Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-08-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟΥΣ 82 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΝΑΤΖΑΦ
  • [02] ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ Ο ΡΩΣΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ Β.ΓΚΟΥΣΙΝΣΚΙ
  • [03] OLYMPIC AIRLINES ΘΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
  • [04] ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΠΑΠΑΡΗΓΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
  • [05] ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΣΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
  • [06] ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ
  • [08] ΕΠΑΝΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΒΙΑΣΜΟ, ΖΗΤΑ
  • [09] ΝΗΡΕΥΣ ΑΕ: ΑΥΞΗΣΗ 8,4% ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ
  • [10] ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΕ: ΑΝΕΛΑΒΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΕ ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ
  • [11] Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ: ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΤτΕ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ
  • [12] ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΣΙΩΝ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΟΥΖΟ
  • [13] ΧΑ: ΑΠΩΛΕΙΕΣ 2,02% ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΝ ΟΤΕ
  • [14] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΩΝ
  • [15] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ
  • [17] ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΜΑΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΣΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [18] H ΡΕΑΛ ΜΑΓΙΟΡΚΑ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΕΛ
  • [19] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΜΙΧΑΛΙΤΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ UEFA
  • [20] ΕΥΚΟΛΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟ UEFA
  • [21] ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΠΑΟΚ, ΑΡΗ, ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ UEFA
  • [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 2ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [23] ΣΤΗ Δ' ΕΘΝΙΚΗ Η ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ ΛΟΓΩ ΧΡΕΩΝ
  • [24] Ο ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΧΙΛ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΕΛ
  • [25] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΕ - Σ. ΑΡΑΒΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΠΟΕ
  • [26] ΤΟ ΑΛ ΤΖΑΖΙΡΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] Η ΦΑΣΚΟΜΗΛΙΑ ΕΥΕΡΓΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ
  • [28] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΑΘΝΑΡ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ
  • [29] "ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ" ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
  • [30] O "ΚΑΛΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΒΕΪΚ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
  • [31] ΓΙΟΡΤΗ ΡΥΖΙΟΥ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΑΛΓΑΡΑ
  • [32] OI "ΒΑΤΡΑΧΟΙ" ΜΕ ΤΟ ΚΘΒΕ ΣΕ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
  • [33] ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ

  • [01] ΣΤΟΥΣ 82 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΝΑΤΖΑΦ

    Νατζάφ, 29 Αυγούστου 2003 (18:31 UTC+2)

    Τουλάχιστον 82 άτομα σκοτώθηκαν και 229 τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου μπροστά από το Μαυσωλείο του Αλι στην πόλη Νατζάφ του Ιράκ, σύμφωνα με νεώτερο τηλεγράφημα από τη Βαγδάτη, με βάση τοπικές νοσοκομειακές πηγές.

    Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 20 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

    Η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα από τους ιερότερους τόπους λατρείας των σιιτών μουσουλμάνων, καθώς οι πιστοί απομακρύνονταν από τον Τάφο του Αλί μετά το τέλος των προσευχών της Παρασκευής.

    Η Νατζάφ θεωρείται ιερή πόλη των σιιτών μουσουλμάνων και δεν είναι λίγοι οι σιίτες κληρικοί, οι οποίοι έχουν γίνει στο παρελθόν στόχος επίθεσης.

    Πριν από πέντε ημέρες εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη έξω από την οικία ανώτατου κληρικού της πόλης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι τρεις σωματοφυλακές του.

    [02] ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ Ο ΡΩΣΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ Β.ΓΚΟΥΣΙΝΣΚΙ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2003 (11:26 UTC+2)

    Την αποφυλάκιση του Ρώσου επιχειρηματία Βλαντίμιρ Γκουσίνσκι από τον Κορυδαλλό, με περιοριστικούς όρους, αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο Εφετών. Ο Γκουσίνσκι συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά από ένταλμα της Ιντερπόλ και κατηγορείται για απάτη 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εφετών αποφασίστηκε η αποφυλάκιση του Ρώσου επιχειρηματία με περιοριστικούς όρους όπως η καταβολή εγγύησης ύψους 100.000 ευρώ και η απαγόρευση εξόδου του Γκουσίνσκι από τη χώρα.

    Οι δικηγόροι του Βλαντίμιρ Γκουσίνσκι αναμένεται να παραλάβουν το βούλευμα και μέσα στις επόμενες ώρες ο Ρώσος επιχειρηματίας θα βγει από τις φυλακές του Κορυδαλλού.

    [03] OLYMPIC AIRLINES ΘΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2003 (14:56 UTC+2)

    Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για τη δημιουργία της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, «πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα στην προσπάθεια για την εξυγίανση του Εθνικού Αερομεταφορέα, βασισμένο σε ένα δυναμικό επιχειρηματικό σχέδιο, με φιλόδοξο όραμα και στρατηγική».

    Σύμφωνα με την τροπολογία, η νέα εταιρεία θα ονομάζεται Olympic Airlines (Ολυμπιακές Αερογραμμές), και θα έχει αποκλειστικά πτητικό έργο, το οποίο προκύπτει από την ενοποίηση των σχετικών τομέων της Ολυμπιακής Αεροπορίας, της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας και των Μακεδονικών Αερογραμμών.

    Η νέα εταιρία θα λειτουργεί με βάση σύγχρονο επιχειρηματικό μοντέλο, πλήρως εναρμονισμένο με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς λειτουργίας. Οι υπηρεσίες για την υποστήριξη του πτητικού έργου της Olympic Airlines, όπως υπηρεσίες εδάφους, cargo και τεχνικής υποστήριξης, θα παρέχονται από την παλαιά Ολυμπιακή Αεροπορία με ανταγωνιστικούς όρους αγοράς.

    «Η κυβέρνηση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «γνωρίζοντας και τις αυξημένες ανάγκες εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, προχωρεί στην υλοποίηση της δημιουργίας μιας σύγχρονης, παραγωγικής και λειτουργικής αεροπορικής εταιρίας με τη διεθνή ακτινοβολία του ονόματος 'Ολυμπιακή'».

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής, αναφερόμενος στην ίδρυση της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας, δήλωσε: «Σήμερα, γίνεται το βασικό βήμα για τη νέα εποχή της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Με την ίδρυση της νέας εταιρείας, εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα της Ολυμπιακής Αεροπορίας και τις θέσεις των εργαζομένων. Με τη λύση που δίδει η κυβέρνηση, τα αεροπλάνα της Ολυμπιακής θα συνεχίσουν να φέρουν το παγκοσμίως αναγνωρισμένο σήμα της εταιρείας».

    Εργασιακές σχέσεις

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η Olympic Airlines θα απασχολεί 1.850 εργαζομένους, απασχολούμενους με βάση νέους κανονισμούς εργασίας. Επιπλέον, θα εξυπηρετεί το ίδιο σχεδόν δίκτυο με την παλαιά Ολυμπιακή Αεροπορία, αλλά θα έχει μειωμένο κόστος εργασίας κατά περίπου 45% σε σχέση με το αντίστοιχο πτητικό έργο, ενώ θα έχει παράλληλα την δυνατότητα να εκτελεί μεγαλύτερο έργο λόγω της διαφοροποίησης των Κανονισμών Εργασίας.

    Αυτό επιτυγχάνεται με βάση σχέδιο που προβλέπει έξοδο μέρους του ιπτάμενου προσωπικού και μεταφορά των υπολοίπων στη νέα εταιρία.

    Από τις διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους που υπήρξαν επίπονες, μακρές, με εξαιρετικά δύσκολους τεχνικούς όρους, προέκυψαν εν μέρει συμφωνίες, αμοιβαία κατανόηση των προβλημάτων, και διαμορφώθηκε το σχέδιο που αποτυπώνεται στις διατάξεις της προτεινόμενης τροπολογίας.

    Βασική αντίληψη για την επεξεργασία του σχεδίου αλλαγής των εργασιακών σχέσεων υπήρξε η προσαρμογή των υφισταμένων ρυθμίσεων για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα, στις ανάγκες του επιχειρησιακού σχεδίου για τον αναγκαίο αριθμό των αποχωρήσεων και η κατάργηση των προνομιακών ρυθμίσεων στην Olympic Airlines, οι εργαζόμενοι της οποίας εντάσσονται στα ισχύοντα στον κλάδο ελληνικά και διεθνή πρότυπα.

    Επιχειρηματικό μοντέλο

    Το επιχειρηματικό σχέδιο, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας να διατεθεί σε ιδιώτη επενδυτή, εν μέρει μέσω εξαγοράς και εν μέρει μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη διοίκησης της εταιρείας.

    Η δημιουργία της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας είναι σήμερα εφικτή και λόγω της σημαντικής βελτίωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας κατά το 2002 (αύξηση των εσόδων κατά 3% παράλληλα με σημαντική μείωση των δαπανών, που οδήγησε σε ισοσκελισμένο ισολογισμό από έλλειμμα 145 εκατ. ευρώ το 2001), παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς διεθνείς συνθήκες στις αερομεταφορές και τα αυξημένα κόστη που η εταιρεία είχε να αντιμετωπίσει μετά τη μετεγκατάστασή της στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία της δημιουργίας της Olympic Airlines δεν θα έχει κόστος για το ελληνικό Δημόσιο και τον φορολογούμενο.

    Η μετάβαση από την Ολυμπιακή Αεροπορία στην Olympic Airlines θα είναι συνεχής, χωρίς διακοπή πέραν ενδεχομένως ενός ή δύο εικοσιτετραώρων αν αυτό κριθεί επιχειρησιακά αναγκαίο, οπότε και θα υπάρξει εγκαίρως αναγγελία.

    Παλαιά Ολυμπιακή Αεροπορία

    Η αναδιάρθρωση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, έχει ξεκινήσει από το 2002, με την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της θυγατρικής της Olympic Catering σε ιδιώτη επενδυτή, και συγκεκριμένα στον Όμιλο Everest. Η πώληση αυτή κρίθηκε απόλυτα επιτυχής, όχι μόνο επειδή απέφερε σημαντικά έσοδα στην Ολυμπιακή Αεροπορία, αλλά και επειδή αποδείχθηκε εύστοχη επιχειρηματική κίνηση, καθώς η Olympic Catering εμφάνισε ουσιαστική κερδοφορία στον πρώτο χρόνο λειτουργίας υπό τη νέα της ιδιοκτησία. Σημειώνεται ότι η πώληση της Olympic Catering έγινε κατόπιν συνεννόησης με τους 680 εργαζόμενούς της, και με τη δέσμευση της κυβέρνησης για την κατοχύρωση και διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    Παράλληλη διαδικασία έχει δρομολογηθεί και με την επίσης θυγατρική εταιρία της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Galileo Hellas, η πώληση της οποίας βρίσκεται στο τελικό στάδιο ενώ έχει ήδη υπογραφεί M.O.U. (Memorandum of Understanding Μνημόνιο Συνεργασίας) με τους υποψήφιους αγοραστές.

    Όσον αφορά στη λειτουργία της παλαιάς Ολυμπιακής Αεροπορίας μετά την δημιουργία της Olympic Airlines, οι τρέχουσες υποχρεώσεις της που δεν έχουν μεταφερθεί στον πτητικό κλάδο διότι δε συνδέονται μαζί του, σε συνδυασμό με τις πρόσθετες δαπάνες συνταξιοδότησης σημαντικού αριθμού μισθωτών Ιπτάμενων Χειριστών και Συνοδών Φροντιστών, θα καλυφθούν:

    · από έσοδα προερχόμενα από συμβάσεις παροχής υπηρεσιών προς την ΝΟΑ και λοιπούς τρίτους

    · από έσοδα προερχόμενα από την ιδιωτικοποίηση των κλάδων που δυνητικά θα αποσχισθούν από τον ειδικό λογαριασμό, τα έσοδα του οποίου θα προέλθουν άμεσα από την ιδιωτικοποίηση της Olympic Airlines.

    Με τη διαδικασία αυτή, η οποία θα διαρκέσει περί τα 4 έως 5 έτη, υπολογίζεται ότι το σημερινό παθητικό του Ομίλου θα ελαχιστοποιηθεί αφού θα αξιοποιηθούν οι υπεραξίες που δημιουργούνται. Για τη διαχείριση αυτή, και προκειμένου να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και πληροφόρηση, θα δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Νομικό πλαίσιο

    Το νομικό κέλυφος για τη δημιουργία της νέας εταιρείας παρέχεται από τις Μακεδονικές Αερογραμμές. Η ακολουθούμενη διαδικασία της απόσχισης κλάδου είναι απολύτως σύμφωνη με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, έχει γίνει ομόφωνα δεκτή από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και δεν απαιτεί ουδεμία απολύτως κρατική ενίσχυση, άμεση ή έμμεση. Η ελληνική Κυβέρνηση ενημερώνει τακτικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της συνεπούς προσέγγισης που ακολουθεί με στόχο την εξυγίανση και ιδιωτικοποίηση του Ομίλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η έναρξη πτήσεων της Olympic Airlines θα γίνει εντός λίγων εβδομάδων από την ίδρυσή της.

    Η νέα εταιρία

    Η Olympic Airlines θα απασχολεί προσωπικό 1.850 ατόμων. Η νέα εταιρία θα εξυπηρετεί το ίδιο σχεδόν δίκτυο με την Ολυμπιακή Αεροπορία, το οποίο θα περιλαμβάνει εθνικούς, διεθνείς και υπερατλαντικούς προορισμούς. Υπολογίζεται ότι, στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της, η Olympic Airlines θα εξυπηρετήσει περίπου 4.93 εκατομμύρια επιβάτες.

    Με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο της νέας εταιρίας, υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί σταθερή βελτίωση στα έσοδα ανά επιβάτη, γεγονός το οποίο θα έχει άμεσα αποτελέσματα στην οικονομική της απόδοση.

    Παράλληλα, οι προσπάθειές της θα ενισχυθούν από συντονισμένες εμπορικές ενέργειες (μάρκετινγκ), την μοναδική ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 (η εταιρεία είναι επίσημος χορηγός των Αγώνων), την ευθύνη ανάπτυξης των οποίων θα έχουν οι διοικούντες ιδιαίτερα μετά την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας. Θέμα επίσης της διοίκησης που θα προκύψει από την ιδιωτικοποίηση θα αποτελέσει και η αναδιάρθρωση του στόλου της εταιρίας.

    Για την αναβάθμιση της εικόνας της εταιρείας, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί από τη νέα εταιρεία στην εμφάνιση των αεροσκαφών, την εμφάνιση και την εκπαίδευση του προσωπικού, καθώς και στη βελτίωση της ακρίβειας και λειτουργικότητας στην εξυπηρέτηση των επιβατών.

    Τέλος, η Olympic Airlines θα συνεχίσει το πρόγραμμα εξυπηρέτησης των άγονων γραμμών που εκτελεί σήμερα η Ολυμπιακή Αεροπλοΐα. Το πρόγραμμα αυτό έχει εξαιρετική σημασία, τόσο για την καθημερινή διαβίωση των κατοίκων των περιοχών αυτών, όσο και για την εμπορική και τουριστική ανάπτυξή τους, και υλοποιείται έπειτα από σχετικούς διαγωνισμούς.

    [04] ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΠΑΠΑΡΗΓΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Κ.Ε.Θ.Ε.Α.

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2003 (20:05 UTC+2)

    Την αντίθεσή τους στη συμμετοχή της εκτελεστικής εξουσίας με δύο μη εκλεγμένα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (Κ.Ε.Θ.Ε.Α), όπως προβλέπει διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, εξέφρασαν η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε ξεχωριστές συναντήσεις που είχαν με το Δ.Σ. του Κ.Ε.Θ.Ε.Α.

    «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι, στις προθέσεις που εκφράζει η κυβέρνηση να καταργήσει το καθεστώς αυτοδιοίκησης που διέπει το Κ.Ε.Θ.Ε.Α. Δεν υπάρχει κανένας πραγματικός και τυπικός λόγος, δεδομένου ότι το Κ.Ε.Θ.Ε.Α. ήδη υπόκειται σε μια σειρά ελέγχους, που υπόκεινται όλοι οι οργανισμοί, είτε είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είτε Ιδιωτικού Δικαίου», τόνισε η κ. Παπαρήγα.

    «Εκείνο που χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ το Κ.Ε.Θ.Ε.Α. είναι στήριξη και ενίσχυση για να μπορέσει να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τις δραστηριότητες. Το μόνο που δεν χρειάζεται το Κ.Ε.Θ.Ε.Α. είναι να υφίσταται δοκιμασίες διοικητικού, γραφειοκρατικού και νομοθετικού χαρακτήρα. Σαν αυτές που θα δημιουργηθούν αν προωθηθεί η παρέμβαση του υπουργείου, με την οποία επιδιώκεται η συμμετοχή της εκτελεστικής εξουσίας στην συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου», υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Πλήγμα στην αυτοδιοίκηση του φορέα χαρακτήρισε την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση ο πρόεδρος του Κ.Ε.Θ.Ε.Α., Νίκος Παρασκευόπουλος, προσθέτοντας ότι τυχόν αλλαγές θα προκαλέσουν αναστάτωση στη λειτουργία του Κέντρου.

    [05] ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΣΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2003 (19:47 UTC+2)

    «Με την κατάθεση της τροπολογίας που αφορά στο διαμελισμό και ιδιωτικοποίηση του Ομίλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας και την ίδρυση της «Νέας Ο.Α.» η κυβέρνηση επιλέγει το πιο ακραίο νεοφιλελεύθερο σενάριο για την προοπτική και το μέλλον του Εθνικού Αερομεταφορέα. Ουσιαστικά καταδικάζει σε αφανισμό την Ο.Α. και τον όμιλό της και ανοίγει ένα παζάρι διαπραγμάτευσης και ιδιωτικοποίησης του συνόλου των δραστηριοτήτων του ομίλου, με διαπλεκόμενα συμφέροντα. Όλα αυτά σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο», τονίζεται σε ανακοίνωση του Συνασπισμού, που απαντά στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την Ολυμπιακή Αεροπορία.

    Ο Συνασπισμός «τονίζει για πολλοστή φορά την ανάγκη ουσιαστικής ανασυγκρότησης της Ο.Α. και των θυγατρικών της, με κοινωνικό και δημόσιο ρόλο, επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και αναπτυξιακή στόχευση».

    «Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να «διαμοιράζει τα ιμάτια» της Ο.Α. εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Ταυτόχρονα δε να καταδικάζει το Νέο Αεροδρόμιο σε περιθωριοποίηση με αμφίβολη προοπτική. Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, μια χώρα που διοργανώνει τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, που διαθέτει το τέταρτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην Ευρώπη και που βρίσκεται σε μια προνομιακή γεωπολιτική περιοχή, να επιλέγει να μην διαθέτει Εθνική Στρατηγική Αερομεταφορών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Τέλος, ο Συνασπισμός «καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία και να ανοίξει ένα γενναίο διάλογο με τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, που θέλουν μια Ολυμπιακή Αεροπορία ανασυγκροτημένη, λειτουργική, κερδοφόρα, με δημόσιο ρόλο και κοινωνική στόχευση. ΄Ένα εργαλείο ανάπτυξης για την Εθνική Οικονομία».

    [06] ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2003 (19:43 UTC+2)

    «Μετά από περιπέτεια δέκα ετών για το Μετρό της Θεσσαλονίκης και μετά την διαπίστωση ότι η ανάδοχος κοινοπραξία δεν μπορούσε να εξασφαλίσει ίδια κεφάλαια από δανεισμό ξένων τραπεζών, η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα με τρόπο οριστικό ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης θα γίνει πλέον ως δημόσιο έργο με χρηματοδότηση μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό και μάλιστα με εγγραφή των σχετικών πιστώσεων ήδη πριν ξεκινήσει το έργο», δήλωσε ο υπουργός Mακεδονίας-Θράκης, Χάρης Καστανίδης, απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε από τη διοικούσα επιτροπή νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. αναφορικά με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το μετρό.

    «Παρά την καθυστέρηση οφείλουμε να επισημάνουμε ότι σήμερα λήγει οριστικά αυτή η υπόθεση και είναι σαφές πλέον το πλαίσιο της εκτέλεσης του έργου. Το μέγα ερώτημα το οποίο τίθεται είναι εάν οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας θα δηλώσουν με απόλυτο κατηγορηματικό τρόπο αν αποδέχονται αυτήν την εξέλιξη ή όχι. Το έκαναν μάλιστα με πολύ μεγάλη σαφήνεια κοινωνικοί φορείς της πόλης που συμφωνούν με την απόφαση της κυβέρνησης», πρόσθεσε ο κ. Καστανίδης.

    «Σε ό,τι αφορά το δηλούμενο εκ μέρους της Ν.Δ. ενδιαφέρον με ή χωρίς εισαγωγικά για την ΕΧΡΟ 2008 επιθυμώ να παρατηρήσω το εξής απλό πράγμα. Μόλις χθες η κυβέρνηση δια του Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης πρότεινε στη Βουλή τροπολογία με την οποία ζήτησε και επήρε τελικά την έγκριση της Βουλής να χρηματοδοτείται κάθε υποστηρικτική ενέργεια για την Παγκόσμια Έκθεση του 2008 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτήν την τροπολογία την κατεψήφισε η Ν.Δ., συνεπώς το ενδιαφέρον της, όπως εκφράζεται σήμερα, ότι δηλαδή μεγάλα έργα μεταξύ των οποίων και το Μετρό δεν θα είναι έτοιμο ενόψει της ΕΧΡΟ 2008 πρέπει να τεθεί στο μικροσκόπιο της κριτικής και της αμφισβήτησης καθώς σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις που αφορούν την ΕΧΡΟ τις καταψηφίζει», κατέληξε.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2003 (17:40 UTC+2)

    Το θέμα των κοινωνικών παροχών που αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο κ. Σημίτης με το Προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), παρουσία των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Ρέππα.

    Η ΓΣΕΕ υπογράμμισε την ανάγκη να υποστηριχτούν μέτρα για την ενίσχυση της θέσης των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των ανέργων. «Δεν κατανοούμε σε αυτό φωνές και θέσεις που λένε να υπάρχουν αυτοπεριορισμοί ή να μην υπάρχουν παροχές. Κανείς δεν ζήτησε από κανέναν ελεημοσύνη» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Παράλληλα η ΓΣΕΕ επανέλαβε τις θέσεις της για την ανάγκη στήριξης της αναπτυξιακής διαδικασίας στη χώρα μας, την ενίσχυση της απασχόλησης και την ανάγκη τήρησης της εργατικής νομοθεσίας.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι το τρίπτυχο της κυβερνητικής πολιτικής είναι ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή. Είπε ακόμη πως υπήρξε συμφωνία για την ανάγκη εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου για το καθεστώς κοινωνικής ασφάλισης και σημείωσε ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για τα προβλήματα της ανεργίας και της τόνωσης της απασχόλησης.

    Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:

    «Είχαμε τη δυνατότητα σ' αυτή την περίπου δίωρη συνάντηση να συζητήσουμε θέματα που αφορούν την αγορά εργασίας στην Ελλάδα και απασχολούν τους εργαζόμενους, αλλά και όλους τους πολίτες.

    Το τρίπτυχο της πολιτικής μας που περικλείεται σ' αυτό το σύνολο των πρωτοβουλιών μας είναι ανάπτυξη, απασχόληση, κοινωνική συνοχή.

    Αναγνωρίζεται από όλους ότι συντελείται σημαντική πρόοδος, αλλά οι μεγάλες προκλήσεις είναι μπροστά μας και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Εχουμε δημιουργήσει ένα σημαντικό κεφάλαιο κοινωνικής εμπιστοσύνης, το οποίο πρέπει να διευρύνουμε, στο πλαίσιο της Εθνικής Επιτροπής για την Απασχόληση και της Εθνικής Επιτροπής για την Κοινωνική Προστασία, ώστε με διάλογο και συναινετικό τρόπο να εξεύρουμε τις καλύτερες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Και όλοι μαζί να βοηθήσουμε τους ανέργους, τους πολίτες που βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο της περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού, να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες ζωής.

    Η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα αυτό έχει δώσει χειροπιαστά αποτελέσματα:

    ¨ Η ανεργία μειώνεται, παρά το ότι αναγνωρίζουμε ότι παραμένει σε υψηλό ποσοστό.

    ¨ Οι δαπάνες για κοινωνική πολιτική αυξάνονται συνεχώς σε επίπεδο το οποίο είναι το πρώτο μεταξύ όλων των επιδόσεων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ¨ Από την άλλη ακολουθούμε πολιτικές τόνωσης της απασχόλησης, οι οποίες αποδίδουν όχι τα αναμενόμενα και γι' αυτό ακριβώς πρέπει να αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες, πράγμα που σύντομα θα κάνουμε.

    Νομίζω ότι η σημερινή συζήτηση ήταν ιδιαίτερα παραγωγική, αφού οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έδειξαν για μια ακόμη φορά ότι αντιμετωπίζουν με ευθύνη τα θέματα που αφορούν όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και τους άνεργους συμπολίτες μας.

    Βεβαίως, όλοι μαζί συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εφαρμογή πλέον του νομοθετικού πλαισίου, που αφορά το καθεστώς της κοινωνικής ασφάλισης στην πατρίδα μας, σύμφωνα με την τελευταία μεταρρύθμιση, έτσι ώστε εξειδικεύοντας αυτό το πλαίσιο να δώσουμε τις συνταξιοδοτικές παροχές που αναμένουν οι δικαιούχοι και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ένα κλίμα σταθερότητας και ασφάλειας στην αγορά εργασίας.

    Η συζήτηση επαναλαμβάνω- έδειξε ότι έχει συντελεστεί πρόοδος. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε, κυρίως αυτό της ανεργίας και της τόνωσης της απασχόλησης, θέματα για τα οποία θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες.

    Και βέβαια, το θέμα της κοινωνικής συνοχής με μέτρα υποστήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού της χώρας αποτελεί σημαντική προτεραιότητά μας, γιατί πιστεύουμε ότι μια ισχυρή χώρα και η Ελλάδα είναι ισχυρή χώρα- κρίνεται μεταξύ των άλλων από τη λειτουργία ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, ώστε η ανάπτυξη να έχει κοινωνικό χαρακτήρα, να είναι κοινωνική ανάπτυξη. Αυτή είναι η δική μας επιλογή και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

    Σας ευχαριστώ».

    Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

    «Παρουσιάσαμε στον κ. Πρωθυπουργό τις προτεραιότητες που θέτουμε εμείς για τα ζητήματα του κόσμου της εργασίας.

    Υπάρχει ανάγκη περαιτέρω υποστήριξης της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Μιας ανάπτυξης, όμως, που θα γεννά διαρκώς απασχόληση, ώστε να αντιμετωπίζεται η ανεργία.

    Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του εισοδήματος των μισθωτών με ταυτόχρονη διασφάλιση της αγοραστικής δύναμης από φαινόμενα αισχροκέρδειας ή υπερκερδοφορίας.

    Υπάρχει ανάγκη τήρησης της εργατικής νομοθεσίας για να μην έχουμε φαινόμενα αρνητικά σε σχέση με την εκμετάλλευση των εργαζομένων στην αγορά εργασίας.

    Υπάρχει ανάγκη, κατά προτεραιότητα, το τονίζω ιδιαίτερα αυτό, να υποστηριχθούν μέτρα πολιτικής για την ενίσχυση της θέσης των χαμηλοσυνταξιούχων, των χαμηλόμισθων και των ανέργων, αλλά και άλλων κοινωνικών στρωμάτων που βρίσκονται σε διαρκή δοκιμασία. Σ' αυτό το τελευταίο σταθήκαμε ιδιαίτερα. Δεν κατανοούμε φωνές, θέσεις και δηλώσεις που λένε να υπάρχουν αυτοπεριορισμοί ή εν πάση περιπτώσει να μην υπάρχουν παροχές. Κανείς δεν ζήτησε από κανέναν ελεημοσύνη. Είναι ευθύνη του κράτους, μέσα από την αναδιανομή που πρέπει να προωθεί, να υποστηρίζει τα κοινωνικά στρώματα, εκείνα που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη.

    Είπαμε στον κ. Πρωθυπουργό να υπάρξει μια γενναία πολιτική για τους ανέργους, για τους χαμηλοσυνταξιούχους και για τους χαμηλόμισθους. Αυτοί είναι που έχουν τα ιδιαίτερα προβλήματα και εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας όλοι μας».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σας είπε ο Πρωθυπουργός;

    ΧΡ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός είπε ότι έχει στοχευμένες πολιτικές. Αναγνώρισε τα προβλήματα θέματα τα οποία θέσαμε και το επόμενο διάστημα με τα μέτρα πολιτικής θα ανακοινώσει τις θέσεις της κυβέρνησης».

    Εξάλλου, σε δηλώσεις προέβησαν, κατά την αποχώρησή τους από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιάννης Μανώλης, ο αναπληρωτής Πρόεδρος Αλέκος Καλύβης και ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Γιώργος Μαυρίκος.

    Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ (Γ.Γ. ΓΣΕΕ): Το ζητούμενο δεν είναι ποιες είναι οι δικές μας θέσεις. Είναι φανερό ότι διεκδικούμε για τους εργαζόμενους, για τους συνταξιούχους, για τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα βελτίωση της θέσης τους. Το ζητούμενο είναι τι πολιτικές ασκούνται.

    Ο Πρωθυπουργός της χώρας επιχείρησε, άλλοτε μη συμφωνώντας με στατιστικές και άλλοτε χρησιμοποιώντας δικές του στατιστικές, να ωραιοποιήσει μια κατάσταση.

    Αν θέλω να πω- μπορούσαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να ζήσουν με τις υποσχέσεις, τότε είναι βέβαιο ότι θα ήμαστε οι πιο πλούσιοι πολίτες της Ευρώπης. Όμως, επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει, νομίζω ότι εκείνο που μένει στους εργαζόμενους είναι να διεκδικήσουν αυτά που λέει ο Πρωθυπουργός κάθε φορά να υλοποιούνται και όχι να μένουν στα χαρτιά.

    Α. ΚΑΛΥΒΗΣ (Αν. Πρόεδρος ΓΣΕΕ): Η κυβέρνηση, μέσω του κ. Πρωθυπουργού, μας είπε ότι θα συνεχίσει την ίδια οικονομική πολιτική, η οποία στην ουσία παράγει φτώχεια, ανεργία και μεγάλες κοινωνικές ανισότητες.

    Απ' ό,τι καταλάβαμε, και το φετινό κοινωνικό πακέτο, θα έχει μεγάλο πακέτο με πάρα πολύ μικρό περιεχόμενο. Συνεπώς, αυτό που χρειάζεται το συνδικαλιστικό κίνημα είναι να εντείνει την πάλη του και είναι μια ευκαιρία στη ΔΕΘ να ανοίξει η αυλαία ενός μεγάλου απεργιακού και αγωνιστικού προγράμματος του συνδικαλιστικού κινήματος. Δεν πάει άλλο με αυτή την πολιτική, η οποία συνεχίζει και αναπαράγει τα φαινόμενα που διαρηγνύουν τον κοινωνικό ιστό στη χώρα μας.

    Γ. ΜΑΥΡΙΚΟΣ (ΠΑΜΕ): Κατά τη συνάντηση ο κ. Πρωθυπουργός πρόβαλε και στην αντιπροσωπεία που ήμαστε παρόντες τη γνωστή αντίληψη για την ισχυρή Ελλάδα. Μια ισχυρή Ελλάδα που έχει πανίσχυρη ανεργία. Ισχυρή Ελλάδα με λιτότητα παρατεταμένη. Ισχυρή Ελλάδα με φτώχεια που πολλαπλασιάζεται. Ισχυρή Ελλάδα με κέρδη για την πλουτοκρατία και με προβλήματα αξεπέραστα για την εργατική τάξη.

    Στην κατάσταση αυτή πρέπει να πούμε ότι συνένοχη είναι και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που συμμετέχει στον ίδιο χορό και ταυτόχρονα θέλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την εργατική τάξη. Δεν θέλει αυταπάτες, δεν θέλει να πέσει θύμα κανένας εργαζόμενος της προεκλογικής παροχολογίας. Τώρα είναι η ώρα να αντισταθούμε, τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε, τώρα είναι η ώρα να στηρίξουμε το ΠΑΜΕ που παλεύει για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων».

    [08] ΕΠΑΝΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΒΙΑΣΜΟ, ΖΗΤΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2003 (17:18 UTC+2)

    Η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Διεθνής Αμνηστία», απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Φίλιππο Πετσάλνικο, για να εκφράσει τις ανησυχίες της για την αθώωση ενός αστυνομικού που καταγγέλλεται ότι βίασε την Ουκρανή Όλγα Μπ., στην Αμαλιάδα, στις 26 Φεβρουαρίου 1998.

    Η Όλγα Μπ. εργαζόταν σε ένα μπαρ στην Αμαλιάδα από τις αρχές του 1998. Μαζί με δύο άλλες Ουκρανές, οκτώ Ρωσίδες και τρεις Ρουμάνες (τα ονόματά τους είναι γνωστά στην οργάνωση), αναφέρεται ότι η Όλγα εξαναγκάστηκε σε πορνεία από τον ιδιοκτήτη του μπαρ.

    Οι καταγγελίες της Όλγας επιβεβαιώθηκαν από τα ιατρικά πορίσματα και ξεκίνησε δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πάτρας, στις 23 Μαΐου, εναντίον του ιδιοκτήτη του μπαρ, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών για διακίνηση ανθρώπων με σκοπό την πορνεία. Τρεις συγκατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο ετών για προμήθεια γυναικών ή βοήθεια στην παράνομη διακίνηση γυναικών. Οι ποινές φυλάκισης μετατράπηκαν σε χρηματικά πρόστιμα ύψους 1.600 ευρώ το χρόνο για κάθε έναν από τους καταδικασθέντες, συμπεριλαμβανομένου του ιδιοκτήτη του μπαρ. Ένας αστυνομικός, που κατηγορούνταν για βιασμό της Ουκρανής, απαλλάχθηκε της κατηγορίας, αλλά καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών για παράβαση καθήκοντος. Η ποινή ανεστάλη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που η Διεθνής Αμνηστία έλαβε από την ελληνική μη κυβερνητική οργάνωση "Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι" (ΕΠΣΕ), που εκπροσωπεί το θύμα, η Όλγα Μπ. έμαθε από τοπικές εφημερίδες ότι η δίκη είχε γίνει χωρίς η ίδια να κληθεί να καταθέσει στο δικαστήριο. Ένας ακόμη μάρτυρας δεν εκλήθη να καταθέσει.

    Δεδομένου ότι ο αστυνομικός απαλλάχθηκε της κατηγορίας περί βιασμού επειδή το δικαστήριο κατέληξε ότι η Όλγα Μπ. είχε συμφωνήσει στη συνουσία, είναι ακόμη πιο ζωτικής σημασίας να επανεκδικαστεί η υπόθεση και να παρουσιαστούν όλες οι σχετικές αποδείξεις.

    Μετά από έντονες πιέσεις της κοινής γνώμης και την αίτηση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε στις 20 Ιουνίου 2003 την ακύρωση της απόφασης αθώωσης του αστυνομικού με την αιτιολόγηση ότι η ετυμηγορία "δεν είχε επαρκή ειδική και εμπεριστατωμένη εξήγηση".

    Η Διεθνής Αμνησία φοβάται ότι η απόφαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα καταλήξει σε μερική επανεκδίκαση της υπόθεσης για έναν μόνο από τους κατηγορουμένους. Δεδομένου ότι οι δικαστικές διαδικασίες γενικά ήταν ανεπαρκείς, η οργάνωση καλεί τις ελληνικές αρχές να εξασφαλίσουν ότι ολόκληρη η ετυμηγορία θα εξεταστεί από ανώτερο εφετείο (Ακυρωτικό Δικαστήριο).

    [09] ΝΗΡΕΥΣ ΑΕ: ΑΥΞΗΣΗ 8,4% ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2003 (17:10 UTC+2)

    Αύξηση κατά 8,4% παρουσιάζουν οι πωλήσεις της ΝΗΡΕΥΣ ΑΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003, οι οποίες ανήλθαν στα 29,3 εκατ., έναντι 27 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου εξαμήνου του 2002, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

    Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στο ποσό των 1.002.000 ευρώ και παραμένουν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, αν ληφθεί υπόψη ότι κατά το α' εξάμηνο του 2002, ποσό 1.170.000 ευρώ αφορούσε σε κέρδη από μεταφορά τεχνογνωσίας στα Εμιράτα.

    Σε επίπεδα Ομίλου, οι πωλήσεις ανήλθαν στα 43,5 εκατ. ευρώ, οι οποίες στην ουσία είναι αυξημένες 7,6%, έναντι του περσινού εξαμήνου, με δεδομένο ότι δεν ενοποιήθηκαν οι πωλήσεις της εταιρείας INTERPESCA, μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας.

    Τα κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 1,2 εκατ. ευρώ, έναντι 0,712 ευρώ πέρσι, εμφανίζοντας αύξηση 74,5%.Οι συνολικές υποχρεώσεις του Ομίλου μειώθηκαν από 103,8εκατ. ευρώ σε 100,6 εκατ. ευρώ - ποσοστό 3,2% - με ορθολογικότερη διάρθρωση του χαρακτήρα τους, σε 75% βραχυπρόθεσμες και 25% μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.

    Η εταιρεία προέβη σε εξαγορά των αποθεμάτων των μονάδων πάχυνσης των εταιρειών AQUA HELLAS και MARICOM στις οποίες και έχει αναλάβει το management.

    Αισθητή είναι και η μείωση των ζημιών της εταιρείας ALPINO η οποία και εκτιμάται ότι θα κλείσει στο τέλος του έτους με θετικό ΕΒΙΤΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας.

    [10] ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΕ: ΑΝΕΛΑΒΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΕ ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2003 (16:52 UTC+2)

    Δύο νέα έργα στο χώρο του πολιτισμού ανέλαβε η βορειοελλαδική εταιρία ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΕ. Συγκεκριμένα, επελέγη ως σύμβουλος διαχείρισης του έργου που υλοποιεί η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, για τη διεθνή προώθηση των ελληνικών θεατρικών έργων, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδος.

    Επίσης, η εταιρία ανέλαβε σύμβουλος ανάπτυξης του Ιδρύματος Μονής Σινά, προκειμένου να σχεδιαστούν και να ενταχθούν σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα τα έργα του ιδρύματος στην περιοχή Τραγάνας της Αταλάντης.

    Στο πλαίσιο των έργων προβλέπεται η δημιουργία του Ευρωσιναϊτικού Κέντρου Μελετών, Ερευνών και Επικοινωνίας, που περιλαμβάνει συνεδριακούς χώρους, βιβλιοθήκες, μουσείο και εικονική βιβλιοθήκη της Μονής του Σινά.

    Η Ευρωσύμβουλοι ΑΕ διαπραγματεύεται και με άλλους δήμους της περιοχής της Νοτίου Ελλάδος για ανάληψη έργων στον τομέα του πολιτισμού. Με αφορμή τα έργα αυτά, αλλά και ορμώμενη από την έντονη παρουσία της στους μεγάλους διαγωνισμούς του 3ου ΚΠΣ, η εταιρία νισχύει την παρουσία της στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, δημιουργεί μόνιμη δομή έξι στελεχών, ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου προγραμματίζει τη μετεγκατάσταση των γραφείων της Αθήνας, σε νέο χώρο στην οδό Ακαδημίας._

    [11] Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ: ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΤτΕ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2003 (16:52 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η πώληση 20 τόνων χρυσού από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) σχετίζεται με την πίεση που υφίσταται αυτή, λόγω της αύξησης του χρέους της κατά 125% στο διάστημα 2002-2001, διατυπώνει ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Δημήτρης Σιούφας, επανερχόμενος στο θέμα μετά τη χτεσινή ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση 60 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, η ΤτΕ υποστήριζε στην ανακοίνωσή της ότι η συγκεκριμένη κίνηση είχε ως μοναδικό στόχο την καλύτερη διαχείριση των διαθεσίμων της. Από την πλευρά του, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της τράπεζας, ο κ.Σιούφας επισημαίνει τα εξής:

    «Πρώτον: Η ανακοίνωση της Τράπεζας επιβεβαιώνει τα γεγονότα που φέραμε στη Βουλή και αφήνει εκτεθειμένη τόσο την ίδια την Τράπεζα όσο και την Κυβέρνηση. Δεύτερον: Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μας ενημερώνει γιατί, αν και είναι εισηγμένη στο ΧΑΑ εταιρία, δεν γνωστοποίησε έγκαιρα γι' αυτή τη σημαντική απόφαση τη κοινή γνώμη. Κατόπιν αυτών τι λέει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Τρίτον: Η θέση της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι η πώληση έγινε με σκοπό τη καλύτερη διαχείριση των διαθεσίμων της, είναι ελάχιστα πειστική, πολύ περισσότερο που ανάλογες κινήσεις δεν έγιναν από τις Κεντρικές Τράπεζες άλλων χωρών της Ευρωζώνης".

    Κατά τον ίδιο, αυτό που είναι πρόδηλο είναι ότι η κίνηση της Τράπεζας της Ελλάδος σχετίζεται με την πίεση που υφίσταται λόγω της αύξησης του χρέους της, όπως αυτό αποτυπώνεται στο λογαριασμό ''Υποχρεώσεις εντός του Ευρωσυστήματος''. Οπως τονίζει ο κ.Σιούφας, κατά τον ισολογισμό της τράπεζας στις 31.12.2002, το χρέος αυτό ανερχόταν σε 18,2 δισ δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 125% σε σχέση με το 2001.

    "Σε αυτό το ζήτημα η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος προτιμά εντέχνως τη αποσιώπησή του. Η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει συνεπώς έστω και σήμερα, να δώσει αναλυτικώς εξηγήσεις για το θέμα του χρέους της. Επιπρόσθετα προκαλεί εντύπωση πως ο λαλίστατος κατά τα άλλα, ειδικά τον τελευταίο χρονικό διάστημα, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, σιωπά στα όσα οι βουλευτές της ΝΔ αποκαλύψαμε. Σημειώνουμε ότι η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός», καταλήγει ο κ.Σιούφας._

    [12] ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΣΙΩΝ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΟΥΖΟ

    Γενεύη, 29 Αυγούστου 2003 (16:52 UTC+2)

    Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέταξε τη Φέτα και το Ούζο στον περιορισμένο κατάλογο προϊόντων που θα αποστείλει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, προκειμένου να ζητήσει προστασία και μη υφαρπαγή της επωνυμίας τους από τρίτους και στην παγκόσμια αγορά.

    Το Ούζο και η Φέτα δεν είχαν συμπεριληφθεί στις αρχικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και τα έντονα διαβήματα του υπουργού Γεωργίας, Γιώργου Δρυ.

    Τις διαπραγματεύσεις που διεκπεραίωσε στη Γενεύη ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Ανδρέας Κόρακας, το Ούζο και η Φέτα συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο με άλλα παγκοσμίου φήμης τυριά και αλκοολούχα ποτά όπως Ροκφόρ, Παρμεζάνα, Κονιάκ και Γκράπα κ.α.

    Σε δημοσίευμά τους την Παρασκευή, οι Financial Times χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα ως διπλωματική νίκη της Ελλάδας.

    [13] ΧΑ: ΑΠΩΛΕΙΕΣ 2,02% ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΝ ΟΤΕ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2003 (16:51 UTC+2)

    Στις 2.210,57 μονάδες, με μεγάλες απώλειες της τάξης του 2,02%, έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, καθώς τα πρωινά του κέρδη εξανεμίστηκαν, συνεπεία των ισχυρών πιέσεων στις μετοχές του τηλεπικοινωνιακού κλάδου και ιδίως του ΟΤΕ, του αρνητικού πρωταγωνιστή της ημέρας.

    Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 2.207,15 και των 2.261,92 μονάδων. Αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις ήταν ο τζίρος, ο οποίος ξεπέρασε τα 219 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, μόλις 48 ενισχύθηκαν, έναντι 288 πτωτικών και 45 στάσιμων.

    Με μεγάλη πτώση έκλεισαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE. Κατά 2,30% υποχώρησε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι απωλειών της τάξης του 1,37% και 2,38% αντίστοιχα, για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και τον SMALL CAP-80 της μικρής. Ποσοστό 2,15% απώλεσε ο FTSE/ASE-140.

    Σε αρνητικό έδαφος τερμάτισαν και σχεδόν όλοι οι κλαδικοί δείκτες, με μοναδική εξαίρεση εκείνον των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,77%. Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 4,11%, κατέγραψε ο τηλεπικοινωναικός κλάδος, "γονατίζοντας" υπο το βάρος των ισχυρότατων πιέσεων στον τίτλο του ΟΤΕ (-7,24%), αλλά και της Cosmote (-2,81%). Στα χτεσινά επίπεδα έκλεισε η μετοχή της Vodafone-Panafon.

    Πτώση άνω των τριών ποσοστιαίων μονάδων σημείωσαν οι δείκτες των ασφαλειών (-3,81%), των συμμετοχών (-3,80%), της πληροφορικής (-3,42%) και των βασικών μετάλλων (-3,14%). Σαφώς πιο συγκρατημένη πτώση σημείωσε ο "δεικτοβαρής" κλάδος των τραπεζών, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 1,67%.

    Με απώλειες έκλεισαν επίσης οι δείκτες των βιομηχανιών (-1,09%), των διυλιστηρίων (-2,25%), των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,34%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (-1,66%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (-1,10%), των επενδύσεων (-1,04%), των κατασκευών (-2,49%), της κλωστοϋφαντουργίας (-2,56%), του λιανικού εμπορίου (-1,23%), της παράλληλης αγοράς (-1,85%), των τροφίμων-ποτών (-2,04%) και του χονδρικού εμπορίου (-2,58%). Κατά 2,64% υποχώρησε ο δείκτης των μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας._

    ακολουθούμενος από εκείνους των ασφαλειών (-2,33%), και των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (-1,41%). Κατά 2,42% υποχώρησε ο δείκτης των μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

    [14] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 29 Αυγούστου 2003 (20:18 UTC+2)

    Η απόφαση για την αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ, πρέπει να ληφθεί με μεγάλη προσοχή, δήλωσε στον διευθυντή της εφημερίδας «Radikal» στην Άγκυρα, Μουράτ Γιετκίν, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι για να μην σημειωθεί κάποιο νέο συμβάν όπως της 1ης Μαρτίου [η απόρριψη του κυβερνητικού εγγράφου στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση], και στην περίπτωση ακόμη που αποφασισθεί να στείλει η Τουρκία στρατιώτες, το έγγραφο δεν θα σταλεί στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, πριν ωριμάσει το θέμα στην Κ.Ο. του κόμματος.

    «Πρόκειται για μία απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη με μεγάλη προσοχή. Στο θέμα αυτό επικρατούν ακόμη ασάφειες. Από τις αντιπροσωπείες μας που έχουν μεταβεί στην περιοχή καταφθάνουν διάφορες πληροφορίες. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζονται οι επαφές μας με τις διάφορες ομάδες στο Ιράκ, για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπισθούν εκεί οι Τούρκοι στρατιώτες. Η Τουρκία δεν θα γίνει στρατοχωροφυλακή των Η.Π.Α. στο Ιράκ. Δεν θέλουμε να μας εκλάβουν σαν στρατοχωροφύλακες των Η.Π.Α. Θα στείλουμε στρατιώτες στο Ιράκ μετά από αίτημα του ιρακινού λαού κι αν πιστέψουμε ότι θα αποτελέσουμε εκεί κομμάτι της λύσης», τόνισε ο κ. Ερντογάν.

    «Από την εξασφάλιση και πάλι της σταθερότητας στο Ιράκ έχουν συμφέρον και ο λαός του Ιράκ και η Τουρκία και η περιοχή. Εκείνο που θέλουμε εμείς είναι να συμβάλλουμε στην αναδόμηση του Ιράκ. Να έχουμε θέση και δικαίωμα λόγου.

    Στην αντίθετη περίπτωση, η μετάβασή μας εκεί δεν θα είναι σύμφωνη με το στόχο να αποτελέσουμε κομμάτι της λύσης. Γι' αυτό το λόγο αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο πώς θα μας αντιμετωπίσει ο ιρακινός λαός. Η Αμερική επιθυμεί τη συμβολή μας στο Ιράκ. Έχουν τη γνώμη πως με τη συμβολή της Τουρκίας θα είναι ευκολότερη η εξασφάλιση σταθερότητας. Οι επαφές μας συνεχίζονται», πρόσθεσε.

    [15] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αγκυρα, 29 Αυγούστου 2003 (19:21 UTC+2)

    Στη χθεσινή συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρονται οι τουρκικές εφημερίδες.

    Η «Radikal» σε μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων και με τον τίτλο «Ο Ερντογάν έδωσε ελπίδες για τη Θεολογική Σχολή», γράφει ότι ο Ορθόδοξος ''Πατριάρχης Φαναρίου'', Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από επιτροπή νομικών του, επισκέφθηκε χθες τον Πρωθυπουργό Ερντογάν».

    «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις που έκανε προς τους εκπροσώπους του Τύπου, τόνισε ότι το αίτημα για τη συνάντηση προήλθε από τον ίδιο.

    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι συνεχάρη τον Πρωθυπουργό Ερντογάν για την ανάληψη της διακυβέρνησης από το AKP και του ανέφερε τα προβλήματα του Πατριαρχείου και της Ρωμαίικης κοινότητας», τονίζεται στο δημοσίευμα.

    Ο Πατριάρχης, σύμφωνα με το δημοσίευμα τόνισε: «Τα προβλήματά μας έχουν και πολιτική και νομική διάσταση. Σ' αυτό συμφωνήσαμε. Αντιμετωπισθήκαμε με κατανόηση. Μας είπε ότι θα προσεγγίσουν με καλή θέληση στα προβλήματά μας. Αποχωρούμε αισιόδοξοι».

    Ο Πατριάρχης έφερε στην επικαιρότητα, κατά τη συνάντηση, το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη και θέματα όπως τα νομικά δικαιώματά τους για τα Ευαγή Ιδρύματα της κοινότητας.

    Έγινε γνωστό, γράφει η εφημερίδα, πως ο Πρωθυπουργός Ερντογάν κατά τη συνάντηση τόνισε πως βλέπουν θετικά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, που παραμένει κλειστή από το 1971 και εξέφρασε την ενόχληση της Τουρκίας από το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη διεθνή αλληλογραφία του και στις προσκλήσεις, χρησιμοποιεί τον τίτλο του ²Παγκόσμιου Θρησκευτικού Ηγέτη²», επισημαίνεται.

    Η εφημερίδα «Sabah» αναφέρεται στις εσωτερικές σελίδες στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Πρωθυπουργό Ερντογάν με τον τίτλο «Παζαρέματα για τη Θεολογική Σχολή» και τον υπότιτλο «Ο Ερντογάν έκανε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που ζήτησε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, την πρόταση να υπαχθεί η Σχολή αυτή στην Ανώτατη Θρησκευτική Σχολή. Όμως, ο Πατριάρχης απέρριψε την πρόταση», γράφει.

    Στο δημοσίευμα επισημαίνονται τα εξής: «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος συνοδεύονταν από τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Γαλατάσαράϋ Δρα Ατά Σακμάν και τη δικηγόρο Κεσμπάν Χατεμί, κατά το ξεκίνημα της συζήτησης που είχε με τον Πρωθυπουργό ζήτησε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής.

    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποστήριξε πως η απαγόρευση της λειτουργίας της Σχολής, μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αντιτίθεται στη Συνθήκη της Λωζάνης και στην Ευρωπαϊκή Συμφωνία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εξήγησε τα προβλήματα της Ρωμαίικης κοινότητας, που αντιμετωπίζουν.

    Εξ' άλλου, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που μπορεί να μην επιλυθεί, αν γίνουν αμοιβαία βήματα και ότι περιμένουν από την Ελλάδα συγκεκριμένα βήματα, όσον αφορά την ανάπτυξη των δικαιωμάτων της ''τουρκικής'', όπως την αποκάλεσε, μειονότητας στη ''Δυτική Θράκη''.

    Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν πρότεινε η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη να επαναλειτουργήσει υπαγόμενη στην Ανώτατη Θρησκευτική Σχολή, όμως ο Βαρθολομαίος αντέδρασε και είπε: ²Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Η Σχολή αυτή δεν άνοιξε ως επαγγελματική Σχολή. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να υπαχθεί στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο².

    Έγινε γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός διατύπωσε την ενόχληση της Τουρκίας από το γεγονός ότι ο Βαρθολομαίος σε προσκλήσεις που στέλνει σε διάφορους επισήμους, μεταξύ των οποίων και δημόσιοι υπάλληλοι, χρησιμοποιεί τον τίτλο του ²Οικουμενικού², αλλά ο Βαρθολομαίος απέφυγε να σχολιάσει.

    Η «Star» αναφέρεται στο θέμα σε μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων, παραθέτοντας και σχετική φωτογραφία, με τον τίτλο «Δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στο θέμα της Θεολογικής Σχολής».

    Στο δημοσίευμα γράφει ότι ο Πρωθυπουργός Ερντογάν δέχθηκε χθες στην Προεδρία της Κυβέρνησης τον ''Πατριάρχη Φαναρίου'' Βαρθολομαίο. Η συνάντηση, κατά την οποία ως πρώτο θέμα συζητήθηκε το θέμα της θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, αν και διεξήχθη σε θετική ατμόσφαιρα δεν επιτεύχθηκε συνεννόηση.

    Ενώ ο Βαρθολομαίος ζήτησε την επαναλειτουργία της Σχολής, το ταχύτερο δυνατό, επειδή είναι μειονοτική Σχολή βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης, η απάντηση του Πρωθυπουργού Ερντογάν ήταν διαφορετική. Ο Ερντογάν τόνισε πως βλέπουν θετικά την επαναλειτουργία της Σχολής στα πλαίσια της υπαγωγής της στην Ανώτατη Θρησκευτική Σχολή.

    Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τους εκπροσώπους του Τύπου και τονίζεται πως τον ''Πατριάρχη Φαναρίου'', Βαρθολομαίου συνόδευσαν η δικηγόρος Κεσμπάν Χατεμί και ο καθηγητής Ατά Σακμάν.

    Η «Yeni Safak» αναφέρεται στο θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τετράστηλο τίτλο «Ο Βαρθολομαίος ζητάει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής» και τον υπότιτλο «Ο Πατριάρχης Φαναρίου Βαρθολομαίος που επισκέφθηκε τον Ερντογάν ζήτησε την επαναλειτουργία της Σχολής, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά δεν επιτεύχθηκε καμία πρόοδος».

    Στο δημοσίευμα γράφει: «Ο ''Πατριάρχης Φαναρίου'' Βαρθολομαίος ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν, ζήτησε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη. Στην εν λόγω συνάντηση παρέστησαν, ως νομικοί σύμβουλοί του, ο καθηγητής Ατά Σακμάν και η δικηγόρος καθηγήτρια Κεσμπάν Χατεμί. Η συνάντηση κράτησε περισσότερο από μια ώρα και συζητήθηκαν τα προβλήματα και τα αιτήματα του Ορθόδοξου Ρωμαίικου Πατριαρχείου. Ο Βαρθολομαίος ζήτησε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη που έκλεισε το 1971.

    Ο ''Πατριάρχης Φαναρίου'' δεν δέχθηκε την πρόταση του Πρωθυπουργού Ερντογάν, την οποία είχε διατυπώσει παλαιότερα και ο Τ/ΥΠΕΞ Γκιουλ, για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής αφού υπαχθεί στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο και στην Ανώτατη Θρησκευτική Σχολή.

    Ο Βαρθολομαίος τόνισε πως η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, είναι μία επαγγελματική Σχολή που συστάθηκε με βάση το καθεστώς των μειονοτικών Σχολών και δεν δέχονται την υπαγωγή της στην Ανώτατη Θρησκευτική Σχολή και στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο.

    Κατά τη συνάντηση έγινε αναφορά σε εφαρμογές που αντιτίθενται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο Σύνταγμα και τονίσθηκε πως για το θέμα της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη και για τα άλλα νομικά θέματα θα πρέπει και η Ελλάδα να κάνει αυτά που αναλογούν σε εκείνη.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της ²Οικουμενικότητας² και τονίσθηκε πως ο Πρωθυπουργός Ερντογάν προειδοποίησε τον Βαρθολομαίο που χρησιμοποιεί τον τίτλο του ²Οικουμενικού².

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ

    Λευκωσία, 29 Αυγούστου 2003 (19:05 UTC+2)

    Με τους διπλωματικούς ακόλουθους του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας είχε σήμερα συνάντηση ο Συντονιστής Εναρμόνισης της Κύπρου, Τάκης Χατζηδημητρίου, ο οποίος σημείωσε πως η Κύπρος προσβλέπει στην παραπέρα ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα και στη βοήθεια που μπορεί να της προσφέρει στην εναρμονιστική της πορεία.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο Συντονιστής Εναρμόνισης αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν εναπομείνει όσον αφορά το εναρμονιστικό έργο, επεσήμανε ότι αντιμετωπίζονται με επιτυχία και δήλωσε αισιόδοξος για την επίλυσή τους.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΜΑΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΣΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 29 Αυγούστου 2003 (19:02 UTC+2)

    Την υποστήριξή τους προς τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης όσον αφορά στο σχέδιο Ανάν, καθώς και την ετοιμότητά τους να εντείνουν κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, εκφράζουν τόσο η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) όσο και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) σε ψηφίσματά τους στο πλαίσιο του 13ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Απόδημων Κυπρίων που έλαβε χώρα αυτή την εβδομάδα στη Λευκωσία.

    Εγκρίθηκαν ψηφίσματα προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, τον Αυστραλό Πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] H ΡΕΑΛ ΜΑΓΙΟΡΚΑ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΕΛ

    Λευκωσία, 29 Αυγούστου 2003 (18:58 UTC+2)

    Η Ισπανική Ρεάλ Μαγιόρκα είναι η αντίπαλος του ΑΠΟΕΛ στον πρώτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, σύμφωνα με την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μονακό.

    Ο πρώτος αγώνας θα πραγματοποιηθεί στη Μαγιόρκα στις 24 Σεπτεμβρίου και ο επαναληπτικός στις 15 Οκτωβρίου στη Λευκωσία.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ-ΑΠΕ

    [19] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΜΙΧΑΛΙΤΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ UEFA

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2003 (14:59 UTC+2)

    Ικανοποιημένοι από την κλήρωση της Α' φάσης του Κυπέλλου UEFA εμφανίστηκαν οι προπονητές του ΠΑΟΚ και του Αρη.

    Ο Αγγελος Αναστασιάδης χαρακτήρισε θετικό ότι το πρώτο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με αντίπαλο τη Λιν από τη Νορβηγία διεξάγεται στο γήπεδο της Τούμπας: «Είναι θετικό ότι παίζουμε το πρώτο παιχνίδι στην έδρα μας. Το μειονέκτημα είναι ότι η Λιν έχει αρκετά επίσημα παιχνίδια στα πόδια της. Από εμάς εξαρτάται αποκλειστικά εάν θα περάσουμε στον επόμενο γύρο. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το πρώτο παιχνίδι και να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα».

    Ο προπονητής του Αρη, Γιάννης Μιχαλίτσος, σχολιάζοντας την κλήρωση ανέφερε: «Δεν γνωρίζουμε πολλά στοιχεία για την Ζίμπρου. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος της Μολδαβίας, ενώ απέκλεισε την Λίτεξ Λόβετς μια ισχυρή ομάδα που την είδαμε πέρυσι στα παιχνίδια της με τον Παναθηναϊκό. Αυτό που εύχομαι είναι να είμαστε εμείς έτοιμοι όταν θα αγωνιστούμε με την Ζίμπρου και να έχουμε όλο το έμψυχο υλικό στη διάθεσή μας. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να σηκώσουμε τα χέρια. Θα παλέψουμε για την αξιοπρέπειά μας σε όποια κατάσταση κι αν είμαστε».

    [20] ΕΥΚΟΛΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟ UEFA

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2003 (14:35 UTC+2)

    Εύκολο έργο θα έχουν ΠΑΟΚ, Αρης και Πανιώνιος στην Ευρώπη. Και οι τρεις ελληνικές ομάδες ήταν στο γκρουπ των ισχυρών και η κλήρωση του Α' γύρου του Κυπέλλου UEFA που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μόντε Κάρλο ήταν ευνοϊκή.

    Ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει για τον ευρωπαϊκό θεσμό τη Λιν από τη Νορβηγία και το άκουσμα του αντιπάλου έφερε χαμόγελα στο ασπρόμαυρο στρατόπεδο. Η πρώτη αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο γήπεδο της Τούμπας και ο αγώνας ρεβάνς στο Οσλο.

    Ο Αρης κληρώθηκε να αναμετρηθεί με τη Ζίμπρου από τη Μολδαβία και το πρώτο παιχνίδι θα γίνει εκτός έδρας. Ο επαναληπτικός θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη. Για τους κίτρινους η κλήρωση είναι ευνοϊκή, ωστόσο είναι γνωστά τα προβλήματα που ταλαιπωρούν το σύλλογο.

    Ο Πανιώνιος από την πλευρά του θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη Νόρντσελαντ από τη Δανία. Το πρώτο παιχνίδι θα γίνει στη Νέα Σμύρνη και ο επαναληπτικός στη Δανία. Και για τις τρεις ελληνικές ομάδες οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν στις 24 Σεπτεμβρίου και οι επαναληπτικοί στις 15 Οκτωβρίου.

    [21] ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΠΑΟΚ, ΑΡΗ, ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ UEFA

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2003 (12:36 UTC+2)

    Στον όμιλο των δυνατών βρίσκονται ΠΑΟΚ, Αρης και Πανιώνιος και περιμένουν με αγωνία την κλήρωση της Α' φάσης του Κυπέλλου UEFA που θα διεξαχθεί στις 2 το μεσημέρι στο Μονακό. Λίγη ώρα νωρίτερα έγιναν γνωστοί οι πιθανοί αντίπαλοι των τριών ελληνικών ομάδων.

    Ο ΠΑΟΚ θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια από τις Βικτόρια Ζίζκοφ (Τσεχία), Στεάουα (Ρουμανία), Κάρντεν (Αυστρία), Μαλάτιασπορ (Τουρκία), Λιν (Νορβηγία), Κάμεν (Κροατία), ΑΠΟΕΛ (Κύπρος) και Μιλοκόσκεν (Φιλανδία).

    Οι πιθανοί αντίπαλοι του Αρη είναι Βαλερένγκα (Νορβηγία), Τρανζοσπόρτ (Τουρκία), Χάιντουκ (Κροατία), Φερεντσβάρος (Ουγγαρία), Σάρτιντ (Σερβία), Γκρότσλιν (Πολωνία), Ολίμπια (Σλοβενία) και Ζίμπρου (Μολδαβία).

    Ο Πανιώνιος θα αναμετρηθεί με μία ομάδα από τις Τέπλιτσε (Τσεχία), Γκενγκλερμπιλίγκι (Τουρκία), ΜΤΚ (Ουγγαρία), Χαποέλ Ραμάτ (Ισραήλ), Αούστρια (Αυστρία), Νόρντσελαντ (Δανία), Πουγιόκ (Σλοβακία) και Ζελέζνιτσαρ (Βοσνία).

    [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 2ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2003 (11:16 UTC+2)

    Με δύο παιχνίδια ανοίγει αύριο η αυλαία της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Το Σάββατο, στις 7:15 το απόγευμα, η Καλλιθέα θα φιλοξενήσει στο Ελ Πάσο τον Ηρακλή, με τους κυανόλευκους να στοχεύουν σε νίκη. Ο Εγκεν Γκέραρντ δεν θα έχει στη διάθεση του τον τραυματία Σνάουτσερ και τον τιμωρημένο Φοφόνκα, ενώ ξεπέρασε πλήρως το πρόβλημα στο πόδι ο Μαχλάς. Την ίδια ώρα, η Χαλκηδόνα θα υποδεχτεί τον Πανηλειακό.

    Το κυρίως «πιάτο» ακολουθεί την Κυριακή. Στις 6 το απόγευμα θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους Ξάνθη και Πανιώνιος, ενώ στις 7:15 ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τον Ακράτητο με τους ερυθρόλευκους να θέλουν να ζευγαρώσουν τις επιτυχίες μετά την εκτός έδρας νίκη επί του ΠΑΟΚ. Την ίδια ώρα, ο Δικέφαλος του Βορρά θα υποδεχτεί στο γήπεδο της Τούμπας το Αιγάλεω. Οι ασπρόμαυροι παρουσία των φιλάθλων τους θα επιδιώξουν να κατακτήσουν τους τρεις βαθμούς. Το μόνο πρόβλημα για τον Αγγελο Αναστασιάδη είναι ο Γιώργος Κούτσης.

    Ο Αρης θα φιλοξενήσει στο κεκλεισμένων των θυρών γήπεδο Χαριλάου την Προοδευτική, με τους κίτρινους να αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα. Ο Γιάννης Μιχαλίτσος ελπίζει πως η FIFA θα ανάψει το πράσινο φως και θα εκδοθούν τα δελτία των ποδοσφαιριστών, ώστε να έχει περισσότερες επιλογές στη διάθεση του. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παιχνίδι θα γίνει στις 7:15 στην Κρήτη με τον ΟΦΗ να αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό. Οι κρητικοί επιζητούν τους πρώτους βαθμούς μετά την ήττα από τον Ηρακλή ενώ οι πράσινοι θέλουν μια νέα επιτυχία. Τέλος, η ΑΕΚ θα υποδεχτεί τον Ιωνικό, με την Ενωση να προέρχεται από τη σπουδαία επιτυχία της πρόκρισης στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

    [23] ΣΤΗ Δ' ΕΘΝΙΚΗ Η ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ ΛΟΓΩ ΧΡΕΩΝ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2003 (11:09 UTC+2)

    Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) ανακάλεσε χτες το πιστοποιητικό συμμετοχής της Παναχαϊκής στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής Κατηγορίας, διότι η πατρινή ΠΑΕ δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της απέναντι στους ποδοσφαιριστές της, μέσα στις προθεσμίες.

    Η απόφαση αυτή της ΕΕΑ, αναμένεται να επιδοθεί σήμερα και επίσημα στον αθλητικό δικαστή, καθώς και στην ΕΠΑΕ, που είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου.

    Επίσης, κατά τη χτεσινοβραδινή της συνεδρίαση, η ΕΕΑ τιμώρησε με πρόστιμο 50.000 ευρώ το «Νέο Πανιώνιο», επειδή, όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο Αχιλλέας Μπέος ασκεί διοίκηση στην ΠΑΕ.

    Σε αντίθεση με τις αποφάσεις της για τις ΠΑΕ, η ΕΕΑ, χορήγησε πιστοποιητικά συμμετοχής στο πρωτάθλημα μπάσκετ στις ΚΑΕ Γ.Σ.Λάρισας, Ηράκλειο, Μακεδονικός, Μαρούσι, Ολύμπια, Ολυμπιακός Πειραιά και Παναθηναϊκός, καθώς και στα ΤΑΚ Ηλυσιακός, Ιωνικός Νικαίας, ΜΕΝΤ και Παπάγου.

    [24] Ο ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΧΙΛ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΕΛ

    Λονδίνο, 29 Αυγούστου 2003 (20:39 UTC+2)

    Ο πρώην επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας του κόμματος των βρετανών Εργατικών, Ντέιβιντ Χιλ θα διαδεχθεί στο Γραφείο Επικοινωνίας του Πρωθυπουργικού Γραφείου τον παραιτηθέντα Αλαστερ Κάμπελ, ανακοινώθηκε επίσημα από την Ντάουνινγκ Στριτ.

    Η παραίτηση του Κάμπελ υπεβλήθη ένα 24ωρο μετά την κατάθεση του πρωθυπουργού Μπλερ στην Επιτροπή Χάτον που διερευνά τις συνθήκες θανάτου του επιστήμονα Ντέιβιντ Κέλι τον Ιούλιο.

    Το Γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού ανακοίνωσε και αναδιάρθρωση των δομών επικοινωνίας της βρετανικής κυβέρνησης.

    Ο Χιλ ήταν αρμόδιος του κόμματος των Εργατικών για θέματα Επικοινωνίας το 1997, όταν το κόμμα ανήλθε στην εξουσία. Στη συνέχεια διετέλεσε επικοινωνιακός σύμβουλος του στελέχους των Εργατικών, Ρόι Χάτερσλι.

    [25] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΕ - Σ. ΑΡΑΒΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΠΟΕ

    Βρυξέλες, 29 Αυγούστου 2003 (20:35 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατέληξε σε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, που είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της, με θέμα την ένταξη της Σ.Αραβίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) δήλωσε εκπρόσωπος του Επίτροπου Εμπορίου, Πασκάλ Λαμί, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Μία υποψήφια χώρα για να ενταχθεί στον ΠΟΕ πρέπει αρχικά να καταλήξει σε συμφωνία με τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της, στην περίπτωση της Σ.Αραβίας είναι η ΕΕ.

    Στη συνέχεια, στην Γενεύη, έδρα του ΠΟΕ, το υποψήφιο κράτος μέλος αυτοδεσμεύεται ρητά να τηρεί το καταστατικό του διεθνούς οργανισμού και ύστερα από μία δοκιμαστική περίοδο γίνεται ισότιμο μέλος.

    [26] ΤΟ ΑΛ ΤΖΑΖΙΡΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Κατάρ, 29 Αυγούστου 2003 (20:16 UTC+2)

    Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ συνέλαβαν σήμερα δύο από τους δημοσιογράφους του κοντά στην πόλη Ραμάντι, την ώρα που έπαιρναν συνέντευξη από αυτόπτες μάρτυρες μιας έκρηξης.

    Ενας ανταποκριτής του δικτύου στο Ιράκ κατάγγειλε παράλληλα ότι αμερικανοί στρατιώτες απείλησαν να εξαπολύσουν πυρ κατά προσωπικού του Αλ Τζαζίρα στο μέλλον αν τους συναντήσουν στην πόλη Ραμάντι της οποίας οι κάτοικοί έχουν εξεγερθεί κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ.

    Αμερικανός εκπρόσωπος στο Ιράκ, δήλωσε ότι δεν έχει καμία τέτοια πληροφορία.

    [27] Η ΦΑΣΚΟΜΗΛΙΑ ΕΥΕΡΓΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

    Λονδίνο, 29 Αυγούστου 2003 (19:23 UTC+2)

    Η φασκομηλιά μπορεί να βελτιώσει την μνήμη, ανακοίνωσε μια ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια του Newcastle και Northumbria, μετέδωσε το BBC.

    Πιστεύεται ότι το βότανο αυξάνει τα επίπεδα ενός χημικού που βοηθάει την αναμετάδοση μηνυμάτων στον εγκέφαλο.

    Η ιδιότητα της φασκομηλιάς να οξύνει την μνήμη ήταν ανέκαθεν γνωστή ανάμεσα σε βοτανολόγους, και η επιστήμη φαίνεται να στηρίζει τώρα αυτή την άποψη.

    Σύμφωνα με την ερευνήτρια Νικόλα Τίντσλευ, είναι πιθανό η φασκομηλιά να βοηθήσει ασθενείς με Alzheimer, καθώς η ασθένεια συνοδεύεται πολλές φορές με πτώση των επιπέδων του χημικού τα επίπεδα του οποίου αυξάνει η φασκομηλιά.

    Είναι επίσης πιθανό να έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονική δράση.

    [28] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΑΘΝΑΡ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Μαδρίτη, 29 Αυγούστου 2003 (19:11 UTC+2)

    Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας συγκαλεί την ερχόμενη εβδομάδα τα αρμόδια όργανα, για να εκλέξουν το διάδοχο του πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Ανθάρ και υποψήφιο για την πρωθυπουργία στις βουλευτικές εκλογές του 2004, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Αθνάρ θα προτείνει τον υποψήφιο που υποστηρίζει στη σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματός του το βράδυ της Δευτέρας και ο υποψήφιος θα εκλεγεί επισήμως την Τρίτη, σε σύνοδο στελεχών του κόμματος από ολόκληρη την χώρα.

    [29] "ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ" ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2003 (14:40 UTC+2)

    Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την παράσταση του Θεάτρου ΟΡΑΜΑ, «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Αυγούστου στο πάρκο Φιλίππου στους Αμπελόκηπους παραχώρησαν σήμερα ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο ηθοποιός Κώστας Πρέκας.

    Η παράσταση διοργανώνεται σε συνεργασία με τους Δήμους Αμπελοκήπων, Εύοσμου και Μενεμένης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης «Στην Περιφέρεια για τον Πολιτισμό».

    Σε δηλώσεις του κ. Ψωμιάδης επισήμανε τον συντονιστικό, επιτελικό, και δημιουργικό ρόλο της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται καθημερινά δίπλα στον πολίτη και γι΄αυτό ενδιαφέρεται ιδιαίτερα και για τον τομέα του πολιτισμού, με σεβασμό στην παράδοση, στην πολιτιστική κληρονομιά και στην ιστορική μνήμη.

    Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον νομάρχη, παρουσιάστηκαν και παρουσιάζονται πολιτιστικές δραστηριότητες έξω από τα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος ενώ δημιουργείται ένα δίκτυο καλλιτεχνικών παρεμβάσεων και υποστήριξης εκδηλώσεων.

    Το Κέντρο Πολιτισμού της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης έχει προγραμματίσει για φέτος συνολικά 34 εκδηλώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες γνωστών ερμηνευτών κι άλλων καλλιτεχνικών σχημάτων.

    Από την πλευρά του ο κ. Πρέκας αναφέρθηκε στην παράσταση χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική την πράξη του Οιδίποδα Τύραννου να αυτοπυρποληθεί γιατί κατάλαβε τα σφάλματά του. «Δυστυχώς σήμερα έχει πάψει αυτή η ανάληψη των ευθυνών για αυτά που κάνουμε» είπε ο κ. Πρέκας.

    [30] O "ΚΑΛΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΒΕΪΚ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2003 (13:31 UTC+2)

    Την αντιπολεμική σάτιρα του Χ. Χάσεκ «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» παρουσιάζει ο Θύμιος Καρακατσάνης 1-3 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δάσους. Το έργο ανεβαίνει σε θεατρική διασκευή του Σωτήρη Πατατζή, σκηνοθεσία και επεξεργασία κειμένου Γιώργου Ρεμούνδου, μουσική Γιώργου Τσαγκάρη, σκηνικά και κοστούμια Κατερίνας Καρακατσάνη. Εκτός από το Θύμιο Καρακατσάνη πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Παπαζήσης, Όλγα Πολίτου Θόδωρος Συριώτης, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Παναγιώτης Σακελλαρίου, Τάσος Πολιτόπουλος, Δημήτρης Γιαννακόπουλος και Δημήτρης Λιόλιος.

    Ο Σβέικ του Καρακατσάνη είναι ο ανιδιοτελής πατριώτης , ο αυθεντικός λαϊκός άνθρωπος που με την άδολη πανουργία του αντιστέκεται στον παραλογισμό και στην αγριότητα του πολέμου. Το έργο προσφέρει άφθονο γέλιο αλλά και ένα σπουδαίο και επίκαιρο μήνυμα ειρήνης αφού η σκέψη προκαλεί το γέλιο και το γέλιο γεννάει τη σκέψη.

    [31] ΓΙΟΡΤΗ ΡΥΖΙΟΥ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΑΛΓΑΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2003 (12:12 UTC+2)

    Γιορτή Ρυζιού διοργανώνει 1-8 Σεπτεμβρίου για 22η χρονιά ο δήμος Αξιού σε συνεργασία με τον Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Νέων Μαλγάρων . Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν τη Δευτέρα (8.30μμ) με συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Σίνδου. Την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί ποδηλατοδρομία (10 πμ), επίδειξη ρυθμικής γυμναστικής (8.30μμ) και συναυλία από τη μουσική σχολή Σάρισα (9μμ).

    Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών περιλαμβάνει: ημερίδα με θέμα «Το ρύζι : προοπτικές ανάπτυξης στο μέλλον» (3/9), παραδοσιακούς χορούς από τη Θράκη και τη Μακεδονία (4/9), λαϊκή βραδιά με το συγκρότημα «Παλιοί Διαβάτες» (5/9), παραδοσιακούς χορούς από τη Χίο, τη Θράκη και τον Πόντο (6/9), εσπερινό και περιφορά της εικόνας της Γέννησης της Θεοτόκου και συναυλία παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής με τη χορωδία του δήμου Χαλάστρας (7/9) , συναυλία παραδοσιακής μουσικής με το συγκρότημα του Θύμιου Γκογκίδη και παραδοσιακούς χορούς της Θράκης (8/9).

    Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο δημοτικό σχολείο Μαλγάρων και σε όλη τη διάρκεια της Γιορτής Ρυζιού θα λειτουργούν εκθέσεις βιβλίου, αγιογραφίας και ζωγραφικής ενώ τα μέλη του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου Νέων Μαλγάρων θα προσφέρουν ρύζι και ρυζόγαλο.

    [32] OI "ΒΑΤΡΑΧΟΙ" ΜΕ ΤΟ ΚΘΒΕ ΣΕ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2003 (12:06 UTC+2)

    Μετά την επιτυχία που γνώρισε στην Επίδαυρο, η μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή από το Κ.Θ.Β.Ε., οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη και μετάφραση Κώστα Ταχτσή, παρουσιάζεται στις 29 & 30 Αυγούστου 2003 στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας και στις 3 Σεπτεμβρίου 2003 στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη Αττικής.

    Οι «Βάτραχοι» είναι ένα έργο το οποίο, σε σχέση με τα υπόλοιπα του Αριστοφάνη, ανεβαίνει μάλλον σπάνια τα τελευταία χρόνια και είναι ένα έργο εξαιρετικά θεαματικό: η σκηνική αναπαράσταση της ζωής στον Κάτω Κόσμο, που μοιάζει πιο φωτεινός και πιο αστείος από την πραγματική ζωή, προσφέρει δυνατότητες για μια ξέφρενη θεατρική γιορτή. O θεός Διόνυσος (Χρήστος Στέργιογλου) και ο δούλος του Ξανθίας (Βασίλης Χαραλαμπόπουλος) κατεβαίνουν στον Άδη για να βρουν και να φέρουν πίσω τον Ευριπίδη (Κώστας Σαντάς) -ή μήπως τον Αισχύλο (Αλέξανδρος Μυλωνάς);- αφού δεν υπάρχουν πια άξιοι ποιητές στο Αθηναϊκό Θέατρο κι ένας ποιητής είναι ίσως ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να προσφέρει σωτηρία και παρηγοριά στην Αθήνα που βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Ο Διόνυσος, μεταμφιεσμένος σε Hρακλή, μαζί με το δούλο του Ξανθία, φτάνει στην Αχερουσία λίμνη και έρχεται σε αντιπαράθεση με μια συντροφιά εκκωφαντικών βατράχων ενώ στον Άδη ο Διόνυσος και ο Ξανθίας συναντούν έναν Χορό ευτυχισμένων νεκρών: είναι εκείνοι που όσο ζούσαν είχαν μυηθεί στα Eλευσίνια Mυστήρια, εξασφαλίζοντας έτσι αιώνια ευδαιμονία. Στον Κάτω Κόσμο ο Διόνυσος καλείται να λύσει τη διαφορά μεταξύ Αισχύλου και Ευριπίδη για το ποιος από τους δύο είναι ο κορυφαίος ποιητής και ο άξιος για να αναστηθεί.

    Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί : Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Ξανθίας)

    Χρήστος Στέργιογλου (Διόνυσος), Χρήστος Σουγάρης (Ηρακλής), Σίμος Κακάλας (Νεκρός, Υπηρέτης), Γιάννης Χαρίσης (Χάρων), Γιώργος Συμεωνίδης (Αιακός), Μαρία Ιωαννίδου (Θεράπαινα), Ελένη Ουζουνίδου (Ξενοδόχα Α'), Μελίνα Αποστολίδου (Ξενοδόχα Β')

    Κώστας Σαντάς (Ευριπίδης), Αλέξανδρος Μυλωνάς (Αισχύλος).Στο χορό παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Μελίνα Αποστολίδου, Μαρία Ιωαννίδου, Σίμος Κακάλας, Άννα Καλαϊτζίδου, Νίκος Καπέλιος, Κωνσταντίνος Κωτσαδάμ, Έλενα Μαυρίδου, Θόδωρος Οικονομίδης, Ελένη Ουζουνίδου, Αστέρης Πελτέκης, Μίλτος Σαμαράς, Παύλος Σαχπεκίδης, Χρήστος Σουγάρης, Γιώργος Συμεωνίδης, Έλενα Τοπαλίδου, Γιάννης Χαρίσης, Γιώργος Χρυσοστόμου. Στο φινάλε συμμετέχει η μικρή Ζωή Μυλωνά.

    [33] ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΠΟΛΙΣ"

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2003 (11:51 UTC+2)

    Σε δύο μεγάλες καταστροφές της πόλης, την πυρκαγιά του 1917 και τον σεισμό του 1978, εστιάζει μέσα από αποκαλυτπτικό φωτογραφικό υλικό η σειρά «Θεσσαλονικέων Πόλις» στον ενδέκατο τόμο της.

    Ο αναγνώστης μπορεί να μελετήσει μια προς μια τις καταπληκτικές αεροφωτογραφίες που δείχνουν ολόκληρη την πόλη την επαύριον της καταστροφής της από την πυρκαγιά του 1917. Οι δημιουργοί των φωτογραφιών είναι άγνωστοι. Το μόνο γνωστό είναι ότι ήταν μέλη της γαλλικής Αεροναυτικής Υπηρεσίας. Οι στρατιωτικοί σκοποί για τους οποίους πραγματοποιήθηκαν οι αποκαλυπτικές αυτές λήψεις σήμερα μας διαφεύγουν, αλλά το προϊόν τους παραμένει συγκλονιστικό. Περιλαμβάνονται σε πρωτότυπο χειροποίητο λεύκωμα και παρουσιάζονται τεκμηριωμένες από τον Χαράλαμπο Παπαστάθη, τον πρώτο που μελέτησε σε βάθος την πυρκαγιά του 1917, σε συνεργασία με τον Ευάγγελο Χεκίμογλου.

    Το δεύτερο αποκαλυπτικό φωτογραφικό έργο που παρουσιάζεται στο τεύχος αφορά μια άλλη, πιο πρόσφατη και οικεία καταστροφή. Πέρασαν ήδη είκοσι πέντε χρόνια από το μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης, αλλά οι λήψεις μοιάζουν να έγιναν χτες, σε ένα τοπίο οικείο, και ταυτόχρονα μακρινό. Από το ογκώδες φωτογραφικό αρχείο της Ινώς Ιωαννίδου και της Λενιώς Μπαρτζιώτη, ο Γιώργος Αναστασιάδης διάλεξε δεκάδες λήψεις των πρόχειρων συνοικισμών που δημιουργήθηκαν εκείνη την εποχή, συνοικισμών εφήμερων σε ζωή αλλά μακρόβιων σε μνήμη, που είχαν τη δική τους τάξη και λογική. Συνόδευσε το υλικό αυτό με κείμενα του Τόλη Νικηφόρου που αποδίδουν την ψυχολογία και τις συμπεριφορές μετά το σεισμό. Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας των φωτογραφιών και της ανάγκης να αποδοθούν στη σωστή κλίμακα, εκδίδονται σε ξεχωριστό παράρτημα που προσφέρεται μαζί με τον τόμο.

    Μια ακόμη κρυφή επέτειος της πόλης είναι η ανατίναξη της Οθωμανικής Τράπεζας στα 1903, όπως περιγράφτηκε αυθεντικά σε αρχεία της εποχής και μελετήθηκε από το Γιάννη Καρατζόγλου. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πορτρέτα των Ρουμάνων ηγεμόνων στο Άγιο Όρος που εξετάζει ο Νίκος Διονυσόπουλος σε μία πρωτότυπη μελέτη του. Ο αναγνώστης προσκαλείται επίσης στην αναζήτηση των χριστιανών κατοίκων της συνοικίας του Αγίου Δημητρίου στο δέκατο πέμπτο αιώνα, σε μια λογοτεχνική αναδρομή στη Θεσσαλονίκη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, στις σημαντικές αρχαιολογικές εκθέσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες γλαφυρές εξιστορήσεις σχετικά με την πόλη.

    Η σειρά «Θεσσαλονικέων Πόλις» ετοιμάζεται από ομάδα επιστημόνων σε στενή συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 29 August 2003 - 18:13:54 UTC