Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-02-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ (OPINION, VPRC, ΔΗΜΕΛ)
  • [02] ΣΕ Α΄ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Η ΠΑΙΔΕΙΑ
  • [04] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
  • [05] AΠΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ
  • [06] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ
  • [07] ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΤΟ ΚΚΕ
  • [08] ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΗ ΝΔ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ΑΥΡΙΟ
  • [09] ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
  • [10] ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ Η WALL STREET
  • [11] ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ 7 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ
  • [12] ΣΥΓΚΕΧΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [13] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [14] ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΓΕΘΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ 2003 Η ΑΝΕΚ
  • [15] ΤΣΙΤΣΕΚ: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ
  • [16] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [17] ΝΕΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΓΕΙΡΕΙ Ο Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [18] TUSIAD: ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [19] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • [20] Ο Λ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ
  • [21] Ο ΜΑΤΣ ΓΙΝΓΚΜΠΛΑΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟ
  • [22] ΑΛΦΟΝΣΟ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ: ΔΕ ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ ΣΕ ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ
  • [23] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ 2004: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ ΣΤΑ 75κ. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΥΓΜΑΧΟΣ Γ. ΓΑΖΗΣ
  • [24] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
  • [25] ΤΡΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΔΕΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [26] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [27] ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΛΟΓΩ ΜΟΛΥΝΣΗΣ
  • [28] ΤΑ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΡΙΣ ΠΑΣΤΕΡΝΑΚ ΘΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [29] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
  • [30] ΓΛΕΝΤΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
  • [31] ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ
  • [32] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ
  • [33] ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
  • [34] ΤΟ "ΤΡΙΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ" ΤΟΥ Δ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

  • [01] ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ (OPINION, VPRC, ΔΗΜΕΛ)

    Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2004 (12:50 UTC+2)

    Διαφορά 3,1 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της Νέας Δημοκρατίας δείχνει δημοσκόπηση της εταιρίας OPINION για την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", ενώ στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται του Κώστα Καραμανλή με διαφορά.

    Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει 39,9%, το ΠΑΣΟΚ 36,8%, το ΚΚΕ 5,5%, ο ΣΥΝ 3,2%, το ΔΗΚΚΙ 1,5%, ο ΛΑ.Ο.Σ 2,2% και οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 7,3%. Στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός το 47% απαντά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το 42,8% ο πρόεδρος της Ν.Δ.

    Σε δημοσκόπηση της VPRC, που δημοσιεύει η εφημερίδα "Καθημερινή" το προβάδισμα της Ν.Δ. είναι 4,2 μονάδες. Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. παίρνει 42,5%, το ΠΑΣΟΚ 38,3%, το ΚΚΕ 4,4, ο ΣΥΝ 2,6%, το ΔΗΚΚΙ 1,1%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 1,3% και οι αναποφάσιστοι είναι 2,9%. Ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 45% έναντι 40% του Κώστα Καραμανλή (διαφορά 5 μονάδες).

    Σε δημοσκόπηση της εταιρίας ΔΗΜΕΛ που δημοσιεύει ο "Κόσμος του Επενδυτή" το προβάδισμα της Ν.Δ. είναι 3,4 μονάδες. Η Ν.Δ. συγκεντρώνει 40,8%, το ΠΑΣΟΚ 37,4%, το ΚΚΕ 5,6%, ο ΣΥΝ 3,2%, το ΔΗΚΚΙ 2,1%, ο ΛΑ.Ο.Σ 1,1% και η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 9%.

    [02] ΣΕ Α΄ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2004 (09:49 UTC+2)

    Την Α΄εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης και τη Λάρισα επέλεξε να θέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές της 7ης Μαρτίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Η απόφαση ελήφθη και αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως ενώ ο κ. Παπανδρέου έστειλε στα στελέχη του κόμματος στη Θεσσαλονίκη την επιστολή προς το Πρωτοδικείο με την οποία δηλώνει ότι υποβάλλει την υποψηφιότητά του στην Α΄εκλογική περιφέρεια.

    Μετά από αυτήν την εξέλιξη αυξάνονται σε τρεις οι πολιτικοί αρχηγοί που θα είναι υποψήφιοι βουλευτές στην Α΄Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, που είναι στην εκλογική του περιφέρεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, που θέτει για πρώτη φορά υποψηφιότητα στη συγκεκριμένη περιφέρεια και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, που την επέλεξε μαζί με αυτή της Α΄Αθηνών.

    Στις εκλογές του 2000 το ΠΑΣΟΚ στην Α΄Θεσσαλονίκης είχε κερδίσει 7 έδρες, η Ν.Δ. 5 και από μία το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ. Τώρα οι έδρες αυξάνονται κατά δύο και από 14 γίνονται 16.

    Την προσεχή Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου, στις 7.30μ.μ., ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους.

    [03] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Η ΠΑΙΔΕΙΑ

    Aθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2004 (13:34 UTC+2)

    Για μια τετραετία παιδείας και πολιτισμού έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του κόμματος για την παιδεία. Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε όλους τους φορείς σε έναν κοινωνικό διάλογο για την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος και του συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια ενώ εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας την ότι δεν έχει ανταποκριθεί σε κανένα αίτημα για διάλογο για την παιδεία και ότι βρίσκεται από άποψη θέσεων και προτάσεων στον προηγούμενο αιώνα.

    Στις εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου για την παιδεία περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια (με χαρακτηριστικά την εξάλειψη του άγχους των μαθητών, τον περιορισμό των εξετάσεων και την εξάλειψη της ανάγκης των φροντιστηρίων), η εισαγωγή φοιτητών σε σχολές και όχι σε τμήματα, η δημιουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η κατάργηση του ΔΙΚΑΤΣΑ, η αξιολόγηση των πανεπιστημίων και του υπουργείου Παιδείας, η συγχώνευση υπηρεσιών των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας σε τομείς κατάρτισης και απασχόλησης, η δυνατότητα επιλογής φορέα και προγραμμάτων επιμόρφωσης από τους νέους, το ολοήμερο γυμνάσιο και η δια βίου κατάρτιση εκπαιδευτικών.

    Παράλληλα γνωστοποίησε ότι ως το 2008 όλα τα δημοτικά σχολεία θα εξοπλιστούν με συστήματα πληροφορικής ενώ ως το 2006 πενήντα πέντε χιλιάδες ακόμη εκπαιδευτικοί θα καταρτιστούν σε θέματα νέας τεχνολογίας. Ολοκληρώνεται τέλος το μεγάλο πρόγραμμα σχολική στέγης ώστε μέχρι το τέλος του 2005 να εκλείψει η διπλοβάρδια και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε ότι το θέμα της παιδείας θα είναι βασική του προτεραιότητα όταν γίνει πρωθυπουργός. Σημείωσε ότι τα περασμένα χρόνια έγινε σημαντικό έργο, αναγνώρισε ότι έγιναν και λάθη και υποσχέθηκε την επίλυσή τους.

    [04] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2004 (13:21 UTC+2)

    Αποφασισμένος να αλλάξει και όχι να διαχειριστεί το σύστημα, ως πρωθυπουργός, δηλώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξή του στον "Κόσμο του Επενδυτή".

    Ο κ. Καραμανλής εμφανίζεται σίγουρος για νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές και υπογραμμίζει:"Οι πολίτες ζητούν αποτελεσματικές λύσεις στα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ξέρουν ότι μόνο η Ν.Δ. μπορεί να δώσει αυτές τις λύσεις. Εμείς δεν υποτιμούμε το ΠΑΣΟΚ. Ξέρουμε πολύ καλά τι έχουμε να αντιπαλέψουμε. Γνωρίζουμε ότι οι εκλογές είναι κρίσιμες, ότι ο αγώνας μέχρι την τελευταία στιγμή θα είναι δύσκολος. Είμαστε αισιόδοξοι και δυνατοί".

    Πιστεύει σε ένα επιτελικό, συνεκτικό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, που σημαίνει περιορισμό του αριθμού των υπουργείων και μέσω συγχωνεύσεων.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τονίζει ότι έχει απέναντι του και τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Σημίτη. "Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να άλλαξε αρχηγό, δεν άλλαξε όμως πολιτική. Ο κ. Παπανδρέου δεν μπόρεσε να αποσαφηνίσει με όρους πολιτικούς τα χαρακτηριστικά του "νέου" που ευαγγελίζεται σε επίπεδο ρητορικής. Ισα-ίσα, η όποια επίφαση αλλαγής στο ΠΑΣΟΚ ενέτεινε την εικόνα της ασάφειας ως προς το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του. Εμείς πιστεύουμε ότο ο τόπος χρειάζεται πολιτική αλλαγή", επισημαίνει.

    [05] AΠΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού, Στέργιος Πιτσιόρλας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, περί μετεκλογικής συνεργασίας με την Αριστερά και τον Συνασπισμό, τόνισε:

    «Την ώρα που -όπως ταιριάζει απόλυτα στην πολιτική του- συνεργάζεται με τους νεοφιλελεύθερους Μάνο και Ανδριανόπουλο και την ώρα που αποκλείει την Αριστερά ακόμα και από το προεκλογικό debate, ο κ. Παπανδρέου φιλολογεί στα ραδιόφωνα περί μετεκλογικής συνεργασίας με την Αριστερά. Είναι δυνατόν να υποτιμά τόσο πολύ τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού;».

    [06] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ

    Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Ανοιχτό άφησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με δυνάμεις της Αριστεράς και ιδιαίτερα με τον Συνασπισμό.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Planet, απαντώντας στην ερώτηση αν η πρόσκληση για συνεργασία μπορεί να περιλαμβάνει και τον Συνασπισμό, τόνισε: «Εγώ ήμουν πάντα ανοιχτός σε συνεργασίες. Είμαι ανοιχτός και σε μετεκλογικές συνεργασίες και όχι απλώς προεκλογικές. Αυτά όλα βεβαίως αν είναι να γίνουν, θα πρέπει να υπάρξουν προγραμματικές συμφωνίες, θα πρέπει να συζητήσουμε σε ποιους τομείς μπορούμε να συνεργαστούμε. Πιστεύω ότι σε κάποια θέματα, όπως π.χ. μιλήσαμε για την παιδεία, την εξωτερική πολιτική, υπάρχουν τομείς στους οποίους μπορούμε να διαμορφώσουμε μια εθνική πολιτική ή και εν πάση περιπτώσει επιμέρους τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε πιο στενά με κάποια κόμματα. Δεν έχω ποτέ αποκλείσει στην πολιτική μου καριέρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο -και το ότι αυτά τα λέω προεκλογικά τυχαίνει, διότι προεκλογικά εγώ εκλέχτηκα πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ-, αλλά είναι μια θέση την οποία έχω διατυπώσει πολλές φορές και στο παρελθόν».

    «Πιστεύω σε έναν νέο τύπο διακυβέρνησης, πιο επιτελικής, πιο αποκεντρωμένης, αλλά και σαφώς με νέους κανόνες, αν θέλετε, λειτουργίας που κρίνουν ακριβώς αυτό το οποίο εσείς λέτε. Δεν θα μπω στη σύνθεση ούτε θα ονοματίσω πρόσωπα, δεν θα ήταν και σωστό, αλλά βεβαίως δεν αποκλείει κανείς τη χρήση και προσώπων από ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις. Έχω τονίσει ότι θα αξιολογείται η προσφορά του καθενός, θα αξιολογείται η εμπειρία, θα αξιολογείται η δυνατότητα να φέρει το καινούριο, το νέο, το νέο αίμα. Και αυτό σε πολλά κλιμάκια, σε πολλά επίπεδα της κυβέρνησης, μπορούν να αξιοποιηθούν στελέχη και θα αξιοποιηθούν στελέχη όχι με κομματικό κριτήριο αλλά με κριτήριο την προσφορά τους, τη γνώση τους, την εμπειρία τους, τη δυνατότητα να εφαρμόσουν ένα σημαντικό έργο», σημείωσε.

    [07] ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΤΟ ΚΚΕ

    Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Για προώθηση προκλητικών αντεκπαιδευτικών ρυθμίσεων που στοχεύουν στην εμπορευματοποίηση της μόρφωσης επικρίνει το ΚΚΕ τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και τη Ν.Δ. με αφορμή την ανακοίνωση από τον Γιώργο Παπανδρέου του προγράμματος του κόμματός του για την παιδεία.

    «Η παρουσίαση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ του προεκλογικού του προγράμματος για την εκπαίδευση αποδείχνει ότι η δημαγωγία του δικομματισμού εξελίσσεται σε επικίνδυνη για το λαό μας υπόθεση, επιδιώκοντας με την ψήφο του να τον δεσμεύσει σε ακόμα πιο αντιλαϊκές πολιτικές. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όχι μόνο δεν κρύβουν ότι συμφωνούν στις αντεκπαιδευτικές ρυθμίσεις που τα επιτελεία του μεγάλου κεφαλαίου (ΣΕΒ, ΕΕ και ΟΟΣΑ) επεξεργάζονται, αλλά συναγωνίζονται για το ποιος θα πλειοδοτήσει σε δήθεν νέα και καινοτόμα μέτρα, που στο σύνολό τους έχουν δοκιμαστεί σε άλλες χώρες και ήδη εφαρμόζονται με τραγικές συνέπειες: ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, εμπορευματοποίηση κι υποβάθμιση της μόρφωσης, νέους ταξικούς φραγμούς για τη νέα γενιά», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    «Η "αποκέντρωση του σχολικού συστήματος", με την κατάργηση του ενιαίου προγράμματος, ωραρίου και βιβλίου, τις προαιρετικές ζώνες και τα μαθήματα επιλογής στα ολοήμερα δημοτικά και γυμνάσια, είναι η νομιμοποίηση και διεύρυνση των ταξικών ανισοτήτων μέσα στην εκπαίδευση. Επικαλούνται τις "τοπικές ανάγκες", "τη σύνδεση με την αγορά για την απασχολησιμότητα των μαθητών" τις "ελευθερίες επιλογής" και παραμερίζουν τη βασική κοινωνική ανάγκη, κοινή για όλα τα παιδιά, να αποκτήσουν μέσα σε όμοιες συνθήκες, με ευθύνη της πολιτείας ολοκληρωμένη μόρφωση και εργασία στη συνέχεια. Αυτό δεν μπορεί να εξαρτιέται από τις τοπικές ή οικογενειακές δυνατότητες, από την τσέπη του γονιού και τους δημοτικούς φόρους, ούτε πρέπει να αφήσουμε τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να γίνουν έρμαια των μεγαλοεπιχειρηματιών-χορηγών ή δωρητών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Το ΚΚΕ τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ ακόμη μια φορά εξάγγειλε αύξηση των πόρων αλλά όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Μίλησε για άρση του «συγκεντρωτισμού» στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και «συμμετοχική δημοκρατία», εννοώντας την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ, την πλήρη κατάργηση της δωρεάν παιδείας. Επιδιώκει να διαφοροποιήσει το επίπεδο και το περιεχόμενο της παρεχόμενης μόρφωσης και να παρουσιάσει κι αυτό το κοινωνικό δικαίωμα σαν «ατομική ευθύνη» που θα εξαρτιέται τελικά από την οικονομική δυνατότητα και την ταξική θέση του καθένα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    «Οσον αφορά την εξάρτηση του σχολείου από τη διαδικασία επιλογής για τα ΑΕΙ, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεν αναιρεί τίποτε από τη μέχρι τώρα πολιτική του Παρά τη φλυαρία που προηγήθηκε και το παραμύθι της «ελεύθερης πρόσβασης», η ταξική επιλογή για την ανώτατη εκπαίδευση θα παραμείνει σκοπός του σχολείου - καθώς δεν καταργούνται οι πανελλαδικές εξετάσεις του Λυκείου ούτε το διαφοροποιημένο σχολικό δίκτυο- ενώ θα συνεχίζεται στα ίδια τα ΑΕΙ, με νέους μηχανισμούς κατηγοριοποίησης και διαλογής των φοιτητών που θα ελπίζουν να εισαχθούν κάποτε σε κάποιο τμήμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «η περιβόητη συνένωση των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας είναι η επισφράγιση της στρατηγικής των μονοπωλίων και στοχεύει στην υποκατάσταση της εκπαίδευσης από βραχυπρόθεσμες και δια βίου εναλλασσόμενες καταρτίσεις, στην αποσύνδεση πτυχίου από το επάγγελμα, στην αξιολόγηση και πιστοποίηση της εκπαίδευσης από τους μηχανισμούς του μεγάλου κεφαλαίου».

    «Η κρατική χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, το ενιαίο μορφωτικό περιεχόμενο για όλα τα παιδιά μέσα σε Ενιαίο Δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο, η Ενιαία Ανώτατη εκπαίδευση, η εξασφάλιση όλου του απαραίτητου προσωπικού (εκπαιδευτικού και βοηθητικού) και της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής με ευθύνη του κράτους, αποτελούν διεκδικήσεις του λαού μας αδιαπραγμάτευτες», τονίζεται στην ανακοίνωση.

    «Οποιος έχει πείρα των συλλογικών αγώνων, της αντίστασης στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, της διεκδίκησης Ενιαίας Λαϊκής Παιδείας έχει μαζί τη δύναμη και την υποχρέωση να μην αφήσει αυτήν την πρόκληση αναπάντητη. Μόνο με ισχυρό ΚΚΕ ο λαός θα μπορέσει με αυτοπεποίθηση να δώσει τις μάχες για να κατακτήσει τις σύγχρονες ανάγκες στη μόρφωση, εργασία, ζωή με δικαιώματα», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [08] ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΗ ΝΔ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

    Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2004 (20:36 UTC+2)

    «Ο λαός θα την εντολή στη Νέα Δημοκρατία, να κάνει πράξη την πολιτική αλλαγή και να οδηγήσει τον τόπο στο αύριο», τόνισε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος του κόμματος, Γιώργος Σουφλιάς, μιλώντας στην Εθνική Προγραμματική Συνδιάσκεψη του κόμματος.

    «Η εκλογική αναμέτρηση της 7ης Μαρτίου είναι πραγματικά κρίσιμη για το μέλλον του τόπου. Σε αυτές τις εκλογές, θα κριθεί αν θα πάμε μπροστά ή θα μείνουμε στα ίδια», τόνισε. «Αν θα προχωρήσουμε μπροστά με νέα πρόσωπα, νέες πολιτικές, νέο πολιτικό ήθος. Ή θα μείνουμε στα ίδια, στη διαφθορά, στην αλαζονεία, στην καθεστωτική αντίληψη, στα ίδια κουρασμένα πρόσωπα να ανακυκλώνονται στις ίδιες θέσεις, τις ίδιες αποτυχημένες πολιτικές που φόρτωσαν τον ελληνικό λαό με πολύ μεγάλα προβλήματα, την ακρίβεια, την ανεργία, τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες Παιδείας και Υγείας και ένα κράτος σπάταλο, κομματικοποιημένο, αναποτελεσματικό που εκτρέφει τη διαφθορά και διάκριση μεταξύ των πολιτών», υπογράμμισε. Πρόσθεσε, δε, ότι η απάντηση στο δίλημμα των εκλογών είναι μόνο μία: «Μπροστά! Μπροστά με τη Νέα Δημοκρατία!».

    Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ένα καθαρό προβάδισμα άνω των 3 μονάδων και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που μετακινούνται προς τη Νέα Δημοκρατία είναι πολύ περισσότεροι από όσους ακολουθούν την αντίστροφη πορεία.

    Mίλησε επικριτικά για την διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ. «Η Νέα Δημοκρατία, με ξεκάθαρη ιδεολογική βάση το φιλελευθερισμό με κοινωνική ευαισθησία που έχει δικαιωθεί σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο, έχει ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα με καινοτόμες, συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις. Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ έχει δείξει στην πράξη ότι αποστρέφεται τον υπεύθυνο και συγκεκριμένο πολιτικό λόγο. Δεν έχει καθαρή ιδεολογία και γι'αυτό δεν είχε ποτέ συγκεκριμένο πρόγραμμα και, βέβαια, δεν έχει και τώρα. Είναι ένα εκκρεμές που πηγαίνει πέρα-δώθε και αυτό σήμερα αποδεικνύεται περισσότερο από ποτέ. Η ακραία ιδεολογικά συνεργασία του νεοφιλελευθερισμού με το σοσιαλιστικό κίνημα, είναι αναξιόπιστη και δημιουργεί πλήρη σύγχυση για την ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ. Αλήθεια, σε ποια πολιτική θα συγκλίνουν οι κ.κ. Γ. Παπανδρέου, Κ Λαλιώτης, τα άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με τους Στ. Μάνο, Αν. Ανδριανόπουλο, Μ.Δαμανάκη και Μ.Ανδρουλάκη; Σοσιαλιστές, νεοφιλελεύθεροι, αριστεροί, συνεργάζονται αναιρώντας την ουσία της πολιτικής που είναι η αντιπαράθεση ιδεών και προγραμμάτων»., επισήμανε.

    Τόνισε ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που «είναι πρόχειρο, αόριστο και συρραφή διαφόρων κειμένων». «Όσο και αν ψάξει κανείς σε αυτό το «μη πρόγραμμα» δεν θα βρει ούτε μία πραγματικά νέα πολιτική που να μην έχει εφαρμοστεί ήδη ή να μην την έχει προτείνει η Νέα Δημοκρατία. Και εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι τα προγράμματα δεν γίνονται σε ένα μήνα. Χρειάζονται χρόνο, μελέτη και ζύμωση με την κοινωνία. Με λίγα λόγια το ΠΑΣΟΚ παραμένει ΠΑΣΟΚ και συνεχιστής του είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ό,τι κι αν λέει», πρόσθεσε.

    Σε ότι αφορά το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας τόνισε αποτέλεσμα συστηματικού διαλόγου με την κοινωνία, ενώ προετοιμάζεται συστηματικά εδώ και τρία χρόνια. Επισήμανε ότι το πρόγραμμα διασφαλίζει ξεκάθαρους, κοινούς κανόνες για όλους και ίσες ευκαιρίες οικονομικής και κοινωνικής προόδου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αποτελέσει πυξίδα για πολλές επόμενες κυβερνήσεις.

    Όπως ανέφερε, προτεραιότητες της ΝΔ είναι η ανασυγκρότηση του κράτους, η επένδυση στη γνώση και τον πολιτισμό και η εφαρμογή μιας νέας οικονομικής πολιτικής και η απάλειψη των κομματικών παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς.

    Σημείωσε ότι βασικός στόχος του προγράμματος της ΝΔ είναι η ταχύρυθμη ανάπτυξη της οικονομίας για όλους και όχι για τους λίγους, η ουσιαστική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειάς της, και η πραγματική αύξηση της απασχόλησης. «Βασική δέσμευση του προγράμματός μας είναι ότι μέσα σε 8-10 χρόνια οι μισθοί και οι συντάξεις θα φτάσουν στο μέσο όρο της Ευρώπης των 15», τόνισε.

    Ασκησε κριτική στις προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου για την παιδεία και την απασχόληση. «Το ΠΑΣΟΚ, μετά από 20 χρόνια στην εξουσία, έχει το θράσος να μιλάει για Δωρεάν Παιδεία και, επιπλέον, να τάζει«σούπερ σχολεία» την ώρα που πολλά σχολεία λειτουργούν διπλοβάρδια ή στερούνται της στοιχειώδους υλικοτεχνικής υποδομής! Όταν χρειάζεσαι μήνες για να κάνεις μια τομογραφία στα δημόσια νοσοκομεία, είναι έλλειψη σεβασμού να υπόσχεσαι Ιντερνετ στα Καπη Οταν χρειάζεσαι το μισό μισθό για φροντιστήρια, είναι έλλειψη σεβασμού να μιλάς για σχολεία που θα έχουν μέσα κινηματογράφου Όταν οι νέοι δεν βρίσκουν δουλειά και νιώθουν απόγνωση, είναι έλλειψη σεβασμού να μιλάς για ανασφάλιστη εργασία», υπογράμμισε.

    Δεσμεύτηκε για αύξηση των πόρων για την παιδεία κατά 40% και επισήμανε ότι θα υπάρχει αξιολόγηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

    «Απέναντι στο ΠΑΣΟΚ των παλαιοκομματικών μεθόδων και του αμοραλισμού, η Νέα Δημοκρατία είναι ο φορέας ενός νέου πολιτικού πολιτισμού», ανέφερε.

    Τόνισε, τέλος, ότι τα στελέχη της ΝΔ είναι υπερήφανα για το κόμμα τους. «Είμαστε υπερήφανοι για την Παράταξή μας για το Κόμμα μας. Άλλοι ντρέπονται ακόμα και να πουν το όνομα του κόμματός τους Αλήθεια, πόσες φορές έχετε ακούσει όλες αυτές τις μέρες τον κ. Γ. Παπανδρέου να λέει τη λέξη «ΠΑΣΟΚ»; Ποτέ»,υπογράμμισε.

    [09] ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Kοζάνη, 20 Φεβρουαρίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για την πιστοποίηση των μήλων στους Πύργους Εορδαίας, εκφράζει με δήλωσή του ο Νομάρχης Κοζάνης Ιορδάνης Ανδρεάδης, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία που αποκτά η εξέλιξη αυτή για τους μηλοπαραγωγούς της περιοχής.

    Η πρωτοβουλία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργων για την πιστοποίηση του συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής Μήλων από τον Οργανισμό πιστοποίησης του Υπουργείου Γεωργίας _ σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προτύπων και τις προδιαγραφές που απαιτούνται _ εκτιμάται ως πολύ σημαντικό βήμα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα και η ασφάλεια των μήλων που παράγονται στους Πύργους του Δήμου Βερμίου.

    Τα πιστοποιημένα, επώνυμα και ποιοτικά τοπικά προϊόντα αποτελούν άλλωστε τον στόχο που έχει θέσει η νομαρχία Κοζάνης, έτσι ώστε μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προώθησης και προβολής τους, να διεκδικήσουν οι παραγωγοί μεγαλύτερο μερίδιο στην ανταγωνιστική αγορά, στηρίζοντας παράλληλα και το εισόδημα των παραγωγών του Νομού.

    [10] ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ Η WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 20 Φεβρουαρίου 2004 (19:24 UTC+2)

    Πτωτικές τάσεις επικρατούν στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, έπειτα από τους κραδασμούς που προκάλεσε στην αγορά η διαμόρφωση των τιμών καταναλωτή στα υψηλότερα επίπεδα του έτους, εξαιτίας της απότομης αύξησης στις τιμές των καυσίμων στις ΗΠΑ.

    Συγκεκριμένα τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι ο δείκτης-κλειδί για τη μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, δηλαδή ο δείκτης τιμών καταναλωτή, σημείωσε αύξηση κατά 0,5% τον Ιανουάριο από 0,2% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ίδιος δείκτης εξαιρουμένων των ασταθών τομέων τροφίμων και ενέργειας, δηλαδή ο δομικός πληθωρισμός, αυξήθηκε κατά 0,2%. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Wall Street έκαναν λόγο για αύξηση του συνολικού δείκτη κατά 0,3% και του δομικού πληθωρισμού κατά 0,1%.

    Η αύξηση του ενεργειακού κόστους τον Ιανουάριο ανήλθε 4,7%. Η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε 8,1%, το πετρέλαιο θέρμανσης 7,2% και οι τιμές του φυσικού αερίου 3,8%. Οι τιμές των ειδών διατροφής παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ τα είδη ένδυσης έπεσαν ελαφρά για τρίτο συνεχή μήνα.

    Στο επιχειρηματικό μέτωπο αντίστοιχα των εκτιμήσεων της αγοράς ήταν τα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής της χρήσης που ανακοίνωσε εταιρεία-κολοσσός της υψηλής τεχνολογίας Hewlett-Packard. Η κατασκευάστρια εταιρία υπολογιστών σημείωσε αύξηση κερδών κατά 30%, τα οποία ανήλθαν σε 1,1 δισ. δολάρια ή 30 σεντς ανά μετοχή. Τα έσοδα της διαμορφώθηκαν σε 19,5 δισ. δολάρια. Για το δεύτερο τρίμηνο της προβλέπει έσοδα μεταξύ 19,2-19,6 δισ. δολαρίων και κέρδη 34 σεντς ανά μετοχή. Ο τίτλος της καταγράφει απώλειες της τάξης του 3,06%.

    Εξάλλου, κέρδη 4,56% σημειώνει η μετοχή της εταιρίας πληροφορικής BEA Systems, ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τετάρτου τριμήνου που υπερέβησαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

    Κατά 1,40% ενισχύεται ο τίτλος της Gillette, ύστερα από τα αισιόδοξα σχόλια της διοίκησης της εταιρίας τόσο για το 2004, όσο και για τα επόμενα δύο έτη. Η Prudential αναβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή της εταιρίας σε «overweight» από «neutral», και την τιμή στόχο στα 46 από τα 39 ευρώ.

    Στις 7 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες 0,37% και διαμορφωνόταν στις 10.625,03 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας συρρικνωνόταν στις 2.034,59 μονάδες, μειωμένος κατά 0,56% και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500 με πτώση 0,32% υποχωρούσε στις 1.143,34 μονάδες.

    Σ.Α.

    [11] ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ 7 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

    Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2004 (18:27 UTC+2)

    Δεν τίθεται θέμα ανάκλησης αδειών για τις επτά ασφαλιστικές εταιρίες που βρίσκονται υπό παρακολούθηση από τις υπηρεσίες του υπουργείου Aνάπτυξης, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης.

    Όπως είπε, μια με δύο εταιρίες αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα και θα πρέπει εντός των ημερομηνιών που έχουν οριστεί, να καταθέσουν τα ποσά που πρέπει προκειμένου να είναι σύννομες. Για τις υπόλοιπες διευκρίνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο, ωστόσο εμφανίζουν κάποια προβλήματα στα αποθεματικά τους.

    Εξάλλου, ο κ.Κουλούρης, όπως είπε, διαπίστωσε επάρκεια και χαμηλές τιμές στα προσφερόμενα αγαθά για τον κλάδο των νωπών φρούτων και λαχανικών, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με εκπροσώπους χονδρεμπορικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων, οι οποίοι ανέλαβαν τη δέσμευση ότι το διάστημα που θα ακολουθήσει οι τιμές θα διατηρηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα, παρά τα προβλήματα που υπήρξαν στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων.

    Όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι των εισαγωγέων οι εισαγωγές σε είδη όπου παρατηρείται έλλειψη, διατηρούν τις τιμές σταθερές, ενώ εξασφαλίζουν πλήρως την επάρκεια της αγοράς, η οποία προέβη σε συντονισμένες εισαγωγές οπωροκηπευτικών από Ισπανία, Ιταλία κα Αίγυπτο. Ο κ. Κουλούρης εκτίμησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα οι τιμές του κλάδου θα έχουν ομαλοποιηθεί πλήρως.

    [12] ΣΥΓΚΕΧΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2004 (18:06 UTC+2)

    Συγκεχυμένες είναι οι απόψεις του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρείας Focus, για λογαριασμό της εφημερίδας "Κέρδος" και στην οποία επιχειρηματίες εκφράζουν τις απόψεις τους, για την οικονομική πορεία της Ελλάδας, μετά το 2004.

    Η δημοσκόπηση διεξήχθη από 11 Φεβρουαρίου έως 18 Φεβρουαρίου, σε δείγμα 100 επιχειρήσεων, με ερωτηματολόγιο. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων (48%), οι οποίοι εκτιμούν ότι μετά το 2004, η οικονομία της χώρας θα παρουσιάσει ύφεση. Αντίθετα το 26% εκτιμά ότι θα δεν υπάρξει καμιά διαφοροποίηση, ενώ το υπόλοιπο 26% απαντά ότι θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη. Στη ερώτηση εάν η ελληνική οικονομία μπορεί να γίνει πιο ανταγωνιστική τη επόμενη τετραετία σε διεθνές επίπεδο, το 48% απαντά μάλλον ναι, το 28% μάλλον όχι, ενώ το 24% σίγουρα ναι. Στο ερώτημα ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί το βασικό μέλημα με ποσοστό 76%, ακολουθεί η παιδεία με 67%, η υγεία 66%, η ανεργία 56% και η δημόσια διοίκηση 54%. Το ασφαλιστικό (40%) καταλαμβάνει την 6η θέση στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.

    Στο ερώτημα ποια θεωρούν πως είναι τα σημαντικότερα μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην Ελλάδα, το 71% εκτιμά ότι θα υπάρξει ένα σταθερό πλαίσιο για τις επενδύσεις, καθώς και για την λειτουργία των επιχειρήσεων, το 66% πιστεύει πως θα υπάρξει βελτίωση του συστήματος φορολογικού ελέγχου, το 62% απαντά ότι θα μειωθεί η γραφειοκρατία, ενώ το 53% θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

    [13] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2004 (17:48 UTC+2)

    Ικανοποιητική κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης και επάρκεια στα οπωροκηπευτικά παρά την πρόσφατη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα διαπίστωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος.

    Σύμφωνα με τον υπουργό η κινητοποίηση της προηγούμενης εβδομάδας σε επίπεδο εισαγωγών συνέβαλε στο να υπάρξει επάρκεια σε προϊόντα και μικρές μόνο διακυμάνσεις- αυξομειώσεις στις τιμές, καθώς, όπως είπε, η επάρκεια στενεύει τα περιθώρια κερδοσκοπίας.

    «Υπάρχουν πιέσεις, μια και ο καιρός ειδικά εδώ, στη Θεσσαλονίκη, είναι ομαλός, ώστε να μπορέσουμε να διευρύνουμε τον ανταγωνισμό και να υπάρξουν ακόμη καλύτερες τιμές. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τις συγκυρίες», σημείωσε.

    Σε ό,τι αφορά εξάλλου τις ασφαλιστικές εταιρίες που βρίσκονται υπό παρακολούθηση από τις υπηρεσίες του υπουργείου Aνάπτυξης ο κ.Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι «δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα, καθώς υπάρχει εποπτεία και παρακολούθηση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, βλέπουμε από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

    Η πολιτική στήριξης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων διευρύνεται με τη δημιουργία του νέου φορέα εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς, τον οποίο νομοθετήσαμε και για τον οποίο οι φορείς της ιδιωτικής ασφάλισης είναι ευγνώμονες, συμμετέχουν και τον στηρίζουν, ανέφερε ο υπουργός.

    [14] ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΓΕΘΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ 2003 Η ΑΝΕΚ

    Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2004 (16:49 UTC+2)

    Mε αυξημένο κύκλο εργασιών και σημαντικά διευρυμένα κέρδη EBTDA έκλεισε την οικονομική χρήση 2003 η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρία Κρήτης (ΑΝΕΚ ΑΕ). Συγκεκριμένα, ο τζίρος ανήλθε στα 171,7 εκατ. ευρώ, έναντι έναντι 161,15 εκατομμυρίων ευρώ το 2002, σημειώνοντας αύξηση κατά 7,21%.

    Αυξημένα ήταν και τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), τα οποία έφτασαν στα 35,62 εκατ. ευρώ, έναντι 34,43 εκατ. ευρώ το 2002. Μεγάλη αύξηση, σε ποσοστό 24,54%, σημείωσαν τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων (EBTDA), τα οποία διαμορφώθηκαν στο ύψος των 18,13 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 14,56 εκατ. το 2002.

    Τέλος, τα καθαρά αποτελέσματα (κέρδη) διαμορφώθηκαν στο ύψος των 4,09 εκατομμυρίων ευρώ.

    Στο μεταξύ, σημαντική μείωση, κατά 12,06%, κατεγράφη στα χρηματοοικονομικά έξοδα, τα οποία συρρικνώθηκαν στα 17,58 εκατ. ευρώ, από 19,99 εκατ. το 2002, ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της εισηγμένης εταιρίας.

    "Από τη γενική εικόνα των αποτελεσμάτων της χρήσης 2003 πιστοποιείται η συνεχής ανοδική πορεία της εταιρίας και ενισχύεται η αισιοδοξία για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον", υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της εισηγμένης.

    [15] ΤΣΙΤΣΕΚ: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

    Αγκυρα, 20 Φεβρουαρίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Από τον Απρίλιο θα έρθει στην επικαιρότητα μία ουσιαστική τροποποίηση του ισχύοντος Συντάγματος, το οποίο δεν είναι σύμφωνο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, σε συμπόσιο που έλαβε μέρος με θέμα «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», όπου συναντήθηκαν προσωπικότητες της Τουρκίας και της Ε.Ε. από τον τομέα της Δικαιοσύνης, όπως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Lusius Vildhaber.

    Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV, ο κ. Τσιτσέκ επεσήμανε πως στο χρονοδιάγραμμα προσαρμογής στην Ε.Ε., η τουρκική Δικαιοσύνη θα δώσει ένα σημαντικό διαγώνισμα και πρόσθεσε: «Πρέπει οπωσδήποτε μετά τις δημοτικές εκλογές να συζητηθούν οπωσδήποτε όλα εκείνα τα στοιχεία του Συντάγματος, εκτός των άρθρων που δεν μπορούν να αλλάξουν και να γίνουν οι σχετικές τροποποιήσεις κατά τρόπο που θα αντιμετωπίζονται οι προσδοκίες. Διότι, εμείς είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε στο σημερινό Σύνταγμα τους νόμους που εκδίδουμε. Ομως, εάν το ίδιο το Σύνταγμά μας δεν συμφωνεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τότε το πρόβλημα προκύπτει από κει».

    Εξ' άλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά το συμπόσιο, απευθυνόμενος στην τουρκική Δικαιοσύνη, είπε:

    «Παρακαλώ κατά τις αποφάσεις που λαμβάνετε να έχετε υπόψη σας την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διότι αυτό θα βοηθήσει στη μείωση των προσφυγών και θα είναι υπέρ της Τουρκίας».

    [16] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Αγκυρα, 20 Φεβρουαρίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Οι διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει στην Κύπρο για την επίλυση του Κυπριακού και η επίσκεψη του Επιτρόπου της Ε.Ε. Γκίντερ Φερχόιγκεν στο νησί είναι από τα θέματα που κυριαρχούν στον τουρκικό τύπο.

    Η «Hurriyet» αναφέρεται στο θέμα σε δίστηλο της πρώτης σελίδας με τον τίτλο «Θα εξηγώ κάθε τι που συζητείται» και γράφει πως, "όταν οι Ελληνοκύπριοι διέρρευσαν στον Τύπο τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση, ο Ντενκτάς εκνευρίστηκε και είπε ότι θα ενημερώνει τον ''λαό''. Ετσι, ανέφερε στον Τύπο τα θέματα που συζητήθηκαν την πρώτη ημέρα".

    Η εφημερίδα αναφέρει πως κατά τη συνάντηση που είχαν οι Ραούφ Ντενκτάς και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο τελευταίος είπε: «Τελικά θα γίνει το δημοψήφισμα, αλλά εάν ο Γενικός Γραμματέας συμπεριλάβει στο Σχέδιο περίεργα πράγματα, δεν είναι γνωστό ποια θα είναι η προσωπική μου ψήφος». Ο Ταλάτ είπε επίσης το εξής: «Η άποψή μου είναι ότι οι πλευρές δεν θα συμφωνήσουν σε πολλά θέματα και κατά πάσα πιθανότητα ο Ανάν θα αναγκασθεί να συμπληρώσει ο ίδιος όλα τα σημερινά κενά. Εάν συμπεριλάβει περίεργα πράγματα, η δική μου ψήφος θα καταστεί ασαφής».

    Στη συνέχεια, ο κ. Ταλάτ τόνισε ακόμη πως και στην περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι δώσουν αρνητική απάντηση στο δημοψήφισμα, θα ενταχθούν και πάλι στην Ε.Ε. και πρόσθεσε: «Τότε όμως θα ενταχθούν σαν μυξιάρικα παιδιά και για μας θα τεθεί το θέμα της κατάργησης του εμπάργκο. Δεν θα γίνει αναγνώριση. Θα γίνουμε σαν την Ταϊβάν».

    Η εφημερίδα, σε άλλο δημοσίευμα, αναφέρεται στη χθεσινή μετάβαση του Επιτρόπου της Ε.Ε., αρμοδίου για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν στο νησί. Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι κ. Φερχόιγκεν δήλωσε πως η Ε.Ε. δεν αποτελεί πλευρά στις διαπραγματεύσεις και ότι προσπαθεί να παίξουν κάποιο ρόλο διευκόλυνσης. Σε ερώτηση δε όσον αφορά τον Ντενκτάς, είπε ότι αυτή τη φορά τον βρήκε διαφορετικό και αρκετά φιλικό. Επίσης, επεσήμανε την ικανοποίηση που αισθάνθηκαν για την εποικοδομητική στάση που παρουσίασε η Τουρκία.

    Σε άλλο δημοσίευμα, τονίζεται πως ο Σερντάρ Ντενκτάς που δέχθηκε τους δημοσιογράφους της «Hurriyet», τόνισε πως επιθυμούν, έστω και συμβολικά, οι Τούρκοι στρατιώτες να μένουν συνεχώς στο νησί. Ακόμη, τόνισε ότι θα ζητήσουν να συνεχισθεί και ο εγγυητικός ρόλος της Τουρκίας.

    Η «Radikal» αναφέρεται στις εξελίξεις στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Το χρονοδιάγραμμα δύσκολο και ο δρόμος μακρύς». Επίσης, γράφει ότι ο Επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδιος για τη διεύρυνση, έδωσε εγγύηση «εξαίρεσης», όσον αφορά τα θέματα που προστατεύουν τους Τουρκοκύπριους στο σχέδιο Ανάν, αλλά δεν συμβιβάζονται με τα ισχύοντα στην Ε.Ε.

    Η «Sabah» στην πρώτη σελίδα αναφέρει ότι ο Επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδιος για τη διεύρυνση, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ντενκτάς του υποσχέθηκε ότι θα χορηγηθεί στους Τουρκοκύπριους ειδική βοήθεια μετά την ενοποίηση, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί ισορροπία με τους Ελληνοκύπριους.

    [17] ΝΕΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΓΕΙΡΕΙ Ο Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 20 Φεβρουαρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εμμένει στις πάγιες θέσεις του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έχοντας προσθέσει στις απαιτήσεις του για ενίσχυση της διζωνικότητας και καθαρότητα των πληθυσμών και την ανάγκη για καλύτερη διατύπωση του διεθνικού χαρακτήρα της λύσης.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή, επιβεβαιώνοντας ότι η επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο του νέου γύρου συνομιλιών που άρχισε χθες στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη 9.30 το πρωί. Πρόσθεσε ότι την ίδια μέρα θα συνέλθει η τεχνική επιτροπή που ασχολείται με τη νομοθεσία, ενώ δεν έχει ακόμη οριστεί συνάντηση της επιτροπής που ασχολείται με τα οικονομικά θέματα.

    Σε ερώτηση πώς αντιμετωπίζονται οι απαιτήσεις Ντενκτάς εφόσον θεωρούνται εκτός των παραμέτρων του σχεδίου Ανάν, η ίδια πηγή είπε πως η διαπραγματευτική διαδικασία βρίσκεται ακόμη στην αρχή γι' αυτό και προς το παρόν μόνο εγείρονται.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] TUSIAD: ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 20 Φεβρουαρίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Την ανάγκη εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος του 2004 και ένταξης της ενωμένης Κύπρου στην Ε.Ε. πριν την 1η Μαϊου επισήμαναν στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Τουρκίας (TUSIAD).

    Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Milliyet» ο επιχειρηματίας Ομέρ Σαμπαντζί, που ανέλαβε την προεδρία του TUSIAD μαζί με τα μέλη του νέου Δ.Σ. του Συνδέσμου επισκέφθηκαν τον κ. Ερντογάν και τόνισαν πως θα πρέπει να εφαρμοσθεί το οικονομικό πρόγραμμα του 2004 και ότι θα πρέπει η ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ε.Ε. την 1η Μαΐου.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κατά τη συζήτηση που είχε μαζί τους, επεσήμανε ότι οι δομικές αλλαγές θα γίνουν και χωρίς την υποχρέωση λόγω του Δ.Ν.Τ. Ο TUSIAD τόνισε πως θα πρέπει να συνεχισθεί η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στο Κυπριακό και ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι θα πρέπει να γνωστοποιηθούν καλά στην κοινή γνώμη το τι θα φέρει και το τι θα πάρει η λύση στην Κύπρο.

    Ο κ. Σαμπαντζί μετά τη συνάντηση, δήλωσε τα εξής: «Η ένταξη της ενωμένης Κύπρου την 1η Μαΐου στην Ε.Ε., θα δώσει επιτάχυνση και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. Κρίνουμε εποικοδομητική τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα. Θα πραγματοποιηθούν επίσης τα απαιτούμενα βήματα για την εξασφάλιση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων στα τέλη του 2004. Υπάρχουν ορισμένες ελλείψεις όσον αφορά τα βήματα που έγιναν στα πλαίσια των κριτηρίων Κοπεγχάγης».

    [19] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Αγκυρα, 20 Φεβρουαρίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Για να μεταβούν τουρκικά στρατεύματα στο Ιράκ θα πρέπει να απευθύνει πρόσκληση ο ιρακινός λαός, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ στη συνάντηση που είχε με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ στην Αγκυρα

    Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση του κ. Σέφερ με τον κ. Γκιουλ, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, ερωτώμενος υπό ποίους όρους θα αποστείλει το ΝΑΤΟ στρατεύματα στο Ιράκ, απάντησε σύμφωνα με την εφημερίδα «Hurriyet»: «Για να αναπτυχθούν σχέσεις επιθυμούμε τη δημιουργία νόμιμης κυβέρνησης στο Ιράκ. Εάν το ΝΑΤΟ αποστείλει στρατιωτική διοίκηση εκεί πρέπει να υπάρχει νόμιμη κυβέρνηση».

    Από τη μεριά του ο κ. Γκιουλ ανέφερε ότι για να αναλάβει η Τουρκία καθήκοντα στο Ιράκ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί ο ρόλος των Η.Ε. και να απευθύνει πρόσκληση ο ιρακινός λαός.

    Ο κ. Σέφερ κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την Τουρκία πολύ σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ και ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να πράξει το καθήκον της στο Ιράκ, όπως ακριβώς έκανε και στο Αφγανιστάν.

    Κατά τη συνάντηση του κ. Σέφερ με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Βετζντί Γκιονούλ εξετάσθηκε και το θέμα του Αφγανιστάν.

    Σε ερώτηση που έγινε στον κ. Γκιονούλ σχετικά με την πιθανότητα να αυξηθεί η τουρκική στρατιωτική υποστήριξη στη χώρα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απάντησε:

    «Μετά από ΝΑΤΟϊκή επιμονή είπαμε ότι μπορούμε να στείλουμε 3 ελικόπτερα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έγινε δυνατό να βρεθεί λύση για την αποστολή τους. Εάν υπάρξουν και άλλες απαιτήσεις είμαστε οπωσδήποτε ανοιχτοί να τις αξιολογήσουμε καθ' ότι, όπως κάθε χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ ανάλογα με τις δυνατότητές της, έτσι και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το βάρος».

    [20] Ο Λ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ, Λάκης Νικολάου μίλησε σήμερα στην ΕΡΑ Σπορ για την κίνηση του Ντέμη Νικολαϊδη να αγοράσει την ΠΑΕ. «Διαφωνώ σε ότι αφορά τουλάχιστον το όνομα μου, με τον όρο επενδυτής. Όχι δεν συμμετέχω σε καμιά κίνηση επενδυτών. Ήρθα δυο τρεις φορές σε τηλεφωνική  επαφή με τον Ντέμη και μιλήσαμε για το πρόβλημα που απασχολεί την ΑΕΚ. Του δήλωσα ότι θα του συμπαρασταθώ, σε αυτή τη προσπάθεια, γιατί νομίζω έχουμε φθάσει σε αδιέξοδο. Από τη στιγμή που η ΑΕΚ, μπορέσει και απεμπλακεί από τους άγγλους και οι μετοχές και είναι προς διάθεση, θα αγοράσω και εγώ. Όχι όμως με την έννοια του επενδυτή, γιατί οικονομικά δεν μπορώ να φθάσω σε αυτά τα επίπεδα», τόνισε ο κ. Νικολάου και συνέχισε: «Από την στιγμή δεν απεμπλακεί η ΑΕΚ από του άγγλους, δεν πρόκειται να μπω στην διαδικασία να βοηθήσω για να μπούμε πάλι στο μαράζωμα της ομάδας, γιατί οποιοσδήποτε μπει σε αυτή την διαχείριση της ομάδας χωρίς να έχει το πακέτο των μετοχών θα την οδηγήσει πάλι στην ταλαιπωρία, που οδηγείται τόσα χρόνια»

    Σχολιάζοντας τέλος την κίνηση του Ντέμη Νικολαϊδη τόνισε: «Δεν διαφωνώ με την κίνηση. Δεν αρνήθηκα  στον Ντέμη, να πει ότι ο Νικολάου είναι ηθικά μαζί μας, θετικά μαζί μας και με τον όρο που συζητήσαμε, ότι θα είναι και αυτός μέσα στην ομάδα. Προτρέπω κάθε φίλο της ΑΕΚ, να αγοράσει μετοχές αν αλλάξουν τα πράγματα. Όπως και εγώ έχω μετοχές από την εποχή του Μπάρλου και αργότερα όταν διατέθηκαν, αλλά και από την εποχή Μελισσανίδη».

    [21] Ο ΜΑΤΣ ΓΙΝΓΚΜΠΛΑΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2004 (18:55 UTC+2)

    Στο παιχνίδι της ερχόμενης αγωνιστικής, της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής με τον ΠΑΟ αναφέρθηκε ο προπονητής του Ηρακλή, Ματς Γίνγκμπλαντ, ο οποίος αποκάλυψε -μεταξύ άλλων- ότι θα ακολουθήσει διαφορετική τακτική από αυτήν που εφάρμοζε μέχρι τώρα.

    «Ολη την εβδομάδα δουλέψαμε πάνω στην τεχνική. Θα εφαρμόσω διαφορετικά πλάνα. Δυστυχώς δεν θα έχω στη διάθεσή μου τον Φοφόνκα, όπως επίσης τον Κουχάρσκι και τον τιμωρημένο Μουράτι. Επίσης σε καλή αγωνιστική κατάσταση βρίσκεται οι Μπαχράμης και Κέννεντι», επισήμανε ο τεχνικός του Ηρακλή και συνέχισε: «Σημαντικό είναι να μην λυγίσουμε στο κέντρο και την άμυνα. Θα καταφέρουμε να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα μόνο αν μπούμε στον αγωνιστικό χώρο με αυτοπεποίθηση".

    Οσο για τον αντίπαλό του; «Ο ΠΑΟ είναι πολύ καλή ομάδα και μέχρι στιγμής πάει περίφημα. Σίγουρα έχουμε δύσκολη αποστολή, αλλά μπορούμε να πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα. Σίγουρα ο αντίπαλος πρέπει να διεκδικήσει να κάνει κάτι πρώτος στο παιχνίδι», τόνισε ο Ματς Γίνγκμπλαντ, ο οποίος αναφέρθηκε και στον Φοφόνκα. «Ελπίζουμε ό,τι το πρόβλημά του θα είναι μόνο γι' αυτόν τον αγώνα. Κανείς δεν γνωρίζει πόσες μέρες θα μείνει εκτός γηπέδων. Όμως η κατάστασή του ακολουθεί ανοδική πορεία. Το θετικό για τον Ηρακλή είναι ότι έχει πολλούς καλούς παίκτες. Πολλοί μάλιστα παίζουν στις εθνικές ομάδες και αυτό χαροποιεί όλους στην οικογένεια του Ηρακλή».

    [22] ΑΛΦΟΝΣΟ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ: ΔΕ ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ ΣΕ ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΓΙΟΥΡΟΛΙΜΠ 49er ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2004 (18:43 UTC+2)

    Πολύ κακή εμφάνιση πραγματοποίησαν χθες οι αδελφοί Παναγιωτίδη στην δεύτερη μέρα του Γιούρολιμπ ιστιοπλοϊας τύπου 49er της Αθήνας. Η χαμηλή ένταση των ανέμων φαίνεται ότι δεν ευνόησε την προσπάθεια των δύο αδερφών, οι οποίοι βρίσκονται στη 20η θέση του δεύτερου γκρουπ, έχοντας συγκεντρώσει 69 βαθμούς ποινής.

    «Δυστυχώς δεν βρεθήκαμε σε καλή μέρα κατά την διάρκεια των χθεσινών ιστιοδρομιών με αποτέλεσμα να το... πληρώσουμε ακριβά. Κάποια νέα υλικά που έχουμε τοποθετήσει στο σκάφος μας δεν ανταποκρίθηκαν με τον τρόπο που εμείς θα θέλαμε, γεγονός που σίγουρα μας προβληματίζει. Εμείς θα προσπαθήσουμε μέσα από τις προπονήσεις να δούμε τι φταίει για την κακή μας εμφάνιση, ώστε να μπορέσουμε να διορθώσουμε τις όποιες ατέλειες παρουσιάσαμε και να εμφανιστούμε έτοιμοι στις επόμενες αγωνιστικές μας υποχρεώσεις και κυρίως στο παγκόσμιο πρωτάθλημα 49er», κατέληξαν οι Αλφόνσο και Γιώργος Παναγιωτίδης.

    [23] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ 2004: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ ΣΤΑ 75κ. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΥΓΜΑΧΟΣ Γ. ΓΑΖΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2004 (17:41 UTC+2)

    Το έργο του Γιώργου Γαζή στον πρώτο αγώνα των 75 κιλών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Κροατίας, ήταν εξ ορισμού δύσκολο. Ο πρωταθλητής του Εθνικού Κοζάνης πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις για να αποκλείσει τον Γάλλο χάλκινο πρωταθλητή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2002 Ντιαμπάνγκ Μαμαντού, ωστόσο, δεν άντεξε... Ηττήθηκε με 23-40 στα σημεία και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης, που αποτελεί παράλληλα και προ-ολυμπιακό τουρνουά ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τον Γκεβόργκ Γκαλστιάν, που θα αγωνιστεί στο βραδινό γκρουπ (ώρα έναρξης 19:30 ώρα Ελλάδας). Ο πρωταθλητής του ΠΑΟΚ στα 64 κιλά (29 πυγμάχοι), θα αντιμετωπίσει τον φετινό παγκόσμιο πρωταθλητή, Γουίλι Μπλεν από τη Γαλλία. Χθες, πρώτη ημέρα των αγώνων, ο Ηλίας Παυλίδης πήρε την πρώτη ελληνική πρόκριση. Ο πρωταθλητής του ΠΑΟΚ στα 81κ. (29 πυγμάχοι) κέρδισε με 26-14 στα σημεία τον Βούλγαρο Ντέιβιντ Μανουκιάν, παίρνοντας έτσι την πρόκριση για την επόμενη φάση. Αντίθετα, ο Θοδωρής Κοντοζίδης αποκλείστηκε. Ο πυγμάχος του Εθνικού Κοζάνης, που έπαιξε στα 51 κιλά (21 πυγμάχοι), έχασε με διακοπή στον 2ο γύρο λόγω μεγάλης διαφοράς στα σημεία, από τον Λιθουανό Ιβάν Στάποβιτς.

    Αύριο θα παίξει ο Γιάννης Μονοκάνδυλος του Απόλλωνα Καλαμαριάς στα 54 κιλά (22 πυγμάχοι). Αντίπαλός του θα είναι αθλητής από τη Λευκορωσία. Την ίδια μέρα θα παίξει και ο Θοδωρής Κοττάκος στα 69 κιλά (31 πυγμάχοι). Ο πρωταθλητής του Παναθηναϊκού κληρώθηκε με πυγμάχο από την Ιρλανδία. Την Κυριακή, 22 του μήνα, θα αγωνιστούν ο Οδυσσέας Σαρίδης (57 κιλά - 21 πυγμάχοι) και ο Σπύρος Κλαδούχας (91 κιλά - 28 πυγμάχοι). Ο Σαρίδης του Πανελληνίου θα παίξει με Λευκορώσο και ο Κλαδούχας του Παναθηναϊκού με Ιταλό. Την επόμενη Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου, ο Μάριος Καπερώνης της ΕΑ Πατρών θα παίξει με Ούγγρο στην κατηγορία των 60 κιλών (27 πυγμάχοι). Την ίδια μέρα, ο Θανάσης Σταυρούδης του ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει στα +91 κιλά (26 πυγμάχοι), πυγμάχο από τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη.

    Να σημειωθεί ότι, οι Σαρίδης, Καπερώνης, Κλαδούχας και Σταυρούδης κληρώθηκαν κατευθείαν στην 16άδα των κατηγοριών τους.

    [24] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2006

    Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2004 (17:09 UTC+2)

    Την ερχόμενη Δευτέρα στις 17:00 θα διενεργηθεί από την FIFA η κλήρωση για τον καταρτισμό του αγωνιστικού προγράμματος στον 2ο προκριματικό όμιλο της ευρωπαϊκής ζώνης του Μουντιάλ 2006, στον οποίο συμμετέχει η εθνικής μας ομάδα. Σε σχετικό έγγραφο, που απέστειλαν οι υπηρεσίες της Διεθνούς Συνομοσπονδίας στην ΕΠΟ, αναφέρεται ότι η FIFA θα κάνει το πρωί της Δευτέρας την ύστατη προσπάθεια ανεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης για το πρόγραμμα των αγώνων και σε περίπτωση που και αυτή αποβεί άκαρπη θ΄ ακολουθήσει η διαδικασία της κλήρωσης.

    [25] ΤΡΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΔΕΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Ρώμη, 20 Φεβρουαρίου 2004 (19:44 UTC+2)

    Τρεις ιταλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν σήμερα, εκ των οποίων ο ένας πολύ σοβαρά, στην Περούτζια (κεντρική Ιταλία) από παγιδευμένο δέμα που είχε σταλεί σε μια νέα γυναίκα, η οποία επειδή το θεώρησε ύποπτο δεν το άνοιξε και το πήγε στην αστυνομία, έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές.

    Η γυναίκα πήγε το δέμα στην αστυνομία όπου και εξερράγη στα χέρια αστυνομικών. Ενας από τους αστυνομικούς έχασε όλα τα δάχτυλα του δεξιού του χεριού και τρία του αριστερού του χεριού. Οι δύο άλλοι συνάδελφοί του τραυματίστηκαν ελαφρά.

    [26] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Πράγα, 20 Φεβρουαρίου 2004 (19:19 UTC+2)

    Την παραίτησή του από το αξίωμα του Επιτρόπου της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. ανακοίνωσε ο Μίλος Κούτζβαρτ, μετέδωσε το τσεχικό πρακτορείο ειδήσεων CTK.

    Ο 43χρονος Τσέχος πολιτικός δήλωσε ότι ο διορισμός του στο αξίωμα του επιτρόπου αμφισβητήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού της Τσεχίας και ιδιαίτερα από τον υπουργό Εξωτερικών Σίριλ Σβόμποντα.

    Ο κ. Κούτζβαρτ είχε διοριστεί στη θέση αυτή από τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Σπίντλα, παρά τις επιφυλάξεις των κεντρώων εταίρων του στους κόλπους του κεντροαριστερού συνασπισμού.

    [27] ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΛΟΓΩ ΜΟΛΥΝΣΗΣ

    Βερολίνο, 20 Φεβρουαρίου 2004 (18:07 UTC+2)

    Μια ιογενής μόλυνση ανάγκασε τις στρατιωτικές αρχές της Γερμανίας να κλείσουν τέσσερις βάσεις και να ζητήσουν από 4.000 στρατιωτικούς και τους συγγενείς τους να παραμείνουν σπίτια τους. Οι βάσεις θα παραμείνουν κλειστές για τρεις εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απολύμανσής τους, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [28] ΤΑ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΡΙΣ ΠΑΣΤΕΡΝΑΚ ΘΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 20 Φεβρουαρίου 2004 (18:04 UTC+2)

    Στην Ρωσία πρόκειται να εκδοθούν τα άπαντα του Ρώσου συγγραφέα Μπορίς Πάστερνακ, η κυκλοφορία των οποίων είχε απαγορευθεί από τις σοβιετικές αρχές επί 30 χρόνια, μετέδωσε το ΒΒC.

    Το έργο του αντικαθεστωτικού συγγραφέα τέθηκε εκτός νόμου το 1958 από την Ενωση Σοβιετικών Λογοτεχνών, μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το κλασικό του μυθιστόρημα «Δόκτωρ Ζιβάγκο».

    Την απαγόρευση αυτή ήρε η κυβέρνηση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1988, στα πλαίσια της νέα πολιτικής διαφάνειας γνωστής και ως «γκλάσνοστ».

    Και οι 11 τόμοι πρόκειται να κυκλοφορήσουν μέχρι το Φεβρουάριο του 2005 ώστε να τιμηθεί με τον τρόπο αυτό η 115η επέτειος από τη γέννηση του συγγραφέα.

    Οι πρώτοι δύο τόμοι του έργου που περιλαμβάνουν ποιήματα από το 1912 μέχρι το 1959 έχουν ήδη εκδοθεί από τον οίκο «Σλόβο«.

    Ο γιος του Πάστερνακ Γεβγένι δήλωσε ότι το πλέον γνωστό έργο του πατέρα του, ο Δόκτωρ Ζιβάγκο θεωρήθηκε ως πρόκληση στην ιδεολογία του ψεύδους.

    Το καλοκαίρι του 2003 μία ομάδα Ρώσων λογοτεχνών και μουσικών διαμαρτυρήθηκε με ανοικτή επιστολή της στην εφημερίδα Ιζβέστια, γιατί το έργο αντιφρονούντων δημιουργών της σοβιετικής εποχής ανάμεσά τους και ο Πάστερνακ δεν περιλαμβάνεται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα διδασκαλίας των σχολείων.

    [29] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

    Γενεύη, 20 Φεβρουαρίου 2004 (17:01 UTC+2)

    Μία διεθνής Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουνίου στη Γενεύη με σκοπό να προαγάγει τις ανθρωπιστικές προσπάθειες υπέρ των Παλαιστινίων προσφύγων, ανακοινώθηκε από τον Πίτερ Χάνσεν, Γενικό Διευθυντή της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

    Η διάσκεψη αυτή, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότερες από 65 χώρες και διεθνείς οργανισμοί, θα οργανωθεί σε συνεργασία με το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών και δύο από τα βασικά της θέματα θα είναι το μέλλον των παιδιών και η απασχόληση.

    [30] ΓΛΕΝΤΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2004 (20:26 UTC+2)

    Γλέντι με μουσική, χορό και φαγητό διοργανώνει την Καθαρά Δευτέρα ο Δήμος Καλαμαριάς. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει από τις 11 το πρωί στον ανοιχτό χώρο του πρώην στρατοπέδου Μακεδονομάχου Κόδρα.

    Την εκδήλωση θα πλαισιώνουν το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου, η Ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής του Αλέκου Ζώρα αλλά και το λαϊκό συγκρότημα "Χάρτινα Φεγγάρια".

    Πολύχρωμοι χαρταετοί θα μοιραστούν στα μικρά παιδιά.

    [31] ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2004 (20:26 UTC+2)

    Παραδοσιακό γλέντι με λυράρηδες και ποντιακούς χορούς διοργανώνει την Καθαρά Δευτέρα ο Δήμος Πανοράματος. Τα πατροπαράδοτα κούλουμα, θα συνοδευτούν με νηστίσιμα εδέσματα, χαρταετούς, μουσική, χορό και άφθονο κρασί.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο της οδού Γαλανού με πρωταγωνιστές τους λυράρηδες και τα χορευτικά της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος που θα πλαισιώσουν τις χορευτικές επιδόσεις των προσκεκλημένων.

    Το γλέντι θα κορυφωθεί με το πέταγμα χαρταετών αλλά και με νηστίσιμα εδέσματα, προσφορά του Δήμου.

    [32] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Δύο εκδηλώσεις παραδοσιακού χαρακτήρα διοργανώνει ο Δήμος Ευόσμου για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας.

    Σε δύο διαφορετικά σημεία του Ευόσμου, στο Πάρκο Αγαμέμνονος και στο Πάρκο Προσκόπων, την Δευτέρα στις 11 π.μ. και στις 12 π.μ. αντίστοιχα, θα πραγματοποιηθούν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, ενώ θα διανέμονται δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και η πατροπαράδοτη φασολάδα.

    Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα του Πνευματικού Κέντρου Ευόσμου, του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου κατοίκων Ηλιούπολης, του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» και του Συλλόγου Αγγιστιανών Ευόσμου καθώς και τα χορευτικά τμήματα του Β΄ ΚΑΠΗ.

    [33] ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2004 (20:17 UTC+2)

    Αφιερωμένη στη μουσική και τους χορούς του Πόντου και της Μικράς Ασίας είναι η αποψινή βραδιά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Παράδοσης, στο Δήμο Νεάπολης.

    Στην αποψινή βραδιά συμμετέχουν η Ποντιακή Εστία Νεάπολης, ο Σύλλογος "Αγ. Φωτεινή" του Δήμου Κορδελιού, ο Σύλλογος Ποντίων Δήμου Νεάπολης και οι "Ακρίτες του Πόντου".

    Αύριο το μεσημέρι στην Πλατεία Ειρήνης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Παράδοσης θα παρουσιαστούν νησιώτικοι χοροί και τραγούδια από το Παραδοσιακό Χορευτικό του Δήμου Νεάπολης, κερκυραϊκά δημοτικά πολυφωνικά και επτανησιακές καντάδες από το Σύλλογο Κερκυραίων και Φίλων της Κέρκυρας "Οι Φαίακες" ενώ ο Λαογραφικός Όμιλος "Παπάφη" θα παρουσιάσει χορούς από τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

    Την Κυριακή της Αποκριάς το μεσημέρι στην Πλατεία Ειρήνης οι "Μπαγιάτ brothers" θα ερμηνεύσουν σμυρναίικα, ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια με 12μελή ορχήστρα

    Την Καθαρά Δευτέρα στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο θα γίνει το παραδοσιακό γλέντι με τη Νίτσα Τσίτρα και το πενταμελές "Μακεδονικό Συγκρότημα".

    [34] ΤΟ "ΤΡΙΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ" ΤΟΥ Δ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2004 (14:56 UTC+2)

    Μια παράσταση με τραγούδια σταθμό στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, γραμμένα για μεγάλες θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάζουν την επόμενη Παρασκευή 27 Ιανουαρίου (στις 21.00) στο θέατρο Αυλαία, στη Θεσσαλονίκη, ο Δημήτρης Νικολούδης και η «Μουσική Συμφωνία», σε μία εκδήλωση που πραγματοποιείται για την ενίσχυση του Συλλόγου φίλων Νοσοκομείου Ημέρα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

    Το επιτυχημένο μουσικό αφιέρωμα με τίτλο «το Τρίτο Κουδούνι» στηρίζεται σε μια ιδέα του Δημήτρη Νικολούδη και περιέχει συνθέσεις που γράφτηκαν ειδικά για θεατρικές παραστάσεις: τραγούδια από την «Οδό Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι, την «Όμορφη Πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη, τραγούδια του Λόρκα σε αποδόσεις σπουδαίων ελλήνων ποιητών, όπως ο Νίκος Γκάτσος και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, καθώς και θαυμάσιες συνθέσεις του Σταύρου Ξαρχάκου, του Θάνου Μικρούτσικου, της Ελένης Καραΐνδρου και άλλων.

    Τα τραγούδια παρουσιάζονται σαν μέσα από θεατρική παράσταση με αναφορές στα έργα που πρωτοακούστηκαν, σε έναν κατάλληλα σκηνοθετημένο, φωτισμένο και σκηνογραφημένο χώρο, που στόχο έχει να τα συνδέσει και να τα παρουσιάσει ως ένα ενιαίο σύνολο, κάνοντας και τους θεατές κοινωνούς αυτού του πλούτου.

    Στην μουσική αυτή παράσταση συμμετέχει τραγουδώντας η Ανθή Τατσιούλη. Επίσης, συμμετέχει χορεύοντας και τραγουδώντας η Ντίνα Σαμουηλίδου.

    Ο Δημήτρης Νικολούδης

    Διακριτική φωνή με πολλαπλές δυνατότητες και ηχοχρώματα. Σπούδασε φωνητική στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα εμφανίζεται σε γνωστούς χώρους της Θεσσαλονίκης και συμμετέχει σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

    Το 1994 κυκλοφορεί η πρώτη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Το Αιώνιο Παράπονο», σε μουσική και στίχους του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου και του Σταύρου Κουγιουμτζή. Από το 1994 έως το 2000 υπήρξε βασικός ερμηνευτής της ορχήστρας της ΕΡΤ-3. Συμμετείχε σε συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη το 1995, της Μαρίας Φαραντούρη στο Ηρώδειο το 2001 κ.α. Το 2000 εμφανίζεται στην τηλεόραση της ΕΤ-3 με την εκπομπή «Στίχοιμετά μουσικής», ενώ σήμερα είναι μόνιμος συνεργάτης του πολιτιστικού ραδιοφώνου της ΕΤ3, του 9.58 fm.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, ενώ διοργανωτής είναι ο Σύλλογος φίλων Νοσοκομείου Ημέρα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 20 February 2004 - 19:13:55 UTC