Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-12-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΡΑΚΙΝΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΜΠΑΛΑ
  • [02] ΝΕΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ
  • [03] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
  • [04] ΠΡΟΣΑΡΑΞΗ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΣΕΡΙΦΟΥ
  • [05] ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΤΟΥ ΜΠΑΜ
  • [06] ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΤΟΝ ΙΡΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ
  • [07] ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΟΙΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΠΟΥ
  • [08] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ «ΘΕΟΞΕΝΙΑ» ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑΡΙΑ ΠΗΛΙΟΥ
  • [09] ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗ ΒΙ.ΠΕ. ΛΑΡΙΣΑΣ
  • [10] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΙΡΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ
  • [11] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [12] ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΣΤΕΦΘΟΥΝ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
  • [13] ΘΑ ΧΤΥΠΟΥΣΑΝ ΠΛΟΙΟ ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [14] ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • [15] ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ
  • [16] ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [17] ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΠΑΟ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΤΑ ΤΟ 2003
  • [18] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [19] ΕΚΡΗΞΗ ΜΕ ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ
  • [20] ΚΙΝΑ: ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΠΤΟΥ ΓΙΑ SARS ΑΣΘΕΝΗ
  • [21] ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
  • [22] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΝΑΔΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ "ΤΡΕΛΗΣ" ΑΓΕΛΑΔΑΣ
  • [23] ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΠΟΥ «ΕΦΥΓΑΝ» ΤΟ 2003
  • [24] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. ΜΑΥΡΟΪΔΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
  • [25] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [26] ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

  • [01] ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΡΑΚΙΝΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΜΠΑΛΑ

    Καρμπάλα, 27 Δεκεμβρίου 2003 (17:46 UTC+2)

    Συντονισμένες επιθέσεις με όλμους, οπλοπολυβόλα και παγιδευμένα αυτοκίνητα πραγματοποίησε η ιρακινή αντίσταση το Σάββατο στην πόλη Καρμπάλα του νοτίου Ιράκ.

    Το BBC μετέδωσε ότι τέσσερις στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων, 6 ιρακινοί αστυνομικοί και ένας πολίτης σκοτώθηκαν ενώ τουλάχιστον 170 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί.

    Ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι στις επιθέσεις 19 Βούλγαροι στρατιώτες τραυματίσθηκαν, οι τέσσερις σοβαρά.

    Οι επιθέσεις είχαν στόχο βάση της υπό πολωνική διοίκηση πολυεθνικής δύναμης στο πανεπιστήμιο της πόλης, αστυνομικό τμήμα και το δημαρχείο.

    Ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι σκοτώθηκαν και αρκετοί Ιρακινοί αστυνομικοί και ότι ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ο κυβερνήτης της πόλης Ακράμ Αλ Τζασίρι.

    Στην πολυεθνική δύναμη της περιοχής υπηρετούν στρατιώτες από την Πολωνία, Βουλγαρία, Ταϋλάνδη και Φιλιππίνες.

    Ο Πολωνός διοικητής δήλωσε ότι δύναμη ταχείας επεμβάσεως καταδιώκει τους αντάρτες.

    Νωρίτερα το Σάββατο, ο αμερικανικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν 4 Ιρακινούς που είχαν επιτεθεί ανεπιτυχώς εναντίον αμερικανικού οχήματος στην πόλη Μοσούλη του βορείου Ιράκ.

    [02] ΝΕΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (12:33 UTC+2)

    Βελτιωμένος, με λίγες νεφώσεις που στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα αυξηθούν κατά τόπους, θα είναι σήμερα ο καιρός. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν νότιοι ασθενείς και αργότερα μέτριοι και στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι με εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο σε όλη τη χώρα. Τη νύχτα όμως και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. Στην Αθήνα θα υπάρχει ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 9 και 13 βαθμών. Ωστόσο, ο καιρός θα επιδεινωθεί πάλι από τη Δευτέρα και η κακοκαιρία, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα διαρκέσει έως και την Πρωτοχρονιά.

    Τα χιόνια και οι βροχές του τελευταίου τετραημέρου προκάλεσαν αρκετά προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα, αφού σε αρκετές περιπτώσεις σε ορεινές περιοχές αποκλείστηκαν δρόμοι και διεκόπησαν η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση.

    Στον Έβρο οι κρατικές υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς το ύψος της στάθμης του ποταμού βρίσκεται ελάχιστα εκατοστά πριν από το όριο συναγερμού. Αιτία της απότομης αύξησης της στάθμης του ποταμού ήταν οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στον νομό Έβρου και στην παραποτάμια περιοχή της Βουλγαρίας.

    Η Εγνατία Οδός στο ύψος της Ρεντίνας άνοιξε και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων από Θεσσαλονίκη προς Καβάλα και αντίστροφα. Η κυκλοφορία είχε διακοπεί, καθώς εξαιτίας της βροχόπτωσης το οδόστρωμα είχε σκεπαστεί από νερά και διάφορα φερτά υλικά.

    Ανήμερα των Χριστουγέννων δύο άτομα χάθηκαν για αρκετές ώρες, όταν το αυτοκίνητό τους παρασύρθηκε από χείμαρρο κοντά στη Μονή Κλειστών, στους πρόποδες της Πάρνηθας. Ειδοποίησαν την πυροσβεστική με κινητό τηλέφωνο και εντοπίστηκαν σώοι.

    [03] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (18:36 UTC+2)

    Την αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου τέλεσε σήμερα στον Ι. Ναό Αθηνών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

    Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκε κατά το κήρυγμά του στο μήνυμα της εορτής των Χριστουγέννων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο Ιησούς Χριστός έγινε άνθρωπος διασώζοντας τη Θεότητά Του.

    Αφού αναφέρθηκε σε αυτούς που δεν δέχονται τη θεότητα του Ιησού Χριστού, ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι «το πνεύμα των Χριστουγέννων συνίσταται στο εάν δεχόμαστε τη Θεότητα του Χριστού» και πρόσθεσε: «Εάν ο Χριστός δεν είναι ο Υιός του Θεού και δεν έγινε άνθρωπος διασώζοντας τη Θεότητά Του πλήρη, προσλαμβάνοντας την ανθρώπινη φύση πλήρη, τότε δεν θα ήμασταν σε θέση να απαντήσουμε αν θα σωζόμεθα ή όχι».

    [04] ΠΡΟΣΑΡΑΞΗ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΣΕΡΙΦΟΥ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (18:28 UTC+2)

    Στα αβαθή του λιμανιού της Σερίφου προσάραξε σήμερα απόγευμα, το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο "Εξπρές Απόλλων" της HFD. Το πλοίο, με 266 επιβάτες, 40 ΙΧ και 13 φορτηγά αυτοκίνητα εκτελούσε το δρομολόγιο Κίμωλος, Μήλος, Σίφνος, Σέριφος, Κύθνος, Πειραιάς.

    Ολοι οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους, ενώ δίπλα στο πλοίο βρίσκονται σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

    [05] ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΤΟΥ ΜΠΑΜ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (18:24 UTC+2)

    Νέες ομάδες για να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες στη σεισμόπληκτη περιοχή του Μπαμ αποστέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ενώ δέκα τόνοι πρόσθετου ιατρικού και τεχνικού εξοπλισμού (φάρμακα, υλικό επείγουσας βοήθειας και εξυγίανσης νερού) στάλθηκαν ήδη αεροπορικώς στις περιοχές που δέχθηκαν το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου την περασμένη Παρασκευή.

    Ιατρικά αποθέματα που βρίσκονταν στην Τεχεράνη (40 τόνοι ιατρικού υλικού και υλικού επείγουσας βοήθειας) και στη Βαγδάτη (χειρουργικό υλικό, 6.000 πακέτα προσωπικής υγιεινής και 19.000 κουβέρτες) είναι καθ' οδόν προς την περιοχή του Μπαμ, ενώ άλλες 26.000 κουβέρτες φτάνουν στην περιοχή από το Ντουμπάι.

    Σε ανακοίνωσή τους, τα μέλη της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν πως «καταλύματα, κουβέρτες και πόσιμο νερό είναι απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση των ανθρώπων αυτών σε μια περιοχή όπου οι θερμοκρασίες μπορούν να πέσουν αρκετά κάτω από το μηδέν τη νύχτα».

    [06] ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΤΟΝ ΙΡΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΧΑΤΑΜΙ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (17:36 UTC+2)

    Τηλεγραφήματα προς τον πρόεδρο του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, αλλά και στον πρέσβη του Ιράν στην Αθήνα, στα οποία εκφράζει τη συμπάθειά του, αλλά και τη συμπαράσταση του ίδιου και της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον δοκιμαζόμενο λαό της ασιατικής αυτής χώρας, απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

    Παράλληλα, έδωσε εντολή στην Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη» για άμεση κινητοποίηση των μηχανισμών αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

    [07] ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΟΙΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΛΑΘΡΑΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (16:58 UTC+2)

    Ποινή φυλάκισης 23 μηνών για λαθρεμπορία και ψευδή κατάθεση επέβαλε το αυτόφωρο στον πλοίαρχο του Φορτηγού πλοίου «Elisabeth» σημαίας Βόρειου Κορέας, το οποίο προσάραξε σε βράχια κοντά στη Σαντορίνη και στα αμπάρια του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων. Επίσης, ποινή φυλάκισης 22 μηνών επέβαλε το δικαστήριο και στον υποπλοίαρχο του φορτηγού ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω αμφιβολιών.

    [08] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ «ΘΕΟΞΕΝΙΑ» ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑΡΙΑ ΠΗΛΙΟΥ

    Βόλος, 28 Δεκεμβρίου 2003 (13:35 UTC+2)

    Στην τελική φάση μπαίνει η διαδικασία για την αναδόμηση και επέκταση του παλιού ξενοδοχείου "Θεοξένια" στην Πορταριά. O Δήμος έχει προκηρύξει διαγωνισμό προκειμένου να αναδομήσει και να επεκτείνει το κτίριο, ενώ μέχρι στιγμής οκτώ μεγάλες ξενοδοχειακές εταιρείες, ελληνικές και ξένες, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

    H προθεσμία υποβολής φακέλων προσφοράς για τον διαγωνισμό λήγει στις 8 Iανουαρίου 2004 και η πλειοδότρια εταιρεία που θα αναλάβει το έργο του Θεοξένια θα το εκμεταλλευτεί για 30 χρόνια και στη συνέχεια θα το αποδώσει στον Δήμο Πορταριάς.

    Tην όλη υπόθεση χειρίζεται η Eπιχείρηση Aξιοποίησης Πόρων Πορταριάς, που ανήκει στον δήμο, και ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς στους όρους της προκήρυξης διευκρινίζεται ότι οι κλίνες που πρέπει να διαθέτουν ήδη οι επιχειρήσεις είναι 700 το ελάχιστο και 2.500 το μέγιστο.

    Το ξενοδοχείο υπήρξε από τα πολυτελέστερα και δημοφιλέστερα των Bαλκανίων κατά την προπολεμική περίοδο και καταστράφηκε από τους Γερμανούς στο τέλος του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Tο ερειπωμένο κτίριο του Θεοξένια, που διασώζεται, βρίσκεται πάνω από την κεντρική πλατεία της Πορταριάς και είναι σε καλή κατάσταση, ενώ η θέα που προσφέρει είναι μαγευτική, αφού από αυτό το σημείο ο επισκέπτης μπορεί να ατενίσει όλη την πόλη του Bόλου αλλά και τον Παγασητικό Kόλπο.

    Πίσω από το κτίριο υπάρχει ένα ακόμη οικόπεδο που ανήκει στον Δήμο Πορταριάς και στο οποίο, όπως προβλέπεται από τον διαγωνισμό, η πλειοδότρια εταιρεία θα μπορέσει να χτίσει ένα αρκετά μεγάλο κτίριο, το οποίο θα έχει και τις περισσότερες κλίνες.

    Tο ξενοδοχείο Mέγα Θεοξένια - όπως ονομαζόταν - ανήκε στους αδερφούς Aθανασάκη, οι οποίοι ήταν από την Πορταριά και πλούτισαν από το εμπόριο με το οποίο ασχολήθηκαν στην Aίγυπτο. Όταν επέστρεψαν στη γενέτειρά τους, έκαναν πολλές δωρεές, χτίζοντας σχολεία και νοσοκομεία, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής, να τους ανακηρύξουν ευεργέτες. Στις αρχές του 1900 αποφάσισαν να χτίσουν ένα μεγάλο ξενοδοχείο, με στόχο να γίνει το αγαπημένο θέρετρο επωνύμων και πλουσίων σε όλα τα Bαλκάνια.

    H κατασκευή του Θεοξένια άρχισε το 1902 με την επίβλεψη του πολιτικού μηχανικού M. Aργύρη και ολοκληρώθηκε τρία χρόνια μετά.

    H πολυτέλεια του Θεοξένια ήταν στο υψηλότερο για την εποχή επίπεδο. Διέθετε 25 υπερπολυτελή δωμάτια, ενώ στο ισόγειο υπήρχε εστιατόριο αλλά και μια μεγάλη σάλα όπου γίνονταν οι δεξιώσεις. Aκόμα, το Θεοξένια διέθετε κήπο, αλέα καθώς και γήπεδο τένις, όπου εκτός από τους ενοίκους του ξενοδοχείου ήταν ανοικτά και στους κατοίκους του Bόλου.

    Aξιοσημείωτο είναι ότι η ύπαρξη του Θεοξένια ήταν αυτή που έστρεψε τους κατοίκους της περιοχής προς τον τουρισμό, ιδίως μετά το 1920, όταν ένα βασιλικό διάταγμα χαρακτήριζε την Πορταριά ως χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλους, μαζί με την Ύδρα και την Kηφισιά.

    Tο Θεοξένια, που έγινε το αγαπημένο θερινό ξενοδοχείο επωνύμων, πολιτικών και επιχειρηματιών από την Eλλάδα και τα Bαλκάνια, είχε μια ξεχωριστή πορεία μέχρι το1940, οπότε επιτάχθηκε από τους Iταλούς, που το χρησιμοποίησαν ως διοικητήριο κατά τη διάρκεια του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Tον Aύγουστο του 1944 οι Γερμανοί έκαψαν την Πορταριά και έτσι το Θεοξένια καταστράφηκε από την πύρινη λαίλαπα.

    Tο Θεοξένια υπήρξε ένα από τα αγαπημένα θερινά ξενοδοχεία επωνύμων πολιτικών και επιχειρηματιών της Eλλάδας και των Bαλκανίων.

    Σήμερα τα ερειπωμένα ντουβάρια απομένουν από το Mέγα Θεοξένια, θυμίζοντας την αίγλη μιας άλλης εποχής.

    [09] ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗ ΒΙ.ΠΕ. ΛΑΡΙΣΑΣ

    Λάρισα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (13:33 UTC+2)

    Το πρόβλημα της παροχής φυσικού αερίου στη Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας λύνεται, με την υλοποίηση των σχετικών εξαγγελιών που έκανε ο υπ. Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος το περσινό καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λάρισα.

    Η ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας, έγινε πριν από λίγες ημέρες σε σύσκεψη στην Αθήνα υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Γιώργου Αγραφιώτη και ήδη η Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου, με σχετικό έγγραφό της προς την ΕΠΑ Θεσσαλίας, βεβαιώνει τη δέσμευσή της να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του κεντρικού σταθμού υποβιβασμού πίεσης, ώστε να διασφαλίσει τη ροή φυσικού αερίου από τον κεντρικό αγωγό στην περιοχή.

    Οι σχετικές εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2004 και υπολογίζεται ότι ως τον Οκτώβριο του 2004 θα καταστεί δυνατή η τροφοδοσία των εγκατεστημένων επιχειρήσεων με φυσικό αέριο. Για το λόγο αυτό, μέσα στον Ιανουάριο η ΕΠΑ Θεσσαλίας θα έρθει σε επαφή με τις επιχειρήσεις για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

    [10] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΙΡΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

    Λευκωσία, 28 Δεκεμβρίου 2003 (15:28 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Sayed Muhammad Khatami προς τον οποίο διαβίβασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια του ιδίου, της κυβέρνησης και του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη συμφορά που έπληξε τη χώρα αυτή και για τις χιλιάδες θύματα από τον πρόσφατο σεισμό.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε επίσης προς τον πρόεδρο Khatami την απόφαση της κυβέρνησης να προσφέρει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους της περιοχής της πόλης Μπαμ, ύψους 100.000 δολαρίων.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [11] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 28 Δεκεμβρίου 2003 (15:12 UTC+2)

    Θα επιστρέψει τελικά στη Βουλή της ΠΓΔΜ ο νέος νόμος για την απόκτηση της σκοπιανής υπηκοότητας, καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τράικοφσκι, αρνήθηκε να υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα. Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στα Σκόπια, ο κ.Τράικοφσκι διαφώνησε με τη διάταξη του νόμου που προβλέπει τη χορήγηση της υπηκοότητας σε όλους όσους κατάγονται από την ΠΓΔΜ και διαβιούν στην αλλοδαπή.

    Η κυβερνώσα Σοσιαλδημοκρατική Ενωση χαρακτήρισε την κίνηση Τράικοφσκι ως προεκλογικό μάρκετινγκ, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2004, επιχειρεί να κερδίσει το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, προκειμένου αυτό να στηρίξει την υποψηφιότητά του.

    Ε.Π.

    [12] ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΣΤΕΦΘΟΥΝ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

    Βελιγράδι, 28 Δεκεμβρίου 2003 (15:04 UTC+2)

    Βέβαιος για την επιτυχή έκβαση των σημερινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Ζίβκοβιτς, ο οποίος το μεσημέρι άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα σε εκλογικό κέντρο στην πόλη Νις.

    «Είναι βέβαιος ότι οι εκλογές θα είναι έγκυρες και η προσέλευση θα είναι επαρκής. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πως χρησιμοποιώντας το στυλό τους θα προσδιορίσουν το μέλλον τους, διότι η ψήφος τους είναι η μεγαλύτερή τους δύναμη» τόνισε ο Ζίβκοβιτς εξερχόμενος του εκλογικού κέντρου.

    Αναφερόμενος στα όσα έπραξε η κυβέρνησή του για τη Σερβία, ο Ζίβκοβιτς είπε: «Αφήνουμε πολλά λυμένα προβλήματα στην επόμενη κυβέρνηση και μερικά άλυτα. Η νέα κυβέρνηση δεν θα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, καθώς της αφήνουμε προίκα 350 ως 400 εκατομμυρίων ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις».

    Ε.Π.

    [13] ΘΑ ΧΤΥΠΟΥΣΑΝ ΠΛΟΙΟ ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (15:04 UTC+2)

    Ισραηλινό πλοίο που θα προσέγγιζε στην Αλάνια ήταν μεταξύ των στόχων των δραστών των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη, αλλά καθώς το πλοίο δεν μετέβη στον προορισμό του, επελέγη το Βρετανικό Προξενείο. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο συλληφθείς στο Ικόνιο και φερόμενος ως μέλος της οργάνωσης «αλ Κάιντα», Χαρούν Ιλχάν, όπως γράφει η Milliyet.

    Ο Ιλχάν, κατά την κατάθεσή του υποστήριξε ότι πριν από τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη ο Αζάντ Εκιντζί, ο Γκιουρτζάν Μπατς, ο Χαμπίπ Ακτάς και ο ίδιος, που αποτελούν το ανώτατο συμβούλιο της οργάνωσης στην Τουρκία, συναντήθηκαν και καθόρισαν τους τέσσερις στόχους που θα χτυπούσαν.

    Ο Ιλχάν ήταν αυτός που γνωστοποίησε τους στόχους στα μέλη αυτοκτονίας, όμως μεταξύ των πρώτων τεσσάρων στόχων δεν ήταν το Βρετανικό Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Τέταρτος στόχος ήταν ισραηλινό πλοίο που θα προσέγγιζε στην Αλάνια. Όταν όμως το πλοίο δεν ήρθε, επιλέγει το Βρετανικό Γενικό Προξενείο.

    [14] ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Αγκυρα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (14:53 UTC+2)

    Τις θαλάσσιες οδούς του Αιγαίου φαίνεται πως προτιμούν οι δουλέμποροι, οι οποίοι έναντι αδράς αμοιβής «πουλούν» όνειρα για μια καλύτερη ζωή σε χιλιάδες μετανάστες από χώρες κυρίως της Ασίας και της Αφρικής. Το όνειρο, όμως, της οικονομικά εύρωστης Δύσης «σβήνει» τις περισσότερες φορές μεσοπέλαγα, με τραγικό κάποτε τρόπο.

    Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Radikal, κατά τα τελευταία τρία χρόνια συνελήφθησαν 6580 λαθρομετανάστες στο Αιγαίο, οι 750 εκ των οποίων σώθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Ογδόντα πέντε από αυτούς έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 130 χάθηκαν και η τύχη τους εξακολουθεί να αγνοείται.

    Όπως γράφει η Radikal, η Γενική Πρόξενος της Τουρκίας στη Ρόδο, Νιλουφέρ Φεγίζογλου, εκτιμά ότι η θάλασσα του Αιγαίου έχει μετατραπεί σε θάλασσα λαθρομετανάστευσης και ότι απαιτείται η συνεργασία της Τουρκία και της Ελλάδας για τον τερματισμό του προβλήματος αυτού στο Αιγαίο.

    Σύμφωνα με την Πρόξενο της Τουρκίας, η «μαφία» δουλεμπορίας που δρα σε διάφορες χώρες είναι αυτή που επωφελείται από την όλη υπόθεση, καθώς απαιτεί 3000-7000 ευρώ κατ' άτομο για τη διαφυγή του.

    [15] ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (12:36 UTC+2)

    Για άλλη μια χρονιά ο Ολυμπιακός επιβεβαίωσε πλήρως την κυριαρχία του στο χώρο της υδατοσφαίρισης στη χώρα μας καθώς κατέκτησε πρωτάθλημα και κύπελλο. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν επέτρεψαν ούτε τη χρονιά που πέρασε να αμφισβητηθεί η ανωτερότητά τους, μετατρέποντας σε περίπατο τη φάση των τελικών κόντρα στην «άσπονδη» φίλη του Βουλιαγμένη και έτσι για 5η συνεχόμενη φορά παρέμεινε στην κορυφή του αγωνίσματος.

    Στο τελευταίο παιχνίδι στο Λαιμό οι Πειραιώτες νίκησαν με 11-6, πανηγυρίζοντας έτσι τη μεγάλη επιτυχία τους στην έδρα της αντιπάλου τους. Εκτος του πρωταθλήματος η ομάδα του Ζλόταν Κάτας δεν άφησε να της φύγει από τα χέρια ούτε το Κύπελλο αφού το κατέκτησε για τρίτη συνεχόμενη φορά. Στον τελικό του φάιναλ φορ που έγινε στη Χίο ο «ερυθρόλευκοι» συνέτριψαν τα Χανιά με 14-5.

    [16] ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Βέροια, 28 Δεκεμβρίου 2003 (12:35 UTC+2)

    Ο Φίλιππος Βέροιας ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο χώρο του χάντμπολ τη χρονιά που πέρασε καθώς κατάφερε να στεφθεί νταμπλούχος Ελλάδας. Η ομάδα της Βέροιας επέστρεψε στην κορυφή του πρωταθλήματος κατακτώντας τον 8ο τίτλο της ιστορία της ενώ στη συλλογή της πρόσθεσε και το Κύπελλο. Στον τελικό νίκησε μετά από δυο παρατάσεις τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας με 32-31.

    Στις γυναίκες η Αναγέννηση Αρτας επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την κυριαρχία της αφού κατέκτησε το 9ο συνεχόμενο πρωτάθλημά της. Στο διπλό τελικό επικράτησε με 2-0 νίκες (30-22, 26-24) της Νέας Ιωνίας. Οι Αρτινές πάντως ήταν και κυπελλούχοι Ελλάδας νικώντας στον τελικό τον ΑΣΕ Ορμή με 31-21.

    [17] ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΠΑΟ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΤΑ ΤΟ 2003

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (12:35 UTC+2)

    Με πράσινο χρώμα βάφτηκε η αγωνιστική χρονιά στο χώρο του μπάσκετ κατά το 2003. Ο Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα που κυριάρχησε εντός συνόρων αφού στέφθηκε νταμπλούχος κατακτώντας το πρωτάθλημα αλλά και το Κύπελλο. Το «τριφύλλι» επέστρεψε στα πρωτεία μετά από ένα χρόνο απουσίας και κατέκτησε έτσι το 5ο πρωτάθλημά του τα τελευταία 6 χρόνια. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς αν και κατά τη διάρκεια της χρονιάς δεν παρουσίασε το γνωστό δυναμικό σύνολο άλλων περιόδων έχοντας πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, εντούτοις την κρίσιμη ώρα δήλωσε παρών δείχνοντας αξιοπιστία και σταθερότητα σε όλη τη διάρκεια των πλέι οφ. Στην πρεμιέρα της φάσης απέκλεισε εύκολα τον Ιωνικός ΝΦ με 2-0 στις νίκες (92-69, 94-74). Στην ημιτελική φάση αντιμετώπισε την ευχάριστη έκπληξη του περσινού πρωταθλήματος και έστω αν χρειάστηκε να ιδρώσουν παραπάνω εντούτοις οι παίκτες του Ομπράντοβιτς πήραν την πρόκριση για τον τελικό αφού άφησαν εκτός νυμφώνος το συγκρότημα του Αργύρη Πεδουλάκη με 2-1 νίκες (82-85, 71-69, 78-71). Στους τελικούς με αντίπαλο την ΑΕΚ (που είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό) οι «πράσινοι» έκαναν τη μεγάλη αντεπίθεση για επιστροφή στο ρετιρέ. Με συνολικό απολογισμό 3-1 νίκες (77-68, 67-72, 84-73, 81-80) νίκησαν τους «κιτρινόμαυρους» και μάλιστα κατάφεραν να πανηγυρίσουν τον τίτλο στα Ανω Λιόσια. Καθοριστικό σημείο του τελικού το κόψιμο του Αντώνη Φώτση στον Κρίσπιν 4`` πριν το τέλος της παράτασης που έδωσε τη νίκη στην ομάδα.

    Παράλληλα, η περσινή χρονιά περιλάμβανε μια ακόμη επιτυχία για την ομάδα του Παναθηναϊκού. Αυτή ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας μετά από ένα κυνήγι επτά χρόνων του συγκεκριμένου τίτλου. Στο φάιναλ φορ που έγινε στη Λάρισα ο ΠΑΟ νίκησε στον τελικό τον Αρη με 76-81.

    Στα αξιοσημείωτα του περσινού πρωταθλήματος η πολύ καλή εμφάνιση της ομάδας του Περιστερίου που αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη φθάνοντας μέχρι το φάιναλ φορ αλλά και αυτή του Μακεδονικού. Στα μελανά σημεία τα τραγελαφικά γεγονότα που οδήγησαν ΑΕΚ και Ολυμπιακό να παίξουν ουσιαστικά δυο φορές την πρώτη κόντρα τους για τα ημιτελικά των πλέι οφ, αφού ο ΕΣΑΚΕ με αρκετή καθυστέρηση και αφού είχε γίνει το 3-1 υπέρ της ΑΕΚ αποφάσισε να ξαναγίνει το πρώτο παιχνίδι μετά από ένσταση που είχαν υποβάλει οι «ερυθρόλευκοι».

    [18] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 28 Δεκεμβρίου 2003 (18:54 UTC+2)

    Ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού του Ιράν που εκτελούσε αποστολή βοήθειας στους σεισμόπληκτους της πόλης Μπαμ συνετρίβη σήμερα στην περιοχή του Μπαντάρ Αμπάς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

    Νεκροί είναι οι δύο πιλότοι κι άλλο ένα άτομο που επέβαινε στο ελικόπτερο. 

    [19] ΕΚΡΗΞΗ ΜΕ ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ

    Καμπούλ, 28 Δεκεμβρίου 2003 (16:49 UTC+2)

    Εξι άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερις αστυνομικοί κι ο επικεφαλής της προσωπικής ασφάλειας του υπουργού Αμυνας του Αφγανιστάν σκοτώθηκαν σε σημερινή επίθεση αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα Καμπούλ, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Ενας άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, όταν άνδρες της ασφάλειας τον σταμάτησαν με το αυτοκίνητό του, κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.

    [20] ΚΙΝΑ: ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΠΤΟΥ ΓΙΑ SARS ΑΣΘΕΝΗ

    Πεκίνο, 28 Δεκεμβρίου 2003 (16:36 UTC+2)

    Σε σταθερή κατάσταση βρίσκεται η πορεία της υγείας του πρώτου εδώ και μήνες ασθενή, ύποπτου για το κρούσμα SARS, στην Κίνα, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Xinhua.

    Πρόκειται για έναν 32χρονο τηλεοπτικό παραγωγό, ο οποίος νοσηλεύεται σε καραντίνα στο νοσοκομείο της νότιας επαρχίας της Κίνας, Γκουανγκντογκ, όπου πρωτοεμφανίστηκε κρούσμα SARS πέρσι το Νοέμβριο.

    Σε καραντίνα έχουν τεθεί επίσης και όλα τα πρόσωπα με το οποία είχε έρθει σε επαφή ο ύποπτος ασθενής, αλλά όπως έγινε γνωστό δεν έχουν διαπιστωθεί συμπτώματα της ασθένειας. Σύμφωνα με τους ειδικούς γιατρούς που παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας του ασθενή "η περίπτωση δεν φαίνεται επικίνδυνη και ο ασθενής αναρρώνει πολύ γρήγορα", ενώ εδώ και τρεις μέρες η κατάστασή του παραμένει σταθερή.

    Πάντως, αύριο αναμένεται στο Πεκίνο εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στην επαρχία Γκουανγκντογκ.

    [21] ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

    Τρίπολη, 28 Δεκεμβρίου 2003 (16:28 UTC+2)

    Εγκαταστάσεις που σχετίζονται με το πρόγραμμα ατομικών όπλων της Λιβύης πρόκειται να επισκεφτούν σήμερα επιθεωρητές της Υπηρεσίας Διεθνούς Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ, με επικεφαλής τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, οι οποίοι έφτασαν χθες στην Τρίπολη.

    Ο Ελ Μπαραντέι θα μείνει στη χώρα μέχρι και αύριο, όπου θα έχει επαφές με τον αντιπρόεδρο και επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, με τον πρωθυπουργό και πιθανώς με τον ηγέτη της Λιβύης, Μοαμάρ Καντάφι. Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής θα μείνουν στη χώρα μέχρι την Πέμπτη, προκειμένου να συνεχίσουν τις επιθεωρήσεις.

    [22] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΝΑΔΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ "ΤΡΕΛΗΣ" ΑΓΕΛΑΔΑΣ

    Οττάβα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (16:28 UTC+2)

    Πρόωρη χαρακτηρίζει ο Καναδάς την αμερικανική ανακοίνωση σχετικά με το κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε αγελάδα που είχε εισαχθεί κατά τον επικεφαλής κτηνίατρο του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, πριν δύο χρόνια από τη γειτονική χώρα.

    Απαντώντας στην ανακοίνωση αυτή, ο επικεφαλής της κτηνιατρικής υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας του Καναδά δήλωσε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να οδηγούν σε τέτοιο συμπέρασμα και συνεπώς δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι η αγελάδα με το κρούσμα της ασθένειας προέρχεται από τον Καναδά.

    Προκειμένου να διασκεδάσει τις ανησυχίες στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος, δια του εκπροσώπου του, Σκοτ Μακ Κλίλαν, ανακοίνωσε ότι οι πολίτες δεν κινδυνεύουν από τον εντοπισμό του κρούσματος σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας και ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους εξακολουθεί να τρώει βοδινό. Παράλληλα, προσπάθησε να υποβαθμίσει την απαγόρευση εισαγωγής βοδινού από τις ΗΠΑ σε περίπου 30 χώρες, λέγοντας ότι ανάλογα μέτρα θα έπαιρνε και η Ουάσινγκτον σε παρόμοια περίπτωση.

    [23] ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΠΟΥ «ΕΦΥΓΑΝ» ΤΟ 2003

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (13:32 UTC+2)

    Το 2003 ήταν χρονιά πένθους για την εικαστική οικογένεια. Τη χρονιά αυτή «έφυγε» από κοντά μας ο Σπύρος Μελετζής, ο κορυφαίος φωτογράφος της Εθνικής Αντίστασης, ο μεγάλος δημιουργός που κατέγραψε με το φακό του τα όνειρα, τις ελπίδες, τους αγώνες και τους καημούς των Ρωμιών. Η Αννα Κινδύνη, η «έφηβος» των 89 χρόνων, που η τέχνη της, ζοφερή και συνάμα τρυφερή, κουβαλάει όλο το βάρος του προσωπικού βιώματος, βγαλμένου από το συλλογικό βίωμα της ανθρωπότητας, χωρίς χρονικά και γεωγραφικά όρια. Ο Κώστας Γραμματόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους ανανεωτές της χαρακτικής στη χώρα μας, δάσκαλος πολλών σπουδαίων χαρακτών μας. Ο ζωγράφος και χαράκτης Γιώργος Μανουσάκης, ο καλλιτέχνης μιας αυθεντικής ελληνικής έκφρασης με το απλό, λιτό, χαμηλόφωνο ύφος που διέκρινε τη δημιουργία του. Ο Γιώργος Μαυροΐδης, ο μεγάλος δάσκαλος για τους σπουδαστές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας και για πολλούς σημαντικούς Ελληνες καλλιτέχνες. Ο Πάνος Φειδάκης, που έφυγε από τη ζωή το Μάη του 2003 σε ηλικία μόλις 46 ετών. Ο γλύπτης και ακαδημαϊκός Κώστας Βαλσάμης, που πριν λίγες μέρες άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 χρόνων.

    [24] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. ΜΑΥΡΟΪΔΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (12:34 UTC+2)

    Εναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της ελληνικής τέχνης του 20ού αιώνα, τον Γιώργο Μαυροΐδη (1912-2003), τιμά η έκθεση «Ενα γίγνεσθαι κεραυνοβόλου καταφάσεως», που φιλοξενείται στο Μουσείο «Μπενάκη». Περιλαμβάνει 80 έργα, πλήθος σχεδίων, προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες, αλληλογραφία με φίλους του καλλιτέχνες, και κοστούμια από την παράσταση του Ελληνικού Χοροδράματος «Τσιγγάνος». Στόχος της έκθεσης είναι να σκιαγραφήσει μια εκρηκτική και ανήσυχη προσωπικότητα, που κατά τον τεχνοκριτικό Α. Ξύδη, «διήνυσε τον αιώνα με το ασίγαστο πάθος και την άσβεστη φλόγα ενός εραστή της ζωγραφικής».

    Λέξεις - κλειδιά στο έργο του Γιώργου Μαυροΐδης είναι το χρώμα και το φως. Ζωγραφίζει με το χρώμα, για να γεννήσει από το σκοτάδι φως. Η γόνιμη ενασχόλησή του με ζητήματα της αφηρημένης τέχνης και η μακρά θητεία του στον εξπρεσιονισμό, καθορίζουν τις αισθητικές κατευθύνσεις του έργου του, ενώ η επιμονή του στην απόδοση του φωτός και οι διαρκείς πειραματισμοί αποτύπωσης της ανθρώπινης μορφής και του σώματος, αποτελούν τα κεντρικά ζητήματα της δημιουργίας του.

    Ο Γ. Μαυροΐδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1912, αλλά τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Κύπρο απ' όπου καταγόταν. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά από μία δεκατριάχρονη πορεία στο διπλωματικό σώμα, το 1959 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην ΑΣΚΤ. Από τη Σχολή αποχώρησε το 1982, ενώ την περίοδο 1975 - 1977 διατέλεσε διευθυντής και αργότερα ο πρώτος πρύτανης.

    Στη ζωγραφική υπήρξε αυτοδίδακτος και μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου άρχισε να ζωγραφίζει συστηματικά, πειραματιζόμενος με τις τεχνικές του λαδιού, της τέμπερας, της υδατογραφίας και της εγκαυστικής (είδος χαρακτικής). Στη δεκαετία 1954 - 1964, κατακτώντας το προσωπικό του ύφος - δισδιάστατος χώρος, επίπεδα, λαμπρά χρώματα, δυναμική και εκφραστική πινελιά - επιβλήθηκε στους πρωτοποριακούς κύκλους της Αθήνας και του εξωτερικού, και έγινε κατά κάποιον τρόπο ο σύνδεσμος ανάμεσα στον «ελληνοκεντρισμό» της γενιάς του '30 και στη διεθνή ιδεολογία των νεοτέρων. Στη συνέχεια, οι βασικοί χαρακτήρες της δουλιάς του θ' αποκρυσταλλωθούν σ' ένα ευανάγνωστο ύφος και σε μια κλασικά οργανωμένη εξπρεσιονίζουσα εικονογραφία. Κατ' εξοχήν κολορίστας, σχεδίαζε με το χρώμα, χτίζοντας τη σύνθεσή του με βάση τους χρωματικούς συσχετισμούς.

    Η μεγάλη προσφορά του Γ. Μαυροΐδή, δεν είναι μόνο η ζωγραφική ή η λογοτεχνική του δραστηριότητα. Ο Γ. Μαυροΐδης υπήρξε δάσκαλος πολλών σημαντικών καλλιτεχνών μας. Η σχέση ανάμεσα στο δάσκαλο και το μαθητή «είναι μια "ερωτική" φιλοσοφία με βαθύτερη έννοια» έλεγε το 1991 σε συνέντευξή του στο «Ρ». «Πρέπει να υπάρχει μια μύηση των νέων και επομένως πρέπει να υπάρχει όλος ο αναγκαίος ψυχισμός. Χρειάζεται μεγάλη αγάπη... Η τέχνη τα τελευταία 40 χρόνια, το κλίμα και η "πιάτσα" της τέχνης, όχι μόνο εδώ αλλά και αλλού, συνέτειναν στο να ξεχαστεί αυτό που λέω. Ετσι, τεχνοκρατικά, προσπαθούν να μάθουν ορισμένα παιδιά τι να κάνουν για να γίνουν έμποροι...».

    «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να έχει κανείς τα "προς το ζην" από τη ζωγραφική. Τις περισσότερες φορές, όταν ένας είναι πραγματικός καλλιτέχνης, είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να υπάρξει... Και αυτό έχει σχέση με τους κριτικούς, με τους εμπόρους, με τις λεγόμενες "κλίκες", αλλά και με ορισμένους οι οποίοι παρουσιάζονται τώρα σαν αγοραστές. Ολα αυτά γίνονται πολλές φορές εις βάρος της πραγματικής καλλιτεχνικής ψυχής... Μεγάλος ζωγράφος δε βγήκε κανένας. Και το τονίζω αυτό. Αλλά αληθινοί ή όχι ζωγράφοι υπάρχουν. Προσπαθεί κανένας έξω απ' όλον αυτόν το συρφετό, να κάνει λιγάκι πιο αληθινό έργο».

    Στη διάρκεια της έκθεσης προβάλλεται η ταινία που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Σταύρος Στρατηγάκος, ενώ ο καλαίσθητος, πλούσια εικονογραφημένος κατάλογος (συνέκδοση του Μουσείου «Μπενάκη» και των εκδόσεων «Αδάμ - Πέργαμος») περιλαμβάνει έργα από τη συλλογή του καλλιτέχνη, από ιδιωτικές και μουσειακές συλλογές, φωτογραφίες και κείμενα μελετητών του έργου του.

    [25] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (12:33 UTC+2)

    Κυριακή (28/12)

    Σήμερα, αύριο και την Τρίτη (8.30 μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής, η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, την παιδική χορωδία «Μανώλης Καλομοίης» (διεύθυνση Νίκου Μαλλιάρα) παρουσιάζουν το μουσικό παραμύθι «Ο Μερλίνος ο μάγος και το νησί των ποιητών».

    Κάθε Κυριακή στο «Χαμάμ» η Αργυρώ Κουπαρού σε ένα πρόγραμμα τάγκο, μπλουζ, μάμπο και ρεμπέτικο.

    Δευτέρα (29/12)

    Εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνείου 91), η έκθεση «Πάμε σαν άλλοτε». Περιλαμβάνει παρτιτούρες παλιού ελαφρού ελληνικού τραγουδιού των: Αττίκ, Γιαννίδη, Σουγιούλ κ.ά.

    Τρίτη (30/12)

    «Χριστούγεννα με χρώμα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται στο χώρο τέχνης «Αιγόκερως» (Ξενοκράτους 45). Παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κοσμήματος, κατασκευών των: Σ. Βασιλείου, Γ. Βακιρτζή, Ν. Περαντινού, Π. Πρέκα, Γ. Τσαρούχη, Ν. Αντωνακάτου, Γ. Βαρλάμου, Π. Ζουμπουλάκη, Τ. Κατσουλίδη, Ν. Κληρονόμου, Μ. Πρέκα, Α. Σκουλικίδη, Π. Τέτση, Κ. Παπαδημητρίου κ.ά. Ακόμη, παρουσιάζονται κοσμήματα του Αλέξη Τέτση, κατασκευές και κόσμημα της Μαρίνας Ζάχου.

    Τετάρτη (31/12)

    Εκθεση χαρακτικών του Θανάση Ρεντζή με τίτλο «Το φιλί της Κλεοπάτρας», φιλοξενείται (έως 8/1) στο Κέντρο Τέχνης - Πινακοθήκη Πανταζίδης (Στασινού 8α).

    Εκθεση ζωγραφικής του Αλέκου Κυραρίνη, παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης «έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α). Πρόκειται για έργα μικρών κυρίως διαστάσεων ζωγραφισμένα εκ του φυσικού, τα οποία χωρίζονται σε τρεις θεματικές ενότητες: εσωτερικά με νεκρές φύσεις, τοπία και φιγούρες.

    Πέμπτη (Καλή Χρονιά)

    Ο Παντελής Θαλασσινός και το «Τρίφωνο», δηλαδή: η Ερωφίλη, ο Νίκος Κουρουπάκης και ο Δημήτρης Υφαντής, σας περιμένουν στο «Σταυρό του Νότου» (Φραντζή και Θαρύππου, Ν. Κόσμος, 210.9226.975), όπου θα βρίσκονται μέχρι τις 17 Γενάρη.

    Παρασκευή 2/1

    Ενα κλασικό αριστούργημα, συνώνυμο των γιορτών, τον «Καρυοθραύστη» του Τσαϊκόφσκι, παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή, με την υπογραφή του Πιερ Λακότ. Χορεύουν: Αλίνα Στεργιανού, Μαρία Μηλιοπούλου, Ευρυδίκη Ισαακίδου, Στράτος Πανούσης, Γιώργος Βαρβαριώτης, Αλεξάντερ Νεσκόφ κ.ά.

    Στο σύγχρονο κλαμπ «Οξυγόνο Live» (Βούρβαχη και Κορυζή 4, Νέος Κόσμος, τηλ. 210.9240.740), ο Αντώνης Μιτζέλος διαμόρφωσε ένα πρόγραμμα με νέους μουσικούς και καινούριες φωνές, παίζοντας και ο ίδιος επί σκηνής τα τραγούδια του, αλλά και αγαπημένα τραγούδια από την ελληνική και ξένη σύγχρονη μουσική σκηνή. Σάββατο 3/1

    Ομαδική έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής φιλοξενείται στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Παρουσιάζονται έργα μικρών διαστάσεων, δημιουργίες των: Γ. Αντωνόπουλου, Γ. Βαρλάμου, Π. Γράββαλου, Α. Μενδρινού, Γ. Κυριακίδη, Κ. Παπατριανταφυλλόπουλου, Σπ. Κουρσάρη κ.ά.

    Συνεχίζεται στην αίθουσα τέχνης «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νίκαιας 10, πλ. Βικτορίας), η έκθεση ζωγραφικής του Σπύρου Κουρσάρη με τίτλο «Σπύρος Κουρσάρης, ζωγραφική 20Χ25cm». Πρόκειται για μικρά έργα με ίσες διαστάσεις, λάδια δουλεμένα πάνω στο ξύλο. Η θεματική καλύπτει όλο το φάσμα της τελευταίας δουλιάς του ζωγράφου: τοπία μνήμης, τοπία πραγματικά με φιγούρες εν δράσει και συμβολισμούς, με καράβια και ιπτάμενα, με αεροπλάνα και χαμηλά βαρομετρικά, με όνειρα απραγματοποίητα και ταξίδια με τη μηχανή του χρόνου.

    [26] ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2003 (12:32 UTC+2)

    Αναβαθμίζεται το Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου της Αθήνας, που έφτασε αισίως στην πέμπτη του διοργάνωση (θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 18 Μαρτίου στην αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου και στον "Απόλλωνα"). Από φέτος μέρος του προγράμματος των ταινιών θα παρουσιαστεί και σε άλλες βαλκανικές πρωτεύουσες, στη Σόφια, την Κωνσταντινούπολη, το Βελιγράδι και το Βουκουρέστι. Ο γνωστός Γάλλος σκηνοθέτης Κλοντ Λελούς θα προεδρεύσει στο τμήμα "Cine Musique" που προστίθεται στη φετινή διοργάνωση και είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην "κινηματογραφική" μουσική, από το μπαρόκ μέχρι την ποπ και τη τζαζ, δίνοντάς μας την ευκαιρία να ξαναδούμε σημαντικές γαλλικές ταινίες που κυριαρχούνται από τη μουσική -από τη μουσική του Μισέλ Λεγκράν μέχρι τη τζαζ στις ταινίες του Ταβερνιέ.

    Κύριος στόχος του φεστιβάλ, που διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο, τη γαλλική πρεσβεία και τη Unifrance, είναι να μας φέρει σε επαφή με τον πιο πρόσφατο γαλλικό κινηματογράφο και αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με την "πρώτη προβολή" στο ελληνικό κοινό δεκαπέντε περίπου νέων γαλλικών παραγωγών. Ανάμεσά τους, η νέα ταινία του Ζαν - Πολ Ραπενό ("Καλό ταξίδι") με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ και την Ιζαμπέλ Ατζανί, καθώς και η νέα δημιουργία του Ζακ Ριβέτ "Η ιστορία της Μαρί και του Ζουλιέν" με την Εμανουέλ Μπεάρ. Θα προβληθεί επίσης και η νέα (γαλλική) παραγωγή του Αυστριακού Μίκαελ Χάνεκε "Η εποχή του λύκου" με την Ιζαμπέλ Ιπέρ, μια απαισιόδοξη ματιά σε ένα επερχόμενο "τέλος του πολιτισμού"...

    Το αθηναϊκό -και "βαλκανικό" πλέον- Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Απονέμεται μόνο ένα "βραβείο κοινού" και από τη διοργάνωση του 2004 προστίθεται και ένα "βραβείο νέων", από μια "επιτροπή" νέων κινηματογραφόφιλων.

    Τον Φεβρουάριο, επίσης στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου, είναι προγραμματισμένη η 17η διοργάνωση του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ "Κινηματογράφος και πραγματικότητα". Φέτος, κεντρικό τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο ντοκιμαντερίστας από την Καμπότζη Rithy Paul, που "αποκάλυψε" με τις ταινίες του τη σκοτεινή περίοδο της κυριαρχίας των Κόκκινων Χμερ. Από τους Έλληνες κινηματογραφιστές τιμώμενα πρόσωπα θα είναι οι ντοκιμαντερίστες Τάσος Ψαρράς και Λέων Λοϊσιος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 29 December 2003 - 20:36:51 UTC