Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-11-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 10.000 ΑΝΔΡΕΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [02] Κ ΣΗΜΙΤΗΣ:ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
  • [03] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΗΜΙΤΗ
  • [04] ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ
  • [05] Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ "ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ" ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [06] ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ: ΑΙΧΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Τ.Α. ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
  • [07] ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Ο Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
  • [08] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΓΓ ΤΟΥ ΚΚ ΚΙΝΑΣ
  • [09] ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [10] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ "ΖΗΤΑ"
  • [11] ΔΑΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΡΑ - ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ
  • [12] ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ
  • [13] ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΕΧΑΕ
  • [14] ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ MODA BAGNO ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ
  • [15] ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ
  • [16] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ
  • [17] ΠΓΔΜ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [18] ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [19] ΝΕΕΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ
  • [20] ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ
  • [21] Ο Α. ΔΙΓΚΟΖΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ
  • [22] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [23] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ 10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [24] ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΝΤΡΑΓΚΑΝ ΣΑΚΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΟΚΚΑΛΗ
  • [25] ΜΑΤΣ ΓΚΙΓΚΜΠΛΑΝΤ: ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΚΑΝΩ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
  • [26] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΚΕΙΠ ΤΑΟΥΝ
  • [27] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΕΦΥΡΩΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [28] ΕΦΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΑΛ ΦΑΓΙΕΝΤ ΣΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ
  • [29] ΕΠΤΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΟΜΗΡΟΙ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ
  • [30] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
  • [31] Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: "ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΠΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ"
  • [32] Η ΕΡΤ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΜΕ 14 ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ 3 ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
  • [33] "ΓΙΓΑΝΤΩΣΗ" ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Η ΕΤ.Ε.Σ.
  • [34] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΣΟΥΝΤΟΥΛΙΔΟΥ
  • [35] ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ

  • [01] 10.000 ΑΝΔΡΕΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2003 (11:06 UTC+2)

    Περισσότεροι από 10.000 άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων και 200 επίλεκτα στελέχη θα μετάσχουν στην επιχείρηση ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, έχοντας παρουσία ακόμη και μέσα στα γήπεδα αν χρειαστεί. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash».

    Ο κ.Παπαντωνίου υπογράμμισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που θα γίνουν το καλοκαίρι του 2004 στην Αθήνα, θα τελεσθούν υπό πλήρη ασφάλεια τόσο για τους αθλητές που θα πάρουν μέρος όσο και για τα εκατομμύρια φιλάθλους που θα τους παρακολουθήσουν.

    Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφερόμενος στη συνεργασία με το ΝΑΤΟ σημείωσε πως η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει δυνάμεις αν παραστεί ανάγκη.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Υποστήριξε πάντως πως προτεραιότητα έχει η ασφάλεια και θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ συμπλήρωσε πως η Ολυμπιάδα δεν θα επηρεαστεί από την προεκλογική περίοδο.

    "Αν χρειαστεί ακόμη και τα στάδια θα φρουρούνται από στρατό", υποστηρίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Βήμα" ο κ.Ρογκ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εισερχόμαστε σε μία αστυνομοκρατούμενη κοινωνία και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό. Ειλικρινά δεν ενοχλούμαι από τα μέτρα. Ο κόσμος στον οποίο μπορούσες να ταξιδέψεις οπουδήποτε χωρίς κίνδυνο έχει χαθεί πια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΟΕ.

    [02] Κ ΣΗΜΙΤΗΣ:ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

    Θήβα, 28 Νοεμβρίου 2003 (12:46 UTC+2)

    Το νέο υπερσύγχρονο νοσοκομείο της Θήβας, το οποίο κόστισε περισσότερο από δέκα εκατομμύρια ευρώ, εγκαινίασε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Οι κάτοικοι της περιοχής χαρακτηρίζουν το νοσοκομείο έργο πνοής, το οποίο περίμεναν για χρόνια, καθώς οι συνθήκες περίθαλψης που υπήρχαν στο παλιό ήταν απαράδεκτες.

    Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, υποστήριξε πως η δημιουργία νέων υποδομών υγείας σε όλη τη χώρα είναι ένα από τα στοιχεία που αποδεικνύουν πως το έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έχει καταστήσει την τετραετία 2000 2004 μία από τις παραγωγικότερες τετραετίες της μεταπολίτευσης.

    Ο κ.Σημίτης ανέφερε επίσης πως αυτήν την τετραετία η Ελλάδα αλλάζει εντυπωσιακά καθώς μετά το 2000 η κυβέρνηση έχει επιταχύνει το έργο και τις υποδομές εκσυγχρονισμού, με αποτέλεσμα τα νέα νοσοκομεία, τα νέα σχολεία, τα νέα δημόσια έργα να είναι πάρα πολλά σε αριθμό.

    Το νέο νοσοκομείο της Θήβας είναι δυναμικότητας 100 κλινών και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τμήμα παθολογικό, παιδιατρικό και χειρουργικό, εξωτερικά ιατρεία και εργαστήρια μικροβιολογικό, ακτινολογικό, αιματολογικό, ενώ βρίσκεται σε έκταση 26 στρεμμάτων.

    Αναλυτικά η ομιλία του πρωθυπουργού έχει ως εξής: «Σήμερα εγκαινιάζουμε το Νοσοκομείο Θήβας είκοσι μέρες μετά τα εγκαίνια του Νοσοκομείου Σερρών. Η δημιουργία νέων υποδομών υγείας σ' όλη τη χώρα είναι ένα από τα στοιχεία που αποδεικνύουν πως το έργο της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει καταστήσει την τετραετία 2000-2004 μια από τις πιο παραγωγικές τετραετίες της Μεταπολίτευσης. Σε αυτά τα 4 χρόνια η Ελλάδα αλλάζει εντυπωσιακά. Με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πιο ψηλά, οδηγούμε την Ελλάδα πιο μπροστά. Μετά το 2000 επιταχύνουμε το έργο και τις υποδομές εκσυγχρονισμού, που ξεκινήσαμε τη δεκαετία του '90 με αποτέλεσμα τα νέα νοσοκομεία, τα νέα σχολεία, τα νέα δημόσια έργα σε όλη τη χώρα να είναι πάρα πολλά σε αριθμό, περισσότερα ίσως απ' όσα δημιουργήθηκαν σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο διακυβέρνησης.

    Έχει σημασία, με την ευκαιρία των εγκαινίων σήμερα, να τονίσουμε πως σε σχέση με το 1995 έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τις δαπάνες για την υγεία. Χάρη στην οικονομική πολιτική σταθερότητας και ανάπτυξης επενδύουμε σήμερα στη δημόσια υγεία πάνω από το 8% του προϋπολογισμού. Δημιουργούμε νέες υποδομές στην περιφέρεια, μειώνουμε τις ανισότητες και τις ανάγκες μετακίνησης προς τις μεγαλύτερες πόλεις και στο εξωτερικό.

    *Από το 1994 ως σήμερα έχουμε παραδώσει προς χρήση 970.000 τετραγωνικά μέτρα υποδομών νοσοκομείων, μια αύξηση στην προϋπάρχουσα υποδομή κατά 70%.

    Συνεχίζουμε αυτήν την εργώδη προσπάθεια έτσι ώστε οι υποδομές υγείας της Ελλάδας του 2006 να είναι πάνω από τις διπλάσιες από τις υποδομές της Ελλάδας του 1993. «Τι έχει κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την υγεία τα τελευταία χρόνια;» τίθεται από κάποιους το ερώτημα. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Μαζί με τον ελληνικό λαό, που αγκάλιασε και στηρίζει το ΕΣΥ έχουμε κάνει και κάνουμε πολλά και ένα απ' αυτά είναι η σημαντική αύξηση των υποδομών υγείας, αλλά και η σημαντική βελτίωση του ιατρικού εξοπλισμού, η αύξηση του ιατρικού προσωπικού, η καλύτερη περίθαλψη στην περιφέρεια. Θα αναφέρω ενδεικτικά μερικά νέα νοσοκομεία στην περιφέρεια στις Σέρρες, στην Αλεξανδρούπολη, στην Καλαμάτα, στα Χανιά. Κάνουμε περισσότερα γιατί εφαρμόζουμε μια κοινωνική πολιτική στην πράξη κι όχι στα λόγια. Μια κοινωνική πολιτική στηριγμένη στην πιο ισχυρή οικονομία, μια κοινωνική πολιτική με συγκεκριμένο σχέδιο.

    Ο διπλασιασμός των υποδομών υγείας είναι ένα από τα πιο μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται το 2006. Είναι ένα από τα μεγάλα έργα, που αλλάζουν το πρόσωπο της Ελλάδας και συγκροτούν την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους.

    Η προσήλωσή μας στο δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ είναι αδιαπραγμάτευτη και αταλάντευτη. Το ΕΣΥ είναι κατάκτηση του ελληνικού λαού. Μια κατάκτηση σιγουριάς και ασφάλειας για εκατομμύρια πολίτες. Ο ελληνικός λαός, όλοι εμείς, θα ακυρώσουμε κάθε σενάριο και κάθε προσπάθεια αλλοίωσης του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η προάσπιση του ΕΣΥ γίνεται όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, με το πρόγραμμα και τις πρωτοβουλίες μας. Στόχος μας είναι η αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ από το 2,7% του ΑΕΠ στο 4% έως το 2008. Στόχος μας επίσης είναι η αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία κατά 10.000 άτομα. Αποτελούν και τα δύο ρητές δεσμεύσεις στη Χάρτα Σύγκλισης.

    Γνωρίζουμε βέβαια και τα προβλήματα. Γνωρίζουμε πως αν και οργανώσαμε μεγάλες επενδύσεις υποδομών, μένει να αντιμετωπίσουμε υστερήσεις στο δίκτυο παροχής υπηρεσιών υγείας. Να αισθάνεται ο πολίτης τη φροντίδα. Να του παρέχεται η φροντίδα αυτή γρήγορα. Να είναι το περιβάλλον φιλικό προς τον άρρωστο. Στον ελληνικό λαό προσερχόμαστε με ειλικρίνεια. Παρουσιάζουμε όχι μόνο τα επιτεύγματα που συνδέονται με το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και αυτά, που δεν πετύχαμε. Δύναμή μας στην πολιτική και την κοινωνία είναι και η αυτοκριτική μας. Οι πολιτικοί και τα κόμματα πρέπει να έχουμε το θάρρος της αυτοκριτικής, της ψύχραιμης και ισορροπημένης αποτίμησης. Πιστεύουμε ότι έχουμε τις δυνατότητες, το σχέδιο και το πρόγραμμα για να πετυχαίνουμε πρόοδο και αλλαγές για τη χώρα και για όλους τους Έλληνες.

    Η δημόσια υγεία αντιμετωπίζει σ' όλη την Ευρώπη προβλήματα, ακόμα και σε χώρες που ανέπτυξαν συστήματα υγείας δεκαετίες πριν από εμάς. Εμείς, σε πολλές παραμέτρους βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες. Στο ερώτημα που υπάρχει κατά καιρούς σε διάφορες χώρες, αν δηλαδή έχει μέλλον και βιωσιμότητα, αν πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει το δημόσιο σύστημα υγείας, εμείς στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. απαντάμε καταφατικά και δεσμευόμαστε ρητά πως το ΕΣΥ θα μείνει περιουσία του πολίτη. Το ΕΣΥ ανήκει στην ελληνική κοινωνία, στην ελληνική οικογένεια. Το ΕΣΥ έχει επιτεύγματα και φυσικά έχει και προβλήματα, αλλά η λύση για τα προβλήματα δεν είναι η ιδιωτικοποίηση. Η υπαγωγή της παροχής νοσοκομειακών και ιατρικών υπηρεσιών αποκλειστικά σε επιχειρηματικές σκοπιμότητες δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα για τους πολίτες που δεν θα διαθέτουν τα απαραίτητα χρήματα. Δημιουργεί διαχωρισμούς στην κοινωνία σε βάρος των ασθενεστέρων. Μια τέτοια δήθεν «λύση» όπως η ιδιωτικοποίηση θα ακύρωνε τα επιτεύγματα χωρίς να λύνει κανένα από τα προβλήματα. Η λύση των προβλημάτων είναι η κλιμάκωση της προσπάθειας για καλύτερη οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία καθώς και η αύξηση της χρηματοδότησης του συστήματος. Γι' αυτά εργαζόμαστε σήμερα, γι' αυτά δεσμευόμαστε για την περίοδο 2004-2008.

    Φίλες και φίλοι, ο κόσμος τα τελευταία χρόνια έχει περάσει σε μια περίοδο διαρκώς αυξανόμενης ρευστότητας και ανασφάλειας. Από τα γεγονότα στην πρώην Γιουγκοσλαβία πριν 10 χρόνια έως τα γεγονότα στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή σήμερα η πορεία είναι μια πορεία ραγδαίας αύξησης της αβεβαιότητας και των κινδύνων για τη διεθνή ισορροπία. Δυο χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου ο κόσμος μοιάζει ακόμα περισσότερο ασταθής. Είδαμε με λύπη και προβληματισμό τις τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχτηκε η Κωνσταντινούπολη. Σε αυτήν την κρίσιμη εποχή για τον κόσμο η εθνική στρατηγική της Ελλάδας δικαιώνεται. Η στρατηγική της ολόπλευρης θωράκισης της χώρας με πρόγραμμα και σχέδιο. Αυξάνουμε τη θωράκιση της χώρας στον οικονομικό, τον κοινωνικό, τον αμυντικό τομέα. Στα εθνικά θέματα, στη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε σε ετοιμότητα και έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τη σταθερότητά μας ακόμα και σε συνθήκες μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης όπως έγινε με την 11η Σεπτεμβρίου και τον πόλεμο στο Ιράκ γιατί εφαρμόζουμε σταθερά και συστηματικά ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, ένα πρόγραμμα ισχυροποίησης. Γιατί εργαζόμαστε με πυξίδα τη θέση «Πρώτα η Ελλάδα». Η πολιτική χωρίς μακροπρόθεσμους στόχους στην οικονομία ή σε άλλα θέματα, η υποτίμηση της σημασίας των ισορροπιών και της σοβαρότητας των εξελίξεων, η απώλεια διεθνούς κύρους, με μια λέξη, η οπισθοδρόμηση, κοστίζει σήμερα πιο ακριβά από ποτέ. Θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία, με σύνεση και με σχέδιο. Δεν θα είναι η Ελλάδα αυτή που θα περπατήσει αμέριμνη κι ανυποψίαστη σ' έναν κόσμο, που ο κίνδυνος ανατροπών είναι υπαρκτός και καιροφυλακτεί.

    Με σκληρή και συστηματική εργασία στηρίζουμε την οικονομία του πολίτη και της οικογένειας. Βγήκαμε από την εποχή του διψήφιου πληθωρισμού και των συνεχών υποτιμήσεων και διολισθήσεων του νομίσματος που συρρίκνωναν δραματικά την αγοραστική δύναμη της οικογένειας. Έχουμε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ένωση για το 2003. Με την ισχυρή ανάπτυξη μειώνουμε την ανεργία, που βρίσκεται τώρα στο 8,9%. Με αυτές τις επιδόσεις της οικονομίας μειώνουμε αισθητά τις ανισότητες μεταξύ των περιφερειών και αυξάνουμε τα πραγματικά εισοδήματα και τις συντάξεις, ιδιαίτερα τις κατώτερες συντάξεις. Οι κατώτερες συντάξεις, παρότι αυξάνονται σταθερά, παραμένουν χαμηλές γι' αυτό δεσμευόμαστε σε ετήσιες αυξήσεις πολύ πάνω από τον πληθωρισμό.

    Δημιουργούμε μια νέα καθημερινότητα με τα ολοήμερα σχολεία σ' όλη τη Ελλάδα. Με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και με τη «Βοήθεια στο Σπίτι» παντού στην Ελλάδα. Μαζί με τα ολυμπιακά έργα, υλοποιούμε χιλιάδες μεγάλα και μικρά έργα υποδομής σ' όλη τη χώρα. Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η Γέφυρα «Ρίου Αντιρρίου» ανήκουν σ' όλη την Ελλάδα και ολοκληρώνονται σε χρόνο ρεκόρ.

    Αυτή η νέα πραγματικότητα ανήκει σ' όλους τους Έλληνες ανεξάρτητα από κομματικές τοποθετήσεις. Κανένας μας δεν είναι διατεθειμένος να δει τη χώρα να γυρίζει πίσω και να χάνει όσα κατέκτησε μέχρι σήμερα. Σε αυτή την προσπάθεια δεν συμβάλλει και δεν έχει θέση η διγλωσσία, ο ρεβανσισμός κι ο λαϊκισμός. Δεν έχει θέση η πρόθεση για διάλυση του κράτους και «επανίδρυση» ενός κομματικού κράτους. Δεν έχουν θέση οι νεοφιλελεύθεροι σχεδιασμοί για το κοινωνικό κράτος. Το έργο που γίνεται στην Ελλάδα δεν είναι έργο που δείχνει κόπωση, όπως ισχυρίζονται κάποιοι ούτε δείχνει ότι στη χώρα υπάρχει κρίση. Είναι έργο δύναμης, ελπίδας και προοπτικής. Και αποτελεί την εγγύηση ότι εμείς, παρά τις αβέβαιες συνθήκες της διεθνούς οικονομίας και κοινωνίας, μπορούμε να κρατήσουμε σταθερά και υπεύθυνα το τιμόνι της χώρας και τα επόμενα χρόνια και να πραγματοποιήσουμε τα πολλά που μένουν να γίνουν:

    Να αυξήσουμε πιο γρήγορα την απασχόληση και να μειώσουμε ακόμη πιο δραστικά την ανεργία. Να προσφέρουμε περισσότερες νέες ευκαιρίες ιδιαίτερα για τους νέους και τις νέες. Να προωθήσουμε την ανάπτυξη των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων. Να ενισχύσουμε την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και την αύξηση των εξαγωγών. Παρά την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, που έχουμε πετύχει, να στηρίξουμε ακόμα πιο ενεργά τα χαμηλά εισοδήματα. Να άρουμε κοινωνικούς αποκλεισμούς και να εμβαθύνουμε την κοινωνική δικαιοσύνη. Να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων απέναντι στο αύριο. Να λύσουμε τα προβλήματα στη δημόσια διοίκηση, που υπάρχουν παρά τις αλλαγές. Να επιταχύνουμε τις αλλαγές στην εκπαίδευση και να πετύχουμε την άνοδο του επιπέδου σ' όλες τις βαθμίδες. Με δυο λόγια, να υλοποιήσουμε τη Χάρτα και να πετύχουμε την πραγματική και κοινωνική σύγκλιση, ώστε να έχουμε το ίδιο επίπεδο ζωής με τις άλλες χώρες της Ένωσης.

    Τη σύγκλιση, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των εισοδημάτων, τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και την επίλυση των εθνικών θεμάτων θα την πετύχουμε εμείς για την Ελλάδα. Δεν θα τα πετύχουν οι άλλοι λαοί της Ευρώπης για την Ελλάδα ερήμην των Ελλήνων. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει δείγμα γραφής για το πώς υπερασπίζεται και πώς μεγιστοποιεί τα συμφέροντα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράδειγμα τα κονδύλια που εξασφαλίσαμε για το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο. Όταν τα εξασφαλίσαμε πολλοί προέβλεπαν την αποτυχία της προσπάθειάς μας. Διαψεύστηκαν. Παράδειγμα οι πόροι για την αγροτική ανάπτυξη για τους οποίους αγωνίστηκε η κυβέρνηση χωρίς να ακούσουμε τη θέση της αντιπολίτευσης. Οι αποφάσεις, που πετύχαμε για τα εθνικά θέματα, στο Ελσίνκι και την Κοπεγχάγη. Η διαχείριση των ευρωατλαντικών σχέσεων με την ελληνική Προεδρία σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Δεν μας συμφέρουν οι βολικές αυταπάτες. Ας μην παγιδευόμαστε σ' αυτές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένας «αυτόματος πιλότος» για 25 χώρες. Είναι κάθε κράτος μέλος ενεργός συμμέτοχος στο μεγάλο και εξελισσόμενο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ηπείρου που ονομάζουμε «Ευρωπαϊκή Ένωση». Τα αποτελέσματα της συμμετοχής εξαρτώνται προπαντός από το ίδιο. Δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση οργανισμός που λειτουργεί ανεξάρτητα από τις πρωτοβουλίες, τους στόχους και τις προτεραιότητες των κρατών μελών της. Η Ένωση δεν είναι ένα σύστημα που απαλλάσσει τους λαούς και τις κυβερνήσεις από την ευθύνη της διακυβέρνησης. Η αντιπολίτευση διαφωνεί. Υπαινίσσεται στον ελληνικό λαό πως δεν υπάρχει κίνδυνος από τις πολιτικές της όποιας κυβέρνησης αφού ούτως ή άλλως η Ένωση διοικεί τη χώρα. Αποκαλύπτει βέβαια αυτή η στάση μια ομολογία πολιτικής αδυναμίας και αποκαλύπτει ακόμα σύγχυση και ανασφάλεια. Αλλά ας μην σταθούμε σ' αυτό. Ας σταθούμε στο γεγονός πως είναι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διαμορφώνει και καθορίζει τις λύσεις και τις πολιτικές, που μας αφορούν άμεσα από τα οικονομικά έως τα εθνικά θέματα κι όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Ελλάδα και χωρίς την ελληνική κυβέρνηση. Το ποιος κυβερνά, ποια ηγεσία, πως εκπροσωπείται κάθε λαός στην Ένωση έχει μια ακόμα πιο βαρύνουσα σημασία σε μια εποχή ρευστότητας, αβεβαιότητας και κινδύνων. Με τη διακυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. η Ελλάδα διασφαλίζει τα συμφέροντά της, μεγιστοποιεί τα οφέλη από τη συμμετοχή στην Ένωση και προχωρά με ασφάλεια και σταθερότητα στο μέλλον σε μια δύσκολη και ταραγμένη περίοδο.

    Δύο μεγάλοι σταθμοί σημαδεύουν το έτος 2004 και εξαρτώνται άμεσα από τη διακυβέρνηση. Είναι δύο σταθμοί που θα επηρεάσουν καθοριστικά την πορεία μας πέρα από το 2004: Η προοπτική επίλυσης των μεγάλων εθνικών θεμάτων, του Κυπριακού και τους θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο έως το Δεκέμβριο του 2004 και η επιτυχής διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων τον Αύγουστο του 2004. Η Ελλάδα, που θα πετύχει τους δύο αυτούς μεγάλους στόχους θα είναι η πιο ισχυρή Ελλάδα της νεώτερης και σύγχρονης ιστορίας. Θα είναι μια Ελλάδα, που προχωρά με ασφάλεια, αλλά και με ορμή στην εποχή της πραγματικής και κοινωνικής σύγκλισης. Μεγάλοι στόχοι για το 2004 και μετά. Γι' αυτό και υψηλό ρίσκο. Πρέπει να διασφαλίσουμε και να πραγματώσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία.

    Παράλληλα με την ένταση της προετοιμασίας για τους Αγώνες υλοποιούμε τις δεσμεύσεις της Χάρτας Σύγκλισης από την 1.1.2004. Οι δεσμεύσεις για τα εισοδήματα, για τις συντάξεις, για τη φορολογία, για τους αγρότες εγγράφονται στο νέο προϋπολογισμό. Εφαρμόζουμε κατά γράμμα το κοινωνικό πακέτο του Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα, εξειδικεύουμε τη Χάρτα Σύγκλισης για κάθε περιφέρεια της χώρας μας χωριστά. Κάθε περιφέρεια θα έχει δική της Χάρτα, με συγκεκριμένους στόχους, δεσμεύσεις, χρονοδιαγράμματα.

    Φίλες και φίλοι, το έργο μας για την περιφερειακή ανάπτυξη προχωρά με γρήγορα βήματα. Η πολλαπλασιαστική επίδραση όλων των μεγάλων έργων στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή της χώρας γίνεται όλο και περισσότερο αισθητή. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με την τρίτη μεγαλύτερη συμμετοχή στην παραγωγή ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στη χώρα, έχει ήδη ξεκινήσει με ταχείς ρυθμούς την πορεία προς τη σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως αποτέλεσμα, το 2002, η Περιφέρεια σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στη χώρα.

    Το νέο νοσοκομείο αποτελεί μία μεγάλη κατάκτηση για την περιοχή, ένα αίτημα πολλών ετών, που έγινε πράξη με τη σταθερή και σαφή πολιτική βούληση της Κυβέρνησης. Ένα ακόμα έργο, που δεν είναι μακέτα. Δεν είμαστε εδώ για να εγκαινιάσουμε μια μακέτα και να την ξεχάσουμε μετά. Είμαστε εδώ σε μια σύγχρονη μονάδα υγείας, που λειτουργεί όπως γνωρίζετε από την 1η Αυγούστου 2003, οπότε και ολοκληρώθηκε η μεταστέγαση των ιατρικών, νοσηλευτικών και διοικητικών υπηρεσιών που παρέχονταν μέχρι τότε διεσπαρμένα. Το νέο νοσοκομείο, που κόστισε πάνω από 10 εκατ. , είναι δυναμικότητας 100 κλινών και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τμήμα παθολογικό, παιδιατρικό και χειρουργικό. Περιλαμβάνει επίσης εξωτερικά ιατρεία και εργαστήρια μικροβιολογικό, ακτινολογικό, αιματολογικό.

    Οι υποδομές μας στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας συνεχώς εκσυγχρονίζονται και αναβαθμίζονται με νέες υπηρεσίες. Στη Θήβα, δίπλα στο νοσοκομείο λειτουργεί το υπερσύγχρονο Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης για Άτομα με Αναπηρία, που αποτελεί μια σημαντική θεραπευτική μονάδα. Και βεβαίως, δεν σταματάμε το κοινωνικό μας έργο. Φροντίζουμε συνεχώς για την κοινωνική ένταξη των Τσιγγάνων όλης της Ελλάδας και της περιοχής σας. Στην ίδια Περιφέρεια, της Στερεάς Ελλάδας, η παράδοση ενός μεγάλου έργου δίνει τη σκυτάλη στη δρομολόγηση δύο μεγάλων έργων περιφερειακής σημασίας, του Νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας, στον τομέα της υγείας, και του οδικού άξονα «Σχηματάρι-Χαλκίδα», στον τομέα των μεταφορών.

    Στον Ελαιώνα Θηβών λειτουργεί από το Σεπτέμβριο 2002 το πρώτο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων, έργο προϋπολογισμού 16 Μ (5,5 δις δρχ.) με σκοπό τη σωματική και ψυχική απεξάρτηση, την εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων τοξικομανών.

    Στον τομέα της παιδείας, συστάθηκε η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας που θα υποβάλει την ολοκληρωμένη πρότασή της για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Ιδρύματος μέσα στο Ακαδημαϊκό έτος 2003-2004. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία Τμήματος στο Νομό Βοιωτίας, αυτή προγραμματίζεται για το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006. Επίσης από το 2005-2006 σχεδιάζεται να λειτουργήσει στη Θήβα Τμήμα Τ.Ε.Ι. Εκτός από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο νομό Βοιωτίας κατασκευάζονται 4 νέα σχολικά κτήρια (προϋπολογισμού 6,3 Μ) από πόρους του Γ' ΠΕΠ, ενώ από πιστώσεις του Β΄ ΠΕΠ κατασκευάστηκαν 10 νέα σχολικά κτίρια (προϋπολογισμού περίπου 6 εκ. ΕΥΡΩ - 1,95 δισ. δρχ.).

    Σημαντικό προγραμματικό βήμα και χρησιμότατο εργαλείο συντονισμένης αναπτυξιακής δραστηριότητας για το Νομό Βοιωτίας, αποτέλεσε η έγκριση (1/7/2003), από το ΥΠΕΧΩΔΕ, του «Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας». Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πρόσφατα την παραχώρηση έκτασης 1.366 στρεμμάτων, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο του αυτοκινητοδρομίου στον Ορχομενό.

    Στον τομέα του Πολιτισμού δώσαμε λύση στα προβλήματα που είχαν εμφανισθεί κατά την εκτέλεση του έργου για την επέκταση του αρχαιολογικού μουσείου της Θήβας. Πρόσφατα υποβλήθηκε πρόταση με βάση τροποποιημένη μελέτη εφαρμογής- για ένταξη του έργου προϋπολογισμού 7 εκ. στο Γ' ΠΕΠ.

    Στον τομέα της Γεωργίας και ιδιαίτερα στο βαμβάκι η βελτίωση της κατάστασης είναι εμφανής σε παραγωγούς, εκκοκκιστές και ΟΠΕΚΕΠΕ. Η προσωρινή εμπορική τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 280-290 δρχ/κιλό και είναι από τις υψηλότερες των τελευταίων ετών. Στον καπνό, οι πληρωμές προκαταβολής ενίσχυσης-πριμοδότησης γίνονται ομαλά, ενώ αναμένεται μία καλή χρονιά στις αγορές και συνεχίζονται τα προγράμματα αναδιάρθρωσης. Στο ελαιόλαδο έχουν αρχίσει οι πληρωμές.

    Δρομολογείται επίσης η ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Τυποποίησης και Ταξινόμησης Βάμβακος μετά την παραχώρηση του κατάλληλου χώρου από το Δήμο Ορχομενού. Για την ανάπτυξη της υπαίθρου, προωθούνται δύο Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου συνολικού προϋπολογισμού άνω των 37 εκ. , των οποίων οι μελέτες έχουν ήδη συνταχθεί, ενώ και στις αστικές παρεμβάσεις προωθείται η κατασκευή του ΧΥΤΑ Θήβας και της Β' φάσης του ΧΥΤΑ Λιβαδειάς που θα εξυπηρετήσουν συνολικά πάνω από 130.000 κατοίκους. Στον Αθλητισμό, ανακατασκευάσαμε το εθνικό στάδιο Θηβών που παραχωρήθηκε για χρήση στο Δήμο. Το Δημοτικό Γυμναστήριο Θήβας είναι πλέον Ολυμπιακών προδιαγραφών και μάλιστα φιλοξένησε τους 58ους Βαλκανικούς Αγώνες Στίβου (12 και 13/7/2003). Πρόσφατα (13/10/2003) υπογράφτηκε και η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Γ.Γ.Α. και Δήμου Θηβαίων για την κατασκευή κολυμβητηρίου με προϋπολογισμό 2 εκ. .

    Την πολιτική για την περιφερειακή ανάπτυξη θα τη συνεχίσουμε, θα την επιταχύνουμε και θα την εμπλουτίσουμε με αποφασιστικότητα. Φίλοι και φίλες, η περίοδος 2004-2008 είναι μια περίοδος υψηλού ρίσκου γιατί θα κριθούν μεγάλοι εθνικοί και κοινωνικοί στόχοι μέσα σ' ένα ρευστό κι αβέβαιο διεθνές περιβάλλον: Γιατί θα κριθούν τα εθνικά θέματα. Γιατί θα κριθεί η επιτυχής διεξαγωγή, αλλά και το «μετά» των Ολυμπιακών Αγώνων. Γιατί θα κριθεί η πορεία σύγκλισης που οδηγεί στη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, την ολόπλευρη ενίσχυση της προστασίας των οικονομικά αδύναμων, σύμφωνα με το πρόγραμμά μας. Καλούμε σε συσπείρωση όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας απ' όλους τους πολιτικούς και κομματικούς χώρους. Σε μια εποχή, που βλέπουμε γύρω μας ο κόσμος να αλλάζει ραγδαία, που αλλάζουν οι ισορροπίες σε διεθνές επίπεδο και σε όλα τα πεδία, από την οικονομία έως τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, έχουμε όλοι οι προοδευτικοί πολίτες το χρέος να δηλώσουμε ενεργά παρόντες. Η πρόοδος της Ελλάδας χρειάζεται όλες τις προοδευτικές και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις ενωμένες σε κοινούς προγραμματικούς στόχους. Η αλλαγή που θέλουμε, θα την πραγματοποιήσουμε όλοι οι Έλληνες μαζί. Με νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Με το ενωτικό πνεύμα, που εγγυάται και διασφαλίζει η μεγάλη προοδευτική και δημοκρατική παράταξη. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο κέντρο της πολιτικής σκηνής προωθεί τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού. Για ένα μέλλον με ασφάλεια και ευημερία για όλους. Μια κοινωνία νέων ευκαιριών για όλους. Μια κοινωνία με τις νέες και τους νέους πρωταγωνιστές σε μια Ελλάδα ψηλά στην κοινωνία των ευρωπαϊκών κρατών».

    [03] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2003 (12:14 UTC+2)

    Νέα οξύτατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., μια μέρα μετά τη σκληρή σύγκρουση Σημίτη-Καραμανλή στη συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

    Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός λειτουργούν με την αίσθηση του τέλους και τη μανία να κρατηθούν στην εξουσία είπε. Αγοράζουν κομματικό χρόνο σε βάρος του τόπου. Σύμβουλος τους είναι ο πανικός της επερχόμενης ήττας. Ο Κ. Σημίτης εγκαταλείπει ανθρώπους που τον στήριξαν και εγκαταλείπεται. Χαρακτήρισε "κομματική επαιτεία" τη συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογο του Τόνι Μπλερ για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε πάλι προσφυγή σε πρόωρες εκλογές και κάλεσε τα μέλη και στελέχη της Ν.Δ. να είναι σε ετοιμότητα για τα πάντα προβλέποντας ότι θα δεχτούν σκληρές επιθέσεις από την κυβέρνηση στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Τους κάλεσε να αποφύγουν την πόλωση και τον διχασμό, που όπως είπε επιδιώκει η κυβέρνηση.

    Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του Κ. Καραμανλή έχει ως εξής:

    "Η συνεδρίαση αυτή της Κεντρικής Επιτροπής γίνεται λίγο πριν το τέλος του χρόνου, λίγο πριν την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας. Είναι πολύ πιθανό την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε, να έχουμε ήδη μπει και επισήμως στην προεκλογική περίοδο. Και λέω ''επισήμως'', γιατί ουσιαστικά (με ευθύνη του ίδιου του Πρωθυπουργού), η Κυβέρνηση και η Χώρα, έχουν μπει ήδη σε προεκλογική τροχιά. Και λεω ''πολύ πιθανό'' γιατί ο χρόνος των εκλογών παραμένει αβέβαιος. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τη μια (αντιλαμβανόμενος το τέλος των κυβερνήσεων του) δηλώνει ότι θα εξαντλήσει τα έσχατα όρια. Και την άλλη (κάτω από την πίεση των πραγμάτων και το φόβο που του προκαλούν οι κραδασμοί στο κόμμα του) δηλώνει ότι μπορεί να γίνουν πρωτύτερα. Ένα, όμως, είναι περισσότερο από βέβαιο: Από το καλοκαίρι ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους υπουργούς του να λειτουργούν με γνώμονα την εκλογική αναμέτρηση. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του σκέφτονται και λειτουργούν με την αίσθηση του τέλους και τη μανία να κρατηθούν (έστω και για λίγο, ακόμη) στην εξουσία. Αγοράζουν κομματικό χρόνο σε βάρος του Τόπου. Και έναντι οποιουδήποτε τιμήματος.

    Ψ Τα κατάφεραν έως τώρα; Μετέτρεψαν την κυβερνητική κρίση (μια κρίση που ξέσπασε με αφορμή το έγκλημα του Χρηματιστηρίου) σε πρόβλημα για ολόκληρη τη Χώρα. Πρόβλημα για την Οικονομία. Πρόβλημα για την πορεία του Τόπου. Εμείς τους υποδείξαμε έγκαιρα τη λύση. Προτείναμε στον Πρωθυπουργό ν' αναλάβει τις ευθύνες του, για να βγει η Χώρα, από τη στασιμότητα, την απραγία, την ιδιότυπη ακυβερνησία. Υποδείξαμε στον Πρωθυπουργό, (έγκαιρα και με πλήρη συναίσθηση ευθύνης) να δώσει το λόγο στους ίδιους τους πολίτες. Να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. Να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Αυτή ήταν, εδώ και πολύ καιρό, η μόνη καθαρή λύση. Αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Και αυτό είναι το ύστατο χρέος του. Το ξέρει, βέβαια. Ξέρει τι υποχρεούται να κάνει. Ξέρει, όμως από τώρα, και το αποτέλεσμα. Γι' αυτό ακριβώς, γυρίζει αλλού την πλάτη. Κλείνει τ' αφτιά του. Κάνει ότι δεν θέλει να ακούει. Δεν μπορεί να ξεφύγει από τη λογική της συντήρησης. Προσπαθεί (ακόμη και τώρα) να κερδίσει, έστω και λίγες ημέρες εξουσίας. Σε βάρος της Οικονομίας. Σε βάρος του Τόπου. Σε βάρος του εθνικού συμφέροντος. Η πολύχρονη άσκηση εξουσίας δεν τους επιτρέπει να έχουν καθαρή ματιά. Δεν τους αφήνει να ακούσουν το αίτημα της κοινωνίας. Δεν τους βοηθά, να πάρουν αποφάσεις δημοκρατικής ευαισθησίας. Οι ημέρες που ακολουθούν για την άρχουσα ομάδα, για το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο, για τους εκφραστές της συντήρησης, είναι ημέρες αγωνίας, αλλά και καθεστωτικής έξαρσης. Το έχω πει και το ξαναλέω: Το κατεστημένο αυτό δεν πέφτει σαν ώριμο φρούτο. Η άρχουσα ομάδα έμαθε να ελέγχει τους μηχανισμούς και να εκμεταλλεύεται το σύστημα εξουσίας. Έγιναν κατεστημένο και μάχονται για τη συντήρηση. Με μοναδική συγκλίνουσα στόχευση τη νομή της εξουσίας συμπίπτουν στην απόφαση να επιστρατεύσουν κάθε καθεστωτική πρακτική.

    Είχαμε προβλέψει με ακρίβεια τις πρακτικές και τις μεθοδεύσεις, που θα ακολουθήσουν.

    - Την επιλογή τους να επενδύσουν στην πόλωση, στην οξύτητα, στο διχασμό. Να σκιάσουν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες, με πυροτεχνήματα εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού.

    - Την προσπάθεια να κατασκευάσουν ζητήματα, για να απομακρύνουν το δημόσιο διάλογο από τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και τα αδιέξοδα στα οποία οδήγησαν την Οικονομία.

    - Τη βουτιά στο λαϊκισμό και τις πελατειακές σχέσεις.

    - Τις υποσχέσεις παροχών σε νέες και παλιές συσκευασίες.

    - Τις μεθοδεύσεις διορισμών, εκτός ΑΣΕΠ μπροστά στις κάλπες. Μεθοδεύσεις που δεν χωρούν σε δημοκρατικές κοινωνίες.

    - Την επιστράτευση του κρατικού μηχανισμού στην υπηρεσία του κόμματος.

    - Την τακτική της εκτόξευσης κατηγοριών εναντίον όλων των άλλων για όσα οι ίδιοι διαπράττουν ή σχεδιάζουν να διαπράξουν.

    - Είδαμε ακόμη τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να εκλιπαρεί ξένους ηγέτες να τον βοηθήσουν. Να εμφανίζει μια εθνική αξίωση (την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα) σαν κομματική επαιτεία, γιατί έχει εκλογές και θα του έκανε λέει- καλό.

    - Παρακολουθήσαμε μια ανεύθυνη προσπάθεια διαστρέβλωσης των θέσεών μας (όπως έγινε με το ΑΣΕΠ) που προφανώς θα ενταθούν κατά το επόμενο διάστημα.

    - Ακούμε τους εκπροσώπους του Πρωθυπουργού να διακηρύσσουν ότι είναι αποφασισμένοι να χορέψουν όλους τους χορούς.

    - Διαπιστώνουμε ότι η άρχουσα ομάδα της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ παλινδρομεί σε αντιφατικές αποφάσεις χωρίς να μπορεί να σταθεί πουθενά.

    - Υιοθετεί το σκληρό ροκ, απολύει στη συνέχεια το δάσκαλό του, καταφεύγει κατόπιν στον εκφραστή της κατάργησης του παλιού ΠΑΣΟΚ, επιστρέφει μετά στην σκληρή αντιπαράθεση και επιστρατεύει τελικά το βασικό εσωκομματικό κατήγορο.

    - Μοιράζουν πακέτα, αλλά απογοητεύονται γιατί δεν τα γράφουν οι δημοσκοπήσεις! Εξαγγέλλουν ''Χάρτα'', αλλά δεν πείθουν κανένα. Ο Πρωθυπουργός υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, αλλά κανείς δεν τον πιστεύει.

    - Δοκιμάζει, αλλάζει, μετανοιώνει, επιστρέφει, εγκαταλείπει. Εγκαταλείπει ιδέες. Εγκαταλείπει αποφάσεις. Εγκαταλείπει ανθρώπους που τον στήριξαν. Εγκαταλείπεται.

    - Ο Πρωθυπουργός και η άρχουσα ομάδα ξέμειναν στον κόσμο τους, τον κόσμο των λίγων, με μοναδικό σύμβουλό τους τον πανικό. Και ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Γκρεμίζει όρια. Οδηγεί σε ακρότητες. Καταλήγει στα άκρα.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    · Οφείλουμε να είμαστε πανέτοιμοι για όλα όσα μπορεί να αποπειραθούν. Έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε σκληρές επιθέσεις. Από τη θέση όμως, στην όποια βρισκόμαστε. Χωρίς να μπούμε στο ταμπλό της πόλωσης. Χωρίς να μπούμε στο χορό του διχασμού που επέλεξε η άρχουσα ομάδα. Χωρίς να μπούμε στα παιχνίδια της έντασης που μεθοδεύουν.

    · Η δική μας στρατηγική είναι δεδομένη και δεν αλλάζει. Το δικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα μπροστά στις κάλπες είναι το ισχυρό κοινωνικό ρεύμα, που απαιτεί μια Νέα Πολιτική Αντίληψη. Που απαιτεί μια Νέα Διακυβέρνηση. Το δικό μας πλεονέκτημα είναι οι ιδέες, οι αρχές και αξίες της ανοιχτής και ελεύθερης κοινωνίας. Είναι οι προτεραιότητες, το πρόγραμμα, το όραμα μας, για τη Νέα Εποχή. Είναι το ήθος, η ευπρέπεια, η ευθύνη, ο πολιτικός πολιτισμός που εκφράζουμε. Είναι η θέλησή μας να επενδύσουμε στην ενότητα των Ελλήνων, τη συνένωση των δυνάμεων και των προσπαθειών μας.

    Και τα πλεονεκτήματα αυτά πρέπει να τα ενισχύουμε συνεχώς. Πρέπει, προπάντων, να τα αποδεικνύουμε έμπρακτα, καθημερινά. Όλες και όλοι. Να τα ενδυναμώνουμε με τον καθημερινό αγώνα μας. Με διαρκή ένταση των προσπαθειών μας. Με ειλικρινές άνοιγμα σ' ολόκληρη την κοινωνία. Οι ευθύνες όλων μας γίνονται ολοένα και πιο βαρειές. Είναι ευθύνες απέναντι στον περήφανο κόσμο, που μας στήριξε (ακόμη και με προσωπικές θυσίες στα χρόνια που πέρασαν) και εξακολουθεί βέβαια να μας στηρίζει σήμερα. Ευθύνες απέναντι στους πολίτες που έρχονται να προσθέσουν νέα δυναμική στην πορεία μας. Ευθύνες απέναντι σ' όλες τις Ελληνίδες και σ' όλους τους Έλληνες. Ακόμη και απέναντι στους πολίτες δεν μας ψηφίζουν. Είναι ευθύνες που καλύπτουν ολόκληρη την προεκλογική περίοδο. Αλλά (και ακόμη περισσότερο) την επομένη των εκλογών. Είναι η ώρα να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Είναι η ώρα της προσφοράς για όλους. Αυτό είναι το κριτήριο της πολιτικής αξιοσύνης. Το κριτήριο είναι τι δίνει, τι προσφέρει, τι θυσιάζει ο καθένας για να πάμε ακόμη καλύτερα! Για να πάει ο Τόπος μπροστά. Για να δώσουμε υπόσταση στα οράματα και τις προσδοκίες της κοινωνίας.

    Σήμερα οι πολίτες στρέφουν την προσοχή τους, πολύ περισσότερο σ' εμάς που ερχόμαστε, παρ' ότι σ' εκείνους που φεύγουν. Οι πολίτες εξετάζουν (και καλά κάνουν) τα πάντα. Αξιολογούν και την παραμικρή λεπτομέρεια. Κάθε πράξη, κάθε δήλωση, κάθε λέξη αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα στην περίοδο που ακολουθεί. Στα πρόσωπά μας οι πολίτες βλέπουν αυτούς, που θα κληθούν σύντομα να πάρουν τις τύχες του Τόπου στα χέρια τους. Βλέπουν αυτούς που θα παίρνουν τις αποφάσεις για τα προβλήματά τους. Απαιτούν εγγυήσεις ότι δεν θα επαναλάβουμε τίποτε από εκείνα που τους κούρασαν στα χρόνια που πέρασαν. Απαιτούν προετοιμασία για απτές λύσεις, για χειροπιαστά αποτελέσματα, στα προβλήματα που τους βασανίζουν. Απαιτούν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις με συναινετικές διαδικασίες, με διάλογο, με συνεννόηση, με σύνθεση απόψεων και ιδεών. Οι απαιτήσεις της κοινωνίας είναι αυξημένες. Ακούμε, συζητούμε και προετοιμαζόμαστε διαρκώς. Σ' αυτόν τον αγώνα, σ' αυτή την προσπάθεια για μια Νέα Ελλάδα δεν χωρούν, ούτε η αλαζονεία, ούτε ο εγωκεντρισμός, ούτε η ιδιοτελής προσωπική φιλοδοξία. Είναι θέμα αρχής. Και σ' αυτό είμαι απόλυτος. Στη Νέα Διακυβέρνηση το ήθος και η ευπρέπεια αποτελούν τον πρώτο όρο. Ηθικές εκπτώσεις και αξιακές υποχωρήσεις δεν κάνουμε. Η προσφορά στα κοινά δεν έχει (και δεν μπορεί να έχει) υλικά κίνητρα. Δεν χωρούν και δεν πρόκειται να περάσουν στη Νέα Διακυβέρνηση φαινόμενα, που χαρακτηρίζουν τη σημερινή Κυβέρνηση και το κατεστημένο. Οσοι απερίσκεπτα, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους λησμονούν τις αρχές και τις θέσεις της Παράταξής μας, πρέπει να ξέρουν ότι αυτοεξαιρούνται από την προσπάθεια για τη Νέα Ελλάδα.

    Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στο τέλος μιας ολόκληρης περιόδου. Η Μεταπολιτευτική περίοδος κλείνει έναν κύκλο τριάντα χρόνων και τελειώνει εδώ. Το 2004 σηματοδοτεί το τέλος μιας ιστορικής περιόδου τριάντα χρόνων για την Ελλάδα. Η περίοδος αυτή ολοκληρώνεται με ισχυρό το δημοκρατικό πολίτευμά μας και εδραιωμένη τη συμμετοχή μας στην Ενωμένη Ευρώπη. Αφήνουμε πίσω μας τις ανασφάλειες, τις αβεβαιότητες και τις διαιρετικές τομές, που μας ταλάνισαν τον περασμένο αιώνα. Αφήνουμε στο χτες τα χαρακώματα που πλήγωσαν όλους τους Έλληνες. Είναι τέλος εποχής. Είναι η ώρα για ένα νέο ξεκίνημα. Προετοιμάζουμε έμπρακτες απαντήσεις στα αιτήματα, που μας κληροδοτεί το χτες. Προετοιμάζουμε (και παρουσιάζουμε με το κυβερνητικό πρόγραμμά μας) αποτελεσματικές, εφαρμόσιμες, υπεύθυνες λύσεις στα προβλήματα που εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα. Το αίτημα της κοινωνίας στο ξεκίνημα μιας Νέας Εποχής είναι σαφές: Είναι αίτημα για μια Νέα Διακυβέρνηση. Για μια Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Μια Κυβέρνηση, που έρχεται να ενώσει και όχι να χωρίσει. Να προσθέσει και όχι να αφαιρέσει. Είναι αίτημα για μια Νέα Πολιτική. Που δεν θα οδηγεί (όπως γίνεται σήμερα) σε μια κοινωνία λίγων κερδισμένων και πολλών χαμένων. Αλλά σε μια κοινωνία δυναμική, με συνοχή και αλληλεγγύη. Είναι αίτημα συλλογικό, αλλά και ατομικό, για ανάπτυξη και ευημερία σ' ένα περιβάλλον σταθερότητας, σιγουριάς, ασφάλειας. Ένα αίτημα για μια κοινωνία χωρίς διλήμματα. Χωρίς αδιέξοδα. Χωρίς εκβιασμούς. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι πολίτες σήμερα αναζητούν μια Νέα Προοπτική, με νέες ευκαιρίες, με μεγαλύτερες δυνατότητες, με περισσότερες επιλογές. Δυνατότητες και επιλογές... στην οικογένεια, στην εργασία, στη γνώση. Δυνατότητες και επιλογές για τον τόπο που θέλουν να μένουν, τη δουλειά που θέλουν να κάνουν, τους ρυθμούς στους οποίους θέλουν να ζουν. Η Νέα Εποχή θέλει πολίτες ενεργούς. Πολίτες που εμπιστεύονται. Που προσδοκούν και κάνουν σχέδια για το μέλλον. Που πετυχαίνουν τους στόχους τους. Που εκπληρώνουν τις προσδοκίες τους. Δική μας βούληση είναι το αίτημα αυτό να το κάνουμε πράξη. Δική μας επιδίωξη είναι να θεμελιώσουμε μια νέα σχέση πολίτη και πολιτικής, πολίτη και κράτους.

    · Δική μας δέσμευση και πρώτη επιλογή μας είναι να επενδύσουμε στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, στο ανθρώπινο κεφάλαιο, τη Νέα Γενιά της Πατρίδας μας. Το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε να γίνει γνωστό σε όλους. Να γίνει πρώτη επιλογή κάθε οικογένειας, κάθε νέας και νέου.

    · Δική μας δέσμευση είναι να κάνουμε πράξη τη μετάβαση σ' ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων. Κράτος αποτελεσματικό και πραγματικά ανθρώπινο. Κράτος το οποίο να απαντά στις ανάγκες της Νέας Εποχής. Να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Να είναι συμπαραστάτης κάθε πολίτη, όπου κι αν ζει.

    · Δική μας δέσμευση είναι μια Νέα Οικονομική Πολιτική: Δημοσιονομική εξυγίανση, αποτελεσματικός αναπτυξιακός νόμος, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, απελευθέρωση των αγορών, εθνική στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης, στήριξη του αγροτικού κόσμου, του τουρισμού, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    · Δική μας δέσμευση είναι ένας νέος πολιτικός πολιτισμός. Διαρκής διάλογος με την κοινωνία.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Στεκόμαστε με ευθύνη στους προβληματισμούς κάθε πολίτη. Παίρνουμε θέση απέναντι στα προβλήματα του σήμερα. Παίρνουμε θέση απέναντι στα αιτήματα που προτάσσει η Νέα Εποχή.

    Ψ Πώς θέλουμε να είναι η Νέα Διακυβέρνηση;

    Ψ Πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα του αύριο;

    Ψ Πώς θέλουμε να είναι η ζωή μας, η ζωή της οικογένειας και των παιδιών μας;

    Ψ Θέλουμε μια Ελλάδα με τις οικονομικές δομές και τις αγκυλώσεις του χτες, ή μια Νέα Ελλάδα, με Νέα Οικονομία;

    Ψ Θέλουμε μια Ελλάδα βουτηγμένη στη διαφθορά και τη διαπλοκή, ή μια Νέα Ελλάδα απελευθερωμένη από τις υποτέλειες και τις εξαρτήσεις μιας χούφτας ανθρώπων;

    Ψ Θέλουμε μια Ελλάδα, που αυτοσυγκρίνεται με το παρελθόν της, για να αισθάνεται ικανοποίηση, ή μια Νέα Ελλάδα που στοχεύει ψηλά;

    · Εμείς δεν ανακυκλώνουμε το χτες. Θέλουμε να θεμελιώνουμε το μέλλον, σε ισχυρές βάσεις.

    · Δεν θέλουμε οι Ελληνες να σκύβουν στα προβλήματα της καθημερινότητας, πιστεύοντας ότι τίποτα δεν μπορεί ν' αλλάξει. Θέλουμε να ξέρουν και να έχουν επαρκείς εγγυήσεις, να έχουν πίστη ότι υπάρχουν λύσεις, υπάρχει σχέδιο, υπάρχει καλύτερη προοπτική.

    · Δεν θέλουμε οι πολίτες να αισθάνονται εγκαταλειμμένοι από την Πολιτεία και την Πολιτική. Θέλουμε να έχουν τη σιγουριά, την πίστη, το δικό τους όραμα, για αυτά που μπορεί να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή τους!

    · Δεν θέλουμε καταστάσεις που κάνουν τους Ελληνες φοβικούς και συμβιβασμένους με το σημερινό γκρίζο. Θέλουμε πολίτες ενεργούς και φιλόδοξους, που ατενίζουν με σιγουριά και αισιοδοξία τις ευκαιρίες του αύριο! Πολίτες που δρουν, που συμμετέχουν, που παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους!

    Στη Νέα εποχή, η πολιτική δεν μπορεί να αγνοεί τα κοινωνικά αιτήματα του σήμερα. Δεν μπορεί να αδιαφορεί μπροστά στις προκλήσεις του αύριο. Η Νέα Εποχή δεν είναι εποχή εκβιαστικών διλημμάτων. Είναι εποχή θετικών επιλογών. Είναι εποχή υψηλών στόχων. Οι πολίτες παίρνουν ήδη θέση. Δίνουν απάντηση. Κάνουν επιλογή. Στεκόμαστε με ευθύνη απέναντι στα ερωτήματα που θέτει η κοινωνία. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Δεν είμαστε δογματικοί. Δεν εκβιάζουμε και δεν θέλουμε να κλέψουμε τη ψήφο κανενός. Η Δημοκρατία για μας δεν είναι ούτε ετικέτα, ούτε πρόφαση. Είναι τρόπος λειτουργίας, απόφασης, συμπεριφοράς. Οι πολίτες επιλέγουν την Παράταξή μας. Είναι Παράταξη των μεγάλων ιστορικών επιλογών.

    Κρινόμαστε όλες και όλοι σε τρία επίπεδα.

    · Το πρώτο είναι καθαρά πολιτικό. Η παραγωγή πολιτικής. Η προετοιμασία λύσεων στα προβλήματα της κοινωνίας. Η προετοιμασία για ένα άλμα ποιότητας και δημιουργίας στη Νέα Εποχή. Όλα αυτά αποτελούν το μείζον και το κύριο μέρος της καθημερινής προσπάθειάς μας. Οι πρωτοβουλίες μας στη Βουλή και την κοινωνία είναι συνεχείς. Η υπεροχή μας είναι σταθερή, είναι ξεκάθαρη.

    · Το δεύτερο επίπεδο αφορά την αμφίδρομη επικοινωνία μας με την κοινωνία. Ξέρουμε ότι η άρχουσα ομάδα και το κατεστημένο έχουν τα Μέσα και το Χρήμα. Δικό μας όπλο είναι η αλήθεια, η αξιοπιστία, η φερεγγυότητα. Η παραγωγή σύγχρονου και στοχευμένου πολιτικού λόγου. Είναι η σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Είναι ο σεβασμός στον πολίτη. Σε όλους τους πολίτες. Ξέρουμε ποιές είναι οι μεθοδεύσεις και οι πρακτικές της Κυβέρνησης και των διαπλεκόμενων συνεταίρων της. Πιστεύουμε, όμως, ότι οι συζητήσεις μας με τον πολίτη είναι πιο ισχυρές και πιο αποτελεσματικές από την κυβερνητική και κρατική προπαγάνδα. Γι' αυτό ακριβώς χρέος όλων μας είναι η συνεχής επαφή με την κοινωνία, η τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, ο διάλογος με κάθε πολίτη.

    · Το τρίτο επίπεδο της προεκλογικής προετοιμασίας είναι το οργανωτικό. Είναι προφανές ότι από το βαθμό της ανταπόκρισης στην οργανωτική προσπάθεια και τις ανάγκες της εκλογικής διαδικασίας θα εξαρτηθούν πολλά. Όλοι μαζί έχουμε ευθύνη να δραστηριοποιηθούμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, στην κοινή προσπάθεια. Να κινητοποιήσουμε, να εμπνεύσουμε, να οργανώσουμε. Στόχος μας είναι να μην πάει, ούτε μια ψήφος χαμένη. Να μην μείνει ούτε ένας πολίτης μακριά από την κάλπη. Όλοι οι συνάδελφοι, όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, όλα τα στελέχη της Περιφέρειας έχουμε υποχρεώσεις, που δεν μπορεί παρά να αναλάβουμε στο ακέραιο. Ξέρετε ότι οι πολίτες που έρχονται κοντά μας είναι ήδη πολλοί. Οι τάσεις δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότεροι. Και αυτό εξαρτάται από εμάς. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Τους πολίτες που έρχονται να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην ίδια προσπάθεια τους θέλουμε κοντά μας, όχι μόνο ευκαιριακά, όχι μόνο για τις εκλογές, όχι μόνο για να μας ψηφίσουν. Θέλουμε να μοιραστούν μαζί μας τις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες μας. Θέλουμε να είναι μαζί μας στη Νέα Διακυβέρνηση. Το άνοιγμά μας προς την κοινωνία, η αμφίδρομη επικοινωνία μας με την κοινωνία, είναι στρατηγικής σημασίας θέση της Παράταξής μας. Είναι ουσιώδης προϋπόθεση για μια Νέα Προοπτική. Είναι όρος για μια νέα πολιτική με εθνική αυτοπεποίθηση, κοινωνική διάσταση και δημοκρατική ευαισθησία. Στόχος μας είναι η ενεργοποίηση όλων ανεξαιρέτως των μελών μας. Η συμμετοχή όλων των πολιτών που ασπάζονται ή προσεγγίζουν τις θέσεις μας, τις ιδέες μας, το πρόγραμμά μας. Είναι ανάγκη να αναπτύξουμε παράλληλες δραστηριότητες στις τοπικές κοινωνίες.

    · Να αξιοποιήσουμε τη λειτουργία των Δημοτικών Συνελεύσεων.

    · Να είμαστε σε διαρκή επαφή με τους τοπικούς επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς.

    · Να αναβαθμίσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την οργανωτική σύνδεση των ΝΟΔΕ με την ΟΝΝΕΔ.

    · Να βρεθούμε, βουλευτές και στελέχη, σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, σε κάθε συνοικία των αστικών κέντρων, αλλά και στις απομακρυσμένες από τα κέντρα περιοχές της Πατρίδας μας.

    · Είναι ανάγκη και δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω να απλώσουμε τα χέρια σε όλους τους πολίτες και όχι μόνο στους παραδοσιακούς φίλους και ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Ακούμε όλους τους πολίτες. Απευθυνόμαστε σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη αυτά που μας λένε. Είναι δική μας ευθύνη και δική μας υποχρέωση να πείσουμε για την ορθότητα των θέσεών μας. Για το πρόγραμμα και τις αρχές της Νέας Διακυβέρνησης. Για το στρατηγικό προσανατολισμό και το όραμά μας.

    · Να πούμε την αλήθεια για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και τα προβλήματα της κοινωνίας. Να προβάλουμε τις λύσεις που μας δεσμεύουν. Να αντιπαραθέσουμε στο κράτος που δημιούργησαν και θέλουν να συντηρούν το κράτος που οραματιζόμαστε, που σχεδιάζουμε, που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε απτή πραγματικότητα. Τολμούμε τη σύγκριση. Προκαλούμε τη σύγκριση. Θέλουν τη συντήρηση του κράτους που κομματικοποίησαν και αιχμαλώτισαν σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Θέλουν τη συντήρηση του κράτους της διαφθοράς και της ασυδοσίας. Θέλουν τη συντήρηση του καθεστώτος της ατιμωρησίας. Εμείς θέλουμε ένα κράτος φερέγγυο και αποτελεσματικό. Ένα κράτος χωρίς κομματικές σημαίες και ταυτότητες. Ένα κράτος στην υπηρεσία κάθε πολίτη, όπου και αν ζει.

    Παίρνουμε θέση στα σύγχρονα αιτήματα της κοινωνίας: Για ποιότητα στη Δημοκρατία. Ποιότητα στη διοίκηση. Ποιότητα στις υπηρεσίες. Στην Παιδεία. Την Υγεία. Την Πρόνοια. Θέλουμε δικαιοσύνη. Θέλουμε αξιοκρατία. Θέλουμε διαφάνεια παντού. Είναι θέσεις και είναι δέσμευσή μας. Θέλουμε να προχωρήσει ο Τόπος μπροστά. Σκεφτόμαστε σε μέλλοντα χρόνο.

    Επικεντρώνουμε την πολιτική μας στα προβλήματα του σήμερα. Σχεδιάζουμε το αύριο. Ο Πρωθυπουργός και η άρχουσα ομάδα αρθρώνουν φωνή από το χθες. Ο Πρωθυπουργός επικαλείται ιδεολογικές σημαίες που έχει ποδοπατήσει. Ισχυρίζεται ταυτόχρονα, ότι μόνο αυτός και το περιβάλλον του μπορούν να κυβερνούν. Ότι αυτός και το περιβάλλον του εκφράζουν την «υπεύθυνη Αριστερά». Προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι όλοι οι άλλοι συγκροτούν «ανεύθυνη Αριστερά»! Αφού εγκατέλειψε κάθε ιδεολογικό υπόβαθρο, αφού αρνήθηκε κάθε καθαρή σχέση, με κάθε ιδεολογία, προσποιείται τώρα πως κάνει μαθήματα ιδεολογίας σε όλους (μα όλους) τους άλλους.

    Ψ Τι έκανε, ως τώρα, η Κυβέρνησή του;

    Ψ Εκποιεί ναι ή όχι;- δημόσια περιουσία, δημόσιες επιχειρήσεις, για να εισπράξει και να καταναλώσει;

    Ψ Εμφανίστηκε ναι ή όχι;- σαν κόμμα του Χρηματιστηρίου;

    Ψ Επιστράτευσε ναι ή όχι;- το ευρύτερο σύστημα εξουσίας σε ένα σχέδιο καθεστωτικών παρεμβάσεων για να δημιουργήσει κάλπικες ελπίδες και να εξαπατήσει ενάμισι εκατομμύριο μικροεπενδυτές;

    Ψ Οι αυτοαποκαλούμενοι εκσυγχρονιστές, με ποιούς συμμάχησαν και με ποιούς συνεταιρίστηκαν;

    Ψ Πόσοι και ποιοί λυμαίνονται σήμερα τους κοινοτικούς πόρους;

    Ψ Πόσοι και ποιοί μετέχουν στους καρπούς της Ανάπτυξης;

    Ψ Καταπολέμησε την ανεργία;

    Ψ Εμπόδισε τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια;

    Ψ Επένδυσε στη δημόσια περίθαλψη και τα νοσοκομεία;

    Ψ Επένδυσε στην Παιδεία και τη σύνδεσή της με την παραγωγή;

    Ψ Αξιοποίησε, όσο και όπως όφειλε, τους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

    Ψ Καταπολέμησε ή ενίσχυσε τα ολιγοπωλιακά φαινόμενα στο χώρο των δημοσίων αναθέσεων;

    Ψ Βρέθηκε απέναντι ή δίπλα στη διαπλοκή που πλήττει την ουσία και την ποιότητα της Δημοκρατίας;

    Και έπειτα:

    Ψ Ποιοι είναι αυτοί που δεν αφήνουν τη χώρα να προχωρήσει μπροστά;

    Ψ Ποιοι και γιατί υπερασπίζονται το καθεστώς της αναποτελεσματικότητας;

    Ψ Ποιοι ομολογούν ότι κουράστηκαν από τη γραφειοκρατία και αηδίασαν από τη διαφθορά, αλλά στηρίζουν το κατεστημένο;

    Ψ Ποιοι στέκουν σαν ανεύθυνοι παρατηρητές, ενώ αποτελούν το σημερινό σύστημα εξουσίας;

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    · Επιμένουμε αταλάντευτα στη σύγκρουσή μας με τη διαφθορά και την ασυδοσία. Στεκόμαστε δυναμικά απέναντι στα παρακμιακά φαινόμενα. Γιατί αφορούν και επιδρούν αρνητικά στην ανάπτυξη του Τόπου και την ενίσχυση της Οικονομίας μας. Αφορούν και επιδρούν αρνητικά στον ελεύθερο ανταγωνισμό, την προσέλκυση των επιχειρήσεων, την τόνωση της απασχόλησης. Αφορούν και επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα και το κόστος ζωής κάθε πολίτη κάθε σπιτιού, κάθε οικογένειας. Οι πόροι που χάνονται στις διαδρομές μεταξύ υπουργείων και υπεράκτιων εταιριών, μεταξύ μεγάλων και μικρών διαπλεκομένων, μεταξύ εθνικών προμηθευτών, υπεργολάβων και εργολάβων, είναι οι φόροι που πληρώνουν οι Έλληνες. Είναι οι πόροι που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το πλεόνασμα για να χρηματοδοτηθούν λύσεις στα μικρά και μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας.

    Και θέλω στο σημείο αυτό να κάνω την εξής αναφορά. Είμαστε και θα είμαστε, και μάλιστα εμπράκτως και ενεργά, αλληλέγγυοι προς τον Ελληνισμό της Αλβανίας. Και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γιατί, επιτέλους, πρυτάνευσε η νομιμότητα και η λογική ενώ απομονώθηκαν οι προκλητικές αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και πρακτικές κατά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές στην Αλβανία. Με την ευκαιρία τονίζω την πάγια θέση μας: Στηρίζουμε τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, βεβαίως υπό τον αυτονόητο όρο ότι θα εκπληρώσουν και θα τηρήσουν τους κανόνες και τις αρχές που διέπουν το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τους θεσμούς του.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Εμείς προχωρούμε με όπλο μας την αλήθεια. Εμείς εμπιστευόμαστε και σεβόμαστε όλους τους πολίτες. Ακόμα κι αυτούς που δεν θα μας ψηφίσουν. Ζητούμε τη θετική ψήφο των πολιτών. Επιμένουμε στην αντιπαράθεση απόψεων, θέσεων, προτάσεων και ιδεών.

    Θέλω ευθέως να σας πω ότι είμαστε αισιόδοξοι. Δεν εφησυχάζουμε, όμως. Δεν έχουμε το δικαίωμα να εφησυχάζουμε. Δεν το επιτρέπουν οι καταστάσεις. Απέναντί μας έχουμε ένα κατεστημένο ισχυρών συμφερόντων. Είμαστε πανέτοιμοι. Δεν επαναπαυόμαστε όμως. Δεν έχουμε το δικαίωμα να επαναπαυτούμε, ούτε για μια στιγμή. Απέναντι μας έχουμε ένα σύστημα εκπαιδευμένο στον κομματικό καιροσκοπισμό. Είμαστε σε διάταξη πλήρους ετοιμότητας. Είμαστε ελεύθεροι και είμαστε δυνατοί. Είμαστε εκφραστές του νέου κοινωνικού ρεύματος και είμαστε πανίσχυροι. Αλλά όχι μόνο υπό την ιδιότητα με την οποία μου έχετε κάνει την τιμή να με περιβάλλετε, αλλά κυρίως ως συμμαχητή σας τριών δεκαετιών σε όλα τα επίπεδα. Θέλω να ζητήσω από όλες και όλους σας να υπερβούμε τον εαυτό μας. Ζητώ να δώσουμε την καρδιά μας στην κοινωνία. Στους πολίτες που προσδοκούν μια καλύτερη ημέρα. Στους πολίτες που περιμένουν την ώρα για μια Νέα Διακυβέρνηση".

    [04] ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2003 (14:05 UTC+2)

    Ανέβηκαν οι τόνοι στις εργασίες του συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) με την ομιλία της δημάρχου Αθηναίων, Ντόρας Μπακογιάννη. Η δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι η ίδια και «η παράταξή μου δεν θα ψηφίσει τον Κώδικα (σ.σ. νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων) γιατί δεν είναι επαρκής».

    Ωστόσο, αυτό ήταν το σημείο το οποίο προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Πάρι Κουκουλόπουλου, ο οποίος αμέσως μετά την ομιλία της κ. Μπακογιάννη είπε ότι «εμείς δεν μετατρέψαμε το συνέδριό μας σε κοινοβούλιο» και πρόσθεσε πως «καλό είναι να μην μιλάμε με προσωπεία».

    Απαντώντας στον κ. Κουκουλόπουλο, η δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι είναι βαρύς χαρακτηρισμός η λέξη προσωπεία και πρόσθεσε πως η άποψή της για τον αιρετό περιφερειάρχη είναι γνωστή (σ.σ. ευθεία εκλογή από τον λαό), όπως και η άποψη της ΝΔ και σημείωσε πως «καλό είναι να μη μιλάμε με κομματικά καπέλα».

    Σε ό,τι αφορά την ομιλία της δημάρχου Αθηναίων, η οποία κινήθηκε σε αγωνιστικό πλαίσιο, ζωτικής σημασίας για τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης είναι «να παραμείνουμε ενωμένοι», ιδιαίτερα μετά και την απόφαση του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ τον Αύγουστο, που είχε στο επίκεντρό του τα οικονομικά των ΟΤΑ.

    Σύμφωνα με την δήμαρχο Αθηναίων, «αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπει στην πρωτοπορία ενός αγώνα να αλλάξει τη σημερινή πραγματικότητα, το μοντέλο ανάπτυξης και μοντέλο σκέψης δεν θα έχουμε καταφέρει το στόχο μας και δεν θα έχει ανταποκριθεί σε αυτό που περιμένουν οι πολίτες».

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεταφέρει αρμοδιότητες στην Τ.Α. οι οποίες δεν είναι ουσιαστικές. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «όπου η κεντρική διοίκηση έχει προβλημα (σ.σ. προνοιακά ιδρύματα) το πετάει μπαλάκι στην ΤΑ».

    «Πιστεύω ότι η ΚΕΔΚΕ πρέπει πρώτα από όλα να αναδείξει το ρόλο της Αυτοδιοίκησης ως εκφραστή του νέου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας. Η ανάπτυξη είναι μεγάλο στοίχημα και εκ των πραγμάτων συνδέεται με το θεσμό», πρόσθεσε.

    [05] Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ "ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ" ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Κωνσταντινούπολη, 28 Νοεμβρίου 2003 (11:10 UTC+2)

    Στην Κωνσταντινούπολη είχε εγκατασταθεί κατά την περίοδο 1996-97 ο Μαμντούχ Μαχμούντ Σαλεέμ ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, διαχειριζόταν τα οικονομικά Αλ Κάιντα και είχε την ευθύνη για τις σχέσεις του Μπιν Λάντεν με το εξωτερικό.

    Ο Μαχμούντ Σαλεέμ , όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Μιλλιέτ» έχει μεταβεί από το Σουδάν στην Τουρκία και είχε εγκατασταθεί μαζί με τη σύζυγο και τα έξι παιδιά του στην περιοχή Έτιλερ της Κωνσταντινούπολης. Χρησιμοποιούσε το όνομα Μαχμούτ Σαλίχ ή το παρατσούκλι Μεμντούχ Τζελεμπί και έλεγε ότι εργάζεται σε εργοστάσιο. Ο Σαλεέμ είχε οργανώσει τις βομβιστικές επιθέσεις κατά των αμερικανικών αντιπροσωπειών στο Ναϊρόμπι και στο Νταρ ελ Σαλάμ και συνελήφθη στις 16 Σεπτεμβρίου 1998 στη Γερμανία ενώ στις 20 Δεκεμβρίου 1998 παραδόθηκε στις ΗΠΑ.

    Ένα άλλο όνομα που αναφέρεται συχνά στις εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών είναι του Σαΐφ Αλ Αντέλ ο οποίος είναι σύμβουλος και μέλος της στρατιωτικής επιτροπής της Αλ Κάιντα και είχε συμμετάσχει στην επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί στη Σομαλία κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 18 Αμερικανοί στρατιώτες. Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ο Αντέλ είχε σχεδιάσει πέρσι επίθεση κατά μια αμερικανικής στρατιωτικής βάσης ή εγκατάστασης ή προξενείου σε περιοχή κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Με τον Αντέλ είχε συνεργαστεί και ο Χαμζά Αλ Ζουμπαΐρ ο οποίος είχε μείνει για ένα διάστημα στην Κωνσταντινούπολη.

    Στις 3 Μαρτίου 1999 συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη με πλαστό διαβατήριο το μέλος της Ισλαμικής Δράσης Ουζμπεκιστάν -Τουρκικστάν Ρουστάμ Μαματκόλοφ ο οποίος ήταν ο εγκέφαλος της επίθεσης που έγινε στις 12 Φεβρουαρίου 1999 κατά του Προέδρου του Ουζμπεκιστάν Κερίμοφ στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους 100 άτομα. Δύο ημέρες αργότερα , στις 5 Μαρτίου 1999 συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη ο Αμπντουρραχμάν Μανσούρ ο οποίος χρησιμοποιούσε το κωδικό όνομα Ζαϊνιντιν Ασκάροφ. Και οι δύο συλληφθέντες παραδόθηκαν με μεγάλη μυστικότητα στο Ουζμπεκιστάν στις 27 Απριλίου 1999.

    [06] ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ: ΑΙΧΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Τ.Α. ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Θέμα αιχμής για τη διευθέτηση των ζητημάτων που ταλανίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση είναι για τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων Λάζαρο Κυρίζογλου η ρύθμιση των οικονομικών των δήμων ενώ καθοριστική θεωρεί ο ίδιος τη συμβολή της κεντρικής εξουσίας στο ζήτημα αυτό.

    Oπως είπε ο κ. Κυρίζογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και μεταδόθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο, η ρύθμιση των οικονομικών των Δήμων και η απόδοση σε αυτούς των θεσμοθετημένων πόρων που πρέπει να τους αποδίδονται είναι ένα καίριο ζήτημα ώστε στη συνέχεια να έχουν νόημα οι συζητήσεις για τη θεσμική μετεξέλιξη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Σε ό,τι αφορά στον νέο Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα εκτίμησε ότι η επεξεργασία του ήταν πλημμελής και έγινε υπό πίεση για προεκλογικούς λόγους, ανέφερε ότι ο νέος Κώδικας δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και γνωστοποίησε ότι θα τον καταψηφίσει.

    Ερωτηθείς αν η ΚΕΔΚΕ διαπίστωσε τήρηση των δεσμεύσεων του υπουργείου Εσωτερικών στο τελευταίο έκτακτο συνέδριό της για τα οικονομικά, ο κ. Κυρίζογλου μετέφερε την δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ Πάρη Κουκουλόπουλου ότι δεν δόθηκαν 50 εκατομμύρια ευρώ ενώ παραπέμφθηκε η απόδοση πόρων από το 2003 στο 2004.

    Τόνισε ακόμη ότι οι δήμαρχοι της χώρας θα αντιδράσουν δυναμικά στις 18 Δεκεμβρίου, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας και εκτίμησε ότι η ανταπόκριση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι μεγάλη.

    Σχετικά με την έκθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης «Polis» σημείωσε ότι είναι μια καλή προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί ενώ ερωτηθείς για τα σημεία που θα τονιζόταν σε μια μελλοντική παρουσία του Δήμου Αμπελοκήπων σε μια παρόμοια διοργάνωση έδωσε βαρύτητα στις υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή αλλά και στην κοινωνική πολιτική του δήμου.

    Ερωτηθείς τέλος για την προώθηση διαδημοτικών συνεργασιών εκτίμησε ότι υπάρχει πολύ καλή πρόθεση από την πλευρά των δήμων, ωστόσο είναι απαραίτητη η οικονομική τους ενίσχυση ώστε να ευοδωθούν παρόμοιες προσπάθειες.

    Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Κυρίζογλου στο Μ.Π.Ε.:

    «Μ.Π.Ε. : Σας καλωσορίζουμε στο περίπτερο του Μακεδονικού και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στην έκθεση τοπικής αυτοδιοίκησης «Polis 2003». Παρουσιάστε μας την εμπειρία σας από τις πρώτες μέρες του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ και την έκθεση «Polis 2003».

    Λ. Κυρίζογλου: Να σας συγχαρώ για τη συμμετοχή σας και την παρουσία σας την πολύ σοβαρή και όμορφη στην έκθεση «Polis». Σας ευχαριστώ που με καλέσατε να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις γύρω από τα ζητήματα της έκθεσης και του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ.

    Το ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ γίνεται αυτό το τριήμερο στη Θεσσαλονίκη, σε μια άτυπη, που ξεκίνησε ήδη όμως προεκλογική παρατεταμένη περίοδο και γίνεται κάτω από το βάρος του εκτάκτου συνεδρίου που έγινε τον περασμένο Αύγουστο. Στο συνέδριο αυτό είχαν ληφθεί αποφάσεις γύρω από τα οικονομικά θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα γύρω από τα ζητήματα της απόδοσης από τα παρελθόντα οικονομικά έτη θεσμοθετημένων και παρανόμως παρακρατημένων πόρων. Δεν θα μιλήσω εγώ για «μπαταχτσήδες», σε ό,τι αφορά στο κράτος όπως ελέχθη. Αλλά θα μιλήσω για παράνομα παρακρατημένους πόρους και είναι παράνομα παρακρατημένα αυτά τα χρήματα διότι ενώ η ίδια η Κεντρική Εξουσία, και όταν λέω κεντρική εξουσία εννοώ την εκάστοτε κυβέρνηση, με την υπογραφή της έχει ψηφίσει κάποιους νόμους και η ίδια δεν τους εφάρμοσε, δεν αποδίδει θεσμοθετημένους πόρους που προέρχονται από διάφορες πηγές και ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.

    Κατά συνέπεια η όποια συζήτηση έχει σχέση με τον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα τον οποίο επεξεργάστηκε η κυβέρνηση και η ΚΕΔΚΕ, πιστεύω είναι αποτέλεσμα πλημμελέστατης επεξεργασίας, είναι Κώδικας ο οποίος δεν απηχεί τις επιθυμίες των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν απαντά στα μεγάλα ζητούμενα μιας σύγχρονης δυναμικής και παρεμβατικής τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν είναι βήμα δηλαδή προς τη σωστή κατεύθυνση. Πιστεύω λοιπόν ότι η όποια συζήτηση γύρω από αυτόν τον λεγόμενο νέο Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα μάλλον για λόγους παρελκυστικούς και αποπροσανατολισμού του κινήματος της αυτοδιοίκησης στην πατρίδα μας γίνεται σε μια ανώφελη και ανούσια στιγμή. Σε προεκλογική περίοδο άλλωστε τι αξία μπορεί να έχει μια τέτοια συζήτηση γύρω από τον Κώδικα άλλη από το να μην γίνει ξανά συζήτηση και να μην καταδειχτεί με μεγάλη σαφήνεια και ενάργεια η έλλειψη αξιοπιστίας της κυβέρνησης η οποία δεν δίδει τους θεσμοθετημένους πόρους και δεν δίδει και αυτά που υποσχέθηκε διά στόματος του κ. Σκανδαλίδη τον περασμένο Αύγουστο στο έκτακτο συνέδριο για τα οικονομικά που έγινε στην Αθήνα.

    Μ.Π.Ε. : Από τον Αύγουστο μέχρι τώρα υπήρχε η δέσμευση ότι η ΚΕΔΚΕ θα παρακολουθεί αν υπάρχει υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Συνέβη αυτό και ποια ήταν τα σχετικά μηνύματα στο παρόν συνέδριο;

    Λ. Κυρίζογλου: Υπήρχε ένα ομόφωνο ψήφισμα του συνεδρίου για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έγινε στην Αθήνα με 9+1, 10 σημεία. Ένα εκ των σημείων αυτών έλεγε ότι με την κατάθεση του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, και έγινε η κατάθεση, θα παρακολουθούσε η ΚΕΔΚΕ και θα έβλεπε εάν τα χρήματα που υποσχέθηκε ο κ. Σκανδαλίδης ότι εντός του 2003 θα εκταμιεύονταν και θα δίνονταν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ΚΕΔΚΕ παρακολούθησε τις εξελίξεις και εκ μέρους της Ένωσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ Πάρης Κουκουλόπουλος γνωστοποίησε ότι 50 εκατομμύρια ευρώ δεν δόθηκαν και πρέπει να δοθούν. Ο υπουργός Εσωτερικών λέει τώρα ότι τα χρήματα του 2003 θα δοθούν το 2004. Αν είναι ποτέ δυνατόν. Άρα δεν μας δίνουν όχι μόνο από τα παρελθόντα οικονομικά έτη αλλά ούτε και αυτά που ο ίδιος ο υπουργός μας είχε υποσχεθεί στο τελευταίο συνέδριο στην Αθήνα. Γι΄αυτό το λόγο εμείς είμαστε προσανατολισμένοι στο να καταψηφίσουμε ούτως ή άλλως αυτόν τον κώδικα διότι πρώτον έγινε με κυβερνητική πρωτοβουλία χωρίς, όπως πιστεύουμε πως θα έπρεπε, να προέλθει η πρωτοβουλία αυτή από την ίδια την αυτοδιοίκηση. Και άλλο πράγμα είναι να συζητάς επί τη βάση ενός σχεδίου το οποίο, ας μου επιτραπεί η έκφραση σου «πασάρει» να συζητήσεις, επί το κοινώς λεγόμενο, η κεντρική εξουσία και άλλο πράγμα είναι η πρωτοβουλία να προέλθει από εμάς. Και έτσι όπως έγινε δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος να γίνει διεξοδική συζήτηση, να γίνουν οι ζυμώσεις που πρέπει να γίνουν για ένα τέτοιο σημαντικό και μεγάλο νομοθέτημα. Απόρροια του γεγονότος αυτού, είναι το ότι έγινε κακήν κακώς και άρον- άρον ένα σχέδιο προς ψήφιση το οποίο δεν είναι επίκαιρο και δεν απαντά στα μεγάλα ζητούμενα της αυτοδιοίκησης. Εμείς θα καταψηφίσουμε αυτόν τον Κώδικα και τη διαδικασία ολόκληρη θέλοντας να ρίξουμε το βάρος στα οικονομικά, διότι αυτό είναι το ζητούμενο. Πεντακόσιους καλούς κώδικες να έχεις φτιάξει, αν δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα, τίποτε δεν θα πάει μπροστά. Θα πάμε στην Αθήνα. Θα πάμε έξω από τη Βουλή στις 18 Δεκεμβρίου που ψηφίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Όλοι οι δήμαρχοι της Ελλάδος για πρώτη φορά σε συλλαλητήριο πανελλαδικό και πορεία. Κατάφερε αυτή η κυβέρνηση να βγάλει σε συλλαλητήριο και πανελλαδική διαμαρτυρία τους δημάρχους όλης της χώρας. Και θα πούμε «κύριοι στοπ, ως εδώ».

    Μ.Π.Ε. : Από όσα ακούτε μέχρι στιγμής, θεωρείτε ότι θα υπάρξει συμμετοχή στο συλλαλητήριο αυτό;

    Λ. Κυρίζογλου: Πάρα πάρα πολύ μεγάλη. Κοιτάξτε να δείτε: εμάς, τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, που έχουμε επαφή άμεση με το λαό, διότι η αυτοδιοίκηση είναι μια πρωτογενούς μορφής λαϊκή εξουσία, μας κρίνουν οι δημότες μας κάθε μέρα και πρέπει να δώσουμε λόγο γιατί κάνουμε ή δεν κάνουμε κάποια πράγματα. Είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιζόμαστε. Είναι διεκδικητικός θεσμός η αυτοδιοίκηση.

    Μ.Π.Ε. : Nα μετατοπίσουμε λίγο τη συζήτηση από τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση στον ίδιον τον πολίτη. Αν φέρουμε τον πολίτη στο επίκεντρο της συζήτησης τι είναι αυτό που περιμένει από τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση και προσδοκά από εσάς, τους εκλεγμένους εκπροσώπους του.

    Λ. Κυρίζογλου: Κατ αρχήν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες λένε «τα παράπονα στο δήμαρχο». Γενικώς για όλα τα πράγματα αναφέρονται στο δήμαρχο, ενώ είναι γνωστό ότι οι δήμαρχοι πέρα από το οδικό δίκτυο, τις δενδροστοιχίες, τα πάρκα, τις συντηρήσεις των σχολείων, τον φωτισμό και την καθαριότητα δεν έχουν άλλες αρμοδιότητες. Γιατί και τα ζητήματα της ανεργίας και της κοινωνικής πολιτικής έχουν σχέση με την κεντρική εξουσία και τα ζητήματα της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης έχουν να κάνουν με την κεντρική εξουσία και σε κάθε περίπτωση οι δήμαρχοι δεν ψηφίστηκαν γι΄αυτά. Κάνουμε το έργο για το οποίο ψηφιστήκαμε και προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας πιέζοντας τους κεντρικούς κρατικούς φορείς, είτε πρόκειται για υπουργεία, είτε για διάφορους οργανισμούς, είτε για την κυβέρνηση. Περιμένει από εμάς ο λαός να υλοποιήσουμε κάποια έργα, να κάνουμε κάποια πράγματα που θα ελαφρώσουν την αβάσταχτη ταλαιπωρία του από την καθημερινή του ζωή, που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του.

    Μ.Π.Ε. : Συνεπώς οι Δήμοι ζητούν μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, φυσικά με τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους και με περισσότερη θεσμική κατοχύρωση.

    Λ. Κυρίζογλου: Ζητάμε πρώτα από όλα απλά αυτό που λέγεται «τοπική υπόθεση». Το Ελληνικό Σύνταγμα σύμφωνα και με το άρθρο 102 λέει ότι οι τοπικές υποθέσεις ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση προς αντιμετώπιση. Τι είναι τοπική υπόθεση; Όχι μια αοριστία, ένα νεφέλωμα για να μπορεί ο εκάστοτε κυβερνών τη χώρα αυτή πρωθυπουργός η κυβέρνηση δηλαδή να μεταφέρει αρμοδιότητες από τον δήμαρχο στο νομάρχη, στον περιφερειάρχη ή και αντιστρόφως και να ανακατεύει το ζήτημα της τράπουλας της εξουσίας σε τοπικό επίπεδο. Αυτά τα θεσμικά μπαταχτσιλίκια της κεντρικής εξουσίας πρέπει να σταματήσουν Επιτέλους πρέπει να οριοθετήσουμε και να προσδιορίσουμε τι είναι τοπική υπόθεση και αυτού συμφωνήσουμε στο τι είναι τοπική υπόθεση, αυτά τα ζητήματα θα τα αντιμετωπίσει η τοπική αυτοδιοίκηση.

    Θεωρώ αδιανόητο να μην έχει αρμοδιότητα ο δήμαρχος για να ξεβουλώσει ένα φρεάτιο απορροής ομβρίων υδάτων και να έχει την αρμοδιότητα αυτή η ΕΥΑΘ και το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Μ.Π.Ε. : Υπάρχει πρόθεση για έναν τέτοιο διάλογο από την πλευρά των δήμων;

    Λ. Κυρίζογλου: Ναι, από την πλευρά των Δήμων υπάρχει πρόθεση, δεν υπάρχει πρόθεση όμως ειλικρινής, αλλά άρνηση και κυβερνητικό πισωγύρισμα στις προτάσεις που γίνονται από την πλευρά και της ΚΕΔΚΕ και των δημάρχων που μιλούν στο συνέδριο στο να ικανοποιήσουν αυτά τα αιτήματα. Αν δείτε την εισήγηση για τον Κώδικα της ΚΕΔΚΕ έχει περισσότερα από 50 σημεία στα οποία αναφέρεται ότι η κυβέρνηση δεν απάντηση και θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου. Σε αυτό η κυβέρνηση λέει όχι και σε ορισμένα ελάχιστα λέει ναι. Κατά συνέπεια διερωτώμαι, τι είδους ψηφοφορία θα κάνουμε για έναν κώδικα όταν δεν έχει καταλήξει η κυβέρνηση έστω σε εκείνα τα ζητήματα που λέει ότι θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου για να καταλήξουμε όταν εντός της προσεχούς εβδομάδας, το πολύ εντός δέκα ημερών μετά το συνέδριο, άρον άρον σπεύδουν να φέρουν προς συζήτηση και ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Θεωρούμε ότι υποτιμάται η νοημοσύνη μας, ότι μας κοροϊδεύουν. Ας τα αφήσουν αυτά τα τερτίπια περί δήθεν θεσμικών αλλαγών και ας υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις του συνεδρίου του καλοκαιριού για τα οικονομικά, που έγινε στην Αθήνα.

    Μ.Π.Ε. : Να μετατοπίσουμε το ενδιαφέρον από το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην έκθεση Polis. Tι θεωρείται ότι έχει προκύψει μέχρις στιγμής από την έκθεση σε ό,τι αφορά στις διαδημοτικές συνεργασίες, την προβολή των δήμων αλλά και των επιχειρήσεων που σχετίζονται με έργα σε δήμους.

    Λ. Κυρίζογλου: Η έκθεση Polis είναι μια καλή προσπάθεια και μπορώ να πω ότι σχετικά είναι ικανοποιητική η παρουσία των δημοτικών και των διαδημοτικών επιχειρήσεων, των δήμων, των κοινοτήτων και των νομαρχιών που συμμετέχουν. Πολύ καλή και εντυπωσιακή είναι και η παρουσία των διαφόρων ιδιωτικών επιχειρήσεων, είτε αυτές έχουν να κάνουν με τα ευρωπαϊκά προγράμματα είτε έχουν σχέση με την κατασκευή και παραγωγή διαφόρων υλικών που χρησιμοποιούνται στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης (φανάρια, παγκάκια, κάδοι, παιδικές χαρές κ.α.) . Θα μπορούσαν όλες οι παρουσίες να είναι πιο αναβαθμισμένες. Κάθε αρχή και δύσκολη. Ευχόμαστε να γίνουν καλύτερες.

    Μ.Π.Ε. Για μια μελλοντική συμμετοχή σε μια παρόμοια έκθεση ο Δήμος Αμπελοκήπων τι θα είχε να προβάλλει από το έργο του και ποιες θα ήταν οι προτάσεις του για τη συνέχεια.

    Λ. Κυρίζογλου: Πολλά πράγματα. Η γενική εικόνα του Δήμου σε ό,τι αφορά το κλάδεμα και την περιποίηση των δέντρων και των θάμνων, την καθαριότητα, τους κήπους, τα πάρκα, το δημοτικό στάδιο των Αμπελοκήπων με την υποδομή που έχει και το ταρτάν για τους αγώνες στίβου. Πρόκειται για ένα καινούριο στάδιο που διοργάνωσε την 5η Παγκόσμια Συνάντηση του Αυγούστου στην οποία μετείχαν αθλητές παγκόσμιου κύρους και Έλληνες ολυμπιονίκες.

    Μ.Π.Ε. Αυτά σε επίπεδο υποδομών, σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής απέναντι σε ευπαθείς ομάδες και ειδικές ομάδες του πληθυσμού ο δήμος τι έχει να προβάλλει;

    Λ. Κυρίζογλου: Διευρύναμε την κοινωνική παρέμβαση του δήμου μας από αυτή την οποία παραλάβαμε και την επεκτείναμε περισσότερο. Είχαμε ένα πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και φτιάξαμε δύο για να υποστηρίξουμε τους πάσχοντες και τους έχοντες την ανάγκη υποστήριξης συνδημότες μας. Επίσης προχωρούμε στη λειτουργία, από 1.1.2004 πέντε προγραμμάτων προνοιακού χαρακτήρα (παιδικοί σταθμοί, κέντρα υποστήριξης και προστασίας ηλικιωμένων κ.ο.κ.). Επίσης στον τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού δημιουργήσαμε τμήματα στίβου, χορού, και θεάτρου (από τον Ν. Βρεττό γνωστό σκηνοθέτη και ηθοποιό).

    Μ.Π.Ε. Σε ό,τι αφορά στις διαδημοτικές συνεργασίες, επειδή αναφέρατε ότι υπήρχαν ανέκαθεν θετικά μηνύματα υπέρ της σύναψης συνεργασιών τι διαπιστώσατε από την παρουσία σας στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και την έκθεση "Polis";

    Λ. Κυρίζογλου: Κοιτάξτε: μ' αρέσει να είμαι ρεαλιστής, αν και σε ό,τι αφορά στη δημιουργία στόχων είμαι πάντα οραματιστής. Αλίμονο αν δεν είναι ένας άνθρωπος οραματιστής. Δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τους σημερινούς βάρβαρους και δύσκολους καιρούς στην Ελλάδα, από ένα ασφυκτικό θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο που μας σφίγγει το λαιμό στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ας μη γελιόμαστε: χωρίς χρήματα δεν είναι δυνατό μια διαδημοτική συνεργασία να προχωρήσει διότι απαιτούνται χρήματα για την υλοποίηση των όποιων διαδημοτικών συνεργασιών και των αποφάσεων που παίρνουν οι δήμοι μεταξύ μας. Θα σας πω ένα παράδειγμα: είμαστε οι όμοροι δήμοι Αμπελοκήπων, Μενεμένης, Ευόσμου και Σταυρούπολης και έχουμε μια διαχωριστική νησίδα, το ρέμα του Δενδροποτάμου. Σας πληροφορώ ότι συνεννοηθήκαμε ύστερα από δική μου πρόταση και καταφέραμε να μαζευτούμε ώστε να καθαρίσουμε τη νησίδα και να τη διαχειριζόμαστε από πλευράς φωτισμού ώστε ο πολίτης που διέρχεται να μην δυσφορεί. Τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει ποιος φταίει σε ό,τι αφορά στη διαχείριση ζητημάτων που είναι στα όρια των Δήμων. Τον ενδιαφέρει να βρει μια ομορφιά».

    Π. Γιούλτση

    [07] ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Ο Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Τη συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, θα υπογράψει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης κατά την επίσημη επίσκεψή του στη γειτονική χώρα στις 1 και 2 Δεκεμβρίου.

    Τα βασικά σημεία της σύμβασης είχαν αποφασιστεί κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Οικονομικών στην Ελλάδα στις 21 Οκτωβρίου. Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν περίπου πέντε χρόνια και με την υπογραφή της σύμβασης εκτιμάται ότι δοθεί σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη επικεφαλής ομάδας στην οποία συμμετέχουν ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο Πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Θόδωρος. Καρατζάς, Πρόεδροι Επιμελητηρίων και 15 περίπου επιχειρηματίες.

    Στη διάρκεια της επίσκεψης που αποσκοπεί στο να προωθήσει την Ελληνοτουρκική οικονομική συνεργασία, ο υπουργός Οικονομίας θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Κεμάλ Ουνακιτάν, τον υπουργό Οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν, τον υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου Κιουρσάτ Τουτζμέν, με τον πρώην υπουργό Οικονομίας Κεμάλ Ντερβίς και με το Συμβούλιο Εποπτείας και Ελέγχου Τραπεζών.

    [08] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΓΓ ΤΟΥ ΚΚ ΚΙΝΑΣ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει από 30 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 19μελής αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας με επικεφαλής τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος He Yong, ύστερα από πρόσκληση του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

    Η κινεζική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου στις 16.30 με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Γραμματέα της Κ.Ε και στις 18:30 θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη

    Στις 8 το βράδυ ο κ. Χρυσοχοϊδης θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν της κινεζικής αντιπροσωπείας.

    Την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί η αντιπροσωπεία του ΚΚ Κίνας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη.

    [09] ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Στον Εισαγγελέα Πειραιά οδηγήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής ο Σάιμον Τσάπμαν, ο ένας από τους πέντε απεργούς πείνας, που συνελήφθησαν στα επεισόδια της Συνόδου Κορυφής, στην Θεσσαλονίκη. Ο Τσάπμαν, κατέθεσε στα πλαίσια της έρευνας που διεξάγει ο Εισαγγελέας Θεσσαλονίκης για τα επεισόδια αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες φυλακίστηκαν οι επτά, στα γεγονότα του Ιουνίου.

    Ο Αγγλος διαδηλωτής ο οποίος καθόταν στην άκρη του πεζοδρομίου. Μπροστά του βρίσκονταν τρεις σάκοι, ο ένας από αυτούς, χρώματος μπλε, ήταν ο δικός του. Μια μαύρη τσάντα, όμως που τοποθέτησε ένας αστυνομικός μπροστά από τον Τσάπμαν, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, ήταν γεμάτη μολότοφ και την έβαλαν μπροστά του για να τον ενοχοποιήσουν.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ωστόσο διέψευσε καθώς όπως είπε «αυτός ο άνθρωπος ήταν άγνωστος στις αρχές. Δεν είχαν λόγο».

    Κατηγορίες και για τους χειρισμούς της αστυνομίας που θα φτάσουν όπως λένε ακόμα και στο δικαστήριο εξαπολύουν φίλοι και συμπαραστάτες των συλληφθέντων. Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας παραμένουν οι Φερναντο Πέρεζ, Κάρλος Μαρτίνεζ και Σπύρος Τσίτσας, ενώ ο Σύρος Σουλειμάν Κάστρο πήρε εξιτήριο αλλά θα πηγαίνει καθημερινά στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί θα παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας του και θα ακολουθεί ειδικό διαιτολόγιο προκειμένου να ανακτήσει τις δυνάμεις του.

    Μετά την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η εντολή του εισαγγελέα φυλάκων να σιτιστούν υποχρεωτικά οι απεργοί πείνας, κάτι που σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες θεωρείται βασανιστήριο την Πέμπτη ο Κώστας Λαλιώτης καυτηρίασε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της κράτησης των 7 συλληφθέντων.

    [10] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ "ΖΗΤΑ"

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Προφυλακιστέος κρίθηκε με ομόφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο 22χρόνος Χρήστος Δημόπουλος, ο οποίος κατηγορείται για την δολοφονία του 33χρονου μοτοσικλετιστή της «Ομάδας Ζήτα» Παναγιώτη Δήμου. Για περισσότερες από δύο ώρες ο 22χρονος περιέγραφε στον ανακριτή, όλα όσα έγιναν το μοιραίο βράδυ της 16ης Νοεμβρίου, στη Λεωφόρο Βασ. Κωνσταντίνου κοντά στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

    Ο Χρήστος Δημόπουλος επέμεινε στην αρχική του δήλωση. Ισχυρίστηκε ότι δεν σταμάτησε στο μπλόκο των αστυνομικών επειδή δεν είχε δίπλωμα, και ότι ο Παναγιώτης Δήμου τον καταδίωξε. Αρνήθηκε όμως ότι κλώτσησε και έσπρωξε με το χέρι του τον άνδρα της ομάδας Ζ και υποστήριξε ότι δεν αντελήφθη ότι ο αστυνομικός έπεσε και χτύπησε θανάσιμα.

    Στην ερώτηση του ανακριτή γιατί δεν παραδόθηκε στις αρχές όταν την επόμενη είδε στα μέσα ενημέρωσης τι είχε γίνει, ο νεαρός υποστήριξε ότι παρόλο που δεν έφταιγε, φοβήθηκε τις συνέπειες του γεγονότος, ότι το θύμα ήταν αστυνομικός.

    Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον 22χρονο είναι ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

    [11] ΔΑΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΡΑ - ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Εγκρίθηκαν στο σύνολό τους τα επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Μέτρου 6.3 του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο αφορά σε «Επενδύσεις για τη βελτίωση και τον εξορθολογισμό υλοτόμησης, μεταποίησης και εμπορίας των δασοκομικών προϊόντων».

    Πρόκειται για 23 επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν και αφορούν στην περιοχή Βόρα Βεγορίτιδας του νομού Πέλλας. Τα σχέδια που υποβλήθηκαν είναι συνολικού προϋπολογισμού 468.275,58 ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ). Εγκρίθηκαν και τα 23, για συνολικό προϋπολογισμό 267.595,58 ευρώ και η δημόσια οικονομική ενίσχυση, που θα καταβληθεί στους επενδυτές ανέρχεται συνολικά σε 120.418,01 ευρώ.

    Η συμμετοχή του Διαρθρωτικού Ταμείου (70%) ανέρχεται σε 84.292,61 ευρώ και η Κρατική συμμετοχή (30%) ανέρχεται σε 36.125,4 ευρώ.

    [12] ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Με μικρή βελτίωση του κύκλου εργασιών της, αλλά και μείωση της κερδοφορίας λόγω των αυξημένων αποσβέσεων που πραγματοποίησε έκλεισε το εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης για την τεχνική εταιρία ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε., η οποία το τελευταίο διάστημα διεκδικεί με αξιώσεις την ανάληψη σειράς σημαντικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Πιο συγκεκριμένα, σε εταιρικό επίπεδο ο κύκλος εργασιών της ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. για το διάστημα Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου 2003 ανήλθε στο ποσό των 136,65 εκατ. ευρώ έναντι 136,01 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο μέγεθος το περσινό εννεάμηνο, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 0,5%. Τα προ φόρων κέρδη της επιχείρησης διαμορφώθηκαν φέτος στα 8,45 εκατ. ευρώ από 11,05 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ σε ενοποιημένη βάση άγγιξαν τα 7,18 εκατ. ευρώ έναντι 11,59 εκατ. ευρώ που ήταν το περσινό εννεάμηνο. Εδώ θα πρέπει, πάντως, να επισημανθεί ότι η κερδοφορία της ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. τόσο σε εταιρική όσο και σε ενοποιημένη βάση επηρεάσθηκε από τις υψηλές αποσβέσεις μέρους των απαιτήσεων από κοινοπραξίες που τα έργα τους είχαν περατωθεί μέχρι την αίτηση συγχώνευσης, καθώς και μέρους της υπεραξίας μετασχηματισμού του Ν. 2166/93. Ειδικότερα, η ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. πραγματοποίησε αποσβέσεις ύψους 6,37 εκατ. ευρώ και ο Όμιλός της 6,43 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στην εξέλιξη του ενοποιημένου κύκλου εργασιών, αυτός διαμορφώθηκε το φετινό εννεάμηνο στο ποσό των 142,85 εκατ. ευρώ έναντι 147,79 εκατ. ευρώ πέρυσι, καταγράφοντας μικρή πτώση κατά 3,3%. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι στα ενοποιημένα μεγέθη της εταιρίας περιλαμβάνονται και τ α οικονομικά στοιχεία των θυγατρικών Promas Α.Ε., Παντεχνική ΑΕ ΑΡΧΙΤΕΧ Α.Ε., ΟΛΥΜΠΙΚ ΤΟΥΛ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ, ΒΙΟΣΑΡ Ενεργειακή Α.Ε., ΕΡΒΕ ΑΤΕ και Λάμδα Τεχνική Α.Ε.

    Εν τω μεταξύ, η ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. κινείται έντονα το τελευταίο διάστημα για την ανάληψη έργων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό όπου επεκτείνει σταδιακά τις δραστηριότητές της. Πρόσφατα υπέγραψε συμφωνητικό σύστασης κοινοπραξίας με την Τέρνα Α.Ε. για την εκτέλεση εργασιών στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθήνας (Ο.Α.Κ.Α.) που αφορούν στην αισθητική ενοποίησή του και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου (έργο Καλατράβα ΙΙ).

    Παράλληλα έχει μειοδοτήσει στο διαγωνισμό για έργο της Εγνατίας Οδού με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα σ' αυτόν για τις υπολειπόμενες εργασίες στο τμήμα από Ηγουμενίτσα μέχρι και Ελευθεροχώρι. Εκτός, όμως, από την Ελλάδα, η ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. διεκδικεί έργα υποδομής και στο εξωτερικό. Ήδη έχει προεπιλεγεί σε τρία σημαντικά οδικά έργα στο Καμερούν που ο συνολικός προϋπολογισμός τους φτάνει τα 110 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και σε δύο αυτοχρηματοδοτούμενα έργα στη Ρουμανία. Το πρώτο από τα δύο έργα B.O.O.T. στη γειτονική χώρα αφορά στην κατασκευή γέφυρας στο Δούναβη στην πόλη Braila μετά των προσβάσεών της, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ. Το έργο διεκδικεί η ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. σε κοινοπραξία με τον βρετανι κό οίκο Cleveland Bridge, ο οποίος θεωρείται από τους κορυφαίους κατασκευαστές κρεμαστών γεφυρών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το δεύτερο έργο στη Ρουμανία έχει να κάνει με την κατασκευή τμήματος του εσωτερικού δακτυλίου του Βουκουρεστίου, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ.

    Οι διαγωνισμοί για τα συγκεκριμένα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα του 2004. Τέλος, η ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. έχει προεπιλεγεί σε 7 έργα οδοποιίας με χρηματοδότηση της Ε.Ε. στην Βόρεια Ρουμανία, για τα οποία θα κληθεί να δώσει προσφορά στις αρχές του 2004.

    [13] ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΕΧΑΕ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Αύξηση σημείωσαν τα μεγέθη του ομίλου ΕΧΑΕ στο 9μηνο. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 43,290 εκατ. ευρώ έναντι 38,084 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2002, ενώ τα καθαρά προ φόρων αποτελέσματα του Ομίλου, μετά την αφαίρεση της αναλογίας των μετόχων της μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε 35,585 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 13,870 εκατ. ευρώ.

    Τα αποτελέσματα του Ομίλου εφέτος ενισχύονται σημαντικά από τα έκτακτα αποτελέσματα (έσοδα) ύψους 19,516 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από αχρησιμοποίητες προβλέψεις για την υποτίμηση του μετοχικού χαρτοφυλακίου του Ομίλου, οι οποίες και επιβάρυναν τα αποτελέσματα των προηγουμένων ετών. Έτσι, τα καθαρά προ φόρων ενοποιημένα αποτελέσματα, μετά την αφαίρεση της αναλογίας των μετόχων της μειοψηφίας, διαμορφώνονται σε 35,585 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 13,870 εκατ. ευρώ για το 2002.

    Ο κύκλος εργασιών παρουσιάζεται ενισχυμένος κατά 14%, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην προοδευτική ανάκαμψη της αγοράς μας κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, διευρύνθηκαν περαιτέρω οι πηγές εσόδων του Ομίλου. Έτσι, τα έσοδα από τα παράγωγα αυξήθηκαν κατά 28%, ενώ σημαντική είναι η συνεισφορά από την καταχώριση και παρακολούθηση των τίτλων του Δημοσίου μέσω του ΣΑΤ, καθώς και από τους παροχείς πληροφόρησης (vendors).

    Το κόστος λειτουργίας του Ομίλου μειώθηκε συνολικά κατά 13% ενώ, αν συμπεριληφθούν και οι αποσβέσεις, το ποσοστό της μείωσης φθάνει το 16%. Οι αμοιβές προσωπικού, οι οποίες συνιστούν και το μεγαλύτερο μέρος του κόστους του Ομίλου ΕΧΑΕ, παρουσιάζουν μείωση κατά 8%.

    Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και δικαιωμάτων μειοψηφίας (ΕBITDA) ανέρχονται σε 20,327 εκατ. ευρώ έναντι 10,430 εκατ. ευρώ για το 2002, παρουσιάζουν δηλαδή μία αύξηση της τάξεως του 95%.

    Η μητρική εταιρεία παρουσιάζει έσοδα από μερίσματα και τόκους που ανέρχονται σε 17,743 εκατ. ευρώ έναντι 24,952 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2002, ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανέρχονται σε ευρώ 16,433 εκατ. έναντι ευρώ 21,803 εκατ.

    [14] ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ MODA BAGNO ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2003 (18:27 UTC+2)

    Στην κερδοφορία πέρασε στο 9μηνο του 2003 ο όμιλος Ομίλου Moda Bagno, εμφανίζοντας κέρδη προ φόρων ύψους 346,2 χιλ. ευρώ, έναντι ζημίας 343,2 χιλ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2002. Στο ίδιο διάστημα, τα καθαρά κέρδη προ φόρων της μητρικής ανήλθαν στο ποσό των 510,1 χιλ. ευρώ, έναντι 506,6 χιλ. ευρώ στο 9μηνο του 2002.     

    Ανοδική πορεία ακολούθησε και ο ενοποιημένος τζίρος της εταιρίας, ο οποίος ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 9,47% και έφθασε στο ποσό των 23,2 εκατ. ευρώ, έναντι των 21,2 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2002.

    [15] ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2003 (18:05 UTC+2)

    Κατά 12,42% αυξήθηκε στο 9μηνο του 2003 η παραγωγή της Αγροτικής Ασφαλιστικής και διαμορφώθηκε στο ποσό των 147,8 εκατ. ευρώ, έναντι των 131,5 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

    Η αύξηση στην παραγωγή των γενικών ασφαλίσεων ανέρχεται σε 4,93 ποσοστιαίες μονάδες (85,7 εκατ. ευρώ έναντι 81,7 εκατ. ευρώ) και σε αυτήν των ασφαλίσεων ζωής και υγείας σε 24,73 ποσοστιαίες μονάδες (62,1 εκατ. ευρώ έναντι 49,7 εκατ. ευρώ).

    Στο μεταξύ, στη συγκεκριμένη περίοδο η εταιρία πέτυχε μείωση στα λειτουργικά της έξοδα κατά μια ποσοστιαία μονάδα. Στο ποσοστό αυτό δεν έχει συνυπολογισθεί το ποσοστό μείωσης των εξόδων που θα προκύψει ως αποτέλεσμα της εθελουσίας εξόδου 150 περίπου υπαλλήλων. Αντίθετα την περίοδο αυτή η καταβολή των αποζημιώσεων στους αποχωρούντες υπαλλήλους επηρεάζει αρνητικά τα λειτουργικά έξοδα.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρίας, στο 9μηνο του 2003 μειώθηκαν τα έσοδα από επενδύσεις, συνεπεία δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στις διεθνείς αγορές και οι οποίες επηρεάζουν και την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

    Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση των τεχνικών και μαθηματικών αποτελεσμάτων της εταιρίας για την καλύτερη προστασία των ασφαλισμένων της, αλλά και εν όψει της εφαρμογής των διεθνών λογιστικών προτύπων, οδήγησε στην εμφάνιση αρνητικού αποτελέσματος, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 10,4 εκατ. ευρώ από κέρδη ύψους 3,2 εκατ. ευρώ το 2002.

    [16] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ

    Αγκυρα, 28 Νοεμβρίου 2003 (20:04 UTC+2)

    Σε επιστολή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ προς το Συμβούλιο της Ευρώπης αποδίδει μερίδα του τουρκικού τύπου τη νέα αναβολή στη λήψη απόφασης από το ΣτΕ όσον αφορά την άρνηση της Τουρκίας να εκτελέσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου. Χθες η επιτροπή αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών του ΣτΕ έδωσε άλλη μια εβδομάδα παράταση στη συζήτηση του θέματος.

    Στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV, γίνεται αναφορά στην αναβολή της λήψης τελικής απόφασης από το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) σχετικά με την υπόθεση Λοϊζίδου και τονίζεται ότι σημαντικό ρόλο για την αναβολή διαδραμάτισε επιστολή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Γκιουλ προς το ΣτΕ, πριν από τη συνεδρίαση.

    Στην ιστοσελίδα τονίζεται ότι «ο κ. Γκιουλ - αφού εκθέτει εν συντομία τις θέσεις της Αγκυρας επί του προκειμένου και τα πάμπολλα βήματα που έχει σημειώσει μέχρι τώρα- συνδέει την εν λόγω υπόθεση απευθείας με το Κυπριακό ζήτημα και χρησιμοποιεί την εξής διατύπωση»: «Λύση του ζητήματος θα εξευρεθεί με πολιτική διαδικασία, οπότε θα επιλυθούν και οι αμοιβαίες διεκδικήσεις ιδιοκτησίας ως τμήμα συνολικής πολιτικής συμφωνίας».

    Ο κ. Γκιουλ σημειώνει επίσης ότι «η Αγκυρα ξεκίνησε ενέργειες για την εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ότι τηρεί ελαστική στάση για να καταστεί δυνατή η κατάληξη σε συμφωνία, αλλά η απόφαση που έλαβε το ΣτΕ στις 12 Νοεμβρίου δεν βοηθά στις προσπάθειές της».

    Ακόμη σημειώνεται ότι έχει συγκροτηθεί στο ψευδοκράτος μια ανεξάρτητη επιτροπή διευθέτησης των διεκδικήσεων, καθώς και ότι το χρηματικό ποσό, το οποίο αντιστοιχεί στην αποζημίωση η οποία έχει επιδικασθεί στη Λοϊζίδου, έχει κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό στο Στρασβούργο.

    Η εφημερίδα «Radikal» προβάλλει την αναβολή της λήψης απόφασης στην πρώτη σελίδα, τονίζοντας ότι «η εξ Υπουργών Επιτροπή του ΣτΕ αναζητεί διέξοδο στο θέμα της καταβολής από την Τουρκία της αποζημίωσης που επιδικάσθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην κ. Λοϊζίδου και μη κατορθώνοντας να συμβιβάσει την Τουρκία με τον «Ελληνοκυπριακό τομέα» και την Ελλάδα ανέβαλε για μία εβδομάδα ακόμη τη λήψη τελικής απόφασης».

    Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά -καθώς και στη Milliyet- στην παραπάνω επιστολή Γκιουλ, για την οποία τονίζεται ότι περιέχει το μήνυμα: «Βρισκόμαστε πολύ κοντά στη λύση και γι' αυτό δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία. Δώστε το πράσινο φως στη φόρμουλα που προτείνει η Τουρκία και θα καταβάλλουμε αμέσως την αποζημίωση».

    Ακόμη σημειώνεται ότι «ο σημαντικότερος λόγος της μη κατάληξης σε λύση και αυτή την εβδομάδα, είναι η εμμονή της Ελλάδας και του ''Ε/Κ τομέα'' στη μη άρση των ενστάσεών τους σχετικά με το θέμα».

    Σε δημοσίευμα της «Sabah» με τίτλο «Υπάρχει μεν καλή πρόθεση για τη Λοϊζίδου, αλλά χρήματα δεν καταβάλλονται», γίνεται αναφορά σε δηλώσεις του κ. Γκιουλ ότι:

    «Η Τουρκία αναμένει κατάληξη σε συμφωνία σε μία κοινή φόρμουλα. Επιζητεί μια γραπτή λύση. Εχω απευθύνει επιστολή προς τους ΥΠΕΞ του ΣτΕ και επίσης είχα μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Γ.Παπανδρέου.

    Η απόφαση αυτή δεν θα πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς και οι λοιπές υποθέσεις σχετικά με την Κύπρο θα πρέπει να 'παγώσουν' μέχρι το 2005. Θα πρέπει να αναζητηθεί λύση στο νέο μηχανισμό που συγκροτήθηκε στην Κύπρο. Εμείς, ως ένδειξη καλής θέλησης, θα παραδώσουμε στον Γενικό Γραμματέα του ΣτΕ το ποσό που αντιστοιχεί στην επιδικασθείσα αποζημίωση στην κ. Λοϊζίδου και εφόσον θα υπάρξει κατάληξη σε μία κοινή λύση, θα γίνει η καταβολή. Σε αντίθετη όμως περίπτωση, δεν πρόκειται να πληρώσουμε».

    [17] ΠΓΔΜ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Σκόπια, 28 Νοεμβρίου 2003 (19:43 UTC+2)

    Υπερψηφίστηκε στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, η πρόταση για την αποστολή 31 στρατιωτών και αξιωματικών στο Ιράκ, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν την προηγούμενη αποστολή, η θητεία της οποίας λήγει στις 10 Δεκεμβρίου.

    Υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης για την αποστολή στρατιωτών τάχθηκαν 62 βουλευτές από τους 71 που ήταν παρόντες, 5 καταψήφισαν την πρόταση και 4 ψήφισαν λευκό. Η νέα αποστολή θα έχει εξάμηνη θητεία και θα φτάσει στο Ιράκ στις 3 Δεκεμβρίου.

    Ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Τίτο Πέτκοφσκι, ζήτησε την έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής με το αιτιολογικό ότι όταν πάρθηκε η πρώτη απόφαση για την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ υπήρχε η εκτίμηση ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει. Όμως, όπως δήλωσε ο κ. Πέτκοφσκι, ο πόλεμος συνεχίζεται.

    Ο υπουργός Αμυνας, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, ο οποίος μίλησε πρώτος στη Βουλή και ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει η χώρα του να ανανεώσει την αποστολή των στρατιωτών, ισχυρίστηκε ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας διεξάγεται παντού και όχι μόνο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, αλλά και στην περιοχή μας. «Με τη συμμετοχή μας στην αντιτρομοκρατική συμμαχία συντομεύουμε την απόσταση για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ», τόνισε.

    Η αντιπολίτευση ήταν διστακτική και μόνο ορισμένοι βουλευτές στις ομιλίες τους επέκριναν την κυβέρνηση και τάχθηκαν κατά της νέας αποστολής. Το Φιλελεύθερο Κόμμα, το οποίο διαθέτει 3 βουλευτές τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της νέας αποστολής και ισχυρίστηκε ότι κατά αυτό τον τρόπο η ΠΓΔΜ απομακρύνεται από την πολιτική της ΕΕ, αλλά και θέτει σε κίνδυνο τους στρατιώτες της, ενώ θα πρέπει να αναλάβουν την αποκατάσταση της ειρήνης και της τάξης στο Ιράκ, τα Ηνωμένα Εθνη.

    [18] ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 28 Νοεμβρίου 2003 (19:15 UTC+2)

    Επήλθε συμφωνία επί του κανονισμού της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (ΣΕΑ), η δε κυβέρνηση κατάρτισε νομοσχέδιο για την κατάργηση της αρχής του 'απορρήτου'.

    Σε σχετικό άρθρο της τουρκικής εφημερίδας «Radikal» με τον πρωτοσέλιδο, πηχυαίο τίτλο «Ερχεται 'πολιτικό ΣΕΑ' μετά το Μπαϋράμι» και τον υπέρτιτλο «Ενα ακόμη θαρραλέο βήμα προς τον εκσυγχρονισμό», τονίζεται ότι με το νέο κανονισμό της Γ.Γ. του ΣΕΑ, ο οποίος ενεκρίθη κατά τη συνεδρίαση του εν λόγω οργάνου στις 21 Νοεμβρίου, αρχίζει μία νέα περίοδος προς την πολιτικοποίηση της Διοίκησης στην Τουρκία.

    Για την ισχύ του εν λόγω κανονισμού είναι αρκετή σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα ληφθεί μετά την προσεχή Δευτέρα.

    Επίσης, στην ημερησία διάταξη της τουρκικής κυβέρνησης περιλαμβάνεται προώθηση σχεδίου τροποποίησης νόμου το οποίο είναι απαραίτητο για την κατάργηση του καθεστώτος του 'απορρήτου' του κανονισμού.

    «Με την προώθηση του εν λόγω νομοσχεδίου -το οποίο ετέθη προς υπογραφή των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, την περασμένη εβδομάδα- στο Κοινοβούλιο, η λειτουργία ενός από τους σημαντικότερους θεσμούς που ρυθμίζουν τις σχέσεις πολιτικής-στρατεύματος στην Τουρκία, θα καταστεί διαφανής έναντι των νόμων.

    Το νομοσχέδιο σχετικά με την κατάργηση του 'απορρήτου' χαρακτήρα του νέου κανονισμού της Γ.Γ. του ΣΕΑ καταρτίσθηκε μετά από ταύτιση απόψεων που επετεύχθη ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Γενικό Επιτελείο», επισημαίνεται στο δημοσίευμα και σημειώνεται ότι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες 'ανωτάτης πηγής', «δεν έχει απομείνει στο νέο κανονισμό κάποιο σημείο για το οποίο επιβάλλεται η τήρηση μυστικότητας και για το λόγο αυτό το Γενικό Επιτελείο παρέχει υποστήριξη στο εν λόγω νομοσχέδιο».

    «Γίνεται αντιληπτό ότι η συμφωνία αυτή επετεύχθη μετά από συζητήσεις και από το γεγονός ότι η κατάργηση του απόρρητου χαρακτήρα του νέου κανονισμού θα πραγματοποιηθεί μόνο με νόμο. Εγινε γνωστό στα πολιτικά παρασκήνια της Αγκυρας ότι υπήρξε μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη σχετικά με αυτή τη διαδικασία: Η Γ.Γ. του ΣΕΑ αφού διένειμε -μέσω της πρωθυπουργίας- το κείμενο του νέου κανονισμού στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ζήτησε την απάντησή τους μέχρι τις 5 Νοεμβρίου. Η μέχρι τώρα ακολουθούμενη πρακτική ήταν η γνωστοποίηση στον Πρωθυπουργό, ξεχωριστά από κάθε υπουργείο, των απόψεών του οι οποίες διαμορφώνονταν μετά από επικοινωνία με τη Γ.Γ. του ΣΕΑ.

    Ομως, τη φορά αυτή, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας μαζί με τη Γενική Γραμματεία Υποθέσεων Ε.Ε., συνέταξαν από κοινού κείμενο με τις απόψεις τους, το οποίο -υπογραμμένο από τον Αντιπρόεδρο Γκιουλ- παρουσίασαν στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δηλαδή, για πρώτη φορά η κυβέρνηση γνωστοποίησε στο Στράτευμα κοινή άποψη επί των σχέσεων στρατεύματος-πολιτικών», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    Ο νέος κανονισμός, σύμφωνα με την «Radikal», ο οποίος καταρτίσθηκε μετά από μία τέτοια διαδικασία, περιέχει τα εξής σημεία τα οποία πολιτικοποιούν σε σημαντικό βαθμό τις σχέσεις στρατεύματος-πολιτικών:

    - Περιορίζονται οι αρμοδιότητες που χορηγούνται στον Γενικό Γραμματέα του ΣΕΑ και με τις οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις υποσκελιζόταν η κυβέρνηση. Στα πλαίσια αυτά, δεν έγινε αποδεκτή η φόρμουλα που διαλαμβανόταν στον προτεινόμενο από τη Γ.Γ. του ΣΕΑ νέο κανονισμό «σε περίπτωση κατά την οποία ο Γενικός Γραμματέας θα είναι πολιτικός, ο βοηθός του θα είναι στρατιωτικός και σε περίπτωση κατά την οποία ο Γενικός Γραμματέας θα είναι στρατιωτικός, ο βοηθός του θα είναι πολιτικός».

    - Στο νέο κανονισμό δεν θα υπάρχει καμία αναφορά ότι ο Γενικός Γραμματέας και οι βοηθοί του θα είναι στρατιωτικοί ή πολιτικοί.

    - Ο Γενικός Γραμματέας θα μπορεί να έχει το πολύ τρεις βοηθούς και θα μπορεί να επιλέγει ελεύθερα τους βοηθούς του, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

    Κατ' αυτόν τον τρόπο τερματίζεται η περίοδος διορισμών στη Διοίκηση της Γ.Γ. του ΣΕΑ κατόπιν απόφασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου.

    Αλλωστε, ο νέος κανονισμός δίδει στον Γενικό Γραμματέα την αρμοδιότητα καθορισμού του Προσωπάρχη του στρατιωτικού προσωπικού της Γενικής Γραμματείας.

    - Με τον νέο κανονισμό οι υπαγόμενες στη Γ.Γ. του ΣΕΑ υπηρεσίες από 11 μειώνονται σε 7. Καταργούνται υπηρεσίες, όπως η 'υπηρεσία διενέργειας ψυχολογικών επιχειρήσεων', πλην των υπηρεσιών που έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση.

    Επίσης, υπάρχουν άλλες δύο σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά τη δομή της Γενικής Γραμματείας: Πρώτον, περιορίζεται το προσωπικό του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα, πράγμα το οποίο σημαίνει τοποθέτηση σε άλλες υπηρεσίες μεγάλου αριθμού ατόμων που απασχολούνται εκεί με το καθεστώς του 'συμβούλου'.

    Τη στιγμή αυτή περιλαμβάνονται στο προσωπικό που υπηρετεί στη Γενική Γραμματεία του ΣΕΑ γύρω στα 950 άτομα. Αν και οι περισσότεροι απ' αυτούς παρουσιάζονται στους πίνακες προσωπικού ως πολίτες, εάν αφαιρεθούν οι γραμματείς και οι υπάλληλοι του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα, οι υπόλοιποι είναι -σε μεγάλο ποσοστό- απόστρατοι αξιωματικοί.

    Η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει την τοποθέτηση του πλεονάζοντος προσωπικού στο Γενικό Επιτελείο ή σε άλλες κρατικές υπηρεσίες, με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγονται, όσο το δυνατό, προστριβές.

    «Η διαδικασία πολιτικοποίησης της Γενικής Γραμματείας του ΣΕΑ που θα αρχίσει μετά το Μπαϋράμι, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ένα θαρραλέο βήμα για την Τουρκία. Ενώ ισχυρές χώρες του κόσμου, όπως οι Η.Π.Α., πραγματοποιούν βήματα με τα οποία περιορίζονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες προ των τρομοκρατικών ενεργειών και προβάλλεται ο ρόλος των υπηρεσιών ασφαλείας, η τουρκική Διοίκηση με την κυβέρνησή της και με το Γενικό Επιτελείο της συνεχίζει να πραγματοποιεί βήματα εκδημοκρατισμού. Βαρύνει η βούληση να μην ανακληθούν τα βήματα τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί μετά από αγώνες πολλών ετών. Ειδικά, αυτό είναι το σημείο που επιβάλλεται να υπογραμμισθεί όσον αφορά στις σχέσεις Τουρκίας Ε.Ε.», καταλήγει το δημοσίευμα.

    [19] ΝΕΕΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Άγκυρα, 28 Νοεμβρίου 2003 (19:13 UTC+2)

    Η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», συνεχίζει τις επιθέσεις της εναντίον της Κυβέρνησης για την πλήρη αποτυχία της διαχείρισης της κρίσης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη.

    Η εφημερίδα αναφέρει τα τρία βασικότερα λάθη της τουρκικής Κυβέρνησης στο θέμα:

    Η Κυβέρνηση του AKP επέδειξε πλήρη αδιαφορία και αγνόησε παντελώς το ρόλο των τοπικών εξτρεμιστικών οργανώσεων στις επιθέσεις της Πόλης. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Γκιουλ είχε δηλώσει ότι υπεύθυνη για τις επιθέσεις ήταν οργάνωση στο Αφγανιστάν. Εκ των πραγμάτων όμως αποδείχθηκε ότι οι τρομοκράτες ήταν Τούρκοι της Χιζμπουλλάχ.

    Τόσο η Κυβέρνηση όσο και η τουρκική αστυνομία, έχουν απαγορεύσει τη δημοσίευση ειδήσεων και στοιχείων αναφορικά στις επιθέσεις και κατηγόρησαν τον τουρκικό Τύπο για τη δική τους αποτυχία να εμποδίσουν το δεύτερο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων στην Πόλη.

    Ο Πρωθυπουργός της χώρας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκάλυψε τις πραγματικές του θέσεις αρνούμενος να χρησιμοποιήσει την έκφραση ²ισλαμιστική τρομοκρατία².

    Αυτές οι αντιφατικές και περίεργες συμπεριφορές, αναφέρει η εφημερίδα, έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην Τουρκία, στη διεθνή σκηνή.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία είναι το νέο μέτωπο στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας και η Βρετανία προειδοποίησε τους Βρετανούς πολίτες ότι υπάρχει πιθανότητα νέων επιθέσεων στην Άγκυρα και στην Πόλη.

    Η UEFA αποφάσισε τα παιχνίδια των δύο τουρκικών ομάδων να διεξαχθούν σε ουδέτερο γήπεδο, μία απόφαση που καταδεικνύει ότι, ακριβώς όπως και το επίσημο βρετανικό κράτος, έτσι και ανεξάρτητοι διεθνείς οργανισμοί έχουν ιδιαίτερες επιφυλάξεις για την ασφάλεια στην Τουρκία.

    Και ας μην ξεχνάμε, καταλήγει η «Τζουμχουριέτ», ότι ακόμη και ο Γιόσκα Φίσερ επισκεπτόμενος την Κωνσταντινούπολη μετά τις επιθέσεις, είχε φέρει σαν θέμα στην ατζέντα των συζητήσεών του τις διεθνείς διασυνδέσεις των τουρκικών εξτρεμιστικών οργανώσεων.

    [20] ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ

    Άγκυρα, 28 Νοεμβρίου 2003 (19:13 UTC+2)

    Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Μιλλιέτ» με τον πρωτοσέλιδο, πολύστηλο τίτλο «Κοσμοσυρροή για διαβατήρια» και τον πολύστηλο τίτλο στην κορυφή εσωτερικής σελίδας «Οι Τουρκοκύπριοι στην 'ουρά για την Ε.Ε.'!», τονίζεται ότι ²ακριβώς 100 χιλιάδες πολίτες της ΤΔΒΚ σε συνολικό πληθυσμό 200 χιλιάδων- έκαναν αίτηση για απόκτηση Κυπριακού διαβατηρίου και ταυτότητας².

    [21] Ο Α. ΔΙΓΚΟΖΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2003 (19:02 UTC+2)

    Ο ποδοσφαιριστής του Αρη, Αγγελος Διγκόζης, μίλησε σήμερα για

    τον αγώνα του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με την Περούτζια, τον αποκλεισμό της ομάδας του, αλλά και για την ανάγκη να βρεθεί το συντομότερο κάποιος επενδυτής.

    «Ξέραμε, από την αρχή, ότι τα πράγματα ήταν δύσκολα. Προσπαθήσαμε να

    πετύχουμε κάτι καλύτερο. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε την Περούτζια μια

    ιταλική ομάδα», τόνισε ο Αγγελος Διγκόζης και συνέχισε: «Τουλάχιστον δεν χάσαμε και δώσαμε ένα βαθμό στην χώρα μας. Από την άλλη πιστεύαμε, ότι μπορούσαμε να προκριθούμε. Μόλις όμως δεχθήκαμε το γκολ, τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα. Θα μπορούσαμε να είχαμε δεχθεί δεύτερο και τρίτο γκολ. Στο ημίχρονο είπαμε ότι δεν πρέπει να χάσουμε και ευτυχώς ισοφαρίσαμε».

    Σχολιάζοντας την ψυχολογία της ομάδας ο παίκτης του Αρη επισήμανε: «Η ψυχολογία μας, μετά την έλευση του Σκόμποε, είναι καλύτερη. Είναι πολύ καλός στον τομέα της ψυχολογίας αλλά και εξίσου καλός προπονητής.  Θα μας βοηθήσει. Μέρα με τη μέρα γινόμαστε καλύτεροι. Βρίσκουμε τους ρυθμούς μας».

    Τέλος αναφέρθηκε και στον κόσμο που βρέθηκε στο γήπεδο της Τούμπας, ενώ έκανε έκκληση να βρεθεί το συντομότερο κάποιος επενδυτής: «Μας βοηθάει αρκετά και ο κόσμος. Είναι καταπληκτικός. Είναι δίπλα μας, σε όλα τα παιχνίδια. Χθες κατέκλυσε το γήπεδο. Πίστευε ότι μπορούσαμε να προκριθούμε. Το καλοκαίρι μας βοήθησε και έβαλε χρήματα από την τσέπη του. Πρέπει να βρεθεί ένας επενδυτής και να βοηθήσει την ομάδα».    

    [22] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2003 (18:56 UTC+2)

    Με σκυμμένα τα κεφάλια επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη από την Ουγγαρία οι παίκτες του ΠΑΟΚ.

    «Στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Αυτό το γνωρίζουμε καλά όλοι μας. Δυστυχώς έγιναν πάρα πολλά λάθη και από την δική μου πλευρά», τόνισε κατά την άφιξη της αποστολής στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Αγγελος Αναστασιάδης και συνέχισε: «Η μεγαλύτερη ευθύνη είναι δική μου, γιατί η ομάδα δεν παρουσίασε το πρόσωπο που έπρεπε να παρουσιάσει. Το συντομότερο πρέπει να ξεπεράσουμε τον αποκλεισμό μας και να δούμε τους στόχους στην Ελλάδα. Πιστεύω πως θα είμαστε καλά την Κυριακή. Η κούραση των παικτών είναι μεγάλη, αλλά θα προσπαθήσουμε να την ξεπεράσουμε και να παρουσιάσουμε το καλύτερο πρόσωπό μας».

    [23] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ 10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2003 (18:34 UTC+2)

    Το παιχνίδι των Ανω Λιοσίων μεταξύ της ΑΕΚ και του Αμαρουσίου που θα γίνει την Κυριακή ξεχωρίζει στην 10η αγωνιστική της Α1 μπάσκετ των ανδρών. Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη θέλει να νικήσει και να διατηρηθεί στην πρώτη θέση της βαθμολογίας.

    Στη Θεσσαλονίκη ξεχωρίζει το τοπικό ντέρμπι μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Αρη που θα γίνει αύριο στο κλειστό της Πυλαίας, ενώ ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τις ήττες που γνώρισε από τον Ηρακλή και την Εφες Πίλσεν.

    Το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής και η βαθμολογία:

    Αύριο

    Ηρακλείου 16:30 Ηράκλειο-Μακεδονικός (Σχινάς-Αναστόπουλος)

    ΠΑΟΚ 17:00 ΠΑΟΚ-Αρης (Κορομηλάς-Παπαδημητρίου)

    Ιβανώφειο 17:00 Ηρακλής-Ηλυσιακός (Μαχαιριανάκης-Καρακατσούνης)

    Περιστερίου 19:00 Περιστέρι-Απόλλων Πατρ. (Βορεάδης-Αφεντουλίδης)

    Κυριακή

    Ν. Σμύρνης 17:00 Πανιώνιος-Παναθηναϊκός (Μαστραφτσής-Χριστοδούλου)

    Ανω Λιοσίων 19:00 ΑΕΚ-Μαρούσι (Καρούσης-Ζαβλανός)

    Κορυδαλλού 19:00 Ολυμπιακός-Ιωνικός ΝΦ (Τανατζής-Γεωργιάδης).

    [24] ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΝΤΡΑΓΚΑΝ ΣΑΚΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΟΚΚΑΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2003 (18:17 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός Σωκράτης Κόκκαλης καλωσόρισε το μεσημέρι τον νέο τεχνικό της ομάδας μπάσκετ Ντράγκαν Σάκοτα, ο οποίος επισήμανε ότι πήγε στον Πειραιά με πολλά όνειρα.

    «Κατορθώσαμε αυτά τα 10 χρόνια να φτάσουμε το άθλημα στη σημερινή του κακή κατάσταση», τόνισε ο ισχυρός άντρας των ερυθρόλευκων κ. Κόκκαλης και συνέχισε: «Τη δεκαετία του 1990, ο Ολυμπιακός έδωσε άλλη πνοή στο άθλημα με την κατάκτηση πρωταθλημάτων, κυπέλλων και του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Οι στόχοι μας θα πρέπει να είναι ίδιοι με αυτούς της προηγούμενης δεκαετίας. Μετά τη διαπίστωση ότι η ομάδα παρουσίαζε διαρκείς αγωνιστικές αδυναμίες τόσο στο Ελληνικό πρωτάθλημα όσο και στην Ευρωλίγκα, κι αφού ανταλλάξαμε απόψεις με τον κ. Σούμποτιτς, αποφασίσαμε από κοινού ότι πρέπει να γίνει αλλαγή στην τεχνική ηγεσία. Ο κ. Σούμποτιτς κατέκτησε με τον Ολυμπιακό ένα κύπελλο Ελλάδας και θέλουμε να του ευχηθούμε καλή πορεία στη συνέχεια της καριέρα του.

    Όσον αφορά τον νέο προπονητή, ο κ. Σάκοτα είναι ένας καταξιωμένος και έμπειρος προπονητής, ο οποίος έχει αποδείξει τις ικανότητές του σ' όλες τις ομάδες στις οποίες εργάστηκε. Το συμβόλαιο που υπογράψαμε μαζί του έχει διάρκεια 2,5 ετών, με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμα ένα και οι στόχοι της ομάδας δεν μπορεί να είναι άλλοι από τους γνωστούς. Η διάρκεια του συμβολαίου του δείχνει την εμπιστοσύνη μας στον κ. Σάκοτα ώστε να μπορεί να χτίσει μια ομάδα αντάξια του ονόματος του Ολυμπιακού».

    Ο Ντράγκαν Σάκοτα με τη σειρά του αφού ευχαρίστησε την ερυθρόλευκη διοίκηση για την ευκαιρία που του δίνει, τόνισε: «Ένας από τους λόγους που ήμουν ελεύθερος ήταν για να περιμένω να έρθει η  ευκαιρία από μια μεγάλη ομάδα όπως είναι  ο Ολυμπιακός. Η πρόταση από τον κ. Κόκκαλη αποτέλεσε πολύ μεγάλη τιμή για μένα και είναι σίγουρα αναγνώριση των προσπαθειών που έχω κάνει τόσα χρόνια στην Ελλάδα. Για αυτό το  λόγο και η  συζήτηση κράτησε πάρα πολύ λίγο. Στα 13  χρόνια που είμαι στην Ελλάδα, έχω παρακολουθήσει την πορεία του Ολυμπιακού που αποτέλεσε ομάδα - μοντέλο για πολλά χρόνια κατακτώντας τα πάντα.

    Οι φιλοδοξίες της ομάδας, ταιριάζουν με τις δικές μου φιλοδοξίες. Θα ήθελα να γίνω ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του συλλόγου.

    Η ομάδα περνάει κάποιες δυσκολίες, αλλά ό,τι ανθρώπινο περνάει από τα χέρια θα προσπαθήσω να το κάνω έτσι ώστε ο τρόπος παιχνιδιού της ομάδας να γίνει γνώριμος όπου κι αν παίζουμε».

    [25] ΜΑΤΣ ΓΚΙΓΚΜΠΛΑΝΤ: ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΚΑΝΩ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2003 (18:01 UTC+2)

    Την πρώτη επαφή με τους δημοσιογράφους είχε σήμερα ο νέος προπονητής του Ηρακλή, Ματς Γκίγκμπλαντ, έπειτα από την επισημοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

    «Είμαι περήφανος που ήρθα στον Ηρακλή και αισιόδοξος ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κάνω πολλές επιτυχίες», τόνισε αρχικά ο Σουηδός τεχνικός και συνέχισε: «Εχω εντυπωσιαστεί από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες μπορούν να συγκριθούν με αυτές πολλών ευρωπαϊκών ομάδων. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Ηρθα στη Θεσσαλονίκη και με δέχθηκαν με θέρμη. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και όλους αυτούς που υπάρχουν γύρω και βοηθάνε τον Ηρακλή».

    Ο Ματς Γινγκμπλαντ αναφέρθηκε και στο παιχνίδι με τον Ακράτητο που θα γίνει στο γήπεδο της Πολίχνης. «Αυτό που προέχει είναι το ματς της Κυριακής με το Ακράτητο. Συγκεντρωνόμαστε πάνω σε αυτό. Περισσότερα θα πούμε μετά το τέλος της αναμέτρησης. Μελλοντικά οι παίκτες θα μάθουν τις θέσεις που πρέπει να έχουν στο γήπεδο. Μέσα στις επόμενες μέρες θα έχω συνάντηση με τον κάθε παίκτη ξεχωριστά. Θέλουμε τη νίκη και θα πολεμήσουμε για να την πάρουμε", τόνισε ο Σουηδός τεχνικός.

    Οσο για τα αγωνιστικά πλάνα που θα κάνει στο μέλλον; «Υπάρχει φιλοσοφία, αλλά και κάποιες αρχές. Εχουμε ακόμη δύο προπονήσεις, όπου θα προσπαθήσω να εμφυσήσω ένα νέο τρόπο παιχνιδιού. Οταν θα επανέρθουν οι τραυματίες και οι τιμωρημένοι θα έχουμε ακόμη καλύτερες προϋποθέσεις για να υπάρχει επιτυχία».

    Ο Ματς Γίνγκμπλαντ μίλησε και για την έδρα του Ηρακλή: «Οταν μια ομάδα έχει καλή έδρα, τότε σίγουρα μπορείς να κερδίσεις κάθε παιχνίδι. Θέλουμε τον κόσμο δίπλα μας. Αν υπάρχει καλή έδρα, μια ομάδα μπορεί να παίξει περισσότερο επιθετικά. Το εσωτερικό κίνητρο, που λειτουργεί σε μακρόχρονο διάστημα στον παίκτη που θέλει να είναι νικητής, πρέπει να υπάρχει. Ολοι μας οφείλουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας».

    [26] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΚΕΙΠ ΤΑΟΥΝ

    Λονδίνο, 28 Νοεμβρίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Η Μπιγιονσέ, οι Queen και ο Μπόνο των U2 είναι ορισμένοι από τους διάσημους καλλιτέχνες, οι οποίοι συμμετέχουν στη μεγάλη συναυλία που διοργανώνεται στις 29 Νοεμβρίου στο Κέιπ Τάουν, με σκοπό να ενημερώσουν το κοινό και να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση του AIDS στην Αφρική.

    Το BBC μετέδωσε ότι επικεφαλής της διοργάνωσης έχει τεθεί ο Νέλσον Μαντέλα, ενώ ο τίτλος της είναι «46664», το νούμερο του κελιού, στο οποίο κρατείτο ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης για περισσότερα από 18 χρόνια.

    «Εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα μολυσμένοι από το AIDS είναι μόνο αυτό, δηλαδή ένας αριθμός. Για το λόγο αυτό επέτρεψα για πρώτη φορά το νούμερο του κελιού μου να γίνει ο τίτλος αυτής της καμπάνιας» δήλωσε ο Μαντέλα.

    [27] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΕΦΥΡΩΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Νάπολη, 28 Νοεμβρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην συνάντησή τους στη Νάπολη, θα προσπαθήσουν να επιλύσουν τις σφοδρές διαφορές που υπάρχουν όσον αφορά το μελλοντικό σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι συνομιλίες γίνονται δύο εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής στην οποία θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το σύνταγμα.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες μπορεί να καταλήξουν σε αποτυχία καθώς τα κράτη μέλη έχουν μεγάλες διαφορές για σημαντικά θέματα.

    Σημαντικές διαφορές, μεταξύ άλλων, υπάρχουν σε θέματα άσκησης βέτο εθνικών κρατών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και την κατανομή των ψήφων όταν θα ενταχθούν τα νέα κράτη μέλη. Συμβιβαστική πρόταση από τη μεριά της Ιταλικής προεδρίας έχει ήδη επικριθεί από πολλές χώρες.

    Την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρόου, σχεδόν απείλησε ότι δεν θα συμφωνήσει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να προσαρμόσει τους θεσμούς της στο γεγονός ότι το 2004 τα 15 μέλη της θα γίνουν 25.

    Εκτός από τη Βρετανία, μεγάλες επιφυλάξεις έχουν η Ισπανία και η Πορτογαλία που αντιστέκονται στις προσπάθειες να μειωθεί ο αριθμός των ψήφων που διαθέτουν ενώ οι μικρές χώρες μέλη αγωνίζονται να διατηρήσουν την εκπροσώπηση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ένα άλλο θέμα που προκαλέσει διαφωνίες είναι αν στο ευρωπαϊκό σύνταγμα θα υπάρχει αναφορά στις χριστιανικές καταβολές της Ευρώπης.

    [28] ΕΦΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΑΛ ΦΑΓΙΕΝΤ ΣΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥΣ

    Παρίσι, 28 Νοεμβρίου 2003 (19:19 UTC+2)

    Ο Μοχάμεντ αλ Φάγιεντ, πατέρας του Αχμεντ αλ Φάγιεντ, που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα μαζί με την πριγκίπισσα Νταϊάνα στο Παρίσι την 31η Αυγούστου του 1997, έκανε έφεση στην αθωωτική απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης για τους φωτογράφους που διώκονταν επειδή είχαν τραβήξει φωτογραφίες του ζεύγους τα ξημερώματα της ημέρας εκείνης.

    "Οι παπαράτσι έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο στην τραγωδία, πρέπει λοιπόν να τιμωρηθούν", δήλωσε ο πατέρας του Αχμεντ αλ Φάγιεντ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Οι τρεις φωτογράφοι που αντιμετώπιζαν διώξεις είναι όλοι Γάλλοι, Φαμπρίς Σασρί, Ζακ Λανζβέν και Κριστιάν Μαρτίνεζ.

    [29] ΕΠΤΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΟΜΗΡΟΙ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 28 Νοεμβρίου 2003 (18:52 UTC+2)

    Επτά αλλοδαποί εργαζόμενοι σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, στους οποίους περιλαμβάνονται ένας Βρετανός και ένας Αυστραλός, απήχθησαν στη Νιγηρία από αντάρτες της περιοχής, δήλωσαν διπλωμάτες και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, μετέδωσε το ΒΒC.

    Εκπρόσωπος της Βρετανικής πρεσβείας επιβεβαίωσε ότι ένας Βρετανός φέρεται αναμεμειγμένος "σε ένα επεισόδιο" στην νότια περιοχή του δέλτα όπου παράγεται το αργό πετρέλαιο της Νιγηρίας.

    [30] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Καμπέρα, 28 Νοεμβρίου 2003 (18:14 UTC+2)

    Την παραίτηση του από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας, υπέβαλε ο Σάϊμον Κριν, καθώς είχε χάσει την υποστήριξη των συνεργατών του, οι οποίοι εξέφρασαν φόβους ότι το κόμμα θα συντριβεί στις γενικές εκλογές του 2004, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις.

    Η κοινοβουλευτική ομάδα των Εργατικών θα εκλέξει τον νέο αρχηγό του κόμματος την Τρίτη, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [31] Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: "ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΠΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ"

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Τις σκέψεις του για την έναρξη γυρισμάτων δύο νέων ταινιών "Το τρίτο φτερό" ή τη "Νεκρή ζώνη" για το διαχωριστικό σύνορο της Κύπρου, μοιράστηκε ο σκηνοθέτης, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, με το κοινό, στη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ολύμπιον, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με γνωστούς ηθοποιούς, όπως η Μισέλ Φάιφερ, για τη συμμετοχή τους στις ταινίες, ωστόσο άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και για την επιλογή υλοποίησης των ταινιών. "Δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια για την απόφασή μου να γίνει η μία ή άλλη ταινία" είπε χαρακτηριστικά.

    Η τελευταία του ταινία "Το Λιβάδι που δακρύζει", θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο φεστιβάλ του Βερολίνου, ωστόσο ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να προβληθεί ταυτόχρονα και στην Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία. Σχετικά με το αφιέρωμα στις ταινίες του που παρουσιάζεται στο Λονδίνο από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και τα τέλη Ιανουρίου, είπε ότι "πρόκειται για μία σπουδαία πρωτοβουλία για την προβολή του ελληνικού κινηματογράφου γενικότερα και την επαφή του με ένα άγνωστο κοινό".

    Ο Ελληνας σκηνοθέτης δήλωσε ότι τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η διαδικασία των γυρισμάτων της ταινίας του και ότι επιλέγει να μην τα προετοιμάζει με ακρίβεια, σε αντίθεση με τον Γεωργιανό συνάδελφό του, Οτάρ Ιοσελιάνι. "Θα ήθελα οι ταινίες μου να μην τελειώνουν ποτέ. Αν μπορούσα να κάνω γυρίσματα 365 μέρες το χρόνο θα το έκανα, δεν μπορώ όμως και για αυτό έχω την αίσθηση της αποστέρησης. Για μένα η πιο ιερή ώρα είναι αυτή των γυρισμάτων και δεν με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα" είπε και θυμήθηκε τα γυρίσματα για την ταινία του "Θίασος", κατά τα οποία δεν χρησιμοποιούσε σενάριο. "Γεννιόταν πράγματα στο γύρισμα. Η στιγμή της δημιουργίας ταυτίζεται με τη στιγμή του γυρίσματος και όχι με τις προεργασίες" είπε.

    Για τον αμερικανικό κινηματογράφο εξέφρασε αδιαφορία, ενώ για το νέο κύμα ταινιών από χώρες άγνωστες κινηματογραφικά στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα, όπως Ασία, Ιράν κ.α. δήλωσε ότι οι ταινίες τους "κουβαλούν καταγωγικές αλήθειες". "Εκεί λένε αλήθειες απλοί άνθρωποι. Εμείς εδώ ανακατεύοντας, πιστεύουμε ότι μπορούμε να παράγουμε κάτι. Εχουμε ξεχάσει τι σημαίνει απλότητα".

    Σε ερώτηση για το κινηματογραφικό μέλλον απάντησε ότι "ο χρόνος είναι αυτός που τελικά μιλά για τα πράγματα, τα καταξιώνει" και όχι η οικονομική ή εμπορική επιτυχία, ενώ για τον εαυτό του είπε ότι οι ταινίες του αποτελούν κατάθεση ψυχής. "Αισθάνομαι σήμερα πιο ελεύθερος. Δεν έχω να δώσω σε κανέναν λογαριασμό. Κάνως αυτό που έχω ανάγκη, αυτό που ζητάει η ψυχή μου. Μιλάω όπως θα μιλούσα στον πιο αγαπημένο συνένοχο, δεν χρειάζομαι κανένα στήριγμα. Είναι η πρώτη φορά που μπορώ να κάνω ότι θέλω".

    [32] Η ΕΡΤ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΜΕ 14 ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ 3 ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Στη συμβολή της δημόσιας τηλεόρασης στην κινηματογραφική παραγωγή της χώρας μέσα από τη συνεργασία και τις συμπαραγωγές με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, καθώς και στη συμμετοχή της ΕΡΤ και φέτος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με ταινίες τις οποίες επιχορηγεί, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της, Αγγελος Στάγκος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

    Η ΕΡΤ συμμετέχει φέτος στο Φεστιβάλ με 14 ταινίες μεγάλου μήκους (μία στο διαγωνιστικό τμήμα, εννέα στο πανόραμα ελληνικού κινηματογράφου, τέσσερις που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος "Νέο Βλέμμα"), με τρία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος "Τεκμήριο", καθώς και με μία ταινία ντοκιμαντέρ ελληνογαλλικής συμπαραγωγής.

    "Η δημόσια τηλεόραση είναι και φέτος εδώ, πιστή στο ραντεβού της, με διάφορους ρόλους" είπε ο κ.Στάγκος και τόνισε ότι "την υποστήριξη της ΕΡΤ στην ελληνική κινηματογραφία δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς γιατί είναι η μόνη που εφαρμόζει το νόμο για το 1,5%" που αφορά την επιχορήγηση στην παραγωγή ελληνικών ταινιών "και ο μοναδικός τηλεοπτικός φορέας που δημιουργεί συνθήκες παραγωγής και εκμετάλλευσης της ταινίας για τον ιδιώτη παραγωγό και σκηνοθέτη".

    Οπως ανέφερε, το συνολικό ποσό που διαθέτει η ΕΡΤ για την επιχορήγηση παραγωγών ελληνικών ταινιών ανέρχεται στο ποσό των 2,95 εκατομμυρίων ευρώ (998.000 ευρώ για την παραγωγή ταινιών μεγάλου μήκους, 750.000 ευρώ για τα προγράμματα "Νέο Βλέμμα" και "Τεκμήριο", 352.000 ευρώ για ταινίες μικρού μήκους, 500.000 ευρώ για την υποστήριξη της διοργάνωσης των φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ελλάδα και 350.000 ευρώ για διευκολύνσεις στη δημιουργία ταινιών)

    Ο κ.Στάγκος ανακοίνωσε την ανανέωση για τα επόμενα δύο χρόνια της προγραμματικής συμφωνίας της ΕΡΤ με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) για τα προγράμματα "Νέο Βλέμμα" για την παραγωγή έργων μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, "Τεκμήριο" για την παραγωγή ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και "Ζιζάνιο", που ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα "Νέο Βλέμμα" και αφορά την παραγωγή μιας ταινίας για παιδιά.

    Τέλος, αναφέρθηκε στην παραγωγή, για πέμπτη συνεχή χρονιά, ταινιών μικρού μήκους μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος "μικροφίλμ" σε συνεργασία με το ΕΚΚ και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, καθώς και στην χρηματοδότηση θεσμών για την προβολή ελληνικών ταινιών όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης "Εικόνες του 21ου Αιώνα", το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, το Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ Σάμου, το Φεστιβάλ Ολυμπίας, το Ecofilm Ζακύνθου, το Φεστιβάλ Κόμικς κ.α.

    [33] "ΓΙΓΑΝΤΩΣΗ" ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Η ΕΤ.Ε.Σ.

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Σε κλίμα έντασης και καταγγελιών εναντίον του υπουργείου Πολιτισμού και της διεύθυνσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε σήμερα η προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών, η οποία ζήτησε άμεση αλλαγή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου που καθορίζει το κινηματογραφικό τοπίο της χώρας, μετατροπή του σχεδίου νόμου του 1997 για τη λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και σοβαρή αντιμετώπιση στο θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας δημόσιας σχολής κινηματογράφου.

    Ο πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΤ.Ε.Σ.), Χάρης Παπαδόπουλος, κατήγγειλε τον «γιγαντισμό» του Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και έκανε λόγο για «μαρασμό» από την άλλη πλευρά του ΕΚΚ, ενώ ζήτησε από τα κινηματογραφικά σωματεία να πάρουν θέση στο θέμα.

    Συγκεκριμένα επέκρινε την παράδοση από το υπουργείο Πολιτισμού του δικτύου διανομής ελληνικών ταινιών στο Φεστιβάλ, καθώς και την επέκταση του Φεστιβάλ στον τομέα της παραγωγής, όπως για παράδειγμα με την δράση «Πάμε σινεμά», υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος του πρέπει να περιοριστεί μόνο στην προβολή ταινιών. «Η HellasFilm που μπορεί να αναλάβει τη διανομή, γιατί μένει απ' έξω; Μπορεί το Φεστιβάλ να κάνει τη διανομή;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Εδώ ετοιμάζεται για τον κινηματογράφο ένα νέο μοντέλο του Μεγάρου Μουσικής, μια αυτοκρατορία, που βγάζει απ' έξω όλη την κινηματογραφική κοινότητα, χωρίς να έχουν λόγο οι δημιουργοί, οι σκηνοθέτες. Αυτό πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις. Η Εταιρία δεν θα δεχτεί την παράδοση του δικτύου στο Φεστιβάλ» είπε.

    Ο κ.Παπαδόπουλος παρατήρησε μία δυσανάλογη χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού προς το ΕΚΚ για την παραγωγή μίας ταινίας (περίπου 100 εκατομμύρια, ενώ απασχολούνται 50 άτομα) και προς το Φεστιβάλ Κινηματογράφου για την προβολή της (περίπου 2 εκατομμύρια, ενώ απασχολούνται 5 άτομα). «Θέσαμε κάποια ερωτήματα στον υπουργό Πολιτισμού. Γιατί το ΕΚΚ χρηματοδοτείται με τόσο λίγα χρήματα και το Φεστιβάλ με τόσο πολλά; Είναι μία αγωνία που εκφράζουμε και σήμερα θα καταγγείλουμε ένα παράλληλο σχέδιο μαρασμού του ΕΚΚ» είπε και πρόσθεσε: «φτάνουμε σε σημείο οι δημιουργοί να αποκλείονται και να μην έχουν λόγο».

    Οι σκηνοθέτες ζήτησαν ο προϋπολογισμός του Φεστιβάλ Κινηματογράφου να βγαίνει μέσα από τη γενική του συνέλευση. «Ζητάμε τη διαφάνεια στους προϋπολογισμούς και τη συμπαράσταση όλων των σωματείων υπέρ του ελληνικού κινηματογράφου. Θα ξεκινήσουμε τις επαφές με τα κόμματα και θα καταγγείλουμε αυτό που γίνεται σήμερα στο Φεστιβάλ» δήλωσε ο κ.Παπαδόπουλος, ο οποίος άφησε αιχμές για συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια της διεύθυνσής του.

    Η ΕΤ.Ε.Σ. ζήτησε εξάλλου και την αλλαγή στο νόμο του 1997, καταγγέλλοντας ότι υπονομεύει την ελληνική δημιουργία, αναθέτει όλη την κινηματογραφική παραγωγή στο ΕΚΚ, δεν αποδίδει επιστροφές φόρου στους παραγωγούς, δεν καθιερώνει την ποσόστωση στις αίθουσες και θεσμοποιεί μεν το 1,5% από τα τηλεοπτικά έσοδα υπέρ του κινηματογράφου, ωστόσο παραμένει ανεφάρμοστο εδώ και μία δεκαετία.

    Επιπλέον επέκρινε τη στάση του Συμβούλου Κινηματογραφίας στο υπουργείο Πολιτισμού, κ. Μπακογιαννόπουλου, τον οποίο κατηγόρησε ότι «ψηφίζει εν κρυπτώ» ρυθμίσεις που υπονομεύουν τις κατακτήσεις της κινηματογραφικής κοινότητας, όπως για παράδειγμα ρύθμιση που αποκλείει έξω από τα κρατικά βραβεία τους σκηνοθέτες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ της Δράμας, ρύθμιση που αφαιρεί κρατική επιδότηση σε ταινίες που έχουν βγει στις αίθουσες κ.α. «Το τέλος έρχεται. Η θα φύγει έτσι ή θα φύγει με άλλο τρόπο» προειδοποίησε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Ο αντιπρόεδρος της ΕΤ.Ε.Σ. αναφέρθηκε στο θέμα της παιδείας και συγκεκριμένα της εξαγγελίας της ίδρυσης δημόσιας σχολής κινηματογράφου. «Η υπόθεση είναι σοβαρή και απαιτεί χρηματοδότηση για τη γονιμοποίησή της. Εδώ και μία δεκαετία υπάρχει μία κοροϊδία στο θέμα αυτό» είπε.

    [34] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΣΟΥΝΤΟΥΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2003 (18:03 UTC+2)

    «Μοτίβα Μνήμης» είναι ο τίτλος της πρώτης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής της Γιώτας Σουντουλίδου, τα έργα της οποίας θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο του Ε΄ Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πέτρου Συνδίκα 24.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου, στις 8.30 μ.μ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου.

    [35] ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2003 (17:43 UTC+2)

    «Οι Δρόμοι της Αειφορίας. Περιβάλλον- Εργασία- Επιχειρηματικότητα», είναι το νέο βιβλίο που επιμελήθηκαν ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος και ο Μιχάλης Μοδινός και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» και το Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών (ΔΙ.Π.Ε.).

    Τα κείμενα υπογράφουν οι Αλέξανδρος Δεληγιάννης, Ηλίας Ευθυμιόπουλος, Σπύρος Βούγιας, Μάρω Ευαγγελίδου, Χριστίνα Θεοχάρη, Ναπολέων Μαραβέγιας, Μιχάλης Μοδινός, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Βασίλης Πεσμαζόγλου, Ελένη Σβορώνου, Γιάννης Σπιλάνης, Αντώνης Τριφύλλης και Δήμος Τσαντίλης.

    Ουσιαστικά πρόκειται για διαλέξεις, οι οποίες δόθηκαν στο πλαίσιο του φετινού Θερινού Οικολογικού Πανεπιστημίου, που διοργάνωσε το ΔΙ.Π.Ε. το περασμένο καλοκαίρι στη Σύρο.

    Το Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο είναι ένας κύκλος σεμιναρίων διάρκειας τριών εβδομάδων, ο οποίος ξεκίνησε το 1998 και που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Ιούλιο σε διαφορετικό τόπο κάθε φορά και έχει ως στόχο τον συνδυασμό της επιμόρφωσης με τις διακοπές.

    Για παράδειγμα, πέρυσι πραγματοποιήθηκε στη Λήμνο και είχε ως θέμα: «Παγκοσμιοποίηση και Περιβάλλον».

    Το Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο απευθύνεται σε ενήλικες, στελέχη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, εκπαιδευτικούς, στελέχη οργανώσεων και οργανισμών, φοιτητές κτλ.

    Οσον αφορά στην έκδοση «Οι Δρόμοι της Αειφορίας», που παρουσιάστηκε σήμερα στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών, Ανδρέα Λοβέρδου, χωρίζεται σε τρία κεφάλαια: 1) Αειφορία: Από τη Θεωρία στην Πράξη, 2) Εργασία: Αντιπαλότητα και Σύγκλιση και 3) Η Πρόκληση στο Πεδίο της Επιχειρηματικότητας.

    «Η αειφόρος ανάπτυξη», σημειώνει στον πρόλογό του ο Μιχάλης Μοδινός, Περιβαλλοντολόγος, Γεωγράφος και Μηχανικός και Πρόεδρος από το 2001 του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ), «ήλθε στο προσκήνιο με τη φιλοδοξία της υπέρβασης των ετερογενών λογικών της οικονομίας και της οικολογίας. Υπόσχεται μεμιάς προστασία του περιβάλλοντος, κοινωνική δικαιοσύνη και διαρκούσα ανάπτυξη μεταθέτοντας τη συζήτηση σε νέο επίπεδο».

    Από την πλευρά του, ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος, Φυσικός και Περιβαλλοντολόγος, πρώην Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace και πρώην Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, σήμερα Διευθυντής του ΔΙ.Π.Ε., αναφέρει στην εισαγωγή του βιβλίου πως «η αειφορία δεν εξαντλείται μόνο στην ηθική ρητορεία, για την αναδιαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της φύσης και των ανθρώπων στο χώρο και στον χρόνο. Μπαίνει στα βαθιά νερά της οικονομικής επιστήμης και προτείνει νέα πρότυπα για τη μέτρηση της ευημερίας».

    Στην παρουσίαση της έκδοσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για νέο πολιτικό στόχο, αποτελούμενο από τη «συναίρεση οικονομικής ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος».

    Παρατήρησε ακόμη, ότι ελάχιστα ή και ανύπαρκτα είναι τα προγράμματα για την αειφορία που υποβάλλονται στο ΥΠΕΞ, ενώ λίγα είναι και εκείνα που αφορούν σε οικολογικά θέματα.

    Για το Οικολογικό Κίνημα στην Ελλάδα ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος είπε ότι κινήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δυο άκρα: τον αριστερισμό και τους οπαδούς της ανώδυνης φυσιολατρίας, ενώ χαρακτήρισε ως «περιθωριακές μειοψηφίες» τις οικολογικές τάσεις στα πολιτικά κόμματα της χώρας μας.

    Αναφέρθηκε ακόμη, στη ρύπανση, την τεχνολογία, αλλά και τον τομέα της ενέργειας και επισήμανε τον προσανατολισμό σε πηγές ενέργειας όλο και πλουσιότερες σε υδρογόνο.

    Κ. Κούτρα


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 28 November 2003 - 19:13:52 UTC