Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-08-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [02] ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ
  • [03] ΕΞΙ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΟΛΜΟΥΣ ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ
  • [04] "ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΘΑΝΑΤΟΥ" ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΣΤΟΧΟ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ 57ΧΡΟΝΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΕΝΥΑΤΗ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [06] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΙΚΗ
  • [07] ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [08] ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 260 Π.Χ. ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΡΓΗ
  • [09] ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΑΚΡ
  • [10] ΣΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ Ο ΝΑΝΟ
  • [11] Ο ΜΕΤΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΑΝΟ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ
  • [12] ΘΑΤΣΙ: ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ
  • [13] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: Ο ΙΤΑΛΟΣ ΤΖΙΟΒΑΝΙ ΒΙΣΚΟΝΤΙ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΝΤΟΧΗΣ
  • [14] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [15] ΚΑΝΟΕ-ΚΑΓΙΑΚ: ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • [16] Η ΙΣΠΑΝΙΔΑ ΜΟΡΕΝΟ ΑΓΙΟΥΕ ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΝΤΟΧΗΣ
  • [17] ΧΟΛΕΤΣΕΚ: ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ
  • [18] ΧΡΥΣΑ "ΣΙΩΠΗΛΑ ΝΕΡΑ" ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΛΟΚΑΡΝΟ
  • [19] ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΑ ΣΕ ΑΓΩΓΟ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [20] ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΜΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
  • [21] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [22] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

  • [01] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2003 (18:40 UTC+2)

    Επέστρεψε το απόγευμα στην Αθήνα από τη Σίφνο, όπου πέρασε τις καλοκαιρινές του διακοπές, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και από αύριο το πρωί επανέρχεται στους καθημερινούς ρυθμούς δουλειάς, με την Ολυμπιακή προετοιμασία και τη Χάρτα Κοινωνικής Σύγκλισης που θα εξαγγείλει στην 68η ΔΕΘ, να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του.

    Στις 10 αύριο το πρωί, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Ολυμπιακό Κέντρο Μπιτς Βόλεϊ και τα έργα ανάπλασης στο παράκτιο μέτωπο Φαλήρου καθώς και το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας στον Αγιο Κοσμά. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι υπουργοί Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και η πρόεδρος του «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Το μεσημέρι ο κ. Σημίτης θα έχει συνεργασία στο μέγαρο Μαξίμου με τον ελεγκτή της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ, τον κ. Βενιζέλο και την κ. Αγγελοπούλου.

    Εξάλλου, τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη.

    Αμέσως μετά ο κ. Σημίτης θα έχει σύσκεψη, με τον υπουργό Οικονομίας και τους υπουργούς Μεταφορών Χρήστο Βερελή και Εργασίας Δημήτρη Ρέππα, για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την Ολυμπιακή.

    [02] ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2003 (17:11 UTC+2)

    Ξεκινά αύριο η καταβολή του βοηθήματος των 600 ευρώ στους πληγέντες του σεισμού των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε την περασμένη Πέμπτη τη Λευκάδα, ενώ στους άστεγους θα χορηγηθούν 6.000 ευρώ, αμέσως μόλις καταγραφούν οι ζημιές στην οικοσυσκευή τους.

    Στο μεταξύ, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο αποκατάστασής τους, υπό την επίβλεψη κυβερνητικού κλιμακίου.

    Χθες, στο πλευρό των σεισμόπληκτων βρέθηκα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ο οποίος ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών θα τους βοηθήσει με την αποστολή 75 τόνων εμφιαλωμένου νερού, που άρχισαν ήδη να αποστέλλονται σε μικρές ποσότητες.

    [03] ΕΞΙ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΟΛΜΟΥΣ ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ

    Βαγδάτη, 17 Αυγούστου 2003 (17:00 UTC+2)

    Ενταση επικρατεί στο Ιράκ, όπου έξι Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 59 άλλα άτομα τραυματίστηκαν σε επίθεση με όλμους, στη φυλακή Αμπου Γαρίμπ, στα περίχωρα της Βαγδάτης, ενώ ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο και για δεύτερη έκρηξη σε αγωγό πετρελαίου του βορείου Ιράκ.

    Σημειώνεται ότι το Σάββατο ξέσπασε πυρκαγιά στον πετρελαιαγωγό Κιρκούκ-Τζεϊχάν, που σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες οφείλεται σε σαμποτάζ, ενώ το πρωί προκλήθηκε δολιοφθορά σε αγωγό υδροδότησης της ιρακινής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι γύρω δρόμοι και να μείνουν χωρίς νερό οι βόρειες περιοχές της Βαγδάτης.

    [04] "ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΘΑΝΑΤΟΥ" ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΣΤΟΧΟ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ 57ΧΡΟΝΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΠΡΟΠΟ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2003 (19:52 UTC+2)

    «Συμβόλαιο θανάτου» με λάθος στόχο πιστεύουν οι αστυνομικοί ότι ήταν η χθεσινή δολοφονία του 57χρονου ιδιοκτήτη πρακτορείου ΠΡΟΠΟ, στο Νέο Κόσμο.

    Οι αστυνομικές αρχές φέρονται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο δράστης ήταν πληρωμένος εκτελεστής, ο οποίος πυροβόλησε όμως και σκότωσε λάθος άνθρωπο, αφού στόχος του πρέπει να ήταν ένας άλλος ιδιοκτήτης ΠΡΟΠΟ, που βρίσκεται στην προέκταση του ίδιου δρόμου όπου βρισκόταν το πρακτορείο του 57χρονου.

    Ο Γιάννης Βλαντίνας, ο οποίος σύμφωνα με τους αστυνομικούς ήταν ο στόχος της επίθεσης, είχε δώσει στοιχεία για απάτες με κυκλώματα χρονοχρέωσης διαμερισμάτων σε τηλεοπτική εκπομπή και από τότε είχε δεχθεί απειλές αρκετές φορές.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΕΝΥΑΤΗ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Αλεξάνδρεια, 17 Αυγούστου 2003 (18:32 UTC+2)

    Για την πορεία της χώρας του, αλλά και την πρωτοβουλία για την εδραίωση της ειρήνης στο Σουδάν ενημέρωσε τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρο Ζ' ο υπουργός Εξωτερικών της Κένυας, Στέφεν Καλόνζο Μουσιόκα, ο οποίος επισκέφθηκε τον Πατριάρχη στην Αλεξάνδρεια, το περασμένο Σάββατο.

    Οι δύο άντρες συνδέονται με μακρόχρονη φιλία και ο κενυάτης υπουργός Εξωτερικών είναι ένθερμος υποστηρικτής του ιεραποστολικού έργου του Πατριαρχείου και φιλέλληνας.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μουσιόκα ενημέρωσε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας για την πορεία της χώρας του και για την πρωτοβουλία επίτευξης ειρήνης στο Σουδάν, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στην μεγάλη συνεισφορά του Πατριαρχείου στην επίλυση των διαφόρων κοινωνικών προβλημάτων της χώρας του. Επίσης αναφέρθηκε στη βοήθεια που προσφέρει στην Κένυα ο κυπριακός Σύλλογος Καταπολέμησης της Μάστιγας της Πείνας υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Κιτίου Χρυσοστόμου.

    Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε τον κενυάτη υπουργό Εξωτερικών για το έργο που προσφέρει και για τη βοήθεια και αρωγή της Κενυατικής Πολιτείας προς το πολύπλευρο έργο του Πατριαρχείου στην Κένυα και ευχήθηκε ευημερία στην διευθέτηση μερικών θεμάτων που απασχολούν την Ορθόδοξη Εκκλησία στη διευθέτηση ορισμένων θεμάτων που απασχολούν την Ορθόδοξη Εκκλησία στην αφρικανική αυτή χώρα.

    [06] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΙΚΗ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2003 (17:50 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πετύχει μία τέταρτη κατά σειρά εκλογική νίκη στις εκλογές του 2004 εξέφρασε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Πασχαλίδης, σε δηλώσεις του κατά την υποδοχή του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, στο λιμάνι του Πειραιά. Ο πρωθυπουργός επέστρεψε στην πρωτεύουσα, μετά από ολιγοήμερες διακοπές στη Σίφνο.

    «Μιλώντας με όρους ναυτικής διαλέκτου υποστηρίζω πως το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι είναι γερό σκαρί, έχει δοκιμασμένο πλήρωμα και καλό καπετάνιο. Μέχρι τώρα περάσαμε πολλές συμπληγάδες και αντισταθήκαμε σε πολλές σειρήνες. Συνεχίζοντας την πορεία και δείχνοντας χαρακτήρα και συνέπεια στο πρόγραμμά μας, μπορούμε να πετύχουμε μία τέταρτη κατά σειρά εκλογική νίκη, αφού άλλωστε το 2004 είναι χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή χρονιά των ρεκόρ» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    [07] ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2003 (19:02 UTC+2)

    Ενας στους δέκα Ελληνες διαθέτει τουλάχιστον μια μετοχή στη Σοφοκλέους, με τους Αθηναίους, τους Πελοποννήσιους και τους νησιώτες να είναι οι πιο δραστήριοι και με πλουσιότερα χαρτοφυλάκια επενδυτές, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει στις οικονομικές της σελίδες η «Καθημερινή της Κυριακής».

    Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 15,5% των Ελλήνων διαθέτει επενδυτική μερίδα στο Χρηματιστήριο, αλλά μόνον το 66% από αυτούς έχει σήμερα μετοχές, ενώ ο κύριος όγκος των επενδυτών προέρχεται από την Aττική και την Kεντρική Mακεδονία, αλλά αναλογικά σε σχέση με τον πληθυσμό περισσότερο συνδεδεμένοι με την Σοφοκλέους είναι οι κάτοικοι της Kρήτης, της Kεντρικής και Δυτικής Mακεδονίας, της Nοτίου Πελοποννήσου και των νησιών του Bορείου Aιγαίου.

    Στον αντίποδα, οι πλέον "αδαείς" περί τα χρηματιστηριακά είναι οι κάτοικοι της Στερεάς και της Δυτικής Ελλάδας, ενώ λίγο περισσότερο ενημερωμένοι σε ό,τι αφορά στη Σοφοκλέους εμφανίζονται οι κάτοικοι της Ηπείρου και των νησιών του Ιονίου.

    Από τους 1.076.163 εγχώριους επενδυτές που διαθέτουν μέχρι σημερα χαρτοφυλάκια με μετοχές, το μεγαλύτερο μέρος, σε ποσοστό 78,2%, διαθέτει από μία έως πέντε διαφορετικές μετοχές.

    Οπως γράφει η "Καθημερινή της Κυριακής", το επενδυτικό προφίλ της ελληνικής επαρχίας δείχνει να είναι εξαιρετικά συντηρητικό, με αρκετές πάντως εξαιρέσεις, με την παραδοχή ότι τα χαρτοφυλάκια με πολλές μετοχές υποδηλώνουν μεγαλύτερο «εθισμό» και αυξημένη χρηματιστηριακή δραστηριότητα.

    [08] ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 260 Π.Χ. ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΡΓΗ

    Αγκυρα, 17 Αυγούστου 2003 (18:17 UTC+2)

    Μια σαρκοφάγο, που χρονολογείται από το 260 π.Χ. και φέρει το πορτραίτο ενός ζευγαριού, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην αρχαία πόλη Perge (Πέργη), στη νότια επαρχία της Αττάλειας, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Χαλούκ Αμπάσογλου του τμήματος Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, η σαρκοφάγος ανήκει στην εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

    [09] ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΑΚΡ

    Αγκυρα, 17 Αυγούστου 2003 (16:23 UTC+2)

    Τα δυο χρόνια από την ίδρυσή του γιορτάζει αυτές τις ημέρες το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το οποίο μετά τις προσχωρήσεις του βουλευτή του ANAP, Μουσταφά Ζεϋντάν από την περιοχή Χακιάρι και του βουλευτή του CHP, Μεχμέτ Νεζίρ Νασίρογλου από την περιοχή Μπατμάν, μετρά 368 έδρες στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δυο χρόνων από την ίδρυση του ΑΚΡ, ο αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του τίμησαν την προτίμηση που έδειξε ο λαός στο κόμμα, ότι ξεκίνησαν και συνεχίζουν τον αγώνα κατά της διαφθοράς και ότι το κόμμα έκανε τη μεγαλύτερη επένδυσή του στη Δημοκρατία γι' αυτό και η Τουρκία στέκεται με υπερηφάνεια απέναντι σε όλες τις χώρες του κόσμου

    «Όλοι συμφωνούν για το ότι η χώρα αυτή έχει κάποιες δικές τις συνθήκες, αλλά αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει μία ιδιαίτερη συνταγή Δημοκρατίας για την Τουρκία. Η Τουρκία είναι έτοιμη για την πλήρη Δημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά.

    Σημειώνεται ότι με τις τελευταίες προσχωρήσεις η κατανομή εδρών στην τουρκικ'ή βουλή έχει ως εξής: AKP : 368, CHP : 175, DYP : 3, Ανεξ : 4.

    [10] ΣΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ Ο ΝΑΝΟ

    Τίρανα, 17 Αυγούστου 2003 (16:06 UTC+2)

    Σε χειρουργική επέμβαση χολοκυστεκτομής υποβλήθηκε, σήμερα το πρωί, στο Διεθνές Νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο, μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ.

    Η επέμβαση είχε διάρκεια τριών ωρών και σύμφωνα με τους θεράποντες τούρκους ιατρούς, η μετεγχειρητική πορεία της υγείας του αλβανού πρωθυπουργού εξελίσσεται ομαλά.

    [11] Ο ΜΕΤΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΑΝΟ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ

    Τίρανα, 17 Αυγούστου 2003 (15:38 UTC+2)

    του Κ.Λιάτη

    Σκληρή κριτική σε βάρος του πρωθυπουργού Φατός Νάνο άσκησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, σε δηλώσεις του από το χωρίο Πέζα των Τιράνων, όπου βρέθηκε χθες για να συναντήσει οπαδούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, ο κ.Μέτα ζήτησε από τον κ.Νάνο να διακόψει αμέσως τις διακοπές του και να επιστρέψει στην Αλβανία, διότι «η χώρα αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα».

    Ο Ιλίρ Μέτα δήλωσε, επίσης, ότι με την επιστολή που απέστειλε στο προεδρείο του Σοσιαλιστικού Κόμματος επιδιώκει μία σοβαρή ανάλυση όλης της κατάστασης και ζητά τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της διακυβέρνησης της χώρας και την ενίσχυση του κόμματος, προκειμένου αυτό να κερδίσει της δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

    [12] ΘΑΤΣΙ: ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

    Τίρανα, 17 Αυγούστου 2003 (15:20 UTC+2)

    του Κ.Λιάτη

    Τη θέση ότι τα Τίρανα δεν μπορούν και δεν πρέπει να εμφανίζονται ως εκπρόσωπος της Πρίστινα, διατύπωσε ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσυφοπεδίου, Χασιμ Θάτσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου.

    Ο κ.Θάτσι, ο οποίος βρίσκεται για διακοπές στους Αγίους Σαράντα, «το Βελιγράδι δεν θα καθορίσει το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, αλλά ούτε τα Τίρανα μπορούν να γίνουν εκπρόσωπος του Κοσσυφοπεδίου, διότι η Πρίστινα έχει ήδη τους δικούς της δημοκρατικούς θεσμούς, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τη βούληση των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου».

    Ο Θάτσι υποστήριξε επίσης ότι «σταδιακά το Κοσσυφοπέδιο θα γίνει εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ενώ πρόσθεσε ότι «ο σεβασμός των δημοκρατικών αξιών και όχι οι δημοκρατικές πλατφόρμες είναι η λύση για τα Βαλκάνια».

    [13] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: Ο ΙΤΑΛΟΣ ΤΖΙΟΒΑΝΙ ΒΙΣΚΟΝΤΙ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΝΤΟΧΗΣ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2003 (20:30 UTC+2)

    Ο Ιταλός Τζιοβάνι Βισκόντι ήταν ο μεγάλος νικητής στο αγώνισμα αντοχής ανδρών, στη Δοκιμαστική Διοργάνωση Ποδηλασίας ανδρών κάτω των 23, που διεξήχθη την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας.

    Σε χρόνο 4:10.31, ο ιταλός αθλητής πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού, μπροστά στο Δημαρχείο Αθηνών, με τον Γάλλο Τζέρεμι Ρόι και τον Σλοβένο Κρίστιαν Φάιτ να τον ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

    Από ελληνικής πλευράς, οι Γιάννης Τσακουρίδης και Νίκος Καλουδάκης έμειναν από νωρίς πίσω και εγκατέλειψαν στον 5ο γύρο, ενώ ανάλογη τύχη είχε και ο Γιώργος Νίνος, ο οποίος προσπάθησε αρχικά να ακολουθήσει το κυρίως γκρουπ.

    Η κατάταξη στις 8 πρώτες θέσεις του αγώνα έχουν ως εξής:

    1)Τζιοβάνι Βισκόντι (Ιταλία) 4.10.31

    2)Τζέρεμι Ρόι (Γαλλία) 4.10.31

    3)Κρίστιαν Φαιτ (Σλοβενία) 4.10.31

    4)Γιούργκεν Φαν Ντεν Μπροκ (Βέλγιο) 4.10.31

    5)Μόισες Ντουένιας Νεβάντο (Ισπανία) 4.10.31

    6)Νεμπόισα Γιοβάνοβιτς (Σερβία/Μαυροβούνιο) 4.10.34

    7)Μάσιμο Τζανέτι (Ιταλία) 4.10.43

    8)Γιούκα Βασταράντα (Φινλανδία) 4.11.24

    [14] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2003 (19:45 UTC+2)

    Με πρωταγωνιστή τον Οκκά, ο οποίος πέτυχε χατ τρικ (49', 89', 90'), η ΑΕΚ νίκησε με άνεση τη Δόξα Δράμας, στο γήπεδό της, για το Κύπελλο Ελλάδας. Το σκορ του αγώνα άνοιξε μόλις στο 10ο λεπτό ο Ρούσεφ.

    Στη Ρόδο, ο ΟΦΗ επικράτησε με σκορ 1-0, όπως και στον πρώτο αγώνα, της τοπικής ομάδας, και πήρε το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση της διοργάνωσης. Εύκολη νίκη, με σκορ 3-0 πέτυχε ο Απόλλων Αθηνών στην Καβάλα, απέναντι στην ομώνυμη γηπεδούχο ομάδα.

    Νίκη χωρίς αντίκρισμα πέτυχε ο Πανσερραϊκός στην Καστοριά, αφού το 1-0 δεν στάθηκε αρκετό για να ανατρέψει την ήττα με 2-1 που υπέστη στο πρώτο παιχνίδι, στην έδρα του.

    [15] ΚΑΝΟΕ-ΚΑΓΙΑΚ: ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2003 (17:43 UTC+2)

    Στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα από πλευράς μεταλλίων βρέθηκε η Ελλάδα στο φινάλε του Διεθνούς Αγώνα Κανόε/Καγιάκ σπριντ, που πραγματοποιήθηκε στον Σχινιά, χάρη στα δυο μετάλλια- ένα χρυσό κι ένα αργυρό στα 1.000 και 500 μέτρα αντίστοιχα - του πρωταθλητή μας, Ανδρέα Κιλιγκαρίδη, και το ασημένιο της γυναικείας ομάδας στο τετραθέσιο 500 μέτρων.

    Η Ουγγαρία αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στον πίνακα των μεταλλίων, με 4 χρυσά, 2 ασημένια και 2 χάλκινα μετάλλια, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε το Ισραήλ, με 2 χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο.

    Ο έλληνας πρωταθλητής Ανδρέας Κιλιγκαρίδης δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την εμφάνισή του, εκφράζοντας την ελπίδα για μια ανάλογη διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διοργανώσει του χρόνου η χώρα μας. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που κέρδισα δύο μετάλλια. Ο στίβος είναι καλός και ιδανικός για αγώνες. Πιστεύω πως του χρόνου θα παίξει σημαντικό ρόλο ο κόσμος, που θα μας εμψυχώνει και πάλι τόσο δυνατά. Προσωπικά με ανέβασαν πολύ οι εκδηλώσεις του κόσμου, ιδιαίτερα τη στιγμή που πλησίαζα στο τέρμα. Σίγουρα στο μυαλό μου, τη στιγμή που ήμουν στο βάθρο πέρασαν εικόνες από του χρόνου και τους Ολυμπιακούς, στους οποίους σίγουρα θα ήθελα μια ανάλογη διάκριση, όμως ακόμα είναι πολύ μακριά» είπε χαρακτηριστικά.

    Ικανοποίηση και συγκίνηση για το μετάλλιο εξέφρασαν με δηλώσεις του και οι τέσσερις ελληνίδες αθλήτριες που ανέβηκαν στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, στο τετραθέσιο 500 μέτρων.

    «Είμαι πολύ συγκινημένη που κερδίσαμε ένα μετάλλιο. Συνεργαστήκαμε καταπληκτικά και θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια τόσο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όσο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004» δήλωσε η Αθηνά- Θεοδώρα Αλεξοπούλου.

    «Τα συναισθήματα που νοιώθω είναι υπέροχα. Η σκληρή δουλειά είχε αποτέλεσμα και ευελπιστώ να πετύχουμε κάτι εξίσου καλό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τον Σεπτέμβριο στην Ατλάντα» είπε από την πλευρά της η Ζαχαρούλα Λίνα Τσεργα.

    «Είμαι πολύ χαρούμενη και το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στη σκληρή δουλειά των κοριτσιών και στη βοήθεια του προπονητή μας» τόνισε η Ελευθερία Πατρελάκη, ενώ παράπονα για την οικονομική ενίσχυση της εθνικής ομάδας κανόε-καγιάκ από τους κρατικούς φορείς εξέφρασε η Ελένη- Εμμανουέλα Σπυροπούλου.

    [16] Η ΙΣΠΑΝΙΔΑ ΜΟΡΕΝΟ ΑΓΙΟΥΕ ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΝΤΟΧΗΣ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2003 (15:34 UTC+2)

    Εξαπολύοντας την επίθεσή της στον τελευταίο από τους οκτώ γύρους του αγώνα η Ισπανίδα Μαρία Ισαμπέλ Μορένο Αγιούε (Maria Isabel Moreno Allue) πέρασε πρώτη, μετά από κούρσα 105.6 χλμ., τη γραμμή του τερματισμού στον αγώνα αντοχής γυναικών του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κάτω των 23. Η Μορένο Αγιούε, τρίτη στον αγώνα ατομικής χρονομέτρησης προχθές στη Βουλιαγμένη, πέτυχε χρόνο 3.03.28 ενώ πίσω της δεύτερη τερμάτισε με διαφορά 0.39 δευτερολέπτων η Γερμανίδα Τερέζα Σενφ (Thereza Senff) και τρίτη με τον ίδιο χρόνο η Ολλανδέζα Βέρα Κουντούντερ (Vera Koedooder). Οι Ελληνίδες Μαρίνα Παραγυιού, Περσεφόνη Φραγκιαδάκη , Δήμητρα Μπιρμπίλη και Ελένη Διακάκη εγκατέλειψαν στον έκτο γύρο.

    Η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης κάτω των 23 δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ότι «η κούρσα εξελίχθηκε όπως την είχαμε σχεδιάσει με την ομάδα. Ξεκινήσαμε συντηρητικά στους πρώτους γύρους με στόχο να κάνουμε την επίθεση στην τελευταία στροφή. Η διαδρομή ήταν δύσκολη. Αρκετά γρήγορη και με πολλές στροφές αλλά και ασφαλής.

    Η Τερέζα Σενφ επισήμανε ότι «η κούρσα ήταν πολύ δύσκολη αλλά εμείς έχουμε πολύ δυνατή ομάδα. Στο τέλος όμως η Ισαμπέλ ήταν πολύ δυνατή για μας.

    Η Ολλανδέζα Κουντούντερ αφού συμφώνησε ότι «η κούρσα ήταν πολύ δύσκολη και είχε πολύ ζέστη. Είχα ατύχημα πριν από δύο εβδομάδες έτσι η προετοιμασία μου ήταν πολύ δύσκολη. Πήρα την τέταρτη θέση στην ατομική χρονομέτρηση λόγω αυτών των προβλημάτων και είχα στεναχωρηθεί πολύ. Ετσι η τρίτη θέση σήμερα με ικανοποίησε πολύ. Είμαι πολύ χαρούμενη.

    Ο προπονητής της ισπανικής ομάδας Χουάν Κάρλος Μαρτίνεζ εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του «για τη διαδρομή και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της. Για τη δική μου ομάδα η ζέστη δεν αποτελεί πρόβλημα γιατί είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες θερμοκρασίες. Η διοργάνωση ήταν άψογη στα θέματα ασφάλειας.

    [17] ΧΟΛΕΤΣΕΚ: ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ΔΡΟΜΟΥ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2003 (13:20 UTC+2)

    Δέκα με τόνο, παίρνει σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ποδηλασίας (UEC) και αντιπρόεδρο της Διεθνούς (UCI), Βλάντιμιρ Χόλετσεκ, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών, γυναικών κάτω των 23 ετών που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Ο 67χρονος παράγοντας της UEC, παλιός αθλητής της πίστας και επί σειρά ετών προπονητής, γνωρίζει το άθλημα όσο λίγοι και γι' αυτό ακριβώς, τα λόγια του για τη διοργάνωση, η οποία ως γνωστόν αποτελεί και test event του αθλήματος ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έχουν βαρύνουσα σημασία.

    Ο κ. Χόλετσεκ, αρχικά αναφέρθηκε στον αγώνα ατομικής χρονομέτρησης που έγινε στη Βουλιαγμένη την Παρασκευή, για τον οποία όπως είπε χαρακτηριστικά, η UEC, δεν έχει να κάνει την παραμικρή παρατήρηση, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι η Αθήνα, από την πρώτη κιόλας δοκιμασία, δείχνει πανέτοιμη να διοργανώσει το Ολυμπιακό τουρνουά ποδηλασίας.

    «Ο αγώνας δίπλα στη θάλασσα ήταν πολύ καλά οργανωμένος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σαν UEC δεν έχουμε να κάνουμε την παραμικρή παρατήρηση. Η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας έκανε πολύ καλά τη δουλειά της και γι' αυτό ακριβώς το λόγο, η διοργάνωση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Η Αθήνα πέρασε με επιτυχία το τεστ του χρονομέτρου, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να διοργανώσει με την ίδια επιτυχία και το Ολυμπιακό τουρνουά ποδηλασίας δρόμου, είπε ο κ. Χόλετσεκ, ο οποίος αναφέρθηκε και στον αγώνα αντοχής στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, τόσο το σημερινό, όσο και αυτό που θα γίνει το 2004.

    «Θα είναι ο πιο δύσκολος αγώνας αλλά στην ομορφότερη και πιο ιστορική διαδρομή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα ζήσουμε συναρπαστικές στιγμές το 2004. Όσον αφορά τον αγώνα αυτό το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, πρόκειται για μια διοργάνωση υψηλού επιπέδου, χωρίς λάθη. Το μόνο ίσως ψεγάδι, είναι τα περιστέρια που υπάρχουν στο χώρο και ίσως δημιουργήσουν κάποια προβλήματα. Ομως και αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούμε να επισημάνουμε ως Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Χόλετσεκ, αναφέρθηκε και στην ΕΟΠ, για την οποία μόνο καλά λόγια είχε να πει. «Οι άνθρωποι της ποδηλασίας, εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προετοιμασμένοι για τη διοργάνωση, γεγονός που με κάνει να πιστεύω ότι θα λειτουργήσουν το ίδιο άψογα και στο Ολυμπιακό τουρνουά του δρόμου το 2004.

    Όσον αφορά με τα κέρδη που θ' αποκομίσει η Ελλάδα, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο πρόεδρος της UEC ήταν κατηγορηματικός.

    «Η εμπειρία που θα αποκτήσει η Ελληνική Ποδηλασία από το 2004 θα είναι σημαντική, ώστε αμέσως μετά, θα μπορέσει όχι μόνο κόσμο στο άθλημα αυτό, αλλά και θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει με άνεση ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα, τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα ασφαλείας που υπάρχουν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών, γυναικών κάτω των 23 ετών.

    «Και σε αυτόν τον τομέα, η Ελλάδα παίρνει άριστα. Η συνεισφορά της Αστυνομίας, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων στη διοργάνωση, έχει βοηθήσει σημαντικά ώστε να βλέπουμε έναν αγώνα όπου δεν υπάρχουν προβλήματα. Θα πίστευε κανείς, ότι στο κέντρο της Αθήνας, δεν κυκλοφορούν καθόλου αυτοκίνητα.

    Αναφερόμενος στην ελληνική ποδηλασία, είπε ότι το φαινόμενο μη επαγγελματικού αθλήματος στη χώρα μας, δεν είναι φαινόμενο αποκλειστικά των Ελλήνων.

    «Υπάρχει γενικότερα έλλειψη χρημάτων, αφού δεν μπορούν να συσωρευθούν οι χορηγοί ώστε το άθλημα να αποκτήσει επαγγελματική υπόσταση. Και είναι κρίμα, από τη στιγμή, που η Ελλάδα, έχει την ευκαιρία να δώσει το δικό της στίγμα στο άθλημα αυτό, αφού έχει το αβαντάζ των κλιματολογικών συνθηκών, οι οποίες την βοηθούν ώστε ξένες ομάδες να έρχονται εδώ για προετοιμασία.

    Και κατέληξε: «Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών, γυναικών κάτω των 23 ετών, είναι μια καλοδουλεμένη διοργάνωση από κάθε άποψη. Ο καθένας γνωρίζει το πόστο του και τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Είναι μια υψηλού επιπέδου διοργάνωση, που από κάθε άποψη μπορεί να συναγωνιστεί τους μεγάλους γύρους διεθνώς.

    [18] ΧΡΥΣΑ "ΣΙΩΠΗΛΑ ΝΕΡΑ" ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΛΟΚΑΡΝΟ

    Ζυρίχη, 17 Αυγούστου 2003 (19:11 UTC+2)

    Η πακιστανή σκηνοθέτρια, Σαμπιχά Σουμάρ, κέρδισε τη Χρυσή Λεοπάρδαλη, το πρώτο βραβείο του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, της Ελβετίας, για την ταινία της «Σιωπηλά Νερά» (Khamosh Pani), μεταδίδει το BBC. Η ταινία εξετάζει τη σχέση μιας χήρας και του γιου της καθώς αυτός μεταβάλλεται σε ακραίο ισλαμιστή.

    Μετά την απονομή του βραβείου, η Σουμάρ είπε ότι αυτή η πρώτη της κινηματογραφική ταινία- είναι και η πρώτη του είδους, που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στο Πακιστάν.

    Το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής, κέρδισε ο ρουμανικής καταγωγής Καλίν Νετζέρ για την ταινία του «Μαρία», ενώ ο Σερμπάν Ιονέσκου πήρε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του στο ίδιο φιλμ.

    Το βραβείο καλύτερης ηθοποιού μοιράστηκαν η Ντιάνα Ντουμπράβα, πρωταγωνίστρια στο «Μαρία», η Χόλι Χάντερ για την ερμηνεία της στην ταινία «13» και η Κίρον Χερ για την ερμηνεία της στα «Σιωπηλά Νερά».

    [19] ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΑ ΣΕ ΑΓΩΓΟ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 17 Αυγούστου 2003 (16:52 UTC+2)

    Στόχος δολιοφθοράς έγινε, σήμερα, ένας αγωγός υδροδότησης στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι γύρω δρόμοι και να κοπεί η υδροδότηση στις βόρειες περιοχές της πρωτεύουσας, μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το BBC, υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως η πυρκαγιά που διέκοψε τη ροή πετρελαίου, το Σάββατο, σε σημαντικό αγωγό προς την Τουρκία, οφείλεται σε σαμποτάζ.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε σε τμήμα του αγωγού στο Μπάιτζι, βόρεια του Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, λέει ότι το κλείσιμο του αγωγού έστω και προσωρινά θα κοστίζει στη χώρα 7 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως.

    [20] ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΜΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

    Τεχεράνη, 17 Αυγούστου 2003 (15:27 UTC+2)

    Βίαια επεισόδια ξέσπασαν σήμερα στην πόλη Σαμιρόμ, στο κεντρικό Ιράν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί νεκροί και τραυματίες.

    Όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός, όλα ξεκίνησαν όταν οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη νέα διοικητική διαίρεση που αποφάσισαν οι αρχές. Οι διαδηλωτές έκαψαν ελαστικά αυτοκινήτων και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, σπιτιών, αυτοκινήτων και δημοσίων κτιρίων.

    Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να περιλάβει το χωριό Βαρντάστ στην ευρύτερη περιφέρεια του Σαμιρόμ, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της επαρχίας του Ισφαχάν.

    [21] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Λονδίνο, 17 Αυγούστου 2003 (13:54 UTC+2)

    Στην υπόθεση Κέλι και στα «ροζ» σκάνδαλα που συγκλονίζουν το Βατικανό αναφέρεται σήμερα ο βρετανικός Τύπος.

    Η Ιντιπέντεντ της Κυριακής (Independent on Sunday) αποκαλύπτει ότι ο φάκελος για τα οπλικά συστήματα του Ιράκ, που παρουσίασε η κυβέρνηση της Βρετανίας, υπέστη βασικές αλλαγές και διορθώσεις λίγες ημέρες πριν την έκδοσή του.

    Σύμφωνα με την κυριακάτική εφημερίδα, η κυβέρνηση άλλαξε πολλά σημεία της έκθεσης, από τον τίτλο της μέχρι και πιο ουσιαστικά στοιχεία, παρά τις διαφορετικές απόψεις που είχαν εκφραστεί από κυβερνητικούς αξιωμαυτούχους.

    «Ο Τζέφ Χουν λέει ότι η 'υπόθεση Κέλι' κατέστρεψε την καριέρα του» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Σάντεϊ Τέλεγκραφ (Sunday Telegraph).

    Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας φέρεται να δήλωσε σε στενούς συνεργάτες του ότι «πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του» για το θάνατο του επιστήμονα, που βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης του BBC με την βρετανική κυβέρνηση για τα όπλα του Ιράκ.

    Την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Χουν παρέβλεψε έκκληση συνεργατών του να μην παρουσιαστεί ο καθηγητής ενώπιον της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου.

    «Σκάνδαλο στο Βατικανό»

    Η Ομπσέρβερ αποκαλύπτει ότι το Βατικανό στο παρελθόν είχε συγκαλύψει σεξουαλικά σκάνδαλα στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα το Βατικανό κάλεσε τους καθολικούς αρχιεπισκόπους σε όλο τον κόσμο να μη φέρουν στη δημοσιότητα τέτοια σκάνδαλα.

    Η εφημερίδα επικαλείται έγγραφο 69 σελίδων, που είχε συνταχθεί το 1962 που είχε σταλεί σε αρχιεπισκόπους, και το οποίο έπεσε στα χέρια δικηγόρου ο οποίος είχε αναλάβει τις υποθέσεις ανθρώπων που έλεγαν ότι είχαν πέσει θύματα παρενόχλησης από καθολικούς ιερείς. Η επιστολή φέρει τη σφραγίδα του Πάπα Ιωάννη XXIII, και σε αυτή γίνεται λόγος για μεγαλύτερη εχεμύθεια.

    [22] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2003 (13:26 UTC+2)

    Η εφημερίδα Σάντεϊ Τάιμς (Sunday Times) δημοσιεύει επιστολή του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, με την οποία ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα δεν αναγνώρισε ποτέ επίσημα την κατοχή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

    Με αυτό τον τρόπο ο κ. Βενιζέλος απαντά σε ανάλογους ισχυρισμούς του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Νιλ Μακ Γκρέγκορ.

    «Η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στη θέση της να μη συζητά τα νομικά ζητήματα που αφορούν στην κατοχή των Μαρμάρων γιατί επιθυμεί μια φιλική λύση, που θα επιτρέψει την έκθεση των Μαρμάρων στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.»

    Ο κ. Βενιζέλος επαναλαμβάνει ότι σύμφωνα με την πρόταση της Ελλάδας αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε με έναν μακροχρόνιο δανεισμό των μαρμάρων είτε με τη επιστροφή τους στο Μουσείο της Ακροπόλεως.

    Σε ανταπόδοση, «η Ελλάδα θα προσφέρει σημαντικά αρχαιολογικά εκθέματα στο Βρετανικό Μουσείο και σε άλλά μουσεία της Βρετανίας».

    «Πιστεύουμε ότι η πρότασή μας είναι ρεαλιστική. Είναι οικουμενικής και πολιτιστικής φύσης. Γίνεται με σεβασμό στις ευαισθησίες της βρετανικής πλευράς. Αλλά, κυρίως, εκφράζεται με σεβασμό στον Παρθενώνα» καταλήγει η επιστολή του Έλληνα υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 17 August 2003 - 18:13:37 UTC