Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-08-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2004
  • [02] ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ
  • [03] ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [04] ΔΕΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ Ο Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
  • [05] ΑΘΩΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΑΛΕΣΤΑΙΝ
  • [06] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΕΛΑΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
  • [07] ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΤΟΥΣ
  • [08] ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
  • [09] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ ΤΣΑΝΤΑΚΗΔΕΣ
  • [10] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ Β' ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ
  • [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [12] ΜΕ ΚΕΡΔΗ 1,27% ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [13] ΣΤΑ 195,6 ΔΙΣ. ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
  • [14] ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ
  • [15] ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΣΤΕΡΕΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΣΤΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
  • [16] ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ PKK-KADEK ΜΕΣΩ INTERNET
  • [17] ΓΚΙΟΥΛ: ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ
  • [18] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ
  • [19] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
  • [20] ΑΓΚΥΡΑ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ
  • [21] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΕΥΚΟΛΑ Η ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕ 4-0 ΤΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟ
  • [22] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΒΥΖΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ 2-0
  • [23] Ο ΑΤΣΑΛΕΝΙΟΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΟΔΟΥ ΣΤΗΝ Γ' ΕΘΝΙΚΗ
  • [24] ΑΝΤΙΔΡΑ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ
  • [25] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ 201 ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΠΗΥΘΥΝΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΘΗΝΑ
  • [26] Η SYNTHES-STRATEC ΕΞΑΓΟΡΑΣΕ ΤΗ MATHYS AG
  • [27] ΑΥΣΤΡΙΑ: ΚΛΥΔΩΝΙΣΜΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
  • [28] ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΗΠΑ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΖΑΚΑΡΤΑ
  • [29] ΤΟ ΙΡΑΝ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ
  • [30] ΑΠΟ 22 ΩΣ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΙ «ΠΡΕΣΠΕΣ 2003»
  • [31] ΜΕ "ΑΘΛΙΟΥΣ" ΚΑΙ "ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΑΣΘΕΝΗ" ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΚΘΒΕ
  • [32] ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004 ΜΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [33] ΣΤΙΣ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ SANI CLASSIC
  • [34] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΗΛΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

  • [01] ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2004

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2003 (10:31 UTC+2)

    Σ' ένα χρόνο από σήμερα, στις 13 Αυγούστου 2004, ανοίγει η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη γιορτή που θα φιλοξενήσει η χώρα μας αρχίζει σήμερα στη Λωζάνη, όπου στις 11 το πρωί (τοπική ώρα), ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ και η πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, θα απευθύνουν και τυπικά επίσημη πρόσκληση συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 προς τις 201 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές (ΕΟΕ).

    Παράλληλα, στις 8 το βράδυ, διοργανώνονται εορταστικές συναυλίες στις τέσσερις άλλες ολυμπιακές πόλεις - τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Πάτρα και το Βόλο - από την ΑΘΗΝΑ 2004, σε συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους και θα απευθυνθεί πρόσκληση σε όλους τους Έλληνες να λάβουν μέρος σε αυτές.

    Στις συναυλίες θα συμμετάσχουν γνωστοί καλλιτέχνες, οι οποίοι θα τραγουδήσουν και θα γιορτάσουν μαζί με τους κατοίκους των ολυμπιακών πόλεων τη συμβολική αυτή ημέρα, στην πορεία προς τη μεγάλη γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Ο Ευ. Βενιζέλος

    Εξάλλου, 365 μέρες πριν από το κορυφαίο αθλητικό γεγονός, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, απηύθυνε μήνυμα, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας και τη σιγουριά του για την απόλυτη επιτυχία των Αγώνων.

    "Σήμερα, 13 Αυγούστου, ένα χρόνο ακριβώς πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η Ελλάδα νοιώθει βέβαιη, σίγουρη και νομίζω και υπερήφανη για τη δουλειά που έχει κάνει σε σχέση με την ολυμπιακή προετοιμασία.

    Περάσαμε πολύ καιρό συζητώντας, ανταλλάσσοντας επιχειρήματα, προσπαθώντας να υπερβούμε άγονες κριτικές δυσπιστίας, επιφυλάξεις.

    Τώρα όλοι βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια ότι τα ολυμπιακά έργα προχωρούν, ότι τα ολυμπιακά έργα τελειώνουν. Κανείς δε δικαιούται να έχει επιφύλαξη ως προς το αποτέλεσμα της ολυμπιακής προετοιμασίας που είναι το συστηματικότερο και το πιο φιλόδοξο σχέδιο πραγματικού εκσυγχρονισμού της χώρας. Όχι μόνον της Αθήνας, όχι μόνον της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου και του Βόλου, που είναι ολυμπιακές πόλεις, αλλά χωρίς καμία εξαίρεση όλων των περιφερειών και όλων των νομών της χώρας.

    Τώρα που τα έργα είναι έτοιμα, τελειώνουν, τώρα και ο ποιο δύσπιστος μπορεί να βάλει το δάκτυλό του ''εις τον τύπον των ήλων'', όπως λέει το Ευαγγέλιο, το ενδιαφέρον μας στρέφεται στα λειτουργικά ζητήματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο πως θα υποδεχθούμε και θα φιλοξενήσουμε αθλητές, συνοδούς και επισκέπτες, στο πως θα προβάλουμε την εικόνα μιας Ελλάδας σύγχρονης και ανταγωνιστικής και όχι μόνο μιας Ελλάδας της ιστορίας και του πολιτισμού.

    Είναι λοιπόν μια ευκαιρία, όλοι οι Έλληνες να νοιώσουν εθνική αυτοπεποίθηση, όλοι οι Έλληνες και εμείς που ζούμε εδώ στην Ελλάδα, αλλά και οι Έλληνες του εξωτερικού, να συσπειρωθούμε και να αξιοποιήσουμε το 2004 ως εφαλτήριο για την επαναπροβολή της εικόνας και του ονόματος της χώρας μας. Σ' αυτό το μεγάλο στοίχημα πρέπει να είμαστε στρατευμένοι όλοι.

    Εχουμε διαμορφώσει με τον κόπο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού τις προϋποθέσεις για την Ελλάδα του 21ου Αιώνα. Κι αυτό το παγκόσμιο μήνυμα το στέλνουμε πραγματικά σε όλη την κοινωνία, το στέλνουμε σε όλη τη διεθνή κοινότητα με την ισχύ που έχουν τα ολυμπιακά χρώματα, με την ισχύ που έχουν τα ολυμπιακά σύμβολα. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που πρέπει να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο και ελπίζω ότι κανείς δε θα μείνει έξω από αυτήν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια», τόνισε με το μήνυμά του ο υπουργός Πολιτισμού.

    [02] ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2003 (15:18 UTC+2)

    Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή Άγιος Κήρυκος της Ικαρίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά απειλεί σπίτια.

    Στην περιοχή έσπευσαν έντεκα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας με 25 πυροσβέστες και πολλοί εθελοντές, ενώ στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς μετέχουν επτά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

    [03] ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Παρίσι, 13 Αυγούστου 2003 (07:54 UTC+2)

    Περίπου 1500 νοικοκυριά έμειναν χθες βράδυ χωρίς ηλεκτρικό στο 12ο δημοτικό διαμέρισμα στο Παρίσι εξαιτίας του πρωτοφανούς καύσωνα. Η βλάβη προκλήθηκε στο σύστημα τροφοδότησης εξαιτίας της υψηλότατης θερμοκρασίας που αναπτύχθηκε στο έδαφος, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού EDF.

    [04] ΔΕΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ Ο Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2003 (15:57 UTC+2)

    Δεν αποφυλακίζεται τελικά ο κατηγορούμενος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» Ανέστης Παπαναστασίου, μετά την απόρριψη, με εισαγγελική διάταξη, της αίτησης αποφυλάκισης που κατέθεσαν οι συνήγοροί του.

    Σύμφωνα με τους συνηγόρους του Παπαναστασίου, ο ίδιος έπρεπε να αποφυλακιστεί στις 9 Αυγούστου, καθώς το Συμβούλιο Εφετών δεν ανανέωση την ισχύ του εντάλματος της προσωρινής κράτησής του. Ωστόσο, η εισαγγελική διάταξη που εκδόθηκε σήμερα αναφέρει ότι η ανανέωση δεν ήταν απαραίτητη διότι έχει ξεκινήσει η δίκη του κατηγορούμενου.

    Οι συνήγοροι του Παπαναστασίου κάνουν λόγο για διασταλτική ερμηνεία του νόμου, δικαστικό πραξικόπημα, δικονομική ακροβασία και καταπάτηση των δικαιωμάτων του κατηγορούμενου. Γνωστοποίησαν, εξάλλου, ότι θα προβάλλουν τα επιχειρήματά τους στον εισαγγελέα εφετών.

    [05] ΑΘΩΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΑΛΕΣΤΑΙΝ

    Ουάσιγκτον, 13 Αυγούστου 2003 (14:15 UTC+2)

    Αθώους έκριναν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί ανακριτές τους Αμερικανούς στρατιώτες που στις 8 Απριλίου άνοιξαν πυρ εναντίον του ξενοδοχείου Παλεστάιν, στην καρδιά της Βαγδάτης, σκοτώνοντας δύο ξένους δημοσιογράφους.

    Στο σχετικό πόρισμα αναφέρεται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έδρασαν «με αρμόζοντα τρόπο» και σε αυτοάμυνα, καθώς στρατιώτες είχαν ακούσει ένα ραδιοφωνικό σταθμό του ιρακινού στρατού, σύμφωνα με τον οποίο ένας ελεύθερος σκοπευτής που βρισκόταν στο ξενοδοχείο συντόνιζε επίθεση εναντίον τους.

    [06] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΕΛΑΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2003 (20:39 UTC+2)

    Συγγενείς ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ενωση αλυσοδέθηκαν συμβολικά το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου διαμαρτυρόμενοι για τις μαζικές απελάσεις Ελλήνων Ποντίων ομογενών, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα κατά των απελάσεων.

    Ο υπεύθυνος της Επιτροπής, Νικόλαος Ιωαννίδης, δήλωσε ότι η ελληνική Πολιτεία ταυτίζει τους Ελληνες ομογενείς με τους αλλοδαπούς και τους εξευτελίζει καθημερινά με το μέτρο της απέλασης προσβάλλοντας αθεράπευτα τη γνήσια ελληνική εθνική συνείδησή τους.

    Τόνισε, δε, ότι η Επιτροπή Αγώνα είναι αποφασισμένη να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    [07] ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΤΟΥΣ

    Ρόδος, 13 Αυγούστου 2003 (20:35 UTC+2)

    Ποινική δίωξη κατά 7 Βρετανών τουριστών άσκησε ο εισαγγελέας Ρόδου, Γιώργος Οικονόμου. Οι Βρετανοί εμπλέκονται στη συμπλοκή που έγινε προχτές σε νυχτερινό κέντρο στο Φαληράκι της Ρόδου και είχε ως αποτέλεσμα να δολοφονηθεί 17χρονος συμπατριώτης τους,

    Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση ασκήθηκε εναντίον του Νουάρο Πίτερ Μαρκ, 21 ετών, ο οποίος ομολόγησε ότι σκότωσε με σπασμένο μπουκάλι τον συμπατριώτη του.

    Εναντίον των υπόλοιπων 6 Βρετανών ασκήθηκε δίωξη για συνέργια. Οι Βρετανοί κρατούνται στην Ασφάλεια Ρόδου.

    [08] ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2003 (20:28 UTC+2)

    Οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνοδεύσουν τους ταξιδιώτες του Δεκαπενταύγουστου, καθώς από την αύριο θα αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία.

    Το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα φτάσει στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας τους 38 και κατά τόπους τους 39 βαθμούς. Παράλληλα, θα εξασθενήσουν οι βόρειοι άνεμοι και θα αυξηθεί η υγρασία

    Οι μετεωρολόγοι διαβεβαιώνουν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας δεν συνδέεται με τον φονικό καύσωνα που σαρώνει την Δυτική Ευρώπη.

    [09] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ ΤΣΑΝΤΑΚΗΔΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2003 (19:41 UTC+2)

    Δύο τσαντάκηδες συνέλαβαν οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για τους Γεωργιανούς Ν.Σ., 21 ετών και Γ.Χ. 22, ετών, κάτοικοι και οι δύο Θεσσαλονίκης.

    Οι δράστες, κινούμενοι με μοτοσικλέτα, παρακολουθούσαν αυτοκίνητα που οδηγούσαν γυναίκες και όταν οι παθούσες στάθμευαν ή σταματούσαν σε φανάρι, έσπαζαν με πέτρα τα τζάμια του αυτοκινήτου και έπαιρναν τις τσάντες των γυναικών.

    Με παρόμοια μεθοδολογία οι δύο Γεωργιανοί πραγματοποίησαν κατά το διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου 2003, δεκα τρεις κλοπές-διαρρήξεις στις περιοχές Καλαμαριάς, Κηφισιάς, Πολίχνης, Ιωνίας, Άνω Πόλης, Ν.Σ. Σταθμού, Σταυρούπολης και Νεάπολης Θεσσαλονίκης, με συνολική αξία κλοπιμαίων περίπου 9.000 ευρώ. Οι δράστες προφυλακίστηκαν.

    [10] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ Β' ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Aθήνα, 13 Αυγούστου 2003 (19:32 UTC+2)

    Μήνυμα αγωνιστικότητας προς τον Κυπριακό λαό απευθύνει το ΔΗΚΚΙ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την θλιβερή επέτειο της δεύτερης τουρκικής εισβολής που εκδηλώθηκε πριν από 29 χρόνια και οδήγησε στην κατοχή του μεγαλύτερου τμήματος της Κύπρου.

    Το ΔΗΚΚΙ τονίζει ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί το κλείσιμό του με συνομοσπονδία αλλά με απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων από τη Μεγαλόνησο και με διασφάλιση της εδαφικής ενότητας και ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Για τη δεύτερη τουρκική εισβολή στην Κύπρο το ΔΗΚΚΙ αναφέρει: «στις 3.30 τα χαράματα της 14ης Αυγούστου 1974 τελειώνουν με πλήρη αποτυχία στη Γενεύη οι τριμερείς διαπραγματεύσεις Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας για την κατάσταση στην Κύπρο. Μία ώρα αργότερα τα τουρκικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τη Λευκωσία, την Αμμόχωστο και άλλα σημεία της Κύπρου. Ο Αττίλας Β΄ έχει ξεκινήσει. Από το μεσημέρι της 14ης Αυγούστου, τουρκικά άρματα και ισχυρές δυνάμεις πεζικού αρχίζουν να κινούνται από τη Λευκωσία προς την Αμμόχωστο, στα ανατολικά, και προς Λεύκα Λιμνίτη, στα δυτικά. Στις 15 Αυγούστου, τα κατοχικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αμμόχωστο και στις 16 Αυγούστου ο Αττίλας Β΄ ολοκληρώνεται με την κατάληψη της Μόρφου. Οι Τούρκοι έχοντας πετύχει τους στρατιωτικούς τους στόχους, δέχονται να κάνουν κατάπαυση του πυρός στις 6 το απόγευμα της 16ης Αυγούστου 1974. Ηδη κατείχαν το 36,4% του κυπριακού εδάφους. Περίπου 2.000 Έλληνες είχαν σκοτωθεί πάνω από 1.600 ήταν αγνοούμενοι και 200.000 ήταν ξεριζωμένοι πρόσφυγες».

    [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 13 Αυγούστου 2003 (18:28 UTC+2)

    Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επισκέφθηκε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Πασχαλίδης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Νικόλαο Θωμόπουλο.

    Ο κ. Πασχαλίδης, αφού πρώτα επισκέφθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο στη συνέχεια πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στη νομαρχία Έβρου όπου ενημερώθηκε από τον νομάρχη Νικόλαο Ζαμπουνίδη και τον δήμαρχο της πόλης Γιώργο Αλεξανδρή για θέματα και προβλήματα γενικού ενδιαφέροντος τόσο της πόλης, όσο και της ευρύτερης περιοχής του νομού.

    Επίσης, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης Παναγιώτη Παρασκευόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο Παναγιώτη Ιωάννου και ενημερώθηκε για την πορεία των έργων στο νέο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ενώ επισκέφθηκε και ο ίδιος τις λιμενικές εγκαταστάσεις.

    Ο κ. Πασχαλίδης ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη προεδρεύοντας σε σύσκεψη στα Γραφεία του Οργανισμού Λιμένα με την συμμετοχή τοπικών φορέων.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας παρουσίασε το αναπτυξιακό σχέδιο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης συνολικού προϋπολογισμού 13 δισ. το οποίο έχει ως ακολούθως:

    Α. ΠΟΡΕΙΑ ΈΡΓΩΝ Γ' Κ.Π.Σ.

    Εκβάθυνση λιμενολεκάνης και εκσκαφή διαύλου σε βάθος -14,0μ. προϋπολογισμού 16.140.000 Ευρώ με χρόνο δημοπράτησης έργου τον Ιανουάριο του 2004.

    Προμήθεια Η/Μ εξοπλισμού προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων προϋπολογισμού 11.740.000 Ευρώ με χρόνο υλοποίησης τον Ιούλιο του 2004.

    Κτιριακές εγκαταστάσεις, εσωτερική οδοποιία, Η/Μ εγκαταστάσεις νέου λιμένα προϋπολογισμού 5.870.000 Ευρώ με χρόνο έναρξης εργασιών τον Οκτώβριο του 2004.

    Απαλλοτριώσεις προϋπολογισμού 2.940.000 Ευρώ με χρόνο έναρξης διαδικασιών τον Μάρτιο του 2004.

    Β.ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΗΣ

    Εγκρίθηκε από την Υπηρεσία διαχείρισης επιχειρησιακού προγράμματος ''Αλιεία'' το επενδυτικό πρόγραμμα που υπέβαλε ο Ο.Λ.Α. Α.Ε. για ένταξη στο πρόγραμμα "Εξοπλισμός Αλιευτικών Λιμένων-Μέτρο 3.3 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιεία''.

    Τα έργα προϋπολογισμού 916.376 Ευρώ, τον οποίων η εκτέλεση αρχίζει άμεσα και προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι την 01/09/2004, αφορούν στον εκσυγχρονισμό των αλιευτικών λιμένων Αλεξανδρούπολης και Μάκρης, και περιλαμβάνουν:

    Βελτίωση των συνθηκών εκφόρτωσης αλιευμάτων.

    Βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας του λιμένα και

    των αλιέων.

    Συμπλήρωση του εξοπλισμού συντήρησης αλιευτικών σκαφών.

    Διαμόρφωση χώρων εξυπηρέτησης αλιέων.

    Δημιουργία υποδομής στήριξης των αλιέων.

    Γ. ΛΙΜΑΝΙΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ.

    Εντάσσονται τα λιμάνια της Σαμοθράκης στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

    Ανατίθεται το master plan των λιμένων Καμαριώτισσας και Θέρμων.

    Εκπονείται από τον Ο.Λ.Α. Α.Ε. σε συνεργασία με το δήμο Σαμοθράκης επενδυτικό σχέδιο για ένταξη στο πρόγραμμα "Εξοπλισμός Αλιευτικών Λιμένων-Μέτρο 3.3 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιεία''.

    Αναφορικά με την Ακαδημία του Λιμενικού Σώματος στην Αλεξανδρούπολη ο κ. Πασχαλίδης δήλωσε ότι έχει συνυπογράψει με τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Απόστολο Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία ανατίθεται στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου η υλοποίηση του έργου.

    «Είναι έργο το οποίο φτάνει περίπου τα 16 δισ. δρχ. και θα γίνει σε μια έκταση 150 στρεμμάτων στην περιοχή της Νέας Χιλής Αλεξανδρούπολης.Το σύνολο των σπουδαστών θα είναι 1.050 Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Λιμενοφύλακες. Θεωρώ πως η Ακαδημία του Λ.Σ. θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής και θα βοηθήσει στο σημαντικότατο τομέα της εκπαίδευσης στο Λιμενικό Σώμα», πρόσθεσε.

    [12] ΜΕ ΚΕΡΔΗ 1,27% ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2003 (16:23 UTC+2)

    Σε απόσταση αναπνοής από το ενδοσυνεδριακό ζενίθ του έκλεισε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), δεχόμενος ώθηση από το θετικό κλίμα στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και από τις τοποθετήσεις σε επιλεγμένα blue chips και σε συγκεκριμένες μετοχές της περιφέρειας.

    Ειδικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκοψε το "νήμα" της συνεδρίασης στις 2.162,22 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,27 %, τη στιγμή που το ενδοσυνεδριακό υψηλό του ήταν οι 2.162,81. Πάντως, αναιμική ήταν και σήμερα η αξία των συναλλαγών, που δεν ξεπέρασε τα 128,6 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, οι 225 έκλεισαν με κέρδη, έναντι 85 πτωτικών και 61 στάσιμων.

    Την εικόνα της συνεδρίασης αποτύπωσε και η πορεία των δεικτών FTSE. Kατά 1,18% ενισχύθηκε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι ανόδου σε ποσοστό 1,37%, για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και κερδών 1,95% για τον SMALL CAP-80 της μικρής. Κατά 1,30% ενισχύθηκε ο FTSE/ASE-140.

    Με κέρδη έκλεισαν και όλοι οι κλαδικοί δείκτες. Τη μεγαλύτερη άνοδο, της τάξης του 2,22%, σημείωσε ο δείκτης της κλωστοϋφαντουργίας, ακολουθούμενος κατά σειρά από εκείνους των συμμετοχών (2,17%) και του λιανικού εμπορίου (1,95%).

    Άνοδο της τάξης του 1,65% και 0,98% αντίστοιχα σημείωσαν οι δύο "δεικτοβαρείς" κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών. Τα κέρδη του πρώτου συνδέονται κυρίως με τις τοποθετήσεις στις μετοχές της Eθνικής (2,04%), της Αlpha Bank (2,46%) και της Εμπορικής (2,57%). Στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε η μετοχή της Cosmote (1,95%), ενώ σε θετικό έδαφος έκλεισαν επίσης οι τίτλοι του ΟΤΕ (0,37%) και της Vodafon-Panafon (0,34%).

    Με θετικό πρόσημο έκλεισαν επίσης οι δείκτες των ασφαλειών (1,53%), των βασικών μετάλλων (1,38%), των βιομηχανιών (1,09%), των διυλιστηρίων (0,81%), των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,30%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (0,44%), των εκδόσεων-εκτυπώσεων (0,99%), των εταιριών επενδύσεων (0,47%), των κατασκευών (0,64%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (1,58%), της παράλληλης αγοράς (0,69%), των τροφίμων και ποτών (1,42%), των μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (1,34%) και του χονδρικού εμπορίου (1,25%)._

    [13] ΣΤΑ 195,6 ΔΙΣ. ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    Φρανκφούρτη, 13 Αυγούστου 2003 (16:02 UTC+2)

    Kατά 0,2 δισ. ευρώ μειώθηκε η καθαρή συναλλαγματική θέση του ευρωσυστήματος κατά την εβδομάδα που έληξε στις 8 Αυγούστου, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί στα 195,8 δισ. ευρώ, λόγω συναλλαγών πελατων και χαρτοφυλακίου (στοιχεία που δε σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής).

    Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η πλήρης εικόνα του ευρωσυστήματος διαμορφώνεται ως εξής:

    I. Στοιχεία που δεν σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής

    Κατά την εβδομάδα που έληξε στις 8 Αυγούστου 2003, η καθαρή συναλλαγματική θέση του Ευρωσυστήματος (στοιχεία 2 και 3 του ενεργητικού μείον τα στοιχεία 7, 8 και 9 του παθητικού) μειώθηκε κατά 0,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε 195,8 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω συναλλαγών πελατών και χαρτοφυλακίου.

    Τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα σε ευρώ κατοίκων της ζώνης του ευρώ (στοιχείο 7 του ενεργητικού), τα οποία κατέχει το Ευρωσύστημα, αυξήθηκαν κατά 0,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε 47,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία (στοιχείο 1 του παθητικού) αυξήθηκαν κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε 395,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι υποχρεώσεις έναντι γενικής κυβέρνησης (στοιχείο 5.1 του παθητικού) μειώθηκαν κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε 50,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

    II. Στοιχεία που σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής

    Ο καθαρός δανεισμός του Ευρωσυστήματος προς τα πιστωτικά ιδρύματα (στοιχείο 5 του ενεργητικού μείον τα στοιχεία 2.2, 2.3, 2.4, 2.5 και 4 του παθητικού) αυξήθηκε κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε 260 δισεκατομμύρια ευρώ. Την Τετάρτη 6 Αυγούστου 2003 έληξε μια πράξη κύριας αναχρηματοδότησης ύψους 134 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ διακανονίστηκε νέα πράξη ύψους 144 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Η χρησιμοποίηση της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (στοιχείο 5.5 του ενεργητικού) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (στοιχείο 2.2 του παθητικού) ήταν σχεδόν μηδενική (έναντι σχεδόν μηδενικού ποσού και 0,1 δισεκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα την προηγούμενη εβδομάδα).

    III. Τρεχούμενοι λογαριασμοί των πιστωτικών ιδρυμάτων της ζώνης του ευρώ

    Ως αποτέλεσμα του συνόλου των συναλλαγών, το πιστωτικό υπόλοιπο των τρεχούμενων λογαριασμών των πιστωτικών ιδρυμάτων στο Ευρωσύστημα (στοιχείο 2.1 του παθητικού) αυξήθηκε κατά 8,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε 134,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

    [14] ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2003 (16:00 UTC+2)

    Ανατιμήσεων συνέχεια παρατηρήθηκε σήμερα, για δεύτερη κατά σειρά ημέρα, στην αγορά νωπών οπωροκηπευτικών, σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης. Ειδικότερα, αυξήσεις τιμών, που φτάνουν μέχρι και στο 18,4%, κατεγράφησαν στα 15 από τα 28 φρούτα και λαχανικά, που "παρακολουθούν" οι αρμόδιες υπηρσίες.

    Στα υπόλοιπα 13 είδη της "λίστας" του υπουργείου σημειώθηκαν μειώσεις έως και κατά 27%. Ενα στοιχείο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι μειώσεις κατεγράφησαν κατά βάση σε εκείνα τα προϊόντα, που χτες είχαν παρουσιάσει ανατιμήσεις από 4% έως 63%.

    [15] ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΣΤΕΡΕΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΣΤΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2003 (15:17 UTC+2)

    Στο "στόχαστρο" του υπουργείου Γεωργίας φαίνεται ότι έχει μπει η εξυγίανση και αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς αλιευτικών προϊόντων. Μετά τη χτεσινή απόφαση περί οριστικής αντικατάστασης της ξύλινης ψαροκασέλας από πλαστικά ιχθυοκιβώτια μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2004, το υπουργείο με σημερινή του ανακοίνωση καθορίζει και θέματα που αφορούν στην εμπορική ονομασία των ειδών αλιευτικών προϊόντων

    Με τη νέα κίνηση εκτιμάται ότι επιτυγχάνεται η καλύτερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτή, αλλά θωρακίζονται και οι Ελληνες αλιείς, καθώς οι ρυθμίσεις που ενεργοποιούνται αναμένεται να βάλουν "φρένο" στην αυθαίρετη πώληση προϊόντων τρίτων χωρών ως ελληνικών.

    Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού Γεωργίας Γεώργιου Δρυ, ορίζεται ότι τα αλιευτικά προϊόντα θα μπορούν να διατίθενται στη λιανική πώληση, ανεξάρτητα από τη μέθοδο εμπορίας, μόνον εφόσον συνοδεύονται από κατάλληλη ετικέτα ή επισήμανση που αναφέρει:

    1. Την εμπορική ονομασία του είδους, ενιαία για όλη την επικράτεια.

    2. Τη μέθοδο παραγωγής, δηλαδή αναγράφεται η φράση «αλιευμένο για προϊόν αλιείας από τη θάλασσα, ή «αλιευμένο σε γλυκά νερά για προϊόν αλιείας λιμνών και ποταμών ή «υδατοκαλλιέργειας" για προϊόντα καλλιέργειας υδρόβιων οργανισμών.

    3.Τη ζώνη αλίευσης, δηλαδή για προϊόντα που αλιεύονται στη θάλασσα π.χ. Μεσόγειος, για προϊόντα που αλιεύονται σε γλυκά νερά ή υδατοκαλλιέργειας το κράτος μέλος ή την τρίτη χώρα προέλευσης ή καλλιέργειας του προϊόντος.

    Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αναφοράς ακριβέστερης "ζώνης" προέλευσης ή παραγωγής με πρόσθετη ένδειξη π.χ. Αμβρακικός. Η έκδοση της απόφασης, που είναι προϊόν συνεργασίας επιστημονικών φορέων, παραγωγών, οργανώσεων καταναλωτών και διοίκησης, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών, αλλά και στην διασφάλιση των ελλήνων ψαράδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα από προϊόντα τρίτων χωρών, τα οποία εμφανίζονται στην αγορά ως ελληνικά._

    [16] ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ PKK-KADEK ΜΕΣΩ INTERNET

    Aγκυρα, 13 Αυγούστου 2003 (20:50 UTC+2)

    Το Αρχηγείο του τουρκικού Γενικού Επιτελείου αγόραζε την ιστοσελίδα του ΡΚΚ-KADEK, προκειμένου να παρεμποδίσει πιθανή προπαγάνδα μέσω του Ιnternet.

    Oπως γράφει η τουρκική εφημερίδα, «Milliyet» το Γενικό Επιτελείο υπολογίζοντας ότι η «τρομοκρατική οργάνωση» ΡΚΚ-KADEK μπορεί να προβεί σε προπαγάνδα μέσω ιστοσελίδας με τα στοιχεία www.kadek.org, αγόρασε το εν λόγω site και άρχισε να παρουσιάζει από το site αυτό φωτογραφίες που δείχνουν όλη τη βαναυσότητα της εν λόγω οργάνωσης, με την ονομασία ²Οι φωτογραφίες που ξεχάστηκαν². Κατ' αυτό τον τρόπο το Γενικό Επιτελείο έδωσε μία νέα διάσταση στον αγώνα του εναντίον του KADEK.

    Έγινε γνωστό ότι παρουσιάζονται περισσότερες από 300 φωτογραφίες για τη βαναυσότητα του ΡΚΚ-KADEK, που έγινε αιτία να χάσουν τη ζωή τους 30.000 πολίτες και να δαπανήσει το κράτος 150 δις δολάρια στον αγώνα του εναντίον της οργάνωσης.

    [17] ΓΚΙΟΥΛ: ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 13 Αυγούστου 2003 (20:35 UTC+2)

    Η απόφαση για την αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ ενδέχεται να ληφθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, δήλωσε στον διευθυντή της εφημερίδας «Ραντικάλ», Μουράτ Γιετκίν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Ο κ. Γκιουλ υπογράμμισε πως η Άγκυρα δεν είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίζει κάθε επιθυμία των Η.Π.Α. για να διατηρήσει καλές σχέσεις και ότι στο θέμα της αποστολής στρατιωτών, την πρώτη προτεραιότητα έχουν τα συμφέροντα της Τουρκίας.

    Είπε ακόμη πως θα ήταν προτιμότερο να υπάρχει απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, αλλά στην περίπτωση που κριθεί ότι είναι υπέρ των εθνικών συμφερόντων, τότε θα σταλούν στρατιώτες στο Ιράκ.

    Ο Γκιουλ αντέδρασε στην υπενθύμιση των επικρίσεων των Η.Π.Α. ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έδειξαν την απαιτούμενη πρωτοβουλία πριν από το έγγραφο της Κυβέρνησης της 1ης Μαρτίου που είχε απορριφθεί από τη Βουλή και υποστήριξε τη στάση που τήρησε ο Στρατός, λέγοντας: «Τι μπορούσε να γίνει; Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα ασκούσαν πίεση στην πολιτική βούληση; Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμπεριφέρθηκαν έτσι όπως συμπεριφέρονται οι Ένοπλες Δυνάμεις στις δημοκρατικές χώρες και συνεχίζουν κατ' αυτό τον τρόπο. Λειτούργησε η Δημοκρατία και προέκυψε εκείνη η απόφαση».

    [18] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 13 Αυγούστου 2003 (18:16 UTC+2)

    Τη δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς να συνεχίσει να εργάζεται για μια κοινά αποδεκτή λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν πριν την 1η Μαϊου 2004, επαναβεβαίωσε με γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπρος Χρυσοστομίδης, τονίζοντας πως εάν χρειαστεί η προσπάθεια για διευθέτηση του Κυπριακού θα συνεχιστεί και μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την επίτευξη μιας λειτουργικής και ορθολογιστικής λύσης.

    Στη δήλωσή του για την αυριανή επέτειο της δεύτερης τουρκικής εισβολής, ο κ. Χρυσοστομίδης πρόσθεσε πως η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου θα συμβάλει στην εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης και πως η Τουρκία θα συμμορφωθεί προς τις αρχές της ΕΕ.

    Χαρακτηρίζοντας την αυριανή μέρα ''άλλη μια μαύρη επέτειο της περαιτέρω επέκτασης της κατοχής και τελικής κατάληψης του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας'' ο Εκπρόσωπος τόνισε πως ο συλλογικός αγώνας του κυπριακού λαού για ανατροπή της παρανομίας και των σαρωτικών συνεπειών της εθνοκάθαρσης, που μεθοδικά ακολουθεί η κατοχική δύναμη, συνεχίζεται.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 13 Αυγούστου 2003 (18:06 UTC+2)

    Μικρές αυξομειώσεις εντός του επιπέδου των 86 μονάδων παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη σημερινή συνεδρίαση, καταφέρνοντας στο τέλος να κλείσει με θετικό πρόσημο. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αύξηση σε ποσοστό 0,44%, κλείνοντας στις 86,74 μονάδες. Η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος περιόρισε την αξία των συναλλαγών στις 301 χιλιάδες λίρες.

    Μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,23% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 358,22 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΑΓΚΥΡΑ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Λευκωσία, 13 Αυγούστου 2003 (16:59 UTC+2)

    Περίπου 40.000 Τουρκοκύπριοι, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα κυπριακών εφημερίδων, έχουν προμηθευτεί διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας γεγονός που πονοκεφαλιάζει τις τουρκικές αρχές στην Άγκυρα αλλά και τη διοίκηση του υπό τουρκική κατοχή ευρισκόμενου βορείου τμήματος του νησιού.

    Έτσι, όπως επισημαίνεται, το κατοχικό καθεστώς του Ραούφ Ντενκτάς αποφάσισε να μην επιτρέπει στους Τουρκοκυπρίους τη χρήση κυπριακών διαβατηρίων, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του το προηγούμενο διάστημα. Σοβαρό πρόβλημα, όμως, αντιμετωπίζουν και οι Τυρκοκύπριοι που ταξιδεύουν με διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και διέρχονται από συνοριακές πύλες της Τουρκίας.

    Μετά το άνοιγμα της Πράσινης Γραμμής και τις μαζικές αιτήσεις των Τουρκοκυπρίων να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο, ο Ραούφ Ντενκτάς είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει το θέμα, υποστηρίζοντας οι Τουρκοκύπριοι έχουν κάθε δικαίωμα να εξασφαλίσουν κυπριακά διαβατήρια, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν έχασε την ισχύ του μετά την τουρκική εισβολή το 1974.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς έρχεται τώρα να δηλώσει ότι το ψευδοκράτος του δεν αναγνωρίζει τα διαβατήρια της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκαλεί την κυπριακή κυβέρνηση.

    Ως εκ τούτου, είπε ο Ραούφ Ντενκτάς σε δηλώσεις που δημοσιεύονται στον τουρκοκυπριακό Τύπο, οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τα κυπριακά διαβατήρια ώστε να εξέρχονται και να εισέρχονται στα κατεχόμενα, αλλά ούτε και για να ταξιδεύουν από την Τουρκία προς τρίτες χώρες.

    Σχολιάζοντας δημοσίευμα τουρκοκυπριακής εφημερίδας, με το οποίο παρομοιάζεται το ψευδοκράτος του με «μαντρί», ο Ραούφ Ντενκτάς κάλεσε το συντάκτη, «αν είναι άνθρωπος», όπως είπε ειρωνικά, «να ζήσει στην ελληνοκυπριακή πλευρά που την αποκαλούν ελεύθερες περιοχές».

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Ortam φιλοξενεί τη δήλωση Ντενκτάς, υπό τον τίτλο «Αν αντιδράσεις είσαι ζώο» και με υπότιτλο «Ιδού η Δημοκρατία του Ντενκτάς».

    Τις προηγούμενες ημέρες αρκετοί Τουρκοκύπριοι που βρέθηκαν στην Τουρκία ταλαιπωρήθηκαν, καθώς δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν με διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, βάσει μυστικής εγκυκλίου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προς όλες τις πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας.

    Οι τουρκικές αρχές ζητούν από τους Τουρκοκυπρίους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό με διαβατήρια της Τουρκίας, η οποία αναιρεί στην πράξη - τουλάχιστον όσον αφορά στους Τουρκοκύπριους - την πρόσφατη απόφασή της να ανοίξει τα σύνορά της στους Κύπριους πολίτες.

    Το θέμα αποκτά και ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς παραμένει αναπάντητο το ερώτημα πως η Τουρκία χώρα συνδεδεμένη και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ δεν αναγνωρίζει διαβατήρια κράτους-μέλους της Ένωσης.

    Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, η σχετική εγκύκλιος στάλθηκε στις τελωνειακές εισόδους της Τουρκίας στα τέλη Ιουλίου, με την ένδειξη «άκρως απόρρητο». Η τουρκική Hurriyet, εξάλλου, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα ελληνοκυπριακά δημοσιεύματα, γράφει ότι, έως σήμερα, οι Τουρκοκύπριοι που έχουν εξασφαλίσει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέρχονται στις 40.000.

    [21] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΕΥΚΟΛΑ Η ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕ 4-0 ΤΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2003 (20:54 UTC+2)

    Πήρε φόρα η Χαλκηδόνα και επιβλήθηκε με χαρακτηριστική ευκολία στον πρώτο αγώνα της α' φάσης του κυπέλλου Ελλάδας του Λεωνιδίου με 4-0, μετατρέποντας σε τυπική διαδικασία τον επαναληπτικό της 3ης Σεπτεμβρίου.

    Στο 10' ο Ζαχαρόπουλος από κοντά έκανε το αρχικό 1-0, ενώ εννέα λεπτά αργότερα, από τη σέντρα του Παππά, ο Γελαδάρης με κεφαλιά ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 2-0. Στην επανάληψη η Χαλκηδόνα κατάφερε με πρωταγωνιστές τον Ζαχαρόπουλο να κάνει στο 55' το 3-0 και στο 65' με τον Γελαδάρη το τελικό 4-0.

    [22] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΒΥΖΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ 2-0

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2003 (20:52 UTC+2)

    Εύκολο απόγευμα πέρασε σήμερα ο Ολυμπιακός που κέρδισε με 2-0 τον Βύζαντα Μεγάρων στο γήπεδο της Λιβαδειάς και στον πρώτο αγώνα για την α` φάση του κυπέλλου Ελλάδος.

    Οι «ερυθρόλευκοι» αγωνίστηκαν με πολλές απουσίες. Όμως κατάφεραν από νωρίς να προηγηθούν στο 6' με τον Γεωργιάδη, ενώ ο ίδιος παίκτης στο 37' ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 2-0 με πέναλτι. Την εσχάτη των ποινών κέρδισε νωρίτερα ο Πάντος σε ανατροπή του Κολώνη.

    Καλός ήταν ο διαιτητής κ. Τεροβίτσας που έδειξε κίτρινη κάρτα στον Τάτση.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπούτσεκ, Πάντος, Ανατολάκης, Βάλλας, Ντόβας, Στολτίδης, Γεωργιάδης, Καφές (46` Νινιάδης), Κούζμπα (69` Μενδρινός), Καστίγιο, Ζιοβάνι (46` Τάτσης).

    ΒΥΖΑΣ: Μπόρας, Ρούσσος, Δαμίρης, Συρίγος, Βούκσεβιτς, Καραμπλάκας (75` Λαρεντζάκης), Κολώνης, Ψύλλας (59` Στάικος), Ντελμέκουρας, Δημητρακόπουλος (66` Αφεντουλίδης), Καλύκας.

    [23] Ο ΑΤΣΑΛΕΝΙΟΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΟΔΟΥ ΣΤΗΝ Γ' ΕΘΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2003 (20:41 UTC+2)

    Ο Ατσαλένιος τελικά έγινε η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε την άνοδό του στη Γ΄ εθνική. Κέρδισε με 2-0 τον Πιερικού και ουσιαστικά εξασφάλισε ένα από τα τρία εισιτήρια της ανόδου.

    Τα σημερινά αποτελέσματα είναι:

    Χαλκίδα - Ποντιακός Νέας Σάντας 1-1

    Πιερικός - Ατσαλένιος 0-2

    Η βαθμολογία:

    Ατσαλένιος 9

    Χαλκίδα 4

    Πιερικός 1

    ΠΑΣ Αβέρωφ 1

    Ποντιακός Νέας Σάντας 1

    Το πρόγραμμα του Σαββάτου είναι:

    Ποντιακός Νέας Σάντας - Πιερικός

    Ατσαλένιος-ΠΑΣ Αβέρωφ

    Ρεπό: Χαλκίδα.

    [24] ΑΝΤΙΔΡΑ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2003 (20:31 UTC+2)

    Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στον ΠΑΟΚ η απόφαση της ΕΠΟ να διεξαχθεί ο επαναληπτικός αγώνας του κυπέλλου Ελλάδας με τη Λάρισα, την προσεχή Τρίτη στην Κοζάνη. Οι άνθρωποι του Δικέφαλου θεωρούν τη συγκεκριμένη απόφαση σκάνδαλο, πιστεύοντας πως ουσιαστικά πρόκειται για την απάντηση της ΕΠΟ στο αίτημά τους να γίνει το παιχνίδι σε ουδέτερο γήπεδο και όχι κεκλεισμένων των θυρών.

    «Αυτή η απόφαση εξυπηρετεί καθαρά τον Ολυμπιακό. Και αυτό γιατί είναι μόλις 5 ημέρες πριν το μεγάλο ντέρμπι της πρεμιέρας», αναφέρει σήμερα μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ, Βασίλης Σεργιαννίδης.

    Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται η οριστική απόφαση της ΕΠΟ για το γήπεδο που θα διεξαχθεί το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Ωστόσο οι άνθρωποι του ασπρόμαυρου συλλόγου θεωρούν ότι τελικά η αναμέτρηση θα γίνει στην Καβάλα.

    [25] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ 201 ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΠΗΥΘΥΝΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2003 (20:23 UTC+2)

    To ρολόϊ της αντίστροφης μέτρησης των τελευταίων 365 ημερών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ξεκίνησε σήμερα στις 11.00 το πρωί στη Λωζάνη.

    Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ και η πρόεδρος της Αθήνα 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, απηύθηναν προς τις 201 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές του Κόσμου την επίσημη πρόσκληση συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στην τελετή που διεξήχθη στην έδρα της ΔΟΕ, ο Δρ Ζακ Ρογκ υπέγραψε και παρέδωσε τις προσκλήσεις προς τις ΕΟΕ Ελλάδος, Ιταλίας, Κίνας και Καναδά, χώρες στις οποίες θα διεξαχθούν οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Την πρόσκληση για την Ελλάδα παρέλαβε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπης Νικολάου. Ο Δρ Ρογκ υπέγραψε επίσης την πρόσκληση προς τον πρόεδρο της ΕΟΕ Ελβετίας, ο οποίος παρευρίσκετο στην τελετή και τις προσκλήσεις προς τις ΕΟΕ που διεκδικούν τους Αγώνες του 2012 και προς τις ΕΟΕ των Ανατολικού Τιμόρ, Κιριμπάτι και Αφγανιστάν. Στο πάνελ της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, η πρόεδρος της Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ο επίτιμος πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Όσβαλντ, ο Λάμπης Νικολάου, μέλος της ΔΟΕ και πρόεδρος της ΕΟΕ, Νίκος Φιλάρετος.

    Mιλώντας στην τελετή υπογραφής, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δρ Ζακ Ρογκ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Αγώνες της Αθήνας θα είναι μοναδικοί και θα μεταφέρουν μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα, την οποία μόνο οι Έλληνες μπορούν να δημιουργήσουν.

    Κι αυτό όχι μόνο γιατί εκείνοι γέννησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και επειδή διαθέτουν αληθινή αγάπη για τα σπορ και τους Αγώνες καθώς και για την σημαντική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά τους. Είναι η στιγμή οι Έλληνες, Κυβέρνηση, Αντιπολίτευση και Δήμοι να ενωθούν και να υποστηρίξουν τους οργανωτές των Ολυμπιακών αγώνων ώστε να εξασφαλίσουν την επιτυχία τους.

    [26] Η SYNTHES-STRATEC ΕΞΑΓΟΡΑΣΕ ΤΗ MATHYS AG

    Βασιλεία, 13 Αυγούστου 2003 (14:47 UTC+2)

    Ο ελβετικός όμιλος παραγωγής ιατρικών και φαρμακευτικών προϊόντων Synthes-Stratec, που εδρεύει στη Βασιλεία εξαγόρασε σήμερα την εταιρία Mathys AG, η οποία δραστηριοποιείται στους ίδιους τομείς έναντι 1,5 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (987,167 εκατ. ευρώ).

    Η συγχώνευση των δύο εταιριών αναμένεται να ολοκληρωθεί σ' ένα χρόνο και αφού η Synthes-Stratec καταβάλλει άμεσα ένα δισ. ελβετικά φράγκα και μέσα στους επόμενους 12 μήνες άλλα 500 εκατ. φράγκα στους μετόχους της Mathys AG.

    Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, ο όμιλος της Mathys AG αναμένεται να διατηρήσει σημαντικό μέρος της αυτόνομης λειτουργίας του. Πάντως, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος ανά τον κόσμο όμιλος παραγωγής χειρουργικών προϊόντων οστεοσύνθεσης.

    [27] ΑΥΣΤΡΙΑ: ΚΛΥΔΩΝΙΣΜΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

    Βιέννη, 13 Αυγούστου 2003 (14:16 UTC+2)

    Σε περιπέτειες μπήκε ο κομματικός συνασπισμός που κυβερνά την Αυστρία και συγκροτείται από το «Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας» (ΦVP) και το «Ελεύθερο Κόμμα της Αυστρίας» (FPΦ), εξαιτίας της φορολογικής μεταρρύθμισης.

    Χτες το βράδυ, ύστερα από τη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου της χώρας στη Βιέννη, τη σύγκλιση του οποίου είχαν ζητήσει, τόσο ο καγκελάριος Βόλφγανγκ Σίσελ (ΦVP), όσο και ο αντικαγκελάριος Χέρμπερτ Χάουπτ (FPΦ), δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το δεύτερο σκέλος της μεταρρύθμισης, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από το 2005.

    Θέλοντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τον κυβερνητικό του εταίρο, ο καγκελάριος Σίσελ δήλωσε σήμερα ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και πως δε θα υπάρξει πρόβλημα με την κατάθεση του νομοσχεδίου στο Κοινοβούλιο.

    Πλην όμως, στη Βιέννη φούντωσαν οι φήμες που έκαναν λόγο ακόμη και για πρόωρες εκλογές, ύστερα από τις δηλώσεις του πρώην προέδρου του FPΦ, του φιλοναζιστή ακροδεξιού Γεργκ Χάιντερ, ο οποίος με δηλώσεις του τόνισε: «Θα κάνουμε ξεκάθαρο στο λαϊκό κόμμα ότι δεν αστειευόμαστε με τέτοια ζητήματα. Όποιος θέλει φορολογική μεταρρύθμιση για το 2005, πρέπει να είναι έτοιμος να εφαρμόσει τμήμα της και το 2004».

    Βέβαια, πολιτικοί παρατηρητές στην αυστριακή πρωτεύουσα επεσήμαναν ότι ο Χάιντερ, ο οποίος επισήμως απέχει από τη διοίκηση του κόμματος που ο ίδιος ίδρυσε, είχε εκφράσει έντονες επιφυλάξεις και για πρώτο σκέλος της μεταρρύθμισης, όμως, οι βουλευτές του FPΦ το είχαν υπερψηφίσει.

    [28] ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΗΠΑ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΖΑΚΑΡΤΑ

    Ουάσιγκτον, 13 Αυγούστου 2003 (14:02 UTC+2)

    Ταξιδιωτική οδηγία για την Ινδονησία εξέδωσαν οι ΗΠΑ και η Αυστραλία μετά το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στο ξενοδοχείο Μάριοτ της Τζακάρτας, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 12 ανθρώπων.

    Η κυβέρνηση της Ινδονησίας έχει ανακοινώσει τη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα όπου δρα η οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια.

    [29] ΤΟ ΙΡΑΝ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ

    Τεχεράνη, 13 Αυγούστου 2003 (14:01 UTC+2)

    Απέρριψε το Ιράν το αίτημα των ΗΠΑ να παραδώσει σε Αμερικανούς τα μέλη της Αλ Κάιντα που κρατούνται στη χώρα ή να επιτρέψει την ανάκρισή τους. Ο Ιρανός πρόεδρος, Μοχάμεντ Χαταμί, δήλωσε κατηγορηματικά ότι τα μέλη της Αλ Κάιντα ή δικαστούν στο Ιράν ή θα απελαθούν.

    [30] ΑΠΟ 22 ΩΣ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΙ «ΠΡΕΣΠΕΣ 2003»

    Φλώρινα, 13 Αυγούστου 2003 (16:23 UTC+2)

    Από τις 22 ως και τις 31 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις υπό τον τίτλο «Πρέσπες 2003».

    Στις 22 Αυγούστου θα δοθεί συναυλία των Ελένης Καραϊνδρου, Μαρίας Φαραντούρη και Δήμητρας Γαλάνη στον Άγιο Αχίλειο. Το πρόγραμμα προβλέπει ακόμη το μουσικοχορευτικό θέαμα τραγουδιών των Σταμάτη Κραουνάκη, Κώστα Μακεδόνα, Δήμητρας Παπίου και της ομάδας «Σπείρα Σπείρα», στις 23 Αυγούστου στην πλατεία της Φλώρινας. Στις 24 Αυγούστου θα δοθεί συναυλία της Καίτης Γαρμπή στο Λιμνοχώρι, στις 25 Αυγούστου συναυλία του Αντώνη Ρέμου στο Αμύνταιο, στις 26 Αυγούστου συναυλία του Λευτέρη Πανταζή με τον Στάθη Αγγελόπουλο στο Βαρικό, στις 27 Αυγούστου συναυλία της Δέσποινας Βανδή στο γήπεδο της Φλώρινας και στις 28 Αυγούστου συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη στο Αμμοχώρι.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων προβλέπει ακόμη τη θεατρική παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου» στις 29 Αυγούστου με τις Αννα Βαγενά και Γιασεμί Κηλαηδόνη ενώ η αυλαία των «Πρεσπών 2003» θα πέσει με συναυλία του Μανώλη Λιδάκη και της Ελένης Τσαλιγοπούλου στις 31 Αυγούστου στη Μελίτη.

    [31] ΜΕ "ΑΘΛΙΟΥΣ" ΚΑΙ "ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΑΣΘΕΝΗ" ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2003 (14:20 UTC+2)

    Με τους «Άθλιους» του Βίκτωρος Ουγκώ, τον «Κατά φαντασίαν ασθενή» του Μολιέρου, και το αυτοκρατορικό ρωσικό μπαλέτο της Maya Pliteskaya συνεχίζονται τον Αύγουστο οι εκδηλώσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στο Θέατρο Δάσους.

    Συγκεκριμένα, στις 20 και 21 Αυγούστου το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας θα παρουσιάσει τους «Αθλιους» του Βίκτωρος Ουγκώ, σε θεατρική διασκευή Παναγιώτη Μέντη, σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη, μουσική Βασίλη Δημητρίου, κοστούμια-σκηνικά Αφροδίτης Κουτσουδάκη και χορογραφίες Πέτρου Γαλλία. Παίζουν οι Γιώργος Κωνσταντίνου, Παύλος Χαϊκάλης, Παναγιώτης Μάντης, Σπύρος Κωτσόπουλος, Δημήτρης Μαύρος κ.ά.

    Το κλασικό αριστούργημα του Βίκτωρος Ουγκώ, γραμμένο σε μια από τις πιο ταραγμένες εποχές της ευρωπαϊκής ιστορίας, αποδεικνύεται σήμερα εξαιρετικά επίκαιρο.Πόσοι «Αγιάννηδες» καθημερινά δεν αλλάζουν πατρίδα, όνομα και θρησκεία για να γλιτώσουν από τον κατατρεγμό; Πόσες φορές η ανθρωπότητα και οι ηγέτες της γίνονται ο «Ιαβέρης» που τιμωρεί χωρίς έλεος; Τα πρόσωπα των Αθλίων συνυπάρχουν και παλεύουν μέσα στον καθένα μας. Ίσως επειδή ο άνθρωπος πρέπει να περάσει μέσα από την κόλαση, ώστε να βρει τον παράδεισό του.

    Τη Δευτέρα 25 Αυγούστου το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης θα παρουσιάσει τον «Κατά φαντασίαν ασθενή» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαϊδη, μετάφραση-διασκευή (βασισμένη στη μετάφραση του Ιωάννου Πολέμη) Βασίλη Νικολαϊδη, Νίκου Παναγιωτόπουλου, σκηνικά-κοστούμια Νίκου Σαριδάκη, μουσική Μανώλη Μανουσάκη και χορογραφίες Έφης Καρακώστα. Παίζουν οι Γιώργος Παρτσαλάκης, Πένυ Παπουτσή, Βασίλης Χαλακατεβάκης, Κατερίνα Παπουτσάκη, Φώτης Σπύρου κ.ά.

    Η τελευταία κωμωδία του Μολιέρου είναι ένα από τα δημοφιλέστερα θεατρικά κείμενα. Στόχος του συγγραφέα είναι η διακωμώδηση των γιατρών που ζουν σε βάρος των ασθενών τους, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια και την αδυναμία τους, αλλά και την επιθυμία τους για αποκατάσταση της υγείας τους. Το παιχνίδι ανταλλαγής ρόλων και προσωπείων είναι κυρίαρχο, όπως κυρίαρχος παραμένει ο έρωτας και η ζωή.

    Την Τετάρτη 27 και την Πέμπτη 28 Αυγούστου, παράσταση στο Θέατρο Δάσους θα δώσει το Αυτοκρατορικό Ρωσικό Μπαλέτο της Maya Plitseskaya, με σολίστ των μπαλέτων Κίροφ, Ζιζέλ. Η μουσική είναι του Adolphe Adam η χορογραφία των Jean Coralli και Jules Perrot ενώ χορεύουν οι Janna Ajupova, Olga Pavlova, Alexei Ratmanski, Vitautas Taranda,Gediminas Taranda, Svetlana Ivanova κ.ά.

    Στο Θέατρο Γης την Τρίτη 26 Αυγούστου θα δοθεί συναυλία- Θέαμα Τραγουδιών Ανοικτού Χώρου υπό τον τίτλο «Έπεσε Έρωτας» με τους Σταμάτη Κραουνάκη, Κώστα Μακεδόνα, Δήμητρα Παπίου και τους Σπείρα Σπείρα. Για τις 29 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί συναυλία της Δέσποινας Βανδή.

    Το Σεπτέμβριο θα δοθούν οι παραστάσεις «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ του Γιάροσλαβ Χάσεκ» από τον Οργανισμό Ελληνικού Θεάτρου «Αριστοφάνης» (1 ως 3 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δάσους), Ίων του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο (στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δάσους) και Βάτραχοι του Αριστοφάνη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (στις 12, 13 και 14 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δάσους). Για τις 8 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Θέατρο Δάσους.

    Για το Θέατρο Γης έχουν προγραμματιστεί το Σεπτέμβριο οι εξής εκδηλώσεις:

    *Χορευτική παράσταση Talent Danza Ballet Espagnol Tango Ensemble Nuevo, Tango Flamenco (1 και 2 Σεπτεμβρίου)

    * Συναυλία του Γιάννη Κότσιρα (3 Σεπτεμβρίου)

    *Συναυλία του Μάριου Φραγκούλη (5 και 6 Σεπτεμβρίου)

    *Συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου (8 Σεπτεμβρίου)

    *Συναυλία των Γιώργου Νταλάρα Μαρινέλλας (10 και 11 Σεπτεμβρίου)

    *Συναυλία της Νατάσσας Θεοδωρίδου (12 Σεπτεμβρίου).

    [32] ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004 ΜΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2003 (07:40 UTC+2)

    Η οργανωτική Επιτροπή του 2004 μάς δίνει την ευκαιρία να ξεφαντώσουμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που αρχίζουν ακριβώς ένα χρόνο, από σήμερα, με την τελετή έναρξης, στις 13 Αυγούστου του 2004.

    Σήμερα, 13 Αυγούστου του 2003 θα γιορταστεί το αναμενόμενο μεγάλο γεγονός με συναυλίες που θα δοθούν στις τέσσερις Ολυμπιακές πόλεις, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα και Βόλο.

    Οι εκδηλώσεις, που θα ξεκινήσουν τις 8.00 το βράδυ, θα σηματοδοτήσουν την αντίστροφη μέτρηση των 365 ημερών και έχουν τίτλο «Ολυμπιάδα, όλη η Ελλάδα». Γνωστοί και δημοφιλείς καλλιτέχνες θα τραγουδήσουν μαζί με τους κατοίκους των τεσσάρων Ολυμπιακών πόλεων.

    Στην Παραλία Βόλου θα δοθεί συναυλία από τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Δημήτρη Σταρόβα και το συγκρότημα Κίτρινα Ποδήλατα.

    Στην προβλήτα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου τραγουδάει η Αλκηστις Πρωτοψάλτη (φωτό) με την Ομάδα Κρουστών Ηχόδραση.

    Στην Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης τραγουδούν οι Δήμητρα Γαλάνη, Μελίνα Ασλανίδου, Μανώλης Φαμέλος και Οναρ.

    Τέλος, στο Μόλο Αγίου Νικολάου στην Πάτρα, έχει οργανωθεί ένα θέαμα με τίτλο «Επεσε έρωτας» από τους Σταμάτη Κραουνάκη, Κώστα Μακεδόνα, Δήμητρα Παπίου και την ομάδα Σπείρα - Σπείρα.

    [33] ΣΤΙΣ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ SANI CLASSIC

    Θεσσαλονίκη, 12 Αυγούστου 2003 (23:58 UTC+2)

    Το πανόραμα των εκδηλώσεων του Sani Festival 2003 ολοκληρώνεται όπως κάθε χρόνο με τις εκδηλώσεις αφιερωμένες στους φίλους της κλασικής μουσικής και στους νέους δημιουργούς του χώρου.

    Η ενότητα Sani Classic, από τις πιο δημοφιλείς του Sani Festival, περιλαμβάνει πέντε συναυλίες μουσικής δωματίου, οι οποίες ξεκινούν από την Παρασκευή 22 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου στο Sani Convention Center του Sani Beach Hotel.

    Η αυλαία αυτής της ενότητας ανοίγει την Παρασκευή 22 Αυγούστου με μια συναυλία για φλάουτο, βιολοντσέλο και πιάνο, με τους Μάλαμα Χατζή, Ζόραν Στέπιτς και Ρωξάνη Κωσταντινίδου. Το πρόγραμμα του τρίο περιλαμβάνει έργα των Φελίξ Μέντελσον Μπάρτολντι, Ζαν Φρανσέ και Μάρτιν Γέιτς.

    Την επόμενη μέρα, Σάββατο 23 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ πιάνου με τον Γιάννη Καραγιάννη. Ο αναγνωρισμένος πιανίστας θα ερμηνεύσει μεταξύ άλλων έργα των Βόλφγανγκ Αμαντέους Μότσαρντ, Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν και Τζόσεφ Χάιντν.

    [34] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΗΛΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

    Γρεβενά, 12 Αυγούστου 2003 (23:02 UTC+2)

    Σαγόνι ελέφαντα ηλικίας 3 εκατομμυρίων ετών έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο χωριό Μηλιά Γρεβενών. Επίσης, βρέθηκαν οστά και άλλων ζώων ηλικίας επίσης 3 εκατομμυρίων ετών.

    Πέρσι στην ίδια περιοχή η αρχαιολογική σκαπάνη είχε φέρει στο φως το κεφάλι ενός παλαιοντολογικού ρινόκερου, το οποίο φυλάσσεται και μελετάται στο ΑΠΘ.

    Από το σύνολο των ευρημάτων ξεχωρίζει το ζεύγος χαυλιοδόντων, μήκους 4,5 μέτρων, που ανήκει σε μαστόδοντα, είδος παλαιντολογικού ελέφαντα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θεωρούνται οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο.

    Στην περιοχή διενεργεί ανασκαφές η ερευνητική ομάδα της καθηγήτριας Παλαιοντολογίας Ευαγγελίας Τσουκαλά


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 13 August 2003 - 18:14:04 UTC