Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-11-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗΣ
  • [02] ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ
  • [03] ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ
  • [04] "Η ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΡΙΑΝΤ"
  • [05] ΕΠΙΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ
  • [06] ΟΜΟΦΩΝΑ ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ 2004 ΚΑΙ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  • [07] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ Η ΑΡΝΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ
  • [08] ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [10] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [11] ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΓΕΘΩΝ ΓΙΑ ΤΗ NOTOSCOM TO 9MHNO
  • [12] ΕΜΠΟΡΙΚΗ: ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ CYPRUS LTD ΚΑΙ
  • [13] INKA: "ΒΡΑΒΕΙΟ" ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΡΕΩΣΕΩΝ ΕΝΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η
  • [14] ΣΕΠΕ: ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
  • [15] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΔ
  • [16] ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΚ ΑΛΒΑΝΙΑΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΙΡΑΝΩΝ
  • [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ
  • [18] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΔΑΔ ΓΙΑ
  • [19] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ
  • [20] ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ
  • [21] ΣΤΙΒΟΣ: ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΟΙ "ΓΥΡΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ"
  • [22] ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΣΟΥΜ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟ
  • [23] Ο ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ
  • [24] ΧΑΜΗΛΟI ΤΟΝΟI ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [25] ΡΑΙΣ: ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ
  • [26] ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΧΟΝΤΟΡΚΟΦΣΚΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
  • [27] ΣΟΡΟΣ: "ΣΚΟΠΟΣ ΜΟΥ Η ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ"
  • [28] Ο ΣΑΡΟΝ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙ Η ΠΙΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ
  • [29] ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ «ΚΑΒΑΦΗ - ΠΑΛΑΜΑ» ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
  • [30] TA "ΔΗΜΗΤΡΙΑ" ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
  • [31] "ΒΟΫΤΣΕΚ" ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ "ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ"
  • [32] Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΦΕΟΝΤΟΡΟΒΣΚΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΑΠΘ
  • [33] ΒΡΑΔΙΑ ΛΑΪΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΜΥΤΙΚΑ"

  • [01] ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗΣ

    Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2003 (19:15 UTC+2)

    Διμελής επιτροπή αποτελούμενη από τους Μητροπολίτες Σπάρτης, Ευστάθιο και Ξάνθης, Παντελεήμονα θα μεταβεί στο Φανάρι τις επόμενες ημέρες προκειμένου να επιδώσει στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις μητροπόλεις των Νέων Χωρών. Παράλληλα θα του παραδώσουν τον κατάλογο των υποψηφίων για τις Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης και Ελευθερουπόλεως.

    Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, η επιτροπή δεν έλαβε εξουσιοδότηση να διεξάγει συνομιλίες επί του θέματος εξ ονόματος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Παράλληλα σημείωσε ότι η Εκκλησία διατηρεί την διάθεσή της για διάλογο όμως έχει τη γνώμη ότι επίσημος διάλογος πρέπει να γίνει ύστερα από σχετική απόφαση των δύο Ιερών Συνόδων.

    Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων, Θεόκλητος και Φιλίππων, Προκόπιος, που είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην απόφαση της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας για το θέμα των λεγόμενων Νέων Χωρών μετέβησαν στο Φανάρι και είχαν συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννη, Τυρολόης, Παντελεήμονα, Σεβαστείας Δημήτριο και Φιλαδέλφειας Μελίτωνα

    Οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδας δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις. ''Ισχύουν εις διπλούν τα όσα έχουμε ήδη πει'', υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, ο οποίος τόνισε ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες και οι δηλώσεις δεν βοηθούν.

    Εξάλλου, εν αναμονή της επίσκεψης των Μητροπολιτών Ξάνθης και Σπάρτης, ο Πατριάρχης συναντήθηκε με ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου.

    [02] ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2003 (20:12 UTC+2)

    Ρυθμίσεις για την λειτουργία της Αθήνας και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αποφασίστηκαν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, με τη συμμετοχή της πρόεδρου του «Αθήνα 2004» Γιάννας Αγγελοπούλου και των συναρμόδιων υπουργών. Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τις 2 Αυγούστου του 2004, 2 βδομάδες πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου του 2004, μια βδομάδα μετά την τελετή λήξης.

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης την αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των φορέων, καθώς και της συμμετοχής των πολιτών σε μια Αθήνα ανοιχτή και ασφαλή πόλη.

    Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης και η πρόεδρος της «Αθήνα 2004», Γιάννα Αγγελοπούλου επισημάνθηκε ότι το σύνθημα κυβέρνησης και Οργανωτικής Επιτροπής είναι «η Αθήνα συμμετέχει και γιορτάζει» και ότι πρωταρχικό στόχο αποτελεί η μη διατάραξη της καθημερινής ζωής των πολιτών.

    Στις περιοχές με αυξημένο Ολυμπιακό ενδιαφέρον τα καταστήματα θα λειτουργούν με συνεχές ωράριο. Από Δευτέρα έως Παρασκευή όλα τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Το Σάββατο θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ την Κυριακή θα παραμείνουν κλειστά

    Η αποκομιδή των απορριμμάτων θα γίνεται από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί, με λίγες εξαιρέσεις για την εξυπηρέτηση ορισμένων περιοχών. Ταυτόχρονα συγκροτείται Συντονιστικός Φορέας Διαχείρισης Καθαριότητας, στον οποίο θα συμμετέχουν τα αρμόδια υπουργεία, ο δήμος Αθηναίων, η ΤΕΔΚΝΑ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο ΕΣΚΔΝΑ και η «Αθήνα 2004» για τον καλύτερο σχεδιασμό και την παρακολούθηση της καθαριότητας στην Αθήνα..

    Ο ανεφοδιασμός σε καταστήματα γύρω από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα γίνεται από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί.

    Οσοι μένουν κοντά σε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα πρέπει να εφοδιαστούν με ειδικές κάρτες εισόδου μονίμων κατοίκων, οι οποίες θα χορηγούνται από τις αρχές του 2004 και πιθανότατα από τους δήμους. Σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από κάθε Ολυμπιακή εγκατάσταση θα λειτουργεί ζώνη ελεγχόμενης κυκλοφορίας.

    Σε περισσότερους από 74 δρόμους, που συγκροτούν το Πρωτεύον Ολυμπιακό Δίκτυο, μια λωρίδα θα παραχωρηθεί αποκλειστικά στην Ολυμπιακή οικογένεια. Στην «Ολυμπιακή λωρίδα» θα κυκλοφορούν μόνο διαπιστευμένα οχήματα, διαπιστευμένα λεωφορεία για την μεταφορά θεατών και προσωπικού των Αγώνων και οχήματα έκτακτων αναγκών. Σε όλο το Πρωτεύον Ολυμπιακό Δίκτυο θα γίνεται αυστηρός έλεγχος των απαγορεύσεων στάθμευσης.

    Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα κυκλοφορούν όλο το 24ωρο. Με το εισιτήριο των Ολυμπιακών Αγώνων θα διασφαλίζεται δωρεάν μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς απόκαι προς την αθλητική εγκατάσταση την ημέρα του αγωνίσματος.

    Στο μεταξύ, η «Αθήνα 2004» συζητά σε συνεργασία με την κυβέρνηση:

    - Τον συντονισμό ενός συστήματος ελέγχου των τιμών και των ενδεχομένων τάσεων κερδοσκοπίας στην αγορά τον Αύγουστο του 2004

    - Την λειτουργία ενός ενιαίου συστήματος πιστοποίησης για την επίτευξη αποτελεσματικών ελέγχων υγιεινής σε ξενοδοχεία και εστιατόρια

    - Την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στην πόλη την περίοδο των Αγώνων, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και τα Νοσοκομεία της πρωτεύουσας, και

    Τον ειδικό σχεδιασμό του Συστήματος Πολιτικής Προστασίας προσαρμοσμένου στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού την περίοδο των Αγώνων, σε περιπτώσεις έκτακτων καιρικών φαινομένων ή φυσικών καταστροφών.

    Ανάλογα μέτρα, μικρότερης όμως έκτασης θα ισχύσουν και στις άλλες τέσσερις Ολυμπιακές πόλεις καθώς και κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων.

    «Στόχος μας είναι να μην διαταραχθούν οι καθημερινές συνήθειες των πολιτών και να έχουμε μια Αθήνα καθαρή και ανθρώπινη. Ολος ο κόσμος θα έχει την εικόνα της πόλης μας» τόνισε η κ.Αγγελοπούλου. Περαιτέρω, επισήμανε ότι τα μέτρα συζητήθηκαν στον διάλογο που έγινε με περισσότερους από 60 φορείς, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να οριστεί ο μάνατζερ της πόλης το αργότερο μέχρι την 1η Ιουλίου του 2004.

    «Θέλουμε μια πόλη φιλική και λειτουργική για πολίτες και επισκέπτες. Τα μέτρα θα είναι ήπια, αλλά και αναγκαία για να επιτευχθεί ο σκοπός», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, ενώ υπογράμμισε ότι όλες οι ρυθμίσεις για τις λειτουργίες σέβονται το Σύνταγμα.

    Τέλος, ο κ. Χυτήρης υπογράμμισε ότι είναι φυσικό να πρωταγωνιστούν τα αθλήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πρέπει να πρωταγωνιστούν, όμως, κυρίως οι πολίτες που φιλοξενούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [03] ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΕ

    Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2003 (00:15 UTC+2)

    Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν αποτελεί τμήμα των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά σχετίζεται με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ τόνισε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του Χουσεΐν Τσελίκ, στο περιθώριο της 21ης Συνόδου της Μόνιμης Διάσκεψης των Ευρωπαίων Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που γίνεται στην Αθήνα.

    Ο κ. Ευθυμίου τόνισε τα παραπάνω κληθείς από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Τσελίκ που συνέδεαν την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης με τις μειονότητες της Θράκης.

    Περαιτέρω, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντηση ο κ. Τσελίκ έθεσε θέμα λειτουργίας της Σχολής της Χάλκης λέγοντας ότι «είναι 32 χρόνια κλειστή και ότι πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης δεν είναι να παραμένει κλειστή».

    Ο υπουργός Παιδείας, επεσήμανε στον συνομιλητή του ότι οι δηλώσεις του είναι ιδιαίτερα θετικές αλλά, όπως είπε στους δημοσιογράφους, του τόνισε ότι η λειτουργία της Σχολής της Χάλκης δεν είναι θέμα το οποίο συνδέεται με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά αφορά το εσωτερικό έννομο καθεστώς της Τουρκίας, της πορεία της προς την ΕΕ και τον σεβασμό των εκπαιδευτικών ελευθεριών. 

    [04] "Η ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΡΙΑΝΤ"

    Λονδίνο, 11 Νοεμβρίου 2003 (18:07 UTC+2)

    Το σαουδαραβικό περιοδικό "Αλ Ματζάλα" που εδρεύει στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι έλαβε μήνυμα της Αλ Κάιντα, στο οποίο η οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δολοφονική επίθεση που έγινε στο Ριάντ και προειδοποιεί για περισσότερες επιθέσεις στην περιοχή του Κόλπου, στις ΗΠΑ και στο Ιράκ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    To έντυπο επισημαίνει ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του μηνύματος, το οποίο εστάλη με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και αναφέρεται σε θρησκευτικά διατάγματα που επιτρέπουν το φόνο όσων υποστηρίζουν, προστατεύουν και κατοικούν με Δυτικούς.

    [05] ΕΠΙΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

    Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Άμεσες λύσεις, για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας παιδιών, αναζητούν σήμερα και αύριο στην Αθήνα, εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Υγείας και Πρόνοιας, Μακεδονίας- Θράκης, του Συνηγόρου του Παιδιού, της UNICEF Ελλάδος, καθώς και της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Ανηλίκων Αθηνών κ.α.

    Την Εθνική αυτή Συνδιάσκεψη, στην οποία λαμβάνει μέρος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών της Αλβανίας, διοργανώνει η «ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων», που δραστηριοποιείται κυρίως στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Η ΑΡΣΙΣ, σε συνεργασία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις Terre des Hommes (Ελβετία, αποστολή στην Αλβανία), VIS (Ιταλία) και VLASTROV (Βέλγιο), υλοποιεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα STOP II.

    Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει διαφορετικά στάδια παρέμβασης: Πρόληψη της παράνομης διακίνησης και εμπορίας παιδιών, τον εντοπισμό των θυμάτων, τον εθελοντικό επαναπατρισμό τους υπό επίβλεψη και την επανένταξή τους στην Αλβανία, σύμφωνα με διαδικασίες απολύτως σύννομες, οι οποίες εγγυώνται την ασφάλεια των παιδιών και γίνονται έπειτα από κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία, που λαμβάνει υπόψη την ηλικία και την ωριμότητα των παιδιών που αφορούν.

    Αφετηρία του προγράμματος, που διεξάγεται από κοινού στην Ελλάδα και την Αλβανία, σε στενή συνεργασία με τις εθνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αποτέλεσε έρευνα της Terre des Hommes, που διεξήχθη στην Ελλάδα και την Αλβανία.

    Στην τελευταία έκθεση της Terre des Hommes, από τον Ιανουάριο του 2003, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «η πλειοψηφία των παιδιών, που δουλεύουν στο δρόμο στην Ελλάδα είναι από την Αλβανία», και ότι σύμφωνα με τις στατιστικές της Αστυνομίας Ανηλίκων Αθήνας, σε ένα μέσο όρο 300 παιδιών, που συλλαμβάνονται το χρόνο για επαιτεία, το 90% είναι από την Αλβανία.

    Σε Συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν στην Αθήνα, στο περιθώριο της Εθνικής Συνδιάσκεψης «Εμπορία παιδιών - λύσεις τώρα», εκπρόσωποι της ΑΡΣΙΣ, του Υπουργείου Εξωτερικών Ελλάδος και του Υπουργείου Εσωτερικών Αλβανίας, καθώς και της Terre des Hommes στην Αλβανία, τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας και κοινών δράσεων των επίσημων φορέων, αλλά και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε Ελλάδα και Αλβανία, προκειμένου να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά το φαινόμενο.

    Στην έκθεση της Terre des Hommes επισημαίνεται ακόμη, ότι το φαινόμενο της εμπορίας παιδιών από την Αλβανία στην Ελλάδα εξακολούθησε να υπάρχει και κατά το έτος 2002 και ότι εκατοντάδες παιδιά έπεσαν θύματά του.

    Οι κοινωνικοί λειτουργοί των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ΑΡΣΙΣ και Terre des Hommes, που δουλεύουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, διαπιστώνουν πως ένας μέσος όρος 30 με 40 παιδιά εργάζονται στο δρόμο. Περίπου το 1/3 ή τα μισά από αυτά αντικαθίστανται κάθε τρίμηνο.

    Διαπιστώθηκε επίσης, ότι η εμπορία παιδιών έχει συγκεντρωθεί στις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ στα Ιωάννινα, στη Λάρισα δεν υπάρχουν πια παιδιά, που δουλεύουν στο δρόμο.

    Οι λόγοι της πρόσφατης μείωσης του αριθμού των παιδιών θυμάτων εμπορίας εντοπίζονται 1) στην Ελλάδα: Στη μείωση της αποδοτικότητας της εμπορίας, που οφείλεται σε μια μείωση των δωρεών του πληθυσμού, τη μεγαλύτερη επαγρύπνηση (ή το τέλος της ανοχής) της ελληνικής αστυνομίας στα σύνορα και στους τόπους διεξαγωγής της εμπορίας, στη νομιμοποίηση των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, 2) στην Αλβανία: Το ταμπού της εμπορίας έσπασε μετά τη δημοσιοποίηση του προβλήματος και την ευαισθητοποίηση, που προκάλεσε η δράση των ΜΚΟ.

    Όσον αφορά στην προστασία των θυμάτων, η Terre des Hommes διαπιστώνει ότι «η παροχή κοινωνικής βοήθειας, η κοινωνική παρέμβαση στους δρόμους, τα κέντρα υποδοχής, είναι σχεδόν ανύπαρκτα ή μη προσαρμοσμένα κατάλληλα. Σύμφωνα με την Οργάνωση, υπάρχουν δυο κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα, το ειδικό Σχολείο στην Αγία Βαρβάρα Αττικής και το άλλο στη Θεσσαλονίκη.

    Σημειωτέον, οι δυο ΜΚΟ ΔΡΑΣΙΣ και Terre des Hommes ξικίνησαν τον Απρίλιο του 2002 το πιλοτικό πρόγραμμα Nathalie, με στόχο να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη ένα σταθερό δίκτυο δράσεων υποστήριξης, προστασίας και εκούσιου επαναπατρισμού των παιδιών, που προέρχονται από την Αλβανία, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες της Ελλάδος και της Αλβανίας, αλλά και με ΜΚΟ.

    Συμπερασματικά, η έκθεση της Terre des Hommes καταλήγει πως η τοποθέτηση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας παιδιών στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας επείγει για την Αλβανία και την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

    «Δεν ωφελεί σε τίποτα το να θέλει κανείς να μεταθέσει το πρόβλημα: σε μερικά χρόνια, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα ενωθούν με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρέπει επομένως να προληφθεί το φαινόμενο, γιατί διαφορετικά θα αποκτήσει υπερβολικές διαστάσεις, ευνοώντας μια προσέγγιση, που θα επικεντρώνεται σε ζητήματα ασφάλειας, εις βάρος των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών», υπογραμμίζει ακόμη η Terre des Hommes, η μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση της Ελβετίας, που μάχεται για τα δικαιώματα των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

    Κ. Κούτρα

    [06] ΟΜΟΦΩΝΑ ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ 2004 ΚΑΙ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2003

    Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Ομόφωνα από όλα τα κόμματα και με τις επισημάνσεις των εισηγητών όλων των κομμάτων ότι διακρίνεται από νοικοκύρεμα, δημοσιονομική αυστηρότητα αλλά και διαφάνεια ψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2004.

    Ομόφωνα επίσης ψηφίστηκε και ο απολογισμός δαπανών του 2002. Συνολικά ο νέος προϋπολογισμός θα φθάσει το συνολικό ύψος των 133.460.000 ευρώ και σε σύγκριση με το 2003 είναι κατά 12.022.300 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 9,9%.

    Η επιβάρυνση για τον κάθε πολίτη θα είναι 1,01 ευρώ το μήνα ήτοι 12,11 ευρώ ετησίως, ενώ για την βουλευτική αποζημίωση αντιστοιχεί 0,18% δηλαδή 2,15%. του 0,18 Ευρώ το μήνα ή 2,15 ευρώ ετησίως.

    Οι αυξήσεις στις αποδοχές των βουλευτών δεν θα υπερβαίνουν την εισοδηματική πολιτική, δηλαδή το 5,7%.

    Πάντως, οι δαπάνες για τις αμοιβές του προσωπικού αυξάνονται κατά 9,09%. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 6,2% με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2004 καθώς και στα χρονοεπιδόματατα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι εισηγητές των κομμάτων Ανδρέας Μακρυπίδης ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Σκρέκας ΝΔ, Αγγελος Τζέκης ΚΚΕ και Παναγιώτης Λαφαζάνης ΣΥΝ, όσο και οι βουλευτές, μίλησαν με πολύ θερμά λόγια και εξήραν τις προσπάθειες του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη για την αναβάθμιση του Κοινοβουλίου.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν μάλιστα στην δημιουργία του καναλιού της Βουλής που άρχισε να εκπέμπει σε πειραματικό στάδιο εδώ και 15 μέρες σημειώνοντας ότι θα συμβάλει περαιτέρω στην ανάδειξη του ρόλου και του κύρους και του βουλευτή και του Κοινοβουλίου αλλά και στην αξιοπιστία τους.

    Ακόμα επεσήμαναν το γεγονός ότι η βουλευτική αποζημίωση κινείται στα πλαίσια των αυξήσεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

    Νατάσα Θωμά

    [07] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ Η ΑΡΝΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ

    Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2003 (20:32 UTC+2)

    «Κατανοούμε την αμηχανία του κ. Πρωτόπαπα. Πράγματι, δεν είναι εύκολο να υποχρεώνεται να δικαιολογεί συνεχώς τις υβριστικές δηλώσεις του κ. Πάγκαλου. Και, μάλιστα, όταν, πριν από λίγες εβδομάδες, ο ίδιος ο κ. Πρωτόπαπας παρέδιδε τον κ. Πάγκαλο απαξιωτικά στην κρίση του ελληνικού λαού», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Παράλληλα τόνισε ότι δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σε κάθε δημοκράτη Ελληνα πολίτη η άρνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου να καταδικάσει τις απόψεις, που εξέφρασε χθες η κα Αράπογλου.

    «Πρέπει ο κ. Πρωτόπαπας να μας απαντήσει: Είναι, κατά τη γνώμη του, θεσμική εκτροπή το να ζητά η Νέα Δημοκρατία εκλογές;», υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [08] ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Βρυξέλλες, 11 Νοεμβρίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα, στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της Β΄ Διάσκεψης Κορυφής των Γενικών Γραμματέων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων από τα 25 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών, με θέματα συζήτησης την πορεία των εργασιών στους κόλπους της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και την προετοιμασία των ευρωεκλογών του προσεχούς Ιουνίου.

    Στη Διάσκεψη συμμετείχαν ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών και Προεδρεύων του Συμβουλίου Φράνκο Φρατίνι, οι Επίτροποι Μισέλ Μπαρνιέ και Φραντζ Φίσλερ και ο πρώην πρωθυπουργός, πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Ζακ Σαντέρ.

    Από τη Ν.Δ. στη εργασίες της Διάσκεψης συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι το υπάρχον Σχέδιο Συντάγματος έχει διασαφηνίσει σημαντικές πλευρές της περίπλοκης λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ότι προάγει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε συγκεκριμένους τομείς.

    Ο κ. Σιούφας επισήμανε όμως ότι πριν γίνει αποδεκτό από τη Διακυβερνητική, χρειάζεται περαιτέρω βελτιώσεις, που να εγγυώνται την αρχή της ισοτιμίας των κρατών-μελών, να ενδυναμώνουν το διεθνή ρόλο της Ευρώπης και να εγγυώνται, και στη χώρα μας, πως θα μπορεί να συμμετέχει ενεργά στη συνδιαμόρφωση όλων των αποφάσεων.

    Κατά την άποψη της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να αναφερθούν ρητά τομείς όπως:

    το άσυλο, η μεταναστευτική πολιτική, η δικαστική συνεργασία σε αστικές και ποινικές υποθέσεις, η προσέγγιση του ποινικού δικαίου των κρατών-μελών, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και των ναρκωτικών, η καταπολέμηση της απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ενωσης, τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, η προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, η προστασία της δημόσιας υγείας.

    Ο ΓΓ της Κ.Ο. της Ν.Δ. αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη αναφοράς του Χριστιανισμού ως συνδετικού κρίκου του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και των Κοινωνιών του, από κοινού με τον Ελληνικό και Ρωμαϊκό Πολιτισμό και το Διαφωτισμό. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο αείμνηστος ιδρυτής του Κόμματός μας Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε τη διορατικότητα να διαβλέψει πως η δύναμη της Ευρώπης προέρχεται από την κοινή κληρονομιά της.

    - Επέμεινε στην άποψη ότι πρέπει να υπάρχει ένας Επίτροπος ανά κράτος-μέλος, με ίσα δικαιώματα μεταξύ τους, όπως επίσης και στην ανάγκη να ισχύσει, κατά τη λήψη αποφάσεων, η αρχή της πλειοψηφίας κρατών και λαών. Αυτό που προέχει, τόνισε, είναι να διαφυλαχθεί, ως κόρη οφθαλμού, η ισοτιμία των κρατών μελών.

    - Πρότεινε την επέκταση της ρήτρας αλληλεγγύης και αμοιβαίας συνδρομής και στην αντιμετώπιση της επιβουλής τρίτων κατά χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    - Εξέφρασε την αισιοδοξία του, για την εξεύρεση λύσης, κατά τη συνεδρίαση της Διακυβερνητικής στις 28 Νοεμβρίου στη Νάπολη, όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών, των τελευταίων διαφωνιών ώστε τα 480 εκατομμύρια των πολιτών της Διευρυμένης Ευρώπης να γνωρίζουν για ποια Ευρώπη ψηφίζουν.

    Ο κ. Σιούφας υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει τη δημιουργία μίας κοινής Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής, με έδρα την Ελλάδα, για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο καθώς και τη δημιουργία ενός Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υπογράμμισε τέλος την ανάγκη σύνταξης μιας Πανευρωπαϊκής Χάρτας Πολιτών και τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τρίτη Ηλικία, δηλαδή τα άτομα μακράς πνοής και μακράς προσφοράς.

    Από ελληνικής πλευράς (Νέα Δημοκρατία), στη Διάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. καθηγητής Αντώνης Τρακατέλλης, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιώργος Δημητρακόπουλος και ο αναπληρωτής Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης της Ν.Δ. Σπύρος Ευσταθόπουλος.

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 11 Νοεμβρίου 2003 (20:13 UTC+2)

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης μεταβαίνει στην Κύπρο μεθαύριο Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου, για διήμερη επίσκεψη μέσα στα πλαίσια των τακτικών επαφών μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Κατά την παραμονή του στο νησί ο κ. Γιαννίτσης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, τον Συντονιστή Εναρμόνισης και την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    [10] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 11 Νοεμβρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν στην πλειοψηφία τους οι βασικοί δείκτες τιμών στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, υπό το βάρος πιέσεων στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας.

    Εξαίρεση αποτέλεσαν το Λονδίνο, όπου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.345,10, οριακά ενισχυμένος κατά 0,08%, καθώς και η Ζυρίχη, όπου ο δείκτης SMI σημείωσε άνοδο 0,35%, στις 5.260,30 μονάδες.

    Ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 0,44% και διαμορφώθηκε στις 3.729,87 μονάδες, ενώ στις 3.406,05 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού, μειωμένος κατά 0,56%.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με απώλειες 0,23% συρρικνώθηκε στις 2.195,78 μονάδες, στο Μιλάνο ο MIBTEL σημείωσε πτώση 0,67%, στις 19.628,00 μονάδες και στο Άμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ μειωμένος κατά 0,83% έκλεισε στις 336,35 μονάδες.

    Η μετοχή της Infineon υποχώρησε σημαντικά, κατά 4,6%, έπειτα από την υποβάθμισή της σε «sell» (πώληση) από τη Citigrοup.

    Επίσης, η υποβάθμιση της Cap Gemini από την ABN Amro, σε «reduce», έφερε τη μετοχή της κατά 3,3% χαμηλότερα. Η ίδια τράπεζα υποβάθμισε και τη LogicaCMG, με αποτέλεσμα η μετοχή να χάσει 4%.

    Κατά 1,8% υποχώρησε η DaimlerChrysler, καθώς η Mitsubishi, που είναι μεγαλομέτοχος στην αυτοκινητοβιομηχανία, πρόβλεψε την παρουσίαση ζημιών για το 2003.

    Στον αντίποδα, κέρδη 3% σημείωσε η UBS, έπειτα από την ανακοίνωση αυξημένων κερδών αλλά και τη δημοσιοποίηση της εκτίμησής της πως το bear market έχει τελειώσει.

    [11] ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΓΕΘΩΝ ΓΙΑ ΤΗ NOTOSCOM TO 9MHNO

    Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Αύξηση των πωλήσεων κατά 13,3% και αύξηση κερδών προ φόρων κατά 10,6% παρουσίασε στο εννεάμηνο η εταιρία Notos Com σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2002.

    Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 151,5 εκ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 13,3% από τα 133,7 εκ. ευρώ το 2002. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας, η αύξηση των πωλήσεων προέρχεται από την απόκτηση της αποκλειστικής αντιπροσωπείας προϊόντων διεθνών Οίκων ένδυσης που σημειώθηκε στην αρχή του έτους (Trussardi, Cerruti, Henry Cottons), αλλά και την ορθή αξιολόγηση της αγοράς πού συμβάλλει στη διατήρηση του μεριδίου της σε αυτήν.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εταιρίας η ορθολογική διαχείριση τόσο των Πελατών όσο και των Προμηθευτών, συνέβαλαν στην ενίσχυση του περιθωρίου μικτού κέρδους, παρά τη σταθερότητα των τιμών. Σε συνδυασμό με την αύξηση των πωλήσεων, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα 8,6 εκατ. ευρώ πρόσθετα μικτά κέρδη. Επιπρόσθετα, τα λειτουργικά έξοδα σημείωσαν μείωση κατά περίπου 1% ως ποσοστό επί των πωλήσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 19%.

    Τα προ φόρων κέρδη έφτασαν στο ύψος των 22,6 εκ. ευρώ, ήτοι 14,88% επί των πωλήσεων έναντι 14,1 εκ. ευρώ και 10,58% αντίστοιχα για την ίδια περίοδο του 2002.

    Τα χρηματοοικονομικά έξοδα ήταν μειωμένα κατά 9,2% λόγω του μειωμένου δανεισμού και της μείωσης των επιτοκίων. Τέλος, η κατά 50% απόσβεση του Goodwill από τη συγχώνευση, πού η Notos Com αποφάσισε και διενήργησε (με συμψηφισμό επί της καθαρής θέσης) στη προηγούμενη χρήση, είχε σαν αποτέλεσμα τη κατά 4,1 εκατ. ευρώ μείωση των αποσβέσεων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2002. Έτσι, τα Προ Φόρων Κέρδη, εμφανίζονται αυξημένα κατά το εντυπωσιακό 59,4%.

    [12] ΕΜΠΟΡΙΚΗ: ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ CYPRUS LTD ΚΑΙ ROMANIA SA

    Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Στο 81,19% και 98,11% αυξήθηκε το μερίδιο συμμετοχής της Εμπορικής Τράπεζας στις θυγατρικές της Cyprus Ltd και Romania SA αντίστοιχα, ύστερα από τη συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου των δύο εταιριών.

    Ειδικότερα η Cyprus Ltd προχώρησε σε αύξηση του κεφαλαίου της κατά έξι εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες επτακόσιες (6.300.700,00) λίρες Κύπρου.

    Μετά την ανωτέρω αύξηση το ποσοστό συμμετοχής της Εμπορικής Τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής της εταιρίας θα ανέλθει στο 81,192353%, έναντι του 75,02% που κατείχε πριν την μεταβολή.

    Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο της Εμπορικής ενέκρινε τη συμμετοχή της τράπεζας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της στη Ρουμανία, Emporiki bank Romania.

    Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής στη Ρουμανία ανέρχεται σε 9,848 εκατ. ευρώ και με την ολοκλήρωση της το ποσοστό συμμετοχής της Εμπορικής Τράπεζας θα ανέλθει σε 98,11%, έναντι ποσοστού 97,73% που κατείχε πριν τη μεταβολή, ενώ το ποσοστό συμμετοχής του ομίλου θα παραμείνει σταθερό στο 98,48%.

    [13] INKA: "ΒΡΑΒΕΙΟ" ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΡΕΩΣΕΩΝ ΕΝΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Τη μεγαλύτερη αύξηση στις χρεώσεις κατά τη μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζών για εντός συνόρων συναλλαγές παρουσιάζει μεταξύ των χωρών της ΕΕ η Eλλάδα, σύμφωνα με τελευταία έρευνα που διεξήγαγαν οι Ευρωπαϊκές Οργανώσεις Καταναλωτών.

    Σε ανακοίνωση του Iνστιτούτου Kαταναλωτών (ΙΝΚΑ) επισημαίνεται ότι δεν έχει γίνει ακόμα πραγματικότητα ο ενιαίος χώρος Πληρωμών που προβλέπεται με τον κοινοτικό Κανονισμό, ο οποίος ορίζει ότι από την 1η Ιουλίου 2003 θα έπρεπε το κόστος των διασυνοριακών πληρωμών εντός της EE να εξισωθεί με το κόστος των εθνικών πληρωμών.

    Η έρευνα στηρίχθηκε πάνω σε μία "άσκηση", η οποία περιελάμβανε τη μεταφορά 40 ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό στη χώρα του κάθε μέλους της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών-BEUC προς ένα συγκεκριμένο λογαριασμό στις Βρυξέλλες.

    Κύριο συμπέρασμα που προέκυψε από τη διενέργεια της εν λόγω «άσκησης» είναι ότι οι καταναλωτές δεν έχουν ακόμη «αντιληφθεί» τα οφέλη του «ενιαίου χώρου πληρωμών» στον οποίο δεν θα έπρεπε να υπάρχουν επιπτώσεις λόγω συνόρων για τις διασυνοριακές μεταφορές πίστωσης.

    Ειδικότερα τα συμπεράσματά της έρευνας έχουν ως εξής:

    - ο Κανονισμός θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί πλήρως από τον Ιούλιο του 2003, πράγμα που δεν συμβαίνει σε Βέλγιο, Φιλανδία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία και Ισπανία.

    - Σε έξι χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα και Λουξεμβούργο) καταγράφηκε αύξηση των χρεώσεων για εντός της χώρας μεταφορές - πληρωμές, όπως και για αναλήψεις μέσω ATM, από 14% έως 163%.

    - Σε οκτώ χώρες αναφέρθηκαν διάφορα προβλήματα σχετικά με την εφαρμογή του Κανονισμού όπως αδιαφάνεια διαδικασιών, μη αποκάλυψη σημαντικών πληροφοριών στον καταναλωτή και παραπλανητικές συμβουλές.

    Η Ελλάδα διακρίθηκε για τη μεγαλύτερη αύξηση χρεώσεων για εντός-συνόρων μεταφορές - πληρωμές, αφού πριν την εφαρμογή του Κανονισμού, μια εντός Ελλάδος μεταφορά χρημάτων μέσω τράπεζας κόστιζε 8 ευρώ, ενώ σήμερα η ίδια μεταφορά καταγράφηκε ότι στοιχίζει 21 ευρώ (αύξηση 163%!).

    Στη Φινλανδία καταγράφηκε η χειρότερη διασυνοριακή μεταφορά χρημάτων, στην Ιταλία η χειρότερη διασυνοριακή ανάληψη χρημάτων και σε Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία η χειρότερη πληροφόρηση και στην Ολλανδία το χειρότερο τεχνικό πρόβλημα.

    [14] ΣΕΠΕ: ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

    Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2003 (20:19 UTC+2)

    Μέχρι το Σάββατο 15 Νοεμβρίου θα μπορούν οι επιχειρήσεις να υποβάλουν τις καταστάσεις προσωπικού, καθώς, όπως ανακοίνωσε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), δεν θα δοθεί καμία παράταση.

    Σύμφωνα με το ΣΕΠΕ Έως τώρα έχουν υποβληθεί μόλις 180.000 καταστάσεις και έως το Σάββατο πρέπει να υποβληθούν καταστάσεις από 110.000 επιχειρήσεις (ποσοστό 45%).

    Η υποβολή των καταστάσεων άρχισε στις 15 Σεπτεμβρίου και η διοίκηση του ΣΕΠΕ καλεί τους επιχειρηματίες που ακόμη δεν ανταποκρίθηκαν να σπεύσουν τις επόμενες ημέρες στις κατά τόπους υπηρεσίες του προκειμένου να μην παρουσιαστούν φαινόμενα συνωστισμού ενόψει της λήξης της προθεσμίας.

    Το ΣΕΠΕ, τέλος, υπενθυμίζει ότι η εκπρόθεσμη υποβολή των καταστάσεων συνιστά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας και επιφέρει κυρώσεις.

    [15] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΔ

    Λευκωσία, 11 Νοεμβρίου 2003 (20:14 UTC+2)

    Η υιοθέτηση του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΚΕΔ) αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις για εισαγωγή μιας εταιρείας στην Κύρια Αγορά που θα δημιουργήσει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) επισήμανε σήμερα ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Ακης Κλεάνθους, κάνοντας παράλληλα έκκληση και στις 163 εισηγμένες εταιρείες του ΧΑΚ ''να δουν πολύ σοβαρά την υιοθέτηση του ΚΕΔ''.

    Ταυτόχρονα ο κ. Κλεάνθους, ο οποίος μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στην οποία έγινε ανασκόπηση της εφαρμογής του ΚΕΔ από τις εισηγμένες, ανακοίνωσε ότι τέλος Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου το ΧΑΚ θα εξαγγείλει τη δημιουργία τριών νέων Αγορών (Κύρια, Παράλληλη και Εναλλακτική) με τις προϋποθέσεις εισαγωγής των εταιρειών, τις συνεχείς υποχρεώσεις τους και τις υποχρεώσεις πληροφόρησης προς τους μετόχους τους.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΚ ΑΛΒΑΝΙΑΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΙΡΑΝΩΝ

    Τίρανα, 11 Νοεμβρίου 2003 (20:10 UTC+2)

    Την απόφασή του να διεκδικήσει την προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας στο Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο θα διεξαχθεί στις 12 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Τιράνων Εντι Ράμα.

    Ο Ράμα δήλωσε ότι δεν επιδιώκει την προεδρία του κόμματος για ικανοποίηση προσωπικών συμφερόντων, αλλά μόνο για να συμβάλει στην ενίσχυση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο διέρχεται κρίσιμη περίοδο.

    Την απόφαση αυτή, τόνισε, την έλαβα μετά από βαθιά και πολύπλευρη ανάλυση της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στο ΣΚ, το οποίο δυστυχώς συρρικνώνεται καθημερινά.

    "Η απόφασή μου να αναλάβω την προεδρία του ΣΚ συνδέεται με τη βούλησή μου να συμβάλω στον εκδημοκρατισμό του ΣΚ, το οποίο ανεξάρτητα από την κρίση που αντιμετωπίζει, παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας", υπογράμμισε.

    "Είμαι ο νεότερος στο ΣΚ, αλλά έχω αρκετή πείρα, ώστε να μπορέσω να ασκήσω με επιτυχία τα καθήκοντα του προέδρου", είπε.

    Τέλος ο κ. Ράμα γνωστοποίησε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του ΣΚ από το Συνέδριο θα διατηρήσει το Δημαρχιακό αξίωμα.

    Κλέαρχος Λιάτης

    [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ

    Λευκωσία, 11 Νοεμβρίου 2003 (20:03 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αποναρκοθέτηση στις ελεύθερες περιοχές και στη νεκρή ζώνη ''στα πλαίσια της πολιτικής που είχε εξαγγείλει για τους Τουρκοκύπριους'' και της εκούσιας υποχρέωσης που έχει αναλάβει, δήλωσε εκπρόσωπός της Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σχολιάζοντας σήμερα παρατήρηση ότι ενώ η Κύπρος βρίσκεται υπό κατοχή η κυβέρνηση προχωρεί μονομερώς σε αποναρκοθέτηση, πρόσθεσε ότι ''η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να τερματιστεί η κατοχή''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΔΑΔ ΓΙΑ ΤΗΝ Τ. ΛΟΪΖΙΔΟΥ

    Λευκωσία, 11 Νοεμβρίου 2003 (20:03 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση εμμένει στη εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την αναχώρηση του Προέδρου της Μολδαβίας Βλαντιμίρ Βορονίν, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει οτιδήποτε νεότερο σχετικά με την αυριανή λήξη της δεκαπενθήμερης αναβολής που δόθηκε στην Τουρκία από το ΣτΕ για εφαρμογή της απόφασης στην υπόθεση Λοϊζίδου.

    Πρόσθεσε ότι ''η θέση μας είναι σαφής και σταθερή. Εμείς θέλουμε εφαρμογή της απόφασης χωρίς όρους και δεσμεύσεις''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ

    Λευκωσία, 11 Νοεμβρίου 2003 (19:32 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διακήρυξε σήμερα πως οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να αγωνίζονται με ''συνέπεια και σταθερότητα'', για την επανένωση της Κύπρου και για την απόδοση δικαιοσύνης σε όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού, στη βάση των ίδιων πανανθρώπινων αρχών και οικουμενικών αξιών, για τις οποίες πολέμησαν με αυτοθυσία και ανιδιοτέλεια εκατομμύρια ανθρώπων.

    Σε χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε εκ μέρους του ο υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας στην εκδήλωση ''Ημέρα Ανάμνησης'' του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολεμιστών Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρει πως ''στην Κύπρο, με τον Αττίλα να κατέχει το ένα τρίτο της πατρίδας μας και να απειλεί το υπόλοιπο και με το διεθνές έγκλημα του εποικισμού να απειλεί τη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού, συνεχίζουμε το δύσκολο αλλά δίκαιο αγώνα μας εναντίον ενός κατακτητή που έχει εφαρμόσει παρόμοιες αποκρουστικές μεθόδους με εκείνες που είχε βιώσει ολόκληρη η ανθρωπότητα στη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 2004

    Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2003 (18:40 UTC+2)

    Συνέντευξη Τύπου με θέμα τις "Λειτουργίες της Πόλης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004", παραχώρησαν σήμερα η πρόεδρος της Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Όπως τονίστηκε, η διοργάνωση άρτιων Αγώνων το 2004 δεν εξαρτάται μόνον από την έγκαιρη αποπεράτωση των έργων, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και από την αποτελεσματική προετοιμασία της πόλης να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, αναδεικνύοντας την εικόνα μιας ανθρώπινης πόλης, μιας πόλης που συμμετέχει, μιας πόλης που γιορτάζει: με υψηλού επιπέδου πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Φάληρο, στην πλατεία Νερού (εκεί που καταλήγει η Εσπλανάδα), με επτά διαδρομές 13,5 χιλιομέτρων στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, οι οποίες θα αναδεικνύουν ιδιαίτερα στοιχεία της ιστορίας και της ομορφιάς της πόλης, συμπληρώνοντας κατά τον καλύτερο τρόπο το στολισμό των ημερών. Ένα στολισμό με λάβαρα, και άλλα εικαστικά στοιχεία που ντύνουν κτήρια κα άλλους χώρους και εικόνες που θα προβάλλονται με διαδραστικά μέσα. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει οι λειτουργίες της πόλης να προσαρμοστούν, έτσι ώστε, από τη μια να μη διαταραχθεί η καθημερινή ζωή, από την άλλη να εξασφαλισθεί ότι θα εξυπηρετηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο οι χιλιάδες επισκέπτες.

    [21] ΣΤΙΒΟΣ: ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΟΙ "ΓΥΡΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ"

    Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2003 (18:10 UTC+2)

    Η γραφική πόλη της Βόνιτσας θα φιλοξενήσει τον πρώτο αγώνα της φετινής σειράς «Γύροι των Πόλεων» που διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά ο ΣΕΓΑΣ. Φέτος στη σειρά περιλαμβάνονται τέσσερις αγώνες δρόμου επί δημοσίας οδού ανδρών-γυναικών με κυκλική βαθμολογία.

    Εμφαση δίνεται από τον ΣΕΓΑΣ και στην παράλληλη διεξαγωγή αγώνων Δημοτικών Σχολείων για την ανάπτυξη του αθλήματος και φυσικά την ανεύρεση νέων ταλέντων.

    Στη σειρά αγώνων περιλαμβάνονται ο «Γύρος Βόνιτσας» στις 30 Νοεμβρίου 2003, ο «Γύρος Θυσίας» στα Καλάβρυτα 14 Δεκεμβρίου 2003, ο «Γύρος Νέας Σμύρνης» στη μνήμη Κ. Κοτζιά 11 Ιανουαρίου 2004 και η διοργάνωση ολοκληρώνεται με τον τελικό αγώνα που θα γίνει στη Φιλοθέη («Κυριακίδεια») στις 25 Ιανουαρίου 2004.

    [22] ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΣΟΥΜ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2003 (16:29 UTC+2)

    Δεν βγήκε είδηση κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΠΑΟ, Αργύρη Μήτσου. Αντίθετα στήριξε τον προπονητή, Ιτζάκ Σουμ: «Θα πορευτούμε έτσι όπως ξεκινήσαμε μέχρι και το τέλος της σεζόν. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να κρίνουμε το έργο του προπονητή μας και των παικτών μας με δύο- τρία παιχνίδια», ανέφερε ο κ. Μήτσου ο οποίος παραδέχεται πως η ομάδα του δεν έχει και το καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο.

    Ωστόσο αποκάλυψε πως τον Ιανουάριο η ομάδα θα ενισχυθεί στις γραμμές που 'πονάει', γιατί ο ΠΑΟ δεν αρκείται με την δεύτερη θέση στον βαθμολογικό πίνακα: «Ο ΠΑΟ κάνει πρωταθλητισμό και σε καμιά περίπτωση δεν αρκούμαστε με τη δεύτερη θέση», τόνισε ο πρόεδρος των «πρασίνων» και συνέχισε αναφερόμενος στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η διοίκηση: «Η διοίκηση της ομάδας αποτελείται από μία ομάδα ανθρώπων που εργάζονται νυχθημερόν για το καλό της ομάδας».

    Αναφερόμενος στην πορεία του ΠΑΟ στην Ευρώπη ο κ. Μήτσου επισήμανε: «Η ομάδα κατά 60% ανανεώθηκε. Φέτος τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που θα θέλαμε. Όμως κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν παλέψαμε στα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ».

    [23] Ο ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2003 (16:24 UTC+2)

    Αν η Βραζιλία προκριθεί στους Ολυμπιακούς, τότε ο Ρονάλντο θα έρθει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και δεν θα συμμετάσχει στην καλοκαιρινή τουρνέ της Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτό τουλάχιστον τόνισε ο ίδιος.

    Ο Βραζιλιάνος άσος θα παίξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ώστε να κατακτήσει και τον τελευταίο μεγάλο τίτλο που του λείπει, το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Προέχει βέβαια η «σελεσάο» να περάσει με επιτυχία τα προκριματικά του Ιανουαρίου. Κατόπιν όλα είναι απλά, αφού η Βραζιλιάνικη Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου έκανε αμέσως δεκτό το αίτημα του «Ρόνι». Η απόφαση του Ρονάλντο Ναζάριο ντα Λίμα έφερε σε κόντρα την ομοσπονδία με την Ρεάλ Μαδρίτης, που επιθυμεί διακαώς να έχει τον παίκτη στη σύνθεσή της για την επόμενη τουρνέ σε Ασία και ΗΠΑ.

    Ο Ρονάλντο πάντως πριν λίγους μήνες είχε ανακοινώσει τους στόχους του, που περιλάμβαναν την συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ενώ τόνισε πως θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση όταν γίνει 34 ετών. Οπότε, εάν δεν πάρει το μετάλλιο στην Αθήνα θα έχει άλλη μια ευκαιρία στο Πεκίνο το 2008

    [24] ΧΑΜΗΛΟI ΤΟΝΟI ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2003 (16:14 UTC+2)

    Ο Απόλλων Καλαμαριάς κατάφερε να κάνει, μέχρι στιγμής, τη μεγάλη υπέρβαση, δικαιώνοντας κατά κάποιο τρόπο τις επιλογές του Βραζιλιάνου προπονητή, Εντουάρντο Αμορίν.

    Οι Καλαμαριώτες χωρίς μεγάλα λόγια δουλεύουν σκληρά για να παραμείνουν στην κορυφή της βαθμολογίας, και να πάρουν επιτέλους το εισιτήριο της ανόδου στην Α' εθνική. Η πολιτική που εφαρμόζει φέτος ο κ. Αμορίν είναι επιτυχημένη και δεν σκέφτεται σε καμία περίπτωση να την αλλάξει. Αλλωστε θα ήταν μεγάλο ατόπημα αν έκανε κάτι τέτοιο. «Κοιτάζουμε κάθε ματς ξεχωριστά και στο τέλος του πρωταθλήματος θα κάνουμε ταμείο», αναφέρει ο κ. Αμορίν και συνεχίζει: «Ολοι μας πρέπει να μείνουμε προσγειωμένοι. Μόνο αν τα μυαλά μας δεν πάρουν αέρα θα καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας».

    Στον αγωνιστικό τομέα, το ευχάριστο για τον Βραζιλιάνο τεχνικό είναι ότι επιστρέφει ο Βέλα Τζούνιορ που εξέτισε την ποινή του, ενώ άλλα αγωνιστικά προβλήματα δεν υπάρχουν στην ομάδα.

    [25] ΡΑΙΣ: ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ

    Ουάσιγκτον, 11 Νοεμβρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Η σύμβουλος του προέδρου Τζορτζ Μπους για θέματα εσωτερικής ασφάλειας Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι οι μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν θα ξαναρχίσουν στο Ιράκ και πως οι επιθέσεις κατά των αμερικανικών στρατευμάτων μπορεί να θεωρηθούν ως πράξεις ανταρτών, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους μετά το τέλος του πολέμου ανέρχεται σε 147, ενώ συνολικά σκοτώθηκαν στο Ιράκ από την έναρξη του πολέμου έως τώρα 261 αμερικανοί στρατιώτες. Τα στοιχεία προέρχονται από το Πεντάγωνο και ανακοινώθηκαν στις 7 Νοεμβρίου.

    [26] ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΧΟΝΤΟΡΚΟΦΣΚΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

    Μόσχα, 11 Νοεμβρίου 2003 (18:00 UTC+2)

    Δικαστήριο της Μόσχας αρνήθηκε να αφήσει ελεύθερο με εγγύηση τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος θα παραμείνει προφυλακισμένος ενώ διεξάγονται έρευνες για τις κατηγορίες για απάτη και φοροδιαφυγή που εκκρεμούν σε βάρος του.

    Η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του δικαστηρίου στην οποία εμφανίστηκε ο Χοντορκόφσκι μέσω ζωντανής σύνδεσης για να απαντήσει σε ερωτήσεις. Είναι η πρώτη φορά που ο πρώην πρόεδρος της YUKOS εμφανίζεται δημόσια από την ημέρα της σύλληψής του στις 25 Οκτωβρίου, μετέδωσε το ΒΒC.

    "Θα συζητήσουμε με τον πελάτη μας και δεν αποκλείουμε την πιθανότητα να εφεσιβάλουμε την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων'', δήλωσε ο Αντον Ντρελ, ένας από τους συνηγόρους του Χοντορκόφσκι.

    [27] ΣΟΡΟΣ: "ΣΚΟΠΟΣ ΜΟΥ Η ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ"

    Ουάσιγκτον, 11 Νοεμβρίου 2003 (17:38 UTC+2)

    Ο ουγγρικής καταγωγής αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος δήλωσε ότι ''βασικός σκοπός του'' είναι η ήττα στις προεδρικές εκλογές του 2004 του προέδρου Μπους, ο οποίος μετέτρεψε τις ΗΠΑ ''σε έναν κίνδυνο για τον κόσμο''.

    ''Αυτός είναι ο βασικός σκοπός της ζωής μου'', επισήμανε ο Σόρος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ''Ουάσινγκτον Ποστ'' με αφορμή τη δωρεά πέντε εκατομμυρίων δολαρίων που έκανε στην αριστερή οργάνωση MoveOn.org που αντιτίθεται στην πολιτική του αμερικανού προέδρου.

    ''Οι ΗΠΑ υπό τον Μπους αποτελούν κίνδυνο για τον κόσμο'', υπογραμμίζει ο Σόρος που θεωρεί ότι ''ο Αμερικανός πρόεδρος έχει παρασύρει τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο σε ένα φαύλο κύκλο βίας''.

    Ο Σόρος είπε χαρακτηριστικά ότι οι ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου του θυμίζουν αυτές που άκουγε στην πατρίδα του την Ουγγαρία όταν την είχαν καταλάβει οι Ναζί. ''Οταν ακούω τον Μπους να λέει: 'ή είστε μαζί μας ή εναντίον μας' μου θυμίζει τους Γερμανούς''.

    [28] Ο ΣΑΡΟΝ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙ Η ΠΙΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

    Τελ Αβιβ, 11 Νοεμβρίου 2003 (17:32 UTC+2)

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν επιβεβαίωσε ότι έδωσε εντολή να χαλαρώσει η πίεση στους Παλαιστίνιους παρά τους κινδύνους, σύμφωνα με τον ίδιο, που μπορεί να προκαλέσει το μέτρο αυτό στο Ισραήλ.

    ''Γνωρίζοντας πως η κατάσταση εκεί κάτω είναι δύσκολη, έδωσα εντολή να ληφθούν μέτρα για τη χαλάρωση της πίεσης'', τόνισε ο Σαρόν, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    ''Θα επιθυμούσα να ληφθούν ανθρωπιστικά μέτρα με γρηγορότερους ρυθμούς, όμως το πρόβλημα είναι πως όποτε παίρνουμε σημαντικά μέτρα και ανοίγουμε τα οδοφράγματα αυξάνονται οι τρομοκρατικές ενέργειες'', πρόσθεσε ο ίδιος.

    Ο Σαρόν διευκρίνισε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να κάνει ''οδυνηρούς συμβιβασμούς'' για να υπάρξει ειρήνη με τους Παλαιστίνιους αλλά δεν πρόκειται να συμβιβαστεί στα θέματα ασφάλειας.

    [29] ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ «ΚΑΒΑΦΗ - ΠΑΛΑΜΑ» ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2003 (16:50 UTC+2)

    Στις 19 και 20 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης το αφιέρωμα στους μεγάλους έλληνες ποιητές Κ. Π. Καβάφη και Κωστή Παλαμά. Την επιμέλεια και την παρουσίασή του έχει ένας άνθρωπος του οποίου το όνομα είναι άρρηκτα δεμένο με τον πολιτισμό και την πνευματική καλλιέργεια, ο Νέστορας Μάτσας.

    Την πρώτη μέρα, Τετάρτη 19 Νοεμβρίου, στις 19:30, η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στο μεγάλο αλεξανδρινό ποιητή Κ Π. Καβάφη και θα περιλαμβάνει απαγγελία ποιημάτων από τον ηθοποιό Δημήτρη Καρέλλη ενώ θα προβληθεί η ταινία - ντοκιμαντέρ του Νέστορα Μάτσα «Και αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια». Η ταινία σχεδιάζει, με λήψεις στην Αθήνα, την Αλεξάνδρεια, το Λονδίνο κ.α., μια εσωτερική ανίχνευση της ζωής του ποιητή που έφερε γενναία, όποιο κι αν ήταν το τίμημα, μια νέα και μοναδική αίσθηση της ποίησης. Η εκδήλωση θα κλείσει με «Ένα μικρό επίλογο σε μια πολύχρονη αναζήτηση» από τον Νέστορα Μάτσα.

    Η δεύτερη μέρα, Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, στις 19:30, θα είναι αφιερωμένη στον Κωστή Παλαμά. Η εκδήλωση θα αρχίσει με την ερμηνεία του «Προφητικού» από τον Ηθοποιό Δημήτρη Καρέλλη. Θα ακολουθήσει «Εκείνος ο σκοτεινός Φλεβάρης του 1943». Πρόκειται για μια προσωπική περιπλάνηση του Νέστορα Μάτσα στο χώρο και στο χρόνο και αναφορά στις τελευταίες μέρες του ποιητή, τον κατοχικό χειμώνα του 1943. Θα ακολουθήσει το «Ρόδου μοσχοβόλημα», μικρό ανθολόγιο ποιημάτων που θα απαγγείλει ο Δημήτρης Καρέλλης και η εκδήλωση θα κλείσει με την «ενθύμηση Κωστή Παλαμά: ένας ποιητής, ένα έργο, μια διαχρονική παρουσία".

    Παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση των βιβλίων των δύο ποιητών- πολλά σε πρώτη έκδοση- ενώ το κοινό θα μπορεί να δει επιστολές των δύο ποιητών προς τον Θεσσαλονικιό ποιητή και ευεργέτη της πόλης, Γ. Θ. Βαφόπουλο, καθώς επίσης και φωτογραφία από επίσκεψη του Παλαμά στην Θεσσαλονίκη.

    [30] TA "ΔΗΜΗΤΡΙΑ" ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2003 (16:45 UTC+2)

    Τα φετινά, 38α Δημήτρια αγκαλιάζουν την Ελληνική Παράδοση και φιλοξενούν στους κόλπους τους εκδηλώσεις που ταξιδεύουν το κοινό στον χρόνο και σε κάθε γωνιά της χώρας μας με την ελληνική μουσική και τον χορό.

    Στον κύκλο αυτών των εκδηλώσεων συμμετέχει το Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση του Πάρη Γκούνα. Στην μουσική αυτή παράσταση συμπράττουν σημαντικοί έλληνες μουσικοί, όπως οι Πέτρος Λούκας Χαλκιάς (κλαρίνο), Θανάσης Σέρκος (κλαρίνο), Αχιλλέας Χαλκιάς (βιολί), π. Αναστάσης Παπαθανασίου (τραγούδι). Συνοδεύουν: «Τα Χάλκινα της Γουμένισσας» και οι μουσικοί Ζήσης Φτάκας (λαούτο) και Χρήστος Μπέτσιος (ντέφι). Στην παράσταση χορεύουν τα μέλη του Τμήματος Ελληνικών Χορών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Η παράσταση θα δοθεί σε συνεργασία με το Σωματείο «Οι φίλοι των Κωφαλάλων Θεσσαλονίκης» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 17 Νοεμβρίου.

    [31] "ΒΟΫΤΣΕΚ" ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ "ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ"

    Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2003 (16:19 UTC+2)

    Το έργο του Γκεόργκ Μπίχνερ "Βόυτσεκ" από το θεατρικό οργανισμό "Νέες Μορφές" θα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 15 Νοεμβρίου στο χώρο του θεάτρου (Αγνώστου Στρατιώτη 20 - απέναντι από τον Αγιο Δημήτριο).

    Η θεατρική ομάδα παρουσιάζει το ημιτελές έργο του Μπίχνερ, βασισμένη στο τέταρτο χειρόγραφο που βρέθηκε μετά το θάνατο του συγγραφέα, χρησιμοποιώντας, ωστόσο, στοιχεία και σκηνές από τα υπόλοιπα τρία χειρόγραφά του. Η ιστορία κινείται γύρω από δύο βασικούς άξονες: το πείραμα ενός γιατρού, στο οποίο δέχεται να πάρει μέρος ο ψυχωτικός Βόυτσεκ, προσπαθώντας να εξασφαλίσσει περισσότερα χρήματα για το παιδί του και τη σύντροφό του, Μαρία, καθώς και γύρω από την ερωτική ιστορία των δύο προσώπων.

    Πρόκειται για ένα έργο πρόδρομο των έργων του Μπρεχτ, που κατατάσσεται στον εξπρεσιονισμό και, σύμφωνα με τους συντελεστές της παράστασης, διαθέτει αρκετά σουρεαλιστικά στοιχεία, όπως ο χρόνος που είναι ασύμπτωτος στο έργο, αφού παρεμβάλλονται στιγμές της ζωής του Βόυτσεκ κατά τη διάρκεια του πειράματος, στο οποίο υποβάλλεται μαζί με άλλα άτομα.

    Οι θεατές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παράστασης, γίνονται μέτοχοι του ειδικά διαμορφωμένου χώρου και του έργου, αφού είναι οι προσκεκλημένοι του γιατρού, που παρακολουθούν το πείραμά του.

    "Η ιστορία του Βόυτσεκ θυμίζει τα ριάλιτι που προβάλλονται σήμερα, στα οποία οι παίχτες δέχονται να συμμετάσχουν με κίνητρο και το οικονομικό όφελος. Είναι σαν το Big Brother και ο γιατρός με τους θεατές είναι το μάτι του πειράματος", ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου οι υπεύθυνοι για τη σκηνοθεσία Μαγδαληνή Μπεκρή και Γιάννης Παρασκευόπουλος.

    ΤΟ ΕΡΓΟ

    Απόσπασμα της παράστασης είναι το φάσμα της ζωής του πρωταγωνιστή Βόυτσεκ, το οποίο αναφέρεται σ' ένα παιδί με ελπίδες και όνειρα που έσβησαν το ένα μετά το άλλο. Είναι ένα φτωχό αγοράκι, οι γονείς του οποίου είχαν πεθάνει από καιρό. Δεν είχε κανέναν στον κόσμο και όλα όσα ανακάλυψε είναι νεκρά.

    Στη Γερμανία των αρχών του 19ου αιώνα ο Βόυτσεκ είναι εξαρτημένος από την εργασία. Απασχολείται σε πέντε τουλάχιστον δουλειές (στρατιώτης, κουρέας του λοχαγού, πειραματόζωο του γιατρού, αντικείμενο μελέτης του καθηγητή και εργάτης που κόβει ξύλα για τους αξιωματικούς).

    Παρ' όλα αυτά τα χρήματα δε φτάνουν, ώστε να συντηρήσει τη Μαρία και το παιδί τους. Βιάζεται να προλάβει τα πάντα κι αυτή η συνεχής βιασύνη του συνδυάζεται και με την ψύχωση από την οποία πάσχει.

    Στην ιατρική της εποχής, η υπερβολική βιασύνη ή το συνεχές γρήγορο βάδισμα θεωρούνταν συμπτώματα της μελαγχολίας ή της τρέλας. Η δίατα των μπιζελιών και η υποχρέωση ελέγχου των ούρων του συμβάλλουν στη φυσική εξόντωση, αλλά και στον εξευτελισμό της προσωπικότητάς του.

    Η επιστήμη εδώ εκπροσωπεί την απανθρωπιά της αστικής κοινωνίας της εποχής και ο γιατρός συμβάλλει στην εξόντωση του ασθενούς του, στα πλαίσια μίας άκρως αμφίβολης επανάστασης της ιατρικής.

    Ο Βόυτσεκ είναι εξαρχής άρρωστος. Η φτώχεια, η υπερβολική εργασία, η φυσική κατάπτωση λόγω ελλιπούς διατροφής και ο εξευτελισμός συντελούν στην κορύφωση της προϋπάρχουσας ασθένειας. Θεωρούμενος ως το κατώτερο επίπεδο του ανθρώπινου είδους, απογυμνώνεται συστηματικά από την ανθρώπινη ιδιότητά του και συνθλίβεται.

    Με την απιστία της Μαρίας, η προσωπική του ζωή εκτίθεται δημοσίως κι ο φόνος της αγαπημένης του προβάλλεται ως λύση ανάγκης. Ο κόσμος χάνεται γι' αυτόν όταν αισθάνεται πως χάνει ό,τι πολυτιμότερο έχει. Ουσιαστικά, ο θάνατος της Μαρίας σηματοδοτεί και το δικό του θάνατο.

    Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

    Ο Μπίχνερ δε μένει στην ψυχική ασθένεια του Βόυτσεκ. Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν στο φόνο, για το σύστημα ως υπόβαθρο των γεγονότων, για το σύστημα που παράγει δράστες και θύματα.

    Στην παράσταση τα ζώα γίνονται άνθρωποι και οι άνθρωποι κατεβαίνουν στο επίπεδο των ζώων. Ο Μπίχνερ ενδιαφέρεται για το λαό, τη ζωή, τις υλικές βάσεις της επιβίωσης του απλού ανθρώπου και την ανέχεια της πλειοψηφίας.

    ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

    Μετάφραση: Μάνος Λαμπράκης

    Σκηνοθεσία: Μαγδαληνή Μπεκρή - Γιάννης Παρασκευόπουλος

    Σκηνικά - Κοστούμια: Σογία Παπαδοπούλου

    Κινησιολογική επιμέλεια: Κώστας Γεράρδος

    Μουσική επιμέλεια: Κοσμάς Εφραιμίδης

    Παίζουν: Γιάννης Παρασκευόπουλος, Βάσω Νικηφορίδου, Χάρης Πεχλιβανίδης, Γιάννης Καλαβριανός, Γιώργος Παπαδημητρίου, Βάσια Μπακάκου, Θεανώ Βασιλείου.

    Οι παραστάσεις θα γίνονται την Πέμπτη και το Σάββατο στις 21.15, την Κυριακή στις 20.00 και την Παρασκευή μεταμεσονύκτια στις 00.00.

    [32] Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΦΕΟΝΤΟΡΟΒΣΚΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2003 (12:05 UTC+2)

    Η Εκκλησιαστική Χορωδία του Καθεδρικού Βασιλικού Ναού Φεοντορόβσκι της Ρωσίας θα παρουσιαστεί αύριο, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του διεθνούς μήνα Ορθόδοξων Χορωδιών των 38ων Δημητρίων.

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φίλων Ευρωπαϊκής Ιδέας (Σ.Φ.Ε.Ι.).

    Η φημισμένη χορωδία του καθεδρικού ναού Φεοντορόβσκι, αποτελείται από μέλη με υψηλή μουσική παιδεία και μεγάλη εμπειρία, επαγγελματίες μουσικούς πρώτους σολίστ στα καλύτερα ωδεία της Αγίας Πετρούπολης.

    Η χορωδία του καθεδρικού ναού είναι από τις πιο αγαπητές εκκλησιαστικές χορωδίες στη Ρωσία, λόγω της υψηλής ποιότητας εκτελέσεών των μεγάλων έργων εκκλησιαστικής μουσικής και του πλούσιου ρεπερτορίου της, που συνεχώς ανανεώνεται. Στο ρεπερτόριό της Χορωδίας συμπεριλαμβάνονται έργα γνωστών ρώσων συνθετών όπως των Τσέσνοκοφ, Ραχμάνινοφ, Μπορτιάνσκι, Τουτσιανίνοφ, Αρένσκι, Αρχάνγγελσκι, Μπαλάκιρεβ, Μάσχοβ και Ιπολιτοβ-Ιβάνοφ.

    Παναγία Φεοντορόβσκι

    Ο καθεδρικός Βασιλικός Ναός Φεοντορόβσκι χτίστηκε το 1912 από τη βασιλική οικογένεια του Αυτοκράτορα Νικολάου ΙΙ. Αρχικά ο ναός χτίστηκε για την προσωπική φρουρά του Βασιλιά και το πεζικό του στρατού του. Το κάτω μέρος του ναού είναι αφιερωμένο στον Άγιο Σεραφείμ και το ανώτερο στην Παναγία Φεοντορόβσκι, η οποία ήταν και προστάτιδα της βασιλικής οικογένειας Ρομανόφ.

    Στον καθεδρικό ναό εκκλησιάζονταν και προσεύχονταν χιλιάδες στρατιώτες του πεζικού, η φρουρά και οι αυλικοί του βασιλιά αλλά και η βασιλική οικογένεια.

    [33] ΒΡΑΔΙΑ ΛΑΪΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΜΥΤΙΚΑ"

    Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2003 (11:38 UTC+2)

    Μια μοναδική παράσταση «Σεργιάνι στο φθινόπωρο της λαϊκής μας παράδοσης και ιστορίας» θα δώσει την Κυριακή 16 Νοεμβρίου ο Χορευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «Ο Μύτικας» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των 38ων Δημητρίων.

    Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τραγούδια, χοροί, αφηγηματικά τμήματα, προβολές βίντεο και εικόνων και χρήση παραδοσιακών εργαλείων.

    Ο Χορευτικός Σύλλογος «Μύτικας» ιδρύθηκε το 1979, και έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οφείλει το όνομά του στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου και αυτό γιατί οι ιδρυτές του κατάγονται από χωριά που βρίσκονται στους πρόποδες του Ολύμπου (Κοκκινοπηλός Καλύβια).

    Στόχος του Συλλόγου, σύμφωνα με το καταστατικό του, είναι η καλλιέργεια και προβολή της μουσικοχορευτικής παράδοσης της πατρίδας μας, η έρευνα για τον χορό και η καταγραφή ηθών και εθίμων.

    Ο Χορευτικός Σύλλογος «Μύτικας» έχει αναπτύξει πολυσχιδή δραστηριότητα σε όλα τα χρόνια που ακολούθησαν την ίδρυσή του, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και διοργανώνοντας εκδηλώσεις και δίνοντας δυναμικό παρών σε ερευνητικές εργασίες σε διεθνή συνέδρια.

    Στα χορευτικά του τμήματα συμμετέχουν παιδιά, έφηβοι, νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία χορευτές.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 11 November 2003 - 19:14:02 UTC