Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-06-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΕΚΑ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ EXIT-POLLS
  • [02] ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ
  • [03] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [04] ΣΕ ΗΠΙΟ ΚΛΙΜΑ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [05] ΗΤΤΑ ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ EXIT POLLS
  • [06] ΠΟΣΟΣΤΟ 41,5%-44,5% ΔΙΝΕΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ EXIT POLL Η
  • [07] Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: ΜΕΓΑΛΗ Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ
  • [08] ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΑΧΥΠΛΟΟΥ ΜΕ ΤΖΕΤ ΣΚΙ
  • [09] Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΜΑΛΑ ΚΥΛΗΣΕ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
  • [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ EXIT POLLS
  • [11] XP. ΦΩΛΙΑΣ: "ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΡΟΜΟΥΣ"
  • [12] ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [13] AΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΤΟ X.A.
  • [14] ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • [15] NHNEMIA ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
  • [16] ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ
  • [17] Ο ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [18] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ EΡΜΠΙΛ ΤΟΥ Β. ΙΡΑΚ
  • [19] "ΘΡΙΛΕΡ" ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [20] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [21] ΝΙΚΗ ΜΕ 3-1 ΣΕΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
  • [22] ΟΤΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ: "ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ"
  • [23] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΕ
  • [24] EURO 2004: ΤΟ ΜΑΤΣ ΓΑΛΛΙΑ-ΑΓΓΛΙΑ ΚΛΕΒΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ
  • [25] ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥ
  • [26] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [27] ΣΤΟ 57% Η ΑΠΟΧΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [28] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ - "ΕΛΙΑΣ" ΣΗΜΑΔΕΥΕΙ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ
  • [29] ΝΙΚΗ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΕΧΙΤ POLL'S ΣΤΙΣ "ΔΙΠΛΕΣ" ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ
  • [30] ΤΟ 34,18% ΤΩΝ ΙΣΠΑΝΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΠΡΟΣΗΛΘΕ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 19.00
  • [31] ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ
  • [32] OI ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [33] Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΒΟΥΤΣΑ

  • [01] ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΕΚΑ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ EXIT-POLLS

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2004 (19:37 UTC+2)

    Διαφορά που κυμαίνεται από επτά έως δέκα ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, σημαντική ενίσχυση του ΚΚΕ, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, αλλά και είσοδο του ΛΑΟΣ στην ευρωβουλή δείχνουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που γίνονται κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα (exit polls) για λογαριασμό τηλεοπτικών σταθμών, που δόθηκαν στη δημοσιότητα αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, στις 7 το απόγευμα. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 11 το βράδυ, ταυτοχρόνως, σε όλη την Ευρώπη.

    Σύμφωνα με το exit poll που διενήργησε η Κάπα Research για λογαριασμό της ΝΕΤ στο 70% των απαντήσεων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 41,5%-44,5%, το ΠΑΣΟΚ 31,5%-34,5%, το ΚΚΕ 8,5%-10%, ο ΣΥΝ 4%-5,5% και το ΛΑΟΣ 3%-4%.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του exit-poll της Opinion για λογαριασμό του Mega, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό που κυμαίνεται από 41,5% έως 43,5%, το ΠΑΣΟΚ από 33,5% έως 36%, το ΚΚΕ ενισχύεται σημαντικά σε σχέση με τις εθνικές εκλογές και συγκεντρώνει ποσοστό από 9% έως 10,5%, ο ΣΥΝ από 4,5% έως 5,5%, ο ΛΑΟΣ από 3% έως 4% και τα λοιπά κόμματα από 4% έως 5%. Στα λοιπά κόμματα, το προβάδισμα φαίνονται να έχουν οι "Γυναίκες για μια άλλη Ευρώπη", με ποσοστό γύρω στο 1%.

    Το exit poll της MRB για λογαριασμό του ALPHA, δίνει στη Νέα Δημοκρατία ποσοστό 42,8%-45,2%, στο ΠΑΣΟΚ, 34,8%-36,6%, στο ΚΚΕ 7,6%-8,8%, στον ΣΥΝ 3,8%-4,8%, στον ΛΑΟΣ 2,8%-3,6% και στα λοιπά κόμματα 3,5%-4,5%.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του exit poll της Metron Analysis για λογαριασμό του ΑΝΤ1, η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με ποσοστό από 41,2% έως 44,2%, το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με ποσοστό μεταξύ 34,3% και 37,3%, στην τρίτη θέση, σημαντικά ενισχυμένο σε σχέση με τις εκλογές έρχεται το ΚΚΕ, με ποσοστό που κυμαίνεται από 8,6% έως 10,2%, στην τέταρτη ο ΣΥΝ με ποσοστό μεταξύ 4% και 5% και στην πέμπτη ο ΛΑΟΣ με ποσοστό 3,3%-4,3%. Ιδιο ποσοστό με τον ΛΑΟΣ συγκεντρώνουν και τα λοιπά κόμματα.

    Στο exit poll του STAR Channel, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό μεταξύ 42% και 44%, το ΠΑΣΟΚ 32,5%-34,5%, το ΚΚΕ 8,5%-9,5%, ο ΣΥΝ 4%-4,8% και ο ΛΑΟΣ 2,8%-3,5%.

    Βάσει του exit poll της ALCO για λογαριασμό του ALTER, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 41,5-44,5, το ΠΑΣΟΚ 34,3-37,3, το ΚΚΕ 8-9,4, ο ΣΥΝ 4,4-5,4 και ο ΛΑΟΣ 3,4-4,4.

    [02] ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2004 (18:31 UTC+2)

    Πολλά ήταν τα απρόοπτα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Παραθέτουμε σύντομα όσα καταγράψαμε:

    Πολλοί ψηφοφόροι, ιδιαίτερα σε παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν φορώντας μόνο σορτσάκια και μερικοί με το μαγιό και την πετσέτα στο χέρι. «Η ψήφος αυτή ήταν σίγουρα πιο βαριά από τις υπόλοιπες, καθώς περιείχε.αλάτι», έλεγε χαριτολογώντας δικαστικός αντιπρόσωπος στη Χαλκιδική.

    Σε άλλο εκλογικό τμήμα, χρειάστηκε η επέμβαση του δικαστικού αντιπροσώπου για να σταματήσει ο καυγάς μεταξύ ενός υπέργηρου ζευγαριού, που μπήκαν σε διπλανά παραβάν για να επιλέξουν το ψηφοδέλτιο της αρεσκείας τους. Και καθώς η σύζυγος είχε ξεχάσει το κόμμα που της είχε συστήσει ο άντρας της να επιλέξει, αυτή άρχισε να τον ρωτάει φωναχτά τι να ψηφίσει, εκείνος εκνευρίστηκε και άρχισε ο καυγάς μέσα στο εκλογικό κέντρο. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος συνέστησε και στους δύο να σιωπήσουν, καθώς η ψήφος είναι μυστική, ακόμα και μεταξύ συζύγων.

    Σε αρκετές περιπτώσεις, ένοιωσαν δυσφορία από τη μεγάλη ζέστη ηλικιωμένοι που πήγαν να ψηφίσουν μέσα στο καταμεσήμερο, με τον καύσωνα. Σε μία μάλιστα περίπτωση λιποθύμησε υπέργηρος εκλογέας ενώ έβγαινε από το εκλογικό κέντρο, στο σχολικό συγκρότημα της οδού Κλεάνθους, στην Τούμπα.

    [03] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2004 (09:26 UTC+2)

    Στις 9.10 το πρωί έφτασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συνοδευόμενος από τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Νίκο Τσιαρτσιώνη και το νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη στο 419 εκλογικό τμήμα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή Αγίου Ελευθερίου Θεσσαλονίκης . Ο κ Καραμανλής στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος τόνισε τη σημασία των σημερινών εκλογών για την Ευρώπη και τη χώρς μας και δήλωσε «παρών» σε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία που μας αφορά άμεσα.

    «Το όραμά μας για την Ελλάδα είναι συνυφασμένο με την Ευρώπη. Αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη που θα έχει δυνατή και ενιαία φωνή και θα προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Μια Ευρώπη πιο πολιτική, πιο κοινωνική, πιο κοντά στους πολίτες της και μέσα σε αυτήν τη νέα Ευρώπη εργαζόμαστε για την Ελλάδα της ισόρροπης ανάπτυξης, της απασχόλησης , την Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης για να απολαμβάνουνε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες το ίδιο επίπεδο ευημερίας και ασφάλειας με τους άλλους Ευρωπαίους συμπολίτες μας. Αυτήν την Ευρώπη θέλουμε γι αυτή την Ελλάδα παλεύουμε και είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πράξη το νέο ελληνικό όραμα στη νέα εποχή» πρόσθεσε ο κ Καραμανλής.

    Την ίδια ώρα με τον κ Καραμανλή ψήφισε η σύζυγός του Νατάσσα Παζαϊτη στο 452 εκλογικό τμήμα στο 14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

    [04] ΣΕ ΗΠΙΟ ΚΛΙΜΑ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 13 Ιουνίου 2004 (11:16 UTC+2)

    Οι εκλογές για την ανάδειξη των έξι Κυπρίων Ευρωβουλευτών διεξάγονται σε ήπιο κλίμα στη μεγαλόνησο, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Ανδρέας Χρίστου, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως το γεγονός της χαμηλής μέχρι τις 10:00 το πρωί προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες.

    «Η εντύπωση που έχω από ορισμένα εκλογικά κέντρα που επισκέφθηκα στη Λεμεσό», δήλωσε ο κ. Χρίστου στο Κυπριασκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «είναι ότι το κλίμα είναι πάρα πολύ ήπιο, ίσως το πιο ήπιο που είχαμε ποτέ, αλλά προβληματίζει ο χαμηλός ρυθμός προσέλευσης, που είναι χαμηλότερος από τις τελευταίες εκλογές και δεν ξέρω εάν αυτό σημαίνει πως θα έχουμε μεγαλύτερη αποχή ή εάν λόγω του ζεστού καιρού ο κόσμος αποφάσισε να οργανώσει διαφορετικά την ημέρα του».

    Ερωτηθείς για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές, ο Υπουργός είπε πως «υπάρχει μια μικρή προσέλευση Τουρκοκυπρίων, τόσο από τις κατεχόμενες περιοχές όσο και από Τουρκοκυπρίους οι οποίοι κατοικούν στη Λεμεσό και στην Πάφο".

    Ενδεικτικά, ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι στο εκλογικό κέντρο του Αγίου Ανδρέα στη Λευκωσία «ψήφισαν μέχρι στιγμής εννέα Τουρκοκύπριοι από τους 135 που είναι εγγεγραμμένοι σε αυτό το κέντρο». Οπως εξήγησε ο κ. Χρίστου, «στον Αγιο Ανδρέα ψηφίζουν όσοι διέρχονται πεζοί από το Λήδρα Πάλας».

    «Η προσέλευση των Τουρκοκυπρίων, όπως και η εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους», είπε ο Υπουργός, «είναι ένα θέμα όχι οργανωτικό ή τεχνικό, αλλά άκρως πολιτικό και οι εξελίξεις που έλαβαν χώρα μετά το δημοψήφισμα, όταν είχε ολοκληρωθεί και η εγγραφή και των 503 Τουρκοκυπρίων, φαινόταν έκδηλα ότι θα δυσκολέψει την προσέλευση στις κάλπες και αυτών που είναι εγγεγραμμένοι».

    Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι το υπόλοιπο της σημερινής ημέρας θα το περάσει στο Υπουργείο του «μέχρι την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων της 11ης βραδυνής», αλλά κατά διαστήματα θα επισκέπτεται «συγκεκριμένα εκλογικά κέντρα και κάποια άλλα σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος».

    Οπως δήλωσε ο Γενικός Εφορος Εκλογών Λάζαρος Σαββίδης, μέχρι τις 10:00 το πρωί, η προσέλευση κατά εκλογική περιφέρεια ήταν ως εξής (στις παρενθέσεις αναφέρονται για λόγους σύγκρισης τα αντίστοιχα ποσοστά στις τελευταίες προεδρικές εκλογές και στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004): Λευκωσία 8% (22% και 25%), Λεμεσός 13% (18% και 23%), Αμμόχωστος 14% (17% και 25%), Λάρνακα 13% (20% και 27%) και Πάφος 15% (22% και 25%).

    [05] ΗΤΤΑ ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ EXIT POLLS

    Βερολίνο, 13 Ιουνίου 2004 (19:23 UTC+2)

    Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ θα εξασφαλίσει το 22% έως το 23% των ψήφων στις σημερινές ευρωεκλογές, το χαμηλότερο ιστορικά ποσοστό του σε μια εκλογή σε ομοσπονδιακό επίπεδο στη Γερμανία, σύμφωνα με τις πρώτες σφυγμομετρήσεις, μετέδωσε το Ρόυτερς. Οι μεγάλοι νικητές αναμένεται να είναι οι Χριστιανοδημοκράτες με ποσοστό 46,5%.

    [06] ΠΟΣΟΣΤΟ 41,5%-44,5% ΔΙΝΕΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ EXIT POLL Η ΚΑΠΑ-RESEARCH

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2004 (21:05 UTC+2)

    Πρώτο κόμμα με ποσοστό 41,5%-44,5% αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία στις σημερινές ευρωεκλογές, σύμφωνα με τη δεύτερη πρόβλεψη του exit poll της ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό της ΝΕΤ.

    Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 32,4%-35,4%, στην τρίτη θέση το ΚΚΕ με ποσοστό 8,5%-10%, στην τέταρτη ο ΣΥΝ με 4%-5,5% και στην πέμπτη ο ΛΑΟΣ με 3%-4%. Τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 5,3%.

    Βάσει αυτών των εκτιμήσεων, η Νέα Δημοκρατία κερδίζει 11 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 8 ή 9, το ΚΚΕ 2 ή 3, ο ΣΥΝ 1 ή 2 και ο ΛΑΟΣ 1.

    [07] Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: ΜΕΓΑΛΗ Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Για μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος απόψε στη Ρηγίλλης.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ.Σαμαράς, η νίκη αυτή δίνει φτερά στην κυβέρνηση για να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο.

    Σε ερώτηση για το αν θα παραμείνει μεγάλο χρονικό διάστημα στις Βρυξέλλες, ο κ. Σαμαράς απάντησε «αυτό θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός».

    [08] ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΑΧΥΠΛΟΟΥ ΜΕ ΤΖΕΤ ΣΚΙ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Συγκρούστηκαν από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στη θαλάσσια περιοχή Πετρίτης Σαλαμίνας το ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος «ΡΑΝΙΑ», μήκους 7 μέτρων περίπου, με τζετ σκι, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του χειριστή του τζετ σκι. Η σορός του μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας.

    Στο «ΡΑΝΙΑ», το οποίο κατέπλευσε στο λιμάνι της Ελευσίνας συνοδευόμενο από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, επέβαιναν 3 άτομα , τα οποία είναι καλά στην υγεία τους.

    Από τη Λιμενική Αρχή Ελευσίνας κρατείται ο χειριστής του φουσκωτού, ενώ η προανάκριση θα διενεργηθεί από τη Λιμενική Αρχή Σαλαμίνας.

    [09] Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΜΑΛΑ ΚΥΛΗΣΕ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2004 (20:25 UTC+2)

    Απολύτως ομαλά, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος με το κλείσιμο της κάλπης,ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία για τις ευρωεκλογές στην χώρα μας.

    Κατά τον υπουργό, τα ελάχιστα προβλήματα, που παρουσιάστηκαν κατά τη ψηφοφορία, επιλύθηκαν γρήγορα. Σε ό, τι αφορά τα αποτελέσματα των εκλογών, ο υπουργός ανακοίνωσε πως η έκδοση αυτών, θα ξεκινήσει με το κλείσιμο των καλπών και στην τελευταία χώρα της Ευρώπης, η οποία σύμφωνα με τα Ελληνικά δεδομένα αναμένεται στις 11 το βράδυ.

    Σχετικά με τα προβλήματα, που παρουσιάστηκαν κατά την εκλογική διαδικασία τα περισσότερα παρατηρήθηκαν σε ειδικά εκλογικά τμήματα για ετεροδημότες, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως σε επτά περιοχές της Ικαρίας οι πολίτες δεν προσήλθαν στις κάλπες, διαμαρτυρόμενοι για την μη οδική σύνδεση των περιοχών τους. Επίσης, στον δήμο της Αγίας Βαρβάρας στην Κρήτη οι κάτοικοι της περοχής δεν προσήλθαν στις κάλπες, εκδηλώνοντας την διαμαρτυρία τους για την λειτουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής στην περιοχή τους.

    Συνολικά οι Έλληνες του εξωτερικού, που άσκησαν χθες το δικαίωμά τους ανέρχονται σε 35123, ενώ 47787 υπολογίζονται οι Έλληνες του εξωτερικού, που εντοπίστηκαν ως διπλοεγεγραμμένοι. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αλλοδαπών, που ψηφίζουν στην χώρα μας, αυτοί ανέρχονται συνολικά σε 2577 άτομα.

    [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ EXIT POLLS

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Ικανοποίηση επικρατεί στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μετά τα ανακοίνωση των πρώτων exit polls που εμφανίζουν στο σύνολό τους μια διαφορά υπέρ του κυβερνώντος κόμματος που ξεπερνάει το 8% και αγγίζει έως και το 10%.

    Σε δηλώσεις τους στο τηλεοπτικό σταθμό MEGA, oι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης και Τουρισμού Δημήτρης Αβραμόπουλος εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τα ποσοστά που συγκεντρώνει το κυβερνών κόμμα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη διαφορά ως προβλέψιμη, μετά από την ξεκάθαρη λαϊκή εντολή της 7ης Μαρτίου.

    Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε τα διαφαινόμενα αποτελέσματα ως επιβεβαίωση της πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και παρατήρησε ότι οι ψηφοφόροι ψήφισαν περισσότερο εθνικά και λιγότερο ευρωπαϊκά. Εκτίμησε δε ότι δεν θα υπάρξουν αναταράξεις στο εσωτερικό των κομμάτων μετά από αυτές τις εκλογές και τόνισε ότι είναι νωρίς να ανοίξει το θέμα των πρόωρων εκλογών, με αφορμή το θέμα της εκλογής νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι η διαφορά επιβεβαιώνει και διευρύνει τη διαφορά των εθνικών εκλογών και εξέφρασε τη πίστη του ότι το ΠΑΣΟΚ με το Γιώργο Παπανδρέου στο «τιμόνι» του «πάρα πολύ δύσκολα θα δει καλύτερες μέρες».

    Στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, λέγοντας ότι πάντα πρέπει να σέβεται κανείς τον αντίπαλό του. «Θέλω να πηγαίνει καλά το ΠΑΣΟΚ. Είναι δικό τους θέμα ποιον έχουν αρχηγό. Πολύ έχουν υποτιμήσει τον κ. Παπανδρέου. Έχει μια στρατηγική στο μυαλό του και θα δούμε αν θα βγει. Δεν τον υποτιμώ».

    Στον αντίποδα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, τόνισε ότι το κόμμα της δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένο από τη διαφορά, ωστόσο, όπως είπε, αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες υπό τις οποίες πορεύτηκε το Κίνημα σε αυτές τις εκλογές παρατήρησε ότι «θα πρέπει να είμαστε σχετικά ικανοποιημένοι». «Ήταν αδύνατο -συνέχισε η πρώην Επίτροπος- να μην επιβεβαιωθεί αυτήν η διαφορά στις Ευρωεκλογές».

    Ο Θεόδωρος Πάγκαλος εκτίμησε ότι «αυτό που ήταν φυσικό να συμβεί συνέβη. «Ο ελληνικός λαός επανέλαβε την ψήφο της 7ης Μαρτίου. Είναι προφανές ότι η ΝΔ έχει τον αέρα του νικητή». Υποστήριξε δε ότι από το ΠΑΣΟΚ κάποιοι θα φύγουν γιατί δεν έχουν συνηθίσει να ζουν στην αντιπολίτευση και αναφέρθηκε στο επικείμενο συνέδριο, λέγοντας ότι «το συνέδριο δεν θα είναι επίκαιρο, ευκαιριακό και δεν θα αναφέρεται σε πρόσωπα, αλλά θα είναι συνέδριο περί της φυσιογνωμίας του τόπου, τις ανάγκες της Ελλάδας, την ανάγκη για νέες προτάσεις και ιδέες». Τόνισε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας διερωτώμενος «γιατί να τον αλλάξουμε το Γιώργο Παπανδρέου;».

    Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος εκτίμησε ότι σημασία για το ΠΑΣΟΚ έχει το ποσοστό του. «Κάθε κόμμα κοιτάει τα πράγματα όπως το αφορούν. Αυτό το αποτέλεσμα των προβλέψεων δεν δυσχεραίνει το δικό μας δρόμο και θα προχωρήσουμε», είπε.

    «Ένα σημαντικό κομμάτι του λαού ριζοσπαστικοποιείται και ψηφίζει ΚΚΕ», παρατήρησε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης ο οποίος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα ποσοστά του κόμματός του.

    [11] XP. ΦΩΛΙΑΣ: "ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΡΟΜΟΥΣ"

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2004 (20:01 UTC+2)

    Εθνικό Πλαίσιο Στήριξης, με καθαρά εθνικούς πόρους, οι οποίοι θα προέλθουν από τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την «απελευθέρωση» πόρων μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, καταρτίζει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με στόχο την άρση των περιφερειακών ανισοτήτων στη χώρα. H κατανομή των δαπανών θα γίνεται με αυστηρή τήρηση κανόνων, όπως γίνεται και η κατανομή των πόρων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, δηλώνει προς «Το Βήμα» ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Χρ. Φώλιας. Ο υφυπουργός δηλώνει επίσης ότι το μέγα πρόβλημα στην περιφέρεια είναι η αδυναμία αύξησης του ρυθμού ανάπτυξής της πάνω από τον μέσο εθνικό όρο.

    Σε ερώτηση τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για να απορροφηθούν όσα κονδύλια δικαιούται η χώρα μας από το Γ΄ ΚΠΣ, ο κ. Φώλιας λέει: «Με τις διαπιστώσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης συμφωνούμε όλοι, και για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση θα καταρτίσουμε ένα Εθνικό Πλαίσιο Στήριξης (ΕΠΣ) κατά το πρότυπο του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ), με στόχο να στηρίξουμε τις περιφέρειες εκείνες που δεν αναπτύσσονται όσο θα θέλαμε όλοι».

    - Μα αυτό δεν γίνεται και τώρα; Δεν συμπεριλαμβάνονται στο ΚΠΣ και τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) με συγκεκριμένους πόρους;

    «H διαφορά είναι ότι οι πόροι αυτοί δεν επαρκούν για να άρουμε τις περιφερειακές ανισότητες. Εμείς θα καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα, όπως παλαιότερα τα πενταετή προγράμματα, αλλά τώρα θα ρίξουμε το βάρος στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες. Για παράδειγμα η Ήπειρος είναι η φτωχότερη ελληνική περιφέρεια. Για να συγκλίνει προς τον μέσο όρο της χώρας θα πρέπει να ακολουθεί έναν ρυθμό ανάπτυξης 5% ή 10% και πάντως υψηλότερο, για να μην πω πολύ υψηλότερο, από άλλες περιφέρειες. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα, συγκεκριμένες δράσεις που θα συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Πλαίσιο Στήριξης, το ΕΠΣ».

    - Τα μέτρα και οι δράσεις που προαναφέρατε θα αργήσουν να έχουν αποτέλεσμα. Ως τότε τι γίνεται;

    «Δεν πρέπει κάποτε να αρχίσουμε; Ακούστε, το μεγάλο πρόβλημα είναι η απασχόληση. Έχουμε ρυθμό ανάπτυξης 4% αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχη αύξηση της απασχόλησης. Δεν σας κάνει εντύπωση; Όσο υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ πλουσίων και φτωχών περιοχών, οι άνθρωποι φεύγουν από τις φτωχές, τις εγκαταλείπουν και πάνε στις πλούσιες για να βρουν δουλειά. Αυτό εμείς δεν το θέλουμε. Θέλουμε να υπάρχει ανάπτυξη στις περιφέρειες και η ανάπτυξη φέρνει νέες θέσεις εργασίας. Εν τω μεταξύ, επειδή με ρωτήσατε - τι γίνεται ως τότε -, θα ενισχύσουμε τις περιφέρειες ώστε να απορροφούν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τους πόρους του Γ΄ ΚΠΣ».

    - Μπορείτε να γίνεται πιο συγκεκριμένος; H ενίσχυση των περιφερειών πώς θα γίνει;

    «Με την πρόσληψη συμβούλων. Έχει συγκροτηθεί μια επιτροπή η οποία καταρτίζει το κείμενο του διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Οι σύμβουλοι θα εγκατασταθούν στις περιφέρειες και θα παρέχουν κάθε βοήθεια που θα χρειάζονται οι αρμόδιες περιφερειακές αρχές».

    - Είπατε προηγουμένως για το Εθνικό Πλαίσιο Στήριξης και την έμφαση που θα δοθεί στην ανάπτυξη των περιφερειών. Εύλογο λοιπόν είναι το ερώτημα: πού θα βρείτε τους απαραίτητους πόρους και μάλιστα σε μια συγκυρία, θα έλεγα, πολύ δύσκολη; Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφέρεται συχνά σε δημοσιονομικές δυσκολίες...

    «Οι πόροι υπάρχουν, και θα "απελευθερωθούν" και άλλοι μετά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Αυτοί οι πόροι θα αξιοποιηθούν για επενδύσεις, επιχειρηματικότητα και αύξηση της απασχόλησης και δεν θα καταναλώνονται για έργα περιστασιακά και δεν θα κατανέμονται παρεΐστικα».

    - Κύριε υπουργέ, πιστεύετε ότι στην κατάρτιση και αργότερα στην κατανομή των πόρων του Εθνικού Πλαισίου Στήριξης θα λείψουν τα παρεΐστικα, όπως τα αποκαλέσατε, και πώς θα το καταφέρετε αυτό;

    «Κατ' αρχήν έχω λυμένα χέρια από τον πρωθυπουργό κ. K. Καραμανλή, ο οποίος σας υπενθυμίζω ότι έχει δηλώσει πως δεν έχουμε δεσμεύσεις. Οι πόροι στην περιφέρεια θα κατανέμονται με βάσει συγκεκριμένες αρχές. Ας το δούμε και αλλιώς. H EE που στηρίζει με κοινοτικούς πόρους τα προγράμματα επιβάλλει και συντεταγμένες διαχείρισης των πόρων. Το ίδιο θα γίνεται και με το Εθνικό Πλαίσιο Στήριξης. Οι πόροι θα διατίθενται βάσει συγκεκριμένων κανόνων ώστε να αποφεύγεται η κακοδιαχείριση, να υπάρχει αποτελεσματικότητα, ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης. Δεν θέλουμε διάθεση των πόρων "παντί τρόπω" αλλά με "ορθόδοξο τρόπο"».

    - Κύριε υπουργέ, να θεωρήσω ότι και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που χρηματοδοτεί έργα από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους θα καταρτίζεται με την ίδια λογική;

    «Βεβαίως. Προετοιμαζόμαστε γι' αυτό».

    - Και από πότε θα γίνει;

    «Από το ερχόμενο ΠΔΕ για το 2005».

    - Ας δούμε τώρα το θέμα της ανάπτυξης των περιφερειών. Σε ποιους τομείς λέτε να δώσετε έμφαση;

    «Θα το δούμε σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους. Εκείνο που μπορώ να σας πω τώρα είναι ότι προτιμώ σε μια περιφέρεια να λειτουργήσει μια βιομηχανία φιλική προς το περιβάλλον ή ένα εργοστάσιο τυποποίησης και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων ή να γίνει η έδρα παραγωγής βιολογικών προϊόντων, παρά να γίνουν και άλλοι δρόμοι. Αρκετά με τα οδικά δίκτυα. Καλύτερα να ιδρύονται και να λειτουργούν υγιείς επιχειρήσεις και ας κοστίζει κάτι παραπάνω η μεταφορά».

    - Κύριε υπουργέ, ας έρθουμε τώρα σε ένα πιο τετριμμένο θέμα. Αυτό της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΚΠΣ και της αναθεώρησής του. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης τι είπατε στους κοινοτικούς που μας «λοξοκοιτάνε» τους τελευταίους μήνες;

    «Τους είπα ότι "είμαστε στην ίδια βάρκα". H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξέρει τα μειονεκτήματά μας αλλά είναι διατεθειμένη να μας βοηθήσει. Ξέρετε, το ΚΠΣ είναι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα εργαλείο ανάπτυξης. Αν δεν αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι, η επιτροπή είναι εκτεθειμένη, και αυτή, όχι μόνον εμείς. H αγωνία μας είναι τώρα στην τήρηση του κοινοτικού κανόνα N+2 για να μη χάσουμε πόρους ως το τέλος του 2004 και μετά. Για τον σκοπό αυτό συγκροτούμε άμεσα ένα Δίκτυο Παρακολούθησης το οποίο, θα παρακολουθεί όχι μόνον την οικονομική πρόοδο, θα εκτιμά τη συνολική πρόοδο, συμπεριλαμβανομένων και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των έργων και των προγραμμάτων. Το δίκτυο θα προβαίνει και σε προβλέψεις και στη λήψη προληπτικών ή διορθωτικών μέτρων για την καλύτερη αποτελεσματικότητα».

    [12] ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2004 (19:59 UTC+2)

    Eπαχθείς τοπικούς φόρους σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις επιβάλλουν οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Kραυγαλέο παράδειγμα, ο νομάρχης Aνατολικής Aττικής κ. Λ.Kουρής ο οποίος ανακοίνωσε την επιβολή φόρου 3% στα έσοδα των επιχειρήσεων της περιοχής, που πωλούν λατομικά ή μεταλλευτικά προϊόντα. H επιβάρυνση αυτή αντιστοιχεί με φόρο 20-30% στα κέρδη και είναι βαρύτερος από τον... κανονικό φόρο επιχειρήσεων, αφού θα καταβάλλεται κάθε μήνα ακόμα και από τις ζημιογόνες επιχειρήσεις!

    H ηγεσία του υπουργείου Oικονομίας χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητη» την αυθαίρετη επιβάρυνση της οικονομίας με τοπικούς φόρους, που υπονομεύουν την κυβερνητική επιλογή μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

    [13] AΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΤΟ X.A.

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2004 (19:58 UTC+2)

    Pιζικές αλλαγές στο καθεστώς εισαγωγής νέων εταιρειών στο Xρηματιστήριο Aθηνών σχεδιάζει η Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς και ήδη διεξάγει διαβουλεύσεις για το θέμα με παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς.

    Στόχος του νέου συστήματος, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», είναι να σταματήσει η ανεξέλεγκτη εισαγωγή στη Σοφοκλέους πλήθους μικρών εταιρειών, αμφίβολης ποιότητας και περιορισμένων δυνατοτήτων. Tα στοιχεία από τη χρηματιστηριακή πορεία των νεοεισαχθεισών μετοχών στο Xρηματιστήριο Aθηνών είναι αρκούντως αποκαλυπτικά. Aπό τις 44 μετοχές που εισήχθησαν στη Σοφοκλέους από τον Iανουάριο του 2002 και μετά, οι 33 είναι σήμερα χαμηλότερα (μέχρι και 60%) από την τιμή εισαγωγής τους.

    [14] ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2004 (10:49 UTC+2)

    Στις δουλειές του Δημοσίου στρέφονται σχεδόν αποκλειστικά οι τράπεζες, περιορίζοντας σταδιακά τη συμμετοχή τους στην αναδοχή ιδιωτικών εταιρειών που σχεδιάζουν την είσοδό τους στη Σοφοκλέους.

    Οι ανάδοχοι φαίνεται να στρέφουν τα ...νώτα τους στις μικρές εταιρείες και κυνηγούν πλέον τις μεγάλες δουλειές, δηλαδή τις επόμενες μετοχοποιήσεις, τη διάθεση πακέτων δημόσιων οργανισμών και τις δημοπρασίες ομολόγων.

    Παράλληλα, όπως σημειώνουν στελέχη του αρμόδιου τμήματος της Εθνικής στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», εξετάζουν τρόπους ανάπτυξης της δευτερογενούς αγοράς (μετατρέψιμων εταιρικών ομολογιών, κοινοπρακτικών δανείων) κυρίως όμως της ενεργοποίησης του τομέα των εταιρειών επενδύσεων ποντοπόρου ναυτιλίας (ΕΕΠΝ).

    Οι συνολικά εννέα δημοπρασίες ομολόγων του Δημοσίου που έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή του έτους, συνολικού ύψους 17,8 δισ. ευρώ, τα ομολογιακά δάνεια τραπεζών, που εκτιμάται ότι φέτος θα φτάσουν τα 1,2 δισ. ευρώ, οι τιτλοποιήσεις που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα η Eurobank και σχεδιάζουν να ακολουθήσουν και άλλοι τραπεζικοί όμιλοι, διαμορφώνουν μία διόλου ευκαταφρόνητη πίτα, με προμήθειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

    Οπως σημείωναν στελέχη της EFG, από τις δημοπρασίες, που αποτελούν σταθερή πηγή εσόδων, θα πρέπει να υπολογίζεται προμήθεια 1% για τους αναδόχους, ποσοστό στο οποίο ανέρχεται η αμοιβή τους και στις περιπτώσεις των τιτλοποιήσεων. Ηδη στις εννέα πρώτες δημοπρασίες έχουν συμμετάσχει στο σύνολό τους οι μεγάλοι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι και όλοι οι ξένοι οίκοι που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

    Κινητικότητα όμως καταγράφεται και στο μέτωπο των ομολογιακών δανείων, καθώς μετά την Alpha που εξέδωσε ένα τριετούς διάρκειας ομολ. δάνειο 400 εκατ. ευρώ και το διέθεσε σε ξένους και έλληνες θεσμικούς, ανάλογη κίνηση προγραμματίζουν Εμπορική και Πειραιώς, συνολικού ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ. Το πρόσφατο δάνειο της Alpha είχε σκοπό τη χρηματοδότηση της τράπεζας και απευθύνθηκε κυρίως στις αγορές της Ιαπωνίας και της Ευρώπης (σε ποσοστό 80%). Πιο συγκεκριμένα, διατέθηκε σε γερμανούς και αυστριακούς επενδυτές ποσοστό 24%, σε άγγλους 19% και προς ιάπωνες και λοιπούς ασιάτες θεσμικούς ποσοστό 9%. Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι HSBC, Merrill Lynch και Nomura.

    [15] NHNEMIA ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2004 (10:46 UTC+2)

    Νηνεμία χαρακτηρίζει τη χρηματιστηριακή πορεία της αγοράς, παρ' ότι στο παρασκήνιο παρατηρείται κινητικότητα σε διάφορα μέτωπα. Συναλλαγές και δείκτες παρέμειναν καθηλωμένοι: Ο τζίρος στα 100 εκατ. ευρώ ο δε γενικός δείκτης στις 2.400 μονάδες παρά την έντονα ανοδική αντίδραση των ξένων χρηματιστηρίων, εκνευρίζοντας ακόμη περισσότερο έλληνες θεσμικούς και μικροεπενδυτές, που περιθωριοποιούνται όλο και περισσότερο.

    Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», κινητικότητα υπάρχει. Η απορρόφηση της Delta Singular από την Alpha Bank, μεσούσης μάλιστα ανάλογης διαδικασίας με την Alpha Leasing, οι πυκνές παρουσιάσεις εισηγμένων σε ξένους θεσμικούς, η διάθεση μειοψηφικού πακέτου της Folli-Follie κυρίως σε ξένους επενδυτές, οι διεργασίες στον χρηματιστηριακό κλάδο και οι εξελίξεις στην ακτοπλοΐα είναι μερικά από τα ανοικτά μέτωπα. Την ίδια στιγμή η UBS, ανεβάζει αισθητά τον πήχη για τις τραπεζικές μετοχές.

    Με βάση την τιμή-στόχο που τίθεται για τις μετοχές των Εθνικής, Eurobank, Alpha, Εμπορική και Πειραιώς, ο γενικός δείκτης έχει περιθώρια ανοδικής αντίδρασης.

    Το ζητούμενο, όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, είναι η διάχυση μέρους της ρευστότητας προς την μεσαία κεφαλαιοποίηση. Σύμφωνα μάλιστα με την Alpha Finance, προκρίνεται το «πέρασμα» των επενδυτών προς επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με βάση τη βελτίωση των αποτελεσμάτων τους. Η αύξηση κατά 17,6% των εσόδων για 26 εταιρείες που παρακολουθεί ο επενδυτικός οίκος και κατά 52,2% των προ φόρων και τόκων κερδών αποτελούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις χρηματιστηριακής ανάκαμψης ορισμένων τίτλων των ΜΚ-40 και Small Cap-80.

    [16] ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ

    Άγκυρα, 13 Ιουνίου 2004 (21:00 UTC+2)

    Μετά την ομολογία της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ΜΙΤ, που παραδέχτηκε δημόσια ότι υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Πρεσβευτή της Βρετανίας στην Άγκυρα, Πέτερ Γουστμακοτ, ο επικεφαλής της ΜΙΤ, κ. Ατάσαγκουν, συναντήθηκε χθες με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ Γκιουλ και η συνάντηση αυτή κράτησε 45 λεπτά. Η είδηση ότι η ΜΙΤ ομολόγησε πως προβαίνει σε υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των ξένων διπλωματών, είχε απήχηση.

     Μετά τις τελευταίες εξελίξεις που ξεκίνησαν με το βιβλίο του Διευθυντή της εφημερίδας Mιλλιέτ στην Άγκυρα, κ. Φικρέτ Μπιλά, ο κ. Γκιουλ συναντήθηκε χθες με τον επικεφαλής της ΜΙΤ.

     Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Τσιτσέκ, ο οποίος δήλωσε ²Δεν γνωρίζω το κατά πόσο η είδηση είναι αληθείς², όταν του είπαν ότι ήρθε στο φως το έγγραφο που μπήκε στο φάκελο με τη δική του υπογραφή, τότε είπε: «Δεν γίνεται με ένα έγγραφο. Θα πρέπει να εξετασθεί όλος ο φάκελος, το Σύνταγμα και οι νόμοι. Αν υπάρχει η ανάγκη παρακολούθησης, είναι γνωστές και οι εξαιρέσεις».

     Η είδηση για τις παρακολουθήσεις της ΜΙΤ, προκάλεσε κρίση στην Άγκυρα, την οποία ακολούθησε έντονη κινητικότητα. Η είδηση έφερε σε δύσκολη θέση την Κυβέρνηση.

    [17] Ο ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 13 Ιουνίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Ο πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, που φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του Ταχά Ακγκιόλ στο CNN Turk, απάντησε σε διάφορα ερωτήματα και όσον αφορά την Ε.Ε., είπε ²Περιμένω η Ε.Ε. να δώσει γκρίζα απόφαση για την Τουρκία² και πρόσθεσε:

     «Μπορεί να είναι κάποια απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων το 2005 ή το 2006. Αυτό εμάς δεν μας ικανοποιεί. Μπορεί να αποτελέσει συνέχεια της πολιτικής της Ε.Ε. για να πάρει η υπόθεση σε μάκρος. Έχω τη γνώμη ότι η Ε.Ε. δεν είναι ειλικρινής στη συμπεριφορά της όσον αφορά την Τουρκία».

    [18] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ EΡΜΠΙΛ ΤΟΥ Β. ΙΡΑΚ

    Άγκυρα, 13 Ιουνίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Την πρόθεση της να ζητήσει το άνοιγμα προξενείου στην πόλη Erbil, στο βαθμό που κάτι τέτοιο είναι επιτρεπτό από την ιρακινή νομοθεσία, εκδήλωσε η Τουρκία.

    Η τουρκική εφημερίδα Ζαμάν σημειώνει ότι τετραμελής αντιπροσωπεία, στην οποία συμπεριλαμβανόταν και ένας στρατιωτικός, με επικεφαλής τον ειδικό απεσταλμένο της Τουρκίας για το Ιράκ Oσμάν Κορουτούρκ, είχε συνάντηση με τον ηγέτη του «Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν» Mεσούτ Μπαρζανί στην πόλη Σελαχαντίν. Κατά τη συνάντηση ο Kορουτούρκ προειδοποίησε τον Μπαρζανί «να μην καθίσετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους τρομοκράτες», δίνοντας το μήνυμα ότι θα υπάρξει σκληρός αγώνας εναντίον τους.

    Ο Μπαρζανί απαντώντας υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν το κόμμα του έχει συγκρουστεί με το PKK και τόνισε ότι αυτό δεν έχει καμία δουλειά σε εκείνα τα εδάφη.

    Στη συνέχεια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Koρουτούρκ επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να μεταφέρει τις εμπειρίες της «στα ζητήματα του κοσμικού καθεστώτος και της δημοκρατικής κουλτούρας []» και ανέφερε στον συνομιλητή του την επιθυμία της Τουρκίας να ανοίξει προξενείο στην Erbil, δημιουργώντας έτσι μία «ειδική σχέση» με τους Κούρδους, στο μέτρο και στο βαθμό που οι νόμοι του Ιράκ επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

    Η εφημερίδα προσθέτει ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και τα θέματα των επενδύσεων Τούρκων επιχειρηματιών στο Βόρειο Ιράκ, καθώς και το θέμα των δασμών που επιβάλλονται στα τουρκικά φορτηγά. Για το τελευταίο θέμα ο Koρουτούρκ επεσήμανε ότι οι συνοριακοί δασμοί που επιβάλλουν στα τουρκικά φορτηγά οι Κούρδοι στην πύλη Χαμπούρ είναι άδικοι και θα πρέπει να επανεξετασθούν.

    Τέλος το ρεπορτάζ αναφέρει ότι στο πλαίσιο της επανεξέτασης των σχέσεων με τις κουρδικές ομάδες του Ιράκ προσκλήθηκε στην Άγκυρα ο ηγέτης της «Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν» Τζαλάλ Ταλαμπανί. Για την προετοιμασία της επίσκεψης βρίσκεται ήδη στην Άγκυρα ο αντιπρόσωπός του Μπαχρούζ Γκαλαλί.

    [19] "ΘΡΙΛΕΡ" ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 13 Ιουνίου 2004 (19:55 UTC+2)

    Τα πάνω-κάτω έρχονται στην Κύπρο όσο προχωρά η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των exit-polls. Οπως μετέδωσε η ΝΕΤ, με καταμετρημένο το 95%, ο ΔΗΣΥ "πήρε κεφάλι" και προηγείται με ποσοστό 28,4% έναντι 28% του ΑΚΕΛ, που αρχικά φαινόταν ότι είχε προβάδισμα.

    Σημειώνεται ότι αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης στην Κύπρο, στις 5 το απόγευμα, το ΑΚΕΛ προηγούνταν, βάσει των exit polls, με ποσοστό 29,2% έναντι 25,5% του ΔΗΣΥ.

    Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν και στην Κύπρο- όπως σε όλη την Ευρώπη- στις 11 το βράδυ.

    [20] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Βουκουρέστι, 13 Ιουνίου 2004 (19:47 UTC+2)

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας Ιοαν Ρους παραιτήθηκε σήμερα από το αξίωμα του ώστε να προσπαθήσει να επιτύχει νίκη στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στις 20 Ιουνίου. Ο Ρους είναι υποψήφιος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για τη δημαρχία της πόλης Κλουζ, στη κεντρική Ρουμανία.

    Ο κύριος αντίπαλος του Ρους είναι ο Εμιλ Μποκ, υποψήφιος της συμμαχίας Φιλελεύθερων - Δημοκρατικών «Δικαιοσύνη και Αλήθεια».

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από το Βουκουρέστι ο Ρους θα αντικατασταθεί από τον νυν υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Γκάμπριελ Οπρέα.

    Ιωάννα Ράντου

    [21] ΝΙΚΗ ΜΕ 3-1 ΣΕΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Μετά το ποδόσφαιρο και στο βόλεϊ, το εθνικό μας συγκρότημα επιβλήθηκε του αντίστοιχου της Πορτογαλίας. Στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής του Wold League, στο κλειστό της Λάρισας, η εθνική μας ομάδα βόλεϊ επιβλήθηκε της Πορτογαλίας με σετ 3-1.

    Τα σετ: 25-18, 22-25, 25-22, 25-13

    [22] ΟΤΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ: "ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ"

    Λισαβόνα, 13 Ιουνίου 2004 (18:25 UTC+2)

    Λίγες ώρες μετά τους πανηγυρισμούς για την πολύ μεγάλη νίκη της εθνικής ομάδας της Ελλάδας επί της Πορτογαλίας στην πρεμιέρα του EURO, ο προπονητής της εθνικής μας, Ότο Ρεχάγκελ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

    Ο Όττο Ρεχάγκελ προπόνησε την Κυριακή τους παίκτες του, χωρίς τους Νταμπίζα, Καραγκούνη, Σεϊταρίδη. Ο πρώτος συνεχίζει να κάνει ατομικό πρόγραμμα, ενώ οι υπόλοιποι δύο δεν γυμνάσθηκαν κυρίως για προληπτικούς λόγους, όμως δεν τίθεται θέμα συμμετοχής τους στο ματς με την Ισπανά την Τετάρτη (στις 7 μ.μ.).

    Ο ομοσπονδιακός τεχνικός πάντως δεν κρύβει την επιθυμία του για ακόμα καλύτερη συνέχεια: «Το αποτέλεσμα ήταν έκπληξη για όλους. Τώρα, η επιθυμία μας είναι να προχωρήσουμε στη διοργάνωση, θέλουμε πολύ την επιτυχία εδώ. Η ομάδα έχει πλέον αέρα και θα πάμε να χτυπήσουμε το επόμενο παιχνίδι με την Ισπανία» δήλωσε.

    Ερωτηθείς, για το αν η πρόκριση στις οκτώ καλύτερες ομάδες του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος είναι εφικτή, υποστήριξε: «Γιατί όχι; Κερδίσαμε κι ελπίζουμε. Η πρόκριση θα εξαρτηθεί και από τα άλλα ματς του ομίλου», είπε.

    [23] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΕ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2004 (17:36 UTC+2)

    Μετά την Αφρική, είναι η σειρά της Νότιας Αμερικής να δει για πρώτη φορά από κοντά την Ολυμπιακή Φλόγα. Η Βραζιλία και το Ρίο ντε Τζανέιρο ήταν ο επόμενος σταθμός της Λαμπαδηδρομίας και ο από πολλούς θεωρούμενος ως κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, ο θρυλικός Πελέ, ήταν ο πρώτος λαμπαδηδρόμος στο -επίσης θρυλικό- στάδιο Μαρακανά.

    Δύο χιλιάδες τέσσερα παιδιά, προερχόμενα από το Ρίο σχημάτιζαν τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους, τη στιγμή που το «μαύρο διαμάντι» παρέδιδε τη Φλόγα στον Μάρτσιο ντα Σίλβα Σάντος, ένα παιδί από το ίδρυμα «Gol de Letra», που έχουν συστήσει οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Ραΐ και Λεονάρντο. Ιδιαίτερα συγκινημένος, ο Πελέ δήλωσε ότι ήταν η μεγαλύτερη τιμή που του έγινε ποτέ.

    [24] EURO 2004: ΤΟ ΜΑΤΣ ΓΑΛΛΙΑ-ΑΓΓΛΙΑ ΚΛΕΒΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2004 (14:51 UTC+2)

    Με τους αγώνες του Β΄ Ομίλου συνεχίζεται σήμερα -δεύτερη μέρα- το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, που διεξάγεται στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

    Την παράσταση των σημερινών αγώνων κλέβει το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στην κάτοχο του τροπαίου Γαλλία και την Αγγλία (21.45 ΕΤ1), ενώ στον πρώτο χρονικά αγώνα της σημερινής μέρας Ελβετία και Κροατία διασταυρώνουν τα ξίφη τους (19.00 ΝΕΤ), με στόχο το τρίποντο που θα τους φέρει σε πλεονεκτική θέση ενόψει της συνέχειας της διοργάνωσης.

    [25] ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2004 (14:46 UTC+2)

    Έπειτα από την ολοκλήρωση του Πανελληνίου πρωταθλήματος Στίβου ανδρών-γυναικών, σειρά έχει το Μπρούνο Τζάουλι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αγώνων του πανελληνίου πρωταθλήματος τα ελληνικά χρώματα θα εκπροσωπήσουν οι παρακάτω αθλητές και αθλήτριες στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Στίβου, στις 19 με 20 Ιουνίου.

    Άνδρες

    Χριστόφορος Χοίδης (100μ), Κώστα Κεντέρης (200μ), Τάσος Γκούσης (400μ), Παναγιώτης Στρουμπάκος (800μ), Κώστας Καρακατσάνης (1500μ), Μιχάλης Γελασάκης (3000μ), Αντώνης Παπαντώνης (5000μ), Γιάννης Μαρακάκης (110μ εμπόδια), Περικλής Ιακωβάκης (400μ εμπόδια), Ναϊμ Ακρούτ (3000μ στιπλ), Δημήτρης Συρράκος (ύψος), Μάριος Ευαγγέλου (επί κοντώ), Λούης Τσάτουμας (μήκος), Χρήστος Μελέτογλου (τριπλούν), Μιχάλης Σταματόγιαννης (σφαίρα), Στέφανος Κώνστας (δίσκος), Αλέξανδρος Παπαδημητρίου (σφύρα), Γιώργος Ηλτσιος (ακοντισμός).

    Χριστόφορος Χοϊδης, Ευθύμης Στεργιούλης, Αγγελος Παυλακάκης, Αρης Πετρίδης και Κώστας Κεντέρης (4Χ100)

    Τάσος Γκούσης, Γιώργος Ντούπης, Γιώργος Οικονομίδης, Δημήτρης Γράβαλος και Παναγιώτης Σαρρής (4Χ400)

    Γυναίκες

    Κατερίνα Θάνου (100μ), Ολγα Καϊδαντζή (200μ), Χρύσα Γκουντενούδη (400μ), Ελένη Φιλάνδρα (800μ), Νάντια Εφεντάκη (1.500μ, 3000μ), Μαρία Πρωτόπαπα (5000μ), Φλώρα Ρεντούμη (100μ εμπόδια), Φάνη Χαλκιά (400μ εμπόδια), Κωνσταντίνα Κεφαλά (3000μ σπλιτ), Νίκη Μητροπούλου (ύψος), Γεωργία Τσιλιγκίρη (επί κοντώ), Γιαννούλα Καφετζή (μήκος), Χρυσοπηγή Δεβετζή (τριπλούν), Πόπη Ουζούνη (σφαίρα), Κατερίνα Βόγγολη (δίσκος), Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου (σφύρα), Αγγελική Τσιολακούδη (ακοντισμός).

    Μαρίνα Βασαρμίδου, Φρόσω Πατσού, Όλγα Καϊδατζή, Κατερίνα Θάνου και Μαρια Καρασταμάτη (4Χ100).

    Χρύσα Γκουντενούδη, Χαρούλα Μπουντά, Ολγα Καϊδαντζή, Φανή Χαλκιά και Παρασκευή Τσαπάρα.(4Χ400)

    [26] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 13 Ιουνίου 2004 (21:02 UTC+2)

    Οι πακιστανικές αρχές συνέλαβαν σήμερα ένα μέλος της οργάνωσης Αλ Κάιντα το οποίο είχε επικηρυχθεί με το ποσό του 1 εκατομμυρίου δολαρίων και οκτώ άλλους μαχητές της για την επίθεση που έγινε την περασμένη εβδομάδα εναντίον του στρατιωτικού διοικητή του Καράτσι, ανακοίνωσε ο υπουργός πληροφόρησης Σεΐχης Ρασίντ Αχμεντ. Η ίδια πηγή δήλωσε ότι ο συλληφθείς ονομάζεται Μούσααντ Αρούσι, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [27] ΣΤΟ 57% Η ΑΠΟΧΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 13 Ιουνίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Το ποσοστό αποχής στις σημερινές ευρωεκλογές στη Γαλλία θα φθάσει στο 57%, σε σαφή αύξηση σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 1999, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων σφυγμομετρήσεων. Η αποχή είχε φθάσει το 53,24% στη Γαλλία το 1999.

    Σήμερα η αποχή θα διαμορφωθεί σε 57% σύμφωνα με εκτίμηση CSA για το τηλεοπτικό δίκτυο France 3 και το Radio France, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    [28] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ - "ΕΛΙΑΣ" ΣΗΜΑΔΕΥΕΙ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Ρώμη, 13 Ιουνίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Οι Ιταλοί ψηφοφόροι προσήλθαν σήμερα στις κάλπες μέσα σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με την κεντροαριστερά αντιπολίτευση της "Ελιάς". Μέχρι τις 12 το μεσημέρι είχαν ψηφίσει το 30% και οι κάλπες κλείνουν στις 23.00 ώρα Ελλάδος, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Η αντιπολίτευση κατήγγειλε τον Ιταλό πρωθυπουργό ότι χθες κατά την έξοδό του από το εκλογικό τμήμα του Μιλάνου όπου ψήφισε προέβη σε δηλώσεις εναντίον της κεντροαριστεράς και των μικρών κομμάτων.

    Ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα υποστεί απώλειες και πρέπει να ψηφίσουν όλοι, αποφεύγοντας τα μικρά κόμματα όπου χάνονται οι ψήφοι.

    [29] ΝΙΚΗ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΕΧΙΤ POLL'S ΣΤΙΣ "ΔΙΠΛΕΣ" ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ

    Λουξεμβούργο, 13 Ιουνίου 2004 (20:10 UTC+2)

    Το κόμμα του συντηρητικού πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές που γίνονται στη χώρα μαζί με τις ευρωεκλογές, με το 36,7% των ψήφων, σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, που μεταδόθηκαν από τον ραδιοσταθμό RTL.

    [30] ΤΟ 34,18% ΤΩΝ ΙΣΠΑΝΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΠΡΟΣΗΛΘΕ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 19.00

    Μαδρίτη, 13 Ιουνίου 2004 (19:54 UTC+2)

    Μόνο το 34,18% των ισπανών ψηφοφόρων είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα έως τις 19.00 ώρα Ελλάδας σήμερα για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο, σε σχέση με το 50,31% του 1999 την ίδια ώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [31] ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2004 (11:23 UTC+2)

    Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από τις 15 Ιουνίου 1994, όταν ο Μάνος Χατζιδάκις ξεκινούσε το «ταξίδι» του προς τ' άστρα. Εκεί, στο άπειρο, αναπαύεται εδώ και μια δεκαετία ο μελωδός της ψυχής μας, ο Σείριος της ελληνικής μουσικής, συνεχίζοντας να μας στέλνει το αστείρευτο «φως» του.

    Με αφορμή τα δεκάχρονα από το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, στις 23-24 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα η συναυλία «O κόσμος και ο Μάνος Χατζιδάκις», όπου καλλιτέχνες από διάφορες χώρες του κόσμου θα ερμηνεύσουν έργα του. Στις 25 Ιουνίου η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το πρώτο αριθμημένο έργο του Χατζιδάκι, «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα» (έργο 1, 1947), ενώ αξέχαστα τραγούδια του θα παρουσιάσει στις 18 Ιουλίου η «Ορχήστρα των Χρωμάτων» με μαέστρο τον Μίλτο Λογιάδη και ερμηνευτές τους Μαρία Φαραντούρη, Αλίκη Καγιαλόγλου, Ηλία Λιούγκο, Βασίλη Γισδάκη, κ.ά.

    Πνεύμα ασυμβιβαστο

    Πνεύμα ασυμβίβαστο, που αντιτάχθηκε στους κρατούντες, στην όποια κολακεία και αναρρίχηση, ο Μάνος Χατζιδάκις υπήρξε πάνω απ' όλα κορυφαίος αναμορφωτής του ελληνικού τραγουδιού, δρομολογώντας το σε νέους μουσικούς ορίζοντες. «Το τραγούδι», έλεγε, «δεν είναι σύνθημα ή πράξη εκτονώσεως. Ούτε μαστίχα για το στόμα αθλητικών εφήβων ή συντροφιά νυχτερινή για οδηγούς ταξί και φορτηγών. Είναι μια μαγική στιγμή κι εγώ ένας πανηγυριώτης μάγος εκπρόσωπός σας - αφού γεννήθηκα τον ίδιο καιρό με σας και μες στον ίδιο χώρο - που θα φωτίσω τις κρυφές αθέατες γωνιές σας, θα σας εκπλήξω, θα σας γεμίσω ερωτήματα και μελωδίες που ίσως γεννούν δικές σας και θα μεταφερθούν στο σπίτι σας, έτσι που να κοπεί ο ύπνος σας και να χαθεί για πάντα - αν είναι δυνατόν - ο εφησυχασμός σας...».

    Εξάλλου, για τον Μ. Χατζιδάκι «η τέχνη του τραγουδιού αποτελεί κοινωνικό λειτούργημα, γιατί το τραγούδι μάς ενώνει κάτω και μέσα από έναν κοινό μύθο. Κι όπως στο χορό, ενώνουμε τα χέρια μεταξύ μας για να ακολουθήσουμε τις ίδιες ρυθμικές κινήσεις, έτσι και στο τραγούδι ενώνουμε τις ψυχές μας για να ακολουθήσουμε μαζί τις ίδιες εσωτερικές δονήσεις. Κι όσο για τον κοινό μύθο που δεν υπάρχει στις μέρες μας, τον σχηματίζουμε καινούριο κι απ' την αρχή κάθε φορά που νιώθουμε την ανάγκη να τραγουδήσουμε».

    «Η τέχνη», έλεγε, «υπάρχει, διότι ανατέμνει τη λειτουργία του ανθρώπου. Του κινητοποιεί τις ευαισθησίες του. Τις αληθινές του ευαισθησίες. Οχι τις επικαιρικές. Αν το ανθρώπινο ον φτάσει σε μια τελειότητα σχεδόν θεϊκή, τότε η τέχνη δε θα υπάρχει, γιατί δε θα υπάρχει η ανάγκη της τέχνης. Η τέχνη συμπληρώνει τον άνθρωπο, τον βοηθά να αισθανθεί, έστω και για λίγο, προς τα πού πρέπει να τείνει. Η μεγάλη τέχνη εννοώ».

    Πολύπλευρη δημιουργία

    Αυτή τη μεγάλη τέχνη υπηρέτησε ο Μ. Χατζιδάκις για μισό αιώνα. Ξεκίνησε το 1945 με τη συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης, γράφοντας μουσική για αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, καθώς και σύγχρονα θεατρικά έργα. Η Απελευθέρωση τον είχε βρει να πρωτοστατεί στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της λέσχης της ΕΠΟΝ, ενώ εκείνη την περίοδο ο Μίμης Δεσποτίδης θα του συστήσει τον Μίκη Θεοδωράκη. Στην πορεία, θ' ακολουθήσει το θίασο των «Ηνωμένων Καλλιτεχνών» και τον Αιμίλιο Βεάκη στις παραστάσεις του στην επαρχία. Στη Θεσσαλία, συναντά την αντίδραση των ταγματασφαλιτών του Σούρλα, ενώ ο εμφύλιος σπαραγμός τον οδηγεί να αφοσιωθεί πια αποκλειστικά στη μουσική. Το 1948 γράφει το έργο «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα», ενώ οργανώνει στο Θέατρο Τέχνης μια βραδιά για το ρεμπέτικο, παρουσιάζοντας στο έκπληκτο κοινό τον Μάρκο Βαμβακάρη. Το Μάρτη του '51 το «Ελληνικό Χορόδραμα» της Ραλλούς Μάνου, όπου υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και καλλιτεχνικός διευθυντής, παρουσιάζει τα σημαντικά έργα του, «Εξι λαϊκές ζωγραφιές» και «Καταραμένο φίδι».

    Παράλληλα, ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, συνθέτοντας μουσική για 80 ελληνικές και ξένες ταινίες. Δεκάδες τραγούδια του έγιναν επιτυχίες - ανάμεσά τους τα «Παιδιά του Πειραιά» (Οσκαρ τραγουδιού). Συνεχίζει ν' ασχολείται με τη σύνθεση θεατρικής μουσικής και το '62 παρουσιάζει την «Οδό Ονείρων». Ακολουθούν: «Δεκαπέντε εσπερινοί», «Χαμόγελο της Τζοκόντα», «Μυθολογία», «Καπετάν Μιχάλης», «Αντικατοπτρισμοί», «Μεγάλος Ερωτικός», «Αθανασία», «Σκοτεινή μητέρα», «Η εποχή της Μελισσάνθης», «Οι μπαλάντες της οδού Αθηνάς», «Αμοργός», κ.ά.

    Προσωπικότητα πολύπλευρη και πολυδιάστατη, δημοσίευσε τα βιβλία με ποιήματα και σχόλια: «Μυθολογία», «Μυθολογία Δεύτερη», «Τα σχόλια του Τρίτου» και «Ο Καθρέπτης και το Μαχαίρι». Ιδρυσε και διηύθυνε την Πειραματική Ορχήστρα Αθηνών (1964-'67), το καφεθέατρο «Πολύτροπο», τις Μουσικές Γιορτές στα Ανώγεια Κρήτης και τους Μουσικούς Αγώνες στην Κέρκυρα, ενώ την περίοδο 1975-'81 διηύθυνε το Τρίτο Πρόγραμμα. «Παιδιά» του, επίσης, είναι η δισκογραφική εταιρία «Σείριος» και η «Ορχήστρα των Χρωμάτων», δύο ακόμη ενσαρκώσεις της αντίληψής του για την πορεία των μουσικών μας πραγμάτων.

    [32] OI ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Aθήνα, 13 Ιουνίου 2004 (11:21 UTC+2)

    Την εβδομάδα που ακολουθεί θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα οι ακόλουθες πολιτιστικές εκδηλώσεις:

    Δευτέρα 14/6

    - Ρεσιτάλ πιάνου της Αυστραλέζας Anna Goldsworthy, σήμερα και αύριο (9 μ.μ.), στο Ιδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» (Πολυγνώτου 9-11, Πλάκα), με έργα Σοπέν, Σούμπερτ, Τσαϊκόφσκι (σήμερα) και Vine, Χατζιδάκι, Προκόφιεφ και Γιάνατσεκ. Είσοδος ελεύθερη.

    Τρίτη 15/6

    - Συναυλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων, με τη συμμετοχή της Λιζέτας Καλημέρη, στο θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα.

    - Συνεχίζεται με επιτυχία η «Εκθεση Εικονογράφησης Βιβλίου» που φιλοξενείται στους εκθεσιακούς χώρους του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (Κωλλέτη 14, Εξάρχεια). Συμμετέχουν 42 καλλιτέχνες, παρουσιάζοντας 150 συνολικά έργα.

    Τετάρτη 16/6

    - Οι «Steel Pulse», ένα από τα πιο ενεργά συγκροτήματα της ρέγγε, ανεβαίνουν στο Λυκαβηττό για να προσφέρουν μια ξεχωριστή βραδιά.

    Πέμπτη 17/6

    - Ο σύλλογος οικογένειας της κοινότητας «Παρέμβαση» διοργανώνει συναυλία, στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Λυκαβηττού με τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Χρήστο Θηβαίο. Τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς της «Παρέμβασης».

    - Εξήντα πέντε χορευτές από το περίφημο Κρατικό Μπαλέτο Βαυαρίας Μονάχου παρουσιάζουν χορογραφίες τριών από τους σημαντικότερους μοντέρνους δημιουργούς - Jiri Kylian, George Balanchine και William Forsythe - σήμερα και αύριο, στο Ηρώδειο.

    - Συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά, στο Θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα.

    Παρασκευή 18/6

    - Στο Θέατρο Πέτρας (9.30 μ.μ.) εμφανίζεται η Ακροβατική Ομάδα του Πεκίνου. Μια παράσταση, που κόβει την ανάσα από 22 κορυφαίους χορευτές, προερχόμενοι από διαφορετικές ακροβατικές σχολές της Κίνας.

    - Ξεκινά το «Ρόκγουεϊβ Φέστιβαλ» στο «Terra Vibe» (37ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, κόμβος Μαλακάσας) με τον Πίτερ Γκάμπριελ και την «Εστουδιαντίνα» Νέας Ιωνίας Βόλου.

    - Ο Γιάννης Κότσιρας δίνει συναυλία στο Λυκαβηττό, συνοδευόμενος από τους Ζακ Στεφάνου, Βασιλική Καρακώστα και Ελένη Φωτιάδου, στο τραγούδι.

    Σάββατο 19/6

    - Δεύτερη βραδιά του «Ρόκγουεϊβ Φέστιβαλ» στη Μαλακάσα με τους W.A.S.P., Running Wild, Dark Tranquillity, Firewind.

    - Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Γιορτή Μουσικής του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιούνται: μουσικοχορευτικές και θεατρικές εκδηλώσεις από νωρίς το μεσημέρι στον Εθνικό Κήπο. Στο Αλσος Στρατού (6 μ.μ.) θα εμφανιστούν τα ξένα συγκροτήματα Funkadelica Feat, MC Navigator, Vaanya Diva & Kz Video Crew, Bermuda Triangle, Circulation Live Set. Στην Τεχνόπολη (6 μ.μ.) τζαζ από τους Buzz Sextet, Τάκη Μπαρμπέρη, Mickey Pantelous, Λεβεντόπουλος Quintet, Ανδρέα Γκομόζια και Happy Dog Project, Julien Loureau Quintet, Wise.

    - Το Πολιτιστικό Μορφωτικό Κέντρο Σιδηροδρομικών Ν. Αττικής παρουσιάζει το πρώτο παιδικό βιβλίο «Ο Ερμής, το τρένο της χαράς», που δημιούργησαν τα παιδιά των εργαζόμενων, στις 8 μ.μ., στο Σιδηροδρομικό Μουσείο (Σιώκου 4).

    - Στο Θέατρο Πέτρας ξεκινά το τριήμερο μουσικών εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Πετρούπολης.

    - Εκθεση φωτογραφίας του Μανόλη Μπαρδάνη, εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στην Πινακοθήκη «Ψυχάρη 36» (Κυπριάδου). Τίτλος της «Μετ' έρωτος τη φύσιν... η Σκιάθος του Παπαδιαμάντη σήμερα».

    [33] Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΒΟΥΤΣΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2004 (09:37 UTC+2)

    Έναν από τους θρύλους της «χρυσής εποχής» του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου τον Θεσσαλονικιό ηθοποιό Κώστα Βουτσά θα τιμήσει αύριο ο δήμος Πανοράματος, Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η οποία θα πραγματοποιηθεί στον θερινό κινηματογράφο «Σινέ Πανόραμα-Τσάνταλη» στις 9.00μμ θα προβληθεί η ταινία «Νύχτα γάμου» με πρωταγωνιστή τον καταξιωμένο ηθοποιό.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 13 June 2004 - 18:15:06 UTC