Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-01-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΚΙΟΥΛ
  • [02] Η ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
  • [04] ΑΕΚ: ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΝΤΕΜΗ
  • [05] ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [06] ΣΤΙΣ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ "ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ" ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ
  • [07] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ
  • [08] ΡΕΠΠΑΣ: ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Γ.
  • [09] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ. ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
  • [10] ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ 7,17% ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2006 ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [11] Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ ΤΗΣ ΔΕΘ
  • [12] ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
  • [13] ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΠΕ
  • [14] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΑΝΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΣΕ ΟΓΚΟ ΚΑΙ ΑΞΙΑ
  • [15] ΙΑΚΩΒΟΥ: ΣΤΕΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [16] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΖΕΜΟΥΝ
  • [17] ΣΤΙΣ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΚΗ ΚΡΑΪΣΝΙΚ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
  • [18] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΘΕΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΙΡΑ ΜΕ ΤΗΝ
  • [19] ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [20] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [21] ΑΡΗΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΤΣΟΣ
  • [22] ΣΤΙΣ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
  • [23] ΠΕΡΑΣΑΝ ΜΠΑΪ ΓΙΑΚΟΥΠΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΕΝΙΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
  • [24] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΑΥΡΙΟ Η ΡΕΒΑΝΣ ΣΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
  • [25] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ
  • [26] ΤΡΙΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΑΚΙ ΑΥΤΟΠΥΡΟΒΟΛΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΜΑΪΑΜΙ
  • [27] ΣΤΟΥΣ 27 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ
  • [28] ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ
  • [29] ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΛΑΝΗΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [30] ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
  • [31] ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΕΚΘΕΣΗ "ΚΡΗΤΗ, 90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ
  • [32] ΨΗΦΙΑΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ
  • [33] ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΝΤΟΥΕΤΟ ΚΙΘΑΡΑΣ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Κ.Ο.Θ.
  • [34] ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΜΕ BEETHOVEN ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΜΝΑ ΕΥΝΟΥΧΙΔΟΥ

  • [01] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΚΙΟΥΛ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2004 (16:16 UTC+2)

    Ιδιαίτερα θετική είναι η ανταπόκριση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Γκιούλ στην πρόταση του Γ. Παπανδρέου για μείωση των αμυντικών εξοπλισμών δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας. Πρόσθεσε δε ότι έτσι δημιουργούνται θετικές βάσεις, ώστε αυτή η πρόταση να γίνει πράξη.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε στη Ν.Δ ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει σοβαρότατη μείωση των αμυντικών δαπανών. «Δυστυχώς, η Ν.Δ. φαίνεται ότι δεν παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις, γιατί θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αυτή η μείωση των αμυντικών δαπανών έγινε δυνατή και χάρη στην εξωτερική πολιτική, την οποία ακολούθησε ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση γενικότερα, όπως επίσης και χάρη στην αναδιοργάνωση που έγινε στις Ενοπλες Δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τύπου επισημαίνοντας ότι λόγω αυτής της πολιτικής τα τελευταία χρόνια έχουν εξοικονομηθεί 2,2 δισ. ευρώ.  

    Βάσω Κουτσούμπα

    [02] Η ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

    Λαύριο, 20 Ιανουαρίου 2004 (18:33 UTC+2)

    Την πολιτική των κυβερνήσεων Σημίτη υπερασπίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του σε συγκέντρωση κατοίκων του Λαυρίου.

    «Το 1996 δώσαμε στην Ελλάδα ένα νέο όραμα, το όραμα της ισχυρής Ελλάδας των μεγάλων έργων, της Ελλάδας στην ΟΝΕ, της Ελλάδας της ευημερίας του Γ' ΚΠΣ, της Ελλάδας κέντρου ειρήνης στην περιοχή και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, της Ελλάδας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της παρουσίας μας στην Ευρώπη, της Ελλάδας της μεγαλύτερης γιορτής της ανθρωπότητας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Το όραμα αυτό γίνεται πραγματικότητα από τη σκληρή δουλειά του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Δεν πετύχαμε λίγα. Αναπτύχθηκε, προβλήθηκε η χώρα μας, το έργο ήταν και είναι σημαντικό. Γι' αυτό το έργο όχι μόνο είμαστε συνυπεύθυνοι, είμαστε και περήφανοι», είπε απαντώντας στα περί συνυπευθυνότητάς του στα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

    «Ρωτάει η Αντιπολίτευση: «Που ήταν ο Γιώργος;», «Που ήταν ο Γιώργος όταν ο Ανδρέας έβαλε το στίγμα του για τη νέα Ελλάδα;», «Που ήταν ο Γιώργος όταν ο Σημίτης έχτιζε την ισχυρή Ελλάδα;». Ας καταλάβει επιτέλους η Νέα Δημοκρατία μια για πάντα: Ήμουν εδώ, είμαι εδώ και θα είμαι εδώ! Θα είμαι εδώ, με το έργο και τη συμμετοχή μου, με τις ελπίδες και τις προσδοκίες μου», υπογράμμισε.

    «Αυτό το οποίο όμως θ' αρνούμαι καθημερινά είναι αυτό που πρεσβεύει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Θα αρνούμαι τη μοιρολατρία, θα αρνούμαι τη μιζέρια, θα αρνούμαι να βάζω τον πολίτη στο περιθώριο, θα αρνούμαι το μηδενισμό, θα αρνούμαι την απελπισία, θα αρνούμαι να περιμένω τις εξελίξεις ως ώριμο φρούτο. Αυτή είναι η διαφορά μας», είπε.

    Ακολουθεί η ομιλία του κ. Παπανδρέου:

    «Φίλες και φίλοι, καλημέρα στο Λαύριο, καλημέρα από το Λαύριο, καλημέρα από τον εργαζόμενο, καλημέρα από τη γυναίκα, καλημέρα από την τρίτη ηλικία, καλημέρα από τη νεολαία που είναι μπροστάρης σ' αυτό τον αγώνα.

    Φίλες και φίλοι, καλημέρα από το Λαύριο των αγώνων της εργατιάς, αλλά και του μετανάστη και του πρόσφυγα, καλημέρα από το Λαύριο που αλλάζει, καλημέρα από το Λαύριο που προχωράει με βήματα δύσκολα, αλλά και σταθερά, από το Λαύριο που ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο.

    Με ρώτησαν, γιατί επέλεξες να έρθεις στο Λαύριο; Το Λαύριο έχει προβλήματα, έχει ανεργία, υπάρχουν διαφορές, η ανάπτυξη και το περιβάλλον είναι σε μόνιμη μάχη, δεν θα μπορούσες να πας σε κάποιο άλλο μέρος που δεν σκιάζεται και από κάποιες δυσκολίες; Χάθηκαν τα μέρη που η ανάπτυξη προχωράει δυναμικά; Όχι μόνο δεν χάθηκαν, αλλά είναι στο Λαύριο που υπάρχει μια νέα βούληση.

    Στο Λαύριο αποφάσισαν, αποφασίσατε εσείς να δώσετε ελπίδα. Στο Λαύριο υπάρχει πια αισιοδοξία για μια νέα εποχή. Αλλού ίσως έγιναν πολλά έργα, εδώ αποφάσισαν όχι μόνο έργα να γίνουν, αλλά και να αλλάξουνε και να ανανεώσουνε και να δουν μπροστά. Και βλέπουμε μπροστά. Βλέπουμε μαζί μπροστά σ' αυτή τη νέα εποχή.

    Γι' αυτό ακριβώς το λόγο είμαστε εδώ μαζί σας. Ξέρουμε που βοηθήσαμε, ξέρουμε τι πρέπει να γίνει ακόμα. Το Λαύριο άλλαξε, δεν είναι αυτό που ήταν. Αλλά από πού ξεκίνησε; Ήταν η πρώτη πόλη που χρησιμοποίησε τηλέφωνο, ήταν η πρώτη πόλη που ηλεκτροφωτίστηκε. Εδώ έγινε η πρώτη χρηματιστική πράξη, εδώ συνδέθηκε ο πρώτος ελληνικός σιδηρόδρομος. Εδώ ήρθαν μετανάστες από την Ιταλία και την Ισπανία, εδώ είναι η πατρίδα του ελληνικού συνδικαλισμού, των βιομηχανικών εργατών, των τεχνικών και εργοδηγών.

    Όμως το Λαύριο αντιμετώπισε τη λαίλαπα μιας γρήγορα παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Το Λαύριο δοκιμάστηκε σκληρά, συγκλονίστηκε. Συγκλονίστηκε από όλα τα αρνητικά φαινόμενα που χαρακτήρισαν την εποχή μας. Οι παλιές βιομηχανίες δεν προσαρμόστηκαν. Οι άνθρωποι που τις διοικούσαν δεν είδαν, στο τέλος δεν άντεξαν τον ανταγωνισμό. Αλλά ίσως περισσότερο από κάθε άλλο και η πολιτεία δεν έσκυψε τότε για να βοηθήσει σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή.

    Πόσες βιομηχανίες έκλειναν η μία μετά την άλλη και το Λαύριο κλεινόταν πονεμένο στον εαυτό του. Και ο Διονύσης Σαββόπουλος τραγουδούσε: «Δεν ξέρω τι να παίξω στα παιδιά, στην αγορά στο Λαύριο, πώς να κρυφτείς απ' τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα όταν ξυπνούν στις δύο η ώρα».

    Ήταν, φίλες και φίλοι, το Λαύριο της ανεργίας, της μιζέριας, ήταν το Λαύριο της μαύρης σημαίας και του συσσιτίου. Σήμερα όλα αυτά αποτελούν παρελθόν, ο εφιάλτης έφυγε, όχι μόνος, εσείς και εμείς τον διώξαμε με κόπο, με σκέψη και πολύ δουλειά. Και όλοι, και οι βουλευτές και όλοι οι άνθρωποι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Δήμαρχος, όλοι αξίζουν συγχαρητήρια μαζί μ' εσάς, με τα Εργατικά Συνδικάτα που μπορέσατε να συμβάλλετε σ' αυτή τη νέα εποχή.

    Σήμερα το Λαύριο δεν μας πανικοβάλει, είναι ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης. Σήμερα το Λαύριο μας δίνει κουράγιο, μας κάνει αισιόδοξους. Ξέρουμε όλοι, ότι στο Λαύριο υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Όμως ήρθα εδώ για να πω, το Λαύριο μπόρεσε, το Λαύριο μπορεί, ο Έλληνας μπορεί, η Ελλάδα μπορεί.

    Σ' αυτή την παγκόσμια κοινωνία, σ' αυτό το νέο περιβάλλον που καμιά φορά τρομάζει, όπου η ανεργία φαντάζει εφιάλτης, όπου οι αλλαγές φαίνονται απρόβλεπτες, όπου η επένδυση φαίνεται αμφίβολη, σ' αυτή την παγκόσμια οικονομία εμείς μπορούμε. Μπορούμε να μην είμαστε στο έλεος της μοίρας μας, δεν είμαστε στο έλεος μιας τυχαίας διαδρομής, δεν είμαστε σε ένα σκάφος χωρίς πυξίδα, αρκεί να μην αδιαφορήσουμε, αρκεί να πούμε, ότι και εμείς όλοι έχουμε ευθύνη ο καθένας μας και όλοι συλλογικά, αρκεί να πούμε ότι ναι, έχουμε επιλογές, αρκεί να πούμε ότι και εμείς συμμετέχουμε, αρκεί να το πιστέψουμε και εσύ μπορείς και εμείς μπορούμε.

    Ήρθα εδώ στο Λαύριο ακριβώς για να μιλήσω γι' αυτή την συμμετοχική δημοκρατία. Μια κοινωνία που διασφαλίζει το δικαίωμα συμμετοχής. Συμμετοχή στο σχεδιασμό για το μέλλον το τοπικό και το εθνικό. Συμμετοχή στο σχεδιασμό της οικονομίας της πρόνοιας, της παιδείας, του πολιτισμού. Ευθύνη για το δικό μας τόπο, ευθύνη για την οικονομία μας, ευθύνη για την πρόνοια, είναι η κοινωνία της συμμετοχής και της συνεισφοράς, της αλληλεγγύης. Ευθύνη για την παιδεία και τον πολιτισμό μας, ευθύνη τελικά για το γείτονά μας, τον διπλανό μας. Να έχει το δικαίωμα να νοιάζεται για τον συμπολίτη του. Κι αυτό είναι το νέο ξεκίνημα στο οποίο σας προσκαλώ.

    Φίλες και φίλοι, η ανάπτυξη των τελευταίων ετών βασίστηκε σε ένα κράτος κεντρικό, με τη δύναμη να κρίνει και να αποφασίζει. Για το καλό του πολίτη αποφάσισε το κράτος - και ίσως ήταν απαραίτητο - ιδιαίτερα στο Λαύριο, διότι ήταν χτυπημένο. Χρειαζόταν την άμεση και συστηματική εμπλοκή της κεντρικής διοίκησης.

    Και στην ιστορία εμείς δώσαμε οράματα. Το 1981 ένα όραμα ελπίδας για έναν κόσμο αποκλεισμένο, ένα όραμα δικαίου για έναν κόσμο αδικημένο, ένα όραμα του μεγάλου Ιδρυτή μας, Ανδρέα Παπανδρέου.

    Το κράτος τότε αδιάφορο, εχθρικό, χώριζε τον πολίτη σε εκείνον που ήταν του ενός ή του άλλου Κόμματος και υπήρχαν τα προνόμια για τους λίγους. Προνόμια σε εκείνους που ήθελαν να πάνε στο νοσοκομείο, προνόμια για εκείνους που θα πήγαιναν για να σπουδάσουν, προνόμιο για κάποιον να βγάλει μια άδεια. Και ήρθε το κράτος επί Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Ανδρέα Παπανδρέου και είπε «Δικαίωμα είναι η εργασία, δικαίωμα είναι η υγεία, δικαίωμα είναι η παιδεία».

    Μας λέει και μας κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία ότι είμαστε συνυπεύθυνοι. Γι' αυτή την αλλαγή όχι μόνο είμαστε συνυπεύθυνοι, αλλά είμαστε και περήφανοι, φίλες και φίλοι.

    Το 1996 δώσαμε στην Ελλάδα ένα νέο όραμα, το όραμα της ισχυρής Ελλάδας των μεγάλων έργων, της Ελλάδας στην ΟΝΕ, της Ελλάδας της ευημερίας του Γ' ΚΠΣ, της Ελλάδας κέντρου ειρήνης στην περιοχή και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, της Ελλάδας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της παρουσίας μας στην Ευρώπη, της Ελλάδας της μεγαλύτερης γιορτής της ανθρωπότητας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Το όραμα αυτό γίνεται πραγματικότητα από τη σκληρή δουλειά του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Δεν πετύχαμε λίγα. Αναπτύχθηκε, προβλήθηκε η χώρα μας, το έργο ήταν και είναι σημαντικό. Γι' αυτό το έργο όχι μόνο είμαστε συνυπεύθυνοι, είμαστε και περήφανοι.

    Ρωτάει η Αντιπολίτευση: «Που ήταν ο Γιώργος;», «Που ήταν ο Γιώργος όταν ο Ανδρέας έβαλε το στίγμα του για τη νέα Ελλάδα;», «Που ήταν ο Γιώργος όταν ο Σημίτης έχτιζε την ισχυρή Ελλάδα;». Ας καταλάβει επιτέλους η Νέα Δημοκρατία μια για πάντα: Ήμουν εδώ, είμαι εδώ και θα είμαι εδώ! Θα είμαι εδώ, με το έργο και τη συμμετοχή μου, με τις ελπίδες και τις προσδοκίες μου.

    Αυτό το οποίο όμως θ' αρνούμαι καθημερινά είναι αυτό που πρεσβεύει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Θα αρνούμαι τη μοιρολατρία, θα αρνούμαι τη μιζέρια, θα αρνούμαι να βάζω τον πολίτη στο περιθώριο, θα αρνούμαι το μηδενισμό, θα αρνούμαι την απελπισία, θα αρνούμαι να περιμένω τις εξελίξεις ως ώριμο φρούτο. Αυτή είναι η διαφορά μας.

    Φίλες και φίλοι, αυτή είναι η διαφορά την οποία εσείς ζήσατε εδώ στο Λαύριο όταν υπήρχε η λογική της μιζέριας, της απελπισίας, του ώριμου φρούτου, η λογική «Άστα μόνα τους να λυθούν». Τότε υπήρχαν τα συσσίτια και οι μαύρες σημαίες. Όταν ήρθε το ΠΑΣΟΚ είπε : «Αρνούμαστε αυτή τη μιζέρια» και γι' αυτό σήμερα το Λαύριο είναι ένα διαφορετικό Λαύριο.

    Φίλες και φίλοι το κάλεσμα αυτό, είναι ένα κάλεσμα σε όλους. Είναι ένα κάλεσμα στην ελπίδα, στην αισιοδοξία, στο χαμόγελο, στο διάλογο, στη συμμετοχή. Είναι κάλεσμα στον ενεργό πολίτη, στον πολίτη που μπορεί να εκφράζεται, στον πολίτη που θα ακούμε, στον πολίτη που θα αποφασίζει με τη συμμετοχή του στην τοπική κοινωνία που θα αισθάνεται δυνατή και θα ορίζει τελικά η ίδια η τοπική κοινωνία το μέλλον της, την τύχη της, την ανάπτυξή της.

    Στο Λαύριο έγιναν πολλά και σήμερα από εγκαταλελειμμένο προάστιο της Αττικής μετατρέπεται σ' ένα πόλο ανάπτυξης προσελκύοντας νέες επενδύσεις, δραστηριότητες από τη πρώτη ιδιωτική μαρίνα της Ελλάδας, νέες βιομηχανίες και Τεχνολογικό Πάρκο. Αλλά και οι προοπτικές είναι ακόμη πιο ευοίωνες με τη γειτνίαση στο αεροδρόμιο των Σπάτων, με τις υποδομές στην Αττική Οδό και τη Λεωφόρο Λαυρίου, με τον προαστιακό σιδηρόδρομο και το λιμάνι του Λαυρίου. Όλα αυτά θα συμβάλλουν σε μια νέα εποχή στο Λαύριο.

    Αλλά και οι καιροί άλλαξαν. Θέλουμε τη συμμετοχή όχι μόνο έργο. Διότι συμμετοχή σημαίνει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Αυτή η συμμετοχή είναι γι' αυτό που έρχομαι να σας καλέσω, να βάλουμε τα πράγματα κάτω, να κάνουμε τον απολογισμό μας, να δώσουμε τα χέρια για να συναποφασίσουμε, αλλά να κάνουμε και το επόμενο βήμα και αυτό το βήμα θα πρέπει να το κάνουμε μαζί.

    Ηρθα να περιγράψω αυτό το νέο βήμα και είναι η ώρα να κάνουμε τα όνειρά μας δάσκαλό μας και να προχωρήσουμε. Μιλάμε για μια νέα κοινωνία, μια κοινωνία των πολιτών, για τη συμμετοχική δημοκρατία. Ωραίοι όροι, αλλά τι σημαίνουν; Τι σημαίνουν για τον εργαζόμενο; Για τον άνεργο; Για τον επενδυτή; Για τη γυναίκα; Το δημότη; Το δάσκαλο; Τη μητέρα; Τι σημαίνει η συμμετοχική δημοκρατία για το μετανάστη;

    Συμμετοχική δημοκρατία σημαίνει να συναποφασίζουμε. Συζητάμε, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αυτή είναι η δημοκρατία, ανταλλάσσουμε απόψεις, συνθέτουμε και όλοι μαζί προχωράμε μπροστά. Συμμετοχική δημοκρατία σημαίνει ότι έχουμε δικαίωμα στη δημιουργία, αλλά και ευθύνη για το αποτέλεσμα. Συμμετοχή σημαίνει γνώση, να μαθαίνω, συνεχώς μαθαίνω, γνωρίζω το πρόβλημα, ψάχνω τις λύσεις, αποφασίζω κι εγώ και αναλαμβάνω κι εγώ τις δικές μου ευθύνες.

    Εσείς το ξέρετε καλά, διότι κι εδώ στο Λαύριο υπάρχει ένα δίλημμα: Περιβάλλον ή ανάπτυξη; Η συμμετοχή του πολίτη από την πρώτη στιγμή θα σήμαινε όχι τη σύγκρουση ανάπτυξης και περιβάλλοντος, αλλά θα έδινε ακριβώς τη δυνατότητα να κάνει επιλογή, να γίνονται επιλογές από τον πολίτη και να δει νέα πρότυπα ανάπτυξης, που θα συμφιλιώνει την ανάπτυξη με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Αυτό το πρότυπο ανάπτυξης προωθούμε. Αλλά αυτό το πρότυπο μπορεί να προχωρήσει μέσα από μια συμμετοχική λειτουργία και δημοκρατία.

    Συμμετοχή σημαίνει ότι δεν αποδεχόμαστε κανέναν αποκλεισμό, δεν υπάρχουν αδύναμοι και ισχυροί, δεν υπάρχουν μη προνομιούχοι και προνομιούχοι. Δεν μπορεί να υπάρχουν νέοι χωρίς δουλειά, δεν μπορεί να υπάρχουν μακροχρόνια άνεργοι. Η συμμετοχική δημοκρατία σημαίνει δουλειά, απασχόληση για όλους.

    Συμμετοχή σημαίνει δικαίωμα και στην ομαλή ένταξη του μετανάστη στην κοινωνία μας. Συμμετοχή επίσης σημαίνει συνευθύνη. Το κράτος αλλάζει τη σχέση του με τον πολίτη. Σωστά είπε ο κ. Δήμαρχος ότι το κράτος ήθελε εξαρτημένο τον πολίτη, τον ήθελε εξαρτημένο για να τον εκβιάζει, να του εξαγοράζει την ψήφο του, την προσήλωσή του.

    Συμμετοχική δημοκρατία σημαίνει ένα κράτος που απελευθερώνει τον πολίτη, που δεν τον έχει εξάρτημα και που διαμορφώνει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης κράτους πολίτη, που δεν τον βλέπει καχύποπτα αλλά τον βλέπει ως ελεύθερο υπεύθυνο πολίτη για την ανάπτυξη της χώρας, που τον σέβεται και τον αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια.

    Συμμετοχή και συμμετοχική δημοκρατία είναι κι αυτό που απαιτούν οι εποχές. Για να μην ξαναδοκιμαστεί το Λαύριο, ή αν θέλετε το κάθε Λαύριο σε κάθε γωνιά της χώρας μας μέσα σε αυτή την παγκόσμια οικονομία, χρειάζεται να μπορούμε ν' αλλάξουμε όπως άλλαξε και το Λαύριο. Χρειάζεται να βρισκόμαστε μπροστά στις εξελίξεις. Το Λαύριο είναι ακριβώς η περίπτωση της μετάβασης από τη βιομηχανική κοινωνία και οικονομία, στην κοινωνία και οικονομία της γνώσης και της πληροφορίας. Δημιουργείται ένα νέο τοπίο με νέες δυνατότητες: της καινοτομίας, της τεχνολογίας, της πρωτοβουλίας και της γνώσης.

    Εδώ το κράτος θα έρθει να συμβάλλει με τις υποδομές, με την υποστήριξη, αλλά το κράτος είναι ένα δυσκίνητο εργαλείο, αργό, γραφειοκρατικό, πολλές φορές και αγκυλωμένο. Γι' αυτό η νέα σχέση κράτους πολίτη, θέλει τη συμμετοχική δημοκρατία αλλά θέλει και τον πολίτη πρωτοπόρο. Ο πολίτης πρέπει να είναι πρωτοπόρος. Θέλει τον πολίτη, την τοπική κοινωνία, την τοπική επιχείρηση, την τοπική αυτοδιοίκηση να σχεδιάζει, να προβλέπει, να αλλάζει, να προστατεύει, να αναπτύσσει. Αυτό σημαίνει συμμετοχική δημοκρατία.

    Φίλες και φίλοι, οι καιροί άλλαξαν και πρέπει κι εμείς ν' αλλάξουμε και αλλάζουμε. Με αυτό το όραμα της συμμετοχικής δημοκρατίας κάνουμε πρώτοι εμείς αλλαγή στον ίδιο μας τον εαυτό, με το σύνθημα από τον ίδιο τον Κώστα Σημίτη. Ανοίγουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη και δημιουργούμε ένα νέο Κόμμα της συμμετοχής.

    Φίλες και φίλοι, στις 8 Φλεβάρη θα γίνει η άμεση εκλογή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Είναι η πρώτη στην Ελλάδα που Κόμμα ανοίγει την αγκαλιά του σε εσάς, στον πολίτη, στο νέο, στη γυναίκα, στην τρίτη ηλικία, στον εργαζόμενο, στον επαγγελματία και του λέει «Εσύ έχεις δικαίωμα».

    Λένε: «Μα, προς τι η εκλογή, εφόσον ένας είναι ο υποψήφιος και έτσι κι αλλιώς θα βγει». Η δημοκρατία δεν είναι το πόσοι είναι οι υποψήφιοι. Η δημοκρατία είναι το δικαίωμα του πολίτη να αποφασίζει. Είναι το δικαίωμα του πολίτη να συμμετέχει. Είναι το δικαίωμα του πολίτη να λέει τη γνώμη του.

    Η δική σας συμμετοχή θα σηματοδοτήσει τη νέα εποχή. Θα σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα στην πολιτική ζωή αυτής της χώρας. Διαμορφώνουμε νέα πολιτικά ήθη, δημοκρατικά, ελεύθερα, ανοιχτά.

    Φίλες και φίλοι, σας καλώ όλους σε αυτό το νέο και μεγάλο ξεκίνημα που θα κάνουμε μαζί. Σας θέλω κοντά σε αυτό το νέο ξεκίνημα, διότι μπορούμε να αλλάξουμε και την πολιτική ζωή, μπορούμε ν' αλλάξουμε σε μια νέα εποχή και η Ελλάδα βασισμένη στο μεγάλο έργο στα γερά πόδια του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη μπορεί ν' ανοίξει φτερά.

    Από τη Θράκη που ήμουν τόνισα ότι πρώτο μέλημά μας στην εξωτερική πολιτική θα είναι μια εκστρατεία, μια νέα οικονομική εξωτερική πολιτική. Μια οικονομική εξωτερική πολιτική αξιοποιώντας το κύρος μας για να φέρουμε εδώ περισσότερες ξένες επενδύσεις, να μη τις φοβόμαστε, να τις βάλουμε σε ένα σωστό πλαίσιο αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής και σεβασμού του περιβάλλοντος. Θα είναι προς όφελός μας να επενδύσουμε στην Ελλάδα.

    Αυτό σημαίνει βεβαίως και ένα διαφορετικό κράτος. Απλοποίηση, κωδικοποίηση, όχι δαιδαλώδεις διαδικασίες. Πιο απλοποιημένη διαδικασία φορολογίας. Να εμπιστευθούμε τον πολίτη και τον επιχειρηματία. Να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία, να χτυπήσουμε τη διαφθορά όπου κι αν υπάρχει. Μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, ώστε να μπορεί και η επένδυση να είναι μια ουσιαστική επένδυση για την ανάπτυξη του τόπου.

    Αυτό σημαίνει και πολλή δουλειά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που από απλός αποδέκτης κάποιων πόρων γίνεται και αυτή πρωτοπόρος στην διαδικασία σχεδιασμού και ανάπτυξης της περιοχής. Χαιρόμαστε ότι υπάρχουν τοπικοί ηγέτες ικανοί για να μπορέσουν να τραβήξουν, να ανανεώσουν και να δώσουν και αυτοί όραμα στην τοπική περιοχή.

    Εάν μείνουμε, φίλες και φίλοι, στη λογική αυτή του ώριμου φρούτου, τότε πράγματι η παγκοσμιοποίηση θα φέρει απολύσεις, επικεντρωμένη ανεργία, κοινότητες θα ασφυκτιούν κάτω από την πίεση της προσαρμογής σε ένα αβέβαιο τοπίο. Θα υπάρχει έλλειψη δουλειάς, θα μεταφράζεται σε προσωπικά προβλήματα και αδιέξοδα και σε περιβαλλοντική υποβάθμιση.

    Ακριβώς γι αυτό είμαστε εδώ στο Λαύριο. Για να πούμε όχι στη λογική του ώριμου φρούτου, ναι στη λογική της αλλαγής και της ανανέωσης για το μέλλον και τη νέα εποχή.

    Πρώτα απ' όλα πρέπει να σταθούμε και κοντά στη νεολαία μας. Από τη Θράκη έκανα μια πρόταση προς τη γείτονα χώρα, την Τουρκία. Έχουμε μετά από χρόνια προσέγγισης φθάσει σε ένα νέο σημείο. Δεν έχουμε λύσει μεγάλα προβλήματα αλλά και αυτά βρίσκονται στο δρόμο. Το Κυπριακό βρίσκεται στο δρόμο της επίλυσης. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η υφαλοκρηπίδα βρίσκεται στο δρόμο της επίλυσης.

    Το 2004 θα είναι σημαντική χρονιά όπου αυτά τα θέματα θα κριθούν. Γι αυτό και έκανα μια πρόταση. Η πρόταση ήταν να προχωρήσουμε πια και να αξιοποιήσουμε το πλεόνασμα ειρήνης. Να προχωρήσουμε, Ελλάδα και Τουρκία, σε μια νέα σχέση ισόρροπης μείωσης των αμυντικών δαπανών Ελλάδος και Τουρκίας. Η μείωση αυτή να πάει χέρι-χέρι με μια νέα σχέση. Συνεργασία, σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

    Χαιρετίζω, φίλες και φίλοι, το γεγονός ότι χθες το βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο κ. Γκιουλ, ο ίδιος χαιρέτισε αυτή την πρόταση και είπε ότι υπάρχει βούληση να προχωρήσουμε μαζί προς αυτή την προσπάθεια.

    Φίλες και φίλοι, και αυτό είναι ένα δείγμα ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε το ώριμο φρούτο. Και αυτό είναι ένα δείγμα ότι δε μπορούμε να περιμένουμε μοιρολατρικά την τύχη μας, να περιμένουμε και να μιλάμε για την απελπισία. Η πρωτοβουλία, η αισιοδοξία, η προσπάθεια, η αλλαγή, η ανανέωση είναι αυτό που θα αλλάξει τη χώρα μας και θα ανοίξει νέους δρόμους. Έτσι και με την Τουρκία.

    Αυτό, φίλες και φίλοι, το πλεόνασμα της ειρήνης, αυτό θα το επενδύσουμε στην παιδεία των παιδιών μας, στη νέα γενιά για να βοηθήσουμε τις οικογένειες, για να βοηθήσουμε για το μέλλον τους, για να μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα μέλλον ανάπτυξης και ευημερίας.

    Φίλες και φίλοι, θέλω να κλείσω λέγοντας ότι εδώ ήρθαμε και για διάλογο. Θέλω να καταθέσω και μια πρόταση για διάλογο και βεβαίως μετά θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε και περιοχές του Λαυρίου. Το νομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή θεσπίζει κίνητρα μείωσης του έμμεσου μη μισθολογικού κόστους της εργασίας για την πρόσληψη γυναικών, νέων και μακροχρονίως ανέργων, ηλικίας 55 ετών και άνω. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τις κατηγορίες αυτές.

    Επίσης, όπως γνωρίζετε, υπάρχει και η 18μηνη πρακτική άσκηση χωρίς την ασφαλιστική εισφορά, που επιτρέπει επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν χωρίς μεγαλύτερο κόστος. Θα ήθελα λοιπόν να επεκτείνω αυτή την πρόταση προς διάλογο, έτσι ώστε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο τους νέους και μάλιστα τους νέους που θα μπουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.

    Συγκεκριμένα, όλοι οι νέοι απόφοιτοι Λυκείου ή ΤΕΕ μέχρι ηλικίας 25 ετών να μπορούν να προσλαμβάνονται από κάθε είδους επιχειρήσεις για 4 χρόνια με πλήρη μισθό, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς οι επιχειρήσεις ή οι νέοι να υποχρεώνονται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Για τους αποφοίτους ΤΕΙ και ΑΕΙ το όριο ηλικίας θα μπορούσε να είναι 29 ετών.

    Με αυτόν τον τρόπο δεν επιβαρύνονται οι γονείς, δεν επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις, δεν επιβαρύνεται το κράτος, δεν επιβαρύνεται το ασφαλιστικό μας σύστημα. Από την άλλη μεριά, αντί να κάθονται και να περιμένουν οι νέοι, μπορούν να βρουν δουλειά. Μια τετραετής εμπειρία δουλειάς, όχι μόνο θα είναι σημαντική για τη δική τους ζωή, αλλά θα είναι σημαντική για τη ζωή της οικογένειάς τους και θα τους δώσει τις δεξιότητες, την ικανότητα, την εμπειρία, να διασφαλίσουν στο υπόλοιπο της ζωής τους, απασχόληση και εργασία, και έτσι να συνεισφέρουν και στο ασφαλιστικό σύστημα για πάρα πολλά χρόνια.

    Φίλες και φίλοι, με αυτά τα λόγια θέλω απλώς να τονίσω ότι εμείς είμαστε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη της καινοτομίας, της ανανέωσης, της ανοιχτής σκέψης, των ανοιχτών οριζόντων, της συμμετοχής. Είμαστε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη της αλληλεγγύης, της κοινωνικής ευαισθησίας. Είμαστε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη της ανάπτυξης και της ευημερίας. Είμαστε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη της ειρήνης και συνεργασίας. Είμαστε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη που βλέπει και έχει κάνει την Ελλάδα περήφανα να περπατά σε όλο τον κόσμο.

    Είμαστε εσείς. Εσείς είσαστε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, φίλες και φίλοι, και εσάς καλώ σ' αυτό τον νέο αγώνα που ξεκινάμε, εδώ από το Λαύριο, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τη γυναίκα, την εργαζόμενη μητέρα, τον συνταξιούχο, σας καλώ όλους κοντά μας σ' αυτό το νέο ξεκίνημα.

    Θέλω να σας πω και κάτι απ' την καρδιά μου: Σας ευχαριστώ γι αυτή την ζεστή υποδοχή, γι αυτή τη μεγάλη συγκίνηση, γι αυτή την εμπιστοσύνη και να ξέρετε ότι ήμουν, είμαι και θα είμαι εδώ, παρών, παλεύοντας για τις δικές σας προσδοκίες. Αλλά σας θέλω κοντά μου. Θα είσαστε κοντά μου, θα είμαστε κοντά, θα νικήσουμε στις 7 Μαρτίου και θα ξεκινήσουμε μια νέα πορεία στις 8 Μαρτίου. Γεια σας και καλό αγώνα».

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

    Λευκωσία, 20 Ιανουαρίου 2004 (17:19 UTC+2)

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προοπτικές λύσης του προβλήματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή και του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία της Κύπρου είναι η λύση του Κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι η Ν.Δ. πάντα στηρίζει και ενισχύσει τους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης στο Κυπριακό.

    Ο κ. Χριστόφιας παρουσιάστηκε απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού πριν από τη 1η Μαϊου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα οι τουρκικές κινήσεις στο Κυπριακό να είναι κινήσεις ουσίας που να οδηγήσουν σε λύση του προβλήματος.

    «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, τον κ. Χριστόφια, με τον οποίο, άλλωστε, καιρό τώρα έχουμε μια πολύ καλή γνωριμία», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Επισήμανε ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα νέο ξεκίνημα και εξέφρασε την πίστη ότι δίνεται μια μοναδική ευκαιρία σε όλο τον κυπριακό λαό - Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους - να αγκαλιάσουν το όραμα της ειρήνης, της συνύπαρξης, της συνεργασίας.

    «Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να έχουμε ως στόχο μας μια Κύπρο ενιαία, ελεύθερη και ευημερούσα. Βεβαίως, για να γίνει αυτό πράξη, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρξει λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Λύση δίκαιη και βιώσιμη. Λύση η οποία θα είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βέβαια σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Θεωρώ ότι σ' αυτήν την κατεύθυνση πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Και, επίσης, θεωρώ ότι η καλή συνεννόηση, που έχουμε πετύχει με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο, είναι ένα πολύ καλό εφαλτήριο, για να δουλεύουμε σ' αυτήν την κατεύθυνση με τον πιο παραγωγικό τρόπο», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους κατά πόσο ευνοεί ένα πάγωμα των διαδικασιών στο Κυπριακό, λόγω των εκλογών στην Ελλάδα και κατά πόσο συμφωνεί με τις θέσεις που διατύπωσαν, χθες στην Αθήνα, οι κ.κ. Σημίτης και Παπαδόπουλος για το θέμα των δημοψηφισμάτων, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ν.Δ. όπως πάντα, στηρίζει τους χειρισμούς της εκάστοτε Κυπριακής Κυβέρνησης.

    «Αυτό είναι δεδομένο και δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού. Από 'κει και πέρα, όπως ξέρετε, στηρίζουμε και προσπαθούμε να είμαστε ενισχυτικοί. Να βοηθήσουμε στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, πάντα βάσει των αρχών, που περιέγραψα. Και δεν το συνδέουμε αυτό με κανένα άλλο θέμα», είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει την αποδοχή από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών της πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου για μείωση των εξοπλισμών, επισήμανε ότι η Ν.Δ. παγίως εργάζεται για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ωστόσο εξέφρασε τη θέση ότι τα θέματα αυτά δεν πρέπει να μετατρέπονται σε αντικείμενο συζήτησης στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

    «Δεν αλλάξαμε ποτέ αυτήν την πολιτική και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση», τόνισε σημειώνοντας ότι ο ίδιος και προσωπικά έχει αναπτύξει μια σχέση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, που θα την ονόμαζε σχέση καλής συνεννόησης και συνεργασίας.

    «Και, εδώ κι ένα χρόνο τουλάχιστον, έχω συζητήσει με τον κ. Ερντογάν την προοπτική και τις δυνατότητες για τον περιορισμό των εξοπλισμών. Θα ήθελα, όμως, να τονίσω, ότι αυτού του είδους τα θέματα, εγώ τουλάχιστον, δεν θα τα μετέτρεπα σε αντικείμενο συζήτησης στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου», επισήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

    [04] ΑΕΚ: ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΝΤΕΜΗ

    θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2004 (10:19 UTC+2)

    Επίσημη πρόταση στη διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ για αγορά του πακέτου των μετοχών, σύμφωνα με πληροφορίες, σκέφτεται να κάνει ο πρώην επιθετικός της Ενωσης, Ντέμης Νικολαϊδης. Ο διεθνής άσος θα έχει την άμεση συνεργασία ενός ομίλου επιχειρηματιών, οι οποίο είναι διατεθειμένοι να πάρουν το 72% των μετοχών της ΠΑΕ, δηλαδή όσες έχουν μαζί ΕΝΙC (42,5%) και Πέτρος Στάθης (29,5%). Φυσικά για να υπάρξει ανάλογη απάντηση πρέπει να κατατεθεί επίσημη πρόταση η οποία ενδεχόμενα να γίνει τις επόμενες ημέρες.Στον αγωνιστικό τομέα περισσότερο από 40 ημέρες θα απουσιάσει από την ενεργό δράση ο Νίκος Γεωργέας, ο οποίος υπέστη θλάση στον προσαγωγό κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Ιωνικό.

    [05] ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Πειραιάς, 20 Ιανουαρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Πενήντα δύο περίπου χιλιάδες κιλά ρύζι και ζυμαρικά πρόκειται να διανεμηθούν σε άπορους πολίτες μέσω Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων, Ιερών Μητροπόλεων και Συλλόγων Πολυτέκνων από την Νομαρχία Πειραιά μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Διεύθυνσης Γεωργίας.

    Ήδη συγκροτήθηκε από τον Εντεταλμένο Νομαρχιακό Σύμβουλο, αρμόδιο για θέματα Γεωργίας, Σταύρο Μαρκάτο, επιτροπή από Υπαλλήλους της Διεύθυνσης Γεωργίας που θα εποπτεύσει τη σωστή διανομή των τροφίμων τα οποία είναι αυξημένα σε ποσότητα σε σχέση με άλλες χρονιές.

    Η κατανομή των τροφίμων θα γίνει σε 21 φιλανθρωπικά ιδρύματα από τα οποία σιτίζονται 1570 άτομα, σε 4 Ιερές Μητροπόλεις ( Πειραιά, Νίκαιας Ύδρας- Αίγινας- Σπετσών και Κυθήρων), οι οποίες μεριμνούν για τη σίτιση 4.300 οικογενειών και σε συλλόγους πολυτέκνων της περιοχής του Πειραιά, από τους οποίους σιτίζονται 5.500 οικογένειες.

    [06] ΣΤΙΣ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ "ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ" ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Στις 6 Φεβρουαρίου, στο «Σπίτι της Αρσης Βαρών» στη Νίκαια θα διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή περίπου 4.500 συνέδρων, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του Κινήματος.

    Οι σύνεδροι θα αποφασίσουν σχετικά με τις αλλαγές στο Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ και το εκλογικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος.

    Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου θα στηθούν κάλπες σε όλη τη χώρα για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές θα πάρουν τα 150.000 μέλη του ΠΑΣΟΚ και όσοι φίλοι του Κινήματος θέλουν να ψηφίσουν για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Η ψηφοφορία θα γίνει σε κάλπη, η οποία δεν θα στηθεί στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης, αλλά σε χώρους περισσότερο οικείους για τους πολίτες, όπως τα πνευματικά κέντρα των δήμων, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, ακόμα και τα καφενεία. Η ψηφοφορία για τα μέλη θα γίνεται με την επίδειξη της κομματικής ταυτότητας και για τους υπόλοιπους με βάση κατάλογο που θα συντάσσεται επιτόπου.

    Μεθαύριο, Πέμπτη σε νέα συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου θα συζητηθεί και θα αποφασισθεί το θέμα των κενών θέσεων στα ψηφοδέλτια του.

    [07] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Ιδιαίτερα σημαντική από πολιτική άποψη χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, την θετική ανταπόκριση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ στην πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για μείωση των εξοπλισμών.

    «Με δεδομένο ότι η Τουρκία έχει διαφορετικές στρατιωτικές ανάγκες και στόχους απ' ότι η Ελλάδα, το γεγονός ότι μπαίνει σε μια τέτοια συζήτηση αποτελεί μια μοναδική θετική εξέλιξη, θα έλεγα, στις σχέσεις των δύο χωρών. Βέβαια, η διάθεση της Τουρκίας να προχωρήσει για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών οφείλεται στο γεγονός, ότι η Ελλάδα, στα χρόνια που πέρασαν, κατάφερε να ενδυναμώσει την άμυνα και την ασφάλειά της, να αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή και, επομένως, με βάση αυτή την ισχύ και δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων της μπορεί με άνεση να συζητήσει πλέον ένα θέμα μείωσης των εξοπλισμών, κάτι που είναι αναγκαίο πολιτικά και κοινωνικά», δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Περαιτέρω , σημείωσε ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πρόβλημα με την ανανέωση, η οποία, όπως είπε, «αποτελούσε πάντοτε στοιχείο ενός κόμματος Αλλαγής, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ».

    Τόνισε ότι η ανανέωση είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, ενώ το θέμα ποιος ανανεώνει ποιόν κρίνεται μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες, μέσα από τις επιλογές του ίδιου του λαού, αλλά, βέβαια, και τις επιλογές του εκάστοτε αρμόδιου, προέδρου ή πρωθυπουργού, ο οποίος έχει την αποκλειστική ευθύνη να επιλέξει τους συνεργάτες του.

    [08] ΡΕΠΠΑΣ: ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Οι προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου είναι στο πνεύμα των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση για την ενίσχυση της απασχόλησης στις κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη.

    Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας απαντώντας στον ανεξάρτητο βουλευτή Στέφανο Μάνου που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκ προοιμίου φέρνει προεκλογικά στη Βουλή προς ψήφιση το ασφαλιστικό ν/σ.

    "Αν εφαρμοστούν όσα εξαγγέλλει ο Γιώργος Παπανδρέου τότε ανατρέπουν όλα όσα ισχύουν ή ψηφίζουμε για να εφαρμοστούν" πρόσθεσε ο κ Μάνος κατά τη συζήτηση του ν/σ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

    "Πολλές από τις ρυθμίσεις από προωθεί η κυβέρνηση αφορούν ομάδες και κλάδους εργαζομένων ή πληθυσμού που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη της υποστήριξής μας" απάντησε ο κ Ρέππας.

    Κατά του ν/σ τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για προεκλογικά επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης.

    Νατάσα Θωμά

    [09] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ. ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ. άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος μιλώντας στο έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνταξιουχικών Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδας.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. θα πρέπει να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό για τις πολιτικές που ακολούθησαν και οδήγησαν σε κατάρρευση τα ασφαλιστικά ταμεία και σε αδιέξοδο τους συνταξιούχους.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισήμανε ότι στον τομέα της εργασίας, της απασχόλησης, της ασφάλισης και των εισοδημάτων, η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. συγκλίνουν. «Αυτές οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στο όνομα του νεοφιλελευθερισμού καταστρατηγούν κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, κοινωνικό κράτος κι εγγυήσεις δικαιωμάτων εργασίας και κοινωνικής προστασίας», είπε.

    Οι δημοκρατικές διαδικασίες των εκλογών σημαίνουν λογοδοσία ευθύνης και όχι πλειοδοσία υποσχέσεων και διαφημιστικές σκιαμαχίες, τόνισε και σημείωσε ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τα τεράστια χρηματικά ποσά που διαχειρίστηκαν από τους κοινοτικούς πόρους.

    «Αυτές οι ελληνικές κυβερνήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων που άσκησαν το μονοπώλιο της εξουσίας είχαν στα χέρια τους συγκριτικά πλεονεκτήματα που έπρεπε να τα αξιοποιήσουν προς όφελος του συνόλου του ελληνικού λαού», είπε.

    Επισήμανε ότι η κυβέρνηση με τις επιλογές της μεγάλωσε την κοινωνική δυσφορία και αδικία, έκανε πιο πολλά τα προβλήματα των πολλών. «Και σαν να μην ΄έφτανε αυτό, προσπαθεί να κρύψει την πραγματικότητα. Κοντά στα διπλά βιβλία και την φανερή διαπλοκή, η κρυμμένη ανεργία», ανέφερε.

    «Αντί να βγάζει ο κ. Παπανδρέου σε προεκλογική δημοπρασία τη νεολαία και τα προβλήματα της ζωής τους, ας δώσει απάντηση:

    Γιατί μετά οχτώ χρόνια διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων;

    Τι λέει ο κ. Παπανδρέου για το γεγονός ότι σε κάθε ελληνική οικογένεια υπάρχει κι ένας άνεργος;

    Τι έχει να πει η ηγεσία Σημίτη-Παπανδρέου για το ότι κονδύλια κοινοτικών Ταμείων ύψους 3 τρισεκατομμυρίων (1,7 Α΄ και Β΄ ΚΠΣ, 1,3 Γ΄ ΚΠΣ) για το ανθρώπινο δυναμικό, κατασπαταλήθηκαν, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι τελευταία στην απασχόληση και πρωταθλήτρια στην ανεργία;

    Γιατί στην Ελλάδα το κατώτερο ημερομίσθιο, ο χαμηλότερος μισθός και η μικρότερη σύνταξη είναι κάτω από το 50% του μέσου όρου της Ε.Ε.», υπογράμμισε.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι «ο κ. Παπανδρέου επιχειρεί στα λόγια να διαφοροποιηθεί, χωρίς να δεσμεύεται για τίποτε, ο κ. Σημίτης απομακρύνθηκε από την εκλογική δοκιμασία, αλλά στην ουσία και οι δυο τους, με την φυγή και την υπεκφυγή, θέλουν να αποφύγουν τις ευθύνες τους και αγωνίζονται να συνεχίσουν την άδικη πολιτική τους, ενός μεταλλαγμένου ΠΑΣΟΚ» και κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να απαντήσει στα ερώτηματα:

    - Ποιος επέβαλε νομοθετικά την καθήλωση των συντάξεων; Ποιος αποδέσμευσε τις συντάξεις από το μισθό και φθάσαμε σε συντάξεις κάτω από το 70% των αποδοχών;

    - Με ποιες πολιτικές των κυβερνήσεων Σημίτη - Γ. Παπανδρέου φτάσαμε να υπάρχουν πάνω από 800 χιλιάδες συνταξιούχοι, όχι αγρότες, με σύνταξη 300-350 ευρώ το μήνα;

    - Ποια ευθύνη αναλαμβάνει ο κ. Παπανδρέου για το ότι οι κυβερνητικές επιλογές αφαίμαξαν τους πόρους των Ταμείων για να τακτοποιούν πελατειακές υποχρεώσεις στο όνομα δήθεν κοινωνικής πολιτικής; Αλλά και για το ότι δύο τρισεκατομμύρια δραχμές από τους πόρους των Ταμείων σπρώχτηκαν στο Χρηματιστήριο για να λεηλατηθούν και να χαθούν;

    - Ξέρει ότι νομοθετικά έχουν καθηλωθεί τα εφάπαξ, που είναι πόροι των ασφαλισμένων, και ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι η παραπέρα μείωση συντάξεων, η αύξηση ορίων ηλικίας, κι όμως επιδίδεται σ΄ έναν επικαιροποιημένο λαϊκισμό για τα αντίθετα.

    «Στον τομέα της εργασίας, της απασχόλησης, της ασφάλισης και των εισοδημάτων η κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, των κ. Σημίτη Παπανδρέου, έγινε δοκιμαστήριο νεοφιλελεύθερων εφαρμογών, άδικων, ανάλγητων και αυταρχικών. Επινοήθηκαν μεθοδεύσεις και προβλήθηκαν επιχειρήματα, για να δικαιολογήσουν τη διαρκή επιβάρυνση των εργαζομένων και των απομάχων. Αυτοί, όμως, σήκωσαν το βάρος για την ΟΝΕ, άλλοι όμως πήραν τα μερίσματα του πλούτου και των ωφελημάτων», υπογράμμισε.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος πρότεινε ανακαθορισμό των συντάξεων, ίδρυση ενιαίου επικουρικού ταμείου, κατάργηση της εισφοράς του νόμου 284 του 92 και επίδομα εθνικής αντίστασης.

    [10] ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ 7,17% ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2006 ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ Γ' ΚΠΣ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Στο 7,17% θα μειωθεί σταδιακά μέχρι και το 2006 η ανεργία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής παρακολούθησης του Γ' ΚΠΣ, η οποία λαμβάνει υπόψη της όλες τις παραμέτρους της πορείας της ελληνικής και της διεθνούς οικονομίας.

    Παράλληλα, προβλέπεται ότι σε δυο περιφέρειες της Ελλάδας η ανεργία θα είναι υψηλή και το 2006. Πρόκειται για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας (11%) και της Στερεάς Ελλάδας (11,4%).

    Για τις άλλες περιφέρειες οι προβλέψεις αναφέρονται στα εξής ποσοστά: Αττική 8,9%, Κεντρική Μακεδονία 8,5%, Ανατολική Μακεδονία περίπου 8,5%, Ηπείρου 8,9%, Κρήτης 3,0%, Βορείου Αιγαίου 6,3%, Νοτίου Αιγαίου 4,9%, Δυτικής Ελλάδας 8%, Θεσσαλίας 5,6%, Πελοποννήσου 4,5% και Ιονίων Νήσων 3,7%

    [11] Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ ΤΗΣ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2004 (20:14 UTC+2)

    Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε σήμερα η Διοίκηση της ΔΕΘ Α.Ε. παρουσία των εργαζομένων και συνεργατών της εταιρίας. Ο πρόεδρος της ΔΕΘ Α.Ε. Μανώλης Τρικούκης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Χαράλαμπος Ξανθόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής Κωνσταντίνος Σκυφαλίδης, ευχήθηκαν στους συνεργάτες τους υγεία, ευτυχία και δημιουργικότητα και τους κάλεσαν να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην καλή εφαρμογή του, προς υλοποίηση, επιχειρηματικού και στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της εταιρίας.

    Όπως είπε ο κ.Τρικούκης, «βάσει του επιχειρηματικού και στρατηγικού σχεδίου, έχουμε θέσει σημαντικούς στόχους για την αναπτυξιακή πορεία της εταιρίας και για την επίτευξή τους, τον καθοριστικό ρόλο θα παίξει το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρίας, δηλαδή όλοι εσείς». Τόνισε, επίσης, ότι το 2004 είναι ένα πολύ σημαντικό έτος για τα εκθεσιακά πράγματα της Θεσσαλονίκης, καθώς στο τέλος αυτού του έτους θα κριθεί αν η Θεσσαλονίκη θα είναι η διοργανώτρια πόλη της Παγκόσμιας Εκθεσης ΕΧΡΟ του 2008.

    Από την πλευρά του ο κ.Ξανθόπουλος επισήμανε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της ΔΕΘ και κάλεσε όλες τις υπηρεσίες της εταιρίας να κινητοποιηθούν και με τον δικό τους προγραμματισμό να συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή υλοποίηση του αναπτυξιακού επιχειρηματικού και στρατηγικού σχεδίου της εταιρίας.

    «Ξέρουμε πολύ καλά τι μπορούμε να κάνουμε, είμαστε επαγγελματίες, έχουμε την εμπειρία και θα το αποδείξουμε», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρίας κ.Σκυφαλίδης, μιλώντας εκ μέρους όλων των εργαζομένων της ΔΕΘ.

    [12] ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

    Νέα Υόρκη, 20 Ιανουαρίου 2004 (19:45 UTC+2)

    Σε αρνητικό έδαφος κινείται τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης η Wall Street, καθώς οι επενδυτές παρά τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου από μία σειρά εταιριών και ελλείψει οικονομικών ειδήσεων, προχωρούν σε ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση κερδών, έπειτα από τα υψηλά ετών που κατέγραψαν οι δείκτες την Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παρέμεινε χθες κλειστό λόγω της αργίας του Martin Luther King.

    Στο επιχειρηματικό μέτωπο και η Citigroup ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου σχεδόν διπλασιάστηκαν, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα κέρδη της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας ανήλθαν στα 4.76 δισ. Δολάρια ή 91 σεντς ανά μετοχή, στην περίοδο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου, έναντι 2.43 δισ. δολάρια ή 47 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 90 σεντς ανά μετοχή. Η μετοχή της σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,57%.

    Εξάλλου, μία από τις ηγέτιδες δυνάμεις στον χώρο της υγείας, η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της για το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 33% και διαμορφώθηκαν στα 1,85 δισ. δολάρια ή 62 σεντς ανά μετοχή από 1,38 δις. δολάρια ή 46 σεντς ανά μετοχή πέρυσι. Ο τίτλος της ενισχύεται κατά 2,44%.

    Η General Motors ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 1,01 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2003, έναντι του ποσού των 1,02 δισ. δολαρίων της αντίστοιχης περιόδου του 2002. Θετικές ήταν, πάντως, οι εκτιμήσεις της για το 2004. Ο τίτλος της υποχωρεί κατά 0,68%.

    Απώλειες 4,77% σημειώνει η μετοχή της 3Μ, παρά το ότι η εταιρία ανακοίνωσε κέρδη αυξημένα, αλλά και οριακά καλύτερα των προβλέψεων των αναλυτών.

    Στις 19.30, ώρα Ελλάδος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες 0,55% και διαμορφωνόταν στις 10.542,07 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας βρισκόταν στις 2.139,32 μονάδες, οριακά μειωμένος κατά 0,05% και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500 υποχωρούσε κατά 0,15% στις 1.138,16 μονάδες.

    Σ.Α.

    [13] ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΠΕ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2004 (19:42 UTC+2)

    Προσωπικούς λόγους υγείας, οι οποίοι δεν του επιτρέπουν να ανταποκριθεί υπό τις παρούσες συνθήκες στα καθήκοντα του, επικαλέσθηκε ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) Αθανάσιος Καραχάλιος, ο οποίος συγκινημένος διάβασε στους εκπροσώπους του Τύπου την επιστολή παραίτησης που απέστειλε στον υπουργό Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλο.

    Ο κ.Καραχάλιος αναφέρθηκε στο έργο που επιτελέστηκε και τις πρωτοβουλίες ανελήφθησαν στη διάρκεια της θητείας του, δίνοντας έμφαση στη διαμόρφωση χαμηλών τιμών στα πετρελαιοειδή, στην υψηλή κερδοφορία της επιχείρησης, στην επιτυχή απορρόφηση μιας άλλης πετρελαϊκής επιχείρησης στην Ελλάδα και στη σημαντική βελτίωση των υποδομών και του προσωπικού της.

    Επίσης, ανέφερε ότι η περαιτέρω αναδιάρθρωση της εταιρείας περιλαμβάνει την αυτοχρηματοδότηση του αναπτυξιακού της προγράμματος και παράλληλα υψηλή μερισματική απόδοση σε όλους τους μετόχους της.

    Ο πρόεδρος και πλέον Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γιώργος Μωραίτης χαρακτήρισε καθοριστική τη συμβολή του κ.Καραχάλιου στα ΕΛΠΕ, σημειώνοντας πως ήταν η καλύτερη περίοδος για τον όμιλο. «Προσυπογράφω απόλυτα τα έργα που υλοποιήθηκαν την τελευταία διετία», ανέφερε ο κ.Μωραίτης.

    [14] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΑΝΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΣΕ ΟΓΚΟ ΚΑΙ ΑΞΙΑ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2004 (19:03 UTC+2)

    Αύξηση κατά 8,3% σε αξία και κατά 4,8% σε όγκο σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2003 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2002, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Ο δείκτης του μηνός Σεπτεμβρίου 2003 παρουσίασε αύξηση 9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2002.

    Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τζίρου κατά το εννεάμηνο σημειώθηκαν στον κλάδο βιβλίων- χαρτικών και ειδών δώρων (12,7%), στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (12,2%), στα φαρμακευτικά καλλυντικά (10,7%), στα πολυκαταστήματα (9,6%), στην ένδυση- υπόδηση (5,6%), στα έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- εξοπλισμό (4,8%) και στα τρόφιμα- ποτά- καπνό (3,9%).

    [15] ΙΑΚΩΒΟΥ: ΣΤΕΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 20 Ιανουαρίου 2004 (20:26 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά για διευθέτηση του Κυπριακού πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου, μιλώντας σε γεύμα που παράθεσε το ΚΥΠΕ για τους ξένους ανταποκριτές στην Κύπρο.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ακόμα πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα πρέπει να έχει ενώπιόν του όλα τα στοιχεία πριν αποφασίσει για το πώς θα ενεργήσει αναφορικά με το Κυπριακό, και αυτά θα τα έχει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αφού ολοκληρωθούν οι διάφορες συναντήσεις και επαφές του ιδίου του κ. Ανάν και των ΗΠΑ με την Τουρκία.

    Αναφορικά με το σχέδιο Ανάν, επανέλαβε πως η κυπριακή κυβέρνηση αποδέχεται τη βασική φιλοσοφία του σχεδίου και είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως Λευκωσία και Βρυξέλλες επεξεργάζονται κανονισμούς που θα διέπουν την εφαρμογή της Συνθήκης του Σέγκεν, σε ό,τι αφορά τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, που αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν την ένταξη.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΖΕΜΟΥΝ

    Βελιγράδι, 20 Ιανουαρίου 2004 (20:08 UTC+2)

    Τη σύλληψη ενός ακόμη μέλους της μαφίας του Ζεμούν, της εγκληματικής οργάνωσης που κατηγορείται πως βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του σέρβου πρωθυπουργού, Ζόραν Τζίντζιτς, συνέλαβε η σερβική αστυνομία.

    Όπως μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, η αστυνομία του Βελιγραδίου συνέλαβε τον 25χρονο Αλεξάνταρ Ζντράβκοβιτς, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απαγωγής και της δολοφονίας, μαζί με άλλα 20 μέλη της μαφίας του Ζεμούν. Ο ίδιος δεν συγκαταλέγεται, ωστόσο, μεταξύ των 15 που κατηγορούνται για άμεση συμμετοχή στη δολοφονία Τζίντζιτς.

    [17] ΣΤΙΣ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΚΗ ΚΡΑΪΣΝΙΚ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Βελιγράδι, 20 Ιανουαρίου 2004 (20:06 UTC+2)

    Στις 3 Φεβρουαρίου ξεκινά στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία η δίκη του πρώην προέδρου του σερβοβοσνιακού κοινοβουλίου, Μόμτσιλο Κράισνικ, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του κατηγορουμένου στον ραδιοφωνικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου.

    Ο Κράισνικ, ο οποίος συνελήφθη στις 3 Απριλίου του 2000 και από τότε κρατείται στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, κατηγορείται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση των εθίμων και κανόνων πολέμου. Ο ίδιος αρνείται την ενοχή του.

    [18] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΘΕΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΙΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ

    Λευκωσία, 20 Ιανουαρίου 2004 (18:47 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επιθυμούν να παραμείνει η όλη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ, κάτι με το οποίο συμφωνεί πλήρως και το Εθνικό Συμβούλιο. Εξάλλου, είπε ότι οι δηλώσεις του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη λαμβάνονται υπόψη και θα συζητηθούν όπου πρέπει.

    Ερωτηθείς τι εννοεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη χθεσινή δήλωσή του ότι κάποιοι θα προσπαθήσουν να μας βάλουν στην ίδια μοίρα με την Τουρκία αν αποτύχουν οι συνομιλίες, ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε, «ακριβώς αυτό το οποίο είπε, ότι είναι πιθανό να υπάρχουν κάποιες δυνάμεις που να επιδιώκουν να μας θέσουν στην ίδια μοίρα με την άλλη πλευρά, αδικαιολόγητα».

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τίρανα, 20 Ιανουαρίου 2004 (17:28 UTC+2)

    Την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία του Βατικανού για την ανέγερση Νοσοκομειακού Συγκροτήματος και Καθολικού Νοσοκομείου με Ιατρική Σχολή στα Τίρανα, εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Αλφρεντ Μοϊσίου και ο πρωθυπουργός, Φατος Νάνο, κατά τη συνάντησή τους με αντιπροσωπεία του Βατικανού η οποία με επικεφαλής τον καρδινάλιο Pio Laghi, επισκέφθηκε τα Τίρανα. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε και ο πρέσβης της Ιταλίας στην Αλβανία, κ.Γιαννούτσι.

    Το κόστος του "Nostra Signora del Buon Consiglio", όπως θα ονομάζεται το Νοσοκομειακό Συγκρότημα, το οποίο θα διαθέτει 200 κλίνες, υπολογίζεται στα 50-60 εκατ. δολάρια, ενώ σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, έχουν εξασφαλιστεί ήδη τα 40 εκατ.δολάρια.

    -Κλέαρχος Λιάτης-

    [20] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Διαδήλωση κατά των μέτρων ασφαλείας, που πρόκειται να ληφθούν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, διοργανώνουν κοινωνικοί φορείς, την προσεχή Πέμπτη στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν σήμερα εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής και των οργανώσεων, που έχουν δηλώσει συμμετοχή (μέχρι στιγμής 22), κάλεσαν για συμμετοχή στην εκδήλωση «ενάντια στην Ολυμπιακή Τρομοκρατία, ενάντια στον περιορισμό των πολιτικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων, με πρόσχημα την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων».

    Υποστήριξαν πως η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί πρόσχημα, «για την ένταση της κρατικής καταστολής» και ότι «ζούμε σε μια περίοδο Ολυμπιακής τρομο- υστερίας, στο όνομα της «Μεγάλης Ιδέας», με στόχο την εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης».

    Σε ανακοίνωση - κάλεσμα προς τους πολίτες, που υπογράφουν μεταξύ άλλων το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, η Πρωτοβουλία Γένοβα, η Πρωτοβουλία Αγώνα, η Καμπάνια Αντι-2004 κ.ά., επισημαίνεται πως «οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι για μας ανεπιθύμητοι».

    «Δεν είμαστε διατεθειμένοι , εν ονόματι της ασφαλούς διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, να ανεχθούμε τον περιορισμό ή την στέρηση των βασικών κοινωνικών και πολιτικών μας δικαιωμάτων, την ανάδειξη του στρατού σε ρυθμιστή της καθημερινής μας ζωής, την κατάλυση κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας, τη δημιουργία «στεγανών», στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι ξένες μυστικές υπηρεσίες», τονίζουν ακόμη οι κοινωνικοί φορείς.

    Όπως ανακοινώθηκε στη Συνέντευξη, παρόμοιες διαδηλώσεις πρόκειται να διοργανωθούν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένες ημερομηνίες δεν έχουν καθοριστεί ακόμη.

    Κ. Κούτρα

    [21] ΑΡΗΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΤΣΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2004 (20:38 UTC+2)

    Παρουσιάστηκε επίσημα σήμερα ο νέος προπονητής του Αρη, Γιάννης Μιχαλήτσος, ο οποίος πήρε τη θέση του Ολε Σκόμποε. Στη συνέντευξη Τύπου ο νέος προπονητής των κιτρίνων, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον κ. Σκόμποε, ενώ επισήμανε ότι όλα αυτά τα χρόνια αγάπησε όσο κανέναν άλλον την ομάδα.

    «Ηρθα και πάλι στην ομάδα που αγαπώ και ήρθα για να βοηθήσω. Η καρδιά μου ήταν εδώ. Θα ήθελα να τοποθετηθώ σε ένα πολύ σοβαρό θέμα. Στεναχωριέμαι που φεύγει ο Ολε. Ήθελα να είναι δίπλα μου. Ήταν παίκτης-σημαία για την ομάδα. Ήταν ο καλύτερος ξένος της ομάδας. Το κυριότερο είναι επίσης ότι αγάπησε τον Αρη ειλικρινά. Θέλω πραγματικά να τον συναντήσω. Με βοήθησε και μένα ως παίκτη και κέρδισα πολλά ως ποδοσφαιριστής από εκείνον. Πρέπει να παραμείνει στις συνειδήσεις των φιλάθλων του Αρη ως σημαία του Αρη. Απέδειξε με πράξεις αν και ξένος ότι είναι αρειανός πολύ περισσότερο από άλλους που απλά το λένε», είπε ο Γιάννης Μιχαλήτσος και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δική του παρουσία στην ομάδα: «Ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι έφυγα από την ομάδα. Η καρδιά μου ήταν εδώ. Δεν ήθελα όμως να δημιουργήσω προβλήματα. Τον Αρη τον αγαπώ. Δεν το έκρυψα ποτέ. Δεν πήρα φράγκο από τον Αρη. Δεν μπορούσα να αρνηθώ την πρόταση που μου έγινε. Τους ευχαριστώ, που με δέχτηκαν οι άνθρωποι του Άρη. Έφυγα ξαφνικά και χάθηκα από τα κοινά γιατί δεν θέλησα να δημιουργήσω προβλήματα. Τώρα, ήρθα για να βοηθήσω. Πιστεύω να τα καταφέρουμε. Θα έχουμε την βοήθεια του κόσμου. Με τέτοιο λαό δεν μπορεί να έχεις προβλήματα. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να πετύχει ο Άρης. Αλλωστε δεν κινδυνεύω μόνο εγώ, κινδυνεύουν και οι άνθρωποι της ομάδας που ανέλαβαν την ομάδα γιατί έβαλαν κι αυτοί το κεφάλι τους στη λαιμητόμο. Το ίδιο έκανα κι εγώ. Σκέφτηκαν με την καρδιά, όπως κι εγώ. Θα έχουμε σύμμαχο τον λαό μας. Δεν είναι δυνατό να έχεις κόντρα μ' αυτόν τον κόσμο. Οι στιγμές είναι τραγικές. Ο Αρης κινδυνεύει με αφανισμό. Το σημαντικό είναι ότι ο γίγαντας λαός ξύπνησε, έχει πάρει στις πλάτες του την ομάδα και θα το ξανακάνει. Η βαθμολογική κατάσταση είναι κακή, παίζουμε κεκλεισμένων των θυρών, παίζουμε για την σωτηρία μας. Αυτή είναι η αλήθεια».

    Οσο για τον εαυτό του πρόσθεσε ότι «ποτέ δε ζήτησα τίποτα από την ομάδα. Την προηγούμενη φορά αν και είχε το δικαίωμα να διεκδικήσω τα χρήματα που έπρεπε να πάρω δε ζήτησα ούτε ένα ευρώ. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να σώσουμε την ομάδα και είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι που ανέλαβαν μαζί με την τεράστια βοήθεια του κόσμου θα βγάλουν τον Αρη από το αδιέξοδο».

    Τον Γιάννη Μιχαλήτσο παρουσίασε ο πρόεδρος του Α.Σ. Αρη και μέλος της διοικούσας επιτροπής της ΠΑΕ Νικήτας Ματθαίου: «Κατ' αρχήν αποχαιρετούμε τον Ολε, έναν άνθρωπο που αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο του Αρη και θα είναι για πάντα στις καρδιές του. Ο Γιάννης Μιχαλήτσος επιστρατεύτηκε ουσιαστικά και πιστεύουμε ότι κάναμε την καλύτερη επιλογή. Αυτό που διακατέχει αυτή τη στιγμή όλους μας, εμένα τη διοίκηση και τον νέο προπονητή είναι μια τρέλα για τον Αρη», επισήμανε ο κ. Ματθαίου, ο οποίος αποκάλυψε ότι δραστηριοποιείται και πάλι η Λέσχη Φίλων Αρη.

    [22] ΣΤΙΣ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2004 (20:28 UTC+2)

    Στις 28 Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν οριστικά οι Βαλκανικοί Αγώνες κλειστού στίβου στην Παιανία, αντί για τις 21 του ίδιου μήνα που ήταν προγραμματισμένοι αρχικά. Ο λόγος της αλλαγής ημερομηνίας και η μετάθεσή τους κατά μία εβδομάδα έγινε για την καλύτερη προετοιμασία των αθλητών και αθλητριών για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, ενώ ταυτόχρονα οι αγώνες συνέπιπταν χρονικά με το διεθνές μίτινγκ «Αθήνα 2004» που θα γίνει 22 του μήνα στο ίδιο στάδιο.

    Στο μεταξύ λόγω της διεξαγωγής των ελληνικών βουλευτικών εκλογών στις 7 Μαρτίου, μετατέθηκε κατά μία εβδομάδα από την ABAF, μετά από αίτημα του ΣΕΓΑΣ, το Βαλκανικό πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου. Ετσι αντί για τις 7 Μαρτίου, ο αγώνας θα στις 13 Μαρτίου στο Βελιγράδι.

    [23] ΠΕΡΑΣΑΝ ΜΠΑΪ ΓΙΑΚΟΥΠΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΕΝΙΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2004 (19:05 UTC+2)

    Ο πρώτος γύρος του διπλού στο τουρνουά Futures της Γαλλίας (10.000 δολαρίων) αποδείχθηκε... ξεκούραστος για τους Αλέξανδρο Γιακούποβιτς και Λευτέρη Αλεξίου. Οι δύο νεαροί τενίστες βρίσκονται στην τέταρτη θέση του κυρίως ταμπλό στο διπλό και αυτό το πλεονέκτημά τους τους χάρισε την πρόκριση χωρίς αγώνα στον δεύτερο γύρο του διπλού όπου αντίπαλοί τους θα είναι οι Γκόντιν (Γαλλία) και Ράιτ (Βρετανία).

    Οι δύο πρωταθλητές μας θα αγωνιστούν στο κυρίως ταμπλό και στο μονό. Ο Γιακούποβιτς θα έχει το πιο δύσκολο έργο, καθώς θα σερβίρει απέναντι στον Γάλλο Χένες, ο οποίος βρίσκεται στην θέση Νο 4 στο κυρίως ταμπλό. Ο Αλεξίου, ο οποίος σημείωσε τρεις νίκες στους ισάριθμους προκριματικούς γύρους, θα δοκιμάσει την τύχη του απέναντι στον Ολλανδό Βαν Ντε Μιρ.

    Και οι δύο αθλητές είναι ενθουσιασμένοι από τις συνθήκες, που επικρατούν στη Γαλλία και μιλάνε με θαυμασμό τόσο για την άρτια διοργάνωση, όσο και για την εξυπηρέτηση που τυγχάνουν από τους διοργανωτές.

    [24] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΑΥΡΙΟ Η ΡΕΒΑΝΣ ΣΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2004 (17:05 UTC+2)

    Τρία παιχνίδια -ρεβάνς θα διεξαχθούν αύριο για τη φάση των «16» του κυπέλλου Ελλάδας. Το σημαντικότερο παιχνίδι θα διεξαχθεί στο γήπεδο της Καλαμαριάς, όπου ο Αρης θα υποδεχθεί τον Ηρακλή. Το παιχνίδι θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Στο πρώτο ματς οι δύο ομάδες είχαν αναδειχθεί ισόπαλες χωρίς τέρματα.

    Στην Ξάνθη η ομώνυμη ομάδα θα υποδεχθεί τον Ολυμπιακό, έχοντας το πλεονέκτημα του πρώτου παιχνιδιού που είχε λήξει 1-0 υπέρ των ερυθρολεύκων. Τέλος στο Θ. Βαρδινογιάννης ο ΟΦΗ θα υποδεχθεί τον ΠΑΟ. Οι «πράσινοι» θέλουν να πάρουν την πρόκριση στην Κρήτη κόντρα στον ΟΦΗ, έχοντας το πλεονέκτημα του 1-0 από το ματς στη Λεωφόρο.

    Το αυριανό πρόγραμμα του κυπέλλου Ελλάδας είναι:

    14.30 (Θ. Βαρδινογιάννης) ΟΦΗ-Παναθηναϊκός

    17.00 (Ξάνθης) Ξάνθη-Ολυμπιακός

    21.15 (Καλαμαριά) Αρης-Ηρακλής.

    [25] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΣΕΡΒΙΑ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Βρυξέλλες, 20 Ιανουαρίου 2004 (19:50 UTC+2)

    Ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί τους κοινοτικούς εισαγωγείς προϊόντων από τη Σερβία-Μαυροβούνιο να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξακρίβωση της ακριβούς προέλευσης των εμπορευμάτων έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω της επίσημης περιοδικής έκδοσης της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η προειδοποίηση αυτή κατέστη αναγκαία, καθώς το διοικητικό και νομικό σύστημα στη Σερβία και το Μαυροβούνιο δεν είναι σε θέση να πιστοποιήσει την προέλευση των προϊόντων που στη συνέχεια εξάγονται στην ΕΕ.

    «Η ΕΕ έχει προβεί σε πολύ φιλελεύθερες εμπορικές παραχωρήσεις προς τη Σερβία- Μαυροβούνιο, προκειμένου να συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Επομένως, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι όντως προς όφελος των εγχώριων προϊόντων και δεν γίνονται αντικείμενο κατάχρησης» δήλωσε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος επίτροπος για την Κοινή Αγορά, Φριτς Μπόλκενσταϊν.

    [26] ΤΡΙΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΑΚΙ ΑΥΤΟΠΥΡΟΒΟΛΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΜΑΪΑΜΙ

    Μαιάμι, 20 Ιανουαρίου 2004 (19:23 UTC+2)

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένα αγοράκι 3 ετών στο Μαϊάμι, στις ΗΠΑ, το οποίο όπως φαίνεται αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι με το όπλο του πατέρα του, ανακοίνωσε η αστυνομία, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Τράβις Τζένκινς είπε στην αστυνομία ότι άφησε χθες τον γιο του, τον Τράβις Τζένκινς τζούνιορ, μόνο του στο φορτηγό του την ώρα που σταμάτησε στο σπίτι φίλου και το αγόρι βρήκε το όπλο σε ντουλαπάκι του αυτοκινήτου και αυτοπυροβολήθηκε. Η σφαίρα διαπέρασε το κρανίο του αγοριού, το οποίο υπεβλήθη σε εγχείρηση σε νοσοκομείο του Μαϊάμι.

    Εναντίον του πατέρα δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

    [27] ΣΤΟΥΣ 27 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ

    Αλγέρι, 20 Ιανουαρίου 2004 (18:22 UTC+2)

    Η ισχυρή έκρηξη αργά χθες στα διυλιστήρια υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Σκίντα (500 χλμ. ανατολικά του Αλγερίου) προκάλεσε το θάνατο 27 ανθρώπων, τον τραυματισμό 72 και πολλές υλικές ζημιές, σύμφωνα με τελευταίο επίσημο απολογισμό, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [28] ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ

    Κάιρο, 20 Ιανουαρίου 2004 (17:50 UTC+2)

    Ο Σακέρ Κιλάντα πρόεδρος της αιγυπτιακής επιτροπής που διεξάγει έρευνες για τα αίτια της συντριβής του Μπόϊνγκ της αιγυπτιακής εταιρίας Flash Airlines απέκλεισε το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής ενέργειας, στηριζόμενος στα πρώτα στοιχεία της ανάλυσης των ''μαύρων κουτιών'' του αεροσκάφους, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    ''Αρχικά έχουμε να πουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας'', τόνισε και πρόσθεσε ότι η συντριβή ήταν αποτέλεσμα ''τεχνικού προβλήματος''.

    Ομως οι συνομιλίες, που περιέχονται στο κουτί από το θάλαμο διακυβέρνησης, δεν είναι καθαρές και από την αρχική ανάλυσή τους δεν προκύπτει με σαφήνεια τι συνέβη στο Μπόϊνγκ 737, με τους 148 επιβάτες, που σκοτώθηκαν κατά την συντριβή του στην Ερυθρά Θάλασσα, στις 3 Ιανουαρίου.

    [29] ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΛΑΝΗΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 20 Ιανουαρίου 2004 (17:37 UTC+2)

    Στη Βρετανία οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα επανεξετάσουν περισσότερες από 250 τελεσίδικες αποφάσεις με τις οποίες μητέρες καταδικάστηκαν για τη δολοφονία νηπίων στον ύπνο τους.

    Η δικαστική αναψηλάφηση των υποθέσεων αυτών διατάχθηκε από τον γενικό εισαγγελέα, Λόρδο Γκόλντσμιθ, αφού πρώτα το αγγλικό εφετείο είχε αθωώσει μια καταδικασμένη μητέρα, την Άντζελα Κάνινγκς - ανατρέποντας την πρωτόδικη απόφαση.

    Στο επίκεντρο του σκανδάλου βρίσκεται ο καθηγητής παιδιατρικής και δικαστικός πραγματογνώμονας, Σερ Ρόυ Μέντοου ο οποίος σε σωρεία δικών κατέθετε ότι ο θάνατος νηπίου στον ύπνο του οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε ενέργεια της μητέρας και όχι σε τυχαίο περιστατικό.

    Συνολικά 258 ποινικές υποθέσεις έχουν οδηγηθεί σε καταδικαστική απόφαση, ενώ υπάρχουν και χιλιάδες αστικές υποθέσεις, όπου οι αρχές πέτυχαν να αφαιρεθεί από τους γονείς η επιμέλεια παιδιών τους, όταν ένα από αυτά πέθαινε στον ύπνο του.

    Ο επικεφαλής της επιτροπής που επανεξετάζει τα στοιχεία των καταδικαστικών αποφάσεων, Γκρέϊαμ Ζέλικ, δήλωσε στο ΒΒC ότι δεν είναι ακόμα γνωστό σε πόσες δίκες υπήρξε δικαστική πλάνη.

    «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για την πλήρη έκταση του προβλήματος, αλλά εάν η υπόθεση Κάνινγκς είναι αντιπροσωπευτική, τότε θα υπάρχει πλειάδα υποθέσεων όπου η καταδίκη βασίστηκε αποκλειστικά και μόνο στη μαρτυρία του ειδικού πραγματογνώμονα» είπε.

    Και πρόσθεσε: «Σε όλες αυτές τις υποθέσεις εάν διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχουν και άλλες αποδείξεις για την ενοχή της κατηγορουμένης, θα θεωρήσουμε ότι η καταδικαστική απόφαση ελήφθη με βάση ελλιπή στοιχεία».

    [30] ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2004 (15:11 UTC+2)

    Μια νέα αίθουσα προστίθεται στο δυναμικό του δικτύου αιθουσών του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Filmcenter. Πρόκειται για την αίθουσα 5 των Ster Century Cinemas στη Θεσσαλονίκη.

    Η κίνηση αυτή έχει δύο κατευθύνσεις: το δίκτυο ανοίγεται στη Θεσσαλονίκη και παράλληλα, εισέρχεται στον χώρο των πολυκινηματογράφων, εισάγοντας τη δική του κινηματογραφική φιλοσοφία για ένα πρόγραμμα ευέλικτο και συνδυαστικό, που φέρνει κοντά τον ποιοτικό κινηματογράφο με άλλες πολιτιστικές δράσεις.

    To Filmcenter, υιοθετώντας έναν προγραμματισμό που καλύπτει τις ευρύτερες αναζητήσεις του κινηματογραφόφιλου κοινού και διασφαλίζει τη δημιουργική πολυφωνία στον χώρο της κινηματογραφικής διανομής, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του αθηναϊκού κοινού ως σημείο αναφοράς για την προβολή ενός κινηματογράφου που συνδυάζει την ποιότητα με την εμπορικότητα πέρα από συμβατικά όρια και κριτήρια.

    Η επέκτασή του και πέρα από τα όρια της Αθήνας θα προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό και θα δίνει τη δυνατότητα στο κοινό της Θεσσαλονίκης να έρθει σε επαφή με τη δυναμική αντίληψη που εκφράζει το Filmcenter.

    [31] ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΕΚΘΕΣΗ "ΚΡΗΤΗ, 90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2004 (14:28 UTC+2)

    Την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η παρουσίαση της έκθεσης "Κρήτη, 90 χρόνια από την Ενωση με την Ελλάδα" που λειτουργεί στο Μέγαρο του κοινοβουλίου, στην αίθουσα "Ελευθερίου Βενιζέλου".

    [32] ΨΗΦΙΑΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2004 (13:31 UTC+2)

    Μια εναλλακτική πρόταση ψηφιακής ξενάγησης στο τοπίο της Βεργίνας και τα μνημεία της παλιάς πρωτεύουσας του Μακεδονικού Βασιλείου, που δεν υποκαθιστά, βεβαίως, την επίσκεψη στο χώρο, αποτελεί το CD «Βεργίνα: ψηφιακή διαδρομή στις Αιγές» το οποίο θα παρουσιαστεί αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα της Συγκλήτου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (κτίριο Διοίκησης, 7ος όροφος).

    Η παρουσίαση θα γίνει από τον Πρύτανη του Α.Π.Θ. Γιάννη Αντωνόπουλο, την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Αικατερίνη Δούκα Καμπίτογλου και την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Χρυσούλα Σαατσόγλου Παλιαδέλη. Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση του έργου έγινε από την Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας του Α.Π.Θ.

    Όπως είναι γνωστό ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας υπήρξε κεντρικό σημείο επιστημονικής δράσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, ήδη από το 1937, όταν ο Κ.Α. Ρωμαίος, καθηγητής Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του, εγκαινίασε την πανεπιστημιακή ανασκαφή. Μάλιστα, στην ίδια περιοχή, όπου σαράντα χρόνια αργότερα, η εντυπωσιακή ανασκαφή του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου στον μεγαλύτερο από τους τύμβους του εκτεταμένου νεκροταφείου, έμελλε να προσφέρει στη διεθνή επιστημονική κοινότητα ένα πολύτιμο σύνολο ευρημάτων, η ανασκαφική δραστηριότητα συνεχίζεται με την ευθύνη των μαθητών του, από τον ίδιο φορέα.

    Έτσι, εκτός από την έκδοση δύο έντυπων αρχαιολογικών οδηγών αλλά και την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα οποία απευθύνθηκαν σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η πανεπιστημιακή ομάδα, συνεχίζοντας παράλληλα με το ερευνητικό της έργο-την παιδευτική της δράση, θεώρησε πως ήταν καιρός για έναν νέο τρόπο ενημέρωσης του μεγάλου κοινού. Η δύναμη της εικόνας και η δυναμική εισβολή του ηλεκτρονικού υπολογιστή στη ζωή όλων αλλά ιδιαίτερα στη νέα γενιά οδήγησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στην απόφαση για τη δημιουργία του ψηφιακού δίσκου.

    [33] ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΝΤΟΥΕΤΟ ΚΙΘΑΡΑΣ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Κ.Ο.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2004 (13:03 UTC+2)

    Ένα από τα κορυφαία ντουέτα κιθάρας στον κόσμο, την Λίζα Ζώη και τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο, θα απολαύσει το φιλόμουσο κοινό σε μια κοινή εμφάνιση με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και ώρα 09.00 μ.μ.

    Την ορχήστρα θα διευθύνει ο μουσικός διευθυντής της Ορχήστρας London Chamber Players, Adrian Sunshine.

    Η συναυλία θα ξεκινήσει με το έργο του Ε. Πετσάλη: Adagio e Fuga per archi, θα συνεχίσει με το έργο του J. Morel: Fantasia (κονσέρτο για δύο κιθάρες και ορχήστρα), ενώ το δεύτερο μέρος θα ολοκληρωθεί με το έργο του F. Schubert: Symphony No. 2, σε Σι Υφεση μείζονα, D. 125.

    Μετά από 35 χρόνια διεθνούς καλλιτεχνικής δραστηριότητας, η Λίζα Ζώη και ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος θεωρούνται στις μέρες μας ένα από τα κορυφαία ντουέτα κιθάρας στον κόσμο. Οι δύο Έλληνες καλλιτέχνες έχουν αποσπάσει τα εγκωμιαστικότερα σχόλια από εφημερίδες κύρους όπως οι New York Times, Daily Telegraph, Paris Matin, Chicago Sun, Los Angeles Times κ.α.

    Σπούδασαν κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με τον Δημήτρη Φάμπα. Πήραν το Δίπλωμά τους το 1960 με «Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως», ενώ την ίδια χρονιά μοιράζονται τα δύο Α' Βραβεία στο Διεθνή Διαγωνισμό της Νάπολης Ιταλίας. Η διεθνής σταδιοδρομία του ντουέτου "Evangelos & Liza" αρχίζει το 1967. Από τότε οι δύο Έλληνες καλλιτέχνες πραγματοποιούν εκτεταμένες περιοδείες ανά τον κόσμο, δίνοντας εκατοντάδες κονσέρτα στις γνωστότερες αίθουσες συναυλιών περιλαμβανομένων του Carnegie Hall, του Queen Elizabeth Hall, του Wigmore Hall, της Conzertgebauw, και του Theatre de la Ville.

    O Adrian Sunshine είναι μουσικός διευθυντής της Ορχήστρας London Chamber Players, μαέστρος στην Καμεράτα της Βουδαπέστης, καλλιτεχνικός διευθυντής στη νέα Συμφωνική Ορχήστρα της Μασαχουσέτης και μόνιμος επισκέπτης μαέστρος στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βουκουρεστίου. Έχει, επίσης, διατελέσει διευθυντής ορχήστρας στη Λισσαβόνα και επισκέπτης αρχιμουσικός στη Ρουμανία (1971-1982). Το 1998 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας από την Μουσική Ακαδημία της Ρουμανίας. Έχει εμφανιστεί σε παραστάσεις όπερας και ορχηστρικής μουσικής σε περισσότερες από 41 χώρες.

    ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

    Εισιτήρια για τη συναυλία διατίθενται στο Ταμείο της Κ.Ο.Θ. Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Δευτέρα και Τετάρτη 10:00 16:00, Τρίτη και Πέμπτη 10:00-13:00 & 17:00-20:00, Παρασκευή 10.00 13.00 και το απόγευμα της συναυλίας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 19:00-21:00. Τιμές εισιτηρίων: 20, 12, 9 και 6 ευρώ (φοιτητικά-μαθητικά).

    [34] ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΜΕ BEETHOVEN ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΜΝΑ ΕΥΝΟΥΧΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2004 (12:26 UTC+2)

    Ρεσιτάλ πιάνου με τρεις σονάτες του Beethoven θα ερμηνεύσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου, στις 21.00, η πιανίστα Δόμνα Ευνουχίδου.

    Η συναυλία ξεκινά με τη Σονάνα αρ. 10 σε σολ μείζονα, opus 14, No 2 και ακολουθούν οι δύο τελευταίες σονάτες του συνθέτη: Σονάτα αρ. 31 σε λα ύφεση μείζονα, opus 110 και Σονάτα αρ. 32 σε ντο ελάσσονα, opus 111.

    Η Δόμνα Ευνουχίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948. Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης καθώς και στην Ecole Normale και στο Ανώτατο Conservatoire του Παρισιού απ' όπου αποφοίτησε με Α' Βραβείο στο πιάνο και στη Μουσική Δωματίου.

    Έχει μελετήσει με τους Α. Κοντό, Α. Ciccolini, L. Hokanson, I. Kabos, M. Pollini. Έχει εμφανιστεί με όλες τις ελληνικές ορχήστρες καθώς και πολλές ξένες όπως τη Συμφωνική της Βουδαπέστης, τη Φιλαρμονική της Μαδρίτης, Συμφωνική της Ραδιοφωνίας της Νότιας Γερμανίας, Φιλαρμονική της Κωνσταντινούπολης, Promusica της Οξφόρδης.

    Το ρεπερτόριο της και η δισκογραφία της περιλαμβάνει τα Άπαντα του Γ. Κωνσταντινίδη για πιάνο καθώς και έργα του Αιμ. Ριάδη, Μ. Καλομοίρη και M. Ravel.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 20 January 2004 - 19:13:59 UTC