Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-06-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΟΠΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ SARS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [02] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΤΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ
  • [03] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ-ΗΠΑ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
  • [05] ΚΛΙΜΑ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΙΒΑΝΟΦ
  • [06] ΕΠΙΣΤΟΛΗ 90 ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓO ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
  • [07] ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΟΤΖΑΛΑΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
  • [08] ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ Σ.
  • [09] ΔΙΚΗ "17Ν": ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΒΒΑ ΞΗΡΟ
  • [10] ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ISO 9001-2000
  • [11] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2004 ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟΝ ΚΗΦΙΣΟ
  • [12] ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΝΟΜΑΣΙΩΝ ΩΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [13] ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΕΛΠΕ-ΠΕΤΡΟΛΑ
  • [14] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,03 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΕΡΝΙΚΟΣ
  • [15] HURRIYET: ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΟΥ "BALTIC SKY"
  • [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Α. ΖΙΛ ΡΟΜΠΛΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [17] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο Λ. ΜΑΟΥΡΕΡ
  • [18] ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ HELLAS JET
  • [19] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [20] ΓΙΑ ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο Γ. ΛΙΑΝΗΣ
  • [21] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΚΑΙ Π. ΚΑΦΕ
  • [22] ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ
  • [23] ΣΤΟ Β' ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΓΟΥΪΜΠΛΕΝΤΟΝ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [24] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • [25] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ - ΜΟΥΣΑΡΑΦ
  • [26] ΕΞΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΤΟ 56% ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΥΠΕΡ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
  • [28] ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΩΡΕΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
  • [29] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [30] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ
  • [31] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
  • [32] ΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ
  • [33] ''ΒΡΑΔΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑΣ'' ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ
  • [34] Ο. ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

  • [01] ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΟΠΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ SARS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Aθήνα, 24 Ιουνίου 2003 (18:26 UTC+2)

    Ένα πραγματικά ύποπτο κρούσμα άτυπης πνευμονίας στην Ελλάδα γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας, Κώστας Στεφανής σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα.

    Πρόκειται για έναν Κινέζο επιχειρηματία, ο οποίος κατάγεται από επαρχία της Κίνας που είχε θεωρηθεί ''αθώα'' ως προς το θέμα της άτυπης πνευμονίας.

    Ο Κινέζος Λιν ταξίδεψε στην Ευρώπη από τις 15 Ιουνίου. Πέρασε από τη Φρανκφούρτη, το Μιλάνο, τη Ρώμη, το Γκρατς και στις 21 Ιουνίου έφτασε στην Αθήνα. Από εκεί μετέβη στην Καβάλα και μετά στη Δράμα όπου παρουσίασε συμπτώματα. Αμέσως, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ενεργοποιήθηκε το σύστημα υπηρεσιών υγείας της χώρας σαν να επρόκειτο για κρούσμα SARS και ο Κινέζος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

    Οι πρώτες εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ήταν θετικές, όμως λόγω της κατάστασης δείγματα θα σταλούν στο Αμβούργο προκειμένου να γίνει επαναληπτική πιστοποίηση. Η τελική επιβεβαίωση ύπαρξης ή μη της νόσου θα γίνει με την ανίχνευση αντισωμάτων του ιού στο αίμα σε 15 περίπου ημέρες.

    Όπως έγινε γνωστό, ο Κινέζος παρουσίασε ελαφρά δύσπνοια, χωρίς βήχα, με αρνητικά ακτινολογικά ευρήματα και αρνητική αξονική τομογραφία που δεν δείχνει πνευμονία.

    Ο κ. Στεφανής επισήμανε ότι στην περίπτωση του Κινέζου επιχειρηματία το επιδημιολογικό ιστορικό είναι αμφισβητήσιμο, γιατί, όπως ανέφερε, η πόλη Ξιαμέν από την οποία κατάγεται στην επαρχία Φουτζάιν είχε θεωρηθεί εδώ και πολλούς μήνες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ''αθώα'' περιοχή για το SARS.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι από σήμερα η Κίνα έχει κηρυχθεί ''αθώα'' περιοχή και κάθε περιοριστικό μέτρο για το σύνδρομο έχει αρθεί.

    Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του θέματος από τις ελληνικές υγειονομικές αρχές τόνισε ότι το σύστημα λειτούργησε άψογα από την αρχή παρά τα καθησυχαστικά στοιχεία που υπήρχαν.

    Εξάλλου, γνωστοποίησε ότι μαζί με τον Κινέζο επιχειρηματία, ταξίδευε και ένας συνάδελφός του ο οποίος νοσηλεύτηκε για προληπτικούς λόγους και δεν έχει παρουσιάσει ενδείξεις του συνδρόμου.

    [02] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΤΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2003 (18:13 UTC+2)

    "Η ελληνική κυβέρνηση δεν κατανοεί το λόγο διαμαρτυρίας της κυβέρνησης του Σουδάν. Υπήρξε παραβίαση διεθνούς και εθνικής νομοθεσίας. Πλοίο με επικίνδυνο φορτίο μπήκε παρανόμως στα ελληνικά χωρικά ύδατα χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας σχολιάζοντας δηλώσεις του Σουδανού υπουργού Εξωτερικών.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για την υπόθεση του πλοίου που μετέφερε μεγάλες ποσότητες εκρηκτικής ύλης ο κ. Πρωτόπαπας επεσήμανε ότι δεν γνωρίζει τον στόχο της αποστολής του πλοίου και παρατήρησε πως για λόγους που δεν γνωρίζουμε, περιφέρετο τον τελευταίο μήνα σε περιοχές της Μεσογείου". Πρόσθεσε επίσης ότι για το θέμα υπήρχε συνεργασία και αλληλοενημέρωση των δικών μας διωκτικών αρχών με ξένες αρχές και υπηρεσίες και όταν βρέθηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και βεβαιώθηκαν ότι δεν βρισκόταν κοντά σε κατοικημένη περιοχή ώστε να τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές στήθηκε η επιχείρηση.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [03] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ-ΗΠΑ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2003 (17:42 UTC+2)

    «Παρά την πρόσφατη κρίση που χαρακτήρισε τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ την τελευταία περίοδο, επιδίωξη και των δύο πλευρών είναι η επέκταση της συνεργασίας και η ενίσχυση της διατλαντικής σχέσης, προκειμένου να πειστεί και η κοινή γνώμη ότι η σχέση αυτή λειτουργεί και αποφέρει θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες της ΕΕ και των ΗΠΑ, καθώς και ότι ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις». Αυτό αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ανακοίνωσή της, ενόψει της Συνάντησης Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, στις 25 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, κατά την επικείμενη Συνάντηση Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ θα συζητηθούν διεθνή θέματα, όπως το Μεσανατολικό και το θέμα του Ιράκ, η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η μη εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής αλλά και η δικαστική συνεργασία και οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει, μάλιστα, να υπάρξουν σαφή αποτελέσματα για μια σειρά από σημαντικά θέματα, κατά την επικείμενη Σύνοδο. Συγκεκριμένα, αναμένεται η υπογραφή των συμφωνιών για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή και έκδοση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, η έναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία «Ανοιχτού Διατλαντικού Αεροπορικού Χώρου», η κοινή δήλωση για μια από κοινού πρωτοβουλία σχετικά με τον αγώνα κατά της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής και ο συντονισμός των ενεργειών για την προώθηση της «Οικονομίας του Υδρογόνου» (προώθηση του υδρογόνου ως εναλλακτικής μορφής ενέργειας).

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η συνάντηση κορυφής θα αρχίσει με κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Τζόρτζ Μπους με τον πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κώστα Σημίτη, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι. Η συζήτηση, κατά τη συνάντηση αυτή, αναμένεται να επικεντρωθεί στο συντονισμό των ενεργειών των δύο πλευρών για την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη του Κουαρτέτου (ΕΕ, Ηνωμένα Έθνη, ΗΠΑ και Ρωσία) για την ειρήνευση στην Μέση Ανατολή.

    Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις των δύο αντιπροσωπειών, που θα ολοκληρωθούν με γεύμα εργασίας. Η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών θα ξεκινήσει με παρουσίαση εκ μέρους της ελληνικής προεδρίας των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης, και κυρίως σε ό,τι αφορά το σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ και τη στρατηγική για την κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Εξάλλου, στη συνάντηση θα συζητηθούν θέματα όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η μη εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η ασφάλεια των μεταφορών, η δικαστική συνεργασία και πιθανόν το πρόγραμμα ''Γαλιλαίος'' και το θέμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

    Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε εμπορικά και οικονομικά θέματα, όπως η προσεχής υπουργική διάσκεψη στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στην Κανκούν του Μεξικού, η διατλαντική συνεργασία στο πλαίσιο του διαλόγου των οικονομικών αγορών, η έρευνα σε ότι αφορά τον τομέα της ενέργειας και οι διαπραγματεύσεις που αφορούν τον τομέα των αεροπορικών μεταφορών.

    Την ίδια ημέρα, στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, θα υπογραφούν οι συμφωνίες αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής και έκδοσης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ από τους υπουργούς Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικο και Τ. Ασκροφτ.

    Στην αντιπροσωπεία της ΕΕ εκτός του πρωθυπουργού και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κώστα Σημίτη και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, θα συμμετέχουν ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα, οι Έλληνες υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, Δικαιοσύνης, Φίλιππος Πετσάλνικος, καθώς επίσης και η αρμόδια για θέματα μεταφορών επίτροπος, Λογιόλα ντε Παλάθιο, ο αρμόδιος για το εμπόριο επίτροπος, Πασκάλ Λαμί και ο αρμόδιος για θέματα ''Κοινωνίας της πληροφορίας'' επίτροπος, Έρκι Λίκανεν. Στην αμερικανική αντιπροσωπεία -εκτός του Τ.Μπούς- θα συμμετέχουν και ο αντιπρόεδρος, Ντικ Τσέινι, οι υπουργοί Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, Οικονομικών, Τζον Σνόου, Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ, Εμπορίου, Ντόναλντ Έβανς, Γεωργίας, Αν Βένεμαν, Μεταφορών, Νόρμαν Μινέτα, Ενέργειας, Σπένσερ Εϊμπραχαμ, Εσωτερικής Ασφάλειας, Τομ Ριτζ, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Διεθνές Εμπόριο, Μπομπ Ζέλικ, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Αντριου Καρντ.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

    Μόσχα, 23 Ιουνίου 2003 (22:16 UTC+2)

    Η σχέση της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και η αδιαλλαξία της Τουρκίας όσον αφορά στην επίλυση του Κυπριακού βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν στη Μόσχα ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μιχαήλ Κασιάνοφ, με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου.

    Οι κ.κ. Κασιάνοφ και Παπαντωνίου συμφώνησαν ότι στο εξής η Αθήνα θα έχει ανοιχτή γραμμή και με την Μόσχα όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

    «Εκτιμώ ότι στη φάση στην οποία έχουν εισέλθει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνονται όλοι οι διεθνείς εταίροι της χώρας και η Ε.Ε., όπως έχει γίνει ήδη από την Ελληνική Κυβέρνηση με επιστολές που έχουν σταλεί στον κ. Φερχόιγκεν, τώρα τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και βεβαίως στις ΗΠΑ για την επικίνδυνη τροπή που έχει πάρει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας», υπογράμμισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Παπαντωνίου.

    «Η Ελλάδα διαρκώς τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας προς την Τουρκία και θα συνεχίσει να το κάνει με υπομονή και επιμονή, αναμένοντας μια προσαρμογή της τουρκικής στάσης στα δεδομένα της νέας διεθνούς πραγματικότητας», σημείωσε.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σχολίασε ότι η ανακοίνωση δήλωση του γενικού επιτελείου Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας επιδέχεται πολλές αναγνώσεις.

    «Υπάρχει, όμως, και μια ανάγνωση την οποία δεν μπορώ να την προσυπογράψω αλλά, μας ευαισθητοποιεί. Η μη επίτευξη πολιτικής λύσης στο Κυπριακό για παράδειγμα είναι λόγος ενίσχυσης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων; Τι υποδηλώνει αυτή η δήλωση; Η δήλωση του Τουρκικού Επιτελείου αφήνει ορισμένα ερωτηματικά τα οποία ενισχύουν τους φόβους μας σε ότι αφορά τη στάση της Τουρκίας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Δεν καταλήγουμε σε συμπεράσματα διότι η δήλωση επιδέχεται πολλές αναγνώσεις αλλά φοβάμαι και η αυτή η συγκεκριμένη ανάγνωση δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη», ανέφερε.

    Επισημαίνοντας ότι υπάρχει μία συστηματικότητα σε αυτή την εκδήλωση της τουρκικής προκλητικότητας και δεν είναι καθαρά συγκυριακό φαινόμενο παρατήρησε ότι η στάση αυτή υποστηρίζεται και από την κυβέρνηση της Τουρκίας και δεν είναι απλώς μια εκδήλωση μονομερής από το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο.

    «Δεν κάνουμε διαχωρισμούς, είναι η πολιτική της Τουρκίας αυτή. Κάναμε διότι δεν γνωρίζαμε. Τώρα όμως που υπάρχουν δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού που καλύπτουν τη στάση της Τουρκίας, είμαστε υποχρεωμένοι να θεωρήσουμε ότι αυτό είναι μια επίσημη τουρκική πολιτική. Και αυτή η επίσημη τουρκική πολιτική εκτιμώ ότι είναι μια πολιτική προκλήσεως ελεγχόμενης έντασης», είπε.

    Πάντως, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν είναι στις επιδιώξεις της Τουρκίας η δημιουργία θερμού επεισοδίου αποδίδοντας τις προκλητικές ενέργειές της είτε σε λόγους πολιτικής σκοπιμότητας στο εσωτερικό της είτε στην επικείμενη συζήτηση της υποψηφιότητάς της στην Ε.Ε.

    Σε ερώτηση για ενδεχόμενα σχέδια των ΗΠΑ για το Ιράν και τη Β. Κορέα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας, τόνισε ότι Ελλάδα και Ρωσία συμφωνούν όπως και η Ευρωπαϊκή Ενωση ότι πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια ελέγχου και εποπτείας των όπλων μαζικής καταστροφής από τους διεθνείς οργανισμούς εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενες μονομερείς επεμβάσεις.

    Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ακόμη την ανάγκη πιο ενεργής συμμετοχής της Ρωσίας στα αμυντικά θέματα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

    [05] ΚΛΙΜΑ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΙΒΑΝΟΦ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας, ακόμα και με κοινή αντίδραση, για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων ασφαλείας, συμφώνησαν οι υπουργοί Αμυνας των δυο χωρών, Γιάννος Παπαντωνίου και Ιγκορ Ιβανόφ, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, στη Μόσχα.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε, όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου, όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας, αλλά και διάφορα άλλα ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, το Κυπριακό, αλλά και οι αυξανόμενες παραβιάσεις και παραβάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.

    Αναφορικά με τη Μέση Ανατολή, οι δυο υπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην πολιτική του εποικισμού, αλλά και να στηριχθεί ενεργότερα η ηγεσία των Παλαιστινίων, στην οποία περιλαμβάνεται και ο πρόεδρος Αραφάτ, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαντωνίου.

    Σε ό,τι αφορά στα Βαλκάνια, ο έλληνας υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα σέβεται απόλυτα την απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να περιορίσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, αλλά ζήτησε από τη ρωσική πλευρά να επιμείνει στην πολιτική της επιρροή στην κατεύθυνση της εδραίωσης της δημοκρατίας στις βαλκανικές χώρες.

    Ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε, επίσης, τη στήριξη της Ελλάδας σε όλες τις ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που θίγουν την εθνική της ασφάλεια, ενώ όσον αφορά στην ελληνορωσική συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών παρατήρησε πως "είναι γνωστή η απόφαση της Ελλάδας -που έχει ένα έντονο πολιτικό χαρακτήρα- να διαφοροποιήσει τις πηγές προμηθειών των οπλικών της συστημάτων και να αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η ρωσική βιομηχανία".

    Για την Τουρκία, ο κ. Παπαντωνίου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι αυτή θα αλλάξει στάση και θα υιοθετήσει τους αποδεκτούς κανόνες διεθνούς συμπεριφοράς, τόσο στο θέμα του Κυπριακού και του Αιγαίου όσο και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων.

    Αύριο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα επισκεφθεί τη Δούμα και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αγία Πετρούπολη με την ευκαιρία των εγκαινίων Διεθνούς Ναυτικής Εκθεσης.

    [06] ΕΠΙΣΤΟΛΗ 90 ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓO ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστα Σημίτη απέστειλαν 90 ευρωβουλευτές, σχετικά με την εφαρμογή στην Ελλάδα της Οδηγίας για τους συμβασιούχους.

    Στην επιστολή που υπήρξε πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «η Οδηγία 1999/70 για τους «εργαζομένους ορισμένου χρόνου» προβλέπει ότι σε περιπτώσεις καταχρηστικής σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αυτές μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου».

    «Γνωρίζουμε ότι η Οδηγία αυτή αφορά σε περίπου 250.000 Ελληνες εργαζομένους και ότι δυστυχώς είναι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί κυρίως αυτή την άδικη και παράνομη από την άποψη του κοινοτικού δικαίου πρακτική.

    Η Ελλάδα ενσωμάτωσε τυπικά την οδηγία αυτή με το Προεδρικό Διάταγμα 81/2003, το οποίο όμως με τις ευρύτατες εξαιρέσεις που θεσπίζει ακυρώνει την εφαρμογή της», τονίζεται στην επιστολή.

    Επιπλέον αναφέρεται ότι ήδη τα Ελληνικά Δικαστήρια με αποφάσεις τους έχουν αποφανθεί υπέρ των εργαζομένων για μη σύννομη εφαρμογή της Οδηγίας 1999/70, καθώς και ότι η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης με επανειλημμένες τοποθετήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δηλώσει ότι η οδηγία ισχύει χωρίς εξαιρέσεις.

    «Σας καλούμε να παρέμβετε προσωπικά πριν τη λήξη του εξαμήνου της Ελληνικής Προεδρίας για την πλήρη και χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή της Οδηγίας 1999/70 στην Ελλάδα και είμαστε βέβαιοι ότι έτσι θα δώσετε έμπρακτο δείγμα για το ενδιαφέρον σας για τη δίκαιη επίλυση ενός εκρηκτικού κοινωνικού προβλήματος και στην Ελλάδα, όπως έχει γίνει στα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης με βάση την κοινοτική νομοθεσία», υπογραμμίζεται στην επιστολή προς τον κ. Σημίτη.

    Οι ευρωβουλευτές που υπογράφουν το κείμενο προέρχονται από όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μεταξύ των υπογραφών είναι: 3 Πρόεδροι Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Francis Wurtz - Eνωτική Αριστερά, Daniel Cohn - Bendit - Πράσινοι, Jens Peter Bonde - Ευρώπη για την Δημοκρατία και την Διαφορά), 2 Πρόεδροι Επιτροπών (Inges Bouwman - Πρόεδρος Κοινωνικής Επιτροπής, Giusepe Gargani - Πρόεδρος Νομικής Επιτροπής).

    Ανά πολιτική ομάδα οι υπογραφές κατανέμονται: 30 από την Ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς, 27 από την Ομάδα των Πρασίνων, 20 από την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών , 5 από την Ομάδα του Ευρωπαϊκού κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και Μεταρρυθμιστών

    5 από την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος, 1 από την Ομάδα Ενωση για την Ευρώπη των Λαών, 2 από την Ομάδα Ευρώπη για την Δημοκρατία και την Διαφορά.

    Οι Ελληνες ευρωβουλευτές που υπογράφουν την επιστολή είναι

    Α. Αλαβάνος, Μ. Παπαγιαννάκης από το ΣΥΝ, Δ. Κουλουριάνος Ε. Μπακόπουλος από το ΔΗΚΚΙ, Κ. Χατζηδάκης, Α. Τρακατέλλης, Γ. Δημητρακόπουλος, Ι. Αβέρωφ, Ρ. Κράτσα και Χ. Ζαχαράκις από τη Ν.Δ.

    [07] ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΟΤΖΑΛΑΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Την απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων που εμπλέκονται στην παράνομη είσοδο του Αμπντουλάχ Οτζαλάν στη χώρα μας ζήτησε ο εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

    Ο εισαγγελικός λειτουργός στο σκεπτικό του αναφέρει ότι δεν υπήρχε πρόθεση των κατηγορούμενων να διαταράξουν την ειρήνη στη χώρα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δίκη ήταν δίκαιη.

    Ανέφερε, ακόμη, ότι η επίσημη ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Κούρδο ηγέτη και χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο αντιπλοίαρχο εν αποστρατεία, Αντώνη Ναξάκη, φιλόπατρη με πολυδιάστατη δράση και ένθερμο υποστηρικτή και υπέρμαχο των δικαιωμάτων των Κούρδων.

    [08] ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ Σ. ΚΟΚΚΑΛΗ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2003 (20:19 UTC+2)

    Αίτηση προσωρινής διαταγής ώστε να μην υπάρξει καμία μεταβολή στα περιουσιακά στοιχεία του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη κατέθεσε το Εθνικό Ιδρυμα Αθλημάτων της Ρωσίας στο μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας κατά της εταιρείας European Games Limited, η οποία είχε αναλάβει την εγκατάσταση και λειτουργία του ρωσικού βίντεο λόττο.

    Η αίτηση κοινοποιείται και προς τον επιχειρηματία κ. Σωκράτη Κόκκαλη ο οποίος, σύμφωνα με δήλωσή του στις ελβετικές ανακριτικές αρχές, φέρεται ως ιδιοκτήτης της εταιρείας, καθώς και προς τον κ. Μάρκο Σιαπάνη, κάτοικο Αθηνών.

    Με την αίτηση ζητείται να εκδοθεί προσωρινή διαταγή, ώστε να μη γίνει καμιά μεταβολή της νομικής και πραγματικής περιουσίας της εταιρείας και του ιδίου του κ. Κόκκαλη, προκειμένου να διασφαλιστούν οι απαιτήσεις του Εθνικού Ιδρύματος Αθλημάτων της Ρωσίας.

    Επίσης ζητείται να διαταχθεί η συντηρητική κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων και των απαιτήσεών της κατά τριών off shore εταιρειών και του πραγματικού ιδιοκτήτη της, να απαγορευτεί οποιαδήποτε μεταβολή της περιουσιακής της κατάστασης, να διαταχθεί η δικαστική μεσεγγύηση των στοιχείων της και να διοριστεί προσωρινός διαχειριστής. Η αίτηση θα συζητηθεί στις 29 Αυγούστου.

    [09] ΔΙΚΗ "17Ν": ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΒΒΑ ΞΗΡΟ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2003 (20:13 UTC+2)

    Με την κατάθεση του ψυχίατρου Θεοδόσιου Χριστοδουλάκη, ολοκληρώθηκε η σημερινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη».

    Ο κ. Χριστοδουλάκης κατέθεσε ότι ο Σάββας Ξηρός έπασχε από το «σύνδρομο της εντατικής» που δημιουργεί παραλήρημα, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να χορηγήθηκαν στον κατηγορούμενο παραισθησιογόνες ουσίες.

    [10] ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ISO 9001-2000

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα η επίσημη τελετή επίδοσης του πιστοποιητικού ποιότητας ISO 9001-2000 στην ΕΥΔ-ΕΠΑΝ, η οποία αποτελεί υπηρεσία της Ειδικής Γραμματείας Ανταγωνιστικότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το πιστοποιητικό ποιότητος επιδόθηκε στον Ειδικό Γραμματέα Ανταγωνιστικότητας Νίκο Διακουλάκη.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε τη σημασία που έχει για μια δημόσια υπηρεσία η απόκτηση σήματος ποιότητας από αναγνωρισμένο διεθνώς οργανισμό σημειώνοντας ότι «η ποιότητα είναι η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε, ώστε μέσα από την προσπάθεια, να αναδείξουμε μια νέα ανταγωνιστικότητα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία και το αποτέλεσμα που χρειάζεται».

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, δίνοντας έμφαση στην ποιοτική λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, τόνισε ότι «η ποιοτική παρέμβαση στη λειτουργία και των δημοσίων υπηρεσιών είναι χρέος απέναντι στον πολίτη-καταναλωτή, διότι αυτό εξαρτάται από την ποιότητα της δικής μας λειτουργίας. Και εδώ είναι το κρίσιμο θέμα».

    Από την πλευρά του ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας του ΥΠΑΝ Νίκος Διακουλάκης αναφέρθηκε στη σημασία της πιστοποίησης της υπηρεσίας που προϊσταται σημειώνοντας ότι «η απονομή Πιστοποιητικού Διασφάλισης ποιότητας στην ΕΥΔ-ΕΠΑΝ επιβεβαιώνει τη σοβαρή προσπάθεια που γίνεται από τα 70 στελέχη της για ποιότητα στην διαχείριση του Προγράμματος και για την καλύτερη υποστήριξη των Τελικών μας Δικαιούχων και των Τελικών Αποδεκτών των χρηματοδοτήσεων του ΕΠΑΝ».

    Παράλληλα με τις δράσεις του ΕΠΑΝ που χρηματοδοτούν την αναβάθμιση των φορέων του Εθνικού Συστήματος Ποιότητας και την εισαγωγή Συστημάτων Ποιότητας στις επιχειρήσεις, η ίδια η ΕΥΔ-ΕΠΑΝ διαθέτει πλέον ένα Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας συμβάλλοντας έτσι στο στόχο του ΕΠΑΝ για ενίσχυση της ποιότητας ως μιας από τις βασικές συνιστώσες βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Αναφερόμενος στην πορεία του ΕΠΑΝ, ο κ. Διακουλάκης έκανε έναν σύντομο απολογισμό της εξέλιξης του Προγράμματος τονίζοντας ότι «πάνω από 15.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, έχουν ανταποκριθεί στις προκηρύξεις αυτές (6.500 έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα) και άλλες 7.000 μικρές επιχειρήσεις με προσωπικό μέχρι 10 άτομα έχουν αξιοποιήσει το πρόγραμμα εξοικείωσης τους με το ηλεκτρονικό επιχειρείν».

    [11] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2004 ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟΝ ΚΗΦΙΣΟ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Τον Απρίλιο του 2004 θα ολοκληρωθεί το σύνολο του έργου στον Κηφισό (οδικό και υδραυλικό) δήλωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, η οποία επισκέφθηκε σήμερα τα εργοτάξια στο Ρέντη και το Μοσχάτο και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών.

    «Σχεδόν έναν χρόνο μετά την πρώτη πλημμύρα που είχαμε εδώ, το έργο έχει προχωρήσει πάρα πολύ. Σήμερα είμαστε σε πολύ καλύτερες συνθήκες, από πλευράς παροχετευτικότητας του Κηφισού», επεσήμανε η κα Παπανδρέου προσθέτοντας ότι πρόκειται επιπλέον για ένα τεράστιο οδικό έργο που θα εξυπηρετήσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Αθήνας.

    «Είναι ένα έργο τεράστιο, ένα έργο απαραίτητο, που έχει ταλαιπωρήσει τους κατοίκους της περιοχής εδώ. Όμως όταν κάνουμε μεγάλα έργα μέσα στις κατοικημένες περιοχές, σίγουρα υπάρχει επιβάρυνση μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα αυτά», είπε.

    Όσον αφορά στην αποδέσμευση του υδραυλικού από το οδικό κομμάτι η υπουργός διευκρίνισε ότι ο ανασχεδιασμός του έργου σημαίνει και μια οικονομική επιβάρυνση αλλά ταυτόχρονα μεγαλύτερη παροχετευτικότητα του Κηφισού και κατ' επέκταση μεγαλύτερη διασφάλιση των κατοίκων της περιοχής.

    Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. στα πλαίσια υπάρχοντος σχεδιασμού προχώρησε στην υπογραφή τεσσάρων συμβάσεων με ισάριθμους Αναδόχους, προκειμένου να κατασκευάσει το έργο της Λεωφόρου Κηφισού από το ύψος της υφιστάμενης γέφυρας επί της Εθνάρχου Μακαρίου (Παλαιά Ποσειδώνος) μέχρι το όριο του ήδη διευθετημένου τμήματος του Κηφισού.

    Με το έργο αυτό επιδιώκεται η επίτευξη δύο στόχων και συγκεκριμένα αφενός η ολοκλήρωση της αναδιευθέτησης της κοίτης του Κηφισού και αφετέρου η κατασκευή στο αντίστοιχο τμήμα της Λεωφόρου Κηφισού, που αποτελεί τον Δυτικό κλάδο του Ολυμπιακού Δακτυλίου.

    Από το χρόνο έναρξης των έργων και μέχρι τον Ιούλιο του 2002 τα μέτωπα των εργασιών είχαν αναπτυχθεί κυρίως κατά μήκος των παρακηφίσιων δρόμων αλλά και εντός της κοίτης με στόχο αφ' ενός τη διευθέτηση του ποταμού και αφ' ετέρου την κατασκευή του οδικού έργου.

    Οι ασυνήθιστα έντονες και καταιγιστικού χαρακτήρα βροχοπτώσεις των ημερομηνιών της του περασμένου καλοκαιριού και φθινοπώρου, οι οποίες λόγω της ανεπαρκούς κοίτης που διέθετε ο Κηφισός, προκάλεσαν πλημμύρες στις όμορες περιοχές, οδήγησαν στην απόφαση για μερικό ανασχεδιασμό των μελετών και του τρόπου κατασκευής του έργου, προκειμένου να αποδεσμευτεί το υδραυλικό μέρος από το οδικό, με κατάργηση των μεσοβάθρων και αντικατάσταση του εκ σκυροδέματος φορέα της κύριας αρτηρίας και των ισόπεδων γεφυρών από σύμμεικτους μεταλλικούς φορείς.

    ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

    Οδικό Έργο

    Ο ανασχεδιασμός του έργου επιτάχυνε και τις διαδικασίες για την κατεδάφιση και την ανακατασκευή των παλαιών γεφυρών του ΗΣΑΠ, της Πειραιώς, της Αγ. Άννας, της Κατσώνη, του ΟΣΕ και του Ρέντη (επειδή και αυτές δεν θα στηρίζονται πλέον σε μεσόβαθρο), οι οποίες λόγω της μικρής διατομής τους και της χαμηλής στάθμης του κάτω πέλματος του φορέα τους, αποτελούσαν σημεία υπερχείλισης και πρόκλησης πλημμύρων.

    Το χρονικό της αντικατάστασης των γεφυρών αυτών από ανάντη προς κατάντη έχει ως εξής :

    1. Λ. ΚΑΤΣΩΝΗ:

    Έχει ήδη κατεδαφισθεί. Οι κυκλοφοριακές ανάγκες της περιοχής θα καλυφθούν με την κατασκευή της γέφυρας της Ελευθερίας, που προβλέπεται τον Απρίλιο του 2004.

    2. ΗΣΑΠ:

    α) Κατασκευάσθηκε η οδική γέφυρα Θεσσαλονίκης με σκοπό, εκτός των άλλων, να λειτουργήσει σαν παραλλαγή της κυκλοφορίας από την παλιά γέφυρα του ΗΣΑΠ.

    β) Ολοκληρώθηκε η παραλλαγή κυκλοφορίας των συρμών του ΗΣΑΠ επί της γέφυρας Θεσσαλονίκης στις 17/5 και η παλιά γέφυρα ΗΣΑΠ κατεδαφίσθηκε στις 31/5/03.

    γ) Η καινούργια γέφυρα ΗΣΑΠ θα ολοκληρωθεί στις 15/01/04.

    3. ΠΕΙΡΑΙΩΣ:

    Έχει ολοκληρωθεί (αρχές Ιουνίου 2003) η καθαίρεση της παλαιάς γέφυρας και η κυκλοφορία γίνεται σε παράκαμψη από τον Ιανουάριο του 2003 με γέφυρα τύπου BELLEY. Η καινούργια γέφυρα θα ολοκληρωθεί στις 30/09/03.

    4. ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ:

    Η καθαίρεση της γέφυρας θα αρχίσει στις αρχές Αυγούστου 2003, αφού τεθεί στο τέλος Ιουλίου σε κυκλοφορία η γέφυρα αναστροφής.

    5. ΟΣΕ:

    Θα κατεδαφισθεί αφού ολοκληρωθεί και λειτουργήσει η νέα μεταλλική γέφυρα. Η παράδοση σε κυκλοφορία της νέας γέφυρα θα γίνει στις 10 Αυγούστου και η κατεδάφιση της παλαιάς γέφυρας μέχρι 20 Αυγούστου 2003.

    6. ΑΓ. ΑΝΝΗΣ:

    Η κατεδάφιση έχει ήδη γίνει, η δε νέα γέφυρα ολοκληρώνεται μέχρι 30/11/03.

    Πέραν των ανωτέρω, όσον αφορά το οδικό έργο στη παρούσα φάση:

    - Έχουν ολοκληρωθεί κατά 95% τα βάθρα της κύριας αρτηρίας.

    - Είναι σε εξέλιξη η εργοστασιακή παραγωγή των μεταλλικών στοιχείων

    - Έχουν τοποθετηθεί εννέα (9) πεζογέφυρες και έχει κατασκευασθεί η γέφυρα αναστροφής της Λαχαναγοράς.

    - Έχει κατασκευασθεί ο φορέας της γέφυρας ΟΣΕ.

    Το οδικό έργο (κύρια αρτηρία και κάθετες γέφυρες) προβλέπεται να περαιωθεί εντός του Απριλίου του 2004, ενώ στον ίδιο χρόνο προβλέπεται να ολοκληρωθεί και ο Ανισόπεδος Κόμβος Κηφισού Ποσειδώνος στον οποίο καταλήγει η κύρια αρτηρία του Κηφισού. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο τεχνικά έργο και εξυπηρετεί πέραν των κυκλοφοριακών αναγκών λειτουργίας του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και όλες τις κυκλοφοριακές απαιτήσεις από και προς Γλυφάδα, Πειραιά και Λαμία καθώς και τις απαιτήσεις διέλευσης του ΤΡΑΜ, ο τερματικός σταθμός του οποίου είναι στο ύψος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

    Στον ανισόπεδο κόμβο Ποσειδώνος και Κηφισού έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα 28 από τα 32 βάθρα των προς κατασκευή γεφυρών και 160m φορέα από τα 900m. Επίσης, έχει κατασκευαστεί ο φορέας και τα τοιχεία της γέφυρας του ΤΡΑΜ και ολοκληρώνεται η κατασκευή της επέκτασης της υφιστάμενης κάτω διάβασης πεζών ΗΣΑΠ.

    Σημειώνεται ότι με την λειτουργία των νέων ανισόπεδων γεφυρών Αγ. Άννης και ΟΣΕ καθώς και με την κατάργηση της ισόπεδης γέφυρας Αγ. Ιωάννη Ρέντη, θα βελτιώνονται σταδιακά οι κυκλοφοριακές συνθήκες των παρακηφησίων, επειδή καταργούνται οι εγκάρσιες ισόπεδες διαβάσεις.

    Υδραυλικό Έργο

    Στην παρούσα φάση:

    -Έχει γίνει διεύρυνση της διατομής περίπου κατά 80% σε όλο το έργο.

    -Παράλληλα εκτελούνται εργασίες εκβάθυνσης και διαμόρφωσης της τελικής κοίτης κατά μήκος του έργου.

    -Εργασίες καθαρισμού της διώρυγας κάτωθεν της Λ. Ποσειδώνος.

    -Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο Υδραυλικό Έργο είναι ικανοποιητική, αν ληφθεί υπόψη ότι οι εργασίες αυτές εκτελέσθηκαν υπό ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, δεδομένου ότι καθ' όλο το προηγούμενο διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2002 (οπότε και αποφασίστηκε ανασχεδιασμός) μέχρι και πρόσφατα συνεχίστηκε η συχνή εκδήλωση εντόνων καιρικών φαινομένων, που είχε σαν συνέπεια την αναστολή των εργασιών κατά τις ημέρες εκδήλωσης των φαινομένων αυτών.

    Ήδη η παροχευτικότητα της σημερινής κοίτης, λαμβανομένης υπόψη και της κατεδάφισης των παλαιών γεφυρών, είναι πολύ μεγαλύτερη της αρχικής κοίτης, ενώ με τη σημειούμενη πρόοδο των έργων θα ολοκληρωθεί η διευθέτηση του Κηφισού και σε αυτό το στενό τμήμα του εντός του Α' εξαμήνου του 2004, έτσι ώστε να αποτρέπονται στο μέλλον πλημμύρες.

    Η συνολική δαπάνη για την ολοκλήρωση των έργων του Κηφισού ανέρχεται σε 180εκατ. ευρώ, ενώ η δαπάνη για την κατασκευή του Ανισόπεδου Κόμβου Κηφισού Ποσειδώνος θα ανέλθει σε 31εκατ. ευρώ.

    Σ.Α.

    [12] ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΝΟΜΑΣΙΩΝ ΩΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ ΕΕ-ΚΑΝΑΔΑ

    Βρυξέλλες, 24 Ιουνίου 2003 (19:33 UTC+2)

    Τέλος στη χρήση ευρωπαϊκών ονομασιών ως γενικών τίτλων δίδεται με τη συμφωνία για το εμπόριο οίνων και οινοπνευματωδών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά και ως εκ τούτου ονομασίες όπως 'Πορτό', 'Sherry', 'Chablis', 'Ρήνου' και 'Marsala' θα χρησιμοποιούνται στον Καναδά μόνο στις ετικέτες ευρωπαϊκών κρασιών.

    Ειδικότερα με βάση τη διμερή συμφωνία, τόσο η ΕΕ όσο και ο Καναδάς θα δεσμεύονται να προστατεύουν τις γεωγραφικές ενδείξεις του ετέρου μέρους για τις ονομασίες των οίνων και οινοπνευματωδών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το κείμενο της συμφωνίας και το διαβίβασε στο Συμβούλιο, διατυπώνοντας στο όργανο αυτό σύσταση να δώσει εξουσιοδότηση για υπογραφή ώστε να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία.

    Ο Επίτροπος αρμόδιος για τη γεωργία, την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία, Φρανς Φίσλερ, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι ισόρροπη και διασφαλίζει τους καίριους διαπραγματευτικούς στόχους της ΕΕ. "Ο Καναδάς αποτελεί πολύ καλό πελάτη των ευρωπαϊκών οίνων και οινοπνευματωδών. Ωστόσο, η τελευταία δεκαετία χαρακτηρίστηκε από κάποιο βαθμό προστριβών στις εμπορικές συναλλαγές, με πολύ σημαντικό το πρόβλημα της χρήσης ευρωπαϊκών ονομασιών", επεσήμανε προσθέτοντας ότι η εν λόγω συμφωνία επιλύει σχεδόν όλα τα εκκρεμή ζητήματα και προσφέρει ένα στέρεο πλαίσιο για την αρμονική ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου. "Συνιστώ ένθερμα στο Συμβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία και να προχωρήσει ταχέως στην υπογραφή της", είπε.

    Τα κυριότερα στοιχεία της συμφωνίας είναι τα εξής:

    -Θα τερματιστεί η κατάταξη ως "γενικών τίτλων", στον Καναδά, 21 ονομασιών οίνων της ΕΕ, σε τρία στάδια: έως τις 31.12.2013 για το Chablis, τη Σαμπάνια, το Πορτό και το Sherry· έως τις 31.12.2008 για τον οίνο Βουργουνδίας, Ρήνου, Sauterne, αμέσως δε μόλις αρχίσει να ισχύει η συμφωνία για το Bordeaux, το Chianti, το Claret, της Μαδέρας, της Μαλάγας, το Marsala, το Mιedoc, και του Μοζέλα. Η συμφωνία ρυθμίζει επίσης τα πρότυπα παραγωγής και ποιότητας για τους οίνους και τα οινοπνευματώδη στο διμερές εμπόριο.

    -Σταδιακή απαλοιφή, εντός διετίας, του καθεστώτος δύο οινοπνευματωδών ονομασιών ως "γενικών τίτλων" (Grappa και Ούζο). Σε αντάλλαγμα, η ΕΚ θα δώσει προστασία στο ουίσκι "Rye Whisky" ως διακεκριμένο προϊόν του Καναδά.

    -Διαδικασία για την πλήρη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων του οίνου, συμπεριλαμβανομένου ρόλου για τις επαρχιακές αρχές του Καναδά, οι οποίες διαχειρίζονται τη διανομή και εμπορία οίνων και οινοπνευματωδών στον Καναδά.

    -Συμφωνία ώστε οι πρακτικές οινοποιίας και τα πρότυπα παραγωγής ουίσκι να συμμορφώνονται σε αυστηρά ποιοτικά κριτήρια.

    -Συμφωνία για την δίκαιη εμπορική μεταχείριση εκ μέρους των επαρχιακών Καναδικών μονοπωλίων αλκοολούχων ποτών.

    Σ.Α.

    [13] ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΕΛΠΕ-ΠΕΤΡΟΛΑ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2003 (18:32 UTC+2)

    Η συγχώνευση της Πετρόλα με τα Ελληνικά Πετρέλαια προχωρά σύμφωνα με την προβλεπόμενη από τους ισχύοντες νόμους διαδικασία και θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του 2003, διαβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Πετρόλα Ιωάννης Κωστόπουλος, κατά την ομιλία του στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας.

    Ο κ. Κωστόπουλος επεσήμανε ότι η συγχώνευση αποτελεί μια σημαντική επιχειρηματική ενέργεια που συνενώνει δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο της ενέργειας στην Ελλάδα, δημιουργώντας σημαντικές συνέργιες σε οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο και βελτιώνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης για τη νέα εταιρεία με ευεργετικά αποτελέσματα για τους μετόχους της, ενώ εκτιμάται ότι θα ενισχύσει ιδιαίτερα την παρουσία της νέας εταιρείας στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή αγορά, θα προωθήσει αποφασιστικά τα επιχειρηματικά σχέδιά της.

    Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας αναφέρθηκε στα οφέλη που θα προκύψουν από τις σημαντικές συνέργιες- όπως είπε σε λειτουργικό επίπεδο θα ξεπερνούν τα 25 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση- που εστιάζονται κυρίως στους τομείς προμηθειών, εμπορίας και διακίνησης προϊόντων και οργάνωσης επενδύσεων.

    Τόνισε δε ότι οι θέσεις των εργαζομένων είναι διασφαλισμένες, καθώς και ότι λόγω της επέκτασης της εταιρίας θα υπάρξουν και νέες ευκαιρίες απασχόλησης.

    Στη συνέχεια παρουσίασε τα λεπτομερή οικονομικά αποτελέσματα του έτους, την πορεία της μετοχής και έκανε αναφορά σε θέματα εσωτερικής λειτουργίας και εταιρικής διακυβέρνησης.

    Τα κέρδη προ φόρων της Πετρόλα το 2002 ανήλθαν σε 28,1 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 368,3% και ο κύκλος εργασιών της σε 1,1 δισ. ευρώ., ως αποτέλεσμα κυρίως της βελτίωσης των περιθωρίων διύλισης και εμπορίας.

    Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή κερδοφορία και τον υγιή ισολογισμό της Εταιρείας, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε μέρισμα ύψους 0,17 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι συνολικά 13,9 εκατομμύρια Ευρώ, που αντιστοιχεί περίπου με το 74% των μετά φόρων κερδών της. Η μερισματική απόδοση υπολογίζεται σε 5,4% που είναι μια από τις υψηλότερες μεταξύ των εισηγμένων εταιριών για την χρήση του 2002, όπως ανέφερε ο κ.Κωστόπουλος.

    [14] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,03 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΕΡΝΙΚΟΣ

    Αθήαν, 24 Ιουνίου 2003 (17:38 UTC+2)

    Στο ποσό των 0,03 ευρώ ανά μετοχή ανέρχεται το μέρισμα που αποφάσισε να διανείμει για την οικονομική χρήση του 2002 η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Βέρνικος Κότερα Ναυτιλιακή & Συμμετοχών Α.Ε.

    Η μετοχή της εταιρίας θα διαπραγματεύεται στο ταμπλό του Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα λήψης μερίσματος από την 7η Ιουλίου 2003, ενώ σημειώνεται ότι η καταβολή του θα αρχίσει από την 14η Ιουλίου.

    Ο πρόεδρος της εταιρίας, Γεώργιος Βερνίκος, έκανε τον απολογισμό του έτους και επεσήμανε ότι το 2002 υπήρξε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά καθώς η οικονομική ύφεση που επικρατεί σε πολλές χώρες και η αβεβαιότητα, επηρέασαν σημαντικά αρνητικά τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας, με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική μείωση της κερδοφορίας της εταιρίας. Παρόλα αυτά, η εταιρία παρουσίασε κέρδη της τάξης των 437.882 Ευρώ και αποφασίστηκε η καταβολή μερίσματος 0,03 ευρώ ανά μετοχή.

    [15] HURRIYET: ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΟΥ "BALTIC SKY"

    Αγκυρα, 24 Ιουνίου 2003 (18:32 UTC+2)

    Οι τουρκικές αρχές ήταν ενήμερες για το φορτίο του Baltic Sky, όταν αυτό περνούσε από τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, με τίτλο «Η Αγκυρα το γνώριζε».

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Διεύθυνση Θαλασσίων Μεταφορών των Δαρδανελίων, που επικαλείται η Hurriyet, το πλοίο, το οποίο αφού έφυγε από τον λιμένα της Κωστάντζα, μπήκε στα Στενά του Βοσπόρου, στις 4 Ιουνίου, ενημέρωσε το Κέντρο Ελέγχου Διακίνησης των Στενών της Κωνσταντινούπολης για το φορτίο του.

    Βάσει του ίδιου πάντα δημοσιεύματος, στις 5 Ιουνίου και ώρα 14:40, εισήλθε στα Στενά των Δαρδανελίων και στις 18:00 ολοκλήρωσε τη διέλευση και ανοίχθηκε στο Αιγαίο.

    [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Α. ΖΙΛ ΡΟΜΠΛΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Στρασβούργο, 24 Ιουνίου 2003 (18:26 UTC+2)

    Τους εγκλωβισμένους θα επιδιώξει να συναντήσει, μεταξύ άλλων, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αλβαρο Ζιλ Ρόμπλες, ο οποίος θα βρίσκεται στο νησί από τις 25 μέχρι τις 29 Ιουνίου.

    Οπως ο ίδιος δήλωσε στο ΚΥΠΕ σκοπός της επίσκεψης είναι να διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν το βαθμό στον οποίο όλα τα άτομα, τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές, απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο Λ. ΜΑΟΥΡΕΡ

    Λευκωσία, 24 Ιουνίου 2003 (18:17 UTC+2)

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη, ο επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., Λέοπολντ Μάουρερ.

    Κατά την παραμονή του στο νησί, ο κ. Μάουρερ, ο οποίος θα ηγείται πολυμελούς αντιπροσωπείας, θα συναντηθεί με τον Συντονιστή Ενταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Τάκη Χατζηδημητρίου, καθώς και με τους υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Μάρκο Κυπριανού και Γιώργο Λιλλήκα.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ HELLAS JET

    Λευκωσία, 24 Ιουνίου 2003 (18:16 UTC+2)

    Με την παρθενική πρωινή πτήση από την Αθήνα για τις Βρυξέλλες ξεκίνησε σήμερα τη λειτουργία της η θυγατρική εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ) Hellas Jet, που έχει έδρα την ελληνική πρωτεύουσα.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Τύπου και Δημοσίων Υποθέσεων των ΚΑ Τάσος Αγγελή, οι πρώτες ενδείξεις για την εταιρεία, που εδρεύει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», κρίνονται αρκετά ενθαρρυντικές, ενώ η εταιρεία αναμένεται να αποκτήσει νέα ώθηση στις εργασίες της τον επόμενο χρόνο λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 24 Ιουνίου 2003 (18:15 UTC+2)

    Η απουσία έντονων διακυμάνσεων της αγοράς και η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος χαρακτήρισε και τη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση στο Χρηματιστήριο Κύπρου.

    Ο Γενικός Δείκτης Τιμών συνέχισε τη διαπραγμάτευσή του εντός του επιπέδου των 85 μονάδων και η αγορά κατέγραψε μικρές απώλειες της τάξης του 0,13%, κλείνοντας στις 85,26 μονάδες.

    Η άνοδος της αξίας των συναλλαγών στις 597 χιλιάδες λίρες οφείλεται στη διακίνηση ενός μεγάλου πακέτου μετοχών, σε προσυμφωνημένη τιμή, της εταιρείας Confine Investment, η οποία συγκέντρωσε το 63,3% του τζίρου.

    Μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,3% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 85,26 μονάδες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΓΙΑ ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο Γ. ΛΙΑΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2003 (20:58 UTC+2)

    Για το διεθνές μίτινγκ Τσικλητήρεια, τα έργα που θα γίνουν στην περιοχή των Τρικάλων, αλλά και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αναφέρθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης.

    «Είναι για μένα πολύ συγκινητικό να βλέπω μια ιστορική περιοχή όπως τα Τρίκαλα να πάλλεται στο ρυθμό των μεγάλων αθλητικών συναντήσεων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Καταλαβαίνω τι έχει δημιουργήσει στην πόλη σας η διεξαγωγή των Τσικλητηρείων, που είναι ένας μεγάλος αθλητικός θεσμός», τόνισε ο κ. Λιάνης και συνέχισε: «Θεώρησα χρέος μου να έρθω εδώ, όχι μόνο για να παρακολουθήσω τα Τσικλητήρεια αλλά και για να αναφερθώ στα έργα που θα γίνουν στην περιοχή.

    Ο κ. Μίνως Κυριακού έκανε άριστα που θέλησε να αποκεντρώσει ένα τόσο μεγάλο αθλητικό γεγονός και αποφάσισε να το φέρει στην πόλη σας, μια περιοχή με μεγάλη παράδοση στον αθλητισμό. Τα Τρίκαλα είναι μια πόλη που έχει δώσει δύο Παγκόσμιους Πρωταθλητές: Τη Σοφία Σακοράφα και το Χρήστο Παπανικολάου, δύο αθλητές που έχουν χαρίσει στην Ελλάδα τον 20ο αιώνα, παγκόσμια ρεκόρ. Η Πολιτεία βοήθησε για να γίνουν οι αγώνες σ' ένα ανακαινισμένο στάδιο και βέβαια θα παραμείνει για να το "γεύονται" οι νέοι της περιοχής".

    Αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες δήλωσε ότι: "Θέλουμε να πετύχουμε Εθνικά, θέλουμε να πετύχουμε οικουμενικά. Ο Ελληνικός Αθλητισμός έχει ανέβει πάρα πολύ ψηλά, όχι μόνο στα ομαδικά αγωνίσματα, αλλά και στα ατομικά. Αυτό οφείλεται στις υποδομές που δημιουργήθηκαν».

    Αναφερόμενος στα έργα που θα γίνουν στην περιοχή, ο κ. Λιάνης αναφέρθηκε κυρίως στο πρόγραμμα "Ελλάδα 2004" και τα ποσά που θα δοθούν για την κατασκευή αθλητικών έργων στην περιοχή των Τρικάλων. «Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004, προβλέπεται η κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου, έργο που θα χρηματοδοτηθεί από την Πολιτεία με 2.939.700 ευρώ (1 δις δρχ.). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 4.402.054 ευρώ (1,5 δις δρχ.). Τη διαφορά προβλέπεται να καλύψει ο Δήμος.

    Το Γυμναστήριο θα είναι χωρητικότητας 3.000 θέσεων και θα κατασκευαστεί στο χώρο των ΤΕΦΑΑ. Ήδη, όπως είπε και ο Δήμαρχος Τρικάλων κ. Μιχάλης Ταμήλος, έχουν υπογραφεί τα σχετικά συμφωνητικά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των εργασιών, θα είναι έτοιμο σε 18 μήνες.

    Το παραπάνω έργο θεμελίωσε σήμερα το απόγευμα ο κ. Λιάνης, παρουσία των Αρχών της πόλης, εκπροσώπων αθλητικών φορέων και φίλων του αθλητισμού. Το Γυμναστήριο θα είναι υπερσύγχρονο, με αίθουσες προπόνησης και προθέρμανσης, αλλά και με προσβασιμότητα σε άτομα μειωμένης κινητικότητας. Ως υπόδειγμα για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μελέτη της ΓΓΑ για το κλειστό Γυμναστήριο που κατασκευάζεται στα Χανιά», ανέφερε ο υφυπουργός αθλητισμού.

    Ύστερα από πρόταση της οικείας Ομοσπονδίας, όπως είπε ο Υφυπουργός, η ΓΓΑ ενέκρινε την ανέγερση προπονητηρίου-ποδηλατοδρομίου στα Τρίκαλα, πατρίδα του Ολυμπιονίκη της ποδηλασίας Δημήτρη Γεωργαλή. «Το ποδηλατοδρόμιο αυτό, που θα χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία των αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα γίνει σε χώρο 15 στρεμμάτων των ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, που παραχωρεί ο Δήμος Τρικάλων. Η πίστα που θα τοποθετηθεί θα είναι ξύλινη. Το κόστος προμήθειας της πίστας έχει προσδιοριστεί σε 300.000 ευρώ (102 εκατ. δρχ.) και θα το διαθέσει η ΓΓΑ», συμπλήρωσε ο κ. Λιάνης ο οποίος είπε ότι το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» προβλέπει για τη δημιουργία Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου να διατεθεί ποσό 1.320.000 ευρώ (450 εκατ. δρχ.).

    [21] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΚΑΙ Π. ΚΑΦΕ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Την ερχόμενη Πέμπτη (μετά και την σημερινή αναβολή), θα εκδικαστεί από την Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΑΕ, η προσφυγή του Γιώργου Γεωργιάδη κατά του ΠΑΟΚ. Ως γνωστόν ο παίκτης ζητά την ελευθερία του λόγων οικονομικών εκκρεμοτήτων.

    Επίσης για τις 8 Ιουλίου αναβλήθηκε η τρίτη προσφυγή του Παντελή Καφέ κατά του ΠΑΟΚ, ενώ συζητήθηκαν σήμερα η πρώτη και η δεύτερη προσφυγή που έκανε ο παίκτης και με τις οποίες ζητά να μείνει ελεύθερος, καθώς και 863.000 ευρώ. Οσον αφορά το αίτημα της αναβολής της υπόθεσης του Οκκά, αυτή οφείλεται στον παίκτη που ζήτησε να γίνει μετά την Πέμπτη, όπου θα βρίσκεται στην Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση σημειώνεται ότι ο ΠΑΟΚ ζητά την εξάμηνη διακοπή του συμβολαίου του Οκκά, γιατί δεν συμμετείχε στην αποστολή για τον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος με τα Γιάννινα.

    Τέλος ο Πανιώνιος κέρδισε την προσφυγή κατά του Ερόλ Μπουλούτ, κάνοντας δεκτό το αίτημα της ΠΑΕ για τετράμηνη διακοπή συμβολαίου.

    [22] ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Αλλάζει από τη σεζόν 2003-2004 το σύστημα διεξαγωγής στους ομαδικούς αγώνες όλων των εσωτερικών πρωταθλημάτων επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Με απόφαση της Τεχνικής Επιτροπής της Ε.Φ.Ο.ΕΠ.Α. επανέρχεται -έπειτα από πολλά χρόνια- το επονομαζόμενο Σουέθλινγκ Καπ (swathling), που προβλέπει ότι κάθε αναμέτρηση θα κρίνεται όταν η μία από τις δύο ομάδες συμπληρώνει 5 νίκες.

    Μέχρι τώρα, τα παιχνίδια στη χώρα μας κρίνονταν στις 3 νίκες, σύστημα το οποίο

    εφαρμοζόταν επί μία τριετία. Στον τρόπο διεξαγωγής (που ισχύει τα τελευταία χρόνια και στο ομαδικό των μεγάλων διεθνών διοργανώσεων) και σε αυτόν που θα επαναφέρει φέτος η

    ελληνική ομοσπονδία, οι ομάδες αγωνίζονται με τρεις αθλητές (ή αθλήτριες αντιστοίχως) και δεν υπάρχει «διπλό».

    Βασικό μειονέκτημα του προηγούμενου συστήματος όμως, ήταν ότι ο παίκτης που

    τοποθετείται ως 3ος έχει μικρό κίνητρο, καθώς δίνει πάντα ένα μόνο παιχνίδι. Αντίθετα, στο Σουέθλινγκ Καπ, ένας αγώνας μπορεί να τελειώσει ως και 5-4 και σε αυτή την περίπτωση θα έχουν δώσει και οι 3 αθλητές από ισάριθμα παιχνίδια! Εννοείται επίσης, ότι ο κάθε αγώνας μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη χρονική διάρκεια απ' ό,τι μέχρι πρότινος, όταν έφτανε ως το 3-2 και το στοιχείο αυτό ανεβάζει το ενδιαφέρον για αθλητές και φιλάθλους.

    Το θέμα αλλαγής του συστήματος τέθηκε μετά από αίτημα των ομοσπονδιακών

    τεχνικών, του Πανελλήνιου Συλλόγου Προπονητών Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης

    (ΠΑ.Σ.Π.ΕΠ.Α.), αλλά και ορισμένων σωματείων, προς την Ε.Φ.Ο.ΕΠ.Α. Σημειωτέον, ότι κάθε ομοσπονδία έχει το δικαίωμα να εφαρμόζει στα εσωτερικά πρωταθλήματα όποιο σύστημα διεξαγωγής προτιμά. Στη Γερμανία για παράδειγμα, οι αγώνες στην Μπουντεσλίγκα 1 κρίνονται στις 6 νίκες κι έχουν και «διπλά» (αν πάνε 5-5 υπάρχει ισοπαλία). Επίσης, στην Μπουντεσλίγκα 2 οι αγώνες κρίνονται στις 9 νίκες, με αγώνες «διπλού» (ισοπαλία στο 8-8).

    Η ελληνική ομοσπονδία λοιπόν, ήταν απόλυτα θετική και αποφάσισε αμέσως την αλλαγή, η οποία θ' αποβεί προς όφελος των αθλητών και των πρωταθλημάτων.

    [23] ΣΤΟ Β' ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΓΟΥΪΜΠΛΕΝΤΟΝ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Καλό ξεκίνημα στο Γουίμπλεντον πραγματοποίησε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του τένις, Λένα Δανιηλίδου. Επικράτησε εύκολα της Ελενα Κόστανιτς από την Κροατία με 2-0 σετ (6-2, 6-2) και πέρασε στον δεύτερο γύρο του διεθνούς τουρνουά. Σημειώνεται ότι και πέρσι οι δύο αθλήτριες βρέθηκαν αντιμέτωπες στο ίδιο τουρνουά και πάλι η Λένα Δανιηλίδου την είχε κερδίσει σχεδόν με το ίδιο σκορ (6-2, 6-3). Επόμενη αντίπαλος της Ελληνίδας αθλήτριας είναι η νικήτρια της αναμέτρησης ανάμεσα στην Γαλλίδα Μαίρη Πιρς (Νο86 στην παγκόσμια κατάταξη) και την Αμερικανίδα Ανσλεϊ Κάργκιλ (Νο92).

    [24] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2003 (19:40 UTC+2)

    Τριήμερη επίσκεψη στην Αθήνα από αύριο θα πραγματοποιήσει η Συντονιστική Επιτροπή της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, προκειμένου να ενημερωθεί από τα στελέχη της ΑΘΗΝΑ 2004 για την πορεία της προετοιμασίας των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Πρόκειται για την 4η επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Αθήνα η Συντονιστική Επιτροπή της IPC. Τα θέματα τα οποία, κυρίως, θα συζητηθούν κατά την τριήμερη συνεργασία, αφορούν στους τομείς του προϋπολογισμού, των τελετών απονομής των μεταλλίων, του εθελοντισμού και της εκπαίδευσης, των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις Εθνικές Παραολυμπιακές Επιτροπές, του Παραολυμπιακού Χωριού, των Εγκαταστάσεων, της Εικόνας και Ταυτότητας των Αγώνων, της Επικοινωνίας..

    [25] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ - ΜΟΥΣΑΡΑΦ

    Καμπ Ντέιβιντ, 24 Ιουνίου 2003 (20:10 UTC+2)

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους συναντήθηκε το απόγευμα στο Καμπ Ντέιβιντ με τον πρόεδρο του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ, τον οποίο χαρακτήρισε «γενναίο ηγέτη» και «φίλο των Ηνωμένων Πολιτειών».

    Σύμφωνα με το ΒΒC, μετά από τις συνομιλίες ο κ. Μπους δήλωσε ότι θα εργαστεί με το Κογκρέσο για την παροχή πακέτου βοήθειας στο Πακιστάν, ύψους 3 δισ. δολαρίων.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι και οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να μάχονται κατά της τρομοκρατίας και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις προσπάθειες Πακιστάν και Ινδίας να μειωθούν οι εντάσεις μεταξύ τους και να υπάρξει ομαλοποίηση των σχέσεων τους.

    Από την πλευρά του ο Μουσάραφ είπε ότι ο πακιστανικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν που μπορεί να οδηγήσουν σε σύλληψη μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα.

    [26] ΕΞΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 24 Ιουνίου 2003 (18:39 UTC+2)

    Εξι Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Νότιο Ιράκ και οκτώ τραυματίστηκαν σε δύο διαφορετικές επιθέσεις ενόπλων που δέχθηκαν ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας στο Λονδίνο.

    Σύμφωνα με το ΒΒC, και οι δύο επιθέσεις σημειώθηκαν στην περιοχή Αμάρα.

    Το υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι οι τραυματίες είναι στρατιώτες του 1ου Τάγματος του Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών που περιφρουρεί την περιοχή της Αμάρα, 125 μίλια βόρεια της Βασόρας.

    Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ενέδρα κατά ελικοπτέρου.

    Ο Bρετανός λοχαγός Ντένις Αμποτ, διευκρίνισε ότι οι τρεις από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. «Πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση και δεν αντανακλά την κατάσταση ασφαλείας στην υπό βρετανικό έλεγχο περιοχή» δήλωσε.

    [27] ΤΟ 56% ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΥΠΕΡ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

    Ουάσιγκτον, 24 Ιουνίου 2003 (18:24 UTC+2)

    Υπέρ μιας πιθανής ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν τάσσεται η πλειοψηφία της αμερικανικής κοινής γνώμης σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post και του δικτύου ABC.

    Υπέρ ενός ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράν τάσσεται το 56% των ερωτηθέντων. Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Τεχεράνη ότι αναπτύσσει και διαθέτει πυρηνικά όπλα.

    [28] ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΩΡΕΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

    Νέα Υόρκη, 24 Ιουνίου 2003 (18:20 UTC+2)

    Σαράντα χώρες, από τη Βραζιλία και τη Μποτσουάνα ως το Ιράν και τη Βρετανία, έχουν ήδη υπογράψει σε μια εβδομάδα τη συνθήκη κατά του καπνίσματος, που θεωρείται ένα σημαντικό βήμα για να ισχύσει η συνθήκη αυτή, ανακοίνωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).

    Η συνθήκη, που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο μετά από διαπραγματεύσεις τεσσάρων χρόνων, πρέπει να υπογραφεί και να επικυρωθεί από σαράντα κράτη για να ισχύσει ως νόμος στα κράτη αυτά, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [29] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 24 Ιουνίου 2003 (17:15 UTC+2)

    Αρκετοί βρετανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σήμερα, όταν δέχθηκαν επίθεση ενόπλων στην περιοχή της Αλ Αμάρα, στο νότιο Ιράκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας στο Λονδίνο, το οποίο δεν προσδιορίζει τον αριθμό των τραυματιών, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Σύμφωνα με το κανάλι Sky News, οκτώ βρετανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, από τους οποίους οι τρεις σοβαρά.

    [30] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2003 (19:06 UTC+2)

    Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 30 Ιουνίου από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστο Βερελή και τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο η έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων από τις ανασκαφές της Β΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 1ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην περιοχή του Διεθνούς Αερολιμένος «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    Η έκθεση παρουσιάζεται σε αίθουσα που παραχωρεί ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» Α.Ε. και περιλαμβάνει 172 αρχαία αντικείμενα που χρονολογούνται από τη Νεολιθική και Πρωτοελλαδική εποχή μέχρι και τη Μεταβυζαντινή περίοδο.

    Αποσκοπεί να διατηρήσει ζωντανή τη διαχρονική εικόνα της κατεξοχήν αγροτικής περιοχής των Μεσογείων, μέσα από τα ευρήματα των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εικοσαετία στο χώρο και με αφορμή την κατασκευή του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών.

    Τα εκθέματα - αγγεία, εργαλεία, γλυπτά και επιγραφές - προσφέρουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη- ταξιδιώτη να πραγματοποιήσει ένα διαφορετικό ταξίδι στην ιστορία, δίνοντάς του την ευκαιρία να αναπλάσει, μέσα από τις νεολιθικές και πρωτοελλαδικές εγκαταστάσεις των γύρω λόφων, τα γεωμετρικά νεκροταφεία, τους δρόμους, τα σπίτια, τα εργαστήρια και τα ιερά των αττικών δήμων, τις μεγάλες αγρεπαύλεις των ύστερων ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων, τον καταλανικό πύργο και το εκκλησάκι των πρώιμων μεταβυζαντινών χρόνων των Αγίων Πέτρου και Παύλου- που μεταφέρθηκε εκτός του αεροδρομίου- τις περιπέτειες ενός γνήσιου αττικού τοπίου, έως τις παραμονές της οριστικής αλλαγής του με την κατασκευή του αεροδρομίου.

    [31] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2003 (18:08 UTC+2)

    Συνεχίζονται για δεύτερη χρονιά οι εκδηλώσεις με τίτλο «Μουσική στις γειτονιές της πόλης», που στοχεύουν να φέρουν την τέχνη και τον πολιτισμό στις γειτονιές της πόλης κάνοντας πράξη το σύνθημα του Δήμου Θεσσαλονίκης «Όλη η πόλη μια παρέα».

    Οι συναυλίες που έχουν προγραμματιστεί, θα έχουν παραδοσιακό, έντεχνο και λαϊκό ρεπερτόριο.

    Συμμετέχουν ο Νίκος Αβαγιανός, η Ανθή Τασιούλη με τις ορχήστρες τους και η Δέσποινα Φιλίππου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

    -Σήμερα (Τρίτη ) 24 Ιουνίου, στις 21.00, στην Πλατεία Κρήτης

    -Την Πέμπτη 3 Ιουλίου, στις 21.00, στην Πλατεία Ναυαρίνου

    -Την Δευτέρα 7 Ιουλίου, στις 21.00, στην Πλατεία Αγίας Κυριακής

    -Την Τρίτη 15 Ιουλίου, στις 21.00, στην Πλατεία Γαλοπούλου και

    -Την Πέμπτη 17 Ιουλίου, στις 21.00, στην Πλατεία Αγίας Μαρίνας

    [32] ΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2003 (18:02 UTC+2)

    Τη μεγάλη του χαρά και συγκίνηση εξέφρασε ο Μίκης Θεοδωράκης, για τη συναυλία - παράσταση «Μίκης Θεοδωράκης/ Αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο», που θα δοθεί στο Ηρώδειο, την προσεχή Τετάρτη, 2 Ιουλίου.

    Μίλησε ακόμη, για την απέραντη εκτίμηση, αγάπη και σεβασμό του στον μεγάλο ποιητή. «Ο Ρίτσος μας δίδαξε ότι η μεγάλη ποίηση, οι μεγάλοι ποιητές δεν βρίσκονται σε αντίθεση με την υπευθυνότητα και την ακεραιότητα του πολίτη. Είναι ένα παράδειγμα, που ενοχλεί σήμερα. Εδώ και πολλά χρόνια δεν ακούγεται και πάρα πολύ ο Ρίτσος», επισήμανε ο συνθέτης σε Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, με την ευκαιρία της παράστασης στο Ηρώδειο.

    Υποστήριξε ακόμη ότι η ποίηση του Ρίτσου «έχει μπει στο περιθώριο, διότι ενοχλεί». «Πάντοτε οι εξουσίες φοβούνταν τους πνευματικούς ανθρώπους», είπε ακόμη ο Μίκης Θεοδωράκης, κατά τον οποίο στις μέρες μας «οι πνευματικοί άνθρωποι κάθονται στο περιθώριο είτε γιατί τους καθίζουν στο περιθώριο είτε γιατί οι ίδιοι δέχονται να καθίσουν στο περιθώριο. Υπάρχει μια αυτολογοκρισία από τους ανθρώπους αυτούς».

    Τα τρία έργα, που θα παρουσιαστούν στο Ηρώδειο: Επιτάφιος (1958), Ρωμιοσύνη (1966) και Δεκαοχτώ Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας (1972), σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, συνδυάζονται με κορυφαίες στιγμές, «αιμάτινες», όπως τις αποκάλεσε ο Μίκης Θεοδωράκης, της νεοελληνικής ιστορίας. Ο Επιτάφιος με τους εργατικούς αγώνες του ελληνικού λαού, η Ρωμιοσύνη με την Εθνική Αντίσταση, τα Λιανοτράγουδα με την εποχή της δικτατορίας.

    Τα τραγούδια των τριών αυτών κύκλων θα ερμηνεύσουν ως σολίστ, μαζί με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» οι: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Δημήτρης Μπάσης και Γιάννης Μπέζος. Και οι τρεις έλαβαν μέρος στη Συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας τη χαρά και τη συγκίνησή τους, για τη συμμετοχή τους στη συναυλία - παράσταση. Θα λάβουν μέρος ακόμη οι ηθοποιοί Γιάννης Φέρτης, Θοδωρής Αντωνιάδης και Κάκια Ιγερινού.

    Βασικό στοιχείο της παράστασης στο Ηρώδειο αποτελεί το κινηματογραφημένο

    οπτικοακουστικό υλικό και η θεατροποιημένη μορφή της. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Λαπατάς, την εικαστική επιμέλεια ο Αλέκος Φασιανός, ο οποίος έχει εικονογραφήσει βιβλία του Γιάννη Ρίτσου και τέλος, τα σκηνικά- κουστούμια η Ντόρα Λελούδα.

    Ο Μίκης Θεοδωράκης, συγκρίνοντας εποχές, υποστήριξε ακόμη ότι στις παλαιότερες γενιές υπήρχε μια προοπτική, ενώ σήμερα τα παιδιά έχουν μια καλύτερη ζωή αλλά δεν έχουν προοπτική μπροστά τους. «Νομίζω ότι σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι. Ζούμε σε μια εποχή ζούγκλας», είπε, υποστηρίζοντας ότι «συνειδητοποιούμε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να κάνουμε μια δίκαιη κοινωνία».

    Κ. Κούτρα

    [33] ''ΒΡΑΔΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑΣ'' ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2003 (17:40 UTC+2)

    «Βραδιά καντάδας» διοργανώνεται από το Γ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης το Σάββατο 28 Ιουνίου, στην Άνω πόλη, με χορωδούς να διασχίζουν τους δρόμους τραγουδώντας νοσταλγικά τραγούδια.

    Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος:

    - Οι χορωδίες των ΚΑΠΗ του Γ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    - Η χορωδία και Μαντολινάτα του Δ΄ ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    - Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»

    - Ο Μουσικομορφωτικός όμιλος «ΟΡΦΕΑΣ»

    - Ο Σύλλογος Φλωρινιωτών και των Πέριξ.

    - Ο Μουσικογυμναστικός Σύλλογος Σιδηροδρομικών «Ο ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ».

    - Ο Σύλλογος Λεχριτών Θεσσαλονίκης «Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ» (παλαιοί Κανταδόροι).

    [34] Ο. ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2003 (14:35 UTC+2)

    Το κοινό της Θεσσαλονίκης θα συναντήσει αύριο ο Λαρισαίος τραγουδοποιός Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

    Έχοντας στις αποσκευές του έξι προσωπικούς δίσκους, δέκα χρόνια στη δισκογραφία αλλά και μια φοβερή ομάδα συνεργατών μουσικών ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου θα δώσει μία και μοναδική συναυλία στο Θέατρο Δάσους στις 9.30 το βράδυ.

    Στις δημιουργίες του συνθέτη το ροκ συναντάει την παράδοση, οι Free jazz αυτοσχεδιασμοί τη λαϊκή μπαλάντα, η Δύση την Ανατολή.

    Οι επτά μουσικοί - συνθέτες-σολίστες είναι οι: Μπάμπης Παπαδόπουλος (ενορχήστρωση, κιθάρες), Φώτης Σιώτας (βιολί, πλήκτρα), Παντελής Στόικος (τρομπέτα, καβάλ), Γιώργος Μπαντούκ (ηλεκτρ. Κιθάρα, πλήκτρα, φυσαρμόνικα), Αλέξης Αποστολάκης (τύμπανα), Δημήτρης Μυστακίδης (ακουστική κιθάρα, ούτι), Μάρθα Φρίτζηλα και Γιώργος Μιχαήλ (τραγούδι).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 24 June 2003 - 18:15:39 UTC