Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-07-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [02] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ
  • [03] ΔΙΚΗ 17Ν: ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Χ. ΞΗΡΟΥ
  • [04] ΣΤΙΣ 2.095,77 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟ Χ.Α.Α.
  • [05] ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΑΠΟΦΑΝΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΝΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡ. ΞΗΡΟΥ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
  • [07] ΑΥΞΗΣΗ ΘΑΝΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ
  • [08] ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΧΕΠΑΝΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ
  • [09] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΕ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ
  • [10] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
  • [11] ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΚΑΤΑ 55% ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΕΘΝΕΧ
  • [12] ΣΤΟ "ΚΟΚΚΙΝΟ" Η WALL STREET
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΒΒΕ
  • [14] ΕΛΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
  • [15] ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
  • [16] ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ
  • [17] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [18] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε. "ΑΡΤΕΜΙΣ"
  • [19] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [20] Ο Γ. ΛΙΑΝΗΣ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ 22 ΑΘΛΗΤΕΣ
  • [21] Ο ΙΛΙΑ ΙΒΙΤΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΗΡΘΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΔΗ
  • [22] ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ. ΚΑΡΑΜΠΕΡΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [23] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΠ
  • [24] ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΚΛΑΒΟΣ
  • [25] Ο ΣΑΝΤΑΜ ΘΡΗΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΙΩΝ ΤΟΥ
  • [26] ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ
  • [27] ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΖΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ!
  • [28] ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
  • [29] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 2003"
  • [30] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"
  • [31] ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΠΡΟΣΟΨΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [32] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ SAMOTHRAKI DANCE FESTIVAL
  • [33] Ο ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΑ ΕΠΙΔΑΥΡΙΑ

  • [01] ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Ουάσιγκτον, 29 Ιουλίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Το αμερικανικό Πεντάγωνο εγκαταλείπει το σχέδιο του για τη δημιουργία διαδικτυακής υπηρεσίας στοιχημάτων για τη πρόληψη μελλοντικών τρομοκρατικών επιθέσεων μετά τις έντονες αντιδράσεις από αρκετούς Γερουσιαστές, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Γερουσιαστής Τζον Γουόρνερ, πρόεδρος της Επιτροπής Στρατιωτικών Υπηρεσιών της Γερουσίας δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διευθυντή του προγράμματος και συμφώνησαν να εγκαταλείψουν εντελώς το σχέδιο αυτό για την δημιουργία συστήματος στοιχημάτων.

    Ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Πολ Γουλφοβιτς δήλωσε και αυτός με τη σειρά του στην επιτροπή Στρατιωτικών Υπηρεσιών της Γερουσίας ότι το σχέδιο απορρίπτεται.

    Το Πεντάγωνο είχε προτείνει τη δαπάνη 8 εκατομμυρίων δολαρίων στο σύστημα στοιχημάτων, το οποίο αποκαλείται Μελλοντικές Αγορές Παραγώγων Προσαρμοσμένες σε Προβλέψεις (Futures Markets Applied to Prediction, ή FutureMAP), γεγονός που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και επικρίσεις δύο γερουσιαστών, του Ρον Ουάιντεν και του Μπάιρον Ντόργκαν.

    Ειδικοί σε θέματα πολιτικής και κατασκοπείας θα χρησιμοποιούσαν ένα σύστημα προθεσμιακών στοιχημάτων για να αντλήσουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ώστε να αποφευχθούν εκπλήξεις και απρόβλεπτα γεγονότα, σύμφωνα με την περιγραφή στον διαδικτυακό τόπο της Υπηρεσίας Αμυντικών Προηγμένων Ερευνητικών Εργων (Defence Advanced Research Projects Agency, ή DARPA).

    ''Το να ξοδεύονται χρήματα των φορολογουμένων για να δημιουργηθούν λέσχες στοιχημάτων για την τρομοκρατία είναι σπάταλο όσο και σιχαμερό'', έγραψαν οι δύο γερουσιαστές σε επιστολή τους προς τον Τζον Ποϊντέξτερ, επικεφαλής της DARPA. ''Ο αμερικανικός λαός θέλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τους πόρους της για να βελτιώσει την ασφάλειά μας, όχι για να στοιχηματίζει πάνω σ' αυτήν'', προσέθεσαν στην επιστολή τους.

    Αποσπάσματα της επιστολής παρατέθηκαν από την εκπομπή του CBS ''Market Watch'', στην οποία αναφέρθηκε πως το σχέδιο άρχισε με την στήριξη δύο ιδιωτικών εταιρειών, της Net Exchange και του Economist Intelligence Unit, το τμήμα επιχειρηματικής πληροφόρησης του περιοδικού "The Economist".

    [02] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2003 (09:13 UTC+2)

    Σε αιφνιδιαστική απεργία διαρκείας προχώρησαν από τα μεσάνυχτα οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων φορτηγών.

    Από τη συγκεκριμένη κινητοποίηση αναμένεται να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στον ανεφοδιασμό της αγοράς υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές. Σε περίπτωση όμως που δεν βρεθεί σύντομα λύση αρκετά πρατήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη θα αναγκαστούν να βάλουν "λουκέτο".

    Η Ομοσπονδία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων καταγγέλλει τις εταιρείες εμπορίας υγρών καυσίμων, ότι αθέτησαν τη συμφωνία αναπροσαρμογής των μεταφορικών και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επ' αόριστον απεργία.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Τσάμος, μιλώντας το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό "Flash" υποστήριξε πως οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, είναι έτοιμοι να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις εάν οι εταιρείες πετρελαιοειδών και το υπουργείο Ανάπτυξης, υπογράψουν τη συμφωνία που έχει συναφθεί.

    [03] ΔΙΚΗ 17Ν: ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Χ. ΞΗΡΟΥ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2003 (14:50 UTC+2)

    Το Χριστόδουλο Ξηρό κάλεσε το μεσημέρι ο πρόεδρος της έδρας Μιχάλης Μαργαρίτης, ώστε να απολογηθεί στη δίκη των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».

    Το λόγο, όμως, πήρε ο συνήγορος υπεράσπισης Γιώργος Αγιοστρατίτης, ο οποίος έθεσε και πάλι ένσταση ακυρότητας της προανακριτικής απολογίας του Χριστόδουλου Ξηρού. Όπως υποστήριξε η προανακριτική απολογία είναι προϊόν βασανιστηρίου και ψυχολογικής βίας προς το πρόσωπο του κατηγορούμενου.

    [04] ΣΤΙΣ 2.095,77 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟ Χ.Α.Α.

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2003 (16:29 UTC+2)

    Άλμα πραγματοποίησε στη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, με αιχμή του δόρατος τις επιλεκτικές τοποθετήσεις των επενδυτών στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και σε μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης.

    Ειδικότερα, ο βασικός ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην ελληνική κεφαλαιαγορά έκοψε το νήμα της συνεδρίασης καταγράφοντας σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,66%, σκαρφάλωσε στο επίπεδο των 2.095,77 μονάδων, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά στην περιοχή μεταξύ των 2.057,82 και 2.095,77 μονάδων.

    Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στο ποσό των 147,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15.260.956,00 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε μεγάλα πακέτα, ενώ από τις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, η πλειοψηφία των 276 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 56 πτωτικών και 47 αμετάβλητων.

    Μεγάλα κέρδη κατέγραψαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με της ανόδου να ηγείται ο Small Cap 80 της μικρής, ο οποίος και «γκάζωσε» σε ποσοστό 2,31%, έναντι ενίσχυσης 1,96% για τον Mid 40 της μέσης, 1,86% για τον FTSE/ASE 140 και 1,77% για τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips.

    Εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 1,45% εμφάνισε ο κλάδος των τραπεζών, συνεπεία της έντονης ανόδου των μετοχών Τράπεζα της Ελλάδας (11,36%), Εγνατία (3,57%), Εμπορική (3,53%) καi Alpha Bank 3,41%. Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 0,94%, με τη μετοχή του ΟΤΕ να τερματίζει στο +1,13%.

    Ανοδική τροχιά διέγραψαν στο σύνολό τους οι 21 επιμέρους δείκτες, με το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών να εστιάζεται κυρίως στον κλάδο των ειδών λύσεων πληροφορικής, ο οποίος και εμφάνισε σημαντικά κέρδη της τάξης του 6,48%. Μεταξύ των μετοχών που πλαισιώνουν τον εν λόγω κλάδο, τη μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισαν οι Informatics ΑΕΒΕ (9,95%), Rainbow Computer (8,09%), Πλαίσιο Computers (6,56%) και της Πουλιάδης ΑΕΒΕ (5,96%).

    Αισθητή άνοδο, υψηλότερη των τριών ποσοστιαίων μονάδων εμφάνισαν κατά σειρά οι δείκτες της υψηλής ταχύτητας κυκλοφορίας (3,09%) και των τροφίμων και ποτών (3,07%).

    Κέρδη άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες του χονδρικού εμπορίου (2,995), των συμμετοχών (2,84%), των κατασκευαστικών (2,82%) και της παράλληλης αγοράς (2,23%).

    Κατά 1,70% ενισχύθηκε ο δείκτης των ασφαλειών, κατά 1,17% των βασικών μετάλλων, κατά 1,10% των βιομηχανιών, κατά 1,47% των διυλιστηρίων, κατά 1,15% των εκδόσεων και εκτυπώσεων και κατά 1,43% των επενδύσεων.

    Ο δείκτης της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,85%, της κλωστοϋφαντουργίας κατά 0,83%, της πληροφορικής κατά 0,81%, των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων κατά 0,28% και του λιανικού εμπορίου κατά 0,24%.

    [05] ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΑΠΟΦΑΝΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΝΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡ. ΞΗΡΟΥ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2003 (20:01 UTC+2)

    Αποδεκτή έγινε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η απόφαση του Σάββα Ξηρού να μην απολογηθεί, κρίνοντας πάντως ότι εφόσον προκύψει ανάγκη να του υποβάλουν ερωτήσεις οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, τους οποίους έχει εμπλέξει με τις ομολογίες του, μπορούν να ζητήσουν εκείνοι τη βίαιη προσαγωγή του.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου, Ιπποκράτης Μυλωνάς, υποστήριξε ότι με την απόφαση αυτή παραβιάζεται ουσιαστικά το άρθρο 6 παρ. 3 της ΕΣΔΑ που προβλέπει το δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων στον κατηγορούμενο.

    Οι συνήγοροι υπεράσπισης των υπολοίπων κατηγορουμένων δήλωσαν το σεβασμό τους στο δικαίωμα σιωπής που επικαλέστηκε ο Σάββας Ξηρός όταν αρνήθηκε να απολογηθεί, αμέσως μετά την ανάγνωση των προανακριτικών καταθέσεων και απολογιών του.

    Αμέσως μετά κλήθηκε να απολογηθεί ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος δια του συνηγόρου του, Γιώργου Αγιοστρατίτη, υπέβαλε ένσταση ακυρότητας των προανακριτικών και ανακριτικών ομολογιών του.

    Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι οι ομολογίες του είναι αποτέλεσμα ψυχολογικής βίας, πιέσεων, εκβιασμών και απειλών από κουκουλοφόρους αστυνομικούς που παρίσταντο κατά παράβαση του νόμου στην ανάκριση.

    Την απόρριψη της ένστασης του Χριστόδουλου Ξηρού ως νόμω και ουσία αβάσιμη πρότεινε στο δικαστήριο ο εισαγγελέας έδρας Χρήστου Λάμπρου, ο οποίος τόνισε ότι δεν παραβιάστηκε κανένα δικαίωμα του κατηγορουμένου. Είπε ότι ορθότατα ελήφθη παρουσία αστυνομικών οργάνων η απολογία του. Εχουμε την πιο εγκληματική οργάνωση του αιώνα, 27 χρόνια δολοφονούσαν και λήστευαν και η πολιτεία έπρεπε να μεριμνήσει, πρόσθεσε.

    Εντονα αντέδρασε στα όσα είπε ο κ. Λάμπρου ο συνήγορος του Χριστόδουλου Ξηρού, Γιώργος Αγιοστρατίτης. Είναι τραγικό να ακούγεται αυτό από έναν εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, είπε και υποστήριξε ότι καταστρατηγήθηκαν δικαιώματα των κατηγορουμένων. Αυτή η δίκη θεωρείται ιστορική και θα δείξει αν θα διατηρηθούν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων ή θα αρχίσει η αλλοτρίωση των πάντων, σημείωσε.

    Tο δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί επί της ενστάσεως αύριο.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2003 (19:28 UTC+2)

    Με τον Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι είναι δεδομένη η συνεργασία και η συμπαράστασή του στο έργο του νέου Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ

    Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση την προσπάθεια στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να γίνει ένα Κόμμα που θα είναι ανοιχτό, δημοκρατικό, συμμετοχικό, που θα ανταποκρίνεται στις επιταγές της εποχής.

    Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι έχει καταθέσει προτάσεις για τη λειτουργία του κόμματος και στο παρελθόν και έχει ταχθεί υπέρ ενός ανοιχτού κόμματος, ενός κόμματος άμεσης δημοκρατίας.

    [07] ΑΥΞΗΣΗ ΘΑΝΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ

    Λονδίνο, 29 Ιουλίου 2003 (18:37 UTC+2)

    Μεγαλύτερη από το αναμενόμενο είναι η αύξηση των θανάτων από καρκίνο στην Ελλάδα σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με συμπέρασμα έρευνας που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «Χρονικά Ογκολογίας».

    Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ελλάδα ο αριθμός των θανάτων από όλες τις μορφές του καρκίνου τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες παρουσιάζει μεγαλύτερη αύξηση από ό,τι ανέμεναν οι επιστήμονες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα μέσα της δεκαετίας του '80, είχε εγκαινιάσει ένα πρόγραμμα κατά του καρκίνου, το οποίο είχε τον φιλόδοξο στόχο να μειώσει τους θανάτους έως το 2000 κατά 15%.

    Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μόνο η Αυστρία και η Φινλανδία έφθασαν τον στόχο αυτό, αλλά όπως εξηγεί η έκθεση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες - με εξαίρεση την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία - τουλάχιστον μειώνεται ο ρυθμός αύξησης των θανάτων από καρκίνο.

    Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC μίλησε με το συντάκτη της έρευνας, καθηγητή Πίτερ Μπόιλ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ογκολογίας στο Μιλάνο και τον ρώτησε πως εξηγεί την πέραν του αναμενόμενου αύξηση των θανάτων καρκίνου στην Ελλάδα.

    Ο κ. Μπόιλ πιστεύει ότι αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. «Ο πρώτος είναι ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι Έλληνες - όπως άλλωστε οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι - ενστερνίζονται τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των βορειοευρωπαίων».

    «Επιδημία καρκίνου» στο μέλλον

    «Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν τα κρούσματα καρκίνου - που ήταν σχετικά χαμηλά - και να φτάσουν τα επίπεδα των χωρών της βόρειας Ευρώπης», σημείωσε ο κ. Μπόιλ.

    Σύμφωνα με το συντάκτη της έκθεσης, ο δεύτερος λόγος είναι η αύξηση της κατανάλωσης προϊόντων καπνού.

    «Στην Ελλάδα, οι εκστρατείες κατά του καπνίσματος δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει πολύ καλές οδηγίες στις κυβερνήσεις για το τι μπορούν να κάνουν για να μειώσουν το κάπνισμα».

    Το πρόβλημα είναι ότι όσο καλή και αν είναι η αντι-καπνιστική νομοθεσία μιας χώρας δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα αν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για να επιβληθεί και να γίνει σεβαστή από τους πολίτες», λέει ο καθηγητής Μπόιλ.

    Ο κ. Μπόιλ επεσήμανε επίσης ότι μία ακόμη ανησυχητική εξέλιξη είναι οι αυξανόμενοι ρυθμοί θανάτων από καρκίνο μεταξύ των γυναικών.

    «Φοβάμαι ότι την ερχόμενη δεκαετία θα αντιμετωπίσουμε επιδημία θανάτων από καρκίνο ανάμεσα στον γυναικείο πληθυσμό, η οποία θα οφείλεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότερες νεαρές γυναίκες καπνίζουν», κατέληξε ο καθηγητής Πίτερ Μπόιλ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ογκολογίας στο Μιλάνο.

    [08] ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΧΕΠΑΝΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουλίου 2003 (18:36 UTC+2)

    Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη με τον πρόεδρο της Οργάνωσης ΑΧΕΠΑΝΣ στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον, Τάσο Βασιλά, ο οποίος κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Βασιλάς συνοδευόταν από το μέλος της ομογενειακής οργάνωσης στην ίδια Πολιτεία Στέργιο Αντωνιάδη.

    Οι εκπρόσωποι των ΑΧΕΠΑΝΣ στην αμερικανική πρωτεύουσα συζήτησαν με τον κ. Ψωμιάδη θέματα που αφορούν στους Ελληνες ομογενείς, σε εκπαιδευτικά προγράμματα  και στην ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ. 

    O Νομάρχης Θεσσαλονίκης διαβεβαίωσε ότι η Νομαρχία αλλά και ο ίδιος θα βρίσκονται κοντά στους Ελληνες ομογενείς και στις οργανώσεις που τους εκπροσωπούν.

    "Η ιστορία έδειξε ότι των ανθρώπων τα έργα έχουν κρατήσει ζωντανούς τους δεσμούς με την πατρίδα. Ας κάνουμε όλοι το ελάχιστο χρέος μας προς αυτήν. Αλλωστε από τις πράξεις μας, βελτιώνουμε ή καταργούμε το μέλλον των παιδιών μας", υπογράμμισε.

    [09] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΕ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2003 (18:20 UTC+2)

    Περίπου δυο ώρες κράτησε η συνάντηση που είχαν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στην Αρχιεπισκοπή και συζήτησαν θέματα που αφορούν στην πολιτική ηγεσία και την Εκκλησία.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση, συζητήθηκε και το θέμα με τη διαφωνία που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος με αφορμή επιστολή που έστειλε τη Δευτέρα ο κ. Βαρθολομαίος στον κ. Χριστόδουλο.

    Με την επιστολή του αυτή ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζητεί να ενεργοποιηθούν οι όροι της Πράξεως του 1928, όσον αφορά στις μητροπόλεις Μακεδονίας, Θράκης, Ανατολικού Αιγαίου και Ηπείρου και συγκεκριμένα για την πλήρωση της μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Βαρθολομαίος ζητεί με την επιστολή να του αποσταλεί ο κατάλογος των υποψηφίων για την πλήρωση της μητρόπολης, γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες αρνείται η Εκκλησία της Ελλάδος.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι συζητήθηκε και το θέμα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τονίζοντας πως η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο και την αυτοτέλεια των δυο θεσμών. Συνέστησε δε διάλογο, ηρεμία και νηφαλιότητα μέσω των οποίων θα λυθούν όλα τα προβλήματα.

    Πρόσθεσε δε ότι εξετάστηκε και το θέμα της κατασκευής τεμένους στην Αθήνα. Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών καθώς και οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων έχουν ως εξής:

    Δημοσιογράφος: Τι συζητήσατε κύριε Υπουργέ; Είναι πάρα πολλή ώρα που είσαστε μέσα.

    Γ. Παπανδρέου: Με το μακαριότατο είχαμε ένα προγραμματισμένο ραντεβού εδώ και αρκετές εβδομάδες μετά την Προεδρία. Πρώτα απ' όλα, για να τον ενημερώσω για τις εξελίξεις της Ελληνικής Προεδρίας μετά το τέλος της και, βεβαίως, έχουμε μια συνεργασία, μια καλή συνεργασία, στον τομέα της ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας.

    Όπως ξέρετε, η Εκκλησία της Ελλάδας έχει συστήσει μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ακριβώς γι' αυτό το στόχο, την αλληλεγγύη, με την οποία συνεργάζεται το Υπουργείο Εξωτερικών σε αρκετές περιοχές, πρόσφατα στο Ιράκ, με ένα πολύ σημαντικό ανθρωπιστικό έργο, που γίνεται από πλευράς της Εκκλησίας και της οργάνωσης αυτής.

    Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα αυτό, τη συνέχιση της προσπάθειας αυτών των ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών που παίρνει η Εκκλησία της Ελλάδας.

    Είχαμε βεβαίως την ευκαιρία να συζητήσουμε γενικότερα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τις τελευταίες εξελίξεις, όπως κατά καιρούς κάνω, ενημερώνω τον μακαριότατο, ώστε να έχει μια πλήρη εικόνα των δικών μας πρωτοβουλιών και των εξελίξεων.

    Δημοσιογράφος: Σε ποιο επίπεδο;

    Γ. Παπανδρέου: Σχετικά με τις σχέσεις μας στα Βαλκάνια, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό. Θέλω να κρατώ το μακαριότατο ενήμερο. Βεβαίως, λόγω της συγκυρίας είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και ένα θέμα που έχει πάρει μια δημοσιότητα, το θέμα της Θεσσαλονίκης. Θέλω εδώ να τονίσω ότι εμείς σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο και αυτόνομο των δύο πνευματικών θεσμών.

    Θεωρούμε ότι τέτοια θέματα με το διάλογο, τη συνεννόηση και την ηρεμία μπορούν να λυθούν έπ' ωφελεία της ορθοδοξίας, κάτι που και εμείς ως πολιτεία θέλουμε να δούμε, διότι αποτελεί οπωσδήποτε μια πολύ σημαντική εικόνα της χώρας μας, η ίδια η ορθοδοξία και η λειτουργία των θεσμών αυτών.

    Δημοσιογράφος: Θα αναλάβετε κάποιο ρόλο διαμεσολαβητικό με το Πατριαρχείο;

    Γ. Παπανδρέου: Πιστεύουμε ότι οι δύο πλευρές μπορούν οπωσδήποτε να βρουν τις λύσεις με διάλογο και με την ηρεμία τους. Εμείς είμαστε πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουμε, αλλά οπωσδήποτε πάντα στα πλαίσια του ότι υπάρχει το αυτοδιοίκητο και η αυτονομία των δύο αυτών θεσμών, τους οποίους σεβόμαστε.

    Δημοσιογράφος: Για το τέμενος συζητήσατε καθόλου; Για την ίδρυση τεμένους εδώ.

    Γ. Παπανδρέου: Έχουμε μια συνεχή επαφή για τα θέματα αυτά. Όπως ξέρετε, στη χώρα μας ζουν και διαβιούν πάρα πολλοί, οι οποίοι είναι μουσουλμανικής θρησκείας, όχι μόνο πολίτες μας, αλλά και ξένοι εργαζόμενοι, οι οποίοι ζουν πια εδώ και αρκετά χρόνια στη χώρα μας. Και είναι οπωσδήποτε ένα θέμα που θα προωθηθεί, θα προχωρήσει σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές και τις επιταγές των νόμων της Ελληνικής Πολιτείας.

    Δημοσιογράφος: Και ένα τελευταίο, κύριε υπουργέ, υπάρχει πιθανότητα να μεταβείτε στο Φανάρι ή να κομίσετε κάτι στον πατριάρχη, ένα μήνυμα ίσως του αρχιεπισκόπου ή με δική σας πρωτοβουλία κάτι;

    Γ. Παπανδρέου: Ήμουν πρόσφατα στο Φανάρι. Δεν προβλέπεται να κάνω τέτοιο ταξίδι.

    [10] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΜΕΛΙΤΗΣ-ΑΧΛΑΔΑΣ

    Φλώρινα, 29 Ιουλίου 2003 (20:09 UTC+2)

    Τη νέα ατμοηλεκτρική μονάδα λιγνίτη Μελίτης - Αχλάδας της ΔΕΗ, ισχύος 330 MW, θα εγκαινιάσει το φθινόπωρο ο πρωθυπουργός, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το Νομό Φλώρινας, στο πλαίσιο των επισκέψεων κυβερνητικών στελεχών στην περιφέρεια.

    Το έργο, συνολικού κόστους 64,3 δις δραχμών, έχει μέχρι σήμερα βαθμό προόδου 99,3 %. «Ο νέος αυτός λιγνιτικός σταθμός στη Φλώρινα , προστιθέμενος στον ήδη λειτουργούντα του Αμυνταίου Φιλώτα, ισχύος 600 MW , αναδεικνύει πλέον την πραγματική συμβολή της Φλώρινας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας» τόνισε ο υπουργός, επισκεπτόμενος τις εγκαταστάσεις της νέας μονάδας.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε επίσης την έκπτωση της Α.Ε. «ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ» από τα δικαιώματα της εκμετάλλευσης του μεταλλείου Αμυνταίου Φλωρίνης, όπως και της εταιρείας « ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ ΑΜΕΤΒΕ» από τα αντίστοιχα δικαιώματα εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου Βεύης, τονίζοντας ότι η απόφασή του αυτή οφείλεται στο γεγονός της έλλειψης παραγωγής από τα συγκεκριμένα λιγνιτωρυχεία, που επιβαρύνει την αποτελεσματική ανταγωνιστική λειτουργία της μονάδας.

    Προσέθεσε δε ότι πιθανή δικαστική προσφυγή των εταιρειών θα αντιμετωπισθεί με το νόμιμο τρόπο, επισημαίνοντας ότι το ενδιαφέρον του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι η άμεση έναρξη πλήρους και αποτελεσματικής λειτουργίας των δύο ορυχείων και στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε την διενέργεια, με την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου που προβλέπεται από το νόμο μετά την έκπτωση, ανοικτού διαγωνισμού για την εύρεση επενδυτών.

    Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εργαζομένων στην εταιρεία «ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ ΑΜΕΤΒΕ» ο υπουργός δήλωσε ότι προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψής τους μέσω των διαδικασιών προσλήψεων από τη ΔΕΗ, που εγγυάται την πλήρη απορρόφησή τους, καθώς εκπληρώνουν τα απαραίτητα κριτήρια εντοπιότητας και προϋπηρεσίας που ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία σχετικά με το ΑΣΕΠ.

    Περαιτέρω, ο κ.Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ, στο πλαίσιο κάλυψης των αναγκών των μονάδων της περιοχής, θα προχωρήσει από τον Σεπτέμβριο στην προκήρυξη σειράς προσλήψεων μόνιμου και εποχικού προσωπικού στις μονάδες της Φλώρινας και της Κοζάνης.

    Αναλυτικά τόνισε ότι θα προκηρυχθούν 508 θέσεις μόνιμου προσωπικού (400 για την Κοζάνη και 108 για την Φλώρινα), 645 θέσεις συμβασιούχων οκταμήνου (470 για την Κοζάνη και 175 για τη Φλώρινα), καθώς και 100 θέσεις συμβασιούχων διμήνου (75 για την Κοζάνη και 25 για τη Φλώρινα).

    Ο αριθμός του εποχικού προσωπικού θα διατηρηθεί σταθερός μέχρι το 2007, ενώ επισημαίνεται ότι ήδη αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη αντίστοιχη διαδικασία πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για 320 θέσεις (233 για την Κοζάνη και 87 για τη Φλώρινα), για την κάλυψη των αναγκών της ΔΕΗ.

    Αναφερόμενος στη συνολική ενεργειακή πολιτική του Υπουργείου Ανάπτυξης στην περιοχή, ο κ.Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι αυτή την περίοδο, πέραν της κατασκευής της νέας μονάδας της Μελίτης Φλώρινας, πραγματοποιούνται με ευθύνη της ΔΕΗ σημαντικότατα έργα υποδομής σε όλες τις ενεργειακές μονάδες.

    Με αφορμή επίσης την προώθηση του έργου τηλεθέρμανσης Αμυνταίου, που είναι ενταγμένο στον αναπτυξιακό νόμο, υπογράμμισε τόνισε ότι αυτό αποτελεί μία ουσιαστική συμβολή αντιστάθμισης στους πολίτες της περιοχής , καθώς υφίστανται τις συνέπειες της λειτουργίας του μεγαλύτερου ενεργειακού κέντρου της χώρας, συνολικής ισχύος πάνω από 4000 MW , που απασχολεί 6000 εργαζόμενους.

    Στις συναντήσεις του με τους φορείς του Νομού Φλώρινας, επεσήμανε ότι, όπως σε κάθε περιφέρεια της χώρας, έτσι και οι επιχειρήσεις και οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας έχουν στην διάθεσή τους να αξιοποιήσουν δύο κρίσιμα εργαλεία, τον αναπτυξιακό νόμο, τόσο τον υφιστάμενο, όσο και αυτόν που τις επόμενες εβδομάδες θα τον αντικαταστήσει, όπως επίσης το ΕΠΑΝ Ανταγωνιστικότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων, είτε παραγωγής προϊόντων είτε υπηρεσιών δημόσιων και ιδιωτικών και κάλεσε τις παραγωγικές δυνάμεις της Φλώρινας να κινητοποιηθούν για την εκμετάλλευση αυτών των προγραμμάτων.

    [11] ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΚΑΤΑ 55% ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΕΘΝΕΧ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2003 (19:20 UTC+2)

    Σε 1,53 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη και στα 2,98 εκατ. ευρώ η υπεραξία της Εθνικής Εταιρίας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου κατά το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

    Τα κέρδη της εταιρίας παρουσιάζουν μείωση σε ποσοστό που προσεγγίζει το 55%, καθώς την αντίστοιχη περίοδο του 2002, είχαν καταγραφεί κέρδη ύψους 3,38 εκατ. ευρώ, την ίδια περίοδο όμως το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας παρουσίαζε υποαξία 33,3 εκατ. ευρώ.

    Συνολικά τα κέρδη και η υπεραξία ανέρχονται σε 4,51 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικού ποσού 30,32 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2002.

    Η καθαρή αξία ενεργητικού την 30/06/2003 διαμορφώθηκε στα 170,97 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε εσωτερική αξία της μετοχής 1,73 ευρώ έναντι χρηματιστηριακής τιμής 1,58 ευρώ (discount 8,67%) ενώ η απόδοση του χαρτοφυλακίου από την αρχή του έτους ανήλθε σε 7,39% έναντι 8,21% του Γενικού Δείκτη.

    Στις 25/07/2003 η εσωτερική αξία της μετοχής διαμορφώθηκε σε 1,88 ευρώ περίπου, έναντι χρηματιστηριακής τιμής 1,73 (discount 7,98%), ενώ η απόδοση του χαρτοφυλακίου από την αρχή του έτους ανήλθε σε 17,05% περίπου, έναντι 18,08% του Γενικού Δείκτη.

    Η διάρθρωση του χαρτοφυλακίου της Εταιρίας περιελάμβανε 91,1% μετοχές (κυρίως εισηγμένες στο Χ.Α.), 5,6% τίτλους σταθερού εισοδήματος και 3,3% διαθέσιμα.

    [12] ΣΤΟ "ΚΟΚΚΙΝΟ" Η WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 29 Ιουλίου 2003 (18:40 UTC+2)

    "Χαστούκι" για την επενδυτική ψυχολογία στη Wall Street αποτέλεσε η απρόσμενη υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Ιουλίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, με αποτέλεσμα όλοι οι δείκτες στην αμερικανική χρηματαγορά να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.

    Ειδικότερα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Ιούλιο στις 76,6 μονάδες από 83,5 μονάδες τον Ιούνιο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 84,7 μονάδες.

    Η πτώση της εμπιστοσύνης των αμερικανών καταναλωτών αποδίδεται στη εντεινόμενη ανησυχία τους για την αγορά εργασίας και παρά τις ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας.

    Από το μέτωπο των εταιρικών επιδόσεων η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία χημικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Dupont ανακοίνωσε υποχώρηση των λειτουργικών της κερδών στα 0,62 δολ. ανά μετοχή, ξεπερνώντας κατά 0,01 δολ. τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Wall Street.

    Μείωση σημείωσαν τα κέρδη β' τριμήνου της μεγαλύτερης εταιρίας fast food στον κόσμο McDonald's Corp., η οποία επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών κατέγραψε κέρδη της τάξεως των 0,37 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι κερδών 0,39 δολ. στο β' τρίμηνο του 2002.

    Στο σκηνικό αυτό και στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες 0,76% και διαμορφωνόταν στις 9.196,20 μονάδες, ο Nasdaq των εταιριών υψηλής τεχνολογίας υποχωρούσε στις 1.718,81 μονάδες μειωμένος κατά 0,95% και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500, που είναι και ο ενδεικτικός της γενικής τάσης, με πτώση 0,89 περιοριζόταν στις 987,64 μονάδες.

    Σ.Α.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΒΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουλίου 2003 (18:13 UTC+2)

    Τις νέες αναπτυξιακές παρεμβάσεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στα ζητήματα που απασχολούν τη Βόρεια Ελλάδα, παρουσίασε στον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, Χάρη Καστανίδη η Διοίκηση του Συνδέσμου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για τις επικείμενες καθιερωμένες ετήσιες επαφές της με τον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥΜΑΘ ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ Δημήτρης Συμεωνίδης παρουσίασε τις θέσεις του Συνδέσμου για την αναγκαία περιφερειακή και κοινωνική σύγκλιση της Ελληνικής Οικονομίας.

    Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας, επισημαίνοντας ότι βασική παράμετρο της προσπάθειας αυτής αποτελεί η περιφερειακή ανάπτυξη και η πραγματική σύγκλιση της περιφέρειας με το κέντρο της χώρας.

    Στο πλαίσιο αυτό τέθηκε ζήτημα ως προς τους ρυθμούς υλοποίησης του Γ' ΚΠΣ καθώς και την έλλειψη ικανών συνθηκών περιφερειακής ανάπτυξης μέσω του υπό σχεδιασμό νέου Αναπτυξιακού Νόμου.

    Όσον αφορά στις προϋποθέσεις και Υποδομές Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του Βορειοελλαδικού τόξου, ο ΣΒΒΕ ζήτησε την άμεση ολοκλήρωση όλων των έργων που αφορούν στην περιοχή αλλά και την δέσμευση της πολιτείας στη βάση ρεαλιστικών χρονοδιαγραμμάτων για την έναρξη και υλοποίηση και των έργων που έχουν εξαγγελθεί.

    Επιπλέον, κατατέθηκαν προτάσεις απλοποίησης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ιδιαίτερα στους τομείς της φορολογίας, των εργασιακών και του περιορισμού του δημόσιου τομέα.

    Περαιτέρω, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Βόρειας Ελλάδας σε κέντρο οικονομικής συνεργασίας στα Βαλκάνια και τις Παρευξείνιες χώρες, μέσω των ωφελειών που δρομολογούνται από το Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ).

    Τόνισε δε ότι οι επιπτώσεις και οι ανταγωνιστικές πιέσεις της διεύρυνσης ιδιαίτερα στην Ελληνική περιφέρεια πρέπει να αντιμετωπισθούν μέσω ιδιαίτερων κινήτρων και μέτρων από την πλευρά του κράτους.

    Εκτενής ήταν η αναφορά του κ. Συμεωνίδη στα ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος και συγκεκριμένα στις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν οι προτάσεις του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης σχετικά με τις χρήσεις γης όπως και τις δυσμενείς επιπτώσεις της εφαρμογής της συνθήκης Ραμσάρ.

    Τέλος, ο κ Συμεωνίδης υπογράμμισε την ανάγκη διευθέτησης και μίας σειράς θεμάτων που αφορούν την κυκλοφορία μηχανημάτων έργου, τις διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ, τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τα τελωνεία, την τροποποίηση του ΛΑΕΚ καθώς και στις κατηγορίες παρεμβάσεων και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων.

    [14] ΕΛΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Ηράκλειο, 29 Ιουλίου 2003 (18:07 UTC+2)

    Νέοι δρόμοι για την οικονομική, τουριστική και επιχειρηματική συνεργασία, έχουν ανοίξει για το Δήμο Κόφινα Ηρακλείου Κρήτης και το Δήμο Μαράνο της Ιταλίας, τον οποίο πρόσφατα επισκέφθηκε ο δήμαρχος Μιχάλης Μπορμπουδάκης.

    Οι δύο Δήμοι είχαν από το παρελθόν αδελφοποιηθεί και στα πλαίσια αυτά, ο κ. Μπορμπλουδάκης επισκέφθηκε τη Δημοτική Αρχή του Μαράνο, προκειμένου να διερευνήσουν από κοινού τις δυνατότητες συνεργασίας. Σε πρώτη φάση συμφώνησαν να εκτεθούν σ' ένα κατάλληλα διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο τα προϊόντα που παράγει ο Δήμος Κόφινα, όπως λάδι, σταφίδες, μέλι....

    Παράλληλα συμφώνησαν να προωθηθούν στις βιτρίνες των Ιταλικών supermarket τρια από τα παραγόμενα τοπικά προϊόντα του Δήμου Κόφινα, ώστε να διοχετευτούν στην αγορά.

    Εκτός όμως από τις επιχειρηματικές αυτές συμφωνίες, οι δυο Δήμοι κατέληξαν στο ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τουριστικές ανταλλαγές, και να δοθούν κίνητρα στην κατεύθυνση αυτή. Στα πλαίσια αυτά συμφώνησαν οι δημότες του Ιταλικού Δήμου που θα επισκέπτονται τον Κόφινα για τις διακοπές τους, να μπορούν να φιλοξενούνται στα ξενοδοχεία της περιοχής με μια έκπτωση, που θα τους δίνει τη δυνατότητα να διασφαλίζουν οικονομικότερη διαμονή.

    [15] ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

    Αγκυρα, 29 Ιουλίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Εγκρίθηκε χθες από την αρμόδια επιτροπή της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το 7ο πακέτο μεταρρυθμίσεων εναρμόνισης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η δέσμη των μεταρρυθμίσεων θα περιορίσει την εμπλοκή των στρατιωτικών και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) στην πολιτική ζωή. Προβλέπει ότι γενικός γραμματέας του ΣΕΑ μπορεί να είναι πολιτικό πρόσωπο, ενώ έως σήμερα ήταν στρατηγός, περιορίζει τις συναντήσεις του Συμβουλίου, καταργεί την υποχρέωση όλων να δίνουν πληροφορίες στα όργανα του ΣΕΑ, και γενικώς το μετατρέπει σε συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης για θέματα ασφαλείας. Το ίδιο νομοσχέδιο εισάγει οικονομικό έλεγχο των στρατιωτικών δαπανών, που δεν υπήρχε ως τώρα.

    Η ίδια δέσμη περιορίζει τις ποινές, που προβλέπονται για το αδίκημα της "προσβολής του κράτους" και αλλάζει το άρθρο 169 του Ποινικού Κώδικα που ποινικοποιούσε την έκφραση απόψεων. Αποποινικοποιεί πολλά αδικήματα γνώμης που περιγράφονταν από την ισχύουσα νομοθεσία και δίνει ιδιαίτερη σημασία στην έρευνα για τα βασανιστήρια καταργώντας την παραγραφή αδικημάτων, που σχετίζονται με τα βασανιστήρια.

    Καταργεί, επίσης, τη δικαιοδοσία των στρατοδικείων να δικάζουν πολίτες σε καιρό ειρήνης. Εξουσιοδοτεί ακόμη την κυβέρνηση να αποφασίσει ποιες γλώσσες πέραν της τουρκικής θα διδάσκονται στην Τουρκία.

    Οι σκληροπυρηνικοί στρατιωτικοί εξέφρασαν ήδη τις αντιδράσεις τους στις μεταρρυθμίσεις. Ο πρώτος σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας του ΣΕΑ, Μουσταφά Αγάογλου ισχυρίσθηκε ότι με την τροποποίηση που έγινε εξαλείφθηκε η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) και είπε: «Μετά από τρεις μήνες θα το διαλύσουμε».

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεμίλ Τσιτσέκ που απάντησε στις επικρίσεις είπε πως κατά την προετοιμασία του σχεδίου είχαν πάρει τη γνώμη του Γενικού Επιτελείου. Ομως, ο Αγάογλου δήλωσε πως διαβίβασαν τις απόψεις της Γενικής Γραμματείας του ΣΕΑ με ειδική επιστολή στον πρωθυπουργό και δεν έλαβαν απάντηση. Τότε ο Αγάογλου είπε στον υπουργό Τσιτσέκ «Λέτε ότι εξασφαλίσατε από το Γενικό Επιτελείο έγκριση, όμως εμείς δεν υπαγόμαστε στο Γενικό Επιτελείο αλλά στην Προεδρία της Κυβέρνησης.

    Ο κύριος Αγάγογλου εξερχόμενος από την σύσκεψη ρωτήθηκε εάν η Γενική Γραμματεία του ΣΕΑ υπέστη by-pass και εκείνος είπε : «Οχι by-pass. Η Γενική Γραμματεία του ΣΕΑ χρεοκόπησε, εξαλείφθηκε».

    [16] ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

    Αγκυρα, 29 Ιουλίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Συρίας Μοχάμαντ Μουσταφά Μίρο βρίσκεται στην Τουρκία για επίσημη επίσκεψη, την πρώτη που πραγματοποιεί επικεφαλής της συριακής κυβέρνησης τα τελευταία 17 χρόνια.

    Τον κ. Μίρο κατά τις επαφές του στην Αγκυρα θα συνοδεύσουν οι υπουργοί της Συρίας αρμόδιοι επί θεμάτων επικοινωνίας, τουρισμού, πετρελαίων και υγείας.

    Η Μικτή Οικονομική Επιτροπή Τουρκίας - Συρίας που συνήλθε πριν από την επίσκεψη του Μίρο στην Αγκυρα συζήτησε για την υπογραφή Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας Κιουρσάτ Τουζμέν τόνισε πως η Τουρκία επιθυμεί την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, η οποία θα δώσει μεγάλη επιτάχυνση στις σχέσεις των δύο χωρών, το ταχύτερο δυνατόν.

    Ο Σύρος Πρωθυπουργός, η επίσκεψη του οποίου, όπως λέγεται πως θα δώσει νέες διαστάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο κ. Μίρο ήδη συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ, τον Πρόεδρο της Βουλής Αρίντς, τον Υπουργό Επικρατείας Αρμόδιο επί Οικονομικών Θεμάτων Αλί Μπαμπατζάν καθώς και με τους υπουργούς Υγείας, Ενέργειας, Οικονομικών και αναμένεται αύριο να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Σεζέρ.

    Σε προηγούμενες δηλώσεις του στον τουρκικό Τύπο, ο κ. Μίρο τόνισε ότι η Συρία θεωρεί σωστή την πολιτική που τήρησε η Τουρκία στο Ιράκ και ότι στο θέμα αυτό οι δύο χώρες βρίσκονται σε συνεχή συντονισμό.

    Επεσήμανε πως επιθυμεί τον τερματισμό της αμερικανικής-βρετανικής κατάληψης στο Ιράκ και την εξασφάλιση της ειρήνης στη χώρα.

    Ο κ. Μίρο υπογράμμισε πως η επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ αντιτίθεται στο Διεθνές Δίκαιο και γι αυτόν τον λόγο δεν τους εξέπληξε καθόλου η ένταση που επικράτησε στη Σουλεϋμανία.

    Ο Σύρος Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Αμερική, το λιγότερο είναι το ίδιο κακός γείτονας όσο και ο Σαντάμ και τα όσα ψέματα είχε πει πριν από τον πόλεμο, τώρα αποδεικνύονται ένα - ένα. Οι αιτιολογίες που είχε προβάλλει η Αμερική τότε για την επέμβαση, αποδεικνύεται ότι δεν ανταποκρίνονταν καμία στην πραγματικότητα, ανέφερε.

    Υπογράμμισε ότι η Συρία εκτίμησε την απόρριψη του εγγράφου τον περασμένο Μάρτιο στην Τουρκική Βουλή και ότι η πολιτική που τηρήθηκε είναι αποτέλεσμα των σωστών αξιολογήσεων της Αγκυρας.

    Ακόμη τόνισε πως μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει πολύ καλή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και ότι σ' αυτή τη φάση δεν υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά τον Τίγρη και τον Ευφράτη.

    Ο κ. Μίρο ερωτηθείς για την υπόθεση Αμπντουλάχ Οτζαλάν, τόνισε ότι δεν θέλει πλέον να μιλάει γι αυτό το θέμα. Είπε ότι δεν θα πρέπει οι δύο χώρες να επανέρχονται στην υπόθεση Οτζαλάν. Θα πρέπει να ξεχάσουν το παρελθόν και να είναι πολύ αισιόδοξες για την προσεχή περίοδο. Ομως, τόνισε ότι κατά την περίοδο εκείνη, ορισμένοι έλεγαν ότι η Συρία δεν έκανε κανέναν αγώνα εναντίον του ΡΚΚ, κι αυτό δεν είναι αλήθεια.

    Ο κ. Μίρο απαντώντας σε ερώτημα όσον αφορά τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για τις σχέσεις Τουρκίας - Συρίας τόνισε πως ούτε το Ισραήλ είναι ικανοποιημένο από τις σχέσεις αυτές.

    Επεσήμανε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν στρέφονται ούτε εναντίον των ΗΠΑ, αλλά ούτε και εναντίον του Ισραήλ.

    Ο Σύρος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι έληξαν μεταξύ των δύο χωρών τα προβλήματα νερού, ΡΚΚ και εδαφών και ότι οι δύο χώρες έχουν αντιληφθεί αμοιβαία τη σημασία της άλλης.

    Επίσης, είπε ότι πρόκειται να υπογραφούν τέσσερις σημαντικές συμφωνίες, οι οποίες αφορούν στην ανάπτυξη αμοιβαία των επενδύσεων, στην αποφυγή της διπλής φορολογίας, στη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού και στη συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού και της τεχνολογίας.

    [17] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 29 Ιουλίου 2003 (18:33 UTC+2)

    Αδυναμία να διατηρηθεί στο επίπεδο των 85 μονάδων, στο οποίο ανήλθε στη χθεσινή συνάντηση, επέδειξε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά. Ο Γενικός Δείκτης, συνεχίζοντας τα σκαμπανεβάσματα του στο σημείο των 85 μονάδων, υποχώρησε στις 84,82 μονάδες, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 0,4%. Η αξία των συναλλαγών οπισθοχώρησε στις 340 χιλιάδες λίρες ύστερα από τα υψηλά επίπεδα των 936 χιλιάδων λιρών της χθεσινής συνάντησης.

    Απώλειες της τάξης του 0,33% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 352,37 μονάδες, με το σύνολο σχεδόν των κλαδικών δεικτών να παρουσιάζουν οριακές μεταβολές, είτε αρνητικές είτε θετικές.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε. "ΑΡΤΕΜΙΣ"

    Λευκωσία, 29 Ιουλίου 2003 (18:31 UTC+2)

    Στα πλαίσια της συμμετοχής της στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας/Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της Ευρωπαϊκής Eνωσης, η Κύπρος ανακοίνωσε την τοποθέτηση ενός ανώτερου στρατιωτικού αξιωματούχου στο Επιχειρησιακό Στρατηγείο της Επιχείρησης «ΑΡΤΕΜΙΣ» που εδρεύει στο Παρίσι.

    Η Επιχείρηση «ΑΡΤΕΜΙΣ» αποτελεί την πρώτη αυτόνομη στρατιωτική αποστολή της Ε.Ε., με την ανάπτυξη στρατευμάτων στην πόλη Μπούνια της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

    Η Ε.Ε. αποφάσισε την αποστολή της δύναμης που προνοείται από το ψήφισμα 1484, του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, κάτω από το Κεφάλαιο VII του Χάρτη των ΗΕ, που υιοθετήθηκε στις 30 Μαΐου 2003 και το οποίο εγκρίνει την εγκατάσταση πολυεθνικής δύναμης στη Μπούνια, με στόχο την αποκατάσταση των συνθηκών ασφαλείας και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση αυτή είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος συμμετέχει σε ειρηνευτική επιχείρηση των ΗΕ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 29 Ιουλίου 2003 (18:23 UTC+2)

    Ο Δήμος Αμμοχώστου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει συντονισμένα μέτρα, απαιτώντας την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων από την Κύπρο και την εξεύρεση μιας λύσης βασισμένης στις αποφάσεις και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Σε ψήφισμα που επέδωσε σήμερα αντιπροσωπεία του Δήμου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Γιαννάκη Σκορδή στις πρεσβείες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και στον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, με αφορμή τη συμπλήρωση 29 χρόνων από την κατάληψη της πόλης, ο Δήμος Αμμοχώστου σημειώνει ότι η «Τουρκία παραβιάζει τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, τα ψηφίσματά του και τις αποφάσεις του, το διεθνή νόμο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα δικαιώματα» στερώντας στον κόσμο της Αμμοχώστου «εντελώς απρόκλητα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες».

    Επισημαίνει επίσης ότι «μεγάλο μέρος της πόλης παραμένει εγκλωβισμένο, περικυκλωμένο και φθείρεται μέχρι του σημείου της ολικής καταστροφής».

    Ο Δήμος Αμμοχώστου υπογραμμίζει ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και η Αγκυρα κατά καιρούς ανακοινώνουν μέτρα σε σχέση με τη «δήθεν επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της», τονίζοντας ωστόσο ότι έχει αποδειχτεί ότι δεν έχουν καμία σοβαρή πρόθεση να πράξουν κάτι τέτοιο και ότι οι ανακοινώσεις γίνονται μόνο για χάρη των εντυπώσεων.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] Ο Γ. ΛΙΑΝΗΣ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ 22 ΑΘΛΗΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουλίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Εικοσιδύο αθλητές και αθλήτριες που κατέκτησαν μετάλλιο (1η3η νίκη) σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα πέντε ατομικών αθλημάτων νέων, εφήβων-νεανίδων και παίδων-κορασίδων, θα τιμήσει ο Υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης. Η τελετή θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα (4 Αυγούστου, 12:00).

    Οι αθλητές που θα τιμηθούν είναι, οι Λούης Τσάτουμας, Γιάννης Κανελλόπουλος, Γεωργία Κοκλώνη, Αθανασία Τσουμελέκα, Βασιλική Δεληνικόλα, Δημήτρης Γράβαλος, Αλίκη Ασκητοπούλου (Στίβου), Βύρων Κοκκαλάνης, Κώστας Ντιτσιόπουλος, Παύλος Καγιαλής (Ιστιοπλοΐας), Βασιλική Κασσάπη Δημήτριος Κυριλίδης (Άρσης Βαρών) Ιουλιέτα Μπουκουβάλα, Ηλίας Ηλιάδης, Βαρβάρα Ακριτίδου, Τάριελ Ζιντιρίδης, Διονύσης Ηλιάδης (Τζούντο) και Κωνσταντίνος Γκόλτσιος, Στέργιος Ροΐδης, Ιωάννα Γκούτσου, Αννά Μαρία Μπρέζα, Μαργαρίτα Μιχαηλίδου, Μαρία Καραγκούνη, Ευαγγελία Αναστασιάδη (Τάε Κβο Ντο).

    Οι αθλητές άλλων ατομικών αθλημάτων, που θα διακριθούν σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, που είναι σε εξέλιξη, καθώς και οι αθλητές-αθλήτριες των ομαδικών αθλημάτων (μπάσκετ κλπ), που οι ομάδες τους ήδη διακρίθηκαν, θα τιμηθούν τις επόμενες ημέρες.

    [21] Ο ΙΛΙΑ ΙΒΙΤΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΗΡΘΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουλίου 2003 (20:34 UTC+2)

    Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε ο Ιλια Ιβιτς δημοσίευμα εφημερίδας που ανέφερε ότι ήρθε στα χέρια με τον συμπαίκτη του Κωνσταντινίδη κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης προπόνησης.

    «Σε καμιά περίπτωση δεν συνέβησαν αυτά τα πράγματα που γράφονται στην συγκεκριμένη εφημερίδα. Αύριο θα τη μηνύσω. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να λένε την αλήθεια. Έγινε ένα τάκλιν από τον Κωνσταντινίδη και του είπα να ηρεμίσει. Αυτό έγινε», τονίζει χαρακτηριστικά ο Ιλια Ιβιτς.

    Για το συγκεκριμένο θέμα η ΠΑΕ ΑΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρει: «Η ΠΑΕ ΑΕΚ βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να διαψεύσει ως αναληθές σημερινό (29 Ιουλίου) δημοσίευμα της εφημερίδας «Sportime», σύμφωνα με το οποίο ο Ίλια Ίβιτς γρονθοκόπησε στην προπόνηση της Κυριακής τον συμπαίκτη του Σωτήρη Κωνσταντινίδη.

    Προς αποκατάσταση της αλήθειας αναφέρουμε πως στην προπόνηση της Κυριακής ο Ίλια Ίβιτς αντέδρασε έντονα προς τον Σωτήρη Κωνσταντινίδη, μετά από μαρκάρισμα του τελευταίου. Με την άμεση επέμβαση του Ντούσαν Μπάγεβιτς η λογομαχία των δύο ποδοσφαιριστών έληξε, ενώ σε καμία περίπτωση ο Ίβιτς δεν χειροδίκησε κατά του συμπαίκτη του. Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται το θέμα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

    Στον μεταγραφικό τομέα, στάσιμο παραμένει το θέμα του Νίκου Λυμπερόπουλου. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημη δήλωση από τον παίκτη, αλλά και από την ΑΕΚ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν ήδη υπογράψει προσύμφωνο.

    [22] ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ. ΚΑΡΑΜΠΕΡΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουλίου 2003 (20:20 UTC+2)

    Δεν υπήρξε απολύτως καμία συμφωνία μεταξύ των παικτών του Αρη και του προέδρου της ΠΑΕ, Σωτήρη Καραμπέρη στο μεσημεριανό ραντεβού που είχαν οι δύο πλευρές. Ο πρώτος τους είπε ότι στο ταμείο σήμερα δεν υπάρχουν χρήματα, ζητώντας παράλληλα κάποιες προτάσεις για να λυθεί το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Γιώργος Φοιρός και ο Ντίνος Μπαλής, οι οποίοι θα δώσουν το παρών και στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ το βράδυ.

    Μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος Σωτήρης Καραμπέρης με τον προπονητή της ομάδας Γιώργο Φοιρό, τον μάνατζερ Ντίνο Μπαλή και τους ποδοσφαιριστές, η ΠΑΕ Αρης ανακοίνωσε τα εξής: «Οι ποδοσφαιριστές ενημερώθηκαν πλήρως για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, τις προοπτικές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΠΑΕ. Αν και το πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα εξασφαλίστηκε, εντούτοις επί τους παρόντος δεν είναι εφικτή η πλήρης διευθέτηση των εκκρεμοτήτων και οφειλών προς τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι είναι άξιοι επαίνων για την αξιοπρεπή στάση τους όλο το διάστημα της αγωνιώδους προσπάθειάς μας για την εξεύρεση λύσης. Είναι επίσης, βέβαιο ότι οι ποδοσφαιριστές της ομάδας είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κάτω από εξαιρετικά για εκείνους δυσμενείς συνθήκες. Ακόμη πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν οξύτατο βιοποριστικό πρόβλημα. Οι στιγμές που διέρχεται ο σύλλογος παραμένουν δραματικές. Οι μάχες που έχει να αντιμετωπίσει η διοίκηση είναι πολλές και δύσκολες παρά τη δεδομένη συμπαράσταση του κόσμου. Ο σκληρός αγώνας μας συνεχίζεται».

    Στον μεταγραφικό τομέα πολύ κοντά σε συμφωνία με την ομάδα είναι οι Φραντζέσκος, Χριστοδούλου και Βασόφσκι.

    [23] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΠ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουλίου 2003 (20:08 UTC+2)

    Με σημερινό της έγγραφο προς την ΕΠΟ, η ΠΑΕ Ολυμπιακός προτείνει στην Ομοσπονδία να οριστεί «σε ένα από τα μεγάλα γήπεδα της Κύπρου» ο προγραμματισμένος για τις 17 Αυγούστου αγώνας Super Cup Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ.

    Η ΠΑΕ Ολυμπιακός προέβη στη συγκεκριμένη πρόταση για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι για την αποφυγή επεισοδίων μεταξύ των οργανωμένων οπαδών και των δύο ομάδων, με δεδομένο ότι συνέπεσε οι δύο ομάδες να είναι αντίπαλες και στην 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη και ο δεύτερος για τη μεγάλη εισπρακτική επιτυχία που θα επιτευχθεί στην Κύπρο, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των Κυπρίων φιλάθλων για τις δύο μεγάλες ομάδες.

    Σύμφωνα με το έγγραφο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, το οποίο υπογράφει ο αντιπρόεδρος, Γιώργος Λούβαρης, ο ΠΑΟΚ έχει συγκατατεθεί ήδη στην πρόταση. Η ΕΠΟ ωστόσο, ζήτησε από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ να γνωρίσει εγγράφως στην Ομοσπονδία την άποψή της επί του θέματος.

    [24] ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΚΛΑΒΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουλίου 2003 (19:23 UTC+2)

    Συμβόλαιο συνεργασίας ενός έτους με τον Ολυμπιακό υπέγραψε σήμερα ο Βαγγέλης Σκλάβος. Ο φόργουορντ συμφώνησε με τους ερυθρόλευκους να φορέσει την "κόκκινη" φανέλα για έναν χρόνο και όπως ο ίδιος δήλωσε, ήρθε σε μια ομάδα στην οποία ήθελε διακαώς να αγωνιστεί.

    «Ο Ολυμπιακός είναι το όνειρο του κάθε αθλητή. Προσωπικά είμαι χαρούμενος που έκανα πραγματικότητα το όνειρό μου. Θα δουλέψω σκληρά για να δικαιώσω όλους όσους πιστεύουν σε μένα», τόνισε. Ο πρώην παίκτης του Πανιωνίου απέδωσε τα εύσημα στον κόσμο του Ολυμπιακού που δημιουργούν σε κάθε παιχνίδι εκπληκτική ατμόσφαιρα.

    [25] Ο ΣΑΝΤΑΜ ΘΡΗΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΙΩΝ ΤΟΥ

    Ντουμπάι, 29 Ιουλίου 2003 (20:21 UTC+2)

    Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ηχητικό μήνυμα που πρώην Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσειν, στο οποίο φέρεται να γνωρίζει και να θρηνεί για τους θανάτους των δυο γιων του Ουντάι και Κουσάι.

    Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, στο νέο μήνυμα, το οποίο αποδίδεται στον Σαντάμ αναφέρει συγκεκριμένα ότι «ακόμη κι αν ο Σαντάμ Χουσειν είχε εκατό παιδιά, εκτός από τους Ουντάι και Κουσάι, τότε θα τα θυσίαζε με τον ίδιο τρόπο».

    Το μήνυμα συνεχίζει "Ευχαριστώ το Θεό για τη μοίρα που μας έχει επιφυλάξει και για την τιμή που γνώρισαν (αυτοί) με το μαρτύριο στο οποίο υπέστησαν για χάρη του".

    Στο ηχητικό ντοκουμέντο, ο πρώην ηγέτης θρηνεί για τον θάνατο των γιων του και για όσων πολέμησαν στο πλευρό τους και τονίζει ότι τίμησαν τον ιρακινό λαό με τον θάνατο τους.

    Η φωνή αναφέρει ότι η μάχη ήταν γενναία και κράτησε έξι ώρες και προσθέτει ότι η Αμερική τελικά θα ηττηθεί.

    Οι δυο γιοι του Σαντάμ σκοτώθηκαν σε επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στην περασμένη Τρίτη, 22 Ιουλίου.

    [26] ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ

    Μόσχα, 29 Ιουλίου 2003 (19:16 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να συναντηθεί με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β΄ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ιταλία τον Νοέμβριο.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο στη Μόσχα δήλωσε ότι πιθανόν να υπάρξει μία συνάντηση του Πούτιν με τον Πάπα και τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες από τις ρωσικές και τις ιταλικές αρχές για αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ της Ορθόδοξης Ρωσικής Εκκλησίας και της Καθολικής.

    [27] ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΖΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ!

    Νέα Υόρκη, 29 Ιουλίου 2003 (18:31 UTC+2)

    Και τώρα, τζόγος με στοιχήματα για την τρομοκρατία, καθώς το αμερικανικό Πεντάγωνο, όπως έγινε γνωστό, σχεδιάζει να εγκαινιάσει τον Οκτώβριο, υπηρεσία στοιχημάτων για μελλοντικά τρομοκρατικά χτυπήματα!

    Ειδικοί σε θέματα πολιτικής και κατασκοπείας ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα προθεσμιακών στοιχημάτων για να αντλήσουν πληροφορίες και προβλέψεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ώστε να αποφευχθούν εκπλήξεις και απρόβλεπτα γεγονότα, σύμφωνα με την περιγραφή στον διαδικτυακό τόπο της Υπηρεσίας Αμυντικών Προηγμένων Ερευνητικών Εργων (Defence Advanced Research Projects Agency, ή DARPA).

    Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει προτείνει τη δαπάνη 8 εκατομμυρίων δολαρίων στο σύστημα στοιχημάτων, το οποίο αποκαλείται Μελλοντικές Αγορές Παραγώγων Προσαρμοσμένες σε Προβλέψεις (Futures Markets Applied to Prediction, ή FutureMAP), γεγονός που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και επικρίσεις δύο γερουσιαστών, του Ρον Ουάιντεν και του Μπάιρον Ντόργκαν.

    ''Το να ξοδεύονται χρήματα των φορολογουμένων για να δημιουργηθούν λέσχες στοιχημάτων για την τρομοκρατία είναι σπάταλο όσο και σιχαμερό'', έγραψαν οι δύο γερουσιαστές σε επιστολή τους προς τον Τζον Ποϊντέξτερ, επικεφαλής της DARPA. ''Ο αμερικανικός λαός θέλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τους πόρους της για να βελτιώσει την ασφάλειά μας, όχι για να στοιχηματίζει πάνω σ' αυτήν'', προσέθεσαν στην επιστολή τους.

    Αποσπάσματα της επιστολής παρατέθηκαν από την εκπομπή του CBS ''Market Watch'', στην οποία αναφέρθηκε πως το σχέδιο άρχισε με την στήριξη δύο ιδιωτικών εταιρειών, της Net Exchange και του Economist Intelligence Unit, το τμήμα επιχειρηματικής πληροφόρησης του περιοδικού "The Economist".

    Από την πλευρά της, η DARPA παραδέχεται ότι υπάρχουν ρίσκα στο εγχείρημα, ειδικά στην περίπτωση άντλησης χρήσιμων δεδομένων από αγορές δίχως να τίθεται σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια. Οι αγορές θα πρέπει επίσης να συναινέσουν ότι η δραστηριότητα είναι από ηθικής και νομικής πλευράς αποδεκτή, όπως αναφέρει η DARPA.

    [28] ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Ουάσιγκτον, 29 Ιουλίου 2003 (18:29 UTC+2)

    Οι λάτρεις των τυχερών παιχνιδιών που διαθέτουν γνώσεις σε γεωπολιτικά θέματα μπορούν από τις αρχές Αυγούστου να στοιχηματίσουν για το που και πότε θα γίνουν οι επόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Το Πεντάγωνο έχει προτείνει την δαπάνη 8 εκατομμυρίων δολαρίων στο σύστημα στοιχημάτων, το οποίο αποκαλείται Μελλοντικές Αγορές Παραγώγων Προσαρμοσμένες σε Προβλέψεις (FutureMAP).

    Ειδικοί σε θέματα πολιτικής και κατασκοπείας ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα προθεσμιακών στοιχημάτων για να αντλήσουν πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να αποφευχθούν εκπλήξεις και απρόβλεπτα γεγονότα, σύμφωνα με την περιγραφή στον Διαδικτυακό τόπο της Υπηρεσίας Αμυντικών Προηγμένων Ερευνητικών Έργων. Οι συναλλαγές με πραγματικά χρήματα θα αρχίσουν τον Οκτώβριο.

    [29] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 2003"

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουλίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Το πρόγραμμα "Πολιτισμός στην Περιφέρεια 2003" παρουσίασε σήμερα ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για μια σειρά από εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε τριάντα τρεις Δήμους και Δημοτικά διαμερίσματα με την υποστήριξη της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

    Οπως υπογράμμισε σε συνέντευξη τύπου ο κ. Ψωμιάδης, στόχος είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις αυτές χρόνο με το χρόνο να διευρύνονται όσον αφορά το περιεχόμενό τους, αλλά και να καλύψουν στο σύνολό του τον χάρτη του Νομού Θεσσαλονίκης.

    «Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης έχει έναν ιδιαίτερο, σημαντικό αλλά και δύσκολο ρόλο. Ένα ρόλο συντονιστικό, επιτελικό, δημιουργικό. Βρίσκεται καθημερινά δίπλα στον πολίτη και θέλουμε αυτή η σχέση να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα στερεότυπα της σχέσης του πολίτη με μια δημόσια υπηρεσία. Θέλουμε να διευρύνουμε την παρουσία μας και τις συνεργασίες μας ώστε να αγκαλιάζουμε εκείνους που μας χρειάζονται, να εξυπηρετούμε γρήγορα και αποτελεσματικά, να κάνουμε τη ζωή των πολιτών, πιο εύκολη, πιο αποδοτική πιο ευχάριστη", ανέφερε.

    Υπογράμμισε ότι η Νομαρχία Θεσσαλονίκης αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον τομέα του πολιτισμού και ότι η προσπάθειά της στηρίζεται στη συνεργασία των κοινωνικών φορέων, των πολιτών του ιδιωτικού τομέα και της αυτοδιοίκησης.

    "Εχουμε ήδη παρουσιάσει το γενικό πλαίσιο των θέσεων μας για τις πολιτιστικές μας δραστηριότητες. Υποστηρίξαμε ότι, επιδιώκουμε την αξιοποίηση όλων των πολιτιστικών δυνάμεων, αλλά και των κτιριακών υποδομών του Νομού για την ανάδειξη και καλλιέργεια των δημιουργικών δυνατοτήτων με σεβασμό στην παράδοση, στην πολιτιστική κληρονομιά και στην ιστορική μνήμη.

    Στηρίζουμε τους τοπικούς δημιουργούς με δραστηριότητες που ενισχύουν την πολιτιστική δημιουργία χωρίς ακρότητες και επιδεικτική νοοτροπία αλλά με έμφαση στην παρουσίαση και προβολή των δημιουργών του νομού μας. Γι' αυτό επεκτείνουμε τις πολιτιστικές δραστηριότητες και έξω από τα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος. Δίνουμε έμφαση στην ύπαιθρο, στηρίζουμε και αναβαθμίζουμε τις εκδηλώσεις που έχουν ήδη καθιερωθεί», ανέφερε.

    Ο κ. Ψωμιάδης σημείωσε ότι "η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, με αιχμή το Κέντρο Πολιτισμού δεν ακολουθεί, προηγείται. Χαράζει δρόμους, αγκαλιάζει τη ζωή και τους ανθρώπους".

    "Με σύνθημα «στην περιφέρεια για τον πολιτισμό» αναλάβαμε την πρωτοβουλία της δημιουργίας ενός δικτύου καλλιτεχνικών παρεμβάσεων και υποστήριξης εκδηλώσεων.

    Φιλοδοξία μας είναι οι εκδηλώσεις αυτές χρόνο με το χρόνο να διευρύνονται όσον αφορά το περιεχόμενό τους αλλά και να καλύψουν στο σύνολό του τον χάρτη του Νομού μας. Μια σειρά από εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε τριάντα τρεις Δήμους και Δημοτικά διαμερίσματα προσφέροντας μια ευχάριστη και απολαυστική γεύση καλοκαιριού στους πολίτες του νομού μας αλλά και στους επισκέπτες. Πιστεύω ότι μετά από αυτό το δυναμικό ξεκίνημα θα κατορθώσουμε με συστηματική δουλειά να δημιουργήσουμε ένα νέο τοπίο πολιτισμού στο Νομό μας», είπε.

    [30] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2003 (14:24 UTC+2)

    "Αιγαίο: πέλαγο αμάραντο" είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης φωτογραφίας που φιλοξενεί από αύριο μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.

    Πρόκειται για μία έκθεση καλλιτεχνικής και εθνογραφικής φωτογραφίας που καταγράφει και αναδεικνύει τη διαχρονικότητα και την πολιτιστική πολλαπλότητα των νησιών του Αιγαίου, μέσα από την άρρηκτη σχέση θάλασσας, γης και ανθρώπων.

    Το υλικό της έκθεσης -50 έργα του αρχιτέκτονα και φωτογράφου Βελισσάριου Βουτσά- προέρχεται από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και παρουσιάζει σε θεματικές ενότητες τον τόπο, την αρχιτεκτονική, τους ανθρώπους και τις γιορτές τους, καθώς και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούν.

    [31] ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΠΡΟΣΟΨΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2003 (11:20 UTC+2)

    Εικαστική παρέμβαση στις προσόψεις 20 κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας θα επιχειρηθεί από καλλιτέχνες φωτογράφους για το διάστημα από 19 μέχρι 28 Σεπτεμβρίου.

    Η καλλιτεχνική διοργάνωση έχει τον τίτλο Lookout και στα πλαίσια αυτής θα καλυφθούν από έργα φωτογραφικής τέχνης επιφάνειες εμβαδού 1.500 τ.μ. δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων.

    Ο Διεθνής Οργανισμός Ψηφιακού Πολιτισμού ΑΛΑΣ, που είναι ο διοργανωτής της παρέμβασης απευθύνει πρόσκληση στους καλλιτέχνες φωτογράφους που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό το γεγονός να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 31 Αυγούστου, στέλνοντας σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή τα έργα τους, που θα έχουν θέμα «Ανθρωπος και πόλη».

    Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Νέων Μέσων, e-φως 2003, μια φορητή μονάδα με προβολέα και γεννήτρια θα επισκέπτεται κάθε βράδυ, από τις 9 μ.μ. έως τη 1 το πρωί, επιλεγμένα κτίρια.

    Πάνω τους, θα προβάλλονται εικόνες που θα καλύπτουν επιφάνειες ύψους έως και 25 μέτρα. Αυτές θα είναι οι διακόσιες συνολικά εικόνες που θα έχουν επεξεργαστεί και καταθέσει καλλιτέχνες φωτογράφοι και ερασιτέχνες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    [32] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ SAMOTHRAKI DANCE FESTIVAL

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουλίου 2003 (11:18 UTC+2)

    Άρχισε η τελευταία περίοδος προπώλησης εισιτηρίων για τη διοργάνωση του Samothraki Dance Festival 2003 που θα διαρκέσει από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πωληθεί 3.500 εισιτήρια.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη psy-techno trance, progressive techno trance και ambient free style διοργάνωση διεθνούς ακτινοβολίας στην Ελλάδα, στην οποία φέτος θα συμμετάσχουν πάνω από 50 DJs, οι οποίοι θα πρωταγωνιστήσουν σε δύο μουσικές σκηνές που έχουν στηθεί μέσα σε ένα πυκνό δάσος από πλατάνια.

    Μεταξύ άλλων θα συμμετάσχουν ο Ian Ion (Kox Box) γνωστός για τις συνεργασίες του με μεγάλα ονόματα της διεθνούς μουσικής βιομηχανίας, όπως με τους Jean Michel Jarre, Billy Idol, Sven Vath, Orbital, Bjork, Underworld, και ο Xavier Morel από το συγκρότημα Juno Reactor.

    Είναι η τρίτη συνεχή διοργάνωση του φεστιβάλ, στην οποία το 2001 συμμετείχαν 7.000 άτομα και το 2002 περίπου 10.000.

    Το πρόγραμμα του φεστιβάλ

    Πέμπτη, 28 Αυγούστου

    16.45 - 17.00 Καλωσόρισμα Δημάρχου Σαμοθράκης κ. Χανού

    17.00 - 18.00 Ομιλία για το νησί της Σαμοθράκης, τις φυσικές ομορφιές και την ιστορία της

    18.30 - 21.00 Παρουσίαση συνθεσάιζερς από ειδικούς, παρουσίαση νέων μουσικών προγραμμάτων και ψηφιακών οργάνων

    21.00 - αργά το βράδυ προβολή ταινιών επιστημονικής φαντασίας, ντοκιμαντέρ.

    Παρασκευή, 29 Αυγούστου

    12.00 Εναρξη πρώτης συναυλιακής ημέρας στη μουσική σκηνή 2 (world music and chill out stage).

    19.00 Eναρξη πρώτης συναυλιακής μέρας στη μουσική σκηνή 1 (main stage).

    Το κόστος του εισητηρίου για το φεστιβάλ φτάνει τα 135 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται και εννιαήμερη διαμονή στο Δημοτικό Κάμπινγκ της Σαμοθράκης από τις 27 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου.

    [33] Ο ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΑ ΕΠΙΔΑΥΡΙΑ

    Αθήνα, 29 Ιουλίου 2003 (10:28 UTC+2)

    Με την κωμωδία του Μενάνδρου «Επιτρέποντες» συμμετέχει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου στα φετινά Επιδαύρια (1-2 Αυγούστου). Η σκηνοθεσία είναι του Εύη Γαβριηλίδη. Η μετάφραση και οι «καθαρευουσιάνικοι» στίχοι στα χορικά είναι του ποιητή Γιάννη Βαρβέρη. Τα σκηνικά - κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, η μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη και οι χορογραφίες του Ξενή και της Τζίλιαν Βαττή. Παίζουν: Δημήτρης Πιατάς, Νίκος Χαραλάμπους, Βαρνάβας Κυριαζής, Στέλλα Φυρογένη, Σταύρος Λούρας, Ανδρέας Βασιλείου, Κυριάκος Ευθυμίου, Μαρία Μίχα, Χριστίνα Παυλίδου κ.ά.

    Μια κωμωδία που σπάνια ανεβαίνει, διδάχθηκε μετά το 304 π.Χ. Ο Χαρίσιος έχει νυμφευτεί την Παμφίλη, η οποία πέντε μήνες μετά το γάμο τους φέρνει στον κόσμο ένα παιδί. Επειδή το είχε αποκτήσει με άλλον άντρα, το αφήνει έκθετο, βάζοντας επάνω του ένα δαχτυλίδι και μερικά κοσμήματα. Ο Χαρίσιος, μαθαίνοντας το συμβάν, εγκαταλείπει τη γυναίκα του και πηγαίνει να ζήσει με μια εταίρα, την Αφρότονον. Ο βοσκός Δάος βρίσκει σε ένα δάσος το παιδί και το δίνει στον καρβουνιάρη Συρίσκο για να το μεγαλώσει, κρατάει όμως τα κοσμήματα. Επειδή διεκδικεί και ο Συρίσκος τα κοσμήματα, αναθέτουν τη λύση της διαφοράς τους στο γέροντα Σμικρίνη, που είναι πατέρας της Παμφίλης. Ο δούλος Ονήσιμος, που τυχαία περνάει από εκεί, αναγνωρίζει πως ένα από τα κοσμήματα - το δαχτυλίδι, συγκεκριμένα - ανήκει στον κύριό του, τον Χαρίσιο, σύζυγο της Παμφίλης. Στα Ταυροπόλια, γιορτή που γίνεται νύχτα, εκείνος είχε, μέσα στη μέθη του, καταστήσει έγκυο τη μέλλουσα γυναίκα του, ενώ μέσα στο σκοτάδι δεν έβλεπαν ο ένας τον άλλο. Με την αναγνώριση αυτή οδηγείται η μυθιστορηματική πλοκή σε μια λύση απρόβλεπτη και χαρούμενη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 29 July 2003 - 18:13:59 UTC