Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-07-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ
  • [02] ΣΤΟ 4,4% Ο ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [03] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [04] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [05] ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΔΕΛΦΙΝΙ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕ ΣΕ ΒΡΑΧΙΑ - ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
  • [06] ΥΠΟ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ
  • [07] ΤΡΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
  • [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [09] Χ.Α:ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΜΕΤΟΧΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ 10 ΕΤΑΙΡΙΩΝ
  • [10] ΟΠΕ-ΣΕΒ:ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΩΝ ΜΜΕ
  • [11] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [12] ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ:ΝΕΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΟΡΙΟΥ 20.000
  • [13] ΟΠΕΚΕΠΕ:ΕΝΤΟΛΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
  • [14] ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ
  • [15] ΕΕ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ"ΚΟΝΚΟΡΝΤΙΑ" ΩΣ ΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
  • [16] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΔΑΣΗ ΣΤΟ ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ
  • [17] ΓΚΙΟΥΛ: ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ
  • [18] ΠΕΝΤΕ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [19] ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ Ο ΟΦΗ
  • [20] Ο Γ. ΓΡΑΝΙΤΣΑΣ ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Β' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΑΕ
  • [21] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ
  • [22] ΧΩΡΙΣ ΤΡΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [23] ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΕΩΝ ΣΤΟ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ
  • [24] Η ΓΑΛΛΙΑ ΥΠΕΡ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ
  • [25] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 50 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΝΡΟΒΙΑ
  • [26] ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
  • [27] ΕΝΝΙΑ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ
  • [28] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΔΥΟ ΥΕΜΕΝΙΤΩΝ
  • [29] "ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ" ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [30] ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΕΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
  • [31] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ
  • [32] Ο "ΖΟΡΖ ΝΤΑΝΤΕΝ" ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

  • [01] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2003 (14:49 UTC+2)

    Επιστολή στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με την οποία θα τους ενημερώσει για τις αποφάσεις στο θέμα της διαφάνειας, που ελήφθησαν στη σύσκεψη της Παρασκευής με τη συμμετοχή του προέδρου της Βουλής και του υπουργού Εσωτερικών, θα στείλει την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Στις αποφάσεις αυτές περιλαμβάνεται η αλλαγή του νόμου για το «πόθεν έσχες, ο έλεγχος των χρηματιστηριακών πράξεων υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από το 1997 ως το 2002, αλλά και των περιουσιακών στοιχείων όλων των εν ενεργεία και πρώην υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, από το 1990.

    Τους ελέγχους θα πραγματοποιήσει επιτροπή που συγκροτήθηκε με πρόσφατο νόμο, η οποία απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο των κομμάτων του Κοινοβουλίου και από τρεις ανώτατους δικαστικούς.

    Ο έλεγχος θα αφορά εκτός από τον πολιτικό κόσμο, στελέχη της κρατικής μηχανής, διαφόρων οργανισμών, τραπεζών, δημοσίων επιχειρήσεων, στελεχών ΜΜΕ, δημάρχων, νομαρχών.

    [02] ΣΤΟ 4,4% Ο ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2003 (14:01 UTC+2)

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), ανήλθε στο 4,4% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2003, από το 4,3% που κινούνταν το πρώτο τρίμηνο. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2002 το ΑΕΠ κινούνταν στο 4,2%.

    Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας καταγράφουν επίσης ότι οι δαπάνες για τελική κατανάλωση αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμένου έτους κατά 3,8%, συμβάλλοντας κατά 2,4% στην αύξηση της συνολικής ζήτησης.

    Πάντως, η αύξηση αυτή υπολείπεται από την αντίστοιχη αύξηση του ΑΕΠ, γεγονός που έχει ως συνέπεια τη μείωση του σχετικού μεριδίου της τελικής κατανάλωσης στη συνολική ζήτηση.

    Επίσης, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 8,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αύξηση η οποία συνέβαλε στην αύξηση της συνολικής ζήτησης της οικονομίας κατά 1,7%. Ο ρυθμός ανόδου των επενδύσεων ξεπερνά κατά πολύ τον αντίστοιχο ρυθμό του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το σχετικό μερίδιο των επενδύσεων στην τελική ζήτηση της οικονομίας.

    Σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές, το δεύτερο τρίμηνο του 2003 αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002 κατά 1%, συνεισφέροντας στην αύξηση της συνολικής ζήτησης της οικονομίας με ποσοστό 0,16% Η αύξηση αυτή είναι μικρότερη από την αντίστοιχη αύξηση του ΑΕΠ, γεγονός που έχει ως συνέπεια τη μείωση του σχετικού μεριδίου των εξαγωγών στη συνολική ζήτηση.

    Σχετικά με τις εισαγωγές, το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2003 κατά 1,7%. Η αύξηση αυτή είναι μικρότερη από την αντίστοιχη αύξηση του ΑΕΠ, υποδηλώνοντας τη μείωση του σχετικού μεριδίου των εισαγωγών στη συνολική προσφορά της οικονομίας. Επίσης, η αύξηση των εισαγωγών είναι μεγαλύτερη αυτής των εξαγωγών γεγονός που καταδεικνύει τη μείωση της σχετικής συμβολής των ημεδαπών προϊόντων στην εγχώρια τελική ζήτηση.

    [03] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Τίρανα, 21 Ιουλίου 2003 (11:04 UTC+2)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ίλιρ Μέτα, υπέβαλε την παραίτηση του την Παρασκευή (18 Ιουλίου). Ο Μέτα δήλωσε πως η απόφαση του παρακινήθηκε από τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού Φάτος Νάνο να υπονομεύσει το έργο του υπουργείου του.

    Ο Μέτα, πρώην πρωθυπουργός και αυτός, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το έργο του υπουργείου κατά τη διάρκεια των έξι προηγούμενων μηνών και απέκρουσε τις κατηγορίες για μειωμένη απόδοση κατά τη διάρκεια επιθεώρησης η οποία ακολούθησε της παραίτησης του. Ο Νάνο χαρακτήρισε την απόφαση του Μέτα απροσδόκητη επέμεινε όμως ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της ολοταχώς.

    [04] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό άσκησε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σιούφας, τονίζοντας ότι επιχειρούν να μεταφέρουν το δημόσιο διάλογο μακριά από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες και προσπαθούν να επιβάλουν ένα νέο μοντέλο εξουσίας, πλήρους ταύτισης της κυβέρνησης με το κόμμα, πλήρους κομματικοποίησης της διακυβέρνησης της χώρας.

    Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Χίο ο κ. Σιούφας σημείωσε ότι οι πολίτες, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, αισθάνονται, σήμερα, αβεβαιότητα, ανασφάλεια και ανησυχία για την επόμενη ημέρα και αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, όπως είναι κυρίως η ανεργία, η ακρίβεια, η επέκταση της φτώχειας και η έξαρση της εγκληματικότητας.

    «Ο πληθωρισμός κινείται κοντά στο 4%, δηλαδή στο διπλάσιο του κοινοτικού μέσου όρου. Και ο πληθωρισμός αυτός πλήττει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και ταυτόχρονα δημιουργεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, αφού μειώνει το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών και επιδεινώνει την κατανομή του εθνικού εισοδήματος. Η ακρίβεια σε βασικά είδη κατανάλωσης εξανεμίζει τα εισοδήματα των οικονομικά ασθενέστερων. Η Ελλάδα ποζάρει αφενός στις πρωταθλήτριες της ακρίβειας και αφετέρου στις ουραγούς σ' ό,τι αφορά τα εισοδήματα. Διεθνείς έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες κατατάσσουν την Ελλάδα στις πιο ακριβές χώρες της Ε.Ε.

    Η Αθήνα, όπου ζει ο μισός ελληνικός πληθυσμός, φιγουράρει στις πιο ακριβές πρωτεύουσες του κόσμου, αφού ανέβηκε 40 θέσεις πιο ψηλά στη διεθνή κατάταξη. Και αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει τις θέσεις μας για το λανθασμένο κράμα οικονομικής πολιτικής και την ανάγκη ενίσχυσης του υγιούς ανταγωνισμού», είπε.

    Επιπλέον τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα του τόπου σήμερα, το πρόβλημα από το οποίο πηγάζουν όλα τα άλλα, είναι «το ανίκανο και διεφθαρμένο κράτος που κατασπαταλά τους πόρους του ελληνικού λαού, υπονομεύει την αναπτυξιακή διαδικασία και καταπιέζει τους πολίτες, ωθώντας τον ένα στους πέντε κάτω από τα όρια της φτώχειας».

    «Τα στοιχεία που έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με τα οποία περίπου 7 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,5 τρισ. δρχ. χάνονται κάθε χρόνο στα γρανάζια της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας δεν μπορεί να αφήνουν αδιάφορους τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Είναι πληγή για όλους τους Ελληνες. Και είναι απόλυτα υπεύθυνοι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση», υπογράμμισε.

    Ο κ. Σιούφας τόνισε ακόμη ότι όλες οι προσπάθειες του Πρωθυπουργού, στο τελευταίο διάστημα, αφορούν το κόμμα του. «Ενώ κατηγορούσε τους υπουργούς του και ενώ ο ίδιος είχε θέσει σε διαθεσιμότητα την κυβέρνησή του, τελικά άλλαξε το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματός του. Ενώ διακήρυσσε την ανάγκη φρέσκων ιδεών και νέων προσώπων έμεινε στο χτες. Ενώ απέκλειε την αλλαγή του εκλογικού νόμου σε προεκλογική περίοδο, επιχειρεί το ακριβώς αντίθετο. Ενώ αναγνωρίζει το πρόβλημα διαφθοράς και ασυδοσίας επιμένει να στηρίζει το καθεστώς της ατιμωρησίας και τους «νόμους-γέφυρες» στη διαφθορά», είπε.

    «Η αναξιοπιστία, ο κομματικός καιροσκοπισμός, η απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης χαρακτηρίζουν τα τελευταία έργα και τις τελευταίες ημέρες του αυτοαποκαλούμενου εκσυγχρονισμού. Η ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή του κόμματος στη διακυβέρνηση του τόπου αποτελεί προσπάθεια ακριβώς αντίθετη από εκείνη που απαιτεί η νέα εποχή. Αποτελεί δείγμα μειωμένης δημοκρατικής αντίληψης, αποτελεί πρόθεση ακόμη μεγαλύτερης αιχμαλωσίας του κράτους στις στρατιές των κομματικών κομισάριων», πρόσθεσε.

    «Αφού κομματικοποίησαν το Κράτος και κρατικοποίησαν το κόμμα ο πρωθυπουργός προσπαθεί, τώρα να επιβάλει ένα νέο μοντέλο εξουσίας. Ενα μοντέλο πλήρους ταύτισης της Κυβέρνησης με το κόμμα, πλήρους κομματικοποίησης της διακυβέρνησης της Χώρας. Εχουμε άλλη αντίληψη. Σχεδιάζουμε μια νέα διακυβέρνηση στη βάση αρχών και αξιών. Δεσμευόμαστε για μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και όχι μόνο του Κόμματος που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή», σημείωσε ο κ. Σιούφας.

    [05] ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΔΕΛΦΙΝΙ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕ ΣΕ ΒΡΑΧΙΑ - ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2003 (20:11 UTC+2)

    Ιπτάμενο δελφίνι που εκτελούσε το δρομολόγιο Σκόπελος - Σκιάθος - Βόλος προσάραξε στις 6.15 το απόγευμα σε βράχια κοντά στο ακρωτήρι Βάτος, ανοιχτά του Παγασητικού κόλπου.

    Τέσσερις από τους 75 επιβάτες τραυματίσθηκαν ελαφρά και μεταφέρονται σε νοσοκομείο, για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

    Αμέσως μετά την πρόσκρουση, που έγινε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στην περιοχή έφθασε άλλο δελφίνι, το οποίο παρέλαβε τους 75 επιβάτες, για να τους μεταφέρει στον τελικό προορισμό τους.

    Στο λιμάνι του Βόλου περιμένουν ασθενοφόρα, για να παραλάβουν τους τραυματίες.

    [06] ΥΠΟ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2003 (19:32 UTC+2)

    Μπαράζ πυρκαγιών λόγω των ισχυρών ανέμων εκδηλώθηκαν σήμερα σε περιοχές της χώρας. Για τα αίτια των πυρκαγιών, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν τεθεί υπό έλεγχο, διενεργεί έρευνες η διεύθυνση αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Οι αρμόδιοι αξιωματικοί ερευνούν το ενδεχόμενο να πρόκειται για έργο εμπρηστών λόγω του ότι εκδηλώθηκαν πολλές πυρκαγιές ταυτόχρονα, οι περισσότερες σε μικρή απόσταση η μία από την άλλη, με ελάχιστη χρονική διαφορά και μια μέρα που πνέουν ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι συντελούν στην επέκταση της φωτιάς.

    Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στις Κεχριές Κορινθίας.

    Η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, αλλά λίγο αργότερα με την επέμβαση ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων σβήστηκε.

    Αρχικά κινδύνευσαν μία ξενοδοχειακή μονάδα, που εκκενώθηκε με εντολή των πυροσβεστικών δυνάμεων και πολλά σπίτια και κατασκηνώσεις που βρίσκονται κοντά στο σημείο. Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώθηκαν σε μία αποθήκη πυρομαχικών που βρίσκεται στην περιοχή, όμως η φωτιά περιορίστηκε.

    Αλλες τρεις φωτιές που σημειώθηκαν νωρίτερα, στην Αγία Μαρίνα στο Κορωπί, στην Ανάβυσσο και στο Κτήμα Συγγρού στο Μαρούσι κατασβέστηκαν πριν πάρουν έκταση.

    Η μεγαλύτερη πυρκαγιά ήταν στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου, η οποία πέρασε μέσα από τις αυλές σπιτιών και μάλιστα προκάλεσε ζημιές σε κάποια από αυτά. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 15.45 κοντά σε κατοικημένη περιοχή σε ξερά χόρτα αλλά πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω του δυνατού αέρα. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο τρεις ώρες αργότερα.

    Μια ακόμη πυρκαγιά εκδηλώθηκε επίσης κοντά σε κατοικημένη περιοχή στο Πάτημα Καλυβίων. Η πυρκαγιά αυτή τέθηκε έγκαιρα υπό έλεγχο λόγω του ότι βρίσκονταν ήδη στην περιοχή ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, έξι αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

    Σε εξέλιξη είναι από τις 17.30 μεγάλη φωτιά σε δασική έκταση στο Λάνθι Ηλείας.

    [07] ΤΡΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

    Ηράκλειο, 21 Ιουλίου 2003 (18:36 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκαν τρεις Γερμανοί τουρίστες στην Κρήτη, στη θαλάσσια περιοχή του Καβρού.

    Οι τρεις τουρίστες ξεκίνησαν χθες το απόγευμα να κάνουν μπάνιο αγνοώντας τις συστάσεις των κατοίκων να το αποφύγουν, καθώς στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως 7 μποφόρ. Οι άτυχοι τουρίστες παρασύρθηκαν από τα κύματα με αποτέλεσμα να πνιγούν.

    [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2003 (18:12 UTC+2)

    «Η διορισμένη από την Κυβέρνηση Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την οποία, πριν από λίγες ημέρες, ο εισαγγελέας χαρακτήρισε αναξιόπιστη, θα ελέγξει, δήθεν, τις χρηματιστηριακές συναλλαγές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα.

    «Ο εκλογικός νόμος, που έδωσε 3 αυτοδύναμες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ μέσα στα τελευταία 10 χρόνια, ξαφνικά, τώρα που χάνει το ΠΑΣΟΚ, είναι ''άδικος'' νόμος», επισήμανε ο κ. Ρουσόπουλος.

    «Τελικά, οι άνθρωποι δεν έχουν το Θεό τους", πρόθεσε.

    [09] Χ.Α:ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΜΕΤΟΧΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ 10 ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Τη νέα ενημερωμένη κατάσταση που αναφέρεται στις μεταβολές σημαντικών συμμετοχών μετόχων (άνω ή ίσο του 5%) εταιριών, εισηγμένων στο Χ.Α. για ονομαστικές και ανώνυμες μετά ψήφου μετοχές ανακοίνωσαν οι Χρηματιστηριακές Αρχές.

    Το νέο μετοχολόγιο περιλαμβάνει αλλαγές στη μετοχική σύνθεση 10 εταιριών και συγκεκριμένα:

    To Δημόσιο κατέχει το 18,46% των μετοχών της Εθνικής και το 51,15%, από το 75,61%, του ΟΠΑΠ

    Στο 17,008%, από 15,304%, αύξησε το ποσοστό της στην Euroline η Deutsche Bank.

    Στην ΕΧΑΕ, μετά την ιδιωτικοποίηση, εμφανίζεται με 12,83% η Εθνική, με 9,89% η Αγροτική, με 9,65% η Alpha Bank, με 7,373% η EFG Eurobank Ergasias,με 5,702% η Εμπορική και με 6,39% το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

    Εκτός των βασικών μετόχων της Sanyo, πλέον, ο κ.Αλέκος Παπαγεωργίου, ο οποίος έως τώρα είχε το 5,43% των μετοχών.

    Στα Σωληνουργεία Κορίνθου, ο κ.Κωνσταντίνος Μητρόπουλος έχει πλέον το 19,66% των μετοχών, έναντι 24,51% που κατείχε, ενώ η Βιοχάλκο, από το 37,87%, έχει αυξήσει την θέση της στο 44,14%.

    Στην Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας, το ποσοστό του κ.Γ.Κρεμμύδα έχει μειωθεί στο 20,56%, από το 38,28% καθώς έχουν μεταβιβασθεί μετοχές στους κ.Κ.Κρεμμύδα (8,69%) και Π.Κρεμμύδα (10,11%)

    Ο χρηματιστής κ.Σπ.Μπέλλος που κατείχε το 5,6% της Micromedia, δεν εμφανίζεται πλέον μεταξύ των βασικών μετόχων της επιχείρησης.

    Ελληνική Τεχνοδομική κατείχε το 5,56% της Εθνικής Ακινήτων , ενώ πλέον δεν εμφανίζεται μεταξύ των βασικών μετόχων.

    Στην εταιρία Εθνική Ακινήτων την 17/7/03 η Ελληνική Τεχνοδομική μείωσε το ποσοστό της κάτω από το 5% έναντι ποσοστού 5,56% που κατείχε μέχρι τότε.

    Στην Εθνική Τράπεζα το άμεσο και έμμεσο ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου διαμορφώνεται στο 18,46%.

    [10] ΟΠΕ-ΣΕΒ:ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΩΝ ΜΜΕ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2003 (19:58 UTC+2)

    Ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) με τη συνεργασία του ΣΕΒ και της εταιρείας συμβούλων McΚinsey πρόκειται να θέσει σ' εφαρμογή ένα πρόγραμμα με τον τίτλο "Πρωτοβουλία Εξαγωγές 2003", που σκοπό έχει να συμβάλει στην ανάπτυξη εξαγωγικών σχεδίων χρησίμων για την επέκταση των δραστηριοτήτων των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στις ξένες αγορές.

    Στο πλαίσιο της ανάπτυξης εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κος Νίκος Χριστοδουλάκης έχει υιοθετήσει την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων πολιτικής υπέρ των εξαγωγών. Ο ΟΠΕ με την εισαγωγή στον επιχειρησιακό του σχεδιασμό ενός συνόλου νέων υπηρεσιών υπέρ των εξαγωγέων και δυνητικά εξαγωγέων παίζει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στο πλαίσιο της εφαρμογής της πολιτικής αυτής. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στον ανωτέρω σχεδιασμό.

    Το πρόγραμμα "Πρωτοβουλία Εξαγωγές 2003" πρόκειται, στη πρώτη του φάση, για πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά σε 40 ΜΜΕ και στοχεύει στην κάλυψη των βασικών αδυναμιών που εμφανίζουν οι επιχειρήσεις κατά την διαδικασία ανάπτυξης των εξαγωγικών τους δραστηριοτήτων και στην καθοδήγησή τους μέσω εξαγωγικών σχεδίων στις ξένες αγορές. Την υλοποίησή του προγράμματος θα συνδράμουν εμπειρογνώμονες επί των εξαγωγών, Γραφεία ΟΕΥ κλπ.

    H εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη στις εγκαταστάσεις του ΟΠΕ. Την εκδήλωση έχουν προσκληθεί να χαιρετήσουν ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ θα παρευρεθεί ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας Γεώργιος Ζανιάς.

    Την εποπτεία του έργου έχουν αναλάβει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΕ Δημήτρης Μάρδας και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος.

    Στο πλαίσιο του εν λόγω έργου έχει δημιουργηθεί μια συντονιστική (τιμητική) επιτροπή που απαρτίζεται από Προέδρους ή Διευθύνοντες Συμβούλους δυναμικών εξαγωγικών επιχειρήσεων. Ο Διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος όπως και οι Πρόεδροι των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων του Εξαγωγέων της χώρας αποδέχθηκαν τη πρόσκληση εκ μέρους του ΟΠΕ και του ΣΕΒ να συνδράμουν στην συγκεκριμένη προσπάθεια.

    Επίσης στελέχη και εμπειρογνώμονες εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας δέχθηκαν εθελοντικά να συμμετάσχουν στην εν λόγω πρωτοβουλία καθοδηγώντας με τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους τις εταιρίες που θα λάβουν μέρος στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα.

    Τέλος δεκατρείς Εμπορικοί ακόλουθοι από χώρες της Ευρώπης, των ΗΠΑ-Καναδά και των Αραβικών κρατών με τις πληροφορίες που θα προσφέρουν για τις αγορές όπου βρίσκονται θα αποτελέσουν τον τρίτο πυλώνα του προγράμματος.

    [11] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 21 Ιουλίου 2003 (18:35 UTC+2)

    Πτωτικά κινείται από την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας η Wall Street, καθώς οι επενδυτές αφενός εμφανίζονται απογοητευμένοι από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Merck, αφετέρου προχωρούν σε ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση των κερδών από το «ράλι» της Παρασκευής.

    Ειδικότερα, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Merck ανακοίνωσε κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο 83 σεντς ανά μετοχή, από 77 πέρυσι αλλά χαμηλότερα κατά 1 σεντς σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Η 3Μ, εξάλλου, ανακοίνωσε αύξηση της κερδοφορίας στο δεύτερο τρίμηνο, με το ποσό να διαμορφώνεται στα 1.56 δολάρια ανά μετοχή, έναντι του 1,18 δολαρίων της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Άνοδο της τάξης του 0,1% κατέγραψε ο δείκτης των οικονομικών δεικτών τον Ιούνιο, ποσοστό αντίστοιχο με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ο εν λόγω δείκτης υπολογίζει τις οικονομικές συνθήκες που θα επικρατούν τους επόμενου τρεις με έξι μήνες.

    Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι επενδυτές στη Wall Street, οι οποίοι είχαν προεξοφλήσει υψηλές οικονομικές αποδόσεις, εμφανίζονται λιγότερο ικανοποιημένοι από τα εταιρικά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου, σε σχέση με εκείνα του πρώτου, που πυροδότησαν το ισχυρό ράλι της αγοράς από τα μέσα Μαρτίου.

    Στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε σε ποσοστό 0,68%, ο Nasdaq των εταιριών υψηλής τεχνολογίας κατέγραφε σημαντικές απώλειες 1,69% και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης σημείωνε πτώση 1,17%.

    [12] ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ:ΝΕΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΟΡΙΟΥ 20.000

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2003 (17:29 UTC+2)

    Τη χορήγηση ενός νέου Καταναλωτικού Δανείου ξεκίνησε από σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς.

    Το εν λόγω δάνειο αποτελεί συνέχεια του "Διακοποδανείου" των ευρώ 6.000, που πρώτη ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, και χορηγείται μέχρι του ποσού των ευρώ 20.000, με μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τους 72 μήνες ( 6 χρόνια ) . Το επιτόκιο ορίζεται σε 9%, για όλη τη διάρκεια του δανείου.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση το δάνειο παρέχει στον καταναλωτή τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την απελευθέρωση της Καταναλωτικής Πίστης καλύπτοντας κάθε τύπο καταναλωτικών αναγκών της τρέχουσας περιόδου.

    [13] ΟΠΕΚΕΠΕ:ΕΝΤΟΛΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2003 (17:20 UTC+2)

    Στην έκδοση των εντολών εκκαθάρισης της ενίσχυσης στη παραγωγή ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς της περιόδου 2001-2002 θα προχωρήσει μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας.

    Η πληρωμή της εξόφλησης δίνεται για πρώτη φορά εντός του Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί εντός του Αυγούστου.

    Υπενθυμίζεται δε ότι το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανήλθε στις 450,6 δρχ. έναντι 396,6 δχρ. της προηγούμενης περιόδου (το υψηλότερο των τελευταίων ετών).Το ποσόν της εκκαθάρισης για τους οργανωμένους παραγωγούς είναι 40,9 δρχ./κιλό.

    [14] ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

    Βουκουρέστι, 21 Ιουλίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας αποφάσισε σήμερα την διεξαγωγή εκτεταμένης έρευνας σχετικά με υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκονται 14 αστυνομικοί.

    Οι αστυνομικοί συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα και κατηγορούνται για συμμετοχή τους σε λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι αστυνομικοί δέχθηκαν χρήματα από άτομα που έκλεψαν βενζίνη από κρατικές αποθήκες και τους προσέφεραν κάλυψη, ενώ δωροδόκησαν μάρτυρες για να σιωπήσουν.

    Ιωάννα Ράντου

    [15] ΕΕ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ"ΚΟΝΚΟΡΝΤΙΑ" ΩΣ ΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

    Σκόπια, 21 Ιουλίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισαν σήμερα την παράταση της θητείας της αποστολής της Ε.Ε. "Κονκόρντια" μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου του 2003, μετά από αίτημα του πρόεδρου της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι.

    Ο κ. Τράικοφσκι, στην επιστολή του στον ύπατο εκπρόσωπο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα ανέφερε ότι η κατάσταση ασφαλείας στην ΠΓΔΜ βελτιώθηκε, ωστόσο πρόσθεσε ότι η παρουσία της αποστολής της ΕΕ θεωρείται απαραίτητη για την σταθεροποίηση της χώρας.

    Ο ίδιος είχε ζητήσει από την Ε.Ε. να παρατείνει τη θητεία της αποστολής «Κονκόρντια» για άλλους δυόμισι μήνες, δηλαδή μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου του 2003 και πρότεινε μετά τη λήξη της θητείας της να εγκατασταθεί στην ΠΓΔΜ ευρωπαϊκή δύναμη αστυνόμευσης, που θα βοηθήσει στην αναδιοργάνωση της αστυνομίας της ΠΓΔΜ

    [16] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΔΑΣΗ ΣΤΟ ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ

    Ζάγκρεμπ, 21 Ιουλίου 2003 (19:10 UTC+2)

    Στην Κροατία, 200 πυροσβέστες, με τη βοήθεια τριών αεροπλάνων δίνουν μάχη για τέταρτη συνεχή ημέρα, ώστε να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που έχει ήδη καταστρέψει 600 εκτάρια σε αγροτική περιοχή του Ντουμπρόβνικ, στις νότιες κροατικές ακτές, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

    Μέσα σε ένα 24ωρο, άλλα 100 εκτάρια δασικής έκτασης αφανίστηκαν από τις φλόγες οι οποίες αναζωπυρώνονται από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

    Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία θα χρειαστούν άλλες δύο ή τρεις ημέρες για να περιοριστεί η φωτιά.

    [17] ΓΚΙΟΥΛ: ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ

    Αγκυρα, 21 Ιουλίου 2003 (18:59 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ και η Τουρκία είναι ουσιαστικοί σύμμαχοι υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ παρότι κατά καιρούς επικρατεί ένταση στις σχέσεις.

    Ο κ. Γκιουλ, ο οποίος αρχίζει αύριο επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσένεϊ, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και τη σύμβουλο για θέματα εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Κοντολίζα Ράις σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Akώam» επεσήμανε καταρχήν ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία είναι 'σε βάθος' [ουσιαστικοί] σύμμαχοι και ότι μπορεί κατά καιρούς να επικρατεί ένταση στις σχέσεις. Ο κ. Γκιούλ τόνισε ότι θα είναι ωφέλιμη η επίσκεψη του στις ΗΠΑ μετά το συμβάν στη Σουλεϋμανία.

    Οσον αφορά το έγγραφό της κυβέρνησης για την αποστολή στρατιωτών σε άλλη χώρα και τη διατήρηση ξένων στρατιωτών στην Τουρκία, το οποίο δεν είχε περάσει από την βουλή την 1η Μαρτίου, ο κ. Γκιούλ τόνισε ότι δεν είχαν δοθεί εγγυήσεις και ότι οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις επέδειξαν δημοκρατική συμπεριφορά.

    Ακόμη είπε πως η βοήθεια της Τουρκίας στις ΗΠΑ θα έχει μεγάλο νόημα για την περιοχή.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να βλέπουν το Ιράν όπως το Ιράκ και στην περίπτωση που θα γίνει κάποια επέμβαση τότε το Ιράν 'θα κλειστεί ακόμη περισσότερο στον εαυτό του' και θα σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

    Στο ερώτημα εάν υπήρξε επίσημο αίτημα από τις ΗΠΑ για την αποστολή στρατιωτών από την Τουρκία στο Ιράκ, ο κ. Γκιούλ είπε : «Πραγματοποιούνται επίσημες συνομιλίες. Θα αξιολογηθούν τα πάντα και θα αποφασίσουμε. Οι ΗΠΑ έκαναν τον πόλεμο μόνες τους και πάλι όμως τις υποστηρίξαμε. Η σημαντικότερη χώρα της περιοχής είναι η Τουρκία και αυτό είναι πραγματικότητα. Η συμβολή της Τουρκίας έχει μεγάλο νόημα».

    Αναλυτικά ο κ. Γκιουλ δήλωσε:

    Ερωτ : Η Τουρκία αναζητάει κάποια νέα συμμαχία; Κατά τη γνώμη σας θα κληθεί στα τέλη του 2004 για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Γκιούλ : «Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ δεν είναι δύο ομάδες οι οποίες αντιτίθενται η μια στην άλλη. Οι ΗΠΑ εξ αρχής υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Το τέλος του 2004 είναι μια κρίσιμη περίοδος για την Τουρκία. Το 2004 μπορεί να αποτελέσει ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις».

    Ερωτ : Υπάρχει συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας;

    Γκιούλ : «Οι ΗΠΑ και η Τουρκία είναι στρατηγικοί εταίροι».

    Ερωτ : Το 7ο πακέτο προσαρμογής μπορεί να αποτελέσει εσωτερικό πρόβλημα;

    Γκιούλ : Οχι. Υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Θα πρέπει να εναρμονιστούν τα κριτήρια της ΕΕ και οι συνθήκες της Τουρκίας. Η Τουρκία υποσχέθηκε κάποια πράγματα. Επιθυμία όλων μας είναι να μην χαθεί η ευκαιρία για την ΕΕ.

    Ερωτ : Οι ΤΕΔ έχουν αντιρρήσεις για τις μεταρρυθμίσεις;

    Γκιούλ : Οχι. Οι ΤΕΔ επιθυμούν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας. Βεβαίως και παίρνουμε τις απόψεις των ΤΕΔ αλλά αυτό δεν έχει την έννοια της άδειας ή της έγκρισης.

    Ερωτ : Πιθανολογείτε ότι μπορεί να συσταθεί κάποιο κουρδικό κράτος;

    Γκιούλ : Δεν υπάρχουν οι συνθήκες για κάτι τέτοιο στην περιοχή. Διότι για κάτι τέτοιο θα πρέπει να διασπαστεί το Ιράκ. Κι αυτό δεν μπορεί να το επιτρέψει κανείς. Πέραν αυτού στην περίπτωση που διασπαστεί το Ιράκ αυτός που θα ζημιωθεί περισσότερο θα είναι οι ΗΠΑ. Θα χάσουν την πειστικότητα τους. Εξ αρχής αυτό είχε αναφερθεί στις αποφάσεις των Ην. Εθνών και σε πολλές ανακοινώσεις. Η εξουσία αυτή τη στιγμή εκεί βρίσκεται στις ΗΠΑ και πρώτος υπεύθυνος είναι οι ΗΠΑ. Κατά συνέπεια δεν θα επιτραπεί κάτι τέτοιο. Δεν θα επιτραπεί η διάσπαση του Ιράκ. Εκτός αυτού οι χώρες της περιοχής όπως η Τουρκία, το Ιράν, η Συρία, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία δεν θέλουν να δουν διασπασμένο το Ιράκ.

    Κατά συνέπεια σε ένα ενοποιημένο Ιράκ θα εκπροσωπούνται όπως οι Αραβες έτσι οι Κούρδοι και οι Τουρκομάνοι. Κάποια μέρα θα γίνουν εκλογές στο Ιράκ και θα γίνουν και εκείνοι υποψήφιοι.

    [18] ΠΕΝΤΕ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 21 Ιουλίου 2003 (18:50 UTC+2)

    Ξεκινάει αύριο την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, αν και οι ΗΠΑ είχαν δώσει το μήνυμα πως η μετάβαση του τώρα δεν θα έχει νόημα.

    Σε σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Akώam» τονίζεται ότι κατά την επίσκεψη αναμένεται η Ουάσιγκτον να φέρει στην επικαιρότητα πέντε κρίσιμα αιτήματα και συγκεκριμένα:

    - Αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ

    Η τουρκική κυβέρνηση μετά τον πόλεμο είχε δηλώσει ότι για τη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ μπορεί να υποστηρίξει αυτές με στρατιωτική δύναμη. Τώρα οι ΗΠΑ αποδέχονται την πρόταση και θα ζητήσουν από τον κ. Γκιούλ στρατιώτες. Προς το παρόν δεν έχουν διασαφηνιστεί οι λεπτομέρειες όσον αφορά την αποστολή της δύναμης αυτής. Από τα όσα ελέχθησαν μέχρι σήμερα προκύπτει ότι οι Τούρκοι στρατιώτες ζητούνται για το Νότιο Ιράκ. Επισημαίνεται ότι για την αποστολή στρατιωτών απαιτείται βάσει του άρθρου 92 του Συντάγματος απόφαση του Κοινοβουλίου.

    - Ανοιγμα των συνόρων με την Αρμενία

    Η αμερικανική διοίκηση παρεμπόδισε την περασμένη εβδομάδα το να περάσει από το Κογκρέσο απόφαση που περιείχε και το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων. Τώρα ο κ. Γκιούλ θα ερωτηθεί για το πότε η Τουρκία με τη σειρά της θα ανοίξει τη συνοριακή είσοδο με την Αρμενία. Στο άρθρο σημειώνεται ότι σύμφωνα αξιόπιστες πηγές η συνοριακή είσοδος θα ανοίξει το αργότερο σε ένα χρόνο.

    - Αποδοχή του σχεδίου Ανάν

    Θα ασκηθεί πίεση έτσι ώστε οι συνομιλίες για το Κυπριακό να αρχίσουν το φθινόπωρο και με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Επιπλέον στο άρθρο τονίζεται ότι στις επιχειρήσεις που θα πραγματοποιήσουν οι ΗΠΑ σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και στο Ιράν θα παράσχει υποστήριξη και η Τουρκία. Ομως η διοίκηση των Τούρκων στρατιωτών θα είναι των ΗΠΑ. Οι Τούρκοι στρατιώτες στο εξής δεν θα πραγματοποιήσουν επιχείρηση πέραν των συνόρων της Τουρκίας, στο Β.Ιράκ εναντίον του ΡΚΚ.

    [19] ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ Ο ΟΦΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουλίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Στην ολλανδική πόλη Χούντερλο βρίσκεται από το μεσημέρι ο ΟΦΗ προκειμένου να πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του. Η αποστολή θα παραμείνει μέχρι τις 7 Αυγούστου, ενώ ήδη η αποστολή πραγματοποίησε την πρώτη της προπόνηση επί ολλανδικού εδάφους.

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής προπόνησης ο Αδάμος ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα. Την Τετάρτη η ομάδα της Κρήτης θα δώσει το πρώτο της φιλικό με αντίπαλο την ισραηλινή Ιρονί Ασντόντ, ενώ τις επόμενες ημέρες θα δώσει και άλλα πέντε φιλικά με ολλανδικές ομάδες. Συγκεκριμένα στις 27 του μήνα θα αντιμετωπίσει την Τοπ Ος, στις 29 την Μάαστριχ, στις 30 την Αγκοβ, στις 2 Αυγούστου την Γκο Αχέντ και στις 5 του ίδιου μήνα τη Ναϊμέγκεν.   

    [20] Ο Γ. ΓΡΑΝΙΤΣΑΣ ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Β' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουλίου 2003 (20:12 UTC+2)

    Κατά τη διάρκεια του σημερινού διοικητικού συμβουλίου ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Θανάσης Κανελλόπουλος πρότεινε να διεξαχθούν -όπως άλλωστε προβλέπεται από το καταστατικό της ΕΠΑΕ σε περίπτωση ολομέλειας- οι εκλογές για τις θέσεις που έμειναν κενές μετά τις αποχωρήσεις των κκ. Καλαφάτη, Λουκόπουλου και Μάρη.

    Για τη θέση του β΄ αντιπρόεδρου υποψήφιοι ήταν οι εκπρόσωποι της ΑΕΚ (Γιάννης Γρανίτσας) και του ΠΑΟ (Γιώργος Στράτος). Την θέση πήρε τελικά ο κ. Γρανίτσας με ψήφους 13-10. Τη θέση του Αρη Λουκόπουλου διεκδίκησαν οι κκ. Καλύβας (ΠΑΟΚ), Καμπόλης (Ακράτητος) και Γλυκός (Ηρακλή). Στην πρώτη ψηφοφορία ισοβάθμισαν οι κκ. Καλύβας και Καμπόλης, για να βγει στη δεύτερη ψηφοφορία ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Στη θέση του Λάμπρου Μάρη εξελέγη ομόφωνα (23 ψήφοι) ο Πέτρος Θεοδωρίδης του Αγροτικού Αστέρα, αφού δεν υπήρξε άλλη υποψηφιότητα.

    [21] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουλίου 2003 (19:34 UTC+2)

    Η εκτελεστική επιτροπή της Ε.Π.Ο. συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως και εξέτασε το θέμα της συμμετοχής των ΠΑΕ στο κύπελλο Ελλάδος και συγκεκριμένα τη δυνατότητα δήλωσης συμμετοχής, σε συνάρτηση με την εμπρόθεσμη έκδοση πιστοποιητικού από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.).

    Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας αποφάσισε να κάνει δεκτές τις δηλώσεις συμμετοχής των ΠΑΕ στη διοργάνωση, εφόσον η Ε.Ε.Α. δεν εκδώσει εμπρόθεσμα πιστοποιητικό στις ΠΑΕ ή αν δοθεί παράταση στην έκδοσή του. Επίσης αποφάσισε να τελεί υπό αίρεση η τελική συμμετοχή των ΠΑΕ στη διοργάνωση στο χρόνο έναρξής της, ανάλογα με τις αποφάσεις της Ε.Ε.Α. Ως εκ τούτου, παρατείνεται και η προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής των ΠΑΕ στο κύπελλο Ελλάδος έως την Παρασκευή 1 Αυγούστου (13.30).

    [22] ΧΩΡΙΣ ΤΡΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουλίου 2003 (19:34 UTC+2)

    Χωρίς τρεις βασικούς παίκτες αναχώρησε το απόγευμα για το Μέτσοβο η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών προκειμένου να πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της. Την αποστολή δεν ακολούθησαν για διαφορετικούς λόγους οι Ευθύμης Ρετζιάς, Ιάκωβος Τσακαλίδης και Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, οι οποίοι μέσα στην εβδομάδα θα βρεθούν στην όμορφη πόλη της Θεσσαλίας.

    Για την προετοιμασία της εθνικής ομάδας, αλλά και για τους επόμενους στόχους που έχει θέσει ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιάννης Ιωαννίδης παρέθεσε σήμερα συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΟΚ.

    «Επέλεξα παίκτες με παρελθόν και εμπειρία. Ολα τα παιδιά που είχαν πολύ καλή παρουσία στο φετινό πρωτάθλημα. Είμαι αισιόδοξος ότι οι διεθνείς θα ανταποκριθούν στο δύσκολο πρόγραμμά μας», τόνισε αρχικά ο κ. Ιωαννίδης και συνέχισε: «Η ψυχολογία των παικτών είναι πολύ καλή. Κάθε μέρα παρουσιάζουν βελτίωση και στοχεύουμε να κάνουμε πολύ καλή παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας».

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής αναφέρθηκε και στους τρεις παίκτες που δεν έδωσαν σήμερα το παρών στην συνάντηση. «Στον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη έδωσα διήμερο ρεπό για να ξεκουραστεί. Ο Ρετζιάς δούλεψε σκληρά το καλοκαίρι. Ο προπονητής του είναι πολύ ικανοποιημένος. Ετσι θα πάει μέχρι τα Τρίκαλα για να πάρει κάποια πράγματα και μετά θα ενσωματωθεί με τους υπόλοιπους παίκτες. Στις 28 Ιουλίου θα ενσωματωθεί ο Ιάκωβος Τσακαλίδης που θα ενσωματωθεί μετά από πολύωρο ταξίδι και με ενδιάμεσους σταθμούς τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα».

    Ο Γιάννης Ιωαννίδης μίλησε και για το επίπεδο του ελληνικού μπάσκετ. «Η εθνική είναι ο καθρέφτης της ποιότητας ενός εθνικού πρωταθλήματος», τόνισε ενώ επισήμανε ότι δεν υπάρχει κάποιος παίκτης που θα παίξει το ρόλο του ηγέτη στην ομάδα. «Αν εξαιρέσουμε τους Αλβέρτη και Σιγάλα, τότε όλοι οι άλλοι είναι μικροί και μπορούν να γίνουν ηγέτες".

    Τέλος αιτιολόγησε και την άποψή του ότι τα δέκα φιλικά παιχνίδια που θα δώσει είναι αρκετά για να προετοιμαστεί η εθνική μας ομάδα. «Εγώ είμαι υπέρ της προπόνησης, όχι των φιλικών. Όταν διδάσκεις λίγα στην προπόνηση τότε θέλεις πολλά φιλικά. Όταν όμως διδάσκεις πολλά, τότε δίνεις λίγα φιλικά παιχνίδια. Και εγώ θέλω πολλές προπονήσεις για να τους μαθαίνω περισσότερα».

    [23] ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΕΩΝ ΣΤΟ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουλίου 2003 (18:14 UTC+2)

    Χωρίς σημαντικές διακρίσεις επέστρεψαν χθες από το Νόβισαντ Σερβίας, οι εθνικές μας ομάδες εφήβων-νεανίδων, παίδων-κορασίδων. Το 46ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νέων δεν προσέφερε στα ελληνικά χρώματα ικανοποιητικά αποτελέσματα , αφού και στα ατομικά αγωνίσματα οι διεθνείς μας δεν προχώρησαν πέρα από τον γύρο των «64» στα απλά και τη φάση των «32» στα διπλά (στο κυρίως ταμπλό δηλαδή, έγιναν μέχρι δύο νίκες).

    Οι ομοσπονδιακοί προπονητές σχολίαζαν ότι το ελληνικό πινγκ-πονγκ δεν υστερεί από τεχνικής πλευράς και ότι αν τα παιδιά αποκτήσουν ουσιαστικές εμπειρίες, με αρκετούς αγώνες στο εξωτερικό, μπορούμε να περιμένουμε επιτυχίες.

    Στη Σερβία ήταν ο Κώστας Βατσακλής με την ομάδα νέων (Μουτσάκη, Κιούφη, Γεωργαντά, Μάκρα), ο Γεβόντ Χανεγιάν με τις νεανίδες (Γεωργοπούλου, Εξάρχου, Κρουστάλλη, Τραντάκη), ο Χρήστος Λάμης με τους παίδες (Τσεγγενέ, Σκέα, Κανάση) και ο Σωκράτης Παπασάβογλου με τις κορασίδες (Παπαδάκη, Αμανατίδου, Χριστοφοράκη). Το γενικό συμπέρασμά τους ήταν ότι οι μικροί μπορούσαν ν' αποδώσουν καλύτερα αλλά είχαν -ως βασικό ελαφρυντικό- την έλλειψη διεθνών αγώνων.

    «Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, διεκδικήσαμε είσοδο στην 16άδα και άνοδο στην Α΄ κατηγορία και με τις τέσσερις ομάδες. Στα κρίσιμα σημεία όμως, φάνηκε η έλλειψη διεθνών παιχνιδιών και δυνατών κάμπινγκ προετοιμασίας. Έτσι, δεν ήταν σταθερή η απόδοσή μας. Διαπιστώθηκε επίσης, ότι ταλέντο υπάρχει. Ότι είμαστε τεχνικά σε αρκετά υψηλό σημείο, αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μεγάλη επιτυχία γιατί υστερούμε στις λεπτομέρειες», συμφώνησαν οι τέσσερις προπονητές και συμπλήρωσαν: «Για καλύτερα αποτελέσματα, χρειάζεται η συμμετοχή σε τουλάχιστον τρία όπεν στο εξωτερικό, πριν πάνε τα παιδιά στο Ευρωπαϊκό. Έτσι, άλλωστε αξιολογούνται και οι αθλητές».

    Άρχισε σήμερα το πρωί η καλοκαιρινή προετοιμασία των εθνικών ομάδων ανδρών-γυναικών. Μέχρι το Σάββατο θα γίνονται καθημερινά δύο προπονήσεις (το πρωί φυσική κατάσταση, το απόγευμα ασκήσεις στο τραπέζι) και την Κυριακή, οι διεθνείς θα μεταβούν στο Λουτράκι, όπου από τις 28 Ιουλίου μέχρι τις 3 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί καμπ προετοιμασίας.

    [24] Η ΓΑΛΛΙΑ ΥΠΕΡ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ

    Παρίσι, 21 Ιουλίου 2003 (20:12 UTC+2)

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν δήλωσε ότι χρειάζεται νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία θα αναθέτει στον ΟΗΕ την πλήρη ευθύνη για το Ιράκ, και θα νομιμοποιεί την πολιτική ανασυγκρότηση και την ύπαρξη εκεί ειρηνευτικών δυνάμεων, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο κ. ντε Βιλπέν απέφυγε την άμεση κριτική στις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις που διοικούν το Ιράκ μετά τον πόλεμο.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πραγματοποιήσει αύριο δημόσια σύνοδο για το Ιράκ.

    [25] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 50 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΝΡΟΒΙΑ

    Μονρόβια, 21 Ιουλίου 2003 (19:20 UTC+2)

    Ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι πενήντα πολίτες σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια.

    Αξιωματούχος του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο διεθνής Οργανισμός αποσύρει από τη Μονρόβια και τους τελευταίους επτά εκπροσώπους του.

    Βλήματα όλμου έπληξαν το απόγευμα κτίριο στο συγκρότημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μονρόβια. Περίπου 40 αμερικανοί στρατιώτες είχαν μόλις φθάσει εκεί για να αναλάβουν τη φύλαξή του.

    Ο ανταποκριτής του BBC στην πόλη λέει ότι την ώρα της επίθεσης οι δρόμοι της πόλης ήταν γεμάτοι με ανθρώπους που προσπαθούσαν να βρουν τρόφιμα και νερό.

    Οι βολές όλμων ήταν συνεχείς και εκατοντάδες άνθρωποι έσπευσαν να βρουν καταφύγιο σε κτίρια του ΟΗΕ.

    Ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Μονρόβια, Ντέιβιντ Πάρκερ, λέει ότι ο μοναδικός εναπομείνας σταθμός υδροδότησης της πόλης καταστράφηκε.

    [26] ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

    Λισσαβόνα, 21 Ιουλίου 2003 (19:19 UTC+2)

    Πολλά εκτάρια δασικής έκτασης έγιναν στάχτη, καθώς μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται από το Σάββατο στην περιοχή Σέρτα, στην κεντρική Πορτογαλία, 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λισσαβόνας.

    Τουλάχιστον 500 άνδρες της πυροσβεστικής με 193 οχήματα, δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα δίνουν μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, που απειλεί να αφανίσει το μεγαλύτερο δάσος με αλμυρίκια της Ευρώπης, μετέδωσε το πρακτορείο Lusa.

    Η Ιρένε Μπαράτα, δήμαρχος της Βίλα ντε Ρέϊ δήλωσε ότι οι διάφορες μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής δείχνουν ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό.

    [27] ΕΝΝΙΑ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ

    Κοπεγχάγη, 21 Ιουλίου 2003 (19:10 UTC+2)

    Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Δανία από τη σύγκρουση φορτηγού με μικρό λεωφορείο. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι το φορτηγό βγήκε από την πορεία του και έπεσε πάνω στο λεωφορείο που τυλίχτηκε στις φλόγες. Νεκροί είναι και οι εννέα επιβάτες του λεωφορείου.

    [28] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΔΥΟ ΥΕΜΕΝΙΤΩΝ

    Βερολίνο, 21 Ιουλίου 2003 (18:37 UTC+2)

    Γερμανικό δικαστήριο ενέκρινε την έκδοση στις ΗΠΑ δύο Υεμενιτών που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Ιανουάριο στη Φρανκφούρτη και θεωρούνται ύποπτοι ότι διατηρούσαν σχέσεις με το δίκτυο της Αλ Κάιντα, σύμφωνα με το Ρόυτερς.

    Πρόκειται για τους σεΐχη Μοχάμεντ Αλί Χάσαν αλ-Μουγιάντ και Μαχάμεντ Μοσέν Γιαχία Ζάγιεντ για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι υποστήριζαν την Αλ Κάιντα, αλλά δεν συνδέονται άμεσα με τις επιθέσεις 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    Το δικαστήριο της Φρανκφούρτης ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ εγγυώνται ότι οι δύο άντρες δεν θα δικαστούν σε στρατοδικείο ή άλλο ειδικό δικαστήριο και πρόσθεσε ότι την τελική απόφαση για την έκδοσή τους θα πάρει η γερμανική κυβέρνηση.

    [29] "ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ" ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουλίου 2003 (15:12 UTC+2)

    Εκθέσεις φωτογραφίας και αρχειακού υλικού με τίτλο "Μνήμες του Πόντου" διοργανώνει το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας σε δήμους του νομού Θεσσαλονίκης.

    Το Κέντρο, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, στον τομέα του πολιτισμού και της προσπάθειάς του για προβολή της βιβλιοθήκης και του αρχείου του, ξεκινά από τις 26 Ιουλίου σειρά εκθέσεων στους δήμους Επανομής, Μαδύτου, Σοχού, Ελευθεριου - Κορδελιού, Ευόσμου, Νεάπολης, Αμπελοκήπων και Μενεμένης.

    Το πρόγραμμα "Μνήμες του Πόντου" θα ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου. Τα ντοκουμέντα που θα εκτεθούν είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας, τόνισε σε δηλώσεις του ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    [30] ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΕΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

    Ρόδος, 21 Ιουλίου 2003 (13:37 UTC+2)

    Σημείο παγκόσμιας αναφοράς για την προστασία, διαχείριση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας θα καταστεί η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου από τις 23 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, φιλοξενώντας για πρώτη φορά στη χώρα μας το 7ο διεθνές συμπόσιο του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομίας (OWHC).

    Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου συμπεριελήφθη το 1988 στη λίστα της UNESCO ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς για τον πλούτο της διαπολιτισμικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που αντιπροσωπεύει. Από το 1993, που δημιουργήθηκε το δίκτυο OWHC υπό την αιγίδα της UNESCO, μετέχει σε αυτό, μαζί με άλλες 187 πόλεις ξεχωριστής πολιτιστικής παράδοσης από όλο τον κόσμο.

    Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των πόλεων, που αντιπροσωπεύουν συνολικό πληθυσμό 120 εκατομμυρίων ατόμων, είναι η επιλογή τους από την Παγκόσμια Διαπολιτισμική Επιτροπή της UNESCO στη Λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με βασικό κριτήριο τη μοναδικότητα της πολιτιστικής παράδοσης, την αυθεντικότητα και καλή κατάσταση των μνημείων και κυρίως το διαχρονικό ρυθμό ζωής.

    Στο συμπόσιο θα συμμετάσχουν επιστήμονες και τεχνοκράτες που ασχολούνται με θέματα συντήρησης, προβολής και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς (έχουν ήδη κατατεθεί πάνω από 110 εισηγήσεις), καθώς και δήμαρχοι, σύμβουλοι και πολιτικοί εκπρόσωποι των πόλεων που μετέχουν στον OWHC.

    Παράλληλα, θα πραγμαοτποιηθεί ξεχωριστό φόρουμ Νέων, ηλικίας 16 έως 19 ετών, που επιλέχθηκαν από τις πόλεις Παγκόσμιας Κληρονομιάς, οι οποίοι θα συζητήσουν και θα προτείνουν προγράμματα προστασίας των "εύθραυστων" ιστορικών πόλεων, με την ενεργό και δυναμική ανάμιξη των νέων.

    Κατά τη διάρκεια του συμποσίου θα υπάρξουν πολιτιστικές εκδηλώσεις σε σημεία της Μεσαιωνικής Πόλης, ανοιχτές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

    Στην τιμητική Επιτροπή του συμποσίου μετέχουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο γενικός διευθυντής της UNESCO Κοϊχίρο Ματσούρα, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος και Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης και η πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO, Μαριάνα Βαρδινογιάννη.

    [31] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

    Ναύπλιο, 21 Ιουλίου 2003 (11:32 UTC+2)

    Η σχέση σώματος και ειδικότερα η σωματική συνείδηση του χώρου που αποτελεί το δρόμο για την αναγνώριση της έννοιας του ορίου, είναι το θέμα που αναπτύσσεται στο φετινό θερινό σεμινάριο αρχιτεκτονικής της Εταιρίας Πολιτιστικών Συμβάντων Ab Ovo, που πραγματοποιείται στο Ναύπλιο και έχει τον τίτλο «Όριο, σχέδιο για μια σωματική ανάγνωση».

    Η προσέγγιση του περιβάλλοντος χώρου, με το ανθρώπινο σώμα αποτελεί τον πυρήνα, γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται το εγχείρημα του σεμιναρίου που διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δικτύου Αρχιτεκτονικής / ΥΠΠΟ και του Δήμου Ναυπλίου.

    Το σεμινάριο περιλαμβάνει τέσσερις εισηγήσεις-διαλέξεις ανοικτές στο κοινό στις 26-27 Ιουλίου και ένα κλειστό εργαστήριο σωματικών ασκήσεων που αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιουλίου το οποίο απευθύνεται σε φοιτητές αρχιτεκτονικής και νέους αρχιτέκτονες.

    [32] Ο "ΖΟΡΖ ΝΤΑΝΤΕΝ" ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

    Κιλκίς, 21 Ιουλίου 2003 (10:27 UTC+2)

    Το έργο του Μολιέρου «Ζορζ Νταντέν» θα παρουσιάσει σήμερα στις 21.00 στο Ανοιχτό Θέατρο Λόφου Κιλκίς το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Στο Φως του Φεγγαριού". Φαινομενικά είναι μια κωμωδία, αλλά εξελίσσεται σε ένα έργο χαρακτήρων και ηθών, με έντονες δραματικές και σατιρικές εναλλαγές.

    Στο έργο του ο Μολιέρος προσπαθεί να σχολιάσει το ηθικό κατεστημένο της εποχής του, τον 17ο αιώνα στη Γαλλία. Αναφέρεται σε ζητήματα, όπως κοινωνική θέση και γάμος.

    Ο Ζορζ Νταντέν είναι ένας βασανισμένος σύζυγος που παρουσιάζεται ως ο ήρωας μιας φάρσας. Είναι αναγκασμένος να ανέχεται την απιστία της συζύγου του, καθώς δεν μπορεί να δημιουργήσει κοινωνικό σκάνδαλο που θα δημιουργούσε εμπόδια στην άνοδό του στην κοινωνική κλίμακα.

    Η σύζυγος από την άλλη μεριά, εμφανίζεται ως φυλακισμένη ενός συστήματος κοινωνικής κάστας, που παρά το γεγονός ότι αναγκάστηκε να παντρευτεί έναν άνδρα με τον οποίο δεν ήταν ερωτευμένη, ο κοινωνικός της περίγυρος απαιτεί να είναι πιστή και υπάκουη σε αυτόν.

    Η σκηνοθεσία είναι της Έρσης Βασιλικιώτη ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Τάσος Περζικιανίδης, Γεράσιμος Γεννατάς, Ηρώ Κωστή, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Τζένη Σκαρλάτου, Λευτέρης Λουκαδής, Θοδωρής Προκοπίου, Βιβή Νικοπούλου


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 21 July 2003 - 18:13:54 UTC