Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-08-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [02] ΛΕΥΚΑΔΑ: ΜΕ ΓΟΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ
  • [03] Β. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ
  • [04] ΔΙΚΗ "17Ν": ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΑΜΑΤΙΚΗ
  • [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ΟΜΑΛΗ Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ πΓΔΜ
  • [08] ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ Δ.ΡΕΠΠΑ
  • [09] ΟΡΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ 0,15% ΣΤΟ ΧΑ
  • [10] ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΓΥΡΗ ΓΙΑ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΑΓΟΡΑΣΑΝ ΠΟΣΟΣΤΩΣΕΙΣ
  • [11] ΚΥΚΛΟ ΕΠΑΦΩΝ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
  • [12] ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟ CITISMART DOW JONES
  • [13] ΝΕΑ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
  • [14] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΟΥΖΑΝ
  • [15] "ΘΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΠΟΥ ΑΠΛΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ" ΛΕΕΙ
  • [16] ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΕΧΗ ΒΕΤΟ ΣΕΖΕΡ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [17] H MILLIYET ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ
  • [18] ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ: ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΡΟΚΡΙΘΟΥΜΕ ΣΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ
  • [19] ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΑΝΙΑ Η "REGATTA - AΘHNA 2003"
  • [20] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: ΠΕΜΠΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ Ο ΚΡΕΑΝΓΚΑ
  • [21] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΙΒΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [22] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΡΑΪΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ "GUARDIAN"
  • [23] ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΕΒΡΩΝΑ
  • [24] Ο ΚΟΦΙ ΑΝΝΑΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [25] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 13 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [26] ΤΟ Σ.Α. ΤΟΥ OHE KATAΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [27] ΙΕΡΙΧΩ ΚΑΙ ΚΑΛΚΙΛΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ
  • [28] «ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ» ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ
  • [29] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ
  • [30] OI "ΑΘΛΙΟΙ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
  • [31] ΤΟ ΥΠ.ΠΟ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
  • [32] 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ

  • [01] ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 19 Αυγούστου 2003 (18:02 UTC+2)

    Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα στο ξενοδοχείο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη, καταστρέφοντας τμήμα του κτηρίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

    Σύμφωνα με αντιπρόσωπο των Αμερικανικής Διοίκησης, η έκρηξη προκλήθηκε από αυτοκίνητο με εκρηκτικά.

    Ο ειδικός εκπρόσωπος του Γ. Γ. του ΟΗΕ στο Ιράκ, Σέρτζιο Βιέρα ντε Μέλο τραυματίσθηκε από την έκρηξη, όπως μεταδίδει το BBC.

    Το ξενοδοχείο λειτουργούσε ως έδρα του ΟΗΕ στο Ιράκ, και εκατοντάδες άτομα εργαζόταν τη στιγμή της έκρηξης.

    Η επίθεση έγινε λίγες μέρες μετά την έκρηξη του φορτηγού έξω από την Πρεσβεία της Ιορδανίας στη Βαγδάτη, από την οποία σκοτώθηκαν 17 άτομα.

    [02] ΛΕΥΚΑΔΑ: ΜΕ ΓΟΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ

    Λευκάδα, 19 Αυγούστου 2003 (10:14 UTC+2)

    Στους κανονικούς ρυθμούς επανέρχεται η ζωή των κατοίκων της Λευκάδας, έπειτα από το μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου την περασμένη Πέμπτη, ενώ παρά το κύμα αναχωρήσεων τις πρώτες ώρες μετά το σεισμό, πολλοί είναι οι Έλληνες και ξένοι τουρίστες που αποφάσισαν να παραμείνουν στο νησί.

    Την ίδια ώρα, τα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ συνεχίζουν με γοργούς ρυθμούς τις αυτοψίες στα σπίτια της Λευκάδας. Από τους μέχρι τώρα ελέγχους, περίπου 600 σπίτια έχουν κριθεί «προσωρινώς ακατάλληλα» και «μή κατοικήσιμα» και ορισμένα από αυτά κρίθηκαν οριστικά ακατάλληλα. Ολα τα κτίρια θα επανεξετασθούν από μεθαύριο Πέμπτη από δευτεροβάθμια επιτροπή ελέγχου.

    Από χθες άρχισε η καταβολή των 600 ευρώ στους πληγέντες για τις πρώτες τους ανάγκες, ενώ με την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής των ζημιών στις οικοσκευές, οι πληγέντες θα λάβουν βοήθημα 6.000 ευρώ.

    Εξάλλου, οι ιδιοκτήτες των κατεδαφιστέων σπιτιών θα επιχορηγηθούν με δάνειο δωρεάν κατά 30% και άτοκο 15ετές δάνειο για το υπόλοιπο 70%.

    Πάντως, καμία ξενοδοχειακή μονάδα δεν έπαθε ζημίες και για την τόνωση του Τουρισμού, το υπουργείο Ανάπτυξης θα εξαγγείλει συγκεκριμένα μέτρα, ενώ θα χρηματοδοτήσει άμεσα και μεγάλη διαφημιστική καμπάνια.

    Στο μεταξύ, με στόχο την ανακούφιση των σεισμοπαθών, το υπουργείο Εργασίας προωθεί στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ, μέτρα για την ελάφρυνση από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Συγκεκριμένα, με την απόφαση του υπουργού Εργασίας, Δημήτρη Ρέππα, αναστέλλεται για 6 μήνες η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ και η εξόφλησή τους σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις

    [03] Β. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

    Λευκάδα, 19 Αυγούστου 2003 (20:50 UTC+2)

    Καμία οικογένεια που επλήγη από το σεισμό στη Λευκάδα δεν θα μείνει χωρίς επίδομα, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η άμεση κάλυψη των πρώτων αναγκών.

    Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, ο οποίος διευκρίνισε οι δικαιούχοι σεισμοπαθείς δεν θα ταλαιπωρηθούν, καθώς θα υπάρχουν απλουστευμένες διαδικασίες στους κατά τόπους δήμους.

    «Η εντολή του πρωθυπουργού είναι: άμεση κάλυψη των πρώτων αναγκών των οικογενειών που έπληξε ο σεισμός και τους ανάγκασε να μείνουν έστω και προσωρινά έξω από τα σπίτια τους.Η χθεσινή μέρα ήταν η πρώτη εργάσιμη μέρα μετά τον σεισμό. Αυθημερόν εγκρίθηκε η πίστωση για να καλυφθούν τα επιδόματα των πρώτων 500 οικογενειών που οι αρμόδιες επιτροπές έκριναν ότι, έστω και προσωρινά, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα σπίτια τους. Κινητοποιήθηκε το υπουργείο Πρόνοιας, κινητοποιήθηκε η Εθνική Τράπεζα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και η Εφορία και ασφαλώς η αρμόδια υπηρεσία στη νομαρχία Λευκάδας και από το απόγευμα άρχισαν να μοιράζονται τα επιδόματα», υπογράμμισε ο κ. Κοντογιαννόπουλος.

    [04] ΔΙΚΗ "17Ν": ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    Αθήνα, 19 Αυγούστου 2003 (20:11 UTC+2)

    Σε τριήμερη αποχή από την ακροαματική διαδικασία προσανατολίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ανακοίνωσή τους που θα προσκομίσουν αύριο ενώπιον του δικαστηρίου αναμένεται να επισημάνουν, ότι θα απέχουν επί τριήμερο εάν εντός των δύο προσεχών ημερών δεν τεθεί σε άμεση αργία ο εισαγγελέας εφετών Γεώργιος Σανιδάς και δεν ασκηθεί εναντίον του η επιβαλλόμενη πειθαρχική δίωξη επειδή με απόφασή του κρατείται παράνομα, όπως αναφέρουν, ο Ανέστης Παπαναστασίου στις φυλακές του Κορυδαλλού. Ζητούν επίσης την άμεση αποφυλάκιση του Παπαναστασίου.

    [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

    Αθήνα, 19 Αυγούστου 2003 (19:39 UTC+2)

    Για σκανδαλώδη συμπεριφορά της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης με αφορμή τις κατηγορίες που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης, αναφορικά με οικονομικές δυσκολίες που φέρεται ότι αντιμετωπίζει η εταιρία που εξαγόρασε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

    Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλος μίλησε για αποκρατικοποίηση- φιάσκο και σημείωσε ότι η εταιρεία στην οποία μεταβιβάστηκαν τα ναυπηγεία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις της για την κατασκευή των συρμών του προαστιακού σιδηροδρόμου, ενόψει Ολυμπιάδας.

    Το υπουργείο Ανάπτυξης διαβεβαιώνει πως η διευθέτηση διαφορών μεταξύ των εταιριών κατασκευής συρμών και βαγονιών και του ΟΣΕ, είναι επιχειρηματικού χαρακτήρα, ενώ σε αυτή συμβάλλει και η ΕΤΒΑ ως τραπεζικός σύμβουλος αλλά και η κυβέρνηση.

    Τονίζει ακόμη ότι η αποκρατικοποίηση των ναυπηγείων έγινε με πλήρη διαφάνεια και κατηγορεί τη ΝΔ ότι διαρκώς ονειρεύεται αποτυχίες και καταστροφές για την κυβέρνηση.

    Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης:

    «Σκανδαλωδώς συμπεριφέρεται η Ν.Δ., στο βαθμό που επιχειρεί να «καταγγείλει» την διαδικασία αποκρατικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που ως γνωστόν πραγματοποιήθηκε πριν δύο χρόνια μέσα από διεθνή διαγωνισμό, με πλήρη διαφάνεια και δημόσια παρουσίαση της σύμβασης αποκρατικοποίησης, που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2002. Βέβαια οι αποκρατικοποιήσεις που πραγματοποιεί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μιας και δεν είναι ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και επιπλέον εξασφαλίζουν την απασχόληση των εργαζομένων και την περαιτέρω αποτελεσματική λειτουργία της επιχείρησης, λογικό είναι να μην της «πάνε» της Ν.Δ., μιας και διαρκώς ονειρεύεται -και λόγω καλοκαιρινής ραυστώνης- αποτυχίες, καταστροφές και διάλυση για ότι κάνει η Κυβέρνηση. Θα την απογοητεύσουμε για μια ακόμη φορά, γιατί η διευθέτηση διαφορών μεταξύ των εταιριών κατασκευής συρμών και βαγονιών και του ΟΣΕ, αποτελεί επιχειρηματικού χαρακτήρα διευθέτηση, στην οποία εξάλλου συμβάλλει και η ΕΤΒΑ ως τραπεζικός σύμβουλος. Επιπλέον η Κυβέρνηση συμβάλλει θετικά στην διευθέτηση του θέματος και σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι εξελίξεις αυτή την περίοδο».

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Αυγούστου 2003 (19:14 UTC+2)

    Την ανάγκη μιας γενικότερης φορολογικής μεταρρύθμισης που θα προβλέπει τη λειτουργία μηχανισμών είσπραξης των εσόδων, σε κάθε Δήμο και Νομαρχία, επεσήμανε ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Χάρης Καστανίδης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τους Δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην πόλη.

    Ο κ. Καστανίδης χαρακτήρισε σοβαρά τα σχόλια και τις παρατηρήσεις των Δημάρχων, επισημαίνοντας πως τις επόμενες μέρες και κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ η Κυβέρνηση θα κάνει γνωστές τις θέσεις της για την Αυτοδιοίκηση και τα οικονομικά του χώρου.

    Η δήλωση του Υπουργού έχει ως εξής: "Είχα την πρωτοβουλία σήμερα να συναντηθώ με τους Δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος προκειμένου να συζητήσουμε ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Τις επόμενες μέρες θα συναντηθώ και με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και με τον Νομάρχη καθώς και τους υπόλοιπους φορείς της πόλης.

    Ένα από τα θέματα που οι Δήμαρχοι μου έθεσαν και ήταν πάρα πολύ σοβαρό, είναι τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης. Νομίζω ότι ορισμένα από τα σχόλια και τις προτάσεις τους θα πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη. Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση στη διάρκεια του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ θα παρουσιάσει μια πλήρη πρόταση για την Αυτοδιοίκηση που θα αφορά και τα οικονομικά. Όλοι γνωρίζουμε ότι η Αυτοδιοίκηση υπήρξε και είναι ένα από τα αγαπημένα παιδιά του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς με αυτό το πνεύμα θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση και τα αιτήματα του Α' και Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης.

    Έχω να κάνω όμως ένα σχόλιο γενικότερης σημασίας. Τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης όπως και τα οικονομικά συνήθως τα αντιμετωπίζουμε με παλιά λογική και παλιά εργαλεία. Θα πρέπει να υιοθετήσουμε όλοι και πάνω από όλα οι λειτουργοί της Αυτοδιοίκησης μια πάγια σκέψη: τα οικονομικά του χώρου θα εξυγιανθούν πλήρως όταν οι Δήμοι και οι Νομαρχίες θα αποκτήσουν δικούς τους μηχανισμούς βεβαίωσης και είσπραξης των εσόδων, ώστε να γνωρίζουν τι σημαίνει να εισπράττεις από τον πολίτη και βέβαια ποια είναι η ευθύνη για τη διαχείριση των πόρων αυτών.

    Αν δεν αποκτήσουμε ως αξίωμα αυτήν την θέση θα συνεχίσουμε να επανερχόμαστε στα ίδια προβλήματα χωρίς οριστική λύση".

    [07] Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ΟΜΑΛΗ Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ πΓΔΜ

    Αθήνα, 19 Αυγούστου 2003 (19:02 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος, για την ομαλή διακίνηση των πολιτικών προσφύγων από την πΓΔΜ, οι οποίοι εισήλθαν στην Ελλάδα αλλά και για τον αριθμό των πολιτικών προσφύγων που ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους και επέστρεψαν στην πΓΔΜ.

    Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε για το θέμα:

    "Μετά από επικοινωνία που είχα με τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και των Ευζώνων, ενημερώθηκα ότι, μέχρι σήμερα το μεσημέρι, έχουν περάσει τα σύνορα με σκοπό να επισκεφθούν την Ελλάδα και να κάνουν χρήση του ανθρωπιστικού μέτρου για τη χορήγηση άδειας επίσκεψης στην Ελλάδα σε πολιτικούς πρόσφυγες που βρίσκονται στην πΓΔΜ, από μεν, τον σταθμό της Νίκης, 116 άτομα, από δε, τον σταθμό των Ευζώνων, 12 άτομα.

    "Η ομαλή ροή των επισκεπτών πολιτικών προσφύγων προς την Ελλάδα αποδεικνύει ότι όλα εξελίσσονται χωρίς προβλήματα.

    "Αυτό που όμως αξίζει, πραγματικά, να σημειωθεί είναι ότι ήδη 53 από τους πολιτικούς πρόσφυγες που έκαναν χρήση αυτού του ανθρωπιστικού μέτρου έχουν ολοκληρώσει τις επισκέψεις τους και έχουν επιστρέψει στην πΓΔΜ μέσω του συνοριακού σταθμού της Νίκης.

    "Αυτό αποτελεί επιπρόσθετη απόδειξη ότι όλα κυλούν ακριβώς όπως τα περιμέναμε, ομαλά και απρόσκοπτα, χωρίς τα προβλήματα που προέβλεπαν όσοι οδηγούνται από την προκατάληψη και τις ακραίες θέσεις τους. Αυτό που σήμερα περιμένουμε από όλους αυτούς είναι να κάνουν την αυτοκριτική τους και να παραδεχθούν ότι ο ανθρωπισμός που επιδείξαμε με αυτό το μέτρο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα μόνο στις διχαστικές τους θέσεις".

    [08] ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ Δ.ΡΕΠΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Αυγούστου 2003 (16:46 UTC+2)

    Με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Ρέππα, άνοιξε το πρωί ο κύκλος επαφών που πραγματοποιεί κάθε χρόνο η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), εν όψει των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

    Στη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός κάλεσε τον ΣΒΒΕ να συμμετάσχει στην Εθνική Επιτροπή για την Απασχόληση, ενώ οι δύο πλευρές υιοθέτησαν κοινή θέση για τροποποιήσεις σε συγκεκριμένα σημεία του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου για τη διευθέτηση εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί, στις εγκαταστάσεις του υπουργείου, παρουσία των αρμόδιων υφυπουργών Λ.Τζιόλα και Ρ.Σπυρόπουλο, καθώς επίσης και του διοικητή του ΙΚΑ, Μ.Νεκτάριου.

    Αναλυτικότερα, στη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Δημήτρης Συμεωνίδης, παρουσίασε τις θέσεις και τις προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας, σχετικά με τη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση, καθώς και για άλλα κεντρικά θέματα αρμοδιότητας του Yπουργείου.

    Ο "τιμονιέρης" του Συνδέσμου επανέλαβε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι ο νόμος 2874/2000, στον τρίτο πλέον χρόνο εφαρμογής του, δεν απέφερε την αναμενόμενη ώθηση στην απασχόληση, ενώ είναι πλέον κοινή διαπίστωση ότι συνεχίζει να επιβαρύνει σημαντικά την παραγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, χωρίς ταυτόχρονα να αποφέρει ικανοποιητικές ωφέλειες στους εργαζόμενους.

    "Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα, δείγμα της άριστης συνεργασίας που έχει εδραιωθεί πλέον ανάμεσα στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το ΣΒΒΕ, ολοκληρώθηκε με τη δέσμη προτάσεων του Συνδέσμου, με κύριο γνώμονα τη διασφάλιση μίας ευέλικτης επιχειρηματικής πρακτικής στα καθημερινά εργασιακά θέματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις". υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του Συνδέσμου.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας προσκάλεσε τον ΣΒΒΕ να συμμετέχει στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, ζητώντας από το Σύνδεσμο να του αποστείλει συγκεκριμένες πιλοτικές δράσεις που θα υλοποιηθούν στις περιφέρειες του Βορειοελλαδικού Τόξου, στο πλαίσιο του Ε.Σ.Δ.Α. 2003 2006. Επιπλέον, αποδέχθηκε τη θεσμική συμμετοχή του ΣΒΒΕ στις περιφερειακές επιτροπές, οι οποίες θα προβλέπονται σε επικείμενο νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Σύνδεσης της Εκπαίδευσης με την Απασχόληση που θα καταρτισθεί το Σεπτέμβριο

    Στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τη διευθέτηση εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων συμφωνήθηκε η κοινή θέση Υπουργείου Εργασίας και ΣΒΒΕ για τροποποιήσεις στα εξής σημεία:

    - Αναγκαστικές τοποθετήσεις: στο ποσοστό των αναγκαστικά τοποθετουμένων εργαζομένων, να προσμετρώνται οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν στις διατάξεις των αναγκαστικών τοποθετήσεων, αλλά έχουν προσληφθεί οικειοθελώς από την επιχείρηση, (αντί να αφαιρούνται από τη συνολική δύναμη των εργαζομένων). Επίσης, να υπάρχει δυνατότητα άμεσης αντικατάστασης ενός εργαζόμενου, πριν την πρόσληψη και σύμφωνα με τις διαδικασίες που προέβλεπε ο ν.1648/86 και να εισάγεται δικαίωμα επιλογής από την επιχείρηση, μεταξύ υποψηφίων για την ίδια θέση. Τέλος, να καταργηθεί το όριο ηλικίας των 45 ετών μόνο για τους ιδίους προστατευόμενους (π.χ. ανάπηρους πολέμου, πολύτεκνους κ.α. κατηγορίες) και όχι για τα προστατευόμενα μέλη.

    -Τροποποίηση τρόπου καταβολής της επιδότησης απασχόλησης ύψους 12% για τις παραμεθόριες επιχειρήσεις: Συμφωνήθηκε αντί του συστήματος που ισχύει σήμερα, με την καταβολή των ενισχύσεων μέσω του ΟΑΕΔ, να πραγματοποιείται συμψηφισμός των ποσών αυτών με τις οφειλές που έχουν οι επιχειρήσεις προς το Δημόσιο. Το θέμα αυτό θα εξεταστεί περαιτέρω από το Υ.Π.ΟΙ.Ο.

    -Προσθήκη διάταξης, με την οποία θα διατυπώνεται ρητά, ότι οι υφιστάμενες σχέσεις γιατρού εργασίας και επιχείρησης δεν αποτελούν εξαρτημένη εργασία, εκτός εάν καλύπτουν μόνιμη και συνεχή απασχόληση. Έτσι, θα σταματήσει το φαινόμενο επιχειρήσεις που απασχολούν ένα γιατρό εργασίας για μία ημέρα την εβδομάδα να καλύπτουν κατά 100% τις εργοδοτικές εισφορές στο Τ.Σ.Α.Υ.

    -Έγινε αποδεκτό το αίτημα του ΣΒΒΕ για τη σύσταση τριμερών περιφερειακών επιτροπών του ΟΑΕΔ.

    "Τέλος, ως ιδιαίτερα θετική αξιολογήθηκε από πλευράς ΣΒΒΕ η πρόταση του Υπουργείου να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο, ώστε οι επιδοτούμενοι άνεργοι να μπορούν να απασχολούνται σε επιχειρήσεις λαμβάνοντας το επίδομα ανεργίας και οι επιχειρήσεις να καλύπτουν μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές για την περίοδο επιδότησης, χωρίς καμία περαιτέρω επιδότηση", καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΒΒΕ._

    [09] ΟΡΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ 0,15% ΣΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 19 Αυγούστου 2003 (16:45 UTC+2)

    Μπαράζ ρευστοποιήσεων προς αποκόμιση κερδών εκδηλώθηκε κατά τις τελευταίες ώρες της χρηματιστηριακής συνεδρίασης στη Σοφοκλέους, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει τελικά με απώλειες, παρά την ανοδική κούρσα που προηγήθηκε, η οποία τον έφερε μέχρι και στις 2.282,42 μονάδες.

    Συγκεκριμένα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε τη συνεδρίαση με οριακή πτώση, σε ποσοστό 0,15% και διαμορφώθηκε στις 2.240,38 μονάδες, κατορθώνοντας πάντως να "ψαλιδίσει" κάποιες από τις απώλειές του, αφού ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει μέχρι και τις 2.234,49.

    Πάντως, εντυπωσιακά αυξημένος εν συγκρίσει με τις προηγούμενες συνεδριάσεις ήταν ο τζίρος, ο οποίος ανήλθε σε 244,4 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, οι 105 ενισχύθηκαν, έναντι 218 πτωτικών και 56 στάσιμων.

    Aπό τους τέσσερις δείκτες FTSE, μόνο ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips κατόρθωσε να κλείσει σε θετικό έδαφος, έστω και με οριακά κέρδη, της τάξης του 0,03%, χάρη στις σθεναρές αντιστάσεις των μετοχών του τραπεζικού κλάδου. Στον αντίποδα, με απώλειες έκλεισαν ο MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης (-0,33%) και ο SMALL CAP-80 της μικρής (-0,88%), ενώ κατά 0,14% υποχώρησε ο FTSE/ASE-140.

    Μικτή εικόνα παρουσίασαν οι κλαδικοί δείκτες, με την "πλάστιγγα" να γέρνει πάντως προς την πλευρά των πτωτικών. Τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 3,12%, κατέγραψε ο κλάδος των ασφαλειών, ακολουθούμενος κατά σειρά από εκείνους των εκδόσεων- εκτυπώσεων (-2,06%) και των τροφίμων-ποτών (-1,05%).

    Στον αντίποδα, την πιο αισθητή άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της παράλληλης αγοράς (0,75%), των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,56%) και των τραπεζών (0,30%). Τα κέρδη του τελευταίου από τους τρεις κλάδους συνδέονται κυρίως με τις τοποθετήσεις στις μετοχές της Eθνικής (1,06%) και της Εμπορικής (0,77%), τα οποία αντιστάθμισαν τις απώλειες της Αlpha Bank (-0,32%).

    Σε αρνητικό έδαφος τερμάτισε τη συνεδρίαση ο έτερος "δεικτοβαρής" κλάδος, αυτός των τηλεπικοινωνιών (-0,63%), συνεπεία των ισχυρών πιέσεων στις μετοχές του ΟΤΕ (-0,70%), της Cosmote (-0,18%) και της Vodafon-Panafon (-1,01%).

    Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν επίσης οι δείκτες των βασικών μετάλλων (-0,73%), των βιομηχανιών (-0,45%), των κατασκευών (-0,96%), της κλωστοϋφαντουργίας (-1,26%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (-0,79%), των συμμετοχών (-0,53%) και των μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (-1,56%).

    Αντίθετα, κέρδη κατέγραψαν σήμερα οι δείκτες των διυλιστηρίων (0,11%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (0,38%), των εταιριών επενδύσεων (0,38%), του λιανικού εμπορίου (0,30%), της πληροφορικής (0,24%) και του χονδρικού εμπορίου (0,44%)._

    [10] ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΓΥΡΗ ΓΙΑ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΑΓΟΡΑΣΑΝ ΠΟΣΟΣΤΩΣΕΙΣ

    Αθήνα, 19 Αυγούστου 2003 (16:12 UTC+2)

    Σε ειδικά σχέδια βελτίωσης πρόκειται να ενταχθούν οι παραγωγοί καπνού, που έχουν προσχωρήσει στο πρόγραμμα εξαγοράς των ποσοστώσεων τους από την Ε.Ε., σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης. Οι δράσεις των συγκεκριμένων σχεδίων χρηματοδοτούνται μέχρι και κατά το 75% των επιλέξιμων δαπανών.

    Ειδικότερα, βάσει της απόφασης του υφυπουργού, χρηματοδοτούνται οι εξής δράσεις:

    -Προσανατολισμού των καπνοπαραγωγών που εγκατέλειψαν την καλλιέργεια, προς άλλες καλλιέργειες, καθώς και διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της εκμετάλλευσης τους.

    -Επαγγελματική κατάρτιση, εκπαίδευση και επιμόρφωση των παραγωγών σε νέες μορφές γεωργίας

    -Δημιουργία υποδομών εμπορίας προϊόντων ποιότητας και υπηρεσιών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, δικαιούχοι είναι καπνοπαραγωγοί από 18 ως 65 ετών, που έχουν προσχωρήσει στο πρόγραμμα εξαγοράς των ποσοστώσεων τους από την Ε.Ε. και θα υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής, με τον απαραίτητο φάκελο δικαιολογητικών, στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Επίσης, χρηματοδοτούνται δράσεις γενικότερου ενδιαφέροντος, οι οποίες προβλέπουν την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους καπνοπαραγωγούς που επιθυμούν να αλλάξουν προσανατολισμό, αλλά και την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων. Για τις συγκεκριμένες δράσεις, δικαιούχοι είναι οι εξής φορείς: Περιφέρειες Νομαρχίες Δήμοι, Ερευνητικά Ιδρύματα, Ινστιτούτα και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

    [11] ΚΥΚΛΟ ΕΠΑΦΩΝ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

    Αθήνα, 19 Αυγούστου 2003 (15:49 UTC+2)

    Κύκλο επαφών με τους περισσότερους υπουργούς ξεκινά από τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η "φόρμουλα" που θα εξισορροπήσει τη συγκράτηση των δαπανών με την ενίσχυση των ειδοσημάτων των οικονομικά ασθενών τάξεων.

    Πρόγευση των συγκεκριμένων κινήσεων του κ.Χριστοδουλάκη, οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2004, έδωσε και η σημερινή συνάντησή του με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Φωτιάδη και το γενικό γραμματέα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Γιάννη Κουσουλάκο. Σημειώνεται ότι ο κ.Χριστοδουλάκης αναχωρεί το απόγευμα για την Κρήτη, από όπου θα επιστρέψει αύριο.

    [12] ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟ CITISMART DOW JONES

    Αθήνα, 19 Αυγούστου 2003 (15:30 UTC+2)

    Το εξαμηνιαίο σύνθετο καταθετικό προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου "CitiSmart Dow Jones Industrial Average (II)" διαθέτει στο κοινό για δεύτερη φορά, ως τις 29 Αυγούστου, η τράπεζα Citibank.

    Η απόδοση του νέου CitiSmart εξαρτάται από την άνοδο του δείκτη Dow Jones Industrial Average, με μέγιστο όριο ανόδου 20% από την αρχική του τιμή. Η μέγιστη ετησιοποιημένη απόδοση μπορεί να φθάσει το 8% για την κατάθεση σε ευρώ και το 6% στην περίπτωση που ο επενδυτές επιλέξει δολάρια ΗΠΑ. Επιπλέον, παρέχεται 100% εγγύηση του αρχικού κεφαλαίου στη λήξη της κατάθεσης.

    Για την εξεύρεση της απόδοσης, όταν περάσουν οι έξι μήνες, συγκρίνεται η τιμή κλεισίματος του δείκτη στην έναρξη και στη λήξη της κατάθεσης. Συγκεκριμένα, εάν η τελική τιμή του δείκτη έχει ανατιμηθεί έως 20% σε σχέση με την αρχική, τότε η απόδοση υπολογίζεται εάν πολλαπλασιαστεί η απόλυτη τιμή της ανατίμησης με τον συντελεστή συμμετοχής στην απόδοση (που είναι 20% για την κατάθεση σε Ευρώ και 15% για την κατάθεση σε Δολάρια ΗΠΑ). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όμως ότι η ανατίμηση δεν θα αγγίξει ή ξεπεράσει το 20% καθόλη τη διάρκεια της κατάθεσης.

    Στην περίπτωση που ο δείκτης ανατιμηθεί κατά 20% ή περισσότερο, όπως και στην περίπτωση που η τελική τιμή του δείκτη έχει υποτιμηθεί έναντι της αρχικής, ο πελάτης θα λάβει στη λήξη το αρχικό του κεφάλαιο ακέραιο.

    Σύμφωνα με τον κ. Θάνο Σοφιό, Διευθυντή Καταθετικών Προϊόντων Citibank, «το CitiSmart Dow Jones Industrial Average (II) αξιοποιεί στο μέγιστο τα τρέχοντα χαμηλά επιτόκια, στοχεύοντας στην προσφορά μιας καλύτερης απόδοσης με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα».

    Το ελάχιστο ποσό κατάθεσης έχει οριστεί στα 5.000 ευρώ ή δολάρια ΗΠΑ, ενώ η απόδοση φορολογείται με τον ισχύοντα φόρο καταθέσεων, ο οποίος βαρύνει τον πελάτη Η πρόωρη ανάληψη των χρημάτων που έχουν τοποθετηθεί δεν επιτρέπεται.

    [13] ΝΕΑ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 19 Αυγούστου 2003 (19:15 UTC+2)

    Σε θετική τροχιά διατηρήθηκε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των κερδών που κατέγραψαν στην πλειοψηφία τους οι κλαδικοί δείκτες καθώς και της μεγάλης αύξησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,33%, κλείνοντας στις 89,38 μονάδες. Σημαντική αύξηση παρουσίασε και το επενδυτικό ενδιαφέρον με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 986 χιλιάδες λίρες.

    Κέρδη σε ποσοστό 1,41% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 371,78 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [14] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΟΥΖΑΝ

    Αγκυρα, 19 Αυγούστου 2003 (18:27 UTC+2)

    Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίσθηκαν και χθες οι επιχειρήσεις που άρχισαν μετά από απόφαση της Εισαγγελίας κατά της οικογένειας Ουζάν για τη σύλληψη των Κεμάλ και Χακάν Ουζάν και άλλων 12 μελών της οικογένειας, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

    Οι προσπάθειες που γίνονται για τη σύλληψη των ανωτέρω, τονίζεται ότι έχουν μετατραπεί στο μεγαλύτερο ²ανθρωποκυνηγητό² των τελευταίων ετών.

    Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών στην εταιρεία, στις επαύλεις, στα γραφεία, στις θαλαμηγούς και στο ιδιωτικό νησί των Ουζάν, για εξεύρεση στοιχείων.

    [15] "ΘΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΠΟΥ ΑΠΛΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ" ΛΕΕΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

    Αγκυρα, 19 Αυγούστου 2003 (18:25 UTC+2)

    Η Aksam στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Θα σπάσουμε τα χέρια που απλώνονται στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις», αναφέρει ότι ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς, Στρατηγός Τσετίν Ντογάν, σε ομιλία του στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του Διοικητή του 15ου Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγου Ζαφέρ Οζκάν, που ανέλαβε καθήκοντα από τον Αντιστράτηγο Αϋχάν Τας, είπε τα εξής: «Οι εξωτερικές πιέσεις που ασκούνται στο τουρκικό έθνος είναι σαν να έχουν αλλάξει ταυτότητα. Όμως, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν εγγύηση της ενότητας και της ομοψυχίας του τουρκικού έθνους. Οι ξένες χώρες καταβάλλουν προσπάθεια να καταλάβουν το φρούριο εκ των έσω. Είναι δικό μας καθήκον να σπάσουμε τα χέρια αυτών που θέλουν να 'απλώσουν χέρι' στη χώρα μας και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό θα το κάνουμε, όχι με όπλα, αλλά εκπαιδεύοντας με τον καλύτερο τρόπο τους νέους».

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι τελετές παράδοσης-παραλαβής στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ο Διοικητής των Δυνάμεων Νοτιανατολικής Ευρώπης του ΝΑΤΟ, Στρατηγός Οκτάρ Αταμάν, που διορίσθηκε Διοικητής της 3ης Στρατιάς, παρέδωσε στον Αντιστράτηγο Ορχάν Γιονέϋ.

    Εξ' άλλου, ο Αντιναύαρχος Μετίν Ατάτς που διορίσθηκε Διοικητής στο Αρχηγείο της Βόρειας Θαλάσσιας Περιοχής, ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα από τον Αντιναύαρχο Αλτάτς Ατιλάν.

    [16] ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΕΧΗ ΒΕΤΟ ΣΕΖΕΡ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αγκυρα, 19 Αυγούστου 2003 (18:23 UTC+2)

    Απογοητευμένος με την κίνηση του προέδρου Σεζέρ να ασκήσει βέτο στον νόμο που αφορά στην πώληση των εκτάσεων που έχουν χάσει τον χαρακτήρα δασωδών περιοχών εμφανίστηκε στη χθεσινή σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου, στην περιοχή της Σακάρια, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    «Η κυβέρνησή μας βρίσκεται σε αναζήτηση πόρων και ο νόμος αυτός αποτελεί μεγάλη ευκαιρία. Επικράτησε μία ατμόσφαιρα σαν να επιθυμούμε εμείς να δώσουμε τις εκτάσεις αυτές πεσκέσι σε κάποιους. Όμως, θα επιμείνουμε στην έκδοση του νόμου αυτού και θα τον επιστρέψουμε ως έχει και πάλι στον πρόεδρο για έγκριση» είπε χαρακτηριστικά.

    Σημειώνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση στέλνοντας για τρίτη φορά ως έχει τον εν λόγω νόμο, για έγκριση στον πρόεδρο, αναλαμβάνει το ρίσκο για το ενδεχόμενο να οδηγήσει ο πρόεδρος το νόμο αυτό σε δημοψήφισμα.

    [17] H MILLIYET ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΕΖΕΡ

    Αγκυρα, 19 Αυγούστου 2003 (18:19 UTC+2)

    Νέες φόρμουλες για τον πρόεδρο Σεζέρ, ο οποίος ασκεί βέτο σε σημαντικούς νόμους από τους οποίους η ίδια έχει εξαρτήσει πολλές ελπίδες, φέρεται να αναζητεί η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Milliyet.

    Σύμφωνα με τη Milliyet, η κυβέρνηση του AKP που σχεδιάζει να μειώσει τις αρμοδιότητες του Σεζέρ με τροποποίηση του Συντάγματος, θα διαμαρτυρηθεί στο λαό λέγοντας: ²Λειτουργούμε εναρμονισμένα με τον Στρατό. Όμως, δεν μπορεί να γίνει το ίδιο με τον Πρόεδρο. Συνεχώς μας παρεμποδίζει. Ο Πρόεδρος ασκεί συνεχώς βέτο στη ρύθμιση όσον αφορά τις εκτάσεις, που έχουν χάσει τον χαρακτήρα δασωδών περιοχών, από την οποία θα εξασφαλίζονταν σημαντικό ποσό για την οικονομία².

    Ο πρωθυπουργός συζήτησε- σύμφωνα πάντα με τη Milliyet- με τους υπουργούς και τους συνεργάτες του τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον πρόεδρο και επικράτησε η άποψη σχετικά με τη λήψη μέτρων, έτσι ώστε ο πρόεδρος Σεζέρ να μην παρεμποδίζει τις εργασίες της κυβέρνησης.

    [18] ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ: ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΡΟΚΡΙΘΟΥΜΕ ΣΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ EURO 2004

    Θεσσαλονίκη, 19 Αυγούστου 2003 (20:57 UTC+2)

    Η αποστολή της εθνικής ανδρών μπορεί να βρίσκεται από το μεσημέρι στην πόλη Νορσέπινγκ της Σουηδίας, για τον αυριανό φιλικό αγώνα με την αντίστοιχη σουηδική (ώρα έναρξης 21.15 Ελλάδας), ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο ομοσπονδιακός Οτο Ρέχαγκελ το μυαλό όλων των μελών της ομάδας βρίσκεται εδώ και καιρό σε άλλη πόλη και σε άλλη χώρα. Στο Ερεβάν και την Αρμενία, εκεί όπου στις 6 Σεπτεμβρίου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θέλει να σφραγίσει κατά μεγάλο ποσοστό το εισιτήριο της πρόκρισης για την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004.

    «Μας παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία για να προκριθούμε στην τελική φάση του EURO 2004. Στο μυαλό μας μέρα-νύχτα έχουμε τον αγώνα με την Αρμενία», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του ομοσπονδιακού προπονητή κατά τη διάρκεια της επίσημης συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στο Νορσέπινγκ το μεσημέρι, σε Ελληνες και Σουηδούς εκπροσώπους των ΜΜΕ. Ο κ. Ρέχαγκελ πρόσθεσε ακόμη ότι η εθνική είχε τεράστια οφέλη από την πρώτη θέση στον όμιλό της καθώς οι παίκτες απέκτησαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

    Ο προπονητής της εθνικής τόνισε για το αυριανό παιχνίδι με τη Σουηδία πως είμαστε στην αρχή της σεζόν και παίζουμε με έναν δυνατό αντίπαλο. «Στο πρώτο ματς της Θεσσαλονίκης έγινε ένας ενδιαφέρον αγώνας που ενθουσίασε τον κόσμο. Και οι δύο ομάδες προετοιμάζονται για τα επίσημα παιχνίδια. Θα προσπαθήσω να δώσω λεπτά συμμετοχής σε όλους τους ποδοσφαιριστές για να δείξουν τις ικανότητές τους. Η Σουηδία είναι από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, αφού διαθέτει παίχτες που αγωνίζονται σε δυνατά πρωταθλήματα και γνωρίζουν καλά το επίπεδο του διεθνούς ποδοσφαίρου. Θέλω τη νίκη σε αυτόν τον αγώνα, όπως και σε όλους τους αγώνες», επισήμανε ο κ. Ρέχαγκελ.

    Οσο για τους τραυματίες της ομάδας; «Θα ήθελα να είχα στη διάθεσή μου τον Πατσατζόγλου. Είναι ένας παίχτης που έχει ταλέντο και σίγουρα λείπει από την ομάδα. Αλλαγές μπορεί να υπάρξουν και στα επίσημα ματς, αλλά γνωρίζω από πριν τους ποδοσφαιριστές που θα αντικαταστήσουν τους πιθανούς τραυματίες. Στα δύο χρόνια που βρίσκομαι στην Ελλάδα γνωρίζω πολύ καλά τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας. Όλα είναι υπό τον έλεγχό μου», ολοκλήρωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής.

    [19] ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΑΝΙΑ Η "REGATTA - AΘHNA 2003"

    Θεσσαλονίκη, 19 Αυγούστου 2003 (20:48 UTC+2)

    Η Ιστιοπλοΐα παίρνει από αύριο τη σκυτάλη και θα κλείσει τον κύκλο των Αθλητικών Διοργανώσεων του Αυγούστου. Η προετοιμασία ενόψει της εκκίνησης ολοκληρώθηκε χθες καθώς μετά την καταμέτρηση των σκαφών ακολούθησαν οι δοκιμαστικές ιστιοδρομίες, ενώ αύριο ανοίγει η αυλαία του επίσημου αγωνιστικού προγράμματος της «Regatta - Αθήνα 2003».

    Οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας του Αγίου Κοσμά, έχουν αποσπάσει τα κολακευτικά σχόλια των αθλητών, προπονητών, συνοδών και παραγόντων, που συμμετέχουν στην Αθλητική Διοργάνωση και η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει το πιο σύγχρονο και καλά οργανωμένο Κέντρο Ιστιοπλοΐας στον κόσμο, στο οποίο από σήμερα έως και τις 28 Αυγούστου θα κτυπά η καρδιά της παγκόσμιας ιστιοπλοϊκής κοινότητας και βέβαια των φίλων του αθλήματος.

    Η «Regatta -Αθήνα 2003», αποτελεί το δεύτερο και καθοριστικό τεστ του αθλήματος της Ιστιοπλοΐας, καθώς προηγήθηκε η «Regatta -Αθήνα 2002», η περυσινή δοκιμαστική διοργάνωση, η οποία, παρά το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις βρίσκονταν ακόμη στο αρχικό στάδιο κατασκευής, είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Φέτος, ο πήχης έχει ανέβει ακόμη πιο ψηλά, αφού πλέον υπάρχει μέτρο σύγκρισης και όλοι (στελέχη ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, εθελοντές, αθλητές κλπ) βρίσκονται σε «γνωστά λημέρια, τόσο στη στεριά όσο και τη θάλασσα.

    Στη «Regatta - Αθήνα 2003», συμμετέχουν 400 αθλητές και αθλήτριες με 261 σκάφη, από 43 χώρες. Πρόκειται για την «αφρόκρεμα της παγκόσμιας Ιστιοπλοΐας, καθώς όλοι θέλουν να δοκιμάσουν τις κλιματολογικές συνθήκες, τα θαλάσσια ρεύματα και τα «παιχνίδια του ανέμου, στο θαλάσσιο στίβο στον οποίο θα αγωνιστούν του χρόνου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Σε αντίθεση με την περυσινή Αθλητική Διοργάνωση, στην οποία δεν υπήρχε περιορισμός στον αριθμό των σκαφών, φέτος κάθε χώρα μπορεί να συμμετέχει μόνο με ένα σκάφος σε κάθε κατηγορία και ο συναγωνισμός αναμένεται εντονότατος και αμφίρροπος.

    Από ελληνικής πλευράς παίρνουν μέρος ο Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης (Ιστιοσανίδες Mistral), οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά (470), οι Ανδρέας Κοσματόπουλος και Κώστας Τριγκώνης (470), η Αθηνά Φρέι (Mistral), ο Αιμίλιος Παπαθανασίου (Finn), η Βιργινία Κραβαριώτη (Europe), ο Αντώνης Μανωλάκης (Laser), οι Δημήτρης Θεοδωράκης και Αντώνης Μπουγιούρης (Tornado), οι Λεωνίδας Πελεκανάκης και Γιώργος Κοντογούρης (Star), οι Θανάσης Παχούμας και Βασίλης Πορτοσάλτε (49er) και οι Κατερίνα Γιακουμίδου, Ευτυχία Μαντζαράκη , Ελένη Δημητρακοπούλου (Yngling).

    Η εκκίνηση των ιστιοδρομιών θα δίνεται στις 13.00 και καθημερινά θα διεξάγονται δύο ιστιοδρομίες στις κατηγορίες Mistral, 470, Finn, Laser, Star και Yngling (συνολικά 11 κούρσες σε κάθε μια από τις προαναφερθείσες κατηγορίες) και τρεις στην κατηγορία 49er, στην οποία το σύνολο των ιστιοδρομιών είναι 16.

    [20] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: ΠΕΜΠΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ Ο ΚΡΕΑΝΓΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Αυγούστου 2003 (20:47 UTC+2)

    Στην 5η θέση βρήκε τον Καλλίνικο Κρεάνγκα το πρώτο επαγγελματικό ιαπωνικό

    Όπεν πινγκ πονγκ. Στους αγώνες -που έγιναν στο Τόκιο- αποκλείστηκε στην 8άδα από

    τον Σουηδό Γιόργκεν Πέρσον (τον βετεράνο πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή, που πρόσφατα συμμετείχε στο καμπ των εθνικών μας ομάδων στο Λουτράκι, χάνοντας με 4-1 σετ (6-11, 12-10, 6-11, 4-11, 6-11).

    Στο πρώτο παιχνίδι ο πρωταθλητής μας κέρδισε τον Ιάπωνα Τανάκα με 3-1 (9-11, 11-3, 11-7, 11-8) και στη 16άδα τον Κορεάτη Ο Σονγκ Εούν με 4-0 σετ (11-7, 11-8, 11-8, 11-8). Σε αγώνα κατάταξης επικράτησε αργότερα του Ιάπωνα Αράι με 3-0 (13-11, 11-3, 12-10). Το πρώτο τουρνουά κατέκτησε ο Τσιανγκ Πενγκ Λουνγκ από την κινεζική Ταϊπέι ενώ το δεύτερο αρχίζει την προσεχή Πέμπτη και ολοκληρώνεται την Κυριακή στη Χιροσίμα.

    Στο μεταξύ, παρέα με τις πρωταθλήτριες Ευρώπης προετοιμάζεται για τη νέα σεζόν η εθνική μας ομάδα γυναικών! Από χUες συμμετέχει σε καμπ προετοιμασίας με την εθνική Ιταλίας έπειτα από την τιμητική πρόσκληση που δέχτηκε από την Ομοσπονδία επιτραπέζιας αντισφαίρισης της γειτονικής χώρας. Η σημαντική συγκέντρωση γίνεται στην περιοχή Κολ Ντι Νάβα στη νότια Ιταλία (είναι ανάμεσα στη Γένοβα και τη Νίκαια) και θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 25 του μήνα. Εκεί βρίσκονται οι αθλήτριες Χριστίνα Φίλη, Αρχοντούλα Βολακάκη, Κατερίνα Ντουλάκη και Μαρία Μοίρου, όπως και ο ομοσπονδιακός τεχνικός

    Γιώργος Καρύτσας.

    Η Ιταλία κατέκτησε τον Απρίλιο στο Κουρμαγιέρ, τον τίτλο της πρωταθλήτριας

    Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της και η συνύπαρξη με τις αθλήτριές της αποτελεί ασφαλώς ευτυχή συγκυρία για τον αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στην προσπάθειά του να προετοιμαστεί όσο δυνατόν καλύτερα για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Στις 9 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση της Β΄ κατηγορίας του ευρωπαϊκού Λιγκ, οπότε θα γίνουν γνωστές οι αντίπαλες ομάδες της εθνικής μας.

    [21] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΙΒΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Αυγούστου 2003 (20:46 UTC+2)

    Στην Αθήνα βρίσκεται το πρώτο γκρουπ των αθλητών στίβου της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να ενσωματωθεί με την υπόλοιπη αποστολή που θα αναχωρήσει αύριο για το Παρίσι. Εκεί στις 23 του μήνα ανοίγει τις πύλες του το παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών- γυναικών.

    Κατά την σημερινή αναχώρηση της αποστολής από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" η αισιοδοξία για καλή εμφάνιση στην κορυφαία διοργάνωση ήταν διάχυτη. «Φεύγουμε έχοντας την αισιοδοξία ότι θα τα πάμε καλά. Θεωρώ ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει 2-3 μετάλλια και να έχει καλά πλασαρίσματα», ανέφερε ο ομοσπονδιακός προπονητής Βορείου Ελλάδας, Πλούταρχος Σαρασλανίδης. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι σκυταλοδρομίες μπορούν να πάνε καλά. «Δυστυχώς δεν μπορέσαμε ποτέ να υλοποιήσουμε την ομάδα των 4Χ100μ. Αντίθετα θεωρώ ότι μπορούμε να πάμε καλά στα 4Χ400μ. Αν πιάσουμε καλή απόδοση μπορούσε σίγουρα να πάρουμε μια καλή θέση στην πρώτη εξάδα», τόνισε ο κ. Σαρασλανίδης.

    Ο Δημήτρης Τσώμος θα πάρει μέρος πρώτη φορά σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. «Θέλω να δείξω την αξία μου. Θεωρώ ότι στην σκυταλοδρομία θα κάνουμε μια καλή εμφάνιση. Πιστεύω ότι η ελληνική αποστολή θα τα πάει καλά», δήλωσε ο Ελληνας πρωταθλητής.

    Τέλος η Ειρήνη Τερζόγλου στοχεύει στην πρόκρισή της στον τελικό. «Τουλάχιστον στην σφαιροβολία θα γίνει καλός αγώνας. Το μετάλλιο θα κριθεί γύρω στα 20 μέτρα. Στόχος μου είναι να πάρω το εισιτήριο του τελικού. Εχουμε δουλέψει σκληρά και πρέπει να πετύχουμε. Αλλωστε το παγκόσμιο πρωτάθλημα θα αποτελέσει και ένα καλό τεστ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

    [22] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΡΑΪΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ "GUARDIAN"

    Aθήνα, 19 Αυγούστου 2003 (20:02 UTC+2)

    Διευκρινίσεις αναφορικά με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 έδωσε ο σύμβουλος της «Αθήνα 2004» για θέματα ασφάλειας Πίτερ Ράιαν.

    Ο κ. Ράιαν τόνισε ότι ορισμένα ΜΜΕ του απέδωσαν δηλώσεις που δεν έκανε, ή απομόνωσαν δηλώσεις του. Παράλληλα επισήμανε ότι η προσπάθεια για την ασφάλεια της «Αθήνα 2004» εξελίσσεται απολύτως ικανοποιητικά.

    Ολόκληρη η δήλωση του κ. Ράιαν έχει ως εξής:

    «Ολοι οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι στην Ελλάδα, είναι αποφασισμένοι να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε οι Αγώνες το 2004 να είναι απολύτως ασφαλείς. Το επίπεδο συνεργασίας είναι υψηλό. Ο σχεδιασμός, ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση, προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ενώ οι προκλήσεις εντοπίζονται άμεσα και αντιμετωπίζονται επιθετικά και αποτελεσματικά. Είμαι υπερήφανος που συμμετέχω στην προσπάθεια αυτή.

    «Ορισμένα πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου δημιούργησαν λανθασμένες εντυπώσεις. Δουλειά των ΜΜΕ είναι να παρουσιάζουν καταστάσεις με εντυπωσιακό τρόπο και δική μου δουλειά είναι να είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις μου. Είμαι δεκτικός σε κριτική αν κάνω κάποιο λάθος. Πρόσφατα όμως, ορισμένα ΜΜΕ, δυστυχώς, μου απέδωσαν δηλώσεις τις οποίες, απλούστατα δεν έκανα ποτέ: ότι οι προετοιμασίες για τα θέματα ασφάλειας είναι «αποσπασματικές», για παράδειγμα. Ο βρετανικός Τύπος απέδωσε τη δήλωση αυτή σε ανώνυμη πηγή αλλά αργότερα αποδόθηκε σε εμένα. Ορισμένοι άλλοι απομόνωσαν δηλώσεις μου από τα συμφραζόμενά τους δηλώσεις, που πρέπει να ομολογήσω θα ήταν καλύτερα να είχα διατυπώσει με διαφορετικό τρόπο.

    Το γεγονός αυτό δε σημαίνει ότι τα ΜΜΕ απαλλάσσονται από το να διασφαλίζουν την ακρίβεια των άρθρων τους και την πιστότητα των γεγονότων στα οποία αναφέρονται- και όχι σε φήμες, υπόνοιες και λανθασμένα κίνητρα. 

    Δεν θα πρέπει ωστόσο να δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις η προσπάθεια για την ασφάλεια της ΑΘΗΝΑ 2004 εξελίσσεται απολύτως ικανοποιητικά μολονότι αντιμετωπίζουμε αυστηρά χρονοδιαγράμματα και τεράστιες προκλήσεις. Η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει ό,τι καλύτερο για την ανθρωπότητα. Πρέπει να εργαστούμε όλοι σκληρά για να προστατεύσουμε αυτήν την προσπάθεια».

    [23] ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΕΒΡΩΝΑ

    Τελ Αβιβ, 19 Αυγούστου 2003 (20:06 UTC+2)

    Μη κυβερνητική ισραηλινή οργάνωση έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα επίσημη έκθεση σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή που είναι υπό ισραηλινή κατοχή στην πόλη της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη.

    Οι παραβιάσεις αυτές υποχρέωσαν πολλούς Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η έκθεση αυτή εκτιμά ότι το 43% των κατοίκων των τριών κυριότερων δρόμων στην υπό ισραηλινή κατοχή περιοχή, εγκατέλειψαν τις εστίες τους από την έναρξη της Ιντιφάντα το Σεπτέμβριο του 2000.

    Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι τρία σχολεία όπου φοιτούσαν 1.835 μαθητές έκλεισαν και κατελήφθησαν από το στρατό.

    Ο Οργανισμός προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στους Παλαιστίνιους.

    Σε απάντηση προς αυτές τις κατηγορίες, ο ισραηλινός στρατός σε ανακοινωθέν του επιβεβαιώνει το έργο που έχει αναλάβει για την ασφάλεια, όπως υποστηρίζει, του αραβικού και εβραϊκού πληθυσμού στην πόλη. Σημειώνει, επίσης πως η κατάσταση στη Χεβρώνα είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκη και ευαίσθητη από την άποψη ότι είναι η μόνη πόλη στη Δυτική Όχθη όπου συνυπάρχουν Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί.

    [24] Ο ΚΟΦΙ ΑΝΝΑΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Βαγδάτη, 19 Αυγούστου 2003 (19:54 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αννάν αποφάσισε να διακόψει τις ολιγοήμερες διακοπές του στη Φιλανδία και να γυρίσει εσπευσμένα αύριο στη Νέα Υόρκη, λόγω της επίθεσης στην έδρα του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, που μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει το θάνατο 14 ατόμων.

    Ο Σέρχιο Βιέιρα ντε Μέλο, ειδικός αντιπρόσωπος του Κόφι Αννάν στο Ιράκ έχει τραυματιστεί και βρίσκεται παγιδευμένος κάτω από τα ερείπια του γραφείου του.

    [25] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 13 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 19 Αυγούστου 2003 (19:52 UTC+2)

    Τουλάχιστον 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στη Βαγδάτη, στο ξενοδοχείο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Βερονίκ Ταβό.

    Στο κτήριο δούλευαν τουλάχιστον 200 άτομα όταν σημειώθηκε η έκρηξη.

    [26] ΤΟ Σ.Α. ΤΟΥ OHE KATAΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 19 Αυγούστου 2003 (19:49 UTC+2)

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση εναντίον της έδρας του ΟΗΕ στο Ιράκ, τονίζοντας πως το γεγονός αυτό δεν πρόκειται να κάμψει την απόφαση της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει το λαό του Ιράκ.

    [27] ΙΕΡΙΧΩ ΚΑΙ ΚΑΛΚΙΛΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

    Τελ Αβίβ, 19 Αυγούστου 2003 (19:47 UTC+2)

    Το Ισραήλ πρόκειται να παραδώσει αυτή την εβδομάδα στους Παλαιστίνιους τον έλεγχο της Ιεριχώς και της Καλκίλια στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ, που μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο της χώρας.

    «Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να εμποδίσουν τη διαφυγή των τρομοκρατών από τις πόλεις», πρόσθεσε ο κύριος Μοφάζ.

    Ο υπουργός έκανε λόγο για συμφωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή για την επίτευξη αυτού του στόχου και δήλωσε πως τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από την Ιεριχώ και την Καλκίλια αυτή την εβδομάδα, και αργότερα από τη Ραμάλα και την Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης.

    Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στη διάρκεια περιοδείας του υπουργού στην «πράσινη γραμμή» που χωρίζει το Ισραήλ από τη Δυτική Οχθη.

    [28] «ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ» ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Αυγούστου 2003 (16:54 UTC+2)

    Με τον τίτλο «Αποχαιρετώντας το Καλοκαίρι», η Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν και φέτος τις θεσμοθετημένες εκδηλώσεις που γίνονται στο τέλος του καλοκαιριού.

    Ο χαρακτηριστικός τίτλος «Αποχαιρετώντας το Καλοκαίρι» προσδιορίζει το τέλος μιας εποχής και τον ερχομό μιας άλλης και όπως αναφέρει στο μήνυμά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Α. Γυφτόπουλος, «καλλιτέχνες της πόλης μας θα ξεναγήσουν τους Θεσσαλονικείς σε ένα μουσικό ταξίδι με τραγούδια σύγχρονα και παραδοσιακά».

    Η έναρξη των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου με τους Γιώργο Καλαϊτζή - Γιάννη Τσάμη και το συγκρότημά τους με ελληνικά - παραδοσιακά τραγούδια της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, Νησιώτικα, Σμυρνέικα, Μικρασιάτικα κ.λ.π., καθώς επίσης και επιλεγμένα τραγούδια από τον ευρύτερο ελληνικό έντεχνο χώρο.

    Στη συνέχεια, την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου ο Νίκος Αβαγιανός, η Λίζα Τσιγκογιάννη, η Ρούλα Πάσχου και το συγκρότημά τους κλείνουν τις εκδηλώσεις με ένα μουσικό οδοιπορικό που περιλαμβάνει λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια και ταυτόχρονα ανανεώνουν το μουσικό ραντεβού μας για τον επόμενο χρόνο.

    Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Κήπου, στις 21.00. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

    [29] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ

    Πολύγυρος, 19 Αυγούστου 2003 (14:22 UTC+2)

    Ξεκινούν αύριο οι καθιερωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις τον Πολύγυρο με τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Φώνη Ζογλοπίτη (8.30 μμ) στο ισόγειο του δημαρχείου η οποία θα λειτουργήσει ως τις 31 Αυγούστου. Στη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος θα παρουσιάσει το έργο και του καλλιτέχνη. Θα ακολουθήσει στις 10 μμ συναυλία του Πολυγυρινού συνθέτη και τραγουδιστή Γιώργου Τάμπαρη στην πλατεία του Επιμελητηρίου.

    Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στις 21 Αυγούστου με διάλεξη του αρχιτέκτονα Γιάννη Αικατερινάρη με θέμα «Η ανώνυμη αρχιτεκτονική του Πολυγύρου και οι παράγοντες που τη διαμόρφωσαν και με τραγούδια από την ομάδα παραδοσιακού τραγουδιού του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυγύρου. Στις 22 και 23 Αυγούστου θα εμφανιστεί το Χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυγύρου στην Πλατεία Έξι Βρύσεων ενώ οι εκδηλώσεις θα κλείσουν στις 24 Αυγούστου με τη συναυλία του Παναγιώτη Καραδημήτρη με τίτλο «Νύχτες των γυρισμών» που θα δοθεί στον ίδιο χώρο.

    [30] OI "ΑΘΛΙΟΙ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Αυγούστου 2003 (14:09 UTC+2)

    Δύο ηθοποιοί που το κοινό έχει συνηθίσει να τους βλέπει σε κωμικούς ρόλους , ο Γιώργος Κωνσταντίνου και ο Παύλος Χαϊκάλης βάζουν ένα μεγάλο στοίχημα υποδυόμενοι δύο τραγικούς ρόλους το έργο «Οι άθλιοι» του Βίκτορος Ουγκό που ανεβάζει αύριο και μεθαύριο στο Θέατρο Δάσους το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας σε σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη .

    «Ίσως φαίνεται παράξενο δύο κωμικοί ηθοποιοί να παίζουν τραγικούς ήρωες όμως οι ηθοποιοί πρέπει να παίζουν τα πάντα. Το θέμα είναι πως θα το δεχτεί το κοινό. Θα δικαιωθούμε από την ώρα που θα μπει μέσα το κοινό» είπε ο Γιώργος Κωνσταντίνου στη διάρκεια συνέντευξης τύπου και πρόσθεσε: «Αφήνω πίσω τα κωμικά και αρχίζω να παίζω αυτό που μου αρέσει. Μου ανοίχτηκε ένας νέος ορίζοντας που θέλω να τον υπηρετήσω γιατί ποτέ δεν είναι αργά».

    Ο σκηνοθέτης Θανάσης Θεολόγης από την πλευρά του τόνισε ότι η παράσταση αυτή είναι ένα στοίχημα το οποίο έχουν κερδίσει. «Πέσαμε στα πολύ βαθιά ή μάλλον ανεβάσαμε τον πήχη ψηλά. Νομίζω ότι κερδίσαμε το στοίχημα γιατί η παράσταση έχει δικαιωθεί» πρόσθεσε.

    «Οι άθλιοι» γράφτηκαν σε μια από τις πιο ταραγμένες εποχές της ευρωπαϊκής ιστορίας για να πάρουν τη θέση τους δίπλα στα ιερά κείμενα της ανθρωπότητας. Το έργο είναι και σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ αφού οι συνθήκες που δημιουργούν την ταραγμένη παγκόσμια πραγματικότητα που ζούμε φέρνουν τους «άθλιους» έξω από την πόρτα μας και αντιμέτωπους με τα κεκτημένα του πολιτισμού που νομίζουμε ότι αποκτήσαμε. . Πόσοι «Αγιάννιδες» καθημερινά δεν αλλάζουν πατρίδες, ονόματα, θρησκείες για να γλιτώσουν απ΄ το κατατρεγμό; Και πόσες φορές η ανθρωπότητα και οι ηγέτες της στο όνομα του διεθνούς δικαίου ή της δικαιοσύνης που βολεύει δεν γίνεται ο «Ιαβέρης» που τιμωρεί δίχως έλεος;

    Το έργο ανεβαίνει σε θεατρική διασκευή Παναγιώτη Μέντη, η μουσική είναι του Βασίλη Δημητρίου, τα κοστούμια και τα σκηνικά της Αφροδίτης Κουτσουδάκης και οι χορογραφίες του Πέτρου Γάλλια.

    [31] ΤΟ ΥΠ.ΠΟ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Αυγούστου 2003 (13:40 UTC+2)

    Συνολικά 1936 βιβλία , 152 CD με βυζαντινή , παραδοσιακή και σύγχρονη μουσική , 70 CD-ROM, 78 πάζλ, 230 βιντεοκασέτες και 117 ημερολόγια διατέθηκαν σε 39 πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού για την ενίσχυση των βιβλιοθηκών των πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Το πρόγραμμα αυτό συνόδεψε και ολοκλήρωσε το σχεδιασμό υποστήριξης των πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων με βάση την Κάρτα Πολιτισμού και τη Γραμματεία Υποστήριξης Πολιτιστικών Φορέων που υλοποιείται από το Γραφείο Θεσσαλονίκη του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού.

    [32] 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Αυγούστου 2003 (11:03 UTC+2)

    Το 3ο Φεστιβάλ κατά της ξενοφοβίας «Τα παιδιά σου, Ελλάδα» διοργανώνει στις 24 Αυγούστου ο Σύλλογος Προσφύγων Ελλήνων πρώην ΕΣΣΔ «Φιλυριώτες» σε συνεργασία με το δήμο Χορτιάτη με στόχο την ανάπτυξη της αλληλεγγύη μεταξύ των γηγενών, των παλιννοστούντων και αλλοδαπών που κατοικούν στην Ελλάδα.

    Περισσότεροι από δύο χιλιάδες κάτοικοι του Φιλύρου και άλλων διαμερισμάτων του δήμου Χορτιάτη (Ασβεστοχώρι, Έξοχη) θα ανταμώσουν, για τρίτη συνεχή χρονιά στο δάσος του Φιλύρου, που έγινε πατρίδα την τελευταία δεκαετία για παλιννοστούντες και μετανάστες από τη Ρωσία, Γεωργία, Αρμενία, Ουκρανία και Αλβανία.

    Φέτος στο Φεστιβάλ θα παρουσιάσουν τα βιβλία οι μετανάστες που εμπνεύσθηκαν από τις καινούριες συνθήκες ζωής και έγιναν συγγράφεις. Η οδοντίατρος Βαλίντα Μπουντακίδου θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Χαμόγελο με Γεύση Ελλάδας» που εκδόθηκε στην Αθήνα στην ρωσική γλώσσα, μετανάστευσε στην Ελλάδα το 1993. Η Σοφία Πανίδου θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Η νύχτα κάποτε τελειώνει» που είναι γραμμένο στην ελληνική γλώσσα. Στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί ένα ακόμη βιβλίο παιδικό παραμύθι του κορυφαίου παιδικού συγγραφέα της πρώην ΕΣΣΔ Κορνέϊ Τσουκόφσκι «Η μύγα ζουζούνισα» το οποίο μετέφρασε στην ελληνική η Ζάνα Γρηγοριάδου, ενώ τις καταπληκτικές ζωγραφιές στο βιβλίο ζωγράφισε ο 17χρονος ομογενής Φίλιππ Ντεγίδης. Εκατό βιβλία με παραμύθια θα δοθούν ως δώρα στα παιδιά που θα βρεθούν στο Φεστιβάλ

    Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμη την έκθεση φωτογραφίας «Ζω και δημιουργώ στην Ελλάδα»- της Μαρίνας Αλιχανίδου που είναι εμπνευσμένη από την ζωή των παλιννοστούντων και μεταναστών στην Ελλάδα καθώς και έκθεση ζωγραφικής της Λίας Ελευθεριάδου που ήρθε στην Ελλάδα από την Τιφλίδα το 1993. Ο εκδότης της ρωσόφωνης εφημερίδας «Ομόνοια» Θεόδωρος Μπενάκης και οι συνεργάτες της θα παρουσιάσουν στο κοινό του Φιλύρου την εφημερίδα που παίζει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση των νεοπροσφύγων και στην προσαρμογή τους στην ελληνική πραγματικότητα

    Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνεται ακόμη μουσικοχορευτική εκδήλωση με την Παιδική Χορωδία και το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Κέντρου Ελλήνων παλιννοστούντων «Τραντέλληνοι». Για τρίτη φόρα θα πάρουν μέρος στην συναυλία του φεστιβάλ τα παιδιά των μεταναστών από την Ρωσία και Καζακστάν: ο Γιάννης και Ρουσλάν Αλίεβ, η Ναταλία Μπερμπέρι, ο Πάυλος και η Άννα Λεντίδη , και η Αναστασία Ανανιάδη που θα χορέψουν στους ρυθμούς λάτιν αθλητικούς χορούς.

    Όπως και πέρσι στο 3ο Φεστιβάλ περιλαμβάνεται έκθεση - διαγωνισμός ζωγραφικής παιδιών προσφύγων και παλιννοστούντων και βράβευση των νικητών του διαγωνισμού.

    Στο πάρτι του Φεστιβάλ που θα ξεκινήσει από τις 10 το βράδυ θα παίξει το μουσικό συγκρότημα «Αλφα-Ωμέγα» του Τζόνι Τσακαλίδη με ελληνικά, ποντιακά και ρωσικά λαϊκά και ποπ- τραγούδια . Χορηγοί επικοινωνίας είναι το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ΕΡΤ3 και ξενόγλωσσες εφημερίδες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 19 August 2003 - 18:15:18 UTC