Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-06-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕ 8,4% ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Η ΝΔ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ALCO
  • [02] ΝΕΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [03] ΠΙΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • [04] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
  • [05] ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ
  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [07] ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ
  • [08] Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: "ΠΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ"
  • [09] ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ Χ.Α. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [10] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ
  • [11] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
  • [12] ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΒΕΘ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ
  • [13] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ "ΚΡΑΤΟΣ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ"
  • [14] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΘΑ ΕΧΕΙ Ο ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [15] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ Τ/Κ ΣΤΟ ΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΝΟΜΙΜΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
  • [16] ΔΙΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
  • [17] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ
  • [18] ΟΛΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [19] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΑ 55Α ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΑ
  • [20] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΜΑΡΤΙΝ ΣΤΟ "ΡΑΛΙ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ"
  • [21] ΚΡΙΣΙΜΟ ΑΓΩΝΑ ΔΙΝΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [22] ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΛΠΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [23] ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
  • [24] ΕΠΙΣΦΡΑΓΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΩΝΟΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [25] ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΜΕ 6 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ
  • [26] ΣΚΛΗΡΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [27] ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
  • [28] ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΘΕΡΙΝΑ ΘΕΑΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [29] ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [30] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
  • [31] ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ - "ΤΟ ΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΘΩΩΝ"
  • [32] ΤΕΧΝΗ + ΟΥΤΟΠΙΑ: ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [01] ΜΕ 8,4% ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Η ΝΔ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ALCO

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Έντεκα ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στη Χαλκιδική η ΝΔ φαίνεται ότι αυξάνει τη διαφορά της από το ΠαΣοΚ και μεγιστοποιεί τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της.

    Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας ALCO, που διενεργήθηκε την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου σε δείγμα 2.000 ψηφοφόρων για λογαριασμό της τηλεόρασης του ALPHA, η ΝΔ εμφανίζει προβάδισμα 8,4 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΠαΣοΚ, ο Κ.Καραμανλής φαίνεται να αποκτά και πάλι προβάδισμα στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», ενώ σημαντική παραμένει και η διαφορά των δύο κομμάτων στην παράσταση νίκης.

    Βάσει της δημοσκόπησης αυτής η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 39,5%, έναντι 31,1% του ΠαΣοΚ, 5% του ΚΚΕ, 3,1% του Συνασπισμού, 2,3% του ΔΗΚΚΙ και 2% του ΛΑ.Ο.Σ..

    Στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό» ο κ. Κ.Καραμανλής συγκεντρώνει το 33,7% έναντι 32,3% του Πρωθυπουργού.

    Στο ερώτημα «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές» η ΝΔ εμφανίζει μια διαφορά 31 ποσοστιαίων μονάδων, καθώς το 55,6% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τελικώς θα επικρατήσει, έναντι 24,4% που θεωρεί ότι τελικώς θα νικήσει το ΠαΣοΚ.

    Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων μεταξύ των κομμάτων επτά ψηφοφόροι από το ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται να μετακινούνται προς τη Νέα Δημοκρατία και ένας από την ΝΔ προς το ΠαΣοΚ.

    Ιδιαίτερη αξία έχει η ανάλυση της απροσδιόριστης ψήφου, αφού το πάνω από το 30% προέρχεται από το ΠαΣοΚ και το 15,9% από τη Νέα Δημοκρατία.

    [02] ΝΕΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2003 (17:18 UTC+2)

    Έντονα ανοδικές τάσεις επικράτησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά τη σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε κέρδη 2,43% και διαμορφώθηκε στις 1.876,64 μονάδες, ενσωματώνοντας το θετικό κλίμα που επικρατεί κεφαλαιαγορές της Γηραιάς Ηπείρου. Επιπλέον, το ελληνικό χρηματιστήριο δέχτηκε ώθηση από τις τοποθετήσεις των επενδυτών σε μετοχές της περιφέρειας αλλά και σε τίτλους ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

    Ενδοσυνεδριακά ο γενικός δείκτης τιμών συνάντησε το ζενίθ του στις 1876,64 και το ναδίρ του στην περιοχή των 1.832,09 μονάδων. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 173,831 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών που τέθηκαν υπό διαπραγμάτευση 292 ενισχύθηκαν, 34 υποχώρησαν και 38 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν και οι δείκτες FTSE. Κατά 2,66% ενισχύθηκε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι κερδών της τάξης του 2,56% για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και ανόδου 3,55% για τον SMALL CAP-80 της μικρής. Άνοδο σε ποσοστό 2,74% σημείωσε ο FTSE/ASE-140.

    Την ανιούσα ακολουθούσαν και οι επιμέρους δείκτες, με μοναδική εξαίρεση εκείνον των διυλιστηρίων, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,12%. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες των εκδόσεων- εκτυπώσεων (10,18%), των ασφαλειών (8,62%), των λύσεων πληροφορικής (7,13%), της πληροφορικής (4,06%) και των βασικών μετάλλων (3,72%).

    Με θετικό πρόσημο έκλεισαν και οι δύο "δεικτοβαρείς" κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών. Ο πρώτος ενισχύθηκε κατά 2,79%, με προεξάρχουσες τις μετοχές της ΕΤΒΑ (5,58%), της Εμπορικής (5,53%) και της Alpha Bank (4,34%). Άνοδο, σε ποσοστό 2,60%, σημείωσε ο τηλεπικοινωνιακός δείκτης.

    Κέρδη άνω των τριών ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες των βιομηχανιών (3,45%), των τροφίμων (3,22%) και των μη μεταλλικών ορυκτών- τσιμέντων (3,19%).

    Κατά 2,77% ενισχύθηκε ο δείκτης των επενδύσεων, κατά 2,29% του χονδρικού εμπορίου, κατά 2,04% του λιανικού εμπορίου, κατά 2,01% της Παράλληλης, κατά 1,64% της κλωστοϋφαντουργίας, κατά 1,43% της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, κατά 1,25% της υψηλής κυκλ. Ταχύτητας, κατά 1,23% των κατασκευών και κατά 1,12 των συμμετοχών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης τιμών ενισχύθηκε σε ποσοστό 9,90%.

    Σ.Α.

    [03] ΠΙΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2003 (10:26 UTC+2)

    Πιο ελκυστικά για επενδύσεις, γίνονται τα κίνητρα στο νέο αναπτυξιακό νόμο, παράλληλα με την άρση των αντικινήτρων.

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Ναυτεμπορική», μεταξύ των αλλαγών στο νέο αναπτυξιακό νόμο που σχεδιάζει τώρα η κυβέρνηση, σημαντική θέση κατέχει η προσαύξηση μέχρι και 5 εκατοστιαίες μονάδες, στα ποσοστά επιχορήγησης επενδύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα πραγματοποιηθούν, εντός της Γ' ζώνης και οι οποίες παρουσιάζουν προβλήματα οικονομικής συρρίκνωσης.

    Σε γενικές γραμμές, πάντως, θα διατηρηθούν τα ίδια ποσοστά επιχορήγησης, θα χορηγηθούν όμως ελκυστικά κίνητρα για την πραγματοποίηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων στη μεταποίηση και στον τουρισμό και ακόμα για ορισμένες κατηγορίες επενδύσεων θα αποσυνδεθεί η επιχορήγηση από τη δημιουργούμενη απασχόληση. Αυτά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της τροποποίησης του αναπτυξιακού νόμου.

    Πιο αναλυτικά τώρα, εκτός από τη δυνατότητα φορολογικής έκπτωσης που προβλέπεται στον αναπτυξιακό νόμο σχεδιάζεται η επανακαθιέρωση, εναλλακτικά, και των αφορολόγητων αποθεματικών για μελλοντικές επενδύσεις «παλαιών» και «νέων» φορέων.

    Στον τομέα, όπου η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, δηλαδή στον τουρισμό, θα αρθούν ορισμένα αντικίνητρα για τη δημιουργία μεγάλων μονάδων, όπως ο διπλασιασμός του ανωτάτου ενισχυόμενου ύψους επένδυσης για τη βελτίωση της ποιότητας.

    Όσον αφορά τις επιδοτήσεις επιτοκίου η μείωση του κόστους του χρήματος οδηγεί στην κατάργηση της επιδότησης τόκων μεσοπρόθεσμων δανείων, ενώ θα αξιοποιηθεί και η εμπειρία των Πιστωτικών Ιδρυμάτων στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων.

    Τέλος, θα προβλέπεται η καταβολή των επιχορηγήσεων σε δύο δόσεις αντί για τρεις που ισχύει μέχρι σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις θα ελέγχονται τόσο κατά το στάδιο υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου, όσο και με την έναρξη λειτουργίας.

    [04] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2003 (19:58 UTC+2)

    Eικόνα προβληματικών επιχειρήσεων παρουσιάζουν τα κόμματα στην Eλλάδα, καθώς, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τα Νέα», είναι χρεωμένα έως τον λαιμό, ζουν από την κρατική επιχορήγηση, η οποία δεν τους φθάνει - ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους - ενώ τα βαραίνει συνέχεια η υποψία της αδαφάνειας. Kι αυτό διότι καταφεύγουν συστηματικά σε αφανείς χρηματοδότες για να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες δαπάνες τους.

    Kαι στα δύο μεγάλα κόμματα, όπως λένε στελέχη του ΠAΣΟK, η κύρια πηγή χρηματοδότησης σε ποσοστό περίπου 85% είναι η κρατική επιχορήγηση, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον ΣYN. Tόσο ο γραμματέας Οικονομικού του ΠAΣΟK κ.Kώστας Γείτονας όσο και ο γενικός διευθυντής της N.Δ. κ. Iωάννης Bαρθολομαίος παραδέχονται ότι χωρίς την κρατική επιχορήγηση τα κόμματα δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν.

    Για την Eυρωπαϊκή Ένωση, αυτός ο βαθμός εξάρτησης από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι ασυνήθιστα υψηλός. Στη Γερμανία π.χ. από τα συνολικά έσοδα του Σοσιαλδημοκρατικού Kόμματος μόνο το 29,7% είναι κρατική επιχορήγηση. Στην Aυστρία μόλις 20%. Στη Bρετανία κρατική χρηματοδότηση δεν υπάρχει.

    Kαι η αφανής...

    Aξίζει να σημειωθεί, ότι αυτό το 85% είναι μόνον η κρατική χρηματοδότηση που φαίνεται, γιατί υπάρχει και η αφανής (με αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους, ευνοϊκές ρυθμίσεις, τραπεζικές διευκολύνσεις κ.ο.κ). Έτσι τα ελληνικά κόμματα δεν κυνηγούν συνδρομές μελών ή εισφορές επιχειρήσεων και δωρεές, που είναι ο κύριος τρόπος χρηματοδότησης των κομμάτων στο εξωτερικό.

    Tο αγγλικό Eργατικό Kόμμα π.χ. βασίζεται κατά 40% στις εισφορές των μελών του, οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες κατά 50%, ενώ οι Άγγλοι Συντηρητικοί ζουν από τις δωρεές και τις εισφορές των επιχειρηματιών.

    Στην Eλλάδα, μόλις το 5,5% των εσόδων του ΠAΣΟK προέρχεται από συνδρομές, ενώ ο ρόλος τους στα έσοδα της N.Δ. είναι ασήμαντος. Kαι τα δύο μεγάλα κόμματα καλύπτουν περίπου 9% των εσόδων τους από τη διάθεση κουπονιών, που δεν είναι ονομαστικά και γίνονται συχνά όχημα αδιαφανούς χρηματοδότησης. Όπως επισημαίνουν στελέχη της N.Δ., κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αγοράσει «σακούλες με κουπόνια», διατηρώντας την ανωνυμία του, ή ακόμα χειρότερα, να δώσει τα λεφτά μαύρα και τα κόμματα να πουλήσουν τα κουπόνια στον επόμενο. Eννοείται ότι τέτοιες συναλλαγές δεν καταγράφονται στους πίνακες εσόδων και εξόδων που καταρτίζουν τα κόμματα.

    Σε προεκλογικές περιόδους

    Tα έσοδα όμως ποτέ δεν είναι αρκετά σε μια προεκλογική περίοδο. Mόνον η προβολή στα MME που μπορεί να καταμετρηθεί - στοίχισε επισήμως στη N.Δ. στις εκλογές του 2000 2,1 δισ. δρχ. Kαι στα ποσά που εμφανίζουν τα κόμματα μετά τις εκλογές δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος των συγκεντρώσεων, των μετακινήσεων ετεροδημοτών, των φυλλαδίων κ.ά. Στελέχη και των δύο κομμάτων παραδέχονται, πως τουλάχιστον ένα μέρος αυτών των εξόδων καλύπτεται με εισφορές κάτω από το τραπέζι.

    Tα κόμματα προσφεύγουν όμως και στον δανεισμό, κατά προτίμηση από κρατικές τράπεζες. Mέχρι πριν από μερικά χρόνια, ο τραπεζίτης των κομμάτων ήταν η Eθνική, τώρα όμως ΠAΣΟK, N.Δ. και ΣYN πάνε στην Aγροτική, γιατί, όπως λέει ο κ. Bαρθολομαίος, προσφέρει ευνοϊκότερους όρους. H... πιο ακριβή ψήφος της Eυρώπης

    Tο πλέον χρεωμένο ελληνικό κόμμα είναι η N.Δ. Σύμφωνα με πηγές της Pηγίλλης τα χρέη της ανέρχονται σε 4,8 δισ., δηλαδή περίπου στο 92% της κρατικής επιχορήγησης. Ορισμένα στελέχη του ΠAΣΟK με σχέσεις στους τραπεζικούς κύκλους αμφισβητούν τα στοιχεία της Pηγίλλης και κάνουν λόγο για χρέη 8 δισ.

    Aπό την πλευρά της η Xαριλάου Tρικούπη τοποθετεί τα χρέη της στο 50% της κρατικής επιχορήγησης, δηλαδή περίπου στα 2,5 δισ. Πάντως και τα δύο κόμματα χρηματοδοτούν τα χρέη 0τους με κυλιόμενα δάνεια που τα παίρνουν με εγγύηση την κρατική επιχορήγηση.

    Mε δάνεια.

    Tον Φεβρουάριο κάθε έτους που μπαίνει στα ταμεία τους αποπληρώνουν προηγούμενα δάνεια, συνάπτουν νέα και αυτό επαναλαμβάνεται στη διάρκεια του έτους. Παραδείγματος χάριν, το 2002 η N.Δ. πήρε δάνεια ύψους 10,5 δισ. δρχ. και αποπλήρωσε δάνεια ύψους 9 δισ. δρχ., ενώ το ΠAΣΟK δάνεια ύψους 5,7 δισ. και αποπλήρωσε δάνεια ύψους 5,4 δισ. Aξίζει να σημειωθεί ότι το ΠAΣΟK εμφάνισε το 2002 πλεόνασμα ύψους 900.000 ευρώ.

    Tα πιο φτωχά.

    Σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κόμματα, τα ελληνικά εμφανίζονται να είναι πιο φτωχά. Tο φιλελεύθερο κόμμα της Γερμανίας π.χ., που έχει περίπου τον ίδιο αριθμό ψηφοφόρων με το ΠAΣΟK και τη N.Δ. (3.000.000) είχε το 2002 έσοδα 30.000.000 ευρώ (έναντι 22.000.000 των ελληνικών), από τα οποία όμως μόλις το 27% είναι κρατικές επιχορηγήσεις.

    Tα ελληνικά κόμματα πάντως επιβαρύνουν τους πολίτες πολύ περισσότερο από ό,τι αντίστοιχα ευρωπαϊκά που παίρνουν επιχορήγηση. Στη Γερμανία π.χ. το συνολικό ύψος της επιχορήγησης -που κατανέμεται με βάση τις έγκυρες ψήφους στα κόμματα της Bουλής - είναι 125.000.000 ευρώ. Eκεί κάθε έγκυρη ψήφος στοιχίζει στον κρατικό προϋπολογισμό 2,69 ευρώ ενώ στην Eλλάδα 6,35.

    [05] ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2003 (19:28 UTC+2)

    Καταιγισμός δημοσκοπήσεων, πρόκειται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες, δημοσκοπήσεις που δείχνουν ένα σαφές προβάδισμα της Ν.Δ., ενώ η κυβέρνηση δια στόματος του εκπροσώπου της Χρ. Πρωτόπαπα, δηλώνει ότι δεν τρομάζει από τα γκάλοπ.

    Όλες οι δημοσκοπήσεις, εμφανίζουν ένα σημαντικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ, το οποίο φτάνει, ή και ξεπερνάει σε κάποιες από αυτές, τις οκτώ ποσοστιαίες μονάδες.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Τα Νέα», το σημαντικότερο είναι ότι οι έρευνες καταγράφουν επίσης σημαντική επιδείνωση όλων των επιμέρους δεικτών του κυβερνητικού έργου. Σε δύο από αυτές, μάλιστα, αμφισβητείται -σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες- η πρωτοπορία του Κώστα Σημίτη στο ερώτημα για το ποιον θεωρούν οι πολίτες ως τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.

    Ο «χορός» των αρνητικών για την κυβέρνηση δημοσκοπήσεων, αναμένεται να ανοίξει με μία δημοσκόπηση της εταιρείας Alco, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Σε αυτήν καταγράφεται προβάδισμα της ΝΔ της τάξεως του 8,5%.

    Κατόπιν, η εφημερίδα «Το Βήμα» πρόκειται να δημοσιεύσει γκάλοπ της KΑΠΠΑ Research και ακολουθεί -πιθανότατα την προσεχή Τετάρτη- δημοσκόπηση της MRB, η οποία έγινε για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας.

    Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί η ανάλογη έρευνα της εταιρείας RASS για λογαριασμό της Καθημερινής, η οποία κατέγραψε διαφορά 9,5% υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.

    Η κυβέρνηση ετοιμάζει την απάντησή της, η οποία θα στηριχθεί κυρίως στο επιχείρημα ότι διεξήχθησαν σε μία ιδιαίτερα αρνητική για εκείνη περίοδο που χαρακτηρίζονταν κυρίως από το φόβο της ανεργίας και τις απανωτές πτωχεύσεις επιχειρήσεων.

    Ο κύκλος των δημοσκοπήσεων, θα ολοκληρωθεί με μία νέα έρευνα της Mέτρον Ανάλυσις, η οποία ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα, και μία άλλη της V-PRC που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου.

    Εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι αυτά τα γκάλοπ είναι ίσως θετικότερα για αυτήν, καθώς θα έχουν γίνει μετά τη σημαντική παρουσία του πρωθυπουργού στο Εβιάν και στην Αγία Πετρούπολη.

    Χρ. Πρωτόπαπας: «Δεν μας τρομάζουν τα γκάλοπ»

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας το Σάββατο τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, δήλωσε: «Φυσικά και δεν μας τρομάζουν τα γκάλοπ» ανέφερε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, εκτιμώντας ότι «όλα αυτά που δημοσιεύονται και αυτά που θα δημοσιευτούν την άλλη εβδομάδα έχουν γίνει σε παρελθόντα πολιτικά χρόνο, όταν η κατάσταση ήταν διαφορετική».

    Και συνέχισε λέγοντας: «Σήμερα έχουμε ανακτήσει και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων, δουλεύουμε πάνω στα προβλήματα των πολιτών, τα προβλήματα της κοινωνίας, για να δώσουμε λύσεις και αισιοδοξούμε όσο ποτέ ότι μπορούμε να κερδίσουμε τις εκλογές του 2004».

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2003 (19:07 UTC+2)

    «Η Κυβέρνηση Σημίτη ανίκανη να αντιμετωπίσει και να επιλύσει τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε, επιχειρεί να τα διαγράψει και από την ατζέντα. Βυθισμένη στη νιρβάνα της εικονικής πραγματικότητάς της θέλει να επιβάλλει τη σιωπή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα

    «Η Νέα Δημοκρατία δε θα της κάνει τη χάρη. Θέλει δε θέλει η Κυβέρνηση Σημίτη θα απολογηθεί για τα χρόνια που άφησε να πάνε χαμένα, για τους πόρους που κατασπατάλησε, για τις υποσχέσεις που δεν τήρησε. Στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο συνιστούμε για μία ακόμη φορά ψυχραιμία. Και του επισημαίνουμε ότι στο κέντρο της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας ήταν είναι και θα είναι η επίλυση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες. Τα προβλήματα είναι οι μόνοι μας αντίπαλοι. Τους πολίτες και μόνο αυτούς υπηρετούμε και σε αυτούς λογοδοτούμε», προσέθεσε ο κ. Ρουσόπουλος. 

    [07] ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2003 (19:03 UTC+2)

    «Ο κ. Καραμανλής υποκαθιστά τώρα και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία βγάζοντας τις δικές του στατιστικές», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, στη Νίκαια.

    «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε μπορεί να εμφανίζεται σε μια περιοχή λαϊκή, σε μια περιοχή με αρκετά προβλήματα, ως δημοσιογράφος πρωινής ζώνης, δηλαδή απλά να διαπιστώνει την ατζέντα της ημέρας», προσέθεσε και κάλεσε τον κ. Καραμανλή «να πει επιτέλους τι προτείνει, ποιες είναι οι λύσεις που φιλοδοξεί να δώσει»

    [08] Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: "ΠΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ"

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2003 (19:47 UTC+2)

    H νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη, τονίζει ο πρόεδρος της Εmporiki Βank κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος υποστηρίζει ότι η συνεχής ανατίμηση του ευρώ έχει «σκληρύνει» τις νομισματικές συνθήκες στην Eυρώπη υπονομεύοντας την ανάκαμψη.

    Ο κ. Στουρνάρας, αρχιτέκτονας της ένταξης της Eλλάδας στην ΟNE, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» αναφέρει για την Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα ότι «δεν πρέπει να διστάσει για νέα μείωση επιτοκίων, αν το επιβάλλουν οι συνθήκες».

    Παράλληλα, θέτει θέμα αλλαγής του καταστατικού της EKT, ενώ καταλογίζει δογματισμό στους κεντρικούς τραπεζίτες, σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική και τις θέσεις τους για τα ελλείμματα. Συνιστά μάλιστα να πάρουν μαθήματα ευελιξίας από τις HΠA. Για το Σύμφωνο Σταθερότητας υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει πιο ορθολογικό και ευέλικτο, ενώ τονίζει ότι θα ήταν εις βάρος της δημοκρατίας αν η λήψη των αποφάσεων για την οικονομική πολιτική περνούσε από τους πολιτικούς στα χέρια των κεντρικών τραπεζών. «Tο όραμα και τη στρατηγική ας τα αφήσουμε στις κυβερνήσεις και τη διαχείριση στους κεντροτραπεζίτες», λέει ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι «αν αφήναμε τη δημιουργία του ευρώ στις Kεντρικές Tράπεζες, φοβάμαι ότι δεν θα είχε δημιουργηθεί ποτέ».

    Η EKT θα πρέπει να δει λίγο στην άλλη πλευρά του Aτλαντικού, για το πώς ασκείται μια αποτελεσματική νομισματική πολιτική», τονίζει στην «ΟIKΟNΟMIA» ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, τοποθετούμενος με αυτόν τον τρόπο στη συζήτηση για την ορθότητα της ασκούμενης νομισματικής πολιτικής, που έχει ανάψει στην Eυρωπαϊκή Ένωση με αφορμή τη σημαντική ανατίμηση του ευρώ και την επιβράδυνση της οικονομίας στην ευρωζώνη. Ο πρόεδρος της Eμπορικής Tράπεζας τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία στην άσκηση νομισματικής πολιτικής (επιτοκίων), αλλά και ορθολογικοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Aνάπτυξης. Πιστεύει ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να αλλάξει, κυρίως σε ό,τι αφορά τον χειρισμό των επενδύσεων (ως προς τις δαπάνες που προσμετρούνται στο έλλειμμα), που είναι το «αγκάθι» της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    [09] ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ Χ.Α. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2003 (19:44 UTC+2)

    Με μικρά ή μεγαλύτερα άλματα της κερδοφορίας τους άρχισαν να δραπετεύουν πλέον οι εισηγμένες επιχειρήσεις από το σφιχτό εναγκαλισμό της πολύχρονης χρηματιστηριακής κρίσης που λίγο έλειψε να τις συνθλίψει οικονομικά.

    Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», οι πρώτες ενδείξεις από τη φετινή πορεία των οικονομικών τους μεγεθών μπορεί να μην επιτρέπουν πανηγυρισμούς, είναι όμως αρκούντως θετικές καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου καταδεικνύουν ότι, έστω και δειλά, η συνολική κερδοφορία εισέρχεται πάλι σε ανοδική τροχιά, ενώ ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες δημιουργεί η σημαντική ανάπτυξη που καταγράφεται σε επίπεδο κύκλου εργασιών.

    Μόνη παραφωνία η αδυναμία των επιχειρηματικών ομίλων να μετουσιώσουν τις αυξημένες τους πωλήσεις σε υψηλότερα κέρδη, αλλά και ο δανεισμός που παραμένει υψηλός και σε κάποιες περιπτώσεις καθίσταται αποπνικτικός.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η εταιρεία Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ, η συνολική κερδοφορία που παρουσίασαν στο πρώτο τρίμηνο οι 340 εισηγμένες επιχειρήσεις διαμορφώθηκε σε 1,629 δισ. ευρώ καταγράφοντας οριακή αύξηση της τάξης του 1,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003.

    Λαμβάνοντας υπόψη όμως τα ενοποιημένα αποτελέσματα, η εικόνα αντιστρέφεται μερικώς, αφού τα καθαρά κέρδη διαμορφώνονται χαμηλότερα κατά 1,6% συγκριτικά με πέρυσι (στα 1,673 δισ. ευρώ), καταδεικνύοντας ότι οι θυγατρικές κάποιων ομίλων παραμένουν προβληματικές απομυζώντας κεφάλαια από τις μητρικές.

    Συνολικά 256 εταιρείες (75% του συνόλου) παρουσίασαν κέρδη κατά το πρώτο τρίμηνο, εκ των οποίων οι 17 είχαν εμφανίσει ζημιές το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Από τις 256 οι 122 επιχειρήσεις παρουσίασαν ταυτόχρονη βελτίωση και σε επίπεδο κύκλου εργασιών.

    Στον αντίποδα ο αριθμός των ζημιογόνων εταιρειών αυξήθηκε κατά 31 επιχειρήσεις φθάνοντας τις 87, ωστόσο οι περισσότερες κατάφεραν να περιορίσουν δραστικά τις ζημιές τους σε σχέση με το περσινό πρώτο τρίμηνο.

    Εκτίναξη του τζίρου κατά 19,8%

    Τα καλά νέα όμως έρχονται από τον τομέα των πωλήσεων, όπου τόσο σε εταιρικό όσο και σε ενοποιημένο επίπεδο, τα μεγέθη εμφανίζονται αυξημένα.

    Οι πωλήσεις των επιμέρους μητρικών εταιρειών ενισχύθηκαν κατά 19,8% φθάνοντας τα 10,910 δισ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο ομίλων η αύξηση ανήλθε σε 11,2% με τις ενοποιημένες πωλήσεις να διαμορφώνονται σε 13,884 δισ. ευρώ.

    Η εξέλιξη αυτή μόνο θετικές εντυπώσεις άφησε στους αναλυτές, οι οποίοι συμπεραίνουν ότι η κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στο Ιράκ η μειωμένη κατανάλωση και εν συνεχεία η καθίζηση του δολαρίου έναντι του ευρώ μάλλον πέρασε «ξυστά» από τους περισσότερους επιχειρηματικούς κλάδους.

    Ενδεικτικό της θετικής τάσης που αρχίζει να προδιαγράφεται για τα μεγέθη των εγχώριων εταιριών είναι ότι οι 20 επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στο ελληνικό χρηματιστήριο (FTSE 20) πέτυχαν αύξηση της συνολικής τους κερδοφορίας κατά περίπου 5% παρότι τα κέρδη των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών ήταν μειωμένα κατά 1,3% και 3% αντίστοιχα.

    Ξεχώρισαν οι κατασκευαστικές

    Σημαντική συμβολή στο τελικό θετικό αποτέλεσμα είχαν τουλάχιστον τρεις βασικοί επιχειρηματικοί κλάδοι: ο κατασκευαστικός, που βρίσκεται στο ζενίθ της κερδοφορίας του (+15,7% στα 55 εκατ. ευρώ τα ενοποιημένα κέρδη), ο τραπεζικός που κατά το πρώτο τρίμηνο ανέκοψε την έντονα πτωτική πορεία των κερδών (+1,8% σε ενοποιημένη βάση), αλλά και ο κλάδος των εταιρειών διύλισης πετρελαίου, που αναδείχθηκαν στους θετικούς πρωταγωνιστές του πρώτου τριμήνου, επιτυγχάνοντας αύξηση ενοποιημένων κερδών κατά 97% (154,5 εκατ. ευρώ) και πωλήσεων κατά 46,7%. Αρκεί να σημειωθεί ότι, αν αφαιρεθούν τα κέρδη του κατασκευαστικού κλάδου, τότε τα συνολικά ενοποιημένα κέρδη των εισηγμένων εμφανίζονται μειωμένα σε ποσοστό ,3% σε σχέση με τα περσινά.

    Ξεχώρισαν ακόμη οι κλάδοι της Κλωστοϋφαντουργίας (+64,5% τα ενοποιημένα έρδη στα 6,1 εκατ. ευρώ), του Λιανεμπορίου (+45,4%), του Τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού (+11,6%), των Ξενοδοχείων (+21,5%), κ.ά.

    Στον αντίποδα, ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος δεν κατάφερε να συντηρήσει τα περσινά κέρδη (πτώση 3,6% στα ενοποιημένα), ενώ σημαντική κάμψη της τάξης του 55% παρουσίασαν και τα ενοποιημένα κέρδη του κλάδου των τροφίμων, που διαμορφώθηκαν σε 11 εκατ. ευρώ. Σε εταιρικό επίπεδο πάντως, η υποχώρηση των κερδών του κλάδου περιορίστηκε σε 4,8% (22,7 εκατ. ευρώ).

    Διευρύνουν τις ζημιές

    Ιδιαίτερα αρνητική παρέμεινε η εικόνα των ναυτιλιακών εταιρειών, οι οποίες διεύρυναν περαιτέρω τις ζημιές τους από τα 21,3 εκατ. ευρώ στα 33 εκατ. ευρώ, ενώ σε ανησυχητικά επίπεδα διαμορφώνονται και οι συνολικές υποχρεώσεις των εταιρειών του κλάδου.

    Σε θετικό πεδίο και ο κλάδος των εστιατορίων (+21,5% τα ενοποιημένα κέρδη) που ευνοήθηκε από την αύξηση των αποτελεσμάτων της Olympic Catering, ενώ καλή ήταν και η επίδοση των εταιρειών Leasing (άνοδος 9,3% στα κέρδη και 17,7% στις πωλήσεις).

    Στους κερδισμένους του πρώτου τριμήνου η Magna Trust ΑΧΕ τοποθετεί ακόμη τις εταιρείες τυχερών παιχνιδιών (+6,2% τα ενοποιημένα κέρδη του κλάδου), με τις εταιρείες Hyatt, Intralot και ΟΠΑΠ να ενισχύουν περαιτέρω την κερδοφορία τους.

    Από τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν τόσο για τη βελτίωση της κερδοφορίας τους σε απόλυτους αριθμούς όσο και για τη γραμμική αύξηση του κύκλου των εργασιών τους οι: Notoscom, Πλαίσιο, Νίκας, ΚΑΕ, Γερμανός, Ακτωρ, Ελληνική Τεχνοδομική, τα μεγέθη των οποίων αναπτύσσονται με ρυθμούς υψηλότερους του μέσου όρου των κλάδων στους οποίους ανήκουν.

    [10] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2003 (15:31 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει στο θέμα των μεταλλείων της TVΧ στη Χαλκιδική, επανέλαβε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος.

    «Ο πολιτικός μας στόχος είναι να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων μέσω της διαμόρφωσης ενός διαδόχου σχήματος, που θα στηρίζεται στη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», επεσήμανε ο υπουργός και προσέθεσε ότι στις αρχές της εβδομάδας επίκειται μια σειρά συναντήσεων, κατά τις οποίες θα γνωστοποιηθούν στους ενδιαφερόμενους φορείς οι όροι από την πλευρά της Πολιτείας.

    [11] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2003 (11:17 UTC+2)

    Προθεσμία έως την 15η Ιουνίου του 2003 έχουν όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν προτάσεις, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης «Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας Ατόμων με αναπηρίες», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα» και υλοποιείται από τον ΕΟΜΜΕΧ.

    Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην ανάπτυξη, υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας των Ατόμων με αναπηρίες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά, αξιοποιώντας τις γνώσεις και την κατάρτισή τους, για την υλοποίηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων που σχετίζονται με τις δεξιότητές τους.

    Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν: άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία σε ποσοστό ίσο ή ανώτερο του 50%, που έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος και δεν έχουν υπερβεί το 55ο έτος της ηλικίας τους, άνεργοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα τα 2 τελευταία χρόνια.

    Αν η επιχείρηση που θα δημιουργηθεί είναι εταιρία, σε αυτήν μπορούν να συμμετέχουν και άλλα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν τις παραπάνω προϋποθέσεις, αλλά μέχρι ποσοστό συμμετοχής 45%.

    To πρόγραμμα θα ενισχύσει κάθε δραστηριότητα του τομέα της μεταποίησης, εμπορίου, υπηρεσιών και τουρισμού εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις (π.χ. επιχειρήσεις που λειτουργούν μόνο νυκτερινές ώρες, επιχειρήσεις τυχερών παιγνιδιών, ψυχαγωγίας, παροχής πνευματιστικών αστρολογικών υπηρεσιών, μπάρ, franchising, κ.α.)

    Οι προτάσεις που θα εγκριθούν επιχορηγούνται με ποσοστό 50% επί του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού που θα κυμαίνεται μεταξύ 30.000- 150.000 Ευρώ για την μεταποίηση και 30.000- 90.000 Ευρώ για το εμπόριο, τις υπηρεσίες και τον τουρισμό.

    Οι φάκελοι υποψηφιότητας υποβάλλονται μέχρι 15 Ιουνίου ταχυδρομικά στον ΕΟΜΜΕΧ στη διεύθυνση: Ξενίας 16, 115 28 Αθήνα με την ένδειξη «Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Ατόμων με Αναπηρίες».

    Για πληροφορίες και τα απαραίτητα έντυπα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον ΕΟΜΜΕΧ, στα κατά τόπους Επιμελητήρια και στα Περιφερειακά γραφεία του ΕΠΑΝ.

    [12] ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΒΕΘ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2003 (11:15 UTC+2)

    Ενημερωτική ημερίδα, με θέμα τη θέσπιση του βραβείου καινοτομικής επιχειρηματικής αριστείας, διοργανώνει στις 9 Ιουνίου το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ). Το βραβείο θεσμοθετείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Αριστεία στην Κεντρική Μακεδονία».

    Στη διάρκεια της ημερίδας, που θα ξεκινήσει στις 18:30, στην αίθουσα διαλέξεων του Μουσείου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Οργάνων, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τους στόχους του προγράμματος, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να δηλώσουν συμμετοχή σε αυτό.

    Υπενθυμίζεται ότι το ΕΒΕΘ συμμετέχει στη «Θέσπιση βραβείου καινοτομικής επιχειρηματικής αριστείας» μαζί με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την Ερευνητική Ομάδα Αστικής και Περιφερειακής Καινοτομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (URENIO).

    Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι η επιλογή 20 επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η αξιολόγηση της ικανότητάς τους να εισάγουν καινοτομίες και να τελειοποιούν το management τους, βάσει της μεθοδολογίας που ακολουθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός European Foundation of Quality Management (EFQM). Ακολούθως, τρεις από τις 20 επιχειρήσεις θα βραβευτούν σε ειδική τελετή, που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

    [13] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ "ΚΡΑΤΟΣ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ"

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2003 (20:02 UTC+2)

    Το προδιαγραφόμενο νέο κύμα αποσταθεροποίησης στα Δυτικά Bαλκάνια, θα τεθεί ως θέμα στη Xαλκιδική, καθώς η Aθήνα βλέπει άμεση ανεξαρτητοποίηση και ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της.

    H ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για το προδιαγραφόμενο νέο κύμα αποσταθεροποίησης στα Δυτικά Bαλκάνια αναμένεται να διατυπωθεί κατά τη συνάντηση που θα έχει, στο περιθώριο της Συνόδου Kορυφής της Xαλκιδικής, η τρόικα της Ένωσης με τους ηγέτες των Bαλκανίων.

    Οι Aλβανοί του Kοσόβου, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τα Νέα», θα στηριχθούν στην Aστυνομική Δύναμη Kοσόβου που αριθμεί 3.500-5.000 άνδρες και που θα αποτελέσουν τις πρώτες ένοπλες δυνάμεις του νέου κράτους. Για τις τελευταίες (ραγδαίες) εξελίξεις οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών του NATΟ είχαν εμπιστευτική ενημέρωση από τον ειδικό εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟHE για το Kόσοβο πρέσβη κ. Στάινερ αλλά και τον διοικητή της ΚFΟR, στρατηγό Mίνι.

    Πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην Aθήνα από το NATΟ, αλλά και άλλες πηγές, κάνουν λόγο για αποφασιστικότητα των Aλβανών του Kοσόβου να κηρύξουν μονομερώς ανεξάρτητο κράτος μέχρι τα τέλη του έτους, συμπαρασύροντας και άλλες αλβανικές οντότητες στην περιοχή προεξαρχούσης αυτής των Σκοπίων. H Aθήνα έχει πεισθεί πως η ανεξαρτητοποίηση είναι αναπόφευκτη - και γι' αυτό σχεδιάζει ήδη τις κινήσεις «συμφιλίωσης» που θα κάνει προς το νέο κρατίδιο.

    Πολύ αργά

    Προσφάτως, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών του NATΟ είχαν εμπιστευτική ενημέρωση από τον ειδικό εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟHE για το Kόσοβο πρέσβη κ. Στάινερ, αλλά και τον διοικητή της ΚFΟR, στρατηγό Mίνι. Aπό το σύνολο της ενημέρωσης δημιουργήθηκε στην Aθήνα η εντύπωση πως είναι πλέον πολύ αργά για εκτροπή «της αρνητικής ροής των εξελίξεων, οι οποίες θα έχουν ευρύτερες αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή».

    Aιτία, κατά τους ιθύνοντες, για την προ των πυλών αποσταθεροποίηση, αποτελεί το γεγονός πως το οριστικό καθεστώς του Kοσόβου παρέμεινε και παραμένει σε εκκρεμότητα, δημιουργώντας αδημονία στους Aλβανοκοσοβάρους.

    Mάλιστα, η γενική εκτίμηση είναι πως τα πολυδιαφημισμένα βήματα προς τη δημοκρατία και τη νομιμότητα δεν ανταποκρίνονται ακριβώς στην πραγματικότητα που επικρατεί επιτόπου και έχουν ημερομηνία λήξεως.

    Aλλοίωση

    Λόγω της δημογραφικής αλλοίωσης - το Kόσοβο κατοικείται πλέον από λβανούς σε ποσοστό 95%- ακόμη και Σέρβοι πολιτικοί φέρονται πλέον να λένε κατ' ιδίαν πως έχουν στο κράτος τους έναν εθνικά καθαρό αλβανικό πυρήνα.

    Πληροφορίες από πολλές πηγές, σύμφωνα με τους διεθνείς αξιωματούχους, αναφέρουν ότι εάν το οριστικό καθεστώς δεν ρυθμισθεί κατά τις επιθυμίες τους μέσα στους επόμενους μήνες, θα προχωρήσουν οι ίδιοι οι Aλβανοί του Kοσόβου σε μονομερείς δυναμικές ενέργειες, με πρώτη την ανακήρυξη ανεξαρτησίας. Θεωρούν, μάλιστα, ότι οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινής γνώμης θα είναι μικρές, καθώς η προσοχή έχει στραφεί αλλού. Σημειώνεται ότι κατά τον στρατηγό Mίνι η ανακήρυξη ανεξαρτησίας επρόκειτο να γίνει μέσα στον Iούνιο, αλλά τελικώς πήρε μια μικρή αναβολή και γι' αυτό δεν υπάρχουν πλέον τρομοκρατικά ή εγκληματικά κτυπήματα με στόχο γενικότερες αναταραχές. Οι Aλβανοί του Kοσόβου θα στηριχθούν στην Aστυνομική Δύναμη Kοσόβου που αριθμεί 3.500 - 5000 άνδρες και που θα αποτελέσουν τις πρώτες ένοπλες δυνάμεις του νέου κράτους.

    Γέφυρες

    Οι εισηγήσεις που δέχεται το υπουργείο Eξωτερικών για το θέμα συνίστανται κυρίως στο να αποκατασταθούν γέφυρες με τους Aλβανούς του Kοσόβου ώστε τουλάχιστον η ανεξαρτητοποίηση να πάρει μια ελεγχόμενη μορφή. Kι αυτό είτε διμερώς είτε μέσω της Ένωσης είτε μέσω του NATΟ. Aκόμη, να παρασχεθεί βοήθεια σε αμυντικό εξοπλισμό, σε τεχνογνωσία και σε εκπαίδευση προς την Aστυνομική Δύναμη Kοσόβου. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι το αλβανικό στοιχείο του Kοσόβου υπερέχει των υπολοίπων - ακόμη και των Aλβανών της ίδιας της Aλβανίας - και άρα μπορεί να γίνει ο ρυθμιστής μιας ευρύτερης περιοχής και πολιτικής.

    [14] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΘΑ ΕΧΕΙ Ο ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Λευκωσία, 7 Ιουνίου 2003 (16:43 UTC+2)

    Συναντήσεις με αξιωματούχους τόσο των ΗΕ όσο και της αμερικανικής κυβέρνησης θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ από τις 8 μέχρι τις 14 Ιουνίου.

    Συγκεκριμένα από τις 8 μέχρι τις 10 Ιουνίου ο κ. Ιακώβου θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης Ζιάν Κάβαν, με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα Σερ Κιέραν Πρέντεργκαστ και με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλβαρο ντε Σότο, καθώς και με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα υπογράψει επίσης τη Συμφωνία για τα Προνόμια και τις Ασυλίες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

    Από τις 10 έως τις 14 Ιουνίου ο κ. Ιακώβου θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον. Θα γίνει δεκτός από τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι και τον Πρόεδρο της Βουλής Ντένις Χάστερτ (τρίτο στην πολιτειακή ιεραρχία της χώρας, αμέσως μετά τον Αντιπρόεδρο) και θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και την Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράις. Θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας Ρίτσαρντ Λούγκαρ, με τον Γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνης, τους Βουλευτές Μάικλ Μπιλιράκης και Κάρολιν Μαλούνεϊ καθώς και με άλλα μέλη του Κογκρέσου, με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρου, με μέλη δεξαμενών σκέψεως (Think Tanks), με άλλους ανώτερους υπηρεσιακούς αξιωματούχους και με δημοσιογράφους.

    Ο κ. Ιακώβου θα μιλήσει επίσης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (Center for Strategic and International Studies), σε εκδήλωση που διοργανώνει το Κέντρο σε συνεργασία με το Κέντρο Δυτικής Πολιτικής (Western Policy Center).

    Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον ο κ. Ιακώβου θα παραστεί επίσης σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ετήσιου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ και θα τιμηθεί από την ΠΣΕΚΑ και τον ΣΑΕ.

    [15] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ Τ/Κ ΣΤΟ ΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΝΟΜΙΜΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 7 Ιουνίου 2003 (16:39 UTC+2)

    Δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση πως η κυπριακή κυβέρνηση είναι αρνητική και καταπιέζει τους Τ/Κ, χωρίς παράλληλα να παραβλάπτεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Μιλώντας ενώπιον της Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η σημερινή πολιτική του Ραούφ Ντενκτάς αποσκοπεί στο να απολαμβάνουν οι Τ/Κ όλα τα πλεονεκτήματα από το να ανήκουν δήθεν σε ένα ''χωριστό κράτος'' και από την άλλη να είναι και πολίτες του νόμιμου κράτους.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπεραμύνθηκε της θέσης της κυβέρνησης για μη εξαγωγή τ/κ προϊόντων από κατεχόμενα λιμάνια, διότι, όπως ανέφερε, ''η διεθνής σύμβαση λέει ότι τα λιμάνια είναι υπό τη διαχείριση έλεγχων εξουσίας νόμιμης, αναγνωρισμένης κυβέρνησης''.

    ''Είμαστε γενναιόδωροι, θα γίνουν ακόμα περισσότερα (για τους Τ/Κ), νοουμένου ότι όλα θα είναι μέσα στο λογικό πλαίσιο του νόμιμου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [16] ΔΙΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

    Λευκωσία, 7 Ιουνίου 2003 (16:34 UTC+2)

    Δύο διαφορετικές απόψεις για το από ποια λιμάνια θα πρέπει να εξάγονται τα τ/κ προϊόντα προς την ΕΕ, διαφάνηκαν κατά τη διάρκεια χθεσινής ανοικτής συζήτησης στη Λευκωσία με τίτλο ''Τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η δυναμική λύσης''.

    Κύριοι ομιλητές ήταν ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν Βαν ντερ Μιρ, ο Πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τέως Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου και ο Πρόεδρος του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου Αλί Ερέλ.

    Ο κ. Βαν ντε Μιρ ανέφερε πως όπως έχουν τα πράγματα τα προϊόντα πρέπει να εξάγονται από τα λιμάνια της Λεμεσού και της Λάρνακας ενώ τόνισε πως το πακέτο μέτρων της ΕΕ δεν είναι του τύπου "πάρτε το ή απορρίψτε το" (take it or leave it) αλλά "πάρτε το".

    Ο κ. Ερέλ υποστήριξε πως πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγών και από το λιμάνι Αμμοχώστου και κάλεσε την ΕΕ και την Κυπριακή Κυβέρνηση να "κλείσουν τα μάτια" εάν πραγματικά θέλουν να εξευρεθούν τρόποι για προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης των Τ/Κ.

    Ο κ. Βασιλείου ανέφερε πως είναι αδιανόητο να επιτραπούν οι ελεύθερες εξαγωγές από τα κατεχόμενα λιμάνια και αεροδρόμια. Είπε επίσης πως εάν ο Ραούφ Ντενκτάς εγκαταλείψει την ιδέα των δυο χωριστών κρατών στο νησί, τότε θα βρεθεί μια λύση και μπορούν να επιτευχθούν πολλά πράγματα.

    [17] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ

    Λονδίνο, 7 Ιουνίου 2003 (16:30 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας σε χθεσινοβραδινή συγκέντρωση της παροικίας στο Λονδίνο υπογράμμισε ότι είναι υψίστης σημασίας ''η ε/κ πλευρά να δίδει το μήνυμα ετοιμότητας για ουσιαστικό διάλογο και λύση του Κυπριακού στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ και των ψηφισμάτων του ΣΑ''.

    Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν και είπε ότι ''αυτό πρέπει να το λέμε και να το εννοούμε, είτε είμαστε συμπολίτευση, είτε αντιπολίτευση''.

    Τόνισε ότι πρέπει να στραφούμε προς τον ξένο παράγοντα, ο οποίος μπορεί να πιέσει την Τουρκία ώστε να αλλάξει γραμμή.

    [18] ΟΛΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2003 (10:20 UTC+2)

    Τα ψέματα τελειώνουν σήμερα για τις τέσσερις ομάδες που διεκδικούν τη συμμετοχή τους στον φετινό τελικό της Α1. Εάν όλα πάνε καλά, σήμερα το βράδυ θα γνωρίζουμε τις δύο ομάδες που θα διεκδικήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή για φέτος, εφόσον φυσικά το ΑΣΕΑΔ δεν έχει διαφορετική άποψη και διατάξει τη Δευτέρα επανάληψη του πρώτου αγώνα ΑΕΚ - Ολυμπιακού. Η Ενωση και οι ερυθρόλευκοι πάντως θα παίξουν στα Ανω Λιόσια στο τρίτο παιχνίδι.

    ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (20.30 Α. Λιόσια, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ).

    Ο τελικός πριν τον τελικό. Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το σημερινό παιχνίδι μεταξύ των δυο ομάδων που πέρσι διεκδίκησαν το τρόπαιο του πρωταθλητή, αλλά φέτος θέλουν τη συμμετοχή στον τελικό. Ο Ολυμπιακός έχει το ψυχολογικό προβάδισμα, μετά τη νίκη του στον Κορυδαλλό, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι και στο πρώτο παιχνίδι στα Λιόσια παρά την ήττα η απόδοσή του ήταν ιδιαίτερα καλή. Στην αντίπερα όχθη, στους γηπεδούχους, ο Ντράγκαν Σάκοτα προβληματίζεται για τη νωθρότητα που έδειξαν οι παίκτεςτου στο προηγούμενο παιχνίδι. Σήμερα ευελπιστεί ότι λόγω έδρας οι παίκτες του θα δείξουν τον πραγματικό τους εαυτό.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (18.00 Σπόρτιγκ, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ).

    Αφού απέτρεψε την έκπληξη και τελικά διατηρήθηκε στο χορό της πρόκρισης, στον Παναθηναϊκό πλέον δε θέλουν να αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ζήτησε από τους παίκτες του να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, προκειμένου να μην επαναληφθεί το κάζο της προηγούμενης Κυριακής. Οι πράσινοι δε θα έχουν στο πλευρό τους τον κόσμο τους, αφού ο αγώνας θα γίνει κεκλεισμένων θυρών, λόγω της τιμωρίας της ομάδας για τα επεισόδια που έγιναν στο πρώτο παιχνίδι της σειράς. Στο Περιστέρι αυτό που προβληματίζει τον Αργύρη Πεδουλάκη είναι η κούραση των παικτών που έχει αρχίσει να διαφαίνεται. Δηλώνει όμως ότι η ομάδα του θα παλέψει, καθώς δεν έχει και τίποτα να χάσει.

    [19] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΑ 55Α ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΑ

    Χανιά, 7 Ιουνίου 2003 (10:18 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή σπουδαίων ονομάτων από το χώρο του στίβου, διεξάγονται την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα στο Εθνικό Στάδιο Χανίων τα «55α Βενιζέλεια». Τόσο από ελληνικής πλευράς, όσο και από διεθνούς, στα Χανιά θα δώσουν το «παρών» Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές.

    Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται στο τριπλούν ανδρών ο Σουηδός παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου στο Μπέρμιγχαμ, Κρίστιαν Ολσον, ο συμπατριώτης του Αντον Αντερσον, ο Κουβανός Γιέλμπι Κεσάδα (χρυσό στο Αθήνα '97), ο Αμερικανός Τιμ Ρούσαν (5ος στο Μπέρμιγχαμ), ο επίσης Κουβανός Γιοαντρί Μπετανζό και ο Βραζιλιάνος Γκρεγκόριο Ζαντέλ (έκτος στο Μπέρμιγχαμ).

    Από ελληνικής πλευράς, θα μετάσχουν ο Χρήστος Μελέτογλου με τον Δημήτρη Τσιάμη. Στα 800 μ. γυναικών θα πάρουν μέρος οι Σάντρα Σταλς (Βέλγιο), Ελισαμπέθ Γκρουσέλ (Γαλλία), Ιουλία Γκουρτεβένκο (Ουκρανία), Κορινε Χιντς (Τζαμάκα), Αμπιτ Νακχλί (Τυνησία), Τσβετλάνα Κιρίλοβα (Βουλγαρία) και Αντριάνα Μουνόζ (Κούβα). Στο επί κοντώ ανδρών αναμένεται επίσης μεγάλος συναγωνισμός, χάρη στους Τιμ Λόμπινγκερ (Γερμανία, παγκόσμιος πρωταθλητής στο Μπέρμιγχαμ), Ντμίτρι Μαρκόβ (Αυστραλία, παγκόσμιος πρωταθλητής στο Εντμοντον), Ρενς Μπλομ (Ολλανδία, τρίτος στο Μπέρμιγχαμ), Μπιορν Οτο (Γερμανία), Ρίτσαρντ Σπιεγκέλμπουργκ (Γερμανία), Αρτεμ Κούπτσοβ (Ρωσία), Ανταμ Πτάτσεκ (Τσεχία), αλλά και των πολλά υποσχόμενων νεαρών Ελλήνων αθλητών, Σταύρου Κουρουπάκη και Φίλιππου Σγουρού.

    [20] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΜΑΡΤΙΝ ΣΤΟ "ΡΑΛΙ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ"

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2003 (10:16 UTC+2)

    Με το «καλημέρα» του φετινού Ράλι Ακρόπολης η κυριαρχία των «Φορντ Φόκους» επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά. Ο Εσθονός Μάρκο Μάρτιν, τέθηκε επικεφαλής της βαθμολογίας μετά την ολοκλήρωση και της 5ης Ειδικής Διαδρομής, ενώ από τη δεύτερη Ειδική είχε αρχίσει να παίρνει... κεφάλι.

    Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της 5ης Ειδικής Διαδρομής ο Εσθονός οδηγός αντιμετώπισε πρόβλημα. καθώς το καπό άνοιξε και του έσπασε το παρμπρίζ. Μεγαλύτερη όμως ήταν η ατυχία στον δεύτερο οδηγό της ομάδας, τον Βέλγο Φρανσουά Ντιβάλ που βρισκόταν στη 2η θέση γενικής πίσω από τον Μάρτιν. Το «Φόκους» του ανατράπηκε σε χαντάκι στην 5η Ειδική Διαδρομή, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη του Βέλγου.

    Από την άλλη πλευρά, οι οδηγοί της «Πεζό» Ροβάνπερα και Γκρόνχολμ βρίσκονται πλέον στη 2η και 3η γενικής, 9.2΄΄ και 24.7΄΄ αντίστοιχα πίσω από τον Μάρτιν. Την εξάδα συμπληρώνουν οι: Κ. Σάινθ («Σιτροέν») +34.7, Τ. Μάκινεν («Σουμπαρού») +35.8, Π. Σόλμπεργκ («Σουμπαρού») +39.8.

    [21] ΚΡΙΣΙΜΟ ΑΓΩΝΑ ΔΙΝΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Μαδρίτη, 7 Ιουνίου 2003 (10:15 UTC+2)

    Κρίσιμο αγώνα δίνει η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου απόψε στη Μαδρίτη, απέναντι στην Ισπανία (ΕΤ1, 22.45).

    Ρεχάγκελ και παίχτες πιστεύουν και το παραδέχονται ότι δυνατότητες υπάρχουν. Απομένει, λοιπόν, οι παίκτες με την απόδοσή τους να θέσουν τις βάσεις (βαθμολογικά και ψυχολογικά) για να υποδεχτούν την Ουκρανία με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.

    Ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας αναγνώρισε ότι η ολοκλήρωση του πρωταθλήματος έφερε χαλάρωση, αλλά δήλωσε πολύ ικανοποιημένος γιατί η μίνι προετοιμασία «βοήθησε στην ανασύνταξή μας. Η διάθεση των παικτών βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο». Από τους παίχτες του περιμένει να δείξουν στο γήπεδο τα προσόντα τους, όπως κάποιοι από αυτούς έκαναν με τις ομάδες τους στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ από τη Σαραγόσα, στους διεθνείς επισήμανε ότι πρέπει να είναι από την αρχή δυνατοί και να βγάλουν το ημίχρονο χωρίς να δεχτούν γκολ. «Τότε θα είμαστε σε θέση να "κλέψουμε" το ματς», φέρεται να τους είπε. Για να πλησιάσουν στην υλοποίηση του ποθητού, ο Γερμανός ζήτησε - απαίτησε από τους «γαλανόλευκους» να μην «κάνετε πάσες ούτε συνδυασμούς στην άμυνα.

    Διώχνετε την μπάλα με τη μία. Προσέχετε, γιατί γυρνάνε πολύ γρήγορα την μπάλα. Κάντε λάθος στην επίθεση ή στο κέντρο, αλλά όχι στην άμυνα, γιατί μπορεί να αποβεί μοιραίο».

    Από την πλευρά τους οι Ιβηρες μάλλον ασχολούνται περισσότερο με την τελική ευθεία του πρωταθλήματος τους, παρά με τον αποψινό αγώνα. Ο εκλέκτορας τους, Ινιάκι Σάεθ, πάντως προσπάθησε, ανεπιτυχώς να το διαψεύσει: «Μέσα στην ομάδα όλοι είμαστε πεπεισμένοι ότι η αναμέτρηση μόνο εύκολη δε θα είναι. Σεβόμαστε την ελληνική ομάδα. Η αντίπαλός μας έχει ακόμα ελπίδες πρόκρισης, τις οποίες θα κυνηγήσει μέχρι το τελευταίο λεπτό. Είμαι βέβαιος ότι θ' αντιμετωπίσουμε έναν αντίπαλο ο οποίος θα κυνηγήσει τη νίκη. Θα παρατάξω την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα και θα αγωνιστούμε με την πρέπουσα προσοχή και σοβαρότητα», ανέφερε, αλλά στο τέλος παραδέχτηκε την αλήθεια: «Γενικά, όμως, δεν έχουμε σε μεγάλη υπόληψη το ελληνικό ποδόσφαιρο, αν και γνωρίζουμε ότι έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου».

    [22] ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΛΠΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Χουέσκα, 7 Ιουνίου 2003 (00:04 UTC+2)

    Την ήττα γνώρισε η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των Ελπίδων στον πέμπτο αγώνα της για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Στον αγώνα που έγινε στην ισπανική πόλη Χουέσκα, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ηττήθηκε με σκορ 2-0 από το αντίστοιχο της Ισπανίας.

    Οι σκόρερ για την εθνική ομάδα της Ισπανίας ήταν ο Βάλντο (36') και ο Χόρχε (83'). Η εθνική μας ομάδα έπαιξε με 10 παίχτες, μετά την αποβολή του Βάλλα στο 34'.

    Οι συνθέσεις:

    Ισπανία: Βαλντές, Πάμπλο, Αρθού, Τορτολέρο, Ντελ Όρνο, Βάλντο (76΄ Αριάγα), Αρτέτα (67΄ Κορόνα), Ανχελ, Ριέρα, Τόρες, Ρέγιες (70΄ Χόρχε).

    Ελλάδα: Αμπάρης, Μώρας, Βάλλας, Λαγός (58΄ Γουνδουλάκης), Γαλανόπουλος, Βύντρα, Φωτάκης, Τσιώλης, Παπαδόπουλος (68΄ Σαλπιγγίδης), Αμανατίδης, Αγρίτης (38΄ Στεφανής).

    [23] ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

    Ουάσιγκτον, 7 Ιουνίου 2003 (15:01 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την απόφαση της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε να παραπέμψει στην δικαιοσύνη με την κατηγορία της προδοσίας, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσανγκιράι, μεταδίδει το BBC.

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε την συνεχιζόμενη ταπείνωση και καταπίεση που υφίστατει η αντιπολίτευση από την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε.

    Την αντίδραση της Ουάσινκτον έχει προκαλέσει η παραπομπή, με την κατηγορία της προδοσίας, του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι.

    Είναι η δεύτερη κατηγορία για προδοσία που αντιμετωπίζει ο κ. Τσβανγκιράι.

    Τον περασμένο χρόνο κατηγορήθηκε ότι είχε οργανώσει σχέδιο δολοφονίας του προέδρου της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

    Η σύλληψη του Τσβανγκιράι συνοδεύεται από μια πρωτοφανή κινητοποίηση του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας σε όλη την χώρα που στόχο έχει την καταστολή κάθε απόπειρας διαμαρτυρίας των οπαδών της αντιπολίτευσης, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

    [24] ΕΠΙΣΦΡΑΓΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΩΝΟΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Βαρσοβία, 7 Ιουνίου 2003 (10:33 UTC+2)

    Στις κάλπες προσέρχονται οι Πολωνοί για να επισφραγίσουν και τυπικά την

    ένταξη της χώρας στην Ευρωπαική Ενωση.

    Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις η συντριπτική πλειοψηφία του πολωνικού λαού επιθυμεί την ένταξη αν και το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες είναι ο αποφασιστικός παράγων της διαδικασίας.

    Αν η προσέλευση είναι μικρότερη του 50% το δημοψήφισμα θα ακυρωθεί και η επικύρωση της συνθήκης ένταξης θα ανατεθεί στο πολωνικό κοινοβούλιο.

    πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέσφκι καθώς και ο πολωνικής καταγωγής Πάπας Ιωάννης Παύλος 2ος έχουν ταχθεί, επισήμως, υπέρ της ένταξης.

    άντως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια τάση συμμετοχής που ξεπερνά το 75%

    και από το ποσοστό αυτό τα 2/3 τάσσονται υπέρ της ένταξης της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [25] ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΜΕ 6 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ

    Καμπούλ, 7 Ιουνίου 2003 (10:30 UTC+2)

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

    Από την έκρηξη καταστράφηκε λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν, κυρίως, στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης (ISAF).

    Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Καμπούλ, ταγματάρχης Σάρα Γούντ υπάρχουν σημαντικές απώλειες δίχως όμως να ξεκαθαρίσει πόσοι ακριβώς είναι οι νεκροί ή οι τραυματίες.

    Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες ο πρώτος απολογισμός αναφέρεται σε τουλάχιστον έξι στρατιώτες νεκρούς.

    "Προτεραιότητα μας είναι να προσφέρουμε στους επιβάτες ιατρική περίθαλψη το συντομότερο δυνατόν" ανέφερε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης Ασφαλείας στην Καμπούλ.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στα ανατολικά προάστια της Καμπούλ κοντά σε στρατιωτική βάση στην οποία εδρεύουν Γερμανοί και Ολλανδοί κυανόκρανοι.

    Βρετανικά στρατεύματα έχουν αποκλείσει την κύρια οδική αρτηρία Καμπούλ-Τζαλαλαμπάντ καθώς αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν πολλά πτώματα στο έδαφος.

    [26] ΣΚΛΗΡΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 7 Ιουνίου 2003 (10:06 UTC+2)

    Στις πιο πολύνεκρες μάχες εδώ και πάνω από ένα χρόνο με άνδρες πιστούς στο έκπτωτο καθεστώς των Ταλιμπάν ενεπλάκησαν δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού στο Νότιο Αφγανιστάν τις τελευταίες δύο ημέρες: ο απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 40 νεκρούς Ταλιμπάν και 9 από πλευράς κυβερνητικών δυνάμεων.

    Οι μάχες έγιναν μετά από πολιορκία των κυβερνητικών δυνάμεων σε τρία χωριά που η Καμπούλ θεωρεί κρησφύγετα μαχητών Ταλιμπάν: τη Νιμακάι, το Ποπουλμάζι και το Χανανζάι. Και στα τρία αυτά χωριά ξέσπασαν μάχες, με τους αντικυβερνητικούς να χρησιμοποιούν βαρέα πολυβόλα και ρουκέτες, σύμφωνα με τοπικό διοικητή.

    Ωστόσο, η επίσημη εκδοχή των γεγονότων δεν έχει αναγκαστικά και μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα: οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παραδέχονται ότι δε γνωρίζουν ποιους σκότωσαν: Ταλιμπάν; Μέλη της αλ Κάιντα; Μαχητές πιστούς στον Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, πρώην ευνοούμενο της πακιστανικής ISI και της CIA;

    Σε άλλες εξελίξεις σχετικά με το Αφγανιστάν:

    - Η κυβέρνηση της Ρωσίας πρόσφερε «την υποστήριξή της» στην ανάληψη «ειρηνευτικής αποστολής» του ΝΑΤΟ στη χώρα τον Αύγουστο, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα.

    · Ο Χαμίντ Καρζάι, διορισμένος (από τις ΗΠΑ) «πρόεδρος» του Αφγανιστάν, αποχώρησε από το Λονδίνο όπου συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, με τον οποίο συζήτησε την «ανοικοδόμηση» της χώρας και την «εξάλειψη» της παραγωγής ηρωίνης. Σύμφωνα με δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών Ντέιβ Μπλάνκετ, ο Καρζάι δέχτηκε μαζική «επιστροφή προσφύγων».

    [27] ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ

    Ουάσιγκτον, 7 Ιουνίου 2003 (10:05 UTC+2)

    «Δεν είχαμε αξιόπιστες πληροφορίες για ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ». Αυτό τονίζει ανώτερος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών (DIA) του αμερικανικού Πενταγώνου, ο οποίος, χτες, διέρρευσε στα ΜΜΕ την τελευταία πολυσέλιδη απόρρητη έκθεση που η υπηρεσία του κατέθεσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας για το ιρακινό οπλοστάσιο.

    Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο, ο οποίος δεν αποκαλύπτει το όνομά του, αλλά διαβεβαιώνει ότι «στο άμεσο μέλλον σχετική αναλυτική έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα», η 80σέλιδη έκθεση που παρέδωσε η DIA στην αμερικανική ηγεσία, το Σεπτέμβρη του 2002, ανέφερε μόνο πως «υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανότατα βρίσκεται σε φάση που να μπορεί να τα αποκτήσει». Στη συνέχεια ο Λευκός Οίκος άρχισε να διαμορφώνει το κλίμα για εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράκ, στηριζόμενος στη βεβαιότητα ότι υπάρχουν απαγορευμένα όπλα στο Ιράκ.

    Η διαρροή αυτή έρχεται να προστεθεί στις δηλώσεις ανώνυμων αξιωματούχων της CIA, οι οποίοι υποστήριζαν ότι τους τελευταίους μήνες πριν η αμερικανική ηγεσία «υψώσει τους τόνους κατά του Ιράκ» ο ίδιος ο αντιπρόεδρος Τσένεϊ πραγματοποίησε αλλεπάλληλες επισκέψεις στο αρμόδιο τμήμα της Υπηρεσίας, ασκώντας πιέσεις να «υπερτονιστούν τα επιβαρυντικά, για το Ιράκ, στοιχεία». Στο άσχημο κλίμα προστέθηκαν και νέες δηλώσεις του επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

    Ο Χανς Μπλιξ, μιλώντας στο BBC, τόνισε ότι «όπου μας έστειλαν οι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες για όπλα, δε βρήκαμε τίποτε. Αν αυτές ήταν οι καλύτερες πληροφορίες, τι γίνεται με τις υπόλοιπες;», αναρωτήθηκε, καταλήγοντας ότι τα κίνητρα για τον πόλεμο ήταν πολύ διαφορετικά. Από την πλευρά του, ο πρώην επιθεωρητής και σφοδρός επικριτής του πολέμου, Σκοτ Ρίτερ, καλούσε την αμερικανική και βρετανική ηγεσία «να παραδεχτούν ότι είπαν χονδροειδή ψέματα». Τόνισε ότι «είναι πρακτικώς αδύνατο να καταστραφούν απαγορευμένα όπλα και να μην υπάρχουν ίχνη».

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, πάντως, επέμεινε και χτες ότι θα βρεθούν απαγορευμένα όπλα στο Ιράκ και άφησε να εννοηθεί ότι θα αργήσει πολύ η παράδοση της εξουσίας από τις δυνάμεις κατοχής στους Ιρακινούς, «γιατί δε θέλουμε να βρεθούμε μπροστά σε φαινόμενα ανάλογα με το Χίτλερ, που ήταν εκλεγμένος».

    Στο μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις δέχτηκαν νέες επιθέσεις, χτες, στις πόλεις Φαλούτζα, με αντιαρματική ρουκέτα, και Χαλίντιγια, με πυρά και χειροβομβίδες, χωρίς να υπάρχουν θύματα. Στις δύο πόλεις διεξάγονται «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις». Επίσης, στη Βαγδάτη, 4 Ιρακινοί τραυματίστηκαν από πυρά Αμερικανού στρατιώτη κατά τη διάρκεια ελέγχου. Στο Κιρκούκ, 20 άτομα τραυματίστηκαν σε συμπλοκή ανάμεσα σε Κούρδους.

    Τέλος, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει μέλη του ένοπλου σκέλους της φιλο-ιρανικής οργάνωσης «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», ως υπόπτους για αντι-αμερικανικές επιθέσεις, εκτοξεύοντας «βολές» για παρέμβαση της Τεχεράνης.

    [28] ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΘΕΡΙΝΑ ΘΕΑΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2003 (10:13 UTC+2)

    Aνοιξαν τα θερινά θέατρα στην Αθήνα και στις παραστάσεις τους κυριαρχούν - τι άλλο; - οι επιθεωρήσεις.

    · Επιθεώρηση εμπνευσμένη από τους αριστοφανικούς «Ορνιθες» είναι το έργο

    «Κότες», που παρουσιάζει το θέατρο «Αλσος». Τα κείμενα υπογράφουν οι Γιώργος Γαλίτης, Γιώργος Λέφας, Παύλος Κοντογιαννίδης, τη σκηνοθεσία ο Γιώργος Ρεμούνδος, τη μουσική ο Νίκος Στρατηγός, τα κοστούμια η Δέσποινα Βολίδη, τις χορογραφίες ο Αγγελος Χατζής. Πρωταγωνιστούν οι Στάθης Ψάλτης και Σωτήρης Μουστάκας, δύο αγανακτισμένοι Ελληνες, που σατιρίζουν τη σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση. Παίζουν επίσης: Παύλος Κοντογιαννίδης, Ηλίας Λογοθέτης, Τόνυ Αντονυ, Τζέση Παπουτσή, Αθηνά Μαυρομάτη, Θανάσης Βισκαδουράκης, Πένυ Σταθάκη, Γιάννης Μανιός, Σίσυ Αλατά, κ.ά.

    · Η κωμωδία «Ολοι σεξ στο Σάσεξ» του Ρέι Κούνεϊ παρουσιάζεται, στο «Σμαρούλα», σε μετάφραση-σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη. Τα σκηνικά-κοστούμια είναι της Δέσποινας Βολίδη, η μουσική επιμέλεια του Δημήτρη Μενούνου. Παίζουν: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Μαρία Γεωργιάδου, Θάνος Καληώρας, Θωμάς Παλιούρας, Πρόδρομος Τοσουνίδης, Κατερίνα Μάτζιου, Δέσποινα Ρεντούμη.

    [29] ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2003 (10:10 UTC+2)

    Ενδιαφέρουσες παραστάσεις από μικρά θεατρικά σχήματα στη Θεσσαλονίκη.

    -ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ (Χριστοπούλου 12 - κάθετη στην Ιασωνίδου, τηλ. 2310.229.249) Η Ομάδα του Θεάτρου Τέχνης «Ακτίς Αελίου» ανεβάζει το έργο του Αλφρέντ Ζαρί «Ιμπί τύραννος». Παραστάσεις: Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή: 9.30 μ.μ.

    -ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ (Κασσάνδρου 132, τηλ. 2310/216.567) Το Εργαστήρι Δραματικής Τέχνης στο πλαίσιο του Γ΄ Κύκλου Σπουδών θα παρουσιάσει σήμερα το παραμυθόδραμα «Πώς σώθηκαν τα όνειρα», έργο μαθητών του τμήματος σε διδασκαλία Γιώργου Γκασνάκη - Τίνας Στεφανοπούλου και στις 8 και 9 Ιούνη το ειδικό τμήμα Χορού θα ανεβάσει τη μουσικοχορευτική παράσταση «Οδός ονείρων», σε χορογραφία Γιάννη Μαργαρώνη. Στις 10 και 11 Ιούνη ο Β΄Κύκλος Σπουδών παρουσιάζει την παράσταση «Μια δραματοποίηση της ποίησης του Γιώργου Θέμελη». Διδασκαλία: Μόνα Κιτσοπούλου. Ολες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 9 μ.μ. στο Στούντιο Παράθλαση, Κασσάνδρου 132, τηλ. 2310.216.567. Είσοδος ελεύθερη

    [30] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

    Αγκυρα, 6 Ιουνίου 2003 (23:51 UTC+2)

    Στις αντιδράσεις που προκάλεσε η συναυλία - της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Borusan και της Χορωδίας της Κρατικής Οπερας η οποία έλαβε χώρα απόψε στην Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης και στην οποία συμπεριλαμβάνονται έργα των Ariel Ramirez, Ahmet Adnan Saygun και Mozart, αναφέρεται δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Zaman».

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης ανακοινώθηκε:

    «Πρόκειται για ιερό χώρο και δεν είναι ορθό να πραγματοποιηθεί μια τέτοια εκδήλωση σε αυτό το χώρο, καθότι έρχεται σε αντίθεση με την ιερότητά του.

    Ούτε στις εκκλησίες μας, αλλά ούτε και στα τεμένη λαμβάνουν χώρα τέτοιες εκδηλώσεις και δεν ενδείκνυται να γίνονται και εδώ».

    Την αντίθεσή τους στη συναυλία εξέφρασαν επίσης ο Πατριάρχης των Αρμενίων της Τουρκίας, Μεσρόπ ο Β΄ και ο Αντιπρόσωπος του Βατικανού στην Κωνσταντινούπολη, Marovitch, ο οποίος αφού εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την χρησιμοποίηση της Αγίας Σοφίας κατ' αυτό τον τρόπο, τόνισε: «Επίσης αποτελεί λάθος η οργάνωση επίδειξης μόδας στην Αγία Ειρήνη. Επιβάλλεται όπως κάθε εκδήλωση πραγματοποιείται στον ενδεικνυόμενο χώρο».

    Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και σε αντιδράσεις Τούρκων ακαδημαϊκών και του πρώην διευθυντή του Μουσείου της Αγίας Σοφίας, Ερντέμ Γιουτζέλ, ο οποίος χαρακτήρισε την πραγματοποίηση συναυλίας στην Αγία Σοφία ως «ασέβεια στους πιστούς δύο θρησκειών».

    Τέλος, γίνεται αναφορά σε δηλώσεις αρμοδίων που είναι υπεύθυνοι για τις αναστηλώσεις στην Αγία Σοφία, ότι: «Το κτίριο δεν αντέχει σε μεγάλους θορύβους, διότι λόγω της παρόδου του χρόνου παρουσιάζει υπερευαισθησία και κινδυνεύουν με κατάρρευση τα ψηφιδωτά».

    [31] ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ - "ΤΟ ΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΘΩΩΝ"

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2003 (21:27 UTC+2)

    «Το Όρος των Αθώων» δεν είναι άλλο από το Άγιον Όρος, στο βιβλίο του πανεπιστημιακού Παναγιώτη Νούτσου, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα. Πρόκειται για μια τριήμερη περιήγηση, ένα οδοιπορικό που παίρνει τη μορφή μαθητείας. Με μονάδα δόμησης του κειμένου την ώρα και τα πρώτα λεπτά, αιχμή του βιβλίου είναι η επιτόπια αναζήτηση σ΄ ένα χώρο «αυτοδέσποτο» και αδροβάδιστο, των τρόπων συσχετισμού «πολιτικής λογικής και κοινωνικής λογικής».

    «Οι συνομιλητές μου- εκτός από τους «έξω» που συμπορεύονται τρία μερόνυχτα, με δρώσα παρουσία ή απουσία, έτσι που ο αριθμός τους να έχει αυξηθεί κατά πολύ είναι οι «Αθώοι» που συναντήσαμε. Δηλαδή αυτοί που έχουν στήσει την εστία τους στον Άθω και συνάμα είναι «αθώοι», με όσες σημασίες τους εγκαλεί η αρχαία ελληνική γλώσσα, ιδίως ως ευλαβείς αβλαβείς που δεν προξενούν «βλάβη» σε κανέναν «έξω» απ΄ αυτούς», γράφει ο συγγραφέας στον πρόλογο.

    Παρουσιάζοντας το βιβλίο ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, χαρακτήρισε τον τίτλο «θελκτικά ειρωνικό», μίλησε για «ένα διαρκές και δύσβατο υφολογικό πείραμα, που εμπλέκει συνειρμούς», καθώς και για «αυθόρμητη και έντεχνα επεξεργασμένη γλώσσα» γραφής.

    Ο συγγραφέας Δημήτρης Παπαχρήστος αποκάλεσε το βιβλίο του Π. Νούτσου «θησαυρό», τονίζοντας ότι «δεν είναι καθόλου αθώο».

    Είναι ένα στοχαστικό βιβλίο, με αυτοβιογραφικά στοιχεία, όπου χρησιμοποιείται η μέθοδος των ελεύθερων συνειρμών, με «ριζοσπαστική και ειλικρινή γλώσσα», είπε ο συγγραφέας Μίμης Ανδρουλάκης, μιλώντας για «Το Όρος των Αθώων».

    Ωστόσο, δεν παρέλειψε να σχολιάσει παρεμπιπτόντως την επικαιρότητα, λέγοντας ότι «παράλειψη» του βιβλίου είναι ότι δεν περιλαμβάνει μια ιστορική «διαπίστωση» που ανατρέχει από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, ότι «τα παιδιά των παπάδων είναι περισσότερο επιρρεπή στην τρομοκρατία».

    Αποσπάσματα του βιβλίου απέδωσε ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός.

    Ο συγγραφέας, Παναγιώτης Νούτσος, είναι καθηγητής της Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου διδάσκει από το 1980.

    Την περίοδο 1991-1994 ήταν Αντιπρύτανης του ίδιου πανεπιστημίου.

    Κ. Κούτρα

    [32] ΤΕΧΝΗ + ΟΥΤΟΠΙΑ: ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2003 (21:27 UTC+2)

    Μια σημαντική έκθεση έργων τέχνης, που αποτελεί μία δεύτερη ενότητα της περίφημης Συλλογής Κωστάκη, εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο. Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «Τέχνη + Ουτοπία.

    Επιλογή από τα αριστουργήματα της συλλογής Κωστάκη», που οργάνωσε το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενενήντα χρόνων από τη γέννηση του Γιώργου Κωστάκη (1913-1990).

    Στην έκθεση, παρουσιάζονται έργα 13 σημαντικών καλλιτεχνών από την περίοδο 1900-1930, οι οποίοι εκπροσωπούν τα βασικά ρεύματα της Ρωσικής Πρωτοπορίας: αφαίρεση, κυβοφουτουρισμός, συπρεματισμός, κονστρουκτιβισμός, αναλυτική τέχνη και οργανική τέχνη. Πρόκειται για τους Βασίλι Καντίνσκι, Καζιμίρ Μαλέβιτς, Βλαντίμιρ Τάτλιν, Αλεξάντρ Ρότσενκο, Βαρβάρα Στεπάνοβα, Λιουμπόβ Ποπόβα, Όλγα Ροζάνοβα, Μιχαήλ Ματιούσιν,

    Πάβελ Φιλόνοφ, Γκούσταβ Κλούτσις, Ιβάν Κλιούν, Ναντιέζντα Ουνταλτσόβα και Ελ Λισίτσκι.

    Όπως ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού, εγκαινιάζοντας την έκθεση, «το φιλότεχνο κοινό, έχει την ευκαιρία να δει από κοντά έργα, πλαισιωμένα από πρωτότυπο αρχειακό υλικό, σημαντικών Ρώσων καλλιτεχνών και να εμβαθύνει στο ουτοπικό σχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου κόσμου μέσα από επαναστατικές, πνευματικές και καλλιτεχνικές διαδικασίες. Το όραμά τους για μια συνολική τέχνη, ξεπερνά τα στενά καλλιτεχνικά πλαίσια και

    απευθύνεται στο σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

    Ανοίγοντας την τελετή των εγκαινίων ο πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθηγητής Δημήτρης Φατούρος, επισήμανε ότι ο πλούτος της Συλλογής Κωστάκη, δίνει πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες για παρουσιάσεις, εκθέσεις, συζητήσεις και τεκμηριώσεις για ένα πολύ μεγάλο πεδίο ζητημάτων και δράσεων της τέχνης». Ενώ με τη σειρά του ο διευθυντής του ΚΜΣΤ, καθηγητής της ιστορίας της τέχνης, Μιλτιάδης Παπανικολάου, υπογράμμισε ότι «για τους καλλιτέχνες της Ρωσικής πρωτοπορίας, η

    κοινωνική εξάρτηση της τέχνης, θέτει σε ενέργεια τη σχέση μεταξύ θεωρίας και πράξης, όπου καλλιτέχνες όπως οι Μάλεβιτς, Ρότσενκο Λισίτσκι, Τάτλιν κ.α., έδωσαν «νόημα στα αντικείμενα», προώθησαν την πεποίθηση ότι «οι φόρμες ενσαρκώνουν τη νέα συνείδηση» και υποστήριξαν την «υπεροχή της ανθρώπινης σκέψης από την υλική υπόσταση των πραγμάτων».

    Σκοπός της έκθεσης είναι να αποτυπώσει, μέσα από τα μεμονωμένα έργα των καλλιτεχνών αυτών αλλά και ταυτόχρονα μέσα από τη δημιουργική συνεργασία τους, την εξέλιξη της Ρωσικής Πρωτοπορίας και τα σημεία που την καθόρισαν. Γι' αυτό και τα έργα θα εκτεθούν με άξονα τις μεταξύ τους σχέσεις και αλληλοεπιδράσεις.

    Πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, κατασκευές, χρηστικά αντικείμενα καθώς επίσης και ένας μεγάλος αριθμός από ντοκουμέντα της περιόδου 1900-1930, όπως έγγραφα, επιστολές, φωτογραφίες, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και κατάλογοι, από το αρχείο της οικογένειας Κωστάκη αποτελούν τον κύριο κορμό της έκθεσης.

    Η έκθεση που θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι, φιλοδοξεί να τονίσει ότι η κινητήρια δύναμη των καλλιτεχνών της Ρωσικής Πρωτοπορίας ήταν καταρχήν η ουτοπική επιδίωξη της αλλαγής του κόσμου μέσα από επαναστατικές καλλιτεχνικές διαδικασίες που ξεπερνούν τα στενά πλαίσια της ίδιας της τέχνης και επεκτείνονται στις κοινωνικές δομές.

    Με την ευκαιρία της έκθεσης, εκδόθηκε βιβλίο με κείμενα των ίδιων των καλλιτεχνών: θεωρητικά κείμενα, αυτοβιογραφικά σημειώματα, προγράμματα και μανιφέστα καλλιτεχνικών κινημάτων, επιστολές και διαλέξεις. Τα κείμενα μεταφράζονται από τα ρωσικά και τα περισσότερα από αυτά δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα. Τις μαρτυρίες αυτές θα συνοδεύει πλούσιο και σπάνιο εικονογραφικό υλικό (φωτογραφίες, σχέδια, χειρόγραφα).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 7 June 2003 - 18:13:50 UTC