Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-07-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ: 100% Η ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ
  • [02] ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΑΣ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΠΡΟΠΕΛΑ ΤΑΧΥΠΛΟΟΥ
  • [03] ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ 48 ΗΜΕΡΩΝ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΤΟΥ
  • [04] ΑΛΛΟΙ 100 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ
  • [05] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
  • [06] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 54ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑΣ
  • [07] ΔΥΟ ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
  • [08] ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΘΗΝΟΤΕΡΕΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • [09] ΠΡΟΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [10] ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ;
  • [11] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΦΟΡΕΣ ΥΠΕΡΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΠ
  • [12] ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [14] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΩΝ
  • [15] ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [16] ΟΙ ΗΠΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
  • [17] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ: ΕΛΛΑΔΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ 49-73
  • [18] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΙΔΩΝ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΑΣΕ ΜΕ 80-60 ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [19] ΤΗΝ ΗΤΤΑ (2-1) ΣΕ ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΙΖΕΣΠΟΡ ΓΝΩΡΙΣΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [20] ΔΥΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ
  • [21] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΤΡΙΠΛΟΥΝ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΓΑΛΑΚΤΙΑΔΗΣ
  • [22] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
  • [23] ΕΥΡΩΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [24] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΤΖΟΝ ΣΛΕΣΙΝΤΖΕΡ
  • [25] ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
  • [26] "Η CIA ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΘΕΤΕ"
  • [27] ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • [28] ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΙΖΙΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
  • [29] ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΕΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
  • [30] ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ" ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
  • [31] ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ "ΔΗΜΗΤΡΕΙΑ 2003"

  • [01] ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ: 100% Η ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ

    Αθήνα, 25 Ιουλίου 2003 (11:57 UTC+2)

    Εγκαταλείπουν από την Παρασκευή τα μεγάλα αστικά κέντρα και οι τελευταίοι αδειούχοι του Ιουλίου. Αυξημένη κίνηση παρατηρείται από το πρωί στα λιμάνια της χώρας, ιδιαίτερα σε Πειραιά και Ραφήνα, ενώ η πληρότητα στα πλοία αγγίζει πλέον το 100%.

    Η τροχαία έχει προγραμματίσει τη λήψη έκτακτων μέτρων για τη διευκόλυνση των οδηγών. Εφόσον και όπου κριθεί απαραίτητο θα παραχωρηθούν επιπλέον λωρίδες κυκλοφορίας. Η τροχαία υπενθυμίζει στους οδηγούς να τηρούν αυστηρά τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, να φορούν ζώνες ασφαλείας και κράνη οι μοτοσικλετιστές και να μην οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ.

    [02] ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΑΣ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΠΡΟΠΕΛΑ ΤΑΧΥΠΛΟΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2003 (18:33 UTC+2)

    Ψαροντουφεκάς έχασε την ζωή του χτυπημένος πιθανόν από προπέλα ταχυπλόου. Το συμβάν έγινε στα Λιμενάρια της Θάσου, όταν ο 46χρονος ψαροντουφεκάς Σταύρος Σιούτης κάτοικος Πυλαίας Θεσσαλονίκης, έπεσε θύμα της αδεξιότητας του οδηγού ταχυπλόου.

    Τον άτυχο ψαροντουφεκά εντόπισε σε βάθος περίπου 30 μέτρων άλλος ψαροντουφεκάς, ενώ το Λιμενικό Σώμα συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό του σκάφους. 

    [03] ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ 48 ΗΜΕΡΩΝ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2003 (18:13 UTC+2)

    Οικοδόμος κατηγορείται για ανθρωποκτονία του μόλις 48 ημερών κοριτσάκι του. Το Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας γνωστοποίησε ότι πέθανε ένα βρέφος 48 ημερών από σωματικές κακώσεις. Επειτα από έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο 31χρονος πατέρας του, Λ. Β το χτύπησε βίαια την περασμένη Τρίτη, οπότε και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου τελικά υπέκυψε στα τραύματά του. Ο οικοδόμος ομολόγησε την πράξη του και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.  

    [04] ΑΛΛΟΙ 100 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ Α. ΣΑΡΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2003 (15:06 UTC+2)

    Σύμφωνα με είδηση που μετέδωσε το πρωί ισραηλινό ραδιόφωνο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριλε Σαρόν θα ζητήσει από την κυβέρνησή του να προσθέσει άλλα 100 άτομα στον κατάλογο των παλαιστινίων κρατουμένων που πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι.

    Η συζήτηση ήταν να γίνει τον επόμενο μήνα, όμως επισπεύτηκε από τον ίδιο να πραγματοποιηθεί πριν την αναχώρησή του για την Ουάσινγκτον την ερχόμενη Τρίτη, όπου θα έχει συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζόρτζ Μπους.

    [05] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2003 (14:39 UTC+2)

    Περιοδεία στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο κ. Τσοβόλας προς τα Μ.Μ.Ε. στην Καρδίτσα μίλησε για την οικονομική κατάσταση των αγροτών, των μισθωτών και των συνταξιούχων.

    «Σε διωγμό βρίσκονται οι αγρότες οι μισθωτοί οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίες εισοδηματικές τάξεις γενικώς από τη νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που εφάρμοσαν η ΝΔ και το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοβόλας και συνέχισε: «Οι αόριστες διακηρύξεις της ΝΔ περί δήθεν εφαρμογής προγράμματος που θα εξυπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα είναι υποκριτικές και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που πρεσβεύουν και την οποία άλλωστε έζησε ο ελληνικός λαός την περίοδο 1990 1993 που κυβέρνησε η παράταξη αυτή τη χώρα.

    Σήμερα η πολιτική ζωή του τόπου, οι δημοκρατικοί θεσμοί αλλά και η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας διέρχονται μια κρίσιμη περίοδο».

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ αναφέρθηκε και στο μεγάλο ποσοστό της ανεργίας που μαστίζει την χώρα μας. «Η μεγάλη ανεργία, η μεγάλη ακρίβεια κυρίως στους νέους ανθρώπους, η ανασφάλεια, η αύξηση της εγκληματικότητας και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς ενός μεγάλου ποσοστού της νεολαίας, είναι αποτελέσματα αυτής της κοινωνικά άδικης και αδιέξοδης κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσαν οι δύο μονομάχοι του δικομματισμού τα τελευταία χρόνια.

    Για να ξεπεράσει η χώρα και η πολιτική την κρίση που διέρχεται και να ανοίξει ο δρόμος προς μια κατεύθυνση προοδευτική που να υπηρετεί τους πολλούς και όχι τους ολίγους, απαιτείται αυτή τη στιγμή καταρχήν η καθιέρωση ως μόνιμου εκλογικού συστήματος της γνήσιας απλής αναλογικής, η οποία και μόνο αυτή είναι ικανή να σταματήσει στο μέλλον την δεξιά αντιλαϊκή πολιτική και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για μια άλλη πορεία της χώρας για μια πορεία γνήσια δημοκρατική και προοδευτική που να υπολογίζει το λαό και να τον κάνει συμμέτοχο στις πολιτικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις».

    Τέλος ο κ. Τσοβόλας αναφέρθηκε και στην άρνησης της προβολής και επιβολής της απλής αναλογικής. «Η άρνηση προβολής και επιβολής της απλής αναλογικής αλλά και πολιτικών που να υπηρετούν τον λαό σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές εκμεταλλευόμενοι οι προοδευτικές παρατάξεις την κρίση του συστήματος, κατά την άποψη του ΔΗΚΚΙ δεν υπηρετεί τον λαό ούτε το προοδευτικό λαϊκό κίνημα. Γιατί τέτοιες ευκαιρίες δίνονται πολύ σπάνια», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσοβόλας.

    [06] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 54ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2003 (12:45 UTC+2)

    Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας έφερε στο φως έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

    Οπως ανακοινώθηκε σήμερα, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών ότι ο Α. Ν. του Δ., 54 ετών, κάτοικος Αψάλου Πέλλας, ασχολείται συστηματικά με παράνομες ανασκαφές, αγορά και πώληση αρχαίων αντικειμένων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, έγινε χθες νομότυπη έρευνα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, στην οικία του, στην ’ψαλο Πέλλας, σε αποθήκη αμπελώνα, στη Νέα Ζωή Πέλλας και στο κτίριο του παλαιού (ανενεργού) Σιδηροδρομικού Σταθμού Αψάλου.

    Κατά την έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1260 ασημένια και χάλκινα νομίσματα, 747 αρχαία αντικείμενα, 657 απολιθώματα, 37 πέτρινα εργαλεία, 35 δακτυλίδια, 2 επιτύμβιες στήλες, 1 ακροκέραμο, 1 βάση μαρμάρινη και ένας ανιχνευτή μετάλλων.

    Ένα μέρος από τα παραπάνω αντικείμενα βρέθηκε θαμμένο στην αυλή της οικίας του 54χρονου, στην ’ψαλο.

    Τα αρχαία αντικείμενα εξετάστηκαν από αρχαιολόγους της ΙΖ' Εφορίας Κλασσικών Αρχαιοτήτων, που γνωμάτευσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί αρχαιοτήτων και χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή μέχρι την εποχή της τουρκοκρατίας.

    Ο προαναφερόμενος συνελήφθη και με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Έδεσσας, ενώ τα αρχαία αντικείμενα θα αποσταλούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.

    [07] ΔΥΟ ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2003 (11:24 UTC+2)

    Δύο λύσεις εξετάζει η κυβέρνηση για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: την είσοδό του στο Χρηματιστήριο αυτόνομα ή την συγχώνευση του με την Τράπεζα Αττικής.

    Ο υπουργός Μεταφορών κ. Χ. Βερελής, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ποσοστό του Οργανισμού εξαγοράζεται από το ΤΣΜΕΔΕ, τόνισε ότι το Τ.Τ. δεν πωλείται.

    Σύμφωνα με τον υπουργό δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία αποτίμησης της αξίας του Τ.Τ, αλλά ακόμα και όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία δεν θα γίνει εξαγορά οποιουδήποτε ποσοστού. Πάντως το ΤΣΜΕΔΕ κατέχει ήδη το 35% της Τράπεζας Αττικής ενώ το ΤΤ. το 18,5% της ίδιας τράπεζας.

    Από την άλλη, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να γίνει συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, γεγονός που η εφημερίδα «Αυγή» θεωρεί ότι ανατρέπει το σκηνικό στο τραπεζικό σύστημα.

    Η απόφαση για την εισαγωγή του Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο με όχημα την Τράπεζα Αττικής, αναφέρει η εφημερίδα, δυσαρέστηκε μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες που επιθυμούσαν διακαώς να βάλουν χέρι στο φιλέτο των περίπου 3,5 τρισ. δρχ. αλλά ο γάμος της Πετρόλα με τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν άφηνε πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση να δώσει το ΤΤ στη Eurobank, χωρίς να ξεσπάσει επιχειρηματικός πόλεμος σε προεκλογική περίοδο.

    Ετσι, αποφασίστηκε να ενισχυθεί η προσπάθεια των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) που είναι βασικοί μέτοχοι στην Αττικής ώστε κατά μόνας είτε σε συνεργασία με άλλα ταμεία να αποκτήσουν το 40% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αφήνοντας και ένα σημαντικό ποσοστό στο Δημόσιο που θα προσποριστεί έσοδα μέσω της εισαγωγής του σχήματος στη Σοφοκλέους.

    Το σχέδιο που προκρίθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας, Αμυνας και του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, ανάβει το πράσινο φως στο ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) για την εξαγορά, ίσως και με τη συνδρομή άλλων ασφαλιστικών ταμείων, ποσοστού 40% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και στη συνέχεια τη συγχώνευσή του με την Τράπεζα Αττικής, καθώς οι Μηχανικοί ελέγχουν το 41,16% του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Η νέα τράπεζα που θα προκύψει αναμένεται να μπει δυναμικά στην αγορά, με δεδομένο ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει πρόσβαση σε περισσότερα απο 940 κομβικά σημεία σε ολοκληρη τη χώρα (125 καταστήματα και πάνω από 815 γραφεία των ΕΛΤΑ), αποκτώντας διαβατήριο ως "τράπεζα της γειτονιάς".

    Η χθεσινή σύσκεψη είχε ως αντικείμενο την ιδιωτικοποίηση της Γενικής Τράπεζας για την οποία οι προσπάθειες συνεχίζονται, ενώ εξετάστηκε το ενδεχόμενο συνεργασία της Εμπορικής Τράπεζας με την Εθνική (προωθείται από τον υπουργό Οικονομίας). Αντίθετη άποψη από τον κ. Χριστοδουλάκη εκφέρει ο πρόεδρος της Εμπορικής Γιάννης Στουρνάρας, καθώς υιοθετεί την άποψη πως οι Γάλλοι σύμμαχοι (Credit Agricole) πρέπει να αποκτήσουν το 20% της τράπεζας από 11% που έχουν σήμερα, καθώς σε διαφορετική περιπτωση υπάρχει οπισθοδρόμηση στον κρατισμό.

    Σχετικά με την Γενική ο αρμόδιος υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταβιβαστούν οι αρμοδιότητές της στο υπουργείο Οικονομίας ("δεν τίθεται τέτοιο θέμα καθώς μέτοχος της τράπεζας δεν είναι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αλλά το Μετοχικό Ταμείο Στρατού" είπε). Δήλωσε ακόμα ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για την πορεία ιδιωτικοποίησής της.

    Σύνθεση μετοχών Αττικής

    `ΤΣΜΕΔΕ`41,16%

    `Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων`18,76%

    `Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο`17,54%

    Γενική Τράπεζα

    `Μετοχικό Ταμείο Στρατού`35,50%

    `Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού ΓΤ`6,05%

    [08] ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΘΗΝΟΤΕΡΕΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Βρυξέλλες, 26 Ιουλίου 2003 (11:22 UTC+2)

    Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μια από τις φθηνότερες ευρωπαϊκές χώρες στις τιμές της επιβολής προ φόρων πώλησης των αυτοκινήτων σύμφωνα με περιοδική έρευνα της Κομισιόν.

    Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, οι διαφορές βιομηχανικών ή τιμών αντιπροσωπείας για το ίδιο μοντέλο της ίδιας μάρκας από τη μια κοινοτική χώρα στην άλλη εξακολουθούν να μειώνονται αλλά συνεχίζουν να παραμένουν κατά την άποψη της Επιτροπής συγκριτικά ακόμη πολύ υψηλές. Έτσι ένας Ευρωπαίος αγοραστής αυτοκινήτου έχει κάθε λόγο και συμφέρον να αγοράσει αφορολόγητο αυτοκίνητο στη Δανία, την Ελλάδα και την Ολλανδία, τις πιο φθηνές χώρες, και να τα εισαγάγει στη συνέχεια στη χώρα του, όπου και θα πληρώσει τους σχετικούς φόρους, κερδίζοντας πολλά χρήματα.

    Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, τα πιο ακριβά αυτοκίνητα προ φόρων (βιομηχανική τιμή ή τιμή αντιπροσωπείας) τα βρίσκει κανείς στη Γερμανία και την Αυστρία. Η Κομισιόν πιστεύει ότι με τα νέα νομοθετικά μέτρα που υιοθετεί η Ένωση πολύ σύντομα, μέσα στα λίγα επόμενα χρόνια, οι Ευρωπαίοι θα είναι απολύτως ενημερωμένοι για τις χώρες όπου μπορούν να αγοράσουν αφορολόγητα αυτοκίνητα στις χαμηλότερες τιμές. Αντικειμενικός στόχος πάντως της Κομισιόν είναι η ευθυγράμμιση με τον καιρό των τιμών, προ φόρων πάντα, των αυτοκινήτων σε ολόκληρη την κοινοτική Ευρώπη.

    Η έρευνα της Επιτροπής παρουσιάζει μια σειρά από συγκεκριμένα παραδείγματα τιμών. Έτσι, ένα "Πεζώ 406" το αγοράζει κανείς στην Ελλάδα 5.000 ευρώ φθηνότερα απ' ό,τι στη Γερμανία και ένα Φολξβάγκεν Πασάτ 4.600 ευρώ λιγότερο.

    Οι διαφορές μεταξύ των χαμηλότερων και των υψηλότερων τιμών για το ίδιο μοντέλο αυτοκινήτου μπορούν να φθάσουν από τη μια χώρα στην άλλη από 20% μέχρι και 42%.

    Τα πιο φθηνά αυτοκίνητα -προ φόρων- τα βρίσκει κανείς εκτός ευρωζώνης, όπου βασιλεύει η Ελλάδα, στη Δανία, όπου οι τιμές τους είναι κατά 7% χαμηλότερες και από τις ελληνικές.

    [09] ΠΡΟΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2003 (11:01 UTC+2)

    Η μεγάλη άνοδος της Wall Street, που έκλεισε την Παρασκευή με κέρδη 1,85% για τον Dow Jones και 1,72% για τον δείκτη Nasdag, πιστεύεται ότι θα επηρεάσουν θετικά και τη Σοφοκλέους, στη νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα που αρχίζει από Δευτέρα.

    Στις τελευταίες συνεδριάσεις, η Σοφοκλέους κινήθηκε διορθωτικά καθώς η κόπωση που την διακρίνει μετά τα κέρδη της τάξης του 20% εντείνει τις ρευστοποιήσεις, μεταβάλλοντας τη βραχυπρόθεσμη τάση. Ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή, μετά από μια συνεδρίαση νευρικών διακυμάνσεων, έκλεισε τελικά στις 2.064,52 μονάδες (πτώση κατά 0,72%), έχοντας υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά έως και τις 2.054 μονάδες. Η πτώση των τραπεζικών τίτλων κατά 1,68%, λόγω της προεξόφλησης των αποτελεσμάτων της Εθνικής και τον επιμένοντα προβληματισμό από πλευράς κυβέρνησης ως προς την τύχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αντισταθμίστηκε εν μέρει σε επίπεδο Γενικού Δείκτη από την άνοδο της ΔΕΗ (2,4%) και του ΟΠΑΠ (0,4%), καθώς και από το γεγονός ότι ο τίτλος του ΟΤΕ έκλεισε τη συνεδρίαση αμετάβλητος.

    Στον αντίποδα, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι τίτλοι μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, καθώς πλήθυναν, σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, οι απότομες "βυθίσεις" τιμών και μάλιστα με όγκο ιδιαίτερα μετά τις 15:00.

    Ο FTSE 40 έκλεισε τη συνεδρίαση μειωμένος κατά 1,50% ενώ ο FTSE 80 κατέγραψε απώλειες 2,81%. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι, με δεδομένη τη ρευστότητα που διαθέτουν τα θεσμικά χαρτοφυλάκια και οι βασικοί αγοραστές του προηγούμενου διαστήματος, τα περιθώρια διόρθωσης δεν ξεπερνούν το 3% με 5%, ορίζοντας ως ισχυρή περιοχή στήριξης τις 1.950 μονάδες.

    Οι λογιστικές καταστάσεις εξαμήνου που δημοσιεύουν τις τελευταίες ημέρες οι εισηγμένες ΑΕΕΧ πιστοποιούν την ύπαρξη ικανών ρευστών διαθεσίμων, όπως και το γεγονός ότι κάποια εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια έμειναν εκτός της προηγούμενης ανόδου.

    Βοήθεια από τον επόμενο μήνα αναμένεται να δώσουν και τα αποτελέσματα εξαμήνου σειράς εισηγμένων εταιριών στους κλάδους τηλεπικοινωνιών (εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, Γερμανός) ψυχαγωγίας και ξενοδοχείων (Intralot, Hyatt), εξαγωγικών επιχειρήσεων (Τιτάν, ΑΡΒΑ), ποτών και αναψυκτικών (ΜΠΟΚΑ, 3Ε) και τροφίμων (Everest, Chipita, Γρηγόρης).

    [10] ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ;

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2003 (10:58 UTC+2)

    Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Γενικής Τράπεζας με την εκχώρηση και του management προβάλλει ως κυβερνητικός στόχος και ως δέλεαρ προς τον υποψήφιο αγοραστή, ο οποίος, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Εξπρές», συν τοις άλλοις, θα αναλάβει να επιλύσει το μεγάλο κεφαλαιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η τράπεζα.

    Από τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη και Aμυνας Γ. Παπαντωνίου και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνα, δεν προέκυψαν συγκεκριμένα αποτελέσματα, με τον κ. Παπαντωνίου, πάντως, να εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος λόγω και των θετικών εξελίξεων στη χρηματιστηριακή αγορά. Ο ίδιος διέψευσε φημολογία περί μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Οικονομίας, λέγοντας ότι βασικός μέτοχος της Γενικής είναι το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.

    Την αναζήτηση των υποψηφίων αγοραστών έχει αναλάβει ο γερμανικός οίκος Rothschilds, στον οποίο είχε ανατεθεί παρόμοιος ρόλος από την προηγούμενη διοίκηση της Γενικής, αλλά μόνο για το περίπου 15% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη εξετάσθηκε και το θέμα της συγχώνευσης της Τράπεζας Αττικής με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την είσοδο του δεύτερου στο Χ.Α. με "όχημα" την τράπεζα.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το "αγκάθι" έγκειται στο ποσό που πρέπει να καταβάλει το ΤΣΜΕΔΕ, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, προκειμένου να διατηρήσει το ποσοστό του (περί το 35%) στη νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση.

    [11] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΦΟΡΕΣ ΥΠΕΡΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΠ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2003 (10:57 UTC+2)

    Oλοκληρώθηκαν οι δημόσιες εγγραφές για την εισαγωγή των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) στην Κύρια Αγορά του ΧΑΑ και τα πρώτα στοιχεία που έγιναν γνωστά κάνουν λόγο για υπερκάλυψη πάνω 20 φορές, διαμορφώνοντας την τιμή της μετοχής στα 8,8 ευρώ.

    Η εταιρία θα διαθέσει 6.375.000 κοινές ονομαστικές υφιστάμενες μετοχές κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, εκ των οποίων οι 303.000 θα διατεθούν με ιδιωτική τοποθέτηση.

    Συντονιστές - κύριοι ανάδοχοι έχουν αναλάβει η Eurobank και η Αγροτική Τράπεζα, ενώ τον ρόλο του συμβούλου της έκδοσης έχει η Bank of America.

    Με την ολοκλήρωση των δημοσίων εγγραφών, το ελληνικό Δημόσιο θα ελέγχει το 75% του μετοχικού κεφαλαίου και στο επενδυτικό κοινό θα αναλογεί ποσοστό 25%. Σημειώνεται ότι με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, το ελληνικό Δημόσιο παρέχει σε κάθε ιδιώτη επενδυτή κίνητρο διακράτησης μιας μετοχής για κάθε 10 μετοχές που θα διακρατηθούν για περίοδο 6 μηνών.

    Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, οι στρατηγικοί στόχοι της εταιρίας είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας, η αύξηση της κερδοφορίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    [12] ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Πρίστινα, 26 Ιουλίου 2003 (11:29 UTC+2)

    Δύο υπόπτους συνέλαβε χτες η UNMIK, η «αστυνομική δύναμη του ΟΗΕ» στο Κοσσυφοπέδιο, για την επίθεση με δύο χειροβομβίδες - που αρχικά πίστευε ότι έγινε εναντίον τμήματός της, αλλά στη συνέχεια εκτίμησε ότι είχε στόχο έναν πολίτη που δεν κατονόμασε. Η επίθεση κόστισε τη ζωή ενός ανθρώπου και τραυμάτισε ακόμη πέντε άτομα, τα δύο σοβαρά, το απόγευμα της Παρασκευής.

    «Το άτομο δεν ήταν αστυνομικός», δήλωσε ο τοπικός επικεφαλής της αστυνομίας, Μπάρι Πόλιν, ο οποίος πρόσθεσε ότι πιθανώς πρόκειται για «εγκληματική ενέργεια». Η επίθεση έγινε στο κατοικούμενο κυρίως από Αλβανούς νότιο τμήμα της Μιτροβίτσα, σύμφωνα με την UNMIK, και ήρθε παρά τα «αυξημένα μέτρα ασφαλείας» που υποτίθεται ότι έχουν επιβληθεί στην πρωτεύουσα της επαρχίας από το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν σε δύο ταυτόχρονες ενέργειες, «άγνωστοι» έριξαν ρουκέτα σε δικαστικό μέγαρο και η έκρηξη ενός αυτοσχέδιου μηχανισμού προκάλεσε ζημιές σε αστυνομικό όχημα.

    Τα ΜΜΕ της Σερβίας-Μαυροβουνίου εκτιμούν ότι πρόκειται για ενέργειες σε αντίποινα για τις καταδίκες πρώην ανταρτών του UCK, η βαρύτερη εκ των οποίων - 17 χρόνια κάθειρξη - επιδικάστηκε σε βάρος του Ρουστέμ Μουσταφά, διοικητή μονάδας της οργάνωσης, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τους φόνους πέντε ομοεθνών του.

    Προχτές βράδυ η αστυνομία κατέστρεψε ένα φορητό ρουκετοβόλο που βρέθηκε στο Λίπιανε, 25 χλμ. νοτίως της Πρίστινα, ενώ άγνωστοι είχαν ρίξει την Τετάρτη χειροβομβίδα εναντίον ενός πολίτη στη Βίτινα.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 25 Ιουλίου 2003 (22:53 UTC+2)

    Τη θερμή του υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανένωση της Κύπρου πριν από την 1η Μαϊου 2004 ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ενταχθούν μαζί στην Ε.Ε., εξέφρασε σήμερα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Τζουσέπε Πισάνου, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον κ. Χριστόφια, ο κ. Πισάνου είπε πως διαπιστώθηκε ''ευθύς εξαρχής μια μεγάλη σύγκλιση απόψεων ως προς την ευρωπαϊκή πολιτική μας''.

    Από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας είπε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ''οι κοινοί στόχοι στην περιοχή της Μεσογείου, η εφαρμογή μεσογειακής πολιτικής της ΕΕ και το θέμα της συνεργασίας για την υπεράσπιση των μεσογειακών συνόρων της ΕΕ''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [14] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΩΝ

    Λευκωσία, 25 Ιουλίου 2003 (22:50 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι δεν αναμένει οποιαδήποτε έκπληξη αναφορικά με το Κυπριακό πριν τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Οσον αφορά το θέμα της άρσης των ναρκοπεδίων στην περιοχή γύρω από τη Λευκωσία, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα δεχθεί να εφαρμοστούν οι πρόνοιες της διεθνούς σύμβασης για την κατάργηση των ναρκοπεδίων και στην περίπτωση της Κύπρου.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Λευκωσία, 25 Ιουλίου 2003 (21:49 UTC+2)

    Ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις προσλαμβάνει το σκάνδαλο στην Κύπρο με τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν πεταμένα σε σακούλες σκουπιδιών. Μετά από τα έγγραφα που βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας, νέα έγγραφα βρέθηκαν στο χώρο στάθμευσης έξω από το υπουργείο Παιδείας.

    Τα έγγραφα βρήκε πριν από λίγες μέρες ένας πολίτης και τα παρέδωσε χθες βράδυ στην εφημερίδα «Πολίτης» απ΄ όπου και τα παρέλαβε η αστυνομία. Ο πολίτης υποστήριξε ότι τα έγγραφα βρίσκονταν εκεί για τουλάχιστο δύο με τρεις εβδομάδες. Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Ανδρέα Παράσχο τόνισε πως ο πολίτης αποφάσισε να τα παραδώσει στην εφημερίδα μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από τα έγγραφα του υπουργείου Υγείας.

    Και για τα νέα έγγραφα διεξάγεται έρευνα από την αστυνομία, το πόρισμα της οποίας θα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στα χέρια του οποίου βρίσκεται από χθες και το πόρισμα της πρώτης υπόθεσης.

    Ηδη ανακριτές της αστυνομίας πήραν καταθέσεις από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Παιδείας και από όλους υψηλόβαθμους λειτουργούς.

    Ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου Πεύκιος Γεωργιάδης, δήλωσε ότι όταν παρέλαβε το γραφείο του δεν βρήκε οποιαδήποτε έγγραφα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο προκάτοχός του Ουράνιος Ιωαννίδης λέγοντας ότι τα απαραίτητα έγγραφα που βρίσκονταν στο γραφείο του καταστράφηκαν με οδηγίες του.

    Την ίδια στιγμή κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα. Η κυβέρνηση επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε ενιαία πολιτική όσον αφορά τη διαχείριση των εγγράφων.

    Η αντιπολίτευση εμμένει στην ύπαρξη πολιτικών ευθυνών και τονίζει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες της.

    [16] ΟΙ ΗΠΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 25 Ιουλίου 2003 (21:21 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ του είπε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να έχουν το συντομότερο δυνατό την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης όσον αφορά το θέμα της αποστολής στρατιωτών στο Ιράκ.

    Από την πλευρά του ο κ. Γκιούλ ζήτησε την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ όσον αφορά την αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ.

    Σύμφωνα δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hόrriyet» ο κ. Γκιούλ έθεσε δύο όρους για την αποστολή στρατιωτών από την Τουρκία στη 'Δύναμη Σταθερότητας' στο Ιράκ: μερίδιο στην Τουρκία για την αναδόμηση του Ιράκ και ανάπτυξη κοινής αντίληψης με τις ΗΠΑ για το μέλλον του Ιράκ.

    Ο κ. Γκιούλ κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του στις ΗΠΑ δήλωσε στην Washington Post τα εξής:

    «Στην περίπτωση που δεν δοθεί στην Τουρκία ένας ειδικός και ουσιαστικός ρόλος για την αναδόμηση του Ιράκ τα μέλη της Βουλής μπορεί να παρεμποδίσουν την αποστολή στρατιωτών. Εάν θεωρηθεί ότι στέλνουμε στο Ιράκ μια δύναμη η οποία θα ασκήσει μόνο καθήκοντα χωροφυλακής τότε η ψηφοφορία θα είναι διαφορετική».

    Εξάλλου ο Πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Τουρκικής Βουλής Μεχμέτ Ντιουλγκέρ υποστήριξε χθες ότι στην περίπτωση που θα ζητηθεί από τις ΗΠΑ η Τουρκία δεν θα μπορέσει να στείλει στρατιώτες στο Ιράκ στα πλαίσια του εγγράφου που είχε γίνει δεκτό από την Βουλή στις 20 Μαρτίου.

    Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι χθες έφθασε η απάντηση της Ουάσιγκτον στην πρόταση που είχε υποβάλλει ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα σχετικά μ' αυτά που μπορεί να κάνει η Τουρκία όσον αφορά την αναδόμηση του Ιράκ.

    Ο κ. Πάουελ γνωστοποίησε στον κ. Γκιούλ ότι μπορούν να γίνουν «διαβουλεύσεις» στα εξής θέματα:

    - Η επανασύσταση του εθνικού στρατού του Ιράκ και η επανασύσταση της αστυνομικής δύναμης.

    - Η ανοικοδόμηση εξ αρχής των νοσοκομείων.

    - Η επισκευή των ηλεκτρικών κέντρων έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πάλι.

    - Υποστήριξη στην παροχή υπηρεσιών στον τομέα της υγείας.

    - Η κάλυψη του κενού όσον αφορά τα τρόφιμα στο Ιράκ.

    [17] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ: ΕΛΛΑΔΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ 49-73

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2003 (20:00 UTC+2)

    Σαφώς ανώτερη η Γερμανία κέρδισε με 73-49 την εθνική μας ομάδα των κορασίδων στο 15ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξάγεται στην πόλη Νεβχεσίρ της Τουρκίας. Ετσι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα ριχτεί αύριο στην μάχη για την κατάκτηση της 11ης θέσης στον τελευταίο της αγώνα. Θα αντιμετωπίσει τη γηπεδούχο Τουρκία η οποία έχασε στον άλλο αγώνα κατάταξης από την Ιταλία με 77-76.

    Τους πόντους από την εθνική μας ομάδα πέτυχαν οι: Κωνσταντίνου 8 (2), Γκοτζή 9 (3), Δημητρακοπούλου 2, Κοκκαλά, Σαμουλαδά 2, Καλαϊντίδου, Τρέμκατζη 3 (1), Παντελή 6, Κατοπόδη 4, Δημητράκου 13 (2), Κουφογιάννη, Παραγιού 2.

    [18] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΙΔΩΝ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΑΣΕ ΜΕ 80-60 ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2003 (19:35 UTC+2)

    Την 7η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξάγεται στη Μαδρίτη της Ισπανίας θα διεκδικήσει αύριο η εθνική ομάδα των παίδων, η οποία σήμερα ηττήθηκε με 80-60 από τη Γαλλία σε αγώνα κατάταξης για τις θέσεις 5-8.

    Τους πόντους για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πέτυχαν οι: Βασιλείου 9 (1), Πετράκης 7 (1), Βεργίνης 6, Τριχόπουλος 11, Αθανασούλας, Τσότρας, Μανωλόπουλος, Κατιάκος 11, Μάτος 11 (1), Νοέας 3 (1), Τουντζιαράκης, Σχορτσιανίτης 2.

    Αύριο θα αντιμετωπίσει την ηττημένη του αγώνα Σλοβενία-FYROM.

    [19] ΤΗΝ ΗΤΤΑ (2-1) ΣΕ ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΙΖΕΣΠΟΡ ΓΝΩΡΙΣΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2003 (19:24 UTC+2)

    Δεν τα κατάφερε στο φιλικό παιχνίδι με την τουρκική Ριζεσπόρ ο Ολυμπιακός. Ηττήθηκε στην Αυστρία όπου προετοιμάζεται με 2-1, δείχνοντας ότι ακόμη είναι ανέτοιμος. Για τους Τούρκους τα δύο τέρματα πέτυχαν στο 15' με κεφαλιά ο Οστουρκ και στο 28' μετά από λάθος της άμυνας των ερυθρολεύκων ο Σέσχετσερ (2-0). Στην επανάληψη ο Ολυμπιακός έδειξε καλύτερο πρόσωπο και κατάφερε να μειώσει στο 51΄ με πέναλτι ο Λάμπρος Χούτος. Την εσχάτη των ποινών κέρδισε στη συγκεκριμένη φάση ο Καστίγιο.

    [20] ΔΥΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2003 (19:11 UTC+2)

    Δύο αγωνιστικά προβλήματα στη διεξαγωγή του βασικού σταδίου της προετοιμασίας αντιμετωπίζει στο Μέτσοβο ο ομοσπονδιακός προπονητής της ομάδας μπάσκετ των ανδρών, Γιάννης Ιωαννίδης. Πρόκειται για τον Μιχάλη Πελεκάνο και το Νέστορα Κόμματο. Ο πρώτος χτύπησε στον αγκώνα και προληπτικά έμεινε εκτός προπονήσεων, ενώ ο δεύτερος υπέστη διάστρεμμα και γυμνάζεται σε χαλαρούς ρυθμούς. Ο φόργουορντ του Αρη αναμένεται να επιστρέψει στις κανονικές προπονήσεις τη Δευτέρα.

    Το παρών στην σημερινή απογευματινή προπόνηση έδωσε ο Δήμος Ντικούδης, ο οποίος είχε πάρει τριήμερη άδεια για να μεταβεί στην Ισπανία και να υπογράψει στη Βαλένθια. Ετσι ο μοναδικός παίκτης της εθνικής είναι ο Ιάκωβος Τσακαλίδης που θα ενσωματωθεί στην προετοιμασία του Μετσόβου την ερχόμενη Τρίτη.

    [21] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΤΡΙΠΛΟΥΝ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΓΑΛΑΚΤΙΑΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2003 (17:13 UTC+2)

    Ανετα προκρίθηκε στον τελικό του τριπλούν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων του Τάμπερε ο Παύλος Γαλακτιάδης, έχοντας καλύτερο άλμα στα 15.31μ., που τον έφερε στην 6η θέση της κατάταξης.

    Ο άλτης του Δημήτρη Καθηνιώτη, ξεκίνησε με άκυρο το πρώτο του άλμα, αλλά στο δεύτερο έβγαλε τα 15.31μ., το τρίτο μετρήθηκε στα 15.18μ., που ουσιαστικά του εξασφάλισαν μια θέση ανάμεσα στους φιναλίστ.

    «Και τα δύο έγκυρα άλματά μου και ιδιαίτερα αυτό στην τρίτη προσπάθεια ήταν αρκετά μεγάλο. Πλέον μπροστά μου υπάρχει ο τελικός. Είμαι καλά, νιώθω δυνατός και θα κυνηγήσω μια μεγάλη επίδοση» σημείωσε ο αθλητής του Πανελληνίου, που έχει φετινή επίδοση 15.92μ.

    Την καλύτερη επίδοση στον προκριματικό σημείωσε ο Πορτογάλος, Νέλσον Εβόρα, με 16.08μ. (έχει φετινό με ευνοϊκό άνεμο στα 16.42μ)και χθες είχε ανακηρυχθεί πρωταθλητής Ευρώπης στο μήκος.

    Τη 12άδα του τελικού, που θα διεξαχθεί αύριο (15.45) συνθέτουν οι: Εβόρα (Πορτογαλία) 16.08, Σεμενένκο (Ουκρανία) 15.71μ., Ντίλις (Λιθουανία) 15.53, Ορλόφ (Ρωσία) 15.40, Τέιμουρ (Αζερμπαϊτζάν) 15.34, Γαλακτιάδης (Ελλάδα) 15.31, Ντέτσουκ (Λευκορωσία) 15.30, Γκρεζέ (Γαλλία) 15.24, Χάρατσιτς (Βοσνία) 15.22, Παρλίτσκι (Πολωνία) 15.05, Γιόζεφ (Ισπανία) 15.04, Τούσεκ (Κροατία) 15.04.

    «Έσπασαν» καρδιές στον προκριματικό αγώνα του ακοντισμού νεανίδων, με την Ιωάννα Πάρχα να παίρνει ως 12η το εισιτήριο για τον αυριανό τελικό (15.15) στα 46.97μ., που σημείωσε στην τρίτη της προσπάθεια.

    Η ρίπτρια του Τάσου Μωυσιάδη ξεκίνησε τον αγώνα της με βολή που ακυρώθηκε, χωρίς κανείς να καταλάβει το λόγο, στη συνέχεια σημείωσε 44.84μ. επίδοση που δεν ήταν αρκετή για να της δώσει την πρόκριση, για να πετύχει τελικά στην τελευταία της βολή 46.97μ. Εκείνη τη στιγμή η Δραμινή πρωταθλήτρια ήταν στη 10η θέση, αλλά χρειάστηκε να περιμένει μέχρι την ολοκλήρωση του αγώνα, μιας και την πέρασαν η Φινλανδή, Παουλίνα Παούνου με 49.78μ. και η Ισλανδή, Σίγκρουν Φιέλστεντ με 47.15μ.

    «Πήρα το μάθημά μου. Δεν κατάλαβα γιατί μου ακύρωσαν την πρώτη βολή, αλλά τέλος καλό όλα καλά. Ο πιο σημαντικός στόχος μου, η πρόκριση στον τελικό επετεύχθη και τώρα όλα στον τελικό θα είναι τελείως διαφορετικά» δήλωσε η Ιωάννα Πάρχα.

    Η κατάταξη του προκριματικού (όριο 52.00μ.): Γκρίμπουλε (Λετονία) 56.38, Σούτε (Γερμανία) 55.19, Ρίτβεγκ (Γερμανία) 54.17, Τζιλιμπέρ (Γαλλία) 51.34, Ζαντ (Γερμανία) 51.04, Κοζένκοβα (Ρωσία) 49.84, Παούνου (Φινλανδία) 49.75, Λααμάνεν (Φινλανδία) 48.42, Σόνμαερκς (Βέλγιο) 48.06, Μασέ (Γαλλία) 47.18, Φιέλστεντ (Ισλανδία) 47.15, Πάρχα (Ελλάδα) 46.97, Κβέτοβα (Τσεχία) 46.56, Αλόνσο (Ισπανία) 46.41, Πρεϊσκάιτε (Λιθουανία) 45.51, Λάμι (Φινλανδία) 45.16, Νόβακ (Σλοβενία) 43.17, Χιαλμστοντίρ (Ισλανδία) 42.23, Κάρλι (Ιταλία) 41.47.

    Τέλος, τυπική ήταν η συμμετοχή του Δημήτρη Γράβαλου στον πρωινό προκριματικό των 200μ. Ο αθλητής που από χθες έχει πάρει την πρόκριση για τον απογευματινό τελικό στα 400μ., εφόσον είχε δηλωθεί και στα 200μ. ήταν υποχρεωμένος να βρεθεί στην εκκίνηση, για να έχει δικαίωμα συμμετοχής στον τελικό των 400μ. Έτσι πήρε θέση στο βατήρα, έκανε δύο άκυρες εκκινήσεις και έφυγε από τον αγώνα.

    [22] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

    Νέα Υόρκη, 26 Ιουλίου 2003 (11:38 UTC+2)

    Βρίσκεται άραγε η αμερικανική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης; Το ερώτημα αυτό απασχολεί εντόνως τους επενδυτές στη Wall Street και μπορεί τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία να συνηγορούν υπέρ μιας θετικής απάντησης, όμως το ζητούμενο για την αγορά είναι η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών να μετουσιωθεί σε κέρδη για τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Ομως, τα μέχρι στιγμής εταιρικά αποτελέσματα δεν έχουν κατορθώσει να πείσουν την αγορά γι΄ αυτό.

    Η απροσδόκητα μεγάλη αύξηση των παραγγελιών διαρκών αγαθών τον Ιούνιο, αποτελεί μια ακόμα ένδειξη (μετά την υποχώρηση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας κάτω από τις 400.000 για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, όπως ανακοινώθηκε χθες) ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει. Από κοντά και οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, που τον Ιούνιο εκτινάχθηκαν κατά 4,7% καθώς οι Αμερικανοί εκμεταλλεύονται τα χαμηλότατα επιτόκια.

    Ωστόσο, μια σταδιακή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας έχει ήδη προεξοφληθεί από την αγορά που εμφανίζεται προβληματισμένη από το γεγονός ότι τα θετικά στην πλειοψηφία τους αποτελέσματα των αμερικανικών επιχειρήσεων οφείλονται περισσότερο σε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις των εταιρειών παρά σε αύξηση της ζήτησης των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους.

    Ο προβληματισμός αυτός απεικονίζεται στη σημερινή πορεία, τουλάχιστον για την ώρα, της Wall Street, που ενώ ξεκίνησε θετικά λαμβάνοντας ώθηση από τα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών, στη συνέχεια οπισθοχώρησε δεχόμενη πιέσεις ιδιαίτερα στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας.

    Μεγαλύτερη σταθερότητα, αν και ως προς την υποχώρησή τους, επέδειξαν οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, όπου από το πρωί παρατηρούνται ήπιες διορθωτικές κινήσεις. Τα θετικότερα του αναμενόμενου αποτελέσματα της Volkswagen περιόρισαν τις απώλειες των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών, όμως, κάθε άλλο παρά αντέστρεψαν το κλίμα νευρικότητας.

    Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε σημαντική μείωση της τάξης του 50% στα κέρδη β΄ τριμήνου, όμως προχώρησε σε αισιόδοξες προβλέψεις για τις πωλήσεις και την κερδοφορία της στους τελευταίους 6 μήνες του έτους.

    Στον αντίποδα, σε θετικό έδαφος κινείται η μετοχή της Renault: Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε για το α΄ 6μηνο μείωση κερδών στον κεντρικό πυρήνα των δραστηριοτήτων της λόγω της εξασθενημένης ζήτησης στη δυτική Ευρώπη και της ενίσχυσης του ευρώ, γεγονός που άλλωστε την υποχρέωσε να αναθεωρήσει προς τα κάτω το φετινό στόχο της ως προς τα περιθώρια κέρδους. Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη της εκτινάχθηκαν όμως κατά 32% χάρη στη γενναιόδωρη συνεισφορά της Nissan - στης οποίας το μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχει - με αποτέλεσμα ο πρόεδρος Λουί Σβάιτσερ να προβλέψει κέρδη-ρεκόρ και για φέτος.

    Πτωτικά κινείται η μετοχή της Roche μετά την επίτευξη συμφωνίας για εξαγορά της Igen International Inc. Μερίδα συναλλασσομένων επισημαίνουν ότι επικράτησε η εντύπωση ότι το αντίτιμο της εξαγοράς είναι ιδιαίτερα υψηλό.

    Τέλος, σε χαμηλότερα επίπεδα διαπραγματεύονται οι επενδυτές τη μετοχή του ολλανδικού ομίλου χημικών DSM μετά την προειδοποίηση της ότι είναι μάλλον απίθανο να σημειώσει φέτος λειτουργικά κέρδη αντίστοιχα των περσινών.

    [23] ΕΥΡΩΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Βρυξέλλες, 26 Ιουλίου 2003 (11:26 UTC+2)

    Το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας στην Ένωση και ιδιαίτερα το ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής που διοργάνωσε τον Ιούνιο η ελληνική προεδρία στη Θεσσαλονίκη (Χαλκιδική) με την ευρύτατη κάλυψη των κοινοτικών θεμάτων από τα ελληνικά ΜΜΕ συνετέλεσε στο γεγονός ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε η Κομισιόν, τα 4/5 (81%) των Ελλήνων είναι ενημερωμένοι για τις εργασίες της συντακτικής συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης και το περιεχόμενο του σχεδίου του πρώτου Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

    Ήταν προφανώς τόσο μεγάλο το "σφυροκόπημα" γύρω από αυτό το ζήτημα των ελληνικών τηλεοράσεων, ραδιοφώνων και εφημερίδων πριν, κατά και μετά το ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής, ώστε να μπορούν οι Έλληνες ν' απαντούν στη συνέχεια, σε ένα τεράστιο ποσοστό, ότι γνωρίζουν τα του ευρωπαϊκού συντάγματος, ενώ πιο φιλοευρωπαϊκοί λαοί, όπως οι Λουξεμβούργιοι, να δηλώνουν ότι γνωρίζουν σε ποσοστό 66%, για να αφήσουμε τους Βρετανούς των οποίων το ποσοστό που γνωρίζει για το ευρωπαϊκό σύνταγμα είναι κάτω του 30%.

    Μεταξύ των νέων (10) υποψήφιων χωρών οι πολίτες της Κύπρου δηλώνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό (54%) ότι γνωρίζουν για το ευρωπαϊκό σύνταγμα. Το 57% των Ελλήνων δηλώνουν με μεγάλη ακρίβεια ότι η συντακτική συνέλευση έχει επεξεργασθεί ένα σχέδιο συντάγματος της Ευρώπης. Ο ελληνικός είναι ο μοναδικός λαός της Ευρώπης που δηλώνει με μια τόσο μεγάλη πλειοψηφία ότι γνωρίζει τι ακριβώς έκαναν τα μέλη της συντακτικής συνέλευσης.

    Το 40% των Ελλήνων δηλώνει ικανοποιημένο από τα αποτελέσματα των εργασιών της συντακτικής συνέλευσης και το 39% όχι ευχαριστημένο, ενώ το 69% των Ελλήνων δηλώνει ότι είναι σύμφωνο με την ψήφιση ενός ευρωπαϊκού Συντάγματος, ενώ διαφωνεί με αυτή την ιδέα το 25%. Το 68% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του διορισμού ενός Ευρωπαίου (κοινοτικού) υπουργού Εξωτερικών και το 70% των συμπατριωτών μας υπέρ της ιδέας ενός προέδρου της Ευρ. Ένωσης.

    Όμως -και αυτό εμφανίζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον- η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (72%) δηλώνει ότι είναι απαραίτητη η επικύρωση ενός ευρωπαϊκού Συντάγματος \με δημοψήφισμα\, κάτι που συμμερίζεται μόλις το 40% των άλλων κοινοτικών χωρών (μέσος όρος).

    Τέλος, το 64% των Ελλήνων θέλει την εν μέρει ή τη ριζική τροποποίηση του περιεχομένου του υφιστάμενου σχεδίου του ευρωπαϊκού Συντάγματος, κάτι που επιθυμεί το 51% των άλλων κοινοτικών λαών (μέσος όρος).

    [24] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΤΖΟΝ ΣΛΕΣΙΝΤΖΕΡ

    Νέα Υόρκη, 26 Ιουλίου 2003 (11:16 UTC+2)

    Την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Παλμ Σπρινγκς, στην Καλιφόρνια, άφησε ο Βρετανός σκηνοθέτης Τζον Σλέσιντζερ, ο οποίος εδώ και σχεδόν τρία χρόνια κρατιόταν στη ζωή με μηχανική υποστήριξη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του, η υγεία του σκηνοθέτη παρουσίαζε τον τελευταίο καιρό συνεχή επιδείνωση. Τον Δεκέμβριο του 2000 είχε υποστεί οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο και ένα χρόνο μετά υποβλήθηκε σε τετραπλό μπάι πας.

    Η τελευταία δουλειά του Σλέσιντζερ ήταν η κωμωδία "The Next Best Thing" (2000) με πρωταγωνιστές τη Μαντόνα και τον Ρούπερτ Έβερετ.

    Ωστόσο, η πιο διάσημη ταινία του είναι "Ο Καουμπόι του Μεσονυκτίου" με τον Γιον Βόιτ και τον Ντάστιν Χόφμαν, η οποία είχε κερδίσει επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ και τελικώς κέρδισε τρία χρυσά αγαλματίδια (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και διασκευασμένου σεναρίου). Αλλες γνωστές ταινίες του είναι το "Darling", το "Billy Liar" και το "Sunday Bloody Sunday".

     

    [25] ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

    Ουάσιγκτον, 26 Ιουλίου 2003 (11:13 UTC+2)

    Με την παραδοχή ότι η υπόσχεση της Ουάσιγκτον για τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους έως το 2005 είναι "δύσκολο" να εκπληρωθεί υποδέχτηκε η αμερικανική κυβέρνηση τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μπαχμούντ Αμπας στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

    Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες στην αραβική εφημερίδα "Αλ Χαγιάτ", ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ πλέκει το εγκώμιο του Αμπάς.

    Οσον αφορά τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους έως το 2005, όπως προβλέπει ο "οδικός χάρτης" για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, ο Πάουελ εκτιμά ότι "θα είναι δύσκολή, αν και είναι πάντα εφικτή". Ο Αμερικανός υπουργός χαρακτηρίζει τέλος τον Γιάσερ Αραφάτ ως ένα "σποτυχημένο ηγέτη" που "δεν κατάφερε να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που δόθηκαν στην κυβέρνησή του".

    Ο Αμπάς, ο οποίος επρόκειτο να συναντηθεί χθες το βράδυ με τον Αμερικανό πρόεδρο, κάλεσε με την άφιξη του στην Ουάσιγκτον την αμερικανική κυβέρνηση να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει την ανέγερση οικισμών στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Αμπάς δήλωσε ότι το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιέζουν το Ισραήλ σε βασικά ζητήματα είναι πιθανό να υπονομεύσει τη δική του δημοτικότητα και τη μετριοπαθή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του.

    Λίγο πριν τη συνάντηση Μπους - Αμπάς, το Ισραήλ ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων ευνοϊκών για προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Πεντάχρονος Παλαιστίνιος νεκρός από ισραηλινά πυρά

    Την όποια θετική εικόνα προσπάθησε να δώσει η ισραηλινή κυβέρνηση ενόψει της συνάντησης Μπους - Αμπάς κατέστρεψε πάντως ο φόνος ενός πεντάχρονου παιδιού στη Δυτική Οχθη. Ενας Ισραηλινός στρατιώτης άνοιξε χθες το μεσημέρι πυρ με πολυβόλο την ώρα που το αυτοκίνητο του πατέρα του περνούσε από σημείο ελέγχου. Ο πεντάχρονος Μαχμούντ Κάμπχα υπέκυψε επιτόπου από τραύμα σφαίρας, ενώ από τα ισραηλινά πυρά τραυματίστηκαν επίσης οι δύο αδελφές του.

    Σε μια στεγνή ανακοίνωση από την οποία απουσιάζει οποιαδήποτε έκφαση λύπης, ο ισραηλινός στρατός ανακοινώνει πως το περιστατικό οφείλεται σε "επιχειρησιακό λάθος" και υπόσχεται, ως συνήθως, ότι θα διεξαχθούν σχετικές έρευνες.

    [26] "Η CIA ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΘΕΤΕ"

    Νέα Υόρκη, 26 Ιουλίου 2003 (11:04 UTC+2)

    Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχασαν πολλές ευκαιρίες για να κάνουν να αποτύχουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, αναφέρει η ειδική ερευνητική επιτροπή του Κογκρέσου στην εκθεσή της που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

    "Για διάφορους λόγους, η κοινότητα των πληροφοριών δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τις σημαντικές πληροφορίες που φαίνεται να συνδέονται με τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου", αναφέρεται στην έκθεση αυτή των 900 σελίδων με τα παραρτήματα, της οποίας πολλά μέρη φέρουν τη σφραγίδα του απορρήτου. "Ως εκ τούτου η υπηρεσίες πληροφοριών έχασαν τις ευκαιρίες να αποτρέψουν τη συνωμοσία της 11ης Σεπτεμβρίου εμποδίζοντας τους τρομοκράτες να εισέλθουν στην αμερικανική επικράτεια η συλλαμβάνοντάς τους", εκτιμούν οι ερευνητές της κοινοβουλευτικής ομάδας.

    Κατηγορούν επίσης της υπηρεσίες πληροφοριών και προπάντων τη CIA και το FBI "ότι δεν προσπάθησαν τουλάχιστον να εξουδετερώσουν τις επιθέσεις με παρακολουθήσεις και αλλη ερευνητική εργασία στις ΗΠΑ". H CIA δεν χρησιμοποίησε τις πληροφορίες που διέθετε για πολλούς τρομοκράτες και το FBI δεν ήταν ικανό να εντοπίσει τα μέλη της Αλ Κάιντα που βρίσκονταν στις ΗΠΑ, δηλώνουν οι ερευνητές. Εξάλλου η NSA, υπηρεσία που είναι επιφορτισμενη με την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών, δεν μεταβίβασε ποτέ στην CIA και το FBI τις συνομιλίες που υπεκλάπησαν στις αρχές του 1999 και έδειχναν ότι δυο από τους μελλοντικούς τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν σχέση με μια ομάδα της Αλ Κάιντα στη Μεση Ανατολή.

    "Το σημαντικό σημείο είναι οτι η κοινωνία των πληροφοριών δεν προσπάθησε να αποδείξει τον σύνδεσμο ανέμεσα σε όλες τις πληροφορίες αυτές, γεγονός που θα είχε αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες να ανακαλυφθεί η συνωμοσία και να εμποδιστεί ο Μπιν Λάντεν να επιτεθεί στις ΗΠΑ", αναφέρεται ακόμη στην έκθεση.

    [27] ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2003 (11:32 UTC+2)

    ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ (τηλ. 2310-2453078) Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσιάζει στις 22, 23 και 24 Ιουλίου την τραγωδία του Ευριπίδη «Ηλέκτρα» σε σκηνοθεσία Θέμη Μαμουλίδη. Στις 28, 29 και 30 Ιουλίου το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης σε συμπαραγωγή με το θέατρο «Στοά» παρουσιάζουν τη «Μήδεια» του Μποστ, σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου.

    ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ (τηλ. 23510-76042). Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανεβάζει σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη την παράσταση «Βάτραχοι», στις 26 Ιουλίου.

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αλεξανδρούπολης με τίτλο «Καλοκαίρι και Πολιτισμός 2003» στις 26 του μηνός ο θίασος του Γιώργου Κιμούλη θα ανεβάσει το έργο του Σαίξπηρ «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων».

    ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ: (Τηλ. 2510-220876). Στις 25 Ιουλίου το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα παρουσιάσει την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη.

    ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΚΙΛΚΙΣ (τηλ. 23410-20851). Οι εκδηλώσεις του Ιουλίου θα κλείσουν με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στις 28 Ιουλίου, με την τραγωδία του Ευριπίδη «Ηλέκτρα». 

    [28] ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΙΖΙΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

    Χανιά, 26 Ιουλίου 2003 (11:31 UTC+2)

    Συνεχίζεται στο μεγάλο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου Κρήτης, στην Κουνουπιδιάνα Ακρωτηρίου, το επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Το ριζίτικο τραγούδι». Σήμερα Σάββατο θα μιλήσουν οι: Νίκος Παπαδογιαννάκης («Η κοσμοαντίληψη του Κρητικού στο ριζίτικο τραγούδι»). Παναγιώτης Καμηλάκης («Οι γεωγραφικές γνώσεις του Κρητικού μέσα από τα ριζίτικα τραγούδια»). Γιάννης Παυλάκης («Αρχές και αξίες που υμνούν τα ριζίτικα»). Φάνης Κακριδής («Κρητικές παραλλαγές του γυρισμού του ξενιτεμένου»). Γιώργης Μανουσάκης («Ο αντρειωμένος στο ριζίτικο τραγούδι»). Μαρία Πατρελάκη («Ο Χάρος στο ριζίτικο τραγούδι»). Θεόδωρος Ρηνιώτης («Μυρίζουν οι βασιλικοί, μυρίζουν και οι βαρσάμοι... Η πρεπιά στο ριζίτικο»). Βασίλης Χαρωνίτης («Τα παθήματα της Κρήτης στο ριζίτικο τραγούδι»). Νίκος Καβρουλάκης («Οι ρίζες των ριζίτικων»). Νίκος Αποστολάκης («Το ριζίτικο στην ψυχαγωγία»).

    Στις 9 το βράδυ στον αύλειο χώρο του Δημοτικού σχολείου στον Μουζουρά Ακρωτηρίου, θα βραβευτούν όσοι διακρίθηκαν στο διαγωνισμό στο νεοριζίτικο, ενώ οι παραδοσιακοί σύλλογοι Ριζιτών θα αποδώσουν ριζίτικα. Θα ακολουθήσει γλέντι. Αύριο, (10 π.μ.) θα μιλήσουν οι: Εμμανουήλ Νικολούδης, Βασιλική Νταγκουνάκη, Παντελής Βουτουρής.

     

    [29] ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΕΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2003 (09:58 UTC+2)

    Σημείο παγκόσμιας αναφοράς για την προστασία, διαχείριση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας θα καταστεί η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου από τις 23 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, φιλοξενώντας για πρώτη φορά στη χώρα μας το 7ο διεθνές συμπόσιο του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομίας (OWHC).

    Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου συμπεριελήφθη το 1988 στη λίστα της UNESCO ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς για τον πλούτο της διαπολιτισμικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που αντιπροσωπεύει. Από το 1993, που δημιουργήθηκε το δίκτυο OWHC υπό την αιγίδα της UNESCO, μετέχει σε αυτό, μαζί με άλλες 187 πόλεις ξεχωριστής πολιτιστικής παράδοσης από όλο τον κόσμο.

    Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των πόλεων, που αντιπροσωπεύουν συνολικό πληθυσμό 120 εκατομμυρίων ατόμων, είναι η επιλογή τους από την Παγκόσμια Διαπολιτισμική Επιτροπή της UNESCO στη Λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με βασικό κριτήριο τη μοναδικότητα της πολιτιστικής παράδοσης, την αυθεντικότητα και καλή κατάσταση των μνημείων και κυρίως το διαχρονικό ρυθμό ζωής.

    Στο συμπόσιο θα συμμετάσχουν επιστήμονες και τεχνοκράτες που ασχολούνται με θέματα συντήρησης, προβολής και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς (έχουν ήδη κατατεθεί πάνω από 110 εισηγήσεις), καθώς και δήμαρχοι, σύμβουλοι και πολιτικοί εκπρόσωποι των πόλεων που μετέχουν στον OWHC.

    Παράλληλα, θα πραγμαοτποιηθεί ξεχωριστό φόρουμ Νέων, ηλικίας 16 έως 19 ετών, που επιλέχθηκαν από τις πόλεις Παγκόσμιας Κληρονομιάς, οι οποίοι θα συζητήσουν και θα προτείνουν προγράμματα προστασίας των "εύθραυστων" ιστορικών πόλεων, με την ενεργό και δυναμική ανάμιξη των νέων.

    Κατά τη διάρκεια του συμποσίου θα υπάρξουν πολιτιστικές εκδηλώσεις σε σημεία της Μεσαιωνικής Πόλης, ανοιχτές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

    Στην τιμητική Επιτροπή του συμποσίου μετέχουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο γενικός διευθυντής της UNESCO Κοϊχίρο Ματσούρα, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος και Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης και η πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO, Μαριάνα Βαρδινογιάννη.

    [30] ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ" ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2003 (09:56 UTC+2)

    Από τις 24 μέχρι τις 31 Αυγούστου θα διαρκέσει φέτος το φεστιβάλ "Βαλκανική Πλατεία 2003", που διοργανώνει από το 1997 ο δήμος Νεάπολης της Θεσσαλονίκης.

    Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται εκδηλώσεις με μουσική, εικαστικά, θέατρο, χορό, εκθέσεις προϊόντων και γευσιγνωσία, οι οποίες θα πραγματοποιούνται καθημερινά σε όλες τις γειτονιές του δήμου, με στόχο η περιοχή να αποτελέσει σημείο συνάντησης πολιτισμών, παραδόσεων και ιστορίας των χωρών της Βαλκανικής.

    Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη των κοινών σημείων των λαών μέσα από τη διαφορετικότητά τους, χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς.

    Το πρόγραμμα

    - Κυριακή 24 Αυγούστου: Φιλαρμονική του δήμου Τρίγλιας στους κεντρικούς δρόμους, στις 7.30 μμ. Εκθεση φωτογραφίας από τη Μαύρη Θάλασσα στην αίθουσα τέχνης του δήμου στις 8.00 μμ. Φιλαρμονική Τρίγλιας, τούρκικα και πολίτικα τραγούδια, περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες, μοντέρνο χορετυικό, συναυλία με την Ευανθία Ρεμπούτσικα, πυροτεχνήματα, στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο - περιοχή Στρεμπενιώτη στις 8.30 μμ

    - 25/8: μουσικό χάπενινγκ με 12μελή ορχήστρα κρουστών στο πάρκο ρουμανικών στις 8.30 και θεατρική παράσταση "Ο Φιλάργυρος" με τον Βασίλη Τσιβιλίκα στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο στις 9.30.

    - 26/8: καντάδες στους δόρμους της Νεάπολης με παϊτόνι στις 8.00 και βραδιά παράδοσης με τραγούδια, χορωδίες, χορευτικά στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο στις 8.00

    - 27/8: φιλαρμονική του δήμου Αμπελοκήπων στους κεντρικούς δρόμους στις 7.30 και θεατρική παράσταση "Λυσιστράτη" στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο στις 9.00

    - 28/8: θέατρο δρόμου - ξυλοπόδαροι στους κεντρικούς δρόμους και στην αγορά στις 6.00. Εντεχνο - λαϊκό πρόγραμμα από την Δέσποινα Φιλίππου, Μακεδονίτικα, βαλκανικά και θρακιώτικα κομμάτια από τα "Χάλκινα Πνευστά" και ορχήστρα από τη Σερβία με την πάντα "Underground Music" στι ανοιχτό δημοτικό θέατρο στις 8.30.

    - 29/8: μουσικό χάπενινγκ με 12μελή ορχήστρα κρουστών στις γειτονιές της Νεάπολης στις 7.30. "Ακροβασίες" με το θίασο μαριονέτας "Ανταμα Πανταχου" στον εξωτερικό χώρο του θεάτρου - Καφενείο στις 9.00. Αμουσικό συγκρότημα "Χρονιρ", μοντέρνο χορευτικό της Νεάπολης, συναυλία με τις "Δυτικές Συνοικίες" στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο στις 8.30

    - 30/8: μελωδίες της Ροδόπης και τραγούδια από το βουλγαρικό γκρουπ με τις 100 γκάιντες στους κεντρικούς δρόμους και στην αγορά στη 1.00 μμ και θέατρο δρόμου - ξυλοπόδαροι στις 6.00 μμ. "Ακροβασίες" με το θίασο μαριονέτας "Ανταμα Πανταχου" στον εξωτερικό χώρο του θεάτρου - Καφενείο στις 9.00. Θρακιώτικοι χοροί, βουλγαρικά τραγούδια και "Κωμωδία Δρόμου με πλάνες και όνειρα" από το θέατρο Δρόμου βασισμένο στην Commedia dell' Arte από το σχολείο Γελωτοποιών, στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο στις 8.30.

    - 31/8: φιλαρμονική του δήμου Πολίχνης στους κεντρικούς δρόμους στις 7.30. Συναυλία με τις "Μάσκες", Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Ελένη Πέτα, πυροτεχνήματα στο αντοιχτό δημοτικό θέατρο στις 8.30.

    Τη Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου θα γίνει λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα "Αντιθέσεις" με ελεύθερη είσοδο στο ανοιχτό δημοτικό θεάτρο στις 9.00 το βράδυ. Εξάλλου, το φεστιβάλ από τις 25 μέχρι και τις 29 Αυγούστου θα περιλαμβάνει παράλληλες εκδηλώσεις τα απογεύματα με πλούσιο παιδικό πρόγραμμα, όπως ψυχαγωγικά παιχνίδια, θέατρο με κλόουν, παντομίμα, ταχυδακτυλουργικά, θεατρικές παραστάσεις και θέατρο σκιών, παραστάσεις μαριονέτας, χορό, ζογκλερικά και παραδοασικά ψυχαγωγικά παιχνίδια.

    [31] ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ "ΔΗΜΗΤΡΕΙΑ 2003"

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2003 (09:47 UTC+2)

    Σε μια μαγευτική τοποθεσία στην όχθη του Νέστου, κάτω από το καλοκαιρινό φεγγάρι στην καρδιά της κοιλάδας του Νέστου "φιλοξενούνται" οι εκδηλώσεις "ΔΗΜΗΤΡΕΙΑ 2003". Πρόκειται για το θεσμό που διάγει τον πέμπτο χρόνο του και συγκεντρώνει πλέον το ενδιαφέρον όλης της χώρας. Τρεις μέρες περιπέτειας και πολιτισμού. και ένας θεσμός που επιδιώκει να μας φέρει όλους πιο κοντά, είναι τα ΔΗΜΗΤΡΕΙΑ 03 στην όχθη του Νέστου.

    Το καλλιτεχνικό σκέλος των εκδηλώσεων εμπλουτίζεται και φέτος με καλλιτέχνες γνωστούς και καταξιωμένους που θα προσφέρουν μερικές μοναδικές βραδιές στους τυχερούς που θα βρεθούν στο Νέστο. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Μανώλης Λιδάκης, που εντυπωσίασαν το φετινό χειμώνα στην Αθήνα θα βρεθούν στο Δαφνώνα παρουσιάζοντας μια από τις πιο ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές συνεργασίες των τελευταίων χρόνων. Ο γνωστός λάτρης της περιοχής Γιάννης Σαββιδάκης στο γνώριμο ραντεβού του με το κοινό του Νέστου έρχεται με τα "Φώτα Αναμμένα", το νέο του δίσκο. Εξάλλου μια παραδοσιακή βραδιά με τον Γ. Ορφανίδη θα γίνει μέσα στο χωριό του Δαφνώνα με τραγούδια από τον Πόντο.

    Συναυλίες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, παιχνίδια, παιχνίδια στη φύση, κατασκήνωση για όσους το επιθυμούν και ένα υπέροχο τοπίο στην καρδιά της Κοιλάδας του Νέστου περιμένουν για άλλη μια χρονιά τους χιλιάδες επισκέπτες.

    Πρόκειται για μια διοργάνωση που προέρχεται από τους ίδιους του ανθρώπους της περιοχής , που φιλοδοξούν να καταστήσουν την κοιλάδα του Νέστου πόλο έλξης των επισκεπτών απ' όλη την Ελλάδα. Ο Χώρος της διοργάνωσης παρουσιάζεται φέτος βελτιωμένος με περισσότερες υποδομές για κατασκηνωτές και επισκέπτες ενώ θα λειτουργήσει και υπαίθριο αναψυκτήριο. Οι άνθρωποι της διοργάνωσης αρκετά αισιόδοξοι υπόσχονται ένα αξέχαστο τριήμερο στο Δαφνώνα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 26 July 2003 - 18:13:52 UTC