Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-03-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [02] ΓΝΩΣΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [03] ΟΙ ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [04] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΙΣ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ
  • [05] ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θ. ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΥ
  • [06] ΚΚΕ: ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [07] ΔΗΛΩΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
  • [08] ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ
  • [09] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
  • [10] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΕΘ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [11] ΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΙΚΗ
  • [12] ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
  • [13] ΠΟΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
  • [14] ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ 95 ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΣΡΕΓΙΕΡ
  • [16] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ Ε/Κ ΠΛΕΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
  • [17] ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΤΙΤΟ ΣΥΝΕΒΑΛΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ
  • [18] ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΘΑ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΟΥΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ
  • [19] ΑΡΙΝΤΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ
  • [20] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004 ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ
  • [21] Β. ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ: ΑΠΕΔΕΙΞΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
  • [22] Β. ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΛΠΙΖΩ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ
  • [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΝΟΠΛΟΣ Ο ΑΡΗΣ ΚATA TOY AΜΑΡΟΥΣΙOY
  • [24] ΤΕΝΙΣ: ΣΤΗΝ 34η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [25] Ο ΜΠΟΥΣ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΟΥΣ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
  • [26] ΓΑΛΛΙΑ: ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΡΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
  • [27] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΕΞΙ ΜΕΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
  • [28] Ο ΑΡΙΣΤΙΝΤ ΖΗΤΗΣΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΪΤΙΝΟΥΣ
  • [29] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [30] ΚΑΙ 2ο ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ Μ. ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ-ΔΕΛΙΒΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ
  • [31] "ΜΕΓΑΛΟΙ ΒΙΟΛΙΣΤΕΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ Κ.Ο.Θ.
  • [32] Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ ΤΟΥ ΜΙΛΑΝΟΥ ΓΙΑ ΔΥΟ ΒΡΑΔΙΕΣ ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [33] ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΠ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ
  • [34] "ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ" ΤΟΥ Π.ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΣΤΟ ΕΚΘ

  • [01] ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2004 (13:32 UTC+2)

    Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έδωσε στον Κώστα Καραμανλή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Καραμανλής γνωστοποίησε ότι τα ονόματα των μελών της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθούν αύριο το μεσημέρι και θα ορκιστούν την Τετάρτη.

    Σε σύντομη δήλωσή του, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Καραμανλής έδωσε το στίγμα των προθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «αρχίζουμε αμέσως δουλειά, κοιτάζουμε μπροστά».

    Νωρίτερα, ο κ. Στεφανόπουλος ευχήθηκε στον κ. Καραμανλή καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και διευκρίνισε πως ο ελληνικός λαός ήταν εκείνος που με την ψήφο του, του έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ενημέρωσε εξάλλου τον νέο πρωθυπουργό για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στα προεδρικά διατάγματα για το διορισμό του ιδίου και των μελών της νέας κυβέρνησης.

    Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε:

    «Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος μου ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί αύριο το μεσημέρι και θα ορκιστεί την Τετάρτη.

    Θέλω να υπογραμμίσω ότι οι πολίτες μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. Οι ευθύνες μας είναι πολύ μεγάλες. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους. Αρχίζουμε αμέσως δουλειά, κοιτάζουμε μπροστά».

    Οι διαδικασίες για την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διακυβέρνησης δρομολογήθηκαν μετά την επίσκεψη του απερχόμενου πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο και υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του.

    Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Κώστας Σημίτης δήλωσε ότι υπέβαλε στον Ανώτατο Πολιτειακό Αρχοντα την παραίτησή του και σημείωσε ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του έως ότου να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Νωρίτερα, ο κ. Σημίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νικητή των εκλογών της Κυριακής, Κ. Καραμανλή. Όπως επεσήμανε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, αναμένει ενημέρωση από τον διάδοχό του σχετικά με την ορκωμοσία του, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα πεπραγμένα της απερχόμενης κυβέρνησης και τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα.

    Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Σημίτης ευχήθηκε καλή επιτυχία στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για το συμφέρον του τόπου, ενώ πρόσθεσε ότι θα παραδώσει τα ηνία της κυβέρνησης στον νέο πρωθυπουργό ο ίδιος προσωπικά. Σημείωσε δε, ότι έχει δώσει εντολή στους υπουργούς να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να αναλάβουν οι υπουργοί της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

    Μετά τον κ. Σημίτη, στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος ανακοίνωσε στον Πρόεδρο επισήμως τη δύναμη των κομμάτων στη νέα περίοδο του Κοινοβουλίου, ώστε, ακολούθως, ο κ. Στεφανόπουλος να αναθέσει την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, βάσει του οποίου πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος τηλεφώνησε στον Κώστα Καραμανλή και τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη. Επίσης, τον νέο πρωθυπουργό συνεχάρησαν τηλεφωνικά ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδας, Νίκος Γκαργκάνας, ο Αμερικανός πρεσβευτής, Τόμας Μίλερ και οι πρωθυπουργοί του Λουξεμβούργου και της Σλοβακίας.

    Συγχαρητήρια στον Κώστα Καραμανλή για την εκλογή του στην πρωθυπουργία της χώρας εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, ο οποίος σε δήλωσή του αφού επισημαίνει ότι μαζί με τον κ. Όσβαλντ είχαν την ευκαιρία να έχουν αρκετές συναντήσεις με τον κ. Καραμανλή το τελευταίο διάστημα, αναφέρει ότι μετά από πρόσκληση του νέου πρωθυπουργού σύντομα ο ίδιος και ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΔΟΕ θα έχει συνάντηση με το πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που αφορούν την Ολυμπιακή Προετοιμασία.

    [02] ΓΝΩΣΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2004 (12:44 UTC+2)

    Γνωστοί βουλευτές και πρώην υπουργοί δεν εκλέγονται στην καινούρια Βουλή, σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης, τόσο από τη ΝΔ, όσο και, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, η κοινοβουλευτική ομάδα του οποίου συρρικνώνεται περίπου κατά 40 βουλευτές.

    Μέχρι στιγμής, από το ΠΑΣΟΚ δεν εκλέγονται οι: Στέφανος Μανίκας, Στέφανος Τζουμάκας, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, Νίκος Μπίστης, Αναστάσιος Μαντέλης, Θόδωρος Τσουκάτος, Γιώργος Δασκαλάκης, Ελένη Ανουσάκη, Λευτέρης Οικονόμου, Λευτέρης Βερυβάκης, Παναγιώτης Κρητικός, Παναγιώτης Φωτιάδης και Νίκος Γκεσούλης.

    Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι στην Κέρκυρα, τη μοναδική έδρα που κερδίζει το ΠΑΣΟΚ, την καταλαμβάνει η Άντζελα Γκερέκου, με αποτέλεσμα να μένει εκτός Βουλής ο μέχρι πρότινος υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς.

    Από τη ΝΔ, εκτός Βουλής φαίνεται ότι μένουν οι: Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, Σωτήρης Κούβελας, Μάρω Κοντού και Μαρία Καρά.

    [03] ΟΙ ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2004 (11:25 UTC+2)

    H επιτάχυνση της προετοιμασίας της χώρας για τους Oλυμπιακούς Aγώνες, το Kυπριακό και η οικονομία είναι οι άμεσες προτεραιότητες των πρώτων ημερών της νέας κυβέρνησης του κ. K. Kαραμανλή, ενώ οι κύκλοι της διακυβέρνησης στις οποίες θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση είναι η καθημερινότητα, ο πολιτισμός και η δημόσια διοίκηση, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή».

    Ήδη το Σάββατο, αναμένεται να φτάσει στην Aθήνα για να έχει επαφές με τον νέο πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς ο πρόεδρος της ΔOE, Zακ Pογκ. Δεν αναμένεται ουδεμία μεταβολή στα θέματα που αφορούν τους Aγώνες, αλλά θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί για την ολοκλήρωση των έργων τους.

    Aς σημειωθεί ότι χθες το βράδυ μετέβη στη Pηγίλλης, για να συγχαρεί τον κ. Kαραμανλή, η πρόεδρος της «Aθήνα 2004» κ. Γιάννα Aγγελοπούλου. Στο Kυπριακό βρίσκεται επί θύραις η τετραμερής διάσκεψη για την επίτευξη συμφωνίας, και η Nέα Δημοκρατία από την προηγούμενη εβδομάδα έχει αρχίσει τη σχετική προετοιμασία για την αντιμετώπιση του θέματος.

    Iδιαίτερη βαρύτητα θα δώσει ο κ. Kαραμανλής στα υπουργεία της «καθημερινότητας», για να καταστεί εμφανής η πρόθεση πραγματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων του πολίτη. Πεδία καθοριστικά θεωρεί επίσης τον πολιτισμό και τη γνώση ως χώρους διαμόρφωσης ουσιαστικών και βαθύτερων συναινέσεων. Σε νομοθετικό, τέλος, επίπεδο, από τους πρώτους νόμους που θα ψηφιστούν είναι αυτοί για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

    [04] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΙΣ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2004 (08:35 UTC+2)

    Eπίσημη επίσκεψη στην Aθήνα θα πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός της

    Τουρκίας Pετζέπ Tαγίπ Eρντογάν μετά τις δημοτικές εκλογές στη χώρα

    του (28 Mαρτίου), όπως ανέφερε στο BBC.

    Μιλώντας στον ανταποκριτή της Eλληνικής Yπηρεσίας του BBC στην

    Κωνσταντινούπολη Aρη Xατζηστεφάνου, ο κ. Eρντογάν έκανε γνωστή την

    πρόθεσή του να επισκεφθεί την Aθήνα και να γίνει έτσι ο πρώτος

    πρωθυπουργός της χώρας του μετά τον Tουργκούτ Oζάλ που πραγματοποιεί

    επίσημη επίσκεψη στην Eλλάδα.

    Σε συνέντευξή του προς την Eλληνική Yπηρεσία του BBC, ο Tούρκος

    Πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος να συνεργασθεί με την κυβέρνηση που

    προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Mαρτίου, όπως συνεργάσθηκε και με

    την απερχόμενη, ενώ σημειώνει πως προσβλέπει στη συνεργασία της νέας

    κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία επίλυσης του

    Kυπριακού και στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες σχετικά με τα ζητήματα

    του Aιγαίου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [05] ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θ. ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Θέλω να ευχαριστήσω τους Θεσσαλονικείς, που με εμπιστεύτηκαν και με τίμησαν και αυτή τη φορά με τη ψήφο τους και έδωσαν μαζί μου τη μάχη για το ΠΑΣΟΚ και τη Θεσσαλονίκη. Αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου για την ανανέωση και το μετασχηματισμό της Δημοκρατικής Παράταξης, για τις μεγάλες τομές και ανατροπές, τις οποίες ζητάει ο πολίτης». Αυτά τονίζει με δήλωσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ρομπόπουλος.

    Ο κ. Ρομπόπουλος αναδεικνύεται μέχρι στιγμής 9ος σε σταυρούς προτίμησης στην Α΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης συγκεντρώνοντας 12.562 ψήφους (με καταμετρημένα 772 από τα 839 εκλογικά τμήματα) και διατηρώντας, όπως προδιαγράφεται, τη δύναμή του σε σχέση με το 2000.

    [06] ΚΚΕ: ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Η ΚΕ εκτίμησε, όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση ότι «η εκλογική αναμέτρηση κατέγραψε τη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση απέναντι στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, την οποία όμως καρπώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της το κόμμα της ΝΔ, που απέκτησε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και με τη βοήθεια του εκλογικού νόμου».

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχισθεί αμείωτη, καθώς η ΝΔ διαθέτει σαφές κυβερνητικό πρόγραμμα για τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων και αναγκών του λαού που έχουν αυξηθεί και οξυνθεί τα τελευταία χρόνια». Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, η ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι, ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει και δεν μπορεί να παίξει το ρόλο αντιπολιτευτικού πόλου υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. «Αντίθετα, πέρα και ανεξάρτητα από τον ανταγωνισμό του με την ΝΔ, είναι δεσμευμένο και διατεθειμένο να συναινέσει σε όλες τις στρατηγικές επιλογές της νέας κυβέρνησης στην οικονομία, στην κοινωνική πολιτική , στις διεθνείς σχέσεις», πρόσθεσε.

    Τόνισε, επίσης, ότι δεν επιτεύχθηκε μείωση του δικομματισμού, παρά τη λαϊκή αγανάκτηση και την πεποίθηση ότι ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές.

    Η ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα σηματοδότησε ανοδική τάση σε ψήφους, ποσοστό και σε κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος. «Θετικό είναι ότι η άνοδος αυτή είναι πιο ορατή σε μεγάλα αστικά κέντρα και περιοχές όπως στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα κ.ά. Δηλαδή σε περιοχές όπου στις προηγούμενες εκλογικές μάχες είχε διαπιστωθεί πρόβλημα στασιμότητας και σχετικής υποχώρησης», πρόσθεσε.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ:

    «Η ΚΕ του ΚΚΕ που συνεδρίασε στις 8 Μαρτίου 2004, καλεί τις οργανώσεις των Επιτροπών Πόλεων και Περιοχών να οργανώσουν την διαδικασία εκτίμησης της δράσης του Κόμματος και των εκλογικών αποτελεσμάτων στα όργανα και στις ΚΟΒ. Ταυτόχρονα αποφασίζει να πραγματοποιηθούν συζητήσεις , σε όλη την κλίμακα του Κόμματος, με τους συνεργαζόμενους, φίλους και οπαδούς , με όλους εκείνους που δώσαμε από κοινού αυτήν την σημαντική πολιτική μάχη. Μετά από αυτήν τη διαδικασία η ΚΕ θα διαμορφώσει την τελική εκτίμηση.

    Η ΚΕ εκτιμά ότι στην εκλογική μάχη δραστηριοποιήθηκαν ενεργά και με πνεύμα πρωτοβουλίας, στο πλευρό του ΚΚΕ, περισσότερες από κάθε άλλη φορά δυνάμεις φίλων και οπαδών, αγωνιστών, που διατηρώντας τις δικές τους απόψεις συμφωνούν ότι η μάχη υπέρ των λαϊκών προβλημάτων, η δράση για την δημιουργία προϋποθέσεων υπέρ ριζικής εναλλακτικής λύσης, μπορεί να δοθεί σε συνεργασία και κοινή δράση με το ΚΚΕ.

    Χωρίς και την δική τους συμβολή δεν θα υπήρχε για το ΚΚΕ το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα. Την ίδια περίοδο συσφίχθηκαν οι δεσμοί του Κόμματος με εργαζόμενους, με αγωνιστές και αγωνίστριες που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, με εργαζόμενους που εκτιμούν τις θέσεις του κόμματος σε μεγάλα θέματα, ιδιαίτερα στον αγώνα κατά της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Ιδιαίτερης αξίας γεγονός είναι ότι επιτεύχθηκε καλύτερη επικοινωνία με αριστερούς, κομμουνιστές και κομμουνίστριες, που οι δοκιμασίες των αρχών της 10ετίας του ΄90 μας είχαν οδηγήσει σε απόσταση ή και σε αντιπαράθεση. Με επιστήμονες και διανοούμενους που ανησυχούν και θέλουν να αντισταθούν. Ο κύκλος επικοινωνίας και επαφών του Κόμματος με ευρύτερες λαϊκές μάζες πλάτυνε, διαπιστώθηκε ότι σημαντικές θέσεις του κόμματος, η εναλλακτική του πρόταση, ασκούν θετική επίδραση στον προβληματισμό και στην αναζήτηση διεξόδου.

    Η ΚΕ χαιρετίζει την μαχητική προσφορά και δράση που επέδειξαν τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ. Είναι βέβαιο ότι είμαστε πιο έμπειροι τώρα, επομένως έχουμε σήμερα καλύτερες προϋποθέσεις να βελτιώσουμε την κομματική δράση μας, να εμπλουτίσουμε τις γραμμές μας με νέες δυνάμεις. Η δράση της ΚΝΕ έφερε το ΚΚΕ πιο κοντά στη νεολαία και στις αναζητήσεις της.

    Η ΚΕ κατέληξε στα παρακάτω πρώτα βασικά συμπεράσματα:

    1. Η εκλογική αναμέτρηση κατέγραψε τη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση απέναντι στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, την οποία όμως καρπώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της το κόμμα της ΝΔ, που απέκτησε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και με τη βοήθεια του εκλογικού νόμου. Το πέρασμα της διακυβέρνησης στη ΝΔ δεν συνιστά πολιτική αλλαγή, αλλά εναλλαγή στη διαχείριση της πολιτικής υπέρ της πλουτοκρατίας και των επιλογών των διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχισθεί αμείωτη, καθώς η ΝΔ διαθέτει σαφές κυβερνητικό πρόγραμμα για τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων και αναγκών του λαού που έχουν αυξηθεί και οξυνθεί τα τελευταία χρόνια. Η ΝΔ είναι δοκιμασμένη σ΄ αυτό το ρόλο στα χρόνια που διετέλεσε αξιωματική αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει και δεν μπορεί να παίξει το ρόλο αντιπολιτευτικού πόλου υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Αντίθετα, πέρα και ανεξάρτητα από τον ανταγωνισμό του με την ΝΔ, είναι δεσμευμένο και διατεθειμένο να συναινέσει σε όλες τις στρατηγικές επιλογές της νέας κυβέρνησης στην οικονομία, στην κοινωνική πολιτική , στις διεθνείς σχέσεις.

    2. Το ζητούμενο, να εκφραστεί σε μεγαλύτερο βαθμό η ριζοσπαστικοποίηση με τη μείωση του δικομματισμού σ΄αυτές τις εκλογές, δεν επιτεύχθηκε. Παραμένει η αντίφαση, από τη μια να δυναμώνει η λαϊκή αγανάκτηση, η πεποίθηση ότι ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές, και από την άλλη να μην εκφράζεται αυτή στην κάλπη. Ο δικομματισμός παρέμεινε κραταιός με πολύ υψηλά ποσοστά στη χώρα μας, Οι μακροχρόνιοι εσωτερικοί και διεθνείς παράγοντες που οδηγούν στον εγκλωβισμό στη στρατηγική του δικομματισμού παραμένουν ισχυροί και εμφανίζονται ανθεκτικοί προς το παρόν.

    Το ΚΚΕ θα συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη μαχητικότητα και εμπειρία να προβάλλει πλατειά στον εργαζόμενο λαό ότι η απάντηση στα σημερινά οξυμένα προβλήματα και στα νέα δεινά που έρχονται είναι η συγκρότηση της συμμαχίας του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου και ο αγώνας που θα έχει ως έκβαση προοπτικής την διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας, της λαϊκής οικονομίας. Την πρότασή του θα τη συζητήσει στο επόμενο διάστημα ακόμα πιο ανοικτά και πλατειά με την εργατική τάξη, τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, με τους αγωνιστές και αγωνίστριες, τους προοδευτικούς και αριστερούς, με όλους εκείνους και εκείνες που θέλουν να ορθώσουν ένα συνεπές μέτωπο κατά της πολιτικής του κεφαλαίου, κατά των ιμπεριαλιστικών επιλογών.

    Η πρόταση για την «ενότητα της αριστεράς από τη στιγμή που δεν αμφισβητεί τις στρατηγικές επιλογές του συστήματος που αφορούν τα άμεσα και καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων αλλά και την προοπτική, από την στιγμή που δεν έρχεται σε αντίθεση με τα βάθρα και την κατεύθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, δηλαδή τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να προσφέρει στην αποτελεσματική αντίσταση, στη χειραφέτηση από το δικομματισμό. Καλλιεργεί αυταπάτες και τελικά οδηγεί στην ενσωμάτωση.

    3. Το εκλογικό αποτέλεσμα σηματοδότησε ανοδική τάση σε ψήφους, ποσοστό και σε κοινοβουλευτική δύναμη του ΚΚΕ. Θετικό είναι ότι η άνοδος αυτή είναι πιο ορατή σε μεγάλα αστικά κέντρα και περιοχές όπως στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα κ.ά. Δηλαδή σε περιοχές όπου στις προηγούμενες εκλογικές μάχες είχε διαπιστωθεί πρόβλημα στασιμότητας και σχετικής υποχώρησης.

    Οι εμπειρίες του Κόμματος, που αποκτήθηκαν μέσα στους αγώνες που προηγήθηκαν αλλά και στην διάρκεια της πλατειάς πολιτικής εκλογικής δουλειάς, δείχνουν ότι αργά, σε σχέση με τις ανάγκες, αλλά σταθερά διαμορφώνεται ένας ριζοσπαστικός πυρήνας στην ελληνική κοινωνία από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει μια καλή μαγιά για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης και της πολιτικής συσπείρωσης και συνεργασίας των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων.

    Επομένως αναδεικνύονται οι μεγάλες ευθύνες και η υποχρέωση του Κόμματος να συνεχίσει και κυρίως να κάνει πιο ποιοτική ιδεολογική, πολιτική και μαζική δράση, να συνεχίσει και να επαυξήσει τις πρωτοβουλίες του, ώστε ο πυρήνας αυτός να σταθεροποιηθεί, να διευρυνθεί και προπαντός να συσπειρωθεί και να οργανωθεί σε όλα τα μέτωπα πάλης. Κεντρικό ζήτημα για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται η ανάγκη να ξεπερασθούν τα προβλήματα κρίσης και υποχώρησης που εδώ και πολλά χρόνια χαρακτηρίζουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, πράγμα το οποίο ασκεί την επίδρασή του ευρύτερα. Το ίδιο ισχύει για τα προβλήματα που εμφανίζονται στο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, στους ΕΒΕ. Πρόκειται για σοβαρό παράγοντα που δυσκολεύει την ωρίμανση της πολιτικής συνείδησης και ασκεί ευρύτερη επίδραση στο γενικότερο μαζικό κίνημα.

    Στο έδαφος της ανάπτυξης της ταξικής πάλης, της πολιτικοποίησης των αγώνων και της συσπείρωσης των δυνάμεων, με στόχο την συγκρότηση της κοινωνικοπολιτικής Λαϊκής Συμμαχίας, θα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα μοιρολατρίας, αυταπατών, εγκλωβισμού ευρύτερων λαϊκών μαζών στη λογική του μονόδρομου που υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

    4. Η υπερνίκηση των εντοπισμένων δυσκολιών και αδυναμιών στην δράση του Κόμματος, αλλά και στην προσπάθειά του για συσπείρωση δυνάμεων με βάση το Πρόγραμμά του και τις αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου είναι το κύριο ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει ολόκληρο το Κόμμα ενόψει και του 17ου Συνεδρίου. Το ιδεολογικό μέτωπο στην πολιτική και μαζική δράση του Κόμματος, μέσα στους αγώνες, πρέπει να πάρει μεγάλη προτεραιότητα παράλληλα με τη δράση για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα.

    5. Οι αγωνιστές και αγωνίστριες που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ , οι εργαζόμενοι που γνωρίζουν ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε το διαφορετικό από τη ΝΔ, οι αριστεροί , δεν πρέπει να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στο ΠΑΣΟΚ, ότι ως αντιπολίτευση μπορεί να βάλει φρένο στα αντιλαϊκά μέτρα που θα πάρει η ΝΔ. Οι εργαζόμενοι της χώρας μας θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις νέες προσπάθειες που θα γίνουν, ώστε να ολοκληρωθεί η αρπαγή των κατακτήσεων, η διαμόρφωση όλων εκείνων των όρων που οδηγούν στην αύξηση της ταξικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, στην ακόμα πιο ενεργητική συμμετοχή της χώρας στην πολιτική του ιμπεριαλισμού στην περιοχή, με τις παραβιάσεις των δημοκρατικών δικαιωμάτων, συλλογικών και ατομικών. Πρακτικά οι επιλογές αυτές συνδέονται με τη σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες για την επιτάχυνση εφαρμογής των αποφάσεων της Λισσαβόνας, τις συνέπειες από την διεύρυνση της ΕΕ, με τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

    6. Είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσα να προσαρμόσουμε τη δράση του Κόμματος στις μετεκλογικές συνθήκες που απαιτούν ανάπτυξη της πάλης, διεύρυνση της συσπείρωσης και άμεση έναρξη της δράσης μας για τις ευρωεκλογές. Οι ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις, τα μέτωπα συσπείρωσης που ήδη υπάρχουν, οι μαζικές οργανώσεις, πρέπει να βρεθούν σε θέσεις επίθεσης στα παρακάτω ζητήματα : Διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς και συντάξεις με βάση τις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων και την κερδοφορία. Δημόσια λαϊκή δωρεάν παιδεία και υγεία. Πάλη κατά των ιδιωτικοποιήσεων που έρχονται και των συνεπειών στη ζωή και στα δικαιώματα των εργαζομένων. Να αντισταθεί ο λαός κατά της συμμετοχής ελλήνων στρατιωτών στις δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ. Στην πρώτη γραμμή της δράσης μας η πάλη για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού, παρέμβαση στις επιδιώξεις να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Δράση εν όψει των δραματικών συνεπειών που έρχονται για την φτωχή αγροτιά από την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Με ανάλογο πνεύμα να αντιμετωπίσουμε τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές και τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς.

    7. Τα παραπάνω συμπεράσματα δεν πρέπει να θεωρηθούν ολοκληρωμένα. Αποτελούν περισσότερο ένα πρώτο πλαίσιο προβληματισμού για συζήτηση, κατευθύνσεις άμεσης δράσης και καθήκοντα που έτσι και αλλιώς αναδεικνύονται και είναι σε εξέλιξη. Χρειάζεται να γίνει ουσιαστική συζήτηση μέσα στο Κόμμα και με τους φίλους και συνεργαζόμενους, ώστε αυτά να γίνουν πιο πλούσια, πιο αντικειμενικά και τεκμηριωμένα».

    [07] ΔΗΛΩΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2004 (20:35 UTC+2)

    «Στέλνουμε μήνυμα σε κάθε Ελληνίδα, ότι η Νέα Διακυβέρνηση θα τηρήσει στο ακέραιο το δεσμευτικό συμβόλαιο τιμής που συνυπογράψαμε», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Θόδωρος Ρουσόπουλος σε δήλωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

    «Τα οράματά μας είναι κοινά: Μια κοινωνία με περισσότερες επιλογές, μεγαλύτερες δυνατότητες και ίσες ευκαιρίες. Μια Ελλάδα με ισχυρούς πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου. Μια Ελλάδα που χτίζει με ευθύνη, ευαισθησία και αλληλεγγύη το μέλλον της και το μοιράζει απλόχερα σε όλες και σε όλους», επισημαίνει ο κ. Ρουσόπουλος.

    [08] ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2004 (20:03 UTC+2)

    Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση των αυτοκινήτων σε αρκετά σημεία του ορεινού οδικού δικτύου της δυτικής Μακεδονίας, παρόλο που η χιονόπτωση έχει σταματήσει.

    Στο νομό Γρεβενών σταμάτησε να χιονίζει, ωστόσο απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στο εθνικό οδικό δίκτυο, με εξαίρεση την Εγνατία Οδό.

    Στη Φλώρινα σταμάτησε, επίσης, να χιονίζει. Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες για τους οδηγούς που κινούνται στην εθνική οδό Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βίγλας, όπως επίσης και στο επαρχιακό δίκτυο Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βιτσίου.

    Στα ορεινά του νομού Καστοριάς εξακολουθεί να χιονίζει. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στο δρόμο για Ιωάννινα, μέσω Νεστορίου.

    Στο νομό Κοζάνης χρειάζονται αλυσίδες στο δρόμο για Πεντάλοφο, ενώ το υπόλοιπο οδικό δίκτυο είναι καθαρό.

    Τέλος, βροχερός είναι ο καιρός στους νομούς Θεσσαλονίκης και Πιερίας.

    [09] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

    Mεσολόγγι, 8 Μαρτίου 2004 (19:52 UTC+2)

    Με καταμετρημένα τα 549 από τα 552 εκλογικά τμήματα του νομού, τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Αιτωλοακαρνανία διαμορφώνονται ως εξής:

    ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 90.416 47,65

    ΠΑΣΟΚ 81.758 43,09

    Κ.Κ.Ε. 9.127 4,81

    ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠ. ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 3.360 1,77

    ΔΗΚΚΙ 2.404 1,27

    ΛΑ.Ο.Σ. 1.564 0,82

    ΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 1.124 0,59

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της νομαρχίας οι βουλευτικές έδρες στο νομό Αιτωλοακαρνανίας διαμορφώνονται ως εξής:

    ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 5

    ΠΑΣΟΚ 3

    Eιδικότερα, από τη Νέα Δημοκρατία εκλέγονται οι Μάριος Σαλμας, Ανδρέας Καραγκούνης, Νικόλαος Αγγελόπουλος, Βασίλειος Μαγγίνας και Απόστολος Κωστόπουλος. Από το ΠΑΣΟΚ εκλέγονται οι Βερελής Χρίστος, Μωραΐτης Αθανάσιος και Μακρυπίδης Ανδρέας, ενώ δεν εκλέγεται ο Ποσοτίδης Ιωάννης από το ΚΚΕ.

    [10] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΕΘ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2004 (19:21 UTC+2)

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή έστειλε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Θεμιστοκλής Νικολαϊδης και η διοίκηση του ΕΕΘ, για τη νίκη του στις χθεσινές εκλογές.

    Ο κ. Νικολαϊδης ευχήθηκε στο νέο πρωθυπουργό καλή διακυβέρνηση, εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα-ευχή ότι η νέα κυβέρνηση θα προωθήσει την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που απασχολούν τους επαγγελματίες-μέλη του επιμελητηρίου.

    [11] ΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2004 (17:12 UTC+2)

    Με ικανοποίηση ο επιχειρηματικός κόσμος υποδέχθηκε το εκλογικο αποτέλεσμα, καθώς όπως σημειώνει η εφημερίδα «Εξπρές», η καθαρή εκλογική νίκη της νέας κυβέρνησης, αποτελεί ένα θετικό μήνυμα για τη σταθερότητα της οικονομίας και την επιχειρηματική ανάπτυξη.

    Σύμφωνα με τους εκπροσώπους όλων των φορέων της αγοράς, το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών προσδίδει στη NΔ την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα της επιτρέψει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις στη χάραξη ενός μακροχρόνιου οικονομικού σχεδιασμού.

    Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Δρακούλης Φουντουκάκος, αναφερόμενος στους στόχους και τις πολιτικές παρέμβασης που θα πρέπει να επιδιώξει η νέα κυβέρνηση, τόνισε την ανάγκη εξασφάλισης διαρθρωτικών αλλαγών, ευνοϊκού οικονομικού περιβάλλοντος, της ανταγωνιστικότητας, του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης των επιχειρήσεων.

    Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, ''είναι σημαντικό ότι καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας δεσμεύτηκαν για δημοσιονομική σταθερότητα, απελευθέρωση αγορών, αποκρατικοποιήσεις, δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών και μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων''.

    Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση να δώσει έμφαση στη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελλαρίδη επεσήμανε ότι ήδη προεκλογικά ο Σύνδεσμος με υπομνήματά του προς τους πολιτικούς αρχηγούς ζήτησε την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη των εξαγωγών και επεσήμανε ότι στόχος όλων πρέπει να είναι η ενεργότερη συμμετοχή των εξαγωγών στο ΑΕΠ της χώρας.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Δημήτρης Αρμενάκης ανέφερε ότι το εύρος της διαφοράς που πέτυχε η νέα κυβέρνηση, τής δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει στη λήψη των δύσκολων αποφάσεων που είναι απαραίτητες για τα ζητήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο. «Χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα που θα επιτρέψουν στη χώρα μας να αποκτήσει στην ΕΕ μία θέση καλύτερη από τη σημερινή.

    Το κράτος έχει συνέχεια και θα πρέπει κάποτε να απαλλαγούμε από το βάρος του πολιτικού κόστους. Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα που θα απασχολήσει τη νέα κυβέρνηση, κατέληξε ο κ. Αρμενάκης.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος Αντώνης Μακρής επεσήμανε ότι ο ΣΕΛΠΕ περιμένει από τη νέα κυβέρνηση να σεβαστεί το λιανικό εμπόριο και να αναγνωρίσει ουσιαστικά το ρόλο του στην εθνική οικονομία. Περιμένει τη διενέργεια διαλόγου για ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, χωρίς ευκαιριακές παρεμβάσεις.

    Ο κ. Μακρής επεσήμανε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς με μικρότερη συμμετοχή του κράτους και ειδικότερα να παρέμβει με σκοπό την οριστική διευθέτηση του ωραρίου, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, τη ρύθμιση του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας και την απλούστευση και εκλογίκευση του νομικού πλαισίου.

    Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Ασημακόπουλος τόνισε: «Αναμένουμε η νέα κυβέρνηση του κ. Καραμανλή να τηρήσει τις υποσχέσεις της σε ό,τι αφορά την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων αλλά και να φέρει στο κέντρο της οικονομικής πολιτικής τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι προεκλογικά όλα τα κόμματα δεσμεύτηκαν πως θα επιλύσουν τα έντονα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα προχωρήσουν οι προτάσεις που διατύπωσαν για την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων.

    Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας (ΕΣΑ) Παναγής Καρέλλας, αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα, είπε ότι αποτελεί «εντολή προς τη Νέα Δημοκρατία και στην ουσία εντολή τετραετούς διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό το εμπόριο περιμένει την προώθηση και λύση των χρονιζόντων προβλημάτων, όπως αυτά έχουν διατυπωθεί από τους φορείς και έχουν αποτυπωθεί και στο πρόγραμμα του νικητή των εκλογών.

    Πρόσθεσε, τέλος, ότι για την εμπορική κοινότητα το σημαντικότερο σημείο είναι το κλίμα συναίνεσης, όπως αυτό καταγράφηκε στις δηλώσεις των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων, αφού είναι βέβαιο ότι βασικό συστατικό της λειτουργίας της αγοράς είναι η πολιτική σταθερότητα.

    [12] ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2004 (17:10 UTC+2)

    Το ότι το αποτέλεσμα των εκλογών, με την ανάδειξη στην κυβέρνηση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, σηματοδοτεί και την υιοθέτηση μιας νέας οικονομικής πολιτικής, ουδείς το αγνοεί. Το ζητούμενο είναι πόσο γρήγορα, πόσο συντονισμένη και κατ' επέκταση πόσο αποτελεσματική θα είναι η πολιτική αυτή, δεδομένων των γνωστών και αγνώστων μέχρι σήμερα αγκυλώσεων αλλά και αδυναμιών, όπως είναι το αυξημένο δημόσιο χρέος και το έλλειμμα.

    Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Εξπρές», σύμφωνα με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, η νέα οικονομική πολιτική θα εστιαστεί στην ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή. Το βάρος θα δοθεί στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και είναι βέβαιο ότι εκ των πρώτων προτεραιοτήτων θα είναι η αλλαγή του μόλις προ μηνός ψηφισθέντος αναπτυξιακού νόμου με βασική αρχή την κατάργηση των διακρίσεων ως προς την επιδότηση, μεταξύ υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων.

    Σημειώνεται ότι η αρχή αυτή είναι ταυτόσημη με την άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατήγγειλε την απερχόμενη κυβέρνηση για εμμονή στη λανθασμένη πορεία. Πολλά θα εξαρτηθούν πάντως, από τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής απογραφής, που θα αρχίσει το τρίτο δεκαήμερο του τρέχοντος μηνός, και με βάση την οποία θα δρομολογηθεί ένα "ριζικά διαφορετικό φορολογικό καθεστώς", που σχεδιάζεται να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5%.

    [13] ΠΟΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2004 (17:08 UTC+2)

    Αλλαγές προσώπων στις διοικήσεις των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών αναμένονται τις επόμενες ημέρες και η σεναριολογία των ονομάτων έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις, ενώ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ημερησία», με την καρέκλα του διοικητή της ΕΤΕ «φλερτάρει» ο κ. Τάκης Αράπογλου, στέλεχος της Citibank Λονδίνου ενώ εδώ και εβδομάδες ακούγεται με ελάχιστες όμως πιθανότητες το όνομα του κ. Α. Σαμαρά. Στις πρώτες θέσεις για τη στελέχωση του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης βρίσκεται ο οικονομικός σύμβουλος της Αlpha Βank κ. Γιώργος Προβόπουλος τον οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είτε θα τοποθετηθεί είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος είτε στην Εμπορική, εφόσον δεν υπουργοποιηθεί.

    Στη λίστα βρίσκεται και ο κ. Παν. Βουρλούμης πρώην στέλεχος της Αlpha Βank και θεωρείται ένας από τους αξιόλογους του χώρου. Επίσης, τα υψηλόβαθμα στελέχη της Εurobank όπως ο γενικός διευθυντής κ. Γιώργος Αλβέρτης ενώ κατά καιρούς αναφέρεται έντονα και το όνομα του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου της ΕFG Εurobank κ. Β. Μπαλή. Για τραπεζικό θώκο προορίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην γενικός διευθυντής της Societe Generale Ελλάδος και νυν στέλεχος της Εurobank κ. Γιώργος Κατσαρός. Από τα νυν στελέχη του ομίλου Πειραιώς για τον τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Μιχ. Κολακίδης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Αγροτική διοικητής αναμένεται να τοποθετηθεί ο κ. Δ. Μηλιάκος ο οποίος είχε διατελέσει υποδιοικητής της ΑΤΕ επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη.

    Επίσης, για τη στελέχωση των τραπεζών προορίζονται ο κ. Γ. Πεχλιβανίδης γενικός διευθυντής της Εurobank στη Ρουμανία, ο κ. Σήφης Γλυνιαδάκης πρώην πρόεδρος της Εμπορικής, ο κ. Χ. Μάκκας στέλεχος του ομίλου Πειραιώς και ο κ. Τίμος Χριστοδούλου πρώην διοικητής της ΤτΕ.

    [14] ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ 95 ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2004 (17:07 UTC+2)

    Τη λίστα με τις 95 εταιρείες προς εισαγωγή στη Σοφοκλέους έδωσε στη δημοσιότητα το Χ.Α. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, 16 αιτήσεις είναι για την Κύρια Αγορά, 62 για την Παράλληλη και 17 για τη ΝΕΧΑ.

    Από τις 38 εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα των «υπό εισαγωγή» εταιρειών, οι 34 έχουν ενσωματώσει στον φάκελό τους πρόσφατα στοιχεία (επικαιροποιημένα). Πενήντα επτά (57) εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει την εξέταση των αιτήσεων ενώ αποφασίστηκε η επεξεργασία κατά προτεραιότητα μόνο μίας εταιρείας.

    Οι αιτήσεις και των 17 εταιρειών που έχουν αιτηθεί την εισαγωγή τους στη ΝΕΧΑ έχουν μεταφερθεί στο στάδιο επεξεργασίας.

    Στις 29/2/2004 έληξε η προθεσμία υποβολής επικαιροποιημένων Ενημερωτικών Δελτίων, για τις αιτήσεις των εταιρειών στην Παράλληλη Αγορά, συνοδευόμενων από φύλλα φορολογικού ελέγχου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 247 εταιρείες που είχαν αιτηθεί την εισαγωγή των μετοχών τους στην Παράλληλη Αγορά οι 62 έχουν συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις των ελέγχων ενώ οι υπόλοιπες 185 θα διαγραφούν από τη λίστα και θα πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΣΡΕΓΙΕΡ

    Βρυξέλλες, 8 Μαρτίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Συνάντηση γνωριμίας αλλά και ουσίας με την Γερμανίδα Επίτροπο, Αρμόδια για θέματα Προϋπολογισμού Μικαέλε Σρέγιερ, με την οποία θα συνεργασθεί έως τη λήξη της θητείας της παρούσας Επιτροπής (31 Οκτωβρίου), είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών και Επίτροπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση από την 1η Μαϊου Μάρκος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με την κ. Σρέγιερ «ζεστή και εγκάρδια», στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν διάφορα πρακτικά θέματα της συνεργασίας που θα έχουν τους επόμενους μήνες.

    Η Γερμανίδα Επίτροπος διαβεβαίωσε τον κ. Κυπριανού ότι τόσο η ίδια όσο και οι συνεργάτες του ιδιαίτερου γραφείου της θα βρίσκονται στη διάθεσή του για οτιδήποτε χρειασθεί την περίοδο της προσαρμογής.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ Ε/Κ ΠΛΕΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

    Λευκωσία, 8 Μαρτίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Αύριο θα απαντήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά σε 40σέλιδο έγγραφο της ελληνοκυπριακής πλευράς, που αφορά το θέμα της ασφάλειας, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, προσθέτοντας πως από πλευρά του έχει καταθέσει όλα τα έγγραφα που ήθελε επί των υπό συζήτηση θεμάτων.

    Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τα όσα έγιναν κατά τη σημερινή συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, ο κ. Ντενκτάς ανέφερε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά διαβίβασε χθες βράδυ 40σέλιδο έγγραφο, το οποίο δεν είχε χρόνο να μελετήσει και στο οποίο θα απαντήσει αύριο, σημειώνοντας πως η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε διαβιβάσει το δικό της έγγραφο για θέματα ασφάλειας στα πρώτα στάδια της διαπραγμάτευσης.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΤΙΤΟ ΣΥΝΕΒΑΛΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 8 Μαρτίου 2004 (20:23 UTC+2)

    Τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ Τίτο θεωρούν οι Σέρβοι ως την προσωπικότητα που συνέβαλε περισσότερο τους τελευταίους δύο αιώνες στη διαμόρφωση θετικής εικόνας για τη χώρα και τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εκείνον που την έβλαψε περισσότερο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Marten Board και του περιοδικού «Reporter».

    Η έρευνα διενεργήθηκε από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου, σε δείγμα 617 πολιτών από τα αστικά κέντρα της κεντρικής Σερβίας και της Βοϊβοντίνα.

    Αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το 18% των ερωτηθέντων θεωρεί τον κομμουνιστή πρόεδρο ως την προσωπικότητα που συνέβαλε στην διαμόρφωση μίας θετικής εικόνας της Σερβίας στο εξωτερικό.

    Δεύτερος είναι ο επιστήμονας Νίκολα Τέσλα με 14,2% και τρίτος ο Ζόραν Τζίντζιτς, ο πρωθυπουργός της Σερβίας που δολοφονήθηκε πριν ένα χρόνο, με 8,4%.

    Ακολουθούν οι ηγέτες της σερβικής επανάστασης Καρατζόρτεβιτς και Μίλος Ομπρένοβιτς με ποσοστό 5,5% ο καθένας, ο αρχηγός του Ριζοσπαστικού Κόμματος που διατέλεσε επί σειρά ετών πρωθυπουργός Νίκολα Πάσιτς (1845-1926) με 3,8%, ο Βουκ Κάρατζιτς, ένας από τους εθνικούς ποιητές με 3,5%, ο βασιλιάς Πέταρ Ι Καρατζόρτζεβιτς με 2,9%, ο διεθνής μπασκετμπολίστας Βλάντε Ντίβατς με 2,7% και ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με 2,4%.

    Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς βρίσκεται στην πρώτη θέση ως η προσωπικότητα που συνέβαλε περισσότερο στην υποβάθμιση της εικόνας της Σερβίας τα τελευταία 200 χρόνια με ποσοστό 53,6%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο με ποσοστό 8,4%, ακολουθεί ο Ζόραν Τζίντζιτς με 2,2%, ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Βόισλαβ Σέσελι με 1,8%, η σύζυγος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Μίριανα Μάρκοβιτς με 1,5% και ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Ζίβκοβιτς, ενώ το μεγάλο ποσοστό (23%) δεν απάντησε στην ερώτηση.

    Στην ερώτηση «ποια προσωπικότητα θεωρείτε ότι μπορεί να «σώσει» τη Σερβία;» ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα έρχεται πρώτος με ποσοστό 8,1% και δεύτερος ο Ζόραν Τζίντζιτς με 4%. Ακολουθούν ο αντιπρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Τόμισλαβ Νίκολιτς με 3,8%, και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Μπόρις Τάντιτς με 3,6%.

    Το 2,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τη Σερβία δεν μπορεί να τη σώσει μία προσωπικότητα, αλλά το ισχυρό συλλογικό πνεύμα του σερβικού λαού, ενώ το 2,5% απαντά ότι μπορεί να τη σώσει ο Θεός.

    [18] ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΘΑ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΟΥΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 8 Μαρτίου 2004 (19:24 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Σερβικής Βουλής και εκτελών χρέη προέδρου της Σερβίας Πρέντραγκ Μάρκοβιτς συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Σλόμπονταν Βούτσεβιτς, προκειμένου να καθορίσουν την ημερομηνία διεξαγωγής προεδρικών εκλογών.

    Αύριο ο κ. Μάρκοβιτς θα ενημερώσει για τη σημερινή συνομιλία τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων και το πιθανότερο έως το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών.

    Υπενθυμίζεται ότι η Σερβία δεν έχει πρόεδρο από τον Ιανουάριο του 2003, όταν ο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς παραπέμφθηκε στο Δικαστήριο της Χάγης κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου.

    Από τότε διεξήχθησαν τρεις αποτυχημένες εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων ήταν ιδιαίτερα χαμηλό. Η Βουλή της Σερβίας τελικά τροποποίησε το νόμο περί εκλογής προέδρου που προέβλεπε συμμετοχή του 50% του εκλογικού σώματος για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα και πρόεδρος θα εκλέγεται όποιος συγκεντρώνει την πλειοψηφία των ψήφων του εκλογικού σώματος.

    [19] ΑΡΙΝΤΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 8 Μαρτίου 2004 (18:47 UTC+2)

    Η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα αποφασίσει για το Κυπριακό στο τελευταίο βήμα, τόνισε ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής, Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος σε σε δηλώσεις του προς τον Τύπο αξιολόγησε τα θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, τόνισε πως στο τελευταίο βήμα που θα φθάσουν όσον αφορά το Κυπριακό, απόφαση θα λάβει η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και ότι αυτό προβλέπεται από το Σύνταγμα.

    «Στο 90ο άρθρο του Συντάγματος αναφέρεται ότι ²εάν η Κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας υπογράψει μία διεθνή συμφωνία, η εν λόγω συμφωνία θα πρέπει να κριθεί κατάλληλη από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση². Κατά συνέπεια, πρώτα πραγματοποιούνται οι συνομιλίες μεταξύ των κοινοτήτων, στη συνέχεια θα λάβουν μέρος οι εγγυήτριες χώρες, θα ακολουθήσει το δημοψήφισμα και οι υπογραφές και τελικά η έκδοση νόμου σχετικά με το ότι η Βουλή έκρινε κατάλληλη τη συμφωνία που θα επιτευχθεί. Εγώ πιστεύω ότι η Βουλή μας θα δώσει την πιο εύστοχη απόφαση σ' αυτό το σημαντικό θέμα» ήταν η δήλωση του κ. Αρίντς.

    [20] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004 ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2004 (17:49 UTC+2)

    Με διεθνή συνεργασία και στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) θα πραγματοποιηθεί ο υποβρύχιος καθαρισμός της παραλιακής ζώνης της Αττικής, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, γεγονός που αποτελεί πρωτοβουλία της Αθήνα 2004 και του Περιβαλλοντικού Ιδρύματος Αθηνών (AEF).

    Επικεφαλής της ομάδας δυτών και των συνεργείων βιομηχανικού θαλάσσιου καθαρισμού, στην επιχείρηση αυτή τέθηκε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του AEF, Μισέλ Κουστό, διάσημος δύτης και πρώτος πρέσβης του Ολυμπιακού κινήματος για το περιβάλλον. Στον κ. Κουστό προσφάτως απονεμήθηκε για πρώτη φορά το βραβείο «Ocean Hero» για την προστασία των ωκεανών.

    Η ομάδα δυτών και τα συνεργεία θα καθαρίσουν τις παραλίες και τις θαλάσσιες περιοχές στην Αττική. «Μία από τις βασικές αρχές του Ολυμπιακού κινήματος είναι η βελτίωση του περιβάλλοντος, δήλωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος της Αθήνα 2004, Γιάννης Πυργιώτης.

    [21] Β. ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ: ΑΠΕΔΕΙΞΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2004 (17:43 UTC+2)

    Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Βασίλης Τσολακίδης στο γκραν πρι ενόργανης γυμναστικής που έγινε στο Κότμπους της Γερμανίας. Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2002 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο δίζυγο μετά από μια σκληρή μάχη, που έδωσε με τον Σλοβένο Πετκόφσεκ (πρωταθλητής Ευρώπης 2000 στην Βρέμη).

    Το πρόγραμμα των δύο αθλητών ήταν πολύ καλό και οι κριτές βρέθηκαν σε δίλημμα για το ποιος θα ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου αναφέρεται χαρακτηριστικά το επίσημο σάιτ της διοργάνωσης. Η πολύ καλή αυτή εμφάνιση του Θεσσαλονικιού αθλητή αποτελεί μια πρώτης τάξεως ψυχολογική ένεση, ενόψει της προετοιμασίας του για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. «Στο Κότμπους απέδειξα, ότι βρίσκομαι σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Εκτέλεσα το πρόγραμμά μου πολύ καλά και αυτό φάνηκε και από την τελική βαθμολογία. Θα διορθώσω ορισμένες λεπτομέρειες, ώστε να είμαι πανέτοιμος για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που είναι και ο μεγάλος φετινός μου στόχος», τόνισε ο Τσολακίδης.

    [22] Β. ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΛΠΙΖΩ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΕ ΣΚΡΑΤΣ ΚΑΙ ΜΑΝΤΙΣΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2004 (17:01 UTC+2)

    Αύριο αναχωρεί για το Μεξικό, η εθνική ομάδα πίστας αντοχής προκειμένου να συμμετάσχει στο παγκόσμιο κύπελλο, που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

    Ο Βασίλης Αναστόπουλος ελπίζει η κακοδαιμονία να μην τον... συνοδεύσει σε ένα ακόμα παγκόσμιο κύπελλο. Ο αθλητής βρισκόταν σε καλή κατάσταση και στο προηγούμενο παγκόσμιο κύπελλο στην Μόσχα, αλλά δυστυχώς έπεσε θύμα μιας ίωσης, η οποία τον ταλαιπώρησε για πολλές μέρες, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιήσει την εμφάνιση, που αυτός θα ήθελε. «Εύχομαι να είμαι πιο τυχερός στο Μεξικό και να καταφέρω να πάρω την πρόκριση στα αγωνίσματα του Μάντισον και του Σκρατς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Βρίσκομαι σε καλή κατάσταση, παρά το γεγονός ότι εξαιτίας της ίωσης που με ταλαιπώρησε αναγκάστηκα να μείνω εκτός αγωνιστικής δράσης για δέκα μέρες. Ξέρω ότι το παγκόσμιο κύπελλο του Μεξικού είναι δύσκολο, καθώς διεξάγεται σε υψόμετρο, αλλά πιστεύω ότι μπορώ να τα καταφέρω», κατέληξε ο κορυφαίος Έλληνας ποδηλάτης.

    [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΝΟΠΛΟΣ Ο ΑΡΗΣ ΚATA TOY AΜΑΡΟΥΣΙOY

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2004 (15:35 UTC+2)

    Πάνοπλος και με στόχο τη νίκη αντιμετωπίζει μεθαύριο ο Αρης το Μαρούσι στο πλαίσιο του επαναληπτικού αγώνα της FEL. Ο Νέστορας Κόμματος μπορεί να μην είναι απόλυτα έτοιμος, όμως ο ίδιος δηλώνει ότι θα δώσει το παρών στο καθοριστικό παιχνίδι που θα γίνει στο κλειστό του Αγίου Θωμά.

    «Πιστεύω ότι τελικά θα καταφέρω να παίξω στο παιχνίδι με το Μαρούσι», αναφέρει ο παίκτης του Αρη, ο οποίος από σήμερα θα τεθεί στη διάθεση του Τσαρλς Μπάρτον. «Απουσιάζω μια εβδομάδα, αλλά θεωρώ ότι τελικά θα πάω καλά», αναφέρει ο Νέστορας Κόμματος.

    Ο Αρης έχει προγραμματίσει για σήμερα διπλή προπόνηση, ενώ αύριο θα «πετάξει» για Αθήνα.

    [24] ΤΕΝΙΣ: ΣΤΗΝ 34η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2004 (14:39 UTC+2)

    Για μια ακόμη εβδομάδα παρέμεινε στην 34η θέση της παγκόσμιας κατάταξης του τένις η Λένα Δανιηλίδου. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έχει συγκεντρώσει 953,75 βαθμούς, ενώ στην κορυφή εξακολουθεί να βρίσκεται η Βελγίδα, Ζιστίν Ενίν Αρντέν με 7.262 βαθμούς, ακολουθούμενη από την συμπατριώτισσα της, Κιμ Κλάιστερς με 6.699β.

    Οι δέκα πρώτες στην παγκόσμια κατάταξη είναι:

    1. Ζιστίν Ενίν-Αρντέν (Βέλγιο) 7.262 βαθμοί

    2. Κιμ Κλάιστερς (Βέλγιο) 6.699

    3. Αμελί Μορεσμό (Γαλλία) 3.353

    4. Λίντσεϊ Ντάβενπορτ (ΗΠΑ) 3.049

    5. Αναστασία Μίσκινα (Ρωσία) 2.779

    6. Τζένιφερ Καπριάτι (ΗΠΑ) 2.776

    7. Σερένα Ουίλιαμς (ΗΠΑ) 2.584

    8. Ελενα Ντεμεντίεβα (Ρωσία) 2.270

    9. Τσάντα Ρούμπιν (ΗΠΑ) 2.269

    10. Αϊ Σουγκιγιάμα (Ιαπωνία) 2.103.

    [25] Ο ΜΠΟΥΣ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΟΥΣ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Ουάσιγκτον, 8 Μαρτίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, συνεχάρη τους Ιρακινούς για την υιοθέτηση του προσωρινού συντάγματος της χώρας και εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την μετάβαση της κυριαρχίας του Ιράκ στους πολίτες του, στις 30 Ιουνίου, ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο.

    "Συγχαίρω το προσωρινό ιρακινό κυβερνητικό Συμβούλιο και τον λαό του Ιράκ για την υπογραφή του προσωρινού συντάγματος'', ανακοίνωσε ο κ. Μπους από το Ντάλας, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [26] ΓΑΛΛΙΑ: ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΡΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Παρίσι, 8 Μαρτίου 2004 (16:28 UTC+2)

    Ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ντομινίκ Περμπέν δήλωσε ότι είναι σοκαρισμένος από τις δηλώσεις του τρομοκράτη Κάρλος που μεταδόθηκαν χθες από ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο και πρόσθεσε πως ζήτησε τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δόθηκε η συνέντευξη.

    Στη συνέντευξή του που δόθηκε τηλεφωνικά στο κανάλι Μ6, ο Κάρλος αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα των πράξεών του ισχυριζόμενος πως ''δεν υπάρχουν αθώα θύματα''.

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης με ανακοίνωσή του επισημαίνει πως ''δεν μπορεί να ανεχτεί κανείς, ένα άτομο που έχει καταδικαστεί για τόσο σοβαρές πράξεις να χρησιμοποιεί ένα μέσο ενημέρωσης με τόσο μεγάλη θεαματικότητα για να δικαιολογήσει την τρομοκρατία''.

    Ο Ιλιτς Ραμίρες Σάντσες γνωστός ως Κάρλος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις φυλακές Σεντ Μορ-μπελ Ερ στην κεντρική Γαλλία, καταδικασμένος για τρεις δολοφονίες, δύο γάλλων αστυνομικών και ενός πληροφοριοδότη τους.

    [27] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΕΞΙ ΜΕΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

    Δαμασκός, 8 Μαρτίου 2004 (16:21 UTC+2)

    Η αστυνομία συνέλαβε έξι μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το κοινοβούλιο, στο κέντρο της Δαμασκού, θέλοντας να υποβάλουν γραπτό αίτημα με το οποίο ζητούν τον τερματισμό του νόμου με τον οποίο η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πριν από 41 χρόνια.

    Μάρτυρες ανέφεραν ότι η αστυνομία κάλεσε τους διαδηλωτές να απομακρυνθούν επειδή δεν είχαν άδεια συγκέντρωσης και συνέλαβε έξι απ' αυτούς όταν αρνήθηκαν να υπακούσουν, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [28] Ο ΑΡΙΣΤΙΝΤ ΖΗΤΗΣΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΪΤΙΝΟΥΣ

    Μπανγκί, 8 Μαρτίου 2004 (15:53 UTC+2)

    Ο ανατραπείς πρόεδρος της Αϊτής Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ έκανε έκκληση για ειρηνική αντίσταση στην ''κατοχή'', όπως την χαρακτήρισε, της χώρας του, ενώ επανέλαβε την κατηγορία ότι απήχθη και εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τις αμερικανικές δυνάμεις, κάτι που η Ουάσινγκτον αρνήθηκε.

    ''Το γεγονός είναι πως υπήρξε μία πολιτική απαγωγή. Αυτό δυστυχώς προετοίμασε το δρόμο της κατοχής και στο όνομα της ειρήνης απευθύνουμε έκκληση για ειρηνική αντίσταση (στην Αϊτή)'', τόνισε στους δημοσιογράφους, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Αριστίντ δεν είχε εμφανιστεί δημόσια από την 1η Μαρτίου που έφθασε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η συνέντευξη που παραχώρησε φαίνεται να είναι μία προσπάθεια της κυβέρνησης του Μπανγκί να διαψεύσει τις πληροφορίες ότι είναι κρατούμενος.

    [29] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 8 Μαρτίου 2004 (15:49 UTC+2)

    Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από εκτόξευση ρουκέτας εναντίον αστυνομικού τμήματος της συνοικίας Καράντα στη Βαγδάτη την ώρα που το ιρακινό κυβερνητικό συμβούλιο υπέγραφε το προσωρινό σύνταγμα της χώρας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    ''Λίγο μετά τις 13:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλαδας) μια ρουκέτα εκτοξεύθηκε προς το κεντρικό αστυνομικό τμήμα της Καράντα, με αποτέλεσμα να πληγεί γειτονικό κτίριο και να τραυματιστούν τρεις πολίτες και ένας αστυνομικός'', δήλωσε ο αστυνομικός διοικητής Ισμαήλ Χασάν.

    [30] ΚΑΙ 2ο ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ Μ. ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ-ΔΕΛΙΒΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2004 (13:09 UTC+2)

    Τις διασυνδέσεις ανάμεσα στην παγκοσμιοποίηση και στην έξαρση της τρομοκρατίας, καθώς και τον περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων που αυτή συνεπάγεται, ερευνά το νέο βιβλίο της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη με τίτλο «Τα παιδιά της παγκοσμιοποίησης: τρομοκρατία και φασισμός» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

    Το έργο αποτελεί συνέχεια και συμπλήρωμα του αμέσως προηγούμενου με τίτλο «Η Συνωμοτική Παγκοσμιοποίηση». Στα επτά κεφάλαια αυτής της μελέτης εξετάζονται:

    · Η μετάλλαξη που υπέστη ο καπιταλισμός, εξ' αιτίας της κορυφούμενης διαφθοράς, καθώς και η ανασφάλεια που κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα.

    · Ορισμένες ανεξιχνίαστες πτυχές της 11.9.2001, που προκαλούν εύλογα και αγωνιώδη ερωτηματικά.

    · Τα αίτια του γενικευμένου «αντιαμερικανισμού».

    · Η ακτινογραφία των ιδιορρυθμιών του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου, αυτού δηλαδή εναντίον της τρομοκρατίας, καθώς και το επικίνδυνο ψυχογράφημα των τρομοκρατών.

    · Το πώς προετοιμάστηκε αυτός ο πόλεμος από την «παγκοσμιοποίηση».

    · Τα χαρακτηριστικά, οι προεκτάσεις και οι συνέπειες της γέννησης των δίδυμων παιδιών της «παγκοσμιοποίησης», που είναι η τρομοκρατία και ο φασισμός.

    · Και τέλος, οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας, σε συνδυασμό και με το μέλλον της «παγκοσμιοποίησης».

    [31] "ΜΕΓΑΛΟΙ ΒΙΟΛΙΣΤΕΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ Κ.Ο.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2004 (13:05 UTC+2)

    Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ρωσικής σχολής βιολιού, ο Victor Tretjakov, θα εγκαινιάσει τον θεματικό κύκλο «Μεγάλοι Βιολιστές», που θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

    Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Μαρτίου, στις 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και την ορχήστρα θα διευθύνει ο Vladimir Conta.

    Η συναυλία θα αρχίσει με το έργο του Piotr Ilyitch Tchaikovsky: Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα, έργο 35 ενώ το δεύτερο μέρος θα ολοκληρωθεί με το έργο του Hector Berlioz: "Φανταστική Συμφωνία», έργο 14.

    Εισιτήρια για τη συναυλία διατίθενται στο Ταμείο της Κ.Ο.Θ.:Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Δευτέρα και Τετάρτη 10:00 16:00, Τρίτη και Πέμπτη 10:00-13:00 & 17:00-20:00, Παρασκευή 10.00 13.00 και το απόγευμα της συναυλίας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 19:00-21:00. Οι τιμές εισιτηρίων είναι 20, 12, 9 και 6 (φοιτητικά-μαθητικά) ευρώ.

    [32] Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ ΤΟΥ ΜΙΛΑΝΟΥ ΓΙΑ ΔΥΟ ΒΡΑΔΙΕΣ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2004 (12:45 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται την ερχόμενη εβδομάδα, μία από τις διασημότερες ορχήστρες διεθνώς, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου, όπου θα δώσει δύο συναυλίες, υπό τη διεύθυνση του Riccardo Muti, στις 15 και 16 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 9.00 μ.μ.

    Συγκεκριμένα, η Ορχήστρα θα παρουσιάσει στις 15 Μαρτίου έργα των F. Vacchi (Diario dello Sdegno), G. Verdi (Dances από την όπερα «Macbeth») και J. Brahms (Συμφωνία No. 2), ενώ την επόμενη μέρα θα εκτελέσει έργα των G. Ligeti (Ramifications για ορχήστρα εγχόρδων 1968/9 και Lontano 1967-), Β. Bartok (Deux Portraits) και A. Dvoψak (Συμφωνία Νο. 5).

    Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου

    Μια από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές ορχήστρες οφείλει την ίδρυσή της, το 1982, στην προσπάθεια να αυξηθεί η προσέλευση του κοινού στις συναυλίες συμφωνικής μουσικής.

    Από το 1987, ο Riccardo Muti είναι ο κύριος διευθυντής της Ορχήστρας όμως, η Ορχήστρα έχει επίσης παίξει υπό τη μπαγκέτα σημαντικών προσκεκλημένων διευθυντών όπως οι Claudio Abbado, Leonard Bernstein, Semyon Bychkov, Riccardo Chailly, Myung-Wung Chung, Gianandrea Gavazzeni, Valerij Gergiev, Carlo Matia Giulini, Zubin Mehta, Seiji Osawa, Georges Prκtre, Ghennady Rozdhestvensky, Wolfgang Sawallisch, Giusepe Sinopoli, Yuri Temirkanov.

    Πραγματοποιεί συχνά περιοδείες στην Ιταλία και το εξωτερικό, ενώ έχει μια εντυπωσιακή σταδιοδρομία της Ορχήστρας στον τομέα των ηχογραφήσεων. Παράλληλα, από το ξεκίνημά της ενθάρρυνε την ανάπτυξη των νέων μουσικών ταλέντων δημιουργώντας ένα ετήσιο πρόγραμμα υποτροφιών που περιλαμβάνει ευκαιρίες για συμμετοχή σε συναυλίες της ορχήστρας.

    Riccardo Muti

    Γεννημένος στη Νάπολη, ο Riccardo Muti, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους αρχιμουσικούς, πήρε πτυχίο πιάνου κοντά στον Vincenzo Vitale, καθώς και πτυχίο σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας, κοντά στον Bruno Bettinelli και στον Antonino Votto. Το 1967, κερδίζει το διεθνές βραβείο «Guido Cantelli» για διεύθυνση ορχήστρας.

    Αφού διετέλεσε Μουσικός Διευθυντής του Μουσικού Μαΐου της Φλωρεντίας, της Φιλαρμονικής του Λονδίνου και της Philadelphia Orchestra από το 1968 Μουσικός Διευθυντής του Teatro alla Scala.

    Διηύθυνε τις πιο σημαντικές όπερες του κόσμου, διατηρώντας μια ιδιαίτερη σχέση με τη Wiener Philharmoniker που, μεταξύ άλλων διακρίσεων, του έχει απονείμει και το Anello d'Oro. Έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία, τιμητικές αναγνωρίσεις και ακαδημαϊκές τιμές από αμερικανικά, αγγλικά και ιταλικά πανεπιστήμια.

    Παραβρέθηκε στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ και τον Ιούλιο του 2001, εόρτασε τα τριάντα χρόνια της καριέρας του στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, όπου είχε προσκληθεί από τον Herbert von Karajan.

    [33] ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΠ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ

    Λονδίνο, 8 Μαρτίου 2004 (11:28 UTC+2)

    Την προβολή της ταινίας «Φαίδρα» του Ζυλ Ντασσέν διοργανώνει την Τετάρτη 10 Μαρτίου στα Riverside Studios του Λονδίνου, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού του Λονδίνου, προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη για τα δέκα χρόνια από το θάνατό της, στο πλαίσιο του κινηματογραφικού αφιερώματος "Σινε-μυθολογία" που ξεκίνησε και θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Μαρτίου.

    Μετά την προβολή της στην Ελλάδα και το Βερολίνο, η Σινε-μυθολογία, το κινηματογραφικό αφιέρωμα που αναφέρεται στην επιρροή των ελληνικών μύθων μέσα από ένα ευρύ φάσμα ταινιών διαφορετικών τάσεων, προβάλλεται στο Λονδίνο. Οργανωτικοί φορείς του είναι η Πολιτιστική Ολυμπιάδα και το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

    Το αφιέρωμα παρουσιάζει ταινίες από τις ποιητικές δημιουργίες των Παζολίνι, Ντασσέν και Αγγελόπουλου έως τις έμμεσες μυθολογικές αναφορές στις σύγχρονες αποδόσεις των Βισκόντι, Κοκτώ και Δαμιανού και το αλληγορικό The Matrix. Η σινε-μυθολογία περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν των ελληνικών μύθων.

    Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι: "Μήδεια" του Πιέρ - Πάολο Παζολίνι, "Φαίδρα" του Ζυλ Ντασσέν, "Blade Runner" του Ριντλεϊ Σκοτ, "O Brother, Where Art Thou?" του Τζόελ Κοέν, "Μικρές Αφροδίτες" του Νίκου Κούνδουρου, "Ταξίδι στα Κύθηρα" του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και "Τα χρόνια της Μεγάλης Ζέστης" της Φρίντας Λιάππα.

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται στο ΕΙΠ Λονδίνου το δεύτερο Βυζαντινό Φεστιβάλ με πολλές και ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και ομιλίες ακαδημαϊκών, με θέμα τις «Γυναίκες στο Βυζάντιο».

    Στις κεντρικές εκδηλώσεις περιλαμβάνεται μια μεγάλη συναυλία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στις 11 Μαρτίου με μουσικές συνθέσεις εμπνευσμένες από το Τροπάριο της Κασσιανής, όπου θα παρουσιάσει έργο του σε παγκόσμια πρεμιέρα ο Ελληνο-Καναδός Χρήστος Χατζής «Το Τροπάριο της Κασσιανής», αλλά και ο sir John Taverner με τη διάσημη σοπράνο Patricia Rozario.

    Σημειώνεται ότι μέχρι τις 23 Μαΐου στην Εθνική Πινακοθήκη της Βρετανικής πρωτεύουσας είναι ανοιχτή στο κοινό μια μεγάλη έκθεση με έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (1541-1614), που διοργάνωσε το ΕΙΠ Λονδίνου.

    Επίσης για έβδομη συνεχή χρονιά διοργανώνεται για από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου το φεστιβάλ ελληνικού δράματος, όπως και έκθεση σκίτσων της Έλλης Σολομωνίδου-Μπαλάνου με τίτλο «Η Αθήνα με τα μάτια ενός σκιτσογράφου» που θα διαρκέσει μέχρι την1η Μαρτίου. Τα σκίτσα έχουν ως θέμα την Αθήνα, τις γειτονιές, τα μνημεία και τα αξιοθέατά της.

    Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα γίνουν ειδικά αφιερώματα, σειρά μαθημάτων, επιμορφωτικές ημερίδες και διαλέξεις στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

    [34] "ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ" ΤΟΥ Π.ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΣΤΟ ΕΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2004 (11:26 UTC+2)

    Η ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος» προβάλλεται αύριο Τρίτη στις 9.00 μ.μ. στη Λέσχη Κινηματογράφου του ΕΚΘ, στο πλαίσιο του κινηματογραφικού αφιερώματος "από το αντιεξουσιαστικό Α της άνοιξης στο επαναστατικό Ε του έρωτα", που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαρτίου.

    Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι: Θανάσης Βέγγος, Γιώργος Αρμένης, Δημήτρης Καταλειφός.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 8 March 2004 - 19:13:54 UTC