Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-06-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ
  • [02] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • [03] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΗ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ
  • [04] ΠΓΔΜ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
  • [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΕ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ
  • [06] ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
  • [07] ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΑΘΗΝΩΝ -
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ
  • [09] ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ Ο Γ. ΔΡΥΣ
  • [10] ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 2% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟ ΜΑΪΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
  • [11] ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΚΑΙ ΚΕΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ NEWSPHONE HELLAS
  • [12] ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ Α΄ 3ΜΗΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ''ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ''
  • [13] ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΗΣ DATAMEDIA ΣΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ
  • [14] ΔΕΝ ΔΙΔΕΤΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • [15] ΣΧΟΛΙΟ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΤΟΥ ΑΚΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ KADEK ΑΠΟ ΛΙΣΤΑ
  • [16] ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΚΡ- CHP - ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟ GP
  • [17] ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΚΡ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [18] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΑΚΕΤΟ" ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ
  • [19] ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΘΕΡΜΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΣΤΟ
  • [20] ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ WORLD TOUR SWATCH ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
  • [21] ΣΤΙΒΟΣ: ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ ΞΑΝΘΟΥ, ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ ΚΑΙ ΙΑΚΩΒΑΚΗΣ
  • [22] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Η ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΤΟΥ ΡΟΛΑΝ ΓΚΑΡΟΣ
  • [23] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [24] ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ Ο ΛΑΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ
  • [25] ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΙΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΤΡΑΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 9.000 ΜΟΝΑΔΕΣ Ο DOW JONES
  • [27] ΠΑΟΥΕΛ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ
  • [29] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΡΑΚ-ΜΠΟΥΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [30] MOYΣΙΚΗ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ
  • [32] "ΤΖΑΖ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ" ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  • [33] Η ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ 300 ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ

    Εβιάν, 2 Ιουνίου 2003 (10:38 UTC+2)

    Ολα τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν συνεννόηση, επισήμανε ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρωθυπουργός της Ελλάδας, στο Εβιάν της Γαλλίας, στο περιθώριο της Συνόδου "G8", κι αυτό τόνισε είναι το συμπέρασμα του από τις επαφές με ξένους ηγέτες στην Αγία Πετρούπολη και τις συζητήσεις στο Εβιάν.

    Κάθε βήμα συνεννόησης είναι θετικό και από την πλευρά αυτή είναι θετική και η Σύνοδος "G8" με τη διερυμένη της σύνθεση, είπε. Παρά το γεγονός ότι ξεπεράστηκε η κρίση στο Ιράκ και μειώθηκαν δραστικά οι τιμές του πετρελαίου η έξοδος από την ύφεση παραμένει η πρώτη προτεραιότητα σε παγκόμιο επίπεδο και οι εκτιμήσεις λένε ότι θα υπάρξει βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας το β΄εξάμηνο του 2003. Στο σημείο αυτό ο κ. Σημίτης υπογράμμισε πως η έξοδος από την οικονομική ύφεση δεν είναι υπόθεση μόνο των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και της Ιαπωνίας, αλλά πρέπει να μπουν στο "παιγνίδι" και άλλες χώρες για να συντελέσουν κι αυτές.

    Στη Σύνοδο ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν ένα δισεκατομμύριο δολάρια και η Ε.Ε. ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την καταπολέμηση του AIDS.

    Η παροχή βοήθειας προς τις υπανάπτυκτες ή υπό ανάπτυξη χώρες απασχόλησε τη Σύνοδο και ο πρόεδρος της Βραζιλίας πρότεινε φορολόγηση των εξοπλισμών.

    Ο κ. Σημίτης είπε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της εκπαίδευσης, πέρα από τις ενισχύσεις που δίνονται για τις υποδομές.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου τόνισε πως στη Σύνοδο "G8" δεν επιχειρείται να γεφυρωθεί το ρήγμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. που δημιουργήθηκε εξαιτίας της στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράκ.

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι και ο προεδρεύων της Ε.Ε. Κώστας Σημίτης έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου στο Εβιάν.

    Ο ΡΟΜΑΝΟ ΠΡΟΝΤΙ Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, στην εισαγωγική παρέμβασή του, τόνισε μεταξύ άλλων:

    - Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν ευσταθεί η αντίληψη ότι η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας αποτελείται μόνον από τρεις χώρες, δηλαδή τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και την Ιαπωνία. Στη σημερινή συζήτηση διαπιστώθηκε ότι πρέπει να μπουν στο "παιχνίδι", κυρίως όσον αφορά τη μεγάλη υπόθεση της ανάπτυξης, και άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία.

    - Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη εξισορρόπησης των διεθνών εμπορικών σχέσεων.

    - Στόχος παραμένει να διατεθεί κάποτε το 0,7% του ΑΕΠ των ανεπτυγμένων χωρών ως βοήθεια προς τις υποανάπτυκτες και υπό ανάπτυξη χώρες. Σήμερα δεν διατίθεται ούτε το ήμισυ.

    - Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και βαρύτητα στα συστήματα παιδείας, διοίκησης και υγείας των χωρών αυτών. Ειδικά ως προς τον τομέα της υγείας πρέπει να διατεθούν πόροι και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την καταπολέμηση ασθενειών, όπως το AIDS, η φυματίωση και η ελονοσία που μαστίζουν τις υποανάπτυκτες χώρες.

    - Ο κ. Πρόντι, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε ότι βρισκόμαστε πολύ-πολύ μακριά από την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων.

    Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, στην εισαγωγική παρέμβασή του είπε τα εξής:

    «Η Σύνοδος των G8, των ανεπτυγμένων χωρών αποτελεί-όπως γνωρίζετε- έναν διακυβερνητικό θεσμό συνεργασίας των πλέον ανεπτυγμένων χωρών. Δεν υπόκειται αυτή η Σύνοδος σε νομικούς κανόνες, δεν υπάρχει καταστατικό. Ακολουθεί, όμως, κάποιες πρακτικές και ο κύριος σκοπός της είναι να εξετάζει τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας και τα ευρύτερα προβλήματα τα οποία παρουσιάζει η παγκόσμια κοινότητα.

    Τρία είναι τα κεφάλαια, τα οποία θα εξετάσουμε στη Σύνοδο αυτή:

    - Το πρώτο αφορά τις οικονομικές εξελίξεις, τα μακροοικονομικά μεγέθη, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη, τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. Ταυτόχρονα, όμως, θα συζητήσουμε για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για μια υπεύθυνη οικονομία της αγοράς που συνεπάγεται ακριβώς την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και τα θέματα του παγκόσμιου εμπορίου.

    - Το δεύτερο κεφάλαιο αφορά την αειφόρο ανάπτυξη και ιδίως τα θέματα χρεών των υποανάπτυκτων και υπό ανάπτυξη χωρών, αν δηλαδή θα μειωθούν τα χρέη τους, πώς οι αναπτυγμένες χώρες θα τους συμπαρασταθούν, αν θα χαριστούν τα χρέη. Θα συζητήσουμε ακόμη τις εξελίξεις στην Αφρική για να βοηθήσουμε τις αφρικανικές χώρες να μπορέσουν να προκόψουν και ιδιαίτερα κάποια θέματα που είναι σημαντικά γι΄αυτές, αλλά και για τις υποανάπτυκτες χώρες το θέμα των υδάτινων πόρων και των ασθενειών, όπως το AIDS.

    - Το τρίτο κεφάλαιο είναι τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα της παγκόσμιας κοινότητας, τα οποία θα συζητηθούν στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών. Θέματα όπως είναι το Ιράκ, η προσπάθεια για τη Μέση Ανατολή, η τρομοκρατία, και άλλα του επιπέδου αυτού.

    Θέλω να σταθώ σε ορισμένα από τα θέματα που προανέφερα, κυρίως σε θέματα οικονομικής φύσεως, αλλά και άλλα:

    - Πρώτα απ΄όλα στο οικονομικό: Παρά το γεγονός ότι η κρίση στο Ιράκ ξεπεράστηκε και οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν -και έπεσαν δραστικά- η έξοδος από την ύφεση και η ανάκαμψη σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει πρώτη προτεραιότητα. Εχει προβλεφθεί ότι θα υπάρξει ανάκαμψη, αλλά θέλουμε να διαπιστώσουμε πώς μπορεί να γίνει αυτό και ιδίως πώς θα βοηθηθεί η ανάκαμψη. Και όπως ακούσατε από τον κ. Πρόντι, πρέπει να εντάξουμε και άλλους στο "παιχνίδι". Δεν φτάνουν μονάχα οι τρεις μεγάλοι πόλοι (ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ιαπωνία) να πετύχουν την ανάκαμψη, πρέπει να συντελέσουν και άλλοι.

    - Το δεύτερο είναι όσον αφορά το θέμα της αειφόρου ανάπτυξης ότι πρέπει να συντελέσουμε όλοι στον περιορισμό των διαφορών και οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες ακόμη ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες αφ΄ενός και τις υποανάπτυκτες και υπό ανάπτυξη χώρες αφ΄ετέρου και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα: Και όσον αφορά το επίπεδο των εισοδημάτων, αλλά ιδίως όσον αφορά το επίπεδο της ανάπτυξης.

    Και αυτό που ακούστηκε σήμερα στη συζήτηση είναι ότι "μας λέτε εσείς οι αναπτυγμένες χώρες να έχουμε καλύτερη διοίκηση, καλύτερη αξιοποίηση των πόρων, λιγότερη διαφθορά. Αυτά, όμως, προϋποθέτουν παιδεία και επίπεδο διοίκησης που δεν έρχονται από τη μια μέρα στην άλλη". Επομένως, το ερώτημα που τίθεται είναι: Πώς θα το πετύχουμε αυτό;

    - Και όσον αφορά τα θέματα υγείας, πολύ σωστά τονίστηκε ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας είναι στα χέρια των εταιρειών των ανεπτυγμένων χωρών. Αν οι τιμές των φαρμάκων αυτών είναι πολύ υψηλές, ποτέ δεν θα καταφέρουμε να καταπολεμήσουμε αυτές τις ασθένειες, όπως είναι το AIDS. Κατά συνέπεια, πρέπει να δούμε πώς θα υπάρχουν φτηνά φάρμακα στις μη ανεπτυγμένες χώρες.

    Η σημερινή συζήτηση ήταν μια συζήτηση γενικά για την ανάπτυξη, για τη σχέση του ανεπτυγμένου και μη ανεπτυγμένου κόσμου.

    Από τις παρεμβάσεις των ηγετών που έλαβαν μέρος, θα ήθελα να αναφερθώ σε εκείνη του Προέδρου της Βραζιλίας, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη φορολόγησης των εξοπλισμών, κάτι που αναφέρθηκε και από τον κ. Πρόντι στην τοποθέτησή του.

    Αξιοσημείωτες ήταν και οι τοποθετήσεις πολλών χωρών για τα θέματα των ασθενειών στην Αφρική.

    Εγώ τόνισα στη δική μου παρέμβαση την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση. Γιατί, πολλές φορές, ιδίως οι διεθνείς οργανισμοί θέλουν να χρηματοδοτήσουν υποδομές και πολύ σωστά (όπως αυτοκινητόδρομους), αλλά δεν επαρκούν μονάχα οι υποδομές αυτές. Χρειάζεται κυρίως η παιδεία. Γι΄αυτό και στους στόχους που έχουν τεθεί για τη δεκαετία του 2000 είναι η βελτίωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις υποανάπτυκτες και υπό ανάπτυξη χώρες. Εγώ μάλιστα θα προσέθετα ότι πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή σε ένα γενικότερο επίπεδο στις χώρες αυτές. Δηλαδή σε όλα τα επίπεδα πρέπει οι άνθρωποι να μάθουν να χειρίζονται τα μέσα τα οποία τους δίνουν. Και αυτό είπε και ο Πρόεδρος της Αφρικής "αν δεν μας βοηθήσετε για την παιδεία, τότε αυτά που μας δίνετε δεν έχουν χρησιμότητα".

    - Θέλω να κάνω και μία διαπίστωση: Χθες, όπως γνωρίζετε, πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης- Ρωσίας. Συνάντησα τις τελευταίες τέσσερις μέρες τους ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας: Από τους Προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Κίνας, μέχρι τον Πρωθυπουργό της Ινδίας και πολλούς άλλους.

    - Το συμπέρασμα από τις συναντήσεις αυτές είναι ότι όλα τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν συνεννόηση. Η ύφεση στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ δεν επηρεάζει μόνο τις χώρες αυτές, επηρεάζει όλους. Αρα, πρέπει να δούμε με τις χώρες αυτές τι γίνεται. Όπως και για να φέρω ένα παράδειγμα των συζητήσεων αυτών, η καλλιέργεια της παπαρούνας στο Αφγανιστάν δεν είναι ένα θέμα μόνο του Αφγανιστάν, αλλά έχει αυξήσει σε τεράστιο βαθμό την προσφορά ναρκωτικών στην παγκόσμια κοινότητα. Αρα, είναι θέμα όλων των χωρών τι θα γίνει στο Αφγανιστάν και πώς θα υποκαταστήσουν αυτή την καλλιέργεια από άλλες καλλιέργειες.

    - Κάθε βήμα συνεννόησης είναι θετικό και η Σύνοδος του G8 με διευρυμένη σύνθεση από την άποψη αυτή είναι θετική, γιατί συνεισφέρει στο να αντιμετωπίσουμε μαζί τα διάφορα προβλήματα.

    Αυτά από πλευράς μου, είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

    ΣΤ.ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΕΡΡΩΝ): Κύριε Πρόεδρε, σας άκουσα με προσοχή και βγάζω ένα συμπέρασμα: Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας προχωράει την ταυτόχρονη παγκοσμιοποίηση της κοινωνίας. Δεν οδηγεί αυτό σε κάποιο αδιέξοδο; Δεν είναι αυτά τα προβλήματα απόρροια μιας στενής οικονομικής θεώρησης των εξελίξεων;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι εξελίξεις καθορίζονται από οικονομικές πορείες. Εμείς έχουμε υποχρέωση να ελέγξουμε αυτές τις οικονομικές πορείες, τις οικονομικές εξελίξεις. Και τις ελέγχουμε βέβαια με ιδεολογία, με θεσμούς, με πολιτική. Η παγκοσμιοποίηση είναι κάτι το οποίο προχωρεί λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας, λόγω των κινήσεων των κεφαλαίων, αλλά εμείς δεν πρέπει απλώς να δεχόμαστε, πρέπει να ελέγχουμε. Αυτή είναι η διαφορά μας με πολλούς άλλους. Η αγορά είναι ένα μέσο, δεν είναι το στοιχείο το οποίο πρέπει να κυριαρχήσει.

    Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ (ΤΑ ΝΕΑ): Κύριε Πρόεδρε, ακούγοντας εσάς και τον κ. Πρόντι έχω την αίσθηση ότι όλα αυτά που γίνονται, εδώ στο Εβιάν, δεν έχουν πολλές διαφορές με ό,τι έχει συζητηθεί στο παρελθόν σε ανάλογες συναντήσεις. Δηλαδή, γίνεται μία καταγραφή των προβλημάτων, αλλά δεν υπάρχουν σοβαρές λύσεις, όπως αυτό που αναφέρατε της εκπαίδευσης. Θά ήθελα το σχόλιό σας.

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ, όπως ακούσατε στην τοποθέτησή μου, διαπίστωσα ότι δεν έχουν γίνει αρκετά πράγματα. Και θα συμφωνήσω μαζί σας ότι πολλές φορές υπάρχει μια επανάληψη των προβλημάτων, χωρίς να δίνονται πραγματικές λύσεις. Ομως, θα αδικούσα και τις συναντήσεις αυτές, αν έλεγα ότι γίνονται χωρίς αποτέλεσμα. Θα σας φέρω το παράδειγμα της σημερινής συζήτησης, σχετικά με το AIDS. Ο κ. Μπους επανέλαβε την υπόσχεση την οποία έχει αναλάβει, να δώσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την καταπολέμηση του AIDS και η Ευρωπαϊκή Ενωση απάντησε ότι θα δώσει και αυτή τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ και στην πραγματικότητα θα δώσει περισσότερα.

    Τ. ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΝΕΤ): Κύριε Πρόεδρε, είπατε σωστά ότι η συνάντηση του Εβιάν δεν είναι ευρωαμερικανική. Ωστόσο...

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επειδή κάποιες εφημερίδες έγραψαν ότι εδώ θα τα ξαναβρούν οι Ευρωπαίοι με τους Αμερικάνους, θέλω να σας πω ότι αυτό είναι μια πολύ στενή θεώρηση. Πρώτα από όλα, δεν είναι μόνον οι Ευρωπαίοι. Είναι και οι Ιάπωνες, ήταν και ο Πρόεδρος της Κίνας σήμερα εδώ. Στο σημείο αυτό πρέπει να σας πω ότι είχα συνομιλίες με τον κ. Λούλα, τον Πρόεδρο της Βραζιλίας, είχα συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον κ. Μουμπάρακ, για το Παλαιστινιακό και επίσης είχα συνομιλίες με το Γ.Γ. του ΟΗΕ, τον κ. Ανάν για το Κυπριακό. Είναι, λοιπόν, αυτός εδώ ένας χώρος όπου γίνεται μια ευρύτερη συζήτηση.

    Τ. ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ... η Ε.Ε. προσδοκά μέσα από τέτοιες συζητήσεις όπως η Σύνοδος του Εβιάν, εκτός από τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα, ότι θα κλείσει το ρήγμα που είχε αναπτυχθεί λόγω του Ιράκ. Αν, δηλαδή...

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, το ρήγμα-εντός ή εκτός εισαγωγικών- που λέτε, προκύπτει σε σχέση με διαφορετικές αντιλήψεις για το ρόλο του ΝΑΤΟ, σχετικά με τις διατλαντικές σχέσεις, σε σχέση με την αυτονομία ή όχι της Ε.Ε. και δεν ξεπερνιέται από μια τέτοια συνάντηση, αν υπάρχει. Ομως, τέτοιες συναντήσεις βοηθούν για να υπάρχει μία ύφεση στις εντάσεις.

    Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, να συνεχίσω λίγο την ερώτηση και να σας ρωτήσω αλλιώς, όχι σε πολιτικό επίπεδο. Επειδή όλο αυτό το διάστημα αυτή η ψυχρότητα επηρέαζε τις σχέσεις της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, εκτιμάτε εσείς και από την τοποθέτηση του κ. Μπους και από την τοποθέτηση του κ. Σιράκ ότι από αυτήν εδώ τη συνάντηση θα προκύψει ένα αισιόδοξο μήνυμα για την οικονομία;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρώτα από όλα, επειδή είχα και με τον κ. Μπους μια συζήτηση στη Ρωσία και παραβρέθηκα και στις συζητήσεις του κ. Μπους με τους άλλους ηγέτες, δεν είδα κανένα κλίμα αντιπαλότητας ή εχθρότητας. Ηταν ένα πολύ φιλικό κλίμα, όπως είπε προηγουμένως και ο κ. Πρόντι. Τώρα, όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία όλες οι εκτιμήσεις είναι ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2003 θα υπάρχει μια βελτίωση.

    Π. ΖΗΛΟΣ (Η ΧΩΡΑ): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ρωτήσω το εξής: Η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να αναδειχθεί και μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο Αμερικής και Ευρώπης από τη στιγμή που έχουν διαφορετική πολιτική στο δολάριο. Το δολάριο έχει μια συγκεκριμένη πολιτική και νομίζω ότι αύριο θα πρέπει να το κουβεντιάσετε.

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν πρόκειται να συζητήσουμε αύριο για το δολάριο και δεν συμφωνώ μαζί σας. Οι ΗΠΑ είχαν πάντα μια πολιτική για το δολάριο. Η Ε.Ε. έχει για το ευρώ, η Γερμανία παλιά για το μάρκο, η οποία ήταν αντίθετη με τη γαλλική πολιτική κ.ο.κ. Δεν πρέπει να έχουμε όλοι την ίδια νομισματική πολιτική. Η νομισματική πολιτική μπορεί να είναι ανταγωνιστική-και μερικές φορές είναι- βοηθάει ή δεν βοηθάει την ανάπτυξη, σπρώχνει στη μια κατεύθυνση ή στην άλλη...

    Π. ΖΗΛΟΣ: Ομως τις εξαγωγές της Ευρώπης τις πλήττει.

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από την άλλη μεριά όμως η Ευρώπη έχει συγκεντρώσει αρκετά κεφάλαια. Το υποτιμάτε αυτό; Υποτιμάτε το γεγονός ότι οι Τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν επιβεβαιώσει, για να το εκφράσω έτσι, μια κατανομή των αποθεμάτων τους, όπου το 44% είναι ευρώ, το 49% το έχουν ήδη σε δολάρια και το 44% δεν το έχουν και γι` αυτό θα αγοράσουν επομένως δολάρια; Εσείς δεν είστε ικανοποιημένος όταν έχετε ένα νόμισμα που όλες οι Τράπεζες στον κόσμο το έχουν στα αποθέματά τους; Δεν είναι σταθερότητα αυτή;

    [02] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2003 (16:55 UTC+2)

    Εντυπωσιακή άνοδος σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη τιμών να τερματίζει καταγράφοντας εντυπωσιακά κέρδη της τάξης του 3,59%, ''σκαρφαλώνοντας'' στις 1.768,85 μονάδες, δεχόμενος ευεργετικές επιδράσεις και από το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές. Το επενδυτικό ενδιαφέρον των επενδυτών, εστιάστηκε κυρίως στα "βαριά χαρτιά", ενώ σε ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι κάτοχοι μετοχών του κλάδου των διυλιστηρίων.

    Ενδοσυνεδριακά ο γενικός δείκτης τιμών στην ελληνική κεφαλαιαγορά κινήθηκε στην περιοχή μεταξύ των 1.725,26 και 1.770,05 μονάδων, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στο ποσό των 134,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2.780.652,00 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε μεγάλα πακέτα.

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του Χ.Α. οι 311 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι μόλις 29 πτωτικών και 38 αμετάβλητων.

    Κέρδη άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης. Μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips (4,69%), συνεπεία των ισχυρών τοποθετήσεων στις τράπεζες (5,20%) και τις τηλεπικοινωνίες (4,64%).

    Η μετοχή του ΟΤΕ ΑΕ σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο κατά 8,74%, ενώ μεταξύ των μετοχών που πλαισιώνουν τον τραπεζικό κλάδο, ξεχώρισαν η Τράπεζα Αττικής (11,43%), η Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος (7,79%), η Τράπεζα Πειραιώς (6,67%) και η Alpha Bank (5,45%).

    Ο δείκτης FTSE/ASE 140 ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 4,20%, ο Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης κατά 3,94% και ο σαραντάρης της μέσης κατά 2,27%.

    Μεταξύ των 20 κλαδικών δεικτών, μόνο αυτός των διυλιστηρίων διέγραψε πτωτική τροχιά (2,87%), συνεπεία των ισχυρών πιέσεων στη μετοχή της Πετρόλα (-11,27%), ενώ στα ΕΛΠΕ η πτώση ήταν της τάξης του 1,66%.

    Αισθητή άνοδο, άνω των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες της κλωστοϋφαντουργίας (6,16%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (5,68%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (4,91%), των ασφαλειών (4,81%), της πληροφορικής (4,43%) και των επενδύσεων (4,14%).

    Κατά 3,85% ενισχύθηκε ο δείκτης της παράλληλης αγοράς, κατά 3,73% του χονδρικού εμπορίου, κατά 3,61% των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων, κατά 3,37% των συμμετοχών, κατά 3,19% των τροφίμων και ποτών και κατά 3% των βασικών μετάλλων.

    Ανοδική ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του 2,34% σημείωσε ο δείκτης του λιανικού εμπορίου, κατά 2,32% ενισχύθηκε ο κλάδος των κατασκευαστικών, κατά 2,25% των βιομηχανιών, ενώ αυτός της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας κατέγραψε τα μικρότερα κέρδη (1,28%).

    Ε.Α.

    [03] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΗ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2003 (16:38 UTC+2)

    «Οι μάσκες έπεσαν, οι πολιτικοί ατζέντηδες των ποικιλώνυμων συμφερόντων, δεν μπορεί να συμπεριφέρονται ως κήνσορες υπέρ της διαφάνειας. Αποδείχθηκε ότι είναι βουτηγμένοι στη διαπλοκή». Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας σχολιάζοντας τη στάση της Ν.Δ. για θέματα διαπλοκής.

    Συγκεκριμένα ο κ. Πρωτόπαπας άσκησε κριτική στη Ν.Δ. για τη στάση της επισημαίνοντας πως την ίδια ώρα που στελέχη της μιλούν και αναθεματίζουν τη διαπλοκή διατηρούν σταθερές και ανάρμοστες σχέσεις μαζί της. Η κυβέρνηση, συμπλήρωσε, δεν θα αφήσει να συνεχιστεί μια πορεία λάσπης, όπως αυτή που εμφανίστηκε τους τελευταίους μήνες στη χώρα, η απάντηση θα είναι πολύ σκληρή. Είναι ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ας μην κλαυθμυρίζουν οι της Ν.Δ. Ο λαός καταλαβαίνει πολλά και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε πως οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται πάντοτε με δημόσιο διαγωνισμό, δεν υπάρχουν απευθείας αναθέσεις και τόνισε πως η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την πολιτική κατεύθυνση υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών. «Θα ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, όπως έχει εξαγγείλει ο υπουργός Οικονομίας. Από εκεί και πέρα εάν η Ν.Δ. θέλει να τρέχει από πίσω ασθμαίνουσα, δικαίωμά της», είπε χαρακτηριστικά.

    Τέλος, όσον αφορά τη συμφωνία συγχώνευσης ΕΛΠΕ ΠΕΤΡΟΛΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως πρόκειται για μια συγκεκριμένη στρατηγική συμμαχία που κατοχυρώνει τη θέση των εργαζομένων, που αποδεικνύει το δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας και που της επιτρέπει να διαδραματίσει ευρωπαϊκό ρόλο.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [04] ΠΓΔΜ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

    Σκόπια, 2 Ιουνίου 2003 (14:46 UTC+2)

    Με την υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος ολοκληρώθηκε στην Οχρίδα η σύνοδος κορυφής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στην οποία πήραν μέρος οι πρόεδροι της ΠΓΔΜ, της Κροατίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Σερβίας-Μαυροβουνίου και της Αλβανίας.

    Στο κοινό ανακοινωθέν οι πέντε χώρες διατυπώνουν την προσδοκία η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης να στείλει ηχηρό μήνυμα για το ευρωπαϊκό μέλλον τους. «Ελπίζουμε ότι η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης θα στείλει ηχηρό πολιτικό μήνυμα προς τις χώρες-μέλη και τους λαούς της Κοινότητας ότι η Ε.Ε., ως κοινότητα αξιών βασισμένων στην δημοκρατία, στην επικράτηση του νόμου, στον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, επιθυμεί κοινό ευρωπαϊκό μέλλον για όλες τις χώρες-μέλη της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης και ότι η Ευρώπη θα είναι πραγματικά ενωμένη μόνο όταν οι χώρες της περιοχής αυτής θα γίνουν αναπόσπαστο τμήμα της» τονίζεται στο ανακοινωθέν.

    Οι πρόεδροι των πέντε χωρών τόνισαν ότι η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει μία εξαιρετική ευκαιρία για ενίσχυση των προσπαθειών για προώθηση της ευρωπαϊκής ένταξης που καταβάλλει η Ε.Ε. και οι χώρες της διαδικασίας σταθεροποίησης και ένταξης. «Η Ελληνική Προεδρία έδωσε στην περιοχή μας μία εξαιρετική ενθάρρυνση ως προς αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνοντας κυρίως την ανάγκη εκπόνησης εντός καλού προγράμματος για την πιο εντατική συνεργασία με τις χώρες της διαδικασίας σταθεροποίησης και ένταξης.Είμαστε ενθαρρυμένοι σε μεγάλο βαθμό από την πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης να επικεντρωθεί στις δυνατότητες για εφαρμογή της πολιτικής της συνοχής και ανάπτυξης της περιοχής» επισημάνεται στο ανακοινωθέν.

    Ε.Π.

    [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΕ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2003 (20:58 UTC+2)

    «Λόγια πολλά και για την ταμπακιέρα τίποτα», τόνισε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας στη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

    «Οι αντιπερισπασμοί που επιχειρεί ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας δεν πείθουν. Η σχέση της Ν.Δ. με τη διαπλοκή είναι και ορατή και σταθερή και ανάρμοστη», υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [06] ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2003 (20:48 UTC+2)

    «Ακόμη και οι πέτρες σ' αυτόν τον τόπο γνωρίζουν ποιον στηρίζουν τα συμφέροντα. Ποιος έχει αναγορεύσει - και μάλιστα με θεσμικό μανδύα - εργολάβους και προμηθευτές σε μονοπωλιακούς συνεταίρους του Δημοσίου και συνδιαχειριστές της εξουσίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Θόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας στα σχόλια του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη στάση της Ν.Δ. στη συμφωνία συγχώνευσης ΕΛ.ΠΕ. Petrola.

    Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η λάσπη και το ΠΑΣΟΚ ταυτίζονται. Ταυτίστηκαν, μάλιστα, σε πρόσφατη απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε:

    Η πραγματικότητα είναι ότι, επί Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Κώστα Σημίτη, κάποιοι λίγοι, που τους βλέπουμε να αποκαλύπτονται σιγά-σιγά, θησαύρισαν σε βάρος των πολλών στο μεγάλο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.

    Οι Ελληνες πολίτες και, κυρίως, αυτοί που καταστράφηκαν στο σκάνδαλο αυτό, ρωτάνε στις τσέπες ποιών κατέληξαν τα περίπου τριάντα τρισ. δρχ. που χάθηκαν», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου.

    «Αντί ο Υπουργός Τύπου να αναλώνεται σε έπεα πτερόεντα, οφείλει εδώ και τώρα να μας πει: Δέχεται η Κυβέρνηση, ή όχι, τη νέα πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για το μεγάλο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου;

    Ηδη, έχουν αρνηθεί μια φορά. Θα έχουν το θάρρος σήμερα να συναινέσουν στην αποκάλυψη της αλήθειας ή θα προσπαθήσουν να την κουκουλώσουν και πάλι;

    Σήμερα το απόγευμα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κ. Πρ. Παυλόπουλος καταθέτει αίτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα ερευνήσει το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Η Κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.

    [07] ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος εναντίον οκτώ διαδηλωτών για τα αδικήματα της παρακώλυσης συγκοινωνιών και αντίστασης κατά της αρχής άσκησε ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας.

    Οι συλληφθέντες μαζί με άλλους κατοίκους της περιοχής Καπανδριτίου και Πολυδενδρίου απέκλεισαν χθες την Εθνική Οδό στο ύψος του Καπανδριτίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιλογή θέσεων στην περιοχή τους για τη δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.

    Οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις διμοιρίες των ΜΑΤ, που προσπάθησαν με τις ασπίδες να τους εμποδίσουν και ξέσπασαν επεισόδια

    Ανάμεσα στους οκτώ είναι και ο Αθανάσιος Σαρκίρης, κοινοτάρχης Πολυδενδρίου, και ο αντιπρόεδρος της κοινότητας Καπανδριτίου Δημητρης Βελτανιώτης. Οι οκτώ συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι και για την υπόθεσή τους έλαβαν ρητή δικάσιμο.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Τα μέλη της Επιτροπής Τιμής και Μνήμης για τον Αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη δέχθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημερώθηκε από τα μέλη της Επιτροπής για τις εκδηλώσεις που οργανώνονται για τα 40 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και συνεχάρη την Επιτροπή για την πρωτοβουλία της να τιμηθεί ο Ελληνας βουλευτής ως πρωτοπόρος του Παγκόσμιου Ειρηνιστικού Κινήματος.

    Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκ μέρους της Επιτροπής ο Ευάγγελος Μαχαίρας, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ο Κώστας Παπαναγιώτου, πρόεδρος της ΚΕΑΔΕΑ, ο Γεώργιος Δολιανίτης, γενικός διευθυντής της ΚΕΑΔΕΑ, ο Μιχάλης Περιστεράκης, πρόεδρος της ΑΚΕ, η Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Κίνησης Ιατρών κατά των Πυρηνικών, ο Γιάννης Στρατής, από την ειρηνιστική οργάνωση "Πολίτες του Κόσμου", ο Χρήστος Σαβάκης, συνδικαλιστής και ο Ευάγγελος Καζάν, ηθοποιός.

    [09] ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ Ο Γ. ΔΡΥΣ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2003 (20:13 UTC+2)

    Στο Στρασβούργο μεταβαίνει αύριο ο υπουργός Γεωργίας και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας - Αλιείας της Ε.Ε. Γιώργος Δρυς, προκειμένου να παραστεί στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Το Κοινοβούλιο συγκαλείται προκειμένου να εκδώσει γνωμοδότηση επί των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής.

    Στη διάρκεια της συνεδρίασης, θα μιλήσουν οι εισηγητές του Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Γεωργίας Φραντς Φίσλερ.

    [10] ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 2% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟ ΜΑΪΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2003 (20:59 UTC+2)

    Κάτω από το επίπεδο του 2% διολίσθησε τον Μάιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη και διαμορφώθηκε στο 1,9%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat.

    Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων, στελέχη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), διατύπωναν την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε κάτω από το επίπεδο του 2% προς το τέλος του έτους.

    Σημειώνεται ότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της ΕΚΤ, προκειμένου να αποφασίσουν το τι μέλλει γενέσθαι με τα ευρωπαϊκά επιτόκια.

    [11] ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΚΑΙ ΚΕΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ NEWSPHONE HELLAS

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Θετική τροχιά διέγραψαν στο πρώτο τρίμηνο του 2003 τα οικονομικά μεγέθη της Newsphone Hellas με τον κύκλο εργασιών της να σκαρφαλώνει στο ποσό των 4.147.294,74 ευρώ, έναντι 3.191.765,98 ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, σημειώνοντας ανοδική ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του 29,94%

    Τα κέρδη προ φόρων στο συγκεκριμένο διάστημα, ενισχύθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 13,17% και έφθασαν σε 1.030.066,11 ευρώ.

    Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εταιρίας, αυξήθηκε κατά 13,86% και διαμορφώθηκε σε 4.286.949,96 ευρώ και τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας, έφτασαν στο ποσό των 1.021.572,04 ευρώ, ενισχυμένα κατά 12,36%.

    [12] ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ Α΄ 3ΜΗΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ''ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ''

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 99,56% εμφάνισαν στο πρώτο τρίμηνο του 2003 οι πωλήσεις της μητρικής Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, φθάνοντας στο ποσό των 2.189.467,04 ευρώ, έναντι 1.097.149,00 ευρώ στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Τα κέρδη προ φόρων της μητρικής εταιρίας ενισχύθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 51,89% και έφθασαν σε 204.027,80 ευρώ, έναντι του πρώτου τριμήνου του 2002.

    Σε ενοποιημένο επίπεδο, οι πωλήσεις της εταιρίας ενισχύθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 97,73%, στα 2.169.396,75 ευρώ και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 252.017,46 ευρώ, από 182.121,35 ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2002.

    [13] ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΗΣ DATAMEDIA ΣΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Πτώση σημείωσαν οι πωλήσεις της Datamedia στο πρώτο τρίμηνο του 2003, τόσο σε ενοποιημένο επίπεδο, όσο και μητρικής εταιρίας, ενώ στον αντίποδα η επιχείρηση πέτυχε να περιορίσει σημαντικά της ζημίας της.

    Ειδικότερα, οι ενοποιημένες πωλήσεις της Datamedia στο πρώτο τρίμηνο του 2003 υποχώρησαν σε ποσοστό της τάξης του 11,81% και ανήλθαν στο ποσό των 6.021,0 χιλ. ευρώ, έναντι 6.826,7 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2002. Οι πωλήσεις της μητρικής εταιρίας σημείωσαν πτώση στο συγκεκριμένο διάστημα, σε ποσοστό της τάξης του 39,29%, φθάνοντας σε 2.077,3 χιλ. ευρώ.

    Το μικτό περιθώριο κέρδους σε ενοποιημένη βάση αυξήθηκε από 38,40% σε 40,86%, ενώ σε εταιρικό υποχώρησε σε 17,915 από 24,46%.

    Τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων και μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας, έφθασαν στο ποσό των 76,2 χιλ. ευρώ, έναντι ζημίας ύψους 209,4 χιλ. ευρώ. Σε επίπεδο μητρικής εταιρίας, η ζημία που εμφάνισε η εταιρία περιορίστηκε στο ποσό των 84,2 χιλ. ευρώ, από 272,5 χιλ. ευρώ στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    [14] ΔΕΝ ΔΙΔΕΤΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Καμία παράταση δεν πρόκειται να δοθεί για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Φωτιάδης.

    Η παραλαβή των φορολογικών δηλώσεων ολοκληρώθηκε σήμερα και ο κ. Φωτιάδης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την διαδικασία υποβολής τους, αφού όπως είπε δεν υπήρξαν ούτε ουρές, ούτε προβλήματα.

    Σημειώνεται ότι 150.000 φορολογούμενοι επέλεξαν την αποστολή των δηλώσεών τους μέσω του συστήματος Taxisnet, η ισχύς του οποίου δωδεκαπλασιάστηκε φέτος, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, τα λάθη στις δηλώσεις περιορίστηκαν στο μισό, σε σχέση με πέρυσι.

    Επισημαίνεται δε ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ήδη εκκαθαρίσει σχεδόν το 50% των συνολικών δηλώσεων και εκτιμάται ότι έως το τέλος Ιουλίου θα έχει εκκαθαριστεί περισσότερο από το 80% των δηλώσεων.

    Ε.Α.

    [15] ΣΧΟΛΙΟ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΤΟΥ ΑΚΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ KADEK ΑΠΟ ΛΙΣΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

    Αγκυρα, 2 Ιουνίου 2003 (18:57 UTC+2)

    Μετά τον γενικό επιτελάρχη του τουρκικού Στρατού, στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ, ο οποίος επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) γιατί δεν συμπεριέλαβε στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις το KADEK, και ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Σαλίχ Καπουσούζ, κάλεσε την Ενωση να συμπεριλάβει το KADEK στη λίστα.

    Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του ΑΚΡ τόνισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες που καταβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση- να συμπεριληφθεί δηλαδή το KADEK στη λίστα της ΕΕ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις ανά τον κόσμο- τονίζοντας, ωστόσο, πως αυτή μόνο η κίνηση δεν είναι αρκετή, καθώς θα πρέπει να αυξηθεί η ποινή για όσους σχετίζονται με τέτοιου είδους οργανώσεις.

    [16] ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΚΡ- CHP - ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟ GP

    Αγκυρα, 2 Ιουνίου 2003 (18:50 UTC+2)

    Σημαντική πτώση της δημοτικότητας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και του δεύτερου σε δύναμη Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), αλλά και εντυπωσιακή άνοδο του Νέου Κόμματος (GP) δείχνουν τα στοιχεία δημοσκόπησης του Κέντρου Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών και Ανάπτυξης Στρατηγικών (SESAR), που διεξήχθη σε 55νομούς της Τουρκίας από 1-3 Μαΐου, με δείγμα 2.600 ατόμων.

    Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της Vatan, δείχνει το ΑΚΡ να έχει υποχωρήσει στο 28,13% της προτίμησης του εκλογικού σώματος (σε σχέση με το 34,28% των ψήφων που είχε λάβει στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου), το CHP στο 14,95% (σε σχέση με το 19,39%), ενώ το GP (Νέο Κόμμα / Ουζάν) να σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο φθάνοντας στο 16,07% (σε σχέση με το 7,25%), το δε DYP να βρίσκεται, επίσης, σε ανοδική τροχιά, φθάνοντας το 10,38% (σε σχέση με το 9,54%).

    Όσον αφορά δε στα υπόλοιπα κόμματα πάντα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση τα ποσοστά που συγκεντρώνουν είναι: MHP (Μπαχτσελί) 2,94%, ANAP (Οζντεμίρ) 2,46%, SP (Ερμπακάν) 0,55% και DSP (Ετζεβίτ) 0,50%.

    Τέλος, το 25,43% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί τον Πρωθυπουργό Ερντογάν ως τον ''ηγέτη ο οποίος θα λύσει τα προβλήματα της Τουρκίας'' (το 19,20% τον αρχηγό του GP, Τζεμ Ουζάν), το δε 14,38% των ερωτηθέντων θεωρεί ως τον πιο πετυχημένο Υπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κεμάλ Ουνακιτάν (ακολουθεί με 11,40% ο Τ/ΥΠΕΞ Γκιουλ).

    [17] ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΚΡ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 2 Ιουνίου 2003 (18:42 UTC+2)

    Αγωγή κατά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ετοιμάζεται να καταθέσει ο νέος Αρχιεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Νουρί Όκ, προσθέτοντας νέα τεκμήρια στο σχετικό φάκελο που έχει παραλάβει από τον προκάτοχό του Σαμπίχ Κανάντογλου, σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Aksam.

    Αναλυτικότερα, στο δημοσίευμα σημειώνονται:

    Αν και στα πλαίσια της εναρμόνισης με την Ε.Ε. έχει καταστεί δυσκολότερη η απαγόρευση της λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων και για τη λήψη σχετικής απόφασης απαιτείται τώρα ως ελάχιστη πλειοψηφία 7 έναντι 4 ψήφων, σύμφωνα με τα παρασκήνια βρίσκεται επί θύραις κατάθεση αγωγής κατά του AKP στο Συνταγματικό Δικαστήριο, με το αίτημα απαγόρευσης της λειτουργίας του ή επιβολή ποινής επίπληξης.

    Στα τελευταία τεκμήρια βαρύνει η εμφάνιση της συζύγου του Προέδρου του Κοινοβουλίου σε επίσημες εκδηλώσεις, με 'μαντίλα' και η οργάνωση επίδειξης μόδας ενδυμασιών, συμφώνων με τις επιταγές της θρησκείας, στον 'Κρατικό Ξενώνα', υπό την αιγίδα της, η κρίση που δημιουργήθηκε σχετικά με τη δεξίωση της 23ης Απριλίου στο Κοινοβούλιο καθώς και η εμφάνιση της συζύγου του Υπουργού Επικρατείας, Αλί Μπαμπατζάν, σε επίσημες επίσης εκδηλώσεις.

    Η ένταση η οποία έχει μειωθεί χάρη στην πρόσφατη ενημέρωση του Τύπου από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγό Οζκιόκ, θα αυξηθεί εκ νέου με την προσφυγή του Αρχιεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

    Βάση της αγωγής θα αποτελέσει η ²παραβίαση της αρχής του 'Σεκουλαρισμού' (διαχωρισμός Κράτους-Θρησκείας) με τη χρησιμοποίηση της 'μαντίλας' για πολιτικούς σκοπούς².

    [18] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΑΚΕΤΟ" ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

    Αγκυρα, 2 Ιουνίου 2003 (18:36 UTC+2)

    Εκτός του «πακέτου» νομικών ρυθμίσεων για εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) μένει η τροποποίηση του Οικιστικού Νόμου, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας ευκτήριων οίκων σε πολυκατοικίες, τόνισε, μιλώντας, χθες, στο πρόγραμμα Pazar Panorama, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιουλ.

    Ο κ. Γκιουλ σημείωσε ακόμη ότι η συγκεκριμένη τροποποίηση συμπεριλαμβανόταν στην αρχική μορφή του «πακέτου», που είχε συνταχθεί από τεχνοκράτες καθώς και ότι αυτή η ρύθμιση προωθήθηκε μετά από σχετικό αίτημα των 10.000 ξένων που διαμένουν μόνιμα στην Αττάλεια.

    Απαντώντας στο ερώτημα εάν προβλέπεται πραγματοποίηση συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) με ειδική ημερησία διάταξη την Ε.Ε., αφού τόνισε ότι δεν προβλέπεται τέτοια συνεδρίαση, πρόσθεσε:

    «Στο ΣΕΑ συζητούνται τα σημαντικά θέματα της χώρας και επί του προκειμένου είναι φυσιολογικό να συζητηθεί εκεί ένα τόσο σημαντικό θέμα. Όμως, μία από τις βασικότερες αρχές της Ε.Ε. στην οποία η Ένωση αποδίδει μεγάλη σημασία είναι η διακυβέρνηση μιας χώρας από πολιτικούς και γι' αυτό το λόγο δεν πρέπει να ρίπτεται σκιά στον τρόπο της διακυβέρνησης της Τουρκίας από πολιτικούς. Βέβαια, το θέμα έχει συζητηθεί και θα ξανασυζητηθεί στο ΣΕΑ και οι εισηγήσεις του θα ληφθούν οπωσδήποτε υπόψη, αλλά είναι εσφαλμένες οι απόψεις όπως ²θα χορηγηθεί άδεια από το ΣΕΑ² ή ²απόφαση θα ληφθεί στο ΣΕΑ²».

    [19] ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΘΕΡΜΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Λευκωσπία, 2 Ιουνίου 2003 (17:49 UTC+2)

    Η πολιτική της Τουρκίας θα πρέπει να καταδικαστεί και αυτό αναμένουμε, όχι μόνο από τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και από την ίδια την Αμερική και τους εκπροσώπους της, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας Κούλης Μαυρονικόλας.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με την υπουργό Αμυνας της Χιλής Michele Bachelet, και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι 'ο κίνδυνος πρόκλησης θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο είναι πραγματικός', ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως ''δεν πρέπει να αναζωπυρώνουμε την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ WORLD TOUR SWATCH ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Σε ρυθμούς μπιτς βόλεϊ κινείται εδώ και περίπου ένα μήνα η Ρόδος, που είναι πανέτοιμη να γίνει το επίκεντρο των εξελίξεων στην άμμο. Σε δεκάδες σημεία έχουν αναρτηθεί πανό και διαφημιστικές πινακίδες για τα τουρνουά του World Tour SWATCH 2003 ανδρών και γυναικών που θα διεξαχθούν τις επόμενες μέρες στην πλατεία δημαρχείου.

    Το κεντρικό γήπεδο που θα φιλοξενηθούν οι αγώνες του παγκοσμίου σιρκουί είναι έτοιμο από την περασμένη εβδομάδα ενώ οι εκπρόσωποι της FIVB που επισκέφθηκαν το «σμαραγδένιο» νησί κατά περιόδους για να επιθεωρήσουν τις ετοιμασίες, έμειναν πολύ ικανοποιημένοι από την πορεία των εργασιών και εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι οι διοργανώσεις θα είναι άρτιες.

    Εξάλλου 1-2 Ιουνίου διεξήχθη και το πανδωδεκανησιακό τουρνουά μπιτς βόλεϊ το οποίο αποτέλεσε ουσιαστικά την πρόβα τζενεράλε για τους επίσημους αγώνες. Στο νησί των Ιπποτών βρίσκονται εδώ και μέρες οι εθνικές ομάδες των ανδρών οι οποίες συνέχισαν την προετοιμασία τους, όπως και οι αποστολές της Ισπανίας και της Βουλγαρίας.

    [21] ΣΤΙΒΟΣ: ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ ΞΑΝΘΟΥ, ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ ΚΑΙ ΙΑΚΩΒΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Στο διεθνές μίτινγκ στίβου του Μιλάνου το οποίο θα διεξαχθεί αύριο θα συμμετάσχουν ένας Ελληνας αθλητής και δύο αθλήτριες. Πρόκειται για τη Νίκη Ξάνθου στο μήκος, την Μαρία Πρωτόπαππα στα 3.000μ και τον Περικλή Ιακωβάκη στα 400μ εμπόδια.

    [22] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Η ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΤΟΥ ΡΟΛΑΝ ΓΚΑΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2003 (20:25 UTC+2)

    Δεν τα κατάφερε και αυτή την φορά η Λένα Δανιηλίδου, η οποία έμεινε εκτός προημιτελικών στο διπλό γυναικών του Ρολάν Γκαρός. Η Ελληνίδα τενίστρια έχοντας συμπαίκτρια την Ιταλίδα Ρίτα Γκράντε, σε αγώνα για τον 3ο γύρο που γίνεται στο Παρίσι, ηττήθηκαν με 6-2, 6-0 από το δίδυμο των Κιμ Κλάιστερς (Βέλγιο)-Αϊ Σουγκιγιάμα (Ιαπωνία) και αποκλείστηκαν.

    Ο Βασίλης Μαζαράκης δεν κατάφερε να προκριθεί στους «4» του τουρνουά 25.000 δολαρίων στο Τορίνο, καθώς ηττήθηκε από τον Ισπανό Ναβάρο με 2-6, 6-3, 7-5.

    Εξαιρετική εμφάνιση στο Σατελάιτ της Βουλγαρίας πραγματοποίησε ο Λευτέρης Αλεξίου, ο οποίος κατετάγη δεύτερος.

    [23] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2003 (19:06 UTC+2)

    Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε η σημερινή απογευματινή προπόνηση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός προπόνησε τους διεθνείς για περίπου δύο ώρες με ασκήσεις τακτικής, σουτ και εσωτερικό διπλό.

    Συγκρατημένα αισιόδοξος είναι ο Στέλιος Γιαννακόπουλος για τα δύο παιχνίδια του προκριματικού ομίλου του Euro 2004 που έχει μπροστά της η Εθνική. Ο μεσοεπιθετικός, της Μπόλτον τόνισε: «Τα παιχνίδια είναι κρίσιμα και αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Προετοιμαζόμαστε σωστά και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στην Ισπανία, πράγμα το οποίο πιστεύω ότι μπορούμε να καταφέρουμε. Ωστόσο, ό,τι κι αν συμβεί στη Σαραγόσα, το ματς-κλειδί είναι αυτό με την Ουκρανία και πρέπει να τα δώσουμε όλα για να το κερδίσουμε. Η προετοιμασία πηγαίνει πολύ καλά».

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μέχρι πρότινος συμπαίκτης του Γιαννακόπουλου στον Ολυμπιακό, ο Λάμπρος Χούτος, ο οποίος τόνισε: «Τα δύο παιχνίδια είναι κρίσιμα, κάτι που έχουμε καταλάβει όλοι μας και γι΄ αυτό προετοιμαζόμαστε με όρεξη. Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μαζευτήκαμε αρκετές μέρες πριν το πρώτο ματς, αυτό με την Ισπανία, για το οποίο πιστεύω πως έχουμε τύχη. Η εθνική είναι πολύ καλή ομάδα και θα παλέψει για κάτι καλό στη Σαραγόσα. Το σίγουρο είναι ότι δε θα πάμε σαν. . . πρόβατα επί σφαγή. Αν καταφέρουμε να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα στην Ισπανία, θα πάμε με άλλον αέρα στο παιχνίδι με την Ουκρανία. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά».

    [24] ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ Ο ΛΑΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2003 (18:26 UTC+2)

    Ο μάνατζερ του Βασίλη Λάκη, Σπύρος Σιούγγαρης, μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ για τη παραμονή του στην ομάδα της ΑΕΚ: «Έχουμε συμφωνήσει με την ΑΕΚ. Απομένουν μόνο οι υπογραφές. Η ΑΕΚ πρέπει να εκλέξει το νέο διοικητικό συμβούλιο και μετά να υπογράψουμε το νέο συμβόλαιο», τόνισε ο Σπύρος Σιούγγαρης, ενώ αναφερόμενος στις οικονομικές απολαβές που θα έχει ο ποδοσφαιριστής τόνισε: "Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Καλύτερα, θα ήταν όταν υπογράψουμε, αν θέλει η ΑΕΚ, με ανακοίνωσή της, να κάνει γνωστό, τα χρήματα που θα λάβει, ο Βασίλης. Άλλωστε, ποτέ εμείς δεν θέσαμε οικονομικό θέμα. Η ΑΕΚ είχε πολλά προβλήματα που τώρα φαίνεται ότι έχουν λυθεί. Ο Βασίλης πάντα έλεγε ήθελε να μείνει στην ΑΕΚ. Τώρα ο Βασίλης νιώθει καλά, γιατί πραγματοποιήθηκε η επιθυμία του. Πρέπει να πω ότι είναι σημαντικό, όταν ένας ποδοσφαιριστής θέλει να μείνει στην ομάδα που παίζει, να βρεθεί μια μέση λύση και να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές».

    Ο μάνατζερ του Βασίλη Λάκη μίλησε και για τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς: «Φυσικά παίζει ρόλο η παραμονή του Μπάγιεβιτς στην ομάδα. Ο Βασίλης θέλει να έχει προπονητή τον Μπάγιεβιτς. Δεν είναι μόνο άποψη του Βασίλη, αλλά και άλλων ποδοσφαιριστών», είπε ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον του Ολυμπιακού: «Με τον Ολυμπιακό δεν συζητήσαμε για οικονομικά θέματα. Απλά, από τον Ολυμπιακό είχε τονισθεί το ενδιαφέρον για τον Λάκη. Αν μιλάγαμε, για χρήματα, δεν θα ήταν σωστό. Δεν ξέρω πως ήρθαν στην δημοσιότητα τα νούμερα. Αν θέλαμε να παίρναμε πολλά χρήματα, θα πηγαίναμε στο εξωτερικό, που είχαμε καλές προτάσεις. Με τον Παναθηναϊκό, δεν είχαμε νεώτερη επαφή. Είχαμε μιλήσει πριν από καιρό, αλλά τις τελευταίες μέρες όχι».

    [25] ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΙΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΤΡΑΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 2 Ιουνίου 2003 (20:37 UTC+2)

    Ο Αμερικανός διοικητής στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει στα τέλη Ιουνίου η στρατολόγηση ατόμων που θα στελεχώσουν το νέο στρατό του Ιράκ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Σήμερα διαδήλωσαν έξω από το γενικό στρατηγείο της νέας διοίκησης της χώρας στρατιώτες, που ζητούν να προσληφθούν και αυτοί στο νέο στρατό και να πληρωθούν για τις μέχρι τώρα υπηρεσίες τους.

    [26] ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 9.000 ΜΟΝΑΔΕΣ Ο DOW JONES

    Νέα Υόρκη, 2 Ιουνίου 2003 (19:58 UTC+2)

    Μία ανάσα πριν τις 9.000 μονάδες, βρίσκεται το χρηματιστήριο της νέας Υόρκης, καθώς ο δείκτης Dow Jones, σημειώνει και σήμερα άνοδο και γύρω στις 8 το βράδυ ώρα Ελλάδος, βρισκόταν στις 8.890,01 μονάδες, κερδίζοντας 129,75 μονάδες ή ποσοστό 1,47%. Ενώ κάποια στιγμή, είχε φτάσει στις 8.998,45 μονάδες.

    Η μεγαλύτερη της αναμενόμενης ανάκαμψη του δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ και η ισχυροποίηση του δολαρίου, δίνουν νέα ώθηση στο αμερικανικό χρηματιστήριο, συμπαρασύροντας στην άνοδο και τα άλλα χρηματιστήρια του κόσμου.

    Ανοδικά, κινείται και ο δείκτης Nasdag των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, που κερδίζει 19,83 μονάδες η ποσοστό 1,24% και έφτασε στις 1.615,74 μονάδες.

    [27] ΠΑΟΥΕΛ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 2 Ιουνίου 2003 (19:32 UTC+2)

    Την πεποίθηση του ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν είχε στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ που βρίσκεται καθ οδόν προς την Μέση Ανατολή για να συμμετάσχει στην τριμερή σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Ιορδανία, μετέδωσε το ΒΒC.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ανυπαρξίας, τουλάχιστον έως τώρα, όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, ο κ. Πάουελ υπογράμμισε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας διαθέτουν ατράνταχτα στοιχεία για την ύπαρξη αυτών των όπλων και την ενδεχόμενη χρήση τους από την έκπτωτη κυβέρνηση του Ιράκ.

    " Είναι ζήτημα χρόνου η ανεύρεση τους" τόνισε ο αμερικανός αξιωματούχος.

    Την απουσία όπλων μαζικής καταστροφής επικαλούνται και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και τον κατηγορούν ότι συμμετείχε σε ένα παράνομο πόλεμο με κατασκευασμένα αποδεικτικά στοιχεία. Αναμένεται μάλιστα σκληρή μάχη για το συγκεκριμένο θέμα, στην καθιερωμένη Ώρα του Πρωθυπουργού την Τετάρτη.

    Ακόμα και το συντηρητικό κόμμα που στήριξε τον κ. Μπλερ στο θέμα του πολέμου δηλώνει πως θα αναθεωρήσει την στάση του σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση δεν διέθετε επαρκή στοιχεία για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

    Πάντως, ο ίδιος ο Μπλερ υπεραμύνθηκε της απόφασης του να εισβάλει στο Ιράκ, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το καθεστώς του Σαντάμ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής και κάλεσε τον βρετανικό λαό να δώσει πίστωση χρόνου για να βρεθούν οι αποδείξεις.

    «Υπομονή»

    «Γνωρίζω πολλές από τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί μετά τις συνεντεύξεις με πολλούς επιστήμονες. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν ακόμη δει το φως της δημοσιότητας. Θα τις καταγράψουμε πρώτα όλες και μετά θα τις παρουσιάσουμε. Πρέπει να έχετε υπομονή», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

    Την ίδια στιγμή όμως, η Κλερ Σορτ επισημαίνει ότι έχει διαβάσει όλες τις αναφορές των μυστικών υπηρεσιών για το Ιράκ και δεν διέθεταν τίποτα για τον ισχυρισμό ότι το Ιράκ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής σε 45 μόνο λεπτά.

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, έσπευσε αμέσως να διαψεύσει τις δηλώσεις της κ. Σορτ.

    «Λυπάμαι που η κα. Σορτ έχει καταλήξει σε τέτοια συμπεράσματα, αλλά πρέπει να πω ότι κάνει λάθος γιατί σε αυτές τις αναφορές υπάρχουν στοιχεία εναντίον του καθεστώτος του Σαντάμ σε κάθε σελίδα», υπογράμμισε ο Στρο.

    Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση διαψεύδει τους ισχυρισμούς εφημερίδας ότι τόσο ο κ. Στρο όσο και ο Αμερικανός ομόλογός του, Κόλιν Πάουελ, εξέφρασαν πρόσφατα αμφιβολίες για το οπλοστάσιο του Ιράκ.

    [28] ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ

    Λονδίνο, 2 Ιουνίου 2003 (18:52 UTC+2)

    Τα ίχνη τεσσάρων αμερικανών στρατιωτών και τουλάχιστον τριών πολιτών που επέβαιναν σε δύο μικρές βάρκες χάθηκαν στη θαλάσσια περιοχή Σατ αλ Αρλαμπ στον Κόλπο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του 5ου στόλου, κατευθύνονταν προς το ιρακινό λιμάνι Φάου για να παραλάβουν ιρακινούς εργάτες πετρελαιοπηγών.

    [29] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΡΑΚ-ΜΠΟΥΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Εβιάν, 2 Ιουνίου 2003 (18:45 UTC+2)

    Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, θα βρίσκεται το προσεχές φθινόπωρο στις ΗΠΑ όπου και θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζορτζ Μπους, σε μια νέα προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων των δυο χωρών, μετά από την έντονη διαφωνία τους σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Η απόφαση ελήφθη και ανακοινώθηκε μετά από την πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών στην πόλη Εβιάν της Γαλλίας, όπου γίνεται η σύνοδος της G8, σύμφωνα με το Ρόυτερς.

    [30] MOYΣΙΚΗ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2003 (18:35 UTC+2)

    Συνεχίζονται για δεύτερη χρονιά οι εκδηλώσεις με τίτλο «Μουσική στις γειτονιές της πόλης», που στοχεύουν να φέρουν την τέχνη και τον πολιτισμό στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης κάνοντας πράξη το σύνθημα του Δήμου «Όλη η πόλη μια παρέα».

    Από την αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε ότι έχουν προγραμματιστεί 10 συναυλίες, με έναρξη μεθαύριο (Τετάρτη) στο Πάρκο Μπότσαρη, οι οποίες θα έχουν παραδοσιακό, έντεχνο και λαϊκό ρεπερτόριο.

    Συμμετέχουν ο Νίκος Αβαγιανός , η Ανθή Τασιούλη με τις ορχήστρες τους και η Δέσποινα Φιλίππου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

    -Την Τετάρτη 4 Ιουνίου, στις 21.00, στο Πάρκο Μπότσαρη

    -Την Παρασκευή 6 Ιουνίου, στις 21.00, στην Πλατεία Μοριχόβου

    -Την Παρασκευή 13 Ιουνίου, στις 21.00,στην Πλατεία Αρχαίας Αγοράς

    -Την Δευτέρα 16 Ιουνίου, στις 21.00, στην Πλατεία Αγίας Τριάδος

    -Την Πέμπτη 19, στις 21.00, στην Πλατεία Χαριλάου

    -Την Τρίτη 24 Ιουνίου, στις 21.00, στην Πλατεία Κρήτης

    -Την Πέμπτη 3 Ιουλίου, στις 21.00, στην Πλατεία Ναυαρίνου

    -Την Δευτέρα 7 Ιουλίου, στις 21.00, στην Πλατεία Αγίας Κυριακής

    -Την Τρίτη 15 Ιουλίου, στις 21.00, στην Πλατεία Γαλοπούλου

    -Την Πέμπτη 17 Ιουλίου, στις 21.00, στην Πλατεία Αγίας Μαρίνας

    [31] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2003 (18:32 UTC+2)

    Εγκαινιάζεται την Τετάρτη το απόγευμα στον 5ο όροφο του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, η έκθεση έργων μαθητών ζωγραφικής του Πνευματικού Κέντρου και των Τμημάτων Ζωγραφικής και Αγιογραφίας του Νεανικού Σταυροδρομίου της Διεύθυνσης Νεολαίας - Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2003.

    [32] "ΤΖΑΖ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ" ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2003 (14:04 UTC+2)

    «Τζαζ ιστορίες και ανησυχίες» έγραψε ο γνωστός συγγραφέας, συνθέτης, πιανίστας και μουσικός παραγωγός Σάκης Παπαδημητρίου. Πρόκειται για ένα βιβλίο με κείμενα από την εκπομπή «Η παγκοσμιότητα της τζαζ» την οποία ο Σάκης Παπαδημητρίου , επιμελείται εδώ και χρόνια για το ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Απόπειρα» και τον 9.58 FM της ΕΡΤ3.

    Η ιστορική πορεία της τζαζ, η κοινωνική της σημασία, οι αισθητικές αξίες, τα διαφορετικά στιλ της μουσικής και οι προσωπικότητες της τζαζ είναι μερικά μόνο από τα θέματα που απασχολούν τον Παπαδημητρίου στα 25 και πλέον χρόνια που μεταγγίζει στο ραδιόφωνο και στο μεγάλο ραδιοφωνικό κοινό την ευαισθησία και της γνώσεις του γύρω από τα θέματα της τζαζ μουσικής. Οι στιγμές από τη μουσική ιστορία της Θεσσαλονίκης, το άνοιγμα της τζαζ σε άλλα είδη τέχνης, όπως στον κινηματογράφο, το θέατρο, τη φωτογραφία, τη λογοτεχνία κλπ, οι πραγματικές αλλά και οι ουτοπικές πλευρές της τον απασχολούν στις συγγραφικές του επιδόσεις.

         

    [33] Η ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ 300 ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2003 (13:36 UTC+2)

    Η Αγία Πετρούπολη γιορτάζει τα 300 της χρόνια και στη Θεσσαλονίκη με μία σειρά παραστάσεων του Κρατικού Ακαδημαϊκού Θεάτρου Μπαλέτου Αγίας Πετρούπολης με το έργο «Choreographic Miniatures" που θα δοθούν από αύριο έως τις 5 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η χορογραφία της παράστασης είναι του L.Jakobson, ενώ στο πρώτο μέρος με θέμα το «Γαμήλιο Εμβατήριο» η μουσική είναι του D. Shostakovich ,στο δεύτερο με θέμα εμπνευσμένο από τα γλυπτά του Rodin η μουσική είναι του A. Khachaturyan ενώ στο τρίτο και τελευταίο μέρος με σκηνές από το μπαλέτο «Σπάρτακο» η μουσική είναι των C.Debussy, S. Prokofiev, A.Berg .

    Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 300 χρόνων της Αγίας Πετρούπολης ο οποίος φέρει τον γενικό τίτλο «Ημέρες Πολιτισμού Αγίας Πετρούπολης στη Θεσσαλονίκη» και διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Νεφέλη και τον Περιφερειακό Κοινωνικό Οργανισμό Αγίας Πετρούπολης «Τερψιχόρη του Τσαρικού Χωριού».

    Ο πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Βίκτορ Μπόικο μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε με αφορμή τις παραστάσεις επισήμανε ότι η έναρξη του εορτασμού των 300 χρόνων της Αγίας Πετρούπολης στο εξωτερικό γίνεται στη Θεσσαλονίκη και ευχήθηκε το έργο να έχει την υποδοχή που του αξίζει .

    Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Ακαδημαϊκού Θεάτρου Μπαλέτου Αγίας Πετρούπολης Uriy Pehukhov υπογράμμισε ότι ο εορτασμός των 300 χρόνων της Αγίας Πετρούπολης δεν περιορίστηκε στα όρια της πόλης αλλά πήρε διεθνείς διαστάσεις και στο πλαίσιο αυτό ο θίασος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    Όπως ανέφερε ο κ Pehukhov πρώτο μέρος της παράστασης που έχει θέμα το «Γαμήλιο Εμβατήριο» είναι ένα μονόπρακτο με πλούσιο λακωνικό περιεχόμενο και τραγικό ήχο με θέμα την κοινωνική ανισότητα. Η χορογραφία της ενότητας αυτής είναι εμπνευσμένη από έργα του Μαρκ Σαγκάλ. Το δεύτερο μέρος που είναι εμπνευσμένο από τα γλυπτά Rodin αποτελείται από μία σειρά χορογραφικών μικρογραφιών που αφορούν την αγάπη σε όλες τις εκδηλώσεις της. Το τρίτο και τελευταίο μέρος με αποσπάσματα από το μπαλέτο «Σπάρτακος» ονομάστηκε από τον συνθέτη του ως «χορογραφική συμφωνία» και είναι η πιο διακεκριμένη δουλειά του Khachaturyan.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 2 June 2003 - 18:14:56 UTC