Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-04-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [02] ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [03] ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [04] Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΑΝΕΒΑΛΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΤΣΑΜΙΚΟ"
  • [05] ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: "ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ"
  • [06] ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ
  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [08] ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΣΟΚ
  • [09] ΓΕΥΜΑ ΘΑ ΠΑΡΑΘΕΣΕΙ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ
  • [10] ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ
  • [11] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΑ
  • [12] ΜΕ ΚΕΡΔΗ 0,56% ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [13] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΑΝΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
  • [14] ΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΣΒΒΕ-ΣΕΒΕ-ΕΒΕΘ
  • [15] ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [16] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
  • [17] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ
  • [18] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
  • [19] Μ. ΓΙΝΓΚΜΠΛΑΝΤ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [20] ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΑΣΤΑ
  • [21] ΣΕ ΟΑΚΑ ΚΑΙ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ ΑΥΡΙΟ Η Φ. ΠΕΤΡΑΛΙΑ
  • [22] Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡ.ΜΑΛΑΔΕΝΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [23] ΤΕΝΙΣ: ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ Η Λ.ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [24] ΒΙΩΣΙΜΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΖΗΤΑ Η ΡΩΣΙΑ
  • [25] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΜΕ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥΣ
  • [26] "ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ"
  • [27] ΕΠΑΙΝΟΙ ΤΟΥ ΙΡΛΑΝΔΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [28] XAIΡΕΤΙΖΕΙ Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [29] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
  • [30] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΦΤΑΝΤΖΗ
  • [31] ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΟΥ
  • [32] ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [33] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΤΗ Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΜΜΘ

  • [01] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2004 (13:10 UTC+2)

    Την ικανοποίηση του για το καλό κλίμα που επικράτησε στη συζήτηση στη Βουλή, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ευχαρίστησε τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς για τη συμβολή τους.

    Στη διάρκεια της δευτερολογίας του απάντησε θετικά στο αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, να λειτουργήσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, και τόνισε ότι αυτό είναι αυτονόητο, αφού η Ν.Δ. ήταν από αυτούς που είχαν ταχθεί υπέρ της συγκρότησης του. Πρόσθεσε πως η σημερινή συζήτηση στη Βουλή, που την προκάλεσε ο ίδιος, δείχνει και το πως θα πορευτεί η κυβέρνηση σε ότι αφορά την ενημέρωση γύρω από τα μεγάλα εθνικά ζητήματα.

    Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε ότι έχει όχι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να κάνει κριτική στην κυβέρνηση. Οταν, όμως, αυτή γίνεται τις ώρες κρίσιμων διαπραγματεύσεων που ο πρωθυπουργός βρίσκετα στο εξωτερικό (όπως συνέβη στη Λουκέρνη), τότε δεν βοηθάει.

    Απάντησε και στην κριτική ότι η κυβέρνηση αποφέυγει να αναλάβει το πολιτικό κόστος και είπε χαρακτηριστικά: "Αν μέτραγα το πολιτικό κόστος θα σηκωνόμουν να πάω στις διαπραγματεύσεις;"

    Πρόσθεσε πως τον πρώτο λόγο τον έχουν οι Κύπριοι, αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς, "ούτε θέλουμε ούτε μπορούμε να επιβάλλουμε απόψεις".

    Σε ότι αφορά τις αιχμές για την επικοινωνιακή διαχείριση τόνισε πως η κυβέρνηση απέφυγε τις πολλές δηλώσεις στη Λουκέρνη και ο ίδιος έκανε στο τέλος μια δήλωση που αποτύπωνε την πραγματική εικόνα.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε πόσο σημαντική θεωρεί τη σύκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    [02] ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Λευκωσία, 2 Απριλίου 2004 (21:33 UTC+2)

    Αναστάτωση, προκάλεσε νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, μία φήμη που κυκλοφόρησε περί παραίτησης του προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, από το αξίωμά του. Πάντως, οι φήμες αυτές φαίνεται ότι είναι εντελώς ανυπόστατες. Τις φήμες διέψευσε, μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας, πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΑΚΕΛ, του μεγαλύτερου Κυπριακού κόμματος, που μετέχει στη συγκυβέρνηση και στηρίζει τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο. «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας.

    Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κύπρου, Μάριος Καρογιάν, διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα εν λόγω σενάρια, χαρακτηρίζοντας τη φημολογία "όνειρο θερινής νυκτός και αποκυήματα της φαντασίας", ενώ πρόσθεσε ότι οι διαδόσεις προέρχονται από πηγές που δεν έχουν σχέση με την Κύπρο και τα πραγματικά δεδομένα του τόπου.

    Την Παρασκευή, ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου για τις συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ της Λουκέρνης, ενώ το Σάββατο συνεδριάζει εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο της χώρας.

    Στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκαν επίσης τα πρακτικά μέτρα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, στις 24 Απριλίου, ενώ το Συμβούλιο απέστειλε στη Βουλή το νόμο περί δημοψηφισμάτων, ζητώντας τη ψήφισή του με σύντμηση των διαδικασιών.

    Η τροποποίηση προνοεί μείωση του χρόνου ανάρτησης του συμπληρωματικού εκλογικού καταλόγου, από 10 μέρες σε τρεις, ώστε να παρασχεθεί ικανοποιητικός χρόνος για τη

    διοργάνωση του δημοψηφίσματος.

    Η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής ενέκρινε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τροποποιητικό νομοσχέδιο που αφορά το αρχείο πληθυσμού και συγκεκριμένα την πρόνοια για τη διαδικασία των ενστάσεων, ενόψει των δημοψηφισμάτων.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν πρακτικά προβλήματα, παρά μόνο τεχνικά, που θα επιλυθούν. Πρόσθεσε ότι οι εκλογικοί

    κατάλογοι θα είναι έτοιμοι το συντομότερο δυνατό. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ακόμα ότι δεν τίθεται θέμα παρουσίας παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών στα δημοψηφίσματα.

    Στα κατεχόμενα τώρα, η αξιολόγηση του σχεδίου από τον Ραούφ Ντεκτάς και τα πολιτικά κόμματα βρίσκεται ήδη εν εξελίξει. Την Παρασκευή, σε τετράωρη σύσκεψη υπό τον Ραούφ Ντενκτάς μελετήθηκε το κείμενο του σχεδίου, με συμμετοχή του "υπουργού Εξωτερικών", Σερντάρ Ντενκτάς, του συμβούλου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Εργκούν Ολγκούν και του "αντιπροσώπου" του ψευδοκράτους στην Ουάσιγκτον, Οσμάν Ερτούγκ.

    Το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακιντζί έχει ήδη ανακοινώσει ότι τάσσεται υπέρ του σχεδίου και ξεκινά εκστρατεία υπέρ του δημοψηφίσματος, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους εντός των επόμενων ημερών.

    [03] ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2004 (18:31 UTC+2)

    Με ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν οι διήμερες εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του κινήματος, η πρώτη μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου. Μία συνδιάσκεψη σταθμός, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου για την κεφαλαιοποίηση του τεράστιου έργου που πρόσφερε αυτή η παράταξη στον τόπο στην διαδρομή τριάντα ετών και αφετηρία για την πορεία στη νέα εποχή, σημειώνοντας ότι «ο κύκλος της μεταπολίτευσης έκλεισε για μας με μια αναμφισβήτητη εκλογική ήττα και τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού σκηνικού για τη χώρα».

    Όπως επισήμανε, το ΠΑΣΟΚ ανανεώνει τους δεσμούς του με το μαζικό κίνημα, αντλώντας γνώση και δύναμη από τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας.

    Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, τόνισε ότι έχει μια ιδεολογική οργανωτική αρχή ανασυγκρότησης, αυτή της Συμμετοχικής Δημοκρατίας που στην πράξη συνεπάγεται συγκεκριμένες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του.

    Το νέο ιδεολογικό στίγμα όπως είπε είναι η νέα κοινωνική συμμαχία που θα εκφράζει και θα συνενώνει όλες τις δυνάμεις, που θα εξασφαλίζει τη νεοτερικότητα και την πρόοδο, με άνοιγμα ενός ευρύτερου διαλόγου με την αριστερά.

    Με ειλικρίνεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα λαϊκά στρώματα είδαν αποστασιοποιημένο το ΠΑΣΟΚ, παρ΄ όλο το έργο, από τα προβλήματα της καθημερινότητας. «Δεν θα κριθούμε απλά από την αντιπολιτευτική μας τακτική. Θα κριθούμε από τη δυνατότητα να εκφράσουμε αξιόπιστα και με ρεαλισμό τις ρηξικέλευθες προτάσεις μας», είπε μεταξύ και προανήγγειλε την πρόθεσή του να γυρίσει όλη της Ελλάδα για διάλογο με την κοινωνία.

    Μίλησε επίσης για τομές στα όργανα με τη μέγιστη δυνατή δημοκρατική και κοινωνική νομιμοποίηση, για οργανωτικές δομές όχι κλειστού τύπου, αλλά ανοιχτές και οριζόντιες, με διακριτό το σώμα των αιρετών οργάνων, αλλά και την πολλαπλή δυνατότητα στη διαμόρφωση της πολιτικής και στη λήψη των αποφάσεων. Για το λόγο αυτό ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε έκκληση σε όλους να δώσουν τον «ωραίο αγώνα» δίνοντας παράδειγμα ηθικής και πολιτικής υπεροχής της ανανεωμένης παράταξης.

    Ο κ. Παπανδρέου ήταν κάθετος στα όσα λέγονται ότι στήνει νέες ομάδες, τονίζοντας ότι εγγυάται προσωπικά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται, ότι έχει εμπιστοσύνη στα άξια στελέχη του κινήματος και στο έργο τους. «Δεν υπάρχει παρθενογέννηση» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε όλους να ξεπεράσουν τον εαυτό τους με τόλμη και φαντασία.

    Αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές είπε ότι το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ θα είναι ψηφοδέλτιο νίκης με τη μεγαλύτερη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση.

    ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αναφερόμενος στις κρίσιμες εξελίξεις του Κυπριακού ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ανησυχία του «για τον τρόπο που η νέα Κυβέρνηση στέκεται απέναντι στην ευθύνη που ανέλαβε» στο Κυπριακό. Επισήμανε δε ότι η συντηρητική παράταξη δεν διαθέτει επαρκή εθνική στρατηγική που να θέτει και να πετυχαίνει στόχους για τον ελληνισμό, θυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να φέρει στο προσκήνιο το Κυπριακό.

    Όπως είπε την ώρα αυτή είναι αναγκαία για όλους η προσεκτική και ψύχραιμη προσέγγιση και αξιολόγηση του σχεδίου Ανάν, στο πλαίσιο της προοπτικής της ένταξης μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ, με τα θετικά και τα αρνητικά που μπορεί να έχει ένα «όχι» ή ένα «ναι» στα δημοψηφίσματα.

    Μη λύση που, όπως είπε, θα σημαίνει διαιώνιση της διχοτόμησης και υπονόμευση των συμφερόντων των Κυπρίων. Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει με «ευλάβεια» την όποια απόφαση της Κύπρου και την ανάγκη αξιοποίησης διεθνών συσχετισμών για την προώθηση λύσης. Το ΠΑΣΟΚ όπως είπε θα είναι σε στενή συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις στη Κύπρο, όπου σύντομα θα πάει αντιπροσωπία του κινήματος. Παράλληλα θα διατυπώσει τη θέση του χωρίς υπεκφυγές κάτι το οποίο κάλεσε να κάνουν και όλα τα κόμματα.

    Δ.Ρ.

    [04] Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΑΝΕΒΑΛΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΤΣΑΜΙΚΟ"

    Τίρανα, 2 Απριλίου 2004 (12:34 UTC+2)

    Η αλβανική Βουλή ανέβαλε για την επόμενη εβδομάδα τη συζήτηση και έγκριση του ψηφίσματος για το δήθεν "Τσάμικο ζήτημα", το οποίο παρουσίασε χθες στην ολομέλεια η κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων.

    Η συνεδρίαση διεξήχθη σε τεταμένη ατμόσφαιρα ιδιαίτερα μετά την παρέμβαση του προέδρου του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), Βαγγέλης Ντούλες, ο οποίος ζήτησε από τους βουλευτές να μην εγκρίνουν το ψήφισμα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων της οργάνωσης "Τσαμουριάς", οι οποίοι παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση, καθώς επίσης και του προέδρου του εθνικιστικού κόμματος "Λεγκαλιτέτι" και ορισμένων βουλευτών της δεξιάς.

    "Η έγκριση από τη Βουλή του ψηφίσματος θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες, διότι θα ενθαρρύνει την έκρηξη προβλημάτων εθνικού χαρακτήρα στην περιοχή", τόνισε ο κ.Ντούλες και πρόσθεσε: "Αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να απευθυνθούμε προς την Ελλάδα, μια γειτονική χώρα με την οποία έχουμε καλές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας σε διάφορους τομείς".

    Στην τοποθέτηση του κ.Ντούλε απάντησε ο πρόεδρος του "Λεγκαλιτέτι", Εκερέμ Σπαχία, ενώ υπήρξαν παρεμβάσεις και από αρκετούς βουλευτές. Τελικά ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκράμος Ρούτσι πρότεινε να ξανασυζητηθεί το θέμα από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, προκειμένου να υπάρξει συναίνεση, και μετά από μια εβδομάδα να τεθεί στην ολομέλεια της Βουλής.

    -Κλέαρχος Λιάτης-

    [05] ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: "ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ"

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2004 (21:30 UTC+2)

    Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στις εξελίξεις στο Κυπριακό,

    εξέφρασε την ευχή "να επικρατήσει νηφαλιότητα, υπευθυνότητα και κυρίως το κριτήριο

    του αύριο, σε όλους, όταν πάρουν τις μεγάλες αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου".

    Η κ. Μπακογιάννη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το Κυπριακό, στο πλαίσιο

    της σημερινής παρουσίασης του ''Κήπου της Ειρήνης'' στην Ακαδημία Πλάτωνος, είπε πως

    "η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα συγκληθεί μετά

    την πρόταση του Πρωθυπουργού και θα εκτιμήσει το σύνολο των δεδομένων".

    [06] ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2004 (21:03 UTC+2)

    Τον αγιασμό στη θεμελίωση του Ιερού Ναού Αγίου Ελισσαίου στο Μοναστηράκι τέλεσε το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος. Ο προκαθήμενος της ελλαδικής Εκκλησίας επισήμανε ότι ο ναός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για πολλά χρόνια μέχρι και το 1944 οπότε καταστράφηκε και δήλωσε συγκινημένος που σήμερα μετά από εξήντα χρόνια ακούγονται και πάλι ψαλμωδίες.

    «Η μνήμη μας ανατρέχει στην εποχή εκείνη κατά την οποία έρχονταν εδώ οι φιλακόλουθοι, με επικεφαλής τους ανθρώπους των γραμμάτων όπως ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και επισήμανε ότι ο νέος ναός ξαναχτίζεται χάρη στις προσπάθειες της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών και με τη στήριξη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

    «Τα μικρά εκκλησάκια αποτελούν νησίδες γαλήνης και καταφύγια ιδιαίτερα για τους σημερινούς ανθρώπους» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και γνωστοποίησε ότι η Αρχιεπισκοπή προγραμματίζει να αναστηλώσει και να συντηρήσει όποια εκκλησάκια έχουν διασωθεί.

    Στη συνέχεια ο κ. Χριστόδουλος παρέστη σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Ο Άγιος Ελισσαίος» του Φ. Δημητρακόπουλου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων «Άτταλος».

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Επίσκεψη στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και στο γραφείο του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη θα πραγματοποιήσουν αύριο Σάββατο στις 9 το πρωί ο Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και οι αρμόδιοι υφυπουργοί Γιώργος Σαλαγκούδης και Γιάννης Παπαθανασίου.

    Ο κ. Ψωμιάδης θα θέσει θέματα που αφορούν στην περιφέρεια και κυρίως στο Νομό Θεσσαλονίκης όπως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και της ακρίβειας αλλά και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

    [08] ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2004 (20:38 UTC+2)

    Στη νέα προοπτική του ΠΑΣΟΚ αλλά και στα αίτια της ήττας εστίασαν στις ομιλίες τους κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στελέχη και μέλη του Κινήματος.

    Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ επισήμανε ότι έπρεπε να έχει γίνει ανασχηματισμός της κυβέρνησης με το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος.

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εκλογών τόνισε την ανάγκη να μην υπάρξει από δω και πέρα στο ΠΑΣΟΚ μιζέρια, περιχαράκωση και άγονες ομφαλοσκοπήσεις για να προχωρήσει στη νέα εποχή ενώ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός με την αμφίπλευρη διεύρυνση.

    Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της αμφίπλευρης διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά εξέφρασε και ο πρώην υφυπουργός Λ. Τζιόλας.

    Ο πρώην υπουργός, Γ. Φλωρίδης επισήμανε την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να συνδιαμορφώσει όρους διαρκούς συζήτησης και θέσεων με την κοινωνία, χρειάζεται ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία που θα αφουγκράζεται τα προβλήματα των πολιτών. Αν δουλέψουμε όλοι μαζί με αυτούς τους γνώμονες τότε είμαι σίγουρος ότι θα νικήσουμε, είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Ε. Νασιώκας αντιτάχθηκε στην εσωστρέφεια τονίζοντας την ανάγκη αυτοκριτικής ενώ αναφέρθηκε και στο κυβερνητικό έργο του ΠΑΣΟΚ. Αναγνώρισε δε τις αδυναμίες στην ενασχόληση με τα προβλήματα της καθημερινότητας. «Πετύχαμε τους μεγάλους στόχους αλλά γυρίσαμε την πλάτη στον πολίτη» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στους στόχους της περαιτέρω πορείας του Κινήματος.

    Ο Γ. Σουλαδάκης από την πλευρά του τόνισε ότι οι ομιλίες Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη προσδιορίζουν το ιδεολογικό πλαίσιο της νέας πορείας του ΠΑΣΟΚ ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο του ΙΣΤΑΜΕ.

    Το μέλος του Ε.Γ. Α. Κοτσακάς εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός τονίζοντας την έλλειψη μαχητικότητας ακόμη και από πρωτοκλασάτα στελέχη χωρίς να τα κατονομάσει ενώ μίλησε και για υψηλές καταναλωτικές ανάγκες κατά τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    Όσον αφορά την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ είπε ότι για να έχει πραγματικό αντίκρισμα πρέπει να έχει όρους πολιτικούς, ιδεολογικούς και οργανωτικούς. Κατέληξε λέγοντας ότι στηρίζει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και από δω και πέρα αυτό που προέχει ενόψει των ευρωεκλογών είναι να διαμορφωθεί μια διάταξη μάχης και η πολιτική του Κινήματος να μην αποτελεί θολό τοπίο αλλά κορμός και να αποκτήσει χρώμα.

    «Η ήττα του Μάρτη αποτελεί προϊόν κούρασης» τόνισε το μέλος του Ε.Γ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το ΠΑΣΟΚ υποχρεώθηκε στην οδυνηρή όπως είπε πολιτική, κοινωνική και ηθική ήττα.

    Αναφέρθηκε αναλυτικά στο τεράστιο έργο του ΠΑΣΟΚ τόνισε όμως ότι θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για την ήττα διαφορετικά δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση. «Χάσαμε όχι γιατί κέρδισε η Δεξιά αλλά γιατί η Ν.Δ. υιοθέτησε μια ρητορική, η οποία απευθυνόταν στο χώρο που παλιά εκπροσωπούσε και υπηρετούσε ιστορικά το ΠΑΣΟΚ» είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πάρει τη μεγάλη απόφαση για αυτοκάθαρση.

    Στο τρένο για τη νέα εποχή, είπε, δεν πρέπει να υπάρχουν θέσεις για όσους ξέχασαν να δουλεύουν, στέρεψαν από ιδέες, πλούτισαν λαθραία, κοντολογίς για όσους θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να υπηρετεί αυτούς και τα ταπεινά τους κίνητρα.

    Δ.Ρ. - Β.Κ.

    [09] ΓΕΥΜΑ ΘΑ ΠΑΡΑΘΕΣΕΙ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2004 (18:59 UTC+2)

    Γεύμα προς τιμήν γερμανών υπευθύνων γραφείων διοργάνωσης παγκόσμιων συνεδρίων που αποφασίζουν για τον τόπο διεξαγωγής συνεδρίων θα παραθέσει αύριο το μεσημέρι ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης στη Νέα Κρήνη.

    Ο Νομάρχης σε μια προσπάθεια να προβάλει τη Θεσσαλονίκη στο εξωτερικό ανέλαβε την πρωτοβουλία να παραθέσει το γεύμα στο πλαίσιο εκπαιδευτικού ταξιδιού της γερμανικής αντιπροσωπείας σε χώρες της Ευρώπης.

    [10] ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ

    Λονδίνο, 2 Απριλίου 2004 (19:33 UTC+2)

    Απότομη πτώση κάτω από το επίπεδο των 1,23 δολαρίων, σημείωσε στη χρηματαγορά του Λονδίνου το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, έναντι του USD, αμέσως μετά τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική αγορά εργασίας, η οποία και αποτελεί την "αχίλλειο πτέρνα" της οικονομίας των ΗΠΑ.

    Ειδικότερα, μετά τη σχετική ανακοίνωση, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα διολίσθησε στα 1,212 δολάρια, σημειώνοντας πτώση κατά περίπου 1%.

    Στο μεταξύ, το δολάριο εμφανίζει ανοδικές τάσεις και έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, αφού λίγο μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, αναρριχήθηκε στα 104,5 γιεν, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 0,8%.

    [11] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΑ ΚΟΥΛΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2004 (19:26 UTC+2)

    Έντονο καταγράφεται το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει έλληνες επιχειρηματίες σε ό,τι αφορά την κατασκευή του τμήματος Βίντιν-Κούλατα, όπως επισήμανε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων της Βουλγαρίας, V. Cerovski. Όπως διευκρίνισε, το τμήμα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του Μεθοριακού Σταθμού στα Κούλατα και τον άξονα 4.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα στο Hyatt Regency στη Θεσσαλονίκη το ΙΔΑΤΕ, ο Βούλγαρος υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του σε ό,τι αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας του πρέπει να εστιάζει την προσοχή της στα διασυνοριακά έργα και τους άξονες.

    Απηύθυνε δε πρόσκληση στους έλληνες επιχειρηματίες και φορείς να συμμετάσχουν σε έργα που δημοπρατούνται, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι αυτά πρέπει να κατασκευάζονται με βάση τα ευρωπαϊκά standarts, όπως ορίζει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ανέφερε επίσης ότι από το 2007, υπό την προϋπόθεση ότι οι διαπραγματεύσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν αίσιο τέλος, η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στα προενταξιακά προγράμματα ISPA, γεγονός που θα συντελέσει τα μέγιστα στην αύξηση των κονδυλίων.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Α. Νεράτζης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη αναβάθμισης του σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκης-Σόφιας- Βουκουρεστίου, τονίζοντας ότι για την ανάπτυξη στη Βουλγαρία, απαιτούνται πόροι από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

    Αναφερόμενος στην αύξηση των τελών κυκλοφορίας που επέβαλε η κυβέρνηση της γείτονος, στα Ι.Χ. Φορτηγά που εισέρχονται στην Βουλγαρία, ο κ. Νεράντζης τόνισε ότι ήδη καταβάλλονται προσπάθειες για την αναίρεση της ισχύος του συγκεκριμένου μέτρου.

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Ν. Τσιαρτσιώνης, κατά το χαιρετισμό του στην ημερίδα, τόνισε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια ο κλάδος των κατασκευών έχει σημειώσει σημαντική εξέλιξη, πρωταγωνιστώντας στην οικονομία, αλλά και την περιοχή.

    Ο Πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, S. Stoyanov επισήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την ανάγκη δημιουργίας-από βουλγαρικής πλευράς- μιας πλατύτερης περιφερειακής αγοράς, η οποία θα είναι πιο ελκυστική στους ξένους επιχειρηματίες.

    Τέλος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Διαχείρισης και Αξιοποίησης Τεχνικών Έργων αφού παρουσίασε το ΙΔΑΤΕ, επισήμανε ότι στόχος του είναι η προαγωγή της έρευνας για ζητήματα τεχνικών έργων, αλλά και η προώθηση της διεθνούς επιστημονικής συνεργασίας.

    [12] ΜΕ ΚΕΡΔΗ 0,56% ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2004 (16:56 UTC+2)

    Με κέρδη ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ). Ακολουθώντας τους ανοδικούς ρυθμούς των ευρωπαϊκών αγορών, η Σοφοκλέους κατέγραψε αισθητή άνοδο, καθώς οι αγορές τραπεζικών και τηλεπικοινωνιακών τίτλων αντιστάθμισαν τις ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν στις μετοχές της μικρής, κυρίως κεφαλαιοποίησης.

    Συγκεκριμένα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του ΧΑ, παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη που κατέγραφε κατά το πρώτο μισό των συναλλαγών, έκοψε τελικά το νήμα της συνεδρίασης με ποσοστιαία άνοδο της τάξης του 0,56% και διαμορφώθηκε στις 2.372,77 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 2.364,74 και των 2.387,68 μονάδων.

    Πάντως, ενθαρρυντικό θεωρείται το γεγονός, ότι ο βασικός δείκτης του ΧΑ κατάφερε να παραμείνει πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 2.370 μονάδων. Στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, εξάλλου, εντάσσονται το γεγονός ότι μέσω των τίτλων των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών συντηρήθηκε η άνοδος του γενικού δείκτη τιμών των μετοχών, με συναλλαγές ακόμη λιγότερες απ' ό,τι χτες, οι οποίες ήταν, μάλιστα, απόλυτα επικεντρωμένες σε συγκεκριμένους τίτλους.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΈΣ

    Στο ποσό των 101,9 εκατ. ευρώ περιορίστηκε σήμερα ο όγκος των συναλλαγών. Ο σημερινός τζίρος του ΧΑ ήταν, όπως προαναφέρθηκε, πολύ χαμηλός, αισθητά πιο περιορισμένος και από τους χαμηλούς τζίρους των τελευταίων συνεδριάσεων. Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, οι 145 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 140 πτωτικών και 101,9 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση τιμής εμφάνισαν οι μετοχές των εταιριών ΑΛΥΣΙΔΑ ΑΒΕΕ (ΚΑ) (-11,94%), ΑΛΥΣΙΔΑ ΑΒΕΕ (ΠΑ) (-11,89%), ΑΝΕΚ (ΠΟ) (-11,84%) και της ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ (ΠΟ) (-11,11%). Αντίθετα, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των ΟΜΙΛΟΣ ΙΝΤΕΑΛ (ΚΟ) (+11,43%), ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ (ΚΟ) (+9,38%) και της Χ. ΡΟΚΚΑΣ ΑΒΕΕ (ΠΟ) (+8,42%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Θετικό πρόσημο έφεραν με τη λήξη της συνεδρίασης και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο κατέγραψε ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips (+0,57%) και ακολούθησαν ο FTSE/ASE 140 (+0,49%), ο Μid 40 της μέσης (+0,23%) και ο Small Cap 80 της μικρής (+0,08%).

    Εξάλλου, εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι δύο κατ' εξοχήν δεικτοβαρείς κλάδοι, εκείνοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών. Αυτό διότι ο μεν πρώτος ξεκίνησε έντονα ανοδικά και εν τέλει περιόρισε σημαντικά τα αρχικά του κέρδη, ο δε δεύτερος άρχισε τη συνεδρίαση μουδιασμένα και τελικά κατέγραψε σημαντικά κέρδη.

    Συγκεκριμένα, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,43%, ενώ προς το μέσον της

    Συνεδρίασης τα κέρδη του άγγιζαν τις 1,5 εκατοστιαίες μονάδες. Στον αντίποδα, ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών ξεκίνησε με μικρά κέρδη των 0,2 εκατοστιαίων μονάδων για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές με άνοδο 1,08%.

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΚΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Θετικό ήταν και το ισοζύγιο των κλαδικών κι επιμέρους δεικτών, καθώς από τους συνολικά 22, μόνον οι 8 από αυτούς δεν κατάφεραν να διατηρήσουν θετικό το πρόσημό τους μετά και την ολοκλήρωση των συναλλαγών στο ΧΑ.

    Επικεφαλής των ανοδικών τέθηκε ο κλάδος της πληροφορικής (+1,15%). Σημαντικά ποσοστιαία κέρδη εμφάνισαν, πάντως, και οι κλαδικοί κι επιμέρους δείκτες των επενδύσεων (+0,79%) και του συνόλου απόδοσης γενικού δείκτη (+0,57%).

    Μικρότερα ήταν τα κέρδη, του real estate (+0,41%), των τροφίμων ποτών (+0,37%) της παράλληλης αγοράς και του συνόλου απόδοσης παράλληλης (αμφότεροι +0,36%), του χονδρικού εμπορίου (+0,32%), του λιανικού εμπορίου (+0,30%), των βασικών μετάλλων (+0,27%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (+0,21%) και των ασφαλειών (+0,14%).

    Στον αντίποδα, πτώση εμφάνισαν οι κλάδοι των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (-0,96%), των διυλιστηρίων (-0,86%), της κλωστοϋφαντουργίας (-0,72%), των κατασκευών (-0,71%), των συμμετοχών (-0,56%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (-0,55%), καθώς και των βιομηχανιών και της υψηλής κυκλ. ταχύτητας (αμφότεροι 0,46%).

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Χρηματιστές, διαχειριστές και αναλυτές της αγοράς παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τις προβλέψεις τους για τις συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η πορεία των μεγάλων ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών είναι εκείνη η οποία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τα βήματα της Σοφοκλέους.

    Μάλιστα, επισημαίνουν ότι «λείπει ο φυσικός ηγέτης και το κίνητρο, που χρειάζεται η αγορά για να αντιδράσει. Μέχρις ότου δημιουργηθούν βάσιμες προϋποθέσεις μίας μονιμότερης αναστροφής κλίματος και τάσης, στην αγορά θα συνεχίζεται η ταλαιπωρία. Κατάσταση, που μέχρι στιγμής εξυπηρετεί όσους επιλεγμένα και μεθοδικά ενισχύουν τις θέσεις τους σε πολύ συγκεκριμένες μετοχές».

    Έμφαση στις κινήσεις των θεσμικών χαρτοφυλακίων, ιδιαίτερα δε των ξένων, αποδίδει η Εθνική Χρηματιστηριακή. Διατήρηση της επιφυλακτικότητας από πλευράς επενδυτών και, άρα, της στροφής σε αμυντικές μετοχές αναμένει η Marfin Analysis.

    Από την πλευρά της η Διεύθυνση Χρηματιστηριακών Συναλλαγών της Aspis Bank εφιστά την προσοχή στο ύψος της συναλλακτικής δραστηριότητας, καθώς και στην αγορά παραγώγων.

    Σύμφωνα με την Praxis International ΑΧΕΠΕΥ, ελλείψει σημαντικής ειδησεογραφίας στην εσωτερική αγορά, η τάση αναμένεται να δοθεί από τις διεθνείς αγορές, χωρίς να εκτιμάται ότι θα υπάρχουν ιδιαίτερες διακυμάνσεις αφού η συσσώρευση είναι αυτή που κυριαρχεί κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

    [13] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΑΝΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2004 (16:45 UTC+2)

    Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Αύξηση 6,7% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Αξίας Λιανικών Πωλήσεων του μηνός Ιανουαρίου 2004 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2003,.

    Αναλυτικότερα, η αύξηση αυτή προήλθε από τις μεταβολές στους δείκτες των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων κατά 12,2%, των πολυκαταστημάτων κατά 9,8% και των καταστημάτων τροφίμων, ποτών και καπνού κατά 11,3%.

    Επίσης, στην αύξηση συντέλεσε η ανοδική κίνηση του δείκτη των καταστημάτων φαρμακευτικών-καλλυντικών κατά 11,6%, των καταστημάτων ένδυσης-υπόδησης κατά 0,6%, των καταστημάτων βιβλίων- χαρτικών και λοιπών ειδών κατά 4,9%, καθώς και των πωλήσεων εκτός καταστημάτων κατά 3,6%.

    Από τις μειώσεις των δεικτών η ΕΣΥΕ τονίζει αυτή των καταστημάτων επίπλων-ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού σε ποσοστό 3,7%.

    [14] ΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΣΒΒΕ-ΣΕΒΕ-ΕΒΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2004 (16:25 UTC+2)

    Η ανακατανομή των πόρων του ΕΣΟΑΒ, προς όφελος των ληπτριών χωρών με την υψηλότερη ζήτηση κονδυλίων, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ΕΧΡΟ 2008 και η επίλυση του χρόνιου προβλήματος της βίζας, αποτελούν τρία από τα κυριότερα αιτήματα, που κατέθεσαν σήμερα, στον υφυπουργό Εξωτερικών, Ευρυπίδη Στυλιανίδη, οι διοικήσεις των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας.

    Στις διερευνητικές επαφές του κ.Στυλιανίδη με τα προεδρεία των συνδέσμων Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, τις πρώτες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τέθηκε επίσης το ζήτημα της ενεργοποίησης του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στη Θεσσαλονίκη.

    Εξάλλου, οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών της Βόρειας Ελλάδας συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι η αναβάθμιση των γραφείων ΟΕΥ των κατά τόπους ελληνικών πρεσβειών αποτελεί μονόδρομο για την περαιτέρω ανάπτυξη των διεθνών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων της χώρας μας.

    Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του μετά το πέρας των συναντήσεων, ο κ.Στυλιανίδης άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, τονίζοντας ότι "μίλησε πολύ και έπραξε λίγο". Κατά τον ίδιο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μοίρασε παντού υποσχέσεις, χωρίς να έχει τα χρήματα για να τις υλοποιήσει και "η πρώτη αγωνία της Νέας Δημοκρατίας είναι ακριβώς να βρει αυτά τα χρήματα".

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε, τέλος, ότι η φιλοσοφία της νέας κυβέρνησης "απενοχοποιεί τα κέρδη των επιχειρήσεων και τη φιλοδοξία της πολιτικής, αρκεί αυτά να φέρΝουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία και την εθνική οικονομία"

    ΣΒΒΕ: ΕΜΦΑΣΗ

    ΣΤΟ ΕΣΟΑΒ

    Απολύτως απαραίτητη θεωρεί τη διαχείριση του Ελληνικού Σχεδίου για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) από την πόλη της Θεσσαλονίκης η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), όπως τόνισε κατά την πρωϊνή συνάντησή της με τον κ.Στυλιανίδη.

    Παράλληλα, οι Βορειοελλαδίτες βιομήχανοι έθεσαν επί τάπητος το ζήτημα της αλληλεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομίας-Οικονομικών, τονίζοντας ότι πρέπει να μπει "φρένο" σε αυτό το φαινόμενο, ενώ ζήτησαν να ενεργοποιηθεί το γραφείο ΟΕΥ της Θεσσαλονίκης.

    Σε ό, τι αφορά αναλυτικότερα το ΕΣΟΑΒ, η διοίκηση του ΣΒΒΕ τόνισε ότι καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη πρόσληψης τεχνικού συμβούλου για όλες τις διαδικασίες διαχείρισης, αξιολόγησης και παρακολούθησης των έργων του σχεδίου. Εξάλλου, εισηγήθηκε να δοθούν πρόσθετα κονδύλια από το ΕΣΟΑΒ στη Βουλγαρία, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερα ικανοποιητικές απορροφήσεις.

    Επί τάπητος τέθηκαν ακόμη τα ζητήματα της βίζας (σε συνάρτηση με τη συμμετοχή αλλοδαπών από τα Βαλκάνια σε ελληνικές επιχειρήσεις), των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών και των πανευρωπαϊκών αξόνων, καθώς επίσης και το Σύμφωνο Σταθερότητας, η πρωτοβουλία SECI και το γνωστό "Τhessaloniki Forum".

    ΣΕΒΕ: ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΘΝΙΚΗ

    ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

    Η συγκρότηση εθνικής στρατηγικής εξαγωγών και γενικότερα το θέμα της βελτίωσης του εξαγωγικού προσανατολισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υφυπουργού Εξωτερικών με το προεδρείο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

    Αναλυτικότερα, δια στόματος του προέδρου του, Ευγένιου Πλαλή, ο ΣΕΒΕ έθεσε στον κ.Στυλιανίδη το αίτημα της ενεργοποίησης του Γραφείου ΟΕΥ της Βόρειας Ελλάδος (και τη συμμετοχή του Διευθυντή του ως επίτιμου μέλους στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΒΕ).

    Επιπροσθέτως, υπογράμμισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης των γραφείων ΟΕΥ με στελέχη, υποδομές και πόρους. Μάλιστα, προθυμοποιήθηκε να φιλοξενεί τους νέους οικονομικούς και εμπορικούς συμβούλους των ελληνικών πρεσβειών για ορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να γνωρίζουν τα θέματα των εξαγωγών και τα προβλήματα των εξαγωγέων.

    Στην "ατζέντα" της σημερινής συνάντησης περιλαμβάνονταν ακόμη τα θέματα της ανάπτυξης δράσεων προβολής ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, αλλά και της ένταξης μέτρων στήριξης εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων στο αναθεωρημένο Γ΄ ΚΠΣ και στα ΠΕΠ.

    Σε ό, τι αφορά το ΕΣΟΑΒ, τονίστηκε η ανάγκη μεταφοράς κονδυλίων σε χώρες υψηλής ζήτησης. Ο κ. Στυλιανίδης ενημέρωσε τη διοίκηση του ΣΕΒΕ ότι το ΥΠΕΞ αναζητά τρόπους καλύτερης αξιοποίησης των κονδυλίων που θα δαπανηθούν από την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΕΣΟΑΒ και ότι θα αναζητηθούν τρόποι διευκόλυνσης της μετακίνησης των συνεργατών των Ελλήνων επιχειρηματιών από τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης (βίζα). Τέλος, υποσχέθηκε να εξετάσει με προσοχή την πρόταση να μετεκπαιδεύονται στον ΣΕΒΕ οι νέοι ΟΕΥ.

    ΕΒΕΘ: ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ

    Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΟΕΥ

    Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα "δεν μπορεί να ελπίζει σε αύξηση των ελληνικών εξαγωγών ούτε σε προσέλκυση ξένων επενδύσεων, εάν δεν βελτιωθεί η λειτουργία των γραφείων ΟΕΥ", διατύπωσε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Δημήτρης Μπακατσέλος, κατά τη συνάντηση του προεδρείου του φορέα με τον υφυπουργό Εξωτερικών.

    Επίσης, ο κ. Μπακατσέλος ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να λυθεί το θέμα της χορήγησης βίζας ιδίως ενόψει της προσπάθειας διεκδίκησης της παγκόσμιας έκθεσης ΕΧΡΟ 2008 από την πόλη της Θεσσαλονίκης.

    Στη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος ενημέρωσε τον κ. Στυλιανίδη για τα προβλήματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες της πόλης και των οποίων οι λύσεις άπτονται των αρμοδιοτήτων του νέου υφυπουργού.._

    ΑΛ.Γ

    [15] ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Λευκωσία, 2 Απριλίου 2004 (21:34 UTC+2)

    Διαψεύδονται κατηγορηματικά οι φήμες που κυκλοφόρησαν στην Αθήνα για παραίτηση του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, μιλώντας στο Mega Channel, διέψευσε τις φήμες και τόνισε ότι «οι ισχυρισμοί αυτοί είναι εντελώς ανυπόστατοι».

    Ερωτηθείς πώς κυκλοφόρησαν οι φήμες σημείωσε: «Δεν ξέρω είτε είναι υποβολιμαίοι αυτοί οι ισχυρισμοί είτε είναι από πρόσωπα τα οποία δεν γνωρίζουν τον Τάσσο Παπαδόπουλο, πρόεδρο και πολιτικό άνδρα της Κύπρου».

    Επισήμανε ότι «αν όλα αυτά δεν τα λαμβάνει κανείς σοβαρά υπόψη στην Αθήνα θα είναι καλύτερα για όλους».

    Oπως μετέδωσε το Mega, τις φήμες διέψευσε και στενός συνεργάτης του κ. Παπαδόπουλου.

    Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνουν ότι ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει οποιαδήποτε πληροφορία ή ένδειξη για παραίτηση του κ. Παπαδόπουλου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, που νωρίτερα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κύπρου, δήλωσε ότι δεν έχει καμία τέτοια πληροφόρηση.

    [16] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Βερολίνο, 2 Απριλίου 2004 (21:28 UTC+2)

    Η Κυπριακή Πρεσβεία και το Γραφείο Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο σε

    συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της

    Κύπρου, πραγματοποίησαν μεταξύ 26 και 30 Μαρτίου με εξαιρετική επιτυχία τέσσερις

    εκδηλώσεις για την Κύπρο στα πλαίσια του 3ου Λογοτεχνικού Φόρουμ κατά τη Διεθνή

    Έκθεση Βιβλίου Λειψίας 2004, «Μικρές γλώσσες - Μεγάλες Λογοτεχνίες».

    Στο Φόρουμ συμμετείχαν η Ελλάδα, η Φινλανδία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η

    Τσεχία, η Σλοβακία, η Κροατία, η Μάλτα και η Κύπρος.

    Στόχος του κοινού λογοτεχνικού φόρουμ των χωρών αυτών είναι η κοινή παρουσίαση

    λογοτεχνίας από χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης.

    Σημειώνεται ότι η Κύπρος ανήκει στα ιδρυτικά στελέχη του Φόρουμ που δημιουργήθηκε το

    2002 και συμμετείχε μέχρι στιγμής στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Λειψίας 2003 με πέντε

    χώρες και στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φραγκφούρτης 2003, με άλλες με έξι χώρες. Φέτος

    στο λογοτεχνικό Φόρουμ ο αριθμός των χωρών που συμμετείχαν ανήλθε σε δέκα χώρες,

    γεγονός που υπογραμμίζει την επιτυχία του Φόρουμ.

    Την Κύπρο εκπροσώπησαν φέτος οι λογοτέχνες Χρίστος Χατζήπαπας και Νίκος Ορφανίδης.

    Οι Κύπριοι λογοτέχνες και το έργο τους παρουσιάστηκαν στα ελληνικά και γερμανικά σε

    δύο κοινές αναγνώσεις με τη Φινλανδία και Πολωνία εντός του εκθεσιακού χώρου στη

    Λειψία.

    Επίσης, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων στη Λειψία, η Πρεσβεία της Κύπρου στο

    Βερολίνο διοργάνωσε στις 29.03.2004 κοινή εκδήλωση με την Πρεσβεία της Μάλτας.

    Η κοινή λογοτεχνική εκδήλωση Μάλτας και Κύπρου, των δύο νέων κρατών μελών της ΕΕ,

    όπως ανέφερε ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Βερολίνο κ. Λεωνίδας Σ. Μαρκίδης,

    αποτελεί την αρχή μιας προσπάθειας σκιαγράφησης της εικόνας του πολιτισμικού πλούτου

    των δύο νησιών, και τόνισε ότι η λογοτεχνία είναι σε θέση και πρέπει να παίξει

    σημαντικό ρόλο στον κοινό μας στόχο, της αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών της

    Ευρώπης η οποία συνεχώς διευρύνεται. Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκε το έργο του Κύπριου

    λογοτέχνη Χρίστου Χατζήπαπα και του Μαλτέζου λογοτέχνη Joe Friggieri.

    Τέλος στις 30 Μαρτίου παρουσιάσθηκε το έργο του Κύπριου ποιητή και λογοτέχνη Νίκου

    Ορφανίδη μαζί με έργα λογοτεχνών από την Κροατία, τη Μάλτα, την Ουγγαρία και την

    Πολωνία στο Λογοτεχνικό Εργαστήρι Βερολίνου.

    Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο Πρέσβης κ. Μαρκίδης, ο Πρέσβης της Μάλτας Nilliam

    Spiteri, ο Διευθυντής του Λογοτεχνικού Σπιτιού κ. Nichner, η Διευθύντρια του

    Λογοτεχνικού Εργαστηρίου κ. Lange, εκπρόσωποι των Πρεσβειών των άλλων χωρών που

    συμμετείχαν στο Λογοτεχνικό Φόρουμ, μέλη του προσωπικού των Πρεσβειών της Κύπρου και της Ελλάδος, δημοσιογράφοι, φοιτητές και πλήθος κόσμου.

    [17] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

    Λευκωσία, 2 Απριλίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου ξεκίνησε σήμερα τη συζήτηση των πρακτικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθούν στις 24 Απριλίου, δήλωσε μετά τη συνεδρία του Σώματος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χρυσοστομίδης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν πρακτικά προβλήματα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά κάποια ''τεχνικά προβλήματα, τα οποία θα επιλυθούν με τρόπους που έχει συζητήσει και θα συζητήσει το Υπουργικό Συμβούλιο''.

    [18] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 2 Απριλίου 2004 (18:28 UTC+2)

    Χωρίς ουσιαστική μεταβολή έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση της τάξης του 0,1%, κλείνοντας στην υψηλότερη τιμή της ημέρας, τις 85,55 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 583 χιλιάδες λίρες.

    Πτώση της τάξης του 0,41% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 365,46 μονάδες

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] Μ. ΓΙΝΓΚΜΠΛΑΝΤ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2004 (18:09 UTC+2)

    Πρόκληση χαρακτήρισε τον κυριακάτικο αγώνα πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό, ο προπονητής του Ηρακλή Ματς Γίνγκμπλαντ, ο οποίος έθεσε ως στόχο για το εν λόγω ματς τη νίκη, που θα διατηρήσει τους «κυανόλευκους» ζωντανούς στη μάχη για την έξοδο στην Ευρώπη.

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο Σουηδός τεχνικός εξέφρασε το σεβασμό του προς τους ερυθρόλευκους και σημείωσε ότι η ομάδα του βρίσκεται αγωνιστικά σε ανοδική τροχιά. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γίνγκμπλαντ, «πιστεύουμε ότι θα φανεί στον αγωνιστικό χώρο».

    Αναλυτικά η δήλωση του προπονητη του Ηρακλή έχει ως εξής:

    «Ο αγώνας με τον Ολυμπιακό αποτελεί για μας πρόκληση. Σεβόμαστε τον αντίπαλο. Ξέρουμε ότι ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα. Θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του αγώνα και των φιλάθλων μας, ώστε να επιτύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Η ομάδα μας βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, όσον αφορά στον αγωνιστικό τομέα, και πιστεύουμε ότι αυτό θα φανεί στον αγωνιστικό χώρο».

    [20] ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΑΣΤΑ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2004 (17:45 UTC+2)

    Το τελευταίο αντίο είπαν σήμερα το απόγευμα συγγενείς, φίλοι, νέοι και παλιοί συνάδελφοί, αλλά και εκπρόσωποι από όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο, στον Γιάννη Κυράστα, ο οποίος έχασε χθες την άνιση μάχη με το θάνατο, σε ηλικία μόλις 52 ετών.

    Η κηδεία του πρώην διεθνούς ποδοσφαιριστή έγινε μέσα σε κλίμα συγκίνησης από το Κοιμητήριο της Αγίας Παρασκευής.

    Έχοντας προσβληθεί από βαριάς μορφής σηψαιμία και έπειτα από πολλές χειρουργικές επεμβάσεις και παραμονή σχεδόν ενός μήνα στην εντατική μονάδα κλινικής, ο γνωστός προπονητής άφησε την τελευταία του πνοή χθες στις 5.30 το απόγευμα, παρά τις εντατικές προσπάθειες αντιμετώπισης των επιπλοκών της νόσου.

    Τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του εκλιπόντος εξέφρασαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ηρακλής, Άρης, η ΕΠΑΕ, η ΕΠΟ και ο ΠΣΑΤ.

    Επίσης η ΕΠΟ αποφάσισε, στους αγώνες όλων των εθνικών πρωταθλημάτων που θα γίνουν αύριο και την Κυριακή να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γιάννη Κυράστα.

    Ακόμη οι παίκτες της εθνικής ομάδας των ανδρών θα αγωνιστούν με μαύρα περιβραχιόνια στη φιλική αναμέτρηση με την Ολλανδία που θα γίνει την Τετάρτη, 28 Απριλίου, στο Αϊντχόβεν.

    7 πρωταθλήματα με Ολυμπιακό και ΠΑΟ

    Ο Γιάννης Κυράστας γεννήθηκε στον Πειραιά στις 25 Οκτωβρίου του 1952. Άρχισε τη μεγάλη καριέρα του από τα εφηβικά του Ολυμπιακού. Στα εννέα χρόνια που φόρεσε τη φανέλα των ερυθρολεύκων κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα (1973, '74, '75, '80 και '81), καθώς και τρία Κύπελλα (1973, '75, '81).

    Το καλοκαίρι του 1981 μετακόμισε στον «αιώνιο αντίπαλο», τον Παναθηναϊκό, με τον οποίο κατέκτησε δυο πρωταθλήματα (1984, '86) και τρία Κύπελλα (1982, '84 και '86).

    Με την εθνική ομάδα αγωνίστηκε 46 φορές, κάνοντας το ντεμπούτο του στις 15 Νοεμβρίου 1974 στο ματς με την Κύπρο (1-4) και για τελευταία φορά αγωνίστηκε στον αγώνα με την Πολωνία στις 19 Μαΐου 1985.

    Κυράστας ο προπονητής

    Ο Γιάννης Κυράστας ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 1987 από την Α' Αθηνών με τον Εθνικό Ελληνορώσων και ακολούθησαν το Μεσολόγγι (Δ' Εθνική), η Προοδευτική (Γ' Εθνική) και ο Εθνικός (Β' Εθνική). Την περίοδο 1991-'92 ανέβασε την Προοδευτική από την Γ' στη Β' Εθνική και την επόμενη περίοδο μετακόμισε στον Πανιώνιο.

    Τη σεζόν 1993-'94 κάθισε στον πάγκο του Παναργειακού και στη συνέχεια ανέλαβε τον Εθνικό. Ακολούθησαν ο Πανηλειακός και ο Πανιώνιος με τον οποίο κατέκτησε το Κύπελλο στον τελικό με τον Παναθηναϊκό (1997).

    Έπειτα από νέο πέρασμα στον Πανηλειακό (1998-'99) αναλαμβάνει τον Ιούνιο του 1999 τον Παναθηναϊκό, με τον οποίο έχασε στο φινάλε του πρωταθλήματος τον τίτλο από τον Ολυμπιακό. Επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν ο Ηρακλής, όπου έμεινε μόλις ένα χρόνο και τον Ιούλιο του 2001 ανέλαβε για δεύτερη φορά τον Παναθηναϊκό, από τον οποίο αποχώρησε το Δεκέμβριο του 2001.

    Ήταν παντρεμένος με τη Ρούλα είχε δυο κόρες, την Εβελίνα και τη Βέρα.

    [21] ΣΕ ΟΑΚΑ ΚΑΙ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ ΑΥΡΙΟ Η Φ. ΠΕΤΡΑΛΙΑ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2004 (16:24 UTC+2)

    Το εργοτάξιο του ΟΑΚΑ, όπου και θα πραγματοποιηθεί η τακτική σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων των έργων, θα επισκεφθεί αύριο στις 11.15 το πρωί η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πετραλιά.

    Αμέσως μετά, η κ. Πετραλιά θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα εργοτάξια των Ολυμπιακών έργων στο Μαρκόπουλο.

    [22] Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡ.ΜΑΛΑΔΕΝΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2004 (14:02 UTC+2)

    Ο τραυματισμός του Χρήστου Μαλαδένη πονοκεφαλιάζει τον Άγγελο Αναστασιάδη. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ δεν γνωρίζει ακόμη εάν μπορεί να υπολογίζει στον ποδοσφαιριστή για την αναμέτρηση της Κυριακής με αντίπαλο τον Ιωνικό, στο γήπεδο της Τούμπας.

    Ο Χρήστος Μαλαδένης ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα προετοιμασίας και η συμμετοχή του θα αποφασιστεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς υπέστη κάκωση του έσω πλαγίου συνδέσμου σε φιλικό παιχνίδι με τον Αγιο Γεώργιο Νέας Κρήνης.

    Στο μεταξύ, ο Ιφεάνι Ουντέζε επέστρεψε στην Ελλάδα και ο αφρικανός θα βρίσκεται στη διάθεση του Αναστασιάδη για την αναμέτρηση της 25ης αγωνιστικής με τον Ιωνικό. Αντίθετα, νοκ άουτ τέθηκε ο Λάμπρος Βαγγελής, λόγω προβλήματος που αντιμετωπίζει στους κοιλιακούς.

    Στο παιχνίδι με τον Ιωνικό, που θα διεξαχθεί την Κυριακή στις 6 το απόγευμα στο γήπεδο της Τούμπας, μοναδικός στόχος των ασπρόμαυρων είναι η κατάκτηση των τριών βαθμών της νίκης, καθώς οι ασπρόμαυροι θα σφραγίσουν την έξοδο της ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ.

    [23] ΤΕΝΙΣ: ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ Η Λ.ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2004 (13:55 UTC+2)

    + Πολλαπλά κερδισμένη αποχαιρέτισε η ελληνίδα πρωταθλήτρια του τένις, Λένα Δανιηλίδου, το Μαϊάμι για να συνεχίσει την πορεία της στην Αμερική. Στο τουρνουά NASDAQ-100 έδειξε ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που θα περιληφθεί ξανά στις κορυφαίες τενίστριες του κόσμου, κάτι που θα αποτυπωθεί και στην παγκόσμια κατάταξη.

    Με την καταπληκτική πορεία της μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκε από τη Σερένα Ουίλιαμς, η ελληνίδα πρωταθλήτρια υπολογίζεται ότι κέρδισε περίπου 10 θέσεις, που σημαίνει ότι στη νέα λίστα που θα εκδοθεί τη Δευτέρα, θα βρίσκεται γύρω στο Νο25 του κόσμου.

    Επόμενος σταθμός της Δανιηλίδου είναι το τουρνουά 585.000 δολαρίων στο Αμίλια Αϊλαντ, το οποίο αρχίζει την Τρίτη με τη συμμετοχή 56 τενιστριών. Σε αυτό η 21χρονη ελληνίδα πρωταθλήτρια θα έχει την ευκαιρία να παίξει στο διπλό με παρτενέρ την Χριστίνα Ζαχαριάδου, καθώς το ελληνικό ζευγάρι εξασφάλισε κάρτα ελεύθερης συμμετοχής, γεγονός που θα του επιτρέψει να αρχίσει πρόβες ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Μια τέτοια πρόβα θα είναι και οι αγώνες στο Φέντ Καπ για την Α' Ευρωαφρικανική Ζώνη, οι οποίοι θα γίνουν φέτος στην Αθήνα 19-25 Απριλίου.

    [24] ΒΙΩΣΙΜΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΖΗΤΑ Η ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 2 Απριλίου 2004 (21:29 UTC+2)

    Η ρωσική κυβέρνηση εκτιμά ότι η επίτευξη δίκαιης, σταθερής και ολοκληρωμένης λύσης

    του κυπριακού προβλήματος είναι δυνατή μόνο υπό την προϋπόθεση της εθελούσιας

    συμφωνίας των ίδιων των Κυπρίων, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, και στη βάση των

    ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, η ρωσική θέση επαναβεβαιώθηκε κατά τη

    διάρκεια συνάντησης του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεγκέι Ραζόφ με

    τον Πρεσβευτή της Κύπρου στην Ρωσία Ανδρέα Γεωργιάδη, στην οποία έγινε ενημέρωση για

    τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα μετά την κατάθεση του πέμπτου

    σχεδίου λύσης του Κυπριακού, το οποίο παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι

    Ανάν κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού στο Μπούργκενστοκ

    της Ελβετίας.

    ''Μια τέτοια λύση θα πρέπει να χρησιμεύσει στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου κυπριακού

    κράτους στο οποίο θα ήταν σταθερά διασφαλισμένα τα συμφέροντα και η ευημερία όλων

    των πολιτών του'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [25] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΜΕ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥΣ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν τους κλάδους των γεωτεχνικών, συζήτησαν στη διάρκεια σημερινής τους συνάντησης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σάββας Τσιτουρίδης με τα διοικητικά συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟ.ΓΕ.Δ.Υ.) και της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Γ.Δ.Υ.).

    Στο μεταξύ, ο κ. Τσιτουρίδης θα έχει τη Δευτέρα και την Τρίτη, συναντήσεις με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Ιταλίας κ.κ. Herve Gaymard και Giovanni Alemanno, τη Δευτέρα, στο Παρίσι και στη Ρώμη.

    Οι επαφές του κ. Τσιτουρίδη με τους ομολόγους του υπουργούς, εντάσσονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας του εκτάκτου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 19 και 20 Απριλίου 2004, με θέμα την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στον καπνό, το βαμβάκι και το ελαιόλαδο.

    [26] "ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ"

    Βιέννη, 2 Απριλίου 2004 (16:14 UTC+2)

    «Ο λαός είναι η τελευταία ευκαιρία για την Κύπρο», γράφει η αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε» μετά την αδυναμία των άμεσα ενδιαφερόμενων μερών να καταλήξουν σε συμφωνία για την Κύπρο στη Λουκέρνη.

    «Το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη μπορεί να το δει κανείς στη Λευκωσία», επισημαίνει η «Ντι Πρέσε».

    «Το Σιδηρούν Παραπέτασμα και το Τείχος του Βερολίνου έχουν καταρρεύσει. Μόνο οι τουρκοκύπριοι και οι ελληνοκύπριοι παραμένουν χωρισμένοι από ένα κατασκεύασμα ιστορικής ισχυρογνωμοσύνης», σημειώνει ο αρθρογράφος της «Ντι Πρέσε».

    «Ας ελπίσουμε ότι στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου οι ελληνοκύπριοι θα δείξουν τη γενναιοδωρία που δεν μπόρεσε να δείξει η πολιτική τους ηγεσία», υπογραμμίζει η «Ντι Πρέσε».

    Η γερμανική έκδοση της «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» επιρρίπτει την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν υπήρξε μία συμφωνημένη συμφωνία στη Λουκέρνη στον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο ο οποίος , όπως γράφει η εφημερίδα , - «απέτυχε τη δοκιμασία του καυστικού οξύ».

    «Όλο το χρονικό διάστημα που ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς ακολουθούσε την τακτική των καθυστερήσεων, ο κ. Παπαδόπουλος είχε την ευχέρεια να φαίνεται ότι είναι συγκαταβατικός . Τώρα όμως που η τουρκική πλευρά έχει αρχίσει να συνεργάζεται μπορούμε να δούμε τον κ. Παπαδόπουλο κάτω από ένα διαφορετικό φως», παρατηρεί ο αρθρογράφος της «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» .

    [27] ΕΠΑΙΝΟΙ ΤΟΥ ΙΡΛΑΝΔΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λονδίνο, 2 Απριλίου 2004 (15:55 UTC+2)

    Ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ιρλανδός Πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν επαίνεσε το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για τις ''ακούραστες προσπάθειές'' του στην αναζήτηση διευθέτησης του Κυπριακού.

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο κ. Αχερν επανέλαβε την προτίμηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου την 1 Μαϊου 2004 καθώς και την ετοιμότητά της να ενσωματώσει τους όρους μιας διευθέτησης σύμφωνα με τις αρχές πάνω στις οποίες έχει ιδρυθεί η Ενωση.

    [28] XAIΡΕΤΙΖΕΙ Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Καμπέρα, 2 Απριλίου 2004 (15:53 UTC+2)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Αλεξάντερ Ντάουνερ με σημερινή ανακοίνωσή του χαιρετίζει το τελικό σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επίλυση του Κυπριακού και εκφράζει την ευχή όπως αυτό γίνει αποδεκτό από τον κυπριακό λαό.

    Ο κ. Ντάουνερ αναφέρει ότι η χώρα του είναι υποστηρικτής των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, διατηρεί απόσπασμα στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο και συμμετέχει με τη συνδρομή του ειδικού απεσταλμένου της Τζιμ Σορτ στις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος.

    Ο Αυστραλός ΥΠΕΞ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι αν τα δημοψηφίσματα που θα διεξαχθούν στις δύο κοινότητες είναι επιτυχή, η Κύπρος θα ενταχθεί επανενωμένη στην ΕΕ. Αναφέρει επίσης μια τέτοια εξέλιξη θα γίνει ευπρόσδεκτη από όλη τη διεθνή κοινότητα.

    Ο κ. Ντάουνερ καλεί τους πολιτικούς ηγέτες της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να παροτρύνουν τις κοινότητες προς υποστήριξη του προτεινόμενου σχεδίου για επίτευξη μόνιμης και ειρηνικής διευθέτησης του προβλήματος, που παραμένει άλυτο για πολύ καιρό.

    [29] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Μαθητές από πολλά σχολεία της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στη γιορτή που διοργάνωσε στο Τρένο Βιβλίου-Πολιτισμού, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, για τον εορτασμό της σημερινής παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου.

    «Η καλλιέργεια μιας σωστής σχέσης με το βιβλίο ξεκινά από τα πρώτα παιδικά μας χρόνια. Τα βιβλία μπορούν να κάνουν τη ζωή του μικρού παιδιού συναρπαστική. Τα βιβλία της παιδικής μας ηλικίας είναι οι ιδέες μας, ο χαρακτήρας μας, η αγάπη μας για τους ανθρώπους. Γι' αυτό βρίσκουν πάντα μια θέση στην καρδιά μας», τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης.

    Στη γιορτή τα παιδιά διασκέδασαν με τις φιγούρες του καραγκιοζοπαίχτη Γιάννη Χατζή, ενώ στην εκδήλωση συμμετείχε και η παιδική χορωδία του 2ου δημοτικού σχολείου Αγιου Παύλου.

    Η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς, Χανς Κριστιάν Αντερσεν. Το 2004 υπεύθυνη χώρα για το υλικό του εορτασμού είναι η Ελλάδα και το φετινό μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, το οποίο διαβάζεται σε όλο τον κόσμο, έγραψε η βραβευμένη συγγραφέας Αγγελική Βαρελά.

    Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Πολιτισμού-διεύθυνση βιβλιοθηκών του δήμου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, διοργάνωσε από τις 23 Μαρτίου σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου.

    [30] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΦΤΑΝΤΖΗ

    Σέρρες, 2 Απριλίου 2004 (17:21 UTC+2)

    Συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Γιώργου Καφταντζή, διοργανώνει το Μουσικό Εργαστήρι Σερρών, το Σάββατο 3 Απριλίου και ώρα 9 μ.μ., στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Σερρών.

    Στην παραγωγή της συναυλίας συμμετέχουν, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Σερρών, ενώ την επιμέλεια του έργου, που τιτλοφορείται «Συν-ωδεία» έχει ο γνωστός Σερραίος μαέστρος κ. Λευτέρης Αερόπουλος.

    Η συναυλία περιλαμβάνει ποιήματα της συλλογής Γιώργου Καφταντζή, τα οποία μελοποίησε ο Λευτέρης Αερόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί μια ευλαβική προσέγγιση στο μεγάλο ποιητικό έργο του αείμνηστου Γιώργου Καφταντζή.

    Στη συναυλία θα πάρουν μέρος, η Νεανική Χορωδία, η Μικτή Χορωδία και η μικρή Συμφωνική Ορχήστρα του Μουσικού Εργαστηρίου (σύνολο 75 εκτελεστές), ενώ σολίστ θα είναι οι Μυρσίνη Κατσιναβάκη και Απόστολος Σωτηρούδης.

    Μουσική διεύθυνση, από τον Λευτέρη Αερόπουλο. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

    [31] ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2004 (13:19 UTC+2)

    Δεκάδες μαθητές από δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν στην 1η γραμμή του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης για να γιορτάσουν τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, με την οποία ολοκληρώνεται το 10ημερο εκδηλώσεων (23 Μαρτίου 4 Απριλίου) που διοργάνωσε και φέτος ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Πολιτισμού -διεύθυνση βιβλιοθηκών του δήμου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.

    Μαθητές των δημοτικών σχολείων Κουφαλίων, Πολίχνης, Συκεών και Αγιου Παύλου μαζί με την παιδική χορωδία του 2ου δημοτικού Αγίου Παύλου, τον καραγκιοζοπαίχτη Γιάννη Χατζή και συγγραφείς της Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν στην εκδήλωση και επισκέφτηκαν το Τρένο του Βιβλίου Πολιτισμού, που βρίσκεται στο Σιδηροδρομικό Σταθμό από τη Δευτέρα.

    Στο Τρένο λειτουργεί έκθεση παιδικού βιβλίου, έκθεση φωτογραφικού και έντυπου υλικού από τις δραστηριότητες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Επίσης λειτουργεί και έκθεση ζωγραφικής με έργα μαθητών, με θέμα των εορτασμό των 100 χρόνων από το θάνατο του Παύλου Μελά και την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα, τα οποία έχουν επιλεγεί μετά από διαγωνισμό που προκήρυξε το Σωματείο "Οι φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα".

    Καθημερινά επισκέπτονται το Τρένο του Βιβλίου Πολιτισμού περισσότεροι από 700 μαθητές δημοτικών σχολείων του νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ενημερώνονται για τις εκδόσεις παιδικών βιβλίων, προκειμένου στη συνέχεια να τα προμηθευτούν από τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς τους.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, χαιρετίζοντας τους μικρούς μαθητές στην εκδήλωση, δήλωσε ότι το Τρένο Βιβλίου Πολιτισμού βρίσκεται για 10η συνεχή χρονιά φέτος στη Θεσσαλονίκη, την πόλη του πνεύματος, των γραμμάτων και των τεχνών, ενώ αναφέρθηκε και στις επισκέψεις συγγραφέων στα σχολεία, στο πλαίσιο του 10ήμερου εκδηλώσεων για το παιδικό βιβλίο. «Οι επισκέψεις έχουν μεγάλη ανταπόκριση και αποτελούν μία σημαντική προσφορά στην κοινωνία» είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαστε ενεργοί πολίτες, ο αιώνας που διανύουμε είναι αιώνας εθελοντισμού και προσφοράς».

    Σήμερα στις 6.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο 4ο γυμνάσιο Πολίχνης με την λογοτέχνη Πόπη Σφαλάγκου, ενώ στις 4 Απριλίου, στη 1.00 μ.μ. ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδας προσφέρει εντελώς δωρεάν για τους μαθητές, μια παράσταση κουκλοθέατρου στο θέατρο Σοφούλη.

    [32] ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2004 (10:52 UTC+2)

    Δύο θεατρικές παραστάσεις "Παριστόρια" και "Μήδεια - παραλλαγές στο μύθο" διοργανώνει για τον Απρίλιο το Ιταλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 20 Απριλίου, στις 21.00, στι δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς, και την Πέμπτη 22 Απριλίου, στις 21.00 στο θέατρο Αμαλία, αντίστοιχα.

    "Paristoria" είναι η αναζήτηση, μέσω του θεάτρου, των δεσμών που ενώνουν τους λαούς της Σαρδηνίας με τις παραδόσεις τους. Η αλληγορία και ο μύθος διασκευάζονται με ονειρικό ύφος, προσφέροντας την εικόνα ενός μαγευτικού και μυστηριώδους κόσμου, γεμάτου από φανταστικά στοιχεία. Ολα παραμένουν μετέωρα μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. Πρόκειται για μία πριήγηση στη συλλογική φαντασία ενός λαού, όπου οι πρωταγωνιστές είναι δαίμονες και άγιοι, μύθοι και τέρατα, θεοί και άνθρωποι.

    Η "Μήδεια - παραλλαγές στο μύθο" είναι μία πρωτότυπη παράσταση που συνδυάζει τους ήχους της τζαζ μουσικής με κείμενα που έχουν γραφτεί για την Μήδεια από τον Ευριπίδη, το Σένεκα, τον Corrado Alvaro, την Christa Wolf. Μέσα από το διάλογο της φωνής των μουσικών οργάνων με την ανθρώπινη φωνή της ηθοποιού ξεδιπλώνεται η ιστορία της ηρωίδας, που βιώνει την υπεράνθρωπη διάσταση της τραγικής της μοίρας με την ίδια ένταση συναισθημάτων και λογικής.

    [33] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΤΗ Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2004 (10:44 UTC+2)

    Την επέτειο 45 χρόνων από την ίδρυσή της γιορτάζει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με μία συναυλία που θα δώσει τη Μεγάλη Τετάρτη 7 Απριλίου, στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, κατά την οποία θα τιμήσει παράλληλα και τον ιδρυτή της, Σόλωνα Μιχαηλίδη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων από το θάνατό του.

    Η ΚΟΘ, μαζί με τη Χορωδία της Μακεδονίας, τη σοπράνο Γεωργία Μιχαηλίδου και τον βαρύτονο Ακη Λαλούση, υπό τη διεύθυνση του Αλκη Μπαλτά, θα ερμηνεύσει σε δύο μέρη, έργα του Σόλωνα Μιχαηλίδη (In Memoriam και Ο Τάφος) και του Faure (Ρέκβιεμ: παραδοσιακή πένθιμη καθολική λειτουργία). Η τιμή των εισιτηρίων είναι 20, 12, 9 και 6 ευρώ (φοιτητικό).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 2 April 2004 - 19:13:53 UTC