Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-06-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΣΡΑΗΛ: "ΤΕΡΜΑ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ"
  • [02] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΗΣ ΝΔ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MRB
  • [03] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ
  • [04] 1,2 ΕΚΑΤ.ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ
  • [05] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [06] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ "ΑΞΟΝΑ 10"
  • [07] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΚΑΙ
  • [08] Χ. ΒΕΡΕΛΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΣΑ
  • [09] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
  • [10] ΑΠΟ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ ΩΣ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΙ ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
  • [11] ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΤΑΠΙΛΤ ΣΤΟ ΙΚΑ ΕΤΑΜ
  • [12] ΑΥΞΗΣΗ 1,29% ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΤΩΝ 24 ΕΕΧ ΤΟ ΜΑΪΟ
  • [13] ΣΤΙΣ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ-ΑΔΕΔΥ
  • [14] ΣΤΙΣ 1.928,19 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [15] Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
  • [16] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ
  • [17] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗ Μ.
  • [18] ΟΡΙΑΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [19] Ο ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [20] Γ. ΛΙΑΝΗΣ: Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕ ΘΑ ΧΑΡΙΣΤΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ
  • [21] "ΟΧΙ" ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
  • [22] ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΟΙ ΚΑΡΑΝΤΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΦΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟ WORLD TOUR ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ ΤΗΣ
  • [23] ΤΣΕΠΛΑΚ- ΜΠΟΡΖΑΚΟΦΣΚΙ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΩΝ 800μ ΣΤΑ ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΕΙΑ
  • [24] ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
  • [25] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΣΥΛΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟ ΔΠΔ
  • [26] ΕΠΙΘΕΣΗ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
  • [27] Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΡΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ
  • [28] ΕΥΡΕΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [29] ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [30] ΚΛΕΙΣΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ Η ΕΚΘΕΣΗ "Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ"
  • [31] ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
  • [32] ΔΡΑΜΑ: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
  • [33] ΓΙΟΡΤΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΑΙΑΣ
  • [34] ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ: ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • [01] ΙΣΡΑΗΛ: "ΤΕΡΜΑ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ"

    Τελ Αβιβ, 12 Ιουνίου 2003 (17:23 UTC+2)

    «Δεν πρόκειται να υπάρξει ειρηνευτική διαδικασία αν οι τρομοκρατικές επιθέσεις συνεχισθούν. Δεν μπορεί να πολεμούμε την νύχτα και να διαπραγματευόμαστε με τους Παλαιστινίους την ημέρα», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ, μαζί με τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Ισραήλ, Νταν Κούρτζερ.

    «Δεν αληθεύει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσει την τρομοκρατία. Εμείς θα συνεχίσουμε να πολεμούμε την τρομοκρατία με όλα τα μέσα», πρόσθεσε ο ίδιος σύμφωνα με το Ρόυτερς.

    Εν τω μεταξύ, έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και ένα τρίχρονο κοριτσάκι, και άλλοι τριάντα τραυματίστηκαν, στη βόρεια Γάζα από την επίθεση ισραηλινού ελικοπτέρου το μεσημέρι, σύμφωνα με νέο απολογισμό νοσοκομειακών πηγών.

    [02] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΗΣ ΝΔ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MRB

    Aθήνα, 11 Ιουνίου 2003 (19:40 UTC+2)

    Προβάδισμα 8,3 ποσοστιαίων μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ, καταγράφει η εξαμηνιαία δημοσκόπηση της MRB, «Τάσεις», που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο η διαφορά των δύο κομμάτων ήταν 6,2%.

    Στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 38%, έναντι 29,7% του ΠΑΣΟΚ.

    Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,3%, ο Συνασπισμός με 3,9%, το ΔΗΚΚΙ 2,5%, το ΛΑ.Ο.Σ., 2,4%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 14,9% των ερωτηθέντων.

    Η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει ποσοστό συσπείρωσης 90,1% και το ΠΑΣΟΚ 70,8%.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, προηγείται με ποσοστό 1,3% του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, συγκεντρώνει ποσοστό 40,1% έναντι 38,8% του κ. Σημίτη. Στην έρευνα του Δεκεμβρίου ο κ. Καραμανλής προηγούνταν με ποσοστό 0,4%.

    [03] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2003 (14:08 UTC+2)

    Την επόμενη Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η παρθενική συνεδρίαση των μετόχων του κοινοπρακτικού σχήματος Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών, που θα αναλάβει τη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων της TVX στο Στρατώνι Χαλκιδικής.

    Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία πιθανότατα θα λάβει χώρα την Τρίτη και όχι τη Δευτέρα, λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος, οι Ελληνες και ξένοι επενδυτές θα συζητήσουν λεπτομέρειες της συμφωνίας, όπως, π.χ, τα ακριβή ποσοστά συμμετοχής και την ανάθεση του μάνατζμεντ.

    Αν και ο υφυπουργός Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι επήλθε η πολυπόθητη συμφωνία για το κοινοπρακτικό σχήμα (το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε βιώσιμο), ωστόσο δεν έχουν προς το παρόν γνωστοποιηθεί επισήμως οι επωνυμίες των εμπλεκόμενων εταιριών.

    Πάντως, οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ως εμπλεκόμενες στο εγχείρημα τις ελληνικές εταιρίες Λάρκο και Θεμελιοδομή, την καναδική Alpha Group και μία ρουμανική επιχείρηση. Το κοινοπρακτικό σχήμα θα συμπληρώσουν φορείς του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Σε ό, τι αφορά τους εργαζομένους, δεν φαίνεται πιθανόν να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, αφού η τελική λύση θα περιλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στα μεταλλεία. Για όσους χάσουν την δουλειά τους συζητιούνται μέτρα κοινωνικής προστασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ παράλληλα, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου._

    [04] 1,2 ΕΚΑΤ.ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2003 (14:28 UTC+2)

    «Για να μπει ένα τέλος στις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας, τα κράτη πρέπει να καταπολεμήσουν την εμπορία παιδιών», δηλώνει η UNICEF σε ανακοίνωσή της με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Παιδικής Εργασίας.

    Η UNICEF τονίζει ότι χωρίς κοινές προσπάθειες και συνεργασία για την καταπολέμηση της εμπορίας παιδιών και γυναικών (trafficking), εντός και εκτός εθνικών συνόρων, δεν θα επιτύχουν οι προσπάθειες ενάντια στις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας. Το 1 στα 8 παιδιά 5-17 ετών παγκοσμίως εμπλέκεται στις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας, περίπου 180 εκατομμύρια παιδιά.

    Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η εμπορία ανθρώπων έχει αρχίσει να ανταγωνίζεται το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων με κέρδη ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Υπολογίζεται ότι 1,2 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως πέφτουν θύματα εμπορίας κάθε χρόνο. Στην Αφρική αυτό συμβαίνει σε τουλάχιστον τις μισές χώρες. Κορίτσια 13 χρονών (κυρίως από Ασία και Ανατολική Ευρώπη) πωλούνται σαν "νύφες κατά παραγγελία". Κορίτσια που δουλεύουν ως οικιακοί βοηθοί, χωρίς να πηγαίνουν σχολείο, που συχνά πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Για παράδειγμα έρευνα της UNICEF στα νησιά Φίτζι έδειξε πως οι 8 στις 10 οικιακές βοηθούς ανέφεραν σεξουαλική κακοποίηση από τους εργοδότες τους.

    [05] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2003 (20:37 UTC+2)

    Μέτρα για την απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης διοικητικών πράξεων από το Δημόσιο προς τους πολίτες, αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, εισαγωγή νέου βαθμολογίου και θέσπιση δεικτών αποδοτικότητας για υπηρεσίες και υπαλλήλους προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης.

    Το νομοσχέδιο, το οποίο επιφέρει σημαντκές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, αφού διεξαχθεί προηγουμένως διάλογος με την ΑΔΕΔΥ, ενώ οι αλλαγές θα αρχίζουν να εφαρμόζονται από την 1-1-2004.

    Διοίκηση με στόχους

    Με το νομοσχέδιο καθιερώνεται το σύστημα "Διοίκηση με στόχους", δηλαδή στο εξής θα προσδιορίζονται σαφώς και εκ των προτέρων οι επιδιώξεις, ενώ θα προσμετρώνονται και οι επιδόσεις σε όλα τα επίπεδα μιας δημόσιας υπηρεσίας.

    Καθιερώνεται η μέτρηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της Διοίκησης με την εφαρμογή δεικτών μέτρησης σε υπουργεία, περιφέρειες, ΟΤΑ (α΄και β΄βαθμού) και ΝΠΔΔ. Η μέτρηση γίνεται με βάση γενικούς και ειδικούς δείκτες.

    Οι γενικοί δείκτες είναι τέσσερις και αφορούν στο χρόνο ανταπόκρισης στα αιτήματα των πολιτών, στο βαθμό ικανοποίησης των παραπόνων που υποβάλλονται, στο κόστος διαχείρισης, στην εφαρμογή νέας τεχνολογίας (e-mail, fax). Οι ειδικοί δείκτες ορίζονται κατά περίπτωση.

    Οι στόχοι για κάθε υπηρεσία καθορίζονται κάθε Νοέμβριο για τον επόμενο χρόνο, ενώ ανά τρίμηνο θα γίνονται έλεγχοι για να παρακολουθείται η διαδικασία.

    Επίσης θα συντάσσεται από το ΥΠΕΣΔΔΑ ετήσια έκθεση η οποία θα παραδίδεται στον Πρωθυπουργό και θα κατατίθεται στη Βουλή, ενώ από τον ίδιο φορέα θα απονέμονται βραβεία σε υπηρεσίες και υπαλλήλους, που διακρίνονται.

    Σύστημα αξιολόγησης υπάλληλων

    Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η προώθηση ενός νέου συστήματος αξιολόγησης των υπαλλήλων, το οποίο θα στηρίζεται στις εκθέσεις αξιολόγησής τους που θα αφορούν στην επίτευξη των στόχων, στη γραπτή δοκιμασία και σε συγκεκριμένα κριτήρια.

    Ο νέος τρόπος αξιολόγησης των υπαλλήλων συνδέεται άμεσα και με το σύστημα της εξέλιξης και σταδιοδρομίας τους, αφού με το νομοσχέδιο καταργείται η πάγια ιεραρχία σε θέσεις ευθύνης και στο εξής θα υπάρχει συγκεκριμένη χρονική θητεία με ενδιάμεση αξιολόγηση.

    Παράλληλα θα συντμηθεί ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας που προαπαιτείται για την κάλυψη θέσεων ευθύνης (Για τη θέση του τμηματάρχη θα χρειάζονται επτά έτη προϋπηρεσίας, για τη θέση Διευθυντή 12 έτη και για τη θέση Γενικού Διευθυντή 17 χρόνια).

    Με το νέο σύστημα γίνεται διαχωρισμός της βαθμολογικής κλίμακας από τη λειτουργική.

    Τέλος δημιουργείται κλίμακα βαθμών, στην οποία οι υπάλληλοι εξελίσσονται με βάση τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα.

    Και ιδιώτες για τις θέσεις στελεχών στη Δ.Δ.

    Και στελέχη του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να καταλαμβάνουν στο εξής θέσεις Γενικών Διευθυντών στο Δημόσιο. Η πλήρωση των θέσεων Γενικών Διευθυντών θα γίνεται μέσω ανοικτής πρόσκλησης τόσο προς τους υπηρετούντες δημόσιους υπαλλήλους που πληρούν τις προϋποθέσεις, όσο και προς ιδιώτες με αυξημένα τυπικά προσόντα, ωστόσο για τους τελευταίους προβλέπεται πως θα υπάρξει συγκεκριμένο ποσοστό. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται σε δημόσια προφορική συνέντευξη ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής Επιλογής.

    Οι Γενικοί Διευθυντές πριν από την τοποθέτησή τους θα υπογράφουν με την υπηρεσία τους "συμβόλαιο αποδοτικότητας", στο οποίο θα προβλέπονται οι υποχρεώσεις τους για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Οι Γενικοί Διευθυντές, τέλος επιλέγονται για τετραετή θητεία, ενώ θα υπόκεινται και σε ενδιάμεση αξιολόγηση στο μέσον της θητείας.

    Μετατάξεις

    Με το νομοσχέδιο απελευθερώνονται επίσης οι μετατάξεις. Στο εξής οι δημόσιες υπηρεσίες, τα ΝΠΔΔ και οι ΟΤΑ με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό των αναγκών τους για προσλήψεις τακτικού προσωπικού, θα προσδιορίζουν τον ακριβή αριθμό των κενών θέσεων που θα καλύπτονται με μετατάξεις υπαλλήλων.

    Οι μετατάξεις θα γίνονται κάθε χρόνο με απόφαση του υπουργού ΕΣΔΔΑ, και του οικείου υπουργού. Οι θέσεις που θα καλυφθούν με μετατάξεις θα ανακοινώνονται σε δύο τουλάχιστον ημερήσιες εφημερίδες και μία τοπική. Η μετάταξη γίνεται μετά από αίτησή τους με απόφαση των οικείων υπουργών και γνώμη των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων.

    Με αυτή την πολιτική επιχειρείται η ορθολογική στελέχωση και ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών, ενισχύονται οι παραμεθόριες και προβληματικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα της ΤΑ και των μικρών Δήμων και αδύναμων Νομαρχιών κ.λ.π.

    Απλοποίηση διοικητικής δράσης

    Με το ίδιο νομοσχέδιο προωθείται δέσμη μέτρων που αποσκοπούν στην απλοποίηση της διοικητικής δράσης. Ειδικότερα, εξουσιοδοτούνται οι αρμόδιοι υπουργοί με αποφάσεις τους να απλουστεύουν την έκδοση διοικητικών πράξεων με τη σύντμηση της χρονικής προθεσμίας, την κατάργηση πιστοποιητικών και την αντικατάστασή τους με υπεύθυνες δηλώσεις.

    Επίσης θεσμοθετείται το μέτρο της "σιωπηρής έγκρισης", σύμφωνα με το οποίο καθορίζονται διοικητικές πράξεις για τις οποίες αν παρέλθουν οι προθεσμίες απάντησης σε αίτηση του πολίτη, για κάποιο δικαιολογητικό π.χ., θεωρείται πως έχει εκδοθεί.

    [06] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ "ΑΞΟΝΑ 10"

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Στην ανάληψη πρωτοβουλίας για την ανάδειξη των προβλημάτων που προκύπτουν από την αδρανοποίηση του «άξονα 10», που ενώνει τη Θεσσαλονίκη με το Γκρατς της Αυστρίας, συμφώνησαν οι συμμετέχοντες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, τη συμμετοχή Νομαρχών από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς και Δημάρχων πόλεων από γειτονικές χώρες. Όλοι τους συμφώνησαν στη δημιουργία του Δικτύου «Ανοιχτοί δρόμοι στα Βαλκάνια» το οποίο θα αναλάβει πρωτοβουλίες τόσο ως προς τις εθνικές κυβερνήσεις όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη δρομολόγηση λύσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και επαρκή και έγκαιρη χρηματοδότηση.

    Συγκεκριμένα επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις της απενεργοποίησης του οδικού άξονα στην οικονομική εξέλιξη, την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Εξάλλου τονίστηκε ότι οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, με τη συγκρότηση διευθύνουσας επιτροπής και τη σύσταση τεχνικής γραμματείας, εξελίσσονται με ρυθμούς δυσανάλογους της σοβαρότητας του ζητήματος.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Νομάρχες: της Διευρυμένης Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Δράμας-Καβάλας -Ξάνθης Κωνσταντίνος Τάτσης, Πέλλας Προκόπης Σιβένας, Ημαθίας Ιωάννης Σπάρτσης, Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, Λάρισας Θωμάς Κατσαρός, Καστοριάς Κώστας Λιάντσης, Φλώρινας Ιωάννης Στρατάκης, Κιλκίς Ευάγγελος Μπαλάσκας, ο Αντινομάρχης Μαγνησίας Γ. Χατζόπουλος, ο Αντινομάρχης Καβάλας Χρήστος Καραγιαννακίδης, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Σερρών Γ. Σαββίδης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Τρικάλων Δημήτρης Τσέλιος, οι Βουλευτές Ημαθίας Μιχάλης Χαλκίδης και Πιερίας Ευάγγελος Πολύζος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Λεμούσιας και οι καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χρήστος Ταξιλτάρης και Γιώργος Μίντσης.

    Από τις γειτονικές χώρες συμμετείχαν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσκοβατς (Σερβία) Μποζάνα Ρίοτιτς, ο Δήμαρχος του Νις(Σερβία) Βλαντιμίρ Ντόμαζετς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Νις Γκόραν Τσίριτς, ο Δήμαρχος του Γευγελή(FYROM) Πέτκο Σμιλκοβ, ο Δήμαρχος του Βέλες(FYROM) Ατσκ Κοσέφσκι και ο Δήμαρχος του Κουμάνοβο(FYROM) Σλόμπονταν Κοβασέφσκι.

    Το ψήφισμα της Πρωτοβουλίας του Δικτύου «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ» στο οποίο συμφώνησαν οι παριστάμενοι αναφέρει τα εξής:

    «Σημείο1. Η πρώτη αυτή συνάντησή μας είναι αποτέλεσμα αλλά και απόδειξη, των κοινών ανησυχιών και προβληματισμών μας, γύρω από ένα σοβαρό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που απασχολεί όλους μας, που απασχολεί πρώτα τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

    Σημείο 2: Είναι λυπηρό να διαπιστώνουμε όλοι, ότι δεκατρία (13) χρόνια μετά την έναρξη και ολοκλήρωση της διάσπασης της πρώην Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας εξακολουθεί να υφίσταται η απενεργοποίηση και η συνεχιζόμενη απαξίωση του βασικού αυτού οδικού άξονα, του γνωστού ως "άξονα 10". Ήδη οι διαπιστούμενες καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομική εξέλιξη και κυρίως την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη της ευρύτερης αυτής περιοχής είναι προφανείς. Παρ΄ όλα αυτά οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής αλλά κυρίως, η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν φαίνεται να ενεργοποιούνται δυναμικά και αποτελεσματικά, ώστε αυτή η βασική προϋπόθεση ειρήνης, ευημερίας και συνοχής του ζωτικού αυτού Ευρωπαϊκού χώρου να αρχίσει να υλοποιείται.

    Σημείο3: Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, ως εκφραστές της αγωνίας των πολιτών, των οργανωμένων φορέων και των κοινωνικών εταίρων των περιοχών τους, με τη συνεργασία των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων, με όλους τους Δημάρχους, με τις παραγωγικές τάξεις, τα Επιμελητήρια, τους Εμπορικούς Συλλόγους, αλλά και με οργανισμούς όπως η Δ.Ε.Θ, η ΕΛΠΑ, και ο ΕΟΤ, οι οποίοι πλήττονται από την επιβάρυνση σημαντικών οικονομικοκοινωνικών συντελεστών του παραγωγικού συστήματος, κυρίως στους τομείς του εμπορίου, της μεταποίησης και του τουρισμού, μπορούμε να προχωρήσουμε μέσα στα πλαίσια των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων μας στην ανάληψη πρωτοβουλίας για ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από την αδρανοποίηση του "άξονα 10".

    Σημείο 4: Οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, μέχρι σήμερα από την Ελληνική κυβέρνηση, με τη συγκρότηση διευθύνουσας επιτροπής και τη σύσταση Τεχνικής Γραμματείας την οποία ανέθεσε μάλιστα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εξελίσσονται με ρυθμούς δυσανάλογους προς τη σοβαρότητα και το μέγεθος του ζητήματος. Τα προβλήματα αυξάνονται και αθροίζονται , οι επιπτώσεις στην οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό και γενικότερα στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής δεν υπακούουν σε διοικητικές διαδικασίες. Επιδεινώνονται καθημερινά και απαιτούν δράση, σχέδιο και αποτέλεσμα.

    Σημείο 5: Η αποκατάσταση της λειτουργίας του πανευρωπαϊκού οδικού άξονα 10, του παραδοσιακού διαδρόμου σύνδεσης της Νοτιοανατολικής με την Κεντρική Ευρώπη, είναι υπαρκτή και επείγουσα ανάγκη. Με την παρουσία μας σήμερα εδώ, σηματοδοτούμε την αγωνία μας αλλά και την αποφασιστικότητα μας, να αναλάβουμε διαρκείς πρωτοβουλίες, τόσο ως προς τις εθνικές κυβερνήσεις όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δρομολόγηση λύσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και επαρκή και έγκαιρη χρηματοδότηση.

    Σημείο 6: Όλοι εμείς κάνουμε την αρχή για να γίνει το αυτονόητο. Να συνδέσουμε τη Βόρεια Ελλάδα, τα Κεντρικά και Δυτικά Βαλκάνια με την Κεντρική Ευρώπη και την Μεσόγειο αλλά και αντίστροφα. Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή κατέχει περίοπτη θέση στην Γεωγραφία αλλά και στην Ιστορία. Το ίδιο συμβαίνει και με όλες τις πόλεις που διατρέχει ο «άξονας 10». Ας αναδείξουμε με συγκεκριμένες πράξεις και έργα αυτή την ευρωπαϊκή σημαντικότητα της περιοχής. Οι δρόμοι προς την Ευρώπη και την ανάπτυξη θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί για πολιτικούς, οικονομικούς και κυρίως κοινωνικούς λόγους».

    [07] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Βρυξέλλες, 12 Ιουνίου 2003 (20:05 UTC+2)

    Σε διαμαρτυρία για τις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου του Αιγαίου προς τον Τούρκο ομόλογό του, προέβη ο υπουργός Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος έθεσε το θέμα και στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Λόρδο Ρόμπερτσον.

    Οπως δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου, χθες το βράδυ στο περιθώριο του καθιερωμένου πριν από τη Σύνοδο του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ δείπνου των υπουργών Αμυνας των ευρωπαϊκών χωρών μελών, συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Βετζντί Γκιονούλ, στον οποίο έθεσε με έμφαση το θέμα των παραβιάσεων. Αναφέρθηκε τόσο στη συχνότητα των παραβιάσεων των τουρκικών αεροσκαφών όσο και στους κινδύνους που συνεπάγονται για ολόκληρη την περιοχή.

    «Εθεσα, με έμφαση τα θέματα που συνδέονται με τις αυξημένες παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, σε ότι αφορά και τη συχνότητα, η οποία όπως γνωρίζετε έχει πολλαπλασιαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και σε σχέση με το γεγονός ότι υπάρχει επιμονή των πιλότων της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, σε εμπλοκές και αερομαχίες, πράγμα το οποίο δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους, πρόκλησης ατυχήματος, εντός ή εκτός εισαγωγικών, το οποίο θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και για τη σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου.

    Επιπλέον τόνισε, ότι ζήτησε από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας να λάβει σοβαρά αυτή την επισήμανση της Ελλάδας, η οποία γίνεται για τη διαφύλαξη της ειρήνης στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου, ο Τούρκος υπουργός κατέγραψε τη διαμαρτυρία και θα τη λάβει, όπως του είπε, υπόψη.

    [08] Χ. ΒΕΡΕΛΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2003 (19:25 UTC+2)

    Την ανάγκη να αυξηθούν οι πολίτες που μετακινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς επισήμανε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρήστος Βερελής, στην ομιλία του στο διεθνές συνέδριο του ΟΑΣΑ, με θέμα «Μέσα μαζικής μεταφοράς επιλογή και όχι ανάγκη».

    Ο κ. Βερελής επισήμανε ότι μέσα στις τρεις τελευταίες δεκαετίες η χρήση του ΙΧ αυτοκινήτου, σε ολόκληρη την Ευρώπη αυξήθηκε με σχεδόν γεωμετρική πρόοδο. Όπως ανέφερε, τα στοιχεία όπως αυτά που περιγράφονται στη «Λευκή Βίβλο για τις Μεταφορές» δείχνουν ότι εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο αριθμός των αυτοκινήτων αυξήθηκε από 62 εκατομμύρια αυτοκίνητα του 1970, σε περισσότερα από 175 εκατομμύρια αυτοκίνητα το 2000.

    «Ο ρόλος του ΙΧ αυτοκινήτου ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, θα πρέπει να χαλιναγωγηθεί, προκειμένου να υπάρξει σημαντική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων μας», σημείωσε.

    Ο υπουργός Μεταφορών υπογράμμισε ότι σήμερα, μετακινούνται καθημερινά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα 2,5 εκατομμύρια επιβάτες και στόχος του υπουργείου είναι πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ο αριθμός αυτός να αυξηθεί στα 3,5 εκατομμύρια.

    Πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που έγινε πριν λίγες εβδομάδες σε όλα τα κράτη μέλη, κατέταξε τις Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας στην πέμπτη θέση, με ένα ποσοστό 67% των 2,5 εκατομμυρίων επιβατών να δηλώνουν ότι είναι ικανοποιημένοι από τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

    Ο κ. Βερελής τόνισε ότι τα ποσοστά αυτά ικανοποιούν αλλά δεν αρκούν και γι' αυτό το λόγο καθιερώνονται με απόφαση του υπουργείου Μεταφορών δείκτες μέτρησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών των αστικών μεταφορών (μέση ταχύτητα, πληρότητα, καθυστερήσεις, καθαριότητα οχημάτων) που θα δημοσιοποιούνται ανά τρίμηνο

    [09] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2003 (19:10 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση και ψήφιση του ν/σ για την οργάνωση και λειτουργία των γραφείων τύπου και επικοινωνίας του υπουργείου Τύπου.

    Μία από τις σημαντικότερές αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας αφορούσε την σύμβαση ενεχυρίασης μετοχών των ΜΜΕ.

    Στο νόμο προβλεπόταν αρχικά ότι για τις συμβάσεις ενεχυρίασης μετοχών το ΕΣΡ θα έπρεπε εντός 45 ημερών να εκδώσει τεκμήριο διαφάνειας. Αν αυτό δεν εκδιδόταν θεωρούνταν ότι ο ενδιαφερόμενος έχει λάβει τεκμήριο διαφάνειας.

    Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση, δεν θεωρείται πλέον ότι ο ενδιαφερόμενος έχει λάβει τεκμήριο διαφάνειας ενώ αν αργότερα το ΕΣΡ κάνει αρνητική γνωμοδότηση τότε σταματάει η ενεχυρίαση.

    Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι με τις διατάξεις του ν/σ γίνονται μεγάλες τομές στην ενίσχυση ελέγχου και διαφάνειας στα ΜΜΕ.

    Υπενθύμισε ότι στην γνωμοδότησή του το ΣτΕ σημειώνει ότι με την διάταξη αυτή τίθεται πρόσθετη ενίσχυση για τον έλεγχο και την διαφάνεια στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Σημείωσε ακόμα τη νέα ρύθμιση σύμφωνα με την οποία όποιος θέλει να πουλήσει ποσοστά εφημερίδας θα ελέγχεται εάν είναι άνω του 5% ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της διαφήμισης που όπως είπε θα σταματήσει πλέον η εκμετάλλευση εις βάρος των επαρχιακών εφημερίδων καθώς και ο ρόλος των μεσαζόντων.

    Τόσο ο εισηγητής της ΝΔ Αναστάσιος Παπαληγούρας όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμαναν ότι η διαφάνεια στα ηλεκτρονικά μέσα θα επιτευχθεί μόνο αν υπάρχει ο έλεγχος μέχρι φυσικού προσώπου.

    Επίσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους για το χρονικό περιθώριο των 45 ημερών που έχει το ΕΣΡ για να εκδώσει το τεκμήριο διαφάνειας, χαρακτηρίζοντάς το πολύ σύντομο.

    Να σημειωθεί τέλος ότι ομόφωνα ψηφίστηκε η διάταξη του ν/σ σύμφωνα με την οποία η ΕΡΤ υποχρεώνεται να παραχωρήσει πανελλαδική ραδιοτηλεοπτική συχνότητα στη Βουλή για να μεταδίδει τις εργασίες της.

    Βάσει του άρθρου 28 του νέου νόμου, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΕ και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΕ συγχωνεύονται σε μία ανώνυμη εταιρεία, το σύνολο των μετοχών της οποίας ανήκει στο Δημόσιο.

    Νατάσα Θωμά

    [10] ΑΠΟ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ ΩΣ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΙ ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Από τις 7 Ιουλίου έως και τις 30 Αυγούστου θα διαρκέσουν φέτος οι θερινές εκπτώσεις των εμπορικών καταστημάτων της χώρας, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Οι εκπτώσεις θα αφορούν στο σύνολο των ειδών εμπορίας κάθε επιχείρησης που τις διενεργεί.

    Κατά τη διάρκεια της περιόδου των θερινών εκπτώσεων, θα είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλών τιμών σε όλα τα πωλούμενα είδη ή εμφάνιση σε πινακίδα του ποσοστού της έκπτωσης για σαφώς καθορισμένες κατηγορίες ομοίων προϊόντων.

    Σημειώνεται δε ότι απαγορεύονται οι προσφορές είκοσι μέρες πριν από την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, ενώ υπενθυμίζεται ότι στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 0,5% των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων του προηγούμενου έτους και σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να φτάσει έως και το 3% των ετήσιων εσόδων.

    [11] ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΤΑΠΙΛΤ ΣΤΟ ΙΚΑ ΕΤΑΜ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2003 (18:19 UTC+2)

    Την άμεση υπαγωγή του Κλάδου Σύνταξης του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας (ΤΑΠΙΛΤ), στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ, αποφάσισε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση.

    Η απόφαση αυτή, που ελήφθη σε εφαρμογή των διατάξεων του τελευταίου νόμου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, σηματοδοτεί την εκκίνηση αντίστοιχων αποφάσεων και από άλλα Ειδικά Ασφαλιστικά Ταμεία.

    Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με ανακοίνωσή του χαιρετίζει την απόφαση του ΔΣ του ΤΑΠΙΛΤ και διαβεβαιώνει τους ασφαλισμένους του ταμείου ότι η υπεύθυνη στάση τους θα τους δικαιώσει και τώρα και στο μέλλον.

    [12] ΑΥΞΗΣΗ 1,29% ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΤΩΝ 24 ΕΕΧ ΤΟ ΜΑΪΟ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2003 (18:13 UTC+2)

    Μικρή αύξηση της τάξης του 1,29% εμφάνισε τον Μάιο το σύνολο της καθαρής αξίας ενεργητικού των 24 εισηγμένων Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (ΕΕΧ) και ανήλθε στο ποσό των 1,51 δισ. ευρώ, από 1,49 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

    Κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα ο δείκτης εταιριών επενδύσεων παρουσίασε σημαντική βελτίωση της τάξης του 12,58%, έναντι του γενικού δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών που ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,95% και σε συνδυασμό με τη γενική άνοδο των χρηματιστηριακών τιμών οδήγησε σε περαιτέρω βελτίωση των αποδόσεων των εταιριών επενδύσεων.

    Ως αποτέλεσμα, η μέση αριθμητική απόδοση των εταιριών επενδύσεων, που κατά το τέλος Απριλίου είχε διαμορφωθεί σε -4,62%, ανήλθε στις 30 Μαΐου του 2003 σε -3,69%.

    Σημειώνεται δε ότι στο τέλος του περασμένου μήνα ο αριθμός των εταιριών του κλάδου που παρουσίασαν θετική απόδοση εσωτερικής αξίας από την αρχή του έτους, ανήλθε σε τέσσερις, ενώ συνολικά, 15 εταιρίες σημείωσαν αποδόσεις από -3,27% έως 1,20%, ξεπερνώντας τη μέση αριθμητική απόδοση του κλάδου (-3,69%).

    Το μέσο discount του κλάδου, αν εξαιρέσουμε τις δύο εταιρίες που διαπραγματεύονταν σε premium, ανήλθε στο τέλος του περασμένου μήνα σε -16,87% έναντι -23,64% τον Απρίλιο.

    Ο κύριος όγκος των εταιριών του κλάδου παρουσίασαν στο τέλος Μαΐου discount που κυμάνθηκαν από 9,95% έως 29,41%, ενώ σημειώνεται ότι τα αντίστοιχα discount του Απριλίου κυμαίνονταν από 17,24% έως 31,61%.

    Ε.Α.

    [13] ΣΤΙΣ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ-ΑΔΕΔΥ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2003 (17:33 UTC+2)

    Στις 20 Ιουνίου θα ξανακαθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης και το διοικητικό συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, για το θέμα του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2004.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρου, βασική θέση της ομοσπονδίας είναι η ενσωμάτωση των επιδομάτων στο μισθολόγιο, ενώ χαρακτήρισε ως θετικό στοιχείο της σημερινής συζήτησης την πρόταση του κ. Χριστοδουλάκη για τμηματική ενσωμάτωση του κινήτρου απόδοσης στο βασικό μισθό.

    Ο κ. Παπασπύρου ανέφερε επίσης ότι στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και η διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση για τις αυξήσεις στους μισθούς, ενώ για τα αναδρομικά του οικογενειακού επιδόματος στο Δημόσιο ανέφερε ότι η δέσμευση του κ. Χριστοδουλάκη, είναι πως η πρώτη δόση θα καταβληθεί την 1η Ιανουαρίου του 2004.

    «Στόχος είναι με το νέο μισθολόγιο να υπάρξει μια νέα σχέση μισθών και ιεραρχίας στο Δημόσιο και να δοθούν κίνητρα για μια πιο αποδοτική δημόσια διοίκηση», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλάκης μετά το τέλος της σημερινής συνάντησής του με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας.

    Ανέφερε επίσης ότι το νέο μισθολόγιο έχει ως στόχο τη διεύρυνση της σχέσης μεταξύ του μισθού εισόδου και εξόδου από την εργασία, γεγονός που θα ευνοήσει τις συντάξεις.

    Ε.Α.

    [14] ΣΤΙΣ 1.928,19 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2003 (16:52 UTC+2)

    Με αιχμή του δόρατος τις επιλεκτικές τοποθετήσεις των επενδυτών στις τράπεζες, ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πραγματοποίησε άλμα, κατοχυρώνοντας μάλιστα το επίπεδο των 1.900 μονάδων.

    Η συνέχιση της ανόδου στις μεγάλες κεφαλαιαγορές της Γηραιάς Ηπείρου, επέδρασε θετικά στην τελική εικόνα που παρουσίασε η ελληνική κεφαλαιαγορά.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη Σοφοκλέους ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 1,67% και διαμορφώθηκε στις 1.928,19 μονάδες, έχοντας ''σκαρφάλωσει'' ενδοσυνεδριακά έως την περιοχή των 1.940,12 μονάδων, ενώ το ναδίρ του συνάντησε στις 1.910,18.

    Στα ύψη εκτοξεύτηκε και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στο ποσό των 202,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9.136.864,00 ευρώ αφορούσαν σε μεγάλα πακέτα, ενώ από τις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, οι 270 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 58 πτωτικών και 50 αμετάβλητων.

    Μεταξύ των τεσσάρων δεικτών FTSE της κεφαλαιοποίησης, πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο Small Cap 80 της μικρής, ο οποίος ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 2,50%, έναντι κερδών 2,14% για τον εικοσάρη των επιλεγμένων Blue chips, 1,93% για τον FTSE/ASE 140 και 0,68% για τον Mid 40 της μέσης.

    Θετική τροχιά διέγραψαν και οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να σημειώνει άνοδο κατά 3,61% και τον δεύτερο να ενισχύεται σε ποσοστό της τάξης του 0,65%.

    Ανοδικά κινήθηκαν και οι 21 επιμέρους δείκτες, με τον κλάδο των εκδόσεων και εκτυπώσεων να τερματίζει στο +10,49%, ενώ εντυπωσιακή άνοδο σημείωσαν και οι ασφάλειες (5,12%).

    Κέρδη άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες του χονδρικού εμπορίου (3,09%), των επενδύσεων (2,73%), της κλωστοϋφαντουργίας (2,48%), των κατασκευαστικών (2,19%) και των βασικών μετάλλων (2,17%).

    Με άνοδο, άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας τερμάτισαν κατά σειρά οι κλάδοι των ειδών λύσεων πληροφορικής (1,82%), της υψηλής ταχύτητας κυκλοφορίας (1,56%), των συμμετοχών (1,27%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (1,176%) και της παράλληλης αγοράς (1,14%).

    Κατά 0,87% ενισχύθηκε ο δείκτης των βιομηχανιών, κατά 0,89% του λιανικού εμπορίου, κατά 0,93% των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,93%) και κατά 0,74% της πληροφορικής.

    Τη μικρότερη ανοδική ποσοστιαία μεταβολή σημείωσαν οι κλάδοι των τροφίμων και ποτών (0,22%) και των διυλιστηρίων (0,31%).

    Ε.Α.

    [15] Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

    Βουκουρέστι, 12 Ιουνίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Η Ρουμανία προχωράει με αργούς ρυθμούς στις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης και της δικαιοσύνης προειδοποίησε σήμερα ο Νίκολας Μπελτ, οικονομικός συντονιστής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βουκουρέστι.

    Ο ίδιος τόνισε ότι το 2003 είναι πολύ κρίσιμη χρονιά για να προχωρήσουν οι αλλαγές που απαιτούνται ώστε η Ρουμανία να βρεθεί πιο κοντά στο στόχο της που είναι η ένταξη της στην ΕΕ μέχρι το 2007.

    Ο κ. Μπελτ είπε ακόμη ότι η ΕΕ επιθυμεί η Ρουμανία και η Βουλγαρία να τα καταφέρουν με τα χρονοδιαγράμματα και να πετύχουν την ένταξη τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 12 Ιουνίου 2003 (19:15 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως δεν γνωρίζει να προετοιμάζουν κάποια πρωτοβουλία οι Αμερικανοί για το Κυπριακό.

    Πρόσθεσε πως ούτε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, είχε τέτοια ενημέρωση, ούτε του ελέχθη κάτι τέτοιο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

    Λευκωσία, 12 Ιουνίου 2003 (18:52 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ''καταδικάζει με τον εντονότερο δυνατό τρόπο την πρόσφατη αναζωπύρωση της βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων που είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη απώλεια ζωών και από τις δύο πλευρές και τον σοβαρό τραυματισμό πολλών άλλων''.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κυβέρνηση αναφέρει πως ''οι πράξεις τρομοκρατίας και η χωρίς διακρίσεις χρήση βίας οδηγούν σε ένα νέο κύκλο βίας'', εκφράζει την ελπίδα να δει ''ένα νέο κλίμα συμφιλίωσης και συνεργασίας στην περιοχή'' και καλεί όλες τις πλευρές ''να επιδείξουν τη μέγιστη συγκράτηση''.

    ''Η Κύπρος θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας το συντομότερο δυνατόν και την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη ως του μόνου τρόπου για επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή'', καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΟΡΙΑΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 12 Ιουνίου 2003 (18:51 UTC+2)

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με την πλειονότητα των κλαδικών δεικτών να κινείται πτωτικά. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αμελητέες απώλειες σε ποσοστό 0,05%, υποχωρώντας στις 86,27 μονάδες. Αυξημένη σε σύγκριση με χθες παρουσιάστηκε ο όγκος συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 819 χιλιάδες λίρες.

    Αμελητέες ζημιές σε ποσοστό 0,09% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 349,23 μονάδες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] Ο ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Λευκωσία, 12 Ιουνίου 2003 (18:36 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε ότι το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ''καθορίζει ορισμένα δεδομένα, γεγονός που μας ικανοποιεί''.

    Σε δηλώσεις μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, ο κ. Μαυρονικόλας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΟΗΕ, η ΕΕ και ο αμερικανικός παράγοντας θα επενεργήσουν λαμβάνοντας τα μηνύματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ''σε σχέση τις προκλήσεις που επιχειρεί ο τουρκικός στρατός''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] Γ. ΛΙΑΝΗΣ: Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕ ΘΑ ΧΑΡΙΣΤΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης σήμερα ήταν σαφέστατος. "Θα εφαρμοστεί πλήρως ο νέος αθλητικός νόμος και η Πολιτεία δε θα χαριστεί σε καμία ομάδα. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τον αθλητικό νόμο», τόνισε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου και συνέχισε: «Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν κύριο Μπατατούδη ή οποιοδήποτε άλλον παράγοντα. Στο εξής οι ομάδες θα παίρνουν μόνο τα χρήματα που τα αξίζουν. Στο εξής οι σχέσεις πολιτείας-ομάδων θα είναι τυπικές».

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Λιάνης επισήμανε ότι έχει δώσει εντολή στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΑΑ) να μην ακούει κανέναν και να κοιτάει επακριβώς να κάνει την δουλειά της. Αποκάλυψε επίσης ότι στο εξής θα υπάρχουν τα ονομαστικά εισιτήρια, ώστε να μην φταίει συνεχώς κατά τα λεγόμενα του κόσμου η πολιτεία ή η αστυνομία για τα επεισόδια που δημιουργούνται. «Οι ομάδες θα αναλάβουν τις ευθύνες του και θα υπάρξουν αυστηρότατες κυρώσεις», συμπλήρωσε.

    Τέλος ο κ. Λιάνης αναφέρθηκε και στο χθεσινό παιχνίδι της εθνικής μας με την Ουκρανία. «Η πορεία της εθνικής μας ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Μπορούμε να προκριθούμε στην τελική φάση της διοργάνωσης. Εμείς θα τηρήσουμε την υπόσχεση που έχουμε δώσει για ηθική και οικονομική συμπαράσταση των παικτών σε περίπτωση που υλοποιηθεί ο στόχος», ολοκλήρωσε ο κ. Λιάνης.

    [21] "ΟΧΙ" ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2003 (20:17 UTC+2)

    Συνάντηση με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιώργο Μπατατούδη είχαν σήμερα ο Βασίλης Σεργιαννίδης μαζί με τον Στέφανο Κατέρογλου. Ο πρώτος όμως δεν συμφώνησε να παραχωρήσει δωρεάν το 51% του πακέτου των μετοχών. Έτσι οι δύο άντρες έφυγαν απογοητευμένοι από την Αθήνα, χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει στη συνέχεια. Ο κ. Μπατατούδης μάλιστα τόνισε ότι θα πωλήσει και τους Οκκά, Καφέ και Ουντέζε.

    Εντονος είναι από την άλλη ο προβληματισμός του προπονητή, Αγγελου Αναστασιάδη για το τι θα γίνει με τους παίκτες. Αυτή την στιγμή το μόνο που γνωρίζει είναι ότι η προετοιμασία θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία. Από εκεί και πέρα κανείς δεν γνωρίζει περισσότερα, αφού ήδη ο Γεωργιάδης, ο Οκκάς και ο Καφές έχουν καταθέσει προσφυγές και ζητούν τα χρήματά τους και την ελευθερία τους. Παράλληλα παρέμειναν υποσχέσεις τα λόγια της διοίκησης προς τους παίκτες ότι στις αρχές της εβδομάδας θα πληρωνόντουσαν το 20% των οφειλομένων.

    [22] ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΟΙ ΚΑΡΑΝΤΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΦΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟ WORLD TOUR ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2003 (19:53 UTC+2)

    Αισιόδοξες και χωρίς άγχος παρουσιάστηκαν οι Βάσω Καραντάσιου και Έφη Σφυρή, στη συνέντευξη Τύπου του Open της Ρόδου στο μπιτς βόλεϊ γυναικών και όπως είπε η πρώτη «Επιστρέφουμε στον τόπο του.... εγκλήματος».

    Παρουσία όλων των σπουδαίων ονομάτων της διοργάνωσης, που οριοθέτησαν τους στόχους τους για το τουρνουά που ανοίγει την αυλαία του World Tour Swatch 2003, το ελληνικό δίδυμο έκλεψε την παράσταση, όπως άλλωστε είχε κάνει εντός αγωνιστικών χώρων πέρυσι κατακτώντας την 3η θέση.

    «Στόχος μας αν και δεν έχουμε αγώνες στην πλάτη μας, αλλά το οπλοστάσιο των περυσινών επιτυχιών, είναι να κάνουμε καλή εμφάνιση στον πρώτο αγώνα. Από εκεί και πέρα θα βρούμε το ρυθμό μας. Δεν σκεφτόμαστε με μεγάλη πίεση, γιατί ξέρουμε οτι είναι το πρώτο μας τουρνουά. Το συμπέρασμα θα βγει στο τέλος από τη διαδρομή μας σε όλη τη χρονιά» είπε η Βάσω Καραντάσιου και συνέχισε: «Ευχαριστούμε τον κόσμο για την περυσινή του βοήθεια και είμαστε σίγουρες ότι θα είναι και φέτος στο πλευρό μας».

    Οι δύο κορυφαίες ελληνίδες αθλήτριες του μπιτς βόλεϊ μίλησαν και για το συνολικό στόχο της χρονιάς, με βάση την 14η θέση στην παγκόσμια κατάταξη όπου βρίσκονται. «Το 14 κατ' αρχήν είναι πλασματικό γιατί χάσαμε τρία τουρνουά. Φέτος είναι πιο δύσκολα, αλλά θέλουμε σε κάθε τουρνουά να είμαστε το λιγότερο στην 9η θέση».

    Αισιόδοξος ήταν και ο προπονητής των εθνικών μας ομάδων, κ. Αλεμάο, που δήλωσε ότι και οι τρεις ελληνικές ομάδες του ταμπλό είναι σε πλήρη ετοιμότητα. «Είναι καλό να γυρίζεις εκεί που είχες μία επιτυχία και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε και φέτος. Τώρα έχουμε τρεις ομάδες. Και αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Θέλουμε τον κόσμο της Ρόδου να κάνει τον ίδιο... θόρυβο με πέρυσι. Ελπίζω να ανεβάσουμε ψηλά τη σημαία».

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι περυσινές πρωταθλήτριες Γουόλς/Μέι, που μάλιστα σύμφωνα με τον Αλεμάο είναι και το μεγάλο φαβορί. Το δίδυμο των ΗΠΑ πέρυσι στη Ρόδο έκανε τη χειρότερή του εμφάνιση στο 2002. «Η διοργάνωση ήταν πάρα πολύ καλή αλλά εμείς πέρυσι δεν παίξαμε όπως θα θέλαμε. Φέτος ελπίζουμε να ανέβουμε στο βάθρο. Όλα τα τουρνουά είναι μία πρόκληση» είπε η Μίστι.

    Οι Βραζιλιάνες Αντριάνα Μπεχάρ και Σέλντα δήλωσαν ενθουσιασμένες που ξαναβρίσκονται στη Ρόδο και τόνισαν οτι φέτος σίγουρα θα παίξουν καλύτερα, αφού πέρυσι υπήρξε και ο τρυματισμός της δεύτερης.

    Η περυσινή δευτεραθλήτρια χρυσή ολυμπιονίκης Κουκ, που δεν θα έχει συμπαίκτρια την Πόρτχαρστ (ήταν για 8 χρόνια μαζί) αλλά την Σάντερσον, υποστήριξε: «Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι εδώ. Και ελπίζω όπως και πέρυσι να πρωταγωνιστήσει ελληνική ομάδα. Χώρισα με την Πότχαρστ, γιατί είναι 38 χρονών και θέλει να γίνει μητέρα».

    Παρούσες ήταν και οι Ολλανδέζες Λέενστρα/Καντάικ, που πέρυσι ηττήθηκαν στον μικρό τελικό από τις Καραντάσιου/Σφυρή. «Πέρυσι για εμάς ήταν μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή στον ημιτελικό και θέλουμε και φέτος να έχουμε την ίδια καλή πορεία».

    Στο κυρίως ταμπλό δύο ακόμα ελληνικά ζευγάρια θα δώσουν το παρών. Οι Μαρία Τσιαρτσιάνη/Κατερίνα Νικολαΐδου, Βίκυ Αρβανίτη/Θάλεια Κουτρουμανίδου που υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν μια νίκη στο ταμπλό και στην συνέχεια θα προσπαθήσουν για το καλύτερο. Όσον αφορά την φετινή χρονιά υποστήριξαν ότι στόχος τους είναι η πρόκριση στο κυρίως ταμπλό και αργότερα η 19η θέση.

    Την πεποίθησή του ότι και το τουρνουά των γυναικών θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία (όπως είχε γίνει και σε αυτό των ανδρών), εξέφρασε με δηλώσεις του κατά την διάρκεια της συνέντευξης Tύπου ο εκπρόσωπος του τοπικού Δήμου και συνεπίκουρος του δημάρχου σε θέματα αθλητισμού Κάλλιστος Διακογεωργίου.

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης Θανάσης Μπελιγράτης αφού ευχήθηκε καλούς αγώνες με την ελπίδα να υπάρξει και καλό θέαμα, ευχήθηκε οι αθλήτριες που βρίσκονται στην Ρόδο να μπορέσουν να δώσουν το παρών και στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας.

    [23] ΤΣΕΠΛΑΚ- ΜΠΟΡΖΑΚΟΦΣΚΙ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΩΝ 800μ ΣΤΑ ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2003 (18:49 UTC+2)

    Η καλύτερη Ευρωπαία στα 800μ., η Γιολάντα Τσέπλακ από την Σλοβενία θα έλθει στη χώρα μας, προκειμένου να λάβει μέρος στο Super Grand Prix «Τσικλητήρεια», το οποίο θα διεξαχθεί στα Τρίκαλα στις 24 Ιουνίου με οργανωτή τον Πανελλήνιο Γ.Σ. Η Τσέπλακ, που έχει αγωνιστεί με τη φανέλα του ιστορικού σωματείου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πρωταθλητών Συλλόγων, είναι κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ κλειστού στίβου στα 800μ. με 1.55.82 (2002), ενώ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο αγώνισμά της στο Μόναχο τον περασμένο Αύγουστο.

    Εκτός από την Τσέπλακ στο αγώνισμα θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, η Ρωσίδα Τσβετελινα Κιρίλοβα, η Νταϊάν Κάμινς από τον Καναδά και η Μαροκινή Χάσνα Μπενχασί. Από ελληνικής πλευράς στην κούρσα, που αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον, θα λάβει μέρος η Μαρία Παπαδοπούλου.

    Στα 800μ. των ανδρών θα πάρει μέρος ο Ρώσος Γιούρι Μπορζακόφσκι, ο οποίος ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής στον κλειστό στίβο το 2001 στη Λισσαβόνα και πρωταθλητής Ευρώπης το 2000 στη Γάνδη.

    Στην κούρσα θα συμμετάσχουν και τέσσερις Κενυάτες δρομείς με ατομικά ρεκόρ κάτω από 1.44. Πρόκειται για τους Γουίλφρεντ Μπουνσέι (1.42.34), Τζόζεφ Μουτούα (1.43.53), Γουίλιαμ Γιαμπόι (1.42.41) και Αντόνιο-Μανουέλ Ρέινα (1.43.53).

    Από ελληνικής πλευράς ξεχωρίζουν οι συμμετοχές των Παύλο Φαρούγκια και Σωτήρη Παπαδέα. 

    [24] ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2003 (18:41 UTC+2)

    Την πεποίθησή του ότι το Ολυμπιακό Τουρνουά Κλασσικού Αθλητισμού το 2004 θα είναι το καλύτερο Τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, εξέφρασε με δηλώσεις του ο Μορένο Μπράβο, Τεχνικός Επιτετραμμένος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασσικού Αθλητισμού (IAAF).

    «Είχαμε μια ειλικρινή συνεργασία με τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής και βρήκαμε θετικές λύσεις για όλα τα θέματα. Πιστεύουμε ότι το Ολυμπιακό Τουρνουά Κλασσικού Αθλητισμού θα είναι το καλύτερο Τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το καλοκαίρι του 2004. Όλες οι λύσεις που έχουν δοθεί είναι οι καλύτερες δυνατές και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι καλύτερες που έχουν δοθεί ποτέ στην ιστορία του Κλασσικού Αθλητισμού σε όλες τις διοργανώσεις. Ο Κλασσικός Αθλητισμός θα συνεχίσει να είναι ο Βασιλιάς των Ολυμπιακών Αγώνων. Η ομορφιά του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας, η μοναδικότητα της Κλασσικής Μαραθώνιας Διαδρομής, η επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα, όλα αυτά μαζί, δίνουν μια άλλη διάσταση στο Ολυμπιακό Τουρνουά Κλασσικού Αθλητισμού».

    Ο κ. Μπράβο μαζί με τον κ. Μπέιλεϊ, επίσης Τεχνικό Επιτετραμμένο της IAAF, επισκέφθηκαν την έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής προκειμένου να ενημερωθούν για την εξέλιξη στην προετοιμασία του Ολυμπιακού Τουρνουά Κλασσικού Αθλητισμού.

    Οι Τεχνικοί Επιτετραμμένοι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασσικού Αθλητισμού, ενημερώθηκαν από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 Σπύρο Καπράλο, τον Γενικό Διευθυντή Αθλημάτων Μάκη Ασημακόπουλο, τον Διευθυντή Τομέα Κλασσικού Αθλητισμού Ευάγγελο Παπαποστόλου και στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής για θέματα που αφορούν το Ολυμπιακό Στάδιο, την διαδρομή του βάδην, των αποτελεσμάτων, των αγωνιστικών διοργανώσεων, των τηλεοπτικών μεταδόσεων, του προπονητικού προγράμματος, του αθλητικού εξοπλισμού και των υπηρεσιών διατροφής.

    [25] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΣΥΛΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟ ΔΠΔ

    Νέα Υόρκη, 12 Ιουνίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με 13 ψήφους υπέρ, τρία μέλη απουσίαζαν αποφάσισε να παραταθεί για ένα ακόμη χρόνο η ποινική ασυλία των αμερικανών πολιτών ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), αρχής γενομένης από τον Ιούλιο.

    Σημειώνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν υπογράμμισε ότι συνεχής ανανέωση της ασυλίας αυτής «θα υπονομεύσει και το κύρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και του ΔΠΔ», μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [26] ΕΠΙΘΕΣΗ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    Βρυξέλες, 12 Ιουνίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ επιτέθηκε φραστικά στη βελγική κυβέρνηση εξαιτίας των πολλών προσφυγών ενώπιον βελγικών δικαστηρίων με κατηγορούμενους αμερικανούς αξιωματούχους.

    Ο ίδιος ανήγγειλε ότι σε ''αντίποινα'' η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα δαπανήσει λιγότερα κονδύλια για να κατασκευαστεί η νέα έδρα του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στις προσφυγές κατά αμερικανών αξιωματούχων ενώπιον βελγικών δικαστηρίων, όπως επιτρέπεται από την βελγική νομοθεσία, μία αφορά τον στρατηγό Τόμι Φρανκς, που ηγήθηκε των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    [27] Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΡΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ

    Λονδίνο, 12 Ιουνίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Ο Πρίγκιπας Χάρρυ, ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα τις σπουδές του στο περίφημο βρετανικό κολέγιο Ιτον, αποφάσισε να ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα ανακοίνωσε το Παλάτι του Σαιντ Τζειμς.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο 18χρονος Χάρρυ, θα υποβάλει αίτηση στην στρατιωτική ακαδημία Sandhurst και αν γίνει δεκτός θα καταταγεί στο στρατό στα τέλη της επόμενης χρονιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Κάρολου στο Παλάτι.

    Ο νεαρός Χάρρυ στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να λάβει απάντηση από την ακαδημία θα ακολουθήσει το παράδειγμα του μεγαλύτερου αδερφού του Γουίλιαμ και θα ταξιδέψει προσφέροντας κοινωνικό έργο.

    Ο πατέρας του Χάρρυ, ο Πρίγκιπας Κάρολος και ο παππούς του Φίλιππος είχαν υπηρετήσει στο Βασιλικό Ναυτικό και ο θείος του νεαρού, ο Πρίγκιπας Ανδρέας ήταν πιλότος του πολεμικού ναυτικού και πήρε μέρος στον πόλεμο των νησιών Φόκλαντς.

    [28] ΕΥΡΕΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Βρυξέλλες, 12 Ιουνίου 2003 (19:02 UTC+2)

    Ευρεία μεταρρύθμιση της στρατιωτικής διοίκησης του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της προσαρμογής της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ενέκριναν οι υπουργοί Αμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας, οι οποίοι συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Όπως αναφέρεται σε επίσημο ανακοινωθέν, η αναδιοργάνωση της στρατιωτικής διοίκησης περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο μεγάλων στρατηγείων. Το ένα θα είναι υπεύθυνο για τη διεύθυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και θα εδρεύει στη Μονς του Βελγίου -όπου βρίσκεται και σήμερα το Ανώτατο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (Shape)- ενώ το άλλο θα ασχολείται με τον εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού υλικού του ΝΑΤΟ και θα εδρεύει στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, στις ΗΠΑ.

    Οι υπουργοί ενέκριναν «το συνολικό σκεπτικό της Δύναμης Επέμβασης του ΝΑΤΟ», της οποίας απομένει να διευκρινισθεί το μέγεθος, αλλά θα βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και θα είναι ικανή να αναπτυχθεί οπουδήποτε στον πλανήτη.

    [29] ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 12 Ιουνίου 2003 (18:13 UTC+2)

    Ενα αμερικανικό ελικόπτερο Απάτσι καταρρίφθηκε από εχθρικά πυρά στο δυτικό Ιράκ, όμως τα δύο μέλη του πληρώματός του διασώθηκαν από αμερικανικές δυνάμεις, ανακοίνωσε η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση. Μαχητικό F-16 κατέπεσε, από άγνωστη αιτία, νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, ωστόσο ο πιλότος διασώθηκε.

    Πολλά άτομα σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στο δυτικό Ιράκ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων. Οι αμερικανικές δυνάμεις επιτέθηκαν το πρωί σε ένα «στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών» βορειοδυτικά της Βαγδάτης, μετέδωσε το Ρόυτερς. Οι δυνάμεις της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας προέλασαν για να επιτεθούν στο στρατόπεδο και ενεπλάκησαν σε άμεσες συγκρούσεις με τους Ιρακινούς.

    [30] ΚΛΕΙΣΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ Η ΕΚΘΕΣΗ "Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ"

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2003 (13:58 UTC+2)

    Κλειστή θα παραμείνει τη Δευτέρα 16 Ιουνίου, γιορτή του Αγίου Πνεύματος, η έκθεση «Η Ελλάδα των Βαλκανικών Πολέμων», η οποία παρουσιάζεται στην αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου της Βουλής.

    [31] ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

    Βερολίνο, 12 Ιουνίου 2003 (13:53 UTC+2)

    Διάλεξη του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου του Αμβούργου Χανς Άιντεναϊερ με θέμα «Η μουσικότητα της ελληνικής γλώσσας» θα παρουσιάσει το Παράρτημα Βερολίνου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στις 19 Ιουνίου στα γραφεία του.

    Ο καθηγητής θα επιχειρήσει να δείξει ότι στον χώρο του ελληνικού πολιτισμού οι συνθέτες ήταν και εν μέρει εξακολουθούν να είναι ποιητές, οι ποιητές τραγουδιστές και οι τραγουδιστές σοφοί.

    Ο Χανς Αιντεναϊερ γεννήθηκε το 1937 στη Στουτγάρδη. Σπούδασε κλασική φιλολογία, βυζαντινολογία, ιστορία και συγκριτική φιλολογία στα πανεπιστήμια της Τυβίγγης, του Αμβούργου, της Θεσσαλονίκης και του Μονάχου.

    [32] ΔΡΑΜΑ: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

    Δράμα, 12 Ιουνίου 2003 (13:53 UTC+2)

    Εκδηλώσεις για την ημέρα του Αγίου Πνεύματος θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιουνίου, στο Φαλακρό, στο χώρο του Χιονοδρομικού Κέντρου όπου γιορτάζει το ομώνυμο εξωκλήσι.

    Στις 9.30 το πρωί θα γίνει η εκκίνηση των Καβαλάρηδων με άλογα από το Βώλακα προς το Φαλακρό. Στις 12 η ώρα θα τελεστεί η ακολουθία του αγιασμού στο παρεκκλήσι του Αγίου Πνεύματος. Μετά την ακολουθία θα διανεμηθεί σε όλο τον κόσμο το καθιερωμένο «Κουρμπάνι» (κατσικάκι σούπα) και θα ακολουθήσουν τραγούδια και χοροί με παραδοσιακά όργανα, γκάιντα και νταχαρέ.

    Στις 5.30 το απόγευμα θα γίνουν οι καθιερωμένες αλογοδρομίες με τερματισμό στο χώρο της πλατείας του Βώλακα. Την ημέρα αυτή οι επισκέπτες θα μπορέσουν να απολαύσουν τη γύρω περιοχή κάνοντας περίπατο και περιήγηση σε ακόμη μεγαλύτερα υψόμετρα.

    [33] ΓΙΟΡΤΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΑΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2003 (13:48 UTC+2)

    Γιορτή Ολυμπιακών Αθλημάτων, άλμα σε ύψος, επιτραπέζια αντισφαίριση, τοξοβολία, Tae Kwon Do, ποδόσφαιρο 5χ5 και παραολυμπιακά παιχνίδια, διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Ιουνίου, ο δήμος Πυλαίας σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    Η γιορτή θα γίνει στο κλειστό γυμναστήριο Πυλαίας, με τη συμμετοχή πρωταθλητών των επιμέρους αθλημάτων, οι οποίοι θα δείξουν και στη συνέχεια θα μυήσουν τους μικρούς μαθητές και μαθήτριες στα μυστικά των αγωνισμάτων. Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο ερευνητικού έργου με θέμα «Εισαγωγή του φίλαθλου πνεύματος και των αρχών του Ευ αγωνίζεσθαι στη ζωή των παιδιών».

    Η γιορτή των Ολυμπιακών αθλημάτων έχει ως σκοπό εκτός από το παιχνίδι και τη δημιουργία, να μυήσει και να εισάγει στα παιδιά το φίλαθλο πνεύμα και τις Αρχές του Ευ Αγωνίζεσθαι.

    Ο δήμαρχος Πυλαίας, Βασίλης Καρτάλης με πρωτοβουλία του οποίου διοργανώνεται η γιορτή σε μήνυμα του τονίζει «Η γιορτή των Ολυμπιακών Αθλημάτων επιδιώκει τη γνώση και προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού, αναπόσπαστο στοιχείο του οποίου αποτελεί ο αθλητισμός μέσω συζητήσεων, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει το σεβασμό των παιδιών στους κανόνες του αγώνα, την εκτίμηση του αντιπάλου και την αλληλοκατανόηση και φιλία μέσα από το παιχνίδι».

    Η γιορτή των Ολυμπιακών αθλημάτων θα αρχίσει το Σάββατο στις 10 το πρωί με θεωρητική προσέγγιση και θα συνεχίσει με το ποδόσφαιρο 5χ5, ενώ θα ολοκληρωθεί με τα άλλα αθλήματα το βράδυ της Κυριακής.

    [34] ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ: ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2003 (13:46 UTC+2)

    Μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις διοργανώνει το Σάββατο και την Κυριακή 14 και 15 Ιουνίου ο δήμος Πυλαίας στην περιοχή της Νέας Ελβετίας, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κατοίκων Ν. Ελβετίας.

    Οι διήμερες εκδηλώσεις θα γίνουν στο χώρο της παιδικής χαράς στην οδό Νίκης. Το Σάββατο οι διοργανωτές θα στήσουν ένα υπαίθριο γλέντι με φαγητό, ποτό και ζωντανή μουσική, ενώ την Κυριακή στον ίδιο χώρο θα εμφανιστούν μουσικοχορευτικά σχήματα, από τους δήμους Πυλαίας και Μηχανιώνας.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης της Κυριακής, θα δοθεί και θεατρική παράσταση, από τα μέλη της παιδικής θεατρικής ομάδας του δήμου Πυλαίας, ενώ θα γίνει και επίδειξη πολεμικών τεχνών από το παιδικό τμήμα Καράτε του δήμου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 12 June 2003 - 18:13:55 UTC