Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-12-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΚΗ 17Ν: ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
  • [02] MIΚΡΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
  • [03] ΜΕΧΡΙ 8/3 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ
  • [04] 17 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [05] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΕΛΤΙΟΥ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ
  • [06] ΔΗΛΩΣΗ Β. ΠΑΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  • [07] Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ
  • [08] ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο Γ. ΛΙΑΝΗΣ
  • [09] KATAΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
  • [10] ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [11] Η ΕΕΤΤ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΤΕ
  • [12] ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΗΣ SOVEL ΑΠΟ ΤΗ "ΣΙΔΕΝΟΡ"
  • [13] ΕΤΕ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΑΚΩΒΟΥ - ΓΟΥΕΣΤΟΝ
  • [15] UNDP: ΠΕΤΥΧΕ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [16] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ
  • [17] ΓΟΥΕΣΤΟΝ: "ΣΥΓΚΕΧΥΜΕΝΟ" ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ "ΕΚΛΟΓΩΝ"
  • [18] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [19] Γ.ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ: ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [20] ΣΤΗ ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ Ο ΖΗΣΗΣ ΒΡΥΖΑΣ
  • [21] ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗ ΑΥΡΙΟ Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ
  • [22] ΜΕ ΑΠΟΥΣΙΕΣ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ
  • [23] Ο ΣΑΝΤΑΜ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ;
  • [24] ΙΣΠΑΝΙΑ: 27 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ
  • [25] ΣΕ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ 70 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ SARS
  • [26] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΩΝ "ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ" ΣΤΗ
  • [27] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΙΣΟΒΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΝ ΧΑΝΤΛΕΪ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΔΥΟ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ
  • [28] ΟΙ ΠΡΟΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΕ ΛΕΥΚΩΜΑ
  • [29] Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ
  • [30] 7ο ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ "BΡΑΒΕΙΟ FRESCO AND SALTY" ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
  • [32] ΓΚΑΛΑ ΧΟΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ VLADIMIR MALAKHOV ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΣΤΟ ΜΜΘ

  • [01] ΔΙΚΗ 17Ν: ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2003 (10:22 UTC+2)

    Με την πρόταση του εισαγγελέα, Χρήστου Λάμπρου, συντάχτηκε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επιβάλλοντας τις ποινές ισοβιας κάθειρξης στους έξι κατηγορουμένους για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».

    Ειδικότερα το δικαστήριο επέβαλε στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο 21 φορές ισόβια, 13 στον Δημήτρη Κουφοντίνα, 10 στον Χριστόδουλο Ξηρό, 6 φορές στον Σάββα Ξηρό, 4 στον Βασίλη Τζωρτζάτο και μία φορά ισόβια στον Ηρακλή Κωστάρη.

    Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων διέκοψε τη διαδικασία για μία ώρα προκειμένου να προχωρήσει στη συγχώνευση των ποινών. Αμέσως μετά αναμένεται η αυλαία στη δίκη της "17 Νοέμβρη".

    Εξάλλου, ο Σάββας Ξηρός εμφανίστηκε μετανοημένος για την οδύνη που προκάλεσε με τη δράση του με την τρομοκρατική οργάνωση, με δήλωση που μοίρασε προς τους δημοσιογράφους η ισπανίδα σύντροφος του, Αλίθια Ρομέρο Κορτέζ.

    [02] MIΚΡΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2003 (16:57 UTC+2)

    Σε πλήρη κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προκειμένου σε συντονισμό με τις Περιφέρειες, τις νομαρχίες και τους δήμους της χώρας να αντιμετωπίσει το κύμα κακοκαιρίας, που πλήττει εδώ και δύο ημέρες την χώρα.

    Λόγω της χιονόπτωσης στην Αθήνα, διακόπηκε προσωρινά η ηλεκτροδότηση στις περιοχές που βρίσκονται στους πρόποδες της Πάρνηθας. Η διακοπή προκλήθηκε από πτώσεις δέντρων σε καλώδια της ΔΕΗ.

    Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν από το πρωί στα πελάγη, απαγορεύτηκε ο απόπλους όλων των επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

    Στα ορεινά της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν χιονοπτώσεις και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες στους επαρχιακούς δρόμους Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας και Βιτσίου) και Σερρών-Λαϊλιά, καθώς επίσης και σε τμήματα του οδικού δικτύου προς και από τα χιονοδρομικά κέντρα των νομών Ημαθίας και Πέλλας.

    Ωστόσο, χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο υπόλοιπο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας. Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές της Ροδόπης, των Σερρών, Δράμας και Κομοτηνής, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Επίσης, με αντιολισθητικές αλυσίδες επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων στις περιοχές της ορεινής Αρκαδίας, όπου σημειώνεται πυκνή χιονόπτωση και παγετός.

    Από το κύμα κακοκαιρίας δεν ξέφυγε και η Αττική, όπου στα λευκά ντύνονται τα βόρεια και ορεινά προάστιά της, ενώ πυκνές νιφάδες έκαναν την εμφάνισή τους και στο κέντρο της Αθήνας.

    Το πρωί στο ύψος του Καπανδριτίου, λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου σημειώθηκε ατύχημα, καθώς δίπλωσαν δύο νταλίκες με ρυμουλκούμενα οχήματα, με αποτέλεσμα να σημειωθεί καθυστέρηση και ταλαιπωρία στην κίνηση των οχημάτων. Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στην Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω, σε σημεία της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θηβών, στην περιοχή από τον Άγιο Στέφανο ως τον Διόνυσο, στην Ελευσίνα και στην Θήβα. Πρόβλημα για τα οχήματα δεν υπάρχει στην Πεντέλη, ούτε και στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.

    Όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπεύθυνος του Κέντρου Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Ηρακλής Καλογεράκης, τόσο στο Καπανδρίτι όσο και σε άλλα σημεία του εθνικού δικτύου υπάρχουν ειδικά μηχανήματα - «αλατιέρες», προκειμένου να διευκολύνουν την κίνηση των οχημάτων και να αποφευχθούν φαινόμενα παγετού.

    «Το κύριο βάρος της προσπάθειάς μας πρέπει σε συνεργασία με όλους τους φορείς να το εστιάσουμε κατά τις νυχτερινές ώρες, οπότε και θα αυξηθούν τα φαινόμενα του παγετού», είπε ο κ. Καλογεράκης.

    [03] ΜΕΧΡΙ 8/3 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εστάλη σήμερα προς δημοσίευση η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον διαγωνισμό που αφορά στην «Μελέτη, Κατασκευή και θέση σε Λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης».

    Ο διεθνής διαγωνισμός πραγματοποιείται με το σύστημα της κλειστής διαδικασίας (προεπιλογή), όπου σε πρώτη φάση και έως 8 Μαρτίου 2003, καλούνται οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος για προεπιλογή.

    Σε δεύτερη φάση, όσες από αυτές προεπιλεγούν, μπορούν να υποβάλλουν τεχνική και οικονομική προσφορά για την ανάδειξη του αναδόχου.

    Το μετρό Θεσσαλονίκης θα αποτελείται από μία γραμμή υπογείου Μετρό μήκους 9,6 χλμ, η οποία θα διέρχεται κάτω από κύριους οδικούς άξονες και κεντρικά σημεία της πόλης με 14 σταθμούς.

    Η γραμμή θα ξεκινάει από την δυτική πλευρά της πόλης και ακολουθεί κυρίως τις οδούς Μοναστηρίου, Εγνατία, Ν. Εγνατία, Δελφών, Σόλωνος και Παπαδάκη, προτού φτάσει τον τερματικό Σταθμό «Παπαναστασίου».

    Ο συνολικός ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 800 εκ. ευρώ, ενώ ο ακριβής προσδιορισμός του προϋπολογισμού θα γίνει όταν εκδοθούν τα Τεύχη Δημοπράτησης της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού.

    Αντικείμενο του δημοπρατούμενου έργου είναι η εκπόνηση της μελέτης, η κατασκευή, η θέση σε λειτουργία, η οργάνωση της λειτουργίας και η συντήρηση του «Μετρό Θεσσαλονίκης».

    Η διάνοιξη της σήραγγας θα γίνει σχεδόν στο σύνολο του μήκους με διατρητικά μηχανήματα και εκτός από τους 14 σταθμούς περιλαμβάνει τα απαραίτητα φρέατα, ένα Αμαξοστάσιο, το Κτίριο Διοίκησης, καθώς και όλα τα αναγκαία ηλεκτρομηχανολογικά και σιδηροδρομικά συστήματα.

    Το σύστημα έχει σχεδιαστεί προκειμένου να εξυπηρετήσει 18.000 επιβάτες ανά ώρα και κατεύθυνση και οι συρμοί θα κυκλοφορούν από τις 5:30 το πρωί έως και 12:00 το βράδυ. Το μήκος κάθε συρμού θα είναι 58 μέτρα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα θα είναι 80 χιλ/ώρα.

    [04] 17 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 17 Δεκεμβρίου 2003 (08:12 UTC+2)

    Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί στη Βαγδάτη, όταν εξερράγη μία βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου, δίπλα σε ένα βυτιοφόρο καυσίμων, προκαλώντας μία τεράστια πύρινη σφαίρα.

    Η φωτιά τύλιξε ένα μικρό λεωφορείο, με συνέπεια να βρουν τον θάνατο πολλοί επιβαίνοντες, ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

    Εκπρόσωπος του σώματος δήλωσε πως από την έκρηξη στο προάστιο Μπαγιά τραυματίσθηκαν επίσης πολλά άλλα άτομα.

    [05] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΕΛΤΙΟΥ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΟΥΣ ΚΛΑΣΗΣ 2007

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Οι στρατεύσιμοι κλάσης 2007 (γεννηθέντες το 1986) που διαμένουν στους δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Νεάπολης και Συκεών πρέπει να καταθέσουν το δελτίο απογραφής από 2 Ιανουαρίου 2004 μέχρι και 29 Φεβρουαρίου 2004, προκειμένου να κατανεμηθούν στους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν το δελτίο, κάθε εργάσιμη ημέρα από τις 9πμ έως τη 1μμ στο Α' Στρατολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης (Γρηγορίου Λαμπράκη 11), ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

    Κατά την παρουσία τους στο Στρατολογικό Γραφείο ή στα ΚΕΠ πρέπει να έχουν μαζί τους φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή εφόσον δεν έχουν, πιστοποιητικό εγγραφής στα μητρώα αρένων του δήμου ή κοινότητα (για όσους κατέχουν νέου τύπου ταυτότητες είναι απαραίτητη η προσκόμιση πιστοποιητικού εγγραφής στα μητρώα αρρένων), Επίσης, όσοι έχουν προβλήματα υγείας πρέπει να προσκομίσουν ιατρική γνωμάτευση.

    Οσοι από τους παραπάνω στρατεύσιμους επιθυμούν να προσέλθουν απευθείας στο Α' Στρατολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης συνίσταται για την αποφυγή συνωστισμού ή ταλαιπωρίας να πληροφορηθούν προηγουμένως την ακριβή ημερομηνία παρουσίαση τους για απογραφή, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ήδη έχει αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων του Στρατολογικού Γραφείου.

    Οσοι δεν καταθέσουν δελτίο απογραφής ή το καταθέσουν εκπρόθεσμα ή με ανακριβή στοιχεία θα υπέχουν πρόσθετη στρατιωτική υποχρέωση.

    [06] ΔΗΛΩΣΗ Β. ΠΑΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2003 (20:46 UTC+2)

    «Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Χαλκιδική να έχουν το θάρρος να ομολογήσουν ότι ευθύνονται για την αποτυχία της ξένης επένδυσης και τη μακρόχρονη ταλαιπωρία των μεταλλωρύχων», δήλωσε ο βουλευτής Χαλκιδικής της Ν.Δ Βασίλειος Πάππας. αναφερόμενος στο θέμα των Μεταλλείων.

    «Από την πρώτη στιγμή η Νέα Δημοκρατία (με την από 11-12-2003 επιστολή Σαλαγκούδη που κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής) δήλωσε στην κυβέρνηση:

    - ότι επιθυμεί να διασφαλιστεί η πληρωμή των μεταλλωρύχων πριν από τα Χριστούγεννα,

    - ότι είναι αντίθετη με την διαδικασία κύρωσης συμβάσεων με παραβίαση του Συντάγματος (άρθρο 74 παρ. 5) και του Κανονισμού της Βουλής (χωρίς να έχει προηγηθεί γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής και χωρίς να έχει γίνει συζήτηση στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής) και

    - ότι της προτείνει λύση (εφόσον επιμένει στην κύρωση των συμβάσεων), να επιλέξει την νόμιμη διαδικασία του Κατεπείγοντος Νομοσχεδίου», τόνισε ο κ. Πάππας και πρόσθεσε:

    «Αντ' αυτού, η Κυβέρνηση αποπειράθηκε να παραβιάσει την Συνταγματική νομιμότητα και κατέθεσε Τροπολογία 236 σελίδων με τις επίμαχες συμβάσεις. Οπως δε ήταν φυσικό, η Βουλή δεν αποδέχθηκε να συζητηθεί η Τροπολογία.

    Ωστόσο, η Ν.Δ. για να μην αφεθούν απλήρωτοι οι μεταλλωρύχοι, (αφού δεν θέλει η Κυβέρνηση να ακολουθήσει την νόμιμη διαδικασία του Κατεπείγοντος Νομοσχεδίου), ζήτησε να πληρωθούν άμεσα και η κύρωση των συμβάσεων να γίνει νομότυπα, μετά τις γιορτές, με αναδρομική ισχύ της Κυρωτικής Πράξης από 12-12-2003 (ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης). Πρόταση, που τελικά διατύπωσε ο Πρόεδρος της Βουλής για τα Πρακτικά και έγινε, χωρίς καμία αντίρρηση, ομόφωνα αποδεκτή».

    Ο βουλευτής της Ν.Δ. δήλωσε: «Τώρα, οι κομματικοί του ΠΑΣΟΚ της Χαλκιδικής που είχαν προετοιμάσει ψυχολογικά τους εργαζομένους, χωρίς να τους αναφέρουν την πραγματική κατάσταση, την αληθινή και συγχρόνως, βλέποντας ότι μέσα στην Βουλή οι θέσεις τους έπεσαν στο κενό, προσπαθούν με επικοινωνιακά τρικ να επιρρίψουν ευθύνες και να δημιουργήσουν κλίμα εις βάρος της Ν.Δ., ότι τάχα εκείνη φταίει για την όλη κατάσταση. Θα έπρεπε προηγουμένως οι κομματικοί που πρωτοστάτησαν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στη Χαλκιδική, να έχουν το θάρρος να ομολογήσουν, ότι αυτοί είναι οι ένοχοι όλης αυτής της κατάστασης για την αποτυχία της ξένης επένδυσης και τη μακρόχρονη ταλαιπωρία των μεταλλωρύχων. Να τονίσουν επίσης, ότι η Ν.Δ. είχε προειδοποιήσει για τη στάση της και είχε υποδείξει διεξόδους, τις οποίες όμως η Κυβέρνηση δεν απεδέχθη. Εκείνο που πρέπει επίσης να τονίσουν οι κομματικοί του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι σήμερα μπορούν να πληρωθούν οι μεταλλωρύχοι, από τη στιγμή που η Βουλή ομόφωνα εγγυήθηκε την αναδρομική ισχύ της κυρωτικής πράξης από 12-12-2003. Ας σταματήσουν επιτέλους να ρίχνουν λάσπη στη Νέα Δημοκρατία μέσα από τα Μ.Μ.Ε.. Γιατί είμαστε σίγουροι, ότι σε λίγες μέρες θα εμφανιστούν ως εθνοσωτήρες των μεταλλωρύχων και θα δηλώσουν ότι κατόπιν ενεργειών τους θα πληρωθούν».

    [07] Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί ότι το αίτημα της κράτησης των Ελλήνων ναυτών δεν είναι τεκμηριωμένο, τόνισε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ιταλικής κυβέρνησης Ρ. Αντονιόνε απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου για τους πέντε Ελληνες ναυτικούς που κρατούνται εγκλωβισμένοι επί μήνες στο Πακιστάν ως όμηροι, προκειμένου οι πακιστανικές αρχές να διαπραγματευτούν με την ιδιοκτήτρια του πλοίου Τasman Spirit που προκάλεσε ρύπανση στο λιμάνι του Καράτσι.

    Ο κ. Αντονιόνε υπογράμμισε ότι στις 4 Νοεμβρίου το Συμβούλιο ζήτησε από τον εκπρόσωπο της Ενωσης στο Ισλαμαμπάντ να ξεκινήσει μία διαδικασία για την ταχύτατη απελευθέρωση αυτών που έχουν συλληφθεί. «Αυτό ακολουθεί επίσης και μία επιστολή, καρπό συντονισμού των ιταλικών και ελληνικών αρχών. Πήραν επίσης μέρος στη συνάντηση αυτή και εκπρόσωποι των νομικών συμβούλων των ναυτικών», σημείωσε.

    Στη δευτερολογία του ο κ. Αλαβάνος, υπογράμμισε: «Δεν μπορεί να κρατείται ο μάγειρας του πλοίου για ένα ατύχημα που έγινε από το πλοίο, με ευθύνη του πλοηγού, και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη ρύπανση. Ούτε ο ναύτης ο οποίος σφουγγαρίζει. Ούτε ο υπεύθυνος της ναυαγοσωστικής εταιρείας και ζήτησε «ένα διάβημα σε επίπεδο πρωθυπουργού ή υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας ώστε να μπορέσουν οι έλληνες ναυτικοί να κάνουν Χριστούγεννα σπίτι τους»

    Στην απάντησή του ο κ. Αντονιόνε τόνισε: «σκοπεύουμε να αναλάβουμε μία επείγουσα πρωτοβουλία για την άμεση απελευθέρωση αυτών που κρατούνται σήμερα. Νομίζω ότι αυτό εξηγεί πλήρως τις προθέσεις μας και τις δραστηριότητες μας έτσι ώστε η κατάσταση να ξεμπλοκαριστεί το ταχύτερο δυνατόν. Ελπίζουμε και εμείς το θέμα να επιλυθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων».

    [08] ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο Γ. ΛΙΑΝΗΣ

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2003 (20:14 UTC+2)

    Μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα ανακοίνωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής, κατά την συζήτηση του ολυμπιακού ν/σ, ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιώργος Λιάνης τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει τόσο ωμή και τυφλή που αν δεν θρηνήσαμε θύματα είναι εντελώς τυχαίο γεγονός.

    "Τα φαινόμενα βίας που βλέπουμε στα γήπεδα δημιουργούν τη χείριστη εικόνα για τη χώρα μας και αμαυρώνουν την εικόνα για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Οι αρμόδιοι αθλητικοί παράγοντες αντί να δείξουν πνεύμα ειρήνης δυναμιτίζουν το κλίμα. Τώρα είναι και οι ίδιοι δέσμιοι του φιδιού που ζέσταναν στον κόρφο τους. Όλες οι ποδοσφαιρικές ομάδες έχουν οργανωμένους οπαδούς που φέρονται με ανοίκειο τρόπο" τόνισε μεταξύ άλλων ο κ Λιάνης.

    Λίγο αργότερα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ Λιάνης είναι η επίσημη κυβερνητική θέση και έγιναν μετά από συνεργασία και με την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

    "Υπάρχουν μεγάλα αποθέματα βίας στα γήπεδα. Το ποδόσφαιρο χρησιμοποιείται ως πρόσχημα" είπε ο κ Βενιζέλος και αφού διευκρίνισε ότι τα μέτρα αυτά είναι συμπληρωματικά πρόσθεσε":

    "Θα πρέπει πλέον και οι εισαγγελικές και οι αστυνομικές αρχές να παρέμβουν και να πάρουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται. Πρέπει όμως και η ΕΠΟ και οι ΠΑΕ να κάνουν αυτά που δεσμεύτηκαν να κάνουν. Η ωμή βία μόνο με αστυνομικά μέτρα μπορεί να πάρει απάντηση. Χαίρομαι ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση στο θέμα αυτό" .

    Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του κ Λιάνη:

    -Θα απαγορεύονται από το τέλος του πρώτου γύρου όλες οι μετακινήσεις των οργανωμένων οπαδών σε εκτός έδρας παιχνίδια.

    - Θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΟΠΑΠ η τοποθέτηση καμερών σε όλα τα γήπεδα. Τα χρήματα θα παρακρατηθούν από αυτά που θα έπαιρνε η ΕΠΑΕ από τον ΟΠΑΠ.

    -Θα ενισχυθούν τα δημοσιογραφικά θεωρεία με αστυνομικούς.

    -Θα ανακοινωθούν οι 40 σύνδεσμοι που έχουν συμμορφωθεί με τον νόμο καθώς και οι άλλοι 80 που δεν έχουν συμμορφωθεί οι οποίοι μάλιστα δεν θα πάρουν εισιτήρια.

    -Εξετάζεται το ενδεχόμενο τα εισιτήρια να είναι ονομαστικά και να δίνονται μέσω πρακτορείων ΠΡΟΠΟ και όχι από τις ΠΑΕ για να αποφευχθεί το αλισβερίσι με οργανωμένους οπαδούς.

    -Θα ζητηθεί από το ΕΣΡ να εξετάσει τις εκπομπές που έχουν πάρει οι οργανωμένοι σύνδεσμοι.

    Εξάλλου, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού έκανες δεκτές δύο τροπολογίες που είχε καταθέσει ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας σύμφωνα με τις οποίες:

    -Σε περίπτωση υποτροπής θα απαγορεύεται η τηλεοπτική μετάδοση των συναντήσεων των ποδοσφαιρικών ομάδων που έχουν τιμωρηθεί.

    -Υπάγονται στα πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα τα αντεθνικά συνθήματα και κάθε εκδήλωση που προσβάλει τα εθνικά και ολυμπιακά σύμβολα.

    ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΕΚ

    Εν τω μεταξύ με τη συναίνεση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης- αν και εκφράστηκαν ορισμένες επιφυλάξεις- υπερψηφίστηκε η τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στην ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ να φτιάξει το γήπεδό της στη Νέα Φιλαδέλφεια.

    Εξάλλου, τόσο ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο υφυπουργός Γιώργος Λιάνης ανακοίνωσαν ότι πολύ σύντομα θα δοθεί λύση και για το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

    Ταυτόχρονα ο κ Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι θα λυθούν τα προβλήματα με τα γήπεδα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ηρακλή και της ομάδας μπάσκετ του Άρη.

    "Αυτό που κάναμε με τον Ολυμπιακό και θα κάνουμε και με την ΑΕΚ θα το κάνουμε και στις αμέσως επόμενες μέρες και με το γήπεδο του ΠΑΟ. Η λύση, μετά από μία επίμονη επίπονη και πολύπλοκη με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες είναι έτοιμη σχεδόν και πολύ σύντομα θα ικανοποιήσουμε το αίτημα και του Σωματείου και των οπαδών του" τόνισε μεταξύ άλλων ο κ Βενιζέλος κατά την συζήτηση του ολυμπιακού ν/σ.

    Στο σημείο αυτό ο κ Βενιζέλος δήλωσε ότι κάνει δεκτές τροπολογίες του Σπύρου Βούγια για τα γήπεδα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ηρακλή και της ομάδας μπάσκετ του Άρη.

    Σε ότι αφορά τον Ηρακλή στην τροπολογία καθορίζονται οι όροι δόμησης για το γήπεδο του που έχει αγορασμένο στην Μίκρα στην περιοχή Καλαμαριάς αλλά μέχρι να δημιουργηθεί και για όσο διάστημα η ομάδα το χρειάζεται, θα συνεχίσει να διεξάγει τα παιχνίδια της Καυταντζόγλειο στάδιο.

    Για την ομάδα Μπάσκετ του Άρη θα υπάρξει ρύθμιση ώστε να της δοθεί η χρήση του Αλεξάνδρειου Μέλαθρου.

    Νωρίτερα ο κ Λιάνης είχε δηλώσει ότι η Πολιτεία οφείλει να επιτρέψει σε όλες ποδοσφαιρικές ομάδες να παίζουν στην ιστορική τους έδρα. Ειδικότερα για τον ΠΑΟ τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το θέμα και θα δώσει σύντομα δίκαιη και συνετή λύση.

    Λίγο αργότερα, ο υφυπουργός Πολιτισμού διευκρίνισε προς τους δημοσιογράφους ότι η λύση είναι το υπάρχον γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας το οποίο μπορεί να επεκταθεί μέχρι το βενζινάδικο εφόσον όμως το αγοράσει ο Παναθηναϊκός.

    Από την πλευρά του ο κ Βενιζέλος ανέφερε ότι η ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται σε συνεργασία με την διοίκηση του ΠΑΟ και θα υπάρξει λύση με το γήπεδο της Λεωφόρου.

    Νατάσα Θωμά

    [09] KATAΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2003 (19:52 UTC+2)

    Σε κατάληψη του δημαρχείου των Άνω Λιοσίων προχώρησαν το πρωί, οι εργαζόμενοι του δήμου Άνω Λιοσίων.

    Όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον δήμο Άνω Λιοσίων, Φωτεινή Τριανταφυλλοπούλου, «πρόκειται για την πρώτη αντίδραση των εργαζομένων του δήμου στην κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που αποφάσισε χθες το βράδυ, με το πρόσχημα της έλλειψης χρημάτων, να προχωρήσει σε συνολικά 500 απολύσεις προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου».

    Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου, οι πρώτες 210 απολύσεις θα γίνουν ως τα Χριστούγεννα, και θα ακολουθήσουν άλλες 300 μετά τις γιορτές.

    Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι, ο δήμος είχε προχωρήσει στην απόλυση 600 περίπου δημοτικών υπαλλήλων. Ο Σύλλογος θα προχωρήσει την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου σε αποκλεισμό της Χωματερής των Άνω Λιοσίων, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

    Μ. Τσουβαλά

    [10] ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2003 (20:58 UTC+2)

    Πολυμελής αντιπροσωπεία του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης Ριεζάν της Ρωσίας επισκέφθηκε σήμερα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

    Σκοπός της επίσκεψης ήταν η σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων των δύο επιμελητηρίων αλλά και η ενημέρωση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΕΕΘ για τις δυνατότητες που υπάρχουν ανάμεσα στους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης και της Ριεζάν.

    Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Τσαρούχας απευθυνόμενος στην πρόεδρο του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου του Ριεζάν Τανιάνα Γκουσιέβα δεσμεύθηκε ότι θα φέρει προς συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΕΘ πρόταση αδελφοποίησης των δύο επιμελητηρίων.

    Στην περιοχή της Ριεζάν κατοικούν 1,2 εκατ. άνθρωποι, ενώ στην πόλη Ριεζάν που απέχει περίπου απόσταση 200 χλμ από τη Μόσχα κατοικούν 500.000 άνθρωποι. Σύμφωνα κα. Γκουσιέβα, η Ριεζάν θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα της Ρωσίας, στο οποίο δραστηριοποιούνται αρκετοί κλάδοι της ρωσικής βιομηχανίας, όπως παραγωγής και επεξεργασίας ξύλου, επεξεργασίας πετρελαίου, υψηλής τεχνολογίας αμυντικής βιομηχανίας και κατασκευής οικιακών ηλεκτρικών συσκευών.

    [11] Η ΕΕΤΤ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΤΕ

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Εγκρίθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), κατόπιν τροποποιήσεων, τα προτεινόμενα από τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος (ΟΤΕ) τιμολόγια φωνητικής τηλεφωνίας. Συγκεκριμένα η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ στην τελευταία συνεδρίασή της εξέτασε και ενέκρινε τα ακόλουθα τιμολόγια.

    Στην αστική τηλεφωνία, η χρέωση για τα δύο πρώτα λεπτά ομιλίας είναι ανά λεπτό και στοιχίζει 2,6 ευρωλεπτά/ λεπτό. Μετά τα δύο πρώτα λεπτά ομιλίας, η χρέωση είναι ανά δευτερόλεπτο σύμφωνα με τα ακόλουθα:

    -Καθημερινές ημέρα (08.00-20.00): 0,04333 ευρωλεπτά/ δευτερόλεπτο (2,6 ευρωλεπτά/ 60 δευτερόλεπτα

    -Καθημερινές βράδυ (20.00-08.00): 0,04167 ευρωλεπτά/ δευτερόλεπτο (2,5 ευρωλεπτά/ 60 δευτερόλεπτα)

    -Σάββατο: 0,04167 ευρωλεπτά/ δευτερόλεπτο (2,5 ευρωλεπτά/ 60 δευτερόλεπτα)

    -Κυριακή: 0,04000 ευρωλεπτά/ δευτερόλεπτο (2,4 ευρωλεπτά/ 60 δευτερόλεπτα).

    Όσον αφορά στην υπεραστική τηλεφωνία, η χρέωση την Κυριακή είναι η ίδια με την αντίστοιχη της αστικής. Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας η χρέωση γίνεται ανά δευτερόλεπτο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης μονάδας, η οποία τιμολογείται προς 2,6 ευρωλεπτά. Επισημαίνεται ότι η μονάδα διαρκεί:

    -Καθημερινές ημέρα (08.00-20.00): 25 δευτερόλεπτα

    -Καθημερινές βράδυ (20.00-08.00): 28 δευτερόλεπτα

    -Σάββατο: 28 δευτερόλεπτα.

    Μετά την πάροδο της χρονικής διάρκειας της πρώτης μονάδας, η χρέωση γίνεται ως εξής:

    -Καθημερινές ημέρα (08.00-20.00): 0,10333 ευρωλεπτά/ δευτερόλεπτο (6,2 ευρωλεπτά/ 60 δευτερόλεπτα)

    -Καθημερινές- βράδυ (20.00-08.00): 0,09167 ευρωλεπτά/ δευτερόλεπτο (5,5 ευρωλεπτά/ 60 δευτερόλεπτα)

    -Σάββατο: 0,09167 ευρωλεπτά/ δευτερόλεπτο (5,5 ευρωλεπτά/ 60 δευτερόλεπτα).

    Σχετικά με το πάγιο, δίνεται η δυνατότητα στον ΟΤΕ να εφαρμόσει την τιμή των 10,36 ευρώ που είχε προτείνει για το μηνιαίο πάγιο PSTN και την τιμή του 13,99 ευρώ για το μηνιαίο πάγιο ISDN BRA.

    Επίσης, σύμφωνα με την ανωτέρω Απόφαση της ΕΕΤΤ, το τέλος παρακράτησης που χρεώνει ο ΟΤΕ για τον τερματισμό κλήσεων που ξεκινούν από το δίκτυό του και τερματίζουν σε κινητά δίκτυα ορίσθηκε σε 4 ευρωλεπτά/ λεπτό, με χρέωση ανά δευτερόλεπτο και ελάχιστη χρέωση τα 30 δευτερόλεπτα.

    Αναφορικά με τις εκπτώσεις όγκου/ κίνησης που πρότεινε ο ΟΤΕ, εγκρίθηκαν οι εκπτώσεις που αφορούν στους οικιακούς πελάτες και τέθηκε για τους εταιρικούς πελάτες άνω όριο έκπτωσης 6% για την αστική τηλεφωνία και 8% για την υπεραστική τηλεφωνία. Επισημαίνεται ότι ο ΟΤΕ δεν προσκόμισε αναλυτικά στοιχεία ώστε να εκτιμηθεί η επίπτωση των προτεινόμενων εκπτώσεων στους εταιρικούς πελάτες. Οι προτεινόμενες εκπτώσεις θα επανεξεταστούν μετά την υποβολή των απαιτούμενων στοιχείων από τον ΟΤΕ.

    Για την αποφυγή συμπίεσης περιθωρίου και την εξασφάλιση του ανταγωνισμού στην αγορά, οι τιμές των υπηρεσιών διασύνδεσης και μισθωμένων γραμμών που παρέχονται από τον ΟΤΕ σε επίπεδο χονδρικής, σύμφωνα με την ανωτέρω Απόφαση πρέπει να μειωθούν κατά ποσοστό 4% τουλάχιστον.

    Σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της ΕΕΤΤ, κ. Εμμ. Γιακουμάκη, «Τα νέα τιμολόγια που ενέκρινε η ΕΕΤΤ είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα της λειτουργίας του ανταγωνισμού στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά. Προσφέρουν φθηνότερα τιμολόγια στον καταναλωτή και εξασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία του ανταγωνισμού».

    [12] ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΗΣ SOVEL ΑΠΟ ΤΗ "ΣΙΔΕΝΟΡ"

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της "Σιδενόρ ΑΕ" που συνήλθε σήμερα, αποφάσισε να μην εγκρίνει την απορρόφηση, της Sovel ΑΕ από αυτήν καθώς και την απόσχιση του κλάδου χαλυβουργείου και ελάστρου της "Σιδενόρ" και την εισφορά του στη ΔΕΠΑΛ ΑΕ.

    Η συνέλευση οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή αφού εκτίμησε ότι η συνεχιζόμενη ασάφεια σχετικά με τη μεταφορά αδειών λειτουργίας σε περιπτώσεις συγχωνεύσεως, από την απορροφώμενη εταιρία στην απορροφώσα, ενδέχεται να είχε αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία του νέου σχήματος και να αναιρούσε τα οφέλη στα οποία αποσκοπούσε η συγχώνευση.

    [13] ΕΤΕ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ "ΚΕΦΑΛΑΙΟ PLUS"

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Σημαντικές αποδόσεις απέφεραν στους επενδυτές οι δύο εκδόσεις προϊόντων εγγυημένου κεφαλαίου «Κεφάλαιο Plus» της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), που έληξαν στις 12/12/2003.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας η ετησιοποιημένη απόδοση του προϊόντος «EUR/USD STEP UP (II)» ανήλθε στο 5%, ενώ του «FTSE UP» ήταν 4%.

    Το «Κεφάλαιο Plus EUR/USD STEP UP (II)», με έναρξη την 25/8/2003, ήταν συνδεδεμένο με την πορεία της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου και παρείχε 100% εγγύηση του αρχικού κεφαλαίου. Προϋπόθεση για την επίτευξη της αυξημένης απόδοσης, ήταν η άνοδος της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου στη λήξη κατά 4% τουλάχιστον, έναντι της αντίστοιχης ισοτιμίας στην έναρξη.

    Το «Κεφάλαιο Plus FTSE UP», με έναρξη την 19/6/2003, είχε συνδεθεί με την πορεία του χρηματιστηριακού δείκτη FTSE/ASE-20 και παρείχε, επίσης, 100% εγγύηση του αρχικού κεφαλαίου. Προϋπόθεση για την επίτευξη της αυξημένης απόδοσης ήταν η άνοδος της τιμής του δείκτη στο τέλος της διάρκειας του προϊόντος κατά 4% τουλάχιστον, έναντι της αντίστοιχης τιμής στην έναρξη του προϊόντος.

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΑΚΩΒΟΥ - ΓΟΥΕΣΤΟΝ

    Λευκωσία, 17 Δεκεμβρίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα ότι το επίπεδο ενδιαφέροντος των ΗΠΑ που παρατηρείται σήμερα για επανέναρξη του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού θα συνεχιστεί και κατά πάσα πιθανότητα θα εντατικοποιηθεί, διατύπωσε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του Ειδικού Συντονιστή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον αμέσως μετά την ψηφοφορία στα κατεχόμενα, υποδηλώνει το πολύ υψηλό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Κυπριακό.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον κ. Γουέστον, ο οποίος δεν προέβη σε δηλώσεις, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''υπάρχει μεγάλη σημασία'' στην επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου, για αξιολόγηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί αμέσως μετά τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα.

    Παράλληλα, ο κ. Ιακώβου ανακοίνωσε ότι η επιστολή του Προέδρου Κυπριακής της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με την οποία θα του ζητήσει την επανεμπλοκή του στο Κυπριακό, ετοιμάζεται.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] UNDP: ΠΕΤΥΧΕ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 17 Δεκεμβρίου 2003 (20:19 UTC+2)

    Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (United Nations Development Programm, UNDP) εκτίμησε ότι πέτυχε η συγκέντρωση των παράνομων όπλων και ότι όλοι οι δήμοι της ΠΓΔΜ συνεργάστηκαν για το σκοπό αυτό.

    Σε σύγκριση με παρόμοιες ενέργειες, σε άλλα γειτονικά κράτη, στην ΠΓΔΜ σημειώθηκε σοβαρή επιτυχία, δήλωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος στα Σκόπια του Προγράμματος Φρόντε Μάουρινγκ.

    Τόνισε, δε, ότι με τη συγκέντρωση των παράνομων όπλων η εξουσία και οι πολίτες έκαναν ένα ακόμη βήμα προς την ειρηνική συμβίωση και την ένταξη της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές.

    Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη συμμετείχε ενεργά στη συγκέντρωση των όπλων παρείχε χρηματική και τεχνική βοήθεια και είχε ρόλο συντονιστή των παρατηρητών της διεθνούς κοινότητας.

    [16] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ

    Σκόπια, 17 Δεκεμβρίου 2003 (19:15 UTC+2)

    Στο Τέτοβο εορτάστηκε η δέκατη επέτειος από την ίδρυση του παράνομου αλβανικού πανεπιστημίου.

    Όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της ΠΓΔΜ, το κτίριο στο οποίο έγινε η εορταστική εκδήλωση φρουρούνταν από ένοπλους άντρες μεταξύ των οποίων και πρώην διοικητές του αποκαλούμενου "Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού" των Αλβανών της ΠΓΔΜ. Ειχαν αναρτηθεί αλβανικές σημαίες και μετά τον αλβανικό ύμνο κρατήθηκε ενός λεπτού στιγή στη μνήμη των πεσόντων μαχητών του UCK.

    Στην γιορτή αυτή παρέστησαν εκπρόσωποι της ισλαμικής κοινότητας και οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων της Κορυτσάς και του Δυρραχίου.

    Σημειώνεται ότι σήμερα διακόπηκε η συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την νομιμοποίηση του πανεπιστημίου του Τετόβου. Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

    [17] ΓΟΥΕΣΤΟΝ: "ΣΥΓΚΕΧΥΜΕΝΟ" ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ "ΕΚΛΟΓΩΝ"

    Λάρνακα, 17 Δεκεμβρίου 2003 (18:26 UTC+2)

    Στόχος της περιοδείας του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον είναι να τονίσει την ανάγκη για πλήρωση των κριτηρίων που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επανέναρξη των συνομιλιών.

    Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο κ. Γουέστον κατά την άφιξή του σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, την πολιτική ηγεσία, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τις πολιτικές δυνάμεις στα κατεχόμενα.

    Σημείωσε ότι δεν θα επικεντρωθεί στο αποτέλεσμα των "εκλογών" στα κατεχόμενα, το οποίο χαρακτήρισε "συγκεχυμένο", αλλά στο πώς να προχωρήσει η κατάσταση ώστε να επιτευχθεί "αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε εδώ και τόσο καιρό, δηλαδή την επίλυση του Κυπριακού.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 17 Δεκεμβρίου 2003 (18:24 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση στα κατεχόμενα και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι δεν υπάρχει κάτι το ανακοινώσιμο σχετικά με επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] Γ.ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ: ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2003 (14:25 UTC+2)

    Ο Γρηγόρης Γεωργιάτος επέστρεψε και πάλι στην ομάδα του Ολυμπιακού και αποφάσισε για τη φανέλα που θα φοράει στους ερυθρόλευκους. Διάλεξε το νούμερο 71, δηλαδή τα 7 πρωταθλήματος συν 1 φέτος, όπως υποστήριξε ο ίδιος.

    Στις πρώτες του δηλώσεις ως ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού ο Γρηγόρης Γεωργάτος είπε: «Θα φοράω το νούμερο 71. Είναι σημαδιακό. Σημαίνει 7 πρωταθλήματα συν το 1 φετινό που θα πάρουμε. Επίσης το 7 συμβολίζει και τη Θύρα 7. Τα παιδιά που με λατρεύουν και τους λατρεύω».

    Μάλιστα ξεκαθάρισε πως θέλει να κλείσει την καριέρα του στους ερυθρόλευκους. Τις επόμενες μέρες ο Γεωργάτος θα ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα προπόνησης για να καλύψει το χαμένο έδαφος και να μπορέσει να βοηθήσει την ομάδα.

    [20] ΣΤΗ ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ Ο ΖΗΣΗΣ ΒΡΥΖΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2003 (13:47 UTC+2)

    Στη Φιορεντίνα θα συνεχίσει την καριέρα του ο διεθνής επιθετικός, Ζήσης Βρύζας, καθώς επήλθε συμφωνία με την Περούτζια.

    Ο έλληνας ποδοσφαιριστής στις 2 Ιανουαρίου θα βρίσκεται στη Φλωρεντία προκειμένου να ενσωματωθεί στη νέα του ομάδα, σύμφωνα με το site της Φιορεντίνα, και η μεταγραφή του θα κοστίσει 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο Ζήσης Βρύζας θα υπογράψει τριετές συμβόλαιο συνεργασίας.

    [21] ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗ ΑΥΡΙΟ Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2003 (11:36 UTC+2)

    Στο σκαμνί του αθλητικού δικαστή θα καθίσει αύριο, στις 10 το πρωί, η ΠΑΕ Αρης για επεισόδια των φιλάθλων στο ντέρμπι του πρωταθλήματος με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, στο γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς, στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής.

    Το κατηγορητήριο για τους κίτρινους είναι βαρύ και η ομάδα της Θεσσαλονίκης παραπέμπεται για τέσσερα άρθρα του ΚΑΠ. Ο Αρης κατηγορείται για παράβαση των άρθρων 1, 5, 29 και 30 του ΚΑΠ. Το γεγονός αυτό αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για πολύ βαριά τιμωρία.

    Επίσης, αύριο στον αθλητικό δικαστή θα απολογηθεί και η ΠΑΕ Ολυμπιακός για ρίψη φωτοβολίδων με πιστόλι από οπαδούς του συλλόγου στο ματς με τον Αρη.

    [22] ΜΕ ΑΠΟΥΣΙΕΣ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2003 (10:54 UTC+2)

    Με εντατικούς ρυθμούς οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ συνεχίζουν την προετοιμασία τους για το ντέρμπι του πρωταθλήματος που ακολουθεί την Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου, με αντίπαλο τον Αρη στο γήπεδο της Τούμπας. Ο Αγγελος Αναστασιάδης έχει αρχίσει να καταστρώνει τα πλάνα του και δεν μπορεί να υπολογίζει σε τρεις παίκτες.

    Συγκεκριμένα, ο Διονύσης Χασιώτης συμπλήρωσε τέσσερις κίτρινες κάρτες, ενώ θα λείψουν οι τραυματίες Γιώτης Εγκωμίτης και Λουκάς Καραδήμος. Ο κύπριος μέσος δεν αισθάνεται ακόμη 100% έτοιμος αν και ιατρικώς είναι εντάξει, ενώ ο Καραδήμος έχει τράβηγμα και ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή.

    Ο Αγγελος Αναστασιάδης με δεδομένες τις απουσίες αναζητά λύσεις στην ενδεκάδα, καθώς ως γνωστόν λείπουν επίσης οι Δημήτρης Μάρκος, Δημήτρης Ζαβαντίας. Για τον ΠΑΟΚ μοναδικός στόχος στο ματς με τον Αρη είναι η κατάκτηση των τριών βαθμών της νίκης, ώστε με το τέλος του πρώτου γύρου της διοργάνωσης η ομάδα να βρίσκεται σε τροχιά Τσάμπιονς Λιγκ.

    Εξάλλου, για το ντέρμπι με τον Αρη η διοίκηση στηρίζει πολλά και στη συμπαράσταση του κόσμου. Ελπίζει πως το γήπεδο της Τούμπας θα είναι κατάμεστο και αρκετά χρήματα θα μπουν τα ταμεία του συλλόγου. Η αναμέτρηση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα.

    [23] Ο ΣΑΝΤΑΜ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ;

    Βαγδάτη, 17 Δεκεμβρίου 2003 (18:16 UTC+2)

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν κρατείται στο Ιράκ, σύμφωνα με δήλωση ενός μέλους του κυβερνητικού συμβουλίου που έχουν διορίσει οι Αμερικανοί.

    Ο Μουαφάκ αλ-Ρουμπαϊ δήλωσε πως ο πρώην ηγέτης του Ιράκ κρατείται «στην περιοχή της μείζονος Βαγδάτης» και ότι θα δικαστεί στη χώρα του, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Αλ Ρουμπαΐ ανάγνωσε την επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου, βάσει της οποίας η σύλληψη του Σαντάμ «αποτελεί το τέλος μιας σκοτεινής εποχής» και γι' αυτό «οι Ιρακινοί πρέπει να ανοίξουν μία νέα σελίδα».

    Εν τω μεταξύ έκρηξη σε βυτιοφόρο σε πολυσύχναστο κόμβο σε προάστιο της νοτιοδυτικής Βαγδάτης είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 και να τραυματιστούν 20 άμαχοι. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί εάν η βόμβα ήταν τοποθετημένη μέσα στο βυτιοφόρο, η ήταν τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου.

    Αξιωματικός της αστυνομίας ανέφερε ότι το βυτιοφόρο φαίνεται να είχε στόχο ένα αστυνομικό τμήμα, αλλά συγκρούστηκε με ένα μινιμπάς και προκλήθηκε η έκρηξη που είχε αποτέλεσμα να αποτεφρωθούν 17 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν επιβάτες του μινιμπάς.

    [24] ΙΣΠΑΝΙΑ: 27 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ

    Μαδρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2003 (17:40 UTC+2)

    Η ισπανική αστυνομία, σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της εναντίον της παιδικής πορνογραφίας, πραγματοποίησε έρευνες σε πολλά σημεία της χώρας και κατάσχεσε 30 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και περισσότερες από 6.000 πορνογραφικές εικόνες παιδιών.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε, σε 24 ισπανικές πόλεις, 27 ενήλικες Ισπανούς που αντάλλασσαν και πουλούσαν φωτογραφίες και βίντεο παιδικής πορνογραφίας μέσω Διαδικτύου, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Αστυνομικοί επισήμαναν πως οι περισσότερες από αυτές τις εικόνες είναι «πολύ δυσάρεστες και προσθεσαν πως προέρχονται από την Ασία, την Αμερική και τη Σουηδία.

    [25] ΣΕ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ 70 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ SARS

    Σιγκαπούρη, 17 Δεκεμβρίου 2003 (17:27 UTC+2)

    Το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε ότι ζήτησε ως προληπτικό μέτρο να τεθούν σε απομόνωση 70 άνθρωποι, μετά την επίσκεψη στις αρχές του μήνα στη Σιγκαπούρη ιατρικού ερευνητή από την Ταϊβάν, ο οποίος έχει προσβληθεί από τον ιό του SARS, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Το υπουργείο προειδοποιεί τα νοσοκομεία να βρίσκονται σε ετοιμότητα, επισημαίνει όμως πως μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου στη Σιγκαπούρη.

    Οι υγειονομικές αρχές της Ταϊβάν ανακοίνωσαν ότι ο 44χρονος ερευνητής που εργάζεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο μολύνθηκε από τον ιό στη διάρκεια πειραμάτων. Ο άντρας αυτός παρακολούθησε ιατρικό σεμινάριο στη Σιγκαπούρη από τις 7 ως τις 10 Δεκεμβρίου.

    [26] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΩΝ "ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ" ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 17 Δεκεμβρίου 2003 (17:25 UTC+2)

    Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Τζον Ρέιντ ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε η πρώτη περίπτωση μετάδοσης του ιού της νέας μορφής της ασθένειας Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ μέσω μετάγγισης αίματος, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Ρέιντ διευκρίνισε πως ασθενής που δέχτηκε αίμα από δότη ο οποίος αργότερα αποκαλύφθηκε πως έπασχε από την ασθένεια αυτή, πέθανε από την ίδια ασθένεια.

    Η ασθένεια Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ είναι η αντίστοιχη για τον άνθρωπο Σπογγώδης Εγκεφαλοπάθεια των Βοοειδών και η νέα της μορφή είναι αυτή που εμφανίζεται στους νέους ανθρώπους.

    Ο Ρέιντ είπε πως ο δότης έδωσε αίμα στην Εθνική Υπηρεσία Αιμοδοσίας το 1996, όταν δεν είχε κανένα σύπτωμα της ασθένειας και η μετάγγιση σε άλλο ασθενή έγινε αμέσως. Ο δότης εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας το 1999 και πέθανε λίγο αργότερα, ενώ ο ασθενής στον οποίο έγινε η μετάγγιση πέθανε φέτος το φθινόπωρο.

    [27] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΙΣΟΒΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΝ ΧΑΝΤΛΕΪ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΔΥΟ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ

    Λονδίνο, 17 Δεκεμβρίου 2003 (17:23 UTC+2)

    Σε ισόβια καταδικάστηκε ο Ιαν Χάντλεϊ που κρίθηκε ένοχος για τις δολοφονίες της 10χρονης Χόλι Ουέλς και της συνομήλικής της Τζέσικα Τσάπμαν τον Αύγουστο του 2002 στο χωριό Σόχαμ της ανατολικής Αγγλίας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο 29χρονος Χάντλεϊ, επιστάτης σε σχολείο, δολοφόνησε τις δύο μικρές στο σπίτι του, όπου τις παρέσυρε μετά την εξαφάνισή τους. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως ο θάνατός τους οφείλεται σε δυστύχημα.

    Η 26χρονη Μαξίν Καρ, πρώην μνηστή του Χάντλεϊ, που κατέθεσε ψέματα στην αστυνομία πως την ώρα της δολοφονίας ο κατηγορούμενος βρισκόταν μαζί της, αθωώθηκε για την κατηγορία της συνέργιας, αλλά κρίθηκε ένοχη για παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης και της επεβλήθη ποινή φυλάκισης τρεισήμισι χρόνων.

    [28] ΟΙ ΠΡΟΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΕ ΛΕΥΚΩΜΑ

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2003 (18:52 UTC+2)

    Οι τέσσερις Πανελλήνιοι αθλητικοί αγώνες της Αρχαίας Ελλάδας - Τα Ολύμπια, τα Πύθια, τα Ίσθμια και τα Νέμεα, πρόδρομοι των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες ενός πολυτελούς λευκώματος, με τον τίτλο «Τήνελλα Καλλίνικε! (Εύγε ένδοξε νικητή!), που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Gema.

    Το βιβλίο, που παρουσιάστηκε σήμερα στην Αθήνα, περιλαμβάνει κείμενα του ιστορικού Γιώργου Γιαννικόπουλου και φωτογραφίες του Γιάννη Δημότση και αφιερώνεται «στους αθλητές και τις αθλήτριες όλων των λαών της γης».

    Το μοναδικό φωτογραφικό υλικό των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων δίνει μια διαφορετική και άκρως ενδιαφέρουσα διάσταση στα ιστορικά και μυθολογικά κείμενα, τις βιογραφίες των επίλεκτων αθλητών, τη λεπτομερή περιγραφή των αθλημάτων, καθώς και τις σκέψεις των μεγάλων φιλοσόφων για τον αθλητισμό.

    Εικόνα και λόγος αποδίδουν με γλαφυρότητα έναν τρόπο σκέψης, που μετατράπηκε σε φιλοσοφία ζωής, αποκαλύπτουν με μοναδικότητα το Αρχαίο Ελληνικό Ιδεώδες και υπογραμμίζουν την παγκόσμια και αδιαμφισβήτητα διαχρονική αξία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

    Το βιβλίο «κινείται στο πνεύμα της αρμονίας του αρχαίου ελληνικού κόσμου», τόνισε η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο Ισπανός συγγραφέας-ελληνιστής Πέδρο Ολάγια είπε, αναφερόμενος στους αρχαίους προγόνους μας, πως όταν οι άλλοι λαοί κατακτούσαν τους άλλους, «οι Ελληνες κατακτούσαν τον νου και την καρδιά μας». Είπε ακόμη, ότι «το ελληνικό πνεύμα διατρέχει την ιστορία ως μια διαρκής επανάσταση» και μίλησε για «την πρόκληση να παγκοσμιοποιήσουμε το ελληνικό πνεύμα».

    Από την πλευρά του, ο φωτογράφος Γιάννης Δημότσης ευχήθηκε και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 να συμπεριλάβουν μια «παγκόσμια ιερή εκεχειρία» και οι νέοι της εποχής μας να μάχονται όχι υπέρ κάποιων συμφερόντων, αλλά «να μάχονται αγωνιζόμενοι στα στάδια όλου του κόσμου».

    Ολύμπια, Πύθια, Ίσθμια, Νέμεα, οι τέσσερις αυτοί αγώνες της αρχαιότητας ονομάζονταν στεφανίτες, σημειώνει στο εισαγωγικό κείμενο του βιβλίου η συγγραφέας Ελένη Λαδιά, «γιατί δεν υπήρχε καμία χρηματική αμοιβή, για τους αγωνιζόμενους αθλητές, παρά μόνον ένα στεφάνι, ως έπαθλο, καμωμένο από απλά φυτά, όπως ήταν η αγριελιά, η δάφνη, το χλωρό και το ξηρό σέλινο».

    «Τα φυτικά αυτά έπαθλα ήταν φθηνά και καθημερινά, αλλά μετέφεραν και συμβόλιζαν το υψηλότερο ιδεώδες. Οι αθλητές αγωνίζονταν για το κλέος - τα στεφάνια αυτά ήταν θέμα τιμής.

    Ένα πλούσιο λατρευτικό και θρησκευτικό υπόβαθρο κρύβουν αυτά τα φυτικά έπαθλα των Πανελληνίων αγώνων- κρύβουν την ευλάβεια στο θείο, παραμερίζοντας τα χρήματα ως ανάξια της νίκης», επισημαίνει ακόμη η Ελένη Λαδιά στο βιβλίο.

    Κ. Κούτρα

    [29] Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2003 (16:50 UTC+2)

    Εκθεση, στην οποία θα παρουσιάζονται η αρχιτεκτονική του νέου Μουσείου της Ακρόπολης και οι συλλογές του, θα φιλοξενήσει το Τελλόγλειο Ιδρυμα Θεσσαλονίκης, από τις 19 Δεκεμβρίου μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, κατά τη οποία θα εκτεθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα 20 πρωτότυπα έργα από την Ακρόπολη (γλυπτά, χάλκινα και αγγεία) που φυλάσσονταν μέχρι σήμερα στις αποθήκες του παλιού Μουσείου Αθήνας.

    Μεταξύ των έργων αυτών περιλαμβάνεται το γλυπτό μίας αρχαϊκής κόρης, ένα γλυπτό από τη ζωοφόρο του Ερεχθείου, μία λουτροφόρος από το ιερό της Νύμφης, ένα μελανόμορφο πινάκιο του ζωγράφου Λυδού, το πορτραίτο του Αθηναίου στρατηγού Μιλτιάδη, το μαρμάρινο πορτραίτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου - έργο του Λεωχάρη, ένα ειδώλιο της ένθρονης Αθηνάς, τμήματα αναθηματικών αναγλύφων, κ.α.

    Σε ότι αφορά την αρχιτεκτονική του νέου Μουσείου, με βάση τη μελέτη των Bernard Tschumi και Μιχάλη Φωτιάδη, θα παρουσιαστούν τα τέσσερα προπλάσματά του (το μουσείο, το μουσείο και το άμεσο περιβάλλον του, το μουσείο και η Ακρόπολη, η αίθουσα του Παρθενώνα), ενώ παράλληλα, θα γίνει παρουσίαση των τριών μεγάλων καταστροφών που υπέστη η Ακρόπολη (από τον Ξέρξη το 480 π.Χ., από τον Μοροζίν το 1786, και από τον Ελγιν το 1800 - 2 με την αποκαθήλωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα), καθώς και οι προσπάθειες αποκατάστασή τους - εκτός από την τελευταία, αφού παραμένει ανοιχτό το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο. Επίσης, θα προβάλλεται βίντεο ξενάγησης στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού για την Ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης και του Τελλόγλειου Ιδρύματος, καθηγητή αρχαιολογίας Δήμητρη Παντερμαλή, η έκθεση στο Τελλόγλειο αποτελεί ένα είδος δοκιμής για τον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιαστούν τα εκθέματα στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. "Η έκθεση δεν γίνεται τυχαία. Γίνονται σκέψεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να παρουσιαστούν τα εκθέματα στο νέο μουσείο και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Για παράδειγμα λαμβάνεται υπόψη η διαχείριση του φωτός, που παίζει σπουδαίο ρόλο στην προβολή, αφού αποδίδει κατά 50% την ποιότητα του γλυπτού".

    Παρόμοια προσοχή, είπε, πρέπει να δοθεί στο στήσιμο των εκθεμάτων, τα οποία προβλέπεται να γίνουν σε φόντο από γυαλί, ώστε να είναι εμφανής τόσο η πίσω όψη του ειδώλου, όσο και η σιλουέτα των επισκεπτών. "Ο επισκέπτης που θα βρίσκεται και θα κινείται στο μουσείο, θα αποτελεί μέρος του προγράμματος. Οι σιλουέτες γλυπτών και επισκεπτών θα γίνονται ένα μπροστά στο γυαλί" ανέφερε.

    ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

    Το νέο μουσείο έχει λιτή σύλληψη με κυρίαρχο υλικό το γυαλί για φυσικό φωτισμό, ανοξείδωτο χάλυβα και μπετόν. Το ισόγειο και η στάθμη του μουσείου κάτω από αυτό προσαρμόζονται στο φυσικό περιβάλλον της Ακρόπολης, πάνω στην πλαγιά, υιοθετώντας τους αρχαίους άξονες που ήδη υπάρχουν. Η βάση του μουσείου βυθίζεται σε μεγάλο βαθμό στο έδαφος και είναι ανοιχτή στη βόρεια και στη δυτική πλευρά της, γιατί εκεί η επιτόπια ανασκαφή εισχωρεί στο κτίριο και στην ειδική αίθουσα που προορίζεται για την ανάδειξή της και την παρουσίαση σε μεγάλες εσοχές των τοίχων της των κινητών ευρημάτων. Ο κορμός του μουσείου θα είναι ντυμένος με γυάλινα πετάσματα, όπου θα στεγαστούν τα έργα της αρχαϊκής Ακρόπολης.

    Το άνω τμήμα του μουσείου προσαρμόζεται στον Παρθενώνα, με όγκο και θέση σε αναλογία με το μνημείο (3.200 τ.μ.), έτσι ώστε οι επισκέπτες να έχουν την αίσθηση ότι βρίσκονται μέσα στον Παρθενώνα, που άλλωστε θα είναι ορατός από το μουσείο.

    Στο συγκεκριμένο επίπεδο του μουσείου, οι επισκέπτες θα φτάνουν με εσωτερική σκάλα, που θα τους οδηγεί στο κέντρο του Παρθενώνα, ενώ στις γύρω εξωτερικές πλευρές θα εκτίθενται οι αναπαραστάσεις και τα ανάγλυφα της ζωφόρου του μνημείου, στις ακριβείς θέσεις όπου βρίσκονταν και αυτά του αρχαίου Μνημείου. Κενές θα παραμείνουν οι θέσεις των ανάγλυφων που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο. "Βασικός στόχος της επιλογής αυτής είναι να δείξουμε τις πληγές που άφησε η αποκαθήλωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Παντερμαλής.

    Για τον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου, ο πρόεδρος του ΟΑΝΜΑ, ανέφερε ότι απαλλοτριώθηκαν απρόσωπα κτίρια και παρέμειναν μόνο διατηρητέα διαφόρων εποχών, αφήνοντας ελεύθερη για τη δημιουργία χώρου πρασίνου μία μεγάλη έκταση γύρω από το μουσείο. Τέλος, δήλωσε ότι ειδική ομάδα εργασίας του μουσείου έχει προχωρήσει σε μελέτες για τη οργάνωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων προβλέπεται η συμμετοχή των μαθητών στη δημιουργία γλυπτών ή στην κατασκευή τμημάτων του Παρθενώνα.

    Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

    Σύμφωνα με τον κ.Παντερμαλή, το μουσείο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί πλήρως σε 24 μήνες, ωστόσο, διευκρίνισε ότι θα είναι επισκέψιμο και ενόσω θα γίνεται η μεταφορά και τοποθέτηση των εκθεμάτων. "Τα εκθέματα είναι αυτά που καθορίζουν το κτίριο. Πρέπει να μπουν στο μουσείο πριν αυτό ολοκληρωθεί, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθούν την μεταφορά τους. Αυτή θα είναι η πιο μεγάλη ιστορική στιγμή, γιατί γίνεται για πρώτη φορά μετά από 2.500 χρόνια και θα αποτελέσει την ιστορική στιγμή της γέννησης του νέου Μουσείου" επεσήμανε.

    Συγκεκριμένα, μόλις στηθεί ο κορμός του νέου μουσείου και ντυθεί με το γυάλινο περίβλημά του, θα ξεκινήσει η μεταφορά πάνω σε ενα ειδικά κατασκευασμένο διάδρομο των αρχαϊκών και των κλασικών γλυπτών από το παλιό στο νέο μουσείο, κατεβάζοντας για πρώτη φορά μετά από αιώνες από τον Ιερό Βράχο, αγάλματα και ανάγλυφα.

    Ο κ.Παντερμαλής εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και έκρινε αναγκαία για το μέλλον την ανάπτυξη διπλωματίας για τη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών. "Από την αποκαθήλωση των Μαρμάρων μέχρι σήμερα έχουν γίνει τεράστια βήματα για την επιστροφή τους. Υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον και κινητοποιήσεις, ενώ οι Βρετανοί δεν λένε πια "όχι" αλλά ψάχνουν για όρους. Αυτό αποτελεί μία εξέλιξη. Πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία, ειδικά όταν εδράζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία" δήλωσε και πρόσθεσε: "Βλέπουμε σε ευρύτερο πλαίσιο αυτή την πολιτική για την επιστροφή των Μαρμάρων, από την εποχή της Μελίνας, και υπάρχει εξέλιξη. Αν είμασταν υερδύναμη θα τα είχαμε πάρει, αλλά επιλέγουμε να δουλεύουμε στο επίπεδο της ισονομίας και των δημοκρατικών θεσμών".

    Ε.Ρ.

    [30] 7ο ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

    Κατερίνη, 17 Δεκεμβρίου 2003 (13:44 UTC+2)

    Για 7η συνεχή χρονιά το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης, διοργανώνει το Χορωδιακό Φεστιβάλ στο συνεδριακό κέντρο της πόλης, στις 20 και 21 Δεκεμβρίου. Φέτος, στο Φεστιβάλ συμμετέχουν συνολικά 8 σχήματα, χορωδίες από όλη την Ελλάδα, ενώ την δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ, τις πρωινές ώρες, θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες εκδηλώσεις στους Ιερούς Ναούς Θείας Αναλήψεως και Αγίου Χαραλάμπους, καθώς και στον Ιερό Ναό της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης, αντίστοιχα.

    Την έναρξη του 7ου Χορωδιακού Φεστιβάλ του Δήμου της Κατερίνης, θα κηρύξει το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα, ο Δήμαρχος Κατερίνης Γιάννης Αμοιρίδης.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το Σάββατο στις 7 το απόγευμα, αμέσως μετά την έναρξη του φεστιβάλ, θα πάρουν τη "σκυτάλη" η Παιδική Χορωδία Πρέβεζας «Αρμονία», η Μικτή Χορωδία Καλλιτεχνικού Συλλόγου Καρδίτσας «Ο Αρίων», η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ηρακλείου, η Μικτή Χορωδία St. Ferenc Miskolc (Ουγγαρίας) και η Πειραματική Χορωδία του Δημήτρη Παπαποστόλου.

    Στο πλαίσιο των 25 χρόνων του Δημοτικού Ωδείου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης θα τιμήσει-για την προσφορά τους στη λειτουργία και την πρόοδο του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης, από της ίδρυσής του μέχρι σήμερα- τους διατελέσαντες Δημάρχους αυτής της χρονικής περιόδου, κατά την έναρξη του Φεστιβάλ.

    Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, "ακολουθούν" η Χορωδία Θεσσαλονίκης, η Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης και η Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης θα τιμήσει την οικογένεια Μάντακα (στη μνήμη Γιάννη Μάντακα) για τη συμβολή του στη διάδοση της Χορωδιακής μουσικής στην πατρίδα μας.

    Παράλληλες εκδηλώσεις

    Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου στις 8.30 π.μ., στον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως, στην Κατερίνη, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, θα ψάλει η Πειραματική Χορωδία του Δημήτρη Παπαποστόλου Αθηνών, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Αγαθονίκου.

    Την ίδια ημέρα, στις 11.00 το πρωί, στον Ιερό Ναό της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα ψάλει η Χορωδία St. FERENC MISKOLC Ουγγαρίας και επίσης την ίδια ώρα (στις 11.00 το πρωί) στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους, θα πραγματοποιηθεί η συναυλία της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Κατερίνης και το Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους.

    Η είσοδος για το κοινό που επιθυμεί να παρακολουθήσει το 7ο Χορωδιακό Φεστιβάλ, είναι ελεύθερη.

    [31] ΕΚΘΕΣΗ "BΡΑΒΕΙΟ FRESCO AND SALTY" ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2003 (13:25 UTC+2)

    Την έκθεση «Βραβείo Fresco and Salty Amfilochia 2003» θα εγκαινιάσει ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος στις 20 Δεκεμβρίου στις 8μμ, στη Μονή Λαζαριστών.

    Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2003 στην Αμφιλοχία και αποτέλεσε το πρώτο πειραματικό εργαστήριο/residence νέων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η έκθεση έγινε έπειτα από προκήρυξη ενδιαφέροντος στις ανάλογες Σχολές Καλών Τεχνών και τελική επιλογή 16 καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Αγγλία και την Ιταλία. Οι νέοι καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αμφιλοχία, φιλοξενήθηκαν για περίπου δέκα ημέρες σε εφήμερα εργαστήρια που στήθηκαν στο δημοτικό σχολείο της πόλης, όπου παρουσίασαν παλαιότερα έργα τους και δημιούργησαν νέα και πρωτότυπα.

    Τα βραβεία της συνάντησης δόθηκαν στους Christina Mandelli (1ο βραβείο), Μαρία Μητσοπούλου (2ο βραβείο) και Τίνα Βορεάδη (3ο βραβείο) ενώ διάκριση πήραν και οι Luke Arnold, Μαρία Χρυσοχοΐδου και Κάρεν Τζίνα Γεωργούδη. Οι υπόλοιποι καλλιτέχνες που πήραν μέρος στη συνάντηση και συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι Νίκος Ασλανίδης, Valerio Berruti, Manuele Cerutti, Laura Pungo, Πέννυ Γκέκα, Σπυρίδων Λίτινας, Εύα Μαυρίδου, Μαρία Μητσοπούλου, Απόστολος Παπαγεωργίου, Δημήτρης Πρωτοπαπάς και Enrico Tealdi. Όλες οι δημιουργίες των νέων καλλιτεχνών που εκτέθηκαν στην Πινακοθήκη Μάργαρη, μαζί με όσες βραβεύτηκαν (έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, βίντεο, σχέδια, φωτογραφίες, εγκαταστάσεις, περφόρμανς) θα παρουσιαστούν στους υπόγειους χώρους και σε μια πτέρυγα του ισογείου της Μονής Λαζαριστών από τις 20 Δεκεμβρίου 2003 έως τις 16 Ιανουαρίου 2004.

    [32] ΓΚΑΛΑ ΧΟΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ VLADIMIR MALAKHOV ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 17 Δεκεμβρίου 2003 (10:25 UTC+2)

    Με ένα Γκαλά Χορού με τον Vladimir Malakhov, θα ξεκινήσει το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για το νέο έτος, στις 10 και 11 Ιανουαρίου.

    Μετά την εντυπωσιακή επιτυχία του περσινού γκαλά, ο σούπερσταρ του χορού, πλαισιωμένος από καταξιωμένους σολίστ, θα παρουσιάσει δημοφιλείς χορογραφίες του κλασικού αλλά και σύγχρονου ρεπερτορίου.

    Ο ουκρανικής καταγωγής Vladimir Malakhov έχει χαρακτηριστεί από τη διεθνή κριτική ως ο «Χορευτής του αιώνα», με τις αέρινες και πλαστικές κινήσεις του, με την ευαισθησία και τη χάρη του πάνω στη σκηνή. Από τις ιδιαίτερες ερμηνείες του σε κάθε ρόλο θεωρείται συνεχιστής στο δρόμο άνοιξαν στην τέχνη του χορού οι Νουρέγιεφ και Μπαρίσνικοφ.

    Ο Malakhov θα πλαισιωθεί στην παράσταση από τους σολίστ: Polina Semionova Berlin State Opera, Artem Shpilevsky Berlin State Opera, Diana Vishneva Mariinsky theatre, Lucia Lacarra Bavarian State Opera, Cyril Pierre Bavarian State Opera, Alicia Amatriain Stuttgart Ballet , Friedmann Vogel Stuttgart Ballet.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 17 December 2003 - 19:13:52 UTC