Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-06-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝΟΨΕΙ ΚΑΥΣΩΝΑ
  • [02] "ΚΑΥΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ" ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ
  • [03] ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [04] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ
  • [05] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΥΡΙΟ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [06] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΕΔΚΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ
  • [07] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ"
  • [08] ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
  • [09] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥΦΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΡΥ
  • [10] ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΡΥ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΝΔ
  • [11] ΟΧΤΩ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [12] ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΣΤΗ «ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ»
  • [13] ΕΥΝΟΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ 700.000 ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [14] ΓΚΙΟΥΛ: ΔΕΝ ΘΑ...ΚΛΑΨΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΕΝΤΑΧΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [15] Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΓΚΕΜΠΖΕ ΤΙΜΑ ΤΟΝ Γ.
  • [16] ΟΜΗΡΟΥ: ΤΟ ΚΣ ΕΔΕΚ ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΔΗΚΟ
  • [17] ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ
  • [18] ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ
  • [19] ΠΟΛΟ: ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΝΔΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [20] ΠΙΝΓΚ-ΠΟΝΓΚ: ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ
  • [21] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΗΛ. ΠΟΥΡΣΑΝΙΔΗΣ
  • [22] "ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ" ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΧΗΡΑ ΤΟΥ ΜΑΡΚ ΒΙΒΙΕΝ ΦΟΕ
  • [23] ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΦΟΕ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ
  • [24] ΤΡΙΜΗΝΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΧΑΜΑΣ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΤΖΙΧΑΝΤ- ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ
  • [25] "ΠΑΚΕΤΟ" ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [26] ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΜΠΑΛΚΟΝΙΟΥ
  • [27] ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΟΥ
  • [28] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝΟΨΕΙ ΚΑΥΣΩΝΑ

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2003 (18:25 UTC+2)

    Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από το αναμενόμενο κύμα καύσωνα, ενώ το υπουργείο Υγείας και η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνουν συστάσεις στους πολίτες και κυρίως στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κι αν χρειαστεί θα εφαρμόσουν το σχέδιο "Ξενοκράτης".

    Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα συνεχιστούν και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας από την Τετάρτη και μέχρι το Σάββατο ο υδράργυρος θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 42 βαθμούς Κελσίου.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε ετοιμότητα και προτρέπει τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, ενώ συνιστά ιδιαίτερη προσοχή σε αυτούς που επηρεάζονται περισσότερο από τη ζέστη, όπως οι ηλικιωμένοι, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, οι άστεγοι και οι εργαζόμενοι σε υπαίθριους χώρους

    Το υπουργείο Υγείας συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν την άσκοπη έκθεση στον ήλιο και τη βαριά σωματική εργασία, να πίνουν άφθονα υγρά και όχι αλκοόλ, να τρώνε ελαφρά, να χρησιμοποιούν καπέλο και να ντύνονται ελαφρά, καθώς και να κάνουν συχνά ντους.

    Παράλληλα, απέστειλε εγκύκλιο για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων σε όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες, τους δήμους και τις κοινότητες με την οποία καλεί όλους τους συναρμόδιους φορείς να βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα.

    Ειδικότερα, καλεί όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα να έχουν δωμάτια με κλιματισμό και να είναι σε θέση να προσφέρουν άμεσα την απαραίτητη βοήθεια που χρειάζεται σε άτομα με θερμική εξάντληση.

    Το ΕΚΑΒ καλείται να έχει έτοιμες ειδικές μονάδες στελεχωμένες με εκπαιδευμένο προσωπικό, ενώ ενημερώθηκαν όλες οι μονάδες υγείας και πρόνοιας ότι αν χρειαστεί θα ενταχθούν στο σχέδιο ''Ξενοκράτης''.

    Τις ημέρες που θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες θα βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία στο υπουργείο Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Κατεύθυνσης.

    [02] "ΚΑΥΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ" ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2003 (13:32 UTC+2)

    Προς το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Ιούλη εκτιμάται ότι θα αρχίσουν οι διαδικασίες του ανασχηματισμού στο εσωτερικό της κυβέρνησης ενώ στο μεταξύ τηρείται «σιγή ιχθύος» για τις επικείμενες αλλαγές, όπως σχολιάζει ο σημερινός Τύπος.

    Όπως δημοσιεύει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» «ο Κ. Σημίτης, μόλις επέστρεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναχώρησε αμέσως για το εξοχικό του στους Αγ. Θεοδώρους, συντροφιά με φακέλους στους οποίους (με ευθύνη του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σωκρ. Κοσμίδη) βρίσκονται όλες οι εισηγήσεις των υπουργών του. Αύριο το πρωί, θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της δημοκρατίας και, στη συνέχεια, θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με θέμα τον απολογισμό της ευρωπαϊκής προεδρίας, ενώ την Τρίτη θα μιλήσει για το ίδιο θέμα στο Στρασβούργο, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

    Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι «κρίσιμες» μέρες αρχίζουν από την Τετάρτη και μετά «με πρώτο ζητούμενο την ημερομηνία εκδήλωσης των πρωθυπουργικών πρωτοβουλιών, με πιθανότερο το τριήμερο από τις 7 έως τις 9 Ιουλίου».

    Το «Βήμα της Κυριακής» κάνει λόγο για τρία σενάρια ανασχηματισμού. Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα το πρώτο είναι το σενάριο των «λελογισμένων αλλαγών» και του «όλοι μαζί», όπου οι αλλαγές θα είναι σχετικά λίγες. Το δεύτερο είναι το σενάριο «της μικρής κυβέρνησης», που προϋποθέτει λίγους ισχυρούς και ικανούς υπουργούς και μαζική αποκαθήλωση υφυπουργών. Το τρίτο σενάριο, είναι το σενάριο της «μεγάλης τράπουλας» όπου θα γίνουν ριζικές αλλαγές και θα μετακινηθούν ακόμα και υπουργοί που θεωρούνται αμετακίνητη.

    [03] ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Λάρισα, 29 Ιουνίου 2003 (16:01 UTC+2)

    «Εκλογές τώρα» ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, παρουσιάζοντας, σήμερα, στη Λάρισα το πρόγραμμα του κόμματός του για την αγροτική πολιτική και την ανάπτυξη της υπαίθρου.

    «Η πλήρης παραλυσία της Κυβέρνησης, η σοβαρή ενδοκυβερνητική κρίση, η αδυναμία λήψης αποφάσεων και παραγωγής έργου, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Αδιέξοδο που δεν μπορεί να παρατείνεται για 9 ολόκληρους μήνες. Εχουμε πει και επιμένουμε ότι η παράταση αυτή ζημιώνει τον τόπο, ζημιώνει τους πολίτες. Το εθνικό συμφέρον είναι εκλογές τώρα» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο κ. Καραμανλής καταλόγισε στον πρωθυπουργό προσπάθεια «να προκαλέσει πόλωση και διχασμό, για να καλύψει την ανυπαρξία της κυβέρνησής του», αλλά και εξαγγελίες «πελατειακού και μικροπολιτικού χαρακτήρα» που, όπως τόνισε, διαμορφώνουν ήδη έντονα προεκλογική ατμόσφαιρα.

    «Η κρίση που μαστίζει την Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβαρύνει την πορεία του τόπου. Οι κομματικές σκοπιμότητες δεν μπορεί να υπονομεύουν, ούτε να υποθηκεύουν το μέλλον. Το εθνικό συμφέρον επιβάλλει ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου, χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κ. Καραμανλής κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η μόνη πρωτοβουλία που του απέμεινε πια είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία» και πρόσθεσε: «Ο τόπος δεν αντέχει μια τόσο παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να χάνει άλλο τον καιρό της. Δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια. Είναι ζημιά για τη χώρα. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα και το χρειάζεται τώρα. Και νέο ξεκίνημα δεν γίνεται με την ανακύκλωση υλικών του χτες. Η Ελλάδα χρειάζεται νέες ιδέες, νέους ανθρώπους, νέα προοπτική. Οι Ελληνες απαιτούν μια νέα διακυβέρνηση, μια νέα καλύτερη Ελλάδα».

    [04] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2003 (16:06 UTC+2)

    Αύριο το πρωί ολοκληρώνεται στα Λύκεια της χώρας η ανάρτηση των καταλόγων με τις βαθμολογίες που πέτυχαν οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

    Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι επιδόσεις των μαθητών κινήθηκαν στα περσινά επίπεδα, ενώ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια φέτος οι επιδόσεις παρουσιάζουν πιο ορθολογική κλιμάκωση στη διάκριση άριστα, πολύ καλά, καλά, μέτρια κλπ. Ακόμη δεν επιβεβαιώθηκαν όσοι μιλούσαν για «σφαγή» στα Μαθηματικά και τη Φυσική.

    Τα μαθήματα στα οποία οι μαθητές τα βρήκαν σκούρα ήταν η Ιστορία Γενικής Παιδείας (Β' και Γ' Λυκείου), τα Αρχαία Ελληνικά και η Λογοτεχνία Θεωρητικής Κατεύθυνσης (Γ' Λυκείου).

    Αντίθετα καλές επιδόσεις σημειώθηκαν στα Αρχαία της Θεωρητικής Κατεύθυνσης (Β Λυκείου), ενώ καλά τα πήγαν και οι απόφοιτοι που διαγωνίσθηκαν στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης, καθώς και στη Φυσική Γενικής Παιδείας.

    Οι μαθητές πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίου από τις 14 έως τις 27 Ιουλίου. Εντός της προθεσμίας αυτής πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο και όσοι δεν έλαβαν μέρος στις φετινές εξετάσεις, αλλά έχουν βεβαίωση από προηγούμενο έτος προκειμένου να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στις σχολές για το 10% των θέσεων. Η ανακοίνωση των βάσεων καθώς και τα ονόματα των επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναμένεται στο τέλος Αυγούστου.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, οι φετινές βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ αναμένεται να σημειώσουν μικρή άνοδο στις, κυρίως όσον αφορά τις λεγόμενες "καλές" σχολές.

    [05] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΥΡΙΟ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Για το Λονδίνο αναχωρεί, αύριο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον Συντονιστή της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων του κόμματος Γ. Αλογοσκούφη, τον υπεύθυνο του Τομέα Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη και τον Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ, καθηγητή Γ. Βαληνάκη.

    Ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει την Τρίτη 1/7, στις 18:30, σε εκδήλωση με θέμα «Η Ελλάδα στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο», στο City University of London, και θα επιστρέψει το πρωί της επομένης στην Αθήνα.

    [06] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΕΔΚΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Την ευχή η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΚΕΔΚΕ και των αντίστοιχων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, μαζί με όλες τις άλλες πρωτοβουλίες που κατά καιρούς έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, να συμβάλλουν στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Μαγκριώτης, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της υπογραφής του μνημονίου.

    Το μνημόνιο υπεγράφη, απόψε, στο Μουσείο Λαϊκών Μουσικών Οργάνων της Θεσσαλονίκης και, όπως εκτιμάται, έρχεται όχι μόνο να σφραγίζει την ήδη πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των τριών φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και να εγκαινιάσει νέα πεδία σύμπραξης.

    Στον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αφού επισήμανε ότι η υπογραφή ενός τέτοιου μνημονίου «δε θα μπορούσε να υπογραφεί σε κάποια πιο αντιπροσωπευτική πόλη πολυπολιτισμικής συμβίωσης και συνεργασίας από τη Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε ότι «το μνημόνιο αυτό αποδεικνύει έμπρακτα πως όταν υπάρχει καλή διάθεση όλων των πλευρώνη συνεργασία και η συμφιλίωση μπορεί να ανθίσει».

    Η ελληνική κυβέρνηση, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών, παράλληλα με τον Οδικό Χάρτη, στηρίζει ανάλογες πρωτοβουλίες, όπως η υπογραφή του συγκεκριμένου μνημονίου, «οι οποίες συμβάλλουν τόσο στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή όσο και στην εμπέδωση των παραδοσιακά καλών σχέσεων της Ελλάδας με όλους τους λαούς της περιοχής».

    Ο κ. Μαγκριώτης διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι πάντα πρόθυμη να επωμιστεί κάθε ρόλο και πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της επίλυσης του πολιτικού προβλήματος που ταλανίζει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. «Μέχρι σήμερα ενθαρρύναμε και υποστηρίξαμε κοινές πρωτοβουλίες των τοπικών αυτοδιοικήσεων Ισραήλ και Παλαιστίνης όπως η οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας και η ανάπτυξη προγραμμάτων φιλοξενίας νέων. Θα συνεχίσουμε και στο μέλλον να ενισχύουμε αυτή τη συνεργασία τόσο ως ελληνική πολιτεία όσο και μέσω της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών.

    [07] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ"

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2003 (20:04 UTC+2)

    Ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα «Επιχειρηματικότητα και Ατομα με αναπηρία» διοργανώνει, αύριο, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και με την ευκαιρία της ανακήρυξης του 2003 ως «ευρωπαϊκό έτος για τα άτομα με αναπηρία». Χαιρετισμό στις εργασίες του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton, θα απευθύνει ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Το συνέδριο έχει ως στόχο από τη μια πλευρά την ενθάρρυνση και την ενίσχυση της ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των Ατόμων με Αναπηρία, για την απόκτηση της δυνατότητας για αυτοτροφοδοτούμενη και αυτοδύναμη οικονομική ανάπτυξη με εργαλείο την ανάληψη επιχειρηματικής δράσης, και από την άλλη, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την αντιμετώπιση των φαινομένων περιθωριοποίησης, κοινωνικών φραγμών και προκαταλήψεων, καθώς και τη διασφάλιση της παροχής ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων συμμετοχής στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι σε όλους τους πολίτες.

    Η προσπάθεια εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής της «Επιχειρηματικότητας για όλους», η οποία έχει ως αποδέκτες όλες τις ομάδες του πληθυσμού που διαθέτουν δημιουργικό ταλέντο. Με την υποστήριξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του Γ' ΚΠΣ και ειδικότερα, του Μέτρου 2.8.3, «Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας Ατόμων με Αναπηρία (Α.Μ.Ε.Α.)», που υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, μπορεί να μεταστοιχειωθεί σε ενεργό και αποτελεσματική επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου θα επιδιωχθεί ο εντοπισμός και η διάδοση καλών πρακτικών για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας από άτομα με αναπηρία, καθώς και η διερεύνηση και ο καθορισμός των απαραιτήτων προϋποθέσεων, μέτρων και ενεργειών, που πρέπει να λαμβάνονται για τη διεύρυνση και τον εμπλουτισμό του φάσματος των επιχειρηματικών δράσεων που μπορούν να ασκήσουν τα άτομα με αναπηρία.

    Στο συνέδριο έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι υπουργείων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και φορέων στήριξης και οργανώσεων, επιχειρήσεων, εμπειρογνώμονες και επιχειρηματίες.

    [08] ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

    Αγρίνιο, 29 Ιουνίου 2003 (19:15 UTC+2)

    Μεσίστια κυματίζει σήμερα στο Αγρίνιο η σημαία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της πόλης, ενώ τα πυροσβεστικά οχήματα κυκλοφορούν με μαύρες κορδέλες, έπειτα από τον τραγικό θάνατο 38χρονου πυροσβέστη, χθες, εν ώρα υπηρεσίας.

    Νεκρός είναι ο πυρονόμος Ιωάννης Κωστάκης ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν το πυροσβεστικό όχημα, στο οποίο επέβαινε, ανατράπηκε στο 55ο χλμ της εθνικής οδού Αγρινίου Αντιρρίου.

    Από το όχημα απεγκλωβίστηκε τραυματισμένος και άλλος ένας πυροσβέστης, μέλος του πληρώματος του αυτοκινήτου, το οποίο μετέβαινε για παροχή βοήθειας σε τροχαίο ατύχημα. Πρόκειται για τον αρχιπυροσβέστη Κωνσταντίνο Ανωγιάτη του Δημητρίου, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αγρινίου.

    [09] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥΦΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΡΥ

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2003 (20:36 UTC+2)

    «Η σπασμωδική αντίδραση του υπουργού Γεωργίας στην αναγγελία του αγροτικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά ότι από αυτή την κυβέρνηση δεν λείπει μόνο η ικανότητα, αλλά και η υπευθυνότητα». Αυτό τονίζει ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Σουφλιάς, σε δήλωσή του, με την οποία απαντά στην κριτική του υπουργού Γεωργίας, Γιώργου Δρυ, επί της αγροτικής πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    «Μέχρι το μεσημέρι, (η κυβέρνηση) ασκούσε κριτική χωρίς να έχει διαβάσει το πρόγραμμά μας, γιατί δεν μπορούσε να το ξέρει. Στη συνέχεια, αφού το ξεφύλλισε, έκανε δηλώσεις οι οποίες είναι προφανές ότι αντίκεινται στη λογική. Ισχυρίζεται, συγκεκριμένα, ο κ. Δρυς το εξής παράλογο: Ότι το πρόγραμμά μας αποτελεί επανάληψη της περιόδου 1990-93, αλλά ταυτόχρονα επαναλαμβάνει τις δράσεις και τα μέτρα του, πολύ μεταγενέστερου βέβαια, Γ' ΚΠΣ και τα όσα δήθεν εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση. Πώς, όμως, θα μπορούσαν να συμβαίνουν όλα αυτά ταυτόχρονα; Και φυσικά, εμείς ασφαλώς και λαμβάνουμε υπ' όψιν τα όσα προβλέπει το Γ' ΚΠΣ, του οποίου τα κονδύλια η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη εδώ και χρόνια να απορροφήσει» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο κ. Σουφλιάς.

    Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας κατηγορεί τον υπουργό Γεωργίας για ψεύδη σε ό,τι αφορά στις επισημάνσεις του περί υποσχέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διαγραφή χρεών, αλλά και «για τη δήθεν επιτυχία του πρωθυπουργού με την αναθεώρηση της ΚΑΠ».

    Ο κ. Σουφλιάς καταλογίζει, επίσης, ανευθυνότητα λόγων στην κυβέρνηση που, όπως υποστηρίζει, κατασπατάλησε τεράστια ποσά από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με αποτέλεσμα να οδηγήσει στον σημερινό κατήφορο την αγροτική οικονομία.

    Καλεί δε τους κυβερνώντες «να επιδείξουν τη στοιχειώδη υπευθυνότητα και να μελετήσουν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας», ένα πρόγραμμα «ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό, με νέους θεσμούς και νέες πολιτικές».

    [10] ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΡΥ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΝΔ

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2003 (18:32 UTC+2)

    «Ωδινεν όρος και έτεκεν μύν, αυτό είναι το συμπέρασμα από το πολυδιαφημισμένο και περισπούδαστο πρόγραμμα της Ν.Δ. για τον Αγροτικό Τομέα. Με αυτό τον τρόπο απαντά ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Δρυς, στο πρόγραμμα για την ανάπτυξη της υπαίθρου που παρουσίασε, σήμερα, στη Λάρισα, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο υπουργός, με σημερινή ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για επανάληψη δράσεων και μέτρων του Γ' ΚΠΣ που υλοποιεί ήδη η κυβέρνηση, στο πρόγραμμα αγροτικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και παρατηρεί πως «οι μόνοι νεωτερισμοί που προτείνει η συντηρητική παράταξη είναι η διαγραφή των χρεών των αγροτών προς την ΑΤΕ και η μείωση του ΔΠΕ για τις εισροές στον Αγροτικό Τομέα, θέματα τα οποία έχουν ήδη αντιμετωπισθεί».

    Σε ό,τι αφορά στην κριτική του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και άλλων στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους χειρισμούς της κυβέρνησης αναφορικά με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ο κ. Δρυς τονίζει μεταξύ άλλων: «Αδικεί τον Πρωθυπουργό για δήθεν μη συμμετοχή του στις σκληρές διαπραγματεύσεις. Η απόφαση της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ φέρει την σφραγίδα του Πρωθυπουργού ο οποίος με τις σαφείς οδηγίες του και τις παρεμβάσεις του προ τους ομολόγους του επέτυχε την ιστορική αυτή συμφωνία, που δυστυχώς μόνο η Ν.Δ. προσπαθεί να υποβαθμίσει».

    [11] ΟΧΤΩ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Λάρισα, 29 Ιουνίου 2003 (17:34 UTC+2)

    Τους οχτώ άξονες πάνω στους οποίους στηρίζει η Νέα Δημοκρατία την αγροτική της πολιτική παρουσίασε, σήμερα, στη Λάρισα, ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος του κόμματος, Γιώργος Σουφλιάς, χαρακτηρίζοντας εθνική προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία τη στήριξη του αγροτικού κόσμου.

    Αφού επισήμανε ότι η λύση δεν βρίσκεται στις επιδοτήσεις, αλλά στην ουσιαστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, μέσω του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και της διαρθρωτικής προσαρμογής της ελληνικής γεωργίας στις απαιτήσεις της αγοράς, ο κ. Σουφλιάς υπογράμμισε ότι η αγροτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας κινείται στους εξής βασικούς άξονες:

    - Ριζική ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση του Υπουργείου Γεωργίας και των οργανισμών που σκοπό έχουν την υποστήριξη του αγροτικού τομέα.

    -Οργανική διασύνδεση και συνεργασία των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με τις επιχειρήσεις του ευρύτερου αγροτικού τομέα, αυτές που επεξεργάζονται και εμπορεύονται γεωργικά προϊόντα.

    - Αναδιοργάνωση του Συστήματος Στήριξης των γεωργικών Εκμεταλλεύσεων (επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, γεωργική έρευνα, εφαρμογές και μεταφορά τεχνολογίας, πληροφόρηση ενημέρωση).

    - Εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές. Κίνητρα για επενδύσεις. Ισχυρά κίνητρα για τους νέους αγρότες.

    - Αξιοποίηση των πόρων και των δυνατοτήτων που προσφέρονται από την ΚΑΠ και τα κοινοτικά ταμεία.

    - Παραγωγή υψηλής ποιότητας πρωτογενών και μεταποιημένων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και ασφαλών για την υγεία του καταναλωτή.

    - Λήψη μέτρων για την επίτευξη κοινωνικής συνοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον αγροτικό χώρο.

    - Δημιουργία αξιόπιστου συστήματος ουσιαστικής πληροφόρησης για την άσκηση αποτελεσματικής πολιτικής. Ολοκλήρωση όλων των Μητρώων.

    Σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ο κ. Σουφλιάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρουσιάζει το μαύρο- άσπρο και πρόσθεσε πως η στάση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα του θυμίζει τις παλαιότερες εποχές, όταν οι βάσεις έφευγαν και αυτές έμεναν, όπως χαρακτηριστικά είπε.

    [12] ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΣΤΗ «ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ»

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2003 (09:23 UTC+2)

    Με το που το «καρδιογράφημα» της αγοράς άρχισε να απεικονίζει τα πρώτα σημεία ζωής, οι εισηγμένες επιχειρήσεις έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν. Η ατζέντα των τακτικών γενικών συνελεύσεων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και αυτών που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες, εμφανίζεται εξαιρετικά πλούσια.

    Οι μέτοχοι, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Ελευθεροτυπία», πέρα από τα συνήθη θέματα της εποχής -έγκριση οικονομικών αποτελεσμάτων, διανομή μερίσματος κ.ά.-, καλούνται να αποφασίσουν για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με ή χωρίς συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών, εκδόσεις ομολογιακών δανείων, αγορά ιδίων μετοχών, διαγραφές ζημιών και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

    Ζητείται ρευστό

    Οι πιο σημαντικές αποφάσεις για τους επενδυτές είναι οι αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά. Οι μέτοχοι που ελέγχουν την καταστατική πλειοψηφία (μέτοχοι που εκπροσωπούν το 67%, το 50,01% ή το 33,3% του μετοχικού κεφαλαίου) αποφασίζουν για τους εαυτούς τους, αλλά και για τους υπόλοιπους μετόχους, να βάλουν λεφτά στην επιχείρηση. Αν δε έχουν λεφτά οι ίδιοι, προσπαθούν να βρουν τον λεγόμενο στρατηγικό επενδυτή. Αυτές οι εταιρικές πράξεις, ορισμένες φορές, αποδεικνύονται χρυσοφόρες για τους επενδυτές, άλλοτε όμως εγκυμονούν κινδύνους και παγίδες για την περιουσία τους.

    Ιστορικά, οι περισσότερες αυξήσεις κεφαλαίου που γίνονται σε περιόδους που οι τιμές στο χρηματιστήριο είναι σχετικά χαμηλές δεν πετυχαίνουν σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση των χρημάτων, προσφέρουν όμως κέρδη στους μετόχους. Αντίθετα, στις αυξήσεις κεφαλαίου με τις τιμές των μετοχών πολύ ψηλά οι εταιρείες συγκεντρώνουν τα κεφάλαια αλλά οι μέτοχοι χάνουν, γιατί αγοράζουν τις νέες μετοχές πολύ ακριβά. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα του 1999, όταν ο κόσμος ζημιώθηκε συμμετέχοντας σε αυξήσεις κεφαλαίου, και τα πρόσφατα παραδείγματα νεοεισηγμένων και άλλων εταιρειών (Εθνική Ασφαλιστική, Lamda Development κ.ά.), όταν οι επενδυτές αγόρασαν μετοχές μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου και κέρδισαν σημαντικά ποσά.

    Στρατηγικός

    Ξεχωριστό γεγονός αποτελεί η συμμετοχή στην αύξηση στρατηγικού επενδυτή. Το γεγονός, ωστόσο, από μόνο του, δεν αρκεί για να εξαχθούν ασφαλή επενδυτικά συμπεράσματα. Η ιστορία δείχνει ότι αρκετές φορές οι στρατηγικοί επενδυτές:

    α) αγοράζουν ακριβά τις μετοχές (η Credit Agricole στην Εμπορική, η Ελληνική Τεχνοδομική στην Γενικών Αποθηκών, η αγγλική Dixons στον Κωτσόβολο κ.ά.),

    β) αγοράζουν φθηνά και αναζητούν γρήγορα την έξοδο στην πρώτη αναποδιά (η Global Finance στη Sea Farm, ο όμιλος Κλωνατέξ στη Ντιονίκ κ.λπ.). και

    γ) δεν εμφανίζονται ποτέ (περιπτώσεις Ξιφία, Connection), με αποτέλεσμα η εταιρεία να μην βρίσκει χρήματα και να αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας.

    Ετσι, εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της εταιρείας θεωρείται η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της FORTHnet η οποία έχει προγραμματιστεί για την 30ή Ιουνίου. Τα ανοικτά θέματα είναι πολλά και η ανάγκη χρημάτων δεδομένη. Θα ζητηθεί η έγκριση των μετόχων για τη λήψη ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές (της τάξεως των 4-5 εκατ. ευρώ). Επίσης, ενώ εκκρεμεί η πώληση των μετοχών που ελέγχουν οι Μινωικές Γραμμές, η ατζέντα της συνέλευσης περιλαμβάνει και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με παραίτηση του δικαιώματος από τους σημερινούς μετόχους. Η συγκεκριμένη αύξηση συνδέεται με την απορρόφηση της θυγατρικής ΜΒΑ μέσω της οποίας η Telecom Italia θα αυξήσει τη συμμετοχή της στην FORTHnet. Οι φήμες για την ταυτότητα του στρατηγικού επενδυτή οργιάζουν στην αγορά όπου αναφέρεται πότε η Telecom Italia, πότε η Intracom και πότε αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια.

    Αλλαγές

    Αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας ενδέχεται να προκύψει και κατά τη γενική συνέλευση της Sanyo. Εκεί θα φανεί αν η Global Finance θα συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, συμβάλλοντας στην αύξησή του. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η διοίκηση της Sanyo επιβεβαίωσε την διεξαγωγή συζητήσεων με τη συγκεκριμένη εταιρεία venture capital.

    Αύξηση κεφαλαίου σχεδιάζει και η συρματουργία Δάριγκ, διατυπώνοντας την πρόθεση να κάνει μέτοχο πελάτη που της χρωστάει (κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων), όπως επίσης και στρατηγικό επενδυτή.

    Ορισμένες εταιρείες (Φοίνιξ-Metrolife, Ασπίς Πρόνοια, Ευρωσυμμετοχές κεφαλαίου) έχουν, ταυτόχρονα με την αύξηση κεφαλαίου, να συζητήσουν και εναλλακτικές λύσεις εξεύρεσης κεφαλαίων, όπως είναι η έκδοση ομολογιακών δανείων. Το ίδιο σχεδιάζει να ζητήσει και η διοίκηση της Informer από τους μετόχους της, στις 30 Ιουνίου.

    [13] ΕΥΝΟΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ 700.000 ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2003 (09:21 UTC+2)

    Περίπου 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα υπαχθούν σε ειδικό ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς φόρων εισοδήματος και ΦΠΑ, το οποίο και θα τις απαλλάξει -αυτή είναι η κυβερνητική επιδίωξη- από το άγχος της εφορίας.

    Το νέο σύστημα επεξεργάστηκε το επιτελείο του υφυπουργού Οικονομίας Γ. Φλωρίδη, ο οποίος δήλωσε στην «Ελευθεροτυπία» ότι με τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις η φορολόγηση των μικρών επιχειρήσεων γίνεται πιο λογική και πιο αντικειμενική, έτσι ώστε «να μην χρειάζεται να πατήσει στο κατάστημα ή την επιχείρηση εφοριακός». Ο υφυπουργός επιμένει, πάντως, ότι δεν πρόκειται για φορολογική ελάφρυνση, αφού το νέο σύστημα θα μπορούσε να δώσει πρόσθετα έσοδα 100 δισ. δρχ. (293 εκατ. ευρώ). Τονίζει, όμως, ότι η επεξεργασία του νέου συστήματος δείχνει ότι πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της φορολογικής νομοθεσίας με την κατά το δυνατόν αντικειμενικοποίηση του συστήματος.

    Οι νέες ρυθμίσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συζητηθεί με ευμένεια στον αρμόδιο τομέα του ΠΑΣΟΚ και θα πάρουν σύντομα το δρόμο τους μετατρεπόμενες, όπως έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, σε ένα από τα πακέτα μέτρων οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, που θα δημοσιοποιηθούν από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Μαζί θα υπάρξουν μέτρα χρηματοδοτικής ενίσχυσης των μικρομεσαίων, στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αγροτών, ανέργων, συνταξιούχων κ.ά. Φορολογικές ρυθμίσεις υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν γίνει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με κύριο χαρακτηριστικό την αντικειμενικοποίηση της φορολογίας των κερδών και του ΦΠΑ. Το ειδικό αυτό καθεστώς θεωρείται απόλυτα συμβατό με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Απλοποίηση διαδικασιών

    Συστατικό στοιχείο του συστήματος είναι η απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών. Η μικρή επιχείρηση θα κρατά ένα και μοναδικό φορολογικό βιβλίο, αυτό των αγορών. Ο ιδιοκτήτης δεν θα είναι υποχρεωμένος να έχει λογιστή, άρα απαλλάσσεται και από τη σχετική δαπάνη, τουλάχιστον στη διάρκεια της χρήσης. Η μόνη συναλλαγή του με την εφορία θα είναι η υποβολή της φορολογικής δήλωσης, που, λόγω του βιβλίου των αγορών, θα συμπληρώνεται εύκολα. Ουσιαστικό επίσης στοιχείο είναι ότι το νέο σύστημα θα παρέχει φορολογική ασφάλεια στον ιδιοκτήτη, αφού κέρδη και ΦΠΑ θα εξάγονται μόνον με τις αγορές και τους συντελεστές και οι φόροι θα είναι δεδομένοι, τόσο που σε κανένα στάδιο να μην παρεμβάλλονται εφοριακοί υπάλληλοι. Τα κύρια στοιχεία του συστήματος είναι:

    *Η υπαγωγή στο νέο σύστημα θα είναι προαιρετική για τον φορολογούμενο. Η επιλογή του φορολογούμενου θα είναι όμως υποχρεωτική για τον έφορο.

    *Δυνατότητα υπαγωγής στο νέο σύστημα φορολόγησης και απόδοσης του ΦΠΑ θα έχουν οι μικρές επιχειρήσεις προϊόντων (και όχι υπηρεσιών) με ετήσιο τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ (34 εκατ. δρχ.).

    *Οι επιχειρήσεις θα τηρούν βιβλία α' κατηγορίας όπου θα καταγράφουν μόνον τις αγορές που πραγματοποιούν.

    *Προσδιορισμός και φορολόγηση εισοδήματος.

    Απ' το σύνολο των ετήσιων αγορών της επιχείρησης και τον συντελεστή μεικτού κέρδους θα προκύπτει ο τζίρος της. Εν συνεχεία, απ' το τζίρο και με τον μοναδικό συντελεστή καθαρού κέρδους θα προσδιορίζονται τα κέρδη της επιχείρησης.

    *Οι υπαγόμενες στο νέο σύστημα επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες, ανεξαρτήτως της πορείας των εργασιών τους, να καταβάλλουν ένα ελάχιστο ποσόν φόρου. Το υπουργείο Οικονομίας προσανατολίζεται σε καθορισμό ελάχιστου φόρου 500 ευρώ.

    Ελάχιστο ποσόν

    *Απόδοση ΦΠΑ. Ο προσδιορισμός του ΦΠΑ, τον οποίο πρέπει να αποδώσει η επιχείρηση, θα προκύπτει κατ' αρχήν από τον τζίρο της του προηγούμενου οικονομικού έτους. Και θα καταβάλλεται κάθε Δεκέμβριο (και όχι κάθε τρίμηνο που ισχύει σήμερα με τις περιοδικές δηλώσεις). Εάν κατά την εκκαθάριση της δήλωσης και απ' τον τζίρο προκύψει υποχρέωση για απόδοση λιγότερου ή περισσότερου ΦΠΑ (απ' αυτόν που απέδωσε με βάση το τζίρο του προηγούμενου έτους), τότε ο επιχειρηματίας θα καταβάλλει το επιπλέον ποσό ή θα λαμβάνει επιστροφή.

    *Η καταβολή τού κατ' αποκοπήν ελάχιστου φόρου των 500 ευρώ ή όσων προκύψει μετά την εφαρμογή των συντελεστών μεικτού και καθαρού κέρδους, θα αποκλείει οποιαδήποτε επέμβαση της εφορίας στη φορολογική διαχείριση της επιχείρησης (εκτός, βέβαια, αν υπάρχουν χονδρές φορολογικές παραβάσεις, π.χ. έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων).

    *Η παραγραφή θα είναι -όπως και για τις επιχειρήσεις που σήμερα τηρούν βιβλία αγορών (α' κατηγορίας)- τριετής, έτσι ώστε και από μιαν άλλη σκοπιά να παρεμποδίζονται φορολογικοί έλεγχοι «σκοπιμότητας» (που ενέχουν δηλαδή το στοιχείο της πίεσης ή της εκβίασης).

    [14] ΓΚΙΟΥΛ: ΔΕΝ ΘΑ...ΚΛΑΨΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΕΝΤΑΧΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Αγκυρα, 29 Ιουνίου 2003 (19:27 UTC+2)

    «Δεν θα καθίσουμε να κλάψουμε αν δεν μπορέσουμε να ενταχθούμε στην ΕΕ. Η ΕΕ θα πρέπει να κλάψει, αν χάσει την Τουρκία». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιουλ, θέλησε να δείξει ότι η ένταξη της χώρας του στην ευρωπαϊκή «οικογένεια» είναι προς όφελος όχι μόνο της τουρκικής πλευράς, αλλά και της ΕΕ.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, μιλώντας σε εκπομπή του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου ATV, τόνισε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα αποφέρει οφέλη και για τις δυο πλευρές. «Η ΕΕ θα κερδίσει πολλά από μια χώρα σαν την Τουρκία, που έχει ισχυρό στρατό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιουλ.

    [15] Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΓΚΕΜΠΖΕ ΤΙΜΑ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αγκυρα, 29 Ιουνίου 2003 (18:57 UTC+2)

    Με το «Βραβείο Ειρήνης, Φιλίας και Συμβολής στην Ανθρωπότητα» τίμησε ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Γκέμπζε (Gebze) τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Πάνος Καλογερόπουλος, ο οποίος μετέφερε τις ευχαριστίες του κ. Παπανδρέου και την ευχή του υπουργού Εξωτερικών για διαρκή βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

    [16] ΟΜΗΡΟΥ: ΤΟ ΚΣ ΕΔΕΚ ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΔΗΚΟ

    Λευκωσία, 29 Ιουνίου 2003 (17:15 UTC+2)

    Σε πλήρη εναρμόνιση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης βρίσκεται από σήμερα το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ (ΚΣ ΕΔΕΚ), δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας του Καταστατικού Προγραμματικού Συνεδρίου του Κινήματος, ο κ. Ομήρου είπε ότι το ΚΣ ΕΔΕΚ αφήνει ανοικτή την πόρτα στο ΔΗΚΟ ''για ένα διάλογο που θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις ενιαίας έκφρασης των σοσιαλιστικών σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων στην Κύπρο''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ

    Σκόπια, 29 Ιουνίου 2003 (15:47 UTC+2)

    Νομιμοποιείται το παράνομο αλβανικό πανεπιστήμιο που λειτουργεί στο Τέτοβο της ΠΓΔΜ από το 1994, καθώς στην τελευταία της συνεδρίαση, η κυβέρνηση του Μπράνκο Τσερβενκόφσκι αποφάσισε να προχωρήσει σε τροποποίηση του νόμου περί ανώτατης εκπαίδευσης, συγκαταλέγοντας το εν λόγω πανεπιστήμιο στα δημόσια τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα.

    Ο υπουργός παιδείας, Αζίζ Πολοζάνι, ανακοίνωσε ότι το πανεπιστήμιο θα αρχίσει να λειτουργεί ως νόμιμο ίδρυμα πιθανών τον Σεπτέμβριο του 2994, καθώς στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2004 θα προβλεφθούν τα κονδύλια για τη λειτουργία του.

    Ε.Π.

    [18] ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

    Σόφια, 29 Ιουνίου 2003 (15:30 UTC+2)

    Παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, που είχαν ως αποτέλεσμα την υπεξαίρεση 5 εκατ. ευρώ, ανακαλύφθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις της Βουλγαρίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Νικολάι Σβινάροφ.

    Σε έρευνα που διενεργήθηκε για τις προμήθειες του στρατού, ανακαλύφθηκαν σειρά παρανομιών ως προς τις προμήθειες τροφίμων, καυσίμων και εξοπλισμού, για τις οποίες θα διωχτούν ποινικά 39 άτομα, κυρίως υπαξιωματικοί.

    Ο Τύπος στη Σόφια γράφει ότι παράνομες οικονομικές δραστηριότητες ανακαλύφθηκαν και στην Ακαδημία Στρατιωτικής Ιατρικής, και γι' αυτό το λόγο αποπέμφθηκε ο διευθυντής της, ενώ οι βοηθοί του τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

    Ε.Π.

    [19] ΠΟΛΟ: ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΝΔΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Σαο Πάολο, 29 Ιουνίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Την ήττα γνώρισε η εθνική μας ομάδα πόλο των ανδρών στον τρίτο και τελευταίο αγώνα για τον Α' όμιλο του 2ου Παγκοσμίου Λιγκ που διεξάγεται στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

    Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ηττήθηκε 9-6 από το αντίστοιχο της Ιταλίας και έχασε την ευκαιρία να πάρει την πρώτη θέση στον όμιλο που θα την οδηγούσε κατευθείαν στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Παρόλα αυτά η παρουσία της στον Α΄ όμιλο κρίνεται πολύ ικανοποιητική αφού κατάφερε να πάρει την πρόκριση για το φάιναλ σιξ.

    Τα τέρματα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος πέτυχαν οι Χατζηθεοδώρου, Θωμάκος, Βλοντάκης, Καλακώνας, Τσίκλος και Χρήστος Αφρουδάκης.

    [20] ΠΙΝΓΚ-ΠΟΝΓΚ: ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Συγκροτήθηκαν το απόγευμα οι εθνικές ομάδες νέων-νεανίδων, παίδων-κορασίδων που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Πινγκ-Πονγκ, το οποίο θα γίνει στο Νόβισαντ της Σερβίας, από τις 11 μέχρι τις 20 Ιουλίου.

    Έπειτα από πολύωρους αγώνες δύο κατατάξεων που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο στην Αργυρούπολη, οι ομοσπονδιακοί προπονητές ανακοίνωσαν τις ομάδες οι οποίες προέκυψαν αποκλειστικά από τα αποτελέσματα των εσωτερικών παιχνιδιών. Αυτές των νέων

    και των νεανίδων θ΄ αποτελούνται από τέσσεα μέλη, εκείνες των παίδων και των

    κορασίδων από τρεις. Έτσι, στο Νόβισαντ θα μεταβούν οι παρακάτω αθλητές και

    αθλήτριες (η σειρά που αναφέρονται, υποδηλώνει και τη θέση που πήραν στις

    κατατάξεις):

    ΕΦΗΒΟΙ: Κ. Μουτσάκης (Ο.Α. Χανίων), Γ. Γεωργαντάς (Ολυμπιακός), Σ.

    Κιούφης (Π.Κ.Δ.Ταύρου), Λ. Μάκρας (Ολυμπιακός)

    ΝΕΑΝΙΔΕΣ: Φ. Εξάρχου (Π.Κ.Δ.Ταύρου), Μ. Κρουστάλλη (3Β Βερολίνου), Ό.

    Γεωργοπούλου (Πέρα Αθηνών), Ι. Τραντάκη (Π.Κ.Δ.Ταύρου)

    ΠΑΙΔΕΣ: Α. Τσεγγενές (Α.Ο. Παγώνα Πατρών), Γ. Σκέας (Α.Ο. Πεύκης), Γ.

    Κανάσης (Α.Ο. Πεύκης)

    ΚΟΡΑΣΙΔΕΣ: Α. Παπαδάκη (Α.Ο. Πεύκης), Μ. Χριστοφοράκη (Α.Ο. Φοίνικας

    Αγίας Σοφίας), Μ. Αμανατίδου (ΑΕΣ Μετεώρων).

    Αναπληρωματικός στους νέους είναι ο Α. Μαλλινάκης (Ο.Α. Χανίων) ο

    οποίος σε τριπλή ισοβαθμία με Λ. Μάκρα και Ν. Κεσκίνογλου (Πέρα Αθηνών) ήταν

    2ος και στο σύνολο ήρθε 5ος.

    Στους παίδες αναπληρωματικός είναι ο Β. Χατζόγλου (Δ.Α.Ο. Ταύρου) που

    ήρθε 4ος και στις κορασίδες η Δ. Σκέα (Α.Ο. Πεύκης) που πήρε την ίδια θέση.

    * Στο μεταξύ στη φάση των «32 αποκλείστηκε ο Ντανιέλ Τσιόκας στο Όπεν

    της Βραζιλίας που ολοκληρώθηκε σήμερα Κυριακή στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Στον

    πρώτο του αγώνα στο κυρίως ταμπλό νίκησε τον Σουηδό Παρ Γκέρελ με 4-2 σετ

    (6-11, 9-11, 11-3, 11-6, 11-9, 11-9) και στη συνέχεια ηττήθηκε από τον

    επίσης Σουηδό (και πρωταθλητή Ευρώπης με την εθνική του ομάδα) Φρέντρικ

    Χάκανσον με 4-0 σετ (7-11, 9-11, 3-11, 7-11).

    ΑΠΟ ΤΟ

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

    [21] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΗΛ. ΠΟΥΡΣΑΝΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Τη φανέλα του Ηρακλή θα φοράει για τα επόμενα δυο χρόνια ο Ηλίας Πουρσανίδης, ο οποίος κατέληξε σήμερα σε συμφωνία με το «Γηραιό», στη διάρκεια της συνάντησής του που είχε στη Θεσσαλονίκη με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Γιώργο Σπανουδάκη. Η επίσημη παρουσίαση του 30χρονου μεσοαμυντικού θα γίνει την προσεχή Τρίτη.

    Μπορεί η υπόθεση της απόκτησης του Ηλία Πουρσανίδη να έχει κλείσει, δεν ισχύει, ωστόσο, το ίδιο με τον ποδοσφαιριστή του Πανιωνίου Ανδρέα Λαγωνικάκη, ο οποίος αναμένεται να απαντήσει αύριο στους διοικούντες τον Ηρακλή, για το αν θα συνεχίσει την καριέρα του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

    [22] "ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ" ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΧΗΡΑ ΤΟΥ ΜΑΡΚ ΒΙΒΙΕΝ ΦΟΕ

    Λονδίνο, 29 Ιουνίου 2003 (20:20 UTC+2)

    Σε σημαντικές αποκαλύψεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Μαρκ Βιβιέν Φοέ, προχώρησε με δηλώσεις της στη βρετανική εφημερίδα «The Sun», η χήρα του αδικοχαμένου ποδοσφαιριστή, Μαρί Λουίζ.

    «Δεν θα έπρεπε να αγωνιστεί. Τις τελευταίες δύο-τρεις ημέρες είχε δυσεντερία. Επίσης, αντιμετώπιζε προβλήματα με το στομάχι του και γνώριζε πως ήταν πιθανό να μην ήταν έτοιμος να λάβει μέρος στο παιχνίδι», είπε η Μαρί Λουίζ Φοέ.

    Αναφερόμενη στη στιγμή που είδε το σύζυγό της να καταρρέει στο κέντρο του γηπέδου του γηπέδου «Ζερλάν» της Λυών δήλωσε: «Οταν κατέρρευσε, δεν πίστευα πως θα πέθαινε. Πίστευα πως θα σηκωνόταν και θα συνέχιζε. Η οικογένεια έχει πάθει σοκ από το συμβάν. Ηθελε να παίξει για την πατρίδα του στο «Ζερλάν», που ήταν το «σπίτι» του. Ομως οι γιατροί όφειλαν να τον είχαν σταματήσει».

    Στο μεταξύ, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η αιτία του θανάτου του Φοέ, καθώς οι γιατροί απέκλεισαν το ενδεχόμενο να προήλθε από ανεύρισμα και τώρα περιμένουν τις υπόλοιπες εξετάσεις (συμπεριλαμβανομένων και των τοξικολογικών), τα αποτελέσματα των οποίων δεν πρόκειται να γίνουν γνωστά πριν την 1η Ιουλίου.

    [23] ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΦΟΕ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ

    Παρίσι, 29 Ιουνίου 2003 (20:10 UTC+2)

    Στη σκιά του θανάτου του Καμερουνέζου διεθνούς ποδοσφαιριστή Μαρκ Βιβιέν Φοέ, διεξάγεται απόψε (στις 10 το βράδυ, ΕΤ-1) ο τελικός του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών ανάμεσα στη διοργανώτρια Γαλλία και το Καμερούν, στο «Σταντ ντε Φρανς».

    Οι παίκτες των δυο ομάδων θα αγωνιστούν με μαύρα περιβραχιόνια, ενώ στις φανέλες της πρωταθλήτριας Αφρικής θα αναγράφεται το όνομα του άτυχου ποδοσφαιριστή.

    Στο μεταξύ, η Τουρκία κατέκτησε την τρίτη θέση στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών μετά τη νίκη στον μικρό τελικό με 2-1 σε βάρος της Κολομβίας

    [24] ΤΡΙΜΗΝΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΧΑΜΑΣ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΤΖΙΧΑΝΤ- ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Τελ Αβίβ, 29 Ιουνίου 2003 (19:17 UTC+2)

    Τρίμηνη κατάπαυση του πυρός κήρυξαν, σήμερα, δυο σκληροπυρηνικές παλαιστινιακές οργανώσεις, η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, μια κίνηση που έσπευσε, ωστόσο, να απορρίψει το Ισραήλ.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι δυο οργανώσεις δεσμεύτηκαν για τρίμηνη εκεχειρία, χωρίς να αναμένουν την απόφαση της Φατάχ, στο εσωτερικό της οποίας υπάρχουν διαφωνίες επί του κειμένου της συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Την κίνηση της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ απέρριψε, ωστόσο, το Ισραήλ δια στόματος υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Εξωτερικών, υποστηρίζοντας πως πρόκειται απλά για ένα τέχνασμα αναδιοργάνωσης των σκληροπυρηνικών αυτών ομάδων. «Αυτή η εκεχειρία είναι βόμβα έτοιμη να εκραγεί, καθώς στην πραγματικότητα συντηρεί την υποδομή του τρόμου» φέρεται να δήλωσε ο ισραηλινός αξιωματούχος.

    Στην ανακοίνωση εκεχειρίας των δυο παλαιστινιακών οργανώσεων αναφέρεται η δέσμευσή τους να αναστείλουν «κάθε στρατιωτική επιχείρηση κατά του σιωνιστή εχθρού», με την προϋπόθεση ότι θα τερματιστεί κάθε μορφή «σιωνιστικής επιθετικότητας κατά του λαού μας», όπως επίσης οι εισβολές, κατεδαφίσεις και αποκλεισμοί παλαιστινιακών πόλεων, χωριών και προσφυγικών καταυλισμών από τις ισραηλινές δυνάμεις.

    Μεταξύ των προϋποθέσεων που θέτουν Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ για την τήρηση της τρίμηνης εκεχειρίας είναι ο τερματισμός της απομόνωσης του Γιάσερ Αραφάτ και "κάθε επιχείρησης δολοφονίας, σφαγής...του λαού μας, των ηγετών και των μαχητών του".

    [25] "ΠΑΚΕΤΟ" ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 29 Ιουνίου 2003 (17:43 UTC+2)

    Το υπουργικό συμβούλιο στη Γερμανία αποφάσισε να επισπεύσει την εφαρμογή του πακέτου φοροαπαλλαγών ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μία προσπάθεια να τονωθεί η οικονομία της χώρας, όπως μεταδίδει το BBC. Οι φοροαπαλλαγές ήταν αρχικά προγραμματισμένες να εφαρμοσθούν το 2005 αλλά τώρα θα αρχίσουν να ισχύουν από το 2004.

    Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι κυβέρνηση θέλει να βελτιώσει τις προοπτικές για ταχύτερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στη Γερμανία.

    Οι ανταποκριτές των διεθνών μέσων ενημέρωσης μεταδίδουν, ωστόσο, ότι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης που ελέγχει την Άνω Βουλή- έχει εκφράσει αμφιβολίες για πως θα βρεθούν οι πόροι για τις φοροαπαλλαγές. Παράλληλα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο για τη Γερμανία να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της.

    Υπάρχει ο κίνδυνος σημειώνει ο οικονομικός συντάκτης του BBC ότι η Γερμανία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα παραβιάσει τα όρια που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το ύψος του ελλείμματος.

    [26] ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΜΠΑΛΚΟΝΙΟΥ

    Σικάγο, 29 Ιουνίου 2003 (15:16 UTC+2)

    Δώδεκα άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από τριάντα πέντε τραυματίστηκαν τα ξημερώματα, τοπική ώρα, στο Σικάγο, όταν κατέρρευσε μπαλκόνι του τρίτου ορόφου μίας πολυκατοικίας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, το δυστύχημα σημειώθηκε στην πολυτελή συνοικία Λίνκολν Πάρκ. Το μπαλκόνι ήταν κατασκευασμένο από ξύλο και την ώρα του δυστυχήματος σε αυτό υπήρχαν 50 άνθρωποι. Λόγω του υπερβολικού βάρους, η κατασκευή δεν άντεξε και υποχώρησε, παρασύροντας και το μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου. Στα συντρίμμια εγκλωβίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων διασώθηκαν χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των σωστικών συνεργείων.

    [27] ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΟΥ

    Λίμα, 29 Ιουνίου 2003 (14:40 UTC+2)

    Γυναίκα διορίστηκε πρωθυπουργός του Περού για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Πρόκειται για τη δικηγόρο Μπεατρίς Μερίνο, ειδική σε οικονομικά θέματα, η οποία θα ηγηθεί του 16μελούς υπουργικού συμβουλίου.

    Στη νέα κυβέρνηση παραμένουν ο υπουργός Οικονομικών Χαβιέρ Σίλβα Ρουέτε, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Αλαν Βάγκνερ, ενώ τα νέα πρόσωπα είναι ο υπουργός Γεωργίας Φρανσίσκο Γκονσάλες Γκαρσία, ο υπουργός Παιδείας Κάρλος Μαλπίκα Φαουστόρ, ο υπουργός Υγείας Αλβαρο Βιδάλ Ριβαδενέιρα, ο υπουργός Εργασίας Χεσούς Αλβαράδο Ιδάλγκο και η υπουργός Κοινωνικών και Γυναικείων θεμάτων, Ανέλ Τάουνσεντ Ντίες.

    [28] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λονδίνο, 29 Ιουνίου 2003 (14:00 UTC+2)

    Η συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για ριζική μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κυριαρχεί σήμερα στον ευρωπαϊκό τύπο, μεταδίδει το BBC.

    H γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung εκτιμά ότι «η Ευρώπη τόλμησε να ανοίξει μια νέα σελίδα για τη γεωργία» ενώ μια άλλη γερμανική εφημερίδα η Die Welt πιστεύει πως η συμφωνία για μεταρρυθμίσεις δεν δίνει ένα τέλος στο «παράλογο αυτό σύστημα».

    Από την πλευρά της η αυστριακή Die Presse θεωρεί ότι πρόκειται για μια «αξιοπρεπή συμβιβαστική λύση» και μεγάλη επιτυχία του Επίτροπου αρμόδιου για την Γεωργία Φραντς Φίσλερ. «Έπαιξε ριψοκίνδυνα και παρά τις δυσκολίες πέτυχε πολλά» γράφει χαρακτηριστικά η Die Presse.

    Για την εφημερίδα Der Standard της Αυστρίας οι νικητές ήταν πολλοί διότι όπως υπογραμμίζει «οι αλλαγές θα ωφελήσουν την βιομηχανία, τους καταναλωτές και το περιβάλλον» και μακροπρόθεσμα «και τους αγρότες αν και όχι όλους».

    Στη Γαλλία, η εφημερίδα Le Figaro σημειώνει ότι το Παρίσι που «είχε αντισταθεί περισσότερο στη μεταρρύθμιση» δηλώνει τώρα «ικανοποιημένο από τη συμφωνία».

    Όμως, προσθέτει η γαλλική εφημερίδα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών πιστεύουν πως η μεταρρύθμιση «θα καταστρέψει τα επιτεύγματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» και θεωρούν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων «υποχώρηση» της γαλλικής κυβέρνησης.

    Μια άλλη γαλλική εφημερίδα η Le Monde εκτιμά ότι το Παρίσι υπέγραψε τη συμφωνία επειδή δεν «είχε άλλη επιλογή».

    Η εφημερίδα El Pais της Μαδρίτης θεωρεί ότι η ΚΑΠ ήταν «θύμα της επιτυχίας» που «απορροφούσε τον μισό προϋπολογισμό ης Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος άλλων πολιτικών καλλίτερα προσαρμοσμένων στις επιταγές των καιρών».

    Η εφημερίδα La Vamguardia της Βαρκελώνης εκτιμά ότι η μεταρρύθμιση «θα ωφελήσει την Ισπανία» και ότι αποτελεί «μεγάλη επιτυχία για τον Επίτροπο Φραντς Φίσλερ που κατάφερε να συμφιλιώσει διαμετρικά αντίθετα συμφέροντα».

    Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung χαρακτηρίζει «ορόσημο» την χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Γερμανίας σύμφωνα με την οποία η χώρα δεν είναι υποχρεωμένη να καταβάλει αποζημίωση στους συγγενείς θυμάτων των Ναζί. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή 4 Ελλήνων των οποίων οι γονείς είχαν εκτελεστεί από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής πριν από 60 σχεδόν χρόνια.«Η Γερμανία, υπενθυμίζει στους αναγνώστες της η Frankfurter Allgemeine Zeitung «υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα το 1960 η οποία προέβλεπε την παροχής αποζημίωσης ύψους σχεδόν 70 εκατομμυρίων δολαρίων και είχε τότε ζητήσει από την Ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι πολίτες της δεν θα διεκδικούσαν δικαστικά επιπλέον αποζημίωση».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 29 June 2003 - 18:13:52 UTC