Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-11-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [02] ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
  • [03] ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΑΝΕΞΗΡΤΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ
  • [04] ΙΣΧΥΡΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΑΝΤΑΜ
  • [05] Ο ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
  • [07] Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΙΚΗΤΗ ΜΗΧΑΝΗ
  • [08] ΣΕ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΓΙΑ ΟΚΤΩ ΦΙΛΟΥΣ
  • [09] ΠΕΤΑΞΑΝ ΑΥΓΑ ΣΤΟΝ Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
  • [10] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ BALKAN AND BLACK SEA PARTNERSHIP 2003
  • [11] O ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ X.A. ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
  • [12] ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΑΤΑ 20%-30% ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
  • [13] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [14] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΡΑΛΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
  • [15] ΠΡΟΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΚΑΙ Η ΤΡΙΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [16] ΤΕΤΑΜΕΝΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΙΜΑΡΑΣ
  • [17] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΖΗΤΑ Ο ΣΑΛΟΜ
  • [18] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ 4 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΓΩΓΕΣ
  • [19] ΓΚΙΟΥΛ: ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΑ ΔΥΟ ΧΘΕΣΙΝΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ
  • [20] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΓΛΥΚΙΑ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΣΤΟ ΤΣΑΛΕΝΤΖ ΚΑΠ
  • [21] ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ ΠΕΤΥΧΕ Η Κ. ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ
  • [22] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ - Η ΛΑΡΙΣΑ ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ
  • [23] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [24] ΣΤΗ ΜΠΕΝΦΙΚΑ Ο ΤΑΚΗΣ ΦΥΣΣΑΣ
  • [25] ΜΙΚΡΕΣ ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [26] ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΑΝΤΑΜ ΜΕ ΝΕΟ ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΜΗΝΥΜΑ
  • [27] ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η Β. ΚΟΡΕΑ ΕΑΝ...
  • [28] ΕΝΤΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΕΜΠΟΛΑ ΣΤΟ ΚΟΝΓΚΟ
  • [29] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΛΕΤΖΗΣ

  • [01] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Κωνσταντινούπολη, 16 Νοεμβρίου 2003 (10:09 UTC+2)

    Παγκόσμια αγανάκτηση και αποτροπιασμό, προκάλεσε η διπλή τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας κατά συναγωγών στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, με τραγικό απολογισμό τουλάχιστον 23 νεκρούς και 303 τραυματίες. Οι κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο, με πρώτη την ελληνική κυβέρνηση και όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας, έσπευσαν να καταδικάσουν την τρομοκρατική ενέργεια. Και παρά το γεγονός ότι την ευθύνη για το λουτρό αίματος στην Πόλη ανέλαβε η οργάνωση IBDA/C (Ισλαμικό Μέτωπο Μαχητών της Μεγάλης Ανατολής), με ανώνυμο τηλεφώνημα στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, οι τουρκικές αρχές δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο η τρομακτική επίθεση να είναι έργο του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα.

    Μάλιστα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εκφράζουν αμφιβολίες για την ικανότητα του Ισλαμικού Μετώπου Μαχητών της Μεγάλης Ανατολής, που είναι γνωστή κυρίως από βομβιστικές επιθέσεις εναντίον εστιατορίων και μπαρ που σερβίρουν αλκοολούχα ποτά, να πραγματοποιήσει τέτοιας κλίμακας επιθέσεις.

    Ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης φυσικού αερίου ανακοίνωσε πως αμφότερες οι εκρήξεις δεν έχουν σχέση με φυσικό αέριο. Υποψίες περί φυσικού αερίου αναφέρονταν από τη στιγμή των εκρήξεων.

    Οι εκρήξεις σημειώθηκαν μπροστά από συναγωγές στις περιοχές του Πέρα και του Σισλί. Βομβιστική επίθεση εναντίον της συναγωγής στο Πέρα, είχε γίνει και το Σεπτέμβριο του 1986.

    Η οργάνωση IBDA-C είναι γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια και έχει αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά από εκρήξεις, μεταξύ των οποίων ήταν και αυτή εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι στις 2 Δεκεμβρίου 1997. Πρόκειται για οργάνωση με δομή "πυρήνων", οι οποίοι έχουν χαλαρή έως ανύπαρκτη σχέση μεταξύ τους.

    Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται από το πρωί στην κατεχόμενη Κύπρο για τους εορτασμούς του καθεστώτος Ντενκτάς για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, καταδίκασε με έντονο τρόπο τις δύο σημερινές πολύνεκρες επιθέσεις κατά συναγωγών στην Κωνσταντινούπολη τονίζοντας ότι στοχεύουν κατά "της σταθερότητας και της ειρήνης στην Τουρκία".

    "Θεωρώ ότι ήταν βόμβες κατά της σταθερότητας και της ειρήνης στην Τουρκία", δήλωσε ο κ. Ερντογάν χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτή "ως τρομοκρατική ενέργεια κατά της ανθρωπότητας" και πρόσθεσε: "Έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα".

    Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι θεωρεί πως υπάρχει "διεθνής δάκτυλος" στις δύο βομβιστικές επιθέσεις. "Είναι σαφές ότι είναι ένα τρομοκρατικό γεγονός με διεθνείς συνδέσεις" τόνισε ο κ. Γκιούλ σε τηλεοπτικές δηλώσεις του. "Οι επιθέσεις αυτές δεν θα έχουν καμία επίδραση στην πολιτική μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα" πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι επιθέσεις αυτές να πραγματοποιήθηκαν από καμικάζι βομβιστές.

    Τη λύπη και τη συγκίνησή του εξέφρασε το πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, που σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη βεβαιότητα πως οι τουρκικές αρχές θα συλλάβουν και θα προσάγουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους αυτών των επιθέσεων.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πολεμήσει "τις δυνάμεις του κακού", έπειτα από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις εναντίον δύο συναγωγών στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

    [02] ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2003 (13:08 UTC+2)

    Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι στους χώρους του Ε.Μ. Πολυτεχνείου ανάμεσα σε εκπροσώπους φοιτητικών παρατάξεων.

    Όλα ξεκίνησαν την ώρα που εκπρόσωποι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατέθεταν στεφάνι στη μνήμη των αγωνιστών φοιτητών κατά της χούντας. Τότε ομάδες φοιτητών από αντίπαλες παρατάξεις προσπάθησαν να τους προπηλακίσουν, αλλά χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση φοιτητών από τις ομάδες περιφρούρησης οι ταραξίες απωθήθηκαν.

    Οι διαπληκτισμοί συνεχίστηκαν στην οδό Πατησίων με εκατέρωθεν ρήψεις κάδων απορριμμάτων, πλακάτ και τραπεζιών, αλλά γρήγορα τα πνεύματα ηρέμησαν. Αυτήν την ώρα συνεχίζεται κανονικά η προσέλευση των πολιτών στο Πολυτεχνείο.

    [03] ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΑΝΕΞΗΡΤΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Νοεμβρίου 2003 (12:54 UTC+2)

    Αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ και ανεξαρτητοποιείται ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Παπαθεμελής. Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος στη σημερινή τελετή εγκαινίων των νέων του γραφείων, στην οδό Ερμού 55, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τη δήλωση ανεξαρτητοποίησης θα καταθέσει αύριο στη Βουλή.

    Σε ερώτηση για το αν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές είπε ότι αυτό θα το ανακοινώσει στην πορεία προς τις εκλογές. «Πάντως δεν θα πάω σπίτι μου» είπε χαρακτηριστικά.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαθεμελής επιτέθηκε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι λειτουργεί με τη λογική της φατρίας και πως «αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν είναι το ΠΑΣΟΚ όλων μας».

    Ολόκληρη η δήλωση του κ. Παπαθεμελή έχει ως εξής:

    «Με δήλωση που καταθέτω αύριο στη Βουλή καθίσταμαι υποψήφιος.

    Πήρα αυτή την απόφαση μετά από μακρά σκέψη κι επίμονο προβληματισμό. Οι λόγοι:

    Πρώτον: Το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ των κοινωνικών και πατριωτικών οραμάτων του Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι ένα καθ' ολοκληρίαν μεταλλαγμένο κόμμα. Διατηρεί απλώς υπολείμματα σοσιαλιστικής ρητορείας, αλλά στην πράξη είναι σοσιαλφιλελεύθερο. Η εξουσιαστιή ομάδα κυβερνά με μεθόδους, αντιλήψεις και συμπεριφορές ξένες προς την ιδεολογία και τις θεμελιώδεις αρχές του Κινήματος. Η λαϊκή βάση διαπιστώνει ότι τα στελέχη της εξουσίας έγιναν κατεστημένο στη θέση του κατεστημένου που υποτίθεται φιλοδοξούσαν να θέσουν υπό έλεγχο και αισθάνεται προδομένη. Η φτώχεια και οι ανισότητες πολλαπλασιάζονται, η ανεργία διογκώνεται, το κοινωνικό κράτος με τις ρωγμές στο ασφαλιστικό σύστημα κλυδωνίζεται, οι νέοι, κατ' εξοχήν αυτοί, αδυνατούν να βρουν μια αντάξια θέση απασχόλησης.

    Δεύτερον: Η ηγεσία λειτουργεί με τη λογική της φατρίας. Οσοι δεν ανήκουν σ' αυτήν, είναι αμετακλήτως στον «μαύρο πίνακα». Αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν είναι το ΠΑΣΟΚ όλων μας.

    Τρίτον: Η διαφθορά, που στις υγιείς περιόδους εμφανίζεται μόνο ως εξαίρεση αφέθηκε να εξελιχθεί σε γενικευμένο δομικό φαινόμενο.

    Τέταρτον: Η πραγματικότητα δείχνει ότι ο εγχώριος εκσυγχρονισμός είναι κυρίως των λόγων παρά των πράξεων. Η παρούσα ηγεσία δεν θέλει ή δεν μπορεί να εκπροσωπήσει το δημόσιο, το εθνικό και το κοινό συμφέρον. Ταυτόχρονα αποποιείται και συστηματικά και κατ' εξακολούθηση περιφρονεί την πνευματική παράδοση του τόπου και την ιδιοπροσωπία και ταυτότητα του λαού μας.

    Το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για τη μαζική ιδιώτευση των άλλοτε ενεργών πολιτών αυτής της χώρας και τη μετατροπή τους σε απολίτικους καταναλωτές. Τούτο προς ικανοποίηση των κατεστημένων συμφερόντων που μπορούν έτσι να δρουν ανενόχλητα χωρίς κανένα κοινωνικόν αλλά και πολιτικόν έλεγχο.

    Σε καιρούς παρακμής δεν ρωτάς ποιος οφείλει να σε βγάλει απ' αυτήν, ούτε περιμένεις να το κάνει άλλος για σένα. Παίρνεις μόνος σου την ευθύνη. Και ανταποκρίνεσαι στην προτροπή του Οδυσσέα Ελύτη: «Κάνε άλμα πιο γρήγορα από τη φθορά».

    Στην τελετή εγκαινίων παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κυριάκος Σπυριούνης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Σπηλιόπουλος, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, και ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Γκιουλέκας.

    Ο κ. Παπαθεμελής συμπληρώνει σήμερα 29 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας. Πρωτοεκλέχθηκε το 1974 με την Ενωση Κέντρου- Νέες Δυνάμεις. Το ίδιο και το 1977, ενώ από το 1981 με το ΠΑΣΟΚ.

    [04] ΙΣΧΥΡΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΑΝΤΑΜ

    Βαγδάτη, 16 Νοεμβρίου 2003 (18:47 UTC+2)

    Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο Ιράκ. Λίγη ώρα μετά τη μετάδοση ηχητικού μηνύματος του Σαντάμ Χουσεΐν από το αραβικό δορυφορικό δίκτυο "αλ Αραμπίγια", ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της Βαγδάτης.

    Στο μήνυμά του, ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι δυνάμεις κατοχής βρίσκονται σε αδιέξοδο και καλεί τους Ιρακινούς σε αντίσταση προκειμένου οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

    [05] Ο ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2003 (19:48 UTC+2)

    Την απερίφραστη καταδίκη των ενεργειών τυφλής βίας και τον αποτροπιασμό για τα δεκάδες αθώα θύματα εκφράζει το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού σε ανακοίνωσή του για το χθεσινό διπλό χτύπημα σε συναγωγές της Κωνσταντινούπολης.

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2003 (19:46 UTC+2)

    Για πολυγλωσσία στα εθνικά θέματα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, την κυβέρνηση, με αφορμή τις δηλώσεις του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, από τα Ιωάννινα περί επίλυσης κρίσιμων θεμάτων, όπως το Αιγαίο.

    "Η αναφορά του κ. Χρυσοχοϊδη αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η Κυβέρνηση στα εθνικά θέματα μιλά με πολλές γλώσσες. Άλλοτε μας λέει ότι δεν έχει ανοίξει διάλογο με την Τουρκία. Άλλοτε ότι συζητά μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Και σήμερα, δια του Γραμματέα του κόμματος ότι συζητά γενικώς για θέματα του Αιγαίου" σχολίασε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε:

    "Η πολιτική αυτή καθίσταται επισφαλής, ιδίως όταν η Κυβέρνηση αρνείται να ενημερώσει τη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι ενώ η Νέα Δημοκρατία ήδη εδώ και ενάμιση μήνα έχει ζητήσει ενημέρωση για τα προαναφερθέντα θέματα, η Κυβέρνηση προτιμά να κρατά τη Βουλή στο σκοτάδι. Αυτό το περιεχόμενο δίνει ο κ. Χρυσοχοΐδης στην 'υπεύθυνη πολιτική'";

    [07] Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΙΚΗΤΗ ΜΗΧΑΝΗ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2003 (19:43 UTC+2)

    «Στο ΠΑΣΟΚ είμαστε ανίκητη μηχανή» τόνισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας σε ανοικτή εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος στα Ιωάννινα.

    «Μας λένε στο ΠΑΣΟΚ ότι είμαστε ανίκητη μηχανή. Είμαστε πράγματι ανίκητη μηχανή. Πολλές φορές μόνο ένας μπορεί να μας νικήσει. Ο εαυτός μας. Πάντως η δεξιά δεν πρόκειται να μας νικήσει ποτέ. Αυτό είναι βέβαιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης, εκφράζοντας έτσι τη βεβαιότητά του για νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.

    «Μπροστά μας έχουμε κρίσιμα θέματα για επίλυση όπως είναι το Αιγαίο. Το ερώτημα είναι σε ποιους θα εμπιστευτούμε να διαχειριστούν αυτά και όλα τα άλλα ζητήματα της χώρας. Η ΝΔ έχασε τις εκλογές το ΄93, στη συνέχεια το 1996 και το 2000. Πιστέψτε με θα χάσει και τις εκλογές του 2004» πρόσθεσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στον διάλογο για τον εκλογικό νόμο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «επειδή αυτές τις μέρες γίνεται πολύς λόγος για διάλογο στον οποίο μας κάλεσε η ΝΔ, ρωτάμε διάλογο πάνω σε ποιο θέμα; Υπάρχουν πλαίσια διαλόγου και προτάσεις; Τους λέμε να έρθουν να κάνουμε διάλογο για τον εκλογικό νόμο. Ομως η πολιτική μάχη των θέσεων δεν είναι μάχη εντυπώσεων. Διάλογος σημαίνει ότι καθόμαστε στο τραπέζι και συζητούμε για τα μεγάλα, τα μείζονα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία».

    [08] ΣΕ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΓΙΑ ΟΚΤΩ ΦΙΛΟΥΣ

    Κιλκίς, 16 Νοεμβρίου 2003 (19:35 UTC+2)

    Τραγωδία στα Κρούσια Κιλκίς. Οκτώ φίλοι πήγαν για κυνήγι στην περιοχή όταν ο ένας εξ αυτών έπεσε νεκρός από τα πυρά ενός άλλου, που πυροβόλησε νομίζοντας, ότι σημαδεύει αγριογούρουνο.

    Νεκρός είναι ο Ηλίας Βενετικίδης, 44 ετών, ο θάνατος του οποίου ήταν ακαριαίος καθώς τα πυρά σημάδεψαν την καρδιά του. Τα στοιχεία του κυνηγού που πυροβόλησε και συνελήφθη, δεν ανακοινώθηκαν από την αστυνομία, παρά μόνο η ηλικία του (σ.σ. 36 ετών).

    [09] ΠΕΤΑΞΑΝ ΑΥΓΑ ΣΤΟΝ Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ

    Ηράκλειο, 16 Νοεμβρίου 2003 (19:20 UTC+2)

    Μικρής έκτασης επεισόδιο σημειώθηκε σήμερα στη διάρκεια των εγκαινίων της φοιτητικής εστίας του ΤΕΙ Ηρακλείου, που πραγματοποίησε ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου.

    Άμα τη αφίξει του υπουργού στο χώρο του Ιδρύματος, μικρή ομάδα φοιτητών, που πρόσκεινται στα ανεξάρτητα αριστερά σχήματα, πέταξαν αυγά στο αυτοκίνητο και τη συνοδεία του και φώναξαν υβριστικά συνθήματα, καθώς επίσης συνθήματα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, ζήτησαν την απελευθέρωση των επτά συλληφθέντων κατά τα επεισόδια στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

    Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από μερίδα των φοιτητών, ο κ. Ευθυμίου χαρακτήρισε το αίτημα τους «όχι προοδευτικό αλλά φοβικό» και «αίτημα που θα οδηγούσε σε καταστροφή και τη χώρα και τη δικιά τους προοπτική».

    Επισήμανε δε ότι οι 30 διαμαρτυρόμενοι δεν θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν τους τριακόσιους που παρευρέθηκαν στα εγκαίνια .

    "Αυτές οι συμπεριφορές" συνέχισε «είναι για ανθρώπους που φοβούνται και νιώθουν ότι η χώρα δεν μπορεί. Αλλά η χώρα αυτή δεν φοβάται, η αυτή χώρα μπορεί».

    Στο μεταξύ, μετά τα εγκαίνια της υπερσύγχρονης φοιτητικής εστίας του ΤΕΙ Ηρακλείου, δυναμικότητας 300 φοιτητών, ο υπουργός Παιδείας ενημερώθηκε από την πρόεδρο του ΤΕΙ, Χαρά Αθανασάκη και άλλους φορείς του Ιδρύματος, για τα προβλήματά του. Κύριο αίτημα των φορέων του ΤΕΙ είναι η αύξηση της χρηματοδότησης.

    [10] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ BALKAN AND BLACK SEA PARTNERSHIP 2003

    Θεσσαλονίκη, 16 Νοεμβρίου 2003 (18:52 UTC+2)

    Αρχίζει αύριο, στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ Νικόλαος Γερμανός, το Balkan and Black Sea Partnership 2003, στη διάρκεια του οποίου 130 επιχειρήσεις από τη ΝΑ Ευρώπη- ανάμεσά τους και 59 ελληνικές- θα συναντηθούν με 300 επισκέπτριες επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), σε προκαθορισμένα ραντεβού, προς αναζήτηση συνεργασιών.

    Ομιλίες στην τελετή της επίσημης έναρξης του Balkan and Black Sea Partnership 2003 θα εκφωνήσουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Χάρης Καστανίδης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Μαγκριώτης, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι πρόεδροι των διοργανωτών του ΣΕΒΕ, Ευγένιος Πλαλής, και του ΔΙΠΕΚ, Δημήτρης Μπακατσέλος.

    [11] O ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ X.A. ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2003 (11:02 UTC+2)

    Bίοι παράλληλοι της Σοφοκλέους με τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. H πορεία του Γενικού Δείκτη του X.A. ακολουθεί κατά πόδας πλέον τις μεγάλες διεθνείς αγορές, «υπακούοντας» περισσότερο παρά ποτέ στις αιτιάσεις που διαμορφώνουν τις τάσεις των μετοχών στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές, όπως της Nέας Yόρκης, του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης και του Παρισιού.

    Tα τρία τελευταία χρόνια, όπως αναφέρεται σε ενδιαφέρουσα ανάλυση στην «Καθημερινή», η συσχέτιση της πορείας του Γενικού Δείκτη του X.A., συγκριτικά με τους δείκτες των Xρηματιστηρίων της N. Yόρκης, του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης και του Παρισιού, διαμορφώνεται, κατά μέσον όρο, στο 94%, με τη συμπεριφορά του X.A. να βρίσκεται εγγύτερα στα Xρηματιστήρια Λονδίνου, Παρισιού (συσχέτιση 96%) και Φρανκφούρτης (συσχέτιση 95%) και αρκετά κοντά στο Xρηματιστήριο της Nέας Yόρκης (συσχέτιση 89%).

    Σύμφωνα με μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που έχει εκπονήσει το Tμήμα Eρευνας και Aνάπτυξης του Xρηματιστηρίου Aθηνών και παρακολουθεί την πορεία των βασικών δεικτών των τεσσάρων διεθνών χρηματιστηρίων σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη του X.A., για το διάστημα των οκτώ τελευταίων ετών (από το 1996 μέχρι σήμερα) σε μηνιαία βάση, το ελληνικό Xρηματιστήριο έχει σε μεγάλο βαθμό «διεθνοποιηθεί», ξεπερνώντας την εσωστρέφεια και την ασυνέπεια με την οποία κινήθκε, κατά μεγάλα διαστήματα, στο πρόσφατο παρελθόν.

    Aξίζει να σημειωθεί ότι η προσαρμογή του Γενικού Δείκτη του X.A. στις διακυμάνσεις των δεικτών των τριών μεγαλύτερων ευρωπαϊκών αγορών και του Xρηματιστηρίου της Nέας Yόρκης, συνολικά στα οκτώ τελευταία χρόνια, είναι αρκετά ικανοποιητική, παρά τη σημαντική «εκτροπή» που σημείωσαν οι ελληνικές μετοχές και ο Γενικός Δείκτης του X.A. τη διετία από τα τέλη του 1998 έως τα τέλη του 2000.

    Tην περίοδο αυτή η μέση συσχέτιση της συμπεριφοράς του X.A. σε σχέση με τα 4 διεθνή χρηματιστήρια ήταν μόλις 42,5%, και αυτό χάριν της σχετικά υψηλής προσαρμοστικότητας που επέδειξε το X.A. ως προς το Xρηματιστήριο της N. Yόρκης (63%).

    Aντίθετα, την περίοδο 1999-2000 το X.A. κινήθηκε σε πλήρη αναντιστοιχία σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές (συσχέτιση μόλις 29% με τη Φρανκφούρτη και 30% με το Παρίσι), λόγω της εκρηκτικής ανόδου που δημιούργησε τη φούσκα το '99 και στη συνέχεια της αποσυμπίεσης της αγοράς, που κράτησε από τα τέλη του 1999 έως την άνοιξη του 2003!

    Σε ό,τι αφορά την τελευταία τριετία (2001-2003), είναι ενδιαφέρουσα η διαπίστωση ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές μεταξύ τους κινούνται πανομοιότυπα, παρουσιάζοντας δείκτες συσχέτισης που κυμαίνονται από 99 έως 100%!

    Aντίθετα, η συσχέτιση μεταξύ ευρωπαϊκών αγορών και Nέας Yόρκης υποδεικνύει την ύπαρξη ενός βαθμού σχετικής αυτονομίας των ευρωπαϊκών ως προς το αμερικανικό χρηματιστήριο.

    Συγκεκριμένα οι δείκτες συσχέτισης με το Xρηματιστήριο της Nέας Yόρκης είναι 93% για το Λονδίνο, 94% για τη Φρανκφούρτη, 92% για το Παρίσι και 89% για την Aθήνα.

    Eνδοευρωπαϊκά η συσχέτιση είναι 100%(!) μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου και 99% μεταξύ Λονδίνου - Φρανκφούρτης και Φρανκφούρτης - Παρισιού. Eνώ σε ό,τι αφορά την Aθήνα, η συσχέτιση είναι 96% με το Λονδίνο και το Παρίσι και 95% με τη Φρανκφούρτη.

    Eίναι προφανές ότι τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί διεθνώς μια εικόνα πολύ ισχυρής συσχέτισης μεταξύ των χρηματιστηρίων, γεγονός που έχει να κάνει με την περαιτέρω παγκοσμιοποίηση των αγορών και τη διεθνοποίηση, ακόμη σε υψηλότερο βαθμό, των επενδυτικών κεφαλαίων.

    Eιδικότερα σε ό,τι αφορά το X.A. η αυξημένη συσχέτιση που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια, τόσο συγκριτικά με τη Nέα Yόρκη όσο (πολύ περισσότερο) με τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υποδηλώνει την προοδευτική ωρίμαση και διεθνοποίηση της ελληνικής αγοράς η οποία έχει φθάσει μεν σε έναν πολύ ικανοποιητικό βαθμό, όμως υπάρχουν ακόμη περιθώρια σύγκλισης κυρίως με τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Eίναι σαφές ότι το X.A. κοιτάζει ολοένα και περισσότερο προς τα έξω, «υπακούοντας» στην τάση που διαμορφώνουν τα διεθνή χρηματιστήρια, ακόμη και στις περιπτώσεις που υφίστανται σημαντικά στοιχεία που διαφοροποιούν τη «δυναμική» του, σε σχέση με τις άλλες αγορές.

    Δεν είναι τυχαίο ότι, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, η πορεία και οι διακυμάνσεις του X.A. διαμορφώνονται κατ' αντανάκλαση των εξελίξεων που χαρακτηρίζουν τα διεθνή χρηματιστήρια.

    [12] ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΑΤΑ 20%-30% ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2003 (11:02 UTC+2)

    Kατά 20% έως 30% αναμένεται να αυξηθούν τα κέρδη των τραπεζών κατά τη φετινή χρήση, όπως προκύπτει και από τις λογιστικές καταστάσεις του τρίτου τριμήνου. Tο βάρος δίνεται στην ανάπτυξη των οργανικών κερδών η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αντίστοιχη βελτίωση των χρηματαγορών. Σημαντική αύξηση εμφανίζουν τα έσοδα των τραπεζών από τόκους και προμήθειες, παρά τη μείωση των επιτοκίων. Φαίνεται ότι η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων είναι ακόμη αρκετά προσοδοφόρα για τις τράπεζες. Oσο για τα αυξημένα έσοδα από τις προμήθειες, είναι προφανές πως ορισμένες χρεώσεις είναι δυσανάλογα υψηλές σε σχέση με την υπηρεσία που παρέχουν οι τράπεζες στους πελάτες τους, παρά τους περιορισμούς που επέβαλε πρόσφατα η Tράπεζα της Eλλάδος. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δει κανείς τις ακριβείς πηγές αύξησης των εσόδων αυτών, ώστε να αναδειχθούν τα ποιοτικά στοιχεία ανάπτυξης των τραπεζικών εργασιών. Kάτι τέτιο είναι όμως ανέφικτο με τις «αδιαπέραστες» λογιστικές καταστάσεις τριμήνου.

    [13] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2003 (10:01 UTC+2)

    Εμφανέστατες οι προσπάθειες που καταβάλλουν ισχυροί ξένοι και εγχώριοι «παίκτες» προκειμένου να απορροφηθούν με το χαμηλότερο δυνατό κόστος οι κραδασμοί που προκάλεσε η αποχώρηση της Deutsche Bank από την Eurobank. Ομοβροντία θετικών εκθέσεων από πλευράς ξένων οίκων, έθετε υψηλότερη τιμή-στόχο διαδοχικά για σειρά μετοχών με αυξημένο βάρος στη διακύμανση του FTSE 20. Δόθηκε τιμή μέχρι και 25 ευρώ για την Alpha, 13,7 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, 36 ευρώ για τον Τιτάνα, σε μία προσπάθεια να μη χάσει έδαφος ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Κατ' αυτόν τον τρόπο επιτεύχθηκε η σταθεροποίηση της αγοράς σε επίπεδα υψηλότερα των 2.150 μονάδων.

    Ωστόσο, η μέχρι πρότινος περιοχή «στήριξης» των 2.185 μονάδων έχει μετατραπεί στο πρώτο επίπεδο «αντίστασης», ενώ επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά ο διευρυνόμενος διαχωρισμός μεταξύ των εισηγμένων. Το βάρος μετατοπίζεται προς επιλεγμένες μετοχές εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, πολύ συγκεκριμένες μετοχές υγιών επιχειρήσεων με σταθερό ρυθμό ανάπτυξης, περιθωριοποιώντας σταδιακά όλο και περισσότερους τίτλους, εταιρείες που αντιστοιχούν πλέον στα 2/3 του συνόλου. Τάση που αναμένεται να συντηρηθεί και την επόμενη εβδομάδα, καθώς το «παιχνίδι» έχει ξεκάθαρα πλέον περάσει στα χέρια των ισχυρών της Σοφοκλέους. Με βάση τον συσχετισμό δυνάμεων που έχει διαμορφωθεί πλέον στην αγορά, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας νέας σταθεροποιητικής κίνησης του γενικού δείκτη μεταξύ 2.150-2.185 μονάδων μέχρις ότου ισορροπήσει η μετοχή της Eurobank.

    Εάν μάλιστα συνυπολογιστεί και η αύξηση θέσεων, τόσο από πλευράς ξένων όσο και από συγκεκριμένες ισχυρές χρηματιστηριακές σε μετοχές των Εθνικής, Alpha, 3Ε, ΕΛΛ.ΠΕ., Πειραιώς, το ενδεχόμενο μίας ήπιας ανοδικής κίνησης είναι εφικτό. Με την προϋπόθεση πως δεν θα σημειωθούν αρνητικές διακυμάνσεις στα ξένα χρηματιστήρια και ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη.

    [14] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΡΑΛΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2003 (10:00 UTC+2)

    Μετά τις ΗΠΑ, ευρωζώνη και Ιαπωνία επιβεβαίωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι βαδίζουν στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης. Η οικονομία των 12 χωρών της ευρωζώνης σημείωσε στο γ' τρίμηνο τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης (0,4%) του τελευταίου 12μήνου, ενώ η ιαπωνική οικονομία σημείωσε στο ίδιο διάστημα θετικό ρυθμό ανάπτυξης (0,6%), για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο.

    Οι εξελίξεις αυτές, σημειώνεται σε σχόλιο της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», ενισχύουν τις ελπίδες στις αγορές για ακόμη καλύτερες ημέρες και αρκετοί χρηματιστηριακοί αναλυτές δεν αποκλείουν μάλιστα ένα ή και δύο ακόμη ανοδικά ξεσπάσματα έως το τέλος της χρονιάς.

    Τόσο η Wall Street όσο και οι περισσότερες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές κατάφεραν να διατηρηθούν την περασμένη εβδομάδα κοντά στα υψηλά επίπεδα έτους που διαμόρφωσαν νωρίτερα.

    Ειδικά για τις ευρωπαϊκές αγορές, που σημείωσαν νέο ρεκόρ έτους νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το ενδιαφέρον εστιάζεται την εβδομάδα που ξεκινά στις ανακοινώσεις κερδοφορίας κορυφαίων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων όπως η βρετανική Vodafone, η Air France, η ελβετική ΑΒΒ.

    Στις ΗΠΑ, την πορεία της Wall Street στις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα επηρεάσουν οι ανακοινώσεις μακροοικονομικών στοιχείων (δραστηριότητα τομέα μεταποίησης, πληθωρισμός) που δίνονται στη δημοσιότητα.

    Το ζητούμενο για τις αγορές, που έχουν ποντάρει στην ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, είναι αν αυτή η πρόβλεψή τους θα επιβεβαιωθεί. Και αν οι εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ιαπωνία είναι ενθαρρυντικές, τα τελευταία στοιχεία από τις ΗΠΑ είναι διφορούμενα.

    Την περασμένη Πέμπτη ο κολοσσός του λιανικού εμπορίου και μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου Wal-Mart απογοήτευσε με τη χαμηλότερη της αναμενόμενης άνοδο των κερδών της στο γ' τρίμηνο, κυρίως όμως με την επιφυλακτικότητά της για τις πωλήσεις της στην αγοραστική περίοδο των εορτών που έρχεται. Μια μέρα μετά τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες της, καθώς οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν τον Οκτώβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

    Ωστόσο, την ίδια ημέρα το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ανακοίνωσε ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε τον ίδιο μήνα άνοδο και μάλιστα μεγαλύτερη της αναμενόμενης.

    [15] ΠΡΟΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΚΑΙ Η ΤΡΙΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 16 Νοεμβρίου 2003 (20:05 UTC+2)

    Προς αποτυχία φαίνεται να οδεύει και η τρίτη προσπάθεια των Σέρβων να εκλέξουν τον νέο τους πρόεδρο, αφού η συμμετοχή του εκλογικού σώματος φαίνεται πως ήταν ιδιαίτερα χαμηλή.

    Όπως μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, ποσοστό μικρότερο του 30% του εκλογικού σώματος είχε προσέλθει στις κάλπες έως τις 5 το απόγευμα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην προηγούμενη προσπάθεια εκλογής προέδρου, τον Σεπτέμβριο, ήταν 32,3%.

    Σημειώνεται ότι για την εκλογή προέδρου στη Σερβία απαιτείται συμμετοχή του 50% του εκλογικού σώματος.

    [16] ΤΕΤΑΜΕΝΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΙΜΑΡΑΣ

    Τίρανα, 16 Νοεμβρίου 2003 (17:15 UTC+2)

    Τεταμένη ήταν το πρωί η ατμόσφαιρα στη Χιμάρα, όπου διεξάγονται επαναληπτικές εκλογές σε τέσσερα κέντρα, καθώς άγνωστοι πυροδότησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στο σπίτι του υποψηφίου δημάρχου του «Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (ΚΕΑΔ), Βασίλη Βολάνου.

    Εξάλλου, στο εκλογικό τμήμα των Δριμάδων η ψηφοφορία διακόπηκε για τέσσερις ώρες, ενώ στο εκλογικό τμήμα του Πίλουρι οι εκπρόσωποι του ΚΕΑΔ στην εφορευτική επιτροπή δεν δέχθηκαν να συμμετάσχουν, καταγγέλλοντας παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία.

    [17] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΖΗΤΑ Ο ΣΑΛΟΜ

    Αγκυρα, 16 Νοεμβρίου 2003 (16:51 UTC+2)

    Την ανάγκη συστράτευσης της διεθνούς κοινότητας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας τόνισε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, ο οποίος επισκέφθηκε, σήμερα, τις δυο συναγωγές στην Κωνσταντινούπολη, που έγιναν χθες στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο ισραηλινός υπουργός εκτίμησε πως εφόσον η διεθνής κοινότητα συνεργαστεί και πολεμήσει αλληλέγγυα ενάντια στην τρομοκρατία, θα μπορέσει να αναδειχθεί νικήτρια σε αυτό τον αγώνα.

    [18] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ 4 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΓΩΓΕΣ

    Αγκυρα, 16 Νοεμβρίου 2003 (16:51 UTC+2)

    Ελεύθεροι αφέθηκαν τελικά οι τέσσερις συλληφθέντες για το χθεσινό διπλό χτύπημα σε συναγωγές της Κωνσταντινούπολης, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία εναντίον τους.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και μια γυναίκα.

    [19] ΓΚΙΟΥΛ: ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΑ ΔΥΟ ΧΘΕΣΙΝΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ

    Αγκυρα, 16 Νοεμβρίου 2003 (16:26 UTC+2)

    Επιθέσεις κατά ολόκληρης της Τουρκίας χαρακτήρισε τα δυο χθεσινά χτυπήματα κατά συναγωγών στην Κωνσταντινούπολη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    Μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ισραηλινό ομόλογό του, Σιλβάν Σαλόμ, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα την Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να έχει ιδία εικόνα της κατάστασης, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε μεταξύ άλλων: «μετά από αυτές τις επιθέσεις, αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών διαφόρων χωρών επικοινώνησαν μαζί μας, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους και προσέφεραν βοήθεια. Ολες οι χώρες επιβεβαίωσαν τη συνεργασία τους στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

    [20] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΓΛΥΚΙΑ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΣΤΟ ΤΣΑΛΕΝΤΖ ΚΑΠ

    Κιλκίς, 16 Νοεμβρίου 2003 (19:28 UTC+2)

    Γλυκιά ήττα υπέστη το Κιλκίς στον επαναληπτικό αγώνα για τη β' φάση του Τσάλεντζ Καπ κόντρα στην ουκρανική Σβιλοτέχνικ.

    Ηττήθηκε 21-20 αλλά σε συνδυασμό με τον πρώτο αγώνα, όπου η ελληνική ομάδα επικράτησε με διαφορά 9 τερμάτων (27-18), σφράγισε το εισιτήριο για τον γ' γύρο του θεσμού.

    Για το Κιλκίς σκόραραν οι Ντράγκιτς (5), Λαζαρίδης (4), Μεγαλοοικονόμου (3), Γκουτζουβελίδης (3), Μάξιτς (3) Τζαμτζής (2).

    [21] ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ ΠΕΤΥΧΕ Η Κ. ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2003 (18:46 UTC+2)

    Το πανελλήνιο ρεκόρ στα 200μ. πρόσθιο γυναικών, που κρατούσε από το 1998, κατέρριψε η Κάτια Σαρακατσάνη στη διάρκεια της ημερίδας ορίων για τα γκραν πρι κολύμβησης, που έγιναν στη Γλυφάδα.

    Η πρωταθλήτρια του Ολυμπιακού κάλυψε την απόσταση σε 2:31.84, καταρρίποντας το ρεκόρ της Βασιλικής Καβαρνού με 2:32.69 από το 1998 στην Ιμπέρια.

    Επίσης, στα 800μ. ελεύθερο νεανίδων, η Ζωή Δημοσχάκη με 8:40.65 βελτίωσε το ρεκόρ που είχε η ίδια (8:48.60) από το 2001 στο Χαλάνδρι.

    [22] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ - Η ΛΑΡΙΣΑ ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Νοεμβρίου 2003 (18:24 UTC+2)

    Αλλαγή φρουράς στην κορυφή της βαθμολογίας της Γ' Εθνικής, μετά την ολοκλήρωση της 10ης αγωνιστικής. Η Λάρισα εκμεταλλεύτηκε το εντός έδρας στραβοπάτημα του μέχρι πρότινος πρωτοπόρου Ατσαλένιου κόντρα στο Θρασύβουλο (1-3) και παρότι περιορίστηκε σε ισοπαλία 1-1 στο "Αλκαζάρ" με τον Άγιο Δημήτριο ανέβηκε στο πρώτο σκαλοπάτι της κατάταξης.

    Πάντως, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον στην κορυφή της βαθμολογίας της Γ' Εθνικής, όπου επικρατεί συνωστισμός, καθώς συνολικά εννέα ομάδες χωρίζονται από μόλις τρεις βαθμούς 

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 10ης αγωνιστικής της Γ΄ Εθνικής έχουν ως εξής:

    Ατσαλένιος-Θρασύβουλος 1-3

    Λάρισα-Αγιος Δημήτριος 1-1

    Δόξα Δράμας-Βέροια 1-0

    Μαρκό-Αχαρναϊκός 1-0

    Λεωνίδιο-Χαλκίδα 3-0

    Θύελλα Πατρών-Κιλκισιακός 3-0

    Λύκοι-Ρόδος 0-1

    Ποντιακός Ν.Σάντας-Ηλυσιακός 0-4

    Οι αγώνες Βύζας-Αγροτικός Αστέρας και Καβάλα-Καστοριά αναβλήθηκαν.

    Η βαθμολογία διαμορφώνεται ως εξής

    1. Λάρισα 18-10αγ

    2. Καστοριά 17-8αγ

    3. Μαρκό 17-8αγ

    4. Ατσαλένιος 17-10αγ

    5. Θρασύβουλος 17-10αγ

    6. Ρόδος 16-8αγ

    7. Ηλυσιακός 15-8αγ

    8. Δόξα Δράμας 15-10αγ

    9. Βέροια 15-10αγ

    10. Λεωνίδιο 13-9αγ

    11. Λύκοι 12-8αγ

    12. Χαλκίδα 12-9αγ

    13. Βύζας Μεγάρων 10-9αγ

    14. Αχαρναϊκός 9-8αγ

    15. Θύελλα Πατρών 8-9αγ

    16. Κιλκισιακός 6-9αγ

    17. Αγιος Δημήτριος 6-9αγ

    18. Αγροτικός Αστέρας 0-0αγ

    19. Καβάλα 0-0αγ

    20. Ποντιακός Ν.Σ. 0-8αγ

    [23] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2003 (18:07 UTC+2)

    Τις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του ποδοσφαιρικού αθλητικού κέντρου του Ολυμπιακού, στο Ρέντη, εγκαινίασε στη διάρκεια επίσημης τελετής ο πρόεδρος του συλλόγου, Σωκράτης Κόκκαλης.

    Παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων της πολιτικής και αθλητικής ηγεσίας και της μεγάλης οικογένειας του Ολυμπιακού, ο κ. Κόκκαλης υποσχέθηκε ότι τα έργα υποδομής του συλλόγου θα συνεχιστούν και ζήτησε από τους φιλάθλους της ομάδας να γίνουν μέλη.

    «Ο Ολυμπιακός προχωράει σήμερα στην εγγραφή μελών και στη δημιουργία έργων υποδομής και σε λιγότερο από ένα χρόνο θα είμαστε όλοι μαζί στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Στο Στάδιο Καραϊσκάκη βέβαια θα πάμε ως πρωταθλητές», είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και συνέχισε: «Πρέπει να είμαστε όλοι κοντά στις ομάδες μας. Για να είμαστε ακόμη πιο κοντά πρέπει να γίνουμε μέλη. Η δύναμη του Ολυμπιακού είναι τα μέλη. Εδώ μιλάμε για υποδομές και οργάνωση. Δεν υπάρχει όμοιος σύλλογος με τον Ολυμπιακό στην Ελλάδα. Οποιος προσπαθεί να ρίξει λάσπη στον Ολυμπιακό την... τρώει στη μούρη».

    Ευχήθηκε δε καλή υγεία στους παίκτες του και «να πάρουν μια μεγάλη νίκη στο ντέρμπι της Κυριακής», κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο τον Παναθηναϊκό.

    Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Νίκος Εξαρχος, τόνισε πώς οι άλλες ομάδες θα πρέπει να μιμηθούν τον Ολυμπιακό: «Πρέπει να γίνονται υποδομές. Αυτές οι κινήσεις σαν κι αυτή του Ολυμπιακού γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι άλλες ομάδες. Συγχαίρω την διοίκηση του Ολυμπιακού και

    Δηλώσεις έκανε και ο αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς: «Ευχαριστούμε τον πρόεδρο που μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε πιο εύκολα τη δουλειά μας και να ερχόμαστε εδώ με περισσότερη όρεξη. Επίσης, τον ευχαριστούμε γιατί μας δίνει την ευκαιρία να γυρίσουμε στη φυσική έδρα του Ολυμπιακού, το Στάδιο Καραϊσκάκη.

    Οι βετεράνοι του Ολυμπιακού έδωσαν στον Σωκράτη Κόκκαλη ένα ασημένιο Κύπελλο, μία φανέλα όπου αναγραφόταν στο πίσω μέρος το όνομα του προέδρου του Ολυμπιακού και ένα λάβαρο των βετεράνων.

    Αναλυτικά το νέο «παλάτι» του Ολυμπιακού περιλαμβάνει τα εξής:

    Α) Δύο αγωνιστικά προπονητικά γήπεδα με φυσικό χλοοτάπητα.

    Α1) Διαστάσεις συνολικά: 153 μ.χ. 111 μ.

    Α2) Διαστάσεις καθενός γηπέδου: 68 μ.χ 105 μ.

    Α3) Περιμετρικός δακτύλιος από ταρτάν πλάτους 2 μέτρων.

    Β) Κτιριακό συγκρότημα 4.600 μ2 συνολικά.

    Β1) 20 δωμάτια διαμονής με εμβαδόν 26 μ2 έκαστο και 20 κλίνες.

    Β2) Βιβλιοθήκη: 40μ2

    Β3) Εντευκτήριο - καθιστικό: 120 μ2

    Β4) Χώρος εστίασης: 100 μ2

    Β5) Playroom: 35 μ2

    Β6) Reception: 25 μ2

    Γ) Κτίριο αποδυτηρίων - διοίκησης:

    Γ1) Γραφεία διοίκησης: 5 με εμβαδόν 22 μ2

    Γ2) Αίθουσα συνεδριάσεων 16 ατόμων: 45 μ2

    Γ3) Γραφεία προπονητών: 4 με εμβαδόν 22 μ2

    Γ4) Γραφεία φροντιστών: 2 με εμβαδόν 22 μ2

    Γ5) Αποδυτήρια, WC, ντους: 2 μονάδες με εμβαδόν 110 μ2 η κάθε μία.

    Γ6) Εγκατάσταση αυτόματης πλύσης ποδοσφαιρικών παπουτσιών και αποθήκευση.

    Δ) Κτίριο γυμναστηρίου - υδροθεραπευτηρίου:

    Δ1) Αίθουσα γυμναστηρίου: 400 μ2

    Δ2) Αίθουσα συνεντεύξεων - σεμιναρίων: 75 μ2

    Δ3) Αίθουσα υδροθεραπευτηρίου: 230 μ2

    Πισίνα: 12 μ.χ 5 μ. με όργανα (κανονάκια) υδροθεραπείας.

    Σάουνα: 13 μ2

    Χαμάμ: 15 μ2

    Υδρομασάζ: 2 μονάδες των 2.00 μ.χ. 2.00 μ.

    CYBEX: 45 μ2

    Δ4) Εργομετρικό Κέντρο: 25 μ2

    Δ5) Φυσικοθεραπευτήριο: 45 μ2

    Δ6) Ιατρείο: 25 μ2

    Ε) Υποστηρικτικές λειτουργίες συγκροτήματος:

    Ε1) Κέντρο διαχείρισης εγκαταστάσεων συγκροτήματος: ΒΜS (Bulding Management System).

    E2) Εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού (αφαλάτωση)

    Ε3) Μηχανοστάσιο κλιματιστικών μονάδων: 3 μονάδες

    Ε4) Μηχανοστάσια πισίνας και λοιπών εγκαταστάσεων υδροθεραπευτηρίου.

    Ε5) Πλυντήριο

    Ε6) Δεξαμενή νερού ποτίσματος

    Ε7) Δεξαμενή ύδρευσης

    Ε8) Δεξαμενή νερού πυρόσβεσης

    Ε9) Λεβητοστάσιο - Δεξαμενή Καυσίμου

    ΣΤ) Λοιπά χαρακτηριστικά:

    ΣΤ1) Κερκίδες μεταλλικές χωρητικότητας 2.170 θέσεων

    ΣΤ2) Εξυπηρέτηση Τύπου και ΜΜΕ.

    1) Ενα booth 3 μέτρων για κάμερες.

    2) Δύο booths 2 μέτρων για 4 άτομα: Θέσεις για 8 δημοσιογράφους.

    3) Αίθουσα συνεντεύξεων στο κτίριο του γυμναστηρίου: 75 μ2

    ΣΤ3) Κυλικείο - αναψυκτήριο.

    1) Στεγασμένη πέργκολα αναψυκτηρίου: 215 μ2

    2) Εξυπηρέτηση αναψυκτηρίου: 32 μ2

    3) Παρασκευαστήριο-κουζίνα αναψυκτηρίου: 20 μ2

    ΣΤ4) Βοηθητικές λειτουργίες.

    1) Εγκατάσταση ελέγχου αυτόματης λειτουργίας άρδευσης.

    2) Εσχάρα πλυσίματος μηχανημάτων κουρέματος χλοοτάπητα.

    ΣΤ5) Φωτισμός.

    1) Εξι πυλώνες με ύψος 30 μέτρα.

    2) Οκτακόσια lux: σύμφωνα με τις προδιαγραφές της FIFA για Ολυμπιακά προπονητήρια.

    ΣΤ6) Χώροι στάθμευσης.

    1) Θέσεις επιβατηγών αυτοκινήτων: 72 θέσεις

    2) Μία θέση λεωφορείου-Ολυμπιακού.

    [24] ΣΤΗ ΜΠΕΝΦΙΚΑ Ο ΤΑΚΗΣ ΦΥΣΣΑΣ

    Αβέιρο, 16 Νοεμβρίου 2003 (17:37 UTC+2)

    Παίκτης της Μπενφίκα θα είναι από τις αρχές του 2004 ο Τάκης Φύσσας. Σε δηλώσεις του μετά το χθεσινό αγώνα της Εθνικής μας με αντίπαλο την Πορτογαλία, ο άσος του Παναθηναϊκού επιβεβαίωσε ότι έχει έρθει σε συμφωνία με την περυσινή δευτεραθλήτρια της Πορτογαλίας και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν εντός των επόμενων ωρών.

    «Τη Δευτέρα ή την Τρίτη θα υπάρξει ανακοίνωση από τον μάνατζέρ μου. Φεύγω από μια μεγάλη ομάδα, τον Παναθηναϊκό, για να πάω σε άλλη μεγάλη ομάδα της Πορτογαλίας, τη Μπενφίκα», είπε ο διεθνής ποδοσφαιριστής.

    Αναφερόμενος στον χθεσινό ισόπαλο 1-1 αγώνα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος με αντίπαλο την Πορτογαλία, στην πόλη Αβέιρο, ο Φύσσας δήλωσε: «Στο παιχνίδι όλα πήγαν καλά ειδικά μέχρι το 30, μέχρι τη στιγμή της αποβολής, αλλά και μετά προσπαθήσαμε και πήραμε πολύ καλό αποτέλεσμα. Πήραμε μια ιδέα από τα γήπεδα της Πορτογαλίας και δείξαμε πως ξέρουμε να παλεύουμε κόντρα σε μεγάλες ομάδες στην έδρα τους».

    [25] ΜΙΚΡΕΣ ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 16 Νοεμβρίου 2003 (19:31 UTC+2)

    Μικρές υλικές ζημιές προκάλεσε η έκρηξη που σημειώθηκε απόψε σε κεντρικό δρόμο της Βαγδάτης, κοντά στο αρχηγείο της αμερικανικής διοίκησης, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες.

    Αμερικανοί στρατιώτες ερευνούν την περιοχή προκειμένου να εντοπίσουν από τι προκλήθηκε η έκρηξη.

    [26] ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΑΝΤΑΜ ΜΕ ΝΕΟ ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΜΗΝΥΜΑ

    Ντουμπάι, 16 Νοεμβρίου 2003 (19:01 UTC+2)

    Την επανεμφάνισή του με ηχογραφημένο μήνυμα, που μετέδωσε πριν από λίγο το αραβικό δορυφορικό δίκτυο «αλ Αραμπίγια», κάνει ο Σαντάμ Χουσεΐν, καλώντας τους Ιρακινούς να ενισχύσουν την αντίστασή τους κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

    Στο μήνυμά του με την ευκαιρία του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ υποστηρίζει πως οι κατοχικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα βρίσκονται σε αδιέξοδο και επισημαίνει: «Οι ΗΠΑ πίστεψαν και έκαναν και άλλους ότι πηγαίνουν σε πικνίκ να κατακτήσουν το Ιράκ».

    [27] ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η Β. ΚΟΡΕΑ ΕΑΝ...

    Πιονγιάνγκ, 16 Νοεμβρίου 2003 (14:27 UTC+2)

    Πρόθυμη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταλείψουν την «εχθρική πολιτική» απέναντί της, δηλώνει η Βόρεια Κορέα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Β. Κορέας δήλωσε πως η Πιονγιάνγκ είναι πρόθυμη να εγκαταλείψει στην πράξη το πυρηνικό της πρόγραμμα, με την προϋπόθεση πως θα πάψει η εχθρική, όπως χαρακτηριστικά είπε, πολιτική της Ουάσιγκτον.

    Ο εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ακόμη πως η χώρα του είναι έτοιμη «να λάβει υπόψη της έγγραφες διαβεβαιώσεις για την εγγύηση της ασφάλειάς της (άσκηση μη επιθετικής πολιτικής) από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους γείτονές της».

    [28] ΕΝΤΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΕΜΠΟΛΑ ΣΤΟ ΚΟΝΓΚΟ

    Κινσάσα, 16 Νοεμβρίου 2003 (14:16 UTC+2)

    Εντεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους στο βορειοδυτικό Κονγκό από την επανεμφάνιση του θανατηφόρου ιού έμπολα, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας της αφρικανικής αυτής χώρας, ο οποίος έκανε μάλιστα λόγο για επιδημία στην περιοχή Μπόμο.

    Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, ο ιός έχει διαγνωστεί σε 13 ακόμη άτομα, τα οποία έχουν τεθεί υπό περιορισμό, προκειμένου να μην υπάρξει επέκταση του έμπολα, που το 2002, στην ίδια περιοχή, είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 100 άτομα.

    [29] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΛΕΤΖΗΣ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2003 (20:03 UTC+2)

    Με δαπάνη του υπουργείου Πολιτισμού θα τελεσθεί την Τρίτη, στις 3.30 μ.μ., από τον Ι.Ν. Αγ. Θεοδώρων του Α' Νεκροταφείου, η κηδεία του μεγάλου Ελληνα φωτογράφου Σπύρου Μελετζή, που έφυγε προχθές βράδυ από τη ζωή σε βαθιά γεράματα. Σε δήλωσή του, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο «ενός πρωτοπόρου της ελληνικής φωτογραφίας, που αφηγήθηκε με το φακό του την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και αποτύπωσε φωτογραφικά, με το δικό του μοναδικό τρόπο, όψεις της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και όψεις μιας Ελλάδας που απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο».

    Με αφορμή το θάνατο του φωτογράφου Σπύρου Μελετζή, ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε: «Ο Σπύρος Μελετζής δεν ήταν μόνο ο φωτογράφος της Αντίστασης. Δεν ήταν μόνο ο άνθρωπος που μέσα από το φωτογραφικό του φακό μάς έδωσε μια ζωντανή και παραστατική αποτύπωση μιας σπουδαίας και ηρωικής εποχής. Ηταν και ο ίδιος ευαίσθητος και συνειδητοποιημένος αγωνιστής, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, καταγράφοντας στιγμές, τόπους, πράξεις και πρόσωπα που σημάδεψαν εκείνη την εποχή αλλά και την ιστορία μας. Ηταν επίσης και ένας σημαντικός καλλιτέχνης με πλούσιο έργο, που διέτρεξε όλη τη χώρα και αποτύπωσε έξοχα την ελληνική γη, τους ανθρώπους της, τα ήθη και τα έθιμά μας. Γι' αυτό η απώλειά του μας θλίβει και μας συγκινεί όλους βαθύτατα».

    Ο Σπύρος Μελετζής υπήρξε επίτιμο μέλος της ΕΣΗΕΑ και μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης. Με ανακοίνωσή τους, τα δύο σωματεία και ολόκληρος ο δημοσιογραφικός κόσμος συλλυπούνται τους οικείους του και αποχαιρετούν «το φίλο και εξαίρετο καλλιτέχνη που θα μείνει στην ιστορία ως φωτογράφος του έπους της Εθνικής Αντίστασης».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 16 November 2003 - 19:13:44 UTC