Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-06-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ Ο ΤΖΟΝ ΓΟΥΛΦ
  • [02] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΓΚΙΟΥΛ
  • [03] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ
  • [04] ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΑΘΩΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΠΟΥ ΒΙΑΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΗ
  • [05] ΚΑΚΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [06] ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΩΜΗ
  • [07] ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΧΩΡΑ
  • [08] ΤΟ ΚΑΥΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1999, ΘΥΜΙΖΕΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [09] Η ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [10] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ PALCO
  • [11] Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [12] ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΛΕΕΙ
  • [13] ΕΠΑΦΕΣ ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
  • [14] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:ΑΣΚΗΣΗ ΠΙΕΣΕΩΝ ΠΡΟΣ Τ/Κ ΠΛΕΥΡΑ ΥΠΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΗΠΑ
  • [15] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο Γ.ΟΜΗΡΟΥ
  • [16] ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΚΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [17] ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΑΠΟ
  • [18] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [19] Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΕΧΑΣΕ ΜΕ 6-4 ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [20] ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΌΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥΣ
  • [21] ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΟΧΘΗ
  • [22] ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ
  • [23] ΘΕΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑΤΟ-ΡΩΣΙΑΣ
  • [24] Η ΡΩΣΙΑ ΔΕ ΣΤΕΛΝΕΙ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [25] ΧΡ. ΛΕΟΝΤΗΣ: "ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΜΑΣ"
  • [26] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ
  • [27] ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΘ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ
  • [28] Η 1η ΕΛΛΗΝΙΑΔΑ ΣΤΙΣ 25-29 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [01] ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ Ο ΤΖΟΝ ΓΟΥΛΦ

    Ουάσιγκτον, 14 Ιουνίου 2003 (08:12 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ κάλεσαν το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις κατά ηγετικών στελεχών της Χαμάς, που αναζωπυρώνουν το πολεμικό κλίμα, ενώ έχουν κοστίσει τη ζωή σε 41 ανθρώπους κατά τις τελευταίες ημέρες, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση του «οδικού χάρτη».

    Στο πλαίσιο διπλωματικής κινητοποίησης της Ουάσιγκτον, ο βετεράνος διπλωμάτης Τζον Γουλφ, αναχωρεί σήμερα για την Ιερουσαλήμ, μετά από εντολή του προέδρου Μπους, προκειμένου να αναπτύξει διπλωματική πρωτοβουλία, για τον τερματισμό της έντασης.

    Η αρχική αποστολή του Αμερικανού διπλωμάτη ήταν να εξετάσει την εφαρμογή μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Ωστόσο, σήμερα καλείται να βρει λύση ίσως στη πιο βίαιη περίοδο συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών, κατά τους 32 μήνες τις παλαιστινιακής εξέγερσης.

    [02] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΓΚΙΟΥΛ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2003 (23:14 UTC+2)

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Κατά την επικοινωνία αυτή συζητήθηκαν οι παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο, η πορεία του μεταρρυθμιστικού έργου στην Τουρκία, οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, καθώς επίσης τα θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης.

     

    [03] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ

    Βιέννη, 14 Ιουνίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Αισιόδοξος ότι η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης θα έχει επιτυχία εμφανίστηκε ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στη Βιέννη, 22ο σταθμό στο πλαίσιο του «γύρου των πρωτευουσών» που πραγματοποιεί, με τον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο της Αυστρίας Wolfgang Schόssel.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών τους που διήρκεσαν μιάμιση ώρα, ο αυστριακός καγκελάριος συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς της Ελληνικής Προεδρίας σε κρίσιμα ζητήματα που ετέθησαν κατά τη διάρκεια της εξάμηνης θητείας της, ενώ εξήρε την πρωτοβουλία της Προεδρίας για συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης.

    «Ήταν μια πολύ δύσκολη Προεδρία λόγω των οικονομικών προβλημάτων, που πλήττουν αυτόν τον καιρό ολόκληρη την Ευρώπη. Τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων που υπάρχουν στη διεθνή σκηνή, όπως ήταν ο πόλεμος στο Ιράκ, όπως είναι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η σύγκρουση στο Κονγκό. Αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση, την οποία η Ελληνική Προεδρία διαχειρίστηκε εξαίρετα» είπε.

    Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θέματα που θα απασχολήσουν τη διακυβερνητική Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι από τις επισκέψεις που πραγματοποίησε στις πρωτεύουσες απεκόμισε το συμπέρασμα ότι λίγο πολύ υπάρχει ταύτιση απόψεων και εκφράζοντας την ελπίδα ότι "θα είναι μια Σύνοδος Κορυφής, η οποία θα μας πάει ένα βήμα πιο μπροστά».

    Ειδικότερα, όσον αφορά το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης Ζισκάρ ντ' Εσταίν θα παραδώσει στους ηγέτες της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι υπάρχουν σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν, ενόψει διαφορετικών θεωρήσεων και διαφορετικών ευαισθησιών και προσέθεσε ότι τα νέα μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να συνεργαστούν μέσω της συνεργασίας να προσφέρουν πολύ θετικό έργο.

    Σχετικά με τα θέματα της παράνομης μετανάστευσης, το δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει τη Σύνοδο, ο κ. Σημίτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά και την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη διάθεση οικονομικών πόρων, είναι δυνατόν να υπάρξει ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα. «Το θέμα αυτό μας έχει απασχολήσει, αλλά τώρα πρέπει να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, πιο αποτελεσματικοί και πρέπει να διαθέσουμε τα απαραίτητα μέσα για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Πρέπει να αποφασίσουμε και να δράσουμε άμεσα, γιατί αυτό το πρόβλημα θα γίνεται όλο και πιο οξύ», είπε

    Ερωτηθείς τι μπορούν να περιμένουν οι χώρες της Ν.Α. Ευρώπης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξει βελτίωση στους υπάρχοντες μηχανισμούς συνεργασίας, θα υπάρξουν περισσότεροι οικονομικοί πόροι και περισσότερα κοινά προγράμματα, προσθέτοντας ότι στις χώρες της περιοχής θα δοθεί η προοπτική της ένταξη αφού να εκπληρώσουν πρώτα τις αναγκαίες προϋποθέσεις.

    [04] ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΑΘΩΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΠΟΥ ΒΙΑΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΗ

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2003 (19:32 UTC+2)

    Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) έστειλε σήμερα στον Υπουργό Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον Υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ευάγγελο Κρουσταλλάκη επιστολή με την οποία διαβιβάζει, προσυπογράφοντας, την ευγνωμοσύνη της Όλγας Μπ. για την ευαισθησία που έδειξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης στην υπόθεσή της, ζητώντας από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να πράξει τα δέοντα ώστε να αναιρεθεί η αθωωτική απόφαση για τον αστυνομικό, τον οποίο κατηγορεί η κοπέλα ότι τη βίασε προ πενταετίας στην Αμαλιάδα. Η Όλγα προσθέτει ότι προσβλέπει τώρα με αυτοπεποίθηση στη νέα δίκη και εκφράζει την ελπίδα ότι μια σωστή διαδικασία θα ενθάρρυνε και άλλες κοπέλες που έχουν υποστεί τα ίδια, αν όχι χειρότερα, να καταγγείλουν τα περιστατικά αυτά για την τιμωρία των υπευθύνων.

    Το ΕΠΣΕ προσθέτει στην επιστολή του την πεποίθησή του πως η πολιτεία θα φροντίσει να γίνουν και οι συνεπακόλουθες ενέργειες. Η άμεση κίνηση πειθαρχικών διαδικασιών κατά των εμπλεκομένων δικαστικών επιμελητών που προκάλεσαν το πρόβλημα, με πρώτο βήμα τη θέση τους σε διαθεσιμότητα. Επίσης, η θέση σε διαθεσιμότητα του εμπλεκόμενου αστυνομικού που έχει ήδη καταδικαστεί για παράβαση καθήκοντος και, όπως θα όφειλε να προσέξει ο ανακριτής και το δικαστήριο, έχει ψευδορκήσει καθώς ενόρκως δήλωνε κατά την προδικασία πως δεν γνώριζε την εγκαλούσα, για να ομολογήσει αργότερα πως τη γνώριζε και προέβη σε «εξώγαμη συνουσία» με αυτή. Ο αστυνομικός είχε τιμωρηθεί με μικρή σε διάρκεια αργία με απόλυση για τις πράξεις που είχε ομολογήσει και όχι για την ψευδορκία, την οποία δεν γνώριζε η ΕΛ.ΑΣ., και φέρεται να υπηρετεί κανονικά στο σώμα.

    Το ΕΠΣΕ παρακαλεί επίσης να πάρει συγκεκριμένα μέτρα η πολιτεία για την αποτελεσματική προστασία της εγκαλούσας καθώς και της φίλης της μάρτυρα που δεν κλήθηκε στη δίκη αλλά είναι στην Ελλάδα και θα εμφανιστεί στην επόμενη δίκη, με δεδομένες τις πιέσεις που είχαν ασκηθεί στο παρελθόν και ασκούνται σε ανάλογες περιπτώσεις. Το ΕΠΣΕ είναι έτοιμο να δώσει τις αναγκαίες γι' αυτό πληροφορίες όταν του ζητηθούν.

    [05] ΚΑΚΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 14 Ιουνίου 2003 (19:26 UTC+2)

    Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τουλάχιστον μία στις πέντε γυναίκες έχει εμπειρία βίαιης συμπεριφοράς από τον άνδρα σύντροφό της. Σύμφωνα με τη UNICEF, η συζυγική βία προκαλεί περισσότερους τραυματισμούς και θανάτους γυναικών (ηλικίας 45-65 ετών) από ό,τι ο καρκίνος. Επιπλέον, από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης υποστηρίζεται ότι τουλάχιστον 500.000 μετανάστριες είναι θύματα μιας νέας μορφής δουλείας, αυτής της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση.

    Είναι ορισμένα από τα στοιχεία που ανέφερε στους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες η πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισων Ευκαιριών, Αννα Καραμάνου.

    Δεν είμαστε σε χειρότερη μοίρα από την Αλβανία, τα Εμιράτα ή την Ταϋλάνδη, αλλά υπάρχει πρόβλημα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Διότι το εμπόριο γυναικών και παιδιών προωθείται από διεθνή δίκτυα. Και ασφαλώς είναι χαμηλό το επίπεδο συνειδητοποίησης του προβλήματος στην Ελλάδα, υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου, χθες, στα γραφεία του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η κ. Καραμάνου, προτείνοντας:

    Να προβλεφθούν αυστηρές ποινές για όσους εμπλέκονται στη σεξουαλική εκμετάλλευση, να υπάρξουν εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, να ληφθούν μέτρα για την προστασία των θυμάτων και εκπαίδευση όσων εμπλέκονται σε υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης όπως είναι οι αστυνομικοί, οι κοινωνικοί λειτουργοί, δικαστές και συνοροφύλακες.

    Σε έκθεσή της προς τους εμπειρογνώμονες η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, ζητώντας τη δημιουργία «Κέντρου για την καταπολέμηση της βίας και της εμπορίας γυναικών και παιδιών», διευκρινίζει ότι η Ελλάδα πλήττεται άμεσα από τη δράση των διεθνώς οργανωμένων εγκληματικών δικτύων γιατί, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί χώρα υποδοχής καθώς και διαμετακόμισης θυμάτων σωματεμπορίας.

    Για το λόγο αυτό ζήτησε να λειτουργήσει η έδρα του Κέντρου στη χώρα μας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου. Ηδη, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου απάντησε θετικά για τη δημιουργία του Κέντρου.

    Επίσης, η κ. Καραμάνου έστειλε επιστολή προς τη δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, αναφορικά με πρόταση του δημοτικού συμβουλίου για τροποποίηση του νόμου περί πορνείας, κατά τρόπο που να επιτρέπει «τη δυνατότητα λειτουργίας οίκων ανοχής σε ξενοδοχεία ή ανάλογους χώρους σύμφωνα με τα ισχύοντα σε ξένες χώρες, ιδιαίτερα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων».

    Η πιθανότητα να ακολουθηθεί το παράδειγμα του Σίδνεϊ (εισήχθησαν 10.000 πόρνες κατά τη διάρκεια των αγώνων) χαρακτηρίστηκε απαράδεκτη. Η κ. Καραμάνου στην επιστολή της ρωτά «γιατί θα πρέπει να προσφύγουμε στη βιομηχανία του σεξ για να επιτύχουμε το στόχο μας; Δεν μπορούμε, άραγε, να σχεδιάσουμε ποιοτική φιλοξενία;».

    [06] ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΩΜΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2003 (19:25 UTC+2)

    Ξεκινάει την Κυριακή στην Επανομή το αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κάμπινγκ της «Θεσσαλονίκης - Αντίσταση 2003». Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής θα γίνει η παρουσίαση των εκπροσώπων από Ασία, Αφρική, Β. Αμερική και Ευρώπη και μια σύντομη αναφορά στους μαζικούς φορείς και τα επαναστατικά κινήματα που εκπροσωπούν. Το πρόγραμμα της Κυριακής θα συνεχιστεί με την κεντρική εκδήλωση, με θέμα: «Η πολιτική κατάσταση σήμερα στον κόσμο». Στη συνέχεια θα δοθεί παράσταση Καραγκιόζη και το πρόγραμμα θα κλείσει με μουσικά συγκροτήματα.

    [07] ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΧΩΡΑ

    Βρυξέλλες, 14 Ιουνίου 2003 (19:24 UTC+2)

    Η ελληνική προεδρία ήταν μια μεγάλη προεδρία μιας μικρής χώρας. Στη γενική αυτή διαπίστωση φαίνεται να συμφωνούν οι κοινοτικοί ηγέτες με τους διαπιστευμένους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες.

    Βασικό επιχείρημα: Καμία προεδρία δεν μπορούσε να έχει καλύτερα αποτελέσματα, με τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ελληνική προεδρία.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι είχαν διατυπωθεί πολλές επιφυλάξεις όταν η Ελλάδα ανέλαβε στην αρχή του χρόνου για τέταρτη φορά το τιμόνι της κοινοτικής προεδρίας. Και είχαν αναφερθεί στις προηγούμενες ελληνικές προεδρίες που υποστήριζαν ότι δεν ήταν «καλό προηγούμενο». Κι όταν η Ευρώπη βρέθηκε διχασμένη στον αμερικανικό πόλεμο κατά του Ιράκ, πολλοί αμφέβαλαν για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής προεδρίας. Τ' αποτελέσματα, όμως, τη δικαίωσαν. Κι όλοι δέχθηκαν ότι χωρίς τη συμβιβαστική «συνταγή» του Σημίτη, η Ε. Ενωση θα μπορούσε να βρεθεί στην άκρη του γκρεμού.

    Επειτα ήταν η διεύρυνση. Οι διαπραγματεύσεις είχαν τελειώσει με την προεδρία της Δανίας. Αλλά μ' εκρηκτικά κενά. Η διαδικασία της προσχώρησης μπορούσε να προκαλέσει απρόβλεπτα προβλήματα. Και μόνο τα πρωτόκολλα προσχώρησης απαιτούσαν τεράστιο όγκο δουλειάς. Η ελληνική προεδρία τα κατάφερε. Και πέτυχε, μάλιστα, να δώσει στην τυπική διαδικασία ουσιαστική διάσταση. Κανείς δεν αμφισβητεί σήμερα ότι έβαλε το νερό -της διεύρυνσης- στ' αυλάκι της ένταξης. Και ήταν εύλογα τα χειροκροτήματα, ιδίως από τους κοινοτικούς τεχνοκράτες, που γνωρίζουν τις δυσκολίες της διαδικασίας.

    Αλλά, εκτός από τα δύο μεγάλα προβλήματα, η ελληνική προεδρία έχει πετύχει να λύσει μερικά πολύχρονα μεγάλα κοινοτικά προβλήματα. Οπως το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και, ιδίως, τη φορολογία των καταθέσεων, που είχαν μπλοκαρισθεί από αντίθετα εθνικά συμφέροντα. Αλλά και σε νέα επείγοντα προβλήματα, όπως η αντικατάσταση των μονοπύθμενων δεξαμενόπλοιων. Εξάλλου, διαχειρίσθηκε με κοινοτική λογική το ευρώ και το ECOFIN, όπως και τη νέα κοινή πολιτική Αμυνας. Αλλά και πολλά από τα «τρέχοντα» κοινοτικά προβλήματα, που έλυσε ή προετοίμασε τη λύση τους.

    Θετική η συμβολή της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπίας στις Βρυξέλλες. Αυτή τη φορά είχε ενισχυθεί κι είχε επεξεργασθεί τα θέματα της προεδρίας. Και όπως έχει καθιερωθεί, απομένουν οι τελικές «εξετάσεις» της ελληνικής προεδρίας με τη συνάντηση κορυφής στη Χαλκιδική. Αλλά δεν φαίνεται ότι θ' αντιμετωπίσει ιδιαίτερες δυσκολίες. Εχει, πάντως, προεξοφλήσει τη συζήτηση για το Σύνταγμα της Ευρώπης, με την προθεσμία που έθεσε στη συντακτική συνέλευση να περατώσει τις εργασίες της. Και είναι πολύ πιθανή μια πολιτική συμφωνία.

    Η ελληνική προεδρία φαίνεται ότι θα κερδίσει το στοίχημα. Και το κοινοτικό κύρος της Ελλάδας.

    [08] ΤΟ ΚΑΥΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1999, ΘΥΜΙΖΕΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2003 (19:13 UTC+2)

    Το καυτό καλοκαίρι του 1999, με όλες τις χαρές, αλλά και τις παγίδες που παραμονεύουν θυμίζει η γιορτή που έχει στηθεί από τον Απρίλη στη Σοφοκλέους.

    Το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως ακριβώς και τότε, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», έχει μπει μπροστάρης στις αποδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και ήδη τα κέρδη του γενικού δείκτη φθάνουν το 30% το τελευταίο δίμηνο, ενώ για δεκάδες μετοχές ξεπερνούν το 200%.

    Μόλις 10 μετοχές καταγράφουν απώλειες από τον Απρίλιο που ξεκίνησε το ράλι των 500 μονάδων, περίπου 200 μετοχές κερδίζουν 50%, ενώ περί τις 170 ενισχύονται μέχρι και 260%.

    Κέρδη-ψίχουλα ασφαλώς σε σχέση με το βούλιαγμα της αγοράς και την απομείωση έως 80-90% των μετοχικών αξιών στην τριετία, ικανά ωστόσο να οδηγήσουν σε νέους εγκλωβισμούς με την πρώτη ανατροπή.

    Τα λόμπι παίζουν

    Κρατικά χαρτιά, μαζί με μεγάλες τράπεζες και βιομηχανίες γύρω από τις οποίες πλέκονται εκ νέου σενάρια συγχωνεύσεων, εταιρικών συμφωνιών κ.ο.κ. οδηγούν προς το παρόν την κούρσα, ενώ συχνά τα βαγόνια που ακολουθούν με τις μικρομεσαίες μετοχές της αγοράς εκτινάσσονται δυναμικά στην κεφαλή του χρηματιστηριακού συρμού. Είναι φανερό ότι τόσο οι θεσμικοί επενδυτές όσο και τα λόμπι έχουν ξαναμπεί δυναμικά στο παιχνίδι, σπρώχνοντας άλλοτε δικαιολογημένα κι άλλοτε «με το ζόρι» κάποιες αξίες στα ύψη αγκιστρώνει κάποιος «χάνους» που μπαίνουν όταν οι άλλοι αποσύρονται.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, μπρος και πίσω από τις χρηματιστηριακές κουρτίνες, διαμορφώνονται προσδοκίες για μια σοβαρή, αυτή τη φορά, ανάκαμψη των τιμών που όχι μόνο θα απομακρύνει τα φορτία επενδυτικής δυσπιστίας που έχουν στο μεταξύ σωρευθεί, αλλά και θα ανακουφίσει το μέγα πλήθος των μικροεπενδυτών, ξαναβάζοντάς τους στο παιχνίδι.

    Παπαγάλοι νέας εσοδείας

    Ακόμη και κάποιες αραχνιασμένες ΕΛΔΕ επανέρχονται στο προσκήνιο, τα τηλέφωνα στις χρηματιστηριακές εταιρείες ηχούν πολύ πιο συχνά από πριν, ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν «ξυπνήσει» πάνω από 100.000 κοιμισμένοι κωδικοί.

    Μέσα σε αυτό το θερμοκήπιο προσδοκιών άρχισαν να κελαηδούν ξανά κάποιοι μεγαλοπαπαγάλοι νέου τύπου (καμία σχέση με τα παλιά ξεπουπουλιασμένα παπαγαλάκια) που συνήθως κρύβονται πίσω από σημαντικές καρέκλες εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Είναι αυτοί που τις τελευταίες μέρες λ.χ. άναψαν το φιτίλι για μεγάλα deals στον τραπεζικό, αλλά και σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους πρώτης γραμμής.

    Σοβαρές ελπίδες για αντιστροφή των όρων τρέφουν και οι εισηγμένες επιχειρήσεις που έπειτα από μακρύ χρονικό διάστημα βλέπουν τα ταμεία τους να ξαναγεμίζουν με κέρδη, τα οποία αυτή τη φορά δεν προέρχονται από τα χρηματοοικονομικά (μετοχές), αλλά από επιχειρηματικές δραστηριότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια τα εταιρικά κέρδη στο πρώτο τρίμηνο εμφανίστηκαν αυξημένα κατά 1,5%, ενώ στο εξάμηνο αναμένεται περαιτέρω βελτίωση.

    Σαφώς πιο ανακουφισμένοι δείχνουν εξάλλου σήμερα και αρκετοί επιχειρηματίες που κατέφυγαν σε τραπεζικό δανεισμό (μετοχοδάνεια) προκειμένου να στηρίξουν τις καταρρέουσες μετοχές τους, και τώρα βλέπουν να διευκολύνεται η αποπληρωμή των δανείων και τις τράπεζες να τους αντιμετωπίζουν ευνοϊκότερα.

    Αεράτες φούσκες

    Στον αφρό της ανόδου πάντως συναντάμε αυτές τις μέρες και εταιρείες-«σαπάκια» με ανύπαρκτη δραστηριότητα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και αρκετές από τις μετοχές -φούσκες που ω του θαύματος επιβιώνουν από το 1999, βγάζοντας μάλιστα κοροϊδευτικά τη γλώσσα στους διώκτες τους!...

    Τέλος, παρά τις αυστηρές συστάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς τους χρηματιστές να τηρούν το λεγόμενο Τ+3 (δανεικά μόνο για 3 μέρες) ο «αέρας» είναι πανταχού παρών, καταλαμβάνοντας σημαντικό μέρος από τα 200 εκατ. ευρώ του καθημερινού τζίρου.

    Η επερχόμενη μάλιστα απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης αναμένεται ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην επάνοδο της ρευστότητας που τόσο έχει ανάγκη το ελληνικό Χρηματιστήριο, αυξάνοντας ωστόσο τους κινδύνους για όσους παίζουν με δανεικά.

    [09] Η ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2003 (19:11 UTC+2)

    Το μεγάλο ράλι των τελευταίων 2,5 μηνών έχει βοηθήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να καταγράψει την υψηλότερη απόδοση ανάμεσα σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές παγκοσμίως το δεύτερο τρίμηνο του 2003.

    Τα στοιχεία, όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», προκύπτουν από τη MSCI (Morgan Stanley Capital International), ο δείκτης της οποίας (MSCI-Ελλάδα) συμμετέχει στους διεθνείς δείκτες αναφοράς της εταιρείας που χρησιμοποιούνται από τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού για να συγκρίνουν τις επιδόσεις τους. Ο δείκτης MSCI-Eλλάδα κατέγραφε κέρδη 35,63% από την 1η Απριλίου μέχρι και τη 12η Ιουνίου. Ο ίδιος δείκτης εμφάνιζε την υψηλότερη απόδοση και το μήνα που διανύουμε, με 14,61%, αλλά βρισκόταν στην 5η θέση παγκοσμίως με επίδοση 10,76% από την αρχή της χρονιάς, μέχρι και τη 12η Ιουνίου

    Σε 3 φάσεις

    Χρηματιστές, αναλυτές, θεσμικοί και τραπεζίτες φαίνεται να συμφωνούν ότι η πρώτη φάση ανόδου ήταν αποτέλεσμα μιας φυσιολογικής ανοδικής αντίδρασης της αγοράς, η οποία ήταν «υπερπουλημένη», και πολύ φθηνή. Η δεύτερη φάση συνδέεται κυρίως με τοποθετήσεις εγχώριων κεφαλαίων, όπως ταμείων και θεσμικών χαρτοφυλακίων που ελέγχονται από τραπεζικούς ομίλους, αλλά και κάποιων ξένων. Συμμετοχή στην τρίτη φάση που βρίσκεται υπό εξέλιξη έχουν λίγο-πολύ όλοι, ιδιώτες, θεσμικοί, τράπεζες, ξένοι.

    Ολοι συμφωνούν ότι η παρατεταμένη άνοδος θα ήταν πολύ πιο περιορισμένου εύρους και διάρκειας, αν δεν υποστηριζόταν από την εντυπωσιακή ανάκαμψη των μετοχών των 5 μεγάλων τραπεζών. Πέρα από τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου των περισσότερων μεγάλων τραπεζών, τα οποία ενίσχυσαν την πεποίθηση ότι τα χειρότερα είναι πίσω τους, θετική συμβολή είχε η ανοδική πορεία των ξένων κεφαλαιαγορών και των ευρωπαϊκών τραπεζών που επωφελήθηκαν από τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων στην ευρωζώνη.

    «Ο ρόλος των τραπεζών στη χρηματιστηριακή άνοδο είναι σημαντικός», τονίζει ο κ. Δημήτρης Σπανοδήμος, αναλυτής της UBS στο Λονδίνο. «Η μείωση των επιτοκίων από τη Fed και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων έχει ενισχύσει τα έσοδα των τραπεζών, ιδίως των επενδυτικών, αφού μπορούν και δανείζονται κεφάλαια με χαμηλό επιτόκιο βραχυπρόθεσμα, για να τα δανείσουν μακροπρόθεσμα περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα. Επιπλέον, η άνοδος ενισχύει τα συναλλακτικά κέρδη από αγοραπωλησίες μετοχών και τις προμήθειες που συνδέονται με την πορεία των αγορών». Ολα αυτά οδηγούν σε αναθεωρήσεις των κερδών των τραπεζών προς τα πάνω, καθιστώντας τις μετοχές τους φθηνότερες και δικαιολογώντας ένα νέο κύμα ανόδου.

    Ο κ. Σπανοδήμος τονίζει ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες αναθεωρήσεις κερδών προς τα πάνω των ευρωπαϊκών και των ελληνικών τραπεζών στο προσεχές μέλλον.

    * «Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να ποντάρουν στον υψηλό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και των όγκων (των δανείων), βελτιώνουν το μίγμα του ενεργητικού τους λόγω στροφής στη λιανική τραπεζική, έχουν σταθερά περιθώρια επιτοκίων (spreads), θα συνεχίσουν να βγάζουν αρκετά χρήματα από τα ομόλογα λόγω της μορφής της καμπύλης των επιτοκίων και μπορούν να περιμένουν πλέον και αύξηση των συναλλακτικών κερδών από μετοχές (trading) και των προμηθειών», τονίζει. «Κάποιες, όπως η Alpha, που μειώνουν τα εξοδά τους, θα επωφεληθούν ακόμη περισσότερο σε επίπεδο οργανική κερδοφορίας».

    * Εκτός όμως από τις τράπεζες, μεγάλο ειδικό βάρος στους χρηματιστηριακούς δείκτες έχουν και οι τηλεπικοινωνίες, που εμφανίζονται να διαπραγματεύονται με χαμηλότερο Ρ/Ε σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    Οι εκτιμήσεις των αναλυτών (consensus) που εμπεριέχονται στη διεθνή βάση δεδομένων JCF δείχνουν ότι η μετοχή του ΟΤΕ διαπραγματεύεται 10,9 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2003, δηλαδή 40% φθηνότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις για το μέσο ευρωπαϊκό (Ρ/Ε) του 2003, που στέκεται στο 18,2.

    Από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ξεχωρίζει η CosmOTE, που εμφανίζεται να είναι φθηνότερη, καθώς διαπραγματεύεται 12,6 φορές τα κέρδη του 2003 και 11,7 του 2004 έναντι 16 και 14,2, που είναι τα αντίστοιχα Ρ/Ε του κλάδου πανευρωπαϊκά. Η Πάναφον-Vodafone, που αναμένεται να εξαγοραστεί πλήρως από τη μητρική προσεχώς, διαπραγματεύεται 15,1 φορές τα κέρδη του 2003 και 14,3 φορές τα κέρδη του 2004.

    [10] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ PALCO

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2003 (21:48 UTC+2)

    Πρόγραμμα στήριξης των 560 απολυμένων εργαζομένων της Palco ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας Ελευθέριος Τζιόλας, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και το Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων της εταιρίας. Στη συνάντηση μετείχαν επίσης και η Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας Ι.Πανοπούλου, καθώς και ο Διοικητής του Ο.Α.Ε.Δ Ι.Νικολάου.

    Ειδικότερα, το πρόγραμμα στήριξης, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα από τους εργαζόμενους και πρόκειται να εφαρμόσουν οι αντίστοιχοι οργανισμοί (Ο.Α.Ε.Δ. και Ο.Ε.Κ.) που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας, περιλαμβάνει μέτρα για την επαναπροώθηση των απολυμένων στην απασχόληση, καθώς και μέτρα που αφορούν στη στεγαστική πολιτική και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Ειδικότερα στα μέτρα για την επαναπροώθηση των απολυμένων στην απασχόληση, το κόστος των οποίων εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου σε 7,2 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνεται πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων προκειμένου να προσλάβουν κατά προτίμηση απολυμένους εργαζόμενους της PALCO, διάρκειας 24 μηνών.

    Η επιδότηση της επιχείρησης θα διαρκεί 18 μήνες με την υποχρέωση η επιχείρηση, να διατηρήσει στη θέση του τον εργαζόμενο για άλλους 6 μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης. Στις επιδοτούμενες επιχειρήσεις προβλέπεται σύντομα να ενταχθούν και οι δημοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, ενώ το ύψος της επιδότησης θα είναι 19,20 ευρώ την ημέρα για κάθε εργαζόμενο.

    Επίσης, οι απολυμένοι έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση, για την οποία θα λάβουν επιχορήγηση με ποσό επιδότησης 10.270 ευρώ και διάρκεια εκταμίευσης 12 μήνες, σε τρεις δόσεις.

    Η επιδότηση αυτή δίδεται πολλαπλασιαστικά και σε ομάδες ανέργων που επιθυμούν να δημιουργήσουν μικρούς συνεταιρισμούς, αξιοποιώντας τις δεξιότητες και γνώσεις που απέκτησαν κατά την προηγούμενη εργασιακή τους διαδρομή. Στην περίπτωση των συνεταιρισμών το ποσό επιδότησης (10.270 ευρώ) πολλαπλασιάζεται με των αριθμό των ανέργων που συγκροτούν το συνεταιρισμό.

    Περαιτέρω, δίδεται στους ανέργους η δυνατότητα ένταξης σε πρόγραμμα εναλλασσόμενης κατάρτισης, το οποίο θα περιλαμβάνει 600 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και 300 ώρες πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις. Η μέγιστη διάρκεια του προγράμματος δεν θα υπερβαίνει τους 9 μήνες και ο ημερήσιος χρόνος κατάρτισης τις 6 ώρες.

    Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο θα είναι επιδοτούμενο με 3,50 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης, θα σχεδιαστεί ειδικά και σε συνεργασία με τους απολυμένους, ώστε να περιλάβει κατάρτιση σε ειδικότητες ανάλογα με τη ζήτηση επαγγελμάτων στην αγορά εργασίας και το αντίστοιχο υπαρκτό επίπεδο δεξιοτήτων των ανέργων.

    Άνεργοι οι οποίοι χρειάζονται μέχρι 1.500 ένσημα για τη συνταξιοδότηση και απέχουν έως 5 έτη από το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, εξάλλου, μπορούν να τοποθετηθούν σε επιχειρήσεις οι οποίες επιδοτούνται από 1 έως 60 μήνες (5 χρόνια), με ειδική επιδότηση της θέσης εργασίας που θα καταλάβει ο συγκεκριμένος άνεργος μεγάλης ηλικίας. Για τους πρώτους 24 μήνες το ποσό της επιδότησης είναι 17,60 ευρώ την ημέρα και τους υπόλοιπους 36 μήνες είναι 20,54 ευρώ την ημέρα.

    Όσον αφορά στα μέτρα στεγαστικής πολιτικής προβλέπεται αύξηση κατά 50% της επιδότησης του ενοικίου που καταβάλλεται μηνιαίως έως το τέλος του 2003, με δυνατότητα επαναξιολόγησης του μέτρου για το επόμενο έτος(2004), καθώς και αναστολή δόσεων για οφειλές δανείων και τιμημάτων κατοικίας μέχρι το τέλος του 2003 και επαναρύθμιση του υπολοίπου των δόσεων.

    Οι απολυμένοι θα έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι το τέλος του 2004, ενώ σε περίπτωση που και μετά το 2004 ο άνεργος δεν εξεύρει εργασία δίδεται παράταση για δύο χρόνια της εξασφαλισμένης πλήρους περίθαλψης. Οι άνεργοι άνω των 55 ετών θα έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι τη συνταξιοδότηση τους.

    [11] Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 14 Ιουνίου 2003 (19:35 UTC+2)

    Ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται στην πολύωρη κατάθεση του πρώην Πρωθυπουργού και πρώην Αρχηγού του ΑΝΑΡ, Μεσούτ Γιλμάζ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Διερεύνησης Ατασθαλιών.

    Η Sabah και η Aksam την προβάλλουν στο κύριο θέμα τους, τονίζοντας ότι η ο κ. Γιλμάζ αποκάλυψε πως στα πλαίσια του αγώνα καταπολέμησης των "συμμοριών που λυμαίνονταν το Κράτος", είχε ιδρύσει "ειδικές ομάδες" στη ΜΙΤ και στη Γενική Ασφάλεια, τα έξοδα των οποίων καταβάλλονταν από μυστικά κονδύλια.

    Στο μεταξύ η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», υπό τον τίτλο «Καταιγιστικά πυρά από τον Ουζάν εναντίον του Πρωθυπουργού Ερντογάν», αναφέρεται σε χθεσινή ομιλία του Αρχηγού του "Νέου Κόμματος" (Genc Parti) Τζέμ Ουζάν στην Προύσα, όπου καταφέρθηκε κατά του Πρωθυπουργού Ερντογάν - χωρίς όμως να κάνει ονομαστική αναφορά - λόγω της προχθεσινής ακύρωσης από την Κυβέρνηση των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί από εταιρείες του Ομίλου Ουζάν και το Υπουργείο Ενέργειας και αφορούσαν στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Ουζάν αφού χαρακτήρισε "παράνομη" την ακύρωση των συμβάσεων, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για χρησιμοποίηση του αξιώματός του για την ικανοποίηση των πολιτικών παθών του καθώς και ότι δεν φοβάται το Θεό και δεν είναι καλός μουσουλμάνος.

    Οι εφημερίδες αναφέρονται στην διερεύνηση από την Διεύθυνση Ασφαλείας της Προύσας της ομιλίας Ουζάν καθώς και στη συλλογή στοιχείων από την Εισαγγελία Υποθέσεων του Τύπου Κων/λης για την απαγγελία κατηγορίας κατά της εφημερίδας Star - ιδιοκτησίας Ουζάν - η οποία στο χθεσινό φύλλο της χαρακτήρισε με πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο τον Πρωθυπουργό Ερντογάν ως "άνανδρο".

    [12] ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΛΕΕΙ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΕΞ

    Άγκυρα, 14 Ιουνίου 2003 (19:33 UTC+2)

    Η τουρκική εφημερίδα Zaman κάνει αναφορά σε αποκλειστικές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, De Villepin - προς τον ανταποκριτή της στις Βρυξέλλες, Σελτσούκ Γκιουλτασλί - τονίζοντας ότι σημείωσε πως επιβάλλεται να δοθεί ένα "πολύ ισχυρό μήνυμα" στην Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης καθώς και ότι τα συγκεκριμένα μηνύματα θα επιταχύνουν τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και πρόσθεσε: «Όμως δεν πρέπει να λησμονείται ότι επιβάλλεται και στη Τουρκία να υλοποιήσει ορισμένα πράγματα».

    Στο δημοσίευμα σημειώνεται ακόμη ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι 5 μεγάλες χώρες της Ε.Ε. - Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία και Ιταλία - καθώς και η προεδρεύουσα Ελλάδα, υποστηρίζουν την παρουσία της Τουρκίας ως παρατηρητή στη Διακυβερνητική Διάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν οι 10 χώρες οι οποίες θα ενταχθούν στην Ε.Ε., στις 1 Μαΐου 2004 καθώς και ότι η πιθανότητα αυτή έχει αυξηθεί τις τελευταίες μέρες.

    [13] ΕΠΑΦΕΣ ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Λευκωσία, 14 Ιουνίου 2003 (16:04 UTC+2)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ολοκλήρωσε χθες το πρόγραμμα επαφών του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    Κατά την παραμονή του στην Ουάσινγκτον ο κ. Ιακώβου, είχε συνάντηση με το Γερουσιαστή Chuck Hagel, μέλος της σημαντικής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, τον οποίο ενημέρωσε για τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, στο πλαίσιο της διαδικασίας καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Ιακώβου επισήμανε επίσης στο Γερουσιαστή ότι ενόψει της αρνητικότητας της τουρκικής πλευράς επιβάλλεται στο στάδιο αυτό ανάληψη προσπαθειών από την Αμερικανική Κυβέρνηση προς την Αγκυρα, με σκοπό την κάμψη της αδιαλλαξίας της στο Κυπριακό.

    Εξάλλου χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών φιλοξενήθηκε στο Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο. Ο κ. Ιακώβου ευχαρίστησε τον ιδρυτή του ιδρύματος Ευγένιο Ρωσσίδη για την πολύτιμη προσφορά του ιδρύματος στο δίκαιο αγώνα της Κύπρου από το 1974.

    [14] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:ΑΣΚΗΣΗ ΠΙΕΣΕΩΝ ΠΡΟΣ Τ/Κ ΠΛΕΥΡΑ ΥΠΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΗΠΑ

    Λευκωσία, 14 Ιουνίου 2003 (15:58 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ''έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για λύση του Κυπριακού, παραμένουν πολύ ενεργά αναμεμειγμένες, και υπέδειξαν ότι η άσκηση πιέσεων πρέπει να απευθυνθεί προς την τουρκοκυπριακή πλευρά'' δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος,

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντησή με τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι ''κάθε ευκαιρία για συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα'' όπως αυτή που θα πραγματοποιηθεί στα Ηνωμένα Εθνη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, ''είναι μια ευκαιρία για να διερευνήσουμε τις δυνατότητες επανέναρξης των συνομιλιών''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι επανέλαβε την ''πάγια θέση του Εθνικού Συμβουλίου, πως είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, όποτε κληθούμε από τον Γενικό Γραμματέα, για επανέναρξη των συνομιλιών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών''.

    Απάντησε αρνητικά σε ερώτηση εάν από τα λεγόμενα του κ. Γουέστον διαπίστωσε την ύπαρξη νέας πρωτοβουλίας για επανέναρξη των συνομιλιών, λέγοντας συγκεκριμένα ότι δεν διαπίστωσε κάτι τέτοιο.

    [15] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο Γ.ΟΜΗΡΟΥ

    Λευκωσία, 14 Ιουνίου 2003 (15:54 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου αναχωρεί το απόγευμα της Δευτέρας για την Αθήνα για να συμμετάσχει σε Διάσκεψη Προέδρων των Επιτροπών Αμυνας των Κοινοβουλίων της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των υποψηφίων χωρών.

    Στη Διάσκεψη, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης ενώ την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος και θα προεδρεύει των εργασιών.

    [16] ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΚΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2003 (21:49 UTC+2)

    Δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του με τον Ηρακλή ο Τάκης Γκώνιας έπειτα από απόφαση της διοίκησης. Ετσι και αυτός θα ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξαν πριν λίγες ημέρες οι Φρέιντε, Μίετσελ, Νασιόπουλος, Χατζί και Χαλκιάς που αποδεσμεύτηκαν λόγω των υψηλών οικονομικών δεδομένων.

    Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά το θέμα της μεταγραφής του Σνάουτσνερ, ενώ υπάρχει πάντα ενδιαφέρον για τον Φερεκίδη, τον Ευθυμιάδη και τον Πουρσανίδη.

    Για όλες τις μεταγραφικές κινήσεις μέχρι και το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ο Γιώργος Σπανουδάκης θα έχει συνάντηση με τον μεγαλομέτοχο, Ευάγγελο Μυτιληναίο. Από την συνάντηση πρόκειται να παρθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον και το μπάτζετ του Ηρακλή.

    [17] ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2003 (21:49 UTC+2)

    Νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις παραχώρησης του πακέτου των μετοχών από τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιώργο Μπατατούδη. Ο νομικός εκπρόσωπος του κ. Μπατατούδη, Θόδωρος Ζέρβας, διευκρίνισε σήμερα πως ο πελάτης του δεν έχει πρόβλημα να παραχωρήσει το 51% των μετοχών αρκεί να έχει το δικαίωμα στα δύο επόμενα χρόνια να διαπραγματευτεί την μεταβίβαση σε άλλη εταιρεία.

    Μετά την συγκεκριμένη εξέλιξη τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ συνεδρίασαν για τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί. «Αποφασίσαμε ο αγώνας του ΠΑΟΚ όσον αφορά τους πολιτικούς, τα κόμματα και τους εκπροσώπους στην Βουλή, να ξεκινήσει από τώρα. Θέλουμε από τους φιλάθλους μας να περιμένουν λίγες ημέρες. Εκφράστηκε από τον δικηγόρο του κ. Ζέρβα, πως διαθέτει το 51% στον κ. Καλύβα. Καλούμε τον κ. Καλύβα να έρθει και να ηγηθεί της προσπάθειας είτε από την θέση του προέδρου είτε από όποια θέση επιθυμεί. Αν δεν γίνει κάτι θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση στις 8 Ιουλίου για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σεργιαννίδης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

    [18] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2003 (21:18 UTC+2)

    Την Κυριακή στις 20:00 στο κλειστό γυμναστήριο του Σπόρτινγκ ΠΑΟ και ΑΕΚ ξεκινούν τις αναμετρήσεις τους για την κατάκτηση του τίτλου του πρωταθλητή. Ο πρώτος τελικός θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών έπειτα από την τιμωρία που επέβαλλε ο αθλητικός δικαστής στους "πράσινους". Ο τίτλος θα κριθεί στις τρεις νίκες.

    Μία ημέρα νωρίτερα θα διεξαχθεί η σειρά των μικρών τελικών, με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται (18:00) το Περιστέρι στο κλειστό του Κορυδαλλού. Η νικήτρια ομάδα θα εξασφαλίζει το εισιτήριο για την Ευρωλίγκα.

    Το πρόγραμμα είναι:

    Σάββατο, 14/6

    18:00 Κορυδαλλού: Ολυμπιακός - Περιστέρι

    Κυριακή, 15/6

    20:00 Σπόρτιγκ: Παναθηναϊκός - ΑΕΚ.

    [19] Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΕΧΑΣΕ ΜΕ 6-4 ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2003 (21:04 UTC+2)

    Την ήττα από την Γερμανία με 6-4 γνώρισε το απόγευμα η εθνική μας ομάδα πόλο των ανδρών στους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 5-8 του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το οποίο διεξάγεται στο Κράνι της Σλοβενίας. Ετσι αύριο το μεσημέρι (13:00) θα αντιμετωπίσει τον ηττημένο της συνάντησης Ισπανίας - Σλοβακίας για την κατάκτηση της 7ης θέσης.

    Τα επτάλεπτα: 1-0, 2-3, 3-0, 0-1.

    Τα τέρματα της εθνικής μας πέτυχαν οι Σχίζας 2, Καλακόνας 1, Βλοντάκης 1, ενώ για τους Γερμανούς σκόραραν οι Κάιζερ 2, Νόσεκ 2, Πόλιτζε 1, Ντίρολφ 1.

    «Αύριο έχουμε άλλο ένα δύσκολο ματς. Πρέπει να το κερδίσουμε. Η εθνική μας ομάδα δεν έχει προετοιμαστεί να δίνει τόσα δύσκολα παιχνίδια μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Σε σχέση με τις άλλες ομάδες υστερούμε, αλλά ο δρόμος που μέχρι τώρα τραβήξαμε είναι σωστός», τόνισε μετά το τέλος του παιχνιδιού ο ομοσπονδιακός προπονητής, Σάντρο Καμπάνια.

    [20] ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΌΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥΣ

    Τελ Αβίβ, 14 Ιουνίου 2003 (19:09 UTC+2)

    Τη δυσφορία τους με την πολιτική της κυβέρνησής τους, που διατηρεί τον φαύλο κύκλο της βίας, εκφράζουν οι πολίτες του Ισραήλ, που αναμένουν από το εξωτερικό να ασκηθούν οι πιέσεις που οι ίδιοι δεν μπορούν να ασκήσουν στον Αριέλ Σαρόν.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες στην ισραηλινή εφημερίδα «Γεντιότ Αχαρονότ», τα δύο τρίτα των Ισραηλινών τάσσονται κατά των «σκοπούμενων φόνων» στελεχών της Χαμάς, όπως αυτοί που γίνονται τις τελευταίες μέρες. Στην ερώτηση «πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική των σκοπούμενων φόνων ή να σταματήσει για να δοθεί η ευκαιρία στον Μαχμούντ Αμπάς να επιβληθεί στην κορυφή της Παλαιστινιακής Αρχής», το 58% εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις πρέπει «να σταματήσουν προσωρινά», το 9% θεωρούν ότι πρέπει να σταματήσουν πλήρως και το 30% πιστεύουν ότι πρέπει να συνεχιστούν.

    Το 75% των Ισραηλινών προβλέπουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, θα ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για την εφαρμογή του «οδικού χάρτη».

    Στην πόλη της Γάζας, στέλεχος της Χαμάς κατηγόρησε χθες τις ΗΠΑ ότι «ενθαρρύνουν τον εγκληματία Σαρόν να εξαπολύσει πόλεμο κατά του παλαιστινιακού λαού».

    Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε χθες ότι ολόκληρη η ηγεσία της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου και του ιδρυτή και πνευματικού της ηγέτη, σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, βρίσκεται στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού.

    Επικαλούμενο «ανώτατους αξιωματούχους», το ραδιόφωνο μετέδωσε ότι «ο πόλεμος κατά της Χαμάς θα διεξαχθεί πλέον χωρίς καμία παραχώρηση και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στα πλήγματα κατά των ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του σεΐχη Αχμέντ Γιασίν».

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ζήτησε χθες την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης, προκειμένου να σταματήσει η βία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» επισήμανε ότι η παρουσία Αμερικανών «παρατηρητών» για την εφαρμογή του «οδικού χάρτη» δεν αρκεί για να σταματήσει η αιματοχυσία.

    «Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, θα ήθελα να δω μια ένοπλη ειρηνευτική δύναμη που θα δρα ως δύναμη που θα παρεμβάλλεται ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους».

    [21] ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΟΧΘΗ

    Ραμάλα, 14 Ιουνίου 2003 (12:04 UTC+2)

    Συνεχίζεται το κλίμα έντασης στη Μέση Ανατολή, με απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς δύο Παλαιστίνιοι έπεσαν σήμερα το πρωί νεκροί, από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτ. Όχθη.

    Τις εξελίξεις παρακολουθεί άμεσα η αμερικανική διπλωματία, ενώ στην Ιερουσαλήμ θα βρίσκεται σήμερα ο Αμερικανός διπλωμάτης Τζον Γουλφ, προκειμένου να επιδιώξει εκτόνωση του κλίματος έντασης.

    Πληροφορίες από το τελ-Αβίβ, ανέφεραν «διάθεση» του Αριελ Σαρον να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός με την οργάνωση Χαμάς.

    [22] ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ

    Μπανγκόνγκ, 14 Ιουνίου 2003 (11:50 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι ισλαμιστές αντάρτες σχεδίαζαν σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στην πρωτεύουσα Μπανγκόγκ, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των αρχηγών κρατών της Ασίας, που θα πραγματοποιηθεί στην ασιατική χώρα τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον Θακσιν Σιναουατρα, ένας ύποπτος από τη Σιγκαπούρη συνελήφθη τον τελευταίο μήνα και παραδόθηκε στις αρχές της χώρας του, αφού παραδέχτηκε τη συμμετοχή του, στο σχεδιασμό των επιθέσεων.

    Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έδωσε λεπτομέρειες. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης, σήμερα το πρωί, προκάλεσαν έκπληξη, καθώς έρχονται αντίθεση με προηγούμενες θέσεις του, που απέκλειαν κάθε ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας στη χώρα.

    [23] ΘΕΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑΤΟ-ΡΩΣΙΑΣ

    Μόσχα, 14 Ιουνίου 2003 (10:23 UTC+2)

    Θέματα όπως, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η διεξαγωγή κοινών ειρηνευτικών επιχειρήσεων, αλλά και η στρατιωτική τεχνική συνεργασία κυριάρχησαν στην ατζέντα του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκεϊ Ιβανοφ, στη διάσκεψη του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, στις Βρυξέλλες.

    Ο Ρώσος υπουργός χαρακτήρισε ως επιτυχημένη την πρώτη χρονιά δραστηριοποίησης του θεσμού, σε θέματα επιχειρησιακών δυνατοτήτων, αλλά και στην προετοιμασία για την υπογραφή συμφωνίας κοινής χρήσεων εναέριων στρατιωτικών μεταγωγικών μέσων. Παράλληλα, ο Σεργκεϊ Ιβανοφ, έδωσε έμφαση στη συνεργασία των δύο πλευρών στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί επιβάλλει την ενίσχυση της συνεργασίας και στον τομέα αυτό.

    [24] Η ΡΩΣΙΑ ΔΕ ΣΤΕΛΝΕΙ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Μόσχα, 14 Ιουνίου 2003 (10:22 UTC+2)

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και τον ΗΠΑ στο Ιράκ, κατά το πρότυπο των Βαλκανίων, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκεϊ Ιβανοφ, τόνισε ότι η χώρα του, δε θα προχωρήσει στην αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στο Ιράκ.

    Επίσης, εξήγησε ότι οι δύο καταστάσεις δεν είναι συγκρίσιμες, ενώ η ρωσική αποστολή στη πρώην Γιουγκοσλαβία, ήταν υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες από αυτές, που έχουν διαμορφωθεί στο Ιράκ.

    [25] ΧΡ. ΛΕΟΝΤΗΣ: "ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΜΑΣ"

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2003 (19:30 UTC+2)

    Ο Χρήστος Λεοντής, με αφορμή τη συναυλία της Δευτέρας στο Λυκαβηττό, σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», κάνει μία αναδρομή στην πορεία του ελληνικού τραγουδιού, σχολιάζει το παρόν και κάνει έκκληση στους νέους για συνεργασία

    «Μας θύμισες το παρελθόν μας», μου λένε σε κάθε συναυλία οι συνομήλικοί μου. Κρίμα, τους απαντώ, γιατί ήθελα να σας θυμίσω το... μέλλον σας». Ο Χρήστος Λεοντής κουβαλά πολλές σελίδες της ιστορίας της μουσικής, του θεάτρου, μα κυρίως πολλές σελίδες της ιστορίας μιας γενιάς που καθορίστηκε από τη δικτατορία.

    «Μιας γενιάς που μάτωσε γι' αυτόν τον τόπο για να καταλήξει η γενιά της μίζας και της ρεμούλας. Μιας γενιάς που αγωνίστηκε για ιδανικά που σήμερα έχουν ξεπουληθεί και καταβαραθρωθεί», όπως λέει ο ίδιος. Ηταν 12 Μαρτίου του 1963. Το «Ακροπόλ» κατάμεστο. Ο Μίκης Θεοδωράκης στη σκηνή, όχι όμως για να παρουσιάσει κάποιο έργο του αλλά δύο νεαρούς δημιουργούς. Η συναυλία αυτή του Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής φάνηκε από την αρχή ότι είχε να φέρει κάτι καινούργιο. Για τον Χρήστο Λεοντή και τον Μάνο Λοΐζο άνοιγε η αυλαία μιας δημιουργικής πορείας. Και για τον Μάνο Ελευθερίου και τον Φώντα Λάδη επίσης, καθώς τότε πρωτακούστηκαν μελοποιημένοι στίχοι τους. Κιθάρα έπαιζε ο Νότης Μαυρουδής. Από τότε πέρασαν κιόλας 40 χρόνια. Τη Δευτέρα στις 9.30 μ.μ. στο θέατρο του Λυκαβηττού, ο Χρήστος Λεοντής θα γιορτάσει τα «μουσικά» του γενέθλια με μια πολυπρόσωπη συναυλία. Μια βραδιά αφιερωμένη σε τρεις απόντες: στον Μάνο Λοΐζο, στον Μάνο Χατζιδάκι και στον Νίκο Ξυλούρη.

    Ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Μανώλης Μητσιάς, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Λάκης Χαλκιάς και οι νεότεροι Δώρος Δημοσθένους, Μαρία Σουλτάτου, Ιωάννα Φόρτη θα ερμηνεύσουν αγαπημένα του τραγούδια. Το ενδιαφέρον της βραδιάς εστιάζεται στην ερμηνεία του έργου του «Καπνισμένο Τσουκάλι» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά ολόκληρο ειδικά μεταγραμμένο για μικτή χορωδία, λαiκή ορχήστρα, αφηγητή και σολίστες. Ετσι στη σκηνή θα βρεθεί η 65μελής μικτή Χορωδία Νέων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κηφισιάς, με διευθυντή τον Γιώργο Αρβανίτη. Στο ρόλο του αφηγητή, οι ηθοποιοί Γιώργος Παρτσαλάκης και Ουρανία Μπασλή.

    «Αυτή η συναυλία δεν ξεκινάει από τη διάθεση να γιορτάσω κάποια χρόνια. Η συμπλήρωση των 40 χρόνων μου στη μουσική είναι συμπτωματική. Πιστεύω ότι υπάρχει πάρα πολύς κόσμος ο οποίος μένει στο παρασκήνιο, όταν στο προσκήνιο κυριαρχεί, σε όλα τα επίπεδα, η λογική της τηλεόρασης. Είναι λοιπόν για μένα μια ευκαιρία να πάρω θάρρος αλλά και να ενθαρρύνω τους συμπολίτες μου. Να τους πω "βρε αδελφέ, δεν είναι μόνο αυτά, υπάρχουν κι άλλα". Αρκεί κανείς να ορθώσει το ανάστημά του, να ενισχύσει τις αντιστάσεις του, να αισθανθεί ότι δεν θίγεται η αξιοπρέπειά του, ότι μπορεί, τέλος πάντων, ο ίδιος να επιλέγει ό,τι αφορά τη ζωή του».

    [26] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2003 (19:28 UTC+2)

    Ο Μόμπι και οι Dandy Warhols αλλά και οι δικοί μας Κωνσταντίνος Βήτα και Raining Pleasure είναι τα ονόματα που θα συμμετάσχουν στο Adrenaline Festival την Τρίτη 17 και την Τετάρτη 18 Ιουνίου στο Θέατρο του Λυκαβηττού.

    Ενώ την Πέμπτη στις 19, το Φεστιβάλ θα συμπληρωθεί με την εμφάνιση των Πυξ Λαξ και της Θεοδοσίας Τσάτσου στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», στον Βύρωνα.

    [27] ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΘ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2003 (16:06 UTC+2)

    Με αφορμή τη λήξη της Ελληνικής Προεδρίας στην EE, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στην Κύπρο για δύο ξεχωριστές συναυλίες, τις οποίες διοργανώνει η Πρεσβεία της Ελλάδας στη μεγαλόνησο.

    Οι συναυλίες θα γίνουν την Τρίτη 24 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου και την Τετάρτη 25 Ιουνίου Θέατρο «Ριάλτο» της Λεμεσού με τη συμμετοχή διακεκριμένων Κυπρίων καλλιτεχνών και ένα αμιγώς ελληνικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

    Σολίστ θα είναι ο διάσημος Ε/Κ πιανίστας Cyprien Katsaris ενώ τη συναυλία θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Αγις Ιωαννίδης.

    Συμμετέχουν οι Χορωδίες ''ΑΡΗΣ'' Λεμεσού και Εθνικού Ωδείου Κύπρου.

    [28] Η 1η ΕΛΛΗΝΙΑΔΑ ΣΤΙΣ 25-29 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2003 (11:29 UTC+2)

    Το όραμα της επανένωσης της απόδημης ελληνικής νεολαίας, στην πρωτεύουσα του Οικουμενικού Ελληνισμού, τη Θεσσαλονίκη είναι πλέον πραγματικότητα, υπό το πρίσμα μιας αθλητικής και καλλιτεχνικής εκδήλωσης.

    Το υπουργείο των Εξωτερικών μέσω της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, διοργανώνουν την 1η Ελληνιάδα, που θα πραγματοποιηθεί στις 25-29 Ιουνίου 2003.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομογενών αθλητών και καλλιτεχνών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 14 June 2003 - 18:13:50 UTC