Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-02-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΣΚΗΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [02] ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΠΟ
  • [03] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΛΕΡ ΘΕΛΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ
  • [04] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [05] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ VPRC ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
  • [06] ΣΤΟ 3,7% Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ METRON ANALYSIS
  • [07] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ RASS: ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 4,3% ΤΗΣ ΝΔ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [08] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ:ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΕΙΔΗ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ
  • [09] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ ΣΤΗ ΝΔ Ο
  • [10] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [11] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [12] ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ - ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [13] "ΧΡΥΣΟ" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΚΟΛ ΤΟΥ Γ. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ ΜΕ ΤΗ ΦΑΝΕΛΑ ΤΗΣ ΑΪΝΤΡΑΧΤ
  • [14] ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ "ΘΥΡΑΣ 7"
  • [15] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Σ. ΚΟΚΚΑΛΗ ΣΕ ΝΤ. ΣΑΚΟΤΑ ΚΑΙ ΠΑΙΚΤΕΣ
  • [16] ΒΟΛΕΪ: ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ ΣΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
  • [17] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ
  • [18] ΔΕΝ ΕΠΕΖΗΣΕ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ
  • [19] ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΔΥΟ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ
  • [20] ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [21] ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Γ. ΦΙΣΕΡ
  • [22] ΜΟΝΑΧΟ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΑΜ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

  • [01] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΣΚΗΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2004 (22:32 UTC+2)

    Κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Αντένα» και εμφανίστηκε βέβαιος για την εκλογική επικράτηση της ΝΔ. «Χάσαμε χρόνια χάσαμε ευκαιρίες, χάσαμε πόρους», σημείωσε και έκανε λόγο για ανεργία, ακρίβεια κοινωνικές ανισότητες, και υστέρηση της περιφέρειας

    Υπογράμμισε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, εφόσον δηλώνει περήφανος που είναι συνυπεύθυνος για τις βασικές αποφάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να απολογηθεί για ότι έγινε όλα αυτά τα χρόνια. Διερωτήθηκε κατά πόσο μπορεί ο κ. Παπανδρέου να εγγυηθεί μια διαφορετική πολιτική που, όπως είπε, είναι αναγκαία, τη στιγμή που δεν διαφοροποιήθηκε σε καμία βασική απόφαση που πήρε το ΠΑΣΟΚ

    Χαρακτήρισε το πρόγραμμα που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ «πρόχειρη συρραφή κάποιων διακηρύξεων». Τόνισε ότι στη σελίδα 37 περιλαμβάνεται ανάλογη ρύθμιση με εκείνη της τροπολογίας Πάχτα σημειώνοντας ότι "μυαλό δεν έβαλαν".

    Εξέφρασε την ελπίδα ο Γιώργος Παπανδρέου να αποδεχθεί την πρόταση του για να έχουν οι δύο τους τρεις τηλεοπτικές αναμετρήσεις και να διεξαχθεί μια τέταρτη με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών.

    Χαρακτήρισε τυπική διαδικασία το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι "επενδύεται με τον τυπικό μανδύα μια προειλημμένη απόφαση".

    Χαρακτήρισε πρόχειρες τις προτάσεις του κ. Παπανδρέου για ενοποίηση των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας και για την απαλλαγή καταβολής εισφορών για την πρόσληψη νέων. Όπως επισήμανε, τα αντικείμενα των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας δεν έχουν καμία σχέση. Εξάλλου, χαρακτήρισε την πρόταση για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων «ανακύκλωση της ανεργίας» και πρόσθεσε ότι στερείται πολιτικής ουσίας.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίστηκε το πρόγραμμα του κόμματός του λέγοντας ότι είναι πάρα πολύ καλό. παραδέχθηκε ότι θα αυξηθεί η φορολογία των ρέπος και αντίθετα αρνήθηκε ότι θα αυξηθεί η φορολογία των ομολόγων.

    Χαρακτήρισε υποκρισία την κριτική αναφορικά με το πρόγραμμα της ΝΔ για την κοινωνική ασφάλιση, καθώς η αναφορά για πλήρη εφαρμογή του νόμου Σιούφα, εναρμονισμένη με τις καινούργιες συνθήκες υπάρχει στο πρόγραμμα του κόμματος από το 2001. Δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ δεν θα μειώσει τις συντάξεις και δεν θα αυξήσει τα όρια ηλικίας.

    Ο κ. Καραμανλής άφησε αιχμές για τη στάση των ΜΜΕ και επισήμανε ότι είδε ίδια πρωτοσέλιδα για το πρόγραμμα της ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για μακρά χειρ του "συστήματος ΠΑΣΟΚ", προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει αντιπαράθεση με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ούτε τον ενοχλεί η κριτική.

    Ο κ. Καραμανλής σχολιάζοντας το θόρυβο που έγινε σχετικά με την φορολόγηση των ρέπος είπε ότι η φιλοσοφία του προγράμματός του οδηγεί στη μείωση της φορολογίας αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί η φορολογία για τα ρέπος σημειώνοντας ότι αν φτάσουμε στο σημείο να εξισωθεί με το 15% της φορολογίας των τόκων καταθέσεων μιλάμε ''για τέσσερα ευρώ για ποσό ρέπος 10.000.000 δρχ''. Επιπλέον, απέκλεισε κατηγορηματικά την αύξηση στη φορολογία των ομολόγων.

    Μίλησε για σκάνδαλα και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, εφ όσον εκλεγεί, θα επιδιώξει την απόδοση πολιτικών ευθυνών και αν χρειαστεί θα προχωρήσει σε ακύρωση συμβάσεων.

    [02] ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε/Κ ΠΛΕΥΡΑ

    Λευκωσία, 7 Φεβρουαρίου 2004 (16:30 UTC+2)

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά στηρίζει την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, με τη συνοδεία του, θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Κόφι Ανάν.

    Μετά την πολύωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανέγνωσε σχετικό ανακοινωθέν, αναφέροντας ότι τα μέλη του Σώματος εξέφρασαν τις απόψεις και τις εισηγήσεις τους και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις και απόψεις που έχουν εκφραστεί, θα χειριστεί τα θέματα στη Νέα Υόρκη''.

    ''Η δική μας πλευρά επαναλαμβάνει την πάγια πολιτική και ετοιμότητά της να στηρίξει την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την αναζήτηση λύσης του Κυπριακού και ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας με τη συνοδεία του θα παραστεί στη Νέα Υόρκη στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Σημείωσε ότι η συνεδρία διεξήχθη σε πνεύμα ευθύνης και κατανόησης. ''Εγινε ευρύτατη ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση σε βάθος όλων των σχετικών πτυχών και συζητήθηκαν και θέματα ουσίας και διαδικασίας'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    [03] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΛΕΡ ΘΕΛΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ

    Λονδίνο, 7 Φεβρουαρίου 2004 (11:38 UTC+2)

    Πάνω από το 50% των Βρετανών ψηφοφόρων θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, είπε ψέματα σχετικά με τις απειλές από το Ιράκ και επιθυμεί την παραίτησή του, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εφημερίδα Independent.

    Συγκεκριμένα, το 54% των ερωτηθέντων απάντησε πως ο Μπλερ είπε ψέματα και το 51% δήλωσε ότι θέλει την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση των Βρετανών σχετικά με τη σύσταση επιτροπής που θα ερευνήσει την υπόθεση των απαγορευμένων όπλων στο Ιράκ, που δεν βρέθηκαν ακόμη, 10 μήνες μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεϊν.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 68% των Βρετανών πιστεύει ότι η έρευνα θα είναι "απαλλακτική", ενώ το 23% ότι θα είναι "μία γνήσια προσπάθεια για την αποκάλυψη της αλήθειας".

    Ανησυχητικά ήταν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για τον Μπλερ και σε πολιτικό επίπεδο, αφού έδειξαν ότι οι Συντηρητικοί υπερέχουν του Εργατικού Κόμματος σε δημοτικότητα. Συγκεκριμένα, οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν ποσοστό 36%, οι Εργατικοί 35% και οι Φιλελεύθεροι 24%.

    [04] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 7 Φεβρουαρίου 2004 (20:21 UTC+2)

    Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην Αλβανία όπου οπαδοί του δημοκρατικού κόμματος περικύκλωσαν κυβερνητικά κτίρια και επιχείρησαν να εισβάλουν στο πρωθυπουργικό μέγαρο στα Τίρανα. Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ στον αέρα προκειμένου να τους σταματήσουν. Κατά τις συγκρούσεις τραυματίστηκε ελαφρά ο επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως είχαν προειδοποιήσει, άρχισαν σήμερα τις διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης Νάνο, τις οποίες έχουν κατονομάσει: «Κίνημα Νάνο φύγε».

    Ο ηγέτης του κόμματος Σαλί Μπερίσα έκανε λόγο για μία «βελούδινη» επανάσταση που θα ανατρέψει την Κυβέρνηση, όπως έγινε με τον Σεβαρντνάτζε στη Γεωργία, και απηύθυνε έκκληση προς τις αστυνομικές δυνάμεις και το στρατό να μην υπακούσουν στις διαταγές της κυβέρνησης και να ενωθούν με το «Λαϊκό Κίνημα» για να αποτρέψουν την πιο διεφθαρμένη και εγκληματική κυβέρνηση που είχε ποτέ η χώρα, όπως είπε.

    «Στις 20 Φεβρουαρίου θα είναι ο επίλογος των διαδηλώσεων», είπε ο Μπερίσα αναφερόμενος έτσι στην ιστορική επέτειο της 20ης Φεβρουαρίου του 1991, όταν οι οργισμένοι κάτοικοι των Τιράνων ανέτρεψαν το μνημείο του κομμουνιστή δικτάτορα Εμβέρ Χότζα από το κέντρο της πρωτεύουσας.

    Η κυβέρνηση χαρακτήρισε αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική τη σημερινή συγκέντρωση της αντιπολίτευσης και μέσω του αντιπροέδρου της Ναμίκ Ντόκλε, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει τους θεσμούς του κράτους με κάθε τρόπο από κάθε βίαιη πράξη.

    [05] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ VPRC ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΔ

    Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι άντεξε τους κραδασμούς που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του προγράμματος για την Οικονομία.

    Σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό της «Καθημερινής», που διενεργήθηκε στις 4 και 5 Φεβρουαρίου και θα δει αύριο το φως της δημοσιότητας, η Νέα Δημοκρατία προηγείται κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 3,7%, το ΣΥΝ με 2,4, ο ΛΑ.ΟΣ. με 1% και το ΔΗ.Κ.ΚΙ. με 0,6%.

    Στην παράσταση νίκης προηγείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά 20%. Ειδικότερα, το 46% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, έναντι 26% που θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα τις κερδίσει.

    [06] ΣΤΟ 3,7% Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ METRON ANALYSIS

    Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Με 3,7 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται του ΠαΣοΚ στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που διενεργήθηκε στο διάστημα 29 Ιανουαρίου μέχρι 6 Φεβρουαρίου και δημοσιεύεται στο Έθνος της Κυριακής.

    Από το σύνολο των ερωτηθέντων το 40,9% δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΝΔ στις προσεχείς εκλογές έναντι 37,2% που δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΠαΣοΚ. Το KKE συγκεντρώνει ποσοστό 5,3%, ο Συνασπισμός 2,8%, ο ΛΑΟΣ 1,6% και το ΔΗΚΚΙ 1,1%.

    Ωστόσο ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει να θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός υπερέχοντας του Κώστα Καραμανλή κατά 1,6%. Το 45,4% θεωρεί τον κ.Παπανδρέου καταλληλότερο έναντι 43,8% που προκρίνει τον πρόεδρο της ΝΔ.

    Στην παράσταση νίκης το 53,1% εκτιμά ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές έναντι 31,9% για το ΠαΣοΚ.

    Παράλληλα, στο ερώτημα «ποιο κόμμα εμπιστεύεστε για τη διακυβέρνηση της χώρας;» το 41% απαντά «τη ΝΔ» και το 39,8% «το ΠαΣοΚ».

    [07] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ RASS: ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 4,3% ΤΗΣ ΝΔ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Aθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Προβάδισμα 4,3 ποσοστιαίων μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ καταγράφει πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας RASS που διεξήχθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού STAR. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.414 ατόμων, με ερωτηματολόγιο και κάλπη στο διάστημα από 24 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου, πριν την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την οικονομία.

    Eιδικότερα, στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 39% και το ΠΑΣΟΚ 34,7%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,8%, ο Συνασπισμός με 2,7%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 2% και το ΔΗΚΚΙ με 1,1%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 14,7%.

    Στην παράσταση νίκης, δηλαδή στο ερώτημα «ποιος νομίζετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές;», η Νέα Δημοκρατία προηγείται έναντι του ΠΑΣΟΚ κατά 17,4% (51,5% η Νέα Δημοκρατία έναντι 34,1% του ΠΑΣΟΚ). Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 93,4% θεωρεί ότι το κόμμα τους θα κερδίσει τις εκλογές, ενώ από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 68,5% θεωρεί ότι το κυβερνών κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

    Ο Κώστας Καραμανλής θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 39,2% των ερωτηθέντων και ο Γιώργος Παπανδρέου από το 38,6% (σ.σ. ανάμεσα στο σύνολο των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων), ενώ ακολουθούν η Αλέκα Παπαρήγα (2,4%), ο Νίκος Κωνσταντόπουλος (1,3%), ο Γιώργος Καρατζαφέρης (1,3%) και ο Δημήτρης Τσοβόλας (0,9%).

    Στο ερώτημα «ποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς είναι ποιο ικανός να δώσει λύσεις στα προβλήματα της χώρας;», ο κ. Καραμανλής συγκεντρώνει ποσοστό 34,5% και ο κ. Παπανδρέου ποσοστό 31,8%.

    Όσον αφορά στο ερώτημα για το ποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου, ο κ. Καραμανλής προηγείται με 34,7% έναντι 31,1% του κ. Παπανδρέου.

    Ο μέλλον πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρείται από το 34% των ερωτηθέντων ότι είναι πιο ειλικρινής απέναντι στον ελληνικό λαό από το σύνολο των πολιτικών αρχηγών. Στο σχετικό ερώτημα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώνει ποσοστό 33,6%.

    Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα για το κατά πόσο οι δυο αρχηγοί των κομμάτων σε περίπτωση που κερδίσουν τις εκλογές θα σχηματίσουν κυβέρνηση με νέα ή παλιά πολιτικά πρόσωπα.

    Στην περίπτωση που ο κ. Παπανδρέου εκλεγεί πρωθυπουργός, το 53,2% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση με νέα πολιτικά πρόσωπα και το 29,4% απαντά με παλιά.

    Στην αντίστοιχη ερώτηση για τον κ. Καραμανλή, το 50,1% των ερωτηθέντων απαντά ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα στελεχώσει την κυβέρνηση με νέα πολιτικά πρόσωπα και το 32,5% με παλιά πολιτικά πρόσωπα.

    Τέλος, το 10% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2000 δηλώνει σήμερα ότι θα ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία, έναντι μόλις 2,1% ψηφοφόρων της Ν.Δ. του 2000 που μετακινείται προς το κυβερνών κόμμα.

    [08] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ:ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΕΙΔΗ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

    Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2004 (20:07 UTC+2)

    Εντολή στους κληρικούς να κρατηθούν μακριά από κάθε προεκλογική εκδήλωση, γιατί δεν ήθελε να ασκήσει «ουδεμία πίεση στους πιστούς, που στηρίζουν κόμματα και υποψηφίους που έχουν επιδείξει πολιτική άρνησης και αμφισβήτησης της Εκκλησίας», έδωσε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, όπως τόνισε κατά την ομιλία του στο πλαίσιο καθιερωμένου γεύματος που παρέθεσε σήμερα στους Έλληνες Ευρωβουλευτές.

    Αναφερόμενος στο θέμα της έκφρασης λόγου και απόψεως εκ μέρους της Εκκλησίας, είπε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει ορισμένους δημοσιογράφους που καταγγέλλουν την Εκκλησία ενώ καταπίνουν την «κάμηλον» των παρεμβάσεων ποικίλων και πανίσχυρων ομάδων πιέσεων. Μάλιστα προς επίρρωσιν της απόψεως του ότι η Εκκλησία θα πρέπει να έχει λόγο και άποψη είπε χαρακτηριστικά ότι, "θα εθεωρείτο ανεπίτρεπτη η μετατροπή του Παρθενώνα σε μεζονέτες". Η Εκκλησία, συνέχισε, θα πρέπει να έχει τη δική της παρουσία. «Δεν κάνουμε πολιτική επειδή μιλάμε για θέματα που απασχολούν ή θα έπρεπε να απασχολούν τους πολιτικούς.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό είπε ότι αυτό το τρίμηνο θα περάσει ο Κυπριακός λαός τις δυσκολότερες στιγμές του, ενώ αναφερόμενος στους οπαδούς της «ρεάλ πολιτίκ», είπε πως αυτοί θα πρέπει να αναρωτηθούν μήπως είναι η «ρεάλ πολιτίκ» πρόσχημα υποχωρητικότητας μπροστά στη μάχη.

    [09] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ ΣΤΗ ΝΔ Ο ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2004 (19:19 UTC+2)

    Τους ισχυρισμούς ότι στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία υπάρχουν ρυθμίσεις παρόμοιες με τις τροπολογίες των κ.κ. Πάχτα και Γεωργακόπουλου, σχολίασε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος συνέστησε στη Νέα Δημοκρατία περισσότερη μελέτη του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, πριν βγει να κάνει κριτική. «Κατανοώ, βέβαια, την αγωνία της Νέας Δημοκρατίας να ψάξει να βρει μήπως και υπάρχει καμία σχέση με την τροπολογία της Χαλκιδικής και σε κανένα άλλο θέμα, ελπίζοντας ότι μπορεί να ανακάμψει από τις γκάφες του τελευταίου διαστήματος, είτε για τα ρέπος, είτε για το ασφαλιστικό, με την επαναφορά των ρυθμίσεων Σιούφα, που μειώνει τις συντάξεις», είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος και πρόσθεσε ότι στην προκειμένη περίπτωση, η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας έπεσε έξω.

    Εξηγώντας την επίμαχη ρύθμιση για τον τουρισμό που αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι είναι σημαντική για τον ελληνικό τουρισμό και έχει νομοθετηθεί εδώ και ενάμιση χρόνο, καθώς, όπως είπε, «προβλέψαμε για τουριστικές περιοχές επαρκούς έκτασης, πάνω από 300 στρέμματα, δυνατότητα δημιουργίας διαμερισμάτων προς πώληση. Δηλαδή, το real estate θα μπορεί να γίνεται σε τουριστικές επιχειρήσεις, με σκοπό την εξασφάλιση μόνιμων πελατών. Αυτή είναι μια ρύθμιση που έχει ψηφιστεί από τη βουλή, έχει εκδοθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα, είναι σε ισχύ και δεν έχει καμία σχέση με την Χαλκιδική ή με οποιαδήποτε άλλη περιοχή, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης».

    Αναφερόμενος δε στην αυριανή διαδικασία εκλογής του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε κάλεσμα για στράτευση και συμμετοχή «έτσι ώστε να εντείνουμε τον κοινωνικό και πολιτικό αγώνα».

    [10] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Άγκυρα, 7 Φεβρουαρίου 2004 (18:25 UTC+2)

    Στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό αναφέρεται σήμερα ο τουρκικό Τύπος

    Η Hόrriyet στην πρώτη σελίδα και με τον πεντάστηλο τίτλο «Δεν γίνεται με το πνεύμα της επιστολής» αναφέρει ότι η Άγκυρα είναι ενοχλημένη από τον όρο του Αννάν να γίνει δημοψήφισμα χωρίς να αλλάξει το σχέδιο.

    Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν είχε τηλεφωνική επαφή, χθες με τον Αμερικανό Πρόεδρο από τον οποίο ζήτησε να επέμβει.

    Σε ανταπόκριση της Νούρ Μπατούρ από την Αθήνα αναφέρεται πως από την επιστολή Αννάν που έστειλε στις πλευρές προκύπτει ο χάρτης πορείας. Ο εν λόγω χάρτης χαρακτηρίζεται γράφει ως «τελεσίγραφο».

    Για αυτό το λόγο όταν οι κ.κ.Ντενκτάς και Παπαδόπουλος καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών στις 10 Φεβρουάριου, θα ξεκινήσει ταυτόχρονα και ο χάρτης πορείας του Αννάν.

    Ο Ε/Κ ηγέτης Παπαδόπουλος λέγεται ότι θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη αλλά θα ζητήσει να καταστεί ηπιότερο το χρονοδιάγραμμα που προτείνει ο Αννάν. Έτσι ο Παπαδόπουλος θα δώσει μάχη τακτικής για να ρίξει το μπαλάκι στον Ντενκτάς.

    H Radikal στην πρώτη σελίδα με τον ολοσέλιδο, κορυφαίο τίτλο «Ο Ντενκτάς χάραξε άσχημα το χάρισμα του Ερντογάν» και τον υπέρτιτλο «Ο Πρωθυπουργός αρχικά είπε θα είμαστε όλο ένα βήμα μπροστά και μετά το πήρε πίσω», γράφει ότι ο Πρωθυπουργός Ερντογάν που εξασφάλισε το να σταλεί πρόσκληση από τον Αννάν, δεν μπόρεσε να παρακάμψει τον Ντενκτάς. Τώρα και η Άγκυρα έχει την άποψη πως με την επιστολή Αννάν δεν αντιμετωπίζεται ένα μέρος των προσδοκιών της.

    Ο Ντενκτάς ο οποίος δήλωσε πως θα διαβιβάσει στον Αννάν τις επιφυλάξεις του, είπε στη συνέχεια, πως άλλοι προσδιορίζουν τον χρόνο όσον αφορά τις συνομιλίες και ότι πρόκειται για επιβολή χωρίς όρια.

    Στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός Ερντογάν τηλεφώνησε στον Γ.Γ. των Ην. Εθνών, Αννάν αλλά δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει αποτέλεσμα.

    [11] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Άγκυρα, 7 Φεβρουαρίου 2004 (18:24 UTC+2)

    Συνεχίζονται σήμερα στην Τουρκία οι επαφές και οι αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ αρμοδίων, όσον αφορά στην επιστολή Ανάν προς την ελληνοτουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό την ερχόμενη Τρίτη στη Νέα Υόρκη.

    Η πρωτοβουλία Ανάν προκάλεσε δυσφορία στην Άγκυρα και ο τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χθες τηλεφωνική επαφή με τον Πρόεδρο Μπους, από τον οποίο ζήτησε να επέμβει στο θέμα. Νωρίτερα επικοινωνία είχε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ με τον Αμερικανό ομόλογο του.

    «Συνεχίζει η καλή πρόθεση και η αποφασιστικότητα μας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με το Κυπριακό, αλλά ανησυχούμε όσον αφορά τους όρους που υπάρχουν στην επιστολή», ανέφερε ο Ερντογάν στον αμερικανό πρόεδρο. Ο Μπους υποσχέθηκε στον Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ θα μπουν στο κύκλωμα τη στιγμή που θα απαιτηθεί.

    Στο μεταξύ, τα τουρκικά μέσα, μετέδωσαν ότι αναμένεται και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Πάουελ-Αννάν.

    Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται η συνάντηση που είχαν με θέμα το Κυπριακό ο τούρκος πρωθυπουργός με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγό Οζκιόκ. Μετά τη συνάντηση αναφέρθηκε ότι οι δύο άνδρες προέβησαν σε αξιολόγηση της κατάστασης.

    Τέλος, ανακοινώθηκε ότι την τουρκική πλευρά θα εκπροσωπήσει στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν ο Τ/Υφυπεξ Ουγούρ Ζιγιάλ.

    [12] ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ - ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 7 Φεβρουαρίου 2004 (13:22 UTC+2)

    Ελαφρά μείωση παρουσιάστηκε στις συνολικές εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών της Κύπρου κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2003, ενώ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου την ίδια περίοδο έφτασε στα 1.652,6 εκ. λίρες σε σύγκριση με 1.791,8 εκ. λίρες την αντίστοιχη περίοδο του 2002.

    Οπως αναφέρεται στην έκθεση ''Στατιστικές Εξωτερικού Εμπορίου (Συνοπτικά Στοιχεία)'' για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2003, οι συνολικές εισαγωγές αγαθών (εισαγωγές για επιτόπια κατανάλωση και εισαγωγές που προορίζονταν για τις αποθήκες αποταμιεύσεως) ανήλθαν στα 2.095,0 εκ. λίρες σε σύγκριση με 2.264,0 εκ. λίρες τον Ιανουάριο-Νοέμβριο του 2002.

    Οι συνολικές εξαγωγές κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2003, ήταν 442,4 εκ. λίρες σε σύγκριση με 472,2 εκ. λίρες κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2002.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [13] "ΧΡΥΣΟ" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΚΟΛ ΤΟΥ Γ. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ ΜΕ ΤΗ ΦΑΝΕΛΑ ΤΗΣ ΑΪΝΤΡΑΧΤ

    Λεβερκούζεν, 7 Φεβρουαρίου 2004 (19:35 UTC+2)

    Το πρώτο του επίσημο γκολ με τη νέα του ομάδα, την Αίντραχτ Φρανκφούρτης, σημείωσε ο έλληνας διεθνής Γιάννης Αμανατίδης. Μάλιστα, ο νεαρός επιθετικός έμελλε να χαρίσει στην ομάδα του τους τρεις πολύτιμους βαθμούς στην σπουδαία εκτός έδρας νίκης με 2-1 στη Λεβερκούζεν κόντρα στη Μπάγερ.

    Ο Γιάννης Αμανατίδης, που μεταγράφηκε στη διάρκεια της χειμερινής μετεγγραφικής περιόδου από τη Στουτγκάρδη στην ομάδα της Έσσης, σκόραρε με κεφαλιά στο 77' της αναμέτρησης, διαμορφώνοντας το τελικό 2-1 υπέρ της ομάδας του.

    [14] ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ "ΘΥΡΑΣ 7"

    Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2004 (17:50 UTC+2)

    Ημέρα μνήμης σήμερα για τα 21 θύματα της «Θύρας 7». Η ΠΑΕ Ολυμπιακός τίμησε για άλλη μια χρονιά τους αδικοχαμένους φιλάθλους της πειραϊκής ομάδας που έχασαν τη ζωή τους πριν από 23 χρόνια, τελώντας το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο.

    Κατά την τελετή, που έγινε στο μνημείο των θυμάτων, δίπλα στο υπό ανέγερση γήπεδο «Καραϊσκάκη», παρέστησαν οι διοικήσεις και οι αθλητές της ΠΑΕ και της ΚΑΕ Ολυμπιακός, οι γονείς των θυμάτων, πολιτικοί αλλά και εκατοντάδες φίλαθλοι του συλλόγου.

    Ο αντιπρόεδρος του Ερασιτέχνη και β` αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Πέτρος Κόκκαλης, γνωστοποίησε ότι με κοινή απόφαση που πήρε η διοίκηση και ο σύνδεσμος οργανωμένων φιλάθλων του συλλόγου, «Θύρα 7», καθιερώνεται αιμοδοσία στη μνήμη των θυμάτων.

    Κατά την ομιλία του ο κ. Κόκκαλης, είπε ότι «η σημερινή είναι η πιο δύσκολη μέρα του χρόνου. Οι φωνές τους θ' αντηχούν στα μπετόν του νέου Καραϊσκάκη».

    Αναφέρθηκε στο νέο γήπεδο της ομάδας, λέγοντας ότι «για πρώτη και τελευταία φορά στο φετινό μνημόσυνο «έσπασαν» το λεπτό σιγής μας τα τρυπάνια από τους εργάτες που δουλεύουν σκληρά για να παραδοθεί έτοιμο το Καραϊσκάκη σε λίγους μήνες. Τα παιδιά αυτά θα έχουν τη δική τους θέση στο σπίτι μας».

    [15] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Σ. ΚΟΚΚΑΛΗ ΣΕ ΝΤ. ΣΑΚΟΤΑ ΚΑΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

    Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2004 (17:21 UTC+2)

    Τη στήριξή του στον Ντράγκαν Σάκοτα και τους παίκτες της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης.

    Σε ανακοίνωσή του ο «ισχυρός άνδρας» των ερυθρολεύκων τονίζει:

    «Η φετινή αγωνιστική περίοδος, για την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, είναι μία από τις πιο δύσκολες των τελευταίων ετών. Υπάρχει κρίση και τα αποτελέσματα, σε καμία περίπτωση, δεν είναι αυτά που περιμένει και αυτά που θα ήθελε η ολυμπιακή οικογένεια. Επειδή όμως στις δύσκολες στιγμές, η ανάγκη για ενότητα είναι μεγαλύτερη, πρέπει όλοι να στηρίξουμε τον προπονητή της ομάδας, Ντράγκαν Σάκοτα και τους παίκτες, ώστε να καταφέρουν να ολοκληρώσουν την χρονιά, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

    [16] ΒΟΛΕΪ: ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ ΣΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2004 (23:55 UTC+2)

    Με την επικράτηση των φαβορί ολοκληρώθηκε η προημιτελική φάση του FINAL-8 του Κυπέλλου Ελλάδας Πετοσφαίρισης Γυναικών με τις ομάδες του Απολλωνίου, των Βριλησσίων, του Παναθηναϊκού και του Πανελληνίου να κερδίζουν το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Σαββάτου. Ο Απολλώνιος θα αναμετρηθεί αύριο με τον Πανελλήνιο στον πρώτο ημιτελικό, ενώ Βριλήσσια και Παναθηναϊκός θα διεκδικήσουν, όπως και πέρυσι, την πρόκριση στον τελικό.

    Ο Απολλώνιος πήρε το πρώτο εισιτήριο για τα ημιτελικά της Τελικής Φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος Πετοσφαίρισης Γυναικών επικρατώντας με 3-0 (25-19, 25-12, 25-16) σε 62 λεπτά της Ένωσης Βύρωνα, η οποία στερήθηκε των υπηρεσιών της Γερμανίδας Τζάνα Χερμάνε (υπέστη λουμπάγκο). Η ομάδα του Κερατσινίου βρήκε αντίσταση μόνο στο πρώτο σετ αφού όπως επισήμανε ο προπονητής των ηττημένων Στέφανος Πολύζος : «οι παίκτριές μου δεν είχαν αυτοσυγκέντρωση στα δύο τελευταία σετ». Σε αντίθεση με τις ηττημένες, οι βολεϊμπολίστριες του Απολλώνιου: «προσαρμόστηκαν πιο γρήγορα στις συνθήκες διεξαγωγής του αγώνα σε μια μεγάλη σάλα», όπως τόνισε ο προπονητής τους Κώστας Τσίγκος Πρώτη σκόρερ του Απολλωνίου ήταν η Κάρμεν Αλίντα Μαρκοβίτσι με 16 πόντους ενώ για την Ένωση Βύρωνα η Παβλίνα Γκένκοβα με 12 πόντους.

    Στον δεύτερο αγώνα της ημέρας η κάτοχος του τίτλου ομάδα των Βριλησσίων συνάντησε αξιόλογη αντίσταση από τη νεανική ομάδα της Ε.Α. Λάρισας αλλά κατάφερε να επικρατήσει με 3-0 (25-14, 25-23, 25-22) σε 72 λεπτά. Με πρώτη σκόρερ την Μίρνα Ευγενία Ανσάλντι (Αργεντινή) η οποία σημείωσε 13 πόντους, τα Βριλήσσια υπερίσχυσαν σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού έχοντας ιδιαίτερα αποτελεσματικό μπλοκ (14 πόντους έναντι 8 πόντων των αντιπάλων τους). Η αρχηγός των Βριλησσίων πάντως Ελένη Μεμετζή δήλωσε ότι « σήμερα δεν ήμασταν συγκεντρωμένες γιατί το μυαλό μας ταξίδευε στον αυριανό αγώνα όπου πιθανότατα θα αντιμετωπίσουμε τον Παναθηναϊκό.» Από την πλευρά τους οι παίκτριες της Λάρισας αγωνίστηκαν χωρίς άγχος και προσπάθησαν για την έκπληξη - όπως επισήμανε η αρχηγός της ομάδας Ιωάννα Τρικάλη. Κορυφαία σκόρερ της θεσσαλικής ομάδας ήταν η Βασιλική Νικούλη με 13 πόντους.

    Χωρίς απώλειες ξεπέρασε και ο Παναθηναϊκός το εμπόδιο του Μαρκόπουλου επικρατώντας σε 66 λεπτά με 3-0 (25-20, 27-25, 25-14). Οι ηττημένες προσπάθησαν να ανατρέψουν τη ροή του αγώνα, ιδιαίτερα στο δεύτερο σετ, αλλά στα κρίσιμα σημεία μέτρησε η εμπειρία των παικτριών του Τριφυλλιού που είχε κορυφαία σκόρερ την Ρουξάντρα Ντουμιτρέσκου με 17 πόντους. Ο Παναθηναϊκός πίεσε ιδιαίτερα με το σερβίς την αντίπαλη υποδοχή και κατάφερε να κερδίσει 9 άσους. Η διεθνής κεντρική του Παναθηναϊκού Νίκη Γκαραγκούνη αναγνώρισε την αξία της αντιπάλου ομάδας τονίζοντας ότι «το ματς με το Μαρκόπουλο δεν ήταν τόσο εύκολο όσο φάνηκε. Είχαμε πάρα πολύ άγχος γιατί έπρεπε να αντιμετωπίσουμε μια δυνατή ομάδα. Μέσα από τον αγώνα βρήκαμε την ψυχολογία μας, πιάσαμε σχετικά καλή απόδοση και ήρθε η νίκη» ενώ η διεθνής πασαδόρος του Μαρκόπουλου Ελευθερία Χατζηνίκου επισήμανε ότι «προσδοκούσαμε σε καλύτερη απόδοση. Είχαμε ένα καλό δεύτερο σετ, όμως από δικά μας λάθη το χάσαμε. Αν το είχαμε κερδίσει θα είχε αλλάξει η μορφή του αγώνα». Για την ομάδα του Μαρκόπουλου τους περισσότερους πόντους (11) κέρδισε η αρχηγός Καρίνα Μέντβεβα.

    Συναρπαστικό ήταν το φινάλε της πρώτης ημέρας των αγώνων με την αναμέτρηση Φιλαθλητικός Πανελλήνιος. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης παρά τις απουσίες των Σμυρνιάδου και Προνίδου πρόβαλλε σθεναρή αντίσταση και δυσκόλεψε τον Πανελλήνιο, ο οποίος πήρε τελικά τη νίκη και το εισιτήριο για τα ημιτελικά επικρατώντας με 3-1 (25-13, 25-14, 23-25, 25-23) μετά από 80 λεπτά. Με πρώτη σκόρερ τη Σοφία Ιορδανίδου (19 πόντους) ο Πανελλήνιος έδειξε ψυχραιμία στο τέλος του τέταρτου σετ όταν ο Φιλαθλητικός είχε καταφέρει να μειώσει την ψαλίδα από 20-24 σε 23-24 και να απειλεί με την ισοφάριση. «Επικρατήσαμε εύκολα στα δύο πρώτα σετ, όμως χαλαρώσαμε στο τρίτο και αυτό παραλίγο να μας κοστίσει» σχολίασε ο προπονητής του Πανελληνίου Γιάννης Νικολάκης ενώ ο ομόλογός του Φιλαθλητικού Αθανάσιος Στράντζαλης τόνισε ότι «είμαστε υπερήφανοι για την προσπάθεια μας. Κάποιοι πίστευαν ότι δεν έπρεπε να αγωνιστούμε σήμερα, όμως μια ομάδα με έξι διεθνείς αθλήτριες απαιτεί περισσότερο σεβασμό». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φιλαθλητικός αγωνίσθηκε με τη λίμπερο του Ιωάννα Βλάχου στην θέση της ακραίας. Πρώτη σκόρερ της ομάδας της Θεσσαλονίκης ήταν η Ιουλία Σάλτσεβιτς με 18 πόντους.

    [17] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2004 (23:26 UTC+2)

    Λαχτάρησαν το απόγευμα οι παίκτες και οι παράγοντες του Παναργειακού από ένα ατύχημα που πάρα λίγο να αποδειχθεί μοιραίο. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης συγκρούστηκαν στον αέρα δύο νεαροί ποδοσφαιριστές και τραυματίστηκαν στο κεφάλι.

    Οι ποδοσφαιριστές Στέλιος Φίλης και Σταύρος Λαμπρούσης έχασαν τις αισθήσεις τους, ο δεύτερος μάλιστα κινδύνευσε σοβαρά, καθώς δεν υπήρχε γιατρός στο γήπεδο για να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες.

    Τελικά μεταφέρθηκαν και οι δύο στο νοσοκομείο του Αργους και σύμφωνα με τους γιατρούς έχουν διαφύγει τον κίνδυνο.

    [18] ΔΕΝ ΕΠΕΖΗΣΕ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΥ-ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

    Άγιος Δομίνικος, 7 Φεβρουαρίου 2004 (17:33 UTC+2)

    Το βρέφος που είχε υποβληθεί σε επέμβαση για την αφαίρεση του δεύτερου

    ατροφικού κεφαλιού με το οποίο είχε γεννηθεί τελικά δεν επέζησε, μεταδίδει το BBC.

    Η εγχείριση στο Διεθνές Κέντρο Ορθοπαιδικής CURE, στον Άγιο Δομίνικο, διήρκεσε 11 ώρες και 18 γιατροί και οι νοσοκόμες εργάζονταν με βάρδιες.

    Επικεφαλής των χειρούργων ήταν ο Χόρχε Λαζάρεφ, διευθυντής του παιδιατρικού νευροχειρουργικού τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων Ματέλ, ο οποίος είχε διαχωρίσει πέρσι και δύο σιαμαία κοριτσάκια από τη Γουατεμάλα.

    Το κοριτσάκι γεννήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου με κολλημένο στην κορυφή του κρανίου ένα δεύτερο, ατροφικό κεφάλι.

    Ήταν υγιές, όμως ο εγκέφαλός της δεν θα αναπτυσσόταν ομαλά παρά μόνο αν οι γιατροί αφαιρούσαν το δεύτερο κεφάλι.

    Η περίπτωση της μικρής Ρεμπέκα είναι τόσο σπάνια που σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί μόνο άλλα οκτώ παρόμοια περιστατικά.

    Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε επιχειρηθεί εγχείρηση για τη διόρθωση του προβλήματος.

     

    [19] ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΔΥΟ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

    Μόσχα, 7 Φεβρουαρίου 2004 (15:03 UTC+2)

    Δύο ύποπτοι για ανάμειξη στην επίθεση στο μετρό της Μόσχας προσήχθησαν από τις ρωσικές αστυνομικές αρχές, οι οποίες ξεκίνησαν εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

    Από τη χθεσινή επίθεση έχασαν τη ζωή τους 39 άτομα και τραυματίστηκαν περισσότερα από 130. Μέχρι στιγμής οι αρχές, που κάνουν λόγο για τρομοκρατική ενέργεια από Τσετσένους, δεν έχουν διαπιστώσει εάν η έκρηξη οφείλεται σε τοποθέτηση βόμβας σε βαγόνι ή σε επίθεση αυτοκτονίας καμικάζι.

    Πάντως, το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του μετρό κατέγραψε ύποπτες κινήσεις μίας γυναίκας και ενός άνδρα.

    [20] ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 7 Φεβρουαρίου 2004 (14:52 UTC+2)

    Εμπειρογνώμονες σε εκλογικές διαδικασίες του ΟΗΕ έφτασαν σήμερα στη Βαγδάτη για διαβουλεύσεις με Ιρακινούς ηγέτες και με την αμερικανική διοίκηση.

    Η ομάδα αναμένεται να κάνει προτάσεις για την πολιτική μετάβαση της χώρας στους Ιρακινούς. "Ελπίζω το έργο της ομάδας να βοηθήσει στην επίλυση του αδιεξόδου σχετικά με την διαδικασία πολιτικής μετάβασης, που θα οδηγήσει στην εδραίωση προσωρινής κυβέρνησης στο Ιράκ" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    [21] ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Γ. ΦΙΣΕΡ

    Μόναχο, 7 Φεβρουαρίου 2004 (14:15 UTC+2)

    Διατλαντική πρωτοβουλία για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή πρότεινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, μιλώντας την άτυπη σύνοδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται στο Μόναχο, με θέμα την ασφάλεια.

    Ο κ.Φίσερ υποστήριξε ότι η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να ενισχυθεί από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τον Καναδά, καθώς έτσι θα δοθεί μία προοπτική στην πολύπαθη περιοχή, και κάλεσε τις πλευρές να ενώσουν τις δυνάμεις τους για μία κοινή στρατηγική, σε συνεργασία με τις δυνάμεις της περιοχής, όπως για παράδειγμα τον Αραβικό Σύνδεσμο και το Ιράν.

    Σύμφωνα με τον Γερμανό διπλωμάτη, στρατηγική πρόκληση αποτελεί ο εκσυγχρονισμός των χωρών της Μέσης Ανατολής και όχι μία επέμβαση του ΝΑΤΟ, ενώ πρότεινε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία να τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Κωνσταντινούπολη, τον Ιούνιο.

    [22] ΜΟΝΑΧΟ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΑΜ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Μόναχο, 7 Φεβρουαρίου 2004 (13:08 UTC+2)

    Τουλάχιστον 28 άτομα συνέλαβαν οι γερμανικές αστυνομικές αρχές στο Μόναχο, μετά από επεισόδια που προκλήθηκαν με νεαρούς που διαδήλωναν έξω από το ξενοδοχείο, όπου πραγματοποιείται η διήμερη άτυπη σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

    Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το ξενοδοχείο και οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να τους αποτρέψουν, με αποτέλεσμα να έρθουν σε σύγκρουση.

    Στη σύνοδο συμμετέχουν περίπου 300 υπουργοί και αξιωματούχοι σε θέματα άμυνας, οι οποίοι φρουρούνται από περισσότερους από 3.500 αστυνομικούς.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 7 February 2004 - 19:13:40 UTC