Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-06-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑΙ Η ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [02] ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΦΤΑΣΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ
  • [03] ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
  • [04] ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ
  • [05] ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΜΙΚΡΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
  • [06] ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ
  • [07] ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ
  • [08] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
  • [09] ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΟΓΩ "ΣΕΝΓΚΕΝ"
  • [10] ΗΑΤΤΑ: ΘΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ
  • [11] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ TOY ΒΕΘ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [12] TA ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
  • [13] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΝΕΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
  • [14] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
  • [15] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΥΠΟ ΚΡΑΤΗΣΗ ΔΥΟ ΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΑΛ
  • [16] ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ FBI ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
  • [17] ΑΛΒΑΝΙΑ-ΚΡΟΑΤΙΑ-ΠΓΔΜ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΤΟ 2007
  • [18] ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ
  • [19] ΑΛΒΑΝΟΣ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΗΣ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [20] ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΣΕ ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΝΤΟΥΛΑΚΗ
  • [21] ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΔΕΛΛΑ
  • [22] ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΙΒΟΥ
  • [23] ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΚΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Ο Γ. ΣΙΓΑΛΑΣ
  • [24] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟ ΟΜΗΡΟΥ
  • [25] Η ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΟΜΗΡΟ ΣΤΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
  • [26] ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
  • [27] ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ Ν.ΚΟΡΕΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
  • [28] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΠΤΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
  • [29] O ΙΠΠΟΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΗ ΠΑΝΟΠΛΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΚΙΕΣ
  • [30] ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ ΤΟ ΜΑΝΤΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ
  • [31] Ο "ΑΣΥΛΛΟΓΙΣΤΟΣ" ΚΑΝΕΙ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΛΟΖΑΝΗΣ
  • [33] ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ.

  • [01] ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑΙ Η ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Βρυξέλλες, 18 Ιουνίου 2004 (18:43 UTC+2)

    Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο γεγονός πως η επιλογή του διαδόχου του Ρομάνο Πρόντι θα πάρει παράταση τουλάχιστον έως τις αρχές Ιουλίου, ενώ οι «25» της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται πως βρίσκονται πολύ κοντά σε οριστική συμφωνία για το θέμα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

    Η πιθανότητα μετάθεσης της απόφασης για την εκλογή του Προέδρου της Επιτροπής σε έκτακτη σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο, συζητείται πλέον στις Βρυξέλλες όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες επανήλθαν στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

    Μετά από την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συμφωνήσει την Πέμπτη σε ένα πρόσωπο, το θέμα επανέρχεται το απόγευμα στη συζήτηση, ενώ ο Προεδρεύων της ΕΕ, Μπέρτι Αχερν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επαναβεβαιωθεί εκ νέου το αδιέξοδο, το οποίο απέδωσε διπλωματικά στην ύπαρξη "πολλών καλών υποψηφιοτήτων".

    Η υποψηφιότητα Φέρχοφσταντ (που υποστηρίζεται σταθερά από τη Γερμανία και τη Γαλλία) μάλλον εξουδετερώθηκε από την υποψηφιότητα Πάτεν (που υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και άρα η λύση πρέπει να αναζητηθεί σε τρίτο πρόσωπο.

    Τα ονόματα ωστόσο που περιελάμβανε η λίστα του προεδρεύοντα (οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας Γ. Φίσερ και Μ. Μπαρνιιέ, ο επίτροπος Αντ. Βιτορίνο, οι πρωθυπουργοί Π. Μπαλκενέντε, Α. Ράσμουσεν, Ντ.Μπαρόζο και Μπ. Αχερν, ο πρόεδρος της ευρωβουλής Πατ Κόξ, ο πρώην επίτροπος και νύν τεχνοκράτης Π.Σάδερλαντ, ο αξιωματούχος της ΕΕ Χ.Σολάνα) δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη ειδική πλειοψηφία, την οποία συγκεντρώνει μόνον ένα πρόσωπο που αρνείται ωστόσο να είναι υποψήφιος, ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

    Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η δυστοκία που σημειώθηκε στο θέμα της διαδοχής Πρόντι θα επηρεάσει και τη συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα μολονότι οι πάντες αναγνωρίζουν, ότι δεν υπάρχουν πολιτικά περιθώρια αποτυχίας.

    Πρέπει πάντως να σημειωθεί, ότι η επιλογή των προσώπων ανέκαθεν ήταν μια δύσκολη ιστορία, η επιλογή Σαντέρ είχε γίνει σε έκτακτη σύνοδο Κορυφής, καθώς στη σύνοδο της Κέρκυρας είχε αποτύχει η προσπάθεια συμφωνίας για τη διαδοχή Ντελόρ ενώ η επιλογή Ντουίζενμπεργκ για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε γίνει μετά από 12ωρη συνεδρίαση.

    Σύγκλιση στο θέμα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος

    Οι 25 ηγέτες συνεχίζουν παραγωγικά τη συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, κατά πληροφορίες από διπλωματικές πηγές.

    Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Διακυβερνητικής διάσκεψης, υποστηρίχθηκε από αρκετές πλευρές ότι "δεν πρέπει να υποτιμηθεί το πολιτικό κόστος σε περίπτωση ναυαγίου", παραπέμποντας σχετικά και στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

    Σε ό,τι αφορά επομένως τα επίμαχα θέματα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος σημειώνεται, ότι στο ζήτημα καθορισμού της ειδικής πλειοψηφίας, η πρόταση της Προεδρίας (κατά την οποία οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από το 55% των κρατών-μελών εφόσον αυτό αντανακλά στο 65% του πληθυσμού της ΕΕ) υποβάλλεται σε τροπολογίες.

    Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι οι μεσαίες και μικρές χώρες θέλουν να επαυξηθεί το απαιτούμενο ποσοστό των κρατών-μελών (σε 58%) και να διατηρηθεί η πληθυσμιακή παράμετρος στο 65%. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Προεδρία αντέτεινε ότι μια τέτοια αλλαγή δεν γεννά πραγματικά διαφορετικό αποτέλεσμα και παρατήρησε ότι στην προοπτική της περαιτέρω διεύρυνσης της ΕΕ, το ποσοστό αυτό θα επαυξάνεται σε 59% ή 61%...

    Το θέμα της ειδικής πλειοψηφίας παραμένει επομένως σε εκκρεμότητα, ενώ κατά εκτιμήσεις, ορισμένες χώρες-μέλη συναρτούν την τελική τους θέση επί του ζητήματος με την έκβαση της εκκρεμότητας για την εκλογή του Προέδρου της Επιτροπής.

    Το θέμα αυτό πάντως (που οδηγήθηκε σε αδιέξοδο χθες βράδυ) δεν επανήλθε σήμερα προς συζήτηση, ενώ κατά πληροφορίες θα επανεξετασθεί από τους 25 ηγέτες στην απογευματινή συνεδρίαση. Σε ό,τι αφορά τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίμαχη υποψηφιότητα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός "δεν διαφοροποιείται" απ την απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος -

    Σε ό,τι αφορά τέλος το εύρος του "κολλεγίου των επιτρόπων", σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να κατασταλάζει η πρόταση κατά την οποία, η κάθε χώρα θα εκπροσωπείται από ένα/μία επίτροπο ως το 2014 και στο εξής, στο "κολέγιο των επιτρόπων" θα συμμετέχουν εκ περιτροπής τα 2/3 των συνολικών μελών της ΕΕ.

    [02] ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΦΤΑΣΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2004 (17:53 UTC+2)

    Στο Μητροπολιτικό Ναό του Γρηγορίου Παλαμά έφτασε το απόγευμα συνοδεία πομπής ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, λίγο πριν την επίσημη τελετή της ενθρόνισής του.

    Εκεί πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του με το βυζαντινό τυπικό ενώ προσκύνησε το ιερό βήμα και τα λείψανα του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Στη συνέχεια ενδύθηκε με τον Αρχιερατικό μανδύα ενώ εξερχόμενος του Ιερού ναού του αποδόθηκαν τιμές. Πλήθη πιστών έραναν τον νέο Μητροπολίτη με ροδοπέταλα. Λίγο αργότερα ξεκίνησε η πομπή για τον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας όπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα υποδεχτεί τον νέο μητροπολίτη.

    Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συρρέουν πλήθη πιστών ενώ σε ισχύ βρίσκονται έκτακτα μέτρα της τροχαίας για την αποφυγή κυκλοφοριακών προβλημάτων.

    Η τελετή της ενθρόνισης αναμένεται να ξεκινήσει στις 6.15 το απόγευμα ενώ σε αυτή θα παραστούν ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Τυρολόης και Σερεντίου Παντελεήμων, εκπρόσωποι των πρεσβυγενών Πατριαρχείων και άλλων ορθοδόξων εκκλησιών, εκπρόσωπος της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, βουλευτές, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, πρυτάνεις, ιεράρχες, εκπρόσωπος του Ιερού Κλήρου της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και πλήθος κόσμου.

    [03] ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2004 (17:40 UTC+2)

    Το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε την Παρασκευή και κατέθεσε το απόγευμα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η Μαριέττα Γιαννάκου. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στη Β' Λυκείου, τη μείωση σε 6 των εξεταζομένων μαθημάτων των πανελλαδικών στην τρίτη Λυκείου, όπως και ρυθμίσεις στον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών στα σχολεία.

    Εξάλλου, οι διορισμοί θα γίνονται κατά 60% από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ και κατά 40% από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών, ενώ μέχρι το 2008 θα έχουν διορισθεί όσοι εκπαιδευτικοί συμπλήρωσαν 30 μήνες προϋπηρεσίας έως τις 30 Ιουνίου 2004.

    Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα 6 μαθήματα στα οποία θα διαγωνίζονται πλέον πανελλαδικά οι μαθητές 3ης τάξης Λυκείου, ενδεχομένως μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν και οι βαθμοί από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Το Νοέμβριο αναμένεται να γίνει ο νέος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για προσλήψεις εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων.

    [04] ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2004 (18:42 UTC+2)

    Ο πατέρας του Γιώργου Καραγκούνη του διεθνή μας ποδοσφαιριστή που τιμά με τον καλύτερο τρόπο τα χρώματα της ελληνικής σημαίας, μίλησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια για τον μοναχογιό του στην εκπομπή του ALPHA, «Καλημέρα σας» και στον Γιώργο Αυτιά. Η οικογένεια του Γιώργου Καραγκούνη περιμένει με αγωνία τον αγώνα της Κυριακής με την Ρωσία. Τρικούβερτο γλέντι έχουν στήσει και στο σπίτι του χρυσού σκόρερ Αγγέλου Χαριστέα στις Σέρρες.

    Ο πατέρας του Αγγέλου μέσα από την εκπομπή «Καλημερα σας», χόρεψε ένα ζεμπέκικο, που έγραψε ο ίδιος ο Αγγελος και αφιέρωσε τον χορό στον γιο του.

    Με αγωνία και παρέα με την κόρη και το νεογέννητο αγοράκι της παρακολούθησε τον αγώνα η σύζυγος του Μιχάλη Καψη, Ελένη. Ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν της επέτρεψαν να βρεθεί στην Πορτογαλία από την αρχή της διοργάνωσης, αλλά πλέον ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Φαρο Λουλε όπου θα διεξαχθεί η κρίσιμη αναμέτρηση με τη Ρωσία.

    Το τηλέφωνο στο πατρικό σπίτι του Θοδωρή Ζαγορακη στην Καβάλα δεν σταματά να χτυπά. Οι γονείς του Έλληνα διεθνή δηλώνουν υπερήφανοι τόσο για την επιτυχία της εθνικής όσο και για τον γιο τους.

    [05] ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΜΙΚΡΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

    Σαντορίνη, 18 Ιουνίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Δυνατοί πλευρικοί άνεμοι που έπνεαν την ώρα της προσγείωσής του στη Σαντορίνη, παρέσυραν μονοκινητήριο αεροσκάφος, με επιβαίνοντες τρεις ισραηλινούς, με αποτέλεσμα να πέσει στο συρματόπλεγμα του αεροδρομίου.

    Το συμβάν σημειώθηκε το απόγευμα, και οι επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν ελαφρά τραυματισμένοι στο Κέντρο Υγείας του νησιού.

    Το μονοκινητήριο πετούσε στο πλαίσιο του τρίτου αερο -ραλυ που διεξάγεται στη Σαντορίνη το Σαββατοκύριακο.

    [06] ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Μεγάλα προβλήματα σε αρκετούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας, προκάλεσαν οι βροχές και οι καταιγίδες που έπληξαν την Παρασκευή περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

    Οξύτερο το πρόβλημα στην Κατερίνη, όπου τα νερά της βροχής σχημάτισαν χείμαρρους και μπήκαν σε σπίτια, καταστήματα και αποθήκες, ενώ οι αρχές της πόλης ζήτησαν βοήθεια από γειτονικούς νομούς.

    Στην πόλη της Κατερίνης έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα από τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας και τη Βέροια, προκειμένου να βοηθήσουν στην άντληση υδάτων από υπόγεια, σπίτια και καταστήματα.

    Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, η πόλη παρέμεινε για αρκετές ώρες χωρίς ρεύμα, ενώ ενδεικτική της κατάστασης είναι η δήλωση του δημάρχου Κατερίνης Γιάννη Αμοιρίδη, ο οποίος έκανε λόγο για το εντονότερο φαινόμενο που έχει πλήξει ποτέ την περιοχή.

    Επί τόπου βρίσκεται ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Φούρλας, προκειμένου να συντονίσουν το έργο αντιμετώπισης των ζημιών.

    Η ισχυρή καταιγίδα και η έντονη χαλαζόπτωση προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες καπνού, σιτηρών και οπωροκηπευτικών στους νομούς Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας.

    Πολλές γειτονιές μετατράπηκαν σε λίμνες, πολλοί δρόμοι σε ορμητικά ποτάμια, ενώ παρουσιάστηκαν και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

    [07] ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2004 (20:10 UTC+2)

    Πλήθος κόσμου, παρά τη βροχή που έπεφτε κατά διαστήματα, υποδέχθηκε τον νέο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

    Ο κ. Άνθιμος έφτασε με τιμητική αυτοκινητοπομπή στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας με τη λεωφόρο Νίκης, όπου τον υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.

    Κατόπιν, συνοδευόμενος από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλο και από ιερείς, μετέβη στον μητροπολιτικό ναό του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, όπου προσκύνησε το ιερό βήμα και τα λείψανα του αγίου. Στη συνέχεια ενδύθηκε με τον Αρχιερατικό μανδύα ενώ εξερχόμενος του ναού του αποδόθηκαν τιμές.

    Η πομπή κατευθύνθηκε στην πλατεία Αγίας Σοφίας όπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τον καλωσόρισε με θερμά λόγια, εκ μέρους της πόλης.

    Στην ομιλία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την ενθρόνηση του μητροπολίτη Ανθιμου, αρχίζει να γράφεται ένα νέο κεφάλαιο στην μακραίωνη ιστορία της Θεσσαλονίκης, «που είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι γεμάτο φωτεινές στιγμές και λαμπρά γεγονότα, αντάξια της σπουδαίας Ελληνικής πνευματικής κληρονομιάς και της Ελληνορθόδοξης παιδείας και παράδοσης».

    Υπογράμμισε ότι ο νέος ποιμενάρχης είναι αυθεντικός άνθρωπος και πνευματικός ηγέτης, που εκφράστηκε με γλώσσα καρδιακή, γλώσσα αγάπης, αγγελικού ήθους, με γλώσσα λατρευτική της ουσίας του Θεού.

    Τόνισε, δε, ότι η 30χρονη ποιμαντορία του στην μητρόπολη Αλεξανδρούπολης σφραγίστηκε από θαυμαστά έργα αγάπης και προσφοράς προς το λαό της Θράκης, έργα που, όπως επισήμανε, θα συνεχιστούν και στη Θεσσαλονίκη.

    Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης θα σταθεί εμψυχωτής και συνοδοιπόρος στον αγώνα για την ανάπτυξη και την πνευματική αναγέννηση της πόλης.

    Στην αντιφώνησή του ο νέος μητροπολίτης σημείωσε ότι θα ενώσει τις ταπεινές του δυνάμεις με τις αρχές της Θεσσαλονίκης για να πράξει ό,τι καλύτερο για τον λαό της πόλης.

    Επλεξε το εγκώμιο του δημάρχου Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι είναι «πρωταθλητής αγώνων δημοκρατικών και εθνικών». «Η Θεσσαλονίκη είναι Λόγος, ιστορία, τραγούδι, μάνα και ελπίδα. Χαρά και τρις χαρά σε εσάς που ηγείστε ενός τέτοιου δήμου», υπογράμμισε, απευθυνόμενος στον κ. Παπαγεωδργόπουλο.

    Ευχήθηκε ο Θεός να σκεπάζει την Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα, διασφαλίζοντας την ενότητα των Χριστιανών.

    Κατόπιν, οι ιερείς, οι εκπρόσωποι των αρχών και οι πιστοί κατευθύνθηκαν στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας, όπου τελέστηκε η τελετή της ενθρόνισης.

    [08] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2004 (20:01 UTC+2)

    Διεθνής διάσκεψη με θέμα «η διαχείριση των οικονομικών ευκαιριών και των κινδύνων της διεύρυνσης προς τη Βουλγαρία για τους νομούς Σερρών και Δράμας» θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο, στο συνεδριακό αμφιθέατρο του ΤΕΙ Σερρών. Τη διάσκεψη διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Ν. Σερρών και οι συμπράττοντες φορείς του Κοινοτικού Σχεδίου «Τοπική παρέμβαση για το μέλλον της απασχόλησης και κοινωνικοπολιτιστικής ανάπτυξης» (ΤΟ.Π.Μ.Α.Κ.).

    Η Διάσκεψη θα ανοίξει με εισήγηση του υφυπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Βαληνάκη ενώ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τη Φιλανδία, την Αυστρία και τη Βουλγαρία.

    [09] ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΟΓΩ "ΣΕΝΓΚΕΝ"

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2004 (19:51 UTC+2)

    Εκατοντάδες αιτήσεις για βίζα και διαπίστευση, έχουν απορριφθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς, με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία της συνθήκης Σένγκεν, περίπου 700.000 άτομα είναι ανεπιθύμητα στη χώρα μας λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», 15 χώρες που έχουν προσχωρήσει στη συνθήκη Σένγκεν, δηλαδή τα 13 μέλη της ΕΕ -εκτός Βρετανίας και Ιρλανδίας- πριν από τη διεύρυνση, καθώς και η Νορβηγία και η Ισλανδία, έχουν καταρτίσει τις "μαύρες λίστες" των ατόμων που θεωρούνται επικίνδυνα ή για άλλους λόγους είναι ανεπιθύμητα.

    Η Ελλάδα έχει καταρτίσει τη δική της λίστα, η οποία περιλαμβάνει 64.717 άτομα, ωστόσο είναι υποχρεωμένη να λάβει υπ' όψιν και τους αντίστοιχους καταλόγους των άλλων χωρών της συνθήκης Σένγκεν. Έτσι, θα απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα, εν όψει των Αγώνων σε συνολικά 698.692 άτομα, εκ των οποίων το 20% αφορά πολίτες της ΕΕ.

    Ήδη έχουν απορριφθεί εκατοντάδες αιτήσεις για βίζα και διαπίστευση. Εφόσον κάποιος από τους ανεπιθύμητους επιχειρήσει να εισέλθει στη χώρα θα αποκρουστεί.

    Επιπλέον, προβλέπεται η σύλληψη και η έκδοση ατόμων για τα οποία εκκρεμεί τέτοιου είδους ένταλμα. Εκτός των ανεπιθύμητων, ένταλμα σύλληψης εκκρεμεί για 14.928 άτομα.

    Παράλληλα, υπάρχουν ακόμη δύο κατηγορίες καταγεγραμμένων ατόμων: εκείνων που μπορούν να εισέλθουν στη χώρα, αλλά πρέπει να παρακολουθούνται και εκείνων που αμέσως μετά την είσοδό τους πρέπει να ελεγχθούν. Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται 11.379 άτομα και στη δεύτερη 5.391 άτομα.

    [10] ΗΑΤΤΑ: ΘΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΦΠΑ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2004 (19:57 UTC+2)

    Η αλλαγή καθεστώτος ΦΠΑ η οποία σχεδιάζεται να εφαρμοστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα ελληνικά τουριστικά γραφεία καθώς και για το τουριστικό προϊόν της χώρας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ΗΑΤΤΑ).

    Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, τα τουριστικά γραφεία κινδυνεύουν να τεθούν εκτός αγοράς αφενός λόγω μειωμένης ανταγωνιστικότητας και αφετέρου λόγω του ότι με έμμεσο τρόπο εγκυμονεί κίνδυνος κατάργησης του επαγγέλματος.

    Ο ΗΑΤΤΑ, που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις των τουριστικών γραφείων, μετά από σχετική συνάντηση με τους αρμόδιους του ΥΠΕΘΟ κατέθεσε σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ) που εκπροσωπεί 18.000 εργαζομένους τις προτάσεις του, όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για τον ορισμό της τελικής θέσης της Ελλάδος στο συμβιβαστικό κείμενο για τη διαμόρφωση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ των τουριστικών γραφείων.

    [11] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ TOY ΒΕΘ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2004 (19:45 UTC+2)

    Στη Γενική Εμπορική και Βιομηχανική Έκθεση «ESTIF 2004», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ανδριανούπολη της Τουρκίας από 21 έως 27 Ιουνίου, θα συμμετάσχει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

    Στην προσπάθεια στήριξης των επιχειρήσεων μελών του, το ΒΕΘ παρέχει στις επιχειρήσεις που ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν στην εν λόγω έκθεση, δωρεάν χώρο στο ενιαίο περίπτερό του.

    Την έκθεση θα επισκεφθεί αποστολή του επιμελητηρίου με επικεφαλής τον πρόεδρό του Σωτήρη Μαγόπουλο, προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τις επιχειρηματικές δυνατότητες που διανοίγονται στις εμπορικές συναλλαγές των δύο γειτονικών χωρών.

    [12] TA ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2004 (19:38 UTC+2)

    Από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου το ελάχιστο δανειστικό επιτόκιο (ΕΔΕ) στον λογαριασμό Alpha 605 σε συνάλλαγμα της τράπεζας Alpha Bank, διαμορφώνεται ως εξής, με μέγιστο περιθώριο προσαύξησης τις 4,5 εκατοστιαίες μονάδες:

    -Δολάριο ΗΠΑ (USD): 3,50%

    -Γιεν Ιαπωνίας (JPY): 2,35%

    -Φράγκο Ελβετίας (CHF): 2,65%

    -Λίρα Αγγλίας (GBP): 6,90%

    [13] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΝΕΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2004 (19:36 UTC+2)

    Αύξηση κατά 4,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι παρουσίασε το Μάιο του 2004 ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

    Κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των ετών 2003 προς 2002 και 2002 προς 2001 είχαν σημειωθεί αυξήσεις 3,0% και 2,3% αντίστοιχα.

    Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, τον Απρίλιο του 2004, ο γενικός δείκτης του Μαΐου 2004 σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,1%, έναντι καμίας μεταβολής και αύξησης 0,3%, που είχαν σημειωθεί, κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2003 και 2002.

    Τέλος, ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2003 - Μαΐου 2004 σε σύγκριση προς τον αντίστοιχο του διαστήματος Ιουνίου 2002 - Μαΐου 2003 παρουσίασε αύξηση 3,0%, έναντι αυξήσεων 2,3% και 2,3%, που σημειώθηκαν κατά τα αντίστοιχα δύο προηγούμενα δωδεκάμηνα.

    [14] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2004 (19:01 UTC+2)

    Αύξηση κατά 2,9% παρουσίασε ο γενικός δείκτης απασχολουμένων στο λιανικό εμπόριο κατά το α' τρίμηνο του 2004, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

    Ο ίδιος δείκτης σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δ΄ τριμήνου 2003 παρουσίασε αύξηση κατά 0,2%.

    Η αύξηση των απασχολουμένων προήλθε από τις αυξήσεις των δεικτών της ομάδας ειδών διατροφής.

    [15] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΥΠΟ ΚΡΑΤΗΣΗ ΔΥΟ ΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ

    Αγκυρα, 18 Ιουνίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Δύο φερόμενα μέλη οργάνωσης που συνδέεται με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα τέθηκαν σήμερα σε προσωρινή κράτηση από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία για "συμμετοχή και υποστήριξη απαγορευμένης οργάνωσης", μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Τα δύο άτομα που τέθηκαν υπό κράτηση ήταν μεταξύ των τεσσάρων ατόμων που συνελήφθησαν σε δύο συνοικίες της Κωνσταντινούπουλης. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα τέσσερα αυτά άτομα, τουρκικής υπηκοότητας, είχαν σχέσεις με την εξτρεμιστική κουρδο-ιρακινή οργάνωση Ανσαρ Αλ Ισλάμ, η οποία συνδέεται, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, με το τρομοκρατικό δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    [16] ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ FBI ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σόφια, 18 Ιουνίου 2004 (20:20 UTC+2)

    Το αμερικανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) άνοιξε γραφείο στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας Σόφια με στόχο την καταπολέμηση του διεθνούς εγκλήματος, μετέδωσε το ΒΤΑ.

    "Οι πράκτορες του FBI και οι βουλγαρικές υπηρεσίες θα συνεργαστούν για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, της τρομοκρατίας, της λαθρομετανάστευσης και της παραχάραξης χρημάτων", δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Σόφια Τζέιμς Πάρντιου σε τελετή που έγινε στο βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών.

    Ο εκπρόσωπος του FBI στην Αθήνα, Ρόμπερτ Κλίφορντ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη Βουλγαρία και θα τεθεί επικεφαλής του γραφείου στη Σόφια, δήλωσε ότι η τρομοκρατία και η διαφθορά πρέπει να καταπολεμηθούν.

    [17] ΑΛΒΑΝΙΑ-ΚΡΟΑΤΙΑ-ΠΓΔΜ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΤΟ 2007

    Σκόπια, 18 Ιουνίου 2004 (20:00 UTC+2)

    Η Αλβανία, η Κροατία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εξέφρασαν από κοινού την ελπίδα να ενταχθούν στη διάρκεια του 2007 στους κόλπους του ΝΑΤΟ στο τέλος τριμερούς συνάντησης των υπουργών Αμυνας των τριών κρατών σήμερα στα Σκόπια, μετέδωσε το ΜΙΑ.

    Στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε στο τέλος των υπουργικών συνομιλιών αναφέρεται ότι τα κράτη της "Ομάδας της Αδριατικής" "αποστέλλουν ένα σαφές μήνυμα στο ΝΑΤΟ "ότι επιθυμούν να συμπεριληφθούν στη φάση διεύρυνσης του ΝΑΤΟ που είναι προγραμματισμένη για το έτος 2007".

    Αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ήταν παρόντες στη διαδικασία των υπουργικών συνομιλιών των υπουργών Αμυνας των τριών βαλκανικών κρατών στα Σκόπια.

    [18] ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 18 Ιουνίου 2004 (19:55 UTC+2)

    Το ανώτερο δικαστικό σώμα της Ρουμανίας, το Ανώτατο Συμβούλιο των Δικαστών, αποφάσισε να αποσύρει από το αξίωμά του τον Πάουλ Φλορέα, πρόεδρο του Ανώτερου Δικαστηρίου της χώρας, την ημέρα που συμπλήρωσε το 70ο έτος της ηλικίας του, ηλικία υποχρεωτικής συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, η συνταξιοδότηση του Φλορέα αναμενόταν ανυπόμονα από την κυβέρνηση, η οποία τον θεωρούσε «αντιπολιτευόμενο» δικαστή, καθώς είχε διοριστεί από τον πρώην Πρόεδρο Εμίλ Κωνσταντινέσκου.

    [19] ΑΛΒΑΝΟΣ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΗΣ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Τίρανα, 18 Ιουνίου 2004 (19:54 UTC+2)

    Με ικανοποίηση, υποδέχτηκε η Αλβανική κυβέρνηση την απόφαση της Γερμανίας να εκδώσει τον φερόμενο αρχηγό της αυτονομιστικής ομάδας του Αλβανικού Εθνικού Στρατού (ANA), όπως δήλωσαν αξιωματούχοι στα Τίρανα. Ο Ινταγιέτ Μπεκίρι, 54 ετών, είναι επίσης αρχηγός του εξτρεμιστικού κόμματος Εθνικής Ενότητας. Κατηγορείται για «υποκίνηση εθνικής βίας». Ο ΑΝΑ έχει αναλάβει την ευθύνη για αρκετές επιθέσεις σε Κοσσυφοπέδιο και πΓΔΜ. Από τη UNMIK χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση.

    [20] ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΣΕ ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΝΤΟΥΛΑΚΗ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Μετά τη Μαρία Μοίρου, μία ακόμη αθλήτρια της εθνικής γυναικών εξασφάλισε την ευκαιρία να δοκιμάσει την τύχη της στο εξωτερικό. Πρόκειται για την Κατερίνα Ντουλάκη, η οποία αφήνει το Π.Κ.Δ.Ταύρου και μετακινείται για την αγωνιστική περίοδο 2004-2005, στην Ιταλία.

    Η πρωταθλήτρια Ελλάδας στο διπλό γυναικών, υπέγραψε για ένα χρόνο στην Σπόρτινγκ Κατάνια, η οποία εδρεύει στην Κατάνια Σικελίας και μετέχει στην πρώτη κατηγορία Ιταλίας. Την περασμένη σεζόν τερμάτισε στην 4η θέση του ιταλικού Πρωταθλήματος (σε σύνολο 8 ομάδων), θα πάρει μέρος στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο «Νάνσι Έβανς», κι έχει στις τάξεις της άλλη μία ξένη αθλήτρια (είναι νεαρή Κινέζα). Στα 22 της χρόνια (είναι γεννημένη στον Πειραιά, στις 29 Νοεμβρίου του '82) η Κατερίνα Ντουλάκη θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να μετάσχει σε Πρωτάθλημα με σαφώς ψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο από το ελληνικό. Στην Α΄ κατηγορία τής χώρας, που την άνοιξη του 2003 στο Κουρμαγέρ, αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στις γυναίκες!

    Στην πραγματοποίηση αυτής της μεταγραφής βοήθησε την Ντουλάκη και μία συγκυρία, καθώς η Σπόρτινγκ Κατάνια είχε κάνει αρχικά πρόταση στην Αρχοντούλα Βολακάκη. Η αθλήτρια του Α.Σ. Πέρα Αθηνών την αρνήθηκε, επειδή δεν έχει σκοπό να παίξει εφέτος στο εξωτερικό, αλλά πρότεινε τη συναθλήτριά της. Η Ντουλάκη πήγε πριν από λίγο καιρό στη γειτονική χώρα, δοκιμάστηκε για ένα διήμερο, άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις και οι Ιταλοί άρχισαν αμέσως τις διαδικασίες για τη μεταγραφή.

    ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    «Πρώτα απ' όλα θέλω να ευχαριστήσω πολύ την Αρχοντούλα. Το ότι βρήκα ομάδα στο εξωτερικό και θα έχω την ευκαιρία να παίξω σ' ένα πολύ καλό πρωτάθλημα οφείλεται σ' εκείνη», τόνισε αρχικά η νεαρή πρωταθλήτρια και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ σημαντικό για μένα που θ' αγωνιστώ εκτός Ελλάδας. Θα δώσω πολλά δυνατά παιχνίδια, αλλά και μόνο το γεγονός ότι θα κάνω διαφορετικούς αγώνες από αυτούς που έχω συνηθίσει, θ' αποδειχθεί

    εξαιρετικά ωφέλιμο για μένα προσωπικά και πιστεύω και για την εθνική ομάδα».

    Αναφορικά με το αν βρίσκεται μπροστά στο ξεκίνημα διεθνούς καριέρας η κάτοχος του χάλκινου μεταλλίου στο διπλό νεανίδων στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2000, υπογράμμισε: «Η αλήθεια είναι ότι έχω λίγο άγχος για το πως θα κυλήσει αυτή η χρονιά. Να πάνε όλα καλά και μετά θα δούμε αν θα συνεχίσω στο εξωτερικό».

    Μετά και την μεταγραφή της Ντουλάκη, έγιναν επτά οι Έλληνες διεθνείς που έχουν ήδη εξασφαλίσει για τη νέα χρονιά την παρουσία τους σε συλλόγους του εξωτερικού. Είναι οι: Καλλίνικος Κρεάνγκα (γαλλική Χενεμπόντ), Παναγιώτης Γκιώνης (γαλλική Μετς), Τάσος Ρηνιώτης (γερμανική Άιλεμπουργκ), Δημήτρης Παπαδημητρίου (γερμανική Ραμστάιν), Μαρία Μοίρου (γαλλική Κρεμλίν Μπισέτρ), Κατερίνα Ντουλάκη (ιταλική Σπόρτινγκ Κατάνια) και Μαρία Κρουστάλλη (γερμανική 3Β Βερολίνου).

    [21] ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΔΕΛΛΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2004 (18:08 UTC+2)

    Μια προπόνηση κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιήθηκε σήμερα από την εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου, εν όψει της κυριακάτικης αναμέτρησης με τη Ρωσία. Η ελληνική αποστολή ήδη από το μεσημέρι βρίσκεται στη νότια Πορτογαλία και συγκεκριμένα στο Φάρου, όπου την Κυριακή θα αντιμετωπίσει τη Ρωσία στον τρίτο και τελευταίο αγώνα της για τον 1ο όμιλο του EURO 2004.

    Στην τελευταία σημερινή προπόνηση δεν συμμετείχε ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, ο οποίος ακολούθησε θεραπευτική αγωγή, ενώ ο Τραϊανός Δέλλας γυμνάστηκε μόνος του. Πάντως όπως δείχνουν τα πράγματα θα βρίσκονται και οι δύο στη διάθεση του ομοσπονδιακού προπονητή, Οτο Ρεχάγκελ.

    [22] ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2004 (17:54 UTC+2)

    Σε τρία μέτωπα με μεγάλο ενδιαφέρον θα χτυπά η καρδιά του ελληνικού στίβου αύριο και μεθαύριο. Στο Μπίντγκος η εθνική μας ομάδα των γυναικών, χωρίς την Κατερίνα Θάνου, αλλά με πολλές αθλήτριές μας υψηλού επιπέδου στην αποστολή, θα επιδιώξει να πάρει μια θέση μεταξύ 5ης και 6ης που δίνει και το δικαίωμα παραμονής στη Σούπερ Λίγκα του ευρωπαϊκού κυπέλλου.

    Αντίπαλοι της εθνικής μας ομάδας γυναικών θα είναι οι Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Πολωνία, Ρωσία, Ισπανία και Ουκρανία. Στη Σούπερ Λίγκα των ανδρών μετέχουν οι Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρωσία και Σουηδία. Στην Α΄ κατηγορία υποβιβάζονται οι δύο τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας.

    Στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας θα διεξαχθούν το επόμενο διήμερο και οι αγώνες του Α΄ γκρουπ της 1ης κατηγορίας της διοργάνωσης στους άνδρες, όπου η ελληνική ομάδα έχει κι εδώ απώλειες, λόγω του προβλήματος τραυματισμού που αντιμετωπίζει ο Περικλής Ιακωβάκης, αλλά επικρατεί αισιοδοξία ότι τελικά θα καταφέρει να πάρει την πρώτη θέση και να βρεθεί ξανά στη Σούπερ Λίγκα.

    Ατυχος ήταν και ο Γιάννης Μαρακάκης που υπέστη λουμπάγκο στην προπόνηση πριν την αναχώρηση της αποστολής και θα τον αντικαταστήσει στα 110μ εμπόδια ο Χρήστος Οικονομόπουλος, ενώ στη θέση του Ιακωβάκη θ΄ αγωνιστεί ο Πλάτων Γκαβέλας.

    Αντίπαλοι της εθνικής μας για την άνοδο θα είναι οι Λευκορωσία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Ρουμανία και Ουκρανία. Στις γυναίκες επίσης στο Πλόβντιβ θα μετάσχουν οι ομάδες των χωρών: Λευκορωσίας, Βελγίου, Βουλγαρίας, Τσεχίας, Εσθονίας, Λετονίας, Ρουμανίας και Σουηδίας.

    Στο 2ο όμιλο της Α΄ κατηγορίας, που θα διοργανώσει η Κωνσταντινούπολη τις ίδιες ημερομηνίες, θα μετάσχουν στους άνδρες οι εθνικές ομάδες των χωρών: Αυστρίας, Φινλανδίας, Ουγγαρίας, Νορβηγίας, Πορτογαλίας, Σλοβενίας, Ισπανίας, Ελβετίας και στις γυναίκες οι Φινλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ελβετία και Τουρκία.

    Η τρίτη διοργάνωση με μεγάλο ενδιαφέρον διεξάγεται εντός συνόρων, αφού πρόκειται για το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου νέων ανδρών- γυναικών (κάτω των 23 ετών). Οι αγώνες θα γίνουν Σάββατο και Κυριακή στο εθνικό αθλητικό κέντρο Λάρισας και είναι αφιερωμένοι στη μνήμη του Κώστα Παπαναστασίου.

    [23] ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΚΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Ο Γ. ΣΙΓΑΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2004 (17:13 UTC+2)

    Ο Γιώργος Σιγάλας δεν συμπεριλήφθηκε στη λίστα των παικτών που κάλεσε ο ομοσπονδιακός προπονητής Παναγιώτης Γιαννάκης, για την προετοιμασία της εθνικής ομάδας.

    Το πρώτο ραντεβού των διεθνών έχει δοθεί για τις 28 Ιουνίου, όπου την ίδια μέρα θα αναχωρήσει για το προπονητικό κέντρο στο Μέτσοβο, όπου θα διεξαχθεί το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας.

    Οι παίκτες που κάλεσε ο ομοσπονδιακός προπονητής, Παναγιώτης Γιαννάκης στην εθνική ομάδα είναι: Αλβέρτης, Γλυνιαδάκης, Διαμαντίδης, Ζήσης, Κακιούζης, Ντικούδης, Παπαδόπουλος, Παπαλουκάς, Παπανικολάου, Ρεντζιάς, Σπανούλης, Τσακαλίδης, Τσαρτσαρής, Φώτσης, Χαρίσης, Χατζηβρέττας, Χατζής.

    [24] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟ ΟΜΗΡΟΥ

    Λονδίνο, 18 Ιουνίου 2004 (21:02 UTC+2)

    Οι μαχητές της Αλ Κάιντα ανακοίνωσαν μέσω του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Αραμπίγια ότι αποκεφάλισαν τον αμερικανό μηχανικό που κρατούσαν εδώ και μια εβδομάδα Πολ Τζόνσον, γιατί οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν άφησαν ελεύθερους κάποιους συνεργάτες τους όπως είχε ζητήσει το τρομοκρατικό δίκτυο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Οπως εμείς οι Μουτζαχεντίν είχαμε υποσχεθεί, αποκεφαλίσαμε τον Αμερικανό Πολ Μάρσαλ Τζόνσον γιατί έληξε η προθεσμία που είχαμε θέσει στις τυραννικές σαουδαραβικές αρχές " αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αλ Κάιντα που περιέχεται στην ιστοσελίδα Αλ Ισλάχ. Στην ιστοσελίδα υπάρχουν και φωτογραφίες που δείχνουν ένα κομμένο κεφάλι.

    [25] Η ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΟΜΗΡΟ ΣΤΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

    Λονδίνο, 18 Ιουνίου 2004 (20:49 UTC+2)

    Μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα αποκεφάλισαν σήμερα έναν αμερικανό μηχανικό που κρατούσαν όμηρο από την περασμένη εβδομάδα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Η ίδια πηγή, που επικαλείται ανταποκριτή της στη Σαουδική Αραβία, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τη θλιβερή εξέλιξη της κράτησης του Αμερικανού Πολ Τζόνσον, σύμφωνα με το BBC.

    [26] ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

    Βαγδάτη, 18 Ιουνίου 2004 (20:12 UTC+2)

    Πηγές των υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ ανέφεραν, ότι προσδοκάται η επανάληψη των ιρακινών εξαγωγών πετρελαίου από μεθαύριο Κυριακή, καθώς όπως πρόσθεσαν θα έχουν αντιμετωπιστεί οι διάφορες δολιοφθορές στους πετρελαιαγωγούς του, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Εκπρόσωπος του συνασπισμού ανέφερε ότι θα έχει επισκευαστεί πλήρως μέχρι την Κυριακή πετρελαιαγωγός διαμέτρου 42 εκατοστών, από τον οποίο θα μπορούσαν να εφοδιαστούν με ιρακινό αργό πετρέλαιο αρκετά πετρελαιοφόρα που θα ελλιμενίζονται στους αντίστοιχους τερματικούς πετρελαϊκούς σταθμούς.

    [27] ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ Ν.ΚΟΡΕΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

    Λονδίνο, 18 Ιουνίου 2004 (20:05 UTC+2)

    Η Νότια Κορέα θα αρχίσει την ανάπτυξη τριών χιλιάδων στρατιωτών της στις αρχές Αυγούστου στην ιρακινή πόλη Αρμπίλ για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής, ανακοίνωσε το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η ανακοίνωση της αποστολής στρατευμάτων έγινε έπειτα από διαφωνίες μηνών για το αν πρέπει να σταλούν δυνάμεις στο Ιράκ, μετά την έκκληση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους προς τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Ρο Μου Χιούν, τον περασμένο Οκτώβριο.

    Μια πρώτη δύναμη νοτιοκορεατών στρατιωτών θα σταλεί στο Ιράκ στις αρχές Αυγούστου ενώ στα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή.

    [28] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΠΤΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

    Μαδρίτη, 18 Ιουνίου 2004 (19:57 UTC+2)

    Ο Ισπανός δικαστής Χουάν ντελ Ολμο διέταξε την απελευθέρωση τριών Ισπανών που κρατούνταν ως ύποπτοι για συμμετοχή τους στις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη όπου 190 πολίτες έχασαν τη ζωή τους και πάνω από δύο χιλιάδες τραυματίστηκαν, έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Οι κρατούμενοι είχαν φυλακιστεί με την κατηγορία ότι είχαν κλέψει δυναμίτιδα που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις της Μαδρίτης αλλά θα εξακολουθήσουν να κατηγορούνται για πιθανή συμμετοχή τους σε τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι απελευθερωθέντες είναι η Κάρμεν Τόρο, ο Αντόνιο Τόρο και ο Σέρτζιο Αλβάρες.

    [29] O ΙΠΠΟΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΗ ΠΑΝΟΠΛΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΚΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2004 (14:03 UTC+2)

    Τη θεατρική παράσταση «Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία-Ακολουθώντας το μονοπάτι της καρδιάς» παρουσιάζει στις 22 Ιουνίου στις 8 το απόγευμα η εθελοντική ομάδα Θεμέλιο της Πυξίδας. Η παράσταση, που είναι αφιερωμένη στον εθελοντισμό ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Έβης Δημητροπούλου στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου-5ου δημοτικού σχολείου Συκεών.

    [30] ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ ΤΟ ΜΑΝΤΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2004 (13:36 UTC+2)

    Ένα μαντικό έθιμο ανεύρεσης συζύγου για τις νεαρές ανύπαντρες κοπέλες, που έλκει την καταγωγή του από την αρχαιότητα, σε συνδυασμό με πρωτότυπα μουσικά και χορευτικά δρώμενα που παραπέμπουν στις χαμένες αλλά αλησμόνητες πατρίδες, αναβιώνουν το διήμερο, Κυριακή 27 και Δευτέρα 28 Ιουνίου στην πλατεία Δημαρχείου Ευόσμου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κλήδονας 2004».

    Τιμώντας τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου, που ήταν Πολιούχοι Άγιοι του Κουκλουτζά της Σμύρνης, (παλαιότερα και ο Εύοσμος ονομάζονταν Κουκλουτζάς), ο σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου σε συνεργασία με το Δήμο Ευόσμου, συνδιοργανώνουν αυτό το διήμερο αναβιώνοντας μεταξύ άλλων και το ομώνυμο έθιμο του Κλήδονα.

    Κορυφαίο γεγονός των διήμερων εκδηλώσεων του «Κλήδονα» αποτελεί η μεγάλη συναυλία της 13μελούς ορχήστρας της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Εστουδιαντίνα» που θα λάβει χώρα την Δευτέρα 28 Ιουνίου στις 9:00 μ.μ στην πλατεία Δημαρχείου Ευόσμου.

    Το έθιμο του Κληδονα

    Πρόκειται για μια λαϊκή μαντική διαδικασία από τις πιο τελετουργικές των παραδόσεων του τόπου, σύμφωνα με την οποία αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα των μελλοντικών τους συζύγων. Η αναβίωση του εθίμου θα εξελιχθεί ως εξής:

    Μια ανύπαντρη κοπέλα με τη συνοδεία της μεταφέρει το αμίλητο νερό από βρύση ή από πηγάδι, δίχως να μιλήσει. Όταν επιστρέψει στο σπίτι, αδειάζει το νερό σε ένα δοχείο στο οποίο κάθε κοπέλα ρίχνει ένα προσωπικό αντικείμενο, δαχτυλίδι, σκουλαρίκι, ή κοκαλάκι, το λεγόμενο ριζικάρι. Στη συνέχεια το δοχείο σκεπάζεται με κόκκινο ύφασμα, το οποίο δένεται γερά (κλειδώνεται) με ένα κορδόνι και τοποθετείται σε ανοιχτό χώρο. Εκεί παραμένει όλη τη νύχτα υπό το φως των άστρων, για να «ξαστριστεί». Λέγεται ότι τη συγκεκριμένη εκείνη νύχτα, οι κοπέλες θα δουν στα όνειρά τους το μελλοντικό τους σύζυγο.

    Την επόμενη μέρα ο «κλήδονας» ανοίγεται από ηλικιωμένη γυναίκα, ανασύροντας από το δοχείο διαδοχικά τα αντικείμενα που αντιστοιχούν στο «ριζικό» κάθε κοπέλας, απαγγέλλοντας ταυτόχρονα στιχάκια με μορφή πειράγματος.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

    Η αυλαία των φετινών εκδηλώσεων ανοίγει την Κυριακή 27 Ιουνίου με την καθιερωμένη πλέον μουσικοχορευτική παρέλαση, η οποία θα ξεκινήσει στις 8:00 μ.μ. από το 2ο Γυμνάσιο Ευόσμου, θα διασχίσει τις οδούς Κανάρη και Μαιάνδρου και μέσω της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου θα καταλήξει στη πλατεία Δημαρχείου Ευόσμου.

    Στην παρέλαση θα συμμετέχουν τα μουσικοχορευτικά σχήματα πολιτιστικών συλλόγων του Ευόσμου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Δευτέρα 28 Ιουνίου στις 9:00 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου Ευόσμου, όπου θα πραγματοποιηθεί η αναβίωση του εθίμου του «Κλήδονα», ενώ στη συνέχεια θα χορέψει το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου.

    Η βραδιά ολοκληρώνεται με την συναυλία της δημοφιλούς ορχήστρας «Εστουδιαντίνα», που αναμένεται να ξεσηκώσει το κοινό με τραγούδια και μελωδίες από την Μικρά Ασία.

    Η «Εστουδιαντίνα» Νέας Ιωνίας Μαγνησίας αποτελεί την πιο σοβαρή έως τώρα προσπάθεια ανασύστασης αυτού του είδους ορχήστρας, που άκμασε στα παράλια της Μικράς Ασίας στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, διαδίδοντας το σμυρναίικο τραγούδι ακόμη και έξω από τα όρια του Ελληνισμού.

    Οι κάτοικοι του Ευόσμου θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψουν στα μαγικά μονοπάτια του σμυρναίικου τραγουδιού και να απολαύσουν την πιο αυθεντική προσέγγιση του, από την ορχήστρα που έχει καταφέρει να ξαναζωντανέψει και να κάνει ακόμη πιο αγαπητή την ελληνική μουσική παράδοση.

    [31] Ο "ΑΣΥΛΛΟΓΙΣΤΟΣ" ΚΑΝΕΙ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2004 (13:17 UTC+2)

    Mε τον "Ασυλλόγιστο", το πρώτο έργο που έγραψε ο Μολιέρος, ανοίγει η αυλαία των "Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου", που διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης.

    Ο θεατρικός οργανισμός "Θεατρικό Σανίδι" παρουσιάζει ένα έργο με μοναδική έμπνευση. Ο νεαρός Μολιέρος υμνεί τη δύναμη του έρωτα με συγκλονιστικό τρόπο. Ενα παιγνίδι αγάπης, εξουσίας και αποκαλύψεων, πρωτοστατεί η ανατροπή, ο ρυθμός, η εναλλαγή συναισθημάτων είναι καταιγιστική. Λύση στην αβάσταχτη επιπολαιότητα του ασυλλόγιστου προσπαθεί να δώσει ο πιστός του υπηρέτης, αλλά μάταια.

    Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη, μετάφραση Κώστα Γεωργοσόπουλου και σκηνικά Γιάννη Ματαράγκα. Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Τσιβιλίκας, Βασίλης Κολοβός, Γιώργος Ματαράγκας, Μπάμπης Κλαλιώτης κ.α.

    Οι παραστάσεις θα παίζονται Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 24 Ιουνίου με ώρα έναρξης 9.15 το βράδυ.

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΛΟΖΑΝΗΣ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2004 (11:45 UTC+2)

    Η έκθεση παιδικής ζωγραφικής με τίτλο «Ένα άθλημα που αγαπώ» θα παρουσιάζεται έως τις 31 Οκτωβρίου στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λοζάνης, από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων του υπουργείου Πολιτισμού.

    Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τρίτη, 22 Ιουνίου, στις 17.30, στη βιβλιοθήκη του Ολυμπιακού Μουσείου, δύο μέρες πριν τη διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας από την πόλη της Λοζάνης.

    Τα έργα που φιλοξενούνται στο Ολυμπιακό Μουσείο είναι δημιουργίες παιδιών που συμμετείχαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής, τον οποίο είχε προκηρύξει το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης πριν από δύο χρόνια με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, καθώς και παιδιών που συμμετέχουν στους Κύκλους Εικαστικών Εμπειριών του Μουσείου.

    Η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων του υπουργείου Πολιτισμού στηρίζει, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, ένα σύνολο δράσεων -όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, θεατρικό εργαστήρι και παράσταση, έκδοση εικαστικού λευκώματος- μέρος των οποίων αποτελεί και η έκθεση που φιλοξενείται στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λοζάνης.

    [33] ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2004 (09:06 UTC+2)

    Ο Χάρυ Πότερ, ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και οι διαστημικοί ήρωες από τον Πόλεμο των Άστρων θα συντροφέψουν μικρούς και μεγάλους σε ένα ταξίδι στην μαγεία της κινηματογραφικής μουσικής.

    Πρόκειται, για μια πρωτότυπη συναυλία που φιλοδοξεί να κερδίσει τις εντυπώσεις με μουσικά έργα από τον ελληνικό και παγκόσμιο κινηματογράφο και θα πραγματοποιηθεί από τους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, την Δευτέρα 21 Ιουνίου και ώρα 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορταστικών εκδηλώσεων για την παγκόσμια ημέρα μουσικής. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο μαέστρος Petri Sakari.

    Η συναυλία θα περιλαμβάνει τα έργα των Howard Shore: μουσική από την ταινία «The Lord of the Rings», Μίμη Πλέσσα: «Ορατότης μηδέν» από την ομώνυμη ταινία, Μίμη Πλέσσα: «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» από την ταινία «Ορατότης μηδέν», Μίμη Πλέσσα: «Τι σου ΄κανα και πίνεις» από την ταινία «Όλγα αγάπη μου», John Williams: σουίτα από την ταινία «Harry Potter», Μίκη Θεοδωράκη: μουσική από την ταινία «Ο Ζορμπάς», ενώ στο δεύτερο μέρος τα έργα των Nino Rota: σουίτα από την ταινία «La strada» και John Williams: σουίτα από την ταινία «Star Wars».

    ΟI ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

    O Petri Sakari γεννήθηκε το 1958 στο Teampere της Φινλανδίας και μελέτησε βιολί από οχτώ ετών. Άρχισε τις σπουδές του στο Ανώτατο Ωδείο του Teampere ένα χρόνο αργότερα, παίρνοντας μαθήματα πιάνου και όμποε. Ξεκίνησε τις σπουδές στη διεύθυνση ορχήστρας το 1974 και συνέχισε στην Ακαδημία Sibelius στο Ελσίνκι με τον καθηγητή Jorma Panula. Έλαβε το δίπλωμα διεύθυνσης ορχήστρας το 1981. Συμμετείχε σε master classes με τους Murry Sidlin στο Αspen Music School, με τον Franco Ferrara στη Σιένα, και με τον Rafael Kubelik στη Λουκέρνη. Έχει επίσης δίπλωμα στο βιολί, ενώ όσο σπούδαζε διηύθυνε την Συμφωνική Ορχήστρα του Ανώτατου Ωδείου, σε ηλικία 17 ετών, και ακολούθως την Helsinki University Symphony Orchestra καθώς και παραγωγές όπερας στην Ακαδημία Sibelius. Από το 1983, διευθύνει Φινλανδικές ορχήστρες, όπως τη Vaasa City Orchestra, την Finnish Radio Symphony Orchestra, την Lahti Symphony Orchestra (Sinfonia Lahti) και την Turku Philharmonic Orchestra.

    Οι επιτυχείς εμφανίσεις στο εξωτερικό οδήγησαν τον Petri Sakari στο πόστο του Αρχιμουσικού και Μουσικού Διευθυντή με την Iceland Symphony Orchestra για 5 χρόνια από το 1988 μέχρι το 1993 ενώ συνέχισε ως το 1996 ως Principal Guest Conductor, και από το 1996 έως το 1998 ως Chief Conductor.

    O Petri Sakari είναι Μουσικός Διευθυντής της Lohja Symphony Orchestra στη Φινλανδία από 1993 και ήταν ο Principal Guest Conductor της Swedish Chamber Orchestra από το 1995 μέχρι το 1997. Έχει διευθύνει εκτός από την Φινλανδία, στην Ισλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Μεξικό. Έχει διευθύνει πολλές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου, συχνά στην Εθνική Όπερα στο Ελσίνκι και την Gothenburg Opera στη Σουηδία. Πρόσφατα έχει διευθύνει τις ορχήστρες: Vienna Radio Orchestra, Radio Symphony Orchestra Stuttgart, Orchestra Sinf. De Valencia, Residentie Orkest Den Haag, Bern Sinf. Orchestra, Bamberger Sinfoniker.

    ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

    Εισιτήρια για τη συναυλία διατίθενται στο Ταμείο της Κ.Ο.Θ. : Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Δευτέρα και Τετάρτη 10:00 16:00, Τρίτη και Πέμπτη 10:00-13:00 & 17:00-20:00, Παρασκευή 10.00 13.00 και το απόγευμα της συναυλίας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 19:00-21:00. Τιμές εισιτηρίων: 20- 12 - 9 & 6 (φοιτητικά-μαθητικά).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 18 June 2004 - 18:15:13 UTC