Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-10-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗ ΧΑΪΦΑ
  • [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ
  • [03] ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ ΤΟΥ ΡΟΜΠΙΝ ΚΟΥΚ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ
  • [04] ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΚΛΟΙΟ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • [05] ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ
  • [06] ΣΤΙΣ 24/10 Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ-ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
  • [07] ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [08] ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΤΩΜΑ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΑΝΔΡΑ ΣΤΟ ΑΠΘ
  • [09] ΔΙΑΦΩΝΕΙ Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ
  • [10] ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2004
  • [11] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΟ 9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
  • [12] ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ"
  • [13] ΣΤΙΣ 30/10 ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η 19η PHILOXENIA
  • [14] ΔΙΗΜΕΡΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΑΠΟ ALBA
  • [15] ΣΕ ΠΤΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [16] ΘΕΜΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΘΑ ΘΕΣΕΙ Η ΕΕ
  • [17] 98 ΦΟΡΗΤΟΙ ΕΚΤΟΞΕΥΤΕΣ ΡΟΥΚΕΤΩΝ ΚΑΤΕΣΧΕΣΕ Η SFOR
  • [18] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΖΕΤΜΠΕΓΚΟΒΙΤΣ
  • [19] ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΚΡΟΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΕΠΙΤΥΧΙΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ
  • [21] Β΄ ΕΘΝΙΚΗ: ΞΥΠΝΗΣΕ ΣΤΟ Β' ΗΜΙΧΡΟΝΟ Ο ΑΠ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [22] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΖΕΥΓΑΡΩΣΕ ΤΙΣ ΝΙΚΕΣ ΤΗΣ Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ
  • [23] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΚΑΙ ΑΗΤΤΗΤΟΣ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
  • [24] ΙΠΠΑΣΙΑ: ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΠΕΤΡΗ
  • [25] Ο ΠΑΠΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ
  • [26] ΠΤΩΣΗ ΜΟΝΟΚΙΝΗΤΗΡΙΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΜΕ ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [27] ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ Η ΣΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ
  • [28] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ ΣΕ 3 ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ
  • [29] ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 5ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ

  • [01] ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗ ΧΑΪΦΑ

    Ιερουσαλήμ, 5 Οκτωβρίου 2003 (09:05 UTC+2)

    Σε επιθέσεις αντιποίνων προχώρησε το Ισραήλ αμέσως μετά την επίθεση αυτοκτονίας νεαρής Παλαιστίνιας σε εστιατόριο στη Χάιφα, που στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους.

    Ξημερώματα Κυριακής ισραηλινά ελικόπτερα εκτόξευσαν τρεις πυραύλους εναντίον παλαιστινιακών στόχων στον προσφυγικό καταυλισμό ελ-Μπουρέι στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με μάρτυρες. Ενας από τους πυραύλους κατέστρεψε εγκαταστάσεις του δικτύου ηλεκτροδότησης, με συνέπεια να μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Οι άλλοι δύο πύραυλοι έπεσαν σε αγροτική περιοχή. Από την επίθεση αυτή δεν υπάρχουν θύματα.

    Νωρίτερα, είχε γίνει πυραυλική επίθεση των Ισραηλινών στην πόλη της Γάζας, όπου επλήγη η κατοικία ενός μέλους της Χαμάς, του Μάντερ Κανίτα, ο οποίος δεν βρισκόταν στο σπίτι. Περισσότεροι από δέκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Σίφα, αλλά κανένας από τους τραυματίες δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση.

    Το βράδυ του Σαββάτου οι ισραηλινές δυνάμεις ανέπτυξαν τανκς στην Τουλκάρεμ της Δυτικής Οχθης, όπου έγιναν συγκρούσεις με τους Παλαιστίνιους, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος και αρκετοί τραυματίσθηκαν, όπως ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές.

    Την ευθύνη για την επίθεση της καμικάζι στη Χάιφα ανέλαβε η οργάνωση Τζιχάντ. Η καμικάζι ήταν η 29χρονη Χανάντι Τζαραντάτ, από τη Τζενίν της Δυτικής Οχθης. Απόφοιτος νομικής σχολής, θρηνούσε τον αδελφό και τον εξάδελφό της, που είχαν σκοτωθεί στη διάρκεια επιδρομής ισραηλινών στρατιωτών στη Τζενίν, πριν από πέντε μήνες.

    Το Ισραήλ προειδοποίησε ότι η απάντησή του στην επίθεση αυτοκτονίας θα είναι σκληρή. Ο πρωθυπουργός Σαρόν συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο, για να εξετασθεί εκ νέου το ενδεχόμενο εκδίωξης του Γιάσερ Αραφάτ από τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας ότι η χώρα του είναι υποχρεωμένη να καταστρέψει τις τρομοκρατικές υποδομές. «Έχουμε ήδη την υποχρέωση να καταστρέψουμε τις τρομοκρατικές υποδομές ... κατ΄αρχήν στη Γάζα, αλλά επίσης και στη Ναμπλούς και στην Τζενίν και σε όλα τα άλλα μέρη», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Ισραηλινός υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας.

    Για να αποτρέψουν μία επίθεση εναντίον του Γιάσερ Αραφάτ, δεκάδες ισραηλινοί και ξένοι ειρηνιστές συγκεντρώθηκαν πριν από τα μεσάνυχτα έξω από το γραφείο του Αραφάτ στη Ραμάλα, αναλαμβάνοντας τον σχηματισμό μίας «ανθρώπινης ασπίδας» γύρω από τον παλαιστίνιο ηγέτη.

    Ο Γιάσερ Αραφάτ καταδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας, επισημαίνοντας ότι «εξαιτίας αυτής της επίθεσης, θα αντιμετωπίζεται ο λαός μας ως τρομοκράτες και θα οδηγηθούν σε στασιμότητα οι διεθνείς ειρηνευτικές προσπάθειες».

    Το Ισραήλ, όπως και ο πρόεδρος Μπους είχαν επιρρίψει από την πρώτη στιγμή την ευθύνη για την επίθεση στην Παλαιστινιακή Αρχή.

    Ο Παλαιστίνιος εντολοδόχος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι ανακοίνωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, είτε είναι Ισραηλινοί, είτε Παλαιστίνιοι. Ο Αχμεντ Κορέι κάλεσε επίσης τις ριζοσπαστικές οργανώσεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Ισραήλ, την ώρα μάλιστα που η Παλαιστινιακή ηγεσία προσπαθεί να αποκαταστήσει την ηρεμία στην περιοχή.

    [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

    Ρώμη, 4 Οκτωβρίου 2003 (21:03 UTC+2)

    Τη δέσμευση για έναν ισχυρότερο παγκόσμιο ρόλο της διευρυμένης Ένωσης των 25 μελών ανέλαβαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην κοινή δήλωση υπό τον τίτλο «Διακήρυξη της Ρώμης», που εξέδωσαν μετά την ολοκλήρωση της μονοήμερης εναρκτήριας Συνόδου της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    Η διεύρυνση της ΕΕ το Μάιο του 2004 θα εξασφαλίσει έναν πιο αποτελεσματικό ρόλο για την Ένωση στην υποστήριξη της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ευημερίας και της αλληλεγγύης», αναφέρεται στη δισέλιδη δήλωση, ενώ επισημαίνεται ότι η διεύρυνση θα προσδώσει βάρος και κύρος στο ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο.

    Σε μια προσπάθεια να παραμεριστούν οι μεγάλες διαφορές που εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων όσον αφορά το μελλοντικό Σύνταγμα της ΕΕ, στη διακήρυξη υπογραμμίζεται ότι το σχέδιο Συντάγματος που κατήρτισε νωρίτερα φέτος η Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ'Εστέν είναι μια καλή βάση για περαιτέρω συζητήσεις.

    Οι ηγέτες δεσμεύονται ότι το νέο Σύνταγμα θα πρέπει να είναι έτοιμο πριν από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2004, αναφορά που υπήρχε και στα Συμπεράσματα της συνόδου της Χαλκιδικής

    [03] ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ ΤΟΥ ΡΟΜΠΙΝ ΚΟΥΚ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ

    Λονδίνο, 5 Οκτωβρίου 2003 (13:25 UTC+2)

    Αποκάλυψη σοκ έκανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ γνώριζε πως ο Σαντάμ Χουσέιν δεν διέθετε χρησιμοποιήσιμα όπλα μαζικής καταστροφής, όμως προτίμησε να εμπλέξει τις βρετανικές δυνάμεις στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ προκειμένου να εμπεδώσει την παραδοσιακή συμμαχία με τις ΗΠΑ.

    Στο βιβλίο του, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει σήμερα η κυριακάτικη «Times», ο κ. Κουκ, ο οποίος είχε παραιτηθεί τις παραμονές της επέμβασης στο Ιράκ, επισημαίνει ότι ο Τόνι Μπλερ και ο επικεφαλής της αντικατασκοπίας Τζον Σκάρλετ, είχαν παραδεχτεί ενώπιόν του ότι πιστεύουν πως τα όπλα του Σαντάμ Χουσέιν δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη Βρετανία, αλλά μόνον έναν περιορισμένο κίνδυνο για τα βρετανικά στρατεύματα στο πεδίο της μάχης.

    Ο Ρόμπιν Κουκ τονίζει ότι ο Μπλερ, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβούλιο σχετικά με τη συμμετοχή στον πόλεμο, είχε αγνοήσει τον μεγάλο αριθμό υπουργών που μίλησαν κατά του πολέμου και «σκόπιμα χρησιμοποίησε μία υπαινικτική φρασεολογία» για να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, ώστε να αυτή πιστέψει πως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο Ιράκ και στην Αλ Κάιντα. Συμπληρώνει, επίσης, ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν ήθελε να είναι επιτυχής η αποστολή των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

    Ο Ρόμπιν Κουκ έγραψε το βιβλίο βασισμένος στο ημερολόγιο που τηρούσε την αποχή που εκτελούσε υπουργικά καθήκοντα.

    [04] ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΚΛΟΙΟ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2003 (09:44 UTC+2)

    Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν από αύριο τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι δάσκαλοι, καθηγητές και ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, καθώς και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής.

    Ειδικότερα, για αύριο το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΠΟΕ-ΟΤΑ, εξήγγειλε

    προειδοποιητική 24ωρη απεργία και 48ωρη για τις 16 και 17 Οκτωβρίου, με οικονομικά και κλαδικά αιτήματα.

    Παράλληλα, στο ρυθμό των κινητοποιήσεων αποφάσισαν να κινηθούν οι αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες, ζητώντας μεταξύ άλλων να αναγνωριστεί η εργασία τους επικίνδυνη και ανθυγιεινή. 

    Οι Ομοσπονδίες των τριών σωμάτων ασφαλείας αποφάσισαν για αύριο και την Τρίτη, απο τις 12 το μεσημέρι έως και τις 8 το βράδυ, να μοιράζουν φέιγ βολάν, με περιεχόμενο σχετικό με την άρνηση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει την εργασία τους επικίνδυνη και ανθυγιεινή, σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Στη συνέχεια το τριήμερο 8,9 και 10 Οκτωβρίου θα γίνει πανελλαδική ένστολη διαμαρτυρία στην Αθήνα.

    Στο μεταξύ, εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους οι γεωτεχνικοί και οι κτηνίατροι παρά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε την απεργία τους παράνομη και καταχρηστική, απειλώντας με συλλήψεις εκείνους που δεν θα συμμορφωθούν. Η ΑΔΕΔΥ τους καλύπτει για 48ωρη απεργία για αύριο και την Τρίτη.

    [05] ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Πτήση αγωνίας σήμερα το απόγευμα για τους επιβάτες αεροσκάφους της Aegean Airlines που εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Θεσσαλονίκη, καθώς ο πιλότος του αεροσκάφους, φτάνοντας πάνω από το αεροδρόμιο «Μακεδονίας» διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να ανοίξει τις ρόδες του αεροπλάνου.

    Όπως αναφέρεουν τηλεοπτικά κανάλια, αμέσως σήμανε συναγερμός στον αερολιμένα «Μακεδονίας». Τελικά ο πιλότος, αφού πραγματοποίησε κύκλους πάνω από το αεροδρόμιο, κατάφερε τελικά να προσγειώσει το αεροπλάνο, κάνοντας χρήση του εφεδρικου συστήματος και να τελειώσει έτσι η περιπέτεια.

    [06] ΣΤΙΣ 24/10 Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ-ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Στις 24 Οκτωβρίου θα συναντηθούν στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στις σχέσεις ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας.

    Η εξέλιξη αυτή έρχεται ύστερα από την επιστολή που απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την οποία κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες είτε στις 18 είτε στις 24 Οκτωβρίου.

    Ο κ. Χριστόδουλος επέλεξε τελικά ως ημερομηνία την 24η Οκτωβρίου, αφού στις 18 του ίδιου μήνα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Ρουμανία, κατόπιν πρόσκλησης που του απευθύνθηκε.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών έχει αποφασίσει να τον συνοδεύσουν στις συνομιλίες του στο Φανάρι τρεις ιεράρχες. Υποψήφιοι θεωρούνται οι Μητροπολίτες Κίτρους Αγαθόνικος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Καισαριανής Δανιήλ, Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος και Νικόπολης Μελέτης.

    Το θέμα της επικείμενης συνάντησης αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την ερχόμενη Πέμπτη.

    [07] ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2003 (18:46 UTC+2)

    Ανοιγμα προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μιλώντας στα εγκαίνια του γραφείου της Eλλαδικής Eκκλησίας στις Βρυξέλλες, ευχαριστώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τη συμβολή του στη λειτουργία του γραφείου.

    Σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη στις σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τη συμβολή του στη λειτουργία του γραφείου της Ελλαδικής Εκκλησίας στο «κέντρο» της Ε.Ε.

    Σε δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν των χορηγών αυτής της προσπάθειας, στο οποίο παρέστη και η ελληνίδα Επίτροπος, Αννα Διαμαντοπούλου, ο κ. Χριστόδουλος αναφέρε ακόμη ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός έχει τις ρίζες του στον ελληνικό πολιτισμό και απηύθυνε έκκληση προς τον ελληνικό λαό να μείνει πιστός στις ρίζες και τις παραδόσεις του.

    Η κ. Διαμαντοπούλου προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο έναν βυζαντινό σταυρό με τη μορφή της Παναγίας.

    [08] ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΤΩΜΑ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΑΝΔΡΑ ΣΤΟ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2003 (18:43 UTC+2)

    Σε κατάσταση προχωρημένης σήψης βρέθηκε σήμερα στις 7 το πρωί, σε χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το πτώμα ενός άγνωστου άνδρα, ηλικίας περίπου 35-40 ετών.

    Ο θάνατός του, κατά τις εκτιμήσεις του ιατροδικαστή, αποδίδεται πιθανό σε πτώση προ μηνός, ενώ δεν προέκυψαν στοιχεία εγκληματικής ενέργειας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, το πτώμα εντοπίστηκε από φύλακες του Ιδρύματος, στο τρίτο υπόγειο ημιτελούς κτιρίου το οποίο προορίζετο για στέγαση παραπληγικών και τώρα ανήκει στο ΑΠΘ.

    [09] ΔΙΑΦΩΝΕΙ Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2003 (18:37 UTC+2)

    Την αντίθεσή της στην κατεύθυνση της πλειοψηφίας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ για τις εκλογικές του συνεργασίες εκφράζει με σημερινή της ανακοίνωση η Ανανεωτική Συσπείρωση.

    «Η προοπτική για κοινά ψηφοδέλτια με τις μικρότερες δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (Χώρος Διαλόγου κλπ) μέσα από την τροποποίηση του τίτλου για την εκλογική παρουσία του ΣΥΝ, εάν τελικά υλοποιηθεί, θα συνιστά σοβαρό πολιτικό λάθος το οποίο θα τραυματίσει την ενότητα και την εσωκομματική συνεννόηση στις γραμμές του, και, το κυριότερο, θα έχει αρνητικές συνέπειες στο αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

    Η Ανανεωτική Συσπείρωση υπογραμμίζει, επίσης, τα εξής:

    1. Είναι επικοινωνιακά άστοχο λίγους μήνες μετά το Προγραμματικό Συνέδριο (Ιούνιος 2003) να εμφανίζεται το κόμμα με νέες αμφισβητήσεις και ασάφειες για τον τίτλο με τον οποίο πολιτεύεται στην ελληνική κοινωνία.

    2. Είναι μονομερής μια επιλογή συμμαχιών που κινείται μόνο στο χώρο της κομμουνιστικής Αριστεράς και δεν διασφαλίζει μια πολυσυλλεκτική πολιτική που να συσπειρώνει και τον ευρύτερο κόσμο της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, το χώρο που κινείται ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ.

    3. Η συγκεκριμένη εκλογική συμπαράταξη επανέρχεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις αναζητήσεις του κοινού πόλου όλης της Αριστεράς, θέση η οποία όχι μόνο δεν είναι εφικτή αλλά αντιστρατεύεται τις συνεδριακές αποφάσεις του κόμματος μας για τον αυτόνομο ρόλο της Ανανεωτικής Αριστεράς στις πολιτικές εξελίξεις.

    4. Η επιλογή αυτή υποτιμά την ενότητα του ίδιου του Συνασπισμού, στο βαθμό που είναι γνωστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις για τα ζητήματα αυτά. Οι όποιες θεμιτές συνεργασίες δεν μπορεί και δεν πρέπει να προτάσσονται από την ενωτική λειτουργία του κόμματος.

    «Σε μια συγκυρία που η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική με το μείγμα συντηρητικών κατευθύνσεων και λαϊκίστικης δημαγωγίας διευκολύνει την προγραμματική αντιπολίτευση του ΣΥΝ και την αυτοπεποίθηση του για μια αυξημένη εκλογική καταγραφή, η κατεύθυνση της ηγεσίας θέτει σε αμφιβολία τη δυναμική του κόμματος» καταλήγει η ανακοίνωση.

    [10] ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2004

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2003 (11:08 UTC+2)

    Αύριο κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2004, ο οποίος και καταρτίστηκε με βάση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι της τάξης του 4,2%, το έλλειμμα 1,2% του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός 3%, η ανεργία 8%, η αύξηση εσόδων ύψους 6,2% και δαπανών κατά 6,9%.

    Ο προϋπολογισμός του 2004, υλοποιεί το πακέτο των κοινωνικών παροχών, ύψους 1,7 δισ. ευρώ και τα νέα μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων. Το δεδομένο αυτό μετατοπίζει, υπό μια έννοια, το επίκεντρο της κατανομής των δαπανών από τη χρηματοδότηση της ασφαλιστικής και φορολογικής μεταρρύθμισης, που αποτέλεσε το βασικό συστατικό του φετινού προϋπολογισμού, στη χρηματοδότηση της δαπάνης για αποδοχές. Επίσης, σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών είναι οι αυξημένες δαπάνες για την ολοκλήρωση των έργων των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις κονδυλίων-δαπανών- στα υπουργεία, τη μερίδα του λέοντος, σε σχέση με πέρσι, παίρνουν το Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (+12%) και Παιδείας (+8%). Πάντως, αρκετά αυξημένα είναι και τα κονδύλια για τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών (λόγω των δύο εκλογικών αναμετρήσεων που θα γίνουν το 2004, εθνικών και ευρωεκλογών) και Δημόσιας Τάξης (λόγω των Ολυμπιακών αγώνων και των αυξημένων αναγκών).

    Ο νέος προϋπολογισμός, σύμφωνα και με πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη, δεν περιλαμβάνει κανένα νέο φόρο και τα αυξημένα έσοδα θα προέλθουν από τις εισπράξεις από το ΦΠΑ, καθώς και από τα έσοδα που αφορούν στις ρυθμίσεις για την περαίωση των υποθέσεων της εξαετίας 1993-1998.

    Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός του 2004 προβλέπει ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού θα αυξηθούν κατά 6,2% και θα ανέλθουν στα 41.420 εκατ. ευρώ έναντι 39.000 εκατ. ευρώ φέτος. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού θα αυξηθούν κατά 6,9% και θα ανέλθουν στα 42.550 εκατ. ευρώ έναντι 39.810 εκατ. ευρώ φέτος. Οι δαπάνες για τόκους θα παρουσιάσουν αύξηση 4,3% και θα ανέλθουν στα 9.750 εκατ. ευρώ έναντι 9.350 εκατ. ευρώ φέτος.

    Οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού θα παρουσιάσουν αύξηση 7,7% και θα ανέλθουν στα 32.800 εκατ. ευρώ έναντι 30.460 εκατ. ευρώ φέτος. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα αυξηθούν κατά 7,6% και θα ανέλθουν στα 9.250 εκατ. ευρώ έναντι 8.600 εκατ. ευρώ φέτος.

    Οι δαπάνες που αφορούν στα συγχρηματοδοτούμενα έργα του ΠΔΕ θα αυξηθούν κατά 14,7% και θα ανέλθουν στα 5.300 εκατ. ευρώ έναντι 4.620 εκατ. ευρώ φέτος. Οι δαπάνες για το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ, καθώς και για τα Ολυμπιακά έργα, θα αυξηθούν κατά 5,6% και θα ανέλθουν στα 3.950 εκατ. ευρώ έναντι 3.740 εκατ. ευρώ φέτος.

    Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα περιοριστεί στο 1,2% του ΑΕΠ που αντιστοιχεί σε 2.030 εκατ. ευρώ από το 1,4% του ΑΕΠ φέτος (2.190 εκατ. ευρώ).

    Ο προϋπολογισμός του 2004 προβλέπει αυξημένες δαπάνες για τους μισθούς στο Δημόσιο. Οι αποδοχές προσωπικού προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 7,9% συγκριτικά με φέτος. Ειδικότερα, οι δαπάνες για μισθούς στο Δημόσιο θα αυξηθούν κατά 7,8%, οι δαπάνες για συντάξεις κατά 5,8%, ενώ οι δαπάνες για μισθούς του προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων θα είναι αυξημένες κατά 8,7% και οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ κατά 0,7%.

    Επίσης προβλέπονται δαπάνες ύψους 100 εκατ. ευρώ για νέες προσλήψεις έναντι 25 εκατ. ευρώ φέτος. Οι δαπάνες περίθαλψης θα είναι μειωμένες κατά 9,7%, ενώ μεγάλη αύξηση κατά 12,7% προβλέπεται για τις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να καλυφθεί το πακέτο των μέτρων για την αύξηση των συντάξεων που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, καθώς και για την κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων.

    Συγκεκριμένα οι επιχορηγήσεις στον ΟΓΑ προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 16,6% και θα ανέλθουν σε 2.600 εκατ. ευρώ έναντι 2.230 εκατ. ευρώ φέτος, οι επιχορηγήσεις προς το ΙΚΑ θα αυξηθούν κατά 5,6% και θα ανέλθουν σε 1.450 εκατ. ευρώ έναντι 1.373 εκατ. ευρώ φέτος, οι δαπάνες προς το ΝΑΤ θα είναι αυξημένες κατά 4,9% και θα ανέλθουν στα 540 εκατ. ευρώ έναντι 515 εκατ. ευρώ φέτος.

    Σε ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις προς το ΤΕΒΕ, θα είναι αυξημένες κατά 4% και θα ανέλθουν σε 157 εκατ. ευρώ έναντι 151 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ οι δαπάνες για την κάλυψη της αύξησης του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) θα είναι αυξημένες κατά 31,3% και θα ανέλθουν σε 588 εκατ. ευρώ έναντι 448 εκατ. ευρώ φέτος.

    Οι επιχορηγήσεις των συγκοινωνιακών φορέων θα αυξηθούν κατά 2,5%, ενώ το σύνολο των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου (μετακινήσεις, προμήθειες κ.α.) προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 2,6%. Ακόμη προβλέπεται κονδύλι 140 εκατ. ευρώ για δαπάνες ολυμπιακής προετοιμασίας, το οποίο ειναι αυξημένο κατά 45,8% σε σχέση με το αντίστοιχο φετινό κονδύλι. Το σύνολο των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 7,7% έναντι 7,6% φέτος.

    Το χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα περιοριστεί στο 98,5% του ΑΕΠ (161.556 εκατ. ευρώ) έναντι 101,7% του ΑΕΠ φέτος (154.815 εκατ. ευρώ). Η μείωση του χρέους κατά 3,2 μονάδες του ΑΕΠ θα προέλθει από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς και από την παραχώρηση αδειών για την εκμετάλλευση των κρατικών λαχείων και από ιδιώτες, την οποία εξετάζει ο κ. Χριστοδουλάκης, όπως ανακοίνωσε σήμερα. Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις προβλέπεται ότι θα ανέλθουν στα 3 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο και φέτος.

    [11] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΟ 9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

    Θεσσαλλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2003 (10:35 UTC+2)

    Παρουσία των υπουργών Εσωτερικών, Κώστα Σκανδαλίδη και Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, θα πραγματοποιηθεί στις 9, 10 και 11 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, το 9ο συνέδριο Εφαρμογών Πληροφορικής, που θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος της 17ης διεθνούς έκθεσης INFOSYSTEM της HELEXPO.

    Το συνέδριο, με γενικό τίτλο «Ο πολίτης στο επίκεντρο της ψηφιακής εποχής», θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του συνεδριακού κέντρου "Ι.Βελλίδης". Στη διάρκεια των εργασιών του, οι ομιλητές θα αναπτύξουν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στις εξής θεματικές ενότητες: στρατηγική μετάβασης στην Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η εκπαίδευση στην Κ.τ.Π., η υγεία στην Κ.τ.Π., ο πολιτισμός στην Κ.τ.Π. και υποδομές επικοινωνιών και υπολογιστικών συστημάτων.

    Το συνέδριο γίνεται με την υποστήριξη των υπουργείων Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας-Οικονομικών και Ανάπτυξης ενώ σύμβουλοι οργάνωσης είναι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βόρειας Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας και η Εταιρία Επιστημόνων Η/Υ και Πληροφορικής.

    Το 9ο Συνέδριο Εφαρμογών Πληροφορικής, πρόεδρος του οποίου είναι ο καθηγητής ΑΠΘ, Ανδρέας Πομπόρτσης, απευθύνεται σε όλα τα στελέχη του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, τα οποία εμπλέκονται στην ανάλυση, το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη λειτουργία προηγμένων Περιβαλλόντων Πληροφορικής Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας. Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι εφημερίδες ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ POPULAR science και η ΗΜΕΡΗΣΙΑ.

    Την Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου, πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, στις 21.30, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», θα δοθεί δεξίωση υποδοχής για τους συνέδρους και τους εκθέτες της 17ης INFOSYSTEM. Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, στις 2 μετά το μεσημέρι, θα παρατεθεί γεύμα με τη χορηγία της MICROSOFT ΕΛΛΑΣ. Επίσημος ομιλητής στο γεύμα θα είναι ο διευθυντής του τμήματος δημοσίου τομέα της MICROSOFT HELLAS, Γ. Λυγεράκης, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης με την αξιοποίηση της Πληροφορικής».

    [12] ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2003 (10:27 UTC+2)

    Δίωρη στάση εργασίας αναμένεται να πραγματοποιήσουν μεθαύριο οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Γ.Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, αναμένεται να απέχουν από την εργασία τους από τις 8 έως τις 10 το πρωί, ενώ θα προχωρήσουν σε κλείσιμο του δρόμου μπροστά από το νοσοκομείο.

    Οι εργαζόμενοι, όπως υποστηρίζουν με ανακοίνωση τους, διεκδικούν άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού, παραϊατρικού βοηθητικού και άλλου προσωπικού για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που δημιουργούν σοβαρά ζητήματα σε σχέση με την ασφάλεια εργαζομένων και αρρώστων.

    [13] ΣΤΙΣ 30/10 ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η 19η PHILOXENIA

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2003 (10:27 UTC+2)

    Σταθερά παραμένουν, παρά τη διεθνή κρίση, τα μεγέθη, η ποιότητα και η εμβέλεια της 19ης διεθνούς έκθεσης τουρισμού PHILOXENIA 2003, γεγονός που, σύμφωνα με τη διοργανώτρια εταιρία, HELEXPO AE, "προδικάζει την επιτυχία της". Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με τιμώμενες χώρες εκείνες της παρευξείνιας ζώνης.

    Η PHILOXENIA, που αποτελεί έναν από τους κύριους άξονες στήριξης, ανάπτυξης και προώθησης της εθνικής τουριστικής πολιτικής, φιλοδοξεί να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό φορέων και επιχειρήσεων και να δώσει απαντήσεις για τις σύγχρονες μορφές οργάνωσης και αναβάθμισης του τουρισμού.

    "Η φετινή PHILOXENIA, συγκεντρώνει, όχι μόνο το ενδιαφέρον του συνόλου σχεδόν των παλαιών εκθετών, αλλά και νέων, όπως από την Κούβα, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως σημείο παγκόσμιας τουριστικής αναφοράς, παρατηρητήριο των τάσεων και των εξελίξεων της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς και forum επιχειρηματικών συναντήσεων και αποφάσεων διεθνούς εμβέλειας", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της HELEXPO.

    Δυναμική καταγράφεται η συμμετοχή κρατικών οργανισμών Τουρισμού, κρατικών και ιδιωτικών εταιριών αερομεταφορών, πρακτορείων τουρισμού, ξενοδοχείων, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και επιχειρήσεων ξενοδοχειακού εξοπλισμού και τουριστικών λεωφορείων, καθώς επίσης και του ειδικού Τύπου.

    Επιπλέον, παρούσες με επίσημη κρατική συμμετοχή θα είναι και οι χώρες που παραδοσιακά συμμετέχουν στη διοργάνωση, όπως η Σερβία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Ταϋλάνδη, η Ισπανία, η Αίγυπτος, η Τυνησία, η Ισπανία και η Κύπρος. Ακόμα, θα συμμετέχει και η ETFFA (Ένωση Ευρωπαϊκών Τουριστικών Εκθέσεων), η οποία εκπροσωπεί 20 μέλη οργανωτές εκθέσεων σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η PHILOXENIA.

    Στη φετινή διοργάνωση, τιμώμενες θα είναι οι Παρευξείνες χώρες, και συγκεκριμένα, πέραν της Ελλάδος, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Μολδαβία, η Ουκρανία, η Ρωσία, η Γεωργία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία, οι οποίες θα συμμετέχουν με αντιπροσωπευτικά, του πολιτισμού και του τουριστικού τους προϊόντος, σταντ.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης ο ΕΟΤ θα διοργανώσει δύο ημερίδες. Πρόκειται για την ημερίδα με θέμα «Αγροτουρισμός και πολιτιστικός τουρισμός», καθώς και για την ημερίδα παρουσίαση των μελετών τουριστικής ανάπτυξης των περιφερειών της χώρας. Τέλος, ιδιαίτερης σημασίας, θα είναι και η βράβευση των καλύτερων τουριστικών εντύπων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας.

    Σημειώνεται, ότι ο ΕΟΤ έχει προσκαλέσει ξένους δημοσιογράφους για να επισκεφθούν και να καλύψουν την έκθεση, για τους οποίους έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα ξεναγήσεων και επισκέψεων.

    Η έκθεση, όπως και πέρυσι, κατά τις δύο πρώτες ημέρες της λειτουργίας της θα είναι ανοικτή μόνο για τους εμπορικούς επισκέπτες, ενώ τις επόμενες δύο, θα ανοίξει τις πύλες της και για το ευρύ κοινό. Στο πλαίσιό της θα οργανωθούν πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, καθιστώντας την ένα ολοκληρωμένο επικοινωνιακό γεγονός.

    'Οπως κάθε χρόνο και φέτος, η PHILOXENIA αποδεικνύοντας την καλή συνεργασία της με τους τουριστικούς φορείς, παρέχει έκπτωση 20% στα μέλη του ΣΕΤΕ, της HATTA και της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης, επί της αποζημίωσης του χώρου. Επίσης, η Ολυμπιακή Αεροπορία παρέχει στους επισκέπτες της PHILOXENIA, tour operators και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, έκπτωση 50% για τις πτήσεις εσωτερικού και 75% για τις πτήσεις εξωτερικού.

    Οι ώρες λειτουργίας της 19ης PHILOXENIA θα είναι στις 30 και 31 Οκτωβρίου από τις 10.00 έως τις 20.00, μόνο για εμπορικούς επισκέπτες, την 1η Νοεμβρίου από τις 10.00 έως τις 20.00 και για το κοινό και στις 2 Νοεμβρίου, από τις 10.00 έως τις 20.00 και για το κοινό

    [14] ΔΙΗΜΕΡΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΑΠΟ ALBA

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2003 (10:16 UTC+2)

    Τρία ανοιχτά διήμερα σεμινάρια επιμόρφωσης στελεχών, διοργανώνει τον Οκτώβριο το ALBA, στο πλαίσιο των βραχυχρόνιων προγραμμάτων, που έχουν ως στόχο την εκπαίδευση υψηλής ποιότητας, εφάμιλλης με την αντίστοιχη που παρέχεται από τα καλύτερα Business Schools διεθνώς. Συγκεκριμένα, εντός του Οκτωβρίυο διοργανώνονται τα εξής σεμινάρια:

    Το FINANCE FOR NON FINANCIAL MANAGERS, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο διήμερο 16-17 Οκτωβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών και με εισηγητή τον Καθηγητή Ανδρέα Χαρίτου, Professor of Finance & Accounting, Department of Public & Business Administration, University of Cyprus & Επισκέπτη Καθηγητή στο ALBA. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων είναι η 7η Οκτωβρίου 2003

    Το σεμινάριο απευθύνεται σε μή χρηματοοικονομικά ανώτερα και ανώτατα στελέχη πωλήσεων, marketing, εξυπηρέτησης πελατών, ανθρώπινου δυναμικού, παραγωγής κ.ά., καθώς και σε επιχειρηματίες.

    Στόχος του είναι η κατανόηση και ερμηνεία των χρηματοοικονομικών πληροφοριών για σωστή λήψη αποφάσεων, καθορισμό στρατηγικής, και υποστήριξη επιχειρησιακών προτάσεων.

    Οι συμμετέχοντες, κατά τη διάρκεια των εργασιών του σεμιναρίου αυτού, θα κατανοήσουν καλύτερα την επίδραση των επιχειρησιακών αποφάσεων στην κερδοφορία, τον κίνδυνο, την αποδοτικότητα και την ταμειακή ροή του οργανισμού, ενώ θα βελτιώσουν την ικανότητα αξιολόγησης και διαχείρισης των κύριων συντελεστών της μετοχικής αξίας.

    Το MANAGEMENT OF PROJECTS: THE NEW BUSINESS IMPERATIVE θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 21 & 22 Οκτωβρίου 2003 στο Ξενοδοχείο Ledra Marriott, με εισηγητή τον Καθηγητή Γιώργο Χατζηνικόλα, Associate Professor of Operations Management, Department of Public & Business Administration, University of Cyprus. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων είναι η 15η Οκτωβρίου 2003.

    Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε ανώτερα και ανώτατα στελέχη που επιθυμούν να έχουν μία επισκόπηση των αρχών της διοίκησης έργων, σε στελέχη με την ευθύνη διοίκησης έργων που θέλουν να ενημερωθούν γύρω από τις πλέον σύγχρονες πρακτικές στο χώρο αυτό, σε στελέχη ανάπτυξης νέων προϊόντων που ενδιαφέρονται να μάθουν τεχνικές για την αναβάθμιση των διαδικασιών τους, καθώς επίσης και σε στελέχη πληροφορικής που διαχειρίζονται την ανάπτυξη έργων εξοπλισμού και λογισμικού.

    Σκοπός του σεμιναρίου είναι να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες με τις λειτουργίες και τα σύγχρονα εργαλεία της Διοίκησης Έργου, για τη σωστή διαχείριση οργάνωσης, χρόνου, κόστους και ποιότητας ενός έργου.

    Το τρίτο σεμινάριο φέρει τον τίτλο ADVANCED NEGOTIATION SKILLS και θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 30 & 31 Οκτωβρίου 2003 στο Ξενοδοχείο Ledra Marriott, με εισηγητή τον Καθηγητή Steven G. Blum, Legal Studies Department, Wharton School of Business, University of Pennsylvania, & Επισκέπτη Καθηγητή στο ALBA. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 24η Οκτωβρίου 2003. Το σεμινάριο απευθύνεται σε στελέχη από όλους τους χώρους, που είναι υπεύθυνα για τις διαπραγματεύσεις και το κλείσιμο συμφωνιών με πελάτες, προμηθευτές, κλπ.

    Σκοπός του σεμιναρίου είναι να προσφέρει στους συμμετέχοντες τα κατάλληλα πρακτικά εργαλεία για την καλύτερη προετοιμασία και διεξαγωγή αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων και απευθύνεται σε όλα τα στελέχη που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τις διαπραγματευτικές τους ικανότητες.

    Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε όλα τα σεμινάρια είναι η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, ενώ σημειώνεται ότι λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, τηρείται αυστηρή σειρά προτεραιότητας

    [15] ΣΕ ΠΤΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 5 Οκτωβρίου 2003 (16:06 UTC+2)

    Στο 19,1% σε τιμές χονδρικής και στο 23% σε τιμές καταναλωτή έχει μειωθεί ο πληθωρισμός της Τουρκίας, σύμφωνα με στοιχεία του Κρατικού Ινστιτούτου Στατιστικής της γείτονος που δημοσιεύει η Milliyet.

    Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως ο δείκτης του πληθωρισμού σε τιμές χονδρικής μειώθηκε σε αυτό το επίπεδο για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια, ενώ παρόμοιο ποσοστό πληθωρισμού σε τιμές καταναλωτή είχε παρατηρηθεί για τελευταία φορά το 1982.

    [16] ΘΕΜΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΘΑ ΘΕΣΕΙ Η ΕΕ

    Αγκυρα, 5 Οκτωβρίου 2003 (16:03 UTC+2)

    Το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη θα θέσει στις τουρκικές αρχές, αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα επισκεφθεί στα μέσα Οκτωβρίου την Τουρκία, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Γιάριν».

    Η εφημερίδα γράφει ότι θετικά «βλέπει» το ζήτημα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιουλ, ο οποίος θεωρεί ότι θα είναι ένα σημαντικό βήμα στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ενώ αντίθετα επιφυλακτικός εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φέρεται να φοβάται αντιδράσεις στους κόλπους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

    [17] 98 ΦΟΡΗΤΟΙ ΕΚΤΟΞΕΥΤΕΣ ΡΟΥΚΕΤΩΝ ΚΑΤΕΣΧΕΣΕ Η SFOR

    Σεράγεβο, 5 Οκτωβρίου 2003 (15:42 UTC+2)

    Μετά από συντονισμένη επιχείρηση της SFOR και της τοπικής αστυνομίας ανακαλύφτηκαν σε μία αποθήκη, κοντά στην πόλη Μπόσανσκα Γκράντισκα της Βοσνίας 98 φορητοί εκτοξευτές ρουκετών.

    Ο συντονιστής της επιχείρησης, ταγματάρχης Γκάσον Χάργκρεϊβς της SFOR, δήλωσε ότι η αποθήκη δεν θα είχε εντοπιστεί χωρίς τη βοήθεια της τοπικής αστυνομίας. «Η ανακάλυψη του οπλοστασίου είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα συνεργασίας της βοσνιακής αστυνομίας με τη SFOR» τόνισε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

    Σύμφωνα με τη βοσνιακή αστυνομία, η αποθήκη χρησιμοποιούνταν στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου από τον σερβοβοσνιακό στρατό και πιθανόν οι εκτοξευτές να ήταν αποθηκευμένοι εκεί πάνω από οκτώ χρόνια.

    Ε.Π.

    [18] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΖΕΤΜΠΕΓΚΟΒΙΤΣ

    Σεράγεβο, 5 Οκτωβρίου 2003 (15:18 UTC+2)

    Σταθεροποιήθηκε η κατάσταση του πρώην προέδρου της Βοσνίας, Αλια Ιζετμπέγκοβιτς, ο οποίος από τις 10 Σεπτεμβρίου νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με κατάγματα στα πλευρά.

    Προ δεκαημέρου ο 78χρονος Ιζετμπέγκοβιτς υποβλήθηκε σε εγχείρηση, λόγω της δημιουργίας εσωτερικού αιματώματος. Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, βγήκε από την εντατική και χθες ανακοινώθηκε η μεταφορά του από την ορθοπεδική στην καρδιολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Σεράγεβο.

    Ε.Π.

    [19] ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΚΡΟΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Ζάγκρεμπ, 5 Οκτωβρίου 2003 (15:09 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Κροατίας επικύρωσε τις ολοκληρωμένες απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και αυτές θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες την προσεχή Πέμπτη, στο χαρτοφυλάκιο του πρωθυπουργού, Ιβιτσα Ράτσαν.

    Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει 4.500 ερωτήσεις και από τις απαντήσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κρίνει αν θα προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Ζάγκρεμπ.

    Ο πρωθυπουργός Ιβιτσα Ράτσαν και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις.

    Ε.Π.

    [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΕΠΙΤΥΧΙΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2003 (19:40 UTC+2)

    Κουαρτέτο συνεχόμενων επιτυχιών συμπλήρωσε σήμερα το Αιγάλεω, επικρατώντας 1-0 εκτός έδρας της Προοδευτικής, σε αγώνα για την 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής, σκαρφαλώνοντας στις ψηλές θέσεις της βαθμολογίας.

    Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά από το 1974 που η ομάδα του Σίτι πετυχαίνει τέσσερα συνεχόμενα τρίποντα αγωνιζόμενη στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου.

    Το χρυσό γκολ για το συγκρότημα του Γιώργου Χατζάρα πέτυχε ο Μπάρκογλου στο 63', σε μια χρονική περίοδο, όπου οι φιλοξενούμενοι πίεζαν για το γκολ.

    [21] Β΄ ΕΘΝΙΚΗ: ΞΥΠΝΗΣΕ ΣΤΟ Β' ΗΜΙΧΡΟΝΟ Ο ΑΠ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2003 (19:22 UTC+2)

    Με ένα καταπληκτικό ντεμαράζ στο δεύτερο 45λεπτο, ο Απόλλων Καλαμαριάς συνέτριψε τον Απόλλωνα Αθηνών με 5-2, σε αγώνα για την έκτη αγωνιστική του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής, πετυχαίνοντας την πέμπτη του νίκη της σεζόν, με την οποία αποσπάστηκε κατά πέντε βαθμούς στην κορυφή της βαθμολογίας.

    Αγωνιζόμενοι στο γήπεδο της Πολίχνης, οι «Πόντιοι» κατάφεραν να ξυπνήσουν στο δεύτερο μέρος της αναμέτρησης από το λήθαργο στον οποίο βρισκόταν και με τέσσερα συνεχή γκολ μετέτρεψαν το εις βάρος τους 1-2 σε 5-2.

    Αγχώδης νίκη με 1-0 πέτυχε η Κέρκυρα στην έδρα της κόντρα στη Νίκη Βόλου και διατηρήθηκε στην τρίτη θέση της κατάταξης. Η λύτρωση για τους περίπου 2.000 θεατές που κατέκλυσαν το γήπεδο της Κέρκυρας ήρθε στις καθυστερήσεις του αγώνα με γκολ του Λιγνού.

    Με νίκες προχώρησαν Εργοτέλης και Καλαμάτα που επιβλήθηκαν του Πατραϊκού και Εθνικού Αστέρα με 3-0 και 1-0, αντίστοιχα, ενώ ισόπαλα 1-1 έληξαν τα ματς Ατρόμητος-Κασσάνδρα και Γιάννινα-Ποσειδών Νέων Πόρων.

    Τα παιχνίδια Παναχαϊκή-Πανσερραϊκός και Φωστήρας-Λεβαδειακός αναβλήθηκαν, λόγω των εκκρεμοτήτων που έχουν Παναχαϊκή και Φωστήρας.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής της Β' Εθνικής:

    Κέρκυρα-Νίκη Βόλου 1-0

    Καλαμάτα-Εθνικός Αστέρας 1-0

    Γιάννινα-Ποσειδών Νέων Πόρων 1-1

    Εργοτέλης-Πατραϊκός 3-0

    Ατρόμητος Αθηνών-Κασσάνδρα 1-1

    Απόλλων Καλαμαριάς-Απόλλων Αθηνών 5-2

    Η βαθμολογία (6η αγωνιστική)

    1. Καλαμαριά 16

    2. Λεβαδειακός 11

    3. Κέρκυρα 11

    4. Εργοτέλης 10

    5. Κασσάνδρα 9

    6. Φωστήρας 8

    7. Πανσερραϊκός 8

    8. Καλαμάτα 8

    9. Ποσειδών Πόρων 6

    10. Απόλλων Αθηνών 5

    11. Ατρόμητος 5

    12. ΠΑΣ Γιάννενα 5

    13. Νίκη Βόλου 4

    14. Πατραϊκός 4

    15. Εθνικός Αστέρας 4

    16. Παναχαϊκή 1

    ** Οι Ατρόμητος Λεβαδειακός, Πανσερραϊκός και Παναχαϊκή έχουν έναν αγώνα λιγότερο, ενώ η Νίκη Βόλου και ο Φωστήρας από δυο ματς. λιγότερα.

    [22] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΖΕΥΓΑΡΩΣΕ ΤΙΣ ΝΙΚΕΣ ΤΗΣ Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2003 (18:27 UTC+2)

    Ζευγάρωσε τις νίκες της στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής η Καστοριά, ανεβαίνοντας μόνη στην πρώτη θέση της βαθμολογίας.

    Σε αγώνα για τη 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής, οι «γουναράδες», αγωνιζόμενοι μπροστά σε πολυπληθές κοινό, πέτυχαν μια δύσκολη νίκη απέναντι στη νεοφώτιστη Δόξα Δράμας με 1-0.

    Στα υπόλοιπα ματς της 2ης αγωνιστικής σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Καστοριά-Δόξα Δράμας 1-0

    Κιλκισιακός-Βύζας Μεγάρων 1-2

    Λεωνίδιο-Αγιος Δημήτριος 1-0

    Ρόδος-Λάρισα 2-1

    Αχαρναϊκός-Ατσαλένιος 0-0

    Χαλκίδα-Μαρκό 2-2

    Θρασύβουλος-Ηλυσιακός 2-2

    Βέροια-Ποντιακός Νέας Σάντας 1-0

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγώνες Αγροτικός Αστέρας-Λύκοι και Θύελλα Πατρών-Καβάλα αναβλήθηκαν, λόγω των εκκρεμοτήτων με Παναχαϊκή και Φωστήρα.

    [23] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΚΑΙ ΑΗΤΤΗΤΟΣ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2003 (18:06 UTC+2)

    Τη μοναξιά της κορυφής στη βαθμολογία της Α1 ανδρών του χάντμπολ απολαμβάνει ο Φίλιππος Βέροιας, που επικράτησε εύκολα στην έδρα του τον Ιωνικό Νέας Φιλαδελφείας, σε αγώνα για την 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Οι πρωταθλητές Ελλάδος παραμένουν αήττητοι στο πρωτάθλημα, αποδεικνύοντας ότι και φέτος αποτελούν φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

    Στο μεταξύ, ανώμαλη προσγείωση για την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος, τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, που συνετρίβη από τον Πανελλήνιο με 25-13. Ωστόσο, οι "Πόντιοι" διατηρήθηκαν στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος ισοβαθμώντας με τον Πανελλήνιο.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής:

    ΠΑΟΚ-Ηλιούπολη 27-27

    Kιλκίς-ΒΑΟ 27-23

    Φίλιππος Β.-Ιωνικός 32-19

    Διομήδης Αργους-Αθηναϊκός 24-31

    Πανελλήνιος-Απ. Καλαμαριάς 25-13

    Η αυλαία της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ολοκληρώνεται με τον αγώνα Αρης Ν.-ΑΣΕ Δούκας, που ξεκίνησε στις 6.30 το απόγευμα.

    [24] ΙΠΠΑΣΙΑ: ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΠΕΤΡΗ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2003 (17:35 UTC+2)

    Σημαντική διάκριση πέτυχε ο έλληνας πρωταθλητής της ιππασίας Αντώνης Πετρής, στο Παγκόμιο Κύπελλο Υπερπήδησης Εμποδίων Athens CSIO-W 2003 που διεξάγεται στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας, στο Μαρκόπουλο.

    Ιππεύοντας τον Non Plus Ultra, ο Αντώνης Πετρής κατέκτησε την πρώτη θέση στο Κύπελλο Κένταυρος.

    Στο ίδιο αγώνισμα, η Χάνα Μυτιληναίου με τον ίππο Killian 41 κατέλαβε την πέμπτη θέση, ενώ ο Ντέμης Ντάλλης με τον Gatsby ήταν 15ος και η Εμμανουέλλα Αθανασιάδη με τον Scaramousche 19η. 

    [25] Ο ΠΑΠΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ

    Ρώμη, 5 Οκτωβρίου 2003 (17:25 UTC+2)

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' πραγματοποίησε την καθιερωμένη λειτουργία στον καθεδρικό του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για την υγεία του.

    Όπως μεταδίδει το BBC, παρά τις δυσκολίες που του επιφέρει η ασθένεια Πάρκινσον, ο ποντίφικας πραγματοποίησε κανονικά τη λειτουργία, ένα μήνα πριν από την επέτειο των 25 χρόνων από τότε που ανέλαβε επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

    Ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη, Ντέιβιντ Γουίλι, αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις ότι ο ποντίφικας βρίσκεται στις τελευταίες ημέρες του ήταν μάλλον πρόωρες.

    Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, ο 83χρονος Πάπας φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.

    Μήνυμα ελπίδας

    Οι ανταποκριτές αναφέρουν επίσης ότι ο Πάπας θέλει να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας προς τους ηλικιωμένους και ασθενείς όλου του κόσμου.

    Πιστεύεται μάλιστα ότι ο ποντίφικας θα μπορούσε να ασκήσει τα καθήκοντά του για μήνες ή και για χρόνια ακόμη και το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε κανονικά η σημερινή λειτουργία σημαίνει ότι οι γιατροί του έχουν δώσει το πράσινο φως.

    Το Σάββατο, ο Πάπας συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας της Αγγλίας και της Ουαλίας, καρδινάλιο Κόρμακ Μέρφι Ο' Κόνορ, ο οποίος διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι ο ποντίφικας βρίσκεται στις τελευταίες του ημέρες.

    [26] ΠΤΩΣΗ ΜΟΝΟΚΙΝΗΤΗΡΙΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΜΕ ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 5 Οκτωβρίου 2003 (17:02 UTC+2)

    Δύο άτομα σκοτώθηκαν από πτώση μονοκινητήριου αεροσκάφους σε περιοχή της ανατολικής Γαλλίας, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Το μικρό αεροσκάφος, που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Τιονβίλ, στο Μοσεγέ, έπεσε σε γραμμή του δικτύου ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα να αποκοπεί το ένα φτερό του και να συντριβεί.

    [27] ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ Η ΣΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ

    Δαμασκός, 5 Οκτωβρίου 2003 (16:22 UTC+2)

    Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προτίθεται να προσφύγει η Συρία μετά τη σημερινή επιδρομή ισραηλινών αεροσκαφών σε φερόμενο παλαιστινιακό στρατόπεδο εκπαίδευσης κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με διπλωματική πηγή από τη συριακή πρωτεύουσα.

    «Επιθυμούν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας (του ΟΗΕ) προκειμένου να συζητηθεί η επίθεση» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η ίδια διπλωματική πηγή, τονίζοντας πως η Δαμασκός θα προβεί σε επίσημη διαμαρτυρία κατά της ισραηλινής αυτής ενέργειας.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την πλευρά της συριακής κυβέρνησης για τη σημερινή ισραηλινή επιδρομή, που πραγματοποιείται μια μέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας παλαιστίνιας- καμικάζι, που στοίχισε τη ζωή σε 19 άτομα.

    Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ πραγματοποιεί ανάλογο χτύπημα κατά της Συρίας από τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του '73.

    [28] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ ΣΕ 3 ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

    Κάιρο, 5 Οκτωβρίου 2003 (14:16 UTC+2)

    Με τον αιγύπτιο πρωθυπουργό, Ατεφ Μοχάμεντ Εμπέιντ, συναντήθηκε σήμερα στο Κάιρο ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος πραγματοποιεί τετραήμερη περιοδεία σε τρεις χώρες της Μέσης Ανατολής.

    Ο Σρέντερ, ο οποίος συνοδεύεται από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών θα συναντηθεί

    επίσης με τον αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ θα τελέσει και την τελετή εγκαινίων του πρώτου πανεπιστημίου της Γερμανίας στο εξωτερικό, προτού αναχωρήσει για τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Υπενθυμίζεται, ότι κατά την υποδοχή του στην Αίγυπτο χθες το βράδυ, ο Σρέντερ εξέφρασε τη λύπη του για την επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα, στο Ισραήλ, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 19 άνθρωποι.

    [29] ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 5ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ Ε.Κ.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2003 (13:39 UTC+2)

    Με την απονομή των βραβείων και των ειδικών διακρίσεων στους συμμετέχοντες δημιουργούς έπεσε χθες η αυλαία του «5ου Διεθνούς Πανοράματος Ανεξάρτητων Δημιουργών» που διοργάνωσε η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.).

    Τα βραβεία απένειμαν ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Χάρης Καστανίδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ο.Τ.Α Μειζ.-Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Ζουρνάς, και ο πρόεδρος του Ε.Κ.Θ., Νίκος Γιαννόπουλος.

    Οι ταινίες που βραβεύτηκαν είναι οι εξής:

    Ξένες συμμετοχές

    - Καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους: Fogbound Ate de Jong (97') Ηνωμένο Βασίλειο & Ολλανδία 2002

    - Καλύτερη ταινία μικρού μήκους: Virus Simon Hynd (6') Ηνωμένο Βασίλειο-Σκοτία 2003

    - Καλύτερο ντοκιμαντέρ: The Greeks of southern California - through the century Anna Giannotis (57') Η.Π.Α. 2002

    - Καλύτερο animation: The penguine parade Julia Pihlak & Riho Unt (10') Εσθονία 2002

    - Καλύτερη πειραματική: Fast film Virgil Widrich (14') Αυστρία - Λουξεμβούργο 2003

    Ελληνικές συμμετοχές

    - Καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους: Ο 13ος Θεός Βασίλης Μπλιούμης (80')

    - Καλύτερη ταινία μικρού μήκους: Η κρίση Τάσος Γερακίνης (20')

    - Καλύτερο ντοκιμαντέρ: Αέναη η Αγκαλιά της μορφής σου, Καρακασης Χρήστος & Γιώργος Ρωμαίδης (96')

    - Καλύτερη πειραματική: Frida Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος-Ελευθερία Ρίζου (10')

    ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

    Ξένες συμμετοχές

    - Ειδική διάκριση μοντάζ μεγάλου μήκους: Pentamagica Roland Reber (103') Γερμανία 2003

    - Ειδική διάκριση μοντάζ μικρού μήκους: ΧΥ Bruno Raymond Damasio (7') Γαλλία 2003

    - Ειδική διάκριση σεναρίου μεγάλου μήκους: La Loma.no todo es lo que apparenta, Roberto Luis Garay (84') Αργεντινή 2003

    - Ειδική διάκριση σεναρίου μικρού μήκους: Anywhere out of this world Nico & Sasso Reese (3') Γαλλία 2003

    - Ειδική διάκριση φωτογραφίας μεγάλου μήκους: Shadow girl Isabelle Lukacie & Steven-Marc Couchouron (95') Γαλλία 2003

    - Ειδική διάκριση φωτογραφίας μικρού μήκους: Long Shot Klaus Charbonnier (39') Γερμανία 2003

    - Ειδική διάκριση πρωτοτυπίας θέματος ντοκιμαντέρ: Breeze Daniele Ottobre (21') Ιταλία 2002

    Ελληνικές συμμετοχές

    - Ειδική διάκριση μοντάζ μεγάλου μήκους: Ο 13ος Θεός Βασίλης Μπλιούμης (80')

    - Ειδική διάκριση μοντάζ μικρού μήκους: Ζάπινγκ Χαλάτσης Φίλιππος (22')

    - Ειδική διάκριση σεναρίου μεγάλου μήκους: Η γεύση των αιώνων Ζάχος Σαμολαδάς (93')

    - Ειδική διάκριση σεναρίου μικρού μήκους: Χαραυγή Εμμανουήλ Γ. Μαύρος (21'33'')

    - Ειδική διάκριση φωτογραφίας μεγάλου μήκους: Η γεύση των αιώνων Ζάχος Σαμολαδάς (93')

    - Ειδική διάκριση φωτογραφίας μικρού μήκους: Νυχτερινός πονόδοντος Σπύρος Τσίφτσης (14')

    - Ειδική διάκριση πρωτοτυπίας θέματος ντοκιμαντέρ: Στην άκρη των χειλιών το ΝΑΙ Κωτσιάβρας Κωνσταντίνος (45')

    Η ομάδα της Λέσχης Κινηματογράφου έδωσε και μια Ειδική Διάκριση για μια ταινία

    για το «συναίσθημά της», η οποία εφέτος δόθηκε στην ταινία «Το τραπέζι που

    σέρνουμε» της Λυδία Κώνστα, ενώ το ειδικό βραβείο του περιοδικού Σινεσυλλογή»

    απονεμήθηκε από την εκπρόσωπό του στην ταινία «Η γεύση των αιώνων» του Ζάχου Σαμολαδάς μεγάλου μήκους Ελλάδα και η εταιρεία Phoenixnet βράβευσε την καλύτερη ελληνική ταινία μεγάλου μήκους «Ο 13ος Θεός» του Βασίλη Μπλιούμη με το σχεδιασμό και φιλοξενία ηλεκτρονικής σελίδας.

    Το 5ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών διοργάνωσε η Λέσχη Κινηματογράφου (η μοναδική Λέσχη Κινηματογράφου συνδικαλιστικού φορέα εργαζόμενων στο κόσμο) του Τομέα Πολιτισμού του Ε.Κ.Θ με την υποστήριξη των υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας-Θράκης, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Συνδέσμου Ο.Τ.Α Μειζ. Θεσσαλονίκης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 5 October 2003 - 18:13:45 UTC