Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-11-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΤΖΕ
  • [02] ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΙΘΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΛΟΓΩ 2004
  • [03] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: "ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΗΤΑΝ Η ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ"
  • [04] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΙΣ 24/11 ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΟΑΒ
  • [05] Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ
  • [06] ΦΛΩΡΙΔΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ
  • [07] 17ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΓΩΝΑ
  • [08] Ο ΣΥΝ ΣΤΗΝ 5η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [09] ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ
  • [10] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
  • [11] ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [12] ΣΕ ΑΜΥΝΑ ΤΟ Χ.Α. ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
  • [13] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [14] ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΤΑΣΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ
  • [15] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΕΠΤΑ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΩΝ
  • [16] ΣΕΡΒΙΑ: ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ DS ΜΕ ΤΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
  • [17] ΠΓΔΜ: ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΑ 70 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
  • [18] Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ- ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ
  • [19] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΕΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΑ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ
  • [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΚΑΝΑΝ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΑ ΜΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΚΙΟΥΣΗ
  • [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΙΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ
  • [22] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ
  • [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: Ο ΜΑΡΚΟΡΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΟΡΘΙΟ ΤΟΝ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟ ΣΤΟ "ΕΛ ΠΑΣΟ"
  • [24] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΤΖΕ
  • [25] ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΛΑ ΟΜΑΡ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΡΑΜΑΖΑΝΙΟΥ
  • [26] ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • [27] ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ Ο
  • [28] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ "ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

  • [01] ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΤΖΕ

    Τιφλίδα, 23 Νοεμβρίου 2003 (19:24 UTC+2)

    Αίσιο τέλος φαίνεται πως έχει η πολιτική κρίση που τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ταλάνιζε τη Γεωργία, μετά την απόφαση του προέδρου Σεβαρντνάτζε να παραιτηθεί. Με τη λακωνική δήλωση "πηγαίνω σπίτι μου", ο Σεβαρντνάτζε, τον οποίο η αντιπολίτευση κατηγορεί για εκτεταμένη νοθεία στις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου, άφησε το "τιμόνι" της Γεωργίας, μετά από 11 και πλέον χρόνια. Σε ερώτηση για το ποιος θα τον διαδεχθεί στην προεδρία, ο Σεβαρντνάτζε απάντησε πως δεν είναι δική του υπόθεση.

    Νωρίτερα το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Roustavi-2 είχε μεταδώσει ότι ο Σεβαρντάτζε παραιτήθηκε, αφού πήρε εγγυήσεις για την πολιτική του ασυλία, ενώ έντονη είναι η φημολογία περί μετάβασής του στη Ρωσία.

    Οπως μεταδίδει το BBC, δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης, αλλά και μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας της χώρας, που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα Τιφλίδα, πανηγυρίζουν για την παραίτηση του κ. Σεβαρντνάτζε με ζητωκραυγές και πυροτεχνήματα.

    Δραματικές τελευταίες στιγμές

    Της παραίτησης του γεωργιανού προέδρου προηγήθηκε δραματική συνάντηση με τον κύριο ηγέτη της αντιπολίτευσης, επικεφαλής του κομματικού σχηματισμού Εθνικό Κίνημα, Μιχαήλ Σαακασβίλι, στην κατοικία του Σεβαρντνάτζε σε προάστιο της Τιφλίδας.

    Ο κ. Σαακασβίλι έφερε μαζί του το έγγραφο της «άνευ όρων παραίτησης», ενώ συνοδευόταν από το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών , Ιγκόρ Ιβανόφ.

    Η αντιπολίτευση απαιτούσε την παραίτηση του προέδρου της χώρας, με αφορμή τις καταγγελίες για νόθευση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών.

    Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι είχε ζητήσει νωρίτερα από τους Γεωργιανούς να πορευθούν μέχρι την προεδρική κατοικία σε προάστιο της πρωτεύουσας Τιφλίδας. Αντ' αυτής στην οικία του Έντβαρτντ Σεβαρντνάτζε μετέβη μόνο ο ίδιος μαζί με τον κ. Ιβανόφ.

    Νωρίτερα, ο κ.Σεβαρντνάτζε είχε πει ότι είναι έτοιμος να επανεξετάσει το ενδεχόμενο πρόωρων προεδρικών εκλογών ή την επανάληψη των βουλευτικών.

    Έθεσε ως όρο να απομακρυνθούν οι οπαδοί της αντιπολίτευσης από τα κυβερνητικά κτίρια τα οποία έχουν καταλάβει.

    Παράλληλα, ο γεωργιανός πρόεδρος είχε απολύσει τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, Τέντο Τζαπαρίτζε, ο οποίος παραδέχθηκε δημοσίως την περασμένη εβδομάδα τη νοθεία στις εκλογές.

    [02] ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΙΘΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΛΟΓΩ 2004

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2003 (09:10 UTC+2)

    Σε ρυθμούς «ασφάλειας 2004» τίθεται η Ελλάδα 9 μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς. Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι η τουρκική ΜΙΤ «αδράνησε» στο μεσοδιάστημα των δύο χτυπημάτων. Συγκεκριμένα, ενώ γνώριζε ότι ο ίδιος ισλαμιστής είχε αγοράσει δύο φορτηγά, το ένα εκ των οποίων ανατινάχτηκε σε συναγωγή της Κωνσταντινούπολης, δεν αναζητήθηκε το δεύτερο. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό το όχημα να ανατιναχτεί, πέντε μέρες αργότερα, μπροστά στο βρετανικό προξενείο...

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», εδώ και δυο μήνες, οι ελληνικές αρχές ασφαλείας δουλεύουν τις... μηχανές της ολυμπιακής ασφάλειας σε υψηλές στροφές και, ως εκ τούτου, τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά συμβάντα στη γειτονική Τουρκία τις βρίσκουν σε ετοιμότητα.

    Αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Αθήνα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου υπάρχουν χαρακτηρισμένοι ευπαθείς στόχοι, είναι η εμφανής ανάπτυξη συγκεκριμένων αστυνομικών μέτρων. Αυτή η τακτική έχει «ειδικούς» στόχους, όπως:

    * Την ψυχολογική υποστήριξη όσων αισθάνονται αλλά και είναι στόχοι με αντικειμενικά κριτήρια.

    * Την θεαματική προβολή των αστυνομικών δυνατοτήτων στις εφαρμογές ολοκληρωτικών μέτρων προστασίας.

    * Την αποτροπή κάποιας τρομοκρατικής ενέργειας ελάσσονος σημασίας, διότι όλοι οι παράγοντες της ασφάλειας έχουν συνειδητοποιήσει ότι η αποτροπή ασύμμετρου χτυπήματος είναι δύσκολη με συμβατικά αστυνομικά μέτρα όσο έντονα και αν είναι.

    Στον απόηχο των φοβερών εκρήξεων στην Τουρκία, το Ολυμπιακό Κέντρο Πληροφοριών πραγματοποιεί αυτές τις μέρες τη μεγαλύτερη πραγματική άσκηση συλλογής -επεξεργασίας -ανάλυσης πληροφοριών επικαιροποίησης και εκτίμησης απειλής.

    Συνεργαζόμενες μυστικές υπηρεσίες, αστυνομικοί σύνδεσμοι, διεθνείς συνεργασίες μέσω οργανισμών ή διμερείς σχέσεις, δοκιμάζονται στην πράξη.

    Στον τομέα των αφανών μέτρων ασφαλείας, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες των αεροδρομίων και των επίσημων πυλών εισόδου στη χώρα βρίσκονται, στον ανώτατο βαθμό ετοιμότητας.

    Οι οργανωμένοι χώροι του μουσουλμανικού και αραβικού στοιχείου βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών τα δύο τελευταία χρόνια. Δεν πιστεύουν, όμως, παράγοντες των αρχών ασφαλείας, ότι τα περίπου 30 άτυπα τζαμιά που λειτουργούν στην Αττική αποτελούν εστίες φονταμενταλιστικού κινδύνου. Και τούτο γιατί δεν μπορούν να προσφέρουν ούτε καν επιμελητεία υποστήριξης σε πιθανή εκτέλεση μείζονος τρομοκρατικής ενέργειας.

    Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι έντονες δραστηριοποιήσεις κλιμακίων της ΕΥΠ και της κρατικής ασφάλειας στις νόμιμες και παράνομες διόδους αλλοδαπών από τον βόρειο χερσαίο άξονα και ειδικά στα σύνορα με τα Σκόπια και την Τουρκία. Οι ελληνικές αρχές διαθέτουν, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας τους με ξένες μυστικές υπηρεσίες, λίστες με εκατοντάδες πρόσωπα, των οποίων η πρόσβαση στην Ελλάδα θα αποτελούσε μεγάλο κίνδυνο.

    Πάνω σ' αυτές τις λίστες, που σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύονται και από φωτογραφίες, εργάζονται επιμελώς τα κλιμάκια που είναι επιφορτισμένα με τον έλεγχο των εισερχομένων στη χώρα. Ολοι οι συλλαμβανόμενοι λαθρομετανάστες περνούν από κεντρικό έλεγχο πριν επαναπροωθηθούν αμέσως ή με τη διαδικασία της διοικητικής απέλασης.

    [03] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: "ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΗΤΑΝ Η ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ"

    Λονδίνο, 23 Νοεμβρίου 2003 (14:40 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι οι τέσσερις Τούρκοι που ευθύνονται για τις πρόσφατες πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη ανήκουν σε κάποια διεθνή οργάνωση, αλλά όχι απαραίτητα στην «αλ Κάιντα», διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

    Ο τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι οι επιθέσεις είχαν θρησκευτικά κίνητρα και ότι στόχος των τρομοκρατών είναι να αποδείξουν ότι υπάρχει σύγκρουση πολιτισμών. «Υπό αυτές τις συνθήκες είναι απαραίτητη η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», πρόσθεσε.

    Χθες, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το γεγονός ότι οι δράστες των επιθέσεων ήταν τουρκικής καταγωγής. «Είναι ντροπή», είπε.

    [04] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΙΣ 24/11 ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΟΑΒ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2003 (14:11 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου και θα κάνει ανακοινώσεις για την πορεία υλοποίησης του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ), ενώ θα εγκαινιάσει το γραφείο του ΕΣΟΑΒ στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπως είπε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος.

    Από την επομένη της επίσκεψης του κ. Σημίτη το γραφείο θα λειτουργεί σε καθημερινή βάση κι έναν υπάλληλο, που διαθέτει το ΥΜΑ-Θ, μέσα στις επόμενες μέρες θα εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη οικονομικός και εμπορικός ακόλουθος του υπουργείου Εξωτερικών και ανά 15 μέρες θα έρχονται στη Θεσσαλονίκη ο κ. Λοβέρδος ή ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης.

    Την προσεχή Πέμπτη πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τους εμπορικούς και οικονομικούς ακολούθους της χώρας, καθώς έχουν λειανθεί οι τριβές που υπήρχαν ως προς αυτό το ζήτημα.

    Υπό την προεδρία του κ. Λοβέρδου συνεδρίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΟΑΒ και ο υφυπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου. Οι προτάσεις των τριών ενδιαφερομένων εταιριών κρίθηκαν υπέρμετρες ως προς το οικονομικό μέρος και μη επαρκείς ως προς το τεχνικό. Ο κ. Λοβέρδος δεν πρόκειται να κάνει νέο διαγωνισμό και το κενό του τεχνικού συμβούλου θα καλυφθεί μέσα από συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων και της Θράκης.

    Μέσα στις επόμενες μέρες ο κ. Λοβέρδος θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη και θα ζητήσει το ποσό των 107 εκατομμυρίων ευρώ που θα χρειαστεί το ΕΣΟΑΒ μέχρι το τέλος του 2003 και το 2004.

    Στο πρόγραμμα του ΕΣΟΑΒ εντάχθηκαν 13 νέα μεγάλα έργα, εκτός από τα 5 που είχαν ήδη εγκριθεί και ο υφυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία υλοποίησης. Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να γίνει συνάντηση δωρητών στο Βελιγράδι, για την κατασκευή του οδικού άξονα 10 (συνδέει τη Θεσσαλονίκλη με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη μέσω της πρώην Γιουγκοσλαβίας), στην οποία θα συμμετάσχουν μεταξύ των άλλων η Διεθνής Τράπεζα, η Ουγγαρία και ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες.

    Το Βελιγράδι δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει τον Ιανουάριο τη μελέτη σκοπιμότητας για το τμήμα του άξονα 10 στο σερβικό έδαφος και μέσω μετά η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει το 20% των 107 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει εντάξει στο ΕΣΟΑΒ κα αφορούν το κομμάτι από τη Νίς μέχρι τα Σκόπια. Συνολικά για την ανακατασκευή του οδικού άξονα 10 θα χρειαστούν 4 δισ. ευρώ.

    Σήμερα ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα καλεί σε σύσκεψη τους εμπορικούς και οικονομικούς ακολούθους της Γαλλίας στις χώρες της Βαλκανικής και εκ μέρους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών θα υπάρξει ενημέρωση τους για το ΕΣΟΑΒ.

    Την Παρασκευή ο κ. Λοβέρδος θα μεταβεί στην Καστοριά μαζί με εμπορικούς και οικονομικούς ακολούθους χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, που είναι από τα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και θα γίνουν επαφές για τις δυνατότητες που υπάρχουν στην αγορά τη γούνας, ένα θέμα που είναι φλέγον για τους γουνεμπόρους και την ανάπτυξη της περιοχής.

    Ο κ. Δόλλης θα ταξιδέψει στη Νότια Κορέα, σε διάσκεψη δράσης του ΟΟΣΑ, στην οποία θα τιμηθεί η Ελλάδα, και θα παρουσιάσει το ΕΣΟΑΒ.

    Στις 1-2-3 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος θα επισκεφθεί τη Βηρυττό και στην επιχειρηματική αποστολή θα συμμετέχουν και επιχειρηματίες από τη Βόρεια Ελλάδα.

    [05] Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Κωνσταντινούπολη, 23 Νοεμβρίου 2003 (19:46 UTC+2)

    Την κατηγορηματική θέση ότι το Πατριαρχείο δεν επιθυμεί τίποτα περισσότερο από αυτό που του ανήκει από τα δικαιώματα του, διατύπωσε Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος αναγνώρισε ότι το θέμα των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών προκαλεί στεναχώρια και στις δυο Εκκλησίες και στο λαό του Θεού.

    «Δεν θέλουμε να αλλάξουμε το υφιστάμενον καθεστώς, να διοικούνται δηλαδή οι Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος από την Εκκλησία της Ελλάδος, όπως της το αναθέσαμε εμείς επιτροπικώς το 1928. Αλλά και δεν θα παύσουμε να θεωρούμε αυτές τις Μητροπόλεις, Μητροπόλεις του Θρόνου ανήκουσες είς το Συνταγματίον των επαρχιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου», είπε ο κ. Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στο προεδρείο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), που τον επισκέφθηκε στο Φανάρι για να του επιδώσει ψήφισμα της Ένωσης.

    «Ας συνεχίζεται» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης «η διοίκησης των επιτροπικώς απο την Αθήνα και κατά άλλα θα μνημονεύεται ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης, θα υπάγονται πνευματικώς και κανονικώς αυτές οι επαρχίες στον Οικουμενικό Θρόνο και τίποτε περισσότερον. Η Πράξη του 1928 είναι πάντοτε έγκυρος για μας, δεν τροποποιήθηκε απο κανέναν μεταγενέστερο, ισόκυρον σώμα δεν μπορεί ένα κατώτερο σώμα να ακυρώσει ένα κείμενο το οποίον συνέταξε ένα ανώτερο σώμα».

    Παράλληλα παρατήρησε ότι μεγάλο μέρος της σύγχυσης που έχει προκληθεί οφείλεται σε παραπληροφόρηση από ορισμένους κύκλους των Αθηνών. «Ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται αυτές τις λεπτομέρειες του προβλήματος» υπογράμμισε και συνέχισε: «Επειδή υπήρξε μία τάσης από τον σημερινόν Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον να αμφισβητηθούν αυτά τα δίκαια του Θρόνου, γι' αυτό και σκληρύναμε κάπως την στάση μας και είπαμε όχι δεν πρόκειται να τις απεμπολήσουμε αυτές τις επαρχίες». Ευχήθηκε, τέλος, να εκλεγεί ο καλύτερος, ο αξιότερος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

    [06] ΦΛΩΡΙΔΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2003 (18:56 UTC+2)

    «Καμία αναθεώρηση των σχεδίων ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 δεν πρόκειται να γίνει, όπως αναφέρουν ορισμένα δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων», ξεκαθάρισε σήμερα ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στην εκπομπή «ΡΕΠΟ» της ΕΡΤ3.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τόνισε κατηγορηματικά ότι «από το σύνολο των μεταναστών και λαθρομεταναστών , που εισήλθαν στη χώρα μας δεν προκύπτουν ενδείξεις για ύποπτα στοιχεία με διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις τύπου «αλ Κάιντα».

    Ο κ. Φλωρίδης διευκρίνισε επίσης ότι «την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων την έχουν οι ελληνικές αρχές και όχι ξένοι μυστικοί πράκτορες».

    Σε ερώτηση, μάλιστα, αν επιτραπεί στις εθνικές ομάδες ορισμένων χωρών να μεταφέρουν μαζί τους δικούς τους «ανθρώπους ασφάλειας» ήταν αρνητικός, τονίζοντας ότι «αν επιτρεπόταν να γίνει κάτι τέτοιο θα γινόταν σφαγή».

    [07] 17ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΓΩΝΑ

    Χανιά, 23 Νοεμβρίου 2003 (18:43 UTC+2)

    Πένθος για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Ένας 17χρονος άφησε την τελευταία του πνοή σε γήπεδο των Χανίων κι ενώ αγωνιζόταν με την ομάδα του, τον Πλατανιά, για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

    Πρόκειται για τον Τζέιμς Μαυρομάτη, ο οποίος έπειτα από μονομαχία με παίκτη της αντίπαλης ομάδας, σωριάστηκε στον αγωνιστικό χώρο. Στο γήπεδο δεν βρισκόταν κάποιο ασθενοφόρο και χρειάστηκε να περάσουν δέκα πολύτιμα λεπτά για να έρθει, προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Οι γιατροί κάνοντας στον άτυχο νεαρό μαλάξεις, προσπάθησαν να τον επαναφέρουν, αλλά δυστυχώς ήταν αργά.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο θάνατος του 17χρονου ποδοσφαιριστή προήλθε από ανακοπή καρδιάς.

    [08] Ο ΣΥΝ ΣΤΗΝ 5η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2003 (18:41 UTC+2)

    Η ίδρυση Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος θα τεθεί επί τάπητος στην αυριανή συνάντηση- 5η κατά σειρά- αριστερών κομμάτων της Ευρώπης, που θα διεξαχθεί στο Παρίσι. Στη συνάντηση θα συζητηθούν μεταξύ άλλων η διακήρυξη και το καταστατικό του υπό διαμόρφωση κόμματος.

    Στη συνάντηση, ο ΣΥΝ εκπροσωπείται από τον Νίκο Χουντή, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, τον Στέλιο Παπά και την Αλίκη Παπαδομιχελάκη, μέλη της ΚΠΕ.

    [09] ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2003 (18:28 UTC+2)

    Τα πυρά της στη Νέα Δημοκρατία έστρεψε από το Αγρίνιο η υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., Βάσω Παπανδρέου, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για έλλειψη προγράμματος, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που, όπως είπε, έχει δώσει τη Χάρτα Σύγκλησης για την επόμενη τετραετία.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις περί εναγκαλισμών της Νέας Δημοκρατίας με στελέχη του ακροδεξιού χώρου, η υπουργός σχολίασε: «το θέμα των ακροδεξιών πολιτικών, δεν είναι κάτι το οποίο το προβάλλει το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα στελέχη της Ν. Δ. είπαν ότι λυπούνται γιατί άτομα τα οποία είναι στον ακροδεξιό χώρο, έχουν διαφορετική και χωριστή πολιτική οντότητα, ενώ θα έπρεπε κανονικά να είναι μέσα στο χώρο της Ν. Δ. Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο ένα κόμμα να προσπαθεί να συμπεριλάβει στους κόλπους του και ακροδεξιά στοιχεία».

    Όσον αφορά στα σενάρια περί διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, υπενθύμισε ότι ο κ. Σημίτης είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας και εκτίμησε ότι "θα κουραστούν οι διάφοροι να δημιουργούν σενάρια περί αποχώρησής του τα οποία τα έχουν ξεκινήσει από την επόμενη της εκλογής του".

    Αναφερόμενη στην περιοδεία της στην Αχαΐα και στην Αιτωλοακαρνανία, η κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε πως υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την ολοκλήρωση των έργων υποδομής που γίνονται στη Δυτική Ελλάδα, η περιοχή βγαίνει από την απομόνωση και δημιουργούνται μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες.

    «Μεγάλα έργα όπως η γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου, η υποθαλάσσια σύνδεση Ακτίου- Πρέβεζας, η Ιόνια Οδός που ακολουθεί με προτεραιότητα στο κομμάτι Αντιρρίου- Αγρινίου, το αεροδρόμιο, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και άλλα έργα που σχεδιάζονται, δίνουν νέες αναπτυξιακές προοπτικές στη Δυτική Ελλάδα» σημείωσε η υπουργός.

    Σε ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΧΥΤΑ του Μεσολογίου, η υπουργός διευκρίνισε ότι το θέμα του χώρου υγειονομικής ταφής, αλλά και του σταθμού μεταφόρτωσης, είναι από τα προγράμματα τα οποία έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Συνοχής.

    Σε άλλη ερώτηση για τον δυτικό σιδηροδρομικό άξονα, η κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι συζητείται η ένταξή του στα νέα δυτικοευρωπαϊκά δίκτυα, ενώ για τη μη πρόβλεψη σιδηροδρομικής γραμμής στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, εξήγησε ότι στις σχετικές μελέτες και προκηρύξεις του έργου (1992-93) η ΝΔ "είχε αποφασίσει να μην συμπεριλάβει την σιδηροδρομική σύνδεση στο έργο αυτό. Οπότε η επιλογή ήταν είτε να ακυρώσουμε την προκήρυξη και να γίνει καινούρια μελέτη που θα σήμαινε καθυστέρηση πολλών ετών, είτε να προχωρήσουμε με την προκήρυξη η οποία ήταν δεσμευτική για μας".

    [10] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2003 (15:13 UTC+2)

    Για Αυστραλία ανοίγει και πάλι από σήμερα τα «φτερά» της η Ολυμπιακή Αεροπορία. Μετά από πολύμηνες προσπάθειες, εντατική μελέτη και με κύριο γνώμονα τόσο την σύνδεση της ομογένειας με την μητροπολιτική Ελλάδα όσο και την εξυπηρέτηση των επιβατών της με την προσφορά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, η Ολυμπιακή Αεροπορία επαναλαμβάνει από σήμερα τις πτήσεις της προς Αυστραλία.

    Κινητήριος μοχλός αυτής της επιστροφής υπήρξε το πλαίσιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε για συνεκμετάλλευση της γραμμής με την εταιρία Gulf Air με καθημερινές πτήσεις από την Αθήνα για το Σίδνεϊ μέσω Μπαχρέιν και Σιγκαπούρης.

    Οι πτήσεις από Αθήνα για Μπαχρέιν θα πραγματοποιούνται με αεροσκάφη τύπου AIRBUS A320, ενώ από Μπαχρέιν για Σιγκαπούρη και Σίδνεϊ με ΑΙRBUS A340-300.

    [11] ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2003 (09:21 UTC+2)

    Τρεις φορές δοκιμάστηκε πολύ κοντά στην περιοχή των 2.100 μονάδων ο γενικός δείκτης και ισάριθμες αντέδρασε. Διαμορφώθηκε έτσι, και παρά τη διεθνή αρνητική συγκυρία, βραχυπρόθεσμη περιοχή «στήριξης», σημείο αναφοράς για τη συνέχεια.

    Αυτό που διαπιστώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, σημειώνει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», χρήζει προσοχής γιατί, εάν δεν επιδεινωθεί και πάλι η κατάσταση στις διεθνείς αγορές, στη Σοφοκλέους διαμορφώνονται προϋποθέσεις αντίδρασης.

    Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα εννεαμήνου εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης (πιο πρόσφατη η περίπτωση των Τιτάν, Cosmote, Folli-Follie), σε συνδυασμό με το αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικούς τίτλους (κυρίως Alpha, Εθνική) αλλά και των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, 3Ε, Τιτάν και ΟΤΕ, μπορεί να ωθήσουν υψηλότερα τον FTSE-20. Σε αυτή την περίπτωση, όπως φάνηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, πιθανότατα θα αναθερμανθεί το ενδιαφέρον και για μετοχές εταιρειών μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

    Αναζητούν «χαρτιά»

    Στην εν λόγω κατηγορία, των «μικρομεσαίων», αναζητούν τις επόμενες επενδυτικές τους επιλογές ισχυροί και διορατικοί «παίκτες». Είτε πρόκειται για την ΕΧΑΕ, την Ιντραλότ, τη ΜΕΤΚΑ ή τον Φουρλή, είτε για τις Σιδενόρ, Πλαίσιο, ΚΑΕ, ΑΕΓΕΚ, οι τιμές στόχοι που τίθενται από ισχυρές χρηματιστηριακές (Εθνική, Eurobank, Marfin, Εγνατία, Π&Κ, Alpha Finance) είναι σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα.

    Στην περίπτωση όμως που επικρατήσει το αρνητικό σενάριο χαμηλότερα της στήριξης των 2.100 μονάδων, έχει διαμορφωθεί «βάση» πέριξ των 2.060 μονάδων.

    Αυτό το ενδεχόμενο θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί στην περίπτωση που επιβαρυνόταν και πάλι το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Πάντως χρηματιστηριακοί αναλυτές θεωρούν πιθανότερο το πρώτο, δηλαδή το θετικό σενάριο.

    [12] ΣΕ ΑΜΥΝΑ ΤΟ Χ.Α. ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2003 (09:19 UTC+2)

    Δύο εβδομάδες πτώσης συμπλήρωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά φαίνεται ότι ισχυροί επενδυτές αρκούνται στα κεκτημένα, υιοθετώντας το νόημα της παροιμίας «κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι», όπως αναφέρει η «Κυριακάικη Ελευθεροτυπία».

    Με τις αποδόσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου, 40 ημέρες πριν κλείσει ο χρόνος, να θεωρούνται ικανοποιητικές, οι μεγάλοι επενδυτές καταστρώνουν σχέδια για το 2004, χρονιά που όμως αναμένουν να υποχωρήσει ο ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας των τραπεζών.

    Ο ελληνικός δείκτης των blue chips (FTSE-20) υπερτερεί έναντι των ξένων. Εχει κερδίσει 22% από τις αρχές του 2003, με τον S&P στις ΗΠΑ να κερδίζει 17,5%, τον DAX στη Φραγκφούρτη 24%, τον FTSE-100 στο Λονδίνο 9,74%, τον Cac στο Παρίσι 9,4% και στην Ιαπωνία τον Nikkei 12%.

    Οι ξένες ώριμες αγορές βρέθηκαν σε φάση διόρθωσης την προηγούμενη εβδομάδα, αμέσως μετά την επίτευξη νέων υψηλών τιμών έτους το α' δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Από αυτό το τελευταίο ράλι το Χ.Α. απουσίαζε καθώς βρέθηκε στα υψηλότερα για φέτος επίπεδα τον περασμένο Αύγουστο.

    Το τοπίο στο ελληνικό Χρηματιστήριο χαρακτηρίζεται από την αδυναμία των περισσότερων επιλεγμένων μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινηθούν υψηλότερα, αλλά και τη συνεχή εξασθένηση των μετοχών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

    Η απροθυμία των blue chips να ξεπεράσουν τον προηγούμενο καλό εαυτό τους οφείλεται σύμφωνα με τους αναλυτές:

    *Στο βάρος που πρόσθεσαν οι συνεχείς διαθέσεις μετοχών, καθώς αρκετοί ξένοι θεσμικοί απέκτησαν μετοχές σε χαμηλότερες τιμές.

    *Στην ενσωμάτωση στις τιμές των μετοχών των καλών νέων από την κερδοφορία των τραπεζών.

    *Στην απουσία εταιρικών ειδήσεων, ικανών να προκαλέσουν θετικές αντιδράσεις στις τιμές. Οπως αναφέρει ένας αναλυτής, το στοιχείο του θετικού αιφνιδιασμού, που συνδέθηκε σχεδόν αποκλειστικά με τα κέρδη των τραπεζών και «τράβηξε» την αγορά τους τελευταίους μήνες, χάνει πλέον την επιρροή του.

    Ενσωματώθηκαν

    Εχουν διανυθεί τα 3/4 της οικονομικής χρήσης και οι αναλυτές στα μοντέλα τους έχουν ενσωματώσει τις θετικές εκπλήξεις που παρουσίασαν οι τράπεζες τους προηγούμενους μήνες.

    Με τα δεδομένα αυτά, από την πλειονότητα των blue chips μόνο τρεις μετοχές (Alpha Bank, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια) κατάφεραν να «προκαλέσουν» αγοραστικό ενδιαφέρον τον τελευταίο μήνα κατακτώντας υψηλές τιμές έτους.

    Οπως αναφέρει θεσμικός επενδυτής, «η ελληνική αγορά, παρά την αδυναμία της το τελευταίο διάστημα να ακολουθήσει τους ξένους απορροφά ήπια τις προσφορές μετοχών», αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί ότι οι θεσμικοί επενδυτές υιοθετούν αμυντικές τακτικές, δεν τρέφουν υψηλές προσδοκίες για το υπόλοιπο της χρονιάς και έχουν το μυαλό τους στο 2004.

    [13] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2003 (09:18 UTC+2)

    Παρά τις φήμες, τις δηλώσεις σκοπιμότητας, τα κονταροχτυπήματα των πολιτικών κομμάτων, που θα γίνονται εντονότερα όσο πλησιάζουν οι εκλογές, παράγοντες που ζουν «από τα μέσα» την οικονομία τονίζουν με τον τρόπο και τις εμπειρίες τους ότι η «οικονομία πάει καλά».

    Ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Πανταλάκης έλεγε προ ημερών στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»: «Δεν μπορεί να λες ότι η οικονομία πάει άσχημα και να βλέπεις τις τράπεζες να κάνουν κέρδη 40-70%.

    Δεν μπορείς να επαναλαμβάνεις τα περί κακής πορείας στον άλλο υποδιοικητή της Εθνικής Απ. Ταμβακάκη, που είναι επιφορτισμένος με την καταναλωτική πίστη, και να σου τονίζει με απορία ότι η κακή πορεία δεν συμβιβάζεται με το γεγονός ότι μειώνονται οι επισφάλειες και οι καθυστερήσεις στις κάρτες και τα καταναλωτικά δάνεια. Το ίδιο θα απορεί και ο έτερος των υποδιοικητών, αρμόδιος για τις χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων, Ανδρ. Βρανάς, που από το πόστο του βλέπει «μια εντελώς υγιή συμπεριφορά των επιχειρήσεων κατά την εκπλήρωση των δανειακών τους υποχρεώσεων».

    Τις απόψεις του Θ. Πανταλάκη συμμερίζονται λίγο ως πολύ και άλλοι τραπεζίτες, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, αν και επισημαίνουν ότι η αύξηση των τιμών -που πλήττει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς- κάποια στιγμή θα «χτυπήσει» και στατιστικά την ιδιωτική κατανάλωση και θα αποκαλύψει προβλήματα στη διάρθρωση του λιανικού εμπορίου, μεταφέροντας επιπτώσεις και στην οικονομία.

    Οι τράπεζες όμως -ιδιαίτερα αυτές του κρατικού ενδιαφέροντος- είναι ίσως οι μόνες από ολόκληρο τον δημόσιο τομέα που θα λειτουργήσουν αποδοτικά και ανταγωνιστικά, όπως λειτουργούν άλλωστε και σήμερα, κατά την έντονη προεκλογική περίοδο που αρχίζει αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

    Και τούτο γιατί λειτουργούν με στελέχη που διαθέτουν επιστημονική γνώση και εμπειρία, αλλά και ικανότητα «προσαρμογής» στον ανταγωνισμό. Τα στελέχη, όμως, άλλων δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων στην πλειοψηφία τους καταλαμβάνονται από αβεβαιότητα. Στο σημείο αυτό ο δημόσιος τομέας φαίνεται ότι θα έχει προβλήματα διοίκησης στους επόμενους 4-5 μήνες.

    Πολύ γλαφυρά κατέγραφε το πρόβλημα προ ημερών ο υπ. Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος: «Καθημερινά με πλησιάζουν πολιτικά στελέχη της δημόσιας διοίκησης και με ρωτούν, πάντοτε συγκαλυμμένα, τι θα απογίνουν μετά τις εκλογές, αλλά και με τι θα ασχοληθούν στην προεκλογική περίοδο».

    [14] ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΤΑΣΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ

    Βουκουρέστι, 23 Νοεμβρίου 2003 (17:39 UTC+2)

    Στο Βουκουρέστι θα βρίσκεται, αύριο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον συντονιστή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και υπουργό Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Ρουμανίας, Βασίλε Πούσκας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρουμανικού υπουργείου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, οι κύριοι Γιαννίτσης και Πούσκας θα συζητήσουν θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής πορείας της Ρουμανίας, αλλά και των διμερών σχέσεων των δυο χωρών.

    Ιωάννα Ράντου

    [15] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΕΠΤΑ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΩΝ

    Αγκυρα, 23 Νοεμβρίου 2003 (15:48 UTC+2)

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό επτά ανθρακωρύχων που εγκλωβίστηκαν σε μια από τις στοές ανθρακωρυχείου στην πόλη Ερμενέκ, στη νότια Τουρκία, μετά από έκρηξη που προκλήθηκε από διαρροή φυσικού αερίου.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνουν οι έντονες αναθυμιάσεις.

    Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια οι σοροί τριών ανθρακωρύχων.

    [16] ΣΕΡΒΙΑ: ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ DS ΜΕ ΤΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Βελιγράδι, 23 Νοεμβρίου 2003 (15:32 UTC+2)

    Σε συνεργασία με τρία κόμματα θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει δυναμικό παρών στο νέο Κοινοβούλιο της Σερβίας το Δημοκρατικό Κόμμα του εκλιπόντος πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς.

    Ο εκτελών χρέη προέδρου του κόμματος, Ζόραν Ζίβκοβιτς, ανακοίνωσε την προεκλογική συνεργασία με το Δημοκρατικό Κέντρο, τη Συμμαχία Πολιτών Σερβίας και τη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, κόμματα τα οποία, όπως είπε, «σε λίγους μήνες θα ενσωματωθούν στο Δημοκρατικό Κόμμα».

    Ε.Π.

    [17] ΠΓΔΜ: ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΑ 70 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

    Σκόπια, 23 Νοεμβρίου 2003 (15:02 UTC+2)

    Αναξιοποίητα παραμένουν 70 εκατομμύρια ευρώ που έχει εγκρίνει στην ΠΓΔΜ η Γερμανία, όπως ανακοίνωσε η Γερμανίδα πρέσβης στα Σκόπια, Ιρένε Χίνριχσεν.

    Το ποσό, είπε η κυρία Χίνριχσεν, δεν έχει εκταμιευτεί από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για ποικίλους λόγους, κυρίως, όμως, επειδή δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση των προγραμμάτων που έπρεπε να χρηματοδοτηθούν από τα γερμανικά αυτά κονδύλια.

    Σημειώνεται ότι από την ανεξαρτητοποίηση της ΠΓΔΜ, το 1991, η Γερμανία έχει χορηγήσει στη χώρα πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, με τη μορφή δωρεών ή ευνοϊκών δανείων.

    Ε.Π.

    [18] Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ- ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ

    Λευκωσία, 23 Νοεμβρίου 2003 (14:47 UTC+2)

    Η θέση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού είναι σαφής και δεν εξαρτάται από το τι θα πει η άλλη πλευρά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, επαναβεβαιώνοντας για την πρόθεσή του να παρακαθίσει σε συνομιλίες με τους Τουρκοκύπριους υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Σε ομιλία του στο Καταστατικό Συνέδριο του ΔΗΚΟ που γίνεται σήμερα στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ακόμη ότι ο ίδιος πιστεύει πως ''φύγαμε από τη Χάγη με τη σωστή στάση που οδήγησε στην επιμέτρηση της ευθύνης στην άλλη πλευρά για τη μη επίτευξη συμφωνίας''.

    Για τις ευρωεκλογές, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτές θα γίνουν με ενιαίο ψηφοδέλτιο και κατάλογο για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και ότι θα συμπληρωθούν και οι έξι θέσεις Ευρωβουλευτών που αναλογούν στην Κύπρο από τους υποψηφίους που θα εκλεγούν στις εκλογές του προσεχούς Ιουνίου.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΕΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΑ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Ούτε η Χαλκηδόνα μπόρεσε να σταματήσει τη φετινή ξέφρενη πορεία του Αιγάλεω. Η ομάδα του Σίτι επικράτησε 2-1 εντός έδρας της νεοφώτιστης Χαλκηδόνας και σκαρφάλωσε εκ νέου στην 3η θέση της βαθμολογίας, έχοντας στο ενεργητικό της 23 πόντους, τρεις λιγότερους από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό και έναν μόλις από τον Παναθηναϊκό.

    Με αυτό το νέο τρίποντο, το συγκρότημα του Γιώργου Χατζάρα παραμένει αήττητο στο πρωτάθλημα από τον περασμένο Αύγουστο και για εννέα συνεχόμενες αγωνιστικές (31/8 η τελευταία ήττα από τον ΠΑΟΚ).

    Οι γηπεδούχοι πήραν κεφάλι στο σκορ στο 23ο λεπτό με τον Μπάρκογλου και διπλασίασαν τα τέρματά τους στην επανάληψη με σκόρερ τον Νικολόπουλο (80').

    Το μόνο που κατάφεραν οι φιλοξενούμενοι ήταν να μειώσουν στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Κατεμή.

    [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΚΑΝΑΝ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΑ ΜΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΚΙΟΥΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Μεγάλη εμφάνιση πραγματοποίησε ο Ηρακλής στο Ιβανώφειο, κερδίζοντας 67-56 τον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ.

    Έχοντας σε φουλ φόρμα τους Ηλειάδη (21π.), Ψωμά-Λυμπάρη (11π.), Διαμαντίδη (11π.) και Παπαδόπουλου (8π., 16 ριμπ.) τα «τρομερά μωρά» του Λευτέρη Κακιούση πήραν μια σπουδαία νίκη, που θα τους βοηθήσει -κυρίως στον ψυχολογικό τομέα- για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.

    Ο «γηραιός» διατηρούσε από την αρχή σταθερό προβάδισμα 5-10 πόντων, το οποίο διατηρούσε συνεχώς, μη επιτρέποντας στον Ολυμπιακό να τον πλησιάσει στο σκορ.

    Από πλευράς «ερυθρολεύκων» διεσώθη ο Γκόρενς, που τελείωσε τον αγώνα με 19 πόντους, ενώ δεν υπήρχε άλλος παίκτη τους με διψήφιο αριθμό πόντων.

    [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΙΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2003 (20:10 UTC+2)

    Τέλος στο αρνητικό σερί των έξι αγωνιστικών χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα, έβαλε σήμερα ο Άρης, ο οποίος στο γήπεδο της Καλαμαριάς επικράτησε 2-1 του Πανιωνίου, στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής, παίρνοντας με αυτόν τον τρόπο βαθιά βαθμολογική ανάσα.

    Η ομάδα του Όλε Σκόμποε επιβραβεύθηκε επιτέλους για την καλή της απόδοση και με βαθμούς, κάτι που δεν είχε συμβεί στους δυο προηγούμενους αγώνες με τον Παναθηναϊκό και την Περούτζια (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ), όπου η θετική παρουσία των ποδοσφαιριστών της δεν μετουσιώθηκε σε ουσιαστικό αποτέλεσμα.

    Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 19' με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Παπαδόπουλου και διπλασίασαν τα τέρματά τους με τον Λαζανά, στο 65'. Στη συνέχεια οι Θεσσαλονικείς έχασαν ευκαιρίες να διευρύνουν το προβάδισμά τους και παραλίγο να τιμωρούνταν για αυτό, αλλά οι Νεοσμυρνιώτες δεν κατάφεραν να κάνουν τίποτα πιο αξιόλογο, πέραν της μείωσης στο σκορ με τον Κλίμεκ, στις καθυστερήσεις.

    [22] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2003 (19:05 UTC+2)

    Η Καστοριά και ο Θρασύβουλος ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής κατηγορίας, καθώς στα δυο ντέρμπι της σημερινής μέρας επικράτησαν αντίστοιχα του Μαρκού (3-1) και της Λάρισας (1-0) και ανέβηκαν στην κορυφή της βαθμολογίας.

    Ντεμπούτο με το δεξί έκανε στο πρωτάθλημα η Καβάλα, που στο πρώτο της φετινό αγώνα επιβλήθηκε εκτός έδρας του Κιλκισιακού (1-0). Χωρίς βαθμό συνεχίζει ο Ποντιακός Νέας Σάντας, που γνώρισε νέα ήττα στη Ρόδο με 2-0.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 11ης αγωνιστικής:

    Καστοριά-Μαρκό 3-1

    Θρασύβουλος Φυλής-Λάρισα 1-0

    Κιλκισιακός-Καβάλα 0-1

    Αγιος Δημήτριος-Ηλυσιακός 1-0

    Βέροια-Ατσαλένιος 1-1

    Θύελλα Πατρών-Λεωνίδιο 2-0

    Αχαρναϊκός-Λύκοι 2-3

    Ρόδος-Ποντιακός Νέας Σάντας 2-0

    Αγροτικός Αστέρας-Δόξα Δράμας 0-0

    Χαλκίδα-Βύζας Μεγάρων 3-3

    Η βαθμολογία μετά την 11η αγωνιστική:

    1. Καστοριά (9αγ.) 20

    2. Θρασύβουλος 20

    3. Ρόδος (9αγ.) 19

    4. Ατσαλένιος 18

    5. Λάρισα 18

    6. Μαρκό (9αγ.) 17

    7. Δόξα Δράμας 16

    8. Βέροια 16

    9. Λύκοι (9αγ.) 15

    10. Ηλυσιακός (9αγ.) 15

    11. Λεωνίδιο (10αγ.) 13

    12. Χαλκίδα (10αγ.) 13

    13. Βύζας Μεγάρων (10αγ.) 11

    14. Θύελλα Πατρών (10αγ.) 11

    15. Αχαρναϊκός (9αγ.) 9

    16. Αγιος Δημήτριος (10αγ.) 9

    17. Κιλκισιακός (10αγ.) 6

    18. Καβάλα (1αγ.) 3

    19. Αγροτικός Αστέρας (1αγ.) 1

    20 Ποντιακός Ν.Σ. (9αγ.) 0

    [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: Ο ΜΑΡΚΟΡΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΟΡΘΙΟ ΤΟΝ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟ ΣΤΟ "ΕΛ ΠΑΣΟ"

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2003 (18:26 UTC+2)

    Παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημα και το προβάδισμα των δυο γκολ που πήρε στα πρώτα 16 λεπτά του αγώνα, η Καλλιθέα τελικά υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 2-2 με τον Πανηλειακό, στο "Ελ Πάσο", σε αγώνα για την 11η αγωνιστική της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Πραγματοποιώντας ονειρική εκκίνηση, το συγκρότημα του Μπάμπη Τεννέ κατάφερε να πάρει κεφάλι στο σκορ στο 7' με τον Γκέκα και να διευρύνει το προβάδισμά του με τον Σκαρμούτσου στο 16'.

    Με αυτό το σκορ οι δυο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια, όπου ο προπονητ΄'ης του Πανηλειακού, Σάκης Τσιώλης, φαίνεται ότι έβαλε τις φωνές στους παίκτες του.

    Ό,τι και να τους είπε, πάντως, στο δεύτερο 45λεπτο οι φιλοξενούμενοι εμφανίστηκαν μεταμορφωμένοι, ανέβασαν τις στροφές στη μηχανή τους και έφεραν τα πάνω-κάτω.

    Ο Μαρκορά στο 65' μείωσε το σκορ και 13 λεπτά αργότερα ο ίδιος παίκτης έγραψε το τελικό 2-2, χαρίζοντας στην ομάδα του έναν πολύτιμο εκτός έδρας βαθμό.

    [24] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΤΖΕ

    Τιφλίδα, 23 Νοεμβρίου 2003 (18:37 UTC+2)

    Την παραίτησή του φέρεται να έχει υπογράψει ο πρόεδρος της Γεωργίας, Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε, ο οποίος τις τελευταίες τρεις εβδομάδες δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από την αντιπολίτευση, που τον κατηγορεί για νοθεία στις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου, να παραιτηθεί.

    Οπως δήλωσε ανώτατο στέλεχος της αντιπολίτευσης στην κρατική τηλεόραση της Γεωργίας, ο Σεβαρντνάτζε αποφάσισε να παραιτηθεί, μια είδηση που δεν έχει, ωστόσο, επιβεβαιωθεί από επίσημα «χείλη».

    [25] ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΛΑ ΟΜΑΡ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΡΑΜΑΖΑΝΙΟΥ

    Καμπούλ, 23 Νοεμβρίου 2003 (17:15 UTC+2)

    Να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να απωθήσουν τις δυνάμεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους από τη χώρα τους καλεί τους Αφγανούς ο ηγέτης των Ταλιμπάν, Μουλάς Μοχάμεντ Ομαρ, με μήνυμά του που μεταδίδει το αφγανικό ισλαμικό πρακτορείο.

    Μια ημέρα πριν τη μεγάλη γιορτή του Ραμαζανιού- Αΐντ ελ Φιτρ- ο ηγέτης των Ταλιμπάν τονίζει στο μήνυμά του πως οι υποσχέσεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους για δημοκρατία και ανοικοδόμηση της χώρας δεν έχουν υλοποιηθεί. «Τώρα, το στηριζόμενο από τις ΗΠΑ σύστημα έχει συμπληρώσει δυο χρόνια. Πού είναι η δημοκρατία, η ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ανοικοδόμηση;» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο μήνυμα που φέρεται να έχει αποστείλει ο μουλάς Ομαρ σε διάφορες πακιστανικές εφημερίδες.

    Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο ηγέτης των Ταλιμπάν κατηγορεί τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους πως οι Αφγανοί σήμερα πέφτουν θύματα δολοφονίας, καταστρέφονται οι περιουσίες τους, ενώ βιώνουν καταστάσεις που προσβάλλουν την ισλαμική τους ηθική.

    [26] ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Τιφλίδα, 23 Νοεμβρίου 2003 (17:01 UTC+2)

    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Γεωργίας, όπου ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Μιχαήλ Σαακασβίλι, κάλεσε τους οπαδούς του να διαδηλώσουν έξω από την οικία του προέδρου Σεβαρντνάτζε, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διαλόγου- τη δεδομένη χρονική στιγμή- για την επίλυση μιας κρίσης που διαρκεί τρεις και πλέον εβδομάδες.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο αρχηγός της γεωργιανής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι είναι «πολύ αργά» για διάλογο με τον πρόεδρο Σεβαρντνάτζε, ο οποίος είχε ζητήσει νωρίτερα την απομάκρυνση των διαδηλωτών από τα καταληφθέντα κυβερνητικά κτίρια, λέγοντας πως εφόσον υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, οι δυο πλευρές θα μπορούσαν να συζητήσουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

    Λίγη ώρα, όμως, μετά από αυτές τις δηλώσεις του γεωργιανού προέδρου, ήρθε η απόλυση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, Τέντο Τζαπαρίντζε, να «ταράξει τα νερά».

    Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Τζαπαρίντζε απολύθηκε γιατί εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ζητούν την άμεση απομάκρυνση του προέδρου, τον οποίο και κατηγορούν για νοθεία στις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου.

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Η κατάσταση στη Γεωργία προκάλεσε διεθνή ανησυχία. Χαρακτηριστικές είναι οι εκκλήσεις για συμβιβασμό μεταξύ των δυο πλευρών που καταφτάνουν στην Τιφλίδα από διάφορες γωνιές του πλανήτη.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κάλεσε τον πρόεδρο και την αντιπολίτευση της Γεωργίας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ξεκινήσει ένας βιώσιμος πολιτικός διάλογος προς την κατεύθυνση της ειρηνικής επίλυσης της κρίσης.

    Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις, αλλά και την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν ειρηνικά μέσα για τη διευθέτηση της κρίσης και να μην υπάρξει χρήση βίας, εξέφρασαν πρώην κράτη της Σοβιετικής Ενωσης, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, που έστειλε μάλιστα τον υπουργό Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, ως μεσολαβητή.

    Σε δήλωση της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών- απαρτίζεται από 12 κράτη της πρώην Σοβιετικής Ενωσης- αναφέρεται μεταξύ άλλων η ετοιμότητα του οργανισμού να αναλάβει διαμεσολαβητική πρωτοβουλία προκειμένου να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

    Διάλογο και αποφυγή της χρήσης βίας ζήτησε από τις δυο πλευρές στη Γεωργία και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ενώ στην Αγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, δήλωσε πως η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Γεωργία.

    [27] ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ Ο ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΤΖΕ

    Τιφλίδα, 23 Νοεμβρίου 2003 (14:33 UTC+2)

    Να εκκενώσουν άμεσα τα κυβερνητικά κτίρια ζήτησε από τους οπαδούς της αντιπολίτευσης, που ζητούν την απομάκρυνσή του από την εξουσία, ο πρόεδρος της Γεωργίας, Εντβαρντ Σεβερντνάτζε, διευκρινίζοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή.

    Οπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο γεωργιανός πρόεδρος, απευθυνόμενος προς τους διαδηλωτές είπε μεταξύ άλλων: "Πρόκειται για ένα αίτημα απολύτως αναγκαίο. Είναι, αν θέλετε, ένα τελεσίγραφο. Πρέπει να απαιτήσω να εγκαταλείψουν άμεσα τα κτίρια που κατελήφθησαν με τη βία. Τότε μόνο θα συναντηθούμε και θα συζητήσουμε. Εως αργά σήμερα ή αύριο, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή».

    [28] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ "ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2003 (13:23 UTC+2)

    Τα εγκαίνια της έκθεσης "Ζωγραφική για τον κινηματογράφο" στο Παλιό Τελωνείο του ΟΛΘ, πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι "η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη του κινηματογράφου. Θέλουμε να είναι η πρωτεύουσα του ελληνικού σινεμά και ταυτόχορνα η γέφυρα που το συνδέει με όλο τον κόσμο".

    Αναφερόμενος στο νέο "απόκτημα" του Μουσείου Κινηματογράφου σημείωσε ότι "πρόκειται για τους ζωγραφικούς πίνακες που στόλιζαν τις εισόδους των κινηματογράφων τα παλιότερα χρόνια και προκαλούσαν και προσκαλούσαν τους πολίτες να δουν τις ταινίες είτε ελληνικές, είτε ξένες. Πρόκειται για ένα είδος λαϊκής ζωγραφικής, αλλά και λόγιας ζωγραφικής πολύ σημαντικό που έχει εκτεθεί παλαιότερα και εδώ αλλά και στην Εθνική Πινακοθήκη".

    "Αυτοί οι ζωγραφικοί πίνακες είναι πια ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα τμήματα των μονίμων συλλογών του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και χαίρομαι που στο πλαίσιο του φεστιβάλ φέτος εγκαινιάζουμε την πρώτη έκθεση αυτής της μόνιμης συλλογής" επισήμανε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 23 November 2003 - 19:13:42 UTC