Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-09-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ
  • [02] ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 40 ΕΤΩΝ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΟΥΕΛ
  • [04] UNICEF: Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ 3.500 ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΙΣ
  • [05] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ
  • [06] ΕΠΑΦΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΕΡΟΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΣΔΕΠ
  • [09] ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ FIR ΑΘΗΝΩΝ
  • [10] ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: ΟΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ
  • [11] ΤτΕ: ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΧΡΥΣΟΥ
  • [12] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ Η WALL STREET
  • [13] ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ Q&R
  • [14] ΤΟ ΕΕΘ ΖΗΤΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΥΓΙΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
  • [15] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗ
  • [16] ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [17] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΣΩΣΤΗ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗ "ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [18] ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [19] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΤΑΦΗ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ
  • [20] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [21] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ
  • [22] ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΓΚΕΡΑΡΝΤ
  • [23] Η ΑΘΗΝΑ 2004 ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ «ΑΙΓΑΙΑΘΛΟΝ»
  • [24] ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΚΟΥΒΑΝΟΥΣ
  • [25] ΠΑΛΗ: ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΙΤΗΤΗ Π. ΜΗΤΡΟΒΑΣΙΛΗ
  • [26] ΕΚΚΕΝΩΝΕΤΑΙ Η ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
  • [27] ΓΥΑΛΙΑ ΠΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΥΝ
  • [28] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ
  • [29] ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
  • [30] ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΛΙΝΤ Ο ΠΑΟΥΕΛ
  • [31] ΛΑΪΚΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΣΕ ΕΘΙΜΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [32] "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ" ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [33] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [34] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [35] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

  • [01] ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (17:19 UTC+2)

    Τομή στα πολεοδομικά δεδομένα της χώρας αποτελεί σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Βάσω Παπανδρέου το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και αφορά στις άδειες δόμησης και άλλες πολεοδομικές διατάξεις.

    Ειδικότερα, η κ.Παπανδρέου παρουσιάζοντας το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς επεσήμανε ότι επιταχύνει και απλοποιεί τις διαδικασίες, μειώνοντας τον υπερβολικό φόρτο δουλειάς των υπηρεσιών με στόχο να καταστούν περισσότερο αποδοτικές και αποτελεσματικές, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει ριζικά, με αυστηρότητα, αλλά και κοινωνική ευαισθησία το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης.

    Η αυθαιρεσία στη δόμηση έχει σοβαρές συνέπειες τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την κοινωνία, ανέφερε η υπουργός, προσθέτοντας πως παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει εκτεταμένες προσπάθειες κατά το παρελθόν, το φαινόμενο εξακολουθεί να παρατηρείται και συνδέεται με διαφθορά, κακοδιαχείριση, αλλά και δημιουργία κοινωνικών προβλημάτων.

    Όπως διευκρίνισε, όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι ο σχεδιασμός καθυστερεί πολλές φορές για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, στην έλλειψη αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου και στη διάχυση της ευθύνης με ασαφή τρόπο μεταξύ πολιτών, μηχανικών και διοίκησης, με συνέπεια, η αυθαιρεσία, μεγάλη ή μικρή, να αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα.

    Στόχος του νομοσχεδίου είναι να περιορίσει κατά το δυνατόν τα φαινόμενα αυτά, εισάγοντας ένα σύστημα ελέγχων που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την καταστρατήγηση των διατάξεων και να δημιουργήσει αίσθημα εμπιστοσύνης στους πολίτες, υιοθετώντας κοινωνικά κριτήρια.

    Συγκεκριμένα με το νομοσχέδιο:

    Αλλάζει η ονομασία της «οικοδομικής άδειας» σε «άδεια δόμησης». Ο νέος όρος είναι ακριβέστερος εννοιολογικά και σηματοδοτεί την ουσιαστική μεταβολή στον τομέα αυτό.

    Οι μηχανικοί θα έχουν στο εξής την ευθύνη των μελετών που εκπονούνται, αλλά και την ευθύνη της καλής εκτέλεσης τους. Η ανάληψη της ευθύνης από τους μηχανικούς γίνεται με δήλωση που κατατίθεται στην πολεοδομική υπηρεσία που εκδίδει την άδεια. Η δήλωση του επιβλέποντος μηχανικού ισχύει μέχρις ότου ανακληθεί από τον ίδιο (οπότε πρέπει να αντικατασταθεί ο επιβλέπων μηχανικός) και μέχρι τη θεώρηση της άδειας από την πολεοδομική υπηρεσία, δηλαδή μέχρι το τέλος των εργασιών.

    Η πολεοδομική υπηρεσία ελέγχει και εγκρίνει μόνο τους όρους δόμησης που ισχύουν στο ακίνητο, καθώς και την ύπαρξη των εγκρίσεων που απαιτούνται από άλλες υπηρεσίες όπως η δασική, η αρχαιολογική, η Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου κλπ.

    Μειώνεται δραστικά ο χρόνος έκδοσης της άδειας, καθώς από τη στιγμή που θα υποβληθεί το σύνολο των απαραίτητων δικαιολογητικών στην πολεοδομική υπηρεσία, αυτή υποχρεούται να προχωρήσει στην έκδοση της εντός 13 εργάσιμων ημερών.

    Καθιερώνονται ετήσιοι υποχρεωτικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι των αδειών που εκδίδει κάθε πολεοδομική υπηρεσία. Το δείγμα θα καθορίζεται με αλγόριθμο, ώστε να μην είναι δυνατή η εκ των προτέρων γνώση του ποια άδεια θα ελεγχθεί.

    Οι έλεγχοι γίνονται τόσο από την πολεοδομική υπηρεσία όσο και από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ). Ειδικότερα:

    -Η πολεοδομική υπηρεσία ελέγχει κάθε χρόνο ποσοστό τουλάχιστον 10% των αδειών που εξέδωσε το προηγούμενο έτος. Ο έλεγχος αφορά τις μελέτες που έχουν υποβληθεί, αλλά και τις εργασίες που εκτελούνται.

    -Το ΣΕΕΔΔ ελέγχει ποσοστό τουλάχιστον 2% των αδειών που εκδίδονται κάθε έτος στο σύνολο της χώρας, στο στάδιο της κατασκευής του έργου. Ο έλεγχος αφορά τόσο την άδεια δόμησης που έχει εκδοθεί και τις μελέτες που έχουν υποβληθεί, όσο και την εκτέλεση των εργασιών, προκειμένου να διαπιστώνεται εάν εκτελούνται σύμφωνα με την άδεια δόμησης και τις μελέτες.

    -Επιπλέον ποσοστό 2% των αδειών που θεωρούνται κάθε έτος στο σύνολο της χώρας, (δηλαδή των κτιρίων που ολοκληρώθηκαν και συνδέθηκαν με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας) ελέγχονται από το ΣΕΕΔΔ προκειμένου να διαπιστωθεί αν το έργο ολοκληρώθηκε σύμφωνα με την άδεια. Με τους ελέγχους του ΣΕΕΔΔ, ελέγχονται και οι υπάλληλοι των πολεοδομικών υπηρεσιών.

    Το ΣΕΕΔΔ ενισχύεται προκειμένου να ανταποκριθεί στο νέο ελεγκτικό έργο του. Προβλέπεται η αύξηση του προσωπικού του με εξειδικευμένα στελέχη.

    Προβλέπονται σημαντικά αυστηρότερες ποινές και κυρώσεις τόσο διοικητικές, όσο ποινικές, σε όλους τους εμπλεκόμενους σε μια κατασκευή. Ειδικότερα:

    -Για τους ιδιοκτήτες, τους μηχανικούς τους τεχνικούς και τους κατασκευαστές, αυξάνονται οι χρηματικές ποινές που μπορούν να επιβληθούν από τα ποινικά δικαστήρια όταν παραβιάζεται η άδεια δόμησης ή όταν διενεργείται δόμηση χωρίς καθόλου άδεια (ποινή τουλάχιστον φυλάκιση 6 μηνών στους ιδιοκτήτες και μηχανικούς και πρόστιμο από 5.000-50.000 ευρώ).

    -Σε περίπτωση που η αυθαίρετη δόμηση γίνεται σε ρέματα, βιότοπους, παραλιακά δημόσια κτήματα, αρχαιολογικούς χώρους και σε δάση και αναδασωτέες εκτάσεις, προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών που δεν μετατρέπεται και δεν αναστέλλεται η εκτέλεση της και χρηματική ποινή από 10.000-100.000 ευρώ.

    -Για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, αλλάζει ο τρόπος και η βάση προσδιορισμού της αξίας του αυθαιρέτου. Συναρτάται με την τιμή ζώνης της περιοχής του ακινήτου, με αποτέλεσμα το πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης που επιβάλλεται, να είναι ιδιαιτέρως υψηλό και να λειτουργεί αποτρεπτικά και για τη δόμηση του αυθαιρέτου και για τη διατήρησή του.

    -Για τους μηχανικούς που εκπόνησαν τις μελέτες και επιβλέπουν τις εργασίες, καθώς και για τους εργολάβους, επιβάλλεται πρόστιμο με απόφαση του προϊσταμένου της πολεοδομικής υπηρεσίας, ή του προϊσταμένου του ΣΕΕΔΔ (αναλόγως με το ποιος διενήργησε τον έλεγχο) από 10.000-150.000 ευρώ.

    -Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, δεν γίνονται δεκτές για την έκδοση άδειας δόμησης, μελέτες που έχουν εκπονηθεί από μηχανικό που παρανόμησε. Το ίδιο ισχύει και για τους επιβλέποντες. Η κύρωση αυτή ισχύει για χρονικό διάστημα από 1-3 χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής από 3-6 έτη.

    -Εισάγεται η ευθύνη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, όταν από τους ελέγχους του ΣΕΕΔ διαπιστώνεται η ανέγερση αυθαιρέτου κτίσματος, παρακρατείται από τους Κοινούς Αυτοτελείς Πόρους του ΟΤΑ στον οποίο υπάγεται η πολεοδομική υπηρεσία του αυθαιρέτου, ποσό ίσο με το τριπλάσιο του προστίμου ανέγερσης.

    Οι όψεις των κτιρίων πρέπει να αποπερατώνονται σε διάστημα 8 ετών από την έκδοση της αρχικής άδειας. Σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται πρόστιμο 10% επί του προϋπολογισμού του έργου υπέρ του Δήμου ή της Κοινότητας.

    Εισάγεται ο θεσμός της υποχρεωτικής ασφάλισης ιδιωτικών έργων. Η εφαρμογή του θα συμβάλλει στην διασφάλιση της ποιότητας των έργων και στην πιστή τήρηση των όρων της άδειας δόμησης. Οι προϋποθέσεις και το περιεχόμενο της ασφάλισης θα ρυθμιστούν με Προεδρικό Διάταγμα.

    Προβλέπεται η έγκριση προτύπων μελετών διαφόρων τύπων κατοικιών οι οποίες θα παρέχονται δωρεάν από τις πολεοδομικές υπηρεσίες σε πολίτες απομακρυσμένων ή δυσπρόσιτων περιοχών ή σε πολίτες που ανήκουν σε μειονεκτούσες πληθυσμιακές ομάδες προκειμένου, για λόγους κοινωνικούς, το κόστος έκδοσης άδειας να είναι το ελάχιστο δυνατό.

    Επίσης το νομοσχέδιο περιέχει ρυθμίσεις για την αυθαίρετη δόμηση, τη δόμηση σε γήπεδα εκτός σχεδίου, την επιτάχυνση των πράξεων εφαρμογής και τη διασφάλιση πάγιου μεταβατικού καθεστώτος όταν αλλάζουν οι όροι δόμησης σε μια περιοχή, προκειμένου να εμπεδώνεται η ασφάλεια του δικαίου και να μην κλονίζεται η εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος.

    ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

    Επιτρέπεται η σύνδεση με τα δίκτυα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης, των αυθαιρέτων που έχουν ανεγερθεί μέχρι την ψήφιση του νόμου, αν βρίσκονται μέσα σε σχέδιο πόλης, ή σε περιοχή Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που προορίζεται για οικιστική ανάπτυξη, ή αποτελούν την κύρια κατοικία του ιδιοκτήτη και έχουν εμβαδόν μέχρι 120 τ.μ. (συν 30τ.μ. για κάθε μέλος της οικογένειας πέραν των τεσσάρων).

    Εξαιρούνται όσα αυθαίρετα βρίσκονται μέσα σε ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλό ή παραλία, δάση και αναδασωτέες εκτάσεις, ζώνες απολύτου προστασία προστατευόμενης περιοχής του νόμου 1650/86.

    Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί μέσα σε 6 μήνες από τη δημοσίευση του νόμου.

    Η σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας γίνεται για 3 έτη και διακόπτεται με ευθύνη της εταιρίας παροχής, εκτός και εάν προσκομιστεί πριν από τη λήξη της τριετίας έγκριση της πολεοδομικής υπηρεσίας, η οποία χορηγείται εφόσον διαπιστώσει ότι δεν έγιναν επιπλέον αυθαίρετες εργασίες στο ακίνητο.

    Παρέχονται εκπτώσεις, απαλλαγές από προσαυξήσεις και καταβολή σε δόσεις στα βεβαιωμένα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων. Οι σχετικές ρυθμίσεις γίνονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση και ανάλογα με την κατηγορία του αυθαιρέτου, το εμβαδόν και τη χρήση του.

    Προβλέπεται νέος τρόπος προσδιορισμού των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων που ανεγείρονται μετά την ψήφιση του νόμου σε συνάρτηση με την τιμή ζώνης της περιοχής, ώστε να αυξάνεται σημαντικά το ύψος και το πρόστιμο να λειτουργεί αποτρεπτικά για την αυθαίρετη δόμηση.

    Προβλέπεται η τροποποίηση της διαδικασίας βεβαίωσης των προστίμων. Σήμερα το πρόστιμο διατήρησης πρέπει να αποστέλλεται για βεβαίωση κάθε χρόνο από τις πολεοδομικές υπηρεσίες στις ΔΟΥ. Η διαδικασία αυτή τις περισσότερες φορές δεν ακολουθείται. Στο εξής θα προβλέπεται βεβαίωση του προστίμου διατήρησης μια φορά και κάθε χρόνο θα επαναβεβαιώνεται οίκοθεν από τη ΔΟΥ μέχρις ότου το αυθαίρετο κατεδαφιστεί ή ενταχθεί σε σχέδιο.

    ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

    Δεν επιτρέπεται στο εξής, με κατάτμηση υφισταμένων, η δημιουργία «τυφλών οικοπέδων εκτός σχεδίου, δηλαδή οικοπέδων που δεν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο. Για τα μέχρι σήμερα υφιστάμενα «τυφλά οικόπεδα, εκδίδονται οικοδομικές άδειες.

    Με τροποποιήσεις στο ισχύον Π. Δ. για την εκτός σχεδίου δόμηση, απαγορεύεται τα υπόγεια να εξέχουν περισσότερο από 0,8 μ. από το έδαφος. Σε περιοχές με κλίση πάνω από 20%, τα υπόγεια, εφόσον υπερβαίνουν το 20% της επιτρεπόμενης δόμησης προσμετρούνται στο συντελεστή και μειώνεται το μέγιστο ύψους των διώροφων από 7,5 σε 7 μ.

    Έτσι περιορίζεται δραστικά η καταστρατήγηση των υφιστάμενων διατάξεων και η δημιουργία πολυώροφων κτιρίων καθώς και οι αλλαγές χρήσης των βοηθητικών χώρων π.χ. υπογείων, σε χώρους κύριας χρήσης, κάτι το οποίο αποτελεί συχνό φαινόμενο στις περιοχές εκτός σχεδίου με έντονη κλίση.

    ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΠΟΛΗΣ

    Θεσπίζονται διατάξεις που λύνουν χρονίζοντα προβλήματα της διαδικασίας υλοποίησης των πράξεων εφαρμογής και παράλληλα επιταχύνουν και απλοποιούν τη διαδικασία ώστε να υλοποιούνται τα σχέδια πόλης. Η εισφορά σε γη των ιδιοκτήτων υπολογίζεται για κάθε ιδιοκτησία ξεχωριστά και όχι στο σύνολο των ιδιοκτησιών ενός προσώπου σε μια πολεοδομική ενότητα. Επίσης αντί του έτους 1983 λαμβάνεται ως χρόνος υπολογισμού των εμβαδών των ιδιοκτησιών το έτος 2002.

    ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΠΑΓΙΟΥ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΟΤΑΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΟΡΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ

    Τροποποιούνται οι ισχύουσες διατάξεις με στόχο να θεσπιστεί ένα ασφαλές και πάγιο μεταβατικό καθεστώς το οποίο θα εφαρμόζεται όταν αλλάζουν οι όροι δόμησης και οι επιτρεπόμενες χρήσης σε μια περιοχή, ως αποτέλεσμα του σχεδιασμού ΖΟΕ, ΣΧΟΑΠ, ΓΠΣ κλπ

    Στόχος της παρέμβασης αυτής είναι ο πολίτης να μην αιφνιδιάζεται από το σχεδιασμό, να υπάρχει ασφάλεια δικαίου χωρίς ταυτόχρονα να παρεμποδίζεται ο σχεδιασμός από την πολιτεία.

    Βασική αρχή του μεταβατικού αυτού θεσμικού πλαισίου είναι ότι ο σχεδιασμός (αλλαγή όρων δόμηση ή χρήσης) δεν αφορά οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί, ή αιτήσεις για έκδοση οικοδομικών αδειών που έχουν υποβληθεί πριν την έγκριση του σχεδιασμού.

    Τέλος, απλοποιούνται και επισπεύδονται οι διαδικασίες δημοσιοποίησης για την έγκριση ή τροποποίηση ρυμοτομικών σχεδίων προκειμένου να ολοκληρώνεται η έγκριση τους σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

    [02] ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 40 ΕΤΩΝ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (10:59 UTC+2)

    Για αύξηση στα εγκεφαλικά και τα εμφράγματα σε άτομα ηλικίας περίπου 40 ετών, κάνει λόγο ο καθηγητής, Δημήτρης Κρεμαστινός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς που είναι η 29η Σεπτεμβρίου.

    Οι επιστήμονες του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας, Καρδιοχειρουργικής, υποστηρίζουν πως τα εγκεφαλικά και τα εμφράγματα παίρνουν πλέον μεγάλες διαστάσεις σε άτομα περίπου 40 ετών, τονίζοντας πως κύριες αιτίες είναι η κακή διατροφή και ο καθιστικός τρόπος ζωής. Επίσης, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού.

    Οι ειδικοί αναφέρονται στη φθορά που προκαλεί ο καπνός στις αρτηρίες κάθε νεαρού άνδρα καπνιστή. Όπως τονίζουν κανείς δεν μπορεί να τον διαβεβαιώσει ότι μέχρι τα 40 του δεν θα έχει υποστεί έμφραγμα.

    Παράλληλα οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ελέγχους των τιμών της χοληστερίνης, ακόμη και σε παιδιά κάτω των δύο ετών καθώς ένα στα 500 παιδιά στη χώρα μας εμφανίζουν παθολογικές τιμές χοληστερίνης, λόγω γενετικής προδιάθεσης.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΟΥΕΛ

    Ουάσινγκτον, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (22:20 UTC+2)

    Το Κυπριακό και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή συζητήθηκαν στην ημίωρη συνάντηση που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, με τον Αμερικανό ομόλογο του Κόλιν Πάουελ.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε στον κ. Πάουελ την ανάγκη να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό με βάση το σχέδιο Ανάν.

    «Υπάρχουν Τουρκοκύπριοι που ζητούν να συμμετάσχουν σε αυτή την ευρύτερη ένωση μέσα σε μια ενωμένη Κύπρο, όπως διαπίστωσα από τις συναντήσεις που είχα κι εγώ με όλες τις πλευρές, ειδικότερα βεβαίως με την κυπριακή κυβέρνηση, τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και την κοινωνία των πολιτών και την αντιπολίτευση των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Παπανδρέου.

    Τόνισε, δε, ότι παρόλο που η προσοχή της διεθνούς κοινότητας έχει στραφεί προς το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια παραμένουν μια περιοχή που χρειάζεται προσοχή, ώστε να εμπεδωθεί η σταθερότητα και να ξεπεραστούν δύσκολα προβλήματα, όπως του Κοσυφοπεδίου.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι υπάρχει διάθεση η διεθνής κοινότητας, η ΕΕ και οι ΗΠΑ, να δουν πως από κοινού θα βοηθήσουν στο να ξεπεραστεί το μεγάλο πρόβλημα, που υπάρχει στο Ιράκ μετά από τον πόλεμο.

    «Υπήρχαν διαφωνίες και έντονες μάλιστα για τον ίδιο τον πόλεμο. Υπάρχει όμως μια βούληση ότι θέλουμε ένα Ιράκ σταθερό, με αντιπροσωπευτική κυβέρνηση και τελικά να φτάσουμε, το γρηγορότερο δυνατό, σε ένα Ιράκ ανεξάρτητο που θα ανήκει στους Ιρακινούς», σημείωσε.

    Ερωτηθείς εάν ενημέρωσε τον κ. Πάουελ για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε: «Μου κάνει εντύπωση ότι υπάρχουν τέτοια δημοσιεύματα, διότι δεν είχα κάτι ιδιαίτερο να ανακοινώσω ή να ενημερώσω. Μάλιστα δεν συζητήσαμε καν το θέμα της υφαλοκρηπίδας με τον κ. Πάουελ. Είναι θέμα γνωστό, βεβαίως, υπάρχει μια διαδικασία, αλλά η διαδικασία αυτή δεν έχει φθάσει σε αποτέλεσμα. Αν έχουμε κάποιο αποτέλεσμα ή κάποια εξέλιξη θα ενημερώσουμε άμεσα την ελληνική κοινή γνώμη.

    Τέλος, τόνισε ότι ο κ. Πάουελ μίλησε θετικά για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και για την στενή συνεργασία που υπάρχει γύρω από το θέμα αυτό.  

    [04] UNICEF: Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ 3.500 ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (23:00 UTC+2)

    Περίπου 3.500 παιδιά κάτω των 15 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από κακοποίηση ή παραμέληση στις αναπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με έρευνα για την παιδική κακομεταχείριση που δημοσιεύεται από το Κέντρο Ερευνών Innocenti της UNICEF.

    Δύο παιδιά πεθαίνουν από κακοποίηση και παραμέληση κάθε εβδομάδα στη Γερμανία και την Αγγλία, τρία κάθε εβδομάδα στη Γαλλία, τέσσερα κάθε εβδομάδα στην Ιαπωνία και 27 κάθε εβδομάδα στις ΗΠΑ, όπως προκύπτει από την έρευνα, η οποία αποτελεί την πρώτη προσπάθεια που έγινε ποτέ για μία συγκριτική ανάλυση σχετικά με την κακοποίηση των παιδιών στις 27 πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

    Μεταξύ των κύριων διαπιστώσεων της έκθεσης:

    - Ο κίνδυνος θανάτου από κακομεταχείριση είναι κατά προσέγγιση τρεις φορές μεγαλύτερος για τα παιδιά κάτω του ενός έτους (6,1 θάνατοι ανά 100.000 παιδιά) από ότι για τα παιδιά ηλικίας 1-4 ετών (1,9/100.000) που με τη σειρά τους αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο από τα παιδιά ηλικίας 5-14 ετών (1,1/100.000).

    - Μία μικρή ομάδα χωρών εμφανίζουν εξαιρετικά λίγα περιστατικά παιδικών θανάτων από κακομεταχείριση: Ισπανία (0,1 θάνατοι ανά 100.000 παιδιά), Ελλάδα και Ιταλία (0,2/100.000) Ιρλανδία και Νορβηγία (0,3/100.000).

    - Πέντε χώρες έχουν επίπεδα παιδικών θανάτων από κακομεταχείριση που είναι τέσσερις με έξι φορές υψηλότερα: Βέλγιο (1,1/100.000), Τσεχία (1,2/100.000), Νέα Ζηλανδία και Ουγγαρία (1,3/100.000) και Γαλλία (1,4/100.000). Τρεις χώρες έχουν ποσοστά που είναι από 10 μέχρι και 15 φορές υψηλότερα: ΗΠΑ (2,4/100.000), Μεξικό (3,0/100.000) και Πορτογαλία (3,7/100.000).

    - Η φτώχεια και το στρες - μαζί με την κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ - φαίνεται πως είναι οι παράγοντες που σχετίζονται πιο επίμονα με την παιδική κακοποίηση και την παραμέληση. Σε σχετική έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ το 80% των απασχολούμενων στην κοινωνική πρόνοια που συμμετείχε, δηλώνουν πως "η κατάχρηση ουσιών προκαλεί ή συμβάλει σε τουλάχιστον τις μισές απ' όλες τις υποθέσεις παιδικής κακομεταχείρισης". Το 85% των Πολιτειών των ΗΠΑ επίσης αναφέρουν την κατάχρηση ουσιών ως ένα από τα δύο κύρια προβλήματα (μαζί με τη φτώχεια) μεταξύ των οικογενειών που αναφέρονται για παιδική κακομεταχείριση.

    - Η επίδραση της οικονομικής κατάστασης στους θανάτους από κακομεταχείριση φαίνεται και από το γεγονός ότι για παιδιά κάτω των 5 ετών που ζουν σε χώρες με υψηλό εισόδημα (σε παγκόσμιο επίπεδο) το ποσοστό των θανάτων από κακομεταχείριση υπολογίζεται σε 2,2 στα 100.000 για τα αγόρια και 1,8 στα 100.000 για τα κορίτσια. Σε χώρες με μέσο και χαμηλό εισόδημα το ποσοστό είναι διπλάσιο με τριπλάσιο - 6,1 στα 100.000 για τα αγόρια και 5,1 στα 100.000 για τα κορίτσια. Τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών παιδιών κάτω των 5 ετών τα συναντάμε στην Αφρική - 17,9 στα 100.000 παιδιά για τα αγόρια και 12,7 στα 100.000 για τα κορίτσια.

    - Οι χώρες με τα πλέον χαμηλά ποσοστά παιδικών θανάτων από κακομεταχείριση έχουν επίσης πολύ χαμηλά αντίστοιχα ποσοστά θανάτων ενηλίκων: Ισπανία (1,4 θάνατοι ανά 100.000 άτομα άνω των 15 ετών), Ιρλανδία (1,5 θάνατοι ανά 100.000 άτομα), Ελλάδα και Νορβηγία (1,7/100.000). Ομοίως, οι τρεις χώρες με τα πλέον υψηλά επίπεδα θανάτων παιδιών από κακομεταχείριση έχουν επίσης πολύ υψηλά επίπεδα θανάτων ενηλίκων: ΗΠΑ (11,3 θάνατοι άνω των 15 ετών ανά 100.000), Πορτογαλία (16,4/100.000) και Μεξικό (31,7/100.000).

    - Η οικογενειακή κατάσταση φαίνεται ότι επηρεάζει σημαντικά τα ποσοστά κακομεταχείρισης. Σε έρευνα στις ΗΠΑ 3,9 παιδιά στα 1.000 υπέστησαν κακομεταχείριση όταν στην οικογένεια υπήρχαν και οι δύο γονείς, ενώ ο αριθμός ανέβηκε σε 6,9 στα 1.000 παιδιά σε μονογονεϊκές οικογένειες και σε 7 στα 1.000 παιδιά όταν το παιδί ζούσε χωρίς κανέναν από τους δύο του γονείς.

    - Αντίθετα με την επικρατούσα αντίληψη το 80% αυτών που κακοποιούν τα παιδιά είναι οι φυσικοί τους γονείς. Αυτή τη στιγμή μόνο επτά χώρες διαθέτουν νόμους που απαγορεύουν κατηγορηματικά τη σωματική τιμωρία των παιδιών: Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Φινλανδία και Σουηδία.

    - Πάντως οι θάνατοι παιδιών από κακομεταχείριση φαίνεται να έχουν πτωτική τάση στη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών του βιομηχανικού κόσμου με εξαίρεση την Πορτογαλία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Βέλγιο και Γαλλία που παρουσιάζουν αύξηση.

    - Ανακουλουθίες στο σύστημα ταξινόμησης και έλλειψη κοινών ορισμών και ερευνητικών μεθοδολογιών σημαίνει ότι υπάρχουν λίγα διεθνώς συγκρίσιμα στοιχεία και ότι η έκταση της παιδικής κακομεταχείρισης είναι σχεδόν βέβαιο ότι υποτιμάται από τις στατιστικές.

    Η έκθεση, εξετάζοντας σε βάθος τους παράγοντες που σχετίζονται με την κακοποίηση, αντλεί στοιχεία από ένα ευρύ φάσμα μελετών και ερευνών σε διάφορες χώρες. Επισημαίνει ότι οι στατιστικές για την παιδική κακοποίηση πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή και καλεί για την υιοθέτηση ενιαίων ερευνητικών μεθοδολογιών και βελτίωση της συλλογής των στοιχείων μεταξύ των χωρών, που θα καθοδηγήσουν τη χάραξη πολιτικής για την παιδική προστασία.

    Τα χιλιάδες παιδιά που πεθαίνουν κάθε χρόνο από βία μέσα στο σπίτι, στο σχολείο, ή την κοινότητά τους είναι η αδιάσειστη απόδειξη της αποτυχίας της κοινωνίας να τα προστατεύσει. Αυτά τα παιδιά αξίζουν να ζουν σε ένα προστατευτικό περιβάλλον - τέτοιο που να προστατεύει από κακοποίηση και εκμετάλλευση. Η έκθεση συνδέει κατηγορηματικά το πρόβλημα της παιδικής κακομεταχείρισης με το ευρύτερο φάσμα της βίας ενάντια στα παιδιά και υποστηρίζει πως οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η παιδική κακοποίηση πρέπει να σχετίζεται με την προώθηση μιας κουλτούρας μη - βίας ενάντια στα παιδιά.

    Επικαλούμενη τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού και τη συνεχώς αυξανόμενη πολιτική, νομική και ηθική πίεση, η έκθεση αναλύοντας το υπάρχον νομικό πλαίσιο στην κάθε χώρα, υποστηρίζει ότι η νομιμοποίηση χρήσης βίας κατά των παιδιών είναι μία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμα και όταν λαμβάνει χώρα μέσα στο σπίτι.

    [05] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ

    Βαγδάτη, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (16:26 UTC+2)

    Σε ενέδρα έπεσαν αμερικανικά στρατεύματα στην πόλη Καλντίγια. Ανταποκριτής του Associated Press που κατέφθασε στο τόπο της επίθεσης είδε δύο αμερικανικά τανκς να έχουν περικυκλώσει φορτηγό όχημα, ενώ την περιοχή επέβλεπαν αμερικανικά ελικόπτερα.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι αμερικανοί στρατιώτες δέχτηκαν καταιγισμό πυρών και προσπάθησαν να αμυνθούν.

    Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια, τουλάχιστον οκτώ Αμερικανοί σκοτώθηκαν και ένας τραματίστηκε. Δεν υπήρξε μέχρι στιγμής επίσημη επιβεβαίωση των απωλειών.

    Ο Μαχμούντ Αλί, 45 χρόνων, κάτοικος της Καλντίγια, διευκρίνισε πως η φάλαγγα δέχτηκε επίθεση καθώς βρισκόταν καθ'οδόν προς την πόλη Ραμαντί.

    «Εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός σε ένα από τα οχήματα της φάλαγγας, ενώ τα υπόλοιπα προσπάθησαν να διατηρήσουν την πορεία τους όταν κι αυτά δέχτηκαν επίθεση με ρουκέτες, 500 μέτρα πιο κάτω από το συμβάν», δήλωσε.

    Η Καλντίγια βρίσκεται ανάμεσα στην Φαλούτζα και το Ραμαντί, περιοχές όπου καθημερινά γίνονται επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών.

    [06] ΕΠΑΦΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Σύμπτωση απόψεων και συμφωνία για κοινή δράση σε μία σειρά σημαντικών θεμάτων διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση στη Ρώμη του προέδρου του Συνασπισμού, Νίκου Κωνσταντόπουλου, και του γενικού γραμματέα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας, Φάουστο Μπερτινότι.

    Στην κοινή δήλωση προς τον Τύπο, υπογραμμίζεται η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς με μια εναλλακτική πρόταση για την οικοδόμηση της Ευρώπης.

    Οι κ.κ. Κωνσταντόπουλος και Μπερτινότι καταδίκασαν την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης για απέλαση του Αραφάτ καθώς και το βέτο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ για το ζήτημα αυτό.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε επίσης με τον γενικό γραμματέα των Δημοκρατών της Αριστεράς, Πιέρο Φασίνο και με τον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα του Κόμματος των Ιταλών Κομμουνιστών, Αρμάντο Κοσούτα και Ολιβιέρο Ντιλιμπέρτο, στα γραφεία των κομμάτων τους.

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΕΡΟΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (20:34 UTC+2)

    Οι νέες ρυθμίσεις για τους αεροδιαδρόμους στο Αιγαίο προωθούν τα εθνικά συμφέροντα τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που απαντά στις ερωτήσεις του κατατέθηκαν στη Βουλή για το θέμα.

    Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ότι είναι παντελώς ανυπόστατος ο ισχυρισμός  ότι παραχωρείται χώρος ασκήσεων εντός της τερματικής περιοχής του αεροδρομίου Λήμνου.

    Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι είναι εσφαλμένη η αντίληψη ότι οι αεροδιάδρομοι απέτρεψαν της παραβάσεις και παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών.

    Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

    "Με τις νέες ρυθμίσεις δημιουργούνται 14 νέοι διεθνείς αεροδιάδρομοι, σε ανώτερα και κατώτερα ύψη, στο ανατολικό και νότιο τμήμα του FIR Αθηνών, όχι μόνο για την ευρύτερη κυκλοφορία αλλά και για τις ανάγκες των νησιών.

    Είναι εσφαλμένη η αντίληψη ότι οι αεροδιάδρομοι εμποδίζουν την δραστηριότητα στρατιωτικών αεροσκαφών και απέτρεψαν τις παραβάσεις και παραβιάσεις των τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων. Η προϊστορία της τουρκικής πολιτικής αεροπορικών προκλήσεων είναι γνωστή και καταγεγραμμένη, ώστε να μην επιτρέπεται η καλλιέργεια εντυπώσεων με τέτοια επιχειρήματα. Οι αεροδιάδρομοι και τα κατώτερα ύψη τους δεν έχουν σχέση με την τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα και συμπεριφορά, η οποία ασκείται χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα διεθνώς κρατούντα, και η οποία αντιμετωπίζεται και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται από πλευράς μας με τον ίδιο τρόπο.

    Είναι παντελώς ανυπόστατος ο ισχυρισμός ότι παραχωρείται χώρος ασκήσεων εντός της τερματικής περιοχής του αεροδρομίου Λήμνου και μάλιστα σε "απόσταση 5,6 μιλίων από την ακτή" με τις ρυθμίσεις. Η διαδικασία στον ICAO ούτε έθιξε ούτε θα μπορούσε να θίξει τέτοια θέματα, και είναι απορίας άξιον ότι προβάλλεται ως επιχείρημα.

    Η χώρα μας απέκρουε πάντοτε κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να εμπλέξει ζήτημα στρατιωτικής της δραστηριότητας στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, σε θέματα που αφορούν την εναέρια κυκλοφορία στα πλαίσια ICAO. Ούτε κατά τις συζητήσεις στο περιοχικό Γραφείο Παρισίων τέτοιες προσπάθειές της τελεσφόρησαν. Είναι αδιανόητο να επιχειρείται τέτοια διασύνδεση στην χώρα μας για λόγους κριτικής.

    Ομοίως παραπλανητικές εντυπώσεις δημιουργεί η αναφορά σε "letter of Agreement". Τα LoA είναι μορφή απαραιτήτων τεχνικών ρυθμίσεων μεταξύ γειτονικών μονάδων ελέγχου κυκλοφορίας ασχέτως εθνικότητος. Υπάρχουν και μεταξύ ελληνικών υπηρεσιών.

    Είχαμε όντως αποκρούσει προ ετών τουρκική πρόταση υπογραφής συνάψεως LoA επειδή ζητούσε την προηγούμενη διενέργεια διμερών συνομιλιών με την Τουρκία, πράγμα απαράδεκτο.

    Όμως οι τεχνικές ρυθμίσεις οι οποίες χρειάζεται τώρα να γίνουν για την τεχνική συνέχεια της κυκλοφορίας μετά την εξασφάλιση των νέων αεροδ/μων που μας συμφέρουν, όχι μόνο δεν μπορεί να είναι "εθνικά επιζήμιες" αλλά είναι και απαραίτητες για την ασφάλεια των αεροσκαφών. Οι τεχνικές αυτές ρυθμίσεις είναι αναγκαίες στο πλαίσιο ICAO και πέραν των άλλων εξασφαλίζουν την νομική κατοχύρωση των ελληνικών υπηρεσιών.

    Οι ρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν προωθούν πλήρως και ευθέως εθνικά μας συμφέροντα για πολλούς και πολύ συγκεκριμένους λόγους :

    (α) Επειδή καθιερώνουν αναγνωρισμένους από τον ICAO διεθνείς αεροδιαδρόμους που εξυπηρετούν τα ελληνικά νησιά, και δη του κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου, όπως η Λήμνος, η Χίος και η Κάρπαθος, πράγμα στο οποίο επί δεκαετίες αντιδρούσε η Τουρκία.

    (β) Επειδή βελτιώνουν σημαντικά την αεροπορική κυκλοφορία, μέσα στο FIR Αθηνών, πολλαπλασιάζοντας τις συνολικές δυνατότητες και αυξάνοντας τον όγκο της, και όχι μόνο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και της αναμενόμενης αύξησης της κίνησης. Το γεγονός αυτό καταδεικνύεται και από το ότι οι νέοι αεροδιάδρομοι απετέλεσαν πρόταση της Διεθνούς ΄Ενωσης Αερομεταφορέων, προκειμένου να αναβαθμισθεί ολόκληρο το δίκτυο στη νοτιοανατολική Ευρώπη με επίκεντρο το FIR Αθηνών, με στόχο την εξυπηρέτηση των διεθνών αεροπορικών μεταφορών.

    (γ) Επειδή δημιουργούνται δυνατότητες αύξησης του όγκου της εναέριας κυκλοφορίας μέσω του FIR Αθηνών με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των εισπραττομένων εσόδων από τα καταβαλλόμενα τέλη.

    (δ) Επειδή τερματίζουν την επί δεκαετίες τελμάτωση της αναβάθμισης του δικτύου αεροδιαδρόμων εντός του FIR Αθηνών λόγω της τουρκικής αρνησικυρίας στις διαδικασίες ICAO. Μέχρι τώρα, δεκάδες προτάσεις που είχαν υποβληθεί, αγνοήθηκαν και δεν προχώρησαν γι' αυτό τον λόγο, χωρίς ουδέν να συνεισφέρουν στην αποδοχή των στόχων μας και στην εξυπηρέτηση των αναγκών μας.

    (ε) Δεν είναι καθόλου ορθό, αλλά αντιθέτως παραπλανητικό να λέγεται ότι οι ρυθμίσεις δεν εξυπηρετούν τους Ολυμπιακούς αγώνες.

    Είναι πασιφανές ότι ο αναμενόμενος αριθμός επισκεπτών θα αυξήσει κάθετα κατά την περίοδο αυτή την αεροπορική κυκλοφορία. Η αποτελεσματική διαχείριση των αφίξεων και αναχωρήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια και κυρίως της Αθήνας, εξαρτάται από την ασφαλή και ταχεία διεκπεραίωση του συνόλου της κυκλοφορίας, και δή της υπεριπτάμενης, και επομένως αφορά το σύνολο του FIR Αθηνών.

    (στ) Με τις νέες ρυθμίσεις το FIR μας αποκτά δεκατέσσερεις νέους διεθνείς αεροδιαδρόμους, που καθιερώθηκαν νόμιμα μέσα από πολυμερείς διαδικασίες του ICAO, με στόχο, συν τοις άλλοις, να αντιμετωπίσει η χώρα μας σωστά την αυξημένη κίνηση των Ολυμπιακών αγώνων.

    (ζ) Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν και μόνιμες ανάγκες, οι οποίες βεβαίως είχαν γίνει επιτακτικές ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα και θα ισχύουν μόνιμα στο μέλλον. Ισχυροποιούν το FIR Αθηνών διότι το κάνουν ελκυστικότερο για τις αεροπορικές εταιρείες και αξιοποιούν πρακτικά την κομβική γεωγραφική θέση που είναι το ελληνικό FIR.

    (η) Ο αεροδιάδρομος UJ60 καθιερώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80 από την Ελλάδα μονομερώς εξαιτίας του τουρκικού veto στον ICAO. Για τον λόγο αυτό και τον διατηρήσαμε έως σήμερα, μολονότι ήδη από το 1985 το Συμβούλιο του ICAO μας επέβαλε την κατάργηση του με την απόφαση 114 - 15 / 1985.

    Με τις νέες ρυθμίσεις επεβλήθη η άποψή μας, μετατρέψαμε τις διαδρομές αυτές σε διεθνείς και αναγνωρισμένες με ομοφωνία στο πλαίσιο πολυμερούς διαδικασίας στον ICAO, απαλλαγμένες από οποιεσδήποτε ενστάσεις. Είναι φυσικό, μετά από μια τέτοια εξέλιξη, να προχωρήσουμε στην τυπική τακτοποίηση της εκκρεμότητας έναντι του ICAO, συγχρόνως με την εφαρμογή των νέων αεροδιαδρόμων

    Η θέση μας ενισχύεται όταν ενεργούμε σύμφωνα με τις διεθνείς διαδικασίες και την διεθνή νομιμότητα.

    (θ) Κατά τις τεχνικές συζητήσεις στα πλαίσια του ICAO, διασφαλίσαμε ότι οι νέοι αεροδιάδρομοι θα λειτουργούν και στα χαμηλά ύψη που απαιτούν οι επιχειρησιακές μας ανάγκες σε σχέση με τους νησιωτικούς προορισμούς στην περιοχή. Τα αποτελέσματα των πολυμερών συνεννοήσεων ως προς τα κατωτέρω ύψη των νέων αεροδιαδρόμων, τα οποία ποικίλουν, εξασφαλίζουν απολύτως τις ανάγκες της Πολιτικής Αεροπορίας. Ανάλογα με την περίπτωση, αυτά κυμαίνονται από 11.000 έως 14.000 πόδια για ορισμένους από αυτούς, τα οποία όμως συμπληρώνονται από το ήδη υπάρχον δίκτυο εντός του FIR Αθηνών το οποίο κατοχυρώνεται.

    Σε κάθε περίπτωση τα κατώτερα ύψη ουδεμία σχέση έχουν με την στρατιωτική δραστηριότητα ούτε ποτέ επηρέασαν την τουρκική αεροπορική συμπεριφορά. Η ενασχόληση και ο εστιασμός σε διαφορές 300 ή 600 μέτρων, διαστρεβλώνει την όλη εικόνα, η οποία έγκειται στο γεγονός ότι οι νέοι αεροδιάδρομοι διαμορφώθηκαν ως διεθνώς αποδεκτό σχήμα, όπως η χώρα μας και οι ανάγκες της εναέριας κυκλοφορίας απαιτούσαν, ώστε να βελτιωθεί και να κατοχυρωθεί ένα συνολικό σύστημα χωρίς καταχρηστικές ενστάσεις από οποιονδήποτε. Υπογραμμίζεται και πάλι ότι τίποτα δεν αλλάζει σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς".

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΣΔΕΠ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Την υποστήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας και στις κινητοποιήσεις της εξέφρασε η ΓΓ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα στη συνάντησή της με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ).

    «Το ΚΚΕ περιμένει πολύ περισσότερα από όλο το χώρο της παιδείας και το ίδιο επίσης αισθάνεται ευθύνη να ανταποκριθεί σε αυτό ρόλο, ώστε να διαμορφωθεί ένα μεγάλο ρεύμα το οποίο αμφισβητεί και κινείται έμπρακτα κατά του πυρήνα της πολιτικής που ακολουθείται σήμερα στην παιδεία", δήλωσε μετά τη συνάντηση ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    [09] ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ FIR ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (20:11 UTC+2)

    «Δεν υπάρχει συνδιαχείριση του εναερίου χώρου στο FIR Αθηνών», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, σχολιάζοντας τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν για τη συμφωνία για τους αεροδριαδρόμους στο Αιγαίο.

    «Κάτι τέτοιο, ακόμη και αν συνιστά τουρκική επιδίωξη, ούτε είναι αποδεκτό από οποιαδήποτε κυβέρνηση ούτε και συντρέχει, και όποιος το υποστηρίζει καλείται να διατυπώσει ευθέως τη λογική βάση που στηρίζει την άποψή του», πρόσθεσε ο κ. Γιαννίτσης.

    Περαιτέρω τόνισε ότι «δεν είναι αποδεκτό, όταν δρομολογείται μία εξέλιξη η οποία ωφελεί τα μέγιστα την χώρα μας, η οποία κατοχυρώνει τις θέσεις της πολιτικής μας και εξασφαλίζει τα ελληνικά συμφέροντα, τούτο να αντιμετωπίζεται με στάση φοβίας, με κινδυνολογία και με προσπάθεια υπονομεύσεως των πλεονεκτημάτων που έχουν επιτευχθεί, χωρίς συγκεκριμένη επιχειρηματολογία ή με επιχειρήματα έωλα. Ιδιαίτερα η επίσειση επιχειρημάτων εθνικών κινδύνων απαιτεί αυξημένη υπευθυνότητα και την ανάγκη μιας προσπάθειας ενημέρωσης και κατανόησης τί σημαίνει μια ευρύτερη ρύθμιση και τί όχι», συμπλήρωσε.

    «Δεν υπάρχει εκχώρηση ζωνών ενδιαφέροντος για την Τουρκία στον χώρο ελληνικής εναέριας ευθύνης ή οπουδήποτε αλλού. Είναι απαράδεκτο απέναντι σε κάθε ΄Ελληνα πολίτη να προβάλλονται τέτοιοι ισχυρισμοί. Οι αεροδιάδρομοι, διεθνείς και τοπικοί, ουδέποτε εμπόδισαν την τουρκική αεροπορική δραστηριότητα. Δεν είναι ορθό να συνδυάζεται η επίτευξη των στόχων μας για τη βελτίωση του δικτύου στο FIR Αθηνών, και οι τεχνικές ρυθμίσεις για τα ύψη τους, με το θέμα αυτό. Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας  στο Αιγαίο θα αντιμετωπίζεται στο μέλλον με την ίδια αποφασιστικότητα όπως και στο παρελθόν. Τίποτα δεν έχει αλλάξει», ανέφερε.

    «Η ισχυροποίηση της θέσεως του FIR Αθηνών στο παγκόσμιο δίκτυο εναέριας κυκλοφορίας ενισχύει και δεν μειώνει τις θέσεις μας στα εθνικά θέματα που απασχολούν την χώρα μας. Η διεθνής διαδικασία τυπικής έγκρισης των νέων αεροδιαδρόμων στον ICAO δεν έχει ολοκληρωθεί. Μας ενδιαφέρουν τα οφέλη που προκύπτουν και οι προοπτικές που διαγράφονται. Όμως η επιτυχία των θέσεών μας δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και να υποτιμάται με συμπεριφορές, που όχι μόνο δεν διευκολύνουν την προσπάθειά μας, αλλά πιθανόν να οδηγούν και σε αντίθετα αποτελέσματα. Όπως και στο παρελθόν  έτσι και τώρα  απερρίφθη οποιαδήποτε πρόταση για διμερή διαπραγμάτευση με την Τουρκία επί θεμάτων αεροδιαδρόμων», κατέληξε.

    [10] ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: ΟΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ "ΑΝΤΙ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ" ΧΑΡΤΑ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (20:02 UTC+2)

    Την άποψη ότι με τις πολεοδομικές ρυθμίσεις η "κυβέρνηση Σημίτη ολοκληρώνει την προεκλογική "Αντι-περιβαλλοντική Χάρτα", εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός.

    "Μετά την πριμοδότηση των μεγάλων ρυπογόνων αυτοκινήτων και του πετρελαίου, τη συστηματική εκποίηση εκτάσεων της δημόσιας περιουσίας, τις προκλητικές ρυθμίσεις αλλαγής χρήσεων γης, κυρίως δασικής, και τη μεγάλης κλίμακας υποβάθμιση του αστικού και του φυσικού περιβάλλοντος που προκαλείται από το γιγαντιαίο κατασκευαστικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Έργων, η κυβέρνηση έρχεται μέσα στην προεκλογική περίοδο να προσφέρει γην και ύδωρ (μαζί με ΔΕΗ και τηλέφωνο) σε μια ακόμη γενιά αυθαιρέτων, "κλείνοντας το μάτι" σε χιλιάδες επίδοξους αυθαιρετούχους και καταπατητές του μέλλοντος", επισημαίνει ο Συνασπισμός.

    "Νομιμοποιώντας και επιβραβεύοντας όσους παρανόμησαν, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναπαράγει και διαιωνίζει την καταστροφική για τη φύση και την κοινωνία πελατειακή λειτουργία που ευλαβικά ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας, μετά την πρώτη προσπάθεια ριζικής αντιμετώπισης που επιχειρήθηκε με την συμβολή του Αντ. Τρίτση. Η εξέλιξη αυτή δεν υπήρξε νομοτελειακή. Προέκυψε ως αποτέλεσμα της πολιτικής μη ένταξης στα σχέδια πόλεων ολόκληρων περιοχών, της λογικής πριμοδότησης της αυθαιρεσίας, της ανυπαρξίας χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού με υπόβαθρο το Εθνικό Κτηματολόγιο, όπως επίσης της έλλειψης ειδικών προγραμμάτων στέγασης", προσθέτει.

    "Το εμπόριο ελπίδας και προσδοκίας για φτηνή και αυθαίρετη στέγη, σε βάρος των δασών, των βιοτόπων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας αποτελεί κόλαφο για τις εκσυγχρονιστικές επαγγελίες των κυβερνήσεων του κ. Σημίτη. Και όπως δείχνουν οι διαδικαστικού τύπου ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτή η πολιτική αποτελεί ένα ακόμα πεδίο συναίνεσης των δύο εταίρων του δικομματισμού", καταλήγει η ανακοίνωση του Συνασπισμού.

    [11] ΤτΕ: ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΧΡΥΣΟΥ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Νέες συμπληρωματικές διευκρινίσεις με αφορμή νεότερα δημοσιεύματα σχετικά με την πώληση των 20 τόνων χρυσού στην οποία προχώρησε, δίδει με σημερινή ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

    Ως προς το θέμα της μη δημοσιοποίησης της συγκεκριμένης συναλλαγής σημειώνεται ότι η πώληση τμήματος της αναβαθμισθείσας ποσότητας χρυσού εντάσσεται στις πράξεις τακτικής διαχείρισης διαθεσίμων οι οποίες δεν δημοσιοποιούνται εκ των προτέρων από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα ήταν αντίθετη με τις πρακτικές και τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς και θα απέβαινε σε βάρος των συμφερόντων της Τράπεζας.

    Κατά την άποψη των Νομικών Υπηρεσιών της την οποία υιοθέτησε η Τράπεζα της Ελλάδος, καμία διάταξη νόμου δεν επιβάλλει μια τέτοια προαναγγελία, ούτε υπάγεται η συγκεκριμένη συναλλαγή στις διατάξεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας που επιβάλλουν την εκ των υστέρων δημοσιοποίηση σημαντικών εταιρικών γεγονότων και πληροφοριών.

    Η μη υποχρέωση γνωστοποίησης επιβεβαιώθηκε και από το Νομικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, υπόψη του οποίου κρίθηκε σκόπιμο να τεθεί το θέμα, λόγω των αμφισβητήσεων που εκφράσθηκαν για τον τρόπο χειρισμού του από την Τράπεζα της Ελλάδος και προς άρση κάθε αμφιβολίας.

    Επιπλέον, όπως αναφέρει η ΤτΕ, επειδή δεν καλύφθηκε από τον ημερήσιο Τύπο το μέρος των δηλώσεων της Διοίκησης που ανεφέρετο στους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση του στοιχείου του Παθητικού της Τράπεζας της Ελλάδος «Υποχρεώσεις εντός του Ευρωσυστήματος» σε ευρώ, παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις:

    "Ο λογαριασμός αυτός, μετά την ένταξή μας στο Ευρωσύστημα τον Ιανουάριο του 2001, χρησιμοποιείται για το διακανονισμό των διασυνοριακών συναλλαγών των τραπεζών, των ιδιωτών, ιδιωτικών επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα που συνδέονται με την άσκηση της νομισματικής πολιτικής, τις τρέχουσες συναλλαγές και την κίνηση κεφαλαίων.

    Η αύξηση του σχετικού κονδυλίου αντισταθμίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος με τη μείωση ενός άλλου στοιχείου του Παθητικού που αφορούσε τις υποχρεωτικές καταθέσεις των τραπεζών στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η απελευθέρωση αυτών των δεσμευμένων καταθέσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων συνολικού ποσού 12,5 δισεκ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε σταδιακά κατά τα έτη 2001 και 2002 λόγω της ένταξης της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Επί των καταθέσεων αυτών η Τράπεζα της Ελλάδος κατέβαλλε τόκους, με επιτόκιο το οποίο για το έτος 2000 ανήλθε σε 5,38%. Κατά το υπόλοιπο μέρος ο λογαριασμός αυτός επηρεάσθηκε από καθαρές πληρωμές που συνδέονται με το ισοζύγιο πληρωμών. Το ύψος του λογαριασμού που διαμορφώθηκε σε 18,2 δισεκ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2002 και 16,3 δισεκ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου 2003 αντικρίζεται από επενδύσεις και άλλες τοποθετήσεις που εμφανίζονται στο Ενεργητικό της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αποδόσεις των οποίων υπερβαίνουν το κόστος με το οποίο επιβαρύνεται η εν λόγω υποχρέωση προς το Ευρωσύστημα (σήμερα 2% περίπου).

    Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει τη δυνατότητα να μειώσει ή και να μηδενίσει άμεσα αυτή την υποχρέωση με ρευστοποίηση αποδοτικών στοιχείων του Ενεργητικού. Μια τέτοια ενέργεια εκτιμάται ότι θα επέφερε απώλεια εσόδων της τάξης των 88 εκατ. ευρώ για το 2002 και θα ήταν αντίθετη με την αποτελεσματική και συνετή διαχείριση του χαρτοφυλακίου της.

    Επομένως, είναι πρόδηλο ότι ουδεμία πίεση ασκείται από τις υποχρεώσεις εντός του Ευρωσυστήματος η δε πώληση χρυσού δεν συνδέεται με το σχετικό λογαριασμό και δεν επηρέασε το υπόλοιπό του καθόσον το προϊόν της επανατοποθετήθηκε σε ομόλογα".

    [12] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ Η WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (20:14 UTC+2)

    H απρόσμενη υποχώρηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας και τα θετικά στοιχεία για το δείκτη των δεικτών λειτούργησαν ως καταλύτης στην ψυχολογία των επενδυτών στη Wall Street, η οποία δε φαίνεται να επηρεάζεται από την παραίτηση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (NYSE) Ντικ Γκράσο και εξακολουθεί να βρίσκεται σε θετικό έδαφος μετά και την ανακοίνωση των απογοητευτικών στοιχείων για το δείκτη Φιλαδέλφεια FED.

    Ειδικότερα, ο δείκτης Φιλαδέλφεια Fed υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 14,6 από το 22,1 τον Αύγουστο, κι ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση στο 18.

    Όσον αφορά στην παραίτηση Γκράσο μετά το θόρυβο που προκλήθηκε σχετικά με τις αποδοχές ύψους 140 εκ. δολαρίων που επρόκειτο να λάβει, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές επιθυμούσαν την απομάκρυνσή του.

    Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας έπεσαν την εβδομάδα μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου κάτω από το κρίσιμο επίπεδο των 400.000 για πρώτη φορά μετά από τέσσερις εβδομάδες, σηματοδοτώντας την καλύτερη κατάσταση της αγοράς εργασίας.

    Συγκεκριμένα ο αριθμός των αιτήσεων παροχής επιδομάτων ανεργίας διαμορφώθηκε στις 399.000, έναντι 428.000 -βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων - το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, κι ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 410.000.

    Στο μεταξύ ο σύνθετος δείκτης των βασικών οικονομικών μεγεθών του Conference Board ο οποίος απεικονίζει την οικονομική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τους επόμενους έξι μήνες, κατέγραψε τον Αύγουστο άνοδο κατά 0,4% έναντι αύξησης 0,6% τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

    Στο σκηνικό αυτό, στις 7.15 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη 0,74% και διαμορφωνόταν στις 9.615,97 μονάδες, ο Nasdaq των εταιριών υψηλής τεχνολογίας με ανερχόταν στις 1.898,05 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,79% και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 που είναι και ο ενδεικτικός της γενικής τάσης σημείωνε άνοδο 0,91% στις 1.035,28 μονάδες.

    Σ.Α.

    [13] ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ Q&R

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (19:12 UTC+2)

    Έργο που αφορά στην αναμόρφωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Σερβία ανέλαβε κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού η ελληνική εταιρεία συμβούλων European Profiles, μέλος του Ομίλου της Q&R.

    Το έργο χρηματοδοτείται με 3.500.000 Ευρώ από το πρόγραμμα Phare Cards της Eυρωπαϊκής Ένωσης, έχει διάρκεια 24 μήνες και θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία του ΟΕΕΚ, της γνωστής Γαλλο-αμερικανικής εταιρίας συμβούλων Louis Berger και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

    Το βασικό αντικείμενό του είναι ο εκσυγχρονισμός τoυ συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης της Σερβίας και περιλαμβάνει την επεξεργασία μίας ευρύτερης στρατηγικής για την επαγγελματική κατάρτιση της χώρας, την δημιουργία και εφαρμογή νέων σύγχρονων προγραμμάτων σπουδών, την εκπαίδευση των καθηγητών και τον εκσυγχρονισμό των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης της χώρας αυτής.

    [14] ΤΟ ΕΕΘ ΖΗΤΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΥΓΙΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (19:09 UTC+2)

    Την έντονη αντίδραση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) προκάλεσαν οι αποκαλύψεις των Καταναλωτικών Οργανώσεων της χώρας, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένα πολυκαταστήματα παρά το γεγονός ότι εξήγγειλαν «πάγωμα» των τιμών, εντούτοις είχαν ήδη προβεί σε ανατιμήσεις- πριν τις σχετικές ανακοινώσεις- που άγγιζαν το 11%.

    Το ΕΕΘ διευκρινίζει ότι έχει ήδη προτείνει στο παρελθόν μέτρα διασφάλισης του υγιούς ανταγωνισμού με την καθιέρωση κριτηρίων για την εγκατάσταση πολυκαταστημάτων (π.χ. έκταση, μεταξύ τους απόσταση), αλλά και την εφαρμογή της νομοθεσίας στις περιπτώσεις παραπλανητικών διαφημίσεων και τιμολόγησης κάτω του κόστους.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η χρόνο με το χρόνο ενίσχυση της θέσης των πολυκαταστημάτων στην αγορά, σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οδηγεί σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις, τις οποίες αξιοποιούν τα πολυκαταστήματα σε βάρος των καταναλωτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΕΘ θεωρεί ότι η εν λόγω κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία, συμβάλλοντας στη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού και στην πραγματική μείωση των τιμών.

    Παράλληλα, δεσμεύεται ότι οι επαγγελματίες- μέλη του ΕΕΘ θα συνεχίσουν να προσφέρουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε τιμές προσιτές στους καταναλωτές, συμμετέχοντας στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της ακρίβειας με την σταθεροποίηση των τιμών και με σκοπό το κέρδος των καταναλωτών.

    [15] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (18:41 UTC+2)

    Εκπρόσωποι του χρηματιστηριακού κόσμου από χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής θα βρίσκονται από αύριο στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συμμετάσχουν στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Κεφαλαιαγορών που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή.

    Το συνέδριο διοργανώνει το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης που αποτελεί μετεξέλιξη της διαδημοτικής εταιρείας «Φυσικό Αέριο Μακεδονίας». Η εταιρεία από το 1994 δραστηριοποιείται με επιτυχία στο χώρο της ενέργειας, ενώ σε αυτή μετέχουν οι 21 δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

    Μέσω του συνεδρίου επιδιώκεται η παροχή αξιόπιστης ενημέρωσης όσον αφορά στην πρόοδο, την εξέλιξη και την προοπτική της ελληνικής κεφαλαιαγοράς αλλά και των εξελίξεων από τις υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές και όχι μόνο αγορές. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν 20 περίπου πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι χρηματιστηρίων, επιτροπών κεφαλαιαγοράς και κεντρικών αποθετηρίων. Παράλληλα θα παραστούν εκπρόσωποι του ΟΟΣΑ, του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, του Euronext και του Ομίλου Εταιρειών του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρός του Παναγιώτης Αλεξάκης.

    Τους 82 συνέδρους θα υποδεχτούν αύριο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, οι δήμαρχοι μέλη του Δ.Σ. της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Εταιρείας Θεσσαλονίκης και ο Γενικός Διευθυντής του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης Βασίλειος Μάργαρης σε ειδική εκδήλωση στις 9 το βράδυ στην Casa Bianka.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη υποστήριξης της χρηματοοικονομικής δραστηριότητας στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να αναδειχτεί σε μητροπολιτικό οικονομικό κέντρο των Βαλκανίων. Παράλληλα θα ανακοινώσει την ετήσια διεξαγωγή του Διεθνούς Συνεδρίου Κεφαλαιαγορών, ως μόνιμου θεσμού τον οποίο θα φιλοξενεί η Θεσσαλονίκη.

    [16] ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Λάρνακα, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Μοχάμεντ Χαταμί, επαναβεβαίωσε τον Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία της Κυπριακής Βουλής που επισκέφθηκαν την Τεχεράνη, ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υπερασπίζει τις αρχές πάνω στις οποίες θα πρέπει να λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα εντός της Ισλαμικής Διάσκεψης. Αυτό είναι σημαντικό για την Κύπρο αφού σύντομα συνέρχεται η Ισλαμική Διάσκεψη, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Παράλληλα οι Ιρανοί, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας εκτιμούν πολύ το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως μέλος της Ε.Ε., ώστε να αποτελέσει γέφυρα ανάπτυξης των σχέσεων της χώρας τους, αλλά και άλλων φιλικών χωρών της περιοχής και του κινήματος των αδεσμεύτων, με την Ε.Ε.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Χριστόφιας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την επιστροφή της διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής από την Τεχεράνη, όπου πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη μετά ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής του Ιράν, δήλωσε πως επιστρέφουν με τις καλύτερες εντυπώσεις, αφού είχαν «την χαρά και την ευκαιρία» να συναντήσουν «τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και τον Ιρανό ΥΠΕΞ».

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΣΩΣΤΗ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗ "ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ"

    Λευκωσία, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (17:42 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε καθ' όλα σωστή την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τη λεγόμενη ''συμφωνία - πλαίσιο'' για ''τελωνειακή - σύνδεση'' Τουρκίας - ψευδοκράτους.

    Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ''συμφωνία'' αυτή δεν συνάδει με τις πρόνοιες της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ και το γεγονός ότι η Κομισιόν κάλεσε την Τουρκία να την επανεξετάσει, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''η ΕΕ θεωρεί την όποια συμφωνία παράνομη, σύμφωνα και με το διεθνές δίκαιο και με τα ψηφίσματα των ΗΕ και θεωρεί ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι δυνατό να έχει οποιοδήποτε περιεχόμενο ή να ισχύσει''.

    ''Επίσης'', πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''είναι αντίθετη και με την υπάρχουσα τελωνειακή ένωση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (17:15 UTC+2)

    Εξι άνθρωποι, από τους οποίους τρία παιδιά, πνίγηκαν τη νύχτα από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες που παρέσυραν τα αντίσκηνα στα οποία διέμεναν σε δύο χωριά της επαρχίας Μους της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Τα θύματα ήσαν Κούρδοι οι οποίοι είχαν ξεσπιτωθεί από τον εμφύλιο πόλεμο και είχαν επιστρέψει πρόσφατα στο χωριό τους, αλλά έμεναν σε αντίσκηνα, γιατί τα σπίτια τους καταστράφηκαν.

    [19] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΤΑΦΗ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Σαράγεβο, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (17:13 UTC+2)

    Ιατροδικαστές ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη ανασύρει 500 πτώματα από ομαδικό τάφο στην ανατολική Βοσνία, γεγονός που σημαίνει πως πρόκειται για το μεγαλύτερο ομαδικό τάφο που έχει ανακαλυφθεί στη χώρα.

    ''Από την έναρξη των εργασιών στις 28 Ιουλίου έχουμε ανασύρει 364 ολόκληρους σκελετούς και 121 τμήματα σκελετών, μεταξύ των οποίων οι 11 ανήκουν σε παιδιά ηλικίας 18 μηνών ως 12 ετών και οι 12 σε γυναίκες'', δήλωσε ο Ισμέτ Μουσίκ εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγνοουμένων της μουσουλμανικής κοινότητας της Βοσνίας.

    Οι εργασίες θα συνεχιστούν για άλλες δύο εβδομάδες και αναμένεται να εκταφούν άλλα 70 ως 100 πτώματα, πρόσθεσε ο ίδιος.

    Ο τάφος βρίσκεται στην ορεινή περιοχή κοντά στο Ζβόρνικ (80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Σαράγεβο) και τα λείψανα που βρέθηκαν σε αυτόν ανήκουν σε μουσουλμάνους πολίτες που σκοτώθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις στη διάρκεια του πολέμου (1992-1995).

    [20] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (17:04 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί τη σωστή διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου Ανάν ώστε να επιτευχθούν βελτιώσεις και να καταστεί το σχέδιο πιο λειτουργικό προς όφελος και των δυο κοινοτήτων, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία διεθνείς μεσολαβητές για το Κυπριακό, όπως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο διατύπωσαν τη θέση, κατά τη διάρκεια σεμιναρίου στο Χάρβαρντ, πως δεν μπορούν να γίνουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Χρυσοστομίδης αφού σημείωσε πως ''το σχέδιο Ανάν είναι στο τραπέζι'' επεσήμανε πως στο σεμινάριο του Χάρβαρντ ''έχουν σημειωθεί εκ μέρους κάποιων ομιλητών κάποια σημεία τα οποία κατά τη δική τους γνώμη είναι δυνατό να διαφοροποιηθούν και όχι άλλα''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως τα περισσότερα από τα σημεία αυτά, όπως ημερομηνίες κλπ, έχουν ήδη ξεπεραστεί εκ των πραγμάτων.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (20:06 UTC+2)

    Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο επισκέφτηκε το πρωί η πρόεδρος της Αθήνα 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πορεία της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Μετά τη συνάντηση η κ. Αγγελοπούλου τόνισε: "Ενημερώνουμε πολύ τακτικά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ενημερώνουμε και πολύ τακτικά όλους τους φορείς της χώρας για την πορεία της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Αθήνα 2004 έχει την υποχρέωση να ενημερώνει όλη την κοινωνία. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως πρώτος πολίτης, επιβάλλεται να ενημερώνεται τακτικά. Εξάλλου έχει δείξει εξαιρετικό ενδιαφέρον και ο ίδιος ο κ. Στεφανόπουλος και απόδειξη γι αυτό δεν είναι μόνο οι επισκέψεις οι δικές μου εδώ, είναι και η παλαιότερη επίσκεψή του στην έδρα της Αθήνα 2004, αλλά και οι επισκέψεις του στα έργα, οι οποίες θα συνεχιστούν σε αυτό το επίπεδο και με πιο έντονους ρυθμούς".

    [22] ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΓΚΕΡΑΡΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (20:04 UTC+2)

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο προπονητής του Ηρακλή, Ευγένιος Γκέραρντ. Δεν δίστασε να αναφερθεί και στις προθέσεις του να διώξει κάποιους παίκτες που δεν είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν νοοτροπία.

    «Το τελευταίο διάστημα δεν παρουσιάζουμε τον καλό μας εαυτό. Φαίνεται ότι μερικοί παίκτες ακόμη δεν καταλαβαίνουν ότι σε κάθε παιχνίδι πρέπει να είναι επαγγελματίες και να δίνουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους», ανέφερε ο Ολλανδός προπονητής ο οποίος αναφέρθηκε και στην ισοπαλία της ομάδας με την ΑΕΚ την προηγούμενη αγωνιστική. «Η ισοπαλία με την ΑΕΚ δεν ήταν καλό αποτέλεσμα. Όμως αν δούμε διαφορετικά το παιχνίδι θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι αφού σήμερα η ΑΕΚ έχει την καλύτερη επίθεση στην Ελλάδα».

    Ο Ευγένιος Γκέραρντ αναφέρθηκε και στο κυριακάτικο παιχνίδι με τον Ιωνικό: «Είναι μια δυνατή ομάδα με σκληρή έδρα. Πρέπει να παλέψουμε για να πάρουμε τους τρεις βαθμούς. Δυστυχώς θα λείψουν έξι παίκτες μας και αυτό είναι το μεγάλο πλήγμα. Θα λείπουν οι Μουράτι, Μαχλάς, Ιωάννου, Λαγός, Παπαζαχαρίας και Γεροντίδης», δήλωσε ο Ολλανδός τεχνικός ο οποίος αναφέρθηκε και στον Κουχάρσκι: «Είναι επαγγελματίας 100%, ξέρει ότι δεν είναι ακόμη καλά, αλλά θέλει να βελτιωθεί. Στο μέλλον θα πάει πολύ καλύτερα», τόνισε.

    Τέλος, σχολιάζοντας την παρουσία των ελληνικών ομάδων στο Τσάμπιονς Λιγκ ο προπονητής του Ηρακλή, Ευγένιος Γκέραρντ επισήμανε: «Η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός είχαν πολύ καλή αγωνιστική παρουσία. Ο ΠΑΟ τα πήγε χάλια και πρώτη φορά τον είδα να αγωνίζεται με αυτόν τον τρόπο».

    [23] Η ΑΘΗΝΑ 2004 ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ «ΑΙΓΑΙΑΘΛΟΝ»

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (19:22 UTC+2)

    Τρεις διευθυντές τομέα της Αθήνα 2004, μαζί με άλλους τέσσερις αθλητές, θα λάβουν μέρος στη μαραθώνια κολυμβητική σκυταλοδρομία «Αιγαίαθλον». Πρόκειται για τους: Σάκη Κωστάρη (διευθυντή τομέα επικοινωνίας), Πέτρο Τσιάλλα (διευθυντή αγωνιστικού τομέα υγρού στίβου) και Γιάννη Χατζήμπεη (διευθυντή τομέα μάρκετινγκ χορηγιών).

    Tο «Αιγαίαθλον» είναι ο κολυμβητικός διάπλους του Αιγαίου Πελάγους, με αφετηρία το Σούνιο και τερματισμό τη Μήλο. Η εκκίνηση θα δοθεί το πρωί του Σαββάτου 20 Σεπτεμβρίου 2003 στη θέση Καβοκολόνες του Σουνίου και ο τερματισμός υπολογίζεται να γίνει το σούρουπο της Τετάρτης, 24 Σεπτεμβρίου 2003 στον Αδάμαντα της Μήλου.

    Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των αθλητών, την οποία στηρίζει η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 και η οποία συμπίπτει με τον ένα χρόνο πριν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες (17 28 Σεπτεμβρίου 2004).

    [24] ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΚΟΥΒΑΝΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (17:30 UTC+2)

    Κορυφαία ονόματα του παγκοσμίου αθλητικού στερεώματος, οι Κουβανοί Ολυμπιονίκες Αλμπέρτο Χουαντορένα και Αννα Φιντέλια Κίροτ τιμήθηκαν το μεσημέρι στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης από το νομαρχιακό συμβούλιο. Η... λάμψη των δύο Ολυμπιονικών ήταν αρκετή για να θυμίσουν στους παρεβρισκόμενους τις μεγάλες τους επιτυχίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ και της Ατλάντας. Ο μεν πρώτος που έγινε ο μοναδικός αθλητής που σε μια Ολυμπιάδα (Μόντρεαλ) κατέκτησε χρυσά μετάλλια στα 400μ και 800μ, ενώ η δεύτερη που για πέντε χρόνια κατακτούσε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο δρόμο των 800μ, ενώ ήταν δεύτερη Ολυμπιονίκης στην Ατλάντα.

    «Πρόκειται για κορυφαία ονόματα του παγκοσμίου αθλητισμού που ανέτειλαν στην Κούβα για πολλά χρόνια. Πρόσφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν και σήμερα από διαφορετική σκοπιά, αλλά πάντα με την ίδια έκταση και αποδοτικότητα», τόνισε στην προσφώνησή του ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης και συνέχισε: «Σαν πιο κορυφαία στιγμή της καριέρας του είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ που κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια και έγινε ο μοναδικός στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που κατάφερε να κερδίσει μια διοργάνωση στα 400μ. και 800μ. Τα κατάφερε γιατί είχε κάτι ξεχωριστό πάνω του. Σήμερα από τη θέση του υφυπουργού της Κούβας, αλλά και από αυτή του προέδρου της Επιτροπής Αθλητών της IAAF κάνει τον δικό του αγώνα. Από την άλλη η Αννα Φιντέλια Κίροτ δεν πέρασε απαρατήρητη από τα κουλουάρ του στίβου, αφού ήταν κορυφαία αθλήτρια την δεκαετία του '90. Σήμερα εκπληρώνω μια μεγάλη μου επιθυμία που ήταν να γνωρίσω από κοντά αυτά τα δύο ιερά τέρατα της Κούβας".

    Από την πλευρά του ο δις χρυσός Ολυμπιονίκης, Αλμπέρτο Χουαντορένα απόλυτα ικανοποιημένος από την τιμή που του έγινε από το νομαρχιακό συμβούλιο τόνισε: "Η Κούβα είναι μια μικρή χώρα, αλλά πρόσφερε πολλά με το κοινωνικό σύστημα στον λαό της. Επίσης πετύχαμε πολλά στον αθλητισμό, στην υγεία, στην παιδεία και στην οικονομία. Θέλουμε επίσης να κρατήσουμε υψηλό το επίπεδο. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτοί θα επιστρέψουν εκεί που ξεκίνησαν. Οι Ελληνες θα δείξουν αξίες που έχουν σχέση με τον άνθρωπο και όχι προς το χρήμα. Στη Θεσσαλονίκη νιώθω πως βρίσκομαι στο σπίτι μου. Οι άνθρωποι είναι ζεστοί και καλοί και η χώρα πανέμορφη".

    Ενθουσιασμένη από την παραμονή στην Θεσσαλονίκη ήταν η Αννα Φιντέλια Κίροτ η οποία μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα και τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Ευχαριστούμε όλους σας που μας επιτρέψαμε να μπούμε στις καρδιές σας. Ολοι οι κουβανοί αθλητές να είστε σίγουροι ότι θα πουν τα καλύτερα λόγια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γιατί πάνω από όλα γνωρίζετε καλά τον τρόπο να διοργανώνεται μεγάλους αγώνες. Να ευχηθώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες να έχουν μεγάλη επιτυχία», επισήμανε η Αννα Φιντέλια Κίροτ.

    Μετά το τέλος των ομιλιών ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης απένειμε στους δύο Ολυμπιονίκες αναμνηστικές πλακέτες, ενώ στον Αλμπέρτο Χουαντορένα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης χάρισε μια φωτογραφία του από τότε που ήταν αθλητής. Ο Ολυμπιονίκης από την άλλη ανταπέδωσε το δώρο χαρίζοντάς του ένα κουτί με πούρα.

    Κ.Π.

    [25] ΠΑΛΗ: ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΙΤΗΤΗ Π. ΜΗΤΡΟΒΑΣΙΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (16:53 UTC+2)

    Μια μεγάλη διάκριση γνώρισε η ελληνική διαιτησία στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα ελευθέρας πάλης ανδρών, γυναικών της Νέας Υόρκης. Η FILA απένειμε τη χρυσή σφυρίχτρα, την ανώτερη διάκριση για έναν διεθνή διαιτητή, στον Παναγιώτη Μητροβασίλη.

    Ο Ελληνας ρέφερι ήταν μέσα στους τρεις κατηγορίας Ε που τιμήθηκαν στη συγκεκριμένη διοργάνωση από την παγκόσμια ομοσπονδία, γεγονός που φανερώνει την σταθερή άνοδο της ελληνικής διαιτησίας στο παγκόσμιο στερέωμα.

    [26] ΕΚΚΕΝΩΝΕΤΑΙ Η ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

    Ουάσινγκτον, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (20:00 UTC+2)

    Το κεντρικό μέτωπο του τυφώνα Ιζαμπέλ έφτασε στις αμερικανικές ακτές, ενώ στις ανατολικές ΗΠΑ βρέχει ακατάπαυστα και οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί, ταχύτητας έως και 158 χιλιομέτρων την ώρα.

    Το Εθνικό Κέντρο αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους των πολιτειών της βόρειας Καρολίνας, του Μέριλαντ και της Βιρτζίνια να παραμείνουν στα σπίτια τους. Στη βόρεια Καρολίνα το νερό της βροχής έχει φτάσει τα 13 εκατοστά, ενώ οι άνεμοι σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

    Με βάση τα στοιχεία του Κέντρου ο τυφώνας θα πλήξει και την Ουάσινγκτον γι' αυτό τα δημόσια κτίρια και όλες οι υπηρεσίες έχουν ήδη κλείσει.

    Ο δήμαρχος της Ουάσινγκτον κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανακοίνωσε τη διακοπή λειτουργίας όλων των σχολείων, ενώ ενημερώθηκαν οι πολίτες να προμηθευτούν τα αναγκαία τρόφιμα καθώς και κεριά, μπαταρίες νερό και φακούς.

    [27] ΓΥΑΛΙΑ ΠΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΥΝ

    Λονδίνο, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (19:25 UTC+2)

    Ερευνητές της Hewlett Packard ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό ζευγάρι γυαλιά με ενσωματωμένη φωτογραφική κάμερα, αναφέρει το BBC.

    Όπως δήλωσε ο Χιού Ρόμπσον της Hewlett Packard, «η εφεύρεση αυτή σημαίνει ότι έχουμε τώρα μία φορητή φωτογραφική μηχανή που θα περνάει απαρατήρητη, και θα μπορεί κανείς να παίρνει φωτογραφίες από γεγονότα στα οποία συμμετέχει».

    Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, η χρήση τέτοιας τεχνολογίας στη καθημερινή ζωή μπορεί να παραβιάζει το δικαίωμα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

    Τα γυαλιά, που αναπτύχθηκαν σε εργαστήριο της εταιρίας στο Μπρίστολ της Βρετανίας, έχουν ενσωματωμένη φωτογραφική μηχανή που παίρνει συνέχεια φωτογραφίες από ότι βλέπει ο χρήστης.

    Όπως λέει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Μέσων στο Μπρίστολ κ. Ρόμπσον, το γεγονός ότι η κάμερα καταγράφει την καθημερινότητα του χρήστη, και του δίνει την δυνατότητα να επιλέξει τις πιο σημαντικές στιγμές όταν γυρίσει σπίτι είναι κάτι που θα εκτιμήσουν οι καταναλωτές.

    Πρόσθεσε επίσης ότι το βασικό πρόβλημα της εφεύρεσης είναι ο τεράστιος αριθμός εικόνων που θα παράγει, και ψάχνουν να βρουν πως θα διαχωρίζονται οι καλές εικόνες από τις άχρηστες.

    Οι φωτογραφίες μπορούν να επεξεργαστούν σε ένα φορητό υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος με την κάμερα, ή και σε ένα κοινό υπολογιστή.

    Τα γυαλιά έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στον έξω κόσμο-ένας δοκιμαστής φωτογράφισε παιδιά να παίζουν μπάλα, και ένας άλλος τα φορούσε ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο.

    Ο κ. Ρόμπσον χαρακτήρισε την εφεύρεση μέρος μίας καινούργιας τάσης να γίνονται οι ηλεκτρονικές συσκευές μικρότερες και ενσωματωμένες σε άλλα αντικείμενα και πιο οικονομικά προσιτές.

    Ωστόσο πολλοί είναι αντίθετοι στη ιδέα να μπορούν οι άνθρωποι να παίρνουν κρυφά φωτογραφίες του κόσμου, παραβιάζοντας την ατομική ζωή των άλλων.

    [28] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ

    Μπουτζουμπούρα, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (19:13 UTC+2)

    Περισσότεροι από 30.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να αποφύγουν τις μάχες που μαίνονται από τις 6 Σεπτεμβρίου στο δυτικό Μπουρούντι μεταξύ των ανταρτών Χούτου των Δυνάμεων για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και αυτών των Εθνικών Δυνάμεων Απελευθέρωσης, σύμφωνα με πληροφορίες της διοίκησης.

    Τρεις ακόμα πολίτες σκοτώθηκαν σήμερα τα ξημερώματα σε αγροτική περιοχή της πρωτεύουσας Μπουτζουμπούρα, όπως ανακοινώθηκε από το τοπικό ραδιόφωνο.

    «Περισσότεροι από 30.000 πολίτες έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους στην κοινότητα Μουμπίμπι, όπου και διεξάγεται το μεγαλύτερο μέρος των συγκρούσεων μεταξύ των δύο κύριων αντάρτικων ομάδων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης της αγροτικής περιοχής της Μπουτζουμπούρα, Ιγκνάς Νταβεμπαρίρα.

    Ο τραγικός απολογισμός του εμφυλίου που μαίνεται στη χώρα από το 1993 ανέρχεται στους 300.000 νεκρούς.

    [29] ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

    Δαμασκός, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (19:07 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Συρίας Νάτζι Αλ Οτάρι ανακοίνωσε σήμερα το διορισμό νέου υπουργικού συμβουλίου στη χώρα, στο οποίο ωστόσο παραμένουν στις θέσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Αμυνας και Οικονομίας, ανακοίνωσαν σύροι αξιωματούχοι.

    Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασαντ δέχτηκε την περασμένη εβδομάδα την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού Μοχάμεντ Μουστάφα Μέρο και διόρισε τον Οτάρι, πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου, επικεφαλής της νέας μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης της Συρίας.

    [30] ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΛΙΝΤ Ο ΠΑΟΥΕΛ

    Ουάσιγκτον, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (19:04 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Σουηδία όπου θα παρίστατο αύριο στην κηδεία της ομολόγου του, Αννας Λιντ λόγω της άφιξης στις αμερικανικές ακτές του τυφώνα Ιζαμπέλ, ανακοινώθηκε από αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    ''Το ταξίδι αναβάλλεται'' δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρόσθεσε ότι η επίσημη ανακοίνωση της ακύρωσης της επίσκεψης θα δημοσιοποιηθεί αργότερα στο αρμόδιο σουηδικό υπουργείο.

    Στις ΗΠΑ, λόγω της αναμενόμενης έλευσης του τυφώνα Ιζαμπέλ που θα πλήξει τρεις πολιτείες (Βόρεια Καρολίνα, Μέριλαντ και Βιρτζίνια) έχουν τεθεί σε συναγερμό όλες οι υπηρεσίες και έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας.

    [31] ΛΑΪΚΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΣΕ ΕΘΙΜΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, με τίτλο: «Λαϊκά αγωνίσματα σε εθιμικές εκδηλώσεις» διοργανώνει το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

    Ιππικοί αγώνες, αγώνες δρόμου, πάλης, άλματος, λιθοβολίας, είναι ορισμένα από τα αγωνίσματα που πραγματοποιούνταν και συνεχίζουν να οργανώνονται έως και σήμερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, στο πλαίσιο εθιμικών εκδηλώσεων, όπως θρησκευτικές εορτές, γάμοι, κ.ά. Ιδιαίτερα τα πανηγύρια στις εορτές των Αγίων αποτελούν τις καλύτερες ευκαιρίες συνάντησης των αγωνιζομένων.

    Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αγωνίσματα αυτά, να ανακαλύψουν ομοιότητες και διαφορές με σύγχρονους αθλητικούς αγώνες, τους όρους διεξαγωγής τους, τα έπαθλα της νίκης κ.ά.

    Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο Κεντρικό κτήριο του Μουσείου στην Πλάκα την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2003.

    [32] "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ" ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (16:51 UTC+2)

    Η μεγάλη έκθεση των εκπαιδευτικών δράσεων του υπουργείου Πολιτισμού "Παιχνίδια Πολιτισμού" ανοίγει τις πύλες της την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, στην Αποθήκη Γ' στο λιμάνι, στις 12 το μεσημέρι. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Η έκθεση διηγείται την εικοσαετή δραστηριότητα του υπουργείου Πολιτισμού και των συνεργαζόμενων και εποπτευόμενων από αυτό φορέων, με σκοπό να συντάξουν έναν κώδικα επικοινωνίας που θα διευκόλυνε την επαφή του μεγάλου κοινού με τα πολιτιστικά αγαθά της χώρας και θα διασφάλιζε τη συμμετοχή του στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Παρουσιάζει τους στόχους και τη μέθοδο των εκπαιδευτικών δράσεων και περιγράφει τη διαδικασία που, όπως εύστοχα σημειώνει το Πρόγραμμα "Μελίνα" είναι "η τέχνη να διδάσκεις πολιτισμό".

    Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργήσουν έξι εκπαιδευτικά προγράμματα, διάρκειας δύο ωρών, στα οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν ομάδες (μέχρι 35 άτομα) από

    μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες κινηματογράφου, εικαστικών εργαστηρίων και στην αίθουσα - πλοίο "Επιβάτες στο πλοίο του χρόνου".

    Στην τελευταία αίθουσα θα λειτουργήσουν τα εξής προγράμματα:

    - "Επί Οίνοπι Πόντω, Ταξίδια στην Κρασάτη Θάλασσα" με θέμα τη ναυσιπλοϊα, τη ναυπηγική και το θαλάσσιο εμπόριο στην αρχαιότητα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δ' δημοτικού έως Γ' λυκείου.

    - "Ταξίδια στις Βυζαντινές Θάλασσες" με θέμα τη ναυσιπλοϊα στους βυζαντινούς χρόνους. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δ' δημοτικού έως Γ' λυκείου

    - "Θαλασσινά ταξίδια στα νεώτερα χρόνια" με θέμα τη ναυσιπλοϊα στα νεώτερα χρόνια, το εμπόριο, τα ήθη και τα έθιμα τα σχετικά με τη θάλασσα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Α'-ΣΤ' δημοτικού

    - "Βιβλιοταξίδια", όπου οι μαθητές διαβάζουν αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων, απαντούν σε "παιχνιδοερωτήσεις" και γράφουν θαλασσινές ιστορίες. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δ'-ΣΤ' δημοτικού.

    Στην αίθουσα του κινηματογράφου παρουσιάζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Πάμε σινεμά;", όπου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τέχνη του κινηματογράφου και ειδικότερα τις βασικές αρχές της κινηματογραφικής αφήγησης και της οπτικοακουστικής γλώσσας. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να προσαρμόζεται ανάλογα σε μαθητές της α'βάθμιας και β'βάθμιας εκπαίδευσης.

    Τέλος, στην αίθουσα των εικαστικών εργαστηρίων παρουσιάζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Σκάμμα", όπου οι μαθητές κάνοντας "ανασκαφή" ανακαλύπτουν τα σύμβολα των χαμένων πόλεων που είναι θαμμένα στην άμμο. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 9 και 10 ετών σε ομάδες 14 ατόμων.

    Προγράμματα ξεναγήσεων - εκπαιδευτικών προγραμμάτων

    Από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ. Το Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και την Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

    Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα, θα πραγματοποιούνται καθημερινές από τις 9:30 έως τις 11:30 το πρωί, από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 17:30 μέχρι τις 19:30. Το Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και από τις 12 μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Την Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

    [33] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (16:07 UTC+2)

    Πανηγυρική συναυλία, με αφορμή την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πραγματοποιεί η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου στις 21.00 στο Βασιλικό Θέατρο, με τη συμμετοχή διακεκριμένων Κύπριων καλλιτεχνών και ένα αμιγώς ελληνικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

    Σολίστ θα είναι ο διάσημος Ελληνοκύπριος πιανίστας Κυπραίος Κατσαρής και τη συναυλία θα διευθύνει ο αρχιμουσικός, Αγις Ιωαννίδης. Θα συμμετάσχει η χορωδία Μακεδονίας (διεύθυνση χορωδίας: Αντώνης Καραγεωργίου).

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία έργα:

    - τη συμφωνική εικόνα «Κερύνεια» του Σόλωνα Μιχαηλίδη, που είναι σαν θρήνος για την πόλη, με αφορμή την εισβολή των Τούρκων το 1974

    - το «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα» του Μίκη Θεοδωράκη, που αποτελεί ένα από τα πιο κλασικά έργα του Ελληνα συνθέτη και παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση από την ΚΟΘ, και

    - τη «Συμφωνία της Λεβεντιάς» του Μανώλη Καλομοίρη, ο οποίος συνέλαβε τις πρώτες θεματικές εμπνεύσεις (1918-20) στα βουνά και στους κάμπους της Μακεδονίας, θέλοντας να αποδώσει μουσικά τη συγκίνηση που ένιωσε μπροστά στην ελληνική λεβεντιά σε όλες της τις εκδηλώσεις: στη χαρά της ζωής, στον πόλεμο, στο χορό, στην αγάπη, στο θάνατο.

    Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τη συναυλία, ο μαέστρος Αγις Ιωαννίδης, χαρακτήρισε και τα τρία έργα ιστορικής και πολιτικής σημασίας για τον ελληνισμό. Ο αναπληρωτής διευθυντής της ΚΟΘ, Μίκης Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι οι δύο συναυλίες της ΚΟΘ που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο αποτέλεσαν ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός με σημαντικό αντίκτυπο στο κοινό και έλαβαν θαυμάσιες κριτικές σε ότι αφορά την ποιότητα.

    Για τα μέλη της Ορχήστρας πρόσθεσε ότι από τον Αύγουστο προσελήφθησαν 13 νέοι μουσικοί, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 110 συνολικά, με προοπτική να ανέλθουν στους 127. Επίσης, εξέφρασε ικανοποίηση για την αύξηση των συνδρομητών και για την οργάνωση ενός νέου τμήματος marketing για την προβολή του έργου της ΚΟΘ.

    [34] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Πειραιάς, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (16:05 UTC+2)

    Το 3ο Φεστιβάλ Ελεύθερης Δημιουργικής Έκφρασης διοργανώνει ο καλλιτεχνικός οργανισμός νέων δημιουργών Πειραιά υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Πειραιά. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο 20 και 21 Σεπτεμβρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο του ΟΛΠ.

    Την ικανοποίησή του για αυτή την πρωτοβουλία των νέων δημιουργών Πειραιά εξέφρασε ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας. «Η Νομαρχία Πειραιά θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό τέτοιων προσπαθειών, οι οποίες έχουν στόχο την εξοικείωση των συμπολιτών μας με σύγχρονες και πειραματικές μορφές τέχνης. Για μας ο πολιτισμός είναι στο προσκήνιο και η υποστήριξη των πρωτοβουλιών που τον αναδεικνύουν ευχάριστη υποχρέωση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχας.

    Το διήμερο φεστιβάλ περιλαμβάνει εκθέσεις εικαστικών και φωτογραφίας, θεατρικά και χοροθεατρικά δρώμενα καθώς και δημιουργικά εργαστήρια χειροτεχνίας που θα λειτουργούν και τις δύο μέρες από τις 18.30.

    Το μουσικό μέρος του φεστιβάλ περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές βραδιές. Το Σάββατο το πρόγραμμα περιλαμβάνει χορευτική μουσική από τους DJs Sofi Rikkou X-Factor και συναυλία-πάρτι με τους ΜΙΚΡΟ. Την Κυριακή ο Δημήτρης Καρράς και οι «Επειδή» θα ανοίξουν την μεγάλη ροκ συναυλία με τα «Ξύλινα Σπαθιά».

    [35] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2003 (13:34 UTC+2)

    Διεθνή ομαδική έκθεση με θέμα «Το πνεύμα της παγκοσμιοποίησης» θα φιλοξενήσει από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 12 Οκτωβρίου το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκη. Η έκθεση παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στη Σκόπελο και συμπληρώνει την τριλογία των παραγωγών του Φωτογραφικού Κέντρου Σκοπέλου η οποία ξεκίνησε με το «Πνεύμα της θρησκείας» και συνεχίστηκε με το «Πνεύμα της οικογένειας». Στη φετινή διοργάνωση τρεις μεγάλες ενότητες με τίτλο «Όρια» , «Στάσεις» και «Κοινοί τόποι» φιλοδοξούν να προσφέρουν φωτογραφικές προσεγγίσεις του πολυδιάστατου φαινομένου της παγκοσμιοποίησης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 18 September 2003 - 18:14:01 UTC