Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-02-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "ΠΥΡΕΤΟΣ" ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ
  • [02] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ "BOW
  • [03] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: «ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΩ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΟΥ»
  • [04] ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-
  • [05] ΑΪΤΗ: ΣΤΗ ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΑΥΤΟΕΞΟΡΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΡΙΣΤΙΝΤ
  • [06] ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΛΑΓΟΝΗΣΙ
  • [07] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΕ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ
  • [08] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΣΚ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΟΙ ΤΟΥ
  • [09] ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕ ΣΤΗ ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΟΥ ΣΟΥΕΖ
  • [10] ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΕΤΥΧΕ ΣΕ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
  • [11] ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ 3η ARTOZYMA
  • [12] ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ 3ης ARTOZYMA
  • [13] ΑΥΞΗΣΗ 29,8% ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΠΗΓΑΣΟΣ
  • [14] ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
  • [15] ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ Χ.Α. ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [16] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ Ο ΤΟΜΑΣ ΓΟΥΕΣΤΟΝ
  • [17] ΜΟΪΣΙΟΥ: ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Ο ΧΑΜΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ
  • [18] ΚΑΝΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΗΔΕΙΑΣ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ
  • [19] ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΓΟΥΕΣΤΟΝ
  • [20] ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΟΙ ΚΕΡΥΝΕΙΩΤΕΣ
  • [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΔΙΕΚΟΠΗ ΛΟΓΩ ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΩΝ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
  • [22] ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ Ο ΠΑΟΚ ΜΕΤΑ ΤΟ 2-0 ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΦΗ
  • [23] ΕΥΡΩΠΗ ΒΛΕΠΕΙ Η ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1-0 ΕΠΙ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ
  • [24] ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΝΙΚΗ ΠΗΡΕ Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟ
  • [25] ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [26] ΔΥΝΑΜΗ ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ ΟΙ ΗΠΑ
  • [27] ΒΑΡΙΑ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ EXIT-POLLS
  • [28] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ G15 ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
  • [29] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΔΥΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΤΑ ΜΕ 500 ΚΙΛΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ
  • [30] Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ Β.ΚΟΡΕΑ
  • [31] ΣΑΡΩΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΠΕΖ ΚΑΙ ΑΦΛΕΚ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΥΒΑΝΕΖΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [33] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [01] "ΠΥΡΕΤΟΣ" ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2004 (09:44 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία, εισέρχεται ο προεκλογικός αγώνας και μία ακριβώς εβδομάδα πριν τις εκλογές, ανεβαίνουν οι τόνοι, καθώς τα πολιτικά κόμματα της χώρας προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους, με στόχο κυρίως την προσέλκυση των νέων και των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, γεγονός που θεωρείται ότι θα κρίνει και το εκλογικό αποτέλεσμα. Ερχεται και η ώρα των μεγάλων προεκλογικών συγκεντρώσεων στην Αθήνα. Σήμερα Κυριακή θα μιλήσουν ο Κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη, ο Γ.Παπανδρέου στη Σάμο, η Α.Παπαρήγα στην Πάτρα και αύριο Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, ο Ν.Κωνσταντόπουλος στη Μυτιλήνη και ο Δ.Τσοβόλας θα περιοδεύσει στα Άνω Λιόσια.

    Οργασμός στα επιτελεία

    Οργασμός, επικρατεί στα κομματικά επιτελεία για τη στρατηγική της τελευταίας εβδομάδας. Ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε η τηλεόραση του ALPHA, αναμένεται να ρίξει το βάρος του στο λεκανοπέδιο με μίνι περιοδείες σε ευαίσθητες περιοχές. Οι επιτελείς του εκτιμούν ότι με ένα προβάδισμα 3% στην Αττική, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. Επίσης, προβλέπεται άνοιγμα στους αγρότες, ενώ για να σταματήσει η διαρροή ψηφοφόρων προς τα κόμματα της Αριστεράς, θα επισημάνει τις ακροδεξιές θέσεις στελεχών της ΝΔ.

    Αντιθέτως, στη Ρηγίλλης οι επιτελείς του Κώστα Καραμανλή επιλέγουν τους χαμηλούς τόνους, αφού στοχεύουν στην προσέγγιση των αναποφάσιστων χωρίς πόλωση. Επίσης, ρίχνουν το βάρος στην ανάδειξη του προφίλ του Κώστα Καραμανλή και να πείσουν ότι μπορεί να είναι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Παράλληλα, αποσκοπούν στο να περάσει το μήνυμα ότι η ΝΔ είναι κόμμα του μέτρου και ανήκει στον μεσαίο χώρο. Ο πρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους από την Μυτιλήνη, τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Το μήνυμα που στέλνετε εσείς σε ολόκληρη τη χώρα είναι ξεκάθαρο. Το χθες δεν πάει άλλο. Το ίδιο δεν μπορεί να φέρει το διαφορετικό».

    Οι μεγάλες συγκεντρώσεις στην Αθήνα, την Πέμπτη της ΝΔ και την Παρασκευή του ΠΑΣΟΚ, αποτελούν για τα δύο μεγάλα κόμματα την κορύφωση της προεκλογικής τους εκστρατείας. Οι κ.κ. Παπανδρέου και Καραμανλής πάντως, θα κονταροχτυπηθούν μέχρι και την τελευταία στιγμή για τις ψήφους των αγροτών, αφού αμφότεροι επέλεξαν για την τελευταία εβδομάδα να μιλήσουν στην Λάρισα.

    Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται και η τελευταία φάση της διαφημιστικής καμπάνιας των κομμάτων, με τις γιγαντοαφίσες να έχουν ήδη κολληθεί σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

    [02] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ "BOW MARINER"

    Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2004 (16:53 UTC+2)

    Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των 18 αγνοουμένων του δεξαμενόπλοιοι «Bow Mariner», ελληνικών συμφερόντων, το οποίο βυθίστηκε ανοιχτά των ακτών της Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, οι πληροφορίες από την αμερικανική ακτοφυλακή αναφέρουν ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, μεταξύ των οποίων και τρεις έλληνες ναυτικοί, συνεχίζονται με τη συμμετοχή εναέριων και πλωτών μέσων.

    Τη βαθιά του λύπη για το τραγικό ναυάγιο εξέφρασε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Πασχαλίδης, ενώ ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος ΛΣ Χρήστος Δελημιχάλης βρίσκεται στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, από όπου ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις των ερευνών από τις αντίστοιχες αμερικανικές Αρχές.

    [03] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: «ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΩ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΟΥ»

    Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2004 (09:56 UTC+2)

    «H επόμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση της Nέας Δημοκρατίας, στον βασικό της κορμό θα αποτελείται από ανθρώπους της γενιάς μου», αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Kαθημερινή» ο πρόεδρος της Nέας Δημοκρατίας. «Eίμαι πεπεισμένος», συνεχίζει ο κ. Kαραμανλής, «ότι τώρα είναι η ώρα να πάρουν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν βιώματα από εποχές δύσκολες, εποχές διχασμών, βίαιων αντιπαραθέσεων».

    Aκόμα, μιλώντας για τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του, αν κερδίσει τις εκλογές της ερχόμενης Kυριακής, ο κ. Kαραμανλής, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στη θεσμική θωράκιση του κράτους απέναντι στη διαφθορά και τη διαπλοκή και στην αναζήτηση νέων δρόμων και νέων θεσμών διαλόγου, σύνθεσης και συναίνεσης.

    Όσο για το ΠAΣOK, σημειώνει ότι «θα χρειαστεί πολύ καιρό στην αντιπολίτευση, ώστε να κάνει κριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβερνητικής του θητείας και να παρουσιαστεί ενώπιον του ελληνικού λαού με ένα πραγματικά νέο πρόσωπο».

    Αναφορικά με το debate των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλής εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένος, καθώς νιώθει ότι δικαιώθηκαν οι θέσεις του κόμματός του για έναν διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου.

    «Ο κ. Παπανδρέου, τονίζει με νόημα στη συνέντευξη που παραχωρεί προς την «Καθημερινή», προσπάθησε να αποφύγει τον μεταξύ μας διάλογο, αλλά σύρθηκε τελικά σε κάτι που εξ αρχής είχε αρνηθεί. Εν πάση περιπτώσει είναι κι αυτό ένα βήμα και βέβαια επαναλαμβάνουμε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος έως την επόμενη Παρασκευή για έναν απευθείας ουσιαστικό, ελεύθερο διάλογο εφ' όλης της ύλης μεταξύ του κ. Παπανδρέου και εμού». Στη Ρηγίλλης προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα πυρετωδώς. Παρουσιάζονται σίγουροι για τη νίκη, ωστόσο επειδή όλοι έχουν εμπεδώσει το πνεύμα Καραμανλή -σεμνότητα, ταπεινότητα, ήθος- δεν επιδεικνύουν καμία αλαζονεία και δείχνουν απόλυτη ετοιμότητα για το τι θα αντιμετωπίσουν στις 8 Μαρτίου. «Ολοι μαζί θα ανοίξουμε μία καινούργια σελίδα», τονίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δίνοντας το σύνθημα ενότητας του κόμματός του και προσθέτει χαρακτηριστικα ότι «στις 8 του Μάρτη δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, καθώς η Νέα Δημοκρατία έρχεται για να ενώσει όλους τους Ελληνες».

    Μιλώντας για τα σχέδιά του που αφορούν την πρώτη κυβέρνηση που θα σχηματίσει στις 8 Μαρτίου, ο κ. Κ. Καραμανλής τονίζει ότι θα απαρτίζεται από ανθρώπους της γενιάς του και είναι σαφής για το ποια είναι η φιλοσοφία του για την επιλογή του αυτή. «Πιστεύω ότι είναι καιρός να κάνουμε ένα μεγάλο ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι η ώρα να πάρουν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν βιώματα από εποχές δύσκολες, εποχές διχασμών, βίαιων αντιπαραθέσεων». Εμείς την επόμενη ημέρα, τονίζει ο κ. Κ. Καραμανλής βάζουμε τον πήχυ ψηλά.

    [04] ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ- ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΝΔ

    Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2004 (15:36 UTC+2)

    Ολομέτωπη επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματός του για την επόμενη τετραετία σε στελέχη από τον χώρο της αυτοδιοίκησης, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι φοβάται τον πολίτη και την αποκέντρωση.

    Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η Νέα Δημοκρατία, «όπως αποχώρησε σε όλες τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές στον χώρο της αυτοδιοίκησης, έτσι θα αποχωρήσει και στις 7 του Μάρτη».

    Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε, τη σημασία της νέας αποκεντρωμένης δομής του κράτους στη διασφάλιση της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της προσβασιμότητας και της συμμετοχής του πολίτη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε, επίσης, ιδιαίτερη μνεία στον ξεχωριστό ρόλο που μπορεί, όπως τόνισε, να διαδραματίσει η αυτοδιοίκηση στην ανάπτυξη, την παιδεία, την υγεία και στην «ανατροπή» του συγκεντρωτικού κράτους και της γραφειοκρατίας.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Παπανδρέου:

    «Φίλες και φίλοι, ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τόσο θερμή υποδοχή σας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που βρίσκεσθε κοντά μας σήμερα από την Τοπική και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Να σας ευχαριστήσω, αλλά και να σας συγχαρώ γιατί δίνετε αγώνα σ' ένα κύτταρο της δημοκρατίας που εμείς πάντα πιστεύαμε. Το δικό μας Κόμμα ήταν και είναι πρωτοπόρο στη διαμόρφωση αυτού του θεσμού.

    Θέλω να τους συγχαρώ διότι αν η Ελλάδα σήμερα είναι αυτή που είναι, με το κύρος της με την οικονομική της ανάπτυξη, με την ουσιαστική δυνατότητα, δημοκρατικά και ελεύθερα να σκέπτεται, να ζει και να μιλά ο Έλληνας πολίτης, με τη δυνατότητα να προσβλέπουμε σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία, σε μια νέα εποχή, το οφείλουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό και στους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τους ανθρώπους που μοχθούν, που παλεύουν για την τοπική ανάπτυξη και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι σήμαινε η Τοπική Αυτοδιοίκηση πριν από λίγα χρόνια. Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ήταν μόνο κατ' όνομα, πλήρως εξαρτημένη από το κέντρο, από τους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, από κομματικά κέντρα, από έναν αυταρχισμό που λειτουργούσε. Η Δεξιά συντήρηση πάντα έβλεπε με φόβο την αποκέντρωση της εξουσίας στον πολίτη, την αποκέντρωση της εξουσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την αποκέντρωση της εξουσίας στο νομαρχιακό επίπεδο και στην Περιφέρεια.

    Πάντα φοβόταν και φοβάται η Δεξιά αυτή την αποκέντρωση. Φοβάται τη δύναμη του πολίτη, γιατί η δύναμη του πολίτη σημαίνει πρόοδος, σημαίνει ότι πάμε μπροστά, σημαίνει ότι προχωράμε μπροστά, σημαίνει ότι δεν μπορούν να επιβάλλονται λύσεις ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

    Γι' αυτό ο ελληνικός λαός για να διατηρήσει, να ενισχύσει και να βοηθήσει αυτή τη συμμετοχική δημοκρατία και τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα ψηφίσει στις 7 Μαρτίου το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

    Εμείς, κάναμε πολλά. Τα βήματα είναι γνωστά.

    Το '82 τα Νομαρχιακά Συμβούλια,

    το '84 οι δημοτικές επιχειρήσεις,

    το '86 η περιφερειακή διάρθρωση,

    το '89 η οικονομική αυτοδυναμία των ΟΤΑ,

    το '94 η πρώτη εκλογή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των Νομαρχών,

    το '97 η αποκέντρωση της διοίκησης στην περιφέρεια και

    το '98 ο «Καποδίστριας».

    Θέλω εδώ να συγχαρώ τους εκλεγμένους μας και στην ΚΕΔΚΕ και στην ΕΝΑΕ για τη μεγάλη νίκη που είχαν στις πρόσφατες εκλογές και έτσι τη δυνατότητά μας να έχουμε τους Προέδρους αυτών των δυο σημαντικών οργάνων.

    Θα ήθελα να ξεκινήσω, με μια ιστορία, για το πόσο μεγάλη σημασία έχει για μας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θυμάμαι τα χρόνια της Χούντας τις συζητήσεις που κάναμε στο εξωτερικό, στην εξορία. Αναρωτιόμασταν «μα πως μπόρεσε να επιβληθεί μια δικτατορία εν μια νυκτί;». Τότε υπήρχε μεγάλη φημολογία ότι και στην Ιταλία θα γινόταν πραξικόπημα. Θυμάμαι έντονα τα λόγια του πατέρα μου Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος στην ανάλυσή του έλεγε ότι αυτό θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο, θα ήταν σχεδόν αδύνατο. Έλεγε ότι «Ο βασικός λόγος που δεν μπορούσε να επιβληθεί μια δικτατορία, ήταν ότι υπήρχε ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση, είχε ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση».

    Έτσι, μέσα στο πρόγραμμα του τότε ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) που μετεξελίχθηκε στο ΠΑΣΟΚ, βασικός πυλώνας δικός μας, βασικό κύτταρο της Δημοκρατίας για την προστασία του πολίτη ήταν η ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Έτσι, λέγαμε ότι ο συγκεντρωτισμός του κράτους επέτρεπε τη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα μα και ο ίδιος ο πολίτης ήταν εξαρτημένος από την κεντρική διοίκηση, με όλα τα επακόλουθα: το ρουσφέτι, ή την ανάγκη να σκύβει ο Έλληνας πολίτης για να μπορεί να εξυπηρετείται για βασικά του δικαιώματα.

    Γι' αυτό είπαμε μα η αποκέντρωση σημαίνει ότι έχει δικαίωμα ο πολίτης στην παιδεία, δικαίωμα στην υγεία, δικαίωμα στην ασφάλιση. Δεν είναι προνόμιο των λίγων, όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου «οι μη προνομιούχοι». Να κάνουμε όλους τους Έλληνες δικαιούχους.

    Αυτοί οι εξαρτημένοι μηχανισμοί εύκολα αλλοίωναν την ουσία της δημοκρατίας. Είναι περίεργο ότι υπάρχουν ακόμη Κόμματα που θέλουν να λέγοντα προοδευτικά, θέλουν να λέγονται αριστερά, που κατηγορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό το κύτταρο της δημοκρατίας! Αυτό δείχνει πόσο βαθιά συντηρητική νοοτροπία υπάρχει και στη Δεξιά και στην παραδοσιακή Αριστερά.

    Θυμάμαι επίσης, ότι ακόμη τότε με την ανάλυσή του ο Ανδρέας Παπανδρέου, μας έλεγε πως «Ακόμη και για την άμυνα της χώρας ήταν πολύ σημαντικό να υπάρχει η ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα δυσκόλευε έναν επίδοξο κατακτητή». Ίσως φαντάζουν αυτά λίγο παλιά ή ένα μακρινό παρελθόν, αλλά ισχύουν και σήμερα, στη νέα εποχή. Διότι αναδεικνύουν ποια είναι η σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μια παγκόσμια οικονομία, σε μια παγκόσμια κοινωνία.

    Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της εποχής; Υπάρχει ρευστότητα, υπάρχει πολυπλοκότητα σε μια παγκόσμια κοινωνία, υπάρχουν κίνδυνοι, βλέπουμε πολέμους βλέπουμε λαθρομετανάστευση, περιβαλλοντικά προβλήματα, τις μεγάλες ανόδους και καθόδου των Χρηματιστηρίων παγκοσμίως και πως αυτά επηρεάζουν και εμάς. Υπάρχουν προβλήματα συγκρούσεων που μπορούν να δημιουργήσουν αστάθειες και βεβαίως υπάρχει και η επικοινωνία. Επικοινωνούμε πια μέσω του Διαδικτύου, μέσω των τηλεφώνων, μέσω των ΜΜΕ χωρίς σύνορα ουσιαστικά με όλο τον κόσμο.

    Έτσι, φαινόμενα από μια μακρινή γειτονιά, μια απόμακρη περιοχή μπορούν να επηρεάσουν εμάς, τη χώρα μας. Το στοίχημά μας σε μια παγκόσμια κοινωνία είναι πόσο γρήγορα εμείς μπορούμε ν' αντιδρούμε είτε αποφεύγοντας τους κινδύνους, είτε αξιοποιώντας τις νέες ευκαιρίες, τις νέες αγορές, τα νέα προϊόντα, τις νέες τεχνολογίες, τη νέα γνώση που παράγεται.

    Βέβαια ένα κεντρικό συγκεντρωτικό γραφειοκρατικό κράτος δεν έχει τα αντανακλαστικά, δεν μπορεί γρήγορα ν' αντιδράσει σε αυτές τις πολύ γρήγορες εξελίξεις. Έτσι, πολλές φορές μ' ένα συγκεντρωτικό σύστημα επιβάλλονται τετελεσμένα σε μια κοινωνία, αντί η ίδια η κοινωνία να ορίζει η ίδια την τύχη της. Εδώ είναι η σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μια νέα παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.

    Είναι ευέλικτη, είναι άμεση με το πρόβλημα, είναι κοντά στον πολίτη, είναι ανοιχτή στην εξέλιξη και έχει μια δυνατότητα να απελευθερώσει τις τοπικές δυνάμεις να πάρουν πρωτοβουλίες. Η σημερινή εποχή δεν είναι μια εποχή που θέλει την ισοπέδωση, την ομογενοποίηση των πάντων, δεν θέλει τον πολίτη να μοιάζει ακριβώς σαν το διπλανό του, αλλά θέλει να αναδεικνύει ο κάθε πολίτης τη δική του εσωτερική δύναμη, τα δικά του χαρακτηριστικά, τα δικά του πλεονεκτήματα, τις δικές του δεξιότητες και τα δικά του ταλέντα.

    Αν παλιά η βιομηχανική εποχή ήθελε τον εργαζόμενο ομοιόμορφο και το προϊόν ομοιόμορφο, σήμερα μιλάμε για μια εποχή πληροφορίας και γνώσης που θέλει μια άλλη μορφή παραγωγής, μια ανάπτυξη που είναι περισσότερο σαν ένας βιότοπος, ένα εργαστήρι, που μπολιάζονται ο ένας με τον άλλον με νέες ιδέες, νέα είδη, νέες προσεγγίσεις, νέου είδους προϊόντα και έτσι οι τοπικές κοινωνίες, η κάθε Περιφέρεια, πρέπει να γίνει ζωντανό εργαστήρι ιδεών, πρωτοβουλιών και οραμάτων για την ανάπτυξη της κάθε περιοχής.

    Η κάθε περιοχή, ο κάθε τόπος πρέπει να αναδείξει το δικό του συγκριτικό πλεονέκτημα, τα δικά του χαρακτηριστικά, τις δικές του παραδόσεις, τις δικές του ρίζες, αλλά να τις δει μέσα σ' ένα νέο περιβάλλον, σ' ένα νέο μέλλον που διαμορφώνεται.

    Θα πρέπει να ενδυναμώσουμε το κράτος στην τοπική κοινωνία, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί, να φέρει αυτές τις νέες ιδέες. Και η κάθε περιοχή να έχει το όραμά της, να έχει τους στόχους της, την περιφερειακή της ανάπτυξη. Να ξέρει τι θέλει, που θέλει να πάει.

    Θέλει να γίνει περιοχή οικολογικού τουρισμού; Θέλει να γίνει περιοχή ενεργειακού κόμβου; Θέλει να γίνει περιοχή υπηρεσιών, δικτύων, ιατρικών, εκπαιδευτικών; Θέλει να γίνει περιοχή μεταφορών; Όλα αυτά ακριβώς είναι που πρέπει να αναδειχθούν και πρέπει να τονιστούν. Και η κάθε περιοχή, θα γίνει ένα μικρό σχολειό για όλη την Ελλάδα.

    Έτσι, με αυτή την λογική, δεν μπορεί παρά να δούμε ριζικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε μια νέα εποχή που θα πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο για την πορεία της χώρας μας, για την πορεία και την υποβοήθηση των τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, αλλά και των πολιτών, τη συμμετοχή τους, ξεπερνώντας γραφειοκρατίες και διαμορφώνοντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης κράτους και πολίτη.

    Η ανάπτυξη βρίσκεται πάντοτε στο επίκεντρο των εξελίξεων, στο στόχαστρο όλων των χωρών. Συμμετοχή στα οφέλη της και δυναμική κάθε χώρας ώστε να κατατασσόμαστε ψηλά στην αναπτυξιακή πυραμίδα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό συμβαίνει βεβαίως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Κεντρικοί στόχοι αυτής της νέας ανάπτυξης, σ' αυτή τη νέα εποχή, είναι η πολυκεντρική και ισόρροπη χωρικά ανάπτυξη. Δυναμικές και ανταγωνιστικές πόλεις και περιφέρειες. Αυτοτελείς διαφοροποιημένες και παραγωγικές περιοχές της υπαίθρου. Εταιρική σχέση αστικών κέντρων και υπαίθρου για τη διαχείριση κοινών πλουτοπαραγωγικών και φυσικών πόρων.

    Ισότητα πρόσβασης στις υποδομές και τη γνώση. Διάδοση της καινοτομίας. Δημιουργική διαχείριση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του οικοσυστήματος. Και έτσι τα Κοινοτικά Προγράμματα Σύγκλισης, οι πρωτοβουλίες και τα πλαίσια στήριξης, αλλά και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για νέα σχέδια περιφερειακής ανάπτυξης, ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό προφίλ κάθε περιφέρειας, με επαρκές μέγεθος και με θεσμική και διοικητική συγκρότηση ώστε να μπορούν να συμμετέχουν αυτοδύναμα στον ανταγωνισμό, να διαμορφώνουν οικονομίες κλίμακας.

    Αυτό σημαίνει ότι διαθέτουμε σχέδιο οικονομικών δραστηριοτήτων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, αναδεικνύοντας συγκριτικά πλεονεκτήματα, μόνιμες δομές απασχόλησης και εκπαίδευσης για την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.

    Και εδώ έχω τονίσει την μεγάλη σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εκπαιδευτική διαδικασία, γιατί είναι η τοπική κοινωνία που μπορεί πολύ καλύτερα να ξέρει ποιες είναι οι ανάγκες κάθε παιδιού, ποιες είναι οι ανάγκες για την απασχόληση και πως θα πρέπει να προγραμματιστεί η μάθηση ώστε αυτά τα παιδιά να μπορούν να μπουν στην αγορά εργασίας, να μπορούν να μπουν στη ζωή με τα απαραίτητα εφόδια.

    Και εδώ πρέπει να σπάσουμε την λογική του συγκεντρωτικού κράτους, που δίνει ομοιόμορφα την ίδια γνώση σε κάθε παιδί, που το κάθε παιδί όμως δεν το προσλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο. Χρειάζεται να δούμε τις ιδιαιτερότητες του κάθε νέου, της κάθε τοπικής κοινωνίας, να μπορούμε να βοηθήσουμε, να δώσουμε τα καλύτερα δυνατά εφόδια, αλλά να αξιοποιήσουμε και τα ταλέντα που υπάρχουν σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά.

    Έτσι, το σχολειό πρέπει να γίνει το κύτταρο της νέας γειτονιάς, γειτονιάς που πολλές φορές έχουμε χάσει στις μεγάλες πόλεις. Να γίνει το κύτταρο μάθησης και για το νέο και για τον ενήλικα. Να είναι ο χώρος πληροφόρησης, ο χώρος πολιτισμού, ο χώρος συνάντησης, ο χώρος δια βίου μάθησης.

    Παράλληλα η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πανεπιστημιακής ή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εγώ είμαι υπέρ και βεβαίως είναι απολύτως λογικό, ένας σοσιαλιστής να μιλάει για δημόσια παιδεία. Εκεί θα δώσουμε το μεγάλο βάρος, για να υπάρχει ισοτιμία για όλους, ιδιαίτερα για εκείνους που προέρχονται από φτωχότερες τάξεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η δημόσια παιδεία δεν μπορεί να είναι κάτω απ' τη διαχείριση ή την εποπτεία ή τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί όχι;

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι μιλούν ότι αν αφήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να παίξει ρόλο στον τομέα της κατάρτισης και της εκπαίδευσης, ότι αυτό σημαίνει ιδιωτικοποίηση. Ποιον εκπροσωπεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση; Δεν εκπροσωπεί τον πολίτη; Δεν εκπροσωπεί την τοπική κοινωνία; Δεν εκπροσωπεί το δημόσιο συμφέρον;

    Ας τελειώσουν τα ψέματα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εκπαίδευσης.

    Σ' ένα σύγχρονο κράτος η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι αυτή στην οποία, υπάρχει απόληξη όλων των υπηρεσιών. Όχι μόνο της παιδείας αλλά και της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών. Ξέρετε πολύ καλά, το πολύ σημαντικό πρόγραμμα, «Βοήθεια στο Σπίτι», που εφαρμόζουμε είναι ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα.

    Εάν αυτό το πρόγραμμα γινόταν συγκεντρωτικά, πως θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε σε κεντρικό επίπεδο; Ξέρουμε τα προβλήματα κάθε γειτονιάς; Τους ανθρώπους που μένουν πολλές φορές απομονωμένοι και έχουν ανάγκη βοήθειας στο σπίτι;

    Αντιθέτως, συνεργαζόμενοι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί πολύ καλύτερα να βοηθήσει να είναι κοντά στον πολίτη, κοντά στον άνθρωπο, όπως στην περίπτωση της «Βοήθειας στο Σπίτι».

    Έτσι, την γραφειοκρατία που αισθάνεται σήμερα ο πολίτης, αυτή θα τη σπάσουμε, ώστε ο πολίτης να έχει την αξιοπρέπειά του, το σεβασμό του απ' τη δημόσια διοίκηση, μέσα απ' την αποκέντρωση των υπηρεσιών, όπως έχει γίνει με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

    Θέλω εδώ επίσης, να κάνω ένα μεγάλο θετικό σχόλιο και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί συνεργαστήκαμε πολύ και όταν ήμουν στο Υπουργείο Εξωτερικών. Γιατί χωρίς το σημαντικό ρόλο της διπλωματίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των πολιτών στη διπλωματία, την διπλωματία των τοπικών κοινωνιών, δε θα μπορούσαμε να πετύχουμε αυτά που έχουμε πετύχει στην εξωτερική πολιτική.

    Η εξωτερική πολιτική δεν είναι απλώς σε ένα επίπεδο διπλωματίας υψηλού επιπέδου. Είναι να κινητοποιήσεις και τους λαούς και τους πολίτες, στο να διαμορφώσουν νέες σχέσεις. Και αν έχουμε νέες σχέσεις με την Αλβανία, με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, με την Βουλγαρία, τη Ρουμανία αλλά και την Τουρκία, αυτό οφείλεται και κατά πολύ στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει.

    Εάν πάτε στα σύνορά μας με την Τουρκία, στη Θράκη, στο Αιγαίο και όχι μόνο, θα δείτε πόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνεργαστεί με την αντίστοιχη Τοπική Αυτοδιοίκηση της Τουρκίας και έχουν ανοίξει όχι απλώς σχέσεις, αλλά νέους διαύλους για συνεργασίες. Οικονομικές συνεργασίες, πολιτιστικές συνεργασίες, που αλλάζουν άρδην μια ολόκληρη ιστορία πολλών δεκαετιών.

    Θέλω να τονίσω ότι ανοίγονται πράγματι νέες προοπτικές, απ' τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε στην εξωτερική πολιτική. Πιστεύω ότι εάν συνεχίσουμε και ολοκληρώσουμε το δύσκολο έργο που κάναμε τα τελευταία 4-5 χρόνια, με το να κλείσουμε με μια δίκαιη λύση το Κυπριακό, τώρα που εντάσσεται η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά να συμβάλουμε ουσιαστικά και στην ένταξη και των άλλων χωρών των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μιλάμε για έναν άλλο τόπο, μια άλλη περιοχή.

    Θα μπορεί ο Έλληνας και η Ελληνίδα να αισθάνονται ασφάλεια. Θα μπορούν να ξέρουν ότι δεν έχουν το βραχνά μιας έντασης, ενός πολέμου, μιας σύγκρουσης με τη γείτονα χώρα στο κεφάλι τους. Θα μπορούν οι τουριστικές περιοχές να μη φοβούνται μια κρίση που θα μειώσει την τουριστική κίνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

    Θα μπορεί τέλος, να υπάρχει μια σημαντική μείωση των εξοπλισμών και άρα και του κόστους της άμυνάς μας και για εμάς αλλά και για την Τουρκία, ώστε να βοηθήσουμε τους λαούς μας. Εμείς αυτό, θα το επενδύσουμε, στην τοπική κοινωνία, στην παιδεία, στην επιμόρφωση, στην κατάρτιση, για την ανάπτυξη ιδιαίτερα της περιφέρειας. Πέρα του ότι ανοίγουν και νέες αγορές.

    Ακριβώς γι' αυτή τη νέα εποχή η περιφέρεια και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Εξελίξεις στα Βαλκάνια, στη Βόρεια Ελλάδα, στη Δυτική Ελλάδα με την Πάτρα, το Ρίο-Αντίρριο, την Ιόνια Οδό, την Ηγουμενίτσα, την Εγνατία που ανοίγει τις πύλες της στη Δυτική Ευρώπη.

    Το Αιγαίο και την Κρήτη με αναφορά στη νοτιοανατολική Μεσόγειο γίνεται αναφορά με την γέφυρα επικοινωνίας με την Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική. Με την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται μια γέφυρα Κρήτη, Κύπρος και Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική για να ανοίξουμε και εκεί, με συντριπτικά πλεονεκτήματα και με τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών. Η Ελλάδα αποκτά στρατηγική θέση στην ευρύτερη περιοχή.

    Αναπτύσσει για πρώτη φορά σε πολυεθνική βάση τραπεζικά, τηλεπικοινωνιακά, ενεργειακά και εμπορικά συστήματα.

    Είμαστε παντού στα Βαλκάνια. Σκεφτείτε ότι στη Ρουμανία η Ελλάδα έχει ήδη 1600 επιχειρήσεις. Με την ολοκλήρωση της εθνικής εμβέλειας υποδομών, μεταφορές, επικοινωνίες, δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια το δίκτυο του κοινωνικού εξοπλισμού σε κάθε περιοχή, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ αναδιατάσσονται εκ των πραγμάτων. Οριοθετούνται οι νέες περιφερειακές οντότητες, ομογενοποιείται η εθνική αγορά.

    Μεγάλες παρεμβάσεις στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη αλλάζουν κυριολεκτικά τον χάρτη και των δυο αυτών πόλεων και δίνουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα σχεδιασμένης προοπτικής μητροπολιτικών περιφερειών.

    Συμπληρωματικές υποδομές επιτρέπουν επίσης σ' όλη την ύπαιθρο να μιλάνε για μια ουσιαστική υποδομή για την αποκέντρωση, την ριζική αποκέντρωση την οποία θέλουμε.

    Φίλες και φίλοι, εμείς ολοκληρώνουμε με επιτυχία την εφαρμογή του Γ' ΚΠΣ. Ένα θέμα όμως, της επόμενης κυβέρνησής μας, που είναι πολύ σημαντικό είναι το Δ' ΚΠΣ και θέλω να δεσμευτώ πρώτα απ' όλα ότι ανεξάρτητα από το τελικό ύψος των διαθέσιμων πόρων, τα περιφερειακά προγράμματα που στο Γ' ΚΠΣ συμμετέχουν σε ποσοστό 30% θα συμμετέχουν σε ποσοστό τουλάχιστον 50%.

    Με βάση τις νέες περιφέρειες θα σχεδιάσουμε από τώρα το Δ' ΚΠΣ και αυτή είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Εξασφαλίζουμε ήδη πόρους αλλά θα είναι υπό διαπραγμάτευση και είμαστε 25 χώρες. Και εγώ ρωτώ εσάς, ποιον εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός να διαπραγματευτεί τους πόρους του Δ' ΚΠΣ; Δεν εμπιστεύεται αυτούς που μπόρεσαν να διαπραγματευτούν σκληρά το Γ' ΚΠΣ με τον Κώστα Σημίτη Πρωθυπουργό;

    Ο ελληνικός λαός ξέρει τι είναι η ελληνική οικονομία. Ξέρει τις δυσκολίες της όμως για πρώτη φορά ο Έλληνας μπορεί να ατενίζει το μέλλον, να είναι σίγουρος για την οικονομία. Έχουμε αναπτυξιακή πορεία πάνω από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, 4% ανάπτυξη και αυτό θα συνεχίσει, θα συνεχίσει τα επόμενα χρόνια επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

    Το Δ' ΚΠΣ, φίλες και φίλοι, θα είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση στην Ευρώπη των 25 με νέα κράτη-μέλη αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε εμείς, με την εμπειρία μας και τη γνώση μας τους απαραίτητους πόρους για να συνεχιστεί αυτή η ουσιαστική χρηματοδότηση και ιδιαίτερα για την περιφέρεια, ιδιαίτερα για το ανθρώπινο δυναμικό για την κοινωνία της πληροφορίας και της μάθησης για να μπορούμε να διασφαλίσουμε δουλειά, απασχόληση για όλους, για τους νέους, για τους εργαζόμενους, για την γυναίκα, για τους μακροχρόνια άνεργους, που είναι οι βασικές κατηγορίες που έχουν προβλήματα.

    Η νέα αποκεντρωμένη δομή θα πρέπει να βοηθήσει ώστε η δημόσια διοίκηση να διασφαλίζει τις αξίες της διαφάνειας, της λογοδοσίας, όλες οι υπηρεσίες να δεσμεύονται για τον χρόνο που θα διεκπεραιώνουν τα αιτήματα των πολιτών, όταν υπερβούν τα όρια θα αποζημιώνουν τους ενδιαφερόμενους, την αξία της προσβασιμότητας, όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες σε ολόκληρη την χώρα θα έχουν τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης και εξυπηρέτησης απ' τη δημόσια διοίκηση άσχετα το που ζουν, για τη συμμετοχικότητα, οι πολίτες δεν θα είναι παθητικοί δέκτες. Θα συμμετέχουν, θα έχουν φωνή για τις αποφάσεις, για τα νομοσχέδια, αυτή είναι η δικιά μου προσωπική δέσμευση: Να κάνουμε την χώρα μας πραγματικά μια συμμετοχική δημοκρατία.

    Με τις νέες τεχνολογίες, μπορούμε να μιλάμε για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που ουσιαστικά ότι έχει σχέση με πληροφορία από άδειες, από φορολογίες, από συναλλαγή με τη δημόσια διοίκηση μπορεί πια να γίνει σχεδόν χωρίς να πηγαίνει ο πολίτης στην υπηρεσία αλλά μέσα από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Συναλλαγές με το κράτος, on line υπηρεσίες για την πληροφόρηση αλλά ακόμα και συμμετοχικές διαδικασίες όπως είναι και τα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα.

    Θέλουμε λοιπόν, έναν ισχυρό Δήμο, φορέα της τοπικής ανάπτυξης με πρωταγωνιστικό ρόλο και σημαντικό μερίδιο σ' αυτήν. Να παρέχει αξιόπιστες ποιοτικές υπηρεσίες, να συντονίζει τοπικούς φορείς και να συμμετέχει ενεργά στα αναπτυξιακά σχήματα.

    Γι' αυτό θέλω να προτείνουμε μερικές σημαντικές σκέψεις γύρω από την αποκέντρωση.

    Πρώτα απ' όλα η γενικότερη πολιτική και αντιπροσωπευτική δομή θεμελιώνεται στην αρχή του εθνικού σχεδιασμού και της ισόρροπης ανάπτυξης. Θεμελιώνεται σε δυο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην αρχή της εγγύτητας στον πολίτη και στον ευρωπαϊκό χάρτη της τοπικής αυτονομίας. Θεμελιώνεται ιδρυτική δομή στην αρχή της ενότητας και της επικουρικότητας του σύγχρονου κράτους.

    Απλοποιούνται τα επίπεδα του εθνικού χωροταξικού και θεσμικού σχεδιασμού, αποκαθίσταται σ' αυτά η πλήρης αναπτυξιακή αυτοδιοικητική, διοικητική αντιστοιχία. Ο πολυκερματισμός αντικαθιστά μια δομή που εξαντλείται σε τρία επίπεδα, το εθνικό, το περιφερειακό και το τοπικό.

    Σε εθνικό επίπεδο με την αναδιοργάνωση του κυβερνητικού σχηματισμού και την αποκέντρωση της ολοκληρωμένης κυβερνητικής εξουσίας. Στην περιφέρεια ξεκινά η γενναία αποκέντρωση της διακυβέρνησης. Απ' τις 8 Μαρτίου ξεκινάμε, συγκροτούμε μια κεντρική κυβέρνηση ισχυρή, επιτελική, ευέλικτη, αποτελεσματική με πολύ λιγότερα Υπουργεία.

    Αναβαθμίζεται η κυβερνητική εκπροσώπηση στην περιφέρεια υπάγονται σε αυτή όλες οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες των Υπουργείων, των δημόσιων οργανισμών, ενοποιούνται η περιφερειακή κρατική διοίκηση. Θεσμοθετείται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της περιφερειακής ανάπτυξης.

    Την εξειδίκευση και υλοποίηση του εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού στην περιφέρεια, αναλαμβάνει το ισχυρό και αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο ως όργανο δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης.

    Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μετεξελίσσεται με την κατεύθυνση: ανάπτυξη στην περιφέρεια, διοίκηση στον νομό.

    Γύρω απ' το Περιφερειακό Συμβούλιο, που είναι άμεσα εκλεγμένο, δημιουργείται ένα δυναμικό πλέγμα θεσμών, για να βοηθήσουν την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.

    Η αναβάθμιση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, η διαμόρφωση αναπτυξιακών συμφωνιών, όπως είναι οι προγραμματικές συμβάσεις και οι αναπτυξιακές εταιρείες, η ενεργοποίηση ενδιάμεσων φορέων όπως τα επιμελητήρια, με κεντρικό μοχλό την οικονομική κοινωνική Επιτροπή της Περιφέρειας και η κοινωνική διαβούλευση αποκτούν όλα αυτά ισχυρή υπόσταση.

    Για τις δυο μητροπολιτικές περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης αλλά και τις νησιώτικες περιοχές η οργάνωση και η διακυβέρνηση αναλαμβάνουν ειδικές μορφές περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες και συνθήκες που επικρατούν.

    Γι' αυτό τον λόγο ο χωροταξικός σχεδιασμός στα δυο μητροπολιτικά κέντρα ξεκινά με την οριοθέτηση των διαμερισμάτων και την οργάνωση των μητροπολιτικών λειτουργιών τους.

    Ενώ για την Αυτοδιοίκηση των νησιώτικων περιοχών ξεκινά με την οριοθέτηση σε κάθε νησί -εκτός απ' τα πολύ μεγάλα- ένας Δήμος, κάθε συστάδα νησιών και μια συμπολιτεία.

    Με αφετηρία το νέο κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που έχουμε επεξεργαστεί σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, ο δήμος οργανώνεται σε νέα βάση. Μεταβίβαση νέων αρμοδιοτήτων στο εγγύτερο προς τον πολίτη επίπεδο με εξασφαλισμένους πόρους και προϋποθέσεις για την αύξησή τους.

    Εν δυνάμει υποχρεωτικές συμπολιτείες αλλά και εθελούσιες νέες ενώσεις Δήμων διευρύνοντας την αναπτυξιακή παρέμβαση της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης στην επαρχία για να δημιουργούνται έργα και οικονομίες κλίμακας. Στόχος η τοπική ανάπτυξη να ανήκει και να βοηθιέται απ' τους Δήμους.

    Σχεδιάζεται απ' αυτούς η συνεργασία και η διαβούλευση με τις τοπικές δυνάμεις και αντιπροσωπεύσεις και με την τοπική κοινωνία.

    Προχωράμε άμεσα στη νέα κατανομή αρμοδιοτήτων και πόρων ανάμεσα στην περιφερειακή κρατική διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού. Επανακαθορίζονται και αποσαφηνίζονται οι κρατικές αρμοδιότητες σε όλα τα επίπεδα και κοστολογούνται.

    Ανακατανέμονται πόροι ανάμεσα στην κρατική και Τοπική Αυτοδιοίκηση υπέρ της Αυτοδιοίκησης. Προχωρούμε στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά την οικονομική αυτοδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προσαρμόζοντας το νομικό πλαίσιο στις σύγχρονες απαιτήσεις και τις κοινές ευρωπαϊκές πρακτικές.

    Στόχος είναι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να διαχειρίζεται ολοκληρωμένα δικούς της μόνιμους αυστηρά θεσμοθετημένους πόρους, οριοθετημένους μέσω φορολογικής αποκέντρωσης.

    Αυτό απαιτεί ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για την φορολογία που θα αποκεντρώνει και ένα μεγάλο ποσοστό των άμεσων φόρων όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

    Με αυτό τον τρόπο φίλες και φίλοι, και ο πολίτης, θα ξέρει που πηγαίνουν τα χρήματά του και θα μπορεί να σχεδιάζει. Πρέπει να υπάρχει η διαφάνεια και θα μπορεί να υπάρχει ουσιαστική λειτουργία των τοπικών θεσμών.

    Θα διαθέτει και σύγχρονους αναπτυξιακούς πόρους και μηχανισμούς εξισορρόπησης όπως είναι ο δημοσιονομικός εξισωτισμός για τις διαφορετικές ταχύτητες ανάπτυξης. Να εξυγιανθούν αποτελεσματικά οι επιχειρήσεις της Αυτοδιοίκησης και οι ανταποδοτικές υπηρεσίες.

    Να υπάρξει και πλήρης διαχειριστικός και προληπτικός έλεγχος σε όλους ανεξάρτητα τους ΟΤΑ και σε υποχρεωτική και περιοδική βάση για να μην υπάρχει καμία υποψία για το θέμα της διαφάνειας, τη δημόσια διοίκηση είτε απ' το κέντρο, είτε και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να μην ακούμε από κάποια κόμματα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι άντρο διαφθοράς.

    Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κύτταρο δημοκρατίας. Μπορεί να έχει τα προβλήματά της, δεν είναι όμως άντρο διαφθοράς. Χρειάζεται να προχωρήσουμε, να εκσυγχρονίσουμε, αυτό λέμε εμείς, να κάνουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματικά, εργαλείο των τοπικών πολιτών, των πολιτών της τοπικής κοινωνίας.

    Το 8ο μοντέλο απλοποιεί και αποσαφηνίζει τα επίπεδα της ανάπτυξης, αποκεντρώνει διακυβέρνηση, ισχυροποιεί την ορθολογική οργάνωση της πολιτείας, εξοικονομεί πόρους, συμπληρώνει τα απαραίτητα με την εσωτερική μεταρρύθμιση του διοικητικού συστήματος της χώρας.

    Επίσης απόληξη αυτού του κράτους θα είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών θ' αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία, θ' αντιμετωπίσει τη συναλλαγή και τη διαφθορά. Μπορούμε να προβάλλουμε με αισιοδοξία πραγματικά ένα νέο όραμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Η Νέα Δημοκρατία μιλάει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα ήθελα όμως ν' απαντήσω σε μερικά σημεία του προγράμματός της.

    «Συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλα τα στάδια των προγραμμάτων των ΠΕΠ». Αυτή είναι κατοχυρωμένη από εμάς.

    «Ενισχυμένος ρόλος των ΟΤΑ στη μάχη για την απασχόληση. Νέες αρμοδιότητες». Ήδη δόθηκαν. Η μερική απασχόληση στο 70% υλοποιείται μέσω των Δήμων και των Νομαρχιών.

    «Το δίκτυο θέσεων κοινωνικής εργασίας συγκροτείται από τους ΟΤΑ. Συνεργασίες με μορφή συμπολιτειών». Θεσμοθετήθηκαν. Ήδη ξεκίνησαν και τώρα θα γίνουν συνολικά σε όλη τη χώρα.

    «Ειδικά επιχειρησιακά προγράμματα για ορεινές και νησιωτικές περιοχές» Τα έχουμε θεσμοθετήσει συνταγματικά. Τα σχεδιάσαμε στην πράξη. Τα εφαρμόζουμε.

    «Νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων». Έχει κατατεθεί στη Βουλή μετά από δεκάμηνη επεξεργασία από κοινού με την ΚΕΔΚΕ.

    «Ινστιτούτο κατάρτισης αιρετών υπαγόμενων στο ΥΠΕΣΔΔΑ». Ψηφίσαμε κάτι πολύ περισσότερο: την εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    «Διπλογραφικό λογιστικό σύστημα». Ήδη το έχουν οι περισσότεροι Δήμοι, πάνω από 5.000 και το αποκτούν όλοι ως το καλοκαίρι.

    «Υποχρεωτική υπαγωγή των ΟΤΑ στον προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Το ψηφίσαμε. Είμαστε στη διαδικασία ενίσχυσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να το εφαρμόσει.

    Ας σοβαρευτούμε λοιπόν. Αυτοί, μιλάνε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μιλούν για όλα αυτά τα οποία εμείς κάναμε και

    όταν εμείς ψηφίζαμε το νόμο 1828 που καθιέρωνε αυτοτελείς πόρους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η Νέα Δημοκρατία αποχωρούσε.

    Όταν ψηφιζόταν το 2218 για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η Νέα Δημοκρατία αποχωρούσε από τη Βουλή, καταγγέλλοντας τη διάλυση του κράτους.

    Σήμερα μιλάει για παιδοκτονία του θεσμού. Ούτε ο Νομάρχης, ούτε η Νομαρχία θα φύγει ποτέ από τη δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση. Θα διευρύνουμε και θ' αναπτύξουμε τον κεντρικό θεσμό, φορέα της περιφερειακής ανάπτυξης και θα τον οπλίσουμε με αναπτυξιακό πόρο.

    Όταν ψηφιζόταν ο νόμος 2539, ο Καποδίστριας, πάλι η Νέα Δημοκρατία αποχωρούσε. Όπως θα αποχωρήσει και πάλι στις 7 Μαρτίου!

    Φίλες και φίλοι, αντιλαμβανόσαστε τι σημαίνει Νέα Δημοκρατία. Αυτή που επαγγέλλεται σήμερα ότι θα βοηθήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή η οποία ποτέ δεν πίστεψε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ποτέ δεν πίστεψε στη συμμετοχή του πολίτη. Ποτέ δεν πίστεψε στην αποκέντρωση της εξουσίας.

    Είμαστε εμείς, αυτό το δημοκρατικό Κίνημα, αυτή η δημοκρατική παράταξη που έχουμε παλέψει ώστε να αποκεντρώσουμε αυτό το γραφειοκρατικό συγκεντρωτικό και Δεξιό κράτος, αυτό το μόρφωμα που έφτιαξε η Δεξιά.

    Αν πρέπει να κάνουμε μια αυτοκριτική για το ότι δεν έχουμε κάνει μέχρι σήμερα όσα θα έπρεπε για την αποκέντρωση. Όχι να τη γυρίσουμε πίσω όπως η Δεξιά θα ήθελε και γι' αυτό ακριβώς σε αυτή τη νέα εποχή εγώ πραγματικά δεσμεύομαι. Βασική τομή στη δημόσια διοίκηση είναι να στηρίξουμε, να αποκεντρώσουμε, να κάνουμε μια χώρα συμμετοχική να απελευθερώσει τις δυνάμεις αυτής της χώρας για τη νέα εποχή, να απελευθερώσουμε τον πολίτη, να δώσουμε στήριξη στον πολίτη, να δώσουμε στήριξη στη νέα γενιά για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

    Γι' αυτό στις 8 Μαρτίου ξεκινάμε ένα ευρύτερο διάλογο για να κάνουμε πράξη τη νέα περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας. Το αντικείμενο του διαλόγου, θα είναι πολύ συγκεκριμένα ζητήματα:

    Νέα περιφερειακή διάρθρωση της χώρας,

    Νέο πρότυπο διακυβέρνησης που θεμελιώνεται με γενναία αποκέντρωση στην περιφέρεια,

    Αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης με κεντρικό ρόλο το σχεδιασμό και την τοπική ανάπτυξη

    Κατανομή αρμοδιοτήτων και πόρων ανάμεσα στη Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση.

    Σε αυτό το διάλογο θα συμμετάσχουν όλοι αρμόδιοι από κάθε επίπεδο φορέων, πανεπιστημιακοί φορείς, αλλά και τα Κόμματα. Θέλουμε να διαμορφώσουμε νέες συνθέσεις, νέες συναινέσεις. Είναι απαραίτητο για την επιβίωση της Ελλάδας, είναι απαραίτητο για το μέλλον, είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να είμαστε ουσιαστικά συμμέτοχοι, ισχυροί σε μια νέα εποχή.

    Στόχος είναι να φτιαχτεί ένα νέο πλαίσιο που θα αποφασιστεί και μπορεί να υλοποιηθεί μετά από τον πρώτο χρόνο της θητείας μας. Πολιτική μας είναι να βρούμε όχι μόνο με συναίνεση αλλά να αξιοποιήσουμε την καλύτερη γνώση από όλες τις χώρες.

    Τελειώνοντας θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια βαθύτερη σκέψη και πεποίθησή μου: ο ισχυρός πολίτης ολοκληρώνεται μόνο μέσα από νέες δομές και λειτουργίες της αποκεντρωμένης και σύγχρονης δημοκρατικής πολιτείας. Μιας πολιτείας, που ταιριάζει στον 21ο αιώνα και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του.

    Η ίδια η προοδευτική και συμμετοχική διακυβέρνηση πρέπει να συμβαδίσει με τη μετεξέλιξη, τη βαθιά αλλαγή του πολιτικού συστήματος, του θεσμικού μας οράματος, του κράτους που διαμορφώνει τη νέα σχέση με τον πολίτη, τη συμμετοχική δημοκρατία που είναι ουσιαστικά η δική σας δημοκρατία, είναι η δική σας υπόθεση.

    Είναι μια δημοκρατία, που θα καλέσουμε τον κάθε πολίτη όχι μόνο να έχει το δικαίωμα της συμμετοχής, αλλά ν' αλλάξουμε και νοοτροπίες. Εμείς ως Κίνημα Σοσιαλιστικό είμαστε ένα Κίνημα προσφοράς, είμαστε ένα Κίνημα συνεισφοράς.

    Ενα μικρό παράδειγμα. Θέλω να συγχαρώ τη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ που στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ανέπτυξε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για την αιμοδοσία. Αυτό είναι μόνο ένα μικρό δείγμα για το τι μπορούμε να προσφέρουμε: ν' αλλάξουμε νοοτροπίες, να μπορούμε να αισθανθούμε ότι όχι μόνο η πολιτεία, αλλά και ο γείτονάς μας, και η τοπική μας κοινωνία, όλοι μας δουλεύουμε για τον άνθρωπο, για την ανθρωπιά. Αυτό είναι που φέρνουμε εμείς. Το ΠΑΣΟΚ φέρνει την ανθρωπιά, φέρνει τη ζεστασιά, φέρνει την ευαισθησία.

    Φίλες και φίλοι,

    Μίλησα για το όραμά μας, τους στόχους μας για την πολιτική μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά όπως βλέπετε δεν είναι μια απλή υπόθεση, είναι πραγματικά ένα όραμα μιας διαφορετικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας, που βασίζεται στο μεγάλο έργο που έχει ήδη γίνει από τις Κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη.

    Ανοίγουμε νέους δρόμους και σε αυτούς τους νέους δρόμους σας θέλω όλους μαζί μας. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους εδώ που εκπροσωπείτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να σας καλέσω να είστε κοντά μου από τις 8 Μαρτίου γιατί έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε.

    Σας ευχαριστώ και καλή μας νίκη στις 7 Μαρτίου. Νίκη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ»

    [05] ΑΪΤΗ: ΣΤΗ ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΑΥΤΟΕΞΟΡΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΡΙΣΤΙΝΤ

    Πορτ-ο-Πρενς, 29 Φεβρουαρίου 2004 (15:25 UTC+2)

    Στη Δομινικανή Δημοκρατία φέρεται να έχει καταφύγει ο πρώην πρόεδρος της Αϊτής, Ζαν- Μπερτράν Αριστίντ, ο οποίος αυτοεξορίστηκε μετά από τρεις μήνες αναταραχής στη χώρα.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η αναχώρηση του Αριστίντ από την Αϊτή αποφασίστηκε την ώρα που οι αντάρτες, οι οποίοι έχουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, άρχισαν να πλησιάζουν την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς.

    Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης σχολίασε ως «θετική» την εξέλιξη αυτή και τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον δεινοπαθούντα άμαχο πληθυσμό.

    [06] ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΛΑΓΟΝΗΣΙ

    Πειραιάς, 29 Φεβρουαρίου 2004 (20:38 UTC+2)

    Ηλικιωμένος άνδρας βρήκε το θάνατο ενώ κολυμπούσε το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή του Λαγονησίου. Ο 90χρονος, Λάμπρος Πριφτάκης, έχασε τις αισθήσεις του ενώ βρισκόταν στο νερό.

    Αμέσως μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Ασκληπιείο της Βούλας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

    [07] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΕ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ

    Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Προβλήματα στην υδροδότηση των υψηλών σημείων στις περιοχές Βοτανικού και Κορυδαλλού παρατηρούνται από το απόγευμα, λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΔΕΗ στην περιοχή του Βοτανικού.

    Οι τεχνικές υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ εργάζονται για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τις επόμενες ώρες, με τη μεταφορά και λειτουργία στην περιοχή του Βοτανικού ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους.

    [08] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΣΚ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Φεβρουαρίου 2004 (19:59 UTC+2)

    Τις προγραμματικές συμβάσεις του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων με τρεις ακόμη Δήμους θα υπογράψει αύριο ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκος Γκεσούλης.

    Συγκεκριμένα, στις 12.30 το μεσημέρι ο κ. Γκεσούλης θα υπογράψει στο Α' ΚΑΠΗ Μενεμένης, τις προγραμματικές συμβάσεις του Δήμου Μενεμένης, οι οποίες αφορούν την ανέγερση κτιρίου, δυνατότητας 12 κύριων αιθουσών, το οποίο θα στεγάσει το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης και την απόκτηση οικοπέδου εμβαδού 4.174 τ.μ, όπου θα ανεγερθεί το κτίριο που θα στεγάσει το 5ο Δημοτικό Σχολείο.

    Μία ώρα αργότερα, ο υφυπουργός Παιδείας θα υπογράψει στο Δημαρχείο Καλαμαριάς τις προγραμματικές συμβάσεις των Δήμων Καλαμαριάς και Βασιλικών, οι οποίες αφορούν την ανέγερση του ΤΕΕ Βασιλικών, την ανέγερση του 19ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς, την απόκτηση οικοπέδου 5.824 τ.μ για την ανέγερση του 1ου Λυκείου Καλαμαριάς, καθώς και την ανέγερση του 18ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς.

    [09] ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕ ΣΤΗ ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΟΥ ΣΟΥΕΖ

    Πειραιάς, 29 Φεβρουαρίου 2004 (19:34 UTC+2)

    Καλά στην υγεία τους είναι οι 21 ναυτικοί, εννέα Ελληνες, ένας Ρώσος και 11 Φιλλιπινέζοι, πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου «Αστρο Φοίνιξ» το οποίο προσάραξε το απόγευμα στη διώρυγα του Σουέζ.

    Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, από την προσάραξη προκλήθηκε ρήγμα με αποτέλεσμα την εισροή υδάτων, ενώ δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής ρύπανση.

    Το δεξαμενόπλοιο είχε αποπλεύσει από τον Περσικό Κόλπο με κατεύθυνση το Φος της Γαλλίας, φορτωμένο με αργό πετρέλαιο.

    [10] ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΕΤΥΧΕ ΣΕ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

    Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2004 (19:03 UTC+2)

    Επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας απόψε, σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας, στο κλειστό γυμναστήριο της Ελευσίνας, καταλογίζοντας στο κυβερνών κόμμα αποτυχία σε βασικές παραμέτρους της ζωής. «Ναι, μπήκαμε στην ΟΝΕ. Ναι, έχουμε ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 4%. Ανάπτυξη που όμως ούτε δίκαια κατανέμεται, ούτε μόνιμη είναι, ούτε στηρίζεται στην ανταγωνιστικότητά μας, αφού βασίζεται κυρίως στους Κοινοτικούς πόρους και στα Ολυμπιακά έργα, τα οποία, όπου να 'ναι τελειώνουν» είπε χαρακτηριστικά.

    Η δήμαρχος Αθηναίων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα της ανεργίας που στη Δυτική Αττική και σε περιοχές όπως η Ελευσίνα είναι ακόμη πιο έντονο, όπως είπε, αλλά και σε έργα που θα έπρεπε να γίνουν στην περιοχή ή έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, αλλά παραμένουν ημιτελή. "Εδώ στην περιοχή σας, ακόμα να τελειώσει η Λεωφόρος ΝΑΤΟ. Η παλιά εθνική Ελευσίνας- Ερυθρών βρίσκεται σε επίπεδο 1950. Το ίδιο και ο δρόμος του Αλεποχωρίου. Η Αττική Οδός τελείωσε...αλλά ακόμα λείπουν πολλές οδοί πρόσβασης" είπε χαρακτηριστικά η κα Μπακογιάννη, η οποία αναφέρθηκε, επίσης, στην έλλειψη αποχέτευσης στο Θριάσιο Πεδίο, αλλά και σε ημιτελείς βιολογικούς καθαρισμούς, όπως αυτός των Μεγάρων, ενώ επέκρινε και τη μη ανάπτυξη του λιμανιού της Ελευσίνας, παρά τις δυνατότητες που προσφέρει.

    Η δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε, επίσης, πως τα χρήματα που το κράτος χρωστάει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δεν έχουν ακόμη αποδοθεί, θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση των υποδομών σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως αυτή της Ελευσίνας.

    Κλείνοντας την ομιλία της, η κα Μπακογιάννη κάλεσε τους πολίτες της Ελευσίνας να αναδείξουν πρώτη δύναμη τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Στις 7 Μαρτίου καλούμαστε όλοι να επιλέξουμε όχι μιαν αλλαγή στην κορυφή, την επιφανειακή και ψεύτικη αλλαγή που μας προσφέρει τώρα το ΠΑΣΟΚ αλλάζοντας απλώς αρχηγό, αλλά μιαν αληθινή, ριζική αλλαγή".

    [11] ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ 3η ARTOZYMA

    Θεσσαλονίκη, 29 Φεβρουαρίου 2004 (16:26 UTC+2)

    Διπλάσιο αριθμό επισκεπτών από όλη την ελληνική επικράτεια και από χώρες του εξωτερικού και, κυρίως, της Βαλκανικής, δέχθηκε χθες, δεύτερη ημέρα της λειτουργίας της, η 3η Διεθνής Έκθεση Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής ARTOZYMA, σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα πέρυσι.

    Υπενθυμίζεται ότι φέτος τα μεγέθη της ARTOZYMA της HELEXPO, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος και την υποστήριξη του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης και, για πρώτη φορά φέτος, και την υποστήριξη της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, είναι αυξημένα κατά 30% σε σχέση με το 2002.

    [12] ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ 3ης ARTOZYMA

    Θεσσαλονίκη, 29 Φεβρουαρίου 2004 (16:23 UTC+2)

    Βραβεύονται το απόγευμα οι συμμετοχές που διακρίθηκαν στην 3η ΑRTOZYMA. Την απονομή των βραβείων θα κάνει ο πρόεδρος της HELEXPO, Γεώργιος Χατζηκωνσταντίνου.

    Τρία ισότιμα βραβεία θα απομενηθούν, στους: ΜΕΤΡΟΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ Α.Ε., ΤΡΟΦΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε., ΚΟΥΚΟΥΤΑΡΗΣ ΑΘ. ΑΕΒΕ, ενώ τα ειδικά βραβεία διοργανωτή θα απονεμηθούν στους: ΤΟΥΛΟΥΜΙΔΗΣ Γ. ΑΕΒΕ, ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗΣ Ε. & ΥΙΟΙ Ο.Ε., ΣΤΕΦΑΝΟΥ Α.Ε. CLIVANEXPORT.

    Κριτήρια επιλογής της κριτικής επιτροπής, την οποία αποτελούν οι Γιάννης Παπακωνσταντίνου, γενικός διευθυντής της HELEXPO, Κωνσταντίνος Οικονόμου, εκπρόσωπος της Πολυτεχνικής Σχολής, Χριστίνα Ζουμπουλίδου, εκπρόσωπος του Τ.Ε.Ε., Θεοδώρα Κανακίδου και Βλάσης Τσώνο, στελέχη της HELEXPO, ήταν η κατασκευαστική τελειότητα του εκθετήριου χώρου, η λειτουργική και εργονομική του διάταξη, η πρωτοτυπία της παρουσίασης των εκθεμάτων και η αισθητική.

    [13] ΑΥΞΗΣΗ 29,8% ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΠΗΓΑΣΟΣ

    Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2004 (12:28 UTC+2)

    Σημαντική αύξηση τόσο στον κύκλο εργασιών όσο και στα αποτελέσματα παρουσίασε το 2003 η Πήγασος Εκδοτική ΑΕ τόσο σε επίπεδο Ομίλου όσο και σε εταιρικό. Συγκεκριμένα σε ενοποιημένο επίπεδο ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 131,9 εκατ. ευρώ έναντι 100,3 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 31,5%.

    Τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 45,7 εκατ. ευρώ έναντι 35,2 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση παρουσιάζοντας αύξηση 29,8%.

    Αποτελέσματα

    Τα κέρδη προ φόρων και μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 3,7 εκατ. ευρώ έναντι 78 χιλ. ευρώ τη χρήση 2002.

    Σημειώνεται ότι η διοίκηση της εταιρείας στην για πρώτη φορά ενοποιούμενη εταιρεία «Sport Ρlus ΑΕΕ» επέλεξε να συμπεριλάβει στο κόστος διάθεσης ποσόν τουλάχιστον 500 χιλ. ευρώ που αφορά έξοδα προώθησης και διαφήμισης της αθλητικής εφημερίδας «Goal Νews» πριν από την περίοδο έναρξης της κυκλοφορίας της.

    Σε ό,τι αφορά στη μητρική εταιρεία ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση 13,8% και διαμορφώθηκε σε 63,1 εκατ. ευρώ έναντι 55,4 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

    Αναλυτικότερα παρουσιάσθηκε αύξηση των εσόδων κυκλοφορίας κατά 19,9% έναντι της προηγούμενης χρήσης και αύξηση των διαφημιστικών εσόδων κατά 22,8%.

    Η αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης του κλάδου ανήλθε σε 19,36% (πηγή media services).

    Η αναμενόμενη μείωση του κόστους εκτύπωσης των εντύπων, λόγω της βελτίωσης οργάνωσης της λειτουργίας και της επίτευξης οικονομίας κλίμακας της εκτυπωτικής εταιρείας «Εκτυπώσεις ΊριςΑΕΒΕ» στην οποία η εταιρεία συμμετέχει με ποσοστό 30% βελτίωσε το λειτουργικό αποτέλεσμα κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

    Θετικές προοπτικές

    Ο συντελεστής μεικτού κέρδους διαμορφώθηκε σε 30,32% έναντι 27,99% της προηγούμενης χρήσης. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

    Σε ό,τι αφορά στην τρέχουσα χρήση εκτιμάται ότι και το αναμενόμενο μέρισμα από την εταιρεία Τηλέτυπος θα βελτιώσει τα αποτελέσματα της Πήγασος.

    [14] ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2004 (12:21 UTC+2)

    Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στην εφημερίδα «Καθημερινή», η κριτική που ασκείται σχετικά με την τουριστική πολιτική της χώρας μας, εντοπίζεται κυρίως στην έλλειψη επαρκούς και μακροπρόθεσμου προγραμματισμού, ενταγμένου σε μια γενικότερη στρατηγική οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και της περιφέρειας ειδικότερα. Η οικονομική και ισόρροπη ανάπτυξη της περιφέρειας και των μεγάλων αστικών κέντρων, αποτελεί εθνική ανάγκη και θα επιτρέψει τη συγκράτηση του πληθυσμού και στη μέγιστη δυνατή αύξηση της απασχόλησης. Ο Τουρισμός είναι ίσως ο παραγωγικός τομέας που κατ' εξοχήν μπορεί να συμβάλει στην ικανοποίηση της ανάγκης αυτής!

    Από την εμπειρία και τα αποτελέσματα του τουριστικού τομέα (ποιότητα υπηρεσιών, ανταγωνιστικότητα, επιδόσεις στην προσέλκυση διεθνούς πελατείας) προκύπτει σαφέστατα ότι η κριτική που ασκείται είναι αντικειμενική και ορθώς εστιάζεται στη σοβαρή έλλειψη συγκεκριμένης στρατηγικής, αλλά και στις «άτακτες» πολιτικές που προγραμματίστηκαν, νομοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν κατά την τελευταία εικοσαετία.

    Σε πολλούς από αυτούς που εμπλέκονται επαγγελματικά και επιστημονικά με τον Τουρισμό της χώρας, παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα - διαπίστωση: μήπως τελικά οι επιχορηγήσεις -και τα διάφορα άλλα «ευεργετικά» μέτρα- αντί να προσελκύσουν τις κατάλληλες σε ποιότητα και όγκο επενδύσεις, κατέληξαν να διατηρήσουν σε λειτουργία μη υγιείς επιχειρήσεις, εκτοπίζοντας εν μέρει από την αγορά τις υγιείς;

    Το ερώτημα έχει, κατά τη γνώμη μας, ήδη απαντηθεί επαρκώς και η διαπίστωση είναι ότι η εκάστοτε θέσπιση αναπτυξιακών κινήτρων ενδυνάμωνε την κρατική γραφειοκρατία και αποθάρρυνε τις άμεσες επενδύσεις με αποτέλεσμα τη σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος. Αποτέλεσμα αυτής της πραγματικότητας ήταν ότι η θεσμοθέτηση και ο τρόπος εφαρμογής των αναπτυξιακών κινήτρων δημιούργησε παράλληλα μια σειρά αντικινήτρων τα οποία, σε μεγάλο βαθμό, εξουδετέρωσαν τα θεσπισθέντα κίνητρα.

    Ορισμένα από τα αντικίνητρα είναι γνωστά και ως:

    - Χρονοβόρος και δαπανηρή διαδικασία υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων στις ευεργετικές διατάξεις των αναπτυξιακών νόμων.

    - Eλλειψη σταθερότητας στο θεσμικό πλαίσιο.

    - Περιορισμένη πληρότητα, σε ετήσια βάση, της υπάρχουσας ξενοδοχειακής υποδομής.

    - Αυξημένος ανταγωνισμός (που περιορίζει τις προοπτικές μελλοντικής ανάκαμψης).

    - Eλλειψη της αναγκαίας οικονομικής επιφάνειας των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων και δυσχέρεια χρηματοδότησης της ιδίας συμμετοχής τους στις επενδυτικές δαπάνες.

    - Αδυναμία ικανοποίησης των κριτηρίων βιωσιμότητας εκ μέρους των μικρομεσαίων μονάδων, λόγω της ιδιορρυθμίας του τρόπου λειτουργίας τους.

    - Ανεπάρκεια του ύψους της επιδότησης (25% της επενδυτικής δαπάνης) για εκσυγχρονισμό και συντήρηση των μικρομεσαίων τουριστικών και ξενοδοχειακών μονάδων.

    - Ανεπαρκής υποδομή της χώρας, με αποτέλεσμα αυτή να λειτουργεί, ουσιαστικώς, ως επενδυτικό αντικίνητρο.

    Προφανώς από τα παραπάνω αντικίνητρα επηρεάστηκαν τόσο οι εγχώριες όσο και οι ξένες επενδύσεις στον τουριστικό τομέα. Η εισροή των τελευταίων στη χώρα μας περιορίστηκαν, όπως είναι γνωστό, σημαντικά και σε βαθμό δυσανάλογα υψηλό σε σχέση με άλλες χώρες (ακόμα και χωρών σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης).

    Τα προγράμματα τουριστικής πολιτικής για την ανάπτυξη και την απασχόληση, όπως και οι ρυθμίσεις που περιελήφθησαν στους ειδικούς νόμους για την Απασχόληση, δεν μπόρεσαν να διακρίνουν τη βαρύτητα, τη σημαντικότητα αλλά και τις ιδιαιτερότητες της τουριστικής απασχόλησης. Η έλλειψη επαρκούς και συγκεκριμένης πολιτικής δημιουργεί προβλήματα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους στον Tουρισμό. Σε κάθε εξαγγελία νέας τουριστικής πολιτικής ή γενικότερης πολιτικής για την απασχόληση, δημιουργούνται και νέες προσδοκίες και ελπίδες ότι κάτι επιτέλους αλλάζει και ότι σύντομα ο κλάδος θα γνωρίσει μια ώριμη και ευέλικτη πολιτική προσαρμοσμένη στις ανάγκες των τουριστικών επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων. Ελπίδες βέβαια που μόνιμα διαψεύδονται!

    Οι παραπάνω διαπιστώσεις παρουσιάζονται αναλυτικότερα σε μελέτη μας με τίτλο: «Ο Ρόλος του Τουρισμού στις Πολιτικές Προώθησης της Απασχόλησης και Καταπολέμησης της Ανεργίας» που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Μάρτιος 2003). Στην πιο πάνω μελέτη, ταυτόχρονα με εις βάθος διερεύνηση των χαρακτηριστικών και των επιδόσεων του τομέα, παρουσιάζονται και συγκεκριμένες προτάσεις Στρατηγικής για τον Τουρισμό και την Απασχόληση καθώς και προτάσεις ενισχύσεων και κινήτρων που πρέπει να εφαρμοστούν, ώστε ο τουριστικός τομέας να καταστεί φορέας Οικονομικής Aνάπτυξης και Απασχόλησης. Ωστε, με άλλα λόγια, να του «επιτραπεί» να εκδηλώσει τις πραγματικές του δυνατότητες, που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό σε αδράνεια!

    [15] ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ Χ.Α. ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2004 (12:17 UTC+2)

    Tο μετεκλογικό τοπίο μπορεί να διαμορφώσει ένα θετικό ισοζύγιο στη Σοφοκλέους, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», προσθέτοντας ότι το πόσο ελκυστικό θα είναι, θα εξαρτηθεί από τα αντανακλαστικά της νέας κυβέρνησης και από τη δυνατότητά της να επαναπροσδιορίσει με νέους όρους, τη λειτουργία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Και όπως τονίζεται:

    «Tα τελευταία χρόνια το X.A. πέρασε από σαράντα κύματα, με αποκορύφωμα το μεγάλο χρηματιστηριακό άγος του 1999, το οποίο εξέθρεψαν, σε μεγάλο βαθμό, οι άμεσες και πολλές φορές προκλητικές κυβερνητικές παρεμβάσεις και οι πολιτικές σκοπιμότητες!

    H έλλειψη διαφάνειας, η απουσία ενός σύγχρονου και λειτουργικού θεσμικού πλαισίου και κυρίως οι δυσλειτουργίες και η αναποτελεσματικότητα των εποπτικών μηχανισμών, διαμόρφωσαν ελλειμματικές προϋποθέσεις που οδήγησαν σταδιακά στη συρρίκνωση του ελληνικού χρηματιστηρίου. Oι μικροεπενδυτές οδηγήθηκαν στο περιθώριο, η ρευστότητα συρρικνώθηκε και οι υγιείς μεγάλες επιχειρήσεις εγκαταλείπουν, η μία μετά την άλλη τη Σοφοκλέους.

    H σύγκριση με τις άλλες αγορές είναι άνιση για το X.A., το οποίο είναι στις τελευταίες θέσεις από πλευράς ρευστότητας και προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος.

    Yπό αυτά τα δεδομένα, οι εκλογές της 7ης Mαρτίου έχουν το χαρακτήρα μεγάλης ευκαιρίας για το Xρηματιστήριο. Tο γεγονός ότι, ούτως ή άλλως, θα προκύψει πολιτική αλλαγή, δημιουργεί προσδοκίες για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα αντιμετωπίσουν τα μείζονα προβλήματα που ευθύνονται για το τέλμα του ελληνικού χρηματιστηρίου.

    H διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, η ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών, η προστασία του επενδυτή και η θωράκιση της αγοράς από τις έκνομες συμπεριφορές είναι τα κυρίως ζητούμενα.

    Oι ευρείες αλλαγές που θα υπάρξουν εκ των πραγμάτων μετά τις εκλογές, στα θεσμικά όργανα και στους φορείς της ελληνικής αγοράς, θα αποτελέσουν, εν πολλοίς, το δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης για την πολιτική που θα ακολουθήσει.

    Tο ζητούμενο σε ό,τι αφορά το Xρηματιστήριο είναι αφ' ενός η προσέλκυση κεφαλαίων και αφ' ετέρου μεγάλων και δυναμικών επιχειρήσεων.

    Aναγκαία προϋπόθεση γι' αυτό είναι να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στον χρηματιστηριακό θεσμό, πράγμα που δεν είναι καθόλου εύκολο. H αξιοπιστία που χρειάζεται για να πάει μπροστά το X.A. είναι πολύ δύσκολο να ανακτηθεί αν δεν υπάρξουν τομές σε όλα τα επίπεδα και δεν δημιουργηθούν προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν τη διαφάνεια και τη νομιμότητα», καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

    [16] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ Ο ΤΟΜΑΣ ΓΟΥΕΣΤΟΝ

    Λάρνακα, 29 Φεβρουαρίου 2004 (19:11 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα αναλάβουν την ιστορική τους ευθύνη και θα απαντήσουν θετικά στο δημοψήφισμα για τη λύση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Ειδικός Συντονιστής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Γουέστον ανέφερε ότι οι πιθανότητες για διευθέτηση του Κυπριακού έχουν αυξηθεί γεωμετρικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσεγγίσουν με γενναιοδωρία το ζήτημα του κόστος της λύσης.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι Κύπριοι να απαντήσουν αρνητικά στο δημοψήφισμα, ο κ. Γουέστον είπε ότι ''όποιος απαντήσει αρνητικά θα φέρει ένα απίστευτα αρνητικό και βαρύ φορτίο σε σχέση με τις αποφάσεις τους για το μέλλον της Κύπρου''.

    ''Στόχος της επίσκεψης είναι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση των προσπαθειών του ΓΓ τόσο άμεσα, σε συνεργασία με τα ΗΕ όσο και με τα μέρη μετέχουν στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξευρεθεί διευθέτηση στο Κυπριακό'', ανέφερε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

    Οπως είπε ο κ. Γουέστον, ''βρισκόμαστε τώρα σε μια κατάσταση όπου θα έχουμε μια ολοκληρωμένη συμφωνία, η οποία θα τεθεί στο λαό της Κύπρου και το ερώτημα είναι τώρα κατά πόσο οι Κύπριοι θα αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες ψηφίζοντας 'ναι' για τη διευθέτηση, πετυχαίνοντας έτσι τη λύση του Κυπριακού πριν την ένταξη στην ΕΕ''.

    ''Η δική μου άποψη, γνωρίζοντας τους Κύπριους, Ε/Κ και Τ/Κ, είναι ότι θα αναλάβουν την ιστορική ευθύνη και θα αντιδράσουν κατά ένα θετικό τρόπο'', πρόσθεσε.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΜΟΪΣΙΟΥ: ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Ο ΧΑΜΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ

    Τίρανα, 29 Φεβρουαρίου 2004 (19:07 UTC+2)

    Μεγάλη απώλεια για τον λαό της ΠΓΔΜ, αλλά και για την πολιτική σκηνή των Βαλκανίων, χαρακτήρισε τον χαμό του Μπόρις Τράικοφσκι ο πρόεδρος της Αλβανίας, Αλφρεντ Μοϊσίου, ο οποίος επισκέφθηκε, σήμερα, τη διπλωματική αποστολή της ΠΓΔΜ στα Τίρανα.

    Όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ΑΤΑ, ο πρόεδρος Μοϊσίου κάλεσε τον λαό της ΠΓΔΜ να μείνει προσηλωμένος στις αρχές του εκλιπόντα προέδρου του σε ό,τι αφορά στην εκπλήρωση της συμφωνίας της Οχρίδας και στην ένταξη της χώρας ευρω-ατλαντικές δομές.

    Ο πρόεδρος της Αλβανίας υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη να επιλυθούν τα εναπομείναντα προβλήματα των Βαλκανίων μέσω της συνεννόησης, του διαλόγου και της ειρηνικής οδού, που ο εκλιπών υποστήριζε με πάθος.

    [18] ΚΑΝΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΗΔΕΙΑΣ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 29 Φεβρουαρίου 2004 (16:45 UTC+2)

    Το τελετουργικό της κηδείας του πρόωρα χαμένου προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, συζήτησε, σήμερα, στα Σκόπια, η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή που σχηματίστηκε με αφορμή τη συντριβή του κυβερνητικού αεροσκάφους.

    Όπως μεταδίδει το ΜΙΑ, η ακριβής ημέρα της ταφής θα ανακοινωθεί μόλις η σορός του Μπόρις Τράικοφσκι μεταφερθεί στα Σκόπια. Σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση, τη σορό θα υποδεχθεί ευρεία κυβερνητική αντιπροσωπεία με όλες τις τιμές που αρμόζουν σε αρχηγό κράτους, ενώ αύριο το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ θα τιμήσει τη μνήμη του εκλιπόντος, σε έκτακτη συνεδρίασή του.

    Η σορός του Μπόρις Τράικοφσκι θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, στην είσοδο του κοινοβουλίου της γείτονος, ενώ επικήδειους λόγους θα εκφωνήσουν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και εκπρόσωποι του VMRO-DPMNE και της διεθνούς κοινότητας.

    [19] ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΓΟΥΕΣΤΟΝ

    Λευκωσία, 29 Φεβρουαρίου 2004 (16:30 UTC+2)

    Ο Ειδικός Συντονιστής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο δήλωσε ότι οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης του κυπριακού έχουν αυξηθεί γεωμετρικά.

    «Στόχος της επίσκεψής μου είναι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση των προσπαθειών του ΓΓ τόσο άμεσα, σε συνεργασία με τα ΗΕ όσο και με τα μέρη μετέχουν στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξευρεθεί διευθέτηση στο Κυπριακό", είπε ο κ.Γουέστον σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

    [20] ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΟΙ ΚΕΡΥΝΕΙΩΤΕΣ

    Λευκωσία, 29 Φεβρουαρίου 2004 (16:03 UTC+2)

    Την αντίθεσή τους στο σχέδιο Ανάν διατράνωσαν σήμερα οι Κερυνειώτες στην Παγκύπρια Εκδήλωση Διεκδίκησης για μια Δίκαιη Λύση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Δήμων, Κοινοτήτων, Σωματείων και Οργανώσεων Επαρχίας Κερύνειας.

    Οι Κερυνειώτες διακήρυξαν σήμερα ότι το σχέδιο λύσης του Κυπριακού, όπως προτείνεται από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό γιατί η εφαρμογή του αντιστρατεύεται στις αρχές δικαίου και ηθικής και τόνισαν ότι θα αντιταχθούν σε λύση που δεν κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

    Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα στην Παγκύπρια Εκδήλωση Διεκδίκησης οι Κερυνειώτες δηλώνουν ότι στηρίζουν την πολιτική ηγεσία της Κύπρου και τον πρόεδρο Παπαδόπουλο ''στην προσπάθεια διεκδίκησης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, όπου ο στόχος της επανένωσης της πατρίδας μας θα επιτευχθεί σε συνθήκες ασφάλειας, αξιοπρέπειας και ελευθερίας''.

    Το ψήφισμα θα επιδοθεί στην κυπριακή και ελληνική κυβέρνηση, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στα Ηνωμένα Εθνη.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΔΙΕΚΟΠΗ ΛΟΓΩ ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΩΝ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

    Λαμία, 29 Φεβρουαρίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Διεκόπη λόγω φωτοβολίδων ο τελικός του φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Αρη, στο γήπεδο της Λαμίας.

    Στο 27' λεπτό και ενώ το σκορ ήταν 51-44 υπέρ του Ολυμπιακού, οι ερυθρόλευκοι φίλαθλοι έριξαν για τρίτη φορά φωτοβολίδα στην κερκίδα όπου βρισκόταν οι οπαδοί του Άρη με αποτέλεσμα οι διαιτητές να αποσυρθούν στα αποδυτήρια και να διακόψουν το παιχνίδι.

    Οι δύο διαιτητές, Μαστραφτσής και Καρούσης, ζήτησαν από τους παράγοντες των δύο ομάδων την εκκένωση του γηπέδου από όλους τους φιλάθλους. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό τότε ζήτησαν να διεξαχθεί άλλη ημέρα η αναμέτρηση.

    [22] ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ Ο ΠΑΟΚ ΜΕΤΑ ΤΟ 2-0 ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΦΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Φεβρουαρίου 2004 (18:54 UTC+2)

    Σε μια ιδιαίτερα «καυτή» Τούμπα ο ΠΑΟΚ επικράτησε επί του ΟΦΗ με σκορ 2-0, για την 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Ο Δικέφαλος του Βορρά πήρε τρεις πολύτιμους βαθμούς, παραμένει στην 3η θέση και βρίσκεται πλέον ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ.

    Παρουσία περίπου 20.000 φιλάθλων οι παίκτες του Αγγελου Αναστασιάδη επέστρεψαν και πάλι στις νίκες, μετά το στραβοπάτημα της προηγούμενης αγωνιστικής κόντρα στη Ξάνθη. Οι ασπρόμαυροι, παίρνοντας δύναμη από τον κόσμο τους, μπήκαν δυνατά στο γήπεδο και από τα πρώτα λεπτά πίεσαν τον ΟΦΗ.

    Δημιούργησαν ευκαιρίες και κατάφεραν να φτάσουν στο γκολ στο 29 λεπτό. Σκόρερ του πρώτου τέρματος ήταν ο κύπριος Γιασεμάκης Γιασεμή με πλασέ. Μετά το 1-0 ο ΠΑΟΚ συνέχισε να «πρεσάρει» τον ΟΦΗ και δεν άφηνε τον αντίπαλο να πραγματοποιήσει αντεπιθέσεις.

    Στην επανάληψη το σκηνικό δεν άλλαξε. Ο ΟΦΗ αν και θέλησε να πετύχει κάτι καλύτερο δεν τα κατάφερε. Στο 53' ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης έπιασε ένα δυνατό μακρινό σουτ, αιφνιδίασε τον τερματοφύλακα των κρητικών Χανιωτάκη και έγραψε το 2-0 για τον ΠΑΟΚ. Το γκολ του νεαρού επιθετικού έδωσε το έναυσμα για νέους πανηγυρισμούς στις κερκίδες.

    Στα αξιοσημείωτα, ένας φίλαθλος του Δικεφάλου ντυμένος διαιτητής πήδηξε από τη Θύρα 4 και αφού πέρασε ανενόχλητος στο γήπεδο έδειξε την κόκκινη κάρτα στο ρέφερι της αναμέτρησης Φινοκαλιώτη και στη συνέχεια αποχώρησε.

    [23] ΕΥΡΩΠΗ ΒΛΕΠΕΙ Η ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1-0 ΕΠΙ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ

    Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2004 (18:52 UTC+2)

    Η Χαλκηδόνα πέρασε νικηφόρα από τη Νεάπολη και έκανε το καθοριστικό βήμα για έξοδο στην Ευρώπη. Κέρδισε τον Ιωνικό με σκορ 1-0, στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Οι φιλοξενούμενοι φάνηκαν να θέλουν περισσότερο τους τρεις βαθμούς, από τον Ιωνικό που δείχνει να ξέφυγε τον κίνδυνο του υποβιβασμού. Η Χαλκηδόνα πίεσε τον αντίπαλο και άνοιξε το σκορ στο 44' με τον Ζαχαρόπουλο. Στο αμέσως επόμενο λεπτό τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα για τους φιλοξενούμενους, καθώς ο Ιωνικός έμεινε με δέκα ποδοσφαιριστές λόγω αποβολής του Τσιμπλίδη.

    Στο β' ημίχρονο η Χαλκηδόνα εκμεταλλεύτηκε την αριθμητική υπεροχή, κράτησε το 1-0 και έφτασε στη νίκη. Με τους σημερινούς τρεις βαθμούς φτάνει τους 38 και ισοβαθμεί στην 5η θέση με την ΑΕΚ.

    [24] ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΝΙΚΗ ΠΗΡΕ Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟ

    Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2004 (18:51 UTC+2)

    Την ύστατη προσπάθεια για παραμονή στην Α' εθνική κατηγορία κάνει η Προοδευτική. Η ομάδα του Κορυδαλλού εκμεταλλεύτηκε σήμερα την έδρα της και κέρδισε τον Πανηλειακό με σκορ 2-0, στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

    Η αναμέτρηση ήταν ζωής και θανάτου και για τις δύο ομάδες. Η Προοδευτική έχει ελάχιστες ελπίδες για παραμονή στην κατηγορία και μόνο με νίκη μπορούσε να ελπίζει όσον αφορά τη συνέχεια. Και ο Πανηλειακός όμως είναι σε θέση υποβιβασμού και ήθελε ένα θετικό αποτέλεσμα.

    Στο α' ημίχρονο οι δύο ομάδες δημιούργησαν ευκαιρίες όμως δεν μπόρεσαν να πετύχουν κάποιο τέρμα. Στην επανάληψη, η Προοδευτική με την είσοδο του Κώστα Φρατζέσκου στο γήπεδο έγινε πιο επιθετική και κατάφερε να φτάσει στο γκολ στο 58' λεπτό με τον Καζάντζη.

    Στη συνέχεια ο Πανηλειακός προσπάθησε να ισοφαρίσει και να πάρει έστω τον έναν βαθμό, όμως δεν κατάφερε να μετατρέψει σε γκολ τις ευκαιρίες που δημιούργησε. Στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης ήρθε το 2-0. Ο Κώστας Φρατζέσκος με απευθείας χτύπημα φάουλ ζευγάρωσε τα τέρματα και σφράγισε τη νίκη για την Προοδευτική.

    [25] ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Πάτρα, 29 Φεβρουαρίου 2004 (18:22 UTC+2)

    Το Κιλκίς κέρδισε με σκορ 29-27 τον Δούκα και στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας στο χάντμπολ ανδρών. Ο μεγάλος τελικός του φάιναλ φορ μεταξύ των δύο αντιπάλων διεξήχθη το απόγευμα στο κλειστό γυμναστήριο «Δημήτρης Τόφαλος» στην Πάτρα.

    Το Κιλκίς κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία του το Κύπελλο Ελλάδας σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι και έτσι δεν πήγαν χαμένες οι νίκες επί του Φίλιππου Βέροιας και του Πανελληνίου στις προηγούμενες φάσεις της διοργάνωσης.

    [26] ΔΥΝΑΜΗ ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ ΟΙ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 29 Φεβρουαρίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Δύναμη πεζοναυτών προωθούν στην Αϊτή τις επόμενες ώρες οι Ηνωμένες Πολιτείες, με απόφαση του προέδρου Τζορτζ Μπους, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι και άλλες χώρες θα συνδράμουν με στρατιωτικά αγήματα, ενώ σε ό,τι αφορά στην παραίτηση και αποχώρηση του προέδρου της Αϊτής, Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, από τη χώρα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο κ. Αριστίντ «διευκολύνθηκε» στην ασφαλή απομάκρυνσή του από τη χώρα.

    [27] ΒΑΡΙΑ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ EXIT-POLLS

    Βερολίνο, 29 Φεβρουαρίου 2004 (20:12 UTC+2)

    Βαριά ήττα φέρονται να έχουν υποστεί οι Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ στο Αμβούργο, όπου διεξήχθησαν σήμερα οι εκλογές για το τοπικό κοινοβούλιο.

    Όπως δείχνουν τα πρώτα exit-polls, οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν ποσοστό γύρω στο 32%, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν την απόλυτη κυριαρχία, με ποσοστό μεγαλύτερο του 46%.

    Σε περίπτωση, μάλιστα, που επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα των exit-polls, θα πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση των Σοσιαλδημοκρατών στο Αμβούργο από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    [28] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ G15 ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

    Καράκας, 29 Φεβρουαρίου 2004 (18:34 UTC+2)

    Η ομάδα των αναπτυσσόμενων χωρών, που είναι γνωστή ως G15, ολοκλήρωσε τις εργασίες της συνόδου της στο Καράκας της Βενεζουέλας.

    Ηγέτες και εκπρόσωποι κυβερνήσεων από τις τέσσερις ηπείρους, δεσμεύτηκαν από κοινού να καταπολεμήσουν την φτώχεια, συμμετέχοντας σε γνωμοδοτικό συμβούλιο στον τομέα της ενέργειας. Ωστόσο, η σύνοδος στιγματίστηκε από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των κρατικών δυνάμεων της Βενεζουέλας και αντιπάλων του προέδρου της χώρας, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος προειδοποίησε για πειθαρχικά μέτρα στην κυβέρνηση, σε περίπτωση περαιτέρω αναταραχών στη χώρα, και κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους για μυστική συμφωνία ανατροπής του.

    Η σύνοδος δεν θεωρήθηκε ιδιαίτερα επιτυχής φέτος, καταρχήν εξαιτίας της μικρής συμμετοχής, αφού από τις 19 χώρες που απαρτίζουν την G15, λιγότερες από τις μισές εκπροσωπήθηκαν στις συνομιλίες. Την G15 απαρτίζουν χώρες από την Αφρική, την Ασία, την Καραϊβική και την Λατινική Αμερική.

    Στη διάρκεια της συνόδου εξετάστηκε η πρόταση συμφωνίας για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, καθώς και η δυνατότητα συνεργασίας σε ευρύτερες εμπορικές διαπραγματεύσεις.

    [29] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΔΥΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΤΑ ΜΕ 500 ΚΙΛΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ

    Μαδρίτη, 29 Φεβρουαρίου 2004 (18:10 UTC+2)

    Δύο άνδρες, που θεωρούνται μέλη της βασικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, συνελήφθησαν από τις ισπανικές αρχές καθώς κατευθύνονταν προς τη Μαδρίτη με φορτηγό γεμάτο με εκρηκτικές ύλες.

    Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι ύποπτοι συνελήφθησαν σήμερα, 140 χιλιόμετρα έξω από την ισπανική πρωτεύουσα, με 500 κιλά εκρηκτικής ύλης που ήταν κρυμμένα στο όχημά τους. Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι τα εκρηκτικά προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν σε επίθεση κατά τη διάρκεια των γενικών εκλογών της χώρας, που θα γίνουν σε δύο εβδομάδες.

    Νωρίτερα αυτό το μήνα η οργάνωση είχε ανακοινώσει ότι θα εντείνει τον αγώνα της, πλήττοντας τουριστικούς στόχους στην Ισπανία, κυρίως κατά την εαρινή περίοδο.

    "Η αποτελεσματικότητα της Πολιτικής Φρουράς απέτρεψε, αναμφίβολλα, μία σφαγή" δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ανχέλ Αθέμπες, εκτιμώντας ότι η χρήση των εκρηκτικών θα είχε "σοβαρότατες συνέπειες".

    [30] Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ Β.ΚΟΡΕΑ

    Μόσχα, 29 Φεβρουαρίου 2004 (17:21 UTC+2)

    Ρώσοι αντιπρόσωποι που συμμετέχουν στις εξαμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, δήλωσαν σήμερα ότι το αδιέξοδο που διαφάνηκε χθες, μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση και τελικά να οδηγήσει σε στρατιωτική επέμβαση.

    Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Λοσιούκοφ, κατά τον δεύτερο γύρο συνομιλίων, που έληξε χθες στο Πεκίνο χωρίς να υπάρξει συμφωνία, "δεν υπήρξε κανένα συγκεκριμένο ή πρακτικό βήμα προς την επίλυση της διαμάχης" και πρόσθεσε πως "εάν αυτό συνεχιστεί, θα ενταθεί η δυσπιστία στην Κορεατική χερσόνησο", ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα στρατιωτικής εμπλοκής, στη χειρότερη περίπτωση.

    Η Κίνα, που φιλοξενεί τις διαπραγματεύσεις, εκτίμησε ότι επικρατεί έντονο κλίμα δυσπιστίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα. Κατά τον Λοσιούκοφ, μία συμφωνία πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το Νοέμβριο, θεωρείται απίθανη εξαιτίας των πολιτικών συμφερόντων, ενώ μικρές θα είναι οι ελπίδες στον τρίτο γύρο συνομιλιών που πιθανώς θα προγραμματιστούν στα μέσα της χρονιάς.

    [31] ΣΑΡΩΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΠΕΖ ΚΑΙ ΑΦΛΕΚ

    Νέα Υόρκη, 29 Φεβρουαρίου 2004 (16:28 UTC+2)

    Η Τζένιφερ Λόπεζ και ο Μπεν 'Αφλεκ, σάρωσαν όλα τα βραβεία της χειρότερης ταινίας της χρονιάς, στην ετήσια απονομή των "χρυσών βατόμουρων", μία ημέρα πριν από την τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ.

    Η ταινία "Gigli, ένας ζόρικος έρωτας", που περιγράφει την ιστορία μιας λεσβίας πληρωμένης δολοφόνου, κατάφερε να κερδίσει έξι "χρυσά βατόμουρα", τα περισσότερα με τα οποία έχει βραβευτεί ποτέ ταινία από το 1980. Το ζευγάρι, που σήμερα έχει χωρίσει, γνωρίστηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του "Gigli" που κέρδισε τον τίτλο της "χειρότερης ταινίας".

    Η Λόπεζ και ο Αφλεκ τιμήθηκαν ως η χειρότερη και ο χειρότερος ηθοποιός αλλά και ως το χειρότερο ζευγάρι ενώ ο Μάρτιν Μπρεστ κέρδισε το πλαστικό αγαλματίδιο του χειρότερου σκηνοθέτη και σεναριογράφου. Η Λόπεζ ήταν υποψήφια μόνο για το "Gigli" ενώ ο Αφλεκ και για τους ρόλους του σε άλλες δύο ταινίες, το "Daredevil" και το "Paycheck".

    Στους δεύτερους ρόλους, ο Σιλβέστερ Σταλόνε κέρδισε το δέκατο "βατόμουρο" της καριέρας του για την ερμηνεία του στην ταινία "Mission 3D Spy Kids 3", και η Ντέμι Μουρ πήρε ένα ακόμη αρνητικό βραβείο για την ταινία "Οι Αγγελοι του Τσάρλι: δράση πέρα από τα όρια".

    Τα "χρυσά βατόμουρα" απονέμονται κάθε χρόνο από το 1980 από τον Τζον Γουίλσον που έχει συστήσει μια επιτροπή από 537 άτομα σε 38 αμερικανικές Πολιτείες και 12 άλλες χώρες.

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΥΒΑΝΕΖΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2004 (12:27 UTC+2)

    Σημαντικά δείγματα της ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής της κουβανέζικης εικαστικής δημιουργίας, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το αθηναϊκό κοινό. «Social, intelectuar y chic- Europa» (Κοινωνικό, πνευματικό και εξυπνο - Ευρώπη), είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στον εκθεσιακό χώρο «Το εργοστάσιο» της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Ρέντης). Η ενδιαφέρουσα αυτή εικαστική παρουσίαση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου, περιλαμβάνει έργα των: Diago, Mendive και Choco.

    Συγκεκριμένα, τα ζωγραφικά και χαρακτικά έργα του Choco αποτυπώνουν την εξαιρετική γνώση του καλλιτέχνη σχετικά με την τέχνη του χρωματισμού και της πίεσης, ενώ οι δημιουργίες του Diago φανερώνουν τη μεγάλη ελευθερία, με την οποία χειρίζεται όλα τα υλικά και τις τεχνικές. Τέλος, ο Mendive παρουσιάζει μέσα από τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη σκιτσογραφία ένα εμπλουτισμένο ποιητικό όραμα του κόσμου των δοξασιών.

    Σημειώνουμε ότι η έκθεση με έργα των τριών καλλιτεχνών παρουσιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τεχνών της Λατινικής Αμερικής, ενώ μετά την Ελλάδα, θα συνεχίσει στην Ισπανία, στην Ιταλία και την Ελβετία. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 12 έως 8μ.μ. Σάββατο και Κυριακή: 12 - 6μ.μ. Δευτέρα κλειστά.

    [33] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2004 (12:27 UTC+2)

    Κυριακή 29/2

    a.. Σε δύο αξέχαστους δημιουργούς, στον Γιώργο Ζαμπέτα και στον Απόστολο Καλδάρα είναι αφιερωμένη η σημερινή βραδιά, στο «Συρμό» (Κολωνού 76 και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, τηλ. 5203661). Ο Γιώργος Ευθυμιάδης (Μύρωνας) και ο Χρήστος Γρηγορίου θα παρουσιάσουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με αυθεντικά λαϊκά τραγούδια, που έχουμε αγαπήσει.

    b.. «Οι Δυνάμεις του Αιγαίου» προσφέρουν μια όμορφη συναυλία για μικρούς και μεγάλους λάτρεις της παραδοσιακής μουσικής, στις 11.30π.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Δευτέρα 1/3

    a.. Συναυλία - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιείται (7.30μ.μ.), στο Θέατρο Αμερικανικού Κολεγίου. Εργα του θα παρουσιάσουν η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία της ΕΡΤ. Τραγουδούν: Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Μπέζος, Κωστής Κωνσταντάρας, Μάνος Μουντάκης.

    b.. Το Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου (ΑΕΜΘΤ), σε συνεργασία με το ωδείο «Νάκας», υπό την αιγίδα της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοργανώνει (8.30μ.μ.) συναυλία στην Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου του μουσικού συνόλου του ΑΕΜΘΤ «Κελαδος», με έργα εννέα Ελληνίδων και ελληνικής καταγωγής συνθετριών λόγιας μουσικής, οι οποίες ζουν εκτός Ελλάδος. Με το σύνολο συνεργάζεται η Νορβηγίδα υψίφωνος Gunn-Kristin Aune.

    c.. Στο «Συρμό», σήμερα και αύριο, εμφανίζονται οι Νίκος Ζιώγαλας, Γιώργος Αλουπογιάννης και Δημήτρης Κοργιαλάς.

    d.. Ο διάσημος Κουβανός φλαουτίστας Ορλάντο Μαράκα Βάγιε και το συγκρότημά του «Μαράκας Οτρα Βιζιόν» φιλοξενούνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Τρίτη 2/3

    a.. Στον συνθέτη - μαέστρο Ντίνο Κωνσταντινίδη είναι αφιερωμένη η συναυλία, στις 7.30μ.μ., στον «Παρνασσό» (πλ. Καρύτση). Θα ακουστούν έργα του για φλάουτο, σαξόφωνο, φωνή και ορχήστρα εγχόρδων. Συμμετέχουν οι σολίστες Ιβόνα Γκλίνκα, Μήδεια Ιασωνίδου, Στάθης Μαυρομμάτης.

    b.. Συνεχίζεται στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7), η έκθεση ζωγραφικής της Ματίνας Σταυροπούλου με θέμα τις πρώτες εφευρέσεις των τροχήλατων - αυτοκινήτων ως τις αρχές του 20ού αιώνα.

    c.. «Ηχοχρώματα από τον αμερικανικό νότο» είναι ο τίτλος του προγράμματος που διοργανώνει η «Ορχήστρα των χρωμάτων» και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (9μ.μ.) στον κινηματογράφο «Τριανόν».

    Τετάρτη 3/3

    a.. Μία ενότητα με τίτλο «Τοπία της Αθήνας» παρουσιάζει ο Σπύρος Κωτσαλάς στην αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4). Οπως σημειώνει ο δημιουργός, «ζωγραφίζω τους δρόμους και τα κτίρια που καθημερινά κινούμαι, σε μια προσπάθεια να καταλάβω και στη συνέχεια να αποδεχτώ την πόλη που ζω».

    Πέμπτη 4/3

    a.. Η Λιζέτα Καλημέρη και ο Χρήστος Τσιαμούλης παρουσιάζουν καινούρια και γνωστά τραγούδια τους, καθώς και παραδοσιακά, στο «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι).

    b.. Τα γήινα χρώματα και η ακρίβεια στο σχέδιο χαρακτηρίζουν τη δουλιά του Γιώργου Μαρούδα που φιλοξενείται στην γκαλερί «Αδάμ» ( Ν. Βάμβα 5). Τα περισσότερα από τα παρουσιαζόμενα έργα είναι νεκρές φύσεις.

    Παρασκευή 5/3

    a.. Ο Διονύσης Τσακνής, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, ξεδιπλώνει στο «Συρμό» ένα τρίωρο μουσικό πρόγραμμα με γνωστά και αγαπημένα τραγούδια, καθώς και με κομμάτια από την καινούρια του δισκογραφική δουλιά με τίτλο «Μια ζωή αλλού». Μαζί του η Ελισάβετ Αφεντάκη.

    b.. Ο Ψαραντώνης καταθέτει κομμάτια της αδάμαστης κρητικής ψυχής του και σκορπά δυνατές συγκινήσεις, στο «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι).

    c.. Εγκαινιάζεται (7μ.μ.) στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι), έκθεση χαρακτικής του Γιάννη Κυριακίδη. Ο ζωγράφος, χαράκτης και επιμελητής καλλιτεχνικών εκδόσεων, παρουσιάζει τα πρόσφατα χαρακτικά του: δώδεκα χαλκογραφίες από τους Αθλους του Ηρακλή, δέκα έργα σε λινόλεουμ με θέματα από τη μυθολογία και πορτρέτα του Ρήγα Φεραίου, του Κ. Π. Καβάφη και του Αλ. Παπαδιαμάντη.

    Σάββατο 6/3

    a.. Εορταστική συναυλία διοργανώνει (6μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής, το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο «Ατενέουμ». Τέσσερις νέοι πιανίστες θα διεκδικήσουν το Grand Prix Maria Callas στον τελικό κύκλο του φετινού διαγωνισμού. Συνοδεύει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ιασίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 29 February 2004 - 19:13:53 UTC