Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-04-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  • [02] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΩ ΑΝ ΒΡΕΙ "ΝΑΙ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
  • [03] ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑ-ΣΑΝΤΑΜ ΕΠΟΧΗΣ ΔΙΑΝΥΕΙ ΤΟ
  • [04] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ-ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ EXPO
  • [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ - Α. ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΓΙΑ
  • [06] ΒΡΑΒΕΙΑ «ΔΙΠΛΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ» ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ - ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ -
  • [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΚΑΙ Α. ΛΟΒΕΡΔΟΥ
  • [08] ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ Η Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
  • [09] ΦΑΡΣΑ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ «ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ»
  • [10] ΘΕΤΙΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΧΑ
  • [11] ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ Γ. ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΒΕΑ
  • [12] H OTEnet ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕ ΚΑΤΑΛΗΞΗ .GR
  • [13] ΣΕ ΝΕΑ ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ
  • [14] ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ 3 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
  • [15] Ο Γ. ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΘΑ ΑΣΚΕΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
  • [16] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΝΤΕΡΒΙΣ ΑΠΟ TΗ ΘΕΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ CHP
  • [17] ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΩΡΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΙΣ
  • [18] ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Ε.Κ. ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [19] Κ. ΑΝΑΝ: "ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ"
  • [20] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [21] OΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ Ο.Α.Κ.Α
  • [22] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο Κ.ΚΙΑΣΣΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [23] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [24] ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [25] ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΤΣΑΒ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ
  • [26] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ Η ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
  • [27] ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΙΜΕΛΝΤΑ ΜΑΡΚΟΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ
  • [28] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 150 ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
  • [29] ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΟΙ ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΠΟ
  • [30] ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΜΠΑΝΤΕΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ
  • [31] ANABIΩΣΗ ΕΘΙΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • [32] "ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΤΟΥ MAGNUM ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ"
  • [33] ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΣΤΟΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΣΤΡΟ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ
  • [34] "TA MΩΡΑ ΤΑ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΠΕΛΑΡΓΟΣ"Σ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ

  • [01] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2004 (10:19 UTC+2)

    Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται μέσα στην εβδομάδα σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, καθώς στην Κύπρο αναμένεται να ανακοινώσουν την τελική τους θέση επί του σχεδίου Ανάν τα δύο μεγάλα κόμματα του νησιού, το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ, ενώ στην Αθήνα επίκειται το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    Χτες κύκλοι του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ φέρονται ότι απέρριψαν την πρόταση του ΑΚΕΛ να μετατεθεί χρονικά η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Παρ' όλα αυτά, σημερινά δημοσιεύματα φέρουν την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετεί μια «μεσαία» θέση, η οποία ενδεχομένως να θίγει και το θέμα μίας δεύτερης - μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου - ευκαιρίας για το σχέδιο Ανάν.

    Είναι χαρακτηριστικό σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», σύμφωνα με το οποίο, καθοριστικό ρόλο για τη νέα άποψη στην κυβέρνηση έπαιξε η αλλαγή της στάσης του ΑΚΕΛ και η διαμορφούμενη υπεροχή του «όχι» στους Ελληνοκύπριους.

    Έτσι, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σκέπτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνει δημόσιες δηλώσεις (υπό τη μορφή διαγγέλματος) το βράδυ της Τετάρτης. Δηλαδή, μία ημέρα πριν από τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κωστή Στεφανόπουλο.

    Εξάλλου, εντείνεται και το αμερικανικό ενδιαφέρον για το όλο θέμα. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, είχε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα του Πάσχα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ενώ και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, επικοινώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του Πέτρο Μολυβιάτη.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό προκειμένου να του διαβιβάσει τις ευχές του για το Πάσχα και με την ευκαιρία αυτή έθεσε το θέμα του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ουάσιγκτον ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Μπους επανέλαβε, επίσης, τη στήριξη της Ουάσιγκτον στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για την επίλυση του Κυπριακού και τόνισε πως ο ίδιος είναι έτοιμος να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις για την υλοποίηση και την επιτυχία αυτού του σχεδίου.

    Όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή στην εφημερίδα, η πρόταση του ΑΚΕΛ για αναβολή του δημοψηφίσματος «περιορίζει σημαντικά το πεδίο ελιγμών της ελληνικής κυβέρνησης». Και αυτό διότι:

    · Ένα ξεκάθαρο «ναι» της ελληνικής κυβέρνησης «αναπόφευκτα θα την έφερνε αντιμέτωπη με το δημόσιο αίσθημα των Ελληνοκυπρίων».

    · Ένα «όχι», επίσης ξεκάθαρο, «δε θα διατάρασσε μεν το ενιαίο μέτωπο Ελλάδας - Κύπρου, θα έφερνε, όμως, τη χώρα απέναντι με τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ.

    Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διατύπωση της «μεσαίας θέσης», την οποία θα εκτιμάται πως θα εκφράσει ο Κ. Καραμανλής, θα αποφασιστεί μετά και τη θέση που θα πάρει ο ΔΗΣΥ, ο οποίος ενώ στην αρχή ήταν υπέρ του «ναι», τώρα δείχνει έντονα προβληματισμένος.

    Σε ό,τι αφορά τώρα στη δεύτερη ευκαιρία, υπάρχουν και άλλα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι, τις τελευταίες μέρες, στην κυβέρνηση αρχίζουν και δημοσίως να εκφράζονται απόψεις υπέρ πιθανότητας αυτής για το σχέδιο Ανάν.

    Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, αναφέρει ότι η «δεύτερη ευκαιρία» μπορεί «να μην έχει να κάνει με αλλαγές του Σχεδίου, τις οποίες δε θα δεχθούν οι Τούρκοι».

    Σύμφωνα με τον κ. Βαληνάκη, όμως, «μπορεί να αφορά σε κάποια πρακτικά, πλην σημαντικά μέτρα, όπως, για παράδειγμα, το οικονομικό θέμα της επανένωσης του νησιού, το οποίο βάσει του Σχεδίου Ανάν επιβαρύνει εξ ολοκλήρου την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ θα μπορούσαν να αναζητηθούν και άλλοι δωρητές».

    [02] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΩ ΑΝ ΒΡΕΙ "ΝΑΙ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

    Άγκυρα, 13 Απριλίου 2004 (14:48 UTC+2)

    Την πρόθεσή του να παραιτηθεί αν οι Τουκοκύπριοι ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου για το σχέδιο Ανάν εξέφρασε ο Ραούφ Ντενκτάς μιλώντας στον αρθρογράφο της εφημερίδας «Μιλλιέτ» Φικρέτ Μπιλά.

    «Αν από το δημοψήφισμα βγει «ναι» εγώ δεν θα μείνω. Θα αποχωρίσω από τα καθήκοντα μου . Ιδίως αν βγει «ναι» μετά από τόσες από τόσες αντιπαραθέσεις με την τουρκική κυβέρνηση δεν θα έχει κανένα νόημα να παραμείνω Πρόεδρος της Δημοκρατίας. . Ορισμένοι μου λένε να μείνω όποιες κι αν είναι οι καταστάσεις γιατί είμαι μεγαλύτερός τους, όμως δεν θα ήταν σωστό. Γνωρίζω ότι το δημοψήφισμα είναι ταυτόχρονα και μια ψήφος εμπιστοσύνης σε μας. Θα κάνω αυτό που πρέπει ,θα αποχωρήσω» δήλωσε ο κ Ντενκτάς

    Στην ερώτηση για την τάση του ΑΚΕΛ προς το «όχι» απάντησε ότι το ΑΚΕΛ επηρεάστηκε από τη Γαλλία διότι αυτή η χώρα μπορεί να επιθυμεί να ψηφίσουν «όχι» οι Ελληνοκύπριοι προκειμένου να εμποδίσει την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ.

    Στην ερώτηση ποια είναι η δική του πρόταση για τη λύση του Κυπριακού ο Ραούφ Ντεντκάς απάντησε: «Η ΕΕ με την λανθασμένη και άδικη στάση της δήλωσε εξ΄ αρχής ότι θα εντάξει την 1η Μαΐου στους κόλπους της την ελληνοκυπριακή πλευρά. Προέβαλε μάλιστα αντίσταση δίνοντας και σε μας ορισμένα δικαιώματα χωρίς όμως να υπάρχουν εγγυήσεις. Αν αποδεχτούμε το σχέδιο σε αυτή τη μορφή αυτό θα δημιουργήσει δυσμενείς συνέπειες. Το σωστό και το δίκαιο είναι να ενταχθεί η Κύπρος την ΕΕ μαζί με την Τουρκία. Η πρότασή μου είναι να καθίσουμε και να συζητήσουμε πάνω σε ένα καινούργιο σχέδιο».

    [03] ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑ-ΣΑΝΤΑΜ ΕΠΟΧΗΣ ΔΙΑΝΥΕΙ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 13 Απριλίου 2004 (14:26 UTC+2)

    Μια από τις πλέον αιματηρές περιόδους της μετα-Σαντάμ εποχής διανύει το Ιράκ, όπου οι απαγωγές και οι συγκρούσεις μεταξύ των κατοχικών στρατευμάτων και των εναπομεινάντων οπαδών του έκπτωτου καθεστώτος συνθέτουν το «παζλ» της χαώδους κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ελεύθεροι αφέθηκαν οχτώ όμηροι- Ρώσοι και Ουκρανοί- οι οποίοι είχαν πέσει θύματα απαγωγής το βράδυ της Δευτέρας, στην ιρακινή πρωτεύουσα. Οι πέντε Ουκρανοί και τρεις Ρώσοι εργάζονταν στη Βαγδάτη επισκευάζοντας σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και οι απαγωγείς τους δεν ζήτησαν λύτρα για την απελευθέρωσή τους.

    Προηγουμένως η Ρωσία, που είχε αντιταχθεί μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία στην εισβολή στο Ιράκ, επέκρινε τις κατοχικές δυνάμεις γιατί απέτυχαν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των αλλοδαπών που εργάζονται στη χώρα. Το νέο περιστατικό ομηρίας αυξάνει τις ανησυχίες ιδίως στην Ουκρανία, η οποία στήριξε την αμερικανοκίνητη στρατιωτική επέμβαση και κατόπιν έστειλε 1.650 στρατιώτες στην υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες δύναμη κατοχής.

    Νωρίτερα είχαν αφεθεί ελεύθεροι επτά Κινέζοι που είχαν απαχθεί την Κυριακή κοντά στη Φαλούτζα. Άγνωστη, εν τω μεταξύ, παραμένει η τύχη των τριών Ιαπώνων τους οποίους οι απαγωγείς απειλούσαν να εκτελέσουν αν δεν αποσυρθούν οι ιαπωνικές δυνάμεις από το Ιράκ, προοπτική που το Τόκιο έχει απορρίψει.

    Συνολικά 20 πολιτικοί υπάλληλοι από διάφορες χώρες- αρκετοί εκ των οποίων Αμερικανοί- κρατούνται ως όμηροι από ιρακινές οργανώσεις σε διάφορα σημεία της χώρας. Καθώς οι πολιτικοί υπάλληλοι που εργάζονται για τις ποικίλες εταιρείες που έχουν αναλάβει έργα για την ανασυγκρότηση του Ιράκ αποτελούν πλέον στόχο επιθέσεων και απαγωγών, οι εργασίες σε πολλά έργα έχουν ήδη διακοπεί προσωρινά και εξετάζονται σχέδια ακόμα και εκκένωσης όλου του πολιτικού προσωπικού, όπως είπε στο BBC, ο Τζον Ντάβιντσον, διευθυντής μιας από εκ των εταιρειών που έχουν αναλάβει την προστασία του πολιτικού προσωπικού.

    Αμερικανικές ενισχύσεις

    Οι στρατιωτικοί διοικητές στο Ιράκ ζητούν ενισχύσεις για να αντεπεξέλθουν στην κατάσταση που διαμορφώνεται. Ο επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ, επέκρινε τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ότι δεν αντιμετωπίζουν την εξέγερση των σιιτών, γεγονός που χαρακτήρισε «απογοητευτικό» και ζήτησε τουλάχιστον δύο αμερικανικές ταξιαρχίες επιπλέον.

    «Αυτό που ζητήσαμε είναι να έχουμε τη δυνατότητα ισχυρών μετακινούμενων μονάδων μάχης. Κι αυτό σημαίνει δύο μάχιμες ταξιαρχίες, αν όχι περισσότερες», είπε ο στρατηγός Αμπιζάιντ.

    Σε κλοιό η Νατζάφ

    Στην ιερή πόλη των σιιτών Νατζάφ, πληροφορίες αναφέρουν πως οι ένοπλοι οπαδοί του κληρικού Μοκταντά αλ Σαντρ άρχισαν να αποσύρονται από αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτίρια της πόλης και τις θέσεις τους παίρνουν Ιρακινοί αστυνομικοί. Η απόσυρση των δυνάμεων του αλ Σαντρ ήταν βασικό αίτημα των Αμερικανών που είναι αναπτυγμένοι έξω από την πόλη.

    Δεν είναι σαφής η τύχη του αλ Σαντρ, ο οποίος πιστεύεται ότι κρύβεται στην πόλη και καταζητείται «νεκρός ή ζωντανός» από τους Αμερικανούς.

    Στο μεταξύ ένας συνεργάτης του Σιίτη κληρικού, ο Χαζίμ αλ Αράτζι, συνελήφθη από Αμερικανούς στρατιώτες στη Βαγδάτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του σε Ιταλούς δημοσιογράφους.

    Πολιορκημένη η σουνιτική Φαλούτζα

    Στις άλλες εξελίξεις στο Ιράκ, οι προσπάθειες για διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Φαλούτζα συνεχίζονται. Στη διάρκεια των αμερικανικών επιχειρήσεων την περασμένη εβδομάδα στην πόλη αυτή, εστία της σουνιτικής αντίστασης, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 70 Αμερικανοί στρατιώτες και εκατοντάδες 700 Ιρακινοί.

    Ανώτερος αξιωματούχος του ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της πολιορκίας 600 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 1.250 τραυματίσθηκαν.

    Όπως είπε ο Φουάντ Ράουι «ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται 160 γυναίκες, 141 παιδιά και πολλοί ηλικιωμένοι».

    [04] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ-ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ EXPO

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2004 (14:43 UTC+2)

    Επίθεση εναντίον του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Νίκου Τσιαρτσιώνη, των υφυπουργών Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, Ανάπτυξης Γιώργου Σαλαγκούδη, του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη και του δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, εξαπέλυσαν ο πρώην υπουργός Μακεδονίας-θράκης Χάρης Καστανίδης και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης στο θέμα της διεκδίκησης της EXPO του 2008 στη Θεσσαλονίκη.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα στη ΔΕΘ παρουσίασαν συγκεκριμένα στοιχεία με τα οποία αντέκρουσαν τις αιτιάσεις που πρόβαλαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και οι υφυπουργοί στην πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την EXPO μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

    Ο κ. Καστανίδης καταλόγισε στα στελέχη της κυβέρνησης άγνοια και φοβία γιατί θεωρούν μικρούς τους ώμους τους να σηκώσουν το βαρύ φορτίο μιας μεγάλης διεκδίκησης, όπως αυτή της EXPO, ενώ άφησε αιχμές εναντίον της Ν.Δ. λέγοντας πως ίσως ποτέ δεν πίστεψε σε αυτό τον στόχο.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Καστανίδης είπε ότι δεν κατανοεί τις συνεχείς δηλώσεις του κ. Τσιαρτσιώνη ότι η κυβέρνηση καλείται να λειτουργήσει σε ασφυκτικές προθεσμίες και παρατήρησε: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε την αίτηση υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για την EXPO στις 20/5/2003 και είχε στη διάθεση της δέκα μήνες, όσος ακριβώς είναι και ο χρόνος που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση της Ν.Δ. μέχρι τον Δεκέμβριο του 2004 που θα γίνει η επιλογή. "Τα πιο σημαντικά και σπουδαία τα ετοίμασε ήδη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Προς τι, λοιπόν, αυτή η επιτηδευμένη ανησυχία περί ασφυκτικών προθεσμιών; Η κυβέρνηση της Ν.Δ. χρειάζεται απλώς να συνεχίσει στο δρόμο που ήδη διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ".

    Πρώτη φορά τόνισε βλέπει υπουργό (τον κ. Τσιαρτσιώνη) να διαγράφει από την ιστοσελίδα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης τον ίδιο και προηγούμενους υπουργούς, λες και το υπουργείο υπάρχει μόνο μετά την 7η Μαρτίου, δελτία Τύπου πριν από τις εκλογές και φωτογραφίες με υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, από τις δραστηριότητες για τη διεκδίκηση της EXPO. Σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα έδειξε τόση μικροψυχία ο νέος υπουργός, υπογράμμισε.

    Για τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Στυλιανίδη σημείωσε ότι "αποτελεί κλασικό παράδειγμα ανθρώπου, ο οποίος δεν φρόντισε να έχει στοιχειώδη γνώση του φακέλου της διεκδίκησης πριν εκστομίσει παντοειδείς ανακρίβειες και πρόσθεσε πως η άγνοια είναι επικίνδυνη στις διεθνείς σχέσεις. Διέψευσε δηλώσεις του κ. Στυλιανίδη ότι δεν έχουν διανεμηθεί φάκελοι της διεκδίκησης στα 91 κράτη-μέλη της Συνέλευσης του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων (ΒΙΕ). Παρουσίασε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία εστάλησαν οι σχετικοί φάκελοι στις 2 Φεβρουαρίου 2004.

    Συνέστησε τους κ.κ. Τσιαρτσιώνη και Στυλιανίδη να ενημερώνει ο ένας τον άλλον, ώστε να μην παρουσιάζεται το φαινόμενο μέλη της ίδιας κυβέρνησης να λένε διαφορετικά πράγματα.

    Αναφερόμενος στον κ. Σαλαγκούδη που είπε ότι πρώτη φορά με την κυβέρνηση της Ν.Δ. έγινε συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την EXPO, υπογράμμισε ότι αυτό δεν είναι αληθές διότι επί ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε τέσσερις φορές.

    Για το νομάρχη Π. Ψωμιάδη και τον δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο τόνισε ότι άλλα έλεγαν επί ΠΑΣΟΚ και άλλα λένε επί Ν.Δ.

    Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι έγιναν αρκετές προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο, για τυην προώθηση της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν τα αποδεικτικά και αν συνεχίσει τα ίδια η κυβέρνηση της Ν.Δ., τότε το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει τα έγγραφα στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτρικών και Αμυνας της Βουλής, την οποία θα συγκαλέσει για αλληλοενημέρωση.

    Κατηγόρησε τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Στυλιανίδη και άδικη, άστοχη και αστήρικτη επίθεση εναντίον της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου και πρόσθεσε πως με αυτό τον τρόπο αντιπολιτεύεται τον εαυτό του.

    Τόσο ο κ. Καστανίδης, όσο και ο κ. Λοβέρδος σημείωσαν ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. μεμψιμοιρεί στο θέμα της EXPO και συμπεριφέρεται με αμήχανη αδράνεια. Επισήμαναν πως αν η Ν.Δ. λειτουργήσει όπως πρέπει και φανεί αντάξια της περίστασης, η EXPO μπορεί να κερδηθεί. Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει το εγχείρημα.

    [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ - Α. ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ EXPO 2008

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2004 (20:45 UTC+2)

    «Στο βωμό της αυτοπροβολής και της δημιουργίας μικροκομματικών εντυπώσεων οι βουλευτές κ.κ. Καστανίδης και Λοβέρδος δεν δίστασαν, παραμονές της επίσκεψης της Επιτροπής Αξιολόγησης του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων (ΒΙΕ), με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους να αποδυναμώσουν τη διαπραγματευτική θέση της Θεσσαλονίκης για τη διεκδίκηση της ΕΧΡΟ 2008, προσπαθώντας να συγκαλύψουν τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ όλο το προηγούμενο διάστημα», επισημαίνει σε δήλωσή του ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    «Δεν προτιθέμεθα να τους παρακολουθήσουμε στον κατήφορο των προσωπικών επιθέσεων, διότι θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο δεν προσφέρονται θετικές υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα», τονίζει ο κ. Στυλιανίδης και σημειώνει:

    «Δυστυχώς, όλες οι μέχρι σήμερα ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης περιορίζονται σε τοπικό ή υπηρεσιακό και όχι σε πολιτικό επίπεδο. Οι ελάχιστες κινήσεις που έγιναν σε πολιτικό επίπεδο υπήρξαν πρόχειρες και αποσπασματικές.

    Δεν υπήρξε σχέδιο, συντονισμός και κινητοποίηση σε πολιτικό επίπεδο με στόχο την αποτελεσματική διεκδίκηση».

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι «οι ενέργειες που επικαλούνται οι δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ενέργειες που είτε αναγκαστικά έπρεπε να γίνουν, γιατί αποτελούσαν τυπική προϋπόθεση της διεκδίκησης, είτε έγιναν χάρη στη φιλοτιμία και το ενδιαφέρον μελών της τοπικής συντονιστικής επιτροπής ή υπηρεσιακών παραγόντων».

    «Αλλωστε, επί της ουσίας την απάντηση στις παραλείψεις, τα λάθη, την προχειρότητα και την αποσπασματικότητα των κ.κ. Καστανίδη και Λοβέρδου, τη δίνει από το Νοέμβριο του 2003 η αλληλογραφία του εκτελεστικού γραμματέα της Συντονιστικής Επιτροπής, κ. Δ. Μπακατσέλου, προς τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης και τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΣΕΔ και της ΕΧΡΟ 2008, στην οποία επισημαίνονται εγκαίρως αυτά που καταγγέλλουμε. Επίσης, απάντηση δίνει με την επιστολή που έστειλε σήμερα στον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή ο κ. Βενιζέλος, που υπογραμμίζει ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε πολιτικό και όχι σε υπηρεσιακό επίπεδο και ζητά από τον πρωθυπουργό να θέσει το ζήτημα στους ομολόγους του των 91 κρατών που έχουν δικαίωμα ψήφου, κάτι που δεν είχε γίνει στο παρελθόν από τον κ. Σημίτη και τον κ. Παπανδρέου», τονίζει ο κ. Στυλιανίδης και προσθέτει ότι «με τον τρόπο αυτό ο κ. Βενιζέλος, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαιώνει την άποψή μας ότι η μέχρι σήμερα προσπάθεια για την ΕΧΡΟ 2008 δεν αντιμετωπίσθηκε όπως θα έπρεπε, δηλ. ως εθνικός στόχος, και η διεκδίκησή της δεν έγινε συντονισμένα, ούτε σε υψηλό πολιτικό επίπεδο».

    «Είναι κατανοητή η προσπάθεια των δύο βουλευτών να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους για την απώλεια πολύτιμου χρόνου. Είναι επίσης αντιληπτή η διάθεσή τους να καλύψουν τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης για την αδιαφορία που επέδειξε όσον αφορά τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης. Φαίνεται ότι έχουν εγκλιματισθεί γρήγορα στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ανταποκρίνονται με επιτυχία στην πολιτική των μεγάλων λόγων, έχοντας όμως προηγουμένως επιδείξει αναποτελεσματικότητα στην πολιτική των σημαντικών για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία μεγάλων έργων.

    Εμείς δεν πάψαμε ούτε στιγμή να θεωρούμε τη διεκδίκηση της ΕΧΡΟ 2008 για τη Θεσσαλονίκη εθνικό στόχο που ξεπερνά κάθε είδος μικροκομματικής λογικής και ανούσιας αντιπαράθεσης. Εχουμε ήδη ξεκινήσει συντονισμένες προσπάθειες για να καλύψουμε το χαμένο χρόνο και τις ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες, (βλ. Σύνοδος Κορυφής Χαλκιδικής, όπου δεν ετέθη καθόλου και προς καμία κατεύθυνση το θέμα), ώστε να επιτύχουμε όλοι μαζί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία», καταλήγει ο υφυπουργός Εξωτερικών.

    [06] ΒΡΑΒΕΙΑ «ΔΙΠΛΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ» ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ - ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ - ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Διαγωνισμό για την απονομή βραβείων «Διπλής Προσπάθειας» σε παιδιά μεταναστών, προσφύγων και παλιννοστούντων, προκήρυξε η ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Δίκτυο Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παιδιών».

    Στόχος του διαγωνισμού, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, είναι να επιβραβεύσει την εντατική προσπάθεια, που καταβάλλουν οι μαθητές και οι μαθήτριες, που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών, προσφύγων και παλιννοστούντων, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς τους, προκειμένου να επιτύχουν την ομαλή ένταξη και πρόοδο στο ελληνικό σχολείο.

    Πρόκειται για την πρώτη δράση της νεοϊδρυθείσας οργάνωσης. Τα βραβεία θα απονεμηθούν σε μαθητές ή μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας (Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης) και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνασίων, Ενιαίων Λυκείων και Τ.Ε.Ε.), που φοιτούν σε ελληνικά σχολεία.

    «Δρόμος μετ΄ εμποδίων . με όραμα, προσπάθεια και ελπίδα» είναι το θέμα, που κλήθηκαν να αναπτύξουν οι μαθητές σε κείμενο 400 λέξεων, διατυπώνοντας τις δυσκολίες που συνάντησαν, τη βοήθεια, που βρήκαν ή τις διακρίσεις, που αντιμετώπισαν, εξαιτίας της γλωσσικής, φυλετικής, εθνικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής και κοινωνικής ετερότητας.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των τεσσάρων καλύτερων εργασιών από την Επιτροπή εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών και μελών του «Δικτύου Προστασίας».

    Η εκδήλωση για την απονομή των βραβείων, που θα είναι ηλεκτρονικοί υπολογιστές για τα παιδιά, που θα διακριθούν και βιβλία για τη σχολική βιβλιοθήκη των σχολείων που συμμετέχουν, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Απριλίου.

    Κ. Κούτρα

    [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΚΑΙ Α. ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ EXPO 2008

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2004 (19:11 UTC+2)

    «Λίγες ημέρες πριν από την έλευση των μελών της Ελεγκτικής Επιτροπής του ΒΙΕ (Γραφείου Διεθνών Εκθέσεων) στη χώρα μας, στις 18 Απριλίου 2004, κατά την οποία θα αξιολογηθεί ο φάκελος υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση της EXPO 2008, μία τέτοια δημόσια αντιπαράθεση, που άνοιξαν οι κ.κ. Χάρης Καστανίδης και Ανδρέας Λοβέρδος, πυροδοτεί το πολιτικό κλίμα και προσφέρει κακές υπηρεσίες στο εθνικό εγχείρημα της διεκδίκησης».

    Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης απαντώντας στις τοποθετήσεις των κ.κ. Καστανίδη και Λοβέρδου για την EXPO 2008.

    Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης χαρακτηρίζει ατυχή την ιδέα μίας συνέντευξης τύπου κατά την οποία οι πρώην υπουργοί χρησιμοποίησαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς σε μία κρίσιμη και καθοριστική περίοδο για τη διεκδίκηση της Παγκόσμιας Εκθεσης από τη Θεσσαλονίκη, ενόψει της επίσκεψης της Ε.Ε. των μελών του ΒΙΕ.

    «Οι αξιωματούχοι του ΒΙΕ, θα βρίσκονται στη χώρα μας για έξι ημέρες με στόχο να διαπιστώσουν το κλίμα συναίνεσης και συστράτευσης που υπάρχει στην Ελλάδα και να διερευνήσουν εάν υπάρχει αρραγές μέτωπο για τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας», επισημαίνει.

    Ο κ. Τσιαρτσιώνης τονίζει ότι «είναι γεγονός, ότι ελλείψεις και επισημάνσεις για καθυστερήσεις στο θέμα της υποψηφιότητας υπήρξαν, όπως διαπιστώνεται από την εσωτερική αλληλογραφία και τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Εκτελεστικής Γραμματείας της Σ.Ε.Δ EXPO 2008 και προσθέτει ότι «σε κατάλληλο χρόνο θα μπορούσαμε να ανοίξουμε αυτό το Κεφάλαιο».

    «Είναι γεγονός πως τα μεγάλα έργα υποδομής της Θεσσαλονίκης εάν υπήρχαν θα προσέθεταν «πόντους» στην υποψηφιότητα, παρέμειναν όμως «ανέξοδες εξαγγελίες».

    Είναι γεγονός, πως αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη διεκδίκηση της EXPO 2008 από τη Θεσσαλονίκη, απαιτείται η συστράτευση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας, με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, για το καλό της Θεσσαλονίκης και όλης της Βόρειας Ελλάδας.

    Η επιτυχής έκβαση της εθνικής προσπάθειας θα έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή και η «επιτυχία» θα ανήκει σε όλους τους Ελληνες», υπογραμμίζει ο κ. Τσιαρτσιώνης και καλεί τους δύο πρώην υπουργούς να συντονιστούν στο κλίμα που απαιτούν οι περιστάσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος.

    [08] ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ Η Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

    Aθήνα, 13 Απριλίου 2004 (18:10 UTC+2)

    Τα έργα ανάπλασης της Πλατείας Συντάγματος επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τρίτης η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ενημερώθηκε από εκπροσώπους της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων.

    Σε δηλώσεις της η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι η Αθήνα είναι ένα απέραντο εργοτάξιο σε κάθε γωνιά της και σε κάθε δρόμο ενώ για τα έργα στο Σύνταγμα σημείωσε ότι στόχος είναι να γίνει ξανά μια πλατεία με πολύ πράσινο, με ωραία μάρμαρα, μια πλατεία που θα ξαναθυμίζει το παλιό Σύνταγμα.

    Σχετικά με την πρόοδο των εργασιών η δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ότι η επίβλεψη είναι συνεχής και διαβεβαίωσε ότι όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους ώστε το Σύνταγμα να παραδοθεί στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης αρκετά πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Αύριο η κ. Μπακογιάννη θα επισκεφθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου να συζητήσει με τον υπουργό Γιώργο Σουφλιά για την πορεία όλων των έργων που πραγματοποιούνται στο Δήμο της Αθήνας.

    Στη συνέχεια η δήμαρχος Αθηναίων πέρασε από την οδό Ερμού όπου συζήτησε με τους καταστηματάρχες και άκουσε τα παράπονά τους για το πρόβλημα του παραεμπορίου. Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί από τον Ιούνιο, όταν θα τεθούν σε υπηρεσία οι πεντακόσιοι νέοι δημοτικοί αστυνομικοί που εκπαιδεύονται στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας.

    [09] ΦΑΡΣΑ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ «ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ»

    Κυλλήνη, 13 Απριλίου 2004 (18:01 UTC+2)

    Ταλαιπωρία υπέστησαν νωρίς το απόγευμα οι επιβάτες του πλοίου «Επτάνησος», το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο Κυλλήνη Κεφαλονιά, καθώς άγνωστοι τηλεφώνησαν σε αθηναϊκούς τηλεοπτικούς σταθμούς, στο λιμεναρχείο Πάτρας και σε εφημερίδες προειδοποιώντας για την ύπαρξη βόμβας στο πλοίο.

    Αμέσως πυροτεχνουργοί επιβιβάστηκαν στο πλοίο, πραγματοποίησαν έρευνες και, όπως τελικά αποδείχτηκε, επρόκειτο για φάρσα.

    Το πλοίο επρόκειτο να αναχωρήσει από την Κυλλήνη στις 4 το απόγευμα και τελικά ξεκίνησε για τον προορισμό του μετά από δύο περίπου ώρες.

    [10] ΘΕΤΙΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2004 (16:39 UTC+2)

    Ένα βήμα εγγύτερα στον στόχο των 2.500 μονάδων και συγκεκριμένα στις 2.475,59, βρέθηκε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), ο οποίος έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,97%, με «ατμομηχανή» της ανόδου τις τράπεζες, τις τηλεπικοινωνίες και τις εταιρίες συμμετοχών.

    Η αναγκαστική αδράνεια των επενδυτών, λόγω των αργιών του Πάσχα, φαίνεται ότι ανανέωσε την αγοραστική τους «όρεξη», τόσο εξαιτίας της γενικότερης βελτίωσης της επενδυτικής ψυχολογίας - σημειώθηκε ήδη από την περασμένη εβδομάδα - όσο και εξαιτίας της σημερινής ανοδικής πορείας των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

    Ενδοσυνεδριακά, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 2.458,12 και των 2.479,73 μονάδων. Αναιμικός ήταν ο όγκος των συναλλαγών, που δεν ξεπέρασε τα 91,8 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, οι 209 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και οι 95 με αρνητικό, ενώ οι 94 έμειναν αμετάβλητες.

    Σε θετικό έδαφος έκλεισαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE. Κατά 1,05% ενισχύθηκε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι κερδών της τάξης του 0,82% και 0,67% αντίστοιχα, για τον ΜID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και τον SMALL CAP-80 της μικρής. Άνοδο σε ποσοστό 0,99% σημείωσε ο FTSE/ASE-140, που αποτυπώνει την πορεία των υπολοίπων δεικτών της κεφαλαιοποίησης.

    ΟΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Ανοδική τροχιά χάραξαν και σχεδόν όλοι οι επιμέρους δείκτες, με εξαίρεση δύο, που κατέγραψαν μικρές απώλειες. Πρόκειται για τους δείκτες των εκδόσεων-εκτυπώσεων και της πληροφορικής, οι οποίοι υποχώρησαν κατά 0,37% και 0,14% αντίστοιχα.

    Σε ό,τι αφορά τον δείκτη των εκδοτικών-εκτυπωτικών εταιριών, τα μεγάλα κέρδη στις μετοχές αρκετών από τις εισηγμένες του κλάδου αποδείχθηκαν ανεπαρκή για να αντισταθμίσουν τις πιέσεις στους τίτλους των ΑΤΤΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ (-2,71%), της ΙΜΑΚΟ (-2,51%), του Χ.Κ.ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΥ (-1,86%) και του ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ (-2,44%).

    Τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των κλαδικών δεικτών, της τάξης του 2,05%, σημείωσε εκείνος των συμμετοχών, χάρη στα κέρδη της ALFA ALFA (7,46%), του FOURLI (4,41%), της TEXΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ (3,37%), του ΜΠΑΛΑΦΑ (3,33%), των ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (2,54%), του ΚΟΥΜΠΑ (2,13%) και της ΒΙΟΧΑΛΚΟ (1,84%). Εντυπωσιακή άνοδο, σε ποσοστό 11,57%, κατέγραψε η μετοχή των ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ.

    Στο μεταξύ, αξιόλογα κέρδη, της τάξης του 0,95%, κατέγραψε και ο κλάδος των τραπεζών, με «ναυαρχίδες» τις μετοχές της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (2,92%), της ALPHA BANK (2,05%) και της ΕΘΝΙΚΗΣ (1,14%). Κατά 0,23% ενισχύθηκε ο τίτλος της EFG EUROBANK, ενώ αμετάβλητος έκλεισε εκείνος της ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

    Άνοδο σε ποσοστό 1,08%, σημείωσε ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος, με πρωταγωνίστρια τη μετοχή της COSMOTE (2,35%). Σημαντικό μέρος των ενδοσυνεδριακών του κερδών απώλεσε ο τίτλος του ΟΤΕ, με αποτέλεσμα η άνοδός του να περιοριστεί σε οριακά επίπεδα, της τάξης του 0,17%. Κατά 0,63% ενισχύθηκε η μετοχή της ΛΑΝ-ΝΕΤ (1,92%), ενώ, αντίθετα, ο τίτλος της FORTHNET υποχώρησε κατά 1,37%,

    Με κέρδη έκλεισαν επίσης οι δείκτες των ασφαλειών (0,44%), των βασικών μετάλλων (0,80%), των βιομηχανιών (0,83%), των διυλιστηρίων (0,74%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (0,84%), των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,21%), των επενδύσεων (1,00%), των κατασκευών (0,34%), της κλωστοϋφαντουργίας (1,17%), του λιανικού εμπορίου (0,87%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (0,96%), της παράλληλης αγοράς (0,68%), των τροφίμων και ποτών (0,04%) και του χονδρικού εμπορίου (0,49%). Σημαντικά ενισχυμένος, κατά 2,66%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

    ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ

    Μεταξύ των ανοδικών μετοχών ξεχώρισαν εκείνες των εταιριών ΙΝΦΟΡΜΑΤΙΚΣ (13,98%), ΚΟΡ-ΦΙΛ (πο: 11,90%) και ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη αρνητική ποσοστιαία μεταβολή παρουσίασαν κατά σειρά οι τίτλοι της ΤΕΧΝΟΔΟΜΗΣ (-10,26%), της ΑΛΥΣΙΔΑΣ (-9,72%) και του ΚΑΡΑΤΖΗ (-7,14%). Κατά 0,18% και 0,58% αντίστοιχα, ενισχύθηκαν οι «δεικτοβαρείς» τίτλοι της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ._

    ΑΛ.Γ

    [11] ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ Γ. ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΒΕΑ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2004 (15:33 UTC+2)

    Υπόμνημα θέσεων και προτάσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη χάραξη της βιομηχανικής πολιτικής, κατέθεσε σήμερα στον υφυπουργό Ανάπτυξης, Γεώργιο Σαλαγκούδη, η διοικούσα επιτροπή του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Δρακούλη Φουντουκάκο.

    Η διοίκηση του ΕΒΕΑ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται γενναία φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά και επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία ίδρυσης και λειτουργία των επιχειρήσεων, εξαιτίας της εκτεταμένης γραφειοκρατίας.

    Επιπλέον, ζήτησε να δοθεί λύση στο πρόβλημα των ανελαστικών εργασιακών σχέσεων και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών, ενώ πρότεινε μέτρα διατήρησης της ήδη υπάρχουσας βιομηχανίας -όπου αυτή λειτουργεί επιτυχώς- και ενθάρρυνσης της ίδρυσης νέων βιομηχανιών.

    Η διοίκηση του ΕΒΕΑ εισηγήθηκε επίσης να εναρμονιστεί η εθνική βιομηχανική πολιτική με την αντίστοιχη της ΕΕ, αλλά και να θεσμοθετηθεί και να εφαρμοστεί πλαίσιο σύνδεσης των αναγκών της βιομηχανίας σε τεχνικές δεξιότητες με το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (με σαφή συμμετοχή και των επιμελητηρίων). Τέλος, ζήτησε τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων και τεχνοκρατών στη χάραξη πολιτικών για τη βιομηχανία.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σαλαγκούδης επεσήμανε ότι αποφασίστηκε η στενή συνεργασία των δύο πλευρών και συζητήθηκαν οι κανόνες και διαδικασίες για την αποτελεσματική επίλυση όλων των θεμάτων, τα οποία εκκρεμούν. Επίσης, τόνισε ότι επιθυμία και των δύο πλευρών είναι να εφαρμοστεί ο ρόλος του ΕΒΕΑ ως συμβούλου της Πολιτείας._

    [12] H OTEnet ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕ ΚΑΤΑΛΗΞΗ .GR

    Aθήνα, 13 Απριλίου 2004 (15:31 UTC+2)

    Επίσημος καταχωρητής ονομάτων χώρου Ιντερνετ, με την κατάληξη ".gr", ανέλαβε η OTEnet, έπειτα από έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Η έναρξη της υπηρεσίας διάθεσης "domain names" ανακοινώθηκε σήμερα από την εταιρία.

    Εξάλλου, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) αναλαμβάνει πλέον το ρόλο του Μητρώου των ονομάτων χώρου διαδικτύου με την κατάληξη .gr. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της OTEnet, η υπηρεσία θα διατίθεται σε ανταγωνιστική τιμή και μπορεί να συνδυαστεί με εκείνες της φιλοξενίας (web hosting).

    Παράλληλα με την καταχώρηση του domain, η ΟΤΕnet προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες DNS. Για αγορά και καταχώρηση του επιθυμητού domain name, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την ΟΤΕnet._

    [13] ΣΕ ΝΕΑ ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ

    Λονδίνο, 13 Απριλίου 2004 (15:03 UTC+2)

    Νέα άνοδο σημειώνουν από χτες οι τιμές του πετρελαίου και του χρυσού στις διεθνείς αγορές, όπως μεταδίδει από το Λονδίνο το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων vwd. Σε ό,τι αφορά στα αίτια, οι αναλυτές αποδίδουν την εξέλιξη, κυρίως, στα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράκ.

    Συγκεκριμένα, σήμερα, στην αγορά του Λονδίνου, το «καλάθι» έξι ειδών πετρελαίου, που συγκροτεί ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ), κόστιζε 32,92 δολάρια το βαρέλι, ενώ την περασμένη Πέμπτη ήταν στα 32,37 και την Τετάρτη στα 31,32 δολάρια το βαρέλι.

    Μάλιστα, στην αγορά της Νέας Υόρκης, εξαιτίας και της διαφαινόμενης μείωσης των αμερικανικών αποθεμάτων ασφαλείας, το «καλάθι» πετρελαίου του καρτέλ ξεπερνούσε χτες βράδυ τα 37 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας τα υψηλά έτους.

    Το «καλάθι», που καθιέρωσε ο ΟΠΕΚ το 1986, περιλαμβάνει τα είδη πετρελαίου Saharan Blend της Αλγερίας, Minas της Ινδονησίας, Bonny Light της Νιγηρίας, Arab Light της Σαουδικής Αραβίας, Isthmus του Μεξικού, Tia Juana Light της Βενεζουέλας και Fateh του Ντουμπάι.

    Πάντως, όπως αναφέρει το πρακτορείο, από τις αρχές Δεκεμβρίου η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται εκτός των επιθυμητών ορίων διακύμανσης, που έχει θέσει ο ίδιος ο ΟΠΕΚ 22 δολάρια το βαρέλι η κατώτερη και 28 η ανώτερη , χωρίς το πετρελαϊκό καρτέλ να παίρνει τα μέτρα (αύξηση παραγωγής), που είχε δεσμευτεί ότι θα παίρνει σε ανάλογες περιπτώσεις.

    Σε ό,τι αφορά στην τιμή του χρυσού, ακολουθούσε κι αυτή την πορεία εκείνης του πετρελαίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο, σήμερα στο Λονδίνο η ουγκιά διαπραγματευόταν στα 420 δολάρια και, συνεπώς, ήταν αυξημένη, σε ετήσια βάση, κατά 24%. Εξάλλου, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, η τιμή του ευγενούς αυτού μετάλλου θα αγγίξει, σύντομα, τα 450 δολάρια ανά ουγκιά.

    [14] ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ 3 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2004 (15:00 UTC+2)

    Εντατικούς φορολογικούς ελέγχους, αρχής γενομένης από τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων, δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με εγκύκλιο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο αρμόδιος υφυπουργός, Αδάμ Ρεγκούζας.

    Συγκεκριμένα, στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού μπαίνουν κατά προτεραιότητα οι επιχειρήσεις που έχουν ανέλεγκτη τη χρήση 1998, η οποία παραγράφεται στο τέλος του έτους.

    Επίσης, από «μικροσκόπιο» θα περάσουν οι επιχειρήσεις με ανέλεγκτη τη χρήση 1997, αλλά και παλαιότερες, για τις οποίες έχει παραταθεί η απογραφή (καθώς κατηγορούνται για την έκδοση ή λήψη πλαστών, εικονικών ή νοθευμένων φορολογικών στοιχείων και για ανεπίσημα βιβλία).

    Τρίτον, ενδελεχείς έλεγχοι θα γίνουν σε επιχειρήσεις που βαρύνονται με ουσιαστικές παραβάσεις του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, ανεξαρτήτως παλαιότητας των ανέλεγκτων χρήσεών τους.

    Μέχρι το τέλος Απριλίου, τα ελεγκτικά κέντρα και οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) ανωνύμων εταιριών υποχρεούνται να έχουν πραγματοποιήσει απογραφή με όλες τις επιχειρήσεις που έχουν ανέλεγκτες χρήσεις. Επίσης, εντός του ιδίου χρονοδιαγράμματος, θα πρέπει να έχουν καταρτίσει το πρόγραμμα φορολογικών ελέγχων για το 2004, βάσει των οδηγιών του υπουργείου._

    [15] Ο Γ. ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΘΑ ΑΣΚΕΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

    Λευκωσία, 13 Απριλίου 2004 (20:17 UTC+2)

    Ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λιλλήκας θα ασκεί προσωρινά και καθήκοντα υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων, μετά την παραίτηση του Κίκη Καζαμία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ανέθεσε σήμερα στον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα να ασκεί προσωρινά και τα καθήκοντα του υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΝΤΕΡΒΙΣ ΑΠΟ TΗ ΘΕΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ CHP

    Αγκυρα, 13 Απριλίου 2004 (19:37 UTC+2)

    Παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και από μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος ο Κεμάλ Ντερβίς.

    Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΝΤV, ο κ. Ντερβίς στην σημερινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CHP που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, αξιολόγησε τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών και απάντησε στις επικρίσεις που είχαν γίνει εναντίον του, κατά την περασμένη σύνοδο της Κ.Ο. του κόμματος.

    Ο αντιπρόεδρος του CHP μετά τη σημερινή σύνοδο της Κ.Ο. παραιτήθηκε από τη θέση του Αντιπροέδρου του κόμματος και από μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του CHP.

    Η Ζεϋνέπ Νταμλά Γκιουρέλ, η οποία είναι γνωστό ότι πρόσκειται στον κ. Ντερβίς, παραιτήθηκε επίσης από την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος.

    [17] ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΩΡΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Βρυξέλλες, 13 Απριλίου 2004 (19:28 UTC+2)

    Πραγματοποιείται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες η υψηλού επιπέδου προπαρασκευαστική διεθνής διάσκεψη δωρητών για την Κύπρο, που σκοπό έχει να βοηθήσει στην εφαρμογή μιας λύσης του Κυπριακού.

    Στη διάσκεψη έχει προσκληθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, τον οποίο θα εκπροσωπήσουν ο Πρεσβευτής της Κύπρου στις Βρυξέλλες Θεόφιλος Θεοφίλου και ο Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού Πανίκος Πούρος.

    Από τουρκοκυπριακής πλευράς θα παραστεί ο λεγόμενος πρωθυπουργός και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν 100 ως 150 υψηλού επιπέδου εκπρόσωποι από χώρες μέλη της ΕΕ, καθώς και από χώρες που είναι υπό ένταξη, όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, διεθνή χρηματοοικονομικά ινστιτούτα, μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στη διάσκεψη θα παραστεί ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, καθώς και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Ε.Κ. ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Βρυξέλλες, 13 Απριλίου 2004 (18:46 UTC+2)

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατανοεί την πληθώρα των ερωτημάτων που έχει ο λαός της Κύπρου για την πολυπλοκότητα του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν, αλλά είναι πεπεισμένο ότι οι όποιες δυσκολίες παρουσιαστούν κατά την υλοποίηση της συμφωνίας μπορούν να επιλυθούν με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αυτό αναφέρεται στο σχέδιο της πρότασης ψηφίσματος του Λουξεμβούργιου Ευρωβουλευτή και εισηγητή για την ένταξη της Κύπρου Ζακ Ποος, που θα συζητηθεί στην αυριανή κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής και της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου. Το σχέδιο αναμένεται να πάρει τη μορφή πρότασης ψηφίσματος και στη συνέχεια θα υποβληθεί για την τελική έγκριση στην ολομέλεια του Σώματος στις 21 Απριλίου.

    Στην αυριανή συνεδρίαση θα παραστεί και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] Κ. ΑΝΑΝ: "ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ"

    Νέα Υόρκη, 13 Απριλίου 2004 (18:24 UTC+2)

    Τη συμφωνία των δύο πλευρών και την υποστήριξη των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας θέτει ως προϋπόθεση ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για να συζητήσει την πιθανότητα αναβολής των δημοψηφισμάτων.

    Ερωτηθείς κατά την είσοδό του στην έδρα του ΟΗΕ για τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί προς το σχέδιο από τις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων, ο κ. Ανάν είπε ότι αυτή τη στιγμή «το σχέδιο είναι στα χέρια του λαού. Η κατανόηση που είχαμε ήταν ότι το σχέδιο θα ετίθετο ενώπιον χωριστών ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων. Αν η μία πλευρά ψηφίσει εναντίον, οι Ελληνοκύπριοι εντάσσονται μόνοι (στην ΕΕ) και τότε θα χρειαστεί να δούμε τι θα γίνει.

    Υπήρχαν εισηγήσεις από τη μία πλευρά να αναβληθούν τα δημοψηφίσματα για να δοθεί περισσότερος χρόνος για εκστρατεία. Αυτό δεν το ασπάστηκαν τα υπόλοιπα μέρη που είναι στη συμφωνία. Αν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας ζητήσουν αναβολή, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να δούμε».

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για την έκθεση που πρόκειται να υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είπε ότι «το Συμβούλιο θα ενημερωθεί για το πού είμαστε και τι συνέβη μετά τις συνομιλίες στην Ελβετία και τότε θα αποφασίσει τι γραμμή θα ακολουθήσει. Δεν πρόκειται να καθοδηγήσω το Συμβούλιο, αυτοί θα πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις τους".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2004 (19:01 UTC+2)

    Αθλητικά έργα επισκέφθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός.

    Επίσης, ο υφυπουργός συναντήθηκε με το νέο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργο Τσιότρα και συζήτησαν για την πορεία των 13 Ολυμπιακών έργων υποδομής.

    Ο κ. Ορφανός εξέφρασε τη δυσφορία του για καθυστερήσεις που διαπίστωσε και συμφώνησαν με τον κ. Τσιότρα για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να επιταχυνθεί η αποπεράτωσή τους.

    Το πρωί ο κ. Ορφανός επισκέφθηκε το Κλειστό Γυμναστήριο Αμπελοκήπων, όπου συνομίλησε με τον Δήμαρχο Λάζαρο Κυρίζογλου και τον εκπρόσωπο της κατασκευαστικής εταιρίας και έδωσε οδηγίες, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες εντός 15 ημερών.

    Στη συνέχεια, πήγε στο περίπτερο «4» της HELEXPO-ΔΕΘ, στο οποίο γίνονται οι απαραίτητες εργασίες για να χρησιμοποιηθεί, ως γυμναστήριο από τους αθλητές της Γυμναστικής.

    [21] OΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ Ο.Α.Κ.Α

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2004 (18:02 UTC+2)

    Δύο μήνες μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του 14ου Παγκοσμίου Κυπέλλου Καταδύσεων, το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου ανοίγει και πάλι τις πύλες του για να υποδεχτεί ακόμη δύο σημαντικές Αθλητικές Διοργανώσεις.

    Πρόκειται για το Προολυμπιακό Τουρνουά Συγχρονισμένης Κολύμβησης και το Φάιναλ Εϊτ του Κυπέλλου Υδατοσφαίρισης Ανδρών, που θα διεξαχθούν αντιστοίχως στο νεότευκτο ανοικτό κολυμβητήριο της Συγχρονισμένης Κολύμβησης και στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, από τις 15 έως τις 18 Απριλίου.

    Τα αστέρια της Συγχρονισμένης Κολύμβησης

    Το Προολυμπιακό Τουρνουά της Συγχρονισμένης Κολύμβησης συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλήματος, καθώς πρόκειται για τη μοναδική διαδικασία πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες που είθισται να φιλοξενεί η διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών.

    Οι Έλληνες φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις κορυφαίες αθλήτριες και τις ομάδες που θα διεκδικήσουν τα εισιτήρια για το μεγάλο ραντεβού του Αυγούστου. Ομορφιά και χάρη στην πισίνα, σε ένα άθλημα αποκλειστικά για γυναίκες που συνδυάζει τον χορό, την κίνηση, τον συγχρονισμό και τις εξαιρετικές αθλητικές ικανότητες μέσα στο νερό.

    Συνολικά από το Προολυμπιακό Τουρνουά θα δοθούν 24 εισιτήρια για το ντουέτο και οκτώ για το ομαδικό, σε μια διαδικασία που αρχίζει την Πέμπτη, 15/4, στην πισίνα Συγχρονισμένης Κολύμβησης του Ολυμπιακού Κέντρου Υγρού Στίβου.

    Η πρώτη ημέρα των αγώνων περιλαμβάνει το τεχνικό ντουέτο (10:00-13:25) και το τεχνικό ομαδικό (17:00-18:30). Την Παρασκευή (16/4) θα διεξαχθούν οι αγώνες στο ελεύθερο ντουέτο (17:00-21:05) όπου θα κριθούν 20 εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ το Σάββατο 17/4 διεξάγεται το ελεύθερο ομαδικό (17:00-18:20) για την πρόκριση των τεσσάρων πρώτων ομάδων.

    Την Κυριακή (18/4) θα δοθεί η δεύτερη ευκαιρία για τα ντουέτα που θα έχουν τερματίσει στις θέσεις 21-28 (προκρίνονται τα τέσσερα καλύτερα ζευγάρια, στον αγώνα που θα διεξαχθεί από τις 10:00 έως τις 11:00) και τις ομάδες που κατατάχτηκαν στις θέσεις 4-12 (προκρίνονται επίσης οι τέσσερις καλύτερες, σε αγώνα που θα διεξαχθεί από τις 17:00 έως τις 18:15)

    Η Ελλάδα, τόσο στο ντουέτο, όσο και στο ομαδικό, έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως διοργανώτρια χώρα.

    Η τελική φάση του Κυπέλλου Υδατοσφαίρισης

    Στην Υδατοσφαίριση, θα διεξαχθεί για πρώτη φορά, με αυτόν τον τρόπο η τελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδος. Το Φάιναλ Εϊτ αντικαθιστά το Φάιναλ Φορ και θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή των 8 ομάδων που προκρίθηκαν στην προημιτελική φάση.

    Οι οκτώ ομάδες έχουν χωριστεί σε δύο ομίλους των τεσσάρων και θα παίξουν όλοι εναντίον όλων σε κάθε όμιλο (σύστημα round robin). Οι ομάδες που τερματίσουν πρώτες στους ομίλους τους θα αναμετρηθούν στον τελικό για το τρόπαιο, ενώ οι ομάδες που θα καταλάβουν τη δεύτερη θέση σε κάθε όμιλο θα διεκδικήσουν την τρίτη θέση της διοργάνωσης.

    Στον Α' όμιλο συμμετέχουν ο κάτοχος του τίτλου (και πρόσφατα αναδειχθείς πρωταθλητής) Ολυμπιακός, ο Πανιώνιος, τα Χανιά και η Γλυφάδα, ενώ στον Β' όμιλο αγωνίζονται η Βουλιαγμένη, η Χίος, ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός.

    Η σημαντική διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις είναι το γεγονός ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν σε επτάλεπτα (όπως ισχύει στους Ολυμπιακούς Αγώνες) και όχι σε εννιάλεπτα όπως ισχύει στις εσωτερικές διοργανώσεις.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φάιναλ Εϊτ:

    Πέμπτη, 15 Απριλίου 2004

    17:00 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑ

    18:15 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΧΑΝΙΑ

    19:45 ΠΑΟΚ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

    21:00 ΧΙΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

    Παρασκευή, 16 Απριλίου 2004

    17:00 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑ

    18:15 ΧΙΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

    19:45 ΠΑΟΚ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

    21:00 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΑΝΙΑ

    Σάββατο, 17 Απριλίου 2004

    17:00 ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

    18:15 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

    19:45 ΧΙΟΣ ΠΑΟΚ

    21:00 ΧΑΝΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑ

    Κυριακή, 18 Απριλίου 2004

    16:00 Μικρός Τελικός (2ος Α' ομίλου 2ος Β' ομίλου)

    17:30 Μεγάλος Τελικός (1ος Α' ομίλου 1ος Β' ομίλου)

    18:45 Απονομή Μεταλλίων

    Για πρώτη φορά Αθλητικές Διοργανώσεις με εισιτήριο

    Σημειώνεται ότι στις δυο Αθλητικές Διοργανώσεις θα διατεθούν, για πρώτη φορά από την έναρξή των Sport Events τον Αύγουστο του 2002 (με την ιστιοπλοϊκή Regata,στον Άγιο Κοσμά) εισιτήρια προς πώληση, με τιμή 5 ευρώ.

    Η πώληση εισιτηρίων σε μία ή και περισσότερες Αθλητικές Διοργανώσεις, λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι μία πρακτική που έχει εφαρμοσθεί στο παρελθόν και από άλλες Οργανωτικές Επιτροπές Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό συμβαίνει. καθώς μία από τις κρίσιμες παραμέτρους της διοργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων είναι εκείνη της ομαλής λειτουργίας του συστήματος Πωλήσεων Εισιτηρίων. Είναι λοιπόν απαραίτητο να ελεγχθεί στην πράξη η άρτια και αποτελεσματική λειτουργία  της διαδικασίας έκδοσης, πώλησης και διαχείρισης των εισιτηρίων, όπως και η λειτουργία των αντίστοιχων προγραμμάτων λογισμικού. Στις διοργανώσεις αυτές θα ελεγχθούν παράλληλα σε πραγματικές συνθήκες οι λειτουργίες του Τομέα Υπηρεσιών Θεατών. 

    Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όλους τους αγώνες της Συγχρονισμένης Κολύμβησης ή της Υδατοσφαίρισης που διεξάγονται την ίδια ημέρα, με την αγορά ενός εισιτηρίου για κάθε μια από τις Διοργανώσεις. Το εισιτήριο εξασφαλίζει την είσοδο του θεατή στην Αγωνιστική Εγκατάσταση την ημέρα ισχύος του καθώς και μια συγκεκριμένη θέση. Η κατανομή των θέσεων θα γίνεται με τήρηση σειράς προτεραιότητας, ταυτόχρονα με την αγορά των εισιτηρίων. Εισιτήρια θα διατίθενται προς πώληση μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων αποθεμάτων. Η είσοδος στην Εγκατάσταση θα επιτρέπεται μόνο στους κατόχους εισιτηρίων.

    Το εκδοτήριο εισιτηρίων στην έδρα της ΑΘΗΝΑ 2004 (Ιωλκού 8 & Φιλικής Εταιρείας, Νέα Ιωνία - είσοδος από οδό Παναγούλη) λειτουργεί την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Απριλίου 2004 (από τις 08:30 έως τις 18:00).

    Κατά τις ημέρες διεξαγωγής της κάθε μίας Αθλητικής Διοργάνωσης (Πέμπτη 15 έως και Κυριακή 18 Απριλίου 2004), θα πωλούνται εισιτήρια-εφόσον υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα- στο εκδοτήριο εισιτηρίων που βρίσκεται έξω από την Αγωνιστική Εγκατάσταση (Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου ΟΑΚΑ). Το εκδοτήριο θα ξεκινά την λειτουργία του μία ώρα πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου της ημέρας και θα σταματά με τη λήξη της. 

    [22] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο Κ.ΚΙΑΣΣΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2004 (14:46 UTC+2)

    Αισιόδοξος πως η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών μπορεί να διακριθεί το καλοκαίρι στα γήπεδα της Πορτογαλίας, στους αγώνες του Euro 2004, εμφανίστηκε ο μέσος του Ηρακλή Κώστας Κιάσσος, σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ.

    «Δεν ξέρω πόσο ψηλά μπορούμε να φτάσουμε, επειδή αυτή η ομάδα δε διαθέτει οροφή. Αυτό που μπορώ με βεβαιότητα να πω είναι ότι θα προκριθούμε στα προημιτελικά», υποστήριξε ο ποδοσφαιριστής του Ηρακλή.

    «Είναι μια δεμένη και ικανή ομάδα που μπορεί να κοιτά κάθε αντίπαλο στα μάτια. Απέκτησε ταυτότητα, έγινε ανταγωνιστική», συνέχισε ο Κιάσσος, πλέκοντας, ταυτόχρονα, και το εγκώμιο του Οτο Ρεχάγκελ.

    «Ο Ρεχάγκελ άλλαξε τη ψυχολογία της ομάδας και παρά τις αρχικές δυσκολίες μπόρεσε και αξιοποίησε το ταλέντο συνδυάζοντάς το με την αξία, την ικανότητα και την πειθαρχία. Οι παίκτες της Εθνικής ομάδας έγιναν μια γροθιά και τα προσωπικά προβλήματα ή οι κόντρες έμειναν μακριά».

    [23] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2004 (14:43 UTC+2)

    Ολοκληρώνεται την Παρασκευή, 16 Απριλίου, η δεύτερη φάση πώλησης εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αντιστοίχισης των εισιτηρίων με συγκεκριμένες θέσεις στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις.

    Η πώληση εισιτηρίων θα ξεκινήσει και πάλι την 1 Ιουνίου και θα συνεχιστεί έως και το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων. Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα πώλησης εισιτηρίων της «Αθήνα 2004» εξελίχτηκε με εντυπωσιακούς ρυθμούς, παρά τα φαινόμενα αστάθειας που επικρατούν διεθνώς.

    Μέχρι τις 13 Απριλίου, τέσσερις μήνες πριν από τη τελετή έναρξης, έχουν πωληθεί 1.820.524 εισιτήρια συνολικής αξίας 136.726.960 , ποσό που αντιστοιχεί στο 74% του στόχου πωλήσεων της «Αθήνα 2004».

    Αυξημένες κατά 20% σε σχέση με τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ είναι και οι παραγγελίες εισιτηρίων των επίσημων πρακτόρων των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών ανά τον κόσμο, οι οποίες τα διαθέτουν στο κοινό της χώρας τους.

    [24] ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2004 (14:43 UTC+2)

    Στις προπονήσεις επέστρεψαν πάλι οι ποδοσφαιριστές του Άρη, έπειτα από διήμερο ρεπό λόγω του Πάσχα. Ο Γιάννης Μιχαλήτσος θα προσπαθήσει μέσα στα επόμενα 24ωρα να προετοιμάσει κατάλληλα την ομάδα του για το κρίσιμο εκτός έδρας παιχνίδι με αντίπαλο τον Πανιώνιο, στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής.

    Οι κίτρινοι βρίσκονται σε δύσκολη βαθμολογική θέση και χρειάζονται πάση θυσία ένα θετικό αποτέλεσμα για να «ανασάνουν». Ο Άρης θα κληθεί να αντιμετωπίσει στην Αθήνα τον Πανιώνιο και οι παίκτες καλούνται να παλέψουν σκληρά για να αποσπάσουν κάποιο βαθμό.

    Το ευχάριστο για τον Μιχαλήτσο είναι πως επέστρεψε στην Ελλάδα ο Λόβερς Μολάλα, ο οποίος ξεκίνησε προπονήσεις. Ο έλληνας τεχνικός του Αρη περιμένει στη Θεσσαλονίκη και τον δεύτερο αφρικάνο Μαγκαλέφα, ώστε να τον χρησιμοποιήσει κόντρα στον Πανιώνιο.

    [25] ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΤΣΑΒ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Βουδαπέστη, 13 Απριλίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Αρνούνται οι αστυνομικές δυνάμεις της Ουγγαρίας οποιαδήποτε διασύνδεση μεταξύ της επίσκεψης του Ισραηλινού προέδρου Μοσέ Κατσάβ στη Βουδαπέστη και της σχεδιαζόμενης βομβιστικής επίθεσης -βάσει δηλώσεων Παλαιστίνιου συλληφθέντος- κατά του μουσείου του Ολοκαυτώματος.

    Αρχικώς το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε -επικαλούμενο αξιωματούχους της κυβέρνησης Σαρόν- πληροφορίες περί σχεδιαζόμενης απόπειρας δολοφονίας του Μοσέ Κατσάβ κατά την παραμονή του στη Βουδαπέστη, ωστόσο ο επικεφαλής της αστυνομίας της Ουγγαρίας αρνήθηκε ακολούθως κάθε σχετικό ενδεχόμενο.

    «Δεν υπάρχει απολύτως καμία σχέση μεταξύ της σημερινής επίσημης επίσκεψης του Ισραηλινού προέδρου και της δράσης της αστυνομίας», δήλωσε ο Λάζλο Σάλγκο, αναφερόμενος στη σύλληψη ενός παλαιστινιακής καταγωγής πολίτη και στην κράτηση δύο υπόπτων από τη Συρία προκειμένου να ανακριθούν από τις αρχές.

    Η ουγγρική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει συλληφθεί Ούγγρος πολίτης παλαιστινιακής καταγωγής και κρατείται ως ύποπτος για τον σχεδιασμό ανατίναξης εβραϊκού Μουσείου της Βουδαπέστης.

    Σύμφωνα με τον Ατίλα Πεντόφι, αναπληρωτή διευθυντή της κρατικής υπηρεσίας ανακρίσεων συνελήφθη 42χρονος οδοντογιατρός, επειδή εκτιμάται ότι συμμετείχε στον σχεδιασμό ανατίναξης εβραϊκού μουσείου, χωρίς να είναι όμως βέβαιο ότι αυτό ήταν το μουσείο του Ολοκαυτώματος.

    [26] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ Η ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

    Ισλαμαμπάντ, 13 Απριλίου 2004 (17:07 UTC+2)

    Ο Πακιστανός πυρηνικός φυσικός και κατασκευαστής της ατομικής βόμβας του Πακιστάν, Αμπντούλ Κβαντέρ Καν, φέρεται ότι ομολόγησε κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, στις οποίες υποβάλλεται από τις αρχές της χώρας του, ότι κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε πριν από 5 χρόνια στη Βόρεια Κορέα είδε 3 ατομικές βόμβες.

    Την είδηση αναφέρουν στο σημερινό τους φύλλο οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», επικαλούμενες αμερικανικές και ασιατικές κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες, είχε επιτραπεί τότε στο Καν να προχωρήσει σε μια σύντομη επιθεώρηση των όπλων αυτών.

    [27] ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΙΜΕΛΝΤΑ ΜΑΡΚΟΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ

    Μανίλα, 13 Απριλίου 2004 (17:01 UTC+2)

    Τα διαμάντια που είχε στην κατοχή της η Ιμέλντα Μάρκος, χήρα του πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος, βγαίνουν σε πλειστηριασμό όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων afp.

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα από τη Μανίλα ο εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτροπής Haydee Yorac, η αξία των εν λόγω διαμαντιών εκτιμάται γύρω στα 10 εκατ. δολάρια (περίπου 8,3 εκατ. ευρώ).

    Ήδη, δύο διεθνείς οίκοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να αναλάβουν τη σχετική δημοπρασία, η οποία σύμφωνα με τον εκπρόσωπο θα γίνει είτε στο Χονγκ Κονγκ, είτε στη Νέα Υόρκη, είτε στο Λονδίνο, χωρίς να έχει ακόμη καθοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της.

    [28] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 150 ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

    Κολόπμο, 13 Απριλίου 2004 (16:52 UTC+2)

    Περίπου 150 παιδιά-στρατιώτες απελευθερώθηκαν σήμερα στη Σρι Λάνκα (πρώην Κεϋλάνη), τα οποία κρατούνταν από τους αντάρτες Ταμίλ της οργάνωσης «Τίγρης της Απελευθέρωσης» (LTTE), όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων afp.

    Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών του ΟΗΕ, της γνωστής UNICEF, από την πρωτεύουσα της νησιωτικής αυτής χώρας του Ινδικού Ωκεανού, το Κολόμπο, τα παιδιά μεταφέρθηκαν και βρίσκονται στην πόλη Βακαράι, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες.

    Στη Βακαράι, θα παρασχεθεί στα παιδιά ιατρική και ψυχολογική βοήθεια. «Αυτήν τη στιγμή, γίνεται η καταγραφή των παιδιών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος και τόνισε πως ο συνολικός τους αριθμός πρέπει να ανέλθει στα 150. Της απελευθέρωσης των παιδιών-στρατιωτών είχαν προηγηθεί σφοδρές μάχες μεταξύ αντιμαχόμενων ανταρτικών οργανώσεων στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

    [29] ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΟΙ ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΕΣ

    Βρυξέλλες, 13 Απριλίου 2004 (16:29 UTC+2)

    Δύο βδομάδες πριν από την επίσημη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρχισε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο η ακρόαση των προτεινόμενων από τις υπό ένταξη χώρες να καταλάβουν θέσεις επιτρόπων στην Κομισιόν.

    Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων afp, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ, καλωσόρισε σήμερα στην έδρα του Κοινοβουλίου στη βελγική πρωτεύουσα τους υποψήφιους επιτρόπους της Λετονίας, Σάντρα Καλνιέτε, της Ουγγαρίας, Πέτερ Μπάλατζ και της Μάλτας Γιόε Μποργκ.

    Οι ακροάσεις θα διαρκέσουν μέχρι και την Πέμπτη και η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα τοποθετηθεί, μέσα στην 1η εβδομάδα του Μαΐου, εκφράζοντας την άποψή της για τους νέους επιτρόπους.

    [30] ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΜΠΑΝΤΕΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2004 (20:36 UTC+2)

    «Εβδομάδες Ελληνικού Πολιτισμού», αφιερωμένες και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που φέτος θα διεξαχθούν στη χώρα μας, ξεκινάνε την προσεχή Πέμπτη, 15 Απριλίου, στην αυστριακή πόλη Μπάντεν, διεθνώς γνωστό θέρετρο στα νότια της Βιέννης. Το πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων θα διαρκέσει πάνω από ένα μήνα και θα ολοκληρωθεί στις 23 Μαϊου.

    Η κορυφαία εκδήλωση έχει τίτλο «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στην πατρίδα τους» και έχει προγραμματιστεί για τις 29 Απριλίου στο Καζίνο του Μπάντεν. Περιλαμβάνει προβολή ενημερωτικών ταινιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2001- 2004, ζωντανή ελληνική μουσική, αλλά και γνωριμία με την αυθεντική ελληνική κουζίνα.

    Οι «Εβδομάδες Ελληνικού Πολιτισμού» θα περιλάβουν, μεταξύ άλλων, Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, Έκθεση Ελληνικής Φωτογραφίας, Λογοτεχνική βραδιά - αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, Συναυλία του καθιερωμένου στον γερμανόφωνο χώρο Ελληνα καλλιτέχνη Γιώργου Δήμου.

    Ακόμη, το αυστριακό κοινό θα απολαύσει μια βραδιά με άριες της διάσημης Ελληνίδας υψιφώνου Αλθέας - Μαρίας Παπούλια, συναυλία της Κύπριας τραγουδίστριας Λουκίας Αγαπίου, καθώς και παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων.

    Κ. Κούτρα

    [31] ANABIΩΣΗ ΕΘΙΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Kαβάλα, 13 Απριλίου 2004 (17:54 UTC+2)

    Oι κάτοικοι του Δήμου Ελευθερών Καβάλας αναβίωσαν και φέτος στο ομώνυμο Δημ. Διαμέρισμα τα παραδοσιακά «Μαζίδια», αναπέμποντας παρακλήσεις προς τον Αναστάντα Χριστό να ευλογήσει την καλλιεργητική περίοδο που ξεκινάει ώστε να είναι αποδοτική και εύφορη. Τα «Μαζίδια» (έτσι ονομάζεται ο λόφος βορειοανατολικά από τον Άγ. Ταξιάρχη σε απόσταση 500 μ.) είναι ένα από τα πολλά έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στην τουρκοκρατία.

    Κάθε χρόνο τέτοια μέρα μετά την Θ. Λειτουργία οι κάτοικοι έβγαζαν τα εικονίσματα του Αγ. Ταξιάρχη στο παρεκκλήσι του Αγ. Ιωάννου, τα σημερινά κοιμητήρια και έκαναν αγιασμό. Σε λίγο καιρό θα άρχιζαν οι δουλειές στα χωράφια τους και κυρίως η καλλιέργεια του καπνού. Ήταν ένα είδος λιτανείας. Παρακαλούσαν το Θεό για ευφορία της γης, για βροχές και υγεία. Μετά την τοποθέτηση των εικόνων, πήγαιναν όλοι στο «Μεσοχώρι» δηλ. στην πλατεία του χωριού και χόρευαν και τραγουδούσαν τρία τραγούδια.

    Το πρώτο μιλάει για κάποιο νεκροφίλημα, ένα αμάρτημα, που ο νέος έπρεπε να εξομολογηθεί για να μπορέσει να μπει στην εκκλησία. Το δεύτερο τραγούδι αναφέρεται σε κάποιον δράκο, τον οποίο παρακαλούν ν' αφήσει ελεύθερο το νερό. Το τρίτο τραγούδι μιλάει για κάποια νέα που είναι κλεισμένη στο σπίτι και ασχολείται με τον αργαλειό, ενώ την παρακαλούν να βγει έξω να πάει στην εκκλησία.

    Σήμερα, τα εικονίσματα μεταφέρονται εν πομπή από την βυζαντινή εκκλησία του Αγ. Ταξιάρχη (την παλαιότερη εκκλησία της περιοχής) στα «Μαζίδια» όπου βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Ραφήλ, Ειρήνης και Νικολάου. Εκεί τελείται αγιασμός και στην συνέχεια αφού οι πιστοί προσκυνήσουν τις εικόνες εν πομπή επιστρέφουν στον Αγ. Ταξιάρχη. Το έθιμο συνεχίζεται με χορούς στην πλατεία του παλιού χωριού.

    Τον χορό αρχίζει ο ιερέας και ακολουθούν οι κάτοικοι του χωριού που χορεύουν και τραγουδούν τα τρία τραγούδια που διασώθηκαν με το πέρασμα των χρόνων.

    Φέτος, την Θ. Λειτουργία τέλεσε ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ελευθερούπολης αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Σκαρτούλης, ενώ την λιτάνευση των ιερών εικόνων συνόδευσε η μπάντα του Δήμου και πλήθος κόσμου. Μετά την επιστροφή των εικόνων στην εκκλησία τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελευθερών πρόσφεραν σε όλους τους καλεσμένους αναψυκτικά και γλυκίσματα.

    [32] "ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΤΟΥ MAGNUM ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ"

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2004 (17:48 UTC+2)

    Το πορτρέτο της σύγχρονης Ελλάδας, μέσα από μία ποικιλία εικόνων, σκιαγραφεί η έκθεση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας "Περίπλους, Φωτογράφοι του Magnum στη Σύγχρονη Ελλάδα", που διοργανώνεται σε συνεργασία με το πρακτορείο Magnum Photos.

    Η έκθεση αρχίζει την πορεία της από το Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης, στις 16 Απριλίου, για να ταξιδέψει, στη συνέχεια, στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Πεκίνο. Στις πόλεις αυτές θα φιλοξενηθούν ενότητες της έκθεσης. Στην Αθήνα, σε περίοδο που συμπίπτει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες (15 Ιουνίου - τέλη Αυγούστου) θα φιλοξενηθούν τα 150 και πλέον έργα των 12 φωτογράφων.

    Ο "Περίπλους" παρουσιάζει τη φωτογραφική αποστολή 12 διεθνούς φήμης φωτογράφων της ομάδας Magnum, οι οποίοι μέσα από την πολυποίκιλη φωτογραφική οπτική τους καταγράφουν όψεις της σύγχρονης Ελλάδας, δίνοντας τη δυνατότητα για ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι. Κάθε φωτογράφος έχει επιλέξει το δικό του θέμα κι έχει ορίσει την προσωπική του διαδρομή.

    Η έκθεση περιλαμβάνει ασπρόμαυρες φωτογραφίες κι έγχρωμες, ανάλογα με την επιλογή των διαφορετικών καλλιτεχνών, αλλά και μία ποικιλία στα μεγέθη των φωτογραφιών, για να αποδοθεί η ιδιαιτερότητα της κάθε ματιάς και ο ξεχωριστός χαρακτήρας της κάθε φωτογραφικής πράξης. Τα έργα των φωτογράφων αποτελούν μία διαδρομή στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ταυτότητα της ελληνικής φυσιογνωμίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από ιστορικές, αρχαιολογικές και αρχιτεκτονικές απεικονίσεις.

    Η έκθεση "Περίπλους" θα διαρκέσει στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 16 Μαϊου. Παρουσιάζονται 35 έργα των επτά από τους 12 φωτογράφους και συγκεκριμένα των Lise Sarfati, Patrick Zachmann, Jim Goldberg, Νίκου Οικονομόπουλου, Κώστα Μάνου, Alex Webb και Carl de Keyzer.

    [33] ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΣΤΟΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΣΤΡΟ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Νέα Υόρκη, 13 Απριλίου 2004 (14:47 UTC+2)

    Μια νέα εκδοχή του ντοκιμαντέρ του Ολιβερ Στόουν για τον Φιντέλ Κάστρο πρόκειται να προβληθεί αύριο στο αμερικανικό καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο HBO.

    Το "Comandante" προβλήθηκε στο εξωτερικό, στις ΗΠΑ όμως δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος, λόγω της έντονης δυσαρέσκειας για τη φυλάκιση Κουβανών αντιφρονούντων.

    Ο Στόουν όμως δεν πτοήθηκε. Δεδομένου ότι το υλικό για το αρχικό ντοκιμαντέρ είχε συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης του σκηνοθέτη στην Αβάνα το 2002, ο Στόουν επέστρεψε στην Κούβα τον Μάρτιο του 2003, έπειτα από το κύμα συλλήψεων, για νέες επαφές με τον Κουβανό ηγέτη, αλλά και με διαφωνούντες. Γυρίζοντας έφερε μαζί του 30 ώρες νέου υλικού, το οποίο χρησιμοποίησε για μια νέα εκδοχή του ντοκιμαντέρ, την οποία ονόμασε "Γυρεύοντας τον Φιντέλ" (Looking for Fidel).

    Όπως τονίζει η εκπρόσωπος του καναλιού που θα προβάλει το ντοκιμαντέρ του Στόουν, η νέα εκδοχή είναι "πληρέστερη". "Κατέστη δυνατό να του θέσει ερωτήσεις για τους διαφωνούντες, την καταπίεση, και πιστεύω πως καταφέρνει να τον φέρει σε δύσκολη θέση", είπε χαρακτηριστικά.

    [34] "TA MΩΡΑ ΤΑ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΠΕΛΑΡΓΟΣ"Σ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2004 (14:31 UTC+2)

    Το θεατρικό έργο των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου με τίτλο «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός» κλείνει τον κύκλο των παραστάσεων του στη Θεσσαλονίκη, όπου από αύριο παρουσιάζεται στο θέατρο Αριστοτέλειον.

    Πρόκειται για ένα έργο που είναι βασισμένο σε μια ιδέα από μια νουβέλα του Πιότρ Γιαρκόφσκι, το οποίο μεταφέρει το θεατή στη Θεσσαλονίκη λίγο πριν το τέλος του πολέμου του ΄40. Το έργο είναι μια ρεαλιστική κωμωδία καταστάσεων στη οποία το γέλιο , η λύπη, οι μνήμες εναλλάσσονται με τέτοιο τρόπο που το ενδιαφέρον του θεατή παραμένει αμείωτο ως την κάθαρση.

    Παίζουν οι ηθοποιοί Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Μαρία Καβογιάννη, Κώστας Κόκλας Καίτη Κωνσταντίνου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και Γιάννης Μπουραζάνας. Η σκηνοθεσία και η μουσική επιμέλεια είναι των Παπαθανασίου-Ρέππεα, τα σκηνικά του Αντώνη Δαγκλίδη, τα κοστούμια της Έβελυν Σιούπη και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 13 April 2004 - 18:14:01 UTC