Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-03-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΟΜΑΡ ΜΠΑΚΡΙ ΣΤΟ «ΕΨΙΛΟΝ»
  • [02] ΠΛΗΡΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΝ Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
  • [03] ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ EXIT-POLLS
  • [04] OΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [05] ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΑΡΟΝ- ΚΟΡΕΪ
  • [06] 10ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΕΣΕ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟ
  • [08] ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΥΠΕΣΔΔΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
  • [09] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΔΡΑΠΕΤΗΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ
  • [10] ΝΕΚΡΟΣ 36ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ
  • [11] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Α. ΡΕΓΚΟΥΖΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  • [12] Η ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [13] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ 21.700.000 (ΚΟ) ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΙΝΤΡΑΜΕΤ ΣΤΟ Χ.Α
  • [14] ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ ΤΟΥ Χ.Α ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΒΙΕΜΕΚ
  • [15] ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΑΒΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
  • [16] ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ Ο ΝΕΜΠΟΪΣΑ ΠΑΒΚΟΒΙΤΣ
  • [17] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ
  • [18] ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [19] ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ
  • [20] Ο ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ- ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
  • [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ 0 - 1
  • [22] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [23] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΕΚ ΜΕ 95-74
  • [24] ΙΣΟΠΑΛΟ 1-1 ΕΛΗΞΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΡΗ - ΙΩΝΙΚΟΥ
  • [25] ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ Ο ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ. ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 94-87
  • [26] ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ
  • [27] ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ
  • [28] ΑΝΕΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗ
  • [29] ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [30] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [31] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛ. ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ

  • [01] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΟΜΑΡ ΜΠΑΚΡΙ ΣΤΟ «ΕΨΙΛΟΝ»

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2004 (10:51 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η Αθήνα δεν είναι και πολύ πιθανός στόχος της Αλ Κάιντα διατυπώνει ο σεΐχης Ομάρ Μπακρί, ηγέτης μιας ισλαμικής οργάνωσης σε συνέντευξή του στο «Εψιλον» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.

    Με αφορμή το χτύπημα στη Μαδρίτη, ο Μπακρί, που θεωρείται ως «η φωνή, τα μάτια και τα αφτιά του Οσάμα Μπιν Λάντεν στη Μεγάλη Βρετανία», σημειώνει ότι «οι επιχειρήσεις της Αλ Κάιντα δεν θα σταματήσουν».

    Στο ερώτημα αν η Αθήνα είναι στόχος λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, απαντά: «Πιστεύω ότι κάθε μεγάλη συγκέντρωση μη μουσουλμάνων αποτελεί στόχο για την Αλ Κάιντα. Ειδικά για τους Αγώνες της Αθήνας, δεν νομίζω ότι ο Οσάμα και η Αλ Κάιντα θα χτυπήσουν την πρωτεύουσά σας. Θα επιλέξουν μάλλον να πλήξουν στόχους στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γαλλία και σε κάθε χώρα που έχει αναμειχθεί με οποιονδήποτε τρόπο σε επιχειρήσεις εναντίον των μουσουλμάνων».

    «Η Αθήνα είναι μάλλον ο λιγότερο πιθανός στόχος, γιατί μέχρι στιγμής η στάση της δεν μας έχει προκαλέσει» αναφέρει και προσθέτει: «Αν η ελληνική κυβέρνηση αλλάξει στάση και αρχίζει να ανακατεύεται και να συντάσσεται με την αμερικανική εκστρατεία εναντίον των μουσουλμάνων, τότε ναι, θα μπείτε σε πραγματικό κίνδυνο».

    [02] ΠΛΗΡΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΝ Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

    Aθήνα, 14 Μαρτίου 2004 (13:15 UTC+2)

    Την ελπίδα η εποικοδομητική και μετριοπαθής στάση της Κυπριακής κυβέρνησης να βρει ανταπόκριση έστω και σε αυτό το στάδιο των συνομιλιών για το Κυπριακό εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος, σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην κυπριακή ενώ ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνομιλία του με τον νέο πρωθυπουργό και τόνισε πως είδε με ιδιαίτερη χαρά την ολόψυχη υποστήριξη που αυτός του εξέφρασε στις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο θέμα.

    «Οι συνομιλίες παρά τις όποιες διαπραγματευτικές δυσκολίες συνεχίζονται και θα ακολουθήσει το επόμενο διαδικαστικό στάδιο, όπως καθορίζεται στη συμφωνία της Νέας Υόρκης της 13ης Φεβρουαρίου που είναι δεσμευτική. Ελπίζουμε ότι η εποικοδομητική στάση και η μετριοπάθεια που έχει επιδείξει η Κυπριακή δημοκρατία θα βρει έστω και σε αυτό το στάδιο των προσπαθειών ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Πιστεύουμε ότι παρά τις γνωστές δυσχέρειες που υπάρχουν οι συνομιλίες αυτή τη φορά πρέπει να καταλήξουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα προς όφελος όλων των Κυπρίων» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε: «Για τον κυπριακό ελληνισμό και για μένα προσωπικά είναι πάντοτε πολύ ενισχυτικό να ξέρουμε ότι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται παρά το πλευρό μας και μας ενισχύει στο δύσκολο αγώνα που διεξάγουμε. Είχαμε μια πολύ χρήσιμη, για μένα συνομιλία και είδα με ιδιαίτερη χαρά, θέλω να αναφέρω, την ολόψυχη και θερμή υποστήριξη του κ. πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης για τον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός ελληνισμός παραμένοντας σταθερά προσηλωμένοι στο στόχο μας να πετύχουμε μια συμφωνημένη λύση, μια βιώσιμη και λειτουργική λύση μέχρι την 1η Μαϊου όπως ήταν και ο αρχικός μας στόχος. Υπάρχουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις αλλά ελπίζουμε έστω και την 12η να εκτιμηθεί η δική μας μετριοπαθής και διαλλακτική στάση και να βρούμε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά».

    Απαντώντας στην ερώτηση αν ισχύει το δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται» ο κ. Καραμανλής τόνισε: «Είναι ξεκάθαρο ότι εμείς είμαστε δίπλα, στηρίζουμε, είμαστε στο πλάι της κυπριακής δημοκρατίας, του προέδρου κ. Παπαδόπουλου, και όλης της κυπριακής ηγεσίας και θα είμαστε στο πλάι μέχρι τέλους. Αυτό είναι σαφές, είναι πάγια θέση μας η οποία δεν πρόκειται ούτε να αλλάξει ούτε να αμφισβητηθεί».

    Σχετικά με τα επιμέρους σημεία του διαλόγου για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση και τόνισε πως δεν είναι η ώρα να μπούμε σε λεπτομερειακή ανάλυση όλων των σημείων. «Εμείς επιμένουμε ότι η όποια λύση αλλά και η διαδικασία εύρεσης και εφαρμογής αυτής της λύσης πρέπει να συνάδει απόλυτα και με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και με τις ευρωπαϊκές αρχές και με το κοινοτικό κεκτημένο. Αυτή είναι η γενική μας κατεύθυνση και από αυτή δεν πρόκειται να μετακινηθούμε» πρόσθεσε.

    Επανέλαβε εξάλλου ότι η μετριοπάθεια, η καλή προαίρεση από την πλευρά της κυπριακής δημοκρατίας και του προέδρου κ. Παπαδόπουλου είναι προφανής. «Από εκεί και πέρα πρέπει να κάνουμε κάθε στιγμή ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε αυτή η εικόνα να ενισχύεται και να μην διασαλευτεί ποτέ» είπε.

    Για το πώς γίνεται αντιληπτή η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς ρωτήθηκε ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσος Παπαδόπουλος. «Οι διαβεβαιώσεις που έχω εγώ είναι ότι γίνεται κατανοητή η δική μας στάση. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι μιλώ για τα Ηνωμένα Έθνη, εφόσον συνεχίσουν το ρόλο του μεσολαβητή, αν θέλετε του διαιτητή, θα είναι δύσκολο να αρχίσουν να αποδίδουν ευθύνες ενόσω συνεχίζεται αυτή η διαδικασία. Και γι΄αυτό νομίζω δεν αναφέρονται επί του παρόντος ούτε ασχολούνται με την απόδοση ευθυνών».

    Σχετικά τέλος με τη στάση που κρατά ο ίδιος ως προς την ενημέρωση του κυπριακού λαού για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Την ώρα που πρέπει θα ενημερωθεί πλήρως ο Κυπριακός λαός όπως άλλωστε πάντα κάνω. Ο κ. Ντενκτάς έχει ίσως άλλες επιδιώξεις αποκαλύπτοντας το τι διαμείβεται. Εγώ δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει σοβαρή διαπραγμάτευση μέσω του Τύπου. Εν πάση περιπτώσει επαναλαμβάνω αυτό που είπα όταν έφυγα από το αεροδρόμιο Λευκωσίας. Εγώ αποδίδω σοβαρότητα σε αυτή τη διαδικασία και θέλω να τη θεωρώ ως την πιο κρίσιμη από τις τρεις φάσεις που έχει καθορίσει ο Γενικός Γραμματέας. Ο κ. Ντενκτάς πιθανώς έχει άλλες εκτιμήσεις».

    [03] ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ EXIT-POLLS

    Μαδρίτη, 14 Μαρτίου 2004 (21:00 UTC+2)

    Νίκη των Σοσιαλιστών με ποσοστό 41,4% έναντι 36,9% του Λαϊκού Κόμματος του απερχόμενου πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, δείχνουν τα πρώτα exit-polls στην Ισπανία, που μετέδωσε πριν από λίγο το TV Espana.

    Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, οι Σοσιαλιστές φαίνεται να καταλαμβάνουν 154-158 έδρες έναντι 125 που είχαν στην προηγούμενοι έδρα, ενώ το Λαϊκό Κόμμα φαίνεται να περιορίζεται στις 150-154 έναντι 183 που είχε πριν.

    Πάντως, αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, κανένα από τα δυο αυτά κόμματα δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία, γι' αυτό και θα πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

    [04] OΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Aθήνα, 14 Μαρτίου 2004 (12:44 UTC+2)

    Τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης και τα θέματα των πρώτων 100 ημερών στην ατζέντα του πρωθυπουργού Κώστα Kαραμανλή, αλλά και ορισμένων βασικών υπουργών του, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», σημειώνοντας ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η N.Δ., οι άμεσα επιτεύξιμοι στόχοι, αλλά και γενικότερα το στρατηγικό σχέδιο της νέας διακυβέρνησης συνθέτουν τις προγραμματικές θέσεις που θα ανακοινώσει στα τέλη της εβδομάδος ο κ. K. Kαραμανλής.

    Bούληση του πρωθυπουργού είναι η νέα κυβέρνηση να παρουσιάσει το ταχύτερο δυνατόν τα πρώτα απτά δείγματα της γραφής της και στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι ήδη συνάντησε κατ' ιδίαν σχεδόν όλους τους υπουργούς του ακόμη και το Σαβατοκύριακο.

    Yπάρχει ωστόσο και ένας αντικειμενικός λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός επιδεικνύει αυτήν τη σπουδή: H κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση σε σχέση με την προετοιμασία των ολυμπιακών έργων διαπιστώνεται από τους νέους υπουργούς πολύ χειρότερη από τη μέχρι πρότινος «διαφημιζόμενη», και επομένως οι ίδιοι θα κληθούν να επισπεύσουν τις αποφάσεις τους και να διορθώσουν τις παραλείψεις των προκατόχων τους μέσα στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εν όψει της 13ης Aυγούστου που αρχίζουν οι Aγώνες.

    Eργα και Kυπριακό

    H καθημερινή παρακολούθηση των έργων και η έγκαιρη ολοκλήρωσή τους είναι η πρώτη προτεραιότητα που θέτει αυτήν τη στιγμή το Mέγαρο Mαξίμου. Aλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι την εβδομάδα που πέρασε επιλύθηκε και η εκκρεμότητα στο μείζον ζήτημα της ασφάλειας με την επίσημη πλέον πρόσκληση συμμετοχής του NATO στη θωράκιση των Aγώνων, γεγονός που αναιτίως είχε αφήσει ανοιχτό η προηγούμενη κυβέρνηση.

    Tο δεύτερο καίριο ζήτημα που απασχολεί εντονότατα τον πρωθυπουργό είναι βέβαια το Kυπριακό. Hδη προχθές έγινε η πρώτη ενημερωτική συνάντηση του υπουργού Eξωτερικών κ. Π. Mολυβιάτη με τον Aλβάρο ντε Σότο, ενώ σήμερα ο κ. Kαραμανλής θα συναντηθεί με τον Kύπριο πρόεδρο T. Παπαδόπουλο προκειμένου να συναποφασισθεί και στις λεπτομέρειές της η κοινή γραμμή πλεύσης Aθήνας και Λευκωσίας εν όψει του προσεχούς διαστήματος.

    Tρίτο μέλημα του πρωθυπουργού είναι η επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τις γενικές γραμματείες των υπουργείων και επί των οποίων εκείνος θα έχει τον τελευταίο λόγο, όπως ήδη άφησε να εννοηθεί. Tο Mέγαρο Mαξίμου προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στα κριτήρια με τα οποία θα διορισθούν οι συγκεκριμένοι παράγοντες, λόγω του ανεξέλεγκτου τρόπου με τον οποίο διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσαν σε αρκετές περιπτώσεις κατά το παρελθόν.

    Hδη από αύριο θα αρχίσουν να ανακοινώνονται ονόματα γενικών γραμματέων, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι αρκετά υψηλά ιστάμενα πρόσωπα του κρατικού μηχανισμού θα παραμείνουν στις θέσεις τους ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι είχαν διορισθεί από το ΠAΣOK. «Oσοι είναι έντιμοι, ικανοί και αποδοτικοί στη δουλειά τους θα μείνουν», φέρεται να είπε σε στενό του συνεργάτη ο κ. Kαραμανλής, επιβεβαιώνοντας έτσι και τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Kαι γενικότερα όμως ο πρωθυπουργός φέρεται να εγκρίνει από τις σχετικές υπουργικές εισηγήσεις πρόσωπα νέα σε ηλικία, άφθαρτα και κυρίως έντιμα και άγνωστα στους υπαλλήλους των υπουργείων, για ευνοήτους λόγους...

    H τελευταία εκκρεμότητα την οποία αναμένεται να κλείσει ο κ. K. Kαραμανλής αυτήν την εβδομάδα είναι ο ακριβής τρόπος συντονισμού του κυβερνητικού έργου, ενώ τα πρώτα κυβερνητικά σχέδια και οι άμεσοι στόχοι προς επίτευξη περιγράφονται αναλυτικώς στα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ που ακολουθούν ανά υπουργείο.

    [05] ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΑΡΟΝ- ΚΟΡΕΪ

    Τελ Αβίβ, 14 Μαρτίου 2004 (20:04 UTC+2)

    Στον αέρα «τίναξαν» για μια ακόμη φορά τις προσπάθειες προσέγγισης και εξεύρεσης λύσης στη Μέση Ανατολή οι επιθέσεις αυτοκτονίας που σημειώθηκαν, σήμερα, στο λιμάνι Ασντότ του Ισραήλ και είχαν ως συνέπεια τον θάνατο 11 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 20 άλλων.

    Μετά τη γνωστοποίηση της σημερινής διπλής επίθεσης αυτοκτονίας, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, ακύρωσε την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη συνάντηση κορυφής με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Αχμεντ Κορέι.

    Την ευθύνη για το σημερινό διπλό χτύπημα ανέλαβαν οι οργανώσεις Χαμάς και Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακσα, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε το αιματηρό χτύπημα και απηύθυνε έκκληση στον παλαιστινιακό λαό για τερματισμό τέτοιων επιθέσεων. Η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε, επίσης, από το Ισραήλ να δεσμευθεί για κατάπαυση του πυρός προκειμένου «να σπάσει ο κύκλος της βίας» και να τεθεί σε εφαρμογή ο οδικός χάρτης για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεθνής κοινότητα είχε εναποθέσει πολλές από τις ελπίδες της για την εξεύρεση μιας κάποιας λύσης στη Μέση Ανατολή και την άρση του αδιεξόδου και του συνεχούς αιματοκυλίσματος, που εκδηλώνεται είτε με επιθέσεις αυτοκτονίας από παλαιστίνιους καμικάζι είτε με την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στα υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη, στη συνάντηση κορυφής Σαρόν- Κορέι.

    [06] 10ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΕΣΕ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2004 (19:44 UTC+2)

    Δεκάχρονος μαθητής έπεσε το απόγευμα στο Θερμαϊκό και ανασύρθηκε από τα παγωμένα νερά από τον πατέρα του, ευτυχώς χωρίς να πάθει τίποτα.

    Ο μικρός έκανε βόλτα με το ποδήλατο του στην παραλία της Θεσσαλονίκης, παρουσία των γονιών του. Ξαφνικά έχασε τον έλεγχο και βρέθηκε στη θάλασσα, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους.

    Ο πατέρας του μαθητή βούτηξε αμέσως στο νερό και έβγαλε έντρομο τον 10χρονο. Τόσο ο πατέρας όσο και ο μικρός μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» προκειμένου να υποβληθούν στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2004 (19:14 UTC+2)

    «Καμία πίεση ή παρενέργεια από τρίτους δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλοιώσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την συνθήκη ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, μετά το πέρας της σημερινής του συνάντησης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα.

    Αφού σημείωσε ότι τo Κυπριακό βρίσκεται στο πιο κρίσιμο, στο πιο οριακό σημείο, ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε την ανάγκη δίκαιης και λειτουργικής λύσης «στα πλαίσια ουσιωδών βελτιώσεων που πρέπει να επιδιωχθούν στο σχέδιο Ανάν» και πρόσθεσε: Μας ενδιαφέρει η λειτουργική λύση έτσι ώστε οι ελληνοκύπριοι και οι τουρκοκύπριοι από κοινού να αποφασίζουν για το μέλλον τους και όχι για το παρελθόν στα πλαίσια ενός ενιαίου κράτους με μια οντότητα και διεθνή προσωπικότητα που θα έχει τη μορφή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επανέλαβε την αλληλεγγύη του ιδίου και του κόμματός του στους χειρισμούς του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ευχήθηκε οι διαδικασίες οι οποίες θα ακολουθήσουν να προωθήσουν λύσεις προς αυτήν τη λειτουργική βιωσιμότητα του Κυπριακού Κράτους με δεδομένο ότι, όπως είπε, και ο κυπριακός λαός θα κληθεί επ' αυτού να αποφασίσει.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θεωρεί εφικτή τη λύση έως την 1η Μαΐου, ο κ. Κωνσταντόπουλος απάντησε: «Η μέχρι σήμερα πορεία δείχνει ότι η αδιαλλαξία του κ. Ντεκτάς και της Άγκυρας συνεχίζονται. Είναι φανερό ότι επιδιώκουν να εξαντλήσουν όλα τα διαπραγματευτικά πλαίσια. Εκείνο το οποίο εμάς μας απασχολεί είναι όχι λύση και όποια να είναι, άρον-άρον, αλλά λειτουργική λύση που θα βελτιώνει αποφασιστικά το σχέδιο Ανάν».

    [08] ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΥΠΕΣΔΔΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2004 (18:57 UTC+2)

    Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή ορίστηκαν το μεσημέρι οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Εσωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης.

    Έτσι, γενικός Γραμμετέας Δημόσιας Διοίκησης ορίστηκε ο Βασίλης Ανδρονόπουλος, που έχει διατελέσει χρέη Διευθυντού Δημόσιας Διοίκησης στο ΥΠΕΣΔΔΑ, και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ αλλά και επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας. Σημειώνεται πως ο νέος γενικός γραμματέας από το 1954 είχε επιλεχθεί από τον τότε υπουργό, Σάκη Πεπονή, ως μέλος του ΑΣΕΠ, στο οποίο την τελευταία περίοδο ήταν αντιπρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου.

    Επίσης, στην θέση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών καθήκοντα αναλαμβάνει ο Θανάσης Βεζυργιάννης, πρώην επικεφαλής του συνδυασμού της Νέας Δημοκρατίας στην Νομαρχία της Αθήνας, πρώην μέλος της ΤΕΔΚΝΑ και επί δεκαέξι χρόνια δήμαρχος Νέου Ψυχικού.

    [09] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΔΡΑΠΕΤΗΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2004 (18:21 UTC+2)

    Ένας 38χρονος δραπέτης των φυλακών Κορυδαλλού συνελήφθη από την αστυνομία στα Πατήσια, μετά από ένοπλη ληστεία που διέπραξε σε κατάστημα της ΕΒΓΑ.

    Ο δράστης, που είχε πάρει πενθήμερη άδεια στις 5 Μαρτίου και δεν επέστρεψε στον Κορυδαλλό, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο οποίος διέταξε να εγκλειστεί και πάλι στις φυλακές.

    Όπως διαπιστώθηκε από την προανάκριση, ο 38χρονος το διάστημα που ήταν έξω από τη φυλακή διέπραξε άλλες 9 κλοπές και ληστείες σε καταστήματα της Κυψέλης και των Πατησίων.

    [10] ΝΕΚΡΟΣ 36ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2004 (18:16 UTC+2)

    Νεκρός βρέθηκε στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος, στο Βύρωνα Αττικής, ένας 36χρονος πολωνός. Ο αλλοδαπός κρατούνταν για παράνομη εισαγωγή στη χώρα και επρόκειτο να απελαθεί. Παραγγέλθηκε νεκροψία νεκροτομή για τα αίτια θανάτου του 36χρονου.

    [11] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Α. ΡΕΓΚΟΥΖΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2004 (15:28 UTC+2)

    Η διαδικασία παραλαβής και επεξεργασίας των φορολογικών δηώσεων, η παρακολούθηση της πορείας των εσόδων του κράτους και η προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι οι βασικές προτεραιότητες του υφυπουργού Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας, έτσι όπως τις περιγράφει σε συνέντευξή του στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής».

    Σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση και τον αναπτυξιακό νόμο επισημαίνει ότι υπάρχουν έτοιμες επεξεργασμένες προτάσεις και τονίζει ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθούν δύο γεγονότα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι ευρωεκλογές.

    Ειδικότερα αναφέρει ότι η φορολογική μεταρρύθμιση δεν είναι τίποτε άλλο παρά η διαμόρφωση ενός καθαρού πλαισίου σταθερών κανόνων στη λειτουργία του φορολογικού συστήματος, ώστε να καταστεί απλό, αποδοτικό, ευέλικτο και κατανοητό.

    «Θα στρέψουμε τις δυνάμεις μας στον περιορισμό της διαφυγής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας αλλά και της λαθρεμπορίας» προσθέτει. Σχετικά με την κατάργηση του ΣΔΟΕ επισημαίνει ότι σχεδιάζεται η δημιουργία ενός νέου οργάνου για τον εντοπισμό και τον έλεγχο εστιών μεγάλης φοροδιαφυγής αντί του σημερινού ΣΔΟΕ. «Δεν πρόκειται να καταργήσουμε τον προληπτικό έλεγχο. Εκείνο που θα αλλάξουμε είναι η μέθοδος εργασίας και η στόχευση που θα έχει κατεύθυνση τη μεγάλη διαφυγή φόρων είτε μέσα από τη φοροδιαφυγή είτε μέσα από το λαθρεμπόριο» λέει χαρακτηριστικά.

    [12] Η ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2004 (12:15 UTC+2)

    Σε δέκα μέτρα άμεσου αποτελέσματος για την ελληνική οικονομία, θα επικεντρώσει την προσοχή της η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομιών, με πρώτη προτεραιότητά της τη διενέργεια δημοσιονομικής απογραφής, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Στόχος της διαδικασίας αυτής, θα είναι να καταγραφούν στις πραγματικές τους διαστάσεις, τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Τύπος της Κυριακής, ήδη ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, Γιώργος Αλογοσκούφης, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αποτυπωθεί με τη μέγιστη δυνατή ειλικρίνεια το πραγματικό ύψος του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφάσισε να καταργήσει τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

    Με αυτήν την ρύθμιση είχαν μεταφερθεί στον προϋπολογισμού του 2003 έσοδα ΦΠΑ 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν τον Ιανουάριο του 2004, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2003 και να διαμορφωθεί περίπου στο 2,7% του ΑΕΠ, αντί του 7% που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας.

    Παράλληλα με τη δημοσιονομική απογραφή, θα επιδιωχθεί και η καλύτερη δυνατή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2004, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, βρίσκεται στον «αέρα».

    Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομίας, κατά το δημοσίευμα, προτίθεται να προβεί στη ριζική αναδιάρθρωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, με την κατάργηση του ΣΔΟΕ και των ΤΕΚ και την αντικατάστασή τους με άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες, ενώ σε ό,τι αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση, στόχος είναι η σταδιακή μείωση των επιβαρύνσεων για φυσικά πρόσωπα και η μείωση των συντελεστών φορολογίας για τις επιχειρήσεις.

    Στα μέτρα που προωθεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, εντάσσονται η εξασφάλιση εργασιακής ειρήνης, η αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου, η προώθηση νέας ρύθμισης για τα πανωτόκια, η διασφάλιση κοινοτικών κονδυλίων για τις εμπορικές επιχειρήσεις και η απλοποίηση διαδικασιών συμμετοχής μικρομεσαίων στα κοινοτικά προγράμματα.

    Επιπλέον, στα μέτρα που προωθούνται περιλαμβάνονται η εξασφάλιση ομαλής λειτουργίας του ανταγωνισμού, η αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά και η δημιουργία ενός ευνοϊκού καθεστώτος στην ΕΕ για τα μεσογειακά αγροτικά προϊόντα.

    Αναφορικά με τη γενική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την οποία έχει αποφασίσει να δρομολογήσει ο κ. Αλογοσκούφης, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης από το τέλος του 2004, θα συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων και των παραγωγικών φορέων, θα συντάξει αναλυτικό πόρισμα, με συγκεκριμένες προτάσεις για τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις.

    Το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα της φορολογικής μεταρρύθμισης, αναμένεται να είναι έτοιμο το φθινόπωρο, όπως αναφέρεται και στο συγκεκριμένο δημοσίευμα.

    Σε ό,τι αφορά το μέτρο της εργασιακής ειρήνης, ο κ. Αλογοσκούφης κατά το δημοσίευμα θα ξεκινήσει από την τρέχουσα εβδομάδα κύκλο επαφών με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών, προκειμένου να διευκολύνει την επίτευξη συναινέσεων σε εργασιακά θέματα και ειδικότερα στο φλέγον θέμα της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

    Τέλος, για την αγροτική πολιτική, η πρώτη προτεραιότητα είναι η προετοιμασία της διαπραγμάτευσης που θα γίνει για τα μεσογειακά προϊόντα, την άλλη Δευτέρα και Τρίτη, ενώ από τα τρέχοντα προβλήματα που χρήζουν και άμεσης λύσης, είναι οι έλεγχοι και οι πληρωμές των ελαιοπαραγωγών.

    [13] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ 21.700.000 (ΚΟ) ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΙΝΤΡΑΜΕΤ ΣΤΟ Χ.Α

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2004 (11:29 UTC+2)

    Πρεμιέρα αύριο στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ειδικότερα στον κλάδο των μη μεταλλικών προϊόντων, για τις 21.700.000 κοινές ονομαστικές μετοχές της Ιντραμέτ, με κωδικό ΟΑΣΗΣ μετοχής "ΙΝΜΕΤ", κωδικό ISIN GRS478003007 και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης τα 1,90 ευρώ.

    Επισημαίνεται ότι το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής των μετοχών θα είναι ελεύθερο για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης.

    [14] ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ ΤΟΥ Χ.Α ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΒΙΕΜΕΚ

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2004 (11:28 UTC+2)

    Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ειδικότερα στην Παράλληλη Αγορά και στον κλάδο της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, εισάγονται αύριο προς διαπραγμάτευση οι 6.722.100 κοινές ονομαστικές μετοχές της εταιρίας ΕΛΒΙΕΜΕΚ.

    Η ονομαστική αξία της μετοχής ορίστηκε στα 1,47 ευρώ, ο κωδικός ΟΑΣΗΣ μετοχής είναι "ΕΛΒΙΟ", ο κωδικός ISIN GRS250073004 και η τιμή έναρξης της διαπραγμάτευσης είναι τα 4,50 ευρώ.

    Σύμφωνα με την απόφαση 12/191/30.5.2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρίας θα γίνεται για διάστημα ενός μήνα στην Αγορά Γ΄ («Υπό Επιτήρηση Διαπραγμάτευση») και το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής θα είναι ελεύθερο για τις τρεις πρώτες ημέρες της διαπραγμάτευσης.

    [15] ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΑΒΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2004 (10:26 UTC+2)

    Ελληνική εμπορική αποστολή στην Ιορδανία, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα "περάσματα" προς την αγορά του Ιράκ, διοργανώνει από τις 30 Μαΐου ως τις 3 Ιουνίου το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης. Η αποστολή εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών του επιμελητηρίου για την προώθηση των διμερών εμπορικών σχέσεων, ανάμεσα στην Ελλάδα και τα αραβικά κράτη.

    Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στην αποστολή θα έχουν την ευκαιρία για κατ' ιδίαν επαφές με ομολόγους τους Ιορδανούς επιχειρηματίες και με εκπροσώπους εταιριών εμπορίου, βιομηχανίας, τουρισμού και επενδύσεων, ώστε να "βολιδοσκοπήσουν" τις ευκαιρίες που ανακύπτουν στην αγορά της Ιορδανίας.

    Η Ιορδανία κατέχει πολύ σημαντική πολιτική και οικονομική θέση στον χώρο της Μέσης Ανατολής, ενώ η οικονομία της γνωρίζει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια, λόγω της σύναψης συμφωνιών για τη σύσταση joint ventures, τόσο με εταιρίες της ΕΕ, όσο και με επιχειρήσεις από τα κράτη-μέλη του Κόλπου (GCC), με τη στενή συνεργασία των ΗΠΑ.

    Επιπλέον, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η χώρα αποτελεί εμπορικό δίαυλο προς την αγορά του Ιράκ, στην οποία οι Ιορδανοί επιχειρηματίες διαθέτουν εκτεταμένη εμπειρία, λόγω των συναλλαγών τους με Ιρακινούς συναδέλφους τους. Η Ιορδανία είναι, εξάλλου, μία από τις λίγες χώρες παγκοσμίως, που εξάγουν φρούτα και λαχανικά καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

    Οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται, καταρχήν, να συμμετάσχουν στην αποστολή καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή το αργότερο μέχρι τις 16 Απριλίου στις αρμόδιες υπηρεσίες του Αραβο-ελληνικού επιμελητηρίου και στην ηλεκτρονική διεύθυνση chamber@archelcha.gr.

    [16] ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ Ο ΝΕΜΠΟΪΣΑ ΠΑΒΚΟΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 14 Μαρτίου 2004 (19:42 UTC+2)

    Αποκλείει κάθε ενδεχόμενο οικειοθελούς παράδοσής του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία ο πρώην επικεφαλής των γιουγκοσλαβικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Νέμποϊσα Πάβκοβιτς.

    «Δεν μπορεί κανείς να με πείσει να παραδοθώ στο Δικαστήριο της Χάγης. Δεν το συζητώ καν» φέρεται να δήλωσε ο στρατηγός Πάβκοβιτς στην Glas Javnosti.

    Το κατηγορητήριο κατά του πρώην αρχηγού των γιουγκοσλαβικών ενόπλων δυνάμεων σχετίζεται με τον ρόλο του στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, την περίοδο 1998-'99.

    [17] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

    Λευκωσία, 14 Μαρτίου 2004 (19:38 UTC+2)

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κύπρος Χρυσοστομίδης επεσήμανε σήμερα πως οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού ένα πράγμα αποδεικνύουν μέχρι σήμερα, ότι οι προτάσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δεν οδηγούν παρά μόνο σε αδιέξοδα και δεν επιτρέπουν διαπραγμάτευση.

    Σε ομιλία του στο μνημόσυνο του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ο κ. Χρυσοστομίδης διαβεβαίωσε πως στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η επίτευξη λειτουργικών βελτιώσεων που να ενισχύουν τη βιωσιμότητα και τη διάρκεια της λύσης, και κάλεσε τον λαό σε ενότητα.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 14 Μαρτίου 2004 (18:31 UTC+2)

    Στις 23 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο, όπως ανακοίνωσε, σήμερα, ο επικεφαλής της UNMIK στην επαρχία, Χάρι Χόλκερι, διευκρινίζοντας πως τη διαδικασία θα επιτηρήσει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

    Πρόκειται για τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές στην επαρχία από την εγκατάσταση της διοίκησης του ΟΗΕ- οι πρώτες είχαν διεξαχθεί το 1999- ενώ δυο φορές έχουν στηθεί κάλπες για τις δημοτικές εκλογές, το 2000 και το 2002.

    [19] ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΤΟΥ

    Βελιγράδι, 14 Μαρτίου 2004 (16:24 UTC+2)

    Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων και νούμερο ένα καταζητούμενο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Ράντοβαν Κάρατζιτς, αφού εκτός των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων με έδρα τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη- τη SFOR- στην επιχείρηση σύλληψής του λαμβάνουν πλέον ενεργό μέρος και οι αστυνομικές δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας.

    Η τελευταία, μάλιστα, επιχείρηση για τη σύλληψη του πλέον καταζητούμενου άνδρα των Βαλκανίων έφερε τη "σφραγίδα" των αστυνομικών αρχών των Σέρβων της Βοσνίας και παρά το γεγονός πως ήταν ανεπιτυχής, όπως και όλες οι προηγούμενες προσπάθειες της SFOR, δείχνει ότι ο κλοιός γύρω από τον Κάρατζιτς αρχίζει να στενεύει.

    Η ειδική αστυνομική μονάδα που είχε εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επιχείρηση για τη σύλληψη του Κάρατζιτς, το πρωί του Σαββάτου, μετά από πληροφορία ότι ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων επρόκειτο να περάσει σε σερβικό έδαφος, ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση ατέληξε σε αδιέξοδο. «Δεν καταφέραμε να συλλάβουμε τον Κάρατζιτς. Η επιχείρηση τελείωσε» δήλωσε ο εκπρόσωπος των αστυνομικών δυνάμεων, Ντράγκομιρ Πέριτς.

    Η τελευταία αυτή επιχείρηση κατά του Κάρατζιτς εστιάστηκε στην περιοχή του Μπράτουνατς, καθώς οι αστυνομικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων θα προσπαθούσε να περάσει τον ποταμό Ντρίνα, στα σύνορα με τη Σερβία.

    Η ειδική αστυνομική μονάδα που επιφορτίστηκε το ιδιαίτερα δύσκολο έργο της σύλληψης του Κάρατζιτς περικύκλωσε τον ποταμό και τη γύρω περιοχή, ελέγχοντας κάθε όχημα που περνούσε από αυτή, χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα. Στη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν πέντε άτομα που καταζητούνταν για διάφορες εγκληματικές ενέργειες, χωρίς, ωστόσο, να έχουν καμία σχέση με τον Κάρατζιτς.

    Ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Ντράγκαν Μικέρεβιτς, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας των αρχών με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    «Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται οι Κάρατζιτς και Μλάντιτς (πρώην αρχηγός των σερβοβοσνιακών δυνάμεων), ούτε και οι ξένες μυστικές υπηρεσίες το γνωρίζουν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα τους είχαν συλλάβει», δήλωσε ο Μικέρεβιτς.

    Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη έχουν προσπαθήσει να συλλάβουν τόσο τον Κάρατζιτς όσο και τον Μλάντιτς πολλές φορές από το 1996, οπότε χάθηκαν τα ίχνη τους, έως σήμερα, χωρίς κανένα, ωστόσο, αποτέλεσμα.

    Για τον Κάρατζιτς, η πιο σοβαρή από τις κατηγορίες που του αποδίδονται είναι αυτή της γενοκτονίας 7.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα το 1995, που θεωρείται ως μια από τις πλέον «μαύρες» σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    [20] Ο ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ- ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Λευκωσία, 14 Μαρτίου 2004 (16:08 UTC+2)

    Το Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει όλες τις πρακτικές διευθετήσεις που πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε να είναι έτοιμο για το δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί για αποδοχή ή όχι της λύσης του Κυπριακού.

    Εξάλλου, όσον αφορά στις ευρωεκλογές, ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ανδρέας Χρίστου, δήλωσε ότι παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μια αυξητική τάση από πλευράς Ελληνοκυπρίων για συμπερίληψη στον κατάλογο, ενώ για τους Τουρκοκύπριους που δικαιούνται να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, είπε ότι είναι κυρίως πολιτικοί οι λόγοι που τους αποτρέπουν ή τους οδηγούν στην εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ 0 - 1

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Η ΑΕΚ κατάφερε να φύγει και φέτος νικήτρια από το γήπεδο της Ριζούπολης, καθώς επικράτησε με σκορ 0-1 επί του Ολυμπιακού, στο ντέρμπι της 23ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Ετσι, οι ερυθρόλευκοι πέφτουν από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, σε συνδυασμό με τη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Πανιωνίου.

    Ο Ολυμπιακός βρέθηκε σε κακή μέρα και δεν μπόρεσε να απειλήσει την ΑΕΚ, που προσπάθησε για το καλύτερο δυνατό. Μάλιστα δεν έλειψαν και τα απρόοπτα για την Ενωση από την αρχή της αναμέτρησης. Στο 10' λεπτό ο Μιχάλης Κασάπης τραυματίστηκε και αποχώρησε αναγκαστικά, ενώ θέση στην ενδεκάδα πήρε ο Γκόραν Ποπόφ.

    Οι ερυθρόλευκοι φάνηκαν να φτάνουν κοντά στο γκολ στο 18'. Ωστόσο ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ Σωτήρης Λυμπερόπουλος έσωσε την Ένωση σε σουτ του Τζόρτζεβιτς μέσα από την περιοχή. Στο 28' ήταν η σειρά της ΑΕΚ να απειλήσει με απευθείας εκτέλεση φάουλ από τον Τσιάρτα. Όμως η μπάλα πέρασε λίγο έξω από το δοκάρι του Γιάννου. Επίσης, στο 44' ο Γιαννάκης Οκκάς βγήκε απέναντι στον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού και έχασε μεγάλη ευκαιρία να τον πλασάρει, με αποτέλεσμα να παραμείνει στο ημίχρονο το 0-0.

    Και στην επανάληψη δεν άλλαξε η εικόνα του Ολυμπιακού. Οι παίκτες του Ολεγκ Προτάσοφ δεν μπόρεσαν να παρουσιάσουν καλό πρόσωπο, σε αντίθεση με την ΑΕΚ. Στο 53' οι φιλοξενούμενοι είχαν μια ακόμη ευκαιρία να ανοίξουν το σκορ. Ο Τσιάρτας έβγαλε τον Λάκη τετ α τετ με τον Γιάννου, όμως ο μεσοεπιθετικός της Ενωσης πλάσαρε άουτ.

    Στο 66' ήρθε μια καλή ευκαιρία για τον Ολυμπιακό. Ο Καστίγιο έβγαλε τον Χούτο τετ-α-τετ με τον Σ.Λυμπερόπουλο, αλλά το πλασέ που επιχείρησε ο επιθετικός, σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι και στη συνέχεια ο Τζόρτζεβιτς δεν κατάφερε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Το γκολ για την ΑΕΚ ήρθε στο 85' όταν ο Βασίλης Λάκης μετά από ασίστ του Τσιάρτα πλάσαρε τον Γιάννου και πέτυχε το 0-1.

    Στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης ο Κασναφέρης έδωσε πέναλτι σε πέσιμο του Ζιοβάνι στην περιοχή της ΑΕΚ, σε μαρκάρισμα από τον Αμπονσά. Όμως μετά από υπόδειξη του βοηθού ακύρωσε το σφύριγμα και έδωσε άουτ, με αποτέλεσμα να παραμείνει το τελικό 0-1.

    [22] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Το Μαρούσι εξακολουθεί να οδηγεί την κούρσα στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών, μετά την ολοκλήρωση της 21ης αγωνιστικής. Στη 2η θέση παραμένει ο Παναθηναϊκός που κέρδισε άνετα τον ΠΑΟΚ, ενώ έχασε έδαφος ο Άρης που ηττήθηκε από τον Απόλλωνα στην Πάτρα. Αντίθετα, ο Ηρακλής σκαρφάλωσε ψηλότερα μετά την επικράτηση επί της ΑΕΚ. Αναλυτικά η βαθμολογία έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (21η αγωνιστική)

    1.Μαρούσι 37

    2.Παναθηναϊκός 36

    3.Ηρακλής 34

    4.Αρης 33

    5.ΑΕΚ 33

    6.ΠΑΟΚ 32

    7.Περιστέρι 31

    8.Ολυμπιακός 31

    9.Πανιώνιος 30

    10.Μακεδονικός 30

    11.Απόλλων Πατρών 29

    12.Ηράκλειο 27

    13.Ηλυσιακός 26

    14.Ιωνικός Ν.Φ. 26

    *Από ένα παιχνίδι λιγότερο έχουν Παναθηναϊκός και Άρης

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (22η)

    Ηράκλειο Μαρούσι

    ΑΕΚ Ιωνικός Ν.Φ.

    Ολυμπιακός Ηρακλής

    Αρης Ηλυσιακός

    Πανιώνιος Μακεδονικός

    Περιστέρι Παναθηναϊκός

    ΠΑΟΚ Απόλλων Πατρών

    [23] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΕΚ ΜΕ 95-74

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2004 (20:49 UTC+2)

    Σε περίπατο μετέτρεψε ο Ηρακλής το ντέρμπι με την ΑΕΚ. Ο Γηραιός επικράτησε στο Ιβανόφειο με σκορ 95-74, για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών, και σκαρφάλωσε έτσι ψηλότερα στο βαθμολογικό πίνακα σε αντίθεση με την Ένωση που έχασε έδαφος.

    Οι καλαθοσφαιριστές του Λευτέρη Κακιούση εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αδυναμίες του αντιπάλου και από τα πρώτα λεπτά κατάφεραν να πάρουν προβάδισμα στο σκορ. Στο ημίχρονο ο Γηραιός προηγούνταν με 5 πόντους (44-39), καθώς η ΑΕΚ έδειχνε ιδιαίτερα ευάλωτη στην άμυνα, ενώ δεν είχε τύχη στα σουτ έξω από τα 6,25.

    Στην επανάληψη ο Ηρακλής ανέβασε ακόμη περισσότερο «στροφές» και με κορυφαίους τους Ηλιάδη και Παπαδόπουλο κατάφερε να προηγηθεί στο 30' με 11 πόντους (61-50). Οι γηπεδούχοι με όπλο την πολυφωνία στην επίθεση κατάφεραν να μετατρέψουν το ντέρμπι σε περίπατο.

    Χαρακτηριστικό είναι πως ανέβασαν τη διαφορά ακόμη και στους 22 πόντους (81-59) στο 35', καθώς η ΑΕΚ δεν είχε λύσεις στην επίθεση. Το σφύριγμα του παιχνιδιού βρήκε τους κυανόλευκους να πανηγυρίζουν έξαλλα την κατάκτηση του ροζ φύλλου. Κορυφαίος του αγώνα ήταν ο Ηλιάδης που σημείωσε 33 πόντους.

    [24] ΙΣΟΠΑΛΟ 1-1 ΕΛΗΞΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΡΗ - ΙΩΝΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2004 (20:20 UTC+2)

    Η ισοπαλία σίγουρα δεν ήταν το αποτέλεσμα που επιθυμούσε ο Άρης. Όμως έτσι όπως εξελίχτηκε ο αγώνας οι κίτρινοι είναι ικανοποιημένοι από το βαθμό που πρόσθεσαν στο «σακούλι» τους. Οι παίκτες του Γιάννη Μιχαλήτσου αναδείχτηκαν ισόπαλοι με σκορ 1-1 με τον Ιωνικό, στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Το πρώτο ημίχρονο δεν είχε να παρουσιάσει κάτι το ιδιαίτερο στους φιλάθλους που βρέθηκαν στις κερκίδες του γηπέδου της Πολίχνης, καθώς καμία από τις δύο ομάδες δεν δημιούργησε κλασικές ευκαιρίες. Η μόνη καταγεγραμμένη φάση είναι αυτή στο 8' λεπτό όταν το σουτ του Λεωνίδα Καπάνταη το απέκρουσε ο τερματοφύλακας του Ιωνικού.

    Στο πρώτο 45λεπτο ο Άρης είχε την υπεροχή, πίεζε τον αντίπαλο, όμως δεν μπορούσε να γίνει ιδιαίτερα απειλητικός. Ήταν ένα παιχνίδι κέντρου, με δυνατές μονομαχίες και μια αναγκαστική αλλαγή για τους κίτρινους λόγω τραυματισμού. Τη θέση του Γιάννη Μαλλού πήρε ο νεαρός Σερέτης.

    Στην επανάληψη, οι δύο ομάδες προσπάθησαν να δείξουν κάτι καλύτερο. Έχασαν από μία καλή ευκαιρία στο 58' ο Ιωνικός με τον Γκούτμαν και στο 59' ο Άρης με τον Μαρικά. Ωστόσο η ψυχρολουσία για τους κίτρινους ήρθε στο 65'. Μετά από πάσα του Φρούσου ο Ολιβερ Μακόρ με κοντινή κεφαλιά έγραψε το 0-1 για τον Ιωνικό.

    Ο Γιάννης Μιχαλήτσος προσπάθησε να ανακατέψει την «τράπουλα», έκανε γρήγορα όλες τις αλλαγές, μήπως και καταφέρει ο Άρης να ανατρέψει το εις βάρος του αποτέλεσμα. Οι κίτρινοι κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο 85' με τον Λεωνίδα Καπάνταη. Ο νεαρός, στην πρώτη του επανεμφάνιση μετά από σοβαρό τραυματισμό, κατάφερε να βρει δίχτυα και να σώσει την «πατρίδα» για τον Άρη. Ο Καπάνταης με κοντινή προβολή μετά από προσπάθεια του Μαρικά έκανε το 1-1.

    Ωστόσο ο βαθμός της ισοπαλίας δεν σώζει τον Άρη, που θα προσπαθήσει στις επόμενες αγωνιστικές να εξασφαλίσει την παραμονή στην Α' εθνική κατηγορία, ενώ ο Ιωνικός έφτασε τους 23 βαθμούς.

    [25] ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ Ο ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ. ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 94-87

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2004 (19:37 UTC+2)

    Χρειάστηκε πεντάλεπτη παράταση για να αναδειχτεί ο νικητής στο παιχνίδι του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας με αντίπαλο το Ηράκλειο. Τελικά, ο Ιωνικός Ν.Φ. επικράτησε στην Καισαριανή επί των κρητικών με σκορ 94-87, για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών και κάνει την ύστατη προσπάθεια για παραμονή.

    Οι γηπεδούχοι βρέθηκαν από νωρίς μπροστά στο σκορ και στο ημίχρονο προηγούνταν 43-34. Ο Ιωνικός Ν.Φ. διατήρησε το προβάδισμα έως το 37' λεπτό, οπότε και το Ηράκλειο πήρε κεφάλι στο σκορ. Χαρακτηριστικό είναι πως 24 δευτερόλεπτα πριν το τέλος οι κρητικοί προηγούνταν με 78-74. Όμως οι φιλοξενούμενοι δεν φάνηκαν να πιστεύουν στη νίκη και στο τέλος «αυτοκτόνησαν».

    Η κανονική διάρκεια του αγώνα βρήκε τον Ιωνικό Ν.Φ. και το Ηράκλειο ισόπαλους 78-78, ενώ στην παράταση οι παίκτες του Γιώργου Ζευγώλη κατάφεραν να πάρουν τη νίκη και πλέον ελπίζουν στη σωτηρία.

    [26] ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ

    Μόσχα, 14 Μαρτίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Στις φλόγες έχει παραδοθεί ένα κτίριο του 18ου αιώνα στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, σε απόσταση αναπνοής από το Κρεμλίνο.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης των σημερινών προεδρικών εκλογών, στην κεντρική πυροσβεστική υπηρεσία της ρωσικής πρωτεύουσας σήμανε συναγερμός.

    Το κτίριο στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά χρησιμοποιείται συχνά για εκθέσεις και θεωρείται ένα από τα σημαντικά ιστορικά μνημεία της Μόσχας.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό από τι προκλήθηκε η πυρκαγιά.

    [27] ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ

    Μόσχα, 14 Μαρτίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγο κοντά στο Κρεμλίνο, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν μέχρι στιγμής περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό.

    Σημειώνεται ότι σήμερα διεξήχθησαν προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να έχει βάλει πλώρη για δεύτερη θητεία, αφού τόσο τα exit-polls όσο και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν άνετη επικράτησή του.

    [28] ΑΝΕΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 14 Μαρτίου 2004 (20:20 UTC+2)

    Πλώρη για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ρωσίας έβαλε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού τόσο τα exit-polls όσο και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν άνετη επικράτησή του στις σημερινές εκλογές.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βεσνιάκοφ, δήλωσε ότι ο Πούτιν προηγείται με ποσοστό 66,5%, με καταμετρημένο το 15% των συνολικών ψήφων.

    Η δε συμμετοχή του εκλογικού σώματος, μια ώρα πριν το κλείσιμο της κάλπης είχε διαμορφωθεί στο 61,18% του εκλογικού σώματος, ξεπερνώντας το απαιτούμενο 50% προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η διαδικασία.

    [29] ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Μαδρίτη, 14 Μαρτίου 2004 (20:14 UTC+2)

    Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται, σήμερα, στην Ισπανία, στη σκιά του πολύνεκρου τρομοκρατικού χτυπήματος. Στις 6 το απόγευμα ώρα Ισπανίας (7 ώρα Ελλάδας) είχε ψηφίσει το 63% του ισπανικού εκλογικού σώματος, ποσοστό αυξημένο κατά 8% σε σχέση με την περασμένη εκλογική αναμέτρηση.

    Από τα αξιοσημείωτα της σημερινής εκλογικής διαδικασίας στην Ισπανία ήταν οι αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του απερχόμενου πρωθυπουργού, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, από πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί έξω από το εκλογικό κέντρο, όπου ο κ. Αθνάρ προσήλθε για να ψηφίσει.

    [30] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2004 (16:28 UTC+2)

    Εβδομάδα ντοκιμαντέρ ξεκινά από αύριο έως τις 21 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της 6ης διοργάνωσης Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα παρελάσουν από τη μεγάλη οθόνη 155 ταινίες (92 ξένες και 63 ελληνικές) συμπεριλαμβανομένων των αφιερωμάτων και των παράλληλων τμημάτων, που θα προβληθούν στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας και Τζων Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνες (Προβλήτα Α, Λιμάνι).

    Η αυλαία του Φεστιβάλ θα ανοίξει με την προβολή της ταινίας «Η Ιστορία της Καμήλας που Δάκρυσε», η οποία έχει τιμηθεί με βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στη Βαυαρία, ήταν υποψήφιο στην ίδια κατηγορία στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία και έχει προβληθεί, μεταξύ άλλων, με μεγάλη επιτυχία στα φεστιβάλ του Τορόντο, Μόντρεαλ, Βανκούβερ, Ρότερνταμ.

    Επίκεντρο της φετινής θεματολογίας είναι η τρομοκρατία, για το οποίο θα προβληθούν 13 ταινίες. Επίσης, το Φεστιβάλ θα τιμήσει το έργο του Σουηδού Stefan Jarl και της Ολλανδέζας Heddi Honigman, ενώ θα παρουσιάσει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο και τον Abbas Kiarostami, μέσα από μια σειρά ντοκιμαντέρ άλλων δημιουργών για το έργο τους.

    Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ προβλέπει την απονομή Βραβείων Κοινού και Fipresci (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου), ενώ για δεύτερη χρονιά φέτος θα δοθούν χρηματικά έπαθλα στα δύο καλύτερα ελληνικά μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ.

    [31] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛ. ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2004 (10:21 UTC+2)

    Εκθεση αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη διοργανώνει στο διάστημα από αύριο έως και τις 25 Μαρτίου η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θέρμης σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

    Η έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη, αποτελείται από 25 ταμπλό 50x70 cm με πορτραίτα και εργοβιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα. Στην έκθεση μπορεί κανείς να βρει στοιχεία και πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Παπαδιαμάντη, χρήσιμες τόσο σε όσους είναι εξοικειωμένοι με το πολύμορφο έργο του λογοτέχνη, όσο και σε εκείνους που έρχονται σε επαφή μαζί του για πρώτη φορά.

    Η έκθεση θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα από τις 11.30 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ και τις υπόλοιπες καθημερινές θα ανοίγει τις πύλες της στις 9 το πρωί, όπως και το Σάββατο, οπότε ωστόσο θα κλείνει στις 2 μετά το μεσημέρι.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 14 March 2004 - 19:13:51 UTC