Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-03-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ;
  • [02] ΣΤΑ 50 ΕΚΑΤ. ΔΟΛ. Η ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ
  • [03] ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΟΥΕΛ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [06] ΝΕΚΡΗ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ 83ΧΡΟΝΗ
  • [07] ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
  • [08] ΔΗΜΟΣ ΑΚΡΑΤΑΣ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
  • [09] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ
  • [10] ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ALPHA BANK
  • [11] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΣΕΒΕΕ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΓΚΟΥΖΑ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ
  • [12] ΛΙΑΠΗΣ: ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ
  • [13] ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΕΤΕ
  • [14] ΕΤΕ: ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο Τ. ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ
  • [15] ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ Χ.Α.
  • [16] ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ: ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ
  • [17] Η ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΘΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ
  • [18] Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
  • [19] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΡΝΤΑΡ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [20] ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [21] ΕΚΤΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ;
  • [22] ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ Η 1Η ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
  • [23] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ο ΜΑΤΣ ΓΙΝΓΚΜΠΛΑΝΤ
  • [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ Φ. ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ
  • [25] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΗΒΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [26] "ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΣΑΡΟΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [27] ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [28] ΜΠΟΥΣ: "ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΓΙΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ"
  • [29] ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ
  • [30] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΑΪΒΑΝ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΟ ΛΑΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ
  • [31] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Π. ΤΑΤΟΥΛΗ - Ν. ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΥ
  • [32] ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ «ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ
  • [33] ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ
  • [34] ΟΛΟΝΥΚΤΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΤΑ-ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙΟΥ
  • [35] ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΕΚΘ

  • [01] ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ;

    Πρίστινα, 19 Μαρτίου 2004 (18:31 UTC+2)

    Οργανωμένες συμμορίες, που δρουν ανεξέλεγκτα, εκμεταλλευόμενες το κενό εξουσίας που ουσιαστικά υπάρχει στο Κοσσυφοπέδιο, προκάλεσαν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα αιματηρα επεισόδια, την Τετάρτη και την Πέμπτη. Επεισόδια τα οποία ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Ευρώπη ναύαρχος Γκρέγκορι Τζόνσον χαρακτήρισε ''εθνοκάθαρση''.

    "Αυτού του είδους οι ενέργειες είναι στην πραγματικότητα μια εθνοκάθαρση που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Για το λόγο αυτό ήρθαμε στο Κόσοβο'', δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματικός μετά τη συνάντησή του με τον Χάρι Χόλκερι επικεφαλής της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην επαρχία.

    Ο πρόεδρος του Κοσόβου Ιμπραήμ Ρουγκόβα καταδίκασε τη βία και εξέφρασε την άποψη πως βλάπτει σε μεγάλο βαθμό την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα στην επαρχία.

    ''Τα βίαια επεισόδια βλάπτουν την εικόνα του Κοσόβου και την πρόοδο που έχει σημειωθεί προς την ελευθερία, την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία'', τόνισε ο Ρουγκόβα και εξέφρασε τη λύπη του για τον τραυματισμό αντρών της KFOR.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Μπαϊράμ Ρετζέπι έκανε έκκληση στους Αλβανούς για ηρεμία. ''Σας ζητώ να σταματήσετε κάθε μορφή διαδηλώσεων και διαμαρτυρίας που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση'', είπε από την Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα.

    Στο μεταξύ, η απειλή ενός νέου εμφυλίου πολέμου πλανάται και πάλι πάνω από το Κοσυφοπέδιο, όπου η κατάσταση παραμένει για πολλοστή ημέρα τεταμένη, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών να απομακρύνει το προσωπικό του από τη Μιτρόβιτσα, επίκεντρο των σοβαρότατων επεισοδίων που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία 24ωρα.

    Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως το προσωπικό του Οργανισμού έχει ήδη απομακρυνθεί από την πόλη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει για ποιο λόγο οι υπάλληλοι εγκατέλειψαν τα γραφεία του ΟΗΕ. Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη διότι τα γραφεία του ΟΗΕ στη Μιτρόβιτσα βρίσκονται στο νότιο τμήμα της πόλης, όπου ζουν οι Αλβανοί.

    Και ενώ ο ΟΗΕ απομακρύνεται από τη Μιτρόβιτσα, το ΝΑΤΟ ενισχύει τις δυνάμεις του στην περιοχή. Ήδη, από το πρωί της Παρασκευής, στο αεροδρόμιο της Πρίστινα έφτασαν 150 Βρετανοί στρατιώτες και εντός των επόμενων ημερών αναμένονται άλλοι 750.

    Επιπλέον 600 στρατιώτες στέλνει στο Κόσοβο και η Γερμανία, ενώ 400 Γάλλοι στρατιώτες αναχώρησαν από τη βάση τους στην Τουλούζ με προορισμό το Κόσοβο και οι πρώτοι 200 αναμένεται να φτάσουν στην Πρίστινα αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Αμυνας. Ταυτόχρονα, η SFOR στέλνει από τη Βοσνία στο Κόσοβο επιπλέον 160 άντρες, Ιταλούς και Βρετανούς προκειμένου να βοηθήσουν την εκεί πολυεθνή δύναμη του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε από το Σαράγεβο ο Ντέιβ Σάλιβαν, εκπρόσωπος της SFOR.

    Την ίδια στιγμή οι επιθέσεις στην περιοχή κλιμακώνονται επικίνδυνα. Το μεσημέρι της Παρασκευής, δύο νέες εκρήξεις συγκλόνισαν συνοικία που κατοικείται κυρίως από Αλβανούς στη Μιτρόβιτσα. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στη συνοικία Μικρή Βοσνία στην οποία κατοικούν κυρίως Αλβανοί αν και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης που ελέγχεται από Σέρβους, ενώ άντρες της KFOR έσπευσαν στην περιοχή.

    Στο μεταξύ, όπως δήλωσαν στρατιώτες της πολυεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, η έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα στη Μιτρόβιτσα ήταν ελεγχόμενη και είχε προκληθεί από τους άντρες της δύναμης.

    Το βράδυ της Πέμπτης, το βόρειο σερβικό τμήμα της Μιτροβίτσα δέχθηκε επίθεση με όλμους που εκτοξεύθηκαν από το νότιο αλβανικό τμήμα, όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ. Σύμφωνα με το πρακτορείο οι όλμοι εξερράγησαν κοντά στο νοσοκομείο, ενώ, όπως σημειώνεται, πρόκειται για την πρώτη επίθεση με όλμους από την έναρξη των επεισοδίων.

    Το μεσημέρι της Παρασκευής, η σερβική κυβέρνηση αργάνωσε διαδήλωση διαμαρτυρίας για τα επεισόδια του τελευταίου διημέρου με σκοπό να ασκηθεί πίεση στην πολυεθνική δύναμη που βρίσκεται στο Κόσοβο ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των Σέρβων που παραμένουν στην επαρχία.

    "Μπορεί να είναι η πιο αποφασιστική μάχη για το Κόσοβο και την επιβίωση των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και πρέπει να την κερδίσουμε", δήλωσε ο Νεμπόισα Τσόβιτς, ο οποίος εκπροσωπεί τη σερβική κυβέρνηση στο Κόσοβο.

    Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή το γεγονός πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να κλείσουν προσωρινά την πρεσβεία τους στο Βελιγράδι, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση στους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη Σερβία να τους δημόσιους χώρους, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στο Κόσοβο.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με το πρακτορείο Beta, από την Τετάρτη, όταν άρχισαν τα σοβαρά επεισόδια στο Κόσοβο, οι Αλβανοί έχουν πυρπολήσει 16 ορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια, τα περισσότερα από τα οποία ήταν κτίρια μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής και μεγάλης ιστορικής αξίας.

    Στην Πρίστινα, άνδρες της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ και της KFOR χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν πλήθος Αλβανών που επιχείρησε να πυρπολήσει το ναό του Αγίου Νικολάου. Η σερβική ορθόδοξη εκκλησία υποστηρίζει ότι από το 1999 έως σήμερα οι Αλβανοί στο Κόσοβο έχουν καταστρέψει περισσότερες από 150 εκκλησίες και μοναστήρια.

    Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα ξημερώματα της Παρασκευής, Αλβανοί διαδηλωτές έκαψαν ορθόδοξο εκκλησάκι στο Σόφτοβιτς στα περίχωρα του Ουρόσεβατς. Οι 20 Έλληνες στρατιωτικοί που προστάτευαν το εκκλησάκι, το εγκατέλειψαν έγκαιρα και με ασφάλεια, ύστερα από ενημέρωσή τους από τον Αμερικανό διοικητή της πολυεθνικής ταξιαρχίας στο Ουρόσεβατς για τις επιθετικές διαθέσεις των Αλβανών διαδηλωτών και επέστρεψαν στην έδρα του 525 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού.

    [02] ΣΤΑ 50 ΕΚΑΤ. ΔΟΛ. Η ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Ουάσιγκτον, 19 Μαρτίου 2004 (09:50 UTC+2)

    Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ διπλασίασαν την αμοιβή ουσιαστικής πληροφορίας για τη σύλληψη του Μπιν Λαντεν στα 50 εκατ. Δολάρια. Η εξέλιξη αυτή γνωστοποιείται καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις στα σύνορα Αφγανιστάν Πακιστάν για τη σύλληψη ηγετικών στελεχών της αλ Κάιντα.

    [03] ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Αθήνα, 19 Μαρτίου 2004 (09:28 UTC+2)

    Παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και των αρχηγών της αντιπολίτευσης θα διεξαχθούν στη σημερινή Ολομέλεια της Βουλής οι εκλογές για την ανάδειξη του προεδρείου του Κοινοβουλίου.

    Πρόκειται για την εκλογή προέδρου, πέντε αντιπροέδρων, τριών κοσμητόρων και έξι γραμματέων. Η Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη έχει προταθεί από τη Νέα Δημοκρατία και αναμένεται να εκλεγεί στη θέση της προέδρου της νέας Βουλής. Θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου από συστάσεως του ελληνικού κράτους, που θα αναλάβει το τρίτο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

    Από τα μέλη του προεδρείου ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την αξιωματική αντιπολίτευση. Από το ΠΑΣΟΚ έχουν προταθεί για τις παραπάνω θέσεις αντιστοίχως ο Φίλιππος Πετσάλνικος, η Ευαγγελία Σχοιναράκη και η Θεοδώρα Τσαγκρή. Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας ακόμα γραμματέας προέρχονται από το δεύτερο σε δύναμη κόμμα της αντιπολίτευσης.

    Στο μεταξύ, το μεσημέρι του Σαββάτου, θα αρχίσει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον Κώστα Καραμανλή και θα ακολουθήσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων με τη συμμετοχή των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Κυριακή και τη Δευτέρα οπότε και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας με την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

    [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Βρυξέλλες, 19 Μαρτίου 2004 (10:04 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή των υπουργών Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη και Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες η έκτακτη Σύνοδος Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθεί το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και οι σχετικές αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν στο Συμβούλιο Κορυφής στις 25-26 Μαρτίου.

    Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων θα εξετάσουν μεταξύ άλλων την αναθεώρηση του Σχεδίου Δράσης του 2001 για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τον ορισμό ενός συντονιστή ασφαλείας στην Ε.Ε. και την ενίσχυση της συνεργασίας στην ανταλλαγή πληροφοριών.

    Στη σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα του διορισμού κοινοτικού επιτρόπου για την τρομοκρατία, ζήτημα για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ.

    [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΟΥΕΛ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 19 Μαρτίου 2004 (10:59 UTC+2)

    Στη Βαγδάτη έφτασε σήμερα ο Κόλιν Πάουελ με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εισβολή του αμερικάνικου στρατού στο Ιράκ.

    Πρόκειται για μια επίσκεψη-έκπληξη του αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών μετά το τελευταίο κύμα βίας χθες, κατά το οποίο σκοτώθηκαν δέκα άνθρωποι. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και δύο ιρακινοί δημοσιογράφοι του αραβικού τηλεοπτικού σταθμού αλ Αραμπίγια.

    Ο Παόυελ, που επισκέφτηκε το Ιράκ τελευταία φορά το Σεπτέμβριο, αναμένεται να συναντηθεί με ιρακινούς και αμερικανούς αξιωματούχους στη Βαγδάτη.

    [06] ΝΕΚΡΗ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ 83ΧΡΟΝΗ

    Αθήνα, 19 Μαρτίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Νεκρή εντοπίστηκε από λιμενικούς 83χρονη γυναίκα, στη θαλάσσια περιοχή της Β' Μαρίνας Γλυφάδας.

    Η γυναίκα βρέθηκε σε πρόσθια θέση δεμένη με σκοινί σε σάκο που περιείχε πλακίδια, σε απόσταση 2μ. από την ακτή και σε βάθος 1-1.5μ.

    Η σορός της διεκομίσθει αρχικά στο Ασκληπιείο Βούλας και στη συνεχεία στο νεκροτομείο Αθηνών για διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.

    [07] ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ

    Aθήνα, 19 Μαρτίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Eργασίες εγκατάστασης πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων θα πραγματοποιήσει το προσεχές Σαββατοκύριακο το ΥΠΕΧΩΔΕ, στα πλαίσια του έργου «Αναβάθμιση Φωτεινής Σηματοδότησης και Δημιουργία Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου Κυκλοφορίας Νομού Αττικής».

    Οι εργασίες θα εκτελεσθούν στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, στο ρεύμα προς Αθήνα- μεταξύ των οδών Πλουτάρχου και Δωδεκανήσου-, στην λεωφόρο Αθηνών στο ρεύμα προς Ελευσίνα στο ύψος του εργοστασίου «Σαρακάκη», καθώς και στην λεωφόρο Μεσογείων στο ρεύμα προς Αγία Παρασκευή, στο ύψος του Δημοτικού Άλσους.

    Επίσης, από την Δευτέρα 22 Μαρτίου και μέχρι τις 5 Απριλίου πρόκειται να εφαρμοστούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Α φάσης εργασιών στην λεωφόρο Ποσειδώνος για την κατασκευή του συλλεκτήρα ομβρίων.

    Με τις ρυθμίσεις αυτές προβλέπεται τοπική παράκαμψη της λεωφόρου Ποσειδώνος στο ρεύμα προς Γλυφάδα μεταξύ της Λεωφόρου Αμφιθέας και της εισόδου για τον Ναυτικό Όμιλο Καλαμακίου για μήκος περίπου 200μ. με διατήρηση τριών λωρίδων κυκλοφορίας.

    Σημειώνεται πως η κίνηση της λεωφόρου Ποσειδώνος, στο ρεύμα προς Παλαιό Φάληρο θα διεξάγεται κανονικά.

    [08] ΔΗΜΟΣ ΑΚΡΑΤΑΣ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

    Aκράτα, 19 Μαρτίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Το έργο του βιολογικού καθαρισμού προωθεί ο Δήμος Ακράτας. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Πάνος Μελής άνοιξε το μείζον θέμα ενημερώνοντας το σώμα για το έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την πράξη ένταξης του έργου «Αποχέτευση ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων» με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ.

    Στο σύντομο απολογισμό των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής στον πρώτο της χρόνο επισημάνθηκε η εκτενής έρευνα για τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού και ο διάλογος με όλες τις κοινωνικές ομάδες.

    Ο κ. Μελής αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο προβληματισμός εστιάζεται στη χωροθέτηση του περιβαλλοντικού έργου και τόνισε ότι οι τεκμηριωμένες επιστημονικά προτάσεις θα φέρουν την απαιτούμενη κοινωνική συναίνεση. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι τα λάθη του παρελθόντος από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές δεν θα επαναληφθούν σε καμία περίπτωση και διαβεβαίωσε πως με το διάλογο που έχει ξεκινήσει θα βρεθούν οι λύσεις.

    Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν προτάσεις για τις θέσεις χωροθέτησης του Βιολογικού Καθαρισμού, ενώ ο κ. Μελής εξουσιοδοτήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει στις ενέργειες για την επικύρωση της χρηματοδότησης του έργου.

    [09] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ

    Αθήνα, 19 Μαρτίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι κατά τη διάρκεια εργασιών ανάπλασης στο παλαιό κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, στο κέντρο της Αθήνας.

    Ενας αλλοδαπός εργάτης έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε, από τοίχο που υποχώρησε. Ο αδελφός του άτυχου εργάτη τραυματίστηκε ελαφρά.

    Η ΓΣΕΕ ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι ευθύνονται για το δυστύχημα.

    [10] ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ALPHA BANK

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαρτίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Το υποκατάστημα της Alpha Bank, στην οδό Μάρκου Μπότσαρη 22, στη Θεσσαλονίκη, λήστεψαν δύο άγνωστοι. Οι δράστες, που φορούσαν κράνη, μπήκαν στην τράπεζα και με την απειλή όπλου αφαίρεσαν από το Ταμείο το χρηματικό ποσό των 38.500 ευρώ. Στη συνέχεια διέφυγαν με μηχανή μεγάλου κυβισμού προς άγνωστη κατεύθυνση.

    [11] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΣΕΒΕΕ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΓΚΟΥΖΑ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ

    Αθήνα, 19 Μαρτίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Την αντίδραση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) προκάλεσαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζα για ελέγχους με εφαρμογή της συνάφειας.

    Ειδικότερα, η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι οι αναφορές του κ. Ρεγκούζα αντιφάσκουν με τις κυβερνητικές διακηρύξεις και καταργούν επί της ουσίας τον νόμο 3220/2004 (28-1-2004), ο οποίος καταργεί τη συνάφεια. Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις της ειδικά στο θέμα των συνοπτικών ελέγχων και της συνάφειας καθώς και κατά πόσον θα εφαρμόσει τον τελευταίο φορολογικό νόμο 3220/2004 τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις θετικές ρυθμίσεις του για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    «Αναμέναμε και αναμένουμε από τη νέα κυβέρνηση να καταργήσει άμεσα τα αρνητικά στοιχεία, αποφάσεις, διατάξεις, νόμους του προηγούμενου υφυπουργού Οικονομικών κ. Φωτιάδη και να εκφράσει την δική της πολιτική όπως το επαγγέλονταν από την επόμενη μέρα των εκλογών. Σε τέτοιου είδους θέματα δεν υπάρχει περίοδος χάριτος», τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ.

    [12] ΛΙΑΠΗΣ: ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ

    Αθήνα, 19 Μαρτίου 2004 (19:27 UTC+2)

    Σε εβδομαδιαία βάση θα πραγματοποιείται στο εξής ο έλεγχος των χρονοδιαγραμμάτων στα έργα του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, στο πλαίσιο του συντονισμού των προσπαθειών των εμπλεκόμενων φορέων για την έγκαιρη παράδοση και λειτουργία του έργου.

    Την απόφαση αυτή έλαβε, έπειτα από σύσκεψη που είχε με τις διοικήσεις του Προαστιακού Σιδηρόδρομου, των ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΑΜΕΛ και τους εργολήπτες του έργου στο τμήμα Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών-Αεροδρόμιο, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης.

    Οι εκπρόσωποι των Οργανισμών και οι εργολήπτες διαβεβαίωσαν τον κ Λιάπη ότι οι προσπάθειές τους θα ενταθούν άμεσα, προκειμένου να υπερκεραστούν όλες οι αδυναμίες που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών. Τόνισαν επίσης ότι το έργο, που αποτελεί σημαντικό τμήμα της εθνικής υπόθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, θα παραδοθεί έγκαιρα και θα λειτουργήσει με απόλυτη ασφάλεια.

    Παρόντες στη σημερινή σύσκεψη ήταν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΜΕ, Μεταφορών Γιάννης Γκόλιας, Επικοινωνιών Γεώργιος Σταυρόπουλος, εκπρόσωποι του «Αθήνα 2004» και ο επιθεωρητής της ΔΟΕ Φιλίπ Μποβί.

    [13] ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΕΤΕ

    Αθήνα, 19 Μαρτίου 2004 (18:23 UTC+2)

    Ανέλαβε και επίσημα σήμερα τα καθήκοντα του ο νέος διοικητής της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) Τάκης Αράπογλου.

    Από το 1978 ως το 1991 ο κ.Αράπογλου εργάσθηκε, με βάση το Λονδίνο, στις τράπεζες Paine Webber, Citicorp Investment Bank και Chase Investment Bank. Ειδικεύθηκε σε θέματα Κεφαλαιαγοράς Ομολόγων και Μετοχών (Debt and Equity Capital Markets), Παραγώγων (Derivatives) και Στρατηγικών Συμβουλών καλύπτοντας κυρίως χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, πολυεθνικές εταιρείες και κυβερνήσεις της Β. Αμερικής, Σκανδιναβίας και Δυτ. Ευρώπης.

    Το 1991 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ανέλαβε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας.

    Παράλληλα, διορίσθηκε πρόεδρος της ΔΙΑΣ - Διατραπεζικά Συστήματα με συνολική ευθύνη ολοκλήρωσης του έργου το οποίο και παραδόθηκε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 1993.

    Το 1994 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής για την Ελλάδα της Τράπεζας American Express. To 1997 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής για την Ελλάδα της Citibank/Citigroup. Το 2000 επέστρεψε στη Citigroup στο Λονδίνο ως Managing Director, Global Banks Industry Head. Aπό τον Ιανουάριο του 2004, είναι Senior Advisor στο Global Corporate and Investment Bank της Citigroup, με βάση το Λονδίνο.

    Έχει διατελέσει Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Citibank Σουηδίας (1984/85), Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Chase Manhattan Bank Φινλανδίας (1989/90), Μέλος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Ελλάδος (1991/3), Μέλος του Δ.Σ. της Egyptian American Bank, θυγατρικής της Τράπεζας American Express στην Αίγυπτο (1994/96), Μέλος της Asset and Liability Committee της Citigroup Ευρώπης.

    Σπουδές: Πτυχίο Μαθηματικών Φυσικομαθηματικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (1974), Πτυχίο (B.Sc) Ναυπηγικής Πανεπιστημίου Γλασκώβης (1977), Πτυχίο (Μ.Sc) Management Πανεπιστημίου Brunel Αγγλίας (1978).

    [14] ΕΤΕ: ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο Τ. ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ

    Αθήνα, 19 Μαρτίου 2004 (18:15 UTC+2)

    Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) εξέλεξε ομόφωνα κατά τη σημερινή του συνεδρίαση τον Τάκη Αράπογλου ως πρόεδρο και εκτελεστικό μέλος, για το υπόλοιπο της θητείας του αποβιώσαντος Προέδρου και Διοικητή Θεόδωρου Καρατζά, δηλαδή μέχρι την Τακτική Γενική Συνέλευση της Τράπεζας το 2005. Στη συνέχεια αποφασίστηκε να παραμείνουν αμετάβλητες οι αρμοδιότητες του διοικητή και των υποδιοικητών, οι οποίοι προς το παρόν παραμένουν στη θέση τους.

    Ακολούθως, μετά από πρόταση του νέου Διοικητή, το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα με Εκτελεστικά μέλη τους κ.κ. Τάκη Αράπογλου Πρόεδρο-Διοικητή, Θεόδωρο Πανταλάκη Υποδιοικητή, Ανδρέα Βρανά Υποδιοικητή και Απόστολο Ταμβακάκη Υποδιοικητή, μη Εκτελεστικά μέλη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Θεόκλητο και τους κ.κ. Δημήτριο Δασκαλόπουλο, Βασίλειο Κωνσταντακόπουλο, Γεώργιο Λαναρά, Μιλτιάδη Νεκτάριο, Ιωάννη Παναγόπουλο, Δημήτριο Παπούλια, Βασίλειο Ράπανο και Αβραάμ Τριανταφυλλίδη και Ανεξάρτητα μη Εκτελεστικά μέλη τους κ.κ. Γεώργιο Τσουγιόπουλο και Παναγιώτη Λαμπρόπουλο.

    Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να παραμείνει αμετάβλητη η υφιστάμενη κατανομή αρμοδιοτήτων του Διοικητή και των Υποδιοικητών, όπως αυτή εξειδικεύεται με την υπαγωγή Γενικών Διευθυντών, Διευθύνσεων, ανεξαρτήτων Υποδιευθύνσεων και Καταστημάτων στα Εκτελεστικά μέλη της Διοίκησης και να παραμείνουν αμετάβλητες οι αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

    [15] ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 19 Μαρτίου 2004 (16:53 UTC+2)

    Κόντρα στην ανοδική τάση που επικρατεί από το πρωί στις ευρωπαϊκές αγορές, κινήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο οποίος έκοψε το νήμα των συναλλαγών καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,78% και υποχωρώντας στο επίπεδο των 2.365,40 μονάδων. Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη Σοφοκλέους, κατρακύλησε έως το επίπεδο των 2.352,37 μονάδων, ενώ συνάντησε το υψηλότερό του σημείο στη ζώνη των 2.386,42 μονάδων.

    Δυσβάσταχτες απώλειες κατέγραψε και σήμερα η περιφέρεια, ενώ συντηρητική πορεία ακολούθησαν οι δεικτοβαρείς κλάδοι, με αυτόν των τηλεπικοινωνιών μάλιστα να προβάλλει σθεναρές αντιστάσεις εναρμόνισής του με την πτωτική τροχιά των επιμέρους δεικτών.

    Στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στο Χ.Α, εντάσσονται το διευρυμένο εύρος διακύμανσης για τον δείκτη στο Χ.Α, το αρνητικό ισοζύγιο στις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, αλλά και η ελαφρά ενίσχυση του τζίρου.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Στο ποσό των 158,1 εκατ. ευρώ ανήλθε ο όγκος των συναλλαγών, με τα 26.702.165,08 ευρώ να αφορούν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Μεταξύ των πακέτων που συναλλάχθησαν ξεχωρίζουν αυτά των εταιριών του ΟΠΑΠ ύψους 14.303.440,80 ευρώ στα 14,16 ευρώ και της Γερμανός, προϋπολογισμού 3.568.000,00 ευρώ στα 22,30 ευρώ.

    Στο "κόκκινο" τερμάτισε η πλειοψηφία των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, με τον αριθμό τους να διαμορφώνεται σε 265, έναντι 62 ανοδικών και 67 αμετάβλητων. Της ανόδου ηγήθηκαν οι μετοχές των εταιριών ΣΑΡΑΝΤΗΣ (+7,53%), OLYMPIC CATERING (+4,66%), ΔΑΪΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ (+4,46%) και της Ειδησεοφωνικής Ελλάς (+4,14%), ενώ αντιθέτως σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι Μύλοι Κεπένου (-17,81%), CETRIC MULTIMEDIA (-17,70%), ΚΟΡ-ΦΙΛ (11,97%), SPACE HELLAS (-11,43%), ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ (11,09%) και της Μαθιός Πυρίμαχα (-10,68%).

    ΚΛΑΔΟΙ

    Με αρνητικό πρόσημο τερμάτισαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον Small Cap 80 της μικρής, ο οποίος κατρακύλησε σε ποσοστό της τάξης του 1,98%, έναντι απωλειών 1,40% για τον Mid 40 της μέσης, 0,83% για τον FTSE/ASE 140 και 0,62% για τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips.

    Αντίθετη τροχιά διέγραψαν οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να υποχωρεί κατά 0,50% και τον δε δεύτερο να ενισχύεται σε ποσοστό της τάξης του 0,15%.

    Οι απώλειες των τραπεζών, αντανακλώνται στις πιέσεις στις μετοχές των Αττικής (-3,98%), ASPIS (-3,58%), Εγνατίας (-1,78%) και της ΕΤΕ (-1,48%).

    Θετικά επέδρασαν στην πορεία του κλάδου των τηλεπικοινωνιών οι τοποθετήσεις των επενδυτών στις μετοχές των εταιριών Forthnet (+0,69%) και της Cosmote (+0,46%), οι οποίες και αντιστάθμισαν τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψε η ΛΑΝ-ΝΕΤ (-2,78%).

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Πτωτική πορεία ακολούθησαν οι επιμέρους δείκτες, με εξαίρεση αυτόν της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 0,72%, συνεπεία του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος των επενδυτών για τις μετοχές των εταιριών ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ (+1,13%) και της Alpha Αστικά Ακίνητα (+1,05%).

    Της πτώσης ηγήθηκαν οι κλάδοι της πληροφορικής (-2,44%), απόρροια των πιέσεων στις μετοχές των εταιριών Centric Multimedia (-17,70%) και της Space Hellas (-11,43%) και ακολούθησε αυτός της κλωστοϋφαντουργίας (-2,41%), με αιχμή του δόρατος τις απώλειες των μετοχών ΚΟΡ-ΦΙΛ (11,97%), ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ (-11,09%), ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ (-5,99%) και της Επίλεκτος (-5,21%). Αισθητή πτώση της τάξης του 2,24% σημείωσε και ο δείκτης της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας.

    Πτώση υψηλότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες των βασικών μετάλλων (1,78%), της παράλληλης αγοράς (1,77%), των τροφίμων και ποτών και των ασφαλειών (1,70% αντίστοιχα), των ειδών λύσεων πληροφορικής (1,67%), των διυλιστηρίων (1,61%), του λιανικού εμπορίου (-1,27%) και των εκδόσεων και εκτυπώσεων (1,26%).

    Κάμψη κατά 0,92% σημείωσε ο δείκτης των κατασκευαστικών και ακολούθησαν οι κλάδοι των βιομηχανιών (0,88%), του χονδρικού εμπορίου (0,50%), των συμμετοχών (0,41%), των επενδύσεων (0,34%) και των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,24%).

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Την εκτίμηση ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά κινείται χωρίς κατεύθυνση, συνεπεία της απουσίας ουσιαστικών ειδήσεων, που θα μπορούσαν να τονώσουν την ψυχολογία των επενδυτών, διατυπώνουν οι αναλυτές, υποστηρίζοντας ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε σήμερα στα παράγωγα, καθώς λήγουν τα συμβόλαια Μαρτίου.

    Η σημερινή πορεία που ακολούθησε ο δείκτης στο Χ.Α, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις μερίδας αναλυτών, οι οποίοι τόνιζαν ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά στη σημερινή συνεδρίαση θα δεχθεί επιρροές καθαρά από τις εξελίξεις στα συμβόλαια του Μαρτίου, γυρίζοντας προς το παρόν την πλάτη της στην τροχιά των ευρωπαϊκών αγορών.

    Όπως σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς, η εικόνα της Σοφοκλέους είναι πλασματική, καθώς τα βαριά χαρτιά είναι αυτά που διαμορφώνουν κυρίως την τελική εικόνα, την ώρα που οι πιέσεις στους άλλους κλάδους είναι ισχυρότατες.

    Στο μεταξύ, η ενίσχυση του γεωπολιτικού κινδύνου, δυσχεραίνει την ήδη επιβαρημένη εικόνα και στη Σοφοκλέους, εντείνοντας την αβεβαιότητα των επενδυτών, αλλά καλλιεργώντας και ένα κλίμα ψυχρό σε ό,τι αφορά την πορεία της αγοράς.

    Χρηματιστηριακοί παράγοντες τονίζουν από την πλευρά τους, ότι η εικόνα που παρουσιάζει το ΧΑ καθημερινά γίνεται ολοένα και πιο απογοητευτική, με τον αριθμό των εταιριών που παρουσιάζουν συναλλακτικό ενδιαφέρον συνεχώς να μειώνεται, καθώς το κλίμα επιφυλακτικότητας που επικρατούσε επιβαρύνθηκε και από το αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων, αλλά και των υψηλών αποτιμήσεων.

    Ε.Α.

    [16] ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ: ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 2005

    Μπρατισλάβα, 19 Μαρτίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γκίντερ Φερχόιγκεν για πρώτη φορά έδωσε στην Τουρκία μια ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ αναφέροντας την άνοιξη του 2005, σε διάσκεψη για τη διεύρυνση της ΕΕ, στην Μπρατισλάβα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο ίδιος τόνισε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει στο τέλος του 2004 την τελική της άποψη όπου θα αναφέρεται ένα ναι ή ένα όχι, όσον αφορά το σεβασμό της Τουρκίας στα πολιτικά κριτήρια ένταξης στην ΕΕ. ''Εάν η Επιτροπή δώσει μια θετική απάντηση, οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν χωρίς καμία καθυστέρηση, δηλαδή την άνοιξη του 2005'', τόνισε ο κ. Φερχόιγκεν.

    [17] Η ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΘΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Λευκωσία, 19 Μαρτίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Την απόφαση η ελληνοκυπριακή πλευρά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ανέλαβε στην Νέα Υόρκη, έλαβε σε σημερινή τρίωρη συνεδρίαση του το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου το οποίο συνήλθε υπό την προεδρία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπρος Χρυσοστομίδης, η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει ότι και η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα ανταποκριθεί ανάλογα.

    «Το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας αποφάσισε σήμερα ότι η δική μας πλευρά θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν στην Νέα Υόρκη. Αναμένουμε ότι και η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα ανταποκριθεί ανάλογα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αναλάβει δεσμεύσεις εκεί και τώρα, όπως ζητεί ο ΓΓ του ΟΗΕ'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς πως θεωρεί η κυβέρνηση ότι και η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα μπορεί να αναλάβει αυτές τις δεσμεύσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συνέστησε να ''αναμένουμε τις εξελίξεις''.

    Σε ερώτηση κατά πόσον οι τεχνικές επιτροπές έχουν συμφωνήσει στο θέμα του ύμνου της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

    Λευκωσία, 19 Μαρτίου 2004 (20:49 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε ότι δεν θα μεταβεί στην Ελβετία για τις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου , είπε ότι η μη μετάβασή του στην Ελβετία δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν εκεί την ερχόμενη εβδομάδα.

    Είπε επίσης ότι αν επιτευχθεί συμφωνία με την οποία ο ίδιος δεν συμφωνεί, και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι θετικό, τότε θα πρέπει να παραιτηθεί.

    Οπως είπε, αν τα μέρη καταφέρουν στην Ελβετία αυτό που δεν κατάφερε ο ίδιος στην Κύπρο, τότε όλοι θα είναι ευτυχισμένοι.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι αν δεν καταφέρουν κάτι τέτοιο, τότε δεν θα πρέπει να επιστρέψουν με συνθήματα επιτυχίας. ''Θα πρέπει να πουν στον λαό την αλήθεια'', πρόσθεσε.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι μαζί με την Τουρκία θα μπορέσουν να πουν τις πραγματικότητες, όπως είπε.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε επίσης ότι σήμερα του διαβιβάστηκε αίτημα από την ε/κ πλευρά για να αφαιρεθεί η τουρκική σημαία που βρίσκεται βαμμένη στην πλαγιά του Πενταδακτύλου. ''Δεν έχουν δικαίωμα να επέμβουν όσον αφορά τη σημαία μας. Είναι ένα πολύ παράξενο αίτημα. Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον'', είπε.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΡΝΤΑΡ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 19 Μαρτίου 2004 (20:17 UTC+2)

    Η Τουρκία, το ψευδοκράτος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα πρέπει να συμφωνήσουν για τις απαιτήσεις που έχουν προτεραιότητα για αυτούς πριν αναχωρήσουν για τις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος και λεγόμενος αντιπρόεδρος και υπουργός εξωτερικών στα κατεχόμενα Σερντάρ Ντενκτάς.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ανέλυσε τη θέση του κόμματός του, ο κ. Ντενκτάς ανέφερε πως εάν το Δημοκρατικό Κόμμα διαπιστώσει ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν στις προτεραιότητές τους, τότε θα σκεφθεί εάν θα μεταβεί ή όχι στην Ελβετία.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 19 Μαρτίου 2004 (19:01 UTC+2)

    Άρχισε το απόγευμα η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου υπό την προεδρία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Παπαδόπουλος, το σώμα θα εξετάσει τους περαιτέρω χειρισμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό, ενόψει της πρόσκλησης του ΓΓ του ΟΗΕ για διευρυμένες συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα στη Λουκέρνη, καθώς και υπό το φως της άρνησης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να μετέχει σε αυτές.

    Στη συνεδρία συμμετέχουν από το ΑΚΕΛ οι Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Κατσουρίδης, από το ΔΗΣΥ οι Νίκος Αναστασιάδης και Αβέροφ Νεοφύτου, από το ΔΗΚΟ οι Νίκος Κλεάνθους και Νίκος Πιττοκοπίτης, από το ΚΣ ΕΔΕΚ οι Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης, από τους Νέους Ορίζοντες οι Νίκος Κουτσού και Χρίστος Κληρίδης, από τους ΕΔΗ οι Γιώργος Βασιλείου και Μιχάλης Παπαπέτρου, από το ΑΔΗΚ οι Ντίνος Μιχαηλίδης και Εντουϊν Ιωσηφίδης και από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών οι Γιώργος Περδίκης και Ντίνος Πασπαλίδης.

    Στη συνεδρία συμμετέχουν επίσης ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής και ο Διευθυντής του διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής.

    [21] ΕΚΤΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ;

    Λονδίνο, 19 Μαρτίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της Βρετανικής Ολυμπιακής Ομοσπονδίας, Σάιμον Κλεγκ, προειδοποίησε ότι θα αποσύρει την Βρετανική ομάδα από την Ολυμπιάδα της Αθήνας αν δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της.

    Η Βρετανία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει στην Ολυμπιάδα της Αθήνας αν δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της ομάδας της, είπε ο επικεφαλής της Βρετανικής Ολυμπιακής Ομοσπονδίας, Σάιμον Κλεγκ, σε συνέντευξή του στο Ράδιο 5 του BBC.

    Μετά τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, που στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 200 άτομα, ο Κλεγκ είπε ότι προτίθεται να προχωρήσει στην «ύστατη κύρωση».

    «Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ομάδας μας, όπου έχουμε την ευθύνη διοίκησής της στους Ολυμπιακούς Αγώνες» είπε.

    Ο επικεφαλής της βρετανικής Ομοσπονδίας είπε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την Αθήνα και ενημερώνεται συνεχώς για την τρομοκρατική απειλή «όπως αυτή εκφράζεται στην κάθε συγκεκριμένη στιγμή».

    «Αν η κατάσταση ασφαλείας απαιτήσει αλλαγή της θέσης της Βρετανικής Ολυμπιακής Ομοσπονδίας, με την ύστατη κύρωση του να μην στείλουμε την ομάδα στους Αγώνες, τότε, προφανώς, ως υπεύθυνος οργανισμός θα πρέπει να το εξετάσουμε» είπε ο Κλεγκ.

    Αλλά, διευκρίνισε, «δεν προβλέπω πως θα υπάρξει μια τέτοια κατάσταση και είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα οδηγήσω μια πλήρη ομάδα το καλοκαίρι στην Αθήνα, όπου πιστεύω πως η βρετανική ομάδα θα διακριθεί».

    Ο Κλεγκ σημείωσε ότι οι διοργανωτές των αγώνων έχουν ακόμα πολλά να κάνουν για να εξασφαλίσουν την επιτυχία τους.

    «Η Αθήνα έχει ορισμένα συγκεκριμένα προβλήματα με μια σειρά από τα σημαντικά έργα υποδομής που έμειναν να πραγματοποιηθούν πολύ αργά. Το θέμα τώρα είναι αν αυτά θα είναι έτοιμα μέσα στις προθεσμίες» είπε ο Κλεγκ που έφερε ως παράδειγμα προβληματικών έργων, την οροφή του Ολυμπιακού Σταδίου και την αναβάθμιση του δρόμου από τον Μαραθώνα στη Αθήνα.

    «Πρόκειται για μεγάλα έργα που η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει και να επιλύσει» είπε ο επικεφαλής της Βρετανικής Ολυμπιακής Ομοσπονδίας που σημείωσε πως οι 'Έλληνες «κατανοούν τι έχουν να αντιμετωπίσουν και είναι προφανές πως δεν υπάρχει καιρός για περισσότερες καθυστερήσεις ή απεργιακές κινητοποιήσεις».

    [22] ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ Η 1Η ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαρτίου 2004 (20:04 UTC+2)

    Η 1η Διαδημοτική συνάντηση Κλασσικού Αθλητισμού «Αριστοτέλης» θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων. Η τελετή έναρξης θα γίνει στις 4 το απόγευμα.

    Τη διοργάνωση έχει αναλάβει ο ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης ενώ σε αυτή μετέχουν οι δήμοι Αμπελοκήπων, Γιαννιτσών, Ελευθερίου Κορδελιού, Ν. Ευκαρπίας, Ευόσμου, Εχεδώρου, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Λαγκαδά, Μενεμένης, Νεαπόλεως, Πανοράματος, Πολίχνης, Πολυγύρου, Σίνδου, Συκεών, Τριανδρίας και Ωραιοκάστρου.

    [23] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ο ΜΑΤΣ ΓΙΝΓΚΜΠΛΑΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαρτίου 2004 (19:49 UTC+2)

    Δεν πρέπει να το βάλουν κάτω οι παίκτες του Ηρακλή. Αυτό το μήνυμα έστειλε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο προπονητής του Γηραιού, Ματς Γίνγκμπλαντ. Ο αποκλεισμός της ομάδας από τη συνέχεια του κυπέλλου ουσιαστικά δεν αφαίρεσε από τον ίδιο την αισιοδοξία για την εξασφάλιση μιας θέσης που οδηγεί στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

    «Πάντα υπάρχει ελπίδα για την εξασφάλιση της συμμετοχής στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Εχουμε ακόμη αρκετό δρόμο και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να τα παρατήσουμε. Ολοι οι παίκτες έχουν πάθος να παλέψουν και να πετύχουν τον στόχο τους», τόνισε ο Σουηδός εν όψει της αναμέτρησης με τον Αρη και συνέχισε: «Εμείς θέλουμε οι φίλαθλοί μας να μας υποστηρίζουν. Σήμερα μιλάμε για το παιχνίδι με τον Αρη και σε αυτό είμαστε συγκεντρωμένοι».

    Σχολιάζοντας την απόδοση του Νίκου Μαχλά, ο Ματς Γίνγκμπλαντ, είπε: «Ο Μαχλάς είναι καλός επιθετικός και ελπίζουμε ότι σύντομα θα σκοράρει».

    Στην αναμέτρηση της Κυριακής με τον Αρη, ο Ηρακλής θα στερηθεί των υπηρεσιών του τραυματία Ιωάννου και του Φοφόνκα, ο οποίος εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στους κοιλιακούς.

    [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ Φ. ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ

    Aθήνα, 19 Μαρτίου 2004 (18:26 UTC+2)

    Συνάντηση εργασίας με την Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά, θα έχει η Πρόεδρος του «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου τη Δευτέρα στις 11.00 το πρωί στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής, στη Νέα Ιωνία.

    Την Τρίτη η κ. Αγγελοπούλου θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη.

    [25] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΗΒΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαρτίου 2004 (18:21 UTC+2)

    Εκδήλωση, αφιερωμένη στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και ιδιαίτερα στο πρόγραμμα «Υιοθετήστε ένα άθλημα», οργανώθηκε, με συνδιοργανωτές τη Γενική Διεύθυνση Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνα 2004, τη Νομαρχιακή Διοίκηση Βοιωτίας, το Δήμο Θήβας, καθώς και τοπικούς παράγοντες της Βοιωτίας.

    Η Γενική Διευθύντρια Παραολυμπιακών Αγώνων Ιωάννα Καρυοφύλλη, κάλεσε τους 1.600 μαθητές από τα Δημοτικά και Γυμνάσια της περιοχής, οι οποίοι κατέκλυσαν το Δημοτικό Γυμναστήριο Θηβών, να παρακολουθήσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, ενώ επεσήμανε τη σημασία της διοργάνωσης της δεύτερης σε μέγεθος στον πλανήτη μας ιδίως για την κληρονομιά που θα αφήσουν στη χώρα μας.

    Παρουσίαση των Παραολυμπιακών Αγώνων έκανε το στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Παραολυμπιακών Αγώνων Ιωάννα Σπάρταλη.

    Οι μαθητές παρακολούθησαν αγώνα επίδειξης Πετοσφαίρισης καθιστών, από αθλητές της εθνικής Ελλάδας, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε ο πρόεδρος Ελλήνων Παραολυμπιονικών Σίμος Παλτσανιτίδης.

    [26] "ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΣΑΡΟΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Βρυξέλες, 19 Μαρτίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Στις Βρυξέλες πραγματοποιήθηκε έκτακτη διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να εξεταστούν τρόποι ενίσχυσης των αντιτρομοκρατικών προσπαθειών, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης.

    Ανάμεσα στις υπό εξέταση προτάσεις οι υπουργοί των 15 συμφώνησαν κατ' αρχήν να δημιουργήσουν θέση «αντιτρομοκρατικού τσάρου», ενός αξιωματούχου δηλαδή που θα συντονίζει τις διωκτικές αρχές και υπηρεσίες πληροφοριών των κοινοτικών κρατών, μετέδωσε το ΒΒC.

    «Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία ανάμεσα στην αστυνομία, τις εισαγγελικές αρχές, να εντείνουμε την προσπάθεια αξιολόγησης των πληροφοριών και το διάλογο με τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες τρίτων χωρών. Για να γίνουν όλα αυτά πιο αποτελεσματικά, θα πρέπει να ορίσουμε κάποιο συντονιστή» είπε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα.

    Άλλες προτάσεις είναι η μεγαλύτερη ανταλλαγή στοιχείων για υπόπτους τρομοκρατικών ενεργειών.

    [27] ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 19 Μαρτίου 2004 (19:49 UTC+2)

    Εκρήξεις ακούστηκαν αργά το απόγευμα στο κέντρο της Βαγδάτης και προειδοποιητικές σειρήνες ήχησαν στο γενικό επιτελείο των αμερικανικών δυνάμεων, παραμονή της επετείου από την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες για θύματα ή ζημιές, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [28] ΜΠΟΥΣ: "ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΓΙΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ"

    Ουάσιγκτον, 19 Μαρτίου 2004 (19:13 UTC+2)

    ''Δεν θα λυγίσουμε ποτέ μπροστά στην βία ορισμένων'', δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο με την ευκαιρία της πρώτης επετείου απο την έναρξη του πολέμου κατά του Ιράκ.

    Ο Μπους μιλούσε στους πρεσβευτές των χωρών που υποστήριξαν τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ουδέτερος χώρος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και καμία παραχώρηση δεν θα κατευνάσει το μίσος των τρομοκρατών και πρόσθεσε ότι η απάντηση σε κάθε τρομοκρατική επίθεση πρέπει να δίνεται με ''μεγάλη αποφασιστικότητα''.

    Αναφερόμενος στον ιρακινό λαό είπε: "δεν θα τον εγκαταλείψουμε. Θα κάνουμε οτι πρέπει για να εξασφαλίσουμε την επιτυχία".

    [29] ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ

    Ουάσιγκτον, 19 Μαρτίου 2004 (18:33 UTC+2)

    Η αστυνομία διεξήγαγε έρευνες σε όλα τα σχολεία της πρωτεύουσας των ΗΠΑ μετά την απειλή που διατυπώθηκε μέσω Ιντερνετ για την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε πέντε σχολεία της Ουάσιγκτον, μετέδωσε το CNN.

    ''Πληροφορηθήκαμε ότι σε πέντε σχολεία είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικοί μηχανισμοί'', δήλωσε ο αξιωματικός και εκπρόσωπος της αστυνομίας Κουέντιν Πίτερσον, προσθέτοντας ότι η αστυνομία διεξήγαγε έρευνες σε όλα τα σχολεία της Ουάσιγκτον.

    [30] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΑΪΒΑΝ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΟ ΛΑΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ

    Ταιπέι, 19 Μαρτίου 2004 (18:29 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Τσεν Σούι-Μπιάν διαβεβαίωσε τον λαό ότι είναι καλά στην υγεία του και η ασφάλεια της χώρας του είναι εγγυημένη, λίγες ώρες μετά την αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του. Ο Τσεν πυροβολήθηκε στην πόλη Ταϊνάν, 300 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ταϊπέϊ. Μέχρι στιγμής οι αρχές δεν έχουν συλάβει κανέναν ύποπτο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Υστερα από επιτυχημένη ιατρική θεραπεία είμαι καλά. Σας παρακαλώ ηρεμήστε. Εχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός ασφαλείας της χώρας. Η ασφάλεια της Ταϊβάν δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα'', ανέφερε σε διάγγελμά του προς τον λαό.

    [31] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Π. ΤΑΤΟΥΛΗ - Ν. ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 19 Μαρτίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Το Εθνικό Θέατρο επισκέφθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης και συναντήθηκε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Νίκο Κούρκουλο.

    Ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι «είναι υποχρέωση της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού να σταθεί στο Εθνικό Θέατρο».

    Διαβεβαίωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, θα συνεργαστεί με όλους τους θεσμικούς φορείς και με όλους τους παράγοντες, «προκειμένου όλοι μαζί να πετύχουμε τους στόχους μας».

    «Θεωρούμε ότι ο πολιτισμός -και αυτό είναι το νέο μήνυμα- θα πρέπει να έχει ανοιχτές πόρτες σε όλους τους Έλληνες πολίτες, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Πολιτισμός, λοιπόν, δίχως όρια, δίχως κλειστές πόρτες, πολιτισμός για όλους τους πολίτες. Αλλά αυτό απαιτεί τη βασικότερη προϋπόθεση: εργασία απ' όλους, ειλικρίνεια προς όλες τις κατευθύνσεις. Καθώς επίσης άρτια συνεργασία, ειλικρινής ενημέρωση και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων», υπογράμμισε.

    Ο κ. Κούρκουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής έχει αναλάβει και το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντική την συνάντηση του με τον κ. Τατούλη.

    Επισήμανε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου, αλλά δεν ξέρει πότε θα τελειώσει.

    [32] ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ «ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαρτίου 2004 (20:00 UTC+2)

    Ο Μουσικός Κύκλος «Με τα χρώματα της Μουσικής» αποτελεί ήδη θεσμό που παίζει σημαντικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης. Με την αρωγή του Δήμου Θεσσαλονίκης και την στήριξη του Δ.Σ. του Δημοτικού Ωδείου συνεχίζεται η υψηλή καλλιτεχνική προσφορά που αποτελεί παράλληλα και δείγμα μιας σωστής μουσικής παιδείας.

    Τα «Χρώματα της Μουσικής», για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά έρχονται να προσφέρουν ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια στα οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες. Στόχος του Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, είναι η αναβάθμιση της μουσικής παιδείας των νέων- και όχι μόνο. Το διδακτικό έργο του, που οδηγεί σε αναγνωρισμένους από το υπουργείο Πολιτισμού τίτλους σπουδών, χαρακτηρίζεται από μια συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στο αίτημα των νέων ανθρώπων για σύγχρονη και υψηλών προδιαγραφών εκπαίδευση.

    Τα «Χρώματα της Μουσικής» και φέτος θα προσφέρουν στο κοινό βραδιές ποιοτικής ψυχαγωγίας, δίνοντας «φως και χρώμα στην ψυχή μας». Οι εκδηλώσεις αρχίζουν την ερχόμενη Κυριακή στις 20.00, στο Βαφοπούλειο, με «βραδιά μουσικής δωματίου» και ολοκληρώνονται την Κυριακή 9 Μαΐου, στις 20.00, στο θέατρο «Ανετον» με αγαπημένες μελωδίες από τον κινηματογράφο.

    [33] ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ

    Νέα Υόρκη, 19 Μαρτίου 2004 (12:57 UTC+2)

    Διάλεξη του ελληνιστή καθηγητή Πήτερ Μέινεκ με θέμα "Κράτος και Θέατρο - η σημασία του Θεάτρου για τους Αρχαίους Αθηναίους", διοργανώνει στους χώρους του το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη, στις 24 Μαρτίου 2004.

    Ο καθηγητής Μέινεκ θα αναλύσει το ζωτικό ρόλο του θεάτρου στην Αθήνα τον 5ο αιώνα π.Χ. και θα περιγράψει τη σχέση των Αθηναίων πολιτών με το θέατρο. Ο ελληνιστής καθηγητής στην ομιλία του θα αναφερθεί επίσης στην αστική, θρησκευτική και πολιτική σημασία των έργων των τεσσάρων δραματουργών Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη και Αριστοφάνη.

    Ο Πήτερ Μέινεκ είναι καθηγητής Κλασσικών και Αρχαίων Σπουδών στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου και δίδαξε στα πανεπιστήμια Πρίνστον, Χαρβαρντ και Καλιφόρνιας. Εχει μεταφράσει πολλά έργα αρχαίου δράματος. Πρόσφατα, σε συνεργασία με τον Π.Γούντροφ, μετέφρασε το Θηβαϊκό κύκλο του Σοφοκλή. Το 2000 του απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης μετάφρασης από την Αμερικανική Ενωση Μεταφραστών για την έκδοση της Ορέστειας του Αισχύλου.

    [34] ΟΛΟΝΥΚΤΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΤΑ-ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαρτίου 2004 (12:51 UTC+2)

    Λησμονημένα ποιήματα γνωστών και μη ποιητών θα αναγνώσουν σήμερα από τις 11.00 το βράδυ μέχρι το πρωί, δεκάδες συγγραφείς, με τη συνοδεία μουσικής και κρασιού, στο χώρο του Underground Εντευκτηρίου (Δεσπεραί 9), τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

    Θα διαβαστούν ποιήματα των: Γ. Αθάνα, Τεύκρο Ανθία, Μαντώ Αραβαντινού, Ελένη Βακαλό, Στέλιο Γεράνη, Θωμά Γκόρπα, Αθω Δημουλά, Αρη Δικταίο, Δημήτρη Δούκαρη, Γεώργιο Ζαλοκώστα, Νανά Ησαία, Λουκά Θεοδωρακόπουλο, Νικόλαο Κάλα, Ανδρέα Κάλβο, Ανδρέα Καμπά, Νίκο Καρανικόλα, Θεόκλητο Καριπίδη, Κάσιο, Θανάση Κατσά, Κώστα Κρυστάλλη, Ιωάννη Κωνσταντινίδη, Απόστολο Μελαχρινό, Μελισσάνθη, Θεόδωρο Ντόρο, Ζήση Οικονόμου, Κώστα Ουράνη, Κωστή Παλαμά, Μήτσο Παπανικολάου, Ζαχαρία Παπαντωνίου, Τάκη Παπατσώνη, Κλέωνος Παράσχου, Θανάση Πάσχα, Φαίδωνος του Πολίτη, Γιάννη Σκαρίμπα, Γεωργίου Σουρή, Ανθούλας Σταθοπούλου-Βαφοπούλου, Γ. Ξ. Στογιαννίδη, Αλέξη Τραΐανού, Λούλης Τσαμαντάνη, Εβλιγιά Τσελεμπή, Ανθου Φιλητά, Ρώμου Φιλύρα, Ούγου Φώσκολου, Θανάση Φωτιάδη, Δημήτρη Χατζή, Μάτσης Χατζηλαζάρου.

    Τα έργα των ποιητών θα παρουσιάσουν οι συγγραφείς: Βασίλης Αμανατίδης, Μυρτώ Αναγνωστοπούλου, Διαμαντής Αξιώτης, Μπίλη Βέμη, Θανάσης Γεωργιάδης, Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, Κική Δημουλά, Μαρία Ευσταθιάδη, Σταύρος Ζαφειρίου, Φανή Καζαντζή, Βίκυ Καπλάνη, Μαρία Καραγιάννη, Γιάννης Καρατζόγλου, Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Θωμάς Κοροβίνης, Ηλίας Κουτσούκος, Χλόη Κουτσουμπέλη, Κώστας Λαχάς, Πρόδρομος Χ. Μάρκογλου, Μάρκος Μέσκος, Μιχαήλ Μήτρας, Μανόλης Ξεξάκης, Ντάντη Σιδέρη-Σπεκ, Πάνος Τζώνος, Θανάσης Τριαρίδης, Κάρολος Τσίζεκ, Τάσος Χατζητάτσης, Ντίνος Χριστιανόπουλος.

    Θα συμμετάσχουν οι μουσικοί: Δημήτρης Γκάργκαλης, Νικολός Δημόπουλος, Αθηνά Κατσανεβάκη, Γιάννης Κούγιας, Λυδία Κοκόρια, Λευτέρης Λεοντζάκος, Μιχάλης Λουκοβίκας, Ντόρα Νάκου, Πάρις Παρασχόπουλος, Δανάη Τίκωφ.

    Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το περιοδικό Εντευκτήριο, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης και το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

    [35] ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΕΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαρτίου 2004 (12:33 UTC+2)

    Σε αναβάθμιση της ηλεκτρονικής της σελίδας, www.cineek.gr, προχώρησε η Λέσχη Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας έναν διαδικτυακό τόπο ενημέρωσης και μία βάση κινηματογραφικών δεδομένων.

    Στην ιστοσελίδα της μπορεί κανείς να βρει άρθρα και ενημερωτικό υλικό, πληροφορίες για τους έλληνες σκηνοθέτες, ιστορικά και επιστημονικά ντοκουμέντα που για πρώτη φορά δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, καθώς και επιλεγμένες συνδέσεις για ότι καλύτερο συμβαίνει στον ελληνικό κινηματογραφικό χώρο. Επίσης, περιλαμβάνεται μια σειρά άλλων «χώρων» με πληροφορίες γύρω από τον εναλλακτικό πολιτισμό και κινηματογράφο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 19 March 2004 - 19:14:32 UTC