Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-04-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΤΑ
  • [02] ΓΚΙΟΥΛ: ΘΑ ΖΗΤΗΣΩ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ "ΤΔΒΚ" ΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
  • [04] ΑΛΜΥΡΟΣ Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΟΒΕΛΙΑΣ
  • [05] ΚΥΜΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ "ΣΑΡΩΝΕΙ" ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [06] ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ
  • [07] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠ. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ
  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ
  • [09] Ο Π. ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ
  • [10] ΣΤΕΝΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΕΝ ΚΑΙ Ν.Ε.Ε. ΖΗΤΗΣΕ Ο Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
  • [11] Ο ΧΡ. ΦΩΛΙΑΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ
  • [13] ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΟΣΕ
  • [14] ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΧΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  • [15] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΕΑ
  • [16] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [17] ΜΠ. ΚΕΛΙ: ΕΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [18] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΒΑΣΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΚΕ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - Ε.Ε.
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟ ΥΠΟΥΡΓΟ
  • [20] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΟΚΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟ
  • [21] ΣΤΑ 100 ΚΑΙ 200μ. ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΙΑΝ ΘΟΡΠ
  • [22] ΕΤΟΙΜΗ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ EURO 2004
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ - ΓΡΑΝΙΤΣΑ
  • [24] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΡΙΑΝΤ ΓΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ
  • [25] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
  • [26] ΣΤΙΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο
  • [27] ΜΠΟΥΣ: "ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΣΑΝΤΡ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΤΗ ΒΙΑ"
  • [28] ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΡ
  • [29] ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝ/ΦΟΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
  • [30] ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠ.ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΣ
  • [31] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ
  • [32] ΠΕΝΤΕ ΚΑΡΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ UNICEF
  • [33] ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

  • [01] ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΤΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΩΝΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 5 Απριλίου 2004 (20:25 UTC+2)

    Ξεχωριστά και ανεξάρτητα από τις θέσεις των άλλων θα πάρει τις αποφάσεις του κάθε ένα από τα συγκυβερνώντα κόμματα στην Κύπρο σχετικά με τη λύση του Κυπριακού στη βάση του τελικού σχεδίου Αναν. Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι στη σημερινή συνάντηση των συγκυβερνώντων κομμάτων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συζητήθηκε το θέμα των δημοψηφισμάτων, το πιθανό 'ναι' και το πιθανό 'όχι', και εκφράστηκε ο πλήρης σεβασμός στο κάθε κόμμα και την κάθε κίνηση.

    Πρόσθεσε ότι αυτό που απομένει είναι τα διάφορα κόμματα, έχοντας υπόψη και το πνεύμα της σημερινής συζήτησης, να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις αυτόνομα.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν ανακοίνωσε στη σύσκεψη την απόφασή του.

    Ο κ. Χριστόφιας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και νέας συνάντησης των συγκυβερνώντων κομμάτων πριν το δημοψήφισμα.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο Γενικός Γραμματέας των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ο πρόεδρος του Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών Τίμης Ευθυμίου, ο πρόεδρος της Επαλξης για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [02] ΓΚΙΟΥΛ: ΘΑ ΖΗΤΗΣΩ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ "ΤΔΒΚ" ΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΧΙ

    Άγκυρα, 5 Απριλίου 2004 (10:46 UTC+2)

    Αποφασισμένος να ζητήσει διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου για το σχέδιο Ανάν θα είναι «όχι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ.

    Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Χουρριέτ» ο κ Γκιούλ αναφερόμενος στα δημοψηφίσματα για το σχέδιο Ανάν που θα γίνουν ταυτόχρονα στις δύο πλευρές της Κύπρου δήλωσε επιγραμματικά ότι:

    · Η Τουρκία θα διατηρεί εσαεί στρατό στην Κύπρο ως εγγυήτρια χώρα.

    · Δεν πετύχαμε την κυριαρχία αλλά η κυριαρχία πάρθηκε από τα χέρια των Ελληνοκυπρίων.

    · Αν οι Ελληνοκύπριοι απορρίψουν το σχέδιο Ανάν τότε προτείνοντας το στήθος θα ζητήσω από όλο τον κόσμο να αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ».

    · Αν στο Μπούργκενστοκ δεν σηκωθήκαμε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτό έγινε χάρη στη συμβολή του Ντενκτάς.

    Ο κ Γκιούλ, μιλώντας στην εφημερίδα «Χουρριέτ» τόνισε ότι η τελική μορφή του σχεδίου Ανάν αποτελεί μεγάλο κέρδος για την τουρκική πλευρά. «Για μένα ίσως αυτό να μην είναι το καλύτερο. Υπάρχουν πολλές πλευρές που θέλαμε να είναι καλύτερες . Όπως θα πρέπει να κοιτάξουμε τι είναι υπέρ των Τουρκοκυπρίων, το σημερινό καθεστώς ή τα οφέλη που επιτυγχάνονται με το σχέδιο Ανάν. Πρέπει να κοιτάξουμε πιο είναι το τίμημα του καθεστώτος» είπε ο κ Γκιούλ.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμη ότι στην περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι ψηφίσουν «όχι» και οι Τουρκοκύπριοι «ναι» στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν τότε ο ίδιος θα ξεκινήσει περιοδεία σε όλο τον κόσμο ζητώντας αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Σχολιάζοντας την ανησυχία που έχει εκφράσει ο Ραούφ Ντενκτάς για το θέμα των εγγυητριών χωρών είπε: «Το πιο ισχυρό σημείο του σχεδίου είναι το θέμα των εγγυητριών». Σε ερώτημα για το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ο Ντενκτάς εκστρατεία προκειμένου να ψηφίσουν οι Τουρκοκύπριοι «όχι» στο δημοψήφισμα απάντησε: «Αυτό είναι δημοκρατικό του δικαίωμα. Ο κ Ντενκτάς δεν ήταν στην Ελβετία, ήταν όμως εκεί ο πιο στενός του σύμβουλος, ο κ Εργκούν. Είχε ενημέρωση για τις εξελίξεις μέχρι την τελευταία στιγμή. Ενημερώθηκε για την πρόταση των Τούρκων για το θέμα των περιουσιών και ζητήθηκε η έγκρισή του γραπτώς και όχι τηλεφωνικώς και ο Ντενκτάς την έδωσε». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμη ότι ο Ντενκτάς συνέβαλε τα μέγιστα στο να μην αποχωρήσει η τουρκική πλευρά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, τη στιγμή που οι Ελληνοκύπριοι την τελευταία στιγμή πρότειναν αποχώρηση.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Η Ολυμπιακή προετοιμασία εξελίσσεται καλά, δήλωσε η πρόεδρος της «Αθήνα 2004», Γιάννα Αγγελοπούλου, μετά τη συνάντησή της, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Ο «πρωθυπουργός παρακολουθεί βήμα - βήμα όλη την προετοιμασία και είναι αρωγός σε αυτό το δύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει. Όσο θα ασχολούμαστε, με πάθος και με μεγάλη διάθεση, πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά», υπογράμμισε.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν το στέγαστρο Καλατράβα αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η κ. Αγγελοπούλου, σημείωσε ότι «ως τους Αγώνες θα έχουμε πολλούς πονοκεφάλους. Το θέμα είναι τις ημέρες των Αγώνων, όταν ανοίξει το Ολυμπιακό Χωριό, όταν ανοίξει το Κέντρο Τύπου, όταν θα έρθει όλος ο κόσμος, να μπορούμε να δείξουμε όλη αυτή τη δουλειά που έχουμε κάνει αυτά τα χρόνια. Και πιστεύουμε, αν και εγώ δεν θέλω να είμαι υπεραισιόδοξη, αλλά δεν είμαι και απαισιόδοξη, καθώς γνωρίζω τι δουλειά έχουν κάνει χιλιάδες άνθρωποι, ότι η Ελλάδα θα δείξει μια τελείως διαφορετική εικόνα απ' αυτή που ήξεραν», συμπλήρωσε.

    [04] ΑΛΜΥΡΟΣ Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΟΒΕΛΙΑΣ

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2004 (11:38 UTC+2)

    Ακριβότερα κατά 22%-42%, σε σχέση με πέρυσι, θα κοστίσει φέτος στους καταναλωτές το πασχαλινό τραπέζι, κυρίως λόγω των σημαντικών αυξήσεων που παρουσιάζονται στις τιμές των κρεάτων, οι οποίες καθιστούν ιδιαίτερα αλμυρό τον παραδοσιακό οβελία.

    Σύμφωνα με έρευνα τιμών που πραγματοποίησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), το φετινό πασχαλινό τραπέζι, για οκτώ έως 10 άτομα, με δύο κύρια πιάτα, δύο σαλάτες, τσουρέκι, αυγά και φρούτα, θα στοιχίσει από 61,07 ευρώ έως 107,80 ευρώ (ανάλογα με την ποιότητα και το σημείο πώλησης των τροφίμων).

    Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι οι τιμές στα αμνοερίφια και τα εντόσθια παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, όπως και στα αυγά, ενώ στα οπωροκηπευτικά οι διαφορές τιμών σε σχέση με πέρυσι κυμαίνονται από -66,67% έως +96,43%. Υπερβολική και αδικαιολόγητη αύξηση παρουσιάζουν, σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, οι τιμές των τσουρεκιών που πωλούνται από επώνυμα ζαχαροπλαστεία.

    Αναλυτικότερα, από 6,99 έως 9 ευρώ το κιλό πωλείται φέτος το κατσικάκι, με την τιμή του να παρουσιάζει αισθητή αύξηση σε σχέση με την περσινή (η οποία κυμαινόταν από 5,50 έως 7,30 ευρώ). Αντίστοιχο είναι το άνοιγμα της ψαλίδας και στο αρνί, που θα κοστίσει φέτος από 6,50 έως 9 ευρώ, έναντι 5,50-7,30 ευρώ το 2003. Από 4 έως 9 ευρώ το κιλό πωλούνται φέτος τα εντόσθια για το παραδοσιακό κοκορέτσι (με τις διαφορές τιμών να κυμαίνονται από -2,68% έως 56,52% σε σχέση με πέρυσι).

    Εξάλλου, κατά ορισμένους παράγοντες της αγοράς, η τιμή του κατσικιού ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και τα 11 ευρώ το κιλό στα συνοικιακά κρεοπωλεία, ιδίως όσο πλησιάζει η ημέρα της κατανάλωσης του παραδοσιακού οβελία. Κατά συνέπεια, οι καταναλωτές θα πρέπει να σπεύσουν για τις αγορές τους όσο το δυνατόν νωρίτερα.

    Επιστρέφοντας στην έρευνα του ΚΕΠΚΑ, στο "κόκκινο" βρίσκονται και οι τιμές των αυγών που θα βαφτούν κόκκινα για το πασχαλινό τραπέζι, αφού η τιμή τους ξεκινά από 0,09 και φτάνει μέχρι τα 0,12 ευρώ, από 0,07 έως 0,11 ευρώ το 2003. Εκρηκτική αύξηση, που φτάνει μέχρι και στο 157,14%, κατέγραψε το ΚΕΠΚΑ στην τιμή του τσουρεκιού, αν και σε ορισμένα σημεία πώλησης, το παραδοσιακό πασχαλινό έδεσμα πωλείται φθηνότερα από πέρυσι (έως και κατά 8,77%). Για να γευτούν το πασχαλινό τσουρέκι, οι καταναλωτές θα πρέπει να καταβάλουν από 2,60 έως 9 ευρώ το κιλό, έναντι 2,85 έως 3,50 το 2003).

    Από τα παραπάνω στοιχεία, γίνεται φανερό ότι σημειώνονται μεγάλες αποκλίσεις, ανάμεσα στις ανώτερες και στις κατώτερες τιμές των ίδιων προϊόντων. Κατά συνέπεια, μια προσεκτική έρευνα, πριν από κάθε αγορά, είναι απαραίτητη και μπορεί να προστατεύσει το πορτοφόλι των καταναλωτών._

    [05] ΚΥΜΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ "ΣΑΡΩΝΕΙ" ΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 5 Απριλίου 2004 (17:52 UTC+2)

    Για δεύτερη μέρα συνεχίζονται στο Ιράκ οι συγκρούσεις σιιτών με τις δυνάμεις κατοχής σε πολλές πόλεις.

    Στη Βαγδάτη μαχητικά ελικόπτερα Απάτσι έβαλαν εναντίον σιιτών της πολιτοφυλακής του ακραίου κληρικού, Μοκτάντα αλ Σαντρ, «Στρατός Μεχντί», ενώ σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση στο τελευταίο εικοσιτετράωρο σκοτώθηκαν ένδεκα Αμερικανοί στρατιώτες, μετέδωσε το ΒΒC.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν τον αποκλεισμό της Φαλούτζα και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν ανταποκριτές, τουλάχιστον έξι Ιρακινοί σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίσθηκαν σε ανταλλαγές πυρών.

    Η ιρακινή ραδιοφωνία μετέδωσε ότι πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις ανταρτών εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στη Μοσούλη και στην Κιρκούκ, ενώ για συγκέντρωση ανταρτών στην Καρμπάλα κάνει λόγο το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι οπαδοί του ακραίου κληρικού, Μοκτάντα αλ Σαντρ, επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών τμημάτων. Ο ανταποκριτής του δικτύου ανέφερε ότι τη νύχτα της Κυριακής σκοτώθηκαν στην πόλη οκτώ Ιρακινοί σε συγκρούσεις με βρετανικές δυνάμεις.

    Ανταλλαγές πυρών πραγματοποιήθηκαν μεταξύ σιιτών και βρετανών στρατιωτών στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ, όπου οπαδοί του, Μοκτάντα αλ Σαντρ, έχουν προβεί στην κατάληψη επαρχιακού κυβερνητικού κτιρίου.

    [06] ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2004 (21:00 UTC+2)

    Δημοσιογραφική προσέγγιση της πορείας και της δράσης του ιστορικού ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Χαρίλαου Φλωράκη, αποτελεί το δίτομο έργο του δημοσιογράφου Χρήστου Θεοχαράτου, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τυποεκδοτική» και παρουσιάστηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Στην ουσία για πρώτη φορά παρουσιάστηκε ο δεύτερος τόμος, με τον τίτλο «Χαρίλαος

    Φλωράκης- Ο Λαϊκός Ηγέτης- Οι πολιτικοί Αγώνες- Γνωστά και άγνωστα στοιχεία της

    εικοσαετίας 1973 - 1993», καθώς το πρώτο μέρος του βιβλίου, που αφορά στην τριακονταετία 1942-1972, είναι ήδη γνωστό στο αναγνωστικό κοινό.

    «Όλα όσα περιέχονται σ' αυτό το βιβλίο είμαι εγώ», υπογραμμίζει ο Χαρίλαος Φλωράκης στο βιβλίο. Ο ίδιος παραβρέθηκε στην παρουσίαση, δεν θέλησε ωστόσο να μιλήσει, παραπέμποντας στην δίτομη έκδοση για τη ζωή και τη δράση του.

    «Είναι η πιο μεγάλη πολιτική ομιλία μου, που συγκεφαλαιώνει όλες τις άλλες. Είναι η

    αγωνία μου για τις αρνητικές εξελίξεις, αλλά και η οργή μου, για όσα μπορούσαν να

    αποφευχθούν και τελικά δεν τα αποφύγαμε.

    Πάνω από όλα το βιβλίο αυτό είναι η ακλόνητη πίστη μου στο σοσιαλισμό και στην

    τελική νίκη του. Είναι η αταλάντευτη πεποίθησή μου ότι καμία δυσκολία και ανατροπή και καμία προδοσία δεν πρόκειται να ξεστρατίσει τους λαούς από την πορεία τους προς τον σοσιαλισμό», λέει ακόμη ο Χ. Φλωράκης.

    Την αισιοδοξία αυτή, που συνεχίζει να διακρίνει τον Χαρίλαο Φλωράκη, υπογράμμισαν οι ομιλητές της παρουσίασης, ο Θεόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο γνωστός από τις αγροτικές κινητοποιήσεις στο παρελθόν Β. Μπούτας, ο ιστορικός Χρήστος Τζιντζιλώνης, ο Κύριλλος Παπασταύρου της ΚΝΕ, καθώς και ο δημοσιογράφος Γιάννης Διακογιάννης, που συντόνιζε.

    Λόγο για μια πολιτική προσωπικότητα, «που έκφρασε την εποχή του, την εποχή μας»

    έκανε ο Θ. Τζιαντζής, σημειώνοντας πως ο ρόλος του Χαρίλαου Φλωράκη στη συνέχεια του

    ΚΚΕ ήταν αποφασιστικός, διαχρονικός και δημιουργικός. Στην Εθνική Αντίσταση, στον

    εμφύλιο, στη φυλακή, στην εξορία, στην παρανομία.

    «Οι ζευγάδες φεύγουν μωρέ! Η σπορά μένει». Αναφερόμενος στα λόγια αυτά του Χ. Φλωράκης, ο Θ. Τζιαντζής πρόσθεσε καταλήγοντας : «Αυτή τη σπορά, που κληρονομήσαμε, έχουμε χρέος να τη διαφυλάξουμε και με τη σειρά μας να την καλλιεργήσουμε».

    Μεγάλη σημασία αποδίδει ο Χ. Φλωράκης στην ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων και τη διάλυση της ΕΣΣΔ και χρησιμοποιεί το γεγονός ως ερμηνευτικό εργαλείο, για να εξηγήσει πολλά από τα σημερινά δεινά των λαών και των εργαζομένων, επισήμανε ο

    ιστορικός Χρήστος Τζιντζιλώνης, παραθέτοντας τα λόγια του Φλωράκη πως: «Δεν πρόκανε,

    καλά-καλά να διαλυθεί και τυπικά η Σοβιετική Ένωση και η άρχουσα τάξη της Ευρώπης

    άρχισε να δείχνει τα δόντια της. Και στο Μάαστριχτ και αλλού».

    Τέλος ο συγγραφέας Χρήστος Θεοχαράτος τόνισε πως η ιστορία του Χ. Φλωράκη είναι η ζώσα πορεία του ταραγμένου 20ου αιώνα, υπενθυμίζοντας πως το ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ διανύει την 10η δεκαετία της ζωής του.

    Έκανε αναφορά σε βασικά σημεία της πορείας του, σημειώνοντας ότι μπήκε στο Κομμουνιστικό Κίνημα το 1929 και παραμένει σε αυτό επί 75 χρόνια, γεγονός που ίσως αποτελεί παγκόσμια πρώτη.

    Επισήμανε δε, ότι ο Χαρίλαος Φλωράκης αγωνίστηκε να διασώσει το κόμμα του, να συνεχίσει τις αγωνιστικές παραδόσεις, χαρακτηρίζοντάς τον «μεγάλη προσωπικότητα της πολιτικής ζωής, μεγάλο πολιτικό ηγέτη».

    Στην παρουσίαση του βιβλίου παραβρέθηκε και η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Κ. Κούτρα

    [07] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠ. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Ευρεία σύσκεψη, κατά την οποία αποφασίστηκαν τα απαραίτητα μέτρα τροχαίας ενόψει των εορτών του Πάσχα, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Φώτιος Νασιάκος, καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης:

    - συζητήθηκαν τα μέτρα τροχαίας που λαμβάνονται από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, ενόψει των εορτών του Πάσχα.

    - δόθηκαν εντολές - κατευθύνσεις με στόχο την αύξηση του βαθμού οδικής ασφάλειας και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας.

    - τονίστηκε η ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων για επικίνδυνες παραβάσεις, όπως η μέθη, η υπέρβαση των ορίων ταχύτητας και το αντικανονικό προσπέρασμα.

    Παράλληλα, επισημάνθηκαν οι διαδρομές (χιλιομετρικές θέσεις) στις οποίες παρακαλούνται οι οδηγοί να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή κατά την κίνησή τους, επειδή κατά το παρελθόν έχουν σημειωθεί πολλά τροχαία ατυχήματα:

    Αθήνα-Κόρινθος (Δαφνί-Ασπρόπυργος-Κακιά Σκάλα)

    Κόρινθος-Πάτρα (χ/θ 120-129, 137, 190-205)

    Κόρινθος-Τρίπολη (χ/θ 105, 123, 129, 161)

    Τρίπολη-Καλαμάτα (Καλογερικό-Μεγαλόπολη-Τσακώνα)

    Αντίρριο-Ιωάννινα (χ/θ 1, 6-8 ,8-10, 60-68, 78-79, 183-198)

    Αθήνα-Λαμία (Κόμβος Κηφισιάς, χ/θ 36-37, 92-98, 117-131, 132, Πέταλο Μαλιακού)

    Λαμία-Θεσσαλονίκη (χ/θ 216-260, 263-271, 316, Τέμπη, 410-473)

    Θεσσαλονίκη -Μουδανιά

    Θεσσαλονίκη-Καβάλα

    Καβάλα-Ξάνθη (χ/θ 31-39)

    Ξάνθη-Κομοτηνή (χ/θ 2-25)

    Κομοτηνή-Αλεξ/πολη (χ/θ 5-14)

    Τρίκαλα Ιωάννινα (Κατάρα)

    Μετά τη λήξη της σύσκεψης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, τόνισε ότι θα καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες για να υπάρξει μια ομαλή έξοδος των εκδρομέων από τις πόλεις και μία ομαλή επιστροφή.

    «Ζητάμε τη βοήθεια του κόσμου, γιατί είναι πραγματικά μια περίοδος αιχμής μετακίνησης και πάρα πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η δική τους προσοχή. Από πλευράς μας, θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας», είπε ο κ. Βουλγαράκης και ευχήθηκε καλή και αναίμακτη έξοδο.

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Το Εθνικό Τυπογραφείο επισκέφθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο κ. Παυλόπουλος δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Εθνικού Τυπογραφείου, για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων, για διεύρυνση των λειτουργιών του Τυπογραφείου, καθώς και για επέκταση του ηλεκτρονικού αρχείου.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι τα υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτισμού θα συνεργασθούν για την ανάδειξη του μουσείου του Εθνικού Τυπογραφείου.

    Ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι, παρόλο που δεν υπάρχουν χρήματα στον προϋπολογισμό του υπουργείου για τις ευρωεκλογές, το εκλογικό επίδομα των ευρωεκλογών θα δοθεί στους εργαζομένους με τον ίδιο τρόπο που καταβλήθηκε και το επίδομα των εθνικών εκλογών.

    [09] Ο Π. ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Παναγιώτης Σκανδαλάκης, θα μεταβεί το Μεγάλο Σάββατο, επικεφαλής αντιπροσωπείας, στα Ιεροσόλυμα, προκειμένου να παραλάβει και να μεταφέρει στην Ελλάδα το Άγιο Φως.

    Ο κ. Σκανδαλάκης θα συναντηθεί επίσης με τον μακαριότατο πατριάρχη Ιεροσολύμων, Ειρηναίο.

    [10] ΣΤΕΝΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΕΝ ΚΑΙ Ν.Ε.Ε. ΖΗΤΗΣΕ Ο Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Με το προεδρείο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης στο πλαίσιο των ενημερωτικών του επαφών με φορείς της ναυτιλίας.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής αναφορά σε θέματα άμεσης προτεραιότητας της Εμπορικής Ναυτιλίας και ενδεικτικά:

    -στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ποντοπόρου ναυτιλίας

    -στη λήψη μέτρων για την ενίσχυση των Επιβατηγών Διεθνών πλόων

    -στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεσογειακών πλοίων

    -στην επίσπευση των διαδικασιών πλήρους εφαρμογής του ISPS CODE στα λιμάνια

    -στη λήψη μέτρων και τη δημιουργία προϋποθέσεων για τη διασφάλιση της ναυτικής εργασίας.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, αφού άκουσε με προσοχή τις απόψεις των εκπροσώπων του Ναυτικού Επιμελητηρίου δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τις επιμέρους προτάσεις. Ζήτησε τέλος τη διαμόρφωση ενός πλαισίου στενότερης συνεργασίας του υπουργείου με το Ναυτικό Επιμελητήριο, το οποίο ως νομικό πρόσωπο επέχει θέση συμβούλου του υπουργείου για θέματα ναυτιλίας και την υποστήριξη και τη συνεργασία των εκπροσώπων του στην προσπάθεια ανάδειξης του Πειραιά ως Διεθνούς Ναυτιλιακού Κέντρου.

    [11] Ο ΧΡ. ΦΩΛΙΑΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Στο σημαντικό έργο της Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων (ΜοΚΕ) του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας, μιλώντας σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με θέμα "Επίκαιρα Ζητήματα Κρατικών Ενισχύσεων".

    Οπως τόνισε ο κ.Φώλιας, η ΜοΚΕ συνέβαλε καθοριστικά στην αποσαφήνιση των ερμηνειών δυσχερειών των κοινοτικών κανόνων, που πολλές φορές ανακύπτουν κατά τη διαδικασία ελέγχου των ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Παράλληλα, ο κ. Φώλιας δεσμεύτηκε για την στήριξη του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και για την αναβάθμιση του ρόλου του, ως συμβουλευτικού οργάνου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    Για τις δραστηριότητες της ΜοΚΕ του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου μίλησε η γραμματέας του Κέντρου, καθηγήτρια Παρούλα Νάσκου-Περράκη. Η ΜοΚΕ παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στις ελληνικές δημόσιες αρχές που χορηγούν ενισχύσεις με στόχο την τήρηση της κοινοτικής νομιμότητας. Οπως επισήμανε η κ. Νάσκου-Περράκη, στη ΜοΚΕ λειτουργεί η πρώτη ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τις κρατικές ενισχύσεις.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2004 (19:15 UTC+2)

    Πλήρης ταύτιση απόψεων διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββα Τσιτουρίδη με τον υπουργό Γεωργίας της Γαλλίας Ερβε Γκιμάρ.

    Οπως επισήμανε ο κ. Τσιτουρίδης, υπήρξε συναντίληψη από τις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά στη διακριτική μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι υπό συζήτηση προτάσεις για τα βασικά μεσογειακά προϊόντα, το ελαιόλαδο, το βαμβάκι και τον καπνό, καθώς και σε ό,τι αφορά στους στόχους κατά το Εκτακτο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα λάβει χώρα στο Λουξεμβούργο για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

    Ειδικότερα οι στόχοι αυτοί είναι οι εξής:

    -Εξασφάλιση της δημοσιονομικής ουδετερότητας για τις παραγωγές χώρες και τους παραγωγούς των προαναφερομένων προϊόντων

    -Ευελιξία μεταξύ ποσοστών συνδεδεμένης και αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης

    -Πρόβλεψη μεταβατικής περιόδου για την έναρξη των νέων ρυθμίσεων, και

    -Διασφάλιση του ίδιου χρονικού ορίζοντα (2013) για την διασφάλιση ενισχύσεων, όπως ισχύουν για τα προϊόντα που αναθεωρήθηκαν τον Ιούνιο του 2003, χωρίς τη ρήτρα που υπάρχει για ενδεχόμενη νομοθετική αναθεώρηση το 2009.

    Σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά το γεύμα εργασίας, ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας επισήμανε ότι κατά τη συνάντηση σημειώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης αναχώρησε στη συνέχεια για την Ρώμη, όπου σήμερα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας της Ιταλίας Τζιοβάνι Αλεμάνο.

    [13] ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΟΣΕ

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2004 (18:51 UTC+2)

    Τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ, σε αντικατάσταση αυτών που υπέβαλαν την παραίτησή τους, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης.

    Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ, εκτός του προέδρου και διευθύνοντος Συμβούλου, ο οποίος παραμένει, γιατί δεν έχει υποβάλει την παραίτησή του, έχει ως εξής: Αντιπρόεδρος ο Σταύρος Απέργης, Οικονομολόγος και μέλη οι Φίλιππος Σπυρόπουλος - Δικηγόρος, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης - Μηχανολόγος Μηχανικός, Αναστάσιος Ευσταθίου Πολιτικός Μηχανικός, Φλώρα Τσάγγα εκπρόσωπος Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και Αγγελος Φραγκόπουλος- εκπρόσωπος ΟΚΕ.

    Στο Δ.Σ μετέχουν επίσης ως εκπρόσωποι των εργαζομένων οι κ.κ. Αγγελος Αργυρίου και Δημήτριος Καραπάνος.

    [14] ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΧΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2004 (16:44 UTC+2)

    Με μεγάλα κέρδη ξεκίνησε τη Μεγάλη Εβδομάδα ο γενικός δείκτης τιμών της Σοφοκλέους, ο οποίος αναρριχήθηκε με άνεση πάνω από τις 2.400 μονάδες, χάρη και στην αισιοδοξία που «μετάγγισε» στο Χρηματιστήριο Αθηνών το - σε γενικές γραμμές - θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές.

    Ισχυρό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και σήμερα για τα blue chips και ιδίως για τους τραπεζικούς τίτλους, ενώ οι αγοραστές εκδήλωσαν ενδιαφέορν και για αρκετές μετοχές της μικρής και μέσης κεφαλαιοποίησης.

    Ωστόσο, άφησαν στο... περιθώριο τις μετοχές των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και των τσιμεντοβιομηχανιών. Βέβαια, ο τζίρος δεν απέκτησε ούτε σήμερα την απαιτούμενη «ευρωστία», που θα μπορούσε να προϊδεάσει για μια ουσιαστικότερη μεταστροφή της τάσης στη Σοφοκλέους.

    Στο σκηνικό αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με μεγάλα κέρδη της τάξης του 1,95% και διαμορφώθηκε στις 2.419,07 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά ανάμεσα στις 2.390,00 και τις 2.420,30 μονάδες.

    Η αξία των συναλλαγών μόλις και μετά βίας έφτασε στα 116,0 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, οι 220 κατέγραψαν κέρδη, έναντι 85 πτωτικών και 91 στάσιμων.

    Σε θετικό έδαφος έκλεισαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE. Κατά 2,04% ενισχύθηκε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι κερδών της τάξης του 1,54% και 1,41% αντίστοιχα, για τον ΜID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και τον SMALL CAP-80 της μικρής. Άνοδο σε ποσοστό 1,92% σημείωσε ο FTSE/ASE-140, που αποτυπώνει την πορεία των υπολοίπων δεικτών της κεφαλαιοποίησης.

    OΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Ανοδική τροχιά χάραξαν και οι περισσότεροι κλαδικοί και επιμέρους δείκτες του ΧΑ, καθώς μόνο δύο, εκείνοι των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (-0,20%) και των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,04%) έκλεισαν με απώλειες και μάλιστα μικρές.

    Στον πρώτο από τους δύο κλάδους, η πτώση ήταν απόρροια των πιέσεων στις μετοχές των τσιμεντοβιομηχανιών ΑΓΕΤ (-0,49%) και ΤΙΤΑΝ (-0,82%), αλλά και στην ALFA ALFA ENERGY (-1,58%).

    Στον αντίποδα, την πιο αισθητή άνοδο μεταξύ των κλαδικών δεικτών σημείωσε εκείνος των βασικών μετάλλων, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 2,87%, με «ναυαρχίδες» τις μετοχές των εταιριών ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (6,86%) και Μ.Ι.ΜΑΪΛΛΗΣ (6,05%).

    Αξιόλογα κέρδη, της τάξης του 2,10%, κατέγραψε και ο κλάδος των τραπεζών, με τις μετοχές της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (4,01%), της EFG EUROBANK (3,18%) και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (3,16%) να πρωταγωνιστούν σε ποσοστιαίες επιδόσεις. Πιο συγκρατημένη, αλλά αισθητή άνοδο, σημείωσαν οι μετοχές των δύο μεγαλύτερων ελληνικών εμπορικών τραπεζών, της ΕΘΝΙΚΗΣ (1,93%) και της ALPHA BANK (1,09%).

    Άνοδο σε ποσοστό 1,46%, σημείωσε ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος, με αιχμή του δόρατος τη μετοχή του ΟΤΕ, η οποία κατέγραψε μεγάλα κέρδη, της τάξης του 1,96%. Κατά 0,79% ενισχύθηκε η COSMOTE και κατά 0,65% η ΛΑΝ-ΝΕΤ και η FORTHNET. Αντίθετα, μεγάλες απώλειες, της τάξης του 4,53%, κατέγραψε ο τίτλος της VODAFONE-PANAFON, ενώ η μετοχική τιμή της FORTHNET έμεινε αμετάβλητη.

    Με κέρδη έκλεισαν επίσης οι δείκτες των ασφαλειών (0,79%), των βιομηχανιών (1,69%), των διυλιστηρίων (1,10%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (0,56%), των εκδόσεων-εκτυπώσεων (2,40%), των επενδύσεων (0,45%), των κατασκευών (0,10%), της κλωστοϋφαντουργίας (1,26%), του λιανικού εμπορίου (1,46%), της παράλληλης αγοράς (0,98%), της πληροφορικής (2,38%), των συμμετοχών (2,39%), των τροφίμων και ποτών (1,44%) και του χονδρικού εμπορίου (1,39%). Κατά 0,17% ενισχύθηκε ο δείκτης των μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

    ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Μεταξύ των ανοδικών μετοχών ξεχώρισαν εκείνες των εταιριών ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ (11,43%), ΕΛΒΕ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ (11,06%) και ΖΑΜΠΑ (10,93%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη αρνητική ποσοστιαία μεταβολή παρουσίασαν κατά σειρά οι τίτλοι του ομίλου ΙΝΤΕΑΛ (-7,69%), του Ν.ΓΚΑΛΗ (-7,10%) και του ΜΠΟΥΤΑΡΗ (πα: -6,96%). Κατά 2,04% και 2,54% αντίστοιχα, ενισχύθηκαν οι «δεικτοβαρείς» τίτλοι της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ.

    Συνεκτιμώντας τα δεδομένα της σημερινής συνεδρίασης, οι αναλυτές τονίζουν ότι, από τεχνικής πλευράς, το κλείσιμο του γενικού δείκτη πάνω από τις 2.400 μονάδες αποτελεί θετική ένδειξη για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της Σοφοκλέους.

    Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, η ελληνική αγορά χρειάζεται και ουσιαστικά αυξημένο τζίρο, προκειμένου να πατήσει στα δικά της «πόδια» και να μην αναλώνεται σε ανακλαστικές αντιδράσεις, εξαρτημένες από την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων._

    ΑΛ.Γ

    [15] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΕΑ

    Αγκυρα, 5 Απριλίου 2004 (20:28 UTC+2)

    «Για να μπορέσει η τελευταία μορφή του Σχεδίου Ανάν να αποκτήσει επίσημο χαρακτήρα, είναι στην εκτίμηση και στην ευθύνη της Κυβέρνησης το ξεκίνημα του απαιτούμενου χρονοδιαγράμματος». Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.

    Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης τονίζεται ότι «στην περίπτωση που αρχίσει το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να επιδειχθεί η απαιτούμενη προσοχή και επιμέλεια στην εφαρμογή, με σκοπό να μην αποδυναμωθεί η τουρκική παρουσία, ο εγγυητικός ρόλος της Τουρκίας και η αρχή της διζωνικότητας».

    Στην ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται η αναγκαιότητα να συνεχισθεί η στενή και επίμονη παρακολούθηση της εφαρμογής στην πράξη των εγγυήσεων που δόθηκαν στην Τουρκία και στην ''ΤΔΒΚ'', αναφέρονται τα εξής:

    «Α-Το Συμβούλιο [το ΣΕΑ] εξέτασε λεπτομερώς τα κείμενα που προέκυψαν στις διαπραγματεύσεις που τερματίσθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με το Κυπριακό, υπό το φως των σημείων που αναφέρθηκαν στο ανακοινωθέν του ΣΕΑ της 23ης Ιανουαρίου 2004.

    Β-Μετά την εξέταση επί του συνόλου του Σχεδίου Ανάν στο οποίο δόθηκε η τελευταία μορφή στην Ελβετία, αν και παρατηρήθηκε ότι, παράλληλα με τις θετικές του πλευρές, δεν υπάρχει ανταπόκριση σε ορισμένα αιτήματά μας, και παρ' όλο που παρατηρήθηκε ότι υπάρχει πιθανότητα να προκύψουν προβλήματα στην εφαρμογή του Σχεδίου, η ευαισθησία που έχει το θέμα από πλευράς Τουρκίας και «ΤΔΒΚ», καθιστά αναγκαίο να εξετασθούν από πλευράς εθνικής ωφέλειας, στην Τουρκία και στην «ΤΔΒΚ,» όλα τα στοιχεία που περιέχει το Σχέδιο, με επιμέλεια από τις ενδιαφερόμενες Κυβερνήσεις.

    Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να παρακολουθηθεί στενά και επίμονα το να καταστεί η λύση πρωτογενές Δίκαιο της Ε.Ε. και το να τεθούν σε εφαρμογή στην πράξη οι εγγυήσεις που δόθηκαν στην Τουρκία και στην «ΤΔΒΚ», προς αυτή την κατεύθυνση, στο χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων.

    Γ-Υπογραμμίσθηκε ότι εμπίπτει στην εκτίμηση και την ευθύνη της Κυβέρνησης το ξεκίνημα του απαιτούμενου χρονοδιαγράμματος, έτσι ώστε να αποκτήσει επίσημο χαρακτήρα η τελευταία μορφή του Σχεδίου Ανάν και, στην περίπτωση που ξεκινήσει το χρονοδιάγραμμα, να επιδειχθεί η απαιτούμενη προσοχή και επιμέλεια, έτσι ώστε κατά την εφαρμογή να μην αποδυναμωθούν η τουρκική παρουσία στο νησί, ο εγγυητικός ρόλος της Τουρκίας καθώς και η αρχή της διζωνικότητας».

    [16] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 5 Απριλίου 2004 (20:23 UTC+2)

    Τα αριστερά κόμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης διακήρυξαν σήμερα ότι εναπόκειται στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους να αποφασίσουν αν το προτεινόμενο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που θα οδηγήσει μια επανενωμένη Κύπρο στην ΕΕ.

    Σε ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε μετά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία, προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή διακήρυξη για τις Ευρωεκλογές, τα ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα επαναβεβαιώνουν την αλληλεγγύη στον αγώνα του ΑΚΕΛ και του κυπριακού λαού για επανένωση της Κύπρου και του λαού της.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΜΠ. ΚΕΛΙ: ΕΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 5 Απριλίου 2004 (20:05 UTC+2)

    Το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ για συνολική λύση στο Κυπριακό προνοεί για ένα μόνο δημοψήφισμα, τόνισε ο Μπράιαν Κέλι, εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ.

    ''Δεν υπάρχει πρόνοια για δεύτερο δημοψήφισμα στο σχέδιο Ανάν, ούτε και δέσμευση των μερών για τέτοιο ενδεχόμενο'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κέλι, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ελβετού συνταγματολόγου μέλους της ομάδας του Αλβαρο ντε Σότο για το Κυπριακό Ντιτιέ Φίρτερ, ο οποίος αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο διοργάνωσης και δεύτερου δημοψηφίσματος, έξι μήνες μετά το πρώτο, εάν το σχέδιο Ανάν απορριφθεί στις 24 Απριλίου.

    Τα δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στη θέση των ΗΕ, είπε ο κ. Κέλι προσθέτοντας ότι ''θα διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα στην κάθε πλευρά, στις 24 Απριλίου''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΒΑΣΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΚΕ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 5 Απριλίου 2004 (19:22 UTC+2)

    Το Κυπριακό θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της διήμερης συνεδρίασης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας, που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο (6-7 Απριλίου) στη Σμύρνη.

    Το άλλο μεγάλο θέμα είναι η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας και ειδικότερα η πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων με στόχο την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟ ΥΠΟΥΡΓΟ

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Την Πρόεδρο της "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, επισκέφθηκε το μεσημέρι ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Jose Luis Arnaut, τον οποίο συνόδευαν ο Jose Vicente Moura, Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας του, ο πρεσβευτής της Πορτογαλίας στην Αθήνα Duarte Ramalho Ortigγo και ο Γενικός Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων της "Αθήνα 2004" Διονύσης Γάγγας.

    Σκοπός της επίσκεψης του Πορτογάλου υπουργού ήταν η συζήτηση θεμάτων που σχετίζονται με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Με την ευκαιρία της επίσκεψης ο Πορτογάλος υπουργός ενημέρωσε την Πρόεδρο της "Αθήνα 2004" για τη πορεία της διοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, το οποίο θα διεξαχθεί στη Λισσαβόνα.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Jose Luis Arnaut έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η Ελλάδα και η Πορτογαλία διοργανώνουν τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα της χρονιάς: τους τελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στην Πορτογαλία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα. Αντιμετωπίσαμε κάποια προβλήματα, κυρίως σε ότι αφορά την ασφάλεια.

    Χτίζουμε νέα κτίρια, νέες εγκαταστάσεις και τα στάδια, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες και μοιραζόμαστε με την Ελλάδα την διαφορετική εμπειρία μας, εμπειρία στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων. Είμαστε πολύ περήφανοι για την δουλειά που κάνουμε. Ευχόμαστε ό,τι καλύτερο στην Ελλάδα και στην Αθήνα 2004 και ελπίζουμε ότι η Αθήνα θα διοργανώσει πολύ καλούς και άρτιους τεχνικά Αγώνες».

    [20] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΟΚΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2004 (17:44 UTC+2)

    Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σωκράτης Κόκκαλης, στα γραφεία της ΠΑΕ. Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε κυρίως στο ντέρμπι του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της 18ης Απριλίου με τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο, για το οποίο τόνισε πως πρέπει να διεξαχθεί με τους ίδιους όρους που διεξήχθη το παιχνίδι του πρώτου γύρου στη Ριζούπολη.

    «Να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου και της ΠΑΕ για τον πρόωρο χαμό του Γιάννη Κυράστα ο οποίος είχε μία λαμπρή καριέρα ως ποδοσφαιριστής και προπονητής», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκαλης και συνέχισε: «Στις 18 Απριλίου θα γίνει ο αγώνας ΠΑΟ-Ολυμπιακός ο οποίος είναι πιθανόν να κρίνει τον τίτλο του πρωταθλητή. Είναι ένας σημαντικός αγώνας, και έχει προβληθεί ως τέτοιος από τα ΜΜΕ, και συνεπώς η διαχείριση των θεμάτων που έχουν σχέση με τη διεξαγωγή του έχει ιδιαίτερη σημασία. Μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, έχουμε νέα κυβέρνηση. Οσον αφορά ειδικά το ποδόσφαιρο τόσο ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, κ. Βουλγαράκης και Υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Ορφανός, είναι φίλαθλοι, δηλαδή άνθρωποι που αγαπούν το ποδόσφαιρο και συνεπώς αντιλαμβάνονται τα όσα έχουν σχέση με αυτό. Αυτό είναι ενθαρρυντικό για τον χώρο και εύχομαι το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός ν' απασχολήσει σοβαρά τόσο την κυβέρνηση, όσο και όλους όσοι ασχολούνται με τον χώρο, για να γίνει πραγματικά χώρος υγιούς ανταγωνισμού με τη συμμετοχή όλων που πραγματικά απολαμβάνουν, και δεν χρησιμοποιούν τους αγώνες για βία, ύβρεις, καταστροφές και δίνουν στην κοινή γνώμη αρνητική εικόνα. Ακούω τον τελευταίο καιρό για μη ισότιμη μεταχείριση, αδικίες και άλλα τέτοια που έχουν κυρίως ως αποδέκτη τον Ολυμπιακό. Ως ένα σημείο είναι φυσιολογικό όταν μία ομάδα έχει πάρει εφτά σερί πρωταθλήματα να συσπειρώνει εναντίον της όλους όσοι για τον ένα ή τον άλλο λόγο αυτοχαρακτηρίζονται αδικημένοι. Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη αθλητική δύναμη της χώρας μας. Ως τέτοια δε θέλει ειδική μεταχείριση και δεν επιζητά εύνοιες. Είναι κατά της βίας, υπέρ της ομαλότητας, και εν κατακλείδι, υπέρ της ισότιμης μεταχείρισης όλων των ομάδων».

    Τέλος ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού αναφέρθηκε και στους στόχους της ομάδας: «Ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει πως στοχεύει με σωστή οργάνωση, τα σημαντικά έργα υποδομής, τις ακαδημίες, και τη συμπαράσταση των εκατομμυρίων φιλάθλων του, να γίνει ευρωπαϊκή ομάδα με αξιώσεις. Αυτός είναι ο στόχος μας και για την υλοποίησή του αγωνιζόμαστε. Θέλω να εκφράσω την πίστη μου πως οι αρμόδιοι θα αντιληφθούν το δίκαιο του αιτήματος του Ολυμπιακού και θα εφαρμόσουν τις αρχές της ισονομίας».

    [21] ΣΤΑ 100 ΚΑΙ 200μ. ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΙΑΝ ΘΟΡΠ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2004 (16:59 UTC+2)

    Μετά τον αποκλεισμό του στα 400μ. ελεύθερο, στο πρωτάθλημα κολύμβησης της Αυστραλίας, ο Ίαν Θορπ δείχνει αποφασισμένος να ρίξει όλο το... βάρος στα 100 και στα 200μ. του αγωνίσματος, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Ο τρεις φορές χρυσός ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ το 2000, πήρε την πρόκριση χθες για την Αθήνα, στα 100μ. ελεύθερο, δυο ημέρες μετά την πρόκρισή του και στο 200άρι του αγωνίσματος. "Η απουσία μου από τα 400μ. ελεύθερο σημαίνει ότι θα πρέπει να συγκεντρωθώ στα 100 και στα 200 ελεύθερο", ξεκαθάρισε και συνέχισε: "Το να κολυμπάς και τις τρεις αποστάσεις είναι σαν να κολυμπάς τρία διαφορετικά αγωνίσματα. Σκέφτομαι ότι θα πρέπει να κεντράρω την προπόνησή μου στα 100μ. ελεύθερο, ελπίζοντας ότι αυτό θα αποδώσει με καλύτερα αποτελέσματα".

    Το περασμένο Σάββατο, ο Θορπ, απέτυχε να προκριθεί στα 400μ. μετά την άκυρη εκκίνηση που έκανε πέφτοντας στο νερό πριν το σήμα του αφέτη. Ο Αυστραλός κολυμβητής είχε επιλέξει να αγωνιστεί σε έξι κούρσες στην Αθήνα, 100, 200, 400μ. ελεύθερο, 4Χ100μ., 4Χ200μ.ελεύθερο και 4Χ100μ. μικτής ομαδικής. Θεωρητικά δεν μπορεί να λάβει μέρος στα 400μ. ελεύθερο, απόσταση που παραμένει ανίκητος από το 1997. Οι Αυστραλοί μετά τον αποκλεισμό, ελπίζουν να κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο με τον άλλο πολύ καλό κολυμβητή τους, τον Γκραν Χάκετ, σπεσιαλίστα στα 1500μ. ελεύθερο και νικητή των 400μ. στο πρωτάθλημα της Αυστραλίας. 

    [22] ΕΤΟΙΜΗ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ EURO 2004

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2004 (16:56 UTC+2)

    Με σύνθημα «η Πορτογαλία είναι έτοιμη» ο υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ της Πορτογαλίας, Χοσέ Λουίς Αρνάου και ο πρέσβης της στην Αθήνα, Ντουάρτε Ραμάλο Ορτιγκάο, παρουσίασαν στο ελληνικό κοινό το EURO 2004. Σε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίγλη του Ζαππείου και στην οποία παραβρέθηκαν η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, εκπρόσωποι της ΕΠΟ με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Βασίλη Γκαγκάτση, της ΕΠΑΕ και πολλών επαγγελματικών ομάδων, ο κ. Αρνάου αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της χώρας του να υποδεχθεί τις 16 κορυφαίες ομάδες της γηραιάς ηπείρου και τους χιλιάδες φιλάθλους, οι οποίοι θα τις συνοδεύσουν στην Πορτογαλία.

    Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, είναι πανέτοιμα τα 10 γήπεδα στα οποία θα φιλοξενηθούν οι 31 αγώνες. Τους αγώνες θα παρακολουθήσουν από κοντά 1,1 εκατ. φίλαθλοι (οι φίλαθλοι από χώρες πλην της Πορτογαλίας θα είναι 350.000) και θα τους καλύψουν 8.500 δημοσιογράφοι. Οι τηλεθεατές αναμένεται να ανέλθουν σε 9 δισ., καθώς έχουν προγραμματισθεί 11.000 ώρες τηλεοπτικής μετάδοσης σε 200 χώρες. Οι Πορτογάλοι υπολογίζουν επίσης ότι η διαφημιστική αγορά θα επενδύσει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 290 εκατ. ευρώ, τα έσοδα από τους τουρίστες οι οποίοι θα επισκεφθούν τη χώρα θα ανέλθουν σε 260 εκατ. ευρώ, ενώ για τα επόμενα χρόνια αναμένουν αύξηση των τουριστικών εσόδων της τάξης του 3,5 - 6%.

    Η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η οποία παρέλαβε από τον κ. Ορτιγκάο αναμνηστικό τρόπαιο για την πρόκριση της ελληνικής ομάδας στην τελική φάση του EURO 2004, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι δύο μικρές πληθυσμιακά χώρες, όπως είναι η Πορτογαλία και η Ελλάδα, θα διοργανώσουν τις δύο κορυφαίες διοργανώσεις του πλανήτη, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Εκ μέρους της ΕΠΟ, ο κ. Γκαγκάτσης ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Πορτογαλίας για την εκδήλωση, ανάλογη της οποίας πραγματοποιείται και στις υπόλοιπες δεκαπέντε χώρες φιναλίστ, αλλά και την ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Πορτογαλίας η οποία φιλοξένησε τον Δεκέμβριο την εθνική μας ομάδα. «Είμαι βέβαιος ότι η διοργάνωση θα είναι απόλυτα επιτυχημένη. Η εθνική ομάδα της Ελλάδας θα πάει στην Πορτογαλία όχι για τουρισμό, αλλά για να δείξει ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Στην 12 Ιουνίου στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, ευτυχώς θα έλεγα για μας, αντιμετωπίζουμε την Πορτογαλία. Είναι ο μόνος αγώνας για τον οποίο δεν μπορώ να σας ευχηθώ καλή επιτυχία», υπογράμμισε ο κ. Γκαγκάτσης.

    Μεγάλο βήμα προς τα εμπρός χαρακτήρισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός την παρουσία της Εθνικής ανάμεσα στις 16 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης και υποσχέθηκε την αμέριστη βοήθεια της Πολιτείας. «Η εθνική ομάδα δείχνει μια αξιοσημείωτη σταθερότητα, η οποία μας γεμίζει αισιοδοξία. Ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσει τις επιτυχίες και στην Πορτογαλία θα κάνει ένα βήμα παραπάνω σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν. Η Πολιτεία θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια, η οποία στέλνει και ένα άλλο μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας, ότι μπορούμε να έχουμε επιτυχίες και σε άλλους τομείς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ - ΓΡΑΝΙΤΣΑ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2004 (16:45 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, δέχτηκε σήμερα στο γραφείο του, τον πρόεδρο της ερασιτεχνικής ΑΕΚ Γιάννη Γρανίτσα, ο οποίος του έθεσε το θέμα της κατασκευής του γηπέδου της Ν. Φιλαδέλφειας, ενώ συζητήθηκαν και όλα τα κατασκευαστικά θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.

    «Μαζί με τον πρόεδρο της ερασιτεχνικής ΑΕΚ κ. Γρανίτσα συζητήσαμε το θέμα της κατασκευής του νέου γηπέδου της ιστορικής ομάδας. Κάναμε μία αναδρομή στο παρελθόν, σε όλες τις συνθήκες οι οποίες υπήρξανε και τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα. Συζητήσαμε τα κατασκευαστικά θέματα, που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, έργα τα οποία πρέπει να γίνουν στην ευρύτερη περιοχή, έτσι ώστε να αποκαταστήσουμε αυτά τα οποία είναι απαραίτητο να γίνουν. Μιλάω για το δασάκι», τόνισε ο κ. Ορφανός και συνέχισε: «Εκείνο το οποίο βάλαμε στο τραπέζι είναι το θέμα της αυτοχρηματοδότησης του έργου, το οποίο είναι το βασικότερο κομμάτι. Η τελική μας συμφωνία είναι να βρεθούμε αμέσως μετά το Πάσχα, οπότε θα αναλυθούν από την πλευρά της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, όλες οι προϋποθέσεις και ο τρόπος με τον οποίο εγγυάται την κατασκευή αυτού του συγκεκριμένου έργου.

    Από την πλευρά μου εξέφρασα την πολιτική βούληση της νέας κυβέρνησης να στηρίζει κινήσεις για την κατασκευή έργων υποδομής, όπως το γήπεδο αυτό, γιατί θεωρούμε ότι είναι ο πυρήνας εξυγίανσης, και ένα από τα βασικά μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας. Περισσότερα νέα θα έχετε μετά το Πάσχα».

    Ο κ. Γρανίτσας σε δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντηση που είχε με τον κ. Ορφανό επισήμανε: «Θεωρώ ότι το γήπεδο της ΑΕΚ είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα. Η βούληση της Πολιτείας πρέπει να εκφραστεί με τη συμπαράστασή της, σε τέτοια σημαντικά έργα, αυτοχρηματοδοτούμενα, στα οποία η συμμετοχή του ερασιτεχνικού σωματείου στο χρηματοδοτικό σχήμα είναι αυτονόητη. Αυτή η συμμετοχή την οποία θα πρέπει η Πολιτεία να έχει για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί χρηματοδοτικά.

    Θεωρώ ότι για να γίνουν οι μελέτες, να βγουν οι άδειες, να γίνουν οι εκσκαφές, που είναι υποχρεώσεις του Ερασιτεχνικού σωματείου, επειδή αυτό δεν έχει έσοδα, θα πρέπει στο χρηματοδοτικό σχήμα του έργου να έχει συμμετοχή η Πολιτεία.

    Πιστεύω ότι ο κ. Υπουργός κατανόησε τη φάση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Θα συναντηθούμε πάρα πολύ σύντομα, αμέσως μετά το Πάσχα για να του παρουσιάσουμε όλο το χρηματοδοτικό σχέδιο του έργου και τι ζητάμε ακριβώς από την Πολιτεία. Για να αποδειχθεί και η βιωσιμότητα του έργου, αλλά και η δυνατότητα κατασκευής του».

    Επίσης, τον Υφυπουργό Γιώργο Ορφανό, επισκέφθηκαν σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπης Νικολάου και το μέλος Γιάννης Παπαδογιαννάκης και συζήτησαν θέματα που αφορούν την Ολυμπιακή προετοιμασία.

    [24] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΡΙΑΝΤ ΓΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

    Ριάντ, 5 Απριλίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Οι δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας περικύκλωσαν το απόγευμα ένοπλους, που καταζητούνται εδώ και καιρό, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας Ριάντ, όπου ακούστηκαν και πυρά, ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής.

    Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες ένας από τους ύποπτους περιλαμβάνεται στο κατάλογο των 22 μαχητών που καταζητούνται για πιθανή συμμετοχή στις επιθέσεις που έγιναν το Μάιο και το Νοέμβριο του 2003 και στοίχισαν τη ζωή σε 52 πολίτες.

    [25] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ

    Βαγδάτη, 5 Απριλίου 2004 (20:04 UTC+2)

    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Λαχτάρ Μπραχίμι, δήλωσε ότι ελπίζει πως οι διαβουλεύσεις που είχε σήμερα με το ιρακινό προσωρινό κυβερνητικό Συμβούλιο θα βοηθήσουν να παραμείνει σε ισχύ η ημερομηνία της 30ης Ιουνίου ως ημέρα μεταβίβασης της κυριαρχίας στους Ιρακινούς.

    ''Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα σε ένα μακρύ μονοπάτι και Θεού θέλοντος θα φθάσουμε στο τέλος με τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης προσωρινής'', τόνισε ο κ. Μπραχίμι μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο εκτελών χρέη προέδρου του ιρακινού προσωρινού κυβερνητικού Συμβουλίου, Μασούντ Μπαρζανί, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι διαβουλεύσεις με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ επικεντρώθηκαν στο θέμα της μετάβασης της εξουσίας και στη διενέργεια εκλογών.

    [26] ΣΤΙΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο ΜΠΟΥΣ

    Ουάσιγκτον, 5 Απριλίου 2004 (19:46 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι η 30η Ιουνίου παραμένει η ημερομηνία που προβλέπεται για την μεταβίβαση της κυριαρχίας στο Ιράκ. "Προθεσή μας είναι να σας διαβεβαιώσουμε ότι η χρονική διορία παραμένει η ίδια", δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την επισκεψή του στη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, μετέδωσε το ΒΒC.

    "Οσο πλησιάζουμε στην εκπνοή της διορίας τόσο περισσότερο θα μας επιτίθενται", πρόσθεσε αναφερόμενος στις συγκρούσεις που έγιναν στο Ιράκ το Σαββατοκύριακο και προκάλεσαν πολλούς νεκρούς, αναμεσά τους και 12 στρατιώτες της Συμμαχίας.

    [27] ΜΠΟΥΣ: "ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΣΑΝΤΡ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΤΗ ΒΙΑ"

    Ουάσιγκτον, 5 Απριλίου 2004 (19:33 UTC+2)

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα να επιτραπεί στον σιίτη κληρικό Μοκντάντα αλ-Σαντρ να συνεχίζει να προσφεύγει στη βία, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Για να αφήσουμε τη δημοκρατία να αναπτυχθεί, δεν θα επιτρέψουμε στον άνθρωπο αυτό να προσφύγει εκ νέου στη βία'', δήλωσε ο Μπους σχολιάζοντας ενώπιον του Τύπου το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε κατά του Σαντρ.

    Από την πλευρά του εκπρόσωπος του σιίτη κληρικού δήλωσε μετά την ανακοίνωση ότι κυκλοφορεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του ηγέτη του, ότι ''ο αλ-Σαντρ δεν θα συλληφθεί ποτέ'' από τις δυνάμεις κατοχής.

    [28] ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΡ

    Βαγδάτη, 5 Απριλίου 2004 (18:54 UTC+2)

    Ιρακινός δικαστής εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ-Σάντρ σχετικά με τη δολοφονία ενός κληρικού το 2003, δήλωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών αρχών στο Ιράκ, διευκρινίζοντας ότι ''το ένταλμα σύλληψης είχε εκδοθεί εδώ και μερικούς μήνες'', μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Σημειώνεται ότι οπαδοί του Σαντρ τις τελευταίες μέρες διαδηλώνουν σε πολλές περιοχές του Ιράκ και έχουν εμπλακεί σε βίαιες συγκρούσεις με τις συμμαχικές δυνάμεις.

    [29] ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝ/ΦΟΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2004 (14:42 UTC+2)

    Αρκετές ελληνικές ταινίες συμπαραγωγής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου θα ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα σε σημαντικά Φεστιβάλ.

    Η ταινία "Ενα τραγούδι δε φτάνει" της Ελισάβετ Χρονοπούλου συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης (18-25 Απριλίου), ενώ στο ίδιο Φεστιβάλ αλλά σε παράλληλα προγράμματα θα παρουσιαστείη ταινία "Μάτια από Νύχτα" του Περικλή Χούρσογλου, και τα ντοκιμαντέρ "Ο δρόμος προς τη Δύση" του Κυριάκου Κατζουράκη και "Μου λένε να μη σ' αγαπώ" του Γιώργου Ζέρβα. Εκτός συναγωνισμού θα παρουσιαστεί και η ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου "Το λιβάδι που δακρύζει".

    Στο Φεστιβάλ του Χιούστον (16-25 Απριλίου) θα ταξιδέψουν επίσης δύο ελληνικές ταινίες: "Ενα τραγούδι δε φτάνει" της Ελισάβετ Χρονοπούλου και "Γαμήλια Νάρκη" του Δημήτρη Ινδαρέ.

    [30] ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠ.ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2004 (14:19 UTC+2)

    Επιστημονικό μνημόσυνο διοργανώνει η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών για τον αείμνηστο καθηγητή Απόστολο Βακαλόπουλο, εκ των ιδρυτών της Εταιρείας, την Πέμπτη 22 Απριλίου στις 8.00 μ.μ. στην αίθουσα τελετών της (Εθνικής Αμύνης 4).

    Θα μιλήσουν η αντιπρόεδρος του διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Τερέζα Πεντζοπούλου Βαλαλά, ο γγ του Δ.Σ. της Εταιρείας, καθηγητής Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Αθανάσιος Καραθανάσης και ο δικηγόρος και αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρείας, Γιώργος Χιονίδης. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο πρόεδρος της ΕΜΣ, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Βαβούσκος.

    [31] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2004 (13:06 UTC+2)

    Ρεσιτάλ πιάνου, αφιερώματα, θέατρο για μικρούς και μεγάλους, παραμύθια και εκπαιδευτικά προγράμματα περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κατά τον Απρίλιο.

    Την Τετάρτη 14 Απριλίου, στις 21.00, θα δοθεί ρεσιτάλ πιάνου του Αρη Ραδιόπουλου, στην αίθουσα θεάτρου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μουσική Ανοιξη 2004. Δεξιοτέχνες πιανίστες».

    Από την Παρασκευή 16 μέχρι την Κυριακή 18 Απριλίου, στις 21.00, η καλλιτεχνική ομάδα Σχεδιάγραμμα, θα παρουσιάζει το έργο του Κριστιάν Σιμεόν "Το Άσεμνο τραγούδι των γαρίδων".

    Τη Δευτέρα 19 του μηνός, στις 20.30, προγραμματίζεται αφιέρωμα στον ποιητή της Θεσσαλονίκης, Γιώργο Βαφόπουλο, με συμμετοχή της θεατρικής Ομάδας του Νεανικού Σταυροδρομίου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Εισηγήτρια θα είναι η Αναστασία Χατζή, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ, Δημήτρης Καρέλλης.

    Την Τρίτη 20 Απριλίου, στις 21.00, ο Κλήμης Βοσκίδης θα δώσει ρεσιτάλ πιάνου στην αίθουσα θεάτρου, ενώ την Τετάρτη το πρωί στις 21 και 28 Απριλίου, η Κάτια με τα παραμύθια θα διηγηθεί στα παιδιά το παραμύθι "Ποιος θα γίνει βασιλιάς του δάσους". Τις ίδιες ημερομηνίες (21 και 28) στις 18.00 20.00 τα Κέντρα Πρόληψης και Ενημέρωσης για τις εξαρτησιογόνες ουσίες "Σείριος" του Δήμου Θεσσαλονίκης - ΟΚΑΝΑ, θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα "Παιχνίδια πρόληψης". Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε 5 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις για παιδιά Α', Β', τάξεων Γυμνασίου και θα συνεχισθεί το Μάιο, Τετάρτη 5,12,19, την ίδια ώρα. Δυνατότητα συμμετοχής 15 παιδιά.

    Στις 21 Απριλίου, ώρα 21.00, θα δώσει ρεσιτάλ πιάνου η Σοφία Ασκαρίδου, ενώ την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23, ώρα 10.00, θα παρουσιαστεί ο δωδέκατος άθλος του Ηρακλή "Η αιχμαλωσία του Κέρβερου", δραματοποιημένος από την κ. Ελευθερία Μπάκα, θεατρολόγο Α.Π.Θ. για παιδιά Γ' - Δ' Δημοτικού και θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι.

    Επίσης στις 22 Απριλίου, στις 19.30, θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης του Χρήστου Στανίση με τίτλο: "Η Ελλάδα μέσα από το θέατρο Σκιών" με φιγούρες σκηνικά και εργαλεία του θεάτρου Σκιών, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Μαϊου.

    Την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 του μηνός, στις 21.00, ο θεατρικός οργανισμός "ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ", παρουσιάζει το έργο του Γιάννη Τσατσάγια "Κουνούπια", σε σκηνοθεσία του Μπάμπη Α. Φορτωτήρας.

    Την Κυριακή 25 Απριλίου στις 11.00 θα δοθεί παράσταση Καραγκιόζη του Χρήστου Στανίση με το έργο "ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ", συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας (σαντούρι, λύρα, ούτι, κανονάκι, κρουστά, λαούτο, φωνή).

    Στις 26 Απριλίου στις 20.30 διοργανώνεται αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα, με θέμα "Το ιστορικό Νόημα του Μακεδονικού Αγώνα". Ομιλητής θα είναι ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ, Δημήτρης Καρέλλης και θα συμμετάσχει το μουσικό συγκρότημα "ΙΔΙΟΜΕΛΟΝ" με τραγούδια της Μακεδονίας, καθώς και η θεατρική Ομάδα του Νεανικού Σταυροδρομίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Στις 28 Απριλίου, ώρα 19.30, θα πραγματοποιηθεί σύντομο αυτοσχέδιο θεατρικό δρώμενο των μαθητών της Β' τάξης του 14ουΓυμνασίου Θεσσαλονίκης με τίτλο "Οι νέοι και η γλώσσα". Θα ακολουθήσει εισήγηση - συζήτηση με τους προσκεκλημένους: Χρίστο Τσολάκη, καθηγητή εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας Α.Π.Θ., Κώστα Μπλιάτκα, δημοσιογράφο - συγγραφέα, Ιωάννη Κοτσιφό, δημοσιογράφο, Έφη Σταμούλη, ηθοποιό - αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Χρήστο Σαμαρά, αναπληρωτή καθηγητή Σύνθεσης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

    Την Πέμπτη 29 Απριλίου, στις 21.00, διοργανώνεται συναυλία μουσικής δωματίου με έργα για τέσσερα φλάουτα. Θα συμμετάσχουν οι: Ματούλα Χατζή, Γιάννης Ανισέγκος, Νίκος Δημόπουλος, Πέτρος Σουσάμογλου.

    [32] ΠΕΝΤΕ ΚΑΡΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ UNICEF

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2004 (11:40 UTC+2)

    Πέντε κάρτες, αφιερωμένες στην Ελλάδα, περιέλαβε η Unicef στη συλλογή της «Ανοιξη 2004», οι οποίες κοσμούνται με πίνακες των Κωνσταντίνου Παρθένη, Μιχάλη Οικονόμου, Κωνσταντίνου Μαλέα, Νικόλαου Λύτρα και Θεόφραστου Τριανταφυλλιδη (φωτό), από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης.

    Ηδη διατίθενται στην παγκόσμια αγορά 255.000 κάρτες, οι οποίες ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

    [33] ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2004 (11:40 UTC+2)

    Μοιρολόγια από την Κρήτη και τραγούδια της προσωπικής του δισκογραφίας, εναρμονισμένα στο κλίμα των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας, ερμηνεύει για τρεις βραδιές μέχρι και την Μεγάλη Τρίτη στο «Zoom ο Λουδοβίκος των Ανωγείων.

    Στο κατανυκτικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται ο θρήνος της Αρετούσας από το έπος του "Ερωτόκριτου", καθώς και τραγούδια από τις δισκογραφικές του δουλειές "Ανοιξα μανταρίνι και σε θυμήθηκα", "Το όχι αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά του ναι", καθώς και από την τελευταία "Η γιορτή των ανέμων".

    Ο ίδιος περιγράφει ως εξής τα μοιρολόγια που έχει επιλέξει: "Τα μοιρολόγια της Κρήτης είναι τραγούδια βαθιάς αγάπης. Λόγια ταπεινά και περήφανα. Ειπωμένα από το ύψος του πόνου. Η μελωδία τους απλή και υπάκουη στο αίσθημα. Ο θρήνος υπήρξε πράξη λυτρωμού. Το αγαπημένο πρόσωπο που φεύγει για πάντα ντύνεται το φως της αγάπης εκείνων που μένουν ώσπερ ιμάτιον για το αγύριστο και πολυάγνωστο ταξίδι. Παράλληλα με το μοιρολόι για τον οριστικό χαμό υπάρχουν και οι μικροί θάνατοι του έρωτος για το ανολοκλήρωτο, για την απουσία, το χωρισμό ".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 5 April 2004 - 18:14:59 UTC