Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-03-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ
  • [02] ΣΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ
  • [03] ΧΡ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 8% ΚΑΙ ΤΟ 39ΩΡΟ
  • [04] ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ Γ΄ ΚΠΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
  • [05] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ
  • [07] ΠΑΣΟΚ: ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [08] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  • [09] ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ
  • [10] ΤΟ Ε.Κ. ΖΗΤΕΙ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
  • [12] ΕΠΑΝ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ
  • [13] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η 29η ΕΚΘΕΣΗ ΓΟΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
  • [14] ΝΕΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΕΒΕ
  • [15] ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
  • [16] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΣΕΑ
  • [17] ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΒΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [18] ΘΕΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΕΓΕΙΡΟΥΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ CHP
  • [19] Α. ΟΣΤΛΑΝΤΕΡ: ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ Ε/Κ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΝ ΤΗ ΛΥΣΗ
  • [20] ΑΠΟΨΕ Η ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [21] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ
  • [22] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ
  • [23] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΑΛΑΣ: Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ
  • [24] ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΔΙΝΕΙ Ο Γ. ΚΥΡΑΣΤΑΣ
  • [25] ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
  • [26] Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - Ο Ν. ΣΑΡΚΟΖΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
  • [27] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ
  • [28] ΠΑΟΥΕΛ: ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [29] ΗΠΑ: "ΦΡΙΚΤΕΣ" ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [30] "Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΥΣΗ" ΣΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ Ν. ΥΟΡΚΗΣ
  • [31] ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ DOWN
  • [32] ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΒΛΕΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΕΚΘ
  • [33] ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΣΤΟ Κ.Ι.Θ.
  • [34] ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΠΑΝΤΑΣ "THINK OF ONE" ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [01] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Μπούργκενστοκ, 31 Μαρτίου 2004 (19:35 UTC+2)

    "Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δεν είναι ικανοποιημένος από τις αλλαγές που προτίθεται να ενσωματώσει στο σχέδιο Ανάν ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Είπε ακόμα πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξήγησε στον κ. Ανάν γιατί υπάρχει ανάγκη να υιοθετηθούν οι εισηγήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, τονίζοντας πως αυτές θα καταστήσουν το σχέδιο ισορροπημένο.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Χρυσοστομίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κάλεσε σήμερα σε συνάντηση τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και του ανέφερε τις τελικές αλλαγές που προτίθεται να επιφέρει στο σχέδιό του που θα παραδώσει αργότερα σήμερα», είπε ο κ. Χρυσοστομίδης και πρόσθεσε:

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι ικανοποιητικές οι αλλαγές και συζήτησε μαζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ τις εισηγήσεις που υποβλήθηκαν χθες από τη δική μας πλευρά και οι οποίες δεν συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των αλλαγών που προτίθεται να κάνει στο σχέδιό του ο ΓΓ.

    Επεξηγήθηκαν οι λόγοι γιατί έπρεπε να υιοθετηθούν οι εισηγήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για να καταστεί το σχέδιο ισορροπημένο».

    [02] ΣΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Σε ειδική τελετή που έγινε στο Παναθηναϊκό στάδιο, παρουσία του πρόεδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή παρέδωσε την Ολυμπιακή φλόγα στην Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004».

    Η Ολυμπιακή φλόγα έφτασε με ελικόπτερο στο Ζάπειο και την παρέλαβε η Κατερίνα Θάνου, η οποία και άναψε το βωμό στο Παναθηναϊκό στάδιο. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπης Νικολάου, παρέδωσε τη φλόγα στην πρόεδρο της οργανωτικής Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία στη συνέχεια άναψε το βωμό έξω από το στάδιο. Ο βωμός αυτός θα παραμείνει αναμμένος μέχρι το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων.

    «Από την Αθήνα, την ιστορική αυτή πόλη, την πόλη στην οποία γεννήθηκε η Δημοκρατία, στέλνουμε σήμερα προς όλο τον κόσμο μήνυμα ειρήνης», επισήμανε η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη

    «Η Αθήνα είναι περήφανη που, ως Ολυμπιακή Πόλη, σας στέλνει σήμερα, μαζί με το πνεύμα των Ολυμπιακών ιδεωδών, το μήνυμα της ειρήνης. Ένα μήνυμα ελπίδας και αυτοπεποίθησης για όλους τους λαούς. Είθε η Ολυμπιακή φλόγα, που ξεκινά τώρα απ' την Αθήνα το ταξίδι της σε όλο τον κόσμο, να μεταφέρει αυτά τα ιδανικά παντού, καθώς θα περνά από χέρι σε χέρι, από πόλη σε πόλη, από χώρα σε χώρα», σημείωσε.

    Ο κ. Νικολάου εξέφρασε την την πεποίθηση ότι η Ολυμπιακή φλόγα, θα καταφέρει παρά τους χαλεπούς καιρούς που διέρχεται η ανθρωπότητα, να εμφυσήσει και πάλι στις καρδιές των ανθρώπων την πίστη σε ιδανικά και να ανανεώσει την αγάπη τους στις διαχρονικές αρχές και αξίες

    «Αυτή την ιερή, συμβολική στιγμή, με την άφιξη της Φλόγας στην πόλη των Αθηνών, η Ελλάδα συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον των Ολυμπιακών Αγώνων και δίνει το στίγμα της μοναδικής Ολυμπιακής διοργάνωσης που ετοιμάζουμε» τόνισε από την πλευρά της η κ. Αγγελοπούλου.

    Στην τελετή άφιξης της φλόγας παραβρέθηκαν η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, υπουργοί, βουλευτές, η σύζυγος του πρωθυπουργού Νατάσα Καραμανλή και πολλοί αθλητές

    [03] ΧΡ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 8% ΚΑΙ ΤΟ 39ΩΡΟ

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2004 (13:55 UTC+2)

    Ως αδιαπραγμάτευτους στόχους της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, την αύξηση των μισθών κατά 8% και τη μείωση του χρόνου εργασίας στις 39 ώρες, τονίζοντας ότι οι διεκδικήσεις των εργαζομένων δεν αναλώνονται σε αυτά τα αιτήματα.

    «Δεν σταματάμε εδώ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολυζωγόπουλος, μιλώντας στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Aρεως και συνέχισε επισημαίνοντας την ανάγκη να «συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός αυξήσεων, ώστε σε πέντε χρόνια να υπάρχει σύγκλιση των εισοδημάτων των Ελλήνων με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Ταυτόχρονα, διαμήνυσε στους εργοδότες ότι για ό,τι συμβεί στο εξής κι αν υπάρχει συνέχεια στη σύγκρουση, την ευθύνη θα την έχει αποκλειστικά η εργοδοτική πλευρά με ότι αυτό συνεπάγεται.

    Οι περίπου 3.500 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως. Μεγάλη ήταν η προσέλευση των εργαζομένων που συγκεντρώθηκαν κάτω από τα πανό του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ).

    Οι διοργανωτές τροποποίησαν το πρόγραμμα της πορείας, καθώς ενώ αρχικά είχε σχεδιαστεί να κατευθυνθεί προς το υπουργείο Οικονομίας και τη Βουλή, έγινε αλλαγή «ρότας». Έτσι η πορεία κατευθύνθηκε προς το κτίριο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, στην οδό Ξενοφώντος, με τους διοργανωτές να στέλνουν σαφές μήνυμα ότι η απεργία δεν είναι αντικυβερνητική, αλλά στρέφεται ενάντια στις εργοδοτικές ενώσεις και στη στάση που κρατούν στο θέμα της υπογραφής της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβαση εργασίας

    Το "παρών" τους στη συγκέντρωση και την πορεία έδωσαν μεταξύ άλλων η γενική γραμματέας του ΚΕΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, καθώς επίσης οι πρώην συνδικαλιστές και νυν βουλευτές Γιάννης Μανώλης (ΝΔ) και Δημήτρης Κουσελάς (ΠΑΣΟΚ).

    [04] ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ Γ΄ ΚΠΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2004 (17:19 UTC+2)

    Την επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων του Γ΄ ΚΠΣ ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, καθώς λόγω και των εκλογών έχουν σημειωθεί σημαντικές καθυστερήσεις στην υποβολή αιτήσεων πληρωμής, εξέλιξη που δημιουργεί κινδύνους απώλειας κονδυλίων.

    Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, έδωσε στους αρμόδιους υφυπουργούς, Χρήστο Φώλια, Πέτρο Δούκα και Αδάμ Ρεγκούζα, κατευθύνσεις για την άμεση προώθηση των θεμάτων που αφορούν στην υλοποίηση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, την πορεία των εσόδων, τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και γενικότερα την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    Στο μεταξύ, όπως επισήμανε ο κ. Αλογοσκούφης, προβλήματα καταγράφονται και στο μέτωπο των εσόδων, όπου ο εκλογικός κύκλος επηρέασε τις εισπράξεις, με αποτέλεσμα ο ρυθμός αύξησης των εσόδων να υπολείπεται σημαντικά του ετήσιου στόχου του προϋπολογισμού (6,2%).

    Σε ό,τι αφορά τον τομέα των δαπανών, στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η περικοπή όπου υπάρχουν περιθώρια, προκειμένου να διατηρηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το όριο του 3%.

    Συντονιστικές συσκέψεις αναμένεται να γίνονται κάθε εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με τη συμμετοχή των τριών υφυπουργών και των γενικών ή ειδικών γραμματέων, όταν συζητούνται θέματα της αρμοδιότητάς τους.

    [05] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2004 (14:49 UTC+2)

    Σύσκεψη για την Ολυμπιακή προετοιμασία πραγματοποιήθηκε το πρωί στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σουφλιά, της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού Φάνης Πάλλη Πετραλιά, του υπουργού Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη και της προέδρου του «Αθήνα 2004» Γιάννας Αγγελοπούλου. Στη σύσκεψη αυτή έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο κατασκευαστικό και το λειτουργικό κομμάτι των έργων.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Σουφλιάς επισήμανε ότι αποφασίστηκε όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και η «Αθήνα 2004» να έχουν από έναν εκπρόσωπο σε μια ομάδα εργασίας, τον συντονισμό της οποίας θα έχει ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων Σπύρος Καπράλος ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και να λαμβάνονται γρηγορότερα οι αποφάσεις. «Δεν χρειάζονται λόγια, χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά και είμαι αισιόδοξη ότι κάθε μέρα που περνά θα κερδίζουμε αυτό το μεγάλο στοίχημα που όλοι μαζί έχουμε βάλει» είπε από την πλευρά της η κ. Πετραλιά.

    Εξάλλου το ποδηλατοδρόμιο επισκέφθηκε το πρωί ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Όσβαλντ, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος που η στέγη του βρίσκεται στη θέση της. "Είμαστε σε πολύ καλή φάση. Εχει γίνει μεγάλη πρόοδος σε διάφορα σημεία και πιστεύω ότι θα έχουμε εξαιρετικούς Αγώνες" είπε ο κ. Όσβαλντ. Στο ποδηλατοδρόμιο βρέθηκε και ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος που θα μεταφέρει και αυτός την Ολυμπιακή φλόγα στην Αίγινα το απόγευμα.

    Η Ολυμπιακή φλόγα θα φτάσει το απόγευμα στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Τελευταία λαμπαδηδρόμος θα είναι η Κατερίνα Θάνου η οποία θα ανάψει τον Ολυμπιακό βωμό. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπης Νικολάου θα παραδώσει τη φλόγα στην πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ

    Aθήνα, 31 Μαρτίου 2004 (21:57 UTC+2)

    Θέματα συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με το υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με την προετοιμασία της πόλης των Αθηνών για την Ολυμπιάδα συζήτησαν σήμερα Τετάρτη η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη και η αναπληρώτρια Υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

    Η κ. Πετραλιά χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη συνεργασία της με την κ. Μπακογιάννη και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο της πόλης της Αθήνας στη διοργάνωση των αγώνων. Από την πλευρά της η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι επιδιώκεται η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των έργων και η ρύθμιση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν ώστε η πόλη να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των δημοτών της την περίοδο της Ολυμπιάδας.

    Ακολουθούν οι δηλώσεις τους.

    ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με πολύ μεγάλη χαρά δεχτήκαμε την κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά στο Δήμο της Αθήνας με την νέα της αρμοδιότητα και τις νέες της ευθύνες. Ξεκίνησε μια πολύ στενή συνεργασία μεταξύ του Δήμου της Αθήνας και της αρμόδιας συντονίστριας από πλευράς κυβερνητικής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έτσι ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Να ολοκληρώσουμε δηλαδή το ταχύτερο δυνατό τα έργα, τις εκκρεμότητες τις οποίες έχουμε και να διασφαλίσουμε στους Αθηναίους ότι η Αθήνα κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι μια πόλη που θα αξίζει τον κόπο να την επισκεφθεί κανείς και την οποία θα ζήσουνε με όλα τα θετικά της στοιχεία οι Αθηναίοι και οι καλεσμένοι μας. Αυτό σημαίνει ότι εμείς θα ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος ώστε αυτή η πόλη να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των δημοτών της και των επισκεπτών της οι οποίοι θα την βιώσουν και θέλουνε να βιώσουν στιγμές χαράς και καλής οργάνωσης.

    ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ: Με τη Δήμαρχο Αθηναίων, την κυρία Μπακογιάννη είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία για θέματα γενικά της Ολυμπιακής προετοιμασίας και ιδιαίτερα για τις δράσεις που αφορούν στην πόλη της Αθήνας. Η πόλη της Αθήνας είναι η διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων. Έχει ένα ιδιαίτερα κρίσιμο και ουσιαστικό ρόλο στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και το πλαίσιο της συνεργασίας το οποίο προϋπήρχε αλλά και τώρα το βάλαμε πάνω σε άλλη βάση, είναι καθοριστικό ώστε αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας να είναι και πολύ πετυχημένοι και πολύ ασφαλείς Αγώνες και για τους Αθηναίους αλλά και για τους επισκέπτες και την Ολυμπιακή οικογένεια".

     

    [07] ΠΑΣΟΚ: ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2004 (21:54 UTC+2)

    Tους συντονιστές και τους αναπληρωτές συντονιστές των κοινοβουλευτικών τομέων εργασίας κατά θεματικό κύκλο σε αντιστοιχία των διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών όρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Συντονίστρια του τομέα μορφωτικών υποθέσεων ορίστηκε η Μαρία Δαμανάκη και αναπληρωτής ο Νάσος Αλευράς

    Η Αννα Διαμαντοπούλου τοποθετήθηκε συντονίστρια του τομέα Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και αναπληρωτής ο Ανδρέας Λοβέρδος.

    Στον τομέα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, συντονιστής τοποθετήθηκε ο Θεόδωρος Πάγκαλος και αναπληρωτής ο Γιώργος Φλωρίδης.

    Ο Θανάσης Τσούρας ορίστηκε συντονιστής του τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων και αναπληρώτρια η Ευη Χριστοφιλοπούλου.

    Στον τομέα Δημόσιας Διοίκήσης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, συντονιστής τοποθετήθηκε ο Αλέκος Παπαδόπουλος και αναπληρωτής Ντίνος Ρόβλιας.

    Τέλος, στον τομέα Παραγωγής και Εμπορίου ρόλο συντονιστή ανέλαβε ο Χρήστος Παπουτσής και αναπληρωτή ο Γιώργος Ανωμερίτης.

    Οι κοινοβουλευτικοί Τομείς Εργασίας θα συγκροτηθούν κατά υπουργείο και θα εκλέξουν τις επόμενες μέρες, τους γραμματείς και τους αναπληρωτές γραμματείς τους.

    [08] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2004 (21:45 UTC+2)

    Την ανάκληση της σύμβασης παραχώρησης τμήματος της δημόσιας παραλίας του Δήμου, που υπέγραψαν τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. με τον όμιλο «Αττικός ΄Ηλιος Α.Ε», συμφερόντων Μαντωνανάκη, ζητά με επιστολή του προς τους δύο συναρμόδιους υπουργούς, Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλο ο δήμαρχος Καλυβίων Πέτρος Φιλίππου.

    «Η παραχώρηση», τονίζει στην επιστολή του ο δήμαρχος Καλυβίων, «είναι σκανδαλώδης πρώτον, γιατί έγινε με απευθείας ανάθεση από τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα. Δεύτερον, γιατί το ποσό της μίσθωσης είναι 15.000 ευρώ ετησίως για έκταση 85 στρεμμάτων. Και τρίτον, παρά τις δεσμεύσεις των προηγούμενων υπουργών, ότι οι παραλίες θα παραμείνουν ανοικτές για τους πολίτες, ξεκίνησε ήδη η περίφραξη του χώρου από τον όμιλο Μαντωνανάκη, την οποία σταμάτησε ο Δήμος με δυναμικά μέσα».

    Ο κ. Φιλίππου σημειώνει ότι ο Δήμος Καλυβίων έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την ακύρωση της σύμβασης, ενώ έχει προβεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με τα ΜΑΤ. Επίσης υπογραμμίζει ότι αν και επανειλημμένα καταγγέλθηκε ανακολουθία των υποσχέσεων του τότε υπουργού Ανάπτυξης κ. Τσοχατζόπουλου, υπεγράφη τελικά στις 3 Νοεμβρίου 2003 η απευθείας παραχώρηση της παραλίας.

    Ο δήμαρχος Καλυβίων ενημερώνει και τους δύο υπουργούς ότι πολίτες και Δήμος είναι σε αναμονή αλλά και σε ετοιμότητα για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

    Τονίζει ότι πρέπει να γίνει ανάπλαση του χώρου ενόψει του καλοκαιριού και των Ολυμπιακών Αγώνων και ζητά την άμεση παρέμβαση των υπουργών «προκειμένου να ανακληθεί το συμφωνητικό παραχώρησης της ντροπής και του σκανδάλου, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις των βουλευτών της περιοχής και να παραχωρηθεί η παραλία στο Δήμο».

    Ανάλογη επιστολή απέστειλε ο Π. Φιλίππου και στους βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής και με την οποία τους υπενθυμίζει τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις και ζητά την άμεση παρέμβασή τους προς τους αρμοδίους, για να ακυρωθεί η σκανδαλώδης σύμβαση.

    Για τους παραπάνω λόγους ο Δήμος Καλυβίων διοργανώνει συγκέντρωση - σύσκεψη την Παρασκευή 2 Απριλίου και ώρα 7.30 μ.μ. στο Δημαρχείο Καλυβίων.

    [09] ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2004 (21:40 UTC+2)

    «Μπορούμε να διοργανώσουμε τους καλύτερους και ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου Ολυμπιακής Ασφάλειας.

    «Συνεδρίασε σήμερα για δεύτερη φορά το Συντονιστικό Συμβούλιο Ολυμπιακής Ασφάλειας, με κύριο θέμα τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων, τον έλεγχο των επικαλύψεων και φυσικά την εκκαθάριση όλων των εκκρεμών ζητημάτων, τα οποία είχαν εδώ και καιρό συσσωρευτεί. Τέτοιες συνεδριάσεις θα υπάρξουν αρκετές στο μέλλον και οι συνεδριάσεις αυτές βοηθούν στο να επιταχύνονται οι διαδικασίες. Ο Σχεδιασμός Ολυμπιακής Ασφάλειας εξελίσσεται κανονικά. Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι απ' όλα τα συναρμόδια υπουργεία και νομίζω ότι με την εξέλιξη που έχουν πάρει τα πράγματα, θα είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουμε θέσει, πράγμα που σημαίνει για τον ελληνικό λαό ότι μπορούμε να διοργανώσουμε τους καλύτερους και ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες», υπογράμμισε ο κ. Βουλγαράκης.

    Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νικήτας Κακλαμάνης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσιος Παπαληγούρας, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης, η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Λεωνίδας Ευαγγελίδης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Επικρατείας Πάνος Λειβαδάς.

    Επίσης, παρέστησαν ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος, Φώτιος Νασιάκος, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Λ.Σ., Χρήστος Δελημιχάλης, ο διοικητής της Ε.Υ.Π., Παύλος Αποστολίδης, ο διευθυντής κλάδου Ολυμπιακών Αγώνων του ΓΕ.Ε.Θ.Α., αντιστράτηγος, Βασίλειος Γιαννόπουλος, ο διευθυντής της διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων, υποστράτηγος, Βασίλειος Κωνσταντινίδης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Από το υπουργείο Εξωτερικών παρέστη ο συντονιστής Ολυμπιακών Αγώνων, σύμβουλος πρεσβείας Α', Δημήτριος Πλατής.

    [10] ΤΟ Ε.Κ. ΖΗΤΕΙ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Στρασβούργο, 31 Μαρτίου 2004 (21:39 UTC+2)

    Δράση για τις ασθένειες που συνδέονται με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες ζητεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του.

    Σύμφωνα με το ψήφισμα, που εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από την ολομέλεια, ζητείται να ενισχυθεί η σχέση των μεταφορών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με το άσθμα και τις ασθένειες του αναπνευστικού στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής της Ενωσης για το περιβάλλον και την υγεία με την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας SCALE που βασίζεται στην Επιστήμη (Science), στα Παιδιά (Children), στην Ευαισθητοποίηση (Awareness), στα Νομικά μέσα (Legal instruments) και στην Εκτίμηση (Evaluation).

    Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητεί το πρόγραμμα δράσης SCALE να περιέχει:

    - μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα εντός των χώρων διαβίωσης και εργασίας

    - διενέργεια μελετών προκειμένου να εντοπισθούν οι σοβαρότερες περιπτώσεις εκπομπών και έκθεσης που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία

    - προστασία της υγείας των παιδιών και των πληθυσμών που κατοικούν πλησίον πηγών μόλυνσης,

    - προληπτική πολιτική για την εντατικοποίηση της περιβαλλοντικής επιτήρησης σε ό,τι αφορά τους καρκινογόνους παράγοντες και τις τοξικές για την αναπαραγωγή και το νευρικό σύστημα ουσίες

    - προστασία των υδάτινων πόρων από βιομηχανικά και αστικά απόβλητα όσο και της χρήσης γεωργικών λιπασμάτων και φυτοφαρμακευτικών προϊόντων

    - εκπαίδευση σε θέματα περιβάλλοντος και υγείας και ευαισθητοποίηση του κοινού στην πληροφόρηση

    - το πρόβλημα του παθητικού καπνίσματος, κυρίως στον χώρο εργασίας και σε δημόσια κτήρια και τη συμπερίληψη νομοθετικών προτάσεων σύμφωνα με τις οποίες το κάπνισμα στο χώρο εργασίας, θα επιτρέπεται μόνο σε εδικά για τον σκοπό αυτό προβλεπόμενους κλειστούς χώρους.

    Κατά τη συζήτηση του ψηφίσματος ο επικεφαλής της Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Τρακατέλλης, ο οποίος πρώτος από το 1996 είχε προτείνει τη θεματική διασύνδεση υγείας και περιβάλλοντος, τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στη μείωση των περιβαλλοντικών κινδύνων που επιβαρύνουν την υγεία των πιο ευάλωτων ομάδων πληθυσμού ή που προκαλούν νοσήματα με μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

    Στην ομιλία του ο κ. Τρακατέλλης υπογράμμισε ότι η διασύνδεση του περιβάλλοντος με την υγεία αποτελούσε αίτημα του Κοινοβουλίου στη βάση μάλιστα των επιταγών των Συνθηκών (Αρθρα 152 και 174) και υπενθύμισε ότι η διατύπωση της προστασίας της δημόσιας υγείας το 1996, ως ξεχωριστής θεματικής στο υπό διαμόρφωση τότε 5ο Πρόγραμμα για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, ήταν δική του πρόταση, που έγινε αποδεκτή απ' όλα τα θεσμικά όργανα.

    Με τον τρόπο αυτό, κατά τον ευρωβουλευτή, "η Ευρωπαϊκή Ενωση επιχειρούσε για πρώτη φορά τη συλλογή και την ευρύτερη διάδοση των πληροφοριών και γνώσεων που αφορούν τις επιπτώσεις της κατάστασης του περιβάλλοντος στην υγεία του ανθρώπου" όμως παρατήρησε ότι η εισχώρηση της θεματικής αυτής έγινε με τρόπο διστακτικό και χωρίς την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης».

    Χαιρετίζοντας την πρόταση στρατηγικής SCALE ως ένα θετικό βήμα που αποτυπώνει τη βούληση της Ενωσης για την ανάπτυξη δράσεων σ' αυτόν τον τομέα, ο κ. Τρακατέλλης τόνισε: "Είναι βέβαιο, ότι μαζί με τη διατροφή, το περιβάλλον συνιστά σημαίνοντα καθοριστικό παράγοντα της υγείας και επομένως η στρατηγική της Ένωσης στον τομέα αυτό πρέπει να περιλαμβάνει και τη συνεχή συλλογή και συστηματική παρακολούθηση των δεδομένων που διασυνδέουν παραμέτρους του περιβάλλοντος με διάφορα νοσήματα" και παρατήρησε ότι "με τη συνεχή ανάπτυξη των επιστημονικών γνώσεων και την έρευνα που αφορούν πτυχές ορισμένων νοσημάτων με παραμέτρους του περιβάλλοντος, θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε αποτελεσματικά τη στρατηγική της Ενωσης και την ανάληψη δράσεων προς προστασία της υγείας του ανθρώπου. Η στρατηγική αυτή θα επιτρέψει την περαιτέρω αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των ευρωπαίων πολιτών."

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2004 (21:53 UTC+2)

    Η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για το ελαιόλαδο, το βαμβάκι και τον καπνό ενόψει της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο, στις 19 και 20 Απριλίου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Υπουργό Γεωργίας της Ισπανίας Arias Canete.

    Ο υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης επισήμανε ότι «υπήρξε συναντίληψη από τις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά στη δυσμενή μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι υπό συζήτηση προτάσεις για τα βασικά μεσογειακά προϊόντα, το ελαιόλαδο, το βαμβάκι και τον καπνό, καθώς και για τους στόχους κατά το Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λάβει χώρα στο Λουξεμβούργο, για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».

    Ειδικότερα οι στόχοι αυτοί είναι:

    -Εξασφάλιση της δημοσιονομικής ουδετερότητας για τις παραγωγές χώρες και τους παραγωγούς των προαναφερομένων προϊόντων

    -Ευελιξία μεταξύ ποσοστών συνδεδεμένης και αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης

    -Πρόβλεψη μεταβατικής περιόδου για την έναρξη των νέων ρυθμίσεων

    -Διασφάλιση του ίδιου χρονικού ορίζοντα (2013) για την διασφάλιση ενισχύσεων, όπως ισχύουν για τα προϊόντα που αναθεωρήθηκαν τον Ιούνιο του 2003, χωρίς τη ρήτρα που υπάρχει για ενδεχόμενη νομοθετική αναθεώρηση το 2009.

    [12] ΕΠΑΝ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2004 (21:49 UTC+2)

    Παρατείνεται, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα,

    ως και την Παρασκευή 30 Απριλίου η προθεσμία υποβολής προτάσεων για την ένταξη στη δράση 2.7.1 του Γ΄ κύκλου του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ) που αφορά την «Ενίσχυση Ολοκληρωμένων Επιχειρηματικών Σχεδίων Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων».

    Με την παράταση της προθεσμίας επιδιώκεται η καλύτερη και μεγαλύτερη απορροφητικότητα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης καθώς και η καλύτερη εξυπηρέτηση και υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Σημειώνεται ότι η ενίσχυση αυτή αφορά επενδύσεις σε τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και άυλες δράσεις (π.χ. μελέτες, έρευνες αγοράς, αγορά τεχνολογίας, κλπ.) συνολικού προϋπολογισμού που κυμαίνεται μεταξύ 28.000 και 450.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση. Από το ποσό αυτό το 40% είναι επιχορήγηση.

    [13] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η 29η ΕΚΘΕΣΗ ΓΟΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

    Καστοριά, 31 Μαρτίου 2004 (21:45 UTC+2)

    Η Γούνα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εθνικό προϊόν και να προστατευτεί ως παραδοσιακό επάγγελμα. Αυτό τόνισε ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Νικόλαος Τσιαρτσιώνης εγκαινιάζοντας την 29η Διεθνή Έκθεση Γούνας που πραγματοποιείται στο Εκθετήριο Δημοπρατήριο της Καστοριάς.

    Ο κ. Τσιαρτσιώνης, μετέφερε τις ευχές του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, ενώ επισήμανε την ανάγκη ανάπτυξης ενός γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να προσδιοριστούν οι δράσεις εκείνες ώστε να ξεπεραστεί η ύφεση και να ανοίξουν οι νέοι ελπιδοφόροι ορίζοντες για τον κλάδο.

    «Φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο σε ό,τι αφορά το στόχο αυτής της έκθεσης που είναι η διεθνής προβολή της ελληνικής γούνας των εξαιρετικών ποιοτικών χαρακτηριστικών αλλά και της ιδιαίτερης τέχνης στην κατασκευή της» σημείωσε ο υπουργός.

    Αναφερόμενος σε αυτά που πρέπει να γίνουν, τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

    -Η ελληνική γούνα επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί ως ''εθνικό προϊόν'' και να προστατευθεί ο κλάδος ως ''παραδοσιακό επάγγελμα''.

    -Να ασκηθεί μία οικονομική διπλωματία σε διεθνές επίπεδο με την κινητοποίηση των εμπορικών ακολούθων σε κάθε πρεσβεία.

    -Να αρθεί το πρόβλημα με τη χορήγηση βίζας σε εμπόρους, ειδικά από τη Ρωσία (χώρα που αποτελούσε τον κύριο αγοραστή).

    -Να λειτουργήσει πραγματικά το αεροδρόμιο της Καστοριάς ως Διεθνές.

    -Να συνεισφέρουν τα ΤΕΙ της περιοχής στη Γνώση, με ειδικότητες που θα καλύπτουν τις ανάγκες για εκσυγχρονισμό του κλάδου στο πρότυπο: '' Ύφασμα - Γούνα - Δέρμα''.

    -Να δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα για νέους που απασχολούνται με τον κλάδο, ώστε να μη χαθεί η παράδοση.

    -Τα φορολογικά κίνητρα θα πρέπει κάθε φορά να προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες του κλάδου και στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού.

    -Θα πρέπει να θεσπιστούν κίνητρα για συγχωνεύσεις και συνεργασίες, με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων , ώστε να προωθηθεί η ελληνική γούνα στις διεθνείς αγορές.

    «Ο αναπτυξιακός νόμος πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση του κλάδου της γούνας ενώ πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας μιας ειδικής γραμματείας στο υπουργείο Ανάπτυξης που θα ασχοληθεί σοβαρά με τον κλάδο», επισήμανε ο κ. Τσιαρτσιώνης.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Πρόφήτης Ηλίας», Λάζαρος Φωτιάδης, ζήτησε από την Πολιτεία τη χάραξη και υλοποίηση συγκεκριμένης πολιτικής για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) γούνας και την προβολή της ελληνικής γούνας με τη δημιουργία υποστηρικτικών δομών του κλάδου.

    «Είναι αναγκαία η υλοποίηση μίας πολιτικής που τελικά θα στηρίζεται στο τρίπτυχο ανάπτυξη- απασχόληση- κοινωνική δικαιοσύνη, μια πολιτική που θα περιλαμβάνει ειδικά μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, το άνοιγμα των αγορών, προτάσεις όπως επίσης τις ακούσαμε πρόσφατα, για την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, την κωδικοποίηση των φορολογικών διατάξεων, την αντικειμενικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, την σταδιακή μείωση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων, με παρεμβάσεις στα αφορολόγητα, τις κλίμακες και τους συντελεστές φορολογίας», ανέφερε ο κ. Φωτιάδης.

    Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ανέστης Αγγελής, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος και πλήθος κόσμου.

    [14] ΝΕΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΕΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Την 6η έκδοση του Καταλόγου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ 2004 ολοκλήρωσε και διανέμει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

    Ο ΣΕΒΕ κυκλοφορεί κάθε δύο χρόνια τον εν λόγω κατάλογο που αποτελεί έναν πλήρη οδηγό των παραγωγικών, μεταποιητικών και εμπορικών επιχειρήσεων με εξαγωγική δραστηριότητα. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται τα πλήρη στοιχεία 2.500 εξαγωγικών επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο, καθώς και των προϊόντων τους, ταξινομημένα κατά κλάδο. Να σημειωθεί ότι η καταχώρηση των επιχειρήσεων στον κατάλογο γίνεται χωρίς κόστος.

    Ο κατάλογος- κυκλοφορεί στην αγγλική γλώσσα- εκδίδεται σε 10.000 αντίτυπα και θα αποσταλεί στις εμπορικές αποστολές των ξένων χωρών στην Ελλάδα, στα γραφεία των ελλήνων εμπορικών ακολούθων στο εξωτερικό, σε ξένα και μικτά οικονομικά και εμπορικά επιμελητήρια, σε επιχειρήσεις, σε κύριες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε επιλεγμένα ελληνικά και ξένα οικονομικά περιοδικά και γενικότερα σε φορείς και οργανισμούς που προωθούν την οικονομική συνεργασία.

    Ο κατάλογος υπάρχει επίσης και σε ηλεκτρονική μορφή, σε CD και βρίσκεται και στο Internet για να προσφέρει παγκόσμια προβολή στις ελληνικές επιχειρήσεις.

    [15] ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Συμβουλές προς τους καταναλωτές όσον αφορά στην αγορά αμνοεριφίων και άλλων προϊόντων ζωικής προέλευσης ενόψει των εορτών του Πάσχα ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έπειτα από εντολή του υπουργού Σάββα Τσιτουρίδη.

    Ειδικότερα, οι καταναλωτές κατά την αγορά του κρέατος αμνοεριφίων να επικεντρώσουν την προσοχή τους στα εξής :

    -Να επιλέξουν υπεύθυνο κρεοπώλη, που τηρεί συνθήκες υγιεινής στο κρεοπωλείο του (περιβάλλον κρεοπωλείου, εξοπλισμός, προσωπικό).

    -Να αποφεύγουν την αγορά σφαγίων που φέρουν στην επιφάνειά τους ρύπους από περιεχόμενο στομάχων και εντέρων ή γλοιώδες επίστρωμα (γλίτσα).

    -Τα σφάγια πρέπει να φέρουν σφραγίδες :

    Καταλληλότητας (ωοειδής ή στρογγυλή)

    Κατηγορίας, διαφόρων σχημάτων, αναλόγως του είδους και της ηλικίας των αιγοπροβατοειδών στις οποίες αναγράφονται, κατά περίπτωση, η κατηγορία των σφαγίων (για τα προβατο- ειδή : ΑΜΝΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ΑΜΝΟΣ, ΖΥΓΟΥΡΙ, ΠΡΟΒΕΙΟΝ, ΚΡΙΟΣ και για τα αιγοειδή : ΕΡΙΦΙΟΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ΕΡΙΦΙΟΝ, ΒΕΤΟΥΛΙ, ΑΙΞ, ΤΡΑΓΟΣ) και η πόλη στην οποία βρίσκεται το σφαγείο.

    Καταγωγής, παραλληλόγραμμη, με το όνομα της χώρας γέννησης του ζώου.

    -Το χρώμα της μελάνης όλων των σφραγίδων είναι το λαμπρό κυανούν (ανοικτό γαλάζιο) για τα σφάγια ζώων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το καστανό για τα σφάγια ζώων που γεννήθηκαν σε τρίτες χώρες.

    -Οι καταναλωτές να μην προμηθεύονται σφάγια που δεν φέρουν τις παραπάνω σφραγίδες και δεν έχουν σφαγεί σε ελεγχόμενα σφαγεία.

    -Τα σφάγια να μην παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή, όπως αυτή της αμμωνίας, στην θωρακική και κοιλιακή κοιλότητα.

    -Τα σπλάχνα τους, συκώτι, καρδιά, νεφροί να μη φέρουν οζίδια και κύστεις. Αν επιλέγονται κατεψυγμένα, αυτά δεν πρέπει να έχουν αποψυχθεί.

    Λοιπές πρακτικές πληροφορίες για τον καταναλωτή :

    Για οβελία : Κατάλληλα ολόκληρα τα σφάγια με το κεφάλι και το επίπλου (μπόλια), ηλικίας κάτω των 12 μηνών (σφάγια που φέρουν σφραγίδα κατηγορίας «ΑΜΝΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ» ή «ΑΜΝΟΣ» ή «ΕΡΙΦΙΟΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ» ή «ΕΡΙΦΙΟΝ».

    Το κρέας των σφάγιων, ηλικίας άνω των 12 μηνών (σφάγια που φέρουν σφραγίδα κατηγορίας «ΖΥΓΟΥΡΙ» ή «ΒΕΤΟΥΛΙ» ή «ΤΡΑΓΟΣ») είναι κατάλληλο με εξαίρεση το κεφάλι και το νωτιαίο μυελό.

    Για μαγειρικά παρασκευάσματα από εντόσθια (κοκορέτσι, μαγειρίτσα κλπ.) : κατάλληλα είναι τα έντερα και η συκωταριά (εκτός της σπλήνας και του ειλεού) όλων των κατηγοριών των σφαγίων των αιγοπροβατοειδών ανεξαρτήτου ηλικίας.

    Για την προμήθεια αυγών, εξάλλου, γίνονται γνωστά τα εξής :

    -Να είναι ωοσκοπημένα, γι' αυτό οι καταναλωτές πρέπει να αγοράζουν αυγά που είναι σε συσκευασία.

    -Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη ράτσα της κότας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.

    -Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.

    -Η νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του (τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο).

    -Να αποφεύγεται να αγοράζονται, αυγά με ακάθαρτο κέλυφος, αυγά με ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.

    -Ο καταναλωτής πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωση αυγών με κηλίδες αίματος, αυγών με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο, αυγών με δυσάρεστη οσμή.

    -Τα αυγά που αγοράζονται να μην πλένονται αλλά να διατηρούνται σε δροσερό μέρος.

    Μετά τον βρασμό τους, όπως και τα βαμμένα, να διατηρούνται υποχρεωτικά σε ψυγείο. Οι νοικοκυρές που θα βάψουν αυγά τα οποία συντηρούνται στο ψυγείο για να αποφύγουν τα ραγίσματα πρέπει 24 ώρες πριν το βάψιμο να τα βγάλουν από το ψυγείο για να πάρουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

    Κατά την αγορά τυριών οι καταναλωτές πρέπει να προσέξουν τα εξής:

    -Να ζητούν επακριβώς το τυρί που επιθυμούν να αγοράσουν (π.χ. φέτα ή τελεμές ή λευκό τυρί άλμης ή κασέρι ή γραβιέρα κλπ).

    -Να τα συντηρούν στο ψυγείο.

    -Να αναγράφεται στη συσκευασία η ημερομηνία της παραγωγής. Τα μαλακά τυριά πωλούνται 2 μήνες μετά την παραγωγή τους, ενώ τα σκληρά 3 μήνες μετά την παραγωγή τους.

    -Να έχουν ευχάριστη οσμή και γεύση και να μην είναι αλλοιωμένα (τάγγιση, πικρότητα, έντονη οσμή κλπ.).

    Όσον αφορά στα αλλαντικά, τέλος, το περίβλημά τους θα πρέπει να είναι καθαρό, στεγνό, γυαλιστερό και να μην έχει προσβληθεί από μούχλα.

    Επίσης να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση, να μην είναι ταγγισμένα και να μην έχουν γλοιώδη σύσταση, να μην υπάρχει αλλαγή στο φυσιολογικό τους χρώμα, να συντηρούνται στο ψυγείο, εκτός από το σαλάμι αέρος και αυτό όταν τεμαχιστεί πρέπει να συντηρείται στο ψυγείο.

    [16] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΣΕΑ

    Αγκυρα, 31 Μαρτίου 2004 (21:50 UTC+2)

    Οι εξελίξεις στο Ιράκ απασχόλησαν την Τετάρτη τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), το οποίο θα συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη, με αντικείμενο αυτή τη φορά το Κυπριακό.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας του ΣΕΑ αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική σκηνή του Ιράκ και η πορεία εφαρμογής του προσωρινού συντάγματος που υιοθέτησε το Προσωρινό Συμβούλιο Διακυβέρνησης του Ιράκ.

    «Στη συνεδρίαση εξετάσθηκαν τα αποτελέσματα της εφαρμογής του Προσωρινού Νόμου Διοίκησης που αποδέχθηκε το Συμβούλιο Διοίκησης του Ιράκ καθώς και οι νέοι τρόποι που τηρούνται στο πολιτικό χρονοδιάγραμμα. Επίσης, επισημάνθηκε ότι η επιτυχία στο χρονοδιάγραμμα αυτό περνάει από το να καθορίσουν όλες οι ομάδες που ζουν εκεί, από κοινού, το μέλλον τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση του ΣΕΑ της γείτονος.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται, επίσης, πως στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να αναλάβουν κεντρικό ρόλο. Επισημαίνεται δε ότι, κατά τη σύνοδο, μελετήθηκαν οι επαφές που συνεχίζονται με τις Η.Π.Α. όσον αφορά το θέμα της εκκαθάρισης της τρομοκρατικής οργάνωσης που διατηρεί την ύπαρξή της στο Βόρειο Ιράκ.

    [17] ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΒΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Αγκυρα, 31 Μαρτίου 2004 (21:46 UTC+2)

    Βίζα θα χρειάζονται πλέον οι τούρκοι πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Ρουμανία, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών που είναι υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), αλλά και οι Ρουμάνοι που ταξιδεύουν στην Τουρκία.

    Όπως αναφέρει η Hurriyet, στις χώρες που εφαρμόζουν καθεστώς θεώρησης στους Τούρκους πολίτες, συμπεριλαμβάνεται πλέον και η υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε., Ρουμανία. Από την Πέμπτη επιβάλλεται, λοιπόν, η θεώρηση στους Τούρκους και Ρουμάνους πολίτες, αμοιβαία, στις επισκέψεις τους στις δύο χώρες.

    Για τα επίσημα διαβατήρια (διπλωματικά, υπηρεσιακά και ειδικά διαβατήρια), δεν θα απαιτείται, αμοιβαία, θεώρηση στις περιπτώσεις ταξιδιών που η διάρκεια παραμονής θα είναι μέχρι 90 ημέρες.

    [18] ΘΕΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΕΓΕΙΡΟΥΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ CHP

    Αγκυρα, 31 Μαρτίου 2004 (21:42 UTC+2)

    Θέμα αλλαγής ηγεσίας εγείρουν στελέχη του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που υπέστη σοβαρές απώλειες στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

    Όπως γράφει ο τουρκικός Τύπος της Τετάρτης, η εσωκομματική αντιπολίτευση στο CHP είναι θορυβημένη από τις δηλώσεις του αρχηγού Ντενίζ Μπαϊκάλ ότι είναι θετικό για το κόμμα το αποτέλεσμα των εκλογών. Ορισμένα, μάλιστα, στελέχη του κόμματος φέρονται να έχουν ζητήσει από τον αρχηγό του CHP να παραιτηθεί, πράγμα που εκείνος αρνήθηκε- σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- να κάνει.

    Η Aksam γράφει ότι τα στελέχη του κόμματος συμφώνησαν να συγκροτήσουν επιτροπή για να διερευνηθούν τα αίτια της εκλογικής ήττας. Η ίδια εφημερίδα και η Hurriyet πληροφορούν ότι στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του κόμματος αποφασίστηκε να συγκροτηθεί άλλη επιτροπή που θα εξετάσει την αναπροσαρμογή της πολιτικής του κόμματος στα θέματα της ισλαμικής μαντίλας και του Κουρδικού.

    Από την άλλη πλευρά, η Yeni Safak αναφέρει ότι οι τουρκικές σοσιαλδημοκρατικές οργανώσεις της Ευρώπης απέστειλαν επιστολή στον Μπαϊκάλ, με την οποία τον προτρέπουν να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος.

    [19] Α. ΟΣΤΛΑΝΤΕΡ: ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ Ε/Κ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΝ ΤΗ ΛΥΣΗ

    Στρασβούργο, 31 Μαρτίου 2004 (21:40 UTC+2)

    Σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι τοποθετηθούν αρνητικά στο δημοψήφισμα ενδεχόμενης συμφωνίας επί του σχεδίου Ανάν, η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ, «αλλά αυτό θα αποτελεί κακή αρχή» δήλωσε ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής και Εισηγητής για την αίτηση ένταξης της Τουρκίας Αρι Οστλάντερ.

    Σε διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε σήμερα στο Στρασβούργο ο Ευρωβουλευτής είπε ότι είναι προς όφελος των Ελληνοκυπρίων να αποδεχθούν την προτεινόμενη λύση έστω και εάν δεν είναι 100% ικανοποιητική.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΑΠΟΨΕ Η ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Μπούργκενστοκ, 31 Μαρτίου 2004 (21:24 UTC+2)

    Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν επίσημα την τελετή λήξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Ανακοίνωση των ΗΕ με τίτλο ''Τελετή Λήξης των Συνομιλιών για το Κυπριακό'' αναφέρει ότι ''ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει προσκαλέσει τα μέρη σε συνάντηση στις 22:30'' (τοπική ώρα 23:30 ώρα Κύπρου).

    ''Τη συνάντηση θα ακολουθήσει διάσκεψη Τύπου στο Κέντρο Τύπου στο Φούριγκεν'', προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Αναφέρεται ακόμα πως η συνάντηση θα μεταδίδεται ζωντανά από το Μπούργκενστοκ στο Κέντρο Τύπου όπου βρίσκονται οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις συνομιλίες.

    Εξάλλου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Pρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξανδρος Σάνδης, ειδοποιήθηκε από τον ΟΗΕ ότι ο κ. Καραμανλής έχει πρόσκληση να παρευρεθεί στην τελετή για την επίδοση του τελικού σχεδίου Ανάν στις 22.30 τοπική ώρα.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2004 (21:24 UTC+2)

    Παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας για άλλη μια αγωνιστική η Καστοριά, η οποία σε εξ αναβολής αγώνα για την 26η αγωνιστική επικράτησε με 1-0 του Αγροτικού Αστέρα. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης πέτυχε στο 49' ο Σουλτανίδης.

    Στο άλλο παιχνίδι ο Ηλυσιακός πέτυχε σπουδαία εκτός έδρας νίκη επί της Καβάλας με 2-1. Τα τέρματα για τον Ηλυσιακό πέτυχαν στο 83' ο Μένταν και στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού ο Καμπάς, ενώ το μοναδικό τέρμα για την Καβάλα σημείωσε ο Κωνσταντινίδης στο 43'.

    Βαθμολογία: Καστοριά 61, Λάρισα 58, Θρασύβουλος 56, Ηλυσιακός 55, Ρόδος 48, Αγρ. Αστέρας 47, Αχαρναϊκός 44, Μαρκό 44, Αγιος Δημήτριος 44, Χαλκίδα 44, Ατσαλένιος 43, Θύελλα Πατρών 42, Βέροια 41, Δόξα Δράμας 40, Βύζας Μεγάρων 35, Καβάλα 33, Λύκοι 33, Λεωνίδιο 31, Κιλκισιακός 22, Ποντιακός ΝΣ 18.

    [22] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Εντυπωσιακή εκδήλωση, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Παναθηναϊκό Στάδιο, για την υποδοχή και την αφή της Ολυμπιακής φλόγας, που γίνεται παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας.

    Η φλόγα μεταφέρθηκε με ελικόπτερο από τον ναό της Αφαίας Αθηνάς της Αίγινας στο Ζάππειο και στη συνέχεια η Κατερίνα Θάνου μετέφερε την Ολυμπιακή φλόγα στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

    Η φλόγα θα παραμείνει στο Καλλιμάρμαρο μέχρι τις 3 Ιουνίου, καθώς στις 4 του ίδιου μήνα ξεκινά το μακρύ της ταξίδι με πρώτο σταθμό το Σίδνεϋ.

    Από νωρίς το απόγευμα έχουν τεθεί σε ισχύ δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στους δρόμους γύρω από το στάδιο.

    [23] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΑΛΑΣ: Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Σεργκέι Στούλοφ ανακοίνωσε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή της εθνικής ομάδας των ελπίδων ποδοσφαίρου σάλας για το φιλικό αγώνα με την Ολυμπιάδα Αγ. Παρασκευής.

    Ο αγώνας θα διεξαχθεί την Παρασκευή (22:00) στο κλειστό Γυμναστήριο Αγίας Παρασκευής και οι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν είναι: Μάντζιος, Σταυρίδης Αχής (Δούκας), Θεοφίλου, Τριάντης, Κριτσιώπης, Ζιάκας, Κοτής (Αθήνα ΄90), Σερβενές, Δελαπόρτας, Γρηγορίου (Ολυμπιάδα), Μερτήρης (Δίας), Ιωαννίδης, Γρίζαλης (Εθνικός Αστέρας), Φιλίππου (Μινώταυρος), Ζέρβας (Πλάτων).

    [24] ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΔΙΝΕΙ Ο Γ. ΚΥΡΑΣΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο Γιάννης Κυράστας. Ο Ελληνας προπονητής περνάει πολύ δύσκολες ώρες και οι θεράποντες γιατροί καθημερινά δίνουν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή. Αναγκάζονται να κάνουν συνεχώς μεταγγίσεις λόγω της σπάνιας μορφής αγγειοπάθειας και διαταραχές που παρουσιάζεται στην πήξη του αίματός του. Η οικογένεια του Γιάννη Κυράστα για άλλη μια φορά κάνει έκκληση στον κόσμο για προσφορά αίματος. Πάντως σύμφωνα με δηλώσεις γιατρών η κατάστασή του είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

    [25] ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2004 (21:48 UTC+2)

    Εξάρσεις επιδημιών μηνιγγίτιδας πλήττουν τις τελευταίες εβδομάδες πολλές αφρικανικές χώρες. Περιστατικά μηνιγγίτιδας Τύπου Α εντοπίστηκαν στην Αιθιοπία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ενώ επίσης καταγράφηκαν εξάρσεις της ασθένειας στην Μπουρκίνα Φάσο, την Ακτή του Ελεφαντοστού, το Νίγηρα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Σε όλες αυτές τις χώρες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν επείγουσες εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού παρέχοντας παράλληλα ιατρική περίθαλψη στους ασθενείς.

    Αιθιοπία

    Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα που παρεμβαίνουν ήδη στην Αιθιοπία με προγράμματα αντιμετώπισης της ελονοσίας, έχουν καταγραφεί έως τώρα επίσημα 55 περιστατικά μηνιγγίτιδας Τύπου Α, αριθμός που φανερώνει ότι στις δύο περιφέρειες του νότιου Γκόντερ, όπου εντοπίστηκαν τα συγκεκριμένα περιστατικά, έχει ξεσπάσει επιδημία της ασθένειας.

    Στις 18 Μαρτίου έφτασε στην Αιθιοπία ειδικό φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας μεταφέροντας επιτόπου εμβόλια και κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό για να ξεκινήσει άμεσα εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού. Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν ήδη εμβολιάσει μέχρι σήμερα 8.000 ανθρώπους στις περισσότερο πληττόμενες περιοχές, σε μια περιοχή 2 εκατομμυρίων κατοίκων. Η εκστρατεία εμβολιασμού πρόκειται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες και στο πλαίσιό της θα εμβολιαστούν 89.000 άνθρωποι περίπου.

    Η ομάδα που αποτελείται από 6 εθελοντές των ΓΧΣ έχει καταφθάσει στην περιοχή νότια του Γκόντερ, στις όχθες της λίμνης Τάνα, για να παράσχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ασθενείς της μηνιγγίτιδας αλλά και να οργανώσει μια εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού στις 15 διοικητικές περιφέρειες της επαρχίας Ιμπνάτ.

    Αλλες ιατρικές ομάδες εργάζονται για τον εμβολιασμό 60.000 ανθρώπων στις περιφέρειες Ουελέγκα, επίσης στο νότο της χώρας.

    Οπως επισημαίνουν τα μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που αγωνίζονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας, «οι παρεμβάσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες σε μια τόσο μεγάλη χώρα όπως η Αιθιοπία, που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερπληθυσμού και όπου, πέρα από τη δυσκολία εντοπισμού των νέων περιστατικών μηνιγγίτιδας και της προσέγγισης των απομακρυσμένων πληθυσμών, οι Αρχές εφαρμόζουν προγράμματα μαζικής μετεγκατάστασης πληθυσμών. Γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση».

    Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

    Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, εμφάνιση μηνιγγίτιδας Τύπου Α καταγράφηκε στην περιφέρεια Μπατανγκάφο, 400χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας, Μπανγκί. Στην περιφέρεια αυτή, που αριθμεί 59.000 κατοίκους, έχουν καταγραφεί έως τώρα 42 ύποπτα περιστατικά, από τα οποία 12 επιβεβαιώθηκε ότι οφείλονται στον ιό τύπου Α, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας έφτασε ανησυχητικά το 9,5%.

    Η Μονάδα Επείγουσας Παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ενίσχυσε την ήδη υπάρχουσα ομάδα εθελοντών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με ένα νοσηλευτή και έναν τεχνικό. Στόχος της παρέμβασης είναι να εμβολιαστούν όλοι οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 2 ετών στην πόλη Μπατανγκάφο και τις γύρω περιοχές. Η εκστρατεία εμβολιασμού, που ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου, θα καλύψει συνολικά 59.000 άτομα. Έως τα μέσα Μαρτίου είχαν εμβολιαστεί ήδη 40.000 άτομα. Η εκστρατεία, που διεξάγεται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας της χώρας, συνεχίζεται στις αγροτικές περιοχές και περιλαμβάνει επίσης εμβολιασμό κατά της ιλαράς.

    Οπως επισημαίνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφορικά με την πρόληψη ανάλογων επιδημιών, «ένα σωστό σύστημα επιδημιολογικής παρακολούθησης συνιστά το «κλειδί» για τον έγκαιρο εντοπισμό των εξάρσεων μηνιγγίτιδας. Εκτός αυτού, η διενέργεια εκστρατειών εμβολιασμού καθώς και η περίθαλψη των ασθενών είναι κρίσιμης σημασίας ώστε αυτά τα ξεσπάσματα να μη μετατραπούν σε σαρωτικές επιδημίες».

    Το ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιείται στην Αιθιοπία από το 2001. Βασικός στόχος του προγράμματος που αναπτύσσει είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας για τον έλεγχο και την πρόληψη επιδημιών ελονοσίας. Οι αποδέκτες του προγράμματος είναι 222.000 κάτοικοι της Φογκέρα.

    [26] Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - Ο Ν. ΣΑΡΚΟΖΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Παρίσι, 31 Μαρτίου 2004 (21:43 UTC+2)

    Το γαλλικό προεδρικό μέγαρο ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα τη σύνθεση της νέας γαλλικής κυβέρνησης. Πρωθυπουργός παραμένει ο κ. Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν. Τα πιο σημαντικά υπουργεία έχουν ως εξής:

    Ο κ. Νικολά Σαρκοζί, 49 ετών, διορίστηκε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, 51 ετών, αναλαμβάνει υπουργός Εσωτερικών.

    Νέος υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο κ. Μισέλ Μπαρνιέ, που έχει θητεύσει Επίτροπος στις Βρυξέλες και υπουργός Αμυνας παραμένει η κα. Μισέλ Αλιό-Μαρί.

    Ο Φρανσουά Φιλόν είναι ο νέος υπουργός Παιδείας, ο Ζαν Λουί Μπορλού τοποθετείται στο υπουργείο Εργασίας, ο Ντομινικ Περμπέν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί στο υπουργείο Υγείας, ο Σερζ Λεπετιέ στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Ρενό Ντονεντιέ ντε Βάμπρ στο υπουργείο Πολιτισμού.

    [27] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

    Αμάν, 31 Μαρτίου 2004 (21:22 UTC+2)

    Μεγάλος αριθμός συλλήψεων ανθρώπων, κατηγορουμένων για ανάμιξη σε τρομοκρατικές ενέργειες, ανακοινώθηκε στο Αμάν από τις ιορδανικές αρχές ασφάλειας.

    Οπως μετέδωσε το ΒΒC, "οι αρχές ασφάλειας προχώρησαν χθες και σήμερα στη σύλληψη πολλών ανθρώπων που είναι συνδεδεμένοι με μία τρομοκρατική οργάνωση", δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών αυτών. Ο ακριβής αριθμός των συλληφθέντων δεν ανακοινώθηκε.

    [28] ΠΑΟΥΕΛ: ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Βερολίνο, 31 Μαρτίου 2004 (21:08 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ διαβεβαίωσε από το Βερολίνο ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν που βρίσκεται στον δρόμο της οικονομικής και πολιτικής ανοικοδόμησης. ''Τους επόμενους μήνες και τα χρόνια, θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε ουσιαστικά στρατιωτικά, οικονομικά και διπλωματικά μέσα για την δημοκρατία'', δήλωσε σε ομιλία του στη διεθνή διάσκεψη για το Αφγανιστάν, όπως μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Οι ΗΠΑ προβλέπουν να χορηγήσουν 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια προς τη χώρα αυτή το 2004.

    Ο κ. Πάουελ ευχήθηκε η διεθνής κοινότητα να μην σταματήσει τις προσπάθειές της υπέρ του Αφγανιστάν που πλήττεται από την ανασφάλεια και όπου η πολιτική διαδικασία παραμένει εύθραυστη.

    Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι εξέφρασε την ''ευγνωμοσύνη'' του προς τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι είναι ο πιο μεγάλος ''χορηγός βοήθειας'' προς τη χώρα του.

    [29] ΗΠΑ: "ΦΡΙΚΤΕΣ" ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 31 Μαρτίου 2004 (20:38 UTC+2)

    «Φρικτές» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν στο Ιράκ, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους πέντε αμερικανοί στρατιώτες και τέσσερις εργολάβοι, μετέδωσε το CNN.

    ''Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές με τον πιο απερίφραστο τρόπο'', δήλωσε ο Μακλίλαν, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ ''δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές τους'' για την εγκαθίδρυση δημοκρατικής κυβέρνησης στο Ιράκ.

    ''Πρόκειται για φρικτές επιθέσεις που διαπράττουν άτομα που επιθυμούν να εμποδίσουν την πρόοδο της δημοκρατίας. Ομως αυτή αποκτάει ρίζες στο Ιράκ", πρόσθεσε ο Μακλίλαν.

    Πέντε αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα δυτικά της Βαγδάτης, στην επαρχία Αλ Ανμπάρ, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε αυτοσχέδια βόμβα.

    Αργότερα στη Φαλούτζα, τέσσερις εργολάβοι, από τους οποίους τουλάχιστον ένας πιστεύεται ότι ήταν Αμερικανός, έπεσαν σε ενέδρα ανταρτών και σκοτώθηκαν. Μετά την επίθεση, τα πτώματά τους πυρπολήθηκαν και ακρωτηριάστηκαν από πλήθος Ιρακινών.

    [30] "Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΥΣΗ" ΣΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ Ν. ΥΟΡΚΗΣ

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2004 (14:31 UTC+2)

    Η ταινία του Κυριάκου Κατζουράκη "Ο Δρόμος προς τη Δύση" θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης (18 - 25 Απριλίου), στο τμήμα "Ταξίδια ελπίδας", καθώς και στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Tribeca Film Festival της Νέας Υόρκης (1-9 Μαϊου).

    Είναι η δεύτερη ελληνική ταινία που επελέγη να συμμετάσχει στα φεστιβάλ, μετά την "Πολίτικη Κουζίνα" του Τάσου Μπουλμέτη.

    Εχει ήδη συμμετάσχει μέσα στο 2003 στα φεστιβάλ του Λοκάρνο, του Μόντρεαλ και της Yamagata στην Ιαπωνία και έχει βραβευτεί με το Α΄ κρατικό βραβείο ντοκιμαντέρ 2003 και με το βραβείο FIPRECSI.

    [31] ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ DOWN

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2004 (14:20 UTC+2)

    Το ετήσιο ανοιξιάτικο παζάρι του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Απριλίου στο χώρο του συλλόγου (Καρανιβάλου 31, Κάτω Τούμπα) από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ.

    Στο παζάρι θα υπάρχουν πασχαλινές λαμπάδες, κατασκευές και δώρα, καθώς επίσης σπιτικά γλυκά, λικέρ και ποτά, τρόφιμα, ρούχα, βιβλία και παιχνίδια.

    [32] ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΒΛΕΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΕΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2004 (10:47 UTC+2)

    Τέσσερις γυναίκες σκηνοθέτιδες παρουσιάζει η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια του Απριλίου, σε ένα αφιέρωμα για το γυναικείο κινηματογραφικό βλέμμα, μία διαφορετική οπτική στις ανθρώπινες σχέσεις και τα συναισθήματα.

    Το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:

    Τρίτη 6 Απριλίου 9μ.μ

    «Κουαρτέτο σε 4 κινήσεις», της Λουκίας Ρικάκη (πρωτ. Θέμις Μπαζάκα, Γιώργος Χωραφάς)

    Τρίτη 13 Απριλίου 9μ.μ

    «Με μια κραυγή», της Βασιλικής Ηλιοπούλου (πρωτ. Βίκυ Βολιώτη, Στρατής Τσοπανέλης)

    Τρίτη 20 Απριλίου 9μ.μ

    «Τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων», της Σοφίας Παπαχρήστου (πρωτ. Ζαχαρίας Ρόχας, Λάζαρος Ανδρέου)

    Τρίτη 27 Απριλίου 9μ.μ

    «Η ζωή ενάμισι χιλιάρικο», της Φωτεινής Σισκοπούλου (πρωτ. Μηνάς Χατζησάββας Δήμητρα Χατούπη)

    [33] ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΣΤΟ Κ.Ι.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2004 (10:25 UTC+2)

    Ομιλία του διευθυντή του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας, Νέστορα Μπαμίδη, με θέμα «Δημόσιες αρχειακές συλλογές. Πρωτογενείς πληροφορίες σε πολλαπλή ανάγνωση» θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 20.00, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών «Οι Τετάρτες του Κ.Ι.Θ.».

    Οι δημόσιες αρχειακές συλλογές αποτελούνται κυρίως από τα αρχεία των υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα και φυλάσσονται στις κρατικές αρχειακές υπηρεσίες,. Περιέχουν ποικιλία πληροφοριών, ανάλογα με τις δραστηριότητες που αναπτύσσει ο εκάστοτε κρατικός μηχανισμός, όπως για παράδειγμα αυτές των υπουργείων: Παιδείας, Οικονομίας, Εμπορίου, Ναυτιλίας, Υγείας και Πρόνοιας, Πολιτισμού, Γεωργίας, Δικαιοσύνης, Δημοσίων Έργων κ.α.

    Οι πληροφορίες που έχουν παραχθεί και καταγραφεί για λόγους διοικητικής σκοπιμότητας, και κάποια στιγμή παύουν να έχουν χρησιμότητα, καταλήγουν ως αρχεία και μετατρέπονται από εργαλείο διοίκησης σε πηγή πληροφόρησης για όλους τους πολίτες.

    Μια από τις κύριες λειτουργίες λοιπόν της αρχειακής υπηρεσίας, πέρα από τη διατήρηση και διαχείριση των τεκμηρίων, είναι να μπορεί να κατευθύνει τις αναζητήσεις κάθε ενδιαφερόμενου στις κατάλληλες πηγές.

    [34] ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΠΑΝΤΑΣ "THINK OF ONE" ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2004 (10:22 UTC+2)

    Οι «Think of one», η εξαμελής μπάντα από την Αμβέρσα του Βελγίου, πραγματοποιεί τρεις εμφανίσεις στη χώρα μας. Σήμερα, στο «Μύλο» Θεσσαλονίκης, αύριο στο «Stage» της Πάτρας και την Παρασκευή στο «ΑΝ club» (Σολωμού 13-15, Εξάρχεια). Στην αθηναϊκή συναυλία θα συμμετέχουν οι Ελληνες «Μέντα».

    Αποτελούμενη από μέλη γνωστών ποπ, ροκ, τζαζ βελγικών σχημάτων (ZITA SWOON, Flowers For Breakfast, Flat Earth Society κ.ά.), η μπάντα των «Think of one» ανακατεύει δυτική μουσική με ανατολίτικους ρυθμούς, προσφέροντας κάτι ξεχωριστό μεταξύ της τζαζ και του έθνικ. Παραείναι τζαζ, για να τους πεις έθνικ. Παραείναι έθνικ για να τους πεις τζαζ. Εισιτήρια προπωλούνται στα δισκοπωλεία «vinyl microstore» και την TICKET HOUSE.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 31 March 2004 - 19:14:00 UTC