Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-12-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΠΑΩ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΘΑ ΑΦΙΕΡΩΣΩ ΟΛΕΣ ΜΟΥ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ
  • [02] ΣΕ ΑΥΣΤΗΡΟ ΥΦΟΣ Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
  • [03] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
  • [04] ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΜΜΕ
  • [05] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: 25.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΩΣ ΤΟ
  • [06] ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] NEOΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ν.Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο Ν. ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
  • [08] ΣΥΝ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ: ΑΠΑΣΙΟΔΟΞΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΣτΕ
  • [09] ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ
  • [10] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [11] ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
  • [12] O Δ. AΡΜΕΝΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
  • [13] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
  • [14] ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΔΕ ΔΗΛΩΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΛΑΔΙΟΥ
  • [15] "ΛΑΘΟΣ" ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΤΕΡΕΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟ 10ΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΙ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΑΣΤΑΣΕ ΜΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [17] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΟΤΑΒΑΣ ΣΤΟ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [18] ΔΙΑΦΩΝΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΣΤΟ
  • [19] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ
  • [20] ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [21] ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ "ΕΜΦΥΛΙΟΣ" ΓΙΑ ΡΙΒΑΛΝΤΟ
  • [22] ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 2006
  • [23] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΝΙΚΕΣ ΠΕΤΥΧΑΝ ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ
  • [24] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ
  • [25] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ 24ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
  • [26] ΝΕΑ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ
  • [28] Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ "ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ" ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΟΥ ΚΙΟΤΟ
  • [29] ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ "ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ" ΓΙΑ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [30] EIKAΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Γ. ΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ
  • [31] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΦΕΙΟΥ
  • [32] ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ Μ.
  • [33] "ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΝΤΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  • [34] "ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΩΕ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΠΑΩ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΘΑ ΑΦΙΕΡΩΣΩ ΟΛΕΣ ΜΟΥ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2003 (15:41 UTC+2)

    Τέλος στα σενάρια διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ και μετακίνησης του σε κάποιο αξίωμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έθεσε με κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    Με τη φράση "θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις για να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και θα τιμήσω την εντολή του λαού που θα πάρω στις εκλογές", έκανε σαφές ότι θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ σε ερώτηση αν επιθυμεί να καταλάβει κάποιο από τα υπό διαμόρφωση αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απάντησε:"Δεν ενδιαφέρομαι να πάω στην Ε.Ε.. Εγώ θα μείνω στη χώρα μου". Τα σενάρια αυτά δεν απασχολούν τους πολίτες, απασχολούν τη Ν.Δ. και το Τύπο της Δεξιάς, που έχουν τη σκοπιμότητα να δείξουν ότι κάτι τρέχει, κάτι δεν πάει καλά, εξήγησε.

    Ο κ. Σημίτης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας την οποία χαρακτήρισε "άκρως συντηρητική" παράταξη. Την κατηγόρησε ότι σε αντίθεση με τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης έχει στους κόλπους της, στην ίδια ομπρέλα, και ακροδεξιά στοιχεία. Εφερε ως παράδειγμα τον βουλευτή Γιώργο Καρατζαφέρη, για τον οποίο σημείωσε ότι τις ίδιες απόψεις είχε και όσο βρισκόταν εντός της Ν.Δ.. Πως εκλέχτηκε βουλευτής της Ν.Δ. με τέτοιες απόψεις, αναρωτήθηκε. Αναφέρθηκε στις αντιδράσεις στελεχών για το θέμα της σημαίας και τη στάση του υπερνομάρχη Καβάλας-Δράμας-Ξάνθης Κ. Τάτση, που είχε επιτεθεί εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας και είχε παραδεχθεί ότι ήταν μέλος της Συμβουλευτικής του δικτάτορα Παπαδόπουλου.

    Για τις εκλογές είπε ότι θα γίνουν τον Απρίλιο ή τον Μάϊο του 2004. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κουρασμένο, έχει κάνει αλλαγές, είναι ανανεωμένο, διαθέτει την εμπειρία και θα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές. Σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις που φένουν πρώτη τη Ν.Δ. υπενθύμισε ότι και στη Γερμανία ο Σρέντερ ήταν 7 μονάδες πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες κι όμως κέρδισε τις εκλογές. Οι Ελληνες πολίτες επιδοκομάζουν την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά έχουν περισσότερες απαιτήσεις και το ΠΑΣΟΚ έχει συναίσθηση αυτής της κατάστασης.

    Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι ασφαλείς. Τα σχέδια ασφάλειας προβλέπουν όλους τους κινδύνους, υπάρχει διεθνής συνεργασία για το θέμα και αυτή θα συνεχιστεί.

    Εστειλε μήνυμα προς την Τουρκία λέγοντας πως η στάση της στο Κυπριακό θα επηρεάσει σημαντικά την ευρωπαϊκή της προοπτική. "Δεν μπορεί να μένει ανοιχτό ένα τέτοιο θέμα και να συζητάμε την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.", είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας στην Ε.Ε. απάντησε ότι είναι αναγκαίο, υπάρχουν, όμως, και έκτακτες καταστάσεις στις οποίες θα πρέπει να γίνονται προσαρμογές.

    [02] ΣΕ ΑΥΣΤΗΡΟ ΥΦΟΣ Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

    Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2003 (20:21 UTC+2)

    Πιστή τήρηση της πράξης του 1928 αξιώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην επιστολή απάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου που επέδωσε σήμερα στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο ο Μητροπολίτης Τυρολόης Παντελεήμων.

    Ο απεσταλμένος του Οικουμενικού Πατριάρχη παρέμεινε στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου για 17 λεπτά και η συνάντηση χαρακτηρίστηκε τυπική, αφού ο Μητροπολίτης Τυρολόης δεν είχε εξουσιοδότηση να συζητήσει επί του περιεχομένου της επιστολής που μετέφερε.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζητά σε αυστηρό ύφος εκ νέου την αποστολή του καταλόγου των υποψηφίων Μητροπολιτών, προκειμένου να έχει την τελική έγκριση για τις Μητροπόλεις που ανήκουν στις νέες χώρες και προειδοποιεί ότι εάν η Εκκλησία της Ελλάδος προχωρήσει μονομερώς σε εκλογές, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές.

    Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρει επί λέξει: «Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον αξιοί άπαξ έτι την πιστήν τήρησιν της Πατριαρχικής και Συνοδικής αυτού Πράξεως του 1928 εν τω συνόλω αυτής, δηλοί δε ότι εν απευκταία και αδιανοήτω περιπτώσει τελέσεως κανονικών ψήφων προς πλήρωσιν, κατά παράβασιν των όρων της Πράξεως του 1928, των χηρευουσών Ιερών Μητροπόλεων της κανονικής δικαιοδοσίας αυτού δεν θα αναγνωρίση το αποτέλεσμα των ούτω γενομένων, άτινα ασφαλώς θα έχουν σοβαράς συνεπείας».

    Στην επιστολή γίνεται κριτική στις προτάσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου που υπερψηφίστηκαν τον περασμένο μήνα από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρθολομαίος «η ληφθείσα απόφασις δεν έχει την δύναμιν να μεταβάλει τα οριζόμενα υπό της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως του 1928». Επίσης υπογραμμίζε ότι «η ερμηνεία μιας Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως, δύναται να προέλθει αυθεντικώς μόνον υπό του εκδόντος αυτήν».

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απορρίπτει τη βασιμότητα των νομικών κωλυμάτων που επικαλείται η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας και επισημαίνει ότι η Ελλαδική Εκκλησία αποφασίζει επιλεκτικά το αν οι κοσμικοί νόμοι υπερέχουν των εκκλησιαστικών κάνοντας έμμεση αναφορά στο θέμα των ταυτοτήτων. Υπενθυμίζει δε πόσες φορές ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο προκάτοχός του μακαριστός Σεραφείμ είχαν καταδικάσει την αντίληψη που θέλει να υπαγάγει την εκκλησιαστική ζωή αποκλειστικά στους νόμους του κράτους.

    Στην επιστολή διαψεύδονται κατηγορηματικά τα περί τροποποιήσεως της πράξεως του 1928 που ισχυρίζεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

    «Ημείς ουδεμία τροποποίησιν γνωρίζομε, δεδομένου ότι πάσα Πατριαρχική και Συνοδική Πράξις τροποποιείται μόνον δι' ομοίας ισοκύρου Πράξεως, μη εκδοθείσης εν προκειμένω, και ουχί δι' αλληλογραφίας, η οποία δεν έχει την ισχύν Πράξεως. «Η Πράξις του 1928 δεν ετροποποιήθη, ως ελέχθη, και ισχύει πλήρως, το δε δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς προσθήκην ή διαγραφήν υποψηφίων απορρέει εκ της εννοίας της εγκρίσεως, της οποίας κατ' ουδέν εμποδίζεται η άσκησις, ως δεν εμποδίζεται η άσκησις πλείστων άλλων κανονικών δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μη προβλεπομένων υπό των Πολιτειακών νόμων Κράτους τινός, αλλ' ασκουμένων υπ αυτού διεκκλησιαστικώς δυνάμει των ιερών κανόνων και των ισοδυνάμων κανονιστικών ρυθμίσεων», τονίζει ο Πατριάρχης στην επιστολή του.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογραμμίζει ακόμη ότι οι απόπειρες να μειωθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καταδικάζονται από τον ελληνικό λαό. «Η υποτίμησις, άλλωστε, του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου όταν επιχειρήται από της πλευράς της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι πράξις αδικαιολόγητος και ακατανόητος, αποδοκιμάζεται δε υπό του ευσεβούς Ελληνικού Λαού».

    Αναλυτικά η επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου έχει ως εξής:

    «Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος, εν Χριστώ τω Θεώ λίαν αγαπητέ και περιπόθητε αδελφέ και συλλειτουργέ της ημών Μετριότητος κύριε Χριστόδουλε, Πρόεδρε της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Υμετέραν σεβασμίαν Μακαριότητα αδελφικώς εν Κυρίω κατασπαζόμενοι, υπερήδιστα προσαγορεύομεν.

    Ελάβομεν και μετά της δεούσης προσοχής εμελετήσαμεν το από ι΄ Νοεμβρίου ε.έ. γράμμα της Υμετέρας Μακαριότητος, όπερ προφρόνως διεβιβάσετε τη Μητρί Εκκλησία δι ειδικώς απεσταλμένων αδελφών Αρχιερέων, εκπροσώπων της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Εκ της επισταμένης μελέτης αυτού, περιέχοντος τας αποφάσεις της πλειονοψηφίας της Ιεραρχίας, ανάμικτα προεκλήθησαν αισθήματα ημίν τε και τοις αγίοις συνοδικοίς αδελφοίς, δια πολλούς λόγους.

    Εν πρώτοις ελύπησεν ημάς το γεγονός, ότι τοιούτον θέμα, ως το της ερμηνείας μιας Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως, δυναμένης να προέλθη αυθεντικώς μόνον υπό του εκδόντος αυτήν, ετέθη εις ψηφοφορίαν, ως εάν «εν πλήθει κρίνεται η αλήθεια», κατά την σφοδρώς ελεγχομένην υπό τε του Μεγάλου Βασιλείου και υπό συμπάσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας θέσιν. Η ψήφος των πλειόνων υπερισχύει κατά τους ιερούς κανόνας μόνον επί θεμάτων, τα οποία κείνται εις την εξουσίαν των αποφασιζόντων δια πλειονοψηφίας. Εάν τα ζητήματα εξέρχωνται της εξουσίας των δια πλειονοψηφίας αποφασιζόντων περί αυτών, ως εις την προκειμένην περίπτωσιν, εις ουδέν ισχύει η ψήφος των πλειόνων. Διό και ορθώς υπεστηρίχθη τούτο υπό μελών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, μη θελησάντων να συμπράξουν εις την λήψιν αποφάσεως δια ψηφοφορίας επί θέματος εξερχομένου της δικαιοδοσίας αυτών. Ως εκ τούτου, η ληφθείσα απόφασις δεν έχει την δύναμιν να μεταβάλη τα οριζόμενα υπό της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως του 1928.

    Ικανοποίησιν ενεποίησεν ημίν το γεγονός ότι δια του γράμματος Υμών, εκφράζοντος και την θέλησιν συμπάσης της Ιεραρχίας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος, εκδηλούται ο βαθύτατος και αδιάπτωτος σεβασμός αυτής προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και δηλούται η επιθυμία αυτής όπως συνεχισθή η ισχύς της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως του 1928. Η έκφρασις της τοιαύτης επιθυμίας διαλύει και τον πόνον, όστις προεκλήθη εκ της δημοσιευθείσης πληροφορίας ότι ημφεσβητήθη υπό τινων κατά την συνεδρίασιν της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος η κανονικότης της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως του 1928.

    Την ικανοποίησιν όμως ταύτην επισκιάζει το γεγονός ότι τίθενται αμφότεραι αι δηλώσεις αύται υπό προϋποθέσεις, αι οποίαι κατ αποτέλεσμα ανατρέπουν κατά το πλείστον την σημασίαν των θετικών δηλώσεων της προειρημένης Ιεράς Συνόδου.

    Ειδικώτερον, πάσαι αι ισχύουσαι εκκλησιαστικαί ρυθμίσεις τίθενται εις υποδεεστέραν θέσιν έναντι των κατά Πολιτείαν νομικών ρυθμίσεων, παρ όλον ότι πολλάκις και εντόνως η Ορθόδοξος Εκκλησία υπεστήριξε και υποστηρίζει την δι αυτήν προτεραιότητα έναντι των νομικών ρυθμίσεων της εφαρμογής των θείων και ιερών κανόνων και των εκκλησιαστικών ρυθμίσεων, ως, άλλωστε, και η Υμετέρα Μακαριότης μετά πειστικού λόγου υπεστήριξεν εν μελετήματι αυτής υπό τον τίτλον «Αμφισβήτησις της συνταγματικότητος των νομοθετικών επεμβάσεων της Πολιτείας επί της Εκκλησίας». Και ναι μεν αναφέρεται εν τη αποφάσει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος υποχρεούται ίνα τηρή «παραλλήλως» προς τους ιερούς κανόνας και τους νόμους του Κράτους, αλλ η παράλληλος αύτη εφαρμογή οδηγεί τόσον λογικώς όσον και κατά τα υφ Υμών γενόμενα δεκτά εις την υπεροχήν του νόμου έναντι των ιερών κανόνων και των κανονικών ρυθμίσεων, εφ όσον εν περιπτώσει διαφόρου ρυθμίσεως θεωρείται παρά της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος εφαρμοστέα η νομική και όχι η κανονική ρύθμισις.

    Αξιοσημείωτον δε είναι το γεγονός ότι η αυτή Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος εις άλλην περίπτωσιν, κατά την συνεδρίαν αυτής της δ΄ Ιουνίου 1987, είχε λάβει «αδιάσειστον και αμετακίνητον απόφασιν» όπως μη εφαρμόση νόμον της Πολιτείας, προς τον οποίον διεφώνει. Σημειωτέον ότι δεν είναι η περίπτωσις αύτη η μόνη, κατά την οποίαν η Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος επεκαλέσθη την και κατά το Ελληνικόν Σύνταγμα προτεραιότητα των Ιερών Κανόνων και των ισοδυνάμων εκκλησιαστικών ρυθμίσεων έναντι των επιβαλλομένων δια πολιτειακών νόμων τοιούτων.

    Εν τη εναντία περιπτώσει της αναφερομένης εις το Υμέτερον γράμμα «παραλλήλου» τηρήσεως αμφοτέρων, οδηγούμεθα αφεύκτως εις υπεροχήν του νόμου έναντι του Ιερού Κανόνος, ήτοι εις λύσιν προς την οποίαν ανέκαθεν σύμπασα η Ορθόδοξος Εκκλησία διεφώνει και διαφωνεί, διότι δι αυτήν πρωταρχικήν ισχύν και κύρος έχει η εκκλησιολογική και κανονική πλευρά, ως και η Υμετέρα Μακαριότης σθεναρώς δια του προδιαληφθέντος μελετήματος Αυτής υπεστήριξεν, γράφουσα ότι:

    «...γεγονός είναι ότι αι νομοθετικαί επεμβάσεις της επί της Εκκλησίας ευρίσκονται έξω του πνεύματος του Συντάγματος και στηρίζονται επί της νομολογίας, η οποία, και αυτή ακολουθεί παγίως την άπαξ χαραχθείσαν πορείαν. Καιρός όμως να αλλάξουν τα πράγματα. Αρκετήν ζημίαν επροκάλεσαν εις την Εκκλησίαν, αλλά και εις το έθνος αι επεμβάσεις αυταί. Δεν έχει θέσιν η νομοθετική εξουσία να ρυθμίζη τα εσωτερικά της Εκκλησίας» (Αφιέρωμα εις Καθηγητήν Κ.Βαβούσκον, σελ. 472).

    Ανεξαρτήτως όμως αυτού, πλείστοι διακεκριμένοι ειδήμονες νομικοί γνωμοδοτούν ότι η εν Ελλάδι ισχύουσα συνταγματική και λοιπή νομοθεσία, ορθώς ερμηνευομένη και κατανοουμένη, ουδόλως εμποδίζει την πλήρη εφαρμογήν της όλης Πράξεως του 1928, η οποία κατά πάσαν περίπτωσιν διέπει τας σχέσεις των δύο Εκκλησιών ημών ως προς τας επιτροπικώς διοικουμένας υπό της Εκκλησίας της Ελλάδος Επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν Ελλάδι.

    Ειδικώτερον, ο Πατριαρχικός και Συνοδικός Τόμος του σωτηρίου έτους 1850, δια του οποίου εχορηγήθη η αυτοκεφαλία εις την Αγιωτάτην Εκκλησίαν της Ελλάδος, ορίζει ότι αύτη θα διοικήται «κατά τους θείους και ιερούς κανόνας ελευθέρως και ακωλύτως από πάσης κοσμικής επεμβάσεως». Ατυχώς κατά την υπέρ τα 150 έτη ιστορίας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος περίοδον δεν έλειψαν αι κοσμικαί επεμβάσεις εις την διοίκησιν αυτής, λύπην δε προξενεί εις τον μελετώντα την ιστορίαν το γεγονός ότι πολλαί των επεμβάσεων αυτών επεζητήθησαν υπό εκκλησιαστικών παραγόντων. Αλλά και δι εκείνας αι οποίαι επεβλήθησαν υπό κοσμικών εξουσιών απορίαν προξενεί η πολλάκις παθητική υπό της Ελλαδικής Εκκλησίας και αδιαμαρτύρητος αποδοχή αυτών. Ως εκ τούτου εύλογος υπήρξεν η ενθουσιώδης αναγγελία υπό του αειμνήστου προκατόχου Υμών κυρού Σεραφείμ εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον της συμπεριλήψεως εις το Σύνταγμα του Ελληνικού Κράτους των δύο Πατριαρχικών και Συνοδικών κειμένων, ήτοι του Τόμου του 1850 και της Πράξεως του 1928, δια του από κε΄ Ιουνίου 1975 και υπ αριθμόν Πρωτοκόλλου 593 γράμματος αυτού, δια του οποίου διεκήρυσσεν ότι «ούτως, η Συνταγματική κατοχύρωσις των δύο Ιερών Κειμένων, τερματίζει το αρξάμενον από το έτος 1833 επιβλαβές καθεστώς του έξωθεν παρεμβατισμού εις τα της Εκκλησίας, ως κακώς εγένετο και λάθρα συνετηρήθη μέχρις ημών, παρά τον Τόμον του 1850, προς άμετρον ζημίαν της ποιμαντορικής ευθύνης αυτής και δέσμευσιν των αναγκαίων και σωστικών αυτής πρωτοβουλιών, δια την σωτηρίαν του λαού του Θεού».

    Σημειωτέον, ότι εις την συνέχειαν του γράμματός του ο αείμνηστος προκάτοχος της Υμετέρας Μακαριότητος έκρινεν αναγκαίαν την εν παντί τήρησιν των προδιαληφθέντων Τόμου και Πράξεως, γράφων επί λέξει τα εξής: «Ημίν δέ, τοις εκκλησιαστικοίς, πρόκειται καθήκον θείον και ιερόν, όπως διατάμωμεν καινήν οδόν συνδέσμου εν ειρήνη Μητρός και Θυγατρός Εκκλησίας, επί τη τηρήσει επακριβώς πάντων των υπό των θείων και ιερών κανόνων και Πατριαρχικών και Συνοδικών Πράξεων οριζομένων εν συνεργασία αγαστή και αμοιβαία περιχωρήσει αγάπης και ταπεινώσεως εν Χριστώ».

    Η εκφραζομένη δια του ανωτέρω γράμματος πρόθεσις τηρήσεως «επακριβώς» αμφοτέρων των Πατριαρχικών και Συνοδικών Τόμου και Πράξεως, και δη «πάντων» των υπ αυτών οριζομένων, μαρτυρεί την εν ώραις ανεπηρεάστου κρίσεως εκκλησιαστικήν πεποίθησιν περί της γενικής ισχύος αυτών.

    Δεν απέχει δε πολύ ο χρόνος, κατά τον οποίον και υπό της Υμετέρας φίλης Μακαριότητος εχαρακτηρίσθησαν τα κείμενα ταύτα «ιερώτατα και τιμιώτατα καταστατικά», τούθ όπερ σημαίνει έχοντα προτεραιότητα εφαρμογής δια την Ορθόδοξον Εκκλησίαν έναντι των θύραθεν εντολών, έστω και δια νόμων εκφραζομένων.

    Oσον δε αφορά εις τας αναφερομένας εν τω γράμματι Υμών «τροποποιήσεις» της ειρημένης Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως, ημείς ουδεμίαν τοιαύτην τροποποίησιν γνωρίζομεν, δεδομένου ότι πάσα Πατριαρχική και Συνοδική Πράξις τροποποιείται μόνον δι ομοίας ισοκύρου Πράξεως, μη εκδοθείσης εν προκειμένω, και ουχί δι αλληλογραφίας, η οποία δεν έχει την ισχύν Πράξεως. Η Πράξις του 1928 δεν ετροποποιήθη, ως ελέχθη, και ισχύει πλήρως, το δε δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς προσθήκην ή διαγραφήν υποψηφίων απορρέει εκ της εννοίας της εγκρίσεως, της οποίας κατ ουδέν εμποδίζεται η άσκησις, ως δεν εμποδίζεται η άσκησις πλείστων άλλων κανονικών δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μη προβλεπομένων υπό των Πολιτειακών νόμων Κράτους τινός, αλλ ασκουμένων υπ αυτού διεκκλησιαστικώς δυνάμει των ιερών κανόνων και των ισοδυνάμων κανονιστικών ρυθμίσεων.

    Εξ ετέρου, απορίαν και θλίψιν προκαλεί και το γεγονός, ότι η οφειλετική απόφασις της Ιεραρχίας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος όπως ανακαλέση την εσφαλμένην εγκύκλιον περί του τρόπου μνημονεύσεως του ονόματος του Οικουμενικού Πατριάρχου εν ταις ιεραίς ακολουθίαις και επαναφέρη τον τρόπον της κατά παράδοσιν κανονικής μνημονεύσεως του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου (καί Πατριάρχου) των εν Ελλάδι Επαρχιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου εμφανίζεται ως παραχώρησις εις αίτημα της ημετέρας Μετριότητος και ως χειρονομία καλής θελήσεως, ενώ τη αληθεία πρόκειται περί αποκαταστάσεως του ορθού και κανονικού τρόπου μνημονεύσεως, όν ώριζε και η από ?α Νοεμβρίου 1928 Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τον τρόπον τούτον μνημονεύσεως ούτε πρόθεσιν ούτε δικαίωμα είχεν όπως τροποποιήση ο κρατικός νομοθέτης, διότι ο τρόπος ούτος αποτελεί σαφώς μέρος της Θείας Λατρείας, το τυπικόν και την φρασεολογίαν της οποίας ουδείς νομοθέτης δύναται να αλλάξη.

    Βαθύν πόνον και μεγάλην θλίψιν προεκάλεσεν επίσης ημίν τε και πάσι τοις ενταύθα η συμπερίληψις εις το συναποσταλέν ημίν Δελτίον Τύπου της ς΄ Νοεμβρίου τρέχοντος έτους της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος της ανυποστάτου πληροφορίας ότι ημείς προσωπικώς από του έτους 1992 επιδιώκομεν δήθεν να ασκήσωμεν διοικητικάς αρμοδιότητας εις τας εν Ελλάδι εκκλησιαστικάς επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των οποίων η επιτροπική διοίκησις έχει ανατεθή δια της Πράξεως του 1928 εις την Εκκλησίαν της Ελλάδος. Ως αποδεικνύεται εκ πασών των επί μίαν και πλέον δεκαετίαν ενεργειών και δηλώσεων ημών, επιδιώκομεν μόνον την πιστήν τήρησιν των επισήμων Πατριαρχικών και Συνοδικών Πράξεων, όταν μάλιστα βλέπωμεν ότι το κύρος και η ισχύς αυτών αμφισβητείται, ως επ εσχάτων. Εν πάση δε περιπτώσει, η περί του αντιθέτου άποψις αποτελεί μεμονωμένως υποστηριχθείσαν τοιαύτην κατά την συνεδρίαν της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η δε αναφορά αυτής εν τω Δελτίω Τύπου αποτελεί σημαντικόν σφάλμα, θίγον δι ανακριβών στοιχείων την αλήθειαν και το πρόσωπον ημών.

    Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον εκφράζει την χαράν αυτού, διότι ανεγνωρίσθη η ισχύς και το αμετάβλητον του εκκλησιαστικού καθεστώτος των εν Ελλάδι Ιερών Μητροπόλεων αυτού. Ευελπιστεί ότι θα γίνη υπό πάντων κατανοητόν ότι η πλήρης τήρησις των κανονικώς τεθεσπισμένων είναι πάντοτε ωφέλιμος και συντελεί εις την ευταξίαν των εκκλησιαστικών πραγμάτων.

    Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, επομένως, αναμένει την επαναποστολήν του καταλόγου εκλεξίμων προς έγκρισιν και άσκησιν των δικαιωμάτων αυτού περί εγγραφής και διαγραφής υποψηφίων. Τούτο έχει το ανώτατον κανονικόν δικαίωμα επί των εν Ελλάδι επαρχιών αυτού, ως εκ τούτου δε αποτελεί απόλυτον κανονικόν δικαίωμα αυτού η άνευ περαιτέρω διαδικασίας εγγραφή εις τον κατάλογον και η τυχόν διαγραφή εξ αυτού υποψηφίων. Όπως η Μήτηρ Εκκλησία δεν επεμβαίνει εις κανονικάς αρμοδιότητας άλλων, ούτε εισπηδά εις αλλοτρίας δικαιοδοσίας, συμφώνως προς τους ιερούς κανόνας, το αυτό απαιτεί να πράττουν και οι άλλοι ως προς τας ιδίας αυτής επαρχίας. Εις ουδένα εξεχώρησε τα κανονικά δικαιώματα επί των εν Ελλάδι Επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου, οι επιβουλευόμενοι δε αυτά υπόκεινται εις τας προβλεπομένας υπό των ιερών κανόνων κυρώσεις. Ας ληφθούν ταύτα υπ όψιν υπ εκείνων οι οποίοι αβασανίστως κρίνουν ότι το καθεστώς της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως του 1928 δεν στηρίζεται εις τους ιερούς κανόνας.

    Αντιθέτως, η πιστή τήρησις των παραδεδομένων και ισχυόντων, συμπεριλαμβανομένων και των Όρων Ε΄ , Ζ΄ , Η΄ και Ι΄ της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως, των οποίων την τήρησιν αξιοί το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, και οι οποίοι δεν εφηρμόσθησαν πάντοτε, ως θα έδει, ανυψώνει το κύρος της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος παρά τω πιστώ λαώ, αλλά και δίδει εις αυτήν το δικαίωμα να απαιτή και τον παρά του Κράτους σεβασμόν των ιεροκανονικών διατάξεων. Ούτω θα καταπαύση και ο σάλος, όστις κλυδωνίζει την Εκκλησίαν του Χριστού και σκανδαλίζει το πλήρωμα αυτής, κατά την περί τούτου εκπεφρασμένην εν τω γράμματι Υμών επιθυμίαν και της Υμετέρας Μακαριότητος.

    Η υποτίμησις, άλλωστε, του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου όταν επιχειρήται από της πλευράς της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι πράξις αδικαιολόγητος και ακατανόητος, αποδοκιμάζεται δε υπό του ευσεβούς Ελληνικού Λαού.

    Τα ως άνω γνωρίζοντες Υμίν από της Μητρός Εκκλησίας, τελούμεν εν τη φιλαδέλφω προσδοκία ότι η Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος θα πεισθή κατόπιν βαθυτέρας μελέτης του θέματος ότι συμφέρει αυτή τε και τη Εκκλησία πάση να τίθενται οι ιεροί κανόνες και αι κανονικαί ρυθμίσεις ως πρώτιστοι ρυθμισταί των σχέσεων των Εκκλησιών, ως η μακραίων παράδοσις της Ορθοδόξου Εκκλησίας απαιτεί, να τηρώνται δε οι αφορώντες εις την Εκκλησίαν νόμοι, εφ όσον δεν αντίκεινται εις τους ιερούς κανόνας, την πίστιν και την παράδοσιν της Εκκλησίας, ιδία όταν αφορούν εις θέματα δια τα οποία ο νομοθέτης κανονικώς ουδεμίαν ή ελαχίστην δέον να έχη ανάμιξιν. Πολλώ μάλλον όταν δια της αρνήσεως τηρήσεως ωρισμένων ιεροκανονικών και ισοδυνάμων Συνοδικών διατάξεων διακυβεύεται το υπέρτερον του νομικού ιεροκανονικόν κύρος της Αρχιερατικής εκλογής, της οποίας η δια λόγους κανονικούς μη αναγνώρισις θα έχη σπουδαιοτέρας των νομικών πνευματικάς συνεπείας.

    Αναμένομεν, κατά ταύτα, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα δηλώση ότι σέβεται, αποδέχεται και εφαρμόζει την Πατριαρχικήν και Συνοδικήν Πράξιν του 1928 εν τω συνόλω αυτής, αντί να οδηγή τα πράγματα εις την αυτοαναιρουμένην πρότασιν επί των δύο σημείων, εις τα οποία ό,τι ομολογείται εις την πρώτην φράσιν αναιρείται δια της δευτέρας, τουτέστιν τελικώς να ευρισκώμεθα εις το σημείον μηδέν. Πλέον συγκεκριμένως, η Εκκλησία της Ελλάδος εμφανίζεται συναινετικώς να αναγνωρίζη τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αμέσως όμως τα αμφισβητεί επικαλουμένη τους νόμους του Κράτους. Ούτω: α)ενώ «δηλοί και αύθις ότι σέβεται, αναγνωρίζει και τηρεί το διαμορφωθέν δια της Πράξεως του 1928 καθεστώς», όπερ θετικόν, αναιρεί τούτο ευθύς αμέσως δια της φράσεως «ως τούτο ισχύει μέχρι σήμερον, με πλήρη σεβασμόν ωσαύτως των διατάξεων του Καταστατικού Χάρτου»· β)ενώ δηλοί ότι «ο Κατάλογος των προς Αρχιερατείαν εκλογίμων θα αποστέλληται προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον προς άσκησιν υπ αυτού των δικαιωμάτων αυτού», όπερ ωσαύτως θετικόν, αίρει τούτο δια της ακολουθούσης φράσεως «περί υποδείξεως υποψηφίων, μόνον δια τας Ιεράς Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, τηρουμένων των διατάξεων των άρθρων 17-22 του προμνησθέντος Καταστατικού Χάρτου», διότι κρίνεται ότι τα εν λόγω άρθρα επιβάλλουν την επανέγκρισιν της εγκρίσεως του Πατριαρχείου υπό της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον αξιοί άπαξ έτι την πιστήν τήρησιν της Πατριαρχικής και Συνοδικής αυτού Πράξεως του 1928 εν τω συνόλω αυτής, δηλοί δε ότι εν απευκταία και αδιανοήτω περιπτώσει τελέσεως κανονικών ψήφων προς πλήρωσιν, κατά παράβασιν των όρων της Πράξεως του 1928, των χηρευουσών Ιερών Μητροπόλεων της κανονικής δικαιοδοσίας αυτού δεν θα αναγνωρίση το αποτέλεσμα των ούτω γενομένων, άτινα ασφαλώς θα έχουν σοβαράς συνεπείας.

    Αλλά δι ελπίδος έχομεν ότι εν τέλει το πνεύμα της συνέσεως θα πρυτανεύση, και ο αδιάρρηκτος λειτουργικός ημών δεσμός θα υπερισχύση, δια να φανώμεν άξιοι του θείου θελήματος και των προσδοκιών του Γένους ημών και ολοκλήρου της ανθρωπότητος, η οποία συνειδητώς ή μή, ιδιαιτέρως σήμερον, προσβλέπει προς την Ορθόδοξον Εκκλησίαν ως την Εκκλησίαν της σαρκωθείσης Αγάπης και της θείας καταλλαγής.

    Επί δε τούτοις, περιπτυσσόμενοι την Υμετέραν Μακαριότητα φιλήματι αγίω, διατελούμεν μετά βαθείας αδελφικής αγάπης και τιμής εξαιρέτου».

    [03] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2003 (13:05 UTC+2)

    Παγκόσμια ημέρα για άτομα με αναπηρίες είναι η σημερινή και τα άτομα αυτά συχνά υφίστανται πολλές διακρίσεις σε αρκετούς τομείς της κοινωνικής ζωής. Ωστόσο σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Κ-Research, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», πιστεύεται ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η βελτίωση των υποδομών θα τους δώσει καλύτερη ποιότητα ζωής.

    Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία πήραν μέρος 150 άτομα με ειδικές ανάγκες, η χώρα μας υστερεί σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές σε ότι αφορά το ισότιμο της αντιμετώπισης των ατόμων με αναπηρία.

    Οι τρεις στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν ότι συχνά γίνονται αποδέκτες κοινωνικών διακρίσεων, ενώ εφτά στους δέκα θεωρούν ότι δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες πρόσληψης σε θέσεις εργασίας.

    Ωστόσο τα άτομα με αναπηρία είναι αισιόδοξα για τις συνθήκες ζωής τους μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το καλοκαίρι του 2004. Το 44,7% πιστεύει ότι οι συνθήκες ζωής θα βελτιωθούν, το 33,3% ότι θα μείνουν αμετάβλητες και το 13,3% ότι θα χειροτερέψουν.

    [04] ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΜΜΕ

    Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2003 (18:41 UTC+2)

    Αρχίζουν μεθαύριο Παρασκευή οι εργασίες του 8ου Διαβαλκανικού Δημοσιογραφικού Συνεδρίου, με τη συμμετοχή διευθυντών και αρχισυντακτών 60 μέσων μαζικής ενημέρωσης από όλες τις βαλκανικές χώρες και 10 ΜΜΕ από την Ελλάδα.

    Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, θα κηρύξει στις 9,30 το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Χάρης Καστανίδης, ενώ βασικός εισηγητής στο συνέδριο, θα είναι αμέσως μετά ο διευθυντής πληροφορικής του Media Lab του ΜΙΤ της Βοστώνης, Μιχάλης Μπλέτσας, που θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις και τεχνολογικές ανακαλύψεις για τα ΜΜΕ.

    Εισηγήσεις τους για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ θα παρουσιάσουν στο συνέδριο κορυφαία στελέχη εφημερίδων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, πρακτορείων ειδήσεων αλλά και νέων μέσων που λειτουργούν στο διαδίκτυο, από την Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, ΠΓΔΜ, Σλοβενία, Μολδαβία, Σερβία Μαυροβούνιο. Επίσης, στο ρόλο των ΜΜΕ στην εμπέδωση ενός κλίματος ειρήνης και ασφάλειας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, θα αναφερθούν οι εκπρόσωποι ινστιτούτων από το Κόσοβο, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    To συνέδριο, θα συνεχισθεί και θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου, ενώ αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων.

    Την έναρξη του 8ου Διαβαλκανικού Δημοσιογραφικού Συνεδρίου του ΜΠΕ, θα κηρύξει ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Χάρης Καστανίδης και θα χαιρετίσουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Τύπου, Δήμητρα Σπηλιοπούλου, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, εκπρόσωπος της Ένωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Δημήτρης Γουσίδης.

    Χορηγοί στο συνέδριο είναι η Ολυμπιακή Αεροπορία, ο ΕΟΤ, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΛΠ, η Εγνατία Οδός, ο ΟΤΕ, το ΥΜΑΘ και τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα.

    [05] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: 25.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΩΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2004

    Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2003 (20:59 UTC+2)

    Τη δήλωση πως ως το πρώτο δίμηνο του 2004 ο αριθμός των προσλήψεων για τις θέσεις μερικής απασχόλησης σε ΟΤΑ, Περιφέρειες και νομαρχίες, καθώς και σε ΝΠΙΔ και υπουργεία θα φθάσει τα 25.000 άτομα συνολικά έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, στο περιθώριο των εργασιών της ημερίδας του ΚΕΘΙ για θέματα Ισότητας.

    Ο υπουργός τόνισε πως οι προσλήψεις αυτές θα γίνουν με πλήρη διαφάνεια, άμεση προκήρυξη και χωρίς σκοπιμότητες, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στους χρόνια άνεργους, στους εγγεγραμμένους στους καταλόγους του ΟΑΕΔ, στις διαζευγμένες γυναίκες με παιδιά. Ειδικά για τις γυναίκες, ο υπουργός σημείωσε πως μέριμνα της πολιτείας είναι το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών να φθάσει συνολικά στο 60% για κάθε κατηγορία πρόσληψης.

    [06] ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Εντυπωσιακή χαρακτηρίστηκε η συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Forum των Ευρωπαίων Δημάρχων 10 Χωρών και 14 πόλεων που αποτελούν το δίκτυο ΄΄Med-Act΄΄ (Mediterranean Action) και πραγματοποιήθηκε στη Βενετία.

    Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Δήμου Θεσσαλονίκης ήταν η Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Κάτια Ζελομοσίδου, η οποία στην ομιλία της, πιστοποίησε με στοιχεία την ισχυρή συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε διακρατικά ευρωπαϊκά προγράμματα, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν στη μείζονα περιοχή της Μεσογείου και στην προκύπτουσα ωφέλεια από την ορθή διαχείριση των Ευρωπαϊκών πόρων.

    Μετά την ομιλία της η κ. Ζελομοσίδου δώρισε στο Δήμαρχο Βενετίας Paolo Costa πρόεδρο του προγράμματος ΄΄Med-Act΄΄ εκ μέρους του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασ. Παπαγεωργόπουλου, ένα επάργυρο ακριβές αντίγραφο αρχαίου ελληνικού αμφορέα και εκείνος πρόσφερε εκ μέρους του Δήμου Βενετίας εγχάρακτη ασημένια πλακέτα, βάρους 1 ουγκιάς καθαρού ασημιού, στην οποία απεικονίζεται η Piazza Saint-Marco της Βενετίας.

    Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, συμμετείχε επίσης, με εκδόσεις, αφίσες και φωτογραφικό υλικό στην 7η Έκθεση Πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία παρουσιάσθηκε από τις 28-30 Νοεμβρίου 2003, στο περίπτερο των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΄΄Med-Act΄΄ και ΄΄Meda΄΄ στο κτίριο Miramare στο Λιμάνι της Βενετίας.

    Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΄΄Med-Act΄΄, το οποίο έχει ενταχθεί στα προγράμματα που έχει ήδη εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί μία σημαντική διακρατική προσπάθεια που θα στηρίξει ουσιαστικά την ανάπτυξη και την άριστη συνεργασία σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο, ανάμεσα στις Ευρω-Μεσογειακές πόλεις, ώστε να αυξηθούν οι αποκεντρωμένες δράσεις υπέρ των τοπικών αιρετών οργανισμών και φορέων, με την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων.

    Στο Forum επετεύχθη ο αντικειμενικός στόχος του προγράμματος ΄΄Med-act΄΄, που ήταν η ανταλλαγή εμπειριών και η παρουσίαση των καλύτερων πρακτικών ανάπτυξης των πολιτιστικών προγραμμάτων, κυρίως σε αναστηλωμένους αρχαιολογικούς και βυζαντινούς επισκέψιμους χώρους και μνημεία, ώστε να διευρυνθεί το επόμενο στάδιο του προγράμματος, που θα περιέχει νέες επιμέρους χρημαδοτήσεις, που θα στηρίζουν την ανάπτυξη των Μεσογειακών πόλεων, μέσω πολιτιστικών προγραμμάτων και αναβάθμισης των βιβλιοθηκών και των άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων (μουσική, ογοτεχνία, εκθέσεις κ.λ.π.).

    [07] NEOΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ν.Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο Ν. ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Νέος αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης εξελέγη κατά την σημερινή συνεδρίαση του ο Νίκος Ορφανίδης, εντεταλμένος σύμβουλος στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών. Η εκλογή του κ. Ορφανίδη έγινε ύστερα από την παραίτηση του μέχρι πρότινος αντιπροέδρου του ΝΣΘ, Γιώργου Διάφφα.

    Ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης αρχικά πρότεινε για την θέση του αντιπροέδρου την νομαρχιακή σύμβουλο Μαρία Τούρτα η οποία όμως αρνήθηκε, αφού προηγουμένως τοποθετήθηκε αρνητικά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Ψωμιάδης τόνισε ότι «το ζητούμενο ήταν και είναι όλα τα μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις να συνεργασθούν προς όφελος των πολιτών του νομού Θεσσαλονίκης».

    «Η παράταξη μας, είχε και έχει ως προτεραιότητα, την συνεργασία όλων για την επίτευξη των κοινών στόχων. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε υπέρ των συνεργασιών και των προτάσεων που αναβαθμίζουν τον ρόλο του Νομαρχιακού Συμβουλίου μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις», πρόσθεσε.

    [08] ΣΥΝ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ: ΑΠΑΣΙΟΔΟΞΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΣτΕ

    Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    «Δυστυχώς η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την υπόθεση Λοϊζίδου δεν είναι θετική», δήλωσε ο Νίκος Χουντής, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και Υπεύθυνος Εξωτερικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ.

    «Ναι, μεν η Τουρκία υποχρεώθηκε να πληρώσει την αποζημίωση, δεχόμενη εμμέσως το προφανές, ότι αποτελεί δηλαδή κατοχική δύναμη στην Κύπρο, αλλά για το ουσιαστικότερο μέρος της απόφασης που αφορά το δικαίωμα ασφαλούς και ειρηνικής απόλαυσης της περιουσίας της Λοϊζίδου και το οποίο συνδέεται με το κοινοτικό κεκτημένο (ελεύθερη εγκατάσταση και διακίνηση) και τον τρόπο επίλυσης του ζητήματος των περιουσιών ανάβει το πράσινο φως για λύση του ζητήματος με τον τρόπο που επιθυμεί η Αγκυρα και ο Ντενκτάς», επισήμανε.

    Επιπλέον τόνισε ότι το γεγονός ότι παραπέμπεται το θέμα για επανεξέταση το 2005, ημερομηνία μετά το τέλος του 2004, κατά την οποία θα εξετασθεί το αίτημα ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απαλλάσσει την Τουρκία από το βάρος της μη συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    «Από την άποψη αυτή είναι απαισιόδοξο το χθεσινό μήνυμα που έστειλε το Συμβούλιο της Ευρώπης τόσο για το κύρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την πορεία επίλυσης του Κυπριακού όσο και για τις δυνατότητες της ελληνικής διπλωματίας», υπογράμμισε ο κ. Χουντής.

    [09] ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΚ «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»

    Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Την τεχνική αξιολόγηση των προγραμμάτων κατάρτισης που υποβλήθηκαν προς έγκριση από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης «Θεσσαλονίκη» της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο πλαίσιο της προκήρυξης με αριθ. 2/2003.

    Τα προγράμματα αυτά συγχρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών φέρνουν σε σειρά έγκρισης 5 προγράμματα του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης «Θεσσαλονίκη» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης.

    Τα προγράμματα αυτά αφορούν σε στελέχη management μικρομεσαίων επιχειρήσεων (Δήμος Λαγκαδά), σε στελέχη marketing, προώθησης και υποστήριξης εξαγωγικών δραστηριοτήτων (Δήμος Θεσσαλονίκης) σε εξειδικευμένα στελέχη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις πωλήσεις με επικοινωνία στον πελάτη (Δήμος Λαγκαδά), σε υποστηρικτικές διοικητικές υπηρεσίες και μηχανογραφημένη λογιστική (Δήμος Λαγκαδά) και στην υποδοχή και εξυπηρέτηση πελατών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων (Δήμος Θεσσαλονίκης).

    [10] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Με ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλου ξεκίνησαν σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, οι εργασίες του 2ου FORUM για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα το οποίο διοργανώνει η Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το FORUM που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη με τη Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανοίγοντας τις εργασίες του FORUM αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διαλόγου με τον επιχειρηματικό κόσμο όσον αφορά στους αναπτυξιακούς στόχους της χώρας υπογραμμίζοντας ότι η επιχειρηματικότητα αποτελεί βασική στρατηγική για την ανάπτυξη

    O υπουργός Aνάπτυξης επεσήμανε ότι με την εφαρμογή του Eπιχειρησιακού Προγράμματος ''Aνταγωνιστικότητα'' (EΠAN), πετυχαίνουμε τους στόχους που είχαν τεθεί αρχικά, ενώ με την αναθεώρηση του προγράμματος που θα γίνει στο τέλος του έτους, οριοθετούνται νέοι επιχειρηματικοί στόχοι. Mέχρι στιγμής, πρόσθεσε, 18.000 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στα προγράμματα του EΠAN.

    «Το μέλλον της χώρας μας και η προοπτική μας εξαρτάται από την ικανότητα να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο ανάπτυξης, ευημερίας και ποιότητας ζωής για τους πολίτες μας. Η ικανότητα αυτή εξαρτάται από την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Μιας οικονομίας που θέλουμε να δημιουργήσει νέες και ποιοτικά καλύτερες θέσεις εργασίας και κατά προέκταση εισόδημα και ευημερία», τόνισε

    Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην απόφαση της EE να στηρίξει χρηματοδοτικά 56 έργα υποδομής στον τομέα της ενέργειας και τόνισε ότι σε περιόδους ύφεσης δεν μπορεί κανείς να μείνει απαθής, πρέπει να βρεθούν δίαυλοι διαφυγής και οι κρατικές επενδύσεις για υποδομές είναι ένας από αυτούς τους διαύλους που έχει χρησιμοποιηθεί στη χώρα μας από όλες τις κυβερνήσεις.

    Ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας κ. Ν. Διακουλάκης ανέφερε ότι τα πρώτα αποτελέσματα του ΕΠΑΝ είναι ήδη ορατά στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι πάνω από 10.000 επιχειρήσεις έχουν ήδη αξιοποιήσει το πρόγραμμα καλύπτοντας το 70% των διαθέσιμων πόρων για επιχορηγήσεις επιχειρήσεων, ενώ άλλες 9.500 έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα κατάρτισης και εξοικείωσης εργαζομένων αλλά και μικρών επιχειρηματιών με το ηλεκτρονικό επιχειρείν.

    Η πρώτη μέρα του Forum περιελάμβανε μια σειρά από panels στα οποία οι τοποθετήσεις κινήθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα αναφορών τόσο σε σχέση με τις δράσεις του ΕΠΑΝ που «τρέχουν» όσο και με αναφορές για τη διασφάλιση των προϋποθέσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσα από την θεσμοθέτηση του καλύτερου δυνατού διοικητικού πλαισίου, την βελτίωση των όρων πρόσβασης σε οικονομικούς πόρους, την ανάπτυξη και τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

    [11] ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Κατά 0,1 δισ. ευρώ μειώθηκε η καθαρή συναλλαγματική θέση του Ευρωσυστήματος στην εβδομάδα που έληξε στις 28 Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 189,9 δισ. ευρώ, λόγω συναλλαγών πελατών και χαρτοφυλακίου (στοιχεία που δεν σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής).

    Στο ίδιο διάστημα, ο καθαρός δανεισμός του Ευρωσυστήματος προς τα πιστωτικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 9,6 δισ. ευρώ και ανήλθε σε 269,2 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το τοπίο διαμορφώνεται ως εξής:

    I. Στοιχεία που δεν σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής

    Κατά την εβδομάδα που έληξε στις 28 Νοεμβρίου 2003, η μείωση του χρυσού και των απαιτήσεων σε χρυσό (στοιχείο 1 του ενεργητικού) κατά 96 εκατομμύρια ευρώ σχετιζόταν με την πώληση 9 τόνων χρυσού, στην οποία προέβη συγκεκριμένη εθνική κεντρική τράπεζα του Ευρωσυστήματος (στο πλαίσιο της συμφωνίας των κεντρικών τραπεζών για τον χρυσό (Central Bank Gold Agreement) της 26ης Σεπτεμβρίου 1999).

    Κατά την ίδια εβδομάδα, η καθαρή συναλλαγματική θέση του Ευρωσυστήματος (στοιχεία 2 και 3 του ενεργητικού μείον τα στοιχεία 7, 8 και 9 του παθητικού) μειώθηκε κατά 0,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε 189,9 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω συναλλαγών πελατών και χαρτοφυλακίου.

    Τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα σε ευρώ κατοίκων της ζώνης του ευρώ (στοιχείο 7 του ενεργητικού), τα οποία κατέχει το Ευρωσύστημα, αυξήθηκαν κατά 0,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε 53,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία (στοιχείο 1 του παθητικού) αυξήθηκαν κατά 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε 405,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι υποχρεώσεις έναντι γενικής κυβέρνησης (στοιχείο 5.1 του παθητικού) αυξήθηκαν κατά 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε 64,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

    II. Στοιχεία που σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής

    Ο καθαρός δανεισμός του Ευρωσυστήματος προς τα πιστωτικά ιδρύματα (στοιχείο 5 του ενεργητικού μείον τα στοιχεία 2.2, 2.3, 2.4, 2.5 και 4 του παθητικού) αυξήθηκε κατά 9,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε 269,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2003 έληξε μια πράξη κύριας αναχρηματοδότησης ύψους 118 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ διακανονίστηκε νέα πράξη ύψους 126,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2003 έληξε μια πράξη πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ διακανονίστηκε νέα πράξη ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Η χρησιμοποίηση της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (στοιχείο 5.5 του ενεργητικού) ήταν σχεδόν μηδενική (έναντι 0,5 δισεκατομμυρίων ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ η χρησιμοποίηση της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (στοιχείο 2.2 του παθητικού) ήταν 0,1 δισεκατομμύρια ευρώ (έναντι 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα).

    III. Τρεχούμενοι λογαριασμοί των πιστωτικών ιδρυμάτων της ζώνης του ευρώ

    Ως αποτέλεσμα του συνόλου των συναλλαγών, το πιστωτικό υπόλοιπο των τρεχούμενων λογαριασμών των πιστωτικών ιδρυμάτων στο Ευρωσύστημα (στοιχείο 2.1 του παθητικού) μειώθηκε κατά 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε 124,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

    [12] O Δ. AΡΜΕΝΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

    Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), της τριτοβάθμιας οργάνωσης του εμπορικού κόσμου της χώρας, το οποίο προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 23ης Νοεμβρίου.

    O Δημήτρης Aρμενάκης ανέλαβε καθήκοντα προέδρου, γενικός γραμματέας ο H. Mπολογουράς, οικονομικός επόπτης K. Παπασπύρου, A' αντιπρόεδρος ο Δ. Δημητριάδης, B' αντιπρόεδρος ο Π. Kαραγιάννης, Γ' αντιπρόεδρος ο Δ. Λότσαρης, αναπληρωτής γενικός γραμματέας ο Δ. Mατζουράτος και αναπληρωτής οικονομικός επόπτης ο Σ. Aσιανός.

    [13] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

    Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Κανονικά θα διεξαχθούν αύριο Πέμπτη οι 108 προγραμματισμένες πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας από το αεροδρόμιο της Αθήνας σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας.

    Εξαίρεση αποτελούν τρεις προορισμοί όπου θα υπάρξουν συγχωνεύσεις . Συγκεκριμένα συγχωνεύονται οι πτήσεις 902 και 904 Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα, 504 και 506 Αθήνα - Ηράκλειο - Αθήνα και η 181 με την 191 Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Ντίσελντορφ - Στουτγάρδη - Θεσσαλονίκη - Αθήνα.

    [14] ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΔΕ ΔΗΛΩΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΛΑΔΙΟΥ

    Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Περισσότερο λάδι από ό,τι μπορούν πραγματικά να δώσουν οι ελαιώνες τους δήλωσαν ότι παράγουν 107.815 από τους 586.029 παραγωγούς λαδιού που υπέβαλαν αίτηση ενίσχυσης και ελέχθησαν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, με βάση τα κριτήρια ελέγχου που έχουν ανακοινωθεί και το μητρώο.

    Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Γεωργίας, αποφασίστηκε να αντιμετωπιστεί η κατηγορία αυτή με βάση την πραγματική παραγωγή τους και όχι με την παραγωγή που εμφανίζουν στην αίτηση χορήγησης επιδότησης. Ο υφυπουργός Γεωργίας Ευάγγελος Αργύρης που έκανε δεκτή σχετική πρόταση των αγροτικών οργανώσεων, ανέφερε ότι στους παραγωγούς που δήλωσαν την πραγματική ποσότητα λαδιού, καταβάλλονται κανονικά οι επιδοτήσεις.

    Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει μετά από τον καθολικό έλεγχο των ελαιοπαραγωγών από τις υπηρεσίες του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠ η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

    Ελέχθησαν 586.029 παραγωγοί που υπέβαλαν αίτηση ενίσχυσης.

    -434.011 παραγωγοί ευρέθησαν συμβατοί ως προς τις ποσότητες που αιτήθηκαν με τα κριτήρια ελέγχου και το μητρώο και εξελίσσεται ομαλά η διαδικασία πληρωμή τους. Μέχρι 3.12.2003 έχουν εκδοθεί εντολές πληρωμής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για 292.000 παραγωγούς στους οποίους ενίσχυση καταβάλλεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Για τους υπόλοιπους παραγωγούς η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει αμέσως μετά την υποβολή των φακέλων από τις Οργανώσεις των Παραγωγών και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης.

    -44.203 παραγωγοί μετά τον έλεγχο συμβατότητας με τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις εμφανίζουν μικρές αποκλίσεις ως προς την αιτούμενη ποσότητα και μετά τις απαραίτητες μειώσεις θα προωθηθούν άμεσα για πληρωμή.

    -107.815 παραγωγοί που εμφανίζουν προβλήματα με τους ελέγχους και το μητρώο θα πρέπει να υποβάλουν νέες αιτήσεις μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου με τις ποσότητες που είναι συμβατές με το κοινοτικό καθεστώς και γι' αυτές θα πληρωθούν άμεσα.

    Οι παραγωγοί που δεν συμφωνούν με τα ευρήματα του ελέγχου έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης. Η εξέταση των ενστάσεων θα γίνει σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς και τις εθνικές διατάξεις και θα αφορά το σύνολο της αιτηθείσας ποσότητας.

    [15] "ΛΑΘΟΣ" ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΤΕΡΕΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟ 10ΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΙ

    Βουκουρέστι, 3 Δεκεμβρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Μία απίστευτη περιπέτεια έζησε ένα 10χρονο αγόρι στη Ρουμανία, το οποίο παρέμεινε για τρία χρόνια κλεισμένο σε νοσοκομείο της πόλης Αραντ αφού οι εξετάσεις που του έγιναν έδειξαν ότι πάσχει από τον ιό του AIDS. Ωστόσο σύμφωνα με νέες εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε το παιδί έδειξαν ότι ήταν υγιέστατο.

    Το πρόβλημα που έχει τώρα προκύψει είναι το ποιος θα αναλάβει την κηδεμονία του παιδιού αφού οι γονείς του που μάλλον έχουν χωρίσει δεν έχουν βρεθεί.

    Οι γιατροί προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο και εικάζουν ότι είτε πρόκειται για λάθος στην αρχική διάγνωση είτε για ανάρρωση του παιδιού, το τελευταίο σενάριο είναι λιγότερο πιθανό αφού το αγόρι δεν ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή γιατί η κατάσταση του ήταν καλή.

    Το μικρό παιδί ήταν τυχερό μέσα στην ατυχία του αφού δεν μολύνθηκε από άλλα παιδιά τα οποία συναναστρεφόταν και ήταν φορείς του θανατηφόρου ιού. Ωστόσο η λάθος διάγνωση έχει στερήσει από το αγόρι τρία χρόνια αποχής από το σχολείο και μία φυσιολογική παιδική ηλικία.

    Στη Ρουμανία περισσότεροι απο 10.000 άνθρωποι είναι φορείς του ιού και από αυτούς οι 8.000 είναι παιδιά.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΑΣΤΑΣΕ ΜΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Βουκουρέστι, 3 Δεκεμβρίου 2003 (19:06 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάσε συναντήθηκε σήμερα στο Βουκουρέστι με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ Νταγκ Μπερόιτερ και συζήτησαν την συμμετοχή του Βουκουρεστίου στις ειρηνευτικές αποστολές στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

    Ο κ. Μπερόιτερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία ένταξης της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ και τόνισε ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει επιδείξει τόσο σημαντική πρόοδο ώστε να επιτύχει το στόχο της.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι πρέπει να ενισχυθούν οι οικονομικές συνεργασίες ΗΠΑ-Ρουμανίας με την υλοποίηση έργων υποδομής όπως η κατασκευή του οδικού άξονα Βουκουρεστίου-Βουδαπέστης, κόστους 2.5 δις δολαρίων.

    Ο κ. Ναστάσε επισήμανε ότι η Ρουμανία έχει σημειώσει πρόοδο στην μακροοικονομική σταθερότητα και είναι σε θέση να προσελκύσει ξένους επενδυτές.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΟΤΑΒΑΣ ΣΤΟ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 3 Δεκεμβρίου 2003 (19:03 UTC+2)

    Μέχρι το τέλος του χρόνου η Εθνική Φρουρά ευελπιστεί να έχει καταστρέψει περίπου 4.000 νάρκες κατά προσωπικού, καθώς μέχρι τον Ιούλιο του 2007 θα πρέπει να έχουν ήδη καταστραφεί και οι 48.000 νάρκες που βρίσκονται αποθηκευμένες, όπως απορρέει από τις πρόνοιες της Συνθήκης της Οτάβας για την ''Απαγόρευση Χρήσης, Αποθήκευσης, Παραγωγής, Μεταφοράς και για την Καταστροφή των Κατά Προσωπικού Ναρκών'', η οποία τέθηκε σε ισχύ στην Κύπρο την πρώτη Ιουλίου 2003.

    Εξάλλου μέχρι την πρώτη Ιουλίου 2013 η Κύπρος θα πρέπει να καταστρέψει και τις 4.653 νάρκες κατά προσωπικού που βρίσκονται στρωμένες σε ναρκοπέδια υπό τον έλεγχό της, όπως δήλωσαν σήμερα ο Θεόδωρος Ευθυμίου, Αντισυνταγματάρχης και Διευθυντής του Κέντρου Δράσης κατά των Ναρκών και ο Αντισυνταγματάρχης Προκόπης Νάνος του Γενικού Επιτελείου της ΕΦ, σε σεμινάριο που διοργανώθηκε για τη Συνθήκη της Οτάβας στο υπουργείο Εξωτερικών.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΔΙΑΦΩΝΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

    Λευκωσία, 3 Δεκεμβρίου 2003 (19:03 UTC+2)

    Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Μάριος Καρογιάν απαντώντας σήμερα στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σε σχέση με την υπόθεση Λοϊζίδου είπε ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με τις τοποθετήσεις περί πολιτικής απομόνωσης, υπογραμμίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στο Στρασβούργο έχει δώσει μια μάχη αρχών κάτω από αντίξοες συνθήκες.

    Επεσήμανε ότι πολλές αντιπροσωπείες στο Στρασβούργο σε συζητήσεις με τον Mόνιμο Aντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν εκφράσει το θαυμασμό τους για την αντοχή στις πιέσεις και την εμμονή της Κύπρου σε βασικές αρχές και θέσεις, γιατί αυτό ουσιαστικά ενισχύει το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ έχουν ομολογήσει ότι υπήρξαν θεωρήσεις και σκοπιμότητες πολιτικής υφής.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ

    Λευκωσία, 3 Δεκεμβρίου 2003 (18:55 UTC+2)

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε πως η καταβολή από την Τουρκία της αποζημίωσης στην Τιτίνα Λοϊζίδου αποτελεί ένα θετικό στοιχείο, προσθέτοντας ωστόσο πως το πολιτικό μήνυμα που βγαίνει από το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στην εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) η θέση της Κύπρου έλαβε μόνο τρεις ψήφους είναι ότι ''μείναμε απομονωμένοι, ενδεχομένως σύροντας και την Ελλάδα στην απομόνωση μαζί μας''.

    Ο κ. Νεοφύτου, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, είπε πως ''πρέπει να προβληματιστούμε'' από το γεγονός πως 23 από τις χώρες με τις οποίες θα είμαστε μαζί στην ενωμένη Ευρώπη δεν μας ψήφισαν, δεν μας υποστήριξαν, και σημείωσε πως ''στα θέματα που έχουν σχέση με το μέλλον του τόπου, στα εθνικά θέματα, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στα θέματα σχέσεων με το ΣτΕ, με τα ΗΕ, με την ΕΕ δεν ωφελούν δημόσιες δηλώσεις για να εισπράττουμε χειροκροτήματα στο εσωτερικό''.

    Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης την καταβολή της αποζημίωσης από την Τουρκία προς την Τιτίνα Λοϊζίδου προς εφαρμογή απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ο κ. Περδίκης πρόσθεσε ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για να επαναρχίσει η μελέτη της απόφασης για ειρηνική απόλαυση της περιουσίας της κ. Λοϊζίδου, στο τέλος του 2005, δημιουργεί έντονες ανησυχίες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα δεχθεί εκβιαστικές πιέσεις για αποδοχή τους σχεδίου Ανάν ως έχει, με μοχλό πίεσης το θέμα των περιουσιών.

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ, όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρός του Γιαννάκης Ομήρου, θεωρεί πως συνιστά ''σημαντικό βήμα για να υποχρεωθεί η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα'', η καταβολή από μέρους της χθες, του ποσού της αποζημίωσης που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην Τιτίνα Λοϊζίδου λόγω αποστέρησης των δικαιωμάτων επί της περιουσίας της.

    Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Ομήρου σημείωσε ωστόσο, ότι η ''εκτέλεση μέρους μόνο της απόφασης του ΕΔΑΔ δεν μπορεί να μας αφήνει ικανοποιημένους'' για αυτό και ο αγώνας και οι προσπάθειες για να υποχρεωθεί η Τουρκία να συμμορφωθεί πλήρως πρέπει να συνεχιστούν με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς'', είπε.

    Η καταβολή από μέρους της Τουρκίας των αποζημιώσεων που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τιτίνα Λοϊζίδου συνιστά σημαντική εξέλιξη, η οποία σημαίνει έμπρακτη αναγνώριση ευθύνης για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, εκτιμούν οι Ενωμένοι Δημοκράτες.

    Σε σημερινή τους ανακοίνωση, οι ΕΔΗ επισημαίνουν ωστόσο ''την απομόνωση στην οποία βρέθηκε η Κύπρος κατά τη χθεσινή ψηφοφορία (της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του ΣτΕ), ως αποτέλεσμα λανθασμένων υπολογισμών από μέρους της κυβέρνησης''.

    Η αποδοχή και αναγνώριση από την Τουρκία της απόφασης του ΕΔΑΔ στην προσφυγή της Τιτίνας Λοϊζίδου και η υλοποίηση εκ μέρους της Αγκυρας του πρώτου μέρους της απόφασης ''έχει μια ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο και τις παραπέρα προσπάθειές της για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταπατούνται από την Τουρκία ως κατοχική δύναμη'', αναφέρει το ΔΗΚΟ.

    Σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ προσθέτει ότι ''με οργή και αγανάκτηση σημειώνει ιδιαίτερα τη συμπεριφορά της Ολλανδίας και της Ιταλίας στην Επιτροπή των Μόνιμων Πρέσβεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πρόσφεραν κάλυψη και προστασία στην Τουρκία, υποτάχθηκαν στους εκβιασμούς της Αγκυρας, τραυμάτισαν την αξιοπιστία του Συμβουλίου της Ευρώπης και υπονόμευσαν τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και θεσμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

    Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Για ρυθμίσεις προεκλογικού χαρακτήρα κατηγορεί την κυβέρνηση ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού Αθλητισμού της ΝΔ, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Γιώργος Ορφανός, αναφερόμενος στην διάταξη που περιέχεται στο Ολυμπιακό Νομοσχέδιο, με την οποία, όπως τονίζει, διακόπτεται και καταστρατηγείται ο Ολυμπιακός κύκλος στη θητεία των Ομοσπονδιών.

    Ο κ. Ορφανός επισημαίνει ότι ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος «με την άφρονα τακτική του, πυροδοτεί αρνητικές εξελίξεις στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές».

    «Η συγκεκριμένη πράξη αποτελεί αποδοχή ήττας του ΠΑΣΟΚ και προσπάθεια κομματικής διαχείρισης των Αθλητικών Ομοσπονδιών, με εκλογές που θα γίνουν όταν το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται στην εξουσία. Είναι προφανές, ότι το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος αντιμετωπίζουν τον Ελληνικό Αθλητισμό ως κομματική ιδιοκτησία», προσθέτει.

    «Τα επίπλαστα λόγια για συναίνεση στην πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελούν, για μια ακόμη φορά, απατηλές υποσχέσεις. Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται ότι, εφ' όσον οι πολίτες της δώσουν το δικαίωμα της διακυβέρνησης της χώρας, θα επαναφέρει σε ισχύ τον 4ετή Ολυμπιακό κύκλο στις διοικήσεις των Ενώσεων και των Ομοσπονδιών, μη αποδεχόμενη ρυθμίσεις προεκλογικού χαρακτήρα», αναφέρει.

    [21] ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ "ΕΜΦΥΛΙΟΣ" ΓΙΑ ΡΙΒΑΛΝΤΟ

    Λονδίνο, 3 Δεκεμβρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    «Εμφύλιος» έχει ξεσπάσει στη Βρετανία για την απόκτηση του Ριβάλντο, καθώς, σύμφωνα με την αθλητική ιστοσελίδα του BBC, τρεις βρετανικοί σύλλογοι διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τον διεθνούς φήμης Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή.

    Όπως δήλωσε ο μάνατζερ του παίκτη, ο Ριβάλντο, ο οποίος βρίσκεται σε αναζήτηση ομάδας, μετά το «διαζύγιό» του με την ιταλική Μίλαν, θα εξετάσει μέσα στην εβδομάδα τις τρεις προσφορές από τις ομάδες της Βρετανίας.

    Αν και δεν αποκάλυψε τα ονόματα των ομάδων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του Ριβάλντο, ο μάνατζερ του Βραζιλιάνου ξεκαθάρισε πως μέσα στην τριάδα δεν συγκαταλέγεται η Λίβερπουλ, διαψεύδοντας έτσι την έντονη φημολογία περί μετακίνησης του παίκτη στη συγκεκριμένη ομάδα.

    Σύμφωνα με τον μάνατζερ του Ριβάλντο, ο Βραζιλιάνος είχε μια δελεαστική προσφορά από ομάδα του Κατάρ, αλλά την απέρριψε. «Δεν είναι θέμα χρημάτων. Θέλει να παίξει στη σωστή ομάδα», τόνισε.

    [22] ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 2006

    Βερολίνο, 3 Δεκεμβρίου 2003 (20:25 UTC+2)

    Το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου θα φιλοξενήσει τον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2006 που θα διεξαχθεί στη Γερμανία.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα των αγώνων, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο αγώνας με τον οποίο θα ανοίξει η αυλαία του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα διεξαχθεί στο Μόναχο, όχι όμως στο Ολυμπιακό Στάδιο, όπου είχε γίνει ο αγώνας του 1976, αλλά σε ένα καινούργιο στάδιο, το οποίο θα φιλοξενήσει και έναν από τους δυο ημιτελικούς. Ο άλλος θα διεξαχθεί στο Ντόρτμουντ.

    [23] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΝΙΚΕΣ ΠΕΤΥΧΑΝ ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2003 (19:45 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη με 2-0 επί της Καβάλας σημείωσε η Θύελλα Πατρών σε εξ΄ αναβολής αγώνα για την 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Γ` εθνικής κατηγορίας. Επίσης σε άλλον αγώνα για την ίδια αγωνιστική ο Αγροτικός Αστέρας επιβλήθηκε με 2-1 στον Εύοσμο των Λύκων.

    Η βαθμολογία μετά τους σημερινούς αγώνες: Καστοριά 23, Μαρκό 23, Ατσαλένιος 21, Λάρισα 21, Θρασύβουλος 20, Ρόδος 19, Δόξα Δράμας 19, Ηλυσιακός 18, Βέροια 16, Λύκοι 15, Θύελλα Πατρών 15, Χαλκίδα 14, Λεωνίδιο 13, Βύζας Μεγάρων 12, Αγιος Δημήτριος 12, Αχαρναϊκός 10, Καβάλα 7, Κιλκισιακός 6, Αγροτικός Αστέρας 4, Ποντιακός Ν.Σ. 0.

    [24] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΟΕ

    Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2003 (19:36 UTC+2)

    Στη Λωζάννη πραγματοποιήθηκε σήμερα η ετήσια συνεδρίαση της Επιτροπής Ραδιοτηλεόρασης της ΔΟΕ. Στην Επιτροπή παρουσίασαν την πρόοδο της Αθήνα 2004 ο κ. Καπράλος και η κ. Κίτσιου. Η επιτροπή, μετά την ενημέρωση που είχε, εξέφρασε την υποστήριξή της στην πρόταση για την διεξαγωγή του αγωνίσματος της σφαιροβολίας στην Αρχαία Ολυμπία.

    Η Αθήνα 2004 παρουσίασε την πρόοδο των έργων, τη λειτουργία των Δημοσιογραφικών Χωριών, το πρόγραμμα των αγώνων, καθώς και τις υπηρεσίες διαπίστευσης, διαμονής και μεταφορών για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

    Από την πλευρά του ο κ. Ρομέρο, παρουσιάζοντας την πρόοδο της ΑΟΒ, τόνισε ότι όλες οι συμφωνίες για την παραγωγή του ραδιοτηλεοπτικού σήματος έχουν ήδη ολοκληρωθεί ενώ επίσης παρουσίασε βελτιώσεις στα σχέδια παραγωγής οι οποίες θα επιτύχουν καλύτερη ποιότητα στην εικόνα των αγώνων.

    Δήλωσε επίσης ιδιαίτερα ευχαριστημένος με την πρόοδο της εσωτερικής κατασκευής του Διεθνούς Ραδιοτηλεοπτικού Κέντρου και τόνισε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας με την Αθήνα 2004 και τους άλλους φορείς σε όλα τα θέματα που αφορούν στην ραδιοτηλεοπτική κάλυψη.

    Η επιτροπή στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων δικαιούχων ραδιοτηλεοπτικών φορέων, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση της για την πρόοδο και την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με τις Ραδιοτηλεοπτικές Υπηρεσίες.

    [25] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ 24ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

    Λονδίνο, 3 Δεκεμβρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Ο 24χρονος Σαγίντ Μοχάμεντ Μπαντάτ, που συνελήφθη χθες στο Γκλόστερ της Βρετανίας και θεωρήθηκε ότι σχετίζεται με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, κατηγορήθηκε επισήμως για τρομοκρατική δραστηριότητα, έγινε γνωστό από την Σκότλαντ Γιάρντ. Το σπίτι που διέμενε ερευνήθηκε εξονυχιστικά και βρέθηκε ''μια ποσότητα εκρηκτικών σχετικά μικρή''.

    Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ τόνισε ότι ''η πεποίθηση των αρχών είναι ότι αυτός ο άνθρωπος σχετίζεται με την Αλ Κάιντα'', μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [26] ΝΕΑ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 3 Δεκεμβρίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Το διορισμένο από τους Αμερικανούς Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ ανακοίνωσε την σύσταση ιρακινής παραστρατιωτικής δύναμης που θα έχει ως αποστολή τον εντοπισμό των ανταρτών που μάχονται τις δυνάμεις κατοχής και την αντιμετώπιση των επιθέσεών τους.

    Το νέο σώμα που θα αποτελείται από 800 άνδρες θα συνεργάζεται με τις ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού και θα αναπτυχθεί σε πρώτη φάση στη Βαγδάτη, μετέδωσε το ΒΒC.

    Τα στελέχη της παραστρατιωτικής δύναμης θα προέρχονται από τα πέντε μεγαλύτερα κόμματα που συμμετέχουν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ.

    Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η νέα δύναμη θα δώσει στους ηγέτες των κομμάτων αυξημένο ρόλο στην εσωτερική ασφάλεια του Ιράκ και ο σχηματισμός της φαίνεται να αποτελεί έμμεση παραδοχή του γεγονότος ότι οι υπάρχουσες δυνάμεις στη χώρα δεν επαρκούν για την αποκατάσταση της τάξης.

    Στο μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ανακοίνωσαν τη σύλληψη του Αμάρ αλ-Γιασέρι, υπεύθυνο επιχειρήσεων στην πόλη Σαντρ και εξέχον στέλεχος των σιιτών.

    Ο αλ-Γιασέρι θεωρείται υπεύθυνος για το θάνατο δύο Αμερικανών στρατιωτών στην ίδια πόλη.

    Ανθρωποκυνηγητό για το δεξί χέρι του Σαντάμ

    Οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις στην περιοχή του Κιρκούκ, με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δεύτερου στην ιεραρχία στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, Ιζάτ Ιμπραχίμ Αλ Ντούρι, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

    Σύμφωνα με Ιρακινό αξιωματούχο πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή από το τέλος του πολέμου.

    Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι ο Αλ Ντούρι, πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ, έχει οργανώσει ορισμένες από τις αιματηρές επιθέσεις κατά των στρατευμάτων τους.

    Στο μεταξύ τουλάχιστον ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε την Τρίτη στην πόλη Σαμάρα του κεντρικού Ιράκ, όταν δύο στρατιωτικά κομβόι δέχθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα βομβιστική επίθεση.

    Η πόλη αυτή υπήρξε πεδίο σφοδρών και αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και Ιρακινών ενόπλων την περασμένη Κυριακή.

    Οι Αμερικανοί λένε ότι πολλά από τα 54 ιρακινά θύματά τους φορούσαν στολές Φενταγίν του παραστρατιωτικού σώματος πιστών οπαδών του Σαντάμ, αλλά Ιρακινοί αξιωματούχοι λένε ότι ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνεται και αριθμός αμάχων.

    [27] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

    Βαγδάτη, 3 Δεκεμβρίου 2003 (20:19 UTC+2)

    Επιστροφή των περιουσιακών του στοιχείων, ύψους τριών δισ. δολαρίων που βρίσκονται κατατεθειμένα σε κρατικές τράπεζες της Συρίας, θα ζητήσει το Ιράκ, ανακοίνωσε ο Ιρακινός υπουργός Οικονομικών.

    «Μια αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τις ερχόμενες εβδομάδες τη Δαμασκό», δήλωσε ο Κάμελ Αλ-Γκιλάνι, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο υπουργός επισήμανε ότι τα πρώτα ποσά από το σύνολο του ενός δισ. δολαρίων που ανήκουν στο Ιράκ και βρίσκονταν κατατεθειμένα σε τράπεζες της Ιορδανίας και του Λιβάνου, θα αρχίσουν να αποστέλλονται στην κεντρική Τράπεζα του Ιράκ τις επόμενες εβδομάδες.

    [28] Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ "ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ" ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΟΥ ΚΙΟΤΟ

    Μόσχα, 3 Δεκεμβρίου 2003 (20:18 UTC+2)

    Η ρωσική πολιτική ηγεσία δεν κατέστησε σαφές ποιά θα είναι η τελική στάση που θα υιοθετήσει αναφορικά με το πρωτόκολλο του Κιότο.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντρέι Ιλιαριόνοφ αντέκρουσε το περιεχόμενο δηλώσεων του υφυπουργού Οικονομικών, Μοχάμεντ Τσιχάνοφ, ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι σε θέση ούτε να επιβεβαιώσει, ούτε να διαψεύσει αν η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει την τελική απόφαση της για το πρωτόκολλο του Κιότο.

    Ο Ιλαριόνοφ υπογράμμισε ότι η ρωσική κυβέρνηση επειδή εκτιμά ότι κάτι τέτοιο υπονομεύει την ρωσική οικονομική ανάπτυξη, δεν έχει άμεση πρόθεση να προσχωρήσει στο πρωτόκολλο του Κιότο και ότι θα πάρει εν καιρώ τις τελικές αποφάσεις της σε συνάρτηση με εκείνες της Ιαπωνίας και της ΕΕ.

    Αντίθετα, ο Τσιχάνοφ τόνισε ότι η Μόσχα ναι μεν προσανατολίζεται να επικυρώσει μελλοντικά το Πρωτόκολλο, αλλά καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί.

    [29] ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ "ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ" ΓΙΑ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Ουάσιγκτον, 3 Δεκεμβρίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Ο ''οδικός χάρτης'' είναι ο καλύτερος δρόμος για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου στην Πρωτοβουλία της Γενεύης, η οποία παρουσιάστηκε τη Δευτέρα.

    ''Οι ιδιωτικές προσπάθειες μπορούν να είναι χρήσιμες για να υπάρξει πρόοδος. Ομως, η πρόοδος θα πρέπει να γίνει από την ισραηλινή κυβέρνηση και την παλαιστινιακή κυβέρνηση σε κοινή συνεργασία'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    ''Ο καλύτερος δρόμος για να φτάσουμε στην υλοποίηση της προσδοκίας του προέδρου Μπους να δει τα δύο κράτη να ζουν το ένα δίπλα στο άλλο ειρηνικά και με ασφάλεια στη Μέση Ανατολή είναι αυτός του 'οδικού χάρτη'. Σε αυτόν προσηλωνόμαστε, γι'αυτόν εργαζόμαστε'', κατέληξε.

    [30] EIKAΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Γ. ΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Τα λη΄ Δημήτρια συνεχίζουν την παράδοση φιλοξενώντας σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες και παρουσιάζουν φέτος στο κοινό μια αναδρομική έκθεση έργων του Γιάννη Νίκου. Τα μεγάλα, επικών διαστάσεων έργα του Γιάννη Νίκου θα παρουσιάζονται στην Αποθήκη Γ' του Λιμανιού από την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου έως τις 31 Ιανουαρίου του 2004.

    [31] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΦΕΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2003 (18:21 UTC+2)

    Τιμητική συναυλία για τον ευεργέτη και ιδρυτή του Παπάφειου Ορφανοτροφείου "Ο Μελιτεύς", Ιωάννη Παπάφη, θα πραγματοποιήσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης το Σάββατο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 9μ.μ.

    Η συναυλία θα πλαισιωθεί από τη Χορωδία Μακεδονίας με διευθυντή τον Αντώνη Κοντογεωργίου, τη Χορωδία "Γιάννης Μάντακας" του ΑΠΘ με διευθυντή τον Πέτρο Μπεκιαρίδη και την Παιδική Χορωδία "Αγίας Τριάδος" με διευθυντή τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

    Η συναυλία, που θα διευθύνει ο Αλκης Μπαλτάς, θα ξεκινήσει με το έργο του Umberto Pergola: Υμνος στον Παπάφη (ενορχήστρωση Αλκης Μπαλτάς) και θα συνεχίσει με τα έργα του Verdi: Nabucco Sinfonia, Nabucco - Va Pensiero, Aida - Grande Marche, Il Ttrovatore - το Χορωδιακό των Τσιγγάνων, του Εμαννουήλ Αικατερίνη: Εμβατήριο "Ο Μελιτεύς" για το Παπάφειο και των Μάντζαρου - Σολωμού: Εθνικός Υμνος - Αποσπάσματα. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας των προσκλήσεων.

    Το Παπάφειο Ορφανοτροφείο αρρένων ο "Μελιτεύς" ιδρύθηκε το 1903, προσφέροντας θαλπωρή στα ορφανά παιδιά της Β. Ελλάδας, ενώ αποτέλεσε κοιτίδα ταλαντούχων μουσικών που αργότερα στελέχωσαν την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Στο τμήμα μουσικής που δημιουργήθηκε το 1905 οι σπουδαστές είχαν τη δυνατότητα εκμάθησης ενός πνευστού οργάνου, ενώ το επίπεδο μουσικής εκπαίδευσης είχε ομοιότητες με την αντίστοιχη δραστηριότητα ορφανοτροφείων της Ιταλίας.

    Μαθητές του μουσικού τμήματος ήταν όλοι οι τρόφιμοι του ιδρύματος αφού σκοπός του μαθήματος ήταν να γνωρίσουν όλοι τον κόσμο της μουσικής και της θεωρίας της. Οσοι ξεχώριζαν και σημείωναν ιδιαίτερη πρόοδο συνέχιζαν τα μαθήματα μουσικής, στοχεύοντας στην απόκτηση τίτλου. Το ρεπερτόριο της φιλαρμονικής στην αρχή περιελάμβανε εμβατήρια, δημοτικά τραγούδια και γνωστά μουσικά κομμάτια της εποχής. Αργότερα προστέθηκαν αποσπάσματα από όπερες και συμφωνίες. Η μπάντα έπαιρνε μέρος σε όλες τις θρησκευτικές και εθνικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της Βόρειας Ελλάδας. Προσέφερε επίσης ψυχαγωγία στους πολίτες της πόλης με ανοικτές συναυλίες, τις λεγόμενες "πλατείες".

    Οι απόφοιτοι του τμήματος μουσικής του ιδρύματος στελέχωσαν τις Μουσικές Φρουράς, Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής, τη Φιλαρμονική του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ πολλοί από αυτούς διακρίθηκαν σε ορχήστρες του εξωτερικού.

    [32] ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2003 (18:20 UTC+2)

    Ενημερωτική καμπάνια σχετικά με την κινηματογραφική απόδοση της ζωής του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα ο ομογενής Ελληνας σεναριογράφος και ηθοποιός, Στράτος (Στηβ) Μάγιας, με τη συμπαράσταση των Ομογενειακών Οργανώσεων όλων των χωρών όπου ζουν και δραστηριοποιούνται απόδημοι Ελληνες, έχοντας ξεκινήσει από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε σήμερα, ο Ελληνοαυστραλός σεναριογράφος μίλησε για διαστρέβλωση της πραγματικής ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στις προσπάθειες και άλλων γνωστών σκηνοθετών του Χόλιγουντ που ετοιμάζουν αντίστοιχες κινηματογραφικές ταινίες και ζήτησε τη συμπαράσταση του ελληνικού κράτους και την από κοινού συνεργασία όλων των Ελλήνων για τη δημιουργία της ταινίας του, που κύριο σκοπό, όπως είπε, έχει να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια.

    Το εγχείρημα του Στήβεν Μάγιας για την παραγωγή της ταινίας για τον Μέγα Αλέξανδρο ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια, όσο δηλαδή διήρκεσαν οι έρευνες και μελέτες γύρω από τη ζωή και τη δράση του μεγάλου Μακεδόνα στρατηλάτη, πάνω στις οποίες βασίστηκε το σενάριό του. "Το σενάριο το έχουν δει και εγκρίνει επιφανείς Ελληνες και ιστορικοί, όπως η καθηγήτρια του ΑΠΘ, κ.Ζαφειροπούλου και ο πρώην ΥΜΑΘ, Νικόλαος Μάρτης, οι οποίοι πιστοποίησαν την ιστορική αλήθεια" επεσήμανε ο παραγωγός.

    Σήμερα η ταινία βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης της παραγωγής, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων έχουν συγκεντρωθεί από προσφορές τα 50 εκατομμύρια, κυρίως από Ελληνες ομογενείς. Οι συντελεστές της έχουν λάβει τη συγκατάθεση του Σταμάτη Σπανουδάκη για την μουσική της ταινίας, η παραγωγή της οποίας θα γίνει στην αγγλική γλώσσα, αλλά βρίσκονται προς αναζήτηση ηθοποιών και σκηνοθέτη, αφού μία προσπάθεια προσέγγισης του γνωστού Ολιβερ Στόουν, δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. "Είχαμε επαφή με τον Ολιβερ Στόουν, ο οποίος διάβασε το σενάριο και συμφώνησε για την παραγωγή αλλά με αλλαγές στο σενάριο. Το σενάριο δεν πρόκειται να το αλλάξουμε με τίποτα. Θέλουμε να κάνουμε μία σωστή ταινία και όχι απλά να βρούμε γνωστά ονόματα για να την πλαισιώνουν" επεσήμανε ο κ.Μάγιας και έκανε λόγο για πιέσεις που δέχτηκε από χολιγουντιανούς παράγοντες προκειμένου να τους παραχωρήσει τα δικαιώματα. "Υπάρχουν πιέσεις από παραγωγούς και από το εβραϊκό λόμπι που θέλουν να πάρουν το σενάριο για να γυρίσουν μία δική τους ταινία, προβάλλοντας όμως τον Μέγα Αλέξανδρο παραποιημένο, ως μέθυσο, ομοφυλόφιλο κ.α." είπε.

    Ο Ελληνοαυστραλός σεναριογράφος εκτίμησε ότι θα πρέπει να επισπευστούν τα γυρίσματα της ταινίας, πριν από αυτά άλλων σκηνοθετών, ώστε να μη φανεί στη συνέχεια ότι η πραγματική ιστορία για τον Μέγα Αλέξανδρο αποτελεί προπαγάνδα. "Η δική μας ταινία έδωσε την ιδέα σε άλλους παραγωγούς για τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την παραγωγή άλλων ταινιών, μπορούμε όμως να συνεργαστούμε για να σταματήσουμε τη ζημία και αυτό δεν πρέπει να γίνει καθυστερημένα γιατί θα φανεί σαν δική μας προπαγάνδα. Εάν χάσουμε την ιστορία και την ταυτότητά μας θα χάσουμε το μέλλον μας" είπε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα αναφέρθηκε στο όνειρό του για την παραγωγή της συγκεκριμένης ταινίας, κυρίως για ιστορικούς λόγους, υποστηρίζοντας ότι δεν θα σταματήσει την προσπάθεια ολοκλήρωσής της. "Πως γίνεται να γνωρίζουμε τόσα για τον Ναπολέοντα, ο οποίος διδάχθηκε από τον Μ. Αλέξανδρο, και να μην γνωρίζουμε για τον ίδιο τον Μακεδόνα στρατηλάτη; Σήμερα ο κόσμος ή ξέρει πολύ λίγα για αυτόν ή ξέρει ψέμματα. Ζούμε στην κοινωνία των μέσων, τα παιδιά δεν μαθαίνουν από τα σχολεία όπως εμείς, παρά μόνο ό,τι βλέπουν και ακούν" είπε.

    Ο εκπρόσωπος των Καλάς του Πακιστάν, Σερ Μαλίκ, που παρέστη στη συνέντευξη υποστήριξε ότι η ιστορία δεν ανήκει μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλον τον πλανήτη και θα ήταν τραγωδία η παραποίησή της. "Η ταινία δεν αποτελεί αγοραστικό προϊόν. Είναι μία πολιτική ιδέα, η εικόνα του κόσμου" είπε. Εκπρόσωποι των οργανώσεων της Παμμακεδονικής Αυστραλίας και ΗΠΑ, επεσήμαναν την ανάγκη οικονομικής υποστήριξης του εγχειρήματος τόσο από το ελληνικό κράτος όσο και από τους πολίτες.

    Σύμφωνα με την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, Ρούλα Τσιόλα, η περιοδεία των συντελεστών στην Ελλάδα θα συνεχιστεί για μία ακόμη εβδομάδα. Ηδη υπήρξε συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, και τον δήμαρχο Βεργίνας, ενώ αναμένεται συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

    Ε.Ρ.

    [33] "ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΝΤΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

    Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2003 (17:02 UTC+2)

    Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, με τίτλο «Χριστουγεννιάτικα παραμύθια και κάλαντα» οργανώνει την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.

    Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό, θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον κόσμο των ελληνικών παραδοσιακών Χριστουγέννων και να γνωρίσουν τα έθιμα που τηρεί ο λαός μας τις μέρες των εορτών.

    Στη συνέχεια, θα μεταφερθούν στη μαγική ατμόσφαιρα των ελληνικών παραμυθιών μέσα από τη διήγηση της αφηγήτριας παραμυθιών, Σάσας Βούλγαρη. Μέσα από παραμυθένιους ήχους και αφήγηση θα ζωντανέψουν χριστουγεννιάτικοι ήρωες και φυσικά τα καλικαντζαράκια και οι γνωστές σκανδαλιές τους.

    Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων, σε ένα χριστουγεννιάτικο σκηνικό από τη σκηνογράφο Φλώρα Κουτσουμάνη.

    [34] "ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΩΕ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2003 (10:37 UTC+2)

    Την παιδική παράσταση «Οικογένεια Νώε» ανεβάζει η Πειραματική Σκηνή Τέχνης στο θέατρο Αμαλία της Θεσσαλονίκης από τις 7 μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου.

    Πρόκειται για μία ξεχωριστή οικογένεια, η οποία οπλισμένη με χιούμορ και αυτογνωσία, προσπαθεί να επιβιώσει από τον μυθικό κατακλυσμό. Το ταξίδι που ξεκινά είναι πολύτιμο και διδακτικό για την οικογένεια, αλλά και για τους θεατές, μικρούς και μεγάλους.

    H ταυτότητα της παράστασης

    Σκηνοθεσία: Ερση Βασιλικιώτη

    Σκηνικά: Λίλα Καρακώστα

    Κοστούμια: Ολυμπία Σιδερίδου

    Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης

    Παίζουν: Κυριάκος Δανιηλίδης, Αθηνά Ευσταθίου, Θανάσης Ζέρβας, Κυριακή Ματσακίδου, Μάριος Μεβουλιώτης, Νανά Παπαγαβριήλ, Χρήστος Παπαδημητρίου, Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 3 December 2003 - 19:14:05 UTC