Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-12-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΟΝΤΡΑ ΠΑΧΤΑ - ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [03] ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [04] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗ
  • [05] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ Α' ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
  • [06] ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
  • [07] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • [08] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ
  • [10] ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Ν/Σ
  • [11] ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [12] ΕΞΑΝΕΜΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΚΕΡΔΗ TOY ΧΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ
  • [13] ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 2.200 ΜΟΝΑΔΕΣ
  • [14] ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ
  • [15] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΟΡΗΓΗΣΕ 26 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [16] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [17] ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΡΖΑΝΙ ΠΕΡΙ ΚΙΡΚΟΥΚ
  • [18] ΔΗΚΟ ΚΑΙ ΔΗΣΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
  • [19] Η "ΧΡΥΣΗ ΜΠΑΛΑ" ΣΤΟΝ ΠΑΒΕΛ ΝΕΝΤΒΕΝΤ
  • [20] ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟN ΠΑΟΚ
  • [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: "ΠΡΑΣΙΝΟ" ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΩΝ ΑΙΩΝΙΩΝ
  • [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΝΙΚΗ ΘΡΙΛΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ - ΣΙΦΟΥΝΑΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [24] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΟΜΗΡΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ
  • [25] ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΥΠΕΞ
  • [26] ΟΓΔΟΝΤΑ ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΤΟ 2003
  • [27] Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΜΑΧΕΡ
  • [28] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ"
  • [29] ΔΗΜΟΣ ΕΧΕΔΩΡΟΥ: ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ''ΓΕΥΣΗ'' ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [30] ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • [31] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [32] ΚΟΡΗ ΚΑΙ ΕΓΓΟΝΗ ΤΟΥ ΤΣ. ΤΣΑΠΛΙΝ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΟΛΟΥ

  • [01] ΚΟΝΤΡΑ ΠΑΧΤΑ - ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2003 (17:26 UTC+2)

    Η αναβολή ψήφισης, την προηγούμενη εβδομάδα, της τροπολογίας για την επικύρωση της σύμβασης για την επαναλειτουργία των Μεταλλείων Χαλκιδικής, προκάλεσε και νέα αντιπαράθεση σήμερα στη Βουλή ανάμεσα στον υφυπουργό Οικονομίας, Χρήστο Πάχτα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Προκόπη Παυλόπουλο.

    Στην πρωινή συνεδρίαση επί του προϋπολογισμού, ο κ. Πάχτας επανήλθε στο ζήτημα κατηγορώντας τη Ν.Δ. για "αναλγησία" επειδή με τη στάση της εμπόδισε την ψήφιση της τροπολογίας, με αποτέλεσμα, όπως είπε να μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στη διάρκεια των γιορτών.

    Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος αντέτεινε ότι η μη πληρωμή των εργαζομένων είναι ευθύνη της κυβέρνησης, επειδή, όπως είπε, με την τροπολογία επεχείρησε να εξασφαλίσει τα συμφέροντα της εταιρίας, δίνοντάς της προνόμια που έρχονται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα.

    Κατά τα άλλα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την για καταστροφολογία και σκανδαλοθηρία στην οποία επιδίδεται με ασυνάρτητες καταγγελίες.

    Αναφερόμενος στα σενάρια της διαδοχολογίας ο κ Πάγκαλος είπε ότι ο ίδιος δεν θα ασχοληθεί προσθέτοντας χαρακτηριστικά: "Εγώ με τα γνωστά σενάρια δεν θα ασχοληθώ. Η απάντηση έχει δοθεί εδώ και καιρό, δεν θα σας την πω εγώ θα την πάρετε από αλλού".

    Ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου επεσήμανε ότι από τη μια υπάρχει η συγκεκριμένη και καθαρή πρόταση του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη η ασάφεια της ΝΔ και η γκρίζα ατζέντα της που κρύβει.

    Ο βουλευτής της ΝΔ, Αναστάσιος Παπαληγούρας έκανε λόγο για τον "πιο παραπλανητικό και αναξιόπιστο προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί ποτέ από την κυβέρνηση διότι ξέρει ότι δε θα τον εφαρμόσει.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Παναγιώτης Κοσσιώνης επέκρινε και τα δύο μεγάλα κόμματα τονίζοντας ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού γίνεται μέσα σε ένα κλίμα που χαρακτηρίζεται από την σκληρότητα της έκφρασης ανάμεσα στα δυο κόμματα, τα οποία προσπαθούν να συγκαλύψουν τις θέσεις τους αλλά και τις ευθύνες τους.

    Ο βουλευτής της ΝΔ, Σάββας Τσιτουρίδης σημείωσε ότι "εκείνοι που πρέπει να ανησυχούν είναι οι ευτραφείς κύριοι του καθεστώτος. Στο ΠΑΣΟΚ αντί να ασχολούνται με τα προβλήματα του τόπου ψάχνουν διαδόχους".

    Νατάσα Θωμά

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2003 (19:12 UTC+2)

    Η επόμενη ημέρα των εκλογών θα είναι ημέρα του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τα σενάρια διαδοχής στο κυβερνών κόμμα.

    Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι τα θέματα τα οποία παραμένουν προς συζήτηση στη δημόσια σφαίρα, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, είναι θέματα τα οποία εν πολλοίς εισάγονται από κέντρα και φορείς έξω από το ΠΑΣΟΚ, όπως και αυτό το οποίο αφορά την ηγεσία του.

    "Είναι ένα θέμα το οποίο βλάπτει το ΠΑΣΟΚ, βλάπτει την κυβέρνηση, βλάπτει τη χώρα. Γιατί εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ και την Κυβέρνηση να βρίσκονται σε φάση αναζήτησης την ώρα που έχουμε υποχρέωση να εγγυηθούμε με σταθερό προσανατολισμό την προοπτική της χώρας. Εμφανίζουν τον πρωθυπουργό να είναι ηγέτης υπό προθεσμία, ενώ δεν είναι, εμφανίζουν πολλά στελέχη πρώτης γραμμής του ΠΑΣΟΚ να είναι ενδιάθετα και να συμμετέχουν σε διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ και αυτό δεν συμβαίνει", επισήμανε.

    "Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με την ηγεσία μας, η οποία είναι ηγεσία που δεν την έχει ανάγκη μόνο το ΠΑΣΟΚ, την χρειάζεται η χώρα. Εχει αποδειχθεί αυτό άλλωστε και νομίζω ότι το εκτιμά, το αναγνωρίζει, το επιδοκιμάζει ο ελληνικός λαός. Μένει αυτό να γίνει για μια ακόμη φορά και με την ψήφο του και πιστεύω ότι θα γίνει", τόνισε.

    [03] ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 22 Δεκεμβρίου 2003 (19:07 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν από σήμερα την εφαρμογή ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας στους δημόσιους χώρους και στα σύνορά τους εξαιτίας των πολύ αυξημένων κινδύνων επιθέσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τομ Ριτζ.

    "Μιλήσαμε χθες με περισσότερους από 125 κυβερνήτες, δημάρχους και τοπικούς αξιωματούχους'', δήλωσε ο Ριτζ μιλώντας στο CNN και πρόσθεσε πως έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης.

    "Οι άνθρωποι που ξέρουν τι να κάνουν άρχισαν να το κάνουν χθες στις 13:30 (20:30 ώρα Ελλάδας), υπάρχουν μέτρα, σχέδια και συγκεκριμένα πράγματα να γίνουν, που θα γίνουν και θα συνεχίζουν να γίνονται ώσπου να μειωθεί το επίπεδο του συναγερμού'', πρόσθεσε ο Ριτζ.

    [04] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΟΛΟΓΙΑ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Η συζήτηση του προϋπολογισμού διεξάγεται στο κλίμα της ρευστότητας που δημιουργεί το ενδεχόμενο αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές, τόνισε, μιλώντας στη σχετική συζήτηση στη Βουλή, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος και κάλεσε τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

    «Υπάρχει υπεύθυνος πρωθυπουργός. Το να ξεκαθαρίσει λοιπόν τα πράγματα ο ίδιος είναι στοιχείο δημοκρατικής διαφάνειας και ορθής λειτουργίας των πολιτικών θεσμών. Γι' αυτό ρωτώ τον κ. Σημίτη και του ζητώ να ξεκαθαρίσει όλο αυτό το σκηνικό που μεγαλώνει την απόσταση της πολιτικής κατάστασης από την κοινωνική πραγματικότητα. Αλλά μεγαλώνει και τη διάθεση κέντρων και εξωθεσμικών μηχανισμών να ασκήσουν επιρροή και να υποδείξουν κινήσεις», σημείωσε.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού διερωτήθηκε αν είναι δυνατόν ένας πρωθυπουργός που διοικεί τη χώρα για δύο τετραετίες να δραπετεύσει πριν από τις εκλογές και να μην δώσει στον λαό το δικαίωμα να τον κρίνει.

    Υπογράμμισε ότι τα σενάρια διαδοχολογίας δεν εκπορεύονται από τις εφημερίδες της δεξιάς, αλλά αποτελούν την «μαγική κίνηση» με την οποία η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι πιθανόν να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα. Όπως επισήμανε, τα σενάρια καλλιεργούνται χωρίς σοβαρή διάσκεψη και αυτό σημαίνει ότι δοκιμάζονται στην κοινή γνώμη.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός είναι αναξιόπιστος, καθαρά προεκλογικός και καθρέφτης μιας πολιτικής που πλήττει τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα.

    Εκανε λόγο για χρήση δημιουργικής λογιστικής, διπλών ταμείων και διπλών βιβλίων από την κυβέρνηση. «Πίσω από το μακιγιαρισμένο πρόσωπο της κυβερνητικής ισχυρής οικονομίας υπάρχει ο κρατικός υπερδανεισμός και ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών για να τα βγάλουν πέρα», υπογράμμισε

    Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ από σταυροφόρος του εκσυγχρονισμού κατάντησε σε ήρωας πολιτικής ιλαροτραγωδίας, «όπως στο σκηνοθετημένο δρώμενο του κ. Σημίτη ως τηλεφωνητή του ΙΚΑ αλλά και στην πομπώδη αναβίωση του σκοταδισμού της αποκαθήλωσης πινάκων ζωγραφικής προς εξευμενισμό κέντρων και μηχανισμών της εκλογικής πελατείας».

    Τέλος, άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι κινδυνολογούν ο ένας σε βάρος του άλλου, δημαγωγούν για το μέλλον, φοβίζουν τους πολίτες, ασκούνται στην αρνητική επικοινωνιακή σκιαμαχία για να συγκαλύψουν τις συγκλίσεις των πολιτικών τους επιλογών».

    [05] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ Α' ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

    Βηθλεέμ, 22 Δεκεμβρίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Την ευχή για ειρήνευση σε όλο τον πλανήτη και στην πολυτάραχη περιοχή της Μέσης Ανατολής εκφράζει ο Πατριάρχης Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης Ειρηναίος Α΄σε μήνυμά του για τη γιορτή των Χριστουγέννων.

    Ο κ. Ειρηναίος εύχεται ο Χριστός να φωτίσει τους ηγέτες της περιοχής, ώστε να συνεχίσουν τις προσπάθειες και τις συνομιλίες για τη διευθέτηση των όρων που εκκρεμούν στην ειρηνευτική πορεία και να εδραιωθεί το δίκαιο και η αλήθεια προς το συμφέρον των κατοίκων της Αγίας Γης.

    Ακολουθεί το μήνυμα του Πατριάρχη Ειρηναίου:

    "Δεύτε ίδωμεν πιστοί,

    που εγεννήθη ο Χριστός..."

    Προθύμως ανταποκριθέντες εις την προτροπήν ταύτην του ιερού ψαλμωδού, διήλθομεν και Ημείς εις την Αγίαν Πόλιν Βηθλεέμ "την ουδαμώς ελαχίστην εν τοις ηγεμόσιν Ιούδα" (Ματθ. 2,6), ίνα εν ταπεινώσει καρδίας προσκυνήσωμεν τον κλίναντα ουρανούς και εις γην καταβάντα, τον προσλαβόντα ανθρωπίνην σάρκα Υιόν και Λόγον του Θεού.

    Κυκλούντες, όθεν, όλως προνομιούχως το Πάνσεπτον και Θεοδέγμου Σπήλαιον, ένθα "ετέχθη ημίν Σωτήρ" (Λουκ. 2,11), εν αγαλλιάσει ψυχής τε και καρδίας συνενούμεν μετά των Αγγελικών δυνάμεων την δοξαστικήν φωνήν Ημών, προς αίνεσιν του υπερυμνήτου ονόματος του εν Τριάδι Θεού ημών της φιλανθρωπίας και της Θεϊκής συγκαταβάσεως χάριν της σωτηρίας ημών χάριν της επί γης ειρήνης και της ευδοκίας των ανθρώπων.

    Καθορώντες την λίαν δυσάρεστον και έκρυθμον κατάστασιν, ήτις επικρατεί τόσον εις την ευαίσθητον περιοχήν της Αγίας Γης όσον και εις την παγκόσμιον κοινότητα, διαπιστούμεν την αλλοτρίωσιν και την απόκλισιν εκ της ορθής πορείας ημών. Η προσοχή των ανθρώπων στρέφεται ολιγώτερον προς τα πνευματικά ιδεώδη και περισσότερον προς το ατομικό συμφέρον, την ιδιοτέλειαν και τον ευδαιμονισμόν. Ούτως επηρεάζονται και τα κοινωνικά συστήματα, τα οποία πολλάκις χαρακτηρίζονται υπό αδιαφορίας προς τον ανθρώπινον πόνον και ανέχονται τας ανεπιτρέπτους δια την εποχήν ημών καταστάσεις της πείνας και της εξαθλιώσεως, εις τας οποίας ευρίσκονται χιλιάδες συνάνθρωποι ημών, πλασθέντες κατ' εικόνα και ομοίωσιν Θεού".

    Της επωδύνου ταύτης καταστάσεως ιδίαν πείραν ειληφότες, ως εκ της δυστυχώς συνεχιζομένης εκρύθμου καταστάσεως εις την λίαν ευαίσθητον περιοχήν της Μέσης Ανατολής, ολόθερμον αναπέμπομεν την δέησιν Ημών των δι ημάς Νηπιασάντι Θεώ Λόγω και Αρχοντι Ειρήνης, όπως επιπέμπη επί τον πολύπαθον πλανήτην ημών τα λαμπηδόνας του αστείρευτου φωτός Αυτού προς επικράτησιν της ουρανίου ειρήνης εφ' άπαντα τον κόσμον, ιδία δε εις την σπαρασσομένην Αγίαν Γην, ίνα ούτως πάντες οι κάτοικοι αυτής ομονοούντες εν συμπνοία, αγάπη και αλληλοπεριχωρήσει, επιτύχωμεν του υψίστου αγαθού της αρμονικής συμβιώσεως και συνυπάρξεως, ως απαραιτήτων προϋποθέσεων δια την επιτυχίαν και ευημερίαν πάντων ημών.

    Επιβάλλεται, ουν, ημείς, ως μέλη της Εκκλησίας του Χριστού, απολαμβάνοντες την ευλογίαν των ιερών χωρών της επί γης Θεϊκής Αυτού παρουσίας, καθ' ην εδίδαξε πάντα τον κόσμον την δικαιοσύνην και την ειρήνην Αυτού, ίνα εντείνωμεν τον αγώνα προς την πνευματικήν ημών τελείωσιν, γίνωμεν πιστοί τηρηταί της παρακαταθήκης του Σωτήρος, τέλειοι Χριστιανοί, τέκνα φωτός, αντλούντες φως εκ του ανεσπέρου Ηλίου, της Δικαιοσύνης και περιπατούντες με τας εντολάς Αυτού, ίνα μη σκοτία αμαρτιών υμάς καταλάβη" (Ιωαν. 12,35).

    Ούτω, δια της ορθής βιοτής ημών ειρηνεύοντες εν εαυτοίς και μετ' αλλήλων, δυνάμεθα να συμβάλωμεν εις την ειρήνευσιν του κόσμου και της περιοχής ημών ιδιατέρως, ουχί αντιδικούντες, αλλ' ευεργετούντες, ουχί δια της εχθρότητος αλλά δια της αγάπης, δι ης ευεργετήθη το ανθρώπινον γένος, ει και απέστη του Θείου Αυτού θελήματος.

    Δι ο και κατά την κοσμοσωτηριώδη ταύτην εορτήν, εν τω Θεοδέγμονι Σπηλαίω, δεόμεθα του Τεχθέντος Χριστού, όπως φωτίση τω απροσίτω φωτί της Θεότητος Αυτού τας διανοίας των Ηγετών της πολυταράχου περιοχής ημών, προς απρόσκοπτον συνέχισην των προσπαθειών και των συνομιλιών αυτών, δια την τελικήν διευθέτησιν των εκκρεμούντων όρων της ειρηνευτικής πορείας, εν πνεύματι ανεξιθρησκείας και σεβασμού των πολιτικών πεποιθήσεων και εθνικών επιδιώξεων αμφοτέρων, προς εδραίωσιν του δικαίου και της αληθείας και επ' ωφελεία πάντων των κατοίκων της Αγίας Γης.

    Επικαλούμενοι δαψιλή την χάριν του εν Βηθλεέμ Τεχθέντος Κυρίου εφ' άπαντα τα ευσεβή ημών τέκνα, ευχόμεθα ειρηνικόν και ευλογημένον το Νέον Πολιτειακόν Ετος συν ταις Πατριαρχικαίς Ημών ευλογίαις.

    [06] ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2003 (20:06 UTC+2)

    Στη σημασία του 2004 για τη χώρα μας αναφέρεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, στο μήνυμά του προς τους απόδημους Ελληνες, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου έτους.

    Ο κ. Στεφανόπουλος επισημαίνει ότι το 2004 είναι σημαντικό έτος για τη χώρα μας γιατί κατά τη διάρκειά του θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, φιλοδοξώντας να προσδώσει στο μεγάλο αθλητικό αυτό γεγονός τον χαρακτήρα που η Ελλάδα, κοιτίδα του πολιτισμού και γενέτειρα των Αγώνων, μπορεί να δώσει

    Επιπλέον, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι το 2004 θα επισφραγισθεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. «Με τις εξελίξεις αυτές ελπίζουμε ότι η διεθνής θέση της Ελλάδας καθίσταται πιο ισχυρή. Η συνδρομή του απανταχού Ελληνισμού για την επίτευξη των στόχων αυτών υπήρξε όπως πάντα ουσιαστική», αναφέρει.

    Ολόκληρο το μήνυμα του κ. Στεφανόπουλου έχει ως εξής:

    «Αγαπητοί μου,

    Με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Ετους έχω και πάλι τη χαρά να επικοινωνώ μαζί σας για να σας απευθύνω τις ολόθερμες προσωπικές μου ευχές καθώς και να σας μεταφέρω τα αισθήματα αγάπης ολόκληρου του ελληνικού λαού.

    Με την αφοσίωσή σας στις εθνικές, ηθικές και θρησκευτικές αξίες της πατρίδας μας έχετε καταφέρει στο πέρασμα των χρόνων, να διατηρήσετε αλώβητη την εθνική σας ταυτότητα, τηρώντας τα έθιμα και τις παραδόσεις μας και κρατώντας ζωντανή την ελληνική γλώσσα. Παράλληλα, με την εργατικότητα και τον δυναμισμό σας, έχετε επιτύχει να προσαρμοστείτε δημιουργικά στις νέες σας πατρίδες. Αποτελείτε έτσι ισχυρούς κρίκους των δεσμών της Ελλάδας με τις άλλες χώρες, προβάλλοντάς την συγχρόνως στο εξωτερικό και ενισχύοντας τις προσπάθειες για την επίτευξη των εθνικών μας στόχων.

    Το 2004 είναι για την χώρα μας ένα σημαντικό έτος. Σε λίγους μήνες θα οργανώσουμε στην Αθήνα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, φιλοδοξώντας να προσδώσουμε στο μεγάλο αθλητικό αυτό γεγονός τον χαρακτήρα που η Ελλάδα, κοιτίδα του πολιτισμού και γενέτειρα των Αγώνων, μπορεί να δώσει. Συγχρόνως κατά το Νέο Ετος θα επισφραγισθεί η ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια, για την οποίαν κατεβλήθησαν με επιτυχία οι εθνικές προσπάθειες. Με τις εξελίξεις αυτές ελπίζουμε ότι η διεθνής θέση της Ελλάδας καθίσταται πιο ισχυρή. Η συνδρομή του απανταχού Ελληνισμού για την επίτευξη των στόχων αυτών υπήρξε όπως πάντα ουσιαστική.

    Σας εύχομαι απο την καρδιά μου Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το Νέο Ετος, γεμάτο υγεία, χαρά και οικογενειακή επιτυχία».

    [07] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΣ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2003 (19:58 UTC+2)

    "Η ανάπτυξη για εμάς έχει πρόσωπο. Είναι ο νέος, ο αγρότης, η γυναίκα, ο μικρομεσαίος, ο άνεργος όλοι οι Έλληνες. Ο νέος προϋπολογισμός αποτυπώνει τις πολιτικές επιλογές μας για μια οικονομία με ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή", τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος.

    Ταυτόχρονα επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την για νεοφιλελευθερισμό και για προσπάθεια μηδενισμού.

    "Η ΝΔ επιδίδεται σε Κασσανδρικές προβλέψεις που μονίμως διαψεύδονται. Θυμίζω ότι είχε προβλέψει ότι η Ελλάδα δεν θα ενταχθεί στην ΟΝΕ. Λυπούμαι διότι θα απολογείστε μόνιμα διότι δεν εμπιστευθήκατε ποτέ τις δυνατότητες του ελληνικού λαού", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε: "Όποιος και αν είναι όμως ο λόγος της ΝΔ ο λαός δεν ξεγελιέται. Είστε η έκφραση του νεοφιλελευθερισμού".

    Νατάσα Θωμά

    [08] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

    Aθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2003 (19:54 UTC+2)

    Την απασχόληση τριακοσίων ανέργων προβλέπει πρόγραμμα της νομαρχίας Πειραιά για την ενίσχυση της απασχόλησης, συνολικού προϋπολογισμού 3.240.986,6 ευρώ. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προβλέπει την απασχόληση 150 ατόμων σε νέες θέσεις εργασίας, τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων από άλλα 60 άτομα και την εννεάμηνη απασχόληση 90 ατόμων για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.

    Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε, σε συνέντευξη Τύπου, ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, ο οποίος επισήμανε ότι το σχέδιο της νομαρχίας για την απασχόληση προσανατολίστηκε σε τέσσερις βασικούς άξονες τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ανάπτυξη Δικτύων Απασχόλησης.

    Όπως είπε ο νομάρχης, πρόκειται για ένα αναπτυξιακό επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο εκπονήθηκε με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Πειραιά, φιλοδοξώντας να συμμετάσχουν οι Δήμοι και οι δημοτικές τους επιχειρήσεις, τα Επιμελητήρια, το Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, σύλλογοι και ενώσεις που εκπροσωπούν ειδικές πληθυσμιακές ομάδες και ανέργους.

    Το εν λόγω σχέδιο θα διαρκέσει ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2006. Γι΄ αυτό συνεργάστηκαν 34 φορείς ενώ η περιοχή παρέμβασής του είναι ο νομός Πειραιά. Σκοπός του είναι, σύμφωνα με τον κ. Μίχα, να συνδεθεί η ανάδειξη της τουριστικής φυσιογνωμίας της περιοχής με τη διατήρηση και προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και με τις δυνατότητες ανάπτυξης αθλητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή. Οι αναπτυξιακοί άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού της Νομαρχίας Πειραιά θα υποστηρίζονται από την ανάπτυξη δικτύων παρακολούθησης των δυνατοτήτων Απασχόλησης και Ανάπτυξης.

    Ο κ. Μίχας αναφέρθηκε τέλος και σε άλλα επιχειρησιακά και κοινοτικά προγράμματα, που έχει υποβάλλει η Νομαρχία και από τα οποία κάποια έχουν εγκριθεί και άλλα βρίσκονται στο στάδιο της τελικής αξιολόγησης. Το πρόγραμμα «Κέντρο Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Μουσείο Μέλλοντος» έχει κατατεθεί προς έγκριση στο Ταμείο Συνοχής, το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις υπέρ των Γυναικών» υλοποιείται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και το πρόγραμμα «Κοινωνικός Διάλογος και Κοινωνική Οικονομία» αφορά σε συνεργασία με το CEPES της Ανδαλουσίας. Εξάλλου, το πρόγραμμα «Ευαισθητοποίηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση» εξελίσσεται σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Απασχόλησης) ενώ το κοινοτικό πρόγραμμα «Τοπικές Στρατηγικές για την Απασχόληση και την Καινοτομία» υλοποιείται σε συνεργασία με την ΤΕΔΚΝΑ.

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Έκκληση στους καταναλωτές να προσέχουν την ποιότητα και τις τιμές των προϊόντων, πριν προβούν σε αγορές απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στη Βαρβάκειο Αγορά, διαπίστωσε ότι υπάρχει αφθονία προϊόντων και ότι οι «μικρές αυξομειώσεις σε ορισμένα προϊόντα δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα». 

    Όπως ανέφερε, υπάρχουν προϊόντα που είναι ακριβά. «Εδώ υπάρχει μάχη, πόλεμος για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους φαινόμενα. Αυτό είναι το κρίσιμο θέμα και γι' αυτό καλούμε τους καταναλωτές να στέκονται κριτικά, να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα», τόνισε.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι στα κρέατα οι τιμές διαμορφώνονται ομαλά, ενώ μικρές αυξομειώσεις σημειώνονται στις τιμές της γαλοπούλας και του κατσικιού. Αλλά, από την άλλη πλευρά, οι τιμές του χοιρινού και των υπολοίπων κρεάτων κυμαίνονται σε πολύ καλά επίπεδα. «Η αγορά σε ό,τι αφορά τα κρεατικά, βρίσκεται σε μια ομαλή κατάσταση με μεγάλες δυνατότητες προσφοράς», είπε, προσθέτοντας ότι οι τιμές στα οπωροκηπευτικά είναι επίσης ομαλοποιημένες.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί τελικά στο 3,4% - 3,5% φέτος και "το γεγονός αυτό δείχνει ότι, παρά τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που υπερβαίνει το 4%, διατηρείται η ομαλότητα των τιμών και η σταθερότητα της οικονομίας".

    Επεσήμανε δε ότι η διαφορά του πληθωρισμού σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό που βρίσκεται στο 2,1%, είναι μια φυσιολογική εξέλιξη που δείχνει το δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας.

    [10] ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Ν/Σ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Αμέσως μετά τις γιορτές θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας.

    Το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση κανόνων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις», έρχεται να συμπληρώσει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, προωθώντας ρυθμίσεις, οι οποίες ως ένα σημαντικό βαθμό είχαν οριοθετηθεί μέσα από τον κοινωνικό διάλογο που είχε προηγηθεί της ψήφισης των βασικών νόμων 2458/1998, 2676/1999 και του νόμου 3029/2002 και σύμφωνα με τον κ. Ρέππα θα αποτελέσει ένα «νέο κοινωνικό κεκτημένο», αναβαθμίζοντας τα ασφαλιστικά δικαιώματα συγκεκριμένων κατηγοριών ασφαλισμένων.

    Από τις σημαντικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι αυτή με την οποία ο θεσμός της διαδοχικής ασφάλισης και ο τρόπος ρύθμισής του καθίσταται δικαιότερος και αποτελεσματικότερος. Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκεται η απλούστευση της διοικητικής διαδικασίας, η άρση των αδικιών και των ανισοτήτων και η βελτίωση των ποσών των συντάξεων.

    Παράλληλα, προβλέπεται Δελτίο Διαδοχικής Ασφάλισης για την έγκαιρη βεβαίωση και γνωστοποίηση του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης σε όλους τους Οργανισμούς και μηχανοργάνωση του συστήματος απονομής συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση, όπου απαιτείται.

    Με άλλη σημαντική διάταξη του νομοσχεδίου εισάγεται στην ελληνική έννομη τάξη ο θεσμός της συνταξιοδότησης του/ης διαζευγμένου/ης μετά τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος ή το θάνατο του/ης πρώην συζύγου, από τους φορείς κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Δημόσιο και το ΝΑΤ, εξασφαλίζοντας στο δικαιούχο πρόσωπο (άνδρα-γυναίκα), υπό προϋποθέσεις, τη δυνατότητα να ασκήσει ένα ατομικό αυτοτελές δικαίωμα κοινωνικής ασφάλισης. Δικαιολογητικός λόγος της θέσπισης της συνταξιοδότησης των διαζευγμένων είναι το γεγονός ότι αρκετοί πρώην σύζυγοι και ιδιαίτερα γυναίκες βρίσκονται στη δύσκολη θέση να μένουν χωρίς σύνταξη στα γηρατειά τους ενώ έχουν προσφέρει κατά την διάρκεια του εγγάμου βίου τους στα οικογενειακά αποκτήματα.

    Στο νέο νομοσχέδιο υπάρχουν σημαντικές διατάξεις και για τα άτομα με αναπηρίες:

    -Επεκτείνονται ευνοϊκές ρυθμίσεις και σε νέες κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες.

    -Παρέχεται η δυνατότητα σε μητέρες και συζύγους ατόμων με αναπηρία 80% για συνταξιοδότηση με 25 έτη ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

    -Παιδιά ορφανά και από τους δύο γονείς, που πάσχουν από διανοητική στέρηση ή αυτισμό ή με πολλαπλές βαριές αναπηρίες με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, θα λαμβάνουν πλέον τις συντάξεις και των δύο θανόντων γονέων τους, δηλαδή το 100% της μεγαλύτερης σύνταξης και τμήμα της σύνταξης του άλλου γονέα όπως προβλέπεται από τις καταστατικές διατάξεις.

    Με το νέο νομοσχέδιο εισάγεται για τα Ταμεία των Μισθωτών σειρά ευνοϊκών μέτρων. Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων, των Ναυπηγοεπισκευαστικών Ζωνών, της περιοχής Ρέντη που επλήγησαν πέρισυ από πλημμύρες και των περιοχών που επλήγησαν πρόσφατα από τον σεισμό της Λευκάδας. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών προς τα Ταμεία Τύπου και προς το ΤΑΞΥ.

    Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται, επίσης, η υπαγωγή ασφαλιστικά στον ΟΓΑ όλων των μισθωτών του αγροτικού τομέα καθώς και των εργατών όχι μόνο της παράκτιας αλλά και της μέσης αλιείας. Οι ρυθμίσεις που αφορούν τον ΟΓΑ και κυρίως αυτές που οριοθετούν το νέο διευρυμένο πλαίσιο ασφαλιστικής κάλυψης των απασχολούμενων στο γεωργικό τομέα, έρχονται να ενισχύσουν και να διευρύνουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλους τους απασχολούμενους με τη φυτική και ζωική παραγωγή και παράλληλα να προσαρμόσουν τις αλλαγές που επιφέρει η νέα οργάνωση της αγροτικής εκμετάλλευσης στους απασχολούμενους στο γεωργικό τομέα της οικονομίας.

    Όσον αφορά τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις και το Ειδικό Βιβλίο Νεοπροσλαμβανομένων του ΙΚΑ, εισάγονται ρυθμίσεις για την τυποποίηση, την απλούστευση των διαδικασιών καθώς και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και των προστίμων. Επίσης, μειώνονται τα πρόσθετα τέλη και βελτιώνεται το πάγιο σύστημα ρύθμισης των οφειλών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

    Σημαντική καινοτομία του νομοσχεδίου αποτελεί η ρύθμιση με την οποία ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των συνταξιούχων των ειδικών Ταμείων εφόσον θεσπίζεται η ενσωμάτωση της ΑΤΑ στο βασικό μισθό τους που λήφθηκε υπόψιν για τον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών κάθε συνταξιούχου.

    Για τους αποδεδειγμένα ανέργους για τουλάχιστον 24 συνεχείς μήνες πριν την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης παρέχεται η δυνατότητα θεμελίωσης δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος χωρίς την συμπλήρωση των 100 ημερών κατ' έτος την τελευταία πενταετία πριν το έτος υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. (Μεταβατικής ισχύος 2 ετών)

    Παρατείνεται χωρίς προθεσμία η δυνατότητα, αναγνώρισης του χρόνου εκτόπισης ή φυλάκισης κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

    Παρατείνεται για ένα χρόνο από της ισχύος του νόμου η δυνατότητα, που παρασχέθηκε αρχικά με το ν. 1469/84 για αναγνώριση χρόνου εργασίας στην αλλοδαπή ως χρόνου ασφάλισης σε φορείς κύριας ασφάλισης.

    Μειώνονται κατά 50% οι ασφαλιστικές εισφορές για την επισκευή παλαιών οικιών σε οικισμούς κάτω των 2000. Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της ασφάλισης των φοιτητών-σπουδαστών ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ και ΤΕΕ κατά την διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης.

    Σημαντικές βελτιώσεις, όμως, εισάγονται και στον τομέα της πρόσθετης ασφάλισης. Θεσμοθετείται η δυνατότητα χορήγησης ταυτόχρονα με την κύρια και της επικουρικής σύνταξης, ενώ προβλέπονται ειδικές ευνοϊκές και μειωμένες προϋποθέσεις για την χορήγηση πλήρους επικουρικής σύνταξης για τους ασφαλισμένους των ΒΑΕ.

    Προβλέπεται η σύσταση στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων νέου Κλάδου για τους μόνιμους υπαλλήλους των ν.π.δ.δ. όπου θα μεταφερθούν όλοι οι λογαριασμοί εφάπαξ βοηθήματος των ν.π.δ.δ. του ν. 103/75.

    Εξορθολογικοποιείται ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος των Δ.Υ. το οποίο εφεξής γίνεται ανταποδοτικό υπολογιζόμενο στη βάση των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας.

    Βελτιώνονται οι συντάξεις των επικουρικών ταμείων που έχουν συγχωνευθεί ή θα συγχωνευθούν στο ΕΤΕΑΜ και αντιμετωπίζεται πλήθος θεμάτων πολλών ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.

    Ο νέος τρόπος υπολογισμού και απόδοσης της σύνταξης στους δικαιούχους διαδοχικής ασφάλισης, το σύνολο των ρυθμίσεων που αφορούν την πρόσθετη ασφάλιση με τους νέους κανόνες που θεσπίζονται για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στους δικαιούχους επικουρικής σύνταξης, οι νέες ρυθμίσεις για το εφ' άπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων ν.π.δ.δ., καλύπτουν ουσιαστικά κενά, που είχαν αρχίσει να εντοπίζονται από την ισχύ προηγούμενων νόμων και κυρίως του ν. 2084/1992.

    Με το νέο σχέδιο νόμου, για τους ασφαλισμένους των ταμείων ελευθέρων επαγγελματιών και ανεξάρτητα απασχολουμένων, παρέχεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης, πρώτον με 37 χρόνια ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και δεύτερον με την συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας και 3.500 ημέρες ασφάλισης.

    Παράλληλα, καθορίσθηκαν ο τρόπος απόδοσης των οφειλών του κράτους προς τον ΟΑΕΕ, ο τρόπος ασφάλισης των μελών των εταιριών, ρυθμίσθηκαν χρόνια αιτήματα των νέων δικηγόρων, η ασφάλιση των γιατρών εργασίας καθώς και ζητήματα ασφάλισης των υγειονομικών που προέκυψαν από τις νέες μορφές επαγγελματικής δραστηριοποίησής τους.

    Το σύνολο των διατάξεων που αναφέρονται στον ΟΑΕΕ, στοχεύουν να ενσωματώσουν στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, διατάξεις που έχουν ήδη θεσπιστεί για τους μισθωτούς στο ν. 3029/2002, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν εκκρεμότητες, που είχαν εντοπιστεί μέσα από τη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου με τους φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών και τις επιχειρήσεις.

    Οι διατάξεις που αφορούν τους νέους όρους και τις προϋποθέσεις επιλογής των Προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων των ασφαλιστικών οργανισμών, στοχεύουν στη διεύρυνση της συμμετοχικής ευθύνης των κοινωνικών εταίρων για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ το νέο καθεστώς οργάνωσης του τομέα υγείας και οι ρυθμίσεις για το ιατρικό και οδοντιατρικό προσωπικό του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αποτελούν τομή που αναβαθμίζει συνολικά τις δομές υγείας του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας, ενώ παράλληλα οριοθετεί το τέλος της λειτουργίας ενός θεσμικού πλαισίου ένταξης των ιατρών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που την τελευταία δεκαετία κρίνεται ως ανεπαρκές και αναποτελεσματικό.

    [11] ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 22 Δεκεμβρίου 2003 (19:20 UTC+2)

    Διακυμάνσεις καταγράφονται από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street. Οι φόβοι μιας νέας σοβαρής τρομοκρατικής ενέργειας μετά την αναβάθμιση του επιπέδου τρομοκρατικού συναγερμού οδήγησαν την αγορά σε πτωτικό άνοιγμα, ενώ στήριξη παρέχει μία σειρά ενθαρρυντικών επιχειρηματικών νέων. Οι αναλυτές, πάντως, επισημαίνουν ότι κύριο χαρακτηριστικό της «λειψής» -λόγω των αργιών των Χριστουγέννων- εβδομάδας αναμένεται να είναι ο χαμηλός όγκος των συναλλαγών.

    Το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων έριξε το δολάρια σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική τιμή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ισοτιμία ευρώδολαρίου διαμορφώθηκε το μεσημέρι στα 1,2434 δολάρια έναντι 1,2418 δολάρια την Παρασκευή. Στο μεταξύ η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε πάνω από τα 410 δολάρια ανά ουγγιά.

    Στο επιχειρηματικό μέτωπο η μετοχή της Ford Motor ενισχύεται κατά 5,25% καθώς η εταιρία αναβάθμισε την εκτιμήσεις για όλο το 2003.

    Από τον τεχνολογικό κλάδο μικρά κέρδη καταγράφουν οι μετοχές της Microsoft, Cisco Systems, Intel και Sun Microsystems.

    Στις 7 το απόγεμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε οριακά κέρδη 0,03% και διαμορφωνόταν στις 10.281,26 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας με απώλειες 0,24% υποχωρούσε στις 1.946,32 μονάδες και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500 βρισκόταν στις 1.088,21 μονάδες, οριακά μειωμένος κατά 0,04%.

    Σ.Α.

    [12] ΕΞΑΝΕΜΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΚΕΡΔΗ TOY ΧΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2003 (16:48 UTC+2)

    Σε αρνητικό κανάλι βρέθηκε λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), εξαιτίας των πιέσεων που σημειώθηκαν σε μετοχές της μικρής και μέσης κεφαλαιοποίησης, αλλά και λόγω της κόπωσης που εμφάνισε ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος.

    Στο μεταξύ, αρνητικά επέδρασε στην πορεία του δείκτη στην ελληνική κεφαλαιαγορά, η αστάθεια που επικρατεί από το πρωί στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου οι βασικοί δείκτες τιμών εναλλάσσουν διαρκώς πρόσημο.

    Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους ακολούθησε κατά την εκκίνηση της συνεδρίασης αντίθετη τροχιά με αυτήν των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και ενώ στο μεγαλύτερο μέρος οι Έλληνες επενδυτές γυρνούσαν την πλάτη τους στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, ωστόσο περί το τέλος των συναλλαγών εναρμονίστηκαν με την πτωτική τους τάση.

    Κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτελούν ο ισχνός τζίρος, το αρνητικό ισοζύγιο στις μετοχές που διαπραγματεύτηκαν στο ταμπλό της Σοφοκλέους, αλλά και η διατήρηση των κερδών για τις τράπεζες, όπως και το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης τιμών κράτησε αλώβητο το επίπεδο των 2.200 μονάδων.

    Στο σκηνικό αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην ελληνική κεφαλαιαγορά έκοψε το νήμα της συνεδρίασης σημειώνοντας πτώση κατά 0,23% και διαμορφώθηκε στις 2.205,52 μονάδες.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Μικρός, σε σύγκριση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, ήταν σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, που ανήλθε στο ποσό των 126,294 εκατ. ευρώ. Πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότερες από τις μετοχές που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του Χ.Α με τον αριθμό τους να διαμορφώνεται σε 172, ενώ ανοδική πορεία ακολούθησαν οι 117. Ηγέτιδες της ανόδου αναδείχθηκαν οι μετοχές των εταιριών ΕΡΓΑΣ (16,67%), ΙΝΣΑΤ (11,54%), ΑΛΥΣΚ (10,94%), ενώ στον αντίποδα, αισθητή πτώση εμφάνισαν οι ΑΛΤΕΚ (8,97%), ΙΝΦΟΜ (8,67%) και της ΜΑΘΙΟ (8,05%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips να ενισχύεται μόνον κατά 0,10%, εξαιτίας των πιέσεων στις τηλεπικοινωνίες, τις οποίες αντιστάθμισαν οι τοποθετήσεις στις τράπεζες. Αλλά και ο FTSE/ASE 140, που αποτυπώνει την πορεία και των τριών δεικτών, σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,02%.

    Άνοδο της τάξης του 0,80% σημείωσε ο κλάδος των τραπεζών, έχοντας ωστόσο απολέσει μέρος των αρχικών του κερδών. Στην άνοδο του δείκτη συνέβαλαν οι τοποθετήσεις των επενδυτών στις μετοχές των ΑLPHA BANK (+2,00%), Εμπορικής (+0,18%), Πειραιώς (+1,5%) και Αττικής (+0,12%).

    Ωστόσο, ρευστοποιήσεις επικράτησαν και σήμερα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,38%, συνεπεία των πιέσεων στις μετοχές των ΛΑΝ-ΝΕΤ (-0,12%), Forthnet (-0,10%), Cosmote (-0,08%) και του ΟΤΕ (-0,04%).

    Ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν και στις μετοχές που απαρτίζουν το Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 0,24%, ενώ και ο Mid 40 της μέσης διολίσθησε κατά 0,25%.

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Πτωτική τροχιά διέγραψαν οι περισσότεροι από τους κλαδικούς δείκτες, αφού την ανιούσα ακολούθησαν μόλις 5 από αυτούς. Πρόκειται για τους κλάδους των επενδύσεων (0,22%), των ασφαλειών (0,39%), του λιανικού εμπορίου (0,40%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,23%) και φυσικά των τραπεζών.

    Αντίθετα, αισθητή πτώση, άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες της κλωστοϋφαντουργίας (1,83%), της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας (1,28%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (1,18%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (1,15%), των βιομηχανιών (1,14%) και των ειδών λύσεων πληροφορικής (1,10%).

    Κατά 0,70% αντίστοιχα υποχώρησαν οι δείκτες των τροφίμων και ποτών και της πληροφορικής, κατά 0,45% των συμμετοχών, κατά 0,21% των κατασκευαστικών, κατά 0,16% των βασικών μετάλλων, κατά 0,13% των διυλιστηρίων και κατά 0,10% της παράλληλης αγοράς. Οριακή κάμψη εμφάνισε ο κλάδος του χονδρικού εμπορίου, σημειώνοντας ανεπαίσθητη πτώση της τάξης του 0,02%.

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Η πορεία που ακολούθησε σήμερα ελληνική κεφαλαιαγορά ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τις εκτιμήσεις που διατύπωναν το πρωί αρμόδιοι αναλυτές. Οι τελευταίοι υποστήριζαν πως, δεδομένου ότι η τρέχουσα εβδομάδα περιλαμβάνει σημαντικές αργίες, θα διατηρούνταν οι ανοδικοί όγκοι, καθώς και η αυξημένη δραστηριότητα από την πλευρά των Ελλήνων και των ξένων θεσμικών, κυρίως σε συναλλαγές προσυμφωνημένες (πακέτα).

    Η τροχιά που διέγραψε ο δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο πορεία, επιβεβαίωσε μερίδα αναλυτών, οι οποίοι επισήμαιναν ότι ελλείψει ουσιαστικών ειδήσεων, αλλά και λόγω της εορταστικής περιόδου, ο γενικός δείκτης τιμών θα εξακολουθήσει να αναζητά κατεύθυνση από τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες και πλήττονται από την ισχυροποίηση του ευρώ, αλλά και την αύξηση των ανησυχιών για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ.

    Η εικόνα που παρουσίασε η Σοφοκλέους, αποτυπώνει την ανησυχία των αναλυτών σε ό,τι αφορά στη μικρή και μέση κεφαλαιοποίηση, που όπως φάνηκε και στη σημερινή συνεδρίαση παραμένουν ευάλωτες, ενώ η κόπωση που παρατηρείται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών δυσχεραίνει το κλίμα.

    Πάντως, βάσει της τεχνικής ανάλυσης παραμένει η ήπια ανοδική τάση, καθώς στην τελευταία συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, επιβεβαιώθηκε πλήρως η διατήρηση της κίνησής του εντός ενός ανοδικού καναλιού που έχει οριστεί το τελευταίο τρίμηνο.

    Ως ακραία θεωρείται η κύρια στήριξη στις 2.181-2 μονάδες ενώ τα περιθώρια ενδοσυνεδριακής απορρόφησης των τρεχόντων επιπέδων περιορίζονται μέχρι τις 2.198 μονάδες. Όσον αφορά στη συνέχιση της ανοδικής κίνησης, σημαντική είναι η αντίσταση στο επίπεδο μεταξύ των 2.227 και 2.230 μονάδων.

    [13] ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 2.200 ΜΟΝΑΔΕΣ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2003 (16:27 UTC+2)

    Με αιχμή του δόρατος τις μετοχές των τραπεζών, που πλην ελαχίστων εξαιρέσεων κινούνταν έντονα ανοδικά, ο γενικός δείκτης της Σοφοκλέους κατάφερε σήμερα να κρατηθεί πάνω από το όριο των 2.220 μονάδων, παρά το γεγονός ότι σημείωσε μικρή υποχώρηση.

    Στην αρχή της συνεδρίασης, πάντως, επικράτησε θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), με τον τίτλο της Alpha Bank να σημειώνει εντυπωσιακά κέρδη, που ξεπερνούσαν και το 60%, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινούνταν και οι μετοχές της Eurobank, της Τράπεζας Πειραιώς, της Εμπορικής Τράπεζας και της Εθνικής Τράπεζας.

    Συνεισφορά στην άνοδο του γενικού δείκτη είχαν κι άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως εκείνες του ΟΤΕ, της Intralot, του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ. Πλην όμως, προς το μέσον της συνεδρίασης, άρχισαν μαζικές ρευστοποιήσεις τίτλων με αποτέλεσμα το ΧΑ να αρχίσει να καταγράφει απώλειες.

    Έτσι, και καθώς κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν συγκρατημένο, ο γενικός δείκτης τιμών του ΧΑ σημείωσε, τελικά μικρές απώλειες, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση με πτώση 0,23%, στις 2.205,52 μονάδες.

    Συναλλαγές και δείκτες

    Χαρακτηριστικό των σημερινών συνεχών εναλλαγών του γενικού δείκτη του ΧΑ είναι και το γεγονός ότι, τελικά, οι 2 από τους 4 δείκτες κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν σχετικά μικρές απώλειες και οι άλλοι 2 οριακά κέρδη.

    Ο FTSE/ASE MID 40 της μέσης κατέγραψε τις μεγαλύτερες ζημίες (-0,25%), ακολουθούμενος από το ο FTSE/ASE Small Cap 80 της μικρής (-0,24%), ενώ FTSE/ASE 20 σημείωσε μικρή άνοδο, που ανήλθε σε 0,10%.

    Σε ό,τι αφορά στους κλαδικούς δείκτες, η συνολική τους εικόνα αντικατόπτριζε πιστά την πορεία του γενικού δείκτη και κυρίως την τελευταία ώρα των συναλλαγών. Αυτό διότι, με το κλείσιμο της συνεδρίασης, από τους συνολικά 22, μόνον 5 δείκτες έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

    Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα κέρδη εμφάνισαν, κατά σειρά, οι δείκτες των τραπεζών (+0,80%) και του λιανικού εμπορίου (+0,40%), ενώ με τις υψηλότερες ζημίες έκλεισαν εκείνοι της υψηλής κυκλ. ταχύτητας (-1,28%) και του real estate (-1,18%).

    Σχετικά με την εικόνα που εμφάνισε η κίνηση των μετοχών, κι αυτή ήταν σήμερα ανάλογη της πτωτικής πορείας του ΧΑ, κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης. Αυτό διότι, οι μετοχές με θετικό πρόσημο περιορίστηκαν τελικά σε 117 και αυξήθηκαν σε 172 εκείνες με αρνητικό, ενώ 92 παρέμειναν στάσιμες.

    Ισχνός, σε σύγκριση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, ήταν σήμερα και ο όγκος των συναλλαγών, καθώς ο τζίρος τους, παρά τα μεγάλα πακέτα που άλλαξαν χέρια, ολοκλήρωσε τελικά τη συνεδρίαση στο ποσό των 126,29 εκατ. ευρώ.

    Εκτιμήσεις - προοπτικές

    Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, οι ρευστοποιήσεις που καταγράφηκαν μετά το μισό της συνεδρίασης είχαν ως σκοπό την κατοχύρωση υπεραξιών, και είχαν ως αποτέλεσμα να ρίξουν το γενικό δείκτη κάτω από τις 2.210 μονάδες.

    Η τακτική αυτή, όπως επισημαίνουν, ακολουθήθηκε και στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ενώ αναμένεται να ενταθεί στις επόμενες συνεδριάσεις, μέχρι το τέλος του έτους. Ως παράδειγμα φέρνουν τη μετοχή του ΟΤΕ, όπου οι συναλλαγές κυμάνθηκαν σημαντικά χαμηλότερα του μέσου ημερήσιου τζίρου.

    Εκτιμούν δε ότι επενδυτικές ενέργειες όπως αυτή με τον ΟΤΕ καταδεικνύουν την απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος. Χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον χαρακτήριζαν και τις όποιες κινήσεις στη μεσαία και τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. (Αναλυτική παρουσίαση της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε λίγο).

    [14] ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ

    Βελιγράδι, 22 Δεκεμβρίου 2003 (20:20 UTC+2)

    Διακόπηκε τρεις ώρες μετά την έναρξή της και θα συνεχιστεί αύριο η δίκη των 36 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς και πολλά άλλα ποινικά αδικήματα.

    Εννέα μήνες μετά τη δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς έξω από το κυβερνητικό μέγαρο και τρεις μήνες μετά την απαγγελία των κατηγοριών, στη μεγαλύτερη δίκη στη Σερβία, σήμερα βρέθηκαν στο ειδικό δικαστήριο 22 κατηγορούμενοι και 44 συνήγοροι υπεράσπισης. Ενώπιον του τριμελούς δικαστικού συμβουλίου, στο οποίο προεδρεύει ο Μάρκο Κλιάγιεβιτς την κατηγορούσα αρχή εκπροσωπούν οι αναπληρωτές ειδικοί εισαγγελείς Μίλαν Ραντοβάνοβιτς και Νεμπόισα Μάρας.

    Η δίκη άρχισε το πρωί με την ανάγνωση από τον Μάρκο Κλιάγιεβιτς των ονομάτων των 36 κατηγορουμένων και των προφυλακισμένων και εκείνων που διαφεύγουν της σύλληψης.

    Για τη δολοφονία Τζίντζιτς και άλλα 17 ποινικά αδικήματα κατηγορείται ο πρώην διοικητής της Ομάδας Ειδικών Επιχειρήσεων της αστυνομίας Μίλοραντ Λούκοβιτς - Λέγκια. Ο Ζβένταν Γιοβάνοβιτς κατηγορείται επίσης για τη δολοφονία Τζίντζιτς και για 4 εγκλήματα, όλα σχετικά με τη δολοφονία. Για συνέργεια στη δολοφονία κατηγορούνται 13 άτομα.

    Ο πρόεδρος του δικαστικού συμβουλίου είπε ότι μετά από σχετικό αίτημα του εισαγγελέα αποφασίστηκε οι Σουβαϊτζιτς, Μπούχα και Βουκόγιεβιτς να έχουν καθεστώς μάρτυρα - συνεργάτη. Σημείωσε ότι ο εισαγγελέας παύει τη δίωξή τους αλλά διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον τους, εφόσον μέχρι τη λήξη της δίκης δεν καταθέσουν στο δικαστήριο ή αλλάξουν σημαντικά την κατάθεσή τους.

    Η δίκη διακόπηκε μετά από το αίτημα συνηγόρων ορισμένων κατηγορουμένων για απομάκρυνση από τη διαδικασία του ειδικού εισαγγελέα για το οργανωμένο έγκλημα Γιόβαν Πρίγιτς, των αναπληρωτών του και του δικαστικού συμβουλίου.

    Το αίτημα για εξαίρεση του Μάρκο Κλιάγιεβιτς έχει ήδη απορριφθεί και η δίκη θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη, οπότε αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τα υπόλοιπα αιτήματα.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ντούσαν Κρσμάνοβιτς, Μίροσλαβ Τοντόροβιτς ζήτησε εξαίρεση του ειδικού εισαγγελέα υποστηρίζοντας ότι στις 15 Δεκεμβρίου επισκέφθηκε τον πελάτη του στις φυλακές και του πρότεινε συναλλαγή (ποινή κάθειρξης 13 - 15 χρόνων), αν άλλαζε την κατάθεσή του. Μετά από αυτό θα καταθέσουμε αγωγή κατά του κ. Πρίγιτς, είπε ο συνήγορος του Κρσμάνοβιτς.

    Ο Νέναντ Βουκάσοβιτς, συνήγορος του αξιωματικού της αστυνομίας Ζβέζνταν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος κατηγορείται ότι άνοιξε πυρ και σκότωσε τον Ζόραν Τζίντζιτς, ζήτησε να υπάρξει ξεχωριστή δίκη για τη δολοφονία του πρωθυπουργού της Σερβίας και άλλη διαδικασία για τα υπόλοιπα εγκλήματα, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από το δικαστικό συμβούλιο.

    Οταν τα αρμόδια δικαστικά και εισαγγελικά σώματα αποφασίσουν επί των αιτημάτων των συνηγόρων υπεράσπισης θα αρχίσει η ανάγνωση του κατηγορητηρίου, το οποίο είναι γραμμένο σε 20 σελίδες.

    Την πρώτη μέρα της δίκης που διεξήχθη κάτω από αυξημένα μέτρα ασφάλειας, παρακολούθησαν μεταξύ άλλων συγγενείς κατηγορουμένων, η μητέρα του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού της Σερβίας Μίλα Τζίντζιτς και ο πρώην επικεφαλής της προσωπικής του ασφάλειας Μίλαν Βερούοβιτς, ο οποίος είχε τραυματιστεί στη διάρκεια της επίθεσης εναντίον του Τζίντζιτς.

    [15] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΟΡΗΓΗΣΕ 26 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 22 Δεκεμβρίου 2003 (20:01 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση στην ΠΓΔΜ 26 εκατ. ευρώ τα οποία προορίζονται για ενίσχυση του ισοζυγίου πληρωμών. Από το ποσό αυτό τα 18 εκ. είναι δάνειο και τα 8 δωρεά.

    Η βοήθεια αυτή αποδεικνύει ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις σημειώνουν πρόοδο, τόνισε ο πρέσβης Ντονάτο Κεϊρίμι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα Σκόπια.

    [16] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 22 Δεκεμβρίου 2003 (19:36 UTC+2)

    Σύσκεψη με αντικείμενο το νέο νομοσχέδιο για τη διοικητική διαίρεση της ΠΓΔΜ, πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρόεδρου της χώρας Μπόρις Τράικοφσκι και με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, υπουργών και εκπροσώπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ανέπτυξαν όσα αναφέρονται στο σχέδιο νόμου για την διοικητική διαίρεση ενώ οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων που υπέγραψαν την συμφωνία της Οχρίδας διατύπωσαν τις παρατηρήσεις τους για το πακέτο νόμων που αφορούν την αποκέντρωση της εξουσίας καθώς και για την εκπλήρωση της συμφωνίας της Οχρίδας.

    Αποφασίστηκε η συζήτηση για την διοικητική διαίρεση να συνεχιστεί σε ιδιαίτερες συσκέψεις εργασίας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο πρόεδρος του PDP Αμπντουλμενάθ Μπετζέτι, ο πρόεδρος του DPA, Αρμπεν Τζαφέρι η αντιπρόεδρος του VMRO Γκάνγκα Σαμοϊλοβα Σβετάνσκα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μούσα Τζαφέρι, οι υπουργοί, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εθνικής Οικονομίας Αλεξάνταρ Γκεστάκοφσκι και Νίκολα Πόποφσκι, εκπρόσωποι της ΕΕ και της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια.

    To νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και πολλών δημάρχων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι με την αναγκαστική συγχώνεση δήμων και κοινοτήτων, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, πολλοί δήμοι της ΠΓΔΜ, ιδιαίτερα στο δυτικό τμήμα της χώρας, θα περάσουν στα χέρια των Αλβανών. Μάλιστα 24 δήμαρχοι ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους για τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων για την αποδοχή ή μη του νομοσχεδίου.

    [17] ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΡΖΑΝΙ ΠΕΡΙ ΚΙΡΚΟΥΚ

    Αγκυρα, 22 Δεκεμβρίου 2003 (17:45 UTC+2)

    «Φωτιές» άναψαν στην Αγκυρα οι δηλώσεις του αρχηγού του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KDP) Μασούντ Μπαρζανί ότι οι Κούρδοι έχουν «ιστορικά δικαιώματα» στο Κιρκούκ.

    Σύσσωμος ο τουρκικός Τύπος κάνει εκτενή αναφορά στις δηλώσεις του κούρδου ηγέτη, σε σημερινά του δημοσιεύματα. Η Tukiye και η Yeni Safak αναφέρουν ότι ο Μπαρζανί ακολουθεί πλέον μια σαφέστατα εχθρική πολιτική εναντίον της Άγκυρας και ξεπέρασε κάθε όριο. Ο Μπαρζανί, γράφει η Yeni Safak δεν εγκαταλείπει τις ελπίδες του για τον έλεγχο της τουρκομανικής περιοχής του Κιρκούκ. Η Turkiye από τη μεριά της δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε φήμες ότι οι Κούρδοι είναι αυτοί που παρέδωσαν τον Σ. Χουσεϊν στους Αμερικανούς σαν αντάλλαγμα πολιτικών κερδών στο Β. Ιράκ.

    Η Cumhuriyet σημειώνει ότι η Άγκυρα είναι σε κατάσταση συναγερμού από τα σχέδια των κουρδικών ομάδων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Β. Ιράκ που άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

    Το τουρκικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την εφημερίδα ετοιμάζεται να αποστείλει μήνυμα προς την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα όπου και θα αναφέρεται η αποφασιστικότητά της να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα του Β. Ιράκ.

    [18] ΔΗΚΟ ΚΑΙ ΔΗΣΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Λευκωσία, 22 Δεκεμβρίου 2003 (17:29 UTC+2)

    Στις αρχές Ιανουαρίου, το ΔΗΚΟ και το τουρκοκυπριακό Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς θα έχουν συνάντηση στα γραφεία του ΔΗΚΟ στις ελεύθερες περιοχές, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κλεάνθους.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι οι εκπρόσωποι του τουρκοκυπριακού Δημοκρατικού Κόμματος έχουν ζητήσει συναντήσεις και με άλλα ελληνοκυπριακά κόμματα.

    Ερωτηθείς για τις διεργασίες για τον σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα, ο κ. Κλεάνθους είπε πως η ουσία βρίσκεται αλλού και συγκεκριμένα στο πότε οι Τουρκοκύπριοι θα είναι ελεύθεροι να διαπραγματευτούν πραγματικά για την τύχη της κοινής πατρίδας ''για να κτίσουμε πραγματικά ένα καινούργιο μέλλον και μιαν ενωμένη κοινή πατρίδα''.

    Δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πού θα οδηγήσουν οι διαβουλεύσεις στα κατεχόμενα για σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης, δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι το σημαντικό είναι ότι η τουρκοκυπριακή ''αντιπολίτευση'' υποστηρίζει τη διεξαγωγή μιας πραγματικής διαπραγμάτευσης με στόχο τη λύση του Κυπριακού πριν την 1η Μαϊου 2004.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο Λήδρα Πάλας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των ελληνοκυπριακών κομμάτων σε σχέση με τον σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα, οι Τουρκοκύπριοι εκπρόσωποι δεν έδωσαν σαφή απάντηση, αφού ''υπάρχουν οι διεργασίες, οι διαβουλεύσεις και δεν είναι κανείς ακόμα βέβαιος πού θα οδηγήσουν αυτές οι διαβουλεύσεις''.

    Αυτό που έχει σημασία, πρόσθεσε, είναι τουλάχιστον από πλευράς των κομμάτων της τουρκοκυπριακής ομάδας που επιδιώκουν τη λύση, επαναλήφθηκαν οι ίδιες θέσεις, η επιθυμία να υπάρξει μια πραγματική διαπραγμάτευση και μια οριστική κατάληξη πριν από τον Μάη του 2004, έτσι ώστε η Κύπρος επανενωμένη να ενταχθεί στην ΕΕ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] Η "ΧΡΥΣΗ ΜΠΑΛΑ" ΣΤΟΝ ΠΑΒΕΛ ΝΕΝΤΒΕΝΤ

    Παρίσι, 22 Δεκεμβρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Ο μέσος της Γιουβέντους και της Εθνικής Τσεχίας Πάβελ Νέντβεντ ανακηρύχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Ευρώπης.

    Ο διεθνής μέσος κατέλαβε την πρώτη θέση μετά από ψηφοφορία λαμβάνοντας 190 βαθμούς, μετέδωσε το ΒΒC.

    Δεύτερος ήρθε ο διεθνής Γάλλος επιθετικός της Αρσεναλ, Τιερί Ανρί με 128 ψήφους και τρίτος ο αρχηγός της Μίλαν Πάολο Μαλντίνι με 123 ψήφους.

    Ο Νέντβεντ είχε μια εκπληκτική σεζόν, καθώς οδήγησε την Γιουβέντους στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Ιταλίας και στον τελικό του Τσάμπιονς Λίγκ στον οποίο δεν συμμετείχε καθώς ήταν τιμωρημένος.

    Ο Τσέχος διεθνής έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εντυπωσιακή πορεία της Εθνικής ομάδας της χώρας του στα προκριματικά για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο του 2004.

    Ο Νέντβεντ αποκτήθηκε από την Λάτζιο το 2001 έναντι 35 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ο Τιερί Ανρί ήταν επίσης δεύτερος μετά το συμπατριώτη του Ζινεντίν Ζιντάν - στην σχετική ψηφοφορία της ΦΙΦΑ για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του κόσμου.

    [20] ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟN ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 22 Δεκεμβρίου 2003 (13:20 UTC+2)

    Ημερομηνία ορόσημο αποτελεί εδώ και λίγες ώρες για τον φίλαθλο κόσμο του ΠΑΟΚ, η 20η Δεκεμβρίου. Όχι δεν επιτεύχθηκε στη συγκεκριμένη ημερομηνία η κατάκτηση κάποιου τίτλου από την «ασπρόμαυρη» ομάδα, αλλά σηματοδότησε την αλλαγή σελίδας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΠΑΕ. Την παράδοση από το Γιώργο Μπατατούδη των μετοχών στο δίδυμο Γούμενο-Παγώνη, οι οποίοι θα αναλάβουν να οδηγήσουν την ομάδα εκεί που όλοι οι ΠΑΟΚτσήδες την ονειρεύονται.

    Ο Εβρίτης επιχειρηματίας συμπλήρωσε ακριβώς 2.879 μέρες στην ηγεσία του «Δικεφάλου». Ανέλαβε στις 30 Ιανουαρίου 1996, όταν αγόρασε τις μετοχές από τον Θωμά Βουλινό, ο οποίος, όπως και ο διάδοχός του, εκδιώχθηκε από την ομάδα.

    Κατά την 8ετή παραμονή του στον ΠΑΟΚ, η ομάδα πανηγύρισε την κατάκτηση δυο Κυπέλλων Ελλάδος (2001 και 2003), ενώ στις επιτυχίες συγκαταλέγεται ακόμη ο αποκλεισμός της Άρσεναλ από το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1996). Αυτά άλλωστε κατονόμασε και ο ίδιος ο «Μπάτμαν» ως τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ομάδας στο διάστημα που βρισκόταν στα χέρια του οι μετοχές του ΠΑΟΚ.

    Η έξοδος του από την Τούμπα έμοιαζε με χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου. Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος τον αντιμετώπιζε εχθρικά και ήθελε όσο τίποτα άλλο την απομάκρυνσή του από την ομάδα.

    Το χρονικό της συμφωνίας

    Αυτή τελικά ήρθε το περασμένο Σάββατο και αφού λίγες ώρες νωρίτερα η Επιτροπή Επαγγελματισμού Αθλητισμού είχε κηρύξει ανενεργές τις μετοχές του κ. Μπατατούδη.

    Η συμφωνία όμως για την πώληση των μετοχών επήλθε από την προηγούμενη Τετάρτη, πριν την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΕΑ, όταν ο Γιάννης Γούμενος συναντήθηκε με τον κ. Μπατατούδη στο σπίτι του πρώτου στο Ωραιόκαστρο.

    Νιώθοντας το ασφυκτικό "πρέσινγκ", ο «Μπάτμαν» είχε αποφασίσει να πουλήσει το 51% των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Απλά περίμενε την απόφαση της ΕΕΑ για το καθεστώς των μετοχών κι από το πρωί της Παρασκευής δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις που ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου.

    Το τίμημα που θα εισπράξει ο κ. Μπατατούδης πλησιάζει το ένα εκατομμύριο ευρώ (600.000 ευρώ για το 51% της ΠΑΕ και το 65% της Δικέφαλος). Παράλληλα το δίδυμο Παγώνης και Γούμενος ανέλαβαν εξ ολοκλήρου τα χρέη της εταιρίας που ανέρχονται σε 3,1 εκατ. ευρώ και συμφώνησαν να μην έρθουν σε καμία δικαστική αντιπαράθεση με τον πρώην μεγαλομέτοχο για τα χρέη που δημιούργησε στο παρελθόν.

    Μεγαλομέτοχος είναι ο Βασίλης Παγώνης που έχει το 51% των μετοχών της ΠΑΕ στο όνομά του, αφού ο κ. Γούμενος δεν μπορεί να αποκτήσει μετοχές αθλητικής Ανώνυμης Εταιρίας, μια και εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου 2725/1999 που αναφέρει ότι δεν μπορεί να αποκτήσει μετοχές ΑΑΕ κάποιος που έχει παραπεμφθεί με αμετάκλητο βούλευμα για πράξεις που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.

    Ο κ. Γούμενος πήρε στο όνομά του το 65% των μετοχών της Δικέφαλος ΑΕ που έχει τα εμπορικά δικαιώματα του ΠΑΟΚ.

    Τα επόμενα βήματα

    Οι επόμενες κινήσεις στο νέο «status quo» στον ΠΑΟΚ είναι η κατάθεση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών στην ΕΕΑ για να εγκριθεί η μεταβίβαση των μετοχών. Επίσης, στη γενική συνέλευση της 31ης Δεκεμβρίου θα εγκριθεί ο ισολογισμός για το 2003 και θα προκηρυχθεί νέα γενική συνέλευση για το τέλος Ιανουαρίου, προκειμένου να αναδειχθεί η νέα διοίκηση και να προχωρήσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, για να μπορέσει ο ΠΑΟΚ να έχει χρήματα όχι μόνο υπό τη μορφή ταμειακών διευκολύνσεων.

    Στόχος των νέων μεγαλομετόχων είναι να φτάσουν στον έλεγχο του 67% των μετοχών της ΠΑΕ, κάτι, άλλωστε, που ανέφερε και ο κ. Γούμενος. Ένα ποσοστό γύρω στο 33% βρίσκεται στα χέρια των κ.κ. Νταγκουνάκη, Δημητρίου, Κερανόπουλου και Καρατσιομπάνη, αλλά είναι ανενεργό, αφού δεν εγκρίθηκε από την ΕΕΑ η μεταβίβαση, μέσω της «Άθλος».

    Οι τέσσερις άνδρες δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στην γενική συνέλευση, κι επομένως δεν μπορούν να μπλοκάρουν την αύξηση, και πρέπει να την ακολουθήσουν για να διατηρήσουν το ποσοστό τους.

    [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: "ΠΡΑΣΙΝΟ" ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΩΝ ΑΙΩΝΙΩΝ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2003 (23:51 UTC+2)

    «Πράσινο» βάφτηκε το ντέρμπι της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ ανάμεσα στους «αιώνιους» αντιπάλους Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Η ομάδα του κ. Ομπράντοβιτς επικράτησε στο κλειστό των Πατησίων με 76-60 και παραμένει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, έχοντας ένα ματς λιγότερο από το πρωτοπόρο Μαρούσι. Πρώτοι σκόρερ των νικητών οι Χατζηβρέττας και Αλβέρτης, που πέτυχαν, αντιστοίχως, 18 και 16 πόντους.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 13ης αγωνιστικής:

    Μαρούσι-Ιωνικός 77-73 (παρ. κ.α.: 62-62)

    Ηλυσιακός-Περιστέρι 65-73

    Αρης-Ηράκλειο 103-90

    ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 74-81

    Απόλλων Π.-ΑΕΚ 86-85

    Μακεδονικός-Ηρακλής 69-84

    ΠΑΟ-Ολυμπιακός 76-60

    Η βαθμολογία (σε 13 αγώνες)

    1. Μαρούσι 23-12αγ

    2. Ηρακλής 21

    3. Παναθηναϊκός 20-11αγ

    4. Αρης 20

    5. Περιστέρι 20

    6. ΠΑΟΚ 20

    7. ΑΕΚ 19-12αγ

    8. Ηράκλειο 19

    9. Μακεδονικός 19

    10. Ολυμπιακός 19

    11. Πανιώνιος 17

    12. Ηλυσιακός 17

    13. Απόλλων Πατρ. 17

    14. Ιωνικός Ν.Φ. 16

    [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2003 (23:41 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός διατήρησε τη διαφορά του +4 από τον Παναθηναϊκό, μετά την εντός έδρας νίκη με 2-1 επί του Αιγάλεω και κατέκτησε και τυπικά τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα.

    Ο Παναθηναϊκός σε ένα χορταστικό ματς, επιβλήθηκε με 6-3 του Πανηλειακού, ενώ ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Άρη στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης με 3-0, σκαρφαλώνοντας στην 3η θέση της βαθμολογίας.

    Ο Ηρακλής έκανε το «4 στα 4» με προπονητή τον Ματς Γίγκμπλαντ, επικρατώντας αυτήν την φορά της Ξάνθης με 3-0.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 15ης αγωνιστικής της Α' Εθνικής:

    Αιγάλεω-Ολυμπιακός 1-2

    ΠΑΟ-Πανηλειακός 6-3

    ΠΑΟΚ-Αρης 3-0

    Ηρακλής-Ξάνθη 3-0

    Προοδευτική-Πανιώνιος 0-3

    Ιωνικός-ΟΦΗ 2-0

    Ακράτητος-Χαλκηδόνα 2-4

    ΑΕΚ-Καλλιθέα 1-1

    Η βαθμολογία (σε 15 αγώνες)

    1. Ολυμπιακός 38

    2. Παναθηναϊκός 34

    3. ΠΑΟΚ 32

    4. Αιγάλεω 30

    5. ΑΕΚ 28

    6. Ηρακλής 22

    7. Πανιώνιος 21

    8. Χαλκηδόνα 20

    9. ΟΦΗ 18

    10. Ξάνθη 16

    11. Ιωνικός 15

    12. Πανηλειακός 14

    13. Αρης 12

    14. Καλλιθέα 11

    15. Προοδευτική 9

    16. Ακράτητος 7 

    Η επόμενη αγωνιστική (11/1)

    Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

    ΑΕΚ-Αιγάλεω

    ΟΦΗ-Ηρακλής

    ΞάνθηΠΑΟ

    Αρης-Ακράτητος

    Πανηλειακός-Πανιώνιος

    Καλλιθέα-Ιωνικός

    Χαλκηδόνα-Προοδευτική

    [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΝΙΚΗ ΘΡΙΛΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ - ΣΙΦΟΥΝΑΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2003 (23:26 UTC+2)

    «Φωτιές» στην ΑΕΚ άναψε η φάση στα τελευταία δευτερόλεπτα στον αγώνα με τον Απόλλωνα Πατρών, για την 13η αγωνιστική της Α1 μπάσκετ. Ο «δικέφαλος» διαμαρτύρεται για φαουλ του Βασίλη Κικίλια πάνω στο Νίκο Χατζή, που, δεν υποδείχθηκε από τον διαιτητή Νίκο Ζαβλανό, και το οποίο, όπως ισχυρίζονται, στοίχισε την ήττα στην ομάδα, καθώς στην επόμενη φάση ο Τόμας ευστόχησε σε δίποντο και χάρισε τη νίκη στον Απόλλωνα με 86-85.

    Ο τεχνικός των «κιτρινόμαυρων» Φώτης Κατσικάρης σε δηλώσεις του τόνισε ότι «όλος ο κόσμος είδε από τους δέκτες του τι έγινε σήμερα. Ας βγάλουν μόνοι τους συμπεράσματα. Προσωπικά πάντως, είμαι πολύ ευχαριστημένος από την απόδοση των παικτών μου».

    Αγωνιζόμενος μπροστά σε 5.000 οπαδούς του μπάσκετ, ο Απόλλων πραγματοποίησε εκπληκτική εμφάνιση στο α΄ ημίχρονο και προηγήθηκε με 56-38.

    Ωστόσο, οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν πει την τελευταία τους κουβέντα και με μπροστάρηδες τους Ταπούτο και Χατζή έφτασαν σε απόσταση αναπνοής (76-73). Στα τελευταία δευτερόλεπτα η ΑΕΚ πέρασε μπροστά (85-84), αλλά ο Τόμας έμελλε να γράψει τον επίλογο σε ένα ματς-θρίλερ.

    Πρώτοι σκόρερ των Πατρινών ήταν οι Τζόουνς και Βάρντα που πέτυχαν από 23 πόντους, ενώ από πλευράς ΑΕΚ, τα ηνία στο σκοράρισμα κράτησαν οι Χατζής (23π) και Ταπούτος(19π).

    "Σίφουνας" ο Ηρακλής

    Στο μεταξύ, σαν σίφουνας πέρασε από το κλειστό της Κοζάνης, ο Ηρακλής, ο οποίος επιβλήθηκε τον τοπικό Μακεδονίκο με 84-69. Ο «γηραιός» από το πρώτο μέρος έβαλε τις βάσεις για την επικράτησή του, καθώς έχτισε διαφορά 15 πόντων (43-28).

    Στο δεύτερο 20λεπτο, οι φιλοξενούμενοι δεν απειλήθηκαν από τον Μακεδονικό και διατήρησαν τη διαφορά μέχρι το τέλος παίρνοντας μια σπουδαία νίκη.

    Η τριπλέτα Ηλιάδης (19π), Κούβελας (17π) και Διαμαντίδης (16π) ανέλαβαν το σημαντικότερο βάρος στο σκοράρισμα των «κυανολεύκων», ενώ ο Χιλ (25π) ήταν μόνος από πλευράς Μακεδονικού.

    [24] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΟΜΗΡΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ

    Μπογκοτά, 22 Δεκεμβρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Τέσσερις Ισραηλινοί και ένας Βρετανός που κρατούνταν όμηροι από τους αντάρτες μέλη του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού της Κολομβίας, αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι και είναι καλά στην υγεία τους, δήλωσε ο Βόλμαν Πέρες, μέλος της κολομβιανής επιτροπής μεσολάβησης για την απελευθέρωσή τους.

    Οι πέντε μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στην πόλη Βαλντουπάρ όπου και εισήχθησαν σε νοσοκομείο για να υποβληθούν σε προληπτικές εξετάσεις, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [25] ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΥΠΕΞ

    Τελ Αβιβ, 22 Δεκεμβρίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αχμεντ Μάχερ, που έπεσε σήμερα θύμα επίθεσης φανατικών Παλαιστίνιων πιστών την ώρα που επισκεπτόταν την πλατεία των Τεμενών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, είναι ''πολύ καλά στην υγεία του'' και σύντομα θα αποχωρήσει από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε με συμπτώματα δύσπνοιας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Τάρεκ Αμπελ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο Μάχερ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ δέχθηκε επίθεση από μουσουλμάνους διαδηλωτές, κάποιοι από τους οποίους εκτόξευσαν και παπούτσια εναντίον του.

    Ο Μάχερ ακούσθηκε να παραπονιέται ότι «πνίγεται» και στην συνέχεια λιποθύμησε.

    Ισραηλινοί σωματοφύλακες εισήλθαν στον ιερό για τους Μουσουλμάνους χώρο του Αλ Ακσά για να προστατέψουν τον Αιγύπτιο υπουργό ο οποίος μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο.

    [26] ΟΓΔΟΝΤΑ ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΤΟ 2003

    Βρυξέλες, 22 Δεκεμβρίου 2003 (20:21 UTC+2)

    Τουλάχιστον 83 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο το2003, σύμφωνα με τη «Διεθνή Ομοσπονδία των Δημοσιογράφων».

    Η κατάσταση στην Κολομβία και τις Φιλιππίνες, ο πόλεμος στο Ιράκ, απετέλεσαν σύμφωνα με την Ομοσπονδία τις κυριότερες αιτίες θανάτου των δημοσιογράφων φέτος.

    Μόνον στο Ιράκ, έχασαν τη ζωή τους 18 δημοσιογράφοι και η Ομοσπονδία ζήτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για να εξακριβωθούν οι συνθήκες του θανάτου για επτά από αυτούς.

    [27] Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΜΑΧΕΡ

    Ραμάλα, 22 Δεκεμβρίου 2003 (19:40 UTC+2)

    Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την επίθεση με θύμα τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Αχμεντ Μάχερ, την ώρα που επισκεπτόταν την πλατεία των Τεμενών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Παλαιστίνιος υπουργός Επικοινωνίας, Σάεμπ Ερεκάτ τόνισε ότι «καταδικάζουμε αυτές τις άνανδρες πράξεις, πολύ περισσότερο που η επίσκεψη του κ. Μάχερ είχε σκοπό την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού και τη διακοπή της ισραηλινής επιθετικής πολιτικής εναντίον του».

    [28] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ"

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2003 (18:13 UTC+2)

    Απάντηση στον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ευρωπαϊκή ιστορία μέχρι σήμερα από ιστορικούς, οι οποίοι περιορίζουν τον ρόλο της αρχαιότητας στη διαμόρφωση της Ευρώπης, αλλά και κριτική στο πολυσυζητημένο έργο του Ντυροζέλ, που περιόρισε την έννοια της Ευρώπης στα κράτη- έθνη που περιλαμβάνει, αποτελεί το βιβλίο «Οι Ευρωπαίοι».

    Το δίτομο έργο (Α΄ Τόμος: Αρχαιότητα, Μεσαίωνας, Αναγέννηση - Β΄ Τόμος: Νεότερη και Σύγχρονη Εποχή) παρουσιάζει την Ευρώπη, πέρα από το θεσμικό πλαίσιο των Βρυξελλών, μέσα από κείμενα κορυφαίων ιστορικών, καθηγητών, ερευνητών και είναι μια προσφορά της Ελένης Αρβελέρ, Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Ευρώπης και του Μορίς Εϊμάρ, Διευθυντή του Ιδρύματος Ανθρωπιστικών Επιστημών (MSH), σε μια χρονική στιγμή, που σημαδεύεται από τη συζήτηση για το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Από το 1989 είχε ζητηθεί στην Αρβελέρ να απαντήσει στον Ντυροζέλ και είχε πει ότι «η μόνη απάντηση θα ήταν ένα βιβλίο», το οποίο έγινε πραγματικότητα με τη συμβολή πλέον των 40 επιστημόνων από 20 χώρες και κυκλοφορεί τώρα και στην Ελλάδα από τις «Εκδόσεις Σαββάλας». Η ελληνική έκδοση είναι ιδιαίτερα επιμελημένη, καθώς περιέχει λεπτομερή ευρετήρια ονομάτων και εθνοτήτων, χάρτες και εκτενή βιβλιογραφία.

    «Τα τέσσερα «Δ», που χαρακτηρίζουν σήμερα την Ευρώπη, είναι Δημοκρατία, Δικαιώματα του Ανθρώπου, Διάλογος, Δίκαιη Διανομή Αγαθών», είπε η κα Αρβελέρ στη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης- συζήτησης, με θέμα «Ευρωπαίοι πολίτες και πολιτισμική ταυτότητα της Ευρώπης», που διοργάνωσε στην Αθήνα το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου «Οι Ευρωπαίοι».

    Ωστόσο, σημείωσε ότι εάν σήμερα υπάρχει κάποιο εμπόδιο στην ενοποίηση της Ευρώπης, αυτός είναι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Υποστήριξε δε, ότι δεν υπάρχει ενιαίος ευρωπαϊκός πολιτισμός και ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός δεν μπορεί να είναι άθροισμα των επιμέρους πολιτισμών.

    Είπε ακόμη, πως δεν μπορούμε να πούμε πού σταματά πολιτισμικά η Ευρώπη, η οποία έχει μια «ηγεμονική και πλανητική διάσταση» και γι αυτό και το «Σύνταγμα του Ζισκάρ (Ντ΄ Εστέν) δεν προβλέπει όρια για την Ευρώπη και αφήνει ανοιχτό το θέμα». Δεν μπορούμε, πρόσθεσε, με τον πολιτισμό να καθορίσουμε τι είναι η Ευρώπη.

    Απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού Άννας Καραμάνου, σχετικά με επίκαιρο θέμα στη Γαλλία, για τις μουσουλμανικές μαντήλες στα σχολεία, η κα Αρβελέρ τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού θρησκείας - κράτους. Τόνισε δε, ότι «η θρησκεία είναι ανεπαρκής ως προς τον καθορισμό του πολιτισμού της Ευρώπης».

    Κ. Κούτρα

    [29] ΔΗΜΟΣ ΕΧΕΔΩΡΟΥ: ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ''ΓΕΥΣΗ'' ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Δεκεμβρίου 2003 (17:02 UTC+2)

    Ένα ευχάριστο μουσικό ταξίδι σε παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες μελωδίες των ευρωπαϊκών χωρών είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παραβρέθηκαν στη μουσική εκδήλωση, που διοργάνωσε στο Συνεδριακό Κέντρο της Σίνδου ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Εχεδώρου με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Νέων Σίνδου και της Μικτής Χορωδίας του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης.

    Στην εκδήλωση συμμετείχαν και 19 μικροί Σέρβοι του Κοσόβου, που φιλοξενούνται αυτές τις μέρες από ισάριθμες οικογένειες του Εχεδώρου ύστερα από μεσολάβηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Οι νεαροί φιλοξενούμενοι τραγούδησαν στη γλώσσα τους παραδοσιακά κάλαντα της πατρίδας τους, ευχαριστώντας με τον δικό τους τρόπο τους κατοίκους του Εχεδώρου για τη φιλοξενία τους.

    Μετά την εκδήλωση ο δήμαρχος Εχεδώρου, Γιώργος Αρβανιτίδης, δήλωσε πως οι μικροί φιλοξενούμενοι έδωσαν με τον αυθορμητισμό τους το δικό τους ιδιαίτερο χρώμα σε μία εκδήλωση που φιλοδοξούσε να καταστήσει τους οικισμούς του Εχεδώρου από σταυροδρόμια ανάπτυξης, οικονομικής δραστηριότητας και τεχνογνωσίας, σταυροδρόμια του πολιτισμού και της αλληλεγγύης των λαών.

    [30] ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Δεκεμβρίου 2003 (12:56 UTC+2)

    Εθιμα χαράς και αγάπης, με αφορμή τη γέννηση του Χριστού, θα αναβιώσουν και φέτος στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας, έχοντας τις ρίζες τους στα βάθη των καιρών, θυμίζοντας στους ανθρώπους το χαρμόσυνο γεγονός και δίνοντας το Χριστουγεννιάτικο χρώμα και κλίμα των γιορτών.

    Στολισμένες πόλεις και χωριά, λαμπιόνια, μυρωδιές, μελωδίες σε κάθε γωνιά και προετοιμασίες στα νοικοκυριά προμηνύουν την άφιξη της μεγαλύτερης και πιο χαρούμενης γιορτής του χρόνου.

    Στα χωριά της Βόρειας Ελλάδας όπως αναφέρει η Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, στο βιβλίο της "Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά-Θεοφάνεια", από τις παραμονές των εορτών ο νοικοκύρης ψάχνει στα χωράφια και διαλέγει το πιο όμορφο, το πιο γερό, το πιο χοντρό ξύλο από πεύκο ή ελιά και το πάει σπίτι του. Αυτό ονομάζεται Χριστόξυλο και είναι το ξύλο που θα καίει για όλο το δωδεκαήμερο των εορτών (από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Φώτα) στο τζάκι του σπιτιού.

    Πριν ο νοικοκύρης φέρει το Χριστόξυλο, κάθε νοικοκυρά φροντίζει να έχει καθαρίσει το σπίτι και με ιδιαίτερη προσοχή το τζάκι , ώστε να μη μείνει ούτε ίχνος από την παλιά στάχτη. Καθαρίζουν ακόμη και την καπνοδόχο, για να μη βρίσκουν πατήματα να κατέβουν οι καλικάντζαροι, τα κακά δαιμόνια, όπως λένε στα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα παραμύθια. Έτσι το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων , όταν όλη η οικογένεια θα είναι μαζεμένη γύρω από το τζάκι , ο νοικοκύρης του σπιτιού ανάβει την καινούρια φωτιά και μπαίνει στην πυροστιά το Χριστόξυλο. Ο λαός λέει ότι καθώς καίγεται το Χριστόξυλο , ζεσταίνεται ο Χριστός , εκεί στην κρύα σπηλιά της Βηθλεέμ . Σε κάθε σπιτικό , οι νοικοκυραίοι προσπαθούν το Χριστόξυλο να καίει μέχρι τα Φώτα.

    Οι "κλαδαριές" , τα "κόλιαντα" και τα "μπουμπουσάρια" είναι τα έθιμα που αναβιώνουν στη Σιάτιστα την περίοδο του δωδεκαημέρου των γιορτών. Οι "κλαδαριές" είναι οι φωτιές που ανάβονται κάθε χρόνο στις 23 Δεκεμβρίου για να ζεστάνουν τον Χριστό που θα γεννηθεί. Θεωρείται δε ότι οι φωτιές αυτές συμβολίζουν τις φωτιές που άναψαν οι ποιμένες της Βηθλεέμ για να αναγγείλουν τη γέννηση του Χριστού. Τα "κόλιαντα" είναι τα κάλαντα στο τοπικό σιατιστινό ιδίωμα. Υπάρχουν κάλαντα ειδικά για κάθε περίπτωση, για το νιόπαντρο ζευγάρι, για τις ανύπαντρες , για τους ανύπαντρους, για τους γέρους κλπ. Για τις ανύπαντρες πχ λένε: "Εδώ έχουν κόρη για παντρειά, πάσχουν να την παντρέψουν, της δίνουν γιο του βασιλιά, της δίνουν γιο του ρήγα". Την ημέρα των Θεοφανίων αναβιώνουν τα αυθεντικά "μπουμπουσάρια" δηλαδή τα καρναβάλια με το καθαρά σιατιστινό Αϊβασιλιάτικο χορό χωρίς καμία κακέκτυπη και κακόγουστη αντιγραφή.

    Στην Φλώρινα έχει γίνει παράδοση να υποδέχονται τη γέννηση του Χριστού ανάβοντας τεράστιες φωτιές στις 12 τα μεσάνυχτα. Είναι οι φωτιές που συμβολίζουν τη φωτιά που άναψαν οι ποιμένες της Βηθλεέμ για να ζεσταθεί ο νεογέννητος Χριστός. Στην Πέλλα αναβιώνει το έθιμο της Κόλιντα Μπάμπω που έχει σχέση με τη σφαγή του Ηρώδη. Οι κάτοικοι της περιοχής ανάβουν το βράδυ φωτιές φωνάζοντας "κόλιντα μπάμπω" δηλαδή "σφάζουν γιαγιά". Σύμφωνα με το έθιμο οι φωτιές ανάβουν για να μάθουν οι άνθρωποι για τη σφαγή και να προφυλαχτούν.

    Ενα άλλο χριστουγεννιάτικο έθιμο είναι οι σάρτες. Ενα μήνα πριν τα Χριστούγεννα σε κάθε γειτονιά μικρές παρέες παιδιών και νέων ηλικίας 12-20 ετών συγκεντρώνονται τα βράδια και μαθαίνουν να τραγουδούν το τραγούδι των Χριστουγέννων. Η κάθε ομάδα έχει και τον κουρατζή και την παραμονή των Χριστουγέννων με ένα φανάρι στο ένα χέρι και μια "γκούτσα", στην οποία θα κρεμάσουν τα δώρα, στο άλλο βγαίνουν να τραγουδήσουν.

    Σε άλλες περιοχές οι γυναίκες ετοιμάζουν λαχανοσαρμάδες που συμβολίζουν τον τυλιγμένο στα σπάργανα Χριστό, πίτα λαδερή, τουρσί και κομπόστα με χριστόψωμο. Οι νοικοκυρές ετοιμάζουν ακόμη την καρβαβίτσα με τα εντόσθια του γουρουνιού που έχει σφαχτεί ενώ το έθιμο επιβάλει να μαγειρεύεται και κότα γεμιστή ενώ στο τραπέζι πρέπει να υπάρχει πίτα γλυκιά και σιτάρι βρασμένο με ζάχαρη. Στο δείπνο ο πατέρας σπάει το χριστόψωμο στο κεφάλι του και αν το δεξί κομμάτι είναι πιο μεγάλο σημαίνει πως η νέα χρονιά θα πάει καλά.

    Στην Ελλάδα μία από τις πιο χαρακτηριστικές προετοιμασίες της παραμονής των Χριστουγέννων στο ζύμωμα του χριστόψωμου. Το Χριστόψωμο , όπως αναφέρεται στο βιβλίο "Γιορτές της Ρωμηοσύνης" του Μιχ. Κ. Τσώλη, σε κάθε περιοχή φτιάχνεται σε διάφορες μορφές κι έχει διαφορετικές ονομασίες όπως: "το ψωμό του Χριστού", "Σταυροί", "βλάχες" κ.ά." .

    Το χριστουγεννιάτικο ψωμί το φτιάχνουν οι γυναίκες με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή. Το ζύμωμα είναι μια ιεροτελεστία όπως αναφέρει η Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, στο βιβλίο της "Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά-Θεοφάνεια" . Χρησιμοποιούν ακριβά υλικά , ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι , ροδόνερο , μέλι , σουσάμι, κανέλα και γαρίφαλα, λέγοντας: "Ο Χριστός γεννιέται , το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει. "Πλάθουν το ζυμάρι και παίρνουν τη μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα. Με την υπόλοιπη φτιάχνουν σταυρό με λουρίδες απ΄ τη ζύμη. Στο κέντρο βάζουν ένα άσπαστο καρύδι. Στην υπόλοιπη επιφάνεια σχεδιάζουν σχήματα με το μαχαίρι ή με το πιρούνι, όπως λουλούδια , φύλλα, καρπούς, πουλάκια. Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το Χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί. Το κόβουν ανήμερα τα Χριστούγεννα, δίνοντας πολλές ευχές.

    Σε πολλά μέρη της Ελλάδας το τραπέζι το χριστουγεννιάτικο στρώνεται από την παραμονή. Σ' αυτή τοποθετούνται το Χριστόψωμο και ένα πιάτο με μέλι. Γύρω απ' αυτό σκορπίζουν διάφορους ξηρούς καρπούς: καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια κτλ. Πρώτα κόβουν "του Χριστού το ψωμί". Ο πατέρας το σταυρώνει και λέει: Χρόνια Πολλά, και του χρόνου! Κόβει το ψωμί και μοιράζει από μία φέτα στον καθένα. Στην αρχή θα φάνε μέλι και θα "υψώσουν το τραπέζι".

    Ενα άλλο χριστουγεννιάτικο έθιμο είναι το πάντρεμα της φωτιάς όπως αναφέρεται στο βιβλίο "Γιορτές της Ρωμηοσύνης". Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας την παραμονή των Χριστουγέννων παίρνουν ξύλο με θηλυκό όνομα π.χ. κερασιά και ένα με αρσενικό όνομα, πχ πλάτανος και ο νοικοκύρης λέγει: "Παντρεύω σε φωτιά για το καλό της νοικοκυράς".

    Οι πιστοί στις παραδόσεις από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τα Θεοφάνια που φεύγουν οι καλικάντζαροι, δεν τρώνε ελιές, φασόλια και σύκα για να μην κάνουν καλογήρους. Από τα Χριστούγεννα ως τα Φώτα έβαζαν άλλοτε στο τζάκι δώδεκα αδράχτια για να τα βλέπουν οι καλικάντζαροι να μη κατεβαίνουν από την καπνοδόχο.

    Στη Λήμνο την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων σφάζουν γουρουνόπουλα και το βράδυ της ίδιας μέρας χορεύουν. Στην Κεντρική Ελλάδα τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων γίνεται το "τάισμα" της βρύσης. Πηγαίνουν τα μεσάνυχτα ή προς τα χαράματα οι κοπέλες στην πιο κοντινή βρύση και παίρνουν το αμίλητο νερό, αφού αφήσουν προηγουμένως εκεί βούτυρο, τυρί, ή ψημένο σιτάρι ή κλαδί ελιάς. Στην Ήπειρο, τη νύχτα, ξημερώνοντας Χριστούγεννα, κάνουν τηγανίτες με άφθονα κοπανισμένα καρύδια που τις λένε σπάργανα.

    [31] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Δεκεμβρίου 2003 (11:23 UTC+2)

    Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα και τραγούδια σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης, υπηρεσίες, κοινωνικούς φορείς, νοσοκομεία και ιδρύματα θα ψάλλουν στις 23, 24, 25, 26 και 31 Δεκεμβρίου, 19 χορωδιακά και μουσικά σύνολα, συμπεριλαμβανομένου του Συγκροτήματος Παραδοσιακής Μουσικής και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης.

    Οι χορωδίες, με τη σκέψη των Αγίων Ημερών των Χριστουγέννων, του χαρμόσυνου και γιορτινού της πόλης, θα μεταφέρουν το μήνυμα της αγάπης. Πρόκειται για μία προσφορά του δήμου Θεσσαλονίκης, που αποσκοπεί στη διατήρηση της ελληνικής παράδοσης, υπό τη διοργάνωση της αντιδημαρχίας Πολιτισμού και τη διεύθυνση μουσικών δραστηριοτήτων του δήμου.

    [32] ΚΟΡΗ ΚΑΙ ΕΓΓΟΝΗ ΤΟΥ ΤΣ. ΤΣΑΠΛΙΝ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΟΛΟΥ

    Βόλος, 22 Δεκεμβρίου 2003 (10:55 UTC+2)

    Ενα από τα πιο πρωτότυπα, περίεργα και ταυτόχρονα απολαυστικά θεάματα, η παράσταση "Το Ορατόριο της Ωρίλια" παρουσιάζεται στο κοινό του Βόλου την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου που διοργανώνει ο δήμος.

    Εμπνευσμένο και γεμάτο αναφορές στο "νέο τσίρκο", το "Ορατόριο της Ωρίλια" αποτελεί την κοινή προσπάθεια δύο ετών της Ωρίλια Τιερρέ και της μητέρας της, κόρη του Τσάρλυ Τσάπλιν, Βικτόρια Τιερρέ Τσάπλιν, να αποδώσουν μέσα από μία παράσταση την ιδέα ενός κόσμου ειδώμενου από την ανάποδη, όπως σε ορισμένους πίνακες του Μεσαίωνα, όπου το άλογο είναι πάνω στον καβαλάρη.

    Εχοντας αποκομίσει τα καλύτερα και πιο εντυπωσιακά στοιχεία του τσίρκου, έτσι όπως το γνώρισε μέσα από τα Cirque Imaginaire και Cirque Invisible, που ίδρυσαν οι γονείς της, η Ωρίλια κάνε ένα βήμα πιο πέρα, φέρνοντας στην παράσταση το δικό της χαρακτήρα και γοητεία επί σκήνης.

    Ενα μαγευτικό μείγμα φαντασίας, οφθαλμαπάτης, χιούμορ και παιδικής αθωότητας, το "Ορατόριο της Ωρίλια" είναι μία παράσταση ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα, στα ατελείωτα ερωτηματικά της αγάπης και της ανθρώπινης ύπαρξης. Η μικροσκοπική αλλά απόλυτα εκφραστική Ωρίλια, παρουσιάζεται μέσα σε ένα έπιπλο με το μισό της σώμα να προεξέχει από το μεσαίο συρτάρι, ενώ τα πόδια της ξεπροβάλουν απόλυτα φυσιολογικά από το πρώτο. Τα άψυχα αντικείμενα που την περιβάλλουν στην σκηνή αποκτούν ζωή, όμως σχεδόν ποτέ κανένα τους δεν είναι αυτό που φαίνεται.

    Οι κόκκινες κουρτίνες της σκηνής γίνονται καταιγίδα και αυτόματα η θαλάσσα μέσα στην οποία η Ωρίλια, απόλυτα παραδομένη στο όνειρό της, κολυμπά. Συνοδοιπόρος της μέσα στο όνειρο ο χορευτής Χάιμε Μαρτίνες, πότε να παρασύρεται στο ορατόριό της και άλλοτε να την παρασύρει ο ίδιος σε ένα κόσμο όπου η αγάπη βρίσκεται παντού. Σαν τους χαρακτήρες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, οι δύο πρωταγωνιστές, με τη βοήθεια της μουσικής και των εικόνων, διηγούνται μία ιστορία χωρίς αρχή και τέλος, όπου οι κανόνες του παιχνιδιού είναι καλά κρυμμένοι.

    Η Βικτόρια Τιερρέ Τσάπλιν, μιλώντας για την παράσταση, εξηγεί ότι "οι εικόνες επί σκηνής έχουν ως σκοπό τη μεταφορά των θεατών πίσω στη χαμένη εποχή της παιδικής αθωότητας, αλλά και να δώσουν μία άλλη ματιά στα πράγματα, να τα σατιρίσουν λίγο".

    Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

    Η Ωρίλια είναι μία νέα γυναίκα που περιπλανιέται σε έναν φανταστικό κόσμο γεμάτο εικόνες και μουσική, στον οποίο συναντά διάφορα πλάσματα, ανθρώπινα και μη. Μέσα από αυτή την περιπλάνηση, ο θεατής πότε βλέπει μπροστά του τις χίμαιρες της μοναξιάς και πότε τις χάνει, καθώς οι κινήσει της πρωταγωνίστριας χάνονται και αποκαλύπτονται μέσα από τις κόκκινες βελούδινες κουρτίνες του ονείρου της. Ο Ζάιμε Μαρτίνες ζει μέσα στον κόσμο της Ωρίλια, συχνά χορεύει μαζί της και όταν δεν μπορεί να την αγγίξει, αρχίζει παθιασμένους διαλόγους με τα ρούχα της.

    Το πάθος όμως της Ωρίλια ανάβει μόνο όταν ακούει τον ήχο των διερχόμενων τρένων. Στον κόσμο της είναι πιο εύκολο να βρει την αληθινή αγάπη στα όνειρα, παρά στην πραγματικότητα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 22 December 2003 - 19:13:47 UTC