Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-04-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  • [02] ΤΟ 67,4% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [03] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ 3.600 ΝΟΤΙΟΚΟΡΕΑΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [04] ΚΗΔΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ 5 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ
  • [05] ΤΥΧΑΙΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ Η "ΕΠΙΘΕΣΗ" ΜΕ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [01] ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου 2004 (08:47 UTC+2)

    Ημέρα Πένθους και μεγάλης θρησκευτικής κατάνυξης η σημερινή, καθώς οι Χριστιανοί βιώνουν την κορύφωση του Θείου Δράματος. Ημέρα ουσιαστικού προβληματισμού, αλλά και βαθιάς συμβολικής αξίας για τη ζωή, αλλά και το πέρασμα στο θάνατο.

    Αποκαθήλωση Χριστού, αποκαθήλωση Ζωής Σήμερα από νωρίς το πρωί, ο επιτάφιος είναι έτοιμος για να δεχθεί το "σώμα του Χριστού" κατά την Αποκαθήλωση.

    Κανείς σήμερα δεν πρέπει να πιάσει στα χέρια του σφυρί ή βελόνι, γιατί θεωρείται μεγάλη αμαρτία.

    Το βράδυ γίνεται ο Εσπερινός και η περιφορά του Επιταφίου. Της πομπής προπορεύεται η μπάντα ή η χορωδία και παίζει πένθιμα εμβατήρια, ακολουθούν οι ιεροψάλτες, ο κλήρος, οι μυροφόρες, τα εξαπτέρυγα, πρόσκοποι, και οι πιστοί που ψέλνουν καθ' όλη τη διάρκεια της λιτανείας.

    Σε όλη τη διαδρομή οι πιστοί ραίνουν τον επιτάφιο με λουλούδια και αρώματα, κρατώντας αναμμένα κεριά.

    [02] ΤΟ 67,4% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Αθήνα, 9 Απριλίου 2004 (16:19 UTC+2)

    Το 67,4% των Ελληνοκυπρίων απορρίπτει το σχέδιο Ανάν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας RAI, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα».

    Συγκεκριμένα, το 41,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψηφίσει «σίγουρα όχι» στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου για το σχέδιο Ανάν και το 25,5% «μάλλον όχι». Το 13,3% απαντά ότι θα ψηφίσει «μάλλον ναι» και το 7,9% «σίγουρα ναι», ενώ το 11,4% δηλώνει «δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ».

    Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν καλά το σχέδιο Ανάν. Το 46% δηλώνει ότι γνωρίζει «λίγο» και το 14% «καθόλου», ενώ το 33% απαντά ότι γνωρίζει το κείμενο «αρκετά» και το 7%. «πολύ».

    Ιδιαίτερα αρνητικοί έναντι του σχεδίου Ανάν εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ, καθώς το 59% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «σίγουρα όχι» στο δημοψήφισμα.. Την ίδια απάντηση δίνει το 38% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ και το 37% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ.

    «Σίγουρα ναι» δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα το 11% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, το 8% του ΑΚΕΛ και το 5% του ΔΗΚΟ.

    Η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων θεωρεί δύσκολη τη συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους. Στην ερώτηση «πόσο δύσκολο είναι να ζήσουμε ειρηνικά με τους Τουρκοκυπρίους» το 61% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι «πολύ δύσκολο» (24%) ή «δύσκολο» (37%). Το 30% απαντά «εύκολο» και το 7% «πολύ εύκολο» το 2% απαντά «δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ». Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για τη δυνατότητα συμβίωσης με τους Τουρκοκύπριους είναι οι νέοι ηλικίας 18 έως 30 ετών, καθώς θεωρούν σε ποσοστό 86% ότι είναι πολύ δύσκολη η ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου, πριν διάγγελμα του Κύπριου πρόεδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, σε παγκύπριο αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού των Ελληνοκυπρίων, ηλικίας 18 ετών και άνω. Η έρευνα έγινε τηλεφωνικά, με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

    [03] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ 3.600 ΝΟΤΙΟΚΟΡΕΑΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Σεούλ, 9 Απριλίου 2004 (08:33 UTC+2)

    Η Νότια Κορέα προειδοποίησε τους πολίτες της να μην επισκεφτούν το Ιράκ, μετά την απαγωγή και τελικά απελευθέρωση των επτά Νοτιοκορεατών Ιεραποστόλων.

    Ωστόσο, η κυβέρνηση στη Σεούλ δήλωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά στην υλοποίηση των σχεδίων της για την αποστολή και ανάπτυξη 3.600 στρατιωτών στο Ιράκ. Ένας Καναδός συριακής καταγωγής και δύο Παλαιστίνιοι, έπεσαν επίσης θύματα απαγωγής.

    [04] ΚΗΔΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ 5 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου 2004 (20:21 UTC+2)

    Σε κλίμα οδύνης, κηδεύτηκαν το μεσημέρι, στις ιδιαίτερες πατρίδες τους οι 5 στρατιώτες που έχασαν χθες τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία, όταν ο ιστός της σημαίας που κρατούσαν ακούμπησε καλώδιο της ΔΕΗ.

    Την υπόθεση ερευνά ο εισαγγελέας του στρατοδικείου Ξάνθης. Εν τω μεταξύ, σήμερα αποκαλύφθηκε ότι δύο στρατιώτες, ο Στυλιανός Ζήνδρος και ο Τραϊανός Κουρτέλης, γλίτωσαν την τελευταία στιγμή, καθώς απομακρύνθηκαν έγκαιρα από τον ιστό. Οι δύο στρατιώτες νοσηλεύονται σοκαρισμένοι στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

    [05] ΤΥΧΑΙΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ Η "ΕΠΙΘΕΣΗ" ΜΕ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σόφια, 9 Απριλίου 2004 (20:38 UTC+2)

    Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι η μαζική δηλητηρίαση 50 ατόμων από χλωριούχο αέριο είναι μάλλον τυχαίο περιστατικό. Τόνισε, δε, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να οδηγούν στην εκτίμηση, ότι η δηλητηρίαση οφείλεται σε τρομοκρατική πράξη.

    Οι αρχές συνέλαβαν τον Γκεόργι Χατζηιβάνοφ που παραδέχθηκε ότι ευθύνεται για το ατύχημα. Όπως είπε, κουβαλούσε μαζί του το ειδικό δοχείο με το αέριο, το οποίο του έπεσε κατά λάθος στο δάπεδο του αστυνομικού σταθμού της Τροχαίας, όπου πήγε για να πάρει την άδεια οδήγησης.

    Οι 4 από τους 50 τραυματίες είναι σοβαρά, ενώ κινδυνεύει η ζωή ενός τροχονόμου που εισέπνευσε μεγάλη ποσότητα αερίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 10 April 2004 - 18:13:11 UTC