Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-11-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 11 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 122 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΡΙΑΝΤ
  • [02] ΒΑΡΥΤΑΤΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ- ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΝΔ
  • [03] ΑΝΑΣΤΕΛΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [04] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ:12ΜΗΝΗ ΘΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2004
  • [05] Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΟΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΑ ΠΑΤΡΑΣ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [06] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΟΠΤΙΚΗΣ
  • [08] ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [09] Ο ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
  • [10] ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΗΣ 18ης KOSMIMA
  • [11] ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗ 18η KOSMIMA
  • [12] ΑΝΟΔΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
  • [13] ΠΕΝΤΑΜΗΝΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΛΟΓΩ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [14] "ΧΑΣΤΟΥΚΙ" ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ
  • [15] Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • [16] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟ
  • [17] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ
  • [18] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [19] Ο ΜΠΑΣΙΝΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΠΑΟ
  • [20] Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 93-90 ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
  • [21] ΠΗΡΕ ΒΑΘΜΟ ΣΤΗ Ν. ΣΜΥΡΝΗ Η ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ
  • [22] ΒΟΛΕΪ: ΣΤΟΥΣ "16" ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ Ο ΠΑΟΚ
  • [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΠΑΟ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΜΕ 84-74
  • [24] ΝΙΚΗ ΚΟΪΖΟΥΜΙ "ΔΕΙΧΝΕΙ" Η ΚΑΛΠΗ ΤΩΝ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [25] ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • [26] ΕΤΟΙΜΗ Η ΝΕΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [27] ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΡΑΗΛ- ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

  • [01] 11 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 122 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΡΙΑΝΤ

    Ριάντ, 9 Νοεμβρίου 2003 (18:00 UTC+2)

    Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η προσπάθεια των σωστικών συνεργείων για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τις χθεσινές εκρήξεις που συντάραξαν το βράδυ του Σαββάτου την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι νεκροί από τη χθεσινοβραδινή επίθεση αυτοκτονίας που, όπως υποστηρίζουν οι σαουδαραβικές αρχές φέρει τη «σφραγίδα» του τρομοκρατικού δικτύου της «αλ Κάιντα», ανέρχονται σε τουλάχιστον 11 και οι τραυματίες σε 122, μεταξύ των οποίων και 36 παιδιά.

    Οι νεκροί είναι σαουδαραβικής, σουδανικής και αιγυπτιακής καταγωγής- μεταξύ αυτών και τέσσερα παιδιά- ενώ οι τραυματίες προέρχονται από διάφορες χώρες του αραβικού κόσμου, την Αφρική, την Ινδία, το Μπαγκλαντές, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, το Πακιστάν, την Τουρκία, τη Σρι Λάνκα, τη Ρουμανία, αλλά και τον Καναδά.

    Ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου, πρίγκιπας Αμπντάλλα, δεσμεύτηκε ότι οι αρχές της χώρας θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των τρομοκρατών. «Θα ξεριζώσουμε την τρομοκρατία και θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό και σε όσους βρίσκονται πίσω του» φέρεται να δήλωσε ο σαουδάραβας πρίγκιπας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με ορισμένους από τους ηγέτες των χωρών της περιοχής.

    [02] ΒΑΡΥΤΑΤΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ- ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΝΔ

    Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2003 (19:17 UTC+2)

    Δριμεία επίθεση κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, εξαπέλυσε από τη Φλώρινα ο Θεόδωρος Πάγκαλος, χαρακτηρίζοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ανεπάγγελτο» και «πολιτικά ανύπαρκτο στη βουλή, μέχρις ότου γίνει αρχηγός της ΝΔ».

    Αναφερόμενος στο σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας «ήρθε η ώρα του Καραμανλή», ο Θεόδωρος Πάγκαλος, που μαζί με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ηγούνται της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του Κινήματος, σχολίασε μεταξύ άλλων: «πού είναι γραμμένο ότι ήρθε η ώρα του ανεπάγγελτου;η ώρα του ανεψιού του ιδρυτή και πρώην προέδρου της ΝΔ;».

    Ο κ. Πάγκαλος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για διγλωσσία στο εκκλησιαστικό θέμα, καθώς ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ενώ ο Κώστας Καραμανλής έχει τοποθετηθεί υπέρ της μη εμπλοκής.

    Σε μια αναφορά του στη στρατιωτική θητεία, ο κ. Πάγκαλος τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής των γυναικών στις Ενοπλες Δυνάμεις για να μπορούν να βάζουν με ίσους όρους στόχους και να βελτιώσουν τη θέση τους, όπως χαρακτηριστικά είπε.

    Αντιδράσεις από Νέα Δημοκρατία

    Οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί του Θεόδωρου Πάγκαλου κατά του Κώστα Καραμανλή προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρή Ρουσόπουλου, ο οποίος δήλωσε: "Αντί ο κ. Πάγκαλος να επιτίθεται χυδαία στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ας διασφαλίσει πρώτα ότι έχει τη στήριξη του κ. Σημίτη για τις απόψεις που εκφράζει".

    «Το πολιτικό επίπεδο του κ. Παγκάλου είναι γνωστό σε όλους. Το ζήτημα είναι ν' απαντήσει ο Πρωθυπουργός, αν οι σημερινές χυδαιότητες του κ. Παγκάλου αποτελούν τη νέα μορφή ''εκσυγχρονισμού'' τύπου Σημίτη» σχολίασε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Σε ό,τι αφορά δε στη δήλωση του κ. Παγκάλου περί συμμετοχής των γυναικών στις Ενοπλες Δυνάμεις, ο κ. Ρουσόπουλος κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν προτίθεται να προχωρήσει στη στράτευση γυναικών.

    [03] ΑΝΑΣΤΕΛΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 9 Νοεμβρίου 2003 (09:40 UTC+2)

    Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προχωρεί σε προσωρινή αναστολή των υπηρεσιών της στο Ιράκ καθώς η χώρα συγκλονίζεται από επεισόδια βίας.

    Ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Φλοριάν Βέστφαλ δήλωσε ότι το κλείσιμο των γραφείων στην Βαγδάτη και την Βασόρα έγινε επιτακτικό λογώ " της εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί σε όλη τη χώρα".

    "Η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη και δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες" ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού όταν του ζητήθηκε να εκθέσει τίς επιπλοκές αυτής της απόφασης.

    Απώλειες και επιδειξη δυνάμεως

    Δύο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίσθηκε όταν το περιπολικό τζίπ στο οποίο επέβαιναν δέχθηκε επίθεση με βόμβα. Το επεισόδιο συνέβη στην Φαλούτζα, πόλη των Σουνιτών που θεωρείται ένα από τα κέντρα της ιρακινής αντίστασης

    Την ιδια στιγμή, οι αμερικανικές δυνάμεις σε μια επιδειξη δυνάμεως βομβάρδισαν περιοχές της πολης Τικρίτ ενώ αμερικανοί στρατιώτες με την υποστήριξη τεθωρακισμένων κατέστρεψαν αρκετά κτίρια.

    Αμερικανός διοικητής είπε ότι ήθελε να υπενθυμίσει στους κατοίκους της γενέτειρας του Σαντάμ Χουσειν ποιος έχει τον έλεγχο στο Ιράκ.

    Απώλεια δεύτερου ελικοπτέρου

    Το αμερικανικό έλικόπτερο Μπλακ Χοκ συνετρίβη την Παρασκευή έξω από την Τικρίτ προκαλώντας το θάνατο έξι Αμερικανών στρατιωτών.

    Οι Αμερικανικές στρατιωτικές αρχές στη Βαγδάτη επιβεβαίωσαν ότι το Μπλάκ Χόκ κατερίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος.

    Το περιστατικό έλαβε χώρα λίγες μόνο ώρες μετά την επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε για το θάνατο 16 Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν την Κυριακή από πτώση ελικοπτέρου τύπου Σινούκ.

    Ηταν η μεγαλύτερη επίθεση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου.

    [04] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ:12ΜΗΝΗ ΘΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2004

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2003 (21:16 UTC+2)

    Δωδεκάμηνη στρατιωτική θητεία για όλους όσοι ξεκινούν τον Ιανουάριο του 2004 και σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, προαναγγέλλει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής»

    «Με τις αλλαγές που αποφασίσαμε στο ΚΥΣΕΑ δημιουργείται η δυνατότητα εναρμόνισης της μείωσης της θητείας και στους τρεις κλάδους στους 12 μήνες, από τις αρχές του 2004. Στο Ναυτικό και στην Αεροπορία η θητεία από τις αρχές του 2004 θα πέσει και αυτή στους 12 μήνες, όπως ισχύει στον Στρατό Ξηράς», δηλώνει, προσθέτοντας ότι «στηριζόμαστε στην ποιότητα και όχι στους αριθμούς».

    Επίσης, αναφέρει ότι οι οπλίτες θα μειωθούν και «από τους 178.000 θα πάμε στους 142.000», ενώ τονίζει ότι μέσα στην επόμενη διετία ο στρατός θα είναι κατά 50% επαγγελματικός, με την πρόσληψη συνολικά 25.000 επαγγελματιών οπλιτών.

    Για τους μισθούς των στρατιωτικών, ο υπουργός δηλώνει ότι έχουν αναβαθμισθεί πολύ και πως το 2003 έχουν γίνει «ουσιαστικές αυξήσεις», αλλά εκτιμά ότι «υπάρχουν ακόμη περιθώρια», τα οποία θα αξιοποιηθούν ανάλογα με τις δυνατότητες.

    Ο κ. Παπαντωνίου επισημαίνει ότι από την περικοπή δαπανών για την Αμυνα θα υπάρξει πρόσθετη εξοικονόμηση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μετά το 2008.

    Τέλος, σημειώνει ότι περίπου 3.000 στρατευμένοι φοιτούν σε κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης τους τελευταίους τρεις μήνες της θητείας τους και πως το μέτρο θα γενικευθεί από το 2004.

    [05] Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΟΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΑ ΠΑΤΡΑΣ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΟΠΕ πήρε επίσημη θέση για την αναβολή του αγώνα ΕΑ Πάτρας Ολυμπιακός. Με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα τονίζει ότι προέβη σε μια τέτοια απόφαση, γιατί περιμένει την επανεξέταση του φακέλου της ομάδας της Πάτρας από την ΕΕΑ. Η ανακοίνωση αναφέρει: «Κατά τη συνάντηση του Υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Λιάνη με το Νομάρχη Αχαϊας και το Δήμαρχο Πατρών, καθώς και με κλιμάκιο παραγόντων της ΕΑΠ που έγινε την προηγούμενη Τρίτη δεν ελήφθη καμία απόφαση όπως μας έγινε γνωστό από τη ΓΓΑ.

    Το μόνο που έγινε αποδεκτό από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και αυτό διαμηνύθηκε στους παράγοντες της ΕΑ Πάτρας, να εισαχθεί ο φάκελος για επανεξέταση στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΕΑ με αίσθημα επιείκειας. Κατόπιν των ανωτέρω η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΟΠΕ αναβάλει τον αγώνα αναμένοντας την επανεξέταση του φακέλου και την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Οι πατρινοί παράγοντες ζήτησαν να υπάρξει επιείκεια αντιμετώπισης από την ΕΕΑ καθώς το λάθος που είχε γίνει ήταν γραφειοκρατικό και μόνο και η ΕΕΑ θα εξετάσει το αίτημα της Ε.Α. Πάτρας».

    [06] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2003 (19:50 UTC+2)

    Τρεις Αλβανοί, οι δύο εκ των οποίων φέρονται ως μέλη διεθνούς κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, κι ένας Έλληνας συνελήφθησαν χθες, σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, από άνδρες του σώματος δίωξης ναρκωτικών.

    Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν δύο Αλβανοί κι ένας Ελληνας, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους πέντε δέματα ηρωίνης, συνολικού βάρους 2.351 γραμμαρίων, και τρία δέματα κοκαΐνης, συνολικού βάρους 419 γραμμαρίων, ενώ λίγη ώρα πριν τη σύλληψή τους είχαν πουλήσει έναντι ανεξακρίβωτου χρηματικού ποσού τέσσερα δέματα ηρωίνης, συνολικού βάρους 1.843 γραμμαρίων. Συνελήφθη, επίσης, ένας ακόμη Αλβανός, ο οποίος φέρεται να έχει εισάγει τα ναρκωτικά στη χώρα μας.

    Ολες οι ποσότητες των ναρκωτικών, δυο πολυτελή αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες και κάποιο χρηματικό ποσό που προέρχονταν από εμπορία ναρκωτικών κατασχέθηκαν από τις αρχές.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΟΠΤΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Αλεξάνδρεια, 9 Νοεμβρίου 2003 (18:50 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν στο Πατριαρχείο, αλλά και τις σχέσεις της αιγυπτιακής πολιτείας με το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον διοικητή Αλεξανδρείας, στρατηγό Μοχάμεντ Μαχγκούμπ, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ', ο οποίος παρακάθισε χθες το απόγευμα στο Ιφτάρ (πρώτο γεύμα της ημέρας κατά την διάρκεια της νηστείας του Ραμαζανιού) που παρέθεσε προς τιμήν του Διοικητή Αλεξανδρείας ο Πατριάρχης των Κοπτών Σενούντα.

    Κατά τη διάρκεια του Ιφταρ ο Πατριάρχης Σενούντα αναφέρθηκε στις αγαστές σχέσεις που διέπουν το Κοπτικό και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο και ιδιαίτερα επί Πατριαρχείας του νυν Πατριάρχη, ευχαριστώντας τον για την παρουσία του στο επίσημο πρόγευμα.

    Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα αναγκαίο σήμερα οι δύο Εκκλησίες να έχουν καλές σχέσεις για να συνυπάρχουν αρμονικά και να συμβιώνουν ειρηνικά με τους μουσουλμάνους.

    Στο πρόγευμα μεταξύ άλλων παρεκάθησαν αξιωματούχοι του Διοικητηρίου Αλεξανδρείας, της Αστυνομίας, του Πανεπιστημίου, ο Ιμάμης Αλεξανδρείας, εκπρόσωπος του Ιμάμη του Αζχαρ (Κάιρο), ο Λατίνος Επίσκοπος, κληρικοί άλλων χριστιανικών δογμάτων, οι Πρόξενοι του Λιβάνου και της Σαουδικής Αραβίας και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες.

    [08] ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2003 (18:27 UTC+2)

    Ενημερωτική συνάντηση με θέμα την αντισεισμική θωράκιση της Θεσσαλονίκης συγκαλούν αύριο ο πρόεδρος και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Νομού Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγραμματισμού του κόμματος για την ιεράρχηση θεμάτων που αφορούν στην περιοχή.

    Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Τζακόπουλος, ο πρόεδρος του συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης, Πάρης Μπίλλιας, ο πρόεδρος του συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, Κώστας Μπελιμπασάκης, ο πρόεδρος του ΙΤΣΑΚ, καθηγητής της Πολυτεχνικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Πενέλης, και η καθηγήτρια σεισμολογίας του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου, Ελευθερία Παπαδημητρίου.

    [09] Ο ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2003 (16:14 UTC+2)

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει το απόγευμα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, προκειμένου να μετάσχει στην αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [10] ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΗΣ 18ης KOSMIMA

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2003 (14:05 UTC+2)

    Αύριο το μεσημέρι, στα σταντ των εκθετών θα γίνει η απονομή των βραβείων και των επαίνων στις διακριθείσες συμμετοχές της 18ης KOSMIMA 2003.

    Κριτήρια επιλογής της κριτικής επιτροπής, που αποτελείται από τους Γιάννη Παπακωνσταντίνου, γενικό διευθυντή της HELEXPO, Γεώργιο Νικούλη, εκπρόσωπο της Αρχιτεκτονικής Σχολής, Λάουρα Φραγκίδου, εκπρόσωπο του Τ.Ε.Ε, Θεοδώρα Κανακίδου και Βλάση Τσώνο, στελέχη της HELEXPO, είναι η κατασκευαστική τελειότητα του εκθετήριου χώρου, η λειτουργική και εργονομική του διάταξη, η πρωτοτυπία της παρουσίασης των εκθεμάτων και η αισθητική.

    Η κριτική επιτροπή απένειμε τρία ισότιμα βραβεία στους: ΜΩΡΤΑΖ Α.Ε.Ε., LOISIR OXETTE A.E., ARTEON ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝ. Τα ειδικά βραβεία διοργανωτή απονεμήθηκαν στους: ΨΩΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, RAN GOLD/ Ν.Α. ΦΑΝΟΥΡΑΚΗΣ, ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΣΟΥΛΤΟΣ Α.Ε.Ε.

    [11] ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗ 18η KOSMIMA

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2003 (14:02 UTC+2)

    Κατακόρυφη αύξηση, της τάξεως του 50%, των επισκεπτών της 18ης KOSMIMA, καταγράφηκε χθες, δεύτερη ημέρα της λειτουργίας της. Συγκεκριμένα η έκθεση δέχθηκε 1643 επισκέπτες, έναντι 1126 την αντίστοιχη ημέρα πέρυσι, προερχόμενους από όλη την Ελλάδα και από έντεκα χώρες και συγκεκριμένα το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Σερβία Μαυροβούνιο, τη Σλοβακία, την Τουρκία, τη Φινλανδία, και τη FYROM.

    [12] ΑΝΟΔΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2003 (10:32 UTC+2)

    Τα σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 3,5% και ο αυξημένος μέσος όρος συναλλαγών ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της εβδομάδας. Μετά από συσσώρευση ενός μηνός γύρω από τη ζώνη των 2.100-2.140 μονάδων η αγορά κινήθηκε ανοδικά, ακολουθώντας και την τάση των ξένων χρηματιστηρίων. Έτσι ο γενικός δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 2.194,99 μονάδες με μέσο όρο συναλλαγών πάνω από 130 εκατ. ευρώ.

    Διαγραμματικά, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η «Κυριακάτικη Αυγή», το πρώτο στάδιο αντίστασης είναι οι 2.250 μονάδες η διάσπαση των οποίων θα οδηγήσει την αγορά στις σημαντικές αντιστάσεις (που δεν κατάφερε να κατανικήσει τον περασμένο Αύγουστο) στις 2.330 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η αύξηση του όγκου συναλλαγών πέραν των 150 εκατ. ευρώ για την επίτευξη του πρώτου στόχου και πέραν των 200 εκατ. ευρώ για τον δεύτερο και δυσκολότερο.

    Η εβδομάδα που πέρασε ήταν ιδιαίτερα θετική και για τις ξένες κεφαλαιαγορές. Τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν υψηλό έτους βασιζόμενα στις προσδοκίες για ακόμα μεγαλύτερη ανάκαμψη στην ευρωζώνη. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα πράγματα φαίνονται ακόμα θετικότερα. Η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, τομέας στον οποίο βασίζουν οι Αμερικάνοι αναλυτές τις εκτιμήσεις τους για ανάπτυξη ή ύφεση, συνεχίσθηκε και τον μήνα Οκτώβριο. Οι τελευταίες εκτιμήσεις φέρουν τον αριθμό αιτήσεων για επίδομα ανεργίας κάτω από 350.000, κάτι που είχε να συμβεί από τις αρχές του 2001, τη χρονιά που άρχισε επισήμως η ύφεση. Οι προσδόκίες για τον Dow Jones, τον σημαντικότερο βιομηχανικό δείκτη του κόσμου, είναι η διάσπαση του ορίου των 10.000 μονάδων, γεγονός που θα οδηγήσει στην επιβεβαίωση της διαχρονικής ανοδικής κίνησής του και θα εφησυχάσει τους επενδυτές για τα μακροχρόνια κέρδη τους.

    Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει. Η εξέλιξη των δημοσιονομικών και η υπέρβαση του προϋπολογισμού λόγω Ολυμπιάδας είναι ένα αγκάθι στα κατά τα άλλα θετικά στοιχεία. Πράγματι τα κέρδη εννεαμήνου για τις εισηγμένες φαίνεται ότι κινούνται σε ποσοστό 20%, νούμερο καθόλου ευκαταφρόνητο, αν και ακολουθεί μετά από ένα πολύ αρνητικό 2002 και ένα μέτριο 2001. Τα θεμελιώδη στοιχεία από μόνα τους δεν πρόκειται πάντως να "εκτινάξουν" τον δείκτη.

    Η έλλειψη υπερβάλλουσας ρευστότητας και η γενικότερη απροθυμία έχουν να κάνουν με άλλους οικονομικούς παράγοντες. λλωστε στην ανώριμη ακόμα ελληνική αγορά το μέρισμα δεν ήταν ποτέ ικανός λόγος διακράτησης μετοχών ούτε καν για τα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

    Στο παραπάνω σκηνικό δεν μπορούμε να παραμείνουμε απλώς σκεπτικοί ή σε φάση αναμονής όπως συστήνουμε τις προηγούμενες φορές. Δεν ήρθε ακόμα ο καιρός για μαζική είσοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά θα πρέπει να συζητούμε σοβαρά την αύξηση των θέσεών μας. Μετρητά που μας περισσεύουν έχουν λόγο στα παρόντα επίπεδα και στη σημερινή συγκυρία να τοποθετηθούν στη Σοφοκλέους. Απλώς θέλει προσοχή και αποφυγή καιροσκοπικών κινήσεων.

    [13] ΠΕΝΤΑΜΗΝΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΛΟΓΩ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2003 (09:49 UTC+2)

    Εμπόριο και υπηρεσίες αλλά και η εγχώρια βιομηχανία και βιοτεχνία ετοιμάζονται να απορροφήσουν ένα από τα μεγαλύτερα «καταναλωτικά» πακέτα για την εγχώρια οικονομία μέσα σε διάστημα ολίγων μηνών.

    Το νέο αυτό «πακέτο» συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ (περίπου 410 δισ. δρχ.) προέρχεται κυρίως από τις καταναλωτικές δαπάνες του «Αθήνα 2004» που θα γίνουν μέσα στο χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου και όπως υπολογίζεται θα «προσθέσει» 45.000 νέες θέσεις εργασίας όμως μόνο για το 2004.

    Σύμφωνα με μελέτη του 2004, που δημοσιεύεται στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», οι επιπτώσεις του «πακέτου» αυτού μέσα στο α' εξάμηνο του 2004 θα προκαλέσουν μια αισθητή πρόσθετη αύξηση στον «τζίρο» των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

    Οι υπολογισμοί με βάση την κατανομή των δαπανών που θα γίνουν μέσα στο πεντάμηνο αυτό δείχνουν:

    -Τις εμπορικές επιχειρήσεις να αυξάνουν την δραστηριότητά τους κατά 5,2%-6% με πρόβλεψη για αύξηση και της απασχόλησης, καθώς θα υποχρεωθούν να καλύψουν αυξημένα ωράρια λειτουργίας και μεγαλύτερη ζήτηση.

    -Του κλάδου της διατροφής κατά 20,5%, καθώς η προσέγγιση στην ημερομηνία των Αγώνων συνοδεύεται και με αύξηση της ανάγκης εξυπηρέτησης τόσο του «μηχανισμού» προετοιμασίας όσο και των επισκεπτών.

    -Της πληροφορικής κατά 15%, λόγω του ότι οι Αγώνες του 2004 θα έχουν εκτεταμένη χρήση της πληροφορικής τόσο στα κεντρικά όσο και στα περιφερειακά συστήματα υλοποίησης των Αγώνων, λειτουργίας των υποδομών, αλλά και της τουριστικής οργάνωσης υποδοχής.

    -Ανάλογη θα είναι η αύξηση στους κλάδους της παραγωγής επίπλων (12%-14%) και υφασμάτων (από μπλουζάκια και αναμνηστικά μέχρι σεντόνια), με τα οποία θα οποία θα εξοπλιστούν μέσα στο εξάμηνο εγκαταστάσεις, υπηρεσίες, εμπορικά και ξενοδοχεία.

    -Αύξηση της απασχόλησης κατά 45.000 θέσεις εργασίας, από τις οποίες οι 14.000 θα προέλθουν από την Οργανωτική Επιτροπή (για εξυπηρέτηση των αγωνιστικών και προπονητικών χώρων κ.λπ.), ενώ επίσης μεγάλος αριθμός προσλήψεων θα γίνει από χορηγούς, τηλεφωνικές παραγωγές κ.λπ.

    Οσο για τον τουρισμό, η πρόσθετη αύξηση των επισκεπτών που θα προκληθεί το 2004 υπολογίζεται ότι θα είναι 5%, ενώ για τα έτη μετά το 2004 έχει προβλεφθεί επίσης περαιτέρω αύξηση της ροής των επισκεπτών (8-10 εκατ. μέχρι το 2010).

    Επίσης ένα σημαντικό μέρος των προϊόντων και υπηρεσιών που θα καταναλωθούν στο Λεκανοπέδιο Αττικής θα παραχθεί στην περιφέρεια. Στη βάση αυτή το περιφερειακό ΑΕΠ υπολογίζεται ότι θα ενισχυθεί σε ένα ποσοστό από 0,3% έως και 0,9% (που θα αφορά κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις) ανάλογα με τη σχέση της περιφέρειας με τις ολυμπιακές δραστηριότητες. Από την άποψη αυτή, η Ολυμπιάδα της Αθήνας διαφέρει από τις προηγούμενες, των οποίων οι θετικές επιπτώσεις δεν είχαν διασπορά στην περιφέρεια.

    Λόγω επενδύσεων

    Η οικονομική δραστηριότητα υπολογίζεται ότι αυξάνεται σε ετήσια βάση κυρίως το 2003 και 2004 κατά 5 έως και 10 δισ. ευρώ από τις επενδύσεις και τις συνολικές δαπάνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Οπως εξηγούν αρμόδια στελέχη του «Αθήνα 2004» «το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης δεν αφορά κατασκευές αλλά προϊόντα και υπηρεσίες που κατά βάση παράγονται στην Ελλάδα και τα οποία θα "καταναλωθούν" μέσα σε ένα μικρό σχετικά χρονικό διάστημα...». Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών αυτών προέρχεται από το «Αθήνα 2004» και ένα πολύ μικρό μέρος, όχι μεγαλύτερο των 50-100 εκατ. ευρώ, από το Δημόσιο.

    Στον προϋπολογισμό του 2004, οι επενδύσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.λπ.) θα εμφανίζονται αυξημένες κατά 450 εκατ. ευρώ έναντι του 2003 (με αυξημένο κατά 300 εκατ. ευρώ και τον αντίστοιχο δανεισμό τους). Η «διαφορά» με το 2003 οφείλεται, όπως διευκρινίζουν στο υπ. Οικονομίας, στην ανάγκη να καλυφθούν οι υποχρεώσεις παροχής υπηρεσιών.

    [14] "ΧΑΣΤΟΥΚΙ" ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ

    Βελιγράδι, 9 Νοεμβρίου 2003 (17:02 UTC+2)

    Να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση κάλεσε τους βουλευτές του κόμματός του ο ηγέτης του σερβικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Σλόμπονταν Ορλιτς, ζητώντας παράλληλα από τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζίβκοβιτς, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.

    «Σας ζητώ να σταματήσετε αυτό το αναξιοπρεπές μαρτύριο στο κοινοβούλιο. Κανείς, χάρη σε εμάς, δεν μπορεί να έχει την πλειοψηφία στη βουλή, όταν έχει τη μειοψηφία (μεταξύ των πολιτών) στη Σερβία» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του και τους κάλεσε να πάψουν να στηρίζουν πλέον την κυβέρνηση και να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής που έχει καταθέσει το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας.

    [15] Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ

    Λευκωσία, 9 Νοεμβρίου 2003 (16:08 UTC+2)

    Τη μεγάλη συνεισφορά του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης στην προβολή του αγώνα του κυπριακού λαού για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, εξήρε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας σε συνέδριο του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης στη Λεμεσό, ο κ. Χριστόφιας είπε πως το Συμβούλιο ''πιστό και συνεπές'' στην ιστορία και τις παραδόσεις του συνεχίζει και σήμερα τη δράση του τόσο για τη διασφάλιση της ειρήνης στην Κύπρο όσο και για την κατίσχυση της ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας ''για να διασφαλιστεί η ειρήνη στην Κύπρο χρειάζεται να λυθεί το Κυπριακό κατά ένα δίκαιο, βιώσιμο και λειτουργικό τρόπο''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λεμεσός, 9 Νοεμβρίου 2003 (16:07 UTC+2)

    Σημαντική δήλωση πολιτικής που μπορεί να επενεργήσει θετικά για επίλυση του Κυπριακού, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η απουσία λύσης θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''η γραμμή ότι η πίεση προς την Τουρκία έπρεπε να ασκηθεί για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και όχι για την ένταξη της Τουρκίας ήταν η σταθερή και μόνιμη γραμμή σε όλες τις επαφές μου με τον κ. Φερχόιγκεν (Κοινοτικό Επίτροπο) και με άλλους, από το Μάρτη μέχρι τώρα''.

    ''Πρέπει να θεωρούμε ότι είναι σημαντική δήλωση πολιτικής που μπορεί να επενεργήσει θετικά για επίλυση του Κυπριακού,'' επεσήμανε ο Πρόεδρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη θέση της ΕΕ επί του θέματος όπως αυτή διατυπώθηκε στο Εγγραφο Στρατηγικής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Ερωτηθείς εάν αναμένει εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως ''η ΕΕ πάντα έχει το συμφέρον αλλά και πάντα έχει τη σταθερή, πάγια θέση ότι δεν αντικαθιστά τον ΓΓ και τα Ηνωμένα Εθνη''.

    ''Μπορεί να συμβάλλουν παρασκηνιακά'', είπε.

    Υπέδειξε ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη και πρόσθεσε πως ''η πολιτική είναι εκεί, δηλωμένη και ελπίζουμε αυτή να επενεργήσει πάνω στις σκέψεις και την πολιτική της Τουρκίας''.

    Σε ερώτηση εάν η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε θετικά.

    ''Πάντα είμαστε έτοιμοι, το δηλώσαμε επανειλημμένως, αρκεί να μας καλέσει ο ΓΓ και οι συνομιλίες να γίνουν κάτω από την αιγίδα του,'' είπε.

    Κληθεί ς να σχολιάσει την προγραμματιζόμενη παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως είναι ''μια παράνομη ενέργεια που αποτελεί στήριξη προς τον κ. Ντενκτάς''.

    'Δεν ξέρουμε πρώτα από όλα εάν θα γίνει η επίσκεψη, είναι αντιφατικές οι δηλώσεις'' που έχουν γίνει, κατέληξε.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ

    Βρυξέλλες, 9 Νοεμβρίου 2003 (16:04 UTC+2)

    Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τουρκία, ώστε η Αγκυρα να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, ζήτησε ο Ευρωβουλευτής Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο κ. Αλαβάνος κατέθεσε ερώτηση στην Επιτροπή στην οποία αναφέρεται στους απαράδεκτους όρους που θέτει η Τουρκία για να εκτελέσει την απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

    Οπως σημειώνεται στην ερώτηση ο χρόνος που έχει παρέλθει από την απόφαση του ΕΔΑΔ χωρίς η Τουρκία να έχει εκτελέσει την απόφαση του Δικαστηρίου αποτελεί αυτοτελώς πλήγμα για το κύρος του Δικαστηρίου.

    Τονίζει επίσης ότι σήμερα η Τουρκία θέτει δύο κυρίως όρους προκειμένου να εκτελέσει την απόφαση: πρώτον να μην αποτελέσει προηγούμενο η υπόθεση της κ. Λοϊζίδου για άλλες υποθέσεις που ήδη εκκρεμούν ενώπιον του ΕΔΑΔ και αυτές οι υποθέσεις να περάσουν πρώτα από τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων που δημιούργησε πρόσφατα το παράνομο καθεστώς Ντενκτάς και δεύτερο να μην εκτελέσει το σκέλος της απόφασης που ορίζει ότι η Τουρκία πρέπει να επιτρέψει στην κ. Λοϊζίδου να απολαμβάνει ειρηνικά την περιουσία της και υπό αυτούς τους όρους να καταβάλει μόνο την αποζημίωση.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λεμεσός, 9 Νοεμβρίου 2003 (16:02 UTC+2)

    Τον ΟΗΕ και τις χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία και τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, καλεί με ψήφισμά του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι σήμερα η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού είναι «όσο ποτέ άλλοτε ανοικτή».

    Στο ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε στο σημερινό συνέδριο του ΠΣΕ στη Λεμεσό, αφού σημειώνεται ότι για τρεις σχεδόν δεκαετίες το Κυπριακό παραμένει άλυτο, λόγω της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς, εκφράζεται η εκτίμηση του Συμβουλίου ''για το ρόλο και την αποστολή του ΟΗΕ στην Κύπρο για τη διαφύλαξη της ειρήνης και τη δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού''.

    ''Στη σημερινή συγκυρία που βρίσκεται το Κυπριακό, με την Κυπριακή Δημοκρατία να είναι προ των πυλών της ΕΕ και την Τουρκία να εκφράζει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της, στο φόντο του ειρηνικού, μαζικού συναπαντήματος Ε/Κ και Τ/Κ, η προοπτική επίλυσης του Κυπριανού είναι όσο ποτέ άλλοτε ανοικτή'', αναφέρει το ΠΣΕ στο ψήφισμα προς τον Κόφι Ανάν.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] Ο ΜΠΑΣΙΝΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Ένα γκολ ήταν αρκετό για να δώσει τους βαθμούς της νίκης στον ΠΑΟ σε βάρος του Αρη. Το αθηναϊκό συγκρότημα μετά και το σημερινό αποτέλεσμα της 10ης αγωνιστικής διατήρησε το αήττητο της έδρας του.

    Οι «πράσινοι» μπήκαν δυνατά και προσπάθησαν να υποτάξουν τον Αρη. Είχαν την επιθετική υπεροχή και δημιουργούσαν κάποιες ευκαιρίες χωρίς αποτέλεσμα. Στο 7' ο Κωνσταντίνου ανατράπηκε στη μεγάλη περιοχή από τον Κατσιαρό με αποτέλεσμα ο διαιτητής κ. Κασναφέρης να καταλογίσει πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Μπασινάς. Στο 15' ο Κωνσταντίνου βρέθηκε μόνος του στην αντίπαλη εστία, αλλά έστειλε την μπάλα άουτ. Στην επανάληψη δεν σημειώθηκε κάποια αξιόλογη φάση.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Κασναφέρης, που έδειξε κίτρινες κάρτες στους Ζουτάουτας και Σελάντερ.

    ΠΑΟ: Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Μορίς, Σεϊταρίδης, Ζουτάουτας, Μπασινάς, Κωνσταντινίδης, Μικάελσεν, Μάριτς (63` Φύσσας), Παπαδόπουλος (74` Βλάοβιτς), Κωνσταντίνου (88` Επαλέ).

    ΑΡΗΣ: Γκίτκος, Μαλλούς, Κατσιαρός, Κολτσίδας, Κούσας, Καραλιόπουλος, Κυζερίδης, Αμπελάς, Πασσαλής, Φραντσέσκος, Σελάντερ.  

    [20] Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 93-90 ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Η αδρεναλίνη στο παιχνίδι Μακεδονικός ΠΑΟΚ ανέβηκε στα ύψη. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη αναμέτρηση είχε όλα τα στοιχεία του ντέρμπι από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Κυρίως είχε πολλά τρίποντα στα δύο πρώτα δεκάλεπτα. Ομως το ροζ φύλλο του αγώνα πήρε η ομάδα της Κοζάνης κερδίζοντας τον Δικέφαλο με 93-90. Ετσι η ομάδα του Παναγιώτη Ζωντού πέτυχε την τρίτη της νίκη σε επτά αγώνες, σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ που έμεινε στις τέσσερις νίκες και υποχώρησε στο βαθμολογικό πίνακα.

    Πρώτος σκόρερ από τον Μακεδονικό ήταν ο Εϊβερι που πέτυχε 21 πόντους, ενώ τον ακολούθησε στην απόδοση ο Κλαρκ με 21π. Από τον ΠΑΟΚ διακρίθηκε ο Βασιλειάδης που σημείωσε 31 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 24-28, 43-43, 66-64, 93-90

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Εϊβερι 26, Μπουντούρης 7, Μοργκούνοφ 7, Σιγάλας 2, Μπαλογιάννης 13, Πανταζόπουλος 2, Μπεχλιβάνης 9, Κλαρκ 21, Δέσπος 6

    ΠΑΟΚ: Μουλαομέροβιτς 13, Παντελιάδης 5, Βασιλειάδης 31, Βασιλόπουλος 4, Πάουελ 5, Γιούρκοβιτς 14, Οκούνσκι 16, Ραντόγιεβιτς 2.

    [21] ΠΗΡΕ ΒΑΘΜΟ ΣΤΗ Ν. ΣΜΥΡΝΗ Η ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2003 (20:01 UTC+2)

    Τους βαθμούς και τις εντυπώσεις (0-0) μοιράστηκαν ο Πανιώνιος και η Χαλκηδόνα στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής. Οι δύο ομάδες παρουσίασαν άσχημο θέαμα και σε καμιά περίπτωση δεν ικανοποίησαν τους φιλάθλους που βρέθηκαν στην Ν. Σμύρνη.

    Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να πετύχουν κάποιο τέρμα. Βρέθηκαν κοντά σ' αυτό στο 44', όταν σουτ του Μάντζιου πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Στο δεύτερο ημίχρονο η μοναδική αξιόλογη φάση σημειώθηκε στο 70' όταν ο Πίνο δεν μπόρεσε να ξεγελάσει τον Εμπεντε που βρέθηκε και σήμερα σε πολύ καλή ημέρα. Μετά το τέλος της αναμέτρησης οι παίκτες της Χαλκηδόνας πανηγύρισαν τον βαθμό της ισοπαλίας.

    Καλή ήταν η διαιτησία του Κύρου Βασσάρα του συνδέσμου Θεσσαλονίκης, που έδειξε κίτρινες κάρτες στους Ντάγκα, Μανουσάκη και Μαγέφσκι.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι, Τζιωρτζόπουλος, Βλτσεκ, Γιαννόπουλος, Σμίλιανιτς, Κόντης (83` Τοτ), Τζιουλιάνο, Μαγέφσκι (76` Παρόντι), Πίνο, Ραγκουέλ, Μάντζιος (67` Κλίμεκ).

    ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: Εμπέντε, Γελαδάρης, Ντάγκας (45` Δήμος), Σίμος, Παππάς, Μικές, Κατεμής, Μανουσάκης, Κορακάκης, Αντερσον (88` Κόγιογλου), Ζαχαρόπουλος (82` Μακρής).

    [22] ΒΟΛΕΪ: ΣΤΟΥΣ "16" ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ Ο ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2003 (19:47 UTC+2)

    Μια από τις μεγαλύτερες σελίδες της ιστορίας του έγραψε απόψε ο ΠΑΟΚ στο βόλεϊ. Η ομάδα του Γιώργου Χριστόπουλου πήρε το «εισιτήριο» για τους «16» του κυπέλλου Συνομοσπονδίας μετά την σπουδαία νίκη που πέτυχε με 3-2 επί της κροατικής Ζάγκρεμπ, σε αγώνα για τον 11ο προκριματικό τουρνουά που φιλοξενήθηκε στο κλειστό της Πυλαίας. Τα σετ του αγώνα ήταν: 26-24, 23-25, 19-25, 25-23, 15-10.

    [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΠΑΟ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΜΕ 84-74

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2003 (18:47 UTC+2)

    Μια ακόμη νίκη πέτυχε ο ΠΑΟ. Αυτή την φορά επιβλήθηκε του Αρη με 84-74 στα Πατήσια στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της Α1 μπάσκετ ανδρών.

    Ο ΠΑΟ ήταν αποφασισμένος να πάρει τη νίκη, αφού κύρια επιδίωξή του ήταν να διορθώσει τη ψυχολογία του, μετά την άσχημη πρεμιέρα της Ευρωλίγκα. Από την άλλη ο Αρης προσπάθησε, αλλά πλήρωσε τις λάθος επιλογές του. Πρώτος σκόρερ από τους «πράσινους» ήταν ο Χατζηβρέττας που σημείωσε 17 πόντους, ενώ από τον Αρη διακρίθηκαν οι Κόμματος και Μπέιλι που πέτυχαν από 20 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 23-19, 45-34, 65-55, 84-74

    ΠΑΟ: Αλβέρτης 13, Καλαϊτζής, Παπανικολάου 9, Λάκοβιτς 13, Μπατίστ 14, Χατζηβρέττας 17, Μίντλετον 8, Τσαρτσαρής 8, ΜακΝτόναλντ 2, Σάκοτα

    ΑΡΗΣ: Τζάκσον 9, Ραϊσεβιτς, Λάππας, Κυρίτσης, Χαριτόπουλος, Κόμματος 20, Βετούλας 3, Μπέϊλι 20, Λικχολίτοφ 3, Στακ 9, Νίκιλα 10.

    [24] ΝΙΚΗ ΚΟΪΖΟΥΜΙ "ΔΕΙΧΝΕΙ" Η ΚΑΛΠΗ ΤΩΝ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Τόκιο, 9 Νοεμβρίου 2003 (19:21 UTC+2)

    Ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός φαίνεται να διατηρεί την πλειοψηφία στην ιαπωνική βουλή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Τόκιο για τις σημερινές βουλευτικές εκλογές στη «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου».

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός φαίνεται να συγκεντρώνει 275 έδρες, ενώ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα 177.

    Σημειώνεται ότι το ιαπωνικό κοινοβούλιο αριθμεί 480 έδρες.

    [25] ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Τιφλίδα, 9 Νοεμβρίου 2003 (18:43 UTC+2)

    Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Γεωργία, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας της χώρας, Νταβίντ Τεβζάντζε, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις εκλογές του περασμένου σαββατοκύριακου αυξάνουν καθημερινά και οι διαδηλωτές που είναι συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στην Τιφλίδα αρνούνται να αποχωρήσουν εάν δεν παραιτηθεί ο πρόεδρος Σεβαρντνάντζε.

    Ο Σεβαρντνάντζε πρότεινε να συναντήσει τους πολιτικούς αντιπάλους του, οι οποίοι αρνήθηκαν την πρόσκληση και ζήτησαν την παραίτησή του.

    Σήμερα, ο γεωργιανός πρόεδρος δήλωσε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί επειδή, όπως είπε, το ζητούν μεμονωμένοι πολιτικοί και μερικές δεκάδες νέοι, που κουβαλούν σημαίες.

    [26] ΕΤΟΙΜΗ Η ΝΕΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Ραμάλλα, 9 Νοεμβρίου 2003 (18:08 UTC+2)

    Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμεντ Κορέι, ολοκλήρωσε τις επαφές του σχετικά με τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συμβουλίου και, όπως δήλωσε, θα καταθέσει τις προτάσεις του στο Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, μεταδίδει το BBC.

    Η ανακοίνωση γίνεται μετά από πολλές εβδομάδες πολιτικών διεργασιών αλλά και αντιπαράθεσης μεταξύ του Αχμεντ Κορέι και του παλαιστίνιου προέδρου, Γιάσερ Αραφάτ.

    Στο επίκεντρο αυτής της διένεξης ήταν το υπουργείο Εσωτερικών, για το οποίο ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός πρότεινε παλαιστίνιο αξιωματούχο που δεν πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ.

    Η διένεξη Κορέι- Αραφάτ έλαβε τόσο μεγάλες διαστάσεις που οδήγησε τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό σε παραίτηση. Ωστόσο, μετά από έντονες πιέσεις ο Κορέι δέχθηκε να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης, αν και πολλοί εκτιμούν πως η παραμονή του σε αυτήν είναι προσωρινή.

    Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές το υπουργείο Εσωτερικών, που χειρίζεται το μεγάλο θέμα των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, θα δοθεί στον Χακάμ Μπαλάουι στενό συνεργάτη του Αραφάτ.

    Η προσωπικότητα που πρότεινε ο Αχμεντ Κορέι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

    [27] ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΡΑΗΛ- ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

    Τελ Αβίβ, 9 Νοεμβρίου 2003 (17:48 UTC+2)

    Με ψήφους 12 υπέρ και 11 κατά, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ άναψε το «πράσινο φως» για την ανταλλαγή αιχμαλώτων με την ένοπλη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου «Χεζμπολάχ», όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Στο πλαίσιο αυτής της ανταλλαγής, το Ισραήλ αναμένεται να παραδώσει περίπου 20 Λιβανέζους και 400 Παλαιστίνιους που κρατούνται σε διάφορες φυλακές της χώρας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ενός ισραηλινού επιχειρηματία που κρατείται από την οργάνωση και τις σορούς τριών ισραηλινών στρατιωτών.

    Αβέβαιο είναι, ωστόσο, το κατά πόσο θα τηρηθεί η συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών, δεδομένου ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, αρνείται να συμπεριλάβει στην ανταλλαγεί ένα κορυφαίο στέλεχος της οργάνωσης, τον Λιβανέζο Σαμίρ Καντάρ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 9 November 2003 - 19:13:43 UTC