Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-06-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΝΑ ΦΥΓΩ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ
  • [02] Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [03] Α. ΓΚΙΟΥΛ: ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • [04] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΠΑΟΥΕΛ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [05] ΜΕ ΤΙΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΩΝ 25 ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ "ΒΑΦΤΙΖΟΝΤΑΙ" ΚΟΛΠΙΣΚΟΙ ΤΟΥ
  • [06] ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [07] ΟΜΑΛΑ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ
  • [08] ΙΛΙΕΣΚΟΥ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [09] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΑΕΡΙΩΝ
  • [10] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,40 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΩΡ ΑΕ
  • [11] ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [12] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΟΜΑΛΑ
  • [13] ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 27/6 ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΗΣ ALPHA BANK
  • [14] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,10 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
  • [15] ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [16] ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑMBANEI ΥΠΟΨΗ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ
  • [17] ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ Τ. ΛΟΪΖΙΔΟΥ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΗΡΟΥ-ΚΛΟΣΟΝ
  • [19] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ
  • [20] ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΕΠΑΛΕ ΚΑΙ ΜΟΡΙΣ
  • [21] ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
  • [22] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΚΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΦΗΒΩΝ
  • [23] ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ, ΣΟΦΤΜΠΟΛ, ΤΖΟΥΝΤΟ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΕΦΑΑ
  • [24] ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ ΠΑΙΔΩΝ-ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
  • [25] ΔΥΟ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
  • [26] ΕΞΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΓΚΡΟΖΝΙ
  • [27] ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ: ΠΡΟΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΜΟΣΟΥΛΗ-ΧΑΙΦΑ
  • [28] ΠΑΟΥΕΛ: Η ΧΑΜΑΣ ΕΙΝΑΙ "ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ"
  • [29] ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕ 12 ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ
  • [30] ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
  • [31] ΗΧΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΕΚFEN
  • [32] ME ΣΑΙΞΠΗΡ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΝΑ ΦΥΓΩ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ

    Πόρτο Καρράς, 20 Ιουνίου 2003 (19:58 UTC+2)

    «Δεν ενδιαφέρομαι να φύγω από τη χώρα μου». Με αυτή τη φράση ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έδωσε τέλος στα σενάρια που τον θέλουν να ενδιαφέρεται για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο κ. Σημίτης ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για δημοσιεύματα που τον φέρνουν φαβορί γι' αυτή τη θέση και στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε με το τέλος των εργασιών της Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής ¨Ενωσης στο Πόρτο Καρράς είπε ότι δεν τα γνωρίζει και ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται να φύγει από τη χώρα του.

    [02] Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Πόρτο Καρράς, 20 Ιουνίου 2003 (17:37 UTC+2)

    Δεν υπάρχει θέμα γραμματέα και εκτάκτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης με αφορμή δημοσιεύματα για σενάρια που αφορούν στο ΠΑΣΟΚ και στις πολιτικές πρωτοβουλίες, τις οποίες πρόκειται να αναλάβει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    «Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες και παρεξηγήσεις, δηλώνω κατηγορηματικά ότι θέμα γραμματέα δεν υπάρχει, ούτε και θέμα εκτάκτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Τελεία και παύλα», είπε ο Τ. Χυτήρης στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης στο «Πόρτο Καρράς».

    [03] Α. ΓΚΙΟΥΛ: ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2003 (17:14 UTC+2)

    Με την υιοθέτηση από το τουρκικό Κοινοβούλιο χτες σειράς νομοθετημάτων που στοχεύουν στον εκδημοκρατισμό της χώρας και με τη δημοσίευση σήμερα άρθρου σχετικού με τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων του υπουργού της επί των Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, η Τουρκία δείχνει να επιχειρεί μια νέα στροφή προς την ευρωπαϊκή πορεία, εκτιμούσαν σήμερα Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

    Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε σήμερα να χαιρετίσει την υιοθέτηση από τη Βουλή της Άγκυρας των μεταρρυθμίσεων, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ακόμη νόμοι του κράτους, καθώς πρέπει να εγκριθούν πρώτα από τον πρόεδρο της χώρας.

    Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις που ψηφίσθηκαν από το τουρκικό Κοινοβούλιο και επιτρέπουν μεταξύ άλλων, την απρόσκοπτη διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας στα ιδιωτικά σχολεία, έχουν παραμείνει νεκρό γράμμα.

    Πάντως, οι νέες μεταρρυθμίσεις διευρύνουν την ελευθερία της έκφρασης και τα πολιτιστικά δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας. Συγκεκριμένα, στο εξής οι ραδιοφωνικοί και οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα μπορούν να μεταδίδουν εκπομπές στην κουρδική γλώσσα , ενώ οι οικογένειες της μειονότητας αυτής θα μπορούν να δίνουν κουρδικά ονόματα στα παιδιά τους.

    Επίσης, μεταξύ των άλλων μέτρων που υιοθετήθηκαν χτες, περιλαμβάνεται και η κατάργηση του άρθρου 8 του τουρκικού αντιτρομοκρατικού νόμου, με βάση το οποίο πολλοί διανοούμενοι είχαν καταδικασθεί για αποσχιστική προπαγάνδα.

    Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, δημοσίευσε σήμερα στην εφημερίδα «Σαμπάχ» άρθρο, μέσω του οποίου υποστηρίζει πως η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην ενταξιακή της πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Γκιούλ κάνει εκτεταμένη αναφορά και στα ελληνοτουρκικά και ισχυρίζεται πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα εξελιχθούν μέσα από τη φιλία και τη συνεργασία των λαών των δύο χωρών, ενώ διατείνεται ότι, σύντομα, το Αιγαίο θα μετατραπεί «σε μια θάλασσα ειρήνης».

    Πάντως, σε αντίθεση με Ευρωπαίους ομολόγους τους, Έλληνες διπλωμάτες εμφανίζονταν σήμερα επιφυλακτικοί, παρά το γεγονός ότι και αυτοί χαρακτήριζαν τις συγκεκριμένες κινήσεις της Τουρκίας ως θετικές.

    Έτσι, παράλληλα, επισήμαιναν πως οι κινήσεις αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στη Χαλκιδική, όπου θα παρακολουθούσε ως παρατηρητής τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής αλλά και ότι μπήκαμε στο καλοκαίρι.

    Δηλαδή, καθώς κοντεύει η έναρξη της υψηλής θερινής σεζόν, η Τουρκία που θέλει να αποφεύγει τις εντάσεις στο Αιγαίο, ώστε να προφυλάξει τον τουρισμό της, επιδιώκει να συμφωνήσει η Ελλάδα και φέτος σ' ένα είδος καλοκαιρινού μορατόριουμ το οποίο, όπως υποστήριζαν, η Άγκυρα ξεχνά ευθύς αμέσως με τα πρωτοβρόχια του Σεπτεμβρίου.

    [04] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΠΑΟΥΕΛ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Ιερουσαλήμ, 20 Ιουνίου 2003 (14:27 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ με τον ισραηλινό ομόλογό του στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ισραήλ για να συζητήσει και με τις δύο πλευρές τον τρόπο εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου «οδικός χάρτης».

    Της σημερινής συνάντησης προηγήθηκαν οι άκαρπες συνομιλίες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αξιωματούχων παρουσία των ανδρών της αμερικανικής αποστολής που πραγματοποιήθηκαν χθες.

    Οι Παλαιστίνιοι ζητούν εγγυήσεις να σταματήσουν οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και να αποσυρθούν από τη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να πείσουν τις παλαιστινιακές οργανώσεις να δεχτούν την ανακωχή.

    Ωστόσο ο Αριέλ Σαρόν είπε πως δεν μπορεί να δώσει μία συνολική υπόσχεση και ότι έχει το δικαίωμα να κυνηγήσει εκείνους που πραγματοποιούν επιθέσεις.

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το BBC, τα ισραηλινά στρατεύματα συνεπλάκησαν με Εβραίους εποίκους στη Δυτική Όχθη, στην προσπάθειά τους να κατεδαφίσουν εβραϊκό οικισμό. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζόναθαν Πέλεντ, η κατεδάφιση του οικισμού είναι απόδειξη ότι το Ισραήλ τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει βάσει του "οδικού χάρτη". «Δεν νομίζω ότι μπορεί να μας κατηγορεί κανείς για απροθυμία όταν έχουμε στείλει εκεί τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις για να εκκενώσουν τους εβραϊκούς οικισμούς». «Τηρούμε τις υποσχέσεις μας και το ίδιο περιμένουμε να κάνουν και οι άλλοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

    [05] ΜΕ ΤΙΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΩΝ 25 ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ "ΒΑΦΤΙΖΟΝΤΑΙ" ΚΟΛΠΙΣΚΟΙ ΤΟΥ Π.ΚΑΡΡΑΣ

    Πόρτο Καρράς, 20 Ιουνίου 2003 (19:09 UTC+2)

    Με τις ονομασίες των 25 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα βαφτιστούν συμβολικά ισάριθμοι κολπίσκοι στις ακτές γύρω από το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Πόρτο Καρράς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας "Τεχνική Ολυμπιακή" (είναι και ιδιοκτήρια του Πόρτο Καρράς), Kωνσταντίνος Στέγγος.

    "Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύω ότι μπορούμε να καταδείξουμε τη στενή συνεργασία και τις καλές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη-μέλη, σε μια περιοχή προικισμένη με περιβαλλοντική σταθερότητα και μοναδική ομορφιά», πρόσθεσε ο κ.Στέγγος.

    [06] ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Πόρτο Καρράς, 20 Ιουνίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Με τετραμελή αντιπροσωπεία εκπροσώπων κινημάτων που το μεσημέρι διαδήλωσαν στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συναντήθηκε στις 8.45 απόψε ο υπουργός Εξωτερικών και Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. Γιώργος Παπανδρέου.

    Οι εκπρόσωποι των διαδηλωτών πέρασαν την κεντρική πύλη του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και έφθασαν μέχρι το κέντρο τύπου της Συνόδου Κορυφής, όπου τους περίμενε ο κ. Παπανδρέου και του επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στα ζητήματα της ειρήνης και της δημοκρατίας και τόνισαν πως στις ευρωεκλογές του 2004 θα πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία και το σχέδιο του ευρωπαϊκού συντάγματος.

    Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η προσωπική του άποψη είναι πως το ευρωπαϊκό σύνταγμα όταν φθάσει στην τελική του μορφή θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός.

    [07] ΟΜΑΛΑ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2003 (19:50 UTC+2)

    Λύθηκε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στο τελωνείο Νίκης Φλώρινας, στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ όπου διακόσιοι περίπου διαδηλωτές-μέλη αντιεξουσιαστικών κινήσεων έφθασαν στην ακριτική περιοχή για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους σε Κοσοβάρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην πλευρά της ΠΓΔΜ και ζητούν να τους παρασχεθεί άσυλο στην Ελλάδα.

    Όπως δηλωσε στο ΜΠΕ εκπρόσωπος των τοπικών αστυνομικών αρχών αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, που διέρχονται πλέον κανονικά τα σύνορα.

    Η ίδια πηγή είπε ότι επιτροπή των διαδηλωτών αποτελούμενη από επτά άτομα κατάφερε να περάσει τα ελληνικά σύνορα για να δώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες αλλά τους σταμάτησαν τελικά οι συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ και επέστρεψαν άπραγοι.

    [08] ΙΛΙΕΣΚΟΥ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 20 Ιουνίου 2003 (19:49 UTC+2)

    Η Ρουμανία ελπίζει ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει θετικά στην πορεία ένταξης της δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ιον Ιλιέσκου, λίγο πριν αναχωρήσει από το Βουκουρέστι το απόγευμα.

    Ο κ. Ιλιέσκου είπε ότι η Ρουμανία περιμένει μία επιβεβαίωση των όσων συμφωνήθηκαν στην Κοπεγχάγη και κυρίως του στόχου της να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2004 και να γίνει μέλος της ΕΕ το 2007.

    Ο Ρουμάνος πρόεδρος επισήμανε ότι το κείμενο που θα υιοθετηθεί στη Θεσσαλονίκη θα αναφέρει τις προοπτικές για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία σχετικά με την ολοκλήρωση των ενταξιακών τους διαπραγματεύσεων μέχρι τον Οκτώβριο του 2004 και θα ορίζει τις προϋποθέσεις για την ένταξη τους στην ΕΕ το 2007.

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάσε δήλωσε επίσης ότι η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης, που σηματοδοτεί το τέλος της ελληνικής προεδρίας είναι σημαντική γιατί αναμένεται να αναγνωριστεί η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ρουμανία στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

    Τον πρόεδρο Ιον Ιλιέσκου και τον πρωθυπουργό Α. Ναστάσε συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Μιρτσέα Γκεοάνα και η υπουργός αρμόδια της την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, Χίλντεγκαρντ Πούβακ.

    Ιωάννα Ράντου

    [09] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΑΕΡΙΩΝ ΑΠΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2003 (19:22 UTC+2)

    Τη διαμαρτυρία των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης για τη διαρροή αερίων από τις βιομηχανίες των Φωσφορικών Λιπασμάτων και των ΕΛ.ΠΕ. μετέφερε ο δήμαρχος Ελευθερίου Κορδελιού, Στάθης Λαφαζανίδης προς τις διοικήσεις των Βιομηχανιών. Όπως επισήμανε, η κατάσταση στις περιοχές αυτές είναι εξαιρετικά δυσμενής λόγω της δυσοσμίας από τη διαρροή των αερίων.

    «Η Διοίκηση του Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού προσπαθεί με κάθε τρόπο, με καταγγελίες, καταθέσεις στα δικαστήρια κ.α. να θωρακίσει όσο γίνεται το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης από τη ρύπανση των Βιομηχανιών και να ασφαλίσει την πόλη από οποιοδήποτε βιομηχανικό ατύχημα» είπε ο κ. Λαφαζανίδης.

    Παράλληλα ζήτησε από την πολιτεία τη διεξαγωγή μελέτης για τη μετεγκατάσταση των βιομηχανιών με χρονοδιάγραμμα σε απόσταση ασφαλείας από τη Θεσσαλονίκη. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει άμεσα ο δήμαρχος Ελευθερίου Κορδελιού ζητά, μεταξύ άλλων, τη διακοπή λειτουργίας των άκρως επικίνδυνων μονάδων, τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στις αποφάσεις των διοικήσεων των συγκεκριμένων βιομηχανιών και την προστασία του περιβάλλοντος.

    [10] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,40 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΩΡ ΑΕ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2003 (17:17 UTC+2)

    Μέρισμα ύψους 0,40 ευρώ ανά μετοχή αποφάσισε να διανείμει για τη χρήση του 2002 η σημερινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Ακτωρ Α.Ε.

    Δικαίωμα μερίσματος έχουν οι μέτοχοι που θα περιλαμβάνονται στο μετοχολόγιο της εταιρίας κατά τη λήξη της συνεδρίασης της 20η Ιουνίου 2003, ενώ από την 23 του μήνα, οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα απολαβής μερίσματος.

    Στο μεταξύ, η σημερινή γενική συνέλευση εξουσιοδότησε επίσης το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας να ορίσει την ημερομηνία ενάρξεως καταβολής του μερίσματος. Το μέρισμα θα αποσταλεί με δίγραμμη επιταγή στους δικαιούχους μετόχους ταχυδρομικώς

    [11] ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2003 (17:07 UTC+2)

    Αδυναμία να ακολουθήσει την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών επέδειξε στη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο οποίος λύγισε υπό το βάρος των πιέσεων στον κλάδο των τραπεζών, αλλά και σε μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης.

    Κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στην ελληνική κεφαλαιαγορά, αποτέλεσαν οι έντονες διακυμάνσεις και η υποχώρηση -ενδοσυνεδριακά- του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη, κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 1.900 μονάδων, στις 1.884,30.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην ελληνική κεφαλαιαγορά, έκοψε το νήμα της συνεδρίασης καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,31% και διαμορφώθηκε στις 1.905,83 μονάδες, έχοντας συναντήσει το ζενίθ του στην περιοχή των 1.918,30.

    Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στο ποσό των 138,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7.686.020 ευρώ αφορούσαν σε μεγάλα πακέτα, ενώ από τις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, οι 77 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 244 πτωτικών και 54 αμετάβλητων.

    Πτωτικά κινήθηκαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με πρωταγωνιστή της πτώσης τον Small Cap 80 της μικρής, ο οποίος υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 1,66%, έναντι απωλειών 0,80% για τον FTSE/ASE 140 και 0,77 για τον Mid 40 της μέσης.

    Τη μικρότερη πτώση μεταξύ των τεσσάρων δεικτών FTSE της κεφαλαιοποίησης, σημείωσε ο εικοσάρης των επιλεγμένων Blue chips, υποχωρώντας σε ποσοστό της τάξης του 0,67%.

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι 21 επιμέρους δείκτες.

    Κέρδη κατέγραψαν οι κλάδοι των εκδόσεων και εκτυπώσεων (2,86%), των κατασκευαστικών (1,54%), του χονδρικού εμπορίου (1,17%), της υψηλής ταχύτητας κυκλοφορίας (0,19%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,16%) και των βιομηχανιών (0,02%).

    Στον αντίποδα, απώλειες άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες της κλωστοϋφαντουργίας (3,15%), των τροφίμων και ποτών (2%), της πληροφορικής (1,83%), των βασικών μετάλλων (1,43%), των ασφαλειών (1,33%) και του λιανικού εμπορίου (1,28%).

    Κατά 0,79% υποχώρησε ο δείκτης της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, κατά 0,76% των ειδών λύσεων πληροφορικής, κατά 0,44% της παράλληλης αγοράς, κατά 0,32% των επενδύσεων, κατά 0,30% των συμμετοχών και κατά 0,28% των διυλιστηρίων.

    E.A.

    [12] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΟΜΑΛΑ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2003 (16:37 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η ενασχόληση του πολιτικού κόσμου και των κομμάτων με τους όρους λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν είναι η καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που επέδειξε η ελληνική κεφαλαιαγορά, διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άκης Τσοχατζόπουλος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

    Το Χρηματιστήριο, όπως επεσήμανε ο ίδιος, είναι το πλέον κατάλληλο και ευνοϊκό εργαλείο χρηματοδότησης επενδύσεων και δεν αποτελεί όπλο ούτε ανταγωνισμού για κέρδη, αλλά ούτε και τζόγου.

    «Πρέπει να αφήσουμε το Χρηματιστήριο να λειτουργήσει πλέον ομαλά. Ήδη μια τριετία προσπαθεί να επιβιώσει μέσα από μια δύσκολη περίοδο και πρέπει όλοι να καταλάβουν πως πρέπει να αφήσουμε την ελληνική κεφαλαιαγορά να λειτουργήσει με τις δικές της δυνάμεις και δυνατότητες», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Τα αρνητικά φαινόμενα του χρηματιστηρίου, όπως επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, συνδέθηκαν και με στελέχη της Βουλής και του κυβερνώντος κόμματος και η κυβέρνηση με τη σειρά της απέδειξε, με την αποδοχή των παραιτήσεων, ότι δεν καλύπτει τέτοιες πρακτικές και ως εκ τούτου το ΠΑΣΟΚ δεν αισθάνεται ότι επιβαρύνεται από τέτοιες συμπεριφορές.

    «Κατανοώ απόλυτα και την αντίδραση και τον πόνο πολλών ανθρώπων», τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος, επισημαίνοντας ότι «έχω συναναστραφεί με πολλούς που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και που βέβαια αυτή τη στιγμή δεν ασχολούνται ιδιαίτερα πλέον με το τι έκανε ο ένας και ο άλλος. Αυτό που τους ενδιαφέρει, είναι αν υπάρχει προοπτική ανάκαμψης και πάλι του χρηματιστηρίου ώστε αυτό, το 10-15% της αξίας των μετοχών που τους έμεινε στα χέρια, θα μπορέσει κάποτε να βελτιωθεί; Αυτό είναι το σημαντικό θέμα».

    Πάντως, ο κ. Τσοχατζόπουλος παραδέχθηκε ότι δεν είναι εύκολο να γίνει έλεγχος στα εκατομμύρια ανθρώπων που έπαιξαν στην ελληνική κεφαλαιαγορά, για το πως χειρίστηκαν τα θέματα και πρόσθεσε ότι «αυτή είναι μία διαδικασία, που για μένα δεν οδηγεί και πουθενά. Το κρίσιμο θέμα είναι, υπάρχει πολιτική ευαισθησία κάπου, σε πρόσωπα, όπως στο Κοινοβούλιο ή στην κυβέρνηση;».

    Καταλήγοντας ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η «Νέα Δημοκρατία επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την ατομική περίπτωση δύο στελεχών και μάλιστα λυπάμαι για τον έναν εξ αυτών, τον Στέφανο Μανίκα, που είχε υποβάλλει την παραίτησή του από την πρώτη στιγμή, αλλά δεν έγινε αποδεκτή. Και με αφορμή αυτές τις δύο προσωπικές περιπτώσεις, θέλησαν να κάνουν γενικότερο θέμα κατά του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν το δεχόμαστε. Από πού ως που, η Νέα Δημοκρατία, που ένας μεγάλος αριθμός στελεχών της ήταν τακτικοί θαμώνες του χρηματιστηρίου και έχουν παίξει τεράστια ποσά, θα έρθει να μας κρίνει όλους εμάς;».

    [13] ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 27/6 ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΗΣ ALPHA BANK

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2003 (14:27 UTC+2)

    Ένα νέο επενδυτικό προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου της σειράς Alpha Bank Capital Guarantee Τελικής Τιμής εκδίδει η Alpha Bank. Οι εγγραφές διαρκούν έως την 27 Ιουνίου.

    Τα προϊόντα της σειράς αυτής απευθύνονται σε επενδυτές, οι οποίοι επιθυμούν να διαφοροποιήσουν μέρος του χαρτοφυλακίου τους, ενώ έχουν μεσομακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και προσφέρουν την προοπτική υψηλών αποδόσεων συνδεδεμένων με τη διακύμανση χρηματιστηριακών δεικτών της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς ή συναλλαγματικών ισοτιμιών.

    Το προϊόν ALPHA BANK "FTSE/ASE-20 Up&Out" συνδέεται με το δείκτη FTSE/ASE-20TM του ΧρηματιστηρίουΑθηνών, ενώ σημειώνεται ότι έχει διάρκεια ενός έτους και προσφέρει στον επενδυτή τη δυνατότητα συμμετοχής με ποσοστό 50% στην άνοδο του δείκτη του Χ.Α FTSE/ASE-20, εφ' όσον αυτή δεν υπερβεί σε καμία στιγμή κατά τη διάρκεια του προϊόντος το 130% της τιμής του δείκτη στην έναρξη του προϊόντος.

    Επισημαίνεται, ότι το προϊόν είναι εγγυημένου κεφαλαίου και στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί η ανωτέρω προϋπόθεση για την παροχή απόδοσης επιστρέφει στον επενδυτή το κεφάλαιο επένδυσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

    [14] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,10 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2003 (13:52 UTC+2)

    Μέρισμα ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή αποφάσισε να διανείμει για τη χρήση του 2002 η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ.

    Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών (Κ.Α.Α.) και του μετοχολογίου της εταιρείας κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αξιών (Χ.Α.) της 20ης Ιουνίου του 2003.

    Σημειώνεται ότι από την 23η Ιουνίου η μετοχή της εταιρίας θα διαπραγματεύεται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα μερίσματος χρήσης 2002, ενώ επισημαίνεται ότι η καταβολή του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί εντός δύο μηνών και θα ανακοινωθεί εγκαίρως μέσω του τύπου.

    Επιπλέον, η σημερινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας ενέκρινε και τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρικής χρήσης του 2002, ενώ αποφασίστηκε

    η τροποποίηση της χρήσης και του χρόνου διάθεσης των αντληθέντων κεφαλαίων, καθώς και η διά του Τύπου δημοσίευση του νέου πίνακα μετά την υποβολή του στο Χ.Α..

    Παρά τις διεθνώς επικρατούσες αντίξοες συνθήκες, τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας συνέχισαν τη θετική τους πορεία και ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2002 ανήλθε σε 27,2 εκατ. ευρώ έναντι 25,3 εκατ. ευρώ το 2001, παρουσίασε δηλαδή αύξηση κατά 7,5%, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρίας .

    Το κόστος πωλήσεων και τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 2,1% και διαμορφώθηκαν σε 19,3 εκατ. ευρώ, έναντι 18,9 εκατ. ευρώ το 2001 και το λειτουργικό αποτέλεσμα ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 19,7%, φθάνοντας σε 8.606 χιλ. ευρώ, από 7.190 χιλ. ευρώ το 2001.

    Τα προ φόρων κέρδη της χρήσης ανήλθαν σε 7.340 χιλ. ευρώ, έναντι 7.008 χιλ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 4,7%, παρά τη μείωση των χρηματοοικονομικών εσόδων και την αύξηση των αποσβέσεων.

    [15] ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 20 Ιουνίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Σε αντικατάσταση προσωπικού αλλά και σε ανανέωση των διαφόρων οπλικών του συστημάτων, προχώρησε πρόσφατα ο κατοχικός στρατός, σύμφωνα με τον Υπουργό Αμυνας της Κύπρου Κούλλη Μαυρονικόλα.

    Σε δηλώσεις του σήμερα ο κ. Μαυρονικόλας διευκρίνισε ότι οι κινήσεις αυτές δεν αφορούν αύξηση του κατοχικού στρατού, είτε σε αριθμό, είτε σε οπλικά συστήματα, προσθέτοντας όμως ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για μείωση της αριθμητικής δύναμης του κατοχικού στρατεύματος η οποία παραμένει στα ίδια επίπεδα, δηλαδή πέραν των 40.000 στρατιωτών.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑMBANEI ΥΠΟΨΗ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ

    Λευκωσία, 20 Ιουνίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει εκφράσει την ετοιμότητά της για επανέναρξη των συνομιλιών για σύντομη λύση του Κυπριακού και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει ανάλογη αντίδραση από την τουρκική πλευρά, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου Κούλλης Μαυρονικόλας.

    Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας εξέφρασε την ελπίδα όπως οι Τούρκοι πολιτικοί αναλάβουν τη διοίκηση της χώρας, για να σημειώσει ωστόσο, ότι ενόσω ο τουρκικός στρατός συνεχίζει την επεμβατική του τακτική στα πολιτικά δρώμενα της Τουρκίας, η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να το λαμβάνει σοβαρά υπόψη ''και να παραμένουμε σε ετοιμότητα πολύ δε περισσότερο να συνεχίσουμε τη δουλειά που έκανε η Εθνική Φρουρά μέχρι και σήμερα''.

    Παράλληλα, ο κ. Μαυρονικόλας, διαμήνυσε πως η πολιτική που ακολουθείται από τους Τούρκους στρατηγούς δεν είναι σύγχρονη και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μίας χώρας που θέλει να βαδίσει στην ευρωπαϊκή διαδρομή.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ Τ. ΛΟΪΖΙΔΟΥ

    Λευκωσία, 20 Ιουνίου 2003 (19:10 UTC+2)

    Η Τουρκία είναι διατεθειμένη να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην Τιτίνα Λοϊζίδου, υπό τον όρο ότι το ΕΔΑΔ δεν θα δεχθεί παρόμοιες υποθέσεις στο μέλλον.

    Ανώνυμη κυβερνητική πηγή από την Τουρκία δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι ''η Τουρκία έχει την βούληση να καταβάλει την αποζημίωση στο πλαίσιο ορισμένων προϋποθέσεων''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΗΡΟΥ-ΚΛΟΣΟΝ

    Λευκωσία, 20 Ιουνίου 2003 (19:09 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ παραμένουν σθεναρά και ενεργά εμπλεκόμενες στην εξεύρεση και προώθηση μιας συνολικής και διαρκούς διευθέτησης στο κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε σήμερα ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκη Ομήρου, ο κ. Κλόσον απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην πρόσφατη επίσκεψη του Ειδικού Συντονιστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το κυπριακό Τόμας Γουέστον, σημειώνοντας ότι αποδεικνύει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στο κυπριακό.

    Ανέφερε πως το κυπριακό πρόβλημα ''είναι κάτι που όλοι συνεχίζουμε να επιδιώκουμε όχι μόνο στο επίπεδο Γουέστον αλλά και σε υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών''.

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι με τον κ. Κλόσον συμφώνησαν ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος αποτελεί μια επείγουσα προτεραιότητα και πρωταρχικό στόχο. ''Δεν μπορούμε'', είπε, ''να μιλάμε για λύση του κυπριακού με τα οποιαδήποτε μέτρα που έχουν ληφθεί ή έχουν ανακοινωθεί είτε από την Κυπριακή Δημοκρατία είτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση παρόλο που αυτά είναι ευπρόσδεκτα και μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος που να διευκολύνει την λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ ΤΗΝ Τ. ΛΟΪΖΙΔΟΥ

    Λευκωσία, 20 Ιουνίου 2003 (19:07 UTC+2)

    Με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζει η κυπριακή κυβέρνηση την απόφαση της Τουρκίας να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τιτίνα Λοϊζίδου.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι γίνεται νέα προσπάθεια αναβολής στην καταβολή των αποζημιώσεων, αφού δεν καθορίζεται ούτε ο τρόπος ούτε ο χρόνος πληρωμής.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΕΠΑΛΕ ΚΑΙ ΜΟΡΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Τον δρόμο των προσφυγών που χάραξαν πριν λίγες ημέρες οι Επαλέ και Μόρις ακολούθησαν σήμερα οι Νιρέν Ντεμπά και Μάγκνους Σελάντερ. Οι δύο ξένοι του Αρη κατέθεσαν το μεσημέρι προσφυγές κατά της ΠΑΕ Αρης ζητώντας τα χρήματά τους. Ο εκπρόσωπος των δύο παικτών, Αντώνης Λάππας σε δηλώσεις που έκανε τόνισε ότι οι πελάτες του αποφάσισαν να προβούν σε μια τέτοια κίνηση για να διασφαλίσουν τα χρήματα τους. Μάλιστα επισήμανε ότι αν οι Ισπανοί επενδυτές πραγματοποιήσουν την υπόσχεση τους και πληρώσουν τους παίκτες τη Δευτέρα, τότε θα αποσύρουν τις προσφυγές τους.

    [21] ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2003 (20:30 UTC+2)

    ΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ, ΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏίΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏ! Ώ ΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏ. Ώ 20ΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏ (ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏ 17-04-1983) ΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏίΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏ 3Ώ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏ ΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ. Ώ' ΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏ, ΏΏΏΏ ΏΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ, ΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏ.

    Ώ ΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏ, ΏΏΏΏ ΏΏΏΏ Ώ' ΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏ ΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏ, ΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏ ΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏ. ΏΏΏΏΏΏΏΏ, ΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏίΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏ ΏΏ ΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏ Ώ ΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏ Ώ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏίΏίΏΏΏΏΏ (ΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏ), ΏΏ ΏΏΏ ίΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ. Ώ 3Ώ ΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏ, ΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏ, ΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ Ώ ΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ, ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏ ΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏ, ΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ!

    ΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏ, ΏΏΏΏΏΏ 6 ΏΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏΏΏΏ

    ΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏ, ΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏ. Ώ ΏΏΏΏΏΏΏ

    ΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ Ώ ΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏΏ ΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏ Ώ ΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏ.

    ΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏ Ώ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏ, Ώ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ

    ΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏ, Ώ ΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏ ΏΏΏ Ώ.Ώ. ΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ 2 ΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ Ώ ΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ Ώ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ.

    Ώ ΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏ, ΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏ. ΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏΏΏΏ, ΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ, ΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏΏΏ ίΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏ.

    ΏΏΏΏΏΏΏ, Ώ ΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏ ΏΏ ίΏΏΏ ΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏ, ΏΏΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏ ΏΏ ΏΏΏΏΏΏ ΏΏΏ ΏΏΏΏΏΏΏ.

    [22] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΚΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΦΗΒΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2003 (18:45 UTC+2)

    Εν αναμονή της επιστροφής του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη βρίσκεται η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των εφήβων, η οποία συνεχίζει την προετοιμασία της ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί από 10-20 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη. Από την περασμένη Τρίτη, οπότε και ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της προετοιμασίας, οι 16 διεθνείς του Νίκου Σταυρόπουλου (πλην των Πρίντεζη, Θέου, Σχορτσιανίτη) έχουν μετακομίσει στη συμπρωτεύουσα και συνεχίζουν σε πολύ καλό κλίμα τις προπονήσεις στο κλειστό του Ευόσμου.

    Σήμερα στο ίδιο γήπεδο, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα δώσει το πρώτο δυνατό τεστ με αντίπαλο τον Αρη, σ` ένα ματς, όμως, που θα έχει καθαρά προπονητικό χαρακτήρα.

    Ο Νίκος Σταυρόπουλος, έδωσε ρεπό γι` αύριο στους παίκτες. Μέσα στις επόμενες ώρες μάλιστα, αναμένεται ν` ανακοινωθούν και οι τρεις παίκτες που θα ''κοπούν'' από τη συνέχεια της προετοιμασίας.  

    [23] ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ, ΣΟΦΤΜΠΟΛ, ΤΖΟΥΝΤΟ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΕΦΑΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2003 (18:18 UTC+2)

    Τα διπλώματά τους παρέλαβαν 137 φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθηνών (ΤΕΦΑΑ) οι οποίοι παρακολούθησαν διδακτικές ενότητες για τρία Ολυμπιακά αθλήματα (Τζούντο, Σόφτμπολ, Μπέιζπολ). Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Αθήνα 2004.

    Στόχος του όλου προγράμματος ήταν να γίνουν γνωστότερα τα τρία μη προβεβλημένα ολυμπιακά αθλήματα, αλλά συνάμα και η προσέλκυση εξειδικευμένων εθελοντών για τους ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    [24] ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ ΠΑΙΔΩΝ-ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2003 (17:47 UTC+2)

    Περισσότεροι από 900 αθλητές και αθλήτριες από 250 σωματεία όλης της χώρας θα συμμετάσχουν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων-κορασίδων το οποίο θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο στην Κόρινθο.

    Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν ήδη πιάσει το όριο για την συμμετοχή τους από 9-13 Ιουλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Σέρμπρουκ του Καναδά. Ομως αρκετοί άλλοι θα έχουν την ευκαιρία να πιάσουν τώρα στην Κόρινθο το όριο, αλλά το σίγουρο είναι ότι το επόμενο διήμερο θα έχουμε μεγάλο συναγωνισμό και σπουδαίες επιδόσεις.

    [25] ΔΥΟ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

    Λονδίνο, 20 Ιουνίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Δύο σεισμικές δονήσεις μεγέθους 6,9 και 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγιναν αισθητές σε διάφορες χώρες της νοτίου Αμερικής, ωστόσο δεν υπάρχουν θύματα και δε φαίνεται να έχουν προκληθεί σοβαρές υλικές ζημιές, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στο βόρειο τμήμα της Χιλής και έγινε αισθητός μέχρι την πρωτεύουσα της Αργεντινής, Μπουένος Άιρες.

    Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών η δεύτερη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην περιοχή του Αμαζονίου στη Βραζιλία κοντά στα σύνορα με το Περού.

    Στη βόρεια και κεντρική Χιλή ο σεισμός διήρκεσε ένα λεπτό, ενώ πλήθος κόσμου πανικόβλητο ξεχύθηκε στους δρόμους φοβούμενοι ενδεχόμενη κατάρρευση κτιρίων.

    Η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες διεκόπησαν για μικρό χρονικό διάστημα.

    [26] ΕΞΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΓΚΡΟΖΝΙ

    Γκρόζνι, 20 Ιουνίου 2003 (20:08 UTC+2)

    Τουλάχιστον έξι αστυνομικοί σκοτώθηκαν από την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα στο Γκρόζνι, πρωτεύουσα της Τσετσενίας, ανακοίνωσε υπεύθυνος του υπουργείου Δικαιοσύνης της Τσετσενίας. Από την επίθεση καταστράφηκαν ολοσχερώς τα κτίρια της υπηρεσίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος και η κεραία του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης στην Τσετσενία

    Οι ρωσικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι δύο καμικάζι σκοτώθηκαν και πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτή αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο.

    [27] ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ: ΠΡΟΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΜΟΣΟΥΛΗ-ΧΑΙΦΑ

    Λονδίνο, 20 Ιουνίου 2003 (18:42 UTC+2)

    Ο υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι σύντομα θα αρχίσει να επαναλειτουργεί ο αγωγός πετρελαίου ανάμεσα σε Ιράκ και Ισραήλ, που παραμένει κλειστός από το 1948 που το Ισράηλ ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος.

    Σύμφωνα με το Ρόυτερς, ο κ. Νετανιάχου, μιλώντας σε Βρετανούς επιχειρηματίες στο Λονδίνο είπε ότι πολύ σύντομα θα μεταφέρεται πετρέλαιο στο ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα μέσω του αγωγού.

    Σημειώνεται ότι ο αγωγός ξεκινάει από την Μοσούλη και μεταφέρει πετρέλαιο στη Χάιφα μέσω της Ιορδανίας.

    Την Κυριακή αρχίζει η άντληση και η εξαγωγή του ιρακινού πετρελαίου ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του κρατικού οργανισμού για την πώληση του πετρελαίου Μοχάμεντ Αλ-Τζουμπούρι. Η φόρτωση του ιρακινού πετρελαίου θα γίνεται από τον τερματικό σταθμό του Τσεϊχάν.

    [28] ΠΑΟΥΕΛ: Η ΧΑΜΑΣ ΕΙΝΑΙ "ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ"

    Τελ Αβιβ, 20 Ιουνίου 2003 (18:30 UTC+2)

    "Εχθρό της ειρήνης" χαρακτήρισε τη Χαμάς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν στην Ιερουσαλήμ.

    «Ο εχθρός της ειρήνης είναι η Χαμάς, ειδικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Από τη στιγμή που έχουν δέσμευση στην τρομοκρατία και τη βία, και επιθυμία να καταστρέψουν το κράτος του Ισραήλ, τότε πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στην ολότητά του» σημείωσε ο Πάουελ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    «Οι ΗΠΑ θα συντρίψουν όσους προβαίνουν σε πράξεις βίας και τρομοκρατίας που απειλούν τον 'οδικό χάρτη'» προειδοποίησε ο Πάουελ αφότου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Σιλβάν Σαλόμ, αλλά και τον Σαρόν.

    Ο Πάουελ συναντάται εντός της ημέρας και με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς, στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης και θα ασκήσει πιέσεις για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας με τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις και για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων που θα εμποδίσουν τα εξτρεμιστικά στοιχεία να προβούν σε νέες τρομοκρατικές ενέργειες.

    Η απάντηση στις δηλώσεις Πάουελ που αφορούν στη Χαμάς ήλθε δια στόματος του υψηλόβαθμου στελέχους της οργάνωσης Αμπντελαζίζ αλ Ραντίσι, ο οποίος είχε επιζήσει προ δύο εβδομάδων πυραυλικής επίθεσης στη Γάζα με στόχο το όχημα στο οποίο επέβαινε. «Ο Κόλιν Πάουελ απέδειξε ότι είναι αληθινός σκλάβος των σιωνιστών, ένας ψεύτης και ένας υποκριτής» υπογράμμισε ο Ραντίσι.

    [29] ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕ 12 ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ

    Τύνιδα, 20 Ιουνίου 2003 (17:26 UTC+2)

    Πλοίο που μετέφερε 250 λαθρομετανάστες από διάφορες αφρικανικές χώρες ναυάγησε ανοικτά της Τυνησίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι και να αγνοούνται άλλοι 197, ανακοίνωσε επίσημη πηγή της χώρας.

    Τα περιπολικά σκάφη της ακτοφυλακής έχουν περισυλλέξει 41 επιζώντες και 12 πτώματα και οι έρευνες συνεχίζονται, 60 ναυτικά μίλια νοτιανατολικά του Σφαξ και 270 χιλιόμετρα νότια της Τύνιδας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [30] ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2003 (16:09 UTC+2)

    Νέες δυνατότητες για τη διάσωση, τη διάχυση και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας αναμένεται να φέρει η αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής στον πολιτισμό, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους.

    Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες, παρουσιάστηκε η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων έργων προς χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), στο πρόγραμμα «Τεκμηρίωση, αξιοποίηση και ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού».

    Η πρόσκληση, συνολικού προϋπολογισμού 40,2 εκατ. ευρώ, που παρουσιάσθηκε από τον Ειδικό Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας Γιάννη Καλογήρου και την Ειδική Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Βαρβάρα Μπελεζίνη, αφορά στην «Ανάπτυξη συνθηκών για τη δημιουργία ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος», στην «Ανάδειξη, προβολή και επικοινωνία του Ελληνικού Πολιτισμού στην Κοινωνία της Πληροφορίας»και στην «Οικονομική αξιοποίηση - προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων».

    Στο πλαίσιο αυτό ενισχύονται προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα έργων, από τη συστηματική ψηφιοποίηση πολιτιστικών δεδομένων έως την παραγωγή DVD ανάλογου περιεχομένου και την εγκατάσταση αυτόματων συστημάτων έκδοσης-ελέγχου εισιτηρίων στα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

    Προτάσεις μπορούν να υποβάλλουν, από τις 23/6/2003 έως τις 8/8/2003, πολιτιστικοί φορείς και οργανισμοί (ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ) εποπτευόμενοι από το υπουργείο Πολιτισμού, δημόσιοι φορείς ή φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ιδιωτικοί μη κερδοσκοπικοί φορείς, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα που κατέχουν ή διαχειρίζονται σημαντικές σε αριθμό και αξία συλλογές, ιστορικά αρχεία και αρχεία πολιτιστικών τεκμηρίων του ελληνικού πολιτισμού ή αναπτύσσουν σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα και, τέλος, η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ.

    Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα επιλεγούν μετά από συγκριτική αξιολόγηση και θα χρηματοδοτηθούν κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 25% από εθνικούς πόρους.

    Το πρώτο βήμα για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς πραγματοποιήθηκε με την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «Ψηφίς». Στόχος της είναι η καταγραφή των πολιτιστικών φορέων και οργανισμών όλης της χώρας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωσή τους για τα έργα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας».

    [31] ΗΧΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΕΚFEN

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2003 (10:42 UTC+2)

    Αέρα από την Κασπία , τη Μαύρη Θάλασσα και την Μεσόγειο έφερε στη Θεσσαλονίκη η Φιλαρμονική Ορχήστρα Tekfen με τη συναυλία με τίτλο «Ήχος των τριών θαλασσών» που έδωσε χτες στο Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σαϊμ Άκτσιλ. Παρά το γεγονός ότι πολλές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη αναβλήθηκαν λόγω της Αντισυνόδου η συναυλία που διοργανώθηκε από το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ , πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία. Η Ορχήστρα μάγεψε το κοινό αρχικά με μουσική Νεβίτ Κονταλλί, Μότσαρτ και στη συνέχεια με κομμάτια έντεχνης οθωμανικής μουσικής του Ντεντέ Εφέντη και του Ταμπουρί Τζεμίλ Μπέι ενώ στο δεύτερο μέρος το πρόγραμμα ήταν καθαρά ελληνικό με μουσική Μίκη Θεοδωράκη, Νίκου Σκαλκώτα και Γιάννη Σαουλή.

    Η Ορχήστρα Tekfen ιδρύθηκε το 1992 και αρχικά έφερε το όνομα «Ορχήστρα Δωματίου της Μαύρης Θάλασσας» και αποτελούνταν από μουσικούς από χώρες του Οικονομικού Συμβουλίου της Μαύρης Θάλασσας. Από τότε η Ορχήστρα διευρύνθηκε με καλλιτέχνες από χώρες της Κασπίας και της Ανατολικής Μεσογείου και σήμερα αποτελείται από μουσικούς που προέρχονται από 23 χώρες. Χάρη στον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα η Ορχήστρα είναι μοναδική στον κόσμο.

    «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε το μήνυμα της προσπάθειας που κάνει η Ορχήστρα. Οι χώρες από τις οποίες κατάγονται οι μουσικοί βρίσκονται σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ενώνοντας μουσικούς υψηλού επιπέδου από τις περιοχές αυτές η Ορχήστρα κάνει το πρώτο βήμα προς την ειρήνη για την τέχνη, για την παγκοσμιότητα της ίδιας της μουσικής και για τις παναθρώπινες αξίες» είπε προλογίζοντας τη συναυλία ο ιδρυτής της Ορχήστρας Νιχάτ Γκιόκγιγιτ.

    [32] ME ΣΑΙΞΠΗΡ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2003 (10:20 UTC+2)

    Με την «Κωμωδία των παρεξηγήσεων» του Σαίξπηρ ανοίγει στις 25 Ιουνίου η αυλαία των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου που διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης. Το έργο θα ανεβάσει στο Θέατρο Κήπου 25-27 Ιουλίου το Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη.

    Η «Κωμωδία των παρεξηγήσεων» είναι ένα θεατρικό παιχνίδι όπου εφαρμόζονται με αυστηρότητα οι νόμοι της θεωρίας των πιθανοτήτων. Το βασική εξωφρενικό εύρημα του έργου είναι δύο δίδυμα αδέλφια, που δεν γνωρίζουν ο ένας την ύπαρξη του άλλου, διασταυρώνονται τυχαία στα σοκάκια μιας πόλης. Η εξωφρενικότητα πολλαπλασιάζεται από τη στιγμή που οι δύο δίδυμοι έχουν ως υπηρέτες δύο επίσης δίδυμους. Ο Σαίξπηρ σε μια εποχή που η πατρίδα του παραδίδεται στους εμπόρους, μελετά τα ανθρώπινα ήθη ακροβατώντας στην κόψη του ξυραφιού, κινώντας τα πρόσωπά του με μόνη κινητήρια δύναμη την τύχη.

    Την μετάφραση του έργου υπογράφει ο Γιώργος Κιμούλης, τα σκηνικά είναι της Παναγιώτας Κοκορού, τα κοστούμια της Κατερίνας Παπανικολάου, ενώ τους στίχους των τραγουδιών έχει γράψει η Λίνα Νικολακοπούλου. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Γιώργος Κιμούλης, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Ρένια Λουιζίδου, Βίκυ Σταυροπούλου, Γιώργος Ψυχογιός, Φώτης Αρμένης, Δημήτρης Μαύρος, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Γεωργία Γεωργαντοπούλου, Ιφιγένεια Βογιατζάκη, Στέλιος Ξανθουδάκης Νατάσσα Τριανταφύλλη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 20 June 2003 - 18:13:52 UTC