Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-01-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΜΠΝΕΥΣΗ Η ΠΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗ -ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΕΝ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ
  • [03] ΠΡΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ "ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [04] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΡΟ 2008
  • [05] Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟΥ ΓΙΑ ΧΟΥΣΕΪΝ ΕΞΟΡΓΙΣΕ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [06] ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
  • [07] Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ:Ο ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ
  • [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [09] X.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ:ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
  • [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [11] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [12] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ
  • [13] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [14] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ
  • [15] ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΕΚ ΝΕΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ
  • [16] ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ WALL STREET
  • [17] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΝΟΡΜΠΕΡΤΟ ΜΠΟΜΠΙΟ

  • [01] ΕΜΠΝΕΥΣΗ Η ΠΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Πάτρα, 10 Ιανουαρίου 2004 (14:47 UTC+2)

    Έκκληση στη νεολαία και σε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν σε έναν νέο δημιουργικό αγώνα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής και τη δημιουργία της Ελλάδας του αύριο απηύθυνε από την πόλη της Πάτρας ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ξεκίνησε από την Αχαϊα τις επαφές του με τους πολίτες. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι επισκέπτεται τον τόπο όπου πνέει ο άνεμος της δημοκρατίας για να πάρει έμπνευση για το νέο ξεκίνημα το οποίο, όπως σημείωσε, βασίζεται πάνω στο έργο του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη.

    Μιλώντας στα πλήθη που του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή και υπό καταρρακτώδη βροχή ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για μια νέα Ελλάδα εμπιστοσύνης κράτους πολίτη, για κινητοποίηση των υγιών δυνάμεων του τόπου, για ώρα ευθύνης ώστε να ανοίξει η παράταξη στην κοινωνία και για μια νέα πρόκληση στην οποία καλείται να ανταποκριθεί.

    Ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε όρους όπως ευθύνη, πρόκληση, προσδοκίες και τόνισε πως ανοίγει μια νέα μέρα στην ιστορία του κινήματος. Στην προσπάθεια αυτή ζήτησε στήριξη από όλους τους για μια Ελλάδα την οποία, όπως είπε, θέλει η γυναίκα, ο αγρότης, ο εργαζόμενος, ο επαγγελματίας, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο συνταξιούχος.

    Σε όλη τη διάρκεια των δηλώσεων του κ. Παπανδρέου ακουγόταν συνθήματα όπως «Ανδρέα ζεις εσύ μας οδηγείς», «Γιώργο προχώρα σε θέλει όλη η χώρα», «σήκω Ανδρέα για να δεις το παιδί της αλλαγής» και «να' τος να'τος ο πρωθυπουργός».

    Νωρίτερα στον υποψήφιο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή στην πόλη της Πάτρας. Ωστόσο, λόγω του συνωστισμού που δημιουργήθηκε, άλλαξε το πρόγραμμά του και αντί να μεταβεί στην πλατεία Όλγας επισκέφθηκε το Εργατικό Κέντρο στην Πάτρα. Οπαδοί του ΠΑΣΟΚ τον σήκωναν στα χέρια και φώναζαν συνθήματα υπέρ του.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου θα αναχωρήσει για το Καλέντζι, όπου θα καταθέσει λουλούδια στον ανδριάντα του παππού του, θα επισκεφθεί το πατρικό σπίτι του Γεωργίου Παπανδρέου και το μουσείο που υπάρχει. Το βράδυ θα επιστρέψει στην Αθήνα.

    [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗ -ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΕΝ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2004 (14:04 UTC+2)

    Με τη φράση «ο διάλογος πολίτη - πολιτικού δεν αρχίζει στο παρά πέντε των εκλογών και δεν τελειώνει με τις εκλογές» ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής άφησε σήμερα αιχμές κατά του υποψήφιου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.

    Ο κ. Καραμανλής μιλώντας στο κλειστό γυμναστήριο Χαλανδρίου σημείωσε πως δεν μπορούν να μιλούν για ανανέωση οι άνθρωποι που συνυπέγραφαν όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις και σιωπούσαν ενώ έκανε λόγο για καινούριο περιτύλιγμα του ίδιου προϊόντος και τόνισε ότι αλλαγή δεν γίνεται με χρησιμοποιημένα υλικά του χθες.

    Οι μεγάλες αλλαγές απαιτούν και προϋποθέτουν συνεννόηση, σύνθεση και συναίνεση είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε ότι το κόμμα του ξεκίνησε και υλοποίησε το διάλογο με τους πολίτες και με βάση αυτόν διαμορφώνει τις προτεραιότητές της. Υπογράμμισε ακόμη ότι το δίλημμα είναι ίδια πολιτική ή αλλαγή πολιτικής με νέα διακυβέρνηση.

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για επιστράτευση του κράτους για χάρη του κόμματος, για απειλές σκληρού ροκ και για πακέτα υποσχέσεων και παροχών. «Μέσα από τα τοπικά προβλήματα καθρεφτίζονται συνολικά οι δυσλειτουργίες και οι ευθύνες της κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά και χαρακτήρισε πασιφανή τα αποτελέσματα της κυβερνητικής αδιαφορίας απέναντι στις τοπικές κοινωνίες.

    «Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά, όλοι μαζί, σε μια άλλη πολιτική συμμέτοχοι με συνεργάτες, με αισιοδοξία, με ελπίδα για την Ελλάδα» είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι ενώ κάποιοι στηρίζονται στα μέσα, η Νέα Δημοκρατία στηρίζεται σε μια πλατειά κοινωνική συμμαχία, στους ίδιους τους πολίτες.

    [03] ΠΡΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ "ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 10 Ιανουαρίου 2004 (19:52 UTC+2)

    Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Κόμμα στα κατεχόμενα συμφώνησαν στις γενικές αρχές για σχηματισμό λεγόμενης κυβέρνησης.

    Αυτό ανακοίνωσαν στους δημοσιογράφους οι αρχηγοί του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ΡΤΚ και του Δημοκρατικού Κόμματος ΔΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Σερντάρ Ντενκτάς αντίστοιχα κατά την έξοδό τους από τη σημερινή συνεδρία της κοινής επιτροπής των δύο κομμάτων που συστάθηκε για να μελετήσει το φάκελο που ετοίμασε το ΔΚ για το σχηματισμό λεγόμενης κυβέρνησης.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [04] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΡΟ 2008

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 2004 (18:30 UTC+2)

    Την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για την ανάληψη διοργάνωσης της παγκόσμιας έκθεσης EXPO 2008, παρουσίασε το πρωί του Σαββάτου στους φορείς της πόλης ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Χάρης Καστανίδης. Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Διεκδίκησης της έκθεσης στο Συνεδριακό Κέντρο "Ι. Βελλίδης" προβλήθηκαν σε γιγαντοοθόνη εκτεταμένα αποσπάσματα από την ελληνική παρουσίαση, όπως αυτή πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στη Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων (ΒΙΕ) στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2003.

    «Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται πυρετωδώς. Υποβάλλει σε λίγες ημέρες το φάκελο υποψηφιότητας. Είναι ενωμένη, παρά τις επιμέρους παρατηρήσεις ανθρώπων του καναπέ και θα διεκδικήσει με απόλυτη επιτυχία τη διοργάνωση της παγκόσμιας Έκθεσης ΕΧΡΟ του2008», τόνισε ο κ.Καστανδίδης, ο οποίος σημείωσε ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει συστηματική εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, που η πρώτη φάση της θα διαρκέσει μέχρι και την τελική επιλογή, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2004.

    «Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν προγράμματα μεγαλύτερης επικοινώνησης των προσπαθειών μας σε ολόκληρη την πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα. Θα υπάρξουν ξεχωριστές συναντήσεις για την πιο ενδελεχή ενημέρωση του κόσμου. Επίσης τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να "ντύνεται" με τα χρώματα της διεκδίκησης της ΕΧΡΟ του 2008 όπως θα αρχίσει να ντύνεται και η Αθήνα στα χρώματα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Θα υπάρξει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εθελοντισμού, κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα υπάρξει ενημέρωση των πολιτών, όπως έγινε σήμερα με την ενημέρωση των θεσμικών εκπροσωπήσεων της πόλης. Επιθυμούμε όλοι να είναι συστρατευμένοι και όλοι να είναι μαζί μας. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στο τέλος, θα πανηγυρίσουμε μια μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα πρωτίστως και βεβαίως για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα», ανέφερε ο ΥΜΑΘ.

    Μιλώντας για το θέμα που επέλεξε η Θεσσαλονίκη, "Μητέρα Γη", ο ΥΜΑ-Θ το χαρακτήρισε επίκαιρο και χρήσιμο, καθώς αναδεικνύει ζητήματα διαρκούς παγκοσμίου ενδιαφέροντος, όπως η διατροφή, η προστασία του περιβάλλοντος, οι βιολογικές καλλιέργειες, οι παρεμβάσεις του ανθρώπου στην οικολογία κλπ. Η Τεργέστη έχει επιλέξει ως θέμα τη γνώση και την κινητικότητα και η Σαραγόσα την διαχείριση του νερού.

    Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο υπουργοί Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπολος, Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης προέβησαν σε σχετικές δηλώσεις:

    Ακης Τσοχατζόπουλος:

    «Νομίζω ότι η ΕΧΡΟ του 2008 αντικατοπτρίζει μια μεγάλη ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη, το νομό και τη Β. Ελλάδα συνολικά. Δεσμευόμαστε για την κατάθεση ολοκληρωμένου και συγκεκριμένου master plan, που θα περιέχει όλες τις αναγκαίες κοινωνικές και οικονομικές υποδομές. Γι' αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο να υπάρξει μια σχετική νομοθετική διάταξη που θα εξασφαλίσει, όπως έγινε και στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τους όρους, τις αποφάσεις και τη διαδικασία ωρίμανσης. Με αυτό τον τρόπο, πιστεύω, θα απαντήσουμε δεσμευτικά στην υλοποίηση των στόχων μας. Είναι μια ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Η ευθύνη μας να το πετύχουμε είναι μεγάλη».

    Ευάγγελος Βενιζέλος:

    «Χάρη στην EXPO, χάρη στα μεγάλα έργα του κοινοτικού πλαισίου στήριξης, η τετραετία 2004-08 είναι εκ των πραγμάτων η τετραετία της Θεσσαλονίκης. Θα καλυφθούν κενά, οι απαιτήσεις- οι δίκαιες- της πόλης θα καλυφθούν σε πολύ μεγάλο μέρος και χαίρομαι γιατί η παλιά πρότασή μου για την διεκδίκηση της EXPO έχει γίνει κοινός στόχος και κοινό σύνθημα όλης της πόλης.

    Θέλω να συγχαρώ το επιτελείο της διεκδίκησης για την ωραία δουλειά που κάνει και για την εξαιρετική παρουσίαση στο Παρίσι και θέλω να πω δύο μόνο πράγματα:

    Πρώτον ότι η EXPO είναι μια εθνική υπόθεση, όχι μόνο τοπική υπόθεση της Θεσσαλονίκης. Άρα η διεκδίκηση πρέπει να είναι προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης, του επόμενου πρωθυπουργού, που θα αναδειχθεί από τις εκλογές του Μαρτίου, του επόμενου Υπουργού Εξωτερικών και φυσικά όλης της Θεσσαλονίκης και δεύτερον ότι έχουμε ήδη ψηφίσει διάταξη, ώστε η Ολυμπιακή Νομοθεσία να ισχύει για τα έργα της EXPO και με βάση αυτή την πρόβλεψη, που μετατρέπει τα έργα της EXPO σε έργα Ολυμπιακά πρέπει να δεσμευτούμε ότι τα έργα θα αρχίσουν και θα τελειώσουν στην ώρα τους και όπως το πετύχαμε με το 2004, θα το πετύχουμε και με το 2008»

    Γιάννης Μαγκριώτης:

    «Είμαστε εδώ όλοι για να στηρίξουμε ως Θεσσαλονικείς αυτή τη μεγάλη επιλογή της ΕΧΡΟ 2008, το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό εργαλείο για την πόλη μας και για την Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη ήταν είναι και θα πρέπει να είναι Διεθνές Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο,. Αυτός είναι ο ρόλος της σήμερα και ακόμη περισσότερο αύριο. Τα ευεργετήματα θα είναι πολλά και για την απασχόληση και για την ανάπτυξη με την ΕΧΡΟ του 2008 γι αυτό λοιπόν όλοι οι Θεσσαλονικείς χωρίς κομματικές ή προσωπικές σκοπιμότητες πρέπει να είμαστε κοντά σε αυτή τη μεγάλη διεκδίκηση. Εμείς από το Υπουργείο Εξωτερικών, με πολύ αποφασιστικό τρόπο, και μέσω των ομογενών μας και των πρεσβειών μας προωθούμε και υποστηρίζουμε αυτόν τον στόχο».

    Βασίλης Παπαγεωργόπουλος:

    «Η ΕΧΡΟ είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό για την πόλη και είμαστε όλοι ενωμένοι. Όμως από την άλλη πλευρά υπάρχει μειωμένο κυβερνητικό ενδιαφέρον γιατί παρά του ότι μένουν μπροστά μας μόνο τέσσερα χρόνια η Θεσσαλονίκη είναι χωρίς αεροδρόμιο χωρίς μετρό χωρίς υποθαλάσσια αρτηρία χωρίς ανισόπεδους κόμβους στον περιφερειακό και βεβαίως όλα αυτά δεν μπορούν να ολοκληρωθούν σε τέσσερα χρόνια. Θα μας βρει δυστυχώς ανέτοιμους το 2008, όπου πιστεύω θα έχουμε κερδίσει τη μεγάλη αυτή διοργάνωση διότι δεν υπάρχουν ισχυρές άλλες υποψηφιότητες. Ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει πλέον τις ευθύνες του».

    [05] Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟΥ ΓΙΑ ΧΟΥΣΕΪΝ ΕΞΟΡΓΙΣΕ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 10 Ιανουαρίου 2004 (10:34 UTC+2)

    Αντιδράσεις και αγανάκτηση προκάλεσε στην μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ η ανακοίνωση από το Πεντάγωνο ότι ο πρώην ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσείν χαρακτηρίστηκε αιχμάλωτος πολέμου.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ιρακινού επικεφαλής της δικαστική επιτροπής της κυβέρνησης Ντάρα Ντουρεντίν, το Ιράκ επιθυμεί να δικαστεί εκεί ο Σαντάμ Χουσείν γιατί θεωρείται εγκληματίας και πρέπει να δικαστεί από τους Ιρακινούς. «Η δήλωση του Πενταγώνου δε μας αφορά», δήλωσε ο Ντουρεντίν, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξη του για το γεγονός, αφού ο Χουσείν συνελήφθη μετά την ανακοίνωση από τον αμερικάνο πρόεδρο Τζορτζ Μπους για τη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, την 1η Μαϊου.

    [06] ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 2004 (17:58 UTC+2)

    Τη θέση που διατύπωσε ο μέλλων πρόεδρος του ΠαΣοΚ Γιώργος Παπανδρέου υπέρ της δημιουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων σχολίασαν κυβερνητικά στελέχη του ΠαΣοΚ, και συγκεκριμένα οι υπουργοί Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος, Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, Μακεδονίας - Θράκης Χάρης Καστανίδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης. Κοινή επισήμανση όλων ήταν ότι ο κ.Παπανδρέου δεν αναφέρθηκε στη δημιουργία ιδιωτικών κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, αλλά σε μη κρατικά Πανεπιστήμια τα οποία μπορούν βάση της νομοθεσίας και του Συντάγματος - να λειτουργήσουν.

    Άκης Τσοχατζόπουλος:

    «Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην παλαιότερη πρόταση που είχε κάνει για μη κρατικά πανεπιστήμια. Αυτό όμως δε σημαίνει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Σημαίνει πανεπιστήμια τα οποία η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι κοινωνικοί φορείς έχουν τη δυνατότητα να τα δημιουργήσουν ως μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Θα συζητηθεί ανοιχτά και αυτό δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να το κάνει».

    Ευάγγελος Βενιζέλος:

    «Το πραγματικό δίλημμα, αυτό στο οποίο αναφέρθηκε και ο Γ. Παπανδρέου και στο οποίο αναφέρεται το ΠΑΣΟΚ, είναι το δίλημμα ανάμεσα στα μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια, που έχουν ποιοτικά κριτήρια και προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και στα Πανεπιστήμια, που λειτουργούν ως απλές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Ο στόχος μας προφανώς δεν είναι το δεύτερο, δεν είναι το κερδοσκοπικό επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο, αλλά είναι το μη κερδοσκοπικό κοινωφελές Πανεπιστήμιο, όπως προβλέπει και η νομοθεσία, όπως προβλέπει και το Σύνταγμα. Μπορεί να μην ανήκει στο Δημόσιο, δεν επιβάλλεται να ανήκει στο Δημόσιο, επιβάλλεται να έχει μια νομική μορφή, που να το θέτει υπό Δημόσιο δηλ. κοινωνικό έλεγχο ως προς το αποτέλεσμά του.

    Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό το ερώτημα, που ποτέ δεν μπόρεσε να καταλάβει η Ν.Δ. θα το καταλάβει ο ελληνικός λαός και θα εκτιμήσει την σαφήνεια με την οποία εκφραζόμαστε γύρω από το θέμα αυτό και μέσα σ' αυτή την γραμμή κινούμαστε όλοι μας».

    Χάρης Καστανίδης:

    «Ο κ.Παπανδρέου έχει από παλαιά μία άποψη για τα λεγόμενα μη κρατικά πανεπιστήμια. Το μη κρατικό πανεπιστήμιο δεν σημαίνει ότι είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Η ΝΔ μιλάει για ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μη κρατικά πανεπιστήμια μπορεί να σημαίνουν όπως στη Γαλλία πχ που οργανώνονται και ελέγχονται από την Καθολική Εκκλησία. Υπάρχουν άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπου φορείς της Τ.Α. ή εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων μπορούν να ελέγχουν Πανεπιστήμια. Αυτά είναι τα λεγόμενα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι όταν μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα μπορούν να ελέγχουν αυτά τα πανεπιστήμια. Είναι σημαντική η διαφορά. Ετσι λοιπόν τα μη κρατικά πανεπιστήμια και υπό το παλαιό καθεστώς του άρθρου 16 του Συντάγματος επιτρέπονται. Είναι μια ενδιαφέρουσα αρχή, μια ενδιαφέρουσα θέση την οποία πρέπει να συζητήσουμε».

    Γιάννης Μαγκριώτης:

    «Σε αυτό το θέμα πρέπει να δώσουμε βάρος. Θυμάμαι το σύνθημά μας και αγώνας μας από την εποχή που ήμουν πρόεδρος των φοιτητών της Θεσσαλονίκης, το σύνθημά μας το μήνυμά μας και ο αγώνας είχαν ένα στόχο, την ποιοτική αναβάθμιση των Πανεπιστημίων και γενικότερα της Παιδείας και της εκπαίδευσης και τη σύνδεσή της με την παραγωγή. Θα πρέπει τα εφόδια που παίρνουν οι νέοι από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ να είναι αξιόπιστα για την αγορά εργασίας για την παραγωγική και επαγγελματική τους ένταξη. Το άνοιγμα της Παιδείας και της Εκπαίδευσης σε αυτό στοχεύει και νομίζω ότι οι ριζοσπαστικές ιδέες του Γιώργου Παπανδρέου βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Μπροστά μας λοιπόν υπάρχει ένα μεγάλος και σημαντικός διάλογος. Στα κεκτημένα που έχουμε δημιουργήσει να προχωρήσουμε με καινοτόμο και ριζοσπαστικό τρόπο μπροστά, για τη νεολαία για το μέλλον».

    [07] Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ:Ο ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΜΑΧΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 2004 (17:26 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα ότι ο Κώστας Λαλιώτης θα είναι παρών στην πρώτη γραμμή του προεκλογικού αγώνα του ΠαΣοΚ εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης.

    «Εκτιμώ πως θα έλθει και η ώρα του Κώστα Λαλιώτη και αυτή η ώρα δεν είναι μακριά. Γιατί ο Κώστας Λαλιώτης είναι τμήμα της ψυχής της παράταξης και όχι απλώς ένα στέλεχος της παράταξης και θα είναι παρών και στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης μαζί με όλους μας για την μεγάλη ανατροπή για τις μεγάλες τομές και αλλαγές, για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του κόμματός μας και του κομματικού συστήματος γενικότερα, γιατί αυτό απαιτεί η νέα εποχή», είπε ο κ.Μαγκριώτης.

    «Αυτό απαιτούν και οι πολίτες, πιο ανοιχτά κόμματα που να ακούν τη φωνή τους και να τη παίρνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους στη διαμόρφωση των θέσεών τους και αυτό ξεκινά να πράξει ο Γιώργος Παπανδρέου, τη μεγάλη ανατροπή, το κόμμα της νέας εποχής, την ανοιχτή μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Και σε αυτή την πορεία έχουν θέση όλοι που εμφορούνται από τις προοδευτικές, ριζοσπαστικές και καινοτόμες ιδέες, από το πνεύμα τις ανανέωσης. Με νέα ορμή λοιπόν ξεκινούμε αυτή την προσπάθεια», προσέθεσε.

    [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 2004 (17:20 UTC+2)

    «Ο Γ. Παπανδρέου είναι λογικό να ξεκινήσει από την κοιτίδα της οικογένειας Παπανδρέου», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος ερωτηθείς τι συμβολισμούς περικλείει η επιλογή του μέλλοντα προέδρου του ΠαΣοΚ να ξεκινήσει την προεκλογική περιοδεία του από το Καλέντζι, τόπο καταγωγής των Παπανδρέου.

    «Η περιοδεία του στην Αχαΐα, η επίσκεψη στο Καλέντζι, είναι μια πράξη βαθιά ιστορική, βαθιά πολιτική, που δείχνει ότι δεν μπορούμε να είμαστε νεωτεριστές, δεν μπορούμε να είμαστε μοντέρνοι, σύγχρονοι, να ανταποκρινόμαστε στην σημερινή μεταβιομηχανική εποχή, χωρίς να έχουμε ιστορική μνήμη, αίσθηση της καταγωγής μας, ως λαού, ως τόπου και χαίρομαι γιατί ο Γ. Παπανδρέου αυτό το δείχνει και το τιμά», είπε ο κ.Βενιζέλος.

    Όσον αφορά στο θέμα του Κ.Λαλιώτη ο υπουργός ανέφερε: «Ο Κώστας Λαλιώτης είναι σαρξ εκ σαρκός του ΠαΣοΚ, είναι πάντα ΠαΣοΚ και ανεξάρτητα από τις τυπικές ιδιότητές του, ανεξάρτητα από τα συγκυριακά δεδομένα, είναι πάντα στρατευμένος στην μεγάλη αυτή υπόθεση, γιατί η ψυχή του, η συνείδηση του ανήκουν στο ΠαΣοΚ και νομίζω ότι αυτό θα αποδειχθεί και στις επόμενες εκλογές».

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις επανεργοποίηση στα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ, στελεχών του κυβερνώντος κόμματος που είχαν δηλώσει ότι δεν θα ήταν υποψήφια ο κ.Βενιζέλος επεσήμανε ότι αυτό δείχνει ότι έχει αλλάξει το κλίμα, ότι έχει αλλάξει η παράσταση νίκης, ότι όλοι βλέπουν πως το ΠαΣοΚ κερδίζει τις εκλογές.

    «Έχει ανατραπεί το βαθύ και αρνητικό κλίμα της προηγούμενης περιόδου. Βέβαια στην συμπεριφορά μας, στην στάση μας την πολιτική πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι και σταθεροί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν οφείλουμε να αλλάζουμε αντιλήψεις και θέσεις όταν βλέπουμε ότι αλλάζει το κλίμα. Καλό είναι να το αλλάζουμε εμείς με τις ενέργειες μας, αλλά και όταν το ακολουθούμε και αυτό καλό είναι», είπε.

    Ερωτηθείς, τέλος, εάν αναμένονται στο εγγύς μέλλον θεαματικές κινήσεις και από την Ν.Δ. με επανάκληση παλαιών στελεχών στο κόμμα εκτίμησε ότι «λογικό είναι κάθε κόμμα να κάνει όλες τις ενέργειες, που διευρύνουν το εκλογικό του μέτωπο». Αλλά το πρόβλημα με την Ν.Δ., είπε, είναι η βαθιά αμηχανία και η νευρικότητα, στην οποία έχουν περιπέσει τα στελέχη της.

    «Εμείς περιμένουμε από ένα κόμμα εξουσίας, που εκφράζει την συντηρητική παράταξη-αλλά βεβαίως η συντηρητική παράταξη είναι μια μεγάλη πολιτική οικογένεια μέσα σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα- να έχει πιο πρωτότυπο και πιο δημιουργικό λόγο, ώστε να μπορεί να γίνει με όρους σύγχρονους, δημιουργικούς όπως θέλει η νεολαία, όπως θέλει ο Ελληνικός λαός αυτός ο πολιτικός διάλογος», κατέληξε.

    [09] X.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ:ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 2004 (16:49 UTC+2)

    Τη άποψη ότι το ΠαΣοΚ απευθύνεται σε όλους του Έλληνες πολίτες τους γι' αυτό και κερδίζει διατύπωσε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Χάρης Καστανίδης.

    Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο Γ.Παπανδρέου ξεκινάει την προεκλογική του περιοδεία από το Καλέντζι Αχαΐας, τόπο καταγωγής της οικογένειας Παπανδρέου, ο κ. Καστανίδης είπε ότι ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠαΣοΚ ξεκινάει από τη ρίζα του και θα οργώσει όλη την Ελλάδα.

    «Θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες το περίγραμμα των προγραμματικών και πολιτικών θέσεων της νέας περιόδου, κάτι που θα αποτυπωθεί με ενάργεια και στη λαϊκή ψήφο», προσέθεσε.

    [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Λευκωσία, 10 Ιανουαρίου 2004 (19:56 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα στις 18 και 19 Ιανουαρίου.

    Οπως αναφέρει σήμερα επίσημη ανακοίνωση, στην Αθήνα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου για εξέταση της παρούσας φάσης του Κυπριακού και ανασκόπηση και συζήτηση των προοπτικών προώθησης λύσης εν όψει των τελευταίων εξελίξεων.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [11] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τίρανα, 10 Ιανουαρίου 2004 (14:01 UTC+2)

    Η τύχη των περίπου 30 λαθρομεταναστών, οι οποίοι σύμφωνα με τα ΜΜΕ βρίσκονται σε ταχύπλοο στη θάλασσα και κινδυνεύει η ζωή τους, καθώς επίσης, και η αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της Δημοκρατίας ΜωυΣίου και του προέδρου του Δ.Κ. Μπερισα αποτελούν τα βασικά θέματα της σημερινής αλβανικής ειδησεογραφίας.

    Κόχα Γιόν: «Ο πρωθυπουργός στην Τουρκία, οι λαθρομετανάστες στη θάλασσα», «Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Μωυσίου»

    Γκαζέτα Σκιπτάρε: Τραγωδία των λαθρομεταναστών ή απάτη;», «Αντιπαράθεση Μωυσίου-Μπερίσα»

    Σέκουλι: «Εξαφανίστηκε το ταχύπλοο με 30 λαθρομετανάστες»

    Αλμπάνια: «Λαθρομετανάστες: Επιστρέφουν οι τραγωδίες στη θάλασσα»

    Ριλίντια Ντεμοκράτικε: «Μωυσίου-Πρόεδρος τους Φάτος Νάνο»

    Ρεπούμπλικα: «Άλλη μια τραγωδία στη θάλασσα με τους λαθρομετανάστες»

    Κοριέρι: «Το μυστηριώδες ταχύπλοο θέτει σε συναγερμό το κράτος», «Μπερίσα: Ο πρόεδρος Μωυσίου δεν έχει την υποστήριξη του Δ.Κ.»

    [12] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 10 Ιανουαρίου 2004 (12:13 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και η σύζυγος του Φωτεινή Παπαδοπούλου αποχαιρέτισαν σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια επίσημης ολιγόλεπτης τελετής στο Προεδρικό τον Πρόεδρο της Εσθονίας Arnold Ruutel, τη σύζυγο του Ingrid Ruutel και την αντιπροσωπεία που τον συνόδευε κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της τελετής αποχαιρετισμού άνδρες της φιλαρμονικής της Αστυνομίας και λόχος καταδρομέων επέδωσαν τις νενομισμένες τιμές στον κ. Ruutel.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [13] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 10 Ιανουαρίου 2004 (10:08 UTC+2)

    Το έγγραφο για λύση του Κυπριακού που θα μεταφέρει μαζί του ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, η δήλωση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ για την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού, η δήλωση για το Κυπριακό του Αμερικανού Πρεσβευτή στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον, καθώς και η ενδεχόμενη απόφαση του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να προχωρήσει σε συνεργασία με τον αρχηγό του Δημοκρατικού κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η ανεύρεση στα σκουπίδια εγγράφων που αφορούν αρχιτεκτονικά σχέδια πολυβολείων της Εθνικής Φρουράς και η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο ολοκληρωμένου σχεδίου για οριστική ρύθμιση του προβλήματος των αγροτικών χρεών.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Στα σκουπίδια απόρρητα της Εθνικής Φρουράς'' γράφει ότι αρχιτεκτονικά σχέδια πολυβολείων της Εθνικής Φρουράς όπου είναι τοποθετημένα οπλικά συστήματα, όπως αντιαεροπορικοί πύραυλοι, και τα οποία έπρεπε να θεωρούνται απόρρητα βρήκε χθες πεταγμένα σε σκουπιδότοπο στην Τερσεφάνου πολίτης μηχανοδηγός. Αλλού γράφει ότι ο Αμερικανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον δήλωσε ότι ''καμιά πλευρά δεν έχει επιδείξει'' μέχρι στιγμής την αναγκαία πολιτική βούληση για εκμετάλλευσης της ευκαιρίας που παρουσιάζεται για επίλυση του Κυπριακού και ότι υπάρχει πιθανότητα μετατροπής της γραμμής διχοτόμησης σε ''μόνιμα ευρωπαϊκά σύνορα''.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Σε δράση παρακλάδια της TMT'' γράφει ότι αναβίωση της TMT, με άλλο όνομα, δομές και σκοπούς προωθείται εδώ και λίγους μήνες από κύκλους του καθεστώτος του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Οπως γράφει, «σκοπός της ανασύστασης φιλοκαθεστωτικών παράνομων ομάδων με δραστηριοποίηση» στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές είναι «να υποσκάψουν κάθε προσπάθεια λύσης και η υπονόμευση της ομαλής συμβίωσης των δύο κοινοτήτων». Αλλού γράφει ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επιβεβαίωσε ότι είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις σε διάφορα θέματα και συζήτησαν το Κυπριακό.

    Ο ''Πολίτης'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Ο Ταλάτ πούλησε τον Ακκιντζί'' γράφει ότι ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ''πούλησε'' τελικά τον συνεργάτη του, αρχηγό του Κινήματος Ειρήνη και Δημοκρατία Μουσταφά Ακκιντζί και το «πρωτόκολλο που 'προεκλογικά' υπέγραψαν και προχωρά τώρα σε συνεργασία» με τον αρχηγό του Δημοκρατικού κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς. Αλλού ο ''Π'' γράφει ότι ο εκπρόσωπος του Επίτροπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την επανέναρξη το συντομότερο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    ''Η Σημερινή'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Εγγραφα Αμυνας στα σκουπίδια'' γράφει ότι νέο σκάνδαλο ξέσπασε χθες με κρατικά έγγραφα πεταγμένα στο σκουπιδότοπο της Τερσεφάνους που αφορούν στην άμυνα. Η εφημερίδα προβάλει δηλώσεις για το θέμα του Υπουργού Αμυνας Κυριάκου Μαυρονικόλα, ο οποίος είπε ότι τα έγγραφα είναι άνευ σημασίας και δεν προέρχονται από το Υπουργείο Αμυνας αλλά μάλλον από το Τμήμα Δημοσίων Εργων. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι σε περίπτωση που η Βουλή των Αντιπροσώπων ξαναψηφίσει το νόμο που για αναβάθμιση των τίτλων σπουδών του ΑΤΙ, θα τον υπογράψει.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ζητούν δεκανίκια από τον Μπους'' γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν θα έχει μαζί του κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους συνολικό έγγραφο παρατηρήσεων επί του σχεδίου Ανάν και θα ζητήσει τη στήριξη της Ουάσιγκτον κατά τις συνομιλίες. Ο ''Φ'' γράφει ότι οι τουρκικές θέσεις θα οριστικοποιηθούν στις 23 Ιανουαρίου όταν θα συνέλθει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε ότι η ΕΕ θα διαθέσει 2,5 εκατομμύρια ευρώ για σκοπούς αποναρκοθέτησης της νεκρής ζώνης.

    Η ''Χαραυγή'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Ρυθμίζονται τα αγροτικά χρέη'' γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει ολοκληρωμένο σχέδιο για «οριστική ρύθμιση του καυτού προβλήματος των αγροτικών χρεών που συνήφθηκαν μέχρι το 1998 και τα οποία ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια λίρες». Αλλού η ''Χ'' αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ο οποίος χαρακτήρισε ως «μια γενική και αόριστη δήλωση που θυμίζει δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς» τη δήλωση του Γραφείου Τύπου του Τούρκου Προέδρου για τη σύσκεψη για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε προχθές.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Νέος Τύπος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αμνηστία πράσινο Απόρρητο πορτοκαλί'' γράφει ότι μετά το πάγωμα που παρατηρήθηκε στην τελική λήψη απόφασης τόσο στη ρύθμιση του ζητήματος της παραχώρησης φορολογικής αμνηστίας όσο και στο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και την άρση του τραπεζικού απορρήτου φαίνεται ότι το πρώτο από τα δύο θέματα οδηγείται σε τελική ρύθμιση. Αλλού γράφει ότι η προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004 φέρνει μαζί της και την επιβολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) από 5% μέχρι 15% σε μια σειρά προϊόντων που ο Κύπριος καταναλωτής μέχρι σήμερα αγόραζε με μηδενικό συντελεστή.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Η Τουρκία πιέζει για λύση ενάντια στο χρόνο'' γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι η «Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσει να λυθεί το Κυπριακό μέχρι την 1η Μαΐου, αλλά η κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για λύση μέχρι την ημερομηνία αυτή». Αλλού γράφει ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσει κατά την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον πως μπορεί να συνεργαστεί με την Αγκυρα για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [14] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 2004 (17:17 UTC+2)

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στα διοικητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΠΑΕ ΑΡΗΣ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Περιμένω ανταπόκριση από τους παράγοντες του ΑΡΗ στις 5 προτάσεις, που ανέπτυξα δημόσια στις 2 Ιανουαρίου. Χαίρομαι γιατί ο Πρόεδρος του ερασιτεχνικού συλλόγου επικοινώνησε μαζί μου και μου δήλωσε ότι επιτέλους ο ερασιτέχνης ΑΡΗΣ θα καταθέσει αίτηση στο Πρωτοδικείο για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης. Αυτό είναι κάτι στο οποίο επιμένω εδώ και έναν και επιπλέον χρόνο. Τους προτρέπω και τους παρακαλώ να το κάνουν. Το ότι έστω και με καθυστέρηση 1 έτους το κάνουν τώρα είναι ένα πολύ σοβαρό βήμα γιατί και κατά την συνάντηση, που είχα με τον κ. Χατζηγεωργίου, όπου του εξήγησα τα δεδομένα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου είδα και εκείνος να αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην κίνηση αυτή. Βέβαια ο ερασιτέχνης ΑΡΗΣ προτίμησε να ακούσει τους δικηγόρους του τόσο καιρό, οι οποίοι έχουν ίσως μια τυπική νομική άποψη, εγώ θα ήθελα όλα αυτά να έχουν γίνει νωρίτερα γιατί η πολιτεία βοηθά, αλλά προϋπόθεση είναι να βοηθήσει και ο Άρης τον εαυτό του».

    [15] ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΕΚ ΝΕΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσινγκτον, 10 Ιανουαρίου 2004 (11:49 UTC+2)

    Αν και προηγήθηκε μείωση του επιπέδου συναγερμού στις ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με μια νέα ανακοίνωσή του ανανέωσε την προειδοποίηση για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα σε διεθνές επίπεδο. Το αμερικάνικο ΥΠΕΞ έκανε λόγο για νέες ενδείξεις ότι η Αλ Κάιντα ετοιμάζει επιθέσεις κατά αμερικάνικων στόχων στο εξωτερικό. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί βαθύτατα για την ασφάλεια των αμερικάνων πολιτών του εξωτερικού.

    [16] ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 9 Ιανουαρίου 2004 (23:53 UTC+2)

    Mε πτώση έκλεισε η Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.458,89 μονάδες, με απώλειες 133,55 μονάδων (1,26%), ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 2.086,92 μονάδες, με πτώση 13,33 μονάδων (0,63%).

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 1.121,86 μονάδες, μειωμένος κατά 10,06 μονάδες (0,89%).

    [17] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΝΟΡΜΠΕΡΤΟ ΜΠΟΜΠΙΟ

    Τορίνο, 9 Ιανουαρίου 2004 (23:39 UTC+2)

    Ο φιλόσοφος και ισόβιος γερουσιαστής του ιταλικού Κοινοβουλίου, Νορμπέρτο Μπόμπιο, πέθανε σήμερα σε ηλικία 94 χρόνων στο νοσοκομείο Μολινέτι του Τορίνου, όπου νοσηλευόταν από τον περασμένο μήνα με αναπνευστικά προβλήματα.

    Ο Νορμπέρτο Μπόμπιο που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Ιταλούς διανοητές, το 1984 διορίστηκε ισόβιος γερουσιαστής από τον τότε πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σάντρο Περτίνι.

    Γεννημένος στο Τορίνο στις 18 Οκτωβρίου του 1910 ο Νορμπέρτο Μπόμπιο υπήρξε καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Τορίνου και ενεργό μέλος της αντιφασιστικής οργάνωσης ''Δικαιοσύνη και Ελευθερία''.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 10 January 2004 - 19:15:24 UTC