Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-11-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ
  • [02] ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ - ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [03] ΝΕΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ - NEW LOOK
  • [04] ΜΠΡΕΜΕΡ:Ο ΣΑΝΤΑΜ ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [05] ΤΣΟΒΟΛΑΣ:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΕΠΙ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΑΠΑΤΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
  • [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ- ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ
  • [09] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [10] Ο ΤΡΙΣΕ ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤ
  • [11] ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  • [12] ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΠΕ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [13] ΔΥΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ Η ALITALIA
  • [14] ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 75 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [15] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "SPIDSEN FOR
  • [16] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΝΤΕΚΤΑΣ
  • [17] ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΟ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [18] ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [19] T/K Ο ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ
  • [20] ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΑΗΤΤΗΤΟ, ΣΤΙΣ ΝΙΚΕΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [21] ΑΥΡΙΟ Ο 21ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
  • [22] ΝΤΕΡΜΠΙ ΔΙΚΕΦΑΛΩΝ ΣΤΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
  • [23] ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΣΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ
  • [24] ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΡΟΝ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΚΟΡΕΪ
  • [25] ΜΠΟΥΣ:ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [27] ΗΠΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ
  • [28] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΛΤΙΚΗ
  • [29] H ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ
  • [30] ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΗ ΣΥΚΕΩΝ ΓΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΖΑΚΥΝΘΟ
  • [32] ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑ

  • [01] ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2003 (11:59 UTC+2)

    Με απεργίες στο δημόσιο τομέα ξεκινάει η ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων κορυφώνονται με την 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη.

    Οι δημόσιοι υπάλληλοι ζητούν τη σύσταση ενός νέου μισθολογίου με εισαγωγικό μισθό στα 1050 ευρώ καθιέρωση των βαρέων και ανθυγιεινών στο δημόσιο τομέα και ουσιαστικές συλλογικές διαπραγματεύσεις.

    Παράλληλα στο ...σκοτάδι θα παραμείνει η εξέλιξη του τιμαρίθμου, καθώς η συνεχιζόμενη απεργία των εργαζομένων στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) για τέταρτη εβδομάδα δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες τιμοληψίες. Ετσι, για δεύτερο κατά σειρά μήνα δεν θα εκδοθεί το δελτίο για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, όπως δεν έχουν εκδοθεί και δελτία για άλλους δείκτες, μεταξύ των οποίων και ο δείκτης ανεργίας (γ' τριμήνου).

    [02] ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ - ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2003 (14:07 UTC+2)

    Απρόσμενη εμπλοκή σημειώθηκε στις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στην κρίση των σχέσεων Φαναρίου - Αθήνας μετά την απόφαση του μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη να παραιτηθεί.

    Το Πατριαρχικό γραφείο στην Αθήνα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημείωσε: «Επιβεβαιώνεται ότι μετά το πέρας και των χθεσινών συναντήσεων, ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, δεν προτίθεται, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να συνεχίσει τις συνομιλίες οι οποίες διεξήχθησαν αυτές τις μέρες».

    Στο "Βήμα του Σαββάτου" σημειώνεται ότι ο κ. Ιωάννης είχε ενοχληθεί ιδιαίτερα από προσωπικές επιθέσεις εναντίον του που περιλαμβάνονταν σε δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών.

    Κατά άλλες πληροφορίες, η εμπλοκή εντοπίστηκε στο αν τα ονόματα που ενδεχομένως θα προσέθετε ο Πατριάρχης στον κατάλογο των υποψηφίων μητροπολιτών θα περνούσαν από την έγκριση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως επιθυμούσε η πλευρά του αρχιεπισκόπου, ή όχι, όπως επιθυμούσε η πλευρά του Πατριάρχη.

    Πάντως, σε κάθε περίπτωση ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, που έχει συγκαλέσει εκτάκτως τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο την προσεχή Δευτέρα, θα εκθέσει όλες τις πτυχές του ζητήματος στους ιεράρχες, οι οποίοι θα πάρουν την απόφαση τους. Οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στις συνεδριάσεις της Ιεραρχίας, στις 4, 5 και 6 Νοεμβρίου.

    [03] ΝΕΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ - NEW LOOK

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2003 (08:57 UTC+2)

    Αισιόδοξος ότι ο στόχος έναρξης λειτουργίας την Νέας Ολυμπιακής την 1η Δεκεμβρίου θα επιτευχθεί δήλωσε στο ΜΠΕ ο βοηθός του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΑ και Διευθυντής εμπορικών θεμάτων της εταιρίας Κωνσταντίνος Μαυρίκης, αξιολογώντας τη διαδικασία μετεξέλιξής της Ολυμπιακής, σε μια νέα εταιρία απαλλαγμένη από τα οικονομικά βάρη του παρελθόντος, η οποία έχει εισέλθει στην τελική της φάση.

    Ο κ. Μαυρίκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι μέχρι τότε θα έχουν διευθετηθεί οι εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υφίστανται σήμερα και οι οποίες αφορούν στις σχέσεις της νέας εταιρίας με τους προμηθευτές της παλαιάς, στη μετονομασία της εταιρίας, στη σχέση της με τον διεθνή οργανισμό που διέπει τις μεταφορές (ΙΑΤΑ), στη νομική κάλυψη, τις σχέσεις με το προσωπικό και τα γραφεία. «Στόχος είναι να κάνουμε μία εταιρία ευέλικτη την οποία θα διέπουν οι κανόνες αγοράς, δεν θα είχε νόημα να κάνουμε μία άλλη Ολυμπιακή», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μαυρίκης.

    Σε ό,τι αφορά στην επιδίωξη να γίνει η εταιρία πιο ανταγωνιστική ο διευθυντής εμπορικού της ΟΑ προανήγγειλε ότι θα γίνει δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους, με επαναδιαπραγμάτευση των όρων και του τιμήματος για την ενοικίαση των αεροπλάνων, με μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας του προσωπικού και καινούργια φιλοσοφία και κουλτούρα.

    Η Ολυμπιακή Αεροπορία είναι σε επαφή με κατασκευάστριες εταιρίες και με εταιρίες που νοικιάζουν αεροπλάνα για την ανανέωση του στόλου της, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη σύσταση του νέου Δ.Σ. της νέας εταιρίας. Πάντως, τα νέα αεροπλάνα θα έχουν νέο look και εσωτερικά και εξωτερικά.

    Ο κ.Μαυρίκης ενέταξε τα προβλήματα της Ολυμπιακής στην κρίση που διέρχεται τα τελευταία τρία χρόνια η αεροπορική βιομηχανία, η οποία αναγκάστηκε να κάνει περικοπές δρομολογίων. «Μειώσαμε τα κόστη μας όσο ήταν δυνατόν και σταματήσαμε ορισμένες διαδρομές, όπως η Αυστραλία, που δημιουργούσαν παθητικό», είπε ο κ.Μαυρίκης, χαρακτηρίζοντας πολύ καλό προϊόν τη συνεργασία της Ολυμπιακής με την Gulf Air, η οποία θα επιτρέψει στην Ομογένεια της Αυστραλίας αλλά και στην Ελλάδα να συνεχίσει να έχει καθημερινές πτήσεις προς το Σίδνεϊ.

    Η νέα εταιρία θα έχει ως στόχο να προχωρήσει και σε άλλες συνεργασίες, ακόμα και στην ένταξή της σε έναν από τους δύο μεγάλους συνασπισμούς αεροπορικών εταιριών που λειτουργούν παγκόσμια.

    Οι τιμές των εισιτηρίων της νέας εταιρίας θα κριθούν αυστηρά με βάση την προσφορά και τη ζήτηση και στόχο «ένα ευέλικτο και ελκυστικό για τον επιβάτη τιμολογιακό σχήμα». Ειδικά για το 2004, ο κ.Μαυρίκης διαβεβαίωσε ότι η Ολυμπιακή, η οποία είναι χορηγός, θα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αυξημένης επιβατικής κίνησης της περιόδου.

    «Θα έχουμε μία καθαρή εικόνα προς το τέλος του χρόνου και τότε θα πάρουμε τις τελικές αποφάσεις, όσον αφορά στις πτήσεις που θα πρέπει να προγραμματίσουμε, για να εξυπηρετήσουμε τον τεράστιο όγκο των επιβατών», διαβεβαίωσε.

    Σ.Α.

    [04] ΜΠΡΕΜΕΡ:Ο ΣΑΝΤΑΜ ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 1 Νοεμβρίου 2003 (17:57 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι ο Σαντάμ Χουσέιν ζει και βρίσκεται στο Ιράκ, διατύπωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαγδάτη, ο αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ Πολ Μπρέμερ.

    «Πιστεύουμε ότι ο Σαντάμ είναι ζωντανός και είναι στο Ιράκ. Η σύλληψή του ή ο θάνατός του είναι προτεραιότητά μας», επεσήμανε ενώ αναφερόμενος στο κύμα επιθέσων στην ιρακινή πρωτεύουσα είπε ότι «δεν έχουμε σαφείς ενδείξεις αν ο ίδιος ο Σαντάμ βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις αυτές».

    «Είναι σημαντικό να συλλάβουμε ή να σκοτώσουμε τον Σαντάμ για να πέσει η αυλαία για πάντα στο όνειρο ότι ο Σαντάμ και οι δολοφόνοι του θα επιστρέψουν. Οι μέρες του έχουν τελειώσει στο Ιράκ και θέλουμε αυτό να είναι πολύ σαφές», κατέληξε.

    Ο ανώτερος αμερικανός στρατιωτικός υπεύθυνος στο Ιράκ, στρατηγός Ρικάρντο Σάντσες, δήλωσε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις κατά των συμμαχικών δυνάμεων στη χώρα αποτελούν μόνον ένα «ξέσπασμα της βίας, το οποίο είναι άνευ σημασίας από στρατηγικής και επιχειρησιακής άποψη».

    [05] ΤΣΟΒΟΛΑΣ:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΕΠΙ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΑΠΑΤΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

    Πάτρα, 1 Νοεμβρίου 2003 (19:30 UTC+2)

    Επίσκεψη στην Πάτρα πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ τόνισε ότι «το ΔΗΚΚΙ ξεκίνησε τις εσωκομματικές διαδικασίες σε όλους τους νομούς της χώρας για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων των βουλευτικών εκλογών και καλεί σε συνεργασία στελέχη, μέλη και φίλους οποιουδήποτε κόμματος και απλούς πολίτες, προκειμένου να χτυπηθεί η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική στη χώρα μας».

    Ο κ. Τσοβόλας καταφέρθηκε κατά του δικομματισμού και χαρακτήρισε ίδιες τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ εξαπέλυσε επίθεση κατά της Κυβέρνησης της οποία κατηγόρησε ότι έχει οδηγήσει τη χώρα σε τραγική κατάσταση και το δημόσιο έλλειμμα παρά τις αλχημείες της κυβέρνησης έχει αυξηθεί και ανέρχεται στα 60 τρις ή 180 δισ. ευρώ.

    «Η κυβέρνηση με αλχημείες και με κρυφούς ειδικούς λογαριασμούς, επί 8 χρόνια, εξαπατούσε τους Έλληνες πολίτες, στους οποίους παρουσίαζε δήθεν μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, ενώ στη πραγματικότητα αυτά έχουν διογκωθεί σημαντικά, παρότι εκποιήθηκαν κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις και δημόσια περιουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Απαντώντας σε ερώτηση γιατί το ΔΗΚΚΙ κατέρχεται αυτόνομο στις εκλογές, ο κ. Τσοβόλας είπε ότι το ερώτημα πρέπει να απευθυνθεί στο Συνασπισμό και το ΚΚΕ, που δεν συμφώνησαν με το ΔΗΚΚΙ για κοινή κάθοδο στις εκλογές. «Αν υπήρχε συνεργασία θα απέφερε θεαματικά αποτελέσματα. Γι' αυτό το ΔΗΚΚΙ επέλεξε τη συνεργασία με τους πολίτες», είπε.

    [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Τρίκαλα, 1 Νοεμβρίου 2003 (19:09 UTC+2)

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου αναφερόμενη στην επίσκεψη του Προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή στο Περιστέρι δήλωσε από τα Τρίκαλα, όπου πραγματοποιεί περιοδεία τα εξής:

    «Είναι καλό που ο κ. Καραμανλής θυμήθηκε τη Δυτική Αθήνα και άρχισε να την επισκέπτεται. Καλό όμως θα ήταν πριν συνεχίσει αυτή την ισοπεδωτική τακτική και την τακτική της γκρίζας διαφήμισης της χώρας μας να ενημερώνεται για το τι γίνεται όχι μόνο στη Δυτική Αθήνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

    Ειδικότερα, για το Περιστέρι υπάρχει ένα ευρύτατο πρόγραμμα αναπλάσεων το οποίο έχει ενταχθεί στα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το μετρό προχωρεί με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς. Θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπήρξαν προβλήματα με το υπέδαφος, τα οποία αντιμετωπίσαμε ήδη και έχουμε προγραμματίσει δύο επιπλέον σταθμούς που θα τους ανακοινώσω πολύ σύντομα.

    Θα του ζητούσα να ενημερώνεται και να μην συνεχίσει την προσπάθεια παραπλάνησης του ελληνικού λαού».

    Όσον αφορά στο θέμα της παρουσίας του Θεόδωρου Πάγκαλου στο κεντρικό επιτελείο του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ η κ.Παναδρέου είπε:

    «Εδώ και πολύ καιρό έχω πει ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν περισσεύει κανείς καθώς και ότι χρειάζεται συσπείρωση όλων. Νομίζω πως είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η συσπείρωση αυτή γίνεται πραγματικότητα. Εχουμε να δώσουμε μια δύσκολη μάχη. Η μάχη αυτή όμως θα είναι νικηφόρα».  

    [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2003 (18:31 UTC+2)

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Αντιπαρερχόμαστε τις ύβρεις του κ. Σημίτη. Αντιλαμβανόμαστε ότι πίσω από αυτές κρύβει την αδυναμία του να απαντήσει στο ερώτημα: Γιατί η Κυβέρνηση του κ. Σημίτη επέλεξε να πληρώσει πάνω από 3 τρισ. δρχ. (από τα 6 τρισ. δρχ. συνολικού κόστους των εξοπλιστικών προγραμμάτων της τελευταίας τριετίας) σε συμβάσεις που έγιναν κατ' ανάθεσην και όχι με διεθνείς διαγωνισμούς;»

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ- ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2003 (16:17 UTC+2)

    Για τις δραστηριότητες της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, που εκτός από την καθημερινή διάδοση του Ευαγγελίου σε ολόκληρη την Αφρική περιλαμβάνουν και ένα πλούσιο κοινωνικό έργο με τη στήριξη κυρίως απόρων ατόμων και μικρών παιδιών (σίτιση, ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κα) ενημέρωσε τον υπουργό Μακεδονίας Χάρη Καστανίδη ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ΄ στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Μακαριώτατος ανέλυσε τις προτεραιότητες που έχει καθορίσει μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του και έκανε λόγο για μία νέα εποχή με σημαντικές δραστηριότητες και θετικά αποτελέσματα για την ορθοδοξία και τον ελληνισμό. Παρά τα οικονομικά προβλήματα του Πατριαρχείου , σημείωσε ο προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, λειτουργεί ήδη με επιτυχία η Εκκλησιαστική Σχολή στην Κένυα (ισότιμη με ανώτερες εκκλησιαστικές σχολές στην Ελλάδα, αναγνωρισμένη από το ελληνικό κράτος) και ήδη έχουν αποφοιτήσει οι πρώτοι 450 αφρικανοί ιερείς. Σήμερα μάλιστα το ορθόδοξο ποίμνιο στη μαύρη ήπειρο υπολογίζεται σε 5,5-6 εκατομμύρια πιστούς.

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την επίσκεψη καθώς και για το σπουδαίο εθνικό και θρησκευτικό έργο που ο ίδιος και οι συνεργάτες του επιτελούν. Του ευχήθηκε υγεία και καλή δύναμη και υποσχέθηκε, τηρουμένων πάντα των αναλογιών, την αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργείου προς το Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας.

    Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Μακαριώτατος και ο υπουργός δήλωσαν :

    Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής: " Είναι καθήκον του Πατριάρχη Αλεξανδρείας όπου βρίσκεται να επισκέπτεται πρώτον τις εκκλησιαστικές αρχές και μετά τους κρατούντες του τόπου. Επισκέπτομαι λοιπόν σήμερα τον φίλτατον κύριον υπουργόν. Τον ενημέρωσα για το θεσμό τον οποίο εκπροσωπώ. Του έδωσα μία σύντομη ιστορική αναδρομή για να γνωρίζει με τι ασχολείται ο νέος προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Για τον νέο άνεμο που φυσά τα χρόνια τα δικά μου, χρόνια ανασυγκρότησης και δημιουργίας από την Αλεξάνδρεια ως το Κέηπ Τάουν και όλες τις γωνιές της Αφρικής. Ο κύριος υπουργός εξεφράσθη με λόγια συμπαραστάσεως για το Πατριαρχείο και για αυτό του είμαι ευγνώμων. Ετόνισα επίσης την συμπαράσταση των φορέων της Ελλάδος στο Πατριαρχείο και ιδιαίτερα της ελληνικής κυβερνήσεως . Παρεκάλεσα δε τον κύριον υπουργό να διαβιβάσει τις θερμές ευχαριστίες μου στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό της Ελλάδος".

    ΥΜΑΘ: " Είναι μεγάλη η χαρά μου και η τιμή που σήμερα υποδέχομαι τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής μαζί με τους συνεργάτες του. Είχε την καλωσύνη ο Μακαριώτατος να μας ενημερώσει για το θαυμαστό έργο που επιτελεί η Αλεξανδρινή Εκκλησία και πρέπει να σας πω ότι , παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν εκεί, η αγάπη και το ενδιαφέρον έχουν οδηγήσει σε πολύ θετικά για την ορθοδοξία και τον ελληνισμό αποτελέσματα. Το μόνο που σε εμάς με πολύ μεγάλη ταπεινότητα απομένει, είναι να υποσχεθούμε , κάτι που το οποίο ήδη κάναμε στη συζήτηση με τον Μακαριώτατο, στήριξη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο έργο που υλοποιεί το Πατριαρχείο στην Αφρική".

    [09] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2003 (16:07 UTC+2)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας την ομιλία του Προέδρου της ΝΔ κ. Κ. Κααμανλή στο Περιστέρι δήλωσε τα εξής:

    Ο κ. Καραμανλής εγκατέλειψε σήμερα το προσωπείο του μεσαίου χώρου και ξαναγύρισε στο διχασμό, στις ύβρεις, στον φανατισμό.

    Αυτό ειναι το το πραγματικό πρόσωπο της δεξιάς, αυτό που θα καταδικάσει ο ελληνικός λαός και στις εκλογές την Άνοιξη.

    Οσο για την εθνική άμυνα δεν ειναι μόνο οτι εχουν γίνει ολα με απόλυτο σεβασμό στη διαφάνεια και στα χρήματα του ελληνικού λαού, είνει οτι με τον εξορθολογισμό που εγινε, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, ενοικονομήθηκαν δαπάνες 2,5 δις ευρώ το χρόνο τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την ενίσχυση της κοινωνικής μας πολιτικής.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σενάρια ανασχηματισμού ο κ.Πρωτόπαπας απάντησε:

    "Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα.Πάρτετο απόφαση.Κοιτάμε τη δουλειά μας, την ευθύνη μας απέναντι στον ελληνικό λαό και τα προβλήματα του". 

    [10] Ο ΤΡΙΣΕ ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤ

    Βρυξέλλες, 1 Νοεμβρίου 2003 (18:28 UTC+2)

    Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

    Ο νέος θεματοφύλακας του ευρώ διορίστηκε στις 16 Οκτωβρίου 2003 με κοινή συμφωνία των κυβερνήσεων των κρατών μελών που έχουν υιοθετήσει το ευρώ, σε επίπεδο αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων. Η θητεία του θα έχει διάρκεια 8 χρόνια.

    Διαδέχεται τον Βιμ Ντουίζενμπεργκ, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΚΤ από την 1η Ιουνίου 1998 έως τις 31 Οκτωβρίου 2003 και στο ενεργητικό του οποίου καταγράφονται μεγάλες επιτυχίες (νομισματική σταθερότητα, ισχυρό ευρώ).

    Ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ, άλλωστε, απαλλάχθηκε - κρίθηκε αθώος από γαλλικό δικαστήριο - μόλις τον περασμένο Ιούνιο από τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί, ότι είχε εμπλακεί σε οικονομικό σκάνδαλο μέσω της τράπεζάς του της Crιdit Lyonnais.

    [11] ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2003 (13:34 UTC+2)

    Τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ενίσχυση του τουρισμού παρουσίασε κλιμάκιο του τομέα Τουρισμού του κόμματος, αποτελούμενο από τον υπεύθυνο του Τομέα Βουλευτή Ευβοίας Αναστάσιο Λιάσκο και τους Βουλευτές Γ. Σαλαγκούδη, Π. Φουντουκίδου, Α. Παυλίδη, Β. Πάππα, Α. Φλωρίνη, που επισκέφθηκε την έκθεση Philoxenia.

    Οπως επισήμαναν οι βουλευτές, ο ελληνικός τουρισμός βιώνει παρατεταμένη κρίση με ολέθριες επιπτώσεις στην πορεία του κλάδου και αλυσιδωτές επιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας, με αποκορύφωμα τη φετινή περίοδο, η οποία θεωρείται σύμφωνα και με τις δηλώσεις των τουριστικών φορέων, ως η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών.

    Σύμφωνα με τους ίδιους "η κυβέρνηση τη τελευταία δεκαετία εξαγγέλει για τον κλάδο κατ' επανάληψη τους ίδιους στόχους χωρίς να υπάρχουν επιδόσεις και αποτελέσματα. Σήμερα παραμονές εκλογών, ξαναθυμήθηκε τον Ελληνικό Τουρισμό αλλά ξέχασε ότι δεν έκανε τίποτα για την ανάπτυξή του".

    Για την τόνωση του τουρισμού, η Νέα Δημοκρατία προτείνει μεταξύ άλλων:

    - Ίδρυση Υπουργείου Τουρισμού με καθετοποιημένες αρμοδιότητες, φορέας σχεδιασμού και χάραξης ενιαίας πολιτικής στον τουρισμό σε μακροχρόνια βάση και με τη συνεργασία των φορέων.

    - Οργανωμένο επικοινωνιακό σχεδιασμό (προβολή) που θα συνδέεται με την αποτελεσματικότητα - Διείσδυση του προϊόντος σε νέες αγορές.

    - Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού Τουρισμού - Ανάπτυξη των εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού.

    - Βελτίωση και επιτάχυνση ολοκλήρωσης των γενικών και ειδικών υποδομών - Προώθηση του ποιοτικού τουριστικού προϊόντος.

    -Δημιουργία Αναπτυξιακού νόμου που θα προσελκύσει επενδύσεις. Παράλληλα άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και σταθερό φορολογικό σύστημα.

    -Ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να υπάρξουν ενιαία μέτρα τόνωσης του Ευρωπαϊκού Τουρισμού.

    [12] ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΠΕ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 1 Νοεμβρίου 2003 (12:39 UTC+2)

    Ο Ομιλος Ελληνικά Πετρέλαια θα πραγματοποιήσει μέχρι το 2007 επενδύσεις ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ στη Σερβία, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του στα χθεσινά εγκαίνια του 7ου πρατήριου της «ΕΚΟ YU» στο Βελιγράδι.

    Το πρόγραμμα της εταιρείας, όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Σταύρος Στέλας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «ΕΚΟ YU», προβλέπει την ίδρυση 60 πρατηρίων μέσα στα επόμενα 4 χρόνια.

    Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου, η εταιρεία θα εξετάσει και τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε διαγωνισμό του σερβικού δημοσίου για την ιδιωτικοποίηση διυλιστικών μονάδων της Σερβίας.

    [13] ΔΥΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ Η ALITALIA

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2003 (09:55 UTC+2)

    Δύο καθημερινές πτήσεις στη γραμμή Θεσσαλονίκη-Μιλάνο-Θεσσαλονίκη δρομολογεί από τις 4 Νοεμβρίου η ιταλική αεροπορική εταιρία ALITALIA, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπτυξης που υλοποιεί στη χώρα μας.

    H επέκταση του δικτύου της ALITALIA έχει ως σκοπό την ικανοποίηση των ολοένα μεγαλύτερων αναγκών του επιβατικού κοινού της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας και αναμένεται να ενισχύσει τις επιχειρηματικές, τουριστικές και γενικότερα οικονομικές δραστηριότητες του νομού.

    Με την ευκαιρία της πρώτης άφιξης και αναχώρησης των νέων πτήσεων, στις 11.30 το πρωί της 4ης Νοεμβρίου, η ALITALIA θα διοργανώσει εκδήλωση στον χώρο του αεροδρομίου "Μακεδονία".

    [14] ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 75 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2003 (09:42 UTC+2)

    Τα 75 χρόνια λειτουργίας της γιορτάζει φέτος η Τράπεζα της Ελλάδος με μια σειρά εκδηλώσεων. Αύριο θα δοθεί συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στις 3 Νοεμβρίου στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί η επίσημη εκδήλωση για τον εορτασμό, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.

    Ομιλητές θα είναι ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο Διοικητής της Τράπεζας Νικόλαος Γκαργκάνας, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ και ο Αντιπρόεδρός της Λουκάς Παπαδήμος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ταινία μικρού μήκους για την ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Επίσης, με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων θα λειτουργήσει έκθεση στο κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος με θέματα από την ιστορία του ιδρύματος. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται ιστορικά έγγραφα, αρχιτεκτονικά σχέδια, έργα τέχνης, μακέτες, χαρακτικά, προπλάσματα κλπ τραπεζογραμματίων και κερμάτων καθώς και μηχανές που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή τους.

    [15] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "SPIDSEN FOR EUROPA" ΔΑΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

    Αγκυρα, 1 Νοεμβρίου 2003 (12:06 UTC+2)

    Η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» σε δημοσίευμά της με τον τίτλο «Εγώ μπορώ να πείσω τον Ντενκτάς», αναφέρεται σε βιβλίο δύο Δανών δημοσιογράφων, οι οποίοι συγκέντρωσαν σε βιβλίο τα όσα συνέβησαν και τα όσα ελέχθησαν πριν από τη Συνάντηση Κορυφής στην Κοπεγχάγη. Το βιβλίο αυτό φέρει την ονομασία ²Spidsen For Europa² και ετέθη στην κυκλοφορία χθες.

    Οι δύο συγγραφείς του βιβλίου Thomas Lauritze και Michael Ulveman κατά την προετοιμασία του βιβλίου πραγματοποίησαν συναντήσεις με αρμοδίους της Προεδρίας της Κυβέρνησης της Δανίας, με αρμοδίους του ΥΠΕΞ της χώρας τους και με άλλους υψηλά ιστάμενους τεχνοκράτες. Για να μην γίνει κανένα λάθος, το εν λόγω βιβλίο εστάλη με την τελευταία του μορφή στους τεχνοκράτες και εντός μίας εβδομάδας δεν έγινε καμία διάψευση.

    Σύμφωνα με το βιβλίο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Moller, έκανε στον τότε Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Γκιουλ την εξής ερώτηση: «Θα μπορέσετε να πείσετε τους στρατιωτικούς και τον Ντενκτάς για λύση στην Κύπρο;» και ο κ. Γκιουλ του είπε: «Εγώ, θα το ρυθμίσω».

    Όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., το βιβλίο βρίθει από ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Το βιβλίο αποτελείται από 11 κεφάλαια και τα παζαρέματα μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. αναφέρονται στο 8ο και 9ο κεφάλαιο. Στα δύο κεφάλαια των 34 σελίδων, επισημαίνεται η διαφορετική πολιτική μεταξύ Rasmussen και Moller όσον αφορά τα θέματα Τουρκίας Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

    Σύμφωνα με το βιβλίο, η ένταση μεταξύ αυτού του διδύμου πηγάζει από το γεγονός ότι ο Rasmussen θέλησε να δείξει ότι είναι δική του η διπλωματική επιτυχία της Συνάντησης Κορυφής. Όμως και ο Moller ασχολούμενος με τα θέματα Κύπρου και ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., θέλησε να κάνει ²one man show².

    Εκείνο που είχε τραβήξει την προσοχή των δημοσιογράφων-συγγραφέων ήταν το γεγονός ότι μία εβδομάδα πριν από τη Συνάντηση Κορυφής, στις 2 Δεκεμβρίου του 2002, ο Moller είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Άγκυρα. Τότε, ρώτησε στον Πρωθυπουργό της περιόδου εκείνης κ. Γκιουλ εάν θα μπορέσει να πείσει για τη λύση τους στρατιωτικούς και τον Ντενκτάς. Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς, ο κ. Γκιουλ του έδωσε την απάντηση ότι θα ρυθμίσει το θέμα.

    Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο ισχυρισμός βόμβα στο εν λόγω βιβλίο, είναι αυτό σχετικά με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Fischer. Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, ο Fischer ήταν αντίθετος με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. όπως και ο Schroder και έλεγε ότι ²η ένταξη της Τουρκίας θα ήταν καταστροφή². Ο Fischer σε συζήτηση που είχε με τον Moller του είχε πει ²Θα πρέπει να σκεφθούμε ένα σχέδιο Β για την Τουρκία. Να βρούμε ένα τέτοιο δρόμο έτσι ώστε οι Τούρκοι να μην γίνουν ποτέ μέλος στην Ε.Ε.².

    [16] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΝΤΕΚΤΑΣ

    Αγκυρα, 1 Νοεμβρίου 2003 (11:29 UTC+2)

    Προκλητικός, εξακολουθεί να εμφανίζεται ο Ραούφ Ντεκτας, ο οποίος κατά την εμφάνισή του σε εκπομπή του γνωστού τούρκου δημοσιογράφου Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, και αναφερόμενος στις ''εκλογές'', που πρόκειται να διεξαχθούν στο ψευδοκράτος, ισχυρίστηκε ότι ο ''λαός'' είναι δίπλα του και τον υποστηρίζει. Ακόμη, επιτέθηκε για μία ακόμη φορά κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας πως οι αρμόδιοι της Ε.Ε. αγνοούν τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και η υπόθεση οδηγείται προς την πλευρά των Ελληνοκυπρίων.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Μπιράντ του υπενθύμισε τα όσα είπε ο ''Πρόεδρος του Συνδέσμου Εποίκων'', Νουρί Τσεβίκελ, ότι οι έποικοι έχουν αποσύρει την υποστήριξή τους προς τον Ντενκτάς και επιθυμούν να ενταχθούν και οι Τουρκοκύπριοι στην Ε.Ε. για να αναβαθμισθεί το βιοτικό επίπεδό τους, να αναπτυχθούν οικονομικά και να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα που θα δοθούν με την ένταξη.

    Ο Ντενκτάς, δείχνοντας εκνευρισμό, έθεσε κατ' αρχήν το ερώτημα ποιους εκπροσωπεί ο κύριος αυτός [ο Τσεβίκελ] και τόνισε ότι αυτά τα λέει διότι θα θέσει υποψηφιότητα κατά τις ''εκλογές'' και επιθυμεί να εξασφαλίσει ψήφους. Όσο για τον ''Σύνδεσμο των Εποίκων'', είπε ότι είναι ένας ''Σύνδεσμος'' που λειτουργεί σωστά, με εντατικούς ρυθμούς. Στη συνέχεια, τόνισε ότι ο ίδιος συνεργάζεται μόνο με τις κυβερνήσεις και τα κράτη και επεσήμανε πως η πολιτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Μπιράντ του υπενθύμισε πως οι κ.κ. Ερντογάν και Γκιουλ λένε ότι μπορεί να συζητηθεί το σχέδιο Annan, ενώ εκείνος [ο Ντενκτάς] το απορρίπτει.

    Ο Ντενκτάς υπογράμμισε πως το σχέδιο Annan είναι μία Ε/Κ φιλοσοφία (sic) και ότι η Ευρώπη δηλώνει πως θα δεχθεί τους Ελληνοκυπρίους γι' αυτό κι εκείνοι δεν έχουν καμία ανησυχία. Ακόμη είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν την πρόθεση να συμφωνήσουν, αλλά να πάρουν όλη την Κύπρο. Γι' αυτό πρέπει να επιδειχθεί προσοχή στο σχέδιο Annan και ότι με τη σημερινή του μορφή δεν μπορεί να συζητηθεί.

    Στο σημείο αυτό ο Ντενκτάς παρουσίασε έντυπο στο οποίο απεικονίζονταν η ελληνική σημαία στην οποία ήταν ενσωματωμένη η Κύπρος και είχε σαν τίτλο τη διατύπωση ²αυτό τι είναι;² στην Τουρκική.

      Ο Ντενκτάς υπογράμμισε πως το σχέδιο Annan θα πρέπει να αναγνωσθεί καλά, διότι καταβάλλεται προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση ότι ενώ της παραχωρούνται πολλά, η Τ/Κ είναι πλευρά είναι αυτή η οποία δεν το αποδέχεται και παρουσιάζει δυσκολίες.

    Ακόμη, είπε πως εάν η Ευρώπη θέλει να δεχθεί την Κύπρο, τότε θα πρέπει να φέρει κι εκείνους στο ίδιο επίπεδο. Ακόμη τόνισε πως θα πρέπει να αναμένεται η ένταξη της Τουρκίας. Όσον αφορά την Τουρκία, είπε ότι θα πρέπει να υποστηρίξει τα δικαιώματά της που απορρέουν από τις Συμφωνίες του 1960 και ότι ορισμένοι λένε πως η Τουρκία θα πρέπει για την ένταξή της στην Ε.Ε., να αφήσει την Κύπρο.

    Ο κ. Μπιράντ, επεμβαίνοντας στο σημείο αυτό, τόνισε πως δεν έχει ακούσει κανέναν πολιτικό να λέει κάτι τέτοιο, περί εγκατάλειψης της Κύπρου, πράγμα για το οποίο ο Ντενκτάς είπε ότι χαίρεται, αλλά πρόσθεσε πως και τα ΜΜΕ θα πρέπει να τους υποστηρίξουν. Δεν παρέλειψε δε να πει πως η Τουρκία είναι μία ισχυρή χώρα η οποία θα πρέπει να υποστηρίξει τα δικαιώματά της και θα το κατορθώσει. Στο σημείο αυτό τόνισε πως τους χαροποίησε η συζήτηση που είχε ο Πρωθυπουργός Ερντογάν για το θέμα με τον Βρετανό Πρέσβη

    Ο Ντενκτάς επανέλαβε ότι το σχέδιο Annan δεν μπορεί να συζητηθεί ως έχει και είπε ακόμη πως προ ημερών τον είχαν επισκεφθεί Γερμανοί Ευρωβουλευτές οι οποίοι προσπάθησαν να τον πείσουν για την ορθότητα του σχεδίου, αλλά όταν τους ρώτησε εάν έχουν διαβάσει το πλήρες κείμενο του σχεδίου Annan, του είπαν ότι τους είχε δοθεί μόνο μία περίληψη, οπότε δεν συνέχισαν τη συζήτηση.

    Ο κ. Μπιράντ του έθεσε το ερώτημα τι θα κάνει στην περίπτωση που η Τουρκία μετά τις ''εκλογές'' στην ''ΤΔΒΚ'' του ζητήσει την αποδοχή του σχεδίου Annan.

    Ο Ντενκτάς είπε πως η Τουρκία δεν μπορεί να ζητήσει κάτι τέτοιο. Το σχέδιο αυτό -είπε- δεν μπορεί να μείνει έτσι και να γίνει συζήτηση κατ' αυτόν τον τρόπο και πρόσθεσε πως η Τουρκία και η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσουν για το τι θα γίνει στη συνέχεια, να διευρυνθεί το πλαίσιο του σχεδίου Annan, να γίνουν οι σχετικές ρυθμίσεις και ότι με τη σημερινή μορφή του δεν μπορεί να επιφέρει κανένα όφελος. Το μόνο, είπε, που μπορεί να γίνει είναι αυτό, και έδειξε το έντυπο πάνω στο οποίο διακρίνονταν η ελληνική σημαία με ενσωματωμένη επάνω την Κύπρο που έφερε στα τουρκικά τον τίτλο ²αυτό τι είναι;².

    [17] ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΟ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 1 Νοεμβρίου 2003 (11:29 UTC+2)

    Στην κρίσιμη σύσκεψη συντονισμού που πραγματοποιήθηκε στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, ετέθη επί τάπητος ο χάρτης πορείας της Τουρκίας όσον αφορά το Ιράκ. Τελικά, αποφασίσθηκε αντί για στρατό να σταλεί πολιτικό προσωπικό για την υποδομή και για την ανθρωπιστική βοήθεια.

    Στην ίδια σύσκεψη απέκτησε βαρύτητα η άποψη της ²μη αποστολής στρατιωτών², αλλά αναζητήθηκε απάντηση στο ερώτημα εάν αυτό θα ανακοινωθεί αφού οι Η.Π.Α. ανακοινώσουν τη δική τους απόφαση ή μετά.

    Επίσης, αξιολογήθηκαν οι ζωτικής σημασίας εξελίξεις που βιώνονται από πλευράς Τουρκίας και υιοθετήθηκε να δοθεί στον κόσμο το εξής μήνυμα στην περίπτωση που γίνει ανακοίνωση: ²Εμείς δεν στέλνουμε στρατιώτες, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα στρατηγικά συμφέροντα όσον αφορά την ασφάλειά μας, δεν θα σταματήσουμε να εκδηλώνουμε το ενδιαφέρον μας για το Ιράκ και θα αυξήσουμε τη βοήθειά μας περισσότερο στους τομείς αναδόμησης, υποδομής και ανθρωπιστικής βοήθειας. Προς το σκοπό αυτό θα στείλουμε πολιτικό προσωπικό που θα βοηθήσει για τις δραστηριότητες αυτές².

     Έγινε γνωστό πως στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τονίσθηκε ότι συνεχίζεται η απειλή ΡΚΚ/KADEK και μάλιστα ότι η τρομοκρατική οργάνωση πολιτικοποιείται και αυξάνει την επιρροή της, ότι οι Η.Π.Α. παραβλέπουν σ' αυτό και ότι αν απαιτηθεί η Τουρκία θα λάβει τα απαιτούμενα μέτρα.

    Στην παραπάνω σύσκεψη, παράλληλα με τον Υφυπουργό Ουγούρ Ζιγιάλ, έλαβαν μέρος οι βοηθοί Υφυπουργού, Αλί Τουϊγκάν, Ταχσίν Μπουρτζούογλου καθώς και ο Πρέσβης Ντενίζ Μπολούκμπασι, ο οποίος είχε προβεί σε σκληρές διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά πριν από το έγγραφο της Κυβέρνησης της 1ης Μαρτίου. Από πλευράς Γενικού Επιτελείου έλαβαν μέρος ο Υπαρχηγός Στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ και ανώτατοι στρατιωτικοί παράγοντες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εν λόγω σύσκεψη δεν ελήφθη οριστική απόφαση για τη μη αποστολή στρατιωτών και για τα άλλα θέματα, αλλά υιοθετήθηκε η προετοιμασία άλλων επιλογών όσον αφορά την πολιτική που θα ακολουθηθεί και η παρουσίαση αυτών στην Κυβέρνηση. Λέγεται ότι και η Κυβέρνηση ενδέχεται να πραγματοποιήσει συνάντηση κορυφής με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων για τη λήψη οριστικής απόφασης.

    Στο μεταξύ, οι Πρέσβεις της Τουρκίας που ασκούν καθήκοντα στις χώρες της Μέσης Ανατολής κλήθηκαν χτες για σύσκεψη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Στη σύσκεψη αυτή παρέστη και ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Ιράκ, Οσμάν Πακσούτ, ενώ προήδρευσε ο τούρκος ΥΠΕΞ Γκιουλ. Στη σύσκεψη οι Πρέσβεις ανέφεραν τις προσεγγίσεις τους σχετικά με το θέμα του Ιράκ και να ενημερωθούν όσον αφορά τον χάρτη πορείας της Τουρκίας. Τονίζεται πως η εν λόγω σύσκεψη φέρει και τον χαρακτήρα προετοιμασίας για τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των γειτονικών χωρών με το Ιράκ, που θα πραγματοποιηθεί στη Συρία στα τέλη της εβδομάδας.

    [18] ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Αγκυρα, 1 Νοεμβρίου 2003 (11:28 UTC+2)

    Αντιφατικές, θεωρεί τις δηλώσεις Ερντογάν και Γκιουλ για την πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ»», καθώς όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γκιουλ αξιολογώντας την Έκθεση Προόδου της Επιτροπής της Ε.Ε., έδωσαν αντιφατικά μηνύματα.

    Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν όσον αφορά τις επικρίσεις που αναφέρονται στην Έκθεση για την καθυστερημένη εφαρμογή των νόμων που εκδόθηκαν, είπε ότι πρόκειται για προφάσεις άνευ ουσίας.

    Εξ άλλου ο κ.Γκιουλ στην πρώτη αξιολόγηση που έκανε προέβη στο εξής σχόλιο: «Πρόκειται για μία αντικειμενική Έκθεση, έτσι όπως την περιμέναμε».

    Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε πως η Τουρκία μέχρι σήμερα πραγματοποίησε τα απαιτούμενα βήματα σχετικά με την εφαρμογή και ότι αυτή δεν αφορά μόνο τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2004 και ότι οι εργασίες θα συνεχισθούν και κατά το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων.

    Ο κ.Γκιουλ ερωτηθείς αργότερα και πάλι από τους δημοσιογράφους για τις ελλείψεις που αναφέρονται στο σχέδιο της Έκθεσης, δήλωσε: «Εμείς, ήδη, το λέμε. Λέμε ότι υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να κάνουμε στον τομέα της εφαρμογής. Άλλωστε, προς το σκοπό αυτό έχουν ιδρύσει ομάδα παρακολούθησης των μεταρρυθμίσεων, η οποία συνέρχεται τακτικά».

    [19] T/K Ο ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ

    Λευκωσία, 1 Νοεμβρίου 2003 (10:42 UTC+2)

    Ο Αλπέρ Μεχμέτ, Τ/Κ από τη Λουρουτζίνα, αναλαμβάνει καθήκοντα Πρεσβευτή της Βρετανίας στην Ισλανδία, σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα ''Κίπρις''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΑΗΤΤΗΤΟ, ΣΤΙΣ ΝΙΚΕΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Το Μαρούσι παρέμεινε η μοναδική αήττητη ομάδα του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 ανδρών, καθώς πέρασε νικηφόρα και από την έδρα του ΠΑΟΚ με 86-80, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής. Ο Ολυμπιακός επικράτησε με 73-60 του Ηρακλείου στο Ηράκλειο, με κορυφαίο παίκτη το Χρήστο Χαρίση. Ο Πανιώνιος κέρδισε στη Νέα Σμύρνη τον Ηρακλή με 86-81. Το Περιστέρι ηττήθηκε στην έδρα του από τον Ιωνικό Ν.Φ. με 66-78 και ο Άρης έχασε από τον Μακεδονικό με 60-64. Την Κυριακή ολοκληρώνεται η αγωνιστική με τις αναμετρήσεις Απόλλων Πατρών-Παναθηναϊκός και ΑΕΚ-Ηλυσιακός.

    Η βαθμολογία σε 6 αγώνες:

    Μαρούσι 10 (5αγ)

    ΠΑΟΚ 10

    ΑΕΚ 9 (5αγ)

    Ολυμπιακός 9

    Ηρακλής 9

    Ιωνικός ΝΦ 9

    Περιστέρι 9

    Πανιώνιος 8

    Ηράκλειο 8

    Μακεδονικός 8

    Αρης 8

    Παναθηναϊκός 7 (4αγ)

    Ηλυσιακός 7 (5αγ)

    Απόλλων Πατρ. 6 (5αγ)    

    [21] ΑΥΡΙΟ Ο 21ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2003 (12:41 UTC+2)

    Ο 21ος Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας διεξάγεται την Κυριακή 2 Νοεμβρίου και για το λόγο αυτό η Τροχαία θα προχωρήσει σε κυκλοφοριακές παρεμβάσεις.

    Συγκεκριμένα, από τις 6:30 το πρωί έως τις 14:30μμ, θα ισχύσουν κατά μήκος της κλασσικής διαδρομής του Μαραθωνίου, ειδικά κυκλοφοριακά μέτρα, με σκοπό την απρόσκοπτη διεξαγωγή του αγωνίσματος, αλλά και τη διευκόλυνση των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.

    Από το Σάββατο το βράδυ θα απαγορεύεται η στάθμευση των οχημάτων επί των λεωφόρων Μαραθώνος, Μεσογείων, Βασιλίσσης Σοφίας, Βασιλέως Κωνσταντίνου μέχρι το ύψος του Παναθηναϊκού Σταδίου. Επίσης από το πρωί της Κυριακής η τροχαία θα διακόπτει σταδιακά την κυκλοφορία προς το ρεύμα καθόδου.

    Παράλληλα ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι λόγω της αθλητικής διοργάνωσης θα υπάρξουν σημαντικές τροποποιήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ που διέρχονται κατά μήκος του Μαραθωνίου.

    [22] ΝΤΕΡΜΠΙ ΔΙΚΕΦΑΛΩΝ ΣΤΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2003 (11:58 UTC+2)

    Με το ντέρμπι των δικεφάλων, ανοίγει η αυλαία της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής με σημαντικά ματς στο πρόγραμμα.

    Σήμερα στο γήπεδο των Άνω Λιοσίων η ΑΕΚ φιλοξενεί τον ΠΑΟΚ με πολλές αλλαγές στην σύνθεση της. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν έχει πλέον κανένα περιθώριο για νέα βαθμολογική απώλεια, ενώ παράλληλα θα κάνει και πρόβα τζενεράλε, εν όψει και της καθοριστικής αναμέτρησης κόντρα στην Αϊντχόβεν. Με προβλήματα απουσιών θα παραταχθεί κι ο ΠΑΟΚ, που θα προσπαθήσει να παραμείνει στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.

    Στη Νεάπολη ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την ιδιαίτερα μαχητική Χαλκηδόνα. Οι "πράσινοι" θέλουν τους τρεις βαθμούς της νίκης προκειμένου να διατηρήσουν την στενή τους σχέση με την κορυφή, αλλά και να βελτιώσουν τη ψυχολογία τους ενόψει της αναμέτρησης με τη Στουτγάρδη για το Τσάμπιονς Λιγκ.

    Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός υποδέχεται στη Ριζούπολη τον Ιωνικό, με τον Προτάσοφ να αντιμετωπίζει πρόβλημα στην επίθεση, αφού έχει ενοχλήσεις στη μέση ο νεαρός Νέρι Καστίγιο, που πρόσφατα κλήθηκε στην εθνική ομάδα της Ουρουγουάης.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της 9ης αγωνιστικής της Α' Εθνικής είναι:

    -Σήμερα Σάββατο: ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (Supersport 19.00), Χαλκηδόνα - Παναθηναϊκός (ΝΕΤ 19.00).

    -Αύριο Κυριακή: Αιγάλεω - Πανιώνιος (Supersport 17.00), Ξάνθη - Πανηλειακός (15.00), ΟΦΗ - Προοδευτική (ΝΕΤ 18.00), Άρης - Ηρακλής (Supersport 20.00), Καλλιθέα - Ακράτητος (Supersport 17.00), Ολυμπιακός - Ιωνικός (TV Magic 18.00).

    [23] ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΣΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΟ 2004

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2003 (00:04 UTC+2)

    Μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να αποφασιστεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου αν θα διεξαχθεί στην Αρχαία Ολυμπία το αγώνισμα της σφαιροβολίας ανδρών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Σχετική πρόταση κατέθεσε στην ΔΟΕ, η «Αθήνα 2004» με τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Όμως, αντιρρήσεις προβάλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος θεωρεί ότι το αρχαίο στάδιο θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη και αλλοίωση.

    Οι συζητήσεις της πρόεδρου της «Αθήνα 2004», Γιάννας Αγγελοπούλου με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες.

    «Ολες οι χώρες μπορούν να έχουν μεγάλα και σημαντικά γήπεδα και στάδια για όλους τους αγώνες, σημαντικά Κέντρα Ραδιοτηλεόρασης, δρόμους, τραμ, μετρό. Αρχαία Ολυμπία, όμως μπορούμε να έχουμε μόνο εμείς», δήλωσε για το θέμα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    «Εάν επρόκειτο να διαταράξουμε την αρχαιολογική ισορροπία του χώρου, αν επρόκειτο να κάνουμε επεμβάσεις, τότε πρώτος εγώ δεν θα επέτρεπα καμία συζήτηση», πρόσθεσε.

    Η «Αθήνα 2004» επισήμανε ότι δεν θα γίνει καμία παρέμβαση που θα διαταράξει τον αρχαιολογικό χώρο και το περιβάλλον.

    Σε περίπτωση που η σφαιροβολία «μετακομίσει »από την Αθήνα, στην Ολυμπία απαιτείται η μετακίνηση 100 ατόμων (αθλητές, διαιτητές, κριτές), οι οποίοι θα μείνουν στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, όπου σχεδιάζεται να στεγασθεί το Κέντρο Τύπου. Ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας υποστηρίζει την πρωτοβουλία αυτή.

    [24] ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΡΟΝ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΚΟΡΕΪ

    Ραμάλα, 1 Νοεμβρίου 2003 (20:05 UTC+2)

    Έτοιμος να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν για συνομιλίες που θα αποσκοπούν στην αναβίωση του «οδικού Χάρτη» δήλωσε ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κορέι, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη συνάντηση.

    Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο Σαρόν είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με τον Κορέι, όταν όμως ο τελευταίος θα έχει εδραιώσει τη θέση του.

    [25] ΜΠΟΥΣ:ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 1 Νοεμβρίου 2003 (17:48 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ολοκληρώσουν την αποστολή τους στο Ιράκ διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό μήνυμά του, προσθέτοντας ότι ενδεχόμενη πρόωρη αποχώρηση από το Ιράκ θα ενθάρρυνε τους τρομοκράτες και θα οδηγούσε στην αύξηση των κινδύνων για την Αμερική.

    Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε η χώρα του δεν θα φοβηθεί από τους τρομοκράτες, αλλά θα συνεχίσει τον αγώνα εναντίον τους και υπεραμυνόμενος την πολιτική στρατιωτικής κατοχή στο Ιράκ επεσήμανε ότι «μεταφέρουμε τον πόλεμο αυτόν στο έδαφος του εχθρού ,εξαπολύοντας επιδρομές, κατάσχοντας όπλα και χρήματα, οδηγώντας τους φονιάδες στη δικαιοσύνη»

    Τέλος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν περισσότερους Ιρακινούς για να αναλάβουν την ασφάλεια της χώρας τους. «Επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για την εκπαίδευση και ανάπτυξη ενός νέου ιρακινού στρατού και των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας», είπε

    [26] ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 1 Νοεμβρίου 2003 (12:42 UTC+2)

    Το συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας παραμένει στη δεύτερη θέση, πίσω από τους Εργατικούς, στις δημοσκοπήσεις παρά την παραίτηση, την περασμένη Τετάρτη, του ηγέτη του Ιαν Ντάνκαν Σμιθ.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ οι Τόρις λαμβάνουν ποσοστό 34%, κερδίζοντας δύο μονάδες τους τελευταίους δύο μήνες. Ωστόσο οι Εργατικοί του Τόνι Μπλερ έχουν αυξήσει επίσης το ποσοστό τους κατά πέντε μονάδες και έχουν την υποστήριξη του 36% των ψηφοφόρων.

    Το δεύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Φιλελεύθεροι, καταγράφουν απώλειες 7 μονάδων και έχουν πέσει στο 23%. Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov διενεργήθηκε μετά την ψηφοφορία για την καθαίρεση του Ιαν Ντάνκαν Σμιθ. Οπως δείχνουν τα αποτελέσματα όμως οι ψηφοφόροι αδιαφορούν για την πιθανή ανάδειξη του ευρωσκεπτικιστή πρώην υπουργού Εσωτερικών Μάικλ Χάουαρντ στην ηγεσία του συντηρητικού κόμματος.

    [27] ΗΠΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΝΤΟΡΚΟΦΣΚΙ

    Μόσχα, 1 Νοεμβρίου 2003 (11:38 UTC+2)

    Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας, εκφράζουν την ανησυχία τους, για τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία χειρίστηκε την υπόθεση φοροδιαφυγής στην πετρελαϊκή εταιρία Yukos.

    Οι δύο κυβερνήσεις ζητούν εγγυήσεις σχετικά με τη νομιμότητα της σύλληψης πριν από μια εβδομάδα, του «αφεντικού» της πετρελαϊκής εταιρίας, Μιχαηλ Κοντορκοφσκι.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης, Ριτσαρντ Μπουσερ, η Μόσχα πρέπει να καθησυχάσει τις ανησυχίες ότι η δίωξη κατά του Κοντορκοφσκι, είχε πολιτικά κίνητρα.

    Ο συλληφθείς θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας. Επίσης, βοηθά οικονομικά τα φιλελεύθερα κόμματα της αντιπολίτευσης, γεγονός και στο οποίο εστιάζεται η κριτική για τα πολιτικά κίνητρα πίσω από τη σύλληψή του.

    [28] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΛΤΙΚΗ

    Ελσίνκι, 1 Νοεμβρίου 2003 (12:45 UTC+2)

    Με τη διοργάνωση Ελληνικής Βραδιάς στο Ελσίνκι, ολοκληρώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις της Εβδομάδας Πολιτιστικών εκδηλώσεων με έντονο ελληνικό χαρακτήρα που διοργανώθηκε στην Φιλανδία και τις Βαλτικές χώρες.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε

    -Σάββατο 25.10 Παρουσίαση Ελληνικής Μουσικής και Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου και παρουσίαση Κυπριακής Μουσικής και χορού από το Κυπριακό συγκρότημα, στο Kulttuuritalo (Σπίτι της Κουλτούρας) του Ελσίνκι.

    -Κυριακή 26.10 Παρουσίαση Ελληνικής Μουσικής και Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου σε εκδήλωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Φιλανδίας.

    -Δευτέρα 27.10 Παρουσίαση Κυπριακής Μουσικής και χορού από το Κυπριακό συγκρότημα ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ σε Γυμνάσιο του Ελσίνκι και ενημερωτική διάλεξη για την Ολυμπιακή Εκεχειρία από τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας.

    Παρουσίαση Ελληνικής Μουσικής και Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου στο κρουαζιερόπλοιο «Rosella».

    -Τρίτη 28.10 Παρουσίαση Ελληνικής Μουσικής και Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου στην Εορταστική Εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Λετονίας για την επέτειο του «ΟΧΙ».

    -Τετάρτη 29.10 Παρουσίαση Ελληνικής Μουσικής και Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου στο ξενοδοχείο Reval Hotel Latvija σε Ειδική Ελληνική Βραδιά.

    -Παρασκευή 31.10 Παρουσίαση Ελληνικής Μουσικής και Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου στο ξενοδοχείο Reval Hotel Olόmpia. Από τα έσοδα του εισιτηρίου της παράστασης το 1/3 θα δοθεί για ενίσχυση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Εσθονίας.

    Διοργανωτές και Υπεύθυνοι των εκδηλώσεων είναι οι: Κίμων Παπαδόπουλος και Αθανάσιος Παπανικολάου σε συνεργασία με τους ακόλουθους φορείς:

    1. Δίκτυο Πολιτισμού του Σ.Α.Ε., Περιφέρεια Ευρώπης.

    2. Πρεσβεία της Κύπρου στην Φιλανδία.

    3. Φιλλανδοελληνικός Σύνδεσμος Του Ελσίνκι

    4. Ομοσπονδία Φιλανδοελληνικών Συνδέσμων Φιλανδίας.

    5. Φιλανδοκυπριακός Σύνδεσμος Ελσίνκι.

    6. Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας.

    7. Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Λετονίας.

    8. Πρεσβεία της Ελλάδος στην Φιλανδία.

    9. Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας.

    [29] H ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

    Στοκχόλμη, 1 Νοεμβρίου 2003 (12:45 UTC+2)

    Στη Στοκχόλμη για μία συναυλία θα βρεθεί η Σαβίνα Γιαννάτου με την ορχήστρα Primavera en Salonico .

    Η ελληνίδα καλλιτέχνης και η παρέα της θα εμφανιστεί στις 11 Νοεμβρίου, ώρα 19.30, στο Sφdra Τeatern στην Στοκχόλμη.

    [30] ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2003 (11:58 UTC+2)

    Συνεχίζονται με επιτυχία στην Αθήνα οι προβολές των ταινιών του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.. Οι προβολές θα διαρκέσουν έως τις 6 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Τριανόν-Filmcenter.

    Το πρόγραμμα των προβολών ξεκίνησε την Παρασκευή με τις βραβευμένες ταινίες της διοργάνωσης, μεταξύ των οποίων οι παραγωγές "Skipper Straad" της Ειρήνης Βαχλιώτη, που απέσπασε το πρώτο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας, "Ρεντ Σκάι" του Παναγιώτη Φαφούτη (δεύτερο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας), "Τα μυστικά της πόλης", της Ελένης Δημητρακοπούλου (πρώτο βραβείο σπουδαστικής ταινίας) κ.ά.

    Σήμερα και αύριο, από τις 6.30 το απόγευμα μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα βραζιλιάνικων ταινιών μικρού μήκους,της τελευταίας δεκαετίας, που προβλήθηκαν στη Δράμα εκτός συναγωνισμού. Ακολουθούν ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού προγράμματος.

    Η εκδήλωση στην Αθήνα συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

    [31] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΗ ΣΥΚΕΩΝ ΓΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΖΑΚΥΝΘΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2003 (11:09 UTC+2)

    Εκθεση με θέμα "Ανάδειξη των περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων των νησιών Κεφαλονιάς και Ζακύνθου" παρουσιάζει η Ομάδα Περιβάλλοντος του ΚΑΠΗ Συκεών, από τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου.

    Πρόκειται ουσιαστικά για το υλικό που συγκέντρωσαν κατά το πρόσφατο ταξίδι τους στα δύο νησιά του Ιονίου - πληροφορίες που χρησιμοποίησαν για τη σύνταξη ειδικής εργασίας, η οποία και απέσπασε τα εύσημα από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Συγχαρητήρια για το άριστο παράδειγμα που δίνουν στη νέα γενιά "προσδίδοντας στην οικολογία διαστάσεις ευρείας κοινωνικής δράσης και θυμίζοντάς μας ότι ο σεβασμός στο περιβάλλον, το οποίο δανειστήκαμε από τα παιδιά μας, είναι καθήκον ζωής" δίνει ο δήμαρχος Συκεών, Σϊμος Δανιηλίδης.

    Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Συκεών (Κομνηνών και Μεγάρων), θα εγκαινιαστεί στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας 3 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 14 Νοεμβρίου.

    [32] ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2003 (09:53 UTC+2)

    Εικαστικές, χορωδιακές, μουσικές και λογοτεχνικές εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα των λη΄ Δημητρίων.

    Στο πλαίσιο του Διεθνή Μήνα Ορθόδοξων Χορωδιών τα Δημήτρια ταξιδεύουν μέχρι την μακρινή Ρωσία και φέρνουν στην Θεσσαλονίκη την Ορχήστρα Κόρνων «Horn Capella» της Αγίας Πετρούπολης για μία μοναδική συναυλία, στις 6 Νοεμβρίου, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φίλων Ευρωπαϊκής Ιδέας (Σ.Φ.Ε.Ι.).

    Στις εικαστικές εκδηλώσεις ξεχωρίζει η έκθεση με τίτλο «Οι δρόμοι των Νομάδων, τα μονοπάτια της ύφανσης» που θα πραγματοποιηθεί στο Γενί Τζαμί από τις 5 έως τις 16 Νοεμβρίου σε μια συνεργασία με την Galerie Ντόρα Πέγκα. Αντικείμενο της έκθεσης είναι η υφαντική τέχνη, που είναι συνυφασμένη με την μακραίωνη ιστορία των νομάδων.

    Εξάλλου, τα λη' Δημήτρια φιλοξενούν στον Κύκλο Συμφωνικής Μουσικής την Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και διεθνώς καταξιωμένους μαέστρους και σολίστ. Στις 5 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής, την Δημοτική Ορχήστρα της πόλης μας θα διευθύνει ο Χάρης Ηλιάδης ενώ σολίστ στο πιάνο είναι ο Χαράλαμπος Αγγελόπουλος. Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης και με τον Σύλλογο Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

    Τέλος, τα λη΄ Δημήτρια και η Θεσσαλονίκη γίνονται φέτος σημείο συνάντησης Ελλήνων και Ισπανών συγγραφέων οι οποίοι εξερευνούν από κοινού το «Μακρύ Ταξίδι της Γραφής». Η συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Ελληνοϊσπανικό Σύνδεσμο Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδας «Φ. Γκ. Λόρκα», στις 6 και 7 Νοεμβρίου στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 1 November 2003 - 19:13:51 UTC