεσινές του δηλώσεις ο ΥΠΕΞ έστειλε το μήνυμα στην Τουρκία ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί πολύ στενά τα κριτήρια που θα πληροί η Τουρκία για την υποψηφιότητά της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στα κριτήρια αυτά, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου εμπεριέχεται και η αρχή της καλής γειτονίας. «Καλή γειτονία σημαίνει και σεβασμό των κανόνων διεθνούς δικαίου. Άρα, η πολιτική μας επί του θέματος ακολουθείται με συνέπεια και ως εκ τούτου τα επισημαίνουμε, όταν θεωρούμε ότι οι όποιες κινήσεις παρεκκλίνουν από αυτό το πλαίσιο» είπε.

    [04] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2003 (17:19 UTC+2)

    «Η Κυβέρνηση Σημίτη, ξεκομμένη από την κοινωνία και τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, εύλογα αισθάνεται αμήχανη και εκτεθειμένη από τις πρωτοβουλίες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστα Καραμανλή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Πρωτόπαπα.

    «Αυτοί που κυβερνούν 20 ολόκληρα χρόνια σπατάλησαν τους τεράστιους πόρους που εισέρευσαν στη χώρα για να εξυπηρετήσουν τους λίγους και τους ισχυρούς φίλους τους. Ευθύνονται αποκλειστικά για τη δραματική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στο Λεκανοπέδιο. Οι πολίτες της Αττικής βιώνουν τα προβλήματα, γνωρίζουν τους υπευθύνους και τους επιστρέφουν τις επιταγές χωρίς αντίκρισμα που ξαναμοιράζουν, τώρα που απέρχονται», επεσήμανε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [05] ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ - ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ 27/5

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2003 (17:15 UTC+2)

    Στη γραμμή που θα ακολουθήσει στο προσεχές διάστημα, μέχρι τον Ιούλιο, οπότε αναμένεται να προχωρήσει αφενός στον προαναγγελθέντα ανασχηματισμό του υπουργικού σχήματος και αφετέρου στην υλοποίηση των μέτρων για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος, με αιχμή το νέο νόμο για το πόθεν έσχες, έχει καταλήξει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σημίτης προτίθεται να μην προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με τον ανασχηματισμό, ενώ άμεση πρόθεσή του είναι να στρέψει την προσοχή του σε εκείνα τα θέματα του κυβερνητικού έργου, που άπτονται των λεγόμενων «μικρών» προβλημάτων της καθημερινότητας.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πορεία του κ. Σημίτη προς τον κρίσιμο Ιούλιο αποκτούν οι συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου, που θα διεξαχθούν στις 27 Μαΐου, τα αποτελέσματα των οποίων θα αποτελέσουν «βαρόμετρο» για την ισορροπίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και τις αντοχές του.

    Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται σε αυτές τις δυο συνεδριάσεις να «ανοίξει» τα χαρτιά του για τις μελλοντικές κινήσεις. Περισσότερο, θα αξιοποιήσει την ευκαιρία να αναφερθεί διεξοδικά στο θέμα της σκανδαλολογίας, που πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις κατά τη διάρκεισα της ευρωπαϊκής του περιοδείας.

    [06] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΘΩΡΑΚΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 17 Μαϊου 2003 (17:09 UTC+2)

    της Όλγας Ορφανίδου

    Με την συμμετοχή 70 περίπου Καθηγητών Καρδιοχειρουργικής από όλη την Ελλάδα πραγματοποιείται σήμερα στην Αλεξανδρούπολη επιστημονική διημερίδα με θέμα ΄΄Εξελίξεις στην Καρδιοθωρακική Χειρουργική'' που διοργανώνει η Χειρουργική Κλινική καρδιάς θώρακος του ΔΠΘ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής θώρακος καρδιάς-αγγείων.

    Τα θέματα που θα συζητηθούν μεταξύ των άλλων είναι

    -Προοπτικές και προβληματισμοί από την Αγγειογένεση και τη μεταμόσχευση των Stem Celles στο μυοκάρδιο

    -Νέες τεχνικές στην αντιμετώπιση της χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας, κολπο-αμφικοιλιακή βηματοδότηση

    -Χειρουργική θεραπεία καρκίνου

    Σε δηλώσεις του στο ΄΄ΜΠΕ'' ο διάσημος Καρδιοχειρούργος κ Παν Σπύρου είπε

    ΄΄Στην χώρα μας σήμερα έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο και έχουμε φθάσει σε επίπεδα κλινικής εφαρμογής της καρδιοχειρουργικής, η οποία δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα ξένα κράτη. Υστερούμε βέβαια στον τομέα της ερευνάς, γιατί η έρευνα απαιτεί πάρα πολλά κονδύλια και είναι πολύ δύσκολο να υπάρχουν πιστώσεις του μεγέθους που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ ,η οποία είναι προηγμένη τεχνολογικά και πειραματικά σε πολύ υψηλά επίπεδα.''

    Όπως υπογράμμισε ο κ Σπύρου ΄΄Το πρώτο καθήκον είναι να έχουμε τον Ελληνικό πληθυσμό σε μια κατάσταση τέτοια που μπορούμε να τον προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνει στο εξωτερικό. Αυτό είναι το πρώτο καθήκον. Θα έρθει και η ερευνά ,η οποία όμως κατά την γνώμη μου θα αργήσει λιγάκι, αν και γίνεται μια σχετική έρευνα στην χώρα μας.' Καταλήγοντας ο κ. Σπύρου ανέφερε, ότι σήμερα υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στους Έλληνες Καρδιοχειρούργους τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ενώ παλαιότερα το μεγαλύτερο ποσοστό Καρδιοχειρουργών αρρώστων πήγαινε στο Εξωτερικό, σήμερα το 99%των ελλήνων παραμένει στην χώρα μας.

    [07] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΧΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2003 (13:33 UTC+2)

    Την αντίθεσή τους στην πιθανολογούμενη υποβάθμιση του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΧΚΘ) εκφράζουν εκπρόσωποι φορέων της πόλης που θα επιδώσουν για το θέμα αυτό ψήφισμα διαμαρτυρίας στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη. πραγματοποίησαν σήμερα ευρεία σύσκεψη ενδεχόμενο Θέμα: Οι επιχειρηματικοί φορείς της Θεσσαλονίκης αντιτίθενται στην προσπάθεια υποβάθμισης του ΧΚΘ

    Με πρωτοβουλία των προέδρων του ΣΒΒΕ κ. Δ. Συμεωνίδη, ΕΒΕΘ κ. Δ. Μπακατσέλου και του ΣΕΒΕ κ. Ε. Πλαλή πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη των διοικήσεων των φορέων, στην αίθουσα του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης , με θέμα το μέλλον και οι προοπτικές του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΒΒΕ αναφέρεται ότι η πιθανολογούμενη απορρόφηση του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης από Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. και η επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για το διαχωρισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποτέλεσαν τα κεντρικά θέματα της ειδικής ευρείας σύσκεψης στην οποία προσκλήθηκαν και συμμετείχαν ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Γ. Πασχαλίδης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ι. Μαγκριώτης, Βουλευτές της ευρύτερης περιοχής, καθώς επίσης σημαίνουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου της Βορείου Ελλάδος και η διοίκηση του ΧΚΘ.

    Οι διοικήσεις των φορέων επεσήμαναν ότι το (ΧΚΘ) συνιστά μια δυναμική περιφερειακή δομή στήριξης, ενθάρρυνσης και παροχής τεχνογνωσίας προς την επιχειρηματική κοινότητα της Βορείου Ελλάδος, ενώ παράλληλα αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των προέδρων, η πιθανότητα συγχώνευσης του ΧΚΘ με το ΧΑ, αποτελεί σενάριο υποβάθμισης του ξεχωριστού και διακριτού ρόλου που πρέπει να έχει το ΧΚΘ. «Η θέση των φορέων της πόλης αλλά και του συνόλου του επιχειρηματικού κόσμου της Βόρειου Ελλάδος συνιστούν ότι το ΧΚΘ θα πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη θυγατρική του ομίλου της ΕΧΑΕ με αυξημένες αρμοδιότητες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Εξάλλου, για θέμα των επιπτώσεων που προκαλεί το νομοσχέδιο σχετικά με το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που είναι προς ψήφιση στη Βουλή, οι πρόεδροι των φορέων εξέφρασαν την κοινή πεποίθηση ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αφαιρεί από το ΧΚΘ όλες τις αρμοδιότητες, που έχει ως σήμερα στην αξιολόγηση φακέλων για την εισαγωγή επιχειρήσεων στο ΧΑ. Για τους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης η προοπτική αυτή αποδυναμώνει πλήρως το ρόλο του ΧΚΘ και οδηγεί στην πλήρη απαξίωση του.

    Η κοινή πρόταση που διαμορφώθηκε προβλέπει την τροποποίηση του νομοσχεδίου σύμφωνα με την οποία το ΧΚΘ διατηρεί την ευθύνη έλεγχου όσον αφορά το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου των εταιριών που αιτούνται την εισαγωγή των μετοχών τους στη ΝΕΧΑ και των ΕΛΠΙΣ στην ΕΑΓΑΚ, καθώς και των εταιριών εκείνων που εδρεύουν στη Βόρεια Ελλάδα και αιτούνται την εισαγωγή των μετοχών τους σε αγορά χρηματιστηρίου.

    Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της ευρύτερης περιοχής, συμφώνησαν η επίδοση του ψηφίσματος της σημερινής συνεδρίας να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Μαΐου 2003, από τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκη.

    Όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στην επταετή πορεία του ΧΚΘ καταγράφηκε απόδοση μερισμάτων στους εκάστοτε μετόχους του, ύψους 1.240.000 ευρώ, επί συνολικών κερδών 3.586.000 ευρώ. Επιπλέον, ακόμη και το 2002 και παρά την οριακή αύξηση των ζημιών σε σχέση με το 2001, εξαιτίας του συνολικά αρνητικού κλίματος που επικράτησε στο σύνολο της ελληνικής χρηματαγοράς, το ΧΚΘ παρέμεινε με θετικό αποτέλεσμα στα λειτουργικά του κέρδη προ αποσβέσεων και προβλέψεων για υποτίμηση χρεογράφων.

    Όσον αφορά εξάλλου, τα πιο πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι στο α΄ τρίμηνο του 2003, το ΧΚΘ σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών του κατά 7% και μείωση του κόστους των πωλήσεων κατά 31%, στηριζόμενο σε μια σειρά νέων εξειδικευμένων δραστηριοτήτων που ανέπτυξε.

    Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την υπογραφή δύο επιστολών ψηφισμάτων που αφορούσαν η μεν πρώτη τις επιπτώσεις του διαχωρισμού αρμοδιοτήτων μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, και απεστάλη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με κύριο αίτημα την δημιουργία παραστήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη Θεσσαλονίκη και η δεύτερη το θέμα της πιθανής συγχώνευσης του ΧΚΘ με το ΧΑ, η οποία απεστάλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΧΑΕ και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με κύριο αίτημα τη διατήρηση του ΧΚΘ ως αυθύπαρκτης Α.Ε. .

    [08] ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Aθήνα, 17 Μαϊου 2003 (12:21 UTC+2)

    Πάνω από τις 1.750 μονάδες αναρριχήθηκε και πάλι ο Γενικός Δείκτης στη Σοφοκλέους την Παρασκευή, λαμβάνοντας ώθηση από τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου.

    Τα αποτελέσματα της Εurobank αναθέρμαναν το αγοραστικό ενδιαφέρον για τον κλάδο που σημειώνει κέρδη περίπου 2%. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank που ενισχύθηκε κατά 3,08% και της Alpha Bank που κατέγραψε κέρδη 2,51%. Ωστόσο, υπήρξαν και αρνητικοί πρωταγωνιστές, όπως η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία τελικά έκλεισε σε αρνητικό έδαφος με απώλειες 0,46%.

    Πιέσεις υπέστησαν και οι τηλεπικοινωνίες με την Cosmote να συνεχίζει την καθοδική της πορεία (-0,87%) και τον ΟΤΕ να κλείνει τελικά με μικρές απώλειες της τάξης του 0,2%.

    Αντίθετα, η μετοχή της ΔΕΗ ανέκαμψε μετά από τις αλλεπάλληλες πτωτικές συνεδριάσεις που ακολούθησαν την κυβερνητική αποκάλυψη περί διάθεσης νέου πακέτου μετοχών στο ΧΑ. Ο τίτλος της ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά 1,2%, όσο και ο τίτλος της 3Ε, η οποία ακολουθεί ανοδική πορεία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της. Σημαντικά κέρδη, τέλος, κατέγραψε η μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία ενισχύθηκε κατά 3,62%.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.750,97 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,02%. Την άνοδο της αγοράς συντηρεί και η μετοχή του ΟΤΕ που κινείται σε θετικό έδαφος από την έναρξη των συναλλαγών ενώ έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης.

    ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

    Σταδιακή αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, εκ μέρους του επενδυτικού κοινού, προς την ελληνική Kεφαλαιαγορά, συνεπεία σειράς θετικών εξελίξεων στο εξωτερικό, αλλά και των βημάτων ενίσχυσης της αξιοπιστίας και της διαφάνειας στο εσωτερικό, διακρίνει ο πρόεδρος του XA κι αισιοδοξεί για καλύτερη συνέχεια.

    «Tον Aπρίλιο το ελληνικό Xρηματιστήριο είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη απόδοση στην Eυρώπη, ενώ στο ίδιο διάστημα, οι ενεργοί κωδικοί υπερτριπλασιάστηκαν», σχολίασε σε ερώτημα της «H» ο κ. Παναγιώτης Aλεξάκης.

    Aπό τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε χθες το πρωί, με αφορμή την Eτήσια Tακτική Γενική Συνέλευση του XKΘ, ο κ. Aλεξάκης εξήγησε ότι το ανοδικό ξέσπασμα του XA, το τελευταίο διάστημα, σχετίζεται με τέσσερις βασικούς λόγους, που αφορούν:

    α) Tη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων, τα οποία κατά τα επερχόμενα τρίμηνα θα ενισχυθούν περαιτέρω.

    β) Tην απάλειψη των κινδύνων που προοιωνίζονταν η αβεβαιότητα στο γεωπολιτικό πρόβλημα του Iράκ και ο φόβος για εκτίναξη στις διεθνής τιμές του πετρελαίου, αλλά και τη σταδιακή εξάλειψη των κρουσμάτων αξιοπιστίας σε μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού, ως αποτέλεσμα και των μέτρων που ελήφθησαν από τις κεφαλαιαγορές.

    γ) Tην αισιοδοξία που τροφοδοτούν τα ίχνη ανάκαμψης στις διεθνείς οικονομίες και επηρεάζουν θετικά τα χρηματιστήρια, καθώς τα τελευταία υπόκεινται στον ευρύτερο διεθνή οικονομικό κύκλο και

    δ) Tα πολλά βήματα που έγιναν από το XA και την Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς, για την ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας της αγοράς, σε συνάρτηση με τα μέτρα του κράτους, που με τους πρόσφατους νόμους του κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

    [09] ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΖΗΤΑ Ο ΟΜΙΛΟΣ ALTEC

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2003 (12:21 UTC+2)

    Tην επανεξέταση της απόφασης περί της επ' αόριστον αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιριών Altec και Microland Computers AEBE ζήτησαν με χθεσινή τους επιστολή προς το δ.σ. του Χ.Α. οι διοικήσεις των δύο εταιρειών.

    Η διοίκηση του Ομίλου Altec, με πολυσέλιδο υπόμνημα που απέστειλε χθες προς τις χρηματιστηριακές αρχές, επιχειρεί μια πλήρη αναφορά γύρω από τη θέση των δύο εταιριών του Ομίλου, τις επιχειρηματικές εξελίξεις και την οικονομική τους κατάσταση, επιδιώκοντας τη διαλεύκανση του τοπίου γύρω από τον Oμιλο και κατ' επέκταση την άρση της επιτήρησης των μετοχών των εταιριών του ομίλου.

    Στο υπόμνημά τους οι δύο εταιρίες αμφισβητούν τις διαπιστώσεις του ΣΔΟΕ περί εικονικών τιμολογίων, τονίζοντας παράλληλα ότι έχουν ήδη προσκομίσει προς τις φορολογικές αρχές όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τις ενστάσεις τους. Ειδικότερα οι δύο εταιρίες σημειώνουν ότι "οι συγκεκριμένες κατηγορίες, αν και παντελώς αβάσιμες, εμφανίζονταν να αποτυπώνουν τα συμπεράσματα του πραγματικού ελέγχου του ΣΔΟΕ, τη στιγμή κατά την οποία ακόμη και σήμερα δεν έχει συνταχθεί η απαιτούμενη προς τούτο "Eκθεση Ελέγχου"".

    Για τις συναλλαγές με την βελγική GENDOM η Αltec απαντά ότι τα τιμολόγια πώλησης προς την εν λόγω εταιρία δεν είναι εικονικά και σημειώνεται στο υπόμνημα ότι "η εν λόγω αστήριχτη κατηγορία είναι ενδεικτική των κενών του ελέγχου, καθόσον η συγκεκριμένη υπόνοια στηρίζεται στην αδυναμία των ελεγκτικών οργάνων να επαληθεύσουν, όχι μόνον την εμπορική ύπαρξη των συναλλαγών, αλλά και την ύπαρξη της ίδιας της βελγικής εταιρίας.

    Για την παράδοση υπηρεσιών στη Ρουμανία αναφέρεται ότι «όλα τα φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια), η βασιμότητα των οποίων αμφισβητείται από την ανακοίνωση, αφορούν ουσιαστικές εμπορικές συναλλαγές με πραγματικό εμπορικό και οικονομικό αντικείμενο. Aλλωστε, η εταιρία "Essco Commodities Inc." δεν είναι "offshore" εταιρία, αλλά έχει τη νόμιμη έδρα της στις ΗΠΑ και εμπίπτει πλήρως στον φορολογικό έλεγχο της Πολιτείας".

    Με τις απαντήσεις που εδόθησαν από πλευράς Altec μέσω του υπομνήματος, η διοίκηση θεωρεί ότι οι "βεβιασμένα ανακοινωθείσες κατηγορίες του πρόσφατου δελτίου Tύπου του ΣΔΟΕ και του υπ. Οικονομίας και Οικονομικών, για φορολογικές παραβάσεις των εταιριών του Ομίλου, είναι αβάσιμες".

    Παράλληλα, από τα στοιχεία του υπομνήματος προκύπτει, σύμφωνα πάντα με την Altec, ότι η διαδικασία διοικητικής και δικαστικής διευθέτησης μιας υποτιθέμενης φορολογικής διαφοράς εκτείνεται σε εξαιρετικά μακρό χρόνο, ενώ τα οικονομικά μεγέθη των εταιριών του Ομίλου Altec δεν επιτρέπουν, ακόμη και στη χειρότερη περίπτωση, αμφιβολίες για τη βιωσιμότητά τους.

    [10] ΠΕΝΤΑΩΡΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΤΜ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2003 (12:20 UTC+2)

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής, θα διακοπεί, αύριο Κυριακή, 18 Μαΐου 2003, για ένα πεντάωρο, από τις 5 έως τις 10 το πρωί, η λειτουργία του δικτύου ΑΤΜ και POS της Τράπεζας, λόγω αναβάθμισης των συστημάτων Εθνοδικτύου.

    [11] ΛΟΥΚΕΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑ «ΥΒΟΝΝΗ ΣΤΟΡΣ»

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2003 (11:16 UTC+2)

    Μετά την «Πάλκο», που ανακοίνωσε ότι μεταφέρει τις δραστηριότητές της στη Βουλγαρία, αφήνοντας στο δρόμο τους 500 εργαζόμενους που απασχολούσε στη χώρα μας, χθες πετάχθηκαν στον δρόμο άλλοι 160 εργαζόμενοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες, της εταιρείας καλλυντικών "Υβόννη Στορ".

    Η εταιρεία κατέθεσε χθες αίτηση πτώχευσης, η οποία θα εκδικασθεί την επόμενη εβοδομάδα από το Πρωτοδικείο. Σύμφωνα δε με τον δικηγόρο των εργαζομένων Ι. Σταμούλη, το αίτημα θα γίνει σίγουρα αποδεκτό, αφού η επιχείρηση εμφανίζεται να χρωστάει σχεδόν στους πάντες: δημόσιο, εφορία, προμηθευτές. Τούτο σημαίνει ότι θα κλείσουν πάραυτα και τα 13 καταστήματα "Υβόννη Στορ", με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς δουλειά 160 εργαζόμενοι, οι οποίοι μάλιστα παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από έναν μήνα.

    Τέσσερα καταστήματα της εταιρείας έβαλαν ήδη λουκέτο από χθες, ωστόσο οι εργαζόμενοι σε αυτά παραμένουν στις θέσεις τους, προκειμένου να μην κατηγορηθούν ότι αρνήθηκαν με κάποιον τρόπο να προσφέρουν εργασία. Δηλώνουν δε ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι τέλους, αρνούμενοι να πέσουν θύματα παιχνιδιών που παίζονται πίσω από την πλάτη τους. Αυτή η τελευταία παρατήρηση έχει να κάνει με τη φήμη ότι η "Υβόννη" έχει ήδη εξαγορασθεί από τον "Χόντο" και ότι κηρύσσει πτώχευση προκειμένου να ξεφορτωθεί το προσωπικό της. Μάλιστα, φημολογείται ότι η πτώχευσή της οφείλεται εν πολλοίς στις δαπανηρές διαφημιστικές εκστρατείες που έκανε προκειμένου να αντεπεξέλθει στον άκρατο ανταγωνισμό.

    Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα αλλεπάλληλα κρούσματα μαζικών απολύσεων έρχονται σε μια περίοδο που η ανεργία των γυναικών φτάνει το 16% (στις γυναίκες κάτω των 25 αγγίζει το 30%), όντας υπερδιπλάσια από εκείνη των ανδρών.

    [12] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟY ΣΥΜΒΟΥΛΟY ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΣ

    Λευκωσία, 17 Μαϊου 2003 (15:14 UTC+2)

    Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο Γενικός Σύμβουλος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ) Τζιν Ρωσσίδης χαρακτήρισε την στιγμή ευνοϊκή για θετική κίνηση προς την εξασφάλιση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    Στην επιστολή του, ο κ. Ρωσσίδης αναφέρθηκε στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ καθώς και στην αναξιοπιστία της Τουρκίας ως στρατηγικής συμμάχου των ΗΠΑ κατόπιν της άρνησης της να υποστηρίξει την αμερικανική κυβέρνηση εναντίον του Ιράκ.

    [13] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 17 Μαϊου 2003 (15:07 UTC+2)

    Τα "παιχνίδια" της Τουρκίας σε σχέση με τα λεγόμενα ''εμπάργκο'' και οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σχέση με τις εξαγωγές από τα κατεχόμενα, η ''μαύρη λίστα'' του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, οι δηλώσεις αξιωματούχου του ΔΗΣΥ για τις εσωκομματικές εκλογές και η ανάρρωση του τουρισμού από τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράκ, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλονται στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Περίεργα παιγνίδια για το 'εμπάργκο''' ότι η Τουρκία έχει βάλει ως στόχο της την άρση πάση θυσίας του λεγόμενου ''εμπάργκο'' κατά των κατεχομένων και δεν διστάζει μάλιστα να διοχετεύσει και ψευδείς ειδήσεις περί συμφωνίας με την Ελλάδα. Αλλού αναφέρει πως ακέφαλες θα αντιμετωπίσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές τη νέα εργατική αναταραχή στην εταιρεία, δεδομένης της προκήρυξης προειδοποιητικής εξάωρης στάσης εργασίας των υπαλλήλων για τις 26 Μαϊου και της καθυστέρησης από πλευράς κυβέρνησης να προχωρήσει σε διορισμό νέου προέδρου, μετά την παραίτηση του Χάρη Λοϊζίδη.

    ''Η Μάχη'' με κύριο θέμα ''Μέρες Φεβρουαρίου στον ΔΗΣΥ'' γράφει ότι ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι αν και δεν έχει καταλήξει ακόμα για την τελική επιλογή του προβληματίζεται για το αν θα παραμείνει στο εκλογικό παιχνίδι. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα σενάρια για τα επόμενα βήματα και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν Αθήνα και Λευκωσία μετά τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στο Κυπριακό, συζητήθηκαν χθες μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, σε τρίωρη συνάντηση τους.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Αν έρθουν θα χαθούν'' γράφει ότι στη συνέντευξη που έδωσε στον ''Π'' ο Ραούφ Ντενκτάς προειδοποιεί κυνικά ότι όσοι περιλαμβάνονται στη ''μαύρη λίστα'' και περάσουν στα κατεχόμενα, δεν θα επιστρέψουν. Ο Τ/Κ ηγέτης αναφέρει ότι το καθεστώς του γνωρίζει όλους όσοι εμπλέκονται σε εγκλήματα, όπως δηλώνει, εναντίον των Τ/Κ. Αλλού αναφέρει πως ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε χθες ότι το ΥΠΕΞ διερευνά τα θέματα που άπτονται της άσκησης της θρησκευτικής ελευθερίας και της κατάστασης των ναών στα κατεχόμενα, με αφορμή την εκδίωξη από το καθεστώς Ντενκτάς του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου από την εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη πόλη.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αναψε φωτιές ο Γκιουλ'' ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ εκμεταλλεύτηκε την ελληνοτουρκική φιλία και κάρφωσε μέσω των τουρκικών ΜΜΕ πισώπλατα τον Ελληνα ομόλογο του Γιώργο Παπανδρέου, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι συνομίλησε μαζί του για ''φόρμουλες'' και ότι αποφάσισαν να συνεργαστούν για την άρση του λεγόμενου ''εμπάργκο''. Αλλού γράφει ότι η διενέργεια αρχιεπισκοπικών εκλογών βρίσκεται ενόψει, δεδομένης της διακηρυχθείσας πρόθεσης του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου να προκηρύξει εκλογές το συντομότερο δυνατόν.

    ''O Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Χρυσή τομή μέσω του τ/κ επιμελητηρίου σε συνεννόηση με την κυβέρνηση'' γράφει ότι οι εξαγωγές από τα κατεχόμενα θα γίνονται μέσω του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ρύθμιση αυτή θα γίνει με την εξαγγελία των μέτρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Επίτροπο για θέματα διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόιγκεν στις 3 ή 4 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Αλλού γράφει ότι την επίταξη γυναικών από το Τμήμα Δασών για κατάσβεση πυρκαγιών που ξεσπούν στα δάση δίνει η Βουλή ώστε να υπάρχει εφαρμογή της αρχής της παροχής ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Καίνε την Αγκυρα'' γράφει ότι η τουρκική διπλωματία επιχειρεί με διάφορους τρόπους να δημιουργήσει εντυπώσεις και να αποπροσανατολίσει τη διεθνή κοινή γνώμη από την ουσία του Κυπριακού που είναι η συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του νησιού από τουρκικά στρατεύματα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην κοινή διακήρυξη του Δικοινοτικού Φόρουμ Νεολαίας το οποίο εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα έρθει η στιγμή που ο λαός της Κύπρου θα μπορεί να δουλεύει, να ζει και να παλεύει μαζί στα πλαίσια μιας κοινής προσπάθειας για να χτίσει το μέλλον των παιδιών του σε μιαν ομόσπονδη Κύπρο.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ο τουρισμός στον δρόμο της ανάρρωσης'' γράφει ότι ο αξιωματούχος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Μιχάλης Μεταξάς δήλωσε ότι ο τουριστικός τομέας φαίνεται να αναρρώνει από τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στο Ιράκ και από τις οικονομικές ζημιές που υπέστη από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, τον Σεπτέμβριο του 2001. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η κυβέρνηση απέρριψε χθες τους ισχυρισμούς του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι δήθεν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν ήταν ειλικρινής στην επιθυμία του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Το εβδομαδιαίο οικονομικό και πολιτικό φύλλο ''Νέος Τύπος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Ιδού οι ένοχοι'' αναφέρεται στους "πρωταίτιους" της κυπριακής ''φούσκας'' του 1999. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι βάση για αξιοποίηση των αγορών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής μπορεί σύντομα να καταστεί η Κύπρος για Ισπανούς επιχειρηματίες, ύστερα από εισήγηση του Πρεσβευτή της Ισπανίας Ιγνάσιο Γκαρσία Βαλτεκάσας Φερντάτεζ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα.

    [14] ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Λευκωσία, 17 Μαϊου 2003 (15:05 UTC+2)

    Έντονη κριτική για τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο άσκησε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κούλλης Μαυρονικόλας, τονίζοντας ότι οι πράξεις αυτές δεν συνάδουν με τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ.

    ''Αυτές οι προκλήσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι από την πλευρά της Τουρκίας και από την πλευρά της τουρκικής διακυβέρνησης δεν φαίνεται να παρουσιάζεται μια καινούργια πολιτική, η οποία να συνάδει με τις ανάγκες επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, αλλά κύρια και περισσότερα να συνάδει με την ευρωπαϊκή πορεία της ίδιας της Τουρκίας'', δήλωσε ο κ. Μαυρονικόλας κληθείς ύστερα από εκδήλωση στο ΓΕΕΦ να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

    Πρόσθεσε ότι οι τουρκικές προκλήσεις ''έρχονται σε μία περίοδο που κάθε άλλο θα ήθελε κάποιος να αναδείξει μια άσχημη σχέση μεταξύ των δύο γειτόνων''.

    [15] ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΝΕΑ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΟΤΕ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 17 Μαϊου 2003 (12:21 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε χθες στα Σκόπια η πρώτη δημόσια κλήση από το δεύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην πΓΔΜ, αυτό της MTS, θυγατρικής εταιρίας του ΟΤΕ στην πΓΔΜ.

    Την κλήση από το δίκτυο της MTS πραγματοποίησε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της πΓΔΜ, Μιλάιμ Αϊντίνι, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, παρουσία του διευθύνοντα συμβούλου της MTS, Νίκου Αυγερινού.

    Ο κ. Αϊντίνι χαιρέτισε την έναρξη της λειτουργίας του δικτύου της κινητής τηλεφωνίας του ΟΤΕ στην πΓΔΜ, αναφέροντας ότι η παρουσία της δεύτερης εταιρίας στον τομέα αυτό που ενεργοποιείται στη χώρα, θα λειτουργήσει θετικά προς την κατεύθυνση του υγιούς ανταγωνισμού, της καλύτερης προσφοράς υπηρεσιών και της μείωσης των τιμών στην κινητή τηλεφωνία.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αυγερινός γνωστοποίησε ότι το δίκτυο της MTS θα ξεκινήσει να λειτουργεί για το κοινό από τις αρχές του Ιουνίου, προσθέτοντας ότι όλες οι εργασίες για την έναρξή του βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο. Ο ΟΤΕ απέκτησε την άδεια για την εγκατάσταση δεύτερου δικτύου κινητής τηλεφωνίας στην πΓΔΜ τον Νοέμβριο του 2001, σε σχετικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε. Η άδεια αυτή ισχύει για 22 έτη.

    Η καθυστέρηση που εμφανίσθηκε στην έναρξη της λειτουργίας του δικτύου του στην πΓΔΜ οφείλεται σε μια σειρά θεσμικών προβλημάτων που εμφανίσθηκαν, τα οποία μόλις πρόσφατα επιλύθηκαν. Αυτή τη στιγμή απασχολεί 140 εργαζομένους από την πΓΔΜ, ενώ το επόμενο διάστημα ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στους 200. Η MTS θα αποτελέσει τον ανταγωνιστή, στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, της Mobimak, η οποία ανέπτυξε το δίκτυό της στην πΓΔΜ πριν από επτά χρόνια και έχει περίπου 400.000 συνδρομητές στη χώρα.

    Η Mobimak ανήκει στην ουγγρική Matav, η οποία είναι συμφερόντων της Ντόιτσε Τέλεκομ, και εκτός του δικτύου κινητής τηλεφωνίας στην πΓΔΜ, διαθέτει και την πλειοψηφία του μετοχικού πακέτου της σταθερής τηλεφωνίας στη χώρα, Μακ Τελ.

    [16] ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΙΡΑΚΙΝΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ !!

    Βουκουρέστι, 17 Μαϊου 2003 (12:16 UTC+2)

    Tρομοκρατικές επιθέσεις, που επρόκειτο να εξαπολύσουν Iρακινοί εναντίον δυτικών και ισραηλινών στόχων στη Pουμανία, κατά τη διάρκεια του πολέμου, κατόρθωσαν να αποτρέψουν οι Yπηρεσίες Πληροφοριών της χώρας.

    Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η ρουμανική Yπηρεσία Πληροφοριών ισχυρίζεται ότι, λίγους μήνες πριν από τον πόλεμο στο Iράκ, έλαβε πληροφορίες ότι Iρακινοί οργάνωναν τρομοκρατικές επιθέσεις σε ισραηλινούς και δυτικούς στόχους -επιθέσεις στις οποίες θα χορηγούνται εκτοξευτές ρουκετών AG-7, τους οποίους είχαν προμηθευτεί από τον επικεφαλής της αντικατασκοπίας στην ιρακινή πρεσβεία στο Bουκουρέστι.

    Oι ρουμανικές αρχές αντέδρασαν άμεσα, κηρύσσοντας 10 Iρακινούς διπλωμάτες και 31 ακόμα πολίτες «persona non grata», απελαύνοντάς τους και απαγορεύοντας σε άλλους να εισέλθουν στη Pουμανία.

    ΑΣΥΜΒΑΤΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

    Tότε, το Bουκουρέστι είχε κατηγορήσει τους Iρακινούς για «δραστηριότητες ασύμβατες με το αξίωμά τους». Oπως υποστηρίζει, πλέον, η Yπηρεσία Πληροφοριών, τα έγγραφα που ανακαλύφτηκαν, μετά τον πόλεμο, αποδεικνύουν περίτρανα τις πληροφορίες που είχαν λάβει προ μηνών.

    [17] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΠΑΟ ΜΕ 73-65

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2003 (20:51 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη πέτυχε ο Ολυμπιακός στο κλειστό του Κορυδαλλού. Επιβλήθηκε του ΠΑΟ με 73-65 στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ ανδρών και εξασφάλισε την τρίτη θέση της βαθμολογίας στην κανονική περίοδο.

    Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι από την αρχή, δικαιολογώντας -έτσι- τον χαρακτηρισμό, «παιχνίδι των αιωνίων αντιπάλων». Η κατάσταση ξεκαθάρισε μόνο στο τελευταίο δεκάλεπτο της αναμέτρησης, όταν η ομάδα του Λευτέρη Σούμποτιτς πήρε μια διαφορά πάνω των δέκα πόντων η οποία ήταν αδύνατον να καλυφθεί από τους «πράσινους». Καλύτερος παίκτης από τον Ολυμπιακό ήταν ο Χαρίσης που φάνηκε ιδιαίτερα στο τέλος και σημείωσε 26 πόντους, ενώ από τον ΠΑΟ ξεχώρισε ο Μπιούφορντ που πέτυχε 21 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 21-18, 39-40, 59-52, 73-65.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπουντούρης 7 (1), Χαρίσης 26 (3), Κατράνας, Μάρκοβιτς 12 (2), Γιαννουζάκος 6 (1), Μαντζάνας 2, Τζικάνοβιτς, Μοράλες, Τζόνσον 4, Ντε Μιγκέλ 16.

    ΠΑΟ: Αλβέρτης 3 (1), Καλαϊτζής, Παπαδόπουλος, Λάκοβιτς 17 (3), Φώτσης, Μπαλογιάννης 8 (2), Κουτλουάι 7, Μίντλετον 5, Τσαρτσαρής, ΜακΝτόναλντ 4, Μπιούφορντ 21 (1).

    [18] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2003 (20:40 UTC+2)

    Λιγότερο από μισή ώρα έμεινε για να ξεκινήσει ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Αρη στο γήπεδο της Τούμπας. Ηδη οι κερκίδες έχουν γεμίσει ασφυκτικά και περισσότεροι από 20.000 βρίσκονται στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση. Οι δύο ομάδες έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στον αγωνιστικό χώρο.

    Ο Αγγελος Αναστασιάδης θα ξεκινήσει με τους: Τοχούρογλου, Κουτσιόπουλο, Κουκιέλκα, Γιασεμή, Μάρκο, Καφέ, Αμπονσά, Οκκά, Γεωργιάδη και Εγκωμίτη.

    Ο Γιώργος Φοιρός επέλεξε για τον τελικό τους: Λαμπάκη, Κατσιαρό, Σελάντερ, Επαλέ, Διγκόζη, Παπαδόπουλο, Πανόπουλο, Ντεμπά, Κολτσίδα, Κνόπερ και Μόρις.

    [19] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2003 (20:32 UTC+2)

    Μόλις λίγες ώρες πριν τον τελικό η ΕΠΟ πραγματοποίησε εκδήλωση στην οποία πήραν μέρος οι αθλητικοί φορείς της πόλης, καθώς και οι βετεράνοι του ΠΑΟΚ και Αρη που μετείχαν στον τελικό το 1970. Συγκεκριμένα παρόντες ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, βουλευτές του Νομού Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας αθλητισμού, Νίκος Εξαρχος και οι διοικήσεις της ΕΠΟ και ΕΠΑΕ.

    «Πιστεύω ότι θα γίνει πολύ καλός τελικός με τις δύο ομάδες να προσφέρουν πλούσιο θέαμα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, ενώ ο γενικός γραμματέας αθλητισμού, Νίκος Εξαρχος μίλησε για την ανάγκη επιστροφής της οικογένειας στο γήπεδο. Για το κέρδος που πρέπει να αποκομίσει από τον τελικό του κυπέλλου η Θεσσαλονίκη μίλησε ο δήμαρχος της πόλης, για να ευχηθούν το καλύτερο και για τις δύο ομάδες- λίγο αργότερα- οι πρόεδροι του ΠΑΟΚ και του Αρη, Πέτρος Καλαφάτης και Νίκος Τσαρούχας αντίστοιχα.

    [20] Η ΑΡΣΕΝΑΛ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΓΓΛΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2003 (19:25 UTC+2)

    Το άρωμα του τελικού δεν ήταν αποκλειστικό προνόμιο της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Αγγλίας. Η Αρσεναλ, για ένατη φορά στην ιστορία της, πανηγύρισε την κατάκτηση του κυπέλλου, κερδίζοντας με 1-0 την Σαουθάμπτον που φιλοξενήθηκε στο «Μιλένιουμ» του Κάρντιφ. Το μοναδικό γκολ της συνάντηση σημείωσε ο Ρομπέρ Πιρές στο 38΄.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Γκράχαμ Μπάρμπερ.

    ΑΡΣΕΝΑΛ: Σίμαν, Λαουρέν, Κίον, Λούζνι, Κόουλ, Πιρές, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Πάρλουρ, Λιούνγκμπεργκ, Μπέργκαμπ (77΄ Βιλτόρ), Ανρί

    ΣΑΟΥΘΑΜΠΤΟΝ: Νιέμι (66΄ λ.τ. Τζόουνς), Μπάιρντ (86΄ Φερναντές), Λούντεκβαμ, Μίκαελ Σβένσον, Μπριτζ, Τέλφερ, Αντερς Σβένσον (75΄ Τέσεμ), Οουκλι, Μάρσντεν, Μπίτι, Ορμεροντ.

    [21] ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2003 (19:17 UTC+2)

    Μικροεπεισόδια έχουν δημιουργηθεί τόσο έξω, όσο και μέσα από το γήπεδο της Τούμπας, δύο περίπου ώρες πριν την έναρξη του τελικού μεταξύ των ομάδων του ΠΑΟΚ και του Αρη. Συγκεκριμένα μερίδα οπαδών του Αρη και κατά την πορεία τους από το γήπεδο Χαριλάου προς το γήπεδο που θα φιλοξενήσει τον τελικό, δημιούργησαν μικροζημιές στα γραφεία του ερασιτέχνη ΠΑΟΚ. Επίσης μερίδα οπαδών από την πλευρά του Αρη έσπασαν διαχωριστικό κιγκλίδωμα.

    Σημειώνεται ότι στο γήπεδο της Τούμπας υπάρχουν περίπου 2500 αστυνομικοί, ενώ τα μέτρα κατά την είσοδο των οπαδών στις κερκίδες είναι δρακόντεια.

    [22] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Ο SARS ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

    Πεκίνο, 17 Μαϊου 2003 (18:12 UTC+2)

    Ο εφιάλτης της άτυπης πνευμονίας συνεχίζεται στην Κίνα. Σήμερα υπήρξαν επτά νεκροί και 28 νέα κρούσματα, ενώ στο Χονγκ Κονγκ, όπου σύμφωνα με τον Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας η επιδημία έχει τεθεί υπό έλγχο, πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Νέο ρεκόρ κρουσμάτων υπήρξε στην Ταϊβάν, ενώ τα παρήγορα νέα ήρθαν από τη Σιγκαπούρη όπου τις τελευταίες ώρες δεν αναφέρθηκε κανένα νέο κρούσμα.

    Αυτό πάντως που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι ο μικρότερος από αυτόν που είχε καταγραφεί στις 20 Απριλίου. Το σύνολο των κρουσμάτων του SARS στην Κίνα ανέρχονται στα 5.209, ενώ οι νεκροί είναι 282 και τα ύποπτα περιστατικά αγγίζουν τα 2.132.

    Ωστόσο η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμήσει την πορεία της επιδημίας στην Κίνα.

    Από την άλλη το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα πως ο ιός του SARS προκάλεσε το θάνατο άλλων πέντε ανθρώπων και μόλυνε άλλους τέσσερις. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφθασε στα 1.710, ενώ ο αριθμός των νεκρών αγγίζει τους 243. Η ΠΟΥ αναφέρει ότι η άτυπη πνευμονία βρίσκεται υπό έλεγχο στο Χονγκ Κονγκ.

    Τα άσχημα νέα έρχονται από την Ταϊβάν όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι υπήρξε νέο ρεκόρ κρουσμάτων (34 σήμερα). Ετσι ο συνολικός απολογισμός των κρουσμάτων έφτασε τα 308, με 35 συνολικά νεκρούς.

    Τέλος αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια μιας ομάδας ασθενών και προσωπικού ενός νοσοκομείου της Σιγκαπούρης, για τους οποίους εκφράστηκαν αρχικά φόβοι ότι έπασχαν από άτυπη πνευμονία. Τελικά αποδείχθηκε πως έπασχαν από γρίπη.

    [23] ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 17 Μαϊου 2003 (17:38 UTC+2)

    Στο πορτοκαλί χρώμα αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, στη Γαλλία και την Κορσική

    Η αναβάθμιση στην ισχύουσα πολύχρωμη κλίμακα του συστήματος ασφάλειας ''Βιζιπιράτ'', ανακοινώθηκε επίσημα από το γραφείο του πρωθυπουργού της Γαλλίας, έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καζαμπλάνκα στον Μαρόκο.

    [24] 41 ΝΕΚΡΟΙ- 100 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ

    Καζαμπλάνκα, 17 Μαϊου 2003 (17:29 UTC+2)

    Στους 41 ανέρχονται οι νεκροί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καζαμπλάνκα, ενώ περισσότεροι από 100 είναι οι τραυματίες, πολλοί από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η νομαρχία της Καζαμπλάνκας

    [25] ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Λυών, 17 Μαϊου 2003 (14:31 UTC+2)

    Ένα από τα χειρότερα τροχαία δυστυχήματα στη Γαλλία, σημειώθηκε σήμερα το πρωί, όταν διώροφο τουριστικό λεωφορείο εξετράπη της πορείας του και ανετράπη στον αυτοκινητόδρομο Α6, βόρεια της πόλης Λυών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 29 Γερμανοί τουρίστες και να τραυματιστούν άλλοι 45, εκ των οποίων οι οκτώ σοβαρά.

    Οι περισσότεροι από τους συνολικά 74 επιβαίνοντες του λεωφορείου ήταν ηλικιωμένοι, οι οποίοι ταξίδευαν για διακοπές στην Ισπανία. Σύμφωνα δε με γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, οι επιβαίνοντες είχαν κερδίσει το ταξίδι σε λαχειοφόρο αγορά.

    Το ατύχημα σημειώθηκε στις 5 τα ξημερώματα τοπικής ώρας. Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος (ανήκε στην εταιρία Tiger Reisen με έδρα το Ανόβερο) όταν στην προσπάθειά του να κάνει προσπέραση ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα κι ενώ το οδόστρωμα ήταν βρεγμένο.

    Στο τόπο του ατυχήματος έσπευσαν αμέσως σωστικά συνεργεία, το έργο των οποίων υπήρξε εξαιρετικά δύσκολο. Η διαδικασία ανάσυρσης νεκρών διήρκεσε περισσότερες από 5 ώρες. Από τους τραυματίες, δεκαεννέα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και οι υπόλοιποι περιθάλπονται επιτόπου, ενώ πέντε επιβάτες είναι σώοι.

    Σημειώνεται ότι αυτό είναι το δεύτερο πολύνεκρο τροχαίο ατύχημα μέσα σε διάστημα δέκα ημερών. Την περασμένη Πέμπτη πάλι τουριστικό λεωφορείο γερμανικής εταιρίας, συγκρούστηκε, στην Ουγγαρία, με τρένο σε διάβαση, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 33 Γερμανοί τουρίστες.

    [26] ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΚΔΟΤΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2002

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2003 (22:04 UTC+2)

    Τιμητικά διπλώματα και αργυρά μετάλλια σε προσωπικότητες, που έχουν προσφέρει στον πολιτισμό (εκδότες, βιβλιοπώλες και άνθρωποι των γραμμάτων), απένειμε, για το έτος 2002, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών- Βιβλιοπωλών (Π.Ο.Ε.Β.), σε τελετή στην Παλαιά Βουλή, στην Αθήνα.

    Βραβεύτηκαν και τιμήθηκαν: ο τέως πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, οι Εκδόσεις

    Γκοβόστη και ο εκλιπών ιδρυτής τους Κώστας Γκοβόστης, ο εκλιπών εκδότης Κωνσταντίνος Κουλουφάκος και ο βιβλιοπώλης από το Αγρίνιο Παναγιώτης Μοσχονάς.

    Στην προσφορά του Γεωργίου Ράλλη στην πολιτική και τον πολιτισμό αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Β., Γιώργος Δαρδανός, κάνοντας λόγο για «ευπατρίδη πολιτικό».

    Σημειώνεται ότι ο Γεώργιος Ράλλης, εκτός από την πλούσια πολιτική δράση του

    (πολιτεύτηκε για πρώτη φορά το 1950 και εκλέχθηκε βουλευτής Αθηνών, διετέλεσε μεταξύ άλλων πρωθυπουργός Ελλάδος και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας), έχει γράψει και βιβλία όπως: «Η αλήθεια για τους Ελληνες πολιτικούς» (1971), «Η τεχνική της βίας» (1972), «Κοιτάζοντας πίσω» (1993), «Εις ώτα μη ακουόντων» (1995), «Το Ημερολόγιό μου, τον καιρό της δικτατορίας» (1997).

    Το βραβείο του κ. Ράλλη παρέλαβε από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Κώστα Γείτονα, ο συνεργάτης του Γιώργος Γκίκας, καθώς ο ίδιος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.

    Ο καθηγητής Χρήστος Αλεξίου παρουσίασε τις δραστηριότητες των Εκδόσεων Γκοβόστη, με ειδική αναφορά στον ιδρυτή τους Κώστα Γκοβόστη (1904- 1958). Το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε ήταν «Το Ονειρο Ενός Γελοίου» του Ντοστογιέφσκι, το 1926. Στο τέλος της Κατοχής στην Ελλάδα αρχίζει η πιο γόνιμη περίοδος του εκδοτικού οίκου. Ο Κώστας Γκοβόστης τολμά πράγματα, που αλλάζουν την εκδοτική ιστορία της Ελλάδος. Αρχίζει με το βιβλίο του Στέφαν Τσβάιχ, «Μαρία Αντουανέτα», το επόμενο βήμα είναι ο Ρομαίν Ρολλάν, ακολουθούν ο Ο' Νηλ, ο Ντοστογιέφσκι, αλλά και τα ελληνικά βιβλία «Φωτιά» του Δ. Χατζή και το «Συννεφιάζει» του Μενέλαου Λουντέμη.

    Ο Κώστας Γκοβόστης, μετά από ατέλειωτες συζητήσεις με τον Μ. Τριανταφυλλίδη,

    αποφασίζει τη δεκαετία του ΄50 να εφαρμόσει ένα δικό του ιδιότυπο μονοτονικό σύστημα. Εκδίδει το πρώτο μονοτονικό βιβλίο στην Ελλάδα από επαγγελματία εκδότη, «Το Παιδί μου δεν μεγάλωσε ποτέ» της Περλ Μπακ. Γίνεται σάλος: θερμόαιμοι απειλούν να σπάσουν τις βιτρίνες του βιβλιοπωλείου. Ωστόσο, καθιερώνεται και οι μονοτονικές εκδόσεις διαδέχονται η μία την άλλη.

    Το έργο του εκδότη συνεχίζουν τα παιδιά του και ο εγγονός του. Το βραβείο παρέλαβε ο γιος του, Γιάννης Γκοβόστης.

    Για τον Κωνσταντίνο Κουλουφάκο (1924- 1994), αντιστασιακό, εξόριστο στον Αη

    Στράτη, ιδρυτή του εκδοτικού οίκου ΔΙΟΓΕΝΗΣ, αλλά και υποψηφίου ευρωβουλευτή με το Κ.Κ.Ε. το 1982, μίλησε ο Δημήτρης Ραυτόπουλος, δημοσιογράφος, από τους πιο σημαντικούς μεταπολεμικούς κριτικούς λογοτεχνίας στην Ελλάδα. Την τιμητική διάκριση επέδωσε στον Πέτρο Κουλουφάκο, ο βουλευτής Ν.Δ. Κώστας Καρράς.

    Στην προσφορά του βιβλιοπώλη Παναγιώτη Μοσχονά αναφέρθηκε ο γνωστός για τον

    αγώνα του, για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στην Ελλάδα Μανώλης Γλέζος.

    Ιδιαίτερα συγκινημένος, ο βραβευθείς εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έλθουν καλύτερες ημέρες για το βιβλίο.

    Κ. Κούτρα


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 17 May 2003 - 18:13:54 UTC