Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-10-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΕ - ΟΤΑ
  • [02] ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΤΣΕΝΑΪ
  • [03] ΧΑΜΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
  • [04] "ΚΥΟΦΟΡΕΙΤΑΙ ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ" ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο Π. ΤΖΑΒΑΡΑΣ
  • [05] ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΗΝ
  • [06] Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΙΑ ΙΖΕΤΜΠΕΓΚΟΒΙΤΣ
  • [07] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ ΣΤΗΝ ΠΟΕ - ΟΤΑ
  • [08] Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΔΥΟ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
  • [09] ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [10] Η ΝΕΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
  • [11] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • [12] ΑΥΞΗΣΗ 40% ΣΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
  • [13] ΟΙ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΓΚΙΜ ΤΣΕΚΟΥ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [14] Η "ΚΟΝΚΟΡΝΤΙΑ" ΘΑ ΕΠΙΒΛΕΨΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ
  • [15] DPA KAI PDP ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ
  • [16] ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [17] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [18] ΗΡΑΚΛΗΣ: ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ Ο Π. ΔΡΟΥΓΚΑΣ
  • [19] ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟ ΚΑΙ ΤΖΟΝΣΟΝ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  • [20] ΞΑΝΘΗ: ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  • [21] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΥΠΕΛΛΟ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ "ΤΖΕΝΗΣ
  • [22] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ
  • [23] ΤΟ ΙΡΑΝ ΔΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΑΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΟΥ
  • [24] ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΙΝΔΙΑ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [25] ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ
  • [26] ΙΟΡΔΑΝΙΑ: ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΛ ΦΑΓΙΕΖ
  • [27] Ο ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
  • [28] KONΣΕΡΤΟ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΣΑΞΟΦΩΝΩΝ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [29] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΝΓΚΜΑΡ ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ
  • [30] ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΕΡΑ "ΚΑΒΑΛΕΡΙΑ ΡΟΥΣΤΙΚΑΝΑ" ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [31] ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΣΕΕ
  • [32] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ 19ου ΚΑΙ 20ου ΑΙΩΝΑ

  • [01] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΕ - ΟΤΑ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2003 (18:25 UTC+2)

    ''Η πολιτεία έκανε διάλογο με τους εργαζόμενους του δήμου Αθηναίων, ορισμένα αιτήματα υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια της οικονομίας. Επειδή όμως η αντίδρασή τους θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων, η Πολιτεία έπρεπε να παρέμβει και γι' αυτό το λόγο έκανε προσφυγή για την απεργία τους'', τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας ερωτηθείς για την απεργία των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ''με ιδιαίτερο σεβασμό κάνει διάλογο με τους εργαζόμενους, αλλά πάντα κινείται αυστηρά εντός των πραγματικών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Βεβαίως όμως όταν πρόκειται να προστατεύσει την υγεία των πολιτών, προχωρεί σε πράξεις, όπως η σημερινή (προσφυγή στα Δικαστήρια).

    Βάσω Κουτσούμπα

    [02] ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΤΣΕΝΑΪ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2003 (16:58 UTC+2)

    Ανοιχτή συζήτηση με τους κατοίκους της Νέας Μηχανιώνας θα πραγματοποιήσει - σε συνεννόηση με τον δήμαρχο Μηχανιώνας- την επόμενη Παρασκευή, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Χάρης Καστανίδης.

    Τα παραπάνω γνωστοποίησε σήμερα, σε δηλώσεις του, με αφορμή τις αντιδράσεις των μαθητών και της τοπικής κοινωνίας της Νέας Μηχανιώνας, στην προοπτική να είναι σημαιοφόρος ο Οδυσσέας Τσενάϊ, στην μαθητική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    "Η ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία δεν πρέπει να ηττηθεί. Η ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία είναι αυτή που συμπεριφέρεται με τους κανόνες της αναγνώρισης του διαφορετικού και του άλλου. Είναι η κοινωνία της ανοχής και της επιείκειας, της μετριοπαθούς συμπεριφοράς που ο Ελληνισμός και η Θεσσαλονίκη επηρέασαν ευρύτατα τη ΝΑ Ευρώπη όταν συμπεριφέρθηκαν με εξωστρέφεια και ως κοσμοπολίτισσες δυνάμεις", ανέφερε ο υπουργός.

    "Φοβικά ανακλαστικά και εσωστρεφείς αντιδράσεις δεν πρέπει να αποτελέσουν τον κανόνα. Το μέλλον του Ελληνισμού και η επιρροή της Θεσσαλονίκης είναι ένα θέμα που πρέπει να ανοίξει ως συζήτηση τώρα. Η δημοκρατική και ανοιχτή κοινωνία πρέπει να νικήσει. Εμπιστεύομαι όλους τους Ελληνες πολίτες και τους κατοίκους της Μηχανιώνας και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης", πρόσθεσε.

    Καταλήγοντας, σημείωσε: "Θα απευθύνω τις επόμενες μέρες ανοιχτή πρόσκληση στους διανοουμένους της πόλης, στα πνευματικά ιδρύματα για να ανοίξει η συζήτηση για το τι σημαίνει η ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία, για το τι σημαίνει το μέλλον του Ελληνισμού και της Θεσσαλονίκης στη ΝΑ Ευρώπη".

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο Οδ. Τσενάι γνωστοποίησε την απόφασή του να μην σηκώσει την ελληνική σημαία, καθώς όπως είπε, βρίσκεται σε δύσκολη θέση και θέλει να αποτρέψει το ενδεχόμενο να προκληθεί κάποιο επεισόδιο κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων.

    [03] ΧΑΜΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΕ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2003 (19:32 UTC+2)

    Η πορεία της χώρας στην ΕΕ αλλά και το μέλλον της μετά τη διεύρυνση ήταν το αντικείμενο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή που έγινε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

    Η συζήτηση διεξήχθη σε χαμηλούς τόνους ενώ για άλλη μια φορά την παράσταση έκλεψε η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που στο επίκεντρό της βρέθηκαν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή τη συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στα επιτεύγματα -όπως τα χαρακτήρισε- της ελληνικής προεδρίας, ιδιαίτερα στάθηκε στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την οποία χαρακτήρισε μεγάλη εθνική επιτυχία, ενώ αντίθετα ο πρόεδρος της ΝΔ προτίμησε να επικεντρώσει την ομιλία του στην διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων κάνοντας λόγο για αδιαφάνεια, διαπλοκή και διαφθορά.

    Από την πλευρά της η Αλέκα Παπαρήγα εστίασε το ενδιαφέρον της στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων ενώ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος στην αποσύνδεση της ΕΕ από τον νεοφιλελευθερισμό.

    Ειδικότερα στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επεσήμανε ότι "πλέον η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο περιθώριο αλλά στο επίκεντρο των εξελίξεων, προάγει τα εθνικά θέματα όπως την ένταξη της Κύπρου στην Ένωση και συμμετέχει ενεργά με φωνή και κύρος σε όλες τις ευρωπαϊκές διεργασίες".

    "Η ελληνική προεδρία καταγράφηκε ως μία από τις πιο πετυχημένες και αποτελεσματικές προεδρίες. Η Ελλάδα έκανε ένα βήμα κύρους και αξιοπιστίας και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε έτσι και για το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

    Πάγια θέση της Ελλάδας είναι μια ισχυρή Ευρώπη που θα έχει ολοκληρώσει την οικονομική και πολιτική της ένωση και θα βασίζεται στο ομοσπονδιακό πρότυπο. Στόχος μας πάντα είναι να προχωρήσει η ευρωπαϊκή διαδικασία για μία υπερεθνική πολιτική με υπερεθνικές λύσεις και όχι περιθωριοποιήσεις", τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής αναγνώρισε ότι η διεθνής θέση της χώρας είναι τώρα ισχυρότερη και ότι η συμβολή της ΕΕ στην ανάπτυξη του τόπου είναι τεράστια υπενθυμίζοντας όμως τη μεγάλη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και της παράταξής του για την ένταξη της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Ακόμα μίλησε για αναμφισβήτητη θετική εξέλιξη τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα την ένταξη της μεγαλονήσου στην ΕΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "εμείς αναγνωρίζουμε τη συμβολή της κυβέρνησης".

    Ωστόσο άσκησε έντονη κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων κάνοντας λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες και διαφθορά.

    "Διαστρεβλώνετε την εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας αλλά στο κεντρικό θέμα για το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας μας η οποία είναι ανάμεσα στους πρώτους της ευρώπης από το '96 και μετά, υπήρξε απόλυτη σιωπή" του αντέτεινε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός. Μάλιστα λίγο αργότερα κατέθεσε πίνακα της Γιουροστάτ σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα μαζί με την Δανία είναι πρώτες ανάμεσα στις άλλες χώρες σε ό,τι αφορά το μέσο όρο εισοδήματος των εργαζομένων της Ένωσης.

    Ανταπαντώντας ο Κώστας Καραμανλής επανέλαβε ότι μετά το '96 ήταν μια περίοδος μεγάλων χαμένων ευκαιριών ενώ πρόσθεσε ότι οι πόροι που χάθηκαν και τους οποίους παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός αντιστοιχούν στα περιφερειακά προγράμματα επτά ετών για όλη τη νησιωτική χώρα.

    Μια άλλη επισήμανση του κ. Καραμανλή ήταν ότι "278 δισ. ευρώ διαχειρίστηκε το ΠΑΣΟΚ και έχει αυξήσει το δημόσιο χρέος 72 δισ.".

    Αντιπαράθεση όμως μεταξύ των δύο ανδρών υπήρξε και για τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

    Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στη πρόσφατη συνάντηση που είχε ο κ. Καραμανλής με τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε χαρακτηριστικά:

    "Χαιρόμαστε που τώρα τάσσεστε υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Αν συναντιόταν ο έλληνας πρωθυπουργός και συνέτρωγε με τον κ Ερντογάν θα ακούγαμε περί εθνικής προδοσίας και για οσφυοκαμψία της εξωτερικής πολιτικής απέναντι στη Τουρκία".

    "Πάγια θέση της ΝΔ εδώ και 30 χρόνια είναι ναι στο διάλογο και στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά όχι στις μονομερείς υποχωρήσεις. Εσείς είστε που από το σύνθημα ΕΟΚ και ΝΑΤΟ στο ίδιο συνδικάτο αλλάξατε θέσεις" αντέδρασε ο κ. Καραμανλής.

    Από την πλευρά της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα προέβλεψε ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν για τους λαούς τονίζοντας ότι πρέπει να ορθώσουν μέτωπα πάλης για αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των φτωχών και όχι των ισχυρών.

    Πάντως παραδέχτηκε ότι υπήρξε ανάπτυξη αλλά -όπως είπε- δεν δίνει ώθηση ενώ την ίδια ώρα εντείνονται τα κοινωνικά προβλήματα και αυξάνεται η ανεργία.

    "Ακόμα και η μεγάλη εργοδοσία ανησυχεί μήπως η πτώση του βιοτικού επιπέδου οδηγήσει σε μείωση της κερδοφορίας. Αυτή η ανησυχία για την οικονομική πολιτική είναι παραδοχή ότι θα επιδεινωθούν τα προβλήματα. Είναι μία πολιτική να αμβλύνουμε τις οξείες γωνίες με πολιτική φτωχοκομείου. Η γραμμή όμως διεκδίκησης δεν μπορεί να είναι μέσα από τη λογική φτωχοκομείου της ΕΕ" υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κ Παπαρήγα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ζήτησε την ενίσχυση των δημοκρατικών και κοινωνικών θεσμών της Ευρώπης έκανε λόγο για ευρωπαϊκό νεοφιλελευθερισμό και υποστήριξε ότι οι ατζέντες και οι χάρτες αντιστρέφουν την πραγματικότητα και επιχειρούν να ξεγελάσουν τους ευρωπαίους πολίτες.

    "Αυτό που υπόσχονται είναι περισσότερος νεοφιλελευθερισμός, περισσότερες ανισότητες. Η πραγματικότητα όμως είναι η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, οι μαζικές απολύσεις, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, η εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας και οι αλόγιστες και εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών" τόνισε ο κ Κωνσταντόπουλος.

    N. ΘΩΜΑ

    [04] "ΚΥΟΦΟΡΕΙΤΑΙ ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ" ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο Π. ΤΖΑΒΑΡΑΣ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Αύριο τελικά θα καταθέσει ο Παναγιώτης Τζαβάρας στην εισαγγελέα για την υπόθεση των αυθαιρέτων και τους λόγους αυτοκτονίας της συζύγου του Ρουμπίνης Σταθέα.

    Ο κ. Τζαβάρας, παρ' ότι είχε κληθεί σήμερα από την εισαγγελέα για κατάθεση δεν προσήλθε, γιατί, όπως δήλωσε, ήθελε πρώτα να δώσει συνέντευξη τύπου.

    Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου δεν προέβη σε αποκαλύψεις, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί, όταν κάλεσε τους δημοσιογράφους.

    Εξέφρασε την αγωνία και το φόβο του για την τροπή, που όπως ισχυρίστηκε, έχει πάρει η υπόθεση της συζύγου του Ρουμπίνης Σταθέα και τόνισε ότι είναι μόνος του και τα βάζει με όλους, υπουργούς και εισαγγελείς.

    Ζήτησε από τα ΜΜΕ να καλύψουν την προσπάθεια του για να αφυπνιστούν οι υγιείς δυνάμεις του τόπου μας, όπως χαρακτηριστικά είπε. Επίσης κάλεσε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ''να επέμβει για να σταματήσει μία νέα τραγωδία, η οποία κυοφορείται''.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τι εννοεί, απάντησε ότι θεωρεί πως η Δήμητρα Τρυφωνοπούλου, που βρίσκεται σε αναγκαστική άδεια από την υπηρεσία της, ''κινδυνεύει είναι μία δεύτερη Ρουμπίνη Σταθέα'', και πως την εκτιμάει διότι αν και δεν ήταν φίλες με τη σύζυγό του προσπάθησε να τη βοηθήσει στο όνομα της ηθικής και δικαιοσύνης.

    "Γνώριζε την εντιμότητα της συζύγου μου, εκτιμώ ότι είχε πλήρη εικόνα για τις ζυμώσεις και τις συνεργασίες στο υπουργείο Οικονομικών και αποφάσισε να παρέμβει για να βοηθήσει τη Ρουμπίνη Σταθέα στο όνομα της Δικαιοσύνης», είπε ο Παναγιώτης Τζαβάρας.

    Ο κ. Τζαβάρας είπε ότι αύριο που θα επισκεφθεί την εισαγγελέα, θα μιλήσει σε διαφορετικό επίπεδο από ότι με τους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι ''όσοι, πολιτικοί, υπηρεσιακοί παράγοντες, έχουν εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση θα έπρεπε από ευθιξία να έχουν παραιτηθεί''.

    «Αν με στηρίξετε θα κερδίσουμε μαζί. Περιμένω τη στήριξη, η Ρουμπίνη είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας. Με κατηγορούν ότι μιλάω πολιτικά. Για τις ιδέες της δεν πέθανε η γυναίκα μου; Για την αξιοπρέπειά της δεν πέθανε; Είναι η ώρα της επιλογής, εγώ θα συνεχίσω σήμερα και αύριο θα πάω στον εισαγγελικό λειτουργό για να πάνε όλα στο φως», δήλωσε.

    Στην εισαγγελία έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Μιχάλης Κυριακίδης και ο διευθυντής Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών Σπύρος Στάθης.

    [05] ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2003 (20:20 UTC+2)

    Ενα σημαντικό ιστορικό μνημείο, η καθολική εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στην Πρέβεζα καταστράφηκε από πυρκαγιά.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ σε διπλανή αποθήκη και στη συνέχεια επεκτάθηκε στο ναό.

    Η εκκλησία είχε κτιστεί από τον Φραγκίσκο Ιωσήφ, σύζυγο της πριγκίπισσας Σίσυς, όταν αναζητούσε στα παράλια της Ηπείρου κατάλληλο χώρο για να κτίσει ανάκτορο για την κόρη του.

    Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα.

    [06] Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΙΑ ΙΖΕΤΜΠΕΓΚΟΒΙΤΣ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, παρέστη σήμερα, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, στην επικήδεια τελετή του πρώην Προέδρου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Αλία Ιζετμπέγκοβιτς.

    Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Σεράγεβο, τον κ. Μαγκριώτη υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μλάντεν Ιβάνιτς.

    Με δηλώσεις του ο κ. Ιβάνιτς ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την παρουσία της στην επικήδεια τελετή, για την υποστήριξή της στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. και για την ανθρωπιστική βοήθεια που προσέφερε στη χώρα του.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μαγκριώτης σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη σταθερότητα, την ομαλότητα, την ανάπτυξη και την ενσωμάτωση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς των Βαλκανίων, χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα βήματα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και ευχαρίστησε τον κ. Ιβάνιτς για την απόφαση της χώρας του να στηρίξει την ελληνική υποψηφιότητα για μία μη μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    [07] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ ΣΤΗΝ ΠΟΕ - ΟΤΑ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2003 (19:03 UTC+2)

    Πρόταση για δεκαήμερη αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους δήμους και έναρξη ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ ΚΕΔΚΕ και ΠΟΕ- ΟΤΑ για τα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα με ζητούμενο την κατάθεση κοινής πρότασης στο υπουργείο Εσωτερικών έκανε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΚΕ στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους.

    "Μπορούμε", είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Π. Κουκουλόπουλος, "να ξεκινήσουμε από σήμερα έναν σοβαρό διάλογο, ο οποίος θα ολοκληρωθεί το αργότερο σε δέκα μέρες και να πάμε μαζί στην Κυβέρνηση με κοινή πρόταση". Ο κ. Κουκουλόπουλος σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει υπό την πίεση απεργιακών κινητοποιήσεων και για το λόγο αυτό πρότεινε δεκαήμερη αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων και έναρξη διαλόγου προκειμένου να διαμορφωθούν συγκεκριμένες και κοινά αποδεκτές προτάσεις.

    "Είναι σίγουρο ότι από αυτόν τον διάλογο θα βγει κάτι χειροπιαστό και για τους εργαζόμενους, αλλά και για την ομαλή λειτουργία των δήμων. Σε διαφορετική περίπτωση είμαστε αναγκασμένοι να πούμε ότι η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη θεσμικά και ότι εμείς δεν έχουμε αρμοδιότητα να υπογράψουμε οτιδήποτε. Με τα οικονομικά δε δεδομένα της Αυτοδιοίκησης δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθεί ούτε ένα ευρώ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα ότι για το 2004, μόνο η καταβολή του εκλογικού επιδόματος στους εργαζόμενους στους δήμους θα επιβαρύνει τους ΚΑΠ με 50 εκ. ευρώ.

    "Αν η Κυβέρνηση", κατέληξε ο κ. Κουκουλόπουλος, "αποφασίσει να ικανοποιήσει τα αιτήματά σας, τότε θα πρέπει να αναζητήσει και να βρει και τα ανάλογα χρήματα". Ο πρόεδρος της ΠΟΕ- ΟΤΑ είπε ότι θα φέρει την πρόταση αύριο στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας για συζήτηση.

    [08] Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΔΥΟ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2003 (19:10 UTC+2)

    Δυο νέες σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, συνολικής υποδομής 1800 κλινών, που θα συμβάλλον σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής βρίσκονται στα σκαριά στο νομό Μαγνησίας.

    Ειδικότερα, η πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα, συνολικού προϋπολογισμού 48,5 εκατ. ευρώ (16,5 δισ. δρχ.) και συνολικής υποδομής 900 κλινών, αναμένεται να αναγερθεί εντός της προσεχούς διετίας στο νησάκι Αλατάς, απέναντι από τη Μηλίνα Πηλίου, σε έκταση 510 στρεμμάτων. Την επένδυση θα πραγματοποιήσει εταιρία Κυπρίων επενδυτών.

    Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη επένδυση πρόκειται για ξενοδοχειακή μονάδα συνολικής υποδομής 900 κλινών και με γήπεδο γκολφ 18, που θα εκτείνεται σε μια περιοχή 2.000 στρεμμάτων, στις Νήες στην περιοχή Αλμυρού και θα αναγερθεί από εταιρία ελληνοκαναδών επιχειρηματιών. Το χρονοδιάγραμμα για την εν λόγω επένδυση δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να ξεκινήσει το συντομότερο η υλοποίηση του έργου.

    Τα παραπάνω τόνισε ο Νομάρχης Μαγνησίας Γιάννης Πρίντζος, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, εν όψει της συμμετοχής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας στη 19η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA (30/10-2/11).

    Ο κ. Πρίντζος τόνισε επίσης ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας ανέλαβε πρωτοβουλία με 11 ακόμη Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για την προώθηση του έργου διπλής ζεύξης του Μαλιακού, από το Ασπρονέρι έως τα διόδια της Πελασγίας στην εθνική οδό, έργο προϋπολογισμού ύψους 586,9 εκατ. ευρώ (200 δισ. δρχ.), το οποίο αναμένεται να γίνει με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης. Όπως είπε ο Νομάρχης Μαγνησίας, ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αρκετές κατασκευαστικές εταιρίες για την ανάληψή του.

    Ακόμη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας ενδιαφέρεται για την υλοποίηση του έργου οδικής σύνδεσης Ηγουμενίτσας Βόλου (σ.σ. πεδινό κομμάτι 60-70 χλμ.)

    Εξάλλου, όσον αφορά την τουριστική κίνηση του Νομού Μαγνησίας για το σύνολο του 2003, ο κ. Πρίτζος εκτιμά ότι θα σημειώσει μια μικρή πτώση της τάξεως του 3%-5%.

    [09] ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 22 Οκτωβρίου 2003 (18:54 UTC+2)

    Πτωτικά κινείται από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης η Wall Street, καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοινώθηκαν σήμερα δεν ικανοποίησαν του επενδυτές.

    Ειδικότερα, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Merck, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,86 δισ. δολ. ή 82 σεντς ανά μετοχή στο τρίτο τρίμηνο του 2003 έναντι 1,88 δισ. δολ. ή 83 σεντς ανά μετοχή στο αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε παράλληλα ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην περικοπή 4.400 θέσεων εργασίας. Ο τίτλος της καταγράφει απώλειες της τάξης του 6,05%.

    Η εταιρία διαδικτύου Amazon, εξάλλου, ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων και κερδών, ενώ προχώρησε σε θετική πρόβλεψη αναφορικά με τις πωλήσεις του τρέχοντος τριμήνου, ωστόσο δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες της αγοράς. Η μετοχή της υποχωρεί σε ποσοστό 6,23%

    Στις 5.31 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες 0,90% και διαμορφωνόταν στις 9.659,87 μονάδες, o Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας υποχωρούσε στις 1.916,19 μονάδες, μειωμένος κατά 1,27% και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 υποχωρούσε κατά 0,86% στις 1.037,01 μονάδες.

    Σ.Α.

    [10] Η ΝΕΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2003 (18:14 UTC+2)

    Τη σύνθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άκης Τσοχατζόπουλος, λαμβάνοντας υπόψιν του τη θέση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σχετικά με το διορισμό του προέδρου της επιτροπής, καθώς και τα απαντητικά έγγραφα των φορέων - με τα οποία προτείνονται εκπρόσωποί τους.

    Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ορίστηκε ο Σπυρίδωνας Ζησιμόπουλος, Εμπ. Πρεσβευτής επί θεμάτων κοινοτικού δικαίου του Υπουργείου Εξωτερικών, με αναπληρωτή του τον Μιχαήλ Μαρίνο αναπλ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θράκης, πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους με εμπειρία σε θέματα δημοσίου και κοινοτικού δικαίου και δικαίου του ανταγωνισμού.

    Μέλη ορίστηκαν οι:

    -Νικόλαος Γεράσιμος, τέως Νομικός Σύμβουλος του Κράτους, με αναπληρωτή του τον Βασίλειο Κολοβό, τέως Νομικός Σύμβουλος του Κράτους.

    -Θεόδωρος Δεληγιαννάκης, δικηγόρος, εκπρόσωπος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, με αναπληρωτή του τον Νικόλαο Καραμητσάνη, δικηγόρο.

    -Παναγιώτης Ματζουράνης, δικηγόρος, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, με αναπληρωτή του τον Δημόκριτο Αμαλλο, οικονομολόγο.

    -Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, δικηγόρος, εκπρόσωπος της Εθνικής Συνοσμοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, με αναπληρωτή του τον Αντώνιο Μέγγουλη, δικηγόρο.

    -Λεωνίδας Νικολούζος, δικηγόρος, εκπρόσωπος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, με αναπληρώτριά του την Αντωνία Λεγάκη, δικηγόρο.

    -Ιωάννης Κατσουλάκος, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αναπληρώτριά του την Ελένη Λουρή, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλη Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι., με ειδίκευση και εμπειρία στα οικονομικά θέματα της πολιτικής ανταγωνισμού.

    -Γεώργιος Τριανταφυλλάκης, επίκ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θράκης, με αναπληρώτριά του την Γαρυφαλιά Αθανασίου, Λέκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλη Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι., με ειδίκευση και εμπειρία στο δίκαιο του ανταγωνισμού.

    -Χαρίσιος Ταγαράς, αναπλ. Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, με αναπληρωτή του τον Νικόλαο Φαραντούρη, δικηγόρο, πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους με εμπειρία σε θέματα δημοσίου και κοινοτικού οικονομικού δικαίου καθώς και σε θέματα πολιτικής ανταγωνισμού.

    Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχουν τριετή θητεία.

    [11] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2003 (18:11 UTC+2)

    Οι ελληνοτουρκικές οικονομικές σχέσεις στο σημείο που έχουν διαμορφωθεί σήμερα, καθώς και οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής τους τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Στη σύσκεψη, από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νικόλαος Γκαργκάνας, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θεόδωρος Καρατζάς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Ιωάννης Κωστόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας Γιώργος Ζανιάς, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης-τομέας εμπορίου Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και ο κ. Δασκαλόπουλος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ.

    Στην Τουρκική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Υπουργός Οικονομίας Αλι Μπαμπακάν, ο Υπουργός Οικονομικών Κεμάλ Ουνάκιταν, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ο Πρόεδρος των Τούρκων βιομηχάνων.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στους τομείς για τους οποίους υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας και ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων και συγκεκριμένα στη Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (έκλεισε χθες κατά την συνάντηση Χριστοδουλάκη-Ουνακιτάν), εμπόριο, μικτές Ελληνοτουρκικές επιχειρήσεις, τουρισμός, ενέργεια και υπηρεσίες.

    Κατά την ανταλλαγή απόψεων, διαπιστώθηκε η δυνατότητα βελτίωσης των σημερινών οικονομικών σχέσεων η οποία θα δρομολογηθεί κατά την επίσκεψη του κ. Χριστοδουλάκη στην Τουρκία στις αρχές Δεκεμβρίου. Προκειμένου να προετοιμαστεί και να έχει απτά αποτελέσματα αυτή η επίσκεψη, ο κ. Χριστοδουλάκης πρότεινε και έγινε αποδεκτό να υπάρξουν συναντήσεις των Συνδέσμων Βιομηχανιών των δύο χωρών και των Ενώσεων Τραπεζών. Επίσης θα διερευνηθούν οι δυνατότητες κοινών επιχειρηματικών σχεδίων στις δύο χώρες και σε άλλες περιοχές.

    Κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία τον έλληνα υπουργό Οικονομίας θα συνοδεύσει ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών.

    [12] ΑΥΞΗΣΗ 40% ΣΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2003 (17:10 UTC+2)

    Κατά 40% αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου του 2004 τα οικογενειακά επιδόματα τα οποία χρηματοδοτούνται από τον ειδικό Διανεμητικό Λογαριασμό Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ), καθώς ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας έκανε αποδεκτή σχετική πρόταση του διοικητή του ΟΑΕΔ Γιάννη Νικολάου.

    Με βάση την πρόταση-εισήγηση του ΟΑΕΔ, η οποία έγινε αποδεκτή, το ποσό του επιδόματος παιδιών που καταβάλλεται σε κάθε δικαιούχο εργαζόμενο είναι ανάλογο του αριθμού των παιδιών για τα οποία έχει αναγνωριστεί δικαίωμα επιδότησης, υπολογίζεται κατά μήνα και ορίζεται:

    -Για τους δικαιούχους με ένα παιδί από 5,87 ευρώ, σε 8, 25 ευρώ το μήνα, ή 115,55 ευρώ ανά έτος

    -Για τους δικαιούχους με δύο παιδιά από 17,61 ευρώ, σε 24,65 ευρώ το μήνα, ή 345,15 ευρώ ανά έτος

    -Για τους δικαιούχους με τρία παιδιά από 39,62 ευρώ, σε 55,46 ευρώ το μήνα, ή 776,55 ευρώ ανά έτος

    -Για τους δικαιούχους με τέσσερα παιδιά από 48,13 ευρώ σε 67,38 ευρώ το μήνα, ή 943,34 ανά έτος

    -Για κάθε παιδί πέρα από τα τέσσερα προστίθεται το ποσό των 11,29 ευρώ το μήνα, χωρίς περιορισμό.

    [13] ΟΙ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΓΚΙΜ ΤΣΕΚΟΥ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 22 Οκτωβρίου 2003 (20:03 UTC+2)

    Οι σερβικές αρχές κινούν διαδικασία για την έκδοση του Αγκίμ Τσέκου, επικεφαλής του Σώματος Προστασίας Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος συνελήφθη σήμερα στο αεροδρόμιο της Λιουμπλιάνα.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Βλάνταν Μπάτιτς απευθύνθηκε στον υπουργό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων της Σερβίας - Μαυροβουνίου Ρασίμ Λιάγιτς και του ζήτησε να υποβάλει άμεσα στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές της Σλοβενίας αίτημα για την έκδοση του Τσέκου, ώστε να οδηγηθεί ενώπιον της σερβικής δικαιοσύνης.

    Ο κ. Μπάτιτς διευκρίνισε ότι ο Αγκίμ Τσέκου είναι ύποπτος για γενοκτονία σε βάρος άμαχου πληθυσμού σερβικής εθνικότητας και ότι με εντολή του Δικαστηρίου της Νις από τον Ιούνιο του 2002 εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης βάσει του οποίου η σλοβενική συνοριακή αστυνομία τον συνέλαβε στο αεροδρόμιο Μπρνικ της Λιουμπλιάνα.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας δήλωσε ότι ζήτησε από το Σλοβένο ομόλογό του Ιβαν Πίζιακ να συμβάλει ώστε να ληφθεί άμεσα απόφαση για την έκδοση του Τσέκου στις σερβικές αρχές.

    "Η υπόθεση είναι ξεκάθαρη και αν δεν υπάρξουν πιέσεις από πολιτικούς παράγοντες, τότε ο Τσέκου πρέπει να παραδοθεί και να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διέπραξε", είπε ο κ. Μπάτιτς.

    Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθεί αυτό που συνέβη στη Βουδαπέστη, όταν συνελήφθη ο Χασίμ Θάτσι, πρώην αρχηγός του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" και μετά από παρεμβάσεις πολυάριθμων διεθνών αξιωματούχων αφέθηκε ελεύθερος.

    Ο Αγκίμ Τσέκου διοικητής του Σώματος Προστασίας Κοσσυφοπεδίου και πρώην διοικητής του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" συνελήφθη σήμερα από την αστυνομία της Σλοβενίας και κρατείται στο αεροδρόμιο της Λιουμπλιάνα.

    Τοπικά μέσα ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου μετέδωσαν ότι ο Τσέκου δήλωσε ότι το παρελθόν του είναι καθαρό και ότι ελπίζει να αφεθεί ελεύθερος. "Αν υπάρχει δικαιοσύνη θα με αφήσουν ελεύθερο", τόνισε.

    Ο Τσέκου κατηγορείται από τις σερβικές αρχές για εγκλήματα σε βάρος Σέρβων πολιτών και αστυνομικών στο Κόσοβο, καθώς επίσης και για εγκλήματα σε βάρος Σέρβων της Κροατίας, όταν ήταν στις τάξεις του κροατικού στρατού.

    [14] Η "ΚΟΝΚΟΡΝΤΙΑ" ΘΑ ΕΠΙΒΛΕΨΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ

    Σκόπια, 22 Οκτωβρίου 2003 (19:39 UTC+2)

    Η στρατιωτική δύναμη της ΕΕ «Κονκόρντια» θα επιβλέψει την εκστρατεία για την συγκέντρωση των όπλων στην ΠΓΔΜ , δήλωσε ο επικεφαλής της EUFOR, αντισυνταγματάρχης Αντόνιο Τεσέιρα.

    Όπως ανέφερε, έμφαση θα δοθεί στις περιοχές όπου έγιναν μάχες κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης στην ΠΓΔΜ, το 2001.

    Η νέα εκπρόσωπος της ΕΕ, Σίνα Τόμσον δήλωσε ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε συνεννόηση με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για τα 800.000 ευρώ που έδωσε η ΕΕ στην χώρα για την συντήρηση των προσφύγων του Κοσόβου το 1999 και μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχτεί πού ξοδεύτηκαν. «Ελπίζω ότι το θέμα θα λυθεί πολύ σύντομα», πρόσθεσε.

    [15] DPA KAI PDP ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ

    Σκόπια, 22 Οκτωβρίου 2003 (19:37 UTC+2)

    Την έκκληση προς τους πολίτες της ΠΓΔΜ να παραδώσουν τα όπλα που κατέχουν παράνομα υπέγραψαν οι αρχηγοί 7 κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ δεν υπέγραψαν τα αλβανικά κόμματα DPA και PDP. Η σχετική πρωτοβουλία ανήκει στον αρχηγό του Φιλελεύθερου Κόμματος και πρώην πρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας, Στόγιαν Αντοφ.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του DPA Ντέμους Μπαϊράμι, δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες το κόμμα του θα υπογράψει την έκκληση, όμως, όπως είπε, θα υπογραφεί από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Ζέμι Ντίκα και όχι από τον πρόεδρό του Αρμπεν Τζαφέρι.

    Το PDP, δήλωσε το ηγετικό στέλεχος του Αμπντουλάχ Βεσέλι υποστηρίζει τον αφοπλισμό και θα βοηθήσει στη συγκέντρωση των όπλων. Τόνισε, ωστόσο, ότι ο Στόγιαν Αντοφ ανέλαβε πρωτοβουλία για υπογραφή κοινής δήλωσης από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για να προβάλλει το κόμμα του.

    Εξάλλου, η συντονιστική επιτροπή συγκέντρωσης των όπλων αποφάσισε τα άτομα που θα παραδώσουν τα όπλα τους να λάβουν και ένα λαχείο. Στο τέλος της συγκέντρωσης των όπλων θα γίνει η κλήρωση και οι τυχεροί θα κερδίσουν χρήματα, αλλά και ένα αυτοκίνητο.

    Όπως ανακοίνωσε η επιτροπή, η κλήρωση θα γίνει για να παροτρυνθούν τα άτομα που κατέχουν όπλα να τα παραδώσουν.

    [16] ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αγκυρα, 22 Οκτωβρίου 2003 (18:51 UTC+2)

    Αποστάσεις από την πολιτική Ντενκτάς στο Κυπριακό φαίνεται να παίρνει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατά τη διάρκεια της χθεσινής πτήσης του προς την Κιργισία, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου σχετικά με την έκκληση του Ντενκτάς για παροχή υποστήριξης, τόνισε: «Αυτοί οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να εξεύρουν λύση στο Κυπριακό επί μία 40ετία, ας μην περιμένουν την επίλυση του ζητήματος από μία Κυβέρνηση 11 μηνών».

    Η δήλωση αυτή του κ. Ερντογάν ερμηνεύεται από μερίδα πολιτικών αναλυτών της γείτονος ως προσπάθεια του τούρκου πρωθυπουργού να πάρει αποστάσεις από την στάση που τηρεί ο τουρκοκύπριος ηγέτης στο Κυπριακό.

    [17] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 22 Οκτωβρίου 2003 (18:02 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ παρά τις προσπάθειες του Ελληνα ομολόγου του, δεν ήταν έτοιμος να συζητήσει θέματα που εμπλέκουν το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερκών στην Αθήνα, ο κ. Χρυσοστομίδης επισήμανε πως το γεγονός αυτό ''αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο σωστός ήταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν προέβλεπε ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε χειρονομία εκ μέρους της Τουρκίας'' κατά την διάρκεια της επίσκεψης Γκιουλ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΗΡΑΚΛΗΣ: ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ Ο Π. ΔΡΟΥΓΚΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Δεν θα αγωνιστεί στο σαββατιάτικο παιχνίδι με την Χαλκηδόνα ο παίκτης του Ηρακλή, Παναγιώτης Δρούγας, που τραυματίστηκε στην σημερινή προπόνηση στον αριστερό προσαγωγό. Ο ποδοσφαιριστής όλη την εβδομάδα θα ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα θεραπευτικής αγωγής, ώστε να είναι έτοιμος το συντομότερο. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν θα παίξει ο Νατσούρας, καθώς και ο ανέτοιμος Κουχάρσκι.

    Αντίθετα στην σημερινή προπόνηση ο προπονητής του Ηρακλή, Ευγένιος Γκέραρντ είχε στη διάθεσή τους Μίετσελ, Σνάουτσνερ και Κατσιαμπή.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουν αύριο τη συνέντευξη Τύπου (11:30), όπου ο τεχνικός των κυανολεύκων θα μιλήσει για το παιχνίδι με την Χαλκηδόνα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα του και κυρίως θα πάρει θέση στην έντονη φημολογία που θέλει τη διοίκηση της ΠΑΕ Ηρακλής να ψάχνει για τον αντικαταστάτη του.

    [19] ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟ ΚΑΙ ΤΖΟΝΣΟΝ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Δύο νέους παίκτες απέκτησε σήμερα το Ηράκλειο. Πρόκειται για τους Αλέξη Παπαδάτο (1977,1.88) και Κέντρικ Τζόνσον (1975, 1.88). Ο πρώτος που αγωνίζεται στη θέση του πλέι μέικερ, έστειλε χθες υπογεγραμμένο το προσύμφωνο στα γραφεία της ΚΑΕ Ηράκλειο και σήμερα ταξίδεψε αεροπορικώς στην Κρήτη, όπου υπέγραψε και το σχετικό συμβόλαιο με την διοίκηση της ομάδας.

    Στην Κρήτη βρίσκεται ήδη ο Αμερικανός Κέντρικ Τζόνσον όπου και αυτός υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο. Ο συγκεκριμένος παίκτης παλιότερα είχε φορέσει με επιτυχία την φανέλα του Μίλωνα. Ο νέος γκαρντ του Ηρακλείου θα περάσει αύριο από ιατρικές εξετάσεις, ώστε να καταφέρει να πάρει μέσα στην εβδομάδα το δελτίο του για να μπορέσει να παίξει το ερχόμενο Σάββατο στη θέση του Τέιλορ που αποτελεί παρελθόν από την ομάδα.

    [20] ΞΑΝΘΗ: ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Τα προβλήματα δεν λείπουν από την Ξάνθη. Τελευταίο θύμα της ατυχίας για την ακριτική ομάδα ήταν ο Γιάννης Παπαδημητρίου. Ο αρχηγός της Ξάνθης υποβλήθηκε σήμερα σε μαγνητική τομογραφία, όπου διαπιστώθηκε κάκωση του οπίσθιου χιαστού. Ο παίκτης θα μείνει εκτός προπονήσεων για περίπου 15 μέρες.

    Η απουσία του Γιάννη Παπαδημητρίου έχει προβληματίσει τον προπονητή, Νίκο Καραγεωργίου που βλέπει κάθε μέρα να μειώνονται οι παίκτες του, λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. «Ολη η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη γιατί αντιμετωπίζαμε πολλές απουσίες λόγω τραυματισμών», αναφέρει ο κ. Καραγεωργίου.

    Στην πρωϊνή προπόνηση βρέθηκε σήμερα ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Χρήστος Πανόπουλος. Είδε από κοντά την προπόνηση και συνομίλησε με τον προπονητή και με τους παίκτες, ενώ λίγο αργότερα επιθεώρησε τις εργασίες στο ξενοδοχειακό συγκρότημα των Πηγαδίων. 

    [21] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΥΠΕΛΛΟ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ "ΤΖΕΝΗΣ ΓΡΑΜΜΑΛΙΔΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2003 (20:13 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία για το διεθνές κύπελλο «Τζένης Γραμμαλίδου» το οποίο θα διεξαχθεί από την ερχόμενη Παρασκευή μέχρι και την Τρίτη στον Θερμαϊκό Κόλπο υπό την αιγίδα του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοϊας.

    Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΝΟΘ, Θανάσης Παπαϊωάννου μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την συγκεκριμένη διοργάνωση. «Οτιδήποτε προσπαθήσει να κάνει κανείς στη ζωή, σε οποιοδήποτε τομέα (επάγγελμα, οικογένεια, αθλητισμό κλπ), όσο προγραμματισμένο, όσο μελετημένο κι όσο οργανωμένο κι αν είναι, εάν μέσα από την προσπάθεια αυτή λείπει η αγάπη και το μεράκι γι' αυτό που κάνει, δεν θα έχει επιτυχία. Κάτι ανάλογο λοιπόν συμβαίνει και με την διοργάνωση αυτή που λέγεται «Διεθνές Κύπελλο Τζένης Γραμμαλίδου», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου και συνέχισε: "Φέτος συμπληρώνουμε 12 χρόνια του θεσμού αυτού, ενός θεσμού που χρόνο με τον χρόνο έχουμε καταφέρει να φτάσουμε σε υψηλά επίπεδα στον ανταγωνιστικό, στον οργανωτικό αλλά και στον τομέα της προβολής του Ομίλου μας και του αθλήματος της ιστιοπλοΐας.

    Ο αγώνας αυτός ξεκίνησε από την οικογένεια Γραμμαλίδη στη μνήμη της αδικοχαμένης κόρης τους Τζένης. Τα πρώτα χρόνια το βάρος της διοργάνωσης κατά μεγάλο ποσοστό σήκωνε η οικογένεια και όλοι οι φίλοι ιστιοπλόοι της Τζένης. Χρόνο με το χρόνο η διοργάνωση αυτή άρχισε να αποκτά κύρος, προβολή και να καθιερώνεται στη συνείδηση των ιστιοπλόων σαν τον αγώνα της χρονιάς, σαν ένα καθαρά αθλητικό γεγονός, σαν μια διοργάνωση που μετέχουν όλα τα μεγάλα ονόματα της ιστιοπλοΐας.

    Είναι πλέον ο μοναδικός διεθνής αγώνας ιστιοπλοΐας ολυμπιακών κατηγοριών σε συλλογικό επίπεδο στην χώρα μας καταχωρημένος στο καλαντάρι της διεθνούς ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας».

    Ιδιαίτερα συγκινημένος φάνηκε ο πατέρας της Τζένης Γραμμαλίδου, Γιώργος Γραμμαλίδης ο οποίος μίλησε έχοντας διπλή ιδιότητα. Ως πατέρας της αδικοχαμένης Τζένης και ως έφορος ανοικτής θαλάσσης του ΝΟΘ. «Το Διεθνές Κύπελλο Τζένης Γραμμαλίδου είναι ο θεσμός που ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια, εμπνεύστηκε, οργανώθηκε και συνεχίζει να πραγματοποιείται από τους ανθρώπους του ΝΟΘ. Η οργάνωση των αγώνων τόσο στην ξηρά αλλά κυρίως στη θάλασσα έχει προετοιμαστεί τέλεια από ανθρώπους επαγγελματίες στο είδος τους. Σαράντα άτομα με δεκαπέντε φουσκωτά σε δυο στίβους θα πραγματοποιήσουν αγώνες για 6 ολυμπιακές κλάσεις. Η Διεθνής Επιτροπή Ενστάσεων θα αποτελείται από τρεις διεθνείς κριτές και δύο Έλληνες. Κατά τη διάρκεια των αγώνων θα πραγματοποιηθούν δύο συνέδρια στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Θ.: Το Μεσογειακό ιστιοπλοϊκό συνέδριο και το Συνέδριο της Ε.Ι.Ο. με τους Προέδρους των ναυταθλητικών ομίλων Β. Ελλάδας.

    Η επιτυχία των αγώνων από τους ανθρώπους του Ν.Ο.Θ. είναι δεδομένη μια και έχει δώσει εξετάσεις εδώ και 11 χρόνια», ολοκλήρωσε ο κ. Γραμμαλίδης.

    [22] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2003 (20:08 UTC+2)

    Απόλυτα ικανοποιημένους από τη σπουδαία νίκη και την καταπληκτική εμφάνιση, αλλά και πιο αισιόδοξους για τη συνέχεια της προσπάθειας στην Α΄ κατηγορία του

    Ευρωπαϊκού Λιγκ στο πινγκ πονγκ, βρήκε τους Έλληνες διεθνείς, η επόμενη ημέρα του αγώνα με τη Σερβία/Μαυροβούνιο.

    Οι Έλληνες πρωταθλητές και ο Νίκος Κωστόπουλος, έφτασαν σ' ένα -απρόσμενο

    για πολλούς- αποτέλεσμα (όσον αφορά μόνο στην έκτασή του) και μάλιστα έχασαν μόλις δύο σετ (τα κέρδισε ο πρώτος παίκτης της Σερβίας, Σλόμπονταν Γκρούιτς). Οι ίδιοι ωστόσο, τόνισαν πως ήταν σε εξαιρετική αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση και παράλληλα πολύ καλά διαβασμένοι για τους αντιπάλους τους, που θυμίζουμε ότι πέρυσι στην Σούπερ Λίγκα, είχαν καταταγεί στη 2η θέση.

    Ο Παναγιώτης Γκιώνης που με τη νίκη του στο πρώτο ματς απέναντι στον Μάρκοβιτς,

    άνοιξε τον δρόμο της τελικής επικράτησης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η επιτυχία αυτή έδειξε πόσο δυνατή είναι η ομάδα. Μπορούμε να χτυπήσουμε αρκετά παιχνίδια και χωρίς τον Καλλίνικο. Σίγουρα είναι διαφορετικά όταν παίζει κι εκείνος, αλλά κι εμείς δείξαμε ότι με πείσμα, αποφασιστικότητα και πάθος τα καταφέρνουμε καλά».

    Ο αθλητής της γαλλικής Μετς, αγωνίστηκε με τον 3ο καλύτερο παίκτη των Σέρβων

    (αφού ο προπονητής των αντιπάλων Ζόραν Κάλινιτς άλλαξε το στήσιμο της ομάδας), αλλά «αυτό στην αρχή μεγαλώνει λίγο το άγχος γιατί σκέφτεσαι ότι πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσεις. Είδα όμως, ότι έπαιζα πολύ καλά, το άγχος έφευγε σιγά-σιγά στή διάρκεια

    του παιχνιδιού κι έτσι πήρα τη νίκη, που μας έδωσε και ψυχολογικό αβαντάζ».

    Ο Ντανιέλ Τσιόκας ήταν εκείνος που έγειρε για τα καλά την πλάστιγγα υπέρ της

    ελληνικής ομάδας, με τη νίκη επί του Καρακάσεβιτς: «Είχα πει από πριν ότι περίμενα να

    κερδίσουμε την Γιουγκοσλαβία, γιατί το παιχνίδι ήταν πολύ κρίσιμο και γιατί η ιστορία μαζί της ήταν θετική. Κι εγώ είχα φέρει πολύ καλά αποτελέσματα με τους Γιουγκοσλάβους και

    είχα εξαιρετική ψυχολογία», τόνισε ο 32χρονος αθλητής μας και πρόσθεσε: «Κάναμε

    σημαντικό βήμα για την πραγματοποίηση του πρωταρχικού στόχου που είναι η παραμονή στην κορυφαία κατηγορία και η συμμετοχή στο επόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Θα προσπαθήσουμε να νικήσουμε και το Βέλγιο, ώστε να το καταφέρουμε, εφ' όσον έχουμε παρόμοια απόδοση με τη χθεσινή».

    Στο τρίτο παιχνίδι ο Γιάννης Βλοτινός ολοκλήρωσε τη θαυμάσια εμφάνιση του

    αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Επιβλήθηκε του Γκρούιτς, από τον οποίο βρίσκεται 63 θέσεις πιο κάτω, στην παγκόσμια κατάταξη (ν.118 με ν.55). «Όλα τα παιδιά βρεθήκαμε σε πολύ καλή μέρα. Ξέραμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα απώλεια βαθμών, αφού στη συνέχεια έχουμε ν' αντιμετωπίσουμε το Βέλγιο, που είναι ακόμη πιο δυνατή ομάδα. Ήμασταν απόλυτα προετοιμασμένοι και στον ψυχολογικό τομέα και θέλαμε πολύ τη νίκη ώστε να κάνουμε βήμα για την αποφυγή του υποβιβασμού. Θεωρώ ότι πετύχαμε μια μεγάλη νίκη απέναντι σε μία σπουδαία ομάδα», επισήμανε ο αθλητής του Ολυμπιακού.

    [23] ΤΟ ΙΡΑΝ ΔΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΑΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΟΥ

    Τεχεράνη, 22 Οκτωβρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Η ιρανική κυβέρνηση θα καταθέσει ''σήμερα τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης'' μια διακήρυξή της προς τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σχετικά με τις πυρηνικές της δραστηριότητες, ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο της ΙΑΕΑ.

    "Είναι αυτό ακριβώς που αναμένουμε και το οποίο θα παραλάβουμε τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης'', δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ.

    Η διακήρυξη θα παραδοθεί σε έναν επιθεωρητή της ΙΑΕΑ οποίος αμέσως θα επιβιβαστεί σε αεροσκάφος με προορισμό τη Βιέννη.

    [24] ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΙΝΔΙΑ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Νέο Δελχί, 22 Οκτωβρίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Η Ινδία ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για τη βελτίωση των σχέσεών της με το Πακιστάν και την επίλυση της διαμάχη για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η ειρηνευτική πρωτοβουλία του Δελχί περιλαμβάνει την αναβίωση των σχέσεων των ομάδων κρίκετ των δυο χωρών, την διεύρυνση των οδικών συγκοινωνιών και το εκ νέου άνοιγμα της κύριας οδικής αρτηρίας μεταξύ του ινδικού Κασμίρ και του μέρους που ελέγχεται από το Πακιστάν.

    Η Ινδία πρότεινε ακόμη να δημιουργηθεί ακτοπλοϊκή γραμμή μεταξύ της Βομβάης και του Καράτσι, του μεγαλύτερου λιμανιού του Πακιστάν.

    Για το θέμα του Κασμίρ, η Ινδία είπε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας, Λαλ Κρίσνα Αντβανί, θα έχει συνομιλίες για πρώτη φορά με τον ηγέτη του μεγαλύτερου αποσχιστικού κινήματος στο Κασμίρ.

    Αντιδράσεις

    Οι ηγέτες του αποσχιστικού κινήματος στο Κασμίρ χαιρέτισαν την κίνηση της Ινδίας.

    Επιφυλακτική ήταν η πρώτη αντίδραση του Πακιστάν που είπε ότι βλέπει καταρχήν θετικά οποιαδήποτε πρόταση που όντως στοχεύει στην βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δυο πυρηνικών δυνάμεων.

    Την ίδια στιγμή, όμως, εξέφρασε δυσαρέσκεια επειδή το Δελχί δεν προσφέρθηκε να συμπεριλάβει το Ισλαμαμπάντ στον διάλογο για το Κασμίρ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Γιασουάντ Σίνχα, δήλωσε ότι το Πακιστάν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την ειρηνευτική πρωτοβουλία, παρότι απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής διμερών ειρηνευτικών συνομιλιών μέχρι το Ισλαμαμπάντ να σταματήσει την «τρομοκρατική του δράση» στο ινδικό Κασμίρ.

    Οι ανταποκριτές μεταδίδουν πως, σε ό,τι αφορά το Κασμίρ, η κίνηση της Ινδίας να ανοίξει διάλογο με τους αυτονομιστές σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας προσπάθειας για τον τερματισμό μιας δεκαετούς σύγκρουσης που έχει κοστίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές.

    [25] ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Λισαβόνα, 22 Οκτωβρίου 2003 (20:14 UTC+2)

    Η άφιξη των 10 νέων κρατών μελών της Ε.Ε. το 2004 μπορεί να επιδεινώνει το ήδη σύνθετο πρόβλημα των ναρκωτικών στην Ε.Ε., αλλά η διεύρυνση θα δώσει επίσης στα κράτη τη δυνατότητα να συμμετάσχουν πλήρως στην ανάπτυξη κοινών και συντονισμένων τρόπων αντιμετώπισης μέσω του αυξημένου βαθμού συνεργασίας.

    Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο Οργανισμός για τα ναρκωτικά που εδρεύει στη Λισαβόνα, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, στην ετήσια έκθεσή του για το 2003 σχετικά με την κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών στις εντασσόμενες και στις υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρες, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στο Στρασβούργο.

    Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο διευθυντής του Οργανισμού, Georges Estievenart, δήλωσε: «Η διεύρυνση της Ε.Ε. αυξάνει τις ανησυχίες των πολιτών, οι οποίες δεν μπορούν να αγνοηθούν. Μεταξύ αυτών είναι η αυξανόμενη διακίνηση ναρκωτικών, η οποία οδηγεί σε αύξηση της χρήσης ναρκωτικών στα νέα κράτη μέλη και στην εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών. Ωστόσο η διεύρυνση παρέχει, επίσης, μοναδική ευκαιρία στα κράτη να επωφεληθούν από τη στενότερη συνεργασία. Η έκθεση επισημαίνει μια θετική εξέλιξη όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος με τη συνεργασία των νέων και «παλαιών» κρατών μελών. Στόχος είναι η αντιμετώπιση του κοινού αυτού προβλήματος με την εις βάθος ανάλυση και ενημερωμένη δράση».

    Την παραμονή της διεύρυνσης της Ε.Ε., η έκθεση παρέχει μια εκτενή ιστορική ανασκόπηση του προβλήματος των ναρκωτικών στις υπό εξέταση χώρες από τις αρχές της δεκαετίας του 90. Στην έκθεση μελετώνται τρία επιλεγμένα θέματα σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ στα νεαρά άτομα, τις μολυσματικές ασθένειες που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και τις εθνικές στρατηγικές για τα ναρκωτικά.

    Μολυσματικές ασθένειες προτεραιότητα για τον τομέα δημόσιας υγείας. Ενδέχεται να προκύψουν σοβαρά προβλήματα σχετικά με τον ιό HIV

    Η φετινή έκθεση προειδοποιεί ότι ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης «απειλούνται από την ταχεία εξάπλωση της επιδημίας του HIV στον κόσμο».

    Συγκεκριμένα αναφέρεται η πρόσφατη και απότομη αύξηση της μόλυνσης από τον ιό HIV μεταξύ των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών (ΧΕΝ) σε δύο χώρες της Βαλτικής, την Εσθονία και τη Λεττονία, όπου η μόλυνση από τον ιό εξαπλώθηκε με ανησυχητικό ρυθμό (ο επιπολασμός ανήλθε σε ποσοστό 13% και 12% αντίστοιχα, στα εθνικά δείγματα ΧΕΝ). Τα στοιχεία του 2001 καταδεικνύουν τοπικό ποσοστό επιπολασμού 41% μεταξύ των ΧΕΝ στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, Ταλίν.

    Στοιχεία του ίδιου έτους καταδεικνύουν αύξηση 282% των κρουσμάτων HIV που έχουν διαγνωστεί πρόσφατα μεταξύ των ΧΕΝ στην Εσθονία και 67% στη Λεττονία. Οι προαναφερόμενες αυξήσεις ενδεχομένως να οφείλονται στην αύξηση της διαθεσιμότητας της ηρωίνης στην περιοχή στα τέλη της δεκαετίας του 90, σε συνδυασμό με το χαμηλό βαθμό συνειδητοποίησης των κινδύνων από τους χρήστες και με την ενέσιμη χρήση που αποτελεί συμπεριφορά υψηλού κινδύνου.

    Στις περισσότερες άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΧΚΑΕ) Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία τα ποσοστά δεν υπερβαίνουν το 1% και είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα στην ΕΕ, όπου η επικράτηση κυμαίνεται μεταξύ 1% στη Φινλανδία και 34% στην Ισπανία. Στην τρίτη χώρα της Βαλτικής, τη Λιθουανία, το ποσοστό επικράτησης του ιού HIV παραμένει μικρότερο του 5%. Δεν έχει αναφερθεί επί του παρόντος απότομη αύξηση του ιού HIV μεταξύ των ΧΕΝ στην Κεντρική Ευρώπη.

    Ωστόσο το ΕΚΠΝΤ δηλώνει ότι πολλοί δείκτες δείχνουν ότι πιθανώς να προκύψουν σοβαρά προβλήματα στο μέλλον. Η αυξανόμενη επικράτηση του HIV μεταξύ των ΧΕΝ συνιστά πιθανό κίνδυνο για την εξάπλωση του ιού στον γενικότερο πληθυσμό. Το γεγονός αυτό, προσθέτει ο Οργανισμός, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη συμπεριφορά υψηλού κινδύνου, αποδεικνύει την ανάγκη ενδυνάμωσης των μέτρων για τη δημόσια υγεία, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας μεταξύ των ΧΕΝ και του γενικού πληθυσμού.

    Ηπατίτιδα Β και C υψηλά ποσοστά στις περισσότερες χώρες

    Τα διαθέσιμα στοιχεία για το σύνολο των ΧΚΑΕ καταδεικνύουν ότι ο επιπολασμός του ιού της ηπατίτιδας C (HCV) μεταξύ των ΧΕΝ είναι γενικά πολύ υψηλότερος από αυτόν του ιού HIV. Στη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, υπολογίζεται ότι ο επιπολασμός ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 60% μεταξύ των ΧΕΝ. Η εικόνα είναι παρόμοια στην ΕΕ, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται γενικά μεταξύ 40% και 90%. Σε άλλες χώρες Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Σλοβενία ο μέσος όρος είναι χαμηλότερος, αλλά τα ποσοστά είναι επίσης υψηλά και κυμαίνονται γενικά μεταξύ 20% και 40%. Τα στοιχεία από τοπικές μελέτες αποδεικνύουν αύξηση του ιού HCV στην ομάδα αυτή.

    Συνολικά, τα ποσοστά του ιού της ηπατίτιδας C μεταξύ των ΧΕΝ στις ΧΚΑΕ είναι ανάλογα με εκείνα στην ΕΕ και είναι πιθανό να αυξήσουν σημαντικά το μακροπρόθεσμο κόστος για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο οι απαντήσεις και οι εναλλακτικές επιλογές θεραπείας στην περιοχή αυτή παραμένουν ανεπαρκείς. Η ανάπτυξή τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση των μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας.

    Σε γενικές γραμμές τα διαθέσιμα στοιχεία για τον επιπολασμό της ηπατίτιδας Β (HBV) είναι ανεπαρκή. Πρόκειται για σοβαρή ασθένεια, ειδικότερα μεταξύ των ΧΕΝ, αλλά, αντίθετα από τον HCV, μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός των ΧΕΝ είναι δυνατός σε όλες τις ΧΚΑΕ, αλλά η κάλυψή του δεν είναι ακόμη επαρκής.

    Μείωση της βλάβης ανεπαρκής κάλυψη

    Η μείωση της βλάβης που σχετίζεται με τα ναρκωτικά, κυρίως των μολυσματικών ασθενειών και των θανάτων από υπερβολική δόση, είναι ένας από τους έξι στόχους του σχεδίου δράσης της Ε.Ε. για τα ναρκωτικά (20002004) και αποτελεί σαφή προτεραιότητα των περισσότερων κρατών μελών της Ε.Ε. Τα σχετικά μέτρα στον τομέα της δημόσιας υγείας περιλαμβάνουν: παροχή πρόσβασης σε αποστειρωμένα σύνεργα ενέσιμης χρήσης, διανομή προφυλακτικών, έλεγχος και συμβουλευτική σχετικά με τις μολυσματικές ασθένειες, εκπαίδευση με σκοπό την ευαισθητοποίηση των χρηστών ναρκωτικών, κέντρα υποδοχής άμεσης πρόσβασης, εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Β και θεραπεία του HIV/AIDS.

    Παρότι και οι 10 ΧΚΑΕ έχουν εφαρμόσει μέτρα πρόληψης και μείωσης της βλάβης όσον αφορά την προβληματική χρήση ναρκωτικών, την επικίνδυνη συμπεριφορά και το μέγεθος των δυνητικών επιπτώσεων, η παροχή υπηρεσιών και η κάλυψη είναι εξαιρετικά περιορισμένες στην πλειονότητα των χωρών αυτών.

    Ορισμένα μέτρα, ιδιαίτερα τα προγράμματα ανταλλαγής συριγγών /βελόνων και η υποκατάσταση με μεθαδόνη παραμένουν αμφιλεγόμενα σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Τα προγράμματα ανταλλαγής συριγγών και τα προγράμματα άμεσης πρόσβασης προσεγγίζουν ένα σημαντικό τμήμα (ποσοστό άνω του 50%) των ΧΕΝ μόνο στην Τσεχία. Στη Σλοβενία επιτυγχάνεται ένα εύλογο επίπεδο κάλυψης σε ορισμένες πόλεις.

    Η αγωγή υποκατάστασης με μεθαδόνη, η οποία μπορεί να μειώσει τη βλάβη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων θανάτων και των μολυσματικών ασθενειών που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, είναι διαθέσιμη σε όλες τις χώρες, αλλά η κάλυψη είναι εξαιρετικά περιορισμένη με εξαίρεση τη Σλοβενία. Ωστόσο, την περίοδο 19972001 ο αριθμός των ατόμων που έλαβαν θεραπεία με μεθαδόνη αυξήθηκε σε ορισμένες χώρες.

    Στις περισσότερες χώρες, τα σημερινά χαμηλά ποσοστά όσον αφορά τη μόλυνση από τον ιό HIV στους χρήστες ναρκωτικών δεν συνιστούν λόγο για επανάπαυση. Ορισμένες μελέτες καταδεικνύουν τη μεγάλη διάδοση της συμπεριφοράς υψηλού κινδύνου. Μελέτη που διενεργήθηκε το 2001 σε μία περιοχή στην Εσθονία αναφέρει ότι ποσοστό 45% των ΧΕΝ ανταλλάσσουν σύριγγες. Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε στη Βουδαπέστη το ίδιο έτος, ποσοστό 33% των χρηστών αντάλλαξαν σύριγγες και βελόνες και 41% λοιπά σύνεργα.

    Τα αποτελεσματικά μέτρα στον τομέα της δημόσιας υγείας, για τη μεταβολή της συμπεριφοράς των ΧΕΝ και την πρόληψη των πρακτικών υψηλού κινδύνου που σχετίζονται με την ενέσιμη χρήση και τη σεξουαλική συμπεριφορά σπανίζουν στην περιοχή. Παρόμοια μέτρα, εάν εφαρμοστούν, μπορεί να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση των κοινωνικών δαπανών και των δαπανών υγείας τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο.

    Στρατηγικές για τα ναρκωτικά στα μελλοντικά κράτη μέλη

    Στο τελευταίο κεφάλαιο της φετινής έκθεσης εξετάζονται οι προτάσεις των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Γίνεται επισκόπηση των κυριοτέρων μέσων πολιτικής για τα ναρκωτικά, όπως νόμοι, στρατηγικές και ρυθμίσεις συντονισμού. Η έκθεση επικεντρώνεται κυρίως στις 10 ΧΚΑΕ, αλλά εξετάζονται επίσης οι νομικές πτυχές του ζητήματος στην Κύπρο, τη Μάλτα και την Τουρκία.

    Οι νόμοι για τα ναρκωτικά «ευνοούν» την ποινικοποίηση

    Η έκθεση αποκαλύπτει ότι οι περισσότερες από τις 13 εντασσόμενες και υποψήφιες για ένταξη χώρες έχουν εισάγει μείζονες τροποποιήσεις στους νόμους για τα ναρκωτικά την τελευταία δεκαετία. Επτά από αυτές Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Ρουμανία και Σλοβακία αντικατέστησαν ή αναθεώρησαν τους ποινικούς τους κώδικες επαναπροσδιορίζοντας τον όρο «αδίκημα περί ναρκωτικών» και τον όρο «ποινή». Εν τω μεταξύ, η Τσεχία και η Ουγγαρία προχώρησαν ένα βήμα μακρύτερα αναλύοντας τον αντίκτυπο των νομικών αλλαγών και αναλαμβάνοντας δράση με βάση τα αποτελέσματα.

    Οσον αφορά τις νομικές προσεγγίσεις του προβλήματος των ναρκωτικών, σε ορισμένες χώρες παρατηρείται μια τάση ποινικοποίησης της κατοχής ναρκωτικών για προσωπική χρήση και /ή της χρήσης ναρκωτικών καθαυτής από το 1990 και μετά. Διαφορετική είναι η εικόνα σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, στις οποίες οι τροποποιήσεις των νόμων για τα ναρκωτικά προσέγγισαν το ζήτημα πολύ διαφορετικά.

    Σε εννέα χώρες Βουλγαρία, Κύπρο, Ουγγαρία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Τουρκία η κατοχή μικρής ποσότητας ναρκωτικών για προσωπική χρήση συνιστά σήμερα ποινικό αδίκημα ενώ σε τρεις Τσεχία, Εσθονία και Λιθουανία θεωρείται διοικητική παράβαση. Σε τρεις χώρες Κύπρο, Μάλτα και Τουρκία- η χρήση ναρκωτικών θεωρείται ποινικό αδίκημα, παρότι στη Μάλτα το αδίκημα αφορά αποκλειστικά τη χρήση οπίου. Οι ποινές για τη διακίνηση είναι παρόμοιες με αυτές στην ΕΕ.

    Οι στρατηγικές έχουν εφαρμοστεί αλλά απαιτείται περαιτέρω αξιολόγηση και υποστήριξη

    Στην έκθεση σημειώνεται ότι στις 10 ΧΚΑΕ υφίστανται πλέον ή πρόκειται να εγκριθούν εθνικές στρατηγικές για τα ναρκωτικά (δεν διατίθενται πληροφορίες για τη Μάλτα, την Κύπρο και την Τουρκία). Η τάση αυτή, η οποία επικρατεί επίσης στην ΕΕ, φανερώνει ότι οι χώρες αυτές επενδύουν όλο και περισσότερο στον σχεδιασμό και την εφαρμογή δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά στο πλαίσιο μιας πιο σφαιρικής προσέγγισης της συνολικής πολιτικής για τα ναρκωτικά.

    Σε πολλές περιπτώσεις, οι στρατηγικές φαίνεται να βασίζονται σε εστιασμένα στον στόχο κριτήρια διαχείρισης, αλλά, όπως υποστηρίζεται, η προσέγγιση συχνά αποδυναμώνεται από την έλλειψη πολιτικής θέλησης και πόρων που διατίθενται για το πρόβλημα των ναρκωτικών. Από τις 10 ΧΚΑΕ, μόνο η Λιθουανία προσκόμισε στοιχεία για τις δαπάνες των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της στρατηγικής. Σε άλλες χώρες, η έλλειψη χρηματοδότησης αναφέρεται συχνά ως λόγος για την ανεπαρκή εφαρμογή των σχεδίων πολιτικής.

    Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η ανάγκη παροχής πολιτικής και οικονομικής υποστήριξης καθώς και η ανάγκη επιστημονικής αξιολόγησης των αποτελεσμάτων είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των στρατηγικών.

    Η πλειονότητα των στρατηγικών για τα ναρκωτικά στις ΧΚΑΕ στοχεύουν στην αντιμετώπιση του ζητήματος των νόμιμων και παράνομων ναρκωτικών, τη μείωση των μολυσματικών ασθενειών και των θανάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και στη βελτίωση της υλοποίησης και εφαρμογής των δράσεων. Όλες οι στρατηγικές περιλαμβάνουν δράσεις για τη μείωση τόσο της προσφοράς όσο και την ζήτησης και συνδέονται με το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ναρκωτικά (20002004).

    Για τις ΧΚΑΕ, η έννοια του συντονισμού των πολιτικών για τα ναρκωτικά φαίνεται να είναι νέα. Σε ορισμένες χώρες τα εθνικά συστήματα συντονισμού θεσπίστηκαν προσφάτως και δεν είναι πλήρως λειτουργικά. Σε άλλες, οι δομές υφίστανται για αρκετό χρόνο, αλλά δεν είναι πλήρως λειτουργικές λόγω έλλειψης πόρων.

    Οι πολιτικές πρέπει να βασίζονται σε αξιόπιστες πληροφορίες

    Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι «οι νέες στρατηγικές και πολιτικές για τα ναρκωτικά, υπό ανάπτυξη σε όλες τις εντασσόμενες και υποψήφιες χώρες για ένταξη, είναι απαραίτητο να βασίζονται σε αξιόπιστες και συναφείς πληροφορίες». Επισημαίνεται επίσης η ανάγκη επένδυσης σε «συστήματα παρακολούθησης και αναφοράς», τα οποία είναι απαραίτητα για την κατανόηση του προβλήματος και την παρακολούθηση της εξέλιξής του.

    Ως προς το θέμα αυτό, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΠΝΤ, Marcel Reimen, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Στην ΕΕ, τα εθνικά κέντρα και τα περιφερειακά και τοπικά κέντρα διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη συλλογή και ερμηνεία των δεδομένων που είναι απαραίτητα για την χάραξη ορθής πολιτικής. Εξυπακούεται ότι, η κατάλληλη επένδυση σε παρόμοια εθνικά κέντρα συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου οι εντασσόμενες και υποψήφιες χώρες να ανταποκριθούν στην πρόκληση των ναρκωτικών».

    Τέλος, σύμφωνα με το ΕΚΠΝΤ, ο έγκαιρος καθορισμός των νέων τάσεων και διαφαινόμενων προβλημάτων, σε μια περιοχή που εξελίσσεται ραγδαία, είναι μείζονος σημασίας, όπως επίσης η έγκαιρη αντιμετώπιση των νέων αυτών προβλημάτων. Η σημασία του μηνύματος είναι μεγάλη ιδίως όσον αφορά τον ιό HIV και την ενδεχόμενη εμφάνιση μελλοντικών επιδημιών στις υπό εξέταση χώρες.

    [26] ΙΟΡΔΑΝΙΑ: ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΛ ΦΑΓΙΕΖ

    Λονδίνο, 22 Οκτωβρίου 2003 (19:03 UTC+2)

    Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ ζήτησε σήμερα από τον υπουργό παρά τη Αυλή Φάισαλ αλ-Φάγιεζ να σχηματίσει κυβέρνηση, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Αλι Αμπου Ράγεμπ, μετέδωσε το ιορδανικό πρακτορείο Πέτρα.

    ''Σήμερα βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας φάσης της πολιτικής ανάπτυξης της Ιορδανίας, και αυτό αποτελεί προτεραιότητα για μας'', τόνισε ο βασιλιάς Αμπντάλα και πρόσθεσε ότι θέλει ''μια κυβέρνηση υπουργών και όχι υπαλλήλων'' που θα εργάζονται σαν μια ''ομάδα'' και στόχος τους θα είναι η υποστήριξη του παλαιστινιακού και του ιρακινού λαού, σύμφωνα με το πρακτορείο.

    [27] Ο ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Καμπέρα, 22 Οκτωβρίου 2003 (19:00 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έφτασε σήμερα στην Αυστραλία, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του σε έξι χώρες της Ασίας.

    Ο Μπους θα επισκεφθεί τον εκπρόσωπο της βασίλισσας Ελισάβετ της Βρετανίας στην Αυστραλια, γενικό κυβερνήτη Μάικλ Τζέφρι. Στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ και κατόπιν θα μιλήσει από το βήμα της αυστραλιανής Βουλής.

    Η επίσκεψη του Μπους στην Αυστραλία θα τερματιστεί αύριο το απόγευμα.

    Στη διάρκεια της πτήσης του προς την Αυστραλία ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην περιοδεία του ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους έχουν τη βούληση να υπογράψουν μία δήλωση μη επίθεσης κατά της Βόρειας Κορέας, αν η Πιονγιάνγκ συμφωνήσει να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    [28] KONΣΕΡΤΟ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΣΑΞΟΦΩΝΩΝ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Aθήνα, 22 Οκτωβρίου 2003 (17:02 UTC+2)

    Ένα μοναδικό κονσέρτο θα παρουσιάσει ο βιρτουόζος σαξοφωνίστας και διευθυντής της Ορχήστρας Σαξοφώνων Νομαρχίας Πειραιά Θεόδωρος Κερκέζος με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λονδίνου υπό τον Robert Minczuk στο Royal Festival Hall του Λονδίνου, την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου.

    Πρόκειται για μια συναυλία με την ευκαιρία της οποίας θα πραγματοποιηθεί και η ηχογράφηση του νέου CD του διεθνούς φήμης σαξοφωνίστα μας, με την αποκλειστική χορηγία της Νομαρχίας Πειραιά, η οποία συνεχίζει με τον τρόπο αυτό το πολιτιστικό της έργο και αποδεικνύει έμπρακτα την ευαισθητοποίησή της στο θέμα της διάδοσης των πολιτιστικών αξιών.

    Η χορηγία του έργου ενός τέτοιου καλλιτέχνη είναι σχεδόν επιβεβλημένη, καθώς όπως δήλωσε και ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας «η ερμηνεία του Θεόδωρου Κερκέζου αναδεικνύει τον ήχο του σαξοφώνου και έχει την δυνατότητα να μιλάει κατευθείαν στην ψυχή» .

    Υπενθυμίζεται ότι ο Θ. Κερκέζος έχει στο παρελθόν συνεργαστεί με μεγάλες Φιλαρμονικές Ορχήστρες σε όλο τον κόσμο, παραδίδει μαθήματα στα ωδεία Αθηνών, Μόσχας, Βοστόνης, Νέας Υόρκης, κ.α., ενώ συνθέτες όπως οι Ι. Ξενάκης, Θ. Αντωνίου και Δ. Δραγατάκης έχουν γράψει έργα γι αυτόν. Το προηγούμενο CD του με τα δημοφιλέστερα κονσέρτα σαξοφώνου με την Ορχήστρα Φιλαρμόνια του Λονδίνου έγινε «Δίσκος του μήνα» και πήρε διθυραμβικές κριτικές, ενώ μεγάλες εφημερίδες όπως η Πράβδα της Μόσχας τον χαρακτήρισε ως έναν από τους καλύτερους σαξοφωνίστες της γενιάς του.

    [29] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΝΓΚΜΑΡ ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2003 (16:26 UTC+2)

    Το τρίτο και τελευταίο αφιέρωμα για φέτος το φθινόπωρο στον Σουηδό δημιουργό, Ινγκμαρ Μπέργκμαν, θα προβληθεί στο Ολύμπιον από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι τις 6 Νοεμβρίου.

    Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι: «Αγριες Φράουλες», «Περσόνα» και «Κραυγές και Ψίθυροι». Το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:

    Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου

    19:00. Περσόνα

    21:00. Αγριες Φράουλες

    23:00. Κραυγές και Ψίθυροι

    Σάββατο, 1 Νοεμβρίου

    19:00. Αγριες Φράουλες

    21:00. Κραυγές και Ψίθυροι

    23:00. Περσόνα

    Κυριακή, 2 Νοεμβρίου

    19:00. Κραυγές και Ψίθυροι

    21:00.Περσόνα

    23:00. Αγριες Φράουλες

    Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου

    19:00. Περσόνα

    21:00. Αγριες Φράουλες

    23:00. Κραυγές και Ψίθυροι

    Τρίτη, 4 Νοεμβρίου

    19:00. Αγριες Φράουλες

    21:00. Κραυγές και Ψίθυροι

    23:00. Περσόνα

    Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου

    19:00. Κραυγές και Ψίθυροι

    21:00.Περσόνα

    23:00. Αγριες Φράουλες

    Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου

    19:00. Αγριες Φράουλες

    21:00. Περσόνα

    23:00. Κραυγές και Ψίθυροι

    Ο 86χρονος δημιουργός είναι ένας από τους σημαντικότερους της 7ης Τέχνης, έχοντας στο ενεργητικό του περίπου 40 ταινίες, από το 1946 έως το 1982.

    Οι τρεις ταινίες του αφιερώματος στον Bergman μιλούν για ηθικά διλήμματα και ανθρώπινες κοινωνικές σχέσεις όπου η αγάπη, η κατανόηση και η ενότητα ανάμεσα στους ανθρώπους παλεύουν να διατηρηθούν σε ένα περιβάλλον αφιλόξενο, χωρίς πίστη.

    [30] ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΕΡΑ "ΚΑΒΑΛΕΡΙΑ ΡΟΥΣΤΙΚΑΝΑ" ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2003 (14:27 UTC+2)

    Τη δημοφιλή όπερα Καβαλερία Ρουστικάνα του Ιταλού συνθέτη Πιέτρο Μασκάνι παρουσιάζει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με πρωταγωνίστρια τη διάσημη ελληνίδα μεσόφωνο Αγνή Μπάλτσα, σε σκηνοθεσία του Ιταλού Τζιανκάρλο ντελ Μόνακο υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου.

    Οπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου από τη διεύθυνση του ΜΜΘ, τα εισητήρια για τις τέσσερις παραστάσεις στις 25, 29, 31 Οκτωβρίου και 2 Νοεμβρίου, στις 21.00, έχουν ήδη εξαντληθεί από τη δεύτερη κιόλας ημέρα πώλησής τους.

    Πρόκειται για ένα μονόπρακτο δράμα έρωτα και τιμής, ενώ είναι η πέμπτη παραγωγή όπερας που πραγματοποιεί το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, Νίκο Αθηναίο, "πρόκειται να αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του", όχι μόνο εξαιτίας της συμμετοχής της κ.Μπάλτσα, αλλά και άλλων αξιόλογων συντελεστών, της χορωδίας της Θεσσαλονίκης - θα συμμετέχουν 60 μέλη της επί σκηνής και άλλα 40 πίσω από τη σκηνή που θα έχουν το ρόλο της κοινωνίας στο μικρό χωριό της Σικελίας όπου εκτυλίσσεται η ιστορία - και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

    "Είχα την τύχη να συνεργαστώ με την Αγνή Μπάλτσα τέσσερις φορές. Είναι μία σημαντική δραματική μέτζο σοπράνο και είναι τιμή για τη Θεσσαλονίκη ότι θα κάνει ολόκληρη παραγωγή όπερας εδώ. Είμαι βέβαιος ότι το μεγάλο αυτό καλλιτεχνικό γεγονός θα είναι ιστορικής σημασίας για την πολιτιστική ζωή της πόλης" είπε.

    Πρόκειται για την έκτη συνεργασία του ΜΜΘ με την ΚΟΘ, αλλά είναι η πρώτη φορά που οι δύο φορείς συνεργάζονται σε όπερα, γεγονός που ο πρόεδρος της ΚΟΘ, Κώστας Γιακουμής, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό. "Είναι μία δοκιμασία για την Ορχήστρα. Είναι απαραίτητες τέτοιες συνεργασίες για να δημιουργούνται αξιόλογα πράγματα στην πόλη, να ανεβαίνει ο πήχης στα έργα πολιτισμού" είπε.

    Ο γενικός διευθυντής του ΜΜΘ, Γιώργος Παρισάκης, αναφέρθηκε στη συνεργασία του ιδρύματος με την Alpha Bank (χορηγός της παραγωγής), επιβεβαιώνοντας τη διάθεση συνεργασίας τους και στο μέλλον.

    Η υπόθεση

    Η ιστορία εκτυλίσσεται την ημέρα του Πάσχα στην αγροτική Σικελία του τέλους του 19ου αιώνα. Ο νεαρός Τουρίντου προτού φύγει στο στρατό ερωτεύεται τη Λόλα, επιστρέφοντας όμως ανακαλύπτει ότι είναι πλέον παντρεμένη με τον Αλφιο. Το πάθος του εξακολουθεί να τον καίει και αναζητά παρηγορία στην αγκαλιά της Σαντούτσα, στην οποία υπόσχεται να την παντρευτεί.

    Η Σαντούτσα όντας ερωτευμένη με τον Τουριντού του παραδίδεται ολοκληρωτικά. Η Λόλα μη μπορώντας να το αποδεχτεί ανταγωνίζεται τη Σαντούτσα για τον έρωτα του Τουρίντου και τελικά τον κερδίζει. Η Σαντούτσα φοβάται για την τιμή της και νιώθει απόβλητη ως αμαρτωλή από τη λειτουργία την ημέρα της Ανάστασης. Εξομολογείται στη μητέρα του Τουρίντου το δράμα της όμως εκείνη αρνείται να την υποστηρίξει. Απεγνωσμένη, η Σαντούτσα προδίδει τη σχέση του Τουρίντου με τη Λόλα στον Αλφιο, ο οποίος τυφλωμένος από ζήλια προκαλεί τον Τουρίντου σε μονομαχία. Διαισθανόμενος την ευθύνη του αλλά και το ζοφερό του μέλλον, ο Τουρίντου ζητάει από τη μητέρα του να φροντίσει τη Σαντούτσα, ενώ την ίδια μέρα σωριάζεται νεκρός, θύμα της εκδίκησης του Αλφιο.

    Συμμετέχουν οι: Randolphe Locke (Turiddu), Victoria Mayfatova και Ελένη Λιώνα (Lola), Δημήτρης Τηλιακός (Alfio) και Αλεξάνδρα Παπατζιάκου (Mamma Lucia). Τη διεύθυνση της χορωδίας Θεσσαλονίκης θα έχει η Μαίρη Κωνσταντινίδου, η υλοποίηση της σκηνοθεσίας είναι της Nicola Panzer, τα σκηνικά - κοστούμια του Michael Scott και οι φωτισμοί του Wolfgang Zoubek.

    Η Αγνή Μπάλτσα

    Γεννήθηκε στη Λευκάδα, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Μουσική Ακαδημία Αθηνών και με την υποτροφία "Μαρία Κάλλας" στο Μόναχο. Από το 1970 συμμετείχε τακτικά στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ υπό τη διεύθυνση του Χέρμπερτ φον Κάραγιαν. Ηχογράφησε ολόκληρο το ρεπερτόριό της σε δίσκους με αρχιμουσικούς όπως οι Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, Μπεμ, Μπέρνσταϊν, Μούτι, Σινόπολι, Οζάβα, Μάαζελ, Ντέιβις και Αμπάντο.

    Πολυάριθμες τουρνέ συναυλιών την οδήγησαν στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στη Νότια Αμερική και την Ιαπωνία. Από το 1988 είναι επίτιμο μέλος της Κρατικής Οπερας της Βιέννης. Τιμήθηκε με πολυάριθμες διακρίσεις, ενώ από το 1993 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

    [31] ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΣΕΕ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2003 (14:23 UTC+2)

    Το ιστορικό λεύκωμα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με τίτλο «Εμπόριο και Ολυμπιακοί Αγώνες» θα παρουσιαστεί στις 25 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο της Τράπεζας Πειραιώς στα Λαδάδικα (Κατούνη 12). Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ ομιλητές θα είναι ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δημήτριος Αρμενάκης και ο τέως πρόεδρος της ΕΣΕΕ Χρήστος Φώλιας. Το λεύκωμα θα παρουσιάσει ο Ελευθέριος Σκιαδάς.

    [32] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ 19ου ΚΑΙ 20ου ΑΙΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2003 (13:44 UTC+2)

    Πρωτότυπα έργα από τη συλλογή της οικογένειας Καλφαγιάν που απεικονίζουν τη Θεσσαλονίκη όπως ήταν τους προηγούμενους δύο αιώνες παρουσιάζονται στην έκθεση «Η Θεσσαλονίκη των περιηγητών ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα» που θα φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη από τις 24 Οκτωβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου.

    Τα έργα της συλλογής Καλφαγιάν δεν είναι χαρακτικά από εικονογραφημένες εκδόσεις ξένων περιηγητών , αλλά πρωτότυπα έργα , ελαιογραφίες , υδατογραφίες και σχέδια που φιλοτεχνήθηκαν επί τόπου από καλλιτέχνες που επισκέφθηκαν την πόλη κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα. Επομένως τα πρωτότυπα έργα της συλλογής συνιστούν ένα μοναδικό αρχείο.

    Στη συλλογή περιλαμβάνονται έργα γνωστών καλλιτεχνών της ευρωπαϊκής ζωγραφικής ενώ τα περισσότερα έχουν φιλοτεχνηθεί από σχεδιαστές στρατιωτικούς που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο 1916-1918 ως μέλη των συμμαχικών δυνάμεων. Οι εικόνες της Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνονται στη συλλογή αποδίδουν την αλλοτινή φυσιογνωμία της πόλης και της υπαίθρου πριν από τη βιομηχανική κακοποίηση. Οι περισσότερες αναπαριστούν τη ζωή της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα και ζωντανεύουν τη καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητες των κατοίκων.

    Την έκθεση συνοδεύει ένας εικονογραφημένος κατάλογος που συνέγραψε η Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, επιμελήτρια του τμήματος ζωγραφικής και χαρακτικών του Μουσείου Μπενάκη, η οποία επιμελήθηκε την έκθεση


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 22 October 2003 - 18:13:54 UTC