Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-06-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
  • [02] ΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΥΠ.ΕΞ. ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
  • [03] ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ
  • [04] Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΣΤΟ ΕΡΕΒΑΝ
  • [05] ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΕ ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΙΚΑ
  • [06] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ
  • [07] ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΤΕ ΠΕΦΤΕΙ ΘΥΜΑ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
  • [08] ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ "ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ" ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ Ο
  • [09] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΖΑΜΤΖΗ ΣΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ
  • [10] ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ
  • [11] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,12 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η KEGO AE
  • [12] ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΠΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [13] Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [14] 120 ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ
  • [15] ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [16] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [17] ΚΥΠΡΟΣ: ΠΡΟΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
  • [18] ΠΡΩΤΗ Η Β. ΚΟΡΕΑ ΣΤΟ 13ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ ΣΤΗ
  • [19] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗΣ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΑΡΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ
  • [20] ΠΙΕΣΕΙΣ ΕΕ ΚΑΙ ΟΗΕ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [21] ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΙΡΑΝ ΣΕ ΗΠΑ
  • [22] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΛΟΓΩ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [23] ΤΟ 5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΦΙΛΜ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
  • [24] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ
  • [25] ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ ΤΗΣ ΤΖΑΖ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [26] ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ: 40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
  • [27] ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ

  • [01] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Αθήνα, 16 Ιουνίου 2003 (20:05 UTC+2)

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συνέρχεται  από τις 19 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, με την παρουσία για πρώτη φορά των πολιτικών και πολιτειακών ηγεσιών των 25, πλέον, κρατών της ΕΕ.

    Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, την Πέμπτη 19/6, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με τα θέματα της μετανάστευσης (χρηματοδοτήσεις ΕΕ για προγράμματα και έργα υποδομής, προστασία  εξωτερικών συνόρων, προβλήματα λαθρομετανάστευσης κ.α.).

    Στο δείπνο (coin du feu) της ίδιας ημέρας θα συζητηθούν το Μεσανατολικό, η κατάσταση στο Ιράκ, ο περιορισμός των όπλων μαζικής καταστροφής και η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, θα γίνει η παρουσίαση  των αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης από τον πρόεδρό της  Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, όπως επίσης και «γύρος τραπέζης» με τοποθετήσεις των αντιπροσωπειών των «25».  Θα ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων για όλα τα «ανοιχτά» θεσμικά θέματα (σύσταση θεσμού μόνιμου προέδρου και μόνιμου υπουργού Εξωτερικών, τρόπος εκλογής, αριθμός επιτρόπων, ψηφοφορία). Στη συνέχεια, θα δημοσιοποηθούν τα συμπεράσματα από την Ελληνική Προεδρία και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κ.Σημίτη.

    Το μεσημέρι της Παρασκευής 20/6, δεύτερης μέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι «25» θα παρακαθήσουν σε γεύμα, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ και η ατζέντα της συνόδου κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου, στην Ουάσιγκτον. Επιπλέον, θα γίνει παρουσίαση του κειμένου για την ευρωπαϊκή στρατηγική ασφάλειας από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Χ.Σολάνα, με βάση την εντολή που έλαβε στο Καστελόριζο.

    Το βράδυ της ίδιας ημέρας έχει προγραμματιστεί συνάντηση της Ελληνικής Προεδρίας με τις τρεις υποψήφιες χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία), ενώ αργότερα θα ακολουθήσει δείπνο που παραθέτει στις αντιπροσωπείες των «25» ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ.Στεφανόπουλος.

    Το Σάββατο 21/6, κατά τη Σύνοδο κορυφής (σε επίπεδο προέδρων, πρωθυπουργών και υπουργών Εξωτερικών) ΕΕ/Δυτικών Βαλκανίων, με τη συμμετοχή του εκπροσώπου για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη λόρδου P. Alsdoun, του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κόσοβο Μ. Στάινερ και του ειδικού συντονιστή του Συφώνου Σταθερότητας Ε. Μπουσέκ, θα εξετασθούν οι σχέσεις των κρατών της περιοχής με την ΕΕ. Η Σύνοδος, ενταγμένη στη Διαδικασία Ζάγκρεμπ II, θα κλείσει με την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Δήλωσης της Θεσσαλονίκης για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. 

    [02] ΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΥΠ.ΕΞ. ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

    Λουξεμβούργο, 16 Ιουνίου 2003 (19:07 UTC+2)

    Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον χωρών ή τρομοκρατικών οργανώσεων που αποκτούν όπλα μαζικής καταστροφής η στρατηγική για την καταπολέμηση της εξάπλωσης πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων που ενέκριναν κατά τη σημερινή συνεδρίασή τους, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Συγκεκριμένα, στο κείμενο της στρατηγικής για την καταπολέμηση της εξάπλωσης όπλων μαζικής καταστροφής, που ενέκριναν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ενωσης, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι προληπτικά μέτρα, όπως οι συνθήκες, ο διάλογος και οι διεθνείς επιθεωρήσεις (οπλοστασίων) θα πρέπει μεν να συγκροτούν την πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά (όταν αυτά τα μέτρα (συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού διαλόγου και των διπλωματικών πιέσεων) αποτύχουν, αναγκαστικά μέτρα στο πλαίσιο του Κεφαλαίου VII του Καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου (κυρώσειςκαι χρήση βίας) θα μπορούσαν να είναι απαραίτητα.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια στροφή της ευρωπαϊκής "οικογένειας" προς τις αμερικανικές θεωρήσεις επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

    [03] ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουνίου 2003 (10:43 UTC+2)

    Έκτακτα μέτρα λαμβάνει η Τροχαία σήμερα για να διευκολύνει τη μαζική επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος.

    Από τις 3 μετά το μεσημέρι και ως τις 10 το βράδυ, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας, από το 11ο χλμ. μέχρι τη γέφυρα Στρυμώνα, στο ρεύμα εισόδου, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών από την αερογέφυρα Ρυσίου μέχρι το 34ο χλμ. αλλά και στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης στο ρεύμα εισόδου, από τα όρια του νόμου Πιερίας μέχρι τη Λάρισα, θα ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου.

    Έκτακτα μέτρα θα ληφθούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, από τη διασταύρωση Δαφνίου έως τα διόδια της Ελευσίνας και στην Κακιά Σκάλα θα παραχωρηθεί μία επιπλέον λωρίδα. Ιδιαίτερα μέτρα θα ληφθούν και για τα σημεία της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, στη γέφυρα του Σταυρού Αγίας Παρασκευής, στη λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου, στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Πέραμα και στη λεωφόρο Σαλαμίνας, στη Σαλαμίνα.

    Η απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών ισζύει και στηη Νέα Εθνική Οδό και στην Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών-Κορίνθου-Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο του Ρίου μέχρι τον κόμβο της Λεωφ. Κηφισσού, στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον ισόπεδο κόμβο Μπράλου (Θερμοπύλες) μέχρι τον κόμβο Τατοΐου (Μεταμόρφωση) και στην εθνική οδό Σχηματαρίου-Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας.

    [04] Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΣΤΟ ΕΡΕΒΑΝ

    Ερεβάν, 16 Ιουνίου 2003 (19:57 UTC+2)

    Αποστολή: Νίκος Γιώτης

    Εφτασε αργά το απόγευμα στο Ερεβάν, πρωτεύουσα της Αρμενίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Μαγκριώτης, πρώτο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του στις χώρες του Καυκάσου- Αρμενία, Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει απόψε σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Αρμένιος ομόλογός του κ. Σουγκαριάν, ενώ αύριο θα έχει επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αρμενίας κ. Κοτσαριάν και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Τιφλίδα.

    Η περιοδεία του κ. Μαγκριώτη στον Καύκασο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεων της Ενωσης με τις συγκεκριμένες χώρες.

    [05] ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΕ ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΙΚΑ

    Αθήνα, 16 Ιουνίου 2003 (18:28 UTC+2)

    Με 4ωρες στάσεις εργασίας και 24ωρη απεργία την Πέμπτη συνεχίζουν αυτή την εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, ενώ σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες πανελλαδικές απεργίες προχωρούν από αύριο μέχρι και την Πέμπτη οι γιατροί του ΙΚΑ, διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου τους.

    [06] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ

    Αθήνα, 16 Ιουνίου 2003 (18:24 UTC+2)

    Να αποφύγουν να κατεβάσουν τα σκουπίδια στους κάδους απορριμμάτων και στους δρόμους της πόλης καλεί τους κατοίκους της πρωτεύουσας ο Δήμος Αθηναίων, λόγω των δύσκολων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην αποκομιδή των απορριμμάτων, εξαιτίας της πυρκαγιάς στον ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων.

    [07] ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΤΕ ΠΕΦΤΕΙ ΘΥΜΑ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

    Βρυξέλλες, 16 Ιουνίου 2003 (18:03 UTC+2)

    Μόνο ένα στους τρεις Ευρωπαίους γνωρίζει πότε πέφτει θύμα διακρίσεων, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τη στάση των ατόμων απέναντι στους διακρίσεις, όπως ανακοίνωσε η ελληνίδα Επίτροπος, Αννα Διαμαντοπούλου, κηρύσσοντας, σήμερα, στις Βρυξέλλες, την έναρξη μιας εκστρατείας για την προώθηση των νέων κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) κατά των διακρίσεων, με κεντρικό σύνθημα «Ναι στην πολυμορφία. Όχι στις διακρίσεις».

    Ενας από τους βασικούς στόχους της εκστρατείας σε όλη την ΕΕ είναι η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα δικαιώματα, για την καταπολέμηση των διακρίσεων που οφείλονται στη φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, στη θρησκεία ή στις πεποιθήσεις, στην ηλικία, στην αναπηρία ή στο γενετήσιο προσανατολισμό.

    Σχολιάζοντας την έναρξη της εκστρατείας η ελληνίδα Επίτροπος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τα κράτη μέλη πρέπει να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες ώστε οι κανόνες της ΕΕ για την καταπολέμηση των διακρίσεων να τεθούν σε ισχύ πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους», εκφράζοντας τον φόβο ότι πολλά κράτη μέλη θα χάσουν τις προθεσμίες εφαρμογής που, όπως τόνισε, είναι πλέον πολύ κοντά.

    «Οι νέοι αυτοί κανόνες για να είναι αποτελεσματικοί πρέπει να γίνουν γνωστοί, κατανοητοί και να εφαρμοστούν σωστά. Διαφορετικά, θα παραμείνουν 'νεκρό γράμμα'. Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τις διακρίσεις στην ΕΕ έδειξε με σαφήνεια ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν αρκετά τα δικαιώματά τους» πρόσθεσε η κ. Διαμαντοπούλου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «είναι προς το συμφέρον όλων μας να φροντίσουμε να μην υπάρχουν διακρίσεις ούτε στην εργασία μας ούτε και στην καθημερινή μας ζωή γενικά».

    [08] ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ "ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ" ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ Ο ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Αθήνα, 16 Ιουνίου 2003 (18:17 UTC+2)

    Να στηρίξουν την προσπάθεια ώστε το υδρογόνο να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστικό έναντι των συμβατικών καυσίμων και ιδίως του πετρελαίου κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, σε διεθνή συνδιάσκεψη στις Βρυξέλλες, με θέμα την οικονομία του υδρογόνου.

    «Το υδρογόνο φαίνεται να είναι το βασικό καύσιμο του μέλλοντος, το καύσιμο που θα μας οδηγήσει στην ενεργειακή μας απεξάρτηση και κατά συνέπεια το στοιχείο που θα δώσει σημαντική ώθηση στο στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτή τη στιγμή το κόστος της τεχνολογίας αυτής είναι απαγορευτικό. Ο ρόλος της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της είναι να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και ιδιαίτερα την έρευνα στις τεχνολογίες αυτές, ώστε το υδρογόνο να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστικό έναντι των συμβατικών καυσίμων και ιδίως του πετρελαίου» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

    Αφού επισήμανε ότι η ΕΕ για την οικονομία του υδρογόνου δαπανά σήμερα το ένα έκτο περίπου των κονδυλίων που δαπανούν οι ΗΠΑ, παρατήρησε πως η Ευρώπη έχει πλέον τις δυνατότητες και διαθέτει την τεχνολογία και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό ώστε να γίνονται έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση (της οικονομίας του υδρογόνου) που θα οδηγήσουν στην εφαρμογή- σε μια περίοδο δέκα, είκοσι ή ακόμη και τριάντα ετών- μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη μετάβαση στην οικονομία του υδρογόνου.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε ως «επικίνδυνο μείγμα στο παγκόσμιο οικοσύστημα, τα προβλήματα της φτώχειας, της ανισότητας και της πληθυσμιακής έκρηξης των φτωχών χωρών και της τεχνολογικής ανάπτυξης των πλουσίων» και υπογράμμισε «την ανάγκη λήψης ριζικών μέτρων και μάλιστα με υψηλό κόστος για τις ανεπτυγμένες χώρες προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα μιας νέας ποιότητας ζωής». Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, «ο 21ος αιώνας θα χαρακτηριστεί από τη συνεχή απαίτηση για βελτίωση της ποιότητας ζωής και για αυτό κάθε έργο, δράση και προϊόν θα πρέπει να έχει ενσωματωμένη την περιβαλλοντική προστασία, εξασφαλίζοντας παράλληλα και την κοινωνική αποδοχή».

    «Ολες μας οι κινήσεις απορρέουν από ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο και στοχεύει στη σύμμετρη ανάπτυξη όλων των ενεργειακών πηγών και λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες ασφάλειας του εφοδιασμού, επίτευξης της μέγιστης δυνατής αυτάρκειας και ενεργειακής ανεξαρτησίας και διαφύλαξης του περιβάλλοντος» τόνισε ο υπουργός, ο οποίος προέβλεψε ότι στην επόμενη εικοσαετία, κεντρικό στοιχείο της γεωπολιτικής της ενέργειας είναι το γεγονός ότι η ενεργειακή ζήτηση θα εξακολουθήσει να καλύπτεται με τους ίδιους τρόπους με τους οποίους καλύφθηκε μέχρι σήμερα, με το πετρέλαιο να κυριαρχεί στην παγκόσμια ενεργειακή κατανάλωση, τη χρήση του φυσικού αερίου να αυξάνεται σημαντικά, όπως και η αλληλεξάρτηση μεταξύ των χωρών παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος προέβλεψε μάλιστα ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, μέσα σε 20-30 χρόνια, η ΕΕ θα ανεβάσει το ποσοστό κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της με εισαγόμενα προϊόντα στο 70%, από 50% που είναι σήμερα και ζήτησε να ακολουθηθεί μια «εξωτερική πολιτική ανοιχτών οριζόντων, που θα διασφαλίζει ότι όλοι οι ενεργειακοί δρόμοι θα παραμείνουν ανοικτοί, μια πολιτική δηλαδή, ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας, αλλά συγχρόνως και μια πολιτική που θα εστιάζεται στην αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην έρευνα εναλλακτικών πηγών, όπως το υδρογόνο».

    Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι η ΕΕ ολοκλήρωσε επιτυχώς, με ευθύνη της Ελληνικής Προεδρίας, τη διαδικασία θέσπισης μιας νέας οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για την προώθηση της χρήσης βιοκαυσίμων ή άλλων ανανεώσιμων καυσίμων στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου «βιοϋδρογόνου», με στόχο τη διασφάλιση μιας ελάχιστης αναλογίας βιοκαυσίμων και άλλων ανανεώσιμων καυσίμων στις εθνικές αγορές, με βάση τις τομές αναφοράς 2% μέχρι 31/12/2005 και 5,75% μέχρι 31/12/2010.

    Τέλος, τόνισε ότι προέχει η αντιμετώπιση των δύο βασικών παραγόντων, η ύπαρξη των οποίων μέχρι σήμερα έχει αναστείλει τη χρησιμοποίηση του υδρογόνου ως βασικής πηγής καυσίμου, δηλαδή της έλλειψης ενός οικονομικού τρόπου εξαγωγής του υδρογόνου και της έλλειψης μιας γεννήτριας υδρογόνου με ικανοποιητική απόδοση ισχύος.

    [09] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΖΑΜΤΖΗ ΣΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουνίου 2003 (17:09 UTC+2)

    «Μέτρα- ασπιρίνες» χαρακτήρισε τις τέσσερις-προτάσεις μέτρα του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταποιητικών βιομηχανιών, (κονσερβοβιομηχανιών), των Ομάδων Παραγωγών και των συναφών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, ο βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης για τα έργα Υποδομής στη Γεωργία και τη Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων του κόμματος, Ιορδάνης Τζαμτζής.

    Ο κ. Τζαμτζής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για το μέλλον 22.000 εργαζομένων μόνιμα και εποχικά στις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην μεταποίηση, τυποποίηση και εμπορία ροδάκινου, υποστηρίζοντας πως οι προτάσεις που κατατέθηκαν «εμπαίζουν τους εργαζομένους αλλά και τους επιχειρηματίες και ιδιαίτερα τις συνεταιριστικές οργανώσεις».

    «Ζητήθηκε η άτοκη ρύθμιση των οφειλών και η κυβέρνηση υπόσχεται ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ετών 2003, 2004 και 2005 μόνο με επιδότηση του επιτοκίου κατά 50%. Ζητήθηκε η πλήρης κάλυψη του κόστους του μόνιμου προσωπικού των επιχειρήσεων από 1-4-03 έως 30-6-04 και η κυβέρνηση υπόσχεται "προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης του υφιστάμενου μόνιμου προσωπικού". Τέτοια όμως προγράμματα οι επιχειρήσεις μπορούν να οργανώσουν μόνες τους όποτε θέλουν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος χαρακτήρισε αόριστες της υποσχέσεις της κυβέρνησης για στήριξη της εξαγωγικής προσπάθειας, μέσα από προγράμματα του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών.

    Ο κ. Τζαμτζής έκανε, επίσης, λόγο για ημίμετρα, στα οποία δεν αναφέρεται, όπως τόνισε, ούτε το ποσό του εκτάκτου επιδόματος στο εποχικά απασχολούμενο προσωπικό των επιχειρήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ούτε κανένα μέτρο σχετικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την ένταξη στο Ταμείο Ανεργίας όλων των εποχικά εργαζομένων στις επιχειρήσεις του κλάδου του ροδάκινου.

    Και όλα αυτά, σύμφωνα με τον βουλευτή Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας, τελούν υπό την προϋπόθεση οι επιχειρήσεις να έχουν δραστηριότητα στην μεταποίηση και εμπορία του ροδάκινου τουλάχιστον 67% του συνολικού κύκλου εργασιών τους, να είναι βιώσιμες και ενήμερες ως προς τις μέχρι τώρα υποχρεώσεις τους και να διατηρήσουν όλες τις θέσεις απασχόλησης του μόνιμου προσωπικού.

    «Πώς όμως είναι δυνατόν να απαιτείς από μια επιχείρηση να μην χρωστά όταν ζητά να κάνεις ρυθμίσεις και να την στηρίξεις;» αναρωτήθηκε ο κ. Τζαμτζής και πρόσθεσε πως από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών το συμπέρασμα είναι ότι «η κυβέρνηση αδιαφορεί για την τύχη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ροδάκινου αλλά και για την κακή οικονομική κατάσταση των αγροτών».

    Ο κ. Τζαμτζής επισήμανε, ακόμη, ότι παραμένουν απλήρωτοι οι αγρότες από τα ΠΣΕΑ του 2001 και του 2002, ενώ κανένα μέτρο δεν έχει εξαγγελθεί για τους αγρότες που έπαθαν ζημιά στα καπνοξηραντήρια και τα θερμοκήπια.

    Αναρωτήθηκε, τέλος, πώς θα πληρώσουν οι αγρότες τα δάνεια που έχουν πάρει από την ΑΤΕ, και τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς σπιτιών των αγροτών στον Ν.Πέλλας;

    [10] ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουνίου 2003 (14:06 UTC+2)

    Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η παρθενική συνεδρίαση των μετόχων του κοινοπρακτικού σχήματος Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών, που θα αναλάβει τη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων της TVX στο Στρατώνι Χαλκιδικής.

    Στη διάρκεια της συνεδρίασης, οι Ελληνες και ξένοι επενδυτές θα συζητήσουν λεπτομέρειες της συμφωνίας, όπως, π.χ, τα ακριβή ποσοστά συμμετοχής και την ανάθεση του μάνατζμεντ.

    Αν και ο υφυπουργός Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι επήλθε η πολυπόθητη συμφωνία για το κοινοπρακτικό σχήμα (το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε βιώσιμο), ωστόσο δεν έχουν προς το παρόν γνωστοποιηθεί επισήμως οι επωνυμίες των εμπλεκόμενων εταιριών.

    Πάντως, οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ως εμπλεκόμενες στο εγχείρημα τις ελληνικές εταιρίες Λάρκο και Θεμελιοδομή, την καναδική Alpha Group και μία ρουμανική επιχείρηση. Το κοινοπρακτικό σχήμα θα συμπληρώσουν φορείς του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Σε ότι αφορά τους εργαζομένους, δεν φαίνεται πιθανόν να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, αφού η τελική λύση θα περιλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στα μεταλλεία. Για όσους χάσουν την δουλειά τους συζητιούνται μέτρα κοινωνικής προστασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ παράλληλα, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

    [11] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,12 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η KEGO AE

    Αθήνα, 16 Ιουνίου 2003 (13:48 UTC+2)

    Η διανομή μερίσματος 0,12 ευρώ ανά μετοχή αποφασίστηκε ομόφωνα στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας KEGO ΑΕ.

    Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι μέτοχοι της εταιρίας κατά τη λήξη της συνεδρίασης του ΧΑΑ της 22 Μαϊου, ενώ από την επομένη (23/5) οι μετοχές της εταιρίας διαπραγματεύονται στο ΧΑΑ χωρίς το δικαίωμα λήψης του παραπάνω μερίσματος.

    Για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των μετόχων, η καταβολή του μερίσματος θα γίνεται από όλα τα καταστήματα της EFG Eurobank Ergasias από Παρασκευή 18 Ιουλίου 2003 έως 27 Φεβρουαρίου 2004. Ταυτόχρονα θα δίνεται η δυνατότητα στους μετόχους της εταιρίας να εισπράττουν το μέρισμα και της προηγούμενης χρήσης (2001) από το δίκτυο καταστημάτων της τράπεζας.

    Μετά την προθεσμία αυτή, το μέρισμα θα καταβάλλεται μόνο από τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, ενώ για την είσπραξη του μερίσματος είναι απαραίτητο οι μέτοχοι να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα και να γνωρίζουν τον αριθμό Φορολογικού τους Μητρώου και την αρμόδια ΔΟΥ.

    Η είσπραξη του μερίσματος από τρίτο πρόσωπο θα είναι δυνατή εφόσον προσκομίζεται εκτός των ανωτέρω και εξουσιοδότηση με τα πλήρη στοιχεία του δικαιούχου, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αστυνομική ή άλλη αρχή.

    [12] ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΠΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 16 Ιουνίου 2003 (11:10 UTC+2)

    Kάτω τα χέρια από τη Σοφοκλέους. Aυτό είναι το μήνυμα που, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», στέλνουν κορυφαίοι χρηματιστές προς την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση βλέποντας την αγορά να έχει γυρίσει σελίδα και την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το ελληνικό χρηματιστήριο να μαίνεται.

    H κεφαλαιαγορά πρέπει να μείνει μακριά από την πολιτική σημειώνουν ιδιαίτερα τώρα που όπως φαίνεται μπαίνουμε σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και το χρηματιστήριο προσπαθεί να βρει και πάλι τον βηματισμό του.

    Eδώ και λίγους μήνες τονίζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες η Σοφοκλέους κατάφερε να αναστρέψει το κλίμα απαξίωσης που υπήρχε και να γυρίσει την πλάτη στην τριετία της διολίσθησης.

    Ιστορικά χαμηλά

    H απομάκρυνση του Γενικού Δείκτη από τα ιστορικά χαμηλά δίνει για πρώτη φορά την ευκαιρία από το 1999 και μετά να μιλήσουμε για ανάκαμψη και για τέλος του πτωτικού κύκλου με την προϋπόθεση, πως το καλό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς κεφαλαιαγορές δεν θα χαλάσει αλλά και πως οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες και οι πολιτικές εντάσεις εντυπωσιασμού θα μείνουν έξω από την πόρτα της Σοφοκλέους.

    Oι επενδυτές, έστω και με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, τονίζουν οι χρηματιστές, αρχίζουν να εμπιστεύονται και πάλι τις επιχειρήσεις και την αγορά και αυτό δεν πρέπει να ακυρωθεί από λόγους που καμία σχέση δεν έχουν με θεμελιώδη μεγέθη ή προοπτικές των ίδιων των εταιρειών και της οικονομίας.

    Eίναι χαρακτηριστικό πως περισσότεροι από 100.000 κωδικοί μικροεπενδυτών είναι σήμερα ενεργοί στο ελληνικό χρηματιστήριο σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι χρηματιστηριακές αρχές.

    H ανάκαμψη της Σοφοκλέους από τα μέσα Mαρτίου και μετά και η εκτίναξη του Γενικού Δείκτη από τη ζώνη των 1.470 μονάδων στις 1.900 μονάδων δεν οδήγησε μόνο στην αύξηση του τζίρου αλλά ταυτόχρονα ενεργοποίησε χιλιάδες κωδικούς που παρέμεναν ανενεργοί.

    Φρέσκο χρήμα

    Mέχρι τα ιστορικά χαμηλά της κεφαλαιαγοράς υπολογίζεται ότι οι κωδικοί που εκτελούσαν συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τις 50.000, οι περισσότεροι δε από αυτούς δεν είχαν συχνή παρουσία στα χρηματιστηριακά δρώμενα αλλά εκτελούσαν κάποιες σποραδικές πράξεις.

    Eίναι χαρακτηριστικό πως μερικές χιλιάδες κωδικών την τελευταία τριετία έχουν πραγματοποιήσει μία ή δύο συναλλαγές με αποτέλεσμα κατά τις μετρήσεις που γινόντουσαν να θεωρούνταν ενεργοί.

    Σήμερα όμως επισημαίνουν παράγοντες της κεφαλαιαγοράς και μετά τη σταδιακή αλλαγή κλίματος στο χρηματιστήριο υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 100.000 κωδικοί που είναι σε συχνή κίνηση.

    Mπορεί ο συγκεκριμένος αριθμός να αποτελεί μόλις το 6%-7% των συνολικών κωδικών που υπάρχουν στη Σοφοκλέους (περίπου 1,5 εκατομμύρια τη χρυσή περίοδο του 1999) εντούτοις οι χρηματιστηριακές αρχές εκτιμούν πως όσο η Σοφοκλέους αρχίζει να πείθει πως έχει μέλλον και είναι μία αξιόπιστη αγορά τόσο και οι μικροεπενδυτές θα αρχίσουν να την εμπιστεύονται.

    Oι μικροεπενδυτές πάντως δεν είναι οι μόνοι που περιμένουμε στην αγορά τονίζουν χρηματιστές. Tο ξέφρενο πάρτι του τελευταίου τριμήνου έχει αφήσει εκτός αγοράς αρκετά θεσμικά χαρτοφυλάκια που ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να διαθέτουν υψηλή ρευστότητα ενώ σε μεγάλο βαθμό αμέτοχοι παραμένουν και επιχειρηματίες που είτε δεν πρόλαβαν τις εξελίξεις είτε θεώρησαν πως αυτό που ξεκίνησε στα τέλη του Mαρτίου ήταν άλλη μία βραχύβια τεχνική αντίδραση.

    Παράλληλα πολλές εισηγμένες εταιρείες έχουν εδώ και πολύ καιρό λάβει αποφάσεις για αγορές ιδίων μετοχών τις οποίες όμως λόγω του κακού χρηματιστηριακού κλίματος δεν έχουν υλοποιήσει.

    Το κλίμα φτιάχνει, απαιτείται ηρεμία

    [13] Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 16 Ιουνίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Αντριαν Ναστάσε, σε μια κίνηση που εκτιμάται πως είχε ως στόχο την αλλαγή του "προφίλ" του κυβερνητικού σχήματος, που δέχθηκε σκληρή κριτική τον τελευταίο καιρό για φαινόμενα διαφθοράς στους κόλπους του. Σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου, ευέλικτου, κυβερνητικού σχήματος, ο ρουμάνος πρωθυπουργός μείωσε μάλιστα τα υπουργεία από 23 σε 14.

    Ολόκληρη η σύνθεση της ρουμανικής κυβέρνησης έχει ως εξής:

    Πρωθυπουργός: Αντριαν Ναστάσε

    -Υπουργός Εξωτερικών: Μίρτσεα Γκεοάνα

    -Υπουργός Ευρωπαϊκών Ενσωμάτωσης: Χίλντεγκραντ Πούβακ

    -Υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου: Νταν Ιοαν Ποπέσκου

    -Υπουργός Οικονομικών: Μιχάι Τανασέσκου

    -Υπουργός Εθνικής Αμυνας: Ιοαν Μίρτσεα Πάσκου

    -Υπουργός Διοίκησης και Εσωτερικών Υποθέσεων: Ιοαν Ρους

    -Υπουργός Δικαιοσύνης: Ρόντιτσα Στανόιου

    -Υπουργός Γεωργίας, Δασών, Υδάτων και Περιβάλλοντος: Ιλιε Σάρμπου

    -Υπουργός Μεταφορών, Οικοδόμησης και Τουρισμού, Μίρον Μίτρεα

    -Υπουργός Παιδείας, Νεότητας και Ερευνας: Αλεξάντρου Αθανασίου

    -Υπουργός Πολιτισμού: Ράζβαν Τεοντορέσκου

    -Υπουργός Υγείας: Μίρτσεα Μπεουράν

    -Υπουργός Πληροφόρησης και Τηλεπικοινωνιών: Νταν Νίτσα

    -Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Οικογενειακών Υποθέσεων: Ελενα Ντουμίτρου

    Ιωάννα Ράντου

    [14] 120 ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

    Σεράγεβο, 16 Ιουνίου 2003 (14:06 UTC+2)

    Σε 120 μέτρα τα οποία αποσκοπούν στη βελτίωση του πολιτικού και επιχειρηματικού κλίματος συμφώνησαν οι αξιωματούχοι του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και εκπρόσωποι από τις κυβερνήσεις της Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Σερβίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του υπουργικού Συμβουλίου Αντνάν Τερζίτς. Οι αξιωματούχοι συναντήθηκαν το Σάββατο στην Μακρόβιτσα για να συντονίσουν τα οικονομικά και πολιτικά μεταρρυθμιστικά προγράμματα για τους επόμενους έξι μήνες

    [15] ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Πρίστινα, 16 Ιουνίου 2003 (13:48 UTC+2)

    Στη σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης θα έχουν την πρώτη επαφή οι εκπρόσωποι της Σερβικής κυβέρνησης και αξιωματούχοι του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι θα αρχίσουν τις επίσημες συνομιλίες τέλος του Ιούνη ή στις αρχές Ιουλίου, όπως δήλωσαν της Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Ζίβκοβιτς και ο αρχηγός της UNMIK Μάικλ Στάινερ.

    Ο Στάινερ όρισε τις Βρυξέλες ως τον τόπο των μελλοντικών συζητήσεων, λέγοντας ότι «ο διάλογος θα έχει θέμα την πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ.» Ο Ζίβκοβιτς ανέφερε ότι η επιστροφή των προσφύγων της Σερβίας θα είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση του.

    [16] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 16 Ιουνίου 2003 (13:32 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία μπαίνει ο ανασχηματισμός του ρουμάνικου υπουργικού συμβουλίου, καθώς ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός συζήτησαν ήδη τον τρόπο διεξαγωγής του. Οι όροι του ανασχηματισμού θα αποφασιστούν σήμερα και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθούν στο κοινοβούλιο.

    Με τον ανασχηματισμό, αναμένεται τα 23 ήδη υπάρχοντα υπουργεία να γίνουν 14, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Παρασκευή ο Οκτάβιαν Στιρεανου, σύμβουλος του προέδρου.

    Ο ανασχηματισμός στοχεύει μεταξύ άλλων, στην αλλαγή του προφίλ της κυβέρνησης, η οποία δέχτηκε σκληρές κριτικές λόγω του φαινόμένου της διαφθοράς, σε μια περίοδο που η εικόνα της διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο, δεδομένου του στόχου ένταξης στην ΕΕ το 2007.

    Οι αλλαγές που αναμένονται να γίνουν αφορούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, του οποίου ο υπουργός θα απομακρυνθεί, στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης που θα ενωθεί με το υπουργείο Εσωτερικών, με υπουργό τον Ιοαν Ρους. Ακόμη, είναι πολύ πιθανό το υπουργείο Ανάπτυξης να ενωθεί με το υπουργείο Βιομηχανίας. Το υπουργείο Παιδείας θα ενωθεί με το υπουργείο Αθλητισμού, ενώ το υπουργείο Τουρισμού θα ανήκει στο γραφείο της κυβέρνησης. Επίσης, το υπουργείο Ιδιωτικοποιήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου θα πάψει να υπάρχει.

    Αναμένεται ακόμη να χάσουν το υπουργικό αξίωμα, η υπουργός Υγείας, ο υπουργός Αθλητισμού και ο υπουργός Ανάπτυξης.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΚΥΠΡΟΣ: ΠΡΟΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

    Λευκωσία, 16 Ιουνίου 2003 (13:06 UTC+2)

    Σε αναμονή της ψήφισης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου της νέας εναρμονιστικής νομοθεσίας για τα Αμοιβαία Κεφάλαια, η οποία θα πρέπει να ψηφιστεί, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο, βρίσκεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ).

    Ο πρόεδρος της ΕΚ, Μάριος Κληρίδης, είπε ότι νέα νομοθεσία περί Αμοιβαίων θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τον Αύγουστο του 2003 και να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τον Μάρτιο του 2004.

    Επιπλέον, η Κύπρος θα πρέπει να εναρμονιστεί εντός χρονικού περιθωρίου 18 μηνών, με τη νέα οδηγία ΕΠΕΥ και Οργανωμένες Αγορές που θα εγκρίνει η ΕΕ μέχρι το τέλος του 2003, η οποία αφορά τον ανταγωνισμό μεταξύ Χρηματιστηρίων. Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη η νέα ευρωπαϊκή οδηγία περί Οργανωμένων Αγορών επιτρέπει στα χρηματιστήρια να δημιουργήσουν παράρτημα τους σε όποια ευρωπαϊκή χώρα επιθυμούν και να ανταγωνιστούν τα τοπικά χρηματιστήρια, μέσω της προσέλκυσης εταιρειών, εισηγμένων ή μη.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [18] ΠΡΩΤΗ Η Β. ΚΟΡΕΑ ΣΤΟ 13ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουνίου 2003 (12:46 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε χθες στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρον της Θεσσαλονίκης το 13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα παραδοσιακού τάε κβο ντο, μία διοργάνωση που χαρακτηρίστηκε από οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία για την Ελλάδα.

    Πρωταγωνίστρια των αγώνων ήταν η Βόρεια Κορέα, που συνολικά κατέκτησε 21 χρυσά, δύο ασημένια και 1 χάλκινο μετάλλιο και εξασφάλισε άνετα την πρώτη θέση στην κατάταξη. Οι Ελληνες αθλητές πραγματοποίησαν εξαιρετικές εμφανίεις, καθώς κατέκτησαν 1 ασημένιο και εφτά χάλκινα μετάλλια, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 11η θέση. Από τις υπόλοιπες χώρες ξεχώρισαν η Τσεχία (2 χρυσά, 7 ασημένια, 3 χάλκινα - 2η στην κατάταξη) και η Ρωσία (2 χρυσά, 5 ασημένια, 4 χάλκινα - 3η στην κατάταξη).

    Τις απονομές της τελευταίας μέρας έκανε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τάε κβο ντο, Βορειοκορεάτης Τσεν Ουγκ, που συνοδευόταν από τον πρόεδρο της ΑΟΤΕ, Γιώργο Στυλιανίδη.

    "Ηταν η καλύτερη διοργάνωση που έχει γίνει στο τάε κβο ντο. Ευχαριστούμε την Ελλάδα για την τεράστια προσφορά της στο άθλημα" δήλωσε ο κ.Ουγκ, ενώ ο κ.Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι "οι Ελληνες για άλλη μία φορά έδειξαν πως ξέρουν να διοργανώνουν μεγάλους αγώνες. Ευχαριστών όλους όσους κόπιασαν ώστε να φέρουμε σε πέρας τη διοργάνωση, παρά τις αντιξοότητες".

    Σήμερα οι περισσότερες αποστολές περιηγήθηκαν σε αρχαιολογικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, ενώ αργά το απόγευμα θα αναχωρήσουν για τις πατρίδες τους.

    [19] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗΣ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΑΡΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ

    Ιερουσαλήμ, 16 Ιουνίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Συνεχίζει τις προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη Μέση Ανατολή, ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς, παρά το ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα των τελευταίων ημερών, λόγω των ισραηλινών επιθέσεων στα παλαιστινιακά εδάφη και των πολύνεκρων επιθέσεων αυτοκτονίας από παλαιστίνιους καμικάζι-βομβιστές. Σήμερα, ο Μαχμούντ Αμπάς μετέβη στη Γάζα για συνομιλίες με τις παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις.

    Όπως μεταδίδει το BBC, πρόκειται για την πρώτη του συνάντηση με ηγετικά στελέχη των εξτρεμιστικών οργανώσεων μετά τη διάσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

    Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον της Χαμάς, η οποία έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις αυτοκτονίας από τότε που ξέσπασε η τελευταία παλαιστινιακή εξέγερση το Σεπτέμβριο του 2000.

    Εν τω μεταξύ, άκαρπες απέβησαν οι εντατικές διαβουλεύσεις Αιγύπτιων διαπραγματευτών με τις παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις, καθώς δεν υπήρξε δέσμευση για να σταματήσουν οι επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινών στόχων. Στις διαβουλεύσεις συμμετείχαν η Χαμάς, η ισλαμική Τζιχάντ και η οργάνωση Φατάχ. Την τελευταία εβδομάδα έχουν ενταθεί τα επεισόδια βίας, ενώ έχουν πεθάνει περισσότερα από 60 άτομα και από τις δύο πλευρές.

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην περιοχή, Τζον Γουλφ, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, για να προωθήσει το ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή γνωστό ως «οδικός χάρτης».

    Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος καλεί όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής να «συντρίψουν» την παλαιστινιακή παραστρατιωτική οργάνωση Χαμάς.

    [20] ΠΙΕΣΕΙΣ ΕΕ ΚΑΙ ΟΗΕ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Λουξεμβούργο, 16 Ιουνίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Πιέσεις να αποδεχθεί τα αιτήματα για αυστηρότερους ελέγχους των πυρηνικών του εγκαταστάσεων άσκησαν στο Ιράν τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), όπως μεταδίδει το BBC.

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι το Ιράν δεν έχει παρουσιάσει όλες του τις δραστηριότητες σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, υπογράμμισε ωστόσο ότι το καθεστώς της χώρας πραγματοποιεί θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ταυτόχρονα, ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ζήτησε από το Ιράν να υπογράψει ένα επιπρόσθετο πρωτόκολλο της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και να επιτρέψει στους επιθεωρητές να επισκεφθούν όλους τους χώρους παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη χώρα.

    Ο ιρανός εκπρόσωπος που συμμετείχε στις συναντήσεις με τους επιθεωρητές υπογράμμισε από την πλευρά του ότι το θέμα θα επιλυθεί σύντομα, αν και νωρίτερα, η Τεχεράνη είχε απορρίψει δια της διπλωματικής οδού το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπογράψει άνευ όρων το πρωτόκολλο.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο, προειδοποίησαν ότι μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στις εμπορικές σχέσεις της κοινότητας με το Ιράν, εάν η κυβέρνηση της χώρας δεν υπογράψει το συγκεκριμένο πρωτόκολλο.

    [21] ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΙΡΑΝ ΣΕ ΗΠΑ

    Τεχεράνη, 16 Ιουνίου 2003 (15:39 UTC+2)

    Επίσημη διαμαρτυρία προς τις ΗΠΑ εξέφρασε η Τεχεράνη για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν, καθώς ισλαμιστές συνεχίζουν τις διαδηλώσεις στη χώρα.

    Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν επέδωσε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στη σουηδική πρεσβεία στο Ιράν, η οποία εκπροσωπεί και τα αμερικανικά συμφέροντα, και προειδοποίησε για την πιθανότητα προσφυγής της χώρας σε διεθνή όργανα, σχετικά με την υποστήριξη του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους και άλλων αξιωματούχων στις διαδηλώσεις των προηγούμενων έξι ημερών στο Ιράν.

    Χθες το βράδυ χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από την πανεπιστημιούπολη, διαδηλώνοντας κατά του ισλαμικού καθεστώτος στη χώρα, ενώ ακολούθησαν συγκρούσεις και συλλήψεις περίπου 30 ατόμων.

    [22] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΛΟΓΩ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 16 Ιουνίου 2003 (15:14 UTC+2)

    Τρεις άνθρωποι πέθαναν στην ανατολική Γαλλία λόγω των ασυνήθιστων υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Μπεζανσόν, τα τρία θύματα του καύσωνα ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, που είναι ευπρόσβλητες από την αφυδάτωση. Σε τουλάχιστον έξι γαλλικές πόλεις, η άνοδος της θερμοκρασίας έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ για το μήνα Ιούνιο.

    Συγκεκριμένα στη Λιον, η θερμοκρασία έφθασε τους 36,4 βαθμούς Κελσίου και στη Μακόν στους 36,5 που είναι η υψηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων 50 χρόνων. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στη νοτιοδυτική Γαλλία Στην Τουλούζ η θερμοκρασία έφθασε στους 38,1 βαθμούς Κελσίου και στη Ρεμπατένς στους 38,8 βαθμούς Κελσίου.

    [23] ΤΟ 5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΦΙΛΜ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουνίου 2003 (15:15 UTC+2)

    Από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 4 Οκτωβρίου θα διοργανωθεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο, από τη Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

    Στο διαγωνιστικό τμήμα, από φέτος θα είναι ξεχωριστά το Ελληνικό και το Διεθνές, ενώ περιλαμβάνονται τα τμήματα: μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες, ντοκιμαντέρ, animation, video art, video clip.

    Η υποβολή αιτήσεων λήγει στις 10 Αυγούστου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα του Ε.Κ.Θ (2310) 252921, fax (2310) 264281 ή στο 6932766373 Χιονίδη Παναγιώτη υπεύθυνο της Λέσχης, ή ακόμα και μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα του Πανοράματος: www.independent.gr

    [24] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ

    Αθήνα, 16 Ιουνίου 2003 (11:25 UTC+2)

    Οι εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού στο Λυκαβηττό καλύπτουν όλα τα μουσικά γούστα. Πλήθος συναυλιών διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ δε λείπουν οι θεατρικές παραστάσεις, καθώς και βραδιές χορού, από μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως οι Momix. Οι ζεστές θερινές νύχτες στο θέατρο πλημμυρίζουν μουσική, από τον καθαρόαιμο ροκ ήχο των Dandy Warhols και τις μελαγχολικές μελωδίες του Moby, ως τη μουσική ιδιοφυία των Massive Attack. Ανάμεσα στις μουσικές βραδιές, μία θρυλική μορφή του flamenco επιστρέφει στην Αθήνα: υποδεχτείτε τον κύριο Joaquin Cortes.

    Μαζί με τα παραπάνω αγαπημένα ονόματα της ξένης σκηνής εμφανίζονται και δικοί μας, πολυαγαπημένοι, όπως οι Raining Pleasure και ο Κ. Βήτα, που είναι αναμφίβολα ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς στο χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα στο Λυκαβηττό έχει ως εξής:

    Δευτέρα, 16 Ιουνίου

    Χρήστος Λεοντής: 40 χρόνια μουσικής

    Τρίτη, 17 Ιουνίου

    Νύχτα από αστερόσκονη με πολύ Moby

    Τετάρτη, 18 Ιουνίου

    Οι Dandy Warhols παρουσιάζουν το καινούριο τους άλμπουμ

    Πέμπτη, 19 Ιουνίου

    Iνδικό Πανηγύρι στην καρδιά της Αθήνας

    Παρασκευή, 20 Ιουνίου

    Flamenco Gala: η μαγεία της Ανδαλουσίας

    Σάββατο, 21 Ιουνίου

    Flamenco Gala: η μαγεία της Ανδαλουσίας

    Κυριακή, 22 Ιουνίου

    Flamenco Gala: η μαγεία της Ανδαλουσίας

    Δευτέρα, 23 Ιουνίου

    H Jane Birkin αναβιώνει την ατμόσφαιρα των 60's

    Τετάρτη, 25 Ιουνίου

    Βραδιά μουσικής με το Μάριο Φραγκούλη

    Δευτέρα, 30 Ιουνίου

    Υποδεχτείτε τους εκπληκτικούς Momix

    Τρίτη, 1 Ιουλίου

    Υποδεχτείτε τους εκπληκτικούς Momix

    Τετάρτη, 2 Ιουλίου

    Bocca Tango, η φλόγα του αργεντίνικου τάνγκο

    Πέμπτη, 3 Ιουλίου

    Salome (Aida Gomez Danza Compania)

    Παρασκευή, 4 Ιουλίου

    Συναυλία Γιώργου Κατσαρού

    Σάββατο, 5 Ιουλίου

    Jamaica All Stars

    Κυριακή, 6 Ιουλίου

    Chick Corea

    Τετάρτη, 9 Ιουλίου

    Συναυλία -αφιέρωμα στο Βαγγέλη Περπινιάδη

    Πέμπτη, 10 Ιουλίου

    Σμυρναίικα Τραγούδια με τη Γλυκερία και τον Παντελή Θαλασσινό

    Παρασκευή, 11 Ιουλίου

    "Πέρσες", από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας

    Δευτέρα, 14 Ιουλίου

    Massive Attack

    Τρίτη, 15 Ιουλίου

    Massive Attack

    Τετάρτη, 16 Ιουλίου

    Η.Ι.Μ.

    Δευτέρα, 21 Ιουλίου

    Ballet Jazz de Montreal

    Τρίτη, 22 Ιουλίου

    Ballet Jazz de Montreal

    Τετάρτη, 23 Ιουλίου

    Jacques Lussier Trio

    Δευτέρα, 28 Ιουλίου

    "Οι Ηλίθιοι", από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης

    Τετάρτη, 30 Ιουλίου

    Tango Kinesis

    Πέμπτη, 31 Ιουλίου

    Tango Kinesis

    [25] ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ ΤΗΣ ΤΖΑΖ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Λονδίνο, 16 Ιουνίου 2003 (11:23 UTC+2)

    Ο βραβευμένος σαξοφωνίστας και συνθέτης Δημήτρης Βασιλάκης κλείνει τη φετινή σειρά εκδηλώσεων Greece in Britain στο Λονδίνο με μια συναυλία που δίνει στο Royal Festival Hall, σήμερα Δευτέρα, 16 Ιουνίου, με τίτλο "Μονοπάτια από τον Λαβύρινθο της τζαζ". Στη συναυλία αυτή ακούγονται τα πλέον γνωστά κομμάτια από το πολυβραβευμένο άλμπουμ του "Labyrinth: Daedalus Project".

    Ο Δημήτρης Βασιλάκης εμφανίζεται μαζί με την πολυεθνική μουσική του παρέα για να συνδυάσει για άλλη μια φορά ήχους με βαλκανικό άρωμα με προχωρημένα ακούσματα σύγχρονης τζαζ από το Labyrinth. Την παραγωγή στο πολυσυζητημένο αυτό LP έκανε ο David Liebman, ένας από τους σπουδαιότερους σαξοφωνίστες και δασκάλους του είδους.

    Το Labyrinth είχε ονομαστεί "Τζαζ Αλμπουμ του Μήνα" για τον Μάρτιο του 2002, από το BBC Music Magazine, το οποίο είχε γράψει χαρακτηριστικά για τη δουλειά του Βασιλάκη: "Αέναη χάρη, ποίηση και πάθος συνθέτουν αυτή τη λαβυρινθώδη μουσική... πρόκειται για έναν εξαίρετο σαξοφωνίστα και συνθέτη".

    Μαζί με τον Βασιλάκη στη σκηνή του Purcell Room εμφανίζονται οι: Αντώνης Αντρέου (τρομπόνι), Αλέξανδρος Δράκος Κριστάκης (ντραμς), Ειρηναίος Κουλούρας (μπάσο), Paul Clarvis (κρουστά) και Γιώργος Κοντραφούρης (πιάνο).

    Το φεστιβάλ Greece in Britain διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο.

    [26] ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ: 40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

    Aθήνα, 16 Ιουνίου 2003 (11:21 UTC+2)

    Μια γιορτή για την ελληνική μουσική έχει προγραμματίσει το Ελληνικό Φεστιβάλ σήμερα Δευτέρα, 16 Ιουνίου. Μία γιορτή που αφιερώνεται σε έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ελληνες συνθέτες, το Χρήστο Λεοντή. Μορφή χαμηλών τόνων που αποφεύγει τον εύκολο εντυπωσιασμό, ο εν λόγω συνθέτης έχει αφήσει ευδιάκριτο το στίγμα του στο ελληνικό τραγούδι, σε μία μουσική πορεία που ξεκίνησε πριν σαράντα χρόνια.

    Το 1963, ο Μίκης Θεοδωράκης βρέθηκε στη σκηνή του κατάμεστου Ακροπόλ, όχι για να παρουσιάσει κάποιο νέο προσωπικό του έργο, αλλά δύο νέους δημιουργούς. Ο ένας, ήταν ο αξέχαστος Μάνος Λοΐζος. Ο άλλος, ήταν ο Χρήστος Λεοντής.

    Την ίδια χρονιά, ο θίασος των "Ενωμένων Καλλιτεχνών", του ανέθεσε τη σύνθεση της μουσικής για το έργο "Λιούτσα", του Ηλία Λυμπερόπουλου. Σε ένα και μόνο απόγευμα, ο συνθέτης έγραψε τα δέκα τραγούδια που περιελάμβανε το έργο. Η αρχή είχε γίνει.

    Σαράντα χρόνια έχουν περάσει από τότε που άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργική πορεία του συνθέτη, που περιλαμβάνει μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και το αρχαίο δράμα.

    Η αγάπη του συνθέτη για το θέατρο τον ώθησε στη σύνθεση μουσικής για περισσότερα από εκατό θεατρικά έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών καθώς και στη σύνθεση μουσικών έργων για αρχαίο δράμα. Ο Χρήστος Λεοντής είχε μόνιμη συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, συνεργασία που γέννησε μία σειρά από μεγάλες επιτυχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Ο λυρισμός του βρήκε απήχηση στη μελοποίηση των στίχων του Πάμπλο Νερούδα και του Λόρκα, η δύναμη της μουσικής του έδεσε αρμονικά με την ποίηση του Ρίτσου.

    Στη συναυλία που πραγματοποιείται στο Θέατρο του Λυκαβηττού, φανερώνεται το πολύπλευρο ταλέντο του συνθέτη, μέσα από τη φωνή καταξιωμένων ερμηνευτών.

    Ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Μανώλης Μητσιάς, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Δώρος Δημοσθένους, η Μαρία Σουλτάτου και η Ιωάννα Φόρτη, συνευρίσκονται στη σκηνή με τον συνθέτη και ερμηνεύουν τα τραγούδια του.

    Παράλληλα, ακούγονται αποσπάσματα από μουσική που συνέθεσε για το θέατρο, τον κινηματογράφο και το αρχαίο δράμα, ενώ, σε πρώτη εκτέλεση, ειδικά μετεγραμμένο για τη συναυλία, ακούγεται το "Καπνισμένο Τσουκάλι" του Γιάννη Ρίτσου.

    Συμμετέχουν, η 65μελής Μικτή Χορωδία Νέων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κηφισιάς με διευθυντή το Γιώργο Αρβανίτη και η δεκαμελής Λαϊκή Ορχήστρα του Χρήστου Λεοντή.

    Συνεργάζεται ο πιανίστας Νεοκλής Νεοφυτίδης, ενώ οι ηθοποιοί Γιώργος Παρτσαλάκης και Ουρανία Μπασλή, διαβάζουν το έργο.

    [27] ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ

    Χανιά, 16 Ιουνίου 2003 (11:01 UTC+2)

    Στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων συνεχίζεται μέχρι 27 Ιουνίου η έκθεση με τίτλο: "Φώτα και Σκιές" - Πανόραμα Ελληνικής Χαρακτικής.

    Η έκθεση περιλαμβάνει 105 ξυλογραφίες, χαλκογραφίες και λιθογραφίες που προέρχονται από τις συλλογές χαρακτικών της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου και της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, οι οποίες αξιοποιούνται θεματικά για πρώτη φορά.

    Θέμα της έκθεσης αυτής είναι η παρουσίαση μιας κατά το δυνατόν αντιπροσωπευτικότερης εικόνας των εποχών και ρευμάτων που διατρέχουν την ελληνική χαρακτική τόσο ως αναπαραγωγικής - αναγκαίας για τις εικονογραφικές ανάγκες του εφήμερου και περιοδικού τύπου - όσο και ως καλλιτεχνικής, πρωτότυπης δημιουργίας που διεκδικεί μια ξεχωριστή θέση στο εικαστικό στερέωμα της Ελλάδας.

    Καλύπτεται η χρονική περίοδος από τα μέσα του 18ου αιώνα με τις σπανιότατες αγιορείτικες "χάρτινες εικόνες", έξοχο δείγμα λαϊκής θρησκευτικότητας, μέχρι τις μέρες μας, με έργα καλλιτεχνών χαρακτών, εξειδικευμένων στα εργαστήρια της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και του εξωτερικού.

    Εκτίθενται έργα των Μ. Ζαβιτσιάνου, Λ. Κογεβίνα, Δ. Γαλάνη, Α. Θεοδωρόπουλου, Γ. Κεφαλληνού, Ε. Παπαδημητρίου, Γ. Οικονομίδη, Δ. Γιαννουκάκη, Β. Κατράκη, Α. Τάσσου, Τ. Κάνθου, Ν. Βεντούρα, Ε. Παπαδημητρίου αλλά και Τσαρούχη, Μοράλη, Σικελιώτη, Π. Τέτση, Γ. Λακερίδου, Σ. Καραβούζη, Β. Χάρου, Μ. Χάρου, Β. Σπεράντζα, Σ. Βουτσαδάκη, Γ. Γεροντάκη, Ευτ. Παλλήκαρη, Δ. Μυταρά, Τ. Νικολαΐδου, Γ. Στεφανάκη, Γ. Μπουτέα, Γ. Ψυχοπαίδη, κ.ά.

    Επιμέλεια έκθεσης: Μαριλένα Ζ. Κασιμάτη, Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης.

    Γενική είσοδος: 3 ευρώ, φοιτητικά 1,5 ευρώ.

    Ελεύθερη είσοδος: Μαθητές σχολείων, πολίτες άνω των 60 ετών, καλλιτέχνες με την επίδειξη ταυτότητας Ε.Ε.Τ.Ε., καθώς και τις Κυριακές.

    Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.30 - 13.30 και 19.30 -22.00.

    Συνέδριο για το ριζίτικο τραγούδι

    Eπιστημονικό Συνέδριο με θέμα "το ριζίτικο τραγούδι" διοργανώνουν στις 25, 26 και 27 Iουλίου ο Δήμος Aκρωτηρίου, το Πολυτεχνείο Kρήτης και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων N. Xανίων, στο Aμφιθέατρο του Πολυτεχνείου Kρήτης.

    Παράλληλα θα διεξαχθεί διαγωνισμός νεοριζίτικου τραγουδιού με δικαίωμα συμμετοχής σε όσους κατάγονται ή κατοικούν στην Kρήτη. Tα θέματα του διαγωνισμού μπορούν να επιλεγούν ανάμεσα στη φιλία, αγάπη, παλληκαριά, πρεπιά.

    Tο Σάββατο 26 Iουλίου περιλαμβάνει παραδοσιακή βραδιά ριζίτικου στο Mουζουρά Aκρωτηρίου, τη βράβευση των διακριθέντων στο διαγωνισμό νεοριζίτικου τραγουδιού και απόδοση ριζίτικων από παραδοσιακούς συλλόγους. Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 28210-91763, 28210-59049 και 6973 434555 (κ. Mουτζούρης) και στο φαξ 28210-44788.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 16 June 2003 - 18:14:37 UTC