Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-09-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΝΙΚΗ ΤΗΣ Ν.Δ. Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [02] ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ Ή ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ
  • [03] ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ
  • [04] ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ-ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ
  • [05] ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ ΣΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ Ο ΥΠ.
  • [06] ΓΙΑ ΡΕΣΙΤΑΛ ΑΟΡΙΣΤΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ
  • [07] ΣΥΝΕΔΡΑΖΕΙ Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ
  • [08] ΣΧΟΛΙΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [09] ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [10] FIRE WATCH: ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ
  • [11] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
  • [12] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΕ
  • [13] ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΑΥΡΙΟ Ο ΣΒΒΕ ΚΑΙ ΤΟ ΧΚΘ
  • [14] ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ ΡΑΤΣΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
  • [15] ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [16] ΜΕΣΙΤΣ: ΔΕΝ ΜΕ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
  • [17] ΠΓΔΜ: ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ-ΑΧΜΕΤΙ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
  • [18] ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [19] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
  • [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΑΡΗΣ
  • [21] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΟ 3 ΣΤΑ 3 ΠΕΤΥΧΕ Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [22] ΣΤΙΒΟΣ: ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Κ. ΒΟΓΓΟΛΗ
  • [23] ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ: ΧΑΠΙ ΕΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ - ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ
  • [24] ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗ ΓΟΥΙΝΕΑ ΜΠΙΣΑΟΥ
  • [25] ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΟΥ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
  • [26] Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ
  • [27] Ο ΑΡΑΦΑΤ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΗ ΛΥΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΑΣΚΟΦΟΡΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
  • [28] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΜΟΣΚΩΦ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ
  • [29] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η "ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ" ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [30] Ο Γ. ΡΙΤΣΟΣ ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ

  • [01] ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΝΙΚΗ ΤΗΣ Ν.Δ. Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (17:02 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής δεν πρόκειται να μιμηθεί τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και να προχωρήσει στην εξαγγελία προεκλογικών παροχών-όπως χαρακτήρισε το κοινωνικό πακέτο-δήλωσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε το μεσημέρι στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς".

    Το κοινωνικό πακέτο είναι "αποσπασματικές προεκλογικές παροχές", προϊόν μιας σύγχισης πανικού της κυβέρνησης, είπε ενώ τη "χάρτα σύγκλισης" τη θεωρεί ανάξια και να τη σχολιάσει, διότι προσβάλλει τους πολίτες καθώς ο πρωθυπουργός υπόσχεται ξανά όσα είχε υποσχεθεί το 2000 και δεν τα υλοποίησε.

    Ωστόσο, παρατήρησε πως όσα μέτρα του κοινωνικού πακέτου εφαρμόσει η κυβέρνηση Σημίτη θα τα συνεχίσει η Ν.Δ., στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, στη λογική της συνέχειας του κράτους και δεν θα τα αφαιρέσει.

    Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι θέτει εκβιαστικά διλήμματα και στην "τετραετία υψηλού ρίσκου", που είπε ο κ. Σημίτης αντιπαραθέτει την "τετραετία υψηλών στόχων". Μια διαφορετική πολιτική που θα έχει ως μέλημα τη μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

    Σε ερώτηση που θα βρει τους πόρους για την εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής, για την οποία δεσμεύεται απάντησε ότι αυτοί μπορούν να εξασφαλιστούν με τον δραστικό περιορισμό της σπατάλης που παρατηρείται σήμερα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χάνονται ετησίως 10 δισ.ευρώ στην Ελλάδα λόγω της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας κι αυτό είναι ένα ποσό που μπορεί να χρηματοδοτήσει μέτρα κοινωνικής πολιτικής.

    "Τίποτε δεν απορρίπτουμε και τίποτε δεν υιοθετούμε από την αρχή", απάντησε σε ερώτηση αν θα εγγυηθεί η Ν.Δ. το ελάχιστα εγγυημένο εισόδημα και σημείωσε πως στο κόμμα μελετούν όλους τους τρόπους.

    Εμφανίστηκε βέβαιος ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές και η δέσμευση που ανέλαβε για όσους εργάζονται στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, ότι θα συενχίσουν και στην περίπτωση που αναδειχθεί κυβέρνηση της Ν.Δ. ισχύει για όλο το δημόσιο τομέα, καθησύχασε ο κ. Καραμανλής. Οι μόνοι που έχουν να φοβηθούν είναι όσοι παρανομούν, υπεξαιρούν και ωφελούνται από αμφίβολης νομιμότητας συμβάσεις.

    Σε ότι αφορά την κατάργηση του ΣΔΟΕ με τη μορφή που λειτουργεί σήμερα διευκρίνισε πως αυτό δεν έχει να κάνει με τη στελέχωση του (η μεγάλη πλειοψηφία των υπαλλήλων του ψηφίζουν ΠΑΣΚΕ, όπως έχει καταγγείλει ο ίδιος) όσο με τη λειτουργία του. Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι στην ουσία το ΣΔΟΕ λειτουργεί με εκβιαστικό τρόπο σε βάρος επιχειρήσεων, συχνότατα με πολιτική στόχευση. Ανέφερε ως παράδειγμα εταιρία δημοσκοπήσεων η οποία ανακοίνωσε αποτελέσματα ευνοϊκά για τη Ν.Δ. και την επομένη μέρα την επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΣΔΟΕ. Ο κ. Καραμανλής δεν έκανε γνωστό το όνομα της εταιρίας.

    Σχετικά με τα φαινόμενα διαπλοκής που καταγγέλλει τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει προσωπική βεντέτα με κανένα κι αυτό που τον ενδιαφέρει μόνο είναι η τήρηση της νομιμότητας. Σε ερώτηση αν θα στηθούν "ειδικά δικαστήρια" για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, απάντησε πως η Ν.Δ. δε έχει ως προτεραιότητα το διχασμό των Ελλήνων. Κοιτάζει μπροστά και όχι πίσω. Ωστόσο δεν θα κλείσει μάτια της στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι έχουν διαπραχθεί παρανομίες. Σε ότι αφορά τη διαφημιστική "πίτα" των Ολυμπιακών Αγώνων και σε ποια ΜΜΕ κατευθύνεται, έθεσε το ζήτημα στην πρόεδρο του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου και τον πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρόγκ.

    Σε ότι αφορά το θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας το 2005, το σενάριο της "κεντροδεξιάς παρένθεσης" και αν επιθυμεί να υπάρξει πολιτική συμφωνία, ακόμα και πριν τις εκλογές, απάντησε "κάθε πράγμα στον καιρό του". Πρόσθεσε, όμως, "ότι εν είναι δυνατό να ανατραπεί μια λαοπρόβλητη κυβέρνηση βάσει οποιουδήποτε προσχήματος. Δεν υππάρχει προηγούμενο, ούτε συνηθίζεται στην Ευρώπη και στον τόπο μας. Ας ξεχάσουν τις φαντασιώσεις όσοι, εντός και εκτός Βουλής, φαντασιώνονται".

    Είπε ότι είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των στελεχών της Ν.Δ. για διάφορα ζητήματα, να γίνεται διάλογος και ζύμωση, αλλά παρατήρησε πως το κόμμα έχει επιτύχει μια πρωτοφανή εσωτερική αρμονία, ενότητα και συμφωνία, ύστερα από πολλά χρόνια. Το γεγονός αυτό προδικάζει το συμπαγές στην εφαρμογή της πολιτικής της Ν.Δ.

    Στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. θα είναι αυξημένη η παρουσία γυναικών. Αν κερδίσει τις εκλογές στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου θα προτιμήσει στελέχη της Ν.Δ. ενώ στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής θα αξιοποιήσει πρόσωπα ανεξάρτητα από ποιο πολιτικό χώρο προέρχονται ή ανήκουν.

    Σε ερώτηση σχετικά με την ανανέωση στο δυναμικό της Ν.Δ. και τους λεγόμενους "βαρόνους" ο κ. Καραμανλής απάντησε πως η ανανέωση δεν είναι μόνο ζήτημα ηλικιακό και δήλωσε πως υπάρχουν ρόλοι για όλους. Είπε δεν έχει κάτι νεότερο για τους Στέφανο Μάνο, Αντώνη Σαμαρά και Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Επανέλαβε ότι θα ήταν καλύτερα να γίνουν πρόωρες εκλογές διότι ο χρόνος που κυλά μέχρι τις εκλογές είναι σε βάρος του τόπου. Για την πρόταση νέου εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση παρατήρησε ότι γίνεται σε ύποπτη χρονική συγκυρία κι εξυπηρετεί προεκλογικά τεχνάσματα του ΠΑΣΟΚ. Το σημερινό εκλογικό σύστημα λειτουργεί αντιπροσωπευτικά και αποτελεσματικά. Οι όποιες αλλαγές χρειάζεται είναι δευτερύον θέμα και μπορούν να συζητηθούν μετά από τις εκλογές.

    Σχετικά με την κρίση στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος με αφορμή την κάλυψη της θέσης του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και την επιστολή του κ. Βαρθολομαίου στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, σχολίασε πως η θέση της Ν.Δ. είναι να λυθεί το θέμα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης από την ίδια την Εκκλησία με γνώμονα την ενότητα της. Η μόνη προσφορά της κυβέρνησης είναι να μην εμπλακεί στην υπόθεση, διότι όποτε ενεπλάκη αυτό απέβη εις βάρος και της Εκκλησίας και της πολιτείας.

    Στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής είπε ότι οι Ελληνες πολίτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε από μια κυβέρνηση της Ν.Δ. Χαρακτήρισε ανεύθυνη και ανεπίτρεπτη τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού, που είχε σημειώσει ότι η Ν.Δ. δεν λέει τις απόψεις της για τα ελληνοτουρκικά στην Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η ελληνική κυβέρνηση ξέχασε στο δρόμο την πολιτική της βήμα προς βήμα προσέγγισης με την Αγκυρα. Η κατάσταση στην Τουρκία δεν επιτρέπει να γίνουν προβλέψεις για τη στάση της, αλλά το σίγουρο είναι πως δεν έχει ανταποκριθεί στις κινήσεις καλής θέλησης που έκανε η ελληνική πλευρά.

    Για το όνομα της FYROM σημείωσε πως για τη Νέα Δημοκρατία δεν έχει κλείσει το θέμα και αν για την κυβέρνηση έχει αλλάξει κάτι, τότε οφείλει να το πει και να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αφού σε αυτό είχε καθοριστεί η στάση της Ελλάδας.

    [02] ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ Ή ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ

    Τελ Αβίβ, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (17:34 UTC+2)

    Ακόμη και τη δολοφονία του παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, εξετάζουν οι Ισραηλινοί, αφού σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της ισραηλινής κυβέρνησης και υπουργού Συγκοινωνιών, Εχούντ Ολμέρτ, η αφαίρεση της ζωής του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής είναι μία από τις επιλογές των Ισραηλινών για επίτευξη της απειλής τους περί δια παντός απέλασης του Αραφάτ από τη χώρα.

    Όπως μεταδίδει το BBC, ο Ολμέρτ δήλωσε, επίσης, στο ισραηλινό ραδιόφωνο, πως μια άλλη επιλογή θα ήταν η πλήρης απομόνωση του παλαιστίνιου ηγέτη.

    Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του επικεφαλής των διαπραγματευτών της Παλαιστινιακής Αρχής, Σάεμπ Ερεκάτ, ο οποίος έκανε λόγο για «μαφιόζικες δηλώσεις».

    Οργή Αραφάτ

    Στο μεταξύ, τη λύπη του για την επίθεση άγνωστων μασκοφόρων στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου «αλ Αραμπίγια» εξέφρασε ο Γιασέρ Αραφάτ, συγκαλώντας, παράλληλα, έκτακτο συμβούλιο της Παλαιστινιακής Αρχής. Δεσμεύτηκε δε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα αναλάβουν τη διεξαγωγή έρευνας για να βρεθούν οι δράστες της επίθεσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες την επίθεση ανέλαβαν μέλη της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακσα».

    «Ο Αραφάτ μας κάλεσε στο γραφείο του νωρίς το πρωί. Φαινόταν εξοργισμένος και υποσχέθηκε να βρει τους δράστες», δήλωσε ανταποκριτής του «αλ Αραμπίγια», στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Συλλήψεις

    Μέλος της οργάνωσης Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος συνελήφθη στις 12 Σεπτεμβρίου στο σημείο ελέγχου Αλ Ραμ σχεδίαζε να εκδηλώσει βομβιστική επίθεση, όπως ανακοίνωσε η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ.

    Επιπλέον οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 14 φυγόδικους Παλαιστινίους στην Ιουδαία και την Σαμάρια.

    Στο μεταξύ, η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, Σιν Μπετ ανακοίνωσε ότι έχει δεχθεί 14 προειδοποιήσεις για ενδεχόμενες νέες επιθέσεις αυτοκτονία και η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου συναγερμού.

    Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν και κατέστρεψαν το σπίτι μέλους της Ισλαμικής Τζιχάντ, Μπασίρ Σαμπάνι, ο οποίος φέρεται ως ύποπτος δεκάδων βομβιστικών ενεργειών στο Ισραήλ.

    [03] ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ

    Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (09:43 UTC+2)

    Από αύριο έως και τις 26 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσουν οι εγγραφές για τους νεοεισαχθέντες στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας και σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

    Όσοι δεν εγγραφούν στο οριζόμενο χρονικό διάστημα, χάνουν οριστικά το δικαίωμα εγγραφής τους. Ειδικά όσοι εισάγονται στο δεύτερο εξάμηνο των ΤΕΙ, αν δεν εγγραφούν μέσα στην παραπάνω προθεσμία, μπορούν να εγγραφούν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη 2004.

    Για την εγγραφή τους οι επιτυχόντες ή νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, θα πρέπει καταθέτουν στη γραμματεία της σχολής ή του τμήματος τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

    [04] ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ-ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

    Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (18:55 UTC+2)

    Δέσμη μέτρων για δικηγόρους και δικαστές προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Τα μέτρα θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που έχει ήδη ετοιμάσει το υπουργείο και μεταξύ άλλων θα ρυθμίζει την οργάνωση του δικηγορικού επαγγέλματος σε εταιρίες, τις αλλαγές στην άσκηση των δικηγόρων, που πλέον θα γίνεται στα δικαστήρια, στη δημόσια διοίκηση και στα δικηγορικά γραφεία και θα είναι αμειβόμενη.

    Ο κ. Πετσάλνικος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο έκδοσης των κατηγορουμένων της 17 Νοέμβρη.

    Όσον αφορά στον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή προς το τέλος του χρόνου ο υπουργός αναφέρει ότι οι ρυθμίσεις του θα αφορούν:

    * στην επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής συγκεκριμένων κακουργημάτων, ίσως και στα 30 χρόνια από τα 20 που ισχύουν σήμερα,

    * στη θέσπιση αυστηρότερων ποινών για τον αρχηγό μίας τρομοκρατικής οργάνωσης,

    * και στην τιμωρία όσων διευκολύνουν την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων και την δράση των τρομοκρατών με την παροχή υλικών μέσων ή την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

    [05] ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ ΣΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ Ο ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (18:50 UTC+2)

    Για άγνοια και έλλειψη ενημέρωσης κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κώστας Σκανδαλίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Θεσσαλονίκη.

    «Παρακολουθώντας τον κ. Καραμανλή στη χθεσινή του αναφορά στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη σημερινή του συνέντευξη, ειλικρινά εκπλήσσομαι και λυπάμαι για την άγνοια και την έλλειψη ενημέρωσης, που έχει ένας άνθρωπος που φιλοδοξεί να κυβερνήσει τον τόπο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης.

    Πρόσθεσε δε ότι το σύνολο σχεδόν των συγκεκριμένων θέσεων, που αναφέρονται στην επανίδρυση, είτε έχουν ψηφιστεί είτε υλοποιούνται είτε έχουν δρομολογηθεί και έφερε ως παράδειγμα την κωδικοποίηση των νόμων και την επίσπευση των δικαστικών αποφάσεων στις υποθέσεις διαφθοράς.

    Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Καραμανλή ότι είναι «ύποπτος» ο χρόνος που τίθεται το ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως η θέση αυτή προσβάλλει τη συνταγματική και δημοκρατική νομιμότητα, καθώς «η Κυβέρνηση, είναι Κυβέρνηση τετραετίας και είναι ωφέλιμος χρόνος για τον τόπο και πρέπει, υποχρεούται από την ψήφο και τη λαϊκή εντολή, να την εξαντλήσει κάνοντας όλες τις αναγκαίες αλλαγές». Πρόσθεσε δε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί κατ' αρχήν το 2008, άρα δεν είναι προεκλογικός χρόνος.

    Κληθείς να σχολιάσει τα περί αντιγραφής του προγράμματός της που καταλογίζει η Νέα Δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία κακό αντιγραφέα του ΠΑΣΟΚ και μαθητή με μικρή δυνατότητα αντίληψης.

    [06] ΓΙΑ ΡΕΣΙΤΑΛ ΑΟΡΙΣΤΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (18:09 UTC+2)

    Για ρεσιτάλ αοριστίας και αφορισμών έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας όσο είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της 68ης ΔΕΘ.

    «Στην εποχή του συγκεκριμένου ο κ. Καραμανλής επαναλαμβάνοντας και πάλι τον εαυτό του, μας έδωσε σήμερα ένα ρεσιτάλ αοριστίας και αφορισμών» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Αφόρητα γενικόλογος, δεν κατάφερε επί δύο ώρες παρά να αποδείξει τη μεγάλη κρίση προσανατολισμού, την απουσία προγραμματικού λόγου, την αδυναμία της δεξιάς στην Ελλάδα να δώσει απαντήσεις και λύσεις στις σύγχρονες προκλήσεις».

    [07] ΣΥΝΕΔΡΑΖΕΙ Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

    Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (18:01 UTC+2)

    Αρχισαν σήμερα οι εργασίες κατά επιτροπή της Βουλής των Εφήβων. Το πρωί συνεδρίασαν οι Επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων, Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ το απόγευμα τη σκυτάλη πήραν οι Επιτροπές Εθνικής Αμυνας και Εσωτερικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

    Νωρίτερα, έφηβοι βουλευτές επισκέφθηκαν την Ακρόπολη.

    [08] ΣΧΟΛΙΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (17:45 UTC+2)

    «Τα όσα είπε ο κ. Καραμανλής επιβεβαιώνουν, ότι ψήφος στη ΝΔ σημαίνει ψήφο στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ δίχως το ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ψήφο επίσης για κυβέρνηση της πλουτοκρατίας, όπου απλώς θα αλλάξουν τα πρόσωπα». Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, στο πλαίσιο της 68ης ΔΕΘ.

    «Τώρα οι εργαζόμενοι ένα σύνθημα πρέπει να αγκαλιάσουν: ΚΚΕ ισχυρό, για κίνημα αποτελεσματικό και συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία» καταλήγει η ανακοίνωση.

    [09] ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (15:57 UTC+2)

    Κίνητρα για την ένταξη των επιδοτούμενων ανέργων σε θέσεις εργασίας και σε προγράμματα κατάρτισης και τη δυνατότητα μετατροπής των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) σε "μικρούς" ΟΑΕΔ, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή.

    Μεταξύ των διατάξεων που χαρακτηρίζουν τον εν λόγω νομοσχέδιο είναι η διεύρυνση των δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, η ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και των επιστημόνων σε αυτά του ΟΕΚ, καθώς και οι επικεντρωμένες παροχές για τις άνεργες μητέρες.

    Η ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα στην Καθημερινή, θα ενεργοποιήσει πολλά από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν ως κοινωνικό πακέτο από τον πρωθυπουργό και συμπεριλήφθησαν στην Κοινωνική Χάρτα.

    Σημειώνεται δε ότι τα μέτρα αποτέλεσαν καρπό συνεργασίας του τιμονιέρη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Ρέππα και του αρμόδιου υφυπουργού, Ελευθέριου Τζιόλα.

    Σε ό,τι αφορά την προοπτική των ΚΕΚ, το νομοσχέδιο με άρθρο του προβλέπει ότι αυτά που έχουν συσταθεί και πιστοποιηθεί, μπορούν να λάβουν άδεια λειτουργίας Ιδιωτικού Γραφείου Συμβούλων Εργασίας, το οποίο θα διέπεται από τις κείμενες διατάξεις για τη λειτουργία των ιδιωτικών γραφείων. Οι όροι και προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη χορήγηση της άδειας και της ανάκλησής της, θα καθοριστούν κατά το δημοσίευμα, με απόφαση του κ. Ρέππα.

    Ως κίνητρο για την πρόσληψη ανέργων μητέρων με τουλάχιστον δύο παιδιά, καθορίζεται επιδότηση του εργοδότη ισόποση με το ύψος των εργοδοτικών εισφορών που τον βαρύνουν για την ασφαλιστική κάλυψη των προσλαμβανομένων. Η επιδότηση διαρκεί επί ένα έτος για κάθε τέκνο.

    Οι εργοδότες που προσλαμβάνουν με σύμβαση ορισμένου χρόνου εργαζόμενους ή εργαζόμενες για αναπλήρωση αυτών που απουσιάζουν από την εργασία τους με άδεια κύησης ή λοχείας, για όσο χρόνο διαρκεί η άδεια, επιδοτούνται με το ισόποσο των ασφαλιστικών εισφορών που τους επιβαρύνουν για την ασφαλιστική κάλυψη των προσλαμβανομένων.

    Οι προσλαμβανόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου δεν προσδιορίζονται στον προσδιορισμό του συνολικού αριθμού εργαζομένων της επιχειρήσεις για την εφαρμογή των διατάξεων περί ομαδικών απολύσεων, αναφέρει το δημοσίευμα.

    Η επιδότηση για τις εν λόγω περιπτώσεις, γίνεται με τον συμψηφισμό του ισόποσου των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, κατά την απόδοση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών ή κατά την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων του εργοδότη.

    Προϋπόθεση για τα εν λόγω μέτρα, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, είναι ότι ο εργοδότης πρέπει να έχει προβεί το προηγούμενο εξάμηνο σε απόλυση προσωπικού και δεσμεύεται να μην απολύει άλλους εργαζομένους κατά τη διάρκεια της ισχύος του μέτρου, χωρίς τη συνδρομή σπουδαίου λόγου.

    Σημειώνεται τέλος, ότι η αγρότισσα για κάθε τέκνο που αποκτά, μετά το δεύτερο παιδί, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής εισφορών υπέρ ΟΓΑ επί ένα χρόνο από τη γέννηση κάθε τέκνου.

    [10] FIRE WATCH: ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (15:30 UTC+2)

    Ένα υπερσύγχρονο επαναστατικό ασύρματο σύστημα, για την επιτήρηση και την προστασία δασών και δημόσιων εκτάσεων, παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, από τον αμερικανικό κατασκευαστικό οίκο υψηλής τεχνολογίας ΕΤΙ και την Ελληνική εταιρία τηλεπικοινωνιακών συστημάτων EDS, σε εκδήλωση που τελούσε υπό την αιγίδα του δημάρχου Πανοράματος Ιγνάτιου Καϊτεζίδη.

    «Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι πρωτοπόρα στη χώρα μας αξιοποιώντας συστήματα πο δίνουν ουσιαστικές και αξιόπιστες λύσεις σε σοβαρά ζητήματα, όπως στο θέμα της πρόληψης και του έγκαιρου εντοπισμού των πυρκαγιών», υπογράμμισε ο δήμαρχος Πανοράματος, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης.

    Όπως επισήμαναν οι ομιλητές, εκπρόσωποι του αμερικανικού κατασκευαστικού οίκου ΕΤΙ, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η προστασία των δασών, δεδομένων των κλιματολογικών αλλαγών που συντελούνται. Το σύστημα, με την ονομασία FIRE WATCH, εντοπίζει εγκαίρως πυρκαγιές σε δάση και προστατευόμενες εκτάσεις και αποτελείται από κάμερες οι οποίες τοποθετούνται μέσα στο δάσος και επικοινωνούν με ένα κεντρικό γραφείο ελέγχου. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 80 συστήματα που λειτουργούν στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, τα οποία είναι ιδιαίτερα ασφαλή, καθώς όπως σημείωσαν οι ομιλητές «είναι πρακτικώς αδύνατο να υπάρξουν παρεμβολές».

    Πρόκειται για ψηφιακές κάμερες υψηλής ευκρίνειας, οι οποίες είναι περιστρεφόμενες και παρέχουν ποιοτική ανάλυση των δεδομένων. Οι κάμερες έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από το Γερμανικό Κέντρο Αεροναυπηγικής για την παρατήρηση του διαστήματος.

    Στη βάση του στύλου στον οποίο στηρίζεται η κάμερα τοποθετείται μια μονάδα ελέγχου με αυτόματο ανιχνευτή καπνού και συναγερμό πυρκαγιάς, ενώ οι εικόνες λαμβάνονται από ηλεκτρονικό υπολογιστή και διαβιβάζονται στο κεντρικό γραφείο μέσω ISDN ή ασυρμάτου. Ολόκληρο το σύστημα είναι ειδικά κατασκευασμένο ώστε να προστατεύεται από τους κεραυνούς και την κακοκαιρία.

    Στο κεντρικό γραφείο ελέγχου υπάρχουν ψηφιακοί χάρτες της ελεγχόμενης περιοχής, πάνω στους οποίους προσδιορίζεται το ακριβές σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

    Το εύρος ανίχνευσης του συστήματος είναι 10 χιλιόμετρα, που όμως μπορούν να αυξηθούν στα 40 όταν η ορατότητα είναι καλή.

    Η εφαρμογή αυτού του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης εξ αποστάσεως ξεκίνησε σε πειραματικό στάδιο το 1997. Σήμερα, υπάρχουν εγκατεστημένα συστήματα σε τρία κρατίδια της Γερμανίας. Η ΕΤΙ, που δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας αιχμής, προβλέπει ότι σύντομα θα γενικευθεί η χρήση του συστήματος FIRE WATCH, καθώς τα πλεονεκτήματα που προσφέρει για την προστασία των δασών είναι τεράστια.

    [11] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (15:16 UTC+2)

    Στην υπογραφή της τριμερούς σύμβασης μεταξύ του ΑΠΘ και της Εταιρίας Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης (ΕΠΑ) και της ΑΣΠΡΟΦΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Α.Ε., που αφορά στην εισαγωγή Φυσικού Αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο του Α.Π.Θ, θα παραστεί ο υπουργός Ανάπτυξης, Άκης Τσοχατζόπουλος.

    Η υπογραφή της τριμερούς σύμβασης θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Μία ώρα αργότερα, ο κ. Τσοχατζόπουλος θα παρευρεθεί στην ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση της «ΕΚΟ - ΕΛΔΑ Α.Β.Ε.Ε.», ως κύριου χορηγού της φανέλας της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ, στο ξενοδοχείο ELECTRA PALACE.

    [12] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (12:50 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι με τα «Οικονομικά Σπίτια» της Ελλάδας στις κρίσιμες αγορές του εξωτερικού, που θα πουλάνε τα ελληνικά προϊόντα "θα κινηθούμε γοργότερα και αποτελεσματικά", διατύπωσε ο συντονιστής οικονομικών υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

    Ο κ. Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι "οι διπλωμάτες δεν έχουν τις γνώσεις για να αναπτύξουν σοβαρά την οικονομική διπλωματία και έτσι για την αναβάθμισή της, θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος".

    Παράλληλα, ο ίδιος ενημέρωσε τη διοίκηση του ΣΕΒΕ για την πίεση που άσκησε στη Βουλή η Αξιωματική Αντιπολίτευση σε ό,τι αφορά το θέμα της ενεργοποίησης του Εθνικού Συμβουλίου και εξέφρασε τη συγκατάβαση της ΝΔ για το θεσμό. Τόνισε δε, ότι η ΝΔ θα τον συνεχίσει εφόσον γίνει κυβέρνηση, με σημαντικό ρόλο στους φορείς, καθώς όπως υπογράμμισε, «εσείς γνωρίζετε καλά το θέμα των εξαγωγών. Το κράτος θα έχει συντονιστικό ρόλο».

    Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τις εξαγωγές, ο κ. Αλογοσκούφης είπε, «κλειδί για την πραγματική σύγκλιση με την ΕΕ είναι η ανταγωνιστικότητα, η οποία δεν μπορεί να βελτιωθεί με παραδοσιακούς τρόπους, όπως τα φθηνά προϊόντα. Στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει φθηνή παραγωγή, παρά μόνο παραγωγή επώνυμων ποιοτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας».

    Πρέπει επίσης, όπως τόνισε, να υπάρξει συστηματική προβολή στο εξωτερικό, για τους τομείς και τους κλάδους που η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα, όπως είναι μεταξύ άλλων ο τουρισμός, τα μεσογειακά τρόφιμα και η ένδυση.

    Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής, Χρήστος Φώλιας, ενημέρωσε τη διοίκηση του ΣΕΒΕ ότι η ΝΔ θεωρεί μεγάλο κεφάλαιο το ελληνικό στοιχείο σε όλο τον κόσμο, ότι πρέπει να προσληφθούν μάνατζερ-διευθυντές εξαγωγών, ανά χώρα, οι οποίοι θα αμείβονται με μισθό και bonus, ανάλογα με τις επιτυχίες τους και ότι θα πρέπει να προωθηθεί η Μεσογειακή διατροφή που αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για τον κύριο και παραδοσιακό μας κλάδο, όπως είναι τα τρόφιμα και που διαθέτει σήμερα μεγάλο υποστηρικτικό υλικό.

    Μάλιστα, πρότεινε τη δημιουργία ινστιτούτου ανάπτυξης και έρευνας για τη Μεσογειακή Διατροφή-Ελληνική Διατροφή, στη χώρα μας.

    Η διοίκηση του ΣΕΒΕ κατέθεσε τις απόψεις της για την καλύτερη διοργάνωση των ελληνικών επιχειρηματικών αποστολών στο εξωτερικό και ενημέρωσε το κλιμάκιο της ΝΔ για τα θέματα που αφορούν τη δέσμευση αυξημένων κονδυλίων για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις της χώρας και την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων από το Γ΄ ΚΠΣ, μέσα από την αναθεώρηση του, με συγκεκριμένες δράσεις για τις εξαγωγές.

    Παράλληλα, η διοίκηση του ΣΕΒΕ κατέθεσε τις απόψεις της και για θέματα που άπτονται της χρηματοδότησης επιχειρήσεων, σε κάθε περίπτωση, λαμβάνοντας υπ΄ όψη το κριτήριο της εξωστρέφειας και της αναγκαιότητας δημιουργίας εξειδικευμένων για τις εξαγωγές τμημάτων στα ΑΕΙ.

    Επισημαίνεται ότι ο συντονιστής οικονομικών υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αλογοσκούφης, επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία του ΣΕΒΕ, επικεφαλής κλιμακίου βουλευτών του κόμματος, αποτελούμενου από τον τομεάρχη οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζα και τους βουλευτές Ηλία Καλλιώρα, Θεόδωρο Σκρέκα και τον ευρωβουλευτή Χρήστο Φώλια.

    [13] ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΑΥΡΙΟ Ο ΣΒΒΕ ΚΑΙ ΤΟ ΧΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (12:34 UTC+2)

    Επενδυτική ημερίδα για την παρουσίαση τριών εισηγμένων εταιριών διοργανώνει αύριο ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), σε συνεργασία με το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΧΚΘ).

    Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, που θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του ΧΚΘ, θα παρουσιαστούν οι εταιρίες ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, COMPUCON ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Α.Β.Ε.Ε. και NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε.Β.Ε.

    Στόχος της εκδήλωσης, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς επενδυτικών ημερίδων που πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια του έτους σε όλη την Ελλάδα, είναι η αξιόπιστη πληροφόρηση και ενημέρωση προς το επενδυτικό κοινό. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, έμφαση δίδεται σε θέματα που άπτονται της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και γενικότερα της εξάπλωσης της χρηματιστηριακής και επιχειρηματικής ιδέας και παιδείας.

    Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Δημήτριος Συμεωνίδης, ενώ θα ακολουθήσουν δεκαπεντάλεπτες παρουσιάσεις των εταιρειών και συζήτηση. Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα δοθεί δεξίωση στον ίδιο χώρο.

    [14] ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ ΡΑΤΣΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

    Ζάγκρεμπ, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (15:23 UTC+2)

    Σιγή ισχύος κρατά ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ιβιτσα Ράτσαν σχετικά με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπου και τον θέλουν να σχεδιάζει αλλαγές στην ηγεσία των μυστικών υπηρεσιών, μετά από διαρροή πληροφοριών για την υπόθεση του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου στρατηγού Αντε Γκοτόβινα.

    Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για τις σχετικές πληροφορίες, ο Ράτσαν δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει μεμονωμένα δημοσιεύματα του Τύπου, σημείωσε, ωστόσο, ότι έχει ζητήσει από τις μυστικές υπηρεσίες να ενημερώσουν την κυβέρνηση για ζητήματα που είναι στην αρμοδιότητά τους.

    Ε.Π.

    [15] ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (14:49 UTC+2)

    Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκατέσσερις τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί στη δυτική Ρουμανία, σε μετωπική σύγκρουση τουριστικού λεωφορείου με φορτηγό.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, το λεωφορείο είχε ξεκινήσει από τη Μολδαβία και είχε ως προορισμό την Αυστρία. Η υπηκοότητα των 18 επιβαινόντων στο λεωφορείο δεν έχει γίνει γνωστή.

    Ε.Π.

    [16] ΜΕΣΙΤΣ: ΔΕΝ ΜΕ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Ζάγκρεμπ, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (13:36 UTC+2)

    Δεν επηρεάζεται από τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης ο πρόεδρος της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, παρόλο που τα ποσοστά δείχνουν πως η δημοτικότητά του ακολουθεί καθοδική πορεία.

    «Είναι υποχρέωσή μου να εργάζομαι για να προωθώ το συμφέρον του κράτους και των πολιτών, ανεξάρτητα από τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων» δήλωσε χθες ο κ.Μέσιτς στην τακτική συνάντησή τους με πολίτες, την οποία διοργανώνει στο γραφείο του σχεδόν κάθε Σάββατο.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη με τον πρόεδρο της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς και τη συγνώμη που αντάλλαξαν για τις ωμότητες που διέπραξαν η Κροατία και η Γιουγκοσλαβία στο διάστημα 1991-1995, ο κ.Μέσιτς είπε ότι όταν ζήτησε συγνώμη δεν απευθύνθηκε προς ένα συγκεκριμένο έθνος.

    Σημειώνεται ότι οι Κροάτες βετεράνοι του πολέμου διαμαρτυρήθηκαν έντονα που ο Μέσιτς ζήτησε συγνώμη από μία χώρα που ουσιαστικά ήταν υπεύθυνη για τα όσα διαδραματίστηκαν τη δεκαετία του '90 στην Κροατία και τη Βοσνία.

    Ε.Π.

    [17] ΠΓΔΜ: ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ-ΑΧΜΕΤΙ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

    Σκόπια, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (13:25 UTC+2)

    Νέα συνάντηση φέρονται να είχαν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και ο αρχηγός της Ενωσης Δημοκρατικής Ενταξης, Αλί Αχμέτι, με θέμα την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί σε πολιτικό επίπεδο μετά την πρόσφατη επέμβαση των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας κατά ομάδων ενόπλων Αλβανών στο χωριό Μπρεστ.

    Το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, επικαλούμενο κυβερνητικούς κύκλους, μετέδωσε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες και σε αυτήν Τσερβενκόφσκι και Αχμέτι συμφώνησαν ότι θα επιμείνουν στις προτεραιότητες που όρισαν σε προηγούμενη συνάντησή τους, που είναι η εξουδετέρωση των ομάδων εγκληματιών και η επιβολή του νόμου σε ολόκληρη την επικράτεια.

    Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι την προσεχή Τρίτη θα δημοσιοποιηθεί το σχέδιο για τη σύλληψη ή την εθελοντική παράδοση των Αλβανών αυτονομιστών, Αμπντίλ Γιακουμπι και Χαμπντι Μπαϊράμι, γνωστών με τα ψευδώνυμα Τσάκαλα και Μπρέζα, που θεωρούνται διοικητές της παραστρατιωτικής οργάνωσης ΑΝΑ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες τα μέσα ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου μετέδωσαν ανακοίνωση εκπροσώπου του ΑΝΑ ότι ο Αμπντίλ Γιακούμπι έχει τραυματιστεί σε ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ και έχει μεταφερθεί για νοσηλεία στο εξωτερικό. Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες που μπορούν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την ανακοίνωση αυτή.

    Ε.Π.

    [18] ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (12:35 UTC+2)

    Ευρέως αποδεκτή έγινε από τα μέλη του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ η πρόταση βουλευτών των κυβερνώντων κομμάτων για σύνταξη ειδικού νομοσχεδίου, που θα ορίζει τους κανόνες χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

    Σύμφωνα με μία πρώτη αξιολόγηση, η οποία θα τεθεί προς συζήτηση, το ετήσιο κονδύλιο που θα δίδεται στα 12 κοινοβουλευτικά κόμματα θα κυμαίνεται συνολικά μεταξύ 500.000 και 700.000 ευρώ, ενώ θα ορίζονται αυστηροί κανόνες για τις χορηγίες και τις δωρεές πολιτών στα κόμματα.

    Ε.Π.

    [19] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

    Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Μια περίοπτη θέση στην ιστορία της ποδοσφαιρικής ομάδας της Χαλκηδόνας καταλαμβάνει ο σημερινός αγώνας κόντρα στην Ξάνθη. Κι αυτό διότι η ομάδα του Γιώργου Παράσχου σημείωσε την πρώτη της νίκη σε αγώνα της Α' Εθνικής κατηγορίας.

    Ανεβάζοντας κατακόρυφα την απόδοσή τους στο β' ημίχρονο, οι νεοφώτιστοι έφτασαν στην πολυπόθητη νίκη μεν 2-0 και απομακρύνθηκαν προς στιγμήν από την επικίνδυνη ζώνη της βαθμολογίας.

    Τα γκολ της Χαλκηδόνας σημείωσαν ο Σίμος με ατομική προσπάθεια και σουτ στο 47ο λεπτό και ο Ζαχαρόπουλος με αριστουργηματική εκτέλεση πέναλτι στο 80ο λεπτό.

    Από την άλλη, η Ξάνθη προβλημάτισε για άλλη μια φορά με την απόδοσή της και κυρίως στη γραμμή κρούσης. Χαρακτηριστικό της επιθετικής δυστοκίας της ακριτικής ομάδας είναι το γεγονός ότι μετά από τρεις αγωνιστικές για το πρωτάθλημα δεν έχει βρει ακόμη το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα.

    [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΑΡΗΣ

    Πύργος, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (20:20 UTC+2)

    Βαθμούς και εντυπώσεις μοιράστηκαν Πανηλειακός και Άρης σε αγώνα για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής κατηγορίας.

    Το τελικό σκορ μάλλον ικανοποίηση προκάλεσε στα στρατόπεδα και των δυο ομάδων, καθώς οι μεν γηπεδούχοι πήραν άλλο ένα βαθμό στη μάχη που δίνουν για τη διατήρησή τους στην μεγάλη κατηγορία, ενώ ο Άρης των τεραστίων προβλημάτων έφυγε με έναν πολύτιμο βαθμό από τον Πύργο, αποφεύγοντας μια αποτυχία που ενδεχομένως να προκαλούσε τριγμούς στους κόλπους της ομάδας.

    Η φάση που σημάδεψε το σημερινό αγώνα έγινε στο 6' λεπτό όταν ο Μαρκορά ανατράπηκε από τον Λαμπάκη και ο διαιτητής έδειξε την «εσχάτη των ποινών». Το πέναλτι ανέλαβε και εκτέλεσε ο ίδιος παίκτης, όμως σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι και η μπάλα στη συνέχεια έφυγε ψηλά άουτ.

    Η ομάδα του Σάκη Τσιώλη διατηρούσε τον έλεγχο των κινήσεων σε όλη τη διάρκεια του αγώνα χωρίς όμως να καταφέρει να μετουσιώσει την υπεροχή της σε κάποιο γκολ. Από την άλλη, οι Θεσσαλονικείς με μοναδικό κίνητρο να διατηρήσουν ανέπαφη της εστία τους δεν κατάφεραν να απειλήσουν ουσιαστικά την εστία των γηπεδούχων.

    [21] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΟ 3 ΣΤΑ 3 ΠΕΤΥΧΕ Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (19:52 UTC+2)

    Αν η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται τότε ο Απόλλων Καλαμαριάς μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον του και να προσδοκά βάσιμα στην υλοποίησή του πολυπόθητου στόχου της επανόδου του στα μεγάλα ποδοσφαιρικά σαλόνια της χώρας.

    Στο πλαίσιο της σημερινή τρίτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β' εθνικής, οι «Πόντιοι» επιβλήθηκαν εντός έδρας του Εργοτέλη με 2-0, κάνοντας έτσι το «3 στα 3» και απολαμβάνοντας τη μοναξιά της κορυφής στη βαθμολογική κατάταξη.

    Κι αυτό διότι ο μέχρι πρότινος συγκάτοικός τους στην κορυφή, Πανσερραϊκός αρκέστηκε σε εντός έδρας «λευκή» ισοπαλία με τον Εθνικό Αστέρα.

    Επιβλητική νίκη επί της Παναχαϊκής με 4-1 πέτυχε ο νεοφώτιστος Λεβαδειακός και ανέβηκε έτσι στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας.

    Στο ντεμπούτο της στην κατηγορία μετά τον απρόσμενο προβιβασμό της στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία, η Νίκη Βόλου ηττήθηκε στην έδρα της Κασσάνδρας με 1-0.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 3ης αγωνιστικής της β' εθνικής κατηγορίας είχαν ως εξής:

    Κασσάνδρα-Νίκη Βόλου 1-0

    Πατραϊκός-Ποσειδών Νέων Πόρων 0-0

    Ατρόμητος Αθηνών-Γιάννινα 2-0

    Φωστήρας-Καλαμάτα 1-1

    Λεβαδειακός-Παναχαϊκή 4-1

    Απόλλων Αθηνών-Κέρκυρα 2-3

    Πανσερραϊκός-Εθνικός Αστέρας 0-0

    Απόλλων Καλαμαριάς-Εργοτέλης 2-0

    Η βαθμολογική κατάταξη έχει ως εξής:

    1.Καλαμαριά 9

    2.Πανσερραϊκός 7

    3.Λεβαδειακός 7

    4.ΠΑΣ Γιάννενα 4

    5.Κασσάνδρα 4

    6.Κέρκυρα 4

    7.Φωστήρας 4 σε 2αγ

    8.Καλαμάτα 4

    9.Ατρόμητος 3 σε 2αγ

    10.Εργοτέλης 3

    11.Απόλλων 2

    12.Ποσειδών Πόρων 2

    13.Πατραϊκός 2

    14.Εθνικός Αστέρας 2

    15.Παναχαϊκή 1

    16.Νίκη Βόλου 0 σε 1αγ

    [22] ΣΤΙΒΟΣ: ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Κ. ΒΟΓΓΟΛΗ

    Μόντε Κάρλο, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (19:24 UTC+2)

    Έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των επιτυχημένων εμφανίσεών της πρόσθεσε η Κατερίνα Βόγγολη, η οποία κατέλαβε στη δισκοβολία την τρίτη θέση στον τελικό των Γκραν Πρι στίβου της IAAF στο Μόντε Κάρλο.

    Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια είχε καλύτερη βολή (την πρώτη) στα 63.55μ, ενώ νικήτρια αναδείχθηκε η Βέρα Ποσπισίλοβα (Τσεχία) με 65.42μ. Η Βόγγολη είχε ακόμη βολές στα 63.02μ και 61.54μ, ενώ μία ακόμη ήταν άκυρη.

    Στο μεταξύ, την έκτη θέση πήρε ο Περικλής Ιακωβάκης στα 400μ εμπόδια κατά την δεύτερη ημέρα των αγώνων του Μονακό. Ο Ελληνας πρωταθλητής τερμάτισε σε 49.25, ενώ πρώτος ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής Φέλιξ Σάντσες με 47.80.

    [23] ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ: ΧΑΠΙ ΕΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ - ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΤΑΓΗ 5η

    Στοκχόλμη, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (18:25 UTC+2)

    Με την 5η θέση στις αποσκευές του, τη διαπίστωση ότι μπορούσε να διεκδικήσει ένα μετάλλιο στο 33ο Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας και το βλέμμα στραμμένο αποκλειστικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, επιστρέφει στην Ελλάδα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, έπειτα από τη σημερινή άνετη επικράτηση επί των Σέρβων για τον αγώνα κατάταξης των θέσεων 5-6.

    Μπορεί αυτήν η θέση να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ελλήνων φιλάθλων, αλλά σε κάθε περίπτωση συνιστά μια αναμφισβήτητη πρόοδο εν σχέσει με τις δυο προηγούμενες απελπιστικές εμφανίσεις στα Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας (1999) και της Τουρκίας (2001).

    Στο σημερινό διαδικαστικού χαρακτήρα αγώνα, η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη αποδίδοντας ποιοτικό μπάσκετ και απαλλαγμένη από το άγχος, έφτασε στην επίτυχία σε βάρος της Σερβίας/Μαυροβουνίου.

    Οι «πλάβι» ξεκίνησαν πιο δυνατά στο παιχνίδι και προηγήθηκαν με 9-2 στο 3ο λεπτό, ωστόσο, οι διεθνείς μας άλλαξαν στη συνέχεια την εικόνα του αγώνα και με συστατικά την καλή άμυνα και την ευστοχία έξω από τη γραμμή των 6,25μ. (με αιχμές τους Ντικούδη και Χατζηβρέττα) έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο με προβάδισμα οκτώ πόντων (21-13).

    Οι Σέρβοι φάνηκαν να μην μπορούν να ακολουθήσουν το ρυθμό της εθνικής μας που με μπροστάρη στο δεύτερο 10λεπτο τον Ιάκωβο Τσακαλίδη εκτόξευσε τη διαφορά στους +12 (37-25 στο ημίχρονο).

    Με καθαρό μυαλό και ρεσιτάλ ευστοχίας το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συνέχισε το μονόλογο και στο τρίτο 10λεπτο, με τους «πλάβι» να μην μπορούν να αντιδράσουν και να ρίχνουν λευκή πετσέτα στο παρκέ της Γκλόμπεν Αρίνα της Στοκχόλμης.

    Το μόνο που κατάφεραν οι Σέρβοι ήταν να φέρουν τη διαφορά σε ευπρεπή επίπεδα με αιχμή του δόρατος τον Μιλαν Γκούροβιτς, ο οποίος με εύστοχα σουτ τριών πόντων έγραψε το τελικό 72-64.

    Πρώτοι σκόρερ για την εθνική μας, στην οποία κανείς δεν υστέρησε σε απόδοση, ηταν οι Χατζηβρέττας (21π.), Τσακαλίδης (16π.) και Ντικούδης (15π.), ενώ από πλευράς Σέρβων διεσώθη ο Γκούροβιτς που σημείωσε συνολικά 15 πόντους.

    [24] ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗ ΓΟΥΙΝΕΑ ΜΠΙΣΑΟΥ

    Μπισάου, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (17:37 UTC+2)

    Σε πραξικόπημα προχώρησε ο στρατός στη Γουινέα Μπισάου, συλλαμβάνοντας μάλιστα τον πρόεδρο της χώρας, Κούμπα Γιάλα και πολλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, μεταδίδει το BBC.

    Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της πρωτεύουσας Μπισάου μετέδωσαν μήνυμα του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο, Κούμπα Γιάλα και τον πρωθυπουργό, Μάριο Πιρές για κατ' επανάληψη παραβιάσεις των νόμων.

    Οι στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα καλούν τον κόσμο να επιστρέψει στα σπίτια του.

    Οι ανταποκριτές υποστηρίζουν ότι το πραξικόπημα ήταν το αποτέλεσμα πολύμηνης πολιτικής αστάθειας στη Γουινέα Μπισάου με την κυβέρνηση να αναβάλει συνεχώς τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες έπρεπε να διεξαχθούν κανονικά τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Στα τέλη της δεκαετίες του '90 η Γουινέα Μπισάου, πρώην αποικία των Πορτογάλων, ενεπλάκη σε πολυετή εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος στοίχισε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

    [25] ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΟΥ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

    Ριάντ, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (17:09 UTC+2)

    Στην αποκεφάλιση ενός εμπόρου ναρκωτικών προχώρησαν, σήμερα, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της αραβικής αυτής χώρας.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ο Δάχερ μπιν Θάμερ αλ Σίμρι, καταδικάστηκε για παράνομη εισαγωγή μαριχουάνας στη χώρα και αποκεφαλίστηκε, σήμερα, στην επαρχία Χαφρ αλ Μπάτεν.

    Φέτος, 41 άτομα, οι περισσότεροι έμποροι ναρκωτικών, αποκεφαλίστηκαν στη Σαουδική Αραβία.

    [26] Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ

    Τεχεράνη, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (15:08 UTC+2)

    Καταδικάζει η Τεχεράνη την κατ αρχήν απόφαση του Ισραήλ για εκδίωξη του παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, από τα παλαιστινιακά εδάφη και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών, το μέλλον των Παλαιστίνιων δεν πρόκειται να βελτιωθεί για όσο καιρό οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν "το σιωνιστικό καθεστώς".

    Μάλιστα με την ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την ισραηλινή απόφαση "αντίθετη με όλους τους διεθνείς κανόνες". "Με τις προγραμματισμένες δολοφονίες, με τις εκτελέσεις, με την εξορία παλαιστίνιων αξιωματούχων το σιωνιστικό καθεστώς αποτελεί ένα σοβαρό εμπόδιο στο δρόμο για την ειρήνη και την επιστροφή της ηρεμίας σε όλη την περιοχή", προστίθεται στην ανακοίνωση, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ο επικεφαλής της συριακής διπλωματίας, Φαρούκ Αλ Σάρα είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον παλαιστίνιο ηγέτη και του εξέφρασε κατά το δημοσίευμα, την πλήρη υποστήριξη του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ, όπως γινε γνωστό από σύμβουλο του Γιάσερ Αραφάτ.

    [27] Ο ΑΡΑΦΑΤ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΗ ΛΥΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΑΣΚΟΦΟΡΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛ ΑΡΑΜΠΙΓΙΑ

    Ραμάλα, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (14:35 UTC+2)

    Τη λύπη του για την επίθεση άγνωστων μασκοφόρων στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Αραμπίγια εξέφρασε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ.

    Ο Γιασέρ Αραφάτ συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο της Παλαιστινιακής Αρχής και δεσμεύτηκε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα αναλάβουν τη διεξαγωγή έρευνας για να βρεθούν οι δράστες της επίθεσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες την επίθεση ανέλαβαν μέλη της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά».

    «Ο Αραφάτ μας κάλεσε στο γραφείο του νωρίς το πρωί. Φαινόταν εξοργισμένος και υποσχέθηκε να βρει τους δράστες», δήλωσε ανταποκριτής του Αλ Αραμπίγια, στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Οι δράστες δεν έδωσαν καμία δικαιολογία για την εν λόγω επίθεση, απλά είπαν: «αυτή είναι μια προειδοποίηση, πρέπει να φύγετε».

    [28] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΜΟΣΚΩΦ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (16:00 UTC+2)

    Η ζωή και το έργο του Κωστή Μοσκώφ ξεδιπλώθηκε σαν κινηματογραφική ταινία χθες το βράδυ, στο Κάστρο του Πλαταμώνα, μέσα από τις αφηγήσεις φίλων και συνεργατών του, στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φιλοια- Φίλοι Αρχαιοτήτων.

    Φίλοι, συνεργάτες, αλλά και άνθρωποι που αγάπησαν τον Κωστή Μοσκώφ μέσα από το έργο και τη δράση του "πλημμύρισαν" το Κάστρο του Πλαταμώνα, αποτίοντας φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που μεταξύ άλλων "ταξίδεψε" την Ελλάδα στη Μέση Ανατολή, μέσα από τις μεταφράσεις του Καβάφη, του Ρίτσου και του Τσίρκα στην αραβική, αλλά και την έντονη πολιτιστική του δράση στο Ισραήλ και την Αίγυπτο.

    Ο τέως υπουργός Εξωτερικών και νυν βουλευτής, Θεόδωρος Πάγκαλος, μίλησε για τον φίλο και διανοητή Κωστή Μοσκώφ, την έντονη και πολυσχιδή του προσωπικότητα, αλλά και για την «ορθόδοξη πίστη» του στην Αριστερά, που παρά την αριστοκρατική καταγωγή του υπηρέτησε μέχρι τέλους.

    Στο έργο του Κωστή Μοσκώφ αναφέρθηκε η Μαρία Δαμανάκη, τονίζοντας μεταξύ άλλων τον αγώνα και την αγωνία του να «παντρέψει» τη Δύση με την Ανατολή, αλλά και τη μεγάλη του αγάπη για τον άνθρωπο, τον Άλλο, όπως έλεγε και ο ίδιος.

    Φίλοι και συνεργάτες του Κωστή Μοσκώφ αναφέρθηκαν στους ιδιαίτερους δεσμούς του με τον Πλαταμώνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο αγωνιστικό πνεύμα του, όπως αυτό αποτυπώνεται και στο έργο του με τη χαρακτηριστική φράση: «Δεν δεχόμαστε τις απρόσωπες και άδικες δομές του κόσμου. Παλεύουμε και τις αλλάζουμε».

    Η βραδιά έκρυβε μια έκπληξη για την οικογένεια του Κωστή Μοσκώφ, τη γυναίκα του Πόπη και τα παιδιά του Αμίνα και Ηρακλή, καθώς ο Δήμος Πλαταμώνα αποφάσισε να δώσει το όνομά του σε έναν δρόμο. Σε μια συμβολική μάλιστα κίνηση, επιδόθηκε μια ταμπέλα δρόμου με την επιγραφή «Οδός Κωστή Μοσκώφ» στη σύζυγό του, η οποία και την παρέλαβε με έντονα ζωγραφισμένη τη συγκίνηση στο πρόσωπό της.

    Τη βραδιά έκλεισε η Μελίνα Τανάγρη και οι «Χειμερινοί Κολυμβητές».

    [29] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η "ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ" ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (09:42 UTC+2)

    Στο διάστημα από αύριο έως και τις 10 Οκτωβρίου θα διαρκέσει η έκθεση φωτογραφίας του Χάρη Διαμαντίδη, με τίτλο η  "Μεσόγειος", την οποία διοργανώνει το Ελληνικό Λογοτεχνικό Αρχείο στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των ΛΗ' Δημητρίων  

    Οι 60 φωτογραφίες της έκθεσης είναι προϊόν των πιο πρόσφατων ταξιδιών του φωτογράφου στην Ελλάδα και σε χώρες της Μεσογείου. Ο Χάρης Διαμαντίδης στην περιοδεία του αναζητά την ουσία των Μεσογειακών πολιτισμών μακριά από τον θόρυβο και τον συνωστισμό των μεγαλουπόλεων, μακριά από τις βίαιες συρράξεις και τους θρησκευτικούς φανατισμούς. 

    Από τους νομάδες της τυνησιακής ερήμου, μέχρι τις περιφορές των εικόνων στον ισπανικό νότο και τους Έλληνες αναστενάρηδες, οι μεσογειακοί άνθρωποι του Διαμαντίδη βιώνουν το θρησκευτικό τους αίσθημα και την καθημερινότητά τους με τον τρόπο που επέβαλλαν οι χιλιόχρονες παραδόσεις, έχοντας συναίσθηση ότι προέρχονται όλοι από το ίδιο χωνευτήρι.

    Ο Χάρης Διαμαντίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1950. Το 1968 εγκαταστάθηκε στη Γενεύη όπου σπούδασε χημεία και βιοχημεία. Με τη φωτογραφία αρχίζει να ασχολείται το 1972. Από το 1975 και μετά παρουσίασε τη προσωπική του δουλειά σε πάνω από τριάντα ατομικές εκθέσεις στη Γενεύη, Λοζάννη, Αρλ, Παρίσι, Μυλούζ, Λυών, Τουλούζη, Σαν-Μαλό, Αθήνα, Πειραιά, Λαμία, Θεσσαλονίκη, κλπ. Φωτογραφίες του εκδόθηκαν στη «Revue Suisse de la Photographie», «Photo-Cinι Expert», «L'Hebdo», L'Echo illustrι», «Mιditerranιe Magazine», «Le Figaro Magazine», «Transeuropιennes», «Το Βήμα», « Campus », « Camera Obscura », κλπ. Το 1982 εξέδωσε με τη γκαλερί «Le Rιverbθre» το portfolio «Τα Παιδιά του κατωφλιού» που είναι μέρος των συλλογών του μουσείου Nicιphore Niepce και Chβteau d' Eau (Γαλλία).

    Το 1997 οι φωτογραφίες του εκδόθηκαν στο CD ROM «Η σύγχρονη ελληνική φωτογραφία» (Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών). Φωτογραφίες του  επίσης βρίσκονται σε συλλογές του Ε.Λ.Ι.Α. και του Μουσείου Μπενάκη. Το 1981 πήρε το πρώτο βραβείο ταξιδιωτικής φωτογραφίας στις Διεθνείς Φωτογραφικές Συναντήσεις (R.I.P.) της Αρλ. Από το 1996 ασχολείται αποκλειστικά με τη φωτογραφία

    [30] Ο Γ. ΡΙΤΣΟΣ ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2003 (09:37 UTC+2)

    Ο «Επιτάφιος», Η « Ρωμιοσύνη», τα «Δεκαοχτώ Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας» που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης θα παρουσιαστούν την Τετάρτη στις 8.30 το βράδυ, στο Θέατρο Γης, σε μια συναυλία-παράσταση αφιερωμένη στο Γιάννη Ρίτσο.

    Οι ερμηνείες είναι νέες και η παρουσίασή τους θεατρική, ενώ σημειώνεται ότι στην εκδήλωση θα τραγουδήσουν, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Δημήτρης Μπάσης και ο Γιάννης Μπέζος, ενώ οι ηθοποιοί Γιάννης Φέρτης, Κάκια Ιγερινού και Θοδωρής Αντωνιάδης συμμετέχουν στο θεατρικό μέρος.

    Βασικό στοιχείο της παράστασης-συναυλίας είναι το κινηματογραφημένο οπτικοακουστικό υλικό. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Γιάννης Λαπατάς και την καλλιτεχνική επιμέλεια η Ντόρα Λελούδα ενώ ο Αλέκος Φασιανός απέδωσε εικαστικά τα μέρη όπου έζησε ο ποιητής αλλά και εικόνες από την ποίησή του.

    Το αφιέρωμα ακολούθησε τα βήματα που άφησε ο Ρίτσος στην Ελλάδα ζώντας ελεύθερος ή εξόριστος αλλά και σε πόλεις που αγάπησαν ιδιαίτερα το έργο του: Αθήνα, Πάτρα, Σπάρτη, Εξαμίλια Κορινθίας, Σάμος, Λήμνος, Λέσβος (Αι-Στράτης), Μακρόνησος, Λέρος, Ικαρία.

    Η Θεσσαλονίκη κρατά μια ιδιαίτερη θέση στην ποίηση του Ρίτσου, αφού από τα γεγονότα του 1936 και την ιστορική φωτογραφία της μαυροντυμένης μάνας πάνω από το πτώμα του γιου της εμπνεύστηκε το έργο «Επιτάφιος».

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΤ3, εφημερίδα Αγγελιοφόρος, Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV 100, Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM 100,5 και Ράδιο Θεσσαλονίκη. Χορηγός: ΣΕΚΑΠ. Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ. Τα εισιτήρια προπωλούνται στα εκδοτήρια της Αριστοτέλους και στο βιβλιοπωλείο «Μίλητος» στα Λαδάδικα


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 14 September 2003 - 18:13:46 UTC