Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-10-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΒΕΡΤ
  • [02] ΧΥΤΗΡΗΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ ΓΙΑ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
  • [03] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΩΣ ΤΟ
  • [04] ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΜΙΝΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔH KAI ΤΖΕΚΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ
  • [06] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΗΣ
  • [07] ΝΔ: ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ
  • [08] ΙΣΧΥΡΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
  • [09] ΕΣΗΕΑ: ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ
  • [10] ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΔΥΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [11] ΟΤΕ: ΣΤΟ 2,758% ΤΟΥ Μ/Κ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ
  • [12] ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
  • [13] ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [14] ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΗΣ EUROMEDICA ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΑΝΕΛΑΒΕ Η ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ
  • [15] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [16] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [17] ΠΕΡΙΠΛΕΚΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [18] Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • [19] ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [20] ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [21] ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ 3 ΕΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ
  • [22] Γ.ΠΑΝΤΖΙΑΡΑΣ: Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ ΞΥΠΝΗΣΕ ΜΝΗΜΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
  • [23] ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ UEFA
  • [24] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 7ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [25] ΕΠΤΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [26] ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2006
  • [27] Η ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΗΤΑ ΑΠΟ 12 ΚΡΑΤΗ - ΜΕΛΗ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΔΗΓΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ
  • [28] ΗΠΑ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΥΠΟΠΤΩΝ
  • [29] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
  • [30] "ΙΑΚΩΒΟΣ Ο ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΦΕΝΤΗΣ ΤΟΥ" ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
  • [31] TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΜΕΛΕΤΖΗ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΞΕΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [34] ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΤΟΥ Ψ.Ν.Θ.

  • [01] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΒΕΡΤ

    Κωνσταντινούπολη, 17 Οκτωβρίου 2003 (10:56 UTC+2)

    Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα εκφράζει τη λύπη του και αποδοκιμάζει τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Έβερτ, ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου.

    «Με τη δήλωση αυτή εθνικοποιείται ως μη όφειλε το ανάκυψαν εκκλησιαστικό θέμα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση. Επίσης το Οικουμενικό Πατριαρχείο καλεί τους πολιτικούς να δουν το ζήτημα με υπευθυνότητα και να αποφεύγουν δηλώσεις που συνδέουν τα εκκλησιαστικά θέματα με τα εθνικά και μπορούν να προκαλέσουν επιθετικές ενέργειες σε βάρος του Πατριαρχείου. Όπως υποστηρίζει η ανακοίνωση, το γραφείο του Πατριαρχείου στην Αθήνα δέχεται ήδη απειλές.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Η Μητέρα Εκκλησία λυπείται βαθύτατα δια τάς δηλώσεις του Εξοχ. κ.Μιλτιάδου Εβερτ, αί οποίαι θέτουν υπό αμφισβήτησιν την αξιοπιστίαν του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώπιον του Ελληνικού Λαού και εθνικοποιούν το ανακύψαν, ως μη ώφελε, εκκλησιαστικόν θέμα. Το εν Αθήναις Γραφείον του Οικουμενικού Πατριαρχείου δέχεται απειλάς. Ολοι οι πολιτικοί παρακαλούνται να ίδουν το θέμα με υπευθυνότητα και να αποφεύγουν δηλώσεις, αί οποίαι συγχέουν τα εκκλησιαστικά με τα εθνικά ζητήματα και ημπορούν να προκαλέσουν εκδηλώσεις φανατικών εις βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

    Το χάσμα στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο παραμένει αγεφύρωτο. Ο κ.Βαρθολομαίος σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA σημειώνει πως το ποτήρι με τις προκλήσεις ξεχείλισε. «Προτιμώ την ειρήνη, αλλά αν προκληθώ σε πόλεμο η φαρέτρα μου είναι γεμάτη», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    Ο κ. Βαρθολομαίος έκανε λόγο για προσπάθεια υπονόμευσης του Πατριαρχείου και πριονίσματος του Οικουμενικού Θρόνου που μπορεί -όπως είπε- να οδηγήσει σε σχίσμα. Ο Πατριάρχης με επιστολή του προς τους 34 Μητροπολίτες των νέων χωρών τους ζητεί την πιστή τήρηση της Πράξης του 1928 και τους καλεί να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    [02] ΧΥΤΗΡΗΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ ΓΙΑ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2003 (14:31 UTC+2)

    Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης την αντίδραση της Ν.Δ για το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα και κάλεσε τον εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ Θόδωρο Ρουσόπουλο να ανακαλέσει τη δήλωση του γιατί υπονομεύει την προσπάθεια επιστροφής τους.

    Συγκεκριμένα ο κ. Χυτήρης αφού είπε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τότε που ήταν υπουργός Πολιτισμού η Μελίνα Μερκούρη η οποία και συνεχίζεται συνεχώς και έχουμε φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο επισήμανε ότι έρχεται τώρα ο κ. Ρουσόπουλος και λέει τα Μάρμαρα δεν πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα διότι θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση προεκλογικά.. «Η επιστροφή τους δεν χρησιμοποιείται για να κερδίσουμε τις εκλογές αλλά για να υπάρξει μια επιτυχία της Ελλάδας σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται από χρόνια. Οι εκλογές είναι ένας χρονικός ορίζοντας, διότι αμέσως μετά διοργανώνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες» δήλωσε ο υφυπουργός Τύπου. Ο κ. Χυτήρης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε χαρακτηριστικά «οι απόντες, από κάθε εθνική προσπάθεια στο τέλος επιδιώκουν να βγουν και τιμητές» και υπενθύμισε αντίστοιχη στάση της Ν.Δ σε άλλες σημαντικές προσπάθειες, όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ειδικά για το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων δεχόμαστε συνεχώς όχι τη βοήθεια της αλλά την κριτική και την κρυπτόμενη ευχή να μην επιτύχει η προετοιμασία των Ο.Α. Το ίδιο γίνεται και τώρα με αυτή τη χθεσινή απαράδεκτη δήλωση του κ. Ρουσόπουλου.

    [03] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

    Bρυξέλλες, 17 Οκτωβρίου 2003 (13:34 UTC+2)

    Αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για το Σύνταγμα της Ευρώπης δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι στις Βρυξέλλες. Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις της ιταλικής προεδρίας με όλες τις χώρες μέλη ώστε τον Νοέμβριο να παρουσιαστεί ένα σχέδιο οριστικοποίησης του Συντάγματος το οποίο θα είναι αντικείμενο μιας νέας διακυβερνητικής διάσκεψης.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας λέγοντας ότι το σχέδιο του Συντάγματος περιέχει μια σειρά ρυθμίσεων για το θέμα. Ειδικότερα, όπως είπε, προβλέπονται η σταδιακή δημιουργία ενός συστήματος κοινής άμυνας και αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο κράτος, η συγκρότηση ενός συστήματος διαρθρωμένης συνεργασίας (που θα έχει την ευθύνη διοργάνωσης συνθετότερων αποστολών από αυτές με ανθρωπιστικό χαρακτήρα) και η δημιουργία ευρωπαϊκής υπηρεσίας εξοπλισμών (που θα ασχολείται με την έρευνα και την αμυντική βιομηχανία).

    Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αρχικά διστακτική στάση της Μεγάλης Βρετανίας με το επιχείρημα της κάλυψης της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής από το ΝΑΤΟ. Παρόλα αυτά επισήμανε ότι μέσα από το διάλογο η Μεγάλη Βρετανία ξεπέρασε τους δισταγμούς της. Αναφέροντας εξάλλου τη θέση της Ελλάδας τόνισε ότι η ανάγκη για ένα ευρωπαϊκό σύστημα άμυνας δεν υποκαθιστά το ΝΑΤΟ καθώς υπάρχουν πολλά θέματα, πέραν των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ, που μπορούν να καλυφθούν.

    Ο κ. Σημίτης ρωτήθηκε αν η συνάντηση του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ, γερμανό επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν, προδικάζει κάποια αλλαγή στο Κυπριακό ενόψει και της επίσκεψης Γκιουλ στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Τουρκία αναγνωρίζει την ανάγκη επίλυσης του θέματος, όμως προτείνει κάτι άλλο από το σχέδιο Ανάν, το οποίο υποστηρίζουν η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία. Εκτίμησε εξάλλου ότι πριν τις εκλογές στα κατεχόμενα τον Δεκέμβριο δεν πρόκειται να υπάρξει καμία εξέλιξη στο Κυπριακό ενώ εντός του 2004 προέβλεψε πιέσεις προς την Τουρκία.

    Αναφερόμενος στα υπόλοιπα θέματα που εξετάστηκαν στη σύνοδο των Βρυξελλών σημείωσε την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της ΕΕ, τη δρομολόγηση κέντρου συντονισμού της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ για την παρακολούθηση της μετανάστευσης, και τη συζήτηση για τις εξωτερικές σχέσεις της Ενωσης. Συγκεκριμένα επισήμανε ότι εκφράστηκε η ετοιμότητα για συνεισφορά στην πολιτική και οικονομική ανοικοδόμηση του Ιράκ, η ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και η ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο.

    Στο μεταξύ δεν υπήρξε νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ για το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε σχετικά χωρίς ωστόσο να απαντήσει ενώ σε ερώτηση για τα σενάρια διαδοχής του Πάπα σχολίασε ότι οι δημοσιογράφοι ενδιαφέρονται πάντα για τα σενάρια διαδοχής.

    [04] ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΜΙΝΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2003 (10:56 UTC+2)

    Eντός των επόμενων εβδομάδων θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εισάγει νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους ΔΕΚΟ και τραπεζών, αλλά και τις επιχειρήσεις.

    Σε ό, τι αφορά ειδικότερα τους εργαζομένους, προβλέπεται -μεταξύ άλλων- η δυνατότητα ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών, η μη παρακράτηση εισφορών στο ΙΚΑ για μισθούς άνω των 4.000 ευρώ, η ενεργοποίηση κινήτρων παραμονής στο δημόσιο και τα ΝΠΔΔ πάνω από 35 χρόνια, αλλά και η ταυτόχρονη καταβολή της κύριας και της επικουρικής σύνταξης.

    Για τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ και των τραπεζών προβλέπεται η σταδιακή, εντός πενταετίας, ενσωμάτωση της ATΑ. H ενσωμάτωση θα γίνει από 1/1/2004 σε πέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις. Για τις επιχειρήσεις, τέλος, σχεδιάζονται μειώσεις προστίμων και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις οφειλών.

    Ειδικότερα, το τελικό σχέδιο του νόμου προβλέπει την απονομή σύνταξης γήρατος ή θανάτου σε διαζευγμένους με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, εφόσον υπάρχουν 15 έτη έγγαμου βίου, δεν έχει τελεστεί άλλος γάμος και η σύνταξη του ή της πρώην συζύγου υπερβαίνει τα 700 ευρώ (70% στον ίδιο και 30% στον διαζευγμένο ή διαζευγμένη και εάν ο έγγαμος βίος έχει διαρκέσει 25 έτη και άνω 60% και 40%, αντίστοιχα).

    Δίδεται επίσης η δυνατότητα αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης σχεδόν για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων (δικηγόρων, δημοσιογράφων, αγροτών κ.ά.), αλλά και για ομογενείς - παλιννοστούντες.

    Παράλληλα, προβλέπονται ευνοϊκές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για αναπήρους (με τουλάχιστον 67% αναπηρία), ενώ προσφέρονται ευκαιρίες διευθέτησης καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών προς όλα τα ταμεία και φυσικά προς το IKA (με δυνατότητα εκπρόθεσμης καταβολής δόσης μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν που είναι απαιτητή, αλλά και δανειοδότησης από τράπεζα για την πληρωμή του χρέους).

    Βάσει του νομοσχεδίου, ανοίγει ο δρόμος για την υπαγωγή στον OΓA των απασχολούμενων ανειδίκευτων εργατών του πρωτογενούς τομέα, αλλά και για την υποχρεωτική ασφάλιση των συγγραφέων στον Oργανισμό Aσφάλισης Eλεύθερων Eπαγγελματιών.

    Σημαντικά μειωμένα πρόστιμα προβλέπονται στην περίπτωση των εργοδοτών που παραβαίνουν την υποχρέωση γνωστοποίησης μεταβολών στοιχείων της επιχείρησης (300 ευρώ για τη μη γνωστοποίηση νέας επωνυμίας, 150 ευρώ για μη γνωστοποίηση λοιπών μεταβολών).

    Επίσης, με βάση τα προβλεπόμενα από το νομοσχέδιο, θα επιβάλλονται νέα ενιαία ποσά προστίμων για όσες επιχειρήσεις δεν απογράφονται στο IKA (45% επί του ποσού των εισφορών που θα τους αντιστοιχούν) ή υποβάλλουν εκπρόσθεσμα την Aναλυτική Περιοδική Δήλωση (πρόστιμο 30% επί των εισφορών και 10% εάν η υποβολή γίνει πριν από τη λήξη της προθεσμίας) ή, τέλος, καταθέτουν ανακριβείς δηλώσεις (30%).

    ΝΕΑ ΟΡΙΑ

    ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

    Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης νέα όρια συνταξιοδότησης για τις εξής κατηγορίες εργαζομένων:

    -Δημοσίους υπαλλήλους και εργαζόμενους σε NΠΔΔ (και μετά τη συμπλήρωση 35ετίας και των ορίων ηλικίας με μια απλή αίτηση)

    -Ελεύθερους επαγγελματίες (με 37 έτη χωρίς όριο ηλικίας και κατώτατη σύνταξη στα 65 έτη για όσους έχουν 11 1/2 χρόνια)

    -Ειδικές κατηγορίες επαγγελμάτων, όπως για τους δημοσιογράφους, (με 40 έτη εργασίας χωρίς όριο ηλικίας και ανεξαρτήτως του χρόνου πρώτης ασφάλισής τους και με 35 έτη σε ηλικία 58 ετών για τους παλαιότερους, διατηρουμένης όμως της δυνατότητας εξόδου με 35 έτη χωρίς όριο). Επίσης, για τους ασφαλισμένους χορευτές της Eθνικής Λυρικής Σκηνής (48 ετών με 4.500 ημέρες εργασίας).

    Με βάση το νομοσχέδιο, προβλέπεται ακόμη η καθιέρωση νέας ειδικής εισφοράς υπέρ του OAEE (0,01 ευρώ ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης), αλλά και η επιβολή πρόσθετης κράτησης 2% υπέρ του Tαμείου Eπικουρικής Aσφάλισης Δημοσίων Yπαλλήλων και ο συνυπολογισμός στην επικουρική σύνταξη ειδικής εισφοράς από τους ειδικούς λογαριασμούς (εφοριακών, τελωνειακών κ.ά.).

    Τέλος, η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την αύξηση των συντάξεων λόγω θανάτου που χορηγεί το ΤΑΕΔΥ στο 70% από 50% σήμερα, καθώς επίσης και για τον νέο υπολογισμό του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων με υπολογισμό των αποδοχών της πενταετίας και δυνατότητα αναγνώρισης χρόνου._

    [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔH KAI ΤΖΕΚΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Την αισθητή βελτίωση που παρουσιάζει η περιοχή Ευζώνων με τη συνεχή παρουσία αστυνομικών εδώ και δέκα μέρες κοντά στη μονάδα χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ, είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν με την επίσκεψη τους ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Χάρης Καστανίδης και ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, Κωσταντίνος Τζέκης.

    Ο κ. Καστανίδης συνομίλησε με κατοίκους, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για την παρουσία των αστυνομικών, επισημαίνοντας ότι έχει αναβαθμίσει την περιοχή, έχει συμβάλει στην μείωση της εγκληματικότητας και τους κάνει να αισθάνονται πιο ασφαλείς. Οι κάτοικοι διατύπωσαν στον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, αίτημα για απομάκρυνση της μονάδας

    Ο κ. Καστανίδης ευχαρίστησε τους αστυνομικούς και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους δεσμεύτηκε ότι θα παραμείνουν στην περιοχή με 24ωρη παρουσία για όσο χρειαστεί.

    «Μέχρι πριν λίγο καιρό υπήρχαν προβλήματα, σήμερα η παρουσία της ισχυρής αστυνομικής δύναμης έχει δώσει ανάσα και ανακούφιση στους κατοίκους. Η σημερινή μου επίσκεψη μαζί ήταν γιατί ήθελα από κοντά να ευχαριστήσω τα παιδιά της αστυνομίας, που 24 ώρες το 24ωρο προσφέρουν την προστασία στην περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Καστανίδης.

    «Το υψηλό επίπεδο ευθύνης που είχαν οι κάτοικοι της περιοχής τους έδωσε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν σε μια περιοχή με πάρα πολλά προβλήματα αυτή τη μονάδα. Εκτιμώ ιδιαίτερα τη συμπεριφορά τους και το αίσθημα της ευθύνης και αυτό πρέπει να το πάρει πολύ σοβαρά υπόψη της η Πολιτεία», τόνισε και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι χρήστες μπορούν πλέον, εξαιτίας της αστυνομικής παρουσίας, με αξιοπρέπεια να έρχονται στη μονάδα για τη θεραπεία τους, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα τα κακοποιά στοιχεία.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι υπάρχει σκέψη για απομάκρυνση της μονάδας του ΟΚΑΝΑ από την περιοχή. «Θέλουμε να ολοκληρωθούν τα νέα σημεία που χωροθετούμε προκειμένου να εγκατασταθούν μονάδες υποκατάστασης και αμέσως μετά θα αντιμετωπίσουμε και αυτό το θέμα», ανέφερε.

    Ο κ. Τζέκης τόνισε ότι οι χρήστες δεν είναι παιδιά κατώτερου Θεού και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να τους αναγκάσει όλη η Θεσσαλονίκη γιατί έτσι μόνο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη μικρή και μεσαία εγκληματικότητα».

    Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι η αστυνομία θα παραμείνει στην περιοχή όσο χρειαστεί. «Ο τελευταίος αστυνομικός που θα είναι στην πόλη θα είναι εδώ», υπογράμμισε.

    [06] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2003 (18:49 UTC+2)

    Καταγγελίες έχουν διατυπωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από αλλοδαπούς που επισημαίνουν ότι δεν τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τα μέσα της δημοτικής συγκοινωνίας στο Δήμο Θέρμης. Το θέμα έλαβε αρκετή δημοσιότητα καθώς διατυπώθηκαν κατηγορίες περί ρατσισμού από την πλευρά του Δήμου σε βάρος αλλοδαπών.

    Μετά την εξέλιξη αυτή ο Δήμος Θέρμης προέβη σε διευκρινίσεις σημειώνοντας ότι η Δημοτική Συγκοινωνία λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια για τη διακίνηση των κατοίκων εντός των ορίων του Δήμου και καθώς η λειτουργία της χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τα ταμεία του Δήμου, την προτεραιότητα για τη χρήση της έχουν οι δημότες και οι κάτοικοι της Θέρμης, είτε αυτοί είναι Έλληνες πολίτες είτε αλλοδαποί.

    «Έτσι Έλληνες πολίτες, κάτοικοι άλλων δήμων δεν εξυπηρετούνται ενώ αντίθετα όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της Θέρμης, αλλοδαποί ή όχι εξυπηρετούνται» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου και υπογραμμίζεται ότι ο Δήμος Θέρμης φημίζεται για τις δημοκρατικές διαδικασίες και θέσεις του.

    Παράλληλα επισημαίνεται ότι στο Δήμο κατοικεί μόνιμα μεγάλος αριθμός οικονομικών μεταναστών που έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην κοινωνία της Θέρμης, ζουν και εργάζονται και χαίρουν ισότιμης αντιμετώπισης από τη δημοτική αρχή και τους κατοίκους.

    Υπογραμμίζεται τέλος ότι το όλο ζήτημα δεν συνιστά ρατσιστική διάκριση ανάμεσα σε Ελληνες και αλλοδαπούς αλλά αφορά την αποκλειστική χρήση των μέσων της δημοτικής συγκοινωνίας από τους μόνιμους κατοίκους της Θέρμης.

    [07] ΝΔ: ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2003 (18:39 UTC+2)

    Στο έλεος των καιρικών συνθηκών αφήνονται οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Διοικούσα Επιτροπή νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ.

    «Η βροχή μόνο φόβο και αγωνία μπορεί να προκαλέσει στους Θεσσαλονικείς. Αν τα φρεάτια είναι βουλωμένα τότε τι γίνεται; Εδώ και τρία χρόνια ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης είχε την «ευφυή» ιδέα να αναλάβει το υπουργείο την ευθύνη του καθαρισμού εσωτερικά των φρεατίων και έτσι δημιουργήθηκε ο νόμος 2937/2001. Εκτοτε όμως κανένα φρεάτιο δεν καθαρίστηκε και μόλις πριν από περίπου δύο μήνες δημιουργήθηκε μια νέα υπηρεσία η ΕΥΔΕ, η οποία τα ανέλαβε υπό την "προστασία της"», τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Ωστόσο αυτή η ειδική υπηρεσία δημοσίων έργων είναι ουσιαστικά άνευ αντικειμένου, καθώς διαθέτει ελάχιστους υπαλλήλους, καμία υποδομή και κανένα μηχάνημα. Τι άλλο απομένει από το να ελπίζουμε οι Θεσσαλονικείς ότι δεν θα βρέξει ή αν θα βρέξει θα είμαστε τυχεροί, γιατί το ενδιαφέρον των κυβερνώντων εξαντλείται στην ανάθεση αρμοδιοτήτων. Εργο δεν παράγεται και οι πολίτες αφήνονται στο έλεος των καιρικών συνθηκών», επισημαίνεται.

    [08] ΙΣΧΥΡΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2003 (18:29 UTC+2)

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3.57μμ, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Καλαμάτας.

    Σύμφωνα με τον σεισμολογικό σταθμό του ΑΠΘ, το επίκεντρο της δόνησης προσδιορίζεται στη θαλάσσια περιοχή περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της Καλαμάτας, σε απόσταση 500 χιλιομέτρων νότια της Θεσσαλονίκης.

    Η σεισμολόγος, Ζαφειρία Ρουμελιώτη δήλωσε στο ΜΠΕ ότι το μέγεθος της δόνησης είναι συνηθισμένο για την περιοχή, που παρουσιάζει έντονη σεισμική δραστηριότητα.

    Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Καλαμάτα, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές.

    [09] ΕΣΗΕΑ: ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2003 (18:17 UTC+2)

    Αδιάλλακτη χαρακτηρίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ τη στάση των ιδιοκτητών ιδιωτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών απέναντι στα αιτήματα του κλάδου και καταγγέλλει ότι το γεγονός αυτό εμποδίζει την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων για το 2003.

    Σε σχετική ανακοίνωση η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι παρόμοια είναι και η στάση της ΕΡΤ που αποδέχεται μόνο διετή συλλογική σύμβαση με αυξήσεις 3+3% για το 2003 και 4+4% για το 2004 ενώ για το θέμα των συμβασιούχων αποδέχεται μόνο τη μετατροπή των συμβάσεων σε 11μηνες ή 12μηνες.

    Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών να εφαρμόσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις για τα μη μέλη και να συμμορφωθούν με τις συμβάσεις για όλους τους δημοσιογράφους. Παράλληλα κηρύσσει 24ωρες προειδοποιητικές απεργίες διαμαρτυρίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και την ΕΡΤ σε ημερομηνίες που θα καθοριστούν με την ολοκλήρωση των συνελεύσεων.

    Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ :

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ είναι υποχρεωμένο να καταγγείλει την αδιάλλακτη στάση των ιδιοκτητών των ιδιωτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών απέναντι στα δίκαια αιτήματα του κλάδου, γεγονός που εμποδίζει την υπογραφή των ΣΣΕ για το 2003.

    Μάλιστα, κατά παράβαση των όσων ορίζουν οι νόμοι, αρνούνται να εφαρμόσουν τις ΣΣΕ του 2002 για τα μη μέλη της Ενωσης, διατηρώντας έτσι απαράδεκτα χαμηλούς μισθούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο ζωής των συναδέλφων μας αλλά και για την απώλεια εσόδων των ασφαλιστικών μας ταμείων.

    Η απαράδεκτη στάση των εργοδοτών που επιμένουν σε ψίχουλα για αυξήσεις και η ουσιαστική άρνησή τους στα βασικά θεσμικά αιτήματα του κλάδου οδηγούν σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις.

    Ίδια είναι και η στάση της διοίκησης της ΕΡΤ, η οποία αποδέχεται μόνο διετή ΣΣΕ με αυξήσεις 3% + 3% για το 2003 και 4% + 4% για το 2004 ενώ για το μέγιστο πρόβλημα των συμβασιούχων, οι οποίοι εργάζονται εδώ και χρόνια με τρίμηνες συμβάσεις και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αποδέχεται μόνο την μετατροπή αυτών των "συμβάσεων έργου" σε 11μηνες ή 12μηνες.

    Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, εκτιμώντας αυτήν την κατάσταση αποφάσισε τα εξής:

    1. Απορρίπτει ως τελείως απαράδεκτες τις απαντήσεις των εργοδοτών, στα αιτήματα του κλάδου, όπως αυτά διατυπώνονται στις εξώδικες δηλώσεις με τις οποίες η Ενωση κατήγγειλε τις προηγούμενες ΣΣΕ.

    2. Καλεί τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών να εφαρμόσουν αμέσως τις ΣΣΕ για τα μη μέλη, αλλά και να συμμορφωθούν πλήρως με τις ΣΣΕ για όλους τους δημοσιογράφους.

    3. Καλεί όλους τους συναδέλφους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Στην κατεύθυνση αυτή τις επόμενες μέρες θα συγκληθούν συνελεύσεις των δημοσιογράφων σε όλους τους σταθμούς και την ΕΡΤ.

    4. Κηρύσσει 24ωρες προειδοποιητικές απεργίες διαμαρτυρίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και την ΕΡΤ. Οι ακριβείς ημερομηνίες των απεργιών θα καθοριστούν με την ολοκλήρωση των συνελεύσεων.

    Το Δ.Σ. καλεί τους δημοσιογράφους που εργάζονται στις εφημερίδες να σταθούν εμπράκτως αλληλέγγυοι. Ο αγώνας για αξιοπρεπείς ΣΣΕ που θα αποκαθιστούν τις απώλειες του εισοδήματός μας και θα εξασφαλίζουν ικανοποιητικούς όρους και συνθήκες εργασίας, είναι κοινός. Όπως κοινός είναι ο αγώνας για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά και για να μπει φραγμός στον χωρίς αρχές ανταγωνισμό των ΜΜΕ και την εμπορευματοποίηση της ενημέρωσης, πριν τα "σκουπίδια" μας πνίξουν όλους".

    [10] ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΔΥΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Υποχρεωτικές κηρύχθηκαν με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας Ελευθέριου Τζιόλα οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των εργαζομένων των εξής κλάδων:

    Η από 23-05-2003 ΣΣΕ που αφορά στους όρους αμοιβής και εργασίας των εργατοτεχνιτών τριών στις επιχειρήσεις πλεκτού ενδύματος όλης της χώρας. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από 29-05-2003.

    H από 20-06-2003 ΣΣΕ που αφορά στους όρους αμοιβής και συνθηκών εργασίας των συντακτών μελών της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από 09-09-2003.

    [11] ΟΤΕ: ΣΤΟ 2,758% ΤΟΥ Μ/Κ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2003 (20:25 UTC+2)

    Στο 2,758% του μετοχικού κεφαλαίου ανέρχεται το ποσοστό που κατέχει ο ΟΤΕ, μετά και την αγορά 432.490 ιδίων μετοχών με μέση τιμή κτήσης τα 9,25 ευρώ στο διάστημα από 9.12.2002 έως και 16.10.2003.

    Όπως επισημαίνει η εταιρία με ανακοίνωσή της προς τις Χρηματιστηριακές Αρχές μετά την τελευταία αυτή αγορά, ο αριθμός ίδιων μετοχών που κατέχει ο ΟΤΕ ανέρχεται στα 13.903.810, από τις οποίες 13.759.260 μετοχές αγοράστηκαν μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και 144.550 μετοχές αγοράστηκαν μέσω του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (NYSE).

    [12] ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2003 (19:26 UTC+2)

    Σύμβαση, για τη μεταβίβαση της κυριότητας του δικτύου ύδρευσης του δήμου Ασπροπύργου στην ΕΥΔΑΠ, υπέγραψαν σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Ελευθέριος Τζέλλας και ο δήμαρχος Ασπροπύργου Γεώργιος Λιάκος.

    Το δίκτυο, που παραλαμβάνει η ΕΥΔΑΠ, έχει συνολικό μήκος 195 χιλιομέτρων και εξυπηρετεί - μέσω 11.500 παροχών - περίπου 31.000 κατοίκους και δεκάδες βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες. Για την εξαγορά του η ΕΥΔΑΠ κατέβαλε στο δήμο Ασπροπύργου το ποσό των 2.748.614 ευρώ.

    Η ΕΥΔΑΠ, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση προς τις Χρηματιστηριακές Αρχές, εντάσσοντας το παραλαμβανόμενο δίκτυο στο συνολικό σύστημα ευθύνης της, θα εφαρμόσει και σ' αυτό όλους τους ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες διαχείρισης, που ισχύουν για την ευρύτερη περιοχή της Πρωτεύουσας, εξασφαλίζοντας στους κατοίκους του δήμου Ασπροπύργου την επάρκεια, αλλά και την υψηλή ποιότητα του πόσιμου νερού.

    Επιπλέον, όπως προκύπτει από τη σύγκριση των τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ και του δήμου Ασπροπύργου, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής θα ωφεληθεί και οικονομικά από την παραλαβή του δικτύου ύδρευσης από την ΕΥΔΑΠ.

    Με την παραλαβή του δικτύου ύδρευσης - η ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει σταδιακά στη μελέτη και κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στο δήμο Ασπροπύργου, στο πλαίσιο του υφιστάμενου σχεδιασμού της, που καλύπτει συνολικά το Θριάσιο Πεδίο.

    [13] ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 17 Οκτωβρίου 2003 (19:01 UTC+2)

    Πτωτικές τάσεις καταγράφονται από την έναρξη της σημερινής τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας στη Wall Street, καθώς τα αρνητικά στοιχεία που ανακοίνωσαν η eBay και η Sun Microsystems επισκιάζουν τα θετικότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα και την οικοδομική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου της Πολιτείας του Μίσιγκαν - δείκτης όπου απεικονίζεται με τον εγκυρότερο τρόπο η ψυχολογία των αμερικανών καταναλωτών προς την οικονομία τους, όπως επίσης και προς την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση - σημείωσε άνοδο στις 89,4 μονάδες τον Οκτώβριο από 87,7 τον Σεπτέμβριο, έναντι προβλέψεων των αναλυτών για 88,5 μονάδες.

    Παράλληλα, οι νέες κατοικίες αυξήθηκαν κατά 3,4% το Σεπτέμβριο, κυρίως εξαιτίας των υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο β΄ εξάμηνο, αλλά και της βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα ανήλθαν στα 1,88 εκατ., έναντι του αναθεωρημένου αριθμού των 1,83 εκατ. του Αυγούστου.

    Στον αντίποδα, αποθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα της Sun Microsystems, η οποία εμφάνισε ζημίες μεγαλύτερες του αναμενομένου στο τρίτο τρίμηνο. Ο τίτλος της καταγράφει απώλειες της τάξης του 2,89%

    Επίσης, οι προβλέψεις της eBay σε ό,τι αφορά τα κέρδη ανά μετοχή για το σύνολο της επόμενης χρήσης ήταν κατώτερες των προσδοκιών της αγοράς. Η μετοχή της εταιρίας υποχωρεί σε ποσοστό 6,17%.

    Κέρδη της τάξης του 1,93% σημειώνει η μετοχή της Advanced Micro Devices, καθώς ανακοίνωσε συρρίκνωση των ζημιών της υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες 0,45% και διαμορφωνόταν στις 9.747,27 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας συρρικνωνόταν κατά 1,42%, στις 1.922,49 μονάδες και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 υποχωρούσε στις 1.043,43 μονάδες, μειωμένος κατά 0,63%.

    Σ.Α.

    [14] ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΗΣ EUROMEDICA ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΑΝΕΛΑΒΕ Η ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2003 (17:12 UTC+2)

    Την ανακαίνιση της γενικής κλινικής «Ζωοδόχος Πηγή» στη Κοζάνη ανέλαβε η ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε, μετά από σύμβαση που υπέγραψε με τη EUROMEDICA Δυτικής Μακεδονίας. Το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, που αφορά στην ανακατασκευή και ανακαίνιση της κλινικής, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30/6/2004.

    Παράλληλα, στην ίδια περιοχή έχει ήδη ολοκληρωθεί έργο αναβάθμισης της μικτής ιδιωτικής κλινικής Θεομήτωρ Κοζάνης", προϋπολογισμού 210.000 ευρώ, το οποίο ανέλαβε η ΣΥΝΘΕΣΙΣ ΑΤΕΒΕ, θυγατρική του ομίλου ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε.

    Η ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε ανέλαβε πρόσφατα και το έργο ανέγερσης νέας γενικής κλινικής στο δημοτικό διαμέρισμα Κοσκινού του Δήμου Ρόδου, κυριότητας EUROMEDICA ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Α.Ε. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 12.800.000 ευρώ. Σημειώνεται τέλος, ότι σύντομα ολοκληρώνονται οι εργασίες για την Μαιευτική Γυναικολογική Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη._

    [15] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 17 Οκτωβρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Εντονη ανησυχία επικρατεί στην Τουρκία μετά την χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει το αναθεωρημένο σχέδιο των ΗΠΑ για Ιράκ, το οποίο ορίζει την αποστολή στρατιωτών στη χώρα από άλλα κράτη.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, διπλωματικοί κύκλοι στην Αγκυρα σχολιάζοντας την απόφαση αυτή εκφράζουν την ανησυχία τους μήπως τελικά η Τουρκία εξαιρεθεί και άλλες χώρες στείλουν στρατιώτες στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «αν όλοι πάνε στο Ιράκ τότε η Τουρκία θα μείνει απέξω» και προσθέτουν ότι αν η Αγκυρα δεν στείλει στρατό τότε ούτε η Ινδία ούτε το Πακιστάν θα στείλουν στρατιωτική δύναμη.

    Οι διπλωματικές πηγές υπαινίσσονται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια ώστε να αρχίσουν οι συνομιλίες για αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ.

    [16] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Αγκυρα, 17 Οκτωβρίου 2003 (18:43 UTC+2)

    Στις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, στις οποίες προέβη σε ενημέρωση του Τύπου μετά την Διακυβερνητική Διάσκεψη της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες, αναφέρεται ο τουρκικός τύπος τονίζοντας ότι έδωσε το 'μήνυμα': «Μετά την ένταξή μας στην Ε.Ε. δεν πρόκειται να ασκήσουμε βέτο στην ένταξη της Τουρκίας και μάλιστα θα την υποδεχθούμε με ικανοποίηση».

    Τη μεγαλύτερη προβολή τη δίνει η «Cumhuriyet», η οποία σημειώνει ότι ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε: «Η ένταξη στην Ε.Ε. μιας Τουρκίας η οποία θα εκπληρώνει τα κριτήρια της Ε.Ε. και θα συμπεριφέρεται ως μία ευρωπαϊκή χώρα, δεν θα είναι προς ζημία της 'Ελληνοκυπριακής Διοίκησης'».

    Στο δημοσίευμα τονίζεται ακόμη ότι ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε: «Η άσκηση βέτο είναι υπόθεση των μεγάλων. Θα αντιμετωπίσουμε το θέμα όταν αυτό έρθει στην ημερήσια διάταξη, αλλά η λογική μου υπογραμμίζει ότι η άσκηση βέτο θα είναι μια πολύ ασύνετη πράξη».

    Επίσης, στις δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλου αναφέρεται και η Milliyet με τον τετράστηλο τίτλο «Δεν θα ασκηθεί βέτο στην Τουρκία». Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι «μετά την ένταξή μας στην Ε.Ε. θα υποδεχθούμε με ικανοποίηση [και] την ένταξη της Τουρκίας».

    Η «Milliyet» είναι και η μοναδική εφημερίδα η οποία αναφέρεται στις εν λόγω δηλώσεις και στην πρώτη σελίδα με τον μονόστηλο τίτλο «Θα είναι παράλογο να ασκήσουμε βέτο εις βάρος της Τουρκίας».

    Σε δημοσίευμα με τίτλο «Διπλωματία για το Κυπριακό στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.», η Radikal, τονίζει ότι «Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., εξέτασε μαζί με τον πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστα Σημίτη το Κυπριακό, ο δε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ανέφερε: «Δεν πρόκειται να ασκήσουμε βέτο στην ένταξη της Τουρκίας. Αλλωστε, δεν θα μπορούσαμε να ασκήσουμε βέτο».

    Για αξιοσημείωτη στάση των Ελληνοκύπριων κάνει λόγο η «Zaman», ενώ σε αντίθεση με τα παραπάνω, σε ανταπόκριση του Ζεϋνέλ Λουλέ από τις Βρυξέλλες, που δημοσιεύεται στη «Hurriyet» με τον τίτλο «Σημειώσεις από τη Σύνοδο Κορυφής» και με τον μεσότιτλο «Απειλή για βέτο», σημειώνονται: «Ο ηγέτης του Ε/Κ τομέα της Κύπρου, Παπαδόπουλος, έδωσε το 'μήνυμα' ότι σε περίπτωση κατά την οποία δεν επιλυθεί το ζήτημα του νησιού, θα ασκήσει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας Ε.Ε.

    Ο Παπαδόπουλος σημείωσε ακόμη ότι το δικό μας βέτο, ως μικρής Κύπρου, ενδεχομένως δεν θα ξεπεράσει τα 45 λεπτά. Εάν όμως το βέτο ασκηθεί από τις μεγάλες χώρες, θα είναι αποτελεσματικό. Οι 24 χώρες της Ε.Ε. δεν μπορεί να παραμείνουν θεατές στην κατοχή του νησιού».

    [17] ΠΕΡΙΠΛΕΚΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 17 Οκτωβρίου 2003 (18:35 UTC+2)

    Σε φάση εξαιρετικά περίπλοκη και με απρόβλεπτες εξελίξεις και συνέπειες φαίνεται να έχει εισέλθει το θέμα της αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

    Στο σύνολό του ο τουρκικός τύπος αναφέρεται με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα στις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ ότι για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ χρειάζεται συνεννόηση και σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας, της CENTCOM και του προσωρινού κυβερνητικού Συμβουλίου του Ιράκ.

    Από την άλλη μεριά, αλλά για το ίδιο θέμα, η «Turkiye» αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φέρεται να είπε ότι «η επόμενη κίνηση είναι της Ουάσιγκτον. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τη συμπεριφορά των Αμερικανών».

    Η Radikal σημειώνει με τη σειρά της, ότι η Ουάσιγκτον φοβάται πλέον ότι η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στο Ιράκ και προσθέτει ότι αναμένεται η ένταση που υπάρχει ήδη στις σχέσεις των δύο χωρών μετά την άρνηση της Ουάσιγκτον να επιληφθεί του θέματος του ΡΚΚ/KADEK, να συνεχισθεί.

    Ο αρθρογράφος της Sabah, Ασλί Αϋντίντασπας, αναφέρει ότι υπάρχει πλέον αδιέξοδο στις συνομιλίες Ουάσιγκτον Αγκυρα λόγω τεσσάρων προβλημάτων που έχουν προκύψει:

    - Αν και το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να στείλει στρατεύματα στο Salahuddin, η Ουάσιγκτον έχει απορρίψει εξ' αρχής αυτή την απαίτηση και τη θεωρεί απαράδεκτη λόγω της παρουσίας κουρδικού στοιχείου στην περιοχή.

    - Η Αγκυρα απαιτεί την υπογραφή ενός memorandum που θα αναφέρει λεπτομερώς τις διαδικασίες και τον τρόπο αποστολής των τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Η Ουάσιγκτον δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο και το μόνο που δέχεται να κάνει είναι να υπογράψει μία συμφωνία που θα καθορίζονται οι όροι εμπλοκής, όπως ακριβώς έγινε με την Πολωνία.

    - Υπάρχουν φήμες ότι η Τουρκία δεν θέλει να στείλει μόνο ειρηνευτικές δυνάμεις, αλλά και ειδικές δυνάμεις που θα θέσουν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή. Ηδη υπάρχει έντονη ανησυχία και δυσφορία στην Ουάσιγκτον μετά από πληροφορίες που διέρρευσαν ότι η Άγκυρα προτίθεται να στείλει 10.000 στρατιώτες στο Ιράκ, αριθμός υπερβολικός για το ρόλο που ζητείται να παίξει η Τουρκία στην περιοχή.

    - Η απόφαση της Αγκυρας να διορίσει σαν επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την αντίστοιχη αμερικανική τον Πρέσβη Ντενίζ Μπουλιούκμπασι, έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τους Αμερικανούς αξιωματούχους και την Ουάσιγκτον. Ο Μπουλιούκμπασι χαρακτηρίζεται εριστικός και επιθετικός και πολλοί Αμερικανοί στην αντιπροσωπεία, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, αρνούνται να του απευθύνουν το λόγο.

    Από τη μεριά του ο Φικρέτ Μπιλά, στη «Milliyet», αναφέρει ότι το πρόβλημα των Αμερικανών στο Ιράκ είναι υπαρκτό και μέρα με τη μέρα εντείνεται. Η Ουάσιγκτον, λέει ο Μπιλά, έχει την ανάγκη της Τουρκίας, αλλά την ίδια στιγμή διαστρεβλώνει τα γεγονότα και θέλει να δημιουργήσει για δικούς της λόγους την εντύπωση ότι η Άγκυρα είναι αυτή που πιέζει για την αποστολή στρατευμάτων της στο Ιράκ. Η αλήθεια, τονίζει, δεν είναι η Τουρκία η χώρα που επιζητεί τη βοήθεια της Ουάσιγκτον για να πεισθούν οι Ιρακινοί αξιωματούχοι του Συμβουλίου, αλλά η Ουάσιγκτον είναι αυτή που έχει ανάγκη την άμεση βοήθεια της Αγκυρας και αποφεύγει να το δημοσιοποιήσει.

    [18] Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Βρυξέλλες, 17 Οκτωβρίου 2003 (17:59 UTC+2)

    Πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική, χαρακτήρισε τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι επικεντρώθηκε σε σημαντικά θέματα όπως η Διακυβερνητική Διάσκεψη, η νέα πρωτοβουλία για την ανάπτυξη, η οικονομική ανάκαμψη ενώ δόθηκε και ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της ενέργειας, των συγκοινωνιών και των επικοινωνιών.

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι «εξετάστηκε το ενδεχόμενο καταρτισμού ενός καταλόγου έργων μέσα στα πλαίσια των διαφόρων ταμείων στήριξης, τα οποία θα ετοιμαστούν σε συνεργασία μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως και την Επιτροπή για να εξεταστούν και αν είναι δυνατό να εγκριθούν μέχρι το επόμενο Συμβούλιο το Δεκέμβριο».

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 17 Οκτωβρίου 2003 (17:55 UTC+2)

    Στο επίπεδο των 86 μονάδων υποχώρησε στη σημερινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρουσιάζοντας για ένατη κατά σειρά συνάντηση πτωτική πορεία.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 86,79 μονάδες, καταγράφοντας νέες απώλειες σε ποσοστό 0,6%. Η αξία των συναλλαγών παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις και ανήλθε στις 632 χιλιάδες λίρες με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 46,3% του ημερήσιου τζίρου.

    Ζημιές σε ποσοστό 0,84% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 344,79 μονάδες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2003 (17:08 UTC+2)

    Υπεγράφη σήμερα, στην Αθήνα, η «Διακήρυξη των Αθηνών» - ένα πλαίσιο αρχών, για την εφαρμογή Προγράμματος Ολυμπιακής Παιδείας στα εκπαιδευτικά συστήματα όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ανάδειξης της σημασίας του αθλητισμού και των εκπαιδευτικών αξιών.

    Υπέγραψαν, ο Υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Θωμάς, εκ μέρους της Ο.Ε.Ο.Α. «Αθήνα 2004» ο Διευθύνων Σύμβουλος Γιάννης Σπανουδάκης, καθώς και εκπρόσωποι των Υπουργείων Παιδείας και Αθλητισμού των 15 «παλαιών» και των 10 νέων χωρών- μελών της Ε.Ε., οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα για το Πρώτο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο Ολυμπιακής Παιδείας, που ολοκληρώθηκε σήμερα.

    Στην τελετή υπογραφής, μεταδόθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, με την υπογραφή της Επιτρόπου της Ε.Ε. Βίβιαν Ρέντινγκ, αρμόδιας για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού. Η κα Ρέντινγκ εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τα Συμπεράσματα του Συμποσίου των Αθηνών. «Ηρθε η στιγμή της δράσης» είπε και τόνισε την ανάγκη οι αθλητικές οργανώσεις να αναλάβουν δράση, για τη διατήρηση των θεμελιωδών αξιών του αθλητισμού. Αναφέρθηκε ακόμη και στο θεσμό της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, σημειώνοντας ότι «ο αθλητισμός πρέπει να είναι μέσο ειρήνης στα χέρια της ανθρωπότητας».

    Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Θωμάς μίλησε για ελπιδοφόρα συμπεράσματα του Συμποσίου και ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο πήρε την απόφαση, για συνέχιση του Προγράμματος Ολυμπιακής Παιδείας στα σχολεία της χώρας. Όπως είπε, το Πρόγραμμα παρέχει τις δυνατότητες σχετικής προσαρμογής στα τοπικά ήθη και έθιμα, τα οποία εξάλλου τα Ολυμπιακά Ιδεώδη σέβονται.

    Ο επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργος Μακροπουλιώτης, επισήμανε πως τόσο η Κίνα όσο και άλλες χώρες, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την υιοθέτηση και εφαρμογή του Προγράμματος Ολυμπιακής Παιδείας.

    Στη «Διακήρυξη των Αθηνών» υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι:

    - Ο αθλητισμός, αποτελεί ένα βασικό εργαλείο, που πρέπει να χρησιμοποιείται στην επίσημη και ανεπίσημη εκπαίδευση, για να σφυρηλατήσει μια περισσότερο ενεργή συνείδηση της ιδιότητας του πολίτη, που θα βασίζεται στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Κρατών- Μελών της.

    - Η εξάπλωση των αξιών, που προάγει το Ολυμπιακό Κίνημα, μπορεί να ενισχύσει τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσον αφορά στον τομέα της εκπαίδευσης.

    - Η εκπαίδευση μέσα από τον Αθλητισμό μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην καταπολέμηση όλων των μορφών διακρίσεων, καθώς και στην προαγωγή της αποδοχής των πολιτισμικών διαφορών.

    Διακηρύσσεται εκ νέου «η αναγκαιότητα για δημιουργία σταθερής συνεργασίας, ανάμεσα στις εκπαιδευτικές και αθλητικές κοινότητες, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να συνδυαστούν τα καλύτερα στοιχεία και των δυο πλευρών».

    Τέλος, τονίζεται η σημασία της εισαγωγής στο πρόγραμμα των επίσημων εκπαιδευτικών συστημάτων της διδασκαλίας των Ολυμπιακών αξιών, «ως ενός αποτελεσματικού τρόπου, για την οικοδόμηση της ειρήνης στον κόσμο και της εκπαίδευσης των νέων, με γνώμονα τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ανεκτικότητας και της ενεργής συνείδησης της ιδιότητας του πολίτη».

    Σημειώνεται, ότι στα Συμπεράσματα του Πρώτου Ευρωπαϊκού Συμποσίου Ολυμπιακής Παιδείας, που έλαβε χώρα στην Αθήνα, προτείνεται να θεσπιστεί μια ετήσια Ευρωπαϊκή Ημέρα Εκπαίδευσης, μέσω του Αθλητισμού, από το 2005.

    Κ. Κούτρα

    [21] ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ 3 ΕΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ

    Κοζάνη, 17 Οκτωβρίου 2003 (14:52 UTC+2)

    Ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κοζάνης στον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιάννη Γούμενο, με την κατηγορία της απάτης.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο κ.Γούμενος με την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου της χρηματιστηριακής εταιρίας «Βορειοελλαδική Σύμβουλοι Επιχειρήσεων» φέρεται ότι έπεισε μικροεπενδυτές να μεταφέρουν μετοχές αξίας 20 και πλέον εκατομμυρίων δραχμών στη δική του εταιρία.

    Στην απολογία του ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ισχυρίστηκε ότι είναι αθώος. Ασκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

    [22] Γ.ΠΑΝΤΖΙΑΡΑΣ: Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ ΞΥΠΝΗΣΕ ΜΝΗΜΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2003 (14:41 UTC+2)

    Η Περούτζια για δεύτερη φορά, στην ιστορία, βρίσκεται στον ευρωπαϊκό δρόμο του Αρη. Οι κίτρινοι κληρώθηκαν να αντιμετωπίσουν τους ιταλούς στο πλαίσιο της β' φάσης του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και στο σύλλογο ζωντάνεψαν μνήμες του παρελθόντος. Ο Αρης είχε αντιμετωπίσει και το 1979 την Περούτζια, την οποία είχε αποκλείσει από το θεσμό επικρατώντας στην Ιταλία με 3-0.

    Η προγραμματισμένη ημερομηνία για τον πρώτο αγώνα είναι η 6η Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο επαναληπτικός θα πραγματοποιηθεί στο στάδιο Ρενάτο Κούρι της Περούτζια στις 27 του ίδιου μήνα. Ωστόσο η έδρα του πρώτου αγώνα ενδέχεται να αλλάξει από την ΟΥΕΦΑ.

    Ο προπονητής του Αρη, Γιώργος Παντζιαράς, δήλωσε αμέσως μετά την κλήρωση: «Όταν έμαθα ότι αντίπαλος μας θα είναι η Περούτζια, κατευθείαν το μυαλό μου πήγε στην ιστορική πρόκριση του 1979. Συγκρίσεις βέβαια δεν μπορούν να γίνουν στις ομάδες εκείνης της εποχής και τις σημερινές. Ηδη συλλέγουμε πληροφορίες και ξέρουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε μια ομάδα που έχει στο δυναμικό της τρεις Ελληνες ποδοσφαιριστές. Θα προσπαθήσουμε να προετοιμάσουμε όσο το δυνατό καλύτερα την ομάδα μας για τους δύο ευρωπαϊκούς αγώνες. Πιστεύω ότι οι αγώνες με την Περούτζια θα βοηθήσουν το σύλλογο και τους ποδοσφαιριστές και θα μας δώσουν βαθιά οικονομική ανάσα».

    Ο αντιπρόεδρος, Νίκος Τσαρούχας, που εκπροσώπησε το σύλλογο στην κλήρωση της Νιόν δήλωσε στην ιστοσελίδα της ΠΑΕ: «Ελπίζω ότι η ιστορία θα επαναληφθεί. Εύχομαι οι ποδοσφαιριστές μας και ο σύλλογος μας να χαρεί ανάλογη επιτυχία με αυτήν του 1979. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στα παιδιά και στους προπονητές κι ελπίζω ότι και στον επόμενο γύρο θα έχω χαρά και τιμή να εκπροσωπήσω τον Αρη. Άλλωστε πιστεύω ότι η παρουσία μου στη Νιόν στέφθηκε με επιτυχία ως προς τις προσδοκίες που έχουμε ως σύλλογος».

    [23] ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ UEFA

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2003 (13:21 UTC+2)

    Δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές θα έχουν στη β' φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ οι τρεις ελληνικές ομάδες ποδοσφαίρου. Πιο τυχερός από όλους στάθηκε ο ΠΑΟΚ ο οποίος κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την Ντέμπρετσεν από την Ουγγαρία. Η πρώτη αναμέτρηση θα γίνει στο γήπεδο της Τούμπας.

    Ο Αρης θα βρει στο δρόμο τους την ιταλική Περούτζια, ομάδα στην οποία αγωνίζονται τρεις έλληνες οι Ζήσης Βρύζας, Βαγγέλης Νάστος και Κώστας Λουμπούτης. Το πρώτο ματς θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Πανιώνιος έχει την πιο δύσκολη αποστολή από όλους τους εκπροσώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την ισπανική Μπαρτσελόνα. Το πρώτο παιχνίδι θα γίνει στο Καμπ Νου της Βαρκελώνης. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 6 και 27 Νοεμβρίου.

    Ο ΠΑΟΚ ήταν στο γκρουπ των ισχυρών και θα συναντούσε μια εκ των: Ουτρέχτη, Κοπεγχάγη, Βαλερένγκα, Στεάουα Βουκουρεστίου, Σάλτσμπουργκ, Ντέμπρετσεν.

    Ο Αρης βρισκόταν στο γκρουπ των αδυνάτων και στο δρόμο του θα έβρισκε μια εκ των: Βαλένθια, Λανς, Ρόζενμποργκ, Σάλκε, Σπάρτακ Μόσχας και Περούτζια.

    Στο γκρουπ των αδυνάτων ήταν και ο Πανιώνιος ο οποίος θα αγωνιζόταν με μια εκ των: Ντόρτμουντ, Μπαρτσελόνα, Σλάβια Πράγας, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Μπενφίκα και Μάντσεστερ Σίτι.

    [24] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 7ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2003 (12:53 UTC+2)

    Το ντέρμπι ανάμεσα στον Αρη και την ΑΕΚ, που θα διεξαχθεί αύριο στις 5 το απόγευμα στο γήπεδο της Πολίχνης, ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Ο Αρης προέρχεται από πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ωστόσο τα προβλήματα δεν λένε να εγκαταλείψουν το σύλλογο. Η Ενωση από την πλευρά της επιθυμεί να πάρει το θετικό αποτέλεσμα στη Θεσσαλονίκη για να καλύψει το χαμένο έδαφος στο βαθμολογικό πίνακα.

    Επίσης, αύριο θα διεξαχθούν άλλα τρία ματς. Η Ξάνθη θα αναμετρηθεί με τον Ακράτητο στις 7 το απόγευμα, ενώ την ίδια ώρα στο γήπεδο της Ριζούπολης ο Ολυμπιακός θα υποδεχτεί την Καλλιθέα. Στις 9 το βράδυ το Αιγάλεω θα φιλοξενήσει τον Παναθηναϊκό.

    Για την Κυριακή είναι προγραμματισμένα άλλα τέσσερα παιχνίδια στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Ο Πανηλειακός θα φιλοξενήσει στον Πύργο την Προοδευτική στις 3:30 το μεσημέρι, ενώ την ίδια ώρα θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους η Χαλκηδόνα και ο Ιωνικός. Στις 4:45 το απόγευμα ο ΟΦΗ θα υποδεχτεί τον ΠΑΟΚ στην Κρήτη και στις 7 ο Πανιώνιος θα αναμετρηθεί με τον Ηρακλή στη Νέα Σμύρνη.

    Σάββατο

    17:00 Αρης - ΑΕΚ

    19:00 Ξάνθη Ακράτητος

    19:00 Ολυμπιακός Καλλιθέα

    21:00 Αιγάλεω Παναθηναϊκός

    Κυριακή

    15:30 Πανηλειακός Προοδευτική

    15:30 Χαλκηδόνα Ιωνικός

    16:45 ΟΦΗ ΠΑΟΚ

    19:00 Πανιώνιος - Ηρακλής

    [25] ΕΠΤΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Ρώμη, 17 Οκτωβρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Τουλάχιστον επτά άνθρωποι -εκ των οποίων τρία παιδιά- έχασαν τη ζωή τους και εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί πνίγηκαν όταν πλοιάριο που μετέφερε λαθρομετανάστες στην Ιταλία ανατράπηκε σε απόσταση 30 μιλίων από το νησί Λαμπεντούσα της Σικελίας, σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία του πρακτορείου Ansa.

    Επτά πτώματα ανακαλύφθηκαν μέχρι στιγμής από την ακτοφυλακή που έσπευσε στο σημείο εκείνο και κατόρθωσε να περισυλλέξει 20 άτομα.

    [26] ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2006

    Βαγδάτη, 17 Οκτωβρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Τα αμερικανικά στρατεύματα μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν στο Ιράκ μέχρι το 2006 για να εξασφαλίσουν την πλήρη ασφάλεια της χώρας αυτής, δήλωσε ο αντιστράτηγος Τόμας Μετς διοικητής του Τρίτου Σώματος, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο ίδιος είπε ότι θα χρειαστούν μέχρι και δύο ακόμα χρόνια παραμονής των ξένων στρατευμάτων στο Ιράκ έως ότου οι νέες εκπαιδευόμενες ιρακινές δυνάμεις θα είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση.

    "Εχουμε δεσμευτεί να επιτύχουμε εδώ", δήλωσε ο στρατηγός Μετς στους δημοσιογράφους από την γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν, Τικρίτ.

    Οι δηλώσεις του Μετς συνάδουν με αυτές του διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, αντιστράτηγου Ρικάρντο Σάντσες που δήλωσε ότι θα χρειαστούν χρόνια για να μπορέσει το Ιράκ να εξασφαλίσει την ασφάλειά του χωρίς υποστήριξη απ' έξω.

    [27] Η ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΗΤΑ ΑΠΟ 12 ΚΡΑΤΗ - ΜΕΛΗ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΔΗΓΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2003 (20:21 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει σε 12 κράτη μέλη επίσημες αιτήσεις για την μεταφορά στην εθνική τους νομοθεσία των οδηγιών της εσωτερικής αγοράς σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και την εξυγίανση και εκκαθάριση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

    Η Επιτροπή ζήτησε από τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο να μεταφέρουν στην εσωτερική τους νομοθεσία οδηγία του 2001 για την απλοποίηση των κανόνων αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων.

    Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης να αποστείλει επίσημες αιτήσεις στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο στις οποίες ζητά από τις χώρες αυτές να μεταφέρουν στην εθνική τους νομοθεσία οδηγία του 2001 για την εξυγίανση και την εκκαθάριση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με υποκαταστήματα σε διάφορα κράτη μέλη.

    Τα αιτήματα που θα απευθύνει η Επιτροπή θα έχουν τη μορφή "αιτιολογημένων γνωμών", το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας παράβασης σύμφωνα με το άρθρο 226 της συνθήκης ΕΚ. Εάν το κράτος μέλος που έχει λάβει αιτιολογημένη γνώμη δεν δώσει ικανοποιητική απάντηση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (συνήθως δύο μήνες), η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει το θέμα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Φριτς Μπολκεστάιν ζήτησε από το 22ο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας να ληφθούν μέτρα για να αντιστραφεί η πρόσφατη αρνητική τάση του ποσοστού έγκαιρης μεταφοράς της κοινοτικής νομοθεσίας στο εσωτερικό δίκαιο των κρατών μελών. Τον Ιούλιο, το μέσο έλλειμμα μεταφοράς των οδηγιών (το ποσοστό των οδηγιών που δεν είχαν ενσωματωθεί έγκαιρα στην εθνική νομοθεσία των κρατών μελών) για την Ε.Ε. ως σύνολο έφθασε σε 2,8% από 1,8% το Μάιο του περασμένου έτους. Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το στόχο του 1,5% που είχε τεθεί από τους αρχηγούς των κυβερνήσεων σε διαδοχικά Ευρωπαϊκά Συμβούλια.

    «Η καθυστέρηση στην μεταφορά των μέτρων της εσωτερικής αγοράς συνεπάγεται μείωση των ευκαιριών για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και λιγότερες επιλογές για τους πολίτες που επιθυμούν να αγοράσουν τα προϊόντα τους και να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες τους», παρατήρησε ο κ. Μπόλκεστάιν.

    «Οι προθεσμίες για την μεταφορά των οδηγιών αυτών έχουν τεθεί από τα ίδια τα κράτη μέλη - εάν δεν τηρούν τους στόχους που έχουν θέσει τα ίδια, θίγεται σοβαρά τόσο η δική τους αξιοπιστία όσο και εκείνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε.

    Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ηνωμένο Βασίλειο: επαγγελματικά προσόντα

    Η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες στη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και το ΗΒ για την μη έγκαιρη ενημέρωση της Επιτροπής μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου 2003 σχετικά με τα μέτρα που έχουν λάβει για την μεταφορά της οδηγίας 2001/19/ΕΚ στην εσωτερική τους νομοθεσία. Η οδηγία αυτή τροποποιεί αρκετές προηγούμενες οδηγίες και απλοποιεί τις διαδικασίες για την ενημέρωση του καταλόγου των διπλωμάτων, πιστοποιητικών και άλλων τίτλων που υπόκεινται στην αυτόματη αμοιβαία αναγνώριση εκ μέρους των κρατών μελών. Επίσης, βελτιώνει το γενικό σύστημα αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων. Η οδηγία αυτή αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας "SLIM" για την απλοποίηση και την αποσαφήνιση της νομοθεσίας για την εσωτερική αγορά.

    Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Φινλανδία, Ισπανία, Σουηδία και ΗΒ: εξυγίανση και εκκαθάριση ασφαλιστικών επιχειρήσεων

    Η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, τη Φινλανδία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το ΗΒ με τις οποίες ζητά από τις χώρες αυτές να μεταφέρουν το ταχύτερο δυνατό την οδηγία 2001/17/ΕΚ, η οποία σκοπό έχει κυρίως να εξασφαλίσει την προστασία του καταναλωτή σε περίπτωση εκκαθάρισης ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Η Επιτροπή δεν ενημερώθηκε για την έκδοση των αναγκαίων εθνικών μέτρων για την μεταφορά της οδηγίας, παρόλο που η προθεσμία που είχε τεθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατά την έκδοση της οδηγίας έληξε στις 20 Απριλίου 2003.

    Βάσει της οδηγίας αυτής, όταν ξεκινούν εκκαθαριστικές διαδικασίες για μία ασφαλιστική επιχείρηση με υποκαταστήματα σε άλλα κράτη μέλη, κινείται μία και μόνη σειρά εκκαθαριστικών διαδικασιών στο κράτος μέλος το οποίο η ασφαλιστική επιχείρηση έχει την έδρα της (γνωστό ως το κράτος καταγωγής)· οι διαδικασίες αυτές διέπονται από μία και μόνη πτωχευτική νομοθεσία - εκείνη του κράτους καταγωγής. Η προσέγγιση αυτή είναι συνεπής με την αρχή του ελέγχου από το κράτος καταγωγής που αποτελεί τη βάση των ασφαλιστικών οδηγιών της ΕΕ. Επιπλέον, η οδηγία εξασφαλίζει την προστασία των πιστωτών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων (όπως οι κάτοχοι των ασφαλιστηρίων συμβολαίων και οι ασφαλιζόμενοι) δεδομένου ότι τους παρέχεται προτιμησιακή μεταχείριση κατά την εκκαθάριση ασφαλιστικής επιχείρησης.

    Οι διαδικασίες παράβασης κατά των υπολοίπων πέντε κρατών μελών, δηλαδή της Δανίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Αυστρίας, περατώθηκαν δεδομένου ότι κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή τα εθνικά μέτρα που λήφθηκαν για την μεταφορά της οδηγίας.

    [28] ΗΠΑ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΥΠΟΠΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

    Ουάσινγκτον, 17 Οκτωβρίου 2003 (20:17 UTC+2)

    Η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και η Υπηρεσία Ασφαλείας Μεταφορών έδωσαν σήμερα εντολή για ενίσχυση των ελέγχων σε όλα τα αμερικανικά εμπορικά αεροσκάφη, καθώς ύποπτα αντικείμενα εντοπίστηκαν σε αποσκευές στις τουαλέτες αεροπλάνων.

    Όπως μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNN, οι αποσκευές βρέθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης στις τουαλέτες αεροσκαφών όταν αυτά προσγειώθηκαν στο Χιούστον του Τέξας και στη Νέα Ορλεάνη της Λουϊζιάνας, ενώ στις έρευνες συμμετέχει και το FBI.

    Οι αποσκευές περιείχαν χαρτοκόφτες, όμοιους με αυτούς που χρησιμοποίησαν οι αεροπειρατές στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, μία ουσία σαν πηλός που χρησιμοποιείται ως εκρηκτική ύλη και μία λευκή σκόνη που οι ειδικοί αναφέρουν ότι αν πεταχτεί στο πρόσωπο κάποιου μπορεί να τον αφήσει αναίσθητο ή και να τον σκοτώσει, σύμφωνα με το δίκτυο. Η σκόνη ήταν κρυμμένη μέσα σε μπουκάλια αντηλιακών και η εκρηκτική ύλη σε παιδικά παιχνίδια.

    Σε μία από τις αποσκευές υπήρχε σημείωμα το οποίο ανέφερε ότι η ασφάλεια δεν επαρκεί.

    [29] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

    Λονδίνο, 17 Οκτωβρίου 2003 (19:53 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε σήμερα στη Μαλαισία η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης με την έκδοση τελικής ανακοίνωσης η οποία διακηρύσσει τον σεβασμό στην εθνική κυριαρχία του Ιράκ, αλλά δεν αξιώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των Αμερικανών, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Οι 57 χώρες του Οργανισμού ολοκλήρωσαν τις διήμερες συνομιλίες τους στην Πουτρατζάγια ρίχνωντας τους τόνους από το αρχικό σχέδιο απόφασης, το οποίο προέβλεπε την αξίωση ακριβούς χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ και την αξίωση μεγαλύτερου ρόλου για τον ΟΗΕ στη χώρα, μετά την άρνηση της Βαγδάτης να ορίσει προθεσμία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

    Στην τελική του ανακοίνωση ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης ''επαναλαμβάνει την ανάγκη για όλους να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία, την πολιτική ανεξαρτησία, την εθνική ενότητα και εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ''.

    [30] "ΙΑΚΩΒΟΣ Ο ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΦΕΝΤΗΣ ΤΟΥ" ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2003 (14:49 UTC+2)

    Την παράσταση «Ιάκωβος ο Μοιρολάτρης και ο Αφέντης του» του Γάλλου φιλοσόφου Ντενί Ντιντερό, ο ρόλος του οποίου στη Γαλλική Επανάσταση υπήρξε καθοριστικός, ανεβάζει η θεατρική ομάδα του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Σταυρούπολης «Θέατρο Καπνομάγαζο» από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου.

    Η υπόθεση

    Ηρωες του έργου είναι ο Ιάκωβος και ο αφέντης του, οι οποίοι στη διάρκεια ενός ταξιδιού τους έρχονται αντιμέτωποι με τον ίδιο τον δημιουργό τους, τα αδιόρατα νήματα που κινούν τη ζωή τους και καθορίζουν τις προσωπικές τους ιστορίες.

    Ο αφέντης ξέρει που πάνε -ή τουλάχιστον, έτσι πιστεύει. Ο Ιάκωβος ο μοιρολάτρης το έχει πάρει απόφαση ότι κανείς ποτέ δεν ξέρει που πάει γιατί όπως λέει, όλα είναι γραμμένα εκεί ψηλά. Εκεί ψηλά ο δημιουργός τους, αυτός που τους επινόησε, παρακολουθεί την πορεία τους και γράφει την ιστορία τους. Εδώ κάτω, ο Ιάκωβος και ο αφέντης του, στρέφουν το βλέμμα προς τα πάνω, σχολιάζουν, κρίνουν και αμφισβητούν το δημιουργό τους.

    Και περπατούν, περπατούν και αφηγούνται την ιστορία τους. Και καθώς αφηγούνται, η ιστορία ξαναγράφεται, ξανά και ξανά απ' την αρχή, η ίδια ή με παραλλαγές, ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής. Και έτσι, γίνονται οι ίδιοι δημιουργοί και επινοητές του εαυτού τους και ο ένας του άλλου.

    Η ταυτότητα της παράστασης:

    Διασκευή κειμένου: Θεατρική Ομάδα Κέντρου Πολιτισμού

    Σκηνοθεσία: Θεανώ Αμοιρίδου

    Σκηνικά-Κοστούμια: Μένη Τριανταφυλλίδη

    Μουσική: Πάρις Παρασχόπουλος

    [31] TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2003 (14:18 UTC+2)

    Την έκθεση «Ολυμπιακό Πνεύμα και Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη» εγκαινιάζει απόψε στις 8 ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών ενώ στις 8.30 θα εγκαινιάσει την έκθεση του Stephen Antonakos «Ταξίδι 1998. Ένα έργο σε 72 ενότητες» στο Μακεδονικό Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη ΔΕΘ.

    Αύριο στις 11.30 το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού θα παραστεί στην τελετή έναρξης του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Λίμνες και ποτάμια των Βαλκανίων-Το νερό πηγή ζωής SOS» στο φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ενώ στις 12 το μεσημέρι θα συμμετάσχει στην παρουσίαση του βιβλίου του Μιλτιάδη Παπανικολάου «Ιστορία της τέχνης στην Ελλάδα 18ος και 19ος αιώνας» στο Βασιλικό Θέατρο.

    Την Κυριακή στις 11.30 το πρωί θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Το ΠΑΣΟΚ και θέλει και μπορεί» στο συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης.

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΜΕΛΕΤΖΗ

    Αλεξανδρούπολη, 17 Οκτωβρίου 2003 (13:35 UTC+2)

    Αναδρομική έκθεση του μεγάλου Έλληνα δημιουργού Σπύρου Μελετζή διοργανώνουν στις 22 Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη η Επιτροπή Πολιτισμού, η πολιτιστική ομάδα εργαζομένων της Νομαρχίας Έβρου και ο Σύλλογος Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Νομού Έβρου.

    Για το έργο του δημιουργού, θα μιλήσει ο Μενέλαος Μελετζής. Η έκθεση περιλαμβάνει δυο θεματικές ενότητες «Ελλάδα - Έλληνες» και «Εθνική Αντίσταση».

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Νοεμβρίου.

    Ο.Ο

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΞΕΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2003 (12:10 UTC+2)

    Εκθεση ζωγραφικής ξένων καλλιτεχνών με θέμα "Νους υγιής εν σώματι υγιεί" διοργανώνει από τις 21 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Σταυρούπολης σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Απόδημου Ελληνισμού Χαϊδελβέργης της Γερμανίας.

    Στην έκθεση, που παραπέμπει στα Ολυμπιακά Ιδεώδη, συμμετέχουν απόφοιτοι Σχολών Καλών Τεχνών από την Ιταλία, τη Δανία, τη Φιλανδία, το Ιράν, τη Γερμανία κ.α. οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις.

    Σημειώνεται ότι πέρσι παρουσιάστηκε στη Χαϊδελβέργη, ενώ παράλληλα η έκθεση του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Σταυρούπολης με το ίδιο θέμα περιφερόταν σε πόλεις-πατρίδες Ολυμπιονικών.

    [34] ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΤΟΥ Ψ.Ν.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2003 (11:40 UTC+2)

    Πίνακες, γλυπτά, χρηστικά αντικείμενα και άλλα έργα του εκθέτει στην αίθουσα τέχνης του Μύλου για τέταρτη συνεχή χρονιά το εργαστήρι κεραμικής "Πυξίδα" του Κέντρου Ημέρας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης από τις 22 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου.

    Το εργαστήρι κεραμικής «Πυξίδα» που ξεκίνησε το 1994 ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Ημέρας για άτομα με ψυχικά προβλήματα στη φάση της επανένταξης, αλλά σήμερα λειτουργεί ως παραγωγικό-καλλιτεχνικό και δέχεται παραγγελίες από καταστήματα της Θεσσαλονίκης, αλλά και από ιδιώτες.

    Στο πρόγραμμα του Κέντρου Ημέρας περιλαμβάνονται επίσης ομάδα κουκλοθέατρου και θεατρικό εργαστήρι.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 17 October 2003 - 18:13:56 UTC