Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-10-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟΥΣ 18 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [02] ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ
  • [03] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
  • [04] ΕΞΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [05] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕ Ο Κ.
  • [06] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ Ν.Ε. ΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ Ε.Κ.Θ.
  • [07] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΟΠΟΙΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ
  • [08] ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ
  • [09] ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ
  • [10] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
  • [11] TA BLUE CHIPS ΕΦΕΡΑΝ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑ
  • [12] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 19ης PHILOXENIA
  • [13] ΝΩΧΕΛΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [14] ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΤΟ 53,9% ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΚΡΟΑΤΙΑΣ
  • [16] ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ
  • [17] ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
  • [18] ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΟΥΕΣΤΟΝ
  • [19] Η ΚΙΝΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [20] ΣΥΝ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΕ ΓΕΓΟΝΑΤΑ ΒΙΑΣ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ
  • [21] ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [22] ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Ο ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΠΟΥ ΜΑΧΑΙΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ
  • [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [24] Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [25] ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] Ο ΚΟΡΕΙ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ
  • [27] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΥΜΑ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΣΤΟΥΣ 42 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [29] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1897
  • [30] ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑ
  • [31] EKΘΕΣΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

  • [01] ΣΤΟΥΣ 18 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 27 Οκτωβρίου 2003 (09:30 UTC+2)

    Στους 18 οι νεκροί από τις τρεις βομβιστικές επιθέσεις σήμερα το πρωί στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    Η πρώτη σημειώθηκε με παγιδευμένο ασθενοφόρο κοντά στα γραφεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Η δεύτερη κοντά στο υπουργείο βιομηχανίας και η τρίτη κοντά σε αστυνομικό τμήμα της Βαγδάτης.

    [02] ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2003 (18:21 UTC+2)

    Κάλεσμα σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να συστρατευθούν στην

    «κοινή, επίπονη, αλλά και συναρπαστική πορεία για μια Ελλάδα της μείζονος προσπάθειας και των δημιουργικών πρωτοβουλιών, για μια Ελλάδα της προόδου και της ευημερίας» απευθύνει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε μήνυμά του για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει το μήνυμα του εθνικής επετείου ως μήνυμα πάθους για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία και επισημαίνει πως το έπος'40 μας δίδαξε ότι όσα κατακτώνται με αγώνες και με θυσίες, διακυβεύονται, αν δεν έχουμε την προνοητικότητα να σταθεροποιήσουμε τις κατακτήσεις μας.

    Ολόκληρο το μήνυμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    "Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου φέρνει στις μνήμες όλων μας κάποιες από τις πιο λαμπρές στιγμές της τρισχιλιετούς ιστορίας μας: Το ΟΧΙ που αντέταξε σύσσωμος ο ελληνικός λαός στο φασισμό και το ναζισμό, αλλά και το ιστορικό έπος του '40 με κορύφωση την Εθνική Αντίσταση.

    Το μήνυμα του έπους του '40 είναι μήνυμα πάθους για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία. Είναι μήνυμα υπεράσπισης της ειρήνης και κατοχύρωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

    Είναι όμως και μήνυμα της αποφασιστικότητας των Ελλήνων όταν προασπίζουν τη χώρα τους. Αποτελεί απόδειξη των δυνατοτήτων που έχουμε ως χώρα, ως κοινωνία, ως πολίτες όταν υπάρχει ενότητα και ομοψυχία. Όταν υπάρχει προσήλωση και πίστη σε στόχους, αρχές και ιδανικά.

    Γι' αυτό ακριβώς τιμούμε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Όχι για να επαναπαυόμαστε στις δάφνες του παρελθόντος, αλλά για να αντλούμε δύναμη, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον. Και ταυτόχρονα να συνειδητοποιούμε τις δυσκολίες και τους κινδύνους, να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες, αλλά και να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις σε έναν ραγδαία μετεξελισσόμενο κόσμο.

    Σ' αυτόν τον κόσμο έχουμε σήμερα φωνή, κύρος, παρουσία. Και είναι πρωτίστως η ιστορική μνήμη που λειτουργεί ως εφαλτήριο για την ανάδειξη και εμπέδωση των αξιών εκείνων που καθιστούν την Ελλάδα ισχυρή, αισιόδοξη και ασφαλή.

    Ισχυρή, γιατί κατέχει τα μέσα, τα οποία της επιτρέπουν να υλοποιήσει το σχέδιο ανάπτυξης της χώρας, που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.

    Ασφαλή, γιατί στηρίζεται στο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων για την προάσπιση των εθνικών δικαίων, αλλά και γιατί παρέχει συνθήκες ασφάλειας και προστασίας στους πολίτες της.

    Αισιόδοξη, γιατί ατενίζει το μέλλον με γνώμονα την κοινωνική ευαισθησία που εγγυάται την κοινωνική συνοχή.

    Και παράλληλα,

    Ισχυρή να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις και τα αμείλικτα δεδομένα στον τομέα της οικονομίας, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με ευδιάκριτες προοπτικές για αύξηση της απασχόλησης, με ικανές προϋποθέσεις για την πραγματική οικονομική και κοινωνική σύγκλιση με τους προηγμένους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με σχέδιο και δράσεις για οργανωμένη κοινωνική φροντίδα και προστασία έναντι των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού.

    Ισχυρή και ασφαλή, γιατί όντως αποτελεί μια όαση ειρήνης και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή μας, τείνουσα χείρα φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας με όλες ανεξαιρέτως τις χώρες, υπερασπιζόμενη παντού και πάντα την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και την τήρηση των Διεθνών Συνθηκών.

    Αποφασισμένη να διαπραγματεύεται σκληρά και να δίνει μάχες υπέρ των εθνικών της συμφερόντων στους κόλπους των υπερεθνικών οργανισμών, στους οποίους συμμετέχει.

    Ικανή να αναλαμβάνει την ευθύνη της πορείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να διασφαλίζει τη συνοχή της σε περιόδους διεθνών κρίσεων, ρευστότητας και αβεβαιότητας, όπως το απέδειξε με την άσκηση της Προεδρίας. Η διεύρυνση, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα αποτελέσματα της Συνέλευσης προοίμιο των εργασιών της Διακυβερνητικής για την εκπόνηση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος φέρουν ανεξίτηλη την ελληνική σφραγίδα.

    Ικανή και αποφασισμένη να φέρει εις αίσιον πέρας το τεράστιο εγχείρημα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, αντιμετωπίζοντας την ολυμπιακή προετοιμασία ως ένα εθνικό ζήτημα, ως μία άσκηση εθνικής αυτογνωσίας, ως μία μοναδική δυνατότητα να προβληθεί το σημερινό σύγχρονο πρόσωπο της χώρας.

    Το έπος του '40 μας δίδαξε ότι όσα κατακτώνται με αγώνες και με θυσίες, διακυβεύονται, αν δεν έχουμε την προνοητικότητα να σταθεροποιήσουμε τις κατακτήσεις μας. Η πλούσια ιστορική εμπειρία μάς δείχνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ξεκάθαρους στόχους, καθαρά μέσα, σαφείς προτάσεις, τεκμηριωμένες θέσεις και υπευθυνότητα από όλους.

    Γι' αυτό και η πορεία που έχουμε αταλάντευτα επιλέξει απέχει παρασάγγας από δογματισμούς, κομματισμούς, διχασμούς και άγονες αντιπαραθέσεις.

    Και με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, καλώ όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να συστρατευθούν σ' αυτή την κοινή, επίπονη, αλλά και συναρπαστική πορεία για μια Ελλάδα της μείζονος προσπάθειας και των δημιουργικών πρωτοβουλιών, για μια Ελλάδα της προόδου και της ευημερίας.

    Για μια Ελλάδα που εγγυάται στα παιδιά της προκοπή, ασφάλεια και σιγουριά για το μέλλον.

    Για μια Ελλάδα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα, μια Ελλάδα που πρωταγωνιστεί στη χορεία των σύγχρονων δημοκρατικών χωρών".

    [03] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

    Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2003 (11:17 UTC+2)

    Συνεδριάζει εκτάκτως την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Ελλάδας για να εγκριθεί κείμενο συμφωνίας για την εκτόνωση της κρίσης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, έδωσε σήμερα εντολή να σταλούν οι κρίσεις προς τους συνοδικούς αρχιερείς.

    Ο κ.Χριστόδουλος κατά τη χθεσινή μέρα έστειλε μήνυμα συμφιλίωσης από τη Θεσσαλονίκη, μνημονεύοντας, όπως ορίζει το τυπικό, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά την πανηγυρική λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

    [04] ΕΞΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2003 (11:00 UTC+2)

    Έξι άτομα συνελήφθησαν για επεισόδια στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού ντέρμπι μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' εθνικής.

    Το ντέρμπι σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων αλλά και φιλάθλων της Ένωσης με αστυνομικούς.

    Το γήπεδο της Νέας Σμύρνης μετά το τέλος του αγώνα θύμιζε πεδίο μάχης καθώς εκατοντάδες πλαστικά καθίσματα είχαν καταστραφεί και βρισκόταν πεταμένα μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

    [05] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Kριτική στην πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της εκπαίδευσης άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση για να επενδύσει στην παιδεία και την νέα γενιά. Όπως επισήμανε, η χώρα μας είναι ουραγός στην ΕΕ στους περισσότερους εκπαιδευτικούς δείκτες.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι «η δήθεν δωρεάν παιδεία» αποτελεί μεγάλο βάρος για τον προϋπολογισμό πολλών οικογενειών, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας είναι τελευταία στις δαπάνες για την παιδεία, οι οποίες προσεγγίζουν το 40% του μέσου όρου της ΕΕ. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι τελευταία στη χρήση του διαδικτύου και στη δια βίου εκπαίδευση και 11η στις δαπάνες για έρευνα και τεχνολογία

    Τόνισε, δε, ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην «εξαγωγή φοιτητών» σε τρίτες χώρες», ωστόσο, «περίεργες ιδεοληψίες δεν επιτρέπουν τη δημιουργία στην Ελλάδα μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων».

    Υπογράμμισε ότι ο κόσμος «κουράστηκε από τις δήθεν μεταρρυθμίσεις», ενώ σημείωσε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν κομματικές σημαίες στην παιδεία.

    Επισήμανε ότι βασική αρχή του προγράμματος της ΝΔ είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων νέων προκειμένου να αγοράσουν ηλεκτρονικό υπολογιστή και η διασφάλιση της παροχής Ιντερνετ για όλους. Περαιτέρω, ζήτησε να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία από το 3,5 στο 5% του ΑΕΠ.

    Τόνισε με έμφαση ότι οι προτάσεις της ΝΔ δεν αποτελούν προεκλογικές παροχές, αλλά συγκεκριμένες προτάσεις για την επένδυση στο αύριο

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να αναδειχθεί σε κέντρο πολιτισμού και παιδείας για την Νοτιανατολική Ευρώπη και ότι μπορεί από την πόλη να ξεκινήσει μια λογική εξωστρέφειας. Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην υλοποίηση του Πανεπιστημίου για τη Νοτιανατολική Ευρώπη, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

    Ιδιαίτερα στάθηκε στην αξία της γνώσης, επισημαίνοντας ότι συμβάλλει στην άρση των προκαταλήψεων και των διαχωρισμών;

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση «εκφράζει το κατεστημένο και επιμένει στη συντήρηση του». Τόνισε, δε, ότι οι ετικέτες του χθες έχουν ξεθωριάσει και οι πολίτες προχωράνε μπροστά από τις διαχωριστικές γραμμές

    Τέλος, υπογράμμισε ότι μπορεί η Ελλάδα γίνει πρωτοπόρος στην Ευρώπη, με όπλα την παιδεία και τον πολιτισμό.

    Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιώργος Τσιόδρας, προσφωνώντας τον κ. Καραμανλή, τόνισε ότι η αναταραχή των τελευταίων βδομάδων στο χώρο της παιδείας, εσφαλμένα επιχειρήθηκε να αποδοθεί «στις τάχα παράλογες οικονομικές απαιτήσεις των πανεπιστημιακών». «Ολοι όσοι ζούμε στην ακαδημαϊκή οικογένεια, φοιτητές διδάσκοντες εργαζόμενοι, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις ελλείψεις και τα προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου. Εκφράζοντας αυτή την αγωνία, οι πανεπιστημιακοί έθεσαν προ των ευθυνών της την ελληνική Πολιτεία, δηλώνοντας ότι «οι καιροί ου μενετοί» αν πράγματι επιδίωξη είναι η ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία της γνώσης», υπογράμμισε.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Ορφανός, Αδάμ Ρεγκούζας, Σωτήρης Κούβελας, Γιώργος Σαλαγκούδης, Τάσος Σπηλιόπουλος και ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Αντωνόπουλος.

    Ο κ. Τσιόδρας δώρισε στον κ. Καραμανλή μια πένα.

    [06] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ Ν.Ε. ΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ Ε.Κ.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2003 (20:37 UTC+2)

    Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής πόλης Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Γραμματέα της Νίκο Κριθαρίδη και συναντήθηκε με το προεδρείο του ΕΚΘ.

    Ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος και τα μέλη του προεδρείου ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία για τα μεγάλα και μικρά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζομένους και την πόλη της Θεσσαλονίκης με πρώτα αυτά της ανεργίας, της αποβιομηχάνισης, του μοντέλου ανάπτυξης της πόλης, των ελεγκτικών μηχανισμών κ.ά.

    Ο Γραμματέας της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ουσιαστική τη συνάντηση τονίζοντας ότι επιλογή του ΠΑΣΟΚ είναι "οι περιφερειακές χάρτες σύγκλισης" μακρόχρονα τετραετή προγράμματα για την περιφέρεια που θα συνδιαμορφωθούν με τους φορείς της πόλης μέσα από ανάλογες επαφές.

    Αναφέρθηκε στα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη και τα έργα υποδομών (δυτική είσοδος, μέτρο, ανισόπεδοι κόμβοι κ.λ.π.) τονίζοντας ότι θέση της ΝΕ είναι "να νομοθετηθούν οι πόροι για την EXPO ώστε η Θεσσαλονίκη να πάρει επιτέλους αυτό που της ανήκει".

    Επιλογή της ΝΕ πόλης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ είναι να προχωρήσει σε επτά θεματικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τους φορείς (ανεργία - ανάπτυξη, ασφαλιστικό, υγεία, παιδεία, πολιτισμός κ.ά), ώστε να συνδιαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, υποστήριξε ο κ. Κριθαρίδης.

    Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησαν και οι Δ. Κίτσιος και Δ. Μαυροματίδης μέλη της Γραμματείας της ΝΕ.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνεχίσουν τον εποικοδομητικό διάλογο και να διευρύνουν τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δύο φορέων.

    [07] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΟΠΟΙΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2003 (20:14 UTC+2)

    Οι εθνικές επέτειοι πρέπει να μας θυμίζουν τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα και να μας υπενθυμίζουν τις υποχρεώσεις μας ως πολιτών στη σύγχρονη εποχή μας, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος στην ομιλία του στη δεξίωση που παρέθεσε στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης η διοίκηση του Γ' Σώματος Στρατού.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε εκτενή αναφορά στους πραγματικούς πατριώτες που σε καιρούς ειρηνικούς αναγνωρίζονται στους αγώνες για την ευημερία και την πρόοδο της χώρας και στους κακούς πατριώτες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την καθυστέρηση της χώρας.

    Επίσης μίλησε για τα κακώς κείμενα στο δημόσιο τομέα χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις για τους κακούς υπαλλήλους κάνοντας λόγο για "αδηφάγα παράσιτα του δημόσιου πλούτου", "ανήθικους εκμεταλλευτές της θέσες που κατέχουν", "ασυνείδητους ατομιστές που αδιαφορούν για το γενικό συμφέρον".

    Τόνισε ακόμη ότι στη χώρα μας δεν έχουμε καταστήσει συστήματα πρόληψης και καταστολής αποτελεσματικά και δεν λειτουργεί η κύρωση με αποτέλεσμα να είναι πενιχρά τα αποτελέσματα στη μάχη της ανεξάρτητης αρχής κατά της διαφθοράς των δημοσίων υπηρεσιών, ενώ διατύπωσε επικρίσεις και εναντίον του Τύπου, ο οποίος, όπως είπε, συχνά επιλέγει να προβάλει ό,τι συμφέρει κομματικά την μία ή την άλλη πλευρά και δεν μάχεται πάντοτε τους πραγματικούς εχθρούς της χώρας.

    Αναγνωρίζοντας ότι οι δυσκολίες της καθημερινής ζωής πολλές φορές μας απορροφούν τόσο, ώστε δεν αφήνουν ικανό περιθώριο σε κάθε πολίτη για να σκεφθεί το γενικό καλό, τόνισε: "Εστω, ας μη συμμετέχουμε όλοι στην προσπάθεια για βελτίωση του τόπου, όταν η συμμετοχή μας παρίσταται ως δύσκολη ή αδύνατη, οφείλουμε όμως, τουλάχιστον να μην επιβαρύνομε τα πράγματα με τη δική μας συμπεριφορά".

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι και σε καιρούς ειρηνικούς κερδίζεται τιμή και αναγνώριση σε άλλους αγώνες, αυτούς για την ευημερία και την πρόοδο της χώρας σημειώνοντας ότι "είναι η χωρίς πολεμικές δάφνες τιμή της οποίας γίνονται άξιοι σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή οι πραγματικοί πατριώτες".

    Τονίζοντας ότι πραγματικός πατριώτης είναι όποιος ενεργεί καθημερινά και ευσεινείδητα στον τομέα που ετάχθη υπέρ της πατρίδος, δηλαδή υπέρ του γενικού καλού και οφέλους, ανέφερε ως παραδείγματα κάποιους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας όπου ξεχωρίζουν και διακρίνονται οι πραγματικοί πατριώτες, αυτοί που χάρις στις δικές τους προσπάθειες και τους δικούς τους κόπους προοδεύει η πατρίδα και γίνεται καλλίτερη και οι κακοί πατριώτες στους οποίους πρέπει να καταλογίσουμε βαριά ευθύνη για τα πολλά δεινά και τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που βαρύνουν τη χώρα.

    "Ο καλός δάσκαλος που ενδιαφέρεται για τη μετάδοση της γνώσης στους μαθητές του και αγωνιά για τη διαμόρφωση ηθικού χαρακτήρα που θα ανυψώσει την ψυχή τους δικαιούται να λογίζεται πατριώτης. Ο αμελής, που δεν ενδιαφέρεται πραγματικά που προσπαθεί να αποφύγει τον κόπο, που δεν υπολογίζει τι περιμένει απ΄ αυτόν η κοινωνία στην οποία ζει, αυτός δεν αξίζει την τιμή.

    Δεν είναι πατριώτης ο υπάλληλος του δημοσίου, που δεν σέβεται και δεν υπηρετεί τους πολίτες, που δεν λογαριάζει το δημόσιο χρήμα που διαχειρίζεται, αυτός που τις ώρες της υπηρεσίας του δεν τις αφιερώνει στις υποχρεώσεις του, αλλά στις προσωπικές του ενασχολήσεις και συμφέροντα", είπε.

    Ο κ. Στεφανόπουλος σημείωσε ότι πρέπει να γίνει παραδεκτό πως υπολειπόμεθα σε πολλά σημεία σε σχέση με άλλους λαούς, ότι στη σύγχρονη Ελλάδα εξακολουθούν να υπάρχουν μειονεκτήματα και δεινά, τα οποία δεν εξηγούνται μόνο με τη δικαιολογία ότι το ελληνικό κράτος υπάρχει μόνο προ 170 ετών, ότι ξεκινήσαμε από μηδέν σε μία χώρα κατεστραμμένη από τον οκταετή αγώνα της ελευθερίας.

    Για τα μειονεκτήματα της χώρας τις περισσότερες φορές υπάρχουν υπεύθυνοι, είναι οι κακοί Ελληνες, οι παραβάτες των όρκων τους και των υποχρεώσεών τους, εκείνοι που προτιμούν να υπηρετήσουν παρανόμως το ιδιωτικό συμφέρον τους αντί να προσφέρουν όσα υποχρεούνται στο κοινωνικό σύνολο, στο λαό μας, είπε.

    Η καθυστέρηση της χώρας μας σε πάρα πολλές περιπτώσεις, αν όχι σε όλες, οφείλεται στους κακούς υπαλλήλους, στα αδηφάγα παράσιτα του δημόσιου πλούτου, στους ανήθικους εκμεταλλευτές της θέσες που κατέχουν σε ορισμένους ισχυρούς που κάνουν κακή χρήση της ισχύος των για να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη, στους ασυνείδητους ατομιστές που αδιαφορούν για το γενικό συμφέρον.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για πενιχρά αποτέλεσματα όσον αφορά τη μάχη κατά της διαφθοράς, καθώς στη χώρα μας δεν λειτουργεί η κύρωση.

    "Ανεχόμεθα εύκολα τους υπαιτίους, Δεν αναζητούμε τους ενόχους, δεν έχομε καταστήσει συστήματα πρόληψης και καταστολής αποτελεσματικά. Στη χώρα μας δεν λειτουργεί η κύρωση. Μπορούν εύκολα να την αποφεύγουν οι υπαίτιοι. Μάχεται η ανεξάρτητη αρχή κατά της διαφθοράς των δημοσίων υπηρεσιών, αγωνίζεται ο Συνήγορος του Πολίτη, επιτελεί το έργο της η δικαιοσύνη, αλλά τα αποτελέσματα είναι πενιχρά ακόμη", υπογράμμισε προσθέτοντας ότι ίσως ένας λόγος γι αυτό που συμβαίνει είναι ότι συχνά οι ανάξιοι βρίσκουν συνεργάτες μεταξύ των πολιτών που επείγονται να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους και δεν αντιδρούν στην παρανομία, αλλά συνεργούν.

    Ο κ. Στεφανόπουλος διατύπωσε επικρίσεις και κατά του Τύπου, ο οποίος, όπως είπε, προσπαθεί, αλλά συχνά επιλέγει να προβάλει ό,τι συμφέρει κομματικά την μία ή την άλλη πλευρά και δεν μάχεται πάντοτε τους πραγματικούς εχθρούς της χώρας.

    "Οι πολιτικοί άνδρες βρίσκονται πάντοτε στο στόχαστρο των κατηγοριών, γιατί έχουν πολιτικές ευθύνες και υποχρεώσεις, η πραγματική όμως ευθύνη απλώνεται σε πολλούς χώρους, σε πολύ ευρύτερους από τους χώρους της πολιτικής δράσης, αλλά η χείριστη συνήθεια της ανοχής είναι πολύ ισχυρή και τους καλύπτει. Εννοώ την ανοχή με την οποία αντιμετωπίζονται οι μη εκτελούντες τον καθήκον τους, απ΄ όλους τους άλλους.

    "Αλλες φορές δεν είναι τα μεμονωμένα άτομα που έχουν ευθύνες, αλλά οργανωμένες ομάδες. Οι οργανωμένες ομάδες είναι πιο αποτελεσματικές στην επιδίωξη των στόχων τους και γι αυτό οφείλουν να ζυγίζουν σωστά τις καταστάσεις και να μην ενεργούν σε αντίθεση με το γενικό καλό. Βεβαίως όλοι κατανοούμε και αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν νόμιμα και βάσιμα συμφέροντα κοινωνικών ομάδων για την ικανοποίηση των οποίων καλώς και δικαίως αγωνίζονται. Υπάρχουν όμως πάντοτε όρια, που δεν πρέπει να υπερβαίνουν. Και τα όρια χαράσσονται από την ανάγκη να υπηρετηθεί το ατομικό, αλλά και το γενικό συγχρόνως συμφέρον", σημείωσε.

    "Σε κάθε χώρα υπάρχουν δυσκολίες που οφείλονται και σε άλλους παράγοντες, εξωτερικούς, ή μη αντιμετωπίσιμους με τις δυνατότητες που διαθέτομε. Αυτούς κατ' ανάγκην τους υφιστάμεθα, όταν δεν μπορούμε να αντιδράσουμε εναντίον τους. Διαθέτομε όμως στις άλλες περιπτώσεις, ορισμένα μέτρα με τα οποία μπορούμε να επιχειρήσουμε την περιστολή του κακού", είπε και αναφέρθηκε στην ανάγκη τήρησης και εφαρμογής των αρχών της αξιοκρατίας στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, της προστασίας του δημοσίου πλούτου και της αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας.

    "Μία από τις σπουδαίες αρχές που οφείλομε να τηρούμε και να εφαρμόζομε, απολύτως αναγκαία στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, είναι η αξιοκρατία. Η αρχή αυτή υποδεικνύει την επιλογή των καλλιτέρων για την κατάληψη μιας θέσεως στον δημόσιο τομέα και στη συνέχεια την επιβράβευση όσων υπαλλήλων ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους και την τιμωρία των αμελών και πολύ περισσότερο των εκ προθέσεως αδικούντων. Με τους υφιστάμενους νόμους, προσλαμβάνονται στον δημόσιο τομέα κατά σειρά, όσοι επιτυγχάνουν στους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται. Με τους διαγωνισμούς όμως δεν μπορεί να ελεγχθεί η εντιμότης, η ευσυνειδησία, η εργατικότης και άλλες πλευρές του ανθρώπινου χαρακτήρα. Αυτές οι αρετές ή οι αντίθετες κακίες θα διαπιστωθούν στη συνέχεια. Το κράτος οφείλει να προωθεί τους ικανούς και ενάρετους και να τους επιβραβεύει. Ακόμη περισσότερο οφείλει να ελέγχει και να τιμωρεί τους ασυνείδητους και τους διεφθαρμένους. Η αξιοκρατία έχει και άλλα πεδία εφαρμογής, τα οποία δεν χρειάζεται να μνημονεύσω. Σε όλα πρέπει να καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια επιβολής της.

    Αλλη σπουδαία μέριμνα πρέπει να είναι η προστασία του δημόσιου πλούτου, έργου που έχει ανατεθεί στους δημόσιους υπηρέτες. Υπάρχουν πάρα πολλές σπατάλες και διαρροές, που δεν δικαιολογούνται. Όσοι διαχειρίζονται τα κοινά χρήματα, πρέπει να καταβάλλουν την προσοχή και την επιμέλεια που καταβάλλουν στη διαχείριση των δικών τους χρημάτων. Στους δε παραβάτες πρέπει να επιβάλλονται αυστηρές ποινές.

    Κάθε φορά που τα Υπουργεία υποβάλλουν τις προτάσεις των δια τον προύπολογισμόν του επομένου έτους, είναι ανάγκη να επανεξετάζονται όλες οι δαπάνες, και ως προς το απαραίτητον της αναγραφής τους και ως προς το ύψος τους. Υπάρχει ατυχώς ανέκαθεν στον χώρο του δημοσίου η κάκιστη αντίληψη ότι ο περιορισμός των δαπανών, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί και ότι μόνον η διατύπωση νέων αιτημάτων προς το Υπουργείο Οικονομικών επιτρέπει σε κάθε Υπουργείο να ασκήσει την πολιτική του.

    Στα πολλά τα μειονεκτήματα της δημόσιας διοίκησης και διαχείρισης έρχεται αρωγός τους και τα καλύπτει η περίφημη γραφειοκρατία, η οποία συγχρόνως ταλαιπωρεί τους πολίτες και ενεργεί απέναντί τους με σαδιστική ευχαρίστηση. Είναι βεβαίως αλήθεια ότι και πρωτοβουλίες αναπτύσσονται και δραστηριότητες εκδηλώνονται, οι οποίες εκφράζουν συμπάθεια και συνδρομή προς τους συναλλασσομένους με το Δημόσιο και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να απαλλαγούν οι διαδικασίες του Δημοσίου από αυτόν τον βραχνά που τις σφιχταγκαλιάζει και τις ακινητοποιεί. Παραμένουν όμως ακόμη και άλλα πολλά να γίνουν.

    Ας μην λησμονήσω ακόμη να μνημονεύσω την ανάγκη και υποχρέωση όλων για την προστασία του περιβάλλοντος, για την παύση της αυθαιρεσίας στην οικοδόμηση κατοικιών, για την αποφυγή της ρυπάνσεως ακτών και οδών, για την τάξη και την ευπρέπεια στην καθημερινή κοινωνική δράση μας.

    Έχω και άλλοτε, και εδώ σ' αυτήν την αίθουσα, σε εορτασμούς προηγουμένων χρόνων, αναφερθεί σ' αυτά που ήδή εσημείωσα και στην ανάγκη να παύσουν να συμβαίνουν. Ομολογώ ότι επανέρχομαι συχνά στα ίδια και επαναλαμβάνομαι. Αλλ' όπως και άλλοι πολλοί, το ίδιο και εγώ, προσπαθούμε να συνεισφέρομε στην αντιμετώπιση των κακώς κειμένων.

    Ας ξαναπώ, λοιπόν, ακολουθώντας άλλους, ότι στη βάση της ελπιζομένης περαιτέρω προόδου μας βρίσκεται το μεγάλο θέμα της παιδείας. Και σ' αυτόν τον τομέα της παιδείας καταβάλλονται συνεχείς και σπουδαίες προσπάθειες που αποδίδουν θετικά αποτελέσματα. Δεν περιορίζεται όμως η Παιδεία στη μετάδοση γνώσεων. Ζητείται η ανάπτυξη του αισθήματος του καθήκοντος, η διδασκαλία της κοινωνικής αλληλεγγύης, ως τρόπου που διευκολύνει την καλλιτέρευση της ζωής όλων, η καλλιέργεια της αισθητικής στα παιδιά, ώστε όταν μεγαλώσουν να αποφεύγουν πράξεις που ασχημίζουν την χώρα μας, η ενίσχυση της εργατικότητας και η υπόδειξη της αξίας της προσφοράς. Είναι υποχρέωση των δασκάλων και το μέγα καθήκον των γονέων, όσων έχουν την κατάρτιση και την δυνατότητα να το εκπληρώνουν.

    Οι εθνικές επέτειοι πρέπει να μας θυμίζουν τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα και να μας υπενθυμίζουν τις υποχρεώσεις μας ως πολιτών στη σύγχρονη εποχή μας. Αναγνωρίζω ότι οι δυσκολίες της καθημερινής ζωής πολλές φορές μας απορροφούν τόσο, ώστε δεν αφήνουν ικανό περιθώριο σε κάθε πολίτη για να σκεφθεί το γενικό καλό. Έστω, ας μη συμμετέχομε όλοι στην προσπάθεια για βελτίωση του τόπου όταν η συμμετοχή μας παρίσταται ως δύσκολη ή αδύνατη, οφείλουμε όμως, τουλάχιστον να μην επιβαρύνομε τα πράγματα με την δική μας συμπεριφορά.

    Ζητώ συγγνώμη, διότι δεν βρήκα να σας απευθύνω απόψε λόγους περισσότερο πρωτότυπους και ενδιαφέροντες που να προσελκύσουν την προσοχή σας. Εξακολουθώ να πιστεύω, γι' αυτό και γίνομαι πολλές φορές κουραστικός, ότι το να κάνει κανείς το καθήκον του, χωρίς ηρωισμούς και αυτοθυσία, που δεν απαιτούνται πλέον, όπως άλλοτε, είναι βασική υποχρέωση όλων μας αλλά και σπουδαίος παράγων βελτιώσεως των γενικών πραγμάτων, αυτών δηλαδή που μας αφορούν όλους.

    Οχι, λοιπόν, μόνον οι στρατιωτικοί να βαρύνονται από την έννοια του καθήκοντος και να την υπηρετούν αποτελεσματικά, όπως απ' όλους αναγνωρίζεται, αλλά καθ' ένας μας να καθοδηγείται από την αγάπη προς την Πατρίδα. Εύχομαι σε όλους την προκοπή του τόπου μας, όπως την ελπίζομε και την επιθυμούμε», τόνισε.

    Ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του έθνους προς τους ολίγους επιζώντες των μαχητών και τους τραυματίες του 1940 και προς τις ιερές σκιές των πεσόντων στο πεδίο της μάχης και των δύο αυτών αγώνων.

    "Πιθανόν να μην ετιμήθησαν όλοι κατά τον αρμόζοντα και οφειλόμενο τρόπο από την πατρίδα, αλλά η τιμή την οποίαν εκέρδισαν με τη συμμετοχή τους στους πολεμικούς αγώνες, δεν έχει ανάγκη επιβεβαιώσεως με υλικές πράξεις καίτοι βεβαίως απονέμονται συντάξεις και μετάλλια. Είναι η μεγαλύτερη δυνατή τιμή να αμυνθεί κανείς υπέρ της πατρίδος, να πολεμήσει γι αυτή, να κινδυνεύσει κι ίσως να προσφέρει τη ζωή του ή να την ακεραιότητά του χάριν της ιστορικής παρουσίας και της συνέχειάς της", υπογράμμισε.

    Στη δεξίωση που παρατέθηκε προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διοίκηση του Γ' Σώματος Στρατού παρέστησαν ακόμη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, ο αρχηγός της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, μέλη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, υπουργοί, βουλευτές και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    [08] ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2003 (19:44 UTC+2)

    Ο Θεόδωρος Πάγκαλος θα αναλάβει κεντρικό ρόλο κατά την προεκλογική περίοδο, χωρίς όμως να διευκρινισθεί ακριβώς σε ποια θέση θα τοποθετηθεί. Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο Μ.Χρυσοχοΐδης πιθανότατα την Πέμπτη. Αυτό προέκυψε από την διάρκειας μίας ώρας συνάντηση, που είχε με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Μία συνάντηση, που σύμφωνα με την τηλεόραση της ΝΕΤ διεξήχθη σε φιλικό κλίμα. Κύριο θέμα της ήταν η δραστηριοποίηση του κ. Πάγκαλου εν όψει των εκλογών.

    Μετά τη συνάντηση, ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Πάντα είχα την πρόθεση να βοηθήσω όσο μπορώ τον εκλογικό αγώνα του ΠΑΣΟΚ».

    Ο κ. Πάγκαλος δήλωσε επίσης ότι ο εκλογικός αγώνας, τον οποίο χαρακτήρισε κοινό για όλους, αφορά και τον ίδιο προσωπικά και πρόσθεσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι συναντήσεις σαν αυτή που είχε ο ίδιος σήμερα «θα γίνονται συνεχώς».

    Ερωτηθείς σχετικά με τη φραστική επίθεση που δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον υπερνομάρχη Καβάλας-Δράμας-Ξάνθης για την υπόθεση Τσενάι, ο κ. Πάγκαλος απάντησε ότι είχε επισημάνει έγκαιρα ότι «η υπόθεση αυτή υποθάλπεται σε τοπικό επίπεδο από στελέχη της ΝΔ και καλύπτεται από άλλα στελέχη και βουλευτές».

    Προσέθεσε ότι «η εθνική μας αξιοπρέπεια καταλύεται από τους ρατσιστές και τους ξενόφοβους, από τον κάθε λογής φασίστα, από τα απομεινάρια και τα σταγονίδια της χούντας και της Συμβουλευτικής» Επιτροπής του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου.

    [09] ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

    Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2003 (19:44 UTC+2)

    Συνάντηση με τον Θεόδωρο Πάγκαλο είχε σήμερα ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη.

    Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Ο κ. Πάγκαλος αναμένεται να αναλάβει κεντρικό ρόλο ενόψει του προεκλογικού αγώνα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με το εκλογικό πρόγραμμα, αλλά και για την επαναδραστηριοποίηση ιστορικών στελεχών του κόμματος.

    Ο κ. Πάγκαλος εξερχόμενος από τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι επρόκειτο περί μιας πρωτοβουλίας του κ. Χρυσοχοΐδη και όταν ρωτήθηκε αν θα βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ στην κρίσιμη προεκλογική περίοδο, τόνισε ότι ο ίδιος πάντα βοηθάει και πέραν του αυτονόητου.

    «Πάντα είχα την πρόθεση να βοηθήσω όσο μπορώ τον εκλογικό αγώνα του ΠΑΣΟΚ», τόνισε σημειώνοντας ότι ο εκλογικός αγώνας, τον οποίο χαρακτήρισε κοινό για όλους, αφορά και τον ίδιο προσωπικά. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι συναντήσεις σαν αυτή που είχε ο ίδιος σήμερα «θα γίνονται συνεχώς», ενώ ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συνάντησης, είπε ότι θα γίνουν ανακοινώσεις από τον κ. Χρυσοχοϊδη.

    Ερωτηθείς σχετικά με τη φραστική επίθεση που δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον υπερνομάρχη Καβάλας-Δράμας-Ξάνθης για την υπόθεση Τσενάι, ο κ. Πάγκαλος απάντησε ότι είχε επισημάνει έγκαιρα ότι «η υπόθεση αυτή υποθάλπεται σε τοπικό επίπεδο από στελέχη της Ν.Δ. και καλύπτεται από άλλα στελέχη και βουλευτές».

    «Η εθνική μας αξιοπρέπεια καταλύεται από τους ρατσιστές και τους ξενόφοβους, από τον κάθε λογής φασίστα, από τα απομεινάρια και τα σταγονίδια της χούντας και της Συμβουλευτικής», δήλωσε ο κ. Πάγκαλος.

    [10] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

    Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2003 (16:48 UTC+2)

    Α.ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Το Χ.Α. γνωστοποιεί ότι, σήμερα δημοσιοποιείται η νέα ενημερωμένη κατάσταση που αναφέρεται στις μεταβολές σημαντικών συμμετοχών μετόχων (άνω ή ίσο του 5%) εταιριών, εισηγμένων στο Χ.Α. για ονομαστικές και ανώνυμες μετά ψήφου μετοχές, όπως έχει διαμορφωθεί με στοιχεία της 24/10/2003, η οποία ήταν και η ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης προς το Χ.Α.

    Επιπλέον παρατίθενται παραπλεύρως και οι αντίστοιχες καταστάσεις που είχαν δημοσιοποιηθεί με στοιχεία της 03/10/2003, 10/10/2003 και της 17/10/2003 ποσοστών μετόχων, κατόχων μετοχών με δικαίωμα ψήφου, για την πληρέστερη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

    ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Α.Β.Ε.Σ.

    Η εταιρία Philip Morris Holland B.V. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρο 17 παρ. 2α της υπ' αριθμ. 2/258/5.12.2002 απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την Δημόσια Πρόταση Αγοράς Κινητών Αξιών σας γνωστοποιούμε ότι η εταιρία μας Philip Morris Holland B.V. απέκτησε στις 24/10/2003 21.200 μετοχές της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΙΓΑΡΕΤΤΩΝ προς 18,02 ευρώ ανά μετοχή μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Όλες οι ανωτέρω συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν μέσω της ALPHA FINANCE ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.»

    DOMUS Α.Ε.Ε.Χ.

    Ανακοινώνεται από την εταιρεία DOMUS AEEX ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της 05/05/2003, μεταξύ άλλων θεμάτων, αποφάσισε την μείωση της ονομαστικής αξίας των υφισταμένων μετοχών από 2,94 Euro σε 0,98 Euro, με την έκδοση 7.600.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας 0,98 Euro εκάστη και την δωρεάν διανομή των νέων μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους, με αναλογία 2 νέων μετοχών για μία παλαιά που κατέχουν. Κατόπιν των ανωτέρω, το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρίας ανέρχεται σε 11.172.000,00 Euro, διαιρούμενο σε 11.400.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,98 Euro εκάστη. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την υπ' αριθμ. 28/441/26.8.2003 απόφασή της, το Υπουργείο Ανάπτυξης με την υπ' αριθμ. Κ2-11933/26.9.2003 απόφασή του, και το Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην Συνεδρίασή του της 16.10.2003 ενέκριναν την ως άνω απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας κατά τη Συνεδρίασή του της 23/10/2003 αποφάσισε όπως η ημέρα Παρασκευή 31/10/2003 ορισθεί ως η ημέρα αποκοπής του δικαιώματος διανομής των δωρεάν μετοχών. Από την ίδια ως άνω ημερομηνία οι μετοχές της εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την νέα ονομαστική τιμή (0,98 Euro) και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην διανομή των νέων δωρεάν μετοχών. Η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων 7.600.000 κοινών ονομαστικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς και η ημερομηνία πίστωσης των νέων μετοχών στους λογαριασμούς ΣΑΤ των δικαιούχων μετόχων θα γνωστοποιηθούν με νεότερη ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

    ΕΘΝΙΚΗ ΕΤ. ΕΠ. ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ A.E.E.X.

    Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Πολλαπλάσια, έναντι του περυσινού εννεαμήνου κέρδη παρουσιάζει η λογιστική κατάσταση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ στις 30/09/2003. Συγκεκριμένα,τα καθαρά μετά από φόρους, κέρδη της περιόδου 1/1/03-30/9/03 αυξήθηκαν κατά 665% και διαμορφώθηκαν σε 5,69 εκατ. ευρώ έναντι 0,74 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2002. Η αύξηση αυτή των κερδών συνοδεύεται και με την εμφάνιση υπεραξίας στο χαρτοφυλάκιο της εταιρίας ύψους 9,6 εκατ. ευρώ. Η συνολική τρέχουσα αξία του χαρτοφυλακίου στις 30/09/2003 διαμορφώθηκε σε 178,7 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε εσωτερική αξία μετοχής 1,84 ευρώ έναντι χρηματιστηριακής τιμής 1,61 ευρώ (discount 12,5 %). Την ιδία παραπάνω ημερομηνία το χαρτοφυλάκιο της Εταιρίας περιελάμβανε κατά 95,1% μετοχές εισηγμένες κυρίως στο Χ.Α., 3,8% τίτλους σταθερού εισοδήματος και 1,1% διαθέσιμα. Η κλαδική σύνθεση είχε ως εξής: Τράπεζες 21,6% - Τηλεπικοινωνίες 13,1% - Τσιμέντα 10,9% - Τροφίμων & Ποτών 5,5% - Τυχερών Παιχνιδιών 5,4% - Πληροφορικής 4,9% - Συμμετοχών 4,8% - Ηλεκτρικής Ενέργειας 4,4% - Κατασκευαστικές 2,8% - Λιανικό εμπόριο 2,6%-Βοηθητικές προς τις μεταφορές 2,5% - Διυλιστήρια 2,2% - Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού 2,2% - Λοιποί Κλάδοι 17,1%. Τέλος, οι μεγαλύτερες θέσεις της Εταιρίας αφορούν σε μετοχές των εταιριών: Εθνική, ΤΙΤΑΝ, Ο.Τ.Ε., Alpha Τράπεζα, ΔΕΗ, Coca-Cola, ΟΠΑΠ, Panafon, Eurobank-Ergasias, Cosmote, Ιντρακόμ, Ελληνικά Πετρέλαια.»

    ΛΑΝ - ΝΕΤ ΑΕΒΕΤ

    Η εταιρία ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σε συμμόρφωση με την παρ. 4 του άρθρου 10 της υπ' αριθ. 5/204/14.11.2000 Απόφασης του Δ.Σ. της Ε.Κ. και σε συνέχεια της προαναγγελίας της 23/09/2003, σας γνωστοποιούμε ότι ο Όμιλος Επιχειρήσεων ΚΛΩΝΑΤΕΞ Α.Ε. δεν προέβη σε καμία συναλλαγή (αγορά) μετοχών της εισηγμένης εταιρίας ΛΑΝ-ΝΕΤ ΑΕΒΕΤ κατά το χρονικό διάστημα από 24/09/2003 έως και 24/10/2003»

    ΑΣΠΙΣ ΒΑΝΚ Α.Τ.Ε.

    27. 10. 2003

    Προαναγγελία Συναλλαγών

    Ο κ. Ψωμιάδης Παύλος, μέτοχος και μέλος του Δ.Σ. της ΑΣΠΙΣ ΒΑΝΚ, με την από 27/10/2003 επιστολή του προς το Χ.Α., γνωστοποιεί, βάσει του άρθρου 8 της Απόφασης 5/204/14.11.2000 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, την ακόλουθη προαναγγελία συναλλαγών:. Στοιχεία υπόχρεου προσώπου: Ψωμιάδης Παύλος. Σχέση του προσώπου με την εταιρία: Μέλος του Δ.Σ. της ΑΣΠΙΣ ΒΑΝΚ και μέτοχος με ποσοστό 1,45%. Επωνυμία εταιρίας: ASPIS BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ. Κατηγορία μετοχών: Κοινές ονομαστικές. Είδος συναλλαγής: Πώληση μέσω Χ.Α.. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 200.000 τεμάχια. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 29/10/2003 έως 31/10/2003. Μέλος του Χ.Α. μέσω του οποίου θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: ΑΣΠΙΣ ΑΧΕΠΕΥ.

    ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε. - FITCO Α.Ε.

    Οι Ανώνυμες Εταιρείες ΧΑΛΚΟΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ και FITCO AE ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΧΑΛΚΟΥ γνωστοποιούν ότι τα Διοικητικά Συμβούλιά τους αποφάσισαν την απόσχιση του βιομηχανικού κλάδου διέλασης ράβδων και σωλήνων ορειχάλκου της ΧΑΛΚΟΡ ΑΕ που λειτουργεί στο εργοστάσιό της στο 53ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας και την απορρόφηση του από την FITCO AE. Η εισφορά και απορρόφηση του κλάδου θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1-5 του Ν. 2166/93 και την νομοθεσία που ισχύει για τις Ανώνυμες Εταιρίες και με Ισολογισμό μετασχηματισμού της 31.10.2003. Προκειμένου να καθοριστεί το ποσοστό της συμμετοχής της ΧΑΛΚΟΡ ΑΕ στο Μετοχικό Κεφάλαιο της FITCO ΑΕ μετά την απορρόφηση του κλάδου, τα Διοικητικά συμβούλια των εταιρειών θα αναθέσουν την εκπόνηση έκθεσης αποτίμησης του εισφερομένου κλάδου της ΧΑΛΚΟΡ ΑΕ, καθώς και της FITCO ΑΕ, σε δύο ανεξάρτητους ελεγκτικούς οίκους διεθνούς φήμης.

    ΔΕΗ Α.Ε.

    H ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. ανακοινώνει τα ακόλουθα: «Η Τιμή Διάθεσης των μετοχών της Δ.Ε.Η. Α.Ε. καθορίστηκε σε Euro 17,50 ανά μετοχή. Σημαντική Ζήτηση με υπερκάλυψη κατά 6,7 φορές του συνόλου της Συνδυασμένης Προσφοράς, εξαιρουμένων των μετοχών που διατέθηκαν για την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης (Greenshoe Option) και των μετοχών που προσφέρθηκαν στην Ιδιωτική Τοποθέτηση σε εργαζόμενους της ΔΕΗ ΑΕ. Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άκης Τσοχατζόπουλος και η Δ.Ε.Η. Α.Ε, ανακοίνωσαν τα οριστικά στοιχεία σχετικά με την επιτυχή ολοκλήρωση της προσφοράς υφισταμένων μετοχών της Δ.Ε.Η. ΑΕ: - Η Τιμή Διάθεσης των μετοχών της Δ.Ε.Η. Α.Ε καθορίσθηκε σε Euro 17,50 ανά μετοχή, εντός των ορίων του δεσμευτικού εύρους τιμών Euro 16,40 - Euro 17,72 αντιπροσωπεύοντας έκπτωση ποσοστού 3,4 % έναντι της τιμής κλεισίματος της μετοχής κατά την Παρασκευή 24.10.2003 στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το Ελληνικό Δημόσιο και η ΔΕΚΑ διέθεσαν συνολικά 36.500.000 μετοχές, με την διασπορά των μετοχών της Δ.Ε.Η Α.Ε. να ανέρχεται σε ποσοστό 48,5% υπό την αίρεση της μη επιστροφής μετοχών που ενδέχεται να αποκτηθούν από τους Συντονιστές Κυρίους Αναδόχους λόγω της πιθανής διενέργειας σταθεροποιητικών πράξεων (μέχρι 5.400.000 μετοχές). - Η Τιμή Διάθεσης των μετοχών που διατέθηκαν στους κατόχους Προμετόχων 2001-2004 και οι οποίοι άσκησαν το δικαίωμα ανταλλαγής των μετοχοποιήσιμων τίτλων τους, ορίστηκε σε Euro 16,625 ανά μετοχή με έκπτωση κατά ποσοστό 5 % επί της Τιμής Διάθεσης σε μη κατόχους Προμετόχων. - Η Τιμή Διάθεσης των μετοχών που διατέθηκαν στους εργαζόμενους και στα μέλη του Δ.Σ. με σχέση εξηρτημένης εργασίας της Δ.Ε.Η. Α.Ε. ορίστηκε σε Euro 15,75 ανά μετοχή, με έκπτωση κατά ποσοστό 10% επί της Τιμής Διάθεσης. Στους εργαζόμενους και στα μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ε.Η. Α.Ε. διατέθηκαν συνολικά 1,3 εκατομμύρια μετοχές. - Στην Εγχώρια Προσφορά σημειώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον, με την υποβολή άνω των 35.000 αιτήσεων μη Θεσμικών Επενδυτών, συνολικής ζήτησης 28,3 εκατομμυρίων μετοχών. Το σύνολο της ζήτησης των υποβληθεισών προσφορών Θεσμικών Επενδυτών στην Ελλάδα ανήλθε σε 42,7 εκατομμύρια μετοχές. Ως εκ τούτου, η συνολική εγχώρια ζήτηση ανήλθε σε 71 εκατομμύρια μετοχές (συνυπολογιζομένης και της ζήτησης των εγγραφών με ανταλλαγή Προμετόχων 2001-2004). - Στην Διεθνή Προσφορά μετοχών σε Θεσμικούς Επενδυτές υπήρξε ιδαίτερα μεγάλη συμμετοχή με συνολική ζήτηση που ανήλθε σε 125,1 εκατομμύρια μετοχές (συνυπολογιζομένης και της ζήτησης των εγγραφών με ανταλλαγή Προμετόχων 2001-2004). - Το σύνολο της Προσφοράς (συμπεριλαμβανομένων των μετοχών που διατέθηκαν για την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης (Greenshoe Option) και των μετοχών που προσφέρθηκαν στην Ιδιωτική Τοποθέτηση σε εργαζόμενους και σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Η. Α.Ε.) καλύφθηκε κατά 5,4 φορές περίπου, συμπεριλαμβανομένης της ζήτησης που εκδηλώθηκε από κατόχους Προμετόχων 2001-2004, και κατά 5,2 φορές μη συμπεριλαμβανομένης της ζήτησης που εκδηλώθηκε από κατόχους Προμετόχων 2001-2004, που άσκησαν το δικαίωμα ανταλλαγής των μετοχοποιήσιμων τίτλων τους με μετρητά (cash option). - Ποσοστό 46,1 % περίπου του συνόλου της Προσφοράς κατανεμήθηκε σε θεσμικούς και μη θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα και ποσοστό 53,9 % περίπου του συνόλου της Προσφοράς κατανεμήθηκε σε θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών που κατανεμήθηκαν σε κατόχους Προμετόχων 2001-2004 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και εξαιρουμένων των μετοχών που διατέθηκαν στην Ιδιωτική Τοποθέτηση σε εργαζόμενους και σε μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ε.Η. ΑΕ. - Λόγω της αυξημένης εκδηλωθείσας ζήτησης των μη Θεσμικών Επενδυτών στην Ελλάδα, το κατά προτεραιότητα όριο κατανομής των μη Θεσμικών επενδυτών αναπροσαρμόστηκε σε 450 μετοχές ανά επενδυτή. - Η Διεθνής Προσφορά μετοχών σε Θεσμικούς Επενδυτές υπερκαλύφθηκε κατά 10,2 φορές. Οι όροι της Διάθεσης των προσφερομένων μετοχών μέσω Συνδυασμένης Προσφοράς είχαν ως ακολούθως: - Η Συνδυασμένη Προσφορά αποτελείτο από την προσφορά μετοχών και Διεθνών Αποθετηρίων Εγγράφων (GDRs) μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε Θεσμικούς Επενδυτές στο εξωτερικό σε συμμόρφωση με τον υπ' αριθμ. 144Α Κανονισμό των ΗΠΑ, από την προσφορά μετοχών με Δημόσια Εγγραφή σε Θεσμικούς και μη Θεσμικούς Επενδυτές στην Ελλάδα και από την ιδιωτική τοποθέτηση σε εργαζόμενους και σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Η. ΑΕ. - Το σύνολο της Συνδυασμένης Προσφοράς (29.400.000 μετοχές), εξαιρουμένων των μετοχών που διατέθηκαν για την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης (Greenshoe Option) και των μετοχών που προσφέρθηκαν στην Ιδιωτική Τοποθέτηση σε εργαζόμενους και σε μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ε.Η. Α.Ε, αποτελούσε το 12,67 % του μετοχικού κεφαλαίου της. - Ο αριθμός των προσφερομένων μετοχών (5.400.000 μετοχές) που διατέθηκαν για την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης (Greenshoe Option), αποτελούσε το 2,33% του μετοχικού κεφαλαίου της Δ.Ε.Η. ΑΕ. - Ο αριθμός των προσφερομένων μετοχών (1.700.000 μετοχές) που διατέθηκαν μέσω Ιδιωτικής Τοποθέτησης σε εργαζόμενους και σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Η. ΑΕ, αποτελούσε το 0,73% του μετοχικού κεφαλαίου της. - Με βάση την Τιμή Διάθεσης των μετοχών της ΔΕΗ Α.Ε, τα συνολικά συγκεντρωθέντα κεφάλαια από την Συνδυασμένη Προσφορά θα ανέλθουν σε Euro 636 εκατ. περίπου, υπό την αίρεση μη επιστροφής μετοχών που ενδέχεται να αποκτηθούν από τους Συντονιστές Κυρίους Αναδόχους λόγω της πιθανής διενέργειας σταθεροποιητικών πράξεων (μέχρι 5.400.000 μετοχές), συνυπολογιζόμενης της ανταλλαγής Προμετόχων 2001-2004 με μετοχές και μετρητά (Cash Option). - Οι τίτλοι των μετοχών και των Διεθνών Αποθετηρίων Εγγράφων (GDRs) που κατανεμήθηκαν μέσω της Συνδυασμένης Προσφοράς, εκτιμάται ότι θα είναι ταυτόχρονα διαθέσιμοι προς διαπραγμάτευση την 31η Οκτωβρίου 2003, στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου αντίστοιχα. - Συντονιστές - Κύριοι Ανάδοχοι και Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών της Συνδυασμένης Προσφοράς μετοχών της ΔΕΗ Α.Ε. ήταν οι ALPHA FINANCE, DEUTSCHE BANK, EFG TELESIS FINANCE, MORGAN STANLEY και ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.»

    ΚΟΥΜΠΑΣ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 της απόφασης 5/204/14-11-2000 του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η εταιρεία ΚΟΥΜΠΑΣ ΑΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ γνωστοποιεί ότι, την 23/10/2003 πραγματοποίησε μεταβίβαση 798.062 ονομαστικών μετοχών ήτοι ποσοστό 47,04% της εταιρείας ΧΥΤΗΡΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΒΕΕ στον κ. Πανταζή Πέτρο. Μετά την ανωτέρω μεταβίβαση η ΚΟΥΜΠΑΣ ΑΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ δεν συμμετέχει πλέον στο μετοχικό κεφάλαιο της ως άνω εταιρείας.

    LOGICDIS Α.Ε.

    Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 στοιχείο ε της Απόφασης Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 5/204/14.11.2000 η εταιρία LogicDIS A.E. γνωστοποιεί ότι ο κος A. Πλακόπητας μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας (μη εκτελεστικό μέλος) δήλωσε την παραίτησή του για λόγους εξαιρετικού φόρτου εργασίας εξακολουθώντας όμως να προσφέρει την βοήθειά του στην ευόδωση των σκοπών της εταιρίας. Σε αντικατάσταση του κου Πλακόπητα εξελέγη ομόφωνα από τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. ο κος Ιωάννης Κοκότσης ως μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. Παρατίθεται το νέο Δ.Σ. της Εταιρίας: Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος - Ιωάννης Κυριακόπουλος, (Εκτελεστικό Μέλος), Αντιπρόεδρος - Απόστολος Αναγνωστόπουλος, (Εκτελεστικό Μέλος), Μέλη - Γεώργιος Καρανικολός, (Εκτελεστικό Μέλος), Πόλα Χατζησωτηρίου, (Μη Εκτελεστικό Μέλος), Ιωάννης Κοκότσης, (Μη Εκτελεστικό Μέλος), Νικόλαος Παυλίδης, (Μη Εκτελεστικό Μέλος), Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, (Μη Εκτελεστικό Μέλος), Κωνσταντίνος Γιαννίρης, (Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος), Ευάγγελος Χαλκιαδάκης, (Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος).

    ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 70 του Κ.Ν. 2190/1920 "περί ανωνύμων εταιρειών", τα Διοικητικά συμβούλια των ανωνύμων εταιρειών: α) ΣΙΔΕΝΟΡ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΙΔΗΡΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και αριθμό μητρώου Α.Ε. 2310/06/Β/86/20, η οποία εδρεύει στο Δήμο Αθηναίων, επί της οδού Λ. Κηφισίας αρ. 115 και β) SOVEL ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΑΛΥΒΟΣ ΑΕ και αριθμό μητρώου Α.Ε. 23635/01/Β/91/534, η οποία εδρεύει στο Δήμο Αθηναίων, επί της οδού Λ. Κηφισίας αρ. 115, γνωστοποιούν την πιο κάτω περίληψη του από 6-10-2003 Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης. Η συγχώνευση γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 68 παρ. 2 και 69-77 του Κ.Ν. 2190/20 ''περί ανωνύμων εταιρειών'' και των άρθρων 1-5 του Ν. 2166/93, με απορρόφηση της ανώνυμης εταιρείας SOVEL ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΑΛΥΒΟΣ ΑΕ, από την ανώνυμη εταιρεία ΣΙΔΕΝΟΡ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΙΔΗΡΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με βάση τα οικονομικά τους στοιχεία (ισολογισμούς) της 30-9-2003. Η απορροφούμενη εταιρεία θα μεταβιβάσει το σύνολο της περιουσίας της (ενεργητικό και παθητικό), στην απορροφούσα εταιρεία, με βάση την περιουσιακή της κατάσταση η οποία φαίνεται στον ισολογισμό της, της 30-9-2003 και όπως αυτή (η περιουσία) θα διαμορφωθεί μέχρι τη νόμιμη τελείωση της συγχώνευσης. Η απορροφούσα εταιρεία θα καταστεί αποκλειστική κυρία, νομέας, κάτοχος και δικαιούχος κάθε περιουσιακού στοιχείου της απορροφούμενης εταιρείας. Το μετοχικό κεφάλαιο της απορροφούσας εταιρείας που ανέρχεται σε 39.157.716,66 ευρώ, θα αυξηθεί λόγω της συγχώνευσης κατά το ποσό του μετοχικού κεφαλαίου της απορροφούμενης εταιρείας, ήτοι κατά 40.981.356,00 ευρώ. Επειδή η απορροφούσα εταιρεία κατέχει 733.387 μετοχές της απορροφούμενης εταιρείας ''SOVEL'' αξίας 25.184.509,58 ευρώ, θα γίνει σύμφωνα με το νόμο ταυτόχρονη απόσβεση λόγω συγχύσεως, του λογαριασμού συμμετοχών της απορροφούσας κατά το ποσό του εισφερομένου κεφαλαίου της απορροφούμενης εταιρείας που κατέχει η απορροφούσα, ήτοι κατά 25.184.509,58 ευρώ. Έτσι το εκ 39.157.716,66 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο της απορροφούσας εταιρείας αυξάνεται κατά (40.981.356,00 - 25.184.509,58) 15.796.846,42 ευρώ και θα ανέλθει σε 54.954.563,08 ευρώ. Προκειμένου να παραμείνει σταθερός ο αριθμός των μετοχών που κατέχουν οι μέτοχοι της απορροφούσας εταιρείας, θα οριστεί η ονομαστική αξία της μετοχής της σε 0,51 ευρώ και θα αυξηθεί περαιτέρω το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 459.293,63 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση αφορολόγητων αποθεματικών, ήτοι το μετοχικό της κεφάλαιο θα αυξηθεί συνολικά κατά (15.796.846,42 + 459.293,63) 16.256.140,05 ευρώ και έτσι το μετοχικό κεφάλαιο της απορροφούσας εταιρείας με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης θα ανέλθει σε 55.413.856,71 ευρώ διαιρούμενο σε 108.654.621 μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,51 ευρώ εκάστης. Από το ποσό των 16.256.140,05 ευρώ με το οποίο θα αυξηθεί το μετοχικό κεφάλαιο της απορροφούσας εταιρείας, ποσό 9.550.662,60 ευρώ αντιστοιχεί στην αύξηση της ονομαστικής αξίας των 95.506.626 μετοχών της από 0,41 σε 0,51 ευρώ εκάστης και ποσό 6.705.477,45 ευρώ αντιστοιχεί στην έκδοση 13.147.995 νέων μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,51 ευρώ εκάστης που θα διανεμηθούν στους μετόχους της απορροφούμενης εταιρείας. Επειδή οι μετοχές της απορροφούσας εταιρείας έχουν ενταχθεί στο σύστημα άϋλων τίτλων (Σ.Α.Τ.), οι νέες μετοχές που δικαιούνται οι μέτοχοι της απορροφούμενης εταιρείας, θα πιστωθούν μέσω του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών (Κ.Α.Α.) στους λογαριασμούς τους του Σ.Α.Τ., σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Οι παλαιοί τίτλοι μετοχών της απορροφούμενης εταιρείας θα παραδοθούν στην απορροφούσα εταιρεία, οι οποίοι και θα ακυρωθούν. Η σχέση συμμετοχής των μετόχων των συγχωνευομένων εταιρειών ΣΙΔΕΝΟΡ ΑΕ, SOVEL ΑΕ, στο μετοχικό κεφάλαιο της ΣΙΔΕΝΟΡ ΑΕ μετά τη συγχώνευση, σύμφωνα με την αξία αυτών και δεδομένης της προαναφερθείσης στην παρ. 7 του παρόντος "σύγχυσης", καθορίζεται για τη ΣΙΔΕΝΟΡ ΑΕ σε 87,899276423% και για τη SOVEL ΑΕ σε 12,100723577%. Δηλαδή στο εκ της συγχώνευσης νέο κεφάλαιο της ''ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε.'' θα αντιστοιχούν στους μετόχους της ΣΙΔΕΝΟΡ ΑΕ 95.506.626 μετοχές και στους μετόχους της SOVEL ΑΕ 13.147.995 μετοχές. H σχέση ανταλλαγής των μετοχών των συγχωνευομένων εταιρειών καθορίζεται ως κατωτέρω: ΣΙΔΕΝΟΡ ΑΕ - Μετοχές που δικαιούνται οι μέτοχοι της εταιρείας / Μετοχές που κατέχουν οι μέτοχοι της εταιρείας = 95.506.626 / 95.506.626 = 1. Δηλαδή οι μέτοχοι της εταιρείας θα ανταλλάξουν κάθε μία (1) μετοχή που κατέχουν ονομαστικής αξίας 0,41 ευρώ, με μία (1) νέα μετοχή ονομαστικής αξίας 0,51 ευρώ. SOVEL ΑΕ - Μετοχές που δικαιούνται οι μέτοχοι της εταιρείας / Μετοχές που κατέχουν οι μέτοχοι της εταιρείας (πλήν μετόχου ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε.) = 13.147.995 / 460.013 = 28,5817900798. Δηλαδή οι μέτοχοι της εταιρείας θα ανταλλάξουν κάθε μία (1) μετοχή που κατέχουν, με 28,5817900798 νέες μετοχές ονομαστικής αξίας 0,51 ευρώ εκάστης, που θα εκδώσει η απορροφούσα λόγω της συγχώνευσης. Από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συγχώνευσης, οι μετοχές που αναλογούν στους μετόχους των συγχωνευομένων εταιρειών, παρέχουν σ' αυτούς, το δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη της απορροφούσας εταιρείας. Οι μετοχές που εκδίδονται κατά τα ανωτέρω, υπέρ των μετόχων της απορροφούμενης εταιρείας, μετέχουν κατά πλήρες ποσοστό στα κέρδη της χρήσης 2003 της απορροφούσας εταιρείας. Από 1-10-2003 επομένης ημέρας του ισολογισμού μετασχηματισμού, με βάση τα στοιχεία του οποίου γίνεται η συγχώνευση και μέχρι την ημέρα ολοκλήρωσης της συγχώνευσης, όλες οι πράξεις και συναλλαγές της απορροφούμενης εταιρείας, θεωρούνται από λογιστική άποψη ότι γίνονται για λογαριασμό της απορροφούσας εταιρείας, τα δε οικονομικά αποτελέσματα που θα προκύψουν κατά το διάστημα αυτό, θα ωφελούν ή θα βαρύνουν αποκλειστικά και μόνο αυτή. Τα σχετικά ποσά θα μεταφερθούν με συγκεντρωτική εγγραφή στα βιβλία της απορροφούσας εταιρείας. Για τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και τους τακτικούς ελεγκτές των συγχωνευομένων εταιρειών, δεν προβλέπονται από το καταστατικό τους ή από αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των μετόχων τους, ιδιαίτερα πλεονεκτήματα, ούτε τους παρέχονται τέτοια πλεονεκτήματα με την παρούσα σύμβαση συγχώνευσης. Από της τελειώσεως της συγχώνευσης, η απορροφούσα εταιρεία υποκαθίσταται αυτοδίκαια και χωρίς καμία άλλη διατύπωση σύμφωνα με το νόμο, σε όλα τα δικαιώματα, υποχρεώσεις και έννομες σχέσεις της απορροφούμενης εταιρείας και η μεταβίβαση αυτή εξομοιώνεται με καθολική διαδοχή, οι δε δίκες της απορροφούμενης εταιρείας, θα συνεχίζονται από την απορροφούσα εταιρεία χωρίς καμία άλλη διατύπωση, μη επερχόμενης βιαίας διακοπής αυτών με τη συγχώνευση. Η απορροφούμενη εταιρεία λύεται χωρίς να είναι απαραίτητη η εκκαθάρισή της.

    ΛΑΝ-ΝΕΤ Α.Ε.Β.Ε.Τ.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία, σύμφωνα με το Π.Δ. 82/96, ότι προτίθεται να συμμετάσχει είτε η ίδια είτε ως μέλος κοινοπραξιών στον δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Αρ. Πρωτ. 140840/16.9.2003), που διενεργείται στις 10.11.2003, ως και στις τυχόν μεταθέσεις της ημερομηνίας διενέργειας ή και στις επαναλήψεις του εν λόγω διαγωνισμού με αντικείμενο: α) την εγκατάσταση πληροφοριακών συστημάτων και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών Ποινικού Μητρώου των Εισαγγελιών Πρωτοδικών έξι πόλεων (Αθήνας, Πειραιά, Πάτρα, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Βόλου) και β) την ειδική εκπαίδευση υπαλλήλων τμημάτων Ποινικού Μητρώου των ανωτέρω Εισαγγελιών Πρωτοδικών, συνολικού προϋπολογισμού Euro 11.835.820.

    ΛΑΝΤΕΚ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία, σύμφωνα με το Π.Δ. 82/96, ότι προτίθεται να συμμετάσχει είτε η ίδια είτε ως μέλος κοινοπραξιών στον δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Αρ. Πρωτ. 140840/16.9.2003), που διενεργείται στις 10.11.2003, ως και στις τυχόν μεταθέσεις της ημερομηνίας διενέργειας ή και στις επαναλήψεις του εν λόγω διαγωνισμού με αντικείμενο: α) την εγκατάσταση πληροφοριακών συστημάτων και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών Ποινικού Μητρώου των Εισαγγελιών Πρωτοδικών έξι πόλεων (Αθήνας, Πειραιά, Πάτρα, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Βόλου) και β) την ειδική εκπαίδευση υπαλλήλων τμημάτων Ποινικού Μητρώου των ανωτέρω Εισαγγελιών Πρωτοδικών, συνολικού προϋπολογισμού Euro 11.835.820.

    ΗΛΕΚΤΡΑ Α.Ε.Ε.

    Βάσει της Απόφασης ΕΚ 5/204 Αρθρο 4 παρ 1δ, η εταιρεία ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΕ γνωστοποιεί ότι τα Δ.Σ της ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΕ και της θυγατρικής της ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ έλαβαν τις αποφάσεις για την απόσχιση του ηλεκτρολογικού κλάδου της ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΕ και την εισφορά αυτού στην ανωτέρω θυγατρική της εισηγμένης εταιρείας. Οι ανωτέρω αποφάσεις και ενέργειες υπόκεινται στην έγκριση των Γενικών Συνελεύσεων των Εταιρειών.

    Β. ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

    ΑΣΤΡΑ Α.Ε.Ε.Χ.*

    B' Επαναληπτική Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 05/11/2003, ημέρα Τετάρτη και ώρα 17:00, στον έβδομο όροφο του επί των οδών Έσλιν & Αμαλιάδος 20 κτιρίου, στην Αθήνα, με θέμα ημερήσιας διάταξης:

    Μετατροπή των μετοχών της Εταιρίας από ανώνυμες σε ονομαστικές και αντίστοιχη τροποποίηση των άρθρων 5 και 6 του Καταστατικού.

    ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.*

    Β' Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 07/11/2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:00, στην Αθήνα, στην αίθουσα Grand Ballroom του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρετανία" (Βασ. Γεωργίου Α' αρ. 1, Αθήνα), με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Έγκριση συγχώνευσης της Τράπεζας με απορρόφηση της ανώνυμης τραπεζικής εταιρίας με την επωνυμία Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως ΑΕ και ειδικότερα: (i) Έγκριση του από 31.12.2002 ισολογισμού μετασχηματισμού της απορροφώμενης Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Αναπτύξεως ΑΕ. (ii) Έγκριση της από 23.6.2003 έκθεσης ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή κ.Μιχάλη Χατζηπαύλου της ελεγκτικής εταιρίας "Deloitte & Touche Χατζηπαύλου, Σοφιανός και Καμπάνης ΑΕ. (iii) Έγκριση του από 20.6.2003 Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης της Τράπεζας με την Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως ΑΕ με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, καθώς και έγκριση της αναφερόμενης σε αυτό σχέσης ανταλλαγής. (iv) Έγκριση της κατ' άρθρο 69 παρ.4 του ν.2190/20 Έκθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου επί του από 20.6.2003 Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης. 2. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας (i) κατά ποσό Ευρώ 270.372.801 με έκδοση νέων μετοχών λόγω εισφερομένου μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΒΑ ΑΕ, μετ' αφαίρεση της συμμετοχής της Τράπεζας σε αυτήν και (ii) κατά ποσό Eυρώ 1.299.770,63 με κεφαλαιοποίηση αποθεματικού και αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 3,28 Ευρώ σε 4,15 Ευρώ προς το σκοπό στρογγυλοποίησης και αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού, ούτως ώστε το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας να ανέρχεται μετά τη συγχώνευση στο συνολικό ποσό των 819.949.119,15 Ευρώ, διαιρούμενο σε 197.578.101 ονομαστικές με ψήφο μετοχές ονομαστικής αξίας 4,15 Ευρώ καθεμία. 3. Χορήγηση ανέκκλητης εντολής προς το Διοικητικό Συμβούλιο για την τακτοποίηση των κλασματικών δικαιωμάτων που ενδεχομένως προκύψουν από την αύξηση κεφαλαίου. 4. Ορισμός εκπροσώπων για την υπογραφή της συμβολαιογραφικής πράξης συγχώνευσης της Τράπεζας με απορρόφηση της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Αναπτύξεως ΑΕ. 5. Έγκριση των πράξεων του Διοικητικού Συμβουλίου και παροχή εξουσιοδότησης για ρύθμιση των θεμάτων της συγχώνευσης. 6. Παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με την άσκηση του δικαιώματος ψήφου της Τράπεζας ως μετόχου της ΕΤΒΑ ΑΕ κατά τη Γενική Συνέλευση της ΕΤΒΑ ΑΕ, η οποία θα συγκληθεί προκειμένου να εγκρίνει τη συγχώνευση της τελευταίας με απορρόφηση από την Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. 7. Τροποποίηση των άρθρων 21, 31, 33 και συναφών διατάξεων του καταστατικού με σκοπό την προσαρμογή του στον Ν.3156/2003 για τα εταιρικά ομόλογα. 8. Καθορισμός του αριθμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σε 17 μέλη, εντός των ορίων που προβλέπει το άρθρο 12 του Καταστατικού, και εκλογή των νέων συμβούλων. 9. Διάφορα θέματα και ανακοινώσεις.

    ΕΤΒΑ ΒΑΝΚ Α.Ε.*

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της Τράπεζας, την 07/11/2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 17:00, στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Eγκριση συγχώνευσης της Τράπεζας με απορρόφησή της από την ανώνυμη τραπεζική εταιρεία με την επωνυμία ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. και ειδικότερα: (i) Εγκριση του από 31.12.2002 ισολογισμού μετασχηματισμού της απορροφώσας ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ. (ii) Εγκριση του από 20.6.2003 Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης της Τράπεζας ΕΤΒΑ Α.Ε. με την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. με απορρόφηση της πρώτης από την δεύτερη, καθώς και έγκριση της αναφερόμενης σε αυτό σχέσης ανταλλαγής. (iii) Εγκριση της από 23.6.2003 έκθεσης ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή κ. Γιάγκου Χαραλάμπους της ελεγκτικής εταιρείας KPMG Κυριάκου Ορκωτοί Ελεγκτές ΑΕ. (iv) Εγκριση της κατ άρθρο 69 παρ. Ι του ν. 2190/20 Εκθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου επί του από 20.6.2003 Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης. 2. Ορισμός εκπροσώπων για την υπογραφή της συμβολαιογραφικής πράξης συγχώνευσης της Τράπεζας με απορρόφηση από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ. 3. Εγκριση των πράξεων του Διοικητικού Συμβουλίου και παροχή εξουσιοδότησης για ρύθμιση των θεμάτων της συγχώνευσης. 4. Διάφορα θέματα και ανακοινώσεις.

    ΝΤΕΣΠΕΚ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ*

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 07/11/2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:00, στα γραφεία της Εταιρίας, στην Καλλιθέα Αττικής, οδός Αρχιμήδους 8 (όπισθεν Ηλεκτρικού Σταθμού Καλλιθέας), με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Έκδοση υπό της Εταιρείας Ομολογιακού Δανείου Ανταλλάξιμου με Μετοχές θυγατρικής μας Εταιρείας. 2. Συνταχθέντος υπό του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας , έγκριση του Προγράμματος εκδόσεως του Ομολογιακού Δανείου. 3. Διάφορες Ανακοινώσεις. 4. Ο,τιδήποτε ήθελε κατά νόμον προταθεί.

    [11] TA BLUE CHIPS ΕΦΕΡΑΝ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2003 (16:48 UTC+2)

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, καθώς τα σημάδια κόπωσης που εμφάνισε η αγορά κατά την τελευταία μιάμιση ώρα των συναλλαγών αποδείχθηκαν ανεπαρκή για να κάμψουν την ανοδική δυναμική.

    Ετσι, παρά το γεγονός ότι αρκετοί κλάδοι γύρισαν στο αρνητικό πρόσημο κατά το δεύτερο μισό της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης κατόρθωσε να κλείσει με κέρδη της τάξης του 0,50% και να διαμορφωθεί στις 2.112,53 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 2.106,12 και των 2.122,35.

    Θετικά επέδρασαν στο ελληνικό χρηματιστήριο το ευνοϊκό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, τα κέρδη των μεγάλων τραπεζών, η σημαντική άνοδος στη μετοχή της ΔΕΗ, αλλά και το ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Πάντως, "ουδέν νεώτερον" υπήρξε από το "μέτωπο" του τζίρου, ο οποίος παρέμεινε και σήμερα ισχνός, αφού δεν ξεπέρασε τα 82,7 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, οι 144 ενισχύθηκαν, έναντι 146 πτωτικών και 91 στάσιμων.

    Με κέρδη έκλεισαν τελικά μόνον οι τρεις από τους τέσσερις δείκτες FTSE. Εξαίρεση αποτέλεσε ο SMALL CAP-80 της μικρής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,20%, συνεπεία των ρευστοποιήσεων σε συγκεκριμένες μετοχές της περιφέρειας.

    Αντίθετα, τα μεγαλύτερα κέρδη, της τάξης του 0,63%, κατέγραψε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι ανόδου σε ποσοστό 0,15% και 0,46% αντίστοιχα, για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και τον FTSE/ASE-140.

    ΟΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή ήταν η εικόνα των κλαδικών δεικτών, καθώς οι 13 έκλεισαν με κέρδη και οι υπόλοιποι με απώλειες. Τη μεγαλύτερη πτώση, σε ποσοστό 1,58%, σημείωσε ο κλάδος της πληροφορικής, "γονατίζοντας" υπό το βάρος των ισχυρότατων πιέσεων στη μετοχή της ALTEC (-13,04%).

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται χθεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», στην Altec καταλογίζονται σοβαρές φορολογικές παραβάσεις που αφορούν σε εικονικές εξαγωγές στη Pουμανία, ενώ αντίθετα δεν «επιβεβαιώνονται» αντίστοιχες δραστηριότητες στο Bέλγιο, παρά τα συντριπτικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας. Μεταξύ των μετοχών του κλάδου, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν επίσης εκείνες των εταιριών MLS Πληροφορική (-3,65%), ΕΜΦΑΣΙΣ (-3,41%) και LogicDIS (-3,00%).

    Mε απώλειες έκλεισαν επίσης οι δείκτες των ασφαλειών (-0,05%), των βασικών μετάλλων (-0,59%), των βιομηχανιών (-0,14%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (-0,44%) και της κλωστοϋφαντουργίας (-0,40%). Αποδυναμωμένος κατά 0,70% έκλεισε τη συνεδρίαση ο δείκτης των μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας..

    Στον αντίποδα. τα μεγαλύτερα κέρδη, της τάξης του 1,40%, κατέγραψε ο κλάδος των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων, με πρωταγωνίστριες τις μετοχές των εταιριών Μ.ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (3,41%) και ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ ΑΕ (2,94%).

    Ανοδο σημείωσαν, επίσης, οι κλάδοι των διυλιστηρίων (0,55%), των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,04%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (0,39%), των εταιριών επενδύσεων (0,76%), των κατασκευών (0,10%), του λιανικού εμπορίου (0,39%), της παράλληλης αγοράς (0,16%), των τροφίμων και ποτών (0,34%) και του χονδρικού εμπορίου (0,46%).

    ΤΡΑΠΕΖΕΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

    Εξάλλου, την τιμητική τους είχαν σήμερα οι μεγάλες τράπεζες, με αποτέλεσμα ο επιμέρους δείκτης να κλείσει με κέρδη της τάξης του 0,76%, στις 3.728,32 μονάδες. Η άνοδος του δείκτη συνδέεται με τα κέρδη των μετοχών της ALPHA BANK (1,57%), της ΕΘΝΙΚΗΣ (0,11%), της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (0,56%) και της EGF EUROBANK-ERGASIAS (1,12%). Σημαντικά κέρδη, της τάξης του 3,23%, κατέγραψε και ο τίτλος της ASPIS BANK.

    Στάσιμη στα επίπεδα της προηγούμενης συνεδρίασης παρέμεινε η μετοχή της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, παρά το γεγονός ότι στις 30 του μηνός η τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει κερδοφορία αυξημένη κατά 20%-25%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και τις προσδοκίες της αγοράς.

    Στο μεταξύ, μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,13%, σημείωνε ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος, παρά το γεγονός ότι προς το τέλος της συνεδρίασης κινήθηκε προσωρινώς σε αρνητικό έδαφος. Κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΤΕ (0,63%), της COSMOTE (0,20%) και της ΛΑΝ ΝΕΤ (0,91%), σε αντίθεση με τους τίτλους της VODAFONE-PANAFON και της FORTHNET, που υποχώρησαν αντίστοιχα κατά 0,39% και 0,66%.

    ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ

    Στην κορυφή της λίστας των ανοδικών τίτλων βρέθηκαν κατά σειρά οι μετοχές των εταιριών ΞΙΦΙΑΣ (πα: 11,69%), ΒΙΣ (πο: 9,49%) και EUROMEDICA (8,49%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη αρνητική ποσοστιαία μεταβολή παρουσίασαν οι μετοχές της ΠΑΪΡΗΣ ΑΒΕΕ (-15,38%), της ALTEC (-13,04%) και της TΕΧΝΟΔΟΜΗΣ (-10,77%).

    Αξιοσημείωτη άνοδο, σε ποσοστό 3,86%, σημείωσε ο τίτλος της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, η δημόσια εγγραφή για την πώληση του 15,7% της ΔΕΗ καλύφθηκε κατά 6,7 φορές, ενώ η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στα 17,5 ευρώ ανά μετοχή._

    [12] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 19ης PHILOXENIA

    Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2003 (16:16 UTC+2)

    Κόντρα στη διεθνή κρίση που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τον κλάδο του τουρισμού κινείται η φετινή 19η διεθνής έκθεση PHILOXENIA, καθώς διατηρεί τα μεγέθη της και μάλιστα με ελαφρά αύξηση. Στην έκθεση, που θα εγκαινιαστεί στις 8 το βράδυ της Πέμπτης, από τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Νοεμβρίου, μετέχουν 667 εκθέτες. έναντι 665 πέρσι.

    Από το συνολικό αριθμό των εκθετών της PHILOXENIA, η οποία διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, οι 260 είναι άμεσοι και οι 407 έμμεσοι. Οι Έλληνες εκθέτες προέρχονται απ' όλη τη χώρα, ενώ, οι ξένοι εκπροσωπούν 30 κράτη και συγκεκριμένα τα εξής: Αίγυπτος, Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γαλλία, Γεωργία, Γιουγκοσλαβία, Ινδονησία/Μπαλί, Ισπανία, Ιταλία, Κούβα, Κροατία, Κύπρος, Μολδαβία, Μεγάλη Βρετανία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σουηδία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Τσεχία, Τυνησία και Φινλανδία.

    Επίσημα μετέχουν στην έκθεση 12 χώρες. Πρόκειται για την Αίγυπτο, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ισπανία, την Κούβα, την Ιταλία, την Κύπρο, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Ταϊλάνδη, την Τουρκία και την Τυνησία. Τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση είναι η Ρωσία.

    Φιλοδοξία της διοργανώτριας εταιρίας HELEXPO AE, είναι η έκθεση να αποτελέσει και φέτος έναν από τους κύριους άξονες στήριξης, ανάπτυξης και προώθησης της εθνικής τουριστικής πολιτικής, να συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό φορέων και επιχειρήσεων και να δώσει απαντήσεις στις σύγχρονες μορφές οργάνωσης και αναβάθμισης του τουρισμού.

    Η έκθεση, καταλαμβάνει συνολικά 10.000 τ.μ. και αναπτύσσεται σε επτά περίπτερα και συγκεκριμένα, στο 8 και 9, όπου θα φιλοξενείται ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός, στο 13 και 15, όπου θα βρίσκονται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο 10 και 16 (επίσης για τους ΟΤΑ), και στο 14 (ξένες κρατικές συμμετοχές).

    Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι τις καθημερινές και το Σάββατο από τις 10.00 έως τις 20.00 και την Κυριακή από τις 10.00 έως τις 16.00. Κατά τις δύο πρώτες ημέρες της λειτουργίας της, η PHILOXENIA, θα είναι ανοικτή μόνο για τους εμπορικούς επισκέπτες, ενώ το τελευταίο διήμερο θα ανοίξει τις πύλες της και για το ευρύ κοινό._

    [13] ΝΩΧΕΛΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2003 (16:15 UTC+2)

    Με έντονες ανοδικές τάσεις ξεκίνησε σήμερα, την πρώτη μέρα της εβδομάδας, η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς οι επενδυτές έδειχναν να ενστερνίζονται την αισιοδοξία που επικρατούσε στις μεγάλες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.

    Στη συνέχεια, όμως, επικράτησαν κάπως πιο νωχελικές διαθέσεις εν όψει και της αυριανής αργίας, λόγω εθνικής εορτής, και τα αρχικά, υψηλά κέρδη άρχισαν να περιορίζονται σημαντικά. Αποτέλεσμα, ήταν ο γενικός δείκτης του ΧΑ να κλείσει στις 2.112,53 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,50%.

    Η εξέλιξη αυτή ήταν, λίγο ή πολύ, αναμενόμενη από τα μεγάλα χρηματιστηριακά γραφεία, ακριβώς λόγω της αυριανής αργίας, ενώ σ' αυτήν συνετέλεσε και ο τζίρος, που κυμάνθηκε σήμερα σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, ξεπερνώντας μόλις και μετά βίας 81 εκατ. ευρώ.

    Συναλλαγές και δείκτες

    Από τους επιμέρους δείκτες της κεφαλαιοποίησης, οι τρεις είχαν σήμερα θετικό πρόσημο, με το FTSE/ASE 20 να εμφανίζει τα μεγαλύτερα κέρδη (0,63%) και το FTSE/ASE SmallCap 80 να έχει απώλειες της τάξης του 0,20%.

    Σε ό,τι αφορά στους κλαδικούς δείκτες, η εικόνα ήταν επίσης μεικτή, καθώς από τους συνολικά 22, μόνον οι 15 έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Τις μεγαλύτερες ζημίες εμφάνισαν οι δείκτες της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (-0,70%) και της πληροφορικής (-1,58%), ενώ με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν εκείνοι των μη μεταλλικών ορυκτών (+1,40%), των τραπεζών (+0,76%) και των επενδύσεων (+0,76%).

    Χαρακτηριστική ήταν και η εικόνα που εμφάνισε η κίνηση των μετοχών, καθώς παρά την άνοδο του γενικού δείκτη η πλειοψηφία έκλεισε με αρνητικό πρόσημο, διότι 148 ήταν αρνητικές, 140 θετικές και 93 παρέμειναν στάσιμες.

    Σε ιδιαίτερα χαμηλό ύψος κυμάνθηκαν οι συναλλαγές, σε σύγκριση ακόμη και με την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς ο τζίρος μόλις και μετά βίας κατάφερε να ανέλθει στα 81,9 εκατ. ευρώ.

    Εκτιμήσεις - προβλέψεις

    Εκείνο, όμως, που διαφοροποιούσε τη σημερινή από τις προηγούμενες συνεδριάσεις, ήταν, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, όχι τόσο η πτώση της περιφέρειας και η ενίσχυση των blue chips, όσο η επιχειρούμενη αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων από πλευράς θεσμικών, ξένων αλλά και εγχώριων.

    Όπως τόνιζαν, «με την κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ να υποχωρεί σταδιακά προς τα 4,8 δισ. ευρώ και με τη ΔΕΗ να ενισχύεται προς τα 4,2 δισ. ευρώ, παίζεται η μεταξύ των δύο θεσμικών χαρτιών διαφορά αποτίμησης».

    Ανέφεραν δε ότι «εάν η μετοχή του ΟΤΕ συνεχίσει να παραμένει χαμηλότερα των 10 ευρώ, η δε μετοχή της ΔΕΗ αγγίξει τον στόχο των ξένων θεσμικών, η διαφορά χρηματιστηριακής αξίας των δύο εισηγμένων θα περιοριστεί στα 200-250 εκατ. ευρώ».

    Εξάλλου, επισήμαιναν επίσης ότι «για την κατάληψη της πρωτοκαθεδρίας, άλλωστε, καιροφυλακτούν, τόσο η Εθνική, όσο και η Εurobank, των οποίων η κεφαλαιοποίηση κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα».

    Σε ό,τι αφορά τώρα στη συνεδρίαση της Τετάρτης, τα μεγάλα χρηματιστηριακά γραφεία και οι τράπεζες εκτιμούν πως θα χαρακτηρισθεί επίσης από τάσεις συσσώρευσης και περιορισμένους τζίρους, με θετική επίδραση από την μετοχοποίηση της ΔΕΗ, αλλά και με παρακολούθηση των εξελίξεων στις διεθνείς αγορές. (Αναλυτική παρουσίαση της σημερινής συνεδρίασης του ΧΑ σε λίγο).

    [14] ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΤΟ 53,9% ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ

    Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2003 (14:40 UTC+2)

    Σε θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού κατανεμήθηκε το 53,9% του συνόλου της προσφοράς για το νέο πακέτο μετοχών της ΔΕΗ. Το υπόλοιπο 46,1 % πέρασε στα χέρια θεσμικών και μη επενδυτών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία.

    Στα παραπάνω ποσοστά συμπεριλαμβάνονται και οι μετοχές που κατανεμήθηκαν σε κατόχους προμετόχων 2001-2004 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ εξαιρούνται εκείνες που διατέθηκαν στην ιδιωτική τοποθέτηση σε εργαζόμενους και σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας.

    Αναλυτικότερα, στη διεθνή προσφορά μετοχών σε θεσμικούς επενδυτές υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή, με συνολική ζήτηση που ανήλθε σε 125,1 εκατ. μετοχές (συνυπολογιζομένης και της ζήτησης των εγγραφών με ανταλλαγή προμετόχων της περιόδου 2001-2004).

    Στην εγχώρια προσφορά σημειώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον, με την υποβολή άνω των 35.000 αιτήσεων μη θεσμικών επενδυτών, συνολικής ζήτησης 28,3 εκατ. μετοχών. Το σύνολο της ζήτησης των προσφορών θεσμικών επενδυτών στην Ελλάδα ανήλθε σε 42,7 εκατ. μετοχές. Ως εκ τούτου, η συνολική εγχώρια ζήτηση ανήλθε σε 71 εκατ. μετοχές (συνυπολογιζομένης και της ζήτησης των εγγραφών με ανταλλαγή προμετόχων 2001-2004).

    Η τιμή διάθεσης των μετοχών που διατέθηκαν στους εργαζόμενους και στα μέλη του ΔΣ με σχέση εξηρτημένης εργασίας της ΔΕΗ ορίστηκε σε 15,75 ευρώ ανά μετοχή, με έκπτωση 10% επί της τιμής διάθεσης. Στους εργαζόμενους και στα μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ Α.Ε. διατέθηκαν συνολικά 1,3 εκατ. μετοχές.

    To τρίτο «πακέτο της ΔΕΗ αφορά τη διάθεση 36,5 εκατ. εισηγμένων μετοχών στην Κύρια Αγορά του Χ.Α, ονομαστικής αξίας 4,60 ευρώ έκαστη που αντιστοιχούν στο 15,7% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων 5,4 εκατομμυρίων μετοχών για το green shoe. Με την τρίτη αυτή μετοχοποίηση θα έχει διατεθεί συνολικά το 49,9% του μετοχικού κεφαλαίου της δημόσιας επιχείρησης._

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΚΡΟΑΤΙΑΣ

    Τίρανα, 27 Οκτωβρίου 2003 (18:29 UTC+2)

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Αλβανίας, Αλφρεντ Μοϊσίου.

    Σήμερα, πρώτη μέρα της επίσκεψης ο κ. Μέσιτς συναντήθηκε με τον κ. Μοϊσίου, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την προώθηση της διμερούς συνεργασίας, την κατάσταση στην περιοχή και κυρίως το θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

    Τόσο ο κ. Μοϊσίου όσο και ο κ. Μέσιτς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις πολύ καλές πολιτικές σχέσεις των δυο χωρών υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω προώθηση και ενίσχυση των σχέσεων στον οικονομικό τομέα.

    Αποτέλεσμα των συνομιλιών των δύο προέδρων ήταν η υπογραφή δύο συμφωνιών που αφορούν τη συνεργασία Αλβανίας - Κροατίας στον τομέα της υγείας και τη συνεργασία των τελωνείων των δύο χωρών.

    Στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους οι κ.κ. Μοϊσίου και Μέσιτς εξέφρασαν τη βούληση των δύο χωρών για συνεργασία με στόχο την πάταξη των παράνομων δραστηριοτήτων και του οργανωμένου εγκλήματος.

    Οσον αφορά την έναρξη του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας ο Αλβανός πρόεδρος δήλωσε ότι «η Αλβανία ενθαρρύνει αυτό το διάλογο διότι πιστεύει ότι ο διάλογος είναι προς όφελος των δύο χωρών», όπως είπε.

    Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο κ. Μέσιτς δήλωσε ότι ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή.

    Κλ. Λιάτης

    [16] ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 27 Οκτωβρίου 2003 (16:56 UTC+2)

    Το δικαίωμα στην πληροφόρηση και την αντικειμενική ενημέρωση ήταν ο γνώμονας γύρω από τον οποίο εργάστηκε η ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που παρουσίασε σήμερα το πρόγραμμα ''Η Κύπρος αποφασίζει'' με στόχο την κατανόηση του σχεδίου Ανάν για επίλυση του Κυπριακού.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λήδρα Πάλας παρουσιάστηκαν τα δύο πρώτα προϊόντα του προγράμματος, το βιβλιάριο ''Το Σχέδιο Ανάν για την Κύπρο: Οδηγός για τον Πολίτη'' και η ιστοσελίδα www.cyprusdecides.org από το κυπριακό παράρτημα του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνας για την Ειρήνη με έδρα το Οσλο (PRIO) και με την οικονομική ενίσχυση του Γραφείου Προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών (UNOPS).

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    Λευκωσία, 27 Οκτωβρίου 2003 (16:55 UTC+2)

    Τα συγχαρητήρια και τις θερμές του ευχές προς τον ελληνικό λαό για ειρήνη, ασφάλεια, ευημερία και πρόοδο απέστειλε σε μήνυμα του, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη.

    Ο κ. Χριστόφιας αναφέρει ότι ''η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου σηματοδοτεί μια από τις κορυφαίες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, την εθνική αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στον φασισμό, που έγραψε σελίδες απαράμιλλου ηρωισμού, σθένους και αυτοθυσίας για την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του, τόσο κατά την διάρκεια της ιταμής εισβολής της φασιστικής Ιταλίας στην Ελλάδα όσο και κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΟΥΕΣΤΟΝ

    Λευκωσία, 27 Οκτωβρίου 2003 (16:54 UTC+2)

    Είναι γνωστή η θέση του Ειδικού Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον ότι πρέπει να υπάρξουν βήματα εκ μέρους της Ε.Ε. προς την Τουρκία ούτως ώστε να διευκολυνθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης όταν κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Γουέστον στην «Turkish Daily News» ότι η Τουρκία για να προχωρήσει σε βήματα στο Κυπριακό χρειάζεται μια ισχυρή ένδειξη από την Ε.Ε. και αυτή θα μπορούσε να ήταν να της δοθεί το Νοέμβριο, με την έκθεση προόδου της, η βεβαίωση ότι το Δεκέμβριο του 2004 θα λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] Η ΚΙΝΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Λευκωσία, 27 Οκτωβρίου 2003 (16:52 UTC+2)

    Η Κίνα χαιρετίζει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θεωρεί ότι το γεγονός αυτό θα συμβάλει στην επέκταση των σχέσεών της με την Ε.Ε., δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης, αναφερόμενος σε πρωινή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με ένα από τα εννέα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, τον Wu Guanzheng.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση ''σημαντική'' και είπε πως ''έγινε μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων με αναφορές σε διεθνή προβλήματα αλλά ασφαλώς και στα θέματα που απασχολούν την Κίνα, όπως το θέμα της Ταϊβάν και της δικής μας περίπτωσης της μη αναγνώρισης του κατοχικού καθεστώτος - συγκρίσεις και ομοιότητες''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΣΥΝ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΕ ΓΕΓΟΝΑΤΑ ΒΙΑΣ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2003 (18:38 UTC+2)

    «Η κούραση και η απέχθεια των Ελλήνων φιλάθλων για το ποδόσφαιρο που παρακολουθούμε είναι πλέον δεδομένη», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΣΥΝ με αφορμή τα επεισόδια στο χθεσινό ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΕΚ Ολυμπιακού.

    «Ο εθισμός της ελληνικής κοινωνίας σε γεγονότα βίας σε αθλητικούς αγώνες είναι επικίνδυνος», προειδοποιεί ο ΣΥΝ και υπογραμμίζει ότι η αντίδραση των φιλάθλων μέσα από την διαφαινόμενη αδιαφορία, αφήνει το πεδίο του αθλητισμού ελεύθερο για την ανεξέλεγκτη δράση και εκκόλαψη παρακρατικών ομάδων και αντικοινωνικών συμπεριφορών.

    «Δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί αυτό το αίσχος. Χρειάζεται πολιτική τόλμη από την πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που ως τώρα δεν υπάρχει», τονίζει ο ΣΥΝ και θέτει τα παρακάτω ερωτήματα:

    «Θα παρέμβει το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο για τις οπαδικές εκπομπές που δηλητηριάζουν τον αθλητισμό;

    Θα παρέμβει η ΕΣΗΕΑ και ο ΠΣΑΤ για τα εμπρηστικά δημοσιεύματα που προηγούνται των αθλητικών διοργανώσεων;

    Θα αλλάξει η προσέγγιση των αρχών όσον αφορά την αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της βίας;

    Θα παρέμβει η αθλητική δικαιοσύνη και οι αθλητικοί εισαγγελείς με αυστηρές τιμωρίες των εγκληματικών στοιχείων;

    Θα υποχρεωθούν οι ΠΑΕ να κλείσουν τις θύρες των οργανωμένων οπαδών;

    Θα απαγορευθεί η μαζική προσφορά φθηνών εισιτηρίων σε μη αναγνωρισμένους συνδέσμους οπαδών;

    Θα τιμωρηθούν οι ΠΑΕ των οποίων οι αναγνωρισμένοι σύνδεσμοι οπαδών πρωτοστατούν στα επεισόδια;

    Τέλος, μπορεί ο Υπουργός αθλητισμού να εφαρμόσει το νόμο κι αν δεν μπορεί πρέπει να θρηνήσουμε νεκρούς για να παραιτηθεί;».

    [21] ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2003 (18:34 UTC+2)

    Τα επεισόδια στο χθεσινό ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΕΚ Ολυμπιακού καταδίκασε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ενέργειες που προκαλούνται από μικρούς θύλακες ωμής εγκληματικότητας που εκμεταλλεύονται το κλίμα του ποδοσφαίρου, αμαυρώνουν την εικόνα του και καταστρέφουν τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης.

    «Φαινόμενα βίας, όπως τα χθεσινά που ξεκίνησαν πολύ πριν από τον αγώνα ΑΕΚ - Ολυμπιακού, είναι τόσο βαριά, ακραία και προκλητικά, που υπερβαίνουν κατά πολύ τις ειδικές ρυθμίσεις της αθλητικής νομοθεσίας, γιατί εμπίπτουν στον κορμό του Ποινικού Κώδικα ως εγκλήματα κατά της ζωής», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού.

    «Βρισκόμαστε για το λόγο αυτό σε στενή συνεργασία με τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το ζητούμενο βέβαια είναι απλό. Η αστυνομία πρέπει να συλλαμβάνει, οι εισαγγελείς πρέπει να εποπτεύουν και να ασκούν τις πρέπουσες ποινικές διώξεις, τα δε ποινικά δικαστήρια, όπου διαπιστώνεται ευθύνη για βαριές κακουργηματικές πράξεις, πρέπει να επιβάλουν τις ανάλογες ποινές», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

    «Δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νεαρά άτομα που θα συνετιστούν με παρεπόμενες ποινές υποχρεωτικής παραμονής στο Αστυνομικό Τμήμα όταν παίζει η ομάδα τους, αλλά με μικρούς θύλακες ωμής εγκληματικότητας που εκμεταλλεύονται το κλίμα του ποδοσφαίρου, αμαυρώνουν την εικόνα του και καταστρέφουν τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης».

    Ο υπουργός Πολιτισμού είπε ότι αυτό ήταν το περιεχόμενο της τελευταίας συνομιλίας που είχε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο εισαγγελέας θα δώσει τις αναγκαίες οδηγίες.

    [22] ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Ο ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΠΟΥ ΜΑΧΑΙΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

    Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2003 (09:45 UTC+2)

    Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του «Ευαγγελισμού» ο 22χρονος φίλαθλος που μαχαιρώθηκε στην καρδιά, κατά τη διάρκεια αιματηρής συμπλοκής στην οδό Αγ.Μελετίου, λίγο πριν την έναρξη του ντέρμπι ΑΕΚ Ολυμπιακός, για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

    Ο νεαρός, Στέφανος Δομετίου, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην εντατική μονάδα θεραπείας του «Ευαγγελισμού». Σύμφωνα με τους γιατρούς ο 22χρονος έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

    Εξάλλου, εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και αστυνομικών. Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Ολυμπιακός αναδείχτηκε νικητής του ντέρμπι επικρατώντας με 1-0 της Ενωσης, παρά το γεγονός ότι από το 61' έπαιζε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Πάντου με κόκκινη κάρτα. Το νικητήριο γκολ για τους ερυθρόλευκους το σημείωσε ο Ιεροκλής Στολτίδης στο 68' λεπτό.

    Μετά από αυτή τη νίκη ο Ολυμπιακός παραμένει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με 21 βαθμούς, ενώ ακολουθεί στη 2η θέση ο Παναθηναϊκός με 19 και τρίτος είναι ο ΠΑΟΚ με 17. Αντίθετα, η ήττα προκάλεσε νέους τριγμούς στην ΑΕΚ που έμεινε στην 6η θέση, 9 βαθμούς πίσω από την κορυφή. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δήλωσε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου «η ΑΕΚ χρειάζεται ανανέωση, αλλά δεν μπορώ να την κάνω εγώ».

    [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2003 (21:10 UTC+2)

    Με το ντέρμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακού πέφτει η αυλαία της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Η βαθμολογία των ομάδων -μέχρι στιγμής- έχει διαμορφωθεί ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (8η αγωνιστική)

    1.Παναθηναϊκός 19

    2.Ολυμπιακός 18*

    3.ΠΑΟΚ 17

    4.Αιγάλεω 16

    5.Πανιώνιος 13

    6.Χαλκηδόνα 12

    7.ΑΕΚ 12*

    8.ΟΦΗ 10

    9.Ηρακλής 9

    10.Πανηλειακός 9

    11.Αρης 8

    12.Προοδευτική 7

    13.Καλλιθέα 6

    14.Ξάνθη 6

    15.Ακράτητος 5

    16.Ιωνικός 4

    *ΑΕΚ και Ολυμπιακός έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (9η)

    Αιγάλεω Πανιώνιος

    Ξάνθη Πανηλειακός

    Χαλκηδόνα Παναθηναϊκός

    ΟΦΗ - Προοδευτική

    Αρης Ηρακλής

    Καλλιθέα Ακράτητος

    Ολυμπιακός - Ιωνικός

    ΑΕΚ - ΠΑΟΚ

    [24] Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βερολίνο, 27 Οκτωβρίου 2003 (19:26 UTC+2)

    Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού θα αρχίσει από αύριο να αποσύρει τους συνεργάτες της από το Ιράκ, μετά από την επίθεση κατά της έδρας της στη Βαγδάτη, ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας Πιέρ Γκασμάν μέσω της ιστοσελίδας του τηλεοπτικού δικτύου ARD.

    "Θα αρχίσουμε αύριο να μεταφέρουμε τους διεθνείς συνεργάτες μας και τότε θα δούμε πώς μπορούμε να συνεχίσουμε την εργασία μας εκεί μόνο με τη βοήθεια των ιρακινών συνεργατών μας'', τόνισε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

    Σημειώνεται ότι 800 Ιρακινοί και 35 ξένοι διαφόρων εθνικοτήτων απασχολούνταν στο Ιράκ στον Ερυθρό Σταυρό και εργάζονταν ανεξάρτητα από τους στρατιώτες του αμερικανοβρετανικού συνασπισμού.

    [25] ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 27 Οκτωβρίου 2003 (19:00 UTC+2)

    Ενας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε, και έξι τραυματίστηκαν απο την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που έγινε σήμερα εναντίον ενός τμήματος της ιρακινής αστυνομίας στην Βαγδάτη, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Ενας στρατιώτης της 1ης τεθωρακισμένης μεραρχίας σκοτώθηκε και έξι άλλοι τραυματίστηκαν από την ανατίναξη οχήματος γεμάτου με εκρηκτικά γύρω στις 07.30 ώρα Ελλάδας, αναφέρει σε ανακοινωσή της η αμερικανική κεντρική διοίκηση.

    [26] Ο ΚΟΡΕΙ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

    Ραμάλα, 27 Οκτωβρίου 2003 (18:37 UTC+2)

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι δήλωσε ότι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ είναι πάντα μια μεγάλη προτεραιότητα του υπουργικού του συμβουλίου και τόνισε ότι το ζήτημα αυτό είναι το αντικείμενο διαλόγου μεταξύ διαφόρων παλαιστινιακών οργανώσεων.

    "Η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός είναι μέρος των προτεραιοτήτων μας. Επιθυμούμε να γνωστοποιήσουμε τις προϋποθέσεις μας και να μάθουμε ποιές είναι αυτές του Ισραήλ'', δήλωσε ο κ. Κορέι σε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Εάν η άλλη πλευρά είναι έτοιμη να αποδεχτεί την πρότασή μας, είμαστε και εμείς έτοιμοι", συνέχισε.

    Από την πλευρά της η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριελ Σαρόν έχει απορρίψει κάθε πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός με τους Παλαιστίνιους γιατί προέχει ''η διάλυση των δομών των παλαιστινιακών τρομοκρατικών οργανώσεων''.

    [27] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΥΜΑ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Μόσχα, 27 Οκτωβρίου 2003 (18:16 UTC+2)

    Την έντονη ανησυχία της από το κύμα επιθέσεων που έχει ξεσπάσει στο Ιράκ και κυρίως στην περιφέρεια της Βαγδάτης εξέφρασε η Ρωσία και κάλεσε να επιταχυνθεί η μεταβίβαση της ευθύνης για την ασφάλεια της χώρας στους Ιρακινούς.

    Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι "οι πέντε σημερινές επιθέσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 42 πολίτες, δείχνουν ότι προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να υπάρξει σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ιράκ", μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η Μόσχα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θεωρεί ότι ''η νέα κλιμάκωση της κατάστασης δείχνει την αναγκαιότητα να επιταχυνθεί η δημιουργία εθνικών οργάνων εξουσίας, τα οποία με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ, μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια στο Ιράκ''.

    [28] ΣΤΟΥΣ 42 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 27 Οκτωβρίου 2003 (18:09 UTC+2)

    Τουλάχιστον σαράντα δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που έγιναν σήμερα στην Βαγδάτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο από εννέα νοσοκομεία της πόλης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από νοσοκομειακές πηγές 42 άνθρωποι (ανάμεσά τους δυο παιδιά και 19 γυναίκες) σκοτώθηκαν και 216 τραυματίστηκαν.

    Ο Ιρακινός αρχηγός της αστυνομίας και υφυπουργός Εσωτερικών, Αχμαντ Ιμπραχίμ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 224 τραυματίστηκαν.

    Το απόγευμα σημειώθηκε νέα έκρηξη στο κέντρο της Βαγδάτης σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Ρόυτερς στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    [29] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1897

    Χανιά, 27 Οκτωβρίου 2003 (19:39 UTC+2)

    "Η Κρητική Επανάσταση του 1897 μέσα από τις σελίδες του αθηναϊκού και ξένου Τύπου", το βιβλίο το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα, από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος", σε ιστορική έρευνα και επιμέλεια του Δημήτρη Νικολακάκη και εισαγωγή του Γιώργη Μανουσάκη, θα παρουσιαστεί το Σάββατο, 1 Νοεμβρίου, στις 7 το βράδυ, στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου "Ο Χρυσόστομος",.

    Ομιλητής θα είναι ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ιωάννης Φίλης, ενώ κείμενα θα διαβάσουν ο Βαγγέλης Κακατσάκης, δάσκαλος-λογοτέχνης και η Κατερίνα Μαυρομιχάλη - Προβιδάκη, δασκάλα.

    Το βιβλίο "Η Κρητική Επανάσταση του 1897 μέσα από τις σελίδες του αθηναϊκού και ξένου Τύπου", αποτελεί μία σημαντική απόπειρα μελέτης των δημοσιευμάτων, κυρίως του αθηναϊκού αλλά και του διεθνούς Τύπου, που αναφέρονται στην τελευταία φάση του Κρητικού Ζητήματος. Το βιβλίο περιλαμβάνει 237 από τα χιλιάδες άρθρα και ανταποκρίσεις που δημοσιεύτηκαν από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Μαρτίου 1897.

    Κατά τους τρεις αυτούς μήνες η ελληνική και διεθνής κοινή γνώμη ζει, μέσα από τις εφημερίδες, τα δραματικά γεγονότα του 1897 και το Κρητικό Ζήτημα διατηρείται συνεχώς στην επικαιρότητα.

    Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" έχοντας συγκεντρώσει στο αρχείο του αρκετούς τίτλους εφημερίδων -με σπάνιο φωτογραφικό και εικαστικό υλικό- που αφορούν στην Επανάσταση του 1897, έκρινε ως αυτονόητη και επιβεβλημένη την παρούσα έκδοση, καθώς μάλιστα συνδέεται και με την περίοδο που ξεκινά η εθνική δράση του Ελευθερίου Βενιζέλου.

    [30] ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2003 (16:42 UTC+2)

    Εικαστικές, χορωδιακές, μουσικές και λογοτεχνικές εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα των λη΄ Δημητρίων.

    Στο πλαίσιο του Διεθνή Μήνα Ορθόδοξων Χορωδιών τα Δημήτρια ταξιδεύουν μέχρι την μακρινή Ρωσία και φέρνουν στην Θεσσαλονίκη την Ορχήστρα Κόρνων «Horn Capella» της Αγίας Πετρούπολης για μία μοναδική συναυλία, στις 6 Νοεμβρίου, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φίλων Ευρωπαϊκής Ιδέας (Σ.Φ.Ε.Ι.).

    Στις εικαστικές εκδηλώσεις ξεχωρίζει η έκθεση με τίτλο «Οι δρόμοι των Νομάδων, τα μονοπάτια της ύφανσης» που θα πραγματοποιηθεί στο Γενί Τζαμί από τις 5 έως τις 16 Νοεμβρίου σε μια συνεργασία με την Galerie Ντόρα Πέγκα. Αντικείμενο της έκθεσης είναι η υφαντική τέχνη, που είναι συνυφασμένη με την μακραίωνη ιστορία των νομάδων.

    Εξάλλου, τα λη' Δημήτρια φιλοξενούν στον Κύκλο Συμφωνικής Μουσικής την Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και διεθνώς καταξιωμένους μαέστρους και σολίστ. Στις 5 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής, την Δημοτική Ορχήστρα της πόλης μας θα διευθύνει ο Χάρης Ηλιάδης ενώ σολίστ στο πιάνο είναι ο Χαράλαμπος Αγγελόπουλος. Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης και με τον Σύλλογο Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

    Τέλος, τα λη΄ Δημήτρια και η Θεσσαλονίκη γίνονται φέτος σημείο συνάντησης Ελλήνων και Ισπανών συγγραφέων οι οποίοι εξερευνούν από κοινού το «Μακρύ Ταξίδι της Γραφής». Η συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Ελληνοϊσπανικό Σύνδεσμο Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδας «Φ. Γκ. Λόρκα», στις 6 και 7 Νοεμβρίου στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

    [31] EKΘΕΣΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2003 (12:58 UTC+2)

    Υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και του Κέντρου Πολιτισμού εγκαινιάζεται σήμερα η έκθεση παιχνιδιών με τίτλο «Παίγνιον Παίδων Ελλήνων» της Σύγχρονης Μοντεσσοριανής Εκπαίδευσης «Μαριάννα Βιλδιρίδη» Η έκθεση θα εγκαινιασθεί από τον Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη στις 6.30 το απόγευμα στο φουαγιέ του ΚΘΒΕ στη Μονή Λαζαριστών και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Νοεμβρίου.

    Η έκθεση περιλαμβάνει ανακατασκευές σπάνιων παιχνιδιών του 4ου αιώνα πχ , που ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφές γνωστών επιστημονικών ομάδων. Οι ανασκαφές έγιναν σε παιδικούς τάφους και τόπους λατρείας των αρχαίων ελλήνων , όπου τα παιχνίδια βρέθηκαν εκεί ως αφιερώματα στην ζωή που έρχεται και στη ζωή που φεύγει.

    Στις σύγχρονες κατασκευές παιχνιδιών , συμμετέχουν ακόμη και ηλικιωμένοι άνθρωποι που με ιδιαίτερη αγάπη, κατασκεύασαν από ευτελή υλικά , όπως ξύλο, σύρμα , τενεκέδες τα «δικά» τους παιχνίδια, αυτά που κατασκεύαζαν ως παιδιά σε εποχές που το παιχνίδι θεωρούνταν πολυτελές είδος. Τέλος στην έκθεση περιλαμβάνονται νέες προτάσεις παιχνιδιών , όπως αυτά για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

    Στο χαιρετισμό του , ο Νομάρχης μεταξύ άλλων θα επισημάνει το χρέος των μεγάλων να μεγαλώσουν τα παιδιά με το χαμόγελο και την χαρά του καλού παιχνιδιού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 27 October 2003 - 19:13:53 UTC